Tidningen SE HIT! - April 2022

Page 1

APRIL 2022

Sofia älskar ! k u r b r e åt

TEMA: Vi gör en djupdykning i konspirationsteoriernas värld


Ta tillvara på ljuspunkterna i livet

TIDNINGEN SE HIT!

Nu pratar vi inte om pandemin längre. Nu pratar vi om kriget. Det som ligger oss så hotfullt nära att vi bunkrar konserver, torrvaror och igen – toapapper. Inslagen på tv, radio och i tidningar fylls med bilder från städer som bombats och människor som flyr. Rädslan över vad som ska hända om en, två eller tre veckor finns där hela tiden. Vad kommer han, Putin, att göra härnäst? I skrivande stund är situationen på ett sätt, om en vecka eller två kan det vara helt annorlunda. Se Hits redaktion känner att vi inte kan tillföra något i det redaktionella innehållet men vi vill såklart uppmana alla läsare att stödja Ukraina genom Röda Korset, Rädda Barnen, Läkare utan gränser eller någon annan organisation du har förtroende för. Där du bor finns med all säkerhet också ukrainska flyktingar – ta reda på om du kan göra något för dem. Det vi kan konstatera är att när det sker något hemskt i världen så börjar rykten och konspirationsteorier frodas. Idén om västvärldens konspiration mot Ryssland är grundvalen i Putins idévärld och något som han använder för att berättiga invasionen av Ukraina när landet nu väljer att närma sig väst. Temat på sex sidor i det här numret är just konspirationsteorier. Varför uppstår de, varför lockas man av dessa teorier och såklart beskriver vi några av de mest kända. Det är lätt att lite bekymrat skaka på huvudet åt dem som förespråkar teorierna, men lyfter man blicken så kan konspirationsteorierna och de som tror på dem också vara ett direkt hot mot demokratin vilket exempelvis stormningen av Kapitolium bevisar. Det finns ljusglimtar i tillvaron också, såklart! Vi lyfter tre drivna tjejer i det här numret. En av dem lyser upp vårt vårliga omslag – Sofia Bystedt som älskar återbruk och är ansiktet utåt för ReTuna. Du får också läsa om prisbelönta Sofia Larsson som lyft Eskilstuna Zoo till nya höjder och så har vi Maluni – Martina Lundin som skapar magisk konst i stora format. Och trots allt, det är vår! Visst har väl mars månad bjudit på ett fantastiskt väder? Ta nu tillvara på våren och ljusglimtarna; nu när vi kan igen – umgås med familj och vänner, gå ut i naturen, njut av solen och skingra tankarna med en stunds läsning av Se Hit.

Innehåll

En positiv chef som vågar

10 Maluni skapar unik glaskonst

20 Vinyl står högt i kurs

22

Trevlig läsning!

Redaktionen Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

NÄSTA NUMMER KOMMER

Anders Tegner skribent anders@se-hit.se

9

maj

LÄS ÄLDRE NUMMER PÅ WWW.SE-HIT.SE

Peter Torsén skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se OMSLAGSFOTO: PETER TORSÉN

Följ oss på Facebook www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! på nätet - www.se-hit.se TIDNINGEN SE HIT FINNS I NYKÖPING, OXELÖSUND, ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

2


TIDNINGEN SE HIT!

YTTERDÖRR PÅ KÖPET! *

48

månader räntefritt

Kondensskyddat glas som standard. Många fönstertillverkare hävdar att man måste leva med kondens på utsidan av nya fönster. Att det är en naturlig följd av att fönstret har ett lågt u-värde. Men det är inte hela sanningen. Det handlar mest om att glaset inte är anpassat för de nya förutsättningarna. I våra fönster finns en värmereflektor – Antifog – ingjuten i glasmassan. Antifog gör att det yttersta glaset håller samma temperatur som uteluften och då uppstår inte kondens. Kondensskyddat glas är standard i alla våra fönster. Dessutom är våra fönster inbrottsklassade enligt EU-standarden RC2N.

Vill du se Morups Premium i verkligheten? Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18, övrig tid efter överenskommelse.

Boka ett kostnadsfritt hembesök med våra lokala projektledare i Södermanland på: 020-78 00 00 | www.morups.se * Gäller vid köp av minst 7 st fönster. Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

Fönsterbyte. Som det borde vara. 3


Sofia brinner

TIDNINGEN SE HIT!

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN

Sofias intresse för återbruk och hållbarhet var nog varken mer eller mindre jämfört med många andra. Men sakernas tillstånd kan ändras och därmed också engagemanget. Numera brinner Sofia för återbruk i alla dess former, dessutom är hon sedan drygt två år ansiktet utåt för världens första återbruksgalleria – ReTuna i Eskilstuna.

Kort sammanfattning: Stockholmstjej. Beteendevetare. Planen var att jobba med personalfrågor. Men det blev kommunikation och marknadsföring. Familjen ledsnade på storstan. Familjen flyttade till Nykvarn. Och här någonstans börjar historien om Sofia Bystedt och hennes engagemang för återbruk. – Jag jobbade som kommunikatör på Eskilstuna Energi och för fyra år sedan började jag på ReTuna, då som konferenskoordinator och numera är jag centrumledare, Berättar Sofia. För den som inte vet så är alltså ReTuna världens första galleria med företagare som arbetar med återbruk,

- 4 -4

först och främst från kommunens egen återvinningscentral. Möbler, kläder, leksaker, teknikprylar och mycket annat sorteras. Sakerna lagas, förädlas, görs om till något helt annat – och får ett helt nytt liv och kan därefter säljas. – Man kan säga att vi är en plattform för hållbara idéer. När gallerian öppnade för sju år sedan fick man jaga folk för att få dem att etablera sig hos oss. Idag är intresset så stort att vi inte kan erbjuda ytor till alla som vill vara här. Som ett forskningsprojekt En höjdpunkt i ReTunas korta historia var såklart när Ikea valde att etablera sig i gallerian. De började med en test-

period men har varit där i två år nu. – För Ikea är det som en testbädd. De undersöker hur de kan ge sina möbler en andra chans. Att återskapa värde i sina egna produkter som annars hade lämnats på återvinningscentralen. De ligger i framkant med om man jämför med andra stora kedjor. Eskilstuna och ReTuna är, tillsamman med ytterligare 22 kommuner i landet, med i något som kallas för Viable Cities vars mission är klimatneutrala städer 2030. Här testas nya arbetssätt och lösningar, man lär av varandra och alla jobbar mot samma mål – klimatneutrala städer.


för återbruk – Här i Eskilstuna tittar vi på hur vi kan jobba vidare med ReTunas idé men i citykärnan. Det är lite av en revolution som är på gång just nu då mycket händer när det gäller omställning till ett mer hållbart konsumtionssamhälle. Trots att det finns ett antal företag i gallerian som tar hand om det som lämnas in så klarar man inte att ta hand om allt. Här tittar man på hur man kan arbeta med materialet på nya sätt och även med nya samarbeten – som då exempelvis i city. När och fjärran Vid sidan av försäljning försöker Sofia få igång olika typer av evenemang. Såsom sportlovsaktivitet för barn, föreläsning med Birger Schlaug, man uppmärksammar såklart Världsmiljödagen, arrangerar en klädbytardag och mycket annat. Besökarna strömmar till och på helgerna har Sofia noterat att

det är folk från Stockholm och andra städer runt omkring. Och studiebesöken från när och fjärran har blivit vardag. I dagarna väntar hon på en delegation från Israel. – Men det går inte att kopiera ReTuna rakt av, menar Sofia. Det är många faktorer att ta hänsyn till. Men vi vill inspirera och ser att liknande initiativ startar; som exempelvis i Norge, Finland, Skottland och här i Sverige i Härnösand.

TIDNINGEN SE HIT!

"ReTuna är världens första galleria med företagare som arbetar med återbruk"

Så, hur går det då på hemmaplan med att återbruka? – Jodå, jag jobbar på att försöka få såväl min man som mina tre barn att förstå hur viktigt det är. De börjar fatta nu. Något jag verkligen anammat är att bara ge bort presenter som är återbruk. Det går att hitta så mycket fina saker och samtidigt handlar det ju också om att ge med kärlek – då förstår människor, avslutar Sofia.

- 5 -


TIDNINGEN SE HIT!

En krönika av Anna Bergström och Ingela Ljung

Gör mer av det vi redan har

Visste du att... …det går åt cirka 10 000 till 15 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans? Den mängden vatten räcker för att fylla 70 badkar, släcka törsten hos en mindre kommun eller räcka till en enda människa i 10 år.

Brist. För lite av något eller resultatet av något annat? Att ha för lite av det en behöver förklaras ofta som brist, som av tid, resurser eller egenskaper. Helt rimligt i svår nöd, men annars? Är bristen oväntat uppkommen som en plötslig upptäckt? Eller kan brist vara väntad? Kan vår livsstil och hur vi bygger upp vår välfärd påverka tillgången på allt vi tycker oss behöva? Till vad leder vår ständiga strävan efter tillväxt? Brist. En del menar att vi själva skapat den, andra att någon annan driver oss till den. Pandemin fick oss att pausa. Elpriserna fick oss att reagera. Bensin- och dieselpriserna får oss att protestera. Krig i Ukraina gör oss förtvivlade. Borttagna restriktioner för oss tillbaka till där det började. Men spelplanen är något förändrad. Vi vill hjälpa men är bekymrade över det eventuella priset: vår egen förmodade kommande brist. Vi samlar vårt gamla, det vi inte längre vill ha för att skänka till andra i brist. För att i nästa stund bunkra upp med nytt. För så länge vi kan få nytt är bristen inget hot. Men hur mycket kan vi ge innan vi får brist? Pengar, mat, toapapper och kläder. Inträde, bostäder och jobb? Jakten på nya erövringar, ny mark och andelar där det verkar finnas en ledig lucka är återupptagen. Så skönt med lite nytt normalt! Vi knuffas och buffas för att skapa utrymmet för tillfällig uppmärksamhet – som den som samlar in, skänker och tänker på de i brist. Någon identifierar en öppning för profilering i tider när regelverket för uppförandekoden är högst oklar, en uppmaning om försiktighet i uttryck kring marknadsföringen i sociala medier just nu: undvik ord som kan förknippas med krig, som prisbomb, kanonpriser eller pangerbjudande. Pju, check på klick den här veckan också! Tacksamma för världens engagemang, men uppmanar till värdig insamling till personer i verklig brist. Vädjar om öppet sinne och stort hjärta för de som behöver. Ta vara på det som redan finns och gör mer av det vi redan har.

Cirkulent = ett teleskopord bildat av cirkulär och konsument. Det är en person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återbruk. En cirkulent hyr, byter, lånar, vårdar och köper begagnat. Slit och släng är passé, det här är framtiden!

6

Ta vara på jeansen när de är utslitna. Blomkrukorna producerade av One More Time.

…ju fler plastförpackningar som återvinns, desto mindre olja behövs i tillverkningen av nya plastprodukter. Av hårda plastförpackningar tillverkas bland annat blomkrukor, delar till fordonsindustrin, byggindustrin, och många andra plastprodukter (murbrukshink, plastmöbler, mjuk gatsten). Ett ton hårda plastförpackningar kan återvinnas till 84 000 blomkrukor. Mjuka plastförpackningar återvinns huvudsakligen till nya sopsäckar, bärkassar och kabelskydd.

…pappersfibrer är så starka att de tål att återvinnas fem till sju gånger utan att styrkan försvinner. Använda mjölkpaket och sockerpåsar blir genom återvinningen till nya förpackningar, till exempel pizzakartonger eller pastapaket. När fibrerna sedan är utslitna är de fortfarande ett värdefullt bränsle.


TIDNINGEN SE HIT!

Ditt Nyköping på 140 tecken. Böljande vågor, vilande änder i stan eller varma sommarkvällar? Skicka in ditt bidrag och tävla om en weekend. Hur beskriver du Nyköping?

Läs mer på nykopingsguiden.se/140tecken

Restaurang Kafé Inredningsbutik Frysta rätter ÖPPET: 08.00-20.00

Lekplats Take away Drive-in-lucka för dig i riskgrupp!

Välkommen!

stavsjokrog.se (restaurang) hemmaistavsjo.se (butik) Stavsjö Trafikplats 2, 618 95 Stavsjö. 011-393044 / 011-393050. info@stavsjokrog.se 7


TIDNINGEN SE HIT!

” Viktigaste satsningen är på TEXT & FOTO: CARINA WEDIN

För tre år sedan firade klubben 30 år. Tidens tand har naturligtvis satt sina spår. I år satsar man på såväl att förnya och som att föryngra. Ny driving range, renovering av bunkrar, planering av en studio och inte minst en stor satsning på nästa generation golfspelare. Jönåkers Golfklubb är vackert beläget i Kiladalen utanför Nyköping, ett stenkast från avfarten till E4:a. Här finns restaurang, golfshop och uppställningsplatser för husvagnar och husbilar. En komplett anläggning för den kräsna helt enkelt. Det klubben kommit att bli känd för är framför allt den familjära och avslappnade känslan. Man känner sig alltid välkommen! -Det låter lite som en floskel när vi pratar om att det är familjärt men det är verkligen det – på riktigt, säger Tommy Gerber, medlem i klubben sedan tolv år och idag även ordförande för Jönåkers Golfklubbs Driftbolag AB samt suppleant i föreningsstyrelsen. Välbehövliga satsningar Två år med semestrande på hemmaplan för svenskarna har gett klubben ett

8

rejält uppsving ekonomiskt. Därför tar man tillfället i akt att göra några rejäla och även välbehövliga satsningar. -Klubbens nya driving rangen öppnade vi för några veckor sedan, berättar Tommy. Bortsett från att det ser fräscht och inbjudande ut så blir ju funktionen bättre. Den gamla rangen är densamma som när klubben bildades för 30 år sedan och kvaliteten var därefter. Den nya, med 20 platser varav fyra under tak, är gjuten i betong på plats, vilket gör den jämn och fin. Klubben har även tagit ett rejält grepp om bunkrarna där leran krupit upp underifrån och gjort dem hårda. Nu är 14 bunkrar åtgärdade enligt konstens alla regler och av mycket god kvalitet. Naturen runt banan har även den fått

ett ansiktslyft då skog och sly har röjts. Allt för att sol och syre ska komma åt greenerna i mesta möjliga mån. Ett stort arbete har gjorts för att behålla så god kvalitet som möjligt på dem. För tredje året i rad täcktes greenerna inför vintern, och detta med fin hjälp av ideella krafter. Viktigare än alla andra Det här är satsningar som är till glädje och nytta för alla besökare och medlemmar men det finns en stor satsning i klubben som kanske är viktigare än alla andra; satsningen på ungdomar. -På vårt senaste läger hade vi ett 40-tal ungdomar och under säsongen har vi haft 43 träningstillfällen just för dem. I höst står vi värd för distriktets ungdomsserie.


TIDNINGEN SE HIT!

ungdomar” Tommy berättar att man arbetar aktivt med att besöka skolor för att berätta om golfsport och såklart är många av klubbens yngre förmågor barn till föräldrar som är aktiva. Klubbset för barn- och ungdomar ska köpas in för den som vill låna. Vi har även önskemål från ungdomssektionen att göra ge korthålsbanan ett lyft. Nu, inför säsongen 2022, väntar sommarläger och träning för ungdomar två gånger i veckan. Men den riktigt stora satsningen är en studio på 120 kvadratmeter. -Vi arbetar just nu med planering och finansiering av en studio. En studio skulle göra att vi kan ha ungdomsverksamhet året om och på så sätt hålla intresset vid liv även under vintern. Med i planerna finns att göra studion handikappanpassad för att även kunna satsa på paragolf och välkomna spelare med olika typer av funktionsnedsättningar. Studion kommer att bli en åretruntverksamhet som gör att vi har en levande klubb året om, avslutar Tommy.

En krönika av Johanna Persson

Stjärnklart och norrskensskimmer Himlen i Aspa när mörkret lägger sig är först rosasprakande för att sen övergå till violett och till slut gnistrande stjärnklar. Den här vårvintern har man med lite tur även fått se det dansande norrskenet. Ja moder jord bjuder upp till fest på så sätt hon och skiter fullständigt i pandemier och krig. Och då ska man nog bara vara där mitt i kalaset och njuta en stund. Min vän i Ivan i Ukraina han njuter inte så mycket just nu. Han har stängt in sig i sin källare och hoppas på fred typ i förrgår. Hans familj har vandrat iväg över någon gräns med sitt pick och pack i väskor som dom släpar runt på. Ledsna små barnsjälar och oroliga mormödrar. Slitna skor och doft av rädsla. Hur hemskt kan det bli?? Jag träffade Ivan för en miljon år sedan när vi jobbade ihop på en kryssare i Karibien. Han var stor och barsk och vi kallade honom ”the gigant Russian”. För där och då tyckte vi han var så himla rysk. Plikttrogen och tystlåten. På kvällarna i personalbaren, tre däck under vattenytan, försökte han få oss att förstå att han inte var ryss. Vi skrattade och skålade och konstaterade att tja ok, ryss eller inte men stoneface som en ryss har du i varje fall! Nu ser jag hans uppdateringar på facebook där hans stoneface har mjuknat och ögonen är ledsna. Men ändock avslutar han alla sin uppdateringar med samma fras: ”Njut av livet, ta hand om varandra och jag lovar att morgondagen blir ljusare”. Ja må det där kriget vara över snart gudförbannat. Och må drivmedelspriser, elpriser och låneräntor återgå till humana priser så att vi alla kan andas ut. Jag har ledsnat på att vandra runt på hundpromenader i Aspaskogarna och fundera över hur jag ska lösa världsproblemen medan sorgsam musik skvalar i mina hörlurar. Så nu tänker jag att jag ska bli mer som Ivan. Ta hand om mina nära och oftare stå i min trädgård och njuta av kalaset på natthimlen. Inte älta gammalt groll helt enkelt. Fånga massa dagar och ha gladare musik i lurarna. Gör så ni med vet ja! Njut, ta hand om varandra och titta på norrskenet!

9


TIDNINGEN SE HIT!

Hybridpark med barn i fokus Att våga prova var Sofia Larssons framgångsrecept för att vända ett av Sörmlands största turistmål från röda till svarta siffor. Nu ser hon fram emot en ny säsong bland kameler, vildhundar och massor av barnfamiljer.

En av de första vårdagarna så cyklar jag till Sörmlands största turistmål, Parken Zoo i Eskilstuna, för att träffa deras VD sedan fyra år, Sofia Larsson. Hon fick i början av mars årets stipendium till Maria Pihls minne för sitt ledarskap som lett till att parken gått från förlust till vinst, mitt i pandemin. Efter att jag låst cykeln och tagit av hjälmen så möter Sofia mig i dörren till Pingvinen, Parkens konferens- och festlokal. Det är sällan man möter en VD med en sådan positiv och varm utstrålning. De första gemensamma skrattet kommer inom bara någon minut. Sofia och jag går genom ett ödsligt nöjesfält och in i djurparken. Premiären är i år den 14 maj och nu arbetas det med att få det fint tills dess. – Det är skönt att vi i år kan öppna både nöjes- och djurpark samtidigt. Under pandeminåren har vi inte kunnat det. Sofia berättar, när vi går förbi den stora scenen, att det den här sommaren blir både uppträdande på den och även på den klassiska teaterscenen. Det blir uppträdanden som vänder sig till 10

barnfamiljen, både inköpta akter men även egenproducerade föreställningar som allsångskvällar dagtid under högsäsongen. – Tidigare har vi haft många stora konserter kvällstid men jag tycker att det är viktigt att vi går tillbaka till vår kärnverksamhet. Och det är barnfamiljen.

kommer. Vi har ett samarbete med något som heter Eco Friends tillsammans med kommunen, Eskilstuna Energi & Miljö och K-Fast. Det är elever i årskurs 2, 4 och 6 som får lära sig att leva hållbart.

Vad var ditt recept till att Parken Zoo gick från förlust till vinst? – Nyckeln för mig är att våga prova det vi inte tidigare har provat och att våga tro på sig själv och alla medarbetare.

Parken Zoo har ju högsäsong när alla andra har semester. När tar du själv ledigt? – Jag tar ledigt över jul- och nyår och spenderar tiden i Sundbyholm. Visst kan man ta någon vecka ledigt även på sommaren men då vill man ju egentligen vara här.

Hur många jobbar i djurparken nu när det inte är öppet? - Vi har 15 personer som jobbar året om. Djuren måste självklart ha tillsyn hela tiden. När vi öppnar tar vi in 300 säsongsanställda.

Är det själva djurparken som lockar mest folk? – Vi är ju en hybridpark, vi är både en djurpark, nöjespark, bad och camping. Det är nog det som lockar besökarna hit. Helheten.

Under vår promenad genom djurparken hälsar vi på en kamel, en nyfiken asiatisk vildhund och en jaguar. Många av djuren gillar inte klimatet just nu utan väntar på att gå ut tills värmen kommer.

Vi är nu tillbaka där vi började, i Pingvinen, som i sommar ska fungera som restaurang. Jag tackar Sofia för en trevlig guidning i parken. Jag funderar under min cykeltur från Parken Zoo över varför inte fler ledare anammar Sofia Larssons ledarskap. En positiv chef som vågar - får hela personalen med sig.

Är det någon som besöker djurparken så här års? – Nu är det skolor som till stor del

TEXT & FOTO: PETER TORSÉN


Se Hit LISTAN Sofia Larsson VD, Parken Zoo Eskilstuna

TIDNINGEN SE HIT!

1

Sofia Larsson är en riktig inspiratör i allt hon gör. Läs mer om henne i artikeln här bredvid.

2

Östen Nilsson Årets Eldsjäl

Rino Brezina

Årets Kulturpristagare Östen, ansvarig för NK-Villans vänner och Rino, Teater Sörmlands maestro, två kulturbärare som betytt så mycket för Nyköping. Östen med medarbetare kämpar oförtrutet på med anrika NKvillans olika utställningar och event. Vi har hyllat denne oförtrutne kämpe förr men kämpande eldsjälar tillika kulturbärare kan inte hyllas nog.

2

Hans Rytterström

Musiker/kompositör, Eskilstuna

3

Hasse är en legend i musik-Sverige. Han har spelat i band sedan Beatlesvågen svepte över landet. Då hette hans band The Trip. På 70-talet omvandlades de flesta pop- till dansband och även Hasses grupp gjorde det. På 80- och 90talet så var Hans Rytterströms Orkester ett av de populära banden. Men mest uppmärksamhet får han för sina låtar. Streaplers hade en stor hit med hans "Älskar, älskar inte" och Lasse Stefanz med "Det här är bara början". Hans spelar fortfarande och håller också i ett Musikquiz på Ölkultur med Rytterströms Trio.

41 2 Mariam Daoudi Novellförfattare

Mariam har tilldelats Nyköpings kommuns Uppmuntringsstipendium på Nyköpings teater. Hon fick det tillsammans med illustratören Regin Wellander, men han studerar i Paris och kunde inte komma ifrån, giltigt skäl. Såg Mariam när hon för, vet inte vilken gång i ordningen, i höstas vann Sörmland Nyheters novelltävling för hennes årskull. Det skedde också på Nyköpings teater då under LitterArt Gästabuds invigning. Den tjejen kommer att gå långt, tänkte jag då. Här har vi Sveriges nästa stora författare. Håll ögonen på Mariam och kom ihåg var ni såg det först. Just det, i SN!

Fogelstad Musikteater presenterar

KVINNORNA och staden

En dramatisering av Kerstin Ekmans romansvit om Katrineholm Dramatiserad av Ingegerd Monthan. Musik: Marie Selander. Regi: Judith Hollander.

ställningen! Ta bussen till före . bussresa och teaterbiljett. kl 550:-/person in

PREMIÄR

30 juni 2022, kl. 18.30

1/7, 2/7, 3/7, 7/7, 8/7, 9/7, 10/7, 14/7, 15/7, 16/7, 17/7 Lokstallet, Katrineholm

Tur 1, lördag 9/7

Eskilstuna busstation - Flen busstation - Katrineholm

Tur 2, lördag 16/7

Nyköpings busstation - Stigtomta affären - Bettna (Vrena mekaniska verkstad) - Katrineholm

Boka hos Forssjö Buss tel. 0150-391 71 eller maila info@forssjobuss.se www.fogelstadmusikteater.se • Produktion: CiMo

11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema Tema KONSPIRATIONSTEORIER

Konspirationsteorier

– konstrueras och konsumeras i ett komplext samspel TEXT: CARINA WEDIN

Konspirationsteorier om händelser, världsordningen och människor har funnits i alla tider. Det som satt begreppet rejält på kartan i under senare tid är pandemin och vaccin. Med god hjälp av sociala medier får idéer, spekulationer och falska rykten luft under vingarna och konspirationsteorier poppar upp som svampar ur jorden. I en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skrivs att en konspirationsteori uttrycker och kommunicerar föreställningen att saker och ting inte händer av en slump och att världen utifrån indelas i en sfär av konspiratörer och en sfär för deras komplott. Rapporten, från våren 2021, har skrivits av idéhistorikern Andreas Önnefors som även bedrivit ett forskningsprojekt om konspirationsteorier i Europa. Enligt Önnerfors menar konspirationsteoretikerna att konspirationen både har planerats och genomförts i syfte att skada en tredje person och att man agerar i ett mörkt, hemligt område utan insyn. En viktig komponent i detta tänkande är att jorden är nära kollaps. En förklaring till varför konspirationsteorier uppstår och sprider sig är att vi människor söker en orsak och avsikt bakom skeenden. Dessutom vill vi att avsikten bakom ska ha samma tyngd som effekten av en händelse. Önnerfors beskriver det här som en etisk proportionalitetsförväntan: Stora händelser måste ha motsvarande stora orsaker, och det måste finnas en motsvarande illvillig avsikt bakom. Frodas i osäkra tider Det gemensamma för konspirationsteorier är att de omfattas av en grupp mäktiga eller inflytelserika individer eller institutioner. De har stora resurser, samarbetar i hemlighet för att ta över världen. Man pratar om den djupa staten, att den stora massan är ovetande och att man själv tillhör en liten del av dem som är upplysta. Konspirationsteorierna frodas i osäkra tider, och många av dem föds kring stora världshändelser. Som exempelvis mordet på John F Kennedy, månlandningen, Estonia, 11 septemberattackerna och det som verkligen fått 12

konspirationsteorierna att flyga är pandemin. Under de två pandemiåren har vi sett demonstrationer mot restriktioner och vaccinationer som samlat en oväntad blandning av människor – inte helt sällan med anknytning till extremhöger, andra med intresse av alternativmedicin. Och nu senast, bara några veckor efter att Rysslands invasion av Ukraina, börjar teorier spridas även kring denna händelse. Forskare är osäkra på om fenomenet med konspirationsteorier har blivit vanligare, men de har i alla fall blivit synligare och sprids och frodas effektivare med internet och sociala medier. Facit på rätt och fel En lockelse med många konspirationsteorier är att det kan vara ett facit på vad som är rätt och fel, gott och ont i en tillvaro som är svår att greppa och överskåda. Forskare som studerar konspirationsteorier beskriver dem som meningsskapande berättelser. De ger en känsla av sammanhang och samband – och ofta även social gemenskap till den som kan hitta likasinnade. Logiska förklaringar är ofta inte tillräckligt, människan söker även moraliska förklaringar. Det europeiska forskarnätverket Compact, Comparative analysis of conspiracy theories, har under åren 2016 till 2020 samlat samhällsvetare, socialpsykologer, litteraturvetare, historiker med flera. En av deras slutsatser är att det inte är vidare fruktbart att förlöjliga eller stigmatisera dem som tror på konspirationsteorier. I deras bok Conspiracy theories and the Nordic countries skriver de: ”Konspirationstänkande ska inte ses som ett tecken på personlig sjukdom, utan hellre som ett sätt att handskas med den moderna

världens komplexitet. Konspirationsteorin är därför ofta ett symtom på en uppfattad obalans mellan de mäktiga och dem som står under deras makt”. Komplext samspel Konspirationsteorier finns i olika former. Människor konstruerar dem och konsumerar dem i ett komplext samspel. Vissa personer har till och med gjort teorierna till sitt levebröd. Med böcker och föreläsningar säljer exempelvis David Icke, från Storbritannien, sina konspirationsteorier där han påstår att världen styrs av dolda krafter där personer i nyckelpositioner är orderföljare i en mörk agenda. Han menar att målet är att etablera en världsregering och förslava varenda människa i hela världen. Detta vill man genomföra med bland annat vacciner, artificiell intelligens och övervakning via bland annat appar, övervakningskameror och microchip. Amerikanen Alex Jones tjänar pengar på att sälja olika produkter till fans som följer hans webbplats Infowars. Han är känd för sin framträdande ställning inom den så kallade sanningsrörelsen, som menar att händelserna kring 11 september 2001 planerades och genomfördes av personer inom den amerikanska regeringen, och att Rothschildsläkten är en av de egentliga makthavarna i världen och ingår som navet i en osynlig världsregering. Bortsett från dem som lyckas med att tjänar pengar på att sprida och förstärka konspirationsteorierna så finns en hel mängd av människor som gärna och med ett enkelt klick på facebook sprider teorierna vidare och dessutom ofta ger dem sin egen personliga twist. Det hela blir en del av en form av folklig berättarkultur på nätet, av liknande slag som gamla tidens vandringssägner.


TIDNINGEN SE HIT!

Konspiration eller konspirationsteori En konspiration är en sammansvärjning. Flera olika personer bygger en gemensam komplott för att uppnå något visst mål, kanske genom brottsliga handlingar. Det finns många exempel på verkliga konspirationer. Konspirationer i verkligheten går ofta inte riktigt som planerat. När de avslöjas brukar det vara av etablerade institutioner – grävande journalister eller polisen. De har då teorier om konspirationer, det vill säga tankar och hypoteser att följa upp.

En konspirationsteori är en berättelse som binder ihop olika händelser och företeelser till en meningsskapande berättelse om hur olika aktörer i hemlighet styr världshändelserna, kanske med onda avsikter. Konspirationsteorierna skildrar vanligen enorma nätverk som har full kontroll och som lyckas hålla det mesta hemligt. Enligt berättelsens logik är samhällets institutioner ofta inblandade.

Motiv som lockar Den brittiska socialpsykologen Karen Douglas förklarar varför vissa människor dras till konspirationsteorier: Det ger känsla av kunskap då konspirationsteorin ger förklaringar som får en att känna sig upplyst eller insatt i vad som pågår i världen. Det ger en existentiell mening. Man känner att man har kontroll över sin situation och kan hantera maktlöshet. Man får ett socialt sammanhang där man passar in och känner en tillhörighet.

13


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema Tema KONSPIRATIONSTEORIER TEXT: CARINA WEDIN BILDER:XXXX XXXXXXXXX

KÄNDISAR SOM ÄR DÖDA FAST DE LEVER OCH KVÄRTOM Det finns en konspirationsteori som går ut på att Paul McCartney dog på 60-talet och ersattes med en annan person i Beatles. Teorin bygger bland annat på tolkningar av omslagsbilden på Abbey Road där Paul går barfota vilket skulle vara ett tecken på att han var död. Även managern Brian Epsteins tidiga död tolkades som ett bevis, man menade att han var tvungen att dö för att inte avslöja sanningen om Paul McCartneys död.

14 - 14

Fejkad månlandning Vissa hävdar att månlandningen den 20 juli 1969 aldrig ägde rum. Bevisen för denna konspiration har framför allt varit att flaggan som astronauterna satte på månen vajade. Det blåser ju inte på månen. Olyckan med Apollo 1 har också tolkats av somliga som att det inte var en olycka utan att de avrättades för att de råkade berätta om den planerade fejkade månlandningen. Även en inblandning av Stanley Kubrick har diskuterats, som man antyder har hjälpt NASA att producera månlandningen, hans film 2001 från 1968 skulle i så fall bevisa att det fanns adekvat filmteknologi för att fejka expeditionen. I en undersökning från 1999 visade det sig att 11 % tvivlar på att månlandningarna faktiskt ägde rum. Men, tittar man noga så ser man att flaggan inte vajar. Det sitter en pinne i övre kant som gör att det ser ut som om vinden får den att vaja.

Skämt blir till sanning

Teorin om att Elvis fortfarande lever skapades i samma ögonblick som han hittas livlös på badrumsgolvet i sin egendom Graceland den 16 augusti 1977. Bilden på Elvis i den öppna kistan bidrar till all mytbildning och alla konspirationsteorier. Det hävdas att dödsfallet skulle vara iscensatt och personer påstår att de sett honom runt om i världen.

Ett exempel är ett kopplingsschema som spreds på nätet i början av 2021, som påstods vara ett mikrochip i vaccin mot covid-19. Bilden blev föremål för många skämt, och stor spridning, bland dem som visste att det egentligen var kretsen i en effektpedal för elgitarrer. Detta gjorde att idén om att vaccinet i själva verket var ett mikrochip blev en sanning för många som inte förstod att det var just ett skämt.

Även när det kommer till Michael Jacksons bortgång 2010 finns det en olika konspirationsteorier. I Michael Jacksons fall går man så långt som att hävda att han till och med gick på sin egen minnesstund. Hängivna konspirationsteoretiker har detaljstuderat filmupptagningar från minnesstunden. Vissa har noterat en äldre man med hatt vars identitet inte går att fastslå. Andra har lagt märke till en blond kvinna med solglasögon och en väldigt särpräglad profil. Båda dessa misstänks vara Jackson i förklädnad. En del påstår också att familjen inte sörjde utan tvärtom skrattade under ceremonin – alltså ett tecken på att allt var iscensatt.

Giftig gas sprids från flygplan för hemliga syften Chemtrail är olika konspirationsteorier om att de långvariga spår som kan ses på himlen efter högtflygande jetflygplan skulle innehålla giftiga kemiska eller biologiska aerosoler som avsiktligen och i hemlighet sprayas ut av myndigheter i stor skala i olika syften. Åsikterna om vad syftet med dessa kemikalier ska vara varierar bland teorins förespråkare. Det vanligaste förslaget är kemisk manipulering av väder såväl som klimat. Andra förslag är förbättrad mobiltäckning, utveckling av biologisk krigföring, psykologisk manipulation, befolkningsbegränsning, ett sofistikerat militärt radarsystem och även ockulta syften. Det hävdas av konspirationsteoretikerna att chemtrails förekommer över vissa länder, men att myndigheter och forskningsinstitut såsom SMHI hemlighåller uppgifter. Utsläppen tros enligt konspirationsteoretikerna förorsaka luftvägssjukdomar och andra hälsoproblem, översvämningar, orkaner, förändrade grödor, ökad mängd aluminium och kvicksilver i naturen med mera.


TIDNINGEN SE HIT!

QAnon, Pizzagate och Trump QAnon är Donald Trumps mest hängivna fans. Och idag uttrycker fler och fler republikaner sitt stöd för rörelsen som hävdar att Hillary Clinton, Barack Obama och Tom Hanks är barnätande satanister. Några av Donald Trumps allra mest hängivna supporters är QAnon vars startpunkt var med konspirationsteorin som går ut på att det finns en global, dold makt med en hemsk agenda. De är barnätande satanister som ligger bakom en pedofil traffickingverksamhet. Hillary Clinton, Barack Obama, George Saros och Bill Gates har hängts ut som skyldiga. Till nätverket hör även, påstår man, Oprah Winfrey, Tom Hanks och Lady Gaga. ”Dessa människor dyrkar satan och måste avrättas”. Det konstaterade den så kallade Q i ett inlägg på sociala medier. Rädslan fanns också att den här ondskefulla sammanslutningen skulle göra allt för att smutskasta och avsätta president Trump. Konspirationsteorin fick namnet Pizzagate. Man påstod nämligen att en pizzeria i Washington hade kopplingar till den påstådda pedofil- och traffickingverksamheten och att barn gömdes i pizzerians källare. För sex år sedan körde en 28-årig man till pizzerian öppnade eld med en automatkarbin. Han skadade inredningen, men ingen människa skadades. Welch sa senare till polisen att han "egenhändigt" ville undersöka pizzerian och säkerställa

att inga minderåriga barn hölls fångna där. För att förtydliga; inga barn fanns i källaren. Q menar att Trump rekryterats av militärer för att kandidera till presidentposten med uppdraget att bryta upp den här sammansvärjningen och för att få ett stopp på dess kontroll över politiken och medierna - och ställa personerna bakom till svars. Trump retweedade cirka 200 inlägg som kunde kopplas till just QAnon och han tog under sin tid som president aldrig avstånd från vare sig rörelsen eller deras konspirationsteorier. QAnonrörelsen startade med att en användare på forumet 4chan under namnet “Q Clearance Patriot”, oftast förkortat till Q, utgav sig för att vara en högt uppsatt person inom den amerikanska underrättelsetjänsten. I dag sprids hans inlägg via en annan sajt, 8kun. Vem eller vilka som ligger bakom inläggen är höljt i dunkel. Även om ingen vet vem det är har en hel rörelse skapats med Q som ledstjärna och konspirationsteorin om de barnätande satanisterna fortsätter att spridas. Äldre republikaner och väckelsekristna

– de som i USA kallas evancelicals, hör till de främsta anhängarna av QAnon men även av Trump som gärna eldat på med egna uppdiktade teorier vilka QAnon sväljer med hull och hår. En sådan är till exempel att Barack Obama inte skulle vara född i USA och därmed illegitim som president. Under sin tid i vita huset matade han sina anhängare med påståenden om att klimathotet är en kinesisk bluff och att coronaviruset spridits medvetet från ett laboratorium i Wuhan. QAnon är också övertygade om att Coronaviruset framställdes för att stoppa återvalet av Trump. Deras skeptism mot pandemin och vaccin gör att människor inom new age och alternativmedicin hittat till rörelsen. Den som inte hade hört talas om QAnon tidigare gjorde det med all säkerhet vid stormningen av Kapitolium förra året och idag klassar FBI QAnon som ett potentiellt terrorhot. Rörelsen har kopplats till flera fall av våld, hot och även mord. Men QAnon har blivit en kraft att räkna med inte minst för att ett stort antal republikanska kongresskandidater uttrycker stöd för rörelsen och dess teorier.

VI FINNS FÖR ER Beställ dina godsaker online på

janeling.se / gänget på Janeling 15


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema Tema KONSPIRATIONSTEORIER

Allt blir en superkonspiration

En konspirationsteori hänger ofta ihop med en annan. Och till slut blir det en enda stor superkonspiration. Inget är en tillfällighet, allt hänger ihop och inget är vad det synes vara. Den som tror att det finns stor grupp mäktiga personer med en hemlig agenda att ta över världen, de anser också att pandemin är överdriven. Konspirationsteorier om vaccinationen mot covid-19 förenar två idéer som cirkulerade i den konspirationsteoretiska miljön redan före pandemin: avvisandet av vacciner i den så kallade Anti-Vaxxrörelsen och rädslan för inplanterade mikrochip för tankekontroll. Det är här Microsoft-grundaren Bill Gates kommer in i bilden. Eftersom "Bill and Melinda Gates Foundation" är den största privata välgörenhetsorganisationen inom global hälsa som har genomfört vaccinationsprogram världen över och även massivt stöttat vaccinering mot covid-19 kopplas både vaccinationsprogrammet och den

påstådda mikrochiptekniken ihop med Gates. Sen har vi 5G-teorin. Över hela Europa har mobilmaster sågats ner eller vandaliserats. Teorin handlar om att det är den nya mobilteknologin 5G som antingen sprider viruset eller bidrar till att försvaga människornas immunsystem och gör dem mottagliga för viruset. Även klimatskeptikerna finns inom den här sfären. Det är inte alla konspirationsteorier som pekar ut personer av judiskt ursprung, men judarna har varit föremål för konspirationsteorier i århundraden. Några av de mest spridda antisemitiska historierna påstår att ”judarna” kontrollerar statsmakten, medierna eller bankerna

med onda avsikter. Trots en omfattande historisk bevisning hävdar vissa grupper, inom såväl Antivaxxrörelsen som QAnon, att Förintelsen orsakades av judarna själva eller aldrig ägde rum. Enligt författaren Kent Werne som skrivit böckerna ”Konspirationsfeber” och ”Allt är en konspiration” handlar konspirationism inte om en politisk ideologi såsom socialism eller liberalism, utan snarare om ett sätt att se på världen och samhället. Han menar att det bygger på tre grundprinciper: inget händer av en tillfällighet; ingenting är vad det synes vara och allt hänger samman. Man antar att allt väsentligt som sker är planerat och en följd av de onskefullas strävan efter makt och kontroll.

En fejkad insändare gav Illuminati nytt liv Finns det en hemlig grupp som vill kontrollera världen och införa en ny världsordning? Är det rika familjer, ockulta organisationer eller rent av någonting som inte är helt mänskligt? Jodå, det är en populär konspirationsteori som fick ett uppsving på 60-talet och den kallas Illuminati. Illuminati har en lite komplicerad bakgrund. Själva begreppet fanns redan på 1500-talet och kom att bli en samlingsbeteckning för de sammanslutningar som under 1500-talet fram till 1700talet ansåg sig ha en högre insikt i det gudomliga än vanliga människor. Mest känd är Illuminaterorden som grundades 1 maj 1776 av Adam Weishaupt, professor i naturrätt och kanonisk rätt vid universitet i Ingolstadt. På grund av sitt engagemang i illuminati blev han både hatad och misstänkliggjord av såväl kollegor som av regeringen då det sades att gruppen med så kallade illuminater 16

hade en dold agenda, var farliga fiender till furstedömet och ville störta den katolska kyrkan. Andra syften som orden tillskrevs under denna tid var att via anarki skapa ett paradis åt mänskligheten utan religion, regeringar eller någon form av privat eller statligt ägande. Upprorsmakare var inte populära hos myndigheterna och Weishaupt blev avskedad från sin tjänst på universitet. Om vi nu gör ett hopp framåt i tiden, till 60-talet, så fick Illuminati ett nytt liv i och med mordet på John F Kennedy. Spekulationerna som fördes kring vem

som mördade Kennedy frodades. Var det maffian, CIA eller exilkubaner? Några journalister ledsnade på stolligheterna och fingerade en insändare i Playboy där de påstod att världen styrdes av ett hemligt samfund. Namnet tog de från det sedan länge insomnade Illuminati. Att de sedan försökte förklara att det var en falsk insändare och att allt var påhitt hjälpte inte – konspirationen var ett faktum. De hade skapade en konspirationsteori som det sägs att var tionde amerikan tror på idag men även människor i andra delar av världen – som här i Sverige exempelvis.


TIDNINGEN SE HIT!

Odlingstider! BUTIKEN FYLLD MED PRODUKTER FÖR EN LYCKAD ODLING VÄLJ PROFFSJORDAR TILL DINA ODLINGAR

PRAKTISKA HANDREDSKAP

ODLINGSKRAGAR METALL OBEHANDLAD (ROST) ELLER GALVANISERAD

STORT UTBUD AV KVALITETSFRÖER

MÅN-FRE 10-18, LÖR-SÖN 10-15 • SPELHAGSV. 4, NYKÖPING 17


TIDNINGEN SE HIT!

1

Konstnär Rolf Reimers datorgrafik har använts till affischen

FÖRENING I KONST presenterar

KONSTRUNDAN 2022

ÖPPET HUS

14-15 maj 11.00-16.00

VERNISSAGE på NK-VILLAN med årets utställare

23 april 12.00-15.00

utställningen pågår tom 7 maj Information om utställare finns på www.foreningikonst.se Karta hämtas på Nyköpings turistbyrå samt på NK-villan

18


Stora Krysset MEST GYNNSAM

STÄLLE FÖR LÄKARINGREPP

PAJDEGSRÄTT

OCKSÅ ETT UTERUM BET

ÄR NYFÖDD

HAR STORA BLOMMOR

LYCEUMET HAR INTE SÅ MÅNGA ELEVER STÖT

KAN VARA HÅRT I GRUVA

PONTARE HÅLLER FÖR VAROR

LÄROAVSLUTNING

TRIVS VID VATTEN

MANUS HEDRAR NEDERBÖRDEN

KAN VINDEN VARA

ÄR SEG

SLINGERVÄXT

STRECK TIDPUNKTERNA

FÅRLJUD GNAGARE

HÖRSALAR

BUSUNGARNA

LIVSFILOSOFIN VARA VIDÖPPEN

STROPP VOKALARTIST

HÄNGDE NED

KISA I RETUR

M A T E R

M Å T T BALTSTAT

LYCKORNA

DRAG

KVALET

SYRAK

BLIR OFTA VÄLDIGT GAMLA

SKÅDEPLATSEN

ASPIRANTEN

CASHEW

UPPSYN

VID HAVSSTRAND

RÖJA UPP

STOFT DIREKT NYHETSBYRÅ MOMANGEN

I VÅRA DAGAR AVDRAGSKVINNA

RISET

COOP TORSHÄLLA

ODLADE MARKEN TAR HAND OM SÅRAD

TORRLÄGGA TEXT PÅ SJ-PALL PROVOCERAT

TÄVLA OCH VINN!

ÄNTLIGEN ONSDAG MED 2NJOY SHOW • MUSIK • GLÄDJE

lösning senast den 27 april 2022. ONSDAGAR KLSkicka 20.00din PÅ TOVASTUGAN till: Tidningen SEJULI HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. 7 JULI • 14 JULI • 21 JULI • 28 Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen BOKA BORD:via INFO@TOVASTUGAN.SE mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA. TOVASTUGAN

INGALUNDA

ILSKNA STAD I JOSUAS BOK

ÄR SLISKEGRISEN VAJOR

2NJOY

0155-45 51 53

HAR HÄSTKROPPAR

GRUPPERA SKRIVS I GOOGLERUTA

18-16

INFO@TOVASTUGAN.SE

BAK

BEFRIELSEFRONT

PRONOMEN

ASTUGAN.SE

SPELDATUM: LÖR 30/10 15.00, 19.30 SKA GE GRODDHALSUTVISKORN KANT6/11 15.00 NINGAR PRAOADE LÖR ANSIKTE FÖRR LÖR 13/11 15.00 LÖR 20/11 15.00 BILJETTER PÅ NORTIC.SE LAG I SOLNA

SURA I ODUGLIGT SKICK

LÄGGER ALPINIST TYNGD PÅ

DRIVA BOSKAP

2N JOY AK A ME D ÄR TIL LB NC EP TE T GL ÄD JE KO SDAG ON ÄN TL IG EN S NY PL AT ÄM NI NG ! ST A MM – SA

TIDNINGEN SE HIT!

TOVASTUGAN2021

Grattis! Anna-Karin Nordström, Eskilstuna

EN EKBORG

NEKROLOGEN FÖRST

SÄLUNGEN

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

Sören Eklund, Stigtomta

Mail/tel: .................................................................................................................................................................... 19


TIDNINGEN SE HIT!

Malunis glaskonst - helt unik i sitt slag

TEXT: CARINA WEDIN

Efter många omvägar landade Maluni äntligen i det hon velat ägna sig åt hela livet – konsten. Idag är hon etablerad konstnär, har utvecklat en egen teknik och finns representerad bland annat på World Trade Center i Stockholm med ett 27 kvadratmeter stort verk i glas.

Maluni Martina Lundin – kallas Maluni och är född och uppvuxen i Stockholm. Redan som barn var hon lite av en multikonstnär; hon dansade och sjöng professionellt, spelade piano, skulpterade och målade.

Intensiva år Innan 26 års ålder hade Maluni startat eget företag, sålt företaget, studerat och jobbat i Köpenhamn, flyttat till LA där hon studerade på högskola, jobbade och bodde i fyra år.

– Jag blev ett introvert barn under mina föräldrars utdragna dramatiska skilsmässa. Att uttrycka mig genom konsten blev min räddning, berättar Maluni. Mina lärare tyckte att jag skulle läsa konst och filosofi redan på högstadiet, men mina föräldrar sa nej – jag skulle ha en yrke där jag kunde tjäna pengar. Jag läste vidare inom grafisk form, eftersom vi hade en lång rad med kända grafiker i familjen och jobbade kvällar på Moderna Dansteatern där jag upptäckte en värld med konstnärlig dekor.

– Det var intensiva år i LA, jag läste visuell kommunikation och konst, jobbade med företagets extravaganta magasin och lärde mig art direction utav de bästa. Att bygga en karriär i Los Angeles kräver att man använder armbågarna och sätter sig själv i första rummet. Allt handlar om konkurrens. Jag längtade hem.

Hon var en livskraftig tonåring som fick klara sig själv. Flyttade hemifrån som 17-åring och tillsammans med en äldre väninna inom dekorvärlden startade hon dekorföretaget Deco Design samma år. – Vi var drivna, kreativa och hade gott självförtroende med min styvfars konstnärsateljé i ryggen. Vi fick en rivstart och jobbade med kända butiker och inredningar som ville sticka ut. 20

Hemma i Sverige igen påpekade Maluni för ansvariga på Medborgarskolan som då ägde Påhlmans Handelsinstitut att Stockholm helt saknade en yrkesinriktad dekor- och reklamlinje, vilket resulterade i att hon fick uppdraget att starta en. Sagt och gjort. Hon skapade ett lärarteam av några av de bästa och utbildningen blev enormt populär. Under tiden konsultade hon stora butikskedjors konceptgrupper inom visuell kommunikation, färglära och ljussättning. I samband med det blev hon rekryterad att vara initierande AD för det exklusiva magasinet Connoisseur.

- I samband med Connoisseur blev jag gravid och fick tvillingar, strax efter blev jag riktigt sjuk i två år. Jag förstod att jag inte skulle orka arbeta så intensivt och i egen rehab utbildade jag mig till hälsostrateg, vilket under utbildningen resulterade i ett numera känt folkhälsoprojekt för att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Utvecklade något nytt I slutet av projekttiden fick Maluni sin tredje son och kände kallet igen till det konstnärliga, hon startade en verksamhet där hon frilansade inom yrkeshögskolor och fick uppdraget att utveckla en inredning av glas med tryck. Ett av trycken blev misslyckat och Maluni fick försöka reparera det hela för hand, men utvecklade istället något nytt. Det blev startskottet för den konstform hon skapar idag. Malunis glaskonst är unik i sitt slag; stora format med minst fem lager av blandade tekniker, medier och metaller på baksidan av glaset. Hon har tagit fram egna medium för att få fram de effekter hon skapar. Resultatet blir magiskt när man ser det i verkligheten. Hennes mest uppmärksammade verk finns på World Trade Center i Stockholm och mäter 27 kvadratmeter med en vikt på 400 kilo.


TIDNINGEN SE HIT!

– Min strävan genom mitt arbete är att få oss att stanna upp och uppleva den organiska magi vi lever i och tar för given, berättar Maluni. Jag studerar naturen på detaljnivå och försöker med mina tekniker lyfta den magiska estetik jag ser och försöker återspegla, och förhoppningsvis inspirerar mina verk till att förhålla oss med långt större försiktighet till vår förunderliga värld. Idag jobbar Maluni i princip uteslutande med det som ligger henne allra varmast om hjärtat. Mest beställningsjobb för offentliga miljöer och privatpersoner. Nu är siktet vidare internationellt med en ny agent som jobbar Internationellt. Jag jobbar intensivt i perioder sen loggar jag ut och måste återhämta mig. Jag har lärt mig känna in vad jag behöver. Kopplat till sin konst arrangerar hon även konstkurser och har ett stort engagemang för konst- och kulturnäringen i Nyköping. Vill lyfta kulturnäringen – Jag vill lyfta konstnäringen i Nyköping. Jag är förundrad över hur kommunen förhåller sig till sina egna yrkeskonstnärer och tror att det finns mycket att göra för att förbättra den situationen. Dessutom tror jag att man behöver se konst och kultur som ett medel för att minska konsumtionsberoendet i samhället och skapa en hållbar framtid, säger Maluni. Maluni är en kämpe för kulturnäringen på många sätt vilket vi med all säkerhet kommer att få höra mer om – både här i Se Hit och i andra forum – var så säker! Snart kan du se Malunis konst på Kulturnatten i Nyköping den 25 mars där hon ställer ut ett 7,5 meters ambulerande verk i glas utomhus som närmast kommer från Gothia Towers. Mer om hennes verk hittar du på: www.maluni.se.

En krönika av Fredrik Kämpenberg

Vågade sticka ut hakan 1539. Ja då lär ordet för korv förekommit i svensk skrift för första gången. Troligen stod det då kurfr, snarare än ”korv”. Man tror att ordet kommit från isländskan, där det användes för att beskriva en kort, avskuren stump. Att jämföra med engelskans ”carve”. Korv har ända fram till 1900-talets mitt förknippats med billig mat för de som inte var - eller kunde vara - så nogräknade. Saltning och rökning var som vanligt metoder för konservering, precis som för det mesta i vår matkultur. Numera är korv något som å ena sidan fortfarande ses som billig mat, med negativ underton. Men å andra sidan även fått ett bättre anseende, kanske på grund av oss hipsters med skägg och tatueringar som gillar god öl och bakar surdegsbröd, där bra råvaror och hantverk lyfts fram som positiva attribut. Jag tycker det är spännande hur både ord och företeelser uppkommit, vilken resa de gjort och varför vi ser på dem som vi gör idag. Något negativt, som förändrats till något positivt, till exempel. Korv-och brödrundan är ett jippo som idag fått fäste i Sörmland. Men även det har sin historia. För 10 år sedan var det Maria Printz, erkänt duktig bagare och Lasse Dahlén, lika erkänt duktig charkuterist, som slog sina påsar ihop och skapade det första Korv & Brödjippot, såklart utan att veta att det skulle bli en av de största matfestivalerna i landet. De skapade något, sprunget ur sina egna förutsättningar och visade vägen, utan att egentligen haft det som avsikt; de ville bara göra något kul. Något nytt. I år utmanades jag att göra egna korvar till Tovastugan. Efter lite strul med utrustningen gick det bra. Att ens nämna mina korvar i samma mening som de från olika duktiga charkuterister i landskapet känns inte helt ok, men man måste ju börja någonstans. Och jag gjorde det! Vågade sticka ut hakan. Och vi fick så mycket positiv feedback! Det är ju så det är; du kan leva lite i skymundan, låta dina rädslor och kritiska tankar hålla dig tillbaks. Aldrig riktigt sticka ut hakan och stå för något. Aldrig visa dig sårbar. Aldrig ta en chans. Aldrig gå utanför komfortzonen, utan i falsk trygghet förkunna för dig själv och omvärlden; ”Jag är sån här, livet är så här och inget kommer någonsin ändra sig”. Gudarna ska veta att livet utmanar oss som det är. Helt utan att chansa. Eller, så kan man göra just det; ta en chans! Skaffa kunskap, förbereda sig. Låta de kritiska tankarna komma. Och gå. Förändra något. Ibland händer det inte förrän smärtan i att fortsätta som vanligt, överskuggar den smärta du riskerar att känna, om du testar något nytt. Du kan få skit för att det blev dåligt, eller beröm för att det gick bra. Inget att gömma sig bakom. Inget, förutom stoltheten över att DU gjorde det! Just DU… Tänk om din största kritiker är just DU. 21


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Peter Torsén

Vinyl står högt i kurs hos samlare Att leva på sin hobby är få förunnat. Men Magnus Uddin gör det; han samlar, köper och säljer vinylskivor. Men även CD, bandtröjor, affischer och mycket annat – allt kopplat till musiken. Butiken har dessutom blivit lite av en turistmagnet för samlare och musiknördar.

FOTO: PETER TORSÉN

En lördag i mars besökte jag Magnus Uddin, som driver skivaffär i Eskilstuna. Jag hinner dit precis innan stängning och det är fortfarande folk i butiken. Lokalen består av två rum. I det första rummet finns kassan och ”ett gäng” fina CD-boxar, Bandtröjor, knappar och skyltat med ett och annat klassiskt LP-omslag. I det inre rummet står skivor i backar på backar, sorterade i genrer, i tusenden. - Jag hinner knappt med att packa upp alla skivor - så jag har massor i källaren också. Jag skulle egentligen behöva en dubbelt så stor lokal. Magnus gick ”all in” 2014 efter att ha sålt skivor på sin fritid. Så nu kan han leva på det som tidigare var hans hobby. - Jag säljer mycket skivor på nätet också. Fördelen är att där har jag köpare från hela världen. För ett tag sedan sålde jag en singel till en kille i USA med ett band som spelar Ska-musik för 4 500 kr och han betalade 700 extra för att få den snabbare. Även Roxette säljer bra utomlands. Man kan få några tusenlappar för lite udda ex.

Se Hit TIPSAR

22

I närheten av Zombie Records ligger även en annan skivaffär, July Morning. Magnus berättar att han har många ”skivnördar” som vallfärdar hit från Nynäshamn, Norrköping och förstås från hela Sörmland och då är det bra att det finns två skivhandlare så nära varandra. - Så lite turistmagneter är vi nog.

Vinylskivan har ju verkligen kommit tillbaka. Tyvärr hinner inte fabrikerna med att pressa skivor efter den stora efterfrågan så det är upp till ett halvårs kö för skivbolagen att trycka nya skivor. Det gör då att storsäljare ”tränger sig i kön” och de mindre artisterna och banden får vänta med sitt skivsläpp.

Hur köper du upp dina skivor? - Många säljer sina hus när de blir äldre och då gör de ofta av sig med sina gamla LP-skivor. Då brukar jag köpa upp hela samlingar. Det kan ofta vara mycket som inte är så mycket värt men ett och annat guldkorn kan man hitta.

Tror du CD:n kommer att få en revival? - Nej, inte på samma sätt som vinylen, men jag kan ändå se en uppgång i försäljningen. Så jag försöker att ha ett stort utbud även av CD i butiken. Jag själv föredrar och spar på CD-boxar och unika utgåvor. Första upplagan på CD av ABBAs alla album är idag attraktiva och säljs för tusenlappar. Det kanske man inte kunnat förutspå.

Magnus har alltid varit musikintresserad och varit en samlare i hela sitt liv. I sin barndom, med en tuff uppväxt med en förälder som missbrukade, då var musiken hans räddning. - Jag flydde från alla bråken hemma genom att lyssna på hög musik med Judas Priest och Kiss i mina lurar. Jag kan fortfarande använda musik för att må bättre.

DEEP PURPLE-KVÄLL PÅSKDAGEN Eskilstuna Ölkultur firar PÅSKDAGEN med klassisk hårdrock med uppträdande av "Made in Japan", ett tributeband till Deep Purple. Bandet kommer att bara spela låtar från gruppens 70-tal. Det blir en riktig HEMVÄNDARKVÄLL för alla som var ute förr. Biljetter finns på tickster.com

Är du själv anti Spotify? - Nej verkligen inte. Jag är mycket intresserad av ny musik och det är där man hittar den. Har du några rariteter i din skivaffär? - Ja, första pressningen av Pink Floyds

TV-TIPS Andy Warhol Diaries (Netflix) Det inre livet för en konstnär som ingen riktigt kände. I en ny dokumentserie undersöks den svårfångade artistens personliga liv från förkrossande osäkerhet till kamp med sexualitet.


TIDNINGEN SE HIT!

På G

i Eskilstuna

Dark Side of the Moon är väldigt svår att få tag i. Skivbolaget tryckte texten i silver på etiketten på ljusblå bakgrund. Det gjorde det svårt att läsa så man ändrade det på nästa upplaga. Till skivan följer det också två klistermärken och två affischer. Den kostar närmare 15 000 kronor i fint skick. Alice Coopers LP Schools Out från 1972 är också en dyrgrip om man hittar den i bra skick. Omslaget är format som en skolbänk och man får även ett par trosor med. Lite originellt. Oftast brukar skivornas ”lull-lull” saknas och då sjunker priset. På det här exemplaret har Alice Cooper skrivit sin autograf så den kostar då 3 000 kronor. Av svenska artister är nog Thåström och Kent i en liga för sig och deras originalplattor kostar idag tusenlappar. Säljer du även nytillverkade vinylskivor? - Inte så mycket. Vill man till exempel ha Ghosts nya album, som kommer snart, så har man säkert förbeställt den på nätet och det kan jag inte konkurrera med. Vad gillar du själv för skivor? - Judas Priest med Screaming for Vengeance. Världens bästa skiva, ha haa… Sedan gillar jag ju KISS också. Jag har till och med tatuerat in dem på ena armen. Varför tror du vinylen har kommit tillbaka? - Jag tror många är trötta på att bara blippa fram låtar på Spotify. Att ta fram en LP-skiva är som en seans. Göra rent den med en skivborste, lägga den på tallriken och sedan sänka ned nålen och höra lite knaster och sedan lyssna i tjugo minuter innan man får resa på sig och vända på LP:n. Ljudet är också varmare. Jag tackar Magnus för samtalet och lovar att komma tillbaka och leta efter LP-skivor Robert Broberg, Velvet Underground och Tages på vinyl. Idag hann jag inte.

ALLSÅNG MED STEN & STANLEY

Sten & Stanley uppträder på ALLSÅNG PÅ STÅLFORS söndag 24 april tillsammans med "funkis"-kören POSITIVET, Eskilstuna Kulturskola och många fler gästartister. Det är tredje gången som det arrangeras en allsångskväll i Eskilstuna Konserthall. Sten & Stanley har spelat tillsammans i 60 år och passar på att fira det i Eskilstuna med sin stora hit "Jag vill vara din Margareta" och många andra. Biljetter finns på tickster.com

VILL DU SPELA I VÄRLDENS NÄST STÖRSTA BAND?

Den 22 juli 1972 debuterade Torshällakomikern Walter Kurtsson i Kjell Alinges radioprogram ”Pop i Sommarnatt” och sjöng sin sång om sommar, sol och bad. Detta blev debuten i radions P3 och resten är historia (?). På dagen, 50 år senare, firas detta genom att VÄRLDENS NÄST STÖRSTA BAND bildas och framför låten den 22 juli. - Vi hoppas att alla Sörmlandsmusiker ska dyka upp och tillsammans spela Walters ”Kan du tänka dig en sommar utan sol och bad” på Fristadstorget i Eskilstuna. Spelningen kommer att dokumenteras på film och sätta Eskilstuna på kartan. Så hem och repetera nu! - Låten är så enkel så man kan träna in den på egen hand. Lyssna och lär dig låten på webbsidan: tinyurl.com/22juli

Har du blivit utsatt för brott?

Brottsofferjouren erbjuder vittnesstöd och stödsamtal

016-12 62 10

Är du intresserad att bli BOJ-volontär? - Ny utbildning startar 2022 info: www.eskilstuna.boj.se 23


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Anders Tegner

Starka kontraster på Fiskhussalongen

Thalias Hus” av Anna Hedelius och Göran Willis På spaning efter den svenska teaterns själ, så lyder underrubriken på Anna och Görans bok och föreläsning ”Thalias Hus”. Anna Hedelius och Göran Willis är ute på en turné bland Sveriges teatrar med sin föreläsning ”Thalias Hus”. Den bygger på deras bok med samma namn. Under ett par års tid har teaterkritikern Anna Hedelius och K-spanaren och författaren Göran Willis rest runt till 55 av landets scener och fått med sig massor av historien från tiljorna och kulisserna. Nyköpings teater ägnas fyra sidor med intervjuer med före detta kulturchef Olle Halberg, scenmästare Roger Ståhl och Fredrik Sundberg på Teater Sörmland. Fin beskrivning av vår anrika teater. Mellanakter kallar författarduon små nedslag mellan teatergenomgångarna. Här möter vi Harriet Andersson, teaterdirektören Therese Elfforss, teaterarkitekten Axel Anderberg och Sven Wollter i en av hans sista intervjuer. Det är en trevlig bekantskap denna bok och vi ser fram mot när paret kommer till Nyköpings teater för att berätta mer. Göran Willis har tidigare gjort en liknande genomgång av folkparker i Sverige, ”Hela svenska folkets park ”och höll då fin föreläsning på Pelles Lusthus.

Galleri Fiskhuset anordnade sin årliga Fiskhussalong under mars månad. Med tanke på att Rysslands invasion av Ukraina just hade inletts kändes Irem Babovics tavla ”Observatören” som mest aktuell och påtaglig. – Jag gjorde den i höstas utifrån minnen från kriget i Bosnien. Visste ju inte då hur aktuell den skulle bli igen, suckar Irem.

Se Här - Se Hit tipsar

Månadens Bok

Vartannat år ger Nyköpings hembygdsförening ut boken ”Nyköping i våra hjärtan”. Senaste numret gavs alldeles nyss ut. I årets utgåva kan du läsa om nyss nämnde Pelle Nilsson, Ulf Peder Olrog, Princess konditori, hattmodisten, Nyge-Aero, Velociped verkstaden med mera. Boken får du som medlem i Nyköpings hembygdsförening. Medlemskap rekommenderas varmt. www.hembygd.se/nykoping

Månadens skivor Fyra Franska Valser, Bengt P. Olrog Bengt Olrog är namnet för dagen. Inte nog med att han, förmodligen, slog publikrekord med ”lapp på luckan” på Stadsvakten i Nyköping när han spelade, sjöng och berättade om pappa Ulf Peder Olrog. Samma vecka släpptes hans fina pianoplatta ”Fyra Franska Valser”. Själva releasepartyt skedde ett par dagar senare på klassiska Kafé Tårtan på Södermalm i Stockholm. Låtarna på EP:n skrev Bengt redan under 70-talet men eftersom det inte var så ”hippt” med pianovalser då, som han uttrycker det, så har han hållit på dem tills nu. De som var smarta nog att köpa skivan har fått hem ett pärlhänge med synnerligen vackra pianostycken som var och en skulle kunna vara tema till vilken fin fransk kärleksfilm som helst. Men med Bengts speciella anslag. Rekommenderas varmt. Som Leonard Cohen skulle ha sagt” Taket hese Waltzes” eller ”First we take Nyköping then Stockholm”. 24

”Fröken Elvis och Giganterna”, Fröken Elvis På sin tredje fullängdsskiva lämnar Fröken Elvis nästan just Elvis. Bara ett av spåren är en omgjord ”Elvis-låt”. ”If I can Dream ” har här fått en tyvärr allt för aktuell text av Lisa Linder till ”Jag har en dröm”. Annars tillägnas skivan ännu mer klassiska giganter. Sångerskan Camilla Fritzén har här överlåtit hälften av låtarna till andra textmakare men Fröken Elvis toppar skivan med en kvartett låtar med Camillas lyrik. Här blir Bachs ”Air”, som ligger till grund för världens vackraste poplåt ”A whiter shade of pale”, en så vacker låt om miljön i ”Luft”. Ravels ”Bolero” blir en låt om ett år i ensamhet. Chopins ”Nocturne” blir en dröm om semester. Ja, alltså Fröken Elvis är så musikaliska, ekvilibristiska, roliga, dramatiska, kluriga, modiga, engagerade då hälften vore nog. De hör verkligen hemma bland giganterna! .


TIDNINGEN SE HIT!

Invigning av hembygdsmuseum Med musik, trängsel och invigningstal och bandklippning invigdes Nyköpings Hembygdsmuseum lördag den 6 mars. Nyköpingsbor och annat folk gav sig ut mangrant för att åter få se Pelle Nilssons gamla handelsbod, Princess konditoris gamla neonskylt, hattmodistens hattar och den gamla skolsalen. Vilken folkfest. Grosshandlare Nilsson hade glatt sig åt trängseln. Den var ännu större när han fick inviga sitt eget Pelles Lusthus med Lasse Åberg och undertecknad. Nu stod Pelles dotter, Maria Sverke, bakom disken och sålde godisstrutar från förr. Nyköpings hembygdsförening är de som står bakom detta efterlängtade museum. Så mycket arbete medlemmarna har lagt ner.

Färggrann granne på Galleri Sjöhästen Se Hit var på vernissage på Galleri Sjöhästen i Nyköping lördag den 19 mars. Den internationellt berömda konstnären Soile Yli-Mäyry från vårt grannland Finland ställer ut fram till den 9 april. Hon har haft över 300 exklusiva utställningar i 32 länder sedan 1976. Soile var med på vernissagen och visade hur hon använder palettkniven att skrapa fram sina motiv.

hon och vi håller med japanerna om hennes härliga färgsättningar.

-Som kattklor, skrattar hon, och visar upp sina kloliknande naglar.

Förra månaden var det Maria Boström, Mats Wieslander och Robert Oldergaarden som hade en fin samutställning och nästa utställning blir graffitikonstnären Adam Algotsson, Appear37, med start den 23 april.

Bara i Tokyo har jag haft 32 utställningar sedan 1989, fortsätter

-Den här kallar jag ” Burning Dream 1” säger Soile, när fotografen ställer henne och galleristen Hannele Heiskanen framför en av tavlorna.

KULTUR PÅ HEMMAPLAN

THALIAS HUS

HEAD PEACE

På spaning efter teaterns själ av och med Anna Hedelius & Göran Willis

Hiphopstjärnan Niki ”Awandee” Tsappos första renodlade scenverk

Föredrag • 8 maj kl 15.00, Nyköpings Teater

Dans • 21 april kl 19.00, Sörmlands Museum

Se alla vårens evenemang och köp dina biljetter på nykopingsguiden.se/program

25


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje Se Hits TÄVLING med Anders Tegner

Det fjärde bästa bandet i Lund kommer till Sörmland Den milt sagt kultförklarade gruppen Torsson är på väg till Nyköping och till hösten även Eskilstuna. Se Hits kulturreporter från Nyköping jublar och tror knappt att det är sant.

Tävling – vinn ett bokpaket! I vilken text här i tidningen hittar du följande citat:

Vinn ett bokpaket med följande tre titlar: "Allt är en konspiration" av Kent Werne (signerad) ”Tro, hopp och gummistövlar” av Emilia Snövit Kikic (signerad)

Ska gruppen bakom ”Det spelades bättre boll”, ”Klippan centrum”, ”Max och Nisse” och ”Jag minns en gammal bil” (DKW, DKW…) verkligen komma hit? Jodå, hjältarna från Lund, som har devisen ”det fjärde bästa bandet i Lund ”som sin slogan, intar scenen på lika kultförklarade Nyköpings teater i april och kommer till Eskilstuna i September. Medlemmarna är Bo Åkerström, sång och gitarr, Thomas Holst, gitarr, orgel, piano, sång, Rikard Swärdh, trummor, Michael Sellers, gitarr, sång och Dan Persson, bas och sång. Bo Åkerström, grundare, kompositör och sångare i gruppen bekräftar när jag pratar med honom att de kommer just till Nyköping.

”Garden party” där han vill spela sina nya låtar med publiken vill bara höra ”Hello Mary Lou”? – Nej, den är fortfarande rolig att spela faktiskt. Men det är ju roligt att varva de gamla låtarna med nya.

– Tror aldrig att vi har varit i Nyköping, trots att vi har hållit på i över fyrtio år.

Till sist Bo, ni är ”Det fjärde bästa bandet i Lund ”vilka är de tre bästa banden i Lund före er? – Ja, eftersom vår färskaste bandmedlem, Michael Sellers är och har varit med i två andra band så vill vi lyfta fram dem. Så Sinners och Langhorns är två av dem. Inte för att de är bättre men Michael blir glad då! Ja, så har vi ju funkbandet Damn! som ibland kompar Timbuktu. De är verkligen bra och bättre än oss.

Ni har hållit på så länge och fortsätter turnera flitigt? Ja vi kör över veckosluten, vi är ett weekend-band. Vi hade spelningar även under pandemin fast med färre åskådare. Vi vill alltid ta reda på lite om platsen vi är på inför spelningen, säger Bo. Så här ändras intervjun till att er reporter byter om till den Nyköpingsguide han utbildade sig till 1986. Bo blir glad när jag beskriver gamla teatern de ska spela på. – Vi är ju lite av ett pubrockband så mindre arenor passar oss fint. Men blir det inte tjatigt att spela till exempel ”Det spelades bättre boll” varenda kväll. Tänker på Rick Nelsons 26

Vilken låt är roligast att spela live? – En låt som vi inte hade spelat på länge var ”Trollskog”. Men så tog vi upp den igen för en fem år sedan med de medlemmar vi har nu och nu är den med på alla konserter. Från den senaste skivan ”Sol och måne” så är ”Vägs ände” och ”Ringer du från Roland ”roliga att spela. När vi spelar ute så är musiken viktigare än texterna.

Kultband eller pubrockband eller... Ja, hur som helst, ett band som tillägnas sex sidor i senaste rock'n'roll Magazine inger respekt. Du som tar chansen att ta dig till Nyköpings teater lördag 9 april eller Eskilstuna Teater den 24 september kan nog berätta för kommande generationer; ”Det spelades bättre rock'n'roll på Torssons tid”.

”First Aid – från ligist till affärsman” av Ahmad Eid Skicka in ditt svar senast 27 april. Mejla svaret till carina@se-hit.se Märk mejlet med ”TÄVLING”

Vinnare av förra numrets tävling är: Bengt Skagerström som vinner ett bokpaket.


TIDNINGEN SE HIT!

Foto Thomas Kilman

DET ÄR ALLTID EN FÖRDEL ATT VARA MEDLEM HOS OSS!

GULD PROVA-PÅ-MEDLEM 2.490 kr (år 1) Du får spela alla dagar i veckan. Du får deltaga i vår klubbverksamhet innehållande tävlingar, alla olika typer av seriespel, resor och andra arrangemang. 3.490 kr (år 2) / 4.490 kr (år 3) Därefter övergår medlemskapet i GULD 5.600 kr (gäller priser för 2022).

E4

Information om nybörjarkurser, kommande tävlingar, banan m.m. hittar du på jonakersgk.se

PÅ-/AVFART 2 MIN

Slottskrogen satsar på 40+ samt gourmetkvällar med vinprovning Under våren erbjuder vi evenemang för er som är partysugna 40+are och vinprovningar och gourmetkvällar för er som vill ha en gastronomisk upplevelse med fantastisk mat och dryck. Vår slottssommelier Katarina Hoverman och hovmästare Alexander Eden väljer noga ut passande vin och öl till de olika menyerna för eventen.

Urval ur kommande program: 30/3 Golden Grand Opening Klubbkvällar 40+. 6/4 Roussilonafton – Gästspel av Rasmus Aamand, ägare & vinmakare från Nénu Vin.

NENU VIN

20/4 Vårafton – vinprovning samt middag i tre akter på temat vårafton. 11/5 Interaktiv musikalisk vinprovning – Gästspel av Johan Zälle, vinmakare från Vinfabriken.

VÅRAFTON KLUBBKVÄLL GOLDEN GRAND OPENING

Håll er uppdaterade om våra evenemang här: www.nykopingshus.nu/slottskrogen instagram/Facebook: Nykopingshus Telefon: 0155-211770 27


TIDNINGEN SE HIT!

Odlarglädje Vårstädning i trädgården Våren är äntligen här och vi har bjudits på många härliga soldagar under mars. Krokus, scilla, tulpaner och andra vårlökar är det som färgsätter trädgårdarna just nu. Våren är dessutom bästa tiden för trädgårdsarbete och det är då du förbereder för en vacker trädgård under sommaren. Våren är en årstid som de allra flesta av oss älskar. Ljuset är här, solen värmer och det spirar! Men innan det börjar spira allt för mycket är det hög tid att se över rabatterna. Börja med att försiktigt klippa bort sådant som är visset och var försiktig med att inte rycka upp vissna delar så att rotsystemet blir skadat.

Många glömmer något mycket viktigt på våren, nämligen att vattna. Trots att det varit mycket snö som smält så är det ofta riktigt torrt i rabatterna. Ett tips är att köra ner handen ordentligt i jorden, är det inte fuktigt så behöver rabatten vatten. Nu är det också dags för lite gödsel.

Ogräset är väl det som med säkerhet överlever våra vintrar så mota Olle i grind genom att redan nu ta en första kamp med det, ju tidigare man börjar desto lindrigare i sommar. Glöm inte att även luckra jorden i rabatterna lite försiktigt. Det gör att det kommer syre till växternas rötter men det ser också finare ut i rabatterna. Och som alla vet – när björkens löv ser ut som musöron är det dags att beskära rosorna.

Har man tillgång till kogödsel ska man såklart använda det men annars finns det olika typer av gödsel att köpa i din handelsträdgård. Prata med trädgårdsmästaren så att du får rätt gödsel till dina odlingar. Även gräsmattan kan behöva lite uppmuntran i form av näring. Ett bra sätt är att ta gräsklipparen och klippa ner löven som ligger på gräsmattan sedan i höstas. Kratta helst också bort dött gräs, lägg på lite ny jord och

gräsfrön där det behövs. Större partier ska toppdressas med sandblandad jord och gräsfrön. Något som gör trädgårdsarbetet roligare är bra, och rätt, trädgårdsredskap. De ska också ses över. Smörj verktygen och serva gräsklipparen. En grundutrustning som är bra att ha är; spade, kratta, räfsa, sekatör och en hopfällbar såg. Och gräsklippare förstås. Och avslutningsvis ett tips till dig som ser fram emot egen potatis; förgro potatisen nu och så snart det är varmt i jorden är det dags att plantera den i potatislandet. Lycka till med vårvbruket! Text: Frank Gustafsson. Växt och Trädgård, Nyköping

VÅRSTÄDA

Klipp bort gammalt, rensa ogräs, luckra och gödsla rabatterna. Kratta bort gammalt gräs och löv som ligger i tjocka lager, så nytt där det behövs. Nödvändiga redskap: spade, kratta, räfsa, sekatör, en hopfällbarbar såg och en gräsklippare.

28


TIDNINGEN SE HIT!

TIDSBOKNING: 073-531 80 22 www.bokadirekt.se (sök på Studio Exhale)

Dahlian

- en ståtlig färgklick i trädgården I årets upplaga av det populära programmet trädgårdsdrömmar tävlar progrmledarna om vem som driver upp den största dahlian. Man får också många tips om hur man ger sin dahlia lite extra energi. Tarek Taylors mix av kaffesump, äggskal och bananskal var nog en nyhetför de flesta. För den som vill ha en ståtlig och färgstark trädgård är dalior perfekt. Dahlior går bra att plantera direkt på växtplatsen utomhus om frostnätterna är helt förbi. Ett alternativ är att förodla. Då kommer dessutom blomningen igång cirka en månad tidigare. Här kommer några tips på hur du gör.

Varmt välkommen till oss på Studio Exhale: Linda Augustsson. Linda Märling, Linda Adolfsson Eriksson och Daniella Urborn. Östra Kyrkogatan 17 A Nyköping - info@studioexhale.se Facebook och Instagram: @studio exhale

Ta fram dina förvarade eller inköpta dahliaknölar. Klipp bort alla delar som är mögliga eller känns mjuka och svampiga. Har du en stor knöl kan du dela den. Leta fram en lagom stor kruka, det får inte vara för trångt för knölen. Lägg lite planteringsjord i botten, doppa knölen upp och ned i lite vatten så den ”piggnar till” innan du lägger den i krukan. Fyll på med jord och dunka krukan lite lätt mot underlaget så att jorden omsluter alla delar av knölen och fyll på med mer jord. Låt toppen av knölen eller den gamla stjälken stick upp ovanför jorden. De uppsvällda rotdelarna ska vara nedåt i krukan. Vattna inte! Ställ krukorna svalt eller i rumstemperatur. Än så länge är ljuset inte så viktigt. Vattnar gör du försiktigt först när det börjar komma upp skott. Ställ nu krukorna ljust och svalt men frostfritt. Då blir plantorna knubbiga och fina. När frostrisken är helt över, plantera ut i väl gödslad jord i kruka eller rabatt. Dahlian vill ha mycket ljus, näring och en lucker och fin jord. När skotten är sådär 15 cm höga kan du toppa dem precis ovanför ett bladpar. Då förgrenar sig dahlian och du kommer få fler blommor, men den första blomningen försenas något. Vill du ha längre blomning kan du ju toppa hälften av skotten och låta resten vara. De toppade skotten är toppsticklingar som du kan använda för att föröka dahlian. Stick ner sticklingen direkt i en kruka med planteringsjord blandat med exempelvis perlit som är ett jordförbättringsmaterial. Täck med en plastpåse med lufthål för ett minska avdunstning från bladen. Det går bra att sätta flera sticklingar i samma kruka. Ställ ljust och håll jorden fuktig. När du ser att nya blad utvecklas på sticklingen, ta upp den försiktigt så att de nya rötterna inte går av. Plantera i en egen kruka med planteringsjord. 29


TIDNINGEN SE HIT!

Foto: Gustav Butlex

Foto: Gustav Butlex

VI SES IGEN I SOMMAR 30

I STADSPARKEN

VARJE ONSDAG I JULI ESKILSTUNA


TIDNINGEN SE HIT!

Upplev regionens största

FOLKFEST! Lördagen den 21 maj 2022 på Rosvalla i Nyköping

Anmäl er klass redan idag!

ÅRSKURS 1–6

ÄNTLIG EN KAN VI SPELA IGEN! Sista anmälan 1 maj mer info se

www.sparbanksbollen.se

ARRANGÖR:

SAMARBETSPARTNER OCH MEDARRANGÖR:

SPONSORER och ANNONSÖRER

VÄNFÖRETAG BILVERKSTA D Tel. 0155-28 35 00 Kung Birgers väg 5, Spelhagen (mittemot Lidl)

31


VI ÄR REDO FÖR NYKÖPING!

TIDNINGEN SE HIT!

PERNILLA WAHLGREN

MOLLY SANDÉN

1 april • Rosvalla Arena

31 mars • Rosvalla Arena

www.tovastugan.se

MANDO DIAO

JILL JOHNSON

SARAH KLANG

TOMAS LEDIN

7 april • Culturum

20 maj • Culturum

Köp dina biljetter på nykopingsguiden.se 32

21 april • Culturum

12 Augusti • Hamnplan