Motalamagasinet 2023

Page 1

MAGASINET FRÅN ÖSTERGÖTLANDS SJÖSTAD 2023 Lux firar 100 år! HISTORISKA
Brunn 5 14 17 24 Sex Motalatips Musikelit till Lokverkstan Ölälskarnas paradis i Motala Ut på tur
Medevi

VÄLKOMNA TILL MOTALA – Östergötlands sjöstad!

Om det är något element som kännetecknar Motala och dess omgivning så är det vatten. Vättern, Göta kanal, Motala ström och så alla över 170 sjöarna i kommunen. Men här finns också slättland och djupa skogar som lockar till upptäckt.

Här har det funnits innovativa profiler som satt Motala på kartan. Baltzar von Platen med Göta kanal och Motala Verkstad som uppstod till följd av kanalbygget. Och i år är det 100 år sedan Axel Holstensson grundade Luxor och epitetet ”Radiostaden Motala” kom till. Förutom att det är ett exempel på innovation, som starkt har och fortfarande präglar företagsandan här har Luxor haft en stor betydelse för Motala. Det här är bara en av de historier som vi vill dela med oss av som kan ge mening åt ditt besök i Motala. Letar du fler historiska platser har vi mer att bjuda på. Medevi Brunn som bjuder på en fantastisk historia och underbar miljö. En annan är Göta kanal som slingrar sig genom Motala och Borensberg med magnifika Borenshults slussar. Vi kallas för ”Göta kanals huvudstad” och det är vi stolta över. Här finns långa eller korta vandringsleder både stadsnära och i härlig urskog. Vill du ta det lugnt under ditt besök och ha som mål att prova en ny restaurang om dagen, gör det. Har du som mål att hitta en ny badplats om dagen får du stanna i många dagar. Och missa inte drottningen av badplatser – Varamobaden.

Här kan du uppleva flera större evenemang som Vätternrundan, Folkracefestival, Motala Stadsfestival och konserter i Lokverkstan med Sveriges artistelit.

Med det här magasinet hoppas kunna inspirera både inför och under ditt besök i Motala!

2
3 MOTALA TURISTMAGASIN Magsinet produceras av: Tillväxt Motala AB Ansvarig utgivare: Tillväxt Motala AB Försäljningskontakt: Tillväxt Motala AB Tryck: By Wind INNEHÅLL Frågor till Motalas Besöksservice 6 Luxor 100 år 9 RADIOSTADEN MOTALA Ölälskarnas paradis 14 I MOTALA Sveriges största artister 17 KOMMER TILL MOTALA I SOMMAR Välkommen till destination Göta kanal 18 Välkommen med din husbil 20 STANNA EN NATT TILL Härliga Bad i Vättern 22 OCH ANDRA SJÖAR Ut på tur 24 OCH LÄR DIG NÅGOT NYTT Gott och blandat 26 Shoppingguldkorn 27 I MOTALA Besök magiska Medevi Brunn 28 Några pärlor på landsbygden 30 Tips på evenemang 33 Vätternrundans cykelfest 34 Besök Borensberg 35 På omslaget: Radiomasterna Omslagsfoto: Carls Schnell / CS Kommunikationsbyrå Kontakta Motala Besöksservice: upplev@motala.se Tel: 0141-101 205, www.motalasjostad.se 18 35 28 34

Besöl< någon av alla våra lnfoPoints.

Bemannad lnfoPoint med trycl<sal<er finns hos:

> Best Western Motala

Stadshotell

> Barensbergs bibliotek

> Brunneby Musteri

> Charlottenborgs slott

> Hotell Carl Friman

> Hotell Östermalm

Från

> lca Nära Tjällmo

> Kaffeteriet

> Lindgården äventyrsgolf

> Loppis i Fornåsa

> Mallboden

> Medevisalvan

> Motala bibliotek

> Motala kommuns

Servicecenter

> Motormuseet/Hotell Nostalgi

> Rapps Foto

> Radiomuseet

> Övralid

Söl<er du turistinf ormation, bro schyrer och l<artor?
Hej!
lnfoPoint
i juni till mitten av augusti
inns vår B esöl<sservice på Stora torget med turistinformatörer på plats alla dagar l<locl<an: 10-18. För mer info rmation kontakta Motala Besöksservice 0141-10 12 05 • upplev@motala.se oa as Besöksserv1 · r Tillväx på uppdrag av Motala kommun.
Cyl<elvecl<an
f

– Motalabron

Röd och ståtlig har den blivit ett landmärke för Motala jämsides med Radiomasterna. 9 oktober 2023 är det 10 år sedan Motalabron invigdes. Bron har en segelfri höjd på 22,5 meter. Total höjd över vattenytan är 27 meter. Bron är byggd i stål och betong med en totalvikt på 25–30 000 ton.

Glasverkstan

På Järnvägsgatan 3 A i gamla Motala Verkstadsområdet, ett stenkast från kanalen, ligger “Glasverkstan”. Verkstad, atelje’ och butik för glaskonstnären Annette Alsiö med vänner. Här finns förutom Annettes glaskonst, konst också konsthantverk av hög kvalité. En lokal unik butik där du alltid träffar någon av konstnärerna och deras alster.

För den som har...

...spring i benen finns Bill o Bulls, ett lekland som också erbjuder mat och fika.

Här finns även en klätterhall för barn och vuxna med möjlighet till klätterinstruktörer vid bokning.

Här erbjuds också olika varianter på kalas med en blandning av lek och godsaker.

Sugen på minigolf?

I Varamobaden finns Lindgårdens Äventyrsgolf och Långgolfen Varamon om man vill ha en paus från badet. Åker ni norrut finns Banvaktens minigolf mitt i Godegårds samhälle med café och en skulpturpark. I Borensbergs hamn finns Kaffeteriets minigolfbana, där man kan avsluta med en fika alldels intill Göta kanal.

Upptäck

SMULTRONSTÄLLEN RUNT MOTALA!

Kanske har ni sett den gröna broschyren som är full av härliga besöksmål. Det här är ett nätverk av företagare som bjuder in till besök och tillsammans erbjuder de olika typer av upplevelser. Smultronställen runt Motala finns på Facebook och foldern finns att få sommartid i turistinformationen på Stora torget i Motala samt hos flera besöksföretag.

GÖR EN UTFLYKT TILL Verner von Heidenstams Övralid

Verner von Heidenstam (1859- 1940) var författare, poet, ledamot av svenska Akademin, nationalskald och nobelpristagare. Övralid var hans sista hem och härifrån har man en fantastisk utsikt ut över Vättern.

Under öppettider kan man gå en guidad visning i huset varje heltimme. Gå ner i varv, ta en fika eller en bit mat i mysiga Farfarstugan och upplev promenadstigar runt området.

5
KAN
DU
INTE HA MISSAT DEN

Frågor till Motalas BESÖKSSERVICE

Var finns den sommaröppna turistinformationen?

Den finns centralt mitt på Stora torget i Motala. Öppet alla dagar mellan klockan 10–18 från cykelveckan i juni till mitten av augusti. Välkomna hit för att få tips på

InfoPoints 2023

» Best Western Motala Stadshotell

» Biblioteket i Motala

» Biblioteket i Borensberg

» Brunneby Musteri

» Charlottenborgs slott

» Hotell Carl Friman

» Hotell Östermalm

» ICA nära Tjällmo

» Kaffeteriet

besöksmål, naturutflykter och evenemang. Här finns Motalamagasin, broschyrer och kartor. Besöksinformation hittar man också hos 18 InfoPoint platser runt om i kommunen som har broschyrställ och är bemannade så att man kan ställa frågor. Håll utkik efter ett

» Lindgården Äventyrsgolf

» Loppis i Fornåsa

» Mallboden café & vandrarhem

» Medevi ProSalus/Medevisalvan

» Motala kommuns servicecenter

» Motala Motormuseum/Hotell Nostalgi

» Rapps foto

» Sveriges Rundradiomuseum

» Övralid

vitt märke med grönt i på. Men året om kan man mejla till oss på upplev@motala.se eller gå in och se hela vårt utbud på motalasjostad.se.

6

Motala Östergötlands Sjöstad

– kan man åka på en båttur?

Man kan åka med M/S Kung Sverker på Göta kanal från Motala till Borensberg och tillbaka igen. Turen går dagligen juni till augusti och tar passagerarna på den fantastiska kanalsträckan genom Motala, till Borenshults slussar där man slussar fem slusstrappor ner till sjön Boren för att slutligen komma fram till Borensberg. M/S Kung Sverker har också alternativ med kvällsturer på Vättern eller en tur till Motalabuktens öar. Man kan också åka mellan Borensberg och Bergs slussar med M/S Wasa Lejon.

Kan ni rekommendera någon bra naturutflykt med barn?

På naturkartan.se/motala hittar ni många tips för naturutflykter som var det finns grillplatser, rastplatser, vindskydd, lekparker mm. Råssnäs fritidsområde kan varmt rekommenderas. Här finns tillgänglig natur på bra stigar som går längs vattnet med bänkar utplacerade utmed vägen för en andningspaus. Vid parkeringen finns också en fin hinderbana och grillplats.

Intill ligger också Råssnäsbadet, som 2021 vann en tävling som Östergötlands bästa bad. Vid badet finns en brygga samt ett hopptorn där den som törs kan hoppa från 10:an.

Var kan man hyra cykel? Cykel finns att hyra i Motala hamn hos Tapas & Cava och i Borensbergs hamn hos Kaffeteriet.

Avståndstabell

» Motala – Borensberg 17 km

» Motala – Övralid 14 km

» Motala – Medevi Brunn 18 km

» Motala – Tjällmo 33 km

» Motala – Vadstena 15,5 km

» Motala – Godegård 30 km

» Motala centrum – Borenshults slussar 3 km

För den historieintresserade finns mycket historia i Gamla Motala Verkstadsområde. Ladda ner appen Storyspot och lyssna på dramatiserade berättelser som med fördel upplevs på plats.

7

M /S Kung Sverker – Motala

Upplev kanalens brantaste slusstrappa

Dagskryss Göta kanal

Dagligen mitten av jun till slutet av aug

Här får du uppleva en guidad tur längs kanalens vackraste del, samt den fantastiska slusstrappan i Borenshult, kanalens brantaste. Under resan som tar 5 tim slussar vi 12 gånger.

Motala 10.30 => Borensberg 12.30

Borensberg 13.10 => Motala 15.30

Tur & retur 650:-, enkel 600:-, barn 6-12 år halva priset. Lunch 250:-, (huvudrätt, dricka, kaffe & kaka)

Välkommen till Hotell Carl Friman i Motala

Vårt familjeägda Hotell Carl Friman eller vårt Hotell Östermalm ligger bägge naturskönt och lugnt vid Resecentrum i Motala. Det är ca 700 m till Motala centrum och ca 600 m till Hamnen. Hotell Carl Friman har en Bistro med stor uteservering och konferensmöjligheter.

Ring och boka nu 070-626 02 49

Trubadurkryss på Vättern Fre 19.00-22.00, pris 650 inkl. mat. Bokning / information, Restaurang med fullständiga rättigheter www.kungsverker.se Alla resor skall förbokas

MOTALA MUSEER

Upplev 11 000 år av

Motalas historia!

Sommaröppet – besök motala.se/museer

för öppettider

Akasialiden 22 • 591 35 Motala • 0141-21 99 00 hotellcarlfriman.se • info@hotellcarlfriman.se

CHARLOTTENBORGS SLOTT

SVERIGES RUNDRADIOMUSEUM

MOTALA INDUSTRIMUSEUM

Hotell Bistro Konferens

LUXOR 100 ÅR

Radiostaden Motala och fabrikör Holstensson

2023 är det hundra år sedan Axel Holstensson startade Luxor och började tillverka radioapparater.

Han var en sann innovatör och har haft stor betydelse för

Motalas utveckling. Luxor är en del av Sveriges industrihistoria.

Axel Holstensson ska ha sagt ”Jag ger aldrig upp.

Företaget ska vara svenskt och vi ska ha sysselsättningen här i Motala”.

9

Axel Holstensson föddes i Norberg 1889 men flyttade till Motala som 29-åring och öppnade Motala Elektriska Byrå. Han hade ett stort elektronikintresse och hittade en ny inriktning där han började bygga och sälja radioapparater. I en vindslokal började han tillverka enkla rörmottagare tillsammans med sin bror Karl och firma Radiofabriken Luxor registrerades 1923. Året innan hade man upptäckt Tutankhamons grav och det inspirerade till det nya företagets namn – Luxor.

Luxor satsade på rörmottagare som också kunde ta in utländska sändare även om den vanligaste typen på den här tiden var kristallmottagare. Radio-

rande finns kvar. På 1940-talet kom radiomöblerna, med radio, högtalare och grammofon i samma ofta vackert utsmyckade möbel. Exempel på det här finns att se på Sveriges Rundradiomuseum eller på Motala motormuseum. Sveriges Radio startar sina tv-sändningar 1955 och samma år börjar Luxor tillverka sina första tv-modeller. På 1950 och 1960 talet blev man marknadsledande på TV i Norden. Var tredje TVapparat som såldes i Sverige i slutet av 1960talet var tillverkad av Luxor i Motala. Efter en storbrand 1976 kom företaget aldrig riktigt igen och konkurrensen från asiatiska länder var hård. Fabrikör Axel Holstensson var aktiv i företaget fram till det att förstatligades 1979, samma år som Axel avled 90 år gammal. Han ägde och drev sitt företag i över femtio år. Mycket har tillverkats på Luxor som inte nämns här. Många kommer säkert ihåg persondatorn ABC 80 som Luxor lanserade 1978 och som tillsammans med andra föremål finns att se på Motala Industrimuseum.

RADIOMASTERNA, BONDEBACKA OCH RUNDRADIOMUSEET

1925 etablerades Radiotjänst (idag Sveriges Radio). Under det året gick antalet licensbetalare från 40 000 till 120 000. 1926 fick Telegrafstyrelsen i uppdrag att uppföra en rundradiostation. Det gladde Axel Holstensson

10

att placeringen blev Bondebacka i Motala, som hade ett högt läge och låg mitt i Sverige. I radiostationshuset placerades en långvågssändare av märket Marconi. Den var Europas starkaste med en styrka på 30 kW. Sändningarna nådde 20 – 30 mil från Motala. Två master monterades, 120 meter höga och tillverkade på Motala Verkstad. De bar upp en trumantenn som var 140 meter lång. Radioprogrammen kom från Stockholm och sändes via Motala med anropet ”Stockholm-Motala”. Motalastationen kallades för ”vår andra stämma i världen”. På 30-talet byggdes det ut för att göra plats åt en starkare sändare, en Marconi på 150 kW. Sedan 1976 är sändarstationen i Bondebacka ett museum. Masterna som man fortfarande kan se på långt håll är för många en symbol för Motala och stadens viktiga och

intressanta radiohistoria. Museet ägs och förvaltas av Motala kommun sedan 2012.

Bondebacka är ett grönområde centralt i Motala som är flitigt använt av Motalaborna. Här finns elljusspår, utegym, discgolfbana och många stigar som bjuder in till nya upptäckter. Är man sugen på en annorlunda upplevelse kan man följa med Motala Mastklättring på en guidad klättring upp i en av de två masterna.

11

Välkommen till Apoteket!

Hos oss kan du hämta ut dina receptbelagda läkemedel, få personlig rådgivning och handla kvalitetssäkrade produkter som gör det enklare att må bra.

Apoteket

Kungsgatan 4D, Motala

Vardagar 9–18.30

Lördag 9.30–15

Handla dygnet runt på apoteket.se

Burger ng

Bråstorp, Motala. Öppet alla dagar 11.00–22.00. Välkommen!

Apoteket

Tel: 0771-450 450 apoteket.se

Industriarvsrundan

- en helg med nya ögon på Östergötlands industriarv

2-3 september 2023

Välkommen att besöka intressanta besöksmål i Motala, Finspång, Åtvidaberg, Valdemarsvik och Vadstena.

Läs mer om guidningarna på facebook.com/industriarvsrunda

Guidade visningar!

Gilla oss på facebook.com/ mallboden

labeirut se

Vi erbjuder mer än

fyra väggar och ett tak!

Ni hittar oss utmed Göta kanal Varvsgatan 17 – www.mallboden.se

Upptäck mer av Vätternrundan

Vätternrundan 100 km är loppet där det även är möjligt att cykla elcykel! Upplev Ombergs storslagna natur och de böljande rapsfälten på din resa mot målet i Motala. Alla från 12 år kan delta. Kommer du att vara en av dem?

Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se

Ses vi i sommar?

ÖLÄLSKARNAS paradis i Motala

Är du på jakt efter en lite annorlunda restaurangupplevelse? Då får du inte missa ölbaren Öltappen där både öl, livemusik och vällagad mat står på menyn.

– En gång i tiden var det här den dyraste ölen som fanns på marknaden. En centiliter kostade 65 kronor. Lukta! säger Dastan Chaomar och håller fram den kopparfärgade flaskan.

Jag anar en doft av russin, men mest luktar det gammal öl. Öltappen bjuder på ett minst sagt spännande ölsortiment och innehållet i de tolv tappkranarna byts ut på ett rullande schema. Genom åren har flutit över tusen olika ölsorter genom rören.

– Vissa tappar får man vänta på länge, upp till ett halvår. Inom ölvärlden är det inte konstigt att dricka en öl för 1500 kronor, för gemene man känns det nog ovant. Samtidigt kan många tänka sig att öppna upp plånboken för ett glas exklusivt vin eller champagne, men det håller sakta men säkert på att förändras. Allt fler har upptäckt ölets spännande värld, säger Nader Moini.

Vännerna har drivit Öltappen i Best Westerns lokaler vid Stora torget sedan 2016, men är välkända krögarprofiler i Motala sedan lång tid tillbaka.

ALLT STARTADE UNDER EN RESA

TILL USA

– Vi är definitivt ölnördar, men som med många intressen kom det successivt. För mig startade ölintresset under en resa till USA under 90-talet, berättar Nader.

Intresset för öl har gett många ringar på vattnet, Nader har själv bryggt öl och vännerna har även startat en ölklubb kopplad till Öltappen.

Att få fler att våga testa nya öltyper är något de jobbar aktivt med. Förutom att servera öl anordnar Öltappen även återkommande temaölprovningar som snabbt blir fullbokade.

De populära evenemangen har även fått sällskap av vin, bubbel- och ginprovningar. – När vi arrangerar dryckesprovningar serverar vi sällan mat direkt från vår meny utan experimenterar fram rätter utifrån trender, land och smaker, säger Nader.

– Att kunna erbjuda en riktigt mäktig hamburgare med extra allt till en ölprovning med tema amerikanska öler blir en extra krydda. Eller så går man mot långkok, det är också svårslaget, säger Dastan.

UNTAPPD SÄTTER ÖLTAPPEN PÅ KARTAN

Nytt för i år är att de har anslutit sig till ölälskarnas favoritapp Untappd. Redan innan det hade Öltappen över 7 000 incheckningar och nu hoppas de att ännu fler, framför allt långväga öldrickare, kommer att upptäcka deras ölbar.

14

– Untappd har blivit ölnördarnas bibel där användarna loggar ölsorter de dricker och betygsätter dem. Nu får vi mer exponering men framför allt kan användarna se vad som finns på våra tappar. Hela världen får se vad vi har på våra tappar, säger Dastan.

Mot somrarna byts smakerna i tapparna ut mot mer humlig öl och fräscha ipor.

– Då säljer vi mindre stouts i förmån för lättare och juicigare öler. Och självklart suröl! säger Nader.

ETT VARDAGSRUM FÖR MUSIKÄLSKARE

Ett annat av krögarparets gemensamma intressen som märks av i restaurangen är musik. Öltappen besöks frekvent av liveband, inte bara från olika delar av Sverige, utan även världen. På scen bjuds det på allt från trubadurer till blues, americana och folkmusik.

– Vi älskar musik och har båda spelat i band. Det känns jätteroligt att kunna erbjuda en scen till artister som passerar förbi Motala på väg till Stockholm eller Göteborg. Vi tar sällan betalt utan musiken ingår när du kommer hit för att äta, berättar Nader.

– Vi har skapat ett ställe som vi själva skulle vilja besöka. Det är många som säger att det här är deras vardagsrum, att det är här man samlas, säger Dastan.

15

Välkommen till Motala Centrum hjärtat i Östergötlands sjöstad

Upptäck mer av Vätternrundan

Den 9 juni rullar Cykelveckan i gång – över skogsvägar, stigar och backar. I det sjönära instegsloppet MTB-Vättern 25/50 km kan alla från 8 år delta. Kommer du att vara en av dem?

MED MER ÄN 60 BUTIKER MITT

Motala Centrum Måndag–Fredag 10.00–18.00, Lördagar 10.00–15.00

Gallerian Måndag–Fredag 10.00–18.00, Lördagar 10.00–15.00

WWW.MOTALACENTRUM.SE

MUSTERI, GÅRDSBUTIK & RESTAURANG

Brunneby Musteri ligger intill Göta kanal mellan Linköping och Motala. I vår fina Gårdsbutik finns must, cider, juice, enbärsdricka, sylt, gelé och marmelad. Vi har också ett stort

urval av närproducerat mathantverk. Njut av god lunch och fika på vår restaurang. Ta en lugn, härlig kajaktur på Göta kanal, boka via outdoortime.se eller häng med på guidning!

Borensberg, 0141-40204. www.brunnebymusteri.se

I CITY!
Öppetvarjedag
Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se

Sveriges största artister

KOMMER TILL

MOTALA I SOMMAR

Den 28:e juni är det åter igen premiär för konsertprogrammet Musik vid Göta kanal i Lokverkstan.

Under flera onsdagar i sommar besöks Motala av några av Sveriges största artister.

Först ut att spela är ingen mindre än Benjamin Ingrosso.

För andra året i rad arrangeras i sommar Musik vid Göta kanals konsertprogram som i år invigs av Benjamin Ingrosso, popartisten bakom hittar som ”Man on the moon” och ”All night long”. Onsdagen den 28:e juni ställer han sig på scenen i Lokverkstan som rymmer en publik på 2500 personer.

– Finare lokal i den här storleken hittar man inte någon annanstans i Sverige, säger arrangören Jon Gray med eftertryck.

I ol tilldelades Musik vid Göta kanal “Årets turismpris” på Motalas näringslivsgala, där en del av motiveringen löd:

”Med sina konserter har dom satt Motala på kartan på ett sätt som kommer att ge ringar på vattnet.”

Jon, tillsammans med Daniel Bark och Magnus Nygren, ser fram mot sin andra sommar i Motala som kommer bjuda på en ännu större upplevelse än premiäråret 2022.

– Nytt för i år, förutom artisterna, är förbättrad akustik i lokalen, fler foodtrucks, utökad uteservering på kajen för perfekt häng innan och en rejäl efterfest i direkt anslutning till varje konsert, säger Daniel Bark.

Musik vid Göta kanal Ett återkommande sommarkonsertprogram som arrangeras I Lokverkstan på onsdagar i sommar.

Under 2023 spelar Benjamin Ingrosso, Miss Li, Lasse Stefanz, Danny Saucedo, Johnossi + Smith & Thell och Veronica Maggio.

17
-

VÄLKOMMEN TILL destination Göta kanal

Motala kallas för Göta kanals huvudstad och här är vi stolta över kanalen oavsett årstid.

Området kring kanalen är ett härligt rekreationsområde året om och här är det underbart att följa naturens skiftningar. Kanalen sträcker sig som ett blått band genom Motala från hamnen i Motalaviken till Borenshults slussar för att sedan gå över sjön Boren och genom Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal. Om du inte slussar med egen båt eller åker med en passagerarbåt finns det mycket att upptäcka landvägen längs med kanalen. Hela kanalen är 19 mil och fylld med hundratals upplevelser.

Båtar är aldrig långt borta och ser du ingen på kanalen kan du alltid ta en fika vid någon av gästhamnarna i Motala hamn, Motala Verkstad, Borenshult och Borensbergs hamn. Längs hela Göta kanal finns 58 slussar och i Motala finns den brantaste, Borenshults

slussar. Här är det fem slusstrappor och höjdskillnaden mellan kanalen och sjön Boren är 15 meter. Ett härligt utflyktsmål och man slutar aldrig att fascineras av slussningen.

NATIONELL CYKELLED – GÖTA KANALLEDEN

Att vandra eller cykla längs de gamla dragvägarna passar både för kortare och längre sträckor. Miljön intill kanalen är rofylld och i kanalen glider båtar i 5 knop. Sommaren 2023 invigs Göta kanalleden, Sveriges sjunde nationella cykelled. Göta kanal har länge varit en uppskattad cykeldestination men känslan ska nu förstärkas av en rödvit enhetlig och tydlig skyltning. Götakanalleden är totalt 22 mil och uppdelad i sju etapper som är mellan 15 och 56 km långa. Hälften

av sträckan cyklar du på den bilfria kanalbanken och resten på mindre, asfalterade, landsvägar. Över några av sjöarna kan du dessutom åka cykelbåt!

» Göta kanal tog 22 år att få färdig från första spadtaget (1810-1832).

» Är ett av de största byggnadsprojekt som genomförts i Sverige.

» Kanalen är 190 km lång och av sträckan är 87 km grävd för hand.

18
Shopping is always Massor med shopping & goda grannar mitt i mysiga Motala City! ... vi har parkering på taket också ... a good idea!

I Borensberg finns det flera platser för husbil. I hamnen kan man stå direkt intill Göta kanal. Här ligger Kaffeteriet med sina 45 platser

VÄLKOMMEN MED DIN HUSBIL och du – stanna en natt till

Centrumnära, vattennära, skogsnära.

I Motala finns många alternativ att välja mellan när det är dags att parkera för natten!

För många hör husbilssemester ihop med sommaren, men allt fler har upptäckt tjusningen med att uppleva Sverige året om från sitt rullande hem. Vad sägs om en tidig, krispig höstpromenad längs Göta kanal, där ångan stiger från vattnet – oslagbart!

Upptäck Motala och Östergötland i september under Östgötadagarna, där företag på landsbygden öppnar upp i den närproducerade maten och landsbygdens tecken. Upplevelser på dagen och en ny plats att parkera på för natten. Eller stanna längre

på ett ställe innan lusten att göra något nytt faller på. Ta det lugnt, ta dagen som den kommer och välja nattplats utefter vägen. Vad man tycker är en bra plats beror så klart på vad man är ute efter för stunden. Är det naturen som lockar? Då kanske servicen

20

FURULID CAMPING

SMÅÄNGENS CAMPING

på platsen inte är lika viktig. Eller så är servicen som erbjuds på en campingplats precis vad man vill ha och det som ger den känslan av frihet man längtat efter.

För andra kan fullservice på en ställplats vara det perfekta mellantinget. Oavsett vad erbjuder vår sjöstad något för allas önskan och behov.

I Motala kan du stå centralt på Södra stranden med gångavstånd till centrum. Har du dessutom cykel med dig kan du enkelt uppleva sjöstadens variation av utbud. Ta dig till ett museum och avsluta med ett dopp, här finns gott om badplatser att välja mellan. Eller cykla längs Göta kanal i Motala eller hela sträckan Borensberg – Berg.

Varför inte stanna till på Småängens camping i Tjällmo och uppleva vad sjön Lien kan erbjuda? Tjällmoområdet är perfekt för vandraren, här finns flera sträckor av Östgötaleden. För den som vill blanda kultur och härlig miljö finns möjlighet att parkera sin husbil vid Verner von Heidenstams Övralid och uppleva kultur, vandring och njuta av fantastisk utsikt.

Missa inte möjligheten att stanna till i Varamobaden, som förutom att vara Nordens största insjöbad också är ett fantastiskt område för kortare eller längre vandringar. Sommartid finns här flera restauranger i området. Här finns flertalet platser att parkera på, till exempel Furulid camping, som ligger lite skymundan från stranden

men endast en gångtid på ett par minuter. In till centrum är det bara två kilometer, en sträcka som man lätt tar sig både till fots och med cykel.

QR-kod till alla boenden

21

VARAMOBADEN

HÄRLIGA BAD I VÄTTERN och andra sjöar

Det är lätt att hitta både små och stora badplatser inom Motala kommun. Här finns både Nordens största insjöbad Varamon och Östergötlands bästa badplats Råssnäs. Vill du ha lite mer lugn på stranden åker du kanske till Karlsbybadet och badar i Lilla Salstern istället.

Nordens längsta insjödbad

VARAMOBADEN

Det här är den mest kända badplatsen i Motala med en av Sveriges finaste sandstränder och nordens längsta insjöbad.

Barnvänligt långgrund bad med klart vätternvatten. Asfalterad strandpromenad, brygga. Gång- och rullstols-ramper ner till sandstrand samt matta ner till vattnet.

Om du gillar badbrygga

JERUSALEMSBADET

Bad med sandbotten, väl tilltagna grönytor och badbrygga. Toaletter.

Sand mellan tårna

TORPA SAND

Till badet är det cirka två kilometer skogsstig längs stranden från P-platsen vid Medevi hamn. Sandstrand. Toaletter.

22
Toaletter, lekplats, Restauranger, Kiosk. SALSTERN

PARISERVIKEN

Långgrund badplats

PARISERVIKEN

Pariserviken har ett långgrunt bad med sandbotten och en avskild hundbadplats. Toaletter.

Generösa grönytor RÅSSNÄSBADET

Råssnäsbadet ligger vid fritidsområdet Råssnäsudden. Här finns brygga och hopptorn. Bad med sandbotten och generösa grönytor för badgästerna. Toaletter, lekplats och omklädningshytter.

Barnvänliga

STRANDBADET

Badplats i sjön Boren i Borensberg med bryggor. Barnvänligt bad med både sandstrand och grässtrand. Toaletter, lekplats, kiosk.

Godegårdsbad

HÖKABADET

Hökabadet ligger vid Höksjön i Godegård. Här finns sandstrand och grönområde och brygga. Torrdass.

Stora ytor SMÅÄNGEN

Badplatsen ligger vid sjön Lien i Tjällmo. Här finns stora ytor med både gräs och sand. Bryggor. Toaletter, lekplats.

Vid lilla Salstern

KARLSBYBADET

Karlsbybadet ligger vid Salstern, strax väster om Karlsby. Sandstrand och gräsytor och brygga. Toaletter, omklädningshytter, gungor.

Bada i sjön BorenKNÄPPAVIKEN

23 RÅSSNÄSBADET HÖKABADET STRANDBADET
Badplasten ligger i det vackra naturreservatet Sjöbo-knäppan i Motala. Stor grönyta med bad i sjön Boren. Brygga. TORPA SAND

UT PÅ TUR och lär dig något nytt

Packa picknickskorgen och ge dig ut på en cykel- eller vandringstur! Vi vet att vi mår bra av att vara ute i naturen, att samtidigt upptäcka nya platser och få ny kunskap med oss är en bonus.

Ett roligt sätt att upptäcka naturen på tillsammans med barn är att följa Bella blåmes Lär dig mer om trädslag som finns längs med stigen och öka kunskapen hos både vuxna och barn. Varför inte genom en lite frågesport?

CYKLA BOREN RUNT

Man behöver inte cykla Vätternrundan för att ta sig runt en sjö på cykel. Boren runt är en cykeltur i varierande terräng som med fördel delas upp i två dagsetapper för att även hinna med att uppleva Borensberg – den lilla sjöstaden vid Göta kanal. Rundan är knappt fyra mil och på den norra sidan har man bitvis en fantastisk utsikt över sjön Boren. Missa inte en avstickare till Borenshults slus-

sar eller cykla på de gamla dragvägarna förbi gamla Motala verkstadsområdet längs Göta kanal genom Motala.

MISSA INTE BIRGITTAS UDDE

Det här är platsen där heliga Birgitta bodde en stor del av sitt vuxna liv. Birgittas udde ligger på lagom avstånd för en dagstur på cykel, drygt 9 km från centrala Motala. Cykla hela vägen eller parkera vid bilparkeringen och vandra de dryga 2,5 km ut till udden. Vägen från parkeringen ut till udden är inte öppen för biltrafik.

Birgittas udde ligger, som namnet avslöjar, på en udde vid sjön Boren. Här finns ruinerna efter Birgittas hem, den medeltida

borganläggningen som anlades i början av 1200-talet och som bestod av ett stenhus med källare och ett par långa träbyggnader. Vallgravar skyddade från ovälkomna besökare från land. Av den forna borganläggningen återstår idag endast källaren och de torrlagda vallgravarna, samt grunderna till träbyggnaderna.

1315 trolovades den då tolvåriga Birgitta Birgersdotter med Ulf Gudmarsson. Birgitta hade redan då haft sina första uppenbarelser. Året därpå gifte sig paret och bosatte sig på Ulvåsa. Där levde de ett familjeliv som varade i 28 år och Birgitta fick åtta barn. Om man kan prata om kändisar från medeltiden – så är heliga Birgitta en av dem. Hon

24

fick över 600 uppenbarelser, följde sin tro, begav sig till Rom och bildade en ny klosterordern med huvudklostret i Vadstena.

Heliga Birgitta har lämnat stora avtryck, helgonförklarats och är en av Europas tre kvinnliga skyddshelgon.

VANDRA ELLER CYKLA ÖSTGÖTALEDEN

MOTALA – BORENSBERG

Det finns en rundslinga på 4,6 km runt Birgittas udde. Rundslingan är en del av Östgötaleden Motala – Borensberg som

också delar sträckningen med Birgittaleden som är en pilgrimsväg. Leden är 27 km och här är du välkommen att vandra eller cykla på lättframkomliga vägar. Sträckningen går vackert längs Borens södra strand och är orangemärkt. Rekommenderad början i Motala är Gamla Motala Verkstadsområdet, vid café Mallboden. Här får man både industri-och kanalhistoria innan man går genom Sjöbo-Knäppans naturreservat mot Birgittas udde och Ulfåsa slott. Framme i Borensberg kommer man in vid Strandbadet och därifrån är inte många steg till Borensbergs hamn och Göta kanal.

Birgittaleden är 143 km och går mellan Söderköping och Vadstena. När Heliga Birgittas kvarlevor fördes från Rom till Sverige 1374 kom hennes kista till Söderköping. Leden följer den väg som hennes kvarlevor fraktades till Vadstena.

Här hittar ni Bella Blåmes stigar

Dansäter och Bergvallaskolan i Borensberg. Fågelsta, Klockrike, Nykyrka, Tjällmo och Västanvik. Bondebacka, Fålehagen, Karlshult och Mariebergsudden i Motala. Naturkartan.se/motala för detaljerad information.

För mer detaljerad information och kartor naturkartan.se/motala

25

Motala Mastklättring

Upplev ett äventyr högt över det vanliga, vi guidar er i Motalas historia från 120 meters höjd i en av radiomasterna! Vi står för utrustning och ni står för mod, efteråt firar vi med diplom och bubbel.

Tel: 070-922 63 94 | www.motalamastklattring.se

Min Söta Värld

Välkomna till Min söta värld, här hittar ni god fika som bakas från grunden. Vi erbjuder allergivänliga alternativen: glutenfritt, vegan och sockerfritt. Mjukglass, sallader, mm hittar ni hos oss!

Urban Hjärnesväg 14 intill Pk-torget

Sangaku Sushi

Välkomna till Sangaku sushi, mitt på Stora torget i Motala. Vi är en familjeägd restaurang som serverar nya trendiga sushirätter, speciella maki rullar, poké bowls och varmrätter.

Prästgatan 4, 591 30 Motala | Tel. 070-426 36 67 | Sangaku.se

Grepstad Gårdsbutik

Välkommen till en välsorterad gårdsbutik ut över de vanliga! Hos oss hittar du allt från grönsaker, kött,mejerivaror och café. Sommartid säljer vi Jordgubbar från egen odling!

0141-23 19 00 | www.grepstad.se

Bill o Bulls Lekland

Välkomna för en massa lek o bus, släpp loss i leklandet. Klätterhall för alla åldrar. Café och restaurang finns. Fira kalas eller hyr leklandet för er själva efter stängning.

0141-10 11 00 | Mineralvägen 16 i Motala | www.billobulls.se

Team sportia

Vi på Team Sportia brinner för sport, ett aktivt liv och nöjda kunder. Därför är ett bra bemötande, hög produktkunskap och ett genuint engagemang väldigt viktigt för oss. I vår butik hittar du kläder, skor och sportutrustning-allt du behöver för ett aktivt liv.

Tel: 014-23 56 01 | Kungsgatan 9 | motala.teamsportia.se

Loppis i Fornåsa

Åk på utflykt till vårt loppis fördelat på tre olika hus ca 2000 kvm totalt. Vi har ett brett utbud av verktyg, husgeråd, vintage, antikt, media, kläder, textil, cyklar, spröjsade fönster samt spegeldörrar.

Tel. 0141-70150 | Info@loppisifornasa.se | www.loppisifornasa.se

Öppet: Fredagar 11–18, Lördagar–Söndagar 11–15

26
26

I MOTALA

Motalas centrum ligger vackert inramat av Göta kanal, hamnens glittrande vatten och vår prunkande stadspark där du kan njuta av den härliga utsikten över Motalaviken och Motalabron.

Stora torget som dominerar Motala centrum med sin enorma kullerstensbelagda yta har en gedigen historia. Förr nyttjades ytorna till torghandel, idag arrangeras här både stora

och små evenemang som Vätternrundan, Motala stadsfest och julmarknad. Sommartid poppar det här upp uteserveringar som serverar både lunch och kvällsunderhållning.

På bara några stegs avstånd finns några av Sveriges mest välkända butikskedjor så väl som små pittoreska boutiquer. Följ med till några av våra guldkorn!

KONSTGALLERI VÄTTERN

Mitt i stan hittar ni en riktig konstpärla! Konstgalleri Vättern har funnits i centrala Motala sedan 1978. Här kan du köpa allt från konstverk, penslar och färg till att få hjälp med inramningar. Förutom att vara ett forum för den som är på jakt efter en ny tavla att pryda hemmet med, fungerar konstgalleriet även som utställningslokal och bjuder titt som tätt in till vernissage.

Adress: Bispmotalagatan 18

CARRO

Mitt på centrums paradgata Kungsgatan hittar du en av centrums nyaste tillskott. Carro drivs av guldsmeden Caroline Bränfeldt, designern bakom smyckesmärken som She Stockholm, Carra och miss UFO.

Här säljs även det klassiska Motalasmycket där droppen är stöpt i samma form som Sven Danielsson tog fram på 40-talet. Ett arv från Carolines farmor som också var guldsmed.

Adress: Kungsgatan 14

Granne med vår stora vackra vitputsade Motala kyrka hittar du den mysiga butiken Fina rum. Här kan du spendera en lång stund med att botanisera bland vackra damplagg, gedigen keramik och heminredning med det lilla extra. Den personliga servicen och butikens unika uttryck gör att Fina rum lockar till sig besökare från många andra städer.

Adress: Prästgatan 1

SWEET

Välkomna in i den lilla butiken med stadens sötaste utbud. Dofterna är så magnifika att det är svårt att inte ta ett par djupa andetag. Hos Sweet möts man av ett fascinerande utbud av godsaker, allt från gourmetkaffe och te till choklad av bättre kvalité och praliner. Perfekt att ge bort – eller äta upp.

Adress: Kungsgatan 11

Surfa in på Motala centrums webb för att se samtliga butiker: motalacentrum.se/

27
FINA RUM

Besök magiska MEDEVI BRUNN

I över 300 år har Medevi brunn, dess märkliga miljö och livet här lockat tusentals besökare från hela Sverige under somrarna. I centrum står det heliga vattnet som Urban Hjärne analyserade redan 1678. Men här finns också härliga stränder och underbar natur.

Drygt två mil norr om Motala ligger Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn och ett unikt kulturminne från 1700-talet. Här har kungar och drottningar, adelsmän och militärer vistats, men även fattiga och svårt sjuka.

Medevi fick kunglig status efter det att änkedrottning Hedvig Eleonora kurerade sig här 1679. En rad kungligheter har efter henne druckit av vattnet, bland annat Karl XI, Gustav III och Carl XVI Gustaf. En och annan kunglighet brukar synas här än idag, fortfarande är det tradition att kungafamiljen låter sina barn konfirmeras vid Medevi brunn.

SVERIGES FÖRSTA KURORT

I Medevi kretsar det mesta kring hälsobrunnen som grundades 1678 men som redan under stenåldern var berömd för sitt miraku-

lösa vatten. Det sägs att en blind munk som blivit övergiven vid källan fått synen tillbaka efter att ha druckit vattnet och tvättat ögonen med det. Även heliga Birgittas dotter Katarina kände till platsen och rådde under 1200-talet barnlösa kvinnor att bedja och fasta vid brunnen och sedan dricka dess vatten.

I mitten av 1600-talet kom Gustav Soop i kontakt med berättelserna om källorna när han köpte Medevi Säteri. Han hade länge letat efter en hälsobrunn i Sverige och sände vattnet till vetenskapsmannen Urban Hjärne som besökte platsen 1678.

Om vattnet skrev han:

är förmer än andra medikamenter, det är livligt och klart för ögonen, och då det är nyss upptaget, spritter det som vin, med otaliga ganska små pärlor, behagligt i smaken.”

Efter en positiv analys var Nordens första hälsobrunn ett faktum och Sveriges första kurort var född!

MIDSOMMARFIRANDE, GUIDNINGAR OCH BRUNNSORKESTER

I dag drivs Medevi brunn av av ett aktiebolag och här kan man leva och bo året runt. Medevi är en populär plats att förlägga konferenser och större evenemang som bröllop och fester. Under sommaren blommar hela området upp och den historiska platsen fylls med liv och rörelse.

Under brunnssäsongen som sträcker sig från midsommar till mitten av augusti ger brunnsorkestern konsert i musikpaviljongen vid Schweizeriet flera gånger per dag. Musik har alltid ansetts vara en viktig del av livet här. På 1870-talet fick Medevi brunn en

28

egen brunnsorkester bestående av pensionerade militärmusiker. Idag är det både professionella och duktiga amatörmusiker som förgyller miljön och som varje kväll leder grötlunken kl.21 som signalerar dagens slut.

Midsommarfirandet som signalerar starten på brunnssäsongen räknas som Motalas största och är ett av Östergötlands mest omtalande. Att dansa kring den stora majstången ackompanjerat av en livs levande orkester är en alldeles speciell upplevelse.

En fin krydda är också alla de hembakade jordgubbstårtor som gästerna andaktigt bär med sig för att kalasa på under eftermiddagen.

Under sommaren arrangeras utöver brunnsorkesterns konserter också lyrikkvällar och i år även viskvällar. Den som vill förkovra sig mer i brunnens historia kan följa med på en guidad tur genom området. Guidningen går runt brunnsområdet och som deltagare får du bland annat följa med in på lasarettsmuseet och apoteksmuseet. Självklart bjuds du på vattnen i Högbrunnen.

I det gulliga lilla Schweizeriet finner man som besökare hembakade delikatesser.

För de kulinariska upplevelserna står Värds-

huset och för fjärde året i rad är det den erkänt duktiga krögaren Micael Åman som levererar smakupplevelserna.

SPÖKERIER PÅ MEDEVI BRUNN

Kurorten med anor från 1700-talet bär på mycket historia, och enligt vissa även spöken. Två tredjedelar av byggnaderna som utgör Medevi brunn har tidigare stått på andra platser, bland annat Löfstad slott i Norrköping och Ljungs slott i Linköping. I Medevi finns faktiskt Sveriges äldsta hotellbyggnad. Resbyggningen som den kallas flyttades till Medevi 1680 från Stjernsunds i södra Närke 1680 och här kan man än idag hyra rum.

Mycket på området är i originalskick och hela Medevi brunn är förklarat som byggnadsminne. Också rummen man bor i som gäst är inredda i gammaldags stil med kakelugnar och öppna spisar, antika möbler och vackra textilier.

Många är de besökare och boende på platsen som säger sig har sett och känt av andar i olika former. I Ljungbyggningen sägs änkedrottningen Hedvig Eleonora vandra omkring på nätterna. På stora gången är det

många som nattetid hört fotstegen och känt närvaron av mamsell Ulla. Man har även varit med om att toaletter låser sig själva, att kalla vindar drar genom stängda byggnader och att fraset av sidenklänningar hörs genom de tomma salarna.

NÄRHET TILL HÄRLIGA STRÄNDER OCH UNDERBAR NATUR

Omgivningarna i Medevi brunn är som gjorda för cykelturer, picknickar och badutflykter. Bara några kilometer bort längs en grusväg ligger Medevi brygga, en härlig badplats för stora och små.

Härifrån är det inte heller långt till den underbara lagunen Torpa sand vars strand för tankarna till franska rivieran. För den vandringssugna måste vi tipsa om Östgötaleden Medevi – Västanvik som är en av ledens absolut vackraste upplevelser och serverar flera kilometer av dramatisk skärgårdslik natur längs med vidunderliga Vättern.

Medevi brunn är ett område som oavsett säsong levererar en fantastisk upplevelse med sin rika historia och vackra omgivningar!

29
TORPA SAND

Några pärlor

PÅ LANDSBYGDEN

Landsbygden runt Motala rymmer många fantastiska platser. Historiska miljöer och små guldkorn som kan vara lite svåra att vaska fram. Besök en om dagen eller ta en landsbygdstour, vi lovar att du kommer att få nya favoriter!

TOMATBODEN I VARV

Tomatboden är öppen alla dagar under säsong då växthuset ger skörd till och med november. Saluför även gurka. Gårdsbutiken är en självbetjäningsbutik och finns i den större vita byggnaden i den norra väggen med blå dörr.

BONA TRÄDGÅRD

En riktig liten pärla på landsbygden är det familjedrivna företaget Bona trädgård. Beläget norr om Motala, i utkanten av samhället Bona. I de maffiga växthusen kan man njuta av odlingskonst i alla dess blomstrande former. Bona trädgårds amplar är vida kända

och det finns något för alla smaker. Säsongsöppet, öppnar alltid första april.Passa även på att besöka Kafé Krukboden som ligger alldeles intill och drivs av samma ägare.

GREPSTAD GÅRDSBUTIK

Här hittar du det mesta och bästa av allt som produceras på det östgötska odlingslandskapet. Sommartid säljer de jordgubbar från egen odling och här har man även kaffeservering. Deras goda surdegsbullar vill du inte missa! Gårdsbutiken är öppen året runt och utbudet varierar efter säsong. Kött av struts, gris och nöt, grönsaker, potatis,

kryddor och mycket mer. Fokus ligger på lokalt producerad mat.

GLASBRUKETS VANDRARHEM

Det gamla Glasbruket i Borensberg har byggts om till vandrarhem och har ett unikt läge mellan Motala Ström och Göta kanal. Njut av lugn och ro i den vackra trädgården, hyr en cykel, kanot eller kajak. Här finns vedeldad bastu och badtunna. Sommarcafét erbjuder hembakat, glass och enklare rätter.

EKSUND MÖBLER, MAT & INREDNING

Gårdbutik med vackra möbler och inredningsdetaljer i Tjällmo. I kyldisken säljs

30

delikatesser. Här kan du njuta av god mat från matvagnen, sitta ner på altandäcket, i trädgården, vid ån eller inne i serveringen.

SVENSKT PORSLINSMUSEUM

På Godegårds säteri finns Svenskt Porslinsmuseum. Här visar man 250 år av svensk porslinstillverkning fram till idag. Ett fantastiskt museum som exponerar föremålen i härligt uppbyggda miljöer. Här finns också ett bruksmuseum där gårdens liv och historia åskådliggörs bland annat via de olika byggnadernas naturliga miljöer och interiörer

FARFARSTUGAN ÖVRALID

Intill Verner Von Heidenstams Övralid ligger pittoreska Farfarstugan. Här serveras lättare lunch och fika med en underbar utsikt över Vättern. Området är rofyllt och förutom farfarsstugan finns Övralid med guidningar och ett område med fina promenadstigar.

31
Efter förra årets succé får den anrika Lokverkstan även denna sommar besök av Sveriges största artister! Info och biljetter: musikvidgotakanal.com BENJAMIN INGROSSO 28/6 MISS LI 5/7 LASSE STEFANZ 12/7 DANNY SAUCEDO 19/7 SMITH & THELL/JOHNOSSI 26/7 VERONICA MAGGIO 4/8

TIPS UR EVENEMANGSGUIDEN 2023

American Power Tour 30 juni–1 juli

Kika på de häftiga muskelbilarna när de ställer upp i Motala innan de kör 30 mil Runt Vättern. Start och mål i Motala.

Naturkryssning med M/S Kung Sverker

2,9, 16, 23 och 30 juli

Upplev Motalabuktens öar och lär dig mer om den spännande floran och faunan, enslingen på Fjuk och de förlista skeppen på Vätterns botten.

Diggilo 20 juli

Musikfest i Råssnäs. Sveriges största sommarturné firar två decennier på vägarna, så gör dig redo för ett hejdundrande jubileumskalas 2023 med extra allt och massor av överraskningar på scen.

Folkracefestivalen i Motala 18–22 juli

Sveriges största Folkracetävling arrangeras på Dunteberget i Motala. Hela Sveriges Folkraceelit är på plats för att göra upp om den åtråvärda titeln.

Motala Stadsfestival 27–29 juli

Motalas största folkfest som fyller Stora torget med långbord och musik i dagarna tre.

Båtens dag 5 augusti

En festlig dag i Motala hamn i båtens tecken. Båtar, försäljning och förtäring och mycket mer.

Svenska Mästerskapen i öppet vatten

18–19 augusti

Svensk Simidrott tillsammans med Motala Simsällskap arrangerar tävlingarna i centrala Motala. Här blir det fest i vattnet och på land.

Sjöstad Multisport Race 19 augusti Kom och upplev Motala på ett annorlunda, krävande och roligt sätt tillsammans med många andra.

Antikrundan 29 augusti.

I sommar är det dags för den otroligt populära antikrundan att gästa Motala och Lokverkstan. Välkomna att vara med på festen och få era saker värderade.

Husbyfjöls marknad 2 september

En marknad med lång tradition som lockar 40 000 besökare. Här finns något för liten som stor.

Guidningar under Industriarvsrundan 2–3 september

Följ med på en guidning och lär mer om de som arbetade på Motala Verkstad och de som bodde i området. Ta del av hur kvinnorna hade det. Två guidningar per dag.

Nyårsvandring 31 december

En tradition med vackert ljussatt promenad med fina stopp längs vägen.

Uppdaterad evenemangskalender hittar ni på motalasjostad.se

33

Vätternrundans CYKELFEST

I juni varje år förvandlas Motala till ett internationellt mecka för tiotusentals cyklister från hela världen. Cykelveckan ska upplevas på plats – och gärna från en cykelsadel. Anmäl dig till något av de sex loppen och upplev själv!

Livet i Motala planeras efter Vätternrundan och den årliga folkfesten ses som startskottet för sommarsäsongen. Få saker är så starkt förknippat med Motala som Vätternrundan; världens största motions cykellopp på 315 km runt Vättern. I Cykelveckan ingår också den tuffa men vackra Halvvättern på 150 km, Tjejvätterns 100 km med Ombergs backar och vacker natur längs Vättern. På samma sträcka som Tjejvättern går också Vätternrundan 100 km där det möjligt att cykla elcykel. MTB-Vättern är ett av Sveriges största mountainbikelopp med stor variation längs vägen.

För att det ska vara möjligt att bjuda fler än 30 000 deltagare på cykelfest ställer Motalaborna upp och erbjuder olika boendealternativ som komplement till de kommersiella boenden som finns. De luttrade cyklisten

vet att det gäller att vara ute i god tid både när det kommer till antal mil i benen och när det kommer till att ordna med boende.

Under loppen fylls centrum med festivalstämning och stolta Motalabor sluter upp för ett gott värdskap. Cyklisterna som kommer från alla möjliga hörn av världen delar den mäktiga känslan av att ha tagit sig runt Vättern med allt vad det innebär av blåst, jobbiga backar, gemenskap och underbar utsikt över sjön.

Och även om du föredrar att uppleva Cykelveckan vid sidan av cykelsadeln kommer du garanterat att hitta aktiviteter som faller just dig i smaken: besök Forum Vätternrundans många utställare och passa på att stilla hungern i mattälten. Låt barnen testa på områdets många roliga rörelseakti-

viteter och samtidigt träffa Vätternrundans alldeles egen maskot – som har premiär nu i sommar.

Cykelveckan 2023

– DÅ GÅR LOPPEN

9 juni MTB-Vättern 25/50 km

10 juni Tjejvättern 100 km

10 juni Vätternrundan 100 km – loppet där du kan cykla elcykel

11 juni Halvvättern 150 km

12 juni Minivättern och ”Skoj med hoj”

16–17 juni Vätternrundan 315 km

34

Den lilla sjöstaden vid Göta kanal, upplevs av många som en av de mysigaste orterna längs Sveriges blåa band. Redan under medeltiden fanns det ett härbärge i Husbyfjöl. Under Karls XI:s tid drevs krogen av kronobefallningsmannen Jöns Erichsson som dessutom lät uppföra gästgiveri 1691.

Besök idylliska Borensberg, 18 km öster om Motala intill sjön Boren. En populär bostadsort och ett flitigt besökt turistmål. Här bor det ca 3 000 personer permanent. Borensberg hette tidigare Husbyfjöl och namnet lever kvar i till exempel Husbyfjöls marknad, som äger rum första lördagen i september varje år.

I den gamla gästgiveribyggnaden finns ännu i dag restaurang och boende.

Precis som i Motala rinner både Göta kanal och Motala ström genom Borensberg. Den fina bron över strömmen är från 1797. Här finns många fantastiska trähus, flera med ett unikt läge längs vattnet.

Slussen Niklas August är en enkelsluss och den enda i Östergötland som manövreras med handkraft. I den gamla sluss och brovaktare stugan finns Kanalstugan, byggd på 1820-talet och här är det utställning av konst och hantverk under sommarmånaderna. Många känner igen Göta Hotell, den röda idylliska byggnaden vid kanalen som ofta syns i reklam. Här kan njuta en härlig måltid med fin utsikt. Någon som också har bra läge är Glasbrukets vandrarhem som

ligger på en halvö ut mellan Motala ström och Göta kanal. Här var Borensbergs glasbruk i gång mellan år1900-1952. Vägen ut till Glasbruket känns nästan lite hemlig där den går längs med kanalen. Vid vandrarhemmet finns café och uthyrning av kanot, kajak och cykel. Inne i centrala Borensberg hittar du fler fik, matställen och affärer som man inte får missa.

Mellan Göta Kanal och Motala ström, 1,5 km öster om Borensberg, ligger Borensbergs hembygdsmuseum, Museet är inrymt i von Fersens gamla kvarn i Näs och har öppet under sommaren.

I Borensbergs hamn är det full ruljangs sommartid med husbilar, båtgäster och

passagerarbåtar. M/S Kung Sverker går Motala/Borensberg tur och retur och M/S Wasa Lejon går Berg/Borensberg tur och retur. Här finns café och minigolf för den som är sugen. I hamnen går det också att hyra cykel. Cykelsträckan mellan Borensberg och Bergs slussar är 2 mil bilfri väg intill kanalen hela vägen. Perfekt för både liten och stor.

På gångavstånd från Borensbergs centrum hittar du Strandbadet vid sjön Boren. Här finns stor parkering och generöst med gräsyta, barnvänligt med en fin lekplats. Men Borensberg är inte bara en sommarstad utan en plats att uppleva året om – Välkommen!

35

Allt för båtlivet!

MOTALA BÅTVARV ERBJUDER

• Full varvsservice

• Nya och begagnade båtar och motorer

• Välsorterad tillbehörsbutik

• Världens bästa vikcyklar

Vi är Sveriges första

återförsäljare för Delphia Yachts, fantastiska elbåtar för kanaler, insjöar och skärgård.

Kontakta oss gärna för mer info!

AB Motala Båtvarv • Fabriksgatan 26, Motala • 0141-38 18 00 • www.motalaboat.se Öppet: Mån-fre 9 - 18, Lunch 13 - 14, Lördag 9 - 13