Page 1

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 21e jaargang, nr. 12

Reisburo Ac tuee l

14 juni 2012

‘‘Met deze hippe vogel wilde men geen zaken doen’’

TUI verrast met Macedonië

Baobab naar het reisbureau

Agenten genieten met Costa Cruises


Reisburo Actueel

ar j e n l ut g e n d o r f f

De straten daar zijn vernoemd naar zeehelden en ontdekkingsreizigers, een betere plek kan je je als reisorganisatie toch niet bedenken, zeker niet als Baobab zijnde. Ook bij Baobab gaan ze zich de komende periode meer richten op de verkoop via het reisbureau. De verschuiving van directsellers richting het reisbureau zien we de laatste maanden (jaren?) meer en meer gebeuren. Iedereen profiteert in feite van elkaar. Baobab Reizen is, zoals ik het heb begrepen, altijd een directseller pur sang geweest.

Direct specialiseren

Viezee vertelde mij zijn verhaal over de oprichting van Baobab, zijn manier van werken, de moeilijke klik met de branche in het begin en het feit dat de branche nog weinig koek had gegeten van ‘online’ in het begin van de jaren ’90.

Vorige week mocht ik op bezoek bij Baobab Reizen, waarvan het kantoor is gelegen in de Zeeheldenbuurt in Amsterdam.Agenda Juni

*1  5-21: The Australian Tourism Exchange (ATE). * 1 8: DRG Nights, 18.00 22.00 uur, Breda, NHTV Hopmansstraat, inschrijfformulier via salesinfo@isropa.nl. * 1 9: DRG Nights, 18.00-22.00 uur, Utrecht, Het Oude Tolhuys, inschrijfformulier via salesinfo@isropa.nl. * 1 9: Costa Rica Workshop EurAm, 09.00-13.00 uur, Vogelpark Avifauna in Alphen a/d Rijn, gratis inschrijven via info.nederland@euram.eu. * 2 0: Dynamic Packaging DAG Waverunner, aanmelden via Simone Boon, telefoonnummer 06 188 32 088 of Nederland@ holidaytaxis.com.

September *5  : Workshop DCC ism MSC Cruises en Cruiseterminal IJmuiden. * 6 : Wintersport Persdag Baltus Communications, Snowworld Zoetermeer.

Viezee laat zijn taken als CEO van Baobab na 40 jaar overnemen door Mark Groen en Raymond Hoevenaar en gaat zelf als commissaris verder. Alle drie de heren benadrukken het feit dat een Baobab-reis niet zomaar een reis is. Je moet het product kennen, proeven, voelen. Pas dan kan je je klant vertellen wat Baobab voor hem, haar of het gezin in petto heeft. Zowel bij zelfstandig reisorganisaties en reisbureaumedewerkers die ik spreek, heeft men het meer en meer over het beter leren kennen van een product, specialiseren. Met Baobab die via het reisbureau wil gaan verkopen zou ik zeggen; direct specialiseren!

Arjen Lutgendorff a.lutgendorff@reisburoactueel.nl

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen. * 1 7: Riesling & Co.’-workshop, Amsterdam (AmsterdamArena), 10:00–14:00 uur (workshop en lunch met wijnproeverij). Aanmelden via henning.rueder@germany.travel.

O ktober * * * * *

1: Cruisemaand Roadshow. 2: Cruisemaand Roadshow. 3: Cruisemaand Roadshow. 4: Cruisemaand Roadshow. 29: Roadshow South Africa, avond voor reisagenten, Amsterdam, inschrijven via marieke@southafrica.net. * 30: Roadshow South Africa, middag touroperators en avond reisagenten, Rotterdam, inschrijven via marieke@southafrica.net. * 31: Roadshow South Africa, avond voor reisgenten, Den Bosch of Eindhoven, inschrijven via marieke@southafrica.net.

*

* * *

reisagenten, Utrecht, inschrijven via marieke@southafrica. net. 2: Roadshow South Africa, middag voor reisgenten, Zwolle, inschrijven via marieke@southafrica.net. 5-8: WTM / World Travel Market, Londen (Engeland). 8-11: ANVR Congres, Istanbul (Turkije). 27-29: EIBTM, Barcelona (Spanje).

Inhoudsopgave

Eurolot Eurolot is pas de eerste nieuwe luchtvaartmaatschappij op Schiphol dit jaar en mikt op de Nederlandse toerist. Pagina 5

Globe A’dam IJburg Met in een straal van drie kilometer geen concurrentie doet Globe Amsterdam IJburg goede zaken. Pagina 7

Topzeilen De Nederlandse reistop geniet van het oneworld zeilevent aan boord van ‘De Rederijer’. Pagina 13

2013 Januari * 8-9: Dutch Tourism Expo. * 9-13: Vakantiebeurs.

Februari * 7 : Reismarkt Duitsland, Nijkerk.

Hart van Azië Een delegatie vanuit Nederland bezocht het hart van Azië op uitnodiging van het Koreaans Verkeersbureau en Korean Air. Pagina 15

Maart * 23: Motion Festival.

November * 1 : Roadshow South Africa, middag touroperators en avond

Nieuws voor de agenda? Mail naar redactie@reisburoactueel.nl.

Zelfstandig Zelfstandige reisorganisaties boeren goed, maar relaxt werken vanaf het strand zit er niet bij... Pagina 17-25

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

3


Reisburo Actueel

Eurolot: eerst de Nederlandse fans en dan de toeristen Op 6 juni jl. werd vlucht K2-312 van de Poolse luchtvaartmaatschappij Eurolot op traditionele wijze verwelkomt door Amsterdam Schiphol Airport. Door middel van een heus water saluut werd de aankomst van deze nieuwe luchtvaartmaatschappij op Schiphol feestelijk gevierd. Eurolot is pas de eerste nieuwe luchtvaartmaatschappij op Schiphol van dit jaar. Dit geeft nog maar eens aan in welk zwaar weer de wereldwijde luchtvaart zich momenteel bevindt. Zo heeft een andere aangekondigde nieuwkomer Kontiki Sky uit Roemenië onlangs nog te kennen gegeven voorlopig toch niet naar Amsterdam te komen. Eurolot is voor 65% eigendom van de Poolse staat.

wetlease ingezet voor partner LOT maar ook om onder andere vanuit Krakow (vier keer per week) en Gdansk (drie keer per week) naar Amsterdam te vliegen. Hiermee zijn deze twee steden tevens nieuwe rechtstreekse bestemmingen die vanaf Schiphol rechtstreeks worden aangevlogen. Iets waar de luchthaven zelf ook blij mee is.

Nederlandse zeelieden De Poolse havenstad Gdansk is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Niet alleen is het historische centrum van de stad geheel in oude glorie hersteld ook is op het Lech Walesa Airport onlangs een geheel nieuwe terminal in gebruik genomen. In de stad vind je volledig gerenoveerde panden die sterk aan Amsterdam doen denken. Niet zo gek natuurlijk als je beseft dat Nederlandse zeelieden nauw betrokken zijn geweest bij de opbouw van de stad. Midden in het centrum vind je bijvoorbeeld het Holland House.

Drie soorten tickets Eurolot biedt haar passagiers een zeer simpel ticket concept aan. Er zijn maar drie verschillende soorten tickets te weten: fare Economy, fare Eurolot en Flex fare. Elk met hun eigen voorwaarden. Opmerkelijk hierbij is wel dat, in tegenstelling tot vergelijkbare maatschappijen, check-in bagage tot twintig kilogram gewoon gratis is en er daarnaast ook nog zes kilogram handbagage meegenomen mag worden. Ook kunnen alle tickets, zelfs de goedkoopste, al dan niet tegen betaling worden gewijzigd. Tickets zijn al beschikbaar van € 49 enkele reis inclusief taxen en toeslagen.

Sterke ontwikkeling Eurolot, partner van Star Alliance member LOT Polish Airlines, is tegen alle internationale verwachtingen in wel sterk in ontwikkeling. Richtte de maatschappij haar vizier zich voorheen nog uitsluitend op het sterk groeiende binnenlandse verkeer, inmiddels is de focus verlegd op internationale expansie. Mede gesteund door een sterk groeiende Poolse economie en een stijgende vraag naar stoelcapaciteit vanuit Polen zelf is de maatschappij inmiddels begonnen aan een Europese expansie.

Doelgroepen De Poolse maatschappij richt zich bij de verkoop van haar tickets op een aantal verschillende doelgroepen. Dit zijn de individuele toeristen, zeelieden, VFR-passagiers en groepen. Gezien de beperkte frequentie tussen Gdansk en Amsterdam is de focus nog niet geheel op zakenreizigers gericht. Voor Krakow ligt dat iets anders. Daar ligt de focus vooral op de individuele toerist, groepen en Mice.

Rechtstreeks Met ingang van 17 mei worden geleidelijk aan acht nieuwe toestellen van het type Bombardier éQ400 Next Generation aan de vloot toegevoegd. Deze toestellen worden deels als

Het authentieke Holland House.

Blij met EURO 2012 Eurolot President en CEO Mariusz Dabrowski geeft aan zeer blij te zijn dat het Europese kampioenschap voetbal mede in Polen plaatsvindt. De maatschappij heeft zelfs haar vluchtschema aangepast aan het speelschema van het EK. Om het voor voetbalsupporters nog makkelijker te maken is de maatschappij ook partner van “Polish Pass”. Een elektronisch voucher systeem dat speciaal voor het EK is geïntroduceerd en de mogelijkheid biedt om tickets tegen speciale tarieven te kopen. Beschikbaar via GDS Met een vertraging van twee maanden zullen de vluchten van de Eurolot vanaf juli ook beschikbaar komen in de reserveringssystemen. Hiertoe zal de maatschappij in juni ook toetreden tot BSP.

Aankomst van het toestel op Amsterdam Schiphol Airport.

Het karakteristieke centrum van Gdansk met onder andere het Holland House.

Het nieuwe stadion van Gdansk waar Nederland in de volgende ronde misschien tegen Polen moet spelen.

Centrum van Gdansk.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

5


Reisburo Actueel

Reisbureau in Beeld

Globe doet goede zaken in Amsterdam IJburg In 2006 verhuisde Globe één van haar negen Amsterdamse filialen van het Waterland plein in Amsterdam Noord naar IJburg. De winkel is gevestigd aan de doorgaande winkelstraat van deze booming nieuwe wijk waar met name jonge mensen neerstrijken. In de directe omgeving van de winkel liggen maar liefst negen lagere scholen en met deze wijsheid in pacht speelt reisbureau Globe IJburg in op de wensen van deze dynamische doelgroep. Sinds Pinksteren is het extra druk in het Globe reisbureau. Veel gezinnen die hier boeken kunnen het zich permitteren om vaker per jaar op vakantie te gaan en het lange pinksterweekend was daartoe een uitgelezen kans. “Plus het feit dat het vakantiegeld onlangs gestort is; dat geeft onze business natuurlijk een mooie boost nu de zomervakantie voor de deur staat”, zo concludeert reisadviseur Nicole van Es lachend. Ook het feit dat er in een straal van ongeveer drie kilometer geen concurrent te vinden is, maakt dat de winkel gedurende het hele jaar goede zaken doet. En ondanks dat de vele dertigers en dertigplussers uit IJburg toch echt tot de internetgeneratie behoren, maken zij dikwijls dankbaar gebruik van de services van het reisbureau. Globe Ijburg heeft dan ook veel vaste klanten in haar bestand.

Concurreren met internet “Het internetaanbod wat betreft grotere gezinsaccommodaties of geschakelde hotelkamers is bijvoorbeeld een stuk beperkter dan het aanbod voor ‘een weekendje weg voor twee’ en het behoeft nogal wat zoekwerk”, zo stelt Van Es. Dat soort accommodaties is vaak precies wat haar doelgroep wil en dat zoekwerk laten men graag aan haar en haar twee collega’s over. Ter illu-

stratie; “Ik ben op het moment bijvoorbeeld op zoek naar een villa aan de Costa del Sol. Die zijn er toch genoeg zal je misschien denken. Dat is ook zo, maar als je een beetje een authentieke accommodatie zoekt waarbij tevens gebruik kan worden gemaakt van een gedeeld zwembad zodat je kinderen ook vriendjes hebben om mee te spelen wordt het al lastiger. Onze kennis wordt daarin opgemerkt en gewaardeerd”, aldus Van Es. Doelgroep zijn jonge gezinnen Zo’n 60 à 70 % van de boekingen van het reisbureau wordt dan ook gemaakt door jonge gezinnen Deze reizen zijn vaak maatwerk, veel klanten willen namelijk niet naar een bulkbestemming, maar zijn opzoek naar een bijzondere ervaring. Ze kiezen niet voor het Gardameer maar voor een rondreis door Toscane. Niet voor het all-inclusive aanbod in Turkije maar een charmante villa in Griekenland. De reissom ligt dan valzelfsprekend gemiddeld wat hoger. “Daarnaast blijft Disney natuurlijk één van onze top bestemmingen, zowel Disneyland Parijs als Florida”, voegt reisadviseur Hedy Heeres toe. “De acties die we organiseren worden op dat soort bestemming afgestemd.’’ De kidsstrategie De vestiging had onlangs nog het genoegen de Disney’s Magic Window in haar winkel te mogen ontvangen. Ter promotie van het twintig jarige bestaan van het park konden kinderen voor de digitale winkelruit een foto van zichtzelf maken met een van de Disneykarakters. “Na schooltijd liep het drie weken lang storm, want het nieuwtje ging als een lopend

vuurtje rond. Tijdens het ophalen van de foto hadden we vaak even de ouders mee in de winkel en dus heb je steeds een kort momentje om hen op de hoogte te stellen van het aanbod”, aldus Heeres. Dat het enthousiasmeren van kinderen een handige tool is wisten ze in IJburg al langer. Ook tijdens de havendagen zorgden ze voor zichtbaarheid van de winkel en prikkelden de nieuwsgierigheid van het kroost. Tegelijkertijd konden de ouders, om geheel in het nautische thema te blijven, meer informatie inwinnen over het cruiseaanbod. “Daarbij kon men kans maken op één van de tien scheepsbezoeken die beschikbaar stelden. Dat zijn weer 10 potentiele cruisegangers die na het bezoek wellicht weer even bij ons binnenlopen. ” Momenteel zetten de IJburgse dames zich wederom in voor de jeugd en zijn ze bezig met een clubkasactie voor de lokale voetbalclub; echt een uitje voor vader en zoon. “We organiseren een dagtrip naar de Voetbal Experience in Middelburg, als het even meezit met toepasselijk vervoer: de KNVB-bus”, zegt Van Es. Van alle markten thuis Gedurende het bezoek komt de visboer van op de hoek binnenlopen met de vraag of je hele kazen mag invoeren in Canada. “Tja, we moeten het toch maar even controleren. De kleine stukken zijn vacuüm verpakt, geen idee of dat met hele kaas

ook moet”, lachen de man en zijn goede kennis. “Al denk ik dat het wel goed komt, de vorige keer had ik een emmertje Hollandse haring in mijn handbagage”. Beide dames moeten er om lachen, zo zie je maar dat reisbureaus de meest uiteenlopende vragen krijgen voorgelegd die niet altijd direct iets met de bestemming te maken hebben. Die informatiefunctie wordt daarmee deze middag nogmaals bevestigd, net als het persoonlijke attentie die veel reizigers appreciëren. Die personal touch vinden klanten terug in een eigen flyer die ze meekrijgen en ze ontvangen voorafgaand aan hun vakantie van een ‘Goede reis’- sms. Bij terugkomst vinden klanten tevens een ‘Welkom thuis’kaart in hun brievenbus. “Zo creëren we herkenning en houden we het contact warm.” Koffers pakken De schoolbel gaat en de dag is om, kinderen lopen terug naar huis. Eén van de moeders komt met haar vrolijk huppelende dochter binnen om tickets op te halen. Ze gaan een bijzonder avontuur tegemoet. Drie maanden lang naar de Verenigde Staten en Canada. De reis, die slechts vier dagen eerder geboekt is, staat gepland voor de volgende ochtend. Snel haasten moeder en dochter zich dan ook huiswaarts...de koffers moeten nog worden gepakt. Judith Buitenhuis

Jouw klanten naar Canada en jij geniet van weekendje weg en een heerlijk Canadees diner! Boek tussen 1 juni en 1 september 2012 een Air Canada ticket naar Montreal, Toronto, Calgary of Vancouver, geef het goede antwoord op de vraag en maak kans op een heerlijk weekendje weg inclusief een 3-gangen diner bij Canadees Restaurant Mondani in Lochem. Kijk voor meer informatie op www.reisburoactueel.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

7 13 22


Reisburo Actueel

Oprichter Rik Jan Viezee neemt ‘afscheid’ als CEO van Baobab Reizen

‘‘Met deze hippe vogel wilde men geen zaken doen’’ Baobab Reizen is 40 jaar lang het leven, de passie en carrière van Rik Jan Viezee geweest. Op 66-jarige leeftijd vindt de oprichter van het reisconcern het tijd om zijn energie op een andere manier te gaan gebruiken. De taken van Viezee als CEO van Terra Travel (Baobab Reizen en SUMMUM.nl) zullen worden overgenomen door Mark Groen en Raymond Hoevenaar. Reisburo Actueel sprak met Viezee over zijn carrière. ‘‘Ik heb het zelf allemaal bedacht en ik zal waken dat de heren het bedrijf goed leiden, maar ik ga niet lopen waarschuwen met een opgeheven vingertje. Daar dood je creativiteit mee.’’ Het moet toch gek zijn om na 40 jaar een stap terug te doen... ‘‘Het is wennen. Baobab is sinds mijn 25e mijn carrière en passie geweest. Het is een grote stap, maar ik sta er positief in. Ik treed natuurlijk niet helemaal terug. Per 1 juli word ik bestuurder en heb daarmee niet meer de dagelijkse leiding. Die hoef ik ook niet meer. Het geeft mij rust om meer die dingen te doen die ik leuk vind.’’ Niet moeilijk dus? ‘‘Nee. Ten eerste ben ik pas serieus met werken begonnen op mijn 40e, daarvoor was Baobab een soort hobby waarbij ik niet alleen klanten bijeen bracht, maar ze ook door Afrika begeleidde. Het was zeker niet heel hard werken. Pas toen ik het kantoor opende werd het buffelen. Eigenlijk ben ik pas 25 jaar hard aan het werk.’’ Was dat moeilijk voor je omgeving toen je op kantoor ging werken? ‘‘Het was zeker een lastige periode. Ik was zes maanden per jaar met een actieve baan bezig en had weiFoto: Christine Heij.

Rik Jan Viezee

8

nig zitvlees. Ik maakte safari’s door Afrika en opeens zat ik daar achter een bureau. Mijn partner is destijds mee gaan helpen in het bedrijf.’’ Hoe bent u gevormd in uw leven? ‘‘Ik ben in Indonesië geboren en heb daar zes jaar gewoond. Naast het eerste jaar van de lagere school weet ik mij niet heel veel meer te herinneren. De periode in Kenia, waar ik van mijn achtste tot mijn zestiende woonde, heb ik heel bewust meegemaakt. Daar heb ik dan ook de meeste band mee. Baobab is van oorsprong ook een organisatie die alleen Afrika aanbood, een subsidievorm voor mijn reislust. Ik ben opgegroeid in het koloniale tijdperk en ik was één van de eerste die daar tegen was. Dat heeft heel erg mijn mvo-standpunt bepaald.’’ Verandert het Afrikaans continent? ‘‘De Costa Brava’s in Afrika zijn er al lang. Het is zo’n groot continent. Je moet er 100 miljoen blanken heen sturen om het te veranderen. De cultuur verandert, die past zich aan. 30 jaar geleden keken Afrikanen ontzettend tegen blanken op, tegenwoordig zijn de Afrikanen zelf hartstikke modern. Qua internet en mobiele telefonie zijn ze er soms verder dan in Europa. Kenia bijvoorbeeld, is de proeftuin van de mobiele telefonie. Door hun algemene ontwikkeling en scholing zijn ze heel anders dan de stammen van 30 jaar geleden. Ook zij gaan nu op vakantie, naar het strand. Dan gaan ze met honderdduizenden tegelijk naar het strand. Het begint steeds meer op onze manier van doen te lijken. Natuurlijk is er in Afrika veel meer armoede, maar in de landen waar het al een langere periode vrede is, zijn gigantische sprongen gemaakt.’’ Wat was er typisch aan het begin van uw carrière? ‘‘Ik was iets bijzonders in de reiswereld. Ik voelde niet dat ik er een onderdeel van was. Hele kleine advertenties van drie regels in de Volkskrant, geen SGR, geen ANVR. Mensen moesten er op vertrouwen dat ik te goeder trouw was. Dat heeft veel mensen er van weerhouden om te boeken. Ik ging naar luchtvaartmaatschappijen om vluchten in te kopen en de meeste keken me aan alsof ze met deze hippe vogel geen zaken konden doen. Ze hadden niet het gevoel dat ik met de passagiers zou komen. Ze

stuurden me naar de reisbureaus. Mensen die zich niet conformeerde aan de maatschappij snapte men toen niet. Bij de Sabena (van 1923 tot november 2001 de officiële luchtvaartmaatschappij van België) lukte het uiteindelijk om vluchten te regelen. Op een gegeven moment kwamen ook de andere luchtvaartmaatschappijen aankloppen of ik business wilde geven. Het begon te gloren dat je op die manier ook kon reizen. Ik snap het achteraf ook wel. Het was een vorm van reizen die in Nederland niet bekend was. Georganiseerd met een open vrachtauto, daar hadden ze niet van gehoord. Ik hield me afzijdig van de reiswereld, het was een ander vakgebied. Op een gegeven moment moest je je officieel vestigen als reisorganisatie zodat je dispensatie kreeg als je in het vak zat.’’ Was het een leuke tijd om met een reisorganisatie te beginnen, de hippietijd? Werd er nog wel eens wat gebruikt of meegenomen? ‘‘Gebruikt werd er wel, maar de smokkel heb ik altijd ten strengste verboden. Wel gingen er vaak motoronderdelen, vrachtautobanden en volledige kampeeruitrustingen met passagiers mee als “bagage”, of medicijnen en schoolboeken als ontwikkelingshulp. Later werd men bang dat er drugs in verstopt zaten, dus doen we dat niet meer.’’ Heeft u (financiële) tegenslagen gekend? ‘‘De laatste jaren pas tijdens de economische crisis die ons écht trof in 2009. Daarvoor was er niets anders dan groei. In de jaren ’90 hebben we een paar hobbels gehad, zoals de Golfoorlogen en SARS.’’ Nu gaat het ook niet heel lekker met de economie en juist nu geeft u het stokje over... ‘‘Ik blijf mij er natuurlijk wel mee bemoeien. En daarnaast, wij zitten nu in een tijd van consolideren. De economische crisis hebben we echt gehad en die was voor mij ontzettend pijnlijk. Voor het eerst

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

moest ik collega’s ontslaan vanwege economische redenen. En wanneer je weet dat wij bij Baobab met elkaar omgaan als een soort familie, dan snap je dat het heel zwaar is. Normaal gesproken ging je met die mensen de kroeg in, nu moest ik ze hun ontslag meededelen.’’ Bent u niet bang dat u zich teveel met Mark en Raymond gaat bemoeien? ‘‘Dat risico zit er in. Ik moet er voor waken dat ik afstand houd. Ik ga er ook écht een stap in nemen dat ik ook minder op kantoor ben. Ik ben er goed in om anderen dingen over te laten nemen.’’ Heeft u wel eens te makkelijk over dingen gedacht? ‘‘Ik ben inderdaad wel eens wat te makkelijk over een aantal dingen geweest. Ik ben het gewend, van jongs af aan, dat ik problemen oplos. Ik denk niet moeilijk over situaties, ik ben er niet bang voor. Voor het oog van anderen heb ik een stijl waardoor men zal denken dat ik makkelijk over dingen denk. Ik ben niet iemand van bezwaren, maar van kansen. Ik heb ervaring met het runnen van een groter wordend bedrijf. Ik ben buitengewoon leergierig.’’ Bent u iemand van deze tijd? ‘‘Absoluut! Je vindt mij in clubs waar je mensen van 25 vindt. In gezel-


Reisburo Actueel schap raakte ik in gesprek met dame van in de 30, leuk gesprek. Zij zei; ik heb het gevoel alsof ik met een leeftijdsgenoot in gesprek ben.’’ Wat vindt u van de branche op dit moment? ‘‘Ik zie het niet zozeer als ‘de branche’. Ik zie het als een nieuwe generatie met moderne hulpmiddelen, internet, Google. Je hoeft steeds minder te weten. Ik ben van de generatie dat je alles uit je kop moest leren en daardoor een zeer brede ontwikkeling hebt. Ik vind het probleem met de moderne generatie dat ze te weinig kennis hebben. De hersenen van mijn generatie zijn volgeladen met nutteloze informatie. De jonge generatie heeft ruimte over om nieuwe dingen te bedenken. Maar liever de jonge generatie dan mensen van mijn leeftijd die verzuurd zijn. Ik ben altijd de drijvende kracht achter automatisering geweest. Nu ook met social media, dat is de toekomst. Je moet je bedrijf gaan moderniseren. Ik kijk verder dan de horizon. De hele moderne manier waarop mensen tot hun keuze komen om hun vakantie te boeken. Heel vroeger veranderde er één keer in de twintig jaar iets en tegenwoordig één keer in de zes maanden.’’ Wanneer ging uw eerste site online? “Begin jaren ’90. Niemand in de branche begreep het toen nog. De reisbranche is er één geweest die zich heel traag aanpaste aan de moderne communicatiemiddelen en automatisering.’’ U bent een directseller pionier... ‘‘Precies! Om dezelfde redenen dat luchtvaartmaatschappijen ons niet zagen zitten, zo zagen de reisbureaus ons ook niet zitten. Ze wilden er niet aan beginnen. Ik ving bot bij reisbureaus.’’ Is er wel een periode geweest dat u via het reisbureau heeft verkocht? ‘‘Er is in het verleden wel verkocht via het reisbureau en dat was succesvol qua omzet, maar niet qua klanten. Die werden verkeerd geïnformeerd door reisbureaumedewerkers, want het blijft een bijzondere manier van reizen.’’ Wat was uw laatste eigen vakantie? ‘‘Ik ben in Kenia opgegroeid, dat is mijn tweede thuis. Mijn zus woont daar en die zoek ik vaak op. Ik houd ervan om verschrikkelijk los te gaan tijdens het stappen en dat is hier, in Nederland, lastiger. Dan kijken ze je aan of je wel goed bij je hoofd bent.’’ Gaat u ook wel eens uit uw dak omdat u boos bent? ‘‘Niet heel vaak, maar ik kan het wel. Als ik moe ben, of wanneer ik mij niet helemaal goed voel. Als ik vind dat iemand ontzettend achterlijk gedrag vertoond wil ik ook wel

eens boos worden. Het kan voorkomen... Over het algemeen ben ik een heel rustig iemand.’’ Wat is er aan de hand met ‘de vakantieganger’ in deze tijd? ‘‘Mensen van de nieuwe generaties plaatsen de verantwoordelijkheid meer buiten zichzelf. Verzekeringen en sociale voorzieningen verzorgen mensen van geboorte tot ’t graf. Men houdt reisorganisaties voor alles verantwoordelijk. Als je in de rimboe bent dan kan er een ongelukje gebeuren. Daar kan de reisorganisatie niks aan doen, maar tegenwoordig wordt er dan gezegd dat je had moeten waarschuwen. Mensen eisen dat ze alles weten en wanneer het dan iets anders gaat dan van tevoren aangegeven dan accepteren ze het niet. Vroeg een gezinnetje dat mee wil met onze jubileumreis van Caïro naar Kaapstad van dag tot dag, van uur tot uur, precies wat we gaan doen. Maar ook wij weten het niet precies, anders is het geen expeditie.’’ Zijn het nog wel de echte ‘Baobabreizigers’? ‘‘Zeker! Mensen die al 35 jaar met ons reizen. Ze duiken op op reünies. De oude garde merkt dat nieuwe klanten hogere verwachtingen hebben. Ze willen avontuur zonder risico’s. De jongere generatie heeft angst om verrast te worden, terwijl dat juist het mooiste van reizen is.’’ Blijft de nieuwe generatie Baobab nog wel vinden? ‘‘Met internet en veranderende mentaliteit gaan mensen nog steeds op groepsreizen, maar je ziet steeds meer dat men zelf en met elkaar bepaalt hoe een reis eruit ziet. Ik was totaal productgericht. Tegenwoordig moet je als organisatie meer klant- en marktgericht zijn, luisteren naar wat de klant wilt. Dat is al heel lang gaande, maar door internet gaat het nog veel sneller.’’ U bent één van de laatste der Mohikanen... ‘‘Je hebt natuurlijk nog Joop ter Haar (Oad Reizen) die een stuk ouder is dan ik. Maar als je kijkt naar de ‘avontuurlijke’ reisorganisaties dan zijn ze failliet of opgekocht. Djoser, Koning Aap, Sawadee Reizen...’’

ik kan dat bepalen. Als het in de toekomst nodig is, dan moet het gebeuren. Ik ben het gestart omdat het bevrediging gaf om mijn ideeën vorm te geven. Ik heb het nooit opgericht om mijn ego te stutten. Ik vind het belangrijk dat Baobab doorgaat als merk, het is mijn levenswerk.’‘ Kunt u achteraf zeggen dat u uw doelen heeft bereikt? ‘‘Van meet af aan wilde ik een brug slaan tussen commercie en goede doelen. Ik denk dat ik daar met mijn reisorganisatie in ben geslaagd. We hebben een naam opgebouwd en bewerkstelligen daar positieve dingen mee. Vanwege mijn achtergrond heb ik het vaker over Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Azië hebben we veel aan ontwikkelingshulp gedaan. Het is ontzettend effectief wat wij doen en het geeft veel voldoening bij onze reizigers.’’

gen. Mensen waarschuwen weerhoud ze ervan om dingen te ontdekken. Als zij met ‘nieuwe’ dingen komen, kan ik er eventueel het historisch kader bij scheppen.’’ Geeft u nog een groot ‘afscheidsfeest’? ‘‘Het is natuurlijk niet echt een afscheid, Ik blijf betrokken. Tijdens onze 40-jarig jubileumviering, hadden we een grote reismarkt met ook oude klanten. Dat was buitengewoon gezellig en leuk. Verder ben ik niet van grote feesten geven. Ik ben erg blij dat ik meer vrije tijd krijg. Ik zal onder andere het eerste traject van de TransAfrika Jubileumreis meedoen. Dan is de cirkel helemaal rond. Dat is voor mij een vorm van afscheid nemen.’’ Arjen Lutgendorff

Wat wilt u meegeven aan Raymond en Mark? ‘‘Het mvo gedachtengoed. Wij zijn de eerste touroperator die mvogecertificeerd is. Daar hebben we een jaar aan gewerkt en het is voor mij heel belangrijk. Mvo is heel breed met co2 compensatie, goede doelen, derdewereldlanden en personeelsbeleid. Dat Baobab een sociaal bedrijf blijft vind ik ook heel belangrijk. Maar ze doen het hartstikke goed! Ik zal ze ook zeker niet teveel gaan waarschuwen voor din-

Vindt u het niet jammer dat u het stokje niet kunt doorgeven aan een familielid? ‘‘Nee. Mijn vader, die zelf ook een eigen bedrijf had, zei altijd; ‘Je moet een ander vak kiezen’. Ook ik vind dat kinderen hun eigen weg moeten gaan. Krampachtig het bedrijf aan het nageslacht geven vind ik geen gezonde zaak.’’ Hoe staat u tegen een verkoop of fusie van Baobab? ‘‘Ik ben de eigenaar, dus alleen

De eerste Baobab-reis door de Sahara in 1972.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

9 13 22


Reisburo Actueel

ITAC Travel heft het glas met ondernemers en partners Op woensdag 7 juni organiseerde ITAC Travel de jaarlijkse voorjaarsborrel voor haar ondernemers en de verschillende partners in de branche. De borrel vond plaats in Koetshuis de Goude Molen in Rossum (Gelderland). André Hogeling, voorzitter van de ITAC, wist te vertellen dat er ten opzichte van vorig jaar in juni een plus gerealiseerd was van 13%. “Overigens is 2011 nagenoeg hetzelfde afgesloten als 2010, met een vermindering van

het aantal boekingen maar een stijging van de gemiddelde reissom per boeking. Komend najaar zullen we nog veel last minutes binnenhalen, er zit namelijk nog veel omzet ‘boven de markt’. Ook de omzet bij onze deelpartners is

gegroeid naar inmiddels 83%. ITAC Travel staat als een huis en het bestuur is voortdurend bezig met ontwikkelen verkoopstrategie en verkoopmodellen. We willen voorop lopen met het aanbieden van deze faciliteiten aan onze ondernemers. Hiermee bedoelen we de ITAC Travel site, de ITAC apps en de White Label websites. De aandacht die we de afgelopen twee jaar hebben besteed aan

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

deze websites, heeft er toe geleid dat de webboekingen van tienden van procenten naar enige procenten zijn gestegen.”

Film

Op onze website www.reisburoactueel.nl is onder de button Film een filmverslag te zien van de voorjaarsborrel.

11


Reisburo Actueel

TUI laat reisagent verrassend Macedonië ontdekken De Republiek Macedonië maakt onderdeel uit van de Balkan en grenst aan Albanië, Servië, Kosovo, Bulgarije en Griekenland. Macedonië grenst niet aan de zee, maar is geheel door land omsloten. Het is een deel van Europa dat bij de 50 deelnemers aan de studiereis nog nauwelijks bekend is, maar waar vele wereldburgers uit alle windstreken al volop genieten van een vakantie op deze bijzonder verrassende bestemming. Na een uitstekend georganiseerde studiereis van TUI Nederland van 18 tot 21 mei naar Macedonië, heeft Holland International er 50 ambassadeurs bij. Ambassadeurs die Macedonië ook verdient. Met haar spiegelgladde bergmeer omgeven door onaangetaste natuur wordt zij met recht de parel van de Balkan genoemd. Het land ademt een ongekend prettige rust uit en kent geen haast. Toerisme Holland International kiest met deze bestemming duidelijk voor de reisagent. Voor wie het maximale uit Macedonië wil halen is een goed reisadvies van groot belang, de reisbureaus spelen hierin dan ook een belangrijke rol. Macedonië is bij uitstek de bestemming voor de avonturier, de flexibele reiziger die het niet erg vindt dat sommige zaken niet zijn zoals men “thuis” gewend is maar wil ontdekken en zal genieten van de gastvrijheid van de locale bevolking. Voor de verdeling van voormalig Joegoslavië werd Macedonië al door vele toeristen bezocht. Deze glorie en prestigieuze hotels van twintig jaar geleden vinden we dan ook volop terug, al is het wat gedateerd. De hotels bieden echter een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, de kamers zijn doorgaans zeer eenvoudig maar schoon. Alle hotels en restaurants bieden gratis Wifi. Belangrijk om te weten is dat het toerisme door de Balkanoorlog twintig jaar heeft stil gestaan, maar nu volop in ontwikkeling is. Er wordt weer geïnvesteerd in bestaande hotels en in de bouw van nieuwe hotels. Dit verstoort de ongekende rust die er heerst niet, er is geen overlast van renovaties/ bouwactiviteiten en in het straatbeeld en nauwelijks tot geen geluidsoverlast.

12

Ohrid Tijdens de studiereis verbleven de reisagenten in Ohrid, een stad die is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO door onder andere het antiek theater en is gelegen aan het naar haar vernoemde meer van Ohrid. Aan het meer vind je geen stranden zoals wij ze kennen, maar veelal kiezelstrand en soms creatieve trendy oplossingen als pontons in het meer, waar je heerlijk op kunt zonnen. De pontons liggen direct voor de hotels en aan de gezellige en veilige boulevard waar je romantisch een hapje gaat eten en prima kunt flaneren. Slenterend door de vele smalle authentieke winkelstraatjes, grenzend aan de boulevard, passeer je vele souvenir - en sieraden -winkels en zie je hoe ambachtelijk houtsnijwerk gemaakt wordt. Ook hippies zijn in Ohrid neergestreken en bieden kunst en “happy” zelfgemaakte sieraden. Het nachtleven van Ohrid bestaat uit trendy café’s met hippe muziek. Zodra de café’s sluiten, bruist het nachtleven door in de diverse nachtclubs met dj’s, goede muziek en heerlijke cocktails tegen prettige prijzen. Ook in het voorseizoen is het druk in het uitgaansleven, de vriendelijke locale bevolking, jong en oud, bezoekt ook zelf graag de bars en nachtclubs en dat geeft een gezellige culturele mix in een uitstekende sfeer. Doelgroep Macedonië heeft voor alle leeftijdscategorieën veel te bieden, maar is wel een bestemming voor echte reizigers, avonturiers, cultuur -en natuur -liefhebbers die nieuwsgierig zijn en graag willen ontdekken. Een prima alternatief voor wie houdt van de Griekse eilanden, Azoren of Madeira en toe is aan een nieuwe ervaring, andere cultuur en een stukje terug in de tijd wil gaan om uiteindelijk weer

verrast te worden door de nieuwste trends uit onze eigen cultuur. Macedonië is niet geschikt voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn, maar wordt graag bezocht door fitte senioren. Ook steeds meer clubs, denk aan bridgeclubs, hebben Macedonië ontdekt. De uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, het klimaat, de vele excursie mogelijkheden overdag en gelegenheid tot het spelen van een partijtje bridge in één van de hotels, maken deze bestemming geliefd onder deze doelgroep. Stellen, groepjes vrienden in de leeftijd van 25-50 jaar genieten van rust, cultuur en natuur overdag op en rond het meer om ’s avonds culinair verwend te worden in de locale restaurants en uit te gaan in hippe nachtclubs. In het hoogseizoen kunnen gezinnen terecht in de BarkieKidsClub in hotel Granit. De BarkieKidsClub wordt gedeeld met hotel Bellevue op maar vijftien minuten loopafstand. Er is professionele Nederlandstalige begeleiding en zes dagen per week een programma boordevol sport, spel en creativiteit. Voor wie graag in een groep reist, biedt TUI verschillende rondreizen en werkt met drie Nederlandstalige gidsen, allen gekwalificeerd als gids. Prijsniveau Een week vakantie naar Ohrid in het voorseizoen kan al geboekt worden voor € 299 op basis van Half Pension. De gevarieerde Macedonische keuken kent invloeden van de Turkse en de Hongaarse keuken. Het hoofdgerecht bestaat veelal uit gegrild vlees of vis en groenten. Een pastamaaltijd kan al vanaf € 5 worden besteld, een luxe diner in een van de betere restaurants al voor € 16 inclusief prima Macedonische wijn. Voor een ijsje

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

betaal je circa € 0,60. De wijn is veelal uit eigen land, bijzonder goed en erg voordelig, één liter wit, rood of rosé al voor € 3 per liter. Toegevoegde waarde Verrassend Macedonië, in alle opzichten een bestemming die het verdient om nog meer aangeboden te worden door de Nederlandse reisagent. 50 ambassadeurs zijn enthousiast teruggekomen. Zegt het voort en lever met het reisbureau die zo belangrijke toegevoegde waarde aan de klant die deze bestemming zal waarderen en vertrouwt op een goed advies. Tilly Stroo Smit

ArkeFly

ArkeFly vliegt twee keer per week naar Macedonië, op vrijdag vanaf Amsterdam met op de heenreis een korte tussenstop in Skopje en eindbestemming Ohrid en vanaf 2 juli op maandag gedurende het zomerseizoen direct tussen Ohrid en Amsterdam v.v. Tot 2 juli wordt er op de maandag op het traject Ohrid-Amsterdam nog een stop gemaakt in Burgas.


Reisburo Actueel

Nederlandse reistop op oneworld zeilevent Op donderdag 7 juni heetten de oneworld airlines hun best verkopende partners welkom op de traditionele tweemast-tjalk ‘De Rederijer’. Met 40 ‘captains of the industry’ lag de nadruk van het event, geheel in stijl met de oneworld alliantie, op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Uit de zakenreisbranche waren BCD, VCK, CWT, ATPI, Schiphol Travel, Munckhof, Globe Business Travel en Portman Travel aanwezig. Ook het leisure segment was goed vertegenwoordigd door Travix, Montys, WTC, Tix, Airtrade, Oad Reizen, Fox, Kilroy Travels en Travel Counsellors. Om 16.00 uur startte de tocht in IJburg, Amsterdam. Na een glas champagne en het welkomstwoord van Bjorn Gianotten (airberlin) koos de tjalk het ruime sop. Deelnemers dienden gelijk hun handen uit de mouwen te steken bij het hijsen van de zeilen. Aansluitend bezochten zij in teams van vijf personen alle airline vertegenwoordigers die hen vragen over de betreffende airline en oneworld stelden. Ieder team moest bovendien een overstag manoeuvre uitvoeren die door schipper en matroos van de Muider Compagnie professioneel beoordeeld werden. Update Na gedane inspanning, gaf Ann Padginton (British Airways) benedendeks een update over oneworld waarin de elf leden (airberlin, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN Airlines, Qantas, Royal Jordanian en S7 Airlines) de revue passeerden. Malaysia Airlines, dat in de loop van 2012 tot oneworld toetreedt, werd apart begroet. Inhoudelijk kwamen verder onder andere businessflyer, het spaarprogramma voor het MKB

en de corporate en round-theworld-fares van oneworld aan bod. Samenwerking Na een smakelijk tapasbuffet presenteerde Pekka Smit (Royal Jordanian) de prijsuitreiking. Twee teams met een gelijke eindscore moesten spontaan antwoord geven op de vraag hoeveel extra bestemmingen airberlin en Malaysia Airlines in 2012 aan het oneword netwerk toevoegen. Het team wiens antwoord het dichtste bij 85 bestemmingen zat, won een dinerbon (Malaysia Airlines) en vouchers voor vluchten van Schiphol naar Madrid (Iberia), Londen Heathrow (British Airways) en Hongkong (Cathay Pacific) en van Düsseldorf naar Los Angeles (airberlin). Na de koffie sloot Mairead Ryan (oneworld) het event af met een speech waarin zij de partners voor hun komst bedankte en het belang van samenwerking in de reisbranche en met oneworld in het bijzonder benadrukte. Om 22:00 stapten de deelnemers voldaan van boord en kon oneworld op een succesvol event terugkijken. Foto’s: oneworld

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

13


Reisburo Actueel

Geïnspireerd door het hart van Azië Op uitnodiging van het Koreaans Verkeersbureau in samenwerking met Korean Air vertrekt een delegatie vanuit Nederland op donderdag 3 mei om acht dagen lang de beste hoogtepunten van ZuidKorea te ervaren. Een reportage van Roy Hakker, Baobab Reizen. Na lekker te hebben gewinkeld stappen we eindelijk aan boord op de rechtstreekse inauguratie vlucht naar Zuid-Korea. Door het vriendelijke ontvangst van de hostessen voel je meteen de Koreaanse gastvrijheid. Annyong haseo!

Entertainment We hebben het geluk dat er een aantal stoelen vrij zijn op deze eerste vlucht waardoor wij twee stoelen tot onze beschikking hebben. Wat ons meteen opvalt is hoe ruim het toestel is ingedeeld en hoeveel beenruimte er is. Dit maakt op een vlucht van bijna elf uur een behoorlijk verschil. En wat is het cabinepersoneel toch snel, want daar komen de slofjes en koptelefoons al weer aan. Terwijl ik vast mijn filmavond plan op het entertainment system, zie ik dat het zelfs mogelijk is je mp3-speler aan te sluiten of op te laden via usb. Let the night begin. Beste airport Het is lunchtijd wanneer we arriveren op Incheon airport, dat trouwens door de Airport Counsil al acht jaar jaren op rij is verkozen tot beste luchthaven ter wereld. En ik moet zeggen, je ziet meteen waarom. Het is schoon, ruim, esthetisch en efficiënte, want de bagage liep de band al af toen wij aankwamen

lopen. En nu even op zoek naar onze lokale contactpersoon van het Koreans Verkeersburo met ons naambordje. Transfer De transfer naar het centrum van Seoul, ook wel het hart van Azië genoemd, duurt nog geen uur. Als eerste staat er meteen een Koreaanse lunch gepland bij een lokaal buffetrestaurant, waar we ook de rest van de groep ontmoeten. Ondanks dat Aziatisch eten niet onbekend is voor team NL, moeten we toch even goed kijken wat er nou op ons bordje ligt. Het is bijzonder hoe zij het eten op Nederlandse elastiekjes kunnen laten lijken! Kleurrijk Onze eerste stop na de lunch is het Gyeongbokgung paleis, en we boffen, want de ceremoniële wisseling van de wacht begint net wanneer wij arriveren. Een kleurrijk tafereel om te zien. Het complex is ruim opgezet, voorzien van veel groen en erg goed onderhouden. Onze gids Ms. Younghey laat ons de verschillende vertrekken zien en legt uitgebreid uit hoe het leven er aan toe ging tijdens de verschillende dynastieën. Ook het National Folk museum wordt door ons bezocht, waar de ontwikkeling van kunst en muziek erg grappig is.

prachtig uitzicht over de stad en per raam zie je de afstanden naar andere grote steden in de wereld. Amsterdam ligt hiervandaan op slechts 8600 kilometer. Rond etenstijd heeft gids Younghey een lokale specialiteit op het menu staan, Korean Chicken soup, en we reizen af naar het hart van de wijk Insadong. We maken meteen kennis met de lokale rijstwijn Soju en die komt even goed binnen op zo’n eerste dag. Op tijd checken we in ons hotel The Ambassador in. Children’s Day Na een goede nachtrust treffen we de andere reisgenoten aan bij het uitgebreide ontbijtbuffet van het hotel. De keuze is onuitputtelijk waardoor we van alles een beetje proberen. In de bus vertelt onze gids dat we starten met een bezoek aan het Korean Folk Village park, gelegen buiten Seoul. We boffen, want vandaag is het Children’s Day, een feestdag die in het teken van de kinderen staat en dat is in het park wel te zien aan al het snoepgoed. Het park laat zien hoe er vroeger in de dorpen werd geleefd, hoe trouwerijen werden gedaan en wanneer men welke volksdans deed. Tijdens de lunch in het park maken we meteen kennis met het populaire Koreaanse gerecht Dolsot

Bibimbap, een kom met rijst en verschillende vlees en groenten die je door elkaar mixt voordat je het eet. We eten er uiteraard een sea food pannenkoek bij. Veel jonge stelletjes We rijden verder naar de meest bekende tempel van Korea de Haeinsa tempel, de bewaarplaats van de Tripitaka Koreana houtblokken. De rit van ruim drie uur brengt ons langs diverse berggebieden en plantages en de wegen zijn modern en goed begaanbaar. Onze eindbestemming vandaag is Daegu, de op drie na grootste stad van ZuidKorea. Vanavond gaan we Koreaans gourmetten (Galbi) in een klein lokaal restaurantje net achter het hotel. En omdat we vroeg zijn gaan eten, besluiten we met de metro naar het centrum af te reizen. De metro is schoon en snel en brengt ons in vier stops naar de winkelstraat. We zien veel jonge stelletjes een wandeling maken en omdat de winkels tot 23.00 uur open zijn is het net zo druk als op een zaterdag in de Kalverstraat. Na een kop koffie van 4100 won (een kleine € 3) struinen we verder door de neon verlichte straten en eindigen in een hippe loungebar. Lees verder op pagina 27.

Contrast Even later bezoeken we het Bukchon Hanok village, een ouderwets dorp midden tussen de skyscrapers van Seoul. Het is prachtig te zien hoe de huizen vroeger werden gemaakt en hoe er werd geleefd en dit in schril contrast met de skyline van het moderne Seoul. Elke Hanok heeft middenin een geheim paradijsje in de vorm van een prachtige tuin en ik zie dat dit ook wel zou werken in Amsterdam. Letterlijk één van Seoul’s hoogtepunten is de N Tower gelegen op Mount Namsan. Het biedt een

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

15


Reisburo Special

ZRA’s: de keuze is reuze Wie tegenwoordig aan de slag wil als zelfstandig reisagent kan kiezen uit een groot aantal organisaties. Reisburo Actueel zette ze allemaal op een rijtje en vroeg naar de voordelen, de pakketten, visie en ambities. Doe er je voordeel mee! Foto: Giorgio Montersino.

Holland International Reisbureau at Home groeit snel Het was voor TUI Nederland een logische stap om haar retailactiviteiten vorig jaar uit te breiden met een eigen serviceorganisatie voor zelfstandige reisagenten. Holland International Reisbureau at Home is sinds een klein jaar actief en het gaat goed. Er zijn nu 28 reisagenten aan de slag en ook in het tweede halfjaar sluiten weer een aantal reisagenten aan. Vanaf het begin was er direct belangstelling voor de formule. De gespecialiseerde kennis in de organisatie, maar ook de uitstraling van de marketingactiviteiten, de zeer sterke merknaam, Holland International, die vertrouwen biedt aan consument en reisagent spelen daarbij een rol. En niet onbelangrijk, een zeer gunstig verdienmodel voor de reisagent. Hoge commissies, lage vaste kosten en naast het huismerk Holland International een breed assortiment van leveranciers waarmee de reisagent de klanten kan bedienen. Verder is het supportteam, gehuisvest bij Effting in Eindhoven, een belangrijk spil in de formule. Veel

Het verhaal van persoonlijk reisadviseur Lonneke Lamberts vind je op www. reisbureauathome.nl/lonneke-lamberts.

praktische kennis, korte lijnen en relatiegerichte support. Reisagenten ervaren dat persoonlijke contact en de kracht van een grote organisatie als een zeer grote plus. Een belangrijke USP van Holland International Reisbureau at Home is de ondersteuning op marketing en pr gebied waaronder jaarlijks diverse campagnes, een persoonlijke pagina op de website voor online boekingen en Winkelfocus waarmee de reisagent zijn eigen advertenties kan opmaken. Investeren in kennis en uitwisselen van ervaringen is ook belangrijk en hiervoor worden diverse bijeenkomsten, workshops en trainingen georganiseerd. Ontwikkelingen Holland International Reisbureau at Home is laagdrempelig, maar

heeft natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan de reisadviseur moet voldoen. De belangrijkste is relevante werkervaring, want een zelfstandig reisadviseur moet wel wat in huis hebben. Niet alleen vakkennis maar ook een goed netwerk en sterke persoonlijkheid is belangrijk. Aanmelden kan op www. reisbureauathome.nl of bel 070-326 62 65 of 070-326 66 38. Als aan de basisvoorwaarden wordt voldaan, volgt een persoonlijk gesprek om te kijken of een samenwerking mogelijk is. De formule zoals die nu staat, draait naar tevredenheid, maar moet natuurlijk blijven ontwikkelen en inspelen op de markt en de behoeftes van de reisadviseurs. Door de persoonlijke benadering en de flexibiliteit staan de reisagenten van

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Persoonlijk reisadviseur bij HIR at Home Quincey Martin vertelt meer op www. reisbureauathome.nl/quincey-martin.

Holland International Reisbureau at Home zeer dicht bij de klant en dat werkt. De toekomstverwachting is dat deze groep reisagenten de komende jaren zich nog verder zal ontwikkelen. De groei is er zeker nog niet uit! Dit heeft te maken met de ontwikkelingen in de markt, maar ook de toegevoegde waarde die een persoonlijk reisadviseur kan bieden.

17


Reisburo Special

The Travel Club: kwaliteit boven kwantiteit The Travel Club is in 2009 gestart met 55 reisadviseurs. Inmiddels telt de keten 112 reisadviseurs en ondanks de snelle groei is het een hechte club. Jeannet Gijsbertsen, oprichtster van The Travel Club, zit eigenlijk niet te wachten op een grote uitbreiding van het aantal zelfstandig reisadviseurs. Gijsbertsen: ‘‘De groei van The Travel Club is de afgelopen jaren zo ontzettend snel gegaan dat het voor ons van belang is dat wij ons kunnen richten op de ontwikkeling van tal van zaken en ons voor de volle 100% kunnen richten op onze zra’s’’. ‘‘We hechten veel waarde aan een goed persoonlijk contact met de reisadviseur en middels bezoeken, bijeenkomsten en incompany studiereizen kunnen we dit realiseren. We blijven kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarnaast streven we continue naar verdere digitalisering en efficiency en juichen ontwikkelingen als MyANVR en vernieuwingen in BAS toe’’, aldus Gijsbertsen. Waarom zijn jullie een aantrekkelijke organisatie om je bij aan te sluiten? ‘‘Wij zijn een professionele organisatie met het beste verdienmodel (behoud van de volledige commissies tegen een vaste lage afdracht per boeking), een onderscheidend reclame- en marketingbeleid, eigen website, veel ruimte voor het zelfstandig ondernemerschap, gratis ondersteuning naar wens en behoefte en bescherming van het

Hoe ziet de toekomst er uit van zelfstandig reisorganisaties? ‘‘De toekomst zien wij zeer positief tegemoet. Jaarlijks stijgt de omzet. De keten telt hele goede reisadviseurs waar wij erg trots op zijn. The Travel Club is bovendien een hele solvabele organisatie: wij als directie

werken ook vanuit huis, net zoals de reisadviseurs, waardoor de organisatie nauwelijks overheadkosten kent. Bovendien weten touroperators ook dat zij geen enkel financieel risico bij ons lopen, benodigd voor een prettige en langdurige samenwerking”, aldus Gijsbertsen.

werkgebied van de zra. Bovendien is ons motto: het belang van de reisadviseur is ons belang.’’ Is het makkelijk om je bij jullie aan te sluiten? Hoe gaat zoiets in zijn werk? ‘‘De reisadviseur dient ten eerste te voldoen aan ons profiel. Zonder relevante werkervaring is het niet mogelijk om bij The Travel Club te starten. Er vindt een intakegesprek met de aspirant reisadviseur plaats waarin een intentieverklaring getekend kan worden. In deze verklaring geven beide partijen aan een samenwerking te willen aangaan. Vervolgens ontvangt de aspirant reisadviseur allerlei vertrouwelijke informatie, zoals het franchisecontract waarna een afspraak wordt gemaakt om het contract daadwerkelijk te tekenen. Vervolgens wordt direct het drukwerk, website, e-mailadres, etcetera in orde gemaakt.’’

Jeannet Gijsbertsen.

De Personal Touch Travel filosofie is een goed verhaal ‘‘PTT (PTT) is een hele loyale club’’, aldus Harry Aarsse, in 2007 initiatiefnemer van PTT waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag. Inmiddels is de franchiseorganisatie gegroeid naar een aantal van 80 zelfstandige reisagenten, die jaarlijks zo’n drie keer worden bezocht door Miriam van Loosbroek, franchisemanager van PTT. Dat PTT binnen vijf jaar is gegroeid naar 80 franchisenemers ligt volgens Aarsse niet alleen aan het feit dat PTT een leuke club mensen is, maar ook aan het feit dat alles klopt. Aarsse: ‘‘Voor ons telt maar één ding en dat is dat onze franchisenemers succesvol en gelukkig zijn bij ons. Het succes van onze franchise-

nemers bepaalt namelijk het succes van PTT’’. De familiedagen van PTT helpen het thuisfront de wereld van haar franchisenemers beter te leren kennen. Daarnaast zijn de netwerk momenten en marketing trainingen ontzettend belangrijk. Aarsse: ‘‘Tevens bieden wij bijeenkomsten met ‘meet & greets’ met onder andere niche

V.l.n.r.: Renee van Wissen (administratie), Saskia Veenhuijs (Directeur Operationele Zaken), Miriam van Loosbroek (Franchisemanager) en Sally Chow (franchise support). Niet op de foto: Bertine Taat (Franchisesupport) en Felicia van der Vet (Marketing en Communicatie).

spelers en workshops op het gebied van social media en boekhouden’’. 80 collega’s Om haar zelfstandig reisagenten succesvol te laten zijn heeft PTT, dat werkt met een full service franchisepakket, een scala aan facilitaire zaken waarvan haar franchisenemers gebruik kunnen maken. Aarsse: ‘‘Wij zijn erg sterk in de ondersteuning op het gebied van marketing. Daarnaast bieden we hulp met financiële zaken, evenals op het gebied van automatisering (met een 24/7 helpdesk). Bij ons kan je je als ondernemer volledig richten op je passie; het verkopen van reizen’’. Voor wie hulp zoekt is er naast de helpdesk van het hoofdkantoor ook een elecktronisch forum waar 80 collega’s maar wat graag meedenken in het vinden van oplossingen’’, aldus Aarsse. Uitstekend verdienmodel Doordat PTT deel uitmaakt van Toerkoop kunnen haar franchisenemers gebruik kunnen maken van Toerkoop deals. ‘‘Het verdienmodel wordt daardoor erg interessant. Wij werken niet met een vaste fee die onze zelfstandig reisagenten kwijt

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

zijn per boeking. PTT gelooft heilig in het vinden van goede deals met een goede ondersteuning op het gebied van dynamic packaging en inkoop. Een ondernemer beslist wie hij of zij verkoopt. Iedereen krijgt bij ons een online boekbare webpagina, er wordt een elektronische nieuwsbrief verstuurd vanuit naam van de zelfstandig reisagent waarvoor wij de content regelen en is er een facebook app ontworpen. Wij leggen onze faciliteiten overigens niet gedwongen op. Wie er verstandig mee omgaat verdient er goed mee’’, aldus Aarsse, die sinds kort ook een online marketeer in huis heeft. Toekomst ‘‘Wij eisen een minimale ervaring in het verkopen van reizen van drie jaar. Wil je succes hebben als zelfstandig reisadviseur dan moet je die ervaring hebben. En je moet het niveau aankunnen’’, aldus Aarsse, die voorlopig nog wel groei ziet voor formules als die van PTT. Aarsse: ‘‘Wij hebben een studie gedaan naar het fenomeen ‘zelfstandig reisagent’ in onder andere Amerika en onze filosofie is een goed verhaal. Voor zowel onze franchisers, voor onze leveranciers en voor PTT’’.

19


Bagage

Onderneem

voor je toekomst!

zonder grenzen zo als jij het wilt!

Welkom in de Dynamische Wereld van Face2Face Travel! De enige organisatie in de reisbranche met twee verdienmodellen ‘Self Service’ en ‘Full Service’. Wil jij ook weten welk verdienmodel voor jouw geschikt is? Bezoek nu onze website www.wordtravelmanager.nl en beantwoord enkele vragen, je ontvangt dan alle benodigde informatie direct per mail. Face2Face kennis maken met ons bedrijf? Kom langs in Almere tijdens onze open dag op vrijdag 06 juli a.s. Schrijf je in per mail via travelmanager@face2facetravel.nl gebruik als onderwerp ‘open dag’. Tot ziens op 06 juli!

Xenonstraat 167 | 1362 GH Almere | T: 036 5488 288 | F: 036 5488 290 E: travelmanager@face2facetravel.nl | W: www.wordtravelmanager.nl W: www.travelmanagers.nl


Reisburo Special

Face2Face Travel: korte lijnen en betrokkenheid Face2Face Travel, opgericht in januari 2008, is gevestigd in Almere waar de back office en administratieve werkzaamheden plaatsvinden en waar trainingen worden gegeven. Directeur, eigenaar Takis Panagopoulos (werkzaam in de reisbranche sinds 1982) is blij met de gefaseerde en stabiele groei. ‘‘Enkele Travel Managers (TM’s) hebben ons verlaten om zich aan te sluiten bij ‘The Travel Club’ waardoor wij ons opnieuw moesten positioneren. De reden voor het overstappen was de ‘betere’ financiële voorwaarden van The Travel Club. Sinds augustus 2011 hebben wij twee verdien modellen, het ‘Self Service’ en het ‘Full Service’ concept. Sindsdien is het aantal TM’s bij Face2Face alweer sterk gegroeid en zelfs hoger dan in het voorjaar van 2011. Op korte termijn zullen nog enkele sterke ondernemers zich aansluiten’’, aldus Panagopoulos. Waarom zijn jullie een aantrekkelijke organisatie? ‘‘Wij blijven onze fundamenten en draagpijlers handhaven, ondersteunen, verdiepen en uitbreiden. Het gevoel van een sterke betrokkenheid met de organisatie en het niet aarzelen om een beginnende kandidaat TM’s aan ons te binden. Onze ondersteuning voor wat betreft

de support en afhandeling is 24/7. Belangrijk zijn de korte lijnen en de regelmatige ontmoetingen met collega’s intern en extern. Wij onderstrepen en ondersteunen de maatschappelijke betrokkenheid van onze TM’s en proberen voldoende bagage mee te geven, zodat zij zich kunnen onderscheiden. Onze TM’s krijgen een gemiddelde waardering en vakkennis cijfer van boven de 8,5. Mensen maken een bedrijf, niet anonieme regeles en voorwaarden gesteld door iemand die geen affiniteit met de praktijk heeft.’’ Is het makkelijk om je bij jullie aan te sluiten? ‘‘De kandidaat vult een korte vragenlijst in op www. wordtravelmanager.nl en ontvangt per mail ons infopakket. Vervolgens ontvangen wij graag een CV en foto, waarop wij een afspraak inplannen bij ons op kantoor. De kandidaat mag direct kennis maken met het bedrijf, de mensen en de omgeving.’’

Op welke punten willen jullie jezelf verbeteren? ‘‘Wij zullen op zeer korte termijn een Full Service module op onze website lanceren, waaruit onze klanten direct kunnen reserveren. Deze zogenaamde Vind&Boek service heeft een unieke zoekstructuur en zal onze klanten bijzonder behulpzaam zijn bij het zoeken, vergelijken en boeken van een passend product. Onze Support en Controle afdeling zal binnenkort worden uitgebreid.’’ Hoe ziet de toekomst er uit van zelfstandig reisorganisaties? ‘‘Er is een ‘betere’ en ‘rendabelere’ toekomst voor organisaties die blijven innoveren en investeren in het verbeteren van processen, het beter organiseren en ontsluiten van producten en voor wie voldoet aan de voorwaarden van een ‘hybride’ reisconcept. Het behoud van een gezonde marge voor ZRA’s en ZSO’s is van cruciale belang, zodat beide ondernemingen kunnen blijven investeren in een kwaliteitsconcept waar klanten, leveranciers en intermediairs het product kunnen waarborgen. Dit

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

alles onderbouwd door voldoende vakkennis, efficiency en commerciële inzicht. De toekomstige TM is auteur, inkoper, verkoper en entertainer van de door hem gekozen doelgroep. Face2Face Travel wil deze mensen voorzien van alle mogelijke middelen en kennis om dit te realiseren, dat is onze uitdaging.’’

Takis Panagopoulos.

21


Reisburo Special

Travel Counsellors Nederland is toekomstgericht Travel Counsellors Nederland is in samenwerking met de grote internationale organisatie ruim zes jaar geleden opgericht door Fred van Eijk. Begonnen met vier kanjers van Counsellors en inmiddels uitgegroeid tot een grote speler met meer dan 110 reisondernemers en een netwerk van Nederlandse en buitenlandse leveranciers. Zijn team van ervaren krachten in Den Haag biedt de ruimste ondersteuning van de ZRO’s; administratie, inkoop, marketing, social media & PR, IATA, trainingen, IT en verkoopbegeleiding. De techniek is uniek. Door eigen ontwikkelaars gecreëerd systeem voor het maken van boekingen, dynamic packaging, digital marketing, klantenbeheer en inzien van de resultaten en van de administratie. Travel Counsellors hebben de tijd, de middelen en de stimulans om er voor hun klanten te zijn hun onderneming te doen groeien. Waarom Aantrekkelijk Breedste ondersteuning onder de ZRO’s. Unieke technische ondersteuning. Sterke en stabiele internationale groep van ondernemers in Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Zuid-Afrika, Australië, Canada en de Emiraten. Groot netwerk van Nederlandse, Belgische en Duitse tour operators maar ook sterke inkomende partners, scherp geprijsde beddenbanken en eigen

inkoop. Gezamenlijke focus ligt op het behalen van de hoogste marge. Daar wordt constant in geïnvesteerd en is de gezamenlijke toekomst op gericht. Niet op een verouderd en naïef model gericht op aantal boekingen. Want in die situatie is de ZRO helemaal niet uit op een hoger rendement voor de ondernemers. Dus geen fee per boeking bij Travel Counsellors, omdat dit niet resultaatgericht is en ook tegen de ontwikkeling in gaat van dynamic packaging. Deze visie vergt constant investeren en ontwikkelen, maar levert een duurzaam en groeiend rendement. Ook in deze uitdagende tijden. Aansluiten Vakmensen actief in de branche of wensend terug te keren in de branche met een ruime ervaring, een potentieel netwerk en een leuke persoonlijkheid worden persoonlijk ontvangen op het kantoor van Travel Counsellors voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Regelmatig vindt de 3-daagse introductie plaats waar ondermeer de eigen systemen, mar-

keting en netwerken en het business plan aan bod komen. De nieuwe Travel Counsellor ontvangt een eigen computer, printer/fax/scan, voorraad visitekaartjes en briefpapier en marketing materialen. Toekomst Vanuit huis werken is een uitermate professionele en moderne manier van werken en vergt constante ondersteuning en ontwikkeling. Travel Counsellors blijft zicht verbeteren. Onlangs is het eigen magazine “We Love Travel” op de markt gebracht. Binnenkort wordt de dashboard uitgerold. Een geavanceerd klantensegmentatie systeem waarin de TC kan zien de omvang van de type klantensegmenten in zijn of haar omgeving en hiermee een

nog meer gerichte en toepasselijke marketing kan bedrijven. Het aantal incompany studiereizen neemt aanzienlijk toe met dit jaar een record van kort maar krachtige en gezellige reizen. Eigen inkoop van hotels, airlines en inkomende operators zal verder groeien en de TC nog meer onafhankelijkheid, flexibiliteit en vooral een hogere marge bieden. In de automatisering worden constant verdere verbeteringen doorgevoerd. De toekomst ziet er goed uit. Ondersteunt door een krachtige wereldwijde groep. De groeicijfers onderstrepen dit. Niet alleen met deze groei cijfers zijn wij een uitzondering in de branche. Onze toekomstgerichtheid, de geavanceerde systemen en onze familiare omgang met elkaar zijn dat ook.

Boston Travel: onderscheidende producten Het verhaal van Boston Travel gaat terug naar 2001, toen Gerry Liedmeijer in december 2001 met een Star Travel Reisburo startte, waarbij zich destijds een aantal Persoonlijke Reisadviseurs (PR’s) hebben aangesloten. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar zijn huidige vorm met enkele uitbreidingen, waaronder de komst van Ronald Franken in november 2011 als product manager, en een deel touroperating voor actieve en avontuurlijke vakanties wereldwijd. Ronald, waarom is Boston Travel een aantrekkelijke organisatie? ‘‘Wij zijn van mening dat wij meer te bieden hebben dan gemiddelde organisaties. Onze PR kan immers boekingen maken bij alle ANVR aangesloten touroperators, buitenlandse touroperators en kan ons

eigen product boeken, wat redelijk uniek is. Bovendien hebben Gerry en ik onze sporen ruimschoots verdiend in de reiswereld waardoor een optimale ondersteuning mogelijk is. In de winkel in IJmuiden kunnen onze PR’s met hun klanten afspreken en kunnen PR’s die willen starten stage lopen.’’ Is het makkelijk om je bij jullie aan te sluiten? ‘‘Zeker, echter de PR moet wel beschikken over de benodigde diploma’s en werkervaring in de branche.’’

Op welke punten willen jullie jezelf verbeteren? ‘‘We willen nog professioneler worden en uitgroeien tot een degelijke organisatie waar kwaliteit en service hoog in het zadel staat. Wij willen een leuke club met PR’s die gezamenlijk in staat zijn om naast de traditionele vakanties ook de specialistische, uitdagende en onderscheidende vakanties aan kunnen en willen bieden.’’ Hoe ziet de toekomst er uit van zelfstandig reisorganisaties? ‘‘Deze hebben naar onze mening de toekomst, zeker als de focus komt te liggen op de unieke en onderscheidende producten, professionele aanpak, goede club met PR’s, veel maatwerk en (een) gebruiksvriendelijke en boekbare website(s).’’

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Ronald Franken en Gerry Liedmeijer.

23


Reisburo ReisburoActueel Special

‘‘The Travel Company biedt onderscheidende usp’s’’ Geen langlopende contracten (‘’waarmee je de markt op slot gooit, is ook niet meer van deze tijd’’), een facilitair centrum dat vijf dagen in de week geopend is van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, een backup/waarnememing bij afwezigheid en vakantie (‘‘heel belangrijk, daarmee onderscheiden we ons écht van de andere partijen’’) en de volledige administratie wordt uit handen genomen (‘‘met het voeren van eigen administratie verdien je geen geld, is een diskwalificatie van je eigen verkooptalenten). Bert Thijssen noemt slechts enkele van de vele USP’s die The Travel Company een zelfstandig reisagent (lees ‘Personal Travel Agents/PTA’s) te bieden heeft. The Travel Company werkt sinds 2002 (toen het werken met zelfstandig reisagenten een vernieuwende business was) naast de tien stenen reisbureaus met PTA’s, een aantal dat sindsdien is gegroeid tot 35. Thijssen: ‘‘Met de verbeteringen die we de afgelopen jaren hebben doorgevoerd, onze onderscheidende usp’s en de ontwikkelingen die we momenteel doormaken, is het ons streven om eind 2013 circa 50 aangesloten PTA’s te hebben’’. Momenteel werkt The Travel Company aan een online tool waarmee haar PTA’s extra omzet kunnen genereren. ‘‘Wij doen er alles aan om het zo interessant mogelijk te maken om bij ons binnen te komen, maar

er moet uiteraard niet te makkelijk over worden gedacht. Het eerste jaar moet er een minimale omzet worden gehaald van e 50.000, maar bedenk goed dat je je bij ons niet met debiteuren en crediteuren hoeft bezig te houden. Dat scheelt echt zóveel. Bij ons heb je 100% de tijd om je energie te steken in je passie; het verkopen van reisgerelateerde producten, het contact met branchegenoten, zelf ondernemen en vooral alle voordelen die erbij horen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat wie zich bij ons aansluit zich vrij snel zal thuisvoelen binnen ons team met een open structuur en korte lijnen. Wij bieden geen starre franchiseformule met eindeloze verplichtingen. Bij The Travel Company kies je vooral

voor jezelf als ondernemer en waardeer je de vrijheid de je krijgt om je eigen keuzes te maken. Het beloningsmodel is zeer concurrerend en biedt in tegenstelling tot andere organisaties interessante groeimogelijkheden’’, aldus Thijssen. Veel ervaring Als Personal Travel Agent kan je gebruik maken van drie pakketten (het Start-, Comfort- en Plus pakket). Thijssen: ‘‘Het is belangrijk om te bedenken van welk pakket je gebruik wilt maken, maar daar hebben wij inmiddels zoveel ervaring mee. Het hangt natuurlijk van meerdere factoren af. Ben je er even uit geweest, heb je al jarenlange ervaring, hoeveel tijd wil je er in steken, enzovoorts. Voor wie zich éénmaal heeft aangesloten bij The Travel Company staat de ontwikkeling niet stil. Wij bieden meerdere keren per jaar een meeting waarbij touroperators en diverse partijen uit de branche uitleg geven over hun product en natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om cursussen te volgen. Naast de educatieve momenten zijn er ook de sociale

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Bert Thijssen.

momenten waarbij we als team een uitstapje in Nederland maken en jaarlijks een PTA-reis naar het buitenland organiseren’’. Wie contact wil opnemen met The Travel Company kan dat telefonisch (036 - 548 5985) en per mail (info.cc@ travelcompany.nl) doen. Ook op www.personaltravelagent.nl en www.reiskanjergezocht.nl vind je meer info.

25


Reisburo Actueel

Internationale kopstukken wisselen in Jordanië van gedachten over toekomst toerisme

Brainstormen aan de Dode Zee

Het is crisis in de wereld, reismarkten veranderen, nieuwe economieën komen op, toeristische capaciteit wordt teruggebracht en de toerist bepaalt meer en meer zelf wat hij doet op vakantie en boekt die reis ook steeds vaker direct. Hoogste tijd om daar een met experts over van gedachten te wisselen, dachten ze bij de Jordan Tourist Board en dus werden reisprofessionals van over de hele wereld vorige week naar de Dode Zee gevlogen om een paar dagen gezamenlijk te brainstormen over de stand van zaken in de branche en de toekomst van het toerisme. En dat was natuurlijk ook meteen een goede gelegenheid om al die reisprofessionals de belangrijkste bezienswaardigheden van het land te laten zien. Hoogtepunt was het diner in de open lucht in de kloof van Little Petra waar het collectieve gedeelte van de conferentie op spectaculaire wijze werd afgesloten. Zenuwcentrum van het zakelijke en informatieve evenement was het Koning Hussein Bin Talal conferentie centrum van het in aanbouw zijn de Hilton Hotel aan de Dode Zee, een uurtje ten zuiden van hoofdstad Amman. Onder de belangrijkste genodigden David Scowsill, CEO van de World Travel & Tourism Council en Taleb Rifai, voormalig Jordaans Minister van Toerisme en tegenwoordig hoogste baas van World Tourism Organization van de Verenigde Naties. Zij gaven gedreven en éénsgezinde speeches waarin ze eens te meer het enorme belang van de toeristische sector voor de wereldeconomie aantoon-

den aan de hand van imposante cijfers en bekende gastsprekers die middels vooraf opgenomen filmpjes de internationale gasten toespraken. Onder hen zelfs de Amerikaanse president Barack Obama, die zich steeds meer zei te realiseren dat het toerisme een enorme impuls aan zijn kwakkelende economie kan geven. Scowsill beaamde dat met de berekening dat de Amerikaanse toeristische markt zelfs meer dan $ 6 miljard aan toeristische inkomsten misgelopen is, sinds de aanslagen van 11 september. En dan met name vanwege de enorm toegenomen veiligheidsmaatregelen op Grafkamer in grotten Petra.

vliegvelden en strengere visa eisen, waardoor steeds minder mensen zich geroepen voelen the US of A te bezoeken. Een flink bedrag verloren dus, een bedrag dat Obama en zijn land goed hadden kunnen gebruiken wist de Amerikaanse president inmiddels zelf ook. Hij beloofde dan ook snel met soepelere visa regels te komen, met name voor mensen uit opkomende markten. Zo moeten onder meer Brazilianen en Chinezen in de toekomst makkelijk(er) zijn land binnen kunnen komen. De World Travel & Tourism Council juichte deze toezegging uiteraard toe, want de organisatie heeft berekend dat een wereldwijde versoepeling van visa en veiligheidseisen, mondiaal direct vijf miljoen nieuwe banen oplevert. Verstandige maatregelen en een integrale toeristische aanpak kunnen economieën dus enorm stimuleren, wilde Scowsill maar zeggen en dat illustreerde hij met eigen ervaringen. 29 jaar geleden was hij nog voor British Airways werkzaam in Jordanië en toen stond er vrijwel geen enkele geen hotel aan de Dode Zee, en slechts één goede accommodatie bij Petra. Tegenwoordig is het aantal resorts in beide plaatsen niet meer te tellen en is de toeristische sector van Jordanië goed voor $ 4 miljard, oftewel meer dan 20% van het Bruto Nationaal Product. Ook zijn er 282.000 banen in de reissector en dat is één op de zes banen in het land. De toeristische sector is dus - zeker voor Jordanië - van levensbelang. Als het aantal toeristen dan met 13% terugloopt zoals in 2011, wordt de noodklok geluid worden en is het alle hens aan dek. Dan moeten er maatre-

gelen genomen en nieuwe klanten gevonden worden. Een goede aanleiding dus om een internationale conferentie te organiseren met de welluidende naam ‘Seizing Tourism Market Opportunities in Times of Rapid Change’ Ondanks het zware weer waarin het Jordaanse en internationale toerisme verkeert, bleek er ook licht te schijnen aan het einde van de tunnel: de snel groeiende economieën waar nieuwe consumenten opstaan die met liefde ook eens een keer over de grenzen van hun eigen land willen kijken. Brazilië en China zijn zulke landen, net als Nabateeërs.

de opkomende markten Rusland en India aan toegevoegd worden. Gezamenlijk bleken reizigers uit die vier landen vorig jaar al zo’n 40 procent van de internationale toeristische uitgaven voor hun rekening te hebben genomen. Alle reden dus om meer dan ooit op hen en kleinere broertjes zoals Indonesië en Thailand in te zetten met marketing campagnes en nieuwe bestemmingen. Gingen Europeanen vroeger met goed gevulde beurs naar die landen, nu is het precies andersom en gaan de inwoners uit voormalige ontwikkelingslanden op reis, onder meer om letterlijk en figuurlijk te shoppen in de crisisgebieden Europa en Amerika. De ironie ten top. Overigens is dat geen ramp maar een zegen, werd tijdens één van de workshops gesteld. De komst van de nieuwe toerist zorgt voor groei in inkomend toerisme waar dan ook, dus wellicht kunnen noodlijdende reisbureau en touroperators die voorheen zelf mensen over de grenzen stuurden, zichzelf nu omvormen tot incoming agent die de Chinees of Thai reizen of excursies verkoopt waar dan ook in de wereld. Wel meteen een goede website opzetten luidde het advies, want

26

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

inmiddels boekt volgens de hoogste baas van de WTO 1 op 3 consumenten reisjes, excursies en verblijf direct bij de dienstverlener. Zeker de nieuwe consument slaat de touroperator meer dan eens over, dus een beetje DMC heeft kant en klare pakketten beschikbaar via de eigen website. En natuurlijk via social media, het toverwoord van de conferentie waarin veel van de aanwezigen de oplossing van alle problemen zagen. Al bleek lang niet iedereen ter plaatse al te begrijpen hoe je daar creatief en efficiënt mee om moet gaan. Sociaal netwerken beheersten alle genodigden overigens wel al tot in de perfectie, zo bleek op de nachtelijke feestjes, eerst op enkele van de mooiste locaties aan de Dode Zee en tenslotte onder de sterrenhemel in de kloof van Little Petra waar tijdens een magistrale lichtshow een overheerlijk diner geserveerd werd voor de meer dan 400 gasten uit de hele wereld. Het spektakel werd geopend met het bombastische klassieke muziekstuk de Carmina Burana, waarbij alle registers van licht, beeld en geluid werden opengetrokken op de schitterende uit de rode rotsen gehakte gevels. Een evenement om nooit te vergeten en die week dé plek om nieuwe toeristische vrienden te maken! Maurice Heijnen Mount Nebo, de plek waar Mozes het beloofde land zag liggen.


Reisburo Actueel

Geïnspireerd door het hart van Azië (deel 2) Op uitnodiging van het Koreaans Verkeersbureau in samenwerking met Korean Air vertrekt een delegatie vanuit Nederland op donderdag 3 mei om acht dagen lang de beste hoogtepunten van Zuid Korea te ervaren.

We rijden naar Gyeongju dat bekend staat als het museum zonder muren. Deze bijzondere dag start, onder leiding van lokale gids Ms Kim, met een bezoek aan de Seokguram Grotto, waar één van de mooist gemaakte Buddha’s staat die uitkijkt over de vallei naar de Oost zee. Achter de schermen Ms. Kim is tevens Tempel Stay manager in de Bulguksa tempel en sinds januari is het mogelijk hier te verblijven. Het geluk is aan onze zijde, want wij zijn de eerste Nederlanders die vandaag officieel een kijkje achter de schermen mogen nemen in het afgesloten gedeelte waar de monniken leven en studeren. We starten met een Tempel Stay lunch, waarbij we dringend worden verzocht om op te scheppen wat we ook daadwerkelijk opeten, want het is niet de bedoeling te verspillen. We vinden het heel bijzonders dat we deel uit mogen maken van dit moment. De lunch is kerrie met rijst en diverse koolraap. Sober maar Soul Food. Na de lunch hebben wel een officiële thee ceremonie in een andere ruimte en hebben we even tijd om met een van de senior monniken te praten over het geloof en zijn keuzes in het leven. Inspirerend Volgende op onze lijst is een bezoek aan Tumuli Park, prachtig gelegen en Cheomseongdae Observator Point. In Tumuli Park vinden wel belangrijke graven van de toenmalige heersers van de verschillende dynastieën. Ze zijn begraven in grote bergen van gras maar de graven zijn beveiligd met modder en keien. Aan de overkant van Tumuli Park zien we lokale mensen picknicken en vliegeren lijkt helemaal weer in te zijn. Als laatste brengen we een bezoek aan het Anapji Pond, een vijver met een aantal tempels. In de vijver zwemmen grote karpers en vroeger stond er op dit terrein een heel dorpje. Het Tempel Stay

Diner is echt heel bijzonder, want we dineren vanavond op de grond zonder stoelen. In 25 verschillende gerechten maken we kennis met de keuken van Boeddha waarbij alle gerechten biologisch zijn en er geen vlees wordt geserveerd. En van die 25 gerechten, zaten er tien bij die niet in de Westerse smaakportfolio paste, heel inspirerend! Hamburgers Na een heerlijk en uitgebreid ontbijt staat Yangdong Folk Village op het programma. We zien veel authentieke huizen en zien hoe de mensen leefden en nog steeds leven. Op weg naar Nakan Eup Sung stoppen we voor de lunch bij een wegrestaurant. Terwijl de groep romantisch flirt met de lokale barbecue hamburgertent, stapt onze gids een traditioneel Koreaanse restaurant binnen. Gelukkig heeft ze onze treurige ogen gezien en mogen we toch voor de hamburgers en kipsticks gaan. Lokale bevolking In het fort van Nakan Eup Sung wonen nog steeds mensen in de huizen van toen. Het is uniek om te zien dat men nog steeds traditioneel leeft zoals 50 jaar geleden, ook al is dit voornamelijk de oudere generatie. Onze gids vertelt meer over de koning en zijn gast verblijf en tijdens het bezoek komen we een meisjesschool van wel 200 jonge dames van vijf jaar tegen...over bijzondere ontmoetingen gesproken. Dit maakt het contact met de lokale bevolking wel weer even heel echt!

Gwangju, de zesde stad van Zuid-Korea en in de avond genieten we van de Galbi BBQ en bezoeken we het centrum waar het een levendige boel is. Lange busrit De ochtend in het Ramada hotel begint met een heerlijk ontbijt op de zeventiende verdieping en een heiig uitzicht over de stad. Vandaag hebben we een lange busrit terug naar Seoul, een mooi moment om de tot nu toe gemaakte foto’s de revue te laten passeren en ons voor te bereiden op de Travel agentenmarkt. De 22 aanwezige agenten maakte een professionele indruk en na de vijf minute meetings eten we in de artistieke wijk Insadong weer een heerlijke rundvlees Galbi. In de avond bezoeken we de musical MISO, met een verhaal over een verboden liefde. De Koreaanse live muziek brengt het stuk, dat non verbaal is, tot een hoogtepunt!

Na een korte stop in het gigantische warenhuis Doota, rijden we voor het afscheidsdiner wederom naar de Seoul N Tower. Restaurant Hankook biedt een goed Aziatisch buffet en op de laatste avond toasten we op een geweldige week Zuid-Korea. Modern en klassiek Na een duik in het zwembad van het hotel en het ontbijt, vertrekken we weer naar Incheon Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam. Zuid-Korea is modern en toch klassiek, is levendig en inspirerend, verrassend en energiek en soms ongrijpbaar. Wees ook geïnspireerd door het hart van Azië en bezoek Zuid-Korea! Roy Hakker (Baobab Reizen)

Warenhuis Op de laatste dag kunnen we het einde van de middag in eigen tempo Seoul ontdekken. En dat komt goed uit, want er moet nog even wat geshopt worden in Myeongdong, een populaire shoppingwijk in Seoul.

Overal ter wereld internet tegen lokaal tarief met MyPrivateHotspot.com

Uitzicht In de namiddag is het tea time en dat komt goed uit want we zijn aangekomen op de theeplantage van Boseong, de grootste theeplantage van Zuid Korea. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de vallei die omringd is met kleurrijke bomen en rijen thee. We eindigen het bezoek uiteraard met een kopje groene thee of groene ijsjes, en de meegebrachte stroopwafels uit Nederland zijn ook hier een succes. Onze overnachting is in

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

27


Reisburo Actueel

Interview: Mark Groen en Raymond Hoevenaar

Directseller Baobab Reizen naar het reisbureau Baobab Reizen gaat een nieuwe periode in waarbij Mark Groen en Raymond Hoevenaar het stokje overnemen van Rik Jan Viezee, die na 40 jaar zijn rol als directeur verruilt voor die van commissaris. Groen en Hoevenaar doen exclusief voor Reisburo Actueel hun plannen uit de doeken. ‘‘Het is nu tijd voor Rik Jan dat hij vanaf een afstandje rustig kan nadenken over welke kansen er waar liggen voor Baobab Reizen. Wij hebben veel respect voor hem door het vertrouwen dat hij ons geeft, waardoor wij met ontzettend veel energie aan deze klus gaan beginnen’’, aldus Groen en Hoevenaar. Opzienbarend nieuws, Baobab Reizen gaat via geselecteerde reisbureaus het Baobab-product aan de man brengen...? Raymond: ‘‘Wij gaan met een zeer select aantal reisbureaus samenwerken. Wij stellen hele hoge eisen aan de verkopers van onze producten.’’ Mark: ‘‘Ik voer al gesprekken. Het is heel belangrijk voor ons om te weten hoe het reisbureau denkt onze reizen goed te kunnen verkopen. Wij weten na 40 jaar precies waar onze doelgroep zit, op postcode en profiel. Ik ken ‘reisbureauland’ uit mijn hoofd, ik weet waar de toppers zitten. Mensen die kwaliteit nastreven, die gaan voor lange termijnrelaties. Wij gaan voor de toppers uit de markt en wij zullen heel goed luisteren. Wij zijn natuurlijk wel een interessante partij met mooie reissommen’’. Is het een trend dat direct sellers weer richting het reisbureau gaan? Mark: ‘‘Dat is wel wat ik hoor’’. Raymond: ‘‘Na FOX heeft ook NRV Holiday de eerste stappen gezet in die richting’’. Mark: ‘‘En toch zit er een heel groot verschil tussen de directsellers die al

richting het reisbureau zijn gestapt en Baobab Reizen’’. Gaan jullie ook studiereizen organiseren? Raymond: ‘‘Je kan natuurlijk niet zonder studiereizen om het gevoel over te brengen van het bij iemand thuis slapen in plaats van in een 5-sterren hotel. Wij bieden de memorabele ontmoetingen. Iets meemaken wat je je leven lang niet vergeet’’. Mark: ‘‘Wij doen geen standaard studiereizen voor reisbureaumedewerkers. Wij zullen wel plaatsen beschikbaar stellen op onze reizen, zodat reisbureaumedewerkers onze groepsynamiek ervaren. Zij kunnen zo voelen hoe onze reizen in elkaar zitten en daaruit advies opmaken voor de klanten die bij hen aan de balie zitten’’. Heeft Rik Jan het een beetje makkelijk voor jullie gemaakt? Lekker voortborduren op wat hij heeft opgebouwd... Raymond: ‘‘Doordat hij ons 100% vertrouwen geeft, maakt hij het ons in die zin wel makkelijk’’. Mark: ‘‘En het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat wij dat vertrouwen niet zullen beschamen. Ik zal het wel laten om een investering te doen die ik niet met hem heb overlegd. Het is zijn geld, het is zijn bedrijf’’. Zien jullie hem als een vader, broer of neef? Raymond: ‘‘Hij stelt zich niet op als een vaderfiguur. Meer als een wat oudere neef waarvan je het ontzettend fijn vindt als hij erbij is op een feest’’.

Mark Groen

Functie: Managing Director. Werkgevers: NBBS, Hotelplan, Neckermann Vliegreizen, Thomas Cook, Carlson Wagonlit Travel Groups, de Jong Intra Vakanties. Opleiding: NHTV (1986-1990). Volgende vakantie: Griekenland, in een peperduur hotel om zakenrelaties te steunen.

Raymond Hoevenaar

Functie: Commercial Manager & Deputy Director. Werkgevers: Hotelplan, Vrij Uit Autovakanties, Golden Tulip Hotels, Hoevenaar&Hoevenaar, Duinrell, Omniversum, TEX Leisure Holding, NextHome, TUI Nederland, Micazu.com, HOM Projects. Opleiding: NTHV (1981-1986). Laatste vakantie: Als single parent naar Marokko met mijn kinderen. Mark: ‘‘Hij is ook niet weg te slaan van onze bedrijfsfeestjes. Hij gaat altijd als laatste weg ondanks zijn leeftijd’’. Waarom hebben jullie eigenlijk voor Baobab gekozen? Raymond: ‘‘Omdat er zo’n lekkere uitdaging in zit, omdat je de vrijheid krijgt om je eigen stempel te drukken. Wanneer wij met zijn drieën overleg hebben, hoeft het niet eerst door tien anderen goed gekeurd te worden zoals wij bij grote organisaties gewend waren’’. Mark: ‘‘Hij heeft mij bewust benaderd, gezegd dat hij vertrouwen in mij heeft en dat het zou mooi zijn als ik zijn opvolger zou worden. Als iemand dat tegen je zegt op basis van een klik dan ga je met een heel lekker gevoel naar je werk’’. Allebei oud-NHTV’ers... Raymond: ‘‘Dat was een wereldtijd! Daarbij komt wel kijken dat ik er veel te lang over heb gedaan’’. Mark: ‘‘Het was toen nog een klein

Mark Groen en Raymond Hoevenaar.

28

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

schooltje met 200 mensen. 80% van de studenten had een passie met de reiswereld of was er mee opgegroeid. Kinderen van ouders die in de branche werkten. Mijn vader was KLM-er, ik had de helft van de wereld gezien en wilde reizen’’. Mark: ‘‘Van al mijn jaargenoten weet ik niet wie er niet in de reisbranche terecht zijn gekomen. Ik kom ze allemaal nog tegen’’. Jullie kwamen midden jaren ’80, begin jaren ’90 in de branche. Hoe was dat? Raymond: ‘‘Het netwerken is in de NHTV-tijd al gestart. Ik werd gewoon gebeld, er is hier een vacature. Bij wijze van spreken hoefde ik niet eens te solliciteren’’. Mark: ‘‘Tijdens mijn opleiding was ik reisleider, buschauffeur en werkte ik een dag op het reisbureau van de school, dus ik wist van pendelen, van reizen met een busje en ik wist hoe je reizen moest verkopen. Tot de dag van vandaag kan ik mij ontzettend goed inbeelden hoe de dag van een reisbureaumedewerker is. Ik heb dan ook eigenlijk altijd bij touroperators gewerkt die via het reisbureau verkopen. Baobab Reizen is eigenlijk de eerste directseller. Bij mijn eerste baan werd ik aangenomen doordat ik blufte dat ik geslaagd was en inkoopervaring had, maar dat had ik helemaal niet. Maar wij deden tijdens de opleidingen projecten voor een touroperator, Alpenluxe, die werkte met de ‘eigenwijze studenten’ van de NWIT (nu NHTV) omdat ze wisten dat die zich wel zouden redden om contracten te sluiten in de Alpen... en ze waren goedkoop. Daardoor kon ik tegen Maarten van het Kaar van NBBS Reizen zeggen dat ik inkoopervaring had. Dus ik werd aangenomen als ‘contracting manager’, maar vlak voordat ik begon wilde ik het toch zeggen en vertelde Van het Kaar dat ik nog niet was geslaagd, maar wel zo goed als. Hij


Reisburo Actueel antwoordde dat hij dat allang wist. En ook ik vind karakter nog steeds belangrijker dan papieren. Natuurlijk moet je een bepaald niveau hebben, maar mensen moeten vooral eigenwijs en extravert zijn’’. Raymond: ‘‘Ik werd aangenomen als inkoper wintersportvakanties. En alle belangrijke bestemmingen waren natuurlijk Duitstalig en ik was hartstikke slecht in Duits. Ik had tegen mijn bazin gezegd dat ik goed in Duits was en heb dat tijdens de eerste reis naar de Alpen toen een beetje verbloemd. Maar mijn tweede reis ging naar Frankrijk. Zij sprak twee woorden Frans, ik drie. Frankrijk wintersport was toen nog helemaal niet groot in Nederland, dat heb ik toen groot gemaakt. Er kunnen nu 50 sollicitaties komen en ik haal er zo de mensen uit die voor hete vuren kunnen staan. Ik zie in de eerste tien seconde of het goed zit’’. Hoe denken jullie dat branchegenoten jullie zien? Raymond: ‘‘Ik denk dat ik wel bekend sta als innovator, ondernemer. Ik kwam Dick Broeke (in 1972 oprichter van het eerste filiaal van BROOKS Reisbureau in Den Haag en oprichter van Baobab’s concurrent FOX Vakanties) laatst tegen en die begon over Turkije. Ik zat net in de branche en alleen Griekenland en Spanje waren groot. Ik wilde als eerste in die tijd Turkije gaan verkopen. En daar lag binnen korte tijd een brochure van 80 pagina’s op de plank bij Hotelplan’’. Mark: ‘‘Hard werkend, betrouwbaar en eigenwijs. Eigenwijs is wat mij ook successen heeft gebracht door dingen te doen waarin niemand geloofde, zoals het invoeren van de all inclusive formule bij Neckermann, wat een absolute hit werd in Nederland. Door die eigenwijsheid maak je ook wel eens verkeerde beslissingen, maar die risico’s schat je natuurlijk wel van tevoren in’’. Hoe zien jullie de branche op dit moment? Raymond: ‘‘De reisbranche voor internet en de reisbranche met internet zijn twee totaal verschillende dingen. Vroeger creëerde je met je eigen aanbod vraag. Tegenwoordig is het oriëntatieproces heel anders, want dat is namelijk niet meer bij de organisaties die die reizen doen. Het oriëntatieproces is buiten en dan ga je pas denken met wie ga ik er heen. Het is spannend om ervoor te zorgen dat jij de eerste bent bij wie de consument zich gaat oriënteren om die reis te ondernemen’’. Mark: ‘‘Het is absoluut een dooddoener, maar het is nu veel spannender om te ondernemen. Ook omdat de wereld veel sneller verandert. Dat zorgt er voor dat je intern veel flexibeler moet zijn. En dan heb je met mensen te maken.

De reiswereld is door en voor mensen. Je moet zorgen dat mensen vertrouwen in je hebben en je moet continue volgen wat de klant wil. De klant zal altijd zoeken naar een betrouwbaar bedrijf waar hij kwaliteit krijgt. Vroeger stond de reisbureaumedewerker voor veel mensen voor kwaliteit, dus die moest je als aanbieder overtuigen, maar die stap is er voor een groot gedeelte tussenuit. Een klant moet meteen als hij op onze site komt het vertrouwde gevoel hebben. Niet voor niks zijn onze merkwaarden ‘oprecht’, ‘toonaangevend’, ‘vernieuwend’ en ‘oorspronkelijk’. Ik ben blij dat kwaliteit voor de branche steeds belangrijker is geworden. In de tijd dat Frits Bom groot werd als De Vakantieman (1991-1997) werd de branche pas professioneel. Tien jaar daarvoor was dat absoluut nog niet zo’’. De term mvo (maatschappelijk verantwoord ondernemen) blijft lastig... Raymond: ‘‘Er zijn natuurlijk steeds meer richtingen waarbij je mvogericht kan ondernemen. Co2 compenseren is en blijft een onderdeel, maar je moet ook kijken met wie je onderneemt, of hij er van profiteert en met wat voor mensen doet hij zaken, gaan ze goed met hun personeel en leveranciers om. Dat vinden wij belangrijk en dan wordt mvo een zeer inhoudelijke term die er toe doet’’. Mark: ‘‘Wij willen ‘off the beaten track’, wij willen anders zijn dan anderen. Dan zit je niet in een Iberostar op Cuba, maar dan kom je op de kleinschalige projecten waarvan je weet dat er heel veel geld aan de locale strijkstok blijft hangen. Daarnaast zit het ook bij onze klanten in de genen, die verwachten het van ons’’. Raymond: ‘‘Wij steunen heel veel projecten, wij vinden de sociale duurzaamheid heel erg belangrijk. En wij kiezen projecten die dat soort initiatieven ondersteunen. Wij geven de mensen al 40 jaar een hengel in plaats van een vis. Het zijn heel veel projecten van reisleiders die daar zijn blijven plakken en (oud) Baobab-reizigers. Wij zijn écht betrokken, want we weten aan wie we het geld geven’’. Mark: ‘‘En laten we eerlijk wezen, we zien er natuurlijk ook een kans in, want het sluit erg aan bij de maatschappelijke behoefte.’’. Waren jullie de mvo-gedachte gewend vanuit jullie vorige werkgevers? Mark: ‘‘Er zijn bedrijven die het hebben doorgevoerd ‘omdat het in de genen van het bedrijf zou zitten’ waarvan ik denk; absolute kul. Dit soort partijen zien het als een kans om zichzelf te verkopen, en dat deel ik met ze want het is ook een kans en klanten verwachten het, maar deze reisorganisaties vullen het helemaal niet in. ‘Greenwashing’ heet dat. Wij deden het al en toen we ons wilden certificeren, omdat

Raymond Hoevenaar.

Mark Groen.

we een voortrekkende rol willen vervullen, toen bleek dat wij het al zo goed als waren’’.

Hebben jullie een bepaalde doelgroep? Raymond: ‘‘50-plussers zijn een belangrijke doelgroep. Maar ook familiereizen doen het heel erg goed en er zijn ook heel veel gezinnen die meer willen dan twee weken in een resort. Hoog opgeleid en dus vaak breder geïnteresseerd met meer te besteden. Leuk om uitgedaagd te worden, andere dingen te zien. Ze vinden het ook stoer om te vertellen’’. Mark: ‘‘Nederland is nog groot genoeg voor ons. Onze doelgroep wordt groter. Wij zijn zelf met reizen opgegroeid, maar onze kinderen nog meer. Je moet wel een heel goed verhaal hebben in Nederland wil je niet op vakantie gaan. En de mensen gaan niet alleen maar naar Spanje en Portugal, ze willen uitgedaagd worden’’.

Moet je qua geld niet wat voorzichtiger zijn met mvo? Raymond: ‘‘Helemaal niet. Het aantal mensen dat hun reis co2 compenseert dat groeit. Bij Baobab zijn dat fenomenale percentages’’. Mark: ‘‘Ook wij moeten in deze tijd op ons geld letten, maar al onze personeels- en inkoopreizen worden 100% gecompenseerd, uit eigen budget’’. Jullie reisleiders zijn ook onmisbaar? Mark: ‘‘Onze 250 reisleiders zijn een hele belangrijke spil in onze organisatie. 67% blijkt meer dan 35 lange reizen voor ons te hebben gedaan. Die mensen zijn ooit bij Baobab terecht gekomen, omdat ze zich er goed bij voelen. Die gaan echt niet met hun klanten de plastic waterflesjes overboord gooien. Die willen niet op de plekken zijn waar andere collega-touroperators komen. Zij zoeken naar de unieke plekken. Van een reis met Baobab wordt qua beleving echt iets moois gemaakt’’. Is het lastig om nog steeds die partij te zijn die vernieuwend is? Raymond: ‘‘Dat zou je denken, maar dat is niet zo. Het enige waar je meer rekening mee moet houden is dat onze klant ervarener is. Vroeger was het spannend dat je naar Marokko ging, dat is nu bijna gewoon. Mensen gaan nu voor een meivakantie naar Egypte. We zien dat ook bij de reizen, die mensen met ons en onze concurrent ondernemen: Thailand is het nieuwe Frankrijk. Maar ook binnen Thailand zijn er nog zoveel plekken waarop je kan pionieren. En dat is onze expertise en dat is waarom wij bestaan’’. Mark: ‘‘Wij zijn niet bang om naar de meest onbekende plekken te gaan. Dat vinden we het mooiste wat er is. Daarnaast gaan we uit van vrijheid voor onze gasten. Er zitten dus ook heel veel vrije momenten in tijdens de reis. Vissen en ’s avonds met elkaar opeten. Dat zie je bij niemand’’.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Wordt de concurrentie zwaarder? Raymond: ‘‘De concurrentie is alleen maar toegenomen. Nederlandse partijen worden overgenomen door wereldpartijen. Het is een factor om rekening mee te houden’’. Mark: Het is een uitdaging. Wij willen pioniers blijven. Bij die grote wereldspelers zullen ze nooit akkoord geven op bijzondere reizen, zoals wij nu met de TransAfrika reis van Caïro naar Kaapstad komen. Wij zijn volledig onszelf’’. Speelt die concurrentie zich ook af op social media? Raymond: ‘‘Social media is een groot speerpunt bij ons. Veel mensen die een hotel willen boeken oriënteren zich via bijvoorbeeld Zoover, maar in het rondreizen wereldje is dat nog niet zover ontwikkeld. Wij gaan zelf een platform creëren die onderdeel wordt van onze website. Daar kunnen onze reizigers hun ervaringen plaatsen zonder tussenkomst van ons. Wij vinden onze reizen namelijk de allerbeste. ‘Reizigers voor reizigers’, waarbij wij op reismarkten onze reizigers zelf laten vertellen over onze reizen, is al 40 jaar voorloper van digitale/social media’’. Arjen Lutgendorff

29


Reisburo Actueel

Nederlandse reisbranche staat tot 2020 voor grote uitdaging

Karlien naar India met Kuoni

De groei in het aantal vakanties en bestedingen stagneert door de lagere economische groei en de beperkte toename van de bevolking. Tegelijkertijd vragen nieuwe toetreders, technologische ontwikkelingen en consumententrends om aanpassingen en investeringen. ING Economisch Bureau constateert dat niet alle bedrijven overleven in de vandaag verschenen lange termijn sectorvisie op de reisbranche.

Karlien Dinghs (VakantieXperts Munckhof in Horst) is de winnares van de actie van Kuoni, exclusief bij Reisburo Actueel, waarbij een plek op de Kuoni-studiereis naar India werd weggegeven. Om in aanmerking te komen voor de hoofdprijs moesten er op de twintig vragen, gerelateerd aan Kuoni-advertenties in Reisburo Actueel, zoveel mogelijk goede antwoorden worden gegeven. Anja van Overbeeke, Account Manager Retail Kuoni Travel Nederland, verraste Karlien vorige week met de prijs.

miljard, slechts 5% meer dan in 2011. Ter vergelijking, tussen 2002 en 2010 stegen de bestedingen met wel 25%.

De komende jaren geven Nederlanders nauwelijks meer uit aan buitenlandse vakanties. De lage economische groei, oplopende werkloosheid en forse bezuinigingen maken vakantiegangers zuiniger in hun vakantiekeuze. Bovendien gaan minder mensen naar het buitenland. In 2020 komen de bestedingen aan buitenlandse vakanties naar verwachting uit op ongeveer € 13

30

Aantal reiswinkels bijna gehalveerd in 2020 “In 2020 is het aantal reiswinkels in vergelijking met 2011 naar verwachting bijna gehalveerd. Er wordt meer en meer online gezocht en geboekt. De reiziger is tegen die tijd continue online met smartphones en tablets”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING. De overgebleven reisbureaus bieden via een naadloos aansluitend online en stenen kanaal inspiratie en hulp bij de vakantiekeuze. De zogenoemde ‘online travel agencies’ (OTA’s) onderscheiden zich op service. Dat is hun antwoord op nieuwe toetreders uit de hoek van sociale media en zoekmachines. De touropera-

tors krijgen in de toekomst steeds vaker te maken met consumenten die zelf hun reis(pakket) samenstellen. De overlevende touroperators bedienen voornamelijk het snelle, lage kostensegment of zijn actief in een niche. Flexibiliteit is voor hen essentieel. Kansen voor klantgerichte bedrijven die zich snel kunnen aanpassen Er zijn de komende jaren flinke investeringen nodig in IT-systemen, opleiding van het personeel en het uitbouwen van het vakantiemerk. Dergelijke investeringen kunnen alleen renderen als een groter deel van de vakantiekoek wordt binnengehaald: door marktaandeel te winnen, grootschaliger te opereren of meer diensten (ter plekke) aan te bieden. Reisbedrijven kunnen verwachtingen van klanten waarmaken en zelfs overtreffen. door te inspireren, met innovaties te komen, meer diensten op de plek van bestemming te bieden en service te geven bij onverwachtse gebeurtenissen. Hiermee levert de branche toegevoegde waarde voor de vakantieganger.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Op de foto een blij verraste Karlien Dinghs (rechts) samen met Anja van Overbeeke (Kuoni).


Reisburo Actueel

Pierre & Vacances Center Parcs Group trots op 7,7 miljoen gasten Ondanks de huidige economische situatie merkt de Europese marktleider in vakantiehuur Pierre & Vacances Center Parcs Group daar weinig van. Met trots realiseerde de groep in 2010/2011 een omzet van e 1470 miljoen en verwelkomde 7,7 miljoen gasten. Dat was voor hen reden genoeg om Center Parcs De Eemhof compleet te vernieuwen en te focussen op de bestemmingen Spanje en Marokko. Tijdens de persconferentie op 31 mei 2012 presenteerde Pierre & Vacances Center Parcs Group de nieuwe ontwikkelingen, behaalde resultaten en visie met het oog op de toekomst. Vandaag de dag bestaat de groep uit vijf toeristische merken: Pierre & Vacances, met de premium labels en resorts en Villages Clubs, Maeva,

Paul Geraerds.

Center Parcs, Sunparks, Adagio City Aparthotel en het Access assortiment. Paul Geraerds, Vice Chief Commercial Officer Center Parcs Europe, vertelt dat de vijf merken de nummer één in lokaal toerisme in Europa zijn. De markt is echter nog altijd het grootst in Frankrijk en Nederland, waar ook de meeste accommodaties van de groep zijn gelokaliseerd. Trends en ontwikkelingen Geraerds geeft aan dat er een aantal trends en ontwikkelingen rondom het concept van Pierre & Vacances Center Parcs Group zijn vastgesteld. De luxe, comfort en beleving die zij aanbieden blijft aantrekkelijk voor elke bezoeker. “Wij merken dat

mensen blijven kiezen voor trusted brands, bij ons weet je wat je kunt verwachten”, aldus Geraerds. Toch onderscheid hij twee soorten bezoekers: de quality zoekers die op tijd boeken en zeker willen zijn van een huisje, en de bezoekers die de laagste prijs willen betalen en last minute boeken. Een groot voordeel van Pierre & Vacances Center Parcs Group is dat zij in alle markten in Europa zitten en uitkomsten bieden

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

voor elk seizoen. Om in de toekomst evenveel bezoekers te mogen ontvangen als in 2010/2011, focust de Pierre & Vacances Center Parcs Group zich op hun strategie. Met het oog op de toekomst gaat de groep vier kernpunten aanprijzen: kwaliteit, variëteit, het unieke ‘all weather’ concept en perfect voor stedentripjes. Robin Kampman

31


Reisburo Special

Een caleidoscoop aan ervaringen In de schaduw, zittend onder een palmboom zie je het dagelijkse leven aan je voorbij trekken. Handelaren duwen handkarren voort, snelle jongens schieten rakelings langs hem heen op een brommer. Uit één van de kleine steegjes komt een oudere vrouw met een kleurige hoofddoek en traditioneel gewaad, naast haar een goedgeklede jongedame met tassen vol aankopen van de markt. ’s Middags klinkt vanuit de minaret de oproep voor het gebed en na afloop strijken groepjes mannen neer op een terrasje waar ze mierzoete muntthee drinken. Al deze indrukken nodigen uit om een mooie rondreis te ondernemen, maar ook voor een kort bezoek is Marokko een veel gekozen bestemming. Het land biedt in al zijn diversiteit voor ieder wat wils. De prachtige mozaïeken doen de steden opbloeien, en weerkaatsen de zon zoals de kleurige patronen van een caleidoscoop.

Marrakech is de stad waar bergbewoners en nomaden elkaar in vroeger tijden ontmoetten. Hier vochten ooit de machtigste koningen en zodoende is de naam van het land afgeleid van deze plek. Het krijgsgebrul van toen is allang verstomd, in plaats daarvan staat de stad nu bekend om haar gastvrijheid. Marrakech wordt vaak ‘een parel in de woestijn’ genoemd en de rode kleur van haar lemen huizen kenmerken het straatbeeld. Het is een stad die sinds enkele decennia volop in ontwikkeling is en een welvarend toekomstbeeld heeft weten te schetsen voor haar inwoners. Een voorbeeld daarvan is de wijk Guéliz, in het nieuwe gedeelte van Marrakech. Luxe boetieks, banken, tearooms en caféterrasjes zorgen voor een modern dynamisch karakter. Voor een authentieke ervaring moet je echter in de oude medina wezen. Een wirwar van smalle steegjes barstensvol koopwaar, geurend naar vreemde aroma’s en vol drukte en levendigheid. Hier slaag je het best wanneer je op zoek bent naar een tajine, tapijt, lederwaren of waterpijp. De Marokkanen zijn grote kenners van specerijen en hun heilzame werking. Sinds eeuwen

maken de specerijen deel uit van de gastronomie van het land. Kaneel, koriander, saffraan en komijn geven de plaatselijke specialiteiten een zalige smaak. Het beroemde Jemaa El Fna plein biedt ’s avonds en overdag een middeleeuws schouwspel: verhalenvertellers, kooplui en slangenbezweerders proberen om het hardst de aandacht van de voorbijgangers te trekken. Voor je ogen zul je het embleem van de stad zien opdoemen: de schitterende minaret van de Koutoubia-moskee. Dit meesterwerk uit de twaalfde eeuw in Spaans-Moorse stijl inspireerde de bouwers van de Giralda in Sevilla. Gezien Marokko slechts op zo’n vier uur vliegen van Nederland ligt is Marrakech ook een interessante bestemming om een lang weekend of midweekje naartoe te gaan. De frequente vliegverbindingen spelen daar prima op in, niet alleen Marrakech, maar ook bijvoorbeeld Casablanca behoort tot de mogelijkeden van een kortstondig 1000-en1-nacht sprookje.

koningssteden die Marokko aan haar bezoekers te bieden heeft; Fez, Rabat en Meknes zijn de andere drie, ieder met zijn eigen charme. Fez is de culturele en spirituele hoofdstad van Marokko. Het oude centrum van de stad, waar sinds de dertiende eeuw niets meer is veranderd, is opgenomen op de UNESCO werelderfgoed lijst. Hier vind je de grootste medina van het land en het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe een karavaan

van kooplui hier haar waar verkoopt. Ook traditionele ambachten horen daarbij en daarom mag een bezoek aan de leerlooierswijk ook niet ontbreken. In de bloedhete zon worden dierenhuiden gewassen en gekleurd. Meknes daarentegen wordt meer gekenmerkt door de vele prachtige paleizen en monumenten die tegenwoordig vaak plaats bieden aan bijzondere culturele tentoonstellingen. De laatste van de vier koningssteden is Rabat, de tegenwoordige hoofdstad van het koninkrijk. Het blauw van de weidse blauwe die weerspiegeld in de heldere zee en geeft de kustplaats zijn charme. Het sobere en elegante Rabat is rustig gelegen langs de kust van de Atlantische oceaan. De machtige Hassan-toren steekt tegen de lucht af en verheft zich hoog boven een plein met marmeren zuilen, de overblijfselen van een moskee die in de twaalfde eeuw werd ontworpen. Hier kun je het koninklijk paleis een bezoekje brengen. Zon en handel Naast de vier koningssteden mogen Agadir, Casablanca, Tanger en Ouarzazate ook niet onvermeld blijven. Agadir staat bij een groot publiek al bekend om haar prachtige boulevard en het strand van tien kilometer waar je het hele jaar goed kunt toeven. Deze badplaats in het zuidwesten van Marokko heeft gemiddeld wel zo’n 300 zondagen per jaar. Wat lang niet iedereen weet is het feit dat de Marokkaanse Atlantische kust onder surfer bekend staat om haar goeie golven. Beginners leren zonder angst de eerste beginselen van surfen in Taghazout, op enkele kilometers ten noorden van Agadir. Dankzij de verscheidenheid aan brekende golven kunnen surfers van elk niveau er hun sport beoefenen. Agadir is lid van de zeer besloten club van de Mooiste Baaien ter Wereld. In de baai van de stad ligt een jachthaven die plaats biedt aan honder-

Koningssteden Marrakech is slechts één van de

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

37


Reisburo Special

den pleziervaartuigen. De visafslag even verderop in de haven is een schouwspel op zich, maar voor echte bedrijvigheid moet je naar Casablanca. Deze havenstad met meer dan drie miljoen inwoners is de grootste stad van Marokko. Na Spaanse en Potugese overheersingen groeide Casablanca pas na de Franse kolonisatie uit tot een belangrijke handelsstad en is tegenwoordig het economisch centrum van Marokko. Met name de grote haven en de vele industrieën in de regio dragen hier aan bij. Waar handel is is welvaart en dat is goed zichtbaar in Casablanca, bijvoorbeeld aan de Hassan II moskee, één van de grootste moskeeën ter wereld met zijn 200 meter hoge minaret. Het leven in het moderne Casablanca is even koortsachtig als in de wijk Mâarif. Dit voorheen arme stadsgedeelte is geleidelijk veranderd tot één van de meest gewilde wijken van de stad. De rijke jongelui van Marokko bezoeken de straten met hun luxe winkels en trendy gelegenheden. Ook als je ervan houdt om een gokje te wagen kun je in Casablanca terecht. De stad heeft de enige hondenrenbaan van het Afrikaanse continent. Er worden regelmatig windhondenrennen gehouden, een van oorsprong Ierse sport, het beste moment om deze bij te wonen is ’s avonds (avondrennen op maandag en donderdag).

Natuurlijke veelzijdigheid Errachidia is van oudsher een van de laatste stops voordat karavans aan hun toch door de woestijn begonnen. Toen al was het een magische stop bij de blauwe bronnen van Meski om je te verfrissen. De wind blaast fijn stof in je haar en de zonsopkomst werpt lange schaduwen op het rode zand. Het is een betoverende ervaring. Gedurende de dag is geef je je ogen de kost tijdens een verblijf aan de poorten van de woestijn. Zet dan koers naar Ouarzazate waar je, afhankelijk van je voorkeur kunt overnachten in een nomadentent in de woestijn, een schuilhut in de bergen of in Bed & Breakfast bij een bewoner, wat garant staat voor onvergetelijke ontmoetingen. Naast woestijnen zijn ook valleien en bergen typerend voor het Marokkaanse landschap. Wandelaars van ieder niveau kunnen genieten van wandeltochten door het Atlas gebergte. De kliffen die vanaf de ongerepte hoogten van het Rifgebergte uitlopen in de Middellandse Zee, geven deze wei-

nig bezochte streek een magisch karakter. Tevens kan de sportvisser zijn lol op wanneer hij omgeven door trekvogels en roze flamingo’s zijn hengel uitwerpt in turkooizen water die vol zitten met forellen. Sportievelingen onder ons kunnen te voet, per mountainbike of met een parapente de uitdagingen van de Midden- en Hoge Atlas aangaan of kunnen er de bergsport, canyoning of speleologie beoefenen. Je vindt er zelfs sneeuw op de hoogste toppen die wel 4000 m bereiken. Ifrane, het klein Zwitserland van Marokko, is verrassend door de koelte in de zomer, de sneeuw in de winter en de typische “muildierski” trektochten.

bieden een ruime keus. Overal vind je comfort en uitstekende service. En vergeet de riads niet, die traditionele huizen met hun patio, ingericht als hotels, waar je het beste van de Marokkaanse levenskunst vindt. Deze special is te lezen op www.reisburoactueel.nl Judith Buitenhuis

Een authentiek verblijf Marokko biedt een grote keuze aan accommodatiemogelijkheden. Kamperen of een 5-sterren hotel, Bed & Breakfast of een riad, overal vind je een hartelijk onthaal. In de belangrijkste steden van het land zijn de grote internationale hotelketens al sinds lange tijd aanwezig. De vele etablissementen in alle prijsklassen

Op het kruispunt van de tijd Tanger en Ouarzazate zijn beide gelegen op een kruispunt. Tanger op het kruispunt van Europa en Afrika wat voor veel bedrijvigheid zorgt. De stad is geliefd bij artiesten, musici en schrijvers en is bekend vanwege de medina, de kust en het Forbes museum. Ouarzazate ligt daarentegen op een kruispunt van een oude handelsroute die de souhks rijk bevoorrade. Aardewerk, henna, komijn en Ouzguita tapijten gaan hier van hand tot hand. Vlakbij Ouarzazate ligt het kasbah Aït Benhaddou, UNESCO werelderfgoed en regelmatig decor voor filmproducties.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

35 22 13


Reisburo Actueel

‘‘Reykjavik met Sunair en Icelandair is zéker een aanrader’’ Van 31 maart tot 4 april mochten wij, Susanne en Jacqueline, een bezoek brengen aan IJsland. Dit leuke reisje hadden we verdiend met de actie van Sunair in samenwerking met Icelandair! Wij vlogen met Icelandair om 14.00 uur vanaf Schiphol en na een vlucht van circa drie uur en tien minuten landden we op de luchthaven van Keflavik. Aan boord van het vliegtuig was er een ruime keuze uit films en muziek die bekeken en beluisterd konden worden via een schermpje in de rugleuning van de hiervoor gelegen stoel. Op de luchthaven stond de transferbus voor ons klaar welke ons heeft afgezet bij ons 4* hotel, Hilton Nordica Reykjavik. We kregen een mooie kamer op de achtste etage van het negen verdiepingen tellende hotel en hadden een mooi uitzicht op de Atlantische Oceaan en de tegenoverliggende bergen! Nadat we onze koffers hadden neergezet gingen we richting de binnenstad, wat ongeveer 25 minuten lopen was. Gemoedelijke kleine straatjes en leuke restaurantjes waren er voldoende en we kozen voor een gezellig uitziend etablissementje. Er stond onder andere een peper- walvissteak en paarde -steak op het menu, maar we kozen toch maar voor een ‘gewone’ biefstuk. We gingen vroeg slapen aangezien we de volgende dag op tijd moesten klaarstaan voor de Golden Circle Tour. Bovendien is het tijdsverschil met Nederland gedurende onze zomertijd -2 uur.

Op dag twee ging de wekker om 07.00 uur en na een lekkere douche begaven we ons naar de ontbijtruimte waar een heerlijk buffet voor ons klaarstond. Er was een ruime keuze uit diverse broodjes, muffins, koekjes, fruit, yoghurt en ook diverse soorten beleg, pannenkoeken, verschillende soorten haring, zalm, eieren, bacon, etcetera. Dit was een goede basis voor de Golden Circle Tour waarvoor we om 8.30 uur werden opgehaald bij ons hotel. Tijdens deze acht uur durende tour kregen we een goede indruk van het landschap van het zuidwestelijke deel van IJsland. We bezochten de highlights van IJsland, namelijk de Gullfoss watervallen, het geiser gebied en het National Park Thingvellir. Rondom de watervallen lag nog wel wat sneeuw, maar dit begint tijdens deze periode toch langzaam aan weg te smelten. Het gebied met de geisers was ook bijzonder om te zien: je ziet de hete stoom uit de grond komen, hoort kokend water onder de grond borrelen en het meest bijzondere hier was toch wel het spuiten van de grootste geiser, genaamd Geysir, welke ongeveer om de tien á vijftien minuten ging spuiten tot aan een hoogte tot circa 30 meter! Het National Park Thingvellir is een prachtig gebied met een afwisselend landschap. Op deze plek is de Midden-Atlantische Rug heel duidelijk zichtbaar. Het gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse (ten noordwesten van de kloof) en het Europese (ten zuidoosten van de vlakte) continent, met de vlakte zelf als scheiding. Op deze plaats drijft IJsland door tectonische bewegingen schoksgewijs met een gemiddelde snelheid van één à twee centimeter per jaar uit elkaar, wat te zien is in de vorm van diepe kloven gevuld vanuit ondergrondse waterbronnen met zeer koud en helder water,

barsten, watervallen, verzakkingen en breukvlakken. Ooit is hier iemand begonnen met het gooien van muntjes in het water, wat al snel werd opgevolgd, en tegenwoordig blinkt de enorme hoeveelheid munten je tegemoet. Een mooi gezicht, vooral als de zon hierop schijnt! Na deze dag vol indrukken kwamen we rond zes uur terug in ons hotel. We hebben even wat tips gevraagd aan de receptie betreffende een leuk en goed betaalbaar restaurant en gingen toen richting de haven van Reykjavik, een wandeling van ongeveer 30 minuten. Restaurant-Pizzeria Hornid in de Hafnarstraeti 15 is een prima restaurant met vers gemaakte pizza’s en pasta. Wij vonden het leuk dat dit restaurant zeer druk bezocht werd door de lokale bevolking. Deze laatste ochtend stonden we weer vroeg op om nog volop te kunnen genieten van deze dag. Onze bus voor de transfer naar de Blue Lagoon zou ons om half twee komen ophalen. Voor die tijd maakten we een rondje door Reykjavik om onder andere de grootste kerk van IJsland te bezichtigen, de Hallgrimskirkja, een monument van een Vikingschip en de City Hall. We brachten ook een bezoek aan twee andere hotels in Reykjavik, namelijk Hotel Frön en Centerhotel Thingholt, gelegen in het centrum van de stad. Het voordeel van Hotel Frön is dat hier ook appartementen te boeken zijn met een maximale bezetting van vijf personen, dus ideaal voor gezinnen met kinderen. Hotel Thingholt ziet er van de buitenkant wat gesloten uit, maar zodra je binnenkomt bevind je je in een prachtig designhotel. De ligging van beide hotels is heel gunstig in het centrum van de stad en tevens beschikken beide hotels over rolstoelkamers. Na onze hotelbezoeken gingen wij terug naar Hotel Hilton Nordica Reykjavik waar we werden opgehaald voor een heerlijk middagje

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

drijven in The Blue Lagoon. De tocht hiernaartoe was mooi. Plotseling was er in het vlakke landschap met mossen en keien een vlakte te zien met heel veel stoom: een enorm openlucht stoombad met een oppervlakte van maar liefst 5000 vierkante meter! Buiten was het koud, maar zodra je in het bad stapte was het heerlijk warm en soms zelfs heet! Er is een poolbar, een warme waterval met masserende werking, stoombad, sauna en

emmers met een kleimasker wat je bij jezelf kan aanbrengen. Na een paar uurtjes hierin gedreven te hebben kwamen we er weer helemaal herboren uit. Tegen de tijd dat we weer aankwamen in Reykjavik was het alweer tegen 20.00 uur en we lieten ons afzetten in het centrum van de stad om dit keer pasta te gaan eten in “ons restaurant” Hornid. Dit was helaas alweer het einde van de laatste dag op IJsland. De volgende ochtend ging om 04.00 uur de wekker en na een prima lunchpakket te hebben uitgezocht werden we om 05.00 uur opgehaald voor onze transfer, terug naar de luchthaven van Keflavik. We hebben een paar hele leuke dagen beleefd en kunnen onze klanten zeker een bezoek aan deze stad aanraden! Susanne Boënne & Jacqueline Smink (TravelXL Van Limburg, Heemstede)

37


Reisburo Actueel

Costa Academy bezoekt Middellandse Zee met de Costa Atlantica Van 25 tot en met 29 mei organiseerde Costa Cruises met de Costa Academy een studiereis met 24 reisagenten door de Middellandse Zee, met begin en einde in de Italiaanse havenstad Savona. Dit was tevens de eerste studiereis sinds zeer lange tijd voor Costa Cruises, dus een uitgelezen mogelijkheid om enige noviteiten met de reisagenten te delen. De reis met de Costa Atlantica begon in Italië, in de havenstad Savona. Vanaf hier werden Barcelona, Ibiza en Marseille bezocht om tot slot weer in Savona aan te meren. Tijdens het bezoek aan Ibiza was er een gezamenlijke excursie georganiseerd waarmee we met de bus en een gids plekken bezochten zoals San Antonio en San Juan. De avonden werden gezamenlijk afgesloten in het a la carte restaurant Tiziano.

De Costa Atlantica is een schip dat zich laat inspireren door emoties en plaatsen uit films en de kunst: Fellini en La Dolce Vita, Madame Butterfly, Caffè Florian in Venetië, de Via della Spiga en het stijlvol ingerichte restaurant Tiziano. Ook biedt de Costa Atlantica de mogelijkheid te verblijven in de wellness-hutten en -suites, die gekenmerkt worden door een exclusieve inrichting, optimaal

comfort en een rechtstreekse toegang tot het wellnesscentrum Ischia. Tanja Coric, sales representatie van Costa Cruises: “Het is al weer even geleden dat we een dergelijke studiereis hebben gedaan, zo’n anderhalf jaar geleden zelfs. De afgelopen periode was iedereen bij ons intern natuurlijk hard nodig en is het voor mij weinig sales geweest, begrijpelijk natuurlijk. Ik heb op het kantoor de reserveringsafdeling ondersteund in die periode. Maar de komende tijd ga ik zeker weer actief de reisbureaus in Nederland bezoeken en ons mooie product nóg beter op de kaart zetten!” Tj van Apeldoorn

Op de avond van het gala zag iedereen er fantastisch uit.

Costa Atlantica

Enkele details over de Costa Atlantica: • 1.057 cabines in totaal, inclusief: 40 Wellness, 620 met eigen balkon, 54 suites met eigen balkon, 4 Wellness suites met balkon • 4 restaurants, waaronder twee (Club Atlantica en Wellness Restaurant) tegen betaling *, enkel op reservering • 12 bars, waaronder een Cognac & Cigar Bar en een Wine Bar • 4 jacuzzi’s, 4 zwembaden, waaronder een voor kinderen • Ischia Spa: wellness centrum met een fitnessruimte, behandelkamers, sauna, Turks stoombad, solarium • Multifunctioneel sportveld, Outdoor trimbaan • Theater op drie niveaus, Casino en Disco • Virtuele wereld, Squok Club met PlayStation Entertainment

Alle hutten waren met balkon voor de studiereizigers.

38

Met de voeten in de zee op het strand van San Antonio, Ibiza.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Foto’s & Film

De foto’s van deze studiereis zijn te vinden op onze Facebook pagina: facebook.com/reisburoactueel. Een filmpje van deze reis is te vinden op onze website, www.reisburoactueel.nl, onder de button Film.

Nieuw huttensysteem 2013

Barcelona.

Marseille.

Tanja Coric, Sales Representative van Costa Cruises, laat trots de Costa Atlantica zien.

Tanja Coric, sales representative van Costa Cruises, gaf aan boord van de Costa Atlantica een presentatie op de eerste ochtend over het nieuwe huttensysteem dat voor 2013 op het programma staat. Enkele belangrijke zaken uit deze presentatie: - De hutten zullen in vier categorieĂŤn worden ingedeeld: Classic, Premium, Samsara en Suite. - Classic: standaard hutten op hoger gelegen dekken met alle standaard diensten - Premium: beste keuze van hutten wat betreft de ligging en grootte, keuze in diner seating, gratis ontbijt in de hut, 24/7 roomservice. Klant ontvangt bij een Premium hut 10% korting op volgende cruise. - Samsara: Hutten in het speciale Samsara gedeelte, inclusief alle Premium diensten, onbeperkte toegang tot de spa en andere wellness diensten, twee gratis fitness lessen. - Suite: Geavanceerde en grote hutten met alle Premium diensten, priority inscheping, grote fles Spumante in de hut, persoonlijke butler. - Nieuw is de Value Package. Dit is een promotie voor een beperkte tijd, waarbij de start en het einde van deze promotie niet bekend zullen zijn. Het zal hier gaan om garantiehutten op de onderste dekken van elke categorie. Voor meer informatie ontremd de Premium categorie en CostaClub privileges en prijzen voor 2013 kan contact worden opgenomen met Tanja Coric: 0611011436 of coric@be.costa.it.

Ibiza.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

39 22 13


Reisburo Actueel

DRG Nights

Studiereizen in beeld Terug van weggeweest... * Rimini en Venetië

TUI Nederland bezocht met ongeveer twintig reisagenten Rimini en Venetië van 22 tot en met 26 mei. * Malta Wendy (medewerker Globe), Ilse Martine en Mirjam (medewerkers Oad callcenter) maakten een individuele studiereizen naar Malta met Oad Reizen. Raad je klant aan om naar Valetta te gaan. Mooie historische gebouwen, gezellige winkelstraatjes, heerlijke koffie op het terras van Cordina en een

40

prachtig uitzicht over de omgeving vanaf de Baracca Gardens. Mdina, oude hoofdstad van Malta, middeleeuws ommuurd stadje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Prachtig uitzicht over de omgeving. Ook bijzonder rond zonsondergang als alle lichtjes in de omgeving aangaan. Marsaxlokk, klein havenstadje met typisch Maltezer, gekleurde bootjes. Gezellige markt langs de waterkant op zondagochtend. * Ibiza

(Globe Zevenaar, Berkel en Rodenrijs, Leiden en Zeist) maakten een individuele studiereis naar Siciliue met Oad Reizen. Tijdens de reis bezochten we naast de plaatsjes Giardini Naxos, Letojanni en Taormina natuurlijk ook de Etna vulkaan, het Alcantara ravijn en de historische stad Syracusa.

Op weg naar... Greet en Bianca (Globe Heemskerk en Nijmegen) en Rebekka en Hetty (medewerkers Oad callcenter) maakten een individuele studiereis naar Ibiza met Oad Reizen. Tijdens de studiereis Ibiza werd er onder andere een eilandtour gemaakt. Op de foto op de achtergrond de magische berg ‘Es Vedra’.

* Juni - 19-21: Rome, Sunair en airberlin. - 23-30: Kroatië, TUI. - 24-01 juli: Zweden, Buro Scandinavia.

* Sicilië Rianne, Femke, Marcella en Janine

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail redactie@reisburoactueel.nl.

* Augustus - 25-2 september: Noorwegen, Buro Scandinavia.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

De Reisspecialisten Groep, waartoe de merken Boer & Wendel, Discovery, Isropa en Zeetours Cruises behoren, organiseert een zestal informatie avonden voor reisagenten. Op 4 en 5 juni vonden de eerste twee DRG Nights plaats in Drachten en Hengelo. De reisagenten die deze DRG Nights bijwoonden hebben ze als heel leerzaam en gezellig ervaren.

Voor de komende avonden in Engels in Rotterdam (maandag 11 juni), Congrescentrum Triavium in Nijmegen (dinsdag 12 juni), NHTV in Breda (maandag 18 juni) en Het Oude Tolhuys in Utrecht (dinsdag 19 juni) zijn nog plaatsen beschikbaar. Iedere avond is het aanbod aan presentaties verschillend. Reisagenten kunnen zich aanmelden via salesinfo@isropa.nl.


Reisburo Actueel

transavia.com presenting partner van EK Beachvolleybal 2012 Van 30 mei t/m 2 juni 2012 vond het EK Beachvolleybal plaats in Scheveningen, bij Beachclub WIJ. transavia.com was dit jaar presenting partner van het evenement en had in dit kader verschillende reisagenten en partners uit de reisbranche uitgenodigd. Enkele standhouders waren Holidaycars.com en Rotterdam The Hague Airport. Ook werd er een beachvolleybal clinic gehouden met de aanwezige reisagenten, gevolgd door een toernooi. Op onze Facebook pagina, facebook.com/reisburoactueel, zijn nog veel meer foto’s te vinden.

‘Vriendendekking’ van Unigarant nieuw in de markt “Unigarant is al 40 jaar gespecialiseerd in reisverzekeringen. We weten wat er in die markt speelt. En als vanuit onze relaties vraag is naar een bepaalde dekking, dan spelen we ook daar zo goed mogelijk op in.” Aan het woord is André Tuns, Salesmanager Reis bij Unigarant Verzekeringen, die een toelichting geeft op de nieuwe Vriendendekking en vertelt over een aantal basisprincipes van het verzekeren. Unigarant verkoopt zowel kortlopende als doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen. “Voor reizigers die minimaal twee keer per jaar op vakantie gaan en daarbij per vakantie minimaal € 750 uitgeven aan de reis en het verblijf, is een doorlopende verzekering interessant. Maar onder de doorlopende verzekering vallen ook concerten en theatervoorstellingen. Stel dat je een kaartje voor een concert hebt gekocht en je wordt ernstig ziek, dan kun je op basis van je doorlopende annuleringsverzekering het kaartje vergoed krijgen”, aldus Tuns. Verschil tussen annulerings- en reisverzekering Tuns wil het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering nog eens benadrukken. “Bij een annuleringsverzekering is de reiziger verzekerd voor het geval er

vóór of tijdens de vakantie iets ergs gebeurt. Bijvoorbeeld het overlijden van een familielid of als de reiziger zelf ernstig ziek wordt. Hierdoor moet de reis worden uitgesteld, geannuleerd of tussentijds worden afgebroken. De kosten die hiermee gemoeid zijn worden door de annuleringsverzekering vergoed. De dekking van een reisverzekering zorgt er onder andere voor dat de ANWB Alarmcentrale bij een ongeluk snel hulp zal verlenen en dat onvoorziene kosten worden vergoed. Ook is de schade aan het vakantieverblijf, die de verzekerde per ongeluk heeft aangericht, verzekerd. Naast deze basisdekking kan de reiziger ook aanvullende verzekeringen sluiten, waaronder Bagagedekking, Medische kosten en Vervangend vervoer.” Unieke ‘Vriendendekking’ Tuns: “Regelmatig krijgen we van

reisrelaties het volgende voorgelegd: een reiziger is op vakantie en een goede vriend in Nederland overlijdt. De klant wil terug om de begrafenis bij te wonen. Ontvangt de klant dan ook een schadevergoeding wanneer hij een reis-/ of annuleringsverzekering heeft? Tot voor kort was dit niet het geval. Sinds 1 juni vergoedt de Unigarant Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering standaard ook de extra kosten in verband met het overlijden van een goede vriend tijdens de reis van verzekerde. Hiermee is Unigarant de

eerste reisverzekeraar die deze unieke dekking biedt. De nieuwe dekking geldt overigens ook voor familieleden in de derde graad.” Vernieuwde verzekering Unigarant heeft naast de ‘Vriendendekking’ per 1 juni meer verbeteringen aan de voorwaarden toegevoegd. Zo zijn uitwonende studerende kinderen tot 27 jaar nu standaard verzekerd. Daarnaast is het nu ook mogelijk om doorlopend de Samengestelde reis-, de zaakwaarnemer- en Huisdierendekking mee te verzekeren

André Tuns, Salesmanager bij Unigarant Verzekeringen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

41 22 13


Reisburo Actueel

Theresia en Carola met de auto in ArenA Op 23 mei 2012 mochten Theresia Marcune-Lijtsman (D-Reizen) en Carola Bastiaansen (Holland International Reisbureau Koppens) ervaren hoe het is om vanuit je auto naar een bioscoopscherm te kijken. Zij waren de winnaressen van de twee kaarten die holidaycars. com had bemachtigd voor de drive-in première in de Amsterdam ArenA. Marcune-Lijtsman laat weten dat haar ervaring met holidaycars. com erg goed zijn. De winnaressen mochten dankzij holidaycars. com met de auto in de ArenA staan en daar zijn ze beide erg enthousiast over: “De avond was goed geregeld. We kregen een VIP sticker op onze auto en werden naar het midden van het veld gedirigeerd, waardoor we

een goed uitzicht hadden”, aldus Marcune-Lijtsman. “Het was voor mij de eerste keer, maar vond het een mooie ervaring”, voegt zij daar aan toe. Bastiaansen vertelt altijd al benieuwd te zijn geweest naar hoe het is om eens een keer naar een drive-in bioscoop te gaan. Helaas is dit in Nederland niet gebruikelijk. “Daarom vond ik het extra leuk

Partnerprogramma Nog geen login gegevens van het partnerprogramma? Vraag deze op via de salesafdeling van holidaycars. com via e-mail sales@holidaycars. com of per telefoon (0252-343 670).

dat ik kaartjes kon bemachtigen”, zegt Bastiaansen. Ook vertelt Bastiaansen: “Het was heel leuk en bijzonder om in de auto met een zak popcorn op schoot te kijken naar de première van Men in Black III”.

Internetten aan boord bij KLM en Air France In februari 2013 introduceren KLM en AIR FRANCE mobiel dataverkeer tijdens de vlucht. In 2013 kun je tijdens een vlucht browsen op het web of een liveuitzending bekijken. Gezamenlijk

introduceren de twee luchtvaartmaatschappijen een inflight service voor mobiel dataverkeer

waaronder het laatste nieuws, tvzenders en relevante informatie over de luchtvaartmaatschappij en de bestemming. De proefperiode van mobiel dataverkeer start begin 2013.

op hun lange afstandsvluchten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met Panasonic. Op de speciaal ontworpen inflight website worden uiteenlopende diensten gratis aangeboden,

COLOFON Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@reisburoactueel.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

42

Tj van Apeldoorn Accountmanager

Airlines Sales leon@ljcompany.nl

Vormgeving & DTP: Vof Digiscript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

Sales tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Abonnement Jaarabonnement: € 95.Thuisabonnement: € 85.Studentenabonnement: € 75.Proefabonnement (3 maanden): € 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Redactie t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl j.buitenhuis@reisburoactueel.nl r.kampman@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Judith Buitenhuis Redacteur

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL

Tilly Stroo Smit Redacteur

Robin Kampman Stagiair

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Léon Jansen Airlines Sales


Reisburo_actueel_nr12  

‘‘Met deze hippe vogel wilde men geen zaken doen’’ TUI verrast met Macedonië Baobab naar het reisbureau Agenten genieten met Costa Cruises 1...

Reisburo_actueel_nr12  

‘‘Met deze hippe vogel wilde men geen zaken doen’’ TUI verrast met Macedonië Baobab naar het reisbureau Agenten genieten met Costa Cruises 1...