Page 1

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 19e jaargang, nr. 12

Reisburo Ac tuee l

25 maart 2010

Agenten ontdekken ‘Magic’ Egypt

Airport Weeze klaar voor zomer

Lente fiets-actie


Reisburo Actueel

Het is Lente De beste tijd van het jaar is weer aangebroken: de lente! De vogels fluiten je wakker, de knoppen komen weer aan de bomen en langzaam maar zeker verschijnen die heerlijke groene blaadjes weer aan de kale wintertakken. Bovenstaande feiten laten mij er weer aan herinneren hoeOok is het seizoen van spel en fun

Agenda Maart 2010

*7  -10: Men Only, inschrijven via tineke.boele@dejongintra.nl, € 225. * 10: Wereldreismarkt VNC Asia Travel, Arnhem (Hotel Haarhuis), inschrijven via www.wereldreismarkt.nl. * 12: Airline Express Gelderland in

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen.

Hotel Duiven te Arnhem. * 1 3: Airline Express Brabant op Eindhoven Airport. * 13: ITAC Algemene Leden Vergadering in De Soesterduinen te Soest. * 15: Canada Training (Air Canada en EurAm), De Bilt (Van der Valk), inschrijven via info.nederland@ euram.eu. * 18 t/m 21 april: ITAC Managersreis naar Gran Canaria. * 21: Canada Training (Air Canada en EurAm), Assen (Van der Valk), inschrijven via info.nederland@ euram.eu. * 25: Reisagentenfeest Holland International, meer info op www. Smiles4u.nl. * 26: Infosessie Isropa, Boer & Wendel en Discovery. Amsterdam (11:00-15:00 uur). Inschrijven via salesinfo@isropa.nl. * 27: Canada Training (Air Canada en EurAm), Cuijk (Van der Valk), inschrijven via info.nederland@ euram.eu. * 28: Canada Training (Air Canada en EurAm), Haarlem (Van der Valk), inschrijven via info.nederland@euram.eu.

Mei 2010 * 8 - 11: Indaba Beurs 2010, Albert

Luthuli Convention Centre Durban (Zuid-Afrika). Meer info: www.indaba-southafrica.co.za. * 11: Canada Training (Air Canada en EurAm), Gilze Rijen (Van der Valk), inschrijven via info.nederland@euram.eu. * 12: Canada Training (Air Canada en EurAm), Nieuwerkerk a/d IJssel (Van der Valk), inschrijven via info. nederland@euram.eu. * 31: Infosessie Isropa, Boer & Wendel en Discovery. Amsterdam (11:00-15:00 uur). Inschrijven via salesinfo@isropa.nl.

Juni 2010

* 2: ITAC Zomerreceptie te Rossum. * 28: Infosessie Isropa, Boer & Wendel en Discovery. Amsterdam (11:00-15:00 uur). Inschrijven via salesinfo@isropa.nl.

September 2010

* 11: ITAC Social Event.

November 2010

* 1 3: ITAC Reisinformatiedag te Zeist.

Nieuws voor de agenda? Mail naar reisburo@ t-en-s-productions.nl. Kijk voor alle evenementen ook op www.reisburowebagenda.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

KLM Smiles quiz Gerard Poot, Contracting Manager Scheduled Flights bij TUI Nederland, is de laatste winnaar van de speciale reeks tien jaar Smiles quiz. Op maandag 22 maart is de Smiles taart uitgereikt aan Gerard door Marjan Rintel, Vice President KLM Nederland Sales & Services.

Knallen Bij deze RJAARSK N OO uitgave van Reisburo Actueel vind je Trips én tips! een aparte bijlage met een aantrekkelijk aanbod Win Win een een reis reis naar naar Kreta! Kreta! voor reizen in het voorjaar. Touroperators geven jouw inzicht in hun scherpgeprijsde reizen en van diverse consumenten krijg je leuke tips voor het voorjaar. Als zonnig extraatje is in deze speciale editie ook nog een prijsvraag opgenomen, waarmee je kans maakt op een reis voor twee personen naar Kreta, beschikbaar gesteld door Sudtours. Gauw erbij pakken dus die bijlage! Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 19e jaargang, nr. 12

25 maart 2010

LERS!

April 2010

Reageren? m.van.grunsven@t-en-s-productions.nl

*P  rettige vrijetijdsbesteding bezoek een pretpark. Pagina 7. * Schaatshelden promoten Trentino tijdens WK schaatsen. Pagina 13. * Nu of nooit goedkoop naar Brazilië. Pagina 15. * WIN NU: Vier paar De Care Plus Bugsox. Pagina 22.

AL

*2  9: Airline Express Groningen op Groningen Airport. * 29: Infosessie Isropa, Boer & Wendel en Discovery. Amsterdam (11:00-15:00 uur). Inschrijven via salesinfo@isropa.nl. * 29: Ierse Pubavond Buro Britain in de O’Sheas Irish Pub in Eindhoven, 19.00-22.30 uur. Inschrijven via www.buroscanbrit.nl/agent. * 30: Airline Express Twente in het Van der Valk hotel te Hengelo. * 30: Ierse Pubavond Buro Britain in The Shamrock in Nijmegen, 19.0022.30 uur. Inschrijven via www. buroscanbrit.nl/agent. * 30: Odysseus Cyprus avond, Schiphol, inschrijven via info@ odysseus.nl. * 31: Ierse Pubavond Buro Britain in O’Sheas in Rotterdam, 19.00-22.30 uur. Inschrijven via www.buroscanbrit.nl/agent.

De start van de lente is voor niemand beter begonnen dan voor onze eigen Sven Kramer. Wat een topprestatie leverde hij dit weekend. Voor de vierde keer op een rij won hij het wereldkampioenschap allround. Zo zie je maar weer dat voor iedereen geldt: na regen komt zonneschijn! Geniet ervan!

Inhoudsopgave

V

Om het begin van dit heerlijke seizoen te vieren en vorm te geven ben ik samen met mijn collega’s in onze favoriete lentebestemmingen gedoken. Want wat is er op dit moment actueler dan lenteknallers? Op elk feestje waar ik kom heeft men het erover: op vakantie gaan en genieten van de zon. Of dat nog in de sneeuw is of op het strand: de lentekriebels lijken overal toe te zijn geslagen. Wie weet brengen we jou nog wel op een fantastische lentetip met deze speciale Voorjaarsknallers, die je als extra bijlage bij deze uitgave vindt.

weer aangebroken! Veel pretparken openen spoedig hun deuren of spectaculaire attracties. Ik ben persoonlijk een enorme fan van spannende achtbanen die me zowel angst- als pretgevoelens tegelijkertijd weten te geven. Ik ben dan ook heel blij dat ik deel ga nemen aan de studiereis naar Disneyland Paris waar ik wonder boven wonder nog nóóit ben geweest. Dit is voor mij mijn absolute lenteknaller van 2010!

Reisburo A c t u e e l

M ela n i e v a n g r u n s v e n

je van de kleine dingen kunt genieten! Maar de start van de lente betekent ook de start van het deel van het jaar dat weer vliegensvlug voorbij gaat.. Althans, zo ervaar ik dat. Voor je het weet is het alweer eind september. Daarom zeg ik nu: genieten geblazen!

3


Reisburo Actueel

Nieuwe bestemmingen Sunny Cars Sunny Cars breidt haar wereldwijde aanbod uit met drie nieuwe landen. Reizigers kunnen vanaf nu ook via Sunny Cars all-inclusive auto’s huren in Maleisië, Peru en Venezuela. In Maleisië biedt Sunny Cars twee verhuurlocaties aan, op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur en in het centrum van de hoofdstad. Het Aziatische land is met zijn uitgebreide en goed onderhouden wegennet bij uitstek geschikt voor autohuur. Beschikbaar In Peru wordt de nieuwe autohuur op vier locaties aangeboden: Cusco, Arequipa, Lima centrum en op de internationale luchthaven van Lima. Reizigers in Venezuela kunnen hun huurauto ophalen in Caracas (in het centrum of op de luchthaven), in Barcelona en op de luchthavens van

Monagaz, Puerto Ordaz en Valencia. Hans Knottnerus, General Manager Nederland & België bij Sunny Cars: ‘Sunny Cars is een wereldspeler en om dat te kunnen blijven, nemen we constant onze producten en diensten onder de loep om een zo goed en uitgebreid mogelijk aanbod te kunnen bieden. Zo hebben we recentelijk ook contracten getekend met extra partners in een aantal landen, waaronder Spanje (regio Malaga), Curaçao, Suriname, Kroatië, Madeira, Verenigd Koninkrijk, Koeweit en Noorwegen. Met de extra partners hebben we voldoende auto’s en hebben we betere tarieven aanbieden’.

ITB doet voor 8 miljard zaken

Zien en gezien worden in Berlijn 160.000 vierkante meter beurs, met meer dan 11.000 exposanten en meer dan 180.000 vakbezoekers uit de hele wereld. Dat was de ITB 2010 in een notendop en ook de hele Nederlandse reiswereld was afgelopen week weer present op een van ’s werelds grootste reisbeurzen waar volgens de organisatie voor zo’n 8 miljard aan zaken is gedaan. Iedereen die ook maar iets in het toerisme doet of wil doen stond op de beurs; van kleine incoming agents uit obscure Afrikaanse landen tot de grootste airlines en de vooral hier imponerend groots uitpakkende toeristische topbestemmingen met vanzelfsprekend het thuisspelende Duitlsand als koploper dat enkele hallen voor zichzelf hield en kleiner maar nog altijd nadrukkelijk aanwezig in bijna alle andere zalen van het absurd grote complex aan de Berlijnse Messedamm. In totaal waren er 11.127 exposanten uit om precies te zijn 187 landen aanwezig op de beurs waar verslag van werd gedaan door maar liefst 7200 journalisten. Ontmoetingsplaatsen Hoewel er naar verluid dus zeer goede zaken zijn gedaan, is het op de ITB toch vooral ook zien eng gezien worden. Een paar dagen

netwerken en nieuwe contacten maken die wellicht in de toekomst tot nieuwe lucratieve contracten leiden. De ITB is immers één van die populaire ontmoetingsplaatsen van de mondiale reisbranche, al blijven landgenoten na het sluiten van de beursdeuren ’s avonds wel bij voorkeur optrekken met landgenoten. Traditionele afsluiting En dus trok de voltallige Nederlandse reiswereld ook dit jaar weer elke avond naar het Intercontinental Hotel voor de inmiddels traditionele dagafsluiting met een muziek en een borrel. In de lobby van het grote hotel bleef het dan ook elke lang onrustig. Hoe lang het onrustig bleef was uitsluitend individueel af te lezen van de gezichten van het Nederlandse reismanagement… Maurice Heijnen

Veel nieuwe excursies bij HAL Kuala Lumpur International Airport.

Vlaanderen groeimarkt voor Buro Britain Buro Britain biedt voortaan haar reisaanbod in Vlaanderen aan via de Jetair organisatie en de Jetaircenter reisbureaus. Het speciaal voor de Belgische markt aangepaste productaanbod levert een uitstekende aanvulling op het bestaande Jetair gamma. Hans Hofmans, Marketing Manager van Buro Britain over de plannen in Vlaanderen: ‘Wij keken al een tijdje naar uitbreiding op de Vlaamse reismarkt. Niet in de laatste plaats omdat we zagen dat wij met ons aanbod een duidelijke aanvulling konden bieden op deze markt.

Natuurlijk hebben we het aanbod zodanig aangepast dat de Vlaamse consument ook uit eigen land moeiteloos kan vertrekken. Wij zijn ervan overtuigd dat de uitstekende reputatie van Jetair en haar reisbureaus zeker zal helpen om van ons initiatief een succes te maken’.

Hoe denk jij er over ? Via onze site toetsen we elke week de mening van de Nederlandse reisbranche over een algemeen thema. Deze week kun je je hoofd buigen over de stelling: ‘Ik maak graag pretpark-boekingen voor mijn klanten’ Voor jouw stem, toelichting én uitgebreide mening kun je gebruik maken van de extra ruimte bij de stelling van de week op www.reisburoactueel.nl. Beargumenteer jouw mening en laat je stem horen! Ook ben je vrij om een geheel nieuwe stelling aan te dragen. Wie weet, zie je deze straks terug in deze rubriek. www.reisburoactueel.nl

4

Holland America Line heeft voor dit zomerseizoen 55 nieuwe excursies toegevoegd aan het reeds bestaande aanbod. De nieuwe excursies variëren van een bezoek aan de Franse stad Cognac, tot een nostalgische reis met de stoomtrein over het wereldberoemde Glenfinnan-viaduct (bekend uit de Harry Potter-films) in de Schotse hooglanden en een onvergetelijke vliegtocht boven de

afgelegen en ongerepte natuurgebieden in Zuidoost Alaska. Alaska Voor het eerst in haar geschiedenis zullen schepen van Holland America Line deze zomer een bezoek brengen aan Anchorage.

Emirates startklaar voor de eerste landing in Amsterdam Met nog slechts zes weken te gaan tot de start van de passagiersvluchten, stond Amsterdam vorige week in de spotlights door Emirates Airline met een spraakmakende cocktailparty. Richard Vaughan, Divisional Senior Vice President: ‘Wij verheugen ons op de start van onze dagelijkse passagiersvluchten op Amsterdam en uit onze gala-avond bleek wel dat het aftellen is begonnen. Met onze dagelijkse service aan boord van onze moderne Boeing 777 toestellen brengen wij een exceptioneel product naar Nederland. Emirates is de enige luchtvaartmaatschappij die passagiers de mogelijkheid biedt First Classte vliegen op deze route,

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

en passagiers kunnen via Dubai moeiteloos populaire bestemmingen zoals Zuid-Afrika, India, Indonesië, Thailand en de Malediven bereiken. Het goede nieuws voor reizigers in Amsterdam is dat zij geen First Class ticket hoeven te kopen om te kunnen genieten van de luxe van onze voortreffelijke First Class suite, want wij hebben er een meegebracht, speciaal voor de cocktailparty van vanavond.’


Reisburo Actueel

Enorme plus voor Airport Weeze Airport Weeze laat ook in 2010 enorme groeicijfers zien. Eind februari lag de plus op 16,4% - in de eerste twee maanden van dit jaar zijn al meer dan 320.000 passagiers via Weeze gevlogen.

Tijdens de komende Paasvakantie rekent de luchthaven al op meer dan 120.000 Nederlandse en Duitse passagiers, ook hier een plus van 20% ten opzichte van verleden jaar. Luchthavendirecteur Ludger van Bebber bevestigt zijn prognose: ‘Wij verwachten dit jaar meer dan 2,7 miljoen gasten en liggen daarmee circa 15% boven verleden jaar.’ Europa De positieve ontwikkelingen in de passagiersaantallen bevestigen de betekenis van de luchthaven, die daarmee op de lijst van 22 internationale luchthavens in Duitsland al op de dertiende plaats staat. De luchthavendirectie houdt in de planning ook rekening met de topdrukte die in het hoofdseizoen (juli en augustus) kan optreden. Dat gebeurt bijvoorbeeld al ‘s morgens vroeg als meer dan 1.500 passagiers gaan inchecken voor de tien gestationeerde jets, die dan kort achter elkaar de thuisbasis verlaten

richting Europa. De luchthaven heeft daarom al tijdig maatregelen genomen om eventuele vertragingen bij de passagiersafhandeling te voorkomen. Daarom zijn de reisbureaus in de terminal verplaatst van de eerste verdieping naar de begane grond, waar een goed toegankelijke nieuwe ‚reismarkt’ is gecreëerd. Deze vrijgekomen ruimte en die van enkele shops op de 1e verdieping wil de luchthaven nu ombouwen naar een nieuwe ruimte voor vertrekkende passagiers. Daar ontstaat binnen enkele maanden airside een ruimte van circa 1.500 vierkante meter voor gates, shops en horeca, aanvullend op de al aanwezige vertrekruimten. Ludger van Bebber: ‘Wij optimaliseren de beschikbare ruimte in de terminal met een beter efficiënt gebruik voor onze passagiers. Met deze oplossing scheppen wij ruimte voor nog meer groei en bieden in de nieuw gecreëerde vertrekruimten een omgeving die onze internationale gasten zal bevallen’.

Nog 1 week…. Het aftellen is begonnen… Disneyland Paris maakt zich op voor een nieuw themajaar: Disney’s New Generation Festival. Tijdens dit festival worden bezoekers van alle leeftijden getrakteerd op shows en parades met de sterren uit de Disney animatiefilms. Meer weten? Houd Reisburo Actueel in de gaten!

Nieuwe Overwinteren 2010/2011 brochure Sudtours Sudtours brengt wederom een winterzonbrochure uit, speciaal voor de Nederlandse overwinteraar. De Sudtours Overwinteren 2010/2011 brochure inclusief prijsbijlage is sinds 25 maart verkrijgbaar. Met bestemmingen als de Costa del Sol, Costa Blanca, Algarve én uiteraard de Canarische Eilanden gaat Sudtours ook komende winterzonperiode de overwintermarkt op. Christian Bovenhorst, Manager Retail Sundio Group: ‘De doelgroep van (potentiële) overwinteraars is de laatste jaren fors gegroeid. Dat zal de komende jaren niet anders zijn, kijkende naar de vergrijzing die we in de hele Nederlandse samenleving zien. Deze vitale doelgroep is behoorlijk reislustig geworden en heeft over het algemeen voldoende tijd. Opvallend is dat niet alleen de ‘oudere’ senioren kiezen voor een overwintervakantie in Zuid-Europa, maar ook steeds ‘jongere’ senioren kiezen voor een langer verblijf in het zonnige buitenland’.

evenals de voorgaande winterzonperiode, nog drie winterzonbrochures uitbrengen. Sudtours Winterzon 2010/2011 Gambia, Sudtours Winterzon 2010/2011 Spanje/ Portugal en Sudtours Winterzon 2010/2011 Egypte. Deze brochures zullen begin juli uitkomen, eerder dan ooit tevoren, zoals inmiddels bekend is van Sudtours. Het Sudtours Overwinteren aanbod 2010/2011 is al volledig boekbaar. Alle voorboekingen zijn inmiddels verwerkt.

Eerder dan ooit Een van de nieuwe accommodaties is Bungalows Las Gaviotas op Lanzarote. Deze accommodatie, gelegen in Puerto del Carmen, is al jaren zeer populair op de Nederlandse markt en vanaf komende winter bij Sudtours te boeken. Naast de Sudtours Overwinteren 2010/2011 brochure zal Sudtours,

‘Geen enkele reden om Madeira te mijden’ Het Portugese eiland Madeira heeft in recordtempo de meeste schade hersteld die het noodweer van 20 februari veroorzaakte. De hoofdstad Funchal is volledig opgeruimd en het eiland is weer helemaal klaar voor het zomerseizoen. De hotelregio bleef onbeschadigd, en ook de accommodaties van Holland International zijn volledig operationeel en bereikbaar. Nicolette van Mourik, Manager Product Zon: ‘Het dagelijkse leven in Funchal heeft zich snel hersteld; de stadsbussen rijden weer op schema, de markt is weer open, de kathedraal is te bezoeken, de musea zijn geopend en de gele sightseeing bussen rijden ook weer rond. Alle excursies worden uitgevoerd. Enkele niet geheel volgens schema omdat een van de hoofdwegen nog niet volledig is hersteld, maar dan wordt een alternatieve route geboden. Er is voor de vakantieganger geen enkele reden om het eiland te mijden. En dat zou ook zonde zijn, want Madeira heeft veel te bieden!’ Om Madeira een duwtje in de rug te geven en vakantiegangers de mogelijkheid te geven om voordelig kennis te maken met het Portugese Bloemeneiland voor de kust van West-Afrika, heeft de touroperator een speciale kortingsactie.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Wie voor 12 april een vakantie van Holland International naar Madeira boekt met vertrek in april en mei, ontvangt e 25 korting per persoon. Een vakantie met vertrek in juni levert maar liefst e 50 korting per persoon op

5


6


Reisburo Special

Prettige vrijetijdsbesteding: bezoek een pretpark De zon schijnt als nooit tevoren, de vogeltjes fluiten vroeger dan vroeg en de bloemetjes bloeien mooier dan mooi. De lente is begonnen, maar nog belangrijker dan dat; het pretpark-seizoen is weer begonnen. De laatste weken, maanden en jaren lijken we in Nederland te worden overspoeld met pretparken. Het is goed boeren voor de parken, die in tijden van crisis kunnen rekenen op extra veel bezoekers. Nederlanders kijken graag om de hoek in Duitsland en België, maar andersom is dit ook het geval. Welke pretparken hebben we ook

alweer? Reisburo Actueel stapte in de pretparken-achtbaan. Movie Park Germany In het jaar 2010 biedt Movie Park Germany meer actie, meer spanning en meer sensatie dan welke blockbuster dan ook. Het film- en entertainmentpark op 1,5 uur rijden vanaf Utrecht biedt ruim 40 attrac-

ties, achtbanen en live-entertainment die volledig in het teken staan van grote bioscoopfilms. In het komende seizoen staan drie volledig nieuwe Hollywood-shows op het programma. In de nieuwe show “Movie Switch” wordt een muzikale reis gemaakt langs de allermooiste filmmelodieën uit de geschiedenis. In de Saloon worden de bezoekers meegenomen in de wereld van de grote en kleine cowboys in de show “Wild West Showdown”. Revolverhelden en pioniers strijden met hun bekende liedjes en meesle-

pende dansprestaties om de gunst van de mooie Loretta.Vanaf mei gaat het echte werk van start in het amfitheater in Studio 7. Echte superhelden strijden hier in een spannende live-action show tegen het kwaad. Spectaculaire stunts en sensationele special effects zorgen ervoor dat de bezoekers op het puntje van hun stoel zitten. Movie Park Germany is in 2010 geopend van 26 maart tot en met 31 oktober (let op: tickets voor 30 en 31 oktober zijn vanwege het Halloween Horror Feest alleen in de voorverkoop verkrijgbaar!).

touroperators hebben Europa-Park intussen in het programma opgenomen.’

ming bijgekomen. Europa-Park heeft een bijzonder thema: in het park zijn 13 Europese landen, tot in de kleinste details, nagebouwd. Daartussen bevinden zich de meer dan 100 attracties en shows. Ieder jaar komen daar weer nieuwe attracties bij. Wat begonnen is als showroom voor de attracties en achtbanen van moederbedrijf Mack Rides (deze fabrikant van attracties bestaat intussen al 230 jaar), is in 35 jaar uitgegroeid tot een van de best bezochte en hoogst gewaardeerde parken van Europa.’

‘Europa-Park pakt dit jubileumjaar flink uit’ Henk Groenen (Europa-Park / Benelux), blikt met Reisburo Actueel vooruit op een bijzonder jaar voor Europa-Park, dat dit jaar 35 jaar bestaat. Wat verwachten jullie van dit seizoen qua bezoekersaantallen? ‘We verwachten dat ook 2010 evenals 2009 een positief seizoen zal brengen. We bestaan dit jaar 35 jaar en hebben daarom weer flink geïnvesteerd in het park.’ Hebben jullie nog nieuwe dingen? ‘We pakken dit jubileumjaar flink uit. In het vorig jaar geopende thema-gebied IJsland komt een waterattractie voor het hele gezin: ‘Whale Adventures - Splash Tours’. Met een bootje voor maximaal 8 personen maak je een tochtje langs de IJslandse kusten. Je boot is met waterkanonnen uitgerust om walvissen en andere zeedieren op afstand te houden. Pas op, de toeschouwers lijken onschuldig, maar ook zij hebben waterkanonnen ter beschikking! Verder komt er in hetzelfde themagebied een bijzondere inleiding op de katapultachtbaan ‘blue

fire’. Samen met sponsor Gazprom wordt nu de laatste hand gelegd aan een hal waarin men alles te weten kan komen over energie. Verder wordt het traject van de monorail uitgebreid en komen er in het Italiaanse en Portugese themagebied nieuwe restaurants waar men van de lekkernijen uit deze landen kan genieten. Op de eigen camping komt een nog grotere Western Saloon waar de gasten terecht kunnen voor een hapje en een drankje.’ Nog tips voor de reisagent? ‘Europa-Park heeft meer dan 100 attracties en shows. Geen enkel park kent zo’n groot aanbod. Alleen voor de shows moet je op een dag al bijna 5 uur uittrekken. EuropaPark is dus een bestemming voor twee of meer dagen. Het park beschikt zelf over 4 thema-hotels, maar er zijn ook arrangementen met accommodaties in het Zwarte Woud. Verschillende Nederlandse

Zijn er nog bijzondere trends merkbaar? ‘We merken dat Europa-Park bijzonder in trek is als bestemming voor een short break. Door de wisselende ambiance in het park (met vele festiviteiten als Halloween, Oktoberfest, etc) leidt dit ook meer en meer tot een tweede bezoek in een jaar. Steeds vaker wordt een bezoek aan het park gecombineerd met een verblijf in of een bezoek aan de regio. Het Zwarte Woud is natuurlijk een geweldige bestemming, maar ook steden als Straatsburg en Freiburg liggen op een steenworp afstand. Bezoekers stellen steeds meer prijs op een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het doet ons dan ook bijzonder goed dat we op Zoover met een 9,3 beoordeeld worden. We laten daarmee andere parken ver achter ons. Ook merken we dat afstand dan minder een issue is, we ontvangen steeds meer bezoekers uit Oostenrijk, maar ook de Benelux.’ Maken de Duitse pretparken het de Nederlandse parken niet te moeilijk door zich ook te richten op de Nederlandse markt? ‘Nederlanders bezoeken graag attractieparken. Voor parkgangers die een keer een ander park willen beleven is er een nieuwe bestem-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Waarom moet de consument naar jullie park in plaats van naar dat van de concurrent? ‘De consument moet zoveel mogelijk parken bezoeken; ieder park is anders en geeft een andere beleving. Europa-Park is met meer dan 100 attracties en shows een park voor het gehele gezin. Iedereen komt er aan zijn trekken. Achtbaanliefhebbers hebben de keuze uit maar liefst 10 banen, waaronder de hoogste van Europa. Voor de kinderen zijn er talloze attacties en voor show-liefhebbers staat er iedere dag bijna vijf uur show op de planken. De beleving gaat ook ‘s avonds door, in een van de bijzonder gethematiseerde hotels. Hier hoeft men zich ook niet te vervelen, er is een uitgebreid avondprogramma. Avontuurlijker ingestelde gasten verblijven op ons Camp Resort.’

7


Reisburo Special over het park verdelen. We zijn er helemaal klaar voor.’

Duinrell In het Wassenaarse bos- en duingebied, dichtbij het strand, ligt vakantie- en attractiepark Duinrell. Het park biedt een omvangrijke verscheidenheid aan dagattracties en recreatieve mogelijkheden op het ruim één miljoen vierkante meter grote landgoed. Door het prachtige natuurschoon mag Duinrell tot een van de mooiste en bloemrijkste parken van ons land worden gerekend. Attractiepark Duinrell biedt volop sensatie en ontspanning voor jong en oud. Met de vele spetterende attracties is het een veelzijdig park te noemen. Het Tikibad biedt meer dan één kilometer aan overdekte glijbanen en is daarmee in ieder geval het grootste overdekte waterglijbanencomplex van de Benelux. Alle attracties in het Tikibad zijn overdekt waardoor het bad het hele jaar door en ook ’s avonds gebruikt kan worden. Efteling Vanaf 1 april is de Efteling elke dag van het jaar geopend. Voor het eerst in de 58-jarige geschiedenis van het attractiepark sluiten de poorten niet meer na de herfst- of de kerstvakantie, maar blijven ze het hele jaar open. De beslissing voor jaarrond openstelling is inge-

geven door het jaarlijks oplopend aantal bezoekers van de Wereld vol Wonderen, het succes van de Winter Efteling en de realisatie van het nieuwe vakantiepark Efteling Bosrijk. Tijdens de jaarrond openstelling blijven de vertrouwde ingrediënten als de Zeven Mijls Zomer en de Winter Efteling gewoon bestaan. De Efteling is vanaf 1 april het tweede attractiepark in Europa dat het hele jaar door bezocht kan worden. Dit voorjaar start met de interactieve Sprookjesboom in het Sprookjesbos. Vanaf 1 juli volgt nog een uitbreiding: de houten racerachtbaan ‘Joris en de Draak’. De jaarrond exploitatie van het park vergt een nieuwe aanpak, waarvoor eerder dit jaar 200 nieuwe medewerkers in diverse disciplines werden gezocht. Directievoorzitter Bart de Boer verklaart: “De attracties, horecagelegenheden en legio faciliteiten van het park zijn, met de ervaring van ruim tien jaar Winter Efteling, helemaal gereed. De nodige onderhoudswerkzaamheden tijdens openstelling zijn zo gepland dat onze bezoekers er zo min mogelijk van merken. Tegelijkertijd blijven we nieuwe, echte Efteling-attracties ontwikkelen, zoals Sprookjesboom en Joris en de Draak. Zo zorgen we ervoor dat de bezoekers zich goed

Disneyland Resort Paris Disneyland Park is het grootste van de twee themaparken in het resort, zowel in grootte als in bezoekersaantallen. In oppervlakte is het bovendien het grootste Disneypark, gebaseerd op het originele park in Anaheim. Het park heeft een oppervlakte van ruim 566.000 m² en bestaat uit 5 themagebieden (“lands”), die elk naar een ander thema zijn vormgegeven: Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland. Disneyland Park werd geopend op 12 april 1992 en huisvest een groot aantal attracties. Enkele bekende voorbeelden zijn de achtbanen Big Thunder Mountain en Space Mountain, het spookhuis Phantom Manor en de darkride Pirates of the Caribbean. Alle themagedeelten liggen rond het centraal gelegen kasteel van Doornroosje, dat aan het eind van de Main Street USA - een lange straat aan het begin van het park met veel winkels en restaurants - staat. Op 16 maart 2002 opende een tweede park: het Walt Disney Studios Park. In dit park dat 27 ha

groot is, staan de film en showbusiness centraal. Net als het Disneyland Park, bestaat het uit vijf themagebieden, die hier “Studio Lots” worden genoemd: Front Lot, Toon Studio, Production Courtyard, Hollywood Boulevard en Backlot. Het attractieaanbod van het Studios Park is de afgelopen jaar vergroot, maar nog altijd kleiner dan het aanbod van het buurpark. Een bekende attractie is de Rock ‘n’ Roller Coaster, een overdekte achtbaan met drie inversies waarbij de bezoekers in een videoclip van de band Aerosmith belanden. De Rock ‘n’ Roller Coaster werd in 2002 geopend, samen met het park. Een andere grote attractie is de in december 2007 geopende The Twilight Zone Tower of Terror, waarbij bezoekers een gesimuleerde vrije val meemaken in een op hol geslagen hotellift. De achtbaan Crush’s Coaster in het gebied Toon Studio werd eveneens in 2007 geopend en is gebaseerd op het personage Crush uit de animatiefilm Finding Nemo. Enkele andere grote en bekende attracties en shows in het Walt Disney Studios Park zijn Cinémagique, de Studio Tram Tour, Stitch Live! en de Moteurs, Action! Stunt Show.

Thrill seeking attracties Phantasialand (in Brühl bij Keulen, Duitsland) is een pretpark voor jong en oud! Het park is enigszins te vergelijken met de Nederlandse Efteling en is verdeeld in zes verschillende thema’s, waaronder ‘Deep in Africa’, ‘Alt Berlin’ en ‘Mexico’. In Phantasialand zijn zowel sprookjesachtige attracties als supersnelle ‘rollercoasters’. Bij elke attractie wordt een verhaal verteld en is veel aandacht besteed aan de decoraties. Ook is er veel entertainment, zoals de stuntshow ‘Street Xtreem’ waar crossfietsers de vetste moves laten zien of een ijsdansshow met internationale kunstschaatssterren. Eén van de ‘thrill seeking’ attracties is ‘Mystery Castle’. Onderin de toren, wordt je met veel lawaai en enge geluiden afgeschoten naar de nok van de toren. Uiteraard ga je vervolgens met een noodgang weer naar beneden. Dit type attracties vind je vaker in pretparken, maar het verschil met ‘Mystery Castle’ is dat je in het pikkedonker zit en dat er van tevoren een eng verhaal wordt vertelt. Dit zorgt voor extra veel spanning!

Toeristiek is een product van TSi Solutions

8

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Special mogelijkheden. Vergeet ook niet het nieuwe Lalandia vakantiecentrum. Plopsaland In Plopsaland kunnen jong en oud een dagje boordevol plezier meemaken. Dit alles met de favoriete figuren van Studio 100, zoals Samson en Gert, Kabouter Plop, Piet Piraat en vele anderen. Attracties zijn er voor groot en klein. Zoals de vleermuis, het Bos van Plop, de Rollerskater, Dongo’s Race en niet te missen: het kasteel van Koning Samson (één van de beste Belgische waterattracties). Natuurlijk kun je in het park de bekende kindervrienden tegen het lijf lopen of één van hun shows bijwonen.

Legoland Legoland is de bekendste attractie van Denemarken. Het park bestaat uit meer dan vijftig miljoen Lego stenen en vijfenvijftig attracties, voor groot en klein. Legoland biedt een complete Lego wereld voor alle leeftijden! Ook in 2010 is er weer van alles te beleven. Er zijn zoveel attracties in Legoland dat je er één of meerdere dagen zoet mee bent. Zo zijn er in Miniland gebouwen en landschappen uit de hele wereld nagebouwd. In Legoredo® Town waan je je in het wilde westen, te

midden van cowboys en indianen kun je op zoek naar goud en in Pirate Land maak je kennis met het piratenleven. Voor de allerkleinsten is er Duplo®Land en voor de grotere kinderen is er ‘Eagle’s Nest’ in CastleLand, een grote speeltuin waar over hangbruggen en langs touwladders geklauterd kan worden. Ook Atlantis is fantastisch, stap in de onderzeeër en bezoek de onderwaterwereld waar tussen LEGO modellen echte tropische vissen en haaien zwemmen! Een ware sensatie is de ‘X-treme Racers’, een zestien

meter hoge achtbaan! De robot ‘Power Builder’ is een attractie waarbij een eigen rit wordt geprogrammeerd. Je kunt op waanzinnige manieren omhoog, omlaag en in het rond. Verder behoren het maken van een boottocht of een rit door het park per LEGO®trein tot de

Walibi Ook Walibi World opent haar deuren voor een nieuw seizoen vol verrassingen. Het voormalige Six Flags Holland is één van Europa’s grootste familieparken en telt maar liefst zeven rollercoasters, waaronder de Robin Hood, de Superman, de Goliath en El Condor. Het park heeft dan ook de terechte bijnaam: Rollercoaster capital of Europe.

Deze special is te vinden via www.reisburoactueel.nl onder de button Reisburo Webagenda/bestemmingen. Arjen Lutgendorff

Op zoek naar pret? Doe mee aan de prijsvraag en wie weet ga jij straks naar Europa-Park Duitsland! Wat kan je winnen?

Eén overnachting met vier personen in Hotel Colosseo inclusief twee dagen entree voor het park Wil jij vertier en plezier beleven en houd je van spannende uitdagingen? Doe dan mee aan de prijsvraag en wie weet overnacht jij straks met vier personen in het luxe 4-sterren Hotel Colosseo en beleef je twee dagen gratis vertier in het park! In Europa-Park zijn dertien Europese landen nagebouwd waar in totaal 100 attracties en shows te bezoeken zijn. Met het grootste aanbod aan attracties en shows valt er dus meer dan genoeg te beleven!

Wanneer je in Hotel Colosseo overnacht ,waan je je direct in Italiaanse sferen. Je komt terecht in een Italiaans stadje met in het midden een gezellig piazza waar naar goed Italiaans gebruik de was nog hangt te drogen. Pronkstuk van het plein vormt de colosseum-boog waaronder een zwembad en diverse wellness-voorzieningen een plaatsje hebben gevonden. Hotelgasten kunnen overigens gratis gebruik maken van sauna en zwembad. In het hotel

is de Italiaanse sfeer tot in de kleinste details terug te vinden. Een ijssalon en een kapsalon ontbreken niet en ook de drie restaurants en de bar op de vijfde verdieping ademen in alles ‘la dolce vita’ uit. Hotel Colosseo is onlangs nog uitgeroepen tot een van de best beoordeelde Duitse hotels. Tripadvisor, ’s werelds grootste beoordelingssite heeft onlangs de Travelers’ Choice-overzichten gepubliceerd. De lijsten zijn samengesteld op basis van meer dan 30 miljoen beoordelingen van reizigers. In het overzicht van best beoordeelde Duitse hotels neemt Hotel Colosseo de zevende plaats in. Omdat de eerste zes hotels zich in Berlijn bevinden, mag Hotel Colosseo zich het best beoordeelde Duitse hotel buiten Berlijn noemen. Vanuit het hotel loop je direct het park in, zodat je gelijk kan gaan genieten van al het andere moois wat Europa-Park te bieden heeft. Met spectaculaire achtbanen, waaronder de Silver Star wat de hoogste achtbaan van Europa is en daverende shows is het een park dat terecht is benoemd tot het beste

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

park van Europa. Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil jij kans maken op de prijs? Beantwoord dan voor donderdag 8 april de onderstaande vragen en stuur deze op naar Henk.groenen@europapark.de. De winnaar zal bekend worden gemaakt in de uitgave van 15 april van Reisburo Actueel. 1. Hoeveel landen zijn nagebouwd in Europa-Park? 2. Noem minimaal 3 faciliteiten van Hotel Colosseo? 3. Waarom moet jij Europa-Park bezoeken? (in maximaal 40 woorden)

9


Reisburo Actueel

Reisagenten ontdekken magisch Egypte met TUI Egypte is het land met vele gezichten en niet te vergeten een bijzonder mooie en diepgaande geschiedenis. Van 11 tot en met 16 maart nam TUI negentien reisagenten mee richting het land van de farao’s, de Nijl en de Vallei der Koningen.

In alle vroegte vertrok het toestel van ArkeFly van Schiphol richting het vliegveld van Luxor. De aankomende twee dagen verbleven we in het Pyramisa Isis hotel in

Luxor. Met het zonnetje hoog in de lucht begon de excursie vrijdagochtend. Samen met een Engels- en Nederlands sprekende gids vertrok de bus richting de Vallei der Koningen, de historische begraafplaats van de farao’s. De absolute trekpleister hier is de tombe van Toetanchamon, compleet met intacte plafondschilderingen. Na de Vallei der Koningen vervolgde de excursie richting de Tempel van Hatsjepsoet. Deze tempel is miljoenen jaren geleden gebouwd en diende om de cultus van de overleden koningin verder te zetten. Na een bezoek aan deze reusachtige tempel brachten we een bezoek aan de Karnak tempel, een van de belangrijkste bouwwerken in de geschiedenis van Egypte. Na het bezoek aan dit reusachtige complex was er de tijd om op te frissen, alvorens we gingen

12

over het mega complex merk je pas hoe massaal de Club werkelijk is. Het hotel heeft vier restaurants, waaronder drie a la carte, drie buitenbaden, een miniclub en activiteiten die variëren van badminton tot duiken. Het hotel beschikt daarom ook over duikschool. Na de rondleiding stond er een officiële volleybalwedstrijd op het programma waarbij het er fel aan toe ging. Die middag stonden er nog twee hotels op het programma in Soma Bay, namelijk het Hotel Carribean World en het Club Robinson Soma Bay, om zo een goede indruk te krijgen van het veelzijdige aanbod aan hotels in deze omgeving. Na de rondleiding in het Club Robinson werd er een

dineren aan boord van het cruiseschip Wings Jasmin. Kwaliteit Zaterdagochtend stonden twee hotels op het programma, namelijk Hotel Maritim Jolie Luxor en Hotel Emilio. Het Hotel Emilio ligt pal in het centrum van Luxor. Na een wandeling door het centrum en de lunch in het Pyramisa Isis hotel vertrokken we met de bus richting port Safaga. Aan het eind van de dag arriveerden wij in het prachtige Club Magic Life Kalawy. Na het diner werd al gauw duidelijk dat deze Club ontzettend geschikt is voor vakantiegangers die voor een lagere prijs toch veel kwaliteit en service willen hebben. De laagdrempeligheid van Club Magic Life zorgt ervoor dat het hotel op dat moment dan ook een bezetting van 97% heeft. Na een heerlijk uitge-

breid diner en een buikdansshow was er voor diegene die dit wilde nog een drankje aan de bar. De volgende ochtend stond er een rondleiding gepland door het Club Magic Life. Na een uitgebreide wandeling

Egyptische avond georganiseerd, waarbij de traditionele klederdracht uiteraard niet kon ontbreken. Voor het diner was er een borrel met Egyptische muziek op het strand, alvorens we konden aanschuiven voor een uitgebreid diner in geheel inheemse stijl en kon de Egyptische nacht beginnen. 5-sterren Die ochtend brachten we een bezoek aan twee hotels in Marsa Alam, namelijk Hotel Akkassia Swiss Resort en het Hotel Resta Grand, waar de lunch die middag ook plaats vond. Dinsdagochtend vertrokken we vanuit Club Magic Life Kalawy richting de bekende badplaats Hurghada om drie hotels te bezoeken; Hotel Jungle Aqua Park, Hotel Beach Albatros en Hotel Iberotel Aquamarine. Stuk voor stuk 5-sterren hotels. Enthousiast Hubert van Velden, Sales TUI, over Club Magic Life en ArkeFly: ‘Wat een goed concept! In zowel de ochtend als de middag kun je kiezen uit één van de vele sport en/of spel mogelijkheden, waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van gecertificeerde trainers en de beste kwaliteit sportmaterialen. Na het sporten kun je terugvallen op je comfortabele kamer of juist lekker niksen aan één van de vele zwembaden of het prachtige strand. De kwaliteit van het eten is top, waarbij er extra aandacht wordt besteed aan gezonde voeding (helaas ging deze tourleader toch elke keer weer voor het heerlijke lamsvlees met patatjes…). En alles is inclusief, dus je portemonnee kan de gehele vakantie dicht blij-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

ven. Sportactiviteiten, drankjes op het strand, discotheek, nergens hoeft er betaald te worden! En als belangrijkste pluspunt, de sfeer is ontzettend ontspannen. Niks hoeft, alles mag. Dus je kunt als bezoeker geheel zelf bepalen of je instapt bij een volleybalteam, of kiest voor een tennisles. Vervolgens kun je bij het avondeten aansluiten bij je die dag gemaakte sportvrienden uit het volleybalteam, of juist romantisch dineren aan het strand in één van de a la carte restaurants.’ Ook wat betreft ArkeFly is Hubert enthousiast: ‘Ik werk nu zes maanden voor TUI en kan niet anders zeggen dat ik uiterst trots ben om deze airline te mogen vertegenwoordigen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast iedereen over ArkeFly is. En dat mag ook wel, de punctualiteit kan zich meten met de gevestigde namen, de prijsstelling geeft de

concurrentie hoofdpijn en de crew vliegt duidelijk met een smile. Wij hebben het zelf deze reis kunnen ervaren, heen stipt op tijd, terug twintig minuten voor schema geland. Daarnaast mochten de deelnemers kennismaken met de Comfort Class, wat toch erg fijn is op zo’n relatief lange medium-haul vlucht; ook weer een uniek verkoopargument voor ArkeFly.’ Tj van Apeldoorn

Foto’s en filmpje

De foto’s van deze studiereis vind je in het Reisburo Webcafé onder de button ‘Studiereizen’. Inloggen kan via: www.reisburowebagenda.nl. De film van de studiereis kun je vinden op het YouTube-kanaal van Reisburo Actueel: www. youtube.com/reisburoactueel


Reisburo Actueel

Schaatshelden promoten Trentino tijdens Wereldkampioenschap schaatsen ‘Weten jullie niet waar Trentino ligt?’ Brian Boelen, Manager Skaters corner in het Thialf-stadion kijkt verbaast op. Bij de schaatsers en schaatsliefhebbers in Friesland is de Noord-Italiaanse regio Trentino meer dan bekend. Boelen zelf ging er de laatste keer heen om te mountainbiken. De regio Trentino blijkt meer dan verwacht fantastische mogelijkheden te hebben voor een (actieve) winter- en zomervakantie. De Italianen in de Champions-bar.

Matteo Anesi en Luca Stefani hebben de regio Trentino op het bovenbeen van hun schaatspak staan, terwijl ze op volle snelheid door de bochten van het Thialf-stadion vliegen. Samen met de meest bekende Italiaanse schaatser en hét gezicht voor de regio Trentino, Enrico Fabris, trainen Anesi en Stefani bijna dagelijks op de ijsbaan in het in Trentino gelegen Baselga di Pine. De baan staat samen met die van Turijn en Collalbo bekend als de beste van Italië en wordt ook met enige regelmaat ingezet voor (inter)nationale schaatswedstrijden. Trentino, dat hoofdsponsor is van het Italiaanse

schaatsteam, nodigde afgelopen weekend relaties uit om vanaf de VIP tribune en vanuit de Champions bar-lounge met direct zicht op de finishzijde te genieten van het WK-schaatsen in Heerenveen. Meer toeristen Elisabetta Gutterer (Western & Northern Europe Marketing Manager) en Katia Vinco (Marketing Western & Northern Europe) van Visit Trentino zijn enthousiast over de Noord-Italiaanse regio. Gutterer is vol lof over de Nederlandse toerist, die voor Trentino erg

Meer Trentino

belangrijk zijn. Gutterer: ‘Nederland is na Duitsland voor ons de belangrijkste markt. Vorig jaar was Nederlandgoed voor 600.000 overnachtingen en ik verwacht dat dit aantal in 2010 zal toenemen. De eerste Nederlanders ontdekten Trentino al ruim dertig jaar geleden. Toen al kwam men af op de prachtige natuur, zoals de bergen en mooie meren. In het gebied is van alles te doen op het gebied van sport, zowel in de winter als zomer. Van skiën, schaatsen en mountainbiken tot wandelen. Uiteraard willen we meer toeristen in de regio. We willen mensen er van overtuigen dat

Trentino niet ver rijden is, De meeste Nederlanders komen dan ook al met de auto’. Uiteraard is Trentino terug te vinden in de brochures van de meeste Nederlandse touroperators, zoals Oad, de Jong Intra, TUI, Thomas Cook en Vacanselect. Als het aan Gutterer ligt, komt ze de komende zomer weer veel Nederlanders tegen bij één van de 300 meren (waarvan het Gardameer het grootste en bekendste is) en de Dolomieten. Met of zonder schaatsen... Arjen Lutgendorff

Benieuwd naar het enthousiasme van Elisabetta Gutterer, de Italiaanse schaatsers, de heer Anesi (vader van de Italiaanse schaatser Matteo Anesi en burgemeester van het in Trentino gelegen schaatsoord Baselga di Pine) en de sfeer in het Thialf Stadion? Kijk dan op www.reisburoactueel.nl voor een video van deze dag. Kun je het niet vinden? Zoek dan op ‘Trentino’.

De Italiaanse schaatsers vliegen met de regio Trentino door de bochten van het Thialf Stadion.

Vlnr: de heer Anesi (vader van de Italiaanse schaatser Matteo Anesi en burgemeester van het in Trentino gelegen schaatsoord Baselga di Pine), Maurizio Marchetto (de huidige bondscoach en technisch directeur van de Italiaanse schaatsbond) en Elisabetta Gutterer (Western & Northern Europe Marketing Manager)

Jamaica wint op ITB prijs voor commercial met Usain Bolt

Europa populairste vliegbestemming met Pasen

Tijdens de uitreiking van de “Das Goldene Stadttor”, het internationale filmconcours tijdens de ITB, is de spot met Usain Bolt eerste geworden in de categorie tv- en filmcommercials.

Pasen valt dit jaar in het eerste weekend van april. Online vliegticketaanbieder vliegwinkel.nl analyseerde de populairste bestemmingen voor het paasweekeinde. Europa is het meest in trek. 62% van de reizigers vliegt naar een bestemming in Europa, een stijging van 5% ten opzichte van het paasweekeinde 2009.

De gloednieuwe commercial, waarin de Jamaicaanse atleet en meervoudig recordhouder op de sprint Usain Bolt het gevarieerde karakter van het Caribische eiland laat zien, werd als beste gekozen uit vele inzendingen. De trotse minister van toerisme van Jamaica, Edmund Bartlett, benadrukte dat het zeer bijzonder is om deze prijs in Berlijn

te mogen ontvangen. Immers is het dezelfde stad waar Usain Bolt vorig jaar augustus twee fantastische wereldrecords op de 100 en 200 meter sprint liep.

De top-10 van Europa wordt aangevoerd door Spanje, nipt gevolgd door Italië. Turkije is op de derde plaats een stuk populairder dan een jaar ervoor, ten koste van GrootBrittannië en Frankrijk. Opvallende stijger is Griekenland met een vijfde positie. Vorig jaar stond dit land

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

nog op positie 10 bij vliegwinkel. nl. Nieuwkomer in de top-10 is Zweden.

13


Reisburo Actueel

Ed Smit start marketingbureau Isamas voor de reiswereld Ed Smit heeft het marketingbureau Isamas opgericht. Met dit bureau richt hij zich op de professionele marketing- en verkoopondersteuning van reisorganisaties en de toeristische industrie. Smit is geen onbekende in de reiswereld. Hij was recentelijk nog marketingmanager bij Cirkel Vakanties en marketing- en salesmanager bij Euro-Expres-TreinCharter (Ski-Trein, Alpen-Expres en AutoSlaapTrein) en heeft voorts talloze bedrijven ondersteund op

het terrein van productontwikkeling en -promotie. Breed pakket Smit gaat zich met Isamas richten op de reiswereld, de toeristenindustrie, de leisure/wellness en de hospitality branches. Isamas, richt zich met een breed pakket aan diensten op met name het MKB en verkeersbureaus. De diensten variëren van communicatie-advies, perszaken, verkoop ondersteuning, advertentiecampagnes tot evenementen productlanceringen en ondersteuning tijdens beurzen.

Virgin Atlantic brengt Engels voetbalteam naar Zuid-Afrika Virgin Atlantic zal tijdens het wereldkampioenschap voetbal de officiele airline zijn voor het Engelse nationale team. Virgin Atlantic biedt het team van Engeland een eigen vliegtuig dat op 2 juni rechtstreeks van Londen Heathrow naar Johannesburg vliegt, Sir Richard Branson, voorzitter van Virgin Atlantic: ‘Het is

14

een grote eer voor Virgin Atlantic om het team van Engeland naar Johannesburg te vliegen. We zijn heel erg blij dat ze hebben gekozen om met Virgin Atlantic te vliegen in de bekroonde Upper Class Suite’.

KLM: eerste commerciële biovlucht Als het aan KLM ligt, vindt in 2011 de eerste commerciële vlucht plaats. Hierbij zal een gedeelte van de moteren draaien op biobrandstof. ‘De luchtvaartmaatschappij wil inspelen op de groeiende vraag naar ‘schoner’ vliegen’, aldus Jan de Groot (KLM).

Olieschaarste Veel airlines experimenteren met biobrandstof, vooral om zich voor te bereiden op olieschaarste.

MSC: Favolosa elfde nieuwe schip MSC Cruises heeft bekend gemaakt dat het een intentieverklaring heeft getekend om in juni 2012 een nieuw schip aan de vloot toe te voegen, de MSC Favolosa. Daarmee komt het aantal nieuwgebouwde schepen op elf in de laatste zeven jaar. Pierfrancesco Vago, algemeen directeur van MSC Cruises: ‘Het nieuwe schip zal de totale capaciteit van MSC Cruises opkrikken tot 1,4 miljoen passagiers in 2013. Dit ter onderstreping van het succes, de strategie en het vertrouwen in een verdere groei van MSC Cruises. Deze nieuwe order is ook een

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

onderstreping van ons vertrouwen in de scheepswerf STX Europe. We zijn erg gelukkig hen te kunnen ondersteunen in deze uitdagende tijden.


Reisburo Actueel

Studiereizen in beeld

KLM start op 8 mei 2010 een lijndienst tussen Amsterdam en Hangzhou Xiaoshan Airport in China.

Op weg naar… * Mei - 31 mei-04 juni: Neckermann, Kreta, € 200 per persoon. Inschrijven kan tot 31 maart op ReisburoInfo. * Juni - 18-21 juni: Holland International, ROBINSON Kreta, Griekenland, € 200 per persoon. Inschrijven kan tot 31 maart via TUI online. - 21-28 juni: Holland International, Griekenland: Keffalonië & Lefkas, € 350 per persoon. Inschrijven kan tot 31 maart via TUI online. - 23-30 juni: Neckermann, Bodrum/Dalaman, € 200 per persoon. Inschrijven kan tot 31 maart op ReisburoInfo.

KLM is hiermee de eerste maatschappij die een directe verbinding aanbiedt tussen Hangzhou en Europa. ‘KLM versterkt hiermee de verbinding van China met Europa en de rest van de wereld’, zegt president-directeur Peter Hartman.

Oplichter Bodrum & Dalaman

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl. Het aanbod is ook terug te vinden op www.reisburowebagenda.nl (onder de button evenementen/studiereizen).

Fly Brazil: nu of nooit mét partner goedkoop naar Brazilië Vanwege het enorme succes van vorig voorjaar heeft Fly Brazil ook dit jaar weer data in de maanden mei en juni op de agenda staan, waarbij de airline reisagenten de mogelijkheid wil bieden (nader) kennis te maken met het aanbod in Brazilië. Fly Brazil nodigt jou en je partner uit om gebruik te maken van een van de agentenaanbiedingen met vertrekmogelijkheden op 11, 18, 25 mei en/of 1 juni. De 9-daagse reis is een unieke kans om samen met je partner in ongedwongen sfeer kennis te maken met Brazilië, land van capoeira, caipirinha en alegria. Naast een 9-daagse strandvakantie in Hotel Ocean View en Chalets Brasil Tropical te Pipa of Bungalows Marinas en Bungalows Eurosol te Tibau do Sul, word je de mogelijkheid geboden de reis te boeken op basis van zestien dagen, waarbij de 8-daagse Rondreis Zuid inbegrepen is. Tijdens deze rondreis maak je kennis met een deel van de provincies “ Pernambuco & Rio Grande do Norte” en breng je onder andere een bezoek aan het Fort Orange, Maria Farinha, Recife, Olinda, Nova Jerusalem, Joao

KLM: Hangzhou

Pessoa en Barra do Cunhau. Maak gebruik van deze unieke mogelijkheid en boek nu, want vol = vol! Reissom reisbureau-medewerk(st) er: 9- daagse strandvakantie in Pipa of Tibau do Sul (naar keuze): e 290 (partner e 445) en 16-daagse reis inclusief 8 daagse Rondreis Zuid en strandverblijf e 490 (e 645). De genoemde reissom van de Rondreis Zuid is exclusief de betaling van e 95 per persoon, die aan de locale agent voldaan dient te worden. Dit bedrag vormt een gedeelte van de reissom dat gebruikt wordt voor betalingen aan hotels, excursies etcetera onderweg. Meer info: www.reisburoactueel.nl en www.flybrazil.nl.

Kerim B wordt er van verdacht tientallen mensen te hebben opgelicht bij het ‘boeken’ van een vakantie naar Turkije in zijn reisbureau Sunscout Travel. Hij kwam niet opdagen tijdens de rechtzaak. Bij veel van de ‘geboekte’ reizen bleek dat bijna niets was betaald, Bij sommigen ging de vakantie zelfs helemaal niet door. De Officier van Justitie heeft vijftien maanden cel geëist. Kerim B heeft zijn gezicht nog niet laten zien en het is nog afwachten of dat op 31 maart, wanneer de rechtbank uitspraak doet, wel het geval is.

Fietsen De komende drie maanden maakt iedere medewerker die een reis bij Cycletours boekt kans om een mooi arrangement of een prachtige Gazellefiets te winnen. Wat dacht je van een weekend in een kasteelhotel in Limburg met wellness faciliteiten om je fietstocht te vervolmaken of een verblijf in het luxueuze vijfsterrenhotel Karel V in het centrum van Utrecht met zijn culinaire verwennerij. Èn uiteraard mag je partner ook mee. Bovendien maak je in mei, in het kader van Meimaand Fietsmaand, ook nog kans op een extra prijs: een Gazelle Cycletours Trekking fiets, een comfortabele fiets.

Zaterdag 27 maart * 17.30: Yacht vision (RTL 4) * 18.10: Vlaanderen Vakantieland met Canada/Alberta reportage (VRT) * 18.55: Campinglife (RTL 4) Zondag 28 maart * 16.00: RTL SNOWmagazine (RTL 4) * 19.00: Erik & Sascha in Afrika (NET 5) * 21.05: Beagle (NL 2) Dinsdag 30 maart * 20.25: Marc-Marie in ‘t wild * 22.30: Jamie Oliver’s Road Trip (RTL 4) Woensdag 31 maart * 20.30: Hello Goodbye (NL 1) Joris Linssen spreekt op schiphol op zijn eigen en zo herkenbare wijze reizigers en wachtenden aan. * 20.50: Future Express (NL 2) * 23.45: Holidate (NET 5) Donderdag 1 april * 18.55: Schiphol TV (AT5) * 19.00: By any Means (National Geographic) * 19.55: NCRV Natuurlijk – Op Reis Met Van Rossum (NL 2) * 20.30: Bestemming bereikt (RTL 4) John Williams volgt mensen die een speciale gebeurtenis of ontmoeting in het buitenland in het verschiet hebben. * 20.30: Ik vertrek (NL 1) * 22.55: Lauren verslaat… (VERONICA) Veronica-presentatrice Lauren Verster gaat wereldwijd op zoek naar spraakmakende situaties. Ze laat zich hiervoor meenemen door verschillende fotografen en krijgt zo toegang tot een wereld die voor de meeste mensen gesloten blijft.

CheckMyTrip

Vrijdag 2 april * 18.00: Droomhuis in de zon (SBS 6) * 19.30: Grenzeloos Verliefd (NET 5)

Amadeus is gestart met de mobiele versie van CheckMyTrip en

Zijn we een interessant programma vergeten? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

Daarnaast ontwikkelt daarnaast een aantal gratis toepassingen waardoor reizigers onderweg via hun mobiele telefoon eenvoudig toegang krijgen tot hun reisplannen of deze kunnen delen. De lancering maakt deel uit van de voortdurende ontwikkeling van het CheckMyTrip web-based platform (http://www.checkmytrip. com).

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

15


Reisburo Actueel

Oad Tombola levert weer leuke stedentrips op 270 aanmeldingen, 132 gelukkigen, twaalf stedentrips vanaf drie luchthavens en bijna 24 uur in touw.... Dat waren de ingrediënten voor de jaarlijkse Oad Tombola die vorige week dinsdag werd gehouden.

Het recept is simpel en succesvol, nodig reisagenten uit voor een stedentrip van een dag en verras ze op de luchthaven met de bestemming. Samen met KLM, Air Berlin en Brussels Airlines organiseerde Oad Reizen weer deze voor veel reisagenten spannende dag en vertrokken vanaf Amsterdam, Brussel en Dusseldorf in totaal twaalf groepen naar verschillende steden in Europa. De bestemmingen varieerden van Berlijn tot Madrid en van Londen tot Rome. Aangezien de bestemming ook voor de tourleader die met iedere groep meegaat een verrassing is, wordt het dagprogramma door de groep zelf bepaald en ingevuld. Afhankelijk van stad en groep wordt gekozen voor een stadsrond-

rit, een museumbezoek of een ‘serieuze’ test van het shopping-gehalte van de stad. Behalve een hele leuke, spannende en leerzame dag is het ook een hele intense en inspannende dag. Er wordt immers met de allereerste vluchten heen en met de allerlaatste vluchten terug gevlogen. Om 5 uur ‘s ochtends stonden de reisagenten in de startblokken en rond 23.00 uur ‘s avonds kwamen de laatste vluchten weer aan, met recht een lange dag. Wereldstad Marieke Jansen, Sales Manager bij Oad Reizen, was één van de tourleaders en begeleidde zelf de groep naar Rome die in één dag alle highlights van de stad weet te bezichti-

gen. ‘Het is zo leuk om het enthousiasme te zien bij de reisagenten over het concept. In januari krijgen wij al de eerste vragen of bekend is wanneer de Tombola wordt gehouden en onze reisagenten-site wordt scherp in de gaten gehouden of het aanmeldingsformulier er al op staat. Zodra dit gebeurd gaat via een geheimzinnige tam-tam dit nieuws als een lopen vuurtje door de branche en dan stromen de aanmeldingen binnen.’ Reisagenten reageren inderdaad enthousiast op deze dag. ‘Zien is verkopen en doordat het slechts één dag is, is het erg goed in te plannen’, vertelt Dennis van Elmar Reizen. Hij loopt door Rome als een ‘echte‘ toerist en schiet in een heerlijk voorjaars-

zonnetje de ene na de andere foto. Rome wordt op de terugweg door de deelnemers omschreven als een groot openluchtmuseum. Een stad die je absoluut gezien moet hebben en waar je met name in de wijk Trastevere hele leuke en betaalbare restaurants kunt vinden. De groep heeft aangetoond dat je alles kunt zien in één dag, maar wil je de stad echt beleven neem dan een paar dagen de tijd en duik helemaal onder in deze mooie en bijzondere wereldstad. Foto’s zijn te vinden en te downloaden via Reisburo Webcafe.

Edwin Schollen

Prijswinnaar campagne Alberta

Vakantiemarkt Groningen Airport

Begin januari lanceerde Travel Alberta in samenwerking met KLM de wintercampagne “Alberta - indrukwekkend anders”. Doel van de campagne is het publiek bewust te maken van de ongekende wintersport mogelijkheden in Alberta “Home of the Canadian Rockies” en de aantrekkelijke prijzen van KLM naar Calgary.

Groningen Airport Eelde organiseert 28 maart aanstaande wederom een Vakantiemarkt. Op de vakantiemarkt zullen gratis Spaanse hapjes en drankjes worden uitgedeeld en kun je genieten van Spaans muziek.

Op www.travelalberta.nl werd de kennis van de Nederlandse wintersporter getest met de vraag: ‘Hoe wordt de beroemde sneeuw in Canada ook wel genoemd?’ Uit alle juiste inzendingen is een winnaar getrokken die de hoofdprijs, een gratis wintersportvakantie naar Alberta, door Travel Alberta en KLM kreeg aangeboden. De fami-

16

lie Hermans uit Biddinghuizen zijn getrokken als winnaars en vertrekken deze winter naar Alberta om daar de sneeuw te ontdekken. Hun reis wordt mede mogelijk gemaakt door Fairmont Hotels & Resorts, Ski Big 3, Whistlers Inn, Marmot Basin, the Deer Lodge (Canadian Mountain Resorts), Jasper Tourism and Tourism Banff Lake Louise.

Op de Vakantiemarkt zijn de volgende standhouders aanwezig: Sudtours, Oad Reizen, Hotelplan, Primavera, Holland International & de Barkie kidsclub, Corendon, DTI travel, Sunrise, het Spaans verkeersburo, de Airportshop, Ellemass Stoelmassage, Kameleon koffers en reistassen, Stiching Hoogvliegers, Aero Eelde rondvluchten, Vaccinatie op reis, Stichting

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Vrienden Groningen Airport Eelde, de Douane, De Koninklijke Marechaussee, Netherlines Flightsimulator Demonstraties, Forever living - zuivere wellness producten, Dijkstra Ballonvluchten en Klompenmuseum Eelde. Holland International, DTI travel en Oad reizen geven verspreid over de hele dag presentaties. Je kunt je hiervoor op de dag zelf inschrijven.


Reisburo Actueel

Travel Topics As a service to our English readers Reisburo Actueel will publish the most important and notable news facts from the Dutch Travel industry also in English. Every week you will find this regular feature under the heading ‘Travel Topics’ in our trade journal. Do you also have news for this section? Let our editors know and send an email to reisburo@t-en-s-productions.nl.

New ‘overwinter’ 2010/2011 brochure Sudtours Sudtours brings another winter brochure, specifically for those Dutch who prefer a warm country during the winter. The Sudtours ‘Overwinter’ 2010/2011 brochure including price annex is available since March 25.

Virgin Atlantic Official Airline Supplier England Virgin Atlantic has announced it is to be the Official Airline Supplier to the England World Cup squad. Virgin Atlantic is providing the England team with its own plane which will fly direct from London Heathrow to Johannesburg on 2 June, ready for the kick-off of the 2010 FIFA World Cup in South Africa. The Airbus A340-600 will carry the England Manager and his 23 man squad along with its key support team. Style Sir Richard Branson, President of Virgin Atlantic, said: ‘It is a great honour for Virgin Atlantic to be carrying the England team to Johannesburg. We are thrilled they have chosen to fly with Virgin Atlantic on our awardwinning Upper Class Suite and promise they will be looked after in style by our world-class cabin

crew, so that when they arrive in Johannesburg they are fit and ready to take on the world. I, along with everyone at Virgin Atlantic, am sure they will make England proud!’ Requirements The England Team will enjoy Virgin Atlantic’s award-winning Upper Class Suite, the longest fully flat bed in Business Class and state-of-the-art inflight entertainment system. The menu will be tailored specifically to the players’ requirements. The Team will also speed through the airline’s Upper Class Wing at Heathrow’s Terminal 3, with its private security channel. Virgin Atlantic will carry The England Team on an Airbus A340-600.

With a balanced product offering to the Costa del Sol, Costa Blanca, Algarve and of course the Canary Islands, Sudtours coming winter period on the wintersun market. Given the success achieved in recent winters, the ‘overwinter’ brochure seems a comprehensive

brochure on target. Christian Horst, Manager Retail Sundio Group: “The target of (potential) overwintering has grown significantly in recent years. That will be the coming years no different, looking to the aging that we see in the entire Dutch society.

‘No reason to avoid Madeira’ The Portuguese island of Madeira has prepaired the most damage caused by the storms in February in record time. The capital Funchal is completely restored and the island is completely ready for the summer season. The hotel area remained undamaged, and the accommodations of Holland International are fully operational and accessible. Nicolette van Mourik, Product Manager Sun: ‘Everyday life in Funchal has been quickly restored, the city buses back on schedule, the market is open again, is to visit the cathedral, the museums are open and the yellow sightseeing buses again around. All tours are

conducted. Some not quite on track as one of the main roads have not completely recovered, but then offered an alternative route. There is no reason to avoid the island. That would be a shame, because Madeira has much to offer!’ Holland International offers special prices.

NCL has launched its preview brochure 2011/12 KLM launches scheduled service to Hangzhou KLM Royal Dutch Airlines will launch scheduled service between Amsterdam and Hangzhou Xiaoshan Airport in China on 8 May 2010. KLM is the first airline to offer direct service between Hangzhou and Europe. This sixth destination in China consolidates KLM’s position in this fast-growing market. ‘KLM is proud to add this 63th intercontinental destination to its network. With this sixth scheduled service to China, we now offer no fewer than 36 weekly services to this growing market. KLM has thus improved China’s connection with Europe and the rest of the world’, says KLM President & CEO Peter Hartman. ‘Furthermore, KLM has hereby given an enormous impulse to Schiphol’s mainport status. The KLM network is crucial to the Dutch economy, contributing to a favourable business establishment

climate, generating employment and creating opportunities for Dutch businesses.’

This week, Norwegian Cruise Line has launched its preview brochure for the 2011/12 season. The new programme features an expanded European deployment with two brand-new embarkation ports and a new ship sailing in the Mediterranean. The new fleet member Norwegian Epic will sail Western Mediterranean cruises from/to Barcelona and Norwegian Jade will homeport year-round in Italy – in summer in Venice and in winter, for the first time ever, in Civitavecchia (Rome). The 2011/12 winter cruises include a further highlight as, for the first time since 1999, NCL will once again visit Israel. As well Norwegian Sun will be departing from a new embarkation port and offer ninenight cruises from/to Copenhagen in the Baltic Sea. Sale This 2011/2012 season, NCL also offers the usual variety of worldwide cruise itineraries in the Caribbean, Alaska, Canada and New England. Caribbean highlights include new 10- and 11-night cruises

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

in the southern Caribbean from/to Miami, the new embarkation port Tampa, as well as new year-round cruises from/to New Orleans. The 2011/12 European itineraries are already on sale. The on-sale dates for the world-wide itineraries are available on the website www.ncl. eu. ‘During the 2011/2012 season, our guests can look forward to an attractive cruise programme with a wide range of new itineraries and more choices than ever. Particularly in Europe, we will offer an exciting Freestyle Cruising season with our spectacular new ship Norwegian Epic, the cruises of Norwegian Jade from/to Venice and Civitavecchia, as well as the new cruises of Norwegian Sun out of Copenhagen. Thus, we are very well prepared for continued growth in 2011/12’, says Zengerle, General Manager NCL.

17


Reisburo Actueel

Linda winnaar Finland-prijsvraag Smiles4U, het reisagentenprogramma van Holland International, hield tijdens de wintermaanden van 2009 een wedstrijd voor alle reisagenten met het thema Finland. De reisagent met de meeste boekingscodes maakte kans een retourvlucht met ArkeFly te winnen naar Finland. De gelukkige winnares is Linda Vreugdenhil van Holland International Reisbureau in Harlingen. Met de meeste boekingscodes op haar naam, nam zij donderdag 4 maart 2010 de prijs in ontvangst. Het arrangement bestaat uit een verblijf voor twee personen in Hotel Sirkantähti in skigebied Levi met logies en ontbijt. Om de kou te doorstaan is Linda daarnaast beloond met een fles Finse Vodka.

De gelukkige winnares

KLM krijgt gezicht op Facebook KLM is een wereldwijde campagne gestart op Facebook. Met de campagne wil de luchtvaartmaatschappij haar ‘fanbase’ vergroten en e-mailadressen verzamelen. Met de actie test de luchtvaartmaatschappij welke impact nieuwe media voor KLM hebben. Bij KLM wordt gesproken over een ‘single media campagne’, waarmee de airline data wil generen en nog meer naam wil maken in voornamelijk de Verenigde

Staten, Canada en Mexico. Via Facebook kunnen geïnteresseerden door het uploaden van een eigen foto een gepersonaliseerde bagagelabel maken, waarvan er twee gratis worden thuisbezorgd. Binnekort gaat de actie in Nederland van start.

W IN NU ! ! ! Insecten zijn er het hele jaar door, zo ook teken. Tropenzorg®, weet

wel raad met deze vervelende beestjes. Met het tekenseizoen voor de deur wil Tropenzorg® je wijzen op het gebruik van Bugsox; comfortabele sokken met bamboegaren, materiaal dat van nature koel blijft door de opname van vocht en ventilatie en dat zorgt voor een antibacteriële werking zodat je voeten fris en geurloos blijven. Tevens zijn de sokken geïmpregneerd met een innovatief insectenwerend middel. Onbezorgd de natuur in met zorg voor je voeten! De Care Plus® Bugsox worden snel geassocieerd met insecten. Dat de teek daar ook onder valt, wordt vaak vergeten. In de maanden maart tot en met oktober is de teek het meest actief en daarom raadt Tropenzorg de Care Plus® Bugsox

Vrij Uit Razende Reporters razend enthousiast Irene Kuipers (VakantieXperts Beuk in Lisse), Sandra Vestjens (Globe in Boxmeer) en Maresa Kakisina (Klooster Reizen in Delfzijl) zijn uitgeroepen tot Vrij Uit Razende Reporter. De drie winnaars zijn “Razend” enthousiast en gaan binnenkort op pad naar Italië (vlieg/autorondreis), Frankrijk (autorondreis Normandië) en Oostenrijk (wandelrondreis Wilder Kaiser/Brixental). De Razende Reporter staat dit jaar geheel in het teken van Vrij Uit 40 jaar. Binnenkort krijgen de drie winnaars hun prijs overhandigd

Tom van Apeldoorn Uitgever

18

Edwin Schollen Adjunct Uitgever

Melanie van Grunsven Redacteur

Rene Tanchette Directeur Digiscript

Lisette van Dinteren Accountmanager

Tj van Apeldoorn Accountmanager Digiscript

terugkomst jullie allemaal middels een reisverslag kunnen laten genieten van deze Vrij Uit bestemmingen.

Carnaval barst los op St. Maarten Het Caribbean Carnaval op St. Maarten staat weer voor de deur en is zonder meer het kleurrijkste feest van de regio. Van 15 april t/m 2 mei 2010 staat het eiland bol van de festiviteiten. Swing mee met de aanstekelijke calypso beat, bewonder de dansers in tropische glitterkostuums en geniet van de vrolijke, feestelijke sfeer.

Dit is de prijs

* Vier paar De Care Plus® Bugsox. voor de (actieve) buitenmens aan. In samenwerking met USP Marketing PR geeft Reisburo Actueel deze week vier paar Bugsox weg. Grijp nu je kans om deze lente insectloos te starten en stuur snel de antwoorden op onderstaande vragen in! Dit zijn de vragen: 1. In welk nummer van Reisburo Actueel lees je alles over het nieuwe thema van Disneyland Paris? 2. Hoe lang werkt Hubert van Velden nu voor TUI?

3. Welke club bezochten negentien reisagenten in Egypte? 4. Waar ligt de regio Trentino? 5. Wie zijn uitgeroepen tot Vrij Uit Razende Reporter? Ga naar www.reisburowebagenda.nl en vul vóór 1 april op het prijsvraagformulier de antwoorden in. Vergeet niet jouw naam en de adresgegevens van jouw reisbureau in te vullen. De winnaars worden bekend gemaakt in Reisburo Actueel en op www.reisburowebagenda.nl.

Eerder winnaars

Tijdens de wedstrijd in Reisburo Actueel 10 maakte je kans op een rode, rubberen vaas die geschikt is voor een prachtig gekleurd lenteboeket. Iris de Wit van Reisburo Holland International te Comiek is de gelukkige winnares. Gefeliciteerd Iris!

COLOFON

Eugenie Engelbracht Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur Eindredacteur

op een prachtige locatie. Vrij Uit zal hen van de nodige tips en trucs voorzien, zodat zij na

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

a.lutgendorff@t-en-s-productions.nl m.van.grunsven@t-en-s-productions.nl l.van.dinteren@t-en-s-productions.nl

Abonnementsprijs: € 95 per jaar excl. btw.

Webagenda/-Café: r.tanchette@digiscript.nl tj.van.apeldoorn@digiscript.nl

Vormgeving & DTP: PubliScript, Nijmegen Druk: JP Offset, Duiven

Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: wekelijks Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Management: e.schollen@t-en-s-productions.nl tj.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl t.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers

Reisburo Actueel: e.engelbracht@t-en-s-productions.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL


Reisburo Actueel #12  

Reisburo Actueel #12

Reisburo Actueel #12  

Reisburo Actueel #12