__MAIN_TEXT__

Page 1


Welkom Het was één van de vele 24 decembers en ik wandelde door Utrecht, opnieuw zonder plannen voor kerstavond. Terwijl ik voorbij het Janskerkhof liep, over de Drift, langs de Kromme Nieuwe Gracht, klonken overal de klokken. Maar hoe ik ook verlangde naar een avond vol inspirerende verhalen, hoopvolle woorden en verbindende muziek, toch vreesde ik dat ik dáár niet thuis zou zijn. Geduldig wachten op een alternatief leek mij niet de meest heilzame weg en daarom besloot ik zelf de handschoen op te pakken. Dankzij het indrukwekkende vertrouwen vanuit TivoliVredenburg ontstond zo in 2019 de allereerste editie van De Nieuwe Nachtmis, met preken van fantastische schrijvers, wetenschappers en activisten, met muziek en poëzie. En hoewel ik heus wel wist dat ik niet heel uniek ben in mijn ideeën en er zeker meer mensen zouden zijn met dezelfde wens – ik dacht: er komen met een beetje mazzel 100 mensen – ben ik nog altijd verbijsterd en ontroerd als ik terugdenk aan hoe die allereerste editie meteen stampvol uitverkocht. In 2020 is dat helaas ondenkbaar. Lang hoopten we dat wij met kerst weer als vanouds naast elkaar konden zitten, elkaar omhelzen, samen tussen een gonzende, tintelende, zinderende mensenmassa het glas heffen en elkaar het beste wensen. Voorlopig kan alleen dat laatste, en dat is wat we nu dus maar met alle liefde doen. Samen met een fantastisch team maakten we opnieuw een programma dat de tijd probeert te duiden en hopelijk ook bij u tot mooie nieuwe gedachtes leidt. Maar het allerbelangrijkste: vanaf ons schermpje danken wij u voor uw vertrouwen en wensen we u het aller-, allerbeste. En hopelijk tot volgend jaar weer in het echt. Oscar Kocken


Programma De Nieuwe Nachtmis begint om 21:00 uur. Je kunt vanaf 20:00 uur inloggen op tivolivredenburg.nl/ nieuwenachtmis2020. De toegangscode vind je op je e-ticket (je ticket is een pdf bijlage bij de bevestigingsmail na aankoop). Het programma duurt tot ca. 22:15 uur.

Ingrediënten van het programma Muziek door de kerstband onder leiding van Jan Groenteman Speciaal voor de Nachtmis presenteert de band speciaal voor de Nachtmis geschreven muziek. Presentator Oscar Kocken Ook dit jaar loodst theatermaker en initiatiefnemer Oscar Kocken je door deze Nachtmis. Met filosofische inzichten, troostende woorden en treffende intermezzo’s. Jaaroverzicht Daan Windhorst Schrijver en satiricus Daan Windhorst neemt ons in vogelvlucht en met een knipoog mee door het verwarrende jaar dat 2020 was. Muzikaal intermezzo door Michelle David Reach Out & Touch (Somebody’s Hand) Een ‘preek’ door filosoof Daan Roovers Hoe kan de filosofie ons helpen onszelf en onze omstandig­ heden te doorgronden, en wellicht te relativeren?


Muzikaal intermezzo door Michelle David What The World Needs Now (Is Love, Sweet Love) Een ‘preek’ door schrijver Abdelkader Benali In zijn preek duikt Abdelkader in de rijke wereld der poëzie. Poëzie kan ons immers helpen woorden – en troost - te vinden voor voorheen ondenkbare gebeurtenissen. Poëzie door dichter Iduna Paalman We sluiten de avond hoopvol af met prachtige poëzie van Iduna Paalman. Dankwoord

Zing thuis mee met de Nachtmis-liederen! Openingslied: Wij, De Vlammen Die Waken Tekst: Oscar Kocken & Daan Windhorst Muziek: Jan Groenteman Als ik in duisternis de dag mis Maak dan de nachten vol van licht Laat ons de vlammen zijn die waken Een donderpreek, een bliksemschicht Spreek woorden om mij aan te steken Geef mij een vonk die mij verwarmt Wie zingt het lied dat mij laat stralen Wie het verhaal dat mij omarmt


Als je de wereld op je rug draagt Zoek dan de brandstof bij elkaar Ontsteek dan samen alle kaarsen Want licht betekent minder zwaar Zijn de dagen je te donker Dan maken wij het samen licht Ga je bijna kopje onder Raakt de haven uit het zicht Samen komen wij naar boven We verdelen het gewicht Samen maken wij het licht Dus laat verhalen vlammen worden Maak ons ĂŠĂŠn groot lopend vuur Als wij geloven in iets mooiers Dan wordt het beter op den duur Verschroeide grond om op te zaaien Met vuur verdrijven we de pijn Zet heel de boel in lichterlaaie En laat ons samen samenzijn Zijn de dagen je te donker Dan maken wij het samen licht Ga je bijna kopje onder Raakt de haven uit het zicht Samen komen wij naar boven We verdelen het gewicht Samen maken wij het licht Het is nu tijd om uit te zoomen Tijd om elkaar weer echt te zien Laat de Nachtmis nu maar komen Wij zijn het licht dus led it be


Zilver

Tekst: Oscar Kocken & Daan Windhorst Muziek: Jan Groenteman Op de tafel vol met krassen Ligt het hagelwitte laken Eens per jaar komt dat tevoorschijn Met het zilveren bestek Iedereen zit net wat rechter Er zijn ringen voor servetten Sinds wanneer zijn er servetten? En het toetje heet “dessert” En men houdt hier van tradities Dus daar zijn alwéér die vragen: Zeg ben jij nog steeds niet samen? ‘t Is toch leuker met z’n twee? Kijk, dit mes is net wat scherper Ietsje scherper dan gewoonlijk Zal wel wezen voor de spanning Die je daarmee beter snijdt... En telkens dacht ik met verbazing: Is het nú alweer december? Alles is nog steeds hetzelfde En zo gaat het jaar na jaar Ik smachtte naar verandering Mag het ooit een keertje anders Ik wilde honderdtachtig graden Zet maar alles op z’n kop


Nu eet ik plotseling in mijn eentje Want ik had bij het ontwaken Een klein kuchje dus ik wacht nu Op de uitslag van een test Mijn diner kan mij niet smaken Mijn bestek wil maar niet glimmen Ik heb de lepel met m’n zakdoek Maar een beetje opgepoetst In de bolling van die lepel Lijkt nu alles om te keren Is wat onder was nu boven Ik wou dat het als vroeger was Op mijn schermpje vol met krassen Zie ik mijn familie zwaaien Ze komen één voor één tevoorschijn Met hun zilveren bestek

Oscar Kocken

Oscar Kocken is schrijver, presentator/ dagvoorzitter, interviewer en conceptenbedenker. Hij heeft een eigen maandelijkse talkshow in onder andere de Stadsschouwburg Utrecht en Theater De Kom in Nieuwegein, en interviewt regelmatig schrijvers in bibliotheken en theaters. En misschien ken je hem van zijn geestige tweets, zijn programma’s op o.a. Lowlands en Theaterfestival Boulevard, en de Nachtmis van vorig jaar natuurlijk!


Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is een van de bekenste schrijvers van Nederland met een veelzijdig oeuvre van romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Abdelkader vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen. In 2020 kwam De vreemdeling. Racisme uitgelegd aan onszelf, uit. Andelkaders meest recente boek is Reizigers van een nieuwe tijd, over een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst, als essay voor de Maand van de Geschiedenis.

Daan Roovers

Daan Roovers vervult sinds maart 2019 twee jaar lang de eretitel Denker des Vaderlands. Ze wil zich die jaren vooral inzetten voor ‘publiek denken’: hoe kunnen wij gezamenlijk verder komen? Politiek gaat namelijk over ons, en de vragen die we daarbij stellen moeten we weer onderdeel maken van ons dagelijks leven. Samen met Marc van Dijk schreef ze hierover het boek Wij zijn de politiek. Daan was jarenlang hoofdredacteur van Filosofie Magazine en treedt met regelmaat op in o.a. de Rode Hoed, de Nieuwe Liefde en andere podia.


Iduna Paalman

Iduna Paalman is dichter en schrijver. In het najaar van 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar lovend ontvangen poëziedebuut De grom uit de hond halen. De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar.

Daan Windhorst

Daan Windhorst schrijft voor film, televisie en theater en maakt de puzzelpodcast Puzzelbrunch. Als schrijver stond hij aan de wieg van de telefilm De Kuthoer, de Storytel Original Dit is hoe je doodgaat en de VPROseries Suspicious Minds en Zes Dates. In 2016 bracht hij de korteverhalenbundel Gifjes uit, met grappig sombere voorspellingen van de toekomst. Ook schreef Daan als ‘satiricus’ regelmatig voor De Correspondent.


Jan Groenteman en band

Pianist en songwriter Jan Groenteman is een veelzijdige muzikant. Met zijn band trad hij o.a. regelmatig op in de shows van Paul de Leeuw, Glennis Grace, Alex Klaassen en Henry van Loon. Net als vorig jaar schreef hij nieuwe muziek, speciaal voor de Nieuwe Nachtmis. Samen met Keez Groenteman, Aaron Raams en Bas Nuiver is de kerstband weer compleet wom deze Nachtmis van de nodige sfeer te voorzien.

Michelle David

De Amerikaanse zangeres Michelle David heeft een voorliefde voor Soul & Gospel en kun je ook kennen van haar project Michelle David & The Gospel Sessions, waarmee ze diverse albums uitbracht. In december 2020 maakt ze samen met haar band een uitverkochte ‘Soulful Christmas’ tour. Gelukkig had Michelle ook nog tijd voor de Nachtmis, waarin ze je trakteert op troostende songs in deze vreemde tijden.

Myrthe Huber

Myrthe Huber is actrice, muzikant en schrijver. In 2017 studeerde ze af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Samen met Milan Sekeris vormt ze muziektheaterduo NORDGROND. Ook was Myrthe o.a. te zien in de series ANNE+ en TreurTeeVee. Tijdens de eerste lockdown bracht zij met twee mede-makers serenades onder ramen en in parken onder de noemer Quarantaineconcert.


Leuk dat je er – online – bij was! We hopen dat je het een mooie avond vond. Binnen enkele dagen ontvang je een mail met een korte vragenlijst. Fijn als je deze wil beantwoorden – zo kunnen wij onze programma’s blijven verbeteren. Wil je op de hoogte blijven van al het kennisprogramma? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief op www.tivolivredenburg.nl/nieuwsbrief.

Fijne feestdagen en alle goeds voor 2021 toegewenst!

Profile for TivoliVredenburg

Programma Nieuwe Nachtmis 2020  

Na het succes van de Nieuwe Nachtmis in 2019, beleef je ook deze Kerstavond een veelzijdig programma met muziek, theater, poëzie en journali...

Programma Nieuwe Nachtmis 2020  

Na het succes van de Nieuwe Nachtmis in 2019, beleef je ook deze Kerstavond een veelzijdig programma met muziek, theater, poëzie en journali...

Advertisement