Tidningen SE HIT Nyköping nummer 1 / 2021

Page 1

1 MARS 2021

NYKÖPING

Å P N A : 1 AN T S I L S E H I T e rät t a r o c h ab d ra Jessik pa an l ä j h vill SIDA

PODDANDE TRI0 Vi poddar för en hållbar livsstil SIDA 8

TEMA: DIGITALA MEDIER

En svindlande utveckling som bara fortsätter och fortsätter SIDA 10

20

FRILUFTSFRÄMJANDET

Förening som är inne när alla vill vara ute SIDA 4


TIDNINGEN SE HIT!

Same, same but different

Redaktionen

Att jobba med tidningen Se Hit är det absolut roligaste jag vet! Jag har fått äran att vara med som skribent och redaktör sånär som från starten i mars 2017 och det är med stolthet jag nu får ta över Se Hit som ensam ägare. Numera finns ju tidningen i både Nyköping/Oxelösund och i Eskilstuna/ Strängnäs. I stort blir det samma duktiga lokala redaktionsmedarbetare som jobbar vidare med tidningarna med målet att skapa ett trevligt och läsvärt innehåll.

Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Tony Ejremar Grafisk formgivare tony@se-hit.se

Tidningarna finns även fortsättningsvis för läsaren att plocka i något av våra 30 tidningsställ. Det är ju det allra bästa sättet, tycker vi, att distribuera den här typen av tidning. Nu vet vi precis hur många aktivt väljer att läsa Se Hit och tidningen behöver inte riskera att försvinna i en reklamhög eller ännu värre hamna direkt papperskorgen för att den oönskat har trillat ned i någons brevlåda. Dessutom finns den ju att läsa digitalt för den som föredrar det.

Anders Tegner Skribent anders@se-hit.se

I marsnumret bjuder vi på ett tema som ligger i tiden – digitala medier. Såhär i efterhand konstaterar jag att när jag skrev blev det mycket fokus på det som kan uppfattas som negativt och kanske lite skrämmande med de nya medierna; nättroll och konspirationsteorier. Men ämnet är intressant; hur snabbt information sprids på nätet genom våra sociala kanaler och vilken inverkan det kan ha på oss som individer – oavsett om

OMSLAGSFOTO: Robyn Nordlund

NÄSTA NUMMER KOMMER

12

April WWW.SE-HIT.SE

budskapet är sant eller falskt. Temat börjar på sidan 10. Ett medie på internet som växer är podden. Numera finns det poddar inom de allra flesta intresseområden – jag lovar att vad du än söker så hittar du med säkerhet en podd i din smak. Se Hit gillar engagemang och det hittar man verkligen hos Karin, Anna och Jorge som du kan läsa om på sidan 8 och 9. De driver podden ”Sen då..?”. En klimatpodd som vill vara lättillgänglig och anspråkslös för att nå även den som inte riktigt tagit klimathotet på allvar. Vi gör också ett nedslag hos Friluftsfrämjandet som i dessa tider när aktiviteter utomhus har fått allt större betydelse för oss gör en stor insats. Och vår kulturredaktör som alltid är på tårna har kollat med våra lokala kulturarbetare hur de klarat sig igenom pandemiåret 2020. Tufft såklart för de flesta men också roligt att läsa om hur de tagit tag i gamla drömmar, utbildat sig och gjort sådant de inte riktigt hunnit med tidigare. Själv börjar jag nu se fram emot våren som faktiskt börjat ge sig till känna. Och arbetet med nästa Se Hit kör igång direkt. Vi i redaktionen önskar alla våra läsare underbara vårdagar och trevlig läsning!

d C a r i n a We

in

Följ oss på Facebook - www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet - www.se-hit.se HÄR KAN DU HÄMTA DITT EXEMPLAR AV SE HIT! Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Gumshallen, Willys, Godishuset, Ica Supermarket Oppeby, Nordic Wellness Gustavsberg, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i Gallerian Axet, Nordic Wellness på Rosvalla, Café Vardagsrum i Västerport, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund, Strandstuvikens Havsbad och Camping.

Trycksak

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

BOHAGSFLYTT FÖRETAGSFLYTT UTLANDSFLYTT MAGASINERING PERSONALUTHYRNING 10% PENSIONÄRSRABATT 2

Självkla rt kan du g RUT-avd öra rag på oss!

0155-21 90 90


Kia Ceed Sportswagon, XCeed och Niro

TIDNINGEN SE HIT!

Plug-In Hybrid

Privatleasing fr.

2 995 kr/mån*

Inkl. serviceavtal

Elfarenhet Kia kan det här med elektrifiering och över 60 % av Kias försäljning består av laddbara bilar. Det kallar Kia elfarenhet. Och den finns nu samlad i laddhybriderna Kia Niro, Ceed Sportswagon och XCeed. Populära laddhybrider som tar dig långt på el.

TB BIL

I NYKÖPiNG

Erbjudandena gäller registrerade bilar t.o.m. 31/3 2021 eller så långt lagret räcker. Bränsleförbrukning blandad körning Ceed SW PHEV‐XCeed PHEV 1,3–1,7 l/100 km, CO2-utsläpp 29–38 g/km enligt körcykeln WLTP. Försäljningsstatistik: Vroom jan–dec 2020. *Privatleasing: 36 mån, uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Rörlig ränta. Max körsträcka 4 500 mil. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran. Sedvanlig kreditprövning. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.

3


TEXT: ANDERS TEGNER FOTO: DAVID FERNANDEZ

TIDNINGEN SE HIT!

Om du vill gå med i Friluftsfrämjandet eller har någon fråga så kan du kontakta Peter på: Telefon: 0155-282090 eller e-post: peter.tholse@friluftsframjandet.se Du kan också läsa mer på: www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/nykoping 4


TIDNINGEN SE HIT!

Friluftsfrämjandet är inne när alla vill vara ute – Nu är det lättare att få folk att ställa upp på fritidsaktiviteter, säger Peter. År 2020 innebar ett lyft för uteaktiviteter och då även ett lyft för Friluftsfrämjandet runt om i landet och så även i Nyköping. Vi träffar verksamhetsansvarige Peter Tholse som håller till i Ryssbergens föreningsstugan. Peter har fina meriter inom volleyboll med OS-deltagande 1988 och EM-silver 1989. Han är också med sin fru Lena engagerad i beachvolleyn i Nyköping. De ordnade bland annat det populära beachvolleycuperna på Stora torget ett par år. Sedan tio år är Peter stationerad i Ryssbergen för Friluftsfrämjandets främjande. Friluftsfrämjandet startade redan 1892 i Sverige och här i Nyköping 1953. – Vi har 931 medlemmar nu och det brukar öka när vi öppnar backen. Under vintern handlar det mest om utförsåkning på skidor eller snowboard eller långfärdsskidor och långfärdsskridskor. Fyra snökanoner När vi hälsar på Peter så snöar det lite lätt och de fyra snökanonerna har gjort ett bra jobb med en början på slalombacke. – Vi får kylvatten från SSAB i Oxelösund så vi kan spruta på rejält. Det är många som vill hjälpa till med att få backen i ordning. Framför allt har vi två familjer som ställer upp nästan dygnet runt för backens skull. Det är familjerna Eriksson-Sköld och Lindberg. Ryssbergens slalombacke är, i skrivande stund, öppen i helgerna mellan 10:00 och 18:00. De kör två pass 10:00 till 13:45 och 14:15 till 18:00 allt för coronan. Men Peter ber er att kolla i facebookgruppen ”Ryssbergens slalombacke” för aktuell information. Här finns både skidskola och skiduthyrning. – Vad det gäller långfärdskridskoverksamheten så har Friluftsfrämjandet coronaanpassad teoriutbildning på Söra för dem som vill bli medlemmar. Alla måste ha gått den för att få följa med på våra långfärdsturer. Att vistas ute När vi ber Peter berätta vad Friluftsfrämjandet gör när det inte finns snö eller is så rabblar han upp så gott som alla sätt att vistas ute. – Vi har ju vår aktiva stavgångsgrupp, motionsspåren i Ryssbergen, kajakpaddling med bas vid Helgö Kajakuthyrning. Du kan även hyra friluftsgården i Ryssbergen för olika aktiviteter. Det finns fina grillplatser. Vi har olika aktivitetsgrupper som ordnar med olika större engagemang även om de nu legat lite lågt under covidtiden. Friluftsfrämjandet är verkligen till för alla. De är din röst för friluftslivet. Handen upp alla som har varit ute med Skogsmulle. Skogsmulle skapades redan 1957 av dåvarande verksamhetsansvarige på Friluftsfrämjandet. Undrar vilken figur som Peter ska skapa? – I Nyköping har vi Mulle- och Strövargrupper nu men det finns grupper för de allra minsta också, avslutar Peter.

5


TIDNINGEN SE HIT!

Familjärt

för både stora och små

Det plaskar i bassängerna. Några mammor med sina bebisar i en bassäng, en del motionssimmare som crawlar i 25-metersbassängen och några större barn som stojar i äventyrsdelen. Kanske är Hjortensbergsbadet något lugnare än vanligt, på grund av pandemin, men ändå är här full aktivitet.

till exempel helt ny utrustning på gymmet vilket såklart är ett rejält lyft som uppskattas mycket av kunderna. BeFair tar över en fungerande verksamhet med bra förutsättningar, då vill vi inte ändra för ändrandets skull. Vårt främsta mål är att förbättra och utveckla verksamheten och lyfta fram de lokala förutsättningarna.

Sedan årsskiftet drivs anläggningen av BeFair som inte ändrar konceptet utan hellre vill förbättra och utveckla utifrån de lokala förutsättningarna.

Idel kända ansikten Den som brukar besöka Hjortensbergsbadet kan vara säker på att möta idel kända ansikten i receptionen, på gym och gruppträning, bland simlärararna och övrig personal. – Vi vill att våra besökare ska känna igen sig och känna sig hemma här. Den familjära känslan är lite av ett signum på Hjortensbergsbadet och något vi kämpar för att behålla. För oss är det viktigt att alltid att vara lyhörda för vad våra kunder vill ha och lyssna in deras önskemål.

BeFair är ett företag med stor erfarenhet av sim- och friskvårdsanläggningar runt om i landet – främst i Stockholmsområdet och i Skåne. I detta nu driver de tolv anläggningar, men företaget växer, räkna med fler anläggningar under deras flagg. Nu driver BeFair alltså även Hjortensbergsbadet i Nyköping som, för den som inte redan vet, är en komplett anläggning med ett flertal bassänger, både inom och utomhus, relax och äventyrsdel. Dessutom finns friskvårdscentret med gym och gruppträning. – Den nya driften är i stort sett inget som våra besökare märker av, menar Hanna Larsson, biträdande verksamhetschef för Hjortensbergsbadet. Konceptet är detsamma men vi gör vissa förbättringar, vi har

6

Badet är alltid öppet för allmänheten men det används även av skolor, föreningslivet och social omsorg. Det är ett brett utbud med många människor som möts dagligen. Pandemin blev såklart ett huvudbry även för Hjortensbergsbadet, men man har gjort en noggrann riskanalys och driver verksamheten utifrån den.

Bevakar flödena – Vi bedriver babysim, simskola och simkurser och allt är anpassat efter rådande restriktioner. Vi har god koll på hur många som är i omklädningsrummen och pausar insläppen om det behövs för att hålla avstånd. Ytorna i simhallen och på gymmet är beräknade och vi har satt en gräns för hur många som kan vara där samtidigt. Personalen bevakar flödena hela tiden så att det inte blir trångt, säger Hanna. Avslutningsvis vill Hanna med personal hälsa såväl nya som gamla kunder varmt välkomna till Hjortensbergsbadet. Det som är så bra just med Hjortensbergsbadet är såklart närheten – det är enkelt att ta sig dit genom att promenera eller åka buss, dessutom finns det gott om parkeringar. – Jag tycker också att det är fint att faktiskt hela familjen kan besöka oss samtidigt. Då vi kan erbjuda både bad, gym och gruppträning - här finns något för alla åldrar!

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: DAVID FERNANDEZ


>> ANNONS << TIDNINGEN SE HIT!

Fr. v. Veronica G

in

Andres Goodw

oodwin, Jessic

a Engberg, Han

UTEBAD

na Larsson, Fi

SIMHALL

FRISKVÅRD

• Äventyrsbad

• Gym och personlig träning

• 50m bassäng

• Babysim

• 25m bassäng med 8 banor

• Gruppträning i vatten och på

• Bassäng med hopptorn

• Simskola

• Undervisningsbassäng

land, inomhus och utomhus

• Undervisningsbassäng

• Vuxensim

• Varm- och bubbelpooler

• Easyline, seniorpass, yoga,

• Relaxavdelning

mammaträning m.m.

lip Eriksson

KURSER

• Crawl

• Bastu

Nya kurser startar i mitten

• Servering

av mars! Läs mer på www.hjortensbergsbadet.se

7


TIDNINGEN SE HIT!

il t s s v li r a b ll å h r ö Podd f Med klimatfrågan som gemensam nämnare hittade Karin Sundby och Anna Bergström varandra. Det resulterade i podden ”Sen då?” och som de själva uttrycker det; ”med ett allvarligt hälso- och klimatläge på halsen är det dags för mänskligheten att på allvar kavla upp ärmarna”.

– En podd var en ny plattform för oss alla, säger Karin, och gav oss en ny möjligheter att nå ut med vårt budskap. Ämnet kanske inte alltid upplevs helt enkelt, kan till och med vara tungt och ångestframkallande, därför försöker vi lyfta svåra saker men ändå med en underhållande och humoristisk underton.

många som har ett visst intresse och är lite klimatsmarta i hemlighet och som vill lära sig mer. – Vi kommer inte heller att vara så produktiva som vi var första säsongen. Nu tar vi ett steg tillbaka och fokuserar inte på att komma ut ett visst antal gånger – det viktiga är innehållet.

Anna känner de flesta som ansiktet utåt för ReTuna i Eskilstuna under dess fem första år. I början av 2020 hade hon startat en ny karriär, nu som återbrukskonsult med föreläsningar bokade såväl i Sverige som i andra delar av Europa. Så kom den då, pandemin och allt ställdes in. – Min dotter praktiserade hos mig och vi diskuterade hur vi nu skulle nå ut med vårt budskap, berättar Anna. Det vi landade i var en podd med budskapet hållbar livsstil.

Målet med podden har ju från börjat varit att locka folk till lyssning för att skapa ett intresse och kanske få någon att förändra något i sin livsstil, säger Anna. Många bäckar små…

Självklart har den här kreativa kvartetten funderat på vad de kan göra tillsammans efter pandemin. – Vi tror att vi skulle kunna åstadkomma något riktigt coolt och annorlunda som gör att vi kan nå ut till ännu fler med vårt budskap. Vad det blir, det återstår att se, avslutar Anna.

De spånade på innehåll och form. Tog kontakt med Jorge Campusano som var väl bevandrad i det tekniska. Men fortfarande saknades något. – Jag insåg ju att en samtalspartner eller två behövdes och det resulterade i att jag, Karin och min efterträdare på ReTuna, Sofia Bystedt, startade podden ”Sen då?” Ny plattform att nå ut För Karin, som driver företaget Ideando – även det med fokus på klimatet och hållbar livsstil, var det självklart att säga ja när Anna frågade, då även hennes verksamhet påverkades av pandemin. 8

Jorge som mest jobbat bakom kulisserna har numera fått en mer framträdande roll, då Sofia tagit ett break den här säsongen. Jorge är den som ser till att samtalet hålls begripligt. – Det kan lätt skena iväg och bli för nördigt när två specialister samtalar med varandra och om man inte förstår, då finns det risk att man som lyssnare tröttnar, säger han. På frågan om han själv, genom att ha fått följa poddens innehåll, har tagit till sig budskapet så svarar han ja. – Jag har lärt mig otroligt mycket och det går såklart inte att låta bli att förändra vissa saker i vardagen, även om det hittills är små förändringar. Anspråkslös och lättillgänglig Vem lyssnar då på podden? Karin tror att tack vare att podden är rätt anspråkslös och lättillgänglig i sitt budskap så är det nog

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PATRIC PENNERSTEN

LYSSNA IN PODCASTEN SEN DÅ?


TIDNINGEN SE HIT!

s v le p p u id t ll a e t in e k s "Ämnet kan vara d e m h c o l il t n a k , lt e k helt en " e d n a ll a k m a fr t s e g n å tungt och

9


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Digitala medier

En tillvaro utan internet, sociala medier, smartphones och hemsidor känns väldigt avlägsen. Men tro det eller ej – Första hemsidan är inte ens 30 år, YouTube lanserades först 2005 och Facebook året dessförinnan. Denna svindlande utveckling fortsätter och fortsätter. Nya digitala kanaler och verktyg poppar upp som svampar ur jorden. Spännande och kanske även lite skrämmande. Här bjuder vi på lite historik och gör ett nedslag i den digitala världen. Trevlig läsning!

Vi surfar som aldrig förr och matar algoritmerna med information Nej, internet var verkligen ingen dagslända. Och det var väl inte riktigt det Inez Uusman menade för 25 år sedan när hon ifrågasatte det planlösa surfandet. Men nog surfar vi planlöst fortfarande, samtidigt som internet har kommit att bli ett av våra viktigaste redskap i såväl arbetslivet som privat. Såhär säger Sveriges dåvarande kommunikationsminister Inez Uusman i en intervju 1996: ”Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad.” Så till vida kan vi väl ändå konstatera hur fel hon hade. Idag surfar vi som aldrig förr och undersökningar visar att internetanvändandet ökat ännu mer under 2020 när pandemin i mångt och mycket isolerade oss från varandra. Central roll i våra liv Sociala medier har en central roll i många svenskars liv. De största nätverken är Facebook, Instagram, Snapchat och Twitter. Därefter kommer Tiktok som är på stark frammarch samt Twitch, Reddit, Pinterest och Linkedin. Sociala medier har blivit en del av våra liv – inte enbart ett sätt att hålla kontakt med vänner. Här hittar vi jobbannonser, kan köpa gamla möbler på köp- och säljsidorna, får förslag på aktiviteter och evenemang i vår närhet. Facebook håller ju till och med reda på när våra vänner fyller år och påminner oss om det. Vi matas dessutom ständigt med information om vad som händer i samhället. Man skulle verkligen kunna säga att sociala medier är det vi alltid kallat för djungeltelegrafen. Information, rykten, fakta och fake news sprids med ljusets hastighet. Man kan undra om Greta Thunbergs klimatengagemang fått genomslag över huvud taget utan sociala medier? Hade Donald Trump valts till president 2016 om det inte vore för Twitter och Facebook? För att inte tala om alla influencers – en hel yrkesgrupp som aldrig funnits utan sociala medier. Algoritmen ger dig det du gillar Och vem vill stå utanför ett sammanhang som har så här stor påverkan såväl på ditt personliga liv som på hela världsordningen? De flesta vill det inte, vi vill ju inte missa något. Vad många inte vet, eller kanske inte bryr sig om, är att ditt beteende på internet och sociala medier är noga kartlagt. Innehållet du exponeras för styrs av algoritmer som sedan ger dig vad den tror du tycker är viktigast. Visst har du väl googlat en produkt och sen blivit överöst av erbjudande av samma eller liknande produkt på facebook? Här är det algoritmerna som styr. För att algoritmen ska kunna göra sitt jobb behöver den information och det är vi själva som förser den med, genom vårt beteende på nätet. Allt vi gör genererar alltså data. Vad vi gillar, hur länge vi ser på någonting, hur länge vi stannar vid en bild, om vi klickar på en film, hur länge ser vi på den och om vi skriver kommentarer till den. Ju mer ditt beteende på exempelvis Facebook uttrycker att du gillar eller uppskattar en viss sak, desto mer av just det ger alltså algoritmen dig. Bekvämt kanske, för allt du gillar och är intresserad av får naturligt en hög prioritet i ditt flöde. Samtidigt som man kanske kan fundera på om uttrycket storebror ser dig nu börjar ta sin form? TEXT: CARINA WEDIN

10


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Digitala medier

Social med tid framför skärmen Coronapandemin har ökat användandet av internet och det är de äldre som tagit en större plats på den digitala arenan än tidigare. De flesta nya internetanvändare är 76 år eller äldre. Pensionärer är också den grupp där flest känner sig mer sociala av att spendera tid framför en digital skärm, och de är överlag mest positiva till ökad skärmtid. Kusligt rätt Telias forskningsavdelning hade i början av 90-talet en idé om att datorer i framtiden kan användas till annat än att skriva textdokument och spela spel. Projektet som startade 1992 hette ”elektroniskt hemköp” och man undersöker hur olika tjänster mellan datorer skulle kunna se ut. Telia förutspådde allt från beställning av mat på nätet till platsbokningar av evenemang och köp- och säljsajter som exempelvis Blocket och tradera. Allt via en ”terminal” hemmavid. Och som vi ju vet var deras vision kusligt rätt. Y2K Minns ni milleniebuggen? Företag lade åren före millennieskiftet ner hundratusentals kronor på konsulter som skulle förbereda förtagens datasystem för den väntade millenniebuggen. Mängder av ingenjörer, räddningsarbetare och regeringsmedarbetare tillbringar nyårsnatten 99/00 på jobbet, redo att rycka in om samhället kollapsar. Men det blev mer eller mindre ett antiklimax. Millenniebuggen orsakar bara smärre missöden.

00

Internet till alla Idag har mer eller mindre alla hushåll tillgång till internet. 1995 hade 2 procent av den svenska befolkningen tillgång till internet. Efter fem år, år 2000, hade mer än 50 procent av befolkningen uppkoppling. Kurvan har sedan dess gått stadigt uppåt. Idag har 98 procent av befolkningen tillgång till internet i hemmet.

11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Digitala medier

internet historia 1963 Ett frö såddes. Forskaren och psykologen JCR Licklider funderar på vad som händer om Sovjet slår ut telefonnätet i USA och börjar fundera på ett nätverk där datorer över hela världen kan prata med varandra; ett så kallat ”intergalaktiskt nätverk”.

1990 Swipnet. Jan Stenbecks Comviq blir Sveriges första internetleverantör. Swipnet bildas och blir den första kommersiella internetoperatören. Televerket fick frågan först, men tackade nej.

1969 Arpanet sjösätts. Arpanet är en föregångare till dagens internet. Det utvecklades av det amerikanska försvaret.

1992 Sms-trafiken föds. Med det nya digitala mobilnätet GSM kan vi nu skicka sms till och från våra mobiltelefoner. Inledningsvis med cirka 9000 bit per sekund.

1980 Spel på nätet. För första gången blir nätet en arena för spel och man kunde spela med främlingar. Rollspelet MUD, även kallat Essex MUD eller MUD 1, blir globalt när Essex Universitet kopplar ihop sitt nätverk med Arpanet.

1993 Första hemsidan. Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator, som 1993 bygger sin egen server och den första hemsidan i Sverige: www.lysator.liu.se. Hemsidan finns fortfarande kvar.

1983 Enklare att navigera. Domännamnssystemet, DNS, skapades. Istället för en lång sifferkombination kunde man nu använda ett domännamn för att enklare kunna besöka hemsidor. Hello! 14.02 den 7 april 1983 tar datateknikern Björn Eriksen emot det som anses vara det första mejlet till Sverige. Det lyder ”Hello” och kommer från Jim McKie på Eurpean Unix Network i Amsterdam. 1984 Svenskt IP-nät. Nu kopplas även Sverige upp mot internet. Det första svenska IP-nätet ansluts till amerikanska Arpanet. 1985 Nordiskt samarbete. Datornätet Nordunet knyter samman de nordiska forsknings- och utbildningsnäten. Tack vare detta sker en snabb utveckling av internet i Norden. 1988 Internet och universiteten. Sunet är ett nätverk som kopplar ihop alla Sveriges högskolor och universitet. Det började byggas redan under första halvan av 80-talet vilket då innebar att man kunde koppla ihop dataterminaler på två ställen. 1989 www. Ett genombrott för internet är när world wide web skapas. Det första systemet som gör det möjlighet att enkelt länka till och mellan saker på internet – dessutom fritt och gratis för användaren. Det blev såklart en succé.

12

1994 Historiskt mejl. Carl Bildt och Bill Clinton skriver historia då det är första gången som två regeringschefer mejlar varandra. Mejlet sändes från Carl Bildt den 5 februari 1994 till Clinton som också svarar på mejlet. Uppkopplad privatperson. Nu erbjuds internetuppkoppling även till privatpersoner. Detta genom Algonet – en tjänst som erbjuder uppkoppling i hemmet med modem. Tidning på nätet. Aftonbladet var den tidning som var först ut med en digital tidning. Dock inledningsvis endast genom att lägga ut sina kultursidor på nätet. Ett år senare börjar de med dagliga nyheter på webben. 1995 Passagen och Torget. Två så kallade portaler som svenska internetanvändare skulle surfa via. Med dessa skulle allt bara finnas ett musklick bort. Passagen var under resten av 90-talet den mest använda portalen (efter msn) i Sverige och kan betraktas som en succé. Torget försökte lansera sig som en handelsplats men var för tidigt ute. Företagarna förstod inte varför man skulle sälja sina saker på internet. 1996 Bredband. Nu kan man som privatperson för första gången surfa utan sin telefonlinje. 1999 Internet i luften. Det är numera en självklarhet att internet ska finnas tillgängligt utan sladd. De trådlösa nätverken slår igenom och tar plats hemma, på kaféer, hotell, bibliotek och andra offentliga platser.


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Digitala medier

2000 Fildelning. Musikindustrin får en chock när fildelningssajter som exempelvis det svenska programmet Kazaa dyker upp på marknaden. Plötsligt kan folk över hela världen dela med sig av filer. Napster var först ut men blev inte långvarigt då tjänsten tvingades stänga efter domstolsbeslut i USA efter bara ett år. Svenska Kazaa tog mark och var 2003 internets mest nedladdade program. 2006 döms Kazaa att betala 100 miljoner dollar i böter, efter att efter en rättegångsprocess ha gjort upp med bland andra Universal Music och Warner Music. Men då har programmet för länge sedan bytt ägare. Kaaza-grundarna skapade även framgångssagan Skype. Flashback. Redan år 2000 bildas Flashback som är ett diskussionsforum med nära en miljon medlemmar som skriver mer än femtontusen inlägg varje dag. Det har idag ungefär två miljoner besökare i veckan. Diskussionerna kan ibland vara kontroversiella och innehålla både skvaller om kändisar, främlingsfientliga åsikter och diskussioner om droger. En dom 2002 innebär att driften flyttas utomlands för att slippa hårda krav på moderering. 2001 Förnyade uppslagsverk. En av de mest besökta platserna på internet torde vara Wikipedia. Det startades 2001 och är ett gratis uppslagsverk som skapas och redigeras av användarna själva. 2003 Surf i mobilen. En ny teknik lanseras 2003 som gör att det går att erbjuda effektiv och billig uppkoppling på mobiltelefonen. Det är tredje generationens mobilnät som allmänt kallas 3G. 2005 Facebook! Den ofattbara succén Facebook startades redan 2004 av studenten Mark Zuckerberg – då som ett community för Harvardsstudenter. Ett år senare är det en världssensation. Youtube. Det allra första klippet på Youtube heter ”Me at the zoo”. I dag laddas det upp mer än hundra timmar nytt material på Youtube varje minut, och sajten har nästan en miljard unika besökare i månaden. Förbjudet att fildela. Fildelningslagen träder i kraft. Att ladda ner andras musik och film har fram till nu varit lagligt, även om det kanske inte ansetts moraliskt riktigt. Från och med 1 juli 2005 är lagtexten tydlig.

2006 Twitter. I mars 2006 startas en ny tjänst för snabba statusuppdateringar – endast 140 tecken kan användas i varje inlägg. Samma månad skrivs också den första tweeten: ”just setting up my twttr”. Svensk succé. Spotify startas i april 2006 av svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon. Det är en streaming-tjänst för musik, och idag även poddar, som finns tillgänglig i en gratisversion med reklam eller en betalversion utan reklam. 2009 Tummen upp. Tro det eller ej, men like-knappen på sociala medier har faktiskt bara funnits sedan 2009. Först ut var Facebook. Tätt följda av de flesta andra sociala plattformar. 2010 92 procent. Smarta telefoner och plattor innebär att internet är med oss hela tiden. 2010 använder 92 procent av den svenska befolkningen internet och det finns över 1 miljon se-domäner registrerade. Bilden i fokus. Den 6 oktober 2010 lanseras appen Instagram. Redan efter en månad har tjänsten en miljon följare. Så surfar vi. 2010 har 85 procent av svenskarna över 16 år tillgång till internet i hemmet och hela 97 procent av internetanvändarna har tillgång till bredband. 2011 Snaps. Snapchat lanseras det här året. Bilder och videor kan skickas till andra användare – men de lagras inte och kan endast ses så lång tid som användaren själv väljer. Sedan försvinner bilden för alltid. Bank-ID. Diskussionen om e-legitmationer i Sverige har förts under lång tid. 2011 lanserar bankerna en användarvänlig lösning i form av mobilt Bank-ID. 2016 Pokémonfeber. Plötsligt möter man såväl barn som vuxna med telefonen i högsta hugg på de mest märkliga platser. Pokémon Go lanseras och blir en dundersuccé. 2018 TikTok. Den nya appen TikTok sprider sig som en löpeld bland världens unga människor. 15-sekunders klipp med musik och dans har trollbundit en hel generation. Klippen har ibland ett ofattbart genomslag och kan ge en användare miljoner följare på nolltid. Källa: Internetmuseum/Internetstiftelsen) 13


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Digitala medier

När man talar om trollen... Ja, numera är det på internet vi hittar trollen, inte i farstun och inte heller i skogen. Nättroll kan vara allt från en ensam rättshaverist till en professionell så kallad trollfabrik vars syfte är att sprida digital desinformation och manipulera opinioner. Skillnaden på nättroll och troll i sagornas värld är att de så kallade nättrollen i allra högsta grad är verkliga. Begreppet kommer från trolling som är ett sätt att fiska där man drar betet efter båten i hopp om att få napp. Nättrollen gör på samma sätt. De slänger ut falsk eller osaklig information eller provocerande kommentarer för att se om någon sväljer betet och på så sätt har man satt bollen i rullning och det ursprungliga budskapet kanske både missförstås och ifrågasätts. När detta sker har nättrollet nått sitt syfte. Söker uppmärksamhet Enligt Margarita Jaitner, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, finns det idag en mängd olika typer av troll vars drivkraft är att påverka människor via internet och sociala medier. Det kan vara ensamma individer som söker uppmärksamhet eller personer som sprider ett budskap av övertygelse. Det kan även vara kriminella aktörer som vill sprida virus och skadlig programkod eller automatiserade konton på sociala medier som programmerats för att sprida information vidare. Men även professionella aktörer, så kallade trollfabriker, som ägnar sig åt att sprida desinformation och falska nyheter. Oxford Internet Institute har kommit med en rapport om nättrollens roll, framför allt när det gäller större sammanhang för att påverka opinioner. Man har konstaterat att spridningen blir allt mer professionell och att det är fler och fler stater och regeringar samt politiska partier som anlitar privata företag för digitala propagandakampanjer – så kallade trollfabriker. Automatiserad propaganda Undersökningen visar att man hittat kampanjer med manipulation i hela 81 länder och minst 76 av dessa använder desinformation i den politiska kommunikationen. I 62 länder har man funnit så kallade ”cyberstyrkor” med koppling till statliga myndigheter som arbetar med automatiserad propaganda på internet. I 48 länder har Oxford Internet Institute funnit exempel på hur staten använder privata företag för den här typen av propaganda. Hur gör då nättrollen för att vi ska tro på dem? Jo, de spelar på våra känslor, låter i allra högsta grad trovärdiga, även när de sprider osanningar. De är duktiga på att hitta människors sårbarhet och ömma punkter i samhället. De hänvisar till källor som inte finns, gör jämförelser som inte stämmer och anklagar gärna dem de ser som sina motståndare för hycklare.

Så vet du om du har med ett nättroll att göra: Trollets syfte är att förstöra en diskussion och göra den ointressant. Trollet kan byta åsikt för att skapa frustration och konflikter. Det går aldrig att vinna en diskussion. Trollet är ofta anonymt – dock inte alltid. Trollet vill få det att låta som om hen har en stor skara personer med sig i sina åsikter. Trollet för i de allra flesta fall en kamp mot traditionella medier och hävdar att man inte kan lita på dem.

14


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Digitala medier

Konspirationsteorier frodas i kristider Konspirationsteorier och falska nyheter av vitt skilda slag får numera snabbt luft under vingarna tack vare sociala medier. Det här skapar såklart både oro och rädsla hos många som inte vet vad de ska tro. Varför uppstår dessa konspirationsteorier och vilka är det som tror på dem? Bränderna i Australien är anlagda av klimataktivister för att gynna deras intressen, IS-krigare tänder eld på skogarna för att skapa kaos, och kinesiska affärsmän sätter eld på områden för att kunna köpa land billigt. Flera falska rykten och en konspirationsteorier om bränderna spreds genom sociala medier i början av 2020. En del hävdar att 5G-masterna påverkar immunförsvaret negativt och att det är därför så många insjuknat under senaste året – det beror alltså inte på viruset. I USA är Qanon-rörelsen på stark frammarsch. Det är en högerextrem konspirationsteori som framträtt i USA under Donald Trumps presidentskap 2017. Enligt Qanon leder Trump en hemlig kamp mot "Den djupa staten", ett internationellt nätverk av sataniska pedofiler. Många Qanon-anhängare menar att nätverkets medlemmar inte bara begår sexuella övergrepp mot barn utan även mördar dem för att utvinna ett livsförlängande ämne ur deras blod. Högaktuellt just nu är vaccinmottståndarna som har en övertygelse om att vaccinet är farligare än sjukdomarna i sig, exempelvis mässling och covid-19. I USA tror dessutom 44 procent av de republikanska väljarna på konspirationsteorin att Bill Gates planerar att plantera microchip i alla som vaccinerar sig mot covid-19. Tiktok har stor påverkan Facebook är ett stort forum för olika konspirationsteorier men den senaste i raden är Tiktok med stor påverkan på inte minst ungdomar, 60 procent av 800 miljoner användare är 16-24 år. Ett problem i sammanhanget är att vetenskapen inte är lik kvicka på att nå ut med sina rön i den digitala världen, vilket gör att pseudovetenskap och konspirationsteorier under lång tid kan få stå oemotsagda. Konspirationsteorier har kommit att bli intressant även inom forskningen som gräver djupare i ämnet. Andreas Önnefors är professor i idéhistoria och har tillsammans med andra historiker samt statsvetare, litteraturvetare och psykologer från 15 olika länder i Europa skrivit en handbok om konspirationsteorier. ”Routledge Handbook of Conspiracy Theories. Det Andreas Önnefors konstaterar är att teorier från förr gärna återuppstår. På 1980-talet spred KGB ryktet att aids var ett virus som släpptes från ett amerikanskt labb. Den aspekten, att coronaviruset är skapat av människor, är något som återanvänds nu. Att återanvända en teori, menar Önnefors, ser man som ytterligare ett bevis på att man har hittat sanningen. Har man dessutom en världsförklaring som bygger på de här fiendebilderna man har byggt upp finns det väldigt lite som får dig att avvika från den övertygelsen. Ingen specifik typ Karen Douglas är professor i socialpsykologi vid universitetet i Kent, och forskar kring konspirationsteorier. I en artikel i Dagens Nyheter i höstas berättar hon om att konspirationsteorier lockar in människor när viktiga psykologiska behov inte tillgodoses. Enligt hennes forskning finns det tre sådana typer av behov. Det första är behovet av kunskap, det andra är ett mer existentiellt behov av säkerhet och autonomi, och det tredje är det sociala behovet – där människor vill behålla positiva känslor kring sig själva. – Det betyder att det inte finns en specifik personlighetstyp som tror särskilt mycket på konspirationsteorier, i stället är vi alla potentiellt mottagliga för dem vid vissa tidpunkter i livet, säger hon i artikeln. Konspirationsteorier tenderar att frodas i kristider. När människor känner sig isolerade och frustrerade blir de mer benägna att vända sig till konspirationsteorierna för att må bättre. Det finns en större risk att deras psykologiska behov inte tillgodoses i sådana tider. Och det kan också locka in människor som annars inte hade trott på de här teorierna, enligt Karen Douglas.

Rysk trollfabrik påverkade valet i USA Huruvida rysk propaganda påverkat presidentvalet i USA 2016 har varit omdiskuterat i världsmedia länge. Granskningar visar dock hur trollfabriker systematiskt valde ut vågmästarstater för att på mikronivå påverka osäkra väljare. Bland annat vände man sig till troende kristna med direktmeddelanden om att Hillary Clinton haft samspel med djävulen; detta för att få väljarna att rösta på Donald Trump. En stor del av propagandan sprids via micro-targeting genom direktmeddelanden på Facebook, Twitter och andra sociala medier till enskilda personer inom utvalda grupper.

15


TIDNINGEN SE HIT!

Den lilla saluhallen med den stora servicen! Kom in till oss så hjälper vi dig med det lilla extra både till vardags och fest. Ost- och charkbrickor, kaffe, the, presenter med mera.

Handla tryggt hos oss, fönstret står öppet för dig som vill handla utifrån! V. Storgatan 3. Nyköping - 0155-21 44 40

ALTANDÖRR PÅ KÖPET!*

48

månader räntefritt

Ibland kan kondens vara bra. Men inte på fönster. Många fönstertillverkare hävdar att man måste leva med kondens på utsidan av nya fönster. Men det är inte hela sanningen. Det handlar mest om att glaset inte är anpassat för de nya förutsättningarna. I våra fönster finns en värmereflektor – Antifog – ingjuten i glasmassan. Antifog gör att det yttersta glaset håller samma temperatur som uteluften och då uppstår inte kondens. Kondensskyddat glas är standard i alla våra fönster. Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

Boka ett gratis hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se * Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

16

Fönsterbyte. Som det borde vara.


TIDNINGEN SE HIT!

TILL MINNE AV

Johnny Thunqvist 1951 - 2021

Johnny och jag föddes samma år – 1951. Vi stötte samman först 1977 då vi båda började som lärare på Långbergsskolans högstadium. Vi tog körkort strax innan vi fyllde 40 tack vare Johnnys initiativ. Där tar väl likheterna slut. Johnny var med i 60-talsbandet Ohlson&Dom som var förband till The Zombies, det enda Nyköpingsband som är med i Stora Popboken. Johnny blev en väldigt populär musiklärare på skolan. Tänk bara på Luciakören som växte så väldigt under Johnnys tid på skolan att det nästan var fler i tåget än åhörare i matsalen. Johnny gjorde en oförglömlig avslutningsvisa till Långbergsskolans avgångselever ”Långbergsskolan nu är det slut”. Säg den elev som gått ut nian där utan att få minst en tår i ögat när de hör eller hellre sjunger den. Speciallärakollegan Christer Svedestam och jag hade nöjet att få spela in en kassett med Johnny till en personalfest på Långbergsskolan på 80-talet. Detta var innan friskolornas blomning i Sverige men vi var föregångare och gjorde reklamjinglar till olika ämnen; ”Du kan aldrig komma försent till religionen”, ”Hemkunskap åt alla! Åt alla? Ja, det var så gott”. Johnny jobbade lika professionellt med denna lilla kassett som om det vore en seriös skiva. Johnny släppte sin första, och enda, full-längdsCD som soloartist 1991, ”Vågens kam” under namnet Johnny T. delvis inspelad i legendariska studion Atlantis hos legendariska Janne Hansson. Delvis inspelad i lokalt lika legendariska studion Svängrummet med bland andra Malin Nilsson och Klasse och Ingo som körade. Året innan fick Johnny sin första Svensktoppshit med ”En torkad ros” insjungen av Stefan Borsch. Därmed lämnade Johnny sin mer progressiva stil som han hade i bandet Hets. Men varje gång Johnny festade, vilket kunde inträffa, ville han alltid sjunga favoriterna Thore Skogmans ”Fikar efter kaffe” och ett Sven-Ingvars-medley. Johnny blev oerhört framgångsrik som kompositör och producent bland annat åt hans skyddslingar Barbados som kallar honom för deras sjätte medlem. Finns en fin hyllning på youtube. När vi startade gratistidningen Frotté i Nyköping 2003 vem fick då uppdraget att göra reklamjingeln till reklamen i RixFM? Just det, Johnny. ” Om du vill hänga me´, Frotté, Frotté…så kom häng me´på en smart idé förpackad i ren frotté”! Där satt den. När Nyköpings Hockey behövde en introlåt när de skulle ut på isen i Rosvalla, ja du förstår. Jag var nog lite avundsjuk på Johnny. Inte bara för hans framgångar utan mest för namnet. Min favoritlåt, ”Johnny remember me” med John Leyton och en hel radda låtar till handlade om Johnny och inte så många om Anders! Nu sjunger änglakören med Johnny längs den vita vägen på vågens kam om att jag vill flyga med, se där några av Johnnys låtar.

Anders Tegner 17


TIDNINGEN SE HIT!

Tony har skapat kö till helvetet Man kan lugnt påstå att Tony Anderssons liv har kretsat kring träning, och att det har lönat sig. För fyra år sedan ringde en kompis som ville komma i toppform till sin 50-årsdag. I vår är nästan 1 000 personer på väg in i hans 16 veckor i helvetet och en ny TV-serie är på gång. Tony Andersson växte upp i Munktorp i Köping. Efter skolan och lumpen har han jobbat mest inom skolan, men livet har rört sig kring fotboll och träning. Munktorps BK – Jag var spelande tränare och bodde vägg i vägg med idrottsplatsen. Köpings FF i division 3 till 2. Sandvikens IF i division 2 till 1. – Det gick bra för lagen. Det lag jag har tränat har alltid har alltid varit det mest vältränade i divisionen. Det ger spelarna självkänsla. Köpings FF igen. Eskilstuna City tills lagets ekonomi kraschade. Motala AIF till 2017. Då ringde en kompis – Han skulle fylla 50 år och ville ha hjälp att vara i sitt livs form på födelsedagen. Samtalet var ingen slump. Tony tränar själv cirka 1 000 timmar per år. Lite huvudräkning gör ungefär tre timmar om dagen. Han har Europas högsta utbildning som fotbollstränare och lång erfarenhet av kost och träningsupplägg. Tony sa ja och ytterligare fyra kompisar hakade på. Han körde två veckor i förväg. Kompisarna följde hans program. En kväll efter fyra månader publicerade gänget

18

”före och efterbilder” i sociala medier. – Jag stängde av telefonen och gick och la mig. På morgonen trodde jag det hade hänt något för det var så många meddelanden. Det var ett 50-tal som ville göra programmet. Samma dag sa jag upp mig som fotbollstränare. ”16 weeks of hell” hade uppstått och företaget har bara vuxit sedan dess. Idén är man följer ett stenhårt kost- och träningsprogram med coaching under fyra månader. Du får även tillgång till videofilmer med instruktioner och du kan ställa individuella frågor via app eller telefon. Varje dag får du dessutom en livesändning med peppning. Efter programmet finns en sluten grupp för de som vill stötta varandra. – Vi har flest kunder i 50-årsåldern och från storstäderna. Där jämför man med vad en personlig tränare kostar. I början var det få kvinnor, nu är vi upp i 40 procent.

Över 90 procent av deltagarna fullföljer programmet. Någon risk för att intresset för träning ska minska ser han inte. – Det finns en jättestor marknad. En majoritet av befolkningen är överviktig och många har inte börjat träna. Eskilstuna som gymstad måste vara bäst i Sverige. Vi har en väldigt hög kvalitet på lokaler och utrustning här. Själv närmar han sig 50-årsdagen, har en tvååring, två bonustonåringar och en tränande sambo där hemma och märker av att det blir viktigare med återhämtning mellan gympassen, men han har också investerat i en fristående träningslokal på tomten. Där kan han ta emot små grupper för specialträning. Träning kan han säkert fortsätta med livet ut. TEXT: ANNA JERDÉN FOTO: PETER TORSÉN

Hittills har affären inte kostat en krona i marknadsföring, men det skadade inte att Filip Hammar fick nys om idén och värvade sex kändisar som gjorde programmet. Det gick i D-play och kanal 5 och fick en hel del uppmärksamhet. – Filip och jag känner varandra från Köping. Det bidrog. Nu är det klart att det blir en andra säsong av programmet. Mycket i 16 weeks of hell handlar om att bygga hälsa. Tony berättar om deltagare som blivit av med både högt blodtryck och diabetes 2. Mer träning, noll alkohol och 1 200 till 5 000 kalorier om dagen bidrar till mer muskler och mindre vikt. Den som har ätstörningar avråds från att delta. ”16 weeks of hell” är Tony Anderssons framgångsrika träningsupplägg som möter stor efterfrågan hos 50-plusare.


Stora Krysset

TIDNINGEN SE HIT!

SPRICKER POTAUT NU TIS PÅ KORALL- MÅNGA HÅLL REVEN

GETING MEN INTE STEKELN

KARAKTÄR SOM SÅLL HÅL KVALITETSMÄRKNING FÖRMAGE

YTTRE KORTHUGGEN GER RYT- HENNES ÖPPNARE TAR- DAG ÄR GRÄNSER PLATS- 30/10 EN ILLVILLIG VÄSNAS

EN UPPFAT- GORE TAR KÖPSLÅENDE

LÖPARE

ÄR STÄDSEGRÖN TUGGA!

FÖRE VI ASTRIDFIGUR

URHOLKAD SCHATTERINGAR RIKTNING SKER FRÅN SIDLINJEN

INTRIGERA ANVÄNDS TILL ÖL

VILL VI PLAGGET SKA UDDE

TORSK

UTÖVAS PÅ HÄSTRYGGEN SPETS PÅ SPETS SORT

EFTER AFTER EFTER ÅK

VARIT VÄRD TRÄNAR INDIVID

FÖRTJUSANDE

VALL

MASK

VERKAR ISOLERING 3,14 SLANT

LUNNEFÅGEL OCH SILLGRISSLA

AUTO- RESAN MATEN PÅ KORFÖR SIKA MUSIK

TEXT PÅ MÅNGA PALLAR I EUROPA

SUSANDE GRÄS

SÅDAN ÄR ANSLUTEN TILL LIR

NYHETSBYRÅ

MYNNING

V Å D A

BLADLÖS

KANONERNA

TIMJAN

HJÄLPER

GER OLJA Y I STADEN N.Y.

ÅSKGUDEN

FÖRLEGAD CIVILSTÅND

SVENSSON

RICHARD PÅ VITA DUKEN SYNS PÅ

HÖST- RÖNTÄPPLE GENBILD

BELEVAD

FÖRSTOD KRYDDVÄXT

PÅ ÅK I BANGKOK OCH ROM MALMÖDEL

BEKRANSAR EFTER BELOPP MATEMATISKT VERK OM GEOMETRI I ANTIKENS GREKLAND VINKELBÖJNING PÅ KROPPEN

TÄVLA OCH VINN! SE HIT NYKÖPING

Skicka din lösning senast den 5 April 2021. till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Söderberg, Nyköping Grattis! Eva Elin Ingårda, Nyköping

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

AFTONKLÄNNING SKYDD

SNIP OCH SIGNAL

TRÄD OXUDDE 24-17

VILL FRILUFTSIVRARE

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

19


TEXT: CARINA WEDIN FOTO: ROBYN NORDLUND

TIDNINGEN SE HIT!

PLATS

1 PÅ SE HIT LISTAN

Att berätta och hjälpa är ett måste Ibland tar livet tvära vändningar. För Jessika förändrades tillvaron när hennes pappa dömdes för mordförsök och fick ett långt fängelsestraff. Som 19-åring klev hon in i en roll där hon tog på sig sin pappas dåliga mående samtidigt som hon skötte allt praktiskt. Idag vill hon hjälpa andra anhöriga i samma situation – en grupp hon tycker har glömts bort. Jessika Sillanpää växte upp i lilla Smedjebacken i en trygg familj med föräldrar som var egna företagare. Efter många år tillsammans skiljde sig föräldrarna och när Jessikas mamma träffade en ny man var det en situation som hennes pappa hade svårt att hantera. Jessika hade många samtal med honom och när hon åkte utomlands för att tävla i hip hopdans kände hon hur dåligt han mådde och sa till honom över telefon ”gör nu inget dumt.”. Det hela slutade i ett svartsjukedrama där både Jessikas mamma och den nya mannen blev knivskurna. En händelse som blev lite av en skandal i Smedjebacken där alla visste vilka familjen var och nu med en förövare som tidigare levt ett helt vanligt liv. – För mig kom det såklart som en chock, allt bara svartnade. Jag hade dessutom alltid varit den som stått min pappa närmast så när mamma sa till mig ”Jessika, du är den enda som kan finnas för din pappa just nu” så stakade hon ut riktningen för mig. Det var okej att finnas som ett stöd för honom. Vad det skulle komma att innebära förstod jag inte då. På plats under rättegången Jessika fanns på plats under rättegången vilket var en underlig känsla då det hand20

lade om både hennes mamma och pappa – men på olika sidor. – Det var första gången jag såg min pappa sedan allt hänt och när vi tittade på varandra började vi båda gråta. Man yrkade på tio år men han dömdes till åtta år för bland annat mordförsök och olaga hot, frigiven efter fem år med fotboja. Jessika tog sin pappas liv i sina händer under fängelsetiden, det blev som ett medberoende. Hon hjälpte honom praktiskt med räkningar och annat som fortsätter löpa på trots att man sitter i fängelse. Dessutom blev hon pappans främsta samtalspartner när det gällde hans dåliga mående. Hans problem, blev hennes. Varken han eller Jessika själv förstod hur det påverkade henne. – Alla inblandade fick hjälp med att hantera situationen utom vi barn, berättar Jessika. Jag hade förmodligen hanterat det helt annorlunda om jag fått hjälp från början. Jag slängde bort fem år av mitt egna liv, var helt dränerad och kraschade helt när jag var 24 år. Perspektiv på situationen Nu tog Jessika kontakt med en psykolog. Hon fick hjälp och perspektiv på situationen och insåg att hon tagit ett ansvar som inte var rimligt. Hon började fundera på vad hon ville med sitt eget liv och kunde nu även distansera sig mer och mer till sin pappa. – Jag utbildade mig och hade dansen som en ventil, den betydde mycket för mig. Jag slutade att ta ansvar för min pappas liv och mående och numera har vi en regelbunden men inte så tät kontakt. Idag bor Jessika i Nyköping och jobbar på Stua med fokus på verksamhetsuppdraget ”Stolt mat i Sörmland”. Hon stortrivs med

det hon gör. Men inte desto mindre lägger hon nu mycket tid på det som hänt. Att berätta om det hon varit med om är, trots skamkänslor, ett måste för Jessika. Hon vill hjälpa andra i samma situation. Ett stort steg är boken hon börjat skriva, som en redaktör tittar på i detta nu. – Jag vill göra skillnad och få såväl kommuner som kriminalvården och även dömda att förstå vad vi anhöriga ställs inför. Hade jag haft någon att vända mig till tror jag det hade betytt jättemycket för mig och jag hade bromsat upp mycket tidigare. Det är så mycket som är främmande för oss – bara en sådan sak som att besöka den dömde på fängelset vilket är en märklig upplevelse. Jag var inte alls förberedd på hur det skulle vara. Jessikas Story Föreläsningar, sociala medier, digitala samarbeten, nätverksträffar, film – Jessika har många tankar kring hur hon ska kunna nå ut brett till dem som behöver det. Hon gör det under namnet ”Jessikasstory” som även är namnet på hennes hemsida. Hon har dessutom varit med i P4 Sörmland och berättat sin historia. – Jag förberedde min pappa på att jag skulle vara med. Han hade först lite svårt att hantera det och var orolig för var folk skulle säga. ”Jag trodde inte det skulle bli såhär uppmärksammat ” sa han. Men samtidigt märkte jag att han också var lite stolt. Hennes engagemang har gjort att hon även fått sina syskon att börja bearbeta händelsen. – Det här blir som en reningsprocess för oss allihop, avslutar Jessika.


TIDNINGEN SE HIT!

2

Eva Andersson Nyköpings Hembygdsförening

Eva är ordförande i denna aktiva förening och tillika ordförande i Kulturarvsmuseet Stadsvakten. Hon är dessutom rätt så påhittig. Så när hela Nyköping upprörs över att anrika Princess ska läggas ner så frågar Eva istället bagaren Thomas Swensson om de kunde få skylten och viss inredning till Stadsvakten. Det tyckte förstås Thomas var en bra idé. Så snart kan du uppleva lite av konditorikänslan på kulturarvsmuseet. Apropå Hembygdsföreningen så går våra tankar till de anhöriga till Nyköpings egen ”Mr google” Assar Alexandersson, en hedersmedlem i Nyköpings Hembygdsförening. Han avled förra månaden och saknas bland oss Nyköpingsbor. Fanns inte en enda föreläsare på Stadsvakten som inte frågade Assar om något. Han hade svar på allt.

3

Linda Augustsson Exhale

Frisören Linda får representera alla kvinnliga entreprenörer på Öster i Nyköping. Mitt under coronatiden har hon expanderat och flyttat sin frisersalong som nu är så mycket mer på Östra Kyrkogatan 17 A. Öster fullkomligt vimlar av kvinnliga, jo då en och annan manlig också, affärs-eller restaurangägare som har så många kreativa idéer. Ta dig en promenad nu i vårsolen och se dig omkring på Öster. Jodå, det finns tomma lokaler här också men här förstår man att tillföra lokalen något annat än bara strikt kommersiellt affärstänk. Blir nog fler än Linda som kommer att göra ett klipp då.

21


TIDNINGEN SE HIT!

Hälsa med Angelica Sjöstedt

Angelica bjuder Se Hits läsare på smarta hälsotips inför vintern. Enkla tips som gör att du kan fokusera på livet samtidigt som du äter bra mat. Mer inspiration om kost och hälsa hittar du på www.prestationsmat.se

Grönsaksboosta din vardag Nu är vi inne i en årstid då färska grönsaker inte alltid finns på menyn och d-vitamin inte är lika tillgängligt. Däremot har vi varit duktiga på att förvara rotfrukter genom tiderna och dessa har säkert ätits både råa och kokade, samt kantareller från hösten som är fyllda med d-vitamin. Jag gillar att få mina vitaminer och mineraler genom frukt och grönt först och främst, men i dessa mörkare tider äter jag även lite extra d-vitamin samt magnesium. Tacos är något som vi i Sverige älskar, tacos är ju även lätt att variera och pimpa upp lite. Framförallt är det bra när man vill introducera nya grönsaker till sin vardagliga kost intag. Min taco är full proppad av grönsaker och ibland en hel del frukt, just nu så har jag fastnat för en smakrik hummus och en kikärtsallad tillsammans med kyckling och tacokryddor. Så detta vill jag gärna dela med mig av, hoppas det ska smaka. Vänliga Hälsningar Angelica

Recept för 2 personer

4 Hårda tacoskal 1/2 huvud Isbergssallad 2 nävar Ruccula el babyspenat 1 Avokado

Gör såhär: Börja med att tvätta händer noggrant, nu ska vi äta råa grönsaker. Skölj alla grönsaker ordentligt. Del och hacka isbergssalladen, placera i en skål. Häll upp rucola i en skål. Dela avokadon och hacka upp i mindre bitar, placera i en skål. Hacka tomat i små bitar och lägg i en skål, skala och hacka rödlöken, blanda sedan ner den med tomater. Toppa med kallpressad olivolja och örtsalt. Tomatröra 1 stor Tomat 1 stor Rödlök 1 tsk örtsalt Hummus 1 pack kikärtor, 1/2 dl citron juice, en liten vitlöksklyfta, 1 tsk salt, 1/2 dl kallpressad olivolja Gör såhär: Sila bort spadet på kikärtorna och häll dem sedan i en djup skål. Tillsätt sedan citron juice, olivolja, örtsalt och vitlök. Mixa med en stavmixer tills du får en slät röra. Kikärtssallad 1 pack kikärtor 1 rött äpple ½ dl citron juice ½ dl kallpressad oliv olja 1 dl hackad persilja 1 tsk örtsalt Gör såhär: Sila av en till tetra med kikärtor och lägg i en skål, fin hacka sedan ett äpple och placera i skålen. Häll sedan ner citron juice, olivolja och örtsalt även här. Toppa med massor av fin hackad persilja och blanda runt.

22


TIDNINGEN SE HIT!

Gratis Utkörning

Gör din beställning senast kl 9.00 för leverans samma dag via Facebook messenger eller på telefon 0155-26 84 00. Betala med Swish: 1230471672.

MÅNDAG: 10-12 Nyköping & Oxelösund TISDAG: 10-12 Nyköping & Oxelösund 12-15 Bergshammar, Svalsta, Enstaberga, Jönåker ONSDAG: 10-12 Nyköping & Oxelösund 12-15 Buskhyttan, Tunaberg, Nävekvarn

TORSDAG: 10-12 Nyköping & Oxelösund 12-15 Tystberga, Sjösa, Aspa, Lästringe & Runtuna FREDAG: 10-12 Nyköping & Oxelösund 12-15 Stigtomta & Vrena

www.cafevardagsrum.se • Tel: 0155-26 84 00

”Efter tretton fantastiska år på Klippt & Skuret vill jag, Linda Augustsson tillsammans med Linda Märling och Kim Larsson nu hälsa både gamla och nya kunder välkomna till min nya salong Studio Exhale!”

Taco Stekt tacofärs, ugnstekt kyckling eller lax i bitar – ta det du gillar mest, allt passar bra. Vill du ta steget längre och prova en vegansk variant som både är billig, klimatsmart och hälsosam så väljer du svarta bönor. Till det har du het tacosås som du köper i din matbutik. Hemmagjord ”bönfärs” Gör såhär: 1 pack svarta bönor 1 vitlöksklyfta 2 msk spiskummin 1 msk paprika pulver 2 tsk salt Stek pressad vitlök i olivolja på medel hög värme. Silja av svarta bönor och häll ner i stekpannan Krydda med resten av ingredienserna och låt steka i 2 min till. Klart! Ju fler olika sorters grönsaker, desto bättre och godare! Så lägg till det du saknar som majs, paprika, gurka etc. Hoppas ni hittar ljusglimtar att ta vara på dessa tider, hälsan kan just vara en sån rolig sak.

Tidsbokning:

telefon: 073-531 80 22 P.S Även Patricia på Nailyx

kommer finnas hos oss. Boka tid för dina naglar på telefon 073-651 50 11 Östra Kyrkogatan 17A info@studioexhale.se Följ oss på sociala medier: Instagram: studio.exhale FB: Studio Exhale

"Mäst a re på kött" Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80

23


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

med Anders Tegner

När kulturarbetarna

fick ställa om

2020 blev ett tufft år för oss alla. Några som verkligen fick ställa om var våra artister. Plötsligt försvann alla deras jobb över en natt. Vad gör man då? Vad gör de nu? Vi gick ut med en enkät till våra lokala kulturarbetare och även några nationella med Nyköpingsanknytning. Häng med på en kulturrunda som visar på omställningskapacitet, fantasi och framåtanda. Dessa tre frågor ställde vi: 1. Hur ställde du om yrkesmässigt under 2020? 2. Hur ser 2021 ut på planeringsstadiet 3. Vad ser du fram emot i år?

Anna Öhrner, programansvarig på Nyköpings Arenor 1. Har jobbat heltid som vanligt, men det har varit ett väldigt speciellt år. Jobbat en del hemifrån och digitala möten har man ju verkligen fått vänja sig vid. Vi har fått vara ännu mer flexibla än vanligt med att flytta evenemang, kommunicera med biljettköpare och planera logistiken för att kunna ta emot publik på ett smittfritt sätt. Hela tiden har vi jobbat efter inställningen att så långt det varit möjligt ”ställa om” istället för att ”ställa in”. Drive-in bion var ju till exempel något helt nytt som Nyköpings Arenor arrangerade i somras. 2. För våren 2021 planerar vi att genomföra våra egna evenemang när det går att ta emot 50 i publik igen; som ALive på Teatern med artister med lokal anknytning, Live på bio, Dansens dag, Christian Kjellvander och John Lindberg Trio. Live på Bibblan, våra små uppträdanden på biblioteket, blir tills vidare digitala. Hösten är i princip fullbokad med både flyttade och nya evenemang. Mando Diao och Jakob Hellman är ju redan klara och vi hoppas kunna gå ut med fler nyheter senare i vår. Så planerar vi förstås för att göra lite kulturevenemang i sommar, men i en corona-anpassad form. 3. Jag hoppas verkligen att smittspridningen går ner och att vi långsamt kan börja återgå till ett mer ”normalt” sätt att leva. Mitt favoritevenemang är Scensommarkväll på Nyköpings hus så det ser jag fram emot. Sen längtar jag förstås efter att få umgås med vänner igen och uppleva kultur live tillsammans med andra, men man får ha tålamod…

Lasse Lindberg, underhållare 1. Jag försökte vara extra lyhörd för att eventuellt hitta nya vägar till annorlunda och udda uppdrag. Där underhållningsuppdragen helt upphört har jag istället lyckats öka antalet officiant och musikuppdrag på begravningar. 2. Flera fester och jubileer som skjutits upp till detta år ska nu förhoppningsvis gå av stapeln. Fortsätta försöka vara ett stöd för de som så önskar under borgerliga begravningar. 3. Naturligtvis att vaccinet ska börja ge effekt. För min egen del, att jubileer och fester ska kunna genomföras som planerat. Att min familj fortsatt får vara friska.

24


Kultur & Nöje

TIDNINGEN SE HIT!

När kulturarbetarna fick ställa om

Ulrika och Eric Bibb, sångerska och musiker 1. Från att ständigt ha turnerat världen runt, kunde vi på ett mirakulöst sätt ställa om hela vår verksamhet, när alla konserter blev inställda. Nu jobbar vi hemifrån med online-konserter, gitarrlektioner, Patreon-konserter etc. Vi är tacksamma, eftersom så många människor har det så svårt idag. 2. Vi jobbar på som vanligt hemifrån. 3. Vi ser fram emot releasen av Erics kommande platta ’Dear America’, som släpps senare i år. Vi ser förstås också fram emot att få träffa familj och vänner som vanligt igen.

Linda Pröjtz-Ålund, Sisters of Soul, Miss Winter 1. Detta nådens år var året då jag fick lära mig så mycket. Om mig själv, epidemiologi, kulturskolan, arbetsförmedlingen, a-kassan och nu Högskolan i Gävle. Jag läser Människa-kultur och religionsprogrammet, en treårig utbildning som innehåller bland annat religionspsykologi, medie-och kommunikationsvetenskap. Det är otroligt kul! 2. Jag tänker att jag ska spetsa mina kunskaper och vara redo likt en liten tarantella när världen blir frisk igen! Då ska det sjungas, liras, skapas och träffas! Håller dessutom tummarna för att musikalskolan kan få göra sitt 24:e år, så det kan bli guldklocka nästa år. 3. Sommarens segling ser ut att ha all potential i år. Chill och grill med vänner och familj.

Anna Edman, Sisters of Soul, Miss Winter 1. Från en dag till en annan blev jag coronainventerare på Nyköpings lasarett och fick vara mitt i stormens öga. Personligt berikande, tacksam och otroligt imponerad av hela vårdkedjan i en mycket svår tid. 2. Fortsätter mina studier till tandsköterska, Sisters of Soul planerar sommarens Musikalskola och Miss Winter skriver nya hits. 3. Finns egentligen bara en sak – att få kramas!

Lennart Grahn, musiker 1. Vi hann precis genomföra vårens turné med Hits of the 60`s; Svenne Hedlund från Hep Stars, Clabbe från Ola&Janglers, Janne Önnerud från Hounds och jag från Shanes med vårt band nya Hep Stars. Sedan ställdes alla spelningar in. Jag slutade måla och skriva också. Jag levde riktigt karantänliv. Jag satte mig i corontän. 2. Jag hoppas kunna komma igång med turnerande under hösten och få spela igen. Hoppas även att skrivandet av mina memoarer ska ta rejäl fart liksom mitt målande. 3. Vaccineringen!

25


Kultur & Nöje

TIDNINGEN SE HIT!

1. Hur ställde du om yrkesmässigt under 2020? 2. Hur ser 2021 ut på planeringsstadiet 3. Vad ser du fram emot i år?

Anna Bromee, underhållare 1. Tänker först på att det är hemskt att så många blivit sjuka eller gått bort. Så tacksam för alla inom vården som gjort ett makalöst jobb för oss alla. Tror att det i svåra tider hjälper att hitta guldkanter. Som att många blivit mer rädda om varandra och fått tid att reflektera. Yrkesmässigt har föreställningarna jag turnerar med flyttats fram eller ställts in. Ändå var jag lyckligt lottad och fick spela några av dem. Då för 50 personer medan det var tillåtet, samt utomhus för äldreboenden. Gjorde också några kul livestreaming-konserter med bland annat glimrande Tessan Merkel, Gladys del Pilar, Kayo, The Mamas och Jan Johansen i våras. Har fått bonustid till att läsa in ljudböcker, hålla workshops för kvinnliga humor-manusförfattare och skriva nytt material. Genomfört och jobbat på kul samarbeten med både nyvunna och gamla vänner och kollegor. Sådant som vi längtat efter att göra men inte kunnat förut när vi varit uppbokade på olika håll. 2. Planen är ett gyllene år då pandemin snarast upphör. Då kan de nya idéerna börja bli verklighet i takt med att vi så sakteliga öppnar upp samhället på säkraste vis och äntligen får mötas igen. Till dess följer jag restriktionerna och hoppas! Inte minst på att kunna spela i Nyköping som planerat. Jag ser fram emot den 18 mars 2022 när jag och Gladys del Pilar har en föreställning till förmån för Nyköping Tillsammans. 3. Att viruset utraderas på nolltid. Och att vi fortsätter vara snälla mot varandra och uppskatta det och dem vi har även efter det.

Zubaida Solid, sångerska 1. Då både diverse konserter och samarbeten samt turnéer i Europa och Sydamerika ställdes in vilket i sin tur resulterade i att jag fick jobba mer inom annan bransch samt flytta en del gig till digitala plattformar. Betydligt lägre inkomst, nästintill ödelagt, skulle jag säga. 2. Planeringsstadiet för 2021 ser tillsvidare positivt ut med stor osäkerhet kring huruvida framflyttade evenemang kommer kunna genomföras. 3. Jag ser mest fram emot, om det är genomförbart, att spela på Sweden rock i år.

Robin Stegmar, skådespelare 1. Det blev ju kaos direkt när pandemin slog till. Dramaten/Riksteaterns turné ställdes in efter halva spelperioden. En långfilm i Norge och huvudrollen i en sommarteater jag skulle gjort ställdes in. Hela årets jobb försvann för både mig och Mia på mindre än tre veckor. Så jag bestämde mig för att hitta något fort som jag kunde jobba med. Så jag tog lastbilskort och YKB utbildning under våren och sommaren. Sen hoppade jag in och jobbade med andra arbetslösa kulturarbetare och gjorde visir till vården. Hade också turen att få två filmjobb, Karl Bertil Jonssons jul och en Viaplayserie. Så hösten blev lite bättre. 2. Det här året har börjat bra filmmässigt. Ska filma några veckor nu i februari och en annan pro duktion senare i vår. På teater hållet är det helt dött. Men planen är också att spela min Jacques Brel föreställning. Annars får jag köra lastbil. 3. Ser framemot att få fortsätta att tillbringa lika mycket tid med min familj som jag gjort förra året. Det har varit det mest positiva med pandemin.

26


Kultur & Nöje

TIDNINGEN SE HIT!

När kulturarbetarna fick ställa om

Camilla Fritzén, Fröken Elvis 1. Ja, vad ska man säga. Vi lärde oss att ta dagen som den kommer, inte ta något för givet. Vi insåg att vårt band verkligen grundar sig i spelglädje och kärlek till musik, vilket alltid finns kvar och gör oss trygga i att vi trots allt kommer kunna komma starka åter. Så mentalt och fokusmässigt ställde vi inte om alls. Men för att få det att gå ihop ekonomiskt så har medlemmarna gått upp i tid i lärartjänster, utnyttjat föräldradagar och pluggat. 2. Fortsätta skapa nytt, skivinspelning, förhoppning om sommar och julturné! 3. Att spela in vår nya skiva och att förhoppningsvis möta vår underbara publik igen.

Håkan Groop, konstnär 1. Svårt att ställa om som konstnär då samtliga målarresor ställdes in, hann med en i februari innan allt stängdes. Var även inbjuden att ställa ut på flera konstgallerier som blev inställda. Men jag körde igång en digital onlinekurs i akvarellmålning. Accepterade flera beställningsmålningar än vanligt. Fick även tid över att producera och ge ut en ny bok som egentligen skulle släppas 2021. 2. Planerar för några helgkurser nu i vår, men det ser ju inte så bra ut, så de flyttas väl fram till hösten. Har även en målarkurs på Bornholm i augusti och en resa till Montenegro i oktober som är framflyttad från förra året och de hoppas vi ska gå att genomföra. 3. Att denna eländiga pandemi ska klinga av till sommaren med vaccinets och värmens hjälp.

Sandra North, sångerska som nu bor i USA 1. Lyckligtvis så hade jag möjligheten att fortsätta jobba på mycket av min musik hemifrån. Eftersom skolor och praktikplatser blev inställda här i Kalifornien så försvann även min studiotid. Dock hade vi turen att precis innan fått färdigställa allt inspelande för nästkommande låtar jag planerade att släppa. Vi kunde därför fokusera på efterarbete och promotion och jag lyckades ändå framgångsrikt släppa tre singlar under 2020. Livestreams online hjälpte mig att nå en mycket bredare publik världen över. Det gav mig även chansen att få uppträda för Sveriges egna West Coast Country Festival i somras, jämte artister såsom Jamie Meyer och Jay Smith, vilket jag är väldigt tacksam för. 2. Vi håller fortfarande på att färdigställa de sista låtarna för min kommande debut-EP. Jag kommer eventuellt jobba lite tillsammans med en ny producent och låtskrivare i Nashville på en av låtarna vilket känns spännande. Framåt hösten kan tänkas att jag kommer hemåt för spelningar omkring Sverige och Europa. Allt beror ju självklart på när världen kan öppna upp igen i en säker miljö. Under tiden så fortsätter jag göra mycket podcasts och livestreams från hemmet här i Hollywood. 3. Jag ser nog allra mest fram emot att få ta det efterlängtade vaccinet mot covid-19. Kommer vara en sådan lättnad att få känna sig säker igen och önskar inget hellre för min familj där hemma också. Musikmässigt ser jag fram emot allt vad världen kommer ha att erbjuda så fort det går att göra events och spelningar igen. Hoppas även att det går att resa och röra sig mera säkert igen så jag kan hälsa på familjen där hemma. Slutligen så längtar jag självklart tills alla får höra mina kommande låtar som vi jobbar i nuläget! Att släppa min egen EP är något jag bara drömt om förut, 2021 kommer det äntligen ske.

27


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

1. Hur ställde du om yrkesmässigt under 2020? 2. Hur ser 2021 ut på planeringsstadiet 3. Vad ser du fram emot i år?

Katariina Edling, ballerina och danslärare vid Nyköpings Danscenter 1. Jag har fortsatt att ge lektioner både i dansskolan och i pilatesstudion under hela förra året, men med färre elever per lektion, ibland på distans, utan fysisk kontakt och med mycket rengöring och städning. Föreställningsverksamheten påverkades så klart hårt av publikbegränsningarna; många blev inställda men jag lyckades ändå genomföra höstens satsning "The Room" på Nyköpings teater. 2. Det här året har börjat med ännu hårdare restriktioner och därmed ännu färre elever per lektion. I studion är terminen igång, lite senare än planerat, men föreställningarna har skjutits framåt mot våren och hösten. 3. Jag ser framemot att livet till slut normaliseras, att åter kunna erbjuda pardanslektioner och att ge föreställningar inför en publik. Till dess jobbar jag vidare med att ge bra dans- och fysträning för små grupper. Självklart fortsätter jag även att jobba inför kommande dansprojekt.

Brian O´Connor, trubadur 1. Efter 34 år som professionell musiker, textförfattare och ibland producent så stängde min bransch ner totalt i slutet av mars. Det är förmodligen omöjligt att reparera skadorna. Jag har ändå haft tur att få jobb som musiklärare på Långbergsskolan där jag började i augusti. 2. Just nu är inte utsikterna för livemusik allt för optimistiska. Utvecklingen av det lovade vaccinet verkar väldigt långsam och även efter det kommer industrin att ta lång tid att återhämta sig. Så jag undervisar barn allt jag kan så att åtminstone de får en bredare uppskattning av musik och så kanske fler av dem kan bli musiker i framtiden. 3. Jag har inte sett min irländska familj, min dotter, min mamma med flera så jag hoppas att få träffa dem så snart som möjligt liksom mina släktingar i Canada. Jag skulle älska att få spela musik igen. Det känns helt onaturligt att inte kunna göra det och jag hoppas att vi ser slutet på detta fruktansvärda virus.

Lina Björkborg och Linda Widner, sångerskor 1. Det var ett mycket sorgligt år för sång och musik. Spelning efter spelning ställdes in; bröllop, konserter, firmafester och andra event. Vi fick dock till ett par sånguppdrag på diverse sammankomster plus något bröllop och en Musik i sommarkväll, med 50 personer sittandes och digital livesändning samt förstås en hel del begravningar. Både Linda och jag har ju andra jobb utöver musiken så yrkesmässigt klarade vi oss fysiskt - det var värre psykiskt. Enorm saknad! 2. Just nu ser vi fram emot, och hoppas på, att de spelningar som sköts upp 2020 kan bli av i år. Vi har ett par bokningar liggandes och vi hoppas på fler. 3. Att få sjunga, dansa, öva stämmor, lära sig texter, till och med att rigga ljud, både upp och ner – det längtar vi efter och ser fram emot nu!

Nästa nummer av Tidningen SE HIT Du kan alltid läsa tidningen på www.se-hit.se

28

12

April


Kultur & Nöje

TIDNINGEN SE HIT!

När kulturarbetarna fick ställa om

Kristin Gunnarsson, 2njoy tillsammans med Tina Säther 1. Precis som för många andra blev det en drastisk förändring. Inom loppet av några veckor hade alla 2njoy's spelningar och uppdrag avbokats för hela 2020 och början av 2021. En liten chock såklart men i augusti tog jag tag i något jag funderat kring att jag någon gång vill göra, du vet "när man blir stor". Jag hoppade på en 3-åring utbildning till musiklärare och lärare i fritidshem. Det är superkul och kommer kunna kombineras med de jobb som jag hoppas ska bli möjliga med 2njoy igen. Jag tänkte att jag plockar det bästa av flera världar: barn, musik och show. 2. Nu planerar jag för mina studier och mitt jobb jag har i förskolan. Jag längtar till den dagen vi i 2njoy kan ge järnet på scenen igen. Jag saknar det verkligen! Förhoppningsvis blir det möjligt igen. 3. När det är som det är så finns det ju ännu mer att se fram mot. Såklart att hänga med släkt och vänner igen. Att lära mig mer i mitt blivande yrke, mitt första sommarlov på väldigt länge, sommaren i stugan, kanske hinner jag öva upp mina skills på gitarr eller plocka fram staffliet och måla. Jag ser också fram mot många roliga spelningar där vi i 2njoy kommer vara om möjligt ännu mer taggade och fulla av energi och glädje tillsammans med publiken. Vi står i startgroparna och är mer är redo när vi får möjlighet igen.

Dag Westlund, Quilty 1. Från mitt yrkesliv som turnerande frilansmusiker både som soloartist och i den irländska folkmusikgruppen Quilty till en tillvaro hemma framför datorn. Min huvudsakliga sysselsättning har varit att parera den närmast totala nedstängningen av vår musikaliska verksamhet för publik. Att avboka och omboka konserter och turnéer, söka krisstöd, försöka hålla hoppet uppe och verksamheten vid liv digitalt på distans. 2. Alltför stor osäkerhet kring läget hindrar ännu arrangörer att våga satsa på konsertverksamhet våren 2021. Ombokade konserter från 2020 skjuts ännu en gång på framtiden med sikte på tidigast oktober-november då till exempel Trosa Bio vill arrangera en konsert med Quilty som ska live-streamas till utvalda biografer i regionen. 3. Jag hoppas på ett effektivt vaccin för alla så snart som möjligt och att äntligen få kliva upp på scen och möta en entusiastisk publik igen. Quilty ser framemot att släppa sitt nya album Out on the Ocean med livetagningar från bland annat konserten på Nyköpings Teater i mars 2020.

Ger stöd till utsatta barn, ungdomar och ensamstående föräldrar i Nyköping Bloom agerar snabbt och effektivt för att kunna tillgodose speciella behov. Kolmården eller att få möjlighet att åka på ett läger med kompisarna. Förra året delades över 230 000 kronor ut för att sätta lite extra guldkant på tillvaron för barn som behöver det. Vill du göra en insats för barn som behöver det kan du sätta in en valfri summa via swish 123 614 64 01 eller på bankgiro 348-7899.

Har du ett företag som vill bidra?

www.bloomnykoping.se

Om Du eller Ditt företag vill ge ensamstående föräldrar, barn och ungdomar chanser som de annars inte kunnat få, kan du eller ditt företag stödja arbetet ekonomiskt med valfri summa. Ditt företag kan även bli stödgivare/medlem med ett stöd på 5000 kr per år. Kontakta oss: info@bloomnykoping.se

29


TIDNINGEN SE HIT!

Se Tillbaka

Här lever historien kvar - i annan form Här, i Nyköpings Hamn, stod en gång en spannmålssilo med 18 cylindrar som under 45 år fanns tillgänglig för alla sörmländska bönder för att torka spannmålet. Silon i Nyköping togs i bruk 1962 och var aktiv fram till 2007. Här fanns även ett tidsenligt spannmålslagerhus som uppfördes redan 1935. I takt med att allt fler lantbrukare investerade i egna silos på sina gårdar så kom den gemensamma, som drevs av Lantmännen, att användas i allt mindre grad. Runt om i landet står silobyggnader som inte längre är i bruk. De är ett monument av sin tid som tydligt vittnar om jordbrukets industrialisering. En hel del har man valt att riva, en del har ännu inte fått sitt öde bestämt och, som här i Nyköping, tog man tillvara på den unika byggnaden och skapade bostäder. Hälften av de 18 cylindrarna revs, vilket i sig inte var en enkel sak. Här behövdes norra Europas största betongtugg. Nu stod nio sammansatta cylindrar kvar vilka resulterade i ett sjutton våningar högt hus med attraktiva bostäder där de översta våningarna har milsvid utsikt. Silon i ny skepnad stod klar 2013 och har kommit att bli ett landmärke i Nyköping samtidigt som man bevarat en del av stadens historia. Det var också startskottet för området Västra Skeppsbron där nu även ett antal lägre bostadshus har uppförts. Silon i Nyköping har även blivit en förebild för andra kommuner som står inför valet vad de ska göra med sin silobyggnad.

Silofakta Lantbrukets mekanisering och elektrifiering blev startskottet för byggandet av storskaliga silor. Långt in på 1900-talet torkades säden på hässjor ute på fälten och tröskades därefter på logen. Säden torkades till den fukthalt som krävdes för att kunna förvara spannmålen i magasin eller säck. I takt med att avkastningen ökade började man använda skördetröskor som kunde separera kärnan från axet redan vid skörd. Behovet av att torka i magasin ökade. Ett effektivt sätt var att lagra spannmålet i vertikala rör – det vill säga silor. Byggnadstekniken utvecklades för att kunna lagerhålla spannmålet med så låg fukthalt som möjligt. Efter andra världskriget ökade jordbrukets mekanisering i ännu högre grad och byggandet av gemensamma siloanläggningar som ofta lades i centralorterna växte fram. TEXT: CARINA WEDIN FOTO: LILLEMOR STRÖMBERG, BILDGRUPPEN I NYKÖPING

30


TIDNINGEN SE HIT!

31


TIDNINGEN SE HIT!

Englunds på Gumsbacken

–Välkommen på ett besök i butiken! / Stefan Englund med personal

Öppettider Måndag - Fredag: 10:00 - 18:00 Lördag: 10:00 - 16:00 Söndag: 11:00 - 16:00 Stefan

Sofia

Kenneth

Joakim

Monica

Kristijan

ELON 32 Englunds Gumsbackevägen 8, 611 38 NYKÖPING Tel: 0155-21 46 00