Page 1

• Steun  Steppen Tegen Kanker Pagina 3

Special:

•V  akantiebeurs vakdag fotocollage. Pagina 8 en 9

Pagina 12

Autohuur

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche - 19e jaargang - nummer 2 - 14 januari 2010

Vakdag Vakantiebeurs blijft populair De Vakantiebeurs 2010 is afgelopen dinsdag (12 januari) onder grote belangstelling in de Jaarbeurs te Utrecht geopend. Bij de opening waren onder andere Bart Stijker, (Project Manager van de Vakantiebeurs), Gerda Verburg (Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Jero Wacik (Minister van Cultuur & Toerisme van Indonesië) en Martinus van Schalkwijk (Minister van Toerisme van Zuid-Afrika) aanwezig. Maar ook andere bekenden uit de branche werden gespot, zoals Steven van der Heijden (ANVR/TUI), Frank Oostdam (ANVR), Annemarie Ferns (SAT) en de onlangs gestopte Louis Frankenhuis, evenals honderden branchegenoten.

Gerda Verburg.

Vrij Uit Jubileum

Minister Verburg in gesprek met de heer Wacik. Martinus van Schalkwijk.

Bart Strijker.

Meer vakantie Op pagina 8 en 9 van deze uitgave van Reisburo Actueel is een fotocollage van de vakdag te vinden. Wat vond u van de vakdag? Mail naar reisburo@t-en-s-productions. nl.

Thomas Cook Winterboekingen onder nul bij ANVR-leden en Tuhumena Uit de boekingen die tot half december zijn gedaan bij ANVR- meer Nederlanders dan vorig jaar heeft een wintersportvakantie touroperators blijkt dat de Nederlandse vakantieganger -7% minuit elkaar naar Duitsland geboekt bij een der winterzon- of sneeuwbestemmingen heeft geboekt. Begin januari heeft Frangken Tuhumena afscheid genomen van Thomas Cook Nederland. In de benadering en realisatie van diverse zaken zat een dusdanig verschil dat het meest optimale resultaat niet kon worden behaald. Beide partijen hebben daarom besloten de samenwerking niet voort te zetten. Toekomst Frangken Tuhumena is op 1 mei 2009 gestart als Directeur Vliegvakanties. Onder zijn verantwoordelijkheid is op zeer korte termijn voor Neckermann een Rondreizen aanbod gerealiseerd, alsmede de Zomer 2010 lancering met een unieke vroegboekactie. ‘Wij danken Frangken voor zijn inspanningen voor onze organisatie en wensen hem, zowel zakelijk als privé, alle goeds voor de toekomst’, aldus Gert De Caluwé, CEO Thomas Cook Nederland. Voorlopig wordt de functie van Directeur Vliegvakanties waargenomen door Gert De Caluwé.

Met een aantrekkende economie in het vooruitzicht verwacht de reisbranche echter dat er langzamerhand een einde komt aan de afwachtende consument. Groei Het huidige winterweer zorgt er voor dat heel wat Nederlanders deze winter een vliegvakantie boeken naar meer zonnige oorden. De ANVR/GfK cijfers laten zien dat het aantal reizigers naar Turkije deze winter +29% hoger ligt dan vorig jaar. Ook Egypte en Portugal laten een groei zien. Met deze groei komt het aantal passagiers dat een vliegvakantie heeft geboekt naar een vliegbestemming op het Europese continent uit op hetzelfde niveau als vorig jaar deze periode. Vliegvakanties naar verre bestemmingen liggen deze winter -15% achter op vorig jaar.

Verschuivingen Bij de sneeuwbestemmingen blijft Oostenrijk het meest populair als wintersportland, gevolgd door Frankrijk. Beide landen zijn tot half december bij ANVR-touroperators echter -13% minder geboekt. Weliswaar gaat het om een veel kleiner aantal reizigers, maar +14%

ANVR-reisonderneming. Voor de zomer laten de geluiden uit de branche horen dat consumenten die inmiddels al hebben geboekt voorlopig een voorkeur hebben getoond voor Turkije, gevolgd door Spanje en Griekenland. Bij de verre bestemmingen zijn vooralsnog de VS, Egypte, Indonesië en de Nederlandse Antillen favoriet.

Ook deze keer is er weer een opvallende en overzichtelijke jubileumkrant van Vrij Uit bijgevoegd. Vrij Uit is al jaren de specialist in autovakanties in Europa. Dit wordt ook weer bewezen door het winnen van diverse prijzen in de reisbranche voor onder andere Frankrijk en Midden Europa en Benelux. In de jubileumkrant vind je een mooi overzicht vol aantrekkelijke kortingen.

Alicia Keys in Ischgl

Op zaterdag 1 mei sluit de Amerikaanse zangeres Alicia Keys het winterseizoen in de lifestyle-bestemming Ischgl (Tirol, Oostenrijk) af met een openluchtconcert op de skipiste van de Idalp (2.300 meter). Het concert begint om 13.00 uur. Entree is gratis voor iedereen met een geldige liftpas.

Kenya Tourist Board kiest voor BuroSix Het Kenya Tourist Board heeft na een uitgebreide selectieprocedure BuroSix Communications als PR- en communicatiepartner gekozen. De werkzaamheden van BuroSix starten per direct. BuroSix Communications staat voor de uitdaging om nog meer reizigers vanuit de Benelux aan te sporen naar Kenia te reizen én om Kenia als een veelzijdige vakantiebestemming op de kaart te zetten. Sinds afgelopen winter is Kenia nog gemakkelijker en voordeliger te bereiken door de uitbreiding van het aanbod vluchten.

Verder in dit nummer... • Winnares geniet van een heerlijk verblijf op Cyprus. Pagina 11 • Plannen Thomas Cook Retail franchiseformule en franchisegroep. Pagina 15 • Cabo Verde: alternatief voor Canarische Eilanden. Pagina 17 • WIN NU: het ‘be blooming’ arrangement. Pagina 22

Naast de rechtstreekse lijndienstvluchten van KLM en Kenya Airways, bieden ook Martinair, Arkefly en Jetair meerdere vakantievluchten per week aan die rechtstreeks vanaf Amsterdam en Brussel aanvliegen op de metropool Mombasa. Dit om in te spelen op de groeiende vraag naar Kenia als vakantiebestemming.


Schrijf je nu in voor de ‘City Breaks’ Baltus Communications gaat voor de tweede keer een persbijeenkomst organiseren voor Europese steden. ‘De interesse en belangstelling voor de eerste versie was zo groot dat wij er een jaarlijks evenement van willen maken, net zo als dat voor onze Wintersport Persdag het geval is,’ aldus Marcel Baltus van het pr-bureau. Het wervingstraject onder de Europese steden is inmiddels gestart. Niet alleen alle Europese hoofdsteden worden aangeschreven, ook opkomende city trip bestemmingen en minder bekende steden worden benaderd. Om het voor steden nog aantrekkelijker te maken om te participeren worden ook productmanagers van Nederlandse stedenreizenaanbieders uitgenodigd om langs te komen. De bijeenkomst wordt georganiseerd op 5 maart in restaurant Fifteen in Amsterdam. Nadere informatie vind je op www. baltuscom.nl, citybreaks@baltuscom.nl of via het telefoonnummer 070 – 365 21 23.

T om van ape l doorn

Reisburo Actueel blad-journalisten was doorgaans het afkatten van de ANVR. Deze mooie sport is helaas langzaam aan het uitsterven...

teur die de zaken prima brengt en zich niet laat verleiden tot uitspraken, die de branche kunnen beschadigen.

Treurig! Hoe grappig was het niet om die goedbedoelde vrijwilligers telkens weer te laten struikelen over het zoveelste probleem. Meestal was de gebrachte oplossing wel goed, maar tegen de tijd dat het uitgevoerd moest worden al weer achterhaald door de werkelijkheid.

En of dat al niet genoeg is organiseren zij ook nog een prima congres. Het reisjournaille ziet zijn sport langzaam naar de afgrond glijden. Maar nu ruik ik mijn kans, want de ANVR wil ook niet aangesloten leden, zoals bijvoorbeeld de affiliates, binnenhalen als lid.

En nu? Er is niets meer te zeuren... Een club die vooruit kijkt! Capabele mensen die hun branche verantwoordelijkheid nemen en een direc-

Een persbericht dat de consument waarschuwt dat boeken op veel van die sites risico met zich meebrengt, is een stevig schot voor de

boeg. Ik start snel de computer om nu eindelijk weer eens onze sport te bedrijven, maar voordat ik begin te typen is het bericht van de ANVR al genuanceerd door de directeur. Op die manier is het echt niet leuk meer! Maar ja, gelukkig hebben wij de Turkse touroperators en de SGR nog... Tot volgende week Tom van Apeldoorn

ANVR De nationale sport onder reisvak-

Reageren? t.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl

Steun ‘Steppen Tegen Kanker’ Op 28 augustus 2010 zal door een groep steppers de Alpe d’Huez beklommen worden om geld op te halen voor de Stichting STOPhersentumoren.nl. Reisburo Actueel roept de reisbranche op om deze steppers te steunen.

ANVR receptie druk bezocht De Nieuwjaarsreceptie van de ANVR, afgelopen donderdag in Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn, was voor veel branchegenoten een reden om elkaar de hand te schudden en het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar. Frank Oostdam (Directeur ANVR) was erg blij met de grote opkomst. ‘Ik was wat huiverig geworden in verband met het slechte weer, maar het is goed om te zien dat veel mensen de moeite hebben genomen toch te komen. Wij als ANVR doen ons best een zo’n breed mogelijk draagvlak te creëren en dan is het fijn tijdens een dergelijke receptie ook alle ‘takken‘

binnen onze branche terug te zien.’ Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak lichtte Oostdam de doelen toe die de ANVR zich heeft gesteld voor dit jaar. Concurrentieslag Steven van der Heijden (Voorzitter ANVR) opende de receptie met zijn visie op met name de concurrentieslag die Schiphol Airport moet maken ten opzichte van de (regionale) luchthavens in Nederland en in de landen om ons heen. Zijn ervaringen tijdens een laatste trip naar Spanje waren tekenend voor de uitdagingen die er nog liggen voor de luchthaven en het serviceniveau dat klanten tegenwoordig verwachten.

Albertine Jansen en Desirée Mafait (beiden Carlson Wagonlit Travel) hebben zich samen met een aantal collega’s aangesloten om aan deze activiteit mee te doen. Mafait: ‘Het is bijzonder opvallend dat in onze omgeving altijd wel iemand een persoon kent die te maken heeft met kanker in het algemeen of een hersen tumor (hersentumoren zijn momenteel kanker-doodsoorzaak nummer één bij kinderen en jongeren). Vorig jaar hebben ze met negen steppers de Alpe d’Huez beklommen en tot nu toe hebben we, voor dit jaar, al een kleine 70

steppers bij elkaar. Graag zouden wij alle reisbranche collega’s in Nederland willen vragen geld in te zamelen (bij klanten, kennissen, vrienden of familie) of een enthousiaste en sportieve stepper sturen. Iedere stepper moet zelf op zoek naar sponsoren (minimaal mee te brengen bedrag voor deelname is € 1500 per stepper) en dus zijn er 300 steppers nodig om het bedrag bij elkaar te steppen dat noodzakelijk is voor onderzoek naar de primaire hersentumor; Wij gaan voor deze broodnodige € 450.000. Steun je ons?’

Sponsoren

Als je wilt sponsoren kun je dat op www.steppentegenkanker.nl doen. Helemaal onder in het drop down (links op de homepage) menu vindt je een mogelijkheid om als reisbranche collega te steunen. Zo kunnen we jullie allemaal op de hoogte houden hoeveel wij als reisbranche voor elkaar hebben gekregen! Dank jullie alvast voor je steun!”Agenda

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen.

Hoe denk jij er over ? Via onze site toetsen we elke week de mening van de Nederlandse reisbranche over een algemeen thema. Deze week kun je je hoofd buigen over de stelling: ‘De Vakantiebeurs was weer geweldig.’ Voor jouw stem, toelichting én uitgebreide mening kun je gebruik maken van de extra ruimte bij de stelling van de week op www.reisburoactueel.nl. Beargumenteer jouw mening en laat je stem horen! Ook ben je vrij om een geheel nieuwe stelling aan te dragen. Wie weet, zie je deze straks terug in deze rubriek.

Januari 2010

Maart 2010

* 19: Zuid-Afrika Fundi Workshop, Taets Art Gallery Zaandam, 10.00 - 18.00 uur. Registratie via www.zuidafrikafundi.nl.

* 15: Airline Express Amsterdam Airport Schiphol in het Airport gebouw op Schiphol. * 16: Airline Express Zuid Holland in het Regardz Airport hotel te Rotterdam. * 29: Airline Express Groningen op Groningen Airport. * 30: Airline Express Twente in het Van der Valk hotel te Hengelo.

Februari 2010 * 10: Open training ‘leidinggeven als een coach’ van InCompany, Zalencentrum De Amershof in Amersfoort, 09.30 - 17.00 uur. Inschrijven via aanmelding@incompany.nl, kosten € 235 exclusief 19% BTW, inclusief lesmateriaal en catering.

April 2010 * 12: Airline Express Gelderland in

Hotel Duiven te Arnhem. * 13: Airline Express Brabant op Eindhoven Airport.

Mei 2010 * 8 - 11: Indaba Beurs 2010, Albert Luthuli Convention Centre Durban (Zuid-Afrika). Meer info: www.indaba-southafrica.co.za. Nieuws voor de agenda? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl. Kijk voor alle evenementen ook op www.reisburowebagenda.nl

www.reisburoactueel.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

3


Reisburo Actueel

Travel Topics As a service to our English readers Reisburo Actueel will publish the most important and notable news facts from the Dutch Travel industry also in English. Every week you will find this regular feature under the heading ‘Travel Topics’ in our trade journal. Do you also have news for this section? Let our editors know and send an email to reisburo@t-en-s-productions.nl.

New Travel Platform to Promote Southeast Asian A high-tech consumer travel website, SoutheastAsia.org, will anchor a new marketing campaign for Southeast Asia. When launched on January 25, 2010 the site will allow users to research, plan, and book multiple-destination trips to and within the 10 member states of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) – Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam. Feature SoutheastAsia.org is aimed at international tourists, especially adventurous culture seekers, special-interest travelers, and cruise passengers. It will offer themed feature articles, events, and points-ofinterest content, as well as a forum for user-generated content such as anecdotes, travel tips, photos, and videos. SoutheastAsia.org will also feature a content-rich, meta-search capability that will explore dozens of sites before presenting results integrated into an interactive map and travel planner. The search and planning technology is being developed by Singapore-based Wego. com based on its existing metasearch technology. Destinations ‘The trip planner will draw upon the great variety of bookable flights, hotels and innovative itineraries that are available in the region’, said Martin Symes, CEO of Wego. ‘The site will present multiple destination options, low-cost to full-service airlines, creative tour choices and accommodation in everything from hostels to boutique lodges, stylish city hotels and luxury beach properties’. Wego joined the ASEAN Tourism Association (ASEANTA) and the ASEAN Competitiveness Enhancement (ACE) Project in December. Interesting The ACE Project is funded by

the United States Agency for International Development’s (USAID) Regional Development Mission Asia to help ASEAN enhance the integration and competitiveness of its travel and tourism sectors. ASEANTA is ASEAN’s official travel industry association and includes both private- and public-sector members. ‘We want SoutheastAsia.org to be the new go-to site of choice for anyone interested in travel to Southeast Asia’, said ASEANTA Chairman Felix Cruz. ‘It is part of our strategy to raise awareness of ‘Southeast Asia’ as a desirable destination relative to ‘Europe’, ‘the South Pacific,’ and ‘the Caribbean’.” New marketing Much of the content of SoutheastAsia.org is being built around niche themes such as ecotourism, train travel, cultural sightseeing and cruising, said ACE Project Director R. J. Gurley. ‘Visitors will be able to research, plan, and book experiences ranging from stays in village guest houses, trekking and mountain biking in the hills, all the way to pampering in luxury beach resorts and spas’, Gurley said. The website is part of a new marketing strategy to showcase the variety of travel options available in “Southeast Asia” while raising global awareness of “ASEAN” as a community of nations. ACE and ASEANTA will formally announce a new destination marketing brand and campaign signature for Southeast Asia on January 25, 2010 during the ASEAN Tourism Forum in Brunei.

Israir Airlines: New sales and ticket office in Germany Israir Airlines has now opened a new sales and ticket office in Germany. To represent it, the private Israeli airline has again chosen AVIAREPS, the world’s leading General Sales Agent (GSA). Only in September last year, the two companies started their promising cooperation for the Italian market. With immediate effect, the professional German AVIAREPS team is taking on responsibility for sales and bookings on behalf of Israir Airlines in the newly contracted market. Frequency For more than five years, Israir Airlines has been offering its pas-

4

sengers flights from Berlin SXF (Germany) to Tel Aviv. They depart every Monday and Friday, but during this year’s summer schedule the connection will be extended with a third frequency on Wednesdays – starting on 31 March 2010. Tel Aviv Israir Airlines further operates a connection from Basel (Switzerland) to Tel Aviv.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Kales new GSA Air Sychelles Considering the fast growth of travel to the tropical islands from Europe, Air Seychelles has decided to introduce a new GSA for the Dutch market: Kales Airline Services has been appointed to represent the Republic of Seychelles’ main airline. Kales Airline Services is a major player in Global GSA business with more than 90 Airlines selling cargo and/or passenger products worldwide. Air Seychelles is delighted to provide for the Dutch passengers an interline agreements between AF on Amsterdam/ Paris flights with easy connections at the same terminal (CDG2F), five night flights per week from Paris, two weekly flights from FCO and 1 from MXP And renewed and upgraded business class “Pearl” in Spring 2010.

Winter Bookings below zero From the bookings made by to mid December ANVR operators shows that the Dutch holidaymaker -7% or less winter snow destinations booked. With an improving economy in the travel industry but the prospect is expected that a gradual end to the wait-consumer. (body) The current winter ensures that many Dutch this winter holiday book a flight to more sunny places. The ANVR / GfK figures show that the number of travelers to Turkey this winter 29% higher than last year. Even Egypt and Portugal exhibit increasing. This growth is the number of passengers that a flight is booked for a flying holiday destination on the European continent at the same level as last year this time. Air Holidays to distant destinations this winter are 15% behind last year. Shifts On the snowdestinations, Austria remains the most popular ski country, followed by France. Both countries have until midDecember booked -13% through ANVR-touroperators. Although it is a much smaller number of passengers, but 14% more than last year, a Dutch to Germany made by a ski-trip ANVR company. For the summer to hear the sounds from the industry that consumers who have already made a preliminary preference shown for Turkey, followed by Spain and Greece. In the distant destinations are as yet the United States, Egypt, Indonesia and the Netherlands Antilles favorite.


Reisburo Actueel

ANVR adviseert reizigers

Turkije ziet zomer zonnig in

Nu de consument zich weer volop oriënteert op zijn vakantie, waarschuwt de ANVR voor (internet)bedrijven die niet zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Het gaat om websites waarop de consument niet rechtstreeks zijn reis kan boeken, maar naar websites wordt geleid waar hij de boeking kan maken en bedrijven die geen garantie geven in geval het bedrijf failliet gaat.

Hoewel de zomerboekingen nog maar net gestart zijn, verwacht het Turks Verkeersbureau een uitstekende zomer voor Turkije als vakantiebestemming. De positieve verwachting is gebaseerd op de uitstekende resultaten voor de lopende winter, de boekingsresultaten van de omringende landen én uitlatingen van Nederlandse reisorganisaties.

In geval van faillissement van een internetbedrijf dat wél zelf de gelden int, maar vervolgens doorverwijst voor het daadwerkelijk boeken van een reis, kunnen reizigers geen beroep doen op het garantiefonds SGR. Op www.anvr.travel en www.sgr.nl kan de consument nakijken of een bepaalde reisonderneming is aangesloten bij deze organisaties. Ook wijst de brancheorganisatie er op de verstrekte informatie op websites altijd goed te checken. Risicogroepen De consument wordt vaak verleid tot aantrekkelijke aanbiedingen onder ANVR- en SGRvoorwaarden, terwijl dat niet altijd het geval is. Zo vermeldt vakantiewaardebon.nl dat ‘alle deelnemende reisorganisaties zijn aangesloten bij de ANVR/SGR’, terwijl er reisorganisaties tussen staan waarbij dit niet het geval is en de consument wordt misleid. Ook boekvandaag.nl, vertelt de zoekende consument dat zij uitsluitend ‘samenwerken met partners die lid zijn van het SGR en ANVR’, terwijl dit niet geldt voor alle partners. Daarbij gebeurt het regelmatig dat reisondernemingen die bij de ANVR en SGR zijn aan-

gesloten niet bekend zijn met het bedrijf of de tussenpersoon die hen aanbiedt. Een andere risicogroep is TerminalA.nl, dat volgens de Spaanse pers een schuld van vele miljoenen heeft, aangezien zij al enkele maanden de IATA-airlines niet hebben betaald. Hard optreden Naast bovengenoemde bedrijven, die een zogeheten ‘portal’ functie hebben, zijn ook reisondernemingen actief die de klant geen garantie geven in het geval van faillissement, terwijl zij dit wettelijk verplicht zijn. Regelmatig meldt ANVR deze niet-SGR aangesloten touroperators bij de Consumenten Autoriteit (CA), dat toezicht houdt op dergelijke praktijken, met het verzoek deze bedrijven aan te pakken. De ANVR heeft een lijst van meer dan twintig niet-SGR reisaanbieders naar de CA gestuurd, waarvan sommigen maanden eerder ook al zijn gemeld, maar toch nog actief zijn. De ANVR vindt dat de CA hard en duidelijk moet optreden, anders overweegt de ANVR deze bedrijven zelf aan te pakken, omdat op deze wijze oneigenlijk wordt geconcurreerd met ANVR-leden en de consument wordt misleid.

Goed opletten Frank Oostdam, directeur ANVR, is bezorgd voor de consument. ‘Het boeken van reizen via internet is een goede zaak, maar genoemde voorbeelden geven wel aan dat de klant goed moet opletten bij wie hij boekt en aan wie hij vervolgens betaalt. Wij adviseren de consument daarom altijd zijn reis of vakantie te boeken via een ANVR-reisonderneming. ANVRondernemingen zijn namelijk verplicht zich aan te sluiten bij de SGR of een soortgelijke verzekering af te sluiten. Daarnaast boekt de klant bij een ANVRonderneming ook onder consumentvriendelijke voorwaarden, die in overleg met de Consumentenbond zijn vastgesteld.’

Tegen de algemene boekingstrend in, doen de boekingen voor Turkije het deze winter meer dan goed. De ANVR GFK statistieken laten een plus in de winterboekingen naar Turkije zien van ruim 28% ten opzichte van vorig jaar. Een reden hiervoor is de goede prijs-kwaliteit verhouding van het Turkije aanbod. Gezien de huidige economische situatie let de bewuste consument nog meer dan voorheen op zijn vakantie-uitgaven en dat speelt de bestemming Turkije in de kaart. Hoge verwachtingen Voor wat betreft de komende zomer zijn de verwachtingen van Turkije hooggespannen. De eerste signalen voorspellen een bijzonder goed seizoen. De berichtgeving vanuit Groot-Brittannië, één van de belangrijkste vakantiemarkten voor Turkije, is uitermate positief. Traditioneel verschijnen daar de zomergidsen al vanaf september. Recente cijfers van de Britse reisretailketen The Co-operative

Travel laten zien dat Turkije als vakantiebestemming veruit de grootste stijger is op de Engelse markt. Kanttekening daarbij is dat de gemiddelde reissom daalt omdat er steeds meer op prijs wordt gelet en er een hausse aan (vroegboek) kortingen is. Speerpunt Ook de Nederlandse touroperators laten zich nu al positief uit over de verwachtingen van het aantal boekingen voor Turkije voor aankomende zomer. Bij diverse touroperators, waaronder Oad Reizen, Thomas Cook en TUI, is de bestemming Turkije dit jaar speerpunt in het beleid. Touroperators kondigen zelfs prijsdalingen aan voor Turkije tot 15%. Mede daarom wordt deze zomer veel verwacht van Turkije als voordelig vakantieland. Vooral gezien het feit dat de nog steeds aarzelende consument ook voor wat betreft zijn zomervakantie de hand op de knip houdt.

Herstructurering Kuoni: centralisering productafdelingen Vorige week donderdag voerde Kuoni Benelux de reeds eerder aangekondigde herstructurering door. Deze internationale herstructurering betreft onder andere een centralisering van de verschillende productafdelingen. Vanaf 1 maart zullen alle Kuoniunits hun producten centraal inkopen bij één van de drie hubs (Londen, Zurich, Stockholm). Lokaal blijven Market en Pricing Managers verantwoordelijk voor de samenstelling van de productportfolio en de brochures, met als doel zo optimaal mogelijk in te spelen op de marktbehoefte.

Uitbouwen Tegelijk met deze centralisering volgt ook een vereenvoudiging van de managementstructuur op Benelux-niveau. Het management van Kuoni Benelux zal bestaan uit Richard Broekhoven (Managing Director ad interim en tevens Head of Finance) , Jan Middelhoek (Head of Pricing & Market

Management en tevens General Manager Koning Aap & Shoestring) en Pieter Weymans (Head of Sales & Distribution en General Manager Kuoni België). Kuoni Benelux sloot 2009, ondanks een moeilijk crisisjaar, af met een positief operationeel resultaat. Met een grotere focus op verkoop en marketing in 2010 wil Kuoni zijn status als verre reizen specialist nog verder uitbouwen. Het huidig productaanbod is inmiddels uitgebreid met initiatieven als Groepsreizen, Familiereizen en Last Minutes.

Holland America Line gaat ook ‘vliegen’ Holland America Line biedt nu ook de vliegreis vanuit Amsterdam naar de haven van vertrek en de retourvlucht aan. Het Home City Air-programma is van toepassing op nagenoeg alle cruises van Holland America Line. ‘Sinds de opening van het Europees verkoopkantoor in Rotterdam, in september 2007, hebben we alleen cruise only arrangementen verkocht’, aldus Nico Bleichrodt, director of sales for Benelux and Germany van Holland America Line. ‘Met dit Home City Airprogramma bieden wij onze klanten

en agenten nu ook de mogelijkheid meteen de benodigde vliegreis te regelen. Daar hebben ze dan geen omkijken meer naar.’ Programma Het Home City Air-programma biedt concurrerende tarieven voor vliegtickets van gerenommeerde

luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM/Air France. Ook voorziet het programma in ondersteuning indien de passagier door een vertraagde vliegreis naar de eerst volgende haven moet worden getransporteerd. Holland America Line heeft bovendien een eigen, altijd bereikbare helpdesk in Seattle. In het Home City Air-programma is het ook mogelijk enkele dagen vóór de cruise naar de vertrekhaven te reizen of aansluitend aan de cruise enkele dagen in de aankomst haven te blijven en later naar huis te vliegen. Het boeken van hotelovernachtingen (inclusief transfers) in deze havens behoort ook tot de mogelijkheden. ‘Het Home City Air-programma is er voor ontworpen om samen met de cruises van Holland America Line te worden verkocht’, voegt Nico Bleichrodt nog toe. ‘Dat maakt de voorbereidingen en de vakantie zelf tot een plezierige ervaring zonder zorgen over de reis zelf.’

Kaapstad klaar voor WK Kaapstad kijkt tevreden terug op 2009. De FIFA loting op 4 december was een groot succes en ook het Greenpoint Stadium is volgens planning gereed. Diverse tophotels openden hun deuren en de infrastructuur is met succes verbeterd. Met het WK wordt Kaapstad nog beter op de kaart gezet. De stad is compleet opgeknapt: het openbaar vervoer is verbeterd, voetgangersgebieden zijn aangelegd, de luchthaven is nu echt internationaal en het nieuwe stadion is uitermate geschikt voor grote evenementen. Ook is er flink geïnvesteerd in politie en sturen diverse landen eigen politiemensen in verband met eventuele cultuur- en taalbarrières. Interpol heeft voor het WK in Zuid-Afrika zelfs een tijdelijk kantoor geopend.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Accommodaties South African Tourism heeft onlangs onderzoek gedaan naar accommodaties in Kaapstad. De hoofdstad beschikt over voldoende kamers voor het WK tegen diverse tarieven. Ook is het mogelijk om huizen van particulieren te huren tijdens het verblijf voor het voetbalevenement. Cape Town Tourism Board adviseert fans die naar Kaapstad willen komen, hun vluchten, transfers en overnachtingen alleen te boeken bij organisaties die goed aangeschreven zijn.

5


Reisburo Actueel

Bezoeker Vakantiebeurs duurzaam Bezoekers van de Vakantiebeurs die online een toegangskaart voor de beurs kopen krijgen de vraag ‘Bent u bij het boeken van uw vakantie bereid een kleine financiële bijdrage te geven voor het behoud van natuur en cultuur op uw vakantiebestemming?’ voorgelegd. Van alle bezoekers die de vraag hebben ingevuld, beantwoordt 70% de vraag positief. De vraag werd namens Travel Foundation gesteld. Uit de uitslag valt op te maken dat een grote groep consumenten waarde hecht aan het behoud van vakantiebestemmingen. De uitkomst sluit aan bij vrijetijdstrends die door trendwatcher, Goof Lukken, voor 2010 zijn voorspeld. Hij geeft aan dat er steeds meer aandacht komt voor duurzaam reizen. Ruud Klep, directeur Travel Foundation, is blij

met deze uitkomst. ‘Het is goed om te zien dat consumenten bereid zijn om met een financiële bijdrage onze projecten op vakantiebestemmingen mogelijk te maken. Groeiende interesse in duurzame vakanties is een goede ontwikkeling.’ Meedenken over projecten Travel Foundation was ook vertegenwoordigd op De Vakantiebeurs

en nodigde bezoekers uit om mee te denken over de projecten die de stichting ondersteunt op vakantiebestemmingen. Bezoekers werd gevraagd te stemmen op wat zij het meest aansprekende type project vinden. Onder de stemmers werd een reis naar Egypte en Zweden verloot. Deze reizen zijn mogelijk gemaakt door Sawadee Reizen, Europeesche Verzekeringen en Buro Scandinavia. De Vakantiebeurs sponsorde de deelname van Travel Foundation aan de beurs. Hiermee gaf De Vakantiebeurs aan waarde te hechten aan duurzaamheid en het behoud van de vakantiebestemmingen.

Stena Line ‘redelijk tevreden’ over 2009 Ferrymaatschappij Stena Line heeft in 2009 een ´redelijk resultaat´ geboekt. Dit verklaarde Pim de Lange, Algemeen Directeur van Stena Line BV, in een terugblik op het afgelopen jaar. Stena Line vervoerde op de route Hoek van Holland – Harwich 469.000 passagiers en 100.000 personenauto’s. Dit is een stijging van 6% in reizigers en van 4% in personenauto’s. De netto inkomsten van de afdeling Travel zijn met 2% gestegen. Wat betreft het vrachtvervoer van Stena Line was De Lange duidelijk. ’Als gevolg van de marktsituatie is het door Stena Line totaal vervoerde aantal vrachteenheden in 2009 met 19% gedaald ten opzichte van vorig jaar, namelijk van 354.000 naar 287.000 units. Deze daling is in lijn met de ontwikkeling van de gehele vrachtmarkt tussen het Verenigd Koninkrijk en het Continent’, aldus De Lange. De Stena Line-directeur concludeerde tenslotte dat de business area Noordzee over het afgelopen jaar verliesgevend is geweest, maar dat het resultaat, gezien de marktomstandigheden, echter meevalt. Gematigd positief De Lange is gematigd positief over de toekomst. ‘Het Verenigd Koninkrijk produceert zelf onvoldoende om in de eigen behoeften

te voorzien, daarom zal de import en dus het transport naar het land ongetwijfeld weer aantrekken als het consumentenvertrouwen zich herstelt. Ook de Olympische Spelen, die in 2012 in Londen worden gehouden, hebben in de loop hier naar toe een positieve uitwerking op de economie van het land. Daarom verwacht ik dat het vrachtvervoer na het eerste kwartaal licht zal toenemen. Verder verwacht ik dat de olieprijzen van gemiddeld $63/barrel in 2009 stijgen tot gemiddeld $85/barrel in 2010. Ik blijf van mening dat onder de huidige omstandigheden een verdere rationalisatie van de ferryindustrie noodzakelijk is om de sector enigszins gezond te maken. Wat Stena Line betreft ben ik er van overtuigd dat wij er, met behulp van onze sterke eigenaar, beter uit komen dan een aantal van onze concurrenten.’

Geweldige prestatie Positieve geluiden kwamen van Stena Line dochter Buro Scandinavia, waartoe ook Buro Britain behoort. De in Scandinavië en Groot-Brittannië-reizen gespecialiseerde touroperator in Amsterdam heeft het zeer goed gedaan in een zwaar concurrerende markt. Het eindresultaat van Buro Scandinavia is volgens De Lange positief. Hij sprak in dat verband van een geweldige prestatie gezien de marktomstandigheden.

Nieuwe bestemming AutoSlaap Trein De Euro-Express Treincharter (EETC) vervoert iedere zomer duizenden toeristen naar Frankrijk en Italië. De populaire bestemming Bologna is dit jaar komen te vervallen, maar met Alessandria biedt EETS een nieuwe aantrekkelijke AutoSlaap Trein bestemming. De AutoSlaap Trein vertrekt vanaf 4 juni, naast Livorno, ook iedere vrijdagavond vanuit Den Bosch naar Alessandria, waar de volgende ochtend om 09.30 uur, na een ontbijt, het eindpunt wordt bereikt. Vanuit Alessandria is het slechts een uur rijden naar Turijn, Genua of Milaan. Maar ook Toscane, de

Alpen, Lago Maggiore, Lago di Garda en Bologna liggen op niet meer dan een paar uur afstand van deze nieuwe bestemming. Rust onderweg Hoewel Italië een zeer geliefd vakantieland is, is gedurende de laatste jaren gebleken dat vooral

gezinnen opzien tegen de lange reis. Met de AutoSlaap Trein is hiervan geen sprake. Ouders kunnen onderweg gezellig een spelletje doen met de kinderen of even rondlopen door de trein. ’s Avonds wordt er in de coupé een maaltijd geserveerd. Na een nacht op het spoor, arriveert de trein ‘s ochtends in Alessandria. De trein met eindbestemming Livorno arriveert in het begin van de middag. Bijkomend voordeel Vakantiegangers die kiezen voor de AutoSlaap Trein kiezen niet alleen voor rust onderweg, maar besparen ook op tolwegen, benzinekosten en eventuele overnachtingkosten. In Den Bosch begint de vakantie al meteen. Zodra de auto op de trein staat, begeleiden de stewards van Euro-Express Treincharter de gasten naar hun coupé en worden ze voorzien van een welkomstdrankje. Het boeken van de AutoSlaap Trein kan zowel voor een retour- als een enkele reis. Naast de Italiaanse AutoSlaap Trein bestemmingen Alessandria en Livorno zijn er twee Franse bestemmingen Fréjus St-Raphaël en Avignon.

New York City meest populaire bestemming VS Burgemeester van New York Michael R. Bloomberg, Viceburgemeester voor Economische zaken Robert C. Lieber en CEO van NYC & Company George Fettita hebben eerder deze week bekend gemaakt dat New York City in 2009 de meest populaire bestemming van de Verenigde Staten was. Het afgelopen jaar heeft New York City in totaal 45,25 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Dit is welliswaar een lichte daling ten opzichte van het jaar ervoor, maar met dit bezoekersaantal is New York City in 2009 wel de meest populaire bestemming van de Verenigde Staten. En dat is voor het eerst in bijna twintig jaar. In 2008 eindigde New York City nog op de tweede plaats achter Orlando. Op de goede weg De buitenlandse bezoekers aan New York City maken ongeveer 19% uit van het totaal aantal bezoekers, hetgeen neerkomt op ongeveer 8,6 miljoen internationale bezoekers in 2009. Hiermee was de stad in 2009 ook de meest populaire bestemming voor bezoekers van buiten de Verenigde Staten. New York City mocht bijna twee keer zoveel internationale bezoekers verwelkomen als naaste concurrent Los Angeles. Toch zijn de resultaten van 2009 veel positiever gebleken dan aanvankelijk werd verwacht. De stad New York was uitgegaan van een daling in het aantal bezoekers van 10%,

maar uiteindelijk blijkt dit slechts 3,9% te zijn. Voor 2010 wordt een groei van 3,2% verwacht. Dit betekent dat het verwachtte aantal bezoekers in 2010 op 46,7 miljoen bezoekers ligt. De stad is met de huidig behaalde resultaten op de goede weg haar doelstelling van 50 miljoen bezoekers op jaarbasis in 2012 te kunnen behalen. Speciale promoties in 2010 Om New York City aantrekkelijk te houden en te benadrukken dat de stad ook in 2010 een betaalbare bestemming is, heeft NYC & Company voor 2010 diverse promoties opgestart. ‘NYC: The Real Deal’ biedt de bezoeker aan New York City gedurende januari en februari meer dan 200 speciale voordelen. Meer informatie over NYC: The Real Deal is beschikbaar op de microsite www.nycgo. com/realdeal. Tijdens de ‘Signature Third Night Collection’ ontvangt men bij boeking van twee opeenvolgende nachten in één van de vijftien deelnemende prestigieuze hotels, de derde nacht gratis. Bezoekers aan New York City kunnen tot en met 28 februari profiteren van de actie.

Innoverend jubileumjaar Het Europa-Park viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum en breidt fors uit. Zo wordt het nieuwe themagebied IJsland verrijkt met de ‘Whale Adventures – Splash Tours’, een interactieve waterattractie voor het gehele gezin, en wordt er geïnvesteerd in de verblijfsaccommodatie. Het jubilerende park kijkt terug op een succesvol jaar. ‘Velen zagen af van een vakantie en kozen voor een verblijf in Europa-Park. De vier miljoen parkbezoekers hebben gezorgd voor een nieuw record’, aldus Roland Mack, directeur van het Europa-Park dat in 1975 zijn deuren opende. In 2010 wordt deze mijlpaal op verschillende manieren gevierd. Naast de nieuwe, spetterende familieattractie ‘Whale Adventures’ wordt het themagebied IJsland uitgebreid met een station voor de monorail en een energiebelevingshal. In de themagebieden Italië en Portugal kun je voortaan genieten van lokale specialiteiten in nieuwe restaurants. Tevens wordt het showprogramma uitgebreid met nieuwe shows. Slapen in stijl Parkbezoekers kunnen hun dag

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

aan Europa-Park afsluiten met een overnachting in verschillende Europese sferen. De Europese thema’s zijn terug te vinden in het Resort (****) en de camping die direct naast het park gevestigd zijn. Er kan overnacht worden in een Portugees kloosterhotel, een Andalusische finca of een Italiaans stadje, compleet met piazza en colosseum-boog. Op de camping kun je slapen in bijvoorbeeld tipitenten, huifkarren of blokhutten. In 2010 breidt de camping uit met een nieuwe saloon en een vernieuwde Western-Show.

7


Reisburo Actueel

Vakdag Vakantiebeurs druk bezocht De veertigste Vakantiebeurs is bij het verschijnen van Reisburo Actueel nummer 2 van 2010 alweer bijna ten einde. Bart Strijker, Project Manager, meldt direct na afloop van de vakdag op zijn twitter: ‘Volgens de exposanten een geweldige vakdag van de Vakantiebeurs! Goed nieuws. Ik kijk uit naar de consumenten’. Reisburo Actueel genoot ook volop. Een kleine beeldimpressie.

Dans tijdens de opening.

De Curacao Ambassadors Club ging officieel van start.

Veel belangstelling bij Buro Scandinvia.

De provincieën konden rekenen op veel belangstelling. Ook Flevoland.

Een muzikaal ontbijt bij CB I.

Topdrukte bij de Sunair-borrel.

Toerkoop Reisburo Zonvaart (Heerhugowaard) werd uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2010. Op de foto Pieter, Carla en Michel Kuijs van Toerkoop Zonvaart.

Foto: Michael van Oosten Ook op de beurs: Polen.

8

Vlnr: Steven van der Heijden (ANVR/TUI), Frank Oostdam (ANVR), , Annemarie Ferns (SAT), Minister van Schalkwyk, mascotte Zakumi, Ambassadeur Peter Goosen, John van der Valk (VNU) en de Diski Dancers proosten op het Zuid-Afrika paviljoen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Cruise Travel was aanwezig met een mooie stand.

Martyn Valkhoff vertegenwoordigde Sky Tours op de vakdag.

Jordanië presenteerde zich met een mooie stand.

Een zonnig stelletje bij Sunny Cars.

De stand van DTI werd druk bezocht.

Vele vakgenoten bezochten de borrel van Kuoni.

Ook de Holland America Line kon rekenen op grote belangstelling bij de borrel. Martinair promoot diverse aanbiedingen.

Eet smakelijk.

Enkele van de vierdejaars NHTV-studenten die nieuwe producten maakten voor de Jong Intra en NS Hispeed. De studenten gingen in teams zelf op inkoopreis om te onderhandelen met hoteliers en om excursies samen te stellen. Ook Oad Reizen was dit jaar weer van de partij op de Vakantiebeurs.

Bezoek bij MSC Cruises.

Leuke foto’s gemaakt?

Jet Kruithof wint met haar scriptie over ‘slow travel’ de Ed van Thijn scriptieprijs 2009 die Frank Oostdam haar hier overhandigd.

Heb jij tijdens de vakdag leuke foto’s gemaakt? Mail ze naar de redactie van Reisburo Actueel! Grote kans dat je je foto(’s) volgende week terug ziet in Reisburo Actueel.

Hans van Breukelen opende de Tibetaanse Wensboom van Sawadee Reizen. De opbrengsten gaan naar SOS Kinderdorpen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

9


Reisburo Actueel

Winnares geniet van een heerlijk verblijf op Cyprus Na een vlucht van circa vier uur en een heerlijk diner aan boord komen we in het donker, met onweer en regen, aan in Larnaca. Nadat we de auto hebben opgehaald, de koffers hebben ingeladen gaan we op weg naar het Aphrodite resort. Na ruim een uur rijden zien we het eerste bord al langs de weg staan. We volgen de borden en komen via een mooie lange oprijlaan bij het Intercontinental hotel aan. Na de check in met champagne worden we naar onze kamer gebracht. Het is een standaard kamer, maar luxe met een mooi breed bed en eern lekkere badkamer met bad en aparte douche. De regen is al gauw vergeten als we heerlijk gaan slapen. De volgende dag begint met een uitgebreid ontbijt en de zon! We eten buiten en kijken uit over de golfcourse, dat geeft een luxe gevoel. Na het ontbijt, gaan we te voet het resort verkennen. Het hotel heeft twee mooie zwembaden met ruim voldoende ligbedden er omheen. Er is

een mooi kinderbad, welke overdekt is, zodat het bad altijd in de schaduw ligt (belangrijk detail). Het hotel bestaat uit kamers en bungalow kamers, waarvan een aantal voorzien zijn van prive-zwembad en uitzicht over de golfbaan. Mogelijkheden In circa vijf minuten lopen kom je bij de village terecht. Dit “mini” dorpje bestaat uit een aantal restaurantjes, een supermarktje, een bank, autoverhuur station, kerkje, pub en ijssalon. Overdag is het wat stil, maar ‘s avonds komt het

tot leven. Ook hier kijk je weer uit over de golfbaan! Als we verder lopen, komen we langs de golfbaan, met een prachtige shop en een gezellig clubhuis. We melden ons aan voor een proefles, voor de volgende dag. We lopen weer verder en komen langs de bungalows, deze staan in groepjes verdeeld met elk een zwembad. Elke bungalow heeft zijn eigen parkeerplaats voor de huurauto. Op de kamer ligt een uitnodiging voor een welkomst borrel, in de sunsetbar. De naam zegt eigenlijk al genoeg, want de bar is gelegen op het mooiste plekje voor een zonsondergang. Een aantal mensen van het management team, spa centrum, en de golfbaan zijn aanwezig. Zij vertellen ons over de mogelijkheden die er zijn in het resort. Na een prachtige zonsondergang en wederom een glas champagne,

gaan we eten bij de Taverne in de Village. Genieten De volgende dag is het tijd voor de golfles. Iedere hotelgast kan zich aanmelden voor een proefles golf. Je krijgt van de leraar uitgebreide informatie over het golfen, en hij leert je de fijne kneepjes van het afslaan. Na de golfles, nemen we de shuttlebus naar het strand. Dit is circa vijftien minuten rijden. De shuttle bus gaat regelmatig heen en weer, en brengt je naar een hippe, lounge achtige strandtent. Bij aankomst krijgen we een flesje water en een handdoek (wat een luxe!) en is het even tijd om te genieten van de zon. ‘s Avonds gaan we eten bij het Italiaans restaurant, en om 21.30 uur zitten we klaar voor een show. Het is de musical “We will rock you”, en eerlijk is eerlijk,

Aphrodite Hills heeft een animatieteam van zeer hoog niveau! Onder het genot van een drankje genieten we van een geweldige show. Helaas breekt de laatste dag aan en die besteden we sportief. De gym, is gevestigd op de begane grond, heeft diverse apparatuur, handdoeken in overvloed en uiteraard genoeg water. Verder is er een binnen- en buitenbad, en in de kleedkamers een sauna- en stoombad. Een prima manier om te ontspannen na wat inspanning. De rest van de dag genieten we bij het zwembad en gaan we onze koffers weer inpakken voor de vlucht van morgen. Einde van een heerlijke reis...we danken Odysseus, Cyprus Airways, Verkeersbureau Cyprus en Aphrodite Hills Resort. Erna van den Heuvel

Extra tips/verkoopargumenten van Erna

Erna van den Heuvel van Holland International Reisburo de Arend was de winnares van de Odysseus/ Reisburo Actueel prijsvraag en ontving twee tickets naar Larnaca met Cyprus Airways en een week luxe verblijf in Aphrodite Hills Resort. Erna reisde met haar man Sander. Zeer ruime kamers en zeer geschikt voor kinderen, vanaf zes maanden t/m veertien jaar is er een kidsclub en er is een speciaal kidsrestaurant in de stijl van Winnie de Pooh, het kinderbad is overdekt dus altijd schaduw. Bij het ontbijtbuffet wordt ook rekening gehouden met de kinderen, zo zijn er bijvoorbeel danoontjes te verkrijgen. Prachtige golfbaan en volgens de hotelgasten die ik sprak, de mooiste baan van Cyprus. Het resort ligt wel wat afgelegen dus een auto is een must. Wij vlogen op Larnaca, vanwege de beschikbaarheid, maar Paphos is dichterbij. Het hotel ligt dichtbij de luchthaven van Paphos, ook in de aanvliegroute, maar wij hebben hier geen hinder van ervaren.

Camping van het jaar

Ontmoet gezichten achter Isropa en Boer & Wendel Isropa en Boer & Wendel organiseren van februari tot en met juni een zestal informatiesessies op het kantoor in Amsterdam. Reisagenten die meer willen leren over de producten van beide touroperators en ook benieuwd zijn naar de gezichten achter de merken zijn uitgenodigd zich aan te melden. Sinds november zijn Isropa en Boer & Wendel op dezelfde locatie in Amsterdam gevestigd. Een goede reden om de banden aan te halen en gezamenlijk informatiesessies voor reisagenten te organiseren op 1 februari, 1 maart, 29

maart, 26 april, 31 mei en 28 juni. Reisagenten worden rond 11.00 uur ontvangen met koffie, thee en iets lekkers. Gedurende de dag worden er presentaties over de producten van Isropa, Boer & Wendel en Discovery gegeven.

Tussen de presentaties door wordt er een rondleiding langs alle afdelingen en een lunch verzorgd. De dag is rond 15.00 uur ten einde. Een aanmeldingsformulier kan worden aangevraagd via salesinfo@isropa.nl.

Camping Nature Parc L’Ardéchois in Vallon-Pont- d’Arc is de winnaar geworden van de jaarlijkse Campinglife Top European Campsite of the Year verkiezing. De camping in de Franse regio Ardèche werd door het publiek gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 9,71 De eerste prijs bestaat uit een hoofdrol voor de camping tijdens één van de Campinglife uitzendingen op RTL4. Daarnaast krijgt de winnaar extra aandacht in de Campinglife campinggids 2011 en een speciale vermelding in het populaire Campinglife Magazine. Tweede in de verkiezing werd cam-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

ping Le Pommier in Villeneuve-deBerg (Ardèche) en derde camping Seeblick Toni in het Oostenrijkse Kramsach. De tweede en derde prijswinnaars krijgen een redactioneel artikel in het Campinglife Magazine. Bovendien krijgen alle winnaars een oorkonde om bij de receptie op te hangen.

11


Reisburo Special

2009: een roerig jaar in ‘autohuurland’, Autoverhuurbedrijven hebben het afgelopen jaar een roerige tijd doorgemaakt. Door de financiële crisis werd menige vloot sterk verkleind en waren er grote beschikbaarheidproblemen. Reisburo Actueel blikt met een aantal grote verhuurbedrijven terug op het jaar 2009 en de gevolgen die dit jaar op de verhuurders heeft gehad. Ook wordt vast een blik op 2010 geworpen en de verschillende kansen, trends en ontwikkelingen waar op wordt ingespeeld.

CarDelMar CarDelMar biedt huurauto’s tegen goedkope prijzen. Daarbij werkt CarDelMar in diverse vakantielanden met gerenommeerde autoverhuurders zoals Avis, Budget en Europcar samen. Herman Roosloot, Manager Travel Agencies bij CarDelMar vertelt over de ontwikkelingen. Terugblik op 2009 2009 was een heel bijzonder jaar. Nooit eerder waren er dergelijke beschikbaarheidproblemen en nooit eerder zijn de prijzen voor huurauto’s zo sterk gestegen. In extreme gevallen ging het om een verdrievoudiging van de weekprijs. Daar wij tijdig in konden spelen op de verwachte problematiek hebben we maar weinig klanten teleur hoeven stellen. Toch konden wij een forse stijging van het aantal boekingen registreren en op basis van de hogere tarieven een nog forsere omzetstijging, waarvan ook de reisbureaus hebben geprofiteerd. Ook voor 2010 verwachten we een forse stijging in het aantal boekingen, zij het wellicht iets geringer dan in 2009. Sinds eind vorig jaar bieden wij een objectief en onafhankelijk klantenbeoordelingssysteem op onze site. Het rapportcijfer dat per 7 januari gemiddeld door onze klanten werd gegeven, is een 8,4 en daar zijn we zeer trots op! Concurrentie en samenwerking Sunny Cars heeft in de afgelopen jaren een belangrijke rol verworven op de reisbureaumarkt en is niet zo eenvoudig van deze nummer 1 positie te verdringen. Het tumult over de provisiekortingen, afgelopen najaar, heeft echter wel een aantal reisbureaus in onze armen gedreven. Samenwerking met touroperators is tegenwoordig lastig. De tijd van vaste prijzen die in de catalogus konden worden opgenomen ligt achter ons. Fluid pricing is het motto en dat maakt het voor touroperators niet makkelijk. Wel is CarDelMar in nauw overleg met enkele reisbureauketens. Kansen Op tijd boeken via het reisbureau verzekert de klant van een lage prijs, fatsoenlijke voorwaarden en een goede kwaliteit auto. Als de klant last-minute boekt, zal hij op hogere prijzen moeten rekenen. Zeker als je ter plaatse boekt weet je nooit bij wie je terecht komt. Uit ervaring weten we dat het percentage klanten dat online boekt nog steeds op een heel hoog niveau ligt. Dit is veelal een gemiste kans van het reisbureau. Overigens biedt CarDelMar reisbureaus de mogelijkheid om ook aan online boekingen van klanten goed te verdienen. Duurzaamheid Hoewel we op een aantal bestemmingen auto’s aanbieden die op ethanol rijden, hecht de gemiddelde klant hieraan nog maar weinig waarde. Een (onbedoeld) neveneffect van het boekingsgedrag van de klanten is, dat men meestal kleinere auto’s reserveert dan men thuis rijdt en daarmee zuinigere auto’s boekt en op deze manier het milieu een duwtje in de goede richting geeft. Acties Bij CarDelMar kun je als agent zelf de prijs en daarmee de provisie beïnvloeden. Daarnaast biedt onze (online) flyeractie de mogelijkheid om aan reisbureauklanten die online boeken, toch provisie te verdienen. Tot slot blijft CarDelMar ook in 2010 veelal de goedkoopste!

Sixt Sixt is één van de grootste autoverhuurbedrijven in Europa en heeft wereldwijd meer dan 3500 vestigingen in honderd landen. Marlies Blom, Marketing & Communications bij Sixt, vertelt over de plannen en verwachtingen van Sixt. Terugblik op 2009 Ondanks een moeilijke economische markt in 2009, was er toch voldoende vraag naar huurauto’s. In september 2009, meldt de Sixt Groep weer een positieve EBT. Dit komt vooral door de sterk gereduceerde vloot en een strikte kostenbeheersing. De vloot is met 20% gereduceerd door een voorzichtiger beleid en het onzekere economische klimaat. Ook in 2009 is het Sixt-netwerk verder uitgebreid. De Benelux heeft er twee vestigingen bij gekregen in het Brussel Zuidstation en Maastricht Centraal Station. In Angola en Mozambique biedt Sixt via een ervaren franchise partner autoverhuur aan. In Mexico is Sixt van start gegaan via diverse franchise partners waar het netwerk in de toeristische en economische centra aanzienlijk is uitgebreid. In november heeft Sixt ook in Peru een geschikte partij gevonden om mee samen te werken. Trends en ontwikkelingen Sixt maakt gebruik van innovatieve webtechnologieën om het huurproces zo eenvoudig en flexibel mogelijk te maken voor de klant. In februari 2009 is de vernieuwde website www.sixt.nl gelanceerd met diverse handige tools. Ook kunnen klanten online een auto reserveren voor een grensoverschrijdende one-way huur. Daarnaast zijn reserveringen op de iPhone, BlackBerry en andere smartphones nu ook mogelijk. De verwachtingen voor 2010 Sixt heeft haar herfinancieringsbehoefte zeker gesteld voor 2010. In 2009 is geïnvesteerd in strategische locaties waar Sixt in 2010 een goed rendement van verwacht. Verder zal Sixt verder innoveren op het gebied van online marketing. Voorbeeld is de recente lancering van de eerste autoverhuurblog in Nederland, www. sixtblog.nl. Duurzaamheid Sixt verhuurt in een aantal landen hybride auto’s. Sinds augustus 2009 verhuurt Sixt ook elektrische auto’s van het model Citroen C1 ev´ie en is daarmee de eerste autoverhuurder in Europa die elektrische auto’s biedt. In Nederland heeft Sixt geïnvesteerd in een aantal smart diesels, een auto die uniek is door haar lage CO2 uitstoot. Acties Net voor en tijdens de vakantieperiodes past Sixt haar aanbiedingen aan op de vakantieganger en geeft extra kilometers weg, of maakt autohuur vanaf zeven dagen in Nederland, maar ook de meest populaire vakantiebestemmingen, extra voordelig.

holidaycars.com holidaycars.com bestaat dit jaar tien jaar. Het bedrijf wil zijn rol als wereldspeler dit jaar, mede dankzij de nieuwe website, verder vergroten. Doel is om de markt uit te breiden naar consumenten van alle belangrijke wereldtalen. Tim Pedroli en Marcia van den Oetelaar, Sales Netherlands bij holidaycars.com, bespreken de verdere plannen van het verhuurbedrijf en blikken kort terug op 2009. Terugblik op 2009 Het jaar 2009 was uitdagend. Voor de eerste keer ondervonden we krapte in de markt en last-minute boekingen waren lastig te realiseren. Dit betekende nog meer flexibiliteit en creativiteit van onze collega’s en partners. Toch hebben we een omzetgroei kunnen realiseren. Ook de boekingen van eind 2009 en de prognoses voor 2010 zijn positief. Trends en ontwikkelingen Dynamic pricing is één van de grootste ontwikkelingen. Hoe vroeger je boekt, hoe meer beschikbaarheid en keuze er is tegen lage prijzen. Onze tool ‘vrijblijvende offerte’ en Total Cover zijn uitermate geschikt om jouw klant vroeg te laten boeken. De consument geniet van de voordelen tegen een scherpe prijs en als blijkt dat de klant toch niet wil afnemen, kan hij hier tegen lage kosten vanaf zien. In ons partnerprogramma kun je zien welke auto’s direct beschikbaar zijn. Boek je een beschikbare auto, dan heb je in 80% van de gevallen, binnen twee minuten de voucher binnen voor je klant. De verwachtingen voor 2010 Natuurlijk baart de beperkte beschikbaarheid van huurauto’s in landen rond de Middellandse Zee ons zorgen. Dit betekent tijdig boeken en verkopen wat er is. Op deze manier is de klant verzekerd van een auto naar keuze tegen

12

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Special

wat brengt 2010? Hertz Hertz Autoverhuur introduceerde onlangs een nieuw logo. Ook werden nieuwe initiatieven gestart om de beleving van de klant te vergroten. Caroline Simmerman, Marketing Manager Benelux bij Hertz, vertelt over het afgelopen jaar en de toekomstplannen. Terugblik op 2009 2009 is geen makkelijk jaar geweest, maar door op de juiste manier kostenbesparingen door te voeren hebben we 2009 toch winstgevend afgesloten. We hebben 17% minder omzet gedaan maar onze bezettingsgraad is met 1,5% gestegen. Daarnaast is ook onze klanttevredenheidsgraad gestegen. Trends en ontwikkelingen De autohuurmarkt is veranderd en dit merken wij doordat men vooral kleinere auto’s huurt voor een kortere periode. We zien ook een trend in het reserveringspatroon. Vooruit boeken levert bij Hertz voordeel op en hier maken velen gebruik van. Er is minder vraag naar onze Prestige Collection uit budget overwegingen van de klant en meer vraag naar onze Green Collection, auto’s met lage CO2 uitstoot. De verwachtingen voor 2010 We gaan nieuwe programma’s introduceren op de markt, werken met nieuwe automerken en nieuwe partners. De klanttevredenheid staat voorop en dat is ons aandachtspunt. Verder komt Hertz met een Iphone en Blackberry applicatie waar de klant de auto kan huren, reservering kan wijzigen en kan zien waar de dichtstbijzijnde verhuurlocatie is. Ook wordt Connect by Hertz verder in Europa uitgebreid en gaan wij familiepakketten introduceren met korting op een kinderstoeltje en gratis tweede bestuurder. Concurrentie en samenwerking Wij onderscheiden ons in onze producten en diensten en komen met innovaties op de markt om de concurrentie voor te blijven. De samenwerking met de touroperators is heel goed. We hebben speciaal voor de reisagenten een reserveringswebsite gemaakt www.boekhertz.nl waar ze kunnen inloggen met het IATA nummer en zo alle acties, voorwaarden en condities bekijken en reserveren. Hierin staat ook duidelijk vermeld wat er wel en niet in de huur inbegrepen is. Kansen De kansen liggen vooral in innovaties zoals online check in maar ook selfservice kiosken op luchthavens en autodeelproducten als Connect by Hertz in New York, Berlijn, Londen en Parijs, maar ook in uitbreiding van de diensten waaronder Hertz #1 Club Gold waar een klant niet meer naar de balie hoeft om in de rij te staan en papieren in te vullen maar direct naar de garage kan lopen. Verdere kansen zijn dat wij wereldwijd onze leisure tak willen vergroten en zodoende de scherpste aanbiedingen kunnen blijven doen. Ook willen we nieuwe doelgroepen aanboren, nieuwe programma’s voor bijvoorbeeld maandhuren en het internet waarin we continue bezig zijn de websites te optimaliseren en campagnes te voeren.

Sunny Cars Sunny Cars kijkt tevreden terug op 2009. Ondanks de ontwikkelingen in de markt, sloot de autoverhuurbemiddelaar haar boekjaar af met positieve cijfers. Iets dat volgens General Manager Hans Knottnerus niet van zelf is gegaan: ‘We hebben alle zeilen moeten bijzetten om in 2009 aan de vraag te kunnen voldoen. In een aantal populaire vakantiebestemmingen ontstond een duidelijk tekort aan huurauto’s. Autoverhuurders stelden zich, gelet op de economische ontwikkelingen, zeer terughoudend op met het aanschaffen van nieuwe voertuigen. Omdat we tijdig op deze tendens hebben ingespeeld hebben we vrijwel geen klant hoeven teleurstellen. Verder zagen we een toenemende vraag naar huurauto’s in Amerika. In dit segment hebben we ruim 17% geplust. Hier verwachten we ook in 2010 weer veel van.’ Nog duidelijker inspelen op ontwikkelingen Voor 2010 verwacht Knottnerus de stijgende lijn voor zijn organisatie voort te zetten: ‘We zien dat steeds meer consumenten kiezen om hun vakantie voor een deel zelf in te vullen. Daarbij geeft een huurauto hun die vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Maar ook onze partners in de reisindustrie onderkennen de omzetpotentie bij het adviseren van een huurauto. Wij hebben daar op ingespeeld, door recent een nieuw boekingsysteem te introduceren dat het voor hen nog eenvoudiger en overzichtelijker maakt. Daarnaast hebben we allerhande service tools ingezet om de consument te overtuigen tijdig een huurauto te reserveren. Zo hebben we tijdelijk een gratis annuleringsaanbod in het leven geroepen, waarbij de klant kosteloos van zijn reservering af kan.’ Kansen genoeg in het nieuwe jaar Op de vraag waar in 2010 de kansen liggen is Knottnerus stellig: ‘Natuurlijk blijven consumenten altijd kijken naar de absolute kosten. Maar in onze markt zien we een duidelijke tendens naar toegevoegde waarde en service. Lage drempel bij het boeken, meer accessoires als GPS, duidelijke afspraken en geen verrassingen achteraf, het all-inclusive concept en het verder uitbreiden van ons netwerk naar populaire bestemmingen. Zo hebben we nieuwe verhuurders in Kroatië, Suriname en in Oman. Maar ook andere servicetools worden ingezet om het voor alle partijen nog aantrekkelijker te maken. Vanaf 4 januari zijn onze openingstijden verruimd en zijn we ook op zondagen bereikbaar en hebben we via Mondial Assistance een zeven dagen per week, 24 uur bereikbare service aan onze dienstverlening toegevoegd. Ook hebben we voldoende auto’s tot onze beschikking om de fans van Oranje tijdens het WK in Zuid-Afrika te voorzien van een huurauto. Mits ze tijdig reserveren natuurlijk.’ Vanaf 1 februari staat een boeking automatisch in optie voor vijf werkdagen.

Duurzaamheid Hertz heeft rijkelijke initiatieven ondernomen zoals het opnemen van auto’s op aardgas in de Green Collection, het introduceren van elektrische scooters in Nederland, het launchen van autodeelproduct Connect by Hertz en het virtuele autohuren zoals online check in waardoor minder papier nodig is. Acties Hertz Advance, vroegboekkortingen voor de wintersport tot 20%. Speciale maandtarieven van € 498 voor een categorie B; Ford Fiesta of gelijkwaardig. Weekhuren aanbieding in Europa en korting op autohuur in de US.

de beste prijs. In het hoogseizoen is de kans echter groot dat de huurprijzen hoger zijn. Reserveer dus tijdig een huurauto voor jouw klant. Indien vliegtijden nog niet bekend zijn is dit geen probleem. Als de definitieve tijden bekend zijn, is één telefoontje voldoende of kun je via het partnerprogramma jouw boeking kosteloos wijzigen. Concurrentie en samenwerking holidaycars.com is niet direct te vergelijken met collega´s. Dit komt omdat wij geloven in een multichannelmodel. Ruwweg een derde van onze omzet loopt via touroperators en reisagenten, een derde via online partners en een derde via onze website. Wij zijn hierin uniek als broker. Als holidaycars.com doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat het een stuk eenvoudiger wordt voor de reisagent. Bijvoorbeeld door alle car rentals per bestemming keurig naast elkaar te zetten met de beschikbare auto’s in de verschillende categorieën en dagprijzen.’ Internationaal gezien focussen we ons op grote partners, bijvoorbeeld airlines, hotelwebsites of grote online reisbureaus. De kracht van holidaycars.com in een internationaal partnerschap is de mix van product, techniek en bereikbaarheid. Veel van onze medewerkers zijn gelinkt aan een bedrijf en bedenken samen met hen marketingacties, bewerken databases of organiseren actiemailings.

verhuurders, een verkorte incheckprocedure aan. De klant hoeft slechts een beperkt aantal vragen online te beantwoorden, waarna de vakantieauto reeds ter beschikking staat. Het uitdraaien van een papieren overeenkomst is niet meer nodig. Acties De reisbranche kan zich binnenkort opmaken voor een vroegboekactie. Vanaf eind januari starten we hiermee richting al onze klanten wereldwijd. Daarnaast kun je kans maken op de holidaycars.com fruitbox. De komende drie maanden delen wij acht fruitboxen per maand uit onder reisbureaus die vroeg en het meest geboekt hebben. Ieder reisbureau doet automatisch mee.

Kansen Kansen liggen ondermeer in de vloot krapte. Waar vorig jaar klanten nog ter plekke een huurauto regelden en van een koude kermis thuis kwamen, zullen velen nu sneller naar het reisbureau gaan om hun huurauto vast te leggen. Hierdoor krijgt het product autohuur een steeds belangrijkere rol voor de vakantieganger, maar ook voor jou als reisagent. Speel hierop in door voorbeelden van vorig jaar te geven. Weet je klant nog niet wanneer hij de auto wil laten ingaan, biedt het dan het Total Cover pakket aan. Hierbij kun je de ophaaldatum op een bepaalde dag in laten gaan. Als klant ter plaatse bepaalt de vakantie anders in te delen, is één telefoontje voldoende om dit te wijzigen/ annuleren zonder extra kosten. Hierin benadrukken wij nog eens onze pay-off : ‘Go Your Own Way!’ Duurzaamheid Wie via holidaycars.com een vakantieauto boekt, krijgt automatisch een e-voucher toegestuurd. Met deze voucher stapt de consument op de plek van bestemming af op de lokale autoverhuurder, waarna deze de beschikking krijgt over zijn vakantieauto. Momenteel biedt onze partner Goldcar, één van de grootste Spaanse onafhankelijke auto-

Deze special is te vinden via www.reisburoactueel.nl onder de button Reisburo Webagenda/bestemmingen. Lysette Laarman

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

21 13


Reisburo Actueel

Thomas Cook Retail: nieuwe franchise formule en groei franchisegroep Thomas Cook en haar franchisebestuur, dat sinds één jaar op volle sterkte functioneert en opereert volgens nieuwe formule, zijn klaar voor groei. Inmiddels lopen er al diverse gesprekken met potentiële nieuwe leden. Om het de potentieel nieuwe leden aantrekkelijk te maken, is er bij Thomas Cook hard gewerkt aan de formule en faciliteiten. Henk Gloudemans, voorzitter van de franchisevereniging, die samen met 5 bestuursleden de Franchiseraad vormen,( aangevuld met Frank Christant Directeur Travel Shops, Marga Kok, Manager Franchise en Kristof van Passel Income & Revenue manager ) en sinds 2001 franchisenemer van Thomas Cook Travel Shop Gloudemans in Roosendaal, is, is enthousiast over het franchisebeleid van Thomas Cook voor 2010. Vruchten Gloudemans zelf koos in 2001 direct voor de franchiseformule van Thomas Cook. ‘Voor mij is franchisen een gevoel van samenwerken. Niet alleen naar de kosten kijken, maar ook naar de manier waarop het management aandacht besteedt aan franchisers. De organisatie moet goed zijn, open en eerlijk’, aldus Gloudemans. Anderhalf jaar geleden is Gloudemans gekozen tot voorzitter van de franchisevereniging van Thomas Cook die toen werd opgericht. Gloudemans: Het bestuur hiervan dat bestaat uit vijf leden met elk hun eigen verantwoordelijkheid is er gekomen om alles nog beter te organiseren voor franchisenemers en met het oog op de nieuwe formule. We merken nu absoluut dat het vruchten begint af te werpen. Het is de wisselwer-

king, het respect voor elkaar en de saamhorigheid die er voor zorgen dat we als groep sterker worden. Dat komt ook doordat we met z’n allen weten waarvoor we het doen. Iedereen wil in de trein zitten’. Aantrekkelijk Het franchisebeleid van Thomas Cook zal zich in 2010 verder gaan optimaliseren met diverse faciliteiten; een speciaal voor franchisers ontworpen website, een nieuw mid/backoffice systeem, een eigen netwerkomgeving, marketing en een duidelijke en transparante kostenstructuur. Gloudemans: ‘Het pakket is voor iedereen interessant. Thomas Cook heeft duidelijk geluisterd naar de franchisenemers en de totstandkoming van het pakket is dan ook met 100% overeenstemming met ons gebeurd. In onze ogen is het helder, met een aantrekkelijke fee, duidelijk, scherp en er is gezorgd voor de hoogste commissies in de markt , de allerhoogste op de merken van Thomas Cook (Neckermann en Vrij Uit) plus een aantrekkelijke incentive. Zichtbaar Thomas Cook zorgt er in 2010 voor dat de Travel Shops in ‘the picture’ staan. Momenteel gebeurt dat door middel van de landelijke campagne op radio, internet en billboards met de ‘Win je leven lang gratis vakantie’-actie. ‘Een prima actie die veel interessante commerciële klantencontacten oplevert’, aldus Gloudemans. Later in 2010 volgt een tweede campagne. Gloudemans: ‘Daarbij komt kijken dat in het voorjaar er voor iedere franchisenemer een nieuwe, gepersonaliseerde website komt met een goede bookings engine. Via de site heb je als ondernemer de mogelijkheid om jezelf (als lokale ondernemer) te profileren bij je huidige en

Henk Gloudemans, voorzitter van de franchisevereniging van Thomas Cook en sinds 2001 franchisenemer van Thomas Cook Travel Shop Gloudemans in Roosendaal.

potentiële klantenkring. Er bestaat de mogelijkheid om zelf content en pagina’s te vullen en de mogelijkheid om door het hoofdkantoor aangeleverde nieuwsbrieven te versturen naar geselecteerde doelgroepen’. Mogelijkheden Ook aan de ontwikkeling van het nieuwe mid/backoffice systeem heeft het franchisebestuur hard meegewerkt. ‘Gloudemans: ‘Nog dit jaar zullen we overstappen op een systeem dat voldoet aan de eisen en wensen van de franchisenemers. Eén van de pluspunten is dat wij als franchisers hier een eigen backofficesysteem in hebben en zelf onze administratie kunnen blijven voeren’. Met het recessiespook is wel degelijk rekening gehouden. ‘Er is gekeken naar de markt en geluisterd naar de wensen vanuit de franchisegroep. De

jaarlijkse kostenstructuur is zeer duidelijk en transparant. In vergelijking met de concurrentie kunnen wij zeggen dat we wat betreft de

prijs/kwaliteitsverhouding scherp geprijsd in de markt liggen. De mogelijkheden zijn er volop in 2010’, aldus Gloudemans.

Uitgesproken

- ‘Is er écht aandacht voor de franchiser?! Daar moet je naar kijken! Anderhalf jaar geleden heeft Thomas Cook duidelijk nóg sterker gekozen voor haar franchisers.’ - ‘Open en eerlijk met elkaar praten, het beleid moet goed zijn. Voor de franchisers staat er op het moment een ontzettend sterk fundament.’ - ‘Wij weten nu waar we naartoe gaan. Je kunt de ontwikkeling bij de franchisers van Thomas Cook zien als een trein. En die trein gaat steeds sneller... Het laatste jaar is de groep een stuk sterker geworden door de saamhorigheid.’ - ‘Als er nieuwe dingen gepland worden dan wordt onze mening gevraagd. Er wordt naar ons geluisterd. Er wordt ons niks opgedragen. Het bestuur van Thomas Cook respecteert dat er expertise in de franchisegroep zit. En daar gaan we samen gebruik van maken.’ - ‘Met het oog op nieuwkomers en de nieuwe formule hebben we erg goed gekeken naar de franchise fee, incentives en dat soort zaken. Wij hebben gevraagd aan de huidige groep; hoe kijken jullie hier tegenaan en wat zou het meest aantrekkelijke zijn?’

Corendon start gespreid betaalplan voor vakantiegangers

Franse regio Champagne-Ardenne nieuwe klant Baltus Communications

LaSer Nederland BV introduceert, samen met Corendon, een nieuwe betaalmethode voor vakantiegangers. Vanaf januari 2010 betaalt de reiziger bij Corendon met paybreak handig, voordelig en veilig gespreid tegen een vast maandbedrag.

Champagne-Ardenne Tourisme – het verkeersbureau van de gelijknamige Franse regio tussen Picardie en Lorraine in Noord-Frankrijk – heeft het toeristisch pr-bureau Baltus Communications aangesteld om vanaf januari 2010 hun pr-belangen op de Nederlandse markt te verzorgen.

Dick Gussen sales & marketing manager bij Corendon is trots deze extra service als eerste aan te kunnen bieden. Volgens Lucien Swaab, sales director bij LaSer Nederland, sluit paybreak aan op het huidige uitgavenpatroon van de consument. ‘In deze tijden vinden mensen het lastig om hun spaargeld aan te spreken voor een vakantie. Met paybreak hoeven zij hun financiële buffer niet te gebruiken, bovendien kunnen ze hun vakantie direct boeken zonder te wachten tot het vakantiegeld binnen is. Deze betaalmethode is nieuw voor vakanties, maar in andere branches zijn consumenten al vertrouwd met het spreiden van een betaling. Wij verwachten dat paybreak binnenkort één van de meest gangbare betaalmethodes is in de reisbranche.’

Hoe werkt het Bij het boeken van de reis kiest de klant uit de verschillende betaalmethodes voor paybreak. De reisorganisator splitst de reissom op in een aanbetaling en een restant reissom, geheel volgens de ANVR-richtlijn. De overeenkomst voorziet in een startdatum voor terugbetaling van de restant reissom, in vaste maandelijkse termijnen. Op www.paybreak.nl staan rekenvoorbeelden, het prospectus en de algemene voorwaarden. Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.corendon.nl/paybreak.

‘Na een oriëntatie onder een aantal pr-bureaus viel onze keuze op Baltus Communications. Wij

willen onze positie en bekendheid in Nederland, als tweede belangrijkste markt voor Champagne-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Ardenne, extra profileren,’ aldus persmanager Sarah Flook van het verkeersbureau ChampagneArdenne Tourisme. De streek De streek biedt naast de uitgestrekte champagnevelden, de talrijke champagnehuizen en een uitgebreid vaarnetwerk, duizenden kilometers aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. In plaatsen als Reims en Langres komen liefhebbers van steden, geschiedenis, kunst en cultuur aan hun trekken. Ook op gastronomisch gebied weet Champagne-Ardenne haar plek met talrijke streekproducten en 10 restaurants met een Michelin ster. Op de foto proosten toepasselijk met champagne van links naar rechts Agnes van Duffelen (Baltus Communications), pers attachee Sarah Flook van ChampagneArdenne Tourisme en Marcel Baltus van Baltus Communications op de samenwerking.

15


Reisburo Actueel

Authentiek alternatief voor Canarische Eilanden

Cabo Verde jaarrond toeristische troef Het is misschien even wennen aan de Kaapverdische Eilanden als je het vliegtuig uitkomt, maar als je binnen enkele minuten na de paspoortcontrole op een verpletterend breed zandstrand ligt is die eerste indruk van dat woeste maanlandschap snel naar de achtergrond verdreven. Sterker nog, dan biedt de ruige, roestbruine schoonheid in combinatie met een ongerepte kustlijn en de soms wat desolate dorpjes, juist de pure karakteristieke charme van een onverwacht mooie vakantiebestemming. Dat heeft ArkeFly goed gezien toen het besloot om jaarrond te gaan vliegen op deze archipel, als authentiek én ’s winters zonzekerder alternatief voor de noordelijker gelegen Canarische Eilanden. De eilanden Boa Vista en Sal waarop ArkeFly wekelijks vliegt zijn het typische resultaat van vulkanische oprispingen in de Atlantische Oceaan. De binnenlanden van de kleine eilanden zien er grillig en ongerept uit. Er lijkt geen leven mogelijk te zijn tussen de rotsen, grind en zoutkristallen op zouteiland Sal, totdat lichtjes in de verte het tegendeel bewijzen. Rechts die van enkele tussen de palmen verscholen hotelpaleizen en links de ontstoken straatverlichting van het typische badplaatsje Santa Maria dat net zo snel groeit als het toerisme op de Kaapverdische Eilanden. Beloofde land In Santa Maria is het aangenaam, vriendelijke en toch ook wat bevreemdend en dat komt door die rare mengeling van sferen. Het is kleurrijk Afrika gecombineerd met de ontspannen achteloosheid van de Cariben terwijl de gemiddelde local toch bovenal een trotse Cabo is, die blijkt te dromen van Brazilië. Dat blijkt het beloofde land en dat komt ongetwijfeld door de historische band, de

‘korte’ afstand en de gedeelde taal, waardoor ze denken daar zo aan de slag kunnen. En daar gaat het natuurlijk om, want op de meeste Kaapverdische EIllanden was tot voor kort geen droog brood te verdienen. Veel Kaapverdianen wilden weg of zijn al gegaan en wonen bijvoorbeeld in Rotterdam dat ’s werelds grootste in het buitenland wonende Kaapverdiaanse gemeenschap huisvest. Ontwikkelen Maar dankzij het toerisme is die situatie inmiddels volledig omgedraaid en lijkt Cabo Verde momenteel zelfs een immigratieland te worden. En dan niet alleen voor rijke westerlingen die hier voor weinig een schitterend vakantiehuis kunnen aanschaffen, maar voor mensen uit alle windstreken op zoek naar geluk en vooral werk. Als het toerisme zich namelijk zo stormachtig blijft ontwikkelen hebben de in totaal 500.000 Kaapverdianen binnenkort flink wat hulp nodig Volksverhuizing Neem alleen het vrijwel verlaten

eiland Boa Vista waar nog geen 5000 mensen wonen. Daar zijn door verschillende ketens zoals bijvoorbeeld RIU Hotels niet lang geleden een paar enorme hotels neergezet die al aan de halve bevolking werk verschaffen. En er wordt stug doorgebouwd aan de west en zuidkust met als toppunt een 4000 bedden tellend 5 sterren resort van RIU dat volgend jaar opengaat aan het mooiste strand van het eiland Boa Vista, het nu nog volstrekt ongerepte Praia de Santa Monica. Die bedden moeten allemaal worden opgemaakt en de mensen die er in slapen moeten bovendien worden vermaakt. Een kleine volksverhuizing vanuit de iets dichter bevolkte eilanden als Sao Vincente, Sao Tiago en Santo Antao is inmiddels op gang gekomen, maar het zal niet genoeg zijn, zeker niet nu ook die eilanden toeristische tot ontwikkeling komen dankzij de vele vakantiegangers die hier tijdens rondreizen op visite gaan. Alternatief Uiteindelijk bleek de ‘ontdekking’ van Cabo Verde natuurlijk slechts een kwestie van tijd, al heeft het uiteindelijk nog lang geduurd. De archipel voor de kust van het Afrikaanse Senegal is een exotisch alternatief voor de Canarische Eilanden die twee uur vliegen noordelijker liggen. Bovendien is het jaarrond heerlijk weer op de eilanden waar de temperatuur continue rond de dertig graden schommelt. In combinatie met een altijd waaiend zeebriesjes is dat goed uit te houden als je weet dat de regen thuis allang niet meer zachtjes tegen het keukenraam klettert. Daarbij komt ook nog eens het nog altijd aantrekkelijke lokale prijsniveau. Op deze relatief jonge toeristische bestemming zijn een hapje en een drankje nog heel goed betaalbaar. Al zal dat in de toekomst wel gaan veranderen zo blijkt uit de praktijk. Zo kost op de nieuwste toeristische parel Boa

Vista vrijwel elk drankje standaard omgerekend een euro, terwijl je in de bars en restaurants van Santa Maria op Sal dat al langer op de toeristische kaart vrijwel overal e 2 aftikt. Als je daar tenminste wat gaat drinken, want de meeste mensen blijven vooral lekker genieten in het hotel. De all Inclusive formule is op de Kaapverdische Eilanden namelijk dominant en – het moet gezegd – luxueus en zeer goed verzorgd. Excursies en rondreizen Tijdens een verblijf op één van de Kaapverdische Eilanden is een eilandexcursie zeker aan te raden. Deze uitstapjes komen op de mooiste en meest ongerepte stranden en bieden bijzondere inkijkje in het lokale leven op deze grillige, maar prachtige archipel. Hoogtepunt van de tour over Sal is het bezoek aan de vulkaankrater waar het zout gewonnen wordt waaraan het eiland zijn naam te danken heeft. In de krater zijn diverse bassins in verschillende kleuren wit te vinden waar de zoutkristallen voor het oprapen liggen Ook heel bijzonder is de mogelijkheid om een duik te nemen in één van de bassins en dat blijkt vergelijkbaar met een stukje zwemmen in de Dode Zee. Ook hier blijf je dus drijven door het enorm hoge zoutpercentage in het water en dat is een ongeëvenaarde ervaring! Voor de echt reislustige

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

vakantieganger die meer wil dan alleen op een schitterend strand liggen, heeft Holland International diverse rondreizen langs de meerdere Kaapverdische Eilanden die stuk voor stuk heel verschillend zijn. Maurice Heijnen Reisinformatie Deze winter vliegt ArkeFly voor het eerst wekelijks op zondag rechtstreeks van Amsterdam naar Sal en Boa Vista op de Kaapverdische Eilanden. Pakketreizen worden door Holland International veelal aangeboden in samenwerking met RIU, een vooraanstaande en luxueuze Spaanse hotelketen met een uiterst complete all inclusive formule in nieuwe accommodaties voorzien van alle denkbare faciliteiten, inclusief eigen strand. Strandvakanties inclusief vlucht en hotel zijn boekbaar vanaf € 549,-

17


Reisburo Actueel

Airport Weeze boekt passagiersrecord met bovengemiddeld jaarresultaat

Grote Oad Staatsloterijcampagne

Airport Weeze heeft met 2.403.119 passagiers (2008: 1.524.955) en een toename van 57,6 % t.o.v. 2008 opnieuw een bovengemiddeld goed jaarresultaat bereikt en de afgelopen zomer naar boven aangepaste prognose van 2,3 miljoen passagiers nog eens duidelijk overtroffen. Daarmee was de derde grootste luchthaven van Noordrijn-Westfalen ook in 2009 de luchthaven met het hoogste groeipercentage van de 23 internationale luchthavens in Duitsland. Sinds 2006 heeft zich het aantal passagiers per jaar al verviervoudigd.

Oad Reizen start, in samenwerking met de Staatsloterij, een grootschalige vroegboekcampagne. Bij aankoop van een Staatslot voor de trekkingen van 10 januari en 10 februari ontvangt de consument namelijk een Oad-reischeque ter waarde van € 50.

jaar: Tijdens de vakanties in NRW en Nederland 290.994 passagiers in Weeze gestart en geland.

De grootste aanzet tot deze groei blijft de aanwezigheid van Europa’s grootste Low Cost Airline Ryanair: zij hebben de in 2007 geopende basis ook in het afgelopen jaar doelgericht uitgebouwd. Inmiddels zijn in Weeze al zeven Ryanairjets gestationeerd, die de derde grootste luchthaven in NRW in het hoogseizoen met meer dan 50 bestemmingen in Europa en daarbuiten verbinden. In 2009 heeft de succesvolle Ierse luchtvaartmaatschappij in Weeze wederom 21 nieuwe routes geopend. Nieuw in het vliegprogramma zijn o.a. vakantiebestemmingen zoals Agadir, Fez, Porto, Béziers en Ibiza – en sinds het afgelopen jaar zijn er ook nonstop vluchten vanaf Weeze naar andere Europese business metropolen zoals Bologna, Birmingham, Bratislava en Krakow.

Heetste dagen en maand Met Wizz Air kon de luchthaven in 2009 nóg een gerenommeerde Low Cost Airline welkom heten. Sinds de eerste vlucht in september verbindt de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Weeze met Boedapest – op dit moment zijn er al twee vluchten per week. Maar ook de vakantiereizen en chartervluchten hebben zich positief ontwikkeld: de bekende vakantieluchtvaartmaatschappij Hamburg international heeft in de zomer voor het eerst een Airbus A319 in Weeze gestationeerd. Sky Airlines, Transavia en Welcome Air ronden het behoorlijk uitgebreide vakantieprogramma in 2009 af. De drukste dagen in 2009 waren overigens op 3 augustus met 10.849 passagiers. De augustus 2009 was ook de “heetste” maand van het

Positief Luchthaven-directeur Ludger van Bebber is enthousiast over het record resultaat: ‘Ondanks de extreem moeilijke conjunctuur hebben wij ook in 2009 een enorme groei bereikt. Onze partner Ryanair heeft zijn vliegprogramma in Weeze opnieuw behoorlijk uitgebreid. En ook ons vakantieprogramma heeft met de stationering van Hamburg international en het engagement van de grote Nederlandse en Duitse reisorganisaties aan kwaliteit gewonnen. 2,4 miljoen passagiers, een groei van 58%, is een geweldig resultaat en een uitstekende prestatie van het complete luchthaventeam, hiervoor mijn bijzondere dank. Ook de cijfermatige resultaten konden in verhouding met de groei van het aantal passagiers duidelijk verbeterd worden. Wij plukken nu de vruchten van onze duidelijke ondernemers- visie van de afgelopen jaren.’ Ook de kansen voor 2010 ziet Van Bebber positief: ‘Ondanks de enorme groei met extreem hoge groeipercentages, welke al in 2007 begonnen is, zullen wij ook in 2010 verder en behoorlijk boven het gemiddelde groeien. Vanuit het huidige perspectief houden wij een plus van 15 % met een resultaat van 2,7 miljoen passagiers in 2010 voor realistisch.’

De vroegboekcampagne wordt landelijk onder de aandacht gebracht door middel van advertenties in de landelijke en regionale dagbladen, reclamespotjes op de radio, uitingen via billboards, reclame langs de snelweg, abriposters, bestickerde Oad-bussen en een online-campagne. De aftrap vindt plaats op 3 januari tijdens het tv-programma ‘Live 4 You’ op RTL 4. Wim Gramsma, directeur Sales & Marketing bij Oad Reizen: ‘De Oad-reischeque wordt naar 1,3 miljoen abonnees van de

Staatsloterij gestuurd. Daarnaast worden er ruim vier miljoen reischeques via de verkooppunten van de Staatsloterij meegegeven bij aankoop van een Staatslot. Dat betekent dat er meer dan vijf miljoen reischeques in omloop zijn. De reischeque geeft recht op € 50 korting op een Oad-vakantie met een minimale reissom van € 500 voor nieuwe boekingen met vertrek tot en met 31 oktober. De reischeque is tevens in te leveren op een nog te boeken reis uit het winteraanbod 2009/2010.’

Goedkoop naar Dubai Dubai, dat door de crisis op de rand van het faillissement ligt, is plots een droombestemming voor toeristen met een beperkt budget geworden. Door de crisis betaal je in Dubai voor een nachtje in een super de luxe hotel minder dan voor een bed in menig jeugdherberg. De prijzen voor diverse 4-sterren hotels zijn gekelderd tot € 30 per nacht. Ook de prestigieuze 5-sterren hotels bieden hun kamers aan voor dumpprijzen. Zo variëren de prijzen van deze luxe kamers van € 49 tot € 99. Het enige hotel dat de crisis trotseert en weigert zijn prijzen aan te passen is het Burj al Arab, het enige 7-sterren hotel ter wereld.

Verleidelijk Voor een nachtje in dit hotel moet je nog altijd minstens € 958 op tafel leggen. Of het een gezellige vakantie wordt is echter de vraag, aangezien Dubai op dit moment de grootste verlaten bouwwerf van de wereld is. Ondanks de verleidelijke hoteltarieven, kan het dus wel eens erg eenzaam worden aan de rand van het zwembad.

Wintersporters slecht voorbereid op pad Wintersport is enorm populair in Nederland. Elk jaar reizen ruim één miljoen Nederlanders af naar de bergen voor een wintersportvakantie. Volgens alarmcentrale en reisverzekeraar Mondial Assistance kunnen wintersporters veel blessures voorkomen als ze goed voorbereid op reis gaan. Voor vertrek naar de wintersportgebieden moeten de ski’s en boards in orde zijn. Zo zorgen de

staalkanten voor houvast op de hellingen en daardoor voor een betere snelheidscontrole. Steentjes

in de sneeuw kunnen de onderkant van het materiaal beschadigen. Dat verandert het stuurgedrag. Daarnaast kan stroefheid verdraaiingen van knieën of benen veroorzaken bij skiërs. Laat daarom de ski’s en snowboards jaarlijks waxen en slijpen. Gratis onderhoud Om alle wintersporters goed voorbereid de piste op te sturen, heeft Mondial Assistance in samenwerking met Perry Sport een leuke actie opgezet: wie tussen 4 en 23 januari een doorlopende reisverzekering met wintersportdekking afsluit bij Mondial Assistance, krijgt op vertoon van deze polis gratis onderhoud aan ski’s of snowboard bij Perry Sport. Ook bestaande klanten van Mondial Assistance met een doorlopende reisverzekering met wintersportdekking kunnen profiteren. Zij kunnen gebruik maken van speciale klantenkorting op het onderhoud van ski’s of snowboards in de winkels van Perry Sport. Houd er rekening mee dat het onderhoud van ski’s en snowboard soms 8 tot 15 dagen kan duren. Dus breng je wintersportmateriaal tijdig naar één van de Perry Sport filialen zodat er tijd genoeg is voor het onderhoud.

18

Visumservice en Cheapcalls4u bij TWI Om ‘’de visumservice’’ bij de reisbureaus onder der aandacht te brengen heeft TWI twee maanden geleden een fysieke mailing verstuurd met gelijktijdig een ludieke aankondiging op de site waar de brochures dagelijks besteld kunnen worden. Afgelopen maandag is er door TWI een nieuwsbrief naar alle reisbureaus gestuurd waarop een belrondje volgde. Jeannet Staakman, TWI: ‘Wat bleek, de kantoren hebben het voorbij zien komen. Meer niet. Ik geloof in deze dienst, de reisbureaus hoeven niet meer naar het postkantoor voor de visumaanvraag en het is kostenbesparend. Wat wil je nog meer?! Ik heb gebeld met de kantoren die gebruik maken van de visumservice. Conclusie: de visumservice van TWI is helemaal top!’

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Cheapcalls4u TWI heeft op 6 januari jl. Cheapcalls4u in de markt gezet (à la visumservice). Staakman: ‘Met deze club zijn wij een samenwerkingsverband aangegaan. alle aanvragen via hun site, reisbureaus en reisgidsen.nl worden door TWI verzorgd. Ter introductie heeft Cheapcalls4U een mooie aanbieding samengesteld: bij bestelling van een introductiepakket bestaande uit 3 pakketten van 5 SIM-kaarten naar keuze en een telefoon, ontvangt u een l’Oréal beautypakket.


Reisburo Actueel

Johan Janssens Manager Benelux Transhotel

Airline-nieuws * Air Berlin

Passagiers van de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland kunnen zich verheugen op een heel speciaal aanbod: Op 11 en 12 januari 2010 kunnen via Internet langeafstandsvluchten vanaf 189 euro voor een enkele vlucht naar New York worden geboekt. De ticketactie geldt bovendien voor verbindingen van Düsseldorf naar Bangkok, Mexiko, Miami, naar de Malediven en naar Zuid-Afrika. De langeafstandsspecials vanaf Keulen/Bonn starten via BerlinTegel of München naar Bangkok, Cancun, Male en Kaapstad. De reisperiode voor de verbindingen naar Bangkok is vanaf februari t/m eind mei 2010, naar Fort Myers, Miami en New York vanaf april

t/m mei 2010 en voor de verbindingen naar Cancun en Male vanaf mei 2010. De reisperiode voor de verbindingen naar Kaapstad is vanaf maart t/m eind april 2010. * Qatar Airways Qatar Airways maakt haar internationale ontwikkelingsstrategie voor 2010 bekend, met de lancering van 5 nieuwe bestemmingen (Bangalore, Tokio, Ankara, Kopenhagen en Barcelona) via de hub in Doha. Deze uitbreiding van haar netwerk is voorzien vanaf februari dit jaar. Hiermee zet het bedrijf de trend van het laatste semester van 2009 door.

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

Janssens die tot eind vorig jaar nog de rol vervulde van Country Manager Nederland bij Transhotel, is per 1 januari benoemd tot Manager Benelux. Janssens geeft in zijn nieuwe functie leiding aan een team van drie accountmanagers en één sales support medewerker. Het belangrijkste doel is om de reisbureaus nóg beter te bedienen. Met 50.000 accommodaties, transfers en overige producten is Transhotel één van de grootste wereldwijde spelers in de toeristische dienstverlening, met een enorme inkoopkracht die wordt gerealiseerd door 75.000 reisbureau’s over de hele wereld. ‘In Nederland doet Transhotel het goed, maar er zit nog veel meer potentie in. Wanneer kantoren eenmaal met ons hebben gewerkt willen ze niet meer zonder. Wij bieden namelijk gemak, snelheid, veel beschikbaarheid en zeer scherpe prijzen. Ik kan gebruik maken van mijn ervaringen, die ik heb opgedaan bij diverse touroperators, om leiding te geven aan het team in de Benelux. Bekendheid is de key van het succes. Wij hebben een geweldig product en nu is het onze taak om het product meer

bekendheid te geven, waardoor wij de toekomst nog zonniger

Leer leidinggeven als een coach

Hotels.com slaat handen ineen met TradeTracker

Op woensdag 10 februari organiseert InCompany een open training ‘leidinggeven als een coach’. De training is bedoeld voor (aankomend) leidinggevers, managers en supervisors die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van leidinggeven.

Hotel boekingssite Hotels.com is in Nederland en België een samenwerking aangegaan met TradeTracker. Het Nederlandse TradeTracker gaat het affiliate programma van Hotels.com in beide landen ten uitvoer brengen.

De sfeer, hoe je teamleden zich voelen, hun inzet en betrokkenheid, wordt voor een groot gedeelte door jou bepaald. Een goede coach is voortdurend bezig met teamvorming en het bereiken van gezamenlijke resultaten.

Het programma van TradeTracker loopt naast het affiliate programma dat Trade Doubler al uitvoert binnen Europa voor Hotels.com. ‘Affiliate marketing is een belangrijk en groeiend kanaal voor Hotels. com. Wij zijn verheugd met onze samenwerking met TradeTracker, zij hebben een uitstekende reputatie binnen de Nederlandse en Belgische reisbranche’, aldus

Bastiaan Ellen, Marketing Manager van Hotels.com in beide landen. Paul van Doorn, CEO van TradeTracker, zegt: ‘Wij zijn erg blij met deze mogelijkheid om samen te werken met de grootste online reisorganisatie ter wereld. Hotels.com is een belangrijke klant in de affiliate marketing branche en we kijken uit naar een lange en succesvolle samenwerking.’

MSC Cruises lanceert € 1-actie MSC Cruises start in januari, net als afgelopen seizoen, met de spectaculaire € 1-actie. De speciale aanbieding is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol, terugkerend ritueel dat cruiseliefhebbers jaar in jaar uit veel vakantieplezier bezorgt. Wie in de periode van 11 tot en met 23 januari een zomercruise rond de Middellandse Zee boekt bij MSC Cruises profiteert volop van deze spetterende aanbieding. De eerste persoon betaalt de gewone prijs, de tweede persoon hoeft slechts een bedrag van € 1 te betalen om aan boord van één van de cruiseschepen van MSC Cruises te stappen. Daarnaast reizen kinderen ook nog eens gratis mee tijdens deze actie. Zij dienen alleen de havengelden te betalen.

tegemoet zien’, aldus de kersverse Manager Benelux.

Situaties De trainingen van InCompany zijn gebaseerd op situaties uit je eigen

praktijk, waarmee je je rol als coach (verder) kunt gaan ontwikkelen. Tips Bovendien geeft InCompany je concrete tips die je direct kunt toepassen. De trainingsonderwerpen: delegeren, doelen formuleren, feed back geven, communicatie en werkoverleg. Ook wordt er uitgebreid gesproken over diverse situaties en

ervaringen van anderen. Geef je snel op De training vindt plaats in Zalencentrum De Amershof in Amersfoort. De training begint om 09.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Wil je deze training bijwonen, mail dan je gegevens (reisbureau, vooren achternaam, adresgegevens, telefoonnummer, naam en datum van de training) naar aanmelding@ incompany.nl. Deelname kost € 235 exclusief 19% BTW. Dit is inclusief lesmateriaal, catering (koffie/thee/ lunch).

Sunrise Zeilen vaart onder vlag TUI Marine Met Sunrise Zeilen biedt TUI Marine wereldwijde vaarvakanties aan. Sunrise Zeilen vormt dan ook een welkome aanvulling op de huidige merken The Moorings, Le Boat en Sunsail. Sunrise Zeilen biedt Nederlandse flottieljes (met

Nederlandstalige leiding) aan in Turkije, Griekenland en Kroatië en zeilcursussen in Nederland. Momenteel wordt er hard aan de nieuwe brochure en website

gewerkt, waardoor het nieuwe Sunrise programma binnenkort zowel online als in de schappen van het reisbureau te vinden is. In de tussentijd kun je voor meer informatie contact opnemen met 010 - 213 26 91 of info@sunrisezeilen.nl.

Kom aan boord van de ‘Griekenlandboot’ Het Grieks Verkeersbureau en Hotelplan organiseren op donderdag 4 februari a.s. een presentatieavond op de bekende ‘Griekenlandboot’ in Amsterdam. Hotelplan is dé Griekenlandspecialist. Tijdens deze avond informeren wij je graag over ons fantastische aanbod. Laat je verras-

sen door het gevarieerde en scherp geprijsde aanbod uit de Hotelplan Griekenland gids. Aansluitend zal er een Grieks buffet geserveerd

worden bereid door de beste topkoks uit Rhodos. Natuurlijk is het Griekse gevoel helemaal compleet met de aanwezigheid van Griekse dans en muziek! Ga snel naar de reisagentensite van Hotelplan en schrijf je in voor deze gezellige en leerzame avond.

ToerNed Award verkiezing ToerNed organiseert jaarlijks de verkiezing van Het Leukste Dagje Uit. De organisatie wil hiermee de aandacht vestigen op de hoge kwaliteit en het bijzondere aanbod van dagrecreatie in ons land. Vorig jaar ging de prijs naar Burgers’ Zoo in Arnhem. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de prijs kunnen zichzelf aanmelden door een deelnameformulier in te vullen. Via een publieksenquête wordt uiteindelijke de winnaar gekozen. De prijs wordt uitgereikt op 4 maart tijdens

Vakbeurs Het Leukste Dagje Uit in Gorinchem. Inschrijfformulieren en het reglement kunnen worden opgevraagd via de website www. hetleukstedagjeuit.nl of door een mail te sturen naar info@vakbeurshetleukstedagjeuit.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

19


Reisburo Actueel

Waarderen all-inclusive product Sunny Cars Het all-inclusive product van Sunny Cars wordt door reisagenten als zeer positief ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationaal bemiddelaar in autoverhuur dat werd uitgevoerd tijdens de Op Reis Dagen 2009 in Vianen. Uit de resultaten blijkt tevens dat er voor reisbureaus nog behoorlijk wat te winnen is op het gebied van autoverhuur. Maar liefst 23% van de 726 ondervraagde reisagenten geeft aan dat zij autohuur pas ter sprake brengen tijdens het uitgeven van de reisbescheiden en dus niet al tijdens het verkoopgesprek. Opmerkelijk, want bijna alle reisagenten (94%) zeggen dat juist dit het beste moment is om autohuur ter sprake te brengen, verpakt in een goed verhaal. Slechts 14% grijpt dit moment ook daadwerkelijk aan om autohuur ter sprake te brengen bij de klant.

Resultaten De vragen met betrekking tot specifieke productkennis van Sunny Cars leverden wisselende resultaten op. Overall scoorden de agenten rond de 58%. Vooral de kennis met betrekking tot de standaard optietermijn bij Sunny Cars (vijf werkdagen), het afwijkend all-in pakket voor Cuba (op deze bestemming wel eigen risico van toepassing) en welk nieuw product vanaf 1 mei wordt aangeboden voor de USA (quick check-in) liet te wensen over. Bijna driekwart van de reisagenten wist echter wel dat de extra WA dekking van € 7,5

miljoen het belangrijkste verschil is tussen Sunny Cars en een touroperator voor de USA. Ook het feit dat in Curaçao adresaflevering mogelijk is, is bij de meeste agenten bekend. Net als het feit dat je klanten die in Spanje autohuur ter plaatse willen regelen, het beste kunt wijzen op de schaarsteproblematiek. Suzanne Al, Marketing Manager bij Sunny Cars verklaart: ‘We zijn erg blij met de resultaten van het onderzoek, waaruit blijkt dat ons product zeer gewaardeerd wordt door reisagenten. Met de conclusies kunnen we gericht aan de slag om de productkennis onder bepaalde reisbureauketens te verbeteren. Bovendien blijkt dat er nog wat moet gebeuren om reisagenten het meest optimale verkoopmoment te laten benutten.’

Agenten Face2Face Travel bezoeken Club Med Onlangs brachten de agenten van Face2Face Travel een bezoek aan Club Med. Ze kregen een rondleiding langs de diverse afdelingen. Het kijkje in de keuken, vooral het meekijken op de afdeling Reserveringen (Client Service Center) werd heel interessant gevonden. Aansluitend vond er een open discussie plaats omtrent de beeldvorming rondom All Inclusive en Club Med, gevolgd door een uitgebreide product presentatie. ‘We kunnen terug-

kijken op een zeer geslaagde dag, waarbij wij elkaar beter hebben leren kennen. Wij zijn dan ook beiden vol vertrouwen dat deze intensieve training zal leiden tot een verdere succesvolle samenwerking waarbij het omzet volume verder zal kunnen worden ontwikkeld’, aldus Erik Schuffel van Club Med.

Disma beurs groot succes Reisburo Disma organiseerde dit jaar voor de negende keer de Vakantiebeurs Midden Brabant in het Willem II Stadion in Tilburg. Ondanks het winterse weer werd de beurs druk bezocht en ging men op zoek naar de ideale zomerbestemming voor 2010.

Reis voor hondenvrienden Corendon Vliegvakanties heeft in samenwerking met Stichting ActieZwerfhonden een speciale reis voor hondenvrienden ontwikkeld. De 4-daagse reis naar Istanbul, met vertrek op 14 januari en 11 maart, biedt de mogelijkheid om de Culturele Hoofdstad van 2010 te ontdekken en brengt een bezoek aan het bijzondere bosasiel in Kemerburgaz, Istanbul. Corendon en Stichting ActieZwerfhonden bieden de hondenvrienden met deze reis de gelegenheid om de door hen op afstand geadopteerde hond in levende lijve te ontmoeten. Toch is de reis ook voor diegenen die (nog) geen hond op afstand hebben geadopteerd een bijzondere ervaring, waarbij zij kennis maken met het asiel, de honden en de medewerkers. Tijdens het bezoek aan het bosasiel kunnen de hondenliefhebbers ook een lezing over Neuter and Release bijwonen. Neuter and Release (het

steriliseren en weer vrijlaten van zwerfhonden) is de enige humane en structurele manier om een eind te maken aan de zwerfhonden overpopulatie. Het bosasiel Het bosasiel is een omheind gedeelte in het bosgebied dat van de gemeente is en naast een voormalige vuilnisbelt ligt. Op deze vuilnisbelt leefden meer dan duizend honden. Toen de vuilnisbelt gesloten werd dreigden deze honden te verhongeren. De autoriteiten waren bang dat de honden in grote

getale de woonwijken in zouden trekken en daar voor ziektes en ongelukken zouden zorgen. Hun oplossing was het massaal afmaken van de honden. Om dit te voorkomen heeft het S.H.K.D.(Een Turkse dierenbeschermingsorganisatie) besloten een gedeelte van het terrein te huren van de gemeente en dit terrein te omheinen. Nu worden de honden goed verzorgd en gevoed. De Stichting werkt al enige tijd samen met Corendon in de vorm van gratis vervoer van medewerkers en hulpgoederen vanuit Nederland en nu dus door middel van deze unieke reis. De reis is te boeken vanaf € 259 per persoon. Op beide reisdata is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, in overleg met de groepsafdeling kan men echter altijd nog een andere vertrekdatum selecteren.

Alle touroperators die op de beurs vertegenwoordigd waren presenteerden in Tilburg hun actuele vakantieaanbod voor het nieuwe vakantieseizoen. Daarnaast kleedde Reisburo Disma de beurs nog eens extra aan met onder meer een speciale prijsvraag die in het teken stond van het 25-jarig jubileum dat de reisorganisatie dit jaar viert. Activiteiten Tijdens de beurs werden diverse reisbestemmingen gepresenteerd in de daarvoor bestemde zalen. Bezoekers van de Vakantiebeurs Midden-Brabant konden direct op de beurs een boeking maken van een gevonden reis, waarbij zij profiteerden van € 25 korting. Ook ging de Disma Medaille Poule van start, waarbij je op het Medaille Formulier het aantal Nederlandse

Werner van Disseldorp

medailles tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver kunt voorspellen. Deze actie geldt tot en met 12 februari, wanneer de Spelen van start gaan. Wie het juiste aantal raadt of deze het dichtst benadert maakt kans om zijn of haar volledige vakantie terug te winnen.

Triple Party voor Zonvaart December was voor Toerkoop Zonvaart een echte feestmaand. Zo ging de reisbureauketen in 2009 van zeventien naar negentien filialen, viert de reisorganisatie haar 45 jaar bestaat en zijn er ook nog eens vier medewerkers die onlangs hun 25-jarig dienstverband hebben gevierd. Maar liefst vier medewerkers waren onlangs 25 jaar in dienst bij het reisbureau uit Noord-Holland. Alle vier medewerkers zijn zeer toegewijd en betrokken bij het bedrijf. Ervaren ‘Het levende bewijs dat zeer ervaren vakantieverkopers in veranderende werkomstandigheden optimaal kunnen (blijven) presteren. Van adviesfunctie naar commerciële reisverkopers, zon-

20

der daarbij service en vriendelijk uit het oog te verliezen’, aldus de Zonvaart directeuren Pieter en Michel Kuijs. Mentaliteit De beide directeuren hebben groot respect voor de top medewerkers en zijn trots op het 45-jarig bestaan van hun onderneming. ‘Wat wij het leukste vinden aan het 45-jarig bestaan zijn de goede en jarenlange relaties die wij binnen en buiten de branche

hebben opgebouwd’, aldus de broers Kuijs. ‘Het is heel leuk om te zien dat niet alleen medewerkers lang in dienst blijven, maar dat we naast de touroperators ook al tientallen jaren prettig samenwerken met vele bedrijven op het gebied van automatisering, drukwerk, interieurbouw, telefonie, reclame, enzovoorts. Dit neemt overigens niet weg, dat we regelmatig flink de kachel aanmaken met diverse mensen en instanties! We staan bekend om onze nuchtere kijk op zaken en grote mond, maar iedereen weet ook dat we altijd eerlijk zijn’, aldus de heren Kuijs. ‘Een typisch NoordHollandse mentaliteit zullen we maar zeggen.’

Van links naar rechts: Pieter Kuijs, Joke Scholte, Marga Woelinga, Els de Jong, Marian Keur en Michel Kuijs.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

ArkeFly non-stop naar Toronto Aruba veilt reizen voor SOS ArkeFly vliegt vanaf 1 juli twee keer per week naar Toronto in Canada. De acht uur durende non-stop vlucht is te boeken vanaf € 499 per persoon op Arkefly.nl en in de ANVRreisbureaus. De vluchten naar Toronto worden uitgevoerd met een Boeing 767-300. De passagier kan kiezen voor een Economy Class, Comfort Class en Star Class. De passagier kan onder meer online inchecken, een stoel en DuoSeat reserveren. ‘De vluchten gaan in samenwerking met het Canadese zusterbedrijf Sunwing om ook de vluchten naar Europa goed te vullen,’ aldus Manfred Laheij, Manager Verre Reizen.

Speciale pakketreizen Voorlopig verwacht Laheij vooral Visiting Friends & Relatives reizigers te trekken, die enkel losse stoelen boeken. Vanaf februari kunnen de ArkeFly vluchten echter worden gecombineerd met speciaal ontworpen pakketreizen van Holland International. Ook kunnen er losse componenten zoals het boeken van accommodatie of vervoer worden geboekt bij Holland International.

Promotie naturisme Frankrijk Het Frans Bureau voor Toerisme zoekt een nieuwe ambassadeur voor naturisme in Frankrijk. Afgelopen jaar werd een nieuwe communicatiecampagne gelanceerd, waarbij 22 Nederlanders die regelmatig en graag naar Frankrijk reizen, centraal staan. Zij vertegenwoordigen elk één van de 22 Franse regio’s en vervullen de rol van ambassadeur, ofwel gids, voor deze regio’s.

Promoten Na het succes van de campagne in 2009, zoekt Frans Bureau voor Toerisme in 2010 een enthousiaste en ervaren naturist die zijn/haar hart heeft verloren aan Frankrijk. Deze specialist zal naturistenvakanties promoten en tips en advies geven op: www.naturisme-in-frankrijk.nl. Geïnteresseerden kunnen zich t/m 31 januari 2010 aanmelden via de site www.benjijonzenaturismespecialist.nl. Daar staat een korte vragenlijst waarbij kennis van- en

Agentenaanbiedingen * Eva Air Met EVA Air lekker goedkoop naar Azië. De tarieven zijn als volgt: Bangkok (Economy € 199, Evergreen Deluxe Class € 349), Taipei, Hong Kong en Macau (economy € 299, Evergreen Deluxe Class € 449), Tokyo, Osaka en Sapporo (economy € 399, Evergreen Deluxe Class € 549) en Jakarta, Denpassar en Surabaya (economy € 399, Evergreen Deluxe Class € 549). Ook nieuws voor deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

affiniteit met naturisme in Frankrijk wordt getest. Uit de aanmeldingen wordt een specialist gekozen. De gekozen kandidaat krijgt een gepaste fotoshoot. Nieuwe specialist Net zoals de regionale ambassadeurs, zal deze eerste ‘thema specialist’, geen professionele model zijn. Het Frans bureau voor Toerisme zoekt een ‘gewone’ Nederlander die houdt van Franse naturistencentra en –campings en graag zijn ervaringen hierover deelt met anderen. De specialist zal een à twee keer per jaar naar Frankrijk reizen om daar naturistencentra te bezoeken. De tips en ervaringen hierover zullen verschijnen op zijn/ haar persoonlijke pagina op www. mijnfrankrijkgids.nl. Vanaf maart 2010 is deze nieuwe specialist te vinden op www.naturisme-in-frankrijk.nl en www.mijnfrankrijkgids.nl. Hij/zij is tevens in alle communicatie-uitingen van het Frans Bureau voor Toerisme over naturisme terug te vinden. De oproep naar een ambassadeur voor het naturisme in Frankrijk zal verschijnen in de e-nieuwsbrief naturisme van januari, op www.naturisme-infrankrijk.nl en op de website van de Nederlandse Federatie Naturisme: www.nfn.nl.

Tijdens de vakantiebeurs in Utrecht worden er in de ‘Caribbean Village’ volledig verzorgde reizen naar Aruba geveild. De reizen worden beschikbaar gesteld door het Arubaans verkeersbureau en Martinair. De opbrengst van de veiling gaat naar ‘SOS Child Village Morelia’ in Mexico. De veiling van de geheel verzorgde reizen naar Aruba vindt plaats bij de Aruba stand (D-024) in Hal 1. Er worden vier vliegtickets naar Aruba aangeboden door Martinair. De hotels Tamarijn Aruba en Talk of the Town Hotel Aruba bieden de hoogste bieders van de tickets zeven gratis overnachtingen aan in hun hotel. Daarnaast is een eilandtrip inbegrepen, welke wordt aangeboden door De Palm Tours Aruba en Pelican Adventures. De prijswinnaars kunnen tijdens de reis tevens genieten van een boottrip op de Tattoo Party Boat, aangeboden door Caribbean Carnival Cruise.

de veiling uitgereikt aan de stichting SOS kinderdorpen. Kom dus naar de vakantiebeurs Utrecht, ‘Gun Jezelf Aruba’ en steun ook nog eens een goed doel. Daarnaast kun je in de ‘Caribbean Village’ genieten van een Arubaanse dansgroep en brengt het Arubaans verkeersbureau je op de hoogte van de laatste Aruba nieuwtjes en specials.

Studiereizen in beeld * Maart - 15-23: De Jong Intra, ZuidAfrika, € 450 per persoon, minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. * April - 14-22: De Jong Intra, Indonesië, € 450 per persoon, minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin.

minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. - Eind mei: De Jong Intra, Kroatië (zes dagen), € 249 per persoon. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. * Juni - Half juni: De Jong Intra, Londen en Parijs per Stena Line, Eurostar en Thalys (vijf dagen), € 225 per persoon, minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. * December - Half december: de Jong Intra Vakanties, 5-daagse wintersportreis, € 99 per persoon, inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin.

* Mei - Half mei: De Jong Intra, Andalusië 5-daagse rondreis (vlieg/bus), € 225 per persoon,

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail naar reisburo@t-en-s-productions. nl. Het aanbod is ook terug te vinden op www.reisburowebagenda. nl (onder de button evenementen/ studiereizen).

Etihad lanceert nieuwe iPhone applicatie Etihad Guest, het bekroonde getrouwheidsprogramma van Etihad Airways is voortaan beschikbaar op de Apple iPhone. De Etihad Guest-applicatie is uniek in z’n soort en laat de leden van het programma ondermeer toe in realtime getrouwheidspunten op te nemen. De Etihad Guest-applicatie kun je gratis downloaden en gebruiken vanaf de Apple iPhone en voorziet de Etihad Guest leden van een innovatieve en gebruiksvriendelijke tool die is ontworpen om te helpen bij het beheer van hun account en op de hoogte blijven van de nieuwste Etihad Guest promoties. Peter Baumgartner, Etihad Chief Commercial Officer: ‘De nieuwe iPhone-applicatie van Etihad maakt deel uit van een brede, digitale

strategie van de luchtvaartmaatschappij, die klanten een waaier van diensten en informatie biedt via mobiele apparaten. Etihad blijft hierin innoveren en slimme producten ontwikkelen die de ervaring verbeterd en het gemak en comfort verhoogd. Etihad Guest leden die iPhone gebruiken kunnen de informatie die ze nodig hebben om de voordelen van hun lidmaatschap te maximaliseren nu opvragen via hun mobiele apparaat.’

Zondag 17 januari * 16.00: RTL SNOWmagazine (RTL 4) * 19.00: Erik & Sascha in Afrika (NET 5) * 21.05: Beagle (NL 2) Dinsdag 19 januari * 20.25: Marc-Marie in ‘t wild (NL 2) Marc-Marie Huijbregts in Afrika. Zijn wekelijkse opdracht: spoor een gevaarlijk dier op en ga ermee op de foto.

Bieden De veiling wordt geleid door een veilingmeester die het publiek entertaint, maar ook consumenten aanspoort deel te nemen aan de veiling. Bieders kunnen vanaf € 99 een bod uitbrengen op de reizen. Op zondag 17 januari, de laatste dag van de vakantiebeurs, wordt het totale opgehaalde bedrag van

Op weg naar…

Zaterdag 16 januari * 17.30: Yacht vision (RTL 4) * 18.10: Vlaanderen Vakantieland met Canada/Alberta reportage (VRT) * 18.55: Campinglife (RTL 4)

Woensdag 20 januari * 20.30: Hello Goodbye (NL 1) De serie gaat haar zevende seizoen in. Ook dit seizoen spreekt Joris Linssen op Schiphol op zijn eigen en zo herkenbare wijze reizigers en wachtenden aan. * 20.50: Future Express (NL 2) Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld. * 23.45: Holidate (NET 5) Donderdag 21 januari * 18.55: Schiphol TV (AT5) * 19.00: By any Means (National Geographic) * 19.55: NCRV Natuurlijk – Op Reis Met Van Rossum (NL 2) * 20.30: Bestemming bereikt (RTL 4) John Williams volgt mensen die een speciale gebeurtenis of ontmoeting in het buitenland in het verschiet hebben. * 20.30: Ik vertrek (NL 1) * 22.55: Lauren verslaat… (VERONICA) Veronica-presentatrice Lauren Verster gaat wereldwijd op zoek naar spraakmakende situaties. Ze laat zich hiervoor meenemen door verschillende fotografen en krijgt zo toegang tot een wereld die voor de meeste mensen gesloten blijft. Vrijdag 22 januari * 18.00: Droomhuis in de zon (SBS 6) * 19.30: Grenzeloos Verliefd (NET 5) Verliefd worden op iemand uit een ander land. Grenzeloos Verliefd volgt mensen die bij hun liefde in het buitenland gaan wonen. Zijn we een interessant programma vergeten? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

Etihad Guest, het bekroonde getrouwheidsprogramma van Etihad Airways is voortaan beschikbaar op de Apple iPhone.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

21


Reisburo Actueel

E-support voor reisagenten Amadeus introduceert het Amadeus e-Support Centre, een online ondersteuning voor reisagenten die informatie nodig hebben, problemen moeten oplossen of willen inloggen met een specifieke ´case´ in het Amadeus Customer Center. De online portal wordt al gebruikt in landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Portugal en wordt nu geïntroduceerd in Nederland, België en Luxemburg. Amadeus e-Support Centre heeft een uitgebreid bestand aan kennis met meer dan 1000 oplossingen, tips en richtlijnen voor ondersteuning. Het enorme bereik aan informatie en educatief materiaal kan worden opgevraagd via een keyword, onderwerp of specifieke systeemfoutmelding. De ondersteuning is gratis voor reisagenten en is bedoeld om de productiviteit te verhogen.Naast deze kennisbank heeft Amadeus ook een inlog functionaliteit voor specifieke cases ontworpen. Reisagenten kunnen hierop inloggen met een case, die

opgepakt wordt door Amadeus Customer Service Center. Zodra de case is ingevoerd, wordt deze automatisch toegevoegd aan de lijst met cases die via de portal beschikbaar zijn. Reisagenten kunnen op de ‘case list’ de status van hun case checken, er aanvullingen op loslaten of er bijvoegsels aan toevoegen. ‘Support tools’ Amadeus e-Support Centre levert reisagenten kenniscontent die voor hen op maat is ontwikkeld. Het bevat ook een online transactiegids (Format Finder) om reisagenten de

mogelijkheid te bieden een zoekopdracht in te voeren en de totale transactiegids met alle Amadeus codes te printen. Bart Bellers, Director Customer Delivery legt uit: ‘De technologie van het online zoeken en zelfbehendigheid is onderdeel van ons dagelijks leven. Amadeus heeft nauw samengewerkt met klanten om nieuwe “support tools” te ontwerpen die het leven van de klant vergemakkelijken. Deze investering maakt het voor gebruikers nog beter mogelijk om informatie en ondersteuning te verkrijgen wanneer en waar zij dat nodig hebben.’ Didier Timperman, Solution Martket Owner BeNeLux bij American Express Business Travel voegt daaraan toe: ‘Het gaat hier om een zeer krachtige, 24 uur per etmaal beschikbare tool, die gebruikers duidelijke handvatten geeft om oplossingen te vinden.’

Droomplekken: de mooiste bestemmingen ter wereld Droomplekken.nl laat de wereld zien door de ogen van een ervaren reisjournalist. De maker, Corno van den Berg, wil lezers informeren over de mooiste plekken ter wereld. Agenda De agenda op de site laat zien welke reizen er aan zitten te komen en welke Droomplekken binnenkort live zullen staan. Tot slot biedt de website het laatste nieuws over de bestaande Droomplekken, bijvoorbeeld over nieuwe attracties of opgravingen.

Op de site zijn bijna honderd Droomplekken te vinden. Er komen elke week nieuwe Droomplekken bij, de ‘to do’-lijst staat op ruim 300. De website heeft daarnaast een Webgids; een selectie van reisgerelateerde websites zoals bijzondere hotels en nieuwe reisgadgets.

Rio de Janeiro is terug te vinden op droomplekken.nl.

WIN NU!!! Win nu het ‘be blooming’ arrangement logische moestuin. Het gevoel van totale ontspanning wordt daarbij nog eens extra versterkt door de aanwezigheid van het bijzondere indoor zwembad en de sauna, die beiden onlangs zijn geopend.

blooming inspireert, creëert, prikkelt en ontspant.. blooming combineert gastvrijheid, comfort en moderne faciliteiten met kunst, cul-

Dit zijn de vragen: 1. Waar gaat de opbrengst van de veiling van het Arubaans verkeersbureau naar toe?

O F

Lisette van Dinteren Accountmanager

Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

C

O

Lysette Laarman Redacteur

L

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

O

Eugenie Engelbracht Hoofdredacteur

22

Tom van Apeldoorn Uitgever

Edwin Schollen Adjunct Uitgever

Rene Tanchette Directeur Digiscript

Tj van Apeldoorn Accountmanager Digiscript

Oplage: 5078 exemplaren

Carlijn mag in januari een week lang gratis de nieuwe vijfsterren ROBINSON Club Maldives testen. De winnares blogt en schrijft een verslag van haar avontuur op de website van Clubrobinson.nl. Carlijn omschreef zichzelf in de selectieronde als de ideale kandidaat: voor haar werk reist ze regelmatig de hele wereld over. Ze heeft in veel hotels overnacht en is hierdoor goed in staat om de kwaliteit van Club ROBINSON Maldives op waarde te schatten. Kortom: een ideale ROBINSON ambassadeur.

Finale Eind december vond in Spa Zuiver/ Sportcentrum Amstelpark de finale van de Malediven-Tester van ROBINSON plaats, waarbij tien kandidaten onder leiding van drievoudig Europees Kampioen Boksen Arnold Vanderlyde streden voor een plaats bij de laatste vijf. Het profiel van de vijf overgebleven kandidaten werd geplaatst op de website Clubrobinson.nl, waar in totaal 4.000 mensen hun stem uitbrachten op hun favoriete kandidaat om de nieuwe club op de Malediven te testen.

3-gangen diner op de dag van aankomst, uitgebreid ontbijtbuffet, - lunch ‘to go’ (1 dag), fietshuur (1 dag), fiets- en wandelkaart van de omgeving en toegang tot zwembad en sauna.

Voor ieder doel en voor ieder gezelschap heeft blooming smaakvol ingerichte ruimtes voorhanden, uiteraard allemaal met daglicht en gratis draadloos internet. De ligging van deze ruimtes, met de mogelijkheid om zo de vrije natuur in te stappen, creëert de rust waardoor leren en groeien geen moeite kost..

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen

Ter promotie van de nieuwe Club op de Malediven organiseerde ROBINSON, specialist in georganiseerde exclusieve clubvakanties, een opvallende actie waarbij in heel Nederland een ‘tester’ werd gezocht die een week lang de nieuwe vijfsterren Club wil testen. De 28-jarige Carlijn Gerritsen uit Haarlem is de gelukkige winnares geworden.

*T  wee overnachtingen voor twee personen in het blooming belevenishotel in Bergen, inclusief

tuur en culinaire verwennerij.

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Malediven-tester bekend

Dit is de prijs

Het ‘be blooming’ arrangement dat jij kunt winnen bestaat uit twee overnachtingen voor twee personen inclusief 3-gangen diner op de dag van aankomst, uitgebreid ontbijtbuffet, - lunch ‘to go’ (1 dag), fietshuur (1 dag), fiets- en wandelkaart van de omgeving en toegang tot zwembad en sauna. Het arrangement is geldig in 2010 op basis van beschikbaarheid. Wil jij kans maken op het ‘be blooming’ arrangement? Doe dan mee aan onze wedstrijd en beantwoord de onderstaande vragen.

N

blooming is een met niets te vergelijken belevingshotel in het dromerige kunstenaarsdorp Bergen. blooming ligt in een elf hectare uniek en eigen duingebied en de ligging van het hotel, direct in de vrije natuur, geeft een gevoel van rust en vrijheid. De natuurlijke uitstraling wordt onder meer zichtbaar door het gebruik van comfortabele Coco-Mat bedden in alle inspirerende, smaakvol ingerichte blooming rooms en het gebruik van verse ingrediënten uit de eigen bio-

Winnares Carlijn Gerritsen en Lisette Smit, Brand Manager ROBINSON.

2. W  elke marketingcampagne heeft Thomas Cook onlangs landelijk gelanceerd? 3. Wanneer vinden de informatiesessies van Isropa en Boer & Wendel plaats? 4. Welke berg wordt door steppers beklommen voor het goede doel? 5. Voor welke reisorganisatie mag Carlijn Gerritsen een accommodatie op de Malediven gaan testen? Ga naar www.reisburowebagenda. nl en vul vóór 28 januari op het prijs-

Eerdere winnaars

Tijdens de wedstrijd in Reisburo Actueel 44 maakte je kans op een kerstverrassingspakket van Reisburo Actueel. Desirée van Elk van Face 2 Face Travel is de gelukkige winnaar van dit pakket.

Verschijning: wekelijks Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben. Abonnementsprijs: € 95 per jaar excl. btw.

vraagformulier de antwoorden in. Vergeet niet jouw naam en de adresgegevens van jouw reisbureau in te vullen. De winnaars worden bekend gemaakt in Reisburo Actueel en op www.reisburowebagenda.nl.

Vormgeving & DTP: PubliScript, Nijmegen Druk: JP Tamminga, Duiven Management: e.schollen@t-en-s-productions.nl tj.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl t.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl Reisburo Actueel: e.engelbracht@t-en-s-productions.nl a.lutgendorff@t-en-s-productions.nl l.laarman@t-en-s-productions.nl l.van.dinteren@t-en-s-productions.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Webagenda/-Café: r.tanchette@digiscript.nl tj.van.apeldoorn@digiscript.nl Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL


Reisburo Actueel nr. 2 - 19de jaargang  

Reisburo Actueel nr. 2 - 19de jaargang

Reisburo Actueel nr. 2 - 19de jaargang  

Reisburo Actueel nr. 2 - 19de jaargang