Tidningen SE-HIT Maj 2019

Page 1

29 APRIL 2019

TIDNINGEN

»Informerar, engagerar & underhåller«

FÖRETAG I FOKUS:

Kakeldax slår upp dörrarna till ny butik

”Nu exponerar vi kakel och klinker på stora ytor i naturliga miljöer” säger Peter Selstig

SE TILLBAKA: Vi tar er med till

Brännmästargården

Tema:

a r B Må

Effektiv och rolig träning på semesterresan


träning tillsammans TIDNINGEN SE HIT!

GYMKORT FR.

249:-

INGEN STID! BINDNING

/ MÅN

VI HAR NÅGOT FÖR ALLA

GYM & KONDITION Våra gym är utrustade med de allra senaste redskapen och maskinerna för att hjälpa dig i din träning.

PERSONLIG TRÄNING Vill du öka balansen eller lära dig att träna rätt? Då vägleder våra personliga tränare dig!

GRUPPTRÄNING Crosscage, Yoga eller seniorträning – vi har något för alla människor.

2

VÄLKOMNA TILL OSS Vi har snart 200 klubbar i Sverige. Hitta din närmsta på vår hemsida: nordicwellness.se


TIDNINGEN SE HIT!

Omdöme och eftertanke

För ett par veckor sedan fick jag ett samtal från en företagare i Oxelösund som undrade om jag ville ta in en artikelannons om en blogg i SE HIT, han skulle betala för det annonsutrymmet. Annonsens innehåll var en intervju med mannen bakom bloggen. Jag blev nyfiken och när jag fick veta att flera andra medier inte velat publicera den kunde jag verkligen inte hålla mig från att ta reda på mer; jag älskar utmaningar och den här texten ville jag absolut läsa. Det visade sig att det rörde sig om en blogg med starka åsikter, framför allt om invandringen i Sverige.

Eftersom jag tycker att det är ett stort samhällsproblem att dessa frågor är svåra att prata om och att många är rädda för att uttrycka sina åsikter, alldeles särskilt när det gäller migration och invandring, välkomnar jag att dessa frågor lyfts. Men allt man gör måste göras med omdöme och att publicera en artikelannons i SE HIT om bloggen och mannen bakom utan att lyfta ämnet från olika perspektiv hade inte blivit bra. Jag tackade därför nej till pengarna Arg tappar och bloggare annonsen och sa att vilätt hellre gör en egen intervju med omdömet bloggaren.

Medan min skribent åkte för att göra intervjun så funderade jag på hur vi på ett lyckat sätt skulle belysa de heta frågorna om invandring, migration, rasism och åsiktsfrihet och jag kom fram till att vi behövde göra ett större inslag i tidningen där fler människor kommer till tals. Jag anser själv att det bara är genom samtal och möten man kan påverka och påverkas av andra människors synsätt och det är viktigt att allas åsikter räknas. Jag tror starkt på att ilska och hat föds genom frustrationen att inte kunna eller våga prata om svåra frågor vad det än gäller. Ju mer känslor man trycker ner desto argare blir vi. Att just detta ämne är känsloframbringande blev jag verkligen varse om själv. Jag hade lovat vår intervjuperson, alltså bloggaren, att ringa honom då jag gett honom beskedet att jag beslutat mig för att skjuta artikeln till ett senare tillfälle. Jag hann dock inte ringa honom just den dagen jag lovat. När jag väl lyfte luren för att ringa honom, en dag försent, kom i samma stund ett sms från företagaren, han som ursprungligen kontaktat mig. Sms:et innehöll en länk till bloggen där jag som person hängdes ut som feg och SE HIT som en i mängden av fega medier som inte vågar ta i frågan. Precis så här hett är ämnet för många, lusten att i affekt hänga ut mig och SE HIT är större än viljan att ringa upp mig och fråga på vilket sätt jag tänkt att vi ska lyfta ämnet. Jag vill verkligen lyfta alla frågor men det gäller att göra det med eftertanke och stort omdöme, något jag också hade önskat mig av bloggaren i det här fallet.

Vänliga hälsningar Anette Siljelin

Heta känslor kan göra att man lätt tappar omdömet.

I DETTA NUMMER

Följ oss! www.facebook.com/tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet, www.se-hit.se

6 NÄRBILD Hild Lorentz

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning. Trycksak

HÄR HÄMTAR DU DIN SE HIT: Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Galleria Axet, Västerport, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Willys, Godishuset, Ica Supermarket Oppeby, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i City, Nordic Wellness på Rosvalla, Sunlight Hotel, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund.

7 FÖRETAG I FOKUS: Kakeldax 11 TEMA: Må Bra 21 ANDERS TÄNKER 22 STORA KRYSSET 26 KULTUREN 27 KOST & HÄLSA

Anette Siljelin ägare/säljare 072-857 02 22 anette@se-hit.se

Anders Tegner skribent 076-052 46 08 anders@se-hit.se

Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Hans Nilsson skribent 070-300 44 62 hans@se-hit.se

Rosa Karlsson

grafisk formgivare 070-466 79 79 rosa@se-hit.se

30 SE TILLBAKA 3


TIDNINGEN SE HIT! TIDN

rmera

r, gra

nska

r & un

derh

åller. «

1 AP

»Info

RIL 20 19

ING EN

TA H AND OM

NÄR Lars BILD: kultuBorg – e rpers n pa onlig ssion het i erad Nykö Jubil ping eum smäs sa

– slog

Pyssel alla rekord och kur iosa

Väl j h DITT H a tver US: mednom kar sorg e

Hus o Hemch Tem

a:

i på s k

TIDNINGEN

i ett ställ nära dig!

Tidningen Se Hit kommer ut elva gånger om året och är numera en ställtidning. Den finns på hela 27 platser runt om i Nyköping och Oxelösund och vi vill rikta ett stort tack till alla företag som upplåter plats för våra tidningsställ.

Stort tack till:

Ica Kvantum i Oxelösund – Ramdalsbadet – Galleria Axet – Västerport Nyckeln – Cityarkaden – Järnvägscaféet – Rosvalla – Biostaden – Willys Godishuset – Ica Supermarket Oppeby – Ica Maxi Stormarknad – Coop Forum Ica Nära Stigtomta – Tempo Humlan – Ica Kronhallen Supermarket Ica Nära Nyköping – Pålljungshage – Ica Supermarket Arnö – Nordic Wellness i City – Nordic Wellness på Rosvalla – Sunlight Hotel Handlar´n Jönåker – Hemköp Spelhagen – Coop Nära Ringvägen Tempo Sunda Oxelösund Tipsa oss gärna om fler platser där Du tycker att tidningen borde finnas.

4


TIDNINGEN SE HIT!

Tid att reflektera Jag har en tid låtit mig uppslukas av ”Det omätbaras renässans, En uppgörelse med pedanternas världsherravälde” skriven av filosofen Jonna Bornemark . ”Vi lever i en tid och på en plats som hör till historiens rikaste och ändå springer vi fortare än någonsin”, skriver hon. Dock, när hon är ute och föreläser hör hon ropen, viskningarna om motstånd. Motstånd mot att fokusera på effektivitet och kontroll. ”Tiden är på väg att hinna ikapp oss”, skriver hon. ”Först när vi ser maktstrukturerna kan vi påbörja ett mikromotstånd. Då kan vi börja ifrågasätta och göra motstånd. Som mellanchefen som lägger alla krav på olika inrapporteringar underst i att-göra-korgen och prioriterar det som är till direkt nytta för verksamheten. Liksom undersköterskan som ser till situationen framför förpappringens värld. Eller förskolläraren som följer barnens behov snarare än kommunens direktiv.”

Min egen livsmodell

Jag lägger boken åt sidan och tänker tillbaka på mina egna val i livet. Är tacksam för att jag snickrat min egen livsmodell. Valt tid före pengar. Valt bort jobb och sammanhang där jag känt mig instängd. För mig var det en överlevnadsstrategi. Jag var inte duktig, som en del påstod, men jag behövde luft. 1981 blev jag intervjuad i TCO-tidningen. När jag idag läser om den artikeln blir jag påmind om att jag valde bort ekorrhjulet tidigt. Jag var vid tillfället 40 år, frånskild med två barn, hyrde övervåningen i en villa i Rotebro och arbetade halvtid i Rinkeby med kommunal information. Vi bildade ett matlag i kvarteret, träffades två vardagskvällar och åt tillsammans. Då föddes många idéer till både utflykter och aktioner av olika slag.

Tror på sextimmarsdag

Jag ifrågasatte hur en demokrati skulle kunna fungera om alla jobbar heltid. Jag trodde och tror fortfarande på sextimmarsdag som en möjlighet för att öka jämställdheten Intervju i TCO-tidningen Nr 18/1981

KRÖNIKA och ge utrymme för engagemang utanför familjen. Varför är arbetslinjen fortfarande norm? Sextimmarsdag liksom medborgarlön/basinkomst har funnits på agendan så länge utan att bli ett verkligt alternativ. Varför? Idag ser vi konsekvenserna av en samhällsstruktur som fastnat i effektivitetshets. Allt fler får diagnosen utmattningssyndrom, en katastrof både för den som drabbas och för samhället. Jag blir sorgsen och förbannad när jag tänker på alla som stressar till jobbet, stressar på jobbet, stressar hem, till förskolan, till affären, till landet för att koppla av, stressar hem igen… Det finns andra sätt att leva, men ger du dig inte tid att reflektera, känna efter vad som är viktigt är det lätt att fastna i ekorrhjulet. Att säga upp sig är sista utvägen om man inte ser någon möjlighet att förändra sin arbetssituation. Och när tillräckligt många säger upp sig blir det också ett politiskt uttryck som kan driva fram en förändring. Jonna Bornemark efterlyser utökad förståelse och plats för eget omdöme, egna beslut och handlingsutrymme inom arbetslivet. En organisation som gör det möjligt att utveckla sitt yrkeskunnande. Som det är nu dräneras många på sin livskraft. Och det har fått konsekvenser, både för oss människor och vår jord.

Medvetenhet och frustration

Hon möter en växande medvetenhet och frustration hos personal inom skola, vård, hemtjänst… hos alla som möter elever, patienter, äldre och andra i behov av stöd. En frustration inför manualer och kontrollsystem. ”Vi måste tänka på ett annat sätt. Vi måste ge plats åt erfarenhet, professionell kunskap och reflektion. Vi måste ge plats åt det omätbara; i lek, experimenterande, omtänkande och klokhet”, skriver Jonna Bornemark. Jag håller med. Vi behöver tid och mod att tillsammans reflektera över vår egen situation och de system som låser fast oss. Vi behöver fråga oss vad som styr våra tankar som i sin tur styr våra livsval. Det gör skillnad att se med varandras ögon.

Hild Lorentzi Ordbrukare och återbrukare E-post: hild@borsljudet.com

Lästips: Lasse Ekstrand: Den befriade tiden (1995) och Arbetets död och medborgarlön. (1996) Dessutom Per Janson: Den huvudlösa idén om Medborgarlön, välfärdspolitik och en blockerad debatt. (2003) Lyssna också på Åsa Plesner, P1, Svenska berättelser, 13/4 2019 5


TIDNINGEN SE HIT!

NÄRBILD

"Att få mötas och prata om saker är en hjärtefråga för mig, vi måste våga det i större utsträckning"

6


TIDNINGEN SE HIT!

Hild Lorentzi

– kreativ och jämlik ordbrukare Hon har stått på barrikaderna, valt frihet istället för pengar och återbruk har varit alltid varit en självklarhet. Hild Lorentzi är en färgstark personlighet som gärna vädrar sina åsikter och tror på möten mellan människor och att det är så man kommer framåt. TEXT : CARINA WEDIN BILD: ROSA KARLSSON

Två viktiga beståndsdelar fick Hild Lorentzi med sig från sin barndom – andligheten och kreativiteten. – Jag är uppvuxen i ett frikyrkligt sammanhang och fick en förståelse för den styrka det är att tro på något. Även om jag tidigt kände att jag inte passade in i kyrkan, den världen var för trång för mig, så är andligheten något jag alltid burit med mig – i annan form, säger Hild. Jag har ett starkt andligt förhållande till Moder Jord och firar hellre vintersolståndet än jul. Kreativiteten kommer från både mor och far. Hilds mamma sydde och var händig och pappa jobbade i tidningsbranschen, en värld hon lockades till. Hon började sin journalistiska bana som praktikant på Jönköpingsposten. Genom åren har det blivit frilansande arbete för såväl tidningar som bokförlag. I bokhyllan finns ett antal böcker med Hild som avsändare. – Att beskriva saker med ord var något som sakta men säkert växte fram och som jag verkligen älskade att jobba med. Bland annat jobbade jag med vetenskapliga texter där mitt uppdrag var att göra dem populärvetenskapliga så att gemene man kunde ta till sig dem. Jämlika och jämsides På uppdrag av Bonnier Utbildning skrev hon ”Arbetsmiljö och säkerhet” vilket kom att bli en storsäljare då den under ett par generationer har använts som studiebok på gymnasiet. Under ett antal år jobbade Hild som personlig assistent. Det resulterade i böcker med fokus på funktionsnedsättningar varav en även översatts till japanska. – Jag fick lov att intervjua personer med funktionsnedsättning och personliga assistenter. Min utgångspunkt var: Hur hitta balansen mellan att ge hjälp och ta emot hjälp? Det blev tydligt att vi inte alltid är jämlika och jämsides. För mig är det en jätteviktig fråga och något som alltid präglat mitt liv. Kanske är det därför frilanslivet passat mig bäst.

Parallellt med skrivandet har hantverket alltid haft en stor plats. När Hild bodde i Norrviken utanför Stockholm blev hon bekant med en skomakare och nyfiken på hantverket. – Jag fick lära mig grunderna hos honom och så småningom, 1983, startade jag och en väninna ”Återbruket i Rotsunda” där jag fick utöva skomakeriet på allvar. Vi var trötta på slit och släng. Här hade vi second hand-butik, lagade och sydde om kläder, väskor och skor. Vi sydde också nytt av begagnat. Vi höll på i nästan fem år, min kollega flyttade till Afrika och jag tog med mig min del av verksamheten och flyttade in i ett kollektiv när jag och Anders, min sambo, hade träffats. Lagar hellre än slänger Hantverket bär hon med sig fortfarande, lagar hellre än slänger. Men även bildkonsten är viktig. Hild håller på med bildväv och broderier men har även provat på lera och skulptur. Hemma på gården utanför Nyköping har hon en egen stuga, en liten fristad, där hon kan dra sig tillbaka och jobba med sitt hantverk. Här är väggarna fyllda med fantastiska broderier och vävda bilder. Det har varit år av engagemang och Hild har stått på barrikaderna vid många tillfällen. Hild var med vid det historiska tillfället i Kungsträdgården när almarna skulle fällas. Hon har demonstrerat mot Vietnamkriget och arbetat för fredsrörelsen.

– Det här har tagit mycket tid och som jag brukar säga, ska vi ha en demokrati kan inte alla jobba heltid. Numera lever Hild ett lugnare liv. Hon skriver krönikor för Se Hit och en insändare då och då. Dessutom är hon mormor vilket är en viktig roll. – Jag försöker träffa barnbarnen i Stockholm så ofta det går. Och de kommer gärna hit och vistas hos oss här på landet. Är glad över att se att kreativiteten går i arv; de spelar musik, syr och håller på med teater. En viktig plats Hild är medlem och engagerad i Kulturföreningen Magasinet i Nyköping. En mötesplats sedan 2010 som Hild länge försökt få kommunens politiker att se värdet av. – Jag hoppas att vi lyckas. Det tog tid men kommunalrådet Urban Granström har äntligen varit och besökt Magasinet nu. Magasinet är en viktig plats. Här har Hild haft mycket roligt och hon uppskattar mötet med unga människor och att få dela tankar med dem. – Att få mötas och prata om saker är en hjärtefråga för mig, vi måste våga det i större utsträckning. Jag har svårt att förstå att man kan vara rädd för det. En öppen attityd till företeelser och människor i vår omvärld är det viktigaste av allt, avslutar Hild.

FEM KORTFRÅGOR LÄSER JUST NU: ”Mamma som gud” av den rumänska författaren Gabriela Melinescu. FAVORITFÖRFATTARE: Kerstin Ekman. GÖR HELST EN SOLIG SOMMARDAG: Paddlar eller cyklar. ÅNGRAR MEST: Ingenting.

7


–ANNONS– TIDNINGEN SE HIT!

FÖRETAG I FOKUS

Den nya butiken har sakta men säkert vuxit fram under ett antal veckor.

8


TIDNINGEN SE HIT!

–Dags för jubileum och invigning av ny butik

Kakeldax rustar för nästa nivå Kakeldax i Nyköping har gått från klarhet till klarhet. Samtidigt som butiken 10-årsjubilerar öppnas dörrarna till en ny stor butik där produkterna kan exponeras på ett fördelaktigare sätt och det blir enklare för kunden att välja. – Välkommen till vår nya butik här på Gumsbacken, säger Peter Selstig, butikschef för Kakeldax i Nyköping.

Stolt och nöjd visar Peter upp nya butiken på Gumsbackevägen 5B. Den har en butiksyta på närmare 500 kvadratmeter. Stor skillnad mot den gamla butiken som endast var på 200 kvadratmeter. De senaste veckorna har det snickrats, byggts och kaklats för att allt ska bli klart till öppningen den 2 maj då det är invigning. – Vi vill verkligen fira att vi flyttar in i nya lokaler och bjuder kunderna på lunch och tilltugg och fina erbjudanden under öppningsveckan. Dessutom finns våra samarbetspartners där med egna erbjudanden.

större ytor än tidigare vilket gör att man som kund verkligen får en uppfattning om hur det kan se ut i färdiga miljöer. Kakel och klinker är det som de allra flesta väljer numera i sina badrum. I Kakeldax butik finns ett sortiment utöver det vanliga – tusentals olika plattor! Hela sortimentet är så kallade A-klassplattor, en garanti för högsta kvalitet och hållbarhet. Det många väljer idag är större plattor och gärna med betong- och industrikänsla eller marmor för den som söker en mer elegant stil. Det kan till och med vara plattor på upp till tre meter.

Stora exponeringsytor Butiksytan har fyllts med stora exponeringsytor för framför allt kakel och klinker men här har även butikens samarbetspartners fått sina egna ytor där de kan visa sina produkter på ett bättre sätt än tidigare. – Vi har en stor bredd och utökar antalet leverantörer med 300 procent och kan nästan garantera att man hittar det man vill ha hos oss.

Långsamma trender Peter berättar att han märkt ett tydligt uppsving. Intresset för att bygga fina badrum har ökat vilket inte minst märktes på årets Bomässa då de fick ett stort antal leads. – Många väljer mer exklusiva plattor och lägger generellt ner mer pengar på sina badrum, våtrum, hemmaspa och relax. Men det är långsamma trender så ett badrum kan ju fortfarande kännas modernt efter både tio och femton år, säger Peter. Självklart går det mycket bra att få till ett tidlöst och fräscht badrum som håller på sikt med en mindre budget. På tal om budget så väljer Kakeldax att alltid jobba med fasta offerter. Som totalleverantör blir det många poster och Peter föredrar att kunden vet exakt vad den ska betala och för vad. – Det blir tydligt för kunden med en specificerad offert och det blir inga missförstånd.

– Även om vi bara visar cirka en tiondel av kakelsortimentet så blir det tydligt vilken bredd vi har. Den stora butiksytan bidrar framför allt till att kakel och klinker kommer att kunna exponeras på betydligt

-Med stora exponeringsytor vill vi att kunderna ska få en känsla av hur det kan se ut i verkligheten, säger Peter Selstig.

För kunden är det även en fördel med en totalleverantör. Kakeldax tar ansvar för hela arbetet och oftast går det fortare än om man som kund själv ska hitta hantverkare som gör de olika delarna. – Vi tar hand om allt från första ritningen till sista skruven i handdukshängaren och oftast är vi klara på max tio dagar. Kreativ process Det finns ett stort kunnande och många års gemensam erfarenhet i butiken. Det kreativa i processen är något vi alla uppskattar. – Vårt jobb handlar inte enbart om att leverera bra produkter av god kvalitet. Det är även en kreativ process där vi tillsammans ska skapa en miljö som matchar kundens hem och personlighet med kundens plånbok. Det är roligt och ofta en utmaning, avslutar Peter.

i

KAKELDAX I NYKÖPING –är en del av LO Construction. Här hittar du: Kakel och klinker, PVC-fönster, Spa-lösningar. LO Construction erbjuder entreprenad med fasadrenoveringar samt allt inom byggnation och renoveringar. Välkommen till butiken på Gumsbackevägen 5B på vår invigning den 2 maj! Öppettider: vardagar 7-18, lördagar 10-15.

9


TIDNINGEN SE HIT!

INREDNING

Framtidens vardagsrum skapas för mänskliga möten Finrummet ersattes under funktionalismen i de flesta bostäder av vardagsrummet – även om det i en del hem fortfarande förekommer. Vardagsrummet har kommit att bli hemmets hjärta; det är här man hänger med varandra, umgås och såklart tittar på TV. Just TV:n har i sådär 60 år varit vardagsrummets medelpunkt och den har därmed påverkat både möbelval och hur vi placerar möblerna. Allt för att få den bästa TV-upplevelsen – inte så mycket med utgångspunkten att vi ska umgås. TV:n har fortfarande en central roll men bärbara enheter konkurrerar vilket faktiskt gör att placeringen av TV:n numera blir lite underordnad.

En trend är att man väljer flera små bord istället för ett stort som kan upplevas som skrymmande. Väljer du ändå ett stort, välj då ett som är lågt för att det inte ska dominera. Finns det en eldstad i rummet så blir den såklart den självklara mittpunkten att samlas kring eller om det finns ett stort fönster med vidunderlig utsikt.

Trendspanare menar att det pågår en motreaktion till teknikens dominans i vardagsrummet och man börjar möblera efter nya behov vilket sätter mötet och relationen med människor i första rummet. Den linjära möbleringen försvinner i allt högre grad och möblerna flyttas ut från väggarna. Nu vill vi se varandra i ögonen och lyssna mer aktivt – ansikte mot ansikte. Det som blir det centrala i rummet numera är oftast soffbordet och så möblerar man runt det – inte enbart på ena sidan.

"Jag gillar att koppla av med några livsstilsmagasin i soffhörnet –med något gott inom bekvämt räckhåll" Soffbord Melissa 2895 kr

Vad händer då med TV:n? Jodå, den lär finnas kvar – men kanske på mer diskreta platser. Ibland till och med bakom skåpsluckor. En del byter ut TV-apparaten mot en projektorduk som man enkelt rullar upp när filmen är slut. Det blir mer konst på väggarna och vardagsrummet blir helt enkelt mer personligt. Man tror dessutom att modulsoffan kommer att återuppstå, då på hjul, för att enkelt kunna anpassa möblemanget utifrån behov och aktivitet. Flexibilitet är det som kommer!

Pernilla Sager

SE HIT´s möbel- och inredningsexpert

När ditt hem är en del av dig, välj möbler som säger vem du är...

Vi har öppet : måndag–fredag 10-18 lördag 10-14 söndag 11-15 Adress: Fridas väg 21 Nyköping Se även vår hemsida www.sagers.se – Självklart går det bra att handla online! 10


7sidor

TIDNINGEN SE HIT!

med tips för kropp och knopp!

Tema:

Allt hänger ihop

a r B Må

Yoga, träning, hjärngympa och rätt kost – allt kan vara vägen till ett sunt liv. Vi är alla olika; en del uppskattar hård fysisk träning, andra stillsam yoga och en del både och. I det här numret av Se Hit är temat just ”Må Bra”. Vi tipsar om träning på semesterresan, lyfter fram yoga för såväl stora som små och berättar om vad du kan göra för att motverka demenssjukdom. Det man kan konstatera är att allt hänger ihop för att vi verkligen ska må bra i både kropp och själ.

Trevlig läsning!

11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema:

a r B Må Träna triceps – stabilitet med en arm Antingen med båda händer/fötter i så har du en lättare variant av en "Dips" eller båda händer i och ett ben upplyft vilket ger mer balans. Utmaning: Gör denna till en "Enarmstriceps dips – bålstabilitet". Lyft upp höger med ben och höger arm. Böj och sträck vänster arm. Sitt nära en mur eller bänk med sätet och tänk på att bålstabiliteten får sig en rejäl utmaning här – passar den starke!

Effektiv och rolig träning på semesterresan

En underbar semester, då är det lätt att tappa fokus från träning. Men så behöver det inte vara; en god väninna, träningskläder och en gummisnodd kommer man långt med för att träna såväl kropp som själ på semestern. Är du van att hålla igång kroppen är semestern ett utmärkt tillfälle att utmana dig själv utan att krångla till det allt för mycket. Ta det du hittar i din omgivning och vips så kan du skapa en effektiv och inte minst rolig träning. Vår egen Anette Siljelin och hennes goda vän Annelie Salonen var på Kanarieöarna för ett tag sedan och här delar de med sig av sina kreativa ibland lite vågade träningstips. Springa med snodd – parövning Båda personerna är i en stor snodd och den är placerad i midjehöjd. Personen främst kan gå eller springa med starka, höga lyft med knäna och luta sig lite framåt och ta kraft med armarna. Personen bakom håller låg tyngpunkt med breda fotgrepp och håller emot med små korta steg framåt. Mycket säte och ben vid lägre hållning. Kör 15 sekunders intervaller. Snabba byten då båda personerna redan är i snodden. Bakre person springer om dig och startar sina 15 sekunder på ett kick. Personen bakom har koll på tiden och peppar den främre till sitt maximala.

Smal armhävning En "vanlig" armhävning med brett grepp över en kaktus eller lutande mot bänkar, murar funkar för de flesta. På bilden: En smal tricepsarmhävning passar bra för dig med axelproblem men som även vill lägga mer fokus på baksida överarm/triceps. Jogga med stenar Hitta två stenar som passar dina nävar så du inte får problem att hålla dem under längre tid. Du får här några extra kilon att förflytta och det kommer kosta lite extra för kroppen vid din promenad eller jogg. En statisk träning för hela armarna och axlarna. 12


TIDNINGEN SE HIT!

Armhävning över kaktus När motivationen tryter – utmana dig själv och hitta miljöer och ”redskap” där du tvingas vara uthållig.

Överkropp – triceps med minisnodd Baksida överarm/triceps med mini loopband. Pressa ut armen till en sträckt arm försiktigt så kommer du snabbt känna att denna träning är bra för baksida överarm/triceps. Boxas på stranden Ett enkelt och roligt sätt att träna både kondition, styrka och bål. Passar perfekt för dig som har svårt att löpträna men ändå vill uppnå samma puls och självklart njuta av en underbar utsikt. Boxas utan handskar med mittsar? – Självklart kan du kan boxas med lättare, snabbare touch med nävar mot handflator. Växla med olika boxkombinationer som uppercut (se bilden), raka slag, krokar, kickar och knän. Byten efter ca 1,5- 2 minuter.

Rodd med snodd – parövning Övre del rygg och baksida, axel och ben. Om ni placerar er med 90 graders vinkel i höft och knä får ni samtidigt en bra träning för underkroppen eller så väljer ni stå upprätt och bara lägga fokus på att dra samtidigt i snodden och låta övre del av kroppen jobba. Upp med armbågarna till en hög rodd - handleder är raka i linje med underarmarna och tummarna riktas mot armhålorna.

Benövningar – minisnodd Det har blivit oerhört poppis att gå på gruppträningsklasser som Booty Move, använda snoddarna på fotbollsträningen, i löparspåret eller vid sin rehab. Med dessa små mini loopband kan du göra väldigt många övningar med underkroppen och överkroppen. Snodd runt fotled eller runt knän. Startläge i stående eller vid handstående plankan har du även core- och stabilitetträning.

Vid axelproblem kan ni sänka ned till en låg rodd så armbågarna är nära kroppen och midjan. Tummarna ska peka uppåt.

13


TIDNINGEN SE HIT!

Yoga skapar lugn på anstalter

Huvudfyndet i en studie gjord på svenska fångvårdsanstalter är att yoga har specifika effekter på psykisk ohälsa och erbjuder betydande hjälp med symptom på agorafobib, minnesproblem, beslutsångest, koncentrationssvårigheter, tvångssyndrom och uppfattningar om kroppslig dysfunktion. I studien valdes 152 intagna slumpvis ut till en grupp där de kunde delta i en veckovis yogaövning under en 10-veckors-period eller till en grupp där de kunde träna valfri fysisk aktivitet - exklusive yoga – också under 10 veckor. I båda grupperna rapporterade intagna en signifikant förbättrad psykisk hälsa, vilket huvudsakligen återspeglades i en minskad nivå av ångest, depressiva symtom, interpersonell känslighet, misstänksamhet, fientlighet, rädsla och social utanförkänsla.

Tema:

Må Bra

Tydligt samband – träning funkar mot depression

Träning är effektivt mot depression, slås fast i en brittisk studie med över 600 000 deltagare. Till skillnad från tidigare studier kan den här slå fast ett tydligt orsakssamband. Sambandet mellan träning och minskad risk för depression har visats i tidigare studier, men då har det funnits tveksamheter om huruvida de som tränar har lägre risk att drabbas, eller om personer med risk för depression helt enkelt tränar mindre än andra. Den nya studien är unik genom att den visar ett orsakssamband och på ett mer övertygande sätt än tidigare studier att träning skyddar mot återinsjuknande i depression. Den brittiska studien är publicerad i tidskriften Jama Psychiatry.

Drömmar gör dig kreativ

Människan har olika sömnfaser. Först sover man ytligt, sedan kommer en period av djupsömn och sedan drömsömnen. Det tar cirka 90–120 minuter, sedan börjar man om på en ny sömncykel. Djupsömn skalar bort de nybildade kopplingar i hjärnan som inte behövs. Samtidigt främjar djupsömn befästandet av nyinlärda faktaminnen som är relevanta för ditt beteende under vakenheten. Efter att du har befäst minnen under djupsömnen utforskar hjärnan under drömsömnen hur de nya minnena kan användas i vardagen. Därför tror man att just drömsömn är bra för kreativiteten.

14


TIDNINGEN SE HIT!

Forskarnas lista

10 sätt att hålla din hjärna i trim för att minska risken för demenssjukdom SVETTAS Regelbunden motionsträning som får upp pulsen och ökar blodflödet till hjärnan och resten av kroppen är bra för dig. Flera studier har påvisat sambandet mellan fysisk aktivitet och minskad risk för demens, så sätt på dig löpskorna och ge dig ut i spåret.

AKTA HUVUDET Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär och demens. Så använd säkerhetsbälte på vägarna och hjälm på cykeln eller hästen. RÄTT MAT En hälsosam och välbalanserad diet med mindre fett och mer frukt och grönsaker minskar risken för kognitiv ohälsa.

LÄS Utbildning på alla olika nivåer har visat minska risken för demens och för en försämrad kognitiv förmåga, det vill säga att kunna tänka, känna och lära. Så damma av pluggpennan och gå en kurs på till exempel Komvux eller universitetet online.

SOV ORDENTLIGT Sömnbrist på grund av problem som till exempel sömnapné kan leda till svårigheter att minnas och tänka.

FIMPA Det finns starka bevis för att rökning ökar risken för försämrad kognitiv förmåga. Att sluta röka minskar risken till samma nivå som för de som aldrig rökt.

TA HAND OM DIN MENTALA HÄLSA En del studier påvisar ett samband mellan depression och ökad kognitiv ohälsa. Så var inte rädd för att söka hjälp om du känner dig nedstämd, har ångest eller lider av annan psykisk ohälsa. Och försök att inte stressa för mycket.

LYSSNA TILL DITT HJÄRTA Studier visar att riskfaktorerna för hjärtsjukdom och stroke, som fetma, högt blodtryck och diabetes, även påverkar din kognitiva hälsa negativt. Så ta hand om ditt hjärta, och din hjärna kommer att tacka dig.

UMGÅS Socialt engagemang gör hjärnan glad. Gör sånt du tycker är kul och meningsfullt för just dig. Engagera dig i den lokala schackklubben eller jobba som volontär på katthem, börja sjung i kör eller bara träffa släkt och vänner.

Välj mat efter gener

2019 MAZDA CX-5

Taket kommer i flera utföranden: Bland annat canvas, växlande molnighet och klart till halvklart.

Ny trend i jakten på den perfekta kosten kan komma att bli att vi följer en alldeles egen kostplan utifrån individuella faktorer som gener och tarmflora. Forskare vid Lunds universitet tror att så kallad nutrigenetik har framtiden för sig. Forskarna tror att man kommer kunna karaktärisera vissa genetiska drag som påverkar hur individer reagerar på olika typer av kost. Det vill säga; vissa kanske bör äta mer fett och andra bör äta mer kolhydrater. Dock kommer det, enligt forskarna, att ta minst tio år innan trovärdiga kostråd av det här slaget kommer att kunna göras.

UTMANA DIG SJÄLV Gnugga geniknölarna och aktivera ditt sinne. Konstruera en ny möbel, lägg ett svårt pussel, skapa något konstnärligt. Spela spel som tvingar dig att tänka strategiskt. Att utmana din hjärna ger dig både kort- och lång siktiga kognitiva fördelar. Källa: Alzheimer’s Association

2019 Mazda CX-5 lyfter en av de senaste årens mest rosade SUV:ar till nya höjder. Ventilerade säten, Apple CarPlay och nya smakfulla interiörval kompletterar den redan höga säkerhets- och tekniknivån. Resultatet är en intuitiv körupplevelse med bil och förare i total harmoni. Svår att beskriva. Lätt att uppleva. TM

CABRIOLET PÅ KÖPET (VÄRDE 20.000KR)

Pris från: 264 900 kr

FIAT 500C. JUST NU 134.900 KR (ORD. PRIS: 154.900 KR)

Förbr. l/100 km bl. körn. WLTP: 5,9-8,4, NEDC korr: 5,0-7,2. CO 2 , g /km. WLTP: 154-192. NEDC korr: 130-164. Miljöklass: EU 6d temp.

Avser Fiat 500C Pop 1,2 l 69 hk. Ord. pris från 154 900 kr. Bilen på bilden är en Fiat 500C Lounge. Bränsleförbrukning bl. körning enligt NEDC-korr: 4,9 l/100 km. Enligt WLTP: 6,1. CO2- utsläpp enligt NEDC-korr: 114 g/km. Enligt WLTP 141 g/ km. Miljöklass Euro 6d-TEMP. Extrautrustning och körsätt kan påverka bränsleförbrukning och utsläpp. Med reservation för lokala avvikelser och eventuella tryckfel. Gäller t.o.m. 30/6 2019.

BIL AB

Åke Andersson Bil AB Hemgårdsvägen 6 Åke Andersson 611 10 Nyköping www.aabil.se

Fiat.se

Bil AB Hemgårdsvägen 6 611 10 Nyköping www.aabil.se 15


TIDNINGEN SE HIT!

YOGA = BALANS TEXT: SUSANNE WASS

”Don´t try to fit in, you fit perfectly in yourself” Citatet kommer från Kundaliniyogan och beskriver vad yogan handlar om, att var och en hittar sina egna inre kvaliteter och styrkor. Susanne Wass ”hittade hem” när hon mötte yogan. Här berättar hon om hur hennes liv har förändrats och hur hon får både barn och vuxna att ta till sig yogas magiska kraft. Jag har alltid varit en intensiv, snabb och impulsiv person som inte alltid haft de bästa strategierna i livet. Jag fick ofta höra att jag skulle lugna ner mig och stressa mindre. Att ta ett steg tillbaka, och ta in det kollegor och vänner sa, var inte aktuellt, då. Jag kunde skjuta alla kommentarer ifrån mig, ända tills jag började arbeta i förskolan. Då mötte jag mina bästa och mest ärliga mentorer, barnen. Det var helt uppenbart att min läckande energi avspeglade sig på barngruppen. I mina möten med barnen blev det lätt rörigt, medan min kollega skapade ett lugn. Kunde skärma av Uttrycket ”att hitta hem” kan tyckas vara en klyscha, men det är vad jag upplevde första gången jag mötte yogan. Jag kunde skärma av alla surrande tankar för en stund och vända uppmärksamheten in i mig själv. Jag valde att utbilda mig till Kundaliniyogainstruktör, och har utövat min yogadisciplin sedan 2008 och instruerat yogagrupper från 2009. Jag skriver yogadisciplin då det är exakt vad det handlar om. Att sätt din egen disciplin, ditt eget görande. Utan ett görande händer ingenting, oavsett hur mycket kunskap du har. Hellre göra det lilla, än ingenting alls! Vad är då så magiskt med yogan? Det är först och främst helhetsperspektivet, fokus på hela dig, att stärka och läka inifrån och ut. Med yogans byggstenar, andning, fysiska rörelser och positioner, meditation och avslappning, kan du rehabilitera det som är i obalans. Du skapar förutsättningar för att upprätthålla och stärka den stabilitet och balans som du redan har i ditt liv. Att andas kan ses som självklart, frågan är hur du andas. En allt för ytlig andning har en negativ påverkan på din hälsa. Då du har fokus på ditt andetag och medvetet förflyttar den ner mot magen och skapar en utvidgande rörelse i bröstkorgen, ger du kroppen och sinnet förutsättningar till återhämtning. Med yogans byggstenar, andning, fysiska rörelser och positioner, meditation och avslappning, kan du rehabilitera det som är i obalans. 16


TIDNINGEN SE HIT!

Åter till barnen, blev det någon skillnad, kanske du undrar. Ja, då jag kunde hålla ett helt annat fokus i mötet fångade jag också barnens uppmärksamhet. Det är det yogan handlar om, att kunna stanna upp och vara här och nu, utan att fara iväg i tanken, det är då du mister barnens uppmärksamhet. Det är lyhörda små medmänniskor vi har omkring oss. Jag hör många gånger att barn är så röriga, de springer bara omkring, de lyssnar inte och så vidare. Utifrån mina erfarenheter beror det helt på vilken äkta uppmärksamhet de får. Ett ofokuserat inre märks mer utanpå än vad vi många gånger är medvetna om, och det påverkar vår omgivning. Yoga i förskolan Min ambition blev att införa yoga i förskolan. Det fick bli i form av lekfulla yogasagor. Där barnen utmanas i balans, koordination, samarbete, inlevelseförmåga och vila. Detta ledde till att jag startad grupper med familjeyoga.

”Don´t try to fit in, you fit perfectly in yourself”

Foto: Maja Didriksson

Balans är ett nyckelord Balans är ett av nyckelorden inom yogan, mellan det yttre och det inre, mellan aktivitet och avslappning och att vara i balans i mötet med omvärlden. Yogautövande och boxningsträning är för mig en hälsofrämjande balans, andningen från yogan ger fokus och uthållighet i boxningsträningen.

Helt underbart att möta barn och vuxna som på ett lekfullt sätt gör yoga, samarbetar och behärskar motoriska utmaningar. Tanken är att det ska vara en gemensam aktivitet, att ha roligt och hitta ett lugn. Helt ärligt, hur ofta stannar du upp och lyssnar inåt? Jag vill påminna om hur viktigt det är med närvaro, ha ögonkontakt och att vara en del av livet här och nu. LÄSTIPS: Yoga, Vetenskap och Fakta av Sara Hoy.

Tema:

Må Bra

17


Saker som gör träningen roligare!

TIDNINGEN SE HIT!

Tema:

a r B å M

Färgglada yogablock från Rusta för 39,90 kr

Garmin multisportklocka med GPS, kartor, musik, mätdata och mycket mer. Bland annat hos Sportamore.se Yogaleggings att må bra i från Rituals. 379 kr.

PeppPodden

På instagram hittar du massor av inspirerande konton

med fokus på träning och hälsa. Här får du några med daglig pepp och roliga träningstips. @msjeanettejenkins Jeanette Jenkins bjuder på tränings- och kosttips – direkt från Hollywood! @MankoFit Träningsinspiration för blivande mammor. Enkla Övningar för dig som vill fortsätta träna när du är gravid.

Poddar och kropp och själ att lyssna på när du tränar

PeppPodden blandar hejvilt mellan olika ämnen, alla kopplade till hälsa på något sätt. Podden görs av journalisten Pamela Andersson och Sandra Hjort som driver tidningen Topphälsa.

Träningspodden

Vill du komma igång med din träning? Eller kör du ett par pass i veckan men vill hitta inspirationen till att ta din träning till nästa nivå? Eller är du kanske en hängiven träningsfantast som bara vill tjuvlyssna på ett par likasinnade? Då är det här podden för dig! Programledaren Jessica Almenäs och träningsexperten Lovisa Sandström peppar dig.

@mindbodygreen Feelgood! Inspirerande bilder och citat om vartannat.

KONSTRUNDAN

2019

Boka in 11 & 12 maj! Besök årets utställare på ”Öppet Hus” Förhandsvisning på NK-villan med vernissage 27 april 12.00-15.00. Feel Better, Live More with Dr Rangan Chatterjee

En podd som gästas av ledande hälsoexperter och inspirerande personer. Här får du experttips, klarhet i vad som är myt eller sanning och en rad verktyg när det gäller kost, sömn, träning och återhämtning. Poddens programledare är Dr Chatterje, bland annat känd från BBC 1´s program ”Doctor in the House”. Han har även gästat Skavlan!

18

Läs mer på www.foreningikonst.se Utställningen på NK-villan pågår t.o.m 11 maj


13:e

an! upplag

TIDNINGEN SE HIT!

Upplev regionens största

FOLKFEST!

Lördagen den 25 maj 2019 på Rosvalla i Nyköping

Anmäl er klass redan idag!

Mer info och anmälan:

www.sparbanksbollen.se

ÅRSKURS 1–6 H Ö G S TA D IET älan

m Sista an

j a m 4 1

ARRANGÖR:

SAMARBETSPARTNER OCH MEDARRANGÖR:

HUVUDSPONSORER

PLANSPONSORER

ÅRSKURSSPONSORER

19


Lokalaste galan någonsin

TIDNINGEN SE HIT!

För vilken gång i ordningen är nog lite osäkert men nog är det mer än 13 år som Röda Korset i Nyköping ordnat med en gala på våren i Nyköping. En gala för att samla in pengar till organisationer som hjälper utsatta i vårt närområde. Initiativtagare till detta var Bo Hermansson.

Årets gala blir utan Bosse, då han dog tidigare i år men man uppmärsammar hans minne med bland annat ett bildspel. I år går galan av stapeln 7 maj på Culturum i år. Se Hit pratar med Anna Edman i Miss Winter. Hon och Linda har tagit på sig att samordna artisterna tillsammans med Lasse Lindberg, Torbjörn och Martina Dahlström. Vad är det för nyheter på galan i år Anna? -Jazzgymnasterna kommer med ungdomar som dansar avancerad dans. De oerhört duktiga Nyköping Gospel Group kommer att sjunga. Nyköping Lokalrevys Susanna Eriksson kommer att framträda med succénummer ur nyårsrevyn. En annan nyhet är att varje

akt gör bara en entré och gör då sina åtta minuter på en gång. Då kan vi nog hålla tiden på två 55-minutersakter med paus emellan. Det drar så lätt ut på tiden annars. Annars är det mest gamla bekanta i det här sammanhanget; Staffan Hellstrand, Henning Ejnefjäll, Anna Källdén, Gubbröra, Lotta och Sune Malmström med Classe och Ingo, Martina Dahlström vi i Miss Winter med flera. Mattias Andersson kommer som vanligt att hålla i auktionen av fina erbjudanden från våra sponsorer. Ingen kan göra allt men alla kan… i alla fall ta sig till Röda Korset-galan på Culturum tisdagen den 7 maj klockan 19.00.

"Mäst a re på kött" Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80 20

Nyköpingssonen Staffan Hellstrand återvänder för att vara med på årets gala och Miss Winter är med i vanlig ordning.

Elinstallationer

Datanät • Belysning • Värmelösningar

Har du kontaktsvårigheter?

Kontakta oss: 0155-60 62 00 order@freddanselobygg.com

www.freddanselobygg.com


VINTERDÄ NETTOPRISE TIDNINGEN SE HIT!

TIDNINGEN SE HIT!

Ann-Louise och den unge autografjägaren

ANDERS TÄNKER

ANDERS TÄNKER Du lilla Stora tor

VINTERD

Jag har så långt jag kan minnas varit en autografjägare. Inte så där hysterisk men ganska lagom. Vill fortfarande gärna ha böcker och skivor signerade. Numer kan jag ju kombinera det lite med mitt arbete som kulturskribent.

MONTERAT & BALANSERAT OKTOBER O ”45 år senare så visar

Vi har fått ett nytt torg vid Teaterparken och fler torg har uppgrad men torgens torg i Nyköping är judet ändå torget. torg som sigStora att hon inte Ett hade kan byta skepnad från marknadstorg till festtorg, från vinterskrud samma skarpa minne av sandstrandstorg. Här kommer därför en hyllning till vårt ganska vår första träff… Märkligt, lilla Stora torg.

13” från 515:15” fr 14” från 620:16” fr MONTERAT & BALANSERAT OKTOBER 17” fr

Det började med att jag som liten fick följa med på olika radioinspelningar då min kompis pappa var radio- och TVchef. Träffade och fick autografer av Astrid Lindgren, Gösta Knutsson, Sven Jerring med flera. En av de första och största som jag, som vuxen, fick intervjua fyllde nyligen 75 år. Hon skrev också sin autograf på ett av mina första, om inte Det första rent av, självgjorda idolkort. Vi pratar om Ann-Louise Hanson. Då vid 1960-talets begynnelse var mina idoler Doris Day och just Ann-Louise. Blondiner skulle det tydligen vara då. Träffade Ann-Louise bakom scenen i Kungsträdgården där hon hade uppträtt med ”Är du ensam ikväll”. Trots min blygsel tordes jag gå fram till min idol och be att få hennes autograf på mitt hemmagjorda kort. Hon använde min ryggtavla som stöd när hon skrev ”Till Anders från Din Ann-Louise Hanson”. En fotograf från Året Runt förevigade detta ögonblick och jag köpte den tidningen ett halvår därefter för att få se bilden men hittade den aldrig. Är det någon av er läsare som har kvar Året Runt från tidigt 60-tal så kan ni väl kolla upp om ni hittar denna bild! När jag så fick intervjua Ann-Louise till tidningen Frotté en 45 år senare så visar det sig att hon inte hade samma skarpa minne av vår första träff… Märkligt, hon hade ju ändå skrivit

hon hade ju ändå skrivit ;

Din Ann-Louise!” Du Du lilla Stora torg två Du kära lilla Stora torg, vi m Vi har delat glädje och sorg. hos Du lilla Stora torg nu får du det på pränt. DinDu Ann-Louise! Jag som skulle komma rosor från Åre är inte bara samlingsplats för knallemed och vita student, Aten liksom enStora greve avdet Luxemburg till henne! nej, du lilla torg är också allmänt käntAck om hon då v ändå bara hade varit hälften så kär som jag! När jag intervjukun att det är hit karnevalståget och Tuffis-tåget anlänt. ade Ann-Louise förvandlades jag från den säkre gjutjärnsresom Ett torg som både landshövding och turistbyrå spelar viss roll i. portern till den osäkre pojken med idolkort i handen. Ett torg där du stundom till och med kan spela beach-volley. Sed En annan av mina stora idoler som jag har autograf av är som 1998 vann Nyköping här Stadskampen Povel Ramel. Stod i lång kö på NK 1999 för att få andra delen Klo under överinseende av stadspampen av hans minnesbok, memoarer, signerad. Då hann han bara han hamnade till slut i en uppställd bassäng och med att skriva sitt namn. Så tog den fantastiske Pelle NilsEn r avLusthus Sofia Wistam, Staffani en Ling och Peppe Eng. sonunder Povelledning till Pelles i Nyköping pratshow med dig Som hertig jag ridit2005. från dig lillashowen Stora torg Stephan LundinKarl i oktober Efter hann jag med att träffa Povel i lugn ner ochtillromin ochborg. Pelle berättade tydligen för sku genom folkhopen Povel att jag var stan. Jod Samlingen varhovnarr först vidi stadshuset där där Lasse Lindberg stod för buset. Då signerade Povel min gamlautrikesminister samlingsbok ”Lingonben” med Ja, Tack vare Nyköpingsboende Anna Linds försorg orden: glada Lingonben förtorg. Anders kom”Må EU:sdessa utrikesministrar gåendesstädse till digspralla lilla Stora *Vid köp av 4Vidfi hoppas Povel Värderar Året var då Ramel”. tjugohundra ett jag nog lika högt som Min Ann-Louises hälsning! Och att leda fredsarbete var inte lätt.

BILT515:13” från VÄTT PÅ KÖPET!* 14” från 620:-

öda Korset Korset gala gala öda daRöda Korset gala urum, Nyköping Korset 9 maj 19.00 gala da Korset gala urum, Nyköping 9 maj 19.00 Röda Korset gala rum, Nyköping 9 maj 19.00 maj 19.00 Korset gala rum, Culturum, Nyköping 9Nyköping maj 19.00 9 Röda Röda Culturum, Nyköping 9 maj 19.00 Korset gala Röda KorsetCulturum, Gala Nyköping 9 maj 19.00

kande Alla intäkter går oavkortat till kande Alla intäkter går oavkortat till Röda Korsets lokala arbete sande Stads teater Alla intäkter går oavkortat till i Nyköping Röda Korsets lokala arbete i Nyköping ssrevyn Stadsteater teater ande Alla intäkter går oavkortat till Röda Korsets lokala arbete i Nyköping Medverkande Stads Alla intäkter går oavkortat till www. srevyn Röda Stads Korsets lokala arbete i Nyköping Medverkande llstrand Stads teater Alla går oavkortat Rödaintäkter Korsets lokala arbete till i Nyköping evyn Nyköpings teater Medverkande llstrand Alla intäkter går oavkortat till Röda Korsets lokala arbete i Nyköping evyn Nyköpings Stads teater strand Nyköpingsrevyn Medverkande Alla intäkter går oavkortat Röda Korsets lokala arbete till i Nyköping Nyköpings Stads teater strand Nyköpingsrevyn er Staffan Hellstrand Alla intäkter går oavkortatNyköpings till Medverkande Röda Korsets lokala arbete i Nyköping Stads teater Nyköpingsrevyn rer Staffan Hellstrand Nomad Miss Winter Rödaintäkter Korsetsgår lokala arbete till i Nyköping Alla oavkortat Medverkande Nyköpingsrevyn Staffan Hellstrand Nomad ndqvist &Miss Staffan Hellstrand Miss Winter Winter Röda Korsets lokala arbete i Nyköping Staffan qvist NomadHellstrand Martina Dahlström dqvist& &Staffan Miss Winter iksson WhyHellstrand Not Culturum, Nyköping 9 maj 19.00 Anna Källdén qvist & Nomad Martina Dahlström sson Miss Winter ksson Why Not gmar Emelie Lindqvist & Culturum, Nyköping 9 maj 19.00 Henning Ejnefjäll Anna Källdén sson Medverkande Alla intäkter går oavkortat till mar Miss * Däck WhyWinter Not gmar Henning Emelie Lindqvist & Lasse Lindberg Lotta ErikMalmström Henriksson Ejnefjäll Kvällens värd: Röda Korsets lokala arbete i Nyköping Medverkande Nyköpings Stads teater Alla intäkter går oavkortat till mar Why Not Kvällens värd: Lasse Lindberg Emelie Lindqvist & Nyköpings Lokalrevy Lotta Malmström Erik Henriksson lpe Bello Arrangör: Röda Korset, Nyköping Röda Korsets Kvällens värd: Lasse Lindberg Robin Stegmar * Släphyra lokala arbete i Nyköping Nyköpings Stads teater Nyköpingsrevyn e Bello Nyköpings Arrangör: Röda Korset, Nyköping Susanne Eriksson Kvällens värd: Lasse Lindberg Lindqvist & Lokalrevy Erik Henriksson lpe Biljettpris: Vuxna 200:-, Ungdom Arrangör: Röda Korset, Nyköpingt o m 19 år, 100:-Emelie Robin Stegmar ans Bello Gullefjun A la Taube Staffan Hellstrand Kvällens Lasse Lindberg GubbröraEriksson Biljettpris:Nyköpingsrevyn VuxnaKorset, 200:-, Ungdom t o m 19värd: år, 100:e Bello Arrangör: Röda Nyköping Susanne ns Gullefjun Henriksson Serviceavgift tillkommer. Biljettpris: Vuxna 200:-, Ungdom t o m 19 år, 100:-Erik Robin Stegmar ans Gullefjun * Bilhyra A la Taube Gravity Hellstrand Nomad Classe/Ingo/Sune Oscar StolpeStaffan Bello Serviceavgift tillkommer. Arrangör: Röda Korset, Nyköping Kvällens Lasse Lindberg Gubbröra Biljettpris: Vuxna 200:-, Ungdom t o m 19värd: år, 100:ns Gullefjun Gravity Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum Serviceavgift tillkommer. Robin Stegmar A la Taube Jazzgymnasterna Dans GravityClasse/Ingo/Sune Nomad Miss Winter Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum Oscar Stolpe Bello Biljettpris: Vuxna 200:-, Ungdom t o m 19 år, 100:Serviceavgift tillkommer. Arrangör: Röda Korset, Nyköping Kvällens värd: Lasse Lindberg Gulle Gullans Gullefjun Gravity avancerad Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum *Röda Bilservice A la Taube Jazzgymnasterna Dans Miss Winter Why Not Korset samt Biljetter: Kupan, Röda Culturum Oscar Bello Serviceavgift tillkommer. Biljettpris: Vuxna 200:-, Ungdom tStolpe o m 19 år, 100:Arrangör: Korset, Nyköping Kvällens värd: Lasse Lindberg Gulle Gullans Gullefjun Pwned By Gravity Nyköping Gospel Group avancerad Why Not Emelie Lindqvist & Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum Oscar Stolpe Bello Serviceavgift tillkommer. Biljettpris: Vuxna 200:-, Ungdom t o m 19 år, 100:Arrangör: Röda Korset, Nyköping Gulle Gullans Gullefjun Pwned By Gravity Mathias Andersson *Vuxna Släpverkstad Nyköping Gospel Group Emelie Lindqvist &Biljetter: Kupan, Röda Korset Erik Henriksson samt Culturum Serviceavgift tillkommer. Biljettpris: 200:-, Ungdom t o m 19 år, 100:Gulle Gullans Gullefjun Pwned By Gravity Triggen Förvaltning Mathias Andersson Triggen Förvaltning Erik Henriksson Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum Robin Stegmar Serviceavgift tillkommer. KvällensTriggen värd: Lasse Lindberg. Arrangör: Röda Korset, Nyköping Pwned By Gravity * Tvätthall Förvaltning Triggen Förvaltning

.se KännH-SON friheten i sommar! Röda Korsetmaj Gala Culturum, Nyköping 7Culturum, 19.00Nyköping 9 maj 19.00

15” Med för slu 16” 17”

NETTOPRISE H-SON

BILTVÄTT

Culturum, Nyköping 7 maj 19.00

www.

Boka Din bilservice hos oss! –vi servar även husbilar

Röda Korset Korset gala gala Röda

.s

Me Nyköping • 0155-21 90 5 PNorrköpingsv. Å KÖP2E(St1) för T!* *Vid köp av Boka bilservice,

VINTERD även husbilar!

Robin Stegmar A la Taube Biljettpris: Vuxna 200:Ungdom t o m 19Röda år 100:(Serviceavgift tillkommer) Kvällens värd: Lasse Lindberg. Arrangör: Korset, Nyköping Kvällens värd: Lasse Lindberg Biljetter: Kupan, Korset Triggen Förvaltning A la Taube Oscar Stolpesamt Bello Biljettpris: Vuxna Röda 200:Ungdom t o Culturum m 19 år 100:(Serviceavgift tillkommer) Arrangör: Röda Korset, Nyköping Kvällens värd: Lasse Lindberg Biljettpris:Röda VuxnaKorset, 200:-, Ungdom Biljetter: Kupan, Röda Culturum Triggen Förvaltning Oscar Stolpesamt Bello GulleKorset Gullans Gullefjun Arrangör: Nyköpingt o m 19 år, 100:Christers Christers Gulle Gullefjun PwnedGullans By Gravity Pwned By Gravity

Serviceavgift tillkommer.

H-SON k c MONTERAT & BALANSERAT Bi Slä OKTOBE Tv Slä Dä Bil Christers Blommor

Mediamix Event & Media

NYKÖPING

Erbjudande HYR BILEN HOS Köp 5 liter olja – få filter på köpet Christers www. .se ad Christers t Blommor Meka själv – Låga priser s e a k c i raBlommor bromsskivor ver phyr lhypå serv och pbelägg ätth

Biljettpris:Vuxna 200:-, Ungdom t o m 19 år, 100:- Triggen Förvaltning Christers Christers Blommor Blommor Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum Serviceavgift tillkommer. Triggen Förvaltning Blommor Blommor Biljetter: Kupan, Röda Korset samtChristers Culturum

Blommor Triggen Förvaltning Mediamix Event & Media Triggen Förvaltning

NYKÖPING

Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum

Christers Christers Blommor Blommor

H-SON www.

Norrköpingsvägen 2 (St1macken) Nyköping tel: 0155-21 90 51 070-310 18 28

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21 9 16

21


STORA KRYSSET

TIDNINGEN SE HIT!

BAS FÖR HUDEN WHIPFLASHEN POLERA GREEN SKIKDAY TENS

GOSSIP GIRL

MAT- DRÖMSEDEL MAR

LUSTIGA

SNÄV

NYTTJAR GRÖN EL

Bild: 7x8 rutor 19-17_#03_ Shiseido

RODDBÅTAR @I LONDON

ORKAR

FÖR BARN

HÖGREST

KAMELDJUR

OST

SMIDIG

FINGERTOPPSUPPIFFNING PÅ GOLV EFTER ÄKTA JULGRAN

LÅNGA TIDEN FÖRFALLET HUS

HÖRS GRUND TILL FRÅN HUNGRIG OMELETTEN MAGE

STÄMPLADE

FÖRSLITNINGEN I LEDEN

SUND

EJ IN

KLOSTERSYSTRAR HAR EJ FESTAS LYCKAN ÖVERMED SIG NATTADE

DOPPAS KROPPAR I KORTA KRONOR

ÖVERST HOT PÅ PAL- FÖRLEN STRÖS

SLANT

BLÅÖGDA

HYSS UTAN H

WC UTE

TRÄTA

FÄRGA

VÄNLIG HOPPSAN

SIFFRA

KUL DEN ÄLDRE WEISE

BURFÅGEL KASTSNARA

SÄNDER I ETERN JOBBEN FÖR DECKAREN MAT

FERIEHEM SÄLUNGE

UTPROVA

EXTRA BETALNING GRISHUS ÖVER GÅRDEN GNAGARE I TORRT OMRÅDE VIDD

UNITED STATES RINNER STILLA

BUKTAR HÅR PÅ VISST LOCK

SKICKA!

SNÖSKREDET

AMERICUM GICK UNDER

PRONOMEN

NÄPEN

RENTVÅDDA

STIRRAR

KVIST FRÅNSLAGEN TVÅ I SAAB HÄFTPLÅSTER

BRINNANDE FINT PÅ HUVUDET I MIDSOMMARTID

EFTER DOMEDAG

PRECIS

SPILL

VILDVUXEN LAGLÖSHET

OSTKRYP PUTSAR VIA

TITTAR FÖRSTULET

MATERIAL I EN DEL TRÖJOR

BLOSS

GROVT GRUS RUT SILVÉN

TRIVDES

UR PÅ HÖG BYGGNAD

LITEN UTAN ÄNDAR

MALLIGASTE

OXUDDE 19-17

TÄVLA OCH VINN! Skicka din lösning senast den 24 maj 2019 till: Tidningen SE HIT, Flemings väg 7B, 611 44 Nyköping. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­korsordslösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: anette@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

CHOKLADGODIS

PÅ BIL I

KALLE PHNOM ANKA PENH

Namn: ........................................................................................................................................................................

Två vinnare vinner varsin TRISSLOTT

22

ÖVRE YTA

KLÄDKEDJA DJURTÄMJARE GEGGA

HALOGENÄMNE

STOR MÄNGD

I SIN TVSERIE

BAKOM HOPPADE

LÄMPA SIG

FÖRST

ÄR NAKNA DAMER KLÄDDA I

Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

! s i tt a r G

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

Korsordsvinnarna i förra krysset som vann 1 varsin trisslott är: Marianne Andersson, Vrena och Joakim Holmér, Enstaberga


VINTERDÄCK ETTOPRISER –ÖppnaPÅ ditt skåp

TIDNINGEN SE HIT!

VINTERDÄCK

MONTERAT & BALANSERAT OKTOBER OCH NOVEMBER ”Jag skapar din drömträdgård”

TEXT: ANDERS TEGNER

En av deltagarna i Konstrundan Öppet Hus 2019 den 11-12 maj är konsthantverkare Sture Sparrner. Vi hittar honom i Bärsta i Stigtomta på väg mot Jönåker, precis efter äggboden. Här har Sture sitt Bärsta hantverk. Möbelsnickaren och slöjdläraren Sture förhandsvisar oss stolt sina skåp, pallar, ljusstakar med mera. Vilken kreativitet och produktivitet!

13” från 515:15” från 785:14” från 620:16” från 970:TERAT & BALANSERAT OKTOBER OCH NOVEMBER 17” från 1.040:! S V V m o in t ll A – Åsa Dahlberg 070-316 07 60

”Med lång erfarenhet av trädgårdens info@kattfot.nu www.kattfot.nu design & anläggning, skapar jag Gröna Rum för privat & offentlig miljö”.

Han är en av de 55 utställare som deltar i Föreningen i Konsts, FIK, konstrunda lördag den 11 och söndag den 12 maj mellan klockan 11 -16 båda dagarna. Det är framför allt de otroligt fina skåpen som Sture, med all rätt vill visa upp. Han har till och med gjort ett narrskåp med en piercad tunga som låsvred. Den föll mig på – läppen! Stures skåp finns runt om i världen. Så passa på att besöka Sture under Konstrundan. - Sedan kommer en del av mina verk att finnas i Hantverksbodarna i *Vid köp av Nyköpings 4 däck medföljer en biltvätt nr 1-3 hamn i sommar också. Du kan nå Sture på mobilnummer 073-626 65 38.

BILT515:” från VÄTT PÅ KÖPET!* ” från 620:-

H-SON

15” 785:Med från reservation för slutförsäljning. 16” från 970:17” från 1.040:2019 MAZDA CX-5

ETTOPRISER PÅ www.

H-SON

BILTVÄTT www.

.se

Boka Din bilservice hos oss! –vi servar även husbilar

.se

Med reservation Nyköping • 0155-21 90 51, 070-310 18 28 Porrköpingsv. Å K** Däck för slutförsäljning. ÖSläphyra P2E(St1) Meka själv T!*

INTERDÄCK

* Bilhyra bilservice, * Bilservice * Släpverkstad husbilar!

Lågaenpriser *Vid köp av 4 däck medföljer biltvätt på nr 1-3

* Tvätthall

bromsskivor och belägg.

2019 Mazda CX-5 lyfter en av de senaste årens mest rosade SUV:ar till nya höjder. Ventilerade säten, Apple CarPlay och nya smakfulla interiörval kompletterar den redan höga säkerhets- och tekniknivån. Resultatet är en intuitiv körupplevelse med bil och förare i total harmoni. Svår att beskriva. Lätt att uppleva. TM

Erbjudande Köp 5 liter olja – få filter på köpet

Köp 5 liter olja. Pris från: 264 900 kr Filter på köpet! .se

H-SON RAT & BALANSERAT OCH NOVEMBER ä i B Slä OKTOBER Tvä Sl Bil d a www. t Meka själv – Låga priser s e a k r ic och pbelägg all v e rabromsskivor h r v t t e phyr lhypå s

Förbr. l/100 km bl. körn. WLTP: 5,9-8,4, NEDC korr: 5,0-7,2. CO 2 , g /km. WLTP: 154-192. NEDC korr: 130-164. Miljöklass: EU 6d temp.

Norrköpingsvägen 2 (St1macken) Nyköping tel: 0155-21 90 51 070-310 18 28

Åke Andersson Bil AB Hemgårdsvägen 6 611 10 Nyköping www.aabil.se

pingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21 90 51, 070-310 18 28

23


TIDNINGEN SE HIT!

HÄLSA

Laga mat smart Från och med i vår kommer Prestationsmat att hålla spännande och lärorika matlagningskurser. Vi kommer tillsammans att gå igenom och laga olika rätter där vi tar tillvara på hela råvaror. Vi minskar matsvinnet och höjer smakupplevelsen. Självklart får du med dig recept, tips och idéer och vi kommer även att äta det vi lagat, då kvällen avslutas med en riktig festmåltid eller god matlåda.

Vem skulle tro att jag efter mina år i Nicolaiskolans hemkunskapssal skulle komma tillbaka för att själv undervisa. Det kommer bli galet kul! Denna kurs gör jag inte själv, jag samarbetar även Restabudet och Ica Maxi Stormarknad. Att samarbeta med Karin Sundby och Eva Lundqvist på Restabudet är riktigt roligt och informativt. Som ”vanlig matlagare” finns det massor vi kan gör för miljön; oss själva, våra barn, natur och djur. Vi slänger en tredjedel av all mat som produceras… Inte okej, när det finns folk som svälter och naturens resurser avverkas. Så med detta sagt kan jag säga att vi aldrig har slängt särskilt mycket mat. Erik tycker om att äta och jag lagar lagom stora portioner samt planerar inför veckan matlagning. Att laga mat på de rester vi har i kylen är dessutom både ekonomiskt och går snabbt.

RESTTIPS

Poke bowl (en mixsallad) är så smart. Man blandar det man har; kanske lite köttfärssås, lite råris, lite ugnsgrönsaker som blev över, tar fram några mangoldblad och slänger ihop en röra. Eller så kanske du har fina köttbitar från helgen som du skär upp fint och blandar salladen som blev över från helgen, till detta passar en asiatisk dressing perfekt. Nu har du en perfekt matlåda.

24

Reströra av några ugnsgrönsaker + bönor + vitlök + olivolja,

kör i en mixer till en slätröra. Asiatiskdressing: vitlök + ingefära + sesamolja + fisksås. Fantastisk till biff.


TIDNINGEN SE HIT!

Är det möjligt att laga god och hälsosam mat på samma gång?

Yoga i sommar balans och gemenskap

- Absolut! Kom och prova själv! Var med om härliga smakupplevelser, ta del av massor av tips och idéer om hur du bevarar viktiga och hälsosamma näringsämnen när du lagar din mat, ta med dig vänner och familj på en helkväll i hälsans tecken, som avslutas med en riktig festmåltid. I maj månad träffas vi vid 3 tillfällen och lagar mat på Nicolaiskolan (hemkunskapsalen). • 7/5 Smaksättning med hälsosamma kryddor • 14/5 Hälsosam matlagning för att bevara vitaminer & mineraler • 22/5 Du äter med ögat! Kreativa upplägg. Mera info hittar du på www.prestationsmat.com

–Delta i FAMILJEYOGA i lummiga och grönskande Ekensberg. Besök sannyoga.nu för tid och plats. –Balansera upp din dag! SOMMARYOGA på Amrit Yoga, Bagaregatan 3B, Nyköping. Se amrit.se för mer information.

SannYoga.nu

MILJÖTIPS:

1) planera din mat, slipp flera stressiga resor till affären, avgasutsläpp och onödig handling 2 )Sortera plast, metall och glas! 3 )Släng inte mat, gör en Poke Bowl i stället.

Hälsningar Angelica

Nästa nummer

3 juni

Sommar TEMA

Sköt om din husbil på rätt sätt för många sköna mil framöver!

Din Husbilsverkstad i Södermanland. Vi tar emot alla märken.

INREDNING CHALK PAINT MÖBLER LOPPIS I LOGEN Välkommen till:

Industrigatan 5 Nyköping Tel. 0155-28 77 60 www.aabil.se Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris!

Öppet: tors-fre 12-17 lör-sön 11-16 Öllsta Västergård, Jönåker FB och instagram: Rustik Gårdsbutik

www.rustikgardsbutik.se

25


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur med Tegner... k c o l p r Ku l t u

Röda Korset-galan

Tisdag 7 maj på Culturum. Se gräddan av Nyköpings lokala elit förstärkta av tidigare Nyköpingssonen Staffan Hellstrand.

Lea Karlsson

Det våras för konsten

Inte nog med att vi har Konstrundan helgen 11-12 maj runt Nyköping med omnejd nu dyker även Stjärnholm upp och bidrar. Först med årliga Skulpturfestivalen men nu har även Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV, tagit över ett gammalt tegelbränneri. Vi träffar konstnären Lea Karlsson, KKV, som berättar att de är 15 konstnärer som ska ställa ut tre helger i maj i Tegelugnsladan i Stjärnholm mellan Nyköping och Oxelösund. -Det var Carl Wellander som tipsade om den här lokalen och Stjärnholms stiftelse är positiva till att låna ut byggnaden för utställning, berättar Lea.

Konstrundan

Öppet Hus med 70 konstnärer och kreatörer runt om i vår bygd. Lördag 11 maj och söndag den 12 maj mellan 11.0016.00. Upptäck den kreativitet som finns runt om oss. Snart är den sörmländska Konstrundan större än den på Österlen.

Nybryggarna i Nyköping Nyköping – bryggeristaden. Nog känns det lite så när vi nu, förutom Nils-Oscars bryggeri, från och med i sommar även kommer att ha Nyköping Brewing här. Nyköpings bryggeri startade 1885. I år, under senare delen av sommaren, startar ett nytt bryggeri mellan gamla bryggeriet, nu kulturområde, och Nils- Oscars bryggeri. I gamla konstsalongen ska Jonas Kandefelt och Sahand " Sasse" Sepehrazar starta Nyköping Brewing. De kommer att ha mycket lokal anknytning. På en ölburk finns motiv från Brandkärr, som är Sasses uppväxtområde. -Vi kommer att satsa mycket på alkoholfri öl, vilket är det stora nu. Vi ska göra egna Ipor, Indian pale ale, berättar Sasse. Sahand Sepehrazar och Jonas Kandefelt 26

Se Hit tog med Jonas och Sasse till den gamla bryggarskylten vid Bryggeriet för att knyta ihop Nyköpings bryggerihistoria.


SE HIT-listan

1

2

TIDNINGEN SE HIT!

Emelie Schepp

Min tidigare tidningskollega och tidigare Stavsjöbon Emelie går från klarhet till klarhet med sin kriminalroman-serie om åklagare Jana Berzelius. ”Broder Jakob” är femte delen av serien som hon började 2014 med att ge ut själv, då med boken ”Märkta för livet ”. Nu har böckerna sålts i över 1,5 miljoner exemplar och Emelie har utsetts till Årets Deckarförfattare tre år i rad. Hallå, vad är det för fel med att fortsätta skriva i gratistidning, Emelie?!

Nyköping Tillsammans i fighten mot cancer Här representerade av två av grundarna och eldsjälarna; Eva Gunjohnsdotter och Anette Hellgren. Vilken otrolig kväll de ordnade tillsammans på Träffen den 30 mars. Var vi verkligen i Nyköping? Så roligt att så många kom till denna härligt burleska och friska underhållning. Dessutom goda mat och dryck. Tack allihop!

3

Renaida Braun och Anna Bergendahl Vilka ambassadörer dessa två sånglärkor är för Nyköping. Anna åstadkom rena Erik Skoglund-vrål när hon gick vidare till final i Melodifestivalen just i Nyköping och Renaida är ju bara Stjärnornas stjärna i TV4. Det är de och Lennart Grahn som håller Nyköpings flagga högt i kultursverige!

n under Ö p p e t uänvde a n 1 1 - 1 2 m a j! konstr

Välkommen till

Foto: Angelica Zander

Rosa´s Välkommen G alleritill

Jan Johansen

För 24 år sedan vann Jan Johansen Melodiifestivalen med ”Se på mig”. Jag fick hans autograf på Åhléns i Nyköping det året. Nu kommer han till Nyköpings teater söndag den 5 maj klockan 17.00 med en kör om 30 sångare. Se på honom och dem!

Loppis

Prästgatan 9 (gröna huset bakom Culturum), lördag den 18 maj mellan 10.00 – 14.00. Kom och upplev den gröna oasen mitt i stan och kanske hitta något fynd eller fyndigt.

Allas vår Lid-singer firar 25 år med Viskompaniet

Den sjungande läkaren från Lid, Eva Tjörnebo fyllde Culturum då hon firade tjugofem år tillsammans med Viskompaniet. Kvällen innan firade Lisa Ekdahl att det var 25 år sedan hennes debutalbum släpptes. Även hon firade på Culturum. 1994 var tydligen ett väldigt kreativt år. Lisa spelade bland annat med sin 25-årige son på keyboard. Eva spelar med sin man och två av de övriga medlemmarna är också tillsammans. Eva berättade att alla hennes sju barnbarn var i salongen. Jag ville ta bild på Eva med några av barnbarnen efteråt. ”Kom barn så får ni kanske vara med i tidningen”, lockade Eva dem. ”Kommer vi verkligen med i tidningen”? Frågade ett av barnbarnen. -Ja, i alla fall kommer ni med på nätet, lovade jag. – På NÄTET, hojtade barnet och jag insåg att nätet är så mycket större för ett barn än en simpel papperstidning.

Rosa´s osa´s R GGR alleri alleri här finner du konst, hantverk och inredning för hem & trädgård Välkommen Välkommen till till

MADE BY MAMMAROSA ARTWORKS

Öppet:

TO-FRE 12 -17 LÖ-SÖ 11-16

alleri härG finner du konst, här finner du här finner du konst, konst, hantverk och inredning hantverk hantverkoch och inredning inredning && trädgård förhem hem& trädgård för för hem trädgård

–GÖR VARDAGEN LITE GLADARE!

MADE BYBYMAMMAROSA MADE MAMMAROSAARTWORKS ARTWORKS

MADE BY MAMMAROSA ARTWORKS

ÖÖppept:et:

TO-FRE12 12-17 -17 TO-FRE LÖ-SÖ11-16 11-16 LÖ-SÖ

Öppet:

BERGA-TUNA KONTORET JÖNÅKER –GÖR VARDAGEN LITE4 GLADARE!

–GÖR VARDAGEN GLADARE! TO-FRE LITE 12 -17

LÖ-SÖ 11-16

27


TIDNINGEN SE HIT!

Vendela´s PYSSEL & BUS –Så roligt med alla korsord som ni skickar till mig! Visst vill väl Du också vinna ett kilo godis!? Så fyll i det det här korsordet! FYRA vinnare får ... –ett helt kilo godis från GODISHUSET! Skicka in ditt korsord senast den 24 maj till mig i ett brev till: SE HIT, Flemings väg 7b, 61144 Nyköping eller ta en bild på korsordet och mejla in det till: vendela@se-hit.se

Lycka till!

LILLA KRYSSET –TÄVLA och vinn 1 KILO GODIS! ÄLDRE HAR FÅTT FÄRG PÅ MAN KINDERNA

KEX OCH BROTT

I SIN HELHET

SKRIVER DU I NU?

Lös korsordet och sänd in din lösning senast den 24 maj: Tidningen SE HIT, Flemings väg 7B, 611 44 Nyköping. Fyra vinnare vinner 1 helt kilo godis var! Du kan även skicka ­korsordslösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: vendela@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA. Namn: ........................................................................................................................................................................

OFTA MED TRÅD

Adress:.......................................................................................................................................................................

SIGNALHORN

.......................................................................................................................................................................................

HITTA PÅ

SPARAT ALLA PENGAR KLADDA OCH KLIBBA

Mail/tel: .................................................................................................................................................................... ANVÄNDA KRITOR STÄLLT SNETT

BOMULLSBIT

TRÄD

ÄR GOUDA EN

VITAMIN FARSGALTEN BOX BARNVERSER

HUSDJURET MYSTERIUM

UNDERBENSDELEN

GRATTIS! Wilhelmina Hallberg, Molkom Molly Thrygstad, Fabelstigen Sigrid Finér, Vikbolandet Hedvig Littorin, Nyköping

–Ni vann godiset!

SOM ROMERSK 4

RESTE VANLIGT MÅTT I MATLAGNINGEN

DE 30 DAGARNA TRAPPOR KORT

Kurser i motorik och gymnastik för barn födda 2008-2017 Vi har små och ledartäta grupper.

T O N

SPORTEN

RONNY ERIKSSON

NORR 35B-15

Anmäl ditt barn till hösten redan nu!

www.barnensgymnastikskola.se ∙ Telefon 0155- 21 22 27 28


TIDNINGEN SE HIT!

Det är något i luften som surrar...

TRÄDGÅRD

Så har den då kommit, våren. Jag vet inte varför, men i år kändes vintern extra lång. Det är naturligtvis fel, minusgrader i mars är helt i sin ordning men jag tror att det var blåsten som gjorde att det blev extra jobbigt. Men nu är värmen här och ivern att sätta spaden i jorden pockar på. Vårkänslor för mig är det samma som att känna solvarm jord mellan fingrarna. Sist skrev jag om hur bra det är att planera sin trädgårdssäsong. Den som gjort det vet precis vad den ska göra nu, den som inte planerat sätter igång ändå och gör det man känner för. Själv inleder jag mitt trädgårdsår med att plantera en ros. Planeringen för detta gjordes redan i fjol, rätt sorts jord inköptes och även rosen. Tyvärr satte omständigheter käppar i hjulet för planerna, jorden blev liggande, gropen halvgrävd och rosen hamnade någonstans bakom någon trave, fortfarande i sin kruka. Men i dag blev det av, en 1,25 meter djup och nästan lika bred grop hand-

grävdes (sandjord=lättgrävt) och nu är all jord på plats. Den är vattnad och gödslad och väntar på sin ros. Rosen? Ja, den har klarat vintern i sin kruka utan att ens jordslås. Bra sort, då klarar den livet hos mig i fortsättningen också. Annars är det pallkrageodlingen som får min fulla uppmärksamhet. Jo, även jag hemfallit åt denna fantastiska alternativa odlingsform. Jag insåg redan för många år sedan att mitt odlingsintresse skulle hålla livet ut, dock inte mina knän. Odling på höjden kändes som ett smart alternativ till att krypa på alla fyra, upphöjda bäddar i någon form måste det bli. Därför anlade jag en gigantisk pallkrageodling, där jag i många år odlade jordgubbar och potatis, morötter och palsternackor, gurkor och ärtor och mycket annat gott. På bekväm arbetshöjd, 2-3 kragar högt. Dock blev den klena konstruktionen inte så gammal, härom hösten inledde jag ett gigantiskt arbete med att riva alltihop. Tanken var att sätta upp en ny konstruktion, lite bättre och smartare, kanske inte av pallkragar. Lösvirke är faktiskt både billigare och bättre att bygga med, du kan välja träslag och grovlek och bygga precis som du vill. Jag behöver väl knappast varna för att odla i impregnerat virke? Om min nya odlingsanläggning blir klar i år vet jag inte. Jag har visserligen en plan, men om jag följer den får vi se. Kanske, kanske kommer hängmattan att fresta lite för mycket. Det jag vet med säkerhetär att jag i år kommer att samla regnvatten. Och hoppas på att det kommer att regna.

Åsa Dahlberg

Trädgårdsarkitekt

es med oss! r h c o n a k s ä v a k c Bara boka, pa MALLORCARESOR

MALLORCASPECIALISTEN

”Resor med alla sinnen som skapar oförglömliga minnen”

www.sursumcorda.se Följ med på Boka Följ med på senast Mandelblomsresa Boka

29


TIDNINGEN SE HIT!

SE TILLBAKA med Hans Nilsson Hej igen alla SE-HIT läsare! Sist jag satt och skrev till SE HIT var det blötsnö i luften, och jag räknade star-urar! Det ska ju enligt gammal sägen komma sju stycken innan det blir vår. Och det har säkert varit minst sju. Men nu skiner i alla fall solen och vi har även fått njuta av riktig vårvärme. Hoppas ni haft en riktig bra påskhelg också med allt som där tillhör. Jag köpte en rejäl påse med påskgodis för att ha när påskgummorna kom och ringde på dörren, men det kom aldrig några och ringde på så jag och frugan har fått kämpa på med godiset själva. Jag har även varit ute vid fritidshuset och börjat påta i jorden. Potatisen ligger och väntar på att komma i jorden och trädgårdslanden är frästa så nu ska även grönsakerna snart ner i backen! I det här numret tänkte jag ta er med till kvarteret där Brännmästargården låg. Alltså från Hospitalsgatan och Repslagaregatan ner mot ån. Om vi börjar med fallet vid S.t Anne kvarn (Gamla restaurang Forsen), så behövdes det vattenkraft för att mala säd och såga timmer till byggnadsvirke. Sågaregatan och kvarteret sågaren påminner oss om den verksamheten. År 1868 köpte handlaren GFF Boberg äganderätten till den gamla sågtomten där han uppförde en mjölkvarn och ett bränneri. Elva år senare sålde han anläggningen till Nyköpings Kvarn och Bränneriaktiebolag. Dessa sålde i sin tur kvarnen och bränneriet till Fors Ullspinneri 1889. Bränneriet upphörde, kar och annan utrustning fraktades med båt till Stockholm. En brännmästare Östlund ägde flera fastigheter i området och 1898 köpte Fors Ullspinneri dessa och blev därmed ägare till den så kallade Brännmästaregården. Det var en samling träbyggnader belägna mellan fabriksbyggnaden och nuvarande Repslagaregatan med kortsidan mot Hospitalsgatan.

Bilderna lånas av Bildgruppen i Nyköping samt Nyköpings bildoch företagsarkiv.

Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Brännmästaregården fungerade som personalbostäder till arbetarna på Fors och var i bruk ända fram till 1967 då den revs. Brännmästaregården blev historisk genom att arbetare vid Fors startade Nyköpings Konsumtionsförening på en torkvind den 21 juni 1899. Motståndet från det etablerade affärs- och grossistlivet i Nyköping var så starkt att inköpen fick göras i Stockholm. Kvarnen Tre Kronor vägrade att sälja mjöl men ett par decennier senare ägde Kooperativa förbundet kvarnen! Första inköpet från Stockholm gick löst på hela 507 kronor. Ett stort antal bilder finns som tur är bevarade från den tiden, och jag har valt ut några för att ni som inte var med ”när det begav sig” kanske ägnar dessa en tanke när ni passerar Handikappalliansen och Repslagarebron! Nu har ju påsken passerat och det står ju som ”spön i backen” av röda dagar den här tiden på året, och det är ju även snart semester för er som jobbar! Så hav tröst! Ta hand om er nu så hörs vi i nästa nummer! PS Och kom ihåg, det går inte att trava ärter med boxhandskar!

Brännmästaregården.

På denna bild är gården fortfarande bebodd. Den revs på 1960-talet för att lämna plats för den breddade Repslagaregatan och Repslagarebron. Lägg märke till gaslyktan i hörnet Repslagargatan-Hospitalsgatan. På andra sidan Nyköpingsån syns gamla fängelset. Fototid: 1949.

Kakelugn

Det fanns minst en kakelugn i varje lägenhet för att hålla värmen. Vissa var rundade och andra var fyrkantiga. 30


TIDNINGEN SE HIT!

Tvättstuga

Bild tagen över Nyköpingsån från kallbadhuset mot AB Fors Ullspinneri och Brännmästaregården. Närmast ligger tvättstugan till Brännmästaregården och en smedja. I den stora tegelbyggnaden hittar vi idag bland annat Handikappalliansen. Här åker vi numera på Repslagarebron. Fototid: 1910.

Gårdsinteriör

Brännmästaregården nr 11. Fors ullspinneri använde husen som personalbostad mellan 1898 och in på 1960-talet. Byggnaden revs samma år som bilden togs. I bakgrunden skymtar både västra klockstapeln och Odd Fellowhuset. Fototid: 1967.

Järnspis

Interiör från ett kök i Brännmästaregården. Här var det järnspisar från Näfveqvarns Bruk som gällde. Observera kabeldragningen på spishällen.

Trapp till övervåning

Det var så här på en torkvind i ett av husen som några arbetare vid Fors Ullspinneri sammanslöt sig för att kunna göra inköp till lägre priser. 31


TIDNINGEN SE HIT!

JUST NU!

50% på solglas i din styrka Passa på att skaffa säsongens hetaste solglasögon! Just nu får du 50% på glas och färgning, vilket betyder att du kan köpa kompletta solglasögon i din styrka från 1 250 kronor. Välj mellan hundratals bågar och 20 olika färger på solglasen – designa fritt efter din smak. Vi ses!

SOLGLASÖGON I DIN ST YRK A

1250:-

FR.

Nyköping Västra Storgatan 8, 0155-61 84 08

32

Erbjudandet om 50% rabatt på solglas (glas och färg, ord. pris från 1500 kr) gäller nybeställningar av solglasögon med glas slipade i dina styrkor t.o.m. 31/8 2019. Kostnad för båge tillkommer. Priset ovan avser solglasögon där det ingår valfri 500 kronors-båge, färgade ”Comfort”-glas (index 1,5) med UV-skydd, repskydd, antirefl exbehandling, mjukt fodral och putsduk. Vid val av andra glas/behandlingar eller bågar tillkommer kostnad enligt ordinarie prislista. Erbjudandet gäller ej företagsavtal, sportbågar från Sziols eller vid tecknande av prenumeration och kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden vid samma köptillfälle.