Tidningen SE HIT - okt 2022

Page 1

OKTOBER 2022 Tema: Hundliv Sidorna 13-19 Varsågod – här är sörmlands färgstarkaste tidning

Ett gäng härliga tjejer

Nu blev det ett sådant där alldeles extra fint nummer igen, den här gången med ett gäng helt suveräna tjejer. Inte på något sätt ett statement – utan en ren tillfällighet. Men inte desto mindre, så roligt.

Först ut är Jessika som delar med sig av sin smärtsamma berättelse som handlar om att hennes pappa försökte mörda hennes mamma. Hon berättade om det här i Se Hits mars nummer förra året. Vad som har hänt sedan dess kan du läsa om i det här numret. Vi presenterar Irja som är en stjärna på att reda ut kaos och har gjort det i mängd olika sammanhang, inte minst hotellbranschen.

Du får också träffa Maria och Marja som tänker hållbart och cirkulärt. De får skryta lite extra om vad de gör på uppslaget där Cirkulenterna och Se Hit har ett Bragaton där vi uppmuntrar skryt och lyfter personer och företag som gör lite extra för klimatet.

Dessutom har vi Eva – en rockstar i hundvärlden. Hon har föreläst, utbildat och skrivit böcker i över fyrtio år. Ja just hundar är ju temat i det här numret. Som jag längtat efter att få lyfta just det, men har försökt att låta min egen passion för hund inte ska få ta över tidningen också. Men nu gör vi det ändå; laddar sju sidor med läsning om hundar och deras förmågor, lyfter hundmänniskor som kan och vet mer än många andra av oss och så blir det en del rolig kuriosa om våra älskade fyrbenta vänner. Visste du att hundar kan lära sig namnet på upp till 100 objekt? Att Drottning Elisabeth inte bara var en stor hundvän, hon hade till och med egen uppfödning.

Medarbetarna Peter och Anders är helt oförstående och fullständigt ointresserade av det här med hundtema, men vem bryr sig om dem… Jo förresten, som de musiknördar de båda är så gillar de Tidningen Se Hits spellista på Spotify med låtar på just tema hund. Allt från Who let the dogs out till Valpen i fönstret.

Trevlig lyssning och inte minst trevlig läsning!

Jessika delar med sig

-

@tidningensehit

Irja vänder kaos till framgång

religiöst

NÄSTA NUMMER KOMMER:

TIDNINGEN SE HIT! 2
LÄS ÄLDRE NUMMER PÅ WWW.SE-HIT.SE OMSLAGSFOTO: MARTIN STENMARK 12 dec TIDNINGEN SE HIT FINNS I NYKÖPING, OXELÖSUND, SPARREHOLM, FLEN ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS SE HIT! är en politiskt och
oberoende tidning. Följ oss på Facebook
www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram -
SE HIT! på nätet - www.se-hit.se Innehåll 4 13 8 Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se Anders Tegner skribent anders@se-hit.se Peter Torsén skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se Redaktionen
16 20
En inblick i hundens värld Eva har hundar högst på agendan Henrik lyfter Nyköpings Hus
3 LENA SIRREWIUS, ADAM BROMÉE, MATHILDE STAVEHAUG, ANDERS STARK, KAJSA ANDERSSON-BERG & ÅKE SANDÉN + LIVEBAND & DANSARE - e självklart ESKILSTUNA TEATER DEC 2022 - FEB 2023 Biljetter: Bokning via www.revyn.se och Eskilstuna Stadsbibliotek Grupp och företagsbokning tel. 016 - 12 43 88

Allt jag gör handlar om att hjälpa

Jessika Sillanpää tog det smärtsamma och vände det till något som kan hjälpa andra. Hon delade med sig av sin berättelse här i Se Hit för ett och ett halvt år sedan och nu tar vi vid och berättar vad som hänt sedan dess – och vad som ligger i pipeline för denna kreativa och drivna tjej.

Bakgrunden till hela Jessikas berättelse är kort att hennes pappa gjorde ett mord försök på hennes mamma och mammans sambo. Försöket misslyckades men för Jessika blev det en chock och en hän delse som tagit tid att bearbeta. Att leva med vetskapen om att pappan försökt att mörda var outhärdlig. Det hon upptäckte under den här perioden när hon själv behövde hjälp var att skyddsnät och stödresurser för just barn till brotts förövare var mer eller mindre obefintligt. För Jessika blev hennes engagemang för de här frågorna starten på något hon aldrig kunnat drömma om och idag något hon jobbar med på heltid.

Jessikas berättelse har ett nytt perspek tiv. Det är inte gärningsmannens, inte brottsoffrets och inte den som är partner till en kriminell. Det är barnets perspek-

tiv. Därför tror Jessika att intresset är så stort.

– Mitt första event, för ett och ett halvt år sedan, med min berättelse var med min dansmonolog och efter det har mycket hänt, berättar Jessika.

Stor uppmärksamhet

Det är händelser som dragit varandra som till exempel när hon nominerade sin mentor Caxton Njuki till årets mentor.

Då var det Jessikas berättelse som fick stor uppmärksamhet i sändningen. Allers hörde av sig och artikeln där har publi cerats i både svenska och danska uppla gan. Och riktigt stor uppmärksamhet blev det när finska radion bjöd in Jessica att sommarprata i somras. Ett sommar prat som även finns på Sveriges Radio att lyssna på digitalt. Hela manuset skrev Jessika själv och med ytterst få synpunk ter från redaktören.

– Men det är ju inte bara jag som barn som drabbats av händelsen med min pappa. Det har ju även min farmor och farfar gjort, därför tillägnade jag dem det här programmet. Det är ju från dem jag har mitt finska påbrå kommer, men jag gör sommarpratet på svenska.

Föreläsningar ett av de forum där Jessika träffar många som drabbas av hennes berättelse. Ändå inte alltid enkelt då det är ett ämne de flesta inte kan relatera till.

– Jag har lagt ner mycket tid på mina föreläsningar och då det är ett ämne de flesta inte kan relatera till gäller det för mig att hitta rätt så de ändå kan förstå och ta in vad jag berättar. Med tiden har jag utvecklats som föreläsare och lärt mig att anpassa mina föreläsningar utifrån vem som lyssnar och utifrån hur männi skor reagerar.

4

"Det är ju inte bara jag som barn som drabbats av händelsen med min pappa"

människor i deras skam och sorg

Föreläser för offentlig sektor Numera föreläser Jessika bland annat för människor inom offentlig sektor och kriminalvården. Hon deltar i paneldebatter, har medverkat i You Tube-kanalen DiaLogiskt med 75 000 följare och ett antal poddar. På Interna tionella barndagen i början av oktober hade Jessika dessutom premiär för sitt seminarium ”Vad händer med barnen när en förälder försökt mördat ”på Nyköpings Teater. Hon har en drivkraft utan like och den blir hon uppmärk sammad för.

Hon blev för bara några veckor sedan utsedd till en av fem finalister till TEDxStockholm Idea Search 2022 och inväntar nu vidare besked om hon går vidare i processen för att få göra ett TED talk på engelska. Och om Jessika vinner – blir hon en av dessa. Och som om inte det skulle räcka är hon finalist i tävlingen Global Young Entreprenour of the year 2022 i kategorin Business

for good award. Samtidigt som all den här framgången har Jessika utbildat sig till certifierad sorgebearbetare.

– Utbildningen har varit ett sätt för mig att ta tag i min egen sorg samtidigt som den nu leder till att jag kan vägleda andra i deras sorg oavsett om det handlar om dödsfall, skilsmässa, våld eller att livet inte blev som man tänkt. Och redan i höst kommer jag att ha min första grupp. I och med min berät telse om min pappa har jag under den här tiden kommit i kontakt med många människor och på så sätt fått lära mig att jobba med människors känslor. Jag ville ha lite mer att stå på för att kunna hjälpa människor på rätt sätt, därför valde jag att utbilda mig. Det har styrkt mig på flera plan.

Tydliga mål Kommer hon att stanna upp här? Nej då, målen är tydliga. Redan om ett år hoppas Jessika att hon har nått en inter

nationell nivå med sitt budskap. Kanske med någon form av digitala föreläsningar och kurser.

– Jag hoppas också kunna sätta upp ett mentorprogram för ungdomar som kan följa med mig på föreläsningar och på så sätt tidigt kunna få det stöd jag gärna hade haft när jag var 19 år. Allt det jag gör i stort som smått, och min absoluta drivkraft, är att hjälpa människor bli fria från skam och sorg på grund av vad en förälder gjort, avslutar Jessika.

5
TEXT: CARINA WEDIN
FOTO:
BOBO LINDBLAD/LINDBLAD STUDIO
6 BOKA BORD www.bonagusto.se 0155 201188 Prova BonaGustos nya meny och upplev vår fantastiska mat, dryck, miljö och service! Varmt välkommen! ADRESS Brunnsgatan 41, Nyköping HÖSTENS ÖPPETTIDER Tis tor 17 22, fre 17 23, lör 15 23 BonaGusto Mat & vin ÖPPET: 08.00-20.00 Restaurang Kafé Inredningsbutik stavsjokrog.se (restaurang) hemmaistavsjo.se (butik) 011 393044 / 011 393050. info@stavsjokrog.se

KONSERTER

SÖRMLAND

SÖRMLAND

TIDNINGEN SE HIT! 7 HÖSTENSEVENEMANGMED SCENKONSTSÖRMLAND JAGÄRMAN,ALLTSÅDANSARJAG Turnéoktober-november Biljetterochinformationtillallavåraevenemang inomfilm,dans,musikochteaterfinnspå scenkonstsormland.seHÖSTENS EVENEMANG MED SCENKONST SÖRMLAND LUNCHKONSERTER PÅ SCENKONST SÖRMLAND 26 oktober, 16 november, 7 december OFFENTLIGA KONSERTER I SÖRMLAND Oktober, november, december och mycket, mycket mer... Biljetter och information till alla våra evenemang inom film, dans, musik och teater finns på scenkonstsormland.se HÖSTENS EVENEMANG MED SCENKONST
AFTER WORK PÅ SCENKONST SÖRMLAND 20 oktober & 24 november JAG ÄR MAN, ALLTSÅ DANSAR JAG Turné oktober - november SÅNGEN OM MEJ Turné november SYRENVÄGEN Turné oktober - november LUNCHKONSERTER PÅ SCENKONST SÖRMLAND 26 oktober, 16 november, 7 december OFFENTLIGA
I
Oktober, november, december och mycket, mycket mer... Biljetter och information till alla våra evenemang inom film, dans, musik och teater finns på scenkonstsormland.se LIVEMUSIK DJ’S TILLTUGG

Orädd för kaos blev en

Ung och formbar rekryterades hon till hotellbranschen. Dit har hon återkommit genom åren varvat med marmeladproduktion, tåg och kaféverksamhet. Numera delar hon också med sig av sina erfarenheter genom att coacha andra ledare.

Irja Hökås blev publik när Stadshotellet i Eskilstuna brann. Hon var då chef för hotellet och när hon avstod erbjudandet från kriminella element i stan som ville ”samarbeta” så svarade de med att sätta eld på hotellet. Året var 2009 och att ingen kom till skada var ett under.

– Jag hade nyligen gått tillbaka till ho tellbranschen och hade ingen aning om vad som pågick när gällde kopplingarna mellan den undre världen och krogbran schen. Jag figurerade rätt mycket i media för att förklara vad som hade hänt. Det hela blev såklart väldigt stort tack vare att branden var anlagd.

Händelsen resulterade i personliga hot mot Irja och hon valde att sluta i den bransch hon tyckte allra bäst om och verkat i sedan hon var ung.

– Jag älskade hotellbranschen från start. Jag var ung och formbar och blev snabbt befordrad och fick även mitt eget hotell inom Choicekedjan. Här lärde jag mig mycket om såväl ledarskap som om kriser. Jag har ofta fått uppgiften att ta mig an en kris eller kaosartad situation, det är något jag inte är rädd för och har kommit att bli bra på att hantera. Jag hade en rätt kaotisk uppväxt så jag antar att det kommer därifrån. Jag känner igen kaos och lärde mig tidigt att hantera det.

God mediaträning på SJ Efter några år på hotell runt om i Sverige ville Irja tillbaka till Eskilstuna. Hon klev av hotellbranschen och hamnade en period i Svenska Shell under den period när stationerna skulle byggas ut och bör ja sälja kaffe, bullar och korv. Därefter var hon en på kort tid på kommunala Energi och Miljö och därefter SJ.

– Jag ansvarade för implementeringen av de nya pendeltågen mellan Stockholm och Eskilstuna. Det var en spännande men stormig period och med mycket

skriverier i pressen fick jag god träning av att hantera media vilket kom till stor nytta efter Stadshotellsbranden.

Det var även en turbulent tid i livet pri vat. Irja hade gått igenom en skilsmässa och som singelmamma kände hon att hon behövde landa, finnas till hands för barnen och göra något helt annat. Hon var rätt trött på svåra frågor och att ta hand om personal. Möjligheten att bli chef igen skulle ju säkert finnas kvar.

– Det här var i en tid när det lokalpro ducerade började bli trendigt och att ta tillvara på råvaror var något jag hade med mig hemifrån. Vi var fattiga och tog hand om allt. Jag började producera marmelad under varumärket Valmas som var min mammas namn.

Marmeladtillverkning

Det här är en tid Irja minns med stor värme – inte minst då hon träffade kärleken igen, som hon fortfarande lever tillsammans med. Men allt har sin tid, varumärket och marmeladtillverkningen sålde hon när erbjudandet om att bli chef för Stadshotellet i Eskilstuna kom. Hur skulle hon kunna säga nej till det? Den romantiska drömmen om att vara hotelldirektör fanns ju där. Irja hann inte vara på plats så länge förrän brand katastrofen var ett faktum.

Och som sagt, Irja valde att lämna hotellvärlden. Parken Zoo sökte ny vd och Irja såg det som ett spännande up pdrag då det var en turbulent situation i organisationen.

– Parken Zoo hade misskötts och nu behövde de någon som städade upp ore dan. Dessvärre hade vi ingen samsyn i hur det skulle ske och jag fick helt enkelt sparken. Positivt i hela den här proces sen var att ägarna, som var kommunen, såg en möjlighet att starta en försäljning sprocess och sälja till någon som förstår hur man driver en sådan verksamhet.

Och jag ser det som att det är en bra erfarenhet att ha fått sparken.

Idag har Irja helt lämnat sitt liv som an ställd. Hon driver eget där hon föreläser och coachar i ledarskap. Dessutom kan hon hyra ut sig själv under en period till olika chefspositioner. Men ett projekt ligger henne extra varmt om hjärtat. Det driver hon tillsammans med sonen Adam.

– Vi startade Valmas – ett kafé i Tuna Park – för ett år sedan och det är såklart otroligt roligt att driva något ihop med min son. Han är den som är operativt ansvarig och jag finns med på ett hörn.

Irja har köpt tillbaka varumärket Valmas och marmeladen är återigen i tillverkning och säljs i kafeét. Dessutom har de börjat med en rad olika microevent.

– En söndag i månaden har vi till ex empel eventet ”En timme med”. En gäst intervjuas av Patrik Uhlmann före detta kulturredaktör på Eskilstunakuriren och till det även lite pianomusik.

Fint mottagande

Först ut som gäst var Eskilstunaprofilen Peter Torsén, tillika medarbetare i Se Hit. Nyligen har Monica Dahlström Lannes som jobbar med barns rättssäk erhet gästat Valmans och nästa gång är det programledaren för Idol Pär Lernströms tur. Spännande, intressanta och en del otippade gäster kan vi nog förvänta oss. På samma sätt som genom hela hennes karriär är nyfikenheten och viljan att göra bra ifrån sig det som driver Irja. Nu är det ett spännande konsultuppdrag som tar hennes tid och såklart Valmas.

– Valmas har fått ett fint mottagande och vårt mål är att fortsätta utveckla och förädla verksamheten så både yngre och äldre trivs hos oss, avslutar Irja.

TIDNINGEN SE HIT! 8
Gäster på Valmas Patrik Uhlmann och Irja Hökås
TIDNINGEN SE HIT! framgång "Det är en bra erfarenhet att ha fått sparken" Boka tid, andas ut och låt oss ta hand om ditt hår! TIDSBOKNING: 073-531 80 22 www.bokadirekt.se (sök på Studio Exhale) Östra Kyrkogatan 17 A Nyköping info@studioexhale.se Facebook och Instagram: @studio exhale MÅN-FRE 10-18 • LÖR-SÖN 10-15 • SPELHAGSVÄGEN 4 • NYKÖPING Höströj i butiken! VÅRLÖK 25% KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN. UTVALDA VÄXTER 50% GÄLLER TILL 30/10. KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN. Städa enkelt med: • TRÄDGÅRDSSÄCKAR • LÖVKORGAR • LÖVRÄFSOR TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN

Varmt, mindre drag

Vi har förra vinterns elräkningar i färskt minne; sänker inomhustem peraturen och plockar fram ragg sockarna. Men kanske är det dags att se om sitt hus och hitta brister na som gör att det går åt mer ener gi än nödvändigt – värmesvinn är vanligt men ofta enkelt att åtgärda.

När vi slår på nyheterna är det ständiga besked om ytterligare ökande energipriser samtidigt som löften om högkostnadsskydd och kraftfulla åtgärder utlovas. Det vi vet är att den här krisen inte är över i en handvändning – och såväl kortsiktiga åtgärder som långsiktiga behöver göras av oss alla.

– Just kallras och drag från fönster är en av husets största energit juvar, berättar Peter Fredriksson på Morups Fönster i Sörmland. Dåligt isolerade fönster släpper ut så mycket som en tredjedel av den värme som ska värma upp ett hus – och det helt i onödan, speciellt i tider som dessa. Många av oss har säkert varit med om att kylan från fönstren gör att vi dragit upp vär men ett snäpp för att kompensera. Varmare blir det, men också en ännu större värmeförlust. Värmen sipprar ut, elräkningen skjuter i höjden och dessutom bidrar man till negativ klimatpåverkan. Numera är det dessutom ett helt otänkbart sätt att agera då en grad betyder fem procents ökning på elräkningen, vilket idag betyder väldigt mycket pengar.

Lågt U-värde – mer effektivitet U-värde är ett mått på hur energieffektivt ett fönster är – och är något som alla fönster har. Ju lägre u-värde desto mindre värme försvinner ut och desto mindre kyla kommer in. U-värdet mäts på hela fönsterkonstruktionen. Långsiktigt är det en god invest ering att skaffa fönster med lågt U-värde. Med nya fönster kan du ofta sänka värmen inomhus med 1-2 grader och därmed minska dina uppvärmningskostnader med upp till 30 procent. Och visst – att byta fönster är en investering. Men resultatet kommer direkt, varje månad, på din elräkning.

Peter berättar att när de kommer ut på besiktningar efter att ha bytt fönster så säger de flesta att de ty

dligt känner att huset är varmare och mindre dragig. Effekten blir väldigt påtaglig. Och som sagt, elräkningen är lägre.

Ett äldre tvåglasfönster, exempel vis i villor byggda på 70-talet, där försvinner ungefär en tredjedel av värmen ut genom husets fönster. U-värdet kan vara så högt som upp till 3,0. Ju närmare fönstret man kommer desto kallare blir det, vilket även känns på golvet framför fönstret. U-värdet i ett modernare tvåglasfönster har cirka 1,5. Att jämför med dagens treglas fönster med energiglas och argon där man når ett värde på runt 0,8.

– Man ska alltså ha så lågt U-värde som möjligt för att få bästa tänk bara energibesparing. Våra fasta fönster har ett U-värde på 0,72. Våra vridfönster har U-värde 0,85.

Rätt montering bidrar till minskat värmeförlust

Peter trycker också på att om man investerar i nya fönster ska man inte slarva med monteringen, då det inte är enbart fönstrets kval itet som bidrar till att minska värmeförlusten. Han varnar för billiga skum som kan göra att karmen slår sig och som kan vara svårt att justera i efterhand.

– Man tjänar på att få det fack mannamässigt gjort, med rätt isolering mellan karm och reglar.

Fönster är numera inte enbart en träkarm med glas i för att man ska kunna se ut. För en utomstående känns det som en hel vetenskap. Det handlar om detaljer såväl när det gäller millimeter som material för att nå bästa möjliga effektivitet. En effekt som låga U-värden med för är mer kondens på fönstrets utsida, men även det går att åtgär da.

– Jodå, våra fönster har ett glas, Antifog, som består av joner som med fina munstycken sprejas på

Just kallras från fönster är en av husets största energi-tjuvar, säger Peter Fredriks son på Morups Fönster.

och lägre elräkning

den glödande plana glasmassan. Man kan säga att den gjuts in i glasmassan redan vid tillver kningen. Den blir en del av glaset och kan inte skrapas eller nötas bort med tiden. Glaset gör att man minimerar risken för kondens. Extra enkelt för kunden då vi har det som standard i våra fönster, säger Peter.

Positivt för miljön är aluminiumklädda fönster då det har många bra egenskaper.

– Dessutom är det återvinningsbart, berättar Peter. Hundra procent av aluminiumet går att återvinna hur många gånger som helst. Utan att det förlorar sina ursprungliga egenskaper eller att kvaliteten påverkas negativt. Det blir också en stor energibesparing i produktionen. Endast fem procent av energin, som går åt att framställa nytt, krävs för att återvinna gammalt aluminium. Så panta era burkar!

Ökad livslängd

Aluminium ökar livslängden på fönsterbågen och moment som att skrapa och måla redan efter några år går bort. Det enda som krävs är normalt underhåll som att torka bort smuts och alger någon gång om året.

Gamla fönster har ju en form av självdrag vilket gör att huset håller sig friskt och inte får fukt skador. När man nu sätter in välisolerade och täta fönster försvinner det.

– Men det löser vi med så kallade klickventiler i fönstren som gör att det ändå blir ventilation. Dessutom har ju nya fönster fler fördelar bortsett från minskad energiförbrukning; de är mer ljud isolerande och i högre utsträckning inbrottssäkra, avslutar Peter.

FAKTA

Innan du bytt fönster – du sparar cirka 5 procent i uppvärmningskostnader per grad du sänker.

Med nya fönster kan du genom att sänka värmen 1-2 grader minska uppvärmningskostnaderna upp till 30 procent.

U-värde ska vara så lågt som möjligt. Ett 2-glasfönster från 70-talet är har ett U-värde på cirka 2,5. Nya fönster har ett U-värde från 0,72.

TIDNINGEN SE HIT! 12 FYNDAT SECOND HAND RETRO OCH ANTIKT V ä l k o m m e n ! ROSENHÄLLSVÄGEN 1, NYKÖPING TELEFON: 0706 530940 ÖPPETTIDER HITTAR DU PÅ INSTAGRAM OCH FACEBOOK: @FYNDAT - SECOND HAND ALLSTÄD DITT LOKALA FÖRETAG KONTAKTA OSS: 0706 530920 e post: m@allstadnykoping.se Rosenhällsvägen 1, Nyköping STORSTÄD OCH FLYTTSTÄD Vi tar även hand om hem och bohag och ser tillatt det får en andra chans hos någon annan!

Tema HUNDLIV

En inblick i hundens värld

Välkommen till hundens värld – denna härliga varelse som är till så stor nytta och inte minst till så stor glädje för många. I det här numret bjuder vi på en inblick i hur det är att arbeta med hundar. Vi berättar om mycket av det som hunden är kapabel till och hur Sveriges äldsta hundorganisation kom till och vad den gör för nytta idag. Detta och en del annat om människans bästa vän – hunden.

Är din hund ett geni?

I en studie, publicerad i tidskrif ten Society Open Science, fann forskarna att sex hundar man tidigare arbetat med och som re dan visat att de kunde memorera uppemot 100 olika namn på lek saker nu också kunden lära in 12 nya leksaker på bara en veckas tid. Efter två månaders uppehåll – när objekten plockades fram igen kom de fortfarande ihåg vad som hette vad. Att hundar har lätt för att lära handlingar visste man, men de har svårare för objektsnamn. En av forskarna i teamet, etolo giforskaren Shany Dror, jämför det med spädbarn som lär sig substantiv snabbare än verb.

Forskarna anser att hundar är bra modeller för att studera mänskligt beteende eftersom de lever och utvecklas i den mänskliga miljön. Färdigheten med att lära sig namn på objekt är sällsynt och hundar med denna kapacitet är därför viktiga för forskningen.

– Dessa begåvade hundar som vi arbetat med har en talang som kan liknas vid den som finns hos matematiker eller musiker. Vi hoppas att begåvade hundar kan hjälpa oss att bättre förstå faktorerna bakom talang.

Hunden boostar vårt oxytocin

Svenska forskare i Uppsala har visat att det räcker att du klappar, smeker och pratar med din hund i tre minuter så ökar mängden oxytocin i blodet hos er båda. Dessutom sjunker hjärtfrekven sen, blodtrycket och nivån av stresshormonet kortisol. På så sätt gör hunden att du mår bättre både fysiskt och mentalt. När din hund ser dig i ögonen frisätts dessutom kärlekshormonet oxytocin hos både dig och hunden. Oxytocinet gör oss lugna, tillitsfulla, generösa

och behövs för att vi ska knyta an till vår kärlekspartner eller våra barn. På samma sätt gör oxytocinet att ett speciellt band formas mellan oss och våra hun dar. När föräldrar och spädbarn ser varandra i ögonen frisätts oxytocin och det bidrar till de starka känslomässiga band som formas mellan det lilla barnet och föräldern. Ju mer ögonkontakt, desto mer oxytocin och känsla av välbefinnande hos både förälder och barn. Och samma sak händer alltså när vi tittar in i våra hund ars ögon.

Forskning visar att män vinner mest på att äga hundar

Att ha hund kan ha positiv ef fekt på människans fysiska och psykiska hälsa. I Norge avslu tade professor Frode Lingaas nyligen en forskarstudie i hur hundar har inflytande på människors hälsa. De visar sig att männen är de största vinnarna av hundägandet.

Studien samlade in underlag från 50 000 kvinnor och män mellan 40-46 år, boende i norska hushåll med eller utan hund. De fick fylla i en enkät som berörde områden som livsstil, motion, rökning, fysisk och psykisk hälsa men också om det finns en hund i hushållet för att kunna hitta sam band mellan hund och mänsklig hälsa. Professor Frode Lingaas vid den norska veterinärhögskolan, NMBU, genomförde studien tillsammans med sin kollega Aage Tverdal under två års tid.

– I projektet har vi undersökt om hund i hushållet påverkar hun dägarens hälsa och välbefinnande. Enkätsvaren visade att hundägare upplevde en positiv effekt på kon takten med andra människor och att hunden hade en positiv effekt på den egna psykiska hälsan, säger professor Frode Lingaas.

Studien visar på en stor kärlek och uppskattning till hunden bland både kvinnliga och manliga hundägare. Hundar visar sig vara dörröppnare till kontakt med andra människor och ger en bättre upplevelse av sin egen psykiska hälsa. Men bland männen i undersök ningen sticker resultatet ut!

– För män visar det sig att hundar bidrar till att min ska känslan av ensamhet, men också ett signifikant resultat om att män som lever med hundar motioner ar i högre grad, säger Frode Lingaas.

Studien är finansierad av Agria SKK forskningsfond, som lyfter forskning om hundar och människor som ett prioriterat område.

LYSSNA PÅ VÅR HUND-SPELLISTA PÅ SPOTIFY

TIDNINGEN SE HIT! 13
TINYURL.COM/SPOTIFYHUNDAR

Tema HUNDLIV

Ett samhällsnyttigt sinne

Visst är det fantastiskt att hunden kan söka efter kantareller, droger, lik och till och med särskilda sjukdomar? Med just lukten som främsta sinne och det sätt den undersöker sin värld på, oftast med nosen fastklistrad i backen kan den med rätt träning lära sig att urskilja och söka efter en specifik doft.

Hundens nos är en fyndig skapelse. Den är välutvecklad och har en mängd funktioner som gör att hunden kan särskilja dofter från varandra. I hundens doftcentrum, finns sådär 220–300 miljoner doftreceptorer vars uppgifter är att skicka information till luktloben i hundens hjärna som är ungefär fyra gånger så stor som människans. Det här gör att hunden kan användas i många sammanhang och inte minst vara till stor allmännytta.

En av dem som jobbat med hundar under stor del av sitt liv är Michael Hedman. Han är specialiserad på olika typer av så kallade specialsökshundar vilket kan vara; sprängämnen, vapen, narkotika vägglöss, mögel och så vidare. Michael har tidigare arbetat inom Försvarsmakten och under tre år tjänstgjorde han i Kambodja där han ut bildade personal och hundar att hitta minor.

– Det är fantastiskt att vi kan använda hun den till att göra så mycket nytta i samhället. Den gör så mycket mer än många vet. Ett exempel är att den kan söka vattenläckor i fjärrvärmesystem. Tänk vad pengar och tid kommunerna skulle spara om man hade tillgång till den typen av hundar. Utom lands är man duktiga på att anamma de här bitarna hos hunden. De används såväl till att bevara utrotningshotade arter såväl som till att identifiera invasiva arter. I Australien har man hundar som söker efter skadade koalor för att kunna rädda dem.

Michael ger följande exempel på projekt. Ett är med SLU i Skara där man utbildar hundar att söka efter invasiva gräsarter. Han berättar också om Nordens Ark i Lyse kil där man har ett projekt för att rädda den fridlysta Ekbocken.

– Planen här är att använda hund som kan visa i vilka ekar det finns larver för att kunna samla in och föda upp och få en livskraftig art.

Identifiera Covid 19

Under pandemin fick Michael frågan om att vara med i ett projekt som Uppsala Univer sitet drev för att kunna identifiera Covid 19.

– Vi tränade hundarna i en specialbyggd urvalsbana där hundarna inledningsvis belönades när den hittar en avvikande doft som är ett doftprov från en person med konstaterad positiv Covid-19. Det är så vi tränar in många olika typer av specialsök. Pandemin hann ju dock ebba ut innan vi blev klara men det vi kan konstatera är vi fick många lärdomar med oss som kommer till nytta när vi ska träna hundar på att hitta andra typer av smittor.

För civilt bruk

Idag utbildas det många hundar på exempelvis vägglöss och mögel. Här känner

Michael att han saknar någon form av certi fiering så att man verkligen vet att man har med en kompetent hundförare och hund att

göra. Han hoppas att det kommer i fram tiden. Han hoppas också på att det skulle finnas möjlighet att utbilda narkotikahund ar för civilt bruk som kan hjälpa såväl polis som tull vid behov.

– Det skulle verkligen vara en stor sam hällsnytta.

TIDNINGEN SE HIT! 14
TEXT: CARINA WEDIN Michael Hedman

Tema Tema Tema Tema Tema

Alla är välkomna till Brukshundklubben!

Alla som har hund och letat efter en kurs att gå har nog hört talas om Svenska Brukshundklubben. Men vad är det för organisation och varför starta des den för över hundra år sedan? Här berättar vi lite om Sveriges största organisation för arbetande hundar.

Den organisation som så småningom fick namnet Svensk Brukshundklubben startade så tidigt som 1918. Det var då den enda organisationen för arbetande hundar. Med arbetande hundar menade man då hundar i tjänst inom försvaret, polisen och även inom sjukvården. Vid den här tiden spirade intresset för utbildning av hundar, en verksamhet som även engagerade privatpersoner. För att tillvarata de gemensamma intressena blev det nödvändigt att bilda en organisation, Svenska Skydds- och Sjukvårdshunden, och därmed lade man grunden till det som på 40-talet fick namnet Svenska Brukshundklubben.

Som lämpliga arbetande raser räknades då schäfer, airedaleterrier, dobermann och rottweiler. Allt eftersom åren gått och man upptäckt olika rasers fördelar i arbete har

nya raser lagts till. Idag räknas ett tjugotal som bruksraser.

Den nya hundrörelsen i Sverige blev snabbt etablerad och man började även arrangera tävlingar. Organisationen genomgick en transformation och en rad olika verksam heter slogs ihop och därmed var Svenska Brukshundklubben skapad. Organisation ens uppgift var att utbilda hundar i tjänst samt att ansvara för aveln av brukshunds raser.

Idag är Brukshundklubben lite mer publik och har öppnat upp för gemene man, oavsett ras – även blandraser är varmt välkomna. Organisationen har fortfarande avelsansvaret för de raser som går under begreppet brukshundraser, man har ansvaret för utbildning av hundar till Sveriges

totalförsvar, räddningshundar och till lokalklubbarnas välkomnas hundägare av alla slag in i verksamheten. Organisationen har även ett ansvar att utbilda hundägare. Det gör man genom sin breda kursverk samhet som kan vara allt från kurser för valpar, i vardagslydnad till olika typer av tävlingskurser. Tävlingsverksamheten är också en stor del inom Brukshundklubben. Det tävlas bland annat i lydnad, spår, sök, skydd, agility, rallylydnad, specialsök och en del annat. Det tillkommer hela tiden nya tävlingsformer som inte sällan kommer genom att man tränat hunden för någon form av samhällsnytta.

Brukshundklubben har idag cirka 60 000 medlemmar och närmare 300 lokalklubbar.

TIDNINGEN SE HIT! 15
VÄSTRA STORG. 3, NYKÖPING. TEL. 0155 21 44 40. WWW.BONORNASDELIKATESSER.SE
TEXT/FOTO: CARINA WEDIN Tema HUNDLIV

Fyra decennier med hund högst på agendan

Såhär i efterhand kan man nog säga att det stod i stjärnorna, det var hundar Eva skulle arbeta med. När andra barn var nöjda med att få klappa och gosa en stund så tittade Eva hunden djupt i ögonen och undrade; vem är du?

Eva Bodfäldt är idag en av Sveriges mest meriterade utbildare, författare och föreläsare i hundvärlden. Hon har skriv it tre böcker varav Kontaktkontraktet är den mest kända. När den tredje uppla gan, 2016, kom ut gick den rakt upp på tredje plats på Adlibris försäljningslista Sverige och på första plats i Norge en hel vecka. Det är en bok som handlar om hur man bygger en god relation med sin hund och hur vi umgås med våra hundar för att få vardagen att fungera. Och det är också utgångspunkten i Evas föreläsningar och utbildningar – en god relation med sin hund.

Och som sagt, det är ingen tillfällighet att Eva valt att arbeta med hundar hela livet, även om hästar också stod högt i kurs. Redan som barn sökte hon blicken från familjens hund, en Dobermann som hette Kim. Hon ställde sig frågor som; vem är du? Hur tänker du?

– Vi har alltid haft hund i familjen. Jag ville verkligen lära känna hundarna och höll alltid på med dem. Kim var min första hundupplevelse och även mitt första trauma då mina föräldrar valde att omplacera honom. Det innebar att jag förlorade med allra bästa vän och jag sörjde honom lång tid.

Lära sig allt om hundar Hundintresset bestod. Eva läste ekonomi men när hon sedan vill utbilda sig vidare var det i något helt annat. Hon vill lära sig allt om hundar. Hon sökte till Stora Sofielunds Hundskolan med Anders Wallgren som lärare, som anses vara världens första hundpsykolog. Här fick hon sin första stora utmaning; En golden retriver, Kasper, med stora aggressionsproblem.

– Min inställning hade alltid varit att en hund aldrig ska sätta sig upp mot en människa. Men Kasper gjorde mig mer ödmjuk och jag fick en förståelse för hur hundar fungerar. Det är inte smart att försöka dominera ett djur som redan har dåliga erfarenheter. I arbetet med Kasper satte jag verkligen kött och blod på spel och det finns mycket att säga om den här typen av hundar. Men kort sagt

så har man som ägare ett stort ansvar både mot omgivningen och hunden. Och ibland måste man också ställa sig frågan om man kan ge hunden den livskvalitet som den är värd.

Eva blev nu utbildad hundpsykolog och började att arbeta med hundar. Men det var en svår bransch på 80-talet.

– Det gjorde att jag jobbade extra på dagis. Men vilken nytta jag hade av min hundutbildning när jag jobbade med barn. Det var en jättenyttig erfarenhet då det i båda fallen handlar om att bygga relationer.

En dröm blev sann

Efter tre år hade Eva byggt upp sitt före tag och gjorde något så ovanligt som att nu försörja sig på att jobba med hundar. En dröm hade blivit sann. Hon jobbade med beteendeutredningar, tävlingskurs er och inlärningspsykologi.

– Det var en spännande tid då man nu började tänka i nya banor när det gällde inlärning inom tävlingsverksamhet. Jag började tidigt med det vi idag kallar shaping, det vill säga att man bekräftar när hunden på eget initiativ gör rätt beteende. Det här är ett helt annat sätt att tänka på än gamla tidens inlärning där man kanske hade lite hårdare tag. Jag vill ju att hundarna ska var glada och dansa fram – inte känna sig nedtryckta.

Evas genombrott kom genom boken Kontaktkontraktet som gavs ut 2001. I hundvärlden visste plötsligt alla vem hon var.

– Det var en fantastisk känsla att få sina ord på pränt och kunna nå så många fler än innan.

Boken används i kursverksamheter på hundklubbar runt om i landet och Eva menar att en del kan uppleva den som svår då hennes mål är att skapa förutsättningar men den som läser måste tänka och analysera själv. Det skapar en hel del frågeställningar. Även om det är många år sedan boken skrevs är den

fortfarande grundbulten i Evas arbete och i de föreläsningar hon håller. Boken är uppdaterad två gånger, lite som en Iphone!

Kvalificerad utbildning

Eva är glad och tacksam över att hon kunden följa sin dröm att jobba med hundar på heltid och fått möjlighet att ge ut tre böcker.

– Jag har full förståelse för att min pap pa sa ”snälla du, det kommer du aldrig att kunna försörja dig på”. Jag är också glad över att jag fick min utbildning när utbudet var begränsat. Det var en gedigen och kvalificerad utbildning säger Eva som oroas lite över dagens utbud. Idag finns det privata gymnasieskolor och privata aktörer som erbjuder utbild ningar utan kontroll över innehåll och kunskap hos lärare. Det är lite oroande och många ungdomar som startar eget utan att ha tillräckligt med kunskap och erfarenhet – vilket kan bli en besvikelse både för dem själva och för eventuella kunder.

Trots att Eva närmar sig pensionen så jobbar hon vidare – även om hon kan ske drar ned lite på uppdragen.

– Jag har också hittat nya vägar att nå hundägare, genom kurser online. Här kan man också göra kurser i lite smalare ämnen.

Dessutom släpper hon nu Kontaktkon traktet på ljudbok som hon läst in själv. Kanske blir det fler ljudböcker.

På frågan om vad som driver henne svarar hon:

– Det har hänt att någon kommer på en kurs, ursäktar sig och säger att hunden är jättejobbig och man ser hur ångest fylld hundägaren är. När kursen är klar så har den här personen skapat mål och delmål, satt allt på pränt. Ångesten är som bortblåst och jag ser bara ökad kunskap och därigenom glädje och kon troll. Det är fantastiskt att se, avslutar Eva.

TIDNINGEN SE HIT! 17

Tema HUNDLIV

Kungligt hundliv

Drottning Elizabeth II:s ständiga följeslagare var hennes hundar. Hon var bara sju år första gången hon fick en egen hund. Den hette Dookie. Hennes favoritras var som många vet corgis och hon ägde över 30 hundar av den rasen under sin livssid. Men hon hade även cocker spaniel och en och annan svart labrador. Drottningens hundar hade ett eget rum på slottet. De åt mat tillagad av egen kock, oftast biff- och kaninkött. För att undvika drag låg sovkorgarna inte direkt på golvet utan en bit upp. Efter drottningens död har antalet googlesökningar efter corgi tiodubblats och uppfödare rapporteras ta dubbelt så mycket för en valp idag, jämfört med före begravningen.

First Dogs

Alla presidenter utom två, varav Donald Trump är den ena, har haft hund under sin tid i Vita Huset. John F. Kennedy hade så många som tio hundar under sin korta ämbetsperiod som var 1961-63. Bland annat blandrashunden Pushinka som var en gåva från dåvarande Sovjetunionens premiärminister Nikita Chrusjtjov. Pushinkas mamma var rymdhunden Strelka, som sköts upp i rymden 1960. Lyckligtvis kom hon oskadd ner på jorden igen ett dygn senare, till skillnad från den mest kända rymdhunden, Laika, som dog redan några timmar efter uppskjutningen.

Traditionen med hundar i Vita huset började redan med George Washington som huserade ett helt gäng med american fox hounds. Nuvarande presidenten Joe Biden är känd för att vara hundkär. När han flyttade in i Vita Huset hade familjen schäfrarna Champ och Major. Champ har gått bort, 13 år gammal och Major, som var en adopterad hund, trivdes aldrig i Vita Huset och fick därför ett nytt hem. För snart ett år sedan flyttade valpen schäfervalpen Commander in till familjen – så nu är det full fart i Vita Husets korridorer igen!

Hundar i litteraturen

EN HERRELÖS HUND

Hjalmar Söderbergs kanske mest berömda novell ”En herrelös hund” från 1898 var länge obligatorisk hög stadieläsning. Här beskriver Söderberg en svart gatuhunds mållösa irrande efter hussens död och kan läsas som en existentiell allegori och ett avtryck av den kulturpessimism som präglade förra sekelskiftet.

BASKERVILLES HUND

Den kanske mest berömda Sherlock Holmesromanen är förmodligen ”Baskervilles hund” av Sir Arthur Conan Doyles. Boken handlar om Sir Henry Baskerville som bosätter sig på

det ärvda Baskerville Hall på Dartmoorheden i sydvästra England. Enligt sägen förföljs släkten Basker ville av en demonisk hund, som dödar deras familjemedlemmar. Sherlock Holmes intresserar sig för fallet och börjar undersöka de märkliga fo tavtryck av en gigantisk hund som hittats kring heden. Som kuriosa kan nämnas att musikern Kjell Höglund släppte ett album 1974 med namnet Baskervilles Hund.

SKRIET FRÅN VILDMARKEN

Äventyrsromanen ”Skriet från vild marken” från 1903 skriven av den amerikanske författaren Jack London är nog en av de mer kända böckerna med en hund som karaktär – den stora blandrashunden Buck. Buck kidnappas som familjehund och säljs till Alas ka, där han tvingas in i ett hårt och slitsamt liv som slädhund. I vildmark en börjar uråldriga och ursprungliga vilddjursinstinkter vakna till liv inom honom, och inte sällan hör han det lockande skriet från vildmarken: varg flockarna som ylar. I bokens slut sällar han sig till vargarna. Boken spelades in som film första gången 1935 och en nyinspelning gavs ut 2020

TIDNINGEN SE HIT! 18
CHEFREDAKTÖRENS HUND NILLE UNDRAR:

Världens mest älskade beagle

En stor favorit i den fiktiva hundvärlden är den filosofiske och poetiska Snobben. På engelska heter han Snoopy och själva serien heter Peanuts. Snobben, som är en beagle, är seriens huvudkar aktär och han omger sig bland annat med Lille Karl, Linus, Gullan, Peppiga Pia och den lilla gula fågeln Woodstock.

Det är en amerikansk serie skapad för dagspress av Charles M. Schulz och publicerad för första gången den 2 oktober 1950. Serien är en av världens mest lästa och uppskattade serier och har genom åren publicerats i mer än 2 600 tidningar i 75 länder världen över. Serien lades ner den i februari 2000, då Schulz redan vid slutet av 1970-talet lyckats få igenom en överen skommelse med seriesyndikatet United Features att ingen skulle ta över som tecknare efter hans död. Trots detta kan Snobben fortfarande läsas dagligen i ett stort antal tidningar, då många valt att fortsätta med repriser av serien. Serien kom att stå sig ovanligt väl i "finkul turella" och intellektuella sammanhang. Umberto Eco skrev ett beundrande förord till den första samlingsvolymen i Italien, 1963, och argumenterade för att Schulz var en "poet" så god som någon.

återbruk och utveckling Välkommen till våra butiker

OXELÖSUND:

7

19

LÄS MER OM HUR VI JOBBAR OCH SE AKTUELLA ÖPPETTIDER: WWW.ONE MORE TIME.SE

Vinyttgör av gammalt!

Ett nytt kreativt samarbete har skap-ats mellan One More Time och Rustik Gårdsbutik. Det innebär bland annat att du hittar Annie Sloans produkter hosOne More Time i Oxelösund och snart även i Nyköping.

TIDNINGEN SE HIT! OXELÖSUND TIMMERMANSGATAN 7 NYKÖPING SKJUTSAREGATAN 19 WWW.ONE-MORE-TIME.SE
ONE MORE TIME
TIMMERMANSGATAN
NYKÖPING: SKJUTSAREGATAN

Nya tag i Sörmlands coolaste hus

Det är inte utan att Per Karlsten och hans medarbetare på Nyköpings Hus ser på framtiden med stor tillförsikt. Man har tagit sig igenom pandemin och i skrivande stund håller en av Stockholms stjärnkockar Henrik Boberg på att installera sig i köksregionerna.

Det har varit två tuffa år för restau rangbranschen och kanske speciellt för den typ av verksamhet som Per Karlsten bedriver som helt bygger på

-Den 12 mars 2020 dog hela verksam heten. Vad vi inte visste då var hur länge det skulle pågå, vi trodde ju det skulle blåsa över på ett par månader för att fortsätta som vanligt och genomföra alla somma rens bröllop som var inplanerade, berättar Per. Men där stod vi som dumstrutar och kunde inte göra något. Den ena avbokningen efter den andra ringdes in.

Som i övriga restaurang branschen blev det permit teringar och take-aways, som gjorde att vi kunde hålla näsan ovanför vattenytan. Men inget ont som inte har något gott med sig.

– Vårt sidoprojekt med Slottskrogen hade aldrig blivit av om pandemin inte drabbat oss. Där kunde vi ta emot gäster i mindre skala, och även utomhus under som maren. Det är ett koncept vi kommer att behålla.

Meriterad kock

Idag, två och ett halvt år senare, har Per just anställt en ny köksmästare. När

Nyköpings Hus söker med ljus och lykta efter en duktig kock dyker den merit erade kocken Henrik Boberg som för några år sedan återvänt till sin hemstad Oxelösund. Henrik har lång erfarenhet på tre av Stockholms bästa krogar. Han började sin bana på Vassa Eggen som funnits i över 20 år. Därefter jobbade han som souschef på Operakällaren under fem spännande år och de senaste 15 åren har han varit köksmästare på anrika Grodan på Grev Turegatan.

– Det har varit fantastiska år men när vi för tre år sedan hittade vårt drömboende i Stjärnholm utanför Oxelösund bestäm de vi oss för att flytta hem igen.

Det där med jobb fick lösa sig tänkte Henrik som hittills pendlat till jobbet i Stockholm. En dag hittar Henriks svär mor annonsen där Nyköpings Hus söker en kock.

– Jag hörde av mig och åkte in för att titta på verksamheten. Såklart kunde jag inte annat än att bli intresserad. Här finns så mycket möjligheter och att få ta full kontroll över köket är såklart locka nde.

Allt ska fylla sin uppgift Henrik kommer rakt in i årets julbordsplanering och hoppas såklart kunna få sätta sin prägel på det som på köket i övrigt.

– Jag är ödmjuk inför uppgiften och vill börja med att känna av läget. Mitt absoluta främsta mål är att alltid leverera en bra produkt. Jag brinner för husmanskost med tydliga smaker. Visst, jag gillar när det är estiskt snyggt –men allt som ligger på tallriken ska fylla en uppgift och då blir det ofta lite färre komponenter.

Henrik älskar att laga mat och känner sig trygg i sin uppgift.

– Att nu få göra det i Sörmlands abso lut coolaste hus gör det såklart väldigt spännande, avslutar Henrik.

– 20 –
TEXT: CARINA WEDIN
TIDNINGEN SE HIT! 21 Bokaenkulturupplevelse somvärmerihöst! 30oktober,Culturum ShirleyValentine 25november,Culturum SeallaevenemangpåNyköpingsArenor nykopingsguiden.se/program SISTAMATCHENMED JENSHULTÉN 29oktober,NyköpingsTeater VAUDEVILLE VINTAGESPECTACLE 9november,NyköpingsTeater SAMARA 1december,Träffen NEW TIDE ORQUESTA 12 november, Culturum Boka en kulturupplevelse som värmer i höst! Ola Karlsson, Filharmonikerna 29 oktober, Culturum Ett dockhem 24 oktober, Nyköpings Teater Eternal light - Requiem 30 oktober, Culturum Shirley Valentine 25 november, Culturum LANDSBYGDSUPPRORET 27 november, Tystberga bygdegård Se alla evenemang på Nyköpings Arenor nykopingsguiden.se/program SISTA MATCHEN MED JENS HULTÉN 29 oktober, Nyköpings Teater VAUDEVILLE VINTAGE SPECTACLE 9 november, Nyköpings Teater SAMARA 1 december, Träffen

För bokning och

hemsidan.

också skräddarsy din egen

genom att boka Katarina, diplomerad sommelier,

Spririt by Me.

TIDNINGEN SE HIT! 22
information om varje event se
Du kan
vinprovning
Ett urval av höstens event 19/10 Tema Bubbel på Dufweholms Herrgård Utmana smaklökarna på exklusiv och lärorik ryckesprovning med tillhörande 2 rätters middag. Tre olika typer av champagne samt en speciell italienare från små ovanliga producenter. 16/11 Tema mat och dryck i kombination Gästspel Lindor Wink Lilla Matsalen Nyköping Strand. 3 rättersmiddag med temat mat och dryck i kombination. 9/12 Tema Jultapas på Hellmanska Gården Goda drycker och god mat inspirerat av julen. Fyra serveringar och till det utvalda drycker. En höstfylld av godmat och drycker! Kontakt: katarina@spiritbyme.com www.spiritbyme.se info@nykopingshus.nu www.nykopingshus.nu 0155 212600 FB: @nykopingshus / Instagram: @nykopingshus.nu Vår välmeriterade köksmästare Henrik, med lång erfarenhet från såväl Operakällaren som anrika Grodan i Stockholm, dukar upp sina svenska klassiska julbordsfavoriter. husfru” Linda bjuder på gröna rätter och tillbehör i ”Lindas Gröna Hörna”. 695 kronor / person vilket inkluderar välkomstglögg, bordsvatten och kaffe till gottebordet. Julbord serveras torsdag lördag från och med den 25 november 17 december. 15-29 OKTOBER Margareta Forslund konstobjekt och design Elin Forslund glas GALLERI SJÖHÄSTEN STORA TORGET 1, NYKÖPING. ÖPPET ONSDAG FREDAG 15 18, LÖRDAG 11 15. www.gallerisjohasten.net TEL. 0155 287811 5-19 NOVEMBER Lars Rylander måleri, Anna Emelia måleri Elisabeth Olszewska keramik 26 NOVEMBER 10 DECEMBER JULKUL samlingsutställning med flera konstnärer ANNA EMILIA MARGARETHA FORSLUND ELIN FORSLUND LARS RYLANDER ELISABETH OLSZEWSKA

KAVAL KAD UTOM BORDA RE ITA LIENSK NATT

Stora Krysset

NYHETSBYRÅ INVITER NA ÄDELGAS

TRÄNAR INDIVID FIKTIVT LAND HAR EJ GIFT OM SIG

SATTE FAST

FINNS

ORKES TER PLATS ERNA EN SE EGER ANNIE LÖÖF

LAG MEN INTE REGEL

VIRRVARREN

STRESSHOR MON

PAR BASKISK GRUPP

SES MEST MED SUS

FÖRST I E-POSTSVARET

VÄRLDSÅLDER GÖRA MOTSTÅND

VILL DEN UPPTRÄ DANDE

ARBE TAR MED NATUR & MILJÖ

GIFTIGT SYRE ÄR VI MED I ÄR MÅNGA MÄNNISKOR

DIGER FLYTER STILLA 3,14

LISSA BONLAG FÖRBUNDEN

GJORDE TIDNING EN I SOLEN

MEST RECENTA PÅ VILNI USBIL

STUDIEVÄG UNG VIKARE

STÖRRE KUNGSFISK

SPELBOLAG DAMMIG I SPANSKT BÅL VAR TJOCK FÖRR

BOSS VOKA BEL

KURSHÅLLARE MELLAN 2 OCH 4

KRYP TOGAM VANE SAK LEGITI MATION

COOP TORSHÄLLA

VASSBÅT

AR RANGE RA SUPÉAVKLARAD

TÄVLA OCH VINN!

Skicka din lösning senast den 1 december 2022. till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet« Du kan även skicka lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Grattis!

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är: Jorma Juntunen, Eskilstuna Ann-Christin Johansson, Nyköping

Två personer vinner varsin TRISSLOTT!

Namn: Adress: Mail/tel:

TIDNINGEN SE HIT! 23 SPELDATUM: LÖR 30/10 15.00, 19.30 LÖR 6/11 15.00 LÖR 13/11 15.00 LÖR 20/11 15.00 BILJETTER PÅ NORTIC.SE
ANKARLINA
FINNS I PRAKTI KEN I ALL JORD UNDER MARKEN OXUDDE 56-18
SMULA OCH SIKTE
SOLDATÄMNE VANA
ÄMNE ÄR TRÅNGT I FARLE DEN INSTRU MENT DOPP KVARLÄMNAD STÖRRE CYKLO NEN ÖVERGIVEN
SKÅDIS-
ADAMS DIMMAN VIGG
GRÖN
RAK
GICK
FEL PÅ VAJOR NA UTGÅNG TILL FLYG
FÖRBISE SYRAK FINA FISKEN
GER
MJÖLK VÄRDS HUS STORBRITAN NIEN VIND TILL VAR DAGS VÄSNATS INTE ALLS STABIL DEMILI TARISE RAR KLINGA KAVIAR MJUKT TYG SJUNGS AV ENSAM SJÄLVFRAM KALLAN DE KLAGAN TA PÅ ÖVRIG BRÖDPICK ILLASINADE EN ALSING BRUS AV RÖSTER TRIVS VID VAT TEN RIKSDAG PÅ ISLAND

Ge trädgården lite extra omtanke med städning och nya vårlökar

Än så länge har vi bjudits på många fina och varma höstdagar. Bara att hålla tummarna för att det fortsätter. Det kan bli många härliga och njut ningsfulla dagar i trädgården – för som ni alla vet – bara för att det har slutat att blomma och växa så upphör ju inte vårt jobb. Dels handlar det om att planera och kanske plantera inför nästa säsong dels står såklart även höststädning på schemat. Att städa redan nu är ju bara en stor fördel, det gör att du i vår kan slå dig ned och njuta när buskar och träd knoppas och perennerna tittar upp i rabatterna. Den känslan är oslagbar.

Vad är det då som behöver göras? Har du medelhavsväxter som fikon, citron och oliv så trivs de bäst under vintern i en fuktig, ljus och sval miljö. Kan dock vara svårt att återskapa. Men då får man göra så gott det går. Fikon fäller sina blad och klarar sig bra utan ljus så ett svalt garage funkar fint – noll till fem grader är idealiskt då också be höver utsättas för viss kyla för att bära frukt. Citronträdet vill ha det något varmare – fem till tio grader – och gär na stå i ett uterum eller växthus för lju sets skull. Alternativt ta in trädet och

stöta till med växtbelysning. Olivträdet vill också stå ljust och kan till och med klara någon minusgrad men klarar den torra luften inomhus lite sämre. Tänk också på att ju varmare inomhusmiljö desto mer ljus och vatten behövs.

Passa nu även på att städa växthus och redskapsförråd. Gör rent red skapen och krukor och släng det som är trasigt. Tänk så skönt att börja trädgårdsarbetet i vår med ord ning och reda. Om du gör rent dina trädgårdsredskap ordentligt sparar du både tid och pengar – de håller helt enkelt längre. Ta bort jord- och gödselrester spola av dem ordentligt. Gör även rent baljor och skottkärran. Se över knivar, sekatörer, hackor och annat så de är i god form inför våren. Reparera sådant som är trasigt om det går. Olja in träskaft och rörliga metall delar och förvara dem inomhus under vintern.

Det finns också några träd som, om de ska beskäras så är det nu före jul. Beskär man dem på våren kan de ”blöda” kraftigt och dö. Några av dessa är vinrankor, valnöt, björk, klätter hortensia och lönn. Och glöm inte att kratta där det behövs, då mår gräsmat

tan bättre. Ge gärna rabatterna en sista omtanke och röj undan ogräs.

Till sist så är ju hösten fantastisk på så sätt att det är nu vi kan frossa i alla vårlökar. Det är lite som smågodis. Man vill ju ha allt! Varje år kommer det nya sorter som du kan förgylla din trädgård med. Kanske är du en sån som bara kastar ner lökar av olika sorter och olika färger i en salig bland ning och njuter av en färgsprakande oreda eller kanske vill du planera och plantera utifrån färgskalor. Oavsett vad – visst är det väl vårlökarnas ankomst det mest njutningsfulla i en trädgård? Eller för den delen i en kruka på balkongen eller en altan. Det bästa är att lökarna kan du sätta så länge du kan gräva i backen. Löken ska ju planteras med toppen upp. Men ett tips är att vända på några, då får du blomning under lite längre period då det helt enkelt tar längre tid för en del att ta sig upp.

24 Tema Tema OdlarTema glädje
Lycka till med höstbruket!

Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

Rädslan i det okända, spänningen i spekulationer, tröttheten i den ständiga nyheten om allt vi har att vänta, som spär på rädslan i det okända. Väntan. Som förr kallades längtan. Minns ni…

Som att få längta till sommaren, till nästa lön eller efter en särskild pryl. Inte alls som att tillfredsställa längtan i samma ögonblick vi upplevt den allt för påfrestande –som att boka en resa, ta ett snabbt sms-lån och handla på kredit för omedelbar tillfredsställelse. Skön känsla! Total lycka? För att i nästa sekund söka ruset igen - nya önskningar, fylla tomrummet med ännu mer prylar och fler upplevelser. Men just nu: väntan. Hur känns den?

Klart är att de flesta av oss funderar lite extra innan beslut tas om nya satsningar, investeringar och inköp när oron kretsar kring utmaningen att klara det vi redan har. Oron över stigande räntor, inflation, höjda priser på el, mat och drivmedel är påtaglig i väntan på det faktiska utfallet. Väntan på besked begränsar känslan av frihet att fatta beslut utifrån ett bestämt läge och det tär på oss.

”On demand-precis hur du vill, när du vill-egentligen pre cis när som helst- kulturen” går mot sitt slut och vi sörjer.

Om vi gör mindre av det vi brukade borde vi får mer tid och kraft till annat, sånt som också kan skapa samma rus av lycka. Som att spendera tid med vänner, barn och familj. Vad är det vi gör när vi mäter tid med värdet ”spendera”? Måste vara en företagargrej? Det borde inte komma i samma mening som vänner och familj väl? Ta en kurs i ”matlagning när kassan är skral” – fanns en sådan kategori i de gamla plastlådorna med recept från förr, någon som minns? Eller lära sig hur man byter dragkedja i en jacka för att slippa köpa ny; inga drag kedjor håller längre än en säsong nu för tiden, är det en designgrej? Skugga mor- och farföräldrar och andra lite fiffigare personer så vi lär oss laga och fixa till våra prylar så vi inte behöver köpa nytt. Safta, sylta, konservera. Ta hand om alla triljoner äpplen som ligger och ruttnar på tomten!

Vi är ju egentligen hoppfulla varelser av naturen, rätt anpassningsbara, ställer om och hittar lösningar. För tänk om just nu blir bestående, att det inte alls hand lar om någon väntan, utan något helt väntat som blir permanent? Då behöver vi ju hitta en väg som funkar. Så, låt oss kavla upp ärmarna och så kör vi – vi gör det tillsammans!

Cirkulent = ett teleskopord bildat av cirkulär och konsument. Det är en person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återbruk. En cirkulent hyr, byter, lånar, vårdar och köper begagnat. Slit och släng är passé, det här är framtiden!

25
En krönika av Anna Bergström och Ingela Ljung
Det kanske inte går åt helvete, det kanske är precis som det ska?
www.morups.se 020-78 00 00
Fönster med lågt u-värde och kondensskyddat glas.
ALTANDÖRR PÅ KÖPET!

Två coola tjejer som tror på att allt

Maja och Maria – så olika och ändå så lika. Nästan alla timmar på dyg net ägnar de åt sina verksamheter på ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. De lever, andas och sprider hållbarhet en på det mest naturliga sättet. De är öppna med utmaningarna om att driva hållbara butiker i ett fortfarande rätt unikt och nytt koncept. Hur de kämpar med lönsamhet, att vissa brister i förståelsen för att de faktiskt driver riktiga företag. Fördomar om att de skulle vara sponsrade med bidrag eller kommunala medel och förfrågningar om alla gratisuppdrag. Men här finns också glädjen och den totala lyckan över att de vet att de gör skillnad.

Maja Axelina Hamelius kan allt om kläder; från fiber till passform, kon struktion och sömnad, tidsepoker och hur man tar hand om kläderna. Hon har modet att blanda allt från sekelskifte till nutid! Hennes kärlek till kläder märks tydligt hennes butik Axelinas Manufaktur & Diverse.

– Mina kunder vet att jag har valt ut kläderna i butiken med omsorg för att jag vet att någon kommer bli super snygg i just det plagget, säger Maja.

Ärliga och uppriktiga svar Och precis så är det, hela Axelinas Instagramkonto är fullt med ärliga och uppriktiga svar till kommentarer som ”åh vilken fin!” Visst är den, men lite för kort i benen för dig eller det är en för stor storlek för dig, men då och då också: ja, den skulle vara perfekt för dig! Hon svarar rakt, ärligt och trovär digt. Och kunderna handlar med full tillit, de vet att det kommer bli perfekt. Att sälja via digitala kanaler kan ibland vara lite krångligt, men just där går försäljningen ofta bättre än i butiken, så det är värt. Men det tar mycket tid och kräver mycket jobb.

– Tack för ni vill ha med mig i ert Bragaton, säger Maja, jag kan ibland behöva lite hjälp med skrytet, just det är jag inte så bra på, även om jag kan ske borde göra det lite mer.

Majas företagande bygger på tillit och förtroende och det har hon byggt upp genom sin ärlighet. Hon är brutalt medveten om att det är en väldigt liten del av världens alla ratade plagg som får en plats i hennes butik, hon är noga med vad hon tar in och väljer både utifrån design och kvalitet. Kläder som hon förmedlar vidare ger hon en uppfräschning, men de måste tåla det

också. Nyare och lite billigare kläder håller inte så länge och hon vill inte bidra till fast-fashion-industrin som drivit på kläd- och textilindustrin till där vi är idag. Genom sitt sortiment och relationen till sina kunder förm edlar hon inte bara insikt om kvalitet och klimatpåverkande produktionsked jor, hon försöker också förmedla och skapa en relation mellan plaggen och den blivande kunden, kunskap om hur kunden ska ta hand om sitt plagg för att det ska hålla länge.

– Kläder ska vara kul. Det finns redan så mycket fina kläder och material i världen att vi utan för mycket an strängning ska kunna släppa beroendet av fast fashion och börja bära det vi själva trivs i och blir glada av. Även om klimatångesten i mig är väldigt påtaglig just nu så vet jag att jag kan klä på mig varje dag utan att just kläderna jag bär förvärrar den.

Forum för kunskapsspridning

Maja är övertygad om att ökad kun skapsspridning kommer få fler att vilja återbruka. Och hon skulle vilja skapa ett forum i form av workshops och utställningar, festivaler och event för människor som inte redan är frälsta åkerbrukare.

– Vi måste få med alla i revolutionen för planeten och dela på ansvaret för vår framtid, avslutar Maja livligt och engagerat, men också med stort allvar i rösten. Hon har redan börjat sin ökade kunskapsspridning som lärare på Eskilstuna folkhögskola där hon leder kursen ”Klädsömnad – återbruk”. Där får hon under ett år visa och lära ut kärleken till kläder.

Och nu till världsberömda Ecoflor –som började som den ännu hållbarare versionen av Decoflor. Maria kom till baka till Eskilstuna från Malmö 2016 när hennes syster Karin, som drivit blomsterbutiken Decoflor i Gamla Staden i Eskilstuna sedan 2009, ville öppna ytterligare en butik – en helt miljöinriktad blomsterbutik. Maria är förstås jätteglad och smickrad över att få vara med i vårt Bragaton och startar rakt på sak:

– Vi har varit med i så många tidnin gar, reportage och nyhetsinslag, att många säkert tror att vi är lite mätta. Men det blir man aldrig. Vi behöver bekräftelsen för att orka fortsätta, det ger kraft – vi kämpar fortfarande med att få vår verksamhet att blomstra.

26
Tack för alla bra tips på skrytmaterial för vårt supercoola Bragaton. Visst är det härligt att få lyfta andra man beundrar och ser upp till, de där man önskar att en själv var lite mer som. Cirkulenternas hållbara Bragaton görs tillsammans med Tidningen Se Hit. Det är en stafett där Maja Axelina Hamelius, Axelinas Maria Larsson, Ecoflor

personer och företag kan få skryta fritt om alla hållbart bra saker de gör eller tagit initiativ till. Vi gör det för att vi tror att det kommer smitta, så ännu fler vill göra ännu mer hållbart bra grejer.

värdelöst kan få ett värde

Mycket beröm

Allt i butiken är utvalt med hänsyn till människor och miljö och det märks att hon är stolt över vad hon och hennes syster lyckats åstadkomma. De får mycket beröm för butiken som faktiskt prytt omslag på tidningar och magasin världen över.

– Naturen är vår ledstjärna, berättar Maria. Där hämtar vi inspiration till exponeringar och nya produkter. Vi har fokus på udda och unika föremål och det gör att du hittar något nytt varje gång du kommer hit. Det är både kul och utmanande, att aldrig veta vad får in i förväg, utan vi måste bygga butiken och sortimentet utifrån vad som kommer in till ReTuna.

Såklart är alla blommor och växter inköpta, men med stor omsorg. De väljer producenter i närområdet med samma värderingar som de själva. De avstår hellre affären än att kompromissa med miljöaspekten. Det bygger trovärdighet och på sikt bättre förhandlingsläge.

– Om vi som driver butiker inte ställer krav på våra leverantörer kommer inget att ändras. Jag har makten att påverka, så jag måste ta det ansvaret, Säger Maria bestämt. Vem ska annars? Jag vill att mina kunder ska kunna komma hit och handla, utan att de ska behöva fundera på om det är bra för dem och miljön. De ska känna sig trygga med allt i mitt sortiment. Det är bara att shoppa på, ler hon nöjt.

Maria är perfektionisten i hantverket med den kreativa fingertoppskänslan för design, en egenskap hon också erkänner.

– Jag vet att jag gör jäkligt bra grejer, så egentligen behöver jag ju inte vara orolig.

Maria poängterar att ingen vill äga en värdelös pryl.

– Därför ser vi det som vår skyldighet att ge varje produkt ett värde, antingen genom att återsälja sakerna i vår butik, eller genom vårt hantverk, som vi vet skapar ökat värde. Att ta tillvara och ge sammanhang till udda ting är en kreativ utmaning som sporrar och uppmuntrar till konstnärlighet och ger Ecoflor det karaktäristiska utseendet, förklarar Maria.

Nya metoder och idéer

Hon menar att tre värdelösa ting kan bli världens mest exklusiva kruka och de försöker alltid hitta nya metoder och idéer till ny redesign och upcycling. Hon vill hjälpa alla kunder att hitta rätt i den uppsjö av unika produkter som finns i butiken och matcha den bästa krukväxten med varje kund.

– Därför är det viktigt att bygga relationer och lära känna sina kunder, de litar på vår profession och konstnärlighet och det gör att vi också kan växa och utvecklas i vår krea tivitet. Jag älskar alla kunder, vissa kommer flera gånger varje vecka, andra någon gång då och då.

Och ja, kreativiteten i hela hennes väsen är uppenbar. Hon avslöjar att hela planen är att bygga ett imperium.

– Klimatkrisen är på riktigt, vi måste göra jättemycket på kort tid. Jag har ett ansvar och en jäkla bra affärsidé. Jag vill göra alla till miljönärer!

Ecoflor-fakta

Konceptet drivs av systrarna Maria och Karin Larsson. Här hittar du ekologiskt odlade blommor och krukväxter, allt från miljöcerti fierade odlare. Här kan du köpa såväl buketter med snittblommor som krukväxter. Ecoflor har även ett stort utbud av tillbehör till dina växter, fina begagnade krukor och vaser. Maria och Karin återbrukar och förädlar krukor och vaser med till exempel bitar av trasiga läderjackor.

Axelinas-fakta

Maja har drivit butiken Axelinas Manufaktur & Diverse sedan 2018 och förra året tog hon in samar betsparterna Studio SKATA, ReD Recycle Design och Refo project. ReD Recycle Design säljer design produkter av återbrukat material, som till exempel sittpuffar gjorda av mockajackor och aftonväskor av ölburksflärpar. Allt som säljs är förstklassigt hantverk – snyggt, exklusivt och upcyclat. ReD Recycle Design samarbetar med formgivare och designers i hela landet.

Anna Björkman driver både Studio SKATA och refo project. Smycken och accessoarer av återbrukade material, armband av förbrukade dragkedjor, upcyclade kläder och väskor hittar du bland annat i sortimentet.

ReTuna-fakta

Ecoflor och Axelina ligger i ReTuna Återbruksgalleria som har ett en kelt men helt briljant koncept. På återvinningscentralen som ligger precis i anslutning till gallerian finns ”Returen” där privatpersoner kan lämna in saker de vill göra sig av med. I Returen sorteras allt och personal på plats ser till att det kommer ut till alla butiker som finns på plats. De får sedan själva sortera och fixa till alla prylar innan de ställer ut dem till försäljning.

Har du tips på någon du tycker passa för Cirkulenternas Bragaton? Hör av dig med ett mail till info@ cirkulenterna.se

TIDNINGEN SE HIT! 27
TEXT: ANNA BERGSTRÖM FOTO: PETER TORSÉN

Skifs värld – värd alla lovord

Se Hit

Han gör om Billy Joels ”The longest time” till en vitsig tindertindrande ”Om du väljer mig” där den eminenta orkestern under ledning av kapellmästare Hasse Gardemar blir en snygg doo wop-kör. Paul Simons ”Still crazy after all these years” gjorde han om redan till showen 1978; ”So crazy kan väl ingen bli”. Den låten börjar nu nya showen på Hamburger Börs och sammanfattar väl rätt bra Björn Skifs liv.

Björn Skifs nya krogshow

”En värld av Skifs” hade premiär den 6 oktober och en bättre värld eller värd kan man knappast ha. Här får du allt, hans stora hits från ”Hooked on a feel ing” via ”Håll mitt hjärta” till bröllopslåten ”When you tell the world you´re mine”. Men också de mer oväntade låtarna ovan och ett lysande 60-tals-medley från ”What do wanna make those eyes at me for” till ”A whiter shade of pale”. Vi får en lysande version av gamla dängan ”Härligt, härligt”. Hela showen känns härlig, härlig.

Nu var ju Se Hit på gala premiären och publiken bestod mycket av Björns kollegor inom nöjesin dustrin och lite nervositet fanns väl där. Med detta sagt måste jag ändå tycka att vissa sketcher kanske behöver filas på och ”Re gisserad av frun” kändes väldigt bedagad och fick inte många skratt. Kan kanske strykas rent av. Dock härligt att återse Björns paradnummer med

sportbilen och Örnest, ja han som är uppkallad efter Alistair McLean!

Jag kan verkligen rekom mendera ”En värld av Skifs”, om ni lyckas hitta någon biljett. Extranumret John Miles ”Music” sammanfat tar väl även den Björns liv; ”Music was my first love, and it´ll be my last…”.

Ok, lite galapetteri också..!

Bland alla kändisar som var där blev jag ändå mest imponerad av Wenche Myhre, vilken levande legend i just showkretsar. Alla nuvarande deltagare i ”Idol” var tydligen där men jag blev inte lika imponerad av dem då jag ju inte känner igen dem. Träffade Claes ”Clabbe” af Geijerstam, från Ola & Janglers och tidig are Idol-jurymedlem, som veckan efter skulle börja ”Hits of the Sixtises” med Nyköpings stolthet Lennart Grahn. Han hade varit i Nyköping hos Lennart och tränat lite nya ackord och ätit gott från Kronans konditori.

Ryggraden i showen var Eskilstuna Kulturskola och de bjöd på musik och dans med både elever och lärare. Artister som gästade var Natali Felicia med egna låtar. Hon har tidigare uppmärksammats för att ha gjort musiken till TV-serien "Bäckström"och gör "elegant svensk pop", enligt Aftonbladet. Daniel Gildenlöw från Pain of Salvation framförde en egen innerlig version av "Alla har glömt" från kvällens stora stjärna, Towa Carson. Towa har slutat att uppträda men gjorde ett unikt framträdande för Världens Barn tillsammans med Mathilde Stavehaug, Eskilstunas Revydrottning. SE HIT´s Peter Torsén medverkade också som sig själv och som Walter Kurtsson. Femhundra eskilstunabor fick en härlig och proffsig kväll i Konserthallen.

TIDNINGEN SE HIT! 28 Kultur & NÖJE
Fr.v Daniel Gildenlöw, Mathilde Stavehaug, Towa Carson och Peter Torsén.
Världens Barn-gala drog in över 88 000 kronor TEXT : ANDERS TEGNER FOTO : MATS BÄCKER på GALAPREMIÄR
i ESKILSTUNA
Se HitOnsdagen den 5 oktober hölls äntligen en Världens Barn-gala i Eskilstuna efter två års pandemipaus. Galageneralen Göran Klingensjö meddelar att galan slog "klackarna i taket" och drog sammanlagt in 88 265 kronor.

Syrenvägen, Scenkonst Sörmland

Missa inte föreställningen Syrenvägen som visas på teatrar runt om i Sörmland men även Örebro och Nora under oktober och november. Syrenvägen är en form stark föreställning skriven av dramatikern Anders Duus som med humor, drama och igenkänning vill berätta om blicken på det främmande. Längs Syrenvägen ligger sommarstugorna som på ett pärlband. Det påtas, grillas och klipps men bakom fasaderna är det drama – små som stora. En ny familj flyttar in och följer inte Syren vägens normer. Här visar rädslan för det främmande sitt fula tryne och gränser passeras, man säger och gör saker som kan vara svåra att ta tillbaka. Syrenvä gen handlar om ärlighet och feghet, om de välvilligas flathet - och om våra älskade trädgårdar, blommor och semesterprojekt. Föreställningen som hade premiär den 7 oktober har fått idel goda recensionen.

Konst från Island Konstnären Håkan Groop ställer ut sina målningar från hans kulturprisresa till Island. Du hittar utställningen på ”NloKal”, Repslagargatan 43 i Nyköping. Lördag och söndag 12-13 november.

Se Hits

TÄVLING

Var i det här numret hittar du följande citat:

Skicka in ditt svar senast 1 december Mejla svaret till carina@se-hit.se - Märk mejlet med ”TÄVLING”

Vinn ett bokpaket!

Botgöraren av Viveca Sten Östermalmsduellen av Helene Sjöman Hemlängtan – om drömmar och huskärlek av Olga Magnusson Vinnare av förra numrets tävling är: Annika Eriksson, Nävekvarn

TIDNINGEN SE HIT! 29
”Jag har maktenatt påverka så jagmåste ta det ansvaret.”

Kultur

NÖJE

Blomstrande bok om Öster

Vilket jobb hon har lagt ner, Solveig Preimer, på Östra Kyrkogatan.

-Ja, tre och ett halvt år har jag ägnat åt den här boken om mitt Öster i Nyköping. Men det har varit så roligt, menar Solveig.

Har träffat Solveig vid hennes bokreleaser två gånger men då har det handlat om exklusiva barnböcker till hennes barnbarn. Nu har hon med sig ett praktverk om ”Ett blomstrande Öster” med en akrylbild som Solveig gjort som omslag.

– Du borde ha en bild från Öster, sa de, men jag gillar ju blommor, säger Solveig hemma i sin våning med tavlor på idel blommor. ”Ett blomstrande Öster” blir för de flesta en vandring i minnenas kvarter men även en hyllning till nu varande Öster.

Denna bok borde bli Årets julklapp i Nyköping i alla fall. Den första uppla gan tog slut fort, men fler exemplar är under tryckning.

Mats Hedblom och Assar Alexanders son från Bildgruppen har hjälpt till med bilder.

Dessvärre hör Assar till de 22 personer som hunnit avlida under perioden som

Solveig jobbat med boken. Desto vikti gare att hon hunnit intervjua så många med minnen från Öster.

Nyköpingsbon och Solveigs vän Jan Lorentzon från TV-sporten har skrivit förordet om sitt Öster. Bara en sådan sak.

Sång i kör, i ett kör

Första söndagen i oktober samsades inte färre än fyra körer på scenen i Culturum i Nyköping. Det var Baltic Harmony, Stigtomta Fritidskör, Nicopiakören och VoiceMail som visade sina färdigheter under en och samma konsert. ”Högt och lågt” kallade man konserten och det levde de väl upp till. Mest högt dock. Ska någon nämnas så är det väl Susanna Eriksson som är körledare både för Stigtomta Fritidkör och för Nicopiakören. Bara att se henne få med oss i publiken på Wimoweh (”The Lion sleeps tonight”). Vem kan låta bli att sjunga när hon tar ifrån tårna? Ingen förmodligen.

TIDNINGEN SE HIT! 30
&
– 30 –
Amanda, Lisa och Ann Så roligt att vi åter har en aktiv jazzförening i Nyköping – Jazz i Nyköping. Inom en månads tid så har de ordnat två härliga konsert er på fina Nyköpings teater. Först Amanda Ginsburg, som höjde teatern till skyarna och nu senast Lisa Werlinder med Ann Blom som kompade på piano. Solveig Preimer Lisa Werlinder Amanda Ginsburg med band TEXT/FOTO
: ANDERS TEGNER
FOTO CATRIN CARLSSON

Dolt i tysnad

Emma Brandberg (Voltage förlag)

Emma med rötterna i Nyköping de buterar med en deckare som utspelar sig på en internatskola för döva. Hon ger ut den på egna förlaget Voltage som hon äger med sin man Erik.

Vi får följa före detta journalisten Peter Wiberg som bara, något mot villigt, ska hälsa på sin kusin som har tvångssyndrom och jobbar som vakt mästare på internatet. Ett mord sker och Peters kusin dras in i förhöret och Peter stannar för att hjälpa honom. Vi får följa elever, föräldrar, lärare och annan internatpersonal i en spännande handling fylld med sms, skolhierarki, skvaller och andra intriger. Emmas förstlingsverk lockar till mer läsning. Läseböcker på olika nivåer.

Hallå Emma, du slutar boken med en riktig cliffhanger?

- Ja, det är fler som har läst den som säger så. Jag jobbar med en helt annan bok nu men inser ju att jag måste följa upp den här med. Jag har också skrivit en del studieböcker för Studentlitter atur.

60-talslegenderna The Zombies

Hur började du skriva?

-Jag har alltid skrivit men inte kommit till skott. Det var min man som sa åt mig att jag måste publicera något. Ingen av oss orkade vänta på ett förlag utan vi startade eget.

Nyköping tar nu plats som Pralinköping i och med etableringen av Elisabeths Praliner på Östra Storgatan 9. Det är Elisabeth Moglia som öppnat upp butiken. Sin tid i Nyköping startade hon hos Bönornas Delikatesser, den lilla fina saluhallen, på Västra Storgatan 3 hos Jessica Wahlqvist. Två goda anledningar att besöka Nyköping centrum.

Var är ”Våfflan”?

Vilken flashbackupplevelse jag hade tidigt i september på gamla anrika Nalen i Stockholm. Mitt absoluta favoritband, The Zombies, med sina två originalmed lemmar, sångaren Colin Blunstone och organisten Rod Argent, i spetsen för gyllde den vackra salen i det gamla nationalpalatset. Här gick jag ju i mina yngre tonår och såg nästan alla 60-talsband, i alla fall alla svenska popband. Nu hade jag med mig min fru och ville visa henne mitt ungdomspalats där jag fick min första date. Det var en tjej som kallade sig ”Våfflan” som kom fram och berättade att hon hade sett mig gå över Östermalstorg dagen innan och blivit så förtjust. Jodå, så vi hade en fling någon vecka eller två. Så fort Monica såg någon äldre dam i sjuttioårsåldern så sa hon; det där är nog ”Våfflan”. Men som Zombies största hit heter ”She´s not there”.

Ardy Strüwer tar farväl i Nyköping

-Det här är nog min avskedsutställning, säger legendaren Ardy Strüwer, på inledningsdagen av hans utställning hos Galleri Sjöhästen. Han har haft fler utställningar här och hyllar galleristen Hannele Heiskanen för hennes vackra galleri och sinne för god konst.

- Nu håller jag på mina memoarer, jag har ju varit med om en hel del.

Ja, du började väl med illustrationer till ”Hjälp” en svenska version av Mad?

-Ja, och så samarbetet med Lasse Åberg. Vi hjälpte varandra in på målandet och filmandet.

TIDNINGEN SE HIT! 31
tinyurl.com/SeHitTipsar
LYSSNA PÅ THE ZOMBIES PÅ SPOTIFY
Jessica Wahlqvist, Elisabeth Moglia SPRILLANS NYA PRALINER
TIDNINGEN SE HIT! 32 biljetter: nykopingsguiden.se magiska artister I NYKÖPING BRYNOLF & LJUNG 2 DECEMBER ROSVALLA TOMAS STENSTRÖM 5 NOVEMBER ROSVALLA SABATON 9 FEBRUARI ROSVALLA FÅTAL BILJETTER KVAR!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.