Page 1

TIDNINGEN

Mars 2017

FÖRETAG I FOKUS:

PUUSTELLI KÖK ORDETS MAKT - I GOLF Du behöver inte spela bra golf för att vinna matchen. Det räcker med att du säger rätt saker – vid rätt tillfälle...

SPECIAL :

INTERVJU MED ROBIN STEGMAR Robin Stegmar kommer att spendera sommaren i sin gamla hemstad, Nyköping. Han gör det med Nyköpings Gästabud, Elvis och Rick Nelson!


TIDNINGEN SE HIT!

LEDARE Inspirerad av att ha drivit tidningen Succé i några år har jag nu startat upp en ny gratistidning med namnet SE HIT! Ni kommer att känna igen en del av innehållet sedan Succétiden men jag har valt att lyfta in nya skribenter och journalister för att få en så bred spänning över samhällsämnena som möjligt. Med SE HIT! Vill vi fylla en viktig och självklar funktion i utgivningsområdet genom att informera, granska, underhålla och engagera er läsare. Tidningen kommer också att innehålla tips och intressanta artiklar om bl.a. mode, heminredning, skönhet, hälsa, motor och teknik. Regionen växer så det knakar och SE HIT! kommer också att verka för att på olika sätt lyfta det viktiga näringslivet, idrottslivet och föreningslivet.

Från och med april med en utdelning varje onsdag i löneveckan möjliggör vi för er läsare att ta del av våra annonsörers olika erbjudanden i god tid innan helgen. Om du säger nej till reklam kan du ändå hämta din SE HIT! i ett flertal tidningsställ på välbesökta platser nära dig. Jag hoppas att vi på SE HIT! kommer att göra er både nöjda och glada över er nya gratistidning och då vi älskar engagemang så välkomnar vi tips och idéer från er i alla former. Hjärtligt välkomna att tycka till! Till sist önskar jag er en riktigt god läsning från oss alla på redaktionen.

Allt gott!

Anette Siljelin, Ansvarig utgivare

HÄR HÄMTAR DU DIN SE HIT: Ica Kvantum Oxelösund • Ramdalsbadet • Galleria Axet • Västerport • Nyckeln • Cityarkaden • Järnvägscaféet Rosvalla • Biostaden • Willys • Ica Oppeby • Ica Maxi • City Gross • Påljungshage • Ica Supermarket Arnö

Anette Siljelin Ägare/ Säljare 076-052 46 08 anette@se-hit.se

Anders Tegner Skribent 076-052 46 08 anders@se-hit.se

Pia Berg

Krönikör pia@se-hit.se

Hans Nilsson Skribent 070-300 44 62 hans@se-hit.se

Vi hjälper företag och företagare med juridisk rådgivning

www.maminza.com


TIDNINGEN SE HIT!

SKODA KODIAQ BRYTER NY MARK. Nu är ŠKODA KODIAQ äntligen här. Med sju sittplatser, avancerad fyrhjulsdrift och ständig uppkoppling utmanar vi begreppet SUV. Välkommen in och upplev själv! ŠKODA KODIAQ TDI 190 hk DSG 4x4 fr. 312 900 kr Förmånsvärde fr. 1 813 kr/mån Billån fr. 2 210 kr/mån Leasing fr. 1 760 kr/mån Bränsleförbrukning blandad körning 5,7 l/100 km, CO2 151 g/km. ŠKODA Billån 36 mån, 30% kontant, 50% restskuld. ŠKODA Leasing 36 mån (exkl moms), 30% särskild leasingavgift, 50% restvärde. Rörlig ränta baserad på VWFS basränta mar 2017. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad.

www.soderbergsbil.se Östra Rundgatan 19 i Nyköping. Tel 0155-20 90 41 Öppet vard 9-18, lör 10-14

3


TIDNINGEN SE HIT!

IOTAKT - NYKÖPING DÅ OCH NU

Nyköping, den sörmländska residensstaden, har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. När jag växte upp i Gnesta under det goda 70-talet var Nyköping en av de platser som föräldrarna sökte sig till när det skulle köpas en flaska rödvin eller fem för dåtidens fredagsmys. Andra orter som kunde få besök av familjen för samma ärende var Trosa, Södertälje och – faktiskt – Malmköping. Men Nyköping var alltid den roligaste utflykten. Kanske för att Nyköping på den tiden var kommunens centralort, eller ”ockupationsmaktens huvudstad” för oss som ville bryta oss loss från storkommunen…

Tillbaka till rötterna. Nostalgin från 70-talet levde kvar i mig, och mitt under brinnande livskris tog jag med mig tanten och de två förstfödda sönerna till den sörmländska myllan och Gnesta. Det var en bra plats för avkommorna då. Skolorna i Gnesta levererade faktiskt studieresultat. Pendeltåget gick oftast när det skulle. Gnesta var lugnet som jag behövde just då. Gnesta var även platsen där tanten fick kånka omkring på sin gravidmage. Det var dags för en tredje son, och Gnesta var en bra plats att bli fullmogen inför förlossningen på. Graviditeten blev dock några veckor kortare än planerat, och vi fick stifta bekantskap med lasarettet i Nyköping på fler än ett sätt. På den tiden jobbade jag som SOS-operatör i huvudstaden, och morgonen den 21 mars 2002 hade jag precis satt mig vid min plats för att beta av 112-samtalen. Den egna mobilen ringde, och det var den höggravida tanten som ringde. Hon störtblödde från heligheten så fort hon reste på sig, och det privata samtalet blev ett jobbigt jobbsamtal. Hon fick förhållningsorder att ligga platt som en padda i sängen i väntan på ambulansen. Grannfrun ringdes över och tog vänligt och generöst sönerna till skola och dagis. Kollegorna i dåtidens SOS-central i Eskilstuna fick ett jobb att hantera av mig innan jag kastade mig ner mot Stockholms central för att ta mig ner mot Nyköping. Det sista jag såg på skärmen var hur ambulansen i Vagnhärad fick styra upp mot vår adress i Gnesta. Det blev en flygbuss mot Skavsta som tog mig till min tredje förlossning i rollen som pappa. Precis när bussen hade svängt av E4:an från den alldeles för korta och snäva avfarten och kommit ner till vägen ut mot den lilla storflygplatsen fick jag den vänliga chauffören att släppa av mig. Några hundra meters snabbt joggande till lasarettet och in på förlossningen där det förbereddes för att akut kejsarsnitt. Moderkakan låg i vägen, det som kalla placenta previa på medicinska och det blev lite bråttom.

Han var där hela tiden, varje gång jag var där – och jag var där all vaken tid. Nyköpings lilla neonatal fick rädda stockholmarnas motsvarigheter, som redan då var knökfulla. En mamma från Vallentuna, en morsa från Tumba – och några sörmlänningar. Alla trivdes. Vi var som en familj, och den irakiska doktorn var allas fader. Det var med viss ångest vi efter två veckor fick lämna Nyköping för Gnesta med den tredje sonen i bagage. Sedan dess, 2002, har Nyköping växt rejält. Nyköping växer för varje gång jag har förmånen att titta till staden. Men lasarettet, det utarmas. Neonatalen som var vårt paradis under några turbulenta dagar finns inte längre. Den finns i Eskilstuna nuförtiden, tio mil på en väg som är kurvigare än Kim Kardashian. Visst, landstinget i Sörmland skall renovera och bygga om lasarettet i Nyköping – men känslan är att sjukhuset i den södra länsdelen sakta men säkert förtvinar. Allt oftare får patienter från den växande residensstaden åka till Eskilstuna, Linköping, Uppsala eller Stockholm för att få avancerad vård. Lasarettets akutmottagning är ofta knökfull, och väntetiderna har skenat iväg till bland de värsta i Sverige. Nyköpings lasarett har fått ett rykte om sig att vara ett rätt dysfunktionellt sjukhus, trots sin slitande personal… Städer som växer skall ha ett sjukhus som växer, inte krymper. Städer med en stark befolkningstillväxt skall ha ett sjukhus med fler vårdplatser, inte färre. Men det gäller inte i Sörmland, inte i Nyköping och det gör ont hos mig som bara har fina minnen från en svunnen tid att tänka tillbaka på när vänner och bekanta berättar om dagens situation.

Allt gick bra med både son och tant. Personalen på förlossningen var underbar, även om det fanns en annan plats på bygget vid Hållet som fastnade i mitt högra förmak. Nyköpings lilla och fantastiska neonatalavdelning. En dedikerad läkare från Irak som pysslade om de små liven på ett sätt som borde ha gett honom en plats på VIP-avdelningen hos Sankte Per eller vem han skall till när det jordiska livet var slut.

Vem är du, Fredik Antonsson? En bitter gubbe, född i Eskilstuna våren -68 och uppväxt i den sörmländska myllan. Bloggar I otakt på iotakt. se och försöker agera enmanstankesmedja ur ett extremt konservativt perspektiv. Privat – idrottspappa till fyra söner med frekventa livskriser och en sannolikt patologisk mörk syn på framtidens utmaningar. Jobbar som underskötare på Stockholms största sjukhus, men tillbringar alltid några sommarveckor på Rosvalla i Nyköping - som sjukvårdare på innebandyläger. 4


TIDNINGEN SE HIT!

HUND

KATT

SMÅDJUR

FISK

REPTIL

100:1012kg

RABATT

449:-

HILLS 10-12 KG HUNDFODER

FOUR FRIENDS 12 KG HUNDFODER

Gäller märkta påsar.

Gäller alla sorter av Four Friends 12 kg. Ord.pris från 569 kr

399:S t yckpri s

IAMS 10KG KATTFODER

Gäller Iams Kitten, Adult Chicken & Adult Steralised Ord.pris från 449 kr

100:RABATT

149:S t yckpri s

www.purina-proplan.se

PROPLAN 3 KG VALFRI SORT Gäller 3kg kattfodersäckar

ROYAL CANIN 10KG KATTFODER Gäller serien Feline Care Nutrition

Ord.pris från 279 kr

Går ej att kombinera med andra erbjudanden, vi reserverar oss för eventuella fel. Gäller t.o.m 9 April - 2017

FÖR KÖP ÖVER 100 KR: Obs! Endast 1 kupong/ köp går ej att kombinera med andra erbjudanden! Gäller t.om 9/4 - 17

10 % RABATT

FÖR KÖP ÖVER 350 KR: Obs! Endast 1 kupong/ köp går ej att kombinera med andra erbjudanden! Gäller t.om 9/4 - 17

50KR RABATT

FÖR KÖP ÖVER 600 KR: Obs! Endast 1 kupong/ köp går ej att kombinera med andra erbjudanden!

75KR

RABATT

Gäller t.om 9/4 - 17

Djurkompaniet Nyköping (Granne med ICA Maxi)| Gustafsbergsstigen 12 | Tel: 0155 – 21 00 88 | Mån-Fre 10-19, Lör 10-16, Sön 11-16

WWW.DJURKOMPANIET.SE 5


TIDNINGEN SE HIT!

“Mindfulness behöver inte vara svårt. Det finns mycket enkla övningar som man kan ta till när man inte orkar sitta och meditera eller utöva yoga.”

OANADE MÖJLIGHETER - MINDFULLNESS Mindfulness är den förmågan eller medvetenheten som utvecklas genom att avsiktligt, uppmärksamt och utan att värdera eller döma observera saker och ting som de är i stunden, här och nu.

Eftersom människan kan tänka och fundera över saker och ting blir det möjligt att lösa problem inom oss innan vi löser dem i verkligheten. Vi kan göra planer, fantisera och hitta på berättelser och historier. Men om vi blandar ihop tankarna på saker och ting med sakerna själva, uppstår ett problem. Tankar och föreställningar är egentligen omedvetna tolkningar och värderingar och inte samma som fakta. De är just tankar och inget annat. De är bara temporära händelser, som en fågel som flyger. Vi kan alltså lära oss tekniker som gör att vi ser tankarna som något som dyker upp, stannar kvar en stund och sedan försvinner. Man bör försöka observera de delar av livet som vi annars tar för givet, eller helt enkelt struntar i. Som att du andas; andas in och andas ut. Att bli medveten om sin egen kropp; hur känns det? Har jag ont någonstans? Om ja, hur känns det? Att ha ont är varken bra eller dåligt utan bara att just nu känna att man har ont. Eller att känna att man mår bra. Hur känns det? Mindfulness är en intention, en avsikt, icke-dömande och värderingsfri. Mindfulness är motsatsen till grubbleriet som leder till ingenting. ”Vanligtvis ser vi det vi vill se, inte det som faktiskt finns framför ögonen på oss. Vi ser, men vi kanske inte förnimmer eller förstår. Vi kanske behöver stämma vårt seende, precis som ett musikinstrument, för att öka dess precision, känslighet, omfång. Vi borde sträva efter att se saker och ting som de verkligen är, inte som vi vill eller fruktar att de ska vara, eller bara det vi blivit socialt betingade att se eller känna.” – Jon Kabat-Zinn Vi vill så gärna att sakerna är som vi vill ha dem. Vi vill att vi mår bra och att det som vi önskar ska hända, verkligen händer. Vi ser saker 6

genom ett slags filter som ofta hindrar oss att se sanningen för att sanningen är inte alltid behaglig. Men det enda sätter att klara av detta är att se verkligheten som den är, utan några värderingar, bara som om man var en betraktare. För det är ju trots allt vi själva som ger våra egna tankar ett värde; de är bra eller dåliga. I själva verket är det bara tankar, ingen objektiv sanning för min sanning kan aldrig vara samma som din sanning… För att lära sig detta behöver man dagligen öva medveten närvaro. En daglig övning under 8-12 veckor ger resultat. Resultatet kan även ses i MRI bland annat som en hjärnbark som har blivit tjockare. Men det gäller att öva DAGLIGEN. Mindfulness behöver inte vara svårt. Det finns mycket enkla övningar som man kan ta till när man inte orkar sitta och meditera eller utöva yoga. Nedan en enkel övning: ”Lyssna på ett musikstycke. Ta långa, lätta och jämna andetag. Följ andningen, var oavbrutet närvarande i den, samtidigt som du förblir medveten om musikens rörelse och stämning. Förlora dig inte i musiken, utan fortsätt att vara närvarande i din andning och i dig själv”. Detta att vara NÄRVARANDE i NUET är i allmänhet svårare än att oroa sig för allt möjligt, planera framtiden (som vi inte ens vet om den kommer) eller älta gamla saker (som inte blir bättre för det). MEN att vara närvarande, åtminstone en liten stund varje dag, gör mirakel i din hjärna! Öva i 12 veckor och din stressnivå har sänkts, du mår bättre, oroar dig mindre, klarar av dina arbetsuppgifter bättre och till slut har detta blivit en livsstil; att leva i nuet. Text: Ulla Sarja


TIDNINGEN SE HIT!

Välkommen till oss! Vi på Företagarna Nyköping Oxelösund finns

Rekryteringsskolan - Nu närmast har vi

till för att underlätta för er att driva företag,

en rekryteringsskola för er företagare för

påverka beslutsfattare i bland annat kom-

att ni ska bli säkrare på att anställa. Vi går

munerna och driva opinion i olika frågor.

igenom hur du hittar och anställer rätt

Just händer det mycket! Vi startade året med

personal.

um!

a dat Viktig

Rekryteringsskolan

29 mars - Bygg ditt varumärke för rekrytering via sociala medier,

att välja om vår styrelse, och ökade till en styrelsemedlem till, Ulrika Juul, och planera ett

Jennifer Erdtman på •

Bar & Babbel den 20 april - våra trevli-

Klöver Dam Marknadsbyrå.

fullspäckat 2017! Nedan ser ni det som händer

ga träffar där företagare och Unga Före-

närmaste tiden.

tagare som driver UF träffas och utbyter

5 april - Praktisk arbetsrätt.

erfarenheter och idéer. Vi är på Hotell

Företagarnas expert

Hör gärna av er med frågor och funderingar till

Kompaniet, Mathias Andersson (Lyxfäl-

på arbetsrätt,

oss, och bli gärna medlemmar,

lan, Plus) är moderator och intervjuar

Liselotte Argulander

ju fler vi är - ju mer kan vi påverka!

lokala företagare, vi äter gott och minglar.

Ulrika

Kristin

Julia

Henrik

Jennifer

Catarina

Sven-Erik

Läs mer: foretagarna.se

Per

Ingrid

Magnus

F I AT T I P O 5 D Lanseringspris från 145.900 kr.*

MAZDA CX-3 MAZDA CX-3

DET INTE OM OM DET HANDLAR HANDLAR INTE VART DU SKA. VART DU SKA. UTAN DU KOMMER KOMMER DIT. DIT. UTAN HUR HUR DU NUFÅR FÅRDU DU NU

10.000KR KR 10.000 ATTHANDLA HANDLA ATT TILLBEHÖRFÖR FÖR TILLBEHÖR

F I AT T I P O K O M B I Lanseringspris från 155.900 kr.**

NU INGÅR 10.000 KR II TILLBEHÖR, NU TILLBEHÖR, VÄLJ VÄLJT.EX T.EXVINTERHJUL, VINTERHJUL, DRAGKROK ELLER MOTORVÄRMARE DRAGKROK MOTORVÄRMARE M.M. M.M. Mazda CX-3 med fyrhjulsdrift fyrhjulsdrift är är en en smidig smidig och och kompakt kompaktcrossover crossoversom somärär lika kul att köra till jobbet jobbet som som till till helgens helgensäventyr. äventyr.Boka Bokaen enprovkörning provkörningmed med Mazda CX-3 redan idag och och upplev upplev äkta äktakörglädje! körglädje!

FRÅN 1620KR/MÅN INK FR 2270KR/MÅNAD INK SERVICE,VINTERHJUL SERVICE,VINTERHJUL||AWD AWDOCH OCHAUT. AUT. FRÅN 236 236 900:FRÅN 900:Priserbjudandet gäller Priserbjudandet gäller t.o.m. t.o.m. 2017-03-31. 2017-03-31.

PREMIÄR FÖR TIPO 5D OCH KOMBI. Generöst utrustade. snålt prissatta.

Nu är Fiat Tipo Kombi och 5D här. Oavsett version har de klassledande utrymmen, både invändigt och i bagageutrymmet. Dessutom är de generöst utrustade med till exempel Uconnect™ Radio Bluetooth, 6 krockkuddar, kollisionsvarningssystem med autobroms, dimljus, luftkonditionering och mycket mer. Allt till ett pris som gör upplevelsen ännu större. Välkommen in och provkör din Fiat Tipo.

FÅ MER FÖR MINDRE. *Lanseringspris avser Fiat Tipo 5D Pop 95 hk. Bränsleförbrukning blandad körning 5,7l/100 km och CO2-utsläpp 132 g/km. **Lanseringspris avser Fiat Tipo Kombi Pop 95 hk. Bränsleförbrukning blandad körning 5,7l/100 km och CO2-utsläpp 132 g/km. Erbjudandet gäller till och med 30 juni 2017. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Lokala avvikelser kan förekomma. Läs mer på fiat.se

Åke Andersson Andersson Bil Åke Bil HemgårdsvägenHEMGÅRDSVÄGEN 6 Hemgårdsvägen 6 6, NYKÖPING • TELEFON: 0155 - 28 40 00 • WWW.AABIL.SE 611 10 Nyköping ÖPPET: MÅ–TOR 10–18. FRE 10–17. LÖR 10–13. 611 38 Nyköping www.aabil.se www.aabil.se

fiat.se

HEMGÅRDSVÄGEN 6, NYKÖPING • TELEFON: 0155 - 28 40 00 • WWW.AABIL.SE ÖPPET: MÅ–TOR 10–18. FRE 10–17. LÖR 10–13.

7


TIDNINGEN SE HIT!

8


TIDNINGEN SE HIT!

ROBIN BJUDER ELVIS & RICK NELSON

PÅ GÄSTABUD Robin Stegmar kommer att spendera sommaren i sin gamla hemstad, Nyköping. Han gör det med Nyköpings Gästabud, Elvis och Rick Nelson! Jag får tag på Robin på väg till Lisebergsteatern i Göteborg där han just nu spelar i succéfarsen ”Jäkelskap i Kikar´n” som först spelades på vallarna i Falkenberg och nu i Göteborg till slutet av april. Robin är mannen som kan skifta från rollen som Olof Harpinge i farsen ”Campa i klaveret” till den seriösa monologen ”Produkten”. Om dagarna är han och hans fru Mia mycket hemma i Åsa med deras två killar, Elvis och Ville. Senast du stod på borggården i Nyköping och spelade Gästabudet var 2011. Då pratade du om att det vore kul att ha med din son i pjäsen precis som Göran Gillinger har. (Under flera år spelade Robin, Göran och Pär Malmström de trenne stridande bröderna Magnusson i Nyköpings Gästabud) – Ja, och nu sex år senare så blir det verklighet. Min son Elvis, nu sju år, kommer att vara med i sommar. Nu kan jag avslöja att jag kommer att få spela Kung Birger i sommar. Det är ju ett helt nytt manus i år, ”Anno 1317 Nyköpings Gästabud”. Manuset av Karin Isaksson har jag just fått se och det verkar väldigt spännande. Blir många nya skådespelare också och jag räknas väl dit efter så många års uppehåll! Både du och din fru Mia (Mia Stegmar är med i trion Jamladies, som bland annat är huskör i Bingolotto. Hon har också varit med i Gästabudet både som tvätterska och drottning) sjunger och skådespelar. Var det ett lätt val med teater för Elvis?

Ja, du sjöng ju på Rökeriet nere i hamnen när du var delägare till restaurangen i runt millennieskiftet. - Ja, det var då jag sjöng Brel för första gången. Vi hade en hel del uppträdanden på övervåningen. Om du måste välja vilket är roligast? Teater, krönikespel, fars, film eller sång? - Det allra roligaste är faktiskt att sjunga! Det var vansinnigt kul att sjunga Jacques Brel förra året i krogshowen ”Det doftar öl” som vi körde i Kalmar och i Nyköping. Framtiden då? – Jag har tre olika projekt som finns i pipelinen. Kan inte avslöja något av dem än. Visserligen har jag har provfilmat till stora internationella filmer men jag trivs så fantastiskt bra både med mitt familjeliv och mitt karriärsliv så jag är väldigt tillfreds med hur jag har det just nu. Om man ser på bilden som Sara Ljunggren har tagit här intill så är det väl inte för långsökt att tänka sig att vi just pratar med näste James Bond! Till slut avslöjar Robin att de väntar tillökning i den Stegmarska familjen. – Jo, Mia ska föda vårt tredje barn i september, så det är därför hon inte är med på scenen i sommar. Jaha, så om några år har vi kanske dem alla på scenen på Borggården, Robin, Mia, Elvis, Ville och ... ja, lilla? Text: Anders Tegner Foto: Sara Ljunggren

- Nej, han har mest varit intresserad av fotboll. Men nu tycker han det ska bli kul att få spela med pappa. Ja, i farfars produktion (farfar Rino Brezina är regissör ihop med Lars Gustafsson och Jerk Ohlson Westin). Annars är det vår lille Ville som visar mest längtan efter att uppträda. Han fick en egen mikrofon nyligen och håller på hela tiden. Just nu härmar han Marcus & Martinus. När började du själv spela teater? -Oj, jag var nog yngre än Elvis. Pappa hade nyårsrevy i Nynäshamn där vi bodde då. Min första roll var som en av figurerna i leksaksparaden i Disneys tomteverkstad! Sedan gjorde jag en större roll under sommarlovet när jag gick på mellanstadiet. Spelade jätte(!) i ”Ragnarök” och jag hamnade på förstasidan i lokaltidningen. Du spelade in för TV igen i höstas? - Ja, jag ska vara med i ”Morden i Sandhamn” i en av de långfilmslånga delarna där jag spelar en komplex familjefar, kan jag väl säga. Men det här med Rick Nelson då? – Jo, jag sjöng låten ”Lonesome Town” i pjäsen ”Fool for love” för många år sedan. Du brukar påminna mig om hur bra det var och nu har jag lyssnat in mig på Rick Nelson och han har ju en del pärlor som vore roligt att framföra. Så när jag ändå är i Nyköping i sommar så tänker jag samla ihop några polare och sätta ihop ett band. Så vi kan väl efterlysa om det är någon arrangör som vill se oss i sommar hos sig. Vi kan ju ha ett ”Garden party” (från en annan av Rick Nelsons hits).

Robin Stegmar - alltid lika aktuell med teater, krönikespel, fars, film & sång. 9


TIDNINGEN SE HIT!

ORDETS MAKT – SÅ LÄTT KNÄCKER DU DIN MOTSPELARE I GOLF Du behöver inte spela bra golf för att vinna matchen. Det räcker med att du säger rätt saker – vid rätt tillfälle... Vi följer alltid golfens regler. I den boken står inget om att man inte får prata med sin motståndare. Väljer du dina ord väl behöver du inte driva rakt och sätta långa puttar för att vinna.

psykologi. Han sätter 100 dollar på att mannen inte kan sänka en lika lång putt själv, inte ens om han får träna i en vecka. Mannen antar erbjudandet och en vecka senare samlas en ganska stor folkmassa för att se hur Vardon blir 100 dollar fattigare. Mannen missar självklart putten. Han har ju haft en hel vecka på sig att tänka på slaget…

Andas du in eller ut innan du slår? Alla har vi hört den frågan men någon gång måste vara den första. Och vi vet hur svårt det var att träffa bollen medan vi funderade på om vi skulle inhalera innan vi inledde baksvingen eller efteråt. Ingen är så lätt att få ur balans som en golfare. Ett par förflugna ord vid rätt tillfälle (eller fel tillfälle?) kan få vem som helst att börja grubbla.

Walter Hagen var en mästare på att försätta sin opponent i obalans. Varje gång han låg under mot en yngre och mindre rutinerad motståndare sa han: ”Vad bra du spelar! När du har vunnit den här matchen så kan vi åka ut på en uppvisningsturné, du och jag.” Den yngre spelarens hjärna började flöda av tankar på pengar, framgång och berömmelse, och det dröjde inte många hål förrän Hagen hade återtagit ledningen. Han vann alltid de här matcherna och sedan nämnde han inte ordet ”turné” igen.

Vi är inte som Joyce Wethered, som under damernas British Open slog ut medan ett expresståg dundrade förbi några meter ifrån henne. Efteråt frågade någon om hon hade blivit störd av tåget: ”Vilket tåg?” svarade Joyce. Ännu mer imponerad kanske man är av José Maria Olazabal som en gång ”utsattes” för en kvinnlig streakare men behöll fattningen och efteråt förklarade: ”Vadå? Det var ju bara en naken kvinna!” Inte alla golfare är som Wethered och Olazabal. Vi tappar koncentrationen – det behövs varken expresståg eller nakna kvinnor för att åstadkomma det. Bara helt vanliga ord, finurligt kombinerade och raffinerat betonade. De gräver sig in i medvetandet och ödelägger både sving och självförtroende. Ord är ditt viktigaste vapen i matchspel. Du kan stå på en range i timmar, dagar, veckor och månader – det du bygger upp där kan raseras på fem sekunder av en erfaren motståndare. Låt mig ge ett exempel. Harry Vardon missade en gång en putt för att dela ledningen med Ted Ray i US Open 1920. ”Hur kunde du missa?” sa en man i publiken efteråt. Vardon bestämde sig för att ge honom en lektion i golfens 10

Ett misslyckat försök… Under US Open 1962, När Arnold Palmer var kung och Jack Nicklaus en knubbig utmanare, möttes de två i ett särspel om segern. Innan de peggade upp frågade Palmer: ”Vill du splitta pengarna?” Den 22-årige Nicklaus, som gjorde sitt första år på touren, visste inte att det var ett vanligt förfarande bland professionella. Han avböjde artigt erbjudandet och det gjorde han rätt i. Nicklaus gick på 71 slag, Palmer på 74. Senare har Nicklaus vidhållit att det var en ”snygg gest” av Palmer. Men en troligare förklaring är att han ville ge Nicklaus något (annat) att grubbla över. Förvirra honom, helt enkelt. Horace Hutchinson var golfjournalist och brittisk amatörmästare på 1880-talet. Han gav en gång följande råd: ”Om din motståndare i match ligger i ett svårt läge i en bunker så finns det inget som förbjuder dig att ställa dig bredvid honom och högljutt räkna slagen.” Hutchinson tillade att det vore klokt att beväpna sig med en niblick så att man kan försvara sig om det skulle behövas.


TIDNINGEN SE HIT!

Efter tre ronder av The Open på St Andrews 1984 delar Tom Watson och Ian Baker-Finch ledningen. På söndagen, före den fjärde ronden, lutar sig Tom Watson fram mot Baker-Finch och säger: ”Du befinner dig på första tee den sista dagen av The Open. Du borde verkligen vara nervös.” Baker-Finch slår inspelet på första hålet ned i Swilcan Burn och går sju slag över par. Watson vinner. Roland Hancock ägnas inga längre kapitel i golfens historieböcker och det kan bero på en obetänksam åskådare. Hancock har två hål kvar att spela i 1928 års US Open på Olympia Fields och han leder ganska stort. När han kliver upp på 17:e tee ropar en åskådare: ”Ge plats för vår näste US Open-vinnare!” Hancock hade råd att göra par-bogey och ändå vinna. I stället avslutade han med två dubbelbogeys och missade särspelet (mot Bobby Jones och Johnny Farrell) med ett slag. Ken Venturi leder med fyra slag inför den avslutande ronden av Masters 1956. När han går upp på första tee säger en vän till honom: ”Tänk om du vinner? Då blir du miljonär!” Ken Venturi kan inte motstå frestelsen att börja tänka på pengar i stället för golf, och han avslutar Masters med 80 slag. Han vann inte men han blev miljonär ändå. Så småningom…

Han går mot 18:e tee och Davis Love ska följa efter. Då kliver Tom Watson, USA:s kapten, in i handlingen. Han beordrar Love att öva puttar på 17:e green för att Rocca i ensamhet ska få tid att tänka på vad han just gjort och på vilka konsekvenser det kan få. Love vinner det avslutande hålet. Efter 54 hål i The Open 1946 delar Dai Rees ledningen med Sam Snead och Johnny Bulla. På femte hålet säger en vän till Rees: ”För Guds skull! Håll nu huvudet kallt. Alla spelar så dåligt i dag att du kommer att vinna om du bara spelar så som du normalt gör.” Dai Rees spel överger honom omedelbart. Han avslutar med 80 slag och Snead vinner med fem slag Spelare som redan har problem finns ingen anledning att psyka. Men vi berättar ändå följande historia för att den är så rolig. Det lär ha hänt på Telia Tour: En spelare började få problem med att hålla bollarna på fairway. Men hans problem hejdade inte hans svada. Han snackade på tee, på fairway, på greenerna och när de gick mellan hålen. På en tee halvvägs igenom banan fick en motspelare nog och yttrade följande ”Slå nu så vi kan börja leta någon gång.” Det befrämjade inte spelet. Text: Tommy Jeppsson

Det handlar inte bara om vad man säger utan också om vad man inte säger. Under Ryder Cup 1993 på The Belfry möts Davis Love III och Constantino Rocca. På 17:e hålet puttar Rocca för att behålla ledningen, 1 upp. Putten är en meter och han missar.

MINI TO GO. PACKAT OCH KLART! Med MINI TO GO privatleasar du din nya MINI via MINI Financial Services. Du betalar inte en krona när du hämtar bilen, servicen är fri och extrautrustning väljer du efter eget tycke och smak. Efter 3 år med din MINI är det dags att lämna tillbaka den oss. Enklare kan det inte bli!

PRIVATLEASING MINI-TO-GO MINI ONE 3 DÖRRAR FRÅN 2.095 KR/MÅN Inklusive Saltpaket Plus: Aircondition, dimljus, velourmattor, förvaringspaket, höjdinställning passagerarsäte, färddator, belysningspaket. MINI ONE 3 dörrar. Fri Service i 3 år/6.000 mil. CO2-utsläpp fr 109 g/km och bränsleförbrukning fr 4,7 l/100 km beroende på modell och motor. Månadskostnaden för privatleasing MINI TO GO är inkl. moms, avser 36 månaders löptid och en avtalad körsträcka på 3 000 mil. Månadsavgiften justeras vid förändringar i upplåningskostnad. Uppläggnings- och administrationsavgift samt avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Finansiering via MINI Financial Services. Bilen på bilden är extrautrustad.

Proauto

Moa Martinssons gata 12, 601 19 Norrköping. Bonnorpsgatan 4, 582 73 Linköping. 010-168 16 00. www.proauto.se

11


TIDNINGEN SE HIT!

SUZUKI IGNIS ALLT INGÅR OCH LITE TILL Nya Ignis är utrustad med pekskärm, alufälgar 16”, Bluetooth, mörktonade rutor och silverlackerad takreling. Just nu! Service, försäkring och vinterdäck på alufälg ingår!

Nu kör vi igång med boule & utefotboll.

FRÅN 1.895:- / MÅN *

Suzuki Ignis. En ultrakompakt SUV.

Anmälan senast 22/4.

VÄLJ VAD DU VILL FÖR UPP TILL

5.000:-**

Välkomna!

NYA IGNIS FRÅN 137.900:Bränsleförbr. bl. körning 4,6-5,0 l/100 km. CO2 104-114 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. * I månadskostnaden ingår bilen (pris från 137.900:-), på original aluminiumfälg (inkl. TPMS)(8.000:-), serviceavtal 3 år eller 4.500 mil vilketoch som12 först inträfBränsleförbr. bl. körning 4,6-5,0 l/100 km.vinterdäck CO2 104-114 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans års fargaranti (210:-/månad + admin. avgift 25:-), via Suzuki Försäkring (315:-).från Finansupplägg; 20%, 36 55% aluminiumfälg restvärde, ränta 3,99%, mot genomrostning. * Ihalvförsäkring månadskostnaden ingår bilen (pris 137.900:-),kontant vinterdäck påmån, original (inkl. effektiv TPMS) ränta 4,98%. Gäller t. o. m. 31/3 2017.Gäller t. o. m. 28/2 2017. Erbjudandena går ej att kombinera med andra erbjudanden och rabatter. Läs mer på suzukibilar.se

0155-450953 www.korpen-nykoping.se

(8.000:-), serviceavtal 3 år eller 4.500 mil vilket som först inträffar (210:-/månad + admin. avgift 25:-), halvförsäkring via Suzuki Försäkring (315:-). Finansupplägg; kontant 20%, 36 mån, 55% restvärde, ränta 3,99%, effektiv ränta 4,98%. Gäller t. o. m. 31/3 2017. ** Nytvättad bil året om eller VIP-biljetter till Coldplay i Paris? Du väljer vad du vill upp till ett värde av 5.000:- vid köp av nya Ignis. Gäller t. o. m. 28/2 2017. Erbjudandena går ej att kombinera med andra erbjudanden och rabatter. Läs mer på suzukibilar.se

Åke Andersson Bil AB

HEMGÅRDSVÄGEN 6, NYKÖPING • TELEFON: 0155 - 28 40 00 • WWW.AABIL.SE ÖPPET: MÅ–TOR 10–18. FRE 10–17. LÖR 10–13.

Hemgårdsvägen 6, 611 38 Nyköping, Tel. 0155-284000, www.aabil.se

150 000

PRODUKTER FÖR BYGG OCH INREDNING XLHEMMA - BYGGVARUHUSET PÅ NÄTET XLHEMMA.SE ÄR XL-BYGGS E-HANDEL PÅ NÄTET OCH DRIVS I SAMARBETE MED BYGGHEMMA. PÅ XLHEMMA.SE HITTAR DU ETT BRETT SORTIMENT AV BYGGVAROR TILL MARKNADSANPASSADE PRISER MED HEMLEVERANS. IDBÄCKSVÄGEN 10, NYKÖPING • 0155-578 00 BUTIK: MÅN-FRE 6.30-17.00, LÖR 9.00-14.00

XLHEMMA: ÖPPET DYGNET RUNT! 12


TIDNINGEN SE HIT!

Zonta är livet* Första söndagen i mars, tre dagar före Internationella Kvinnodagen, ordnade Zonta-klubbarna i Nyköping en härlig hjärtlig Hjärtedag på Pelles Lusthus. Du fick mat, mässa, utställningar, föreläsningar, yogapass, modevisningar, schlagerkonsert med 2njoy, Tai chi, mindfullness, Zumba- salsapass under ledning av Catarina Hagstrand, gofika. Allt detta för endast 200 kronor, där överskottet går till fyra utvalda kvinnoorganisationer. Er utsände var i klar minoritet men arrangerande Maiwy Schultz välkomnar fler män och även fler besökare till dessa mässor. – Det är ju inte en aktivitet för zontor utan en aktivitet som vi zontor arrangerar. Vilken aktivitet det är sedan! Det sjuder av liv överallt i lusthuset. Det är allt från Unga företagare som Johanna Boman som har företaget Rebelt som startade som ett UF-projekt på gymnasiet. Sedan är det allra åldrar och företag du kan tänka dig som är representerade här. Maiwy Schultz hälsar alla välkomna till Hjärtedagen.

Zonta bildades för snart 100 år sedan i USA. I Nyköping fyller den första Zonta-klubben 50 år just i år. Gemensamt för de 30 000 medlemmarna fördelade på 67 länder är att jobba för att stärka kvinnor och flickor och främja deras mänskliga rättigheter. Ordet Zonta kommer från Iakhota språket som siouxindianerna talar och betyder hederlig och pålitlig. Den gula rosen är symbolen för Zonta. Hjärtedagen till ära bär alla arrangerande zontor både gul ros och gult band.

Johanna Boman från Rebelt visar upp sina fina väskor.

Överskottet från dagen kommer att gå till Zontas Internationella hjälpprojekt. Under innevarande 2-årsperiod stödjer de fyra FN-projekt. • Nigeria: Förhindra barnäktenskap • Nepal: Stoppa trafficking • Madagaskar: Ge flickor rätt till fullgången skolutbildning • Liberia: Hjälpa kvinnor med förlossningsskador (Fistula) Läs mer på www.zonta21.org och www.zonta.org

Ida och Felicia på Re:create design.

*rubriken tog jag från Lasse Lindberg som vid ett annat tillfälle sjöng så för Zontorna med melodin från Anita Lindbloms stora hit ”Sånt är livet”. För de organisationer som Zonta hjälper så är det nog så att Zonta är skillnaden mellan död och livet för dem.

Glada besökare på Pelles Lusthus.

Text: Anders Tegner Foto: Birgitta A Bergman

Populärt Zumbapass i ledning av Catarina Hagstrand.

Glad reporter bland härliga Zonta-damer!

Jessica Wahlqvist lockar med Bönornas Frestelser 13


TIDNINGEN SE HIT!

KRÖNIKA

JÄMSTÄLLDHET ÄR INTE ROSA HATTAR Jag är på väg hem från Bali. Har precis gått på sista flighten i Bangkok som ska ta mig till Sverige. Jag sitter vid gången. På andra sidan är det tre säten i bredd. Två män sitter ytterst med ett tomt säte mellan sig. Den ena är för övrigt den gotländska entreprenören Pigge Werkelin. Människor fyller gångarna. Letar efter sina platser. En medelålders man stannar. Pekar på det tomma sätet i mitten åt en thailändsk kvinna. Där är din plats, in the middle. Hon ler och börjar knöla sig in. Mannen som inte är Pigge och mannen i gången tittar på varandra. Skrattar så där he he, oss män emellan. I mitten så klart, nu får vi se om ni kan hålla fingrarna i styr killar, säger mannen i gången och blinkar med ögat. Liknande beteende finns överallt i Sverige. Sexistiskt näthat eskalerar. Hårda värden är fundament och ger bra lön. Mjuka värden är lullull och ses som ett gratis kall. Kvinnor som tar plats är påstridiga. Män som gör detsamma anses drivna. Tårar är neurotiskt men bullrig retorik en styrka. Kvinnor som tar lika utrymme som männen anses krävande. En kvinna som kommer till en manlig arbetsplats ska anpassa sig. En kvinnlig arbetsplats som tar emot en man börjar i stället förenkla för mannen. Jag har 20 år i byggbranschen bakom mig, jag vet vad jag pratar om. Min resa har varit annorlunda enbart på grund av kön. Inget har kommit gratis. Som målarlärare har jag dessutom fått höra manliga företagare yttra sig om att de gärna tar elever på praktik men inga tjejer. Dessa män muttrar förmodligen även nu när jag skriver detta. Jämställda Sverige behöver definitivt en Kvinnodag. Jag struntar nämligen i hur högt vi ligger i olika rankningslistor världen över, det jag bryr mig om är det jag ser. Byggbranschens omoderna machokultur förändras inte av män i rosa hattar. Den förändras av utbildning, innovativt ledarskap och modet att granska sin egen bakgård. Jämställdhet är inte att alla ska var lika. Jämställdhet börjar på insidan när vi möts som unika människor utan könsfördomar och traditionella maktstrukturer. Jämställdhet är något så enkelt som balans mellan manligt och kvinnlig. Vågskålen med manliga egenskaper har prioriterats i flera hundra år och har nu slagit i botten. Resultatet är en värld som brinner och ropar på hjälp. Jobbet att få balans i vågskålarna är allas ansvar. Lika mycket kvinnornas som männens. När vi inser att jämställdhet inte är en tävling kommer skålarna harmonisera i självklar balans. Det bästa av två världar. Det är i den balansen mänsklighetens storhet ligger…

PIA BERG Pia Berg. En medveten världsmedborgare som tror på mod, ansvar och kärlek. Som tror på att sann kommunikation gör världen bättre och därför skriver så ofta och så sant hon kan.

BESTÄLL GOLVSLIPNING, GOLVLÄGGNING ELLER TRAPPRENOVERING HOS OSS!

NU HAR VI KAMPANJ PÅ TRAPPOR OCH GOLV fram till 31 maj!

För mer information ring 0155-520 50 så berättar vi mer! Vi säljer även laminat, Marmoleum och trägolv! Vänd er med trygghet till oss, vi kan golv och trappor!

Trapprenovering Golvslipning Golvläggning Infärgning Försäljning Ekparkett Furutiljor www.linhus.se • 0155-520 50 • info@linhus.se • Besöksadress: Blommenhovsvägen 26 Nyköping 14


TIDNINGEN SE HIT!

ÖPPETTIDER: MÅNDAG - FREDAG 10.00 - 18.00 LÖRDAG 10.00 - 14.00 SÖNDAG 11.00 - 15.00 VÄLKOMMEN!

FRIDAS VÄG 21 BERGSHAMMAR 611 50 NYKÖPING TEL: 0155 - 580 00 WWW.SAGERS.SE

SIRIUS LIMITED EDITION

JUST NU! KVALITETSSÄNG TILL DRÖMPRIS! Det här är drömläget du inte får missa! Kontinentalsäng i unik design och begränsad upplaga, till ett suveränt pris. Svensk design när den är som skönast.

SIRIUS LIMITED EDITION Kontinentalsäng 180x200 cm. 5 zoner, två lager pocketresår. Inkl. ben Albin, specialtyg Roma och bäddmadrass Supersoft Kuvert med svart keder.

15.990:– Ord. pris 24.370:–

Gavel Elite 3.990:– Ord. pris 5.490:–

15


TIDNINGEN SE HIT!

FÖRETAG I FOKUS

16


TIDNINGEN SE HIT!

ANNONS

Puustelli tjuugofem år i Nyköping Vad var det Kolingen sa när han knackade på fönstret till det fina folket på Operakällaren på Albert Engströms teckning. Var det inte; Puustelli på er grevar och baroner? Nej, det var det inte, putäll var det, men eftersom Puustelli firar 25 år i Nyköping så får vi väl utbringa en skål i ett fint Puustelli-kök. Helgen 1-2 april kan du vara med att fira 25-åringen då Nyköpingsbutiken jubilerar. Vi träffar köksinredarna Annemarie Fredriksson och Marie Selstig i butiken på Stockholmsvägen 10. De driver butiken tillsammans. Annemarie var med att starta butiken 1992 med sin man Tomas. Marie kom först (!) 1996. Annemarie påminner om att det var byggkris i början av 1990-talet men ändå så lyckades Puustelli sälja in sina kök och bad. – Finsk design och kvalitet är ju ett bra varumärke. Hur kommer det sig att Puustelli och ni själva har hängt med så länge? - Nöjda kunder! Det är bådas svar på varför de nu firar 25-årsjubileum. Att Puustelli har ett all inclusive- koncept är ett annat skäl till framgången. – Det innebär i det här fallet att vi hjälper dig som kund med allt vad du vill ha i samband med köksrenoveringen. Här i Nyköping har vi dessutom våra snickare från Peder Frans-

son Bygg & Inredning AB i våra lokaler. Blir så bra resultat när vi matchar samspelet mellan snickare och kund. Det är en väldig fördel för kunden och för oss. Vi slipper fel eftersom vi kan dubbelkolla med våra delaktiga snickare. Hos Puustelli centralt kallas detta för Nyköpings-modellen, ler Marie. -Häromdagen tittade det in en kund och frågade om Marie var kvar, berättar Annemarie. - Ja, jag hade hjälpt honom och hans fru med deras kök 2003! Vi gör visst lite avtryck! - Vi är med hela vägen från första ritningen till att sista skruven skruvas in i det nya köket. Att Puustelli satsar miljöförnuftigt märks på satsningen Puustelli Miinus. Optimal ekologi möter hållbar utveckling. - Ja, vi har just sålt vårt första Miinus-kök triumferar Annemarie. Du kan komma till butiken för att se och höra mer om Miinus-köket. Både Marie och Annemarie verkar verkligen trivas bland sina kök och med sina kunder. – Vi har sådan relation med kunderna. De ger en sådan energiboost, menar Marie. Ibland kommer du inte hem förrän vid åtta-tiden på kvällen efter ett kundbesök. Ändå är du så ly-

cklig för att det är en så trevlig kund. – Ja, och så lär vi ju oss fortfarande nya saker fast vi har så lång erfarenhet, inflikar Annemarie. Till sist, vilket är årets kökstrend? - Grått! Trä kommer tillbaka allt mer också. Varför inte titta in till Puustelli på Stockholmsvägen 10 och bli inspirerad du också? Om inte förr så till jubileumshelgen 1-2 april. Puustelli på er grevar och baroner och alla andra nöjda kunder! Text: Anders Tegner Foto: Klöver Dam

Varför Puustelli? Spar tid - Låt oss hjälpa er att förverkliga drömköket! Vi har kunskapen och erfarenheten. Unika kök - Vi planerar och skräddarsyr alltid köket hemma hos er för bästa resultat. Öppna dörren en gång - Köket levereras komplett. Inburet på plats med egen transportör. Snickarglädje - Montering sker av certifierade montörer med gedigen kunskap och erfarenhet. Trygghet - Ni betalar hela köket efter leverans med möjlighet till flexibel finanisering. Garanti - Vi ger alltid 30 års funktionsgaranti på lådor och mekanismer. 17


TIDNINGEN SE HIT!

Flyttstädning 50% billigare med rutavdrag*

Vår nöjd-kund-garanti ingår i flyttstädning!

Flytthjälp 50% billigare med rutavdrag*

Vi får din trädgård att blomstra! – Låt oss klippa gräs, rensa ogräs och köra till tippen. Eller något annat på din att-göra-lista. Med oss är allting möjligt. Ring 0155–40 04 09

Hemmet

Hantverk

Trädgård Vi har Yrkestrafiktillstånd och godsförsäkring.

* Gäller endast arbetskostnaden

0155-60 60 33

www.folabnykoping.se

Hemmet Hantverk

Hemmet

Trädgård

Hemmet

EN KONTAKT – ALL KOMPETENS www.veteranpoolen.se

Hantverk

Trädgård

Elinstallationer Datanät • Belysning Värmelösningar

Har du kontaktsvårigheter? Kontakta oss

0155-606200

order@freddanselobygg.com

Hantverk

Trädgård

VILLA OCH FASTIGHETSÄGARE! TILLÄGGSISOLERA VINDEN OCH MINSKA DIN VÄRMEKOSTNAD REJÄLT, SAMTIDIGT ÖKAR DU VÄRDET PÅ DIN FASTIGHET. TELEFON: 0155 - 28 56 10 E-POST: HAKAN@MB-ISOLERING.SE

www.facebook.com/ Freddanselobygg

freddanselobygg.com 18

FÖRETAGET ÄR MILJÖ- OCH KVALI-

Vi utför kostnadsfri besiktning av din vind!


TIDNINGEN SE HIT! ANNONS

Man ska ha husv… pelarlyft, som H-son Välkomna önskar Kjell och Camilla och lille Linus! Så inbjudande står det på H-sons hemsida. När vi besöker husvagnsdetaljisten, bil-och släpvagnsuthyraren, St1-macken, släp-och husvagnsverkstaden, miljövänliga biltvätten, gummiverkstaden H-son på Norrköpingsvägen 2 blir vi lika välkomnade men lite förvånade och glatt överraskade. Förvånade då Kjell Holgersson (därav H-son) pekar på lille Linus Fredriksson som visar sig vara en vuxen man om dock rätt ung. Överraskade därför att här finns även Fredrik Svensson med en nyhet. De är ivriga att berätta om den stora nyinvesteringen. - Vi öppnar inom kort en ny servicehall och verkstad med tre stora lyftar längre bort här på Högbrunn på Industrigatan 16. Fredrik kommer att bli boss för den, berättar Kjell.

Fredrik

I övrigt fortsätter all H-sons verksamhet som vanligt. – Vi har byggt upp ett gott rykte bland våra kunder. De vet att de får fullservice här. Här kan du även hyra släp, bil- och båttrailer eller hästtransport. Camilla Avenmark har hand om uthyrningen.

Fredrik skjutsar mig till nya hallen på Industrigatan, bortom postens bilar. Där finns tre imponerande lyftar. Två pelarlyftar och en rejäl fyrpelare. Den tar 8000 kilo alltså åtta ton. - Nu kan vi serva ännu större husbilar, husvagnar och släp än vad vi mäktat med förut, menar Fredrik. För Fredrik har livet alltid varit motorer. – Jag har det här med att meka i blodet, skrattar Fredrik. - Pappa är rallare men jag håller mig till bilar och motorcyklar. Jag började byta bromsar och så när jag var åtta år! - Det är så roligt att få vara med från början och bygga upp det här, menar Fredrik och ser sig omkring i den stora hallen med mycken potential för utbyggnad om det skulle behövas. - Vi kommer även här ha öppet mellan 08.0017.00. Har du frågor kring nya reparationshallen så ring mig på 0723-66 60 11, avslutar Fredrik. För att kontakta dem välj något av dessa sätt: Norrköpingsvägen 2, 611 38 Nyköping 0703-101828 0155-21 90 51 h.son@tele2.se www.h-son.se Text: Anders Tegner

Lille Linus

SOMMARDÄCK 13” från 520:14” från 560:-

TT Ä V T L I B ÖPET!*

15” från 640:16” från 770:17” från 875:18” från 900:-

PÅ K

Med reservation för slutförsäljning. *Vid köp av 4 däck medföljer en biltvätt nr 1-3

Biltvätt • Bensin • Gummiverkstad • Oljor Husvagnsdetaljist • Släpvagnsuthyrning • Biluthyrning Verkstad för släp- & husvagnar • NYHET! Nu även Bildelar

www.

H-SON

.se

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21 90 51, 070-310 18 28 19


TIDNINGEN SE HIT!

Kulturplock med Tegner... MÅNADENS BAGARE Grattis Isabelle Lundin, du är uttagen till finalen i SM för unga bagare! Om du nu skulle vinna finalen i Bageri-SM i Göteborg, vad händer då? - Oj, ja då kommer man med till Junior-EM och i slutänden hamnar du i VM i Dubai! Nu jobbar du på bageri i Stockholm, men du kommer från Nyköping. Var fick du ditt intresse av bagerikonsten? - Jag gick Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori på Nyköpings Strand utbildningscentrum.

MÅNADENS UTSTÄLLNINGAR Sylvia Malmström, textilkonstverk med lappteknik och Pontus Carlweitz, naturfoton. Fram till 7 april pågår utställningen på Din Vårdcentral i Rosenkälla. Kan verkligen rekommendera båda två utställarna och kul med konst på vårdcentral. Mera sånt!

SE HIT-LISTAN 1

West Side Story - ensemblen. Emma-Linnea Jortikka Birkegård och Teresia Sköld och hela ”West Side Story”-ensemblen. Vilket jobb de gjort, Ewa Westin och Jenna Gillinger som regisserat och koreograferat. Eloge till orkestern under ledning av den oförliknelige Markus Asplund. Musikalernas musikal drog näst intill fulla hus på Culturum under tolv föreställningar. Måste dock framhäva Emma för att hon klarar sång & utspel så bra & Teresia, hon bara ÄR Anita från Puerto Rico. Nymos har gjort det igen! 20

3

2

Maiwy Schultz.

Kenneth Bodin.

Ena dagen väljs hon till ordförande i Nyköping ”Tillsammans i fighten mot cancer” efter Anette Hellgren.

Den idoge Kenneth tilldelades Nyköping kommuns Kulturstipendium under Bomässan på Rosvalla i helgen. Sällan har väl ett stipendium varit mer välförtjänt. Kenneth har kommit till Nyköping för att stanna (?) och lära oss vår historia på ett hysteriskt, historiskt roligt och lärorikt sätt.

Följande helg hälsar hon, som president för Nyköping-Oxelösunds Zonta-klubb 1, alla välkomna till Hjärtedagen. Än här än där, Maiwy du gör det så bra, precis my way! Foto: Birgitta Bergman


TIDNINGEN SE HIT!

MÅNADENS TIDNING Kamratposten föddes i Nyköping. Stina Quint var folkskollärare på gamla Arnö skola i slutet av 1800-talet. Hon månade om att barnen skulle ha en egen tidning. Efter många turer så startade hon till slut ”Folkskolans Barntidning” 16 mars 1892. 1950 bytte tidningen namn till ”Kamratposten” som den heter än idag. Om detta och ”Barntidningar från bokhandlare Kullbergs gård till Bonniers och Swedbank” berättade litteraturvetaren och tidigare chefen för Barnboksinstitutet, Sonja Svenson på Kulturhuset Slottsvakten sista lördagen i februari.

MÅNADENS KONSERTER Torsdag 20 april Sonja Aldén ”Meningen med livet” Nyköpings Teater Torsdag 20 april Sophie Zelmani Culturum Lördag 22 april Peter Asplund med Claes Crona Pelles Lusthus

FILMAR FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA PSYKISK OHÄLSA Nyköpingskillarna, filmprojektledaren Christoffer Andersson och äventyraren och reseguiden Nicklas Lautakoski, förlorade en gemensam vän som tog sitt liv på grund av psykisk ohälsa. Nu vill de vända sorgen till att göra något i kampen mot en av vår tids största folkhälsoproblem. - Ur sorgen efter vår bortgångne vän bestämde vi oss för att slutföra det han hade påbörjat. Därför ska vi klättra till toppen av Sveriges högsta berg i hans namn. Hans foto ska fästas och förevigas på toppen av Kebnekaise för att ära denne entusiastiske friluftskille. Vi ska ha med oss ett filmteam för att dokumentera och föreviga detta. Hade vi bara vetat hur illa det faktiskt var med vår vän så hade vi kanske kunnat göra någonting. Det ska inte behöva gå så långt. Med vårt äventyr vill vi ingjuta mod i andra att tala om ett av vår tids största folkhälsoproblem.

Klättringen sker i samarbete med Nyköpings Filmsällskap, Ung Kraft och Swett. Vi behöver stöd för att finansiera filmteamet med transport, mat, logi och teknisk utrustning. Vill du vara med och bygga ett starkare och modigare Sverige? Kan vi rädda en enda människa så är det en seger. Med den här filmen vill vi sprida budskapet, ingjuta mod hos fler att tala om psykisk ohälsa bland unga. Vill du vara med att stötta detta projekt? Kontakta Christoffer på nykopingsfilmsallskap@gmail.com eller ring 072-045 04 23.

- Psykisk ohälsa bland unga har tredubblats de senaste 20 åren, och antalet självmordsförsök är högre än någonsin tidigare. Och vi tänker inte bara stå och titta på. Många är de som kämpar för att vända denna olyckliga trend, och det är med samlade krafter vi tar oss an uppgiften. – Jag och Nicklas träffades bara en handfull gånger under alla år. Det var inte förrän vår vän gick bort som vi började träffas oftare. Han ska aldrig få falla i glömska. Vi har varit i kontakt med organisationen Aldrig Ensam och fått några bra tips.

21


TIDNINGEN SE HIT!

HJÄRNSTARK – TRÄNING & HJÄRNAN Träning som uppgraderar hjärnan: ”Med konditionsträning ett par gånger i veckan kan vi redan på några månader göra hjärnan ett par år yngre. Hur långt denna process går att driva vet vi inte ännu, men det är sensationella resultat.” - Anders Hansen – Om effekterna av träning hade kunnat stoppas in i ett läkemedel skulle det lanserats med en stor marknadsföring och dragit in enorma belopp. Och alla skulle känna till det, varumärket skulle ha varit större än Coca-Cola, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm. Det finns lite av frustration i rösten när han säger detta, men kanske ännu mer uppriktig förvåning. Forskningen visar på fullkomligt sensationella resultat av den fysiska träningens effekt på hjärnan. Särskilt är det forskningen under de senaste fem till sju åren som visat på sensationella resultat. Varför är det så få som lyfter fram den nya kunskapen? För att göra något åt detta har han skrivit boken “Hjärnstark”, med undertiteln “Hur fysisk aktivitet stärker din hjärna”. Det är inte bara så att du allmänt mår bättre av att röra på dig, på lång sikt kan man tala om en mental uppgradering. Fysisk träning medför att vi blir intelligentare, alla tankeförmågor påverkas positivt av träning. Hjärnan fungerar allmänt sett bättre, nybildningen av hjärnceller ökar liksom koncentrationsförmåga och kreativitet. På senare tid har man också upptäckt att fysisk träning förbättrar kopplingen mellan hjärnans olika delar, kopplingarna mellan cellerna blir fler 22

och snabbare. De rönen har också betydelse för att vi ska förstå varför människor fungerar olika, kopplingssystemet fungerar bättre hos personer med bra kondition. Fysisk träning har också en dramatisk effekt på depression och ångest – vi kan bokstavligen springa ifrån stress och oro. Träningen lugnar ner stressystemet. Under de senaste decennierna har sambandet mellan fysisk träning och effekterna på depression visat förvånande resultat. Depression och ångest är rena guldbyxorna för läkemedelsindustrin. Medicineringen mot sådana symtom omsätter miljarder. Det mest kända exemplet på läkemedel mot depression är Prozac, som i slutet av 1980-talet lanserades som ”lyckopiller” och har nått närmast ikonstatus med allt fler invånare i Prozac Nation. – Hjärnforskningen har på senare år börjat intressera sig för sambandet mellan fysisk träning och depression, berättar Anders Hansen. Det har visat sig att konditionsträning ungefär 30-45 minuter tre gånger i veckan på fem till sex veckor ger en effekt som motsvarar den av antidepressiva läkemedel – och helt utan biverkningar. – Vi vet också att på sikt skyddar fysisk träning bättre mot åter-

fall i depression än medicinering. Det innebär att i många fall skulle fysisk träning helt ersätta medicinering. Men Anders Hansen skickar med en varning. – Jag är noga med att betona att detta inte är någonting att experimentera med på egen hand för den som får antidepressiva medel för sin depression, säger han bestämt. Rådgör med en läkare. I vissa fall kan en fortsatt medicinering behövas parallellt med träningen. Men fysisk träning är alltid bra, och det är ju inte antingen mediciner eller läkemedel. Mediciner är bra. Träning är bra. Bäst är både och. Med fysisk träning menas i detta sammanhang konditionsträning: löpning, cykling, rodd och liknande. Vilken effekt styrketräning kan ha har inte forskningen visat ännu. Delvis beror det på att man forskat mer på konditionsträningen. – Jag är säker på att vi kommer att upptäcka bra effekter också av styrketräning när forskningen kommit längre på det området, menar Anders Hansen. – Det som ger den stora effekten vid konditionsträning är att pulsökningen starkt ökar blodgenomströmningen i hjärnan, fortsätter han. Redan i viloläge genomströmmar mycket blod hjärnan, ungefär 20 procent av den totala blodvolymen som hjärtat pumpar ut i


TIDNINGEN SE HIT!

kroppen. Denna ökade blodgenomströmning har en effekt på hjärnan som förbluffat många forskare och resultaten motsäger mycket av det vi tidigare trott oss veta. Som till exempel att vi ständigt förlorar hjärnceller. Den fysiska träningen kan få trenden att vända så att antalet ökar igen. Det mest förvånande resultatet gäller hippocampus, som har en avgörande betydelse för minne (både korttids- och långtidsminne), rumsuppfattning med mera. Minnen lagras inte direkt i hippocampus, utan den fungerar ungefär som en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan olika delar av hjärnan. – Tidigare har man konstaterat att hippocampus krymper hela livet, från ca 25 års ålder, med en halv till en procent om året, berättar Anders Hansen. Aktuell forskning visar att med konditionsträning kan krympningen av hippocampus inte bara hejdas, utan också vända, så att den börjar växa igen – inte bara fysiskt utan också funktionsmässigt. – Med konditionsträning ett par gånger i veckan kan vi redan på några månader göra hjärnan ett par år yngre. Hur långt denna process går att driva vet vi inte ännu, men det är sensationella resultat. Det är inte så konstigt att Anders Hansen är frustrerad över att de positiva effekterna av fysisk träning trots allt ändå är så okända. Betydelsen för kroppen, fysisk hälsa, leder etc är relativt väl kända, men de fantastiska resultaten för hjärnan är många ännu inte medvetna om. Ibland kan patienter reagera negativt inför rådet att röra på sig i stället för ett recept på medicin.

i betydligt fler fall bör inleda en behandling med att titta på livsstilen innan vi börjar med medicinering. För skolbarn har motion och idrott visat sig ha mycket bra resultat för inlärning i alla ämnen, och de positiva effekterna på de äldres hjärnor är minst lika intressant. – Det är aldrig för sent att börja med fysisk träning, betonar Anders Hansen. Positiva effekter på hjärnan inträder så gott som omedelbart vid träning. Och varje steg räknas, även den som inte kan genomföra full träning får en positiv effekt av att göra någonting. – Helt otroligt är att demensrisken nästan halveras hos äldre personer som promenerar 30 minuter fem dagar i veckan! De nya forskningsresultaten har god chans att revolutionera vården, bara kunskapen når ut. Det bör den ha god chans att göra, vinsterna är stora om medicinering kan ersättas av motion och behovet av vård för sjukdomar minskar. Enbart i Sverige är det ungefär en miljon människor som äter antidepressiva läkemedel. Många av dem skulle alltså kunna botas med regelbunden konditionsträning. Det handlar inte bara om kostnader för vårdapparaten och samhället, den största vinsten ligger förstås i en ökad livskvalitet hos patienterna. Text: Per Axel Nordfeldt

– Det kan tyckas paradoxalt att det bästa sättet att träna hjärnan är att träna kroppen, men så är det, säger Anders Hansen. Jag tycker att vi

-Vi finns för Din skull! Badminton Squash Bordtennis Gym

Boka bana NU!

Besök vår hemsida för mer info www.gumshallen.se

Rabattkupong Boka/prova valfri racketsport för

95

kr

Ta tillfället i akt att boka/prova badminton, bordtennis, mjuktennis eller squash till superpris! Ta med kupongen och lämna in vid ert speltillfälle

Kupongen gäller vid 60 minuters spel vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Kupongen gäller för samtliga av våra racketsporter. Rack/boll ingår ej men finns att hyra. Erbjudandet gäller t.o.m. 2017-04-25

Namn:

0155-450 0155-450950 950 23


TIDNINGEN SE HIT!

Barnkryss ©

© VILL MAN HA PÅ FRÅGA

RAD SNAVADE AV VÄNT- GER ANDE MJÖLK

π

FINNS I RYGGRADEN GREJ

LOTT UTAN VINST

KYLA

SPATSERA

AMERIKA

OÖM

SAMLINGSRUM

100 M2 © AB RIGNELL-ZANDER

INGA URSÄKTER!

TESTA EN VECKA GRATIS

:249 GYMKORT FR.

/ MÅN

24


TIDNINGEN SE HIT!

Sudoku

lätt - svårt

  

   

 

 

   

 

 

    

 

 

25


TIDNINGEN SE HIT!

HAR OVERKSAM REDIGERARE TOPP

RETUR

SEXTIOTALSBAND FORM

DESIGNERNS SPORTFÖRBUND

OFTA PÅ FLYGPLATSEN SÄRGRUPP

BOX

STÖRRE RUM BLÅKLINTSFÄRGAD

KORALERNA

MONTAZAMIDEKORATION

RULLAR

KOSTMETOD

SES OFTA SITTA I BUREN

BARRBUSKEN

VRIDBART CHASSI

MALMBERG & POTATISVÄXT

ÄR RADIOAKTIVT PASTELL PÅ MODET

KRING OCH TALLMARK IHOP

HAR SIN BORG I STOCKHOLM

ÖPPNA VATTNEN

OHYRA SMÅGNOLAD

ÄR PRIVATÄGDA BEDRIVER STRECK

YTMÅTT IHOP

KYLA HÖRS PÅ LÅNGDISTANS PRÄST

ICKE FÖRE ALLA INTECKNAT ANDRA

ÄR I LAGER LJUSBILDEN

STEKEL

BULLS EYESPEL

STRECK

NERVSJUKDOM

NORSK DRAMATIKER

FÖRBUND FÖR FRÖKEN

TILLVERKADE WIENERMÖBLER

TILLDRAGANDE

FASTSTÄLLANDETS RUMMET OMGIVET AV GRÖNT PARASITERANDE KVALSTER

EN

HOLLAND OCH ÄR DEN NATIONEN ETT

ÄMABELT G Ä L L T

FILISTERNEN

KIOSK MED SLANGAR

EFTER IOGT

FAKTISKA

GRIPARM VASSBÅT

ARKI-TEKTFÖRBUND

IBLAND MED ACK VÅRDKASE

SAMLINGEN SKAPANDET

MÄSTERSKAP VIMSMAJAN

KÄROMÅL

MISSTÄNKA

GRIPA

VINNS FÖR HÖG FRAM STÄMMA EKA SIFFERÖPPNAS “TJABO” I SKOLAN

SKYNDA DIKTATORAMIN

KEJSARGEMÅL VAR FÖRR TJOCK INFLAMMATORISKT SYNDROM

44-14

DRILLAD

TRASHANK

STRECK

VILL VI INTE I HEM ELLER ANNARS

TÄVLA OCH VINN! Två vinnare vinner en trisslott var! Skicka din lösning senast 15/4-17 till: Industrigatan 11A, 611 38 Nyköping. Märk kuvertet med ”Korsordet”. Du kan även skicka k ­ orsordslösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: anette@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA. 26

Namn:..................................................................................................................................................... Adress:.................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................

Mail/tel:.................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................


TIDNINGEN SE HIT!

GRANATÄPPLE – KNASTRIGT RÖTT SOM GÖR GOTT Nix, det är inget äpple. Granatäpplet är, sitt namn till trots, en art i den helt egna familjen granatäppleväxter. Det buskiga lilla trädet har sitt ursprung i främre orienten och medelhavsområdet men odlas idag också i bland annat Kalifornien och Mexico för sina eftertraktade frukters skull.

Hälsofördelar med Granatäpple Skyddar från blodproppar och trånga blodkärl Juice från granatäpple har visat sig kunna minska risken för både blodpropp och åderförfettning eftersom den motverkar oxidationen av det ohälsosamma blodfettet LDL i kroppen. Attackerar cancerceller Granatäpple har visat sig innehålla höga halter av så kallade fenoler, antioxidanter som i flera laboratoriestudier bromsat tillväxten av både bröst- och prostatacancerceller. Flera studier pågår för att ta reda på mer. Skyddar hjärnan Granatäppleextrakt har, i studier på råttor, visat sig kunna skydda hjärncellernas DNA. Resultaten har väckt stort intresse och fler studier pågår för att förklara exakt vad det är i granatäpplet som skyddar hjärnans små grå.

Det torra, hårda, röd- eller rostfärgade frukten har innanför sitt skal flera rum i två eller tre våningar. Varje rum rymmer ungefär 100 vetekornsstora frön med saftigt, illrött fruktkött omkring. Fröna smakar syrligt, friskt och ljuvligt gott när frukten är ordentligt mogen. Den klarröda saften som kan pressas ur frukten kallas grenadin, den används bland annat för att färga drinkar röda. Det är gott, om än lite knastrigt och pilligt, att äta granatäpple precis som det är. Men de röda fröna är också supergoda i sallader, som dekoration i bakverk och som tillbehör till både kött och fisk. Granatäpplet har sedan lång tid tillbaka använts som en symbol för fruktsamhet. Inom kristendomen står det för evigt liv och jesusbarnet avbildas ofta med ett granatäpple i handen. Än finns inga vetenskapliga bevis för att den här syrliga, röda frukten har något direkt att göra med just fertilitet, men det pågår många andra spännande studier kring granatäpplets positiva hälsoeffekter. I första hand är det den syrliga granatäppeljuicen som är föremål för intensiv forskning. TEXT: Mia Sahl

NYKÖPINGS TEATER 20/4 KL 19:00

KÖP DINA BILJETTER PÅ WWW.SONJAALDEN.SE ELLER 0155-24 82 00

27


TIDNINGEN SE HIT!

SE TILLBAKA MED HANS NILSSON Hej alla läsare av SE HIT! Jag tänkte ta er med ner till Kungshagenområdet i det här numret. ”Nu är jag på väg ner till ”lergropen” för klassmatch i bandy mellan klass 5A och 5D. Jag har just cyklat under portalen vid NKs verkstäder, och nu börjar jag känna lukten från gasverket. Innan jag kommer fram skall jag passera svängbron, gasverket och tegelbruket. Jag har nyslipade skridskor som jag nyss hämtat ut hos Jacks Cykel & Sport. Vi får förmodligen ploga lergropen för hand idag för det har kommit fem centimeter snö i natt”.

1964. Namnet ”svängbron” kom av att när större båtar skulle upp i Nyköpingsån så var man tvungen att svänga bron i åns längdriktning. Den låg till höger om den bro som vi idag kör på. ”Lergropen” fick namnet av att det hämtades upp lera därifrån, och som sedan brändes till tegel i det tegelbruk som låg alldeles bredvid gasverket. Text: Hans Nilsson Foto: Bildgruppen i Nyköping & Nyköpings Bild- och Företagsarkiv.

Det första gasverket låg där Slottsvakten ligger idag och lades ner 1910. Det nya gasverket togs i bruk 1910 och lades ner

Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande i två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Här är en vy över Kungshagenområdet. Ringvägen i förgrunden. Ni kan också se fotbollsmålen på Rättarvallen och bakom dessa syns Östra Kungsladugården. Till höger ligger Nyköpings Tvätt. I källaren på tvätten låg dåtidens bowlinghall.

Här en bild på Nyköpings första gasverk. Det togs i bruk 1861 och lades ner 1910. Den 20 november 1861 tändes för första gången de 107 gaslyktorna på stadens gator. Gasverket låg där vi idag hittar Slottsvakten. Lägg märke till båtarna vid ”Fiskbron” och fiskhandeln på kajen. 28

Bandymatch på lergropen. Lägg märke till ”målstolparna”! I bakgrunden ståtar gasverket, med sina två gasklockor och den jättehöga skorstenen.

Här har det anlänt en massa Goliathbilar till västra kajen. Som ni ser levererades bilarna utan däck.


TIDNINGEN SE HIT!

En sommarbild tagen uppifrån silon. Längst fram ”svängbron” och det ser ut som man påbörjat arbetet med den nya bron över ån. Känner ni igen Rökeriet? Och längre upp sys ANA där Bilcenter har sina lokaler idag.

Här är en vinterbild över hamnområdet tagen från silon. Det pågår pålning och förankringsarbeten till nya hamnbron som stod klar 1966.

Här är lykttändare Erik Jonsson i färd med att putsa glaset på en av alla gaslyktor i staden.

Simca levererades i stora trälådor som sedan togs tillvara och av dessa uppfördes allt från bodar, garage till sommarstugor. 29


TIDNINGEN SE HIT!

Framtidens Mästarnas Mästare Se på bilden av detta härliga gäng idrottsungdomar från Nyköping – Oxelösund med sina tränare Kerim Sehovic och Amanda Nordlie. Om tjugo-trettio år så kommer säkert åtminstone någon av dem vara med i Mästarnas Mästare (om det programmet finns kvar då) på TV (om det mediet lever kvar då) och minnas sina otroliga idrottsframgångar.

För ett halvår sedan anmälde sig dessa ungdomar till det nationella till projektet Heroes of Tomorrow. Ett projekt startat av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med stöd av Svenska Postkodlotteriet på åtta orter i Sverige. Då hade redan de blivande ledarna träffats en månad innan och förberett. Nyköpingsungdomarna skulle under ledning av Kerim och Amanda bli ett sammansvetsat gäng där laget och individen går före resultatet. Efter veckovisa träningsträffar var det dags att träffas för slutmålet. Av de startande åtta lagen tog sig sex lag ända fram till Youth Olympic Camp på Bosön. Ett av de lagen var alltså Nyköpingslaget.

- Vi vill avsluta med att låta projektets manager, Lisa Sund på Sveriges Olympiska Kommitté, summera projektets syfte: – Har vi inspirerat någon av ledarna till att verkligen vilja fortsätta som idrottsledare, eller några av de aktiva till att satsa på idrott på något sätt, antingen som aktiv eller som ledare. Eller om någon av de kommuner där vi varit har fått upp ögonen för att fortsätta jobba med sådana här projekt, då tycker jag att vi har lyckats.

Vi frågade ledaren Kerim hur lägret var. - Det var fantastiskt och så prestigelöst. Vi var verkligen en sammansvetsad grupp och alla har utvecklats enormt under den här tiden. Vi ledare fick testledarutbildning. Det var föreläsningar och träningar och vi fick träningstips av brottaren Martin Lidberg (aktuell i Mästarnas Mästare) och flera olympier under helgen.

Deltagare

Du själv valdes till Årets ledare så grattis! - Tack, jag vet inte hur det gick till men SOK har besökt de olika gruppernas träningar och då har de väl tyckt att jag och Amanda och hela gruppen har gjort bra ifrån oss. Trodde att det bara var ett diplom som pris men jag får åka till Aten i Grekland i sommar och se ursprunget till de olympiska lekarna. - I vår grupp så hade verkligen alla förbättrat sin fysik och sitt engagemang. Jag tror att vi har gett var och en av våra deltagare ett verktyg att utvecklas inom just sin egen idrott, menar Kerim om hans och Amandas arbete med teamet. 30

Jaha, vem blir Mästarnas Mästare 2037?

Övre raden, från vänster till höger: Kerim Sehovic - Karl Axelsson - Gustav Hartzell Jonathan Persson - Victoria Sestan - Berina Sehovic Agnes Ivehammar - Ebba Åkerman - Maja Östlund Amanda Nordlie Nedre raden, vänster till höger: Hugo Fagerlund - Mohammed Jafari - Alvin Dahl Julia Ljungdahl - Emma Ekholm Alicia Lundberg Claesson - Mårten Lehnberg Saknas på bilden: Noah Gahnertz och Lucas Östlund


TIDNINGEN SE HIT!

Varför klagar Varför klagarknäna? knäna? Fråga dina Fråga dinafötter! fötter! En felställning i foten kan i längden orsaka En felställning i foten kan iknä, längden orsaka problem med till exempel höft eller problem exempel knä, elleri rygg. rygg. Bramed och till fotriktiga skor är höft ett steg rätt Bra och fotriktiga ett exakt steg i motsvara rätt riktning. Men ingaskor skorärkan riktning. inga skor kan exakt just dinaMen förutsättningar. Därför ärmotsvara personligt just dina förutsättningar. Därförsäkraste är personligt anpassade inlägg det absolut anpassade inlägg det absolut säkraste sättet sättet att kompensera för en felställning. att kompensera för en felställning. Med Med personligt anpassade inlägg och personligt anpassade och och bra skor kan bra skor kan du både inlägg förebygga du både förebygga avhjälpa problem. och avhjälpa problem.

REA

på kor Hitta s o!r* utv våarsekn. föar/2ld t.o.m. 28/2 *1

Kom in till Aktiv Ortopedteknik Komberätta in till Aktiv Ortopedteknik och hur det känns. och berätta hur det känns. Eller ännu bättre: Eller ännu bättre: Boka tid för fotanalys. Boka tid för fotanalys.

Hos oss får du professionell hjälp med att Hos skor, oss får du professionell hjälp hjälper med att välja inlägg och ortoser som välja och ortoser dig attskor, leva inlägg ett aktivt och rörligtsom liv –hjälper oavsett digdu attär leva ett aktivtmotionär och rörligt liv -om oavsett om pensionär, eller du om du är pensionär, motionär eller om du idrottar. idrottar. Välkommen till ett aktivt liv. Välkommen till ett aktivt liv.

Mån-tor 07.30-16.30 Öppet: Mån-tors 07.30-16.30(torsdagar (torsdagarojämna ojämnaveckor veckor09.00-16.30), 09.00-16.30),fre fre07.30-12.00 07.30-12.00 Tel. 0155 - 24 50 74 || aktivortopedteknik.se Lasarettet,611 61185 85Nyköping Nyköping lasarettet,

T

Boka kostnadsfri takbesiktning redan idag!

aket är husets sköld mot vädrets makter. Det skyddar ditt hus från nederbörd år efter år. Därför är det av yttersta vikt att ditt tak underhålls ordentligt. Påväxter som mossa, alger, och lav på taket påverkar inte bara husets utseende, utan även dess skick och värde. Med LA Takvård Komplett Service dubblerar du enkelt takets livslängd och säkrar husets skick.

Det enda du behöver göra är att kontakta oss för kostnadsfri besiktning och offert

- LA Takvård Komplett Service tar hand om resten! Prisexempel

170kvm tak. Från 4070 kr till max 7640 kr efter rotavdrag.

Er takvårdsexpert:

Christoffer Thörnwall 011-443 31 10 christoffer@takvard.se

Hur ser ditt tak ut? -Mer livslängd för taket, att det blir rent och snyggt får ni på köpet!

www.takvård.se 31


TIDNINGEN SE HIT!

GlasFrån ingårGlas ingår alltid alltid

795

kr

Glas ingår alltid

KöpKöp båge båge frånfrån 795795 kr, kr, Köp båge frånglas 795 kr,köpet få progressiva få progressiva glas på på köpet få progressiva glas på köpet

Progressiva glas avser Standardglas (index 1,5). Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad enl. ord. prislista. Kan ej kombineras med erbjudanden eller rabatter. ©2017 Specsavers.

g Västra Nyköping Storgatan Västra 21, 0155-21 Storgatan 41 81. 21, 0155-21 41 81.

synundersökning Boka på specsavers.se på specsavers.se 32 din synundersökning Nyköping Västra Storgatan 21, 0155-21 41 81.

Profile for SEHIT

SE HIT Mars 2017  

gratistidningen SE HIT

SE HIT Mars 2017  

gratistidningen SE HIT

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded