Page 1

4 MARS 2019

TIDNINGEN

»Informerar, granskar & underhåller.«

FÖRETAG I FOKUS:

Långvarig vänskap grunden till Weki Bil

Bo och Leva Dubbelmordet Tema:

TRENDER:

Maximalism –more is more

NYKÖPINGS BOMÄSSA 25 ÅR!

SE TILLBAKA:

i Rådhuset

–mässa med själ och hjärta


träning tillsammans TIDNINGEN SE HIT!

GYMKORT FR.

249:-

INGEN STID! BINDNING

/ MÅN

VI HAR NÅGOT FÖR ALLA

GYM & KONDITION Våra gym är utrustade med de allra senaste redskapen och maskinerna för att hjälpa dig i din träning.

PERSONLIG TRÄNING Vill du öka balansen eller lära dig att träna rätt? Då vägleder våra personliga tränare dig!

GRUPPTRÄNING Crosscage, Yoga eller seniorträning – vi har något för alla människor.

2

VÄLKOMNA TILL OSS Vi har snart 200 klubbar i Sverige. Hitta din närmsta på vår hemsida: nordicwellness.se


TIDNINGEN SE HIT!

Släkten är bäst

Det brukar ju annars heta att släkten är värst och det kan ju faktiskt också stämma, särskilt när de kommer och hälsar på och stannar i två månader vilket min ena dotter och mina barnbarn gjorde alldeles nyss. Missförstå mig rätt, det har varit alldeles underbart och mysigt på alla sätt och vis.

Apropå att bo. Äntligen kommer Bomässan till stan igen med en massa intressanta utställare och inspiratörer. Detta är den 25:e Bomässan och som vanligt i PR Medias regi. Hasse och Maria, ni gör ett alldeles fantastiskt bra jobb, stort tack för att ni underhåller oss år efter år, det är alltid roligt och inspirerande att besöka era mässor.

Men handen på hjärtat; jag har plockat, gett goda råd, tjatat och härjat så att min dotter nästan blivit vansinnig. Ja, det är alldeles för lätt att gå in i mammarollen igen, det stackars barnet är ju faktiskt 30 år men det glömde jag bort i all välmening.

Bomässan är ju ett givet vårtecken och ett annat sådant är ju fullsatta gym. Nedan ser ni ett morgonpiggt gäng som precis avslutat ett Bodypumppass på Nordic Wellness med start 06:45. Morgonpigg? Vi har plats för några till så kom med och njut av ett riktigt tungt och givande pass och inte minst en härlig start på dagen!

Nu har hon flyttat hemifrån igen och är fast besluten att inte flytta hem något mer, jag förstår inte varför…

Vänliga hälsningar

Anette Siljelin

I DETTA NUMMER 4 NÄRBILD Rosa Karlsson

7 FÖRETAG I FOKUS WEKI-Bil 9 TEMA: BO & LEVA

19 MÖT JOE LABERO 21 STORA KRYSSET

Följ oss! www.facebook.com/tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet, www.se-hit.se

23 KONST I SÖRMLAND

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning. Trycksak

HÄR HÄMTAR DU DIN SE HIT: Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Galleria Axet, Västerport, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Willys, Godishuset, Ica Supermarket Oppeby, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellnes i City, Nordic Wellness på Rosvalla, Sunlight Hotel, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund.

Anette Siljelin ägare/säljare 072-857 02 22 anette@se-hit.se

Anders Tegner skribent 076-052 46 08 anders@se-hit.se

Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Hans Nilsson skribent 070-300 44 62 hans@se-hit.se

24 KULTUREN 27 HILDS KRÖNIKA 30 SE TILLBAKA

Rosa Karlsson

grafisk formgivare 070-466 79 79 rosa@se-hit.se

3


TIDNINGEN SE HIT!

NÄRBILD

"Jag är en sann återbrukare i själ och hjärta"

"Citattext"

4


TIDNINGEN SE HIT!

Kreatör med eget galleri och Art Jam på agendan

För tio år sedan hade hon sin första konstutställning. Idag kan hon kalla sig för etablerad konstnär – men kreativ mångsysslare borde också stå på visitkortet. Likt svenska årstiderna växlar Rosa mellan det hon har mest inspiration för och ut kommer tavlor, hantverk, grafiskt arbete och mycket annat sprunget ur hennes kreativitet. TEXT : CARINA WEDIN BILD : ENYA KARLSSON

I huset på Berga-Tuna Gård utanför Nyköping bor Rosa Karlsson sedan åtta år tillbaka. Hon flyttade hit från Södertälje och kände direkt att hon hittat hem. Nu rumsterar hon runt och planerar. Här ska det till våren bli ett litet galleri i den del av huset som har egen ingång. – Det här är en dröm som grott under några år och som nu blir verklig, säger Rosa. Att ha verksamheten hemma på det här sättet blir en frihet för mig då jag kan jobba med konsten och mitt grafiska arbete, ha galleriet öppet samtidigt som jag är tillgänglig för min familj. Jag ser också fram emot att få göra något hemmavid då jag trivs så bra här i Kiladalen. Det blir lite som att jag på mitt sätt bidrar till att göra bygden lite mer levande. Men hon har mycket annat i pipeline som ska ros i hamn innan galleriet öppnar. I skrivande stund producerar hon två tidningar samtidigt som hon förbereder sin medverkan i årets bomässa här i Nyköping. Det blir ett kreativt torg med konst, återbruk och möjlighet att prova på skapande som går under namnet Art Jam. – Jag är ju en sann återbrukare i själ och hjärta därför kunde jag inte låta bli att även ha en tävling där uppdraget är att

skapa en möbel genom att återbruka möbeldelar från andra möbler. Ska bli kul att se vad deltagarna åstadkommer!

Energi och kreativitet

Rosa visade i tidig ålder att hon hade en vild fantasi och med föräldrar som lät henne hållas så fick hon utlopp för både energi och kreativitet. Hon berättar att hon var ett sorglöst ensambarn som lekte mycket, höll på med små odlingar, tecknade och blev väldigt bra på att roa sig själv. Hennes kreativa ådra präglade såklart skoltiden och när det var dags att flytta hemifrån blev det till en folkhögskola för att gå en konstutbildning. -Här fick jag grunderna till mitt konstnärliga skapande men just då kändes det avlägset att konstnärskapet skulle kunna bli mitt yrke, det blev under lång tid en fritidssyssla. Jag utbildade mig istället till grafisk formgivare och jobbade med det i många år men 2009 blev det en vändning.

Konsten synliggjordes

Rosa och hennes stora familj var med i den första säsongen av Familjen Annorlunda. Där blev också hennes konst synliggjord på ett helt annat sätt än den varit tidigare,

hon hade sin första konstutställning och konstnärskarriären fick sig en liten skjuts framåt. – För mig var det en lättnad att det fungerade, att folk ville ha mina tavlor. Med många barn kan man inte leva riktigt som alla andra för att få vardagen att gå ihop. Då är det en ynnest att kunna få utnyttja tiden lite som man vill. Rosa firar alltså tioårsjubileum i år som professionell konstnär. År som gått i en rasande fart och resulterat i mängder av tavlor. Framför allt stora tavlor för att måla små tavlor, det ligger inte för henne. Det som kännetecknar Rosas konst är rikligt med färg, mustiga kulörer och ett frodigt uttryck, oavsett om det gäller hennes kurviga kvinnor eller ljuvliga tulpaner. – Min publik är kanske inte den vanliga konstkännaren. Många är människor som vill ha något annorlunda och karismatiskt och ofta med ett symbolvärde, avslutar Rosa. I ateljén har Rosa ofta flera tavlor på gång samtidigt.

FEM KORTFRÅGOR LÄSER JUST NU: Frökataloger och kreativa inlägg på Pinterest. FAVORITSERIE PÅ TV: Salvage Hunters GÖR HELST PÅ SEMESTERN: Ta dagen som den kommer och bara vara. Trivs bäst hemma men många loppisutflykter blir det. –ÅNGRAR: Att jag inte vågade tro på mig själv och satsa tidigare.

LIVSMOTTO: Att alltid göra sitt bästa och försöka vara nöjd med det. 5


TIDNINGEN SE HIT!

FÖRETAG I FOKUS

”Märker jag att det finns minsta tvekan hos kunden så skickar jag hellre hem dem för att sova på saken än att tvinga fram ett köpbeslut.” 6


–ANNONS–

TIDNINGEN SE HIT!

Nico och Jonathan

–en vänskap som består Nico och Jonathans vägar korsades när de båda jobbade på en bilfirma i Bettna. De blev goda vänner och under årens lopp har de ständigt återkommit till att de vill driva något eget tillsammans. Förra året skred de till verket och startade Weki Bil.

TEXT & BILD: CARINA WEDIN

Efter tio år i Bettna skiljdes vägarna åt för Nico Weber och Jonathan Kindblad, men privat fortsatte de att umgås, inte helt sällan på golfbanan. – Det är många vändor på golfbanan som vi spånat och planerat att starta eget, men vi har aldrig kommit till skott, berättar Nico. Vi har aldrig tvekat när det gällde tanken på att driva något tillsammans, det har mer varit en fråga om när. Vår vänskap har bestått genom åren och även om vi är olika på många sätt har vi i mångt och mycket samma syn på sälj och företagande. För två år sedan kände vi att tiden var mogen och vi började att planera på riktigt. För snart ett år sedan slog dörrarna till Nyköpings nya bilbutik upp.

Började i Bettna

Berättelsen om Weki Bil börjar alltså egentligen på en bilfirma i Bettna för många år sedan. Det var en firma där den personliga kontakten med kunderna var A och O. – Det var en atmosfär och känsla som gjorde det väldigt roligt att jobba där, berättar Nico. Hit återvände kunderna om så bara för en kopp kaffe ibland. Högtryckssälj var aldrig något som förekom, det fanns en ödmjuk inställning till jobbet som säljare. Och just den känslan tyckte vi båda mycket om och är något som förenar oss och även det vi har som målbild nu när vi driver vårt eget.

– Märker jag att det finns minsta tvekan hos kunden så skickar jag hellre hem dem för att sova på saken än att tvinga fram ett köpbeslut, säger Jonathan. Det känns aldrig bra, för varken mig eller kunden. Vi vill också att kunderna ska känna att de kan komma hit utan att vi börjar med en rad köpargument, självklart är det viktigt att uppmärksamma alla kunder – men de bestämmer takten. När Weki Bil började ta form var det självklart för Nico och Jonathan att det var begagnatmarknaden de skulle jobba med. De ville också satsa stort, med en riktig bilhall redan från start. Sagt och gjort – hallen hittade de på Gumsbacken och startskottet gick den 12 maj förra året. – Vår inställning är att vi aldrig säljer något vi aldrig själva vill åka i. Det ska vara hög standard och fräscha bilar, berättar Jonathan. Vi köper gärna bil från

privatpersoner som kanske beställt en ny bil någon annanstans. Vi köper även på blocket och via andra säljkanaler – dock aldrig importerade bilar.

Flygande start

Det är stort tryck på begagnatmarknaden och Weki Bil har fått en flygande start. Bilhallen är full av glänsande bilar – och man får nästan känslan av att det är helt nya bilar som står där. Och kunderna de hittar dit. – Vi är väldigt nöjda med första året vilken såklart är en bekräftelse på att vi jobbar rätt. Vad är då er främsta styrka? – Först och främst har vi ju båda över 20 års erfarenhet i branschen. Vi har bra finansieringslösningar och även företagsleasing. Men framför allt är det vårt samarbete; att vi tycker om att jobba med varandra och kompletterar varandra väldigt bra. Ofta behöver vi inte ens diskutera saker, vi tänker lika och saker blir precis så som vi båda vill, avslutar Nico.

Inte tvinga fram köpbeslut

För både Jonathan och Nico är ödmjukhet och ärlighet en självklarhet. Att aldrig tvinga fram ett köpbeslut är något som är naturligt i deras sätt att jobba.

Att kunderna är nöjda bekräftas i synnerhet i sociala medier.

Tv. Nico och Jonathan började sin gemensamma resa i Bettna, nu driver de Weki Bil tillsammans. 7


–ANNONS–

TIDNINGEN SE HIT!

PR Media gör mässor med

känsla och hjärta TEXT: CARINA WEDIN

För 36 år sedan gjorde Hasse och Maria sin första mässa. Sedan dess har det blivit otaliga mässor och event runt om i landet. Men allra flest har de gjort i Nyköping – i år gör PR Media sin 25:e bomässa i vår stad.

Hasse Johansson och Maria Spring brinner för att göra mässor, målet är bra mässor med teman som kan vara mer eller mindre breda. -I år gör vi till och med en mässa med fokus på lastbilar och det kan vara svårt för många att tro men intresset är jättestort, berättar Hasse. För 36 år sedan när PR Media gjorde sina första mässor var det mer allmänna mässor i mindre städer utan teman. Temamässorna var fortfarande något som endast fanns i storstäderna. -Vår första riktigt stora mässa var när Västerås fyllde 1000 år och en ny hall skulle invigas. Men det mest speciella vi gjort var ”Det goda livet” – en mässa med fokus på det vackraste och bästa som Sörmland har att visa.

Starten på en inflyttningsvåg Året var 1999 och mässans syfte var att locka Stockholmare att flytta till Sörmland. Det var starten på en inflyttningsvåg, inte minst till Nyköping och som fortfarande pågår. -Det var också starten för oss när det gällde bomässan i Nyköping. Mässor har gjorts i 25 år, men renodlade bomässor blev en effekt av ”Det goda livet”. Den väckte upp oss och vi förstod att temamässor är något som uppskattas och det gäller att göra mässorna med känsla och hjärta. 8

Totalt gör Hasse och Maria mellan 15-20 mässor per år. A och O när de börjar planera är att de har kommunen med på tåget. -Har vi inte kommunens engagemang är det svårt att göra en bra mässa, säger Hasse. Vi ger oss inte in i arbetet om vi inte har en god kommunikation med kommunen. Det handlar inte om pengar utan om stöd och samarbete. Bakom varje mässa ligger många timmar av arbete. Det rings många samtal till utställare och potentiella utställare. Inte minst inför Nyköpings Bomässa där slutresultatet är cirka 200 utställare. Totalt gör PR Media 15 –20 mässor per år. och då gäller det att ha roligt på jobbet"

-Och vi försöker verkligen vara noggranna och enbart jobba med seriösa företag som tillför mässan något.

Tredje största bomässan Nyköpings Bomässa är numera Sveriges tredje största bomässa. Den goda känslan som mässan förmedlar lockar inte enbart besökare från Nyköping med omnejd utan även från Stockholm och andra grannkommuner. Årets mässa blir en härlig flora av utställare och kreativa aktiviteter – framför allt på temat återbruk. Nyköpings Restabud och kocken Fredrik Kampenberg finns med på ett hörn, konstnären Rosa Karlsson håller ett Art Jam med fokus på återbruk och skapande, Rustik Gårdsbutik delar med sig av tips och råd när det gäller att ge möbler nytt liv på ett enkelt sätt och Gabriella Ramos har systuga. Dessutom kommer snickarna Pirre och Mackan kända från bland annat Sommar med Ernst. Det blir även flera seminarier, inredningstips och vinprovning. -Bäst av allt tycker säkert många är att det i år även finns barnpassning så man kan njuta av allt det mässan har att erbjuda samtidigt som man vet att barnen har det bra, avslutar Hasse.


TIDNINGEN SE HIT!

8INREDNINGSSPECIAL! sidor INREDNINGSSPECIAL!

Bo och Leva Tema:

Nu sätter vi färg på tillvaron! Temat i det här numret är Bo och Leva. Vi låter dig ta del av en hel del trender, tips på hur du kan göra för att få det ombonat och mysigt hemma och inte minst berättar vi om vilken stor betydelse de gröna växterna fyller i våra hem – mer än att bara vara vackra. Vi hoppas du får en stor portion inspiration och att vi lockar fram din kreativitet för att skapa ett personligt hem.

!

g Trevlig läsnin

9


TIDNINGEN SE HIT!

JURIDIK

Tema:

h c o o B Leva

Trendspaning

Färg, exotiska djur och hållbara material

För ett år sedan rapporterade Se Hit från tre av Europas stora inredningsmässor. Bland annat från Parismässan som levererade massor med färg och mönster. Nu, ett år senare, såg vi samma sak på årets svenska mässor. Gult, djur och massor av tyg i sammet är det som gäller.

Vi har lämnat ljust och fräscht och välkomnar färg som får oss att må så bra. Rosa, framför allt puderrosa, har länge varit en stor färg men i år tar den mark

TEXT: CARINA WEDIN BILDER: LOTTA LUNDIN

och vi ser många olika toner av färgen – allt från puderrosa till neonrosa. Men den riktigt stora trenden som är ny är ändå gult som accentfärg, säger Charlotta Lundin,

”Textilier med djur i alla dess former och arter är supertrendigt.”

inredare som även driver Charlottas Magasin/Atelje. Charlotta är möbeltapetserare och jobbar med gardinsömnad så tyger är såklart något hon kikar extra mycket på när hon besöker mässorna. Hon konstaterar att 2019 handlar i mångt och mycket om mönster och färg. Fodrade tunga gardiner, gärna sammet i lyxig kvalitet med fint fall och med stora mönster och mycket färg är något som kommer stort. Textilier med djur i alla dess former och arter är supertrendigt. Apor, leoparder, lejon, påfåglar, papegojor och andra färgstarka och exotiska djur är det som gäller.

-

10


TIDNINGEN SE HIT!

Rummets blickfång

Vill man verkligen göra ett statement gör man det med en tapet som kombinerar både färg och mönster. Självklart behöver man inte klä hela rummet i djungelmönster – kanske bara en vägg. Det finns mycket att välja bland – från vackra botaniska tapeter i nyanser av grönt till maximalistiskt mönstrade tapeter som direkt blir rummets blickfång. -Vill man inte gå "all-in" kan man ju även nöja sig med några härliga gardiner och att addera en eller ett par kuddar, en filt eller en fåtölj som skapar en ombonad och lekfull miljö.

Skapa liv och lekfullhet

Soffor och fåtöljer har fått rundare former och sammet är det som främst gäller även här. En otippad trend i vår är den fulsnygga, kitschiga trenden. Tricket är att det ska vara så genomtänkt och stylat att det ser ostylat ut. Blanda rätt, men det får inte bli rörigt. Ett sätt kan vara att mixa material och detaljer i våra kuddar och andra textilier. Fransar och tofsar är tydliga exempel på detaljer som kan piffa upp soffan lite extra. Det kan antingen vara en kudde som är sydd av olika tyger, eller olika sorters kuddar som får samsas i samma soffa. Du behöver inte välja enbart sammetskuddar eller linnekuddar – blanda upp och skapa liv och lekfullhet. -Många vågar fortfarande inte ta in färg i sina hem utan säkrar upp med det beigt eller vitt. Jag hoppas vi vågar lite mer i framtiden och satsar på en härligt, maffig och ombonad inredning. Det tror jag dessutom vi mår bra av, avslutar Lotta. 11


MAXIMALISM

TIDNINGEN SE HIT!

Säg farväl till vita rena ytor och sparsmakad möblering och fyll istället ditt hem med färg, mönster och annorlunda möbler. Maximalismen har allt som den minimalistiska stilen inte har och det är en stil som kommer starkt där stilar som art déco möter den bohemiska med inslag från exempelvis det rustika och industriella. Det är också en stil omöjlig att misslyckas med eftersom allt är tillåtet.

”Färg är på väg tillbaka, jag ser det överallt. Det är bra, man blir glad av färg!”

Bo och Leva Tema:

MAXIMALISMENS GRUNDER:

* Blanda många olika färger, mönster och material. * Ju mer konst desto bättre – gör en tavelvägg eller fyll väggen med några få men riktigt stora tavlor. * Sträva efter bekvämlighet och använd endast inredning som du älskar. * Maximalism är en bokälskares dröm – du kan inte ha för många böcker. * Sträva inte efter perfektionism, sträva efter personlighet. 12


– more is more – I stället för minimalismens vita och neutrala färgskala står maximalismen med mustiga kulörer i centrum. Maximalismen kan aldrig bli rätt eller fel – det handlar ju helt enkelt om att addera till mer av det du verkligen tycker om – dina favoritfärger, tyger och accessoarer. Det finns inga regler, allt handlar om passion och att vilja skapa en helt unik plats för dig. Maximalismen är en stil som utgår från att man helt enkelt blandar en mängd olika stilar – så släpp loss och låt dina favoritstilar mötas i en härlig mix. Satsa på uttrycksfulla färger både på väggar och golv – är du riktigt modig målar du även taket i en läcker kulör. Du behöver inte

byta ut din grå eller beiga soffa, fyll i stället soffan med filtar och kuddar i olika färger, mönster och material. Addera till mindre detaljer såsom lampor, ett mindre pelarbord som målats i en glad färg, hitta en fåtölj i en kulör som sticker ut. Det är inte alltid nödvändigt att leta efter nya prylar – köp målarfärg i fina kulörer och piffa upp sådant du redan har – allt från möbler till lampfötter och ljusstakar. Att förnya sådant du redan har, eller handla på loppisar, går ju dessutom helt i linje med att hållbarhet och återbruk är en het fråga även i inredningssammanhang. En viktig detalj om du anammar den maximalistiska stilen är prydnadssaker. Nu ska vaser, resefynd, figuriner och fina askar fram ur gömmorna. Urnor och porslinsdosor som du

TIDNINGEN SE HIT!

ärvt av din farmor får komma fram ur skåpen igen. Våga även att sätta upp färgglad konst på väggarna – vilket definitivt inte behöver vara dyr konst! Men det ska vara konst som syns. Att anamma maximalismen fullt ut är inte alls nödvändigt för att skapa ett personligt hem. Börja med nya textilier; gardiner, kuddar i olika färger med och mönster och varierat material och kanske en matta med mer färg än tidigare. Måla några små möbler och lyft in några fina minnen och prydnadssaker som du tycker om och gör små stilleben här och där. Låna det bästa av maximalismens tänk och gör ditt hem härligt och personligt.

Med olika kuddar kan man enkelt skapa en helt ny stil.

DESIGNERN ZANDRA RHODES:

Färg är på väg tillbaka

Legendariska designern Zandra Rhodes, var ”guest influencer”, på årets inredningsmässa i Stockholm. Här skapade hon en helt unik utställning som delvis var en replika av hennes eget hem. Zandra Rhodes, 78 år fyllda och som nästa år firar 50 år som designer, bor i ett penthouse i centrala London – alldeles ovanför sitt eget museum ”Fashion and Textile Museum” som är inrymt i en före detta lagerlokal. Det första Zandra Rhodes gjorde när hon flyttade in var att måla en gigantisk regnbåge som sträcker sig över golvet och upp längs väggarna. – Jag älskar den här byggnaden, men bostaden var helt vit när jag flyttade in, så jag tänkte ”Varför inte en skimrande regnbåge?”, berättar hon. hennes design, gärna i kombination med illorange. Färg har alltid varit utmärkande för Zandra Rhodes design,

FOTO: GUSTAV KAISER

Zandra Rhodes kännetecken har under många år varit hennes chockrosa hår, en färg som ofta går igen i och hon gillar det faktum att färg nu åter blir allt mer trendigt. – Färg är på väg tillbaka, jag ser det överallt. Det är bra, man blir glad av färg! Det påverkar humöret mer än man kan tro. 13


TIDNINGEN SE HIT!

Bo och Leva Tema:

Växter som trendar

Gröna växter blir alltmer populärt och honnörsorden är klimatsmart och miljövänligt. Vi människor har alltid omgett oss av växter i våra hem – även om sorterna har skiftat genom tiderna. Blomsterfrämjandet har listat några av årets tydligaste trender.

Färgglad Höstglöd är även fin tsom snittblomma /Foto: Ulrika Grönlund

TEXT: CARINA WEDIN

Gröna växter skapar lugn och är otroligt populära. De ska helst vara stora, lummiga, frodiga och gärna med intressanta bladverk. Men gröna växter är inte bara vackert de har också hälsofördelar. De ökar välbefinnandet genom att filtrera bort gifter, ökar luftfuktigheten och man sover bättre. Sedan några år tillbaka har monstera, parasollpilea och Dr Westerlund legat i topp –årets bubblare är gullrankan. Även ormbunkare och yuccaliljor är på uppgång.

Vi ser också en fortsatt stark trend mot historiska växter som förmedlar trygghet och stabilitet. De senaste åren har intresset för mormorsväxter som pelargoner som var stora på 50-talet. Begonia är den absolut hetaste krukväxten 2019 och framförallt de begonior som erbjuder intressanta bladverk utöver blomningen. Forellbegonia och andra bladbegonier kommer att finnas i de flesta trendmedvetnas hem under året. Azaleor och julstjärnor är andra krukväxter som ökar i popularitet.

Svenskarna älskar det skandinaviskt blonda och ljusa och det finns butiker som i princip bara säljer vita blommor. Men 2019 kan vi förvänta oss lite mer färg. Många som tidigare alltid valt vitt kommer säkert att övergå till åtminstone ljusa pasteller. Vi ser också allt mer av sköna samplanteringar, både ut och inne, med en blandning både av sorter och färgnyanser, till exempel härliga sommarblomsmixer med rosa och purpur eller kombinationer av orange, gula och rosa sorter. När det gäller färger är gult en färg som poppar upp 2019, inte bara på kläder, utan också i inredning och på växter. Som till exempel tagetes och vem har inte sett flertalet instagramkonton svämma över av primadonnan dahlia i gula toner. Andra färger som vi kommer att se mycket av är korall, jordnära bruna nyanser och blått. Under 2019 kan vi förvänta oss mycket mera färg. Här är den underbara franstulpanen" Huis Ten Bosch" 14


TIDNINGEN SE HIT!

Rätt växt i rätt rum – gör nytta

Att inreda med gröna växter är inte bara en fröjd för ögat. Genom att välja rätt växt för varje enskilt rum finns det flera hälsofördelar att hämta. Här får du tips på vilka växter som passar bäst i vilka rum.

Sovrummet Benjaminfikusen tar bort luftburna toxiner och ökar syrehalten. Luften blir renare och du sover bättre.

Köket Här ska du ha en gullranka. Den är enkel och snabbväxande med hög avdunstningsgrad vilket betyder att den minska halten av kemiska gaser i lufter. Gullrankan är dessutom med på Nasas topp 3-lista över växter som rensar luften från formaldehyd.

Vardagsrummet Monstera är en stor inredningsfavorit, mycket tack vare sitt grafiska utseende. Ormbunkar är passar bra i krukor med grafiska mönster /Foto: Peter Carlsson

Bergspalmen är både lättskött och dekorativ samtidigt som den är till nytta. Den rensar luften från olika kemiska ämnen; exempelvis trikloretylen, formaldehyd och benzen, som ofta finns i våra hem.

Arbetsrummet Krysantemum absorberar ämnet benzen, som bland annat finns i cigarettrök. Men även om du inte röker finns det andra fördelar. Krysantemum rensar luften från toxinerna som skrivare, kopiatorer och klister avger.

Tvättstugan och badrummet Fredskallan tar effektivt bort möbelsporer ur luften vilket kan förekomma i rum med hög luftfuktighet. Silverkallan är perfekt i våtrum då den trivs i rum med hög luftighet och dessutom trivs om den får stå skuggigt. Den är också en luftrenare. Ormbunke/ Foto: Minna Mercke Schmidt

15


TIDNINGEN SE HIT!

Tema:

Bo eva L och

Drömbostaden – en naturnära idyll

Trots att många flyttar in till storstäderna varje år är det inte vad svenskarna egentligen drömmer om. Det visar Trendrapporten 2018/19 gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Tvärtom är det villa med sjötomt som står högst upp på önskelistan. Därefter är det att bo i en mellanstor stad och i skärgården flest drömmer om. Endast var åttonde menar att deras drömboende finns i en storstad. Minst populärt är flytande bostäder i form av husbåtar. Och de senaste åren har kranskommuner kring storstäderna befolkas allt mer. Detta kan ses som ett mellansteg innan fler kanske förverkligar sin dröm om en bostad på landsbygden. Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen.

Köper mer inredning än vi tror

Mellan 2010-2017 uppskattade svenska konsumenter att de ökade sin konsumtion med 4,7 procent. Enligt SCB:s statistik ökade den med 16,2 procent. Svenska konsumenter verkar bli sämre på att uppskatta storleken på sin konsumtion. Sedan 2015 har gapet mellan den upplevda och den faktiska konsumtionen ökat betydligt, visar statistik ur Konsumtionsrapporten 2018. – Det är anmärkningsvärt att det svenska folket tror att de minskar sin konsumtion då konsumtionen i själva verket kontinuerligt ökar, säger John Magnus Roos, fil. dr. i psykologi, forskare på Centrum för konsumtionsvetenskap och redaktör för Konsumtionsrapporten. Av de kategorier som mätts sedan 2010 är möbler och inredning den kategori där underskattningen är som störst. 2017 uppskattade svenska konsumenter att de lade ner 353 kronor per månad i genomsnitt på möbler och inredning, medan försäljningsstatistik visar ett genomsnitt på 555 kronor per månad. Sedan 2010 tror svenska konsumenter att de minskat sin konsumtion av möbler och inredning med 3,5 procent. Den faktiska konsumtionen av möbler och inredning har ökat med 20,4 procent.

Hemnet spår långsammare trender

Hållbarhet har under 2018 varit ett ord som genomsyrat mycket i vårt samhälle och så även inredning. Ändå ser vi att hållbarhet inom inredning bara är i sin linda. Att hållbarhet kommer att synas på bred front är något som Hemnets trendspanare tror och välkomnar. Trendcyklerna går lite långsammare vilket gör att vi inte kommer känna behovet av att förändra. Återbruket växer sig allt starkare och materialvalen blir allt mer medvetna. Ett bra exempel på en medveten stylingtrend är de torkade blommorna som håller i all evighet och många av dem kan vi odla i trädgården. Närproducerat och hållbart.

Slit och slängtrenden är över Slit och slängtrenden där vi byter ut, alltid följer senaste trenden och den stora massan ligger inte i linje med att tänka hållbart och klimatsmart. Återbruk och loppisar har kommit att bli en självklarhet för många som gör om sina hem eller hos dem som ska skapa sitt nya hem.

Asplunds 25 år gamla klassiker ”Snow” var årets nyhet på mässan.

Man målar om, skapar nya möbler av gamla och klär om. Även möbelföretagen börjar tänka hållbart hela vägen. Ett exempel är på senaste möbelmässan där Asplundcollections stora nyhet var att de inte hade någon nyhet. ”En bra möbel ska leva längre än nästa års designmässa” skrev de i sitt pressmeddelande som väckte stor uppmärksamhet och de valde att visa sina klassiker med 25 år på nacken.

GÅRDSBUTIK

16


TIDNINGEN SE HIT!

Styling kräver fingertoppskänsla Att få hjälp med att styla bostaden inför en försäljning är mer regel än undantag idag. De flesta har förstått poängen med att se över inredningen – för det handlar ju om att spekulanterna ska se bostaden utifrån dess bästa sida. TEXT: CARINA WEDIN BILDER: LOTTA LUNDIN

Charlotta Lundin, som driver Charlottas Magasin/ Atelje, jobbar med inredning och hon tycker att ibland kan det kännas väldigt opersonligt och sterilt när en bostad är stylad – här gäller det att ha fingertoppskänsla och skapa en balans mellan neutralt och hemtrevligt. -Det ska synas att det bor någon i bostaden, säger Lotta. Att utgå från personen som bor i bostaden gör den hemtrevlig och personlig. Samtidigt måste man även utgå från bostadens målgrupp. Spekulanten ska ju också kunna se sig själv där. Självklara stylingregler Det finns några självklara stylingregler. En av dem är att man bör ta bort personliga fotografier och annat som är väldigt personligt, då sådant kan göra att spekulanten kommer av sig i sin mentala inflyttning. Även sådant som stora hundbäddar och matskålar till djuren bör tas bort.

Trasiga detaljer som skåpluckor, lister, handtag och så vidare bör i den mån det går bytas ut. Är en vägg allt för solkig eller har en omodern tapet kan det löna sig att köpa lite färg och måla väggen. Det kan vara värt att satsa lite mer pengar på stylingen för att spekulanterna ska bli förälskade i boendet. Många gånger har inte möbler eller detaljer hittat sin rätta plats eller harmonierar inte. Nästan alltid fattas vissa möbler, mattor eller tavlor. Man kan göra mycket själv men det

hand lar ofta om att någon ser din bostad med nya ögon. Man blir lätt hemmablind. Boka konsultation Tycker man att det blir för dyrt med en stylist som tar hand om hela stylingen så tipsar Lotta om att man även kan boka en konsultation med en stylist. -Det kostar några tusenlappar. Ni går igenom bostaden och ser över vad som behöver tas bort, adderas, grupperas och du får en del köptips. Det är en väl investerad slant.

PREMIÄR FÖR ARTJAM PÅ NYKÖPINGS BOMÄSSA 16-17 MARS

Välkommen till Kreativa Torget! – Skapa med oss! Ha kul, bli inspirerad och få användbara tips!

Nyhet: ART JAM

Besök vårt kreativa

torg:

-Prova på aktivitete r - Konst och inspirati on -Återbruks-tävling

(Läs mer och tävla/rösta på www.artjam.se) 17


TIDNINGEN SE HIT!

B o och Plock - som lockar! Leva Tema:

Väggklockan Dotty från Alessi. 860 kr/st

De fina plädarna kommer från Himla. 1 290 kr/st

Det här fina sammetstyget, Passiflora från Clarke & Clarke, finns i fem olika färger hos Charlottas Magasin/Atelje. 895 kr/meter

Bricka med mönster av Nadja Wedin finns på Hemtex för 299 kr

De underbara krukorna finns på Hellmanska gården. 579 kr/st

–Allt inom VVS! Elinstallationer

Datanät • Belysning • Värmelösningar

Har du kontaktsvårigheter?

Kontakta oss: 0155-60 62 00 order@freddanselobygg.com

www.freddanselobygg.com 18


TIDNINGEN SE HIT!

Het Labero & Rackartygarna –brinner för Nyköping

NME KRAL L ENTE RTAI

PRES ENT EVEN T PROU DLY NT & SANG RÉ

NEW ! SHOWon Tickets sale now.

Knappt har Melodifestivalen lämnat Rosvalla i Nyköping innan det är dags för nästa stora händelse där. Labero Inflame, Joe Laberos magiska värld intar Rosvalla söndagen den 24 mars.

18.00 LA I 24 MARS KL. NYKÖPING, ROSVAL -70 70 70 LABE RO.C OM, 0771 BILJ ETTE R:

Kan du tänka dig ett bättre sätt att fira våffeldagen? Det blir eldsprutande världsartister och Sveriges populäraste extremsportgäng, YouTube–favoriterna Rackartygarna förutom magikern Joe själv förstås. Det utlovas stunts och motorcykeltricks på högvarv. En underhållning som stegrar sig på bakhjulet och doftar diesel, står det i programförklaringen. Joe och Rackartygarna är ute på en Sverigeturné sedan 31 januari och den avslutas i Globen 31 mars. Men som sagt, däremellan kommer Rosvalla den 24 mars. Se Hit får tag på Joe på flygplatsen i Las Vegas! Jo, han hade ett uppehåll i Sverigeturnén och hann då åka hem, som numer är just Las Vegas. - Hej Anders, jag får prata fram till incheckningen, skrattar Joe. Det ska bli

roligt att komma till Nyköping med den här arenashowen. Den är så visuell med tre stora bildskärmar och fantastiska filmare. Vi är ju live förstås men följs av de här duktiga filmarna. Att jag har med de här unga Rackartygarna är ju för att jag hoppas att kidsen också ska vilja komma på showen. Jag har ju själv en 11-årig dotter som är svår att få med på shower och annat. Men den här fartfyllda uppskattar hon och hennes kompisar. Vi gjorde något liknande i Las Vegas under förra året i showen ”Inferno” men den här blir ännu mer eldfängd. En show för folk mellan 5-95 brukar jag säga. –Samtidigt är det väl en personlig föreställning också vad jag har förstått? -Ja, jag visar ju lite min utveckling de senaste 30 åren. Från min första

trollerilåda och via min fingerfärdighet till de här mer spektakulära bitarna. Det blir som en livs levande actionthriller, lovar Labero. Jag påminner Joe om att han var här redan 1996 enkom för att inviga utställningen ”Simsalabim” som vännen och trollkarlen Christer Nilsson, El Ricco, ordnade i Nyköpings Konsthall i samarbete med Södermanlands Nyheter. Gissa om det var populärt hos min då 13-årige son att få träffa Joe Labero som redan då var ett stort namn som magiker. -Oj, är det så länge sedan, säger Joe, som då varit mest utomlands och uppträtt. Anders, nu måste jag kliva på planet så jag hinner till Kristianstad där vi ska vara imorgon. Vi ses i Nyköping den 24 mars. TEXT: ANDERS TEGNER

"Mäst a re på kött" Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80 19


TIDNINGEN SE HIT!

INREDNING

Matplatsen – husets hjärta

Att matplatsen – oavsett om den är i köket, i ett särskilt matrum eller i en öppen planlösning – är bostadens hjärta är nog de flesta överens om. Här möts man till frukost, middag med familjen och då och då vid en festmåltid med vänner. Så om du köper nya matmöbler – tänk efter vad du har behov och mät din boyta så du inte köper för stor, eller liten, grupp.

Runda och ovala matbord är suveräna om du är en person som tycker om att ha många gäster. Även om du har ett bord för kanske sex personer så får du enkelt plats med minst fyra till. Runda och ovala bord är väldigt ”sociala” – här känner sig ingen utanför och man hamnar inte i skymundan. Däremot kan de här modellerna upplevas som om de kräver mer plats.

Stilar och modeller när det gäller just matmöbler är en djungel. Här finns många klassiker som aldrig går ur tiden samtidigt som det hela tiden kommer mer trendiga möbler. Men kanske är ändå det allra viktigaste när man köper en matmöbel att den verkligen passar på sin tänkta plats och att den fyller rätt behov. Det handlar om storlek, material och modell.

För dig som inte har jättemycket yta men ändå ofta har gäster så är ett bord med iläggsskivor det allra bästa. Det finns såväl till rektangulära som till runda bord. Men tänk på en sak, köp alltid iläggsskivorna samtidigt som du köper bordet. Är du efterklok och kommer på långt senare att du behöver dem så kan just den modell av bord du köpt slutats att tillverkas och då går det inte att få tag på iläggsskivor.

När du köper ett matbord måste du först och främst ta hänsyn till din boyta och hur många stolar som ska få plats. De allra flesta väljer rektangulära bord med plats för sex eller åtta personer. Många upplever rektangulära bord mer lättplacerade. Tänk på att bredden på ett bord bör vara minst 80 centimeter så att man kan duka med bordsunderlägg på båda sidor av bordet utan att det ser trångt ut. En kortsida som är så bred som 100 centimeter är bra då du får plats med två personer även på kortsidan.

Slutligen finns det även en djungel av material men kort kan nämnas att Perstorpskivan är tillbaka och den tål det mesta. Även laminat är bra för barnfamiljer där det är hårt slitage på bordet. Rent trä som exempelvis oljas eller lackas är hållbart men behöver ändå till viss del skyddas. Inte helt ovanligt att fläckar från helt vanliga vätskor biter sig fast. Fanér är det som allra mest känsligt och som måste skyddas för såväl värme, vätska och hård behandling. Vilka är då trenderna? Jo, ekbord är på väg tillbaka om än mörkare än sist det var populärt. Rustika plankbord är något som efterfrågas stort och klassiska vita bord är alltid populärt. När det gäller stolar blir det mer och mer vanligt att man väljer klädda stolar och där är ju plysch och konstläder storsäljare. Definitivt borta är de stora furuborden med furustolar, men man vet aldrig. Allt går i cykler och troligen kommer väl även det tillbaka en dag.

Pernilla Sager

SE HIT´s möbel- och inredningsexpert

Dags att uppdatera möblemanget? –Vi har nyheterna!

Vi har öppet: måndag-fredag 10-18 lördag 10-14 söndag 11-15 adress: Fridas väg 21 Nyköping Se även vår hemsida www.sagers.se – Självklart går det även bra att handla online! 20


STORA KRYSSET SISTA SKRIKET FÖR KVINNOR

KLOT

PÅ OSLOBIL SMÅJYCKARS

TIDNINGEN SE HIT!

SÖTT BAKVERK

LITEN ÅKER

MANIKYR PARAGRAFRYTTARE

BRIE STÄDAR

GOSA PERSONLIGT

PAPPER SKÅDISJOBB TAS OFTA FRAM TILL OST OCH KEX

134-15

REPETERA TILL VARDAGS DINGLA

LITER

GRUPPERAT MERLOTBISTRO INTELLIGENTA

SNÖHYDDA FINT ATT HA PÅ VARDAGAR HANNA NYMAN BEHÖRIGA

KRYSSAD TILL SJÖSS

BUSKE

HÄNGIVEN TURIST

ÄR MÄSTARE PÅ SHOWER

FJÄRILEN OCH FISKEN

DRAPERA SIG I

PRONOMEN

UPPSLUPPEN

KASKELOTEN

PLAFOND LILL- SKÄRA PÅ TILLLÖRHIMLEN HEKTO BEHÖR DAGEN

MELLAN Q OCH S

DANSKÖ

VASSA UNDERRÄTTELSETJÄNST

FRÖKENS FÖRBUND IHOP

TRIVAS

UTVALD JOBBAR MED REKLAM

STYRKA

FÄRSK

ÖVER- ROUGEPLATS? KÄNSHAR LUST LIG MED

SNUTTA HÄSTDRAGEN VAGN

ANTAL VECKODAGAR

KNASBOLL STRIDSVAGNAR

LÅNGT LIDEN

KICKI

KRYDDA I KAR

MÅTT SKRÅ AV BEDÖMARE BRUKA

TECKNINGSLINJE KATT

VÅNINGARNA FLOTT BIL KORT

GULORANGEFÄRGAD FRUKT

SKINN- STORA TÄCK- KROPPSPULSET ÅDERN

K V Ä V E

KÄRLEKSGUD

FORMA OCH SNIDA

BONNBO

CIRKA AVRÅDA KÅNKADE

DRYCKER I HOTELLRUM KIA UNNA HÄRSKNA

CD GRÖNSAKSBIT SOM OFTA HAMNAR PÅ SMÖRGÅSEN

TÄVLA OCH VINN! Skicka din lösning senast den 25 mars 2019 till: Tidningen SE HIT, Flemings väg 7B, 611 44 Nyköping. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­korsordslösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: anette@se-hit.se

INOM

Namn: ........................................................................................................................................................................

Två vinnare vinner två stycken TRISSLOTTER

VI KONTAKTAR VINNARNA.

STÅR VID JULGRAN KAN KAVIAR VARA

HIMLARYMD

JULANKOMST

VET CHEF

UTMÄRKANDE FÖR FOLKGRUPP

BARSK

GULLIGAST

DONERA

HÄNGS IN I GARDEROBEN

RINGER

KARTBOK KÄRLEKSGUD

HÖG AV PUMPS & SANDALETTER

BOLAGSNAMN

KÖTTSTUVNINGEN

KNÖKADE

Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

! Grattis

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

Korsordsvinnarna i förra krysset som vunnit Labero-biljetter är: Sivert & Evy Andersson & Birgit Johansson 21


TIDNINGEN SE HIT!

Bo Hermansson tillsammans med Robin Stegmark på senaste Röda Korset galan.

ANDERS TÄNKER

Farväl till Bosse Bus

Förre Röda Kors-ordföranden Bo Hermansson avled hastigt dagen före Alla Hjärtans dag. Lite symptomatiskt för en man som delade med sig av sitt hjärta till så många. Han var den givne ledaren som alltid hade tid för den lilla människan. Bosse älskade kulturupplevelser och vi har gjort en hel del uppträdande i samband med Hertig Karls marknad och på fest på Gripsholms slott. Bosse signerade alltid sina, icke formella, mail med Bosse Bus. Här kommer min hyllning till denne härlige Nyköpingsprofil.

Bye Bye Bosse Bus. Plötsligt gick det genom Nyköping ett

Har du hört om Bosse Bus?

Inne på Röda Korset tändes stilla ett

Alla hade vi ett förhållande till Bosse

sorgens sus,

ljus

Bus Han var både överstepräst och ståthåll are på Nyköpingshus Vår skådespelande kommundirektör Bosse Bus Med Hertig Karl tömde han gärna ett krus Allas vår festande Bosse Bus Men han levde då verkligen inte i sus och dus Nej inte vår seriöse Bosse Bus För den ensamme eller sörjande ställde han upp utan knus så älskvärd var han vår Bosse Bus

Men lika fullt kunde han med ryssen

i vår vänstad Viborg ta ett rus Bara man grundar med vispgrädde sa den finurlige Bosse Bus Dåliga vitsar om Osborn, brännvin, snu s och mus det drog han sig inte för goe Göteborga r´n Bosse Bus Så Sankte Pärs fridfulla liv kanske råka r ut för lite grus Se upp där uppe, här kommer han – Bosse Bus.

Anders Tegner

ed oss! m s e r h c o n a k s ä v Bara boka, packa MALLORCARESOR

”Resor med alla sinnen som skapar oförglömlig minnen” 22

MALLORCASPECIALISTEN

—Kom och provsmaka Mallorca, träffa oss på Bomässan 16-17 mars!

www.sursumcorda.se Följ med på Boka Följ med på senast Mandelblomsresa


TIDNINGEN SE HIT!

Med konsten i Fokus

I det här numret presenterar vi ytterligare två av konstnärerna i Sörmland som även är en del av Förening i Konst. Vill du veta mer så gå in på föreningens hemsida: www.foreningikonst.se

Susanne Fragoulis Andersson

Bildkonstnär med utställningsverksamhet sedan 30 år i Sverige och i Grekland. Målar i olja samt akvarell och även med torrnålsgrafik och monotypi. Har min ateljé på Fruängsgatan 22. Mina motiv handlar ofta om berättelser ur den grekiska L äs m e r o m mytologin samt landskap där ljuset spelar en viktig roll. Föreningen Arbetar även som bildlärare i grundskolan samt på i Konst på kulturskolan. Leder kurser i måleri i Nyköping samt foreningiko nst.se i Grekland.

Nanni Pilhjärta

Sysslar med Outsider art och skapar återvinningscollage. Jag klipper ut bilder från tidningar, använder sedan det som jag har: en sko, lite tyg, handgjort papper, spets, knappar, pärlor med mera. –More is more är mitt motto!

KAMPANJ 15 000 KR

M{zd{ cx-5 Mazda CX-5 förenar inspirerande köregenskaper med högsta säkerhetsnivå. Adaptiv farthållare med köassistent, adaptivt helljus och head-up display med projicering på vindrutan. Tre finesser som gör CX-5 till ett ännu säkrare val.

PRIS FRÅN: 264 900:Bränsledekl. bl. körn. 5,0-7,1 l/100 km, CO2 132-162 g/km. Tioårsgarantin innefattar 3års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Privatleasing från 3 895 kr med service. Se fullständiga villkor på mazda.se Erbjudande gäller t o m 2019-03-31.

Nästa nummer av SEHIT utkommer den 1 april!

Åke Andersson Bil AB Hemgårdsvägen 6 611 10 Nyköping www.aabil.se

23


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur med Tegner... Det går som en dans för 30-åriga Culturum I år fyller vårt kulturhus Culturum 30 år. Det känns ju inte alls att det skulle vara så länge sedan. Fast mitt första konsertminne därifrån är gitarrbandet The Ventures från USA som då spelat i 30 år. Äldre Nyköpingsbor, ok då ännu äldre, kallar ju fortfarande huset för ”äldre badhuset”! Se Hit träffar Anna Öhrner, kulturprogramansvarig på Nyköpings Arenor för att prata om vårutbudet på de olika arenorna i Nyköping. När du läser detta är både Andra Chansen av Melodifestivalen och Olrog-kvällen med Claes Eriksson avklarade. Men det är så mycket annat på gång. Det våras verkligen för Culturum och de andra arenorna i Nyköping. Närmast på gång är just 30-årskalaset. – Vi kommer att fira det under hela lördagen den 9 mars, berättar Anna. Sisters of Soul kommer att uppträda med melodier från de tre decennierna som Culturum har funnits. Det kommer att vara barnteater, rundvandringar "bakom kulisserna”, det blir kaffe och tårta och filharmonikerna spelar i biblioteket. Det blir intervju med Olle Hallberg som var kulturchef vid öppnande 1989. Programmet finns på Nyköpingsguiden. Anna vill också lyfta fram Dansens dag som firas nationellt helgen 27-28 april. Det blir dans både på Culturum och Nyköpings teater. Både uppträdande och interaktiv visning. På kvällen möts Tobias och Helena från Let´s Dance och Dragos och Katarina från Kungliga baletten. -Jag gick själv dansutbildning i Nyköping så det ligger mig extra varmt om hjärtat.

Annars är det en härlig blandning av stort och smått nationellt och medarbetare firar! lokalt vad det gäller vårens kulturutbud.Glada Joe Labero intar Rosvalla den 24 mars, Oxelösound gör sin avskedskonsert (?) på teatern den 7 april. David Batra och Claes Malmberg håller stand up-flaggan hög under mars. Eva Tjörnebo och Viskompaniet firar sitt 25-årsjubileum på den 5 år äldre kulturhusscenen söndag den 14 april. Anna är född i Nyköping och gick i skolan på Stenkullaskolan, Borgmästarhagen och Tessin i Nyköping. Hon har bott i Frankrike under en period men bor nu med familjen i Nyköping. När vi bad Anna om fem favoriter ur vårprogrammet så valde hon: -Culturums 30-årsfirande den 9 mars -Lisa Ekdahl den 13 april -Dansens dag med föreställningarna ”Go Sörmland Go” och V/S Versus goes Culturum den 27 april då vi firar Dansens dag. -Hampus Nessvold ” Ta det som en man” den 15 mars på Nyköpings teater. -Teaterföreställningen ”Under (är jag) bar” den 25 april på Nyköpings teater. Och själv är jag lite extra nyfiken på de två föreställningarna på Nyköpings Teater.

Månadens bok:

”Det vi glömde säga” av Klara Grede

Wow, vilken debutroman av Tystbergafödda Klara Grede! Tillsammans med Klara, ja hon talar direkt med läsaren allt som oftast sådär som en speaker i en film, så får vi följa den övergivna läraren Ella och hennes drömalter ego EllaElla 80. Det är en bok fylld av värme, humor, sorg, funderingar, tvivel och dråpliga situationer. Ella har blivit övergiven av sin man som åkt på semester med deras två döttrar och en ny kvinna. Hur ska Ella få tillbaka honom. Hur ska hon få tillbaka passionen, livet? Hur ska hon hinna rätta proven? Syster Nina och gamla klasskompisen, med lite tvekan på kompis, Alice försöker få Ella på fötter. EllaElla80 har en date samtidigt som det flyttar in en ny tillfällig grane. Ja, du ser. Låna, köp, läs eller lyssna på boken ” Det vi glömde säga”. Klara har kommit för att stanna i svenska litteraturen.

Klara Grede

Månadens skivor:

Klas Qvist och Mikael Ramel

”I huvet på varann” med Mikael Ramel och Klas Qvist. Vilken skiva, vilken produktion! Härlig spelglädje med fantastiska musiker med Kenny Håkansson i spetsen. Lite Beach Boys, lite 10 cc, lite Lasse Tennander men allra mest förstås mycket Mikael Ramel. Det händer så mycket på denna platta. Från fågelsången på öppningsspåret ”Gryningen” via den starka ” I taxfritt glam” och underbar, underfundig körsång i den härligt långa ”Mygg och spa”. ”Som en scen ur en film” låg på P4 Sörmland ”Topp 5” då Mikael numer bor i vårt län. Varje gång du lyssnar på skivan hör du något nytt. När man har spelat igenom hela skivan så vill man höra den ”En gång till” (så heter ett av favoritspåren på CD:n). ”50 miles” med Sofia Ullman

Sofia Ullman 24

Du kan nog inte ha så mycket vackrare röst än Sofia. Vi har uppmärksammat henne förr. Nu har hon just släppt nya skivan ”50 miles” som är producerad av Stefan Blomqvist från EGBA. Sofia och Stefan har arbetat fram låtarna i en Melting Pop. Det har verkligen blivit en härlig brygd. Hör bara fina ”Another tiny feather” där Janne Schaffer spelar med, vilket han gör på fler låtar. Bland annat på den enda låten på svenska och den enda låten som Sofia inte har skrivit själv. Det är ”Måla mig i akvarell” som Sofia skrivit med Kenneth Gärdestad som blev Kenneths sista låt. Andra låtar som står ut är titelspåret ”50 miles” och nya singeln ”I don´t want you back” som kan bli Sofias biljett till större publik då den just släppts i USA och spelas på radio där. Upptäck Sofia nu!


1

SE HIT-listan

TIDNINGEN SE HIT!

3 3

2

Anna Bergström Anna Bergström, Retuna Återbruksgalleria. Nyköpingstjejen Anna har uppmärksammats över hela världen för sitt arbete med Retuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Kan hon göra likadant i hemmastaden? Nu senast är det BBC som både i skrift och TV uppmärksammat Anna. ”Welcome to my high-fashion,trash shopping mall”! börjar Anna sin visning. Tänk att vi bodde grannar i Arnö förut!

Susanna Skatteboe, Patrik Nilsson och Elin By Patrik och Susanna har varit lite av projektledare, eller ganska så mycket så, för Nyköpings kommuns del av Melodifestivalen och Andra Chansen. Elin är praktikant, från en eventlinje, med god tajming. Tillsammans med alla på Nyköpings Arenor med flera har de gjort ett jättejobb och satt Nyköping på kartan igen. Tredje gången Nyköping fick Andra Chansen så snart är det väl dags för stora finalen eller tja, Eurovision-finalen?!

Göran Malm Vrenaveteranen Göran Malm berättar med hela kroppen när han informerar om Vrenas industriutveckling från 1884 och framåt. Från ångsåg till Vrena företagspark. Utställningen finns på Kulturarvsmuseet Stadsvakten. Rekommenderar besök dit omgående. Till Kulturarvsmuseet alltså. Även till Vrena förstås! Med ångslupen Munter, Café Munterhuset, Vrena Vilt, Vrena Grönt och Vrena Boutique med mera. Vrena levererar! Låt Göran vara ciceron så är Vrenadagen i hamn!

Sköt om din husbil på rätt sätt för många sköna mil framöver!

Din husbilsverkstad i Södermanland.

Vi köper metaller! Ring oss på 0155-301 57

Vi tar emot alla märken

Industrig 5, Nyköping • 0155-28 77 60 • www.aabil.se

Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris! 25


TIDNINGEN SE HIT!

KRALL ENTERTAINMENT & SANGRÉ EVENT PROUDLY PRESENT

Först till kvarn! Fiat Talento NORDIC Lagerkampanj 1 st L1H1 Pris 179 900 kr Demobil 1 st L2H1 Pris 165 000 kr

NEW SHOW!

Tickets on sale now.

Fiat Talento NORDIC L2 Pickup Kampanjpris 256 900 kr

Välkommen in till oss för mer information. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade, priser är exkl.moms.

NYKÖPING, ROSVALLA I 24 MARS KL. 18.00 BILJETTER: LABERO.COM, 0771-70 70 70

Tel. 0155-28 40 00 www.aabil.se Öppettider Mån-Tors 10-18, Fre 10-17, Lör 10-14

ALLT FÖR DIN BIL UNDER ETT TAK!

ALLT FÖR DIN BIL UNDER ETT TAK!

DAGS DAGS FÖR SERVICE AV DIN HUSBIL ATT BYTA TILL SOMMARDÄCK! Välkommen att boka tid hos oss!

Bridgestone TuranzaÄR T005DET SNART -Bästa våtprestanda i klassen -Enastående märkningsklasser Bridgestone Turanza T005 -Överlägsen slitstyrka - Bästa våtprestanda i klassen - Enastående märkningsklasser - Överlägsen slitstyrka

Köp dem hos oss - prisex: 195/65 R15 från 600 kr/st 205/55 R16 från 650 kr/st 225/45 R17 från 800 kr/st

Övriga dimensioner, välkommen att höra av dig för pris! ( Priserna är inklusive montering och balansering )

DÄCK

- vi ingår i

AC-SERVICE!

Vill du åka i en sval och skön bil i sommar? Boka din AC-service hos oss

– SNART ÄR DET DAGS ATT BYTA TILL SOMMARDÄCK BILVERKSTAD

- vi ingår i

Gasverksvägen 10, Nyköping, Tel 0155-21 11 13, www.lennstrings.com

BILVERKSTAD

DÄCK

-vi ingår i

-vi ingår i

Gasverksvägen 10, 611 35 Nyköping Tel. 0155 - 21 11 13 26


TIDNINGEN SE HIT!

Att hålla balansen

KRÖNIKA

Nej, hur energilös jag än är kan jag inte lägga av att leva. Jag försöker samla energi både för min egen del och för mänsklighetens del. Skickar böner till änglarna, till kosmos, till den gudomliga ursprungskällan, till Gud. Jag tar hand om det jag har närmast, min egen kropp och själ. Fyller tvättmaskinen. Plockar fram symaskinen och lagar byxorna jag vill fortsätta använda. Löser korsord för att hålla hjärnan igång. Letar fram böcker i min bokhylla som är värda att läsa om. Spelar spel, lyssnar på radio, mest musik. På lördagseftermiddagen blir det Klingan, detta härliga program med folkmusik från hela världen. Jag är tacksam för att jag har ett hem att vara i, en säng att sova i, pengar på kontot. Jag tänker varje dag på mina barn och barnbarn, deras ve och väl, vänner runt omkring. Och på det som händer i samhället och med vår jord. Blir förbannad och besviken över chefer i Nyköping som missbrukar sin ställning. Ger varandra fallskärmar bortom allt förnuft och gömmer sig bakom regelverk. Varför reagerar de inte på det orimliga med regler som gynnar några få? Blir glad när jag läser i Södermanlands Nyheter den 9 februari om Barnkulturcentrum. Där får barn måla, skulptera, klä ut sig, skapa fritt. Fler och fler hittar dit. De får skapa utifrån sin egen fantasi, ”vilket barn har rätt till, det står i barnkonventionen”, säger Lisbeth Sommarström. Blir glad att höra att kommunalrådet Urban Granström äntligen varit på Magasinet och kunnat se med egna ögon vilken fantastisk mötesplats det är. Hoppas nu också att han bidrar till att kommunen investerar där och ger Kulturföreningen Bergatrollen luft under vingarna. Blir glad när jag hör om fyrabarnsmamman Åsa Axelsson i Umeå. Hon drabbades av utmattning och bestämde sig för att under ett år sluta lönearbeta och testa om familjeekonomin kunde överleva på en lön. Hon blev frisk från alla sina sjukdomar och stressymtom. Och pengarna räckte. Jag vet av egen erfarenhet att tid är mer värt än pengar. Och hoppas att fler och fler inser det. Visst höjde några på ögonbrynen när jag valde att cykla med post under fyra år när mina barn var små. ”Du som är akademiker!” Jag gav mig tid och ork att vara mamma. Ingen professionell kunskap kan ersätta närvarande föräldrar. Barnens tid är ju liksom jordens resurser ändlig.

Jag är övertygad om att samhället skulle må mycket bättre om alltfler hoppar av ekorrhjulet. Alla skulle vinna på att fundera på hur hen kan uppnå balans i livet, både för sin egen del och med tanke på jordens överlevnad. Det går att röja nya stigar i hjärnan och hitta praktiska lösningar. Men hoppsan! På ledarsidan i SN 14 februari kallar Hanna Marie Björklund Åsa Axelssons val för ”Förrädisk flykt från ekorrhjulet”. Hennes argument är att tillväxten blir lägre om fler gör så. Och hur ska det gå då? Några måste dra in resurser till tillväxt! Är tillväxt verkligen det vi behöver? Kan det istället vara så att vi skulle må bra av nerväxt? Må bra av att vi alla, också politiker och tjänstemän/företagschefer hushållar med våra gemensamma resurser. Det slösas oerhört i vårt samhälle. Att välja ett annat sätt att leva innebär inte att vi för alltid slutar ha inkomster och slutar betala skatt. Vi behöver välja olika livslösningar i olika perioder av livet. För att må bra och ha balans. Så jag önskar att du Hanna funderar vidare på detta. Jag slutar med att citera Pia Skoglund, ekofilosof: "Varje utmattad undersköterska, varje tonåring som självskadar sig, varje arbetslös man på landsbygden med en ständig klump av oro i magen, varje desperat försök att lindra den individuella vanmakten med överkonsumtion av saker och händelser är ett symptom på en kultur som inte längre förmår hantera det levande på ett värdigt sätt." Vi gör alla på olika sätt, prövar olika stigar och det är alldeles bra och helt nödvändigt. Och det räcker kanske med ett hanterbart ja till uppmärksamt och trevande röjande av ringlande stigar genom okända marker? Det kanske går alldeles utmärkt om vi nöjer oss med jordens framtid och människans värdighet? /källa http://omställning.net/blogg/ behover-vi-positiva-visioner/

Hild Lorentzi hild@borsljudet.com

27


TIDNINGEN SE HIT!

SE FOTBOLL PÅ

ROSVALLA 2019 KÖP ÅRSKORT

www.bissarna.se Ungdom t.o.m. 17 år Fri entré Årskort för vuxna 900 kr Du sparar 600 kr. Årskort pensionärer 700 kr Du sparar 800 kr.

28

15 MATCHER


Vendela´s PYSSEL & BUS

TIDNINGEN SE HIT!

–SĂĽ kul att sĂĽ mĂĽnga skickat in sina lĂśsningar! Vässa pennorna och släng er Ăśver det här korsordet nu fĂśr i det här numret lottar jag ut ett helt kilo godis frĂĽn GODISHUSET i NykĂśping till fyra lyckliga vinnare!

Skicka in ditt korsord senast den 25 mars till mig i ett brev till: SE HIT, Flemings väg 7b, 61144 NykÜping eller ta en bild pü korsordet och mejla in det till: vendela@se-hit.se

Lycka till!

KOLLA!!! Nu är det äntligen vür! Süüü skÜnt att det blir varmare sü man kan vara ute mer och slipper tjocka vinterkläder!

đ&#x;˜?

LILLA KRYSSET –TĂ„VLA och vinn 1 KILO GODIS! LĂśs korsordet och sänd in din lĂśsning senast den 25/3 till: Tidningen SE HIT, Flemings väg 7B, 611 44 NykĂśping. Fyra vinnare vinner 1 helt kilo godis var! Du kan även skicka ­korsordslĂśsningen via mail! Fota eller skanna lĂśsningen och skicka till: vendela@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA. Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................................................... TEO KARLSSON FĂ–LL IHOP FĂ…GELREDEN

TĂ…RAR

Max Bohlin, NykĂśping & Emilia Forsberg-Lilja, NykĂśping TJUTIT SOM EN VARG

LĂ…ST

GRATTIS!

MISSTĂ„NKA SJUNGA I ENGLAND

BILDAR RAD PĂ… RAD PĂ… RAD

CRAWLING

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

LĂ„GRE PRISER

PRATADE

HEMMET FĂ–R HĂ„STEN

–Ni vann godiset!

KLĂ„MS Ă…T SATT I GRAN I VISA

HAR MYCKET PAPEGOJA

STĂ„DAT

ART

SNILLEBLIXT

ETT TVĂ… ...

VINDBY

SA SE UPP!

SOM Ă„ I NORGE

KAN BLI TILL MJĂ–L

Kurser i motorik och gymnastik fÜr barn fÜdda 2008-2017 Vi har smü och ledartäta grupper

Ny kursstart vecka 12 Anmäl ditt barn nu!

FĂ–RST I TUR www.barnensgymnastikskola.se ∙ Telefon 0155- 21 22 27

29


TIDNINGEN SE HIT!

SE TILLBAKA med Hans Nilsson Hallå där alla SE-HIT läsare! Det mesta är sig väl likt runt stora torget. Men visst har det hänt en del. Tyvärr tycker jag att det är synd att stadshuset ser alldeles för modernt ut i förhållande till övriga byggnader. Men nu är det som det är. Någon parkering som på bilden nedan finns inte längre, även om en del kunder till torghandlarna smygparkerar där ändå. (Själv har jag aldrig smygparkerat där, vad jag kan minnas…) På tal om parkering. När jag gjorde min uppkörning för körkort så var vi två som skulle köra upp, jag och en äldre ”farbror” (säkert 55+). Han berättade att det var tredje gången har körde upp för inspektören. Vi hade kört en runda i staden och framme vid stora torget fick han order om att snedparkera utanför Ambrosia. Allt gick väl så långt. Nu kan du backa ut, sade inspektören. ”Farbrorn” lade i backen, slängde armen över ryggstödet på passagerarsidan, vred på huvudet, och släppte upp kopplingen. Tyvärr hade han dock fått i fel växel så bilen tog ett skutt framåt i stället för bakåt, och for rätt in i en parkeringsautomat, med en rejäl buckla i fronten som resultat. Det blev inget körkort för ”farbrorn” den gången heller. Historien förtäljer inte om han fick sitt körkort vid ett senare tillfälle. Tilläggas kan att jag fick mitt körkort den dagen 1964. Nedan kan ni läsa om att det sköts även på den tiden. Men nu kan vi ju läsa om skjutningar nästan dagligen. Texten är saxad ur Ronny Sagebrands berättelse ur Nyköpingspolisen historia. Ta nu hand om er och var försiktiga i den eventuella halkan, så hörs vi i nästa nummer! PS Nu är det slut med vissla, sa gubben när han skar av sig läppen! Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Rådhuset

Det var där inne i Rådhuset som skotten avlossades 1936. På bilden ses också apoteket Fenix i korsningen Storgatan – Behmbrogatan.

Dubbelmord i Rådhuset

Det är måndagen den 16 mars 1936 klockan 10.00 I Rådhusrätten påbörjas ett skilsmässomål mellan Georg Andersson och hans hustru Amanda Andersson som företräddes av advokat Harry Rosén. Åkeriägare Åkerberg skall i en kommande tvist svara i ett mindre mål, där stadsfiskal och tillika polismästare Harald Cederbaum är åklagare. Rättens ledamöter består av borgmästaren Carl Åhman, rådmännen Alarik Munke och Erik Ljunggren samt lekmannaledamöterna Edvin Nilsson och Anders Jurell. Sakförare Axel Ragnar Willén kommer in i rättssalen och skriker ”nu djävlar”. Han har en pistol i varje hand. Cederbaum förstår att Willén är ute efter honom. Han tar några steg mot Willén som skjuter mot C utan att träffa. C springer mot biträdesrummet. W skjuter ett andra skott som träffar C i hjärtat. Han segnar ner innanför dörren till biträdesrummet. Anders Jurell och Ljunggren satt närmast dörren till biträdesrummet och springer in där följda av Åhman.

Ett par skott går tätt invid Åhmans huvud, ett går in i Willén skjuter flera skott mot rätten. Ett av dem snuddar Munkes huvud och han får en mindre blessyr. Åkerberg gömmer sig i en fönsternisch. Fru Andersson springer ut målningen av Karl XII på väggen. Willén skjuter mot Rosén som träffas i knävecket. Några andra skott som var ämnade för Åhman träffar Andersson i ryggen och han faller ner död. ur rättssalen. Nilsson har gömt sig bakom ett kullstjälpt bord. Willén drar upp en tredje pistol och skjuter sig själv i huvudet. Allt är över på mindre än en minut. Sammanlagt har ett femtontal skott avlossats. Polisen och läkare larmas. Polisstationen ligger i samma kvarter, och kriminalkonstapel Karl Axel Johansson springer över Smörtorget till rådhuset. Dr Molander som bor strax intill tillkallas och konstaterar att Cederbaum, Andersson och Willén är döda, samt att Rosén skottskadats i knäet och att Munke har en blessyr i huvudet Willén var ”sakförare” – arbetade utan egentlig juridisk utbildning som ombud för personer inför rätten. Han hade misskött en del uppdrag och utvecklats till närmast rättshaverist. Därför hade Cederbaum fört talat mot honom och Willén hade avstängts från vidare uppdrag. Det var för att hämnas detta han förberett och utförde dådet.

Bildkollaget visar den genomskjutna lagboken, kriminalkonstapel KA Johansson vid rekonstruktionen 30

Tilläggas kan att min mor och syster, som då var två år, befann sig på Stora Torget precis utanför rådhuset på promenad, och dom fick fly hals över huvud när skotten ekade inne från rådhuset.


TIDNINGEN SE HIT!

Bilderna lånas av Bildgruppen i Nyköping samt Nyköpings bild- och företagsarkiv.

Ambrosia

Restaurang Ambrosia var ett populärt matställe på den tiden. Min far berättade att han en gång satt där och åt lunch. Man hade investerat i en modern kaffeautomat, där man fick lägga i en 25-öring för att få en kopp kaffe. En man skulle för första gången prova automaten, och stoppade i en 25-öring. Kaffet började rinna, varvid mannen med förtvivlan i rösten skrek; STOPP – STOPP jag har ingen kopp!!!! Här hittar vi idag entrén till Stadshuset. Fototid 1962

Snökaos

Vi skall väl ha någon snöbild nu i mars? Visst var det mera snö på den tiden? Hur som helst, torgkommersen var i full gång trots det ymniga snöfallet. Då hade även Taxi sin depå på torget. Fototid 1962

Parkeringsautomat

Kommer ni ihåg parkeringsautomaterna på torget? Man fick lägga i mynt av olika valör (en 50-öring? eller en 25-öring). Då fick man stå max två timmar. Dom var nog lite enklare än dagens automater! Är det fler än jag som hoppas på P-snurror i innerstaden? Fototid 1963

ALLT INOM MÅLNING OCH TAPETSERING! Barnens dag 6-9 september 1963

Här är det parkering på torget. Lägg märke till parkeringsautomaterna framför bilarna. Huset längst bort till höger är Nyköpings Materialaffär. Det skymtar också en telefonkiosk längst upp på torget.

HJ’s Måleri Jimmy 0734-21 54 55 Thomas 0725-04 09 00 jimmy@hjsmaleri.se 31

Högbrunnsvägen 2B, 611 38


TIDNINGEN SE HIT!

JUST NU!

1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon Passa på att ge dig själv en bättre syn. Just nu kan du köpa kompletta progressiva glasögon från endast 2000 kronor – med både antirefl ex- och antirepbehandling på köpet. Kom in till närmaste butik och prova ut rätt glasögon för dig!

KOMPLETTA PROGRESSIVA GL ASÖGON FR.

2000:-

Nyköping Västra Storgatan 8, 0155-61 84 08 Erbjudandet gäller t o m 31/3 2019. Prisexemplet ovan avser glasögon med båge för 500 kr, progressiva glas ”Standard” (ord pris 2500 kr) inkl UV-skydd, rep- och antirefl exbehandling, fodral och putsduk. Erbjudandet gäller ej företagsavtal, vid tecknande av prenumeration eller i kombination med andra erbjudanden/rabatter vid samma köptillfälle. Boka synundersökning på smarteyes.se/boka eller ring 0775-70 71 00.

1000:F Ö R

1000:-

D I G

V Ä R D E K U P O N G

RABATT PÅ ALLA PROGRESSIVA GLASÖGON

18102610

19031710

E N

V Ä N

RABATT PÅ ALLA PROGRESSIVA GLASÖGON

Erbjudandet gäller nybeställningar t.o.m. 31/3 2019. Gäller ej företagsavtal eller vid tecknande av prenumeration och kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden vid samma köptillfälle. Läs mer smarteyes.se

32

F Ö R

Erbjudandet gäller nybeställningar t.o.m. 31/3 2019. Gäller ej företagsavtal eller vid tecknande av prenumeration och kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden vid samma köptillfälle. Läs mer smarteyes.se

19031710

18102610

V Ä R D E K U P O N G


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.