Page 1

• Peter-Paul  van Riel verlaat BCD Travel Pagina 3

Special: Aruba: One Happy Island

•R  eisbureau geen aflopend sprookje Pagina 5

Pagina 12

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche - 19e jaargang - nummer 1 - 7 januari 2010

Verlies voor ‘terror airport’ Schiphol In 2009 hebben 43,5 miljoen passagiers gebruik gemaakt van Amsterdam Airport Schiphol, 8,4% minder dan in het jaar ervoor. Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer daalde met 8,7% tot 391.000. Het vrachtvervoer nam vorig jaar af, met 18,4% tot 1.279.000 ton. Deze voorlopige vervoerscijfers maakte Jos Nijhuis, Presidentdirecteur van Schiphol Group, bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. Reden voor de sterke daling van het passagiers- en vrachtvervoer en het aantal vliegtuigbewe-

gingen is de wereldwijde economische crisis en de effecten van de invoering van de vliegtaks. Dit jaar verwacht Schiphol een voorzichtig herstel van het passagiersvervoer met ongeveer 0,6% en het vrachtvervoer met 1%.

Terreuraanslag ‘Het jaar begon met het tragische ongeval met de vlucht van Turkish Airlines in februari. Meer recent heeft de mislukte terreuraanslag op de vlucht van Amsterdam naar Detroit ertoe geleid dat er extra veiligheidsmaatregelen gelden voor vluchten naar de Verenigde Staten. De securityscan die wij de afgelopen drie jaar op Schiphol uitvoerig hebben getest, wordt nu in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) ingezet op alle vluchten naar de Verenigde Staten. We zullen het aantal van vijftien uitbreiden met zestig stuks.’ Standaard In een reactie op de journalist die met een injectiespuit naar Engeland zou zijn gereisd gaf Jos Nijhuis aan dat voor de vluchten naar andere bestemmingen dan de Verenigde Staten op basis van de dreigingsanalyse van de overheid geen 100% fouillering geldt. Passagiers worden op deze bestemmingen steekproefsgewijs gecontroleerd conform de geldende stan-

daarden voor alle luchthavens in Europa. ‘Dat we in sommige Engelse kranten nu neergezet worden als ‘terror airport’ is volstrekt misplaatst en getuigt niet van enige kennis van zaken’, aldus Jos Nijhuis. Aangescherpte strategie Schiphol heeft in 2009 haar strategie herijkt, om beter toegerust te zijn om ook in de toekomst de concurrentie aan te gaan. Centraal in de nieuwe strategie staat het behoud van de maatschappelijke functie en een gezonde bedrijfsvoering. Als gevolg van de nieuwe strategie is in 2009 een reorganisatie gestart, zijn verdere maatregelen voor kostenbeheersing genomen en zijn investeringen uitgesteld. Vandaag introduceerde Jos Nijhuis ook een eigen webtv kanaal, Schiphol TV.com, en een nieuw logo dat vanaf heden op alle uitingen van Schiphol Group zal worden gebruikt.

Werelddeal Weken start

Gastland Europa’ Portugal scoort steeds beter bij Nederlandse toerist

Consumenten kunnen vanaf vandaag (vanaf 12 uur) tot en met 25 januari weer profiteren van de KLM Werelddeal Weken.

Portugal is nadrukkelijker dan ooit aanwezig zijn op de komende Vakantiebeurs. Het zonnige land is het ‘Gastland Europa’ en dankt deze positie onder meer aan de groei van het Nederlandse toerisme, dat al vijf jaar tegen de 5% loopt.

Tijdens deze weken gelden interessante kortingen op vluchten vanuit Nederland naar meer dan tachtig bestemmingen. In aanloop naar deze actie maakt de consument op 5, 6 en 7 januari (tot 12 uur) kans op het winnen van tickets via de actiesite www.maakeenwerelddealmetklm.nl. Stimulans Vertrekken kan van 14 januari tot en met 16 juni 2010. Zo is Madrid nu slechts € 99 all-in retour in plaats van € 133 en voor een vlucht naar Johannesburg betaal je slechts € 629 in plaats van € 875. ‘We hebben gezien dat de klant vanuit Nederland enthousiast heeft geboekt bij ons deze winter. Deze boekingen willen wij nu een extra stimulans geven voor de periode tot en met juni, door middel van een speciale voorverkoop’, aldus Bram Gräber, directeur KLM Nederland.

Lokale vertegenwoordigers van de Algarve, Alentejo, centraal Portugal, Porto, Noord Portugal, Madeira en de Azoren staan paraat om vol enthousiasme de talloze vakantiemogelijkheden van hun eigen streek persoonlijk aan de beursbezoekers toe te lichten. De Vakantiebeurs wordt van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari gehouden in Jaarbeurs. Thema dit jaar is ‘Meet the Locals’, want wie beter dan de locals uit de ruim 160 landen kunnen uit de eerste hand advies geven over de beoogde vakantiebestemmingen.

steeds opnieuw ontdekt kan worden dankzij de talrijke toeristische mogelijkheden. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat Portugal meer is dan alleen de Algarve. Het land pakt op de stand in hal 8 C016 uit met het totale scala aan bestemmingen, reisaanbiedingen, streekinformatie en reismogelijkheden. Toeristen strijken hier graag neer in lente, zomer en herfst en zelfs om te overwinteren. De bezoekers van de Vakantiebeurs kunnen zich opmaken voor een bijzondere presentatie van al deze toeristische troeven’, aldus Bart Strijker.

Bijzondere presentatie Bart Strijker, Project Manager van de Vakantiebeurs, is verheugd dat de keuze op gastland Portugal is gevallen. ‘Het is een land dat

Global Award Het Algarve Tourist Board heeft onder de slogan ALLgarve een uitgebreide campagne gevoerd om de activiteiten buiten het strand

Bart Stijker, Project Manager van de Vakantiebeurs.

te promoten en ontving daarvoor onlangs de Global Award tijdens de World Travel Market, de tegenhanger van de Vakantiebeurs in Londen. De prijs werd toegekend voor de innoverende manier, waarop de Portugezen hebben ingespeeld op de behoeften van de moderne toerist, die meer wil dan een bruin kleurtje opdoen aan het strand in een zonnig land.

Hertz onthult nieuw imago en logo Hertz Autoverhuur introduceert een nieuw imago en een nieuw logo. Dit valt samen met de introductie van een serie nieuwe innovaties om de autohuur beleving van de klant te vergroten. ‘Ons nieuwe logo laat snelheid, eerste klas service en kwaliteit zien’, aldus Mark P. Frissora, President & CEO van Hertz Corporation. De gele ‘Hertz kleur’ zit nog altijd in het nieuwe logo van Hertz en staat voor service, kwaliteit, innovativiteit en vernieuwing, waarbij de klant centraal staat. ‘Het vernieuwde logo laat zien dat we vooruitstrevend en ambitieus zijn. Het gaat om de huurervaring van de klant,

die moet fantastisch zijn en daar gaan wij voor zorgen’, aldus Mike Senackerib, Chief Marketing Officer bij Hertz. Wereldwijd worden de verhuurlocaties voorzien van het nieuwe logo en nieuwe multimediakanalen zoals LCD displays. Ook worden nieuwe klantvriendelijke

technologieën geïmplementeerd. De vernieuwde verhuurlocaties zijn te vinden in Atlanta, Chicago, Frankfurt en Sjanghai. De ontwerpbureaus die betrokken zijn bij de logowijziging van Hertz zijn Landor Associates en Iris & Leibowitz Gould Design.

Verder in dit nummer... • Wekelijkse Guernsey charter vanaf Rotterdam. Pagina 5 • Crossair sluit de deuren. Pagina 18 • Vrij Uit viert 40-jarig jubileum in Lapland Pagina 19 • WIN NU: Geurenpakket. Pagina 22

Vakantiebeurs Special Op pagina 7 begint de Vakantiebeurs Special waarin je het laatste nieuws vindt over de beurs. Uiteraard zorgen de agenda en de plattegrond ervoor dat je tijdens de vakdag niks zult missen. Heb jij leuke foto’s gemaakt tijdens de vakdag? Stuur ze dan naar reisburo@t-en-sproductions.nl of plaats ze via www.reisburoactueel.nl op het Webcafé.

Goedkoop naar België De ‘België agentenaanbieding’ van de Jong Intra is weer terug van weggeweest. Al vanaf € 29 zit jij in een leuke stad. Je kunt kiezen voor 1 of 2 nachten en reist met de trein in de tweede klas vanaf elk station in Nederland naar één van de steden in België (voor Leuven en Mechelen exclusief treinreis). Kijk voor meer informatie op www.reisburoactueel.nl. De agentenaanbieding is geldig tot eind maart.


Reisburo Actueel

Reizigers op Den Haag CS overwinnen hun angst voor wereldreis. Het Centraal Station van Den Haag stond dinsdagochtend 5 januari in het teken van harige vogelspinnen. Angsten Reisorganisatie Shoestring daagde hiermee nietsvermoedende reizigers uit om de strijd aan te gaan met hun eigen angsten. Wanneer zij lieten zien hoe ver zij zouden gaan, door hun hand te steken in een glazen bak met griezelige vogelspinnen, konden zij een reischeque bemachtigen of een sticker waarmee ze kans maken op een wereldreis.

dank aan een team van schitterende dames’; Mirjam, Annie, José, Tanja en Jeanet (Toerkoop Reisburo Franeker).

T om van apeldoorn

Shoestring: hoe vér kun je gaan...

De meest vriendelijke dame deinsde echter niet terug voor de grote boze tovenaar. Niet alleen voor een aantal wonderwinkels, die helaas reeds verdwenen zijn, was internet een boze tovenaar, voor veel klanten was dat het ook.

Er was eens (2)... Het vervolg op ‘Er was eens...’ met

En de vriendelijke dame bleef schitteren en ging mee met haar tijd; zij veranderde haar strategie. Een wonderdame houdt er immers van om zich te ontwikkelen en met de markt mee te veranderen. Zij is niet voor

En uiteen spatte de droom. Althans, dat dacht ik toen ik de volgende kop las; “Prijsbijlagen en reisbureaus sterven uit”. Reisbureaus hebben volgens Van der Heijden alleen nog bestaansrecht als uithangbord van een grotere reisorganisatie. “Een reisbureau dat alleen maar reisbureau is, is een uitstervend ras”.

En dat is nou juist de reden waarom de klanten blijven komen, om zich te laten betoveren door de schittering in de ogen van alle kennis, knowhow en niet te vergeten het gemak voor de klant zelf. Een slimme klant kiest voor de wonderwinkel.

Benieuwd hoe de dames van de wonderwinkel zullen reageren... Tom van Apeldoorn Reageren? t.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl

Travel Counsellors Nederland heeft in de laatste week van 2009 haar sales verdubbeld ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. In de hele maand december hebben alle Travel Counsellors samen 44% meer omgezet dan het jaar daarvoor.

easyJet heeft bekend gemaakt dat ze het komende jaar nog eens 21 nieuwe routes toevoegt aan haar netwerk. Dit brengt het totaal van Europese routes dat wordt gelanceerd in 2010 op 70.

en grote groepen hun reizen voor 2009 hadden uitgesteld. Nu merken we dat deze groepen hun reizen alsnog vast gaan leggen voor 2010. Gezien de sterke omzetgroei aan het einde van 2009 verwachten wij heel veel van 2010!’

Zaterdag 19 december jl. is het nieuwe ‘’Link Light Rail’’ station geopend op de internationale luchthaven Sea Tac (Seattle, WA). De nieuwe trein rijdt van maandag tot en met zaterdag van 05:00 uur tot 01:00 uur en op zondag van 06:00 uur tot middernacht. De komst van de ‘’Link Light Rail’’ betekent een snelle, aangename en rechtstreekse verbinding tussen de luchthaven en het centrum van Seattle. Uitvalsbasis De luchthaven Sea Tac ligt in de wijk Seattle Southside. Met de komst van de ‘’Link Light Rail’’ is het centrum van Seattle en ook Tacoma in slechts twintig minutenVia onze site toetsen we elke week de mening van de Nederlandse reisbranche over een algemeen thema. Deze week kun je je hoofd buigen over de stelling: ‘Ik wordt gestimuleerd om de vakdag van de Vakantiebeurs te bezoeken.’ Voor jouw stem, toelichting én uitgebreide mening kun je gebruik maken van de extra ruimte bij de stelling van de week op www.reisburoactueel.nl. Beargumenteer jouw mening en laat je stem horen! Ook ben je vrij om een geheel nieuwe stelling aan te dragen. Wie weet, zie je deze straks terug in deze rubriek.

Haar oogjes blijven schitteren. Dat komt niet alleen van het beeldscherm, maar ook van al die tevreden klanten, die graag bij haar langskomen. Klanten weten immers allang dat internet niet goedkoper is en een stuk onpersoonlijker dan de wonderwinkel.

easyJet: 21 nieuwe routes

Nieuw treinstation op luchthaven Seattle

Hoe denk jij er over ?

Pats!!!!!!!!!!!

Counsellors verdubbelen sales

Ondanks de financiële crisis maakte Travel Counsellors Nederland het afgelopen jaar een groei van 25% door. General Manager Fred van Eijk is ontzettend blij met deze resultaten: ‘Wij hebben een sterke trend waargenomen dat veel kleine

Reizigers op Den Haag CS overwinnen hun angsten door een harige vogelspin op hun hand te houden.

niets een wonderdame.

bereikbaar. Seattle Southside is de ideale uitvalsbasis om de staat Washington te verkennen. Het Sea Tac Airport Station staat in verbinding met de parkeergarage van de luchthaven via een voetgangerspad. Het station beschikt tevens over “kiss-and-ride” plaatsen om passagiers af te zetten en op te halen. Met de diensten van Amtrak reis je vanaf Seattle gemakkelijk per trein in zowel noordelijke (Vancouver, British Columbia) als in zuidelijke richting (Portland, Oregon) en in oostelijke richting (Spokane, WA).

Agenda

* 12: VakantieVakbeurs, 10.00 - 18.00 uur in de Jaarbeurs te Utrecht. Registratie via www.vakantiebeurs.nl. * 13: Bijeenkomst ANVR, Travel Foundation Nederland en de Vakantiebeurs; ‘Duurzaam toeristisch ondernemen in de praktijk’, 10.30 - 13.00 uur. * 19: Zuid-Afrika Fundi Workshop, Taets Art Gallery Zaandam, 10.00 - 18.00 uur. Registratie via www.zuidafrikafundi.nl.

* 15: Airline Express Amsterdam Airport

Peter-Paul van Riel verlaat BCD Travel Directeur Strategic Operations Peter-Paul van Riel verlaat BCD Travel. Aanleiding hiervoor is de nieuwe divisiestructuur van BCD Travel per 1 januari 2010 en een herverdeling van de aandachtsgebieden van het Benelux Directieteam. Na 14 jaar een geweldige ontwikkeling en ervaring in de Business, Groups en Leisure Travel te hebben opgedaan, ga ik nu op zoek naar een mooie nieuwe uitdaging’, aldus Van Riel. Met de introductie van de nieuwe organisatie verlaat Van Riel BCD Travel. Het nieuwe Benelux Directieteam van BCD Travel is met zes leden kleiner van opzet dan voorheen. Van Riel heeft veertien jaar voor BCD Travel en haar rechtsvoorgangers WorldTravel BTI en Meeùs gewerkt, in de laat-

ste jaren als Directeur Operations en Strategic Operations. Algemeen Directeur Peter Buis: ‘Peter-Paul heeft een waardevolle rol gespeeld bij de verbetering van onze operationele processen en een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van onze organisatie. Wij zijn hem daarvoor zeer dankbaar’.

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen.

Januari 2010

Maart 2010

Vanaf 14 mei 2010 vliegt easyJet dagelijks van Amsterdam naar Praag. De toevoeging van deze nieuwe services betekent dat de luchtvaartmaatschappij nu meer dan 500 routes aanbiedt naar belangrijke luchthavens in Europa en Noord Afrika, verdeeld over 19 bases in de UK en het Europese vasteland.

Schiphol in het Airport gebouw op Schiphol. * 16: Airline Express Zuid Holland in het Regardz Airport hotel te Rotterdam. * 29: Airline Express Groningen op Groningen Airport. * 30: Airline Express Twente in het Van der Valk hotel te Hengelo.

Mei 2010 * 8 - 11: Indaba Beurs 2010, Albert Luthuli Convention Centre Durban (Zuid-Afrika). Meer info: www.indaba-southafrica.co.za.

April 2010 * 12: Airline Express Gelderland in Hotel Duiven te Arnhem. * 13: Airline Express Brabant op Eindhoven Airport.

Nieuws voor de agenda? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl. Kijk voor alle evenementen ook op www.reisburowebagenda.nl

www.reisburoactueel.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

3


Reisburo Actueel

Travel Topics As a service to our English readers Reisburo Actueel will publish the most important and notable news facts from the Dutch Travel industry also in English. Every week you will find this regular feature under the heading ‘Travel Topics’ in our trade journal. Do you also have news for this section? Let our editors know and send an email to reisburo@t-en-s-productions.nl.

Eindhoven Airport positive result Eindhoven Airport has closed 2009 with a number of 1.7 million passengers. This is a growth of 5% compared to 2008. The strong growth in both the third (+ 10% compared to 2008) and in the fourth quarter (19% versus 2008) caused that the lost in the first half year (-6%) was reversed in growth . The increase seen over the year, takes place primarily in the scheduled flights (8%). The number of passengers using holiday charter flights was 15% behind compared to last year.

Portugal getting more popular in The Netherlands Using snacks, a dance group, a fado singer and providing a lot of information Portugal is emphatically than ever present at the upcoming Vakantiebeurs. Portugal is “Gastland Europe” during the Fair. The holiday destination is showing a yearly growth of 5% during the last five years. Local representatives of the Algarve, Alentejo, Central Portugal, Porto, Northern Portugal, Madeira and the Azores are ready to enthusiastically inform the fair visitors about the many

holiday opportunities of their own personal area. The Holiday Fair will be held from Wednesday 13 to Sunday, January 17 in Utrecht, Jaarbeurs. This years theme is “Meet the Locals”, and who better than the locals from the 160 countries can advice visitors first handed on the intended holiday destinations.

Growing demand The growth in the last half year, is caused by a sharp increase of scheduled flights that started in the second half of the year. These new flights are a reaction to the abolition of the airline ticket tax which made airlines expand flights again from Eindhoven. “This growth contributes to increase the international accessibility of the Southeast of the Netherlands. This region is increasingly important to the Dutch economy. This fact again creates a growing demand for air travel to the region and this is resulting in a growing airport, “said Joost Meijs, General Director of Eindhoven Airport.

Vroege new Commercial Director Odysseus By January 1, Amel Vroege (58) is appointed as Commercial Manager of Odysseus Netherlands. “The succession of Marco Bijsterbosch and the appointment of Amel Vroege is the result of a careful selection procedure. His knowledge of the Dutch and International (tourist)markets in the intended target groups of

Odysseus, and his personal experience in both prosperous and less prosperous times, I see as a big plus in the current market. This gives me total confidence about this appointment”, said Etienne Van Camp, CEO of Odysseus.

Launch Finland charter The charter of Buro Scandinavia (conducted in collaboration with TUI) to the Finnish ski areas and Levi Ylläs was launched on December 20th with a fully booked flight to Kittilä. Passengers were warmly welcomed on arrival by Santa Claus and his reindeer. Besides the sweets handed out by Santa Claus, the pioneers of this flight were treated to a hot drink in the specially prepared ice bar. Special winter destination Product Manager Christiaan Obbink of Buro Scandinavia about the first charter: “We are incredibly pleased with the results achieved so far. The thirteen flights we offer this winter are almost fully booked. Only in January and March we still have some seats to sell. We all knew that Finnish Lapland is one of the most unique winter destinations in the world and we have worked hard to put down an excellent product. That the response is so overwhelming, despite the economic crisis, is a very positive sur-

4

prise! Next season we will expand the product and we will continue to offer Lapland at attractive prices. Given that the crisis is on its return and the enthusiastic stories of people who travel to Lapland this winter with us, we expect that the demand will be even higher next season.”

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Disma fair successful again Reisburo Disma organized this year for the ninth time the holiday Fair ‘Middle Brabant’ in Tilburg in the Willem II Stadium. Despite the wintry weather the Fair was well attended and visitors went looking for their ideal destination for summer 2010. All operators attending the fair in Tilburg presented their latest holiday offers for the new season. Furthermore Reisburo Disma offered a special contest with nice prices to celebrate the 25th anniversary of the travel agency this year.


Reisburo Actueel

‘Het reisbureau is geen aflopend sprookje’ Op www.reisburoactueel.nl kan iedere week worden gestemd op de ‘Stelling van de Week’. De redactie van Reisburo Actueel peilt hiermee de mening van de reisbranche. Naast het stemmen is het mogelijk je mening achter te laten. De stelling van vorige week was: Het reisbureau is een aflopend ‘sprookje’. Een kleine meerderheid, 56% van de stemmers op www.reisburoactueel.nl, was het oneens met de stelling. Een kleine minderheid, 44% van de stemmers, was het oneens met de stelling. Reageren kan via www.reisburo actueel.nl of door te mailen naar reisburo@t-en-s-productions.nl. *D  iana: ‘De reisbranche is nooit een sprookje geweest, het is altijd keihard werken. Het is leuk en gevarieerd werk. Het is steeds knokken om de klant op het reisburo te laten boeken, maar dat luk nog steeds’. * Rebecca: ‘Helemaal eens met bovenstaand! Niets van waar, dat het een sprookje is. En zeker niet dat het aflopend is, de laatste tijd komen steeds meer klanten terug van het internet; het is onduidelijk, kost veel te veel tijd, gegevens kloppen niet en vage touroperators vallen om met bosjes. Reden genoeg voor het vertrouwde reisbureau! Daarnaast: een computer geeft je geen advies en leuke inside tips…’ * Anja: ‘Ik denk dat er niet wordt bedoeld dat werken op een reisbureau een sprookje is.. Volgens mij gaat het erom dat een reisbureau vroeger iets bijzonders was, een plek waar je heen kon om je hele vakantie te laten plannen. Tegenwoordig kunnen klanten dat allemaal zelf vanaf hun computer, terwijl wij nu nog harder moeten werken om die klant niet alleen met een tas vol gidsen naar buiten te laten lopen..’

Eliza was here opent kantoor in België Online reisorganisatie Eliza was here gaat vakanties in België verkopen. Zij is sinds 2004 werkzaam op de Nederlandse markt en biedt winterzon- en zomerzonvakanties in het Middellandse Zee gebied en de Canarische eilanden. De organisatie specialiseert zich in het aanbieden van betaalbare vakanties naar authentieke landhuizen, boerderijen, finca’s en andere bijzondere vakantieadresjes waarbij rust en kleinschaligheid centraal staan. ‘Waar iedereen rechts afslaat, gaat Eliza linksaf,’ aldus het credo van de reisorganisatie. ‘Wij plakken geen ‘punt be’ achter onze Nederlandse website maar pakken het professioneel aan met een op Belgische consumenten gerichte website, een eigen kantoor in Antwerpen (Deurne) en Belgisch personeel,’ aldus Eliza was here directeur Koen Everink.

Belgische reisvoorwaarden Na de afgelopen jaren met succes in Nederland geopereerd te hebben, slaat Eliza was here haar vleugels in België uit. ‘Onze groeiambitie implementeert dat wij ook buiten onze eigen landsgrenzen actief worden,’ stelt Everink. ‘Uiteraard is België dan een logische eerste stap. Een redelijk aantal Nederlandse reisorganisaties bieden hun vakanties in België waarbij hun Belgische website gewoon doorlinkt naar de Nederlandse .nl site. Wij pakken het grondiger aan met een eigen vestiging, Belgisch personeel, Belgische webteksten en Belgische

reisgaranties.’ Zonder enige promotie kreeg Eliza was here de laatste jaren al de reserveringen uit België. Everink: ‘Het vakantieconcept spreekt hen ook aan en er zijn vrijwel geen andere reisorganisaties die ons type accommodaties met bijhorend prijsniveau aanbieden.’ Ver weg van frietkot ‘Bij veel mensen roepen onze zonbestemmingen associaties op met massatoerisme - dat is deels terecht,’ aldus Eliza was here directeur Koen Everink. ‘Weg van de gebaande paden, hotelfabrieken en frietkotten wemelt het er van gebieden waar je niet over andere toeristen struikelt en dáár zitten wij.’ In het vakantiepakket zit daarom altijd een huurauto zodat men kan gaan en staan waar men wil.

Extra services ArkeFly boekbaar Alle extra services van ArkeFly zijn nu boekbaar voor alle passagiers. De extra services kunnen dus nu ook geboekt worden door lijndienstpassagiers van de airline. Voorheen waren deze services voorbehouden aan passagiers die met ArkeFly reizen als onderdeel van een pakketreis. Elke passagier kan nu online een stoel reserveren, inchecken, een DuoSeat of een maaltijd reserveren en gebruik maken van de Lounge op Schiphol. De extra services van ArkeFly zijn boekbaar op www.vliegmetdesmile. nl en zijn tussen drie weken en drie dagen voor vertrek te reserveren. Star Class passagiers kunnen gratis een stoel reserveren en online inchecken. Vanaf € 5 per enkele reis reserveert de passagier online een plek aan het raam, juist aan het gangpad of met nét iets meer beenruimte. Ook kunnen er meerdere stoelen naast elkaar gereserveerd worden zodat het hele reisgezelschap bij elkaar zit. Online inchecken Vanaf drie weken voor vertrek kan de passagier online inchecken. Deze service wordt in eerste instantie aangeboden op alle vluch-

ten vertrekkend vanaf Schiphol, met uitzondering van de vluchten naar Cuba (Holguin en Varadero), Mexico (Cancun) en Jamaica (Montego Bay). In een later stadium zal deze service uitgebreid worden naar vluchten aankomend op Schiphol. De passagier maakt kosteloos gebruik van deze service als hij een (betaalde) stoelreservering heeft gemaakt. Zonder deze stoelreservering wordt de online check-in service niet aangeboden. Met deze service is het mogelijk om in combinatie met een stoelreservering vanaf € 25 een of meerdere extra stoelen naast de eigen stoel te reserveren, mits beschikbaar. ArkeFly biedt hiermee de passagier meer comfort en ruimte tegen een aantrekkelijk tarief. De passagier ont-

vangt 48 en 24 uur voor vertrek een e-mail of zijn verzoek voor een extra stoel is gehonoreerd. Als er geen DuoSeat beschikbaar is, ontvangt de passagier automatisch zijn geld terug. Deze service wordt aangeboden op vluchten met vertrek vanaf Schiphol en met vertrek vanuit Kathmandu (Nepal).

Vroege nieuwe commercieel directeur Odysseus Per 1 januari 2010 is Amel Vroege (58) benoemd tot Commercieel Manager van Odysseus Nederland. ‘Aan de opvolging van Marco Bijsterbosch en de benoeming van Amel Vroege is een zorgvuldige sollicitatieprocedure vooraf gegaan. Zijn toeristische kennis van de Nederlandse en internationale markten in de door Odysseus beoogde doelgroepen alsmede zijn persoonlijke ervaring in zowel voorspoedige als minder voorspoedige tijden, zie ik in de huidige marktomstandigheden als een plus. Deze hebben mij met het volste vertrouwen tot deze benoeming doen besluiten’, aldus Etienne van Camp, algemeen directeur van Odysseus. Opwaartse lijn Speerpunt hierbij voor de komende tijd wordt het verder uitrollen van het online boekingssysteem voor de reisagenten inclusief een leuke incentive. Het opvragen van prijzen en beschikbaarheid en het maken van hotelboekingen uit de World brochure is reeds mogelijk via www.odysseus.nl/agent. Dagelijks worden nu de hotels uit de nieuwe Citybreaks en Mediterranee brochures (verspreiding brochures eind januari) toegevoegd en er wordt gewerkt aan een koppeling met de vluchten via Galileo. Het Odysseus product 2010 wordt

gepresenteerd in vijf brochures: World (exotische stranden & prive-rondreizen), Afrika, Cruises, Citybreaks en Mediterranee. Vroege: ‘Het verder verstevigen van de relatie met de Nederlandse reisbureaus en het uitbouwen van de naamsbekendheid van Odysseus in Nederland, zijn en blijven de primaire doelstellingen. Ik heb een enthousiast team aangetroffen en een prachtig luxeproduct en ik ben ervan overtuigd dat de opwaartse lijn in zowel aantal boekingen als omzet in 2010 doorgezet gaat worden bij Odysseus.’

Amel Vroege, per 1 januari Commercieel Manager van Odysseus Nederland.

Wekelijkse Guernsey charter vanaf Rotterdam Vanaf begin mei wordt Guernsey weer rechtstreeks aangevlogen vanuit Rotterdam. De vlucht wordt uitgevoerd door VLM en aangeboden door de touroperators Sunair en Buro Britain. Er was al een met Jersey gecombineerde charter naar Guernsey, maar de capaciteit voor het populaire Guernsey was ontoereikend. Reden voor Sunair en Buro Britain om komend seizoen een wekelijkse zaterdagvlucht exclusief naar Guernsey in te zetten. Oase Guernsey is weliswaar klein, maar de mogelijkheden zijn talrijk. Sunair bijvoorbeeld heeft een zeer breed aanbod op deze bestemming, én de zustereilanden Herm en Sark. Naar deze oases van rust biedt Sunair

excursies, boottickets en er zijn ook overnachtingsmogelijkheden. De autoloze eilanden bieden een ‘terug in de tijd’ ervaring te midden van de ongerepte natuur. Arrangementen Het aanbod op Guernsey zelf is zeer divers. Populair onder Nederlanders zijn de diverse ‘self catering’ accommodaties zoals appartementen en cottages. Maar ook zijn hier campings en natuurlijk hotels in diverse categorieën. Het is een eiland bij uitstek voor fiets- en wandelliefhebbers. Sunair speelt hier op in met het aanbieden van wandelarrangementen en/of fietshuur.

Vooraf maaltijd bestellen Op de vliegtrajecten tussen Nederland en de Canarische Eilanden, Egypte en Jordanië kan de passagier een warme maaltijd vooraf bestellen die tijdens de vlucht geserveerd wordt. Aan boord heeft de passagier keuze uit de snacks van het ArkeFly Café assortiment. De Lounge op Schiphol is voor elke passagier van ArkeFly beschikbaar. Economy en Comfort Class passagiers boeken de Lounge op Schiphol al voor € 22 per persoon. Er mag maximaal drie uur gebruik worden gemaakt van de voorzieningen: snacks en (alcoholische) drankjes, relaxruimte, tv en internet. De Lounge bevindt zich in terminal 3. Deze service is inbegrepen voor klanten van de Star Class van ArkeFly.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

5


• Servië  lanceert ‘Green Serbia’ Pagina 8

Special: Programma Vakdag 2010

•O  ostenrijk rekent op veel vaste klanten Pagina 8

Pagina 11

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche - 19e jaargang - nummer 1 - 7 januari 2010

Aantrekkelijke primeurs op jubilerende Vakantiebeurs 2010 De Vakantiebeurs bestaat in 2010 veertig jaar en pakt stevig uit met 1600 deelnemers uit meer dan 160 landen en speciale jubileum activiteiten. Om invulling te geven aan het beursthema ‘Meet the Locals’ laten exposanten speciaal voor de beurs duizenden lokale experts overvliegen om de bezoekers uit de eerste hand te kunnen informeren over populaire vakantiebestemmingen.

Om invulling te geven aan het beursthema ‘Meet the Locals’ laten exposanten speciaal voor de beurs duizenden lokale experts overvliegen om de bezoekers uit de eerste hand te kunnen informeren over populaire vakantiebestemmingen.

Reisbranche: duurzaam toerisme ANVR-reisondernemingen, maatschappelijke organisaties en de overheid zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan binnen het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Zij willen met elkaar de komende jaren een flinke bijdrage leveren aan het verder verduurzamen van de internationale toeristische sector en duurzaam toerisme bij consumenten bevorderen. Om de toeristische sector te verduurzamen voeren reisondernemingen en maatschappelijke organisaties in samenwerking met IDH concrete activiteiten uit op toeristische bestemmingen waarbij sociale en ecologische knelpunten worden aangepakt. Hierin wordt samengewerkt met o.a. Travel Foundation Nederland en ECEAT (European Center for Eco and Agro tourism). Stimuleren De eerste stap van deze coalitie is gericht op het stimuleren van de hotelaccommodaties om beter om te gaan met aspecten als milieu, natuur, cultuur en de lokale bevolking. Met acht ANVRtouroperators (Baobab Reizen, De Reisspecialisten Groep, Fox Vakanties, Kuoni, Oad Groep, Sawadee Reizen, SNP Reizen en TUI Nederland) is dit najaar een pilot gestart voor het verduurzamen van ongeveer 1000 accommodaties in Brazilië, Egypte, Kenia, Tanzania, Thailand en Turkije. Daarna worden ook andere landen en ANVR-touroperators betrokken om meer accommodaties te verduurzamen. De verwachting is dat de consument hiermee makkelijker en sneller zal kiezen voor gecertificeerde duurzame accommodaties uit het totaalaanbod van de touroperators.

Met bijzondere presentaties van de twee gastlanden, Indonesië en Portugal, en het South Africa Village, mede vanwege het WK voetbal in 2010, heeft de Vakantiebeurs primeurs. Nog enkele noviteiten: een grootse overdekte camping, in een complete hal, en de themaroute ‘Family & Fun’, met geselecteerd aanbod voor gezinnen met jonge kinderen. Initiatieven die samen met andere, beproefde activiteiten garant staan voor het succes van ‘s werelds grootste consumentenreisbeurs. Populairder Vijf beursdagen lang worden in het Reistheater Europa in hal 7 boeiende themapresentaties over Europese vakantielanden gegeven. Het Wereld aan je Voeten Plein in hal 3 staat in het teken

van wereldse bestemmingen. Het theater is ingericht in een stijl die ’40 jaar Vakantiebeurs’ ademt. Op de Wereldmarkt in hal 2 worden Fair Trade producten van over de hele wereld aangeboden. Grote publiekstrekker wordt ongetwijfeld de ‘Diski Dans’, gebaseerd op voetbalbewegingen en het ritme van de Zuid Afrikaanse volksdansen. De verwachting is dat deze dans ten tijde van het WK een wereldwijde hype gaat worden. Ook kamperen wordt onder vakantiegangers steeds populairder. Aanleiding om hal 12 volledig in te richten als complete overdekte camping. Het vernieuwende, comfortabele kamperen staat hier centraal en de beursbezoekers kunnen de unieke campingsfeer, het gezonde buitenleven, de vrijheid en gezelligheid aan den lijve ervaren.

Verder in dit nummer... • Bezoek Amerika Paviljoen’ op Vakantiebeurs groter dan ooit. Pagina 8 • Plattegrond Vakantiebeurs 2010. Pagina 11 • Zuid-Afrika richt spotlights op WK voetbal. Pagina 11 • België kan bogen op verdubbeld bezoek uit Nederland. Pagina 11

Voorlichtingscampagne Gezondopreis.nl Gezond op Reis is in 2010 opnieuw hoofdsponsor van de Vakantiebeurs. De voorlichtingscampagne ‘Gezond Op Reis’, waarin wordt verwezen naar de website www.GezondOpReis.nl en www.LCR. nl is met circa 500.000 bezoekers op jaarbasis niet meer weg te denken in het voorlichtingstraject voor reizigers. Gezondopreis.nl wil dat de reiziger zich nog beter bewust wordt van de risico’s die men loopt tijdens een reis. Jaarlijks reizen ruim 1,5 miljoen Nederlanders naar verre bestemmingen voor hun vakantie of werk. Risicogebieden voor infectieziekten liggen niet alleen in (sub)tropische landen zoals in Azië, Afrika of Midden-Zuid Amerika. Dichtbij op 3 uur vliegen in Turkije, Egypte of Marokko, maar ook in enkele Oost-Europese landen kunnen de hygiënische omstandigheden slecht zijn en een bedreiging vormen voor de gezondheid.

kappersbezoek, manicure of pedicure behandeling niet direct zien als een risicovolle activiteit, maar de kans op wondjes met als gevolg hepatitis B tijdens een dergelijke behandeling is wel degelijk aanwezig. Het risico op infectieziekten is dus niet alleen afhankelijk van de bestemming, maar ook van wat de reiziger doet of overkomt tijdens een reis. De ‘Gezond op Reis’ informatie staat onder redac-

tie van een groep Nederlandse deskundigen op het gebied van infectie- en tropische ziekten. ‘Gezond op Reis’ is een samenwerking tussen GlaxoSmithKline en deskundige organisaties zoals het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de Gemeentelijke Gezondheid Dienst (GGD), Travel Clinic Rotterdam, het Tropencentrum en vaccinatiecentra.

Risicovol Daarnaast wordt steeds vaker deelgenomen aan activiteiten die een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid doordat ze een infectierisico met zich meedragen (ongeval bij raften of toeren met een brommer of scooter). Echter veel reizigers zullen een

Nederlanders belangrijk voor Indonesië De Nederlandse vakantieganger is nog steeds belangrijk voor de toeristische markt van Indonesië. Dat vloeit nog steeds voort uit de nauwe banden, die tussen beide landen bestaan. Het aantal vakantiegangers vanuit Nederland is tot 2008 steeds groeiende geweest. Indonesië ligt bij veel Nederlanders nog na aan het hart. Bij de specialisten op de beurs met reizen naar deze droombestemming kan kennis worden gemaakt met de gevarieerde toeristische attracties die het land te bieden heeft. Meest bezocht Deskundige vertegenwoordigers van de verschillende vakantieregio’s weten het juiste antwoord op alle vragen, geven tips en tricks, de do’s en de don’ts. De door Nederlandse

vakantiegangers meest bezochte eilanden zijn nog steeds Java, Sumatra, Bali en Sulawesi. Lange verblijfsduur De Nederlandse vakantieganger is van oudsher belangrijk voor de toeristische markt van Indonesië, voortvloeiend uit de eeuwenoude nauwe banden tussen beide landen. Het aantal vakantiegangers uit Nederland nam tot en met 2008 steeds toe, maar stagneerde vorig jaar vanwege de wereldwijde economische malaise. Voor Indonesië is van belang dat de Nederlandse toerist nog steeds een relatief lange tijd in dit land doorbrengt, met een gemiddelde verblijfsduur van meer dan drie weken.

Franse muziek De bezoekers van het Frankrijk Paviljoen op de Vakantiebeurs 2010, mogen dit jaar zelf bepalen welke muziek wordt gedraaid. Een professionele DJ zal tijdens de beurs, van 13 t/m 17 januari as. in de Jaarbeurs Utrecht, elke dag Frans(talige) nummers draaien die door de bezoekers zelf kunnen worden aangevraagd. Op de stand van het Frans Bureau voor Toerisme kunnen bezoekers verzoekplaatjes aanvragen die aan de DJ worden doorgegeven. Van ballades tot trendy top40 hits, van Franse fluisterliedjes tot technotronic, alles wordt gedraaid. Wil men er zeker van zijn dat zijn/haar favoriete lied wordt gedraaid tijdens de beurs, dan is het bovendien mogelijk om deze al vóór 13 januari door te geven per e-mail aan info.nl@franceguide.com.

Verburg opent beurs Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verricht vanuit haar portefeuille Recreatie Nederland samen met Marthinus van Schalkwyk, minister van Toerisme van ZuidAfrika de officiële opening van de Vakantiebeurs 2010.


Reisburo Actueel

‘Bergen en meren’ van toeristisch Zwitserland

‘Bezoek Amerika Paviljoen’ op Vakantiebeurs groter dan ooit

Hoofdthema van de Zwitserse toeristische campagne voor 2010 is ‘Bergen en Meren’ met speciale aandacht voor de vele wandelmogelijkheden die het land te bieden heeft.

Onder de slogan ‘Discover America’ zijn op de Vakantiebeurs 2010, van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari, veel Amerikaanse reisorganisaties present om potentiële vakantiegangers naar deze verre bestemming op alle mogelijke manieren van dienst te zijn.

Lokale exposanten uit de diverse kantons brengen de bezoekers van de Vakantiebeurs, van 13 tot en met 17 januari in Jaarbeurs Utrecht alle mogelijkheden onder de aandacht op het gebied van wandelen, fietsen, treinreizen, stedentrips maar ook zakelijk bezoek. De promotiecampagne wordt voortgezet op de website www.myswitserland. com. Deze bevat veel wandeltips en dagtrips voor de gemiddelde wandelaars bijvoorbeeld. Met ‘Via Storia’, het project voor cultuurhistorische wandelroutes, verwierf Zwitserland in 2009 een prijs voor innovatief duurzaam toerisme. Houten koekjes In de Zwitserse stand kunnen de bezoekers zich uitleven met ‘houten koetjes’ stapelen. Het is

een speelse manier om kennis te maken met alle toeristische troeven van het land. Het hout van de koeien, gesitueerd op een groene Alpenweide, staat symbool voor bossen en natuurvriendelijkheid. Ook alle meubilair in de grote Zwitserse stand op de Vakantiebeurs is vervaardigd van hout. Tijdens de Vakantiebeurs is ook speciale aandacht voor het routenetwerk Zwitserland Mobiel; complete arrangementen voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, skaters en kanovaarders met de mogelijkheid van vervoer van bagage. Alle lange afstandsroutes van dit routenetwerk Zwitserland Mobiel kunnen ook per elektrische huurfiets gemaakt worden, want het zogenaamde e-biken is een ware trend geworden in Zwitserland.

Het optimisme van de Amerikaanse standhouders is groot en het ‘Bezoek Amerika Paviljoen’ is ruimer bezet dan ooit. De vele liefhebbers kunnen hier alvast in de sfeer komen van de Stars & Stripes en de ‘American Dream’ en genieten van een smakelijk Amerikaans biertje, een grote diet Coke of een heerlijke ‘burger’. Persoonlijk Tal van in Noord-Amerika gespecialiseerde reisorganisaties zullen zich in het paviljoen aan de bezoekers presenteren met de meest uiteenlopende reisbestemmingen. Speciaal ingevlogen exposanten geven uit de eerste hand persoonlijk informatie over de zeer afwisselende toeristische mogelijkheden van het immense, door schitterende kusten omzoomde Noord-Amerikaanse continent, met verlokkende prairies, gebergten, nationale parken en indrukwekkende steden.

Onder de slogan ‘Discover America’ zijn op de Vakantiebeurs veel Amerikaanse reisorganisaties present om potentiële vakantiegangers naar deze verre bestemming op alle mogelijke manieren van dienst te zijn. Het optimisme van de Amerikaanse standhouders is groot en het ‘Bezoek Amerika Paviljoen’ is ruimer bezet dan ooit.

Oostenrijk rekent op veel vaste klanten Alle toeristenregio´s van Oostenrijk presenteren zich dit jaar op de Vakantiebeurs 2010, van 13 tot en met 17 januari in Jaarbeurs Utrecht. De beursbezoekers kunnen in het Oostenrijkse Paviljoen persoonlijk in gesprek met de ´Einheimers’ die uit eerste hand alle toeristische troeven en attracties van de talloze bestemmingen in hun land met veel enthousiasme aanprijzen. Wat hen bindt zijn de heerlijkheden van de Oostenrijkse kleine keuken, de vele soorten koffie, de taartjes zoals Sachertorte en Apfelstrudel, Kaiserschmarre, natuurlijk de Bratwurst met Sauerkraut en andere lekkernijen die een vakantie in Oostenrijk voor de vaste gasten zo vertrouwd maken. De lekkernijen zijn ook letterlijk een voorproefje voor degenen die voor het eerst kennis maken met het land van bergen, meren en groene alpenweiden. Trouw bezoek Oostenrijk kan jaarlijks rekenen

Een flamboyante Cubaanse dansgroep in volle actie.

Primeur: WelkominCanada.nl paviljoen eerste keer op beurs Het WelkominCanada.nl paviljoen, dat dit jaar op de Vakantiebeurs wordt gelanceerd, zal dé plek worden om Canada te leren kennen. De veertien participanten in het paviljoen staan klaar voor iedereen die de ’Canadian Way of Life’ wil ontdekken. Niet alleen praktische reisinformatie maar inspirerende verhalen, indrukwekkende beelden en handige vakantietips komen aan bod. Het WelkominCanada.nl paviljoen komt voort uit het Canada Marketing Commitee. Het CMC werd in 2005 opgericht op initiatief van twaalf Nederlandse reisorga-

8

nisaties, nadat het Canadees verkeersbureau haar activiteiten op de Nederlandse markt had beëindigd. De website WelkominCanada.nl is een van de initiatieven van het CMC. De website is bedoeld als platform waar zowel de reisagent als de consument zich kan laten informeren èn inspireren over de toeristische mogelijkheden die Canada biedt. Partijen met het nieuwe WelkominCanada.nl paviljoen op de Vakantiebeurs wordt de volgende stap genomen. Alle participanten in het paviljoen zijn tevens sponsor van het CMC en de website.

op een groot aantal vaste klanten. Dat trouwe bezoek blijkt ook uit de cijfers, die ondanks de ongunstige economische omstandigheden redelijk stabiel zijn gebleven. In 2008 werd een record gevestigd van bijna 3,6 miljoen overnachtingen, het hoogste aantal sinds 1992. Het aantal aankomsten bedroeg liefst 613.414, waarmee het vorige aankomstrecord van 1989 werd overtroffen. Met die cijfers was te verwachten dat het toerisme in 2009 een daling zou laten zien. Dat is reuze meegevallen. De maand september was zelfs zo goed dat in de zomer slechts een half procent

hoeft te worden ingeleverd. Het komende jaar wordt in Oostenrijk vooral het thema cultuur tot uiting gebracht, zowel in de winter- als zomerperiode. Buiten de witgevormde skihellingen heeft Oostenrijk in de steden, maar ook in de bergen veel cultureels te bieden. Oudheidkamers, die een beeld geven van het leven in de bergen door de eeuwen heen, concerten waarbij kan worden genoten van de kwaliteit van de lokale musici. In de grotere steden is van alles te ervaren op het gebied van eeuwenoude cultuur: muziek, architectuur, stedenbouw, geschiedenis, kunsten.

Macedonië wederom op Vakantiebeurs: snelle ontwikkeling toerisme Macedonië presenteert zich dit jaar voor het tweede opeenvolgende jaar met een eigen stand op de Vakantiebeurs in Utrecht. Ook het afgelopen jaar heeft het toerisme in Macedonië zich in snel tempo verder ontwikkeld. Macedonië staat bekend om haar rijke cultuurhistorie, ongerepte natuur en vele meren, waaronder het Meer van Ohrid. Ook het wijntoerisme is de laatste jaren sterk in opkomst. In 2010 gaat Macedonië zich weer nadrukkelijk richten op de Nederlandse toerist, die steeds vaker de weg weet te vinden naar dit nog relatief onbekende Balkanland.

de jaren ’90 hier een einde aan. De laatste jaren weet de Nederlandse toerist het land echter weer te herontdekken. Ook touroperators weten langzaam hun weg naar dit land in de Balkan weer te vinden.

Jaren ‘30 Macedonië is lange tijd een zeer geliefd vakantieoord geweest voor vele Nederlanders. Het land, met name de stad Ohrid, werd in de jaren ’30 al beschreven door de Nederlandse schrijver A. Den Dolaard, waardoor een buitengewone belangstelling van de Nederlandse toerist voor het land ontstond. Helaas maakten de oorlogen in de Balkan van

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Nederlandse touroperators Macedonië wil zich komend jaar weer actief op de Nederlandse markt gaan richten. Daarom zullen het komende jaar verschillende persreizen en studiereizen naar Macedonië georganiseerd worden. Initiatieven om reisproducten rondom Macedonië te ontwikkelen, worden onder bepaalde voorwaarden tevens financieel ondersteund door de Macedonische overheid.


Reisburo Actueel

Colombiaanse muziek en dans in CBI paviljoen Servië lanceert campagne ‘Green Serbia’ paviljoen. Daar is ook weer het Colombia is een van de nieuwste landen die onder auspiciën van de dienst CBI van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking zijn uitgenodigd om voor het eerst op de Vakantiebeurs hun toeristische troeven te etaleren. Het Zuid-Amerikaanse land zal met muziek en dans de aandacht op zich vestigen van de Nederlandse vakantiegangers, die in persoonlijke gesprekken met de speciaal overgekomen lokale vakantie experts een goed beeld krijgen voorgeschoteld van de schatkamer aan toeristische mogelijkheden in Colombia. Mogelijkheden Vakantie in Colombia betekent bijna overal een kennismaking met

de oude Spaanse cultuur in taal, de architectuur van historische binnensteden en de authentieke gebruiken uit het koloniale verleden. Ingrediënten die heel duidelijk aanwezig zijn de provinciale hoofdstad Cartagena aan de westkant van het immens grote land. Deze kustplaats herinnert evenals het noordelijker gelegen Santa Marta overal aan de vergane glorie van de Spaanse kolonie. Het CBI presenteert zich op de Vakantiebeurs in het welbekende

populaire podium met optredens van Rwandese danseressen in afwisseling met Colombiaanse muzikanten. Bestemmingen Naast Colombia exposeren Madagaskar, Armenië, Bolivia, Bosnië Herzegovina, Georgië, Mali, Ghana, Mozambique, Zambia, zuidelijke Afrika, Burkina Faso, Ecuador, Moldavië en Benin. Keurrijke en exotische bestemmingen met onbekende toeristische mogelijkheden die door standbemanning persoonlijk bij de bezoekers onder de aandacht worden gebracht.

Servië wil zich profileren als aantrekkelijke vakantiebestemming voor natuurvakanties en aktieve vakanties. Daarom zet Servië in 2010 aktief in op het thema “Green Serbia”. De aftrap van de nieuwe campagne zal op de Vakantiebeurs in Utrecht gegeven worden. Inmiddels hebben meer dan twintig touroperators en reisagenten Servië weer in hun reisprogramma’s opgenomen. In 2010 zullen in Nederland en België tevens de eerste georganiseerde fietsreizen langs de Servische Donau aangeboden worden. Afgelopen jaar heb-

ben verschillende touroperators en journalisten op uitnodiging van de Nationale Organisatie voor Toerisme voor Servië een bezoek gebracht aan dit land. Ook komend jaar zullen weer enkele persreizen en studiereizen naar Servië georganiseerd worden.

Echte kampeerbeleving op Vakantiebeurs 2010 Op de Vakantiebeurs kan in al zijn facetten het kamperen worden beleefd in hal 12, die is omgetoverd tot een grote, moderne camping inclusief speelmogelijkheden, wasplaats, toiletgebouw en alle andere faciliteiten die op een moderne kampeergelegenheid te vinden zijn.

Het Wereld aan je Voeten Plein in hal 3 staat helemaal in het teken van wereldse bestemmingen. Luisterend naar een presentatie in het theater op het plein of met een smakelijk hapje in het aangrenzende Indonesisch restaurant zullen de beursbezoekers zich hier kilometers van huis wanen. Het theater is ingericht in een stijl die ’40 jaar Vakantiebeurs’ ademt.

Wereldkampioenschap Knikkeren op Vakantiebeurs De West-Franse regio Poitou-Charentes organiseert dit jaar het Wereldkampioenschap Knikkeren tijdens de vakantiebeurs. Professionele knikkeraars geven demonstraties en bezoekers mogen een potje meespelen. Knikkeren wordt steeds populairder onder zowel kinderen als volwassenen. Bijna iedere stad in Nederland heeft inmiddels een jaarlijks knikkerkampioenschap. Daar

speelt Poitou-Charentes slim op in met dit Wereldkampioenschap knikkeren, door deze populaire activiteit bij haar stand aan te bieden.

Australië en Nieuw-Zeeland mogen zich traditioneel verheugen in de belangstelling van veel beursbezoekers.

MSC Cruises in stijl op de Vakantiebeurs

België kan rekenen op Nederlanders België is toeristisch veelzijdig, gemoedelijk, dichtbij en geliefd bij de Nederlanders. Dat komt ook duidelijk tot uiting tijdens de Vakantiebeurs 2010, van 13 tot en met 17 januari. De bezoekers van de Belgische presentatie in hal 11 van Jaarbeurs Utrecht worden hartelijk verwelkomd door de deskundige Waalse en Vlaamse exposanten, waaronder Walter Vanstraelen die het bezoek aan België al vijfentwintig jaar promoot.

Op de grote overdekte camping komen de beursbezoekers op speelse wijze in aanraking met de relaxte sfeer die het kamperen met zich meebrengt en met de nieuwste middelen en mogelijkheden die de liefhebber van ‘vrijheid in het groen’ tegenwoordig ten dienste staan. De exposanten demonstreren hoe eenvoud en luxe in het groene landschap met plezier kunnen worden gecombineerd. De echte beleving van het kamperen op de Vakantiebeurs wordt extra gestimuleerd door de ANWB die workshops organiseert en, samen met de specialisten van Bovag, technische informatie verstrekt. Glamping Het kamperen mag zich verheugen in een grote en toenemende populariteit. Van het moeizame omkleden, koken en slapen in een kleine tent groeit deze vorm van toerisme steeds meer uit tot een luxe vakantieleventje in caravan, camper of vaste staanplaats. De Fransen hebben er zelfs al een mooi Engels woord voor uitgevonden: glamping, een samentrekking van glamour en camping. Wel gebleven is de speciale sfeer van het buitenleven,

die nog steeds voelbaar is in de meer complete vormen van kamperen. De behoefte aan luxe blijkt in het bijzonder uit de vraag naar grotere bedden met goede matrassen voor caravan en kampeerauto, meer loopruimte in de slaapkamer, aparte badkamers, airconditioning, luxer ingerichte keukens en een ruim terras voor de comfortabele stacaravan, lodge of houten vakantiehuis. Frankrijk gewild Het kamperen heeft het in het afgelopen jaar deels gewonnen van de verre vliegvakantie. Dit blijkt uit een onderzoek van Eurocamping, die de mogelijkheden van meer dan achtduizend campings in Europa etaleert via een website. Acht miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland surften hier dit jaar naartoe, een miljoen meer dan in 2008. Frankrijk blijkt het meest gewilde kampeerland voor de Nederlander, gevolgd door Duitsland en Italië. In eigen land is Gelderland veruit favoriet. Naar schatting kampeerden het afgelopen jaar 2,7 landgenoten in het buitenland en verwacht wordt dat dit aantal in 2010 zal stijgen tot 2,8 miljoen.

De markante en vriendelijke Vanstraelen, die na de beurs met pensioen gaat, kon aan het begin van zijn loopbaan nog optreden als ‘mister België’, maar de laatste jaren is sprake van een opsplitsing van het Belgisch Verkeersbureau in een Vlaams bureau in Den Haag en een Waals-Brussels bureau in Haarlem. In de afgelopen kwart eeuw zag Walter Vanstraelen het aantal overnachtingen van Nederlanders in België groeien van vijf naar tien miljoen. De verdeling tussen Vlaanderen en WalloniëBrussel viel aanvankelijk nog sterk uit in het voordeel van de Vlamingen die 65 procent van alle overnachtingen boekten. Nu is dat gelijk.

MSC Cruises neemt een prominente positie in tijdens de beurs. Tijdens de vakdag, welke plaatsvindt op dinsdag 12 januari, nodigt MSC Cruises je uit bij de stand van de toonaangevende cruiserederij. MSC Cruises vertelt hier, onder het genot van een overheerlijke Italiaanse kop koffie, over de novi-

teiten, persactiviteiten en ludieke evenementen die in het nieuwe kalenderjaar op het programma staan. Met uitbreiding van de vloot, aanbiedingen en uiteraard veel evenementen kijkt MSC met opgeheven hoofd naar de toekomst.

Onder de noemer ‘culturele hoofdstad van Europa’ trekt het Duits Verkeersbureau alle registers open om het nieuwe Ruhrgebied onder de aandacht te brengen. De stad Duisburg, de officiële culturele hoofdstad van het land, speelt ook een belangrijke rol in het totaalprogramma dat vooral is bedoeld om de grootse omschakeling van het historische gebied, van morsige industriële regio tot groen hart van midden Duitsland, te benadrukken.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

9


Reisburo Actueel

Panama brengt toeristische geheimen onder de aandacht Op de Vakantiebeurs geeft een Panamese dansgroep dagelijks voorstellingen, uitgevoerd in stevige ritmes, die getuigen van passie, vrolijkheid en humor. De dansen verbeelden de achtergrond van Panama, een land met overheersend junglegroen en regenwoud, sinds de zestiende eeuw overheerst door Spaanse en later Engelse veroveraars. Hun show dient het opkomende toerisme in dit land met een Spaanse cultuur, dat vooral leeft van het befaamde Panamakanaal en de economische agglomeratie daaromheen. Toerisme was eigenlijk geen noodzaak voor de ruim drie miljoen inwoners die een oppervlakte van twee keer Nederland tot hun beschikking hebben. Panamese exposanten onthullen op de Vakantiebeurs, van 13 tot en met 17 januari 2010 in Jaarbeurs

Panamese exposanten onthullen op de Vakantiebeurs de toeristische geheimen van deze voor velen nog onbekende Centraal-Amerikaanse bestemming. Panama City is het economische hart van het land, dat dankzij prachtige stranden, groene wouden, historische plekken, speelse resorts en ontmoetingen met Indianen voor vakantiegangers veel te bieden heeft.

Utrecht, de toeristische geheimen van deze voor velen nog onbekende Centraal-Amerikaanse bestemming. Panama City is het economische hart van het land,

dat dankzij prachtige stranden, groene wouden, historische plekken, speelse resorts en ontmoetingen met Indianen voor vakantiegangers veel te bieden heeft.

Wensenboom voor SOS Kinderdorp in Tibet Reisorganisatie Sawadee plaatst tegenover de stand in hal 2 van Jaarbeurs Utrecht een Tibetaanse wensenboom. In deze boom kunnen de beursbezoekers een wensbriefje hangen, te koop op de stand, en een wens voor de toekomst formuleren. De opbrengst van deze sympathieke actie gaat naar het SOS kinderdorp bij Lhasa in Tibet. De meest originele wens wordt beloond met een reis naar Tibet voor twee personen. Een van de juryleden is oud-voetbalinternational Hans van Breukelen. Volgens Jacco Holterman van Sawadee is de boom groot genoeg om vele honderden wensen in op te hangen. De wensenboom is een oosters gebruik als onderdeel van de levensopvatting, vooral in Japan en China, maar ook in Turkije, en zijn terug te vinden op dorpspleinen. Voorbijgangers kunnen papiertjes met een diepere wens in de takken hangen. Doorgaans komt deze voort uit het verlangen een beter mens te zijn, gezond door het leven te gaan en in harmonie met de medemens te leven.

Meet Kenia

Lokale exposanten uit de vakantiebestemmingen zelf geven deskundig advies aan beursbezoekers. Thema van de Vakantiebeurs 2010 is ‘Meet the Locals’ Op de foto twee representanten van Kenia.

10

Suriname

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

De historische banden met Suriname zijn voor veel Nederlanders mede de aanleiding om in het prachtige land op vakantie te gaan.


Reisburo Actueel

Zuid-Afrika richt spotlights op WK voetbal Vijf inzendingen genomineerd De overweldigende natuur is de belangrijkste trekpleister voor een vakantie in Zuid-Afrika. De cultuur en culturele evenementen lokken ook veel vakantiegangers naar het uiterste zuiden van het land en de moderne shopping centra zijn eveneens een aanrader. Tijdens de Vakantiebeurs, van 13 tot en met 17 januari, presenteert het land het WK voetbal in 2010 als nog een sterke en zeer actuele toeristische troef. In het South Africa Village in hal 1 van Jaarbeurs Utrecht zal Marthinus van Schalkwyk, minister van Toerisme van Zuid-Afrika, de spotlights zetten op dit prestigieuze sportevene-

ment, dat volgend jaar juni en juli in tien Zuid-Afrikaanse steden wordt gespeeld. Arrangementen Het grote FIFA World Cup toernooi heeft in het land al veel activiteit teweeg gebracht en staat ook wereldwijd al een jaar lang in de volle aandacht van voetbalvolgers

en voetballanden, die alle moeite hebben gedaan om zich te plaatsen. In de bruisende Zuid-Afrikaanse presentatie op de Vakantiebeurs kunnen bezoekers in een sfeer van vrolijkheid, onder het genot van heerlijke traditionele gerechten, dans en muziek alvast kennis maken met wat ze in 2010 in het land kunnen meemaken. In de stands staan betrouwbare en goed opgeleide lokale experts ter beschikking die alle ins en outs van hun land weten te belichten. Op de Vakantiebeurs kunnen zelfs WK arrangementen worden afgesproken.

In het South Africa Village in hal 1 van Jaarbeurs Utrecht zal Marthinus van Schalkwyk, minister van Toerisme van Zuid-Afrika, hier op de foto met een dansgroep, de spotlights zetten op dit prestigieuze sportevenement, dat volgend jaar juni en juli in tien Zuid-Afrikaanse steden wordt gespeeld.

voor Aad Struijs Persprijs 2009 Uit 78 inzendingen heeft de jury heeft vijf publicaties genomineerd voor de Aad Struijs Persprijs 2009, de onafhankelijke vakprijs voor Nederlandstalige journalistieke reisproducties. De prijs wordt uitgereikt tijdens een korte bijeenkomst op de Vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht, op dinsdag 12 januari 2010 om 15.00 uur in de Croesezaal. Eric van den Berg, die vorig jaar de Aad Struijs Persprijs won met zijn artikel Puzzeltocht

De nominaties zijn, in alfabetische volgorde:

met woordenboek, gepubliceerd in de Volkskrant, reikt ditmaal de prijs uit. Het is dan voor het derde achtereenvolgende jaar dat deze onderscheiding wordt toegekend. Behalve een bronzen sculptuur ontvangt de winnaar ook een geldprijs van e1500. Aad Struijs.

•G  eur van een andere stad door Toine Heijmans, gepubliceerd in De Volkskrant • Ring rond Berlijn door Jacques van der Linden, gepubliceerd in Reizen Magazine • Walk on the wild side door Jolanda Linschooten, gepubliceerd in National Geographic Adventure • Worst en bier in Trier door Jochem Davidse, gepubliceerd in Panorama • Zeg pap, is het nog ver? door Egbert-Jan Riethof, gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.

Agenda Vakdag Vakantiebeurs 2010

Hal 1: Hal 2: Hal 3: Hal 7: Hal 8: Hal 9: Hal 10:  Hal 11: Hal 12:

 Afrika/Amerika/Australië/Azië/Canada/Carribean/ Nieuw Zeeland/Zuid Amerika/Verre bestemmingen Verre bestemmingen Azië/Afrika/Latijns Amerika Spanje/Turkijë/Mediterrane bestemmingen//MiddenOosten/Zonbestemmingen Italië/Portugal/Griekenland/Mediterrane bestemmingen Duitsland/Oostenrijk/Slovenië/Zwitserland/Europa Algemeen Centraal en Oost Europa/Groot Brittannië/Ierland/ Noord Europa België/Frankrijk/Luxemburg/Nederland/Europa Algemeen Kamperen

09.00-09.45 10.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-13.00 10.00-11.00 10.30 10.30-12.30 11.00-12.00 11.30 12.00 12.00 12.00 12.00-13.00 12.00-14.00 12.00 12.00 12.30-13.30 12.30-14.00 12.30-15.00 12.30-14.30 13.00-15.00 13.00 13.30-15.00 13.30-16.00 14.00-15.00 14.00-15.00 14.15 14.30-15.00 14.30-15.00 15.00-15.30 15.00-17.00 15.00 15.00-17.00 15.00-16.00 15.00 15.00 15.00 15.30-16.00 15.30 16.00-18.00 16.00-17.00 16.00 16.00 16.00-18.00 16.00-18.00 16.00-16.30 16.00 16.00 16.30 16.30-17.00 16.30 17.00-18.00 17.00 17.00

CBI Exotisch Ontbijt Officiële Opening Vakantiebeurs ANWB Media Vakdag Bijeenkomst India Tourism Persbijeenkomst Indonesië Ontbijtbijeenkomst AVIAREPS Visit Britain Ontbijt Alan Rogers Award Uitreiking Masterclass NHTV Persconferentie Gezond Op Reis Atout France Informele Borrel Borrel Star Travel Consulenten House of Britain (wijn proeven) Persbijeenkomst Indonesië Servië Pers/TO-bijeenkomst Perslunch DCC ANWB Media Business Lunch Persconferentie Dutch Cruise Council Thailand Get Together Reiswerk Inspiratiesessie Persbijeenkomst Portugal Brazil Awards Ceremonie + borrel Presentatie Mallorca DTI Travel Borrel Congress ANVR Pers Meeting Visit Denmark/Sweden Jordanië Meeting ANWB Media Vakdag Kamperen Presentatie Travel Foundation NL Intr. Curacao Ambassadors Club CTBE Pecs, Culturele Hoofdstad 2010 Pers/TO Meeting Macedonië Sunair Champagnetoast Caribbean Cocktail Netwerkborrel Thailandreisgids.nl Wijnproeverij Africa Feeling Nieuwjaarsborrel Kuoni Uitreiking Aad Struijs Persprijs Presentatie Porto/Noord Portugal Borrel Stena, Buro Scan & Britain Receptie Turks Verkeersbureau Happy Hour Taiwan Happy Hour India Tourism Vakdagborrel VNC Asia Travel Mediterrane borrel Vacanceselect Nieuwjaarsreceptie See America Presentatie Indonesië Cocktail South Africa Tourism Borrel Canada Marketing Comité Receptie Belgisch Verkeersbureau Presentatie Travel Foundation NL Onthulling Real Scots Visit Scotland Presentatie Nieuw Kusadasi Press Hour Sardinië Borrel Visit Sweden

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Hal 3, stand 3.B040 Wereld Aan Je Voeten Plein Prins Claus Congreszaal (alleen genodigden) Prins Claus Foyer Media Plaza-Auditorium Media Plaza-Solar Hal 10, stand B021 Reistheater Europa Media Plaza-Auditorium Hal 3 (Wereld Aan Je Voeten) Hal 11, stand A012 Stand Vacanceselect, 07.F145 10.A025 Croesezaal Hal 10, G039 Media Arena (1e etage) Prins Claus Congreszaal (alleen genodigden) Media Plaza-Arena 01.D128 Auditorium Mediaplaza Hal 7, Reistheater Europa Irene Congres Hal/Maxima Foyer Glowzaal Mediaplaza Hal 7, stand A044 Media Plaza-Auditorium Prins Claus Foyer Hal 7, stand C040 Prins Claus Congreszaal Reistheater Europa Caribbean Village Reistheater Europa Hal 7, stand D082 Hal 10, stand A010 Hal 1, Caribbean Villa 01.D145 stand 01.F041 Hal 1, stand B102 Croesezaal Reistheater Europa Hal 10, stand C022 Hal 7, stand A010 Hal 1, stand E134 (Taiwan Stand) 02.C042 01.D131 07.F145 Hal 1, stand A090 Reistheater Europa (hal 7) Hal 1, Zuid-Afrika Paviljoen Hal 1.A099 Hal 11, stand D050 Reistheater Europa 10.A050 Reistheater Europa 08.A046 10.A050

11


Reisburo Special

One Happy Island Aruba wordt vanwege haar gastvrije bevolking en zonnige klimaat ook wel One Happy Island genoemd. Het eiland heeft echter meer te bieden dan alleen prachtige witte stranden en een turquoise zee, het eiland biedt volop avontuur voor actieve vakantiegangers. Zo kun je er snorkelen, wrakduiken, golfen en alle excursies maken die je maar kunt bedenken. De mix van Nederlandse, Spaanse en Indiaanse invloeden geeft Aruba een geheel eigen karakter. Het eiland is qua grootte vergelijkbaar met Texel, waardoor de zee en haar parelwitte stranden nooit ver weg zijn. Oranjestad is de hoofdstad van Aruba. In deze bruisende stad bepalen de oud-Hollandse geveltjes in verschillende kleuren het straatbeeld. Oranjestad is bovendien een waar ‘shoppers paradise’, waar alle grote merken zijn vertegenwoordigd. Shoppen in Aruba is ook nog eens erg voordelig, aangezien de Arubaanse gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, die momenteel een zeer gunstige wisselkoers kent. Daarnaast zijn de prijzen op

Aruba ook nog eens 10 tot 35% goedkoper dan in Amerika, dubbel voordeel dus. Naast het shoppen is het leuk om het centrum van Oranjestad te bezoeken, die overdag wordt gekleurd door de verkoop van verse groenten en fruit uit het nabijgelegen Venezuela. Daarnaast kun je in deze hoofdstad onder meer Fort Zoutman, de Willem II toren en de eeuwenoude rotstekeningen in het Arikok National Park bezoeken. Het Oranjestad Kunsthuis is de nieuwste kunst hotspot van Aruba. Dit vooruitstrevende kunsthuis is gelegen tegenover het beroemde Fort Zoutman en biedt lokale kunstenaars en designers de ruimte om hun werk te exposeren.

Actief Vroeger dacht men bij een Caribische vakantie aan urenlang bakken in de zon met een cocktail in de hand en het lopend buffet op de achtergrond. Tegenwoordig zijn reizigers echter steeds meer op zoek naar nieuwe vormen van ontspanning. Deze reizigers komen op Aruba zeker aan hun trekken. De natuur op dit eiland is namelijk zeer geschikt voor buitenactiviteiten. Dankzij de altijd waaiende wind is Aruba bijzonder geschikt voor zeilen (catamaran) en windsurfen. Door de perfecte omstandigheden en het warme weer wordt Aruba ook wel de ‘Surfhoofdstad van de wereld’ genoemd. De populairste windsurfspots liggen voor de kust bij Arashi en Hadikurari Beach. Ook voor de kitesurfers zijn er tal van mogelijkheden. Niet alleen op het water, maar ook onder water is er van alles te beleven. Aruba staat namelijk bekend als wrakduik-walhalla van de Cariben. Het eiland kent de meeste wrakken van de ABC eilanden. Hiervan is de Antilla één van de grootste. Het wrak is 133 meter lang en ligt op twintig meter diepte. Deze duikplek is erg toegankelijk. Ben je niet zo’n waterrat, dan kun je diverse outdooractivi-

teiten op het eiland ondermenen zoals wandelen, fietsen en hiken. De natuur, zeker aan de noordkant van het eiland, is ruig en zeer geschikt voor dergelijke buitenactiviteiten.

12

Excursiemogelijkheden Vakantiegangers kunnen op Aruba kiezen uit een groot aanbod aan activiteiten en excursies. Voorbeelden zijn georganiseerde eilandtours, een Landrover jeep tour of safari, een quad tour, luxe catamarantochten tijdens zonsondergang of langs de mooiste snorkelplekken van Aruba, Snuba tours (een bijzondere combinatie van snorkelen en duiken), paardrijden of dagtochten maken naar de omliggende eilanden. Daarnaast is er een uniek privé koraaleiland met een natuurlijk zeewaterzwembad. In dit Seatrek onderwaterpark kun je met een speciale duikhelm een ‘blokje om’ van 60 meter op de zeebodem. Leuk voor de kids is de ezelboerderij Dunky Sanctuary, waar ezels vrij kunnen grazen. Ook een bezoek aan de struisvogelboerderij behoort tot de mogelijkheden. Met de kleinste kinderen is een bezoek aan Baby Beach een echte aanrader, hier kunnen ze veilig spetteren in het ondiepe water.

Algemene informatie

- Aruba ligt voor de kust van Venezuela en behoort tot de benedenwindse eilanden. - Gemiddeld is het er zo’n 28 graden Celsius en er waait altijd een lekker briesje. - De plaatselijke voertaal is Papiamento. Deze taal is ontstaan uit het Portugees, het Spaans en het Nederlands. Het Nederlands is de officiële taal van Aruba. - Aruba telt 100.000 inwoners, van meer dan veertig verschillende nationaliteiten, die allemaal vredig samenleven en werken. - Je vliegt vanuit Nederland in slechts negen uur tijd naar Aruba. - Tijdverschil: In de winter is het 5 uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is het 6 uur vroeger op Aruba. Analyse station.

Spa aanbod Wil je even helemaal tot rust komen, breng dan een bezoek aan één van de vele spa’s op Aruba. De meeste spa’s gebruiken producten die op het eiland groeien, zoals Aloë Vera, tropisch fruit en verschillende kruiden. De Larimar Spa is onderdeel van het vijf sterren+ Radisson Resort. Met ruim 4.000 m² is Larimar Spa het grootste wellnesscentre van Aruba. Het wellnesscentre beschikt over negen behandelruimtes, een tweepersoonssauna, twee ‘natte’ behandelkamers met Zwitserse douches, een thermale behandelkamer met Vichy douche, twee gezichtsbehandelkamers en drie massagekamers. Verder beschikt Larimar over een full-service salon met een manicure, pedicure en een kapper. Tussen de behandelingen door kun je tot rust komen in één van de drie themabars. Daarnaast zijn er faciliteiten als stoomcabines, sauna’s, zwembaden en relaxruimtes. Een state-of-the-art fitnessruimte met uitzicht op zee maakt het geheel compleet. Bij het spacentrum Renaissance Island kun je genieten van een heerlijke massage op een prachtig privé-eiland. Onderga er bijvoorbeeld een bodyscrub, bodywrap, verschillende gezichtsbehandelingen of voetenbaden en kom tot rust in één van de stoomcabines of therapiebaden, terwijl je een heerlijk zeebriesje voelt en luistert

naar de golven. De Manchebo Beach Resort & Spa is een nieuw spacomplex op het strand en biedt een variëteit aan massages aan. Zo geniet je er, al luisterend naar de golven, van lichaam- en gezichtsbehandelingen, een stoomkamer, natte kamer, whirlpool, manicure en pedicure. Welke spa je ook bezoekt, op Aruba kun je heerlijk ontspannen, genieten en tot rust komen. Golf Aruba heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een ware golfbestemming. Het eiland heeft twee prachtige banen, waar de passaatwind zorgt voor de nodige verfrissing. De Tierra del Sol Resort is een 18-holes baan met uitzicht over de azuurblauwe zee, en The Links bij Divi Aruba is een uitdagende 9-holes baan met veel waterpartijen. De woestijnbaan van Tierra del Sol is de grootste baan en is ontworpen door Robert Trent Jones II. Deze baan, met nieuwe satellieten computertechnieken, meet zich met de meest geavanceerde banen ter wereld. Ook The Links bij Divi Aruba is een uitdagende baan, met tropische lagoons en holes over water. Deze baan beschikt over een uitgebreide golftrainingsfaciliteit met een driving range, chipping area en een oefenbunker. Golfers die hun swing willen verbeteren kunnen terecht in het Video Swing

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Culinair Op Aruba is het eigenlijk zonde om een all-inclusive formule te boeken. Je kunt er namelijk elke avond heerlijk eten in verschillende restaurants, elk met een eigen specialiteit in een Caribische omgeving! Op Aruba staan vis, schaal- en schelpdieren bijna dagelijks op het menu. Favoriet is keri-keri; stukjes vis met groenten, kruiden, curry en ‘yerb’i hole’ (een soort basilicum), geserveerd met rijst en ‘pan bati’ (een soort broodpannenkoekje) of polenta. Uiteraard met een Balashi erbij, het lokale biertje. Tegenwoordig vind je echter ook veel chef-koks en fijnproevers op Aruba, waardoor het kleine eiland een grote internationale keuken kent. Tientallen restaurants bieden elke denkbare specialiteit aan, van Argentijns tot Italiaans of Indonesisch, en kunnen zich meten met de beste restaurants ter wereld. De betere restaurants zijn aangesloten bij de Arubaanse Gastronomische Associatie (AGA). Deze restaurants worden jaarlijks volledig geïnspecteerd door ‘Measure This’, een dochter van de


Reisburo Special

Aruba in 2010

Texaanse Freeman Group. Ook de hotels aangesloten bij de Arubaanse Hotel- & Toerismeassociatie (AHATA), nemen deel aan dit programma. Tip: Dineren voor twee kan aan een mooi gedekte tafel op het strand, of met een Arubaanse barbecue aan zee – met je blote voeten in het zand – of op een houten zeilboot. Uiteraard tijdens een mooie zonsondergang. Nightlife Als de zon ondergaat op Aruba, komt een heel ander deel van het eiland tot leven. Oranjestad en het nieuwe Paseo Herencia bieden een keur aan clubs, bars, disco’s, salsa en casino’s die 24 uur per dag geopend zijn. Ook worden er diverse thema-avonden georganiseerd, waarbij lokale muzikanten de muziek verzorgen. Deze themaavonden zijn razend populair: elke avond is er wel ergens een feest! Daarnaast is er het indrukwekkende Carnaval, wat bekend staat als een evenement van formaat. Dit feest wordt afgesloten met een Grand Parade, compleet met muziek, praalwagens en kleurige kostuums. ‘s Avonds is er voor ieder wat wils. Van salsa en merengue in Mr. Jazz, Mambo Jambo en Café Bahia tot live muziek in Chaos, Garuffa en Piano Bar Soprano’s. Stap bij zonsondergang ook eens op feestboot Tattoo met een discotheek aan boord. Een nieuw fenomeen rond middernacht

is het ‘touwzwaaien’ boven de oceaan. De Jolly Pirates varen naar een prachtige baai waar ze voor anker gaan voor een uitgebreide dans- of zwempartij. Verder vind je nog diverse casino’s op de ‘main strip’ van Oranjestad. Deze circa 800 meter lange hoofdstraat wordt ook wel het ‘Las Vegas in het klein’ genoemd. Blijf je ’s avonds liever in het hotel? Ook hier kun je genieten van veelzijdig entertainment, zoals tropische nachten, strandbarbecues, cocktail party’s, water ballet, steelbands, internationale artiesten of dansgroepen.

Martini bar BLUE en het schitterende zwembad dat uitkijkt over de haven. Verder beschikt het resort over Aruba’s meest opwindende winkels, restaurants, casino’s en nachtleven. Het Radisson Aruba Resort & Casino heeft in totaal 358 kamers in drie unieke torens, op bijna 60.000 vierkante meter prachtige grond met verlichte lagoons, watervallen en tuinen. Dit resort kent een luxe zoals geen ander resort op het eiland, waarbij de unieke Caribische, tropische charme behouden is gebleven.

Accommodaties Het eiland kent een aantal prachtige accommodaties. Een voorbeeld is het Occidental Grand Aruba met 421 kamers, een casino, recreatiezwembad met swim-up bar en jacuzzi, twee tennisbanen, een watersportcentrum, een klein winkelcentrum, drie restaurants, een showroom met live entertainment en een ruim strand. Dit is het enige vijfsterren all-inclusive Resort op het eiland. Daarnaast is er het Renaissance Aruba Resort & Casino, dat beschikt over een eigen privé-eiland en twee verschillende soorten accommodaties met ieder een eigen unieke karakter. De Renaissance Ocean Suites, een all-in optie, is perfect voor ontspanning en recreatie. De andere accommodatie is het Renaissance Marina Hotel, eigentijds met de

Vliegen naar Aruba KLM hervat vanaf 1 februari de dienstregeling van Amsterdam Airport Schiphol naar Aruba Airport Reina Beatrix en vice versa. Met deze luchtvaartmaatschappij staat het aantal maatschappijen dat komend zomerseizoen op Aruba vliegt op drie. Naast KLM zullen namelijk ook ArkeFly en Martinair de dienstregeling uitvoeren op deze bestemming. KLM KLM staakte de lijndienst op 29 maart 2009. Vanwege de groeiende vraag van de klant naar deze bestemming heeft KLM echter besloten om toch weer naar Aruba te vliegen. De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 747400. De frequentie bedraagt twee maal per week. De vlucht KL 0783 vertrekt vanuit Amsterdam op maandag en donderdag om 09:35 uur en komt dezelfde dag aan in Aruba om 14:15 uur. De retourvlucht met hetzelfde vluchtnummer vertrekt vanuit Aruba op maandag en donderdag om 15:25 uur en komt de volgende ochtend om 8:00 uur in Amsterdam aan. ‘We zien

10 redenen om Aruba te bezoeken: 1. 2. 3. 4. 5.

Altijd mooi en zonnig weer Vriendelijke bevolking Gemakkelijk communiceren Wereldklasse hotels Witte zandstranden / watersporten 6. Uitstekende keuken 7. Leuke landactiviteiten 8. Makkelijke in- en uitcheck op de luchthaven 9. Moderne luchthaven 10. Caribische thuishaven

De Minister van Toerisme in Aruba, Otmar Oduber, heeft tijdens zijn bezoek afgelopen november in Nederland aangekondigd dat de regering van Aruba het marketing budget voor 2010 in Europa zal gaan verdubbelen. Om die reden is het Arubaans verkeersbureau ook in 2010 weer volop actief met diverse activiteiten, campagnes en evenementen. Zo is het verkeersbureau aanwezig op diverse beursen, waaronder de Vakantiebeurs, Duikvaker, Love & Marriage en de 50plusbeurs. Ook organiseert het verkeersbureauAruba Meets Europe. Deze conferentie, waarbij Aruba diverse Europese touroperators uitnodigt, wordt van 25 tot en met 29 april georganiseerd op het eiland. Verder zal Aruba in 2010 haar branding campagne van het jaar 2009, ‘Gun jezelf Aruba’, herhalen. ‘De campagne komt wederom tot uiting in diverse media, waaronder radio, televisie, billboardreclame en op het internet’, aldus Roy Hart, Regionaal Director Benelux bij het Arubaans verkeersbureau. Humphrey Vrolijk, Area Director Europe bij het Arubaans verkeersbureau is blij dat de campagne vorig jaar een prijs heeft gewonnen. ‘Het geeft aan dat wij op de goede weg zijn, maar wij lanceren geen campagnes om prijzen te winnen. Het uiteindelijke doel van de campagne is om de bezoekersaantallen naar Aruba te verhogen.’ Het verkeersbureau zal verder, door middel van joint promotion, diverse gezamenlijke commercials opzetten met verschillende grote Nederlandse touroperators. Niet alleen voor de consument, maar ook voor reisagenten staan diverse acties op het programma. Zo worden in 2010 diverse roadshows en inhouse trainingen georganiseerd in samenwerking met verschillende touroperators.

dat de klant vraagt om een business class product naar en van Aruba. Om aan de verschillende wensen van onze passagiers tegemoet te komen, zetten we de KLM-vluchten in op deze route’, zegt Peter Hartman, president-directeur van KLM. Martinair en ArkeFly Begin april, wanneer het zomerseizoen weer van start gaat, vliegt Martinair dagelijks naar Aruba. Tot die tijd vliegt de luchtvaartmaatschappij zes keer per week op deze bestemming. ‘Waar KLM met het business class product naar Aruba vliegt, bieden wij uitsluitend economy- en comfortclass, wij vullen elkaar dus aan. Daarnaast is er

voor de economy- en comfortclass nog voldoende capaciteit en potentieel in de markt. De uitbreiding van het aantal vluchten geeft aan dat wij nog volop groeien op deze bestemming’, aldus Suzanne van de Velde, Director Reputation Management. Genoeg potentieel ziet ook ArkeFly, dat vier maal per week naar Aruba vliegt en zowel Economy Class, Comfort Class als Star Class aanbiedt naar deze bestemming. De luchtvaartmaatschappij vliegt zowel op maandag, woensdag, vrijdag als zondag op Aruba. Hiermee biedt ArkeFly een ruim aanbod van betaalbare vliegtickets en serviceniveaus voor zijn reizigers.

Deze special is te vinden via www.reisburoactueel.nl onder de button Reisburo Webagenda/bestemmingen. Lysette Laarman

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

21 13


Reisburo Actueel

Wil jij relaxen op Aruba? Dit is jouw kans! Het Renaissance Ocean Suites is een ideale accommodatie voor gezinnen die op zoek zijn naar avontuur en gezelligheid. De twee zwembaden, de lagoon en de Kidsclub maken het verblijf tot een echte belevenis voor de kinderen. De gasten vinden overdag verkoeling op Renaissance Island, Aruba’s enige privé-eiland, een idyllisch paradijs met witte zandstranden en palmbomen. En met een massage in de Okeanos Spa worden de gasten pas echt verwend. Als de zon ondergaat is er een keuze uit diverse uitgaansmogelijkheden; zoals een romantisch diner in het L.G. Smith’s Steakhouse of een gokje wagen in het casino. Ook voor groepen en speciale evenementen is het Renaissance Aruba ideaal. De mogelijkheden van het Renaissance Convention Center en het Renaissance Island zijn ongekend voor evenementen van elke grootte. Doe mee aan deze prijsvraag en maak kans op 7 overnachtingen in het luxe Renaissance Aruba Resort & Casino. Ervaar een heerlijk verblijf in een stijlvolle omgeving bij het luxe Renaissance Aruba Resort & Casino. Renaissance Aruba biedt het beste onder de Arubaanse zon: heerlijk dineren, uitgaan en winkelen. Het is een perfecte omgeving voor families en volwassenen.

Het resort is uniek door de combinatie van twee accommodaties met beiden een eigen atmosfeer. Het Renaissance Marina Hotel is exclusief ingericht voor volwassenen, die hier in alle rust kunnen genieten van de zon, het fitnesscenter en de omgeving. Lekker uitgaan kan in de relaxte Blue Martini Bar, in het enerverende Crystal Casino of in de trendy omgeving van de The Lounge Midnight Grill. Er zijn volop mogelijkheden, voor dag en nacht.

Voel de energie en beleef gedenkwaardige momenten, ervaar het onvergetelijke Renaissance!

Het kan echt, namelijk bij Thomas Cook. Thomas Cook organiseert deze spectaculaire actie als aftrap van de campagne voor de zomervakantie 2010. En echt iedereen in Nederland mag meedoen. Wie droomt er nu niet van om het vakantiegeld lekker aan andere dingen te besteden? ‘Nederland mag haar vakantie niet opgeven’ ‘Een actie als deze is in de reisbranche nog nooit vertoond, maar deze prijs gaat in maart 2010 echt uitgereikt worden! We wilden als grote reisorganisatie juist nu tonen dat op vakantie gaan zeker niet

opgegeven hoeft te worden’, aldus Kristof van Passel, marketingmanager Thomas Cook. ‘Wij begrijpen hoe belangrijk vakantie is!’ Daarom krijgt de prijswinnaar van ‘Je leven lang gratis op vakantie’ het recht om gedurende een periode van 30 jaar één maal per jaar een vakantie voor twee personen te boeken bij Thomas Cook Nederland, naar één van de hotels van SENTIDO in het Middellands Zee gebied. De jaarlijkse vakantie omvat een verblijf in kamer met ontbijt, gedurende 10 dagen, alsmede een retourvlucht (inclusief luchthavenbelasting). Op basis van het huidige prijsniveau betekent dit dat de prijs een gemid-

Wie via holidaycars.com een vakantieauto boekt, krijgt automatisch een e-voucher toegestuurd. Met deze voucher stapt de consument op de plek van bestemming af op de lokale autoverhuurder, waarna deze, na een incheckprocedure, de beschikking krijgt over zijn vakantieauto, pas als een contract

14

is uitgedraaid. Goldcar, een van de grootste Spaanse onafhankelijke autoverhuurders, biedt nu echter een verkorte incheckprocedure aan. De klant hoeft nu slechts een beperkt aantal vragen online te beantwoorden, waarna de vakantieauto reeds ter beschikking staat. Het uitdraaien van een papieren

Hoe

zou jij het Renaissance Aruba Resort & Casino aanbevelen aan jouw klanten?

Uitbreidingen bij Interhome delde waarde heeft van maar liefst € 75.000. ‘Iedereen mag meedoen’ Iedereen kan gratis meedoen door zich te registeren voor een lotnummer waarmee hij/zij kans maakt op de prijs. De notaris trekt het winnende lotnummer voor de spectaculaire prijs. Registreren kan zowel in een Thomas Cook Travel Shop als online op www.thomascook.nl. Wie voor 1 maart 2010 ook een vakantie boekt bij Thomas Cook vertienvoudigt de winkans. Hij/zij ontvangt dan via de mail 10 lotnummers in plaats van 1. Tevens krijgt hij/zij ook de reissom van de vakantie die geboekt is terugbetaald. De actie loopt nog tot en met 28 februari 2010. De prijswinnaar wordt in maart 2010 bekend gemaakt.

Vakantieauto huren in Spanje via holidaycars.com nog efficiënter Minder papierwerk en een snellere incheckprocedure om de huurauto op te halen. Dat is de nieuwe service die holidaycars. com de klant nu biedt, als deze zijn vakantieauto boekt bij het Spaanse autoverhuurbedrijf Goldcar.

Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil jij ook verblijven in dit fantastische Resort? Beantwoord dan snel onderstaande vraag en stuur het antwoord naar ddesmit@arubarenaissance.com en wie weet lig jij straks heerlijk op het strand van Aruba!

Wil je meer informatie over het hotel neem dan een kijkje op www.arubarenaissance.com. Deelnemen aan de wedstrijd kan tot en met donderdag 21 januari. De winnaar van deze actie zal bekend worden gemaakt in de uitgave van 28 januari 2010 van Reisburo Actueel.

Je leven lang gratis op vakantie Stel je voor: je leven lang elk jaar gratis op vakantie met het vliegtuig naar één van de zonnige SENTIDO bestemmingen van Thomas Cook. Blauwe zee, langgerekte stranden en een luxe hotelaccommodatie voor twee personen, helemaal voor niks.

Prijsvraag

Interhome zal in 2010 het aanbod in Nederland en Belgie met onder andere particuliere vakantiehuizen als vakantiewoningen op vakantieparken uitbreiden. Naast de uitbreiding voor een vakantie dichtbij huis wordt ook het aanbod van vakantiehuizen in Zuid-Afrika (denk aan de WK 2010) en het aanbod op Mallorca en Malta uitgebreid. Daarnaast biedt Interhome last minute kortingen aan van 33%. Reisagenten ontvangen 5% agentenkorting,

naast de commissie, op de huurprijs van een vakantiewoning. Deze korting is niet van toepassing over andere kortingen.

Opnieuw Globe Reisburo Odysseus agent van de maand Globe Reisburo aan de Maasstraat in Amsterdam is de Odysseus agent van de maand november geworden. Dit kantoor verzamelde de meeste diamonds in deze maand met een aantal prachtige boekingen en wint een heerlijk 4-daags verblijf in Hotel Annabelle in Cyprus voor twee personen inclusief ontbijt. The Annabelle valt met de Byzantijns geinspireerde architectuur in de categorie “Exotic

overeenkomst is niet meer nodig. ‘holidaycars.com is blij met elke innovatie, die tijd en papierwerk voor onze klanten bespaart. Dit is weer een stap in de goede richting, waarvan wij hopen dat er nog vele zullen volgen’, aldus Robbert Jan Meerpoel, directeur van holidaycars.com. Van links naar rechts: Frank Relyveld, Anna van Veen (officemanager) en Mirelle Bergenhenegouwen (Odysseus). Op de foto ontbreekt Chanou Sijtsma.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Luxury”. Het hotel is prachtig gelegen in een exotische tuin, ideaal op wandelafstand van Paphos en beschikt over een ruim aanbod bars en restaurant en sport- en wellnessfaciliteiten. December Agenten die nog kans willen maken op de titel “Odysseus agent van de maand december” en de bijbehorende prijs dienden voor 4 januari hun boekingen van december te registreren op www.odysseusagent.nl. De agent van de maand december wint een luxe verblijf in Hotel The Ritz in decemberstad bij uitstek Londen! Veel suces met de verkoop!


Reisburo Actueel

Faillissement luchttaxibedrijf Sky-Taxi De rechtbank van Haarlem heeft kort voor de kerst het faillissement uitgesproken over luchttaxibedrijf Sky-Taxi. Het luchttaxibedrijf, opgericht door voormalig CDA-kamerlid Roland Kortenhorst, kon niet langer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Zwaar weer Sky-Taxi verkeerde al geruime tijd

in zwaar weer, maar kwam pas echt in de problemen toen luchtvaartbedrijf AllPanes één van de twee Cessna Citation Mustangs van Sky-Taxi vasthield, omdat er nog rekeningen openstonden. Sky-Taxi voerde haar vluchten uit door middel van het Air Operators

Certificate (AOC) van AllPlanes en ging in september 2008 van start. Met een Citation Mustang werden zakenvluchten uitgevoerd vanaf Schiphol en andere luchthavens, waarna in 2009 een tweede vliegtuig volgde. Een week voor het faillissement kondigden Sky-Taxi en zakenjetbedrijf Solid aiR aan van plan te zijn samen te werken. Die plannen gingen echter niet door.

Bijzondere deals NYC in januari en februari NYC & Company, het officiële toeristenbureau van de stad New York, heeft deze maand de promotie ‘NYC: The Real Deal Winter 2010’ aangekondigd. Deze promotie biedt de bezoeker gedurende januari en februari de nodige voordelen, waardoor een bezoek aan New York City deze winter wel heel aantrekkelijk wordt.

Website Toerkoop vernieuwd Toerkoop heeft onlangs haar website aangepast. Op de vernieuwde website kun je snel en eenvoudig vakanties zoeken en boeken. Zo staan op toerkoop.nl elk uur honderden nieuwe aanbiedingen die stuk voor stuk op prijs, kwaliteit en beschikbaarheid zijn gecontroleerd. De overzichtelijke site biedt momenteel een totaalaanbod van de wintersport, zonvakanties, stedentrips, Disneyland Paris, lastminute vliegvakanties en vliegvakanties naar ondermeer Turkije en Griekenland voor aankomend zomerseizoen. Naast het online inventariseren is het ook moge-

lijk om via de button ‘boek uit de gids’ je reis online te boeken. Ook kun je op de website zoeken naar Toerkoop Reisbureaus in je eigen omgeving, waar de professionele reisadviseurs de verdere afhandeling - waaronder het persoonlijk advies, de betaling en de reisdocumenten - verzorgen.

Primeur: North Sea Jazz festival op Curaçao in 2010 De eerste editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival vindt plaats op 3 en 4 september 2010 in het World Trade Center, Piscadera Bay, op Curaçao.

NYC & Company lanceerde in het voorjaar van 2009 de eerste Real Deal promotie. Deze succesvolle promotie krijgt een vervolg tijdens The Real Deal Winter 2010 promotie, die loopt van 4 januari tot en met 28 februari. Gedurende twee maanden kunnen bezoekers aan New York City profiteren van meer dan tweehonderd kortingen en acties. Onder de deelnemende partijen vallen verschillende hotels, bezienswaardigheden, musea en theaters, maar ook restaurants,

winkels en tours zijn vertegenwoordigd. Flink oplopende kortingen Veel van de voordelen zijn “twee voor de prijs van één-deals” maar hotels, bezienswaardigheden en restaurants bieden ook 50% kortingacties aan. Voor het eerst lanceert NYC & Company daarnaast een speciale repeater promotie, waarbij mensen die in januari of februari gebruikmaken van één van de acties, dezelfde korting of bonus

ontvangen bij een tweede bezoek in juli of augustus. NYC: The Real Deal Winter 2010 loopt in alle vijf stadsdelen van New York City. Doordat er een groot aantal partijen aan de campagne deelnemen, kunnen de kortingen behoorlijk oplopen. Op de microsite www. nycgo.com/realdeal kan de volledige lijst van alle deals worden bekeken. Hier kan ook de NYC: The Real Deal Pass worden gedownload, waarmee ter plaatse gebruik kan worden gemaakt van de deals.

Vrij baan voor zelfstandig ondernemen! Word jij Travel Manager in deze regio?

In en rondom het WTC treden diverse internationale artiesten op. In de week voorafgaand aan het festival worden op diverse locaties op het eiland verschillende losse North Sea Jazz concerten gegeven. Naar verwachting gaat in januari 2010 de website van Curaçao North Sea Jazz online. Daarna volgt meer informatie over het programma en de kaartverkoop. Naast de reguliere kaartverkoop is het vanuit Nederland ook mogelijk om Curaçao North Sea Jazz arrangementen te boeken. Reisorganisatie Does Travel & Cadushi Tours is de exclusieve travelpartner van het festival. Het Curacao North Sea Jazz Festival is een initiatief van Stichting Fundashion Bon Intenshion en Mojo Concerts B.V. Muziekcultuur Het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) is sponsor van het evenement en is trots op het feit dat

de festivaldirectie de durf heeft om het prestigieuze festival buiten de Nederlandse landsgrenzen te brengen. Evita Nita, algemeen directeur van het CTB vertelt: ‘Nadat wij bij de festivaldirectie onze interesse voor het faciliteren van een Curaçaose editie van het festival onder de aandacht hebben gebracht, is gericht samengewerkt om dit tot stand te brengen. Zowel vanuit Mojo Concerts als vanuit de Curaçaose autoriteiten bleek al snel de meerwaarde van een dergelijke samenwerking. Het gastheerschap van dit muziek- en cultuurfestival past namelijk naadloos bij de kernwaarden van ons eiland. Curaçao ‘ademt’ muziek en cultuur. Je kunt gerust stellen dat expressie en kunstuitingen in onze genen zitten. Voeg daarbij dat het North Sea Jazz Festival vooral ook een Nederlands signatuur heeft en de logische koppeling met ons eiland is gelegd.’

• Verrassend • Vernieuwend • Veelzijdig • Vooruitstrevend Zelfstandig ondernemen, zoals alleen jij dit wilt. Je eigen bedrijf in een verrassende, veelzijdige en inspirerende samenwerking met Face2Face Travel. Interesse? Kijk op www.wordtravelmanager.nl en vul het formulier in of stuur een mail met cv naar travelmanager@face2facetravel.nl. Face2Face Travel, Xenonstraat 167, 1362 GH Almere Tel.: 036-5488288, E-mail: info@face2facetravel.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

15


Reisburo Actueel

Nieuwe PR & Pressofficer Innovation Norway Innovation Norway, voorheen het Noors Verkeersbureau, stelt per 1 januari 2010 Tessa aan de Stegge aan als PR & Pressofficer voor Nederland en Vlaamstalig België. Aan de Stegge wordt verantwoordelijk voor de strategie en uitvoering van het pers- en publiciteitbeleid. Aan de Stegge was eerder werkzaam bij het Public Relation bureau USP Marketing PR in Amsterdam. Zij vervangt bij Innovation Norway Lex Wagenaar, die zich weer zal toeleggen op de freelance journalistiek. Geliefd Idar Andenes, Directeur van Innovation Norway: ‘Noorwegen

is een prachtig vakantieland en niet voor niets erg geliefd bij Nederlanders en Belgen. Toch zijn er in Noorwegen nog veel onontdekte plekken en bijzondere ervaringen die het merendeel van de toeristen niet kent. Wij hopen met de brede PR ervaring en het grote medianetwerk van onze nieuwe PR & Pressofficer die plekken en ervaringen sterker op de kaart te zetten.’ Aan de Stegge wordt verantwoordelijk voor de communicatie richting de pers, consumenten,

de Nederlandse reisindustrie en de Noorse partners van het verkeersbureau. Zij rapporteert aan Idar Andenes. Aan de Stegge studeerde in 2006 af aan de Hoge Hotelschool in Maastricht en werkte bijna drie jaar als consultant en manager bij USP Marketing PR in Amsterdam. Zij was hier eindverantwoordelijk voor de PR en marketingcommunicatie voor verkeersbureaus, luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties binnen het Travel Team. Contact Aan de Stegge is bereikbaar via tessa.aandestegge@innovationnorway.no.

Hoge verwachtingen Hyatt Regency Curacao Op 1 maart 2010 wordt op Curacao het Hyatt Regency Curacao Golf Resort, Spa and Marina geopend. Het eiland Curacao heeft grote verwachtingen van het nieuwe resort dat gelegen is op Santa Barbara Plantation, een luxe resort gelegen aan het strand. Het Hyatt Regency Curacao heeft 350 luxe

kamers met zeezicht, een Hyatt Pure™ spa, een full-service jachthaven, uitgebreide vergader faciliteiten en het enige door Pete Dye ontworpen ‘18-hole Championship Resort Golf Course’.

Wijzigingen deelnemersreglement SGR Het bestuur van SGR heeft op 11 december 2009, na verkregen goedkeuring van de raad van toezicht, het deelnemersreglement op een aantal punten gewijzigd. Eén van deze wijzigingen, de toevoeging aan artikel 9 lid 4 deelnemersreglement (“De deelnemer is meer in het bijzonder verplicht:”), wil de SGR specifiek onder de aandacht brengen. Voorkomen “j. Zich te onthouden van het als tussenpersoon bemiddelen bij het tot stand komen van reisovereenkomsten met bestemming Turkije, met reisondernemingen die niet beschikken over een garantie als

Idar Andenes, Directeur van Innovation Norway: ‘Noorwegen is een prachtig vakantieland en niet voor niets erg geliefd bij Nederlanders en Belgen’.

Wereldfietsende fotografen exposeren op de Fiets en Wandelbeurs Op de fiets met een camera is een uitstekende combinatie. Wereldfietsers komen overal en vooral op plaatsen die toeristen in motorvoertuigen links laten liggen. Vier fotografen op de fiets hebben het initiatief genomen voor een platform van fotograferende wereldreizigers. Zij exposeren op de Fiets en Wandelbeurs. Marco Meijerink, Gudy Rooijakkers, Dennis Koomen en Ellen van der Zwan hebben twee dingen duidelijk gemeen: zij trekken al vele jaren op hun fiets naar uithoeken van de wereld en zij leggen hun avontuurlijke belevenissen op de plaat vast. Op de fiets reizen is anders: zeker als je afwijkt van de doorgaande wegen en populaire bestemmingen. De eenzaamheid van het hooggebergte, maar vooral de ontmoeting met de lokale bevolking. Als fietser zit je niet ach-

18

ter glas, je bent aanspreekbaar, je hebt voortdurend contact en kunt overal gemakkelijk stoppen. Contacten De lokale bevolking ziet fietsers ook anders, dan een gewone toerist: mensen uit West-Europa zijn rijk, maar een fiets is het vervoermiddel van de armen. Wat doet een Europeaan op de fiets? Dit is vaak het begin van een gesprek. Men ziet de inspanning die fietsers doen en daarvoor wil men waar-

dering geven. Deze contacten zijn totaal anders dan de ervaringen van toeristen die uit een bus stappen en belaagd worden met koopjes. Een speciale ervaring vormen de contacten met kinderen onderweg: vooral met die kinderen die nog nooit blanke mensen op een fiets hebben gezien. Al deze contacten vormen een dimensie toe aan hun reizen. Expositie Marco Meijerink, Gudy Rooijakkers, Dennis Koomen en Ellen van der Zwan hebben nog meer gemeen: het fietsend reizen heeft hun denkwijze veranderd en hun wereldblik verruimd. Dit komt ook tot uiting in hun werk. Hun expositie is een combinatie van twee invalshoeken: het gevoel van ruimte en vrijheid in weidse landschappen en de onvergetelijke contacten met mensen onderweg. De gezamenlijke expositie vindt plaats in de centrale toegangshal van de Fiets en Wandelbeurs. Marco Meijerink, Ellen van der Zwam en de partner van Gudy Rooijakkers: John Telleman verzorgen ook lezingen op de Fiets en Wandelbeurs. Op meeslepende wijze nemen zij hun publiek mee op de fiets door China, India en Marokko. Tijdens hun verhaal verschijnen hun beelden op een groot scherm. De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 februari in de Amsterdam-RAI.

bedoeld in artikel 7:512 Burgerlijk Wetboek. Overtreding van deze bepaling leidt tot persoonlijke aansprakelijkheid van de directeur/ eigenaar van de deelnemer jegens SGR voor de daardoor ontstane schade.” P. Silbermann, waarnemend directeur SGR: ‘De reden van deze toevoeging is te voorkomen dat het risico van reisorganisatoren die Turkijespecialist zijn en niet hebben voorzien in een garantie bij faillissement alsnog bij SGR en haar deelnemers komt te liggen’.

MTRO bezoekt TWI Aankomende 3 maart 2010 brengen er maar liefst 75 eerstejaars leerlingen van het MTRO (middelbaar toeristisch en recreatief onderwijs) een bezoek aan TWI. Al zeker vijf jaar is het gebruikelijk dat nieuwe MTRO studenten bij TWI langsgaan om kennis te maken met de grootste logistieke speler voor de reisbranche. Service TWI verzorgt al meer dan twintig jaar de logistiek met betrekking tot de reisbrochures, reclamemateriaal en kantoorartikelen voor de reisbranche. TWI heeft hiervoor het overgrote gedeelte van deze producten in opslag en rijdt twee keer per week met een groot aan-

tal bussen en kleine vrachtwagens door Nederland om de reisbureaus te bevoorraden. Om deze service te vergemakkelijken voor de touroperators maar ook voor de reisbureaumedewerkers, is er een online besteltool gecreëerd, die het mogelijk maakt om zelf de voorraden van deze producten bij te kunnen bestellen en te monitoren. Een MTRO student krijgt dus vroeg of laat te maken met TWI en heeft er veel baat bij om te weten wat hij of zij daarbij kan verwachten.

Sluiting reisbureau Crossair Na een periode van 33 jaar, opgericht in 1976, sluit reisbureau Crossair haar deuren. Saskia Wink, oprichtster en nog steeds directeur van het reisbureau Crossair, heeft besloten om per 31 december a.s. de reisbureauactiviteiten te beëindigen. ITAC Het besluit is onder andere ingegeven door het gegeven dat Saskia Wink inmiddels de 60 is gepasseerd en geen opvolger binnen haar bedrijf heeft. Saskia Wink is tevens voorzitter van de ITAC. Zij blijft, op verzoek van het bestuur, voorzitter tot de eerstvolgende ledenvergadering van de ITAC (april 2010). Later dit jaar gaat zij zich actief bezighouden met internationaal vrijwilligerswerk. Het bestaande klantenbestand en lopende reserveringen worden

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

overgedragen aan collega- ITAC reisbureau Nova in Amsterdam. Reisbureau Nova is lid van het ANVR en deelnemer in het SGR. Wink: ‘Mijn werk was mijn hobby, paste bij mijn persoonlijkheid, ik deed het voor mijn plezier, ik heb nooit als “drive” gehad, rijk te worden en vond het gewoon heerlijk om mensen naar de juiste plek te brengen, een rondreis voor ze samen te stellen of het hotel te vinden dat bij ze paste. Ik kan me niet voorstellen dat niet iedereen in dit vak dat niet superleuk vindt. Door de vercommercialisering, directe incasso en het internet lukte mij het steeds minder om dit gevoel voor mijzelf te houden en over te brengen. Dit heeft voor mij de beslissing gegeven om te stoppen’.


Reisburo Actueel

Vrij Uit viert 40-jarig jubileum in Lapland Op woensdag 16 december vertrok Vrij Uit met vijftig reisagenten naar Fins Lapland. Gedurende twee dagen werden diverse winterse activiteiten ondernomen en had de groep een indrukwekkende ontmoeting met de Kerstman. De reisagenten werden op 16 december in alle vroegte door Koen Klomberg en Hanita van der Meer ontvangen bij de Neckermann-balie op Schiphol. Om 08.00 uur vertrokken zij met transavia.com naar het voor hen nog onbekende Kuusamo in Fins Lapland, waar zij rond 12.00 uur aan kwamen. Ze moesten even wennen aan de extreme kou (min 30 graden) maar genoten ook van de prachtige blauwe lucht en de mooie kleuren die de zon in de witte sneeuw liet zien. Vanaf de luchthaven werd de groep per bus naar hotel Holiday club Tropiikki in Kuusamo gebracht, waar de reisagenten een rondleiding kregen en konden genieten van een uitgebreide lunch. Met gevulde magen en hernieuwde energie werd de reis voortgezet naar Ruka. Hier kregen de reisagenten een safari outfit aangereikt, die bestond uit een thermo overal, een bivakmuts en een stevige helm. Gehuld in hun nieuwe warme outfit konden de reisagenten genieten van een tweeënhalf uur durend sneeuwscooter-

avontuur. Tijdens de onvergetelijke tocht van 25 kilometer door de Lapse wildernis konden de reisagenten lekker scheuren door de sneeuw en genieten van de wondere witte wereld van Ruka. 40 jaar Vrij Uit Na deze adrenalineverhogende activiteit checkte de groep in bij Appartementen Ruka Suites, waar zij zich even konden opfrissen. De avond stond in het teken van het 40-jarig jubileum van Vrij Uit en dat werd op een wel heel bijzondere locatie gevierd. Voor restaurant Kontioluola stond namelijk een unieke ijsbar, waar de reisagenten werden ontvangen met een welkomstdrankje. Vervolgens konden zij in het restaurant genieten van een overheerlijk diner. Ook de Kerstman kwam langs, wat mooie foto’s opleverde en de reisagenten de kans gaf om nog even na te vragen of hij het door hen gewenste cadeautje nog zou langsbrengen tijdens de Kerstdagen. Na al deze opwinding was het tijd voor een uitgebreide presentatie over Vrij

Safari outfit aan en gaan...

Uit, waarbij het 40-jarig jubileum uiteraard centraal stond. Koen Klomberg: ‘Sinds 3 november bestaat Vrij Uit 40 jaar. Wij laten dit natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij gaan en gaan dit groots vieren met voordelen voor de zowel de consument als de reisagent. Zo gaan we het komende jaar acht thema flyers op de markt brengen met een aantrekkelijk jubileumaanbod. Ook zullen wij in januari alle agentenweekenden publiceren op ReisbureauInfo, waar je ook meteen kunt inschrijven. In het voorjaar worden de Razende Reporter bestemmingen bekend gemaakt en er zijn nog vele andere 40 jaar acties, waaronder speciale jubileumarrangementen en jubileumkortingen.’ Na het diner en de presentatie hadden de reisagenten de gelegenheid om het kleine, maar levendige centrum van Ruka te ontdekken.

Welkomstdrankje bij de ijsbar.

Kort maar krachtig Na, voor sommigen, een korte nacht en een uitgebreid ontbijt met uitzicht op de piste werden een aantal accommodaties bezocht, waaronder hotel Rukahovi en de Chalets Ruka Maston Aitio. De

Knuffelen met Rudolf.

Met de husky’s door het sneeuwlandschap.

reisagenten kregen hierbij een goed beeld van het aanbod van Vrij Uit in Ruka, waarna zij per bus verder reden naar Lisakki village. Hier vandaan worden diverse husky en rendier safari’s georganiseerd. Voordat het echter zo ver was konden de reisagenten eerst genieten van een lokale lunch. Na de lunch werd de groep in tweeën gedeeld, waarna zij de rest van de middag konden genieten van een indrukwekkende rendier- of huskysafari en een adembenemende sneeuwschoentocht door de ongerepte natuur. Na dit onvergetelijke avontuur konden de reisagenten in hotel Sokos in Kuusamo aanschuiven voor het dinerbuffet, waarna het helaas al weer tijd was om Fins Lapland te verlaten. Na een korte transfer naar de luchthaven vloog het gezelschap om 20.00 uur met transavia. com terug naar Schiphol, waar zij om 22.00 uur aankwamen. ‘De reis was kort maar krachtig en was een goede weergave van alles wat Fins Lapland te bieden heeft. Bovendien is het een bestemming die nog weinig mensen kennen, dus het was wel heel gaaf om dit mee te maken. Ik vond de huskysafari het leukst. De tocht ging over een uitgestrekt

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

meer met een supermooie zonsondergang. De honden zijn helemaal wild als ze weg willen, maar tijdens het rennen zijn ze muisstil, wat de beleving nog intenser maakt. Ook het sneeuwschoenwandelen vond ik een leuke activiteit, aangezien je dwars door de schitterende natuur loopt en niet direct een meter in de sneeuw zakt. Het is er een echt winterwonderland, zo mooi het lijkt wel een ansichtkaart van Anton Pieck. Bovendien zijn de accommodaties heel nieuw en modern. Ik kan een reis naar Lapland dan ook echt aanraden, zeker aan beginnende en gevorderde skiërs die niet alleen wil skiën, maar ook eens wat anders willen. Ik weet zeker dat ik met mijn enthousiaste verhalen en mooie foto’s nog veel meer klanten warm kan krijgen voor deze superbestemming’, aldus een enthousiaste Sandra Vestjens van Globe Reisburo Boxmeer. Vrij Uit in Fins Lapland Vrij Uit biedt vanaf Amsterdam en Brussel rechtstreekse vluchten aan naar Kuusamo in Fins Lapland, in samenwerking met transavia.com en Voigt Travel. Deze samenwerking biedt veel voordelen voor je klanten. Zo kunnen ze GRATIS parkeren op Schiphol, ze krijgen GRATIS transfers, een GRATIS thermo overal voor het gehele verblijf, mogen GRATIS gebruik maken van de skibus en last maar zeker not least krijgen ze een GRATIS sneeuwscootersafari. Daarnaast kun je diverse excursies boeken tegen een voordeeltarief en zijn er voordelige skipakketten bij te boeken. Ook zijn er gratis excursiepakketten bij diverse arrangementen en is er meestal een Nederlands sprekende gids aanwezig.

19


Reisburo Actueel

Eindhoven Airport: groei in 2009

Airline-nieuws * Malaysia Airlines De Maleisische luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft met Airbus een zogenaamde Memorandum of Understanding getekend voor de aankoop van vijftien toestellen van het type A330-300 inclusief een optie op nog eens tien toestellen van hetzelfde type. Met de orders is een totaal bedrag gemoeid van $ 5 miljard. De toestellen, die in de periode 2011 – 2016 worden afgeleverd, worden ingezet in de groeimarkten van Zuid-Azië, China, Noord-Azië, Australië en het Midden-Oosten.

* transavia.com Op 26 april 2010 start transavia. com met vluchten naar Biarritz. De vluchten op luchthaven Sabiha Gökçen International Airport (SAW) van de Turkse stad Istanbul zullen per 1 april van het nieuwe jaar starten. Beide bestemmingen vertrekken vanaf Schiphol, waarbij Biarritz drie keer per week wordt aangedaan en Istanbul maar liefst 4x per week. Toulon-Hyères werd voorheen aangeboden vanaf de regionale luchthaven Rotterdam. Vluchten naar Toulon-Hyères starten op 31 maart aanstaande, met een frequentie van vier keer per week. Ook Montpellier wordt aankomend seizoen weer vanaf Amsterdam aangevlogen. De vluchten naar de Zuid-Franse stad starten op 26 april en hebben dezelfde frequentie. Nieuw vanaf Amsterdam is het Oostenrijkse

Innsbruck. Deze bestemming blijkt niet alleen in de winter een populaire bestemming, maar is ook in de zomer erg in trek bij vooral natuurliefhebbers en wandelaars. Innsbruck wordt met ingang van 7 april 2010 met een frequentie van twee keer per week aangevlogen vanaf Amsterdam Airport Schiphol. * KLM KLM hervat vanaf 1 februari 2010 de dienstregeling van Amsterdam Airport Schiphol naar Aruba Airport Reina Beatrix en vice versa. De frequentie bedraagt tweemaal per week. De vlucht wordt uitgevoerd in combinatie met de bestaande Curaçaovlucht. KLM staakte de lijndienst op 29 maart 2009. Vanwege de groeiende vraag van de klant naar deze bestemming, heeft KLM besloten weer naar en van Aruba te vliegen. De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 747400. KLM en Martinair voeren naast elkaar de dienstregeling uit op deze bestemming. De vlucht met nummer KL0783 vertrekt vanuit Amsterdam op maandag en donderdag om 9:35 uur en komt dezelfde dag aan in Aruba om 14.15 uur. De retourvlucht met hetzelfde vluchtnummer vertrekt vanuit Aruba op maandag en donderdag om 15.25 uur en komt de volgende dag aan in Amsterdam om 8.00 uur.

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

Nieuwe site CheapTickets.nl

Eindhoven Airport sluit 2009 af met een passagiersaantal van 1,7 miljoen. Dit is een groei van 5% ten opzichte van 2008. De sterke groei in zowel het derde (+ 10% t.o.v. 2008) als in het vierde kwartaal (+19% t.o.v. 2008) zorgde ervoor dat de achterstand die in het eerste half jaar bestond (-6%) werd omgebogen in groei. De toename over het gehele jaar gezien, vindt voornamelijk plaats in de lijndiensten (+8%). Het aantal passagiers dat gebruik maakte van vakantiechartervluchten bleef 15% achter vergeleken met vorig jaar. Groeiende vraag De groei in het laatste half jaar komt door een forse toename in het aantal lijndienstbestemmingen, die in de tweede helft van het jaar zijn gestart. Deze nieuwe lijndiensten zijn een reactie op het afschaffen van de ticketbelasting die de luchtvaartmaatschappijen weer hebben doen uitbreiden in Eindhoven. ‘Met deze groei draagt Eindhoven Airport bij aan het vergroten van de internationale bereikbaarheid van

Zuidoost-Nederland. Deze regio wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dat creëert een groeiende vraag naar

vliegverkeer met als resultaat een groeiende luchthaven’, aldus Joost Meijs, Algemeen Directeur van Eindhoven Airport.

Toerkoop Zonvaart: You’ve got mail Toerkoop Zonvaart heeft onlangs haar aantal reisbureaus uitgebreid naar negentien filialen. Er zijn twee reisbureaus overgenomen van Vlotman Reizen in Bergen en Broek op Langedijk. De heer Kuijs, directeur van Zonvaart: ‘We hadden al eerder interesse in de reisbureaus van Vlotman. Ze liggen midden in onze regio. Ons meest noordelijke filiaal is Den Helder, de meest zuidelijk is Zandvoort. Bergen en Broek op Langedijk liggen daar midden in en passen uitstekend binnen ons bedrijf. Onze omzet is goed op peil gebleven, we zien dat veel klanten zich oriënteren op internet en uiteindelijk definitief boeken bij onze reisbureaus. Juist omdat men weet

dat dit vertrouwd en veilig is en zeker niet duurder hoeft te zijn’. Op gang Uit cijfers van Zonvaart blijkt dat de groep die per e-mail boekt de snelst groeiende is. De reisadviseurs behandelen talloze mailtjes per dag. Hoewel de inhoud van de mailtjes soms zeer divers is, zijn de meeste vragen als volgt; ‘wij willen met X personen op datum Y naar bestemming Z’, Vervolgens worden een paar kenmerken genoemd waar

de vakantie aan moet voldoen en er wordt afgesloten met de logische slotzin; ‘het moet wel goed zijn, maar niet te duur’. Volgens reisadviseur Carlijn Geerligs is het geweldig om te zien dat 89% van de e-mail aanvragen wordt omgezet in een definitieve boeking!’ Op dit moment zijn de boekingen voor de zomer 2010 flink op gang gekomen. Alle nieuwe reisprogramma’s zijn uit. Ieder jaar weer een uitdagende tijd op de reisbureaus. De reisadviseurs zorgen dat ze op de hoogte zijn van alle noviteiten, om hun klanten optimaal te kunnen adviseren. ‘Dat zijn we natuurlijk aan onze stand verplicht’, aldus Carlijn.

De vernieuwde website van CheapTickets.nl is ‘live’ gegaan. De website voor vakantiereizen kreeg een verbeterde lay out met meer en uitgebreide zoekfuncties die inspelen op het veranderde zoekgedrag van consumenten. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken, biedt CheapTickets.nl haar klanten een snelle, eenvoudige en transparante website waarop zowel volledige vakanties als alleen vluchten geboekt kunnen worden. Stap voor stap CheapTickets.nl introduceert verschillende zoekopties. Zo kunnen bezoekers ervoor kiezen om op basis van een specifiek trefwoord te zoeken binnen het vakantie aanbod. Maar het is ook mogelijk om uitgebreid op specifieke wensen binnen het aanbod te zoeken. De zoekfunctionaliteiten lijken op die van Google, dus voor bezoekers heel vertrouwd en efficiënt. In een paar eenvoudige stappen kunnen consumenten dus heel gericht binnen het omvangrijke vakantie aabod een keuze maken. Of het nu gaat om een zonvakantie, stedentrip, wintersportvakantie of verre reis. Altijd actueel Gebruiksvriendelijkheid van de website staat natuurlijk voorop, maar een ander groot voordeel van deze online aanbieder, is het

20

feit dat het getoonde vakantie aanbod altijd up-to date is. Zowel de beschikbaarheid als de tarieven zijn actueel, zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast bestond bij CheapTickets.nl natuurlijk al de optie om tour operator aanbod met elkaar te vergelijken, zodat de consument altijd de voordeligste keuze kan maken. Vanuit huis snel, gemakkelijk en overzichtelijk een vakantie boeken voor het voordeligste en meest actuele tarief. Overzichtelijker Wie de site van CheapTickets.nl bezoekt, ziet ook meteen dat de navigatiestructuur overzichtelijker geworden is. Met de ‘tabs’ bovenaan de pagina kunnen consumenten eenvoudig hun interessegebied selecteren. Tevens worden lopende acties en aanbiedingen duidelijker onder de aandacht gebracht van de bezoekers. Met de vernieuwde site hoopt CheapTickets.nl het haar bezoekers nog gemakkelijker te maken. Uiteraard zijn de medewerkers ook telefonisch en via de chat of mail beschikbaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Meer luxe bij Landal GreenParks De nieuwe brochure van Landal GreenParks herbergt meer luxe, accommodatievormen die variëren van een appartement tot een eigen landhuis met privé-sauna en van een speciale kinderbungalow tot een prachtige rietgedekte boerderij. En ook op het gebied van faciliteiten is er een ruimere keus. Dit jaar is er extra aandacht voor luxe, ontspanning en verwennerij, zoals volop genieten van wellnessfaciliteiten, tot rust komen tijdens een beautybehandeling, verwend worden met hotelservice in je eigen penthouse, of een ontspannen partijtje golf spelen. Met twee

zojuist geopende nieuwe parken in Oostenrijk en het Landal Waterparc Veluwemeer (open 1 juli a.s) biedt Landal GreenParks nu vijfenzestig parken in zes Europese landen met mogelijkheden voor een weekend, midweek of langere vakantie in binnen- en buitenland.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

De nieuwe brochure van Landal GreenParks.


Reisburo Actueel

Studiereizen in beeld Op weg naar… * Maart - 15-23: De Jong Intra, ZuidAfrika, € 450 per persoon, minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. * April - 14-22: De Jong Intra, Indonesië, € 450 per persoon, minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. * Mei - Half mei: De Jong Intra, Andalusië 5-daagse rondreis (vlieg/bus), € 225 per persoon, minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. - Eind mei: De Jong Intra, Kroatië (zes dagen), € 249 per persoon. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. * Juni - Half juni: De Jong Intra, Londen

en Parijs per Stena Line, Eurostar en Thalys (vijf dagen), € 225 per persoon, minimaal 60% parttime werkzaam. Inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin. * December - Half december: de Jong Intra Vakanties, 5-daagse wintersportreis, € 99 per persoon, inschrijven kan tot 31 januari via QuickWin.

de Mai”met de beroemde enorme Coco de Mer kokosnoten. Daarnaast kreeg de groep een goede indruk van het Odysseus Seychellen product. Op de foto poseert de groep in de “arrival hall” van Denis Island. Het bezoek aan Denis Island was zeer speciaal, want hier komt maar zelden een

Odysseus Seychellen Van 25 oktober tot 1 november jl. organiseerde Odysseus in samenwerking met Air Seychelles en de lokale agent voor een achttal topagenten een studiereis naar de Seychellen. In een week tijd werden zes verschillende eilanden aangedaan, te weten Mahe, Praslin, La Digue, St. Anne, Silhouette en Denis Island. De groep verkende de prachtige exotische eilanden met de schitterende stranden en de prachtige natuur van “Vallee

Op 11 november raakten in Argentinië vier medewerkers van de Beagle betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Een tweede inzittende, Jane Cameron (1950), is aan haar verwondingen overleden. Opnames op volle zee.

Dinsdag 12 januari * 20.25: Marc-Marie in ‘t wild (NL 2) Marc-Marie Huijbregts in Afrika. Zijn wekelijkse opdracht: spoor een gevaarlijk dier op en ga ermee op de foto. De groep bestond uit staand van links naar rechts: Cinzia Angelino/ Air Seychelles, Arianne Gelsing/ ATP Select Eindhoven, Marlous Derks/VakantieXperts Mobiel, Mar-jean van Leeuwen/Star Travel & Advice, John Brandenburg/Odysseus, Manon Staal/ HI Tinus Maes, Ria van Elteren/Globe Breda en Anita Wallet/ Vertrekpunt. Zittend van links naar rechts: Josepha Willemsen/World Wide Weddings, Paulien Molema/Internoord en Petra van Seters/Odysseus.

Finland charter Buro Scandinavia van start De charter van Buro Scandinavia (uitgevoerd in samenwerking met TUI) naar de Finse wintersportgebieden Levi en Ylläs is zondag 20 december van start gegaan met een volgeboekte eerste vlucht naar Kittilä.

Bijzondere winterbestemming Product Manager Christiaan Obbink van Buro Scandinavia over de eerste charter: ‘We zijn ongelooflijk tevreden over het tot nu toe behaalde resultaat. De dertien vluchten die we deze winter aanbieden, zitten nagenoeg allemaal vol. Alleen in januari en maart hebben we nog enkele stoelen te Volg Beagle Op 1 september 2009 is de clipper Stad Amsterdam vertrokken op een reis rond de wereld, in het kielzog van Darwin. Deze unieke reis is op allerlei kanalen te volgen. De Beagle tv-serie is elke zondag tussen 21:10u en 21:45u te zien op Nederland 2. De VPRO vaart opnieuw de route van de HMS Beagle met de clipper Stad Amsterdam. Eerst van Engeland naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Daarna van de Galapagos eilanden via Australie naar Zuid-Afrika. Elke aflevering is het kijken waard.

Nieuwe hotelketen Cuba De hotelketen Cubanacan heeft een nieuwe Hotellijn opgezet met de naam Hoteles E (Hoteles Encanto). Onder het motto “vertrouwdheid en onderscheid” zal deze hotelketen in verschillende koloniale steden op Cuba nieuwe hotels openen. torische en culturele invloeden. De hotels worden qua design compleet aan hun rustgevende omgeving aangepast waardoor er een huiselijke en intieme sfeer in de hotels hangt.

Zaterdag 9 januari * 17.30: Yacht vision (RTL 4) * 18.10: Vlaanderen Vakantieland met Canada/Alberta reportage (VRT) * 18.55: Campinglife (RTL 4) Zondag 10 januari * 16.00: RTL SNOWmagazine (RTL 4) * 19.00: Erik & Sascha in Afrika (NET 5) * 21.05: Beagle (NL 2)

De passagiers werden bij aankomst warm onthaald door de Kerstman en één van zijn rendieren. Naast de snoepjes die de Kerstman uitdeelde, werden de pioniers van deze vlucht getrakteerd op een warm drankje in de speciaal daarvoor opgestelde ijsbar.

In eerste instantie worden er 50 hotels geopend in onder andere Havana, Camagüey, Santiago de Cuba en Baracoa. Het zijn kleine gemoedelijke hotels in karakteristieke gebouwen met veel his-

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail naar reisburo@t-en-s-productions. nl. Het aanbod is ook terug te vinden op www.reisburowebagenda. nl (onder de button evenementen/ studiereizen).

Terug van weggeweest

Beagle: tweede slachtoffer

Historica Jane Cameron werkte als archivaris bij de nationale archieven op de Falkland eilanden (Falkland Islands Government Archives). De afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in de geschiedenis van het eiland en de regio. Cameron bestudeerde de geschiedenis van de missiepost op Keppel waar Vuurlandse Indianen werden gekerstend. Haar kennis van de regio en de missie brachten haar aan boord van de Clipper Stad Amsterdam, waar ze een rol zou hebben in aflevering 14, over de Vuurlandse indianen en de missie, die 20 december werd uitgezonden.

studiereisgroep. Het was een geslaagde reis!

verkopen. We wisten natuurlijk dat Fins Lapland één van de meest bijzondere winterbestemmingen ter wereld is en we hebben er hard aan gewerkt om een uitstekend product neer te zetten. Dat de respons echter zo overweldigend zou zijn ondanks de economische crisis, is een zeer positieve verrassing! Volgend seizoen gaan we het product uitbreiden en blijven we Lapland tegen aantrekkelijke prijzen aanbieden. Gezien het feit dat de crisis op z’n retour is en de ongetwijfeld enthousiaste verhalen van de mensen die deze winter met ons naar Lapland reizen, verwachten we dat de vraag volgend seizoen nog groter zal zijn’.

Opknapbeurt ms Rotterdam Cruiseschip ms Rotterdam van Holland America Line heeft in minder dan een maand tijd een grondige opknapbeurt ondergaan. Tijdens een 28 dagen durende dokbeurt op een werf in Freeport (Bahama’s) is de Rotterdam voorzien van vele uitbreidingen en verbeteringen uit het zogeheten Signature of Excellence-programma. De Rotterdam heeft een vernieuwd zwembad, de trendy lounge Mix, een verbeterd theater en nieuwe luxe Lenai-hutten. Andere luxe hutten zijn grondig opgeknapt. ‘De Rotterdam ziet er weer spectaculair uit’, aldus Richard D. Meadows, executive vice president, marketing, sales and guest programs. ‘De verbeteringen en uitbreidingen zullen onze gasten imponeren. Met deze investering onderstrepen wij de kwaliteit van onze schepen én het voortdurende streven naar leiderschap in de premium cruisemarkt door constant, als het gaat om service en producten, de lat hoger te leggen.’ Verbeteringen De opknapbeurt van de Rotterdam begon met een nieuwe inrich-

ting voor de staterooms en de bijbehorende badkamers. Op het achterschip zijn de nieuwe Lenai-staterooms bijgebouwd. Het zwembad is omgebouwd tot een resort pool, het grote theater is verbeterd en midscheeps zijn het Italiaans specialiteiten restaurant Caneletto en de trendy lounge Mix toegevoegd. Het meest in het oogspringend zijn de verbeteringen en uitbreidingen op het achterschip van de Rotterdam. Het zwembad op het Lido-dek is omgebouwd tot een resort-stijl zwembad met de naam The Retreat. Ook is er een nieuwe zwembadbar en is er een groot LED-scherm geïnstalleerd waarop ’s avonds films kunnen worden vertoond. Tot slot zijn er extra overdekte zitplaatsen in het Lido-restaurant.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Woensdag 13 januari * 20.30: Hello Goodbye (NL 1) De serie gaat haar zevende seizoen in. Ook dit seizoen spreekt Joris Linssen op Schiphol op zijn eigen en zo herkenbare wijze reizigers en wachtenden aan. * 20.50: Future Express (NL 2) Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld. * 23.45: Holidate (NET 5) Donderdag 14 januari * 18.55: Schiphol TV (AT5) * 19.00: By any Means (National Geographic) * 19.55: NCRV Natuurlijk – Op Reis Met Van Rossum (NL 2) * 20.30: Bestemming bereikt (RTL 4) John Williams volgt mensen die een speciale gebeurtenis of ontmoeting in het buitenland in het verschiet hebben. * 20.30: Ik vertrek (NL 1) * 22.55: Lauren verslaat… (VERONICA) Veronica-presentatrice Lauren Verster gaat wereldwijd op zoek naar spraakmakende situaties. Ze laat zich hiervoor meenemen door verschillende fotografen en krijgt zo toegang tot een wereld die voor de meeste mensen gesloten blijft. Vrijdag 15 januari * 18.00: Droomhuis in de zon (SBS 6) * 19.30: Grenzeloos Verliefd (NET 5) Verliefd worden op iemand uit een ander land. Grenzeloos Verliefd volgt mensen die bij hun liefde in het buitenland gaan wonen. Zijn we een interessant programma vergeten? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

21


Reisburo Actueel

Toerkoop Passie voor Reizen

Mee met de Oranjekaravaan door Zuid-Afrika

De Toerkoop Reisburo Groep heeft alweer de derde editie van het eigen glossy vakantiemagazine ‘Passie voor Reizen’ uitgebracht. In het magazine worden tientallen vakantiebestemmingen beschreven. ‘Het is een informatieve vakantie-inspiratiebron om tijdens de komende feestdagen door te lezen. Het magazine is weer gratis bij onze kantoren op te halen en zal hiernaast actief verspreid worden in de regio,’ aldus Don Kaspers.

Ook bij dit wereldkampioenschap voetbal ontbreekt de Oranjecamping niet. Na een daverend succes in Zwitserland, heeft dit concept ook zijn weg gevonden naar Zuid-Afrika. Tijdens het WK zal een gigantische oranje camperstoet van camping naar camping door Zuid Afrika trekken om het Nederlandse team aan te moedigen.

onze specialiteit en daarom hebben we hier ook extra ruimte voor vrijgemaakt in het magazine. Dit sluit ook naadloos aan bij onze nieuwe campagne, waarmee we duidelijk maken dat wij het ‘meest persoonlijke reisbureau van Nederland’ zijn’, aldus Don Kaspers.

Nieuw in deze uitgave van Passie voor Reizen zijn de persoonlijke reisverslagen van onze eigen vakantieadviseurs. Kaspers: ‘We hebben gemerkt dat er in onze kantoren veel vraag is naar persoonlijke ervaringen, juist die tips die je alleen kent als je er zelf geweest bent! Dit is natuurlijk

Single rondreizen Isropa Isropa is gestart met de verkoop van rondreizen voor singles en alleengaanden. Van mei tot en met oktober vindt er tweemaal per maand een single rondreis plaats naar Cyprus, Israël, Marokko, Egypte of Jordanië. De beschrijvingen van deze single rondreizen zijn terug te vinden in alle vijf de Isropa zomerbrochures 2010. Ook is er in iedere brochure een single rondreizen kalender geplaatst waarop overzichtelijk alle vertrekdata en bestemmingen worden weergegeven. Groeiende vraag Na uitgebreid onderzoek onder reisbureau medewerksters bleek dat het aanbod aan reizen voor singles via het reisbureau nog niet aan de groeiende vraag voldoet. Om een deel van deze doelgroep te bedienen heeft Isropa het single

rondreizen product ontwikkeld. Op reeds bestaande groepsrondreizen naar de populairste bestemmingen van Isropa (Cyprus, Israël, Marokko, Egypte en Jordanië) zijn enkele vertrekdata exclusief voor singles of alleengaanden. Er kan gekozen worden voor een twee-/ driepersoonskamer op indeling met iemand van hetzelfde geslacht of voor een eenpersoonskamer tegen een toeslag. Als de verkoop van deze single rondreizen naar verwachting blijkt te zijn zal Isropa het product in de volgende seizoenen continueren en wellicht uitbreiden.

Supporters van het Nederlands elftal kunnen op unieke, betaalbare en veilige wijze hun team volgen in Zuid-Afrika en een onvergetelijke voetbalreis maken. Niets hoeft zelf te worden geregeld, het gekozen kampeervoertuig staat klaar bij aankomst en de campings zijn geboekt. Volgens organisator Jokko de Wit gaat het een ‘geweldige voetbalreis’ worden. De Oranjekaravaan voert de supporters langs de mooiste delen van Zuid-Afrika en vele toeristische hoogtepunten in de omgeving van Johannesburg en Durban. De loting pakte goed uit voor Nederland: er wordt gespeeld in grote voetbalstadions in Johannesburg, Durban en Kaapstad, waardoor voor veel supporters de

WIN NU!!!

kans vergroot is dat ze live in het stadion hun team kunnen aanmoedigen. De route De Oranjekaravaan start vanuit Johannesburg en voert als eerste naar het Kruger Nationaal Park om op safari te gaan. Vanuit dit game park wordt via Blyde River Canyon naar de camping in de omgeving van Johannesburg gereden, waar het Oranjekaravaan-feest officieel wordt geopend. De reis naar Durban voert de Oranjekaravaan langs de Drakenbergen door Free State. Durban zelf is een prachtige locatie met mooie stranden, een temperatuur van zeventien graden en een geweldig stadion.

Vervolgens zet de reis zich voort en volgt de oranjestoet de schitterende Garden Route naar Kaapstad. Voor elke rit naar de volgende speelstad hebben de voetbalsupporters vijf dagen, dit geeft meer dan genoeg tijd om de afstanden te overbruggen en om van het mooie Zuid-Afrika te genieten. Op de campings zelf zal een waar Oranjefeest losbarsten. Sportieve activiteiten, wedstrijden live op een groot scherm in de feesttent en Nederlandse dj’s en artiesten zorgen voor een authentieke Nederlandse sfeer op ZuidAfrikaanse bodem! Voor meer informatie over de Oranjekaravaan kijk op www.oranjecamping.nl

Dit is de prijs * E en verrassend geurenpakket van Van Nood Reizen.

Win nu een verrassend geurenpakket! Van Nood Reizen heeft, in samenwerking met Reisburo Actueel, een ludieke actie voor reisagenten opgezet, waarmee zij kans maken op een verrassend geurenpakket.

N

Met deze actie wil Van Nood Reizen bij reisbureaus nog eens benadrukken dat zij tal van Europese stedenreizen per bus aanbiedt. Van Nood Reizen heeft al meer dan zeventig jaar ervaring met het organiseren van reizen naar deze wereldsteden, maar ook steden als Wenen, Krakau, Leipzig/Dresden, Kopenhagen en Brussel behoren tot de vele bestemmingen van de bustouroperator. Alle reizen worden begeleid door Nederlandstalige reisleiding, met als voordeel dat

Dit zijn de vragen: 1. Welke acties heeft het Arubaans verkeersbureau ondermeer in petto voor reisagenten? 2. Welke charter landde op 20 december voor het eerst in Kittilä? 3. Hoeveel procent groeide Eindhoven Airport in 2009? 4. Wie verving Lex Wagenaar per 1 januari bij Innovation Norway? 5. Wie is de nieuwe commercieel directeur van Odysseus?

Wil jij kans maken op het geurenpakket dat Van Nood beschikbaar stelt? Doe dan mee aan onze wedstrijd en beantwoord de onderstaande vragen.

Eerdere winnaars

O

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Lysette Laarman Redacteur

Lisette van Dinteren Accountmanager

Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

C

O

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

L

Eugenie Engelbracht Hoofdredacteur

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen

O

F

de klant in enkele dagen een stad ook écht leert kennen. De luxe touringcars brengen de klant zeer comfortabel naar het hotel op de bestemming, waardoor hij/zij geen tijd verliest met het zoeken naar het hotel of het reizen per openbaar vervoer. Bij alle reizen is altijd een stadstour inbegrepen: voor de klant een uitstekende manier voor een eerste kennismaking met een stad. Voor boekingen kunnen reisbureaus contact opnemen met 020-4800200. Meer info is ook te vinden op www. vannood.nl.

22

Tom van Apeldoorn Uitgever

Edwin Schollen Adjunct Uitgever

Rene Tanchette Directeur Digiscript

Tj van Apeldoorn Accountmanager Digiscript

Oplage: 5078 exemplaren

Tijdens de wedstrijd in Reisburo Actueel 43 maakte je kans op het Grieppreventiepakket Care Plus® Clean Flu Pack van Tropenzorg®. De winnaar van deze prijsvraag is Jacqueline Kranenburg van Reisburo Journaal.

Verschijning: wekelijks Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben. Abonnementsprijs: € 95 per jaar excl. btw.

Ga naar www.reisburowebagenda. nl en vul vóór 21 januari op het prijsvraagformulier de antwoorden in. Vergeet niet jouw naam en de adresgegevens van jouw reisbureau in te vullen. De winnaars worden bekend gemaakt in Reisburo Actueel en op www.reisburowebagenda.nl.

Vormgeving & DTP: PubliScript, Nijmegen Druk: JP Tamminga, Duiven Management: e.schollen@t-en-s-productions.nl tj.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl t.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl Reisburo Actueel: e.engelbracht@t-en-s-productions.nl a.lutgendorff@t-en-s-productions.nl l.laarman@t-en-s-productions.nl l.van.dinteren@t-en-s-productions.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Webagenda/-Café: r.tanchette@digiscript.nl tj.van.apeldoorn@digiscript.nl Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL


Reisburo Actueel Nr. 1  

Reisburo Actueel Nr. 1 - 19de jaargang

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you