Tidningen SE HIT - sep 2022

Page 1

SEPTEMBER 2022 HållbartTema: liv Sidorna 11-18 Varsågod – här är sörmlands färgstarkaste tidning

I skrivande stund är jag i min födelsestad Borås. Ska på en kurs i färglära. Intressant och spännande då färg i alla dess former och miljöer är något jag verkligen uppskattar. Tycker också det är underbart att Se Hit får präglas av färg. Att vi nummer efter nummer får till en färgstark tidning som drar tag både till form och ett innehåll som lockar till läsning. Vi vill ju bjuda på ett innehåll man minns, med färgstarka människor som gör avtryck. I det här numret presenterar vi vår medarbetare Peter Torsén – men han är ju så mycket mer, denna färgstarka allkonstnär som verkar lyckas med vad än han tar sig för oavsett om det är musik, sin karaktär Walter eller som formgivare. Något som verkligen sprakar om färg är konstkollot för barn som arrangeras varje år i Nyköping. En kreativ och viktig verksamhet som drivs av färgstarka konstnärer och entusiaster. Ett annat viktigt inslag i det här numret är temat; Hållbart liv. Här får du möta färgstarka och övertygade människor som valt att lägga om sitt liv för att bidra till så lite klimatpåverkan som möjligt. Du möter Mårten som tog stort intryck av Gretas skolstrejk. Han slutade flyga, sålde bilen och började odla. Alexander och Courtney driver ett ekologiskt småjordbruk och så har vi de två färgstarka tjejer Ingela och Anna från Cirkulenterna som nu skapat ett Bragaton som vi i Se Hit ska presentera i varje nummer. Vi lyfter någon, eller några, som vi tycker är värda allt skryt i världen för det de gör för miljön och klimatet. Wow, vilket nummer! Och utan att skryta, men visst är Se Hit Sörmlands färgstarkaste tidning?

Önskar er alla en fin sensommar och trevlig läsning!

Mårten lever ett hållbart liv

TIDNINGEN SE HIT! 2 KOMMER:NUMMERNÄSTA LÄS ÄLDRE NUMMER PÅ WWW.SE-HIT.SE OMSLAGSFOTO: PETER TORSÉN 0kt17 TIDNINGEN SE HIT FINNS I NYKÖPING, oberoendeSEESKILSTUNASPARREHOLM,OXELÖSUND,FLENOCHSTRÄNGNÄSHIT!ärenpolitisktochreligiösttidning.FöljosspåFacebookwww.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! på nätet - www.se-hit.se Innehåll 12264 Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se Anders Tegner anders@se-hit.seskribent Peter Torsén skribent, fotograf och peter@se-hit.seformgivare Redaktionen Kreativt sommarkollo

Marie skriver historia

Färgstarkt rakt igenom

* Gäller vid köp av minst 7 st fönster. Läs mer om kampanjen på vår hemsida. ALTANDÖRRPÅKÖPET! 48

Fönsterbyte. Som det borde vara.

TIDNINGEN SE HIT! 3

Fönster med lågt u-värde och kondensskyddat glas.

*

Vill du se Morups Premium i verkligheten? Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18, övrig tid efter överenskommelse.

Många fönstertillverkare hävdar att man måste leva med kondens på utsidan av nya fönster. Att det är en naturlig följd av att fönstret har ett lågt u-värde. Men det är inte hela sanningen. Det handlar mest om att glaset inte är anpassat för de nya förutsättningarna. I våra fönster finns en värmereflektor – Antifog – ingjuten i glasmassan. Antifog gör att det yttersta glaset håller samma temperatur som uteluften och då uppstår inte kondens. Kondensskyddat glas är standard i alla våra fönster. Vill du veta mer om vårt låga u-värde och hur ett fönsterbyte går till? Besök morups.se eller kontakta din lokala projektledare i Södermanland.

månaderräntefritt

Boka ett kostnadsfritt hembesök med våra lokala projektledare i Södermanland på: 020-78 00 00 | www.morups.se

Teckna och fotografera

Sommar, sol och kreativt skapande. På gamla bryggeriet i Nyköping var det full fart under två av sommarens veckor på Bryggeriets konstkollo. Deltagarna fick ta del av olika tekniker med bland andra Marja Fiander och Susanne Öjert som delar med sig av sin kunskap.

har både kollot och deltagarantalet ökat. Konstkollot sker nu under två veckor och på årets upplaga, var det totalt 49 barn som besökte gamla bryggeriets lokaler för att lära sig mer om konst och skapande. I början var det föreningsbidrag från kommunen som finansierade verksamheten. Men för att kunna bedriva verksamheten samt ha låga deltagaravgifter så söker man finansiering hos Sörmlands Sparbank och i år bidrog även Länsförsäkringars Jubileumsfond. Kollot får även ekonomiskt stöd från Föreningen Bloom.

akvarellpapper med akryl. Om det finns någon deltagare som tycker det är svårt med porträtt kan de få skissa av djur eller liknande.

4

- När konstkollot grundades, hette vi Bryggeriets kulturförening, berättar Marja. Kommunen ville att vi skulle bedriva någon typ av verksamhet för barn och då kom vi på den här idén; att starta konstkollo som består av en vecka under sommaren. Första gången var det åtta Femtondeltagare.årsenare,

FOTO: BOBO LINDBLAD/LINDBLAD STUDIO

-lan.Vi

TEXT: LINNEA GLASBERG

Under 2020 och 2021 hölls vernissagen på ett annorlunda vis, med hänvisning till de restriktioner som fanns till följd av corona-pandemin. Även kollot hölls under lite annorlunda former – men lyckades ändå genomföras.

- Hos mig gör vi dekorationsmåleri, berättar Marja, och i år målade vi pallar. Det används olika verktyg för att måla, bland annat breda penslar eller trasa. Barnen får sedan skissa idéer som sedan förs över som dekorationer på pallen.

Ett smörgåsbord av kreativitet

-Vi dukar upp ett smörgåsbord bestående av olika kreativa aktiviteter, förklarar Marja när hon beskriver vad barnen får ta del av under konstkollot. Susanne berättar att hos henne får deltagarna måla porträtt. Där barnen först får skissa med blyerts och sedan måla på duk. Tidigare år har det skett på

Avslutades med vernissage De kreativa dagarna avslutades med vernissage. I år hölls denna på NK-vil

- Bryggeriets konstkollo är en viktigt verksamhet eftersom de bidrar till att föra ett kulturarv vidare. Då det sker i ledarnas egna verkstäder, bortsett från under pandemin, så får deltagarna uppleva och se att det går att arbeta med en kreativ dröm, avslutar Marja.

I år bestod även kollot av en kurs med Regin Wellander, där lite äldre deltagare fick möjlighet att lära sig teckna. Med Bobo Lindblad fick deltagarna lära sig att fotografera med mobilen och hur de ska tänka med ljus och motiv, vilket även upplevs vara en kreativ kunskap som barnen tar med sig hem.

Projektet kompletteras med Olivia Bro man, möbeltapetserare, och hos hennes fick deltagarna skapa sittdynor till sina pallar. I år gjordes dessa genom att sy ihop bollar i olika färger. Hos Jacob Wintsell fick kollodeltagarna lära sig om återbruk och skapa med träspill, ståltråd och tidningar. Jacobs aktivitet skedde genom assemblage, montering, för att skapa dessa skulpturer.

hänger upp alla tavlor på väggen och ställer ut allt som vi har gjort, så det blir en fin utställning, säger Susanne. Det är kul för barnen att få visa upp sina kreationer under den en timmes långa utställningen och att få se föräldrarnas imponerande miner. Vernissagen öppnades med tal av bland andra ordförande för NK-villans vänner och en representant från Nyköpings kommun.

Har ni sett priserna på drivmedel? Krig och kris har visst fått det att skjuta i höjden. Samma med ost tydligen. Sam bandet känns något oklart men det finns säkert någon klok expert som kan berätta varför. Så vi bestämde oss för att nu blir det mindre ost på pizzan och elbil istället för bensin

Finhybrid.bilkom!

Men att åka på semester med elbil kommer ju bli sjukt mycket billigare än att tanka bensin visste vi ju och såg fram emot den planerade trippen till Dalarnas vackra sjöar och dalar. Halvvägs till ”vårt” Dalarna ligger Avesta. Där finns världens största Dalahäst, en redig lunchrestau rang och en snabbladdare för elbil. Fränt, där stannar vi tänkte vi. Vi visste inte då att det här är Sveriges Bermuda triangel. Vi stannade till där en annan gång i sommar med vår bensinbil. Då låste sig handbromsen där och bilen fick bärgas till närmsta bilmek för att lagas för en massa tusen lappar. Bermuda triangeln, säger bara det. Där allt som kan gå fel kommer att gå fel. För att inte tråka ut er med långa haranger om ”laddstolps-helvetet” kan jag bara kortfattat berätta att den laddstolpen var ur funktion. Nästa låg två mil bort. Vi hade 2,2 mil batteri kvar. Om vi klarade det? Yep! Utan att slå ihjäl varandra på vägen också faktiskt. Men med massiv ”ladd-ångest”.

Ja det är ett nytt ord som alla slänger sig med nu. Laddångest. När jag var ung och jobbade på Stureplans nattklubbar betydde det något helt annat…

Men nu är det alltså det vi alla har fast inte på det sättet rikemansfolket på Spy Bar hade. Krydda det med lite ångest över elpriser över lag, bensinpriset och räntehöjnin gen så kan vi alla se fram emot en strålande vinter. Men så tänker jag att det där väljer man ju lite själv. Hur mycket ångest en medelålders tjejja i Aspa orkar kånka runt på. Och eftersom jag mest ätit kexchoklad och inte alls tränat några muskler på hela sommaren så har jag nog inte ork för all den där ångesten. Nä, jag drar in lite doft av sjövat ten och sommarbris från min lilla klippa vid sjön här och lever vidare med ett glatt humör och sjögräs mellan tårna. Gör så ni med!

Tunnelkonst som hyllar de som bidrartill en bättre värld

Förra året föddes idén om att låta kommunens feriear betande ungdomar måla en av Oxelösunds gångtunnlar. Succén fick fortsätta och i år målades gångtunneln under Ramdalsvägen mot Jogersö av totalt 20 ungdomar. Man har utgått från en grå betongvägg och ungdomarna har tillsammans med projektledarna diskuterat och brain stormat kring de ämnen som konstverket skulle skildra. De unga konstnärerna har sen fått skissa och välja motiv till väggen som växte fram under sex veckor på sommar Tematlovet. för tunneln skulle präglas av vår nutid, berättar Ingela Ljung, en av projektledarna. Konstverket i tunneln heter ”Minnena sitter i väven”. Det är en hyllning till de vanliga människorna, de som överlevt och givit hopp, de som kanske aldrig kallas hjältar men inte heller startar Budskapetkrig. är att hantverket och konsten binder oss alla samman världen över, och i målningen kan man se allt från ukrainska huvudbonader till en älskad farfar som spelade tuba och egenskrivna dikter av ungdomarna. Här finns detaljer som mormorsrutor, korsstygn, guldsmide och inte minst det skrivna ordet.

En krönika av Johanna Persson

CW

Glänste i solskenet och matades med el från tjusigt installerad liten laddbox på väggen av vårt hus. Vi var så himla kloka att vi även installerat en last balansering på laddboxen. Fint ord som betyder att om systemet, det vill säga elen i vårt 100-åriga hus som är lite sisådär-fungerande, inte skulle påverkas utan bilen skulle sluta ladda om systemet överbelastades. Hände det? Nej såklart inte. Husets alla säkringar smällde av till höger och vänster och långa haranger om ”elbils-helvetet” svors så att det ekade bland Aspas alla kohagar.

Dalahästar semester(o)turoch

Projektets konstnärliga ledare var keramikern Linda Engström, konstnären Isabel Ahderinne samt Ingela Ljung som jobbar med konceptutveckling.

TIDNINGEN SE HIT! 5

TIDNINGEN SE HIT! 6 www.bokadirekt.seTIDSBOKNING:073-5318022(sökpåStudioExhale) Varmt välkommen till oss på Studio Exhale:Linda Augustsson. Linda Märling,Linda Adolfsson Eriksson och Daniella Urborn. Östra Kyrkogatan 17 A Nyköping - info@studioexhale.se Facebook och Instagram: @studio exhale

HÖSTENS&KULTURNÖJEN 2022 Joel Alme 5 november, Culturum Melissa Horn 24 november, Culturum Al Pitcher 8 oktober, Culturum Andreas Lundstedt 18 november, Culturum THOMAS STENSTRÖM 5 november, Rosvalla Arena VINTAGEVAUDEVILLESPECTACLE 9 november, Nyköpings Teater WILMER X 19 oktober, Culturum SLOWGOLD 23 september, Nyköpings Teater MARIA LUNDQVIST - SHIRLEY VALENTINE 25 november, Culturum Se alla evenemang på Nyköpings Arenor nykopingsguiden.se/program

– Vi debuterade på ”Djurgårdsfestivalen” i Eskilstu na och även om tjejerna inte skrek särskilt hysteriskt så var det en häftig upplevelse att få stå på scen och spela rock.

– Men 1983 gick luften ur, gamla popband var ute och det var Carola för hela slanten.

Multikonstnären Peter Torsén ses allt som oftast på scen i olika musikaliska sammanhang med egna låtar eller så river han av en humor show med sitt alter ego Walter Kurtsson. Med samma lätthet skapar han en tidning, eller en bok, fotograferar och tecknar. Varsågod – här presenterar vi Se Hits eminenta formgivare, skribent och fotograf!

Torshällakillen Peter satt på sitt pojkrum och lyssnade på Beatles. Redan i första klass, efter att ha sett bandet på TV, var målet att få spela i ett eget band och få höra tjejerna skrika.

Heartbreak upplöstes så småningom och tillsam mans med bandkollegan Micke Byström skapades ”Grabbarna”. Vid den här tiden tog Peter upp figuren Walter Kurtsson som han skapade redan som 17-åring men lade i malpåse under popbandstiden. Walter kom av en ren tillfällighet, som en protest mot att Peters poplåtar ständigt ratades av Sveriges Radio.

Rastlös popnörd med många

– Och om det inte lyckades så skulle jag bli serie tecknare eller journalist, berättar Peter. Jag pryade i 8:an på tidningen Folket och upptäckte att det inte var en så glamourös tillvaro som jag trodde. Det röktes konstant och en och annan hade en flaska till hands i skrivbordslådan.

Istället satsade Peter på att teckna serier. Som 14-åring blev han publicerad i 91:an och fick fin kritik i Expressen. Men musiken tog över mer och mer. Drömmarna om ett band fanns där och som 18-åring bildade han och några kompisar bandet Inferno inspirerade av Lou Reed och hans band The Velvet Underground.

Under några framgångsrika år gjorde bandet tre album, ett flertal singlar, medverkade i Måndags börsen som var det populäraste nöjesprogrammet vid den här tiden och turnerade i hela Sverige och Finland. Man kunden läsa intervjuer och recensioner i såväl kvällstidningar som musikmagasin. Självför troendet var det heller inget fel på och i en intervju i Aftonbladet 1981 säger Peter: ”När vi har en riktig hitlåt kommer vi igen med en ny platta. Men då vill vi ha Nick Lowe som producent. I Sverige finns inga riktiga producenter…”.

TIDNINGEN SE HIT! 8

Fyra på Europatoppen Inferno kom så småningom att formateras om till Heartbreak Hotel, sedermera endast Heartbreak, och efter några år i replokalen fick skivbolaget Sonet och den gamla popikonen Ola Håkansson korn på –bandet.Detvar en tid när punken just vaknat i Sverige och Ola, som var vår producent, ville gärna se oss som ett renodlat punkband. Men där kände vi oss inte hemma. Vi kallade vår musik för pop´n´roll. Stora upplevelser med Heartbreak var vår allra första rikti ga turné som vi fick göra med Tears som var stora då och när vi kom fyra på Europatoppen.

– Ja det blir nog något osentimentalt som: ”Något Torsénare” eller bara webbadressen till mina filmer på ”www.youtube.com/walterkurtsson”.YouTube:

TIDNINGEN SE HIT!

Älskar det jag gör Som ensamföretagare är det såklart bra att ha många strängar på sin lyra. Det har Peter verkligen tagit fasta på. Han är formgivare, fotograf, illustratör, band bokare, festivalarrangör…

fyller Peter 70 men han kon staterar att om man tittar på de gamla rockikonerna i Beatles och Rolling Stones så verkar det som om 80 är det nya 50.

Avslutningsvis då, vad kommer det stå på din gravsten?

– Så jag har inga planer på att trappa ned utan tänker fortsätta att underhålla på scen, i tidning, bok eller film även som 86-åring.

– Jag blev irriterad, för jag var ju minst lika bra som många andra som spelades på radio. Det tyckte jag själv i alla fall. Så mitt svar på hela den här situationen var att göra mitt absolut sämsta. Jag improviserade en låt om sommar, sol och bad och sjöng den halvtaffligt in i mikrofonen utan att kompa mig på något instrument. Och skickade in den.

Det kom att bli Peters debut i radion, i programmet ”Pop i sommarnatten” med ingen mindre än Kjell Alinge som programledare. Det var den 22 juli 1972 – alltså för 50 år sedan. Han gjorde det under pseudonymen Walter Kurtsson. Förnamnet tog han från hans idrottslärare och ett efternamn som han inte trodde fanns tidigare. Så småningom får Peter, i egenskap av Walter, göra en egen halvtimme i P3:s ”Bandet går vidare”. Walter Kurtsson, ständigt 47 år, lever fortfarande i högsta välmåga. Han har en diger karriär där han underhållit på otaliga event. Han har var en del i Lorrygängets krogshow på Tyrol i Stockholm 1990 och under några år ett stående inslag i Radio Sörmland. Han har gett ut skivor och uppmärksammats i såväl TV som kvällspress. Walter har till och med underhållit kungen och drottningen på en privat fest.

I somras firade Walter 50-årsjubileum på Fristadstorget i Eskilstuna med ”Världens näst största orkester”.

Walter dök såklart även upp på årets Picnic i Parken som ju Peter tillsammans med sin vapendragare Micke Byström är initiativtagare och arrangör till. Picnic i Parken arrangerades fyra soliga onsdagskvällar i juli för fjärde året i rad i Stadsparken i Eskilstuna – med mängder av –artister.Detär ett stort evenemang och direkt efter sista tillfället undrar vi ju såklart om vi orkar ett år till. Man blir ju inte yngre. Men känner jag mig själv rätt så lär det med all säkerhet bli Picnic i Parken även 2023.

– Jag är tacksam att jag får göra så mån ga olika saker och älskar allt det jag gör. Skulle nog bli rastlös om jag höll på med samma sak hela tiden.

Debut i radio

På frågan om hur framtiden ser ut så konstaterar Peter att inget är självklart. Efter att under 2018 varit väldigt sjuk och förlorade funktionen i båda händerna så är han ödmjuk och tar inget för givet. Han återhämtade sig och det är full fart igen. I och med att det är Walters jubileumsår så kommer han att göra fem krogshower med bandet ”Kjell & Kompani”. Premiären är den 30 Omseptember.fyraår

– Det var såklart en speciell fest att få underhålla på. Efteråt viskade drottningen i mitt öra: ”det här var verkligen kungens och min humor”.

– Det blev så lyckat, berättar Peter, trots att vi var tvungna att i sista stund byta dag på grund av vädret. Vi var över 500 personer som spelade och sjöng ”Kan du tänka dig en sommar”. Allt spelades in med sju kameror och nu ska det bli en film av detta galna event.

strängar på sin lyra

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN, PRESSBILD, CARL XVI GUSTAF, BENNY THORSÉN, MARIA EBERFORS

TIDNINGEN SE HIT! 10 MÅNDAGÖPPETTIDER:1416TISDAG1719ONSDAG1416TORSDAG1416LÖRDAG9.3013VOLONTÄRER.FRAM-ÄR TELEFONBOKNING@OPPENHAND.SEBOKAHÄMTNING:HÄR:0155211717VARDAGARLÄMNA: 8 15.30 TISDAGAR 8 18.30 LÖRDAGAR 9.30 BRANDKÄRRSVÄGENWWW.OPPENHAND.SE12.3048NYKÖPING Öppen hand är en ideell hjälporganisation som framför allt drivs av volontärer. MÖBLER INREDNING KLÄDER M.M

I det här numret av Se Hit får du träffa ett antal personer som valt att gå en hållbar väg – såväl privat som i sitt företagande. Som företagare är en hållbar omställning inte på något sätt en

Hållbart liv bidrar till hållbar utveckling

utveckling”Hållbar är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommandemöjlighetergenerationersatttillfredsställasinabehov”

TIDNINGEN SE HIT! 11

2. UNDVIK PLAST – byt ut till andra alternativ allt eftersom dina plastprodukter går sönder. Stål, keramik och glas är utmärkt. Använd burkar med lock och undvik plastfolie. Att inte använda engångsartiklar har nog många redan anammat och såklart det där med plastpåsen i affären, tyg eller nätkasse är perfekt. Tygkassen kan du sy själv exempelvis av en gammal tröja eller överblivet gardintyg. Då har du tagit hållbarhetstänket ytterligare ett steg i rätt riktning.

motsättning till att tjäna pengar. Med vetna val och avväganden är ofta en stor konkurrensfördel. Och som individ och människa – nej det är inte alltid lätt att välja rätt. Men genom att tänka hållbar het, göra medvetna val – välja bort, välja rätt så långt det går – så kan vi alla bidra till en hållbar utveckling och att rädda vår jord. Låt dig inspireras av vårt Tema ”Hållbart liv” sidorna 11-19.

utveckling är en utveckling som till fredsställer dagens behov utan att även tyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”. Det här är fortfarande den vanligaste defini tionen på uttrycket hållbar utveckling.

Tema HÅLLBART LIV

6. TÄNK PÅ VAD DU ÄTER – ät mat efter säsong och som är producerade i närområdet. Eller åtminstone i Sverige. Att äta frukt och grönsaker som fraktats över halva jordklotet är inte klimatsmart. Har du möjlighet – odla det du kan själv. Både gott och tillfredställande. Tänk också på matsvinnet. Gör lunchlådor, frys in och skär bort det som eventuellt är dåligt på en grönsak. Det behöver säkerligen inte slängas. I Sverige kastar vi över 1,3 ton mat om året i soporna vilket är 129 kg matavfall per person.

3. REPARERA OM DET GÅR – Ta alltid reda på om det går, och vad det kostar, att reparera en elektronikprodukt. Eller kan du köpa en begagnad istället för ny. Tillverkning av elektronik har en stor påverkan på miljön.

4. LAGA KLÄDERNA – Ofta slutar vi använda kläder så snart de blir minsta slitna. Lär dig lappa och laga. Ta ut svängarna och gör nåt unikt – brodera eller hitta fina tygbitar att lappa med. När du köper nytt, köp av god kvalitet som håller över tid. Tänk PPA – Pris Per Användning) Dyrare kläder av bra kvalitet blir i längden med lönsamt än ett billigare plagg som dessutom ofta har en tillverkningsprocess som inte är särskilt gynnsam för varken människor eller miljön. Allt fler tillverkare produc erar av återvunnet material vilket såklart är en stor fördel.

1. STÄDA KLIMATSMART – undergörande rengöringsmedel gör du själv av till exempel citron, ättika och vinäger. Oparfy merade tvättmedel och rengöringsmedel är bättre än de med parfym.

5. BYTESHANDEL – Byt grejer med varandra eller låna – då sparar du på jordens resurser. Skapa bytesloppisar. Lyssna med vänner och grannar när du har något du behöver och något du vill bli av med.

Vad betyder egentligen begreppet ”håll bar utveckling”? Det introducerades redan 1981 av den amerikanske miljöve taren och författaren Lester R. Brown år 1981. Han kallade det ”sustainable developement”. FN:s världskommis sion för miljö och utveckling lanserade begreppet vidare efter några år. Norges dåvarande stadsminister Gro Harlem Bruntland, som ledde kommissionen gav begreppet följande definition i den så kallade Bruntlandrapporten: ”Hållbar

Vad innebär det då att leva hållbart? Många vill – men vet inte hur. Här kommer några handfasta och enkla tips att börja med i vardagen. Sen, läs och googla och lär dig mer om hur vi tillsammans ska skapa en hållbar värld.

Några hållbara tips

Tema

HÅLLBART LIV

– Ett visst odlingsintresse fanns sedan tidigare, berättar Mårten. Han är idag helt självförsörjande på ägg, potatis och många andra grönsaker. Jag hoppas kunna utöka min mark för att ha ännu större odlingar. Själva odlandet tar inte

var ett enkelt beslut. Jag bestämde mig. Inga fler konserter som kräver flyg. Det var ingen större uppoffring, jag har fått se världen och ska vi kunna rädda vårt jordklot måste också jag avstå. Mina konserter betyder ju ingenting i sammanhanget.

turnera genom att åka tåg – går inte det får det helt enkelt vara. Han tänker fortsätta kämpa.

Gett ut en gitarrlärobok i två delar.

Har turnerat i stora delar över världen och gjort över hundra uruppföranden av ny musik.

Utveckla självförsörjning

Mårtens framtidsplaner är att fortsät ta jobba med det som är hans stora passion i livet – klassisk gitarr. Men nu

Hållbart är ekonomiskt, hälsosamt och njutbart

Är en av talespersonerna för organ isationen ”Klimataktion”.

– Jag vill få ned mitt koldioxidavtryck radikalt eftersom jag vill att min dotter ska ha en framtid. Mitt flygstopp sam manföll märkligt nog med pandemin som ju blev ett dråpslag för alla scenar tister. Men faktum är att det hjälpte mig att ställa om mitt liv.

Mårten Falk är klassisk gitarrist och har levt på sin musik och spelat på scener runt om i världen under ett kvarts sekel. Han flög flitigt mellan kontinenterna, för det var ju enda sättet att ta sig till de platser där han skulle spela. Sam tidigt grodde det dåliga samvetet och katastrofåret 2018 med hettan och alla bränder fick det att klicka till i mig.

Gretas skolstrejk Mårten berättar om hur han redan på mellanstadiet blev drabbad när man pratade om växthuseffekten i skolan, och miljöintresset har funnits där sedan dess även om det var Gretas skolstrejk och alla internationella protester mot förstörelsen av klimatet som gjorde att han tog beslutet fullt ut.

Har släppt 15 skivor varav 10 solo.

– Det var ett utmärkt sätt att nå nya människor för i första hand var de ju där för att lyssna på musiken.

debatten sker ofta bland re dan frälsta, vårt mål är att nå ut till dem som inte förstår, eller inte satt sig in i klimatfrågan ännu. Vi vill sätta en boll i rullning och få människor att förstå vilka stora vinster det är, både för indiv iden och för jorden, om man hoppar av konsumtionssamhällets hets.

Den som stökar till, den städar upp är Mårtens inställning och han anser att hans generation är den som ställt till –det.Det

på taket gör att Mårtens elräkning är minimal och löftet till sig själv att handla allt second hand är både en ekonomisk besparing samtidigt som han slipper bidra till ökade utsläpp från industrier. Engagemanget har inte stannat vid Mårtens eget agerande. Han är aktiv i, och talesperson för, organi sationen Klimataktion som bland annat jobbar med utbildningar av klimatin –spiratörer.Denhär

TIDNINGEN SE HIT! 12

– Jag levde ett liv med hög konsum tion och mycket prylar, två bilar och solsemestrar. Dessutom var det mycket stress, jag sov dåligt och gick upp i vikt. När jag bestämde mig för att lägga om mitt liv för klimatets skull förstod jag inte hur bra det skulle vara för mitt välmående. Det liv jag lever nu är ekon omiskt, hälsosamt och njutbart. Det blir en god spiral vilket till exempel gör att jag inte behöver jobba så mycket. Tänk bara cykel istället för bil; inga bränslekostnader, ingen bilförsäkring eller skatt. När jag började cykla förbättrade jag min hälsa radikalt och gick snabbt ner tio Solpanelernakilo.

Idag bor Mårten i ett litet torp utanför Eskilstuna. Han odlar sina egna grön saker, skaffade höns, sålde bilen och skaffade en cykel och cykelvagn som fungerar fint året om. Att köpa nytt undviker han, utan väljer så långt det går begagnat. Han är dessutom vegetarian vilket såklart också minskar påverkan på klimatet.

Cykelturné med brandtal och musik Vid två tillfällen har Mårten och en musikerkollega gett sig ut på cykelturné. De cyklade 90 mil och gjorde nedslag på orter runt om i landet där man inledde med ett brandtal om klimatet och sen bjöd på en konsert.

TEXT: CARINA WEDIN

Han vill utveckla självförsörjningen. Han har anmält sig till en biodlarkurs och funderar även på att skaffa får. Den här omställningen har även betytt mycket för Mårtens inre liv.

Kommer från en författarfamilj. Kerstin Thorvall är hans farmor.

Det får vara nog nu tänkte Mårten när han läste om hettan, torkan och alla skogsbränder för fyra år sedan. Han blev drabbad av Gretas engagemang och hennes skolstrejk. Kan hon så kan jag. Som professionell gitarrist flög han över hela världen och det kan tyckas vara ett stort beslut att förändra det – men för Mårten var det enkelt och idag lever han ett hållbart liv på mer än ett sätt.

Haft ett eget radioprogram i P2: ”Falks musikhistorier”.

så lång tid som man tror, dessutom är det en stor tillfredställelse och i det när maste en rekreation att följa växandet.

FOTO: PETER TORSÉN

– Jag konstaterade att jag inte kan fly undan mitt ansvar längre. Att flygresorna var i jobbet var inget försvar. Kan Greta Thunberg ta segelbåten till USA så behöver inte jag heller flyga tänkte jag, berättar Mårten.

MÅRTEN FALK PÅ SPOTIFY

OM MÅRTEN

– Jag hoppas att fler och fler förstår att utan ett fungerande ekosystem som ger oss ren luft, rent vatten och en frisk jord så överlever vi inte. Naturens lagar kan man inte bryta utan att det blir ödes digra konsekvenser. Men jag drömmer och hoppas att vi ska klara av det, avslu tar Mårten.

TemaTema

utan ge lika mycket tillbaka som vi tar ut –då blir det ett hållbart kretslopp. Vi strävar efter att till exempel i högre utsträckning jobba med perenna grönsaker. Det handlar helt enkelt om jordhälsa; att titta på jorden som ett levande ekosystem. Det handlar helt enkelt om jordhälsa; att se jorden som ett levande ekosystem. Vi matar den och försöker störa den så lite som möjligt. Alla ekosystem har växter och djur. Alexander och Courtney matar sina höns med rester från grönsakslandet och de ser till att det

Hållbart kretslopp

Hållbart jordbruk i liten skala

De vill driva ett hållbart jordbruk och job bar med en form av ekosystem som upprätthåller sig själv.

som Alexander började med odling på allvar. Han ut bildade sig där till permakulturdesigner och

– För oss är det viktigt att veta var maten kommer ifrån och vi tror att det är så för många människor, säger Courtney. Och vi är så glada att kunna hålla den här lilla gården vid liv.

– Målet är att inte hela tiden urlaka jorden

TIDNINGEN SE HIT! 14 Tema HÅLLBART LIV

Med ett starkt intresse för att odla hållbart driver idag Alexander och Courtney Adamson en egen småskalig verksam het med grönsaker och blommor Och allt utifrån ett ekosystem som upprätthåller sig själv. Man matar den och stör den som lite som möjligt.

De träffades i Kina där de båda studerade kinesiska och bodde därefter ett tag i Courtneys hemland Australien och även i Stockholm. Det är nu nästan 13 år sedan de hittade de det lilla torpet i Jönåker som även hade ett stycke mark och lite skog. De slog till och plötsligt var de, som Courtney säger på klingande Det”månskensbönder”.svengelska,varnärdeboddeiAustralien

intresset växte sig allt starkare hos de båda.

-Den använder jag sällan, men det händer. När jag köpte kläder på 70-talet var det antingen Mah-Jong eller Marimekko som gällde. Mitt senaste klädköp gjorde jag för drygt 10 år sedan, jag föll för en kjol och några linnen från Gudrun Sjödén. Kjolen sydde jag senare om till sköna vida byxor som jag använder ganska ofta, avslutar Hild.

Varje plagg har en historia

Alexander förklarar att en av fördelarna med perenna grönsaker är att de bara behöver planteras en gång. Sen ger de skörd i många år framöver och dessu tom tidigt på säsongen så att det går att leverera grönsaker redan i april. Alla perenner lägger ner mycket energi på att rotsystemet ska växa sig stort. Många perenna grönsaker ingår i andra växtfamiljer än många av de ettåriga grönsak er som odlas och därför bidrar de med ökad mångfald i odlingen. Nästan alla växtsjukdomar och skadedjur går på en viss växtfamilj och därför är det bra med stor variation. Dessutom kan man tänka sig att det är nyttigt att inte bara äta samma sorts grönsaker hela tiden utan att variera mellan olika växtfamiljer och beroende på säsong.

Det äldsta plagget i Hilds garderob är en grönprickig Marimekkoklänning från 1960-talet.

-En tredje favoritskjorta jag har är i råsiden, jag sydde den för mer än 30 år sedan. Runt kragen har jag lagat litet och på ärmarna vid armbågarna har jag förstärkt med tyg och broderier. Tyget i skjortan för övrigt är som nytt.

TIDNINGEN SE HIT! 15 TemaTemaTema

Idag har Hild passerat 80. Hon älskar att förlänga livet på de kläder hon trivs med. Hon lappar och broderar i det oändliga.

Hon lagar, broderar och bevarar. Hild Lorentzi ser plaggen som en del av sin livshistoria och vill att de ska åldras med henne.

– Men det är klart, om vi säljer grönsaker till kunder i stan så tar vi bort något som då kanske måste återföras på något sätt, så helt och hållet upprätthåller det inte sig själv, säger Courtney.

-Jag har alltid gillat att sy och började sy egna kläder redan när jag var tonåring, berättar Hild. Jag fick mycket hjälp av vår syfröken i realskolan, hon uppmuntrade oss verkligen. Att köpa kläder var liksom aldrig aktuellt. Mamma sydde till oss tre systrar när vi var små och sedan sydde jag själv.

– Vi vill kunna erbjuda ett alternativ till industriellt hårt uppdrivna blommor. Våra ekologiska blommor har både högre kvalitet och står sig längre.

Växer i riktig jord

ser de här plaggen som en del av sig själv och sin livshistoria. Hon säger att det är en ren njutning att använda dem, då de åldras med henne. Och hon roar sig med att fortsätta brodera och förstärka med lappar där tyget blivit tunnslitet.

Alexander och Courtney jobbar utifrån en femårsplaner och vill utveckla trädgården så långt det går.

Men det är inte enbart ekologiska grönsaker det är efterfrågan på, även blom mor. Enligt Courtney är det ett växande intresse även för ekologiska blommor.

Det är dock inte alla sorters blommor som klarar sig i Alexander och Court neys odlingar och de sorteras snabbt ut.

Våra blommor växer i riktigt jord och får kämpa lite för att klara sig i livet. Det är kanske det som gör att de håller längre i vasen? Dessutom behöver blom morna aldrig vänta speciellt länge på att komma hem till kunderna. Ofta skör das det dagen innan eller samma morgon som leverans och levereras direkt till kund utan mellanlager.

– Vi vill odla sånt som gillar att växa i vår trädgård. Det är även viktigt för oss att alltid köpa ekologiska tulpanlökar och dahliaknölar då dessa inte är behandlade med gifter.

FOTO:&TEXT WEDINCARINA

– Idag har vi höns och ankor så ett av våra mål är att skaffa fler djur. För oss är det även viktigt att vi får dela med oss av den kunskap vi har och hjälpa andra, såväl privatpersoner som företag, att odla hållbart, avslutar Courtney.

Alex och Courtney håller fortfarande på att lära sig hur de ska odla på just den här platsen. Vad är det egentligen som funkar bäst här? På sikt vill de skapa ett produktivt ekosystem där djur och växter bidrar till att öka mångfalden och produktiviteten. I ett sådant ekosystem behöver du inte tillföra något utan det bygger på att allt är cirkulärt.

blir gödsel av det hela. Det finns också ett ekosystem under jorden och det behöver gynnas för att växterna ska kunna trivas. – När vi tillsätter gödsel gör vi alltid det i form av organiskt material, vilket är den mat som gör att ekosystemet under marken mår bra. Hästgödsel, gräsklipp, löv och en del träflis är det vi framför allt använder och det bryts ner av organismerna i jorden som gör näringen tillgänglig för växterna.

Mångfald i odlingen

-Favoritplagg är två bomullsskjortor som har hängt med länge. Jag har ärvt båda två av goda vänner. Den ena är en arbetsskjorta som jag främst har i trädgården. Den andra är en långskjorta som jag ofta använder till ett par bomullsbyxor som jag sydde på 90-talet i ett tyg från Västafrika. Perfekt på cykeltur Hilder.

Tema HÅLLBART LIV

Bragaton är ett nytt inslag i Se Hit där vi tillsammans med Cirkulenterna kostar på oss ohämmat skryt om alla de som på olika sätt arbetar för att rädda vårt jordklot. Först ut är Karin Sundby och Karin Liljegren som lägger både tid och själ på att leva, tänka och sprida kunskap om hållbart liv.

-Vi startade företaget när vi intro ducerade Miljötratten som är en lösning för att hushåll på ett enklare sätt ska kunna återvinna matolja, berättar Karin.

-Pekpinnarna kan man kanske stå för själv, när peppen väl landat, konstaterar hon.

Men TACK! Utbrister Karin när vi berättar att vi vill ha henne med i vår första Bragaton. Först lite generat, men hon finner sig snabbt och konstaterar och håller med om att det finns en hel del goda hållbara exempel inom Nyköpingsföretaget Ideando! Paret Karin Sundby och Oscar Pradas driver företaget till sammans sedan drygt 10 år tillba ka och kärnan i all verksamhet är hållbarhet och visionen om ett grönt samhälle inom planetens gränser. Karin lever och andas hållbarhet och får ofta tillfälle att berätta om deras verksamhet, men förklarar att det ändå är lite ovant att skryta. Karin är vårt självklara val som först ut i Cirkulenternas Bragaton!

Projektet Minimeringsmästarna är ett bra exempel, en tävling som arrangeras för andra gången i Sörm land och som den här gången pågår parallellt i ett 50-tal kommuner samtidigt. Bakom projektet står en rad Sörmlandskommuner, Läns styrelsen och kommunala bostads bolag; Karin projektleder. Mini meringsmästarna handlar om att inspirera och ge deltagarna verktyg för att kunna leva mer hållbart.

Sedan några år tillbaka så jobbar företaget aktivt för att komma igång med insamling av matolja från hushåll runt om i Sverige.

Under flera år stöttade de kom muner och bostadsbolag med informationskampanjer för att de skulle slippa få matoljan i avloppet, där den orsakar stopp som kostar stora pengar att åtgärda. Samtidigt

Miljötratt för olja

försökte de aktivt få kommunerna att samla in matoljan, som då kan återvinnas och användas till exem pel i framställningen av biodiesel. Det gick trögt, så 2017 inledde företaget ett samarbete med Samhall som innebar att de kunde erbjuda en tjänst för insamling runt om i Sver ige. Nyköping blev pilotkommun och sedan dess har Nyköpingsborna samlat in nästan 35 ton matolja, vilket motsvarar ungefär samma mängd biodiesel!

Men åh vad roligt med ett Bragaton, det behövs verkligen! Det säger Karin Liljegren på Eskilstuna Matkultur när vi berättar att hon är en av våra första skryt. Hon står med händerna i köket och förbereder sin inför Nordiskt mäster skap i mathantverk, Nordic Artisan Food Awards. Den 1-3 september 2022 hålls för första gången ett nordiskt mästerskap i mathantverk och Karin är med och tävlar. Hon är rätt lugn och konstaterar att det är en rättvis tävling där produkterna är i fokus. Hon visar stolt upp två av sina bidrag; den fantastiska Drottning lemonaden hon tog fram till Pride förra året och en Trädgårdssalsa. Karin är trygg med sina produkter, hon vet att hon gör bra och goda grejer, men tävlingen har vuxit och är nu en tävling för hela Nordens bästa mathantverka re och det är ett starkt startfält i årets tävling. Vi håller tummarna för Karin! ropar Anna när hon får prova Drottninglemonaden - helt fantastiskt läskande i värmen och vilken god smak!

Vi har träffat Karin för att höra lite mer om vad som är på gång - både inom företaget, men även på den ideella fronten, där Karin har ett stort engagemang.

Karin – ett självklart

-Det blir så konkret, när kommunen kan kommunicera till invånarna att det tack vare deras insatser har framställts si och så många liter biodiesel, säger Karin. Jag tror att vi behöver mer sådant i omställningen, att folk får kvitto på att deras insats er gör skillnad, fortsätter hon. Karin gillar projekt som inspirerar, mindre pekpinne - mer pepp.

En hållbar och viktig aktör som gör skillnad

Karin producerar veganska lunchburkar som utgår från säsong och aktuella råvaror som säljs i åter brukbara förpackningar. Exempel är Het morots soppa, afrikansk linsgryta och rödbetsbourgin ignon – allt efter de grödor som är säsong.

Responsförnekelse betyder att alla vet, men om en inte ser att någon an nan gör något åt saken så behöver en inte själv heller. Men när en ser att andra gör bra, vill en också göra bra. Bra saker smittar helt enkelt!

val i Bragaton

Bragaton

Det är en ära att få öppna vårt eget hållbara BRAGATON tillsammans med Tidningen SE HIT! En stafett där personer och företag kan få skryta fritt om alla hållbart bra saker de gör eller tagit initiativ till. Vi tror att det kommer smitta.

Cirkulent = ett teleskopord bildat av cirkulär och konsument. Det är en person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återbruk. En cirkulent hyr, byter, lånar, vårdar och köper begagnat. Slit och släng är passé, det här är framtiden!

Har du tips på någon du tycker passa för ett Bragaton? Hör av dig med ett mail till info@cirkulenterna.se

Avslutningsvis konstaterar Karin att det händer otroligt mycket, på så många plan i samhället. Hon säger att omställningen pågår, men att vi behöver lägga i en betydligt högre växel. Vi kan inte annat än att hålla med!

TIDNINGEN SE HIT!

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Har vi hört den förut?

Vi får ständigt rapporter om att det är bråttom, vi behöver ställa om, använda mindre så vi har längre. Alltså använda mindre resurser som vi tar från jorden och kanske också ge tillbaka. Det vi förr kunde uppfatta som oändliga källor; el, vatten och surströmming - gäller inte längre. De flesta har förstått begränsningarna och att fler är att vänta. Så, vad kan vi göra för att fler ska göra mer?

Matsvinn och klimatriksdag

Karins trädgård är som en oas. Här finns odlingar, bikupor och rekordhöga solrosor! Att de blivit så höga verkar överraska Karin lika mycket som oss, hon planterade fler på samma gång och två av dem är högre än oss när vi står där i trädgården! Hon verkar ha en naturlig fallenhet för mathantverket och gröna fingrar, de glittrar i ögonen när hon berättar om äpplena hon samlat från grannar och vänner i uteköket.

Eskilstuna Matkultur vill främja matkultur och mat med kultur kan vara fermenterade produkter med bakteriekultur. Det kan vara mat med gamla anor och historisk anknytning till Sörmland men även från andra kulturer där de kan ges en lokal anknytning kring råvaror, förädlingsmetoder och lagring. Ledstjärnan är hållbarhet – maten ska inte lämna för stora avtryck i miljön. Karin är en sann hållbar och viktig aktör som gör skillnad på riktigt. Tack för ditt skryt Karin!

Det handlar om hållbar konsumtion och avfallsmin imering. Nästa tematräff handlar om hållbart mode och textil, även allmänheten bjuds in till Söderman lands museum där eventet går av stapeln. Sverigefi nalen kommer sändas från Nyköping - då har bland annat Martin Emtenäs bjudits in som gästtalare.

-Många bäckar små, men jag tror att den här typen av projekt påverkar oss positivt, säger Karin.

Engelska ordet brag betyder skryt.

Främja matkultur

Fler behöver alltså få reda på alla bra saker som faktiskt görs för att få ännu fler att göra mer!

Vad är en ekoprenör?

Det är småskaliga entreprenörer som kommer med nya affärsideér eller produkter och som har startat sin verksamhet genom ett starkt miljöin tresse eller för att lösa ett miljöproblem och som har hållbarhet som led stjärna. De är ofta experimentella, testar nya innovationer och fungerar som nya föregångare till de stora företagen.

Karin är även engagerad i föreningen Klimatriksda gen, som jobbar för att politiken ska agera kraftful lare i klimatfrågan.

-Det är ju politiken som skapar spelplanen som vi andra måste förhålla oss till, så politiken är helt avgörande för hur snabbt samhället kommer kunna ställa om, säger Karin.

En krönika av Anna Bergström och Ingela Ljung

Tidigare har Karin även drivit matsvinnsprojekt i Nyköping, dels ideellt genom Restabudet tillsam mans med en annan eldsjäl - Eva Lundqvist - men även som projektledare för kommunens projekt med att minska matsvinn. Även där kopplar Karin projekten till att koka ned den stora utmaningen, att minska klimatpåverkan, med att göra något konkret och handfast som vi alla känner att vi har makt över. Projekten har handlat om att påverka hela livsme delskedjan; hon är noga med att understryka att problemen sällan ligger hos en enskild grupp, utan att förändringen behöver ske på olika plan.

Naturlig fallenhet

-Jag ska koka pektin av dem så jag slipper köpa förtjockningsmedel gjort på "E" till mina produk ter. Jag gör allt från grunden.

Vinturism i Sverige – hållbart och lokalt

Jag har ett stort intresse av att använda mig av svenska produkter och därför följt vingårdar här i Sverige och provat deras viner. Men det bästa är givetvis när man kan få åka ut till producenterna.

Den här gången valde jag två gårdar i Skåne där man har skapat projektet Vinvägen i Skåne. Förhoppningen var att få idéer för vad vi kan göra i Sörmland. Vi har inte många vingårdar men vi har väldigt många mat- och dryckesprodu center. I undersökningar hos konsumenter kommer ofta mat- och dryckesupplevelser i topp av intressen och här finns fortfarande mycket att utveckla.

Det finns över hundra svenska vingårdar. Du kan hitta dem bland annat på Gotland, Öland, Sörmland, Halland, Blekinge och Skåne. Stora som små men en gemensam nämnare är ofta att mängden vin man kan sälja inte kan dra runt hela verksamhet en. Man får vara kreativ och till exempel tillverka glögg och destillat på restproduk ter. Eller kombinera sin vingård med en annan verksamhet i form av restaurang, hotell, konferenser och SPA.

Örter och blommor Kullabergs vingård består av 14 hektar med vinstockar planterade från 2006. Gården stoltserar med 30 olika sorters druvor, till exempel Pinot Nova, Rondo, Donauriesling och Solaris. Dessa druvor tillhör PIWI familjen som är en sort extra resistent mot svampsjukdom. Kullaberg har stort fokus på att jobba hållbart. En del i hållbarhetsarbetet är att man plant erar örter och blommor mellan vinranks raderna för att uppmuntra en mångfald och förbättra jorden. Vinmakare är K Felix G Åhrberg. Här hade vi bokat in rundvandring med provning och lunch.

Vill man inte åka till Skåne så har vi Blaxsta Vingård i Flen här i Sörmland. Blaxstas viner tas fram med en miljövän lig och hållbar process vilket till exempel inkluderar ekologisk druvodling och att allt drivs av platsens solcellspark. Den är en liten vingård som täcker 3,5 hektar och de odlar druvor som Merlot, Chardonnay och Vidal

TIDNINGEN SE HIT! Tema HÅLLBART LIV

Ser man till länder som Frankrike, Tysk land, Italien med flera så är vingårdsturism en mycket utbredd företeelse. I Sverige så är det ännu inte så vanligt men det är på gång. Hemester och filosofin att stötta de lokala företagarna samt miljöaspekten har ökat andelen besökare och flertal tidningar har på senare år skrivit reportage om olika vingårdar att besöka. Men även utländska gäster hittar till de svenska vingårdarna.

På Arilds vingård planterades de för sta vinrankorna 2007. Vinmakare är Joe Roman från USA. De har planterat bland annat Solaris och Cabernet Cortis. Vi bokade vingårdspaket med boende i glampingtält. Efter incheckning, var det samling för en guidad tur. Jonas Ivars son visade oss vingården och berättade om starten. De arbetar hållbart och med PIWI druvor, som är extra resistenta sorter. Vi fick även gå in i produktionen samt smaka vin direkt från tank. Under kvällen besökte vi restaurangen och blev serverade en trerätters middag med till hörande vinpaket.

Hållbart, närproducerat och svenskt! Här bjuder Katarina Hoverman, diplomerad sommelier, på en rundvandring på ett par av våra svenska

jag rekommendera dig som vill prova svenskproducerade viner; jämför inte svenska viner med andra vin er. Vi är så vana vid smaker från Frank rike, Italien etcetera men svenskt vin är svenskt vin med svenska smaker. Och det är unikt. Något vi ska vara stolta över.

FOTO:&TEXT HOVERMANKATARINA

Resan planerades ihop med min dotter och vi ville resa utan bil, således blev val av vilka vingårdar vi skulle besöka beroende av att det gick lokala transportmedel. Valet landade på Arilds vingård och Kullabergs Vingård.

vingårdar.Läsmer OmArildsKatarinaswww.blaxstawine.sewww..kullabergs.se/svensktvinwww.arildsvingard.sehär:vintips:VingårdBubbelRoséNr36215duvillprovasvenskavineriNyköping: Restaurang Umgås har ett urval. Se www.spiritbyme.com för provningar

AvslutningsvisBlanc.vill

Arild och Kullaberg

TemaTemaTema MÅN-FRE 10-18 • LÖR-SÖN 10-15 SPELHAGSVÄGEN 4 •NYKÖPING Välkommen till PLANTERINGSVECKANSTORA 3 - 11 september HÖSTEN ÄR BESÖKFINAPLANTERINGSTIDEN!BÄSTAERBJUDANDENHELAVECKAN!OSSSÅBERÄTTAR VI MER OM HÖSTPLANTERING läsNyfiken?merhär -> MUSIKALEN SÄLLSKAPS RESAN SÄLLSKAPS RESAN Premiär 15 oktober 2022 eSkiLStUNA teAter SpeldatumLördag15/10 Kl 15:00 Lördag 22/10 Kl 15:00 Lördag 29/10 Kl 15:00 Fredag 4/11 Kl 18:30 Lördag 5/11 Kl 15:00 Lördag 12/11 Kl 15:00 Lördag 19/11 Kl 15:00 Lördag 26/11 Kl 15:00 SCENKNUTEN Eskilstuna www.scenknuten.orgBiljetter:facebook.com/scenknuten @scenknuten

20 Köp biljetter nykopingsguiden.se/litterartpå Författarsamtal med Ulrika Knutsson, Sara Bergmark Elfgren, Niklas Källner, David Lindén, Sara Lövestam, Athena Farrokzhad, Melody Farshin och Louise Boije af Gennäs. • författarsamtal • konst • musik • guidade vandringar • live quiz • litterär talkshow • bokreleaser • novelltävlingar • aktiviteter för barn LitterArt 13–16konstLitteratur,Gästabud&musikoktober Välkommen till årets största kulturhelg i Nyköping: LitterArt Gästabud. Årets LitterArt firar 10-års jubileum med en hyllning till Maria Gripes författarskap.

Det är just nu lite av en bröllopsboom och det gäller att vara ute i god tid med planering en – inte minst när det gäller just bokning av bröllopslokaler. Lena berättar att det är tryck på bokningarna.

ANNONS

Vid Lidsjöns strand, drygt två mil nordväst om Nyköping, ligger Oppeby Gård vackert. Det drivs av Lena och Ulf Lundberg som sedan några år tillbaka öppnat upp gården för fest och firande.

Läs mer om oss www.oppeby-gard.sepå

Av oss får du en prislista över våra erbjudanden så du enkelt kan räkna ut kostnaden för bröllopet. Vi samarbetar med flera cateringfirmor för att kunna ta fram just det ni önskar.

21

– Vi har en bröllopsudde vid sjöns strand som är perfekt om man vill ha vigseln utomhus, den ligger bara hundra meter från lokalen. Här har vi både bröllopsbåge och sittplatser för gästerna. Och om det blir dåligt väder har vi ett vackert vagnslider där vigseln kan hållas.

– Vi har en vacker festlokal i den charmiga Sjöladan. Det är ett gammalt stall som är helt nyrenoverat. Den rymmer två etage varav en stor och ljus matsal för cirka 100 gäster i nedre plan och en loungedel som med fördel kan nyttjas till servering av kaffe och avec i övre plan Dessutom har vi inrett en bröllops svit, berättar Lena.

Bröllop med utsikt över Lidsjön

– Boomen lär hålla i sig och de som planerar att gifta sig nästa år ska redan nu börjar titta på lokal, tipsar Lena.

Att vigas utomhus är något många drömmer om och vad kan väl bli ljuvligare än på en udde alldeles invid en sjö?

Oppeby Gård erbjuder även övernattnings möjligheter för upp till 20 personer.

Här finns en stor terrass med utsikt över sjön, det är en exceptionell plats för såväl förd rink som mingel och vickning. På ett trädäck i anslutning till stallet finns såklart ett tält för bröllopsdansen.

TIDNINGEN SE HIT! 22

BILJETTER PÅ NORTIC.SE

GÖRARESKADEOCHFISK SKING-RATS

TÄVLA OCH VINN!

LÖRSPELDATUM:30/1015.00, 19.30

Grattis!

MEDEL-PUNKTPROVINNAREINVÅSIELLT SKAVIVILLATTVÄRKGÅ SINGULARIS FÄRGENKVÄLLS-AKTIGARÖD- SYSTEMBROMS-HELADET DOTTERSFURSTEARTIST-CHARLES BYG-KANGA TALL-LADEMED-HED ENORMKISA VÄDER-ST-RECK

ÅTSKILLIGASTNORD-LIGA

FJANTASSKÄLVNING

Skicka din lösning senast den 5 oktober 2022. till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

INTEHARINFUNNITSIG SLÄKTOXELMEDKALL

ÄR

DEVERKAKATT-RISKABELT

REPTISOMOCHLER

LANDSGOTSPORT STARRHALSRIGAFRID RAPLATSGERBESEKATÖR VATTENSYRE LYORNAMÄNGDSTORNALLE-KANKRAFT HÖGSTBLANCMONTÄR

LÖR 13/11 15.00

GRÄNSÖVREBEN FINNSJAGAOCHHÖG

SUFFIXPALMLUNDPREFIX& TECKENFÖRMEDETT#

Två personer vinner varsin Krysset

TON

PÅ LOCKARÅKKIEV-MÅNGA OXUDDE 93-18TANDESKJUTILL-

HUND AKTUELLBLONDIEIRÄTT

TIDNINGEN SE HIT! 23

STARTARIOKTOBERUPPSYN NOLFSBRYSONSKAL MÄSTER-LUADEFÖLJDMEDSKAP

BRUKASKANSOMMATTA

VIGG

ÄR

DÄR

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är: Lille-Mor Grahn, Oxelösund Björn Attered, Eskilstuna

SANKTMENTLIGAKORT

COOP TORSHÄLLA

LÖR 6/11 15.00

PACINOGÖRAKUSAR SLÄKTÄRMEDRÖNN EKONOMITOTALSOVERMANI

VIRVLARRUNTPÅBILDEN HARBETALNINGPRE-CISFÅTTÖMHETS-BEVISBRIST

FRUSTAPUSTAOCHHÄRD

PÅBRISTTRÄNING

NYTTIGGATTOCH SKETCH-SIFFRORFÖREOFTASHOW-ERNASTAGARBRUTET

SOMVISASPIRING

LÖR 20/11 15.00

SVÄVANDEJÄSER

LUNCHFÖRHYENA

UTSIKT RIOJA AMFORA

ÄR

FILM-SLUT

GYCKLARE BORDATFULL RERADGENERE

Mail/tel:Adress:Namn:

SVÅRBESTÄMDKNIPBEHAGMESTSJUK FÖRÄLSKADESIGZEUSI MELLANFYRAÖGON SOMFÖRRFASTDU SOMHETERALBUMET GÅ ATTACKMOT-TILL

ÄR

TÄNKERLIKA-DAN

STJÄRNAVARVENRUNTMALA

TRISSLOTT! Stora

Hösten är bästa tiden för nya växter att komma i jorden. De får tid att etablera sig och i vår kan du luta dig tillbaka och bara njuta av allt det nya som kommer med full kraft i dina rabatter. Startskottet är den stora plant eringsveckan första veckan i september.

Plantera hela hösten Början av september är en utmärkt tid att köra igång med ny planteringar för nästan alla fleråriga växter. Buskar, barrväx ter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera i början av september och du kan fortsätta plantera till långt in på hösten, faktiskt ända tills tjälen går i jorden. Blir det ingen tjäle kan du till och med plantera på vintern. Det du bör vänta med till våren är egentligen bara växter som är på gränsen till härdiga där du bor. Avslutningsvis så vill jag påminna om vikten av att göds la. När du gödslar dina växter på hösten så ska du göra det innan bladen blir gula, det vill säga innan de går in i sin viloperiod. Anledningen till att du ska höstgödsla på hösten är för att växterna ska hinna ta upp näringen inför vintern. Höstgödsling gör nämligen växterna mer tåliga inför vintern och främjar bildandet av blomsterknoppar till nästa år – allt för att du ska kunna se fram emot en blomstrande och frodig trädgård nästa sommar. Önskar dig en fin trädgårdshöst!

TIDNINGEN SE HIT! 24 glädjeOdlarTemaTemaTema

TÄVLING

Skicka in ditt svar senast 5 oktober Mejla svaret till carina@se-hit.se Märk mejlet med ”TÄVLING”

Vinn ett bokpaket:

En stor fördel, bortsett från att växterna är på plats, är att när vårvärmen kommer kan du luta dig tillbaka och bara njuta. Eller ja, nästan i alla fall, det är ju fortfarande en del bestyr under vårdagarna som man måste ta sig an. Men när det gäller dina nya växter är de redan på plats och med rötter som haft god tid på sig att leta sig ut i den omgivande jorden får de en kanonstart. De börjar vakna till liv tidigt och får dessutom betydligt bättre förutsättningar att klara försommartorka jäm fört med hur växter som planteras på våren eller sommaren har det. De höstplanterade hinner också växa sig större och snyggare redan första säsongen.

Får en kanonstart

Var i det här numret av Se Hit hittar du följande citat:

”Det blir en god spiralvilket till exempel gör attjag inte behöver jobba såmycket”

Vi har haft en lång solig sommar. Även om det regnat då och då är torkan märkbar och det går inte att göra så mycket i trädgården mer än att vattna och rensa ogräs. Men nu är hösten på ingång det är absolut den mest perfekta tiden för att plantera nya plantor, buskar och träd, både för dig och för växterna. Jorden är fuktig och lätt att gräva i. Luften är sval och luftfuktigheten hög. Det gör att nyplanterade växter i lugn och ro kan fokusera på att rota sig på sin nya växtplats. De slipper stressas av brännande sol och perioder av torka. Och det där med att skjuta skott och växa ovan mark är ändå inte aktuellt förrän till våren. För din del betyder också höstplan tering betydligt mindre passning med vatten jämfört med att plantera under vår eller sommar.

Frank Gustafsson, trädgårdsmästare Växt och Trädgård i Nyköping

Plantera nu och njut i vår

Vinnare av förra numrets tävling är: Anders Gelin, Nyköping som vann två biljetter till Bodygard - The Musical

En ovanlig fågel av Ann Zacharias

Se Hits

Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna av M Selander och E Gustafsson

För bra för att vara sann – Lena Junoffs osannolika liv och karriär av Linus Kuhlin

– Det blev många fina samtal och ett stort intresse att titta på allt som finns i deras respektive bilar och såklart även provsitta. Vi ligger mitt i Brandkärr och vill använda vår plats och den möjlighet vi har att skapa goda relationer med den relation som är på väg att växa upp nu.

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: ÖPPEN HAND

– Det var en uppskattad dag, berättar Mark Cronin, verksamhetsansvarig på Öppen Hand i Nyköping. Vi bjöd på pizza från den lokala pizzerian, hade kyrkans mc-klubb på plats och även blåljuspersonal med sina bilar. Flera hundra besökte oss!

Hjälporganisationen Öppen Hand värnar om och hjälper den som behöver det oavsett om det är lokalt eller långt bort. Sista helgen i augusti gjorde man en insats på hemmaplan där goda relationer var huvudsyftet.

– Här i Brandkärr är det inte så många som spelar innebandy. Vi hoppas ju även kunna skapa ett intresse för det.

tyckte man att såväl personal som de boende på Mariebergsgården behövde lite uppmuntran så även de bjöds på Pizza. Men organisationen ser även till behov utanför landets gränser. – Sammanlagt har vi skickat cirka 500 000 kronor till Ukraina sedan kriget startade. Dessutom har vi kört dit 75 kubikmeter kläder. Fördelen för oss är att vi är en enskild verksamhet som själva bestämmer vad vi gör. När det krävs snabb hjälp – som Ukraina till exempel – då kan vi ge det. Det är bara ett styrelsemöte bort sen kan vi agera, det känns fint, avslutar Mark.

SE HIT! 25

Även innebandyklubben Oxyx var med på ett hörn. De lånade ut sina inneband ymål med höghastighetskamera.

Goda relationer och fina samtal

Syftet med den här dagen var att samla boende i Brandkärr där Öppen Hand också ligger. Det är ett så kallat proble mområde och syfte med dagen var att barn och ungdomar skulle få komma samman, träffa vuxna och inte minst få möta polis, brandkår och ambulans. Prata med brandmän, ambulanspersonal och inte minst polis och få titta närmare på det som är deras arbetsplats.

Även i våras gjorde Öppen Hand en så kallad näraaktivitet. Efter pandemin

Marie Selander skrev musiken till sommarens föreställning "Kvinnorna och staden" i Katrineholm, som du kan läsa på sidan 27..

- Jag tror att vi har fått ungefär 10 kro nor i timmen, säger Emma och skrattar Förutomgott.

Emma och Marie, som är hu vudförfattare av boken, så har även Fri da Herchenröther och Linnéa Lindbom medverkat till den. De har alla komplet terat varandra genom årtiondena för att få en helhetsbild på hur det har sett ut ur ett kvinnligt perspektiv.

Annifrid Lyngstad

Jag träffar Emma Gustafsson och Marie Selander mitt i deras utställning ”VI ÄR MÅNGA - musiker i Eskilstuna” på Stads museet i Eskilstuna. Emma jobbar som ”kultur-allt-i-allo”, skribent och sjukhusclown och Marie känner vi som musiker, kompositör och författare till böcker, ofta med kvinnoperpektiv. Hon har alltid stått upp för att lyfta fokus på musik och kultur av kvinnor. Det glöms ofta bort när historien skrivs… av män.

- Det bästa vore att vi inte hade behövt skrivit den här boken utan att kvinnlig musik skulle synas lika mycket som

männens. Men så är inte verklighet en. Så vi vill bara säga ”Hallå, vi finns också”. Och det är skönt med kvinnliga förebilder för yngre tjejer. Vi vill med boken ge energi och att kvinnor ska våga ta plats.

Jag tackar Emma och Marie för prat stunden och de ger mig ett nytryckt exemplar av denna fina och lättlästa bok med massor av härliga bilder på en uppsjö kvinnliga musikanter från Eskilstuna. Många har jag aldrig hört talas om. Jag hoppas att framtiden blir mer jämlik och att boken får oss att förstå det.

UTSTÄLLNINGEN ÄR ÖPPEN TILL DEN 8 MARS. BOKEN FINNS ATT KÖPA NU.

TEXT & FOTO: PETER TORSÉN

26 Towa Carson (Birgit Anlert)

Anledningen till min nyfikenhet är att de nu precis har släppt boken ”Herrar nas Kalas - De kvinnliga musikerna i Eskilstuna genom tiderna”. Utställningen baserar sig på den boken.

Jag frågar Marie om hur de fick idén till boken.

Frida berättar att hon fick vara med och arrangera musiken och vara ansiktet utåt. Det kunde vara jobbigt att alltid tänka på hur man såg ut. Det var publiken som krävde att banden skulle ha en kvinnlig vokalist. Aldrig bandet.

TVÅ VIKTIGA KVINNOR I ESKILSTUNAS MUSIKHISTORIA

-Hon är en riktig tuff dam som klarat sig bra i männens värld tack vare långa starka naglar och hon sa nej till Paul Ankas manager för att hon absolut inte ville turnera i USA.

Kultur & NÖJE

de vi oss för att skriva en bok. Marie kontaktade sedan Emma Gustafsson som fixade finansiering från Statens Kulturråd så att de till och med kunde få arvode för att skriva boken.

Hon berättar att hon och hennes man flyttade till Eskilstuna 2017 och slogs av att musiken var så manligt dominerad och att det var så få uppgifter om kvinn liga musiker. Kvinnorna glöms bort. När jag sedan blev inbjuden till ett offentligt samtal med Alar Kuutmann tillsammans med Frida Herchenröther så fick jag nästan en chock då jag förstod att unga tjejer upplever samma historia som jag gjorde på 60-talet. Där och då bestäm

glassJazzoch satte

Kultfilm på scen

Sällskapsresan – den kultförklarade filmen blir nu musikal i Scenknutens tolkning på Eskilstuna Teater

När Scenkonst Sörmland och fem sörmländska jazzföreningar slog sina huvuden ihop resulterade det i en Jazz- och glassfestival i Flen. Under en stekhet dag i augusti spelades det jazz för alla smaker och glassen, den stod Grinda Gårdsglass för. Band som; Lutte Berg Ensemble, La Belle Parade och SE-Quartet var några av de medverkande. Totalt var det åtta band som med Festivalenverkade. gick av stapeln i Tuleparken som är den högsta punkten i Flen och även om det var utomhus så var det fullt hus. Kommentar från en av deltagarna: ”Det här är det bästa som hänt sen Flen grundades.” CW

kommer att vara 25 energiska personer som kommer gestalta dessa olika roller under föreställningen. Vi får självfallet träffa på Stig-Helmer, Ole Bramserud, Sivan och Majsan och naturligtvis herr och fru Storch.

FlenfartpåStor

Sommarens föreställning av musikteaterföreställningen "Kvinnorna och staden" som sattes upp i Katrineholm av Fogelstad Musikteater blev en stor framgång, även detta år. De spelande fick möta en entusiastisk publik och stående ovationer. Till och me vädret var en framgång. Endast en förställning spelades i hällande regn och åsk knallar, Men det klarade den rutinerade ensemblen av. Under hösten kommer Fogelstad Musikteater arrangera en körkonsert med sångerna från föreställningen och dessutom planeras nya projekt för framtiden. CW

Det är fantastiskt att Scenknuten, som har varit verksam på teater scenen i Eskilstuna och omnejd sedan 1945 får chansen att sätta upp denna härliga historia som kan räknas som en riktig klassiker. Föreställningen kommer spelas på Eskilstuna Teater mellan 15 oktober och 3 december. PT

framgång förmusikteatersommarens

Nu tar Scenknuten sig an den musikaliska och dramatiska uppgiften, flyttar oss från ett kallt Sverige till ett varmt Spanien, och får höra de klassiska replikerna och se de klassiska scenerna som för alltid skrivit in sig i svensk filmhistoria. Uppsättning kommer göra sitt bästa för att blicka till baka till årtiondet då hockeyfrilla och mobiltelefoner tunga som tegelstenar var ett faktum. Det

27 FOTO: TOMMY JONZON

Anna Falk , Catharina Hagstrand, Anette Hellgren.

Politikerna i all ära men vi slår även här ett slag för alla inom vården som tar hand om oss när vi inte orkar eller kan själva. Likaså slår vi ett lika stort slag för alla dessa ideella krafter som bär upp vårt sam hälle. Här representeras de av de fem som höll i i politikerträffen på NK-villan den 11 augusti. Läs mer om hur du kan stötta Demensförbundet på demensförbundet.se

Månadensböcker

BARN GALA

TIDNINGEN SE HIT! 28 Kultur & NÖJE

Politikersamtal på NK-villan

Då var det dags att samla in pengar igen i medfinnselever.Kulturskolansenlöw,NataliCarson,Istunalen/StålforsskolanKonserthaliEskiltillVärldensBarn.årunderhållerTowaMatildeStavehaug,Felicia,DanielGildWalterKurtssonochlärareochÄvenClownClubbenpåplatsochminglarpublikenipausen.

TEXT : ANDERS TEGNER

Hade äran att få leda ett mycket kon struktivt politikersamtal på NK-villan en månad innan valdagen. Ämnet var de mensomsorgens stora utmaningar. Det var Demensförbundet som i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan bjudit in till denna numer traditionella träff. Detta är tredje gången vi har denna träff, kunde Demensförbundets ordförande Margareta Svensson konstatera i sitt välkomsttal.

med Walter Kurtsson

Ingrid Carlsson och Maiwy Schultz

Guldjubileum

Efter succén i somras med VÄRLDENS NÄST STÖRSTA BAND då Walter samlade 500 musikanter och sångare så fortsätter nu han sitt Eskilstuna.påsättajubileum50-års-medattuppenshowGästgifverietiDetblir tinyurl.com/guldshowoktober.attochpremiärochtvåmedhelaftonsföreställningenmat,dryckochaktermedhumormusik.Detär30septemberkommersedanspelasfyrakvällariMerinfo:

(Bookstrap Publishing) Juristen Pauline Fogel berg rör sig lika vant på franska rivieran som på Östermalm. Detta är Helenes tredje roman om Pauline och hennes förhållande och hennes uppdrag. Här får hon, tror hon, drömuppdraget att ha hand om det juridiska kring en strand i Nice. Men det leder både till kärleksproblem och nästan olidlig spän ning. Trodde inte att jag skulle kunna en gagera mig så i en lite främmande värld. Men Helene skriver så bra, välformulerat, kvickt och väl avvägt att du vill bara läs vidare.

Stefan Antonsson

INTIMT OCH AKUSTISKT MED MONEYBROTHER

”En dag på jobbet” (Visto StefanNyköpingslärarenFörlag)Antonsson, ger nu ut sin debutroman ”En dag på jobbet” där han slår ett slag för demokratin. Han ger också en inblick i hur skolan funger ar eller som ibland, inte fungerar. En bok inifrån skolans värld. En riktigt spännande och ibland nästan outhärdlig bok. Bokens huvudperson, Staffan, kämpar med näbbar och klor för sina elever och sin demokrati.

CWVÄRLDENS

5 OKT I ESKILSTUNA

Moneybrother, eller Anders Wendin som han egentligen heter, äntrade den lilla scenen traditionsenligt på Marys Café utanför Eskilstuna i slutet av augusti. Termometern stod på 27 grader när konserten började ganska prick 20.00. Det blev en varm och fin kväll där fladdermössen drogs till ljuset och dök över scentaket när Moneybrother levererade så som bara han kan, då och då kompad av vännen Patrik Kolar.

Helene duellen””Östermalms-Sjöman

TIDNINGEN SE HIT! 29

helg vi fick tillsammans, med lokala aktörer, artister och produ center som gick samman och skapade magi! Det är något otroligt vackert och inspirerande när en hel stad möts i sam klang och kärlek, säger Malin Ottosson som driver Tovastugan. Under dessa två dagar lockades över 6000 besökare till Gripsholmsparken – vilket är publikrekord!

CW

Ebba Forsberg är tillbaka med Ångmaskinen. Torsdag 27 oktober Nyköpings Teater.

LitterArt Gästabud – den 14–16 oktober infaller årets LitterArt Gästabud i Nyköping med allt vad det innebär inom litteratur, konst och uppträdande.

Gripsholms-iparken

Ingrid Carlsson och Maiwy Schultz tio år senare på Konditori Kronan på Bagare gatan. Ingrid var med även då för tio år sedan och Maiwy är föreningens ordförande.

Zumbadans i stadshuset lördag 22 oktober . Catharina Hagstrand återkommer även i år med sin populära zumbadans i stadshuset. Anmälningsavgiften går oavkortat till Nyköping Tillsammans. Kan vi få se några politiker som ställer upp i år? Kan det bli ett vallöfte i valstugorna utanför stadshu set. Cecilia Frode och Anna Bromee den 15 februari . Ja, redan nu vill Ingrid och Maiwy tipsa om Anna Bromee som åter bjuder sin gamla hemstad Nyköping på en alldeles unik teaterupplevelse. Först hennes hyllningsshow till dansbanden ”Vi älskar dansbandz” och på det akt 2 som blir en specialare för Nyköping Tillsammans med härliga Cecilia Frode ”Humor, allvar och musik”. Spara detta datum också – den 15 februari 2023.

Nyköping Tillsammans har tagit fighten mot cancer – nu i tio år

summan är: radOchSarkomcancerfonden.fonden,Prostatafonden,Bröstcancerfonden,BarncancerBlodcancerfondensamtkampenfortsättermedenevenemang:

Läs mer om föreningen på: nykopingtillsamman.se eller på facebooksidan Nyköping Tillsammans i fighten mot cancer.

Lördagen den 20 augusti fick ett antal olika cancerförbund ta emot drygt 185 000 kronor till förmån för forskningen. Det hela gick av stapeln på Stora Torget i Nyköping. På scenen fanns föreningens sekreterare Anna Falk som intervjuade föreningens ”ambassadörer” om deras engagemang att på olika sätt samla in pengar för forsk ning. Mottagarna till den fina

- Under de här tio åren har vi samlat in 2 290 715 miljoner konor, rapporterar de. Imponer ande. Du kanske själv har varit med på de otaliga familjedagar na eller galamiddagarna som föreningen ordnat under åren.

Wilmer X – bandet som gett oss ”Teknikens under”, ”Vem får nu se alla tårar” kommer till Culturum. Nisse Hellberg & Co Lär få stället att svänga. Onsdag den 19 oktober.

Amanda Ginsburg framför låtar från sina två Grammisbelönade skivor med en trio på den na anrika teater. Torsdag den 15 september kl.19.00 Nyköpings Teater.

Eskilstuna Kulturnatt lyser upp Eskilstunas gator, torg och scener med aktiviteter för stora och små. 17 september.

Den nya stadsfestivalen i Nyköping, Park till Park, levererade. Det var en fest under två dagar där stadens parker och gator fylldes med evenemang. Och Nyköpings folket slöt upp. I den gröna Gripsholm sparken mitt i stan fanns Tovastugan som flyttat hela sin verksamhet till parken under dessa dagar. Det var även lokala foodtrucks med mat från världens alla hörn och inte minst hela sex livespelningar på

Kultur- & Litteraturfestival. I dagarna tre kommer Flen att myllra av kultur. 18-20 november.

-Vilkenscenen.fantastisk

TEXT

Vi har skrivit om det förr, hur det hela började. 2012 miste Anette Hellgren från Nyköping två av sina bästa vänner samma dag i cancer. Då kände Nettan, som hon kallas, att det fick vara nog. Tillsam mans med några vänner som också kände likadant startade man ”Nyköping Tillsammans i Fighten mot cancer 16 oktober 2012. En förening som skulle ordna olika lokala sätt att samla in pengar till forskningen om den fruktansvärda fienden,

: ANDERS TEGNER

FOTO: PETER FRÖJD

Jubileumsfest onsdag 26 oktober på Odd Fellow . Det blir en jubileums fest med en pubkväll på Odd Fellow-lokalen den 26 oktober. Då kommer de lokala stjärnorna Brian O Connor, Jonas Berg gren och Niclas Klingfeldt att uppträda. Det blir också ett jubileumslotteri med fina priser från Bönornas Delikatesser.

Magi

Jagcancern.träffar

Lisa Werlinder – Jazz i Nyköping har fått tillbaka Lisa, känd från Badhotellet, och Ann Blom, piano. De uppträdde på ett zon tajubileum för några år sedan i Nyköpingshus och drog ner stående applåder. Lyssna på skivan ”Ett minne blått”. Fredag den 7 oktober på Nyköpings Teater.

Fyra soliga onsdagar i Eskilstuna

Kultur

Under fyra onsdagar i juli fick vi äntligen samlas igen i Eskilstunas stadspark för att ta del av skön musik och gott sällskap, laddade med picknickkorgar. Picnic i Parken är en stor succé, som efter tre år även hann bli en kär tradition. Men pandemin ändrade vårt beteende och ingen tar för givet att allt skulle bli som förut.

Thomas Di Leva förväntade sig en liten familjeföreställning i gröngräset men kom till en folkfest.

– 30 –

Därefter uppträdde ”duracell-kaninen” Jasmine Kara . En härlig artist som verkligen tog för sig. Med energi och en "soulig" röst gav hon oss upphov till gåshud. Amy Winehouse applåderade säkert uppe i sin himmel. Jasmine kom pades av Dan Göransson på en extremt svängig akustisk gitarr. Gästbasist var Mattias Gréen.

Näst sist i programmet kom Faluns stolthet Jesper Lindell med band. Jag fick lite The Band- och Van Morrisonvibbar. Jesper och bandet fick hela pub liken att undra ”Vem är han. Varför har man inte hört talas om honom. Han är fantastisk!”

Underhållningen på den stora scenen började fem minuter innan utsatt tid med en överraskning - Christer First , Eskilstunas gitarrhjälte nr 1, öppnade med att göra en personlig tolkning av den svenska nationalsången ”Du Gamla Du Fria”, inspirerad av Jimi Hendrix från Woodstockfestivalen 1969. Den svenska flaggan dolde hans Marshall förstärkare. En fin blinkning till alla festivalers moder.

TIDNINGEN SE HIT!

Första kvällen avslutades med rymd blomman från Gävle, Thomas Di Leva

& NÖJE

Därefter fick vi avnjuta Andra Trion En lokal trio bestående av Josephine Thunell, Hannah Jarl och Emma-Karin Maurin. De de gjorde fina tolkningar av allt från Lisa Nilsson till Kate Bush.

SE HIT pratade med en av arrangörerna, Micke Byström, och frågade hur det känns nu när sommaren börjar ta slut. – Lite nervöst var det innan. Kommer det något folk? Kommer det att reg na? Men nypremiären den 6 juli med Thomas Di Leva som dragplåster visade sig verkligen bli den solskenshistoria som vi hoppades på. Solen lyste och Stadsparken fylldes av människor med picknickkorgar, brassestolar och filtar. Alla våra frivilligarbetare var som det bästa väloljade maskineriet man kan tänka sig. Artisterna överträffade våra förhoppningar. Det var magiskt. Det fanns vissa i publiken som trodde att det var 7 000 personer i publiken den första gången. Ingen dålig ”comeback”.

för barn och fingertoppskänsla under höll de under olika teman varje gång och lyckades även fånga de lite äldre.

Alla onsdagar startade med ClownClub ben på den lilla scenen. Med program

Sista onsdagen är det ett helt Eskilstunastartfält. Stora scenen öppnar med Sam Albie , en ung pianist som framför sina egna filmiska och instrumentala kompositioner. Därefter bjuds publiken på visor med Bosse Lundkvists Trio , Eskilstuna Sommaropera ”Minns ni Cosi?” och avslutningsvis Mike Beat & His Hopeless Strummers, som hyllar The Band, Bob Dylan med en countrytouch. De avslutar Picnic varje år.

– Ni kan kalla mig "Micke Pohlman!", skojar Micke och berättar att många frågar honom om när det ska bli fint väder - så de kan planera sin semester.

Somsent.

Biljetter: www.eskilstunaolkultur.se

kväll fick vi även se och höra Stugan med D4arkstar , som spelar ”synth-rock”, Sophie Hanson och Richard Alex skulle kunna vara stora i Nashville men de bor fortfarande kvar i Eskilstuna. Därefter halva Sator, Kivi aho & Norberg som får publiken i ett skönt Johnny Cash-mood.

Den 13 juli börjar med en ”direktsänd ning” från Kloster Kyrka, där deras organist Mila Ortgies Thoors spelar bland annat Kents låt Sverige på kyrkoorgeln. Det var mäktigt. Kvällen avslutades med The Moniker , artistnamnet för Daniel Karlsson. Han var med i Idol 2007 och kom på en hedersvärd fjärdeplats. Han var redan bokad till 2020 - då tanken var att fira Robert Brobergs 80-årsdag. Men pandemin kom emellan och The Moniker firade ”Robban” på årets Picnic, några år för

vanligt, på Picnic i Parken, hade de hittat många lokala förmågor, som fler borde få se och höra. Den 13 juli medverkade Andreas Isvoosig, Linda Ahlsén med band. De framförde An dreas egna visor. Lena Dahlström och Dahls Dunder Duo var också populära bland den stora publiken.

Onsdag 14 september ska det firas Paul McCartneys 80-årsdag, lite i efterskott, med uppträdande av tre välrenommerade musiker; David Myhr (från The Merry makers), Peter Kvint (har skrivit hits åt alla från Britney Spears till The Ark och Darin) och Peter Morén (från bandet Peter Bjorn and John). Trion har lovat att spela låtar från Paul McCartneys hela solokarriär. Om publiken vill, så kan det även bli låtar från hans tid i The Beatles.

– Vi vill ge publiken musik som de inte visste att de gillade, säger Micke EnByström.värdig avslutning på en fantastisk Picnic-säsong. Det var den 16 gången med solsken sedan starten 2017.

TIDNINGEN 31

Och det var bara den första av fyra Picnic i Parken. Det kunde regna på tis dagen eller torsdagen men onsdagarna var fortsatt fina.

Här är ett sammandrag av några av de övriga artisterna:

Myhr, Kvint & Morén

Onsdagarna på Ölkultur är alltid vikta åt Musik-Quiz under rubriken LILLÖRDAG

Trio firar Paul McCartneypå Ölkultur

Uppifrån fr.v Christer First, Jesper Lindell, Rebecka Melin (ClownClubben), Dahls Dunder Duo, Solala, The Moniker, Sophie Hanson & Richard Alex, Eskilstuna Sommaropera, Andreas Isvoosig & Linda Ahlsén, Micke Byström (arrangör)

Onsdag 14 september på Eskilstuna Ölkultur

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN

publikovationen. Solala , tre grabbar som sjunger stämsång vid ett köksbord, skapade ”Beatleshysteri” i Stadsparken. De började som YouTube-favoriter och åker nu runt och säljer ut teatrar i hela SammaSverige.

Den 20 juli slutade med den största

Han fick igång publiken mer än någon annan. Det blev allsång till alla låtar. Han lyckades till och med att göra en ofrivillig baklängesvolt mitt i en Bowielåt men var uppe vid mikrofonen igen när det var dags att sjunga.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.