Tidningen SE HIT nummer 1/2020

Page 1

2 MARS 2020

TIDNINGEN TIDNINGEN

»Informerar, engagerar & underhåller.«

i g l a t s o N TEMA

FÖRETAG I FOKUS:

”Den lokala närvaron betyder även att vi värnar extra starkt om det lokala föreningslivet.”

HÄLSA:

Angelica frestar med det bästa från flera världar

NOSTALGI

– från sjukdomsdiagnos till härlig känsla över tider som flytt


TIDNINGEN SE HIT!

träning för hela familjen

Vi erbjuder dig det senaste inom träning och friskvård

GYM & KONDITION Våra gym är utrustade med de allra senaste redskapen och maskinerna för att hjälpa dig i din träning.

ÖR IN JF

2

s

O

@n

or

es

L

VÄLKOMNA TILL KLUBBEN Vi har över 200 klubbar i Sverige. Hitta din närmsta på vår hemsida: nordicwellness.se

SP

PROVTRÄNA Hos oss kan du som ännu inte är medlem provträna gratis en hel vecka. Kom in till klubben för att ta del av erbjudandet.

PERSONLIG TRÄNING Vill du öka balansen eller lära dig att träna rätt? Då vägleder våra personliga tränare dig!

GRUPPTRÄNING Crosscage, yoga eller seniorträning – vi har något för alla människor.

d ic well n


Läslusten har aldrig släppt taget

Läslusten har alltid funnits i mitt vuxna liv och efter att ha läst in gymnasiet och insett att jag inte skulle ha tid att läsa till läkare med fem småbarn hemma så plockade jag lite kurser på högskola istället. Jag hade ingen målsättning med det då mer än att läsa det jag fick lust med och då blev det Industriell ekonomi, Organisation och ledarskapsteori, Projektledning, Företagsekonomi samt några poäng i Matematik. Det var perfekt att läsa fristående kurser då jag samtidigt kunde jobba och sköta om familjen. Passande nog arbetade jag med utbildning under tiden också och coachade vuxenelever på gymnasienivå. Det var fantastiskt att få vara med och se så många människor växa och utvecklas med sina studier.

TIDNINGEN SE HIT!

säljsida ännu mer och gav därför upp min nya plan att läsa till Biomedicinsk analytiker. Jag hoppade istället på ett flygplan till Finland där jag gick en snabbutbildning i el-anskaffning och började därefter sälja prissäkring av el på börsen till företag. Det var en stimulerande idéförsäljning men som statsminister Lövén skulle ha sagt, en utmaning. Jag lyckades hur som helst väldigt bra med försäljningen och har hjälpt både stora och små företag att spara mycket pengar på sina elkostnader. Därefter hamnade jag på tidningen Succé, där skulle jag hjälpa till med annonsförsäljning på deltid, nu sitter jag här med en egen tidning… Men läslusten har aldrig riktigt släppt taget och efter noga övervägande så har jag slagit till på en utbildning till en profession som innefattar allt det jag redan jobbat med och älskat genom hela mitt yrkesliv. Till vadå? Det tänker jag berätta mer om i nästa nummer.

En annan del av mitt yrke var att jobba som rekryterare av praktikplatser och lediga jobb för elever på olika arbetsmarknadsutbildningar runt om i landet. Där intervjuade jag varje deltagare och jobbmatchade ut dem mot företagen som kunde behöva arbetskraft. Det var en spännande och roligt tid och jag brukar lite skämtsamt säga att jag ”sålde människor” vilket jag ju faktiskt gjorde, ingen är den andra lik och det var verkligen en omväxlande försäljning. Det var en sådan kick att få sälja mot företag att jag bestämde mig för att utveckla min

ng! i n s ä l Tr e v ltitge Si l j e l i n Ane

Följ oss! www.facebook.com/tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet, www.se-hit.se SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

I DETTA NUMMER

Trycksak HÄR HÄMTAR DU DIN SE HIT: Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Galleria Axet, Västerport, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Gumshallen, Willys, Godishuset, Ica Supermarket Oppeby, Nordic Wellness Gustavsberg, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i City, Nordic Wellness på Rosvalla, Sunlight Hotel, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund, Strandstuvikens Havsbad och Camping.

4 EVENEMANGSTIPS 6 NÄRBILD: GUNNEL THUNSTRÖM 8 FÖRETAG I FOKUS: SVEA INTERNET 11 KRÖNIKA/ KERSTIN BREZINA 13 TEMA NOSTALGI 23 KORSORD 24 KRÖNIKA/ HILD LORENTZI 25 KULTUREN 30 SE TILLBAKA

LILLA KRYSSET

Anette Siljelin ägare/säljare 072-857 02 22 anette@se-hit.se

Anders Tegner skribent 076-052 46 08 anders@se-hit.se

Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Hans Nilsson skribent 070-300 44 62 hans@se-hit.se

Rosa Karlsson

grafisk formgivare 070-466 79 79 rosa@se-hit.se

Vinnare i förra numret:

Emilio Hedlund, Nyköping Elsa Brunelius, Nyköping

–Grattis! Ni vann ett kilo godis var!

Bloom gör skillnad! Ger stöd till utsatta

barn, ungdomar och ensamstående föräldrar i Nyköping

Bloom agerar snabbt och effektivt för att kunna tillgodose speciella behov. Det kan vara allt från en konfirmationskostym till en dag med familjen på Kolmården eller att få möjlighet att åka på ett läger med kompisarna. Förra året delades över 280 000 kronor ut för att sätta lite extra guldkant på tillvaron för barn som behöver det. Vill du göra en insats för barn i Nyköping kan du sätta in en valfri summa via swish 123 614 64 01 eller på bankgiro 348-7899.

Har du ett företag som vill bidra?

www.bloomnykoping.se

Om Du eller Ditt företag vill ge ensamstående föräldrar, barn och ungdomar chanser som de annars inte kunnat få, kan du eller ditt företag stödja arbetet ekonomiskt med valfri summa. Ditt företag kan även bli stödgivare/medlem med ett stöd på 5000 kronor per år. Kontakta oss: info@bloomnykoping.se

3


Föreningar kulturverksamheter är välkomna att puffa för sina evenemang TIDNINGEN SE och HIT! som händer i maj. Skicka in evenemangets namn, innehåll, plats, datum, tid, pris samt eventuell kontakt eller hur man anmäler sig om det behövs. Vi vill ha ditt evenemangstips senast den 27 mars. Mejla oss på evenemangstips@se-hit.se

DJUR OCH NATUR

KROPP & SJÄL

FÖREDRAG

Lyssna efter ugglor. Fågelföreningen Tärnan Nyköping/ Oxelösund och Nynäs slott bjuder in till ett kostnadsfritt tillfälle att lyssna på ugglor i reservatet. Lördag 7 mars. kl. 16.30 – 9.30. Anmälan sker till Johan Bergkvist (073-5355331) eller Mattias Ohlsberg (070-2794211). Mer information på: https://nykopingsguiden.se/aktuella-evenemang/lyssna-efter-ugglor-i-nynas-naturreservat/

JUL

FÖREDRAG H&M in i framtiden. Författarna Erik Palm och Jonas Alsgren berättar om sin nya bok som handlar om hur Stefan Persson skapade ett av Sveriges största företag och hur han ska ta H&M in i framtiden. Arrangör: Textilhistoriska gruppen i Nyköping. Plats: Stadsvakten, Västra Kvarngatan 54. Torsdag den 5 mars 16.00. Kloka hus. Johan Ehrenberg och Gunilla Welin berättar om kloka hus de besökt och om hur enkelt det är att skapa hopp istället för oro. Ett klokt hus inreds utan förstörande material, utan plast och utan giftiga väggar. Ett klokt hus... Ja, vad är ett Klokt Hus? Kan vi skapa hem som är klimatsmarta och inte förstörande för vår framtid? Torsdag 5 mars. 19.00. Nyköpings Folkhögskola. Pris: 120 kronor. Kvinnorna som formade pophistorien med Anna Charlotta Gunnarsson som är författare, frilansjournalist och en av Sveriges mest kända radioröster. Hon skriver även om musik i SvD och populärkultur i tidningen Vi. Musikhistorien är fylld av kvinnor som trummat, spelat bas, producerat och skrivit låtar. I den hyllade boken "Kvinnor som formade pophistorien" gör folkbildaren Anna Charlotta Gunnarsson upp med myten om det musikaliska kuttersmycket- Tjejerna har funnits, slitit, presterat och musicerat i alla möjliga former, men glömts och gömts. Därför behövs en komplettering av historien. Plats: Nyköpings Folkhögskola. Torsdag 12 mars 19.00–21.00. Pris 120 kronor.

BARN Mästarskräddaren. Arrangör Nyköpings teaterförening. ”Mästar-Skräddaren kan ALLT! Knyta skorna utan händer, lösa kuben utan tänder, trolla fram en korv ur örat, balansera på en spik. Volter, hjula och balett, han kan svälja en servett. En helt vanlig rock ska väl inte vara så svår att sy? Man ska bara inte jobba när man är hungrig! Kalle Nilssons Mästarskräddare kan verkligen allt... utom att sy. Men han gör så gott han kan och det blir faktiskt helt PERFEKT ändå – fast på ett helt annat sätt! Plats: Ludgo/Spelviks bygdegård. Söndag 29 mars 15.00. Biljetterna är gratis men behöver bokas. Boka via telefon eller SMS till Jenny Marmgård Grape 070 787 66 82 eller Ulrika Hagen 070 714 21 71. Fika finns. Förboka gärna det också. Kaffe/te/ festis + bulle och kaka kostar 30 kr per person.

TEATER Kan vuxna bli kompisar? Se Wille Crafoord och Jan Sigurd i den sprudlande kabaretkonserten Vänskapsmatch. Biljetter á 220 kr (90 kr för ungdom under 26 år), scenpasspris 180/70 kr, säljs på Culturum, Nyköpings Arenor, webben. Arrangör Nyköpings Teaterförening. Nyköpings Teater, torsdag 12 mars kl. 19.00.

MUSIK Danskväll med Per-Håkans Arrangör: Nyköpings Dansanta Fötter. Fredag den 27 mars. Öppet från 19.30. Entré: 180 kronor (medlemmar 160 kronor) Plats Träffen. Den som glad är. Sprudlande glad, musikalisk, nostalgisk och humoristisk 60-tals show med Anna Bromee. Biljetter á 220 kr (90 kr för ungdom under 26 år), scenpasspris 180/70 kr, säljs på Culturum, Nyköpings Arenor, webben. Arrangör: Nyköpings Teaterförening. Nyköpings Teater, tisdag 31 mars kl. 19.00.

4

Ont i fötterna? I de allra flesta fall finns det relativt enkla lösningar. Vi går i genomsnitt 10 000 steg omdagen, det är inte meningen att man ska ha ont.

Boka en tid för konsultation så hjälper vi dig med en lösning!

Välkommen att boka en tid för konsultation, så hjälper vi dig med en lösning! Tel: 0155 - 24 50 74 | Lasarettet | 611 85 Nyköping E-post: nyköping@aktivortopedteknik.se Se_Hit_133 x 96_200218.indd 1

2020-02-18 08:33:30


>>ANNONS<<

Trio med framgång

TIDNINGEN SE HIT!

TEXT : CARINA WEDIN

Östkustens Golventreprenad har tagit golvbranschen med storm. Som bevis på det blev företaget nominerat till Årets Nyföretagare 2020 av Nyföretagarcentrum. Bröderna Tony och Robert driver företaget tillsammans med Tonys son Niklas – en trio med sammanlagt 40 års erfarenhet av branschen. I november 2018 gjorde Tony Sonesson och Robert Palm slag i saken och startade det företag de

Niclas, Robert och Tony, en trio med sammanlagt 40 års erfarenhet av branschen. under många år planerat för och drömt om och efter kort tid inkluderades även Niklas Malm. – Att bygga upp något tillsammans pratade vi om redan på 90-talet och först nu har tillfället varit riktigt bra, berättar Tony. Att få jobba tillsammans med familjen är såklart speciellt och gör det hela extra roligt. Östkustens Golventreprenad drivs av, som Tony säger, tre starka individer. Beviset för att man arbetar bra ihop och nått

framgång på kort tid är inte minst nomineringen till Årets Nyföretagare 2020. – Det var vi inte beredda på och även om vi inte vann är vi oerhört stolta och det känns bra att veta att vårt sätt att arbeta på verkligen fungerar. Vad är det då som gör er så framgångsrika? – Vi är alltid noga med att lämna detaljerade offerter så det inte blir några tveksamheter, något som försäkringsbolagen uppmärksammat och gett oss beröm för, säger Tony. Kvalitet i det vi gör är såklart viktigt och att vi håller tidsplanerna. Vad vi utlovar är också viktigt. Att lova kunden något vi inte kan hålla tjänar ingen på. De stora uppdragen strömmar till och killarna jobbar inom ett stort område – ända upp till södra Stockholm och ner till Linköping. Men ett uppdrag de ser extra mycket fram emot är såklart det uppmärksammade projektet Åkroken i Nyköping. Framgången innebär även att de behöver fler medarbetare. – Vi hoppas hitta ett par duktiga och formbara ungdomar med samma förhållningssätt som vi har till vårt jobb, säger Robert. Inställningen är jätteviktigt då vi aldrig lovar något vi inte kan hålla. Och i framtiden kommer Östkustens Golventreprenad att expandera, och fokusera ännu mer på våtrum då de har våtrumscertifikat, GVK. – Målet är att även bli totalentreprenörer på våtrum, avslutar Robert. Bred erfarenhet genererar de mest varierande uppdragen 5


TEXT: CARINA WEDIN

TIDNINGEN SE HIT!

NÄRBILD

Gunnel

–ett nätverksproffs med säker swing

TEXT : CARINA WEDIN FOTO: TOMAS KIHLMAN

En semesterresa till Torrevieja för drygt tre år sedan slutade med att Gunnel kom

hem med kontrakt på en bostad i Torrevieja. Det var helt oplanerat, men visade sig vara ett rätt beslut. Hon stortrivs och har inga planer på att flytta hem – någonsin.

Gunnel Thunström är för många ett känt ansikte i Nyköping. Till Nyköping kom hon så tidigt som 1966 för kärlekens skull. Hon började sin karriär på Studsvik och lite senare på dåvarande AB Kärnkraftutbildning. Därefter arbetade hon med rekrytering i Stockholm i eget bolag med fokus på VD-assistenter. Gunnel har även varit VD för Nyföretagarcentrum under ett antal år och intresset för kvinnor och företag växte sig starkt. Nätverkande just för kvinnor är något som legat Gunnel varmt om hjärtat hela livet. Hon startade

6

exempelvis affärsnätverket ”Kvinnor och företag” och var Qoola Qvinnors ambassadör i Nyköping och Oxelösund. Men först, hur kom det sig att du bosatte dig i Spanien? – Jag besökte en väninna i Torrevieja och efter några dagar hör jag mig själv säga ”jag kanske skulle titta på något boende här”. Det var absolut inget jag planerat eller ens tänkt på. Men innan mitt besök var över hade jag skrivit kontrakt på en lägenhet i ett nyproducerat hus med tillträde 2018.

Gunnel sålde huset i Oxelösund och tog med sig det hon behövde och tyckte mest om till Spanien. Här bor hon nu sedan två år i en fräsch lägenhet med två fina uteplatser – en med morgonsol och en med eftermiddagssol. I ett av rummen står symaskinen startklar för Gunnel syr ju helst sina golfkläder själv och inte minst det som kommit att bli hennes signum – hattarna. Lägenheten ligger i en urbanisation där Gunnel numera är så kallad ”president”.


TIDNINGEN SE HIT!

Gunnel bor i ett nybyggt område i Punta Prima i Torrevieja. Ett liv hon stortrivs med.

Här är det fina grönområden med både uppvärmd inomhuspool och en utomhuspool. Närheten till golfbanan är såklart ett plus.

Golfen avgörande

Alla som känner till Gunnel vet ju såklart att golfen är hennes främsta fritidsintresse nu. Tidigare var det gymnastik och dans. I Spanien finns inget som hindrar att man spelar varje dag året om. – Självklart var golfen en avgörande orsak till min flytt. Jag blev snabbt medlem i Rotary när jag flyttat ner och ansvarig för deras golfgrupp, som redan haft två tävlingar. Jag har även startat ett nätverk på min hemmaklubb Las Ramblas, som nu vuxit till 300 medlemmar. Vi träffas och tävlar två gånger per vecka vilket är så mycket som jag hinner då jag är engagerad i mycket annat också. Intresse för kvinnor och nätverk avtog inte för att Gunnel flyttade till Spanien. – Jag blev tillfrågad om jag ville bygga upp nätverket Qoola Qvinnor i Torrevieja under de tre månader jag var där. Efter att ha jobbat med det i Sverige under ett antal år och på så sätt kunde verksamheten var det självklart att jag sade ja till det. Nätverket fick snabbt stor uppmärksamhet och kvinnor i Torrevieja med omnejd anslöt sig. Det fanns dock vissa svårigheter med att driva en verksamhet styrd från Sverige så medlemmarna beslutade sig för att starta om och bildade Wibes – Women in Business. – Wibes är på många sätt ett fint och fungerande nätverk – dock numera inte med så stort fokus på just företagandet. Föreningen har kommit att bli mer av en kvinnoklubb. Vilket också är viktigt för många, men för egen del vill jag lägga energi på nätverk med kvinnor som driver egna företag.

Startar nytt nätverk

Att Gunnel skulle sätta sig ned och njuta av solen dag ut och dag in på sin fina uteplats är inte riktigt hennes stil. Nu har hon tillsammans med väninnorna Christina och Anne Brit i Torrevieja, bestämt sig för att starta en ny verksamhet – Business Queens Network. – Nätverket lanserar hemsida, Facebook, podcast, YouTube, och Instagram nu i februari. Nu behöver vi inte famla då vi alla tre vet precis vad vi vill uppnå; Både kvinnor och män, som är företagare eller planerar att starta, är välkomna att gå med i nätverket. På frågan om hur livet i Spanien är och om hon inte längtar hem så svarar Gunnel utan att blinka: – Jag älskar verkligen mitt nya liv och längtar inte hem. Livet i Spanien är så enkelt och jag kände mig hemma direkt. Jag har på kort tid skaffat många nya vänner och kontakter och inte minst kan jag spela golf året om. Livet kan helt enkelt inte bli bättre, avslutar Gunnel. Gunnel tillsammans med Christina Berardi och Anne-Brit Solheim, som nu startar Business Queens Network 7


>>ANNONS<< TIDNINGEN SE HIT!

FÖRETAG I FOKUS

FOTO: MARKUS KÄLLBERG

"Att Svea Internet har helhetsansvaret innebär för deras kunder att man slipper ha kontakt med flera olika leverantörer. Vilket är en stor fördel, inte minst för företagskunderna"

8


TIDNINGEN SE HIT!

Bergsäkert internet

gynnar det lokala föreningslivet Lokal närvaro, hemsupport och samarbete som gynnar det lokala föreningslivet – är något som särskiljer Nyköpingsföretaget Svea Internet från andra internetföretag. TEXT : CARINA WEDIN

– Tack vare den lokala närvaron säkerställer vi de höga krav och förväntningar som vi vet att framförallt företag men även privatpersoner i Nyköping har, säger Ulric Thunström, affärsutvecklare på Svea Internet- Vi tror verkligen på idén att arbeta lokalt och därmed också ha en mer personlig kontakt med kunderna.

datorn, surfplattan, telefon eller WiFi-routern till internet. Som företagare kan du även få hjälp dygnet runt med såväl felsökning av din internetförbindelse eller eventuella problem som kan uppstå i ditt företags egna nätverk.

Svea Internet startades för fyra år sedan. Ulric är sedan ett år tillbaka en av tre delägare, tillsammans har de över 40 års erfarenhet av att driva IT-Tekniska plattformar både inom hård- och mjukvara, som kund och leverantör, men även som tekniker i öppna stadsnät. Svea Internet erbjuder ett snabbt och stabilt internet till alla dem som är anslutna till Gästabudstadens nät.

Att Svea Internet har helhetsansvaret innebär för deras kunder att man slipper ha kontakt med flera olika leverantörer. Vilket är en stor fördel, inte minst för företagskunderna. – De kan helt luta sig helt mot oss och för att arbetet ska gå så snabbt och smidigt som möjligt är det självklart att vi samarbetar med våra kunders IT-leverantörer om det behövs. Allt för att underlätta tillvaron för, inte minst, våra företagskunder där ett internetstopp eller nätverksproblem kan skapa stora problem.

Hemmasupport för den som behöver Det som särskiljer Svea Internet från andra internetleverantörer är hemmasupport och helhetsansvar. Vilket är en självklarhet såväl till privata kunder som till företag. – Det innebär att man som kund kan få hembesök av en av våra kunniga tekniker som hjälper till med att exempelvis ansluta

Atomsäkert bergrum Hela verksamheten utgår från det atomsäkra bergrummet Artur i centrala Nyköping. Här finns alla servrar och en bland annat en tjänst som kallas för co-location, vilket innebär att företag kan inplacera egna servrar som innehåller extra känslig data som till exempel databaser och backuper. Ulric berättar att

man i bergrummet redan inhyser flertalet stora nationella telecomkunder samt några lokala företag. Och skalskyddet kan man ju inte klaga på! Pengar till föreningskassan Den lokala närvaron betyder även att Svea Internet värnar extra starkt om det lokala föreningslivet. Här har man inlett ett fint samarbete med flera föreningar redan – och fler kan det bli. Något som kunderna kan vara med och påverka. – För varje ny kund går den första månadsinbetalningen till den förening kunden själv väljer. Det här blir såklart en win-winsituation för både oss och föreningarna som nu har möjlighet att peppa sina medlemmar att välja just oss och därmed, på ett enkelt sätt, dra in lite mer pengar till föreningskassan. I Nyköping finns ca 16 000 potentiella kunder, om alla byter till Svea Internet ger det föreningslivet sammantaget cirka 3,8 miljoner kronor. Enklare och effektivare än att sälja kakor, avslutar Ulric.

9


TIDNINGEN SE HIT!

Jonathan Fröberg Nyköpings Teater 28/3

Molly Sandén • Culturum 18/4

Vårens nöjen i Nyköping

Filharmoniska sällskapet 28/3 Henrik Widegren 29/3 Nordman 2/4 Live på bio, Tosca 11/4 Armborst & Tulpaner 18/4 Lotta & Mikael Ramel 29/4 Glenn Miller Orchestra 3/5 Johanna Nordström Culturum 15/4

Pettson & Findus Culturum 17/4

och mycket, mycket mer…

Magnus Carlsson • Culturum 24/4

Se hela Nyköpings Arenors program och köp biljetter på nykopingsguiden.se/program, Nyköpings Turistbyrå, Culturum, Rosvalla eller Koordinaten.

10

Magnus Betnér 17/5

nykopingsguiden.se


TIDNINGEN SE HIT!

”Hey white bits! You, you white bits!” Jag ser skollaget för Liberal High i Kansas spela basket och på läktaren bakom mig hör jag en unge ropa. Vem ropar han till? Jag vänder mig om. Det är en liten treårig afroamerikansk pojke som skriker rakt mot – mig? ”Hey You, white bits!” kommer ur honom igen med ett avslutande långfinger i luften ackompanjerat av skrattande föräldrar. Det här har jag aldrig varit med om förut. Att bli hånad för min hudfärg. Som vit och blond blir man sällan diskriminerad. Men den här texten ska inte handla om mobbning eller rasism utan om status. Synonymer för ordet är: tillstånd, ställning, nuläge, anseende, rang, position etc. Som skådespelerska, terapeut, boendestödjare och workshopledare är jag fascinerad av temat status. Jag utforskar detta dagligen. Jag är förundrad över hur vi gör skillnad på folk och folk. För vi ägnar oss ständigt åt rangordning. Vi jämför och placerar folk i fack. Även oss själva. Att veta sin status är bra. Jag har tidigare i Se Hit skrivit om hur viktigt det är att veta vart man är – för att i framtiden kunna veta åt vilket håll man vill gå. Status är ytterligare en viktig ingrediens. Det finns en trygghet i att veta sin position – oavsett vilken den är. Därmed inte sagt att vi behöver vara nöjda med den. Om man vet hur statusen är – för sig själv och andra - så kan man också påverka den. Vetskapen om sin position i olika sammanhang ger oss kontroll över våra liv. Status handlar visserligen om ens värde men behöver därmed inte handla om ens människovärde.Vi vill ha hög status. Hög Status betyder Respekt. Precis som i djurens värld överlever den som har högst status. Hög status betyder Makt. Jag tillhör en priviligierad sort i världen. Jag är blond, vit, bor i ett välbärgat land och tjänar pengar för att jag har ett jobb. När jag går genom tullen vart jag än är i världen kollar de nästan aldrig mina väskor. De tittar inte på mig som om jag skulle vara en brottsling. Tvärtom. Senast i Marocko fick jag till och med passera en kontroll utan att visa passet trots att alla andra var tvungna att göra det. Även som priviligierad behöver man vara medveten om sin position. Man behöver vara ödmjuk om man har en maktposition. Det är som Bamse säger; ”Om man är stark behöver man vara snäll.” Behöver status betyda att

KRÖNIKA man har mycket pengar eller ett bra yrke? Ja, i vissa miljöer är det viktigt men inte överallt. I vissa sammanhang ger kunskap högst status. Som dramalärare fick jag veta av mina elever det som mest uppskattades hos kompisar - nämligen kreativitet. Mindre elever säger: ”Man vill bli kompis med den som hittar på roligaste lekarna.” Jag förundras också ofta över hur fort statusen kan förändras. Hur man kan ha gott anseende och bli respekterad i ett sammanhang för att inte ha någon makt alls i en annan kontext. Ens status blir mer synliggjort när man byter miljö och rollerna blir omkastade. Jag var ordförande i några föreningar där jag hade en naturligt hög ställning när jag fick jobb på HVB-hem för ensamkommande flyktingpojkar. Nu fick jag återigen uppleva hur vit och blond inte var till någon fördel. Jag hade en stark önskan då om att få bygga broar. Min tanke var att jag skulle lära killarna svenska och allt annat som hör samhället till och per automatik skulle de visa mig uppskattning. Så blev det inte riktigt. Jag satte mig inte in i killarnas nedärvda idé om vem som förtjänar högst status. Och vem hade det i deras värld? Ja inte sjutton var det en medelålders skandinavisk kvinna som inte kan prata deras språk i alla fall. Nej, nu var det Salim som de lyssnade på och således hade mest makt. En sträng arabisk man utan vårdutbildning? Att i denna nya situation kunna orientera sig och veta vart makten fanns var extra viktigt då. Om jag skulle få mina önskningar och min vilja igenom behövde jag förstå hur jag kunde ha kontroll på situationen utan att ha egen makt. Och återigen blev det aktuellt för mig att förstå att ens tilldelade status inte handlar om ens människovärde. Men det är ett ämne jag får återkomma till vid ett senare tillfälle. Kerstin Brezina Psykosyntesterapeut och skådespelare

Välkommen! Fr ansförlängning L ashlift Fr ansfärgning V ä stra Kv arngatan 1 7 , Nyköping

B o ka p å

Bryn färgning och forming

0 7 6 2 2 2 6 6 3 1 eller

http://lashesnbrowsbyzita.bokadirekt.se

11


TIDNINGEN SE HIT!

NYA MAZDA MX-30

–Allt inom VVS!

VÅR FÖRSTA HELT ELEKTRISKA BIL Mazda MX-30 First Edition

"Mäst a re på kött"

Alla som reserverar en Mazda MX-30 innan 31 mars 2020 får möjlighet att köpa en First Edition. Det är en mycket välutrustad utgåva som i tillägg till säkerhetsutrustning på toppnivå innehåller: head-up display, adaptiv farthållare, backkamera, 18" lättmetallfälgar, adaptivt helljus, elektrisk förarstol med minnesfunktion och mycket mer. First Edition finns i två olika interiörer. En ljus interiör, Modern Confidence, och en mörk interiör, Industrial Vintage.

Pris från 349 900 kr, miljöbonus 60 000 kr återbetalas till kund. Välkommen in till oss för mer information.

Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80

Hemgårdsvägen 6 611 38 NYKÖPING Öppet Mån-Tors 10-18, Fre 10-17, Lör 10-14

Tel. 0155-28 40 00

www.aabil.se

ALLT FÖR DIN BIL UNDER ETT TAK!

DAGS FÖR SERVICE AV DIN HUSBIL ELLER PERSONBIL –Välkommen att boka tid hos oss, hälsar Peter med personal

– SNART ÄR DET DAGS ATT BYTA TILL SOMMARDÄCK Full kontroll – Även när det regnar! Bridgestone Turanza T005 -Bästa våtprestanda i klassen -Enastående märkningsklasser -Överlägsen slitstyrka

BILVERKSTAD

DÄCK

-vi ingår i

-vi ingår i

Gasverksvägen 10, 611 35 Nyköping Tel. 0155 - 21 11 13 12


TIDNINGEN SE HIT!

r o d i r s a k c i 4 l b r e t å , n e n n i tion m a r i p s n i och

i g l a t s o N TEMA

–Dags att drömma sig tillbaka Det är en speciell känsla, ibland blir man kanske till och med bli lite tårögd, när något som man har starka minnen till dyker upp. Det kan vara allt från något man äter, en doft på en tvål eller en parfym, en speciell plats eller någon särskilt musik som får oss att minnas och reagera med nostalgi. Nostalgi har idag en positiv laddning och kan ibland vara både härligt och lite jobbigt på samma gång – inget konstigt med det. Men så har det inte alltid varit. På 1600-talet betraktades det som en sjukdom. Tur att saker och ting förändras! Läs om vad nostalgi gör med oss och dröm dig tillbaka till 60- och 70-talet!

ing!

Trevlig läsn

Nostalgi – en längtan efter det förflutna

För trehundra år sedan betraktades nostalgi som en medicins diagnos vilket innebar sjuklig hemlängtad. Idag när vi pratar om nostalgi gör vi det oftast i mer positiva ordalag och ibland sammanfaller det med begreppet retro. Ordet nostalgi kommer från grekiskans nostos som betyder hemkomst eller hemresa och av ordet algos som betyder smärta och lidande. Nostalgi betyder längtan efter ett ofta idealiserat förflutet. Begreppet myntades 1678 av den schweiziske läkarstudenten Johannes Hofer. Ofta var det unga soldater som låg i krig långt hemifrån som man ansåg led av nostalgi. Symptomen var utöver hemlängtan dålig sömn, depression, hjärtklappning, andnöd, apati och så vidare. Helt enkelt det vi idag kallar posttraumatisk stress. Positiv laddning Nostalgin har inte längre en medicinsk betydelse utan en betydligt mer positiv laddning – de flesta av oss kan nog känna igen känslan av att se saker, känna dofter

eller andra fenomen från svunna tider. Enligt psykologiforskare Clay Routledge, vid North Dakota state University i USA, mår de flesta bra av nostalgi. En studie som gjordes 2016 visar att våra relationer blir bättre när vi har nostalgiska minnen som gör att vi känner samhörighet och vi får bättre självförtroende och mer tillförsikt inför framtiden när vi lyssnat på musik som gör oss nostalgiska.

Betydelse för hälsan I sin forskning har Routledge konstaterat att nostalgi får människor att behålla sina sociala relationer vilket på sikt har stor betydelse för hälsan. Nostalgi, att minnas bra saker som vi kan hålla fast vid, är även värdefullt när vi har jobbiga perioder i livet. Men det gäller att inte fastna i det försflutna och sluta att se framåt. Om nostalgin odlas för mycket kan det istället bli en flykt, då har det gått för långt menar Per Johansson som är psykolog och forskar om kopplingen mellan psykisk och kroppslig hälsa vid Lunds Universitet.

Kontinuitet och förankring Enligt Per Johansson blir vi mer nostalgiska ju äldre vi blir. Det är behovet av att hitta en känsla av kontinuitet och förankring som verkar bli starkare i hög ålder. Därför är det till exempel viktigt att äldre människor som flyttar till ett äldreboende får med sig sådant som är viktigt för dem och som de kanske levt med hela livet. Det kan vara en gammal väggklocka, en tavla eller kanske en möbel – saker som kan skapa goda minnen, sammanhang och inte minst tröst. Idag sammanfaller ordet nostalgi inte helt sällan med ordet retro. Samlare, museum och retrobutiker använder ofta utryck som exempelvis 50-talsnostalgi och 60-talsnostalgi.

13


TIDNINGEN SE HIT!

Det ljuva 60-talet Ljuva 60-tal sjöng Brita Borg – en av 60-talets stora underhållningsartister i Sverige. Och många beskriver nog 60-talet som just ljuvt; framtidsoptimism, stor teknisk utveckling och inte minst popmusik präglade decenniet. Man frigjorde sig från gamla föreställningar om hur man skulle leva; nya vänstern, hippierörelsen, proggarna och anarkisterna gjorde sina röster hörda. Omvälvande händelser såsom morden på John F. Kennedy och Martin Luther King chockade människor världen över samtidigt som man förundrades över den första månlandningen. Och allt kunde man numera följa på tv vilket tidigare inte varit en självklarhet för alla. På 60-talet gjorde den sitt intåg i var mans hem och 1969 lanserades såväl färgteve som en andra tv-kanal. Popmusiken blev ett faktum och beatleshysterin kom att bli en viktig del av årtiondet. Här i Sverige var det bland

TEXT : CARINA WEDIN

många andra ”pojkband” Hepstars som unga flickor dyrkade och som blev förebilder för unga män som lät håret växa. Dessutom började kvinnor bära långbyxor vilket kunde vara provocerande i många kretsat. Det var inte ovanligt att både krogar och arbetsplatser förbjöd långbyxor på kvinnor. Kvinnor började till och med bära jeans! Det var framförallt Marilyn Monroe som gjorde jeansen trendiga i filmen ”The Misfits” 1961 där hon bar ett par Levis.

Samtidigt som långbyxan tog mark blev kjolar och klänningar kortare och kortare. Tygen kom i färgglada pasteller och med grafiska mönster. Klädmodet blev djärvare och mer spektakulärt. Under 60-talets andra hälft hade vi vår första vintageboom – man köpte begagnat och sydde om det som fanns till hands. Flower Power var ett faktum och följdes sedan av den enorma gratiskonserten i Woodstock på decenniets sista år.

Färgteve och kanal 2 kom i slutet av sextiotalet.

Ikonen Jimi Hendrix var en av dem som uppträdde och skapade magi under den legendariska Woodstockfestivalen 1969.

ALL –Vi ses på Nyköpings Bomässa!

Välkommen till Monter G31

Kvalité Nyköpin

070-653 ALLSTÄD Kvalité & Service Nyköping 070-653 09 20

14


i g l a t Nos

TIDNINGEN SE HIT!

TEMA

I tv-soffan

Under 60-talet började det dyka upp fler och fler serier; som till exempel Bröderna Cartwright, Forsytesagan, Helgonet och Familjen Addams. Svenska serier som följdes med stor spänning var Hemsöborna och Markurells i Vadköping. Barnen tittade på Alla vi barn i Bullerbyn, Beppes Godnattstund, Babar och Familjen Flinta. Kalle Anka och hans vänner började man visa 1960. Kraven var inte så stora så Humle och Dumles Skafferi, Plupp och Pellepennan och Suddegumman var också något som fick barnen att bänka sig framför teven. Äldre barn hade spännande serier som Kråkguldet och Kullamannen att se fram emot. Det som framför allt fick vuxna att trängas i TV-soffan var Hylands Hörna.

Barnrummets klassiker

Lego började tillverkas redan 1949 och ett måste i varje barnkammare under 60-talet då dessa platsklossar verkligen slog igenom på allvar. Barbie skapades i USA 1959 och introducerades i Sverige 1963. Succén var given. Barbie har även kommit att bli ett hon är ett populärt samlarobjekt. Det finns de som betalar stora summor för en viss accessoar, docka eller ett speciellt plagg. Lyckotrollen är en dansk skapelse från 60-talet som även de fanns hos i stort sett vartenda barn på 60-talet. Dels fanns de som penntroll som man kunde sätta fast i änden på blyertspennan, dels som större troll i olika storlekar och med olika utseende och kläder.

1968 kostade en tv cirka 4 000 kronor. Omräknat till 2020 år penningvärde är det cirka 34 400 kr. En förändring med cirka 760 procent. Under 1960-talet låg godiskonsumtionen på ynka 6 kilo per person och år – att jämföra med idag när vi äter cirka 16 kilo per person och år. 1967, när Sverige gick om till högertrafik, var antalet bilar nära två miljoner, eller en bil på fyra invånare. Ett halvt kilo kaffe kostade 1965 6,15 kronor, vilket motsvarar 61,41 kronor i dagens penningvärde.

Skådespelerskan Marilyn Monroe i jeans.

En liter mjölk kostade 1965 en krona, vilket motsvarar närmare 10 kronor 2020 års penningvärde. 1963 låg arbetarlönen för män i snitt på 7,91 kronor per timmen, medan arbetarkvinnor tjänade 5,71 i timmen.

Godiset vi åt

Harpluttar eller kaninlortar – små hårda saltlakritskulor med lakritspulver på utsidan var ett måste i godispåsen. 1 öre styck kostade de i slutet av 60-talet! Tablettaskarna var lite av lyx att få. En favorit hos många var Pelle Svanslös med sina färgglada kulor. Riktig lyx var det att få en påse Non-Stop som från början endast fanns i färgerna gult, grönt, rött och orange. 1960 lanserades varumärket Dumle – klubba med kola och chokladöverdrag. Den var god, seg och fastnadei tänderna!

KREATIVITET INSPIRATIO N T S R K KO N HANT VE ING INREDN MÅL

JOIN THE FUN!

ERI

G FÄR

NYKÖPINGS BOMÄSSA 14-15 MARS! 15


Nostalgi

TEMA TIDNINGEN SE HIT!

Glamrock och politiK präglade

70-talet

Politiken var röd, väggarna bruna och orange och köksluckorna gröna eller gula. Sjögräs på väggarna och nålfiltsmattor på golvet. Även om det är något vi inte vill ha igen så nog stinger det till lite av nostalgi när du ser ett hem från 70-talet? Oljekrisen som började i november 1973 ledde till att i januari 1974 införde Sveriges regering ransonering på såväl drivmedel och bränsle såväl som på värme från fjärrvärmeverk och även på varmvatten. Ransoneringen höll dock inte i sig så länge utan upphörde redan under det första kvartalet samma år. Den framtidstro som präglade 60-talet svalnade inte minst då oljekrisen följdes av en lågkonjunktur som präglade hela decenniet – ända in på 80-talet. Den svenska industrin genomgick en stor förändring och många stora industrier gick i graven och många fick lämna sina jobb. Istället kom 70-talet att bli tjänstesamhällets genombrott och en ny typ av yrken växte fram. Terrorism, Watergate, kapprustning, militärkupper och kärnkraftsdebatt är några av de företeelser som kom att prägla decenniet. Men visst fanns det mycket att glädjas åt. Björn Borg och Ingemar Stenmark slår igenom och såväl gator som arbetsplatser och skolor stannar upp när de

tävlar. På middagsbordet står Flygande Jakob och till efterrätt serveras Glace au four” eller ”glass-å-får” som alla sa.

Discomusiken skrålade och Abba vann Eurovision Contest 1974 och var ett av många glamrockband som slog igenom. Det var också punkens era och hårdrocken blev allt vanligare i våra kassettbandspelare. Bland svenska artister var det bland andra Ted Gärdestad, Pugh Rogefeldt och Björn Skifs som drog folk till parkerna. Proggen var som störst under 70-talet; Kjell Höglund, Nynningen, Nationalteatern, Fria Proteatern och Jan Hammarlund var bara några av alla dem som skrev texter om politik, samhället och orättvisor. Vi inspirerades av tidningen Starlet och klär oss i vida jeans, snickarbyxor, overaller och den ankellånga kjolen är tillbaka – gärna med ett par platåträskor.

Mat var relativt dyrt under mitten av 70-talet. Förutom mjölk och knäckebröd, som med dagens penningvärde kostar ungefär lika mycket som 1975, var våra vanligaste matvaror dyrare än vad de är i dag. Under 70-talet rökte en stor del av befolkningen. Omkring 1800 cigaretter per år och invånare över 15 år såldes år 1975. Föräldraförsäkringen infördes 1974 och innebar att föräldrar kunde vara lediga 180 dagar med ersättning upp till 90 procent av lönen. Männen tog samma år ut endast 0,5 procent av dagarna. Ett halvt kilo kaffe kostade 1975 15,40 kronor, vilket motsvarar 84,43 kronor i 2020 års penningvärde. En liter mjölk kostade 1975 1,30 vilket motsvarar 7,13 kronor i dagens penningvärde. 1975 var månadslönen för tjänstemän 5 662 kronor för män och 3 780 kronor för kvinnor.

Professor Balthazar

Barnens favoriter

Playmobil i plast började tillverkas 1974 och blev snabbt en framgång. Slinky, den finurliga leksaksklassiskern som kunde gå i trappor, ville ju de flesta ha. 1978 började Starwarsprylarna att säljas – den som har någon kvar sitter mycket väl på en dyrgrip.

Smågodis men inte självplock

Man stod framför glasluckan och pekade på det man ville ha; två såna, en sån, tre såna… Påsarna var små så det lilla godiset man fick med sig hem njöt man av desto mer. Tuggummit Juicy Fruit var en hit, så också Nickel och Kolasnören. Ako-kola – choklad eller mint var en given favorit. Och lyxgodiset Twist som slog allt och bara köptes när det var fest. Och visst var det godare sortiment i Twistpåsen då än det är idag? Till godiset drack vi den trekantiga tetran Sunkist. Gänget och jag

Vad såg vi på tv?

Barnens program handlade ofta om lärande; Vilse i pannkakan, Boktipset och Från A till Ö med Hedvig och ugglan Helge. Professor Balthazar och Beppes godnattstund var givna program för de minsta. Amerikanska serier gjorde sitt intåg i svensk television. Man missade aldrig ett avsnitt av Gänget & jag och Alias Smith & Jones, Familjen Macahan, Cannon och Columbus var dåtidens nagelbitare. Komediserien Lödder parodierade på samtida såpoperor – som vi ännu inte hade här i Sverige. Vi tyckte den var kul ändå. Nygammalt med Bosse Larsson var ett populärt underhållningsprogram och numera sändes nyheter direkt vilket kunde bli mycket spännande. Vem minns inte Bo Strömstedt och hans ”lägg ut, lägg ut” vid ambassadramat 1975 och Clark Olofsson och Janne Olsson höll sin gisslan vid Norrmalmstorgsdramat i direktsändning. 16


TIDNINGEN SE HIT!

En ny personalstyrka finns på plats på vårdcentralen i Rosenkälla för att ta emot nya och gamla patienter.

Min Doktors vårdcentral

Min Doktor nylanserar vårdcentral i Rosenkälla I somras tog den digitala vårdgivaren Min Doktor över Din Vårdcentral i Rosenkälla. Nu är vårdcentralen klar för nylansering. En ny verksamhetschef och flera andra nya medarbetare är på plats för att skapa en vårdcentral som kombinerar traditionell vård med ny teknik och nya arbetssätt för att ge dig som patient bästa möjliga primärvård. Sedan hösten 2018 driver Min Doktor, Sverige första digitala vårdgivare, även fysiska sjuksköterskeledda drop-in mottagningar över hela landet. Sommaren 2019 tog Min Doktor ytterligare ett viktigt kliv i riktningen mot att integrera digital och fysisk vård och köpte Din Vårdcentral i Nyköping. Under hösten har ny personal rekryterats och en ny strategi för vårdcentralen har lagts. Bland annat har specialistläkarna Björn Forslund och Grzegorz Welk, samt sjuksköterskorna Christina Kolehmainen, Malin Backström-Hägglund och Åsa Melander-Larsson börjat arbeta på vårdcentralen, och sedan tidigare finns sjukgymnasten Anita Dackevall och kuratorn Linda Wahlström på vårdcentralen. Inom kort börjar även arbetsterapeuten Linnea Bock. – Vi är otroligt glada för att knyta till oss flera av Nyköpings mest erfarna läkare och sjuksköterskor. Tillsammans har vi en gedigen erfarenhet och all den specialistkompetens som behövs på en vårdcentral och kan ge dig som patient Låt dig inspireras Angelica en bred och säker vård, säger Marie Skarfors,av tf biträdande Sjöstedt och hennes samverksamhetschef för vårdcentralen som är biomedicinsk bo Erik Skoglund. Träning i analytiker i grunden. kombination med god och

Inom kort byter vårdcentralen namn, tills dess hittar du oss på www.dinvardcentral.se Vi har ett komplett och brett erbjudande av primärvård och BVC-mottagning. Erfaren och hjälpsam personal ger dig bästa tänkbara vård. När vårdcentralen är stängd hjälper vi dig på www.mindoktor.se eller i Min Doktors app.

Du kan välja mellan digitala och fysiska besök Utöver den vård som ges på vårdcentralen kommer Min Doktor att intensifiera arbetet med att koppla ihop vårdcentralen med Min Doktors digitala tjänst. Ett exempel är att du som har astma kan få hem en digital spirometer för mer kontinuerlig övervakning av din astma hemifrån, för att få dagsaktuella och individanpassade behandlingsrekommendationer. – Vi ska sudda ut gränsen mellan vad som är digitalt och fysiskt och se hur de olika verksamheternas kan stärka varandra, säger Marie Skarfors och fortsätter: – På Min Doktor jobbar vi för att vård ska ges efter behov och på rätt vårdnivå, men ingen ska behöva avstå behövd vård för att vårdpersonalen inte räcker till. Digitala vårdmöten lämpar sig för väldigt många besvär och gör både läkaren och vårdprocessen mer effektiv, men givetvis är det upp till varje patient att själva avgöra när de vill besöka oss online och när de vill ha ett besök på vår vårdcentral.

hälsosam mat är det som gäller under 2020.

17


>>ANNONS<< TIDNINGEN SE HIT!

Tack för alla år

– vi har älskat varje minut! Allt varar inte för evigt – det konstaterar syskonen Johan, Pernilla och Catarina Sager som beslutat sig för att lägga ned familjeföretaget Sagers Möbler i Bergshammar. Starka kedjebutiker och näthandel blev för svåra konkurrenter. De riktar ett stort tack till alla kunder som genom alla år valt just Sagers.

I skrivande stund har butiken utförsäljning och det finns fortfarande en del varor kvar i butiken och på lagret. När sista möbeln är såld ser dock alla i Sagersfamiljen – Johan, Pernilla, Catarina och alla medarbetare – fram emot att få fortsätta umgås, men nu i andra sammanhang.

Sagers Möbler är ett anrikt företag som öppnade i Nyköping 1959 och legat på samma plats, i Bergshammar, sedan 1965. Det var Johan och Pernillas farmor och farfar som startade företaget och som sedan dess gått i arv. Det är ett familjeföretag där även medarbetarna är som en del av familjen, den som arbetat längst i företaget har varit anställd i 45 år. – Det som ledde fram till vårt beslut att stänga butiken efter alla år är framför allt en dålig försäljning under en längre tid, säger Pernilla. Det har varit svårt att locka nya, yngre, kunder och inte minst svårt att konkurrera med de stora kedjorna som lämnar stora rabatter och har rea i stort sett jämt. Så kan aldrig ett mindre företag agera så för oss återstår inte så mycket annat än att stänga butiken och sälja fastigheten som även den ägs av familjen.

Tack till alla kunder – Alla vi som jobbar på Sagers är riktigt tajta med varandra och vi kommer definitivt att fortsätta att umgås men nu på helgerna, som vanligt folk, då vi ju annars alltid jobbat, säger Pernilla. Slutligen riktas ett stort tack till alla kunder! – Det har varit trevliga och roliga år och fantastiskt att fått vara med och möblera så många hem genom åren här i Nyköping med omnejd. Vi har verkligen älskat varje minut, avslutar Pernilla.

Hållbarhet och stil Både gamla och nya kunder har uttryckt sin besvikelse över att Sagers försvinner. En gammal kund som handlade sin soffgrupp hos Sagers 1974, frågade personalen var hon nu skulle handla nya möbler när det blir dags. Det säger en del om den kvalitet Sagers haft på sina möbler – såväl god hållbarhet, som stil som håller över tid. – För oss har det alltid varit viktigt att erbjuda ett stort urval av stilar samtidigt som klassikerna haft en given plats, berättar Johan.

Johan och Pernilla 18


>>ANNONS<< TIDNINGEN SE HIT!

Mässan som är mer än ”bara” en mässa

I mitten av mars är det dags igen, Nyköpings Bomässa går av stapeln för 26:e året i rad. Målet i år – en mässa som är mer än ”bara” en mässa. Det är inte lätt att hitta tid med duon från Nykvarn/Orsa, Hasse Johansson och Maria Spring, som äger och driver PR & Media AB. De är i full färd med planeringen av Nyköpings Bomässa 2020, Sveriges näst största bomässa, som går av stapeln 14–15 mars. Men till slut får vi till ett telefonsamtal.

– Årets mässa tycker vi själva har extra allt, säger Maria Spring, mässgeneral och projektledare. Hasse Johansson började arrangera mässor tillsammans med ett par gamla klasskompisar från gymnasiet redan på 80-talet. – Det var mest som en kul grej för att behålla kontakten med vännerna, säger Hasse Johansson, VD. Maria kom in i branschen och företaget som cateringansvarig för femton år sedan. Vid den här tidpunkten arbetade de båda huvudsakligen som lärare, men med åren växte företaget och Maria och Hasse blev ett par som nu både jobbar och lever ihop. – Idag är vi en av Sveriges största mässarrangörer med ungefär 20 evenemang varje år, säger Maria. Om ni själva får gissa – varför väljer era kunder att anlita er? – Vi sitter inte på ett avlägset kontor när publiken väller in på mässorna. Då står förmodligen jag och kokar kaffe för glatta livet i serveringen eller står i entrékassan och Hasse hjälper någon utställare i sin monter. Vi är med från start till mål, säger Maria. Nyköpings Bomässa lockar varje år över 200 utställare och drygt 5000 besökare och riktar sig till de som intresserar sig för sitt hem eller som på något sätt ämnar göra om det. Huvudsyftet är att inspirera men det ska också finnas chans att lära sig något om allt från ränteläget, renovering och solceller till inredning, matlagning och bakning. Därför erbjuds besökarna ett gediget program

med föreläsningar, workshops och uppvisningar. – Vi vill skapa en folkfest och hoppas på att mässan ska bli en mötesplats där man träffas och har kul, säger Hasse. Nyköpings egen sångfågel Anna Bergendahl, som just nu är högaktuell i Melodifestivalen där hon tog sig direkt till final, kommer till mässan och underhåller under söndagen. För ytterligare feststämning erbjuds även mat, ost, vin- och romprovning och skapande av egna inredningsdetaljer, workshops och prova-på aktiviteter vid det stora Art Jam-torget. Unikt för i år är även att regionsfinalen av UF-mässan, då 130 UF-företag visar upp och säljer sina produkter, går av stapeln samtidigt. Vad skulle ni själva säga är det bästa med mässor? – Du slipper åka, ringa och googla runt, vi samlar över 200 företag under ett och samma tak.

Vad hoppas ni att man som besökare kommer att bära med sig när man går från mässan? – Utöver inspiration och kunskap från våra föreläsningar och uppvisningar, tror jag att man kommer bära med sig en god lagrad ost, någon inredningsdetalj, kanske något sött och ett glatt sinne.

MÄSSFAKTA

Vad? Nyköpings Bomässa med över 200 utställare inom boende, trädgård, mat, Gästabud (hantverk, konst). Till 2020 års mässa utökar man med att även inkludera temat Arbete, vilket innefattar både rekrytering och utbildning. När? 14–15 mars 2020. Var? Nyköpings Arenor – Rosvalla. Vem? PR & Media arrangerar för 26:e året i rad Nyköpings Bomässa. Företaget utgår från Orsa och har över 35 års erfarenhet och cirka 400 mässor i bagaget. Här kan du läsa mer om eventet: www.nykopingsbomassa.se

Hasse & a i ar M 19


TIDNINGEN SE HIT!

Delar vi drömmen? Att bli en elitspelare i fotboll sker via en tydlig akademiutbildning som utbildar spelaren steg för steg utifrån spelarens aktuella ålder där varje moment i spelet tränas utifrån individens mognadsgrad. Fakta visar att andra vägar till elitfotbollen är betydligt svårare då spelaren alltför ofta inte utbildats på rätt sätt som ungdomsspelare.

Att som 14-15 åring drömma om spel i favoritlaget är en sak men att som 18-19 åring spela i division 4 och fortfarande tro att drömmen är runt hörnet är en förvanskning av sanningen. Att tillhöra en akademi från 16 års ålder innebär att man redan i unga år tränas och utbildas i en miljö med mycket höga krav på egen insats för att lyckas. Man skall kombinera skolarbete med träning fyra dagar i veckan och tävla mot mycket kompetent motstånd varje helg – ofta med långa resor precis som det är i elitfotbollen. Det är en tuff vardag som väntar men som lär unga spelare vad som krävs för att nå eliten i den nationella och internationella fotbollen. Vägen ut för alla spelare med drömmar om elitfotboll kan ske via vår elitförberedande verksamhet som vänder sig till åldern 16-19 år. Utmaningen man får under enskilt träningspass och i tävling får man tyvärr inte på lägre seniornivå. Skillnaden på fotbollen mellan divisionerna växer och blir allt större så tiden är snart helt förbi när man kan gå från lägre divisioner och nå hela vägen. Viljan att hela tiden utvecklas tar en spelare till nästa nivå och det finns inga genvägar. Delmål på vägen är viktiga och det är inte försent att nå sina drömmar även om man passerat 14-15 års ålder. Finns ambitionen och viljan så finns möjligheten i Nyköpings BIS akademiverksamhet. Vi har otaliga bevis i välutbildade spelare som lämnat oss för spel på elitnivå och det kommer bli fler under de kommande åren. Svensk fotboll har genom åren haft mycket stora framgångar med både landslag och klubblag. För att vi också i framtiden ska ha fortsatta internationella framgångar krävs bra utbildning och bra utvecklingsmiljöer för unga fotbollsspelare. Gymnasier med Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö, där elitsatsande fotbollsungdomar ges möjlighet att ta tillvara sin idrottstalang och som erbjuder bra förutsättningar att kombinera studier och fotboll. Denna kombination och möjlighet är mycket värdefull för svensk fotbolls framtid. NIU fotboll finns i vår stad för elitsatsande ungdomar där kombinationen NIU och vår elitverksamhet tillsammans ger den enskilda spelaren alla möjligheter på hemmaplan. Det är mängden kvalitetsträning som till slut avgör tillsammans med den egna ambitionen. Tyvärr finns det inga genvägar. Hårt jobb är det som väntar om man vill nå drömmen. Nyköpings BIS akademiverksamhet är en tydlig väg till eliten på hemmaplan. Delar vi drömmen? Välkommen till en förening som vill mer tillsammans med dig!

Pelle Fröberg Ordförande

20

Patrik Berglin Klubbchef


TIDNINGEN SE HIT!

När vi frotterade oss Vi hade en liten reunion på restaurant Voyage på Scandic Hotel, några av oss som gjorde gratistidningarna Frotté och sedan Succé. Det startade för sjutton år sedan! Jag var med från starten och har fortsatt att skriva allt sedan dess och då har jag aldrig spelat fotboll i ett enda allsvenskt fotbollslag! Nu träffades vi tio glada själar som varit med och gjort tidningshistoria i Nyköping. Plötsligt kommer alla minnena på en och samma gång, som Per Gessle skulle ha fått till det. – Kommer ni ihåg Gert Fylking, säger någon. Ja, Gert ja. Han var med att grunda tidningen och skulle ha en krönika och en egen lista i tidningen i varje nummer. Men det roligaste var väl när han besökte affärer och skulle göra ”Gert testar”. Gert var ju en mediakändis innan ordet var uppfunnet. På den här tiden hade vi vår redaktion i Vattensportens Hus. Minns första gången när vi skulle gå ner och äta lunch i restaurangen som fanns där då. De som såg åt vårt håll lutade sig över bordet och viskade förmodligen: vänd dig inte om, men nu kom Gert Fylking in på restaurangen. Det syntes på alla med ryggen emot entrén som försökte titta under armhålan eller råkade tappa servetten för att kunna titta. Med tiden blev Nyköpingsborna vana med att Gert for omkring på stan, gärna iförd sin rosa overall. Gerts varumärke. Vid den här tiden 2003–2004 hade jag en krogshow på dåvarande Café Artist, nu Voyage på Scandic Hotel, där vi satt och mindes. Första krogkvällen då var det samtidigt Tjejkväll på stan. Då hade affärerna på stan speciellt öppet just för kvinnliga kunder. Första gången det jippot gick av stapeln var jag konferencier i smoking inne i Västerports galleria. Dit kom Åke ” Babsan” Wilhelmson utklädd just till ”Babsan”. ”Han” trodde att han skulle uppträda på en scen men fick nu mest gå omkring och låtsas shoppa. Vi tog en promenad genom stan och väckte allmän uppmuntran.

ANDERS TÄNKER Nu, när jag hade krogshowspremiär så var Babsan ombedd att göra stan igen. Han fick reda på att jag hade show på krogen och kom inrusande mitt i föreställningen och ropade: - Anders, du har räddat mig från gatan! Sedan gjorde han en improviserad föreställning inför en lycklig premiärpublik. Så mycket roligt vi hade under Frotté´/Succé-tiden kom vi underfund med under vår reunion. Många upptåg och nya idéer som Gör om mig, Årets brudpar, Tre Trallande ( Eva, Annelie och Roxana på uppdrag), Idrottsgalor, Frottiser, Boxningsgala och egna Idoltävlingar där en mycket ung Anna Bergendahl slog igenom. Ja, vi mindes ömsom ljuvt och ömsom sorgligt. Det positiva tar dock över en minneskväll som denna. Men mer om detta en annan gång.

Anders

Fr.v Eva Gunjohnsdotter, Annelie Hansson, Susanne Rosenqvist, Petter Furå, Jennie Jensen, Johanna Fahlén, Jannice Andersson, Roxana Guillén och Tina Säther. Foto: Anders Tegner.

NYHE T

VOLVO PRIVATLEASING FR ÅN 3 895: -/MÅN

VOLVO V60 MED VOLVO PRIVATLE ASING Sveriges populäraste bil och en perfekt familjebil som har högsta komfort och säkerhet. Med Volvo Privatleasing kan du skaffa dig en Volvo V60 till en mycket attraktiv månadskostnad. Ingen kontantinsats, service ingår och när leasingtiden är över lämnar du bara tillbaka bilen till oss. Välkommen på provkörning. Prisexempel

Pris

Volvo V60 T4 aut Momentum Edition

369 900:-

Volvo Privatleasing

3 895:-/mån

Fakta Volvo Privatleasing • Ingen kontantinsats • Fast månadskostnad • Service ingår • Rabatt på Volvia försäkring Prisex. baserar sig på 36 mån, 1000 mil/år.

Förbr. l/100 km bl. körn (prel). WLTP: 7,5. NEDC korr: 6,8. CO 2, g/ km. WLTP: 170. NEDC korr: 154. (V60 T4 aut). Miljöklass Euro 6d-Temp. WLTP-värden avser EU-marknader. Marknadsspecifika avvikelser kan förekomma beroende på bilens specifikation. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Volvo Privatleasing: 36 mån leasing via Volvofinans Bank, Volvo Serviceavtal och CarPay/ Volvokort med drivmedelsrabatt. Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Körsträcka 1000 mil/år. Begränsat antal. Läs mer på volvocars.se

www.skobes.se

NYKÖPING Gumsbackevägen Tel: 0155-752 29 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-15

21


L

I

V

E

N

A

T

I

O

N

P

R

E

S

E

N

TIDNINGEN SE HIT!

NYKÖPING Fre 14 aug • Hamnplan BILJETTER VIA LIVENATION.SE, NOJET.SE SAMT TICKETMASTER.SE 22

T

E

R

A

R


STORA KRYSSET HAR OVERKSAM REDIGERARE TOPP

RETUR

TIDNINGEN SE HIT! SEXTIOTALSBAND FORM

DESIGNERNS SPORTFÖRBUND

OFTA PÅ FLYGPLATSEN SÄRGRUPP

BOX

STÖRRE RUM BLÅKLINTSFÄRGAD

KORALERNA

MONTAZAMIDEKORATION

HAR SIN BORG I STOCKHOLM

RULLAR

KOSTMETOD

SES OFTA SITTA I BUREN

BARRBUSKEN

VRIDBART CHASSI

MALMBERG & POTATISVÄXT

ÄR RADIOAKTIVT PASTELL PÅ MODET

KRING OCH TALLMARK IHOP

ÖPPNA VATTNEN

OHYRA SMÅGNOLAD

ÄR PRIVATÄGDA BEDRIVER STRECK

YTMÅTT IHOP

KYLA HÖRS PÅ LÅNGDISTANS PRÄST

ICKE FÖRE ALLA INTECKNAT ANDRA

ÄR I LAGER LJUSBILDEN

STEKEL

BULLS EYESPEL

STRECK

NERVSJUKDOM

NORSK DRAMATIKER

FÖRBUND FÖR FRÖKEN

TILLVERKADE WIENERMÖBLER

TILLDRAGANDE

FASTSTÄLLANDETS RUMMET OMGIVET AV GRÖNT PARASITERANDE KVALSTER

EN

HOLLAND OCH ÄR DEN NATIONEN ETT

ÄMABELT G Ä L L T

FILISTERNEN

KIOSK MED SLANGAR

EFTER IOGT

FAKTISKA

GRIPARM VASSBÅT

ARKI-TEKTFÖRBUND

IBLAND MED ACK VÅRDKASE

SAMLINGEN SKAPANDET

MÄSTERSKAP VIMSMAJAN

KÄROMÅL

GRIPA

VINNS FÖR HÖG FRAM STÄMMA EKA SIFFERÖPPNAS “TJABO” I SKOLAN

SKYNDA DIKTATORAMIN

KEJSARGEMÅL VAR FÖRR TJOCK INFLAMMATORISKT SYNDROM

44-14

TRASHANK

STRECK

VILL VI INTE I HEM ELLER ANNARS

DRILLAD

TÄVLA OCH VINN! Skicka din lösning senast den 25 mars 2020. till: Tidningen SE HIT, Forsgränd 7, 611 32 Nyköping. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: anette@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Grattis!

MISSTÄNKA

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

Charlotta Lundin, Eskilstuna Kerstin Johansson, Björnlunda

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: .................................................................................................................................................................... 23


Tokyo som broderi

TIDNINGEN SE HIT!

KRÖNIKA

Långsamhetens njutning… …överstiger vida fartens tjusning. Du läste rätt. För mig är det en njutning att leva i långsamt tempo. Att ha lagom mycket planerat. Att göra sådant som är roligt. Att låta saker ta den tid det tar. Och ge utrymme för improvisation. Det är lättare sagt än gjort. Och jag känner inte alltid lugnet. Men jag har mina knep att återfinna det. Lugnet alltså. Ett sätt är att knåda en deg. Ett annat är att brodera eller sticka. Eller gå en runda i skogen. Givetvis är det ganska lätt att ta det lugnt idag när jag är pensionär. Men även när jag var mitt uppe i arbetslivet, hade uppväxande barn, var engagerad i olika föreningar och så vidare, hade jag tid. Som jag minns det. Visst hade jag ”deadlines” för uppdrag. Visst hade jag tider att passa. Men, det har hänt något med hela samhällsklimatet. Idag verkar det vara bråttom överallt. Allt ska mätas, utvärderas. Rationalisering och effektivitet är målet. Och så blir resultatet nästan tvärtom. Alltfler blir sjuka. I takt med att alla blivit beroende av mobilen och datorn ökar stressen. Till exempel ser Magnus Leivik, moderat politiker i Region Sörmland, stora fördelar med utbyggnaden av mobilnätet 5G. ”Det innebär kraftig ökning av surfhastigheten. Maxhastigheten för 4G var vid lanseringen omkring 100 megabit per sekund. Med 5G kan hastigheten uppgå till 10 gigabit per sekund”, säger han nöjd i en intervju i SN i dec 2019. Inte ett ord om hälsorisker. Leivik talar om tekniska innovationer som gör att man kan upptäcka sjukdomar tidigt och påbörja behandlingar snabbare. Det kan låta bra. Men tänk vad många sjukdomar vi skulle kunna slippa om vi levde långsammare, närmre naturen, utan mobilens stress, i ett mänskligare samhälle! Våra hjärnor är inte skapade för att ta emot den syndaflod av konstant lågstressande information som översköljer oss varje dag från mobiler, skärmar och läsplattor. Hjärnan, som inte ändrats det minsta på många tusen år, är konstruerad för ett liv i betydligt lägre tempo, i naturens långsamma flöde, med enstaka större stresspåslag.

Filosofen Jonna Bornemark har mycket att säga om detta. Hon ser hur vi i samhället länge odlat ett tänkesätt där idén om effektivisering övertriumfar allt. En effektivisering som inte har tid att lyssna på det levande. ”När vi i en sådan anda har utnyttjat naturen fick vi klimatkris. När vi har utnyttjat djuren fick vi en djurindustri där djuren bemöts som redan dött kött. När vi idag utnyttjar människan ser vi växande utmattning och psykisk ohälsa.”, sa hon i sitt tal vid riksdagens öppnande hösten 2019. Själv valde jag tidigt tid före pengar. Det var en överlevnadsfråga för mig. Jag cyklade post på deltid när barnen var små. Jag återupptog så småningom min journalistiska verksamhet, startade eget så jag kunde bestämma över min tid. Jag valde att leva med återbruk, egna odlingar, matlag med vänner och så vidare. Det gav mig ett sammanhang, en utvidgad familj, som gav mig trygghet. Samtidigt pengar nog till hyra, mat och litet till. Olof Jonmyren reflekterar i SN den 26 november om detta med snabbhet. Han sätter bättre, snabbare och effektivare i motsats till sämre, saktare, struligare. Mmm. För vem är det bättre? Vad är det för tidsanda vi lever i som accepterar höjda prestationskrav både på arbetsplatser och i skolan som får allt fler att må dåligt till både kropp och själ? Köerna till psykvården bara ökar. Och sjukskrivningarna ökar. Varför så bråttom? Vi har väl all tid i världen, från det solen går upp tills den går ner. Eller…

Hild Lorentzi

ordbrukare och återbrukare hild@borsljudet.com

Sköt om din husbil på rätt sätt för många sköna mil framöver!

Nästa nummer utkommer

6 april

Din Husbilsverkstad i Södermanland. Vi tar emot alla märken.

Industrigatan 5 Nyköping Tel. 0155-28 77 60 www.aabil.se Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris! 24


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur med Tegner...

Quilty

–Årets grupp med saltstänk ”Till havs”, Jussi Björlings gamla paradummer kanske de inte kommer att göra men annars så bjuder Quilty på en saltstänkt, tjärdoftande konsert på Nyköpings Teater den 6 mars. Quilty är Sveriges enda professionella folkmusikgrupp som spelar irländsk folkmusik. Gruppen bildades 1993 och firade sitt 25-årsjubileum 2018 med en omfattande turné i hela landet, bland annat på Oxelösunds bibliotek inför drygt 200 konsertbesökare. Nu kommer de med sitt nya program ”Out on the Ocean” till Nyköpings anrika teater. En perfekt lokal för irländska och skotska folkvisor. Du kommer att få höra sea shanties, emigrantvisor, kärleksballader och sånger om storslagna äventyr till havs med Atlanten som fond. – Svängiga reels, jigs och hornpipes till både smäktande känslor likväl som drastisk humor, utlovar Dag Westling som sjunger, spelar banjo och tin whistle i Quilty. Han liksom bandkollegan Esbjörn Hazelius spelade på Tomas Ledins succéalbum ”Höga kusten”. Ja, det var Esbjörn som producerade den grammisbelönade plattan. Apropå det så berättar Dag att Quilty har nominerats till Årets Grupp på Folk- och Världs-

musikgalan. De två andra medlemmarna av Quilty går ju inte direkt av för hackor. Staffan Lindfors, kontrabas, känner du säkerligen igen som basisten från Östen med Resten. Resten är historia, brukar man säga. Gideon Andersson, bouzouki, bodhran och mandolin har ett förflutet som bandledare av symfonirockbandet Tribute på 1980-talet. Ok, Dag om du får välja ut två favoriter som vi får höra på teatern på fredag den 6 mars, vilka skulle det vara då? – En gammal sea shanty som heter ”Hog Eye Man” som vi stöpte om till en old time version det vill säga den gamla amerikanska folkmusiken med fiddle and banjo. Där hittade vi en reel från Shetland som passade perfekt som mellanspel. En annan är vår version av sången ”The North West Passage”, skriven av Stan Rogers där vi njuter av stämsången. Ja, mycket stämsång lär vi får njuta av på fredag med lite stänk från Atlanten.

Varje regndroppe betyder mycket Sörmlänningen Peter Torsén och Göran Brandels har under fem års tid jobbat med ett projekt att göra en hyllningsplatta till deras svenska favoritgrupp Tages med dagens artister och teknik. Resultatet heter ”Fuzzy Patterns” A tribute to Tages”. Första tanken är; kan det här verkligen fungera. Senaste tanken är; ja, ta mig fanken! Sörmlänningen Rolf Hammarlunds ”Two of us” inleder med hyllningslåten ”A Homage to Tages”. Se Hit-favoriten David Myhr tar över med en mjuk modern version av ”Every Raindrop Means a Lot” kompad av Tages-medlemmen Göran Lagerberg på bas. Peter Morén från Peter Bjorn and John gör ”Don´t turn you back”. Extra kul att höra ”I´m going out” med The Mad Men Band med Little Miss Lonely och Carl-Eiwar Sect här med Anna-Bella Munter på sång i ” Why do you hide it”. Hela kalaset slutar med en gammal liveinspelning med Ebbot och Soundtrack of our Lives ihop med Tommy Blom i ”In my dreams”. Nu längtar vi till en tributplatta till Shanes, Hep Stars och Ola & The Janglers! Men det är väl bara in my dreams.

25


Kultur med Tegner...

TIDNINGEN SE HIT!

Nybryggarköping

Nyköping har en fin bryggartradition allt sedan 1200-talet faktiskt. I dagarna har Nyköping Brewing Company slagit upp portarna i gamla konsthallen. Inte mer än rätt, eftersom gamla bryggeriet numera är konst- och kulturcentrum. I och med detta har Nyköping två bryggerier igen, Nils-Oscar och Nyköping Brewing. Se Hit var på invigningen och gratulerade de tre ägarna Jonas Kandefelt, Sasse Sepehrazar och Patrick Holmqvist till satsningen. Påpassligt så har Stadsvakten, Nyköpings kulturarvsmuseum just nu en utställning om “Bryggerier och ölstugor i Nyköping”. Den invigdes av Elisabeth Anderson som är dotter till den siste disponenten på Nyköpings Bryggeri som höll på till 1969. Samtidigt passade Elisabeth på att efterlysa den gamla mäskklockan som satt på ytterväggen till bryggeriet för att ringa in och ut arbetstiderna. Senare satt den I Culturum men är sedan några år försvunnen. Har någon av Se Hits läsare någon information om den kan ni höra av er till Göran Cederholm som håller I utställningen på Stadsvakten.

Patrick, Jonas och Sasse

Peter Pan Lundberg eibe

Mimmi Sch

E lisab eth A

ndersson

Nyköpingssonen Dick Lundberg skickade mig en cd, ”Världen är trasig, allt har gått sönder” för ca tio år sedan med bland andra låten ”Peter Pan” på. Nu hade han releaseparty i Oxelösund för senaste albumet ” I normaliseringens tidevarv”. Så här beskriver Anette Persson spelningen: ”De sparkade igång med "Nerver av kinesiskt porslin" från nya plattan följt av "Tillfällen" från "Augustisånger 2". Därefter kom "Dansa utan att andas" också från nya plattan. Publiken både dansade och sjöng med i låtarna så stämningen var verkligen på topp! De spelade 6 av de 10 låtarna på nya plattan och dessutom några singlar. När en dryg timma gått och releasepartyt närmade sig sitt slut krävde publiken extranummer! "En bok om mig" blev det och på begäran en äldre låt som heter "Peter Pan", då kände sig bandet nödgat att protestera då de inte spelat den på evigheter! Men självklart fick publiken vad publiken ville ha! ”Nej, Dick, ”Peter Pan” växer du nog aldrig ifrån!

Foto: Dick Lundberg

Fullsatt, lapp på luckan, knökfullt... Ja, vad kan man säga annat än att Nyköpings Arenor med Anna Öhrner, Lasse Persson och Lisa Ahrenberg i spetsen verkligen har lyckats boka artister som vi gillar. SN:s recensent förvånade sig över att det var fullsatt under Fredrik Lindströms uppträdande torsdag den 6 februari. Det händer inte för ofta tyckte den inte allt för uppdaterade recensenten. Bara samma helg var det två utsålda föreställningar till dels med Lill Lindfors och dels med Jill Johnson. För att inte tala om mars! Redan är fyra föreställningar så gott som utsålda, ”Svansjön” med Ryska Nationalbaletten,” Etta på listan” med Sissela Kyle (som gjorde sin Tv-debut i teaterparken i Nyköping tidigt 80-tal!), ”Världens Historia” med Özz Nûjen och Måns Möller samt ”Thank you for the Music” med Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding med sin hyllning till Björn & Bennys musikskatt.. Även barnföreställningen ” Bamse och Lova sjunger och dansar” håller på att fylla Culturum. På teatern kan vi redan nu på fredag den 6 mars njuta av fantastiska Quilty med sina sjömanssånger. 26

Vill också tipsa om läkaren från ”Fråga Lund”, Henrik Widegren, som kommer med sin soloföreställning ” Den sjuka historien”. Ska vara sjukt bra, har jag hört. Ja och så kommer Olrogstipendietagaren Wille Crafoord och Jan Sigurd att mötas i en ”Vänskapsmatch” på teatern. Två ”hemvändare” håller på att fylla Nyköpings teater varsin kväll i mars. Dels Anna Bromee med ”Den som glad är” och dels Jonathan Fröberg som gör en konsert på gamla hemmaplan. En som numer bor här är ju Håkan Hemlin i Nordman. De håller på att fylla hela Culturum nu den 2 april med sin 25-års jubileumsturné. Sa jag att Tomas Ledin kommer i augusti? Gå in på Nyköpingsguiden.se för att se mer.

Till Sist:

Grattis Sörmlands Museum som nominerats till Årets museum. Vi ses på Nyköpings Bomässa på Rosvalla 14–15 mars. Se där! Se Hit ses där! Ses där!


SE HIT-listan 2

1

Christine Aldis Christine Aldis, One More Time. Dels återbrukar hon saker till fina presenter, dels låter hon folk få arbetsträna hos One More Time. Nu har de butik på Västra Kvarngatan. Christine & co hade också några av deras alster på utställning i NK-villan. De kan verkligen ta till vara på allt och alla tillfällen med. Publiken ropar: one more time! Återvinning är åter en vinnare! Jo,Christine gick på Långberghsskolan

Emma Crossley-Zels Emma Crossley-Zels, Björnlunda Resto. Dels blev Emma utsedd till Årets Solros 2020 och dels blev hon vald till ordförande i Väg 223. Två önskningar i en! Motiveringen lyder: ”Årets solros Emma Crossley Zels har genom sina initiativ och ihärdighet skapat en ny träffpunkt i Björnlunda. Hon är en förebild i gott värdskap förenat med en glöd att driva sin restaurang och finna en kundkrets även utanför det lokala samhället”.

TIDNINGEN SE HIT!

3

Anneli Bjurvald Anneli Bjurvald, Nålsögat Stil och Textil. Nyköping är ju en gammal textilstad också. Ännu roligare då med Annelis friska satsning på Nålsögat på Östra Storgatan. Hon öppnade i juni i fjol och här hittar du allt i tyger, garn och sömnadsråd. Nålsögat ligger i ”Hemtex gamla lokal” på Öster. Liksom så många andra entreprenörer gick Anneli på Långbergsskolan!

Inga Berg och Agneta Åhl

Husmanskonst

Husmanskonst kallar popidolen Lennart Grahn sin konst. Väldigt fyndigt tycker er kulturredaktör. Så passande som rubrik till en ny trend i Nyköping. Sedan en tid tillbaka har fler restauranger olika utställare på sina väggar. I februari till exempel ställde Agneta Åhl några av sina tavlor på Scandic Hotells restaurang Voyage. Under vernissagen, eller After Art som de fyndigt kallar det, dök Agnetas mentor konstnären Inga Berg upp. Hon inspirerade Agneta när de arbetade tillsammans på Bryggeriet, detta kulturcentrum i stan. Samtidigt i en annan del av Nyköping, ja inte så långt bort då, ställde fotografen, och tidigare tidningskollegan, Victor Hellros ut sina fantastiska djurbilder på Mårtens Hus restaurang och café. Du kunde se en del av dem i Se Hits julnummer. Victors utställning pågår till den 16 mars. Gå dit! Huruvida Galler Sjöhästen eller Galleri Fiskhuset (!) ska börja servera mat framgår inte! Däremot har ju NK-villan sedan länge haft denna kombination av både konst och mat.

NOMINERADE TILL

SALTSTÄNKT OCH TJÄRDOFTANDE KONSERTPROGRAM AV IRLÄNDSKA OCH SKOTSKA FOLKVISOR MED ATLANTEN SOM FOND.

ÅRETS GRUPP

I SAMBAND MED FOLK & VÄRLDSMUSIKGALAN

FREDAG 6 MARS 19.00 - 21.00 NYKÖPINGS TEATER BILJETTER: NYKÖPINGSGUIDEN.SE/PROGRAM

27


TIDNINGEN SE HIT!

HÄLSA

Fusion – det bästa från flera världar Vår matkultur fortsätter att växa fram och härligt är väl det, för wow vad roligt och framför allt så gott det är med nya smakupplevelser. Till min födelsedag så vill jag testa att laga något nytt jag lärt mig, så jag och Erik (min sambo) lagade fusion mixade rätter från det mexikanska köket och det Libanesiska köket, det blev en riktig höjdare. Det var en blandning av tacos fast med en saftig fläskkarré och smakrikt pulled pork i stället för färs som vi la i tortillas och toppade med libanesiska röror och fina hackade sallader (meze) samt lite pressad lime. Wow så gott det blev, det libanesiska köket är fullt med färska kryddor och härliga texturer från krämiga röror och fint hackade salladsblandningar. Fusion är ett nytt matbegrepp som trendiga restauranger numera använder, och vad betyder då? Jo, fusion är till exempel asiatiskrätter som mixas med svenska rätter eller råvaror. Eller som i detta fall traditionella svenska bruna bönor som använda som bas i en mexikansk rätt. Jag älskar bruna bönor för att det är så gott men också nyttigt, bönorna innehåller resistent stärkelse som gynnar din tarmflora och sänker ditt blodsocker. Här kommer ett recept på svensk-mexikansk fusionmat, som man lätt lagar en vardag. Ingredienser: 1 pack bruna bönor 1 paprika ½ lök 4 cocktailtomater ½ avokado ½ lime 1 ägg lite chili Mayo örtsalt

28

Gör så här

1) Ta fram en stekpanna och sätt den på svag värme 2) Häll i brunabönor i stekpannan Skölj och dela på löken, paprikan och tomaterna. 3) Lägg dom sedan i dom bruna bönorna, låt detta småkoka i ca 10 min. 4) Dela avokadon och lägg avokadostrimlor på bönorna och de andra grönsakerna. 5) Gör en liten grop i mitten av bönorna och kläck sedan ner ett ägg där. 6) Dela och skölj pak choi, dessa använder du som skålar (tacoskal) att äta från 7) Toppa med lime, chili mayo och örtsalt

–Hoppas leivdeter! leker m Allt g/oAttngelica

Vår expert Angelica Sjöstedt coachar dig inom kost, näring och hälsa.


à la Karin

VINTERDÄCK

TIDNINGEN SE HIT!

"Smarta och miljövänliga självhjälpstips. Giftfritt, billigt och enkelt att göra själv" MONTERAT & BALANSERAT OKTOBER OCH NOVEMBER

Så får du fräscht ansikte och pigga ögon 13” från 515:Våren på väg och då vill vi ju fräscha till huden lite. Så här är några recept för ansiktet... Mask som hjälper mot rynkor och trött hud: 1/2 avokado 2-3 msk olivolja ( minst virgin oil) Mixa och lägg på ansiktet 10-20min använd på kvällen massera in lite i taget så huden absorberar krämen. 3 ggr/vecka. Torka/skölj bort med ljummet vatten.

15” från 785:14” från Tunna 620:gurkskivor på ögonen16” från 970:återfuktar, gör ögonen piggare : Enkla snabba masker: 17” från 1.040:Raw honung i hela ansiktet 15 min Skölj bort med ljummet vatten eller naturell yoghurt (den fetaste) i hela ansiktet. Vänta i 15minuter och skölj med ljummet vatten.

BILTVÄTT

PÅ KÖPET!*

!

Ring oss

P K O C T T Ä NETTOPRISER PÅ E VINTERDÄCK D N .se

R E SOMMARDÄCK T N I

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21 90 51, 070-310 18 28

BER M E V H NO C O BER OKTOBER OCH NOVEMBER MONTERAT & BALANSERAT O T K O :T 5 A 8 R 7 NSE & BALANSERATfrMARS ån OCH APRIL A L MONTERAT A :B ” 0 13” från 515:15” från 785:5 & 7 1 T 9 A n 885:- 0:0155-21 90 90 TER å r N f O 13” från 680:16” från ” M 14” från .04 5:-620:- 16 16” från 970:-

BOHAGSFLYTT FÖRETAGSFLYTT UTLANDSFLYTT MAGASINERING PERSONALUTHYRNING 10% PENSIONÄRSRABATT

FLYTTEXPERTEN I NYKÖPING

Å P ER

*Vid köp av 4 däck medföljer en biltvätt nr 1-3

H-SON NETTOPRISER PÅ S I R www.

Självklart kan du göra RUT-avdrag på flytten med oss!

Med reservation Lycka till! för slutförsäljning.

V

51från 750:n 14” å r f :0 2 13” 15” 6 n från 775:å r f 14” BILTVÄTT PÅ KÖPET!*

B

T T Ä V T IL !*

1

ån975:17” frfrån ”från 17” 1.040:17

n

io 18” från 1015:rvat ing. e s re säljn ätt nr 1-3 d1370:19” från Med Mereservation tför en biltv u

l je för fslutförsäljning. ör s däck medföl r

4

av *Vid köp av 4 däck köp medföljer en biltvätt nr 1-3

ET P Ö K PÅ www. H-SON

*Vid

N O -S .se

.se

Med reservation för slutförsäljning.

*Vid köp av 4 däck medföljer en biltvätt

H

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21 90 51, 070-310 918 28 -21 w. 5 w 5 1 w •0

ing

köp

) Ny (St1

2 hjälp med Behöver du gsv. n i p rkö eller nybyggnation? renovering Nor

Kontakta oss för kostnadsfri offert!

29

3

70-

,0 0 51


TIDNINGEN SE HIT!

SE TILLBAKA med Hans Nilsson

Bilderna lånas av Bildgruppen i Nyköping samt Nyköpings bild- och företagsarkiv.

Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Hallå där! Nu tänkte jag ta er med på en liten tillbakablick till några av alla bensinstationer som funnits i Nyköping. Kan ni tro att till dags dato har det faktiskt funnits inte mindre än 48 ”mackar” i Nyköping! Detta enligt som man brukar säga, ”från vanligtvis välunderrättade källor”. Minns du dem? Koppartrans, IC, Nynäs, BP, Mobil, Esso, Caltex med flera? De finns inte längre, men när de fanns var de fortfarande bensinstationer och inte servicebutiker. Bensin och diesel var den huvudsakliga handelsvaran och i övrigt fanns det oljor i baren, tändstift på hyllorna, fläktremmar längs väggen, däck, batterier och annat som hörde till. Jag sommarjobbade själv i min ungdom på min kusins ESSO-mack i Oxelösund, och ”jädrar” vad vindrutor jag tvättade. I jobbet ingick även att tanka drivmedel, kolla oljenivå i motorn och lufttrycket i däcken. Sådant vi nu fixar själva. För att börja från början – bensin fick endast fick säljas via apotek. Man fick fylla på en dunk för att därefter tanka bilen. Sedermera släpptes det på restriktionerna och försäljningen tilläts även hos järnhandlare och materialaffärer. Sedan kom Mack. En kvartett herrar vid namn Mathiasson, Andersson, Collin och Key. De bildade firmanamnet Mack efter begynnelsebokstaven i sina efternamn, och 1912 kom de att revolutionera bensinhanteringen med Mackmeter, en bensinpump med automatisk mätning så att man slapp skvätta och spilla med kannor, trattar och mått.

År 1926 bildades Bilägarnas Inköpscentral, IC, av droskägare för att försöka hejda de stora bolagens priskartell. Detta lyckades och IC fick ned bensinpriset. 1951 kostade en liter bensin 56 öre, efter att ett par år ha varit uppe i över 70 öre. På den nivån hamnade priset åter i början av 1960-talet. Världsnyheten med en bensinautomat för sedlar fick premiär 1965 hos Shell på Strandvägen i Stockholm. Det var företaget AB Autotank, som hade tagit fram automaten, som delvis baserades på amerikanska uppfinningar. Vid den så kallade oljekrisen vintern 1973–74 infördes bensinransonering i Sverige. Varje registrerad bilägare fick ett kort med kuponger som skulle klippas och lämnas när man tankade. Tyvärr tillåter inte utrymmet att visa alla före detta bensinstationer så ni får hålla tillgodo med några stycken. Ta hand om er nu så hörs vi i nästa nummer! PS Till slut måste jag berätta historien om damen som jobbade med att svara i telefon hos Texaco. Hon sade alltid; välkommen till Trexaco. Chefen ilsknade till eftersom hon envist fortsatte med; välkommen till Trexaco. En dag ledsnade han och sa till henne att nu fick det vara nog! Du får sparken! Damen log lite och sade; det gör inget jag har fått jobb hos GRULF! Vänliga hälsningar! / Hans

Mack kom därefter att bli ett begrepp – och är ju fortfarande. Bensinen är utländsk men macken är alltså svensk. Den förmodligen första bensinmacken i Nyköping öppnades 1920 på Hellmanska gården, och den finns faktiskt kvar än idag. Här tankas mjölkbilen vid GULF-macken i hörnet Ö. Rundgatan - Stockholmsvägen. Ni kan också se Öbergs kiosk med en reklampelare i förgrunden.

30

Bensinpriserna genom tiderna:

1951 1969 1980 1990 2000 2010 2020

0,56 kr/liter 0, 90 kr/liter 3,48 kr/liter 6,29 kr/liter 9,18 kr/liter 13,39 kr/liter 15,88 kr/liter


TIDNINGEN SE HIT!

Ovan: Här är det livlig vänstertrafik i hörnet Ö. Storgatan-Stockholmsvägen. Shell-macken vid Gripsholmsparken kunde förutom bensin även bjuda på en offentlig toalett. Ni kan också se ett så kallat larmskåp på knuten av huset till vänster på bilden.

Tv: Då låg ESSO-macken och GULF-macken på var sin sida av Östra Rundgatan. Så småningom revs GULF-macken och då flyttade ESSO dit.

Tv: OK-macken som tidigare hette IC låg i hörnet av Ö. Kvarngatan – Skjutsaregatan. Bilden tagen 1984, och priset var då 4,14kr/liter.

Var har vi hamnat nu då? Kanske skulle jag utlysa en tävling om vart bilden är tagen? Okej, ni ska få det rätta svaret: IC macken låg ungefär där Hjortensbergsbadet ligger idag!

31


TIDNINGEN SE HIT!

Englunds på Gumsbacken Köp en dammsugare - få 2 förp. påsar på köpet* (värde 198:-)

20% på belysning*

–Välkommen på ett besök i butiken! / Stefan Englund med personal

Öppettider Måndag - Fredag: 10:00 - 18:00 Lördag: 10:00 - 16:00 Söndag: 11:00 - 16:00 Stefan

Sofia

Kenneth

Joakim

Monica

Kristijan

ELON Englunds Gumsbackevägen 8, 611 38 NYKÖPING Tel: 0155-21 46 00 32

* Erbjudandet gäller t.o.m. 31/3-2020