Page 1

__________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________ _______ \ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________

Marcus, Ma Ting Kwong

School of Architecture The Chinese University of Hong Kong Bachelor of Scs, Architectural Studies Portfolio Selected Works 2014 - 2018


SELECTED WORK 01

WATER STUDIO

02

THE 7TH STREET

03

THE LANE

04

RAINBOWLAND

05

DUEL CITY TALE

06

OTHER WORKS

Reconnect the Context, Renegotiate the Programme Year 4, Srping Semester, 2018, Studio U6

The Old Street in the New Town Year 4, Fall Semester, 2017, Studio U5

Share and Equality of Collective Living Year 3, Srping Semester, 2016, Studio U3

From dream to truth: a Realization of Dream Year 4, Spring Semester, 2017-Now, Prof. Peter Ferretto Design Theory Course When Two becomes One Winter, 2017, Fairytale Competition 2018


Project 01 / Water Studio / Studio / CUHK / 2018

01

Water Studio

- A Communal Pool Schematic Design Reconnection the context - the land and the sea. Renegotiation the programme - the cinema and the pool. Project Detail Site: Shau Kei Wan, HK Programme: Swimming Pool GFA: ~5500m2 Status: Studio Project, U6 Form

Orientation

The overall architectural form is inherited from the local shipyard structure. The vernacular element defines the language. Seven major concrete structural bearing walls are fanning out from the highland at the back to lower point in the front. Programmes are sandwiched in between the walls and created a tunnel-like visual effect with strong directional focal point of view from the rock to the sea.

Overall orientation is rotated 35° anti-clockwise to align with the diagonal relationship with the sea in northwest to the mountain in southeast. Second, the specific orientation allows the daylight come across the mountain to the building platform for sunbathing. Moreover, third, for the sake of passive ventilation, it creates the tunnel for natural air from the harbour flowing into the major building blocks.


5

Materiality

CIRCULATION AND VENTILATION

A KUNG NGAM A KUNG NGAM RD.

WET PROGRAMMES DRY PROGRAMMES

A KUNG NGAM VILLAGE RD.

PRIMARY CIRCULATION

AIR FLOW / VENTILATION

SECONDARY CIRCULATION

LOAD-BEARING STRUCTURAL WALL

The three structural walls will be materialised with grey granite. Then it will be added on rough chiseled texture by secondary finishing. The wall symbolised the historical legacy of local quarry industry originated from A Kung Ngam in period 1870s to 1970s. For the remaining walls, smooth white granite finishing will also be applied to unify the language.


Project 01 / Water Studio / Studio / CUHK / 2018

Programme This project consists two major communal programmes: swimming pool and cinema. Dry and wet programmes are articulated by the division of the major circulation tunnel on the diagonal axis. Programmes are connected and integrated between the flying platform from spectator stand to mini black boxes with clear hierarchy of private and public, dry and wet. During the nighttime, longitudinal wall aligning with the pool the spectator stand will also be the projection screen for cinema which can accommodate more than 300 audience. Plan 1:1000 4/F LEGENDS G/F 1 Lobby 2 Entrance Hall for Cinema 3 Home Cinema I 4 Crush Hall for Swimmers BASEMENT 5 Family Changing Room 6 Female Changing Room 7 Male Changing Room 8 Tuck Shop and Gear Shop 9 Plant Room 2/F 10 Home Cinema II 11 Footbath 12 Lap Pool (12m x 25m) 13 Warm Up Area I 14 First Aid Room 15 Storage 16 Office 17 Staff Changing Room 18 Warm Up Area II 19 Outdoor Sunbath Area 3/F 20 Children Pool (6m x 12m) 21 Diving Pool (3m x 6m) 4/F 22 Home Cinema III / Film Studio I 23 Home Cinema IV / Film Studio II 24 Home Cinema V / Film Studio III 25 Home Cinema VI / Film Studio IV 26 Minor Entrance from Quarry Garden 27 Spectator Stand 28 Cafeterria 29 Quarry Garden 30 Ampitheatre 5/F 31 Projection Stand 32 Minor Entrance from A Kung Ngam Rd. 33 Box Office 34 Projection Wall


7

G/F

2/F

3/F

5/F


Project 01 / Water Studio / Studio / CUHK / 2018

Structure Entire building is built by concrete core as seven longitudinal slabs. The slabs are structural load bearing members. Concrete beams are decked for the roof structure to resist the lateral force. The span of the beams ranged from 30m to 3m. Sec-

ondary decking as finishing are placed in between the beams. The envelope is applied with frosted glass panels which is non-structural members but help protecting the privacy and control the amount of direct light into the pool and the cinema.

Section 1:500 A-A

B-B

+19.50m

+12m +10.5m +9m


9

Visual Porosity Analysis

Visual Porosity

Programme Orientation

Programme

Focal Point of View Analysis

Focal Analysis

C-C

+12m

KAR WAI WONG

D-D

WATER STUDIO


Project 01 / Water Studio / Studio / CUHK / 2018

Perspective

Perspective

Morning Movie Time

5

1. WATER LANE

MORNING, 9am-12nn

2. CINEMA PLATFORM

"You can never have such special experience like this --- watching movie on swimming pool’s spectator stand. And this is what we do every week. After taking my grandson to school, my fellow old friends and I have a short walk along the promenade and turn into our new favourite time-killing place --- the new swimming centre. It is showing the movie in 70s or 80s that we enjoyed watching as a child. A black and white cantonese drama in swimming pool? What a brilliant idea!" --- John, An old neighbour Perspective

AFTERNOON 2-5PM

Pool Cinema

3. POOL AND STAND


11

Perspective

Retro Movie Night

"This is Friday night. I am so tired after whole week of work. I usually go drinking and dancing to get myself relaxed. Bars and clubs were my favourite but now I go to the new centre just next to my apartment few blocks away. On the upperhill, under the quarry rock of A Kung Ngam, people will gather there for movie, drink and dance. It is our new community place. Far enough from the town centre that you won’t bother other people. Close enough for people like us living nearby to have a moment of simply joy and cheers. Today’s theme is retro night. I better dress up my vintage skirt and meet my friends now." --- Elaine, Girl from the neighbourhood NIGHT, 7-10PM

4. QUARRY GARDEN


Project 02 / The 7th Street / Studio / CUHK / 2017

02

The 7th Street

- A Preservative Approach on Housing Solution

STREET SECTION IN TAICHUNG I

Balancing the Imbalanced: the Old Street in the New Town

STREET SECTION IN TAICHUNG II

STREET SECTION IN TAICHUNG

CONDITIONS IN TAICHUNG I

CONDITIONS IN TAICHUNG II

CONDITIONS IN TAICHUNG III

CONDITIONS IN TAICHUNG IV


7

th

ST.

This is an experimental proposal of integrating traditional locality (old street) with modern context (new city centre). The existence of surrounding high-rise is rigid but indifferent to the community. In contrast, ‘7th Street’ is a low-rise design with contextual awareness which drastically anchoring with the surrounding ‘context-less’ context.

13

EXTERIOR VIEW FROM XIALUDI PARK


Project 02 / The 7th Street / Studio / CUHK / 2017

Project Detail Site: Taichung, Taiwan Programme: Communal Housing GFA: ~5800m2 Status: Studio Project, U5

SITE LOCATION PLAN 1:3000

Orientation and Intention The project focuses on balancing the imbalanced situation of the site. It is located in 7th Redevelopment Zone of Taichung City which surrounded by numbers of luxurious, residential high-rises. The project takes up a role of transitional point of the area by reintroducing the traditional Taichung streetscape. It creates an immediate change betweendifferent aspects, activities and, if not, the difference between social classes. It is the transitional space from the commercial blocks at the

10m

back to the public spaces, and to aesthetic, cultural participation It shows the opportunity of providing a quality of living while respecting locality and revitalizing traditional elements.To realize the streetscape, different urban typography is analyzed, redesigned and further applied in the design ranging from condition, section, structure, faรงade, and spatial articulation. Therefore, numbers of traditional chinese garden round shaped enclosures are used as the major element in building faรงade.

20m

10m

40.5m

30.5m

SHINKONG MITSUKOSHI

TAIWAN BOULEVARD

4.5m

SECTIONAL PERSPECTIVE 1:100


15

TO PUBLIC TRANSPORTATION, LARGE SHOPPING MALL - SHINKONG MITSUKOSHI

SEPERATE ENTRANCES

BRIDGED COLLECTIVE SPACE - GYM / YOGA ROOM

MARKET AREA - HAWKER, PERFORMER, BARTENDER, BARISTA

SKY GARDEN - BARBECUE, PARTY, GARDENING TO XIALUDI PARK, TAICHUNG NATIONAL THEATER

AXONOMETRIC VIEW


Project 02 / The 7th Street / Studio / CUHK / 2017

Composition and Mudulic Unit The project contains 70 living units (28 family flat and 42 studio flat) and various communal programmes which catered the lifestyle of target residents (middle-high class) such as gym room and sky garden. For the open space, 20 meters wide market area provides a possibility of vibrant communal lifestyle integrating traditional night market with modern leisure activities. Studio Unit

Family Unit

TYPICAL UNIT LAYOUT (Studio) 1:100

2F

Complex Unit

TYPICAL UNIT LAYOUT (Family) 1:100

TYPICAL UNIT LAYOUT (Family II) 1:100

1F


17

This project is not only about making a better place to live while respecting locality through the means of architecture. It is also about making a critical challenge to the emotionless and apparative high-rises, disconnected and fragmentized community, and even to the ubiquitious urban and housing conditions. This could hopefully open up the debate on the appropiateness and legitimacy of modernism housing. Facade Design

TRADITIONAL TRADITIONAL TAIWAN TAIWAN FACADE FACADE TRADITIONAL TAIWAN FACADE

TRADITIONAL TRADITIONAL CHINESECHINESE GARDENGARDEN ENCLOSURE ENCLOSURE TRADITIONAL CHINESE GARDEN ENCLOSURE

ELEVATION ELEVATION (FACADESCAPE) (FACADESCAPE) ELEVATION (FACADESCAPE)

Elevation 1:1600

KEY ELEVATION 1:200


Project 03 / The Lane / Studio U3 / CUHK / 2016

03

The LANE

- Collective Housing Schematic Design Share and Equality: Streetscape in a Loop

“People talking and laughing, children playing and chasing, clothes and seafood bathing in tremendous sunlight’: a timeless moment in the LANE.”


19


Project 03 / The Lane / Studio U3 / CUHK / 2016

Project Detail Site: Sai Ying Pun, HK Programme: Collective Housing GFA: ~5800m2 Status: Studio Project, U3 Community in Lane. Sai Ying Pun, a historical district full of locality and spirits is, however, blatantly, in the shortage of community space. The new housing project is designed for local domestic helper and their families, and, for the local community.


21

Orientation Considered the circulation, ventilation of the area and the life style of user group, local domestic helper, there is a void of lane created along two residential blocks. The lane is a rising slope according to the contour covering a difference of 8 meters of altitude. Therefore, the lane creates a less physical demanding and environmental appealing alternative for people getting to the upper hill area.

for people to interact, to walk, to wander, to take a moment of rest after a long working day. Every apartments are stacked and interlocked with each other to create an imitation to the typology of surrounding Tonglau and to create different level of interaction. Ventilated circulation staircase is imposed on both side of the blocks. Two blocks of residential units are raised above the collective space with 1.5 meters’ difference to ensure privacy In between the blocks, there is a community space for residents.


Project 03 / The Lane / Studio U3 / CUHK / 2016

Programme and Articulation Concept of the collective area is ‘Share and Equality’. Psychologically speaking, local domestic helpers enjoy sharing and collaboration with neighborhood. On lower ground, it is composed with a playground, a cooperate shop and a reading corner. In between, there is an ascending double height (6m) multifunctional hall as the new community complex. On upper ground, the platform

and lane area is programmed to be bartar market and performance space. On rooftop, there is a cooperate garden for urban farming, and, a screening wall for movie show. In short, the cooperate garden, community complex and the lane area form a restless cycle which include physically and intellectual engagement of residents' participation in community.

Modular Permutation Unit layout is composed by the psychological values of the sense of belonging and sense of collective whole for local family. For the prior, there are 16 different unit orientation with 4 major types of layout. Each unit is spatially different and unique

which creates a sense of belonging in spatial perception. For the latter, dinning and kitchen area is oriented as the centre core of unit. An open kitchen allows internal interaction within family member and increase their sense of achievement.


23


Project 03 / The Lane / Studio U3 / CUHK / 2016


25


Project 04 / Rainbowland / Learning Centre Competition / CUHK / 2018

04

RAINBOWLAND A Dream comes True: A Practical and Economical Design on Learning Centre

Project Detail Site: Fanling, HK Programme: Institution, Community Hall GFA: ~230m2 Status: Competition Project (winning scheme, to be built in 2019) Credits: Precious Blood Learning Centre Design and Tender Team

In Bible, Rainbow has a special meaning, that it symbolises a dialogue about a promise made between the God and human. The idea of our project is to bring the sisters and children together under the big colourful shelter, and to recall their relationship with the God. The dynamic shift of our project creates a certain degree of openess to the outside, and through the colourful openings on the roof, sunlight as the cre-

ation of god is being drawn in and reinterpreted into different colours, and the colour of light changes in the course of a day, a season and a year. The interactive play of sunlight, interior and exterior space hopes to provide a stable yet ever changing atmosphere of environment to the sisters and children, establishing dialogues between the god and the his creation - the Nature.


27 Lighting Lighting

INTERIOR Market MarketMaterial Material

Cooking Cooking Class Class

Equipment Equipment

wood board wood board

wood floor wood floor

polycarbonate polycarbonate

Sanitary Sanitary

tile tile

Furniture Furniture

Movie Day Day Movie

Corridor Corridor

Toilet Toilet

folding table folding table

Elevation

folding chair folding chair

curtain curtain

table and chair table and chair

Lighting Lighting

Market Market spot light spot light

Pendant Light Pendant Light

Equipment Equipment

gas stove gas stove

trolley trolley

kitchen cabinet kitchen cabinet

Sanitary Sanitary

sink sink

Corridor Corridor

toilet toilet

mirror mirror

Toilet Toilet

E x t e r i or V i e w f r om Or g an i c Far m lan d

Plan Section & Elevation


RA Competition I N B O W L A/NCUHK D Project 04 / Rainbowland / Learning Centre / 2018 RA I N B O W L A N D

1:50 PLAN | MARKET

1:50 PLAN | MARKET

PRECIOUS BLOOD RETREAT

PRECIOUS BLOOD RETREAT

1:100 PLAN | COOKING WORKSHOP THERAPY GARDEN

1:100 PLAN | COOKING WORKSHOP THERAPY GARDEN SPIRITUAL ENLIGHTENMENT 600

SPIRITUAL ENLIGHTENMENT 600

LEARNING CENTRE

LEARNING CENTRE MAIN ENTRANCE

1:100 PLAN | SUNDAY WORSHIP

MAIN ENTRANCE

1:100 PLAN | SUNDAY WORSHIP

600

URBAN FARMING

600

URBAN FARMING

TRUCK ENTRANCE PARKING LOT

SHA TAU KOK Rd. (Lung Yuek Tau)

1:250 MASTER PLAN

1:100 PLAN | LECTURE

TRUCK ENTRANCE PARKING LOT

SHA TAU KOK Rd. (Lung Yuek Tau)

1:250 MASTER PLAN

1:100 PLAN | LECTURE


29

Openable Windows

Bamboo

Gutter Openable Windows

Bamboo Curtain

Gutter

Curtain Kitchen Sink

Water Pipe Kitchen Sink

Water Pipe

Concrete Footing

Drainage

Sectional Perspective 1:20

OVERALL STRUCTURAL DIAGRAM Concrete Footing

TYPE OF BAY A

Drainage

TYPE OF BAY B

Sectional Perspective 1:20

OVERALL STRUCTURAL DIAGRAM

TYPE OF BAY A

TYPE OF BAY B

purlins purlins 100x100mm

rafters

overall isometric structural view

rafters

purlins

100x300mm

purlins 100x100mm

10

0m

m

30

0m

m

overall isometric structural view

rafters

A1

main loadbearing structure

rafters main loadbearing structure

10

0m

m

30

0m

100x300mm

m

A1

main loadbearing structure

main loadbearing structure A2 overall isometric view of two columns coming together

detail sectional isometric view of two columns together

A1

A2

B1

B2

A2

B1

B2

A2 overall isometric view of two columns coming together

detail sectional isometric view of two columns together

A1

elevation view of overall strcuture


Project 05 / Duel City Tale / Fairytale Competition / 2018

05

DUEL CITY TALE: When Two Beomes One

Project Detail Status: Competition, Fairytale 2018 Team: Jefferson Chan, Rosy Tam

1: The Vertical City

2: The Unusual Suspect


31

3: The Bleach


Project 05 / Duel City Tale / Fairytale Competition / 2018

4: When Two becomes One


33

5: Victoria Parade


Other Works / 2014-2018

06

OTHER WORKS

Urban Study of Imformal Settlement BASECO, Slum in Metro Manila, 2018


35


Other Works / 2014-2018

1:200 Model U6 Studio, 2018


Frontal Elevation

Side Elevation

Pipes & Ducts

Foldable Ladder

Furniture Block

10

250

20

100

20

Section B-B (Folded)

20

250

250

10

250

20

20

Foldable Floor Slab

157

110

250

20

250

20

160

230

20

Section B-B (Expanded)

50

Structure

Pipes & Ducts

Bathroom

Kitchen & Living Room

Bedroom

Existing Sign

Waterproofing Fabric Material

10 250 20 250 20 250 20

250

80

Section A-A

Reinforced Structure

Furniture Block - Washing

Existing Sign

Furniture Block - Kitchen + Living

Furniture Block - Sleeping + Living

250

230

Type B Plan

Platform

Existing Structure

150

20 50 160

Existing Sign

G/F

1/F

2/F

Tonglau Facade

Protecting Envelope: Advertisement Banner

Structure

37

Neon Signage Housing Schematic Design

Future Housing Competition, 2017

Tonglau Facade

820


Other Works / 2014-2018

Graphics Illustration Studio Project in HFT, Stuttgart, 2017


39

Architectural Graphics 2015


Other Works / 2014-2018

Digital Photography Japan, 2018

Oita, Japan

Oita, Japan

Takachinho, Japan

Kumamoto, Japan


41

Digital Photography Hongkong & Taiwan, 2018

Lei Yu Mun, Hongkong

Taichung, Taiwan

Shau Kei Wan, Japan

Sheung Wan, Hongkong


Other Works / 2014-2018

Digital Photography Manila, 2018

BASECO, Manila

BASECO, Manila

BASECO, Manila

BASECO, Manila


43

Digital / Film Photography Scandanavia & North Korea, 2016-2017

Norway, Scandanavia

Iceland, Scandanavia

Pyongyang, North Korea

Pyongyang, North Korea


Other Works / 2014-2018

Film Photography Europe, 2017

London, UK

Berlin, Germany

Munich, Germany

Amsterdam, Netherlands


45

Film Photography Europe & Japan, 2017

Munich, Germany

Berlin, Germany

Osaka, Japan

Kyoto, Japan


__________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________ _______ \ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________

Profile for Tingkwong Ma

Marcus MA Architecture Portfolio  

Marcus MA Architecture Portfolio  

Advertisement