Tidningen SE HIT! - Sommaren 2022

Page 1

SOMMAREN 2022

HÄR ÄR S O M MA R E N S SOLIGASTE TIDNING

FIRA SOMMAREN MED PICKNICK OCH MUSIK


Lev för dagen

Innehåll

TIDNINGEN SE HIT!

Linda bakom kameran

I skrivande stund redan en bra bit in i juni. Sommaren är i sin linda, ändå kan man inte låta bli att tänka på att den snart är slut. Svårt att leva i nuet och njuta av stunden, det ligger nog lite i tiden. Vi planerar och ser framåt i allt vi gör. Jag undrar om inte förhållandet till tid var sundare förr. Det var det som hände här och nu som var viktigast i livet. Hur som helst – nu är det sommar och vi har sådär drygt två månader kvar att njuta av den. Vårt tema den här gången är picknick – och det är inte en tillfällighet. Självklart hör picknick sommaren till och vi bjuder på två smarriga picknickrecept som bara måste provas. Dessutom återuppstår, efter pandemiåren, Sörmlands största picknick: ”Picnic i Parken” som går av stapeln i Eskilstuna fyra onsdagar i juli. Programmet är späckat med namn som Thomas Di Leva, sångkonstnärerna Solala och Jasmine Kara. Det blir en hyllning till Robert Broberg och det bästa av allt – det är helt gratis. Hela programmet hittar du på mittuppslaget här i Se Hit. Så packa picknickkorgen och bege dig till Eskilstuna i sommar, om du inte redan är där. För övrigt lyfter vi i det här numret två konstnärssjälar; Linda Krogsaether och Alexis Oyola. Linda berättar om sin resa från Norge till Sverige och från dansare till filmskapare. Alexis låter oss besöka hans ateljé och där han berättar om sitt skapande och vad som inspirerar och driver honom. Självklart bjuder vi också på en del sommartips, framför allt med fokus på musik. Men även en del annat. Så avslutningsvis önskar jag er alla den sommar ni drömmer om. Ta er ut på lite turer i vårt vackra Sörmland, lev för dagen och njut! Trevlig läsning!

Redaktionen Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se Anders Tegner skribent anders@se-hit.se Peter Torsén skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se LÄS ÄLDRE NUMMER PÅ WWW.SE-HIT.SE

Följ oss på Facebook www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! på nätet - www.se-hit.se TIDNINGEN SE HIT FINNS I NYKÖPING, OXELÖSUND, SPARREHOLM, FLEN ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

NÄSTA NUMMER KOMMER:

5

sep

OMSLAGSFOTO: GUSTAV BYSTRÖM BUTLEX

2

4 Musik + picknick = Sant

9 Alexis konst är stor

26


TIDNINGEN SE HIT!

ALTANDÖRR PÅ KÖPET! *

36

månader räntefritt

Fönster för svenska förhållanden. Vår fabrik har legat på samma plats sedan 1932. Även om utrustningen moderniserats flera gånger sedan starten är hantverksskickligheten lika viktig idag som då. Våra medarbetare har tagit traditionen och tidigare generationers erfarenhet till sig och tillverkar idag ett fönster av mycket hög kvalitet. Utrustat med lågt u-värde, inbrottsskydd och kondensskyddat glas som standard. Fönster som monteras på plats hos dig av Morups egna skickliga hantverkare i Södermanland.

Vill du se Morups Premium i verkligheten? Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18, övrig tid efter överenskommelse.

Boka ett kostnadsfritt hembesök med våra lokala projektledare i Södermanland på: 020-78 00 00 | www.morups.se

Fönsterbyte. Som det borde vara.

* Gäller vid köp av minst 7 st fönster. Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

3


Svenska Filminstitutet satsar

TIDNINGEN SE HIT!

Det började med dansen, sen en tid som skådespelare. Nu står hon bakom kameran – som manusförfattare och regissör. Linda Krogsaether påbörjar snart inspelningen av kortfilmen ”Juvenis – tänk om man dör innan man har vågat leva”. Kreativiteten sitter i kroppen. Att hon skulle dansa var liksom ristat i sten. Linda kommer från Norge och gick baletthögskolan för att sen fortsätta på London Contemporary Dance School där hon läste koreografi. -Tillbaka i Norge så arbetade jag som dansare och koreograf på Nationalscenen i Bergen. Under den perioden blev det även en del teaterroller vilket jag snabbt fick smak på, berättar Linda. Under en tid blev det både dans och skådespeleri. Språket blev ett hinder Linda träffade sin man, som är svensk, och de bosatte sig i Stockholm. Att språket skulle komma att bli ett hinder för fortsatt skådespelarkarriär hade hon inte räknat med. – Jag hade lite för mycket norsk brytning för att man skulle ge mig några roller här i Sverige. Och dansen hade jag vid det här laget lagt helt på hyllan. Det gjorde mig lite vilsen, jag visste inte riktigt vad jag skulle företa mig.

- 4 -4

Så småningom hamnade Linda och hennes man i Nyköping och allt började falla på plats igen. Hon fick kontakt med Teater Sörmland där hon jobbade med koreografi och regi. Hon jobbade med Kulturskolan med både skådespeleri och manus. – Jag hade som sagt slutat helt med dansen när jag träffade Katariina Edling som driver Nyköpings Danscenter. Jag valde att själv börja dansa igen eftersom det var en riktig proffs från Kungliga Baletten som undervisar. Sen övertalade hon mig ta dansklasser för barn på hennes skola. Så efter 30 års uppehåll var jag igång med dansen igen vilket jag aldrig trodde och det kändes väldigt bra. Samtidigt som dansen och undervisningen nu var hennes huvudsakliga syssla började ett filmmanus ta form. Och en film blir det. Linda är uttagen av Svenska Filminstitutet och Film i Sörmland till projektet ”Talent to Watch”. Manuset har hon vidareutvecklat tillsammans med Valentina Chamorro från SVT Dokumentär och Axel Danielsson, Plattform film. Filmen är en berättelse

om en fjortonårig tjej, Vilja, som bor tillsammans med sin mamma och pappa i utkanten av en mindre stad i Sverige. I huset råder en stämning av handlingsförlamning och det man borde prata om tystas hellre ner. – Tiden står still i deras tillvaro, berättar Linda. Mamman är nervig och bitter, pappan är kuvad och flickan känner sig kvävd. Vilja har drömmar men är ändå rädd att hamna i samma destruktiva mönster som sina föräldrar. Hon förstår snart att om hon vill förändra sitt liv måste hon göra det själv. Gräver där man står Som många författare och filmskapare gräver man där man står. Linda berättar att hon inte kom från en konstnärlig familj och att hon därför redan som barn kände sig väldigt annorlunda, så lite av Linda finns det i Vilja. Filmens målgrupp är främst ungdomar – kanske i samma sits som Vilja. -Det jag vill förmedla är att man måste ta tag i livet. Det är inte bra att stänga inne behov och önskningar, istället för att välkomna dem.


på Linda

TIDNINGEN SE HIT!

Projektet med filmen har betytt mycket för Linda, inte minst då hon lärt känna många nya människor. Filmen kommer att spelas in i Nyköping, skådespelarna är tillsatta, en av rollerna spelas av Guldbaggenominerade Cecilia Milocco. Fortfarande saknas det några funktioner, men Linda räknar med att allt ska vara klart i god tid till när första filmscenen tas någon gång i augusti och hon får ropa; tystnad – tagning. Enklare att förmedla -Även om det är lite av en sorg att inte skådespelarkarriären blev av så ser jag stora fördelar med att ha den erfarenheten nu när jag jobbar med regi. Det är enklare att förmedla det jag vill till skådespelaren. Hur det slutar för Vilja, ja där blir det lite av en cliffhanger för Linda ser ju framför sig en fortsättning i form av en långfilm. Manuset – det finns. Och om Linda får som hon vill är filmen om Vilja bara början. – Jag har andra manus som ligger och väntar på att utvecklas och drömmer väl om att det är det här jag ska hålla på med i framtiden, avslutar Linda. TEXT: CARINA WEDIN FOTO: LINNEA GLASBERG

Varmt välkommen till oss på Studio Exhale: Linda Augustsson. Linda Märling, Linda Adolfsson Eriksson och Daniella Urborn. TIDSBOKNING: 073-531 80 22 www.bokadirekt.se (sök på Studio Exhale) Semesterstängt v 29 och 30 - i övrigt öppet hela sommaren som vanligt.

Östra Kyrkogatan 17 A Nyköping info@studioexhale.se Facebook och Instagram: @studio exhale 5


TIDNINGEN SE HIT!

Se Hit på tur – glass och lunch i nämnd ordning TEXT: ANDERS TEGNER FOTO: CARINA WEDIN

Första stoppet blir i Björnlunda hos Sternerborgs Choklad och det var just chokladpraliner Dennis och Ylva Strömberg började med. Vilket inte fungerade jättebra varma sommardagar – då vill kunderna ha glass. Efter en kurs i glasstillverkning på glassuniversitetet i Bologna så var även glassförsäljningen igång. – Vi gör vår glass på mjölk från bondgården Önnersta här i närheten. Vi gör ny glass varje dag, med nya smaker, berättar Dennis. Det är den italienska glassen gelato som blir mjukare än hårdglass och hårdare än mjukglass. Detta kan er utsände med en glass i min hand intyga; den smakar något alldeles extra gott. – Det var möbelfabrikör Anton Sterner som lät bygga huset 1907. Så vi tyckte det passade med att det är hans borg – Sternersborg. Efter att ha avnjutit glass styr Se Hit kosan mot Gnesta och träffar Isabel Arne Kilvington som öppnade Frösjö wärdshus

i våras – det som tidigare hette Gnesta strand. Restaurangen ligger vackert vid Frösjön. Se Hit kommer dit vid sen lunchtid och ändå är flera gäster där och njuter av dagens lunch som är antingen köttfärslimpa eller fiskgryta. Den köttfärslimpan, jag säger bara det. – Vi satsar på kvalitet och lokala råvaror. Och det verkar uppskattas, säger Isabel. Vår kock, Thomas Österman, odlar till exempel potatisen. Brödet bakar Gnesta Hantverksbageri som finns en trappa upp. Snacka om lokalt! Vill man ha middagsunderhållning så ordnar Isabel det med. Hon driver showgruppen Diamanterna och ordnar populära musikquiz-kvällar. – Första musikquiz-kvällen fick vi ihop två lag och nu senast var det knökfullt, säger Isabel glatt och med rätta lite stolt. I sommar väntar förutom quizkvällar även salsa, country och schlager. Frösjö Wärdshus har nu satt Gnesta på kartan för gourmander och nöjeslystna.

Bodyguard- Nu som musical Det är stora skor att fylla för Nadja Kasanesh Holm. I september kliver hon upp på scen för att ta sig an den kvinnliga huvudrollen i Bodyguard – The Musical. En hyllning till Whitney Houston och hennes många hits genom åren. Nadja har sjungit hela sitt liv och toppen på karriären var när hon för två år sedan vann Idol. – När de ringde och bad att jag skulle testa inför rollen i Bodyguard visste jag inte riktigt vad det skulle komma att innebära – har ju aldrig gjort musikal förut, berättar Nadja. Och nu inser jag att är det någon musikal jag verkligen skulle vilja göra så är det just denna. En helt fantastisk musik med låtar som alla känner till. Filmen såg hon för länge sedan och 6

kunde då inte ana att hon skulle få stå på scen i samma roll som Whitney Houston. – Jag har valt att inte se filmen igen. Jag vill göra min egen tolkning så långt det går och inte påverkas av filmen. För Nadja är sång lika naturligt som att andas. Tanken var att bli läkare men snart upptäckte hon att det inte var för henne. Såhär i efterhand är det bara att konstatera att Nadja har valt rätt väg. Först fem veckor innan premiären börjar repetitionerna så just nu tar Nadja dans och teaterlektioner. – Det känns lite galet att jag fått huvudrollen och ska få sjunga alla dessa låtar. Jag ser väldigt mycket fram emot hela upplevelsen, säger hon. TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PRESSBILD


TIDNINGEN SE HIT!

SOMMARENS EVENEMANG 2022 KOM Å SE

Kortfilmsfestival • 10 augusti, Vallarna framför Kungstornet, Nyköpingshus 17.00 Barnfilmsfestival 21.00 Kortfilmsfestival

SCENSOMMARKVÄLL

Konsert • 6 augusti, Träffens utomhusscen 13.00 Rymdrytmik med Karin & Pax 18.00 Teental 19.00 Trio Oro

PARK TILL PARK

Stadsfest • 19-20 augusti, Nyköpings centrum

TOMAS LEDIN

Konsert • 12 augusti, 20.00, Hamnplan

Se alla evenemang på Nyköpings Arenor nykopingsguiden.se/program 7


TIDNINGEN SE HIT!

8


FOTO: PETER TORSÉN

TIDNINGEN SE HIT!

A L LT OM ÅR E T S P IC N IC I PA R K E N

9


TIDNINGEN SE HIT!

Onsdag

6

JULI DI LEVA INLEDER ÅRETS PICNIC

En artist som alltid varit aktuell för att spela på Picnic i Parken är Thomas Di Leva. Efter flera års försök har vi nu fått honom att spela på den första onsdagen den 6 juli i Stadsparken, Eskilstuna.

Di Leva, rymdblomman från Gävle har släppt hela 22 album med hits som ”Vem ska jag tro på?”, ”Miraklet" och ”Vi har bara varandra”. Han sätter ord på det vi alla känner men kanske inte kan förklara. Den senaste tiden har han tagit

10

sin kritiker-rosade David Bowie-hyllning ”Changes” ut i landet. En fascinerande show i tid och rum där publiken får njuta av Bowies allra största hits, tolkade och arrangerade av och med Di Leva. Efter över 30 års turnerande för fullsatta

salonger och festivaler känns den en gång så ”udda fågeln” nu som en självklarhet i allas våra hjärtan. Så det är med stor glädje och förväntan vi presenterar Thomas Di Levas hänförande sång och legendariska artisteri på Picnic i Parken i Eskilstuna.


TIDNINGEN SE HIT!

Picnic i Parken

- VI ÄR VAD VI HETER

Välkommen till vår trädgårdsbutik PASSA PÅ! GRÄSNÄRING, 8 KG

PICNIC I PARKEN är hela Eskilstunas festival. Varje onsdag i juli bjuds det på underhållning från två scener i stadens fina stadspark. Lokala ”stjärnor” blandas med regionala talanger och större nationella artister/grupper. I år bjuder vi på Thomas Di Leva, Solola, Robert Brobergshow, sommaropera, Jasmine Kara och mycket mer. Tanken har hela tiden varit att ge folk en musikupplevelse som de inte visste att de gillade. Att överraska och bjuda på lite udda inslag som kammarmusik, hornensemble och bebop-jazz blandat med pop, visa och reggae. Micke Byström fick idén om musik i parken redan sommaren 2016 då hans egna band ”Mike Beat & His Hopeless Strummers” spelade på trottoaren utanför Café Norr. Folk samlades på andra sidan gatan i stadsparken på filtar med picknickkorgar för att lyssna på gratisunderhållningen. Micke kontaktade Peter Torsén och de smidde planer om att ”göra nåt kul” för de eskilstunaborna som var hemma under ”industrisemestern”. Onsdagarna har länge kallats för ”lillördag” så varför inte göra ett musikaliskt program alla onsdagar i juli - och så blev det. Tidigt 2017 kontaktade de tilltänkta sponsorer för att ro detta projekt i land. Sparbanken Rekarne var de första som fick förfrågan. Dåvarande VD Mats Bengtsson tände direkt på idén och satsade grundplåten i dessa fyra musikkvällar. Kommunen gjorde också ”tummen upp” och gav även de bidrag till genomförandet genom Eskilstuna Kultur & Fritid, K-fast, Eskilstuna Energi & Miljö. Även många i det lokala näringslivet ville även de vara med och göra staden roligare. Se alla på sidan 23.

2 FÖR 499:ORDINARIE PRIS 399:-/ST GÄLLER T OM 17/7 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER. KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN.

JAS

STARTA BESKÄRNINGSTIDEN MED NYA KVALITETSVERKTYG FRÅN:

Konceptet är enkelt. Vi vill bjuda på musik som passar att lyssna på från en filt i gräset. Själva picknicken är lika viktig som underhållningen från scen. Eventuell mat och dryck tar var och en med sig. Det är inget försäljning i parken. Redan från dag ett blev PICNIC I PARKEN en stor succé med över tretusen på filtar och solstolar varje gång. Det har regnat både tisdagar och torsdagar men på de tolv onsdagarna som hittills varit - har solen lyst. Nu hoppas vi att vädergudarna är lika vänliga mot oss sommaren 2022. 2018, utökade vi programmet med en timme för alla barn kl. 17 på vår lilla scen. ClownClubben gör ett blandat program med sång, dans, clowneri och komik på scen.

MÅN-FRE 10-18 • LÖR-SÖN 10-15 SPELHAGSVÄGEN 4 •NYKÖPING Stängt midsommarhelgen!

Vi hoppas att PICNIC I PARKEN får bli en tradition varje sommar i Eskilstuna och att vi i dessa tuffa tider kan få något positivt att samlas kring. Unga som gamla, barnfamiljer, hundägare, hipsters, rullatorägare, politiker, svarvare, alla nationaliteter, han, hon och hen - Alla får vara med. TEMABILAGAN OM PICNIC I PARKEN ÄR GJORD AV: PETER TORSÉN

11


TIDNINGEN SE HIT!

Fira sommaren med en picknick!

Gillar du sommarutflykter? Då finns det ett säkert sätt att dubblera upplevelsen – picknick! Ät en medhavd matsäck. En väska med godsaker eller en matsäck i en cykelkorg gör njutningen så mycket större. Eller som i Eskilstuna i sommar – lyssna till musik i stadens park samtidigt som du njuter av allt som finns i picknick-korgen.

Ordet picknick kommer från franska pique-nique och härrör från 1600-talet. Verbet piquer betyder ungefär "plocka" och nique betyder "något av mindre betydelse". När ordet introducerades i svenskan på 1700-talet syftade det på att gästerna tog med sig mat och dryck. Picknick var alltså samma sak som det vi idag kallar för knytkalas och då ett sätt att arrangera en danssalong inomhus, sommar- såväl som vintertid. Men att äta ute i naturen är såklart inget nytt, det är lika gammalt som människan självt. På vandringar, under arbetet ute på åkrarna eller i skogen, på långseglingar och så vidare – matsäcken har varit en självklarhet. När vi tänker på picknick så är det ju tillsammans med någon vi håller kär, familjen eller kanske ett kalas av något slag.

sittandes på marken gick för sig på landsbygden under en vilopaus vid slåttern och skörden, men inte i staden. Men tiderna förändrades och idag äter folk matsäck överallt i offentligheten. Och kanske är en picknick sittandes på marken med en vacker utsikt det bästa sättet att fira sommaren på!

Picknick i allmänna parker är ett ganska modernt påfund. Så sent som på 1940-talets slut menade dåtidens etikettböcker att om man nödvändigtvis skulle äta i en park, vilket man alltså helst inte borde göra, så borde det ske i en så undanskymd del av densamma som möjligt. Att se människor äta sin matsäck TEXT: CARINA WEDIN ILLUSTRATION: ISTOCK

Iskall gazpacho

Se Hits krönikör Fredrik Kämpenberg, till vardags kock på Tovasstugan i Nyköping, tipsar om en iskall gazpacho:

– Jag brukar spara ändarna när jag skär tomater. De går utmärkt att frysa och till slut har man så mycket att man kan koka köttfärs med dem, eller varför inte göra gazpacho? – Jag funderade en del på vad ett recept för picknick skulle kunna innebära, det finns ju så mycket som fungerar, speciellt om man investerat i kylväska och isklampar. Då kan man ju ha med sig allt från pastasallad till plättar med sylt till stranden. Ännu enklare blir det med en slicad pizza från närmsta pizzeria. Men något läskande och fräscht, med en del lokala råvaror i säsong känns lite roligare. Små utflykter i närområdet med inköp av nyskördade grönsaker och andra delikatesser, kanske varvas med soldyrkan på en strand längs vår vackra kust. Iskall gazpacho i termos, med ett par isbitar i är lagom mättande en varm sommardag, fyller på kroppen med näring, vätska, salt och mineraler som försvinner när vi svettas mycket - för vi hoppas väl på ännu en varm sommar? Som extra tillbehör kan en burk marinerad fetaost eller labbneh funka, oljan gör osten mindre temperaturkänslig om man inte har kylväska. En nybakt baguette och krutonger sätter pricken över i:et om man är hungrig! 12

Iskall gazpacho – gör såhär, gärna dagen innan: Skär gurka och tomat (om du inte har infrysta tomater förstås) i mindre bitar. Skala vitlöken och hacka chilin. Släng ned alla ingredienser i en mixer eller använd mixerstav. Vissa recept tycker att man ska skala tomaterna innan, men det tycker jag är onödigt! Smaka av med salt o vinäger. Ned med soppan i en termos med ett par isbitar. Ta med fetaosten, brödet och krutongerna till stranden och njut!

Det här behöver du: 800 g Tomater I normalstor Gurka 1 vitlöksklyfta 1/2 Chili, t ex jalapeno 3 msk Camelinaolja, från erga Camelina of Sweden, i Tystb hav buc kom ex t r, äge Vin 2 msk r inäger från Hardö Kultu + Salt


TIDNINGEN SE HIT!

Frukost i det gröna

Picknick i konstens värld är inte helt ovanligt. Den svenske målaren Carl Larsson skapade under åren 1910-1913 målningen som kom att heta ”Frukost i det gröna”. Men han var inte ensam; Edouard Manet hade redan 1863 målat ett verk med samma namn. Tavlan ställdes ut i Paris och orsakade skandal då den visade nakna kvinnor tillsammans med påklädda män. Två år senare valde Claude Monet att ge en av sina målningar just namnet ”Frukost i den gröna” vilket inte var en tillfällighet då han anspelade på just kollegans skandalmålning och hoppades på samma uppmärksamhet. Arbetet med tavlan pausades dock, dels på grund av tidsbrist inför en utställning, dels på grund av dålig ekonomi - den lämnades som säkerhet till hyresvärden. När Monet efter en tid återlöste målningen hade den börjat mögla i kanterna, då den stått fuktigt, så han beslutade sig för att klippa målningen i tre delar. Delarna till vänster respektive i mitten hamnade sedermera på Musée d'Orsay i Paris där även Manets picknickmålning finns. Den högra delen av Monets målning är helt försvunnen.

Ceasar i surdegsbröd

Här kommer ett recept som bygger på den klassiska ceasarsalladen – men här som smörgås. Det är Catrin Carlsson och Jonas Carlsson Malm som driver Stavsjö Krog & Kafé som ger oss detta lysande picknicktips.

– Vår Ceasarsallad med kyckling är väldigt populär och ibland gör vi även smörgåsar som är perfekta för just picknicken. Receptet är anpassat för 4 smörgåsar. Såhär bygger du smörgåsen: Ta ett surdegsbröd och skär en skåra. Bred smör på båda sidor. Lägg romansallad i botten med dressing på. Därefter några kycklingbitar och några stekta baconskivor. Ringla över lite mer dressing. Garnera med parmesan, körsbärstomater och ärtskott. Dressingen gör du så här: 2 sardeller. 1/2 msk dijonsenap, 1/2 msk pressad citron, 0,75 dl riven parmesan, 1/2 dl vatten, 1 rågad dl majonnäs, 1 vitlöksklyfta samt salt. Mixa allt till en slät röra med stavmixer.

13


TIDNINGEN SE HIT!

"Vi bjuder på musik som du inte visste att du gillade"

Läs om alla våra artister och grupper som ska förgylla oss fyra onsdagar i juli. Allt ifrån den rikskända artisten Thomas Di Leva till det avslutande lokalbandet Mike Beat & his Hopeless Strummers. Musik för alla smaker och åldrar. Vi garanterar att just DU kommer att hitta minst en ny favorit i sommar. Det kan vara visa, soul eller opera. Picnic i Parken arrangeras av föreningen Eskilstuna Ton för fjärde gången. Vi skulle inte kunna göra det utan alla ideela själar som hjälper "bakom kulisserna" eller alla generösa sponsorer som gör att det har nu blivit en tradition i vår fina stadspark.

Solala - en vokal powertrio

En vinterkväll 2012 träffades tre vänner hemma i ett trångt och stökigt kök i Göteborg. Några timmar senare hade de gjort sitt första arrangemang och med det startat en ny genre inom svensk vokalmusik.

Nu, tio år, miljoner visningar och hundratals konserter senare är de Sveriges största vokalakt. Solala beskrivs som en vokal powertrio och har med ett unikt tonspråk, bländande stämföring och en minst sagt varierad repertoar ackompanjerat av hemmasnickrade rytminstrument skrivit om boken om hur sång i grupp kan låta. Publiken har via deras sångvideos från köket växt lavinartat under åren och har gått från köket till konserthusturnéer genom hela

Sverige och har bland annat gjort mellanakten i finalen på Melodifestivalen 2018 och gästat Allsång på Skansen. De har släppt två studioalbum och 2019 släppte de också ”Solala: vol. 1”, en bok med deras arr, instruktioner till att göra ditt eget kökspercussion och mycket mer. I serien "Solala Sessions" gör de vokala köksversioner tillsammans med svenska artister såsom Tommy Körberg, Magnus Carlsson, Edda Magnasson, Bo Sundström och Helen Sjöholm. Deras video med Ted Gärdestads "Come give me love" tillsammans med Helen Sjöholm visades närmare två miljoner gånger på bara några dygn.

Ljuv musik med

Andra Trion

Onsdag

6

JULI Andra trion består av Josephine Thunell, Hannah Jarl och Emma-Karin Maurin. De träffades 2018 i samband med Kolhusteaterns uppsättning av Råttfångaren. Som det heter i alla bra sagor uppstod ljuv musik mellan de tre sångerskorna och en trio såg dagens ljus. Sommaren 2021 skrev och producerade de Kabaret Kolhuset och den 24 september ska de sjunga tillsammans med Magnus Carlson och Eskilstuna Symfoniorkester som firar 100 år. På Picnic i Parken kommer vi att få höra allt från Kate Bush till Lisa Nilsson.

Onsdag

Stöd PICNIC I PARKEN genom att swisha minst 150 kr - så får du en somrig T-Shirt.

20

JULI Onsdag

27

JULI

14

Foto: Kjell Philipson

Bosse Lundkvist är vissångaren från Eskilstuna som arbetat med kultur i hela sitt yrkesliv. Han har skrivit egna låtar sedan länge och uppträtt på både Vaxholm och Västerviks Visfestival. Hans musik finns även på Spotify och andra digitala plattformar.

Bosse har varit väldigt peppande för arrangörerna av Picnic i Parken och nu när han har blivit pensionär är det äntligen dags att se honom på uppträda på vår scen. Bosse får musikalisk sällskap av Janne Elvi, Adam Nätt och Thomas Opava.

KNAPP 50

T-Shirts och knappar finns vid bordet till vänster om scenen.

Storlekar: XS S M L XL XXL XXXL

kr


TIDNINGEN SE HIT!

Jag vill hylla Robert Broberg! Onsdag

13 J

ULI

The Moniker - En hyllningskonsert till ROBERT BROBERG

Daniel startade olika rockband innan han blev Idol-Daniel med hela svenska folket i Idol 2007, där han kom fyra. Senare tog Daniel sig an artistnamnet The Moniker och gjorde succé i Diggiloo, Melodifestivalen, Allsång på Skansen och Så ska det låta.

Artisten ”The Moniker” fortsätter med sin inspirerande turné runt om i Sverige där han tolkar sin stora idol på allra bästa sätt. Tillställningen är en varm och innerlig hyllningskonsert till legenden Robert Broberg med Daniel ”The Moniker” Karlsson och hans kreativa tvåmannaband som frontfigurer. Efter bejublade konserter med stående ovationer på bland annat Södra teatern i Stockholm och Stora teatern i Göteborg, så fortsätter nu Brobergfantasten The Moniker att med stor värme, känsla och professionalitet sprida sin husguds klassiker över landet.

Tillsammans med sina två multimusikanter Erik Anjou och Hasse Sjölander fortsätter nu The Moniker att hylla sin stora inspirationskälla och förebild. Och med den bakgrundshistoria som Daniel har kan vi lova en värdig föreställning där flertalet odödliga musikaliska låtar avlöser varandra.

– Robert Broberg är anledningen till att jag står på en scen överhuvudtaget. Brobergs spektra är så enormt, ingen är i närheten av att kunna röra sig så vågat till det djupa. Det stora var värmen i hans röst. Den ligger mig närmast. Och hans texter, både de roliga och de allvarliga. Det pratas alldeles för lite om honom idag.

Onsdag

6 JU

LI

Jesper Lindell

Jesper Lindells debutsingel "Moving Slow" blev guldplatta 2017 och har idag streamats fem miljoner gånger. Med denna singel och den följande EP:n etablerades även Jesper ett samarbete med First Aid Kit.

FOTO: EMILIA BERGMARK-JIMÉNEZ

Debutalbumet "Everyday Dreams" kom 2019 och innehåller bland annat radiofavoriterna »Whatever Happens« och »Stormy Waters«. Albumet släpptes även utomlands och fick lysande kritik. Jesper åkte hem till Ludvika, repade med sitt band för att turnera 2019-2020. Men så blev det inte. Pandemi och vacklande hälsa satte stopp för planerna. Men istället för att deppa ihop omvandlade Jesper motgångarna till en enorm kreativ energi. Han skrev mängder av starka låtar, sökte nya sound och arrangemang tillsammans med sitt väl sammansvetsade band och började spela in. Allt trots en allvarlig njursjukdom. Samma vecka som "Leave A Light On" släpps får Jesper en ny njure av sin pappa. En bra vecka för Jesper Lindell! – 15 16


PROGRAM

TIDNINGEN SE HIT!

Onsdag 6 juli - 17.00-21.00

17.00 ”Lilla Picnic” med ClownClubben och deras gäster 18.00 Andra Trion 18:45 Jasmine Kara och Dan Göransson 19:30 Jesper Lindell & Band 20.15 Thomas Di Leva Reservetat för eventuella ändringar FOTO: GUSTAV BYSTR ÖM BUTLEX

16

Onsdag 13 juli - 17.00-21.00 17.00 ”Lilla Picnic” med ClownClubben och deras gäster 18.00 Andreas Isvoosig & Linda Ahlsén 18.30 Lena Dahlström

19.15 Dahls Dunder Duo 20.00 The Moniker - En hyllningskonsert till Robert Broberg Reservetat för eventuella ändringar


TIDNINGEN SE HIT!

Onsdag 20 juli - 17.00-21.00

17.00 ”Lilla Picnic” med ClownClubben och deras gäster 18.00 Stugan & D4RKSTAR 18.30 Sophie Hanson & Richard Alex 19.15 Kiviaho/Norberg 20.00 Solala Reservetat för eventuella ändringar

Onsdag 27 juli - 17.00-21.00 17.00 ”Lilla Picnic” med ClownClubben och deras gäster 18.00 Sam Albie (Imagine-vinnaren Sörmland) 18.45 Bosse Lundkvist med vänner 19:30 Eskilstuna Sommaropera ”Minns ni Cosi?” 20:15 Mike Beat & his Hopeless Strummers Reservetat för eventuella ändringar

17 17


TIDNINGEN SE HIT!

Countrypop med Sophie Hanson och Richard Alex

Onsdag

20

JULI

Slottsskogen 1 Countrypop-artisten Sophie Hanson och singer-songwritern Richard Alex är båda uppväxta i Eskilstuna. För 6 år sedan möttes de upp i en studio på Kungsgatan och började göra musik tillsammans. Artisterna lever idag ihop och har både tillsammans och på varsitt håll skapat

STÖD PICNIC I PARKEN GENOM ATT SWISHA ETT BIDRAG

musik som öppnat nya dörrar både i Sverige och internationellt. Sophie Hansons debutsingel ”So Long” blev den mest spelade låten i Sveriges Radio sommaren 2018. Våren 2021 nominerades Sophie med låten ”Pour me up a drink” till Brittiska Country Music Awards (BCMA).

Jasmine Kara - Artist med SOUL

Svensk-iranska sångerskan och låskrivaren Jasmine Kara från Örebro, började sin karriär när hon åkte till New York som 18-åring, där hon knackade dörr på de stora skivbolagen, uppträdde som gatumusikant och försökte få gigs på klubbar.

Nu har Jasmine sadlat om och satsar på att vara i hemlandet Sverige igen. Hon gör nu musik på svenska och samarbetar med eskilstunamusikern Mattias Green, Albin Lee Meldau och Peter Kvint. Den senaste “Ta mitt hjärta” spelas nu flitigt på P4 över hela Sverige.

Hon uppträdde överallt på Manhattan, i tunnelbanan, i Times Square och på bluesklubbar i West Village.

Psykisk ohälsa, ADHD, PTSD och destruktiva relationer med män som skapat otrygghet ligger i botten och färgar hennes musik. Texterna är självupplevda och djupa med en svärta som tar sig uttryck i hennes soulfulla röst som så kraftfullt slår emot oss. Ändå känns musiken glad och lätt som kontrast, precis som hennes svart-vita hår.

Jasmine släppte sedan sitt debutalbum “Blues Ain’t Nothing But A Good Woman Gone Bad” år 2010 och i samband med det släppte hon även sin självbiografi “Hälsa henne att hon ska dö” som har sålt slut i två upplagor. Det har i år kommit ännu en uppmärksammad bok av Jasmine, "Den mörka scenen: Mitt hemliga dubbelliv", där hon bland annat berättar om sitt liv som strippa. 18

Till hösten 2022 väntar nya nomineringar i Texas, USA. Richard Alex har skrivit och producerat Sophies musik de senaste åren och har själv pendlat flitigt mellan Eskilstuna och London för att jobba med sin egen artistkarriär, men också för att skriva och producera musik för andra internationella artister.

Att stå på scen och ge glädje och energi till publik är hennes största drivkraft och hennes kall, precis

som den fantastiska bluesgitarristen Dan Göransson (född och uppväxt i Eskilstuna) som hon älskar att spela ihop med. Tillsammans längtar de efter att få underhålla och skapa ett vackert sommarminne till alla Eskilstunabor i juli!

Onsdag

6

JULI


TIDNINGEN SE HIT!

19


TIDNINGEN SE HIT!

Tufft jobb som bidrar Onsdag

20

JULI

Stugan feat. D4RKSTAR

Under Picnic i Parken den 20 juli kommer Stugan och D4RKSTAR dela på scenen under ett gemensamt liveset. Stugan, som består av Peter Marchione och Michael Strandoft, levererar en i grunden tidlös elektronisk musik som – helt utan

Onsdag

27

JULI

Filmiskt med Sam Albie

Sam Albie (Samuel Albert Enerbranth) är en 21-årig multiinstrumentalist och kompositör som är född och uppvuxen i Eskilstuna. Årets musiktävling Imagine Sweden var första gången som han framförde sina nykomponerade pianostycken för publik. Musiken genomsyras av minimalism. Ofta repetitiva melodislingor dansar dynamiskt ovanpå ackordbyten, som inte sällan lämnar låtens tonart, för att sedan övergå i melankoliska improvisationer eller episka partier som närmast kan liknas med filmmusik. På ett ögonblick tas man från poppiga ackord till passager med harmonik som doftar mer jazz. Allt kan hända i Sam Albies musik tack vare hans breda influenser från i stort sett alla genrer. Musiken är svår att sätta en etikett på, men en sak är säker. Hela tiden lyser passionen för musiken igenom och lyssnaren tas på en känslofylld filmisk resa. 20

att skämmas – lånar från flera av förebilderna som ryms inom genren. D4RKSTAR är Eskilstunafödde Andreas Lindhs alter ego när han kombinerar elektroniska klanger med ringande gitarrer och starka sångmelodier.

Eskilstuna Sommaropera: Minns ni Cosí?

Hur ofta går ni på opera? Nu har ni chansen. På vår scen, mitt i sommaren framför Eskilstuna Sommaropera ett parti ur Mozarts "Cosi fan tutte", som är både kul och fartfylld. Dessutom med lättillgänglig och dödligt vacker musik Fiordiligie - Andrea Hagman (sopran) Dorabella - Ulrika Skarby (mezzosopran) Despina - Alexandra Frid Giertz (sopran) vid pianot Henrik Löwenmark

Onsdag

27

JULI


TIDNINGEN SE HIT!

Walter Kurtssons GULDJUBILEUM på Fristadstorget

Fredagen den 22 juli firar Walter Kurtsson att det var 50 år sedan han hittades i en konsumkasse utanför DOMUS i Torshälla. Eller var det att det var då som Peter Torsén hittade på honom och att han för första gången spelades i Sveriges Radio.

Fredag

22

JULI

Hur det än är så ska det förstås firas. Och det med att försöka sätta ihop VÄRLDENS NÄSTSTÖRSTA BAND. – Jag såg en härlig dokumentär på SVT Play där en italienare fick idén att sätta ihop VÄRLDENS STÖRSTA ROCKBAND. Han lyckades samla nästan tusen musikanter från halva Italien. De framförde en låt av Foo Fighters så bra att Dave Grohl och bandet fick se låten på YouTube och det ledde till att Foo Fighters gjorde en spelning i den lilla italienska staden. I Eskilstuna kanske det är för högt mål att klå det rekordet så vi satsar på världens näst största band istället. Tanken är att musiker från Eskilstuna och Sörmland ska samlas för att spela samma låt. Självklart blir det låten som Walter framförde i radioprogrammet för 50 år sedan, "Kan du tänka dig en sommar utan sol och bad". Var och en får träna in låten hemma och sedan samlas alla på eftermiddagen fredagen den 22 juli för att tillsammans med Walter, hans band samt dirigenten Anders Andersson få fason på låten till kvällens "konsert" kl. 18. Walter Kurtsson från 1972 lovar också att komma till Fristadstorget för att sjunga med sig själv. (Se bild) LYSSNA/TITTA PÅ LÅTEN - LADDA NED NOTER: tinyurl.com/22juli eller sök: EskilstunaRockar på Facebook

FOTO: MATS VASSFJORD, TOMAS TORSÉN, STEFAN JARL

Restaurang Kafé Inredningsbutik

ÖPPET: 08.00-20.00

stavsjokrog.se (restaurang) hemmaistavsjo.se (butik) 011-393044 / 011-393050. info@stavsjokrog.se

Emma Sjödins runda brickor hittar du endast hos Hemma i Stavsjö. 21


Strummers avslutar Picnic i Parken

TIDNINGEN SE HIT!

Onsdag

27

Micke Byströms storband MIKE BEAT & HIS HOPELESS STRUMMERS avslutar Picnic i Parken för 4:e gången

JULI

1

Eskilstunas svar på The Band med gräddan av Eskilstunas musiker bjuder som vanligt på en skön blandning av country, americana och rock. De spelar favoritlåtar av Bob Dylan, The Band, Tom Petty och Glen Campbell. Gärna låtar som inte är "sönderspelade". Bandet kan vara upp till 20 personer. På scenen den 27 juli, förutom Micke själv, får vi se Peter Kvick, Jappe Petersson, Janne Mårtensson, Johan Mörén, Janne Elvi, Gunnar "Gurkan" Fridh, Lasse Kjellström, Mattias Green, Lena Dahlström, Stefan Wistrand och några till.

Kiviaho/Norberg

Heikki Kiviaho och Kent Norberg känner du säkert till som medlemmar i SATOR, Borlänge-bandet som slog igenom hårt på 90-talet.

Onsdag

13

JULI

På Picnic i Parken bjuder de eskilstunapubliken på en knippe favoritlåtar från rockhistorien, egna och andras i en akustisk tappning. Hörde jag någon ropa HURRIGANES?

3 Onsdag

20

Torbjörn Dahl och Anders Häggblom spelar normalt i det populära bluesbandet "Howlin´ T Dahl" men i sommar har de bantat bandet och kör på två, som Dahls Dunder Duo. Musiken blir ändå samma nakna råa blues med Tobbe Dahls skrovliga röst och innerligt munspel samt "Häggas" fenomenala gitarrspel.

JULI

Andreas Isvoosig och Linda Ahlsén

Onsdag

13 JULI

22

Dahls Dunder Duo

Lena Dahlström

med band

Andreas Isvoosig och Linda Ahlsén är två av Eskilstunas hårt arbetande artister. Båda har under 8 års tid varit aktiva i covertrion RAOL.

Lena Dahlström har stått på scen sedan hon var 15 år och provat på de flesta musikstilar.

Andreas är en trubadur som släppt två album med egna visor. De har han, med framgång, framfört till sjöss ute i Mälaren, i Stockholms skärgård samt på turnéer i Norge.

Hon började att göra egna låtar tidigt. Idag blir det oftast pop med lite country-stuk. Inspiration hämtar hon från 70-talet och The Beatles. Det här är andra gången Lena spelar på Picnic. Hon har "ett gäng" fina musikanter med sig på Picnic-scenen.

Linda Ahlsén är en grym sångerska och lokal musikalstjärna. Förra året hade hon huvudrollen i Scenknutens uppsättning av Sugar. Duon kommer att framföra Andreas visor samt ett par svenska klassiker.

Onsdag

13

JULI


TIDNINGEN SE HIT!

Vi är alla med och gör Eskilstuna roligare

23


TIDNINGEN SE HIT!

24


TIDNINGEN SE HIT!

25


TIDNINGEN SE HIT!

Konst som handlar om att förstå det vi Ur högtalarna strömmar Ozzy Osbourne. Han refererar ofta till Carl Jung. En förebild inom konsten är Basquiat och rötterna från såväl forna Sovjetunionen som Chile speglas i Alexis Oyolas konst som är stor, färgstark och uttrycksfull. Intresset för konst och kultur fanns redan i barndomshemmet. Konstböcker, utställningar, museibesök och klassisk musik var en del av Alexis vardag. Populärmusik var inte lika vanligt även om man ibland lyssnade på sådant som Beatles och Bob Dylan. Hans mamma kommer från Moskva och pappa är från Chile, dit paret flyttade och bildade familj. Alexis föddes 1971, två år innan militärkuppen som störtade den då sittande regeringen. Chile stod nu under en militärdiktatur och Alexis familj valde att fly. De mellanlandade i Sverige för att kunna fortsätta till Moskva. – När mamma och pappa skulle söka visum på Sovjets ambassad i Stockholm viskade ambassadtjänstemannen till dem att de borde stanna kvar i Sverige istället, berättar Alexis. Vilket de också gjorde. Alexis pappa fick så småningom jobb på Studsvik och på så sätt hamnade familjen i Nyköping. Även om konst och kultur alltid var närvarande och Alexis ofta tecknade, pysslade och slöjdade var konsten inte en väg han ens funderade på att välja. – Jag var lite vilsen och valde tekniskt gymnasium samtidigt som den mesta tiden ägnades åt musik, framför allt hårdrock. Jag nötte och nötte på gitarren, ville ju bli som Yngwie Malmsteen – min stora idol. Drömmen om att få spela i ett hårdrockband som leadguitar fanns ju där såklart. Träffad av blixten Efter skoltiden, 19 år gammal, jobbade Alexis som kamratstödjare på Lång-

26

bergsskolan i Nyköping. Jag hade ett tiotal elever som behövde extra stöd och resurser. ”De är intresserade av musik och av att teckna” sa man till mig när jag undrade vad jag skulle göra. – Vi körde igång och vid ett tillfälle bad eleverna mig att rita något. Det var här allt började. Jag tecknade och något hände med mig. Det var som att bli träffad av blixten, jag visste inte ens att jag hade det i mig, berättar Alexis. Nu visste han vad han ville och att han kunde. Han ville lära sig mer, bosatte sig mer eller mindre på biblioteket och läste allt han kom över om konst. Han hade bestämt sig och konsten kom att bli hans liv. Han sökte konstskola för att lära sig mer. I sin första ateljé började han skapa; måleri och skulptur, gärna provokativt och samhällskritiskt. Han jobbade även med videokonst under en period vilket blev mer av typen installationskonst som visades på storbild på utställningar. – Självklart är jag påverkad av att ha rötter i två diktaturer. Det som också påverkat mig är utanförskapet, vilket inte handlar om att jag var mobbad – kanske retad men jag var verbal och kunde ge igen på så sätt. När det visade sig att jag var duktig i idrott blev jag dessutom en av de coola killarna. Men på den tiden var vi runt tio invandrare på min skola så utanförskapet handlade främst om identitet. Först när jag blev pappa kunde jag ta till mig att jag var svensk, med svenska värderingar. Förstå sig på världen Alexis vill med sin konst försöka förstå sig på världen runt omkring vilket ju

såklart handlar om såväl identitet som värderingar. Han refererar till Carl Jung och hans filosofiska tankesätt kring arketyper och det gäller att hänga med i svängarna i Alexis filosofiska resonemang. – Dessa arketyper har existerat i olika kulturer i tusentals år – och fortsätter så. Jag vill hitta koderna till ett bildspråk som går tillbaka till våra första ritualer och symboler vilket allt kan tolkas genom ett nedärvt DNA som jag tror vi har. Jag vill hitta frön av det kulturellt nedärvda för att använda i mitt eget skapande. Alexis senaste verk heter ”Kaosfraktalerna” vilket syftar på ett system som beter sig som om det vore styrt av slumpen samtidigt som en fraktal är som ett mönster som innehåller perfekta mindre kopior av sig själv. – Det handlar om förståelse av någonting vi inte förstår. Resor är en stor del av Alexis tillvaro. Det är ofta här han hämtar sin inspiration. – Jag är väldigt intresserad av olika kulturer, traditioner, ritualer, värderingar och relationer. Ett land jag gärna vill till är Japan. Det är ett land jag inte alls förstår, som jag vill lära mig mer om. Yngwie och Zlatan Att försörja sig på sin konst är få förunnat i Sverige, det är Alexis medveten om och det gör honom inget att han inte kan det. Han går med glädje till sitt vanliga jobb inom omsorgen som han på ett bra sätt kan kombinera så han ändå får mycket tid till målandet.


TIDNINGEN SE HIT!

inte förstår

"Självklart är jag påverkad av att ha rötter i två diktaturer"

– Tryggheten är viktig och jag föredrag att kunna leva ett bra liv med resor, god mat och gott vin samtidigt som jag har möjlighet att ägna mig åt måleriet. Jag är dessutom fullständigt ointresserad av saker, lägger hellre pengarna på färg och dukar. På frågan om vilka hans förebilder är svarar han snabbt, och lite ursäktande. – Jag tycker att Sveriges två största konstnärer är Yngwie Malmsteen och Zlatan. De är outstanding i det de gör. Om man menar måleri så sätter jag Karin Mamma Andersson och Lena Cronqvist högst i vårt land. Annars är en av mina stora förebilder den amerikanska målaren Jean-Michel Basquiat som var stor på åttiotalet. Och precis som Basquiat målar Alexis stort, färgstarkt och uttrycksfullt – och varje penseldrag har ett syfte. TEXT & FOTO: CARINA WEDIN

Bortsett från att Alexis just nu ställer ut på en samlingsutställning i Spanien så kan du se hans målningar här den närmaste tiden: I augusti på Koordinaten i Oxelösund Sommarutställning i ladan på Rustik Gårdsbutik Artportable i Stockholm under vecka 37 27


TIDNINGEN SE HIT!

Odlarglädje Det där med beskärning och gödsel

Att beskära träd på vårvintern – det är sen gammalt. Vilket inte innebär att det är rätt. Idag tänker man annorlunda och JAS har kommit att bli ett begrepp. JAS står för juli, augusti, september och under den perioden mår framför allt så kallade ”blödare” bäst av att beskäras. Till dessa hör exempelvis björk, lönn, valnöt och klätterhortensia. Om dessa beskärs på vintern förlorar de värdefull sav och därmed viktig energi som de behöver resten av året. Stenfruktträd, som plommon, körsbär och persika, mår också bäst av att beskäras under JAS då de annars riskerar att drabbas av sjukdom om de beskärs under viloperioden. För övrigt behöver dessa inte heller lika omfattande beskärning som våra vanligaste fruktträd, äpple och päron. Med både plommon och körsbär bör man så långt som möjligt tillåta ett naturligt växtsätt, det räcker att gallra och ta bort död och sjuk ved. Det som gäller är också att man beskär dessa under senare delen av JAS, det vill säga efter skörd. Då kan man även passa på att ta äpple- och päronträd som förvisso kan beskäras under sin viloperiod på vårvintern också. Ett tips för att få ett bra resultat är att använda skarpa redskap för att slippa ojämna snittytor som kan bli ingångar för sjukdomar på träd och buskar. Använd sekatör, grensax eller en grensåg om det behövs. Kapa så nära stammen som möjligt men inte innanför den så kallade grenkragen – där gren och stam möts. Kapa inte heller så det blir långa grenstumpar och undvik att beskära i fuktig väderlek. Avslutningsvis lite tips om gödsel. Alla växter i din trädgård vill ha näring, frågan är när och vad. Att gödsla på våren är självklart för de flesta, då ska man göra det när växterna börjar bli gröna. Använd kväverikt gödsel. Men andra halvan av juli eller i augusti mår växterna bra av att tillskott av gödsel, då med lågt innehåll av kväve vilket finns att köpa i din handelsträdgård. Gräsmattan mår bra av att gödslas regelbundet hela sommaren. Lycka till med dina sommarodlingar! Frank Gustafsson, trädgårdsmästare Växt och Trädgård i Nyköping

En krönika av Anna Bergström och Ingela Ljung

Vi återkommer till det här med brist – och åtgärder

Nu har vi fått uppleva den på riktigt - bristen! Det var varken toapapper eller pastan vi blev utan, den riktiga källan till ett gott liv är rent vatten! Plötsligt blir det tydligt att det slentrianmässiga vardagslivet snabbt kan förändras och våra bekvämligheter ryckas ifrån oss, vilket många av oss fick uppleva när hela Nyköping och Oxelösunds vattenförsörjning brast för en tid sedan. Vissa blir oroliga och tycker samhället blivit otryggt, andra blir handlingskraftiga och bunkrar. Många pratar om förebyggande arbete som den viktigaste delen när man ska bygga ett tryggt och stabilt samhälle. Det är vår brist. Vi har inte förebyggt vare sig överkonsumtion eller överresursutnyttjande och det får vi leva konsekvenserna av. Tid, som vi uppfattat som en oändlig resurs, den håller också på att ta slut. När vi väl är vid tidens ände kan inga pengar i världen köpa oss mer. Hur tar vi vara på den tid vi har, använder den väl och investerar rätt? Vi har länge levt över våra tillgångar, använt mer än vi har. Det är dags att ställa om. Tänka om. Tänka rätt. Vi har alla hamnat i Lyxfällan! Hur många jordklot använder du i din vardag? Gå in på klimatkalkylatorn.se för att få reda på det. Ett verktyg som är enkelt att utgå ifrån är de fem B:na; BIFFEN: Vad äter du? Kan du minska animaliska alternativ gör du skillnad för din hälsa och miljön. BILEN: hur tar du dig till och från jobb och skola? Kan du cykla, promenera eller åka kollektivt gör du skillnad för din hälsa och miljön. BOSTADEN: använder du grön el? Hur värms din bostad upp? Hur stort bor du? Kan du minska yta, dra ner några grader inomhus och se till att använda grön el så gör du skillnad för plånboken och miljön. BUTIKEN: vad handlar du? Hur har det producerats? Väljer du hållbara alternativ som secondhand, närproducerat och återskapat gör du skillnad för din hälsa, plånbok och miljön. BÖRSEN: hur placerar du dina pengar? Hur investerar du? Välj hållbara fonder och investera i förnybart så gör du skillnad för miljön och framtiden för vår gemensamma boplats! Ta ditt första steg idag! Ingen kan göra allt, men vi kan alla bidra på ett eller annat sätt. Mät dina framsteg och skryt om dem! Då kan fler vilja ta efter och så gör vi det här tillsammans!! Cirkulent = ett teleskopord bildat av cirkulär och konsument. Det är en person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återbruk. En cirkulent hyr, byter, lånar, vårdar och köper begagnat. Slit och släng är passé, det här är framtiden!

28


TIDNINGEN SE HIT!

Stora Krysset BÄR BÄR KRIMISOM NALTEKÄR LIKA NISK BLÅBÄR

LJUS

KAN VERSEN VARA

KULRAM

BITUMEN KLOT INTE ALLS ERA LÄTT SYSSLA

GAMLA CA 60-CEN- BULTIMETERSMÅTT JONGEN AV SIK BAK SLÄPPTE EFTER YTTRADE

ÄR MAT SKRIN FÖR OCH MASSORTRÄD NA

OLOVMER LIGT VANSINBORTNIGT TAGNA

FN I T EX USA

UPPSYN LÄKARE

TOMITA I IDOL JURYN USCH

MEST ANSPRÅKSLÖST

SMAL VÄG KAN SPINNAS

EGENDOMLIGA

INSTOPPA

FÖR

SPELDATUM: LÖR 30/10 15.00, 19.30 BISTROS SOM KAN LÖR 6/11 15.00 DRUVSORTER LÖR 13/11 RÖRLIG15.00 DEN ÄR LÖR 20/11 ELEK- 15.00 TRONISK BILJETTER PÅ NORTIC.SE

KALASKULAN RYSSFLOD

MELLANLANDAR INTE 5:E I C-DUR DEN KAN RIDA OM NATTEN

VISKOS I USA SITTER I BUREN?

RINGREV FLYGBOLAG

PRONOMEN

FUNGERAR SOM JA! OSJÄLVSTÄNDIGHETER

ÄR OM- KALLE GIVNA ANKAS AV BRORSVATTEN SÖNER

STATION KORT KONSTRIKTNING BIBELDEL

BRYTER ODEN

LAND TV-BOLAG I US MONROVIABOR

ÄR INNESLUTET FÖR LEK TÅGA

CLOWN PÅ HOVET

VÅRD

OXUDDE 55-19

SJÄLSLIG UTVANDRADE TILL SYDAFRIKA PÅ 1600TALET RYSSJA

LIST PERIODEN AV ATT INVÄNTA SVAR PÅ BEGÄRAN

EFTERTRAKTAR VET

ILLBATTINGAR

HUMID

ÅSIKT

ÖVER GÅRDEN NOMEN NESCIO

ÄR DEN ROULET- ÅKER MÅNGA FJÄTT- TE TILL SAMTIRADE HÄLFTEN DIGT

TYP AV FIL

2N JOY AK A ME D ÄR TIL LB NC EP TE T GL ÄD JE KO SDAG ON ÄN TL IG EN S NY PL AT ÄM NI NG ! ST A MM – SA

SLÅR DEN TILL SOM EJ LYSSNA

SNÖRE

KALLA KRIGET KÅLLES VISAVI

INDIGNERAD OJUSTHET HUNDRA KVM

RISKERA ROYAL LEAGUE

2NJOY

INDISK KVINNODRÄKT

SES PÅ JULBORDEN

TÄVLA OCH VINN!

ÄNTLIGEN ONSDAG MED 2NJOY SHOW • MUSIK • GLÄDJE

lösning senast den 20 augusti 2022. ONSDAGAR KLSkicka 20.00din PÅ TOVASTUGAN till: Tidningen SEJULI HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. 7 JULI • 14 JULI • 21 JULI • 28 Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen BOKA BORD:via INFO@TOVASTUGAN.SE mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA. INFO@TOVASTUGAN.SE

0155-45 51 53

TOVASTUGAN

ITALIENSK FLOD

COOP TORSHÄLLA

MÅNGSIDIGA

HÖJDER

ASTUGAN.SE

PÅ MODET STICKVAPEN

OFRUKTBAR MITT I VARVET

ÄTER PÅ KVÄLLEN

SUPER I ALPIN BACKE

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:.......................................................................................................................................................................

TOVASTUGAN2021

Söörberg, Torshälla Grattis! Gunvor Anna Kristina Ek, Nyköping

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

.......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: .................................................................................................................................................................... 29


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Anders Tegner

EN HYLLING TILL GEORGE MICHAEL I höst kommer Andreas Lundstedt med en hyllningsshow till George Michael, ”Freedom -The music of George Michael” till Nyköping. Han är mest känd som en i gruppen Alcazar och blir glad när han hör att jag är från Sörmland. – Jag känner mig hemma i Nyköping tack vare Tess Merkel från Alcazar som ju är därifrån. Hon ville alltid visa upp sina hemtrakter när vi var där. Ja, jag var konferencier när ni uppträdde under Karnevalsdagarna i Nyköping för en 10 år sedan, berättar jag för Andreas som märkligt nog inte verkar minnas just min insats där! 2005 var Alcazar stjärnorna på en sommarfest på Nyköpingshus och samma år spelade han Tony i Saturday Night Fever på Oscarsteatern. Visar Anna Bromees intervju med honom i den lokaltidning jag jobbade på då. ”Kul att se” säger Andreas! Varför ger du dig ut på turné med en hyllning till George Michael nu? -Det har inte funnits tid och jag har inte varit mogen uppgiften. Men en dag så kände jag att nu gör jag det. George Michael har jag ett ständigt förhållande till. Du känner dig lite ”Older” nu - en av Georges hits… – Ja, nu har jag nått rätt ålder, fyllde ju nyligen 50 år. Nu ska vi ut på turné med showen. Jag gör honom och hans musik på mitt sätt. Det blir både sololåtar som ”Careless Whisper” och Wham-rökare som ”Wake me up before you go-go”.

Se Hits

Blir det någon skiva av turnén? Vilken bra idé! Om det blir en skiva så ska jag tacka dig på konvolutet för idén!

Tävling

Joe Labero hyllar Christer Nilsson

Var i det här numret av Se Hit hittar du följande citat:

Vinn två biljetter till Bodyguard – The Musical på Chinateatern i Stockholm (läs om på sidan 6)

Vinnare av förra numrets tävling är: Susanne Carlsson, Nyköping som vann ett bokpaket.

30

-Det är tionde året vi gör Nyköpingsvandringen, säger Kenneth Bodin från Nyköping Stads Teater när vi möts på Kumlins konditori vid Stora torget i Nyköping. Och det är från Stora torget som årets föreställning utgår den 6 juli. En scen ur årets skådespel handlar faktiskt om den driftige bagaren Wimmerström vars konditori väcker både glädje och förargelse. Varför får ni reda på under promenaden där vi även möter även kung Karl XIV Johan. ”Kungens lille narr – en apekatt bland krinolinerna” heter årets föreställning. Den handlar om skådespelaren Lars Hjortsberg som var stor aktör under slutet av 1700-talet och första hälften av 1800-talet. Så här skrev Tidning för Södermanland tre dagar efter hans död 1843: ”Den utmärkte Skådespelaren herr Hofintendenten Lars Hjortsberg, afled härstädes sistlidne lördag”. – Lars Hjortsberg gjorde jag som berättare i den allra första vandringen 2013, ”Bönder och brinnande borgar”. Då gjorde vi hela 110 vandringar! Nu spelar vi ”bara” onsdag till lördag, två föreställningar om dan mellan den 6 till 30 juli.

Kenneths vapendragare Moa Rudsäter och Pontus Weibull Moberger fullföljer föreställningens trio. För regin svarar Lars-Johan och Victoria Skoghag. Då går vi!

"Arbetet med tavlan pausades dock"

Skicka in ditt svar senast 20 augusti. Mejla svaret till carina@se-hit.se Märk mejlet med ”TÄVLING”

Nyköpingsvandringen går hem

Joe Labero trollband ett fullsatt Culturum för några veckor sedan. Innan föreställningen tog han sig en promenad och tittade in på Prästgatan. Han passade på att hälsa till Nyköpings egen magiker Christer ”El Ricco” Nilsson vars magiutställning han invigde i början av 2000-talet.


TIDNINGEN SE HIT!

Ann Zacharias ”En ovanlig fågel”

(Ekerlids Förlag) Ann var gäst på NK-villan och samtalade om sin bok ”En ovanlig fågel”. Boken berör hennes egna framgångsrika karriär och äktenskapen med Sven-Bertil Taube och Ted Gärdestad.

Ann Zacharias

Linus Kuhlin ”För bra för att vara sann

Läs

i sommar Göran Forssberg ”Nyköping och mitt liv, som jag minns det” (Hjalmarson & Högberg) Boken bygger delvis på Görans dagboksanteckningar. Det är verkligen som Forssberg minns det. Fin hyllning av min granne Gun Sahlin Johansson på flera sidor. Margaret Thatcher, Lasse Lindberg och jag nämns bara på en sida! Intressant inblick inifrån det politiska spelet bland annat om Ryanair-avtalet. Vad du än gör – läs böcker i sommar!

Lena Junoffs osannolika liv och karriär”. (Pug Förlag). Efter att ha skrivit böcker om Killinggänget och gruppen Kent så ger sig nu Linus på denna duktiga men kanske lite besvärliga sångerska som var mest aktiv under 1960–70-talet. Hon var med överallt, som en kvinnlig Forest Gump. Lena turnerade både med Duke Ellington och Hep Stars, bara en sådan sak.

Bland trollsländor och tango

”En suck, snyftning, andetag eller lätt beröring luften darrar som om något är på väg att framkallas”. Så börjar Linn Fernströms dikt som också är inledningen på hennes utställning på Sörmlands museum. Linn är en av vår tids främsta konstnärer. Hon blandar det vackra med det otäcka. Det kommer du själv att märka när du besöker utställningen som pågår till den 2 oktober. – Det såriga är också en del av livet, menar Linn som använder sig själv som modell. Då har man tillåtelse att göra vad man vill utan att fråga någon annan. Hon fascineras av trollsländan som lever ett kort liv som just sländor. Liksom Karl-Axel Pehrson, som bland annat skapat Guldbaggen, gör hon sina sländor lite som hon vill. Båda föddes de i Örebro förresten. Linn jämför sitt måleri med den argentinska tangon som hon älskar vilket du kan se på en film på museet. - Det är som en rörelse, någonting händer. Det kan vara en skulptur som blir till en målning.

Sommarens Scensommarkväll inträffar den 6 augusti och sker på Träffens utescen i år. Först blir det show för barnen därefter Teental och Trio Oro och allt är gratis. Den19–20 augusti är det Park till Park. Från teaterparken till Gripsholmsparken blir det lokal underhållning och Storgatan fylls med mat och aktiviteter.

återbruksaktiviteter för både barn och vuxna och mycket annat. Den 27 augusti är det återigen dags för Kiladalens Dag där en mängd olika aktörer slår upp dörrarna, såväl företag som föreningar och privatpersoner. Den perfekta utflykten där det finns något för alla – stora som små; shopping, ponnyridning, fika, golfaktivitet, loppisar, konst och så vidare.

Kiladalen bjuder på en Återbruksdag den 10 juli. Då poppar det upp en mängd loppisar genom hela dalen, försäljning där man skapat nytt av gammalt, utställning som visar hur man kan vårda och laga sina kläder,

Gillar du gårdsbutiker är för övrigt Flens omgivningar de rätta. Där finns en rad gårdsbutiker med olika inriktningar såsom glass, mejeri, grönsaker, kött, musteri, blommor med mera. Dessutom har ni i Jönåker Rustik

Väg 223 hyllar i vanlig ordning alla fruntimmer och bjuder in till en fruntimmersweekend den 24-25 juli. Passa på att besök vägens alla aktörer som slår upp dörrarna denna helg.

Gårdsbutik med inredning, loppis och konstutställning i ladan. Även MC-livet tillhör sommaren och en höjdpunkt för alla entusiaster är Iron Horse MC Show 2 juli i Nyköpings Hamn. Vandra runt bland motorcyklar, custombyggen och veteraner. Fem klasser presenteras: Chopper, Custom, Vintage Classic, Classic moped samt Peoples Choice.

NK-epoken i Nyköping uppmärksammas

Tidningen Svenska Öden& Äventyr med Minnenas Journal ägnar i sitt senaste nummer, nr 6, hela fem sidor åt NK:s verkstäder och NK-villan i Nyköping. Bland andra kommer Harald Andersson och Eva-Marie Elfsberg till tals. 31


TIDNINGEN SE HIT!

PARK TILL PARK 2022 FESTLIGHETER I NYKÖPINGS CENTRUM FÖR ALLA ÅLDRAR! Musik, underhållning, mat, aktiviteter och shopping. Läs mer på nyköpingsguiden.se/parktillpark

L I V E

32

N AT I O N

&

N Ö J E T

K O N S E R T

19-20/8 P R E S E N T E R A R

Fre 12 aug NYKÖPING Hamnplan BILJETTER: NOJET.SE, LIVENATION.SE SAMT TICKETMASTER.SE / 077-170 70 70.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.