__MAIN_TEXT__

Page 1

TIDNINGEN

April 2017

FÖRETAG I FOKUS:

SIMONS GUMMI TIPS FÖR DIG SOM SKA KÖPA FRITIDSHUS Tänk igenom läget, användning och inte minst akta dig för fuktfällan!

SPECIAL :

INTERVJU MED FREDRIK ANTONSSON Bloggare, debatör och samhällskritiker som snabbt blivit populär via sin blogg I otakt.


TIDNINGEN SE HIT!

LEDARE God morgon kära läsare! Jag är verkligen glad över att vi fått komma hem till dig denna tidiga morgon och jag hoppas att du kommer att hitta mycket som du tycker är läsvärt i vårt andra nummer av SE HIT. Tack alla ni läsare och företagare som hört av er med positiv respons på första numret av SE HIT, det inspirerar verkligen till vår fortsatta utveckling och vi har en hel del planer för framtiden. Att driva gratistidning är en tuff verksamhet och det gäller att vara riktigt duktig på att göra en tidning som inspirerar till läsning inte minst för att synliggöra våra annonsörer på bästa sätt, de som betalar gratistidningen. För att göra detta behövs det bland annat en riktigt vass redaktör och jag är stolt över att ha lyckats rekrytera Carina Wedin för uppdraget. Carina kommer att styra och ställa med oss alla på bästa sätt och sätta planer för texterna framigenom och för mig känns det alldeles fantastiskt tryggt.

Vår ambition med tidningen SE HIT är att informera, granska och underhålla där vi välkomnar engagemang och reaktioner av olika slag. En av dem hos oss som kan hjälpa till med det är vår skribent Fredrik Antonsson, hans inlägg möter ni i vårt tema Debatt och en närmare presentation av honom hittar ni på sid 6 och 7. Du läsare i Trosa och Vagnhärad som nu vaknat upp med SE HIT i din brevlåda, vad tycker du om tidningen? Vill du kanske ha en egen SE HIT! Trosa- Vagnhärad? Kanske du eller någon du känner vill göra som vår skribent Hans Nilsson och Se tillbaka med historiska bilder eller göra som vår kulturskribent Anders Tegner och lyfta kulturen i Trosa och Vagnhärad? Hjärtligt välkommen att höra av dig till oss i så fall.

Allt gott! Anette Siljelin, Ansvarig utgivare & Chefsredaktör

HÄR HÄMTAR DU DIN SE HIT: Ica Kvantum Oxelösund • Ramdalsbadet • Galleria Axet • Västerport • Nyckeln • Cityarkaden • Järnvägscaféet Rosvalla • Biostaden • Willys • Ica Oppeby • Ica Maxi • City Gross • Påljungshage • Ica Supermarket Arnö

Anette Siljelin Ägare/ Säljare 072-857 02 22 anette@se-hit.se

Anders Tegner Skribent 076-052 46 08 anders@se-hit.se

Pia Berg

Krönikör pia@se-hit.se

Hans Nilsson Skribent 070-300 44 62 hans@se-hit.se

Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Vi hjälper företag och företagare med juridisk rådgivning

www.maminza.com


TIDNINGEN SE HIT!

8000kvm shopping till galna priser! Nu har vi byggt ut från 6000kvm till 8000kvm, med ännu bredare sortiment inom dam- barn- herrkläder, skor, heminredning, textil samt fiske, fritid och mycket mer. Säsongens nyheter till galna, galna priser!

Fabriksgatan 6, Sparreholm

Öppet Mån- Fre 10-19 Lör- Sön  10- 17

Fabriken @FabrikenSparreholm

W W W . F A B R I K E N I S P A R R E H O L M . S E 3


TIDNINGEN SE HIT! OBS! Detta är en debattartikel vilket innebär att åsikter i denna text står enbart för författaren och inte tidningen SE HIT eller dess medarbetare.

DEBATT

“LASTBILSDÅDET”… Vi kommer aldrig glömma den 7 april 2017. De flesta av oss kommer att minnas exakt vad vi gjorde och var vi var när en terrorist valde att i full fart köra rakt in i folkmassan på Drottninggatan. Nu har det gått snart tre veckor och det har skrivits spaltmeter i media om terrordådet som kommit att kallas för Lastbilsdådet. Många har synpunkter på att en attack av en terrorist, med en lastbil helt plötsligt börjar kallas för Lastbilsdådet. Det var ju inte lastbilen som dödade människorna på Drottninggatan. Det var terroristen bakom ratten på lastbilen. DN: ”Traumatiska upplevelser som lastbilsdådet kan ge stressreaktioner i flera veckor efteråt.” Sydsvenskan: ”De föll offer i lastbilsdådet. En svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Uddevalla, en brittisk man anställd på Spotify och en kvinna från Belgien…” Aftonbladet: ”Snabb insats vid lastbilsdådet” och ”Polisen hyllas – efter lastbilsdådet.” SvD: ”Lastbilsdådet i Stockholm: Det här vet vi…” TV4: ”Lastbilsdådet kan ändra villkoren för åkerinäringen.” SR: ”Så pratar du med ditt barn efter lastbilsdådet.” Har ni hört talas om Magnum-mordet på Sveavägen? Det var där en Magnum dödade landets statsminister Olof Palme en kall vinterdag 1986. Vapnet Magnum alltså, inte glassen och inte mannen som höll i vapnet. Det är människan som håller i vapnet som mördar, människan bakom ratten som dödar. När människan med till visshet gränsande sannolikhet är en terrorist, eller har inspirerats av andra människor som är terrorister så är illdådet ett terrordåd, en terrorattack. Inte en lastbilsattack. Inte ett lastbilsdåd. Terrorn måste framhållas. Terrorismen måste lyftas fram. Inte skrivas bort och få ett annat namn. Nu skall ondskan handla om en lastbil och inte om en terrorist vid ratten på en lastbil som utför ett terrordåd.

Vem är du, Fredik Antonsson? En bitter gubbe, född i Eskilstuna våren -68 och uppväxt i den sörmländska myllan. Bloggar I otakt på iotakt.se och försöker agera enmanstankesmedja ur ett extremt konservativt perspektiv. Privat – idrottspappa till fyra söner med frekventa livskriser och en sannolikt patologisk mörk syn på framtidens utmaningar. Jobbar som underskötare på Stockholms största sjukhus, men tillbringar alltid några sommarveckor på Rosvalla i Nyköping - som sjukvårdare på innebandyläger.

4

Är ni rädda nu? Var ni rädda redan innan den 7 april? Jag är också rädd. Jag jobbar på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag fasar för den dagen då någon ringer från jobbet om att jag skall inställa mig så fort det bara går. Jag oroar mig för vad som komma kan. Aftonbladets ledarredaktion började snabbt att plocka politisk fallfrukt efter terrordådet på Drottninggatan fredagen innan långfredagen. Lastbilar i stadstrafik skall förbjudas. Vad händer när nästa terrorist använder en buss för att göra ett bussdåd? Skall bussarna förbjudas? Det är människan som utför dåden som skall förbjudas, oavsett med vilket vapen dåden utförs… Borde vi inte kunna enas om att ett terrordåd är ett terrordåd och inget annat? Att ett mord är ett mord och inget annat? Borde vi inte alla tycka att det känns rätt ruttet att börja prata, skriva och tjata om en lastbil när det är terroristen, hans motiv och ambitioner som skall lyftas fram…?


TIDNINGEN SE HIT!

HUND

KATT

SMÅDJUR

10%

50%

RABAT T

FISK

REPTIL

99:-

449:(o r d . p r i s 6 4 9 : -)

(o r d . p r i s 2 9 9 : -)

RABAT T

Gäller foder till v a l p e l l e r ka t t u n g e

Gäller u t valda sorter

ROYAL CANIN VALP & KATTUNGEMAT

ROBUR PROVA NYA BOZITA

EUKANUBA DAILY CARE

Gäller Mother & Babycat, Kitten ( även våtfoder),

950g Sensitive - Salmon & Rice, - Lamb & Rice, -

Eukanuba Daily Care 2,3 - 2,5 kg &

Junior & Puppy, så länge lagret räcker.

Grain Free Reindeer, Adult Maintenance, 2,5 kg

Eukanuba Daily Care 12 - 12,5 kg

Light, 1,25 kg Sensitive Grain Free Chicken, 1,25

Max 1 erbj./hushåll

Gäller utvalda sorter.

2 - 4 kg foder till din kattunge eller valp.

Gäller utvalda sorter.

kg Mother & Puppy, 3,25 Mother & Puppy XL, 4,25 Adult Maintenance, 4,25kg Senior. Max 1 erbj./hushåll

179:-

KOM OCH FIRA HUNDENS DAG! 13 - 14 Maj

99:-

(o r d . p r i s f r å n 2 4 9 : -)

- Vår populära Djurfotografering är tillbaka! Lördag 13/5. Ring och boka tid!

(o r d . p r i s f r å n 2 4 9 : -)

- Tipspromenad med fina priser!

MARKNADENS BÄSTA KATTSAND

FOURFRIENDS KATTFODER 2KG Max 1 erbj./hushåll

Ord.pris 249 kr

Ord.pris 249-269 kr

Obs! Endast 1 kupong/ köp går ej att kombinera med andra erbjudanden! Gäller t.om 12/5 - 17

10 % RABATT

- Vi bjuder på kaffe o kaka!

Gäller alla sorter av Four Friends 2kg

Gäller alla sorter av Extreme Classic 15 kg.

FÖR KÖP ÖVER 100 KR:

- Massor av fina erbjudanden i butik!

FÖR KÖP ÖVER 350 KR: Obs! Endast 1 kupong/ köp går ej att kombinera med andra erbjudanden! Gäller t.om 12/5 - 17

50KR RABATT

FÖR KÖP ÖVER 600 KR: Obs! Endast 1 kupong/ köp går ej att kombinera med andra erbjudanden!

75KR

RABATT

Gäller t.om 12/5 - 17

GÄLLER E J R A S & CARE SORTIMENTE T

Går ej att kombinera med andra erbjudanden, vi reserverar oss för eventuella fel. Gäller t.o.m 7 Maj 2017

Djurkompaniet Nyköping (Granne med ICA Maxi)| Gustafsbergsstigen 12 | Tel: 0155 – 21 00 88 | Mån-Fre 10-19, Lör 10-16, Sön 11-16

WWW.DJURKOMPANIET.SE 5


TIDNINGEN SE HIT!

OM FREDRIK: •

Gör på fritiden? Äter. Dricker. Sitter vid datorn. Följer gärna sönernas idrottande på plats.

6

Läser just nu? Omöjlig ubåt av Nils-Ove Jansson.

Ser helst på tv? Partiledardebatter och Family Guy.

Blogg du gärna läser? Den härligt syrliga bloggen Fnordspotting.

Ångrar bittert? Det mesta utom mina barn…

Gör om 10 år? Är med i Biggest Loser och gråter ut i TV, om jag lever då.


TIDNINGEN SE HIT!

DEBATÖR, BLOGGARE & KRITIKER

FREDRIK ANTONSSON I kommande nummer av SE HIT presenterar vi tidningens medarbetare lite mer närgånget. Först ut är bloggaren Fredrik Antonsson som bjuder på en krönika i varje nummer under vinjetten Debatt. Han sticker ut, ibland retar han upp någon men framför allt bryr han sig. Fredrik brinner framför allt för vården och vill få oss att öppna ögonen för de brister och fel som finns där, därför var han också med och startade Facebook-sidan ”Rädda Vården” som idag har över 13000 följare. Fredrik Antonsson har sina rötter i den sörmländska myllan; född i Eskilstuna och uppvuxen i Gnesta. Så småningom flyttade familjen Antonsson till stockholmsområdet. Sitt politiska intresse fick han med sig redan från modersmjölken. – Min mamma var politiskt aktiv och det var alltid livliga diskussioner kring vårt köksbord. Diskussionerna blev inte mindre intensiva då mamma var röd och jag tidigt kände att jag hörde hemma i den blå sfären, berättar Fredrik. Men en diskussion blir ju så mycket mer engagerande och rolig när olika idéer och övertygelser möts. Fredrik har en bakgrund som yrkesmilitär placerad på Gotland. Men de råa och blåsig vintrarna var inte riktigt hans kopp te och han flyttade tillbaka till fastlandet. Så småningom bytte han yrkesbana och började att arbeta inom vården, det skulle vara tillfälligt men han blev kvar. – Min skola i livet blev akuten på Södersjukhuset i Stockholm som är norra Europas största akutmottagning. Där lärde jag mig allt! Sen flera år tillbaka arbetar Fredrik på Astrid Lindgrens barnsjukhus, numera på uppvaket. Han är kritisk till mycket inom vården men att få jobba med barn och deras anhöriga och känna deras tacksamhet är värt så mycket, därför stannar han kvar. När han fick se vården inifrån, som när han började jämförelsevis fungerade hyfsat bra, tog hans engagemang fart. Det ledde så småningom till att han under fyra år, 2008-2012, var politiskt aktiv i moderaterna i Sundbyberg, bland annat som ersättare i kommunfullmäktige. Så småningom växte de ifrån varandra – han och partiet. Eller som Fredrik säger: Det var moderaterna som lämnade mig, inte jag som lämnade moderaterna. – Dessutom trivdes jag inte så bra i den partipolitiska miljön. Jag vill gärna vädra mina åsikter och som aktiv politiker blir man lite bakbunden och kan inte alltid tänka högt. Fredrik började blogga redan under tiden som aktiv politiker. Tokmoderaten hette bloggen då hans partikamrater tyckte att Fredrik var lite smågalen. Efter några turer och mellanspel med annat bloggande driver nu Fredrik den uppmärksammade bloggen ”I Otakt” sedan ett år tillbaka. Han har en skarp penna. Intelligenta och väl genomtänkta formuleringar ofta med en humoristisk twist. Han är uttalat blå i sin uppfattning vilket också är tydligt i bloggen, trots det läses bloggen av personer oavsett partiövertygelse. – Jag har fått stor respons på bloggen och får ofta mycket kommentarer. En del uppskattar det jag skriver andra tycker jag är dum i huvudet. Men hellre det än att folk inte reagerar alls.

Fredrik tycker om kommunikationen med sina läsare och har lärt känna många av dem. Ibland möts de över en öl och han har till och med varit på kryssning med trettio av hans flitigaste läsare. – En oväntat nyvunnen vänskap är till exempel Håkan Juholt, berättar Fredrik. Vi har olika åsikter om mycket, men trivs ihop och vi vet var vi har varandra. Många av mina vänner är socialdemokrater. Det har insinuerats att Fredrik har sina sympatier hos SD, men Fredrik säger att han är lika konservativ som partilös. – I mina bloggar har jag genom åren drivit rätt friskt med SD och det jag har konstaterat de har stor förbättringspotential vad gäller humor och självdistans. Senaste månaden har Fredrik fått uppmärksamhet för sin Facebooksida ”Rädda Vården” som han har tillsammans med två före detta kollegor inom vården. För någon månad sen fick Fredrik ett samtal från SVT som undrade om det var han som låg bakom den snabbt växande Facebooksidan. Detta var som man uttrycker det, ett led i SVT:s granskning av anonyma Facebooksidor. – Jag hade valt att vara anonym då jag indirekt kritiserar min arbetsgivare men nu är jag helt öppen med att jag är en av dem som står bakom sidan. Vårt mål med sidan är att lyfta det som inte fungerar. Vi ser inget behov av att uppmärksamma det som fungerar, det gör politikerna så bra själva. Vi vill driva på och skapa opinion genom att dela länkar och information om hur det ser ut på svenska sjukhus idag. Det blev skarpa reaktioner från annan media på att SVT hängde ut Fredrik, han själv tog det med ro. – En fördel med uppmärksamheten är att vi snabbt ökade antalet följare på sidan till 13000 personer. Fredrik ser sig inte som visselblåsare då det är en person som servar media med hemlig information. Han menar att den information och del länkar som sprids genom ”Rädda Vården” är helt öppen och officiell, bara det att den inte alltid nått ut till gemene man. – Jag vill vara en blåslampa som får vanligt folk att börja ställa krav, engagera sig och förstå att de kan påverka. Det här är frågor som är aktuella idag och som vi inte kan vänta med till i morgon. På frågan om vad framtiden har i sitt sköte så blir det troligen ännu mer skrivuppdrag tror Fredrik. – Jag har fått några sådana erbjudanden, men jag kommer alltid att ha en fot kvar i vården. Dessutom har jag två böcker att färdigställa; en är helt och hållet fiction och den andra har lite politiska inslag. Till sommaren dyker jag dessutom upp i Nyköping, likt varje år, som sjukvårdare på Selected Players innebandy-camp på Rosvalla, avslutar Fredrik. Text: Carina Wedin Foto: Mikael Wilmarsgård 7


TIDNINGEN SE HIT! ANNONS

KUNDFÖRSTÅELSE OCH SNABBA LEVERANSER Välkommen till en familjeägd butik där personlig service och snabba leveranser står i fokus. Tony och Jossan driver AD Bildelar i Nyköping och ser till att såväl bilentusiaster som båtfolk hittar det de söker.

AD Bilde

lar i Nyk öping Öppet: M ån-fre 7-1 7 Lör 9-13 Gasverks vägen 3 Nyköpin g

AD Bildelar har funnits i Nyköping sedan 2001 men för snart ett år sedan öppnade Josefine Murén och Tony Jansson butiken i ny regi. Den nya fina disken med AD bildelars nya logotype ger ett varmt mottagande när man kliver in i butiken. AD Butiken är ett litet lokalt företag som tillhör AD Bildelar som är en rikstäckande, och även internationell, kedja. – Att vi som litet lokalt företag tillhör en stor kedja gör att vi kan hålla en god service gentemot kunden, säger Jossan. Vi har huvudlagret i Varberg där produkter av alla de etablerade märkena finns och det vi beställer finns till nästa dag. Att tillhöra en kedja gör dessutom att vi kan hålla bra priser. – Kundförståelse är A och O och vi sträcker oss så långt vi kan för att hjälpa kunden att hitta det den söker. Ibland kan det bli ett riktigt detektivarbete då kunden inte alltid själv vet exakt vad den behöver, säger Tony. AD Butiken har ett tätt samarbete med sex AD verkstäder som finns i området som beställer delar via AD Butiken. Så den som väljer en AD verkstad får på köpet samma fina service som när man handlar i butiken. Förutom bildelar säljer AD Butiken tillbehör till båtar, släpkärror och Mc. Båtkärra finns även till uthyrning.

Även om det varit en mild vinter så bör bilen få lite omtanke såhär på våren. Kolla olja och fyll på vid behov. Torkarbladen slits oftast mer på vintern så troligen är det dags att byta dem. Batteriet kan tappa kraft under vintern på grund av kylan så kontrollera och ladda ditt batteri. Ta även hand om bilens yttre; rengör bilen ordentligt så att saltrester försvinner från lacken. Är bilen ren håller lacken längre och rost bildas inte lika lätt. Helst ska en bil vaxas och poleras ett par gånger per år och nu på våren kan ju vara en lämplig tid. AD Butiken har just nu kampanj på välfyllda tvätthinkar för 99:- inför din vårrengöringen av din bil! Text & Foto: Carina Wedin

ÖPPETTIDER: MÅNDAG - FREDAG 10.00 - 18.00 LÖRDAG 10.00 - 14.00 SÖNDAG 11.00 - 15.00 VÄLKOMMEN!

Handgjorda nyheter från populära Sits.

8

FRIDAS VÄG 21 BERGSHAMMAR 611 50 NYKÖPING TEL: 0155 - 580 00 WWW.SAGERS.SE


TIDNINGEN SE HIT!

ör alla Öppet f

re! företaga

11/5 Vårkick-off med Skobes! Företagarna Nyköping Oxelösund bjuder tillsammans med Skobes in till en trevlig vårkick off. Njut av god mat, träffa andra företagare och provkör senaste Volvomodellerna. Kvällen är kostnadsfri och alla är välkomna (även icke-medlemmar).

17.00 - Välkommen till Skobes på Gumsbacken. Skobes och Företagarna Nyköping Oxelösund hälsar välkommen.

Program 11 maj 2017

Under kvällen kommer vi få veta mer om vilka regler som gäller när man skaffar företagsbil, och vad är mest lönsamt för mig som företagare? Företagarnas jurist Karin Berggren förklarar och ger sina bästa tips.

16.30 - En härlig buffé står framdukad

Välkomna!

Ulrika

Kristin

Julia

Henrik

Jennifer

Catarina

Sven-Erik

Välkomna

på kick-off

11 maj

Per

Ingrid

Magnus

MINI TO GO. PACKAT OCH KLART! Med MINI TO GO privatleasar du din nya MINI via MINI Financial Services. Du betalar inte en krona när du hämtar bilen, servicen är fri och extrautrustning väljer du efter eget tycke och smak. Efter 3 år med din MINI är det dags att lämna tillbaka den oss. Enklare kan det inte bli!

PRIVATLEASING MINI-TO-GO MINI ONE 3 DÖRRAR FRÅN 2.095 KR/MÅN Inklusive Saltpaket Plus: Aircondition, dimljus, velourmattor, förvaringspaket, höjdinställning passagerarsäte, färddator, belysningspaket. MINI ONE 3 dörrar. Fri Service i 3 år/6.000 mil. CO2-utsläpp fr 109 g/km och bränsleförbrukning fr 4,7 l/100 km beroende på modell och motor. Månadskostnaden för privatleasing MINI TO GO är inkl. moms, avser 36 månaders löptid och en avtalad körsträcka på 3 000 mil. Månadsavgiften justeras vid förändringar i upplåningskostnad. Uppläggnings- och administrationsavgift samt avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Finansiering via MINI Financial Services. Bilen på bilden är extrautrustad.

Proauto

Moa Martinssons gata 12, 601 19 Norrköping. Bonnorpsgatan 4, 582 73 Linköping. 010-168 16 00. www.proauto.se

9


TIDNINGEN SE HIT! ANNONS

10


TIDNINGEN SE HIT! ANNONS

HUNDRAÅRINGEN

- SOM STANNAR KVAR OCH SÄLJER DÄCK Är de Sveriges äldsta eller näst äldsta däckfirma? Hur som helst så firar Simons Gummi att det är hundra år sedan grundaren Simon Andersson startade däckfirman. De är definitivt Nyköpings äldsta gummiverkstad. Företaget startade samma år som Nyköping firade Nyköpings Gästabuds 600-årsjubileum (om kommunen gjorde det då?). Idag, hundra år senare, är det syskonen Annika Nelén och Per Axelsson som driver Simons Gummi AB på Högbrunnsvägen 2, vilket de har gjort sedan 1996. Deras föräldrar, Harry och Birgitta Axelsson, tog över däckverkstan våren 1967. Pappa Harry började på verkstaden redan 1946 och blev kvar i mer än 50 år. Mamma Birgitta skötte först bokföring och fakturering hemifrån i början och kom ner med maten till däckjobbarna. Per började på riktigt på Simons Gummi 1982 och Annika kom 1989 från Arla. Så för Per är det 35-årsjubileum. - Fast jag tillbringade lite av sommarlovet här och hjälpte till redan när jag var 12, säger Per. Annika började med att städa på företaget som 15-åring. Hur har däckbranschen ändrat sig sedan ni började? – Nu för tiden gör vi inte kompletteringsdubbningar som vi gjorde förr. Nej, nu byter vi hela däcket när det är dags. Nu för tiden är alla däck slanglösa. Det är fler dimensioner också, samt däckförvaringsservice. Samarbetar med de största De samarbetar med Good Year, Yokohama, Barum, Continental, Fighter, Gislaved och Michelin men kan även ta hem andra märken vid önskemål. Förutom att de förvarar däcken torrt och mörkt i förvaringslokaler med rätt temperatur så kontrollerar de däckens skick vid montering. Simons Gummi AB tillhör sedan 2005 däckkedjan Däckpartner. -Jag måste säga att våra kunder har blivit mycket bättre på att lämna in däcken i god tid innan tiden går ut.

Kommer ni ihåg något speciellt från alla dessa år på Simons Gummi? -Minns när gamle elchefen ville byta fem däck, även reservdäcket! skrattar Per. -Vi har lagat gummistövlar åt någon kund, minns Annika. Sedan är det alla härliga kunder vi har. Vi har de flesta stora gårdarna med lant -bruk och lastbilar och traktorer som våra fasta kunder. Så det är många olika däck vi servar. Den uppskattningen verkar ömsesidig för är det något kunderna framhäver med Simons Gummi så är det servicen med det där lilla extra. Michelingubbe på taket Annika har sin duktige svärson, Johan Lexell anställd på Simons Gummi sedan 2006. – Det blir så mycket jobbprat ändå så det kan vara skönt om vi kan slippa det på fritiden. Som lite kuriosa berättar Per att han gör sitt eget snus i stugan på Jogersö. Michelingubben? Ja, i tjugo år var den stora uppblåsbara Michelingubben ett igenkänningsmärke när du kom söderifrån mot Nyköping. På taket till huset på Högbrunnsvägen 2 stod han och syntes vinka till alla. – Under karnevalen 1987 gick jag klädd som Michelingubben. Det blev oerhört varmt, men populärt, skrattar Per. Tyvärr var det någon klåfingrig som stal den uppblåsbara Michelingubben för några år sedan. Men de har kvar den uppblåsbara ställningen så hittar ni en utpumpad däckgubbe i något garage så tar Simons Gummi gärna tillbaka den. Vore väl fint om den återkom lagom till 100-årsjubileet i maj. Text: Anders Tegner Foto: Linda Nilsson

11


TIDNINGEN SE HIT!

VÅRFYNDA SUZUKI – VI RENSAR LAGREN! Suzuki Baleno är en finurlig stor, liten bil där det finns mycket att upptäcka längs vägen. Väljer du Swift får du en säker och snål bil som dessutom är otroligt rolig att köra. Just nu har vi utvalda modeller av Baleno och Swift till pangpriser! Välkommen på upptäcktsfärd!

Kampanjerbjudande från

Nordens största butiksk edja för båttillbehör!

RUSTNINGSKAMPANJ

PRIS

GÄLLE R T O M 25 APRIL 2017

PRISEXEMPEL SUZUKI BALENO HIGH EXECUTIVE 1.0

149.600:-

ORD. PRIS 164.900:-

GARANTI

EN BURK PÅ KÖPET!

6590:-

Köp en 2,5 L Hempel bottenfä rg, då får du en 0,75 L Racing Copper grå, på Hempel Hard köpet (värde 295:-). Den kan användas som Stripe Coating vilket innebär ett extra slitages kydd i vattenlinjen eller utsatta ytor. Hard Racing Copper målas underst och kan övermålas med alla Hempel bottenfärger. Gäller så långt

lagret räcker.

Art:

BREDAST SORTIMENT ! BÄST ERBJUDANDE! VÅRRUSTNING

PRIS

Art: 13805

8

PRIS GARANTI

275:-

Ord: 275:-

Art: 22800

Art: 22190

OSTKUST & VÄSTKUST

3 IN 1 250ML

OSTKUST & VÄSTKUST

BOTTENFÄRG 0,75L BOTTENFÄRG 0,75L SEASEA ANTIFOULING 0,75 LITER INTERNATIONAL COPPER PLUS POLERANDE TRILUX HARD AF

Art: 21047

1.RENGÖRING, 2.POLER ING, 3.FÖRSEGLING TCNANO MARINE GELCOATFÖRSEGLING

0,75 LITER HÅRD

VÄSTKUST

BOTTENFÄRG 0,75L HEMPEL MILLE XTRA

SEASEAS 16 SIDORS KAM KAMPANJ

275:-

TEAKRENGÖRING 1L+1L TEAK CLEANER PRO 1 +1 RESPECT UPPTILL

90

hk

PRISEXEMPEL SUZUKI SWIFT EXCLUSIVE

GARANTI

Art: 93025

LITER POLERANDE

119:-

Ord: 265:-

VÅRERBJUDANDE I BUTIKEN NU! KRAFTFULL

1000ML

KRAFTFULL

KRAFTFULL

BÅTBOTTENTVÄTT 1L RÖNNQVIST

KAMPANJ

12995:-

IS PR PRIS

Ord: 14990:-

Art: 81012

Art: 22290

Art: 21120

1000ML

RENGÖRINGSMEDEL 1L EASYSPRAY

PRIS 159:-

Ord: 159:-

Art: 20999

1000ML

SEGELJ OLLE / GUMMIB OSTKUST & ÅT AQUA MARINA PIONEE R VÄSTKUST TILLSAMMANS GÖR VI BÅTLIVET Besök våra butiker eller

Art: 46170

RENGÖRINGSMEDEL 1L ABNET

9990::299

GARANTI

PRIS GARANTI 345:-

KAMPANJ

PRIS

NTI GARA GARANTI

7995:-

225:Ord: 275:-

Art: 22880

Art: 22190

OSTKUST

Art: 38480

OSTKUST & DIESELVÄRMARE CALAER 2KW + MARINSVÄSTKUSTBOGPROPELLER ATS 12V VETUS 4HK, 45KP vår hemsida www.seasea.se för att se alla våra aktuella IN kampanjpriser!

BOTTENFÄRG 0,75L BOTTENFÄRG 0,75L 0,75 SEASEA ANTIFOULING LITER INTERNATIONAL POLERANDE COPPER PLUS TRILUX HARD AF

ORD. PRIS 137.900:-

0,75

KAMPANJ

199:-

Ord: 195:-

Art: 21000

2995:- GARANTI

HYDRAULSTYRNING 90 HK NORDFLEX NF90 PAKET

125.400:RABATTER UPP TILL 20.300:- PÅ BALENO OCH SWIFT *

PRIS

KAMPANJ

169:-

Ord: 325:-

KRAFTFULL

Öppettider: Mån-Fre 09-18 Lördag 10-13 Söndag Stängt

PANJERBJUDANDE!

KAMPANJ

2000ML

NMEA NMEA

0183 2000

299:-

Art: 22290

Art: 21032

AUTOGUIDANCE

225:-

GARANTI

159:-

DOWNVÜ 10 Hz GPS/GLONASS

KAMPANJ

PRIS

GARANTI

GARMIN GPSMAP 721XS 7” PEKSKÄRM

2297

0,75 LITER HÅRD

3 1 250ML

Art: 21047

TCNANO MARINE GELCOATFÖRSEGLING

0,75

BOTTENFÄRG 0,75L LITER POLERANDE HEMPEL MILLE LIGHT COPPER

JUST NU! KAMPANJ PÅ MERCURY MOTORER!

Bränsleförbr. bl. körning 4,2-6,4 l/100 km. CO2 93-147 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *Gäller vid köp av utvalda modeller av Baleno och Swift. Kampanjen gäller t. o. m. 30/4 2017 eller så långt lagret räcker och går ej att kombinera med andra erbjudanden och rabatter. Bilarna på bilden är extrautrustade. Bränsleförbr. bl. körning 4,2-6,4 l/100 km. CO2 93-147 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *Gäller vid köp av utvalda modeller av Baleno och Swift. Kampanjen gäller t. o. m. 30/4 2017 eller så långt lagret räcker och går ej att kombinera med andra erbjudanden och rabatter. Bilarna på bilden är extrautrustade.

Åke Andersson Bil AB

SeaSea PartnerStore Nyköping, Brandholmsvägen 66, nykoping@seasea.se, Tel 0155-210 862

HEMGÅRDSVÄGEN 6, NYKÖPING • TELEFON: 0155 - 28 40 00 • WWW.AABIL.SE ÖPPET: MÅ–TOR 10–18. FRE 10–17. LÖR 10–13. Hemgårdsvägen 6, 611 38 Nyköping, Tel. 0155-284000, www.aabil.se

T

Boka kostnadsfri takbesiktning redan idag!

aket är husets sköld mot vädrets makter. Det skyddar ditt hus från nederbörd år efter år. Därför är det av yttersta vikt att ditt tak underhålls ordentligt. Påväxter som mossa, alger, och lav på taket påverkar inte bara husets utseende, utan även dess skick och värde. Med LA Takvård Komplett Service dubblerar du enkelt takets livslängd och säkrar husets skick.

Det enda du behöver göra är att kontakta oss för kostnadsfri besiktning och offert

- LA Takvård Komplett Service tar hand om resten! Prisexempel

170kvm tak. Från 4070 kr till max 7640 kr efter rotavdrag.

Er takvårdsexpert:

Christoffer Thörnwall 011-443 31 10 christoffer@takvard.se

12

Hur ser ditt tak ut? -Mer livslängd för taket, att det blir rent och snyggt får ni på köpet!

www.takvård.se


TIDNINGEN SE HIT! ANNONS

GRATTIS MINO 40 ÅR!

Det är ett speciellt år för Nyköping i år. Som väl ingen har missat uppmärksammas Nyköpings Gästabud som skedde för 700 år sedan och dessutom firar den något yngre jubilaren MINO, Marknadsföreningen i Nyköping och Oxelösund, 40-årsjubileum. MINO ordförande, Lotta Lönnmo, ser fram emot jubileumsåret och allt som kommer att hända. – Vårt mål är att under det här året visa vilken härlig förening MINO är och hur roligt vi har tillsammans. Vi har kul men med ett syfte. Det är en marknadsförening och självklart syns det i vårt program. Under 2017 bjuder MINO in till ett antal träffar på torsdagskvällar som innehåller allt från mingel, föreläsningar, modetips, säljpepp och studiebesök på Stockholms Spelmuseum. MINO är alltid medarrangör till Morgonsoffan i Nyköping och årets stora återkommande event där MINO går all in är Minogalan som hålls i oktober. Då är det fest, glitter och glamour. MINOs pris Guldnyckeln delas ut den här kvällen till det företag som gjort mest avtryck när det gäller sin marknadsföring. MINOs medlemmar är företag, stora såväl som små enmansföretag. Vad många inte vet är att alla anställda i ett medlemsföretag är välkomna på MINOs träffar och de flesta arrangemang är öppna för alla. – Vi vill verkligen att fler upptäcker oss och vill vara med. Vi hoppas särskilt att nyetablerade företag i regionen ska få upp ögonen för MINO, avslutar Lotta. Text & Foto: Carina Wedin

FAKTA OM MINO MINO, Marknadsföreningen i Nyköping och Oxelösund, är den främsta föreningen för utveckling av medlemmars konkurrenskraft gällande sälj- och marknadsföring för företag i Nyköping och Oxelösund. Föreningen bildades 1977 och sedan 1986 har MINOs egen utmärkelse, Guldnyckeln, delats ut. MINO är en av 28 lokala avdelningar i paraplyorganisationen Sveriges Marknadsförbund. 115 företag är idag medlemmar i MINO.

MINOS STYRELSE 2017 ORDFÖRANDE: Lotta Lönnmo, Numbers by Lönnmo ÖVRIGA LEDAMÖTER: Alina Ellström, Miltronic AB Ann-Sofie Karlsson, Nordea Johan Lundin, SSAB Adam Sagebrand, Eberspächer George Glor, Restaurang Voyage Mohammed Mouaid, Svensk Fastighetsförmedling

13


TIDNINGEN SE HIT!

FLEXIBEL POOL FÖR

ANNONS

PRIVATPERSONER & FÖRETAG Kort startsträcka, flexibilitet och yrkesskicklighet - drömmen för alla, såväl företag som privatpersoner, som är i behov av bemanningstjänster. Veteranpoolens anställda är personer som gått i pension men som ändå känner att de vill fortsätta arbeta, nu på sina egna villkor.

För åtta år sedan startade Peter Holmström Veteranpoolen i Nyköping. Ett framgångsrikt koncept som gynnar både uppdragsgivaren och den anställde inom Veteranpoolen. Uppdragsgivaren kan vara en privatperson som behöver hjälp med trädgården, renovering, städning eller helt enkelt någon som behöver hjälp med att få ihop vardagen. - Då har vi veteraner som kan stötta med barnpassning, matlagning eller andra hemsysslor, berättar Peter. Vi har även många äldre som väljer Veteranpoolen när de behöver hjälp med städning. Här finns ju också fördelen att vi kan se till att det är samma person som kommer varje gång vilket inte alltid städfirmorna klarar. Det många uppskattar med våra veteraner är deras yrkeskunnighet. De kanske har jobbat som hantverkare hela sitt liv vilket gör att det finns en yrkesstolthet och skicklighet som är svår att konkurrera med. Många fördelar Som företagare finns det många fördelar att välja just Veteranpoolen när man är i behov av bemanningstjänster. Det säger Karin Lindvall som tillsammans med Kristin Bladh Ström driver Veteranpoolen i Nyköping idag, Peter jobbar numera som anställd konsult.

Kristin Bladh Ström, Karin Lindvall & Peter Holmström.

- Vi har många företag som kunder och där kan vi ofta bemanna tillfälliga uppdrag utifrån ett specifikt behov. Inte helt ovanligt att ett företag vill ha någon som står för det där lilla extra på kontoret; till exempel en ”kontorsmormor”. Vi har även veteraner som fungerat som konsulter inom de mest skiftande områdena. Många företag uppskattar också att veteranerna bidrar till viss mångfald på företagen. Veteranpoolen fungerar som vilket bemanningsföretag som helst, fast med större flexibilitet och kortare startsträcka.

BARNKONSTNÄREN I varje nummer publicerar vi en teckning och den barnkonstnären vinner en entré till Tropicarium. Barn, rita en teckning och skicka in till oss: Industrigatan 11A, 611 38 Nyköping. Ni kan också maila in en fotad eller inscannad version till: anette@se-hit.se. Ni är då med i tävlingen om en ­barnentré till Tropicarium. Vi ­behöver teckningen senast 15/5. Lycka till! VI PÅ REDAKTIONEN KONTAKTAR VINNAREN!

Grattis!

Vendela 6 år som vann en barnentré

Namn:..................................................................................................................................................... Adress:.................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................. Tel/mail: ................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................

14


TIDNINGEN SE HIT!

- Dessutom tar vi aldrig betalt för mer än de timmar som kunden anser sig ha behov av hjälp. Timmarna kan alltså skifta från dag till dag, från vecka till vecka, berättar Kristin.

ANNONS

Vill fortsätta att göra nytta Veteranpoolens anställda är alltså personer som gått i ålderspension alternativt avtalspension. De är ännu inte beredda att varva ner helt utan vill gärna vara aktiva och känna att de kan fortsätta att göra nytta. - Våra veteraner bestämmer själva hur mycket, och när, de vill jobba. Det kan vara allt från endast ett par timmar i veckan till några dagar i veckan. Fulltid är det dock sällan någon som är intresserad av, för den lediga tiden är fortfarande värdefull för de flesta, säger Karin. Fler veteraner behövs Idag har Veteranpoolen i Nyköping löpande jobb hos 15-20 företag och föreningar och nu behövs fler veteraner. – Vi hoppas att fler som kanske saknar sina gamla arbetskamrater och vill dryga ut pensionen vill prova Veteranpoolen. Just nu behöver vi alla former av hantverkare och personer som jobbar med hemstäd men oavsett kompetens är man alltid välkommen med sin ansökan, avslutar Karin. Text & Foto: Carina Wedin

ÄR DU NYFIKEN PÅ VETERANPOOLEN? Träffa oss på Seniormässan den 23 maj på Sunlight i Nyköping. Här får du möjlighet att ställa frågor och få mer information om Veteranpoolen. Läs mer här: www.veteranpoolen.se

MÖT VÅREN MED NORDIC WELLNESS TESTA EN VECKA GRATIS

143

KLUBBAR I SVERIGE !

15


TIDNINGEN SE HIT!

SKA DU KÖPA FRITIDSHUS? Det är ingen tillfällighet att våra bostadssajter fylls med fritidshus som är till salu den här tiden på året. Det är nu såväl huset som tomten visar sig från sin allra bästa sida samtidigt som vi som köpare är mottagligare när krokusarna sticker upp ur gräsmatta, fåglarna kvittrar och det är enkelt att föreställa sig själv med en kopp kaffe på den soliga verandan. Men glöm inte bort det som är viktigt. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på för att göra ett lyckat köp. LÄGET: Läget är det enda du inte kan förändra när du köper ett fritidshus. Ligger det i skogen, vid åkermark, sjö eller havsnära, avskilt eller i ett fritidshusområde; tänk noga igenom hur du vill tillbringa din lediga tid. Titta också på vad som finns i omgivningarna. Ljudet från en motocrossbana eller en flygplats kanske inte är så njutningsfullt. Finns där byggplaner, ska det dras nya vägar, eller ska området exploateras på något annat sätt – det kan du ta reda på hos kommunen. Tänk också på avståndet mellan din bostad och fritidshuset. Hur länge kan du tänka dig att färdas för att komma fram till fritidshuset? Har du för avsikt att vara där varje helg bör det kanske inte ligga så långt bort, vill du enbart använda det på storhelger och semestrar kanske 40, 50 mil och ännu längre fungerar utmärkt. KOMMUNIKATIONER: är du bilburen behöver du kanske inte tänka på just det här men vill du kunna ta dig till ditt lantställe med tåg eller buss så titta noga att de verkligen går på tider som fungerar för dig. 16

Tyskar och norrmän lockas till svenska landsbygden Antalet fritidshus ägda av utländska ägare har ökat med 19 370 eller 107 procent sedan år 2000. Ägare från Tyskland var de första som började köpa fritidshus i Sverige och redan år 2000 fanns det drygt 9 000 svenska fritidshus ägda av tyskar vilket 16 år senare ökat till drygt 10 100. Idag är det norska ägandet klart störst. Ägare från Norge är nu uppe i 11 711 stycken och antalet fritidshus med tyska ägare är 10 111. Även danskar gillar att semestra i eget boende i Sverige och ligger topp tre bland utländska ägare och på fjärde plats följer ägare från Nederländerna. Den sörmländska naturen verkar dock vara något som svenskarna mest uppskattar. Under förra året var det endast 114 fritidshus med utländska ägare, varav 47 av dessa är tyskar, att jämföra med exempelvis Västra Götaland med drygt 6000 utländska ägare eller Kronoberg med 4700 utländska ägare. (Källa: SCB)


TIDNINGEN SE HIT!

VAD VÄRDESÄTTER DU? Tänk igenom vad som är viktigt för dig när det gäller bekvämlighet och faciliteter. Vill du ha bekvämlighet med vattentoalett, dusch och varmvatten eller tycker du om känslan av att det är lite enklare med utedass och brunn där du hämtar ditt vatten själv. ÅRETRUNT BOENDE ELLER EJ: Är huset isolerat, finns det dubbla fönster och vatten året om? Viktiga aspekter om du vill kunna vara där även vintertid. I vissa fritidshusområden stängs vattnet av under vinterhalvåret på grund av frostrisken vilket innebär att det enbart finns vatten under sommarsäsongen.

på moset… Glöm därför inte att göra en realistisk budget. Det är så mycket mer än huset i sig själv som kostar pengar; vatten, vägavgifter, försäkring, sophämtning, eventuell restaurering och så vidare. Var väl förberedd, gå igenom huset ordentligt och du har många härliga år framför dig i ditt nya paradis. Lycka till! Text & Foto: Carina Wedin

HUSETS SKICK: Gillar du att snickra och renovera kanske ett renoveringsobjekt är alldeles utmärkt annars ska du nog välja ett hus i hyfsat gott skick så att fritidshuset blir den tillflyktsort för avkoppling och rekreation som det var tänkt. BESIKTIGA HUSET: Som köpare har du undersökningsplikt men som privatperson kan det vara klokt att anlita en oberoende besiktningsman. Men du bör även själv titta igenom huset och testa så att saker och ting fungerar som de ska. Skruva på kranar, spola i toaletten, titta under mattor och bakom tavlor med mera. Finns det öppen spis bör du fråga efter provtryckningsprotokollet. Låt även fackmän kontrollera elen. VATTEN OCH AVLOPP: Kontrollera att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan du till exempel tvingas stänga av vattentoaletten. Om huset har en egen brunn är det bra att ta ett vattenprov. BUDGET: Fritidshuset ska ju vara en guldkant i tillvaron, eller grädden

Akta dig för fuktfällan Var extra uppmärksam på tak, vind och husgrund när du köper fritidshus. Ofta slits fritidshuset hårt då det kan stå obevakat och även ouppvärmt under långa perioder på året. Fukt som tränger in under vinterhalvåret kan i längden leda till mögel och röta. Undersök alltid marken närmast huset. Sluttar det ned mot huset är risken stor att vatten rinner mot huset och skapar fukt. Finns det källare eller om det är ett suterränghus ska det finnas stuprör och hängrännor som avleder regnvatten från husets tak och bort från husgrunden. Det ska också finnas en god dränering som håller vattnet borta från eventuell källare. Fritidshus står oftast på en krypgrund vilket innebär att det är luft mellan marken och huset. De kritiska månaderna är sommarmånaderna, juli, augusti och september, då det ofta är varm fuktig luft på dagarna. Den varma luften kryper in i grunden och skapar kondens vilket kan leda till svamp och mögel. Med en avfuktare kan du få kontroll på husgrunden.

6-7 maj kl.11-16 Öllsta Västergård, Jönåker

LOPPIS KONSTUTSTÄLLNING GÅRDSMARKNAD SERVERING

Se konst av: Mammarosa Frida Nettelbladt Annika Nettelbladt Linda Kleven Morgan Yngve

CHALK PAINT INREDNING MÖBLER KONST KURSER LOPPIS

Rustik Gårdsbutik & Mammarosa Artworks Butiken öppet året runt! tors-fre 11-18 lör-sönd 11-16 www.rustikgardsbutik.se www.mammarosa.se

Ta också en god titt på taket. Se till att pannorna är hela och ligger på plats. Dessa är endast vattenavvisande därför är det av stor vikt att pappen under takpannorna är hel. Vinden är i behov av god ventilation så det inte bildas kondens. Den ska helst inte vara tilläggsisolerad, då ökar risken för kondens. www.kamin-energi.se 0155-210940 Norrköpingsv. 13 Nyköping 17


TIDNINGEN SE HIT!

JURIDIK

KONSTEN ATT DÖ OBEMÄRKT Många av oss verkar tro att det är en möjlighet att dö obemärkt, men sanningen är att ytterst få av oss klarar av den konsten. Lägger man då till att den vanligaste kommentaren från kund, när jag i min verksamhet kommer in på frågeställningar kopplat till dödsfall är ”OM jag skulle dö….”. Här brukar jag ändå finna att det ligger i min yrkesroll att åtminstone hinta om risken att så med allra största sannolikhet kommer att ske, förhoppningsvis senare än förr. Jag köper att det är ett trist ämne att diskutera men det är ett onödigt ont som jag anser att vi vuxna är skyldiga att göra för att underlätta för arvtagare. Det är nämligen inget som underlättar vare sig för barn, barnbarn, extrabarn, man och exman om det inte är utrett hur du vill att din egendom ska fördelas när du inte längre är med oss. Personligen är jag för valfrihet, så önskar man avsluta med att starta, alternativt spä på en släktfejd, så skulle jag säga att ett obefintligt alternativt otydligt testamente sannolikt kommer leda till framgång i den frågan. Med otydligt testamente vågar jag lova att flertalet av de testamenten som är framtagna genom Google’s förträfflighet kommer definieras som just otydliga. Om vi ändå leker med tanken att de allra flesta av oss tänker sig en annan form av eftermäle så är det följande som gäller. Det är vanligt att man går i vanföreställningen att man själv får styra över sin egen egendom vid dödsfall. Fel, fel, fel – så är det inte. Man får exempelvis inte göra sina barn arvslösa, även om de är dåliga på att besöka eller är allmänt otrevliga. Det man däremot kan göra är att halvera deras rätt till arvet. Jag poängterar detta igen genom att upplysa om att lagen inte kommer att bry sig om utifall att gården inte kan gå runt om alla ska få sin arvs-/laglott. Generationskifte av gård/bolag kräver i vissa fall en helt annan långsiktig strategi. Hur är det då med särkullbarnen, barnen som mannen hade sedan tidigare? Visst får de vänta tills jag själv avlidit innan de tar del av arvet? Nej så är det inte, särkullbarn har rätt att få sin del av arvet efter sin mor/far omgående. Detta går att delvis lösa genom testamente med det kräver trots allt ett skriftligt testamente som därtill är giltigt. Föregående är nog så viktigt att fundera över då din ovilja att ta tag i det oundkomliga annars riskerar att sätta din man/fru i en knepig situation om han/hon behöver lösa ut särkullbarnen från ert hus. Vi kan snurra till arvskiftet ytterligare genom att äga ett bolag. Se för allt i världen till att det är utrett vad som ska hända med bolaget vid någon ägares dödsfall. Tänk dig in i situationen att du äger ett aktiebolag med din kompis Ove. Ni har inte skrivit något aktieägaravtal för att ”-ni litar på varandra”. Mycket riktigt, du fick aldrig anledning att bli besviken på Ove när han levde. Tyvärr innebar dock Oves bortgång att Oves arvingar kom in som ägare i aktiebolaget. Ove var gift med Anna och hade ett barn. Ove hade även ett minderårigt barn sedan tidigare med Caroline. Ove hade inget aktieägaravtal och inget testamente. Dina nya delägare i bolaget är nu Oves fru Anna och Oves före detta Caroline. I det här läget får vi hoppas att Oves kunskaper gällande bolaget förts över till Anna och/ Caroline och att alla parter är intresserade att driva bolaget vidare för bolagets bästa. Hade jag varit du, så hade jag nog ändock önskat att jag haft möjligheten att köpa ut Oves dödsbo innan arvingarna kom in i bilden. Det är många olika delar som spelar in i arvsrätten, bara en så enkel sak som att du i ditt testamente kan tillse att arv från dig ska vara enskild egendom. Det vill säga att ditt arv inte kan bli föremål för att övergå från ditt barn till dennes man vid exempelvis skilsmässa. Jag tycker det är viktigt att i juridiken belysa riskerna, några har jag flaggat för ovan men det är nog så viktigt att se möjligheterna med juridiken. Möjligheten ligger i att du läser detta och att det innebär att det inte är försent att se till att du har ordning på din vilja och din egendom. Slutsatsen är följaktligen, ta ansvar för ditt ägande och skydda dina nära, kära och dina delägare.

Elisabeth Wedenberg Elisabeth Wedenberg. Elisabeth är jurist och grundare av Maminza AB. Elisabeth är aktiv inom affärsjuridiken som stort och är särskilt anlitad inom kommersiell avtalsrätt, associationsrätt, immaterialrätt, marknadsrätt samt tvistlösning.

18


TIDNINGEN SE HIT! F I AT T I P O 5 D

VI HAR ALLT DU BEHÖVER

Lanseringspris från 145.900 kr.*

FÖRBiltvätt SOMMAREN! • Bilservice

Bensin • Oljor • Gummiverkstad Husvagnsdetaljist • Bil- och släpvagnsuthyrning Verkstad för släp- och husvagnar • Bildelar

F I AT T I P O K O M B I Lanseringspris från 155.900 kr.**

www.

H-SON

.se

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping · 0155-21 90 51, 070-310 18 28

Elinstallationer

PREMIÄR FÖR TIPO 5D OCH KOMBI.

Datanät • Belysning • Värmelösningar

Generöst utrustade. snålt prissatta.

Nu är Fiat Tipo Kombi och 5D här. Oavsett version har de klassledande utrymmen, både invändigt och i bagageutrymmet. Dessutom är de generöst utrustade med till exempel Uconnect™ Radio Bluetooth, 6 krockkuddar, kollisionsvarningssystem med autobroms, dimljus, luftkonditionering och mycket mer. Allt till ett pris som gör upplevelsen ännu större. Välkommen in och provkör din Fiat Tipo.

FÅ MER FÖR MINDRE. *Lanseringspris avser Fiat Tipo 5D Pop 95 hk. Bränsleförbrukning blandad körning 5,7l/100 km och CO2-utsläpp 132 g/km. **Lanseringspris avser Fiat Tipo Kombi Pop 95 hk. Bränsleförbrukning blandad körning 5,7l/100 km och CO2-utsläpp 132 g/km. Erbjudandet gäller till och med 30 juni 2017. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Lokala avvikelser kan förekomma. Läs mer på fiat.se

fiat.se

HEMGÅRDSVÄGEN 6, NYKÖPING • TELEFON: 0155 - 28 40 00 • WWW.AABIL.SE ÖPPET: MÅ–TOR 10–18. FRE 10–17. LÖR 10–13.

Cykelorientering -Stekhet familjeaktivitet

Bouleserie Utomhus -Boulecenter i oxelösund

Kontakta oss 0155-606 200 order@freddanselobygg.com

freddanselobygg.com

Köp sommarkortet Träna obegränsat vecka 21-32!

-Vi finns för Din skull!

Anmäl laget nu!

På med fotbollsskorna! -Nu kör vi!

Mer information och inbjudningar hittar du på www.korpen-nykoping.se

19


TIDNINGEN SE HIT!

SIMSKOLA FÖR ALLA - SKAPAR GEMENSKAP & TRYGGHET ”Simskola för Alla” riktar sig till ensamkommande flyktingbarn. Den startade förra året och drivs av Junis, IOGT-NTOs barn-och ungdomsverksamhet. – Jag är stolt över vårt projekt som blivit så populärt säger Anders Ahlberg, konsulent på Junis i Nyköping.

En gång i veckan möts deltagarna i ”Simskola för Alla” på Hjortensbergsbadet. Det är glada ungdomar som uppskattar möjligheten att få lära sig simma. De är väldigt ambitiösa, lär sig fort och tar det hela på stort allvar. – Att kunna simma har dessvärre inte varit en självklarhet för dessa ungdomar och det vi märker är att allt fler svenska barn inte heller har den kunskapen, säger Anders. Att kunna simma är viktigt socialt för att kunna vara en i gänget när man är ute och badar på somrarna men också av säkerhetsskäl om något händer, man ska kunna känna sig trygg när man är badar i sjön eller i havet. Dessutom kräver man numera simkunskap för att över huvud taget få betyg i idrott på högstadiet. Simskola största verksamheten Junis i Nyköping är en av stans största föreningar med cirka 750 medlemmar mellan fyra och fjorton år, en förening där barnen är med i varje beslut som tas. Simskola är en av deras största verksamheter redan sedan tidigare så att utveckla just den verksamheten låg nära till hands. Det var förra våren som fröet såddes av Håkan Esberg, en av ägarna till Specsavers i Nyköping. – Alla Specsaversbutiker i landet stöttar ett lokalt projekt som man 20

själva valt och Junis har alltid legat mig varmt om hjärtat då jag vet vilken bra verksamhet man bedriver här i Nyköping, säger Håkan. Varje deltagare betalar endast 50 kronor för att få vara med i simskolan. Mellanskillnaden är Specsavers med och står för. Deltagarna i ”Simskola för Alla” står självklart på väldigt olika nivåer. En del har grunderna och lär sig simma på två, tre tillfällen. Andra behöver längre tid på sig – oavsett så betalar de endast 50 kronor.

Många på kö ”Simskola för Alla” har blivit oerhört populärt och många står på kö. Att lära sig simma är såklart ett huvudsyfte men det blir så många fler effekter. Det blir även ett sätt för dessa ungdomar att få vara en del av det svenska samhället. – Vi vill att de ska få med sig så mycket goda erfarenheter som möjligt och inte minst att de ska få bli ännu mer bekanta med svenska språket, därför har vi i år börjat med grupper av både ensamkommande och svenska ungdomar som även de behöver lära sig att simma för att de ska få sitt betyg, berättar Andreas som även är en av Junis simlärare. Ännu så länge är det totalt trettio ungdomar, varav 15 är ensamkommande, som lärt sig simma genom ”Simskola för Alla”.


TIDNINGEN SE HIT!

Målet är att kunna simma 150 meter bröstsim och 50 meter ryggsim. Och just nu pågår en ny grupp på 10 deltagare. I dagsläget står dessutom 25, 30 ensamkommande ungdomar i kö för att få vara med i simskolan. Junis driver ingen simskola för tävlingsverksamhet, här är det viktigt att alla verkligen ska ha möjlighet att kunna delta. Vill man dock utveckla sitt simmande finns det möjlighet att gå ”Crawlskola”. Ekonomiska skäl Andreas berättar också att projektet troligen kommer att utvidgas, mycket tack vare Jerringfonden och Pålssons reklam. – Vi vill även ge mindre barn möjlighet att lära sig att simma men som av ekonomiska skäl inte har råd att gå i vår vanliga simskola. Intresset för våra simskolor är stort och vi hoppas kunna hjälpa så många som möjligt, nu hoppas vi bara att vi får de tider vi behöver i simhallen, avslutar Andreas. Text & Foto: Carina Wedin

FAKTA OM JUNIS ”Simskola för Alla” drivs av Junis – IOGT-NTOs barn- och ungdomsorganisation. Projektet är en del av Specsavers satsning där alla butiker stödjer en lokal verksamhet. Det kostar 50 kronor att delta, målgruppen är främst ensamkommande ungdomar men även svenska ungdomar som behöver lära sig att simma för att få sitt betyg i idrott i årskurs 9. Varje sommar bedriver Junis även kolloverksamhet. I år är det framför allt cirkuskollo och sommarskoj som erbjuds. Läs mer om Junis verksamhet på www.sodermanland.junis.org

GLASÖGON FRÅN NYKÖPING TILL TANZANIA För fjärde året i rad genomför Specsavers sitt projekt Ge Syn & Ge tillbaka. Totalt har 14 000 st glasögon samlats in. Under de tre första åren är det barn och vuxna i Tanzania som fått ta emot avlagda glasögon, i år valde Specsavers team att ta med sig glasögonen till Zanzibar. Alla mottagare får genomgå en synundersökning och sen väljs lämpliga glasögon ut. Projektet är unikt då man som givare har möjlighet att se vem som få de glasögon man skänkt. Alla givare har möjlighet att ange sitt namn och kontaktuppgifter och på så sätt kan man kopplas ihop med just den som mottagit givarens glasögon. Som tack får man en bild på personen som tagit emot glasögonen. Målet med Ge Syn är att ge människor en bättre chans i livet genom att kunna utbilda sig, skaffa arbete och därmed försörja sig själva och sin familj. Ge Syn är Specsavers internationella engagemang. De lokala projekten kallas Ge Tillbaka och är kopplat till antalet glasögon som samlats in. 21


TIDNINGEN SE HIT!

VANA VÄNNER VÄLKOMNAR VILLIGA VOLONTÄRER Väntjänsten i Nyköping firar i dagarna tjugofem år. Samtidigt söker man ständigt nya frivilliga som har en stund över och kan lindra ensamheten för äldre och ensamstående.

ANNONS

Väntjänsten är en fristående ideell förening som startades 1992 i Nyköping och ställer upp för äldre genom promenader, högläsning, enklare ärenden och att vara samtalspartner och lyssnare. Vi träffar ordförande Karin Klingfeldt, sekreterare Runar Ekman och kassör Gudrun Lavén på Väntjänstens kontor. De beskriver också med värme vilken glädje det ger att träffa en vän en gång i veckan. - Det blir som ”min” far eller mor på något vis, ler Karin. Nu söker ni nya volontärer som kan ställa upp? - Vi söker i första hand daglediga pensionärer, säger de. Du måste vara lite av entusiast. Det kan vara tungt att dra en rullstol, du får inget betalt men du får ett härligt utbyte. Tänk att få höra; ”Det är det bästa som händer i veckan, när ni kommer.” Det får vi höra rätt ofta, menar Runar. De är måna om att trycka på att de är ett komplement till den befintliga äldrevården inte någon konkurrent. Ibland hämtar de en grupp pensionärer från ett äldreboende för att ta med dem på promenad en viss dag och tid. Nu när 40-talisterna går i pension så bör det finnas ett gott underlag för att bli fler inom Väntjänsten. - Det är så många som är ensamma i vår tid. Då kan du göra skillnad bara genom ett besök i veckan. Tänk vilken levande kunskap om gamla tider och speciella områden som de äldre besitter. En gång om året försöker man samla alla inom Väntjänsten och deras vänner för en v

NU ÄVEN BILSERVICE! www.

H-SON

Främre raden fr v Kerstin Landerhall; Karin Klingfeldt, ordförande; Ing-Marie Andersson och Gudrun Lavén kassör. Bakre raden fr v Runar Ekman sekreterare; Eva Grönkvist och Vera Moberg.

utflykt till Stjärnholm. Man ordnar också med jullunch för medarbetarna. Tjugofemårsjubileet ska firas den 18 maj i Nicolai församlingshus. Allt detta kostar naturligtvis pengar så kassör Gudrun mottar gärna nya sponsorer. En vettig ”pensionsförsäkring” kan man tycka. Var femtioårsjubileet ska hållas 2042 vet ingen än. Men kanske du är med och firar då? Kontakta Väntjänsten på 0155-28 45 00 eller gör ett besök måndag till torsdag mellan 10-12 på Västra Trädgårdsgatan 53. Ett tips i all vänlighet.

MAZDA CX-5 LAGERRENSNING

.se

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping 0155-21 90 51 • 070-310 18 28 • www.hson.se

*SPARA UP TILL 31.000P:PÅ UTGÅENDE MODELL

Elinstallationer

Datanät • Belysning • Värmelösningar

Kontakta oss 0155-606 200 order@freddanselobygg.com

freddanselobygg.com 22

Upplev Mazda CX-5. Boka en provkörning hos din Mazda-återförsäljare re- dan idag. JUST NU FRÅN 224 900:- | AUT. OCH AWD FRÅN 277 900:-

www.mazda.se

Bränsledekl. bl. körning 4,6-7,2 l/100 km, CO2 119-165 g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. *Se fullständiga villkor på mazda.se. Erbjudandet gäller t.o.m 2017-05-31.

Åke Andersson Bil Hemgårdsvägen 6 HEMGÅRDSVÄGEN 6, NYKÖPING • TELEFON: 0155 - 28 40 00 • WWW.AABIL.SE ÖPPET: MÅ–TOR 10–18. FRE 10–17. LÖR 10–13. 611 38 Nyköping www.aabil.se


TIDNINGEN SE HIT!

LOCKFÅGELN

BRÄNNMÄRKA

SUPPORT FÅGELTILL SMÅTRÄCK BYAR

KUTTRASJU

MÄNGD UTVÄXTEN

KLIPPER

ARTIST

JEHU

OXUDDE 30-16

INSTRUMENT

GEHÖR MUNVIGA

SAMSTÄMMIGT

CHILLA PADDEL

LÄNGTAR MÅNGA EFTER

UNDERSÖKT

SVORDOM FJÄRILEN OCH FISKEN NICKEL

BASKISK GRUPP TRÄFFAR FÖRBJUDET MEDEL

FRACK

MILITÄR BÖSSA

MER HAGALNA PÅ BREMEN -ÅK

OBJEKT

SYRE SOTARE

KORSSTÄLLA

FJÄLLBÄCK

SOLVARVET

GNY

SARKASTISKT

MITT I BOKKAFÉ

SPRIDA

SES PÅ SKANSEN

GÖRA FAST

YTMÅTT

BOLMAT VINKEN I BAREN

PÅ DETTA SKA DET SKE

PRONOMEN

TJOCKNAT LENA SVEDIN BLÅBÄR

LEDUNDERTRÅDGRÄVT EN

SVÄVAT ÖVER EN PUNKT

HAR JU GRODAN

PERIOD FÖR POST

FARTEN

ÄR VISSA BANDITER

SOLDATÄMNESATELJÉ

STRÅLMOTOR MORSGRIS

ÄR TRANSPARANT TORSO

EXTREMIST

MITTPUNKT

FÖLJER KOREOGRAFIN

NATRIUM

UNITED STATES OCH @ DÄR TRIVS I VATTNET VARIABLA

OFTA TILL FLÄSKLÄGG

MER TRADITIONSRIK

SKÅDISBOYSEN

APTITLIGA

FORMKVINNA ELLT NUMMER ETT?

VETENSKAPLIGT FÅR ODJUR FALLA IHOP

TOM ARGON STAD

SIKTAR PÅ BULLS EYE EXISTERA

RÖST I KÖR

TÄVLA OCH VINN! Två vinnare vinner en trisslott var! Skicka din lösning senast 15/5-17 till: Industrigatan 11A, 611 38 Nyköping. Märk kuvertet med ”Korsordet”. Du kan även skicka k ­ orsordslösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: anette@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

METALLSTÅNG

!

Grattis

Britta Nylund & Håkan Schröder

Namn:..................................................................................................................................................... Adress:.................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................

Mail/tel:.................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................

23


TIDNINGEN SE HIT!

Kulturplock med Tegner... MÅNADENS GÄSTABUD Barnens Gästabud gick av stapeln den 25 mars i biblioteket på Culturum. Härligt med medeltida musik och dans med lekar och massor av glada barn mitt bland all skön litteratur. Det allra bästa budet med glädje och kärlek istället för brödrastrid.

MÅNADENS RESTABUD Fredag den 28 april kl. 18.00 på Culturum Restkampen – Martin Emtenäs med gäster bjuder på talkshow med nya grepp kring Matsvinnet. Vi får möta kockar, matproducenter, handlare, barn och vuxna på scen. Lars Björkmans Fristaden rockar loss och kvällen bjuder på underhållande överraskningar.

SE HIT-LISTAN 1

Pwned by Gravity Elias Selander, Alvin Blomberg, Axel Widebeck och Mattias Mineur. Nyköpingsgrabbarna toppade Sörmland Topp 5 i ett par veckor med ”All my might”. De hade releaseparty på Nyköpings teater på själva Långfredagen. Du kan se dem härnäst på Röda Korset-galan 9 maj. Kom ihåg var du hörde namnet först, men fråga dem inte om namnet!

24

3

2

Renaida Braun

Jan-Owe Carlsson

Renaida Braun. Nyköpings-idolen Renaida är väl den artist som låtit tala om sig mest efter förra årets Idol. Nu närmast är hon aktuell i förre Nyköpingssonen Robert Dröse och Anna Norbergs uppsättning av Aladdin som hon bland annat tar till hemstaden och Rosvalla i januari 2018.

Oxelösound Big Band. Envetet trummar BMW-chefen in sina mannar och kvinnor i eminenta storbandet Oxelösound. Håll takten spelemän! Ni håller igång trakten spelemän! Måtte ni orka hålla på så vi får njuta av ”bankman” JOC och kompani. Närmast på Nyköpings teater med Titti Sjöholm den 14 maj.


TIDNINGEN SE HIT!

MÅNADENS BO(K)MÄSSA Under Bomässan i Nyköping åsåg Se Hit:s utsände kungamötet mellan Orsas Kalle Moraeus och Nyköping/Oxelösunds Martin Emtenäs. De” kända från TV”-boysen har det ihop att de har varsin bok ute. Kalle om att grilla och Martin en barnbok. Att de ser så glada ut är för att de har pratat Puustelli kök med Peder Fransson, som syns i bakgrunden.

MÅNADENS KONSERTER Söndag 7 maj 15.00 Eva Tjörnebo & Viskompaniet Nicolaiskolans aula Intäkterna går till särskolan i Payagala på Sri Lanka Söndag 14 maj kl. 16.00 Titti Sjöblom och Oxelösound Big Band Nyköpings teater En swingafton i Alice Babs anda.

Påpasslig fotograf: Marie Linderholm, Bildproffsen.

GULLEGULLANS GULLEFJUNS DEBUT PÅ RÖDA KORSETS GALA Var kan man se internationellt superheta Miss Winter, nationellt superheta Pwned by Gravity, ikoner som Robin Stegmar och Staffan Hellstrand och debutanterna Gullegullans Gullefjun med många fler live på en och samma kväll? Jo, naturligtvis på Röda Korsets gala på Culturum tisdag den 9 maj. Vi kontaktade Kennet Bodin, en av galans samordnare.

Blir det någon auktion då? Jodå, å kom och bjud för att få fina upplevelser samtidigt som du skänker pengar till Röda Korsets lokala verksamhet. Jag är oerhört tacksam att ha fått förtroendet att hålla ihop den här galan för andra året i rad. Vi har lärt oss en hel del så nu blir galan ännu bättre.

Hallå Kennet, vad nytt kan vi få uppleva på 2017 års gala? Pwned by Gravity galadebuterar liksom Oscar Stolpe Bellos grupp ”Gullegullans Gullefjun”. Robin Stegmar är väl med för första gången? Han sjunger en låt av Jacques Brel samt Rick Nelson-hiten ”Lonesome Town”. Andra debutanter är Nomad med harpa och sång. Lite äldre debutanter är elvamannade kören A´la Taube som just framför Evert Taube-låtar. Tessinskolans esteter kommer också att bjuda på smakprov ur deras vårmusikal ”Cabaret”. Emelie Lindquist och Elisabeth Wärnfeld ger oss operasång. Why Not lite country. Ja, varför inte? Är du konferencier? Nej, Lasse Lindberg gör comeback som konferencier. Jag kommer att liksom förra året finnas med i sketcher med Nyköpings stadsteater. Nyköpings Lokalrevy bjuder också på några komiska inslag. Kul att få med lite humornedslag i allt musicerande.

25


TIDNINGEN SE HIT!

KRÖNIKA

ARBETSRO ÄR NYCKELN TILL MÅLGÅNG Betygen på Nyköpings gymnasium skulle motsvara riksgenomsnittet. Det blev inte så. Märkligt. Eller inte. Jag har jobbat på Nyköpings gymnasium. Siffrorna förvånar inte. Dessutom är de egentligen värre. Varje elevkull som slarvas bort i oförmåga att förändra en osund miljö är en sorg. Arbetsmiljön flera elever och lärare går till varje dag är ett skämt. Det är naivt att tro att det inte påverkar lärandet och arbetsglädjen. Besök skolan en dag så får vi se hur mycket ni lär er. Ingen annan arbetsplats skulle acceptera det skolan gör. När inte ens misshandel eller våldtäkt som i det uppmärksammade Lundfallet genererar förflyttning av våldsverkare inser man att skolledare på flera håll tappat fotfästet. Nuvarande lagstiftning kan tillåta förflyttning av elev om man väljer att tolka den så. I Lund valde man att tolka annorlunda tills media knackade på. Då kunde man plötsligt flytta våldtäktsmännen. Det är den rädda otydligheten som står i vägen för en human skolmiljö. Skulle du acceptera det här på din arbetsplats? Nä, trodde väl det, men ditt barn går dit varje dag… När elever tillåts sova eller hänga på sociala medier under lektion är något fundamentalt fel. När elever enbart ser skolan som kassako för studiemedel spelar det ingen roll hur hårt läraren arbetar. När elever arrogant kommer och går som de vill utan märkbar konsekvens skapas ingen ansvarstagande kultur. För att få ordning måste disciplinära problem lyftas från den enskilda läraren som slår knut på sig för att kompensera där både föräldraskap, samhälle och ledarskap abdikerat. Lösningen finns på organisationsnivå. Att skapa en bra arbetsmiljö är ett aktivt arbete. Det räcker inte med starka värdeord på huvudkontoret om dessa inte når verkligheten. Det spelar ingen roll hur många kompetenta roddare du har i båten om alla ror åt olika håll. Båten rör sig inte mot målet förrän kaptenen tydligt och modigt visar vägen. Ansvariga ser inte orsak och verkan. Skolpersonal vänjer sig succesivt vid vatten till knät. Det är fel. Dom ska inte behöva stövlar eller arbeta deltid för att orka. En stökig arbetsmiljö bryts av ett starkt ledarskap som själv orkar greppa åran. Vackra mål eller kurser löser inget om saker inte följs upp och aktivt implementeras på golvet. Hela tiden. Varje dag. Det är ledarskapets ansvar att få alla att ro åt samma håll. Det är så skolan utvecklas. Men framförallt är det så vi får fler elever att må bra, växa och nå målen. Vanlig ordning och reda helt enkelt. Dags att kavla upp ärmarna nu!

PIA BERG Pia Berg. En medveten världsmedborgare som tror på mod, ansvar och kärlek. Som tror på att sann kommunikation gör världen bättre och därför skriver så ofta och så sant hon kan.

BESTÄLL GOLVSLIPNING, GOLVLÄGGNING ELLER TRAPPRENOVERING HOS OSS!

NU HAR VI KAMPANJ PÅ TRAPPOR OCH GOLV fram till 31 maj!

För mer information ring 0155-520 50 så berättar vi mer! Vi säljer även laminat, Marmoleum och trägolv! Vänd er med trygghet till oss, vi kan golv och trappor!

Trapprenovering Golvslipning Golvläggning Infärgning Försäljning Ekparkett Furutiljor www.linhus.se • 0155-520 50 • info@linhus.se • Besöksadress: Blommenhovsvägen 26 Nyköping 26


TIDNINGEN SE HIT!

SWING IT -

ANNONS

TITTI, EHRLING OCH OXELÖSOUND BIG BAND ”På söndag, på söndag”* den 14 maj klockan 16.00 intar hyllade sångerskan Titti Sjöblom med sin sjungande/kompande man Ehrling Eliasson och hela magnifika Oxelösound Big Band Nyköpings teater med en swingafton i Alice Babs anda. Titti kom fyra i Melodifestivalen det år som ABBA vann hela Eurovision med Waterloo, så konkurrensen var hård. Titti som är lika hemma inom jazzen, visan, schlagern, akustisk musik såväl som storbandsmusik. Vi fick tag i Titti för att höra hennes förväntningar om spelningen. - Det ska bli så roligt att sjunga med Oxelösound Big Band. Vi kommer bland annat framföra arrangemang som Bengt Hallberg skrev till mamma på 50-talet, det blir en del musik av Duke Ellington, som mamma samarbetade med. Hela programmet är en hyllning till mamma och hennes fantastiska visskatt. Jag debuterade redan som två-åring då jag spelade in 78-varvare med mamma och mina äldre syskon.

mar framträder de på Skulefestivalen, det blir 25-års jubileum. - Vi har ett scenprogram som vi kallar ”Alice Babs- Mamma och idol” där vi sjunger och berättar om mammas karriär från slutet av 1930-talet och fram till hennes sista uppträdande som var med mig och Ehrling 2004. Det finns andra som sjunger Alice Babs-låtar men vårt program är också en personlig berättelse från min barndom och från kulissen. Ni kommer att få höra delar ur detta program på Nyköpings teater. Dels med storbandet och dels med bara mig och Ehrling med gitarr.

Du sjunger med din man Ehrling, hur träffades ni? - Första gången jag såg och hörde Ehrling var 1989 under en turné i Norrland. Han kompade då en ung okänd tjej som hette Helen Sjöholm. Vårt första framträdande tillsammans var på Skulefestivalen i Höga Kusten för 25 år sedan.

Du har en väldigt fin röst. Väldigt lik Karen Carpenters i Carpenters när du sjunger ”Close to you”. - Tack just den låten var en duett som jag gjorde med mamma, som ju var jazzsångerska. Men hon ville alltid prova nytt och var orädd inför utmaningar, och sjöng både schlager och pop ibland. Alice Babs hade ju med en låt på Tio i Topp 1963, S:t Louis Blues. - Ja, just det hon hade hört Frank Ifield som joddlade lite i sina hits och hon var ju joddlarflickan nummer ett. Blev en uppoppad blues. Ok, swing it Titti, swing it Ehrling, swing it Oxelösound Big Band, swing it magistern! Swing it Nyköping! Nyköpings anrika teater kommer att gunga den 14 maj.

Titti och Ehrling har jobbat tillsammans på heltid sen 1996 och i som-

*”På söndag, på söndag” var en visa av Stig Olin som Alice Babs sjöng in med en liten

Oxelösound Big Band

www.oxelosound.se

Söndag den 14 maj kl. 16.00 t i … g n n r i e Nyköpings Teater ~Sw ag ist

m

Titti www.webbiljett.se/NYO boka biljetter - 0155-24 82 00Sjöblom

Ehrling Eliasson 27


TIDNINGEN SE HIT!

Sudoku 6

lätt - svårt

1

4

2

3

5

9

1

3

6 4 4

3

1 7

5 5

5 4

3 6

5 4

2 9

6 7

2

8

7

2

5

1 3

2 5

7

7

8

6

4

5

3

5

2

2

7 1

4 4

7

1 2

8

1

3

9

4

3

1 6

6

1

9 2

9

8

9

6 1

8 4

2

9

8 7

1 9

4 4

4

9 1

1

3 2

8

6

2

2

7

4 9

1

5

9 5

6

7

1

4

2 6

TIDNINGEN

Nästa

numme

r i din br evlåda

31 maj!

”INFORMERAR, GRANSKAR & UNDERHÅLLER.” 28


TIDNINGEN SE HIT!

Röda Korset gala Röda Korset Culturum, Nyköping 9 majgala 19.00 Culturum, Nyköping 9 maj 19.00 Medverkande Alla intäkter går oavkortat till Nyköpings Stads teater Medverkande Nyköpingsrevyn Nyköpings Stads teater Staffan Hellstrand Nyköpingsrevyn Nomad Staffan Hellstrand Miss Winter Nomad Why Not Miss Winter EmelieNot Lindqvist & Why Erik Henriksson Emelie Lindqvist & Robin Stegmar Erik Henriksson A la Taube Robin Stegmar Oscar Stolpe Bello A la Taube Gulle Gullans Gullefjun Oscar Stolpe Bello Pwned By Gravity Gulle Gullans Gullefjun Pwned By Gravity

Röda Korsets lokala arbete i Nyköping Alla intäkter går oavkortat till Röda Korsets lokala arbete i Nyköping

VI FYLLER 100 år! Kvällens värd: Lasse Lindberg Arrangör: Röda Korset, Nyköping Kvällens värd: Lasse Lindberg Biljettpris:Vuxna 200:-, Ungdom t o m 19 år, 100:Arrangör: Röda Korset, Nyköping Serviceavgift tillkommer. Biljettpris:Vuxna 200:-, Ungdom t o m 19 år, 100:Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum Serviceavgift tillkommer. Biljetter: Kupan, Röda Korset samt Culturum

Det firar vi med öppethus där alla är hjärtligt välkommna Fredagen den 5 maj Mellan klockan 07:00 - 16:30

Triggen Förvaltning

VI GRILLAR KORV OCH BJUDER PÅ KAFFE & TÅRTA!

Triggen Förvaltning Christers Blommor Christers Blommor

Tlf: 0155 - 21 08 14 . Högbrunnsvägen 2 . 611 38 Nyköping

Varför klagar klagar knäna? Varför knäna? Fråga dina Fråga dina fötter! fötter! En felställning i foten kan i längden orsaka En felställning foten kan i längden problem medi till exempel knä, höftorsaka eller problem med tillfotriktiga exempelskor knä,ärhöft rygg. Bra och ett eller steg rygg. i rätt Bra och fotriktiga skor är kan ett steg i rätt riktning. Men inga skor exakt motsvara riktning. Men inga skor kanDärför exaktär motsvara just dina förutsättningar. personligt just dina förutsättningar. Därför är personligt anpassade inlägg det absolut säkraste anpassade inlägg det absolut sättet sättet att kompensera för en säkraste felställning. attMed kompensera en felställning. personligtför anpassade inläggMed och personligt anpassade och bra bra skor kan du bådeinlägg förebygga ochskor kan duavhjälpa både förebygga problem. och avhjälpa problem.

REtiA vi

Akpå r*! apsiknog ld a ö tv u k y N /2. *1/2 t.o.m. 28

Kom in till Aktiv Ortopedteknik Komberätta in till Aktiv Ortopedteknik och hur det känns. och berätta hur det känns. Eller ännu bättre: Eller ännu bättre: Boka tid för fotanalys. Boka tid för fotanalys.

Hos oss får du professionell hjälp med att Hos skor, oss får du professionell hjälp hjälper med att välja inlägg och ortoser som välja och ortoser dig attskor, leva inlägg ett aktivt och rörligtsom liv –hjälper oavsett digdu attär leva ett aktivtmotionär och rörligt liv -om oavsett om pensionär, eller du om du är pensionär, motionär eller om du idrottar. idrottar. Välkommen till ett aktivt liv. Välkommen till ett aktivt liv.

Öppet: Mån-tor07.30-16.30 07.30-16.30(torsdagar (torsdagarojämna ojämnaveckor veckor09.00-16.30), 09.00-16.30),frefre07.30-12.00 07.30-12.00 Öppet: Mån-tors 0155 | aktivortopedteknik.se Tel.Tel. 0155 - 24- 24 50 50 74 74 | aktivortopedteknik.se Lasarettet, 85 Nyköping lasarettet, 611611 85 Nyköping

29


TIDNINGEN SE HIT!

SE TILLBAKA Hej alla läsare av SE HIT!

MED HANS NILSSON

I det här numret av SE HIT tänkte jag ta er med på en promenad på Östra Storgatan. Vi kan väl starta på stadsbron och sakta knalla en bit uppåt gatan. Kanske göra ett besök på Berns konditori och ta en fika, eller varför inte stanna till på Toblers frukt och konfektyr och köpa lite brända mandlar. Häng med över gatan och köp en penninglott hos Rundqvists. Man kunde ju vinna en hel miljon på den tiden, det var mycket pengar då. Östra Storgatan har under de senaste åren genomgått ett rejält ansiktslyft och är idag stans ”fina” gatan. Här finns små inredningsbutiker med modern design, inredning, antikviteter, mode och annat som lockar den shoppingsugne. Kaféer och små restauranger hör också gatubilden till. Text: Hans Nilsson Foto: Bildgruppen i Nyköping & Nyköpings Bild- och Företagsarkiv.

Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande i två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Självklart måste den nya bron provbelastas, och så här gick det till på den tiden. Provbelastningen utfördes på nyårsaftonen 1936, och bron öppnades i januari 1937.

I huset efter Rundqvists låg Ohlssons Ångbageri (ligger kvar även idag), Krusells Ur och Björkmans Foto. Många små mysiga butiker hittar vi på platsen idag, allt från Pizzeria, tatuerare, frisör, hälsokost till inredning.

En härlig sommarbild från Berns trädgårdsservering. Berns Konditori var ett trivsamt ställe öppnat 1942 av konditor Uno Johansson. Konditoriet lades tyvärr ner 1983. Här hittar vi idag O Learys.

Hörnet S:t Annegatan och Storgatan. Här, i det anspråkslösa huset, låg Modetjänst. Innehavare var Sonja Ygde. Frisörsalongen innehades 1915 - 1955 av Sven H. Andersson och sedan av Siv och Kurt Norberg. Sedan följer Th. Rundqvists Tobaks & Tidningsaffär som öppnades redan 1904.

30


TIDNINGEN SE HIT!

Här är den gamla stadsbron som revs 1934-35. I bakgrunden skymtar Sparbankshuset som invigdes 1 oktober 1898, samt Riksbankshuset.

En bild från storgatan som det såg ut på 1970-talet. Kommer ni ihåg blomsterhandeln Buketten, Toblers frukt och godisaffär samt skinnaffären Malungsboden? Och den lilla godisbutiken heter fortfarande Toblers! Förutom den butiken så finns även Rockbaren, Salong Håret och en bankomat i huset idag.

Östra Storgatan från S:t Annegatan mot Östra Kyrkogatan. Närmast t.h. “Vatten-Anders”. Firma C O Andersson som sålde vatten och läskedrycker. I det följande stora huset fanns Rune Åkerbloms F:a Fiskredskap, Carl Dahlbergs Urmakeriaffär, Ekvalls mode och Eks Möbelaffär. På andra sidan Östra Kyrkogatan står hörnhuset tomt idag, men sedan följer; Tiger Bar och Kök, Biljard C, Salong Studio 5, Vita Rum och Nordea Bank.

Här är hörnet på Östra kyrkogatan-Skjutsaregatan. Där låg Konsumtionsföreningen och Konsums två fastigheter med Charkuteri-Husgeråd-Speceri-Manufaktur och Pubson Konfektionsaffärer. Till höger ner på Ö. Kyrkogatan ser vi Folkets Hus.

076-597 81 50 info@lindasdromfoto.se www.lindasdromfoto.se 31


TIDNINGEN SE HIT!

Från

1595

kr

Glas ingår alltid

Märkessolglasögon i din styrka Just nu från 1595 kr (ord pris från 2095 kr) Köp 1 par märkesbågar från 1595 kr och få färg och UV-skydd (ord pris 500 kr) på köpet. Enkelslipade standardglas (index 1,5) ingår i priset. Vid val av andra glas tillkommer kostnad enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden/rabatter. Gäller till 3 september 2017. ©2017 Specsavers

Nyköping Västra Storgatan 21, 0155-21 41 81. Boka din synundersökning på specsavers.se 32 Köp 1 par märkesbågar från 1595 kr och få färg och UV-skydd (ord pris 500 kr) på köpet. Enkelslipade standardglas (index 1,5) ingår i priset. Vid val av andra glas tillkommer kostnad enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra

Profile for SEHIT

Tidningen SE HIT! April 2017  

Tidningen SE HIT! April 2017  

Advertisement