Page 1

HĂŠt praktisch vakblad voor de reisbranche 19e jaargang, nr. 20

Reisburo Ac tuee l

20 mei 2010

Balie fietst op Kos

Vakanties dicht bij huis

Nieuw in NL: Eigen XL-kist Live to Travel voor Sunweb


Reisburo Actueel

E U g enie E n g elbra c h t

Telegraaf. Iedereen is hongerig naar het laatste nieuws. Oók ik. Vol bewondering (en als hoofdredacteur enigszins jaloers) blader ik de speciale editie door en heb respect voor de redacteuren van de Telegraaf die binnen no-time zoveel informatie over de ramp hebben weten te verzamelen en waarschijnlijk de hele nacht keihard hebben doorgewerkt om deze editie samen te stellen. Ik kan me voorstellen dat er bij de hoofdredactie ook een gevoel van trots heerst.

Schaamteloos

Nog geen 24 uur later verdwijnt die bewondering voor diezelfde journalisten en hoofdredactie bij mij als sneeuw voor de zon. Op de voorpagina lees ik het interview dat een Telegraaf-journalist met de 9-jarige Ruben heeft gehad, de enige overlevende van deze ramp. Mijn bewondering wordt in eerste instantie omgezet in een acute schaamte en vervolgens nemen zich vormen van lichte

Het is alweer een week geleden dat we met de vliegramp in Tripoli werden geconfronteerd. Als ik er nu weer aan terug denk, komt de woede opnieuw in mij boven. Donderdagochtend, 10.00 uur. Een dag na de crash. Bij het benzinestation haal ik de extra editie van De

woede-aanvallen aan. Ik zie een foto van Ruben in het ziekenhuis. Wat bezielt de hoofdredactie om deze foto te plaatsen? En dan nog wel op de voorpagina! Ik vind het schaamteloos. Dit jongetje, dat net zijn ouders heeft verloren, heeft recht op rust en privacy en iedere journalist, ook al ben je nog zo hongerig naar nieuws, zou dat moeten kunnen begrijpen, zo niet moeten respecteren. Het is zó triest dat dit jongetje als groot nieuws wordt misbruikt. Misbruikt ja, want anders kan ik het niet noemen. De krant van Wakker Nederland is hier duidelijk over de schreef gegaan. Erger nog, zowel de journalist als de hoofdredactie hebben gewoon zitten slapen en alleen maar aan hun eigen (nieuws)succes gedacht… Bah, schaamteloos. Reageren? e.engelbracht@t-en-s-productions.nl

Derde winnaar ArkeFly-actie bekend Reisagenten kunnen met de speciale ‘Stuur je vrienden op vakantie!’actie van ArkeFly hun vrienden, collega’s of familieleden een onvergetelijke vakantie bezorgen. De derde winnaar van deze actie is inmiddels bekend.

adoptiemoeder alleen maar achter staan en toewensen dat ze het ontbrekende puzzelstukje gaat vinden. Ik gun haar dit zo ontzettend graag!’

Lanka gaan zoeken. Zelf is ze nog nooit in Sri Lanka geweest (geboren in Jordanië uit Srilankaanse ouders) en heeft zij voor dit jaar de grote wens geventileerd dat ze ontzettend graag haar biologische familie wil gaan ontmoeten. Ik kan daar als

Verrassen Voor ArkeFly genoeg redenen om Laure te verrassen met een VIPreis naar Sri Lanka. Wil je meer weten over de ‘Stuur je vrienden op vakantie!’-actie van ArkeFly kijk dan op Smiles4U.nl.

Geke van Rooij-Hekman, werkzaam bij Holland International/’t Woerkums Reisbureau, nomineerde Laure van Rooij voor een gratis vakantie. Geke legt uit waarom: ‘Mijn lieve 18-jarige dochter wil heel graag haar biologische moeder in SriAgenda Mei 2010 * 26 Spaanse avond alltours, Spaanse restaurant El Patio Andaluz, aanmelden via www.alltours.info * 31: Infosessie Isropa, Boer & Wendel en Discovery. Amsterdam (11:00-15:00 uur). Inschrijven via salesinfo@isropa.nl.

Juni 2010 * 1: Reisburo Dinner Workshop, Amsterdam, 18.00 - 22-15 uur, gratis inschrijven via workshops@ t-en-s-productions.nl. * 2: Reisburo Dinner Workshop, Rotterdam, 18.00 - 22-15 uur, gratis inschrijven via workshops@t-en-s-productions.nl. * 2: ITAC Zomerreceptie te Rossum. * 7: Scheepsbezoek ms Prinsendam,

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen. Amsterdam. Mail salesnl@ HollandAmerica.com voor een inschrijfformulier. * 8: Reisburo Dinner Workshop, Eindhoven, 18.00 - 22-15 uur, gratis inschrijven via workshops@t-en-s-productions.nl. * 9: Reisburo Dinner Workshop, Zwolle, 18.00 - 22-15 uur, gratis inschrijven via workshops@ t-en-s-productions.nl. * 28: Infosessie Isropa, Boer & Wendel en Discovery. Amsterdam (11:00-15:00 uur). Inschrijven via salesinfo@isropa.nl.

September 2010 *2: Wintersport Persdag, Snow-world Zoetermeer. Meer info op www.baltuscom.nl.

* 11: ITAC Social Event.

November 2010 * 8-11: World Travel Market London (Engeland). * 11-14: ANVR Congres, Cairo (IEgypte). * 13: ITAC Reisinformatiedag te Zeist.

December 2010 * 6-9: Gidspresentatie/agentenmeeting Thomas Cook (meer info op ReisbureauInfo). Nieuws voor de agenda? Mail naar reisburo@ t-en-s-productions.nl. Kijk voor alle evenementen ook op www.reisburowebagenda.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Inhoudsopgave *H  et nieuws van Freek Sikkema Pagina 7. * Down Under met Travel Trend. Pagina 15. * Razende Reporters. Pagina 17. * Extra lange HI-studiereis in Nepal door aswolk Pagina 20. * WIN NU: entreekaarten EuropaPark. Pagina 22.

Razende Reporters De eerste Razende Reporter, die op uitnodiging van Vrij Uit en Reisburo Actueel op pad is gestuurd om een Europese bestemming te onderzoeken, is weer teruggekeerd in Nederland. Irene Wit, reisagente bij VakantieXperts in Lisse, neemt je in haar reisverslag onder meer mee naar diverse, pittoreske Franse dorpjes. Ook geeft zij in haar verslag praktische en handige info over zaken die zij onderweg tegenkwam en omschrijft zij als een echte reporter de accommodaties van Vrij Uit waaraan zij tijdens haar reis een bezoek bracht c.q. sliep. Met recht zei Irene na afloop: ‘Vive la France!’ Meer lezen over dit Franse avontuur? Blader snel door naar pagina 17.

Scrabbelen Susan Boom (Vakantiexpert Kaatsheuvel) is de Hotelplan kampioen scrabbelen geworden en heeft daarmee een 8-daagse vliegreis voor twee personen naar Kefalonia gewonnen. Susan slaagde erin om woorden als Rethymnon, Todoque, Yucatan, Neustift zo neer te leggen dat én alle hoeken van het bord optimaal werden benut én de woorden daarbij zo strategisch kwamen te liggen dat alle extra woord- en letterwaarden optimaal werden gebruikt. De jury was danig onder de indruk en unaniem in haar oordeel: deze collega met haar indrukwekkende hoge (de hoogste uiteraard) score is de terechte Hotelplan kampioen scrabbelen!

3


Reisburo Actueel

Reisburo Dinner Workshops in het teken van de USA Reisburo Actueel organiseert weer een nieuwe serie Dinner Workshops met als rode draad USA. Verschillende partners geven presentaties over hun unieke producten. Ook kun je meer te weten komen over cruisen, vliegen, autohuur en het nieuwe Travelport Leisure en dat uiteraard weer tijdens een heerlijk diner!

Take a bite of the USA tijdens de Reisburo Dinner Workshops.

De workshops vinden verspreid door het land plaats. Op 1 juni staat Amsterdam gepland en op 2 juni doen we Rotterdam (Club Dream) aan. Een week later, 8 juni, komen we naar Eindhoven (Restaurant The Longhorn in Oirschot) en op 9 juni wordt in Zwolle (Restaurant De Atlas) een Dinner Workshop georganiseerd voor alle noordelijke provincies. Deze serie workshops heeft als rode draad USA en hier haken de partners NCL Cruises, KLM, HolidayCars.com en Travelport Leisure op in. Zij zullen allemaal een korte presentatie geven tussen de verschillende gangen door. Tijdens het diner schuiven zij uiteraard ook aan tafel aan en kun je individueel

nog alles vragen wat jij altijd al wilde weten over deze bestemming of over de producten die de verschillende aanwezige partners aanbieden. Uiteraard wordt er te zijner tijd een uitgebreid verslag van deze workshops gepubliceerd in Reisburo Actueel. De Dinner Workshops beginnen tussen 18.00-18.30 uur een eindigen rond 22.15 uur. Inschrijven Heb jij zin in een afwisselende informatie-avond en een heerlijk diner? Schrijf je dan snel in. De exacte locatie voor Amsterdam wordt binnenkort bekend gemaakt. Inschrijven voor de workshops is mogelijk door een mail met je naam, adres reisbureau, anvr nummer en aantal personen te sturen naar: workshops@t-en-s-productions.nl. Bij het overschrijden van het totale aantal beschikbare plaatsen zullen wij per ANVR-nummer een maximum van vier personen hanteren. Wijzigen en annuleren is mogelijk tot een week voor de desbetreffende presentatie. Bij een no-show zijn wij genoodzaakt e 25 in rekening te brengen.

Inschrijving Vienna Nights geopend Voor de vijfde keer op rij organiseren Vienna Tourist Board, vakblad Reisburo Actueel en Austrian Airlines de “Vienna in 24-hours” tours voor reisagenten, de leukste en gezelligste manier om Wenen te verkennen in vogelvlucht!

Inschrijven

Wil jij mee tijdens één van de tours op 9/10 juli, 16/17 juli of 20/21 augustus? Schrijf je dan snel in via www.austrian.com/ agentnet. Inschrijven is mogelijk tot 18 juni aanstaande.

Deze tours zijn de afgelopen jaren écht een begrip geworden in de reisbranche en uitgegroeid van een nachtje ‘stappen’ in Wenen tot een volwaardige kennismaking met deze boeiende stad. De tours vertrekken op vrijdagmiddag vanaf Schiphol. Na aankomst is er een transfer naar het hotel waar je je kunt voorbereiden op een onvergetelijke avond in de stad. Diverse, unieke uitgaansgelegenheden worden bezocht en een bezoek aan Sand in the City. Na een korte overnachting en een ontbijt wordt de volgende ochtend een stadstour gemaakt en geniet je van een heerlijke lunch bij Figmüller. Nog even shoppen en dan terug naar de luchthaven voor de vlucht naar Schiphol waar je vroeg in de avond weer landt.

‘Situatie Griekenland heeft geen invloed op de boekingen’ Op www.reisburoactueel.nl kan iedere week worden gestemd op de ‘Stelling van de Week’. De redactie van Reisburo Actueel peilt hiermee de mening van de reisbranche.

Reisagenten tonen grote interesse in nieuwe ArkeFly-bestemmingen De Holland International informatie avonden over de nieuwe ArkeFly-bestemmingen Goa en Sri Lanka op 10, 11 en 12 mei jl. in Ridderkerk, Eindhoven en Vianen zijn bezocht door ruim 300 reisagenten. Alle presentatoren tijdens deze avonden hadden een ruime kennis van Goa en Sri Lanka waardoor het niet moeilijk was alle kennis te delen. Bij binnenkomst een ‘zegening’ door een prachtige Indiase waarna de deelnemers konden genieten van een hapje en drankje.

Rheena Sewbaks, ontvangt reisagenten met feestelijk ‘bindi’ op traditionele wijze.

4

Achteraan: Rheena Sewbaks. Tweede rij vlnr: Jitsina Bergsma, inkoop en presentator Sri Lanka, Sandra Neven accounmanager Sales en presentator Goa en Nepal. Derde rij vlnr: Mr. Sajith Wijenayake / agent Sri Lanka, Kirsten Zwiers, inkoop en presentator Goa, Mariska Scheffer, Sales organisatie, Mr. Dheepak Bhatnagar, agent Goa en Heleen Vetten, Sales organisatie en presentator Sri Lanka.

Naast het stemmen is het mogelijk je mening achter te laten. De stelling van de van vorige week was: ‘Ik verwacht weinig Griekenland-boekingen meer voor de komende zomer door de negatieve verhalen over deze bestemming’. Een grote meerderheid van de stemmers op www.reisburoactueel.nl, 55%, was het oneens met de stelling. Een kleine minderheid was het echter eens met de stelling. Het zal er dus nog om hangen wat de Griekenland-boekingen zullen gaan doen... Nieuwe stelling Deze week kun je je hoofd buigen over de stelling: ‘Ik word slecht getraind op het beantwoorden van klantvragen via de mail’. Voor jouw stem, toelichting en uitgebreide mening kun je gebruik maken van de extra ruimte bij de stelling van de week op www. reisburoactueel.nl. Ook jij bent vrij om een geheel nieuwe stelling aan te dragen. Wie weet zie je deze straks terug in deze rubriek. Reageer op de stelling door op www.reisburoactueel.nl boven in de navigatieblak op ‘Stelling’ te klikken.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Reacties op klantvragen via e-mail bij reisbureaus ondermaats

Vakantiegeld steeds meer gebruikt voor aflossen schulden

In vier op de tien gevallen wordt er bij reisbureaus niet gereageerd op vragen via e-mail. Zo blijkt uit een onderzoek van Shopcontrol. Inhoudelijk valt er ook genoeg aan te merken op de beantwoording van klantvragen.

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) besteedt het vakantiegeld dit jaar aan vakantie (een periode van minimaal zes dagen). Huishoudens besteden hun vakantiegeld echter steeds vaker aan huishoudelijke uitgaven, het aflossen van schulden en leningen en het aanvullen van tekorten op de lopende rekening. Dit blijkt uit de vakantiegeldenquête van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

In het eerste kwartaal van 2010 onderzocht onderzoeksbureau Shopcontrol net als in 2008 de reactiesnelheid en accuratesse van de reactie op emails onder diverse reisbureaus in Nederland. Gekeken werd onder andere naar de duidelijkheid, volledigheid, toonzetting en deskundigheid van de reacties op de klantvragen. Het onderzoek laat zien dat er ten opzichte van het vorige onderzoek in 2008 een daling te zien is in het aantal beantwoorde e-mails. Toonzetting In totaal werd er op 60% van de vragen aan de reisbureaus gereageerd. In 2008 was dat 85%. Op inhoudelijk vlak zit er een stijgende lijn in de beoordeling van de reacties op de vragen. In het onderzoek werd de reisbureaus gevraagd naar de mogelijkheid tot een reisadvies en of reisbureaus spirituele reizen aanbieden. Van de in totaal 100 verstuurde vragen kwam er op 60% een reactie. 82% van de antwoorden op de vragen werd als goed beoordeeld. In de rest (17%) van de gevallen werden de antwoorden als matig en slecht beoordeeld. Wel, concludeert Shopcontrol, zijn de meeste reisbureaus oprecht in hun antwoorden op emails. Er zijn ook reisbureaus die koste wat kost een

reis proberen te verkopen. Zo zijn er bureaus die bij een vraag naar een spirituele reis toch gewoon een wintersportreis of een strandvakantie aanbieden. Volgens Shopcontrol is vooral de toonzetting van de reactie, de manier waarop een klant wordt aangesproken, doorslaggevend voor een positieve beoordeling. De klant moet het gevoel krijgen op een vrijblijvende manier welkom te zijn bij een bedrijf. Zeker omdat de klant vaak vragen stelt om zich te oriënteren. ‘Veel bedrijven realiseren zich niet dat de dienstverlening op bepaalde punten tekort schiet’, aldus Saskia Brons, directeur van Shopcontrol.

Nederlands toerisme naar Namibië vertoont stijgende lijn Uit de meest recente aankomststatistieken van de Namibia Tourism Board blijkt dat in 2008 bijna 14.400 Nederlanders op vakantie naar Namibië gingen, een stijging van 8,3% ten opzichte van 2007. Het aantal Belgische toeristen daalde - iets meer dan 4900 Belgen gingen in 2008 op reis naar Namibie, een daling van 23,3% ten opzichte van een jaar eerder. Wereldwijd bezochten 931.111 toeristen het land in 2008. De grootste markt in Europa blijft Duitsland dat ruim 81.500 toeristen leverde. Populariteit ‘Wij zijn uiteraard verheugd met deze cijfers - de afgelopen jaren zijn voor de reisindustrie moeilijke jaren geweest maar desondanks neemt de populariteit van Namibië als vakantieland gestaag toe,’ aldus Maureen Posthuma, Area Manager Europa van het Namibisch verkeersbureau in Duitsland. Tevens heeft het verkeersbureau een nieuwe slogan geïntroduceerd: ‘Endless horizons’. Hiermee wil het verkeersbureau niet alleen de eindeloze landschap-

pen benadrukken evenals de indrukwekkende stilte maar ook de enorme verscheidenheid aan etnische bevolkingsgroepen met eigen gebruiken en culturen - een bezoek aan Namibië is een eindeloze ervaring, een belevenis zonder grenzen. De gemiddelde verblijfsduur van Nederlandse toeristen is vijftien dagen, voor Belgen een dag langer. Beweegreden voor Benelux toeristen om naar Namibië af te reizen zijn onder meer de natuur en de wildreservaten, authentieke ervaringen, veel waar voor je geld, goede en sfeervolle accommodaties met persoonlijke aandacht en de lokale keuken. Het verkeersbureau heeft ook zijn logo vernieuwd: de karakteristieke Namibische symbolen als quiver tree oftewel kokerboom, de zon, het duinlandschap en het water langs de kust werden in een moderner jasje gegoten.

Als mensen op vakantie gaan, besteedt bijna een kwart (22%) hier minder geld aan dan vorig jaar. Als voornaamste reden hiervoor wordt aangegeven dat ze minder te besteden hebben of dat ze moeten bezuinigen. Meer dan de helft van de respondenten weet (nog) niet hoeveel ze dit jaar uitgeven aan de grootste vakantie. Ruim een derde weet dat wel en geeft hier gemiddeld ruim e1.500 aan uit. Voor deze vakantie wordt vakantiegeld, spaargeld en geld van de lopende rekening gebruikt. Besteding Van degenen die dit jaar minder uitgeven aan vakanties omdat ze moeten bezuinigen, zal 37% zijn vakantiegeld uitgeven aan de vakantie. Het vakantiegeld wordt besteed aan

het aflossen van schulden (26%), aan huishoudelijke uitgaven (17%), het aanvullen van tekorten op lopende rekeningen (23%) en het achter de hand houden voor het geval het inkomen gaat dalen (26%). Ten opzichte van vorig jaar zeggen er minder mensen op vakantie te gaan: 88% in 2009 en 80% in 2010. Aflossen Er is een kleinere groep die zijn vakantiegeld uit zal geven aan de vakantie zelf (49% in 2009 en 45% in 2010). Vaker dan vorig jaar is men van plan het vakantiegeld uit te geven aan het aflossen van schulden en leningen (13% in 2010, 8% in 2009). Het percentage van de ondervraagden dat het vakantiegeld op de spaarrekening wil zetten is dit jaar 24%, vorig jaar 34%.

Neckermann biedt Uniek WK Arrangement op Gran Canaria Neckermann biedt samen met de Cordial hotelketen een arrangement aan waarbij oud voetbal international Piet Schrijvers rond de drie poulewedstrijden van het Nederlands elftal live commentaar zal geven en zijn visie met de Neckermann gasten zal delen. De wedstrijden zullen op een groot scherm vertoond worden in appartementencomplex Cordial Mogan Valle in het schilderachtige Puerto de Mogán. Tevens kun je met het arrangement gedurende het gehele verblijf gratis gebruik maken van het wellnesscenter. Voor andere gasten van de Cordial accommodaties in Playa del Ingles en Maspalomas wordt een transferbus ingezet naar Cordial Mogan Valle zodat ook zij de wedstrijden op groot scherm kunnen bekijken. Het arrangement is te boeken vanaf e 499 per persoon: 2-kamerappartement op basis van

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

logies, vertrek 5 tot en met 23 juni, code 13564H 2L. Elk reisbureau dat 10 boekingen maakt voor dit unieke arrangement verdient zelf een gratis verblijf voor twee personen in één van de Cordial accommodaties. Inschrijven Je kunt je inschrijven op ReisbureauInfo waar tevens meer informatie te vinden is over onder meer gratis drankjes bij doelpunten!

5


Reisburo Actueel

Begroeting nieuw Sundio-vliegtuig van XL-Airways Op 11 mei vond er een persconferentie op Airport Weeze plaats. De conferentie stond in het teken van het eerste Sundio-vliegtuig van XL-Airways met wekelijkse vluchten naar veertien bestemmingen. CEO Joost Romeijn en CFO Marcel Neomagus met hun team van de Sundio Group en Thomas Braun, commercieel directeur van XL-Airways Germany, waren trots aan het woord.

Tijdens de persconferentie werden zowel Sundio Group als XL-Airways uitgebreid voorgesteld en kwamen de actuele ontwikkelingen van hun aanbod aan vluchten aan bod, terwijl door de ramen van de vergaderzaal te zien was hoe het betreffende vliegtuig binnenkwam. Vervolgens verplaatsten de aanwezigen zich naar het platform van Airport Weeze om het versierde vliegtuig te begroeten en zelfs van binnen te bekijken onder het genot van een goed glas champagne. De middag werd afgesloten met een borrel

en een hapje in het restaurant van Airport Weeze, terwijl het vliegtuig weer richting een warm ZuidEuropees land vloog. Uitstekende samenwerking Met ingang van het zomerseizoen 2010 zet de Duitse charter luchtvaartmaatschappij XL-Airways vijf vliegtuigen in. De volledig uit Boeing 737-800 bestaande vloot voert chartervluchten uit in opdracht van gerenommeerde touroperators, waaronder Sundio Group. Sundio Group telt 700.000 klanten

per jaar en wil graag 50.000 klanten vanaf Weeze Airport laten vliegen, een veelbelovende doelstelling. De eerste vluchten zijn vooral gevuld met Nederlandse toeristen. Aan het einde van het zomerseizoen verwacht CEO Romeijn ook meer Duitse passagiers. Romeijn: ‘Sinds twee jaar hebben we intensief contact met het team van XL-Airways. Na wat onderhandelingen en gesprekken zijn we een samenwerkingscontract overeengekomen. Weeze Airport brengt een heleboel voordelen met zich mee zoals lagere kosten voor de passagiers, wat een vlucht vanuit ons buurland erg aantrekkelijk maakt. Graag zien we in de toekomst meerdere goede samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld vliegvelden en maatschappijen in België en misschien zelfs ook in andere landen. XL staat voor Excellent, dat is tevens een goede omschrijving van onze samenwerking met XL-Airways’. Sinds april is de Boeing 737-800 op Weeze Airport gestationeerd. Deze Boeing vliegt voor de Sundio Group en draagt een groot logo van Sunweb. Harm Groot, Traffic Manager Sundio Group: ‘Het is passen en meten om alle vluchten goed

Joost Romeijn van Sundio Group en Thomas Braun, commercieel directeur van XL-Airways Germany.

in te plannen vanaf Airport Weeze omdat het vliegveld open is van 06:00 tot 00:00 uur, terwijl Schiphol bijvoorbeeld 24 uur per dag open is. De Boeing vliegt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag voor Sundio. Er wordt gevlogen op bestemmingen als Bulgarije, Kreta, Kos, Rhodos, Antalya en Mallorca. Airport Weeze wordt ook steeds interessanter voor mensen uit Utrecht en omgeving, want je kunt besparen op onder meer parkeerkosten en de luchthavenbelasting is een stuk goedkoper’. Melanie van Grunsven

Het nieuws van... Elke uitgave vragen wij een branchegenoot wat hem of haard e afgelopen tijd heeft beziggehouden. Deze keer is het woord aan Freek Sikkema, Zelfstandig Persoonlijk Reisadviseur Apollo at Home. ‘Het lijkt wel of de wereld in brand staat. De ene crisis volgt de andere op en de één na de andere ramp voltrekt zich. Op het moment dat ik dit schrijf is Schiphol wederom dichtgegaan vanwege de aswolk uit de Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland.’ Negatief nieuws ‘Maar er is veel meer aan de hand; de situatie in Bangkok lijkt flink uit de hand te lopen, massale protesten in Griekenland en de vele annuleringen die daarop volgen, de euro

het nieuws de komende weken gaat beheersen.’

die in korte tijd 20% van zijn waarde verliest, een mega milieuramp in de Golf van Mexico en natuurlijk het vreselijke vliegtuigongeluk van Afriquyah Airways in Libië.’ PIGS ‘Van de week hoorde ik weer een nieuwe term; PIGS. Hier doelt men op de Zuid-Europese landen (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje) die de laatste jaren niet goed op de centjes hebben gelet en zonder ingrijpen van de Europese

Unie de het IMF bankroet dreigen te gaan. Zeker drie van deze landen zijn voor ons als reiswereld enorm belangrijke vakantiebestemmingen en laten we hopen dat de situatie niet extreem uit de hand gaat lopen, want we weten dat al deze zaken

WK voetbal ‘Volgende maand gaat het WK voetbal weer beginnen. Dit evenement, dat vaak door de reiswereld is vergruist, kan nu wellicht voor wat afleiding zorgen. Deze wereld volkssport nummer 1 kan ons een maand afleiden van de problemen en uitdagingen waarmee we te maken hebben. Laten we hopen dat sport inderdaad verbroederd…..’ Ook een keer meewerken aan deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

Personal Touch “Wist-je-(reis)datjes” Wist je dat: - Wist je dat -89,2 °C de laagste buitentemperatuur ooit gemeten is? - Wist je dat 57,7 °C de hoogste buitentemperatuur ooit gemeten is? - de beste formule voor zelfstandig reisadviseurs is gevestigd aan de gezelligste laan van Den Haag!

Personal Touch Travel. Succesvol ondernemen doe je samen! Frederik Hendriklaan 245 | 2582 CC  Den Haag | T.: 070-3500305 | F.: 070-3515164 E.: info@personaltouchtravel.nl | www.personaltouchtravel.nl | www.zelfstandigreisadviseur.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

7


Reisburo Actueel

alltours pakt uit op Kos Na loting uit bijna 400 inschrijvingen stonden afgelopen zondag 144 reisagenten klaar op de luchthaven van Weeze voor een dagje Kos. Even wat “zon” pakken was voor de meeste reisagenten de belangrijkste reden om mee te gaan en daar kwam iedereen graag vroeg voor uit de veren. Het team van alltours onder leiding van Marc van Rijsingen (sales representative Nederland) had samen met het lokale agentschap werkelijk alles uit de kast gehaald om deze dag tot een onvergetelijke, maar vooral leuke ervaring te maken. Na een

comfortabele vlucht met Hamburg International en een snelle transfer, konden de deelnemers ’s ochtends te voet Kos-stad ontdekken waarna het richting Lambi ging voor het afhalen van hét vervoersmiddel op Kos, de fiets! Fietstocht Ondanks dat Nederland bekend staat als fietsland namen de Grieken geen enkel risico met deze reisagenten en werden kruispunten speciaal afgezet en konden de fietsende groepen onder begeleiding van politiemotoren veilig hun fietstocht maken. De finish van de fietstocht lag in Tigaki waar met bussen het laatste stukje tot Marmari werd volbracht. Hier stond de volgende

verrassing gepland, een heerlijke beachparty met barbecue in het gastvrije en mooie Marmari Beach Hotel. Met rode konen en hier en daar een verbrande neus ging de groep weer naar de luchthaven voor de terugreis. Foto’s ‘Het was voor alltours de eerste keer dat wij een dergelijk evenement konden organiseren voor onze agenten. We zijn bijzonder verheugd over het enorme aantal inschrijvingen en de leuke reacties die we hebben gekregen’, aldus Marc van Rijsingen. ‘Dat betekent dat we ook zeker in de toekomst dergelijke trips naar andere bestemmingen

willen organiseren om alltours nog beter onder de aandacht te brengen bij onze agenten.’ Wil je alle foto’s zien die op deze dag gemaakt zijn? Ga dan naar Reisburo Webcafé en kijk in de rubriek studiereizen, hier kun je ook alle foto’s downloaden. Edwin Schollen

NHTV en Sociale Media in het Midden-Oosten en Azië Een groep derdejaars studenten van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda van de studierichting Manager Travel Trade zijn van 17 tot en met 28 mei op studiereis naar Dubai, Singapore en Maleisië om ter plaatsen te werken aan web 2.0 en sociale media toepassingen zoals vodcasts en podcasts. Dubai en Thailand stonden op de planning, maar door de onrust in Bangkok is het programma last minute compleet aangepast. Gelukkig vloog de groep vanaf Düsseldorf International Airport waardoor zij geen last ondervonden van de aswolk die drie Nederlandse vliegvelden wederom deed sluiten op 17 mei. Social Media Plan De studenten houden dagelijks een weblog ‘Verslag van de Dag’ bij en plaatsen hun opgedane ervaringen en indrukken door middel van ‘2.0 webtools’ -filmpjes, foto’s en inter-

10

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

viewverslagen- op www.nhtvwiki.nl/ blog. Bekijk deze weblog, reageer en voorzie de studenten van goede tips voor hun te bezoeken bestemmingen. Terug in Nederland gaan de studenten hun Social Media Plan presenteren. Alle eindproducten komen in een ‘wiki’ te staan en worden eind juni ‘geopend’ voor de reisbranche.


Reisburo Actueel

Live to Travel wil óók Nederland veroveren De van oorsprong Belgische touroperator Live2Travel heeft zich nu ook in Nederland gevestigd. Het Nederlandse (reis)publiek kon voor het eerst kennismaken met het reismerk Live to Travel op de Vakantiebeurs in januari dit jaar, waar de touroperator een eigen stand had. De Nederlandse ‘vestiging’ is gevestigd in Almere en staat onder leiding van Takis Panagopoulos. Inderdaad, de man die ook als directeur van Face2Face Travel opereert. Hij stelt: ‘We hebben grootse plannen met Live to Travel dit jaar en ik ben ervan overtuigd dat wij met onze à la carte-formule een aantal unieke producten voor de Nederlandse reiziger hebben. Niet voor niets omschrijven wij onszelf als een echte à la carte-specialist’.

Takis Panagopoulos en Tamara de Groot van Live to Travel: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat we voor de Nederlandse markt met onze à la carte-formule een aantal unieke producten hebben’.

Live2Travel is in België beslist geen ééndagsvlieg. Managing Director Takis Panagopoulos: ‘Daar werkt de touroperator al zo’n vijf jaar succesvol samen met zo’n 500-600 reisbureaus. De aard van de producten die wij aanbieden, heeft de touroperator doen besluiten ook een vestiging in Nederland op te zetten, die nu sinds 1 januari een feit is en zich volledig op het retailkanaal richt. Zowel het SGR- als het ANVRlidmaatschap zijn onlangs rondgekomen, vandaar dat we nu gas kunnen gaan geven’. Panagopoulos werkt hiervoor nauw samen met het hoofdkantoor van Live2Travel in België en wordt op de vestiging in Nederland ondersteund door Tamara de Groot, die voor reisbureaus en klanten ook het eerste aanspreekpunt wordt. De Groot is afkomstig van Neckermann, waar zij een aantal maanden op het callcenter werkte. Zij heeft in het verleden ook al veelvuldig enkele bestem-

mingen die Live to Travel in het reisaanbod heeft, bezocht. Bewuste keuze voor retail Met maar liefst vier gidsen wil Live to Travel de Nederlandse vakantiegangers warm maken voor haar reizen, waarbij voor de verkoop een belangrijke rol is weggelegd voor het retailkanaal. Panagopoulos: ‘Live to Travel bestaat uit een jong en dynamisch team en heeft in de Belgische reiswereld absoluut haar sporen verdiend. Doordat we een relatief kleine organisatie zijn, kunnen we snel schakelen en dus ook snel reageren op bijvoorbeeld aanvragen. Ons streven is om bij aanvragen binnen 24 uur te reageren. We kiezen heel bewust voor een samenwerking met reisbureaus, omdat wij vinden dat zij zich met onze producten absoluut kunnen onderscheiden en hun meerwaarde aan de klant kunnen tonen. We willen onze producten echter aan een

Verkoop

Inmiddels heeft Live to Travel al contracten afgesloten met diverse reisbureauketens. Reisbureaus die meer willen weten over het Live to Travel-aanbod of de producten willen verkopen, kunnen een mail sturen naar sales@live2travel.nl. Reisagenten ontvangen een marktconforme commissie.

Het aanbod van Live to Travel: van Zuid-Afrika tot Namibië en van Toscane tot Botswana.

selectief aantal agenten aanbieden, waarbij je moet denken aan in totaal zo’n 600 reisbureaus. We zijn nu langzaam van start gegaan en de eerste boekingen komen nu binnen’, vertelt Panagopoulos, die nu ook al plannen heeft om in het najaar een compleet nieuwe website te lanceren (zowel B2B als B2C) en diverse studiereizen voor de balie wil gaan opzetten. Vier unieke gidsen Inmiddels is Live to Travel druk bezig om naamsbekendheid aan haar vier reisproducten –‘Namibië’, ‘Afrika en de Indische Oceaan’, ‘Avontuurlijke groepsrondreizen door Afrika met Drifters’ en ‘Beleefvakanties’- te geven.’ In de gids Áfrika van Drifters -waarvoor Live to Travel generaal agent isvindt de klant avontuurlijke groepsreizen door Afrika. Panagopoulos: ‘Het unieke aan deze reizen, die geschikt zijn voor mensen van 15-55 jaar, is dat deze vaste vertrekdata hebben, altijd doorgaan en worden uitgevoerd met eigen trucks van Drifters. De reizen zijn op all inclusive-basis, waarbij de groep, die vaak bestaat uit een internationaal gezelschap, de eerste nacht overnacht in een lodge en de andere dagen slaapt in de tenten. De trucks zijn volledig uitgerust met tal van faciliteiten. Het grote voordeel is ook dat Live to Travel deze trucks in eigen beheer heeft en dus niet afhankelijk is van andere partijen. Daardoor kunnen we ook gegarandeerde vertrekken aanbieden met alle voordelen vandien’. Naast de wat langere rondreizen (zoals de 24-daagse expeditiereis ‘Zuidelijke Cirkel’ vanaf e 1.825

exclusief vlucht en de 16-daagse Kampeersafari in Botswana vanaf e 1.625 exclusief vlucht) is het ook mogelijk om kortere tours te boeken, zoals een 5-daagse bushveldsafari door het Krugerpark met een prijs vanaf e 525 exclusief vlucht. Individueel op pad Voor de individuele vakantiegangers bieden de gidsen ‘Namibië’, ‘Afrika en de Indische Oceaan’ -naast reizen in groepsverband- ook genoeg mogelijkheden om er op individuele basis op uit te trekken. Panagopoulos: ‘Daarbij ligt de focus voornamelijk op de fly/drives. De reizen in de Namibië-gids worden gepresenteerd als een modulair pakket, zodat zowel de klant als de reisagent in één oogopslag kan zien wat de reismogelijkheden zijn. Voor de vluchten werken wij onder meer samen met Air Namibia met vluchten vanaf Frankfurt, met British Airways voor vertrekken vanaf Londen en met South African Airways met reizen vanaf Brussel’. Beleefvakanties Uniek is zonder meer de gids ‘Beleefvakanties’ die zich in zijn totaliteit richt op bijzondere reizen binnen Frankrijk, Italië en Spanje, waarbij de beleving centraal staat. ‘Dit is een compleet modulair product, waarbij je qua soort reizen bijvoorbeeld moet denken aan een kookarrangement of een Vespatour door Toscane en omgeving. Dit soort reizen zijn ook uitstekend geschikt voor incentives’, besluit Panagopoulos. Eugenie Engelbracht

Salesrun rond Travelport Leisure Travelport begint vrijdag 21 mei aan een grote salesrun langs reisbureaus in Nederland. Gert Blom van Travelport: ‘Centraal bij deze salesrun staat ons systeem Travelport Leisure. Tijdens een kort bezoek willen wij de agenten snel maar op een duidelijke manier informeren’. De salesrun gaat deze week van start en loopt door tot half juni. Blom: ‘Onze accountmanagers zullen ongeveer zo’n 300 reisbureaus bezoeken. We houden het bewust kort en krachtig, verrassen de reisagent met een kleine attentie en laten een uitgebreid informatiepakket over Travelport Leisure achter. Als een reisbureau meer wil weten over het programma en de diverse mogelijkheden kunnen we altijd op verzoek een aparte afspraak maken voor een uitgebreide presentatie van ons systeem op het reisbureau’. Inmiddels is Travelport ook druk in gesprek met diverse marktpartijen om Travelport Leisure onder de aandacht te brengen en het werken met het systeem te pro-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

moten. ‘Zo’n twintig reisbureaus werken nu al met ons systeem en er zijn inmiddels plannen om binnenkort een pilot met Globe op te starten’. Travelport is ook partner van de komende Reisburo Dinner Workshops ‘Take a bite off the USA’ die begin juni plaatsvinden en waarin ook Travelport Leisure aan bod komt. Blom: ‘Tijdens iedere workshop gaan we aan de hand van verschillende slides de toegevoegde waarde van het systeem voor de reisbureaus weergeven. Voor ons zijn deze workshops een ideaal moment om in contact met de reisagenten te komen’. Meer info over de Reisburo Dinner Workshops vind je trouwens ook op pagina 4 van deze uitgave.

11


Reisburo Special

Met een vakantie bij de buren heeft je portemonnee weinig te verduren! Gecancelde vluchten door de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, rellen en demonstraties door de economische crisis in Zuid-Europa en bezuiniging op het vakantiegeld zijn allemaal redenen om lekker dichtbij op vakantie te gaan. Veel Nederlandse toeristen doen dat dan ook. Reisburo Actueel laat door middel van deze special zien wat de hoogtepunten van onze buurlanden België en Duitsland zijn.

Hollandse windmolen op Ameland.

België De kust België heeft met zijn 67 kilometer lange Noordzeekust heel wat te bieden aan zee- en strandliefhebbers. Het langzaam aflopende zandstrand is bovendien ideaal voor kinderen. Laag-België Aansluitend aan de kuststrook tot aan de Maas-Sambre-vallei bevinden zich de grote kunststeden zoals Brugge, Gent, Doornik, Antwerpen en de hoofdstad Brussel. In LaagBelgië ten oosten van Antwerpen ligt het populaire vakantiegebied De Kempen met een heidelandschap met vennetjes en zandverstuivingen. Praktisch alle steden in LaagBelgië -zowel in Vlaanderen als in Wallonië- hebben een rijke historie. Onze Lieve Vrouwenkathedraal

Antwerpen: ook wel de havenstad aan de Schelde, is al sinds de Middeleeuwen de economische hoofdstad van België. Maar ook de historische waarde van de stad is groot. De talrijke monumenten, bezienswaardigheden en musea maken de moeite van een bezoek aan Antwerpen dubbel en dwars waard. De Grote Markt met prachtig stadhuis in Vlaamse renaissancestijl, fraaie gildehuizen en het beeld van de held Brado, die de reus Antigon versloeg, is zeker een bezoek waard. Ook de Onze Lieve Vrouwenkathedraal, die in de veertiende eeuw werd gebouwd en vele kunstschatten uit de zeventiende eeuw bewaart, is een interessante bezienswaardigheid. Pronkstukken zijn de doeken van Rubens. De 123 meter hoge toren bevat een caril-

12

lon en domineert het stadsbeeld. Het Plantin-Moretus Museum bevat een kostbare verzameling persen en drukwerken. Ook het Rubenshuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en Het Steen, een Nationaal Scheepvaartmuseum, zijn een bezoek waard. Brussel: de hoofdstad van België, is de stad van bier, wafels, festivals en Manneken Pis. Brussel wordt na Parijs als het belangrijkste gastronomisch centrum van Europa beschouwd. Bovendien biedt het stadscentrum een paradijs voor het winkelend publiek, met name in de smalle middeleeuwse straatjes rond de Grote Markt uit de twaalfde eeuw, die één van de best bewaarde middeleeuwse marktpleinen van Europa vormt. Enkele populaire bezienswaardigheden zijn de St.-Michielskathedraal, ook wel de St.-Goedele genoemd, de Grote Zavelkerk, de Grote Markt met het beroemde stadhuis en het Broodhuis, het Paleis van Justitie, het grootste gebouw van Brussel, het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Atomium en Bruparck, een attractiepark nabij het Atomium. Hier zijn onder meer de Océade (tropisch zwemparadijs), Kinepolis (grootste cinemacomplex ter wereld) en Mini-Europe, een miniatuurpark waar de belangrijkste gebouwen van de EU, zoals de Eiffeltoren en de Big Ben te aanschouwen zijn. Brussel is ook een ideale winkelstad met tal van luxewinkels, boetieks, speciaalzaken en warenhuizen. Befaamde winkelstraten zijn de Nieuwstraat en de Grasmarkt. Op zondag is er een vlooienmarkt in de Marollen en een antiekmarkt op de Zavel. Het bekende attractiepark Walibi en Waterloo, waar met de veldslag van 1815 een einde kwam aan het tijdperk van Napoleon, zijn in de directe buurt van Brussel gelegen. Gent: deze oude hoofdstad van het graafschap Vlaanderen telt meer historische gebouwen dan welke Belgische stad ook. Indrukwekkend is de Sint Baafskathedraal, met het beroemde drieluik ‘Aanbidding van het Lam Gods’ van de schilders

Nederland

Voor de Nederlandse markt geldt dat bijna de helft van de Nederlanders voor het doorbrengen van zijn vakantie in eigen land verblijft. Favoriet zijn: - De Waddeneilanden en Noordzeekust (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland). - De zandgronden (Veluwe, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant), die vooral in trek zijn voor actieve vakanties, zoals wandelen, fietsen, paardrijden. - De watersportgebieden (Friesland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland). - De grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht) en talloze kleine stadjes met een enorm aanbod aan kunst en cultuur. Jan en Hubert van Eyck. Verder is er de Lakenhal, met het Belfort, waarin vroeger de bekende ‘Klokke Roeland’ hing. De Graslei, met de fraaie gildenhuizen uit de dertiende tot de zeventiende eeuw, getuigt van een rijk verleden. Zeer bezienswaardig is ook de middeleeuwse burcht het Gravensteen. Hoog-België Het gebied ten oosten en zuiden van de genoemde vallei oplopend tot een hoogte van 700 vierkante meter. Een gebied met diep ingesneden rivierdalen, steile rotswanden, dichte bossen, glooiende hoogvlakten en druipsteengrotten. Landschappelijk gezien is HoogBelgië het meest aantrekkelijke deel van het land. Ardennen: het grootste gedeelte van Hoog-België wordt ingenomen door de Ardennen. De Ardennen is een zeer oud gebergte, dat door erosie werd afgevlakt tot een zogenaamde schiervlakte. Onder invloed van geologische processen werd deze schiervlakte opgeheven, waarna de talrijke rivieren zich diep in de hoogvlakte hebben ingesneden. Aan de westrand van de Ardennen bevindt zich een zone met kalksteen. Doordat klak langzaam verweert, maar gemakkelijk in water

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

oplost, hebben zich hier prachtige druipsteengrotten en onderaardse rivieren gevormd. Kenmerkend voor de Ardennen zijn ook de vele stuwmeren (‘barrages’), waarvan sommige ook geschikt zijn voor de watersport. Zowel in de zomer als in de winter vormt het middelgebergte de Ardennen een aantrekkelijk vakantiegebied. Hier vindt men uitgestrekte bossen, wildparken, kuuroorden, culturele bezienswaardigheden en tal van mogelijkheden voor actieve buitensport, zoals wandelen, fietsen, skiën, kanovaren en klimmen. De Ardennen zijn ook bijzonder in trek voor survivalkampen. Bestemmingen in de Ardennen zijn populair voor een korte vakantie. Een groot aantal bungalowparken en vakantiewoningen dient als verblijfsaccommodatie voor de nog steeds in omvang toenemende ‘tussendoorvakanties’. In het hart van de Ardennen ligt het stroomgebied van de Ourthe en de Amblève. Het zijn grillige rivieren, met vaak steile, uit rotswanden bestaande oevers. Over de rotskammen lopen fraaie wandelpaden, zoals bijvoorbeeld bij La Roche-en-Ardenne. De Ourthe is zeer populair bij kanovaarders. Een belangrijke toeristenplaats is het middeleeuwse Durbuy, het kleinste stadje van België. Andere toeristische attracties zijn Remouchamps


Reisburo Special met de prachtige druipsteengrotten en de watervallen van Coo. In het zuiden van de Ardennen stroomt de bochtige Semois. Aan deze rivier ligt de stad Bouillon met de indrukwekkende burcht van Godfried van Bouillon. Luik: naast de fabrieken en industrieën biedt Luik ook een aantal belangrijke, historische monumenten zoals het Paleis der PrinsBisschoppen. Ook de Citadel (een vestingwerk) en de zondagse markt, la Batte, waar je werkelijk alles kunt kopen, zijn populair. Hoge Venen: het meest oostelijke gedeelte van Hoog-België bestaat uit een ruwe, moerassige streek. Het is een uniek, beschermd natuurgebied met een geheel eigen flora en fauna. De eenzame streek wordt vooral bezocht door de sportieve wandelaar. Ook wintersport is in het oostelijk deel van de Ardennen goed mogelijk, onder meer bij Signal de Botrange en Baraque Michel.

Toeristencentra aan de rand van de streek zijn Spa (met minerale bronnen, kuuroord en casino), Eupen en Malmédy. Badplaatsen België De badplaatsen kunnen in klassen worden ingedeeld. Onder de luxeklasse rekenen we KnokkeHeist, Blankenberge en Oostende. Deze badplaatsen beschikken over uitgebreide hotelaccommodatie, casino’s en goede uitgaansmogelijkheden. Oostende was van oudsher de Koninklijke badplaats, hetgeen nog te zien is aan de historische Koninklijke Galerijen en het Thermenhotel, die bij vloed direct aan het water grenzen. Onder de meer populaire badplaatsen vallen onder andere: - De Haan. - Nieuwpoort. - De Panne. Deze badplaatsen zijn erg in trek bij gezinnen met jonge kinderen.

Duitsland De Bondsrepubliek Duitsland is als vakantieland van alle markten thuis. Jaarlijks brengen vele miljoenen mensen hun vaknatie in dit prachtige land door, want het heeft ‘voor elk wat wils’. Duitsland is vooral bij die Nederlanders die geen al te grote afstand willen afleggen, bijzonder in trek. Berlijn In de hoofdstad van Duitsland worden veel congressen en beurzen gehouden, onder meer één van de meest belangrijke toeristische vakbeurzen, de ITB (Internationale Tourismus Börse). Jaarlijks vinden er meerdere festivals plaats, zoals de bekende Berliner Festwochen, het internationale filmfestival en de Berliner Jazztage. Berlijn is vooral een toeristische trekpleister vanwege de vele cultuurhistorische monumenten, musea, theaters, uitgaansgebieden en winkelcentra. Op sommige plaatsen zijn restanten Gendarmenmarkt.

Noordzeekust Duitsland.

van de Berlijnse Muur zichtbaar. In Berlijn is het museum Haus Checkpoint Charlie te vinden waar veel te zien is over de ontvluchtingpogingen tijdens de Koude Oorlog en de Duitse deling. Noordzeekust De Noordzeekust en de OostFriese eilanden voor de kust vertonen veel overeenkomsten met de noordelijke provincies en het Waddengebied van Nederland. De eilanden zijn te vergelijken met de Nederlandse Waddeneilanden: jonggevormde strandwallen en duinen, die ten gevolge van de westenwind en verplaatsing van de geulen voortdurend van plaats veranderen, waardoor de eilanden langzamerhand steeds verder naar het oosten ‘drijven’. Op diverse eilanden is strandtoerisme te vinden zoals, in Borkum, Juist, Norderney en Langeroog.

Weserbergland Dit gebied strekt zich aan beide zijden van de rivier de Weser uit. De Porta Westfalica is de kloof waar de Weser door het gebergte breekt. Het is door de gunstige ligging een gelieft gebied bij de Nederlanders voor een korte vakantie. In dit schitterende natuurgebied zijn diverse geneeskrachtige bronnen te vinden, waarvan Bad Pyrmont de bekendste is. Het Weserbergland staat bekend om

de sagen en sprookjes die er zijn ontstaan. Harz De Noord-Duitse laagvlakte gaat vrijwel ongemerkt over in het Harzgebergte. De Harz is met zijn bergen, bossen en grillige rotsformaties een ideaal gebied voor de natuurliefhebber. Een groot aantal wandelpaden staat de wandelaar ter beschikking en ook de sportief aangelegde vakantieganger kan hier

Marche en Famenne

Aan de rand van de bosrijke Ardennen ligt het stadje Marche en Famenne. De geschiedenis van Marche gaat terug naar de middeleeuwen en dit is goed terug te zien in het oude stadcentrum met restanten van oude vestingmuren. Tegenwoordig herinneren de smalle steegjes, karakteristieke huizen en stenen zuilen aan deze tijd. Vanaf de jaren ‘80 heeft een grote restauratie plaatsgevonden en veel winkels en huizen zijn opgeknapt, maar de oude stijl is behouden gebleven. Aan het centraal gelegen plein staat uiteraard een kerk; hieromheen liggen diverse restaurants, bars en veel boetiekjes. Het VVV-kantoor is gevestigd in een oude herberg uit de 17e eeuw en de voormalige jezuïetenkerk is omgebouwd tot hotel Quartier Latin. Bezienswaardigheden zijn o.a. het kantwerkmuseum, kasteel ‘Jadot’ met het standbeeld de Fluiter dat in de zomermaanden echt fluit en het museum van de Franken en de Famenne. Een stadswandeling van ca. 2 uur leidt je langs al deze plekken en zo ontdek je dat dit prachtige stadje een bezoek meer dan waard is, als je de rust en natuurschoon van de Ardennen eens een dagje wilt ontvluchten.

Toeristiek is een product van TSi Solutions

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

13


Reisburo Special Bekende toeristenplaatsen in de Harz zijn: -

Goslar: keizerstad uit de Romeinse tijd; een mooie excursiebestemming. Bad Harzburg: bekend kuuroord. Skt. Andreasberg: dé wintersportplaats in de Harz. Braunlage: kuuroord en oudste wintersportplaats in de Harz aan de voet van de Brocken (hoogste berg). Hahnenklee: luchtkuuroord en wintersportplaats. Drie grote steden vragen in dit Bundesland de aandacht, te weten: Hannover: jaarbeursstad met de bekende Hannover Messe. Osnabrück: oude bisschopsstad en industriestad. Teven spoorwegknooppunt en toegangspoort tot het Teutoburgerwoud. Braunschweig: tweede stad van het Bundesland. Een belangrijke industriestad met veel bezienswaardigheden, tevens toegangspoort tot de Harz.

zijn hart ophalen. Tevens is dit gebied uiterst geschikt voor families met kinderen door de vele rustige en goedkope stadjes. Vaak zien Nederlanders die het Sauerland te druk vinden, de Harz als een perfect dichtbijgelegen wintersportalternatief. Sauerland Ten zuidoosten van het Ruhrgebied ligt de zogenaamde ‘groene long’ van Duitsland: het Sauerland. In Hochsauerland wordt in de winter veel aan wintersport gedaan. Het centrum van dit deel in NoordrijnWestfalen is Winterberg aan de voet van de hoogste berg van

dit gebied, de Kahler Asten. Het leent zich bijzonder goed voor weekendskiën. Het is daarom het meest populaire dichtbijgelegen wintersportgebied. Andere bekende toeristenplaatsen zijn Lüdenscheid, Willingen en Medebach. Zevengebergte Vooral het Siebergebirge is bij Nederlanders erg populair. Een bekende toeristische plaats is Köningswinter, een oud wijnstadje aan de voet van de Drachenfels. Het uitzichtspunt op de top van deze 321 meter hoge rots is bereikbaar per tandradbaan. Het is een cruiseaanlegplaats aan de Rijn.

Deze special is online te lezen op www.reisburoactueel.nl.

Trends & ontwikkelingen

Voor veel mensen is de wereld te groot geworden. De globalisering mag dan voortrazen, steeds grotere bevolkingsgroepen willen er niet meer zoveel mee te maken hebben. In de wereld die te groot is geworden, zoeken mensen weer kleine verbanden op en groeit de interesse voor het lokale, kleinschalige en dicht bij huis. Mensen verlangen weer terug naar de harmonie met de omgeving. We gaan onze ‘roots’ opzoeken en koesteren. Regionale gebruiken worden in ere hersteld en oorspronkelijke en seizoensgebonden producten winnen aan populariteit. De regionale schaal en het verhaal van de streek speelt een belangrijke rol in de totaalbeleving. Bron: Kenniscentrum Toerisme ‘Geneesmiddel’ Uit onderzoek van Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen onder 93 werkende Nederlanders die een lang weekend of een midweek doorbrachten op een vakantiepark van Center Parcs in Nederland. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 42 jaar oud. Zij werken gemiddeld 36 uur per week in de dienstverlening (29%), administratieve sector (2%), zorg (14%), ambachtelijke beroepen (13%) en andere beroepen (16%). Iets minder dan 30% geeft leiding aan personeel. Uit het onderzoek blijkt dat een korte vakantie een uitstekend middel is om van het werk te herstellen. Wel vinden vakantiegangers het lastig om het positieve gevoel vast te houden. Na thuiskomst zitten de meesten snel weer in hun gewone werk- en leefsituatie en voelen zich weer hetzelfde als vóór de vakantie. De recreanten vulden twee weken voor vertrek een digitale vragenlijst in waarop zij aangaven hoe ze zich voelden. Deze meting vormde het referentiepunt voor alle volgende metingen. Op de eerste dag na aankomst op het vakantiepark en op de laatste dag voor vertrek vulden ze opnieuw vragenlijsten in. Na afloop werden ze nog drie keer ondervraagd. Jessica de Bloom onderzocht eerder al het effect van een middellange (negendaagse) wintersportvakanties. De resultaten uit deze en andere studies zijn te vinden op: www.vakantiestudie.nl. De Bloom en collega’s starten deze zomer een onderzoek naar de effecten van doorgaans langere zomervakanties op de gezondheid en het welbevinden van werkenden. Zij zoeken nog deelnemers voor dit onderzoek. Vakantiegangers die meer informatie willen over dit onderzoek en zich eventueel willen opgeven als deelnemer kunnen terecht op www.vakantiestudie.nl.

Melanie van Grunsven

Aruba lanceert geheel vernieuwde website

IJsland onverminderd populair bij reisorganisatie BBI Travel

Het Arubaans Verkeersbureau heeft de website www.aruba.com geheel vernieuwd.

Reisorganisatie BBI Travel ziet de belangstelling voor vakanties naar IJsland allesbehalve afnemen. Van de vakanties die geboekt zijn voordat de vulkaan actief werd is er slechts één geannuleerd vanwege astmaproblemen.

Op de nieuwe homepage kunnen potentiële reizigers in één oogopslag prachtige foto’s en informatie over aankomende evenementen op het eiland aantreffen. Onder het mom ‘The Island of 90.000 friends you haven’t met yet’ worden bezoekers door diverse Arubanen op de website begroet en vertellen zij waarom je Aruba echt zou moeten bezoeken.

Things to do Daarnaast is onder meer de ‘Things to do’ pagina geheel vernieuwd met meer informatie over hotels, stranden, winkels, attracties, activiteiten en uitgaanstips. Aanstaande bruidsparen kunnen op een speciale nieuwe site informatie vinden over trouwmogelijkheden en voorwaarden en het ‘One Cool Honeymoon’ pakket.

‘IJsland boekingen voor de aankomende zomer blijven binnenkomen. Wij zitten allesbehalve in zak en as vanwege de vulkaanuitbarsting, integendeel, de actieve vulkaan is juist hét moment om nu een bezoek aan het eiland te brengen,’ stelt directeur Henk van der Kooi van BBI Travel. Als aansporing

hiertoe heeft een gedeelte van het klantenbestand een ludieke mailing ontvangen: echt vulkaanas uit IJsland met de details van een 4-daags vulkaanbezichtingsarrangement. Ook ontving men de coördinaten waar het vulkaanas geschept werd zodat men via Google Earth even de plek kan bekijken.

Buro Scandinavia komt met extra Zweden-reis

Paul de Roo wint gratis studiereisplaats Vietnam

Noordwest-Europa specialist Buro Scandinavia komt met een extra Zweden reis naar twee bijzondere vakantieparken. Het gaat om Framby Udde en Kläppen in het ruige en heuvelachtige gebied van Sälen in de provincie Dalarna. De beide parken zijn vrij nieuw en ruim van opzet.

Paul de Roo van VakantieXperts de Planeet in Nijmegen mag gratis mee op studiereis naar Vietnam. Meer dan 150 reisagenten reageerden op de prijsvraag van Discovery waarmee ze een gratis studiereisplaats Vietnam konden winnen.

Maria Sukking, Product Manager bij Buro Scandinavia: ‘Zweden is erg in trek als reisbestemming. Wij merken dat steeds meer klanten van ons een vakantie naar dit land boeken. De reis, die wij nu aanbieden sluit daar bijzonder goed op aan. Het is de combinatie van natuurschoon, typische Zweedse

14

sfeer en ruime faciliteiten voor de actieve vakantieganger’. De reis naar de Zweedse parken kan worden geboekt tot en met 30 september van dit jaar. Naast de extra Zweden-reis biedt Buro Scandinavia ook een combinatiereis Zweden en Noorwegen aan, waar dezelfde accommodaties in opgenomen zijn.

Discovery organiseert, in samenwerking met partner Interpid en Malaysia Airlines, een 11-daagse studiereis Kuala Lumpur en Vietnam. Slechts acht reisagenten mogen mee met deze bijzondere studiereis. Paul de Roo heeft de gratis studiereisplaats, ter waarde van e 450, gewonnen door de tien vragen over Discovery goed te beantwoorden

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

en een sterke motivatie toe te voegen.


Reisburo Actueel

American Express International

Airline-nieuws * Hamburg International Hamburg international heeft in 2009 in vergelijking met 2008 vijf keer zoveel passagiers naar hun vakantiebestemming gevlogen. Waren het in 2008 nog 11.000 passagiers, zo zijn er in 2009 maar liefst 61.000 passagiers aan boord gegaan van de wit-blauwe vliegtuigen. De meest populaire bestemmingen vanaf Weeze waren in 2009 de Canarische Eilanden, Mallorca en Egypte. Aankomend winterseizoen zal de Hamburgse luchtvaartmaatschappij verschillende nieuwe bestemmingen aanbieden vanaf Weeze. Naast vluchten naar het Canarische Eiland La Palma en naar Luxor zal er ook een driehoeksverbinding over Friedrichshafen zijn. Vanaf november zullen over deze driehoeksverbindingen iedere dinsdag de bestemmingen Sharm el Sheikh, Lanzarote en Marsa Alam aangevlogen worden. De Duitse binnenlandse route Weeze-Friedrichsfafen zal ook te boeken zijn, zodat er ook de mogelijkheid is om op wintersportvakantie te gaan in het Bodensee-gebied. * Air Berlin Air Berlin heeft de eerste officiele vlucht uitgevoerd van Dusseldorf naar San Francisco. Air Berlin is daarmee de tweede grootste Duitse luchtvaartmaatschappij die Düsseldorf en San Francisco verbindt. Air Berlin vliegt in de zomer twee keer per

Tot Reisbureau van de maand Maart 2010 voor Odysseus Nederland werden benoemd de medewerkers van American Express International. week non-stop van Dusseldorf naar San Francisco. * TAM Airlines TAM Airlines is toegetreden tot het Star Alliance netwerk. TAM Airlines biedt meer dan 40 bestemmingen in Brazilië en tien luchthavens verspreid in ZuidAmerika. Het Star Alliance netwerk telt nu 27 leden, die meer dan 21.050 dagelijks vluchten naar 1.167 bestemmingen in 181 landen bieden. Met de toetreding van TAM Airlines wordt een proces afgesloten dat oorspronkelijk in 2006 begon met de eerste informele onderhandelingen. Het populaire Round the World tarief biedt nu tal van nieuwe reiscombinaties door heel Brazilië en Zuid-Amerika, evenals meer vluchten tussen Brazilië en Europa, en Brazilië en de Verenigde Staten. Bovendien zal TAM de North America en Europe Airpasses verkopen, waardoor klanten voordelig reizen binnen het Star Alliance netwerk in deze regio’s in combinatie met een long-haul ticket vanuit Brazilië. Ook nieuws voor deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

Down Under info & snack middag Travel Trend in Rotterdam Travel Trend wil haar kennis over Down Under graag delen. Daarom nodigen zij reisagenten van harte uit voor een informatiebijeenkomst op ons nieuwe kantoor te Rotterdam.

Petra Kramer Freher, sales Travel Trend: ‘Tijdens deze middag nemen wij de reisagent mee door dit geweldige continent, ondersteund door schitterend beeldmateriaal. De sprekers informeren je in roulatiesysteem over de landen Australië en Nieuw-Zeeland; de vele mogelijke tours (met mede-werking van onze partner APT) en over de diversiteit aan campermogelijkheden (met medewerking van onze partner Maui/Britz). Met deze kennis kun je toekomstige klanten voor een reis

naar deze bestemmingen (nog) beter adviseren’. Vanaf 15.00 uur staat er een drankje klaar en om 15.30 uur beginnen de presentaties. Na drie kwartier wordt er gerouleerd, zodat iedereen alle drie de presentaties kan bijwonen. Petra: ‘We sluiten rond 18.15 uur af met een borrel en lekkere Down Under snacks. Deelname aan deze middag is gratis. Bij vragen kun je uiteraard altijd contact opnemen met ons op 010 289 18 19, via sales@traveltrend.nl of op www.traveltrend.hyves.nl’.

American Express International behaalde niet alleen de hoogste omzet, maar ook de meeste boekingen. De prijs, een 4-daagse reis op basis van logies/ontbijt voor twee personen naar Quilibra Aquas in Santa Eulalia op Ibiza zal door de nieuwe Teammanager van Amex International Inc., mevrouw Rebecca Karlend onder haar medewerkers worden verloot.

Drie jubilarissen bij de Jong Intra Vakanties Op 1 mei jl. hebben drie medewerksters van de Jong Intra Vakanties een belangrijke mijlpaal bereikt. Diny Kouwijzer was op die dag maar liefst 30 jaar in dienst. Annick van Limburg en Martine van den Berg vierden hun 12,5-jarig dienstjubileum. Zonnetje De drie medewerksters werden door de Coby van Dongen en Bas Oomen en hun collega’s flink in het zonnetje gezet en het gehele pand was versierd. De afgelopen jaren heeft de Jong Intra Vakanties al vele collega’s mogen feliciteren, diverse dienstverbanden uiteenlopend van 12,5 tot 35 jaar werden gevierd.

Dunns River Falls.

Zaterdag 22 mei * 17.30: Yacht vision (RTL 4) * 18.55: Campinglife (RTL 4) Zondag 23 mei * 21.05: Beagle (NL 2) De reis van de Beagle is wel omschreven als de belangrijkste reis die ooit werd gemaakt. Dinsdag 25 mei * 22.30: Jamie Oliver’s Road Trip (RTL 4) Woensdag 26 mei * 20.30: Hello Goodbye (NL 1) Joris Linssen spreekt op Schiphol op zijn eigen en zo herkenbare wijze reizigers en wachtenden aan. * 20.50: Future Express (NL 2) Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld. * 22.05: Holidate (NET 5) Donderdag 27 mei * 18.55: Schiphol TV (AT5) * 19.00: By any Means (National Geographic) * 19.55: NCRV Natuurlijk – Op Reis Met Van Rossum (NL 2) * 20.30: Bestemming bereikt (RTL 4) John Williams volgt mensen die een speciale gebeurtenis of ontmoeting in het buitenland in het verschiet hebben. * 20.30: Ik vertrek (NL 1) * 22.55: Lauren verslaat… (VERONICA) Veronica-presentatrice Lauren Verster gaat wereldwijd op zoek naar spraakmakende situaties. Ze laat zich hiervoor meenemen door verschillende fotografen en krijgt zo toegang tot een wereld die voor de meeste mensen gesloten blijft. Vrijdag 28 mei * 18.00: Droomhuis in de zon (SBS 6) * 19.30: Grenzeloos Verliefd (NET 5) Zijn we een interessant programma vergeten? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

Vlnr: Annick van Limburg, Diny Kouwijzer, Martine van den Berg en Coby van Dongen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

15


Reisburo Actueel

Alessandria laat van zich proeven op ‘Smaak van Italië’ Wie werkelijk de Smaak van Italië wil proeven brengt een bezoek aan de gelijknamige beurs die wordt gehouden van 4 tot en met 6 juni in Kasteel De Haar in Haarzuilens. Naast culinaire zaken, kan men er ook terecht voor cultuur en vakantiemogelijkheden. De stad en provincie Alessandria presenteren zich samen met EuroExpress Treincharter (EETC) ter gelegenheid van het debuut van Alessandria als bestemming van de populaire AutoSlaap Trein. Dit zomerseizoen zal er wekelijks door EETC op zowel Livorno als Alessandria in Italië gereden worden.

Bestemming Italië Samen met de lokale vertegenwoordiging uit Alessandria zal de AutoSlaap Trein beursbezoekers kennis laten maken met de diverse streekproducten uit de regio. Naast een indrukwekkende stad is Alessandria een prima uitvalsbasis naar onder meer het cultureel aantrekkelijke en schilderachtige Toscane, het romantische Lago Maggiore en de zonnige kust van de Middellandse Zee. Vanaf 4 juni rijden de AutoSlaap Treinen iedere vrijdag vanuit Den Bosch naar ZuidEuropa.

beurs wordt er een winnaar getrokken. Openingstijden De openingstijden van de beurs zijn op vrijdag de 4e en zaterdag de 5e van 10.00 uur tot 19.00 uur. Op zondag is de beurs open van 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor meer informatie: www.autoslaaptrein.nl.

Kans op verzorgde reis Bezoekers van de beurs maken kans op een geheel verzorgde reis per AutoSlaap Trein naar Alessandria inclusief hotelovernachtingen voor twee personen. De beursflyer die tijdens ‘De Smaak van Italië’ wordt verspreid kan ingevuld worden en bij de stand van de AutoSlaap Trein en provincie Alessandria worden ingeleverd. Aan het einde van de

Spaanse avond alltours in Eindhoven Ook dit jaar organiseert alltours een Spaanse avond, waarbij het “Spaanse“ alltours product uitgebreid aan bod komt. De avond zal plaatsvinden in het Spaanse restaurant El Patio Andaluz te Eindhoven op 26 mei aanstaande. Bij deze “landen avond“ is er vanaf 18.00 uur heerlijk eten. Aansluitend, tussen de verschillende gangen door, wordt er gestart met de landenpresentatie. De avond eindigt met een loting (circa 22.00 uur), hierbij maak je kans om een leuke prijs(zen) te winnen. Aanmelden Aanmelden kan via www.alltours. info. Wil je met meer dan twee per-

16

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

sonen komen, maak dan meerdere boekingen of stuur een e-mail naar sales@alltours.nl o.v.v. het alltours agentennummer. Voor aanvang van de landen avond ontvang je nog een aparte bevestiging per fax met adresgegevens van het restaurant. Deelname is natuurlijk kosteloos, maar voor annulering vanaf drie dagen voor de landen avond en noshows berekenen wij e 25 kosten per persoon.


Reisburo Actueel

Razende Reporter betoverd door het prachtige Normandië! Irene Wit, werkzaam bij VakantieXperts Beuk in Lisse, mocht ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Vrij Uit samen met haar man op pad als Razende Reporter naar Frankrijk. In dit verslag lees je alles over haar avonturen. Meer foto’s vind je in het Reisburo Webcafé (onder het profiel van Irene). De Razende Reporter uit Frankrijk is terug! Normandië is een prachtige bestemming en heeft verrassend veel te bieden: prachtige vergezichten, een rijk verleden, mooie kustlijn, veelzijdige gastronomie en nog veel meer. Kortom: wij zijn Razend enthousiast! Picardië ‘De eerste nacht overnachten we in het schitterend aangelegde vakantiedorp Belle Dune van Pierre & Vacances in de mooie streek Picardië. De prachtige stranden van het levendige kustplaatsje Fort Mahon liggen vlakbij. Deze streek is één groot natuurreservaat, niet alleen voor ons een tussenstop maar ook voor vele trekvogels. We zijn hier maar kort maar ik kan nu al zien dat dit een mooie bestemming is voor iedereen!’ Normandië ‘Onderweg naar Normandië brengen we een bezoek aan een accommodatie uit de Vrij Uit Exclusief brochure, “Domaine Saint Clair Le Donjon”. Deze prachtige accom-

Kathedraal Bayeux.

Het idyllische haventje van Honfleur.

Deauville met de beroemde Planches.

modatie biedt een mooi uitzicht op de hoge witte krijtrotsen waar het plaatsje Etretat bekend om is. De volgende drie nachten verblijven we in vakantiedorp Normandy Garden van Pierre & Vacances, mooi gelegen in een landelijke omgeving. We willen geen tijd verliezen en gaan gelijk met fototoestel en kladblok op pad.’ Côte Fleurie ‘Branville ligt aan de Côte Fleurie, de bloemenkust. In elk dorp zie je uitbundige bloemenweelde. We bezoeken de bekendste badplaatsen: Trouville-sur-Mer, Deauville en Houlgate met veel mooie strandvilla’s, statige Normandische vakwerkhuizen en op het strand kleurige parasols. Je kunt hier heerlijk slenteren over de beroemde “Planches” (houten vlonders op het strand). In september kun je hier beroemdheden spotten op het Filmfestival van de Amerikaanse film. Het romantische vissershaventje van Honfleur is een absolute must. De hoge, smalle pakhuizen zijn zeer fotogeniek. We genieten op een zonovergoten terras van heerlijke “moules” (mosselen) en rijden daarna rijden naar Pont-l’Évêque, beroemd om zijn Franse kazen. Onderweg genieten we van het pittoreske landschap met appelbomen in roze bloesem. De appels worden gebruikt voor de beroemde dranken calvados en cider. In Cabourg brengen we een bezoekje aan het Hippodrome, waar jaarlijks nachtelijke paarden-

races worden gehouden. We sluiten ons verblijf aan de Côte Fleurie af met het museum “la Batterie de Merville”, waar unieke overblijfselen te zien zijn van de aanval van de Britse parachutisten tijdens WO II.’ Plages du Débarquement ‘We rijden in westelijke richting langs de kust en komen aan in de streek die befaamd is om de landingsstranden van D-day op 6 juni 1944. Onderweg bezoeken we camping Yelloh! Village la Côte de Nacre. Wat een mooie nieuwe mobilhomes. Deze camping ga ik zeker klanten adviseren. De volgende drie nachten verblijven wij op het ruim opgezette park Résidence Le Green Beach van Pierre & Vacances. De nieuwe accommodaties liggen gegroepeerd rondom grasvelden waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Naast dit park ligt een mooie 18-holes golfbaan. Het is moeilijk om uit de vele bezienswaardigheden een keuze te maken. Het wordt Quinéville. Daar bevindt zich een oorlogsmuseum wat uitermate geschikt is voor kinderen. In dit museum is een dorpsstraat met winkels nagebootst en er zijn vele poppen in verschillende uniformen, speelgoed en gebruiksvoorwerpen uit de oorlogstijd te zien. We brengen een bezoek aan de Amerikaanse erebegraafplaats in Omaha Beach, zeer indrukwekkend! In dit gedeelte van Normandië zijn veel historische plaatsen die te maken hebben met de landingsoperatie, die ten grondslag lag aan de bevrijding. Alle fases van de slag om Normandië worden chronologisch aangegeven op herkenbare borden langs de wegen. Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen, is het

Pittoresk Normandië.

Nostalgische strandhuisjes.

Willem de Veroveraar. Dit tapijt staat, evenals de Mont St.-Michel, op de Wereldlijst voor Erfgoed van UNESCO. De kathedraal van Bayeux is zeker ook een bezoek waard. Tot slot brengen we een bezoek aan de accommodatie “Ferme de la Rançonnière” die Vrij Uit aanbiedt. Wat een plaatje! In gedachten weet ik al welke klanten hier een paar nachtjes door zullen brengen… In de omgeving van het dorpje Cruelly kun je lekker wegdromen tussen de kastelen, landhuizen en manoirs (huizen van notabelen). We hebben tijd te kort, Normandië is een bestemming voor iedereen! En het weer: een prachtige week vol zonneschijn! Irene (tekst) en Theo (foto’s) Wit De ‘Razende Reporters’ worden mogelijk gemaakt door Vrij Uit, transavia.com, AVIS, Pierre & Vacances en Reisburo Actueel. Dit verslag vind je ook op ReisbureauInfo. Volgende week het verslag van de Razende Reporter die op ontdekkingsreis in Oostenrijk was!

Amerikaanse ereveld Omaha Beach.

“Wonder van het Westen”: de Mont Saint-Michel. Deze abdij ligt op een 80 meter hoge rots in een baai waar de meest indrukwekkende getijdenwisseling van Europa plaatsvindt. Bezoek de abdij en musea en eet daarna een heerlijke traditionele luchtige omelet. In Bayeux kun je het 70 meter lange tapijt bewonderen wat het verhaal vertelt van de Normandische verovering van Engeland door

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

17


Reisburo Actueel

Extra lange studiereis Nepal door aswolk Van 11 tot en met 20 april namen twintig reisagenten deel aan de studiereis naar ‘het dak van de wereld’ onder leiding van Jantine Beil van Holland International. De reis kreeg een bijzondere wending door de ronddrijvende aswolk. Ze reisagenten verbleven maar liefst één week langer in Nepal, en dit vonden zij helemaal niet vervelend! Anne-Marije Talens van Internoord in Groningen en Petra ten DamHeijne den Bak van VakantieXperts in Goor, doen verslag van hun ervaringen.

Opweg van Kathmandu naar Bandipur maakte de groep een spectaculaire raftingtocht. Bandipur is een authentiek Newari dorp waar nauwelijks gemotoriseerd verkeer is en je even terug gaat in de tijd. Daarna reisde de reisagenten verder naar Pokhara, idyllisch gelegen aan het Pewa-meer en het vertrekpunt van een tweedaagse trektocht. Met een rugzak gevuld met alle benodigdheden, wandelde de groep door het Annapurna gebied om vervolgens te overnachten in tenten. Na deze nacht in de natuur werd de wandeltocht richting het hotel hervat om daarna te vertrekken naar Chitwan. Al vroeg in de ochtend gingen de reisagenten op safari in het Chitwan National Park waar de groep de met uitsterven bedreigde eenhoornige neushoorn hebben gespot. Indrukwekkend Terug in Kathmandu werd het tempelcomplex Pashupatinath aan de Bagmati rivier bezocht. Door de ligging aan de Bagmati is de Pashupatinath tempel de belangrijkste en heiligste hindoetempel van Nepal. Op elk tijdstip van de dag worden hier gelovigen gecremeerd op de traditionele manier. Ook Bakhtapur werd bezocht. Net zoals Kathmandu heeft deze koningsstad veel weg van een middeleeuwse stad met nauwe straatjes om door-

20

heen te slenteren. Spectaculair en letterlijk hoogtepunt was een ‘mountainflight’ voor de liefhebbers: een vlucht boven het Himalaya gebergte met indrukwekkende vergezichten waaronder de Mount Everest. Voor Petra misschien wel het meest indrukwekkende onderdeel van de reis: ‘Ik wilde graag ’’het dak van de wereld’’ zien, en dit gebeurde tijdens de mountainflight. Nepal was voor mij een eerste kennismaking met Azië, waarbij de drie koningssteden Kathmandu, Patan en Bhaktapur, met de vele tempels erg veel indruk op mij hebben achtergelaten. Ook heb ik genoten tijdens de trekking in het Annapurna gebied’. Op Anne-Marije Talens van Internoord in Groningen maakte Kathmandu een onuitwisbare indruk: ‘Iedere keer als je de stad binnenkomt, word je overweldigd door de chaos, drukte en het lawaai. Tegelijkertijd heeft de stad indrukwekkende plekken te bieden, zoals Pashupatinath, het tempelcomplex waar dagelijks lijkverbrandingen plaatsvinden en het huis van de Kumari, de levende godin’. Extra week Tourleader Jantine Beil heeft samen met de plaatselijke agent nog een programma gemaakt voor de onverwachte tweede week van de studiereis. Anne-Marije: ‘We hebben nog zoveel meer gezien van Nepal. We zijn in de tweede week ook nog naar Nuwakot en Nagarkot geweest. De enige keer dat ik dacht ‘’was ik nu maar thuis’’, was tijdens de barre tocht naar Nuwakot met steile afgronden en misselijk makende bochten. Maar na een lange en soms avontuurlijke busrit kom je aan in The Famous Farm in Nuwakot, een sfeervolle en charmante accommodatie. Door de ligging op een berg heb je een fan-

tastisch uitzicht over de omgeving en als je geluk hebt, op de Himalaya. Ik had de tweede week niet willen missen! Waar nodig, kreeg men van elkaar een peptalk, om vervolgens met frisse moed en optimisme weer door te gaan. In eerste instantie is het even slikken als je hoort dat de terugvlucht is geannuleerd en niet bekend is wanneer er weer richting Nederland gevlogen kan worden. Maar we hadden een erg leuke groep waardoor ook de tweede week een succes is geworden. Al met al een onvergetelijke ervaring!’ Petra ten Dam-Heijne den Bak: ‘Er was vanaf het begin met iedereen een klik. In de tweede week was de sfeer ook goed en had iemand een keer een rotgevoel, dan hielpen we elkaar weer om het wat positiever in te zien. Thuis had ik een kalender gemaakt voor de kinderen waar ze iedere avond een kruisje mochten zetten, de ochtend na het laatste

kruisje zou ik thuis komen. Toen ze hoorden dat ik na die eerste week nog niet thuiskwam, zijn ze gewoon weer opnieuw begonnen. Grappig hoe zich dat vanzelf heeft opgelost.’

Terug van weggeweest * Kanaaleilanden Op woensdag 28 en donderdag 29 april vertrokken twee groepen van in totaal twintig reisagenten en Sunair collega’s naar Jersey om op individuele basis de mooie Kanaaleilanden te ontdekken. Met een huurauto reden ze op Jersey rond. Ook op Guernsey -waar zij per ferry naartoe zijn gegaan- hebben zij nog twee dagen individueel kunnen genieten van het mooie weer, de prachtige natuur en cultuur die deze eilanden rijk is. Er waren ook een aantal gezamenlijke momenten. Zo dineerden zij samen in Hotel Christina op Jersey, genoten zij een ultrachique Afternoon Tea in het Old Government House en hadden een gezellige terugvlucht met Cityjet (inclusief Champagne) in de eerste Empty Leg van Guernsey naar Rotterdam. * Tenerife & Gran Canaria Van 12 tot en met 17 april vond de Sudtours-studiereis Tenerife & Gran Canaria plaats die iets werd verlengd door de aswolk. De reisagenten namen deel aan een puzzeltocht in Los Christianos, genoten van een boottocht waar ze veel dolfijnen hebben gespot en bekeken Playa de las Américas, Playa del Ingés en Maspalomas. Na een diner in het prachtige Lopesan Baobab hotel zijn veel reisagenten nog een kijkje gaan nemen bij de Yumbo. De groep maakte kennis met het mooie binnenland van Gran Canaria tijdens een spannende jeepsafari en ontdekte ´s avonds het nachtleven van de Canarische Eilanden. Het was een afwisselende, gezellige en leerzame studiereis. Let op: er zijn nog een aantal plekken over op de TraXs Mega Studiereis naar Zonnestrand in Bulgarije die plaatsvindt van 17 tot en met 21 juni. Geef je snel op via sales@traxs.nl. Nieuws voor deze rubriek? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Travel Topics As a service to our English readers Reisburo Actueel will publish the most important and notable news facts from the Dutch Travel industry also in English. Every week you will find this regular feature under the heading ‘Travel Topics’ in our trade journal. Do you also have news for this section? Let our editors know and send an email to reisburo@t-en-s-productions.nl.

Holiday pay for paying obligations Almost half of the Dutch people (45%) spend their holiday pay on vacation (with a minimum of six days) this year. Families spend their holiday pay more and more on expenses at home and on paying obligations and loans. These are conclusions of the holiday survey Nibud (National Institute for Budget Information). 22% of the people going on holiday spend less money on their vacation then last year. The main reason is the fact that people have less to spend.

A group of third year students of NHTV University of Applied Sciences of the department Manager Travel Trade is on study trip from May 17 until May 28 to Dubai, Singapore and Malaysia. The students work on Web 2.0 and social media applications such as vodcasts and podcasts. The students keep up a daily blog ‘Report of the Day’ and place their experiences and impressions by ‘2 .0 web tools’ movies, photos and interview reports on www.nhtvwiki. nl/blog. Watch this blog, respond and provide the students of good tips for their destinations to visit. Back in the Netherlands the stu-

dents present their Social Media Plan.

Responses to customer inquiries via e-mail still below par In four out of ten cases on travel agencies failed to respond to questions via email, according to a survey of Shop Control.

Live to travel: also focus on Holland The original Belgian tour operator Live2Travel has now also an office in the Netherlands. The travel brand was first introduced to the Dutch travel market on ‘De Vakantiebeurs’ in January this year, where the tour had its own stand. The Dutch office is located in Almere and is led by Takis Panagopoulos. ’We have big plans with Live to Travel this year and I am convinced that our à la carte formula is an unique product for Dutch passengers. That’s why we call us an à la carte specialist’, says Panagopoulos. ‘Live2Travel is in Belgium already for about five years successfully with a 500-600 travel agents. The SGR and the ANVR membership have recently come around, so now we are able to operate in The Netherlands. Panagopoulos works

NHTV and Social Media in the Middle East and Asia

closely with the headoffice of Live 2 Travel in Belgium and is supported in the Netherlands by Tamara de Groot. She have been working at Neckermann at the call center and has visit in the past several destinations which Live to Travel is offering now. Choice for retail With four brochures Live to Travel wants to inform the Dutch tourists. ‘Live to Travel is a young and dynamic team. Because we are a relatively small organization, we can switch quickly and give a quick response to requests. Our aim is to respond to requests within 24 hours. We choose to cooperate with travel agencies because we believe that they absolutely can show their value to the customer. We want to offer our products to a selective number of agents. We started slowly and the first entries are coming in’, says Panagopoulos, who is already making plans for the autumn to launch a brand new website (B2B and B2C) and organize several study trips for travel agents. Meanwhile, Live to travel is working hard to promote their products - ‘Namibia’, ‘Africa and the Indian Ocean’, ‘Adventure group tours through Africa with Drifters’ and’ Beleefvakanties’. Live to travel has already contracts with several travel agents.

Content is also plenty to criticize of responding to customer inquiries. In the first quarter of 2010 examined Examination Shop Control in 2008 as the responsiveness and accuracy of the respond to emails within various agencies in the Netherlands. A total of 400 emails sent to car dealers, travel agencies, insurance companies and municipalities. Were examined include the clarity, completeness, tone and expertise of the responses to customer inquiries. The research shows that compared

to the previous research in 2008 shows a decrease in the number of unanswered e-mails.

Sundio Group greets first ‘XL-Airways Sundio’ plane At the 11th of May a press conference at Airport Weeze took place. The conference was about the first Sundio-plane with XL Airways which flies to fourteen destinations every week.

During the press conference both companies were proposed and the current developments were told by CEO Joost Romeijn Sundio Group and Thomas Braun, sales director of XL Airways Germany. At the platform of Airport Weeze the presented people toasted with a good

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

glass of champagne on the new plane for the Sundio Group which opened its doors for a quick look inside. The conference ended with a drink and a snack in the restaurant of Airport Weeze while the plane was taking of to a warm country in the south of Europe.

21


Reisburo Actueel

Tour de France-spel Op 17 mei lanceert het Frans Bureau voor Toerisme het nieuwe Tour de France spel “Toute la Route”. Tijdens deelname beleeft de bezoeker een virtuele reis door vier verschillende Tour de France regio’s. Doel is om de vragen juist te beantwoorden en op deze manier de etappe zo snel mogelijk uit te rijden. Sinds 17 mei kan het spel worden gespeeld via de link: www.franceguide.com/nl/tourdefrance Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat vooral dames binnen het gezin de beslissers zijn wanneer het vakantie betreft. Reden voor het

Frans Bureau voor Toerisme om zich met Toute la Route op deze doelgroep te richten. Hier is bij de lay out, de vragen en de prijzen rekening mee gehouden. Onder de te winnen prijzen vallen onder andere een weekend in Parijs, een verblijf in Frankrijk, een Babboe bakfiets, een Taga fiets en een Batavus fiets. Het spel is onderdeel van de Tour de France campagne van het Frans Bureau voor Toerisme.

VakantieXperts weer de lucht in met HeliXperience In 32 plaatsen in Nederland bieden vestigingen van de landelijke reisbureauketen VakantieXperts dit voorjaar wederom een uniek vliegevenement aan: de HeliXperience. Klanten van VakantieXperts wordt de mogelijkheid aangeboden om een rondvlucht per helikopter te maken boven hun eigen woongebied. Tijdens HeliXperience worden circa 25 helicoptervluchten van circa acht minuten uitgevoerd. Per vlucht kunnen drie passagiers mee, zodat minimaal 75 mensen een rondvlucht kunnen maken boven hun eigen woongebied. Tickets voor een rond-

Deventer, een van de steden waar een HeliXperience mogelijk is.

vlucht zijn te reserveren voor e 59 per persoon bij de vestigingen van VakantieXperts. Normaal kost een rondvlucht per helikopter al gauw e 89. De eerste HeliXperience vindt plaats op 22 mei in Zeewolde. Een compleet vluchtschema van HeliXperience staat op www.vx.nl.

Reisburo Katwijk organiseert Vakantiebeurs op strand Reisburo Katwijk organiseert een vakantiebeurs op 26 mei 2010 vanaf 16.00 tot 22.30 uur. Patricia Noort, Office Manager: ‘In navolging van vorig jaar gaan wij dit jaar wederom een vakantiebeurs organiseren in één van de strandpaviljoens op het Katwijkse strand’. Vorig jaar ging de Vakantiebeurs ondanks het slechte weer, stormkracht 7-8 en de Champions League Finale gewoon door en bleek een groot succes. Noort: ‘Wij hebben de hele avond veel bezoekers gehad en de presentaties zijn druk bezocht.

De avond is goed ontvangen door onze vaste klanten als gezellig en ongedwongen contact moment. De avond heeft ons ook een groot aantal nieuwe klanten gebracht. Daarom willen wij ook juist in deze tijd dit moment herhalen en hopen natuur-

WIN NU!!! Er is een plek in Europa waar op een paar passen van een Scandinavisch havenstadje een liefelijk Grieks dorpje ligt. Om de hoek van een Frans straatje ligt een Spaanse arena en op een steenworp afstand van een Italiaans pleintje staan de bekende Hollandse huisjes met hun trapgevels en een windmolen. Die plek is het Europa-Park in Duitsland. Het Europa-Park is

niet alleen Duitslands grootste attractiepark, het is ook één van de best bezochte attractieparken van Europa. Jaarlijks brengen meer dan vier miljoen mensen een bezoek aan dit park in het Zwarte Woud. Het park bestaat uit dertien Europese themagebieden met meer dan 100 attracties en shows, die grotendeels zijn geïntegreerd in de architectuur van die gebieden. Het park ligt op enkele kilometers van de A5, bij het drielandenpunt Duitsland-FrankrijkZwitersland. Bij het park ligt het grootste resort van Duitsland, bestaande uit vier bijzondere themahotels, een pension en een camping. Voor de wedstrijd van Reisburo Actueel stelt het Europa-Park 2x2 entreekaartjes beschikbaar.

lijk dat het een groter succes wordt dan vorig jaar’. Door verschillende reisorganisaties worden ook presentaties gegeven die weer worden afgewisseld door een modeshow. De modeshows zullen worden georganiseerd door lokale ondernemers . De vaste klanten krijgen een magazine toegestuurd met advertenties van de meewerkende reisorganisaties aangevuld met tips van ons over een aantal bestemmingen.

Dit is de prijs

* 2x2 entreekaarten voor het Europa-Park in Duitsland Dit zijn de vragen: 1. Op hoeveel verschillende bestemmingen vliegt het eerste Sundiovliegtuig van XL-Airways wekelijks? 2. Door wie werden de fietsende agenten op Kos begeleid? 3. Wie organiseert HeliXperience? 4. Welk deel van België is landschappelijk gezien het meest aantrekkelijke deel van het land? 5. Welke bestemming bezocht de Razende Reporter Irene?

Eerdere winnaars

In Reisburo Actueel nummer 18 maakte je met Lovely Affairs vijf keer kans op aquaslippers. Sylvia Heesterbeek van VakantieXperts, Susanna Tas van ANWB Nieuwegein, Monique Zondag van Thomas Cook Travel Shop, Marianne Thorborg van D-Reizen en Daniëlle Bimmel van Uniglobe Delta Travel zijn de gelukkige winnaressen. Veel plezier met de slippers dames!

COLOFON

Eugenie Engelbracht Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur Eindredacteur

Tom van Apeldoorn Uitgever

22

Edwin Schollen Adjunct Uitgever

Melanie van Grunsven Redacteur

Rene Tanchette Directeur Digiscript

Lisette van Dinteren Accountmanager

Tj van Apeldoorn Accountmanager Digiscript

Ga naar www.reisburowebagenda.nl en vul vóór 27 mei op het prijsvraagformulier de antwoorden in. Vergeet niet jouw naam en de adresgegevens van jouw reisbureau in te vullen. De winnaars worden bekend gemaakt in Reisburo Actueel en op www.reisburowebagenda. nl.

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

a.lutgendorff@t-en-s-productions.nl m.van.grunsven@t-en-s-productions.nl l.van.dinteren@t-en-s-productions.nl

Abonnementsprijs: € 95 per jaar excl. btw.

Webagenda/-Café: r.tanchette@digiscript.nl tj.van.apeldoorn@digiscript.nl

Vormgeving & DTP: PubliScript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: wekelijks Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Management: e.schollen@t-en-s-productions.nl tj.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl t.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers

Reisburo Actueel: e.engelbracht@t-en-s-productions.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL


Reisburo Actueel #20  

Reisburo Actueel #20