Tidningen SE HIT Nyköping nummer 8 / 2020

Page 1

21 DECEMBER 2020

NYKÖPING

Å P N A : 1 AN T S I L S E H I T g g a re s o m s by a K ro p p p ys s l t t a a gill SIDA

KULTUR & NÖJE

Therese Grankvist är okej SIDA 29

TEMA: LEVANDE LANDSBYGD

Bo och leva på den sörmländska landsbygden SIDA 10

20

FORSPADDLARNA

Vått och kallt, men det går undan i Nyköpingsån SIDA 8


TIDNINGEN SE HIT!

Redaktionen Christofer Strömberg VD & Säljansvarig 070-577 70 27 christofer@se-hit.se

Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Tony Ejremar Grafisk formgivare tony@se-hit.se

Joy Gustavsson Mediasäljare joy@se-hit.se

Ett jättekliv framåt Se Hit-redaktionen är stolta som tuppar och glada som lärkor! Och nöjda till tusen! Vad är det då som är så märkvärdigt undrar du såklart. Jo, Se Hit har tagit ytterligare ett jättekliv framåt och ger nu även ut tidningen, en helt egen edition, i Eskilstuna. Jodå, du läste rätt. Eskilstuna! Det har varit en rolig höst med planeringar, möten med den lokala redaktionen i Eskilstuna och sist men inte minst att få skrida till verket och producera tidningen. Fantastiskt roligt – och lite skrämmande med en planering där två tidningar släpps samma dag. Med vi rodde det i hamn – även om vi tvekade ibland. Men nu är de här, båda numren. Och vi här i Nyköping ser verkligen fram emot arbetet med att få producera ytterligare en tidning tillsammans med den eminenta Eskilstunaredaktionen. Och grattis till alla Eskilstunabor såklart som får en ny färgstark tidning. Vill du kika på premiärnumret så hittar du den på Se Hits hemsida.

landsbygd. Vi bjuder på läsning om hur kommunerna jobbar med serviceplaner och landsbygdsstrategier, hur man väcker en sömnig bruksort till liv, att företagande på landsbygden kan vara allt från den lilla gårdsbutiken till Amerikanska jätteföretaget Amazon – båda är lika viktiga.

Det är nu årets sista, och 2021 års första nummer som ligger framför dig. Du får här fem temasidor som handlar om en levande

Avslutningsvis önskar jag alla våra läsare ett gott slut och en bra början på nya året!

Gert Fredrikssons väg 3 611 35 Nyköping redaktionen@se-hit.se

Vi gör även ett nedslag hos Textilhistoriska gruppen, Nyköpings Forspaddlare och vi lyfter Nyköpings mest omstridda byggnad – Stadshuset. En del matnyttigt kan man väl ändå säga, vi hoppas du tycker det också. Vår julklapp till dig som läsare blir att vi utökar antalet nummer under 2021 – nu får du en tidning en gång i månaden.

d C a r i n a We

Trycksak

HÄR KAN DU HÄMTA DITT EXEMPLAR AV SE HIT! Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Gumshallen, Willys, Godishuset, Ica Supermarket Oppeby, Nordic Wellness Gustavsberg, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i Gallerian Axet, Nordic Wellness på Rosvalla, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund, Strandstuvikens Havsbad och Camping.

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

Ger stöd till utsatta barn, ungdomar och ensamstående föräldrar i Nyköping Bloom agerar snabbt och effektivt för att kunna tillgodose speciella behov. Kolmården eller att få möjlighet att åka på ett läger med kompisarna. Förra året delades över 230 000 kronor ut för att sätta lite extra guldkant på tillvaron för barn som behöver det. Vill du göra en insats för barn som behöver det kan du sätta in en valfri summa via swish 123 614 64 01 eller på bankgiro 348-7899.

Har du ett företag som vill bidra?

www.bloomnykoping.se 2

in

Följ oss på Facebook - www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet - www.se-hit.se

Anders Tegner Skribent anders@se-hit.se

Tidningen SE HIT!

Du möter också kreativa Christine Aldis som brinner för skapande och för människor – gärna i kombination. För två år sedan startade hon ett socialt företag där den som hamnat utanför arbetsmarknaden får en chans.

Om Du eller Ditt företag vill ge ensamstående föräldrar, barn och ungdomar chanser som de annars inte kunnat få, kan du eller ditt företag stödja arbetet ekonomiskt med valfri summa. Ditt företag kan även bli stödgivare/medlem med ett stöd på 5000 kr per år. Kontakta oss: info@bloomnykoping.se


TIDNINGEN SE HIT!

SVERIGES BÄSTA TRÄNING Vi erbjuder dig senaste inom träning och friskvård.

GYM & KONDITION Våra gym är utrustade med de allra senaste redskapen och maskinerna för att hjälpa dig i din träning.

GRUPPTRÄNING Styrka, rörlighet eller kondition – vi har något för alla människor.

PROVTRÄNA Hos oss kan du som ännu inte är medlem provträna gratis en hel vecka. Kom in till klubben för att ta del av erbjudandet.

PERSONLIG TRÄNING Vill du öka balansen eller lära dig att träna rätt? Då vägleder våra personliga tränare dig!

VÄLKOMNA TILL KLUBBEN Vi har över 250 klubbar i Sverige. Hitta din närmsta på vår hemsida: nordicwellness.se

NORDIC WELLNESS NYKÖPING: CITY Västra Storgatan 13 • ROSVALLA, Idrottsvägen Rosvalla Arena • GUSTAFSBERG, Gustafsbergsstigen 4

3


TIDNINGEN SE HIT!

LIVET ENLIGT

A SPA-JOHANNA

EVENEMANGS

Kalendern

”Det kommer alltid ett efteråt” brukar min lilla mamma säga Det är världens bästa att höra de orden. Som när man var 17 år och galet kär i den där killen som hade andra 17-åriga tjejer i sikte och man bara ville dö. Hur man kröp upp i sängen bakom mammas trygga rygg och hur hon vände sig om, klappade en på kinden och sa ”Lilla gumman, det kommer alltid ett efteråt”. Då slutade stormen inombords och lugnet la sig. Eller när man hade 700 tentor som hopade sig och man inte fattade ett dyft av vad det var man borde ha pluggat. Alla ens kloka kursare var så där galet förberedda och hade lyssnat idogt på varenda föreläsning medan en annan stått i kafeterian, som luktade gammal ull och hästbajs där på Sveriges Lantbruksuniversitet, och diskuterat hur man bäst bygger lösdriftssystem för sina hästar över en kopp kaffe med någon klok hästmänniska. Så fick man panik och ångest och ringde mamma precis innan tentan och som vanligt kom de kloka orden. ”Andas, det kommer alltid ett efteråt”. Och så slutade inombordsstormen igen och lugnet la sig. Och tänk den gången för 10 år sedan när vi bestämde oss för att flytta till vackra Sörmland. Lätt som en plätt sålde vi den trånga lägenheten i Stockholm och spanade som dårar på Hemnet för att hitta ett stort hus på landet. Plötsligt fanns det där! Stort, gult, charmigt och lantligt. Väldigt billigt också med Stockholms mått mätt såklart. Allt är ju relativt. Flyttlasset gick och ingen var gladare än hunden som fick en hel gård att slafsa runt på. Lägenheten i Stockholm med sina 50 kvadratmeter rymdes lätt i det enorma vardagsrummet i vårt ”nya” hus. Men ja det fanns ju en anledning till det billiga priset om man säger så. Taket var slut, vedpannan, charmigt med veduppvärmning tyckte vi, var ju världens sämsta grej som uppvärmning av 250 kvadratmeter stor kåk. Panelen slut, fönstren slut, det tryckte in vatten i källaren, badrummet slut, listan var oändlig. Jag satte mig på farstubron och blickade ut över Aspamaden och tänkte att nu ringer jag mamma. ”Ni fixar det där! Det kommer alltid ett efteråt vet du!” sa hon. Stormen inombords bedarrade och visst hade hon rätt, nu är vi i ”efteråt” och vårt fina hus har liksom skakat till och rest sig. Efter många pengar och timmar av byggdamm så är det ganska charmigt nu faktiskt. Så när nu mamma ringde och pratade om den här djävulska pandemin som härjar och om att hon saknar oss så och att hon snart missat ett helt år med sitt fina barnbarn så tänkte jag att nu är det nog dags att jag anammar de där kloka orden. Så jag sa ”Vet du mamma, det kommer alltid ett efteråt. Det vet du ju”. Jag hoppas att ni alla också kommer ihåg det. Det kommer alltid ett efteråt. Håll ut och andas. Snart lägger sig stormen och lugnet infinner sig. För så säger mamma.

Lilla Vintergatan – hitta nya små världar skapade av åtta lokala konstnärer, dekorationsmålare, modellteaterskapare och inredare. Mellan Västra skolan, via Klockberget, Culturum och ned mot Barnkulturcentrum hittar ett flertal olika världar och små berättelser. Lilla Vintergatan finns kvar till den 10 januari. I barnens fotspår – Gå på upptäcktsfärd kring Sörmlands museum och Nyköpingshus. Med hjälp av QR-koder kan du ta del av berättelser i din telefon. Lär känna barn från olika tider, helt på egen hand! För att gå promenaden behöver du en karta. Kartan finns att hämta i Sörmlands museums reception, men det går lika bra att följa den i din telefon. Pågår fram till 27 februari. Östra Vintergatan – Butikerna på Öster har byggt och skapat unika skyltfönsterdekorationer genom återbruk och second hand i första hand. Lokala konstnärer, kreatörer, stylister och butiksinnehavare har samarbetat kring projektet på temat sagor, vinter, magi och återbruk! Pågår fram till 9 januari.

REVY Nyårsrevyn – "en revy som håller avståndet". Nyköpings Lokalrevy sänder gratis livesändning med möjlighet till swish. Swishnummer till Nyköpings Lokalrevy 123 153 17 89. Alla information finns på Facebook: @Nyköpings Lokalrevy. Datum: 31 december. Tid: 19-21

HANTVERK Hantverksgruppen i Sörmland är en grupp utvalda Sörmländska hantverkare som har utställning och försäljning av konsthantverk i Norra Hamnmagasinet vid Nyköpings Hamn fram till den 26 december.

Har du ett evenemangstips för Januari? Skicka då in evenemangets namn, innehåll, plats, datum, tid, pris samt eventuell kontaktperson och hur man anmäler sig.

Johanna Persson

4

STADSVANDRINGAR

Maila oss senast 7 december


TEXT: CARINA WEDIN FOTO: DAVID FERNANDEZ

>> ANNONS TIDNINGEN SE HIT! <<

Höga krav skapar trygg miljö – Våra kunder ska känna sig trygga med att vi gör allt som står i vår makt för att skydda dem under rådande pandemitider, Säger Håkan Esberg, som äger Specsavers i Nyköping. Att inte driva onödigt mycket folk till butiken är ett samhällsansvar vi känner att vi måste ta. Som optiker har man en viktig funktion i samhället, alla ska ha möjlighet att ta hand om sin ögonhälsa även under situationer som den vi befinner oss i nu. Därför satsar Specsavers på att skapa en så säker miljö som möjligt. En trygg miljö har högsta prioritet just nu och i takt med att andra vågen tog fart höjde Specsavers kraven ytterligare. – Vi har högt ställda hygienkrav sedan tidigare men nu skruvar vi upp kraven ytterligare. Butiksytor, utrustning och till och med bågar desinficeras efter varje kund, berättar Håkan.

Ställde in Black Week – För våra kunders skull vill vi kunna fortsätta att ha öppet men vi vill samtidigt inte driva onödigt mycket folk till butiken, därför valde vi till exempel att ställa in Black week som var i november. Det är ett samhällsansvar vi kände att vi måste ta. Vi har också genomgått WHO:s utbildning så vi ska kunna följa deras standarder för att kunna skydda våra kunder. Håkan är glad över att jobba i en kedja som tar ett helhetsansvar över situationen och att man verkligen väljer att med alla medel skapa så stor trygghet som möjligt för kunderna. – Vi gör verkligen precis allt vi kan utifrån den kunskap vi har, avslutar Håkan.

Självklart med munskydd eller visir Kunderna uppmanas att använda handsprit när de kommer in i butiken och alla kunder som bokat tid för undersökning uppmanas också att tvätta händerna noga inför besöket. Kunderna ombeds även att boka om sitt besök om man har förkylningssymtom eller varit i kontakt med någon som har covid-19. – Och självklart använder vi i personalen munskydd eller visir, både i butiken och i undersökningsrummet, vilket kunderna alltid reagerar positivt på då det skapar en känsla av extra stor trygghet. Den som kommer till Specsavers behöver inte heller vara rädd för att trängas då man begränsar antalet personer i butiken och för dem som är i riskgrupp och känner sig oroliga har man utökat öppettiderna, de är välkomna redan halv nio på morgonen. Att hålla avståndet är ju numera en självklarhet. 5


TIDNINGEN SE HIT!

Nästa nummer av SE HIT

1 Februari

MISSA INTE NÄSTA HEMMAMATCH LÖRDAG 9 JANUARI MOT FBC LERUM

Öppet måndagar och lördagar Vid bokning ring Karin 070-232 31 60

SE DEN PÅ

WWW.INNEBANDY.TV/ONYX

GÖR DIN OLJESERVICE HOS

Den lilla saluhallen med den stora servicen! Kom in till oss så hjälper vi dig med det lilla extra både till vardags och fest. Ost- och charkbrickor, kaffe, the, presenter.

JANUARI-FEBRUARI

10% RABATT PÅ OLJA OCH FILTER Norrköpingsvägen 2, Nyköping 0155-21 90 51 070-310 18 28

6

Varmt välkommen Västra Storgatan Nyköping 0155-2144 4440 40 V. Storgatan 3. 3, Nyköping - 0155-21


TIDNINGEN SE HIT!

.

Bilder från Nyköping med omnejd!

Har du bilder av vårt gamla Nyköping eller omnejd? Kasta inte bort dem – Bildgruppen i Nyköping vill gärna låna eller ta hand om dessa minnen. Vi tar hand om hela album eller enstaka bilder. Vi digitaliserar bilderna och använder dem vid våra visningar, utställningar och även i vår årliga kalender.

Bildgruppens kalender 2021 kan du köpa här: Wilsons guld, Västra Kvarngatan 34 Väskaffären, Galleria Axet Fotvårdsspecialisten, Oppeby Torg. Du kan även beställa den från Bildgruppen. Swisha 100 kr (80 kr + porto) till nummer: 070 377 78 93. Ange tydligt ditt namn, adress samt postnummer och postadress.

7


TIDNINGEN SE HIT!

a n r a l d d a p Fors Fartfyllt i Nyköpingsån

Många av er har säkert noterat att det är liv och rörelse i Nyköpingsån vid Perioden då och då. Det är Nyköpings Forspaddlare som tränar och ibland är det även tävlingar. Det är en utmanande sport där det handlar om att lära sig att läsa vattnet. Nyköpings Forspaddlare har funnits sedan 2008. Sporten har funnits sedan 70-talet och är en OS-gren sedan 1996. I Nyköping finns det 15-20 personer som paddlar kontinuerligt – en del för att få vardagsmotion, andra för att tävla. Året om, varje vardag halv fem samlas entusiasterna vid Perioden, där även klubblokalen ligger, för att träna tillsammans. Inom forspaddlingen finns fem grenar; kanotslalom, freestyle, störtlopp, kajakcross samt kanotpolo. Största delen av utövarna ägnar sig åt kanotslalom, vilket slalompinnarna i ån avslöjar. En gren inte helt olik alpin slalom. På samma sätt som en skidåkare måste läsa sitt underlag måste en forspaddlare det också. – Det gäller att läsa vattnet, vilket kan vara extra knepigt i något så oregelbundet som en fors, och lära sig att använda krafterna till sin fördel, säger Ludwig Andersson, en av eldsjälarna i klubben. Det är lite som till skidåkning i pudersnö – underlaget gör lite som det vill. Frankrike största nationenNyköpings Forspaddlare är för sin storlek en framgångsrik klubb med tre killar i kanotslalomlandslaget. De ligger topp 40-50 i världen. Dock är det inte en jättestor sport, många vet inte ens att den existerar. Störst är sporten i Europa och Frankrike är den störs 8

ta nationen. Duktigast är Storbritannien och Slovakien. Intresset har gått upp och ner här i Sverige och just nu finns det cirka 100 utövare. Tävlingsverksamheten är såklart lite grädde på moset för dem som gillar att tävla. Varje år hålls en nationell tävling i Nyköping. På grund av pandemin gjordes den om till en klubbtävling i våras så nu hoppas klubben på en vanlig tävling i maj 2021 i stället. Fastnade för sporten Ludwig fastnade för sporten som femtonåring, redan första gången han satte sig i en kanot. Han minns det som igår. – Jag gick all in från början och tävlade några år på landslagsnivå tills ryggen pajade. Vilket var otur då det egentligen är en rätt skonsam sport. Idag är Ludwig en av klubbens ledare som vill få andra att tycka sporten är lika rolig som han tycker. För honom är det mer en fritidssyssla idag. – Men visst, då och då kan jag inte låta bli att delta på en tävling, avslutar han. TEXT: CARINA WEDIN FOTO: DAVID FERNANDEZ


MED SE HIT! FÖR FÖRSTA GÅNGENTIDNINGEN EN DAG I TAGET MED

PETER JOHANSSON

Löpning - Chicago - Corona Har cyklat Vätternrundan tio gånger och även några andra motionslopp. Men för cirka två år sedan började jag springa. Det har numera tagit över nästan hela min träningsmängd. Anledningen är enkel, jag får ut mer träning på kortare tid. När jag cyklade runt Vättern så var det mycket träning månaderna innan; från att snön släppte till loppet som är i juni. Men efter loppet tappade jag ofta motivationen och det blev nästan som att börja om året efter. När jag började med löpning blev det lättare att hålla kontinuitet hela året. Sen kom såklart tankarna på vilka lopp som var intressanta och Stockholm maraton 2019 fick bli det första provet. Kände att jag hade många mil i benen men som många nämnt så hade jag inte de där långa lågintensiva träningspassen som man bör ha. Efter cirka 30 km hände något med kroppen och varje steg kändes blytungt. Sprang i mål på dryga fyra timmar, nöjd med prestationen men inte tiden. Nu när jag visste att jag kunde springa ett maraton så väcktes tanken på att springa något häftigare lopp och började då snegla på Chicago 2020. Började forska i hur man tar sig dit och anmälan och så vidare. Då väcktes nästa tanke. Att springa alla World Majors-loppen, Boston, Chicago, New York, London, Berlin och Tokyo. Allt detta ska göras på fem år för att det ska kallas för en riktig Majors. Såklart en riktig bedrift och det är endast 76 svenskar som utfört detta tidigare. Jag bokade in mig på Chicago maraton i år men sedan kom Corona och loppet blev inställt och flyttat till nästa år. För mig personligen så har Corona gjort att jag känner efter nästan varje morgon, är jag lite förkyld eller har jag lite hosta. Tycker det är svårt att avgöra om man är förkyld eller om det bara är mentalt då vi matas med alla dessa teorier dagligen. Det är en vidrig sjukdom och för två veckor sedan kände jag att det var något som inte stämde. Gjorde ett test men var inte sjuk, kändes direkt lättare och tränade dagen efter. Som sagt mycket mentalt i detta. Avslutningsvis hoppas jag att världen snart blir befriade från detta järngrepp och såklart att jag står på startlinjen i Chicago i oktober. Peter Johansson

Ett stort tack till ALLA FÖRETAGARE som valt att annonsera i SE HIT under 2020 9


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Levande Landsbygd

Oavsett om man bor på landsbygden eller i stan så värdesätter de flesta en levande landsbygd. Stadsborna vill gärna ha någonstans att åka när de gör utflykter eller semestrar och de som bor på landsbygden behöver en service som fungerar. Så allt från besöksnäring, trafik och kommunikationer, skolor, bostadsbyggande och så vidare står idag högt på agendan – för såväl kommuninvånare som politiker. På våra temasidor får du läsa om serviceplaner, hur man väcker en sömnig bruksort till liv och vilken inverkan små och stora företag har för att stärka landsbygden. Trevlig läsning!

10


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Levande Landsbygd

Strategi

för lika förutsättningar Så mycket som en tredjedel av Nyköpings kommuns invånare bor på landsbygden. Ambitionen är lika förutsättningar oavsett om du bor på landsbygd eller i stan, dock en strävan som kan vara svår att leva upp till. Men en ny landsbygdsstrategi och den nya serviceplanen blir dokument som kommunen ska förhålla sig till för att kunna skapa en god livskvalitet för dem som väljer att bo och jobba på landsbygden. En ny landsbygdsstrategi för Nyköpings kommun ligger i pipeline. Målet är att den ska vara klar att antas i kommunfullmäktige om drygt ett år. Samtidigt som utvärderingen av den nuvarande landsbygdsstrategin gjordes har man parallellt tagit fram en helt ny serviceplan som ju kommer att bli en del av landsbygdsstrategin. – Arbetet med serviceplanen har vi gjort utifrån en kartläggning på varje ort där invånarna, runt 2 000 röster, har fått komma till tals genom workshops och möten, berättar Martina Hallström, centerpartistiskt kommunalråd, som också är en av drivkrafterna i det här arbetet. Det har varit fokus på serviceplanfrågor men vi konstaterar också att många andra frågor som rör dem som bor på vår landsbygd har kommit upp. Samarbete med kommunbygderådet Martina berättar att kommunen och kommunbygderådet har arbetat ihop för att ta fram serviceplanen. – Vi har sammanställt hur det ser ut just idag på våra landsbygdsorter så vi får något att utgå ifrån när det gäller utvecklingen av service. Vi har också redovisat invånarnas önskemål och prioriteringar från de 13 landsbygdsorterna som tillhör Nyköpings kommun. Här är några exempel på sådant som in-

vånarna på de olika orterna gett uttryck för; oro för begränsad VA-anläggning för att kunna bygga bostäder, osäkerhet kring skolans framtid på någon ort och önskemål om utbyggnad av skola på en annan, avsaknad av dagligvarubutik och bensinstation och där dagligvarubutik finns kan önskemålet vara att man saknar postombud och ATG-ombud, förbättrade kommunikationer, höga farter i trafiken, fler bostäder, seniorbostäder, äldreboende, mötesplatser, cykelbanor, aktiviteter för barn och ungdom och mycket, mycket annat. En utmaning – Landsbygden är en utmaning för oss politiker, menar Martina som själv bor i Ålberga och därför också har viss förståelse för utmaningarna. Men ambitionen är att Nyköping som är en kommun, inte ska inte vara uppdelad i stad och landsbygd. Förutsättningarna måste vara lika så långt det går. Något som stärker landsbygdsorterna är samverkansprojekt av olika slag. Martina tar Vrena som exempel där man bygger samarbetet på frivillighet. Här har det bland annat resulterat i en friskola, då den kommunala lade ner. Vrena intresseförening vill vara en sammanhållande länk för såväl företag som föreningar och den enskilda invånaren. De jobbar med frågor som service, boende, trafik, fritid, turism och företagande. Ett annat exempel är Kiladalen där det främst är företag inom besöksnäringen som samverkar genom Kiladalens intresseförening, vilket har haft stor betydelse för småföretagandet och även turismen i området. Besöksnäringen är också viktig då det sätter en ort eller ett område på kartan vilket också kan locka nya invånare. – Det behövs även en strategi vad gäller besöksnäringen och därför ska en lokal utvecklingsplan ska göras. Tillsammans med Nyköpings Arenor och Kultur och fritid tittar vi också på det kulturella livet på landsbygden.

föreningsliv har hittat en form för att samarbeta och tillsammans jobbar man gentemot exempelvis kommunen. Nävekvarn är också den landsbygdsort som har mest nybyggnation och som är duktiga på att bevaka sin orts utveckling vilket man exempelvis kan se genom ett fint företagarsamarbete i Nävekvarns Marina och hur duktiga entreprenörer löste problemet när butiken lade ner. När det gäller just företagandet vill man i kommunen förenkla för företag som vill utveckla men inte ligger inom detaljplan. – Det ska vara enkelt att expandera och gå snabbt att till exempel få bygglov då värdet av att ett företag som växer är stort eftersom det ofta skapar jobb för dem som bor i samma byggd. Ett annorlunda förslag är det så kallade skafferiavtalet som går ut på att stötta den lokala matbutiken. Det innebär att skolor på landsbygden kan kompletteringshandla hos i sin lanthandel, om en sådan finns. Vilket också får en pedagogisk effekt om eleverna följer med och handlar. Regelbundna dialogmöten Serviceplanen har alltså utmynnat i en aktivitet- och åtgärdslista som i första hand berör barn och utbildning, bo och bygga, kommunikation och kollektivtrafik, kultur och fritid och inte minst näringsliv. Det utlovas också regelbundna dialogmöten med företagare och landsbygdsgrupper samt ett årligt landsbygdsforum. – Den blir i sin tur, tillsammans med en mängd andra planer, en del av den totala landsbygdsstrategin som kommer fungera som styrmodell för oss som jobbar med frågorna. Allt för att verkligen sätta fokus på landsbygden och på de företag som drivs där och inte minst på alla som bor där, avslutar Martina.

TEXT: CARINA WEDIN

Starkt föreningsliv Nävekvarn är ett fint exempel där ett starkt

rör dom m o s r o g å r f a r d "An d s byg d n la r å v å p r o b m so har kommit upp" 11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Levande Landsbygd

Här växer landsbygden Landsbygdspolitik brukar handla om små verksamheter, men i Eskilstuna är den både långsiktig och stor. – Den största och snabbast växande arbetsplatsen i kommunen ligger på landsbygden, påpekar Arne Jonsson, jordbrukare och kommunalråd. Det är säkert 15 år sedan Eskilstunas politiker började diskutera framtidens näringsliv i kommunen. Läget mitt i Mälardalen med motorväg, järnväg och en mindre flygplats ledde till beslutet att satsa på att lagra och distribuera varor. Det blev Kjula, en mil öster om centrum. Ett område med skogar och åkrar reserverades. Amazon som största kund Sedan dess har kommunen planerat, gjort förarbeten och rekryterat företag. Resultatet är en logistikpark på väg mot 1 000 anställda i en rad olika företag med Amazon som största kund. – Det är en ny upplevelse att inom cykelavstånd från vår gård kunna välja på flera olika lunchrestauranger, säger Arne Jonsson. Han är femte generationen lantbrukare i Jäder, med spannmål och inlånade betesdjur på gården som ligger på gränsen till Strängnäs. Nu är han också centerpartistisk ledamot i den styrande majoriteten i kommunen, trots att socialdemokraterna och moderaterna har mandat nog att styra utan centern. – Centerpartiet blev inbjudet för att de ville ha fokus på landsbygden. Återkommande mantra "Levande landsbygd” är också ett återkommande mantra i kommunens långtidsplanering. Det återkommer i beslutet att inköpen till kommunens dagliga 23 000 måltider ska eftersträva närproducerat som norm. Ett annat steg på vägen är omlastningscentralen vid Retuna dit alla kommunens inköp levereras. Varorna körs sedan ut samlat till förskolor, servicehus och skolor. Det är många lastbilar som inte behöver köra runt i stan och det underlättar för små leverantörer att sälja till den stora kommunen. – Vi kan ta emot en hel årsskörd från en lantbrukare på en gång, förklarar Arne Jonsson. TEXT: ANNA JERDÉN

12


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Levande Landsbygd

Kunder

från hela mellansverige Kör en dryg mil på krokiga vägar mellan åkrar, skogsmark och lador. Där möts du av en gård full av grävmaskiner och hjullastare i miniformat. Du är framme vid Strengbohm Eneby AB med cirka 100 miljoner kronor i omsättning. – Stockholmarna brukar bli förtjusta. Det är ett bra ställe att provköra och sen tar vi dom på lunch till Mary´s, berättar Ingvar Strengbohm som startat både Marys café och maskinfirman. Kunderna kommer från Sörmland, Västmanland, Stockholm och Uppsala. Mest små entreprenörer men också kommuner och kyrkor köper och hyr små maskiner på upp till 15 ton. Dessutom finns också Strands Maskin på gården. – De åker runt och sköter service, ett gäng bondgrabbar som älskar att meka. Alla är nöjda med det lantliga läget, här är ett lugnt tempo och nära naturen, säger Petra Schjött, VD i bolaget. Totalt 14 personer jobbar i de båda bolagen. Strax intill ligger en motorcykelfirma, så den lilla byn är ett ovanligt motorcentrum. Finns det några nackdelar med det udda läget? – Nja, stockholmare vill ju helst ha Globen i backspegeln. Vi funderar på att flytta till logistikparken i Kjula. Där är det 22 minuter till Södertälje, 22 minuter till Arboga och 28 till Västerås. Hit tar det 10 – 15 minuter längre. Men i så fall hyr jag ut som företagshotell och jag har redan kö, berättar Ingvar Strengbohm. TEXT & FOTO: ANNA JERDÉN

Nu vill vi bo på landsbygden Debatten om skillnaderna mellan stad och landsbygd är ständigt pågående. Ni som är tillräckligt gamla minns väl också inlägget i landsbygdsdebatten i form av den vardagsrealistiska tv-serien ”Hem till byn” som hade premiär 1971. Serien handlade om livet i en by på svenska landsbygden och skaparen, Bengt Bratt, hade som främsta mål att skildra samhällsutvecklingen och villkoren för livet i glesbygden. Utflyttningen till miljonprogramsområdena var det som stod till buds för många som inte längre kunde försörja sig om de bodde kvar på landsbygden.

I en rapport gjord av Ingenjörsvetenskaps-akademien från 2017 om den urbana utvecklingens drivkrafter och konsekvenser pekar man på en missvisande bild; överlag har visserligen befolkningen i den icke tätortsnära landsbygden krympt något under de senaste decennierna. Men befolkningen i den tätortsnära landsbygden har ökat kraftigt under samma period. Det som gör att storstäderna ändå ökar sin befolkning är ökande livslängd, höga födelseöverskott och inflyttning från andra länder. Det är alltså inte som på sjuttiotalet, att det är landsbygdsborna som står för ökningen.

Det här är dock 50 år sedan och även om debatten fortgår i viss mån, främst om olika förutsättningar för dem som bor på landsbygden jämfört med i stan, så ökar numera inflyttningen till landsbygden – om man räknar både små och större landsbygdsorter. Tittar man på Statistiska Centralbyråns redovisning kan man konstatera att en vändning skedde i mitten av 2010-talet. Ökningen är inte stor – men ändå – fler flyttar till landsbygdsorterna än därifrån. Framför allt – människor bor kvar då det för många underlättat att jobba hemifrån tack vare fiber och bredband. 13


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Levande Landsbygd

UPPÅTGÅENDE KURVA I

Stavsjö Det lilla brukssamhället Stavsjö ligger i utkanten av Nyköpings kommun. Vackert beläget vid sjön Stavsjön mitt emellan Norrköping och Nyköping – närmare tre mil åt varje håll och precis på gränsen av Södermanland och Östergötland. Från att ha varit en bygd på väg att avfolkas pekar nu befolkningskurvan svagt uppåt – detta tack vare samverkan och en stark vilja att rädda samhället. Som många andra mindre orter har Stavsjö varit en ort under avveckling. Lanthandeln lades ner, det omtyckta värdshuset bar sig inte längre och allmänna kommunikationer blev sämre och sämre. När E4-an drogs om och blev motorväg kom avfolkningen som ett brev på posten. Det är väl si sådär 20-25 år sedan. Men, skam den som ger sig. För några år sedan vände det då positiva krafter bestämde sig för att göra något åt saker. Ett lokalt utvecklingsbolag, med idag 84 aktieägare, utan privata vinstintressen bildades – allt eventuellt överskott återinvesteras i bygden och alla jobbar ideellt. Planera för ett återupprättande Tillsammans med de boende på orten började man samverka och planera för ett återupprättande och skapa ett Stavsjö där invånarna vill bo kvar och kanske skulle man till och med lyckas locka nya till att vilja bo i bygden. Ett av de allra första projekten ledde till man startade Sveriges första digitala lanthandel. Ett viktigt steg för att vända trenden var såklart bostäder. Det lokala utvecklingsbolaget köpte ortens skola med tillhörande markområde på drygt 13 000 kvadratmeter där man planerade att bygga hyresbostäder. Det blev inledningsvis åtta lägenheter och nu planeras det för ytterligare 12-14 hyresrätter. Målet var att kunna ge äldre människor som vill bo kvar på orten möjlighet till ett enklare boende och samtidigt som de säljer sin villa till en familj som vill bo på landet. På så sätt har man skapat möjlighet till inflyttning och även flyttströmmar inom bygden. Redan nu kan man se en svag uppåtkurva när det gäller befolkningsstatistiken. Attraktiva villatomter Utöver utvecklingsbolagets planer för fler bostäder säljs det även attraktiva villatomter alldeles invid sjön. I skrivande stund finns det endast fem tomter kvar av 14 stycken. Det man också kan konstatera är att huspriserna sakta men säkert, trots Coronatider, kryper uppåt i Stavsjö. TEXT: CARINA WEDIN BILD: Kiladalen Hus

Fakta

14

Kiladalens utvecklingsbolag har dokumenterat sitt arbete iStavsjö genom två böcker: ”Handbok i landsbygdsutveckling” som utvecklingsbolaget har gett ut som inspiration och idébok för mindre samhällen i Sverige. De har även lanserat en andra handbok ”Att bygga hyreslägenheter på landsbygden” och Tillväxtverket har finansierat en film om landsbygdsutveckling. Utvecklingsbolaget har även fått ett hederspris från Internationella Högskolan i Jönköping.


TIDNINGEN SE HIT!

Renault ZOE

Just nu!

100% elektrisk

Vid köp av ny Renault Zoe får du vinterhjul till halva priset. Gäller t.o.m. 31/12 2020.

Renault ZOE GO Z.E. 50 Privatleasing från

2 890 kr/mån*

5 års garanti

Inkl. 3 års service och 3 mån leasingskydd

Upptäck Renault ZOE – den testvinnande elbilen med lägst ägandekostnad och flest nöjda kunder **. Upp till 393 km räckvidd (WLTP) med trefasladdning upp till 22 kW, tystare kupé och ny smart teknik. 100% elektriskt, varje dag. Erbj. gäller vid privatleasing av nya Renault ZOE GO Z.E. 50 t.o.m. 31/12 2020. Renault privatleasing: Kalkyl avser rek. månadskostn. Statlig klimatbonus på 60 000 kr är inräknad i privatleasingskalkylen. 0 kr kontant, 36 mån, garanterat restvärde. Inga uppläggnings- eller aviavg. Körsträcka 10 000 km/år, inkl. batteri. Service ingår under leasingperioden. Försäkring tillkommer. Alla priser inkl. moms. Renault reserverar sig för ev. felskrivningar. Bilen i annonsen är extrautrustad. Elförbrukn. (Wh/km): 174. CO2-utsläpp gram/km: 0, vid körn. exkl. slitagedelar. Räckvidd bl. körn. (WLTP): 393 km. Räckvidd verklig körn. 375 km sommartid / 240 km vintertid. Räckvidden påverkas bl.a. av väder, körstil och hastighet. **Källor: Auto Motor & Sport (nr. 9/2020), bilauktionssajten Kvdbil och mestmotor. se (artikel 2020-06-23).

*

www.skobes.se

NYKÖPING Gumsbackevägen Tel: 0155-752 29 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-15

renault.se

ALLSTÄD

Kvalité & Service Nyköping

Storstädning Flyttstädning Kontakta oss: 0706530920

m@allstadnykoping.se

15


TIDNINGEN SE HIT!

Nyårskasse MED FREDRIK KÄMPENBERG En festlig nyårsmiddag tillsammans med kocken Fredrik Kämpenberg I Se Hits nyårskasse får du massor med härliga råvaror – endast från lokala producenter. Du lagar maten själv tillsammans med Fredrik som vägleder dig genom en film på Youtube. Självklart finns det ett vanligt recept också. Beställ kassen senast 27/12 genom att mejla fredagskasse@se-hit.se. Kassen hämtas 30/12 kl 14-18 eller 31/12 kl 12-14 på Nyköpingshus. 2 personer/kasse: 295 kronor. Läs mer om menyn på: www.se-hit.se

Smaklig måltid!

INBROTTSKLASSAD DÖRR PÅ KÖPET! **

36

månader räntefritt

Ibland kan dessa verktyg vara bra. Men inte för att ta sig in genom ett inbrottsklassat fönster. Våra fönster står emot en tjuv som arbetar ostört i 15 minuter med 23 olika verktyg. Vi har bland annat utrustat fönstret med härdade hakreglar, helgjutna slutbleck, förstärkt limning av glas, bakkantssäkring och säkerhetshandtag. Inbrottsklassningen ingår som standard i våra fönster*. Vill du veta mer om våra fönster och hur ett fönsterbyte går till? Läs mer och boka hembesök på morups.se Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B, Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

Boka ett gratis hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se * Pardörrar och flerluftsfönster är inte testade. Flerluftsfönster har likadan utrustning som godkända enluftsfönster. ** Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

16

Fönsterbyte. Som det borde vara.


PÅ STAN MED

T EG N E R BOHAGSFLYTT FÖRETAGSFLYTT UTLANDSFLYTT MAGASINERING PERSONALUTHYRNING 10% PENSIONÄRSRABATT

Ring oss!

0155-21 90 90

Självkla rt kan du g RUT-avd öra rag på flytten m ed oss!

www.flyttexperten.com

"Mäst a re på kött" Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80

Din golvleverantör Vi lägger och monterar: Trä Linolium Textil Vinyl Vi jobbar även med: Flytspackling Golvslipning Våtrumsmattor Andra byggtjänster

www.ostkustensgolv.se Sörmland 0707-44 75 16, 0708-34 41 39 Östergötland 0707-76 50 95 info@ostkustensgolventreprenad.se

t år gott nyt & l u j God s golv! stkusten Ö å p i v önskar

TIDNINGEN SE HIT!

Peter pan, de ni Den här spalten ska ju egentligen vara lite span på stan. Men i detta ger jag denna gång fan. Såhär strax före jul och en vecka till Nyårsafton är det väl dags att summera det så kallade skitåret 2020. Men låt oss även se framåt. Det får gå med poesi! SMS:a ut det gamla, ring in det nya 2020 var året som precis i början av mars Bara brakade ihop i en krasch Vi trodde att det kanske är över till påska Men viruset gjorde sig ingen brådska Vi lärde oss att det var inte bara hos oss med de grå stråna som man kunde räkna med att drabbas av corona. Tänk att kunna flyga som Peter Pan, de ni, Då skulle vi kunna fly detta som heter pandemi När 2021 nu stiger strax in, Hoppas vi på ett fungerande vaccin Måtte alla nästa år få vara krya SMS:a ut det gamla, ring in det nya. Om varje människa nu kan vara snäll Så kan vi ge ledigt åt den gode Tegnell Om alla bara nu gör rätt Då ska vi nog kunna umgås 2021 Då kanske vi kan gå på konsert Det är ju ganska mycket värt Så klandra mig inte nu för min vandel Bara för att det alltid är jag som finner en mandel Nu ska jag ta itu med julgrötsriskuppen Nästa år tillhör även jag riskgruppen Hoppas att redan nästa Nyårspromenaden Inte bara jag får vara en glad en Koppla av och känn ingen hets God jul och gott nytt år kära läsekrets!

Anders Tegner

e t nya d n i g n i a m l a , r ö r j a n av m a r s g t e d t u b " S M S : a e t s o m p r e c i s i k ra s c h " r i en rå 2 0 2 0 v a a b r a ka d e i h o p Bar

17


TIDNINGEN SE HIT!

STORT TACK!

Till alla sponsorer och bidragsgivare som hjälpt oss under 2020! Ni är otroligt viktiga för vår förening och alla barn och ungdomar i Nyköping.

God Jul & Gott Nytt År

18


Stora Krysset

TIDNINGEN SE HIT!

RÅK

SLITNA

VÄDERSTRECK

NUMMER UTKORT FLYTTA

LUND MED KANADASYMBOL DRA IHOP

SKRÄCKFIGUR

SNUDSIG DAR UNGERSK

TOVE LO

BENÄMNING

HELENSA

SPELAS AV ENDAST EN FÖRSIGÅR I MEJERI

CELLU- ÖKENARAB LOSAGRUND FISK OCH OHYRA

GLASKLAR

UTAN TEKNISK SERVICE ÄR GUÄR FRÅN MED MELDOMLIG NATRILANSKOG TILL PARET SINA ANSLUTNA ENHET UM

URSKILJER

ARTISTERIC FRAMKASTADE

LANDSLAGSALBIN

FÖRE DAVIDS SON I SÅNG

TRAUMA

SPÖKEN

UTBILDADE

SLIRADE TYGBJÖRNARNA

TILLÄGG I BREV FORSADE

100 I ROM PRYDER KAVAJFICKOR

ELÄNDIG OCH OJÄMN

UTFÄSTA

BESÖKANDE OMBUDET

KAN FARLIGA MARKER VARA RACERLAUDA SVÄRDSLILJAN BOSTADEN FÖR SUGGAN

SOLOSÅNG SÖDERTÖRNSORT

ÅTSKILD MESEN UTAN ÄNDAR VÄNTAR

VIKTIGT TALK ATT NO- SKIVA TERA! FÖR BAK-

PRYLAR

KAN GÅ I 150 KM I TIMMEN FRYSPUNKT

SAMLINGSSAL

HJÄLPER SKADADE PÅ BOMBFÄLT SLANT

KAN DE BITSKANDALISERADE FÅ ER LÖPA

DE ÄR KRULLIGA

NYCKELDEL LAG I SERIE A

LIKNELSE

NING

HEDRADE BÖR TE FÅ

EXKLUSIV CISSI GREEN

TUNN PLÅT PÅ DETTA VIS

SKÅNERIKTNING VASSBÅT PLITAR TIPPARE NED

FRAMFÖR BALLAD VÄDERSTRECK

FUNGERA

PÅ BANGKOKÅK

OXUDDE GRADE1002 RADE

TÄVLA OCH VINN! Två personer vinner varsin TRISSLOTT! SE-HIT NYKÖPING

Skicka din lösning senast den 20 Januari 2021. till: Tidningen SE HIT, Gert Fredikssons Väg 3, 61135 Nyköping. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Henrysson, Nyköping Grattis! Ulf Britt-Marie Mattson, Nyköping

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

19


TEXT: CARINA WEDIN FOTO: DAVID FERNANDEZ

TIDNINGEN SE HIT!

PLATS

1 PÅ SE HIT LISTAN

Kroppsbyggare som gillar att pyssla Lusten att skapa och ett genuint intresse för människor har följt Christine Aldis i stor del av hennes yrkesliv. Nu har det landat i en egen verksamhet som hon planerade under lång tid – en social verksamhet för människor som står utanför arbetsmarknaden där man jobbar med att skapa nytt av gammalt. Med föräldrar som hade heminredningsfirma här i Nyköping var steget inte långt för Christine när hon valde att utbilda sig till dekoratör. Och det var i den sfären hon höll sig under lång tid. Så småningom gjorde hon ett litet lappkast och började jobba som syslöjdslärare i kombination med bild och gymnastik. Då ska väl förklaras att Christine även har ett stort intresse för träning. – Jag styrketränade under många år, inte enbart för att hålla mig i form, utan för att bygga muskler. Jag ville bli så stor som möjligt. Jag har även sysslat en hel del med MMA. För den som inte vet så är MMA en stentuff så kallad fullkontaktsport där sparkar, slag och kast hör till. Christine höll även ett tag på inom sporten som tränare. Träning är fortfarande viktigt men mest för att hålla sig i trim och gärna i form av promenader i skogen hemma i Bettna där hon bor med sin man Quinton från Essex i England. – Vi bor i ett renoveringsobjekt och här får jag såklart utlopp för mycket av min kreativitet. Jag tänker återbruk så mycket

20

det går vilket ju gör att jag sparar sådant jag kan komma att ha användning för. Och det är verkligen saker som cirkulerar – det handlar inte om samlande. Min man har börjat lära sig att han måste fråga innan det han upplever som skräp åker i eldningstunnan, säger Christine. Man tar det som finns Lusten att skapa har funnits alltsedan barnsben och då lärde hon sig att man tar det som finns och skapar något av det. Hon tog det med sig in i skolvärlden där hon fångade eleverna med sitt sätt att tänka. – Under en tid jobbade jag på Fontänhuset med människor kopplade till psykiatrin. Här kunde man verkligen se hur bra de mådde när de fick jobba med händerna och skapa något eget. Jag var även på en kurs i USA med fokus på hur det påverkar den mentala balansen att få arbeta med något meningsfullt. I bakhuvudet hade Christine sin idé om en social verksamhet i kombination med återbruk. Det började bli dags att realisera planen så hon plockade fram pärmen där hon samlat tankar och idéer. Under ett år jobbade hon med sin affärsplan. För ganska exakt två år sedan startade hon sitt företag ”One More Time – återbruk och utveckling”. Och resten är historia! – Det är ett socialt företag där människorna är i fokus. Det är personer som av en eller annan anledning har hamnat utanför arbetsmarknaden. På One More Time får de arbetsträning – så mycket de klarar av – i form av skapande. Alla uppgifter

utgår från den enskilda individen, vad den tycker är roligt och vad den är duktig på. En del har aldrig sysslat med kreativt skapande innan men ofta landar de i att de hittar något de gillar. Andra känner sig hemma direkt när det gäller att skapa nytt av gammalt. Det viktigaste är att man vågar prova och känner att det är okej att göra fel. Vinsten till företaget Att vara ett socialt företag innebär att vinsten går tillbaka till företaget och samarbetet med Arbetsförmedlingen är såklart en viktig del för att det ska fungera. Idag har Christine tre enheter; verkstad i Nyköping, butik och liten verkstad i Oxelösund och även i Trosa sedan kort tid. Idag är det dessutom fyra av de som arbetstränat som fått anställning i företaget. Integration och språkträning för kvinnor är också en del i verksamheten. – Det är kvinnor från olika länder som möts vilket gör att de måste prata svenska med varandra. En av kvinnor har fått jobb i företaget. Jag tycker det är viktigt att visa att det går som nysvensk kvinna att ta sig fram och få ett jobb. Att One More Time skulle finnas på tre platser efter bara ett par år var något Christine aldrig kunde drömma om. – I den bästa av världar så finns One More Time spritt över landet så fler får möjlighet till kreativ arbetsträning, avslutar Christine.


2

TIDNINGEN SE HIT!

Östen Nilsson Kämparnas konung

Östen Nilsson. NK-villans Vänner, Nätverket Nyckelskramlarna, samtliga föreningsmänniskor, boendes i silon på Tolagsgatan och över huvud taget alla Nyköpingsbor ställer sig upp som en enda kämpande massa för kämparnas konung Östen som häpnadsväckande verkligen fyller 80 år den 27 december. Låt oss alla skramla och hurra för denne fighter till jubilar. Tänk bara på hans eviga kamp mot det stora byggbolaget som inte får till det nedanför gamla silon! Gör ett grönområde där som kan få heta Östenparken!

3

Carl och Nils Wellander Tjåsa Lucia Gusfors, Ulrika Tallving Konstnär, skulptör och bildhuggare

Dessa fyra Nyköpingskonstnärer, bildhuggare, skulptörer är nu i Jukkasjärvi och designar och utsmyckar två rum på det unika Ishotellet där. Det är inte första gången som de blir tillfrågade heller. Vilka konsthantverkare vi har i Nyköping! Carl och Ulrika deltar dessutom i utsmyckningarna på Östra Vintergatan och Lilla Vintergatan som också pågår nu i vinter här i Nyköping. Här är det dock lite svårare med isskulpturer nu. Carl är också representerad på Sörmlandssalongen med en liten skulptur som heter ”Flower power”. Se den utställningen när museet öppnar igen.

21


TIDNINGEN SE HIT!

Hälsa

Angelica bjuder Se Hits läsare på smarta hälsotips inför vintern. Enkla tips som gör att du kan fokusera på livet samtidigt som du äter bra mat.

med Angelica Sjöstedt

Nästa år ska bli det bästa! Nytt år, nya tag. Hur ofta har man inte hört detta och hur ofta har man inte sagt det själv? Nyårslöften är vanligt, även om man bara lovar sig själv. Vad som är nästan lika vanligt är dessvärre att nyårslöftet som handlar om träning och hälsa ofta rinner ut i sanden. Att man helt enkelt inte orkar hålla i; detta ska vi kolla närmare på. Det tar 21 dagar, sägs det, att skapa en ny vana. Så vilket beteende du än vill förändra, håll ut. Det kan handla om att byta ut kvällssnacks framför TV:n mot en kopp te, byta ut frukostmackan med ost mot två ägg eller att lägga in trettio min promenad innan frukost för att kickstarta förbränningen. Det kan även handla om att ta sig till gymmet eller att ta tag i den där hemmaträningen som man, även om man vet hur man ska gå till väga, har så lätt att hitta ursäkter för. Mitt råd är än en gång, håll ut. Det blir lättare och tids nog är det en rutin. En vana som man till och med har svårt för att klara sig utan. Om ditt mål är att få mer energi så kan det vara så att du får finna dig i en liten ”svacka” innan den nya vanan har satt sig.

mag-smart poke bowl

Du behöver 1 stor kokt kall potatis ½ dl svarta bönor ½ medelstor morot ½ avokado 1 dl mango 1 näve blandade gröns blad ½ dl sojabönor el gröna ärtor 2 cm purjolök 1 näve koriander 1 msk surkål 2 msk kallpressad olivolja 1 tsk örtsalt 1 tsk nymald svart peppar

22

Det är inte lätt att träna efter jobbet när man är helt slut och det dessutom är kolsvart ute, redan innan det blivit dags att gå hem. Se över ditt schema, både på arbetet och hemma. Gör en veckoplanering. Planera in träning eller fysisk aktivitet och börja med att ta det när du vet att du har tid. De flesta har störst möjlighet att börja på en helg. Även om sovmorgonen är efterlängtad när en hel arbetsvecka passerat så har du kanske ändå möjlighet att gå upp en timme tidigare än du brukar göra på helgerna och hinna med ett kortare träningspass. Oavsett om det är en joggingrunda, ett lättare styrkepass med kroppen som enda redskap, eller om du tar dig till gymmet så är det viktigaste att det faktiskt blir av och att det upprepas tills rutinen har satt sig. Om du dessutom kombinerar din nya rutin med att lägga om dina kostvanor, så kan jag lova dig ett resultat. Vänliga Hälsningar Angelica

Gör så här 1. Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en djup tallrik 2. Skölj svarta bönor och placera bredvid potatisen 3. Skala och riv moroten, placera den bredvid bönorna 4. Dela på en avokado, ta hela om du är hungrig. Hacka den i lagom stora bitar och placera på tallriken. 5. Lägg sedan dit 1 dl hackad mango samt ½ dl sojabönor 6. Skölj och hacka purjolök, strö ut över grönsakerna. 7. Toppa tallriken med olivolja, örtsalt, surkål, koriander och lite nymalen svartpeppar. Vi är såsälskare i Sverige, även jag, så till detta brukar jag servera någon form av dressing. Här kommer en som är både god och enkel att göra. Ta 2 msk creme fraiche + 3 msk lime + örtsalt. Rör ihop och allt är klart.


TIDNINGEN SE HIT!

Nyårsfirande med extra omtanke och smarrig förrätt

Nyår närmar sig och allt känns lite konstigt i år… För mig är själva grejen med nyår att få klä upp mig, njuta av god mat och skåla tillsammans, detta kan vi bara inte strunta i trots omständigheterna! Så vår lilla familj ska lyxa till det ordentligt och här kommer ni få receptet på vår nyårsförrätt. Med tanke på året som varit så vill vi även lyfta fram de ljusglimtar som faktiskt funnits. Vi har ätit fantastiskt god mat 2020 och skrattat gott tillsammans. Det vill vi fira på nyårsafton! Vi blickar framåt på det nya året med problemlösande tankesätt och sann optimism. Här kommer receptet på en riktigt god förrätt som man kan variera på flera olika sätt. Dessutom passar den bra att följa upp med nästan vilken varmrätt som helst. En perfekt aptitretare helt enkelt, förutsatt att man inte gör för många… Även om de är svåra att äta sig mätt på, så är det faktiskt möjligt!

Krispig potatis med krämig och smakrik topping

Krispig potatis Använd gärna små och avlånga delikatesspotatisar. Skär potatisen i tunna skivor men inte så att den går helt isär. (Tänk att ni snittar små ränder i den).

Pepparrotscréme Riv minst 3 cm pepparrot Tillsätt 1 msk örtsalt

Häll 2-3 dl olivolja och örtsalt i en skål. Lägg ner potatisen i skålen och blanda runt.

Blanda ner pepparroten med ca 1 msk oatly fraiche och 1 msk oatly färskost

Lägg sedan potatisen på en plåt och grilla ugnen i 20- 30 min på 220 grader. Håll koll så att de inte blir brända.

Den får gärna smaka starkt av pepparrot.

Crème fraiche, rödlök och rom Finhacka ½ rödlök och lägg på ett litet fat Finhacka sedan gräslök efter smak och lägg bredvid rödlöken.

Servera Lägg 4 svalnade potatisar per person på en fin förrättstallrik. Börja med pepparrotscrèmen på två av potatisarna. Placera sedan en klick crèmefraiche på ena sidan av potatisen och rom på den andra sidan. Toppa med finhackad gräslök, rödlök och flingsalt på de andra två.

23


>> ANNONS <<

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: DAVID FERNANDEZ

TIDNINGEN SE HIT!

Här kan du andas ut Det finns en önskan om att kunderna i högre utsträckning verkligen ska värdesätta sig själva och sin egen tid. Studio Exhale vill hjälpa till och vara en plats för avkoppling där kunden kan njuta och andas ut samtidigt som en duktig frisör tar hand om håret. För ett halvår sedan, den 1 juni, slog Studio Exhale upp dörrarna till den nyrenoverade lokalen på Östra Kyrkogatan. Här hittar vi Linda Augustsson som äger verksamheten och med sig hade hon från start Linda Märling och Kim Larsson. – Vi känner varandra väl då vi jobbade tillsammans redan innan, berättar Linda. Vi har alla tre lång erfarenhet och samtliga har gesäll- och mästarbrev. Dags för förändring Linda var med och startade Klippt och Skuret för 13 år sedan. Hon kände att det kunde vara dags för en förändring. Så sagt och gjort – det blev både ny lokal och nytt namn på verksamheten. Känslan i en lokal är viktigare än man kan tro, vilket Linda och hennes kollegor tagit fasta på. – Vi är stolta över vår salong och det vi vill förmedla är en mysig hemkänsla där man som kund känner att man kan andas ut och njuta den stunden man är här. Därför valde vi namnet ”exhale” som ju betyder just ”andas ut”. Kundernas totala upplevelse när de här är minst lika viktig som att de blir nöjda med sitt hår. Att öppna en ny salong mitt under coronapandemin kan tyckas vansinnigt. Men Linda var aldrig orolig så planerna med den nya salongen fullföljdes. – Visst har vi känt av pandemin men vi tycker ändå första halvåret flutit på bra. Vi upplever att kunderna känner sig trygga här då vi gör allt för att skydda både dem och oss själva med alla medel som finns; munskydd och visir om någon kund vill det och såklart handsprit och desinficerade ytor. Dessutom har vi flera meter mellan våra stolar vilket också skapar trygghet. Vi har även varit tydliga med att det är okej att avboka sent om man känner sig dålig vilket kunderna har tagit fasta på. Det har varit viktigt att skydda kunderna till varje pris men såklart också oss själva. Att vi är friska är ju en förutsättning för att kunna hålla salongen öppen. Planer på utveckling Trots pandemi finns planer på utveckling. En ny frisör kommer så småningom, en del i lokalen hyrs redan nu av Patricia som gör naglar och Linda kan tänka sig fler samarbetspartners då mer ytor att hyra ut finns i källarplanet. 24

– Det är lite löst i konturerna ännu, det allra viktigaste är att det

känns helt rätt på alla sätt sen får vi se vad det kan bli för verksamheter. Linda med alla år inom yrket verkar aldrig tröttna. Naturligtvis för att det är ett kreativt jobb och ett hantverk men framför allt tycker hon att relationen och mötet med kunderna är det finaste med jobbet. – Vi möter våra kunder i deras liv där de är just nu. Det kan vara i kris, sorg eller glädje – vilket vi ofta får ta del av. Många kunder möter vi regelbundet med kanske sex eller sju veckors mellanrum. Man lär känna varandra rätt väl då, vilket alltid känns fint, avslutar Linda.


TIDNINGEN SE HIT!

Textilhistoriska gruppen Har du blivit lite intresserad av Nyköpings spännande textilhistoria så läs mer på: www.textilhistoriskagruppen.se Bli gärna medlem och gå på spännande föreläsningar, kurser eller andra trevliga sammankomster. Vill du läsa mer om textilhistorien så har Harald Andersson med flera skrivit ner historien. Följande böcker finns att köpa via Textilhistoriska gruppen eller i NK-villan, Stadsvakten eller Akademibokhandeln (Kullbergs). Väva samman (Harg) Spinna vidare (Fors) Ta upp tråden (Perioden). Med egna ord Spunnet och vävt Nyköpings textilindustri(häfte) Ohållbar klädproduktion Den glömda kjolen (Eckermann)

da vi er n in sp en p p ru g a sk ri to is lh ti Tex Egentligen var det allas vår Hertig Karl, Karl den IX, som redan 1571 lät bygga det första väveriet i Nyköping. Fast då hette det vantmakeri och vantmakare. Albert var pionjär. Annars var det runt 1840 – 1880 som textilindustrin i Nyköping blommade upp. Då startade Hargs fabrik, Periodens Bomullsspinneri och Fors Ullspinneri. De här fabrikerna sysselsatte halva befolkningen i Nyköping under den här tiden. Men att Nyköping var den tredje, eller möjligen den andra, största textilindustristaden i Sverige har vi nog dålig koll på lite till mans. Det var just ett av skälen till att Textilhistoriska gruppen bildades. Textilhistoriska gruppen i Nyköping startade som studiecirkel och omvandlades 2006 till ideell förening. Idag har de runt 60 – 70 medlemmar. – Vi är ingen pysselklubb, hävdar föreningens ordförande Birgit Eriksson. Vi ger ut böcker, arrangerar utställningar och håller föredrag om textilindustrin. Hittills har det blivit sex böcker. Vi träffar Birgit dels på föreningens kontor högst upp i NK-villan, dels på Textilhistoriska gruppens utställning på Kulturarvsmuseet Stadsvakten. – Textilhistorien är mångkulturell. Vi lär oss av varandra av olika tekniker. Det är mycket kvinnornas historia och vilka förhållande som de jobbade under. Miljön var inte den bästa och inte utsläppen heller. Klädindustrin är fortfarande en stor miljöbov. Vi måste få ett annat tänk vad det gäller textilier. Birgit själv var lärare och senare pedagogisk expert på Almqvist & Wiksell som numer ingår i Liber-koncernen. Intresset för textilslöjden kom vid besök hos Ebba von Eckermann i Ripsa dit familjen gjorde utflykter till ibland. Just densamma Ebba von Eckermann som gjorde lilla Ripsa känt över hela världen under

re

mitten av 1950-talet. Samma Ebba som tack vare Textilhistoriska gruppen i samarbete med NK-villans Vänner fick uppleva en succéutställning, ” Vävda modedrömmar – från Ripsa till New York”, i en lokal på Slottsgatan. – Det kom över 3000 besökare. Många gjorde fantastiska insatser bland annat Östen Nilsson och Marja Fiander, berättar Birgit. Kläderna hade ju varit på Halwylska i Stockholm innan men många tyckte att vår utställning var bättre! Samtidigt släppte Lotta Lewenhaupt en bok om Ebba von Eckermann som heter ” Den glömda kjolen”. Vi har ett litet antal kvar av den boken. Vi hade börjat samarbeta med skolorna i olika projekt vad det gäller textila historien. Men allt avbröts ju i mars när coronapandemin utbröt. När det gäller framtiden ser Birgit fram emot 2025 då målet om inga textilier i avfallet ska ha uppnåtts. – Att kunna återvinna fibrer och kunna utvinna rent ekologiska plagg, dit ska vi. Tillsammans med Torbjörn Andersson, också med i Textilhistoriska, har Birgit gjort boken ”Ohållbar klädproduktion – vad kan vi som konsumenter göra”. – Den bygger på vårt projekt om textil och miljö under 2015– 2016 om hur vi ska kunna ställa om till en hållbar produktion med hållbara varor, avslutar Birgit.

TEXT: ANDERS TEGNER FOTO: DAVID FERNANDEZ

25


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

med Anders Tegner

Lj us sp ri da re öv er st an I dessa tider behöver vi alla mer ljus än någonsin. Det har vi nog märkt lite till mans. Se Hit uppmärksammar här några av dem från Gripsholmsparken på Öster till favoriten Bönornas Delikatesser på Väster. Även ett tack till Nyköpings kommun som ordnat med så fin belysning av broar, träd, byggnader med mera.

Finaste granen i hela stan ”Här va dä gran, här va dä gran! Den finaste i stan te dopparedan!”. Går alltid och gnolar på Evert Taubes ”Knalle Juls vals när vi bär hem årets gran. Fast dessa granar står mycket längre. Julgransförsäljarna i Gripsholmsparken, far och son Andersson, Robert, som sålt granar i 72 år och sonen Göran som hängt med i 50 år sedan han var åtta! Vi har köpt våra granar där i över 30 år. Fast de började inne på gården till gamla N A Svenssons järnhandel alldeles intill. Lilla Vintergatan och Östra Vintergatan Åh, vad fint ni har gjort alla ansvariga för den alldeles underbara Lilla Vintergatan som sträcker sig från Väster till Öster med små, små installationer i första hand för barn, men vem är inte det i juletider. Som om det inte var nog så har nästan samma aktörer, kreatörer, konstnärer och butiksinnehavare gått all in på Öster och verkligen utsmyckat sina skyltfönster eller butiker. Dessa utställningar ingår i Vinterpromenaden 2020 och finns kvar till 10 januari 2021. Hurra!

26

Tovastugan toppar Vill du ha det riktigt juligt på din jul-eller Nyårspromenad så missa inte Tovastugan. Restaurangchef Malin Ottosson med personal har gått all in med julbelysning och julstämning och du får bjällerklang i öronen och tindrar som tomtebloss när du kommer dit. Ingår i Vinterpromenaden 2020. Är det dessutom en fredag när du är ute och går så gå till Nyköpings hus och hämta din Se Hits fredagskasse som kämpande Fredrik Kämpenberg sätter ihop. Beställ innan dock, de tar slut!


Kultur & Nöje

TIDNINGEN SE HIT!

Kungen av Princess abdikerar Thomas Swensson. Thomas, Princess konditori. Konditor Thomas har verThomas Swensson. Thomas, Princess kligen gjort sitt sista marsipanjulbord konditori. Konditor Thomas har på Princess konditori på Bagaregatan. verkligen sitt sista marsipanjulbord Då måstegjort vi verkligen tacka denna på Princess konditori på Bagaregatan. institution i Nyköping. Vi hoppas attDå måste vi verkligen tackapå denna institution Princess får vara kvar något vis men inaturligtvis Nyköping. Vi hoppas att Princess får måste även vara kvarfå pågå något vis men naturligtvis Thomas i pension, måste ävensom Thomas 70plusare han få är.gå i pension, 70 -plussare som han är. -har gjort dessa -har gjort dessa julbord i marsipan i julbord i marsipan femton år nu! över femton år nu!i över Thomas slutar med Thomas med flaggan, marsipan, flaggan, slutar i marsipan, i topp.i Hans skyiltfönster topp. Hans noghaft till och harskyltfönster nog till ochhar med fler med haft fler nedladdningar självaste nedladdningar än självaste än Nyköpings Nyköpings hus! Nu kräver många stamhus! Nu kräver många stamkunder, där kunder, där ibland Lennart popidolenGrahn, Lennart ibland popidolen att Grahn, att favoritkonditoriet ska räddas. favoritkonditoriet ska räddas. Vilken tar över Vilken utmaning utmaningför förden densom som från Thomas. tar över från Thomas.

Kränkta katters kalender Isabel Adherinne har illustrerat en väggkalender för 2021 med 12 kränkta katter på bild. Alldeles underbara. Ingela Ljung på Ingela Ljung Event& Media i Gamla residenset har gjort layouten och designen. Detta måste vara den perfekta jul- eller nyårspresenten. Går att köpa hos Ingela på gamla residenset vid Nyköpings hus. Gör det! Grattis Isabel, vilken härlig kalender ni har åstadkommit! Du var väl med och skyltade på Öster också? -Åh tack! Jag har hjälpt till med viss skyltning på Östra Vintergatan och skapat föreställningen ”Eko av kvinnorna på Nyköpings Hus” som är en del av nyårspromenaden.

27


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

Boktips Våldsam åklagare mot våldet Emelie Schepp ”Nio liv” (Harper Collins) För sjätte gången får vi följa åklagare Jana Berzelius som inte bara har problem med kriminella utan även med sitt egna besvärande förflutna. Denna gång ger hon och polisen i Norrköping sig i kast med gängkriminaliteten. Emelie har verkligen utvecklats som en av våra främsta deckarförfattare. Så har hon fått den ena efter den andra bekräftelsen på detta. Förra årets ”Broder Jakob” utsågs till Årets Deckare. Med all rätt. Du får svårt att lägga ifrån dig boken eller stänga av ljudinspelningen och så avslutar hon med en riktig cliffhanger. Tänk ändå när hon bodde i Stavsjö så var vi kollegor som skribenter på en annan gratistidning i Nyköping. Hm, när ska jag börja skriva deckare? ”Härifrån till musikbranschen” av Peter ”Peppe” Maier (Vaktel förlag & HPM Entertainment). Det är lättare att nämna de artister som Eskilstunafödde Peter ”Peppe” Maier inte har uppträtt med eller engagerat turnéer med. Han var basist med Nyköpingstjejen Karin Wöyer Amcoff på 80-talet i Karin & Lirararna. Han var med på Alice Babs sista turné, nu arrangerar han dotter Titti Sjöbloms hyllningsturné till mamma. Han var och är med i Rock´n´ Roll-Machine som kompade Ted Gärdestad hans sista år, 1991–1996, i livet. Nu, i vanliga fall, gör de hyllningskonserter till Ted. När Peppe skulle ordna med ”Östen me Restens” hyllningskonsert och hade missat ett plan erbjöd sig självaste Björn Ulvaeus att hyra ett plan åt honom. Läs mer turné- och spelningsminnen i Peppes härliga bok.

28


TIDNINGEN SE HIT!

FOTO: DAVID FERNANDEZ

Då var mycket okej ”Boken om Okej 90-talets enda riktiga poptidning”, Anders Tengner (Premium Publishing) Therese Grankvist mer känd som ”Drömhus” var stor under 1990-talet och störst av poptidningar då var Anders Tengners tidning Okej. Ok, vi är namne men inte släkt och ingen av oss har någon chans mot Anders Tegnell i år! Nu har denna Tengner (jo han stavar så) släppt en tegelsten till bok om just Okej under 90-talet. Therese som sedan fem år är Nyköpingsbo minns den här tiden och skriverierna med blandad förtjusning. Vi träffar Therese på Se Hits kontor i Vattensportens hus ännu en av dessa grå blöta novemberdagar som det var ovanligt många av i år. Men Therese lyser upp mörkret. Särskilt när hon får syn på Okej-boken. – Haha, jag är en av poppinglorna, skrattar hon. Åh, Spice Girls, Dr Alban, Back Street Boys vad jag minns många av dem. Det var faktiskt Dr Alban som upptäckte Therese. -Vi var tre när vi fick namnet Drömhus då vi spelade lite housemusic. Så blev bara jag kvar men behöll namnet Drömhus. Drömhus fick en jättehit med en eurodance version av Freestyles ” Vill ha dig” 1998. Hon kom tvåa i Melodifestivalen året därpå med ”Stjärna på himmelen”. Therese är med på kamplåten mot coronapandemin ” Vi håller ut” med bland andra Helen Sjöholm, Robert Wells, Jessica Andersson, Sarah Dawn Finer, Magnus Carlsson med många fler. -Ja, vi måste anpassa oss på något sätt. Just nu är mycket under konstruktion. Vi måste nog tänka oss att bli mer virtuella i fortsättning. Anders Tengners tjocka bok blir nog en perfekt julklapp för de som var unga på 90-talet då Spice Girls och andra poppinglor regerade! -Det var en annan tid, säger Therese. På gott och ont, tlllägger hon. Men jag hade väldigt roligt.

Polis från Nyköping med tandvärk ”Ett kort liv” Lars-Olof Pettersson (Ekström& Garay). Vill gärna tipsa om en kriminalroman som har Nyköping som brottsplats. Den kom redan förra året men nu finns den även som ljudbok. Det är Nyköpingsfödde Lars-Olofs debutroman. Märks dock att han är van att skriva. Var bland annat talskrivare åt Olof Palme. Det är en grym berättelse med mörka bottnar men med en enveten poliskommissarie i Lena Johansson vid Nyköpingspolisen. Hon har, liksom Emelie Schepps huvudfigur, ett mörkt förflutet men nu irriterar hon sig mest över sin tandvärk mellan utredandet av ett barnamord. Boken ger klar mersmak och vi hoppas att det gäller Lars-Olof också så vi får följa Nyköpingspolisen på fler uppdrag. Bara att en lärarassistent på Långbergsskolan kan vara behjälplig vid utredningen är ju fantastiskt! 60 julkalendrar på TV Caroline Cabot ”Julkalendern genom tiderna”. (Bokförlaget Polaris) Från ”Titteliture” 1960 till årets ”Mirakel” 2020. Efter att Caroline Cabot haft en pod om ”Nördarnas jul- en julkalender om julkalendrar” 2018 i 24 avsnitt har hon nu gjort denna bok där samtliga 60 julkalendrar i TV behandlas. Du får träffa människorna bakom varje kalender och får reda på lite kuriosa. I den allra första kalendern spelade den då sexåriga Victoria Kahn huvudrollen ”Titteliture”. 60 år senare berättar Victoria att hon ville sluta efter första dagen för det var jätteläskigt men redan andra dagen var det skitkul, som Victoria uttrycker det. Och julkalendrarna lever vidare men Teskedsgumman blir nog svårslagen i alla fall. Så översattes den ju från norska, Alf Pröysen, utav Nyköpingsbon Ulf Peder Olrog som också skrev signaturmelodin. Till sist Är så glad att ni är uppmärksamma kära läsekrets. Samma dag som förra numret av tidningen gick till tryck insåg jag att jag hade fått hjärnsläpp och skrivit fel namn på vem som sjöng på ”Kom ner från taket”. Fast det är nog ingen som märker, trodde jag i min enfald. Jodå, fler har påpekat detta faktum. Så tack till er som mycket riktigt påpekade att det är Egon Kjerrman och ingen annan som så glatt rockar loss i denna underbara kultlåt. Så ursäkta mig för denna fadäs!

29


TIDNINGEN SE HIT!

Se Tillbaka Stadshuset

- En representant för sin tid

Huruvida Nyköpings Stadshus är en klädsam byggnad eller inte kommer förmodligen Nyköpingsborna att träta om länge till. Hur det nu var så på platsen där Stadshuset byggdes för drygt 50 år sedan låg ett flertal undermålig byggnader som dessutom var angripna av husbock – alternativet annat än att riva fanns inte och i ärlighetens namn – inte är de vackra bara för att de är gamla? Idag står det en internationellt erkänd byggnad på platsen i vacker carraramarmor, koppar och teak. I slutet av 50-talet togs beslutet om ett stadshus och tio år senare utsågs vinnarna av den arkitekttävling som hade skapats. Det var de danska arkitekterna Jean-Jaques Baruêl och Paul Niepoort som deltog med bidraget Capitolium som vann. 1969 stod stadshuset klart och 2012 blev byggnaden byggnadsminnesförklarad. Riksantikvarieämbetet beskriver stadshuset som ett av Sveriges mest intressanta modernistiska byggnadsverk som saknar direkt motsvarighet inom landets gränser. De menar att den är av internationell klass med starka kopplingar till den finländske världsarkitekten Alvar Aaltos arkitektur samtidigt som den har inslag av dansk kvalitet och formkänsla. Den som uppskattar Nyköpings stadshus gör det ofta för de strama linjerna, att det är genomtänkt i minsta detalj, materialvalen och att byggnaden har fått bli en representant för sin tid. Och precis som en stadsbild ska vara så speglar torget tiden; kyrkan och rådhuset är från 1700-talet, länsresidenset från 1800-talet och stadshuset från mitten av 1900-talet – visst vore det väl ändå märkligt om alla byggnader skulle vara byggda i nationalromantisk stil oavsett när det är byggt?

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: BILDGRUPPEN I NYKÖPING, MOST PHOTOS BILDBYRÅ

30


TIDNINGEN SE HIT!

31


TIDNINGEN SE HIT!

Englunds på Gumsbacken

–Välkommen på ett besök i butiken! / Stefan Englund med personal

Öppettider Måndag - Fredag: 10:00 - 18:00 Lördag: 10:00 - 16:00 Söndag: 11:00 - 16:00 Stefan

Sofia

Kenneth

Joakim

Monica

Kristijan

ELON 32 Englunds Gumsbackevägen 8, 611 38 NYKÖPING Tel: 0155-21 46 00


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.