Tidningen SE HIT nummer 11 2019

Page 1

25 NOVEMBER 2019

TIDNINGEN

»Informerar, engagerar & underhåller«

Tema:

ar b l l å H sstil liv NÄRBILDEN:

Therese Grankvist – Från de stora scenerna till ett lugnt liv i Nyköping

SE TILLBAKA:

Hans Nilsson hyllar vännen Gert Fredriksson som skulle fyllt 100 år

FÖRETAG I FOKUS: Tunsbackas Entreprenad ”Att jobba med samma kunder år efter år ger en trygghet”


TIDNINGEN SE HIT!

Erbjudandet Erbjudandetgäller gällert.o.m. t.o.m.24/12 24/122019. 2019.Lokala Lokalaavvikelser avvikelserkan kan förekomma. förekomma.Reservation Reservationför förslutförsäljning slutförsäljningoch ochev. ev.tryckfel. tryckfel. Gäller GällerejejNordic NordicWellness WellnessExclusive, Exclusive,Kinna Kinnaoch ochHönö. Hönö.

Världens bästa julklapp Ge Ge bort bort den den fi finaste naste presenten presenten man man kan kan få, få, träningsglädje träningsglädje och och god god hälsa. hälsa.

TRÄNA TRÄNA PÅ PÅ ALLA ALLA KLUBBAR KLUBBAR II SVERIGE SVERIGE

TRÄNA TRÄNA PÅ PÅ ALLA ALLA KLUBBAR KLUBBAR II SVERIGE SVERIGE

TRÄNA TRÄNA PÅ PÅ ALLA ALLA KLUBBAR KLUBBAR II SVERIGE SVERIGE

TRÄNA TRÄNA PÅ PÅ ALLA ALLA EXPRESSKLUBBAR EXPRESSKLUBBAR

3899kr 1999kr 499kr 1999kr 12 MÅNADER 12 MÅNADER ORD PRIS 5988KR ORD PRIS 5988KR

6 MÅNADER 6 MÅNADER ORD PRIS 2999KR ORD PRIS 2999KR

10-KORT 10-KORT

ORD PRIS 999KR ORD PRIS 999KR

12 MÅNADER 12 MÅNADER ORD PRIS 2988KR ORD PRIS 2988KR

eses ss

nn @@

2

ÖR IN JF ÖR IN JF

OO S PS P

F ÖF Ö L L

Medlemskapet Medlemskapet aktiveras aktiveras automatiskt automatiskt den den 25 25 december december 2019 2019 om om du du inte inte sätter sätter igång igång det det själv själv tidigare. tidigare.

or ordic wellnn d ic well

ic wel


TIDNINGEN SE HIT!

En strapatsrik tillvaro Så blev det dags att springa Nyköping Night Trail i Ekensberg för första gången. Jag och två av mina vuxna ungar, Linn och Angelica, och min syster Linda hade alla förberett oss på släktvis, i all hast. Pannlampor hade inhandlats någon timme innan start och nu jäklar skulle här springas! Starten gick och då vi alla även här, på släktvis, äger ett tämligen dåligt lokalsinne så kom vi snabbt vilse och befann oss plötsligt i det svarta mest extrema spåret. I pannlampans ljus klafsade vi snart omkring i gyttja, vadade genom djupa iskalla kärr, halkade omkring på mossiga stenar och klättrade upp och nedför höga berg. Vi piskades av en och annan gren som någon av oss oavsiktligt glömt hålla i. Vrålet bakom från den som blev slagen resulterade i att man vände sig om och bad om ursäkt och som grädde på moset då även bländade sitt offer med den starka pannlampan vilket gav upphov till ytterligare skrik och skratt. Även här, på släktvis, är vi begåvade med en jäkla massa humor. Vi överlevde Night trail, med lera och smuts hängande från topp till tå, ganska galant ändå.

Vi har väldigt många företag som vet att det fungerar bra att annonsera i SE HIT och som genom sitt förtroende som annonspartner ser till att vi kan göra varje nytt nummer. Så ett stort tack till er alla! Givetvis också ett stort tack till dig som just nu läser det här. Annonssäljarens marknad är väldigt lik Nyköping Night Trails obarmhärtiga spår. Man famlar i mörker, klättrar upp för höga hinder och rasar ned igen och ibland känns det faktiskt som om man hamnat i ett djupt träsk. Men eftersom jag är så förbaskat envis och älskar utmaningar så anpassar jag mig till rådande terräng och det får bli grodmansdräkt, simfötter, snorkel och cyklop hur obekvämt det än är; sedan är jag redo för ett nytt säljår!

Att klara sitt jobb som annonssäljare i tryckt media är minst lika strapatsrikt. Jag och mina medarbetare jobbar stenhårt med att leverera en tidning med högt läsvärde och stor lokal igenkänning.

ning! Tr e v l i g Sl äi lsj e l i n A n e t te

Det stora temat i detta nummer är ”Hållbar livsstil” och det är självklart att vi som jobbar med SE HIT vill undvika såväl slöseri som klimatpåverkan så mycket vi kan. Därför trycker vi inte ner en SE HIT i var mans brevlåda längre. Vi väljer att låta er som vill ha tidningen ta ert eget exemplar i något av våra 30 ställ i Nyköpings- och Oxelösundsregionen. Tillgängligheten är stor och tidningen är enkel att hitta. Med det är SE HIT inte bara den mest lokala tidningen, vi är dessutom regionens mest sedda tidning!

I DETTA NUMMER

Följ oss! www.facebook.com/tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet, www.se-hit.se

5 EVENEMANGSTIPS

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning. HÄR HÄMTAR DU DIN SE HIT: Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Galleria Axet, Västerport, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Gumshallen, Willys, Godishuset, Ica Supermarket Oppeby, Nordic Wellness Gustavsberg, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i City, Nordic Wellness på Rosvalla, Sunlight Hotel, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund. Trycksak

6 NÄRBILD: Therese Granqvist 8 FÖRETAG I FOKUS: Thunsbacka Entrepenad 12 TEMA: Hållbar livsstil 21 KORSORD 24 KRÖNIKA: Hild Lorentzi 26 KULTUREN med Anders Tegner 28 HÄLSA med Angelica Sjöstedt

Anette Siljelin ägare/säljare 072-857 02 22 anette@se-hit.se

Anders Tegner skribent 076-052 46 08 anders@se-hit.se

Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Hans Nilsson skribent 070-300 44 62 hans@se-hit.se

Rosa Karlsson

grafisk formgivare 070-466 79 79 rosa@se-hit.se

30 SE TILLBAKA med Hans Nilsson

Bloom gör skillnad! Ger stöd till utsatta

barn, ungdomar och ensamstående föräldrar i Nyköping

Bloom agerar snabbt och effektivt för att kunna tillgodose speciella behov. Det kan vara allt från en konfirmationskostym till en dag med familjen på Kolmården eller att få möjlighet att åka på ett läger med kompisarna. Förra året delades över 280 000 kronor ut för att sätta lite extra guldkant på tillvaron för barn som behöver det. Vill du göra en insats för barn i Nyköping kan du sätta in en valfri summa via swish 123 614 64 01 eller på bankgiro 348-7899.

Har du ett företag som vill bidra?

www.bloomnykoping.se

Om Du eller Ditt företag vill ge ensamstående föräldrar, barn och ungdomar chanser som de annars inte kunnat få, kan du eller ditt företag stödja arbetet ekonomiskt med valfri summa. Ditt företag kan även bli stödgivare/medlem med ett stöd på 5000 kronor per år. Kontakta oss: info@bloomnykoping.se

3


TIDNINGEN SE HIT!

Evenemangstips Vill du puffa för ett evenemang som händer i januari och februari? Skicka då in evenemangets namn, innehåll, plats, datum, tid, pris samt eventuell kontakt eller hur man anmäler sig om det behövs. Vi vill ha ditt evenemangstips senast den 18 december. Mejla oss på evenemangstips@se-hit.se

FÖRELÄSNINGAR

Fotrörelse - återfå kontakten med fötterna! Dina fötter påverkar hur du mår! Med utgångspunkt från fötterna, och med fokus på kopplingen mellan rörelse och hälsa, kommer kroppsterapeuten Pa Sandberg ta oss med på en lekfull workshop om hur fötterna fungerar och hur de påverkar resten av kroppen. Måndag 2 december kl.18.30–21.00 på Nyköpingshus. Pris 250 kr. Boka plats: bokning@lyskraft.org. Nattmackan - för män "I huvudet på en gammal landshövding" - Björn Eriksson kåserar. 2 december 19.00–21.00. Hjortensbergskyrkan. 60 kr inklusive nattmacka och föredrag.

DANS

Danskväll med födelsedagsfirande arrangerat av Dansanta Fötter. Dans till populära Donnez och samtidigt firas danspalatset Träffen som fyller 60 år. Kvällen börjar med mingel i 50–60-talsmusikanda. Kom gärna i tidstypiska kläder. Hela stassen eller någon frisyr eller accessoar. Allt är välkommet. Pris till bästa utstyrsel. Vi öppnar kassan 19.00 för mingel och bubbel.

MUSIK

Dana Dragomir - "Panflöjt i Mellandagarna". Varierad, generös smakfull blandning musik. Populärklassiker, spännande folkmusik, modern melodiös internationell och svensk pop av bland annat ABBA. Konsertens längd är cirka 1 timme 30 minuter. Ingen paus. Onumrerade platser. Biljetter: Culturum - Nyköpings Turistbyrå - Rosvalla - Koordinaten Oxelösund - www.nykopingsguiden.se OBS Ev. resterande biljetter säljs i entrén från kl. 15:00. Söndag 29 december. Kl. 16.00–17.30 St: Botvids kyrka, Oxelösund.

4

december JUL

Jul på Bryggeriet Traditionsenlig håller Bryggeriets kulturcentrum öppet 1:a advent. Kom in i huset och besök ateljéerna. Här hittar du unikt hantverk och konstföremål. Det finns också grafik, skulpturer, keramik, måleri, akvarell, stickat och tovat samt bokbinderi. En bokrelease sker också. På området finns dessutom Galleri Fiskhuset som lockar med utställningen "Julklappen". På gården hittar du klass 7 från Mikaeliskolan som säljer varmkorv, hembakat och annat gott. Klass Sa17A från Enskilda gymnasiet säljer hembakat. Folkhögskolan har café. Söndag 1 december kl. 11.00–15.00. Julmarknad på Öknaskolan Julmarknaden är placerad i och även utanför skolans maskinhall. Hit kommer försäljare av olika slag för att skapa en mysig julstämning. I skolsalarna, i anslutning till maskinhallen, finns möjligheten att få skolinformation från rektor och guidade turer på området av våra elever. I växthuset säljs julblommor och kransar. Torsdag 5 december kl. 17.00–20.00. Julmarknad på Dambroängen i Ålberga Försäljning av hembakat bröd, julgodis, dörrkransar, hemslöjd, närproducerade produkter, bingolotter och mycket mer! Servering av kaffe/te med hembakat fikabröd, korv och grillade hamburgare. För barnen finns det ponnyridning och Kila Räddningsvärn visar upp sin brandbil. Arrangör är: Ålberga och Stavsjö Föräldraförening i samarbete med Ålberga GIF. Lördag 7 december kl. 11.00–14.00. Julmys i Kiladalen Rosas Galleri, Nött Å Nytt Boden och Rustik Gårdsbutik öppnar upp för julmys med konst, hantverk, fika, julgröt och pyssel! Torsdag den 19 december 16.00–20.00.


TIDNINGEN SE HIT!

Inflyttningsklara hyresrätter på 1–4 rok i Nyköping

Anmäl intresse

Låt lägenhetsdrömmen slå in!

VS

ELC

INSP

VS

DM

MU

VS

KapphyllaInklädnad undertak Kapphylla ELC Handdukstork Klinker 150x150 Handdukstork

Inspektionslucka Kapphylla

INSP

DM DM

VS ELC

VS VS E L CE L C

G

Handdukstork

Klinker 100x100 Klinker 100x100

Badrumsskåp

Inspektionslucka UTEPLATS

Kapphylla

BR . 700

UTEPLATS

Inklädnad undertak

Skallinje (1:100)

Klinker 150x150

0

1

2

Skallinje (1:100) Skallinje (1:100) 0 1 2 0 1 2 2

3

4 4 7

Sektion

PLAN 10

PLAN 14 PLAN 13

Sektion

BOFAKTABLAD Riksbyggen förbehåller 2019- 0403 Riksbyggen förbehåller

2

2

4 BOFAKTABLAD 2 Nyköping 2 04- 03 2019-

4

5

6

7

7

1

5

3

förbehåller sig rätten till ändringar

BOFAKTABLAD BOFAKTABLAD 2019- 04- 03 2019- 04- 03

8m

PARADISGRÄND

GEN

PLAN 11

PLAN 10

5

4 2

VÄG

PLAN 12

7

THORSMANS

PLAN 11 10 PLAN

PLAN 13

190628 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL SektionOCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

8m 3 8m

BRANDKÄRRSVÄ

VÄG

PLAN 12 11 PLAN

8m

4

Kattugglan 4

4

2 Översiktsplan Riksbyggen

PLAN 13 12 PLAN

1

1 1 33 3

VÄG

Sektion PLAN 14 SEKTION

7 7

6

ÄRRSVÄGEN GEN BRANDK BRANDKÄRRSVÄ

GEN

PLAN 11

PLAN 14 13 PLAN

PLAN 14

5 8m

ANS VÄG VÄG THORSM THORSMANS

3

THORSMANS

5

1

5

7

1

PARADISGRÄND PARADISGRÄND

0

7

BRANDKÄRRSVÄ

2

SITUATIONSPLAN 5 6

THORSMANS

PARADISGRÄND

PLAN 13

6

5

7

7 5 Skallinje (1:100)

PLAN 12

PLAN 10

1

3 3

4 5 6 Kattugglan Kattugglan Nyköping

Översiktsplan

Nyköping Kattugglan ÖVERSIKTSPLAN

Översiktsplan

5 PARADISGRÄND

GEN

1

Nyköping Översiktsplan PLAN 14 av samma typ: Översiktsplan

Lägenhetsnummer

4

BRANDKÄRRSVÄ

Skallinje (1:100) 0

3

Kattugglan

av samma typ: Klinker 100x100

av samma typ:

0 METER

DM

UTEPLATS UTEPLATS

Nyköping

KÖP NY MAZDA

ST G

G

BR . 700

Klinker 150x150 Klinker 150x150

SKALA 1:100

VS

ST G G G

G ST ST G G G

Elcentral

Inklädnad undertak

VARDAGSRUM /SOV

BR . 700 BR . 700

Vattenfördelarskåp

Badrumsskåp Badrumsskåp Klinker 100x100 Inklädnad undertak

Lägenhetsnummer

WC /D

PASSAGE

BR . 700

UTEPLATS

Plats för mikrovågsugn

Lägenhetsnummer av samma typ: Lägenhetsnummer av samma typ:

HS

VARDAGSRUM /SOV

Inklädnad undertak

Lägenhetsnummer

K /F

INSP

VARDAGSRUM /SOV VARDAGSRUM /SOV

Diskmaskin

Badrumsskåp

Klinker 100x100

www.riksbyggen.se/hyresratter/sodermanland/kattugglan/

VARDAGSRUM /SOV

Städskåp

Handdukstork

Klinker 150x150

MU

Garderob

WC /D

KÖK

Nyfiken? Ring 0771-860 860

ELC

MU

PASSAGE

HS

WC /D WC /D

PASSAGE PASSAGE

BR . 700

HALL

HS /D WC

K /F

INSP K /F INSP

G

DM DM MU

Diskmaskin

Högskåp

PASSAGE

HS

HS

G

DM

MU

VS

Elcentral Elcentral Handdukstork Inspektionslucka Badrumsskåp Inspektionslucka

Städskåp

Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

ST

ELC Vattenfördelarskåp ELC INSP INSP Elcentral

ST

K /F

INSP

G

VS Plats för mikrovågsugn

ST

Garderob

Kombinerad kyl och frys

K /F

INSP

KÖK KÖK

ELC

ST

G

G

G

Diskmaskin Garderob DM Garderob K /F MU Plats för mikrovågsugn Städskåp Städskåp HS VS Vattenfördelarskåp Diskmaskin ELC G Diskmaskin Elcentral Plats för mikrovågsugn INSP Inspektionslucka Plats för mikrovågsugn ST Vattenfördelarskåp Kapphylla Vattenfördelarskåp

G

Högskåp

G

HS

Exempel på FÖRKLARINGAR planritning 1 rok ca 37 kvm, hyra från 6 543 kr

KÖK

BR . 700 BR . 700

HALL

BR . 700

DM

Spisöver färdigt golv Rumshöjd : 2,50 meter Br .X00 Bröstningshöjd i mm HALL Rumshöjd : 2,50 meter överBr färdigt .X00 golv Bröstningshöjd i mm kyl och frys K /F Kombinerad Diskho Br .X00 Bröstningshöjd i mm Diskho HS Högskåp Spis Rumshöjd : 2,50 meter över färdigt golv KÖK Diskho Spis Br .X00 Bröstningshöjd i mm G Garderob K /F Kombinerad kyl och frys Spis K /F Kombinerad kyl och frys Diskho ST Städskåp HS Högskåp K /F Kombinerad kyl och frys HS Högskåp Spis

MU MU

FÖRKLARINGAR

BR . 700

HALL

DM

MU

Exempel 1 rok ca 37 kvm

Lägenheterna håller en hög standard och som boende i Kattugglan har du tillgång till gemensam tvättstuga, boulebana, odlingslådor, plats för grill och cykelförråd. Området Marieberg ligger nära både strövområden och aff ärscentra i den norra delen av Nyköping. Stadsbussen trafikerar området och en promenad utmed ån in till stadens centrum tar ca 15 minuter. MU

LGH 1- 1002 (Typ 5) Paradisgränd 1 1 RoK LGH 1- 1002 (Typ 5) Kv. Kattugglan LGH 36 1- kvm 1002 (Typ 5) Paradisgränd 1 Hyra från: 6 543 kr LGH 1- 1002Paradisgränd (Typ 5) 1 1 RoK Paradisgränd1 RoK 1 FÖRKLARINGAR LGH 1- 1002 (Typ 5) 36 kvm 1 RoK 36 kvm Rumshöjd : 2,50 meter över färdigt golv Paradisgränd 1 36 kvm Br .X00 Bröstningshöjd i mm 1 RoK FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR Diskho FÖRKLARINGAR 36 kvm HALL Rumshöjd : 2,50 meter över färdigt golv

sig rätten till ändringar sig rätten till ändringar

PLAN 12

Riksbyggen förbehåller rätten till ändringar PLAN sig 11 PLAN 10

Sektion

BOFAKTABLAD 2019- 04- 03 Riksbyggen förbehåller sig rätten till ändringar

För att säkra låg skatt och ny bil till ett lägre pris, köp din nya Mazda innan årsskiftet! Den 1 januari 2020 höjs vägtrafikskatten och en prishöjning genomförs av nya Mazda 3 och CX-30! Vi har bilar hemma för omgående leverans och på våra lagerbilar, ingår service i 36 månader/6 000 mil i bilköpet. Välkommen in för en provkörning och mer information!

Mazda CX-30 från 249 900 kr I Mazda3 från 234 900 kr Mazda CX-30: Förbr. (l/100 km bl. körn): WLTP: 5,9-7,0, NEDC korr: 4,6-5,6. Utsläpp (CO2, g/km): WLTP: 133-173, NEDC korr: 105-137. Euro 6d temp.Mazda3: Förbr. (l/100 km bl. körn): WLTP: 5,8-6,9, NEDC korr: 4,5-5,6. Utsläpp (CO2, g/km): WLTP: 131-157, NEDC korr: 103-128. Euro 6d temp. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se.

Åke Andersson Bil AB Hemgårdsvägen 6 611 10 Nyköping Tel. 0155-284000www.aabil.se 5


TIDNINGEN SE HIT!

NÄRBILD

"Jag är ingen kicksökare och artistlivet kan vara väldigt artificiellt och osunt"

6


>>ANNONS<< TIDNINGEN SE HIT!

TEXT: CARINA WEDIN

Klubbdrottning med båda fötterna på jorden

Hon slog igenom som frontfigur i Drömhus för drygt 20 år sedan. Och som soloartist, med fyra listettor på engelska singellistan, har Therese Grankvist turnerat och spelat på klubbar över hela världen. Nu har hon lämnat det flärdfulla livet i London för en lugnare tillvaro här i Nyköping

.När andra ”bara” lyssnade på musik försvann Therese helt in i musiken – hon analyserade musiken. Det var ett språk hon förstod. Therese var elva år när Madonna släppte ”Like a prayer” och Michael Jackson släppte ”Bad” och dessa två superartister fick Therese att börja drömma om att bli popstjärna. – Det var där jag upptäckte popmusiken på riktigt och jag tillbringade många timmar framför spegeln mimande till Madonnas musik, berättar Therese. Föräldrarna såg hennes begåvning och var enbart uppmuntrande. Therese mamma hade vid det här laget flyttat till Stockholm och Therese kunde därför få möjligheten att gå på musikskola. – Jag kunde inga noter, och kan fortfarande inte, men de såg min begåvning och kom in på ett gehörstest. Jag flyttade till mamma och började på Björkhaga musikskola. Här kastade jag mig in i mitt nya storstadsliv. Skiftade snabbt dialekt och sög i mig allt som min nya tillvaro i Stockholm och skolan gav. Skolan betydde mycket för mig och att jag blev inbjuden dit efter mitt genombrott var såklart roligt. Livet tog en annan väg Efter högstadiet var Therese en skoltrött, missförstådd tonåring som inte kom så bra överens med sin mamma. Hon flyttade hemifrån och livet tog en annan väg. Till sist insåg hon att hon måste plugga någonting och sökte till hotell- och restaurangskolan som låg i Globen i Stockholm. – Även om det inte var det jag drömt om så var det en rolig och sorglös tid. Jag utbildade mig till kock och träffade där mina bästa vänner, som är det än idag. Vi kallar oss Globen Girls. Musiken hade jag lagt lite på hyllan. Men en karaokekväll sjöng hon Cindy Laupers ”True Colour” och tjejkompisarna insåg då att det var musiken Therese borde satsa på. – Musikdrömmarna blev verkliga igen. Jag

fick kontakt med Dr. Alban som hade idén om projektet Drömhus där jag blev frontfigur. Projektet signades av Sony. Genombrott med Drömhus Den första singeln med Drömhus släpptes 1997 men det stora genombrottet kom ett år senare när man gjorde en houseversion av freestyles ”Vill ha dig”. Livet förändrades över en natt. – Det var en knepig tid för mig. Jag var inte förberedd på den exploatering som blev. Jag var ung, känslig och skulle vara en förebild för andra. Människor hade ofta åsikter om hur jag skulle leva mitt liv och det var inte lätt att hantera. Det som skulle vara roligt blev mest jobbigt och Therese kunde inte riktigt navigera genom den här tillvaron. Hon längtade tillbaka till livet som en vanlig tjej. – Men jag hade min familj och nära vänner som stöttade mig och min räddning då var nog att jag ”bara” var känd i Norden. Det var dock kluvna känslor. För musiken var ändå det Therese ville syssla med och hon längtade trots allt efter ett större sammanhang. Hon bestämde sig också för att efter fyra år med Drömhus gå vidare. Hon ville satsa på housemusik - klubbinspirerad dansmusik – och hon ville sjunga på engelska. Toppade engelska listorna Therese blev signad av ett engelskt bolag, fick en lägenhet i Mayfair i centrala London och plötsligt levde hon ett riktigt popstjärneliv. Hon gick på awards partyn och turnérade över hela världen. Det hon hade bestämt sig för var att ha mer kontroll över sin tillvaro. Therese ville nu göra allt själv – både skriva och producera men gärna i samarbete med duktiga kollegor. En av dessa var musikproducent och Dj:n Sten Hallström med artistnamnet Stonebridge som tillsammans med Therese kom att toppa engelska listorna med två låtar 2004 och 2005. – Satsningen på Storbritannien föll väl ut

och jag slog verkligen igenom. I London kunde jag i högre utsträckning vara mig själv jämfört med i Stockholm så jag trivdes väldigt bra. Dessutom hade jag blivit äldre och mer erfaren. Det var en fantastisk tid även om den idag känns avlägsen. Efter elva år började Therese känna att hon var klar med livet som klubbdrottning i England. – Jag är ingen kicksökare och artistlivet kan vara väldigt artificiellt och osunt, så det var inte så svårt för mig att ta beslutet att lämna det bakom mig. Jag ville landa i mig själv och få leva ett vanligt liv. Vill hjälpa andra artister Idag lever Therese med pojkvännen Peter från Vrena och en liten brun labrador som heter Wilda. Hon bor i Nyköping och har skapat sig ett liv hon stortrivs med. Musiken är fortfarande en central del i tillvaron, om än i mindre skala än tidigare. Hon har ett eget skivbolag, skriver fortfarande musik och turnerar i liten skala. – Känner nu att jag har en framtid med Drömhus och samarbetar till exempel en del med Bartos media. Samtidigt är jag inte helt nöjd med att enbart jobba med musik och tror att jag skulle kunna bidra i branschen på annat sätt. Jag är väldigt intresserad av människor och hur vi fungerar. En tanke jag har är att kunna hjälpa andra artister som blir hårt exponerade. Men det ena utesluter ju inte det andra, det blir nog lite av allt, avslutar Therese.

Den älskade bruna labradoren Wilda är Thereses ständig följeslagare. 7


TIDNINGEN SE HIT!

TEXT & BILD: CARINA WEDIN

Yrkesstoltheten en framgångfaktor För Micael Tunsbacka är yrkesstoltheten viktig. Han vill lämna efter sig ett bra genomfört arbete av god kvalitet. Inget får lämnas åt slumpen. Tunsbackas Entreprenad är ett eftertraktat företag med flera trogna uppdragsgivare. Redan för 25 år sedan bestämde sig Micael Tunsbacka att starta eget och det tog inte lång tid förrän uppdragen var så många och stora att han var tvungen att utöka antalet personer i företaget. Idag består företaget av Micael och ytterligare sex medarbetare. – När jag startade företaget var det i det lilla med en några få maskiner, berättar Micael. På den tiden gick det inte att få banklån för att kunna dra igång en verksamhet av den här typen. Men framgången lät inte vänta på sig. Efterfrågan på duktiga entreprenörer var då liksom nu stor och Micael kunde expandera och skaffa de maskiner han vill ha på ganska kort tid. Flera kunder har varit trogna Tunsbackas Entreprenad genom åren; ett betyg så gott som något.

– Skanska, Foria, Catena, Krusells bygg,

8 –ANNONS–

Trotab och Klövern är alla företag vi jobbat med under många år. Det känns såklart bra att de har så stort förtroende för oss och väljer oss om och om igen. Att jobba med samma kunder år efter år ger en trygghet såväl för oss som för kunden. Vi vet hur de vill ha det och de vet vad de får. Vi känner varandra väl och det underlättar såklart kommunikationen oss emellan. Små som stora – lika viktiga Även om Tunsbackas Entreprenad har ett antal stora kunder så är de små privata kunderna minst lika viktiga och det som skapar omväxling i arbetet. Att vara med och bygga vägar åt Skanska och lägga plattor på familjen Svenssons villatomt är båda

uppdrag som kan vara minst lika tillfredställande menar Micael. – Variationen i arbetet gör ju att det blir så roligt och oavsett typ av kund är vår yrkesstolthet det allra viktigaste. Vi är noggranna och lämnar inget åt slumpen. Resultatet ska vara av hög kvalitet och se bra och snyggt ut. Alla medarbetare har ett eget ansvar för varje jobb de utför. Egenkontrollen är A och O för att kunna garantera kvalitet. Har vi exempelvis lagt ledningar i backen och det inte är korrekt gjort så visar sig felen förr eller senare – och det vill vi undvika. Speciella uppdrag Genom åren har Micael och hans medarbetare stött på ett och annat uppdrag som de minns mer än andra. Ett av dem var jordskredet i Vagnhärad för drygt 20 år sedan. Ett stort uppdrag som innebar att 29 villor revs och Tunsbacka Entreprenad fick vara med och göra anläggningsarbeten på de nya tomterna samt sanera vid raset. – Ett annat speciellt uppdrag var när ett antal försvarsanläggningar i Stockholms Skärgård skulle saneras och rivas. Det var


>>ANNONS<< TIDNINGEN SE HIT!

”Man ser tydliga resultat av sitt arbete och det finns en stor tillfredställelse i att utföra något som syns och ofta håller över tid.”

FÖRETAG I FOKUS

Micael Thunsbacka med tre av sina medarbetare, fr. v. Daniel, Ted och Mikael.

speciellt av den orsaken såklart för att det var gamla försvarsanläggningar men också för att det inte var helt okomplicerat att ta sig ut till alla dessa öar med våra maskiner då det enda sättet var med båt. Lagom stort Trots att efterfrågan på duktiga entreprenadföretag är stor så har Micael gjort ett aktivt val; han vill inte att företaget ska bli större. – Företaget är alldeles lagom stort som det är idag. Vi är en liten sammansvetsad grupp

som känner varandra väl där en rak och tydlig dialog oss emellan, med såväl beröm som kritik, är lika viktig. På samma sätt som i byggbranschen är det svårt att hitta duktiga medarbetare. Återväxten är inte stor vilket Micael tycker är bekymmersamt. – Det här är ett fritt och kreativt jobb. Och gillar man att vara ute är det ju helt perfekt. Man ser tydliga resultat av sitt arbete och det finns en stor tillfredställelse i att utföra

något som syns och ofta håller över tid. Dessutom är det en trygg bransch. Jag har gått igenom ett par större lågkonjunkturer och det har aldrig påverkat företaget. Jag hoppas verkligen trenden vänder och att fler, både tjejer och killar, väljer dessa praktiska utbildningar i framtiden, avslutar Micael.

9


TIDNINGEN SE HIT!

Stringhyllan har sålts i cirka fem miljoner exemplar över hela världen och är den svenska möbel som sålts allra mest i Europa. Hyllan skapades för 70 år sedan och blev då omedelbart en succé. Nu har den fått en renässans; är trendig och betraktas som en designklassiker.

INREDNING

70-åring som trendar

Det började redan på 40-talet med något så enkelt som ett diskställ i plastbelagd tråd. Diskstället blev en framgång och Nisse Strinning skapade sopkorgar, trådbackar och mycket annat. Idén om en hylla hade börjat gro men fanns ännu så länge endast på idéstadiet. När Bonniers Folkbibliotek och Svenska Slöjdföreningen utlyste en tävling där uppgiften var att skapa en bokhylla som kunde sluka de lågprisböcker som Bonnier sålde passade Nisse och Kajsa Strinning på att skissa färdigt och skicka in just den hylla som kom att få namnet Stringhyllan som tävlingsbidrag. Stringhyllan vann såväl tävlingen som folkets gillande. Året var 1949 och den lätta hyllan med plastöverdragen ståltråd med flexibla hyllplan i trä var en given succé. Under 50- och 60-talet utvecklades hyllan till ett helt hyllsystem och man kunde bygga både vägghängda och golvstående hyllor i olika storlekar. Så småningom tillkom bland annat vitrinskåp, sekretär och tidningshylla. Stringhyllans signum är just gavlarna. Försök gjordes med gavlar i plåt och även i plexiglas – men denna produktion lades snabbt ner. Dock är Stringplex, som den kallas, en modell som numera produceras och den är mycket eftertraktad. Stringhyllan producerades under ett par decennier innan produktionen lades ned för återupptas av företaget Stringfurniture under 90-talet. Under årens lopp har en mängd företag producerat kopior av Stringhyllan. Men hur ser man då om en hylla är äkta eller inte? Jo, en äkta Stringhylla känns igen på att hyllorna hängs upp med gångjärn av mässing. I år fyller Stringhyllan 70 år vilket firas med en limiterad version av Strings klassiska Pockethylla, nu designad av formgivaren Mats Theselius. Den lanserades i september – i 2019 exemplar och varje hylla är numrerad. Till skillnad från den klassiska hyllan med trähyllplan är Theselius version med hyllplan av glas och gavlar i rostfritt stål. Stringhyllan fortsätter alltså att utvecklas och kommer ständigt i nya material och färger. Vi kan ana att den är här för att stanna den här gången.

– En älskad designklassiker

Nisse Strinning

Pernilla Sager

SE HIT´s möbel- och inredningsexpert

String pocket 1095 kr Lagervara i svart och vitt

Vi har öppet: måndag-fredag 10-18 lördag 10-14 söndag 11-15 Fridas väg 21 Nyköping Se även vår hemsida: www.sagers.se 10


! m leu

TIDNINGEN SE HIT!

i b u sj

r å 10

rästgård

Vi har äran att erbjuda ett äkta och traditionellt svenskt julbord kryddat med ”det lilla extra”. Samla familjen, vännerna eller medarbetarna för en smakfull och minnesvärd gemensam upplevelse. Det perfekta tillfället att visa uppskattning och dela en gemytlig samvaro. Unna er en paus i en unik prästgårdmiljö – hos oss är det enkelt att koppla av. Ni äter, njuter och umgås tillsammans i Stenbros kärleksfullt inredda salonger. Här är maten, omtanken och trivseln i fokus.

Julbord

från 375 kr

29 november – 24 december*

kra guldspegeln hängde på gamla Stora Hotellet

Se vår meny och boka ert bord

www.stenbrosalonger.se telefon: 0155-21 67 38

*julafton, den 24 december är fullbokad

Hjärtligt välkomna till Stenbro Salonger – mycket mer av det goda! Fredrik Ballagó Källarmästare

Bo Harding Hovmästare

11


r o d i 6s

TIDNINGEN SE HIT!

s n p i t , a t k f a i n s pir a t i o och

Tema:

ar b l l Hå sstil liv

Andrahandsvärdet spelar större roll

Med miljön på agendan

TEXT: CARINA WEDIN

I det här numret av Se Hit lyfter vi återbruk, återvinning och återanvändning – tre nödvändigheter för att kunna leva en hållbar livsstil. Forskningen gör stora framsteg i takt med att näringslivet inser att de måste producera produkter med mindre miljöpåverkan. Vi vaknar på minus varje dag men det går ändå framåt!

ing!

Trevlig läsn

Mycket tyder på att marknaden för second hand är på väg att professionaliseras. Flera kedjor experimenterar med affärsmodeller där produkterna kan köpas och säljas i flera led. Andra investerar i startups som återvinner textilfibrer, gör det möjligt för konsumenter att köpa och sälja alternativt hyra ut till varandra eller inleder samarbeten med aktörer som bidrar till att öka produkternas andrahandsvärde. H&M, IKEA, NA-KD, Åhléns och MQ experimenterar alla i olika grad och på olika sätt för att bli en del i en cirkulär ekonomi. De underliggande drivkrafter som skapar ett behov och en efterfrågan hos konsumenterna är starka. Om konsumenten inte längre handlar med intentionen att äga långsiktigt utan med syfte att sälja produkten vidare, så kallad reselling, blir en av konsekvenserna att andrahandsvärdet spelar en allt viktigare roll för efterfrågan.

Svenska folket vill agera hållbart –men konsumerar okritiskt

Svenskarna tror att de konsumerar mindre, men i själva verket ökar konsumtionen. En förklaring kan vara att vi gärna vill tro att vi agerar hållbart.

12

– Istället för att tillskriva vår egen konsumtionsökning som ohållbar, så förnekar vi den, för oss själva och andra. En fullt normal försvarsmekanism, säger forskaren John Magnus Roos, fil. dr. i psykologi, forskare på Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs Universitet samt redaktör. Svenska konsumenter verkar bli sämre på att uppskatta storleken på sin konsumtion.

I Konsumtionsrapporten 2018 har uppskattningarna jämförts med SCB:s försäljningsstatistik utifrån hushållens utgifter i nationalräkenskaperna. Resultaten visar på stora skillnader mellan faktisk och upplevd konsumtion. Mellan 2010-2017 uppskattade svenska konsumenter att de ökade sin konsumtion med 4,7 procent. Enligt SCB:s statistik ökade den med 16,2 procent.

Redan 2015 har gapet mellan den upplevda och den faktiska konsumtionen ökat betydligt, visar statistik ur Konsumtionsrapporten 2018. Rapporten ges ut av Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. I SOM-institutets (Studier Opinion Media) årliga undersökningar får ett representativt urval av den svenska befolkningen uppskatta hur mycket pengar de lägger per år på mat, möbler/inredning, hemelektronik och kläder/skor.

– Det är anmärkningsvärt att det svenska folket tror att de minskar sin konsumtion då konsumtionen i själva verket kontinuerligt ökar, säger John Magnus Roos. Detta tyder på en okritisk konsumtion och att svenska konsumenter överlag inte är medvetna om den ökade konsumtionen. Kanske beror detta på att vi idag mer än för två år sedan vill agera hållbart. Istället för att tillskriva vår egen konsumtionsökning som ohållbar, så förnekar vi den, för oss själva och andra. En fullt normal försvarsmekanism.


TIDNINGEN SE HIT!

Vad är skillnaden? ÅTERVINNING Att återvinna ett material innebär att man bryter ner det helt för att sedan bygga upp det igen.

ÅTERANVÄNDNING – SECOND HAND Då återanvänder man produkten i sin befintliga form. ÅTERBRUK Återbruk handlar om att göra nytt av befintligt material och kanske till och med ge produkten ett helt nytt användningsområde

Ökad oro för klimatet

– ändå spås omsättningsrekord Handelns utredningsinstitut utser varje år Årets julklapp. Förra året var det ”det återvunna plagget”. HUI menar att det speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion. Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett

konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion. Trots detta spår HUI omsättningsrekord i december. Detaljhandelns försäljning har hittills under 2019 utvecklats stabilt och samma trend väntas fortsätta året ut. Under de senaste åren har Black Friday växt kraftigt och flyttat delar av decemberhandeln till november. I år ligger Black Friday sent, vilket sannolikt medför att viss konsumtion återförs till december månad. Sammantaget förväntas tillväxten i december månad 2019 uppgå till 3,0 procent, vilket motsvarar en omsättning om 79,8 mil-

Vi köper metaller! Ring oss på 0155-301 57

jarder kronor. Justerat för prisutvecklingen blir tillväxten 2,0 procent mätt i volym. - Handelns försäljning utvecklas stabilt tack vare minusränta, befolkningsökning och en konjunktur som ännu inte svalnat helt. Vilket ger förutsättningar för en försäljningstillväxt i julhandeln. Bra för handeln – dåligt för miljön. I kölvattnet av Black Friday skapades för två år sedan White Monday. Black Fridays handlar om billiga erbjudanden och kommers. White Monday är en motkraft som uppmanar till så kallad cirkulär ekonomi med second hand och att laga som ledord.

ONE MORE TIME återbruk & utveckling

Klimatsmarta julklappar hittar du hos One More Time, det sociala företaget som tillverkar nytt av återbruksmaterial; allt från bildäck till knappar som grundmaterial blir till fina presenter.

återbruk - klimatsmart - samhällsnytta

Hjärtligt välkommen till oss! ONE MORE TIME Bagaregatan 24 C Öppet: mån – fre 9-17

13


Klimatsmart shopping

TIDNINGEN SE HIT!

gör succé!

Tema:

Hålslbstar liv il ReTuna är världens första återbruksgalleria. En satsning som satt Eskilstuna på kartan världen över. Media från hela världen har uppmärksammat fenomenet, politiker och potentater från när och fjärran har varit på besök och inte minst konsumenterna hyllar och vallfärdar till gallerian som sätter klimatet allra högst upp på agendan. Man kan nog ana att varken Eskilstuna kommun eller centrumledaren Anna Bergström i sin vildaste fantasi kunde ana vilket genomslag ReTuna skulle få. Redan 2012 tog Eskilstuna kommun beslutet att man skulle jobba enligt EU:s riktlinjer med avfallstrappan för att minimera avfall och återbruka gamla saker. Utifrån det här skapades idén om en återbruksgalleria. Gallerian ligger i anslutning till ReTuna återvinningscentral. Här är det enkelt för Eskilstunaborna att lämna och sortera material i de olika containrarna samtidigt som man kan lämna återbrukbara saker i gallerians depå ”Returen”. Här tas sakerna om hand för att sedan fördelas mellan de olika butikerna i gallerian. Återbruk i fokus När Anna började som centrumledare för ReTuna hade bygget precis påbörjats. Ett år senare, 2015, öppnade världens första återbruksgalleria. – Mitt uppdrag har bland annat varit att hitta hyresgäster och skapa rätt förutsättningar för dem att kunna driva sin verksamhet i gallerian, säger Anna. Kravet är att man ska driva någon form av verksamhet med återbruk i fokus. I gallerian säljs möbler, kläder, blommor, böcker, byggnadsmaterial och mycket annat. Butikerna är fräscha, snyggt inredda och med genomtänkta koncept. Det är små företagare som driver sina egna butiker bortsett från Stadsmissionen som är den största aktören. Snart öppnar galle14

TEXT : CARINA WEDIN

rians tolfte butik. Anna jobbar också för att ReTuna ska bli en arena för varumärken och butikskedjor som vill checka av miljömässigt hållbara kollektioner innan de går ut i butikerna. – Men ReTuna är mer än en plats för shopping, berättar Anna. Här driver till exempel Eskilstuna Folkhögskola sin utbildning Recycle Design – Återbruk och vi har även en konferensanläggning och ett kafé. ReTuna är även en del av ett stort projekt som bland annat drivs av KTH och Chalmers om hållbar konsumtion. Vaknar på klimatminus Annas engagemang är stort och efter att tidigare ha arbetat för vinstdrivande aktörer så tycker hon det känns bra att jobba i en icke kommersiell verksamhet. – Vi vaknar på klimatminus varje dag och att ReTuna fått så stor uppmärksamhet känns fantastiskt just därför. Intresset för liknande verksamheter är stort och vi har i princip från dag ett fått besök, telefonsamtal och mejl om verksamheten. Även kunderna strömmar till och Anna har konstaterat att ReTuna även blivit ett turistmål – såväl för svenska turister som utländska. – Det är ett fantastiskt koncept och det är roligt att fler och fler upptäcker oss. Jag tror ReTuna även bidragit till att skapa stor medvetenhet hos stadens invånare och att fler känner att återbruk och second hand är något positivt – inget man behöver skämmas för.

ReTuna är mer än en plats för shopping, berättar Anna Bergström, centrumledare för ReTuna.


TIDNINGEN SE HIT!

Nytt krailvavfall på text

Det är kommunens ansvar att samla in textilavfall. Däremot finns inte något nationellt lagkrav i Sverige på att samla in textilavfall separat från annat avfall – ännu. Det är därför du på vissa platser uppmanas att lägga det i brännbart, som det minst dåliga alternativet. Men nya direktiv är på gång. Separat insamling kommer att införas inom kort. I EU:s nya avfallsdirektiv finns det krav på att separat insamling av textilavfall ska införas till 2025. Naturvårdsverket har också lagt fram förslag på obligatorisk utsortering av textilavfall och förslag på olika möjliga scenarier för uppbyggnad av insamlingssystem och ansvarsfördelning.

Röda korset har fler butiker än HM

Second Hand blir en allt mer professionell marknad med ett antal stora kedjor. Den största kedjan drivs av Röda Korset vars butiksnät består av 300 butiker – vilket är dubbelt så många butiker som HM har i Sverige. Erikshjälpen och Myrorna har tillsammans uppåt 100 butiker. Och trenden fortsätter. I Svensk Handels hållbarhetsundersökning uppger tre av tio att de kommer att öka sin konsumtion av second hand, och de digitala plattformarna för att köpa och sälja begagnat blir allt fler.

Hög tillväxttakt De flesta butiker är små och drivs av enskilda handlare men second hand är definitivt en tillväxtbransch med flera stora och professionella aktörer. Det finns ännu inga siffror på hur mycket marknaden omsätter i Sverige, då ingen mäter den, men den amerikanska marknaden beräknas ha en årlig tillväxttakt på cirka 30 procent, enligt Thred Up 2019 Resale Report. Det är ett tempo som överstiger detaljhandelns och till och med e-handelns.

Process tar hand om utslitna plagg

Svenska Renewcell "kokar ned" utslitna kläder för att få fram fräscha fibrer som sedan kan bli till helt nya plagg. När bolaget gjorde sin första försäljning var det på 22 ton till en tillverkare vilket dessutom var den första leveransen i världen av cellulosafiber gjord på textilavfall. I syfte att öka klädbranschens hållbarhet har det svenska bolaget arbetat fram en patenterad process för att bryta ned slitna och avlagda plagg till sina beståndsdelar: cellulosa. De nya och fräscha fibrerna man får fram med Renewcells process kan användas för att göra helt nya kläder. På så sätt blir det möjligt att konsumera mode utan att förbruka materialet. Istället för att pumpa ny olja, bespruta nya bomullsfält eller hugga ner regnskog för att producera nya blåjeans, kan man nu ta materialet från utslitna plagg som har lagts i återvinningen.

Vad innebär cirkulär ekonomi?

Det handlar om att tjäna pengar utan att kräva nyproduktion. Second hand är en del i detta, men även att tjäna pengar genom att laga saker eller hyra ut något. Om en person äger en borrmaskin kan den hyras ut till 500 personer.

JULMYS ANNONS

15


TIDNINGEN SE HIT!

Tema:

Hålslbstar l i v li

Allt och alla

får en chans till

Kaffepåsar, bildäck, plåtburkar, galgar och reklamblad är bara en bråkdel av det material som blir till väskor, sittpuffar, bord, lampfötter eller skålar. Kreativiteten flödar på One More Time i Nyköping där återbruk och utveckling är devisen.

TEXT & BILD: CARINA WEDIN

Här får såväl saker som människor en chans till. Gamla saker och till och med skräp tas om hand och får nytt liv och människor som av olika orsaker hamnat utanför arbetsmarknaden får möjlighet att arbetsträna och på så sätt får de en chans till. Christine Aldis brinner för återbruk. Hon har alltid tagit tillvara på saker och jobbat med kreativa yrken såsom slöjdlärare och dekoratör. – Det finns så mycket material som slängs och tänker man utanför ramarna går det att tillverka nästan vad som helst med återbrukat material. På samma sätt som Christine brinner för återbruk brinner hon för människor. Så när hon fick idén att starta en verksamhet var det självklart att det skulle bli ett socialt företag med personer som behöver arbetsträna.

Idag är det sju personer som jobbar på One More Time. – På samma sätt som återbruk gör gott för miljön gör det kreativa arbetet gott för människan, menar Christine. Kina Lindroos håller med, det gör gott för både kropp och själ. Hon har jobbat på One More Time sedan starten och kommer nu förhoppningsvis att bli anställd om allt går i lås. – Intresset för återbruk var inte så stort när jag började här men det har verkligen ändrats. Men nu förstår jag vilken viktig verksamhet det här är och att vi gör det för våra barn och barnbarn. Min inställning till saker har verkligen förändrats. Jag sorterar och sparar allt som kan komma till användning en andra gång. För Kina har det varit såväl en helande som utvecklande process. – Att göra kreativa saker har blivit jätteviktigt och något jag mår bra av, att jag dessutom

fått lära mig massor om återbruk och miljö är verkligen något jag uppskattar, säger Kina. Christine hoppas på mer kretsloppstänk och en inlämningscentral där människor kan lämna saker som fortfarande går att använda. Idag är det hon själv, personalen och inte minst kunderna som bidrar. – Kunderna är positiva och låter sig ofta inspireras och går hem och tänker på vad de själva kan använda och göra något av istället för att slänga. Ofta kommer de med saker till butiken och undrar om vi har användning för det. Redan ett år efter starten har One More Time vuxit ur sina lokaler. – Vi kommer att ha verkstad i vår befintliga lokal men med en butikslokal på Västra Trädgårdsgatan hoppas vi på mer synlighet och att ännu fler hittar till oss, avslutar Christine hoppfullt.

– Det finns så mycket material som slängs och tänker man utanför ramarna går det att tillverka nästan vad som helst med återbrukat material. 16


TIDNINGEN SE HIT!

Återbrukstips

Arbetskläder får nytt liv

från Christine på One More Time

Här kommer ett superenkelt tips. Ta några glasburkar med plåtlock. Blötlägg burkarna för att få bort etiketten. När den börjar att släppa gör du en pasta på bakpulver och olja som du penslar på limresterna som ofta är kvar. Låt stå cirka en timme och tvätta sedan burkarna. Är det tryck på locken kan du måla det med en miljövänlig färg. Borra ett hål i varje lock och sätt dit fina knoppar som du kanske redan har hemma eller hittat på loppis. Så enkelt kan du göra fina burkar att förvara dina saker i. Lycka till!

Ny k ö p

ar s i p op l e t s a i n gs f y n d i g

ND ÖPPEN HA ägen 48 sv rr ä Brandk Öppet: 9 Tisdag 17-1 6 -1 4 Torsdag 1 3 -1 Lördag 9.30 m o . Öppet året

NING.SE UPPHÄMT gen 10 Gasverksvä Öppet: 0-14 Söndagar 1 om. Öppet året

GE USTIKS LO LOPPIS I R ker å n Jö , rgård Öllsta Väste till jul: Öppet fram ag 12-17 d Torsdag-fre 1-16 Lördagar 1 ari. ari och febru Stängt janu . et året om I övrigt öpp

Istället för att kasseras säljs nu kasserade arbetsplagg vidare och blir modekläder. Det är textilserviceföretaget Berendsen som istället för att kasta förbrukade arbetskläder låter dem få nytt liv via modekedjan Cheap Mondays butiker. Allt grundar sig i ett forskningsprojekt som drivs av Textilhögskolan i Borås. I projektet samarbetar Berendsen med Cheap Monday och Re:Textile. Tillsammans har de tagit fram en helt ny kollektion framtagen av de använda arbetskläderna. Syftet med projektet är att förlänga livstiden på redan använda textilier och hitta innovativa lösningar för en mer hållbar modeindustri. Bara i Sveriges slängs nämligen hela 80 000 ton textilier varje år.

17


>>ANNONS<< TIDNINGEN SE HIT!

Elegant hemtrevnad i historisk miljö Stenbro Salonger andas elegans och stil i förening med stor hemtrevnad – vilket naturligtvis beror på den ljuvliga inredningen men inte minst på mottagandet. Fredrik och Bo tar emot gästerna med värme och innerlighet. När man väl klivit innanför dörrarna vill man aldrig gå hem! TEXT & BILD: CARINA WEDIN

Att man hör historiens vingslag är ingen överdrift. Stenbrogården tjänade på 1500-talet som Kungsgård vilket innebar att kungen och hans huskarlar kunde bo och övernatta här när de färdades genom landet. Senare delen av samma århundrade blev det prästgård till prästerskapet hörande till All helgona kyrkan vilket det var ända fram till början av 1900-talet. När Fredrik Ballago köpte anrika Stenbrogården var han den femte krögaren i raden som kom att driva restaurangen och samtidigt flytta in på övervåningen med sin familj. -Stenbro är inte enbart en restaurang, det är även ett hem och har så varit genom tiderna, berättar Fredrik. Inredning ett gemensamt intresse När Fredrik tog över verksamheten behövdes en totalrenovering då huset såg förfärligt ut. I år är det tio år sedan Stenbro Salonger öppnades och genom åren har den vackra salongen öppnats upp för bröllop, minnesstunder, representation, födelsedagar och många andra tilldragelser och högtider. Julborden inte att förglömma; varje år, under dessa tio år, har Stenbros omtyckta julbord dukats upp. Under alla år har Fredrik drivit Stenbro på egen hand med god hjälp av familjen men sedan en tid finns Bo Harding vid hans sida.

Fredrik (t h) har ett förflutet i flygbranschen och Bo (t v) har lämnat Köpenhamn och bankvärlden för ett nytt liv i Nyköping och på Stenbro. 18

Fredrik är köksmästare och Bo hovmästare och tillsammans med den duktiga personalen tar de varmt hand om gästerna. Utöver maten är inredning ett gemensamt intresse som Fredrik och Bo har vilket också genomsyrar hela restaurangen. – För att uppmärksamma jubileumet och samtidigt göra lite av en nystart har vi fräschat upp och förädlat Stenbro Salonger ytterligare, berättar Fredrik. De har skapat en restaurang som är något utöver det vanliga. Det är tre vackra salonger – i olika färgsättningar men ändå med en genomgående stil. Elegans är ledordet samtidigt som de lyckats plocka fram en ombonad och hemtrevlig atmosfär. Genomtänkt och noga utvalt Fredrik berättar att Bo har en svaghet för Bondia Ceramicas vita lampor och att de samlar på dessa. Nu finns ett flertal av dessa vackra skapelser i ett par av salongerna. Tillsammans har de också åkt land och rike runt för att hitta exakt samma stolar till hela restaurangen och keramikern Mikaela Willers krukor och ljusstakar är klockrena i miljön. Allt är genomtänkt och noga utvalt. – Vi vill också att det ska kännas som ett hem, säger Bo och pekar på den lilla rokokobyrån med böcker som en fin detalj. Den stora spegeln bakom byrån testamenterades till Stenbro av en kär gäst.


ILTVÄTT PÅ KÖPET!* 14” från 620:-

Med för sl

genom folkhopen ner till min borg. sku Jo Samlingen var först vid stadshuset där Lasse Lindberg stod för buset. dä Ja Tack vare Nyköpingsboende utrikesminister Anna Linds försorg HIT! kom EU:s utrikesministrar gåendesTIDNINGEN till dig lilla StoraSE torg. *Vid köp av 4Vid Året var då tjugohundra ett Och att leda fredsarbete var inte lätt.

16” Känn trygghet i vinter! 17” H-SON

NETTOPRISE PÅ www.

H-SON

BILTVÄTT www.

.se

.s

Boka Din bilservice hos oss! –vi servar även husbilar

M KÖPET!*Nyköping • 0155-21för90

* Däck 2 (St1) Norrköpingsv. * Släphyra * Bilhyra * Bilservice * Släpverkstad * Tvätthall

Boka bilservice,

VINTERD

*Vid köp a

även husbilar!

HYR BILEN Erbjudande Köp 5 liter olja – få filter på köpet

HOS

rv ve yr H-SON t k MONTERAT Bilh Bilse SläpOKTOBE Tvät Däc Slä & BALANSERAT www. H-SON .se www. Meka själv –ic Låga e priserrkstad a

a phyr

på bromsskivor och belägg

Norrköpingsvägen 2 (St1macken) Nyköping tel: 0155-21 90 51 070-310 18 28

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21 16

13” från 515:14” från 620:-

15” 16” 17”

BILTVBoÄkTtiTps

PÅ KÖPET!*

”Taxinge säteri – en gård i Sörmland” Författare: Tulla Grünberger, foto: Håkan Aldrin Förlag: Votum 2019

I år är det tio år sedan Stenbro Salonger öppnades och genom åren har den vackra salongen öppnats upp för bröllop, minnesstunder, representation, födelsedagar och många andra tilldragelser och högtider.

Utöver julbordet kommer Stenbro Salonger att återigen öppna upp för allmänheten – något som många gläds av. Stenbro Salonger är ju unik i sitt slag här i Nyköping; atmosfären, historiken och känslan hittar man ingen annanstans. – En första satsning blir söndagsbruncher, det kommer vi att starta upp i början av nästa år, avslöjar Bo. – Och tittar vi på verksamheten i ett lite längre perspektiv så finns nog chansen att vi även öppnar för a la carte ett par gånger i veckan, berättar Fredrik. Men även fortsättningsvis ska Stenbro Salonger vara det självklara valet när det gäller skräddarsydda evenemang för exem-

pelvis födelsedagar, bröllopsdagar, företagsevent, minnesstunder och så vidare. Förbereder årets julbord I skrivande stund laddar Fredrik och Bo för julborden som kör igång 29 november och pågår ända fram till julafton. Knäcken är redan klar, klenäter ska bakas, köttbullar rullas och sillen ska smaksättas. – Nästan allt på julbordet är hemgjort och av våra stamkunders favoriter, som är lite av en specialitet för oss, är svampomeletten. Ännu finns några platser kvar, så passa på att njut av julen i en historisk miljö, avslutar Fredrik.

Cirka tre och en halvmil från Nyköping, norrut, i närheten av Lid ligger säteriet Taxinge. Nuvarande ägare till Taxinge, Hans Åkerlund, inleder med att berätta om att det känns hisnande att gå omkring på samma stigar som Gjord Andersson Wädurhorn gjorde i slutet av 1500-talet och att han så gärna skulle vilja ha träffat honom och höra honom berätta om Taxinge då. Det har gått drygt 400 år sedan Taxinge byggdes som en sätesgård. I den nya boken om Taxinge säteri får läsaren ta del av en av Sörmlands många herrgårdar och säterier. Taxingeboken är rikt illustrerad med gamla kartor och inte minst en rad fina fotografier av Håkan Aldrin. Vi möter böljande åkrar, djurliv och jakt. Fornborg och spökrösen, Taxinge kvarn, gårdens olika ägare, gårdsminnen och matminnen. Författat av konsthistorikern Tulla Grünberger. /Torbjörn Andersson

www.

M fö

*Vid köp

H-SON

Norrköpingsv. 2 (St1) Nyköping • 0155-21

19


TIDNINGEN SE HIT!

ALLSTÄD Kvalité & Service Nyköping

070-653 09 20 ALLSTÄD Kvalité & Service Nyköping 070-653 09 20

Nästa nummer utkommer

23 december

"Mäst a re på kött" Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80

Elinstallationer

Datanät • Belysning • Värmelösningar

Har du kontaktsvårigheter?

Kontakta oss: 0155-60 62 00 order@freddanselobygg.com

www.freddanselobygg.com

ALLT FÖR DIN BIL UNDER ETT TAK!

– NU ÄR DET DAGS ATT BYTA TILL VINTERDÄCK Dubbdäck Bridgestone Noranza 001 och nyheten friktionsdäcket Blizzak Ice – Utomordentliga egenskaper på is! 13 tum fr. 650:-/st 14 tum fr. 650:-/ st 15 tum fr. 700:-/ st

16 tum fr. 800:-/ st 17 tum fr. 1000:-/ st

-MONTERAT & KLART!

NOVEMBERERBJUDANDE:

Boka service eller reparation för minst 2500 kronor så bjuder vi på ett hjulskifte (värde 350 kronor) och ger dig 50% rabatt på en säsongsförvaring. Uppge koden ”SE-HIT” vid bokning.

BILVERKSTAD

DÄCK

-vi ingår i

-vi ingår i

Gasverksvägen 10, 611 35 Nyköping Tel. 0155 - 21 11 13 20


STORA KRYSSET

TIDNINGEN SE HIT! VARINDISK DRÄKT DAGLIGT SPRÅKBRUK RAST

RULLAR I MASKIN FRANSK FLOD

ILLUSTRERAS PÅ BILDEN

OXUDDE 144-17

GRÖNA

KULA YTTERDEL PÅ FLAK

ENERGIENHET

SPEJA YUKONREGION

STIRR

GUIDE FÖR PROGRAM

PIK MES VIKARES BARN

DEL AV MARMOGRÅRERAD VERKSSKINN PRISADE

HÄLLA

MÅRDDJUR

SPORTDISCIPLIN PRESTATION

LOTT

FAR-

OFANTLIGARE

NOMAD I NORR STOR FEST

OST

ÄR SÄLLEN TVKANAL

MJUK

KONSTRIKTNING FÖR F.D. DRINKARE MÖTE 2

FÄRG

ORIGINALITETERNA

ASPI- MARKAL- BRYTER STRÖMRANT SONGER MEN

MINDRE LUKTAT ILLA

LAST ENERGISK

ÄMNE NATTVARDSKALK

AVBÖJA

DELETEFUNKTIONEN PUMPS

SORTERA UT TRE BEN

KORT BANK ÖVERLIGGARE

TON

PLATS FÖR UTSLAG SPOTT

GLOSA

FÖRE 71 FÖR VISST LAG

JORDLAGER

ÄMNAR

DILLADE KLIRRAR I DRINK

HANDLADE

MUSIK BILDAR SAMFÄLLEN

BIDRAG TILL VINTER ISRÄNNA

STÄLLA IN SIG

KLINGA

KAN ÄVEN SES I FLINGVARIANT MÅNFAS TILLAGA CALZONE

SKUTTADE FÖR TITEL PRIMATENS

MJUKT UNDER MÖBEL

KATT

LIKSTÄLLDHETEN

GW

DVÄRGPLANET VIDA VATTEN

MYCKET TALRIK STOR FÅGEL

UTSIKT

HÄNGA

EINSTEINIUM

FN I USA

FÖRFOGADE ÖVER

UTMÄTNINGSFOLK

BRIT- KORT MELODISK TISKT FRAS PARTI VÅNING

GAM- BISTRO MALT 60-CM MÅTT GREN

STÄDAT FANTASTISK

CORNFLAKE

FILMSLUT ARGT I SERIERUTA

ÄR BÖJDA ÄTER FRÅN VÄXTRIKET

FÅR VETA

personer vinner varsitt presentkort värt 100 kronor TÄVLA OCH VINN! Två från Elon Englund på Gumsbacken i Nyköping Skicka din lösning senast den 16 december 2019 till: Tidningen SE HIT, Forsgränd 7, 611 32 Nyköping. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: anette@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Grattis!

Vvinnarna i förra krysset som vann julbord på Stenbro

Salonger är: Lillemor Thulin, Nyköping & Sirkka- Liisa Auru, Nyköping

Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: .................................................................................................................................................................... 21


TIDNINGEN SE HIT!

Samarbete - För en hållbar fotboll Den lokala fotbollen påverkas av att för få ungdomsspelare utbildas från bollskolans första lek och hela vägen upp till att man blir senior. Vi menar att det är den lokala fotbollen utmanat sin egen överlevnad under för lång tid genom en för tidig uppflyttning till seniorfotboll och det gäller såväl för tjejer som för killar. Under de år som passerat har seniorfotbollen blivit den stora förloraren. Vill man skapa en hållbar och långsiktig fotboll behöver det ske genom en strategisk och målinriktad utbildning av spelare från unga år. Ungdomsfotboll handlar inte om att tillsätta en tränare för en grupp flickor eller pojkar och ”kasta” ut en fotboll på det gröna fältet. Fotboll handlar idag om utbildning i att bli en bättre fotbollsspelare under hela sin uppväxt, och då menar vi både tekniskt, taktiskt men även socialt. Att ha roligt tillsammans, sätta upp målbilder och utmana varandra att bli bättre i alla delar som lag och som individ. Grunden ligger i föreningarnas olika spelarutbildningsplaner som sällan används i rätt omfattning och över tid. Så hur kan vi hjälpa varandra som föreningar? Vi som förening har höjt ett varningens finger för den tidiga uppflyttningen under mer än tio års tid och vi tror att det är en av anledningarna till den fotbollsdöd som nu breder ut sig i vår region och i vår stad. Hela lag försvinner idag på alla nivåer, från föreningarnas breddverksamhet till seniorlag. Varför bryr man sig om ett seniorlag mer än ett ungdomslag? Vi vet att det utanför stadsgränsen kan vara avgörande att flytta upp ett antal 14-15 åringar i en seniorlag för att laget att överleva. Men vilket ansvar tar man då för helheten och de som inte blir uppflyttade? För det är till sist de som är kvar i sin ålderskull som står för bredden och helheten i en hållbar modell. Vi anser att detta är fel väg att gå då ingen enskild spelare är färdigutbildad vid 15 års ålder. Inom seniorfotbollen på lägre nivå upphör nästan all spelarutbildning för den unga spelaren då verksamheten blir resultatbaserad och det är en annan anledning till att kvalitén på fotbollen blir lidande. Frågan blir då om fler fortsätter med sin fotboll på detta sätt. Idag är återväxten i ett antal föreningar mindre bra och stora delar av spelartrupperna i många lokala klubbar har idag sitt ursprung från Nyköpings BIS och det kommer inte att vara hållbart i längden. Detta går inte att skylla på att det är så överallt i Sverige för så är det inte riktigt. Visst är det så att tappet av ungdomar är större än tidigare men det finns undantag, men tyvärr är inte Nyköping ett av dem idag. Här är det tyvärr lite tvärtom och det märks markant i antalet lag på seniornivå som lagt ner under de senaste 15 åren. Det finns ju inte mindre antal barn och ungdomar idag än för 20 år sedan, men de kräver mer av oss föreningar och kvalitéten på det vi levererar blir till sist avgörande. Vi har alla som är en del av fotbollsfamiljen en gemensam utmaning att ta tag i men den är inte omöjlig på något sätt om vi hjälps åt. Vi har under åren gjort ett antal aktiva val kring vår ungdomsverksamhet men vi har hela tiden värnat om helheten och klubbarna runt omkring. Vi vill vara motorn i den lokala fotbollen och därmed har vi också ett stort ansvar för helheten och det ansvaret tar vi, både inom bredd- och elitfotbollen. Vi tror på samarbete och långsiktig relation föreningar emellan. Istället för att ifrågasätta varandra så önskar vi skapa en dialog för ungdomarnas fotbollsutbildning. Vi är öppna och transparenta och delar mer än gärna med oss av vår kompetens och vårt utbildningsmaterial. Vi vill mer tillsammans med de som vill! Vi hoppas på en start där vi tillsammans skapar en hållbar fotboll på ungdomsnivå som leder hela vägen till seniornivå. Att bryta negativa trender tar tid men passivitet är inte lösningen för en hållbar, passionerad fotboll. Vi ser fram emot utökade samarbeten lokalt och regionalt!

22


TIDNINGEN SE HIT!

Vendela´s PYSSEL & BUS Nu börjar det bli kallt och jag har börjat med mina vinterkläder. Småfåglarna som stannar kvar i kylan behöver lite extra godis för att överleva. Jag förstår dom! Lös mitt nya korsord så kan Du också få lite vintergodis! FYRA vinnare får ... ett helt kilo godis från GODISHUSET! Skicka in ditt korsord senast den 16 december i ett brev till: SE HIT, Forsgränd 7, 611 32 Nyköping eller ta en bild på korsordet och mejla in det till: vendela@se-hit.se

LYCKA TILL!

LILLA KRYSSET

–TÄVLA och vinn 1 KILO GODIS!

Lös korsordet och sänd in din lösning senast den 16 december. Tidningen SE HIT, Forsgränd 7, 611 32 Nyköping. Fyra vinnare vinner 1 helt kilo godis var! Du kan även skicka ­korsords-lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: vendela@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA. Namn: ............................................................................................................................................................................. Adress: ........................................................................................................................................................................... .............................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ..........................................................................................................................................................................

GRATTIS!

Wilma Hellman, Nyköping Anton Wellander, Nyköping Tommy & Alicia Bergstrand, Stigtomta

Ni godvisaentn !

GRÖNSAK TECKNAR DOPPAR SIG

BÖR SLÄCKAS NÄR VI 100 ÅR LÄMNAR RUMMET BYGGER BARNEN MED GRÖNA LIVSMEDEL

DEN LILLA SJÖJUNGFRUN

BEHÖVER ELDARE

SNÖHYDDOR KAN SMÅ FÅ BADA I

KISS VATTENDRAGET

INTE ALLS BRA LÄTT SOM EN PLÄTT ÄR OFTAST BLÅA

126B-15

LÄSES UPP I AKTUELLT

TIDEVARV

TEXTILIER

VANLIG FISK I AKVARIET

Kurser i motorik och gymnastik för barn födda 2008-2017 Vi har små och ledartäta grupper.

Anmäl ditt barn nu!

MÖTEN UTAN ÄNDAR SES PÅ VISS TIPP

ATMOSFÄR BUSAR MOT MARKEN

www.barnensgymnastikskola.se ∙ Telefon 0155- 21 22 27

INTE OSS

23


TIDNINGEN SE HIT!

KRÖNIKA

Att ta saken i egna händer – Lycka är att ha egen potatis i jordkällaren liksom vinteräpplen, som vi fick ovanligt rikligt av i år. Vi har mustat 80 kilo, dessutom lagt undan för vinterns behov i jordkällaren. – Lycka är att gå ut i trädgården och plocka tomater, liksom örter, sallad, gräslök med mera. – Lycka är att plocka klase efter klase av egna vindruvor. Ett älskat barnbarn var här på höstlovet och kunde njuta vindruvor varje dag. - Lycka är att ha björnbär, vinbär, jordgubbar, gula och röda hallon. En del har hamnat i frysen. –Lycka är att ha färdiga soppor och pajer i frysen liksom påsar med förvällda nässlor, mangold och andra grönsaker inför vintern. Och svamp, både torkad och fryst. Vilken rikedom! Jag har odlat grönsaker i stort sett hela mitt vuxna liv. Jag har alltid plockat nässlor. Lärde mig så småningom att även målla, maskrosblad, kirskål, almfrukter, vinbärsblad, blad av kärleksört, nate och mycket annat är gott i sallad, till te, maträtter av olika slag. Naturens skafferi är rikt. Idag orkar jag inte odla lika mycket som tidigare. Jag blir 80 år nästa år. Så gissa om jag blev glad när vi i våras fick nys om en andelsodling nära oss inte långt från Nyköping. Gården fick startkapital. Vi har fått en kasse grönsaker varje vecka sedan före midsommar. Vår odlare vet att han har avsättning för det han odlar, vi som andelsägare vet att vi får färska grönsaker direkt från hans gård. Kan det bli bättre?!

tion, arbetar med. De försöker dels hjälpa människor att ta sig ur sin fattigdom till exempel genom utbildning, dels ändra på grundorsakerna bland annat genom att påverka företag att betala skäliga löner. ”Den globala livsmedelsindustrin drivs som en fossilt driven ”maskin” som trycker ut råvaror som majs, vete, palmolja, socker och soja billigare och billigare”, säger Gunnar Rundgren, som själv driver ett ”ineffektivt” småjordbruk på Torfolk gård i Värmland sedan 70-talet. ”De stora bolagen tar en växande del av kakan medan bönderna får en allt mindre del. Detta samtidigt som jordarna utarmas och arter dör ut.” ”De miljövänligaste jordbruken i Sverige drivs av människor som också har andra jobb eller är rika nog att låta jordbruket gå med förlust”, säger han. Själv har han skrivit flera böcker om mat och livsmedelsproduktion och försöker ständigt få producenter och politiker att tänka om. Han menar att vi har hamnat i en återvändsgränd. Jag håller med, det krävs en synvända hos oss människor på alla nivåer för att hitta ut. Naturen är ingen maskin, allt går inte att lösa med teknik. Jorden är en levande organism liksom människor, djur, växter… Och levande organismer behöver kärlek och omsorg.

Helt klart kan vi människor tillsammans ta saken i egna händer. Vi kan leta efter sätt att leva så vi mår bra. Och jag mår bra av att veta var min mat kommer ifrån. Jag litar mer på människor i min närhet än på den globala livsmedelsindustrin. Mitt framtidshopp är att fler väljer att ställa sig utanför marknadskrafterna. Mitt hopp är att fler skapar kooperativ, satsar på andelsjordbruk, stadsodling och så vidare. Och det sker faktiskt. Jag vet att fler gårdar i östra Sörmland har startat andelsodlingar. Dessutom finns REKO som erbjuder närproducerad mat. I senaste numret av tidningen Åter hittar jag artiklarna ”Samägande, smart och hållbart” och ”Bygg en stark lokal gemenskap”. Och i SN läste jag den 4 november om Sveriges första utbildningsgård för stadsodlare. Att fler satsar på stadsodling och mathantverk betyder också att människor möts och arbetar jämsides och tillsammans. Det kan man inte säga om de arbetare och odlare runt om i världen som arbetar långa dagar, under hårda förhållanden till förfärligt låga löner för att vi ska kunna handla våra favoritprodukter i mataffären. Jag gråter när jag inser att mango och vindruvor från Brasilien som jag frestas köpa i min matbutik har paketerats av arbetare vars löner är så låga att de måste låna pengar i slutet av månaden för att familjen inte ska svälta. Det tröstar litet att man kan stötta projekt som Oxfam, en global hjälporganisa-

24

Hild Lorentzi

Återbrukare och ordbrukare hild@borsljudet.com Läs mer om tidningen Åter på www.alternativ.nu. Googla på Gunnar Rundgren och leta efter hans bok "Den stora ätstörningen" som kom 2016. Läs om Oxfams projekt på oxfam.se.


TIDNINGEN SE HIT!

Brons, silver och Gert Som du kan läsa på annan plats i tidningen så skulle Gert Fredriksson ha blivit 100 år den 21 november i år. Redan som liten beundrade jag denne olympiske atlet. Sex (!) OS-guld från fyra olika olympiska spel mellan 1948 till 1960. Gissa sedan om jag blev glad efter att ha flyttat till Nyköping att möta honom som en alldeles vanlig man på gatorna. Ännu roligare då att ha fått träffa honom vid några riktigt speciella tillfällen. Första gången var 2000 efter OS i Sydney. Nyköpingskanotisten Henrik Nilsson, jo han är son till Hans Nilsson som gör våra Se Tillbaka-sidor, hade lyckats ta OS-silver. Jag fick äran att vara konferencier när staden skulle ta emot Henke och gratulera honom på Stadshustrappan på Stora torget. Alla ville vara med och gratulera. Den ende som inte var helt imponerad var just den gode Gert. ” Det är ju ändå bara silver”, avslutade han sitt gratulationstal.

ANDERS TÄNKER

2002 var jag med när Nyköpings kommun ihop med Gert avtäckte statyn av honom nere i hamnen. I sitt tacktal denna gång var Gert ännu roligare: ”Det är första gången jag nöjer med brons” menade mannen som är en av de få att få en staty rest över sig medan man lever. Så kom då sommaren 2004 då Nyköping fick sin första olympiska guldmedalj i kanot sedan 1964 då Nyköpingspaddlaren Sven-Olov Sjödelius tog sin. Loppet gick tidigt en vardagsmorgon och tidningen jag arbetade på då hade tillsammans med Red Point installerat en storbilds-TV i Stadshuset. Vi bjöd dit Gert Fredriksson som glatt kom och hejade på Henrik Nilsson som nu skulle ta den där eftertraktade guldmedaljen i Aten OS. Vilket jubel när han lyckades. Roligast var när Gerts hustru berättade att Sveriges Radio hade ringt för att prata med Gert om triumfen. När hon sa att han var på TV trodde de att Sveriges Television hade hunnit före! Hela Stora torget var fyllt av människor vid Henriks hemkomst. Henke kördes fram i en veteranbrandbil. Även denna gång var jag konferencier och Gert var på plats. Sven-Olov var i publikhavet men ville inte komma upp på scenen. När det så blev Gerts tur att gratulera så började han gråta. Han var så rörd att Henke hade lyckats med bedriften att ta guld. Tala är silver, tiga är guld har aldrig varit så sant som denna dag då den gode mästerolympiern bara stod alldeles stum där. Thomas Qvarsebos staty av Sveriges främste olympier genom tiderna, Gert Fredriksson

Anders

Villa och fastighetsägare! Tilläggsisolera vinden och minska din värmekostnad rejält, samtidigt ökar du värdet på din fastighet. Telefon: 0155 - 28 56 10 E-post: hakan@mb-isolering.se

Företaget är miljö- och kvalitetscertifierat

–Allt inom VVS!

Vi utför kostnadsfri besiktning av din vind!

25


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur med Tegner... 100 års engagemang och gemenskap

Silversmeden Anna-Stina Åberg var med redan under tidigt 1970-tal då hon och maken just flyttat till Nyköping. Nu var hon invigningstalare vid Zontas 100-årsjubileum på Nyköpingshus. Zonta international startade 1919 i USA och är en global organisation för att främja kvinnors rättigheter. Stina Palmberg Eriksson bjöd på ett härligt kåseri om starka framgångsrika kvinnor ur historien och Zonta Sister Singers under ledning av Maria Wester bjöd på en kavalkad av kvinnomusik under senaste 10 åren. Ingrid Carlsson fick hedersdiplom och en liten plastanka. – En anka ser ut att flyta lugnt på vattnet men det är fötterna som paddlar under som håller henne flytande. Du håller Zonta flytande, säger Maywy Schultz, ordförande i Zonta. Storstilat huvudnummer Huvudnumret var storstilat. Sångerskan och skådespelerskan Lisa Werlinder ackompanjerad av Ann Blom. Båda imponerade storligen. Fyra dagar senare så fick pianisten Ann ett stort stipendium för sitt ”allt igenom lyriskt, svängigt och underfundigt skapande”. Att Lisa sjunger bra vet vi som älskar den danska TV-serien ”Badhotellet” där hon som Alma ibland sjunger med charmören Weyse. Här på Nyköpingshus visade hon det ännu tydligare. Lisa sjön många låtar från sitt fina album ”Ett minne blått”. Bland andra låten ”Barfota längs Norr Mälarstrand” som Lisa berättade hade viss nyköpingsanknytning då Anna Bromee varit med och skrivit den.

Ingrid Carlsson och Maywy Schultz

Vi var många som nöjt kunde konstatera att Zonta är livet. Fler bilder från festen hittar du på Se Hits facebooksida. Jobbar mot könsrelaterat våld Zonta i Nyköping-Oxelösund är väldigt aktiva och detta framför allt nu i novemberdecember. Dels deltar man i den internationella kampanjen ”16 dagar mot könsrelaterat våld” som pågår från och med den 25 november till den 10 december. Både i Nyköping och Oxelösund kommer byggnader belysas orange och oreangemålade skor på Stadshustrappan kommer i år att påminna om de polisanmälda våldsbrotten mot kvinnor under år 2018. Dels är Zonta med som enda ideella organisation tillsammans med Länsstyrelsen och Nyköpings kommun att ordna två föreläsningar med Annette Franzén i Olrogsalen på Culturum den 28 november där hon ska prata om att motverka hedersrelaterat våld. Veckans tema är ”en vecka fri från våld”. 26

Lisa Werlinder ackompanjerad av Ann Blom


SE HIT-listan 1

Cecilia Ekberg och Åsa Hagberg

Cecilia Ekberg, Hellmanska Gården och Åsa Hagberg, Åsas Smaker från landet. Åsa och Cecilia är bra exempel på lokalt samarbete mellan stad och land. Hellmanska Gården är en föregångare i ekologiskt klimattänk och även på återvinningstanken. Just denna torsdag stekte Åsa raggmunkar på hällen. Härligt! Hellmanska gården må vara 300 år men de ser bara framåt.

2

Terese Brandell

Blomstrande Brandell, Terese och Martin Jansson fick priset som Årets Nykomling på årets Mino-gala och de har dessutom etablerat en större butik i centrala Nyköping. Terese får representera alla duktiga florister som vi har omkring oss. Om man skulle ge dem dagens … blomma!

3

TIDNINGEN SE HIT!

Anna Brodén

Anna Brodén, på Annas Kök på Ösvreta Gård. Hon har prisats för sin eldost och rabarberglass. Under den populära ljusfesten ute på Runnviken sålde hon slut på eldosten som är ett miljövänligare alternativ till haloumin. Anna får representera alla gårdar runt om Nyköping med sina lokalt odlade eller producerade produkter.

Jonathan har varit i Stockholm

”Jag har aldrig varit i Köpenhamn…” Så börjar Jonathan Fröbergs just släppta album ”Dårar & hjältar” och så började han sin releasekonsert på Debaser Brooklyn Bar på Söder i Stockholm. Raderna kommer från öppningsspåret ”Köpenhamn” på plattan. Jonathan med sitt kompakta band spelade sig igenom hela albumets elva låtar. Se Hit följde med i den chartrade bussen. Förväntan på bussen kändes nästan som den när man följer med favoritlaget på en bortamatch. Väl framme så märkte vi att Jonathan numera har hemmaplan lika mycket i Stockholm som Nyköping eller Oxelösund – Nästa låt, ”Hur tar vi oss ur”, handlar om min första romans hur vi träffades på Tessin och gjorde slut på Hamnmagasinet, berättar Jonathan och vi ditresta Nyköpingsbor ler igenkännande. Från den låten har Jonathan hämtat albumets titel; ”Dårar och hjältar”. Det blev en väldigt speciell kväll som slutade med att Jonathan sjöng från ett av de robusta borden i baren. En kväll och skiva vi sent ska glömma. Jonathan har verkligen kommit för att stanna. Snart har du varit i Köpenhamn, Jonathan. Fler bilder hittar du på Se Hits facebooksida.

27


TIDNINGEN SE HIT!

HÄLSA

Du gör julen till din! Det finns inga måsten runt jul. Jooo, det är visst sant! Koppla bort allas förväntningar och gör julen till din. Liten som stor högtid så avgör du själv. Jag har blivit uppfostrad med en underbar julanda och kommer för alltid älska juletiden. Så varje år längtar vi till att få lägga in sill, hitta på nya nyttiga godisrecept och dricka glögg till en julig jazzlåt. I detta inlägg tänkte jag bjuda på en julfika en supersmarrig och så klart hälsosam jullunch som magen har glädje av. Och som vanligt kan jag trygga dig med att recepten innehåller både vitaminer, mineraler och även fibrer som gynnar hälsan.

Hälsosamma syrade grönsaker

Mjölksyrade grönsaker har vi traditionellt ätit över stora delar av världen, det är en eller ska jag säga var en vanlig konserveringsmetod. I Ryssland syrar man grönsaker och bakar surdeg. Tyskland är känd för sin surkål och i Sverige har vi länge bevarat våra fantastiska rotgrönsaker på detta sätt. Syrade grönsaker är hälsosamt på många sätt: – Rika på C-vitamin – Innehåller nyttiga probiotiska bakterier som stärker immunförsvaret – Komplexa näringsämnen som B12-vitamin tillverkas under syrningen – Sänker GI för måltiden – Är lättsmält – Sägs Innehålla rikligt av ämnen som motverkar cancer – Syrade grönsaker ökar järnupptaget

Lunchtips i advent och juletid:

Rågknäckemacka med rödbetssallad, köttbullar, senap och mjölksyrade grönsaker Hemmagjord rödbetssallad 2 port 5 min 2 kokade rödbetor 4 msk crème fraiche 1 tsk örtsalt 1 tsk honung

Hacka rödbetorna i mindre bitar och blanda med crème fraiche, örtsalt och honung

Hemgjord senap (en liten burk) 1/2 dl gula senapsfrön 1/2 dl bruna senapsfrön 3 msk honung 1 msk äppelcidervinäger ½ dl vatten 1 tsk salt ½ dl kallpressad rapsolja

Mixa alla ingredienserna med en stavmixer och häll sedan ner i en passande glasburk med lock.

Tillbehör

Stuvad grönkål Vitlök Grönkål Oatly grädde (valfri grädde) Senap Koka först upp kål med grädde. Tillsätt sedan senap, vitlök och salt. Koka ihop.

Vår expert Angelica Sjöstedt coachar dig inom kost, näring och hälsa. 28


Mjölksyrade grönsaker på köttbulleknäckemacka med hemgjord rödbetssallad, stuvad grönkål och hemgjord senap samt potatissnittar med sill och fin hackad rödlök. Alla härligheter som hör julen till.

TIDNINGEN SE HIT!

à la Karin "Smarta och miljövänliga självhjälpstips. Giftfritt, billigt och enkelt att göra själv"

Gör egna badbomber

Det bästa jag vet är att bada i badkaret, det kan jag göra väldigt länge, ta med en bok, bra musik eller en film. Det ger mig en känsla av lyx, lugn och ro. Att jag dessutom kan påverka min sinnesstämning med det är helt underbart. Väldigt gångbart för barn och tonåringar... 1 tsk raps eller olivolja 1 tsk vatten 1,5dl bikarbonat 1,1 dl citronsyra Några droppar av eterisk olja som doftar det man tycker om (lavendel=lugnande, rosmarin=antideppig, citrongräs eller mynta=uppiggande) Lägg i lite blomblad om du vill. ​Blanda allt i en skål, rulla bollar i den storlek man vill ha, lägg dem att torka (äggkartong är bra)

Tips på fika! Kanel och kardemummakokosboll toppad med saffrans-crème fraiche Våga baka med bönor, här kommer ett supergott recept som gynnar tarmfloran. Perfekt om man önskar att barnen ska få i sig extra fibrer eller om man inte gillar bönor men ända vill vara hälsosam. 4 dl havregryn 4 msk kokosfett eller smör 2 dl kokossocker 1 dl honung 2 msk chiafrön 2 msk psylliumfrön 1 pack svarta bönor 2 msk kakao Kanel och kardemumma Blanda ihop alla ingredienserna till en kokosbolls smet. Rulla sedan bollar av smeten i valfri storlek, rulla dem även i kokos eller hackade nötter. Blanda sedan lite crèmefraiche med honung och saffran och toppa kokosbollen med samt några lingon.

TEXT & BILD ANGELCA SJÖSTEDT

Lycka till!

DÄCK DÄCK

20% 20% DÄCK rabatt rabatt Monterat och klart!

20% Monterat och klart!

DÄCKHOTELL DÄCKHOTELL Förvaring – Tvätt - Skifte

Förvaring – Tvätt - Skifte Industrigatan 5, Nyköping • 0155-28 77 60 • www.aabil.se

rabatt

Nyköping • 0155-28 60 • www.aabil.se Verkstaden som tålIndustrigatan att jämföras5,både på kvalité och77 pris!

DÄCK

Monterat och klart!

DÄCKHOTELL

20%

rabatt

Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris!

Förvaring – Tvätt - Skifte

Industrigatan 5, Nyköping • 0155-28 77 60 • www.aabil

Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris!

Monterat och klart! –Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris! Förvaring – Tvätt - Skifte

DÄCKHOTELL ecember Trevlimgadns och hoper-! alleshaämlsan är maed pas Angelic

/

Industrigatan 5, Nyköping • 0155-28 77 60 • www.aabil.se

Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris! 29


TIDNINGEN SE HIT!

SE TILLBAKA med Hans Nilsson

Bilderna lånas av Bildgruppen i Nyköping samt Nyköpings bild- och företagsarkiv.

Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Hallå där SE-HIT läsare! Mörkret kommer tidigt nu men för egen del tycker jag att det kan vara riktigt mysigt att kura ihop sig i soffhörnan och tända en massa ljus, och kanske läsa en god bok. Som gammal vän till Gert Fredriksson så tänker jag extra mycket på honom just nu. Det är i dagarna 100 år sedan han föddes, närmare bestämt den 21 november 1919. Därför tänkte jag se tillbaka och låta er alla ta del av mina egna minnen av Gert, och även Gerts berättelser om sina bragder på tävlingsbanan. Jag vill ge er en inblick i hans fantastiska idrottsliv. Önskar er även en fin decembermånad och hoppas att ni inte stressar utan istället njuter av julförberedelserna. PS . Jag hittade ett citat som passar väldigt bra in på Gerts filosofi:

”Så länge man inte ger upp, har man inte förlorat”!

Gerts Ett urval aav id fantastisk rottsliv En bit in på 1900-talet får Johan Fredrik Fredriksson arbete som möbelsnickare på NKs verkstäder och flyttar med hustru och en son till Nyköping från Laholm. Dom bosätter sig på Östra Kyrkogatan i ett hus som gick under namnet ”käringträta”. Den 21 november 1919 får paret Fredriksson en andra son som dom döper till Gert Fridolf. Familjen tillbringar mycket ledig tid med båt i skärgården. Där ser man många kanotister som glider fram i sina smäckra kanoter, och kanhända att det där tändes en liten gnista hos Gert. 1933 bildades Nyköpings Kanotklubb av nio stycken ungdomar. De fick köpa Sandgrynnans badhytter av kommunen för etthundra kronor. Ett par år senare byggdes det första kanothuset på samma plats. En dag 1935 kom Gert ner till kanothuset för att provsitta en kanot. Kanske var han rädd att göra bort sig, för provsittningen skedde på torra land! Hur som helst; Gert köpte sig en kanot för 80 kronor och vid första provturen gick det som det brukar, han slog runt!

Det stora ljusa huset är "Käringträta". Östra Kyrkogatan 23. Huset byggdes 1911 - 1912 av herrarna Lundberg, Lundqvist och Strandberg. Det innehöll 29 smålägenheter. Man sa redan vid grundläggningen, att drar man ihop så här mycket folk i ett enda hus kommer käringarna att träta så det blir en skam för hela Nyköping! Därav namnet! Huruvida det trättes eller ej förtäljer inte historien. Här föddes "Kanotkungen" Gert Fredriksson. Huset var byggt av tegel som hämtats från den så kallade ”Lergropen” vid Kungshagen.

Dubbla OS-guld i London

Gerts allra första tävling var på hemväg från en paddeltur till Westervik. Det pågick en propagandatävling i Nävekvarn, och Gert övertalades att ställa upp. Det gick inget vidare, men året efter gick han till final på Svenska Mästerskapen. Han fortsatte att träna hårt och hade inte andra världskriget brutit ut och olympiaden i London fått ställas in, så hade nog Gerts samling av OS-guld varit ännu större. Nu gick OS i London 1948 istället och Gert tog dubbla OS-guld både på 1 000 och 10 000 meter. Han har berättat att 10 000 metersloppet kördes som tempolopp och att de svenska ledarna skulle stå på en bro med två flaggor. En röd som visade att Gert låg efter, och en vit som betydde ledning i loppet. Gert gick ut hårt och när han närmade sig bron viftade ledarna frenetiskt med den röda flaggan, och Gert försökte att öka farten ytterligare. Väl i mål kom alla rusande och hissad Gert i skyn. ”Jag fattade ingenting, jag var övertygad om att jag förlorat!” Det visade sig att ledarna i ivern hade tagit fel flagga! 30

Här kommer Gert hem till Nyköping från OS i London. Det blev sedvanligt triumftåg i brandbil genom Nyköping.


TIDNINGEN SE HIT!

1949 tilldelas Gert Fredriksson Svenska Dagbladets guldmedalj för sina insatser i London, men han var osäker på om han verkligen skulle fortsätta med tävlandet. Efter ett par år av sparsam träning och tävling blev dock suget efter ytterligare ett OS för stort, och Gert beslöts sig för att köra igång med hårdträningen igen. 1952 var det dags för OS i Helsingfors. Där fick Gert fick se sig besegrad på 10 000 meter av Torvald Strömberg, men tog en gruvlig revansch på 1 000 meter. Och precis som vanligt efter ett OS så uppgav Gert att det var slutpaddlat för hans del. I idrottsboken 1953 kunde man läsa, ”Gert Fredriksson, den yppersta genom tiderna, knäckte definitivt sin tävlingspaddel och kommer i fortsättningen att ägna sig åt turistpaddling.”

Tävlade i skjorta och slips

Vid en propagandatävling året efter skulle Gert göra en så kallad ”eskimåsväng”, (alltså tippa med kanoten och sitta kvar, och komma upp på andra sidan). Gert gjorde detta ett flertal gånger till publikens förtjusning. Klubbens ordförande stod och tittade på, och bredvid honom stod en äldre gentleman. Han frågade, ”hur gör han egentligen, han måste väl ha ”åran” i botten och peta sig upp”? Vår ordförande frågade; ” vet farbror hur djupt det är här”? Svaret blev; ”Ja omkring 7 meter ”. ”Ja men då kan han ju omöjligt ha paddeln i botten, eller hur?” Den äldre gentlemannen stod tyst och såg väldigt misstänksam ut, vände sig till ordföranden med orden; ”Det är oförskämt att driva med gammalt folk, han måste i alla fall haft ”åran” i botten”!

Torvald Strömberg och Ge

rt gratulerar varandra.

Så här glad är man när man vunnit dubbla OS-guld. Kanoten Gert bär på ligger idag på museet Stadsvakten.

Året därpå blir ett mellanår för Gert. Han tävlar inte så mycket men tränar hårt. En episod som jag hörde Gert berätta från det året var när han skulle till Södertälje och köra SM. ”Jag lyckades få ”permis” från jobbet på brandstationen några timmar, och klädd i brandkårens vita skjorta och slips slängde jag mig i bilen. Halvvägs fick jag motorstopp, men som tur var fick jag lift med ett äldre par som körde mig till tävlingsplatsen. Jag fick kasta mig i kanoten, utan att byta om, för att hinna upp till start. Jag lyckades vinna loppet, men väl i mål tyckte mina kompisar att jag var märkvärdig som tävlade i vit skjorta och slips!” Inför OS i Melbourne 1956 tränade Gert otroligt hårt. Han hade inte tänkt ta stryk igen som på OS i Helsingfors. Träningen bestod av skidåkning, skogshuggning och genom att paddla i bassängen där brandkårens slangar tvättades. Det skulle visa sig att den hårda träningen gett resultat, för Gert vinner OS-guld både på 1 000 meter och 10 000 meter.

Tränare för kanotlandslaget 1960 går OS i Rom. 40-årige Gert börjar med att ta en bronsmedalj på K-1 1 000 meter. Efter mindre än en timme skall han köra K-2 1 000 meter tillsammans med Sven-Olov Sjödelius, klubbkompisen från Nyköping. Gert hinner lägga sig och vila några minuter, för att sedan sätta sig i en taxi som tar honom upp till startplatsen. Efter halva loppet ligger den svenska kanoten på tredje plats, då ropar Gert till Sven-Olov som sitter i främre sittbrunnen; ”Sluta snegla på dom andra och börja paddla!” Det gjorde tydligen susen, för den svenska kanoten vinner olympiskt guld. Gert lade tävlingskanoten på hyllan efter olympiaden i Rom, men blev istället tränare för kanotlandslaget vid olympiaderna i Tokyo och Mexico City. Jag hade förmånen att få ha Gert både som ledare, klubbkamrat, medtävlare och motståndare på tävlingsbanan, och det är minnen som för alltid finns kvar hos mig! Under de aktiva åren från början av 1940-talet och in på 60-talet vann Fredriksson sex OS-guld, ett OS-silver, ett OS-brons, sju VMguld och 71 SM-guld; ett smått ofattbart facit från en enastående

Gert och Sven-Olov Sjödelius efter OS-Guldet i Rom

idrottsman. Han fortsatte paddla ända fram till våren 2006, trots att synen hade blivit sämre och orken började tryta. Han älskade sin paddling! Och den 5 juli 2006 nåddes vi av beskedet att världens bäste kanotist hade lagt kanoten på hyllan för alltid! 31


TIDNINGEN SE HIT!

NYHET!

Prenumerera på glasögon från 90 kr i månaden. – just nu får du en gratis synundersökning • Ju fler du väljer desto lägre pris per par. • En årlig synundersökning och trygghetspaketet ingår, värde 1200 kr. • Glasögonen förblir dina efter 24 månader. Teckna i närmsta butik eller läs mer på smarteyes.se/prenumeration

Nyköping Västra Storgatan 8, 0155-61 84 08 Totalkostnad för prisexempel är 90 kr x 24 månader = 2160 kr. Exemplet avser ett par enkelslipade glasögon med 500 kronors-båge, Standard-glas inkl UV-skydd, rep- och antirefl exbehandling, mjukt fodral och putsduk, årliga synundersökningar och Trygghetspaket med utökat skydd (självrisk 500 kr) i 2 år. Efter bindingstiden på 24 månader äger kunden glasögonen.

V Ä R D E K U P O N G

F Ö R

D I G

V Ä R D E K U P O N G

F Ö R

E N

V Ä N

GRATIS

GRATIS

VID KÖP AV GLASÖGON

VID KÖP AV GLASÖGON

Gäller synundersökning vid köp av glasögon t.o.m. 23/12 2019. Erbjudandet gäller ej företagsavtal, sportbågar från Sziols och kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden vid samma köptillfälle. Läs mer på smarteyes.se

Gäller synundersökning vid köp av glasögon t.o.m. 23/12 2019. Erbjudandet gäller ej företagsavtal, sportbågar från Sziols och kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden vid samma köptillfälle. Läs mer på smarteyes.se

19092440

19092440

32

SYNUNDERSÖKNING

19092440

SYNUNDERSÖKNING