Page 1

Neem Als je het leven vooral bestaat uit ‘doen’, is er weinig tijd om te ‘zijn’. Daarvoor heb je rust en ruimte nodig: tijd om even stil te staan.

S

Tekst: Adriënne Baars

Een opgeruimd gevoel Een paar kleine regels kunnen je al het gevoel geven dat je goed bezig bent. Niet de hele dag aan het ruimen, en toch een opgeruimd gevoel. Nog mooier als al je huisgenoten het van jongs af aan ook doen… al is een kleine herinnering op zijn tijd wel nodig.

30-secondenregel: als het je maar een half minuutje kost om iets te doen doe het dan meteen. Schoenen op hun plek, oud papier in de bak, tas uit school aan een haakje, jas aan de kapstok. Het is even doorbijten, maar iedereen kan het, en het is echt zo dat vele handen licht werk maken. 5 minuten voorbereiding op de dag: even van te voren bedenken hoe je dag er uit gaat zien, wanneer je dingen af wil hebben en waar je aan moet denken. Helemaal mooi als je ’s avonds ook nog een keer bedenkt hoe het vandaag gegaan is, wat ging prima, wat kan beter. En dan lekker slapen en de volgende morgen je weer even voorbereiden 10 minuten opruimwoede: als je even achter elkaar doorwerkt en je niet af laat leiden kun je heel veel opruimen. Het allermooist is om het een gedeeld opruimmoment te maken. Net zoals de kleuterjuf met een gezongen ‘opruimtijd’ in een mum van tijd al het buitenspeelgoed in de opbergkast heeft kan het thuis ook. Helaas werkt het niet als je het maar eens in de zoveel tijd doet… Dan heb je echt even wat meer tijd nodig.

Meer weten? Adriënne is het creatieve brein achter Haak aan. Ze ontwikkelt Knutsel-plus projecten en maakt haakboekjes en knutselboekjes. www.mijnwebwinkel.nl/winkel/haakaan

[ pagina 42 ] 4/2010

e du c a r e

oms ben je vooral aan het rennen en vliegen, van de ene afspraak naar de andere en alles tegelijk. Het lijkt wel of iedereen je nodig heeft en je voelt dat er aan alle kanten aan je getrokken wordt. Dan ga ik even rustig zitten, neem er een kopje thee bij en bedenk met welke draadjes ik allemaal verbonden bent. Even een stapje terug en van een afstand bekijken helpt me om de dingen weer in het juiste perspectief te zetten.

Pfff Uitademen, diep uitademen en dan even stil worden. Soms heeft alleen bewust uitademen al zo’n rustgevend effect op rondrennende kleuters en giebelende tieners dat ze vanzelf ook even stil staan, rustig durven worden. Het kopje thee na school is voor mij zo’n mogelijkheid om aandacht en rust te creëren. Erbij gaan zitten, alles even uit mijn hoofd zetten en alle aandacht richten op mijn kinderen die op dat moment ook net met een vol hoofd van school komen. Even zitten en uitblazen. Daarna kan ik weer met frisse moed allerlei dingen gaan doen. Soms is daar zelfs geen tijd voor, vanwege clubjes, afspraken of zaken die echt niet op een ander tijdstip kunnen. Maar daar laat ik me

jij

natuurlijk niet door verslaan. Het goede voorbeeld, er rustig en ontspannen zíjn, wordt gevolgd. Dus als ik weet dat ik een drukke middag voor de boeg heb, doe ik het uitademgedeelte alvast daarvóór. Dat voorkomt dat ik rond blijf rennen zonder ergens aan toe te komen.

Aan tafel Genieten van een maaltijd. Zonder stress. Zonder gezeur en gehaast. Het is mooi als het kan, maar soms zit het niet mee. Ik ben al blij als het af en toe lukt, gewoon rust aan tafel en met zijn allen genieten. Ik heb gemerkt dat het helpt als iedereen zich deel voelt van wat er gaat gebeuren, door inspraak in wat er gegeten wordt, door mee te helpen met het klaarmaken, tafeldekken of afruimen.

Lekker troetelen ’s Avonds bij het naar bed gaan smeer ik de voeten van mijn kinderen altijd in met olie of voetencrème. Dat is natuurlijk al lekker en met warme voeten val je sneller in slaap. Maar het is ook weer een moment van gerichte aandacht. Ideeën die de hele dag al sluimerden worden dan opeens uitgesproken, en plannetjes voor een volgende keer (“helpen onthouden hoor”) worden gemakkelijker verteld.


“Ik ben graag bezig, heb veel ideeën

tijd om stil te staan? Slowparenting voor beginners

Soms neem ik even de tijd om een ‘paadje’ te maken op mijn zoons rug: een massagespelletje waarbij je langs de ruggengraat laat voelen wat er allemaal ligt, grassprietjes, kiezelsteentjes, houtblokken, grote bomen. Er ontstaat iedere keer weer een ander verhaaltje met een langshuppend konijntje of een regenbui. Leuk voor hem, maar ook heerlijk ontspannend voor mij!

Een gaatje in de week Een dagje helemaal niks. Dat is een cadeautje dat ik mezelf en mijn kinderen graag geef. Die hebben dan opeens weer tijd om zich ergens helemaal in te verdiepen, of om zich lekker te vervelen. De tijd lijkt op zo’n dag dat er niets hoeft veel langzamer te gaan. In plaats van me over de kop te werken en voordat ik ga snakken naar vakantie plan ik dus af en toe een rustdag in.. Als ik door blijf gaan doe ik dingen half of zonder aandacht. Dus af en toe zet ik alles op een rijtje en denk na over ‘wat niet’. Iemand anders kan het misschien doen of misschien is het helemaal niet zo belangrijk, of kan het later of op een andere manier. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat het helemaal geen probleem bleek te zijn. De keus om dingen niet te doen

vind ik lastig. Het betekent ‘nee’ zeggen tegen iets of iemand. Maar net als snoeien helpt om een roos mooier te laten bloeien en een druif krenten om grotere druiven te krijgen moet ik zelf ook af en toe kijken wat ik kan ‘snoeien’.

en mis af en toe de tijd om ze uit te voeren. Kinderen nemen het voorbeeld van hun ouders over… en dus ligt ons huis af en toe vol met allerlei half afgemaakt projectjes, leuke knutsels en alles © LIANNE BAARS wat nog een keer van pas kan komen. Soms word ik daar heel moe van. Dan is het goed om even afstand te nemen en mij te concentreren op wat ik echt belangrijk vind. Als het echt een rommeltje is veeg ik even alles op een hoop en stel de mooiste werkstukken tentoon. De andere verdwijnen dan in de knutselkast en opeens is de vloer weer te zien. Iedere keer als ik die stap gezet heb voelt het heerlijk opgeruimd. En dan kan de creatieve energie ook weer gaan stromen.”

Alles op een rijtje Voor mij is het belangrijk om op een rijtje te krijgen wat ik doe en waarom ik het doe. Natuurlijk, ouderparticipatie op school wordt van me verwacht, en naar zwemles, muziekles, naschoolse activiteiten… Maar moet dat allemaal in een uurtje gepropt worden? Door er op een rustig moment over na te denken kom ik tot creatieve ideeën: ze kunnen meerijden met iemand, ik kan dingen combineren of gewoon wat minder doen (en me er minder druk om maken!).

Prioriteiten stellen Allerlei tijdsmanagementcursussen hameren er op: focus en prioriteiten stellen. Als je weet wat echt moet vandaag, en wat ook wel morgen kan, is het gemakkelijker te kiezen. De oefening ‘Het magisch uur’ (zie kader) heeft mij geholpen om dat helder te krijgen.

Het magische uur

Het gaat niet om of je veel doet of weinig, maar vooral ook om hoe je daar zelf mee om kunt gaan. Van een afstand (bijvoorbeeld op vakantie) heb je vaak opeens een helderder beeld van wat echt noodzakelijk is, en wat je alleen maar doet omdat je het altijd al deed. Verras jezelf eens door dingen die je altijd voor je kinderen doet ter discussie te stellen. Misschien zijn ze wel zo groot dat ze het (met een beetje hulp) zelf kunnen, of komen ze op een heel andere oplossing dan de manier waarop jij het altijd doet. Om even afstand te nemen kun je deze oefening ‘het magische uur’ uit het boek Effectief tijdbeheer doen. Stel dat een week een uur extra heeft (dus 169 uur). Wat zou je willen doen in dat extra uur? • Schrijf vijf dingen op die je gelukkig zouden maken in dat uur • Schrijf vijf dingen op die anderen gelukkig zouden kunnen maken in dat uur • Als laatste, schrijf vijf dingen op die je steeds uitstelt, maar waarmee je een begin zou kunnen maken. Klaar? Kijk nu naar het lijstje en bedenk wanneer je afgelopen week een van de dingen op je lijstjes had kunnen doen. Kijk of je het kunt doen op hetzelfde tijdstip deze week. Hetzelfde kun je natuurlijk toepassen op een vakantie of op een jaar. Uit: I. Kievit-Broeze, Effectief tijdbeheer, zin geven aan de tijd van je leven. Den Haag: Academic Service. 2007.

e du c a r e

4/2010 [ pagina 43 ]


Dit artikel kreeg je van Educare! Educare is een tijdschrift over opvoeden en onderwijzen vanuit verbondenheid. Het wordt uitgegeven door Stichting Universele Opvoeding en verschijnt 5x per jaar. Ieder nummer bevat een uitneembaar katern met praktische oefeningen en informatie die je thuis en/of in de klas kunt uitvoeren. Wanneer je op de hoogte wilt blijven van nieuws over opvoeding en onderwijs in verbondenheid, dan kun je je inschrijven op onze digitale nieuwsbrief. We sturen je dan ook bericht wanneer de nieuwe Educare (het tijdschrift) uitkomt. We gebruiken de nieuwsbrief tevens voor nieuws wat niet in het tijdschrift gedrukt kon worden en om je op de hoogte te houden van ontwikkelingen op onze websites. Schrijf je nu in op de nieuwsbrief en ontvang direct 6 Educare katernen (pdf):

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Leren met Hart Focus Schatgraven in jezelf Verrassend tekenen Opgroeien in verbondenheid Leren kun je leren De rol van spiegelneuronen

Je vindt het inschrijfformulier op onze homepage op www.educare.nl Op onze website kun je ook een abonnement afsluiten op het tijdschrift zelf of ter kennismaking een proefnummer aanvragen. De websites van Stichting Universele Opvoeding: ƒ www.educare.nl – alles over het tijdschrift Educare ƒ www.opvoedingsboek.nl – wekelijks een boekbespreking... ƒ www.opgroeieninverbondenheid.nl – wekelijks een praktische tip... ƒ opvoedingenonderwijs.ning.com – digitale ontmoetingsplaats voor leden Copyrights van alle teksten en foto’s in deze pdf berusten bij Stichting Universele Opvoeding en de respectievelijke auteurs en fotografen. Je mag er niets uit kopiëren zonder hier vooraf toestemming voor te vragen. Je mag wèl deze pdf in zijn geheel doorgeven aan vrienden en/of collega’s van wie je denkt dat ze belangstelling hebben voor de inhoud ervan. St. Universele Opvoeding – Hendrik Marsmanweg 16 – 4103 WS Culemborg – redactie@educare.nl

Neem jij tijd om stil te staan?  

Als je het leven vooral bestaat uit 'doen', is er weinig tijd om te 'zijn'. Daarvoor heb je rust en ruimte nodig: tijd om even stil te staan...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you