Page 1

HĂŠt praktisch vakblad voor de reisbranche 21e jaargang, nr. 15

Reisburo Ac tuee l

26 juli 2012

Reisburo in Beeld: Reisagent heeft drukke tijden

Aanbod verre reizen uitgelicht

Reisburo Actueel: BTW-event

Arabisch-Westerse mix in Dubai


Like us op www.facebook.com/ reisburoactueel en win! Scan de QR-code en Like ons!

Reisburo Actueel heeft inmiddels haar 1000e vriendin, Lizet Bots-Jacobs van VakantieXperts Munckhof, mogen verwelkomen op haar Facebook-pagina. Lizet heeft een bioscoopbon ontvangen van 25 euro. Natuurlijk blijft het niet bij deze keer, ook bij de 1250e, 1500e, enzovoorts geeft jouw vakblad een bioscoopbon weg aan één van haar vrienden/vriendinnen. Vergeet niet dat Reisburo Actueel ook is terug te vinden op www.twitter.com/rbactueel, waarvan je de linkjes in de twitterberichtjes gerust kunt aanklikken zonder eerst te moeten inloggen. Reisburo Actueel heeft als enige vakblad een vermelding in de TravelNext.nl ‘Twittergids Reisbranche Top 100’. Ben je ook aangesloten op hyves, check dan http://reisburo-actueel.hyves.nl/. Uiteraard is Reisburo Actueel ook terug te vinden op Linkedin en YouTube .


Reisburo Actueel

Tom van Apeldoorn

‘tupperware’ imago is dat nu voorbij. Steeds professioneler wordt er gewerkt en ook hun marktaandeel in de reizenverkoop stijgt stevig. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen de ZRA’s; waar de ene het erbij doet als hobby met als leuke bijkomstigheid regelmatig een studiereis, is de ander heel bedrijfsmatig bezig en realiseert een prima inkomen op die manier. Door de groei van het aantal ZRA’s in aantal, maar zekerook in omzet; er zijn erbij die een aardige reisbureauomzet draaien, nof die ook daadwerkelijk een stenen reisbureau runnen ontstaat er nu scheefgroei.

ZRA

Elk reisbureau moet zijn ANVRlidmaatschap betalen en aangesloten zijn bij de SGR, waardoor zij prima te controleren zijn. Voor de ZRA’s gebeurt dat bij de SGR in een soort paraplumodel: de organisatie is aangesloten en daarmee al hun ZRA’s. Het is natuurlijk wachten op de eerste

De zelfstandig reisagent is volwassen geworden, we kunnen er niet meer omheen. Waar deze groep reis enthousiastelingen eerst nog leed aan eenAgenda Augustus

Oktober

September * 5: Workshop DCC ism MSC Cruises en Cruiseterminal IJmuiden. * 6: Wintersport Persdag Baltus Communications, Snowworld Zoetermeer. * 7: Jij&KLM Open borrel, Hilversumsche Golf Club * 12: Moroccan Nights, Amsterdam. * 13: Moroccan Nights, Rotterdam. * 17: ‘La Deutsche Vita’ - get together met wijnproeverij, Duits Verkeersbureau, 14.30 - 17.00 uur, Amsterdam ArenA, 10:00–14:00 uur aanmelden via henning.rueder@germany.travel. * 20: Lufthansa Group informatiemiddag op Schiphol, inschrijven kan tot 31 augustus via www.lufthansaexpert.com * 25: TAT roadshow in Amsterdam op * 26: Brochurepresentatie, Live to Travel,

Ik vind dat hier voor de ANVR een schone taak is weggelegd. Het gaat hier niet om de contributie maar om regulering. Dus allemaal een eigen ANVR-nummer met een heel klein beetje contributie, of contributie naar omzet. Daar zijn variabelen genoeg voor te bedenken.

* 1-4: Cruisemaand Roadshow. * 19-23: Kampeer en Caravan Jaarbeurs. * 29: Roadshow South Africa, avond voor reisagenten, Amsterdam, inschrijven via marieke@southafrica.net. * 30: Roadshow South Africa, middag voor touroperators en avond voor reisagenten, Rotterdam, inschrijven via marieke@southafrica.net. * 30: Caribbean Latin Workshop (voor reisagenten), MS Alegria (haven Rotterdam bij hotel New York), 18.00 - 22.30 uur, uitnodigingen volgen na de zomervakantie. * 31: Roadshow South Africa, avond voor reisagenten, Den Bosch of Eindhoven, inschrijven via marieke@ southafrica.net. * 31: Caribbean Latin Workshop (voor MICE, touroperators en journalisten), MS Alegria (haven Amsterdam, achter Centraal Station), 10.30 - 15.30 uur, uitnodigingen volgen na de zomervakantie. * 31: Caribbean Latin Workshop (voor

Inhoudsopgave

Travel Trend deelt uit Win KLM-tickets bij Travel Trend. Pagina 7

Tom van Apeldoorn t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

P.s. Niet boos worden maar eerst drie keer lezen.

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen. 18.00 uur, aanmelden via sales@livetotravel.nl.

* 9: BTW event Reisburo Acueel, Houten (meer info op pag 8). * 13: BTW event Reisburo Acueel,  Zwolle (meer info op pag 8). * 14: BTW event Reisburo Acueel, Dordrecht (meer info op pag 8).

ramp, de controle op deze groep is volgens mij onder de maat. Natuurlijk gun ik hen hun welverdiende succes werkelijk heel knap wat er gepresteerd is - maar dat schept ook verplichtingen. Waar een ieder het heeft over een ‘level playing field’ is er hier dus nog wel iets te regelen.

reisagenten), MS Alegria (haven Amsterdam, achter Centraal Station), 10.30 - 15.30 uur, uitnodigingen volgen na de zomervakantie.

November * 1: Roadshow South Africa, middag voor touroperators en avond voor reisagenten, Utrecht, inschrijven via marieke@southafrica.net. * 2: Roadshow South Africa, middag voor reisgenten, Zwolle, inschrijven via marieke@southafrica.net. * 5: T.I.P. Dagen (Holland International, De Jong Intra vakanties, Travel Trend en Buro Scandinavia/Britain). Meer info volgt. * 5-8: WTM / World Travel Market, Londen (Engeland). * 7: T.I.P. Dagen. Meer info volgt. * 8-11: ANVR Congres, Istanbul (Turkije), registreren via www.anvrcongres.nl. * 12: T.I.P. Dagen. Meer info volgt. * 14: T.I.P. Dagen. Meer info volgt. * 27-29: EIBTM, Barcelona (Spanje).

Special Verre Reizen Verre reizen om bij weg te dromen. Pagina 13

Koen Everink werkt aan herstel Reisburo Actueel sprak met Koen. Pagina 20

ZRA interview met Loes Vervaart van Effting Reizen over ‘Holland International Reisbureau at Home’. Pagina 21

Nieuws voor de agenda? Mail naar redactie@reisburoactueel.nl.

KLM vanaf oktober naar Harare Luchtvaartbedrijf investeert in Afrika. Pagina 26

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

5


Reisburo Actueel

Reclame Code Commissie veroordeeld Vlucht24 De Reclame Code Commissie (RCC) heeft op verzoek van reisbrancheorganisatie ANVR de wijze van adverteren op de website van vlucht24 veroordeeld. Op vier punten oordeelde de commissie dat vlucht24 handelt in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen. De RCC heeft vlucht24 verzocht niet meer op deze wijze reclame te maken.

De klacht tegen vlucht24 is ingediend door de ANVR. ANVRdirecteur Frank Oostdam: “Wij blijven strijden voor een eerlijk speelveld. Dit is in het belang van de consument en uiteraard wel zo fair naar alle ticketaanbieders”. Bij het boeken van een vliegticket op de website van vlucht24 werden maar liefst vier overtredingen geconstateerd van de wet- en regelgeving. Zo staat een ‘omboekservice’ standaard aangevinkt, terwijl dit voor optionele extra’s niet is toegestaan en worden de reserveringskosten niet getoond aan de consument op het moment dat deze wel bekend zijn. Vervolgens blijkt ook het als totaalprijs getoonde bedrag niet de eindprijs te zijn, omdat de annuleringskosten daar nog bij komen. Ook hadden - bij boeking - de bij sommige airlines onvermijdelijkecreditcardkosten opgenomen moeten zijn in de eindprijs. In reactie op de ANVR-kritiek gaf

Unister, het moederbedrijf van vlucht24, aan dat zij slechts vluchtprijzen met elkaar vergelijkt. Dit verweer werd door de Reclame Code Commissie van tafel geveegd. De Reclamecode Reisaanbiedingen en ook de EU-regels richten zich op alle aanbieders, ongeacht of men de aangeboden reisdiensten zelf uitvoert. De RCC stelt de ANVR op alle aangevoerde punten in het gelijk. “Wanneer partijen, ondanks een veroordeling door de RCC in strijd blijven werken met wet- en regelgeving, dan zullen wij dit aan de orde stellen bij de Consumenten Autoriteit. Inmiddels heeft vlucht24 de vink voor de omboekservice uitgezet. De andere overtredingen vinden echter nog steeds plaats. Alle reden dus voor de Consumenten Autoriteit om dit scherp in de gaten te houden en op te treden wanneer dit niet wordt aangepast”, aldus Oostdam.

Salesrun Etihad Airways en airberlin Etihad Airways (de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten) en airberlin zijn gestart met het bezoeken van reisbureaus door het hele land om deze van productinformatie te voorzien. De codesharepartners willen met de salesrun de mogelijkheden die de twee partijen bieden meer bekendheid geven. Vorige week bezochten Bjorn Gianotten (sales manager Benelux airberlin) en Wim Jaap Berkhout (APG Air Agencies/

Etihad Airways) het kantoor van TravelXL Bart Limburg. De salesrun duurde tot en met 25 juli jl. Lees op pagina 8 het interview met Bjorn Gianotten (sales manager Benelux airberlin) en Wim Jaap Berkhout (APG Air Agencies/Etihad Airways).

V.l.n.r.: Wim Jaap Berkhout (APG Air Agencies/Etihad Airways), Marian Hermes (TravelXL Bart Limburg), Bjorn Gianotten (sales manager Benelux airberlin) en Bart Limburg (TravelXL Bart Limburg).

6

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Donkere wolken boven Hof van Saksen Het Drentse vakantiepark Hof van Saksen zit in financiële problemen. De Kroon Groenprojecten in Utrecht, dat voor Hof van Saksen het groenonderhoud verzorgt, heeft het faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Assen. Dit faillissement is aangevraagd vanwege een openstaande rekening van € 120.000. Na vergeefse verzoeken aan de directie om de rekening te voldoen, heeft De Kroon besloten het faillissement aan te vragen. Volgens RTV Drenthe heeft het vakantiepark in Nooitgedacht nog niet geprobeerd tot een schikking te komen met De Kroon.

Europa-Park opent vijfde themahotel

Het vakantiepark verkeert al langer in zwaar weer. Ontwikkelaar Phanos ging eind mei failliet, na een eerdere schuldsanering waarbij de banken Hof van Saksen te hulp zijn

geschoten. De luxe opzet van het vakantiepark bleek niet bestendig voor de crisis. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank over het verzoek beslist.

Europa-Park heeft 12 juli jl. haar vijfde themahotel geopend. Evenals in de andere vier hotels zullen de gasten zich hier in bijzondere sferen wanen. Hotel ‘Bell Rock’ is uitgevoerd in New England-stijl en is door een 35 meter hoge vuurtoren van verre reeds een bijzondere verschijning. Het nieuwe hotel telt 1.000 bedden en daarmee beschikt Europa-Park vanaf nu over het grootste hotel-resort van Duitsland. Het nieuwe hotel bestaat uit een hoofdgebouw met vier verdiepingen en vijf vleugelgebouwen met ieder drie verdiepingen. De gebouwen zijn met lichte en frisse kleuren uitgevoerd in de bekende houtbouw met typische daken uit de koloniale tijd. Ook binnen waant men zich al meteen in New England. Hier vindt de gast de typische ‘Shaker-stijl’ terug: fraai timmerwerk, planken

vloeren, open haarden en zoals men van Europa-Park gewend is, talloze ornamenten, kunstwerken en voorwerpen uit de betreffende tijd. Deze objecten zijn het afgelopen jaar verzameld in tientallen landen: antieke klokken uit Engeland, stoombootonderdelen uit Frankrijk, decoratiestukken uit Amerika, houten balken en treinwagons uit Canada, natuursteen uit België, etc.

Programma’s over de wereld bij de Publieke Omroep ‘‘Bij de Nederlandse Publieke Omroep zie je de wereld, zonder te hoeven reizen’’, aldus tv-directeur Gerard Timmer vandaag bij de presentatie van de programmering van de Nederlandse Publieke Omroep.

Win KLM-tickets bij Travel Trend Travel Trend blijft vliegtickets uitdelen aan reisagenten. Ook voor de maanden juli en augustus heeft de touroperator weer een mooie actie bedacht. Boek in deze twee maanden zoveel mogelijk Travel Trend-reizen inclusief een KLM-vlucht. Elke boeking is weer een nieuwe kans. Mail je reserveringsnummers vóór 3 sep-

tember naar sales@traveltrend.nl o.v.v KLM ticket actie. Vermeld in deze mail ook wat jouw KLM/ Travel Trend-droombestemming is en waarom.

Voorwaarden

- Exclusief tax. - Vertrekdatum in overleg (buiten hoogseizoen). - Twee KLM tickets, voor jou en één introducé(e). De winnaar wordt in week 37 bekendgemaakt.

Gerard Timmer, tv-directeur bij de Publieke Omroep.

Hij doelde daarmee op programma’s als Bauers Zigeunernachten (TROS) dat 19 augustus van start gaat op Nederland 1 en Van Bihar tot Bangalore (VPRO) op Nederland 2, waarin Jelle Brandt Corstius India ontgint in een reis van uitersten. Erica op Reis (MAX) komt dit seizoen terug en na de natuurseries Earth en Frozen Planet zendt de EO dit seizoen op Nederland 1 de BBCserie Earthflight uit. In het nieuwe seizoen van 3 op reis (BNN) reist Floortje Dessing van Beijing naar Australië en bezoekt Dennis Storm alle 27 EU-landen. In Stefpacking (VPRO) op Z@PP is Stef Biemans te gast bij kinderen op de meest uitgesproken plekken op aarde.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

7


Reisburo Actueel

British Airways naar Rotterdam The Hague Airport British Airways gaat vanaf 9 december 2012 drie keer per dag vliegen tussen Rotterdam The Hague Airport en London Heathrow Terminal 1. De dagelijkse verbinding biedt zowel zakelijke reizigers als consumenten honderden aansluitmogelijkheden om via London Heathrow te vliegen naar het wereldwijde netwerk van British Airways met wereldsteden als Hong Kong, New York, Miami, Los Angeles, Johannesburg, Singapore, Sydney en nog vele anderen steden. British Airways verstevigt haar positie verder in Nederland met het starten van deze nieuwe route vanaf Rotterdam The Hague Airport. De drie nieuwe vluchten en de negentien dagelijkse vluchten vanaf Schiphol Amsterdam Airport naar London Heathrow, London City en London Gatwick vormen samen een

8

luchtbrug van 44 vluchten per dag tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. British Airways vliegt vanaf Rotterdam met een Airbus A319 en A320 waarin plaats is voor respectievelijk 145 en 180 passagiers. Een vliegticket naar Londen is verkrijgbaar vanaf â‚Ź 77 enkele reis, inclusief alle belastingen. Passagiers van British Airways profiteren tevens van royale gratis bagageruimte, gratis online check-in met stoelreserveringen tot 24 uur voor vertrek en van uitstekend eten en drinken aan boord. Nieuwe bestemmingen die zijn toegevoegd aan het winterschema van British Airways zijn onder andere London Heathrow naar Seoul en London Gatwick naar Las Vegas. Een volledig overzicht van de vluchten van British Airways in Nederland is te vinden op ba.com. Klanten kunnen hier online hun vlucht boeken, inchecken en betalen gegarandeerd de laagste prijs.

Eigenaar Join Travel opgepakt Vorige week donderdag is een 37-jarige Haarlemmer aangehouden die wordt verdacht van omvangrijke oplichting met vliegtickets. Slachtoffers hadden een reis geboekt bij het reisbureau van de man, maar het bedrijf had de boekingen nooit rondgemaakt, meldt de politie vrijdag. De man is eigenaar van het Haarlemse reisbureau Join Travel in Schalkwijk. In de loop van de week zijn ruim zestig aangiften bij de politie binnengekomen van gedupeerden. Zij bleken niet op vakantie te kunnen, omdat hun tickets niet in orde waren. Volgens de politiewoordvoersder gaat het om een van de grootste oplichtingszaken in de

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

reisbranche in Kennemerland van de laatste jaren. In de meeste gevallen betreft het hele gezinnen die niet op reis kunnen. Het schadebedrag zou in de tonnen lopen. Het reisbureau, dat voornamelijk aan Turkse Nederlanders verkocht, was niet aangesloten bij ANVR/SGR.


Reisburo Actueel

Gezondheidsrisico’s onderschat Veel last minute-reizigers gaan slecht voorbereid op vakantie. Dit verhoogt het risico op infectieziektes aanzienlijk, zo blijkt uit onderzoek van gezondopreis.nl. Voor reisorganisatoren lijkt een rol weggelegd op het gebied van informatieverstrekking. Vanwege het slechte weer boekt een groot deel van de Nederlanders hun vakantie dit jaar op het laatste moment. Maar een goede voorbereiding blijft, omdat de tijd krap is, vaak achterwege; 1 op de 4 vakantiegangers geeft namelijk aan niet uit te zoeken of er gezondheidsrisico’s zijn in het vakantieland naar keuze. Dit terwijl in veel populaire vakantielanden Nederlanders een verhoogd risico lopen op een infectieziekte. De meeste Nederlanders weten van het bestaan van de infectieziekten hepatitis A en B, maar slechts een op de drie weet hoe je het oploopt en wat de gevolgen kunnen zijn. Perry Van Genderen, internist van de Travel

Clinic Havenziekenhuis, verklaart namens Gezondopreis.nl: “Het is belangrijk om je vooraf goed laten informeren over waarop je moet letten wat betreft eten en drinken en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, zoals vaccinatie. Ziek zijn is altijd vervelend, maar op vakantie helemaal”. Reisorganisatoren zijn volgens Gezondopreis.nl in de communicatie naar hun klanten te terughoudend over gezondheidsrisico’s op reis. Slechts de helft van de reizigers wordt door reisagenten gewezen op eventuele risico’s. Daartegenover staat dat reizigers aangeven het vertrekken van deze informatie een verantwoordelijkheid van de organisatie vinden.

Huurauto’s 15% goedkoper deze zomer Deze zomer zijn vakantiegangers die gebruikmaken van huurauto’s in het buitenland zo’n 15% goedkoper uit dan vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van holidaycars.com onder de autohuurleveranciers. De verhuurprijs kan zakken, omdat de consument nu vooral kiest voor kleinere, zuinige modellen. Dit leidt bij verhuurbedrijven tot efficiënter inzet van automodellen. Bovendien profiteren de autoverhuurders van verschillende soorten groene fiscale subsidies, waardoor de aanschafprijs van nieuwe auto’s gunstiger uitvalt. “Voorgaande jaren was er bij de consument veel meer vraag naar exclusieve modellen”, aldus CEO holidaycars.com Robbert Jan Meerpoel. “Vakantiegangers kiezen nu vooral voor kleine, zuinige huurauto’s. Hierdoor kunnen autoverhuurders hun diversiteit aan huurmodellen beperken. Ze hoeven nog nauwelijks plek in te ruimen voor grote, luxe auto’s. Een minder uitgebreide vloot betekent voor autover-

huurders simpelweg een beperking van de uitgaven. Aanschafkosten liggen lager. Bovendien kunnen auto’s efficiënter worden ingezet.” Ook wijst Meerpoel op de vele overheidssubsidies die de kostprijs van milieuvriendelijke auto’s beperkt. Hierdoor liggen bij autoverhuurder holidaycars.com de tarieven voor autoverhuur dit jaar eveneens een stuk lager in vergelijking met vorig seizoen.

HAL op regionale tv zenders Sinds afgelopen maandag 23 juli zenden de regionale tv-kanalen RTV-Rijnmond, Omroep Brabant, TV-West, RTV-Noord Holland en RTV-Utrecht dagelijks drie afleveringen van zes minuten uit van de film Holland America Line Cruise Experience. Deze film neemt de kijker mee in de spraakmakende wereld van het cruisen en bevat elementen van het leven aan boord van de schepen, de beleving van een cruise en de verregaande historie van Holland America Line. Daarnaast krijgt de kijker veel praktische informatie over het maken van een cruisevakantie. “Ondanks de sterke groei van cruises in Nederland, is een cruise voor veel mensen nog steeds een onbekende vakantievorm”, vertelt Nico Bleichrodt, senior director of sales noord en centraal Europa. “De Holland America Line Cruise Experience neemt de kijker mee aan boord en gaat verder dan een promo-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

tiefilm, wij laten de kijker zélf ervaren wat een cruisevakantie inhoudt.” De Cruise Experience bevat ook interviews met gasten en bemanningsleden. De dagelijkse uitzendingen vinden plaats tussen 23 en 30 juli en van 6 tot en met 13 augustus 2012. Raadpleeg je Tv-gids voor de exacte uitzendtijden.

9 13 22


Reisburo Actueel

‘Berlin erleben’ met airberlin en visitBerlin

Jan Willem Dekker verlaat Carlson Wagonlit Travel

airberlin en visitBerlin starten met de nieuwe Facebook-app ‘Berlin erleben’ een groot winspel. Alle Berlijnfans maken vanaf vandaag kans om met vijf vrienden uit hun wereldwijde Facebook-netwerk een reis naar Berlijn te winnen. “Door de 1,4 miljoen fans is Berlijn wereldwijd gezien de op twee na grootste stedensite op Facebook’’, aldus Burkhard Kieker, manager van visitBerlin. “Met deze Facebook-actie willen wij onze fans en hun vrienden inspireren tot een reis naar Berlijn.’’ Als belangrijk en effectief marketinginstrument voor de Duitse hoofdstad werd de Berlijn-site facebook.com/ Berlin in december 2009 door be Berlin in het leven geroepen en wordt deze samen met visitBerlin onderhouden.

Per 28 september aanstaande draagt Jan Willem Dekker zijn functie als executive vice president benelux bij zakenreisorganisatie Carlson Wagonlit Travel over aan Vicky Fernandez de Larrea. Dekker was elf jaar werkzaam voor Carlson Wagonlit Travel. Eerst voor CWT Nederland, vervolgens voor Noord-Europa en sinds 2009 voor de Benelux-organisatie. “Wij zijn Jan Willem zeer erkentelijk voor zijn positieve bijdrage aan CWT in de afgelopen elf jaar. Ik ben ervan overtuigd dat Vicky het sterke team dat Jan Willem heeft gevormd verder zal leiden naar toekomstige successen. Onze klanten, medewerkers en suppliers in deze regio zullen profiteren van Vicky’s uitgebreide kennis van de markt”, aldus Andrew Waller, President EMEA and Global Partners Network.

keting Europe, Middle East & Africa (EMEA), waarvoor ze naast haar nieuwe functie verantwoordelijke blijft.

Fernandez de Larrea is momenteel vice president, transaction and traveler services and product marPaul Gregorowitsch, chief commercial officer airberlin, licht toe: ‘’Berlijn is een geweldige stad en wij zijn er trots op dat wij met onze bedrijfsnaam zijn grootste reclamemedium buiten Duitsland zijn. Vrienden zijn tegenwoordig over verschillende werelddelen verspreid - met ons globale netwerk en de nieuwe app bieden wij zes reislustige mensen de kans om samen tijd in Berlijn door te brengen en deze fantastische wereldstad beter te leren kennen”.

Nodig vanaf nu op facebook.com/ Berlin en facebook.com/airberlin vijf vrienden uit de hele wereld uit en win uitstapjes naar Berlijn ter waarde van e 15.000. Inwoners van Berlijn en Berlijn-fans over de hele wereld kunnen nog tot 10 augustus 2012 deelnemen. Wie zich op beide Facebook-sites registreert, verdubbelt zijn kans om te winnen. De reis naar Berlijn kan tussen 1 september en 30 december 2012 plaatsvinden. De winspel-app is zowel in het Duits als in het Engels beschikbaar.

Nieuw in het aanbod van Incento: Great Rail Journeys Incento treinreizen werkt sinds kort nauw samen met het Britse Great Rail Journeys, een van de grootste treinreis-organisaties ter wereld. Hierdoor is het aanbod van Incento uitgebreid met treinrondreizen in meer dan veertig landen op alle continenten.

Lufthanse Group organiseert informatiemiddag De Lufthansa Group, bestaande uit Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa en SWISS, organiseert op donderdag 20 september een informatiemiddag op Schiphol. Na deze middag zal een netwerkborrel plaatsvinden en de dag wordt afgesloten met een barbecue. Er zijn verschillende prijzen te winnen die middag, waaronder citytrips naar Wenen en Zurich, exclusieve Rimowa koffers en vele andere prijzen. De middag vind plaats in het Mercure hotel bij Amsterdam Schiphol en het programma ziet er als volgt uit:

10

14.00 Ontvangst en beursvloer 16:30 Presentatie over Lufthansa Group door Luis Monreal, general manager Lufthansa in Nederland 16:45 Bekendmaking prijswinnaars 17:00 Heffen van het glas en netwerkborrel 17:30 Barbecue 20.00 Einde Inschrijven kan tot 31 augustus via www.lufthansaexpert.com.

Met ruim dertig jaar ervaring in treinreizen begrijpt Great Rail Journeys precies wat een rondreis per trein zo aantrekkelijk maakt. Er zijn reizen op alle continenten, sporend door prachtige landschappen en stoppend in boeiende steden. Bijvoorbeeld een reis door de overweldigende natuur van de Canadese Rocky Mountains, met adembenemende uitzichten in het land van onze ‘tegenvoeters’ Nieuw Zeeland of getekend door spectaculaire herfstkleuren tegen de achtergrond van fraaie bergen aan de Amerikaanse oostkust. Het

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

zijn slechts drie voorbeelden uit het diverse aanbod. Op incento.nl staat alvast een toptien van het aanbod. De reizen van Great Rail Journeys worden gekenmerkt door het internationale karakter met Engelstalige begeleiding. Ook staat op deze reizen niet alleen de trein centraal. Er wordt regelmatig overnacht in hotels en gebruikgemaakt van touringcars en schepen voor transfers en excursies. Een reis kan geboekt worden met of zonder vluchten of treinreis vanuit Nederland.


Reisburo Actueel

Etihad Airways en airberlin samen nóg sterker op de Nederlandse markt Eind vorig jaar kondigden Etihad Airways en airberlin aan dat de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten met het verhogen van haar belang in airberlin naar 29,21% de grootste aandeelhouder werd van de Duitse luchtvaartmaatschappij. Ruim een half jaar verder werpt het strategische partnership haar vruchten af en bezoeken vertegenwoordigers van beide airlines reisbureaus in Nederland. Met het netwerk zit het wel goed, maar wat hebben beide maatschappijen te bieden en zit het wel goed met de naamsbekendheid in Nederland? Reisburo Actueel vroeg Bjorn Gianotten (sales manager Benelux airberlin) naar zijn visie. Hoe staat het met de naamsbekendheid van airberlin op de Nederlandse markt? Bjorn (airberlin): ‘‘Ik kan geen exacte cijfers noemen, maar de naamsbekendheid van airberlin (zowel spontaan als geholpen) wordt in Nederland jaar op jaar beter. Dat we dit jaar een nationale consumentenprijs (Zoover) gewonnen hebben, zonder vanaf een Nederlandse luchthaven te vliegen, spreekt wel boekdelen, vind ik.’’ Is er een groot verschil tussen de naamsbekendheid in de branche en die bij de consument? Bjorn: ‘‘Het Benelux-team van airberlin is zeer actief in de reisbranche en we werken met verschillende (nationale) vakbladen samen. Ik kom nog maar zelden reisorganisaties tegen die airberlin helemaal niet kennen. Het is wel zo dat reisbureaus in het oosten en zuiden van het land beter weten waarvoor airberlin staat. Hetzelfde beeld geldt denk ik ook wel voor de klant zelf. Als je op straat mensen aanspreekt,

zul je zien dat je in Nijmegen een ander antwoord krijgt dan in Den Haag. Qua B2C-communicatie richten we ons ook iets meer op het oosten en zuiden van het land.’’ Waarom is voor jullie de samenwerking interessant? Bjorn: ‘‘Door het partnership met een sterke partner als Etihad Airways heeft airberlin zijn portfolio in één klap enorm uitgebreid. In Azië bood airberlin voorheen enkele bestemmingen aan, waaronder Thailand. Door de aansluiting aan Abu Dhabi, de hub van Etihad Airways, is hier nu een veelvoud van landen en steden aan toegevoegd, zowel voor de leisure- als de corporate-markt. Ook het aanbod naar het Midden-Oosten, Afrika en de Indische Oceaan is fiks uitgebreid, terwijl Australië als volledige nieuwe bestemming toegevoegd is aan het routenetwerk van airberlin.’’ Wat zijn jullie usp’s? Bjorn: ‘‘De vertrekluchthavens Düsseldorf en ook Keulen en Münster zijn onlosmakelijk met ons product verbonden. Ze zijn goed bereikbaar met het OV of met de auto, je kunt er voordelig parkeren en het zijn prettige, moderne luchthavens met korte wegen. Düsseldorf omschrijft zich bijvoorbeeld als ‘next generation hub’. De vakantieperiodes zijn anders in Duitsland, wat voordelig voor Nederlanders uit kan pakken.

Bjorn Gianotten (sales manager Benelux airberlin) en Wim-Jaap Berkhout (APG Air Agencies/ Etihad Airways).

Berlijn, Barcelona, Bangkok… airberlin heeft een breed aanbod aan wereldwijde bestemmingen, een mix van steden, zon en ICA. Daarnaast bieden we een all-in service tegen een scherpe prijs (kosteloos vervoer bagage, kosteloos service aan boord met eten, drinken, kranten en tijdschriften, etc.). airberlin is in onze ogen een goede partner voor de reisbranche: boekbaar in GDS, non-iata portaal, IT-fares, corporate programma’s, Counter Cards en

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

agentenaanbiedingen voor korting op eigen vluchten etc., sterke partners zoals Etihad Airways en de oneworld alliantie.’’ Naar welke nieuwe mogelijkheden kijken jullie met je airline uit? Bjorn: ‘‘De samenwerking met de trade. Nog meer interessante nieuwe routes voor de Nederlandse markt aanbieden.’’ Arjen Lutgendorff

11


Reisburo Actueel

1,2% groei toerisme Maleisië over eerste vijf maanden 2012 In de eerste vijf maanden van 2012 groeide het aantal toeristen naar Maleisië met 1,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal bezochten 9.438.592 toeristen het Aziatische land in de periode van januari t/m mei 2012. De meeste toeristen waren afkomstig uit Azië met positieve uitschieters als China (+34,1%), Vietnam (+35,2%) en de Filippijnen (+41,7%). De grootste toeristische groeimarkt na Maleisië is echter Saoedi-Arabië gebleken (+50,7%). Vanuit Nederland reisden 33.640 toeristen in deze periode naar Maleisië, een groei van 4,8%. De totale ontvangsten van toeristen in de periode januari-mei 2012 is met 1,9% gestegen tot e 5,45 miljard. De uitgaven per toerist worden voor die periode geschat op e 580, wat een stijging van 0,7% betekent ten opzichte van 2011. Tijdens de presentatie van de cijfers benadrukte de Maleisische Minister van Toerisme, Dato’ Sri Dr. Ng Yen Yen, dat om het doel van 36 miljoen toeristen en e 42 miljard aan opbrengsten in 2020 te verwezenlijken, het belangrijk is voor Maleisië om de focus te verleggen naar een toename van de opbrengst per toerist in plaats van het in hoge mate bevorderen van de groei van het aantal toeristen. Een van de maatregelen die het ministerie hiervoor treft, is een

12

verhoging van de vluchtfrequentie tussen Maleisië en de belangrijkste markten. Homestay Een van de meest succesvolle initiatieven is het homestay-programma, waarbij toeristen in heel Maleisië bij lokale bewoners thuis kunnen verblijven. In totaal verbleven tussen januari en mei 133.689 toeristen (waarvan 23.367 uit het buitenland) op deze manier op het platteland en maakten zo kennis met de lokale cultuur. Dit betekent een forse stijging van 70,7% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De toegenomen uitgaven van deze toeristen hebben een positief effect op de economie in deze plattelandsgebieden. Het homestay-programma

moedigt lokale gemeenschappen aan deel te nemen aan plattelandstoerisme met behoud van hun tradities en identiteiten. De toeristische sector is een van de grootste bronnen van inkomsten voor Maleisië en draagt voor een belangrijk deel mee aan het Bruto Nationaal Product,

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

inkomsten in buitenlandse valuta en werkgelegenheid. In 2011 nam de sector de zevende plaats in met betrekking tot bijdrage aan het BNP en een derde plaats met betrekking tot verdiensten in buitenlandse valuta achter productie en palmolie.


Reisburo Special

Er was eens… in een land hier ver vandaan Om de druilerige regen in Nederland te ontvluchten, omdat je op zoek bent naar avontuur, om nieuwe culturen te leren kennen, omdat je van de oosterse keuken houdt, om die ene UNESCO-site aan je lijstje toe te voegen, omdat je de Route 66 echt een keer gereden wilt hebben, om van de gebaande paden af te gaan, om je schoonouders te ontvluchten, om een prachtige huwelijksreis te maken… Er zijn duizenden redenen waarom mensen naar verre oorden vertrekken. Reisburo Actueel heeft diverse specialisten gevraagd één bestemming uit hun uitgebreide aanbod toe te lichten. Zij nemen je mee naar de uithoeken van onze wondere wereld. Kuoni Een exotische cultuur met een fascinerende historie, gecombineerd met zon, zee en strand. Thailand verenigt deze elementen moeiteloos. De heerlijke (internationale) Patrick Goorhuis.

keuken, het gevarieerde landschap en de vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat reizigers keer op keer terugkomen naar dit bijzondere land. Kuoni biedt diverse rondreizen door Thailand. Zoals de 18-daagse privéreis ‘Kids in Thailand’, die in het teken staat van dieren en natuur. Een tocht met een longtailboot over de Mae Kok River en het Olifanten Opleidingskamp in Chiang Mai behoren tot de highlights van deze familiereis. Voor een perfecte balans tussen cultuur en natuur is de 15-daagse privéreis ‘In Touch With Thailand’ een aanrader. In de Andaman Zee, in de omgeving van Krabi en Koh Lanta, liggen verschillende kleine, onontdekte eilanden met parelwitte stranden en een prachtige onderwaterwereld. Met de 6-daagse privéreis ‘Thailand

Island Hopping’ ontdek je de mooiste eilanden uit dit gebied, zoals Koh Mook en Noh Ngai. Patrick Goorhuis

expeditiecruises naar Antarctica ben je bij Boer & Wendel aan het juiste adres. Gionne van Wijnen

Boer & Wendel Boer & Wendel is al tientallen jaren actief op de verre reizenmarkt. Van oudsher weten veel reizigers jaarlijks Boer & Wendel te vinden voor hun luxe, volledig verzorgde groepsrondreis. Maar sinds een paar jaar ben je bij Boer & Wendel voor alle soorten verre reizen aan het juiste adres. Dit jaar bracht Boer & Wendel voor het eerst twee brochures uit: Budget en Luxe. In beide brochures vind je natuurlijk groepsrondreizen, maar wist je dat alle groepsreisprogramma’s ook als individuele reizen te boeken zijn (met Engelssprekende gids/chauffeur), en dat Boer & Wendel ook maatwerkbouwstenen voor individuele reizen aanbiedt in Zuid-Afrika, Thailand, Indochina en Indonesië en vanaf 2013 ook in China, Maleisië, Singapore en ZuidelijkAfrika? Ook voor bijzondere reizen, zoals kampeersafari’s in Afrika, treinreizen met de Shongololo Express door Zuidelijk-Afrika,

Discovery Discovery biedt jouw klant ‘Incredible Travel Experiences’ over de hele wereld! Het type reis dat Discovery aanbiedt, is het beste te omschrijven als georganiseerd backpacken. In kleine groepjes van gemiddelde twaalf reizigers ervaart jouw klant, in internationaal gezelschap en onder leiding van een lokale Engelssprekende gids, een

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Gionne van Wijnen.

13


Reisburo Special of meerdere van de vele bestemmingen wereldwijd. Men overnacht in kleinschalige sfeeraccommodaties en voor het transport wordt naast minibusjes ook van allerlei soorten openbaar vervoer gebruikgemaakt. De reizen van Discovery zijn geschikt voor avontuurlijk ingestelde reizigers van alle leeftijden; van 18 tot 100! Discovery is ook uitermate geschikt voor singles, mede doordat het mogelijk is om een kamer op indeling te boeken bestaat meer dan de helft van de Discovery-klanten uit alleenreizenden. Voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar heeft Discovery dit jaar een aparte brochure uitgebracht: Discovery Family. Gionne van Wijnen FOX Reizen Myanmar staat nog maar aan het begin van haar carrière als toeristische bestemming. Decennia lang bleef het land gesloten voor toeristen, maar wie het bezocht ontdekte een van de mooiste bestemmingen van Zuidoost-Azië. Niet voor niets staat Myanmar bekend als ‘Land van Gouden Pagodes’, want het land is bezaaid met duizenden heilige tempels en gouden stoepa’s. De mooiste staat in Yangon, de Shwedagon Maarten de Ruiter.

pagode is de meest heilige plek van het land. De meest bijzondere bestemming is het magische Inlemeer. Uitsluitend per longtailboot te ontdekken, en dan lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Hele dorpen gebouwd op palen zijn er te vinden, groenten worden verbouwd op drijvende tuinen en vissers bewegen zich op het meer voort door hun roeispaan met één been te omklemmen. Maak kennis met dit kleurrijke land, op ontdekkingstocht in het lievelingsland van Boeddha. Bij FOX Vakanties worden uitgebreide groeps- en individuele rondreizen aangeboden. Maarten de Ruiter Boston Travel Het verre reizenaanbod van Boston Travel is een onderscheidend product en zal in de loop van de komende maanden verder worden uitgebreid. Enkele mogelijkheden in Azië, fietsen in combinatie met een riviercruise op de Mekong in Cambodja, een fietstocht in het zuiden van Laos en een veelzijdige rondreis door onbemind Thailand. Kleine en compacte groepen of op basis van een individuele rondreis. Enkele mogelijkheden in Afrika, Zambia en Namibië deserttour, rondreis van Kaapstad naar de Victoriafalls, Traderoute door Zambia, Malawi en Mozambique en nog veel meer rondreismogelijkheden in speciale safari trucks met minimaal twee gidsen en met maximaal twaalf personen. Ook heeft Boston Travel een mooi aanbod voor mensen die graag willen trouwen in Afrika, mogelijkheden in Namibië, Tanzania, Kenia en Zuid Afrika. Binnenkort zullen er nieuwe websites worden gelanceerd die op verschillende vlakken en in diverse landen mooie en onderscheidende reizen zullen bieden. Boston Travel-

Ronald Franken.

websites: www.azie-actief.nl, www. safari-in-afrika.nl en www.bostontravel.nl Ronald Franken De Jong Intra Vakanties Met specialist de Jong Intra Vakanties kun je de prachtigste verre reizen maken! De Jong Intra Vakanties biedt louter topbestemmingen aan: Amerika, Thailand, Indonesië, Maleisië, China, ZuidAfrika, Canada, Australië en Coby van Dongen.

Nieuw-Zeeland! Van centraal gelegen stadshotels tot tropische strandresorts, compleet verzorgde auto- en groepsrondreizen tot zeer luxe privé-rondreizen met een eigen chauffeur én gids. Lang gezocht maar niet gevonden? De Jong Intra Vakanties stelt met veel plezier en, nog belangrijker, met veel kennis een verre reis geheel op maat voor de klant samen. Alle verre reizen zijn al te boeken t/m vertrek eind 2013! Om het zoeken naar die juiste reis gemakkelijker te maken, zijn er specialistische brochures per bestemming, en voor vroege beslissers zelfs tweejarige brochures. Offertes zijn geheel kosteloos, op maat en representatief met uitgebreide informatie. Ten slotte biedt de Jong Intra gegarandeerd vertrek op alle groepsrondreizen naar Amerika en Canada. Coby van Dongen Baobab In 2012 bestaat Baobab 40 jaar. In Afrika werden in 1972 de eerste avontuurlijke expedities uitgevoerd. Ter ere van het jubileum gaan we terug naar onze roots. Baobab bied je de kans om anno 2012 deel te nemen aan net zo’n expeditie: de Trans-Afrika overland. In november 2012 vertrekt onze expeditietruck uit Cairo, om 5 maanden later in Kaapstad aan te komen. De 140-daagse reis is opgedeeld in 6 expedities van 3 à 4 weken. Je kunt kiezen om aan één expeditie deel te nemen, of meerdere aan elkaar te koppelen. Zo stel je jouw unieke Trans-Afrika overland samen. Natuurlijk kun je ook aan de gehele expeditie deelnemen! Expeditie 1: E gypte & Soedan in 25 dagen Expeditie 2: Ethiopië in 21 dagen Expeditie 3: Ethiopië & Kenia in 24 dagen Expeditie 4: Kenia, Uganda & Tanzania in 25 dagen Expeditie 5: Tanzania, Malawi & Zimbabwe in 25 dagen Expeditie 6: Zuidelijk Afrika in 28 dagen Meer info: www.baobab.nl/trans-afrika-overland Mounia Belhirch

Mounia Belhirch.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

15


Reisburo Special KRAS.NL Gouden tempels, geurige eetkraampjes, regenwouden waar apen van tak tot tak springen, oude ruïnesteden en tropische eilanden… zomaar een korte samenvatting van een KRAS.NL reis door Thailand. Het ‘Land van de Eeuwige Glimlach’ verrast haar bezoekers met natuurparken, rijstvelden, traditierijke bergvolkeren en hagelwitte stranden. KRAS.NL biedt goedverzorgde en scherpgeprijsde 15-/22-daagse vlieg-/ rondreizen onder leiding van lokale Nederlandssprekende reisleiding. Zoals Amazing Thailand met onder andere Bangkok, Kanchanaburi, de Gouden Driehoek, Chiang Mai en Cha-Am. Of Exotisch Zuid-Thailand met onder andere Bangkok, Koh Phangan, Koh Samui en het Khao Sok National Park. En Zuidelijke Parels van Thailand met onder andere Bangkok, het Khao Sok National Park, Phang Nga baai, Krabi en Koh Samui. Tot slot: Thailand Compleet, waarbij de hoogtepunten van zowel Noord- als Zuid-Thailand aan bod komen. Diverse rondreizen zijn te verlengen met een week aan het strand. Oók bij KRAS.NL: single rondreizen Thailand! Nicole Meijer

Nicole Meijer.

Holland International De 14-daagse groepsrondreis Best of Cuba van Holland International combineert de niet te missen hoogtepunten van het westen met het ongerepte oosten. Met Holguín als startpunt en Varadero als afsluiting biedt Holland International jouw klant een unieke route. Gezelligheid en gemak zijn de kernwoorden van deze reis. Maaltijden, excursies en entreegelden; alles is tot in de puntjes geregeld. Bovendien wordt deze rondreis begeleid door een deskundige Nederlandstalige reisleider en gaat iedere vertrekdatum gegarandeerd door. Verlengen aan de parelwitte stranden van Varadero in een hotel naar keuze is mogelijk. Tevens te boeken als individuele rondreis. Je vindt deze rondreis in de Holland International Cuba-brochure en in de rondreizenbrochure. Vanaf winter 12/13 hebben alle in deze rondreizenbrochure gepubliceerde data gegarandeerd vertrek. Dit betekent dat je klant niet afhankelijk is van een minimum aantal deelne-

18

Esther Butterhof.

mers, maar meteen bij boeking de zekerheid heeft dat de reis door gaat. Esther Butterhof NRV Holiday NRV Holiday is een direct seller gespecialiseerd in Verre Reizen naar Azië, Afrika, Noord- & ZuidAmerika en het Midden-Oosten. Naast een grote selectie van prachtige groeps- en privérondreizen, die zowel in het voordelige segment als in het luxere segment geboekt kunnen worden, is NRV Holiday ook zeer sterk gespecialiseerd in maatwerk, dat ‘Zelf Samenstellen’ heet. Samen met jouw, de reisspecialist, kan snel en eenvoudig een mooie uitgebalanceerde rondreis worden samengesteld uit verschillende bouwstenen, hotels en vervoersmogelijkheden. Je hebt de offerte binnen 24 uur in huis en uiteraard met een duidelijk inzicht van kosten. Naast de bekendere bestemmingen als Zuid-Afrika, Indonesië en Thailand heeft NRV Holidays ook heel veel kennis en reismogelijkheden op bestemmingen als Birma, Marokko, Oman en Argentinië. Dus voor bestemmingskennis, concurrerende prijzen, snelheid én een flexibele instelling ben je bij NRV Holiday aan het juiste adres! Stephanie Broeke

Stephanie Broeke.

Oad Indonesië oefent al jaren een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de Nederlandse vakantieganger. Het is een van de meest veelzijdige Aziatische bestemmingen, elk eiland heeft zijn eigen karakteristieken en hoogtepunten. Als Indonesië-specialist biedt Oad Reizen een uitgebreide keuze aan rondreizen, zowel in groepsverband als individueel. De reisduren variëren van tien tot 24 dagen. Oad heeft populaire klassieke routes, maar ook een ‘Insiders’-reis voor diegenen die voor de tweede of derde keer Indonesië bezoeken en zelfs een reis speciaal voor gezinnen. Op de rondreizen met Garuda Indonesia heeft Oad een speciale kortingsactie. De populaire 17-daagse rondreis Java & Bali in Vogelvlucht is al te boeken van € 1589 voor € 1399! Deze reis komt langs de bekendste bestemmingen op Java zoals Jakarta, Bandung, Yogyakarta en Bromo en wordt afgesloten op het prachtige Bali. Maar ook voor de 21-daagse rondreis Kleurrijk Indonesië met Garuda Indonesia profiteert jouw klant van een speciale prijs: € 2299,- Tijdens deze fantastische tour reist de groep niet alleen over Java en Bali, maar ook over het minder bekende Sulawesi! Sander Officier Sander Officier.

Tiara Tours Reizen door Oezbekistan is overweldigend! Het grootschalige toerisme heeft Oezbekistan nog niet ontdekt, Tiara Tours biedt echter al jaren reizen naar deze mooie bestemming. De prachtige steden zijn betoverend door de imposante bouwwerken en de vriendelijke bevolking. De oude steden kennen een rijk handelsverleden en dat is te zien. Turkooizen minaretten, medressa’s met gekleurde mozaïeken en Moskeeën van binnen helemaal met goud bekleed. De markten liggen vol met granaatappels en ander exotisch fruit en de marktkooplui gaan maar al te graag voor je op de foto. Oezbekistan is een prachtige bestemming voor de individuele reiziger. Geheel verzorgd of met veel vrijheid, het is er allemaal mogelijk. Accommodatie is er comfortabel, lokale begeleiding

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Kerensa de Vaan.

uitstekend en de reismogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk het gehele reisaanbod op www.tiaratours.nl en bezorg je klant een goed verzorgde nietalledaagse rondreis! Kerensa de Vaan Travel Trend Een rondreis waarin het LatijnsAmerika-specialisme van Travel Trend goed tot uiting komt, is de 24-daagse South American Highlights. Tijdens deze unieke combinatiereis worden de hoogtepunten van Peru, Bolivia, Chili, Argentinië én Brazilië aangedaan! Natuurlijk zijn Machu Picchu en de Iguazu-watervallen in deze reis opgenomen. Verder onder andere het Titicaca Meer, Buenos Aires, Rio de Janeiro, vele kleurrijke indianendorpen en routes langs spectaculaire landschappen. De rondreis wordt vooral geboekt door reizigers die in één bezoek alle highlights van ZuidAmerika willen zien. Net als bij de meeste andere rondreizen van Travel Trend, is het bij de South American Highlights mogelijk om langer te verblijven in alle plaatsen die tijdens de rondreis worden aangedaan. Voor wie vijf landen in één reis teveel van het goede is, biedt Travel Trend uiteraard mooie rondreizen en bouwstenen naar elk van deze afzonderlijke landen. Natasja Eshuis Natasja Eshuis.

Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl. Judith Buitenhuis


Reisburo Actueel

Touroperator ITS vergroot all-inclusive vakantieaanbod

Fors meer boekingen Snoeyink/Rekro

Reisorganisatie ITS biedt vanaf heden van luchthaven Köln/Bonn met een eigen gecharterde vliegtuig all-inclusive vakanties aan naar de Canarische eilanden, Tunesië en Egypte.

Sinds de overname door Dutax van de Spanje-specialisten Rekro Reizen en Snoeyink Reizen, medio 2011, gevolgd door onder andere totaal vernieuwde zomerbrochures en websites, zijn tot eind juni 35% meer zomerboekingen gemaakt dan voor de zomer van 2011.

pend tot 70% een parkeerplaats op de luchthaven reserveren. Een voorbeeld van een ITS allinclusive vakantie vanaf Köln/Bonn is een 8-daagse trip naar het 4-sterren Playa Real Resort op Tenerife met vertrek op 4 augustus. Totaalprijs is € 2.422,- voor twee volwassenen en twee kinderen tot 13 jaar. Sinds jaar en dag ondervinden Nederlandse luchthavens concurrentie van omliggende luchthavens in het buitenland. Kwam de competitie vooralsnog met name van de luchthavens in Düsseldorf of Weeze, vanaf nu komt daar een derde optie bij: luchthaven Köln/Bonn. Onder de naam ‘ITS Ferienflieger’ biedt touroperator ITS nu vanaf deze luchthaven dagelijks all-inclusivevakanties aan naar diverse zonnige bestemmingen. Op deze vluchten kan men gratis een stoel reserveren, 25 kg bagage meenemen, krijgt men een gratis koptelefoon en snack en wordt aan boord Kölsch bier verkocht. Ook kan men vooraf met kortingen oplo-

Spreekt de populaire vakantiebestemming Sousse in Tunesië meer aan, daar wordt een 8-daagse allinclusive vakantie aangeboden met vertrek op 17 augustus naar het viersterren Samara hotel. Dit hotel ligt nabij het strand en op loopafstand van het centrum, totaalprijs is € 1.918,- voor twee volwassenen en twee kinderen tot 12 jaar. In het andere Tunesische resort Hammamet wordt een 8-daagse all-inclusive vakantie aangeboden naar het 4-sterren hotel Nesrine met vertrek op 7 september voor € 525,- per persoon in een tweepersoonskamer. Informatie over het vakantieaanbod en reserveringen via www.itsholiday.nl

Commercieel directeur Ad van Maaren (Profit Travel Consultancy) verwacht voor zomer 2012 tenslotte minimaal 50% geplust te hebben. “Het agentenbestand van Snoeyink Reizen, dat alleen door de ANVR reisbureaus wordt verkocht, is tot circa negenhonderd agenten fors uitgebreid, waaronder vrijwel alle reisburoketens. Het meer dan honderd jaar oude Snoeyink, een begrip voor luxe busreizen naar de Spaanse Costa’s, wordt weer omarmd door de reisburo’s. En ook voor directseller Rekro Reizen is het vertrouwen van de consument volledig terug”, aldus Van Maaren. Bus en vlieg Snoeyink en Rekro garanderen onder meer 32 opstapplaatsen in Nederland. Ook is de catering in de eigen, luxe dubbeldekkers optimaal verzorgd en is aan de Spaanse costa’s uitstekend en gemotiveerde reisleiding aan-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

wezig. Tevens wordt er deze zomer op dinsdag en zaterdag met transavia.com naar Barcelona (Costa Brava en Salou) en naar Alicante (Benidorm) gevlogen. Vanaf winter 2012/13 komt daar Eindhoven bij en zullen beide Spanje-specialisten naast het bekende Benidorm aan de Costa Blanca ook Gran Canaria aan gaan bieden (twee keer per week vanaf Schiphol). Ook wintergroei “Ook de komende winter zullen zowel Snoeyink als Rekro naar verwachting fors groeien” zegt Van Maaren. De vernieuwde winterzonbrochure van Snoeyink komt begin augustus uit en wordt door TWI onder de circa negenhonderd reisagenten verspreid. De winterzonbrochure van directseller Rekro Reizen komt ook in augustus uit. Het wintersportaanbod Oostenrijk van Rekro Reizen zal alleen via de website verkocht worden.

19


Reisburo Actueel

Reis-app van Carlson Wagonlit Travel bekroond Carlson Wagonlit Travel (CWT) heeft een van de prestigieuze innovatie awards van de Global Business Travel Association (GBTA) in de wacht gesleept voor haar reis app CWT to Go. Deze prijs zal worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse GBTA bijeenkomst die volgende week start in Boston, USA. De award is gewonnen in de categorie ‘Meest opvallende apps’. De genomineerde applicaties in deze categorie waren stuk voor stuk hulpmiddelen voor zakenreizigers om hun tijd onderweg zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De CWT to Go reis-app is verkozen uit een lijst van elf genomineerden. Met name de mogelijkheid om het reisschema automatisch te synchroniseren werd als een belangrijke functionaliteit beoordeeld. CWT to Go is exclusief verkrijgbaar voor de CWT reizigers wereldwijd en er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt.

Koen Everink werkt aan herstel Reisburo Actueel sprak met Koen Everink, die deze week nadrukkelijk in het nieuws was naar aanleiding van de zware mishandeling in de Amsterdam Arena tijdens het Sensation-festival. Het doet ons goed om Koen weer te horen, hij is gelukkig alweer helder en vertelt dat het naar omstandigheden redelijk gaat. Koen: “Het is nog erg onduidelijk hoe de nabije toekomst er uit gaat zien. Mijn verwondingen zijn ernstig. Hoe dat gaat herstellen, is afwachten. Ik zal minimaal nog een keer aan mijn been geopereerd moeten worden. In het beste geval zal ik over zes maanden weer redelijk kunnen lopen. In het slechtste geval zal dat veel langer duren en zal het lopen nooit meer echt goed gaan. Verder heb ik diverse breuken in mijn gelaat, dat is erg pijnlijk. Er is een kans dat het vanzelf geneest; als dat niet gebeurt, komt er nog een zware operatie aan. Over ongeveer drie weken weet ik daar meer over. Ik hoop dat de revalidatie voorspoedig verloopt. Zoals je weet tennis en voetbal ik vrij fanatiek, dat zal ik

waarschijnlijk nooit meer kunnen doen”. “Je begrijpt dat ik in het kader van het politieonderzoek niets kan vertellen”, vervolgt Koen. “Wat ik wel kwijt wil, is dat het een hele heftige gebeurtenis was. En waarom het mij gebeurde? Ik heb geen idee. Voor het zelfde geld was er vrijdag een stille tocht, dat gun je toch geen mens? De reacties uit het land zijn een grote steun voor mij, ik heb zelfs bloemen gekregen van mensen die ik niet ken. Ook de reacties uit de branche zijn hartverwarmend. Joost (Joost Romeijn, CEO Sundio Group red.) heeft mij erg gesteund in deze periode.” Wij wensen Koen veel sterkte en een voorspoedig herstel.

Opnieuw stijging aantal overnachtingen in Duitsland Na een uitstekend eerste kwartaal in 2012 nam het aantal overnachtingen in het vakantieland Duitsland ook in april toe. “In Duitsland is er sprake van een zeer stabiele groei”, verklaart Ernst Burgbacher, Duits parlementslid, parlementair staatssecretaris van de Bondsminister voor Economie en Technologie en gecommitteerde van de Bondsregering voor Middenstand en Toerisme. Volgens gegevens van het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek, het Statistische Bundesamt, is het aantal buitenlandse overnachtingen in vergelijking tot dezelfde maand in het jaar ervoor met bijna 10% gestegen. In totaal zijn er sinds het begin van 2012 tot eind april meer dan 17,5 miljoen overnachtingen in accommodaties met meer dan tien bedden geteld. In vergelijking met dezelfde periode in het voorafgaande jaar is dat een stijging van meer dan 10%. Nederland: plus 10% Voor de periode januari tot en met april 2012 kon het

“AMAZING THAILAND” WORKSHOP ONTMOET HOTELlERS UIT THAILAND, GENIET VAN HET THAISE ETEN EN WIN EEN PLEK OP DE STUDIEREIS! Kom 25 september naar de Amazing Thailand Workshop in Amsterdam. Meld je aan via thailand.ams@aviareps.com en ontvang meer informatie.

Koen Everink.

20

Statistische Bundesamt een aanzienlijke toename van het aantal overnachtingen melden vanuit Nederland (plus 9,8%) en Zwitserland (plus 12,1%), de belangrijkste markten voor het vakantieland Duitsland. In totaal werden er in de eerste vier maanden van 2012 al bijna 2,3 miljoen Nederlandse overnachtingen geteld. Uit Zwitserland waren dat er in dezelfde periode 1,2 miljoen. Ook andere dichtbij Duitsland gelegen landen laten positieve cijfers zien: Italië (plus 9,4%), Frankrijk (plus 7,3%) en Oostenrijk (plus 9,7%).

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Voordelen marktleider TUI Nederland ideaal voor support afdeling HIR at home Nog voor de zomer van 2011 goed van start ging, lanceerde TUI Nederland de franchiseformule ‘Holland International Reisbureau at Home’. Destijds waren er vijf zelfstandig reisadviseurs werkzaam, inmiddels is dat aantal flink gegroeid. Reisburo Actueel sprak met Loes Vervaart (51) over de supportafdeling van Holland International Reisbureau at Home. Zij begon 32 jaar geleden bij Holland International en is sinds 1990 werkzaam bij Effting Reizen in Eindhoven. Vervaart: ‘‘In eerste instantie als allround medewerker reisbureau en daarna overgestapt naar de IATA-afdeling. Sinds 2005 ben ik manager van Effting Reizen. De support-afdeling van Holland International Reisbureau at Home is gevestigd bij Effting Reizen en valt daardoor ook onder mijn verantwoording’’. Wat vind je het uitdagende in je huidige baan? ‘‘In eerste instantie is het een grote uitdaging geweest om samen met collega’s van TUI Nederland een succesformule in de markt te zetten. Naast de verantwoording bij Effting is het nu een uitdaging om met zoveel verschillende ervaren en gepassioneerde collega’s deze formule te bewaken en verdere invulling te geven.’’ Wat onderscheidt jullie van de rest? ‘‘Wij hebben een strenge selectieprocedure. Wij zoeken alleen vakmensen met wie we duidelijke afspraken maken. We hebben een heldere formule, maar we zijn wel flexibel aan de commerciële kant. Onze formule heeft meerdere voordelen, waaronder de sterke merknaam Holland International (onderdeel van TUI Nederland), een uitstekend verdienmodel (naast de verkoop van het Holland International-product ook een breed assortiment met hoge commissies en lage vaste kosten) en de

Loes Vervaart, manager Effting Reizen.

support-afdeling (gevestigd bij Effting Reizen).’’ Waarin biedt het support team toegevoegde waarde? ‘‘De support-afdeling is ondergebracht bij Effting Reizen, een reisbureau met 26 medewerkers, samen goed voor 350 jaar reiservaring. Zoveel kennis bij elkaar is uniek in Nederland. Ook onze zelfstandige reisadviseurs kunnen van deze kennis en expertise gebruikmaken.’’ Hoeveel mensen zijn er werkzaam op de support afdeling? Kan je ze misschien kort voorstellen? ‘‘Op de supportafdeling werken vier personen. Lisette Bogaerts, al twintig jaar werkzaam bij Effting, is de vaste spil op deze afdeling. Zij werkt 50% en wordt ondersteund door Esther Stukker, Malou Briaire en Sharon Wijnhoven.’’ Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden? ‘‘De zelfstandige reisagenten (ZRA’s) zijn bezig met de commerciële kant van het vak en alle daar uit voortvloeiende consequenties nemen wij uit handen. Dat varieert van administratieve werkzaamheden en delen van vakkennis tot marketing ondersteuning.’’ Hoe komt het dat support bij Effting in zit? ‘‘Effting is een ‘stand alone’ binnen de TUI-organisatie. Persoonlijk contact en korte lijnen zijn van groot belang. Effting kan deze zaken aanbieden aan de ZRA’s. Vanwege de enorme ervaring van Effting Reizen is dit een logische keuze van TUI Nederland. Operationele kennis en reiskennis

zijn natuurlijk een uitstekend uitgangspunt voor een supportafdeling.’’ Betaalt een persoonlijke reisadviseur voor de service die jullie via support bieden? ‘‘We hebben een fee-constructie die zeer concurrerend is in de markt. Deze fee is inclusief de service van de support-afdeling.’’ Als medewerkster op support leer je de persoonlijke reisadviseurs snel kennen. Wat voor mensen zijn persoonlijke reisadviseur bij Holland International? ‘‘Onze collega’s zijn zeer divers en bijzonder leuk. Ze hebben allemaal jarenlange ervaring in de branche en hebben een passie voor reizen.’’ Is het ook op het gebied van support een voordeel dat TUI het grootste reismerk van Nederland is? ‘‘Jazeker, Think global, act local. Wij maken gebruik van alle voordelen

die marktleider TUI Nederland (eigen luchtvaartmaatschappij ArkeFly, inkoopkracht, marketing, etc.) kan bieden, dit gecombineerd met de expertise en het persoonlijke contact van Effting.’’ Op welke tijden, dagen en hoe is de support-afdeling bereikbaar? ‘‘We zijn maandag tot en met vrijdag open van 9.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.’’ Wat is de gemiddelde wachttijd (via mail en telefoon)? ‘‘We hebben bij Effting een groot team. We hebben een eigen callcenter en kunnen alle inkomende lijnen monitoren. Bij extra pieken op de support-afdeling zijn we altijd in de gelegenheid om deze op te vangen. Hierdoor kennen we nauwelijks wachttijden.’’ Hoe zie jij de toekomst van de support-afdeling? ‘‘De support-afdeling zal natuurlijk gaan uitbreiden en zich verder ontwikkelen, zodat we onze collega’s optimaal kunnen faciliteren.’’ Hoeveel persoonlijk reisadviseurs zijn er nu werkzaam bij TUI? Hoe zie jij de ontwikkeling hiervan in de toekomst? ‘‘Op dit moment zijn er 35 ZRA’s aangesloten en zijn er nog diverse gesprekken gaande. We willen met de organisatie doorgroeien naar honderd tot 150 ZRA’s. Ik ben er van overtuigd dat we dit gaan halen. Wie interesse heeft, kan overigens meer informatie vinden op www.reisbureauathome.nl.’’ Judith Buitenhuis

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

21


Reisburo Actueel

Jij&KLM Open borrel op 7 september Van 6 t/m 9 september zal op de Hilversumsche Golf Club de KLM Open 2012 plaatsvinden, waar onder andere onze eigen Joost Luiten een gooi naar de titel zal doen. Zoals ieder jaar organiseert KLM speciaal voor reisagenten een Jij&KLM Open Borrel. Op vrijdag 7 september zal deze borrel plaatsvinden, word je ontvangen met een

hapje en drankje en mogen de voetjes van de vloer. Blok deze datum alvast in je agenda. Meer details over de borrel zullen later bekend worden gemaakt.

Scoor Olympische Collectors Items via NS Hispeed Met ingang van maandag 17 juli maken mensen uit de reisbranche dagelijks kans om op de agentensite van NS Hispeed unieke Collectors Items te winnen. In totaal 135 mensen winnen één van de stijlvolle sportattributen waaronder een cap, haarband, rugzak, laptopsleeve, sportshirt of een ander Collectors Item van de Olympische Spelen. Gedurende 27 dagen, van 17 juli t/m 12 augustus, de dag van de Slotceremonie in Londen, wordt dagelijks de actuele Londen 2012 Quiz gepubliceerd op de agentensite. Steeds met drie vragen over respectievelijk Eurostar / NS Hispeed, Londen 2012 en de Olympische Spelen. De antwoorden op alle vragen zijn grotendeels terug te vinden op de diverse websites van Eurostar, NS Hispeed, Londen 2012 en NOC*NSF. Dagelijks kunnen vijf deelnemers met de juiste antwoorden een sportattribuut tegemoet zien. Hoe vaker je meedoet, hoe groter de winkans. Check de Londen 2012 Quiz op agent.hispeed.nl/nl/ laatste-nieuws/scoor-collectors-items.

Verbod vloeistoffen in vliegtuigen verlengd Het zal nog wel even duren voordat er weer flessen cola, deodorant of andere vloeistoffen mee het vliegtuig in mogen. Het verbod op het meenemen van grotere hoeveelheden vloeistof aan boord wordt namelijk verlengd tot 2014 zo kondigde de Europese Commissie onlangs aan. Eigenlijk is het de bedoeling dat in maart 2013 het verbod op de vloeistoffen verdwijnt. Maar bij tests blijken de nieuwe scanapparaten nog steeds te traag en te onbetrouwbaar. Enkele Europese landen drin-

Travelife Awards voor HI Zeven accommodaties van Holland International in Suriname hebben recent een Travelife Award behaald. Travelife Sustainability System is een wereldwijd onafhankelijk evaluatiesysteem op het gebied van duurzaamheid, dat wordt omarmd door een groeiend aantal reisorganisaties. De verschillende Surinaamse accomodaties van de lokale agent Purity Tours & Services werden aan de hand van dit evaluatiesysteem tegen het licht gehouden. Daarbij werden de accommodaties onder andere gecheckt op energie-, water- en afvalmanagement, arbeidsomstandigheden en de relatie met de lokale gemeenschap. De zeven nieuwe Surinaamse accommodaties met een Travelife award zijn Hotel Eco Resort Inn, Hotel Krasnapolsky, Hotel Royal

22

Torarica en Torarica Hotel & Casino in Paramaribo. In Brokopondo, Danpaati en Domburg hebben respectievelijk Berg en Dal Eco & Cultural River Resort, Danpaati River Resort en Luxe Resort Surinat de Travelife award behaald. De merken van TUI Nederland geven accommodaties met een Travelife award en andere officiële duurzaamheidlabels extra aandacht in de gidsen, bij de reisagenten, op de boekbare websites en via andere marketingkanalen

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

gen aan op uitstel van de invoering van de scanners, meldden Vlaamse media vandaag. Zij baseren zich op een mededeling van de Belgische staatssecretaris Melchior Wathelet aan het parlement.


Reisburo Special

Luxe winterzon in Arabisch-Westerse mix Dubai, een van de zeven Arabische Emiraten, is een bestemming die je buurman of buurvrouw misschien nog niet zoveel zegt, maar die in de reisbranche en zakenwereld haar sporen ruimschoots heeft verdient. Maar diezelfde buurman en buurvrouw zijn op alle fronten over te halen om toch een vakantie door te brengen op deze bijzondere, blinkende bestemming. Het zal een vakantie zijn die ze zich nog lang zullen heugen. Reisburo Actueel zet de usp’s van Dubai voor je op een rijtje, zodat het overhalen van de vakantieganger een eitje is. Burj Al Kalifa In vergelijking met de Burj Al Kalifa stelt het Empire State Building echt niks voor. De Burj Al Kalifa (Toren van Dubai) is dan ook sinds 21 juli 2007 het hoogste gebouw ter wereld. Het 124 verdiepingen tellende gebouw is voor toeristen een must om te bezoeken en een van dé topattracties. Op het ‘At the Top’-observatiedek heb je een uitzicht van bijna 360 graden. ’s Avonds heb je er een prachtig zicht op de fonteinshow, maar je moet er uiteraard wel op tijd bij zijn om een goed plekje te bemachtigen. Sommige patronen tijdens de fonteinshow zie je alleen vanaf de Burj Al Kalifa. Dubai Fountains De Dubai Fountains wordt wel ’s werelds mooiste watershow genoemd. De show werd geopend in mei 2009 en is in de loop der tijd in grootte gegroeid. Inmiddels is de Dubai Fountain twee voetbalvelden

groot en spuit water tot 150 meter hoogte. Snowdome Dubai Sommige plannen lijken toch net iets te ver te gaan, althans voor dit moment. De ‘Snowdome Dubai’ moest een sneeuwgebied van 130.000 vierkante meter worden, maar het project (van $ 1 billion) is (tijdelijk) gestopt. Aquaventure Voor kinderen is dit absoluut een must, maar voor iedereen die graag naar mooie zwembaden gaat, is dit een aanrader. Er wordt goed toezicht gehouden en zoals gebruikelijk in Dubai is het er ook schoon. Wie voor het eerst in Dubai komt, zal zich verbazen over de glijbanen die ze hier hebben. Big Bus Dubai Foto: Flickr.com/Bala.

Om een goed plaatje van Dubai te krijgen, maak je gebruik van de Big Bus Dubai. Deze (hop-on-hop-)bus heeft twee routes en is de ideale

manier om op een snelle manier een beter beeld van de stad te krijgen. Burj al Arab Dit hotel kent iedereen wel van de plaatjes, gelegen op 280 meter van het strand, zodat de schaduw van het hotel niet op het strand valt. Tot op heden is het Burj al Arab

het enige 7-sterren hotel ter wereld en met 321 meter het hoogste gebouw ter wereld dat uitsluitend als hotel wordt gebruikt. Wellness Wie even goed wil ontspannen, kan op verschillende plekken terecht. Denk aan de Amara Spa in het Park

Transavia.com

transavia.com start het winterseizoen 2012/2013 met de nieuwe bestemming Dubai. Het is niet alleen een prima winterzonbestemming is, maar heeft ook veel op het gebied van entertainment en shopmogelijkheden. transavia.com vliegt twee keer per week (op maandag en donderdag) vanaf Amsterdam naar Dubai. De eerste vlucht is op donderdag 11 oktober. Tijdens de kerstperiode voert de luchtvaartmaatschappij drie extra vluchten uit op het aantrekkelijke en inmiddels populaire Dubai, namelijk op zaterdag 22 en 29 december en zondag 6 januari. De transavia.comvluchten komen aan in Dubai op terminal 1. Zorg ervoor dat je je klanten duidelijk maakt dat er een tussenstop wordt gemaakt, hiermee voorkom je ‘klagen’ achteraf. Tijdens vluchten van en naar Dubai wordt een tussenlanding gemaakt. De transavia.com-vluchten zijn te boeken via de touroperators Sunweb, Neckermann, de Jong Intra vakanties, Isropa, Sudtours, Oad Reizen, Sky International, Kras en Polyplan Reizen. De vluchten zijn ook rechtstreeks bij de airline te boeken.

Foto: Flickr.com/pelican.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

23 22 13


Reisburo Special Hyatt Dubai Resort (met enkel privébehandelruimtes), de The RitzCarlton Spa of de SensAsia Urban Spa die vooral geliefd is bij de lokale bevolking en waar de behandelingen ook een Oosterse inslag hebben. Skydive Foto: skydivedubai. ae/.

zo groot worden als Walt Disney World Resort (Orlando). Maar de financiële crisis heeft (tijdelijke) roet in de achtbanen gestrooid. Er zijn al wel diverse onderdelen geopend, waaronder Dubai Outlet Mall, Dubai Sports City, Arabian Ranches, Dubai Motor City, Dubai Autodrome, Al Sahra Desert Resort en Global Village. Dubai Mall Foto: Flickr.com/karmadude.

Alles in één keer zien?! Maak dan een skydive boven de stad. En al helemaal voor mensen die iets anders willen doen dan de ‘standaard’ hop-on-hop-off-bus is dit een must. Vliegen boven de woestijn en de moderne stad is een belevenis op zich. Jumeira Beach en Park Een door de toerist hoog gewaardeerd strand en park waar je heerlijk een dagje de drukte van de stad ontvlucht. Vergeet je slippers niet, want het strandzand kan hier ‘kokend’ heet zijn. De palmbomen bieden genoeg schaduw tegen de brandende zon. Om op het strand te komen, betaal je een kleine fee, het gaat om slechts e 1 à 2. De stranden zijn dan ook goed onderhouden. Wie een alcoholische versnapering wil op het strand moet het privéstrand van een hotel opzoeken. Desert Safari

Alle bezoekers van Dubai zijn het er onomstotelijk over eens: een desert safari hoort erbij. Racen door de zandduinen, barbecueën midden in de woestijn. Een onvergetelijke ervaring. Dubailand Van Dubailand wordt verwacht dat het een van dé topattracties van Dubai gaat worden. Dit pret- en entertainmentpark is nog volop in aanbouw en moet twee keer

Opvallend

* F litspalen: regel je een huurauto voor je klant of is hij of zij van plan een auto te gaan huren in Dubai? Wijs ze er dan op dat ze ook daar al hebben gehoord van de flitspalen en dat er vooral op dé Jumeirah Rd. aardig wat staan. * Moslims die in de hoogste toren ter wereld ‘leven’, de Burj Al Kalifa, zouden het tijdens de Ramadan extra zwaar hebben omdat het een stuk langer duurt voordat de zon officieel onder is. * Is het buiten 40 graden en sta je te wachten op de bus? Met een beetje geluk sta je te wachten bij een bushokje mét airco. * Op ‘The Walk’ is geen enkele hond welkom. * Dubai is iets kleiner dan de provincie Noord-Brabant. * Verwacht niet dat je apparatuur als een iPad in Dubai goedkoper kunt bemachtigen dan in Nederland. Souks Samen met de Gold Souk is de Spice Souk een van de bekendste Souks (markten) van Dubai. Geniet hier van het enthousiasme waar de marktkoopmannen hun waar proberen te verkopen.

Wie van shoppen houdt, is in de Dubai Mall op de goede plek. Deze grootste shopping mall ter wereld werd op 4 november 2008 geopend en is onderdeel van de Burj Khalifa. Maar in de Dubai Mall vind je niet enkel winkels. Je vindt er tevens het ‘Dubai Aquarium en Under Water Zoo’ waar je 33.000 zeedieren kunt ‘spotten’ en de ijsbaan ‘Ice Rink’. Mall of the Emirates Ietsje ouder dan de Dubai Mall, maar laat ondanks dat een onuitwisbare herinnering achter bij hen die dit ‘winkel’centrum bezoeken. Vergeet één ding niet wanneer je hier een dagje gaat shoppen; je creditcard. Dubai Marina Wie wil genieten van luxe jachten moet zeker een bezoekje brengen aan de Dubai Marina, waar je dan meteen een wandelingetje maakt over ‘The Walk’ met een ruime keuze aan restaurants en koffietentjes. Vooral ’s avonds, wanneer iedereen uit eten gaat, geniet je naast de luxe jachten ook van de prachtige auto’s die hier voorbij rijden.

Jumeirah Moskee Bezoek deze moderne moskee die er ook nog eens heel prachtig uitziet. Niet alleen om het gebouw, maar ook om het idee erachter. Door middel van het programma ‘Open doors, Open minds’ leer je hier als bezoeker meer over het geloof, de cultuur en de gewoonten van de bewoners van Dubai. Er wordt voor deelname aan het

programma een kleine bijdrage gevraagd van rond de e 2,50. Dubai Metro Monorail Ondanks dat het hier ‘slechts’ om openbaar vervoer gaat, wordt de Dubai Metro Monorail door veel toeristen hoog gewaardeerd. Veel toeristen maken dan ook dankbaar gebruik van dit middel om te reizen naar bekende toeristische attracties en shopping malls. En heel belangrijk; de metro’s zijn schoon, de prijs is redelijk en er wordt op tijd gereden. Marvel Adventure mini-park Stripboekliefhebbers kunnen eind volgend jaar helemaal uit hun dak in het Marvel Adventure park. Het is de bedoeling dat dit stripheldenpark, dat bijna e 4 miljard kost, dan zijn deuren opent. De plannen om dit park te bouwen waren er al in 2008, maar nu lijkt het er toch echt van te gaan komen.

Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl. Arjen Lutgendorff Foto: Flickr.com/olekvi.

Dubai Museum Dit museum, gelegen in een fort uit 1787 (en daarmee het oudste gebouw van Dubai), is het belangrijkste museum van Dubai en vertelt je meer over het verleden van dit bijzondere land.

Feit

Oppervlakte: 4114 km² Inwoners: 2,262 miljoen Hoofdstad: Dubai Officiële taal: Arabisch Religie: Islam Nationale luchtvaartmaatschappij: Emirates Luchthavens: Dubai International Airport (1960) en Al Maktoum International Airport (2010)

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

25


Reisburo Actueel

CityJet naar Münster-Osnabrück CityJet, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij op London City Airport, gaat vanaf het begin van het winterseizoen 2012/2013 de lijn tussen London City Airport en Münster-Osnabrück opnemen. Deze dagelijkse verbinding gaat van start op 29 oktober 2012. Tickets zijn beschikbaar vanaf € 39,- voor een enkele reis. “Münster is een belangrijke gaststad voor tal van conferenties en evenementen over groene technologie. Met de opening van de lijn London City-Münster reikt CityJet de Britse incentive- en conferentie-industrie nieuwe mogelijkheden aan en wordt een nieuwe handelscorridor ge-

creëerd, die interessant is voor de snel groeiende, groene economie en de markt voor hernieuwbare energie”, aldus Christine Ourmières, CEO van CityJet. Naast het toevoegen van deze nieuwe bestemming, verdubbelt CityJet tijdens de zomermaanden het aantal vluchten tussen Amsterdam en het Zuid-Franse Brive. In aanvulling op de heen- en terugvluchten op vrijdag en zondag, vliegt CityJet tot en met 29 augustus ook op maandag, woensdag en zaterdag.

NBTC en Ryanair zetten Nederland op de kaart Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en Ryanair gaan samenwerken in de promotie van Citybreaks naar Nederland. De twee organisaties gaan de komende drie jaar Citybreaks via Eindhoven Airport

onder de aandacht brengen van de Britse, Spaanse, Italiaanse en Zweedse markten. Zij investeren gezamenlijk € 3 miljoen in een campagne die de Europese toerist moet verleiden een van de Nederlandse steden te bezoeken.

Jeroen Collenteur naar De Jong Intra Jeroen Collenteur, salesmanager bij Stena Line, verandert na ruim 10 jaar van koers. Hij verlaat de scheepvaart om terug te keren naar waar hij oorspronkelijk vandaan kwam de luchtvaart. Officieel treedt Collenteur vanaf september in dienst als manager Luchtvaart bij De Jong Intra. Vanaf morgen gaat hij echter al officieus aan de slag. De komende maand zal in het teken staan van de overdracht. Hij neemt het stokje over van Ronald Butter, die zich een tijdje terugtrekt en op andere zaken zal richten. “Ik verlaat Stena Line met een goed gevoel. Ik heb jarenlang bij een mooi bedrijf mogen werken en samen met mijn salesteam een goede naam opgebouwd. Het is een mooi product om te verkopen en dat heb ik met

Jeroen Collenteur.

veel plezier gedaan. Nu is de tijd echter gekomen om te beginnen aan een nieuwe uitdaging”, aldus Collenteur.

KLM vanaf oktober naar Harare KLM begint per 29 oktober 2012 met een lijndienst naar de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Het luchtvaartbedrijf zal drie maal per week vanaf Schiphol met een Airbus A330-200 koers zetten naar Harare International Airport.

Veel Unigarant-klanten én hun reisagenten in de prijzen! De jubileumactie ‘40 jaar reis, 40 keer prijs’ van Unigarant Verzekeringen is afgerond, de prijzen zijn verdeeld. Op de felicitatiekaart maakten veel klanten de slagzin: ‘Samen uit, samen thuis betekent voor mij ...’ op originele wijze af. De hoofdprijs viel bij Camping Contact. De familie Regnerus uit Damwoude won de reissom terug met de slagzin ‘Samen uit, samen thuis betekent voor mij ... een must, alleen met Unigarant heb je echt rust!’. De reisagenten uit het team van Camping Contact vielen ook in de prijzen, met een verwenarrangement bij De Zwaluwhoeve. Accountmanager Jurriaan van Zwet kwam langs om de prijzen te overhandigen. Daarnaast werden er 39

inzendingen beloond met prijzen. De winnaars ontvingen net als hun reisagent een uniek ‘Samen uit, samen thuis’- duo badlaken. De jubileumactie van de reis- en recreatieverzekeraar liep van 1 mei t/m 1 juli en werd daarna wegens succes met een week verlengd. Deze actie vormt een onderdeel van een reeks feestelijke activiteiten die Unigarant dit jaar organiseert in het kader van het 40-jarig bestaan.

KLM ziet veel groeimogelijkheden in Afrika. Zo introduceerden zij dit jaar al Luanda in Angola, Lusaka in Zambia en in 2011 Kigali in Rwanda. ‘’Met deze toevoeging, verstevigen we de positie van KLM in Afrika”, zegt Erik Varwijk, managing director KLM en executive vice president Air France KLM International & The Netherlands.

Zimbabwe ligt in Zuidelijk Afrika en is een sterk groeiende markt met een grote diversiteit aan natuurlijke grondstoffen. Daarnaast is Zimbabwe voor toeristen een mooie bestemming. De vluchten zullen vertrekken op maandag, donderdag en zaterdag en de retourvlucht maakt een tussenstop in Lusaka.

Financieel onvermogen Star Holidays Op 13 juli 2012 heeft Star Holidays te Leiden financieel onvermogen bij SGR aangemeld.

Jurriaan van Zwet en het team van Camping Contact.

26

De SGR verzoekt klanten dringend om geen betalingen meer te doen aan Star Holidays, ook niet op uitdrukkelijk verzoek van een eventueel aangestelde curator. Star Holidays werd opgericht in 1992 en was specialist op het gebied van Maleisië. Tegenover diverse media heeft de eigenaar laten weten dat de economische crisis de geldproblemen heeft veroorzaakt.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Marieke Jansen weg bij Oad Per 20 juli a.s. legt Marieke Jansen de functie van sales manager bij Oad neer. Vanaf 6 augustus zal zij bij VakantieXperts als assistent Retail Manager starten, waar zij verantwoordelijk wordt voor de commerciële aansturing van de eigen VakantieXperts filialen. Marieke over haar tijd bij Oad Reizen: “Ruim 7.5 jaar ben ik met veel, heel veel, plezier werkzaam geweest bij de Oad Groep. Ik heb mij binnen Oad Reizen en de afdeling Sales kunnen ontwikkelen en mijn functie en werkzaamheden met veel voldoening vervuld en uitgevoerd. Ik blijf Oad zeker dankbaar voor het vertrouwen dat ze in mij hebben getoond waardoor ik een onvergetelijke tijd heb gehad en waar ik nog heel lang met veel genoegen op zal terugkijken. De keuze om toch weg te gaan

uit Holten was niet gemakkelijk, maar nieuwe uitdagingen lonkten. “Wanneer ik naar mijn loopbaan voor de toekomst kijk moest ik concluderen dat ik na zo’n lange tijd op een punt was beland waarin ik niet meer enorm kon groeien.” De kans om nieuwe wegen in te slaan deed zich voor bij VakantieXperts. “VX is in mijn ogen een bedrijf dat volop in beweging is en dat spreekt me ontzettend aan. Die kans wil ik dus ook met beide handen aangrijpen”, ze stelt de ambitieuze Jansen. Marieke Jansen.

Op de redactie van ons vakblad Reisburo Actueel is ruimte voor:

Stagiair(e) (m/v) De stagiare houdt zich zowel buitenshuis als op de redactie bezig met het speuren naar nieuws en met het schrijven van zowel journalistieke artikelen als commerciële teksten. De werkzaamheden zijn veelzijdig en afwisselend, kortom een leuke uitdaging voor aanstormend talent. Wij verwachten: Je volgt een hbo-opleiding Toerisme of Journalistiek, bent een leergierige student(e) en je kan nauwkeurig en zelfstandig werken. Ervaring is een pre. Uiteraard beheers je de Nederlandse taal goed. Wij bieden: Een bijzonder afwisselende stage met veel vrijheid, waarin je de mogelijkheid krijgt jezelf te ontwikkelen en te ontplooien in een zeer dynamische branche. Aan reizen moet je zeker geen hekel hebben. Voor meer informatie surf naar www.reisburoactueel.nl en klik op de stage-banner!

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

27 22 13


Reisburo Actueel

Studiereizen

Macedonië.

Terug van weggeweest... * Macedonië Holland International organiseerde van 29 juni tot en met 2 juli een studiereis naar Macedonië waarop vijftien reisagenten meegingen. Met alle liefde werd er geposeerd voor een groepsfoto voor Hotel Bellevue in Ohrid. * Kreta Om zelf de authentieke Griekse sfeer & gastvrijheid te ervaren en kennis te maken met de prachtige hotels op Kreta, organiseerde American Express Vacations in samenwerking met Transavia Airlines een studiereis voor reisagenten. Tijdens deze vierdaagse reis werd er overnacht in de prachtige 5-sterren hotels Elounda Beach, Blue Palace en het splinternieuwe Daios Cove Luxury Resort & Villas. De groep werd hier volledig in de watten gelegd en genoot van champagne-ontbijten, gourmet diners en een heerlijke ontspannende massage. Tevens werd er een bezoek gebracht aan het Porto Elounda De Luxe Resort, waar een golf clinic op het programma stond. De agenten werkten aan

hun ‘swing’ tijdens deze leerzame clinic en kwamen tot de conclusie dat Kreta ook voor golfers een goede bestemming is! Tenslotte stonden een bezoek aan Elounda Bay Palace en Elounda Gulf Villas op het programma. Bij dit laatste hotel werd bij binnenkomst meteen duidelijk waarom bekende sterren deze accommodatie kiezen voor hun vakantie: villa’s met privézwembaden, adembenemend uitzicht en uitstekende service! De groep genoot van alle prachtige hotels en was het er over eens dat het nog steeds heerlijk toeven is op Kreta, ondanks de economische problemen. En juist hierdoor is het nu een heel betaalbare bestemming, met enorme kortingen en aanbiedingen! * Kreta 29 Juni 2012 was het zover, de ROBINSON Top Expert studiereis naar Kreta. ROBINSON nam veertien van hun Top Experts mee naar twee nieuwe clubs; Kalimera Kriti bij Sisi en Elounda Bay Palace bij Elounda. Bij aankomst in Kalimera Kriti werd het echte ROBINSON-gevoel de reisagenten meteen duidelijk: zij werden ontvangen met pro-

Kreta.

secco én ROBINSON-dans. Na een uitgebreide clubtour stonder beachvolleybal op het programma; vier teams trotseerden het warme zand en de zeer hoge temperatuur. Na een verfrissende duik in het zwembad was het tijd voor het diner met Griekse lekkernijen en een show van de Robins van Kalimera Kriti. Ontspannen begon de groep aan de tweede dag van hun reis: met uitzicht op zee werden de basics van yoga aan hen uitgelegd. Vervolgens was het tijd om de eigen lunch te bereiden in de kookworkshop. De garnalen met feta en moussaka vonden gretig aftrek. De middag werd doorgebracht in het pittoreske plaatsje Agios Nikolaos. Terug in de club wachtte een heerlijk diner en werd het bezoek aan Kalimera Kriti afgesloten met een cocktail op de dansvloer. Vervolgens reisde de groep door naar Elounda Bay Palace. Na een clubtour en uitgebreide lunch werden de nodige caloriën verbrand met een Latin dance workshop. Na deze zware inspanning moest er natuurlijk even een duik genomen worden in de zee en het zwembad. In het specialiteitenrestaurant Das Edel, gelegen aan de baai van Elounda, werd ‘s avonds een tongstrelend 5-gangendiner geserveerd. De laatste dag van de reis stond in het teken van een brainstorm over het product ROBINSON en er was nog tijd voor een tochtje op zee per catamaran. Ook de terugreis verliep in stijl; de reisagenten werden als ware VIP’s onthaald op de airport. De bagage werd voor hen ingecheckt, er kon ontspannen worden gewacht in de VIP-ruimte en een eigen bus bracht hen naar het vliegtuig. Een waardige afsluiter van een leerzame en ontspannen studiereis.

Op weg naar... Wil Hoeding, Nancy Roset, Judith van der Knaap, Frans Berends (allen American Express), Ellen Muhlhaus (Valerius Reizen), Jacqueline Smink (TravelXL Limburg), Daphne Krier (American Express), Pieter Chrispijn (Toerkoop Jansen), Noortje Benjaminsen (Effting), Mandy Mosch (American Express) en Lilian van Boesschoten (The Travel Company)

28

* Augustus - 25-2 september: Noorwegen, Buro Scandinavia.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

- 3 1-2 september: Gay studiereis Tel Aviv, Gayaway, € 295, aanmelden via info@gayaway.nl. * September - 2-6: ROBINSON Fuerteventura, inschrijven via www.tuionline.nl. - 7-11: Cyprus, inschrijven via www.tuionline.nl. - 9-10: WereldWorkshop, Brussel, info en aanmelden via welkom@wereldworkshop.nl. - 22-26: AIDA Cruises (NoordEuropa), inschrijven via www.tuionline.nl. - 23-24: WereldWorkshop, Brussel, info en aanmelden via welkom@wereldworkshop.nl. - 30-1 oktober: WereldWorkshop, Brussel, info en aanmelden via welkom@wereldworkshop.nl. * Oktober - 1-5: Portugal, inschrijven via www.tuionline.nl. - 3-7: Kaapverdië, inschrijven via www.tuionline.nl. - 7-10: Kaapverdië, inschrijven via www.tuionline.nl. - 21-23: Europa-Park Duitsland, inschrijven via www.tuionline.nl. - 27-31: Royal Caribbean cruise (Canarias), inschrijven via www.tuionline.nl. - 30-3 november: Royal Caribbean cruise (Canarias), inschrijven via www.tuionline.nl. November - 14-18: Gambia, inschrijven via www.tuionline.nl. - 18-21: Gambia, inschrijven via www.tuionline.nl. - 19-24: Gambia, inschrijven via www.tuionline.nl. - 19-24: Mexcio, inschrijven via www.tuionline.nl. - 25-29: Fuerteventurea & Lanzarote, inschrijven via www.tuionline.nl.

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail redactie@reisburoactueel.nl.


Reisburo Actueel

Reisbureau in Beeld

Energiek enthousiasme bij HI Reisbureau Manon Staal in Eersel Bij binnenkomst in het Holland International Reisbureau Manon Staal in Eersel springt één ding meteen in het oog. De vele boekplanken vol gidsen zijn uit het zicht verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn verschillende gezellige zitjes gecreëerd, in het midden van de zaak staat een leestafel met aanlokkelijke fotoboeken en aan de muur prijken prachtige prenten van verre bestemmingen die menig klant doen wegdromen. Een beetje eigenwijs zou je de eigenaresse van dit gezellige reisbureau dus wel kunnen noemen. “Ik doe hier echt fijn mijn eigen ding”, zo stelt Manon Staal lachend. Ze nam vijf jaar geleden de zaak over en heeft sindsdien haar eigen stempel kunnen drukken op het bedrijf dat al veertig jaar goede zaken doet in het Brabantse Eersel. Waar het kantoor in vroegere tijden gevestigd was in een oud monumentaal boerderijtje op de markt, is het tegenwoordig gelegen aan de nieuwe winkelstraat. En daar ziet Staal absoluut de voordelen van. “Natuurlijk was die monumentale ambiance ook prachtig, maar op deze locatie is veel bedrijvigheid en mensen stappen makkelijk even binnen”, aldus Staal. Het is deze middag dan ook flink druk en het voltallige damesteam heeft haar handen vol aan de verschillende reiswensen. Zoals bij zovelen ziet men ook hier het aantal boekingen flink stijgen met het aanhoudende barre zomerweer in ons eigen kikkerlandje. “Ons pap kwam hier altijd” Met iedereen die binnenkomt maakt Staal een kort praatje. Ze lijkt precies te weten waar de vorige vakantie naartoe ging en voor de kleintjes haalt ze een emmertje lego zodat de ouders in alle rust een droomvakantie kunnen samenstellen. Ze neemt voor haar klanten uitgebreid de tijd om bijvoorbeeld uit te leggen wat de meest voordelige vervoerswijze naar Schiphol is, welke zaken een groepje jongens in hun handbagage mogen meenemen en ze verzekert hen dat een hostess hen echt zal opvangen in Chersonissos. De

clientèle van de zaak bestaat uit veel vaste klanten uit de nabije omgeving en van over de Belgische grens. Het bureau is dan ook gunstig gelegen in de driehoek Schiphol-Brussel-Düsseldorf. “Het is absoluut een voordeel om deel uit te maken van een dorpsgemeenschap. Als mensen een goede ervaring hebben gehad, zijn ze vaak klant voor het leven en het boeken bij een lokale specialist geeft veel mensen een gevoel van zekerheid”, legt Staal uit. De opmerking van een jong stelletje uit Valkenswaard geeft alle reden om haar op haar woord te geloven: “Ons pap kwam hier ook altijd, en als die tevreden is…”. Vierentwintig uur per dag Reisagente Mayke van Lierop helpt deze middag een echtpaar die, nadat ze vorig jaar een wat mindere ervaring hadden bij een internetboeking, weer terug zijn bij hun vertrouwde reisbureau. Waar zij toen niemand hadden om op terug te vallen toen hun vlucht vanwege hevige sneeuwval vertraagd en uiteindelijk uitgesteld werd, kiezen zij nu weer voor comfort. “Begrijp me niet verkeerd, ik zie absoluut de meerwaarde van internet, maar dan hebben klanten niet altijd hulp achter de hand wanneer het een keer niet helemaal vlekkeloos verloopt. Mensen kunnen ons echt vierentwintig uur per dag bereiken.” Toen twee jonge jongens onlangs onzeker werden van een rood knipperend lampje op het dashbord van hun huurauto waarmee ze door de Amerikaanse desert reden, kreeg Staal bijvoorbeeld een nachtelijk telefoontje. “Zij kregen de verhuurder niet te

Aad van Dreumel en Manon Staal.

pakken en toen heb ik dat, slaperig of niet, vanuit Nederland voor hen opgepakt. Iets later die nacht volgde daarop een dankbaar smsje dat hun weg vervolgd kon worden. Dan slaap ik toch zo lekker hè”, aldus Staal. Kriebel-in-je-buik-gevoel Om het succes van haar zaak te waarborgen is Staal zes dagen per week zelf aanwezig en helpt ook manlief dikwijls mee. “Ik heb echt van mijn hobby mijn werk kunnen maken, dus ik vind het heerlijk om er zoveel mee bezig te zijn.” Dat enthousiasme wakkert ze ook aan in haar personeel dat het behoorlijk goed heeft in Eersel. “Afgelopen jaar zijn de meesten wel drie keer, betaald en wel, op studiereis geweest. Ik vind het namelijk ontzettend belangrijk dat ze vanuit die kriebel-in-je-buikgevoel hun verhaal vertellen aan de klant. Zien en ervaren leidt absoluut tot verkoop. Zo wil ik echt dat een van de meiden het ROBINSON-product binnenkort gaat ervaren.” Staal heeft zelf ontzettend veel van de wereld gezien en haar hart gaat echt uit naar Amerika. Samen met haar

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

man heeft ze al 27 staten bezocht en dat maakt haar een absolute States-specialist, een gegeven dat in de wijde omgeving bekend is. Tomeloze energie Stilzitten lijkt ten slotte niet echt een eigenschap van de Brabantse; ze onderhoudt haar netwerk actief door het organiseren van onder andere een cruise,- of Italië-avond, ging onlangs zelf mee als reisleider tijdens een MSC-cruise, organiseerde een Ladiesnight met andere lokale ondernemers, sponsort ter naamsbekendheid het korfbalteam en is nu druk in de weer met sangria, parasols en Spanje-gidsen voor de Eerselse zomermarkt. Judith Buitenhuis

29 22 13


Reisburo Actueel

Corendon start online tv met ‘Vakantie Journaal’ Corendon Vliegvakanties wil haar reizen persoonlijker maken met de introductie van het Corendon Vakantie Journaal. Door middel van korte nieuwsfilmpjes krijgen klanten en andere geïnteresseerden een kijkje achter de schermen.

HI naar Sri Lanka en Malediven Holland International voegt komende winter Sri Lanka en de Malediven aan haar aanbod. HI biedt vier vluchten per week met Emirates naar Sri Lanka en twee per week naar de Malediven. Hierdoor kan men flexibele verblijfsduur faciliteren. Voorheen ging TUI Nederland nog met ArkeFly naar Sri Lanka, in combinatie met het Indiase Goa. Die laatste verdwijnt nu uit het aanbod vanwege onbekend-

Corendon Vliegvakanties over deze nieuwe innovatie: “Het Corendon Vakantie Journaal is een vijf minuten kijkje in de keuken van Corendon Vliegvakanties. We verspreiden deze korte nieuwsitems via social media, YouTube, grote nieuwssites en onze nieuwsbrief. Op deze manier leren onze klanten het team van Corendon Vliegvakanties kennen, van sales medewerker tot strateeg en van online expert tot reisleider’’.

Elk Vakantie Journaal wordt gepresenteerd door een andere medewerker, zodat kijkers niet alleen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, maar ook de mensen die hun vakantie maken leren kennen. De presentatie van de eerste editie is in handen van sales representative Annemarie Kruk. Onderwerpen zijn nieuwe bestemmingen, het familieproduct Kids & Co en groen vliegen. Ronald van Dam, Directeur E-Commerce bij

heid op de Nederlandse markt en het moeilijk verkrijgen van visa. Volgende week worden de brochures over deze bestemmingen verspreid.

Van Rongen: Pharos Reizen Per 1 augustus staat Karianne van Rongen (36) aan het roer bij ANWB-reisdochter Pharos. Ze volgt Greet Locquet op, die eind vorig jaar werd benoemd tot directeur Reizen bij de ANWB. Karianne van Rongen (36) werkte eerder bij touroperator Peter Langhout van de Benga Travel Group en daarvoor bij D-Reizen.

Die Mars voor Mooi Weer is een actie van een reisbureau. Let maar op. (18 juli) @Wiepstra

COLOFON Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@reisburoactueel.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

30

Tj van Apeldoorn Accountmanager

Airlines Sales leon@ljcompany.nl

Vormgeving & DTP: Vof Digiscript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

Sales tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Abonnement Jaarabonnement: € 95.Thuisabonnement: € 85.Studentenabonnement: € 75.Proefabonnement (3 maanden): € 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Redactie t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl j.buitenhuis@reisburoactueel.nl r.kampman@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Judith Buitenhuis Redacteur

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL

Tilly Stroo Smit Redacteur

Léon Jansen Airlines Sales

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo_actueel_nr15  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you