__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

3 JANUARI 2019

TIDNINGEN

»Informerar, granskar & underhåller.«

Angelica Sjöstedt coachar!

NÄRBILD: Börs Anders Öhman "Med ett ben i forntiden och ett i nutiden"

–Kom i form inför 2019 ”Vendelas pyssel och bus”

– i det här numret kryss med fina priser

ÅTERBLICK 2018

- skandaler, floppar och extremväder


TIDNINGEN SE HIT!

Sursum Corda erbjuder temaresor till Medelhavets vackraste ö Mallorca. Resan är för dig som åker själv, i par eller med en vän, ung som gammal. Vi har glädjen att erbjuda skräddarsydda resor med hög standard med våra resenärer i fokus.

Tillsammans skapar vi oförglömlig minnen. – Välkommen med din bokning för resor 2019! /Helena Wanrud

Följ med på Mandelblomsresa till Mallorca!

Mandelblomsresa till Mallorca 10 dagar 4-13 februari

Bok

Följ med till Mallorca när mandelblomsträden står i blom. Det finns närmare åtta miljoner mandelträd på Mallorca som blommar under några få veckor varje år och vi reser över hela ön för att se Mallorca när det kanske är som allra vackrast. Pris från 8 950 kr/person + flyg med Norwegian Air från Arlanda. Tillägg för transferbuss Nyköping - Arlanda t.o.r.

Mallorca - Menorca 8 dagar 19-26 oktober

sena 18 no

Här får du uppleva både Mallorca och systerön Menorca. Med båt tar vi oss till Menorca för att utforska ön under fyra härliga dagar. Därefter återvänder vi till allt det som Mallorca har att erbjuda. Pris från 9 950 kr/person + flyg med Ryanair ifrån Skavsta, Nyköping.

TEMARESA för alla sinnen med oförglömliga minnen. Läs Dagar mer på vår hemsidaSköna ring Helena Wanrud 0708-66 70 6 8 dagar 14-21 november En riktig må-bra-resa där såväl morgonrock och 25 minuters spabehandling ingår. vid frågor eller bokning. Du har fri tillgång till spaavdelningen och får självklart även se en del av Mallorca.

sursumcorda.se

Bland annat Palma med lunch på den klassiska restaurangen Celler Sa Premsa. Pris från 7 950 kr/person + Flyg med SAS från Arlanda. Tillägg för transferbuss Nyköping - Arlanda t.o.r.

För företag och grupper skräddarsyr vi gärna resor utifrån önskemål vad gäller såväl innehåll som tid och datum. Läs på hemsidan för fullständigt reseprogram:

2

DETTA INGÅR I SAMTLIGA RESOR: • Transfer från Palma flygplats till hotellet t.o.r. • Del i dubbelrum med havsutsikt. • Välkomstmingel och lunch. • Frukost- och middagsbuffé varje dag (Kostnad för middagsdryck tillkommer) • Samtliga entréer i samband med utflykterna samt fri tillgång till hotellets spaavdelning. • Avskedsmingel samt reseledare under hela resan. • Du kan självklart förlänga din vistelse till rabatterat hotellpris.

www.sursumcorda.se


En omåttligt nöjd läkare drog ut min klump på 412 gram.

412 gram lättare

”Den vägde 412 gram!” Doktorn såg omåttligt nöjd ut och fortsatte; ”jag drog ut den hel också.” Doktorn tittade belåtet ned på mig där jag låg i sängen på Sophiahemmet. Jag var ju givetvis tacksam över att ha sluppit bli uppsprättad på det kejsarsnittliga vis som annars hade varit alternativet men hade svårt att hänga med i doktorns munterhet då det värkte ordentligt i magen. Trots det var jag naturligtvis i hänförd beundran över skickligheten att ha fått ut eländet via den, så att säga, naturliga förlossningskanalen.

Då doktorn traskat iväg tog jag upp min mobiltelefon och studerade bilden av myomet (ofarlig muskelknuta) som dragits ur mig, där låg den och glänste röd och fin, den påminde faktiskt lite om en schysst bit högrev men har ju varit allt annat än schysst att bära om kring på. Skönt att vara av med den!

ka

ast ov

s 67

TIDNINGEN SE HIT!

Visst är det härligt att stå inför ett helt nytt år fyllt av möjligheter? En av möjligheterna som jag hoppas infrias är att vi äntligen får en regering, något som verkligen inte visat sig självklart. Jag måste säga att jag både är förundrad, förfärad och ibland även förbannad över det parlamentariska läget i Sverige i dag. Är det verkligen rimligt att ett parti som enbart har 8 procent av rösterna, och eftersom det ju är populärt att förtydliga hur många procent som inte röstat på ett parti så gör jag det här också, alltså ett parti som inte har 92 procent av befolkningens röster får lägga fram kravlista på kravlista för sin egen politik och sätta stopp för alla möjligheter till ny regering gång på gång på gång? Jag är verkligen trött på den politiska kalabaliken som rått under hela 2018, hoppas att det kan bli lite jäkla ordning på torpet under 2019. Följ oss! www.facebook.com/tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet, www.se-hit.se

–och ett nytt år med nya möjligheter

SE HIT har fått både nya medarbetare och lite nytt innehåll. Den grafiska formgivningen av SE HIT lägger jag med varm hand i Rose-Marie Karlssons hand och min dotter Vendela har en Pyssel & Bus-sida för barn. Vendela har länge haft åsikter om att det inte finns några tävlingar eller korsord för barn så de också kan få chansen att vinna olika priser, så nu är det alltså dags att ändra på det. Äntligen är årets nyordslista här också vilket jag tycker är fett bra. Vad säger ni till exempel om beslutsblindhet, självoptimering, förpappring och flygskam? Vi på SE HIT älskar ju att hålla på med ord och dessa nyord är ju ett också ett utmärkt sätt att utveckla vårt språk på. Du hittar språkrådets nyordslista på: www.sprakochfolkminnen.se Slutligen önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År – och inte minst önskar jag oss alla en regering. Vänliga hälsningar /Anette Siljelin

I DETTA NUMMER

Anette Siljelin ägare/säljare 072-857 02 22 anette@se-hit.se

HÄR HÄMTAR DU DIN SE HIT: Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Galleria Axet, Västerport, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Willys, Ica Supermarket Oppeby, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungshage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellnes i City, Nordic Wellness på Rosvalla, Sunlight Hotel, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund. Trycksak

6 KRÖNIKA ”Anders tänker” 7 KONST Sörmländska konstnärer

Anders Tegner

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

4 NÄRBILD Börs Anders Öhman

skribent 076-052 46 08 anders@se-hit.se

8 INREDNING Välj säng med omsorg 10 ÅTERBLICK – så minns vi 2018 14 SKÖNHET Detox för kropp och själ

Hans Nilsson skribent 070-300 44 62 hans@se-hit.se

–Allt inom VVS!

15 PYSSEL OCH BUS med Vendela 16 KULTUREN med Anders Tegner 20 KORSORD

Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

22 SE TILLBAKA med Hans Nilsson

Vi gratulerar Roland Ericsson, Nyköping till att ha löst alla svårighetsgrader i förra numrets Sudoku! Du har en trisslott att se fram emot! Rosa Karlsson

grafisk formgivare 070-466 79 79 rosa@se-hit.se

3


TIDNINGEN SE HIT!

JURIDIK NÄRBILD

”Musiken är lika närvarande när jag bygger instrument som när jag spelar – men den får en annan dimension.”

4


Börs Anders

TIDNINGEN SE HIT!

- med ett ben i forntiden och ett i nutiden Musiken har funnits där sen barnsben och något alternativ var egentligen aldrig aktuellt och som den allkonstnär han är, har han provat det mesta; musikkårer, körmusik, lärarjobb och att köra bakom några av Sveriges största dansband. Nu är det främst medeltidsinstrument som gäller och Anders har kommit att bli en av de främsta tillverkarna av säckpipor i sitt slag. TEXT: CARINA WEDIN

Anders Öhman, eller Börs Anders som han kallar sig, såg dagens ljus i Chile. Föräldrarna var missionärer inom Frälsningsarmén men flyttade hem till Sverige när Anders endast var ett par år. Två gånger har han besökt Chile och det var på intet sätt en främmande plats. – Det var fascinerande och märkligt då jag efter så många år kände igen många av de speciella dofter som finns där och jag kände till och med igen mig i parken där jag lekte när vi bodde där. Uppväxten inom Frälsningsarmén innebar mycket musik – vilket Anders uppskattade. Även kommunala musikskolor runt om i landet, eftersom familjen flyttade ofta, betydde mycket för hans musikaliska utveckling. – Det fanns inget annat än musik för mig och jag spelade piano och spelar numera det mesta när det gäller blåsinstrument. Så småningom blev det Musikhögskolan och militärmusiken på Svea Livgarde. Prova ett ”vanligt” yrke Nästa steg blev som pianolärare på kommunala musikskolan samtidigt som han spelade i Kungliga Svea Livgardes musikkår. Musiken var Anders liv, samtidigt kunde han tveka ibland och känna att han kanske borde prova på ett ”vanligt” yrke. Sagt och gjort, han fick jobb på Systembolaget. Han gav det tre år, sen fick det vara nog. För samtidigt som han

jobbade där var han musiker på Oscarsteatern på kvällarna när de spelade My Fair Lady och även aktiv i en rad andra musikersammanhang. Han konstaterade att jobbet i allt för hög grad påverkade det som han allra helst ville göra – jobba med musik. Även sången har haft en stor plats i Anders liv. Tillsammans med systern Liza körade Anders bakom några av Sveriges största dansband. Extra stolt är han över kören Sing-Sing som är verksam i Upplands Väsby. Den startade Anders för 42 år sedan och var körledare för under tjugo år. Det blev både en skiva och stora konserter under den tiden. – Självklart är det en härlig känsla att kören lever och är lika aktiv fortfarande, säger Anders. Byggt 800 säckpipor Att utforska och vilja vidare är lite av Anders signum. När han var på en tillställning i Leksand hörde han någon spela säckpipa. Ett intresse väcktes och han ville gärna köpa en egen säckpipa men hade inte råd just då. Så småningom hittade en kompis ritningar på just svenska säckpipor, som är ett medeltidsinstrument – resten är historia. Idag har Anders byggt drygt 800 säckpipor. – Det finns cirka 2 500 musikanter över hela världen som spelar just svensk säckpipa så min kundgrupp sträcker sig långt utanför landets gränser, berättar Anders.

FEM KORTFRÅGOR

LÄSER JUST NU: E-boken är trasig, så just nu bygger jag mer. SER HELST PÅ TV: Nej GÖR HELST PÅ SEMESTERN: Reser runt på vikinga- och medeltidsmarknader ÅNGRAR: Livet är för kort för att ångra något – jag förbättrar. LIVSMOTTO: Hundra procent är bara medelfart.

Här i Sverige är vi endast ett hundratal som spelar professionellt. Anders intresse för medeltidsinstrument har resulterat i att han även spelar och tillverkar den lilla flöjten med namnet Ocarina. Han är den i världen som gör flest storlekar, tretton, i trä av Ocarinan. Anders tillverkar också kohorn vilket är ett av musikhistoriens äldsta instrument och inte helt okomplicerat då hornen inte är enkla att få tag på. Men goda kontakter med slakterier har gjort att det löst sig. – Jag har ett ben i forntiden och ett i nutiden, jag vill alltid förfina och utveckla de instrument jag bygger. Jag bygger också Chalumeau, vilket är klarinettens föregångare. Får en annan dimension Musiken är och har alltid varit ett kall oavsett om det handlar om att bygga instrument eller att spela eller sjunga. – Musiken är lika närvarande när jag bygger instrument som när jag spelar – men den får en annan dimension. Min instrumenttillverkning är en ständig utvecklingsprocess där kvalitet och förfining är viktigt. Jag har inga planer på att trappa ner. Jag utvecklar och har alltid planer på nya instrument att ta mig an i min verkstad hemma i Berga-Tuna. Hur var det då med namnet Börs Anders? – För många år sedan fanns det flera som hette just Anders Öhman i min närhet och jag ville ju gärna särskilja mig, berättar Anders. Min familj på mammas sida kommer från Dalarna och där lägger man ofta till ett namn som visar vilken gård man kommer ifrån. Och vår släktgård heter just Börs och på sätt blev det helt enkelt Börs Anders.

5


TIDNINGEN SE HIT!

ANDERS TÄNKER

Alla tänker på sig, det är bara jag som… God fortsättning på 2019 kära läsare. Om ett år lämnar detta årtusendet sitt tonårsstadium. Rubriken syftar på min fars stående citat; alla tänker på sig det är bara jag som tänker på mig. Eftersom vi barn fostrades i att alltid tänka på alla andra först så förstod jag inte riktigt den där meningen från början. Nu för tiden så uppmuntras dock vi alla narcissister via sociala media som facebook. Har du också retat upp dig på någon som gjort något bra och då direkt måste lägga ut detta helst med stor bild på sig själv. Så ska alla skriva ”åh, vad duktig du är”. Ungefär som den där eleven som var bäst i klassen i teckning och gärna gick runt och sa: ”se vad fult jag har ritat”, och alla säger förstås ”nej, den var jättefin”. När jag sedan fick ett av mina första vikariat som lärare så var det just som teckningslärare på Långbergsskolan för den stora konstnären Harriet Ebeling. Ingen press där inte. Men då var det precis som förr. En tjej kom fram och suckade över sin oerhört snygga teckning. ”Visst är den ful”, säger hon. ”Ja, verkligen”, svarade jag. Hon höll på att svimma av där innan hon såg mitt leende. Sedan kunde vi prata om det här med självförtroende och självtillit.

Till sist det här med att fota en selfie tillsammans med en kändis. Visst är det jobbigt? Hela tiden får kändisen känna sig påhoppad. Jag vet, har blivit utsatt för detta sista veckorna från Claes Eriksson, Ardy Strüwer och fröken Elvis. Men vad gör man – vill ju gärna ställa upp! Texten kan innehålla ett uns av ironi. Anders Tegner KRALL ENTERTAINMENT & SANGRÉ EVENT PROUDLY PRESENT

N YA M A Z D A 6 . OBS! EN PROVKÖRNING K A N VA R A VA N E B I L D A N D E . Nya Mazda6 rullar ut på vägarna med ny elegans, superba köregenskaper och en lång lista av uppdateringar som har ökat komforten ytterligare. Designen strålar av självförtroende och den förbättrade ljudisoleringen gör bilen behagligt knäpptyst – såvida du inte låter surroundanläggningen sköta underhållningen. Kort sagt, Mazda6 har blivit vassare och mer prisvärd än någonsin. Är det inte dags nu?

FRÅN: 270 900:-

NEW SHOW!

Tickets on sale now.

Bränsledekl. bl. körn. 3,9-6,3 l/100 km, CO2 104-148g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se.

Åke Andersson Bil AB Hemgårdsvägen 6 611 10 Nyköping Hemgårdsvägen www.aabil.se

6

6 Nyköping www.aabil.se

NYKÖPING, ROSVALLA I 24 MARS KL. 18.00 BILJETTER: LABERO.COM, 0771-70 70 70


TIDNINGEN SE HIT!

Konst från Sörmland

Vi startar det nya året med ett axplock från sex sörmländska konstnärer som alla arbetar med olika material och tekniker. Läs mer om dem på www.foreningikonst.se. Tidigare presentationer hittar du på www.se-hit.se där du hittar alla nummer av tidningen digitalt. Konstnärerna är en del av Förening i Konst som du kan läsa mer om på www.foreningikonst.se.

Läs mer om Föreningen i Konst p foreningiko å nst.se

Sonja Karlsson

Jag målar främst landskap med förkärlek till de öppna vidderna och har haft flera utställningar såväl i Sörmlands som Stockholms län. Jag ställde ut på Sigridslunds kafé och handelsbod förra året och kommer att göra det även 2019.

Annika Sebardt

Irene Eklund

Jag arbetar med brukskeramik; lattemuggar, tebaljor med vassdekor, lergökar och snäckor med mera. samt fri form med inspiration från Sörmlands vackra natur. Jag har en ny verkstad på gården Rösund vid sjön Båven i Stjärnhov. www.karlshäll.se

Med ett dataprogram stygnsätter jag mina egen tagna fotografier. Av de stygnsatta fotona skapar jag kuddar, tavlor och täcken.

Zdenka Lea Lajbensberger

Mitt måleri är min stora hobby som jag brinner för. Min inspiration hämtar jag från omgivning och jag går på känsla. Jag är huvudsakligen självlärd. Alla som vill att se min konst är välkomna varje lördag och söndag på Rällinge i Jönåker.

Kerstin Zetterström

Jag har Joker Keramik i Bettna. Arbetar även med måleri och ateljésydda kläder. Du når mig på: 070–559 38 12.

Sture Sparrner – Bärsta konsthantverk Om mig: jag har gesällprov i möbelsnickeri och slöjdlärarutbildning. Idag designar och tillverkar jag unika skåp, pallar, bord, ljusstakar och väggdekorationer. Mina skåp finns runt om i världen, bland annat i USA, Nya Zeeland, Österrike och Schweiz. Medlem i Hanverksgruppen Sörmland, anses som en av Sveriges bästa hantverksgrupper samt Förening i Konst. 7


TIDNINGEN SE HIT!

Välj säng med omsorg – och sov gott

Vi sover ungefär en tredjedel av vårt liv – då är det helt rimligt att verkligen tänka efter innan du bestämmer dig när du köper ny säng. Det är en stor investering så fundera på vad du vill ha, våga provligg sängen i butiken och ta hjälp av personalen.

man lade allt större vikt vid. Idag finns det ett stort antal typer av sängar och madrasser som är snälla mot kroppen, som ger en god sömn och som inte tappar formen i första taget. Tempur är exempelvis en säng som är oerhört populär och finns i allt fler svenska hem. Vad de flesta inte vet är Tempurs spännande koppling till den amerikanska rymdfartsorganisationen Nasa. I början av 1970-talet utvecklade nämligen Nasa ett tryckavlastande material som skulle ge stöd och dämpning för astronauter under uppskjutning.

Sängen är i de flesta fall en av de dyraste möblerna vi köper till hemmet men också den viktigaste då vi tillbringar så stor del av vårt liv i den. Sängen är en investering – en billig säng kan bli dyrare i längden då den ofta behöver bytas ut tidigare. Den stora skillnaden som gör att dyrare sängar, dock inte alla, håller längre är kvalitet på fjädrar och den bärande stommen. Det finns flera parametrar att ta hänsyn till vid sängköpet; kroppsform, vikt, sovställning och inte minst budget. Ta tid på dig när du besöker den butik där du tänker köpa sängen och våga provligg sängarna. Alltför många sätter sig bara på kanten och studsar lite upp och ner för att försöka avgöra om det är rätt säng för dem. Lägg dig ner, ligg kvar en stund, vänd dig på sidan och känn verkligen efter. Ta också personalen till hjälp och lyssna på dem – de är experter på sängar och kan hjälpa dig välja rätt säng.

Så, avslutningsvis – ge ditt sängköp tid och välj med omsorg. Alla är värda att ligga bekvämt och få en god nattsömn. 23/11/2018 09.01

En revolution inom sömn. Kärnan i TEMPUR® är ett högteknologiskt material som ursprungligen utvecklades för NASAs rymdprogram.

KAMPANJ! KAMPANJ! på hela sortimentet* SPARA 15% Vår passion började för över 40 år sedan, när en grupp forskare vid NASA utvecklade ett banbrytande material för att ge stöd till astronauter under uppskjutning. Vi insåg snabbt att det skulle revolutionera hur människor sover, och våra engagerade ingenjörer

®

och sömnforskare satte igång att fullända TEMPUR®-materialet så att du och jag skulle kunna dra nytta och njuta av alla

fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors livskvalitet. TempurSealy International är världens största sängleverantör och säljer sömn-produkter i mer än 90 länder. Läs mer: www.tempur.com

på hela sortimentet* 106028 Januarirea 2019 Poster 70x100.indd 1

23/11/2018 09.01

106028 Januarirea 2019 Poster 70x100.indd 1

106028 Januarirea 2019 Poster 70x100.indd 1

En revolution inom sömn. Kärnan i TEMPUR® är ett högteknologiskt material som ursprungligen utvecklades för NASAs rymdprogram.

Engod godsömn sömn En är är viktigt viktigt förför dindin hälsa hälsa

En revolution inom sömn. Kärnan i TEMPUR® är ett högteknologiskt material som ursprungligen utvecklades för NASAs rymdprogram.

Engod godsömn sömn En är är viktigt viktigt förför dindin hälsa hälsa

Vår passion började för över 40 år sedan, när en grupp forskare vid NASA utvecklade ett banbrytande material för att ge stöd till astronauter under uppskjutning. Vi insåg snabbt att det skulle revolutionera hur människor sover, och våra engagerade ingenjörer och sömnforskare satte igång att fullända TEMPUR®-materialet så att du och jag skulle kunna dra nytta och njuta av alla

Läs mer: www.tempur.com

Vår passion började för över 40 år sedan, nä

En revolution inom sömn. material som ursprunglige

till astronauter under uppskjutning. Vi insåg sna

fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors

sömn-produkter i mer än 90 länder.

Läs mer: www.tempur.com

Vår passion började för över 40 år sedan, när en grupp forskare vid NASA utvecklade ett banbrytande material för att ge stöd

material som ursprungligen utvecklades för NASAs rymdprogram. till astronauter under uppskjutning. Vi insåg snabbt att det skulle revolutionera hur människor sover, och våra engagerade ingenjörer

fördelarna.under TEMPUR vill förbättra livskvalitet. TempurSealy International är världens största ochingenjörer säljer till astronauter uppskjutning. Vimänniskors insåg snabbt att det skulle revolutionera hur människor sover, och sängleverantör våra engagerade sömn-produkter i mer än 90 länder. och sömnforskare satte igång att fullända TEMPUR®-materialet så att du och jag skulle kunna dra nytta och njuta av alla

Vår passion började för överoch 40säljer år sedan, fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors livskvalitet. TempurSealy International är världens största sängleverantör

019 Poster 70x100.indd 1

En revolution inom sömn. Kärnan i TEMPUR® är ett högteknologiskt material sominom ursprungligen utvecklades för NASAs ® En revolution sömn. Kärnan i TEMPUR är ettrymdprogram. högteknologiskt

-materialet så att du och jag skulleett kunna dra nytta och njuta av och sömnforskare fullända Vår passion började försatte överigång 40 åratt sedan, närTEMPUR en grupp forskare vid NASA utvecklade banbrytande material föralla att ge stöd ®

VINTERKAMPANJ!

god sömn är * *Enviktigt för din

lördag 10-14 söndag 11-15 adress: Fridas väg 21 Nyköping Se även vår hemsida www.sagers.se – Självklart går det även bra att handla online! 106028 Januarirea 2019 Poster 70x100.indd 1

® En revolution inom sömn. i TEMPURmåndag-fredag är ett högteknologiskt Vi Kärnan har öppet: 10-18 sominom ursprungligen utvecklades för NASAs ® En material revolution sömn. Kärnan i TEMPUR är ettrymdprogram. högteknologiskt

Läs mer: www.tempur.com

23/11/2018 09.01

påhela hela sortimentet sortimentet på

Vi har öppet: måndag-fredag 10-18 lördag 10-14 söndag 11-15 adress: Fridas väg 21 Nyköping Se även vår hemsida www.sagers.se – Självklart går det även bra att handla online!

8

och sömnforskare satte igång att fullända

En revolution inom sömn. Kärnan i T material som ursprungligen utveckla

fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors livskvalitet. Tempu

Vår passion började för över 40 år sedan, när en grupp forskar

till astronauter under uppskjutning. Vi insåg snabbt att det skulle re

sömn-produkter i mer än 90 länder.

och sömnforskare satte igång att fullända TEMPUR®-materia

Läs mer: www.tempur.com

** på hela sortimentet på hela sortimentet

sömn-produkter i mer än 90 länder.

23/11/2018 09.01

Läs mer: www.tempur.com

106028 Januarirea 2019 Poster 70x100.indd 1

SPARA

106028 Januarirea 2019 Poster 70x100.indd 1

sömn-produkter i mer än 90 länder.

Läs mer: www.tempur.com

sömn-produkter i mer än 90 länder. Läs mer: www.tempur.com

på hela sort

sömn-produkter i mer än 90 länder.

fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors livskvalitet. TempurSealy International är världens största sängleverantör och säljer

SPARA

fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors livskvalitet. TempurSealy International är världens största sängleverantör och säljer

till astronauter under uppskjutning. Vi insåg snabbt att det skulle revolutionera hur människor sover, och våra engagerade ingenjörer och sömnforskare satte igång att fullända TEMPUR®-materialet så att du och jag skulle kunna dra nytta och njuta av alla

på hela so

SPARA 15% SPARA 15% 15% SPARA SPARA 15% Vår passion började för över 40 år sedan, när en grupp forskare vid NASA utvecklade ett banbrytande material för att ge stöd

när en grupp forskare vid NASA utvecklade ett banbrytande material för att ge stöd

hälsa

*Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

VINTERVINTERKAMPANJ! KAMPANJ!

SPARA 15% VINTERVINTER-

En god sömn är viktigt för din hälsa

*Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

på helaKAMPANJ! sortimentet*

*Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors livskvalitet. TempurSealy International är världens största sängleverantör och säljer

och sömnforskare satte igång att fullända TEMPUR®-materialet så att du och jag skulle kunna dra nytta och njuta av alla

till astronauter under uppskjutning. Vi insåg snabbt att det skulle revolutionera hur människor sover, och våra engagerade ingenjörer

En god sömn är viktigt för din hälsa *Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

*Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

och sömnforskare satte igång att fullända TEMPUR®-materialet så att du och jag skulle kunna dra nytta och njuta av alla

till astronauter under uppskjutning. Vi insåg snabbt att det skulle revolutionera hur människor sover, och våra engagerade ingenjörer

ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019 Vår passion började för över 40 år sedan, när en *Gäller grupp forskare vid NASA utvecklade ett banbrytande material för att ge stöd

VINTERKAMPANJ!

SPARA 15% VINTER-

En revolution inom sömn. Kärnan i TEMPUR® är ett högteknologiskt material som ursprungligen utvecklades för NASAs rymdprogram.

*Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

på hela sortimentet*

SPARA 15% 23/11/2018 09.01

fördelarna. TEMPUR vill förbättra människors livskvalitet. TempurSealy International är världens största sängleverantör och säljer

En god sömn är viktigt för din hälsa

Vår passion började för över 40 år sedan, när en grupp forskare vid NASA utvecklade ett banbrytande material för att ge stöd

på hela sortimentet

SPARA 15%

*Gäller or

En god sömn är viktigt för din hälsa

En god sömn är viktigt för din En revolution inom sömn. Kärnan i TEMPUR är ett högteknologiskt hälsa material som ursprungligen utvecklades för NASAs rymdprogram.

VINTERKAMPANJ! *

*Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

KAMPANJ!

Pernilla Sager

SE HITs möbel- och inredningsexpert

*Gäller ordinarie sortiment med start 27 december till 17 februari 2019

Det har verkligen skett en stor utveckling när det gäller sängar. För trettio, fyrtio år sedan var det inte ovanligt med ribbsäng och skummadrass. Hästens sängar kom starkt på 80-talet och blev en föregångare. Allt fler började tänka på att sängen VINTERpåverkade såväl kroppen som sömnen och den blev en möbel

Materialet var temperaturkänsligt och viktfördelande. På 80-talet släpptes det åt allmänheten då man började använda det för madrasser och kuddar. Det som gör Tempur så bra är det trögelastiska materialet som formar sig efter kroppen och ger den avlastning som kroppen behöver när man ligger ner under lång tid.


TIDNINGEN SE HIT!

NBIS International –är till för alla

Nyköpings BIS international startade för ungefär två år sedan och bedrivs som ett lag inom föreningen. Laget tränas av Mustafa Hashimi som själv är flykting och kom till Sverige för drygt tre år sedan. Mustafa är ett bevis på att integration via idrotten är ett mycket väl fungerande system. Mustafa började spela fotboll med Nyköpings BIS och föreningen såg snabbt något mycket mer i honom. Ungdomarna såg upp till honom och han var en tydlig ledare. Idag har han hunnit med att arbeta ett år åt Nyköpings BIS, han slutade i augusti för att börja studera till barnskötare. Bredvid studierna är han tillsammans med Lasse Elmsäter ansvarig ledare för NBIS International. International är en verksamhet för alla som inte har en förening att spela i. Här tar vi emot vem som helst som vill prova på fotboll och några blir kvar i verksamheten och andra har genom åren blivit utslussade till lokala föreningar i vår omgivning.

Har du inget att göra så är du också välkommen att prova på fotboll med oss! Patrik Berglin, Nyköpings BIS

Hör av dig till: 0155-190 190 070-8899414 patrik@bissarna.se

Läs mer om Nyköping BIS: www.bissarna.se www.fotbollscuper.nu www.lokalreklam.com www.nyköpingföralla.se www.nykopingfutsal.se www.gastabudsbollen.se Mustafa Hashimi

SPONSORER:

Ken Hachemauoi, Trosa Däckmarknad

Andreas Ekman, Trosa Däckmarknad

Vi köper metaller - Ring oss på 0155-301 57!

9


TIDNINGEN SE HIT!

JURIDIK ÅTERBLICK

Så här minns vi

Året 2018 blir ett år att komma ihåg; skandaler, extremväder, bränder och inte minst ett valår men utan att vi fick någon regering före årsskiftet. Här kommer ett litet axplock av det vi minns.

TEXT: CARINA WEDIN

Årets kommunala skandal Hetta och torka

Sommaren 2018 går till historien som en av de varmaste och torraste. Här i Nyköping med omnejd upplevde vi extrem torka, bevattningsförbud, eldningsförbud och värmerekord. I Sverige utbröt totalt ett femtiotal skogsbränder under juli månad. Sörmland klarade sig bra med ett antal bränder som snabbt kom under kontroll.

Lokalt stod Nyköpings Kommuns kommunikationsavdelning för 2018 års skandal – eller kanske ska man inte lasta hela avdelningen. Ytterst ansvarig för snedsteget torde väl ändå dåvarande kommunikationschefen Palaemona Mörner vara. Det visade sig att kampanjen Bo i Nyköping som bland annat visas på stortavlor i Stockholms tunnelbana innehöll en rad brister. Vänskapliga och nära band mellan Palaemona Mörner och den PR-byrå som hade uppdraget var det som var mest graverande. Men även en rad andra brister, som den ekonomiska överenskommelsen, ersättningens form och så vidare. Kommunikationschefen fick trots detta fortsatt förtroende att fortsätta sin tjänst till och med årsskiftet. När sedan Nyköpings Kommun väljer att under 2018 göra en ny upphandling för kampanjen Bo i Nyköping blir det återigen en Stockholmsbyrå som tar hem uppdraget. Besvikelsen över att kommunen inte har förtroende för Nyköpings egna kreatörer är därmed stor hos många.

Årets kulturskandal

Svenska Akademien stod för en av, kanske den största, skandalen i Sverige under 2018. En skandal som omskrivs i hela världen och som resulterade i att kungen valde att ändra akademiens stadgar, ledamöter som frivilligt eller ofrivilligt lämnat sina stolar och inte minst ett uteblivet Nobelpris i litteratur. Trots att tre nya ledamöter har valts in så är mycket fortfarande oklart vad gäller akademien och litteraturprisets framtid.

10

Skatteverket floppade

Skatteverkets största flopp under förra året drabbade en kvinna i Nävekvarn som när hon fick ett brev från banken upptäcker att hon dödförklarats. Bestyret att återuppliva sig själv fick kvinnan själv stå för utan hjälp från Skatteverket. Dock utföll en smärre ersättning för sveda och värk.


TIDNINGEN SE HIT!

vårt 2018

Turisterna gillar Nyköping Under 2018 omsatte turismen i Nyköping 1,2 miljarder kronor vilket är en ökning med 56 miljoner mot föregående år.

Doldis dök upp - en stjärna på vatten

Vattenskidåkaren Jakob Bogne tog under 2018 bland annat hem guldet i junior-EM och brons i senior-EM.

Sörmlands Nyheter fick ny ägare

Sörmlands Nyheter som firade 125-årsjubileum såldes dessutom förra året till Mediekoncernen NMT.

Regnbågsfestival i HBTQ-anda

Det blev ingen Pridefestival i Nyköping under 2018. Då bestämde sig den lokala RFSL-föreningen för att någon form av manifestation ändå var på sin plats. Regnbågsfestivalen bjöd på fest, musik, parad och inte minst information och kunskap under en hel dag i augusti.

Årets mest kritiserade stämpel

(

När Teaterparken stod klar var det med två, flera meter höga, stämplar i centrum. Skulpturens budskap förstår man först när man kommer riktigt nära. Här står det ”vi” på samtliga minioritetsspråk samt på de sex största världsspråken. Skulpturens budskap är gemenskap och heter ”Tillsammans”. Trots det fina budskapet rör skulpturen upp känslor. En del tycker att 660 000 kronor är onödigt mycket pengar, en del tycker uppdraget borde gått till en lokal konstnär och andra tycker helt enkelt konstverket är fult.

Uppstickare i valet

)

Valåret 2018 blev en långdragen historia på riksplanet. I Sörmland blev det sörmländska partiet Vård för pengarna en uppstickare och styr nu landstinget tillsammans med Socialdemokraterna.

11


VINTERDÄ NETTOPRISE

Nyårslöftet en tradition – men svårt att hålla

TIDNINGEN SE HIT!

Våra vanligaste nyårslöften:

VINTERD

1. MONTERAT & BALANSERAT OKTOBER O

Traditionen med nyårslöften kommer från USA. Där förekommer uppgifter om att åskledarens uppfinnare, vetenskapsmannen Benjamin Franklin, introducerade bruket att formulera goda föresatser inför det nya året. I Sverige användes tidigare begreppet bragelöfte, som finns belagt i Svenska Akademiens ordbok från 1903, men ordet var inte specifikt förknippat med just nyåret. Den äldsta kända noteringen med ordet nyårslöfte förekom i Aftonbladet 1944, det dröjde dock flera år innan ordet blev etablerat och att det blev en tradition för svenskarna att avge ett nyårslöfte.

Ny studie

Gå ner i vikt (44 %)

2. Sluta äta ohälsosam mat (19,5 %) 3. Lära sig något nytt (16,5 %) 4. Besöka ett nytt land (15 %) 5. Vara mer ute i naturen (14 %)

13” från 515:15” fr 14” från 620:16” fr MONTERAT & BALANSERAT OKTOBER 17” fr

Håller svenskarna sina nyårslöften?

Vad ger vi för nyårslöften och hur duktiga är vi på att hålla våra löften? I en studie som startar nu söker forskare vid Stockholms universitet svar på dessa frågor. I Sverige avger var åttonde man och var femte kvinna ett nyårslöfte. Flest lovar att börja äta hälsosammare, stressa mindre, komma igång med träningen eller läsa fler böcker. Hur väl svenskarna håller dessa löften är dock mindre känt. Forskare vid Stockholms universitet drog därför igång en ny studie till nyårshelgen genom att kartlägga svenskarnas nyårslöften. Tidigare forskning visar att det är mödosamt att genomföra en beteendeförändring, särskilt i början, men efter ett tag nås en platå när förändringen har blivit en vana. Det tar i genomsnitt 66 dagar att skapa en vana, visar en studie av forskare vid University College London som publicerades i European Journal of Social Psychology 2010.

BILT515:13” från VÄTT PÅ KÖPET!* 14” från 620:-

15” Med för sl 16” 17”

*Vid köp av 4 d TEXT: CARINA WEDIN

Villa och fastighetsägare!

H-SON

NETTOPRISE www.

H-SON

BILTVÄTT www.

.se

Boka Din bilservice hos oss! –vi servar även husbilar

.s

M * Däck 2 (St1) Nyköping • 0155-21 90 Norrköpingsv. P Å K* Släphyra för Ö P E T Tilläggsisolera vinden och minska ! * * Bilhyra din värmekostnad rejält, samtidigt *Vid köp a Boka bilservice, ökar du värdet på din fastighet. * Bilservice

VINTERD * Släpverkstad även husbilar!

Telefon: 0155 - 28 56 10 E-post: hakan@mb-isolering.se

* Tvätthall

Erbjudande Köp 5 liter olja – få filter på köpet

H-SON MONTERAT & BALANSERAT OKTOBE

Företaget är miljö- och kvalitetscertifierat

12

d www. Meka själv –ic Låga priserrksta e a r rabromsskivor belägg rv och ve t k Släphy Bilhypå e p c s ä l l ä i S Tvät D B

Vi utför kostnadsfri besiktning av din vind!

Norrköpingsvägen 2 (St1macken) Nyköping tel: 0155-21 90 51 070-310 18 28

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21


!

TIDNINGEN SE HIT!

Språkrådets nyordslista är här!

Här kommer tips på praktiska ord att slänga sig med under 2019: Beslutsblindhet Oförmåga att upptäcka manipulering av åsikter och ställningstaganden Förpappring Organisationskultur där det ständigt ställs krav på dokumentation Intryckssanera Ta bort sådant som riskerar att störa koncentrationsförmågan Flygskam Känsla av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga Lårskav Hudirritation mellan låren Självoptimering Strävan efter att uppnå största möjliga förbättring

FIATPROFESSIONAL.SE

*

*

VÄLJ FIAT PROFESSIONAL

CHANSA INTE

Nästa nummer av

*

utkommer den LEASA PROFESSIONAL FRÅN

2199 KR PER MÅNAD

*

MED MARKNADENS BÄSTA GARANTI BEHÖVER DU INTE CHANSA!

MED FIAT FULLBACK FÅR DU ALL UTRUSTNING DU KAN TÄNKA DIG, INKLUSIVE WEBASTO-VÄRMARE. SOM PRICKEN ÖVER I:ET FÅR DU KLASSENS BÄSTA GARANTI MED 5 ÅR (ELLER 200 000 KM) OCH DU KAN KÄNNA DIG EXTRA TRYGG MED SVERIGES STÖRSTA SERVICENÄTVERK. Leasingpriserna bygger på finansiell leasing genom FCA Finans/DNB med 20% första förhöjd hyra och ett rekommenderat restvärde efter en 36 månaders lång leasingperiod. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 7,5 l/100 km. Bilarna på bilden är extrautrustade. Angivna priser är exklusive moms.

Åke Andersson Bil AB

Hemgårdsvägen 6 Nyköping www.aabil.se

*

A PRO LIKE YOU

4

*

* * februari

Kom i vinterform 2019 Detox för kropp & själ

Prova LPG Lipomassage™ för ny energi, dränering, effektiv fettförbränning och MÅNADENS kroppsformning.

60 min 600 kr (ord.pris 850kr)

ERBJUDANDE JANUARI

Läs mer om LPG Lipomassage på vår hemsida www.emmakliniken.se

Eva-Lotta och Erika går Natur & Äventyr i år 3 och Izabella läser Djurvård i år 2 och alla har fått jobb på sin APL (arbetsplatsförlagt lärande). Eva-Lotta på Karbin Klätterhall, Erika på Öster Malma i Wilde park och Izabella på Håcknesta Gård.

ger Yrkesutbildning

jobb!

Vad var det som gjorde att ni fick jobbet?

Gemensamt svarar de att; visa att de ville, att de tog initiativ, visade intresse för arbetsplatsen och var ansvarsfulla var avgörande för att de fick jobb.

Erbjudandet gäller för en bokning per person t o m 24 januari 2019.

De är överens om att utan APL så hade en de inte fått jobbet. Yrkesutbildning är Välkomm us! H bra utifrån att man kommer in i på Öppet -20 29/1 kl. 18an 39-41 vuxenvärlden tidigt säger Eva-Lotta, rdsgat Tr men eftersom vi läser med högskole- V. ädgå behörighet så kan vi ändå välja efter studenten!

EMMAKLINIKEN V Kvarngatan 20, Nyköping • 0155-26 78 55 www.emmakliniken.se • info@emmakliniken.se 13


TIDNINGEN SE HIT!

SKÖNHET

Detox för kropp och själ

Går det att börja ett nytt år bättre än att rensa kropp och själ från gammalt skräp, avsätta tid för reflektion och ta hand om din kropp lite extra. En detox hjälper dig att bli piggare, få en välfungerande mage och ett starkare immunförsvar. Huden blir spänstigare, klarare och slätare och dessutom får du finare hår och naglar. Det finns olika kostprogram för detox, även utrensande tillskott, men viktigast är vad du äter. Dra ned på, eller uteslut helt under en period, alkohol, nikotin, koffein, socker, mättat fett, färdigrätter och generellt ”dålig mat”. Ät mer frukt, grönt och mer vegetarisk, oprocessad mat – råkost. Lök, kål och framför allt broccoli hjälper levern att rensa ut slaggprodukter ur kroppen och grönt te har flera sunda effekter för huden. Nytt år, ny energi och nya tag – så här gör jag! I min detox dricker jag varje dag, i 20 dagar, 1,5 liter vatten med utrensande och renande örter, bl.a. extrakt från björk, kronärtskocka och maskros. Jag tar extra vitaminer, mineraler och är noga vad jag äter och att jag rör mig ordentligt. Jag tror inte på "strafftänkande", en detox för mig är ett sätt att återhämta och få ny energi. Sedan vi tog in LPG Lipomassage™-maskinbehandling på Emmakliniken unnar jag mig en kur då och då. LPG är (förutom kroppsformning) en effektiv metod att ta till för en rejäl skjuts vid detox, viktnedgång eller träning. LPG Lipomassage™ är en patenterad metod där hud och vävnad masseras och slätas ut genom att rullas fram och bak av ett

Ät mer frukt, grönt och mer vegetarisk, oprocessad mat.

motoriserat munstycke. Blod- och lymfkärl öppnas upp i hud och underhudsfett, cirkulationen kommer igång rejält, eventuella vätskeansamlingar minskas och slaggprodukter och gifter dräneras ut. Låt 2019 bli ett år då du tar hand om dig själv och din hud på bästa sätt! /Emma Emma Bouvin-Karlsson är auktoriserad hudterapeut med 27 års yrkeserfarenhet som driver Emmakliniken Skönhet & Hälsa i Nyköping.

Detox för ansiktet Lägg en utrensande ansiktsmask, gärna med spirulinaalger och vit lera som ger en klar och rosig hud. Alla lermasker har en skrubbande effekt och tar bort döda hudceller och ytsmuts. Återfukta med en ansiktscrème för din hudtyp, applicera med strykande rörelser inifrån ansiktet och ut, glöm inte halsen och stryk nedåt.

ALLT INOM MÅLNING OCH TAPETSERING! HJ’s Måleri Jimmy 0734-21 54 55 Thomas 0725-04 09 00 jimmy@hjsmaleri.se 14

Högbrunnsvägen 2B, 611 38

Följ konturerna runt ögonen med små tryckande rörelser. Punktbehandling hjälper cirkulationen och får bort överskottsvätska som kan samlas under ögonen.

Kurser i motorik och gymnastik för barn födda 2009-2017 Anmäl ditt barn till januari nu! www.barnensgymnastikskola.se ∙ Telefon 0155- 21 22 27


TIDNINGEN SE HIT!

Vendela´s PYSSEL & BUS

– Hej alla barn och välkomna till min sida!

Här kommer jag att bjuda på olika pyssel för er i varje nummer där ni har chansen att vinna olika priser. I detta nummer lottar jag ut en biobiljett till två vinnare som löser korsordet. Skicka in ditt korsord senast den 28 januari till mig i ett brev till: SE HIT, Flemings väg 7b, 61144 Nyköping eller ta en bild på korsordet och mejla in det till vendela@se-hit.se Lycka till!

LILLA KRYSSET –TÄVLA och vinn biobiljett! SUGER HÖR VI BABY PÅ MED

GÖRS DET HOS TANDLÄKAREN

OXUDDE 151-11

SÅNG

FESTA OCH PRISAD

KALLE STROPPKOMPIS

HORNDJUR BOCKA

SITTA PÅ HÄST

ANDAS VI MED

PAPEGOJA VILL VARA MYCKET MED FAR

TIMMEN I SKOLAN SJUNKA NÅGOT VÅTT

LIGGER HAVSBAD VID

GUNGHÄST

LURADES

TRO BILDSKICK

MÖRK TID

333

DÖPT

DIREKT

SLANT

SÄGER MU

ÄR KUNG STRÖMBRYTARE

VINKAR BAMSEIVÄG KOMPIS TÅG

NYA

SNÄLL

STINA GODIN

FYNDAS DET PÅ FISK

SIST I SIST

MAR- FÅR FÖL KATTOR SAMLAR BLADEN

OFTA FÖRST I POPBAND

DUBBEL-R KAN KYSST GRODA BLI TVÅ

KAJKAR

KALLE ANKA

KOMMER FÖRST I ALFABETET

TILLBOMMAR OCH STÄNGER VI MED

NINA OHS ARGT I SERIERUTA

LILLA DJURET I HAVET

Lös korsordet och sänd in din lösning senast den 28 januari till: senast till: Namn: ........................................................................................................................................................................ Tidningen SE HIT, Flemings väg 7B, 611 44 Nyköping. Två vinnare vinner varsin biobiljett! Adress:....................................................................................................................................................................... Du kan även skicka ­korsordslösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: vendela@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Elinstallationer

Datanät • Belysning • Värmelösningar

Har du kontaktsvårigheter?

Kontakta oss: 0155-60 62 00

.......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

"Mäst a re på kött"

order@freddanselobygg.com

www.freddanselobygg.com

Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80 15


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur med Tegner... Årets tidning - Sörmlands Nyheter 125 år Vår lokaltidning Södermanlands Nyheter uppnådde den respektingivande åldern av 125 år i slutet av 2018. Tänk vad mycket vatten som har flutit i Nyköpingsån sedan den 30 november 1893 då det första numret av tidningen lämnade tryckeriet. Se Hit gläds med sin äldre tidningskollega och gläds åt att den tagit ställning mot rasism och andra sorgliga företeelser i vår närhet. Vi gratulerade kollegan med blommor, nej inte presskragar eller nyhetscinter, och hoppas med chefredaktör Anna Falks ord att tidningen får leva åtminstone 125 år till. Årets Grahn –Årets Grahn måste ju helt enkelt vara, den sedan tjugo år tillbaka Nyköpingsboende, Lennart Grahn. Tillsammans med Svenne Hedlund, Claes ”Clabbe” af Geijerstam och Janne Önnerud har han turnerat runt Sverige inför fullsatta hus med ”Hits of the 60´s” under oktober- november. Turnén fortsätter i mars i år. Tillsammans med undertecknad har han uppträtt i Pensionärernas Hus i Nyköping två gånger inför glada pensionärer. Vet inte vilka av dessa gig Lennart sätter högst när han summerar 2018. Året avslutades med ett sex sidor stort reportage om hr Grahn i månadstidningen ”Minnenas Journal”. Varenda kotte verkar gilla den här grahnen.

Glada medarbetare firar!

Lennart Grahn

Anna Bromee

Årets Anna –Anna Öhrner, Anna Andreasson och Anna Malm. Alla tre har de Culturum och Nyköpings Arenor som arena och de gör det så bra. Känns som att de och övriga på Nyköpings Arenor hittat formen. Många utsålda föreställningar i höst tyder på detta. Får väl slänga in en annan Anna här också. Anna Bromee har haft en utsåld NK-villa med en show med Gunilla Nyroos.

Årets kör – vill tillbaka till Nyköping Vilken succé de gjorde, Romeo & Julia-kören på Nyköpings Teater med sin Bellman-föreställning. Se Hit begav sig efter det till Dramaten och fick avnjuta deras julföreställning. En bättre jul kan man nog inte tänka sig. Anna Öhrner på Culturum vill gärna ta hit dem till nästa jul och Romeo och Julia- kören vill gärna komma hit. Hoppas att detta går i lås 2019. Ett år då vi redan vet att stora namn som Louise Hoffsten, Tomas Andersson Wij, David Batra, The real Group, Jessica Andersson, Lisa Ekdahl, Claes Malmberg, Glenn Miller Orchestra och framför allt Galenskaparnas motor Claes Eriksson som hyllas och hyllar Ulf Peder Olrog som skulle ha fyllt 100 år den 27 februari. Och allt detta bara under våren.

Årets krögare –Robyn och Nadine Nordlund, som driver Mårtens Hus till-

sammans med mamma Maria mitt i Nyköping. De har verkligen lyckats att få den mest inbitne köttätaren att gilla denna vegetariska pärla längs med Västra Storgatans avslutning intill Nicolaiskolan. Dels god mat och dryck men också väldigt många kulturinslag mest under varma årstiden. Har man Zubaida Solid med olika konstellationer som husband ja, då gör man en kulturgärning som är stor. Inte undra på att de valdes till Årets Unga Företagare under Näringslivsdagen 2018. 16

Robyn och Nadine


TIDNINGEN SE HIT!

Kanske inte Årets bok men i alla fall –Från popsnöre till skivbolagsdirektör. I slutet av

förra året kom Leopard Förlag ut med den intressanta boken ”Hög standard” om Sonet, folkhemmet och starten för det svenska musikundret skriven av Håkan Lahger och Lasse Ermalm. Vilken härlig läsning om ett av de stora svenska skivbolagen, Sonet, med artister som The Violents och Jerry Williams och sedan med etiketten Gazell där man lade Ola & The Janglers, Lee Kings och Hounds för att nämna några. Extra roligt att få följa Ola Håkanssons vandring på bolaget från sångare i nyss nämnda Ola& The Janglers via Secret Service till att upptäcka och lansera Icona Pop och Zara Larsson. Här kan du läsa om Peps Persson och Lasse Tennander med flera. Härlig välskriven svensk pophistoria.

SE HIT-listan

1

3

2

Nyköpings Museer Så fint vårt nya länsmuseum blev efter många år och men. Nu har Nyköping tre fina museer. Länsmuseet plus Nyköpingshus klocktornet och så Nyköpings kulturarvsmuseum Stadsvakten. För att inte tala om alla museer runt om i länet där hembygdsföreningarna levererar. Nyköping med omnejd har helt plötsligt blivit museernas bygd.

Cecilia Ekberg och Erika Olsson Cecilia, Hellmanska Gården, och Erika, Onsberga gård och ordförande för Sörmlands matkluster, fick Årets Innovationspris av Nyköpings näringsliv för sitt samarbete kring Bondens Nära. Varje torsdag är det Bondens Nära, där du kan passa på att köpa till exempel väldigt god prinskorv från Onsberga gård, på Hellmanska. Bra innovatörer där!

Sköt om din husbil på rätt sätt för många sköna mil framöver!

Din Husbilsverkstad i Södermanland. Vi tar emot alla märken.

Carl Töllborg 2018 års man! Han var med och underhöll på Familjedagen som arrangerades av ”Nyköping Tillsammans i fighten mot cancer” i våras på Träffen, Folkets park. Han var, som vanligt, med i Gästabudet med Teater Sörmland i somras på borggården vid Nyköpingshus. I höstas var han förband till Armborst & Tulpaner på teatern. Så slår han igenom med dunder och brak med hiten” Jag vet” som toppat/toppar ”Sörmland Topp 5” i Sveriges Radios P4. En härlig låt med fint intro lånat av The Zombies, bara en sådan sak.

SE HIT tackar alla läsare och annonsörer för det gångna året och önskar alla ett härligt 2019! Industrigatan 5 Nyköping Tel. 0155-28 77 60 www.aabil.se Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris! 17


TIDNINGEN SE HIT!

Kom i form och må bra Angelica Sjöstedt coachar:

Att komma i form har aldrig varit lätt. Men vad som nästan kan vara svårare är att verkligen bestämma sig för att komma i form. Att bestämma sig på riktigt, då detta nästan alltid innebär en förändring.

TEXT & FOTO: ANGELICA SJÖSTEDT

Att se över sina vanor, både de bra och de mindre bra vanorna. Rannsaka sig själv och ta reda på vilket beteende man kan behöva ändra för att nå sina mål. Ta reda på vilka vanor man kan klara sig utan samt vilka vanor man kan byta ut mot nya, bättre och mer hälsofrämjande vanor.

Sockerfällorna är en uppenbar bov. Något som de flesta redan känner till, men som ändå är så lätt att ta till. Särskilt när energinivån redan sjunkit så till den milda grad att man tappar greppet. Man tappar fattningen och man flyttar fokus från målet som kanske var att komma i form eller tappa vikt, till att bli mätt. Eller snarare tillfredsställd. För känslan av blodsockerdipp och sötsuget kommer ofta långt innan den faktiska hungerkänslan. Detta är en känsla som många lär sig förväxla med hungerkänslan. Vore denna förändring superenkel för alla skulle problemet inte existera. Men med den stress många lever i idag kan även den mest kunniga vara i behov av vägledning.

Det kryllar ju inte av caféer som serverar nyttigare bakverk...

18

Några vanliga exempel på sockerfällor och tips på hur du undviker eller byter ut dem:

Läsk

Kort och gott plocka bort det helt. Läsk är något som så många dricker alldeles för mycket av, utan att veta varför. Läsk är med sin ofantliga sockerhalt inte ens en duglig törstsläckare. Man blir egentligen bara mer törstig, vilket också är meningen. Då dricker vi ju ännu mer. Mitt tips till er som dricker för mycket läsk är att börja med att trappa ner på mängden, samt att om du är törstig ska du dricka vatten istället. Drick tills du verkligen inte är törstig innan du fyller på med läsk. Avstå så ofta som det bara är möjligt. Tids nog kommer också du att komma fram till att läsk inte är gott. Jag förstår om det kan låta konstigt, men pröva och utvärdera själv.


TIDNINGEN SE HIT!

"Med den stress många lever i idag kan även den mest kunniga vara i behov av vägledning" Fikabröd

Det är fantastiskt gott med något sött tilltugg till kaffet efter maten. Det tycker de allra flesta, inklusive jag själv. Här gäller det att vara lite kreativ. Det kryllar ju inte av caféer som serverar nyttigare bakverk och det är oftast inget som finns i varuautomaten vid kaffemaskinen på jobbet heller. Här krävs lite förberedelser. Det kan tyckas jobbigt och i mångas ögon omöjligt. Men hur ska jag kunna veta i god tid innan jag blir sötsugen att jag kommer att bli det, och förbereda mig? De flesta av oss är vanemänniskor och kan gissa sig till, att blev vi akut sötsugna och tog en liten chokladbit till kaffet igår, kommer vi att göra det imorgon också. Fyll en dadel med valnötter och doppa i smält mörk choklad, förvara dem sedan kallt.

Kvällssnacks

Det är lätt att bli sugen på något när man sitter framför tv:n på kvällarna. Det blir jag också. Det jag har märkt är att det oftast spelar förvånansvärt liten roll vad man smaskar på. Att det ofta blir de hälsobovar som hittas vid snabbköpskassan beror återigen på vår stress och otålighet samt att det kan vara svårt att bryta gamla vanor. Testa grönsaksstavar med oatly fresch dip, istället för chips och dipmix med gräddfil. Det går alldeles utmärkt att själv smaksätta dipen och slippa den sockerhalt och andra hälsobovar du kommer hitta i färdig dipmix. Att dricka en kopp te och äta ett halvt granatäpple är en storfavorit hos oss. Man känner sig fortsatt lätt och smidig, kan gå och lägga sig utan att det spänner i buken, men har ett stillat sötsug.

Här gäller det att vara lite kreativ. Fyllda dadlar doppade i smält mörk choklad kan vara ett alternativ.

Motion är alltid viktigt Vi människor är tänkta att röra på oss, så enkelt är det bara. Det har historiskt sett alltid varit en stor del av vår vardag – varje dag. Man har under århundraden lärt sig undvika onödiga rörelser för att spara energi och inte slita ut kroppen. Vi har tillverkat redskap, maskiner, och andra genvägar som lett till att vi idag inte måste röra oss alls på samma sätt som förr. Det som däremot kvarstår är vårt behov av att röra på oss. Våra kroppar är tänkta att användas, och även om vår kreativitet till en början lett till att vi inte behöver slita ut oss i onödan, har den på senare år lett till att vi blivit onödigt bekväma och aningen lite lata. Gällande våra kroppar, som är tänkta att klara hög belastning under lång tid och användas både för att jaga, samla, fly, och kämpa passar uttrycket ”if you don´t use it, you loose it” verkligen in. Håll igång din kropp. Det mår den bra av, och mår den bra kommer du själv att ha

betydligt lättare att göra detsamma. Att högintensiv träning har positiv inverkan på våra hjärnor är något som forskare relativt nyligen har kommit fram till. Men är det så konstigt egentligen? Man blir ju faktiskt piggare, känner sig fräschare och mer snabbtänkt efter ett högintensivt träningspass. Varför inte kalla det för vad det verkligen är ”hjärngympa”.

Gör år 2019 till ditt hälsoår, ät god och hälsosam mat, träna och känn glädje.

/Angelica

"Håll igång din kropp. Det mår den bra av, och mår den bra kommer du själv att ha betydligt lättare att göra detsamma." 19


STORA KRYSSET

TIDNINGEN SE HIT! BÖRS MASKIN MED KONTAN- MEST TER GULLIGA

FRAMFÖRS VÄRDSDOMINERADE I STAP- SOLO I MU- HUS MEDELHAVSOMLA SIKDRAMA FYRA RÅDET REGEL

Bild: 8x6 rutor 1084_Scania 05

BLÅ BLODIGA

SER DU MÅNGA JUST NU

SMÄLLA SLÄPPA RÖDA GRÖNSAKER COOLA

GÖR KUSAR PÅ ÅBY

HÖGRE UPPLÖSNING UNGE

FILMGREDE RÖD GRANIT RYGGARNA

VINNER OCH HINNER

LOOK

GRUND TILL QUICHE DRINK

OSTYRIGARE

EXKLUSIVE PÅ BIL I DATUM FÖR ZAGREB LÄRLINGEN

RITAR PRÅLIGA APPARTEMENT

PICKUP

KÄNDE SKAM SPAK

NÄMNS OFTA SOM IDYLLISK

HASTIGHET PÅ DETTA SKA DET SKE

GROP I MAGEN

VINDSTÖT BIT I MENING

TRIMNINGEN

ANBLICKARNA TALADES MÄSTERSKAP UPPREPADE

FAST KULTURELLA ARTIKLAR

TVÄRSLÅ PÅ ROMÅK KAN VARA MILDA

GUDRUN ALM

LÅSBOLAG MYNT I TOKYO

FÖRSAMLING

ÄR FOLKGRUPPER RÖJDE

FÄRGMEDEL BRYTANDE BOLAG

VÄDERSTRECK INLEDER HACKA FÖR VAK

SVAMLADE DNAPROV IBLAND PÅ ENTRÉDÖRR

GAPET

DESS FYRKANTSFORM ÄR AV BRÄND LERA

TRE T HUGSKOTT EXPRESS

JORDART

LÅNG TID

EXTRA SLANK KATT STRETA

PÅ INGA VILLKOR OXUDDE 1084

ANDRA HALVAN AV LÄSÅR

VARNAT UTAN ÄNDAR KRAFT

MEDGER HYSKA

Bild: 7x5 rutor 1084_Front INKOMSTAVVIKELSE HACKAT STRÅLE KÄNNER TILL NEJD

GÅR DET I VID FRAMGÅNG

TRIVIAL EN END I LONDON

VÄSEN

KORT NUMMER BRYTER ATLE

EVANGELIEBOK

PARTISK TRÖGFLYTANDE

TÄVLA OCH VINN! Två vinnare vinner varsin trisslott! Skicka din lösning senast 28/1 -19 till: Tidningen SE HIT, Flemings väg 7B, 611 44 Nyköping. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­korsordslösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: anette@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

!

20

is Gratt

Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

Korsordsvinnarna i förra krysset som vunnit varsin trisslott är: Vera Moberg, Nyköping och A-M Erlandsson, Oxelösund


TIDNINGEN SE HIT!

Varför klagar klagar knäna? Varför knäna? Fråga dina Fråga dina fötter! fötter! En felställning i foten kan i längden orsaka En felställning foten kan i längden problem medi till exempel knä, höftorsaka eller problem med tillfotriktiga exempelskor knä,ärhöft rygg. Bra och ett eller steg rygg. i rätt Bra och fotriktiga skor är kan ett steg i rätt riktning. Men inga skor exakt motsvara riktning. Men inga skor kanDärför exaktär motsvara just dina förutsättningar. personligt just dina förutsättningar. Därför är personligt anpassade inlägg det absolut säkraste anpassade inlägg det absolut sättet sättet att kompensera för en säkraste felställning. attMed kompensera en felställning. personligtför anpassade inläggMed och personligt anpassade och bra bra skor kan du bådeinlägg förebygga ochskor kan duavhjälpa både förebygga problem. och avhjälpa problem.

REtiA vi

Akpå r*! apsiknog ld a ö tv u k y N /2. *1/2 t.o.m. 28

Kom in till Aktiv Ortopedteknik Komberätta in till Aktiv Ortopedteknik och hur det känns. och berätta hur det känns. Eller ännu bättre: Eller ännu bättre: Boka tid för fotanalys. Boka tid för fotanalys.

Hos oss får du professionell hjälp med att Hos skor, oss får du professionell hjälp hjälper med att välja inlägg och ortoser som välja och ortoser dig attskor, leva inlägg ett aktivt och rörligtsom liv –hjälper oavsett digdu attär leva ett aktivtmotionär och rörligt liv -om oavsett om pensionär, eller du om du är pensionär, motionär eller om du idrottar. idrottar. Välkommen till ett aktivt liv. Välkommen till ett aktivt liv.

Öppet: Mån-tor07.30-16.30 07.30-16.30(torsdagar (torsdagarojämna ojämnaveckor veckor09.00-16.30), 09.00-16.30),frefre07.30-12.00 07.30-12.00 Öppet: Mån-tors 0155 | aktivortopedteknik.se Tel.Tel. 0155 - 24- 24 50 50 74 74 | aktivortopedteknik.se Lasarettet, 85 Nyköping lasarettet, 611611 85 Nyköping

testa en vecka gratis vi har träning för alla

GYMKORT FR.

249:/ MÅN

21


TIDNINGEN SE HIT!

SE TILLBAKA med Hans Nilsson Hallå i stugorna och god fortsättning! Så har vi då lagt ännu ett år bakom oss med allt vad det inneburit av både glädje och sorg. Det som berört mig mest är hur ett gäng med ”tuffingar” ger sig på en gammal dam helt oprovocerat och misshandlar henne så att hon får både psykiska och fysiska men för all framtid. Hoppas ni som gjorde detta sover riktigt dåligt och förhoppningsvis står för det ni gjort! Glädjeämnen finns det givetvis också. Jag tänker på alla er som jobbar ideellt med att göra livet lite drägligare för våra hemlösa och missbrukare. Jag hoppas i alla fall att ni haft en trevlig helg, och jag vill också önska er ett riktigt gott 2019. Efter senaste numren av SE-HIT där jag tog er med på en rundvandring till stadens kiosker och lekparker, har jag fått många roliga och intressanta kommentarer från er läsare. Bland annat sprang jag på en dam nere på Clas Ohlson, som kunde berätta att Dahlins kiosk numera finns som ett förråd ute vid Anderslunds

koloniområde. En läsare berättade att han bott precis vid Annebergsparken och hur man för att klara av hyran för en tvårummare på 54 kvadrat, hyrde ut ett av rummen till Trosakonstnären Reinhold Ljunggren. Detta bland många andra trevliga telefonsamtal och mail gör att det känns extra roligt att visa hur vårt Nyköping sett ut en gång i tiden. I det här numret tänkte jag beskriva en del av Storgatan från V. Trädgårdsgatan till Fruängsgatan. Okej, jag gör en liten avstickare in på Slottsgatan där Tempo slog upp portarna 1942. Mycket har ju förändrats sedan dess, men alla byggnader i reportaget, utom huset där FH Johanssons låg har bevarats, tack och lov. Sköt om er nu så hörs vi i nästa nummer! PS Så var det pojken som kom in på Toblers fruktaffär och bad att få blandad frukt för en krona, men inte så många meloner!

Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande i två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Tempo Här är en bild från invigningen av Tempo på Slottsgatan. 1959 flyttade varuhuset till den så kallade Tempohörnan, Västra Storgatan-Västra Trädgårdsgatan, där vi idag hittar HM. 1976 gick flyttlasset till hörnet Västra Storgatan och Bagaregatan. Tempo som sedermera blev Åhléns, är idag en del i gallerian Axet. Fototid 1942.

Gustaf Larsson Gustaf Larssons Järnhandel, Västra Storgatan 9. År 1890 övertog Gustaf Larsson Harlings Järnaffär och öppnade sin "jernkramhandel". Den blev ett av de mest kända företagen i Nyköping. Sortimentet omfattade allt från spik till skördemaskiner. Sörmlands Sparbank finns i det huset idag. Lägg märke till den remdrivna mopeden på gatan. Fototid: 1965. 22


TIDNINGEN SE HIT!

F H. Johanssons hörna "F.H" är den kvalitetsmedvetne manufakturhandlaren Fritz Herman Johansson, född i Torshälla 1856, som kom till Nyköping och startade sitt företag 1883. Affären gick mycket bra, bland kunderna fanns t.ex. Greta Garbo! På den här platsen öppnade Konsum sitt varuhus Domus 1963 och man kan se på skylten ovanför F.H. Johansson (Konsum) att fastigheten redan är inköpt. Köpet skedde 1951. Där FH:s låg hittar vi idag den övre ingången till gallerian Nyckeln. Fototid: 1959.

Oscariahuset Det vackra huset till höger kallades i många år för "Oscariahuset". Huset uppfördes omkring 1730. 1847 - 1917 fanns Mälarbanken i huset. (Nuvarande Handelsbanken). I flera decennier fanns sedan skoaffären Oscaria i huset. Glasögonaffären Specsavers hittar vi där idag. I förgrunden ser vi tomten där varuhuset Domus senare uppfördes. Huset nedanför till vänster är byggt i mitten av 1800-talet. Då denna bild togs fanns Bertil Jonssons fiske, jakt- och sportaffär i hörnbutiken. Nu finns damaffären Twilfit där. Nedanför Oscariahuset låg Stora Hotellet. Föregångare till Stora Hotellet var Assemblekällaren grundad av Assemblebolaget 1806. Sedan är det ett glapp till 1 oktober 1880 då källarmästare Wilhelm Johansson öppnar Stora Hotellet. Fram till 1924 låg Systembolaget i hotellets källarvåning och kallades "Gropen".

Här huserar numera bland annat Scandic Hotell, Johnells, Team Sportia och Mokvists skoaffär. Fototid: 1960.

-Nos de vemos evo! nuNästa

(Vi ses igen)

nummer

DOMUS Domus invigdes den 10 april 1963 under pompa och ståt med sång av bland annat Zara Leander. Den 14 januari 1989 stängdes Domus som aldrig blev någon succé. Där kan vi besöka gallerian Nyckeln. Succé var det tydligen i alla fall då många köade utanför Domus för att köpa den sista delen i serien av Nyköpingstallrikar. Denna den sjätte delen i serien hade Nyköpingshus som motiv och betingade ett pris av 120 kronor. Alla köande fick köpa ett exemplar av den till 1 000 exemplar begränsade utgåvan. Fototid: november 1983.

4 feb

Stor Spanienspecial i nästa nummer av SE HIT!

23


TIDNINGEN SE HIT!

K AMPANJ TILL 31 JANUARI

1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon Starta vintern med en bra syn. Köp kompletta progressiva glasögon från endast 2000 kronor. Ta med kupongerna och en vän till din närmaste Smarteyesbutik. Passa samtidigt på att prova våra olika bågkollektioner. Behöver du göra en synundersökning, bokar du den på smarteyes.se/boka, 0775-70 71 00 eller direkt i butik.

KOMPLETTA PROGRESSIVA GL ASÖGON FR.

2000:(MED KUPONG)

Erbjudandet gäller t o m 31/1 2019. Prisexemplet ovan avser glasögon med båge för 500 kr, progressiva glas ”Standard” (ord pris 2500 kr) inkl UV-skydd, repoch antirefl exbehandling, fodral och putsduk. Erbjudandet gäller ej företagsavtal, vid tecknande av prenumeration eller i kombination med andra erbjudanden/rabatter vid samma köptillfälle. Boka synundersökning på smarteyes.se/boka eller ring 0775-70 71 00.

1000:F Ö R

1000:-

D I G

V Ä R D E K U P O N G

RABATT PÅ ALLA PROGRESSIVA GLASÖGON

V Ä N

Gäller t o m 31/1 2019. Gäller ej vid tecknande av prenumeration eller i kombination med andra erbjudanden/rabatter vid samma köptillfälle. Läs mer på smarteyes.se 18102610

18102610

E N

RABATT PÅ ALLA PROGRESSIVA GLASÖGON

Gäller t o m 31/1 2019. Gäller ej vid tecknande av prenumeration eller i kombination med andra erbjudanden/rabatter vid samma köptillfälle. Läs mer på smarteyes.se

24

F Ö R

18102610

18102610

V Ä R D E K U P O N G

Profile for SEHIT

SE HIT 3 januari 2019  

SE HIT 3 januari 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded