Page 1

# 3/2021

SEMESTER I SVERIGE

- Tips på resmål & ställen att besöka

SCHWEIZ - ZÜRICH – En hållbar pärla i hjärtat av Europa

SIGGESTA GÅRD - Nyhet - Padel i alpackahagen


Härdat trä i

Fiskbensmönster Ett slagtåligt, lättinstallerat och klimatsmart golv.

BJELIN HÄRDAD EK - ERVALLA - SELECT - LJUS MATTLACK - 96 X 576 MM


VÄRLDSLEDANDE SVENSK GOLVTEKNIK FRÅN FÖRETAGET SOM UPPFANN KLICKGOLVET.

WWW.BJELIN.SE


Porsche Cayenne E-Hybrid Stockholm Business Class 7 700 kr/mån exkl. moms. Nu introducerar vi Stockholm Business Class – Porsche som tjänstebil för dig som är redo att uppgradera din upplevelse. Läs mer och boka på våra webbsidor.

Elräckvidd upp till 47–48 km (WLTP city). Bränsleförbrukning blandad körning 3,1–3,7 l/100 km (WLTP), CO2-utsläpp 71–85 g/km (WLTP). Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Porsche Serviceavtal ingår. Operationell leasing 36 mån, 20 % särskild leasingavgift, 1 500 mil per år. Förmånsvärde: 13 537 kr brutto/månad.


Porsche Center Danderyd Rinkebyvägen 5 Tel: 08-503 33 950 porsche-danderyd.se Porsche Center Stockholm Smista allé 44 Tel: 08-503 33 950 porsche-stockholm.se


INNEHÅLL #3 2021 Ansvarig utgivare: Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se Projektledare & Försäljning: Camilla Almqvist camilla.almqvist@laprensa.se Art Director & Projektledare: Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se Skribenter och medarbetare: Lina Sjölund Jessica Berghult Karin Uggla Tove Castor Redaktion: Älvsjö Gårdsväg 6, 125 30 Älvsjö

Doftnytt

8

Boktips

10

Tekniktips

12

Resa: Schweiz - Zürich

16

Resa: Lyx på Costa del Sol

20

Resa: Kryssa till Polen

24

Tove tipsar

38

Karin Uggla - Designspaning

44

Ofyr - outdoor cooking

46

Spa i Sverige

52

Siggesta Gård

62

#40 Skydda dig mot solen.

#36 Smycka dig i havsblått.

Med mera... # 3/2021

SEMESTER I SVERIGE

- Tips på resmål & ställen att besöka

SCHWEIZ - ZÜRICH – en hållbar pärla i hjärtat av Europa

SIGGESTA GÅRD

Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö

- Nyhet - Padel i alpackahagen

#80 Drinktips.

Tryckeri:

Printall

#70 Glamping p g i Knivsta.

Premium Magazine ges ut av: La Prensa AB

www.premiummagazine.se På omslaget: Sommar någonstans i Sverige

#766 Rosét Rosétipset sétips ipset et

 

  

 

försäljning.orustengineering.se


DOFT AV SOMMAR Här kommer tips på härliga dofter som redan finns eller snart kommer ut i butik...

Molton Brown Orange & Bergamot Detta är en riktig klassiker från Molton Brown! Sprudlande citrusnoter blandas med blommor och kryddor och en rik bas av trä och mysk. En välkänd doft som är älskad och uppskattad av många.

RITUALS EAU DE PARFUM Den maskulina doften från Oudh Eau de Parfum skämmer bort dina sinnen med kraftfull, vacker doft av bergamott i kombination med toner från läder och toppnoter av tobaksblad. Den feminina doften av Oudh Eau de Parfum får sin karaktär från kryddig och söt rosépeppar kombinerat med ljuvliga toppnoter av blommig och sensuell bulgarisk ros.

Louis Vuitton - On The Beach Louis Vuitton inleder vårsäsongen med ett nytillskott till parfymserien. Unisex-doften On the Beach, likt namnet, påminner om en varm och solig sommardag nära stranden. Med noter av Yuzu, uppfriskande Neroli och aromatiska örter, en enkel doft av en fräscht kryddig karaktär.

Creed - Viking Cologne Viking Cologne är en djärv, fräsch doft med en riktig luftig känsla. En mästerlig alkemi av torr sandelträd, färsk bergamot, muskot och frankincens som inspireras av den vilda våriga skönheten djupt i de norska fjordarna.

8 Premium Magazine

LUSH CLASSICS PARFYMSET Nu lanserar Lush parfymsetet Lush Classics, perfekt för alla som vill upptäcka Lushdofter eller utöka sin parfymgarderob. Alla Lushparfymer görs in-house, för hand och innehåller de finaste eteriska oljorna. Setet innehåller fem av de mest uppskattade parfymerna i 10ml-flaskor och kommer i vackert, återanvändbart etui.


BOKTIPS Premium har botaniserat bland boknyheterna. Vi tipsar om vad som finns ute i bokhandeln nu eller inom kort. Ingen kommer att tro dig Av: Anna Kölén Utkommit: 3 maj 2021 Förlag: Romanus & Selling Daphne jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats, när allting ännu en gång brister. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna velat stänga dörren om.

Er tredje man Av: Denise Rudberg Utkommer: 14 juni 2021 Förlag: Bookmark förlag Stockholm 1941. Det neutrala Sverige verkar inte längre så neutralt efter att en tysk konvoj sänks i de så kallade Östbysänkningarna. Läget trappas upp med Krylbosmällen och när tre svenska jagare exploderar är det svårt att se att Sverige inte är en del av kriget. Elisabeth, Signe och Iris kämpar på med signalspaningen samtidigt som privatlivet ställs på sin ända. G-byrån rekryterar Elisabeth och plötsligt är hon en gift kvinna och fast i ett triangeldrama. Signe förkovrar sig och en nyfunnen vänskap öppnar hennes ögon. Att räcka till som mamma blir en kamp för Iris när hennes roll plötsligt utmanas från ett oväntat håll. Men det finns inte mycket tid över till annat när tyskarna ifrågasätter Sveriges neutralitet och oron eskalerar. Er tredje man är den tredje delen i Denise Rudbergs historiska spänningsserie Kontrahenterna. Elisabeth, Signe och Iris är baserade på författarens egna farmor och två mormödrar och lyfter fram kvinnors historia.

Dagen är kommen Av: Ninni Schulman Utkommit: 28 april 2021 Förlag: Bokförlaget Forum Några dagar före julafton hittas Harry och Inga Tynning brutalt mördade i sitt hem ett par mil norr om Hagfors. Huset är i oreda och det saknas både pengar och smycken. Det äldre paret tycks ha levt ett stillsamt liv och har av allt att döma varken fiender eller ovänner. Polisen, med Christer Berglund och Petra Wilander i spetsen, misstänker att det rör sig om ett rån som spårat ur. Men ju mer de undersöker saken, desto märkligare och obehagligare visar sig fallet vara. Journalisten Magdalena Hansson är tillbaka på jobbet efter en längre tids sjukskrivning och blir snart djupt engagerad i morden som skakar bygden. Den sjunde och avslutande delen i Hagforsserien är en spännande berättelse om utsatthet, botgöring och att till slut försöka försonas med sina livslögner.

Författarporträtt Ninni Schulman

NINNI SCHULMAN är född 1972 och uppvuxen i bruksorten Lesjöfors i östra Värmland. Hon bor i dag i Stockholm med sina två barn. Hennes deckare om journalisten Magdalena Hansson älskas av läsarna och hyllas av kritikerna. Ninnis böcker har sammanlagt sålt i fler än 1 miljon exemplar. I september 2020 utkom Ninni med sin självbiografiska roman, Flickebarn nr 291 där hon tar itu med de barndomsupplevelser som har format henne. 10 Premium Magazine


hur bra är du på att flirta? Emely Svensson Falk är Stockholms mest ofrivilliga singel. Bästa vännerna Tessie och Kråkan bestämmer sig för att hjälpa Emely att komma över sitt ex. Om hon inte gör som de säger publicerar de en högst komprometterande film om henne på Youtube. Emely har inget annat val än att ge sig ut i dejtingträsket.

Pia Lerigon är civilekonom, författare och coach. Konsten att flirta som en gudinna är hennes feel good-debut.

Nytt från Pia Lerigon

Handla böcker till förlagspris

Boken kan köpas där du brukar handla eller direkt från förlaget: SHOP.WHIPMEDIA.SE


TEKNIK

Skärmen för både nöje och arbete Datorskärmarna i Philips E2-serie har en stilren design som gör att den smälter in i de flesta hem. Samtliga modeller är optimerade för arbetsuppgifter som bildredigering, men fungerar lika bra som gamingskärm på fritiden.

Polaroid GO Polariod Go kommer i traditionellt vitt och har tydliga drag från sin klassiska förlaga. Endast 10,5 cm lång och 8,3 cm bred samt 6,1 cm hög så är den minsta analoga ”direktbildskamera” i världen. Den har försetts med en selfie-funktion, självutlösande timer, extra batteritid, dynamisk blixt, dubbelexponeringsfunktion samt resevänliga accessoarer såsom fodral och kamerarem mm..

Svara när det ringer på dörren – från soffan eller sommarstugan Ring Video Doorbell Pro 2 är en avancerad videodörrklocka i premiumklassen som gör att du alltid kan svara när det ringer på dörren – även när du inte är hemma. Fullspäckad med nya funktioner som 3D-teknik för rörelsedetektering och överblicksvy gör att du enkelt kan ställa in och avgränsa vilka områden runt ditt hus som du vill ha uppsikt över. Den perfekta produkten för dem som vill uppdatera sin existerande dörrklocka eller de som söker en hemsäkerhetsprodukt i toppsegmentet! Air Force 560 Flex - Sladdlös dammsugare • Unik flextub når åt även under de lägsta möblerna. • Effektiv dammsugare på alla golv. • Ergonomisk design. • Effektiv även mot djurhår. • Utmärkt även som handdammsugare för bilen.

Supersnabb mobiltelefon med Supersnabb S utökade mö ut möjligheter Nya moto g100 Ny g från Motorola erbjuder pre pr estanda på flaggskeppsnivå, för prestanda en fantast fantastisk gamingupplevelse och oc h foton i toppkvalitet. Den essu är d dessutom kompatibel med Motoro Mo Motorolas nylanserade plattform Read adyy For. Via Ready For kan du Ready me ed h med hjälp av en medföljande kabel kabe ka bell ansluta telefonen till eextern ex ter skärm eller tv för maximal up pp upplevelse av exempelvis gam ga gaming, m videosamtal, eller för attt skapa ett mobilt skrivbord. at

Marshall - Emberton Marshalls minsting Emberton kommer nu i två ikoniska nya färgskalor som återspeglar Marshalls arv, rock’n’roll-historien och individualiteten hos musikälskare. Get on top med Emberton ton Cream. denta Den ikoniska cream- färgen har en oöverträffad stil som har inspirerats av rockens dekadenta sida Fly från allt med Emberton Forest. Den här färgen har skapats för upptäckarna, de som känner att de bara vill packa ihop och fly bort från världen med sin musik.

12 Premium Magazine


We keep things moving Vi vill att du ska kunna jobba smidigt, effektivt och säkert. Därför har vi lanserat ett antal smarta IT-tjänster, som till exempel Modern Workplace - en digital arbetsplats i molnet. Ta kontoret med dig och samarbeta var som helst och när som helst.

dustin.se


pa, lyx på Costa del Sol...

Zürich – en hållbar pärla i hjärtat av Euro

RESA 360°

I MAJ VÄLKOMNAR ISRAEL VACCINERADE TURISTER

F

rån och med 23 maj, 2021, öppnar Israel sina gränser för första gången på över ett år. Under den första fasen kommer grupper att släppas in enligt riktlinjer från ministerierna. Avtalen nåddes som ett resultat av det arbete som gjorts av en arbetsgrupp som inrättats av ministerierna, och som består av bland andra folkhälsochefen dr Sharon Alroey-Preis och COVIDkommissionären prof. Nachman Ash, samt yrkesverksamma från turistministeriet. Enligt utkastet kommer ett begränsat antal grupper att börja anlända från och med den 23 maj.

14 Premium Magazine

Antalet grupper kommer därefter att ökas baserat på hälsosituationen och programmets utveckling. Under andra fasen – vars tidslinje kommer att baseras på en rad hälsoöverväganden – kommer individuella resenärer att släppas in i Israel. Alla besökare kommer att behöva ta ett PCR-test innan de stiger på planet mot Israel. Därefter ska de ta ett antigentest när de anländer till Ben Gurion Airport för att visa att de är vaccinerade. Under tiden kommer diskussioner att fortsätta med olika länder, där målet är att sluta avtal gällande bevis på vaccination för att på så sätt kunna utesluta kravet på antigentestet.

– Vi är glada över att kunna ta det första steget mot att öppna våra gränser för internationella besökare efter att ha varit tvungna att hålla dem stängda i mer än ett år. Vi ser fram mot att ha våra älskade turister återigen utforska Tel Avivs vackra kust, Jerusalems rika historia, Döda havets under, de många naturupplevelserna och det fantastiska köket. Det finns många anledningar för ressugna att besöka vårt land. Vi ser verkligen fram emot att välkomna alla besökare till Israel, säger Göran Nilervall, direktör på Israeliska Statens Turistbyrå i Norden


Din nästa resa Boka en vistelse på Domaine Rabiega En unik upplevelse för kropp och själ Med nyrenoverat hotell och restaurang Läs mer på - www.rabiega.com


ZÜRICH – en hållbar pärla i hjärtat av Europa Alptopparna är synliga i horisonten, Zurichsjön glittrar av kristallklart glaciärvatten och den ljumma floden Limmat slingrar sig genom staden. Zürich – synonym med att vara ett av världens finansiella centra och transitering för alpresenärer, men staden har också växt fram som en hipp, hållbar och synnerligen spännande destination i Europa. TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: PRESSBILDER

16 Premium Magazine


R

ent, säkert och med ett tydligt hållbarhetsfokus – så skulle man kunna sammanfatta Schweiz i sin helhet. Landet, med sin lilla yta och sina stora kontraster, trängs ofta i toppen tillsammans med våra nordiska länder, när det kommer till olika hållbarhetsmätningar.

Mer och mer har en kreativ och nyskapande kulturstad växt fram under de senaste åren med små kaféer, lokala designbutiker, musikarenor och alternativa barer och marknader. Från det som tidigare var ett utpräglat bankmecka är nu staden av många omtalad som ett andra Berlin, om än med en lite mer sofistikerad touch.

I pandemins fotspår har efterfrågan tydligt ökat på ett mer hållbart sätt att resa. Vi blir än mer medvetna om det småskaliga och lokala såväl som vikten av samspelet med naturen.Utifrån de parametrarna är Zürich i stor utsträckning att räkna med som både en attraktiv weekendstad och året-runt destination. Undersökningar som gjorts i Sverige visar att få svenskar är villiga att avstå från utlandssemestern, man har däremot skaffat sig en ökad medvetenhet och förflyttat prioriteringar. Vi vill resa mindre och stanna längre, göra resan mer hållbar och välja destination, boende, aktiviteter och mat med fokus på hållbarhet och klimat.

Och det är rent – en av världens renaste städer, till och med så rent att myndigheterna offentliggjort att vattnet i kristallklara Zürichsjön som är avvattnat av alpfloden Limmat, är drickbart. Överallt finns närheten till vatten och i både Zurichsjön och i Limmat kan man bada under vår och sommarhalvåret.

Kollektivtrafiken är en dröm eftersom den är klart överlägsen när det kommer till effektivitet, användarvänlighet och punktlighet. Använd gärna därför det extremt pålitliga tågnätet och kollektivtrafiken framför taxi. Det finns även ett hyrcykelsystem som är helt gratis och endast kräver en depositionsavgift som sedan returneras. Med ett Zürich Card i handen är det bara att hoppa på vilken buss, båt, tåg eller spårvagn som helst, även resorna till och från flygplatsen är inkluderade. Inga kuponger, inga komplicerade zonindelningar – bara superenkelt och smärtfritt. En perfekt kombination av ett myllrande stadsliv och vacker natur Zürich omnämns ibland som ”downtown Switzerland” och är den perfekta kombinationen av ett myllrande stadsliv och vacker natur.

Frau Gerolds Garten har förändrat Zürich industriområde till en varm och vänlig mötesplats för city-bor och besökare.

Schweiz är ett rent land som värnar om sin natur, sina städer och sina invånare och organisationen är som ett urverk. Saker och ting fungerar i Schweiz, så även renhållningen som är föredömlig i hela landet. Schweizarna har världsrekord i sopsortering och skräpet, det lägger man i designade så kallade Züri-bags, vita påsar med stilren blå logo i tre olika storlekar. ”Im Viadukt” ligger ett par kilometer utanför centrum med trendiga butiker, kaféer, nattklubbar och en saluhall, allt inbyggt under en gammal järnvägsbro. Öster om Gamla stan ligger bohemiska Niederdorf, också fullt av caféer, barer och med en skön och avspänd puls. Zürich för foodies I Zürich finns det mesta; fine food, slow food, street food och det schweiziska köket är inte helt osökt en kombo av det tyska, franska och italienska köket. En aktivitet i Zürich att hänga med på för medvetna matintresserade är definitivt "Taste The Waste Cooking Course.”

Premium Magazine 17


Som namnet antyder går kursen ut på att inspirera till minskat matsvinn och klimatsmart mat genom att på ett kreativt vis skapa nya rätter av sådant som annars skulle gått till spillo. Det professionella köket är inhyst i ett tidigare bageri i kvarteret Zürich Binz, och kan också hyras för privata evenemang. Ett annat arrangemang är ”Insects Food Course”, där du som nyfiken amatörkock får lära dig om framtidens mat och hur man på bästa vis trollar fram recept med mjölmaskar, gräshoppor och andra ätbara insekter och på köpet får insikt i hur de bidrar till hälsosam, god och hållbar näring. Befinner man sig i Zürich bör man heller inte missa ett besök på vegoklassikern ”Haus Hiltl” på Sihlstrasse 28. Grundad 1898 anses den vara världens äldsta vegetariska restaurang och drivs av fjärde generationen. Inte bara vegofolket letar sig dit, utan även köttätarna för den omtalade gröna buffén med principen plocka, väg och ät. Lindts “Home of Chocolate” i Kilchberg Tågsträckan hit är magnifik, alternativt kan man ta en båt från centrala Zürich

för att komma till himmelriket för chokladälskaren. Här finns möts du av en nio meter hög chokladfontän och kan besöka ett museum över chokladens historia. Det erbjuds kurser i chokladtillverkning för privatpersoner och företag och det finns också flera mötes- och eventlokaler. Dessutom, får du under ditt besök äta så mycket choklad du orkar!

Är man förtjust i att vandra rekommenderas det att hoppa på spårvagn 11 till Rehalp. Där startar vandringsleden ”Panoramaweg” som bjuder på en storslagen vy och är perfekt för en dagstur.

Strandbad Tiefenbrunnen och Chinagarten Hit går en strandpromenad från centrala Zurich och Chinagarten är en mysig park vid sjön där många badar på sommaren. Tiefenbrunnen är som ett badhus, och längs en del av floden kan man hänga i solen och hyra SUP brädor. Uetliberg Det här mäktiga berget kan upplevas från en bekväm linbana går ända upp till toppen. Är du lite mer äventyrlig går det bra att cykla eller gå upp, det finns markerade vandringsleder där några är svårare än andra. På vintern är det populärt att åka släde i en bana ner för berget. Uppe vid toppen belönas man året om med en vidunderlig panoramautsikt.

För restips, boende och inspiration; www.zuerich.com/en För mer information om Schweiz: www.myswitzerland.com/en-se/

I Zürich är den vackra sjön en viktig del för de som bor där och gillar du vattensporter finns det mängder av olika alternativ att välja mellan. Från wakeboard och kajak till en uppfriskande simtur. Här finns möjlighet att hyra en båt och upptäcka de vackra omgivningarna på egen hand. 18 Premium Magazine


Upplev friheten med ett medlemskap istället för ägande! Bli medlem i Agapi Boat Club. Obegränsat antal båtdagar. Attraktiva hamnar. Allt inkluderat.

BEKYMMERSFRITT

PREMIUMBÅTAR

NÖJDA MEDLEMMAR

Vi erbjuder ett fantastiskt och problemfritt båtliv. Vi sköter all kringservice så att du kan fokusera på det roliga, att köra båten!

Premiummodeller i olika klasser mellan 6-12 meter. Motorbåtar och eldrivna båtar med fokus på prestanda, design och smarta funktioner.

Medlemsnöjdheten på 4,94 av 5 visar att våra medlemmar älskar vårt koncept.

agapiboatclub.com info@agapiboatclub.com Telefon: 08 - 611 8114

Premium Magazine 19

Stockholm | Göteborg | marstrand | Mallorca | Marbella | Kreat | Helsingfors | UK


PUENTE ROMANO – Lyx på Costa del Sol

Mitt emellan Marbella och Puerto Banus, på ”The Golden Mile”, ligger en av Costa del Sols vackraste hotell i en helt egen liten värld. Detta unika strandhotell ligger mitt emellan bergen och havet och har ett fantastiskt läge mitt på stranden. Här finns allt från en botanisk trädgård, spa i världsklass, vackra strandklubbar, lyxiga restauranger och en tennisklubb – grundad av ingen mindre än Björn Borg. TEXT: JESSICA BERGHULT FOTO: PRESSBILDER

The leading Hotels of the world Puente Romano stoltserar med medlemskap i den exklusiva hotellgruppen The leading Hotels of the world, och det är lätt att förstå varför. När vi checkar in i det stora rummet så välkomnas vi av en vacker strandväska med matchande strandsarong med budskapet, Live Life. Och det är precis vad man gör på detta 5-stjärniga lyxhotell – Lever Livet! Rummet har en egen uteplats, stranden ligger precis framför hotellet, poolen är lyxig och det finns flera restauranger att välja bland på hotellområdet. Livsstilsresort Puente Romano byggdes i stil med en andalusisk by och öppnades 1979. Förra året renoverades de avskilda sviterna och villorna. De små byggnaderna är omgivna av ett subtropiskt parkområde som ger en känsla av en helt egen liten värld. Trädgården har över 400 olika arter av växter samlade från fem olika kontinenter. Området binds samman av en 2000 år gammal romersk bro, som även givit resorten dess namn. Six senses Spa Alla som kan spa vet att denna spakedja håller världsklass och är ren och skär lyx av livsglädje där de olika elementen värme, is, vatten och ånga kombineras för att skapa en helhetsupplevelse för både kropp och själ. Vi bokade en signaturbehandling som var mycket mer än bara en massage, nästan som en hel wellnessterapi med örter och salter. Här finns även en hydroterapipool, en avsvalkningspool, örttångbad och ett turkiskt bad. 20 Premium Magazine

Hälsoklubb Inne på det toppmoderna hälso- och fitnesscentret finns den senaste Techno-Gym-utrustningen med böjda löparmaskiner och en spinn-, barre- och boxningsstudio. Vi bokade en privat PT som individanpassade träningen för att maxa resultatet. I det varma medelhavsvattnet framför hälsoklubben går det även att prova på allehanda sporter som paddleboard, Jetski, segling, bananbåt och trampbåt. Restauranger På området finns flera spännande restauranger som El Chiringuito mitt på stranden. Här äter man fräscha och hälsosamma rätter ihop med färgstarka cocktails. Vi provade även deras frukostar med färska juicer, ekologiska ägg, hälsolatte, frukostmuffins och en hel rad olika veganalternativ.


Nuvarande ägaren Michel Chapoutier är ansedd som en av världens främsta vinmakare och har lyft M.Chapoutier till ett av vinvärldens starkaste varumärken. Michel är en stor förespråkare av hållbart jordbruk och har konverterat alla sina egna vingårdar till ekologisk och biodynamisk odling. Ingen annan har fått fler 100-poängare från Wine Spectator som M. Chapoutier.

Nyhet! Finns att beställa

Ekologiskt Occultum: Nr. 74168, 179kr, 14,5% alk, 750ml, årgång 2019 Les Meysonniers: Nr.74136, 199kr, 13% alk, 750ml, årgång 2018 Belleruche: Nr.75764 , 129kr, 14,5% alk, 750ml, årgång 2019

Alkohol kan skada din hälsa.


Sea Grill ligger så nära strandpromenaden att man kan höra vågorna rulla in mot stranden. Här åt vi nyfångad hummer och färsk fisk som vi sköljde ner med ett härligt Albariño vin. Som gäst kan du även njuta av italienska, japanska. thailändska samt peruanska fusionsrätter på hotellets övriga restauranger. Det finns även ett spanskt brasseri, en ekologisk restaurang och en glutenfri delikatessbutik. Nya serveringar på området är La Concha, en bar endast för vuxna och Les Jardin Du Liban, en helt ny och unik libanesisk matupplevelse som ligger i hjärtat av den tropiska trädgården. Owner’s Club Puente Romano har även fantastiska butiker, konstgallerier och den exklusiva Puente Romano Owner’s Club, där medlemmarna får rabatter, golfförmåner och härliga frukostar. De yngre gästerna kan ha roligt med vattensporter, fotografering, barnklubbar, matlagningslektioner och utomhus-bio. Nytt för 2021 är att barnen får chans att delta i naturprojekt där de lär sig att ta hand om kusten och hjälpa till med strandstädningar.

22 Premium Magazine


Svenska fjäll eller spanska stränder? Över 100 alternativ för din perfekta ledighet. Söker du fritidshus eller lägenhet för ledighet? HusmanHagberg är hemma överallt. Vi fortsätter att växa och är nu över 100 kontor från svenska fjällvärlden till spanska sandstränder. Vi hjälper dig att hitta rätt och tänker du belåna din permanenta bostad vid köpet så hjälper vi dig med värderingen.

Skjut inte upp dina drömmar! Besök ditt närmaste kontor eller husmanhagberg.se redan idag.


KRYSSA I SOMMAR 2020 var ett utmaningarnas år för resebranschen, inte minst för kryssningsindustrin som fick ta en hård smäll. Färjerederiet Stena Line lyckades mot alla odds segla under hela pandemin, mycket tack vare den populära linjen Karlskrona-Gdynia och deras 3 säkra färjor Stena Vision, Stena Spirit och Stena Nordica – självklart med nyinförda säkerhetsrutiner ombord.

M

ånga ser fram emot att resa igen. En populär rutt i pandemitider är Stena Lines 24 timmars-kryssningen, utan ilandsstigning i Polen. På denna kortare resa är den främsta reseanledningen att handla billigt och äta gott ombord. En stor fördel med denna kortare resrutt är att varken antigentest eller PCR-test behövs. Fler och fler har fått upp ögonen för kryssning som reseform de senaste åren, och kryssningar har blivit populära som aldrig förr. Många barnfamiljer uppskattar också kryssningens många bekvämligheter, i kombination med spännande upplevelser som väntar ombord och utmed vägen.

24 Premium Magazine

TEXT: JESSICA BERGHULT FOTO: PRESSBILDER

Aldrig långtråkigt Att resa med Stena Line blir aldrig långtråkig. Vi valde att ta nattfärjan från Karlskrona hela vägen fram till Gdynia i Polen. Vi åt en flott tre-rätters middag på färjans a la carte restaurang precis efter incheckning, innan vi letade upp hytten för natten. På morgonen vaknade vi upp till en fantastiskt god frukostbuffé innan landstigningen i Polen. Hur lyxigt som helst. På denna resa krävdes enbart ett antigentest, och inte det betydligt krångligare och dyrare PCR-testet som de festa flygbolag kräver vid utlandsresor. Ombord på fartyget finns, förutom de två restaurangerna, även barer och en nattklubb för den som är kvällspigg. Vi hann bara testa ett par av spelautomaterna på kvällen, men om man

åker med dagsfärjan finns det betydligt mer tid att utforska bland annat Pure Nordic Spa och alla härliga kropps- och ansiktsbehandlingar. Finns det barn med på resan så har Stena Lines färjor även Happy World, som är ett fantasifullt lekrum för de allra minsta. Shoppingentusiasten kan även frossa i Bordershops olika erbjudanden med upp till 60 % billigare priser än i Sverige. Nya fartyg juni 2021 börjar två helt nya färjor ta upp kampen om passageratrafiken på Östersjön på linjen mellan Nynäshamn och Ventspils i Lettland. Att döpa färjorna var inte lätt men till slut föll valet på namnen Stena Scandica och Stena Baltica.


Bygg lite inre styrka!

FOTO: BEN WHITE

BIBELBUTIKENS BOKTIPS FÖR EN UPPBYGGLIG SOMMAR : Barn i Bibeln

Djur i Bibeln

Andakter av Charlotte Frycklund

Andakter av Charlotte Frycklund

Död i Bibeln

Änglar i Bibeln

Andakter av Charlotte Frycklund

Andakter av Charlotte Frycklund

Möten mellan raderna

Insiktens förstärkare

Oväntade medspelare

Vitala budbärare

Nyhet: Bokpaket med 4 andaktsböcker av nätprästen Charlotte Frycklund (Svenska kyrkan) med koppling till de barn, djur och änglar man möter i Bibelns berättelser. En bok ger även perspektiv på dödsfall som nämns i Bibeln. Lättlästa små böcker som också fungerar att ge bort. Paketris 100 kr • Art nr 2652 (Styckepris 30 kr)

Mer levande med åren av Patricia Tudor-Sandahl Pris 229 kr • Art nr 2591

Evas dotter, roman av William Paul Young Rea 79 kr • Art nr 2177

NT och Psaltaren i romansättning (Svenska Folkbibeln) Pris 119 kr • Art nr 2569

Omfamnad andakter om att vila i Guds kärlek Pris 249 kr • Art nr 2567 Bibeln (Bibel 2000) Omslag av svart konstVNLQQÀQWGLVSRQHUDG Mått 22x14,5x 2,6 cm Pris 239 kr • Art nr 2500

VÄLKOMMEN IN TILL BIBELBUTIKEN . SE ! %LEHOEXWLNHQVHKDUELEODUSnPlQJGHUDYROLNDVSUnNWHRORJLVNOLWWHUDWXUEDUQE|FNHURFKNRQÀUPDQGSUHVHQWHU

B BE


– Vi ville att namnen på våra fartyg skulle knyta an till vår historia och vårt skandinaviska ursprung men också den region där vi seglar. Fartygen erbjuder en helt ny ombordupplevelse för våra passagerare och blir ett attraktivt resealternativ på Östersjön, säger linjechefen Johan Edelman i ett pressmeddelande. Gå iland i Polen Polen blir allt populärare som turistland och landet söder om Sverige har mycket

26 Premium Magazine

att erbjuda. Sevärdheter blandas med bra restauranger och roliga saker att göra och uppleva. I trestadsområdet Sopot, Gdansk och Gdynia kan du njuta av milslånga stränder, hotell, spaanläggningar, shopping i stora gallerior, mysiga kaféer och restauranger. Nästan allt till halva priset jämfört med hemma. Sopot, Gdansk och Gdynia har vuxit ihop till en miljonstad och ligger på rad längs med kusten med cirka 20 minuters bilfärd emellan. Det finns även ett lokalt

tåg som går var femte till åttonde minut i rusningstid. Tåget är gult och blått och enkelt at känna igen, och kostar bara några kronor att åka med. Stena Line är ett av världens största färjerederier med en flotta på 38 fartyg och Europas mest heltäckande limjeät bestående av 21 färjelinjer i Skandinavien och runt Storbritannien.


Svenska sjöräddare smiter från jobbet I Sverige har vi 2300 frivilliga sjöräddare som jobbar ideellt, utan att få betalt för sin insats. Därför har de flesta två jobb, ett med lön och ett utan. Men för att det ska fungera behövs förstående arbetsgivare som låter sjöräddarna släppa allt för att rädda liv till sjöss när larmet går. Nu vill vi tacka alla arbetsgivare som bidrar till att vi kan ha jour dygnet runt och alltid vara redo att hjälpa nödställda. Förra året ryckte vi ut på över 1100 sjöräddningsfall runt hela den svenska kusten. Vill du också ge ett bidrag eller bli medlem? Gå in på sjoraddning.se Den här segelbåten drev mot klipporna strax utanför Hamburgsund en blåsig septembernatt. Sjöräddningssällskapet ryckte ut och räddade samtliga sex personer ombord. F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7. Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


Skönhetstips, mode med mera...

HÄLSA- SKÖNHET & MODE

MON|SUN - BARRIÄRSTÄRKANDE ANSIKTSVÅRD I april 2021 lanserades MON|SUN Face Care, ansiktsvård med fokus på innovativa formuleringar och spännande lyxiga texturer som bidrar till en härligt avslappnande stund. Initialt lanseras 12 aktiva och effektiva ansiktsprodukter, samtliga framtagna för att reparera, skydda och stärka hudbarriären. En återkommande nyckelingrediens är extrakt utvunna genom stamcellsteknologi. Till MON|SUN Face Care har man även tagit fram kvalitativa förpackningar i en ny lyxig design, som går i samma skandinaviska och minimalistiska anda som övriga sortimentet. Alla produkter är tillverkade i Sverige och är 100% veganska.

28 Premium Magazine

M

ed MON|SUN Face Care blir varumärket komplett med behandlingar för både kropp och ansikte. Ansiktsvården går i linje med varumärkets övriga sortiment där inspiration hämtats från det skandinaviska ursprunget kombinerat med modern teknologi i form av innovativa, härliga formuleringar och stamcellsteknologi. MON|SUN Face Care ingår inte i någon av varumärkets befintliga serier inom kropp, utan är utvecklade efter olika behov. I sortimentet finns ansiktskrämer, serum, ögonkrämer, rengöring, exfoliering, ansiktsolja och masker. MON|SUN Face Care’s resultatinriktade ansiktsvård är för alla hudtyper vars främsta fokus är att stärka, reparera och bygga upp hudbarriären för att

bevara och skydda den hud man har. Genom välgörande och högpresterande formuleringar återfuktas huden på djupet samtidigt som cellförnyelsen i huden främjas. Resultatet är bland annat en fastare hud med ökad elasticitet.


REDO FÖR GLOW? Investera i din lyster i sommar tillsammans med FOREO! Rengör huden på djupet med LUNA mini 3s glow boost mode och skapa din egna professionella behandling med UFO 2. Mer info: www.foreo.com


Gyllene Tider

Äntligen går vi mot en varmare årstid. Vår skönhetsredaktör Jessica Berghult hjälper dig att tjuvstarta sommaren med vackert soldränkta dofter, krämer och skuggor.

Tabitha James Kraan är ett naturligt torrschampo som håller håret fräscht mellan tvättarna.

Cliniqués nya solstift har SPF 35 och passar på både läppar, näsrygg och kindben.

Eco certifierade Sascos veganska olja passar både till hår och kropp.

Doftstickor från The Ritual of Mehr med frisk doft av apelsin och Cederträ från Rituals.

Urang är ett ansiktsserum med olika essentiella oljor som jämnar ut hudtonen. Body Scrub från Monsun Organic som innehåller socker, sheasmör och citrongräs.

3 lyxiga dofter från klassiska Cartiers parfymkollektion ”Only Love Wild Roses”.

Ett lyxigt doftljus med doft av apelsin, mandarin och bergamott från Molton Brown. Gyllengul hårborste från frisörmärket HH Simonsen.

Olaplex stylingolja No 7 både mjukgör, vårdar och ger massor av glans.

30 Premium Magazine


Advert

HAPPY BIRTHDAY, BABOR! Beauty brand celebrates 65 years of skincare expertise. AND MORE. In 2021, an anniversary year, leading German professional skincare brand BABOR will celebrate its 65th birthday, looking back with pride and looking forward with confidence. The brand claim says it all: ask for more.

How it all began In a kitchen in Cologne back in 1956, chemist Dr. Michael Babor developed HY-ÖL, a revolutionary oil-based facial cleanser – and in so doing, he laid the cornerstone for the BABOR company. In the swinging 60s, BABOR aptly came into full swing. The Vossen family of entrepreneurs acquired the small cosmetics company and brought it to Aachen. They transformed the scientist’s idea into a brand that is now in demand the world over. Today, BABOR is the number one brand for professional cosmetics in Europe and the first choice for consumers in the field of expert skin care. That push for MORE is making its presence felt in the company’s birthday year, too. That means BABOR is celebrating its anniversary in more ways than one – including product specials like the exclusive HY-ÖL vintage edition “since 1956”, and a special anniversary box packed with BABOR favourites.

MORE beautiful years to come A 65-year success story and smart plans for the future? For beauty fans all over the world, that means that in 2021, everyone can look forward to even MORE beauty from BABOR. More beauty performance. More sustainability. More professional skincare expertise. More self-confidence.

www.babor.se


FÖR HONOM [ ]

Praktisk allt i allo väska som rymmer både dator och lättare weekendpackning, från MQ.

Vår skönhetsredaktör Jessica Berghult väljer vårfina favoriter till honom. Be the lion i en sidenblank morgonkimono från Yggdrasil by Sweden.

N.C.P. Olfactive´s parfym 703 är framtagen i Paris tillsammans med Creative Director Noomi Rapace.

Henrik Artdeso, frisören med egna märket I am by swedish haircare, ligger bakom I am Hårolja som även passar till skägg.

Beard Balm från King C. Gilette är ett mjukt skäggbalsam med kakaosmör.

Oudh från Rituals är en sensuell doft med bergamott blandat med läderlikande toppnoter av tobaksblad. Remingtons nya rakapparat är 100% vattentät och har flexibla rakblad i dubbla spår som kommer åt överallt.

Sebastians Professionals snygga leave-in-spray både vårdar och stylar på samma gång.

Trendig och maskulin dusch i klarglas med svart ram från Svedbergs, Langfoss 230x90 cm.

32 Premium Magazine

Perfekt för ömmande muskler, en massagepistol från MLX Fitness.


HEJ PAPPA

Ny knodd på gång? Grattis. Det är bara att luta sig tillbaka i nio månader och… eh, nej. Sjävklart gör du allt för att ditt barn ska få en bra start på livet. Barnmorskan har säkert redan tjatat på din partner om att äta fisk. Välj omega-3 från alger åt henne, så slipper både hon och barnet tungmetaller, PCB och dioxiner. Funkar även under amningstiden. You got this, pappa. # N OF I SH N OH A R M

S I M R I S ® A LG A E O M EG A-3 FO R M OT H E R S F I N N S PÅ W W W. S IM RIS.COM, ÅH LÉNS OCH AP OTEK ET.


FÖR HENNE [ ]

Balmain - COULEURS COUTURE Återuppbyggande och försiktigt rengörande schampo för färgade hår, skadade, och överbearbetade hår. Kombineras bästa med Intensiv fuktighets givande balsam.

En härlig blandning av produkter för just henne...

MQ MARQET I Stockh lm Studios andra kollektion ser vi feminina siluetter och romantiska plagg i sköna kvaliteter som linne och satin. Accentfärger och vackra print inspirerade av solnedgången där färgtrion; orange, persika och rosa står i fokus. Signaturplagget för kollektionen är det tvådelade setet.

Maria Nila Beauty Bags 2021 Maria Nilas mycket uppskattade Beauty Ba Bags ärr ags ä tillbaka och denna gång med två nya tillskott, skkot ott, t Eco Therapy Revive Beauty Bag och Summer mm mer Essentials Styling Bag.

Allies of skin - 20% Vitamin C Brighten + Firm Serum Ett C-vitamin serum berikad med 2% Citrus Cell Complex och antioxidanter. Askorbinsyra verkar för att jämna ut hudtonen och ökar cellförnyelsen. Passar alla hudtyper.

Unisa - ZBELA Snygg somrig axelremsväska.

Vita Liberata - Heavenly Elixir En kakaodoftande brun utan sol som återfuktar och smälter in i huden. Ger ett naturligt resultat på 8 timmar. Molton Brown En härligt lyxig serie från Molton Brown berikad med apelsin, mandarin och doftande neroli från Sevilla. En blandning av grönskande citrusnoter i denna handtvål och handkräm gör händerna milt rengjorda och fräscht väldoftande.

Nya amningsprodukter från Elvie fångar varje droppe bröstmjölk Femtech- och wellnessvarumärket Elvie, skapare av den prisbelönta Elvie Pump, lanserar två nya amningsprodukter. Elvie Curve är en bärbar silikonbröstpump som möjliggör ett skonsamt hands-free pumpande medan du ammar från det andra bröstet eller pumpar ur ett fullt bröst. Elvie Catch består av två mjölkuppsamlingskupor som är utformade för att sitta säkert, snyggt och diskret inuti en bh. Elvie Catch kan användas under matning, pumpning eller på språng. 34 Premium Magazine


HEJ MA AMMA MMA

Dags för en ny liten? Grattis. Det är en magiskt spännande tid du har framför dig. Snart kommer barnmorskan att börja tjata om att äta fisk. Skaffa omega-3 från alger istället, så slipper du tungmetaller, PCB och dioxiner. Både när du är gravid och om du ammar. Ta hand om dig själv och ditt barn! P.S. Även Livsmedelsverket rekommenderar algolja som alternativ till fisk. # NOF IS H NOH A RM

S I M R I S ® A LG A E O M EG A-3 FO R M OT H E R S F I N N S PÅ W W W. S IM RIS.COM, ÅH LÉNS OCH AP OTEK ET.


Himmel & havsblåa toner ARILD LINKS Humaniummetall med rep i återvunnen PET. Pris: 1995 kr arildlinks.com

BIGLI Ring i guld med blå ädelsten. Pris: 21.800 kr Ring i vitguld med grön ädelsten. Pris: 18.300 kr Ring i guld med diamanter. Pris: 35.300 kr www.bigli.net

Caroline Svedbom Jewellery Silverpläterat med swarovskikristaller. Pris: 2295 kr www.carolinesvedbom.com

AROCK Läderarmband med rund flätning. Spänne i stål med mönstrad yta. Pris: 499 kr www.arockman.com

Ti Sento Milano Rhodiumpläterat silver, armband. Pris: 1298 kr www.tisento-milano.com

CU jewellery Armband återvunnet silver med blå kulor. Pris: 499 kr www.cujewellery.com

Dulong Med marinblå saffir. The Thera Twist ring finns både i 18 K guld och silver. Pris: 2800 kr www.dulongfinejewelry.com Ti Sento Milano Silver rodium med svart plätering. Pris: 2498 kr www.tisento-milano.com

36 Premium Magazine

Sägen - Prisma Ring i silver med prisma av återvunnet fasettslipat glas. Pris: 1595 kr www.sagensweden.com


Gör något för barn som är på flykt från krig och förföljelse.

Läget är akut för många barn på flykt. De har tvingats lämna sina hem, sina vänner och sin skola. En del har dessutom kommit ifrån familjen under flykten. Många får skydd i UNHCR:s flyktingläger. Där får de en varm filt, mat och vatten. De får även möjlighet att gå i skolan, leka och bara få vara barn igen. Ditt företag kan göra skillnad! Kontakta Emma Wiklund, ansvarig företagssamarbeten, på 073-914 70 33 eller ge en livräddande gåva på sverigeforunhcr.se/foretag


TOVE TIPSAR

Förebygg, reparera och accentuera! Här kommer tre tips som ger dig det där lilla extra både med omedelbart resultat och det som du kommer tacka dig själv för på ålderns höst. / Tove Castor, Instagram: @tovecastor

FÖREBYGG Solskador sägs ligga bakom nära på 80% av hudens åldrande så en spf på 50 och en solhatt är vad du behöver i sommar. Men; samtidigt så finns det något underbart med solkyssta kinder och sommarbruna ben. Jag löser det med att skydda min hy från solen med hatt och SPF och sedan ”fuska” fram semesterfärgen med brun utan sol. Evy Daily Defence Face Mousse spf 50 med sin återfuktade,, anti an a-Light Face Facce age-formula och La Roche-Posay Anthelios Ultra-Light d fun ungera ar Fluid SPF 50 är två av mina favoriter för ansiktet. Båda fungerar utmärkt vare sig du vill gå med eller utan make up. p. ch he Pos sey Även på kroppen använder jag en hög spf, La Roche Posey håller hög kvalitet och får några extra plus för sin n nya ya och hållbar förpackning! SprayTan hemma! Tan Revel spraytan kit med sin in lilla laddbara air brush-applikator hjälper dig att uppnå en en jämn ”bus-bränna” hemma. Med Ashley Graham Limited Edition Ultimate Glow Kit från StTropez appliceringen av brun utan sol plättlätt. Den tonade moussen är lätt attt applicera och gör det lätt att se att du applicerat den deen jämnt. Du uppnår önskad ”bränna” beroende på hurr länge du låter produkten verka.

REPARERA Hatten skyddar inte bara ditt ansikte mot solen utan tan också ditt hår, men allt från salta bad, huvudkudden och styling yling sliter också på håret. K18 Leave In Molecular Repair Mask är en leave in-produkt vars syfte är att stärka och reparera håret. året. Produkten appliceras i handdukstorkat hår och ska verka i 4 minuter, därefter stylar du som vanligt. Resultatet blir ett mjukt, frissfritt och starkt hår, Perfekt för att stärka ett skadat hårr eller för dig som vill spara ut till riktigt långt hår. K18 är relativt dyr men funkar!

ACCENTUERA Applicera en lystergivande bronze-primer innan make up och avsluta med att accentuera de högsta punkterna i ansiktet med bronzer, alltså på samma ställen där solen skulle fallit om du inte haft din hatt. Blink Blink! Pür Cosmetics No Filter Glow Blurring Photography Primer Bronze och 4-in-1 Skin Perfecting Face Palette (finns i light, medium och dark) är två av mina favoriter. Vibe Island Collection från Buxom har allt för att skapa den perfekta semesterlooken. Tiki Bar Eye & Cheek Palette är en multifunktionell en palett som har allt du behöver för att gå från dag till natt och i kollektionen hittar du också underbara Vibe Island Full-On™ Plumping Lip Cream. En tint av färg och en ”tinglande”, plumpande effekt gör mig högst medveten om mina läppar och då är ett leende nära till hands.

38 Premium Magazine


Matt och livlös hy? Förbättra din lyster med svensk, effektiv och prisbelönt hudvård. Säljs på apoteket.se, apotekhjartat.se, Lyko.se, apotea.se, kronansapotek.se, meds.se, apohem.se, utvalda hudvårdssalonger samt acasiashop.com

ACASIA SKINCARE AB www.acasiashop.com | +46 (0)8 400 258 08 | @acasiaskincare


SOLA SÄKERT

Färgstarkt parasoll från Jotex som ger skön skugga.

Nu är det inte långt kvar till att väderprognosen pekar på SOL! Men de härliga strålarna är tyvärr skadliga i för stora mängder. Skydda dig med en SPF-produkt eller sitt i skuggan och fuskbruna dig till det rätta Glowet. Jessica Berghult tipsar om sina favoriter. Picture Perfect Day är en lätt ansiktskräm med SPF 15 som både skyddar mot solen och innehåller mängder med nyttigheter för huden.

Vita Liberata är selftanning-märket som har specialiserat sig på BUS-produkter med rätt sommarglow.

Anthelios 50+ från La Rocher-Posay passar den känsliga huden som behöver skyddas i starkt solsken.

ACO lanserar en ny smidig kroppsspray som även är vattenresistent. Heliocare 360 Pigment Solution Fluid SPF 50 skyddar både mot solen och ger huden en jämnare ton. Försvaret gör inte bara hudsalva utan även ett mycket bra solskydd som säljs på apoteket.

När skadan redan skett är det skönt med en svalkande after sun cream, denna är från hudvänliga Eucerin.

Hela 24 h sägs Vichys nya 50+ solskyddskräm hålla, som självklart även är vattenresistet. MR & Mrs Tannie är ett lyxigt selftanningmärke som ger fuskbränna och Riviera Glow.

Energy-Boosting Tinted Moisturizer är en ansiktskräm som både effektivt skyddar mot solen samtidigt som den ger huden en fin färg.

40 Premium Magazine

Dr K Dermal Health care är ett dermacosmeceutical skönhetsmärke som lanserar en komplett dagkräm som både skyddar mot både UVB, UVA, IR och HEV-ljus.

Sun-C är är ett multiskydd från Nimue med både Spf 50 och skydd mot UVB, UVA, infrarött ljus, blått ljus och luftföroreningar.

ST-Tropez har lanserat en lyxig self tanning spray som även tillför vitaminer och näring till huden.


Foto: Peter Rosén, Lappland Media AB

Malören, Kalix kommun 65°31’41.7”N 23°33’26.1”E

Upplev Kalix – ta tåget hit! Visste du att årets upplaga av tv-programmet Robinson är inspelad i Sveriges nordligaste skärgård, på öar i Kalix och Haparanda? BO BRA OCH ÄT GOTT I Kalix kan du vakna med utsikt över havet i en lotsstuga i yttersta skärgården, somna med himlen som tak i glasigloos intill Kalixälven, bo på hotell mitt i centrum eller på en camping vid stranden. Kalix bjuder också på många delikatesser, inte minst Kalix Löjrom. Oavsett om du vill testa ö-livet á la Robinson eller lyxa till det och få allt serverat har Kalix mycket att erbjuda. Njut av lugn och ro, med gott om plats att bara vara. TA TÅGET TILL OCH FRÅN KALIX Du har väl inte missat att du nu kan ta tåget hela vägen till Kalix? Från Kalix 5HVHFHQWUXPWDUGXGLJOlWWYLGDUHWLOOXWÀ\NWVPnODNWLYLWHWHURFKQ|MHQ kalix.se/uppleva

@kalixkommun Tagga gärna: #hemester #kalix


Karin Uggla desigspanar, OFYR - Art of

outdoor cooking...

INREDNING & DESIGN

THE RITUAL OF OUDH Rituals introducerade, i april 2021, de eleganta produkterna från kollektionen The Ritual of Oudh exklusivt online. The Ritual of Oudh är menad att hylla gästvänlighet och på så vis bjuda in en lyxig känsla av välbefinnande till ditt hem. Kollektionen doftar rikt av oudh och patchouli och erbjuder premium-produkter för hem och kropp som alla hjälper dig att fira de små stunderna av lycka i vardagen. HOME Skapa en unik doftupplevelse i ditt hem genom några få spray av den varma doften från The Ritual of Oudh Parfum D'Interieur. Bjud in en mer långvarig doft med de vackra doftstickorna från samma serie. Och för att förhöja stämningen i ett rum, kombinera doftstickorna med The Ritual of Oudh XL doftljus.

42 Premium Magazine


”BYT FÄRG PÅ DITT KÖK PÅ 10 DAR”

Fasta priser inklusive montering och transport! ɉɱŠNjŞĆŕîƥŒŵŒɊ

Innan färgbyte …

ɉîƑċĚƥĚƎĆijĆƑɱɉ

Just nu

1rab5a % tt på alla kök!

¹ĚŕĚIJūŠɇȁȉɠȆȆȂɱȈȉȅɱȃȁ   ūIJIJĚƑƥʧĺijƑƭƎƎĚŠɍƙĚ   DžDžDžɍĺijƑƭƎƎĚŠɍƙĚ


DESIGNSPANING MED

CURVES

Snälla mjuka former låter blicken vandra fritt, stanna till och slappna av en stund. Ett kurvigt formspråk lockar verkligen till att känna och uppleva designen på riktigt. //Karin Uggla

Låt hemmet spira med skärmväggen från Mylhta

Spegla dig i glansen av Zodiac Mirror från Moustache

Unna dig en rejäl tugga av Gubis fåtölj Croissant

Väg mellan konst och funktion i skålen Bronze Bowl från When Objects Work

Slå dig ner på rummets knutpunkt från Design House Stockholm Ta den snäva kurvan och lys upp tillvaron med Unseen table lamp från Petite Friture 44 Premium Magazine


ETT HÅLLBART VAL Varuhuset öppnade 1956 på vår nuvarande plats i det sjönära Strängnäs i Mälardalen. Det är där vi sedan dess tack vare vår kunskap och passion för möbler och heminredning, hjälpt mängder av kunder att hitta sin drömmöbel. Hos oss hittar du möbler från noga utvalda leverantörer som uppfyller kraven vi har på kvalitet. Med breda valmöjligheter på utföranden och material kan du skapa någonting som är speciellt anpassat efter dig och dina behov.

6 500 KVM

Välkommen till Bernhardssons Möbler, din Svenska Hem-butik i Strängnäs.

MÖBELUTSTÄLLNING

pʦ för  s h k ʦ

Mästarvägen 4, Strängnäs tel. 0152-249 50 bernhardssons.se

Mån-fre Lördag Söndag

10-18 10-16 12-16


OFYR

- ART OF OUTDOOR COOKING Sedan årtusenden har människan byggt eldstäder och gjort upp eld för att få värme, ljus - och möjligheten att laga mat. Elden har genom historien fått symboliserat mänsklig gemenskap och eldstaden utgör hos många än idag den centrala platsen i våra hem. TEXT: REDAKTIONEN FOTO: DAVID BACK

D

et är just eldens magiska dragningskraft och funktionalitet som gjort OFYR så omåttligt populär, genom att den skapar och ger upplevelsen och känslan av en traditionell lägereld. Den vedeldade skålen från den runda formen avger värme upp till fyra meter i diameter, vilket gör matlagning och aktiviteter möjlig året om och för flera. Funktionaliteten och möjligheten att just få stå och laga maten vid öppen eld gemensamt, har blivit ett helt nytt sätt att tillreda mat på utomhus, det är enkelt, medför ingen stress, dessutom kan alla göra det och du samlas lätt 8–10 personer runt en OFYR där alla kan syssla och tillaga något. Dessutom trendar det mer och mer i Sverige att skaffa sitt egna utekök. Det är bara fantasin som sätter gränserna, och framför allt att kunna få möjligheten att laga maten året runt. Mattias Larsson, kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör och även känd som Fredagskocken är en av de som inte kan vara utan sin OFYR. Nu är det dags, säsongen för grillning och att laga maten utomhus är här och jag vet att du vurmar för att då göra det på grillen OFYR som har blivit ett helt nytt sätt att laga mat på. Berätta om OFYRs unika egenskaper. – Ja, att själva tillagningen av maten sker genom vedeldning är en betydande del och OFYR är därmed mer än bara en grill och en matlagningsstation där oftast en person står och tillreder några köttbitar själv. Nu kan alla vara

46 Premium Magazine

med, ingen behöver stå i köket. Här kan du som sagt vedgrilla på galler, ha en stor gjutjärnskastrull igång, på stekhällen kan du smasha hamburgare, halstra pilgrimsmusslor och skaldjur, steka grönsaker och även då får du den rökiga fina smaken. Det är lite av grejen, att du får möjligheten att göra en hel middag vid din OFYR – från förrätten till desserten och faktiskt året runt. Vad har du själv för favoriter att laga? – Älskar att göra smashed burgers, dvs en boll av nymalen färs som trycks ut med tyngd, för att få en krispig och stor stekyta, vilket inte riktigt går över en vanlig grill då färsen inte håller ihop helt och då ramlar mellan gallret -Ofyren är perfekt för detta. Jag brukar också använda själva OFYRkonen där elden brinner till att baka/ rosta hela grönsaker som morötter lökar, rotsaker som blir fantastiskt gott fruktkött i en sallad till exempel. Och tillbehörssortimentet, med wokpanna, gjutjärnsgrytor, grillspett, galler och pizzatillsats, gör att du får oändliga möjlighet att laga vad du vill och när du vill. Det ÄR en alldeles oöverträffad känsla att laga mat på det här viset förutom att det blir så jäkla gott – allt får en annan smak och karaktär. Skötsel? Efter tillagning, skrapa då av hällen och gallret och smörj in med lite olja och din OFYR är redo för nästa tillfälle. Den tål även att stå ute året om. Något speciellt man ska tänka på när man lagar på en OFYR? – Det är enkelt, inget konstigt alls, utformningen är dessutom helt unik i sitt slag och patenterad. Man gör upp en eld med ved, det tar förstås en stund


Designad för att passa i alla miljöer. Tänd helt enkelt en brasa och förvandla varje utomhusupplevelse till ett speciellt tillfälle. Känslan att mötas kring lägerelden är oslagbar och något vi gjort i urminnes tider.

Premium Magazine 47


innan själva stekytan runt om blir het. Men – då får vi på köpet slow cooking och hinner umgås och förbereda det som ska lagas. Vill man inte vänta går det alldeles utmärkt att tillaga en förrätt, t.ex. musslor i woken som är ett populärt tillbehör. Då kan man vara igång på ca 10 minuter. Den är så gott som underhållsfri och väldigt enkel att hantera. När elden har tagit sig skjuter man in en del av veden under stekhällen och skapar på så vis olika temperaturzoner. På detta sätt blir det enkelt och inte så stressigt då ena halvan är het. På andra sidan kan man tillaga råvaror som kräver

lägre temperatur eller bara varmhålla det som är färdigt. När ytan fått rätt temperatur lägger man råvarorna på hällen. Du tillagar allt som du brukar laga i stekpannan på den stekhällen, och på samma sätt. Sedan lägger du det du vill tillaga - kött, korvar, grönsaker, ost, fisk, skaldjur, tunnbröd. Det viktiga är – att våga pröva på att göra saker, se det som ett riktigt utekök. Tänk inte bara fläskfilén utan – allt. Så, tänd en brasa och förvandla varje utomhusupplevelse till ett speciellt tillfälle.

PIZZA MED COPPA, SPARRIS OCH PARMESANOST Pizzadeg (4 mindre pizzor) 10 g jäst 2 1/2 dl vatten 2 msk olivolja 180 g vetemjöl (3 dl) 180 g durumvetemjöl (3 dl) 2 krm salt Lite mjöl till utbakning Pizzasås 200 g passerade tomater 2 tsk balsamvinäger 2 msk hackad oregano Fyllning/topping 250 g grön sparris 120 g parmesanost 150 g skivad coppa 1 kruka basilika salt, flingsalt och olivolja

hastighet i en degblandare alternativt 10 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa ca 1 timme till dubbel storlek. Elda upp Ofyren med pizzatillsatsen på, till ordentligt värme. Önskad temperatur är ca 300 C. Starta blandaren eller knåda degen tills luften har gått ur. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla eller tryck ut degen tunt.

Till servering En grönsallad

Blanda de passerade tomaterna med balsamicon, oreganon och en nypa salt. Skär sparrisen i tunna skivor och vänd runt de i lite olivolja och salt. Riv parmesanosten. Bred ut tomatsåsen på pizzabotten och strö över på parmesanosten. Lägg på sparrisen och coppan.

Smula ner jästen i en degbunke och häll på 37 C gradigt vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i olja och mjölet och blanda 7 minuter på låg

Grädda pizzan i ca 5 minuter tills den fått fin gratinerad färg. Ringla över lite god olivolja, strö över basilikablad och lite flingsalt och servera direkt.

Hans Goosen, innovatör från Holland, kom under 2013 på den revolutionerande idén bakom OFYR®. Tillsammans med affärsmannen och fabrikören, Peter Tourne, finslipade han på design och produktionstekniken. När det arbetet var klart började nästa steg, att visa upp designen och dess funktionalitet på mässor i Europa. De flesta blir förälskade vid sitt första möte med OFYR®. Det har resulterat i att Art of Outdoor cooking har blivit ett nytt begrepp och idag ingår även möbler och tillbehör med samma robusta design. Nu finns OFYR® etablerat i över 40 länder och med en fantastisk community av OFYR ägare, som växer så det knakar. (Ecta AB är generalagent för OFYR i Sverige och har jobbat med produkt-serien i snart 6 år.) 48 Premium Magazine


Vid södra Mälaren, ca 70 minuter från centrala Stockholm.

Ut och njut på Sundbyholms Slott Vacker slottsmiljö vid Mälaren med fyrstjärnigt hotell, slottsrestaurang, sandstrand, marina med café och vackert naturreservat för vandring, cykling och paddling. Nyhet! 18/6 öppnas även Slottets sommarbistro. Hotellpaket: Midsommarpaket, Sommarpaket, Cykelpaket, Kanotpaket, Vandringspaket, Golfpaket, Room-service paket, Champagneweekend, Mordweekend m.fl.

Dags för utveckling? - Luftiga konferenslokaler. - Trevliga aktiviteter och temamiddagar. www.sundbyholms-slott.se/konferens/

016 - 42 84 00

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP

info@sundbyholms-slott.se

Tips! Viktminskning med ViktMedic - Internat på Sundbyholm med läkarundersökningar, laboratorieprover, träning med fysioterapeut, matlagningskurser m.m.: www.viktmedic.se

VISAS NU PÅ ÅBERGS M USEUM

OLOF LANDSTRÖM Originalillustrationer.

Utställningen visas t.o.m. 26 september. På Åbergs Museum håller vi avståndet och skyddar varandra.

MED RESTAURANG OCH KONFERENS ÖPPET:

Mån-sön kl 11-16 • Bålsta

Tel 08-411 00 40 • abergsmuseum.se • abergsshop.se


r och hotell i Sverige...

Spännande platser att besöka, mötesplatse

FRÅN NORR TILL SÖDER

GOLFBAREN TAR PLATS I NACKA STRAND Hemester är här för att stanna och den här sommaren väntas familjer, kompisgäng och kollegor vallfärda till Nacka Strand. I dagarna premiäröppnar Golfbaren sin nya unika minigolfbana på Kajen intill farleden vid Stockholms ström.

vattnet in mot stan och Djurgården är det svårt att hitta en bättre plats för minigolf, så när möjligheten dök upp var vi inte sena att hugga, säger grundaren Hans Olofsson.

ajen i Nacka Strand har under en längre tid renoverats och förvandlats till en levande mötesoch aktivitetsplats. I det spännande stadsutvecklingsprojektet tar nu fler aktörer plats. En av dem är Golfbaren, som redan driver utomhusanläggningar i Kristineberg, Aspudden, Jungfrusund samt inomhusstället Swing i centrala Stockholm.

Kajen som ligger nere vid Nacka Strand förbi restaurang J, är en klassisk golfbar med roliga minigolfbanor, god mat och dryck i maritim miljö. Öppet från förmiddag till sen kväll kan såväl familjer som kompisgäng och after work-sugna kollegor droppa in precis som man är. Till Kajen kommer man enkelt med bil, buss, båt och till fots. Förutom Golfbaren, vars banor getts lokala inslag som knyter an till det sjönära läget, finns padelbanor, träning, aktiviteter, restauranger och marin verksamhet. Alexander Erwik är nytillträdd platschef för Golfbaren Nacka Strand.

– Nacka Strand är sedan länge ett välkänt besöksmål. Vi såg en möjlighet att göra något för att utveckla och addera till området. Med utsikten över

– Jag ser otroligt mycket fram emot en händelserik premiärsommar på Golfbaren Nacka Strand. I mitt sidojobb som eventarrangör är det min passion

TEXT: JENNY OLSSON FOTO: VIVYAN MADIGAN

K

50 Premium Magazine

att skapa minnesvärda happenings, så den passionen har jag med mig in i det här uppdraget. Vi kommer att bjuda på både spännande och oväntade temakvällar, självklart anpassade efter de omständigheter som råder, säger han.

Hans Olofsson


Gränslösa äventyr väntar! Upplev våra unika miljöer på plats i HaparandaTornio.

STOLT HUVUDSPONSOR


MARSTRANDS HAVSHOTELL I BOHUSLÄN Marstrands Havshotell ligger på den yttersta kajen i Marstrand innan havet tar vid. Här upplever man ett avkopplande boende, överraskande mat och ett salt spa. Med andra ord ett hotell som bara måste upplevas. Dessutom närhet till hav och häll på världens västligaste uteservering och rejäl omtanke à la Västkusten. Välkommen till ett saltare Marstrand. Västkusten och havet erbjuder en extraordinär upplevelse med härligt spa och salta hav. Ett besök på Marstrands Havshotell är något utöver det vanliga. Man kan besöka hotellet året runt och det finns på något för alla. I alla deras paket ingår entré till det härliga spat med bubblor, varmt, kallt och salt. Vardag, fredag, helg, högtid, romantik eller något helt annat. Hitta hit: Marstrands Havshotell, Varvskajen 2, Marstrand (En knapp timme från Göteborg). 52 Premium Magazine


5 INBJUDANDE SPAANLÄGGNINGAR I SVERIGE I år kanske är ytterligare ett år som man gärna vill resa inom Sverige. Unna sig lite extra lyx eller sätta lite guldkant på vardagen, i vårt vackra avlånga land. Checka in på en härlig spaanläggning precis vid havet eller njuta av en vacker småstadsidyll och vackra vyer. Sverige har så många vackra resmål och framför allt fina spahotell. TEXT: LINA SJÖLUND @LINIZTRAVEL FOTO: PRESSBILDER

DALECARLIA HOTEL OCH SPA I TÄLLBERG I DALARNA Dalecarlia Hotel och Spa är verkligen en upplevelse som man lever på länge. Hotellet som ligger i Tällberg precis vid sjön Siljan är en exklusiv anläggning med allt man kan önska sig. Här är allt komponerat av den underbara utsikten över Siljan och med de blånande bergen i horisonten. Man har blandat en genuin dalainteriör med lyx och flärd och fått till det riktigt bra på många sätt. Redan 1995 invigdes spaavdelningen, som ett av de första i Sverige. Idag är Hotel Dalecarlias spa mycket uppskattat och

välbesökt. År 2020 gjordes en utbyggnad på 600 kvm samt en omfattande renovering. I den nya delen byggdes det en Yogastudio och gym. En twinmassagepool utomhus och stor solterass med utsikt över Siljan samt ångbastu och även herrarnas omklädningsrum med egen torrbastu. I den gamla delen har man totalrenoverat damernas omklädningsrum och bastu. Man har även tre nyrenoverade behandlingsrum med dusch varav det ena är ett duo-rum. Totalt finns här nio behandlingsrum. stilla källa och

twinmassagepool utomhus, gemensam ång- & torrbastu, swimmingpool, två bubbelpooler, stor sol och yogaterass, spabar med öl- & vinrättigheter och servering av enklare mat. Spaavdelningen är vackert inhyst med mörka trädetaljer och panoramafönster som tar tillvara på den unika utsikten över Siljan. Hitta hit: Tällgårdsgattu 21, i Tällberg, Dalarna.

Premium Magazine 53


DJURÖNÄSET - STOCKHOLMS SKÄRGÅRD Djurönäset är en riktigt mysig skärgårdsdestination för både nöje och kreation, som omfattar hela 22 hektar sjötomt. Här finner man ett skärgårdsspa med pooler både inne och ute, hotell med 274 rum, restauranger med havsutsikt, skärgårdskrog och Sveriges nyaste folkpark. För den som gillar äventyr och sporter finns även kajakuthyrning, tennisbana, biljard, shuffleboard och är mer än bara ett hotell i Stockholms Skärgård. På Djurönäsets spaavdelning kan man njuta av underbara bastubad, varma avkopplande stunder i den varma infinitypoolen utomhus och eller varför inte ta några sköna längder i den stora poolen. Infinitypoolen bjuder på en magisk utsikt över Stockholms skärgård, eller som vissa kallar det, en varm källa. Infinitypoolen bjuder på värme året runt för maximal njutning av alla årstider, vackra vyer, frisk luft och massor med lugn och ro. Helt klart det bästa med Djurönäset. Djuörnäset erbjuder dagspa-paket om man vill njuta av den härliga skärgårdsoasen över dagen, om man inte vill eller kan bo över en natt. Hitta hit: Seregårdsvägen 1, Djurhamn.

VILDMARKSHOTELLET, KOLMÅRDEN Vildmarkshotellet är vackert beläget vid Bråvikens strand, här kan du njuta av den magiska utsikten från den splitternya terrassen, oavsett om du befinner dig på någon av restaurangerna, ditt rum eller sittandes i poolen i bad, spa- och relaxavdelningen. Här finns 211 rum inredda i härlig vildmarksanda, en spa- och relaxavdelning, lekrum, restauranger och barer, och gott om utrymme för både avkoppling och lek! I den stora spa-avdelningen kan barn roas och vuxna koppla av – helt klar den bästa typ av umgänge för såväl stora som små. De tre poolerna (samt ytterligare en ute under sommarsäsong), två bubbelpooler och tre bastur är utspridda över två våningar, så det finns mycket att utforska. Dock är det bra att tänka på att entré till badet endast medges för Vildmarkshotellets och Safari Camps gäster. Hitta hit: Vildmarkshotellet, Kolmården.

54 Premium Magazine


VINN BOKEN Svara på frågan och motivera varför just du ska vinna, skicka sedan ditt svar till: charlotte.carlsson@laprensa.se senast 1 juli 2021. Vi tävlar ut 5 ex av Pia Lerigons "Konsten att flirta som en gudinna" Fråga: Vilket datum utkom boken "Konsten att flirta som en gudinna"?

”Bara för att jag inte fick kontakt med någon av killarna igår betyder inte det …” ”Jo, Em”, säger Tessie med mjuk röst och lägger huvudet på sned. ”Du är urdålig på att flirta.” Emely Svensson Falk är Stockholms mest ofrivilliga singel. Hon vägrar acceptera att Matte tagit ut skilsmässa. Bästa vännerna Tessie och Kråkan bestämmer sig för att hjälpa Emely att komma över sitt ex. De laddar ned Tinder på hennes telefon. Om hon inte gör som de säger publicerar de en hysteriskt rolig, men högst komprometterande, film om henne på Youtube. Emely har inget annat val än att ge sig ut i dejtingträsket. Problemet är att hon är sämst i världen på att flirta. Vännerna ger henne stränga order om att läsa boken Alla får ligga och göra exakt som där står. Men är det någon som missförstår råden i denna utomordentliga dejtingmanual är det förstås Emely. Om författaren: PIA LERIGON har kommit tvåa och trea i Harper Collins nordiska författartävlingar och har tidigare blivit utgiven på Whip Media med faktaboken Vägen framåt till ett friskare liv efter covid-19. Hon driver kursportalen skrivenbestseller.se, bloggen pialerigon.se som vunnit priset som Sveriges bästa skrivblogg på bokmässan 2017 och podden Skrivdrömmar som kom tvåa i samma tävling.


THE WELLBOX – SPA PÅ QUALITY HOTEL THE BOX I LINKÖPING Quality Hotel The Box i Linköping är ett hotell för alla sinnen. Här erbjuder de sociala ytor och gästens helhetsupplevelse är i fokus. Rummen är smart planerade på liten yta. Hotellet erbjuder allt som man kan tänkas behöva såsom restaurang, bar, gym och spa. På Quality Hotel The Box hittar man ett 600 kvm stort och fräscht spa som är något utöver det vanliga - The Wellbox. The Wellbox erbjuder en pool med champagnebubblor, även en utomhuspool, jacuzzi, fotbad, ångbastu och torrbastu. De erbjuder också många härliga behandlingar, även som duobehandlingar om man vill gå tillsammans med någon. Hitta hit: Aspögatan 7, Linköping.

56 Premium Magazine


VÄLKOMMEN TILL SVERIGES MINSTA FEMSTJÄRNIGA HOTELL

Mitt i Sigtuna stad med Mälaren som fasad är detta en väl vald plats för fokus, återhämtning & njutning. Med 112 års erfarenhet av bra möten, kan vi hjälpa dig med möten som gör skillnad! En perfekt plats för en getaway på helgen där vårt White Guide-prisade kök kommer förgylla er helg lite utöver det vanliga. Sigtunas stora utbud av upplevelser & historia är en bonus. 15 minuter från Arlanda & 30 minuter från Stockholm.

www.sigtunastadshotell.se


BRUNCHKRYSSNING I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD Med storslagna vackra vyer och det glittrande vattnet ständigt närvarande är Stockholm en perfekt stad för sightseeing. Strömma Kanalbolag grundades redan på mitten av 1800-talet och erbjuder än idag skärgårdskryssningar som ger dig möjlighet att uppleva Stockholm från vattnet. Vi provade en brunchkryssning med M/S Östanå, en härlig vårdag i maj. TEXT: JESSICA BERGHULT FOTO: MAGNUS RIETZ & CLAES HELANDER

M/S Östanå M/S Östanå är ett historiskt fartyg som byggdes redan 1906 på Bergsunds Mekaniska Verkstad. Det finns en matsal och en damsalong på övre däck samt en rymlig aktersalong på huvuddäcket. Det finns även ett mindre soldäck under tak. Hela fartyget har en vacker sekelskiftesatmosfär och brunchborden är dukade med vita linnedukar och färska blommor som matchar perfekt till de klassiskt mörka träslagen.

innerskärgård är verkligen en lisa för själen. Utsikten är förstklassig och under den tre timmar långa resan hann vi se det bästa av Stockholms innerskärgård med alla dess fina bryggor och kajplatser. Ombord det gamla renoverade skärgårdsfartyget fanns även en guide som berättar om alla de sevärdheter vi passerar under turen. Det kändes som att resa tillbaka i tiden till början av förra århundradet medan den vackra skärgården passerade revy utanför fönstret

Brunchkryssning På helgerna klockan 12.00, kastar M/S Östanå loss från Strandvägen för en tre timmar lång brunchkryssning med förstklassig service. Vi fick avnjuta en mängd olika vällagade smårätter, gjorda på utvalda kvalitetsråvaror, utifrån säsong, trender och kockarnas fantasi. Istället för buffé serverades brunchen som ”sharings” i tre olika serveringar vid bordet. Allt från aptitretare till krispiga kycklingdelar. Då vi är vana brunchätare lämnade vi så klart plats för sista serveringen som var en smarrig fruktpaj med knaprigt skal.

Hemester Hemester blev ett begrepp redan förra sommaren och även i år kommer det vara en stor trend att semestra på hemmaplan. Kanske kan 2021 bli året då stockholmarna och även andra turistande besökare, återupptäcker allt det som skärgården och Mälaren har att erbjuda. Stockholms skärgård har över 30 000 öar. Med Strömma Kanalbolag kommer du snabbt och bekvämt ut till flera av de populära öarna som Sandhamn, Grinda, Möja eller Finnhamn. Strömma Kanalbolag har både kortare och längre utflykter, något för alla med andra ord.

Fantastisk utsikt Stockholm är en stad som upplevs bäst från vattnet. Att kryssa fram i Stockholms

58 Premium Magazine

Läs mer på stromma.com.


Skapa lo-kala sommarminnen. Upplev ett unikt djurmöte på Skansen i sommar. Nu kan du hänga med bakom kulisserna, extra nära våra djur.


HAPARANDA STADSHOTELL Upplev den spännande atmosfären

I

slutet av 1800-talet uppfördes Haparanda Stadshotell, en vacker tegelbyggnad med mycket atmosfär som under tidsepoken runt första världskriget fylldes av stormakternas spioner, internationella smugglare och profiterande svartabörshandlare, de s.k. gulaschbaronerna. Det anrika hotellet har under senare tid varsamt renoverats och fyllde 120 år den 5 december 2020. Haparanda och Stadshotellet har under 1900-talet stundtals varit den plats som haft den hetaste pulsen av Europas städer. Särskilt då staden var den enda kontakten mellan länderna i väst och de stora imperierna i öst; Ryssland, Persien och Kina. På grund av gränsen till öster och det historiskt stora flödet av gods och post har också Haparanda en av landets största järnvägsstationer, den är faktiskt unik i Sverige eftersom den både har svensk och rysk spårvidd. Stadshotellet byggdes i klassisk stil, ritad av arkitekterna Fritz Ullrich och Edvard Hallqvist från Stockholm. Byggmaterial kom från Schlesien, inredningssnickare bland annat från Sundsvall och stuckatörer från Italien. Invigningen skedde med pompa och ståt den 5 december 1900.

60 Premium Magazine

Här har revolutionärer, anarkister, spioner, militärer, grevar och förutom Gulaschbaroner även Sågverksbaroner satt sin prägel. Doften, mystiken och spänningen från svunna tider lever kvar i exteriören och inte minst i interiören. Oavsett om du är privat- eller konferensgäst så erbjuder hotellet bekväma och trevliga rum i flera olika storlekar, närmare bestämt 92 stycken. Hotellet har även ett flertal restauranglokaler, där stadskällaren med sina källarvalv utgör en passande miljö för en måltid med lokala specialiteter som ren, älg, ripa, sik eller röding. Oavsett vilken av de fyra årstiderna som är aktuell för besökare så lider här ingen brist på aktiviteter, hotellet har samarbeten med företag i närheten som erbjuder allt från häftiga upplevelser för den äventyrlige, som till att åka ut och bara njuta av den vackra skärgården där Expedition Robinson 2021 spelades in. Att du skall bada bastu nämner vi knappt, det är en naturligtvis en självklarhet när det t.o.m. finns en internationellt känd Bastuakademi i närheten. Gå gärna in på haparandastadshotell.se och läs mer.


Premium Magazine 61


PADEL PÅ SIGGESTA GÅRD I SOMMAR Det är premiär i midsommarhelgen på Värmdös nya PadelbanorSiggesta PADEL. Siggesta Gård bygger just nu på två superfina utomhusbanor belysta konstgräsbanor i alpackahagen. Du kan inte få en mer unik plats att spela padel på.

P

adelbanorna kommer att vara bokningsbara från och med juni för privatpersoner på MATCHi.se och för konferens via bokningningen. För er som bor på Siggesta hotellet ser Siggesta till att det finns plats på banorna så de kan bokas fram till 7 dagar innan ankomst. Det finns racket och bollar på plats och vill du spela med ett proffs så bokas det in en instruktör. OUTDOORLIFE Övrigt nytt på gården är att Siggesta fortsätter utveckla utomhusutbudet med mer vackra platser för outdoor cooking och buschcraft. Man har skaffat

62 Premium Magazine

TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILDER

en badbrygga med kanoter och fler SUP brädor. För dig som vill prova på att paddla för första gången är naturstranden och den lugna viken en perfekt plats. Är du van och vill ta dig ut en bit finns det flera vackra platser runt Siggesta att paddla till. Aktiviteten kan bokas både som privatperson och i samband med konferens. KONFERENS I HAVSBRIS Om ni kommer för en konferens ser Siggesta till att ni kan ha er eftermiddagssittning på stranden om vädret tillåter. Allt material och fika körs ner och ni kan ta en promenad ner till denna fantastiska plats.

VANDRINGSPAKET Utöver det har man också en ny vandringsled på 8,5 km. Vandringspaketet är nu två vandringsleder sammanlagt 12 km och en ryggsäck som packas med fika och hembakt från gården. STAYCATION Ta med familjen i sommar på Staycation stanna tre nätter och betala för två. Spendera tre dagar på gården så hinner ni med alla aktiviteter och samtidigt hinner ni njuta av de lugna kvällarna i egen trädgård, uteplats eller hyra cyklar för en tur ner till stranden och ett mysigt kvällsdopp.


64 Premium Magazine


SIGGESTA KÖKSTRÄDGÅRD Ett hållbarhetsprojekt där man odlar ca 1500 m2 grönsaker i köksträdgården och försörjer Värmdö Bryggeri med en årsförbrukning av humle som odlas i trädgården. EFFEKTER SOM FÖRVÄNTAS UPPNÅS ÄR: Minskad miljöpåverkan genom ekologisk odling. Genom ett odlingssystem där man inte använder konstgödsel eller kemisk bekämpning. Den totala energin och vattenförbrukning minskas genom att utöka det vegetariska utbudet. Energiåtgången och vattenförbrukningen är väldigt mycket högre för att producera ett kilo kött än för ett kilo vete. Minska transportutsläppen och transporterna mellan produktionsställe och försäljningsställe vilket är en stor miljöbov. Detta görs bland annat genom att minska transportutsläppen med cirka 700 mil mindre mellan leverantör och Siggesta Gård under perioden maj - september.

Siggesta Gård - Värmdö Telefon: 08-562 80 100 Boka: 08-562 80 120 E-post: info@siggestagard.se www.siggestagard.se


VÄLKOMMEN TILL EN HÅLLBAR MÖTESPLATS Vi är en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten skapar förutsättningar för innovativ utveckling, med utgångspunkt i hållbarhet kring mat, möten och kunskap. På Garveriet fokuserar vi framförallt på mathantverket och de lokalproducerade och ekologiska svenska råvarorna. Och vår vision är att det ska vara ärligt och äkta. Säsongen och de närodlade produkterna bestämmer vad som serveras på tallriken och hur vi komponerar våra hållbara menyer. VÅR HISTORIA Garveriet i Floda startade som ett garveri. Det var grosshandlaren Johan Wennerberg som på 1870-talet anlade ett sullädergarveri i Floda alldeles intill Säveån. År 1898 övertogs verksamheten av Nestor Brodin som utvecklade verksamheten till att innefatta tillverkning av smorläder och vattentätt smidigt läder. Ett 50-tal personer jobbade i fabriken. Verksamheten stannade inom familjen fram till nedläggningen 1971.

66 Premium Magazine

KULTURSPANNMÅL Garveriet har valt att baka på kulturspannmål utifrån fyra aspekter; smak, näring, hållbarhet och hantverk. Kulturspannmål är äldre spannmålssorter med en bredare genetisk variation både inom och mellan sorter. Kulturspannmål lämpar sig bra för odling utan konstgödsel och bekämpningsmedel och bildar långa rötter som kan söka vatten och näring djupt ner i marken samtidigt som de konkurrerar ut ogräs. VEDUGNEN Den två meter djupa vedugnen är hjärtat i bageriets verksamhet och att ta hand om den är ett hantverk i sig själv. Varje eftermiddag eldas ugnen med 50 kg ved för att ligga på rätt temperatur när bagarna kommer morgonen efter. Under de första timmarna som elden brinner kontrolleras temperaturen genom att bagarna reglerar luftflödet med två olika spjäll. Innan bagarna går hem för dagen

rakas glöden ut i en jämn bädd och det sista spjället stängs helt. Bröd, bullar och kakor bakas sedan följande dag på den inlagrade värmen och när eftermiddagen kommer börjar ritualen om igen. GOTT OM PLATS FÖR MÖTEN Vi är övertygade om att mat och möten hör ihop. Därför har vi skapat två hela våningar med möjligheter att samla människor till olika möten i stora eller små grupper. Hos oss kan du ha företagskonferenser, familjeträffar, ordna föreläsningar eller events. Hitta till oss: Garveriet i Floda ligger alldeles invid Säveån, mitt emellan Göteborg och Alingsås. Du tar dig enkelt hit oavsett om du kommer med bil eller tar lokaltåget från Göteborg (30 minuter) eller Alingsås (15 minuter). Från pendelstationen, Floda Station, är det endast några minuters promenad bort till Garveriet.


KOSTA EN PLATS ATT UPPLEVA

En plats som måste upplevas!

KOSTA SAFARIPARK

PHU DNWLY S§ VHPHVWHUQ ƓQQV GHW mängder av vandringsleder runt sjörI¦UGDV PDQ S§ ƓQD VOLQJUDQGH Y¦JDU na och naturskyddsområden runt om genom ett vackert och varierat kultur- Kosta. landskap och möter små samhällen och byar där tiden mer eller mindre Shopping och drink i baren stått still. Lugnet, dofterna, skogen, Vill man shoppa glas har man komsjöarna ger oss lust och glädje som mit helt rätt. Alla hyttor har butiker, de största är i Kosta men även Måberikar alla våra sinnen. OHU§VRFK%HUJGDOD,.RVWDƓQQVŴHUD outletbutiker där man kan fynda kvalitetskläder, skor, sport- och friluftsartiklar till småländska priser. Besök gärna Kosta Boda Art Hotel som med sin vackra glaskonst, prisbelönt spa och en häftig undervattensinspirerad glasbar som gör dig mållös. Hotellet är utsmyckat av Kosta Bodas kända glaskonstnärer och matkonsten på restaurangen Linnea är top of the notch!

'HWƓQQVVW¦OOHQVRPPDQYLOO§WHUY¦QGDWLOO.RVWD¦UHQV§GDQSODWV

Upplev Kosta!

Glasbruk, outlet-butiker och en drink i glasbaren. I de småländska skogarna är det fullt blås i hyttorna – året om! Som besöksdestination är Kosta rena himmelriket, inte minst för husbilsresenärer. Kosta ligger vackert inbäddat i de småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar. Utbudet av aktiviteter, sevärdheter och upplevelser är stort och många av verksamheterna håller öppet alla dagar, året om. Hit åker över en miljon människor varje år för att se hur handblåsta glas tillverkas och ta form vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas. En del besökare provar även på att blåsa glas själva. Till hjälp med denna gamla RFKVWROWDKDQWYHUNVWUDGLWLRQƓQQVFL ceronen och glasblåsaren Lars ”Lalle” Andersson på Kosta Glascenter, som med stor uthållighet och gott humör ser till att ni får ett minne för livet med er hem!

Glas i världsklass

Giganterna Kosta, Boda och Orrefors samsas idag i samma glasbruk, Kosta glasbruk (grundat 1742). Kosta, Skruf, Målerås, Pukeberg och Bergdalahyttan är de enda av de klassiska JODVEUXNHQ VRP ƓQQV NYDU IU§Q VWRU hetstiden. Men konst- och hantverkstraditionen i bygden lever vidare, unga glasblåsare med höga ambitioner tillkommer och här tillverkas fortfarande både bruksglas och konstglas i absolut världsklass.

Husbilsfolket

En stor och viktig andel av besökarna i Glasriket är husbilsresenärer. Här

Little Rock Lake Zipline

Äventyret Kosta

+¦U ƓQQV P§QJD NULQJDNWLYLWHWHU äventyr, sevärdheter och upplevelser, däribland shopping och outletbutiker – vilket passar bra in på semestern. Utöver besök i glashyttor och shopSLQJ ƓQQV HQ VS¦QQDQGH Y¦UOGVXQLN Safaripark med både älg, visent och kronhjort, europas tre största landdjur i samma hägn! Europas längsta ]LSOLQH I¸U GH Y§JKDOVLJD ƓQQV LQWH långt borta, fräcka James Bond-museet i Nybro med samlingar och rekvisiWDIU§QGHEHU¸PGDƓOPHUQD

i gamla Boda glasbruk. Träffa Göran ”Snacke Per” Johansson och Ann-Marie ”Stolla Hedda” Fagerström som på ett roligt och underhållande sätt berättar om luffarnas liv och leverne.

Handgjort papper

Andra guldkorn i närheten är handpappersbruket i Lessebo, där man tillverkat handgjort papper av högsta NYDOLWHWLŴHUDKXQGUD§U+¦URUGQDV guidad visning där du kan se det månghundraåriga hantverket.

Ställplatser i Kosta

8W¸YHU FDPSLQJSODWVHUQD ƓQQV P§QJDƓQDVW¦OOSODWVHURFKGHWS§J§U en omfattande utbyggnad av ställplatser i Kosta. Störst är Kosta Lodge som efter pågående utbyggnad med 55 nya fordonsplatser kan erbjuda totalt 90 platser till husbilsresenärerna – samtliga med trädäck, el och fullservice. Vid Safariparken utanför Kosta planeras 45 nya fordonsplatser, även här med el och fullservice.

GLASBAREN

Vandringsleder

+¦UƓQQVRFNV§GHWYLOVDPPDOXJQHW Hönsalottas luffarmuseum och vackra naturen med avkoppling, Ett annat populärt besöksmål i GlasƓVNH VN¸QD EDG NDQRW RFK F\NHOXW riket (inte minst bland husbilsresenähyrning m.m. För den som vill vara rerna) är Hönsalottas luffarmuseum

För mer information, besök vår hemsida.

WWW.DESTINATIONKOSTA.SE

STÄLLPLATSER


TALLINK SILJA LANSERAR SOMMARKRYSSNINGAR TILL ÖSTERLEN OCH GOTLAND

Sommaren närmar sig med stormsteg och det står klart att den inte heller detta år blir som vanligt. För att möta efterfrågan på resor i närområdet släpper Tallink Silja idag sommarens kryssningar och lanserar samtidigt årets nyhet: Ystad och Visby i kombination. – Fortsatt osäkerhet kring reserestriktioner och det faktum att olika länder har olika stor smittspridning och kommit olika långt i sin vaccinering av befolkningen gör att intresset för upplevelser inom Sverige ökar stadigt. Detvill vi ta fasta på med vårt unika koncept där hela resan är en upplevelse. I år är vi speciellt glada över att som första svenska kryssningsbolag kunna erbjuda våra kunder att kryssa till pittoreska pärlan Ystad med sin medeltidastadskärna och fantastiska stränder. Österlen och Gotland - två av Sveriges mest älskade sommardestinationer - är en svårslagen kombination, säger Ats Joorits, vd för Tallink Silja. – Att Tallink Silja väljer att besöka oss i Ystad med Silja Symphony, som det största passagerarfartyget någonsin,

68 Premium Magazine

känns fantastiskt roligt. Det är möjligt tack vare hamnens investering i två nya stora färjelägen. Vi ser fram emot att välkomna alla gäster och vårt lokala näringsliv står redo med allt som Ystad och Österlen har att erbjuda, från Wallander till Ales Stenar, säger Björn Boström, vd för Ystad Hamn. Tillsammans med branschorganisationen Svensk Sjöfart har Tallink Silja antagit en lång rad åtgärder för säkra resor under pandemin, och hösten 2020 prisades bolaget för hanteringen av covid-19 ombord på fartygen i Swedish Brand Award. – Pandemin är inte över, men vi har otroligt väl inarbetade rutiner för minskad smittspridning som vi känner oss trygga med. Dessutom håller vaccineringen i Sverige en god fart. Innan vi kastar loss för vår premiärtur i sommar kommer en stor del av Sveriges befolkning att ha vaccinerats, och suget efter att komma ut och uppleva saker tillsammans med nära och kära kommer att vara stort. Att kunna erbjuda trygga resor inom Sverige för att möta detta behov är vår högsta prioritet, säger Ats Joorits. – Vi är mycket glada över att Tallink Silja i sommar åter väljer Visby som destination. Fjolårets besök bidrog oerhört mycket till det lokala näringslivet och vi är tacksamma

för att det fina samarbetet som påbörjades då intensifieras och fortsätter nu, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum. – Tillsammans med Region Gotland och Gotlands Förenade Besöksnäring gör vi Visby och Gotland till en trygg och säker destination i sommar. Våra butiker har möjlighet att lägga delar av sin verksamhet utomhus, vi har utökat antalet uteserveringsplatser och våra världskända Covid-riddare och utbildade sommarvärdar kommer finnas på plats för allas trygghet. Detta tillsammans med en fortsatt hög vaccinationstakt och alla de åtgärder som Tallink Silja vidtar ombord, gör att jag med tillförsikt ser fram emot att få välkomna våra gemensamma gäster till ön i sommar, säger Magnus Olsson. De tretton sommarkryssningarna Stockholm - Visby samt Stockholm – Ystad – Visby, via Mariehamn på Åland, kommer att äga rum enligt följande: Visby, två nätter ombord, en dag i Visby: 2, 7, 9, 14, 16, 21, 23, 28 och 30 juli Visby, tre nätter ombord, två dagar i Visby: 4 och 18 juli Ystad och Visby, tre nätter ombord, en dag i Ystad och en dag i Visby: 11 och 25 juli


Färg, form & njutning på

Glashotellet i Småland På Kosta Boda Art Hotel kan du räkna med att få en unik upplevelse! Miljön är skapad av Kosta Bodas världskända formgivare och inget rum är det andra likt. Njut av god mat, dryck och avkoppling i en världsunik miljö – av glas!

Kom och upplev Småland och Glasriket! Kosta Lodge är beläget mitt i det småländska glasriket, i närhet till ett av Sveriges äldsta glasbruk. Gäster kommer till oss för att uppleva, bo och må bra. Art Glass Summer Gäller 1 juni – 22 augusti Vårt stora sommarpaket inkluderar logi, lunch, supé &

SOMMARPAKET Gäller 1 juni – 31 augusti

frukostbuffé samt entré till hotellets unika glasinspirerade spaavdelning. Fr. 2.095 kr per person i dblrum

– Övernattning i dubbelrum eller stuga – Frukostbuffet (ingår ej i stuga) – Tvårätters middag – Fri tillgång till poolområde och minigolf – Entre till Kosta Safaripark en dag – Rabatter i outletbutiker och glasshopar Vi har även ställplatser!

Från 1.295:- per person

Kosta – Smålands nya fiskedestination!

Det finns massor att göra för den aktiva familjen! • Shopping på Kosta Outlet och Glasoutlet • Fynda på Lågprisvaruhuset • Utomhusjacuzzi • Uppvärmda pooler och soldäck (öppet sommarsäsong) • Restaurang med rättigheter i anslutning till boendet • Fiske i olika sjöar efter regnbåge, gädda, gös eller abborre med eller utan båt – fiskeutrustning och båtar finns att hyra, förboka! • Grillplatser runt dammar och sjöar, perfekt om du vill grilla din egen fisk! • Besök i Kosta Safaripark med egen bil • Minigolf • Kanotuthyrning • Cykla eller vandra på de fina lederna i omgivningen • Besök på glasbruket – se glaset ta form på nära håll i hyttan, prova på att blåsa glas själv hos Kosta Glascenter

www.kostabodaarthotel.se • +46 (0)478-348 30

BOKA DIN SMÅLANDSUPPLEVELSE REDAN IDAG! STORA VÄGEN 2, KOSTA | 0478-590 530 | WWW.KOSTALODGE.SE


SAGOLIK SKOGSLYX ÄR HÄR FÖR ATT STANNA

utveckla en plats som andra tycker om är tillfredställande. Gästerna kommer från när och fjärran och vi utvecklar produkten varje vecka som går, säger Kristin som gärna tillbringar tid på platsen själv. Gästerna som hittills lockats till Glampingen i Knivsta är allt från små företagsgrupper, förskolepersonal till privatgäster och kärlekspar som vill sätta guldkant på vardagen. – Vi vänder oss till alla som söker en inspirerande och mysig miljö där den naturliga upplevelsen blir exotisk i sig. Ett annorlunda och lyxigt äventyr som blir precis det man gör det till, säger Kristin. Glampingen i Knivsta erbjuder sällskap sovplats för sex personer (2 sängar plus extrasäng i varje tält). Men platsen passar även utmärkt för umgänge med kollegorna där grillning, bad och myshäng framför brasan står på menyn. Vi drar upp dragkedjan på ett av tälten. De två exklusiva sängarna är nybäddade och på golvet ligger orientaliska mattor, filtar, kuddar och överkast i höstens färger. Bredvid en av sängarna står ett skåp där man lägga av sig nycklar och värdesaker. I taket hänger en ampel med grön växlighet som skapar medveten och lyxig bohemkänsla i tältet. Utanför står två större fåtöljer uppställda och lite längre bort är en hängmatta uppspänd mellan två av träden.

Efter hemarbete, teamsmöten och digitala avstämningar stundar äntligen årets första Kick Off med gruppen. Vi ska besöka Glamping Sweden som ligger vid sjön Valloxen i Knivsta. Syftet är att umgås, få energi och inspiration till framtida utmaningar.

med utsikt över sjön Valloxen står två tält uppställda. Det är eftermiddag och sjön ligger blank, bortsett från några mindre fiskebåtar som ligger och guppar i väntan på napp. Från Pepparkaksudden, på andra sidan sjön, pågår en segellektion och flera båtar riggas för isättning.

Efter 27 minuters tågresa rullar vi in på perrongen. Med oss har vi cykel, ryggsäck och en kylväska packad med godsaker, mat och vin. Vi beger oss söderut - förbi Säbysjön, Noors Slott, vackra beteshagar med gamla ekar innan vi svänger av till vänster till ett lantligt villaområde intill sjön. I den lilla skogsgläntan vid slutet av grusvägen sitter en skylt med texten "Glamping" uppspikad på ett av träden. Vi parkerar cyklarna och tar oss sista biten till fots.

Kristin Adam är i full fart med att tända upp brasan. Hon välkomnar oss glatt. Det är Kristin Adam och vännen Anna Hagberg som driver Glampingen vid Valloxen. Idén fick hon efter att själv provat på konceptet utanför Stockholm där hon blev trollbunden. Pandemin gav tid till fundering och spännande möjligheter. Hon delade hennes tankar med Anna som nappade direkt på konceptet. Via en släkting till Anna fick dom möjlighet att låna mark och därefter köptes tält, möbler och attiraljer in. Även familjemedlemmar hjälpte till med byggnation och material på platsen.

En kort promenad bland lövträd och stigar leder till platsen vi ska tillbringa kvällen. Terrängen blir glesare och marken mer upptrampad. Framme vid bergsklippan

– Glampingen är ett intresse och en hobby som ger variation och kontrast till vår vardag med heltidsarbeten vid sidan av. Glädjen att få möjligheten att skapa och

70 Premium Magazine

Möjligheten att lämna vardagspusslet och bara njuta utan större uppoffringar Det sprakar från brasan nere vid vattnet. Grillen är tänd och på bänkarna ligger fårskinn. En sann frihetskänsla smyger sig på och atmosfären, lugnet och miljön påminner mer om en plats långt bort från stadens brus. Att en genuin naturupplevelse är så tillgänglig, faktiskt bara en kilometer från motorvägen, förundrar nog många. – Människor har olika tankar vad som menas med glamping. Vi ville skapa en plats där man får möjlighet att lämna vardagspusslet och bara njuta utan större uppoffringar. Vi vill inte ta bort det genuina med att vara i naturen, tvärtom - förhöja och förenkla upplevelsen. Det är glamping för oss, avslutar Kristin Adam. Kvällen går snabbt. Några i sällskapet tar ett sista kvällsdopp. Efter en god middag med gitarrspel och många skratt framför brasan, letar vi oss upp till fåtöljerna. Det är tyst och vindstilla. Himlen är svart och endast ljuset från lyktorna lyser upp vår camp. Sista vinet smakar ljuvligt. Man får nypa sig i armen efter en sagolik vistelse i naturen.


UM

O

ER M US

E

N

SA

I

A

KL

ST

A BIRG

TT

CT

Kungarna Riddarna Pilgrimerna Nunnorna och den heliga Birgitta Konstutställningar Temaguidningar dagligen För mer information och öppettider se

www.klostermuseum.se Gräsgården, Vadstena


Restaurang, vintips, recept, med mera...

NÖJESLIV

SJÖSTADEN SKYBAR HÖJER STOCKHOLMS MATSCEN Nu har Sjöstaden Skybar med Stockholms mest oslagbara utsikt från våning 28, högst upp i Sthlm 01, Hammarby Sjöstad öppnat. Restaurangen rymmer matsal, bar, chambre separée, vardagsrum och takterrass i västerläge. Matkonceptet utgår från kolgrillen och rökeriet med rätter inspirerade från sydliga breddgrader och miljöerna bjuder på tidstypiska färger och influenser från 70-talet med en modern touch. Sjöstaden Skybar blir ett exceptionellt tillskott i Hammarby Sjöstads skyskrapa Sthlm 01 med god mat och dryck, umgänge och en urban pulserande känsla. Restaurangen ligger på 28:e våningen och bjuder på sceniska vyer över Årstaviken och Söder. Här erbjuds någonting för alla och det serveras dagligen lunch, middag och dryck i baren eller på terrassen.

72 Premium Magazine

Rätterna på menyn är inspirerade av södra Europa, Mellanöstern samt Sydoch Nordamerika och det mesta tillagas i rökeriet eller på kolgrillen. Ansvarig för köket, Back of House Manager, är Oskar Karlsson som närmast kommer från Restaurang Göteborg. – Vi har lagt ner stor energi på att forma ett koncept där såväl mat som design och konst får ta plats och skapa harmoni med huset samt bli en lättillgänglig helhetsupplevelse. Vi vill bli det självklara och prisvärda valet för boende och arbetande i närområdet som söker en skön miljö för umgänge, god mat och dryck, säger Niklas Ahlbom, grundare Sjöstaden Skybar. Inredningskonceptet hämtar inspiration från 70-talet med klassiska färger och inredningsdetaljer som mixas med moderna inslag av egen design såsom bar- och matsalsstolar, pendlade armaturer, väggarmaturer och väggpaneler.

Sjöstaden Skybar har två tredjedelar av våningsplanet med öppen planlösning. Här finns matsalen som tar emot 50 sittande gäster, baren med 50 sittande gäster, vardagsrummet med 30 platser, chambre separée (Red Room) med 18 personer och den härliga takterrassen i västerläge som har 100 sittplatser. Rumsligheternas samspel gör det möjligt för umgänge och mingel från lunch till sen kväll.

Chambre separée (Red Room) Foto: Anja Callius


Alkohol kan skada din hälsa.


SÅ MATCHAR DU VINET MED MATTRENDERNA

Viner till de senaste mattrenderna: Cattin Frères Riesling, Alsace AOP Med det här vinet har Jacques Cattin fångat fylligheten och mognaden hos den mest omtyckta druvan från Alsace. Doften är intensiv och fruktig med tydlig rieslingkaraktär och lätta apelsintoner. I gommen är det voluminöst och kryddigt med mycket substans, medan friskhet och frukt balanseras harmoniskt. Pris: 129 kr Artnr: 998817

Marqués de Sandoval Cava, Brut, Cava DOP Pere Ventura I Familia S.L. Söder om Barcelona ligger regionen Penedès med sina krithaltiga kalkstensjordar. Härifrån kommer Spaniens berömda mousserande vin cava som framställs genom traditionell flaskjäsning. Marqués de Sandoval är en klassisk cava som bjuder på friska och fruktiga aromer av kvitten, mogna äpplen och citrusskal. Det är elegant med en fint pärlande struktur och en lång eftersmak. Pris: 119 kr Artnr: 654204

Egenfermenterad kimchi, storslagna frukostar och hemmagjord pasta a lá Massimo Bottura är några nya mattrender du bör ha koll på 2021. Men vad ska man dricka till? Vinleverantören The Wine Company har kartlagt de hetaste mattrenderna för i år och guidar dig till en perfekt dryckesparning. Fyra heta mattrender med matchande dryck: 1. Storslagna frukostar Hemmajobb och hemma-allt har gjort så vi gärna drar ut på dagens måltider. Frukosten utgör inget undantag. Så varför inte pochera ett ägg, baka bröd eller steka myntstora pannkakor för att byta ut flingorna med? Vi vill gärna ha mer av allt. Och vad passar bra till allt? Mycket! Till helgfrukosten rekommenderar The Wine Company grapefrukt-mimosas gjorda på spansk cava, syrlig grapefruktjuice och sockerlag. Eller varför inte en fräsch fläderspritz på ett friskt riesling från Alsace, kolsyrat vatten och en skvätt flädersaft? 2. Back to basics Grundrecept och enkelhet – nu vill vi lära oss det vi glömt från hemkunskapen. Pastatrenden är ett lysande exempel. Nu vill fler göra sin egen pasta i kombination av klassiska recept. För den tålmodige är pasta också som regel enkelt. Haka på trenden och gör en cacio e pepe med svartpeppar, olivolja, pecorino romano och en skvätt pastavatten. Servera med ett ungt friskt törstsläckande rödvin som är enkelt snarare än komplext och dovt. En klassisk chianti exempelvis! 3. Mat för själen Comfort food, soul food eller vad det nu än kallas är när maten är fri från ledsna lågkalori-substitut. Här pratar vi feta och goda ingredienser. Grädde, ost, kolhydrater. Den gyllene trion. Mat som får en pirrig och lämnar en proppmätt behöver ofta en frisk och sprudlande kompanjon. Så när du lyxar dig en ostig hamburgare eller en gräddig potatisgratäng, para det med ett långt glas mousserande. 74 Premium Magazine

Monte Vecchio Chianti Riserva, Chianti Riserva DOCG Cantina Leonardo da Vinci Ett vin rött som rubiner! I glaset en vacker komposition av körsbär, marsipan och karamell. Avslutningen är kryddig med silkeslena tanniner. På vingården i Italien låter man det här vinet mogna långsamt och det säljs först efter två år. Du kan gärna dricka vinet direkt men självklart kan det även lagras några år. Pris: 129 kr Artnr: 365395

Champagne Sophie Baron Grande Réserve, Brut, Champagne AC Champagne Baron-Fuenté En utsökt champagne som tolkar den här globalt unika drycken på bästa sätt. Endast viner av finaste Réserve-kvalitet har använts och förenats till en enastående Cuvée. Den fina, kvardröjande moussen och den mogna smaken är ett bevis på den framstående kvaliteten. Pris: 249 kr Artnr: 315586

4. Fermentera mera Tysk surkål, koreansk kimchi, svensk inlagd sill och japansk miso har alla en sak gemensamt; fermentering. En kontrollerad jäsningsprocess som både tar fram andra näringsämnen och lyfter andra smaker i råvaran. Ett superljust rött vin, som har en hint av kolsyra och gärna med en liten funkig smak paras väldigt bra ihop med syrlig fermentering så som surkål, kimchi och sill. Miso som både är mustig, salt och umamirik går bra ihop med ett moget vitt vin som har fått utveckla mer nötighet och nyanser av honung, exempelvis ett moget Sauvignon Blanc.


Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r . fte t.. d e s s lti ta Ps r al ten re e pe eta k sö om arb i V k ed m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”

Alla företag är olika. 7YLJPZZVTHSSHHɈpYZZ`Z[LT De är också olika. 4LYVT:HNL?HɈpYZZ`Z[LTM€YKP[[M€YL[HNOpY www.sagex3.se


ROSÉTIPS Bodvár N°8 Bodvár N°8 är det perfekta vinet för mingel eller att avnjuta till en sommarlunch. N°8 är fräsch, organisk och elegant med en doft av vita blommor. Smaken är frisk med en välbalanserad syra och elegans. Artnr: 71753 Pris: 129 kr. Land: Frankrike

Bodvár N°7 Bodvár N°7 är det perfekta vinet för varma sommardagar tillsammans med familj och vänner. N°7 är torr, friskt och elegant med en fantastisk doft av hallon, apelsin och citrus. Smaken är frisk, fruktig och elegant. Artnr: 72175 Pris: 149 kr. Land: Frankrike

Bodvár N°5 Bodvár N°5 är elegant och persikofärgad med gyllene toner. Smaken är långvarig, frisk och elegant med aromatisk fräschhet som passar året om. Artnr: 70612 Pris: 99 kr. /375 ml Land: Frankrike

Dark Horse Rosé Vinet är gjort i Provencalsk stil med låg sockerhalt och lätt rosa färg. Vinet har en pigg och härlig syra som gör det mycket friskt att avnjuta för sig själv eller med typisk sommarmat. Artnr: 243615 Pris: 59 kr + 1 kr pant (burk 375 ml) Land: USA, Kalifornien

Sparkling Tea Pink Grapefruit & Pear Alkoholfritt bubblande med låg sötma, hög fyllighet samt hög fruktsyra. Passar till asiatisk mat med låg- till medium hetta, sallader, fisk- och fågel eller som sällskapsdryck. Artnr: 2303914 Pris: 79 kr. Alkoholhalt: 0%

Bodvár N°1 - Pearly Rosé Bodvár N°1 är en torr, frisk och fruktig rosé men en elegant rosa kulör. Smaken är rik, långvarig och slät med inslag av röda frukter. Njut av N°1s inbjudande och fina bubblor, för de finaste ögonblicken i livet! Artnr: 71163 Pris: 149 kr. Land: Frankrike

Domaine de la Rouvière Rosé 2020 Trevligt fruktig smak med inslag av solmogna röda bär, torkade hallon, apelsinskal, färska örter och en nätt spets av blommor och fänkål. Passar perfekt på uteplatsen varma kvällar! Artnr: 52119 Pris: 119 kr. Land: Frankrike

Miss Rosé Ett friskt och bärigt rosévin gjort på druvorna sangiovese och nero d’Avola. Fräsch och bärig smak med inslag av röda och vita vinbär, smultron, vattenmelon, rosor, färska örter och blodgrapefrukt. Saftigt och rosenskimrande, serveras vid 6-8 som sällskapsdryck eller till rätter av fisk, kyckling eller sallader. Miss Rosé är ungdomlig, lekfull och passar perfekt att ta med till spontana fester och middagsbjudningar. Artnr: 51584 Pris: 229 kr. Land: Italien 76 Premium Magazine


VARFÖR BETALA MER? Kvalitet behöver inte kosta mer, Casas Honestos är en helt ny serie viner från Spanien som smakar Crisp, Rich och Rosé!

”GALET PRISVÄRDE!”

RICH Art nr 78460. Box 3000 ml. Alk.halt 13%. Sockerhalt 4g/l.

169:-

Johan Franco Cereceda Spansk vinguru, augusti 2020.

169:- = 42,25 / FLASKA

”FÖR 169 KRONOR FÅR MAN VÄLDIGT MYCKET VIN FÖR PENGARNA!”

ROSÉ

CRISP

Art nr 75427. Box 3000 ml. Alk.halt 12%. Sockerhalt 3g/l.

Art nr 76337. Box 3000 ml. Alk.halt 13%. Sockerhalt 3g/l.

169:-

169:Finns i många av Systembolagets butiker samt för beställning.

Alkohol kan skada din hälsa.

Lively Wines

Hello Winelovers, Oktober 2020.


ÄDLA DRYCKER

Freixenet satsar på ekologiska mousserande viner Freixenets välkända mousserande viner Cordon Negro Brut och Freixenet Prosecco D.O.C är nu ekologiska. En lansering för att möta svenska konsumenters ökade efterfrågan på ekologiska produkter. Freixenet Cordon Negro Brut Organic

Freixenet Prosecco D.O.C Organic

Artnr: 7738 Pris: 89 kr. Land: Spanien

Artnr: 77774 Pris: 99 kr. Land: Spanien

Casal Garcia Vinho Verde En lagom kall Vinho Verde från Portugal är något av det allra godaste man kan dricka en varm sommardag. Vinet är lättsamt, pärlande och prisvärt - ett fynd. Casal Garcia Vinho Verde passar att dricka ensamt som sällskapsvin eller till sallader och lättare plockmat med fisk och skaldjur. Artnr: 2596 Pris: 65 kr. Land: Portugal

Artnr: 50585 Pris: 19,90 kr. + 1 kr pant. (burk 250 ml) Land: Storbritannien 78 Premium Magazine

Artnr: 51262 Pris: 349 kr. Land: Storbritannien

Nardini Grappa Grappa blir inte mer klassisk än såhär, från Italiens första dedikerade grappadestilleri. Artnr: 77100 Pris: 499 kr/700 ml.

Små Sure Lemon Sorbet Likören har en balanserad sötsyrlig smak av citronsorbet och som alla andra produkter från SMÅ Sure är även denna helt vegansk. Artnr: 51410 Pris: 149 kr.

Barefoot Wine Seltzer - Strawberry Guava Barefoot Wine Seltzer Strawberry & Guava har en frisk och bärig doft av jordgubbar och exotisk guava. Smaken är torr och frisk med mjuka toner av jordgubbar och exotisk frukt. Perfekt som fördrink till vårens kommande utomhusaktiviteter i solen.

Tanqueray Blackcurrant Royale En praktfull och unik gin gjort på franska svarta vinbär med toner av vanilj.


DRINKAR FÖR VARMA SOMMARDAGAR Captain Morgan Tiki Captain Morgan Tiki har en alkoholhalt som uppgår till 25 %. Artnr: 51216 Pris: 229 kr.

Captain Morgan Tiki & Lemonad 25 ml CM Tiki 75 ml lemonad En limeskiva Häll Captain Morgan Tiki och lemonad i ett highballglas. Fyll upp med is och rör runt försiktigt. Garnera med en limeskiva.

Captain Morgan Tiki Colada 5 cl CM Tiki 3 cl limejuice 3 cl Orgeat mandelsyrup Ananas- och mangobitar Ananasblad Skaka samtliga ingredienser med is. Sila upp i ett glas och fyll upp med krossis. Garnera med ananasblad samt ananas- och mangobitar.

Vodka Mojito Strawberry Somrig och fräsch törstsläckare som får ett riktigt lyft med smaksatt vodka. Du behöver: Krossad is 4 cl Kopparberg Vodka Strawberry&Lime 3 cl limejuice 2 cl sockerlag Sodavatten Jordgubbar Myntablad Gör så här: Muddla mynta, jordgubbar, limejuice och sockerlag i ett highball-glas. Fyll med krossad is. Häll på Kopparberg Vodka. Rör om och toppa med sodavatten. Garnera med jordgubbe och myntablad. Kopparberg Vodka Strawberry&Lime 37,5% alkohol, 700 ml glasflaska, i Systembolagets beställningssortiment. Artnr: 51299 Pris: 249 kr.

Zacapa 23 La Doma 40% alkohol, 700 ml glasflaska. Artnr: 40918 Pris: 799 kr.

Watermelon Spritz 30 ml Absolut Watermelon 90 ml mousserande vin 4 bitar vattenmelon Garnityr: vattenmelon och mynta

La Doma Old Fashioned 5 cl Ron Zacapa La Doma 1 barsked kaffesockerlag 3 droppar chokladbitter alt. aromatisk bitter (t.ex. Angostura bitter) Garnityr: Torkade Bananchips Rör samtliga ingredienser med is. Sila upp i rocksglas och tillsätt is. Garnera med torkade bananchips. 80 Premium Magazine

Kaffesockerlag 2 delar mörkt muscovadosocker 2 delar hett vatten 1 del hela kaffebönor Så här gör du: Rör hett vatten och muscavadosocker till sockret har löst upp sig. Låt svalna. Tillsätt hela kaffebönor och låt dra i ett dygn. Sila bort bönorna och försvara kaffesockerlaget kallt.

Gör så här: Muddla vattenmelonsbitarna i en shaker och addera vodkan. Sila ned i ett vinglas och toppa med mousserande vin. Dekorera med en bit vattenmelon och mynta. Absolut Watermelon 38% alkohol, 700 ml glasflaska, i Systembolagets tillfälliga sortiment. Artnr: 40940–01 Pris: 256 kr.


FYND! - Munskänkarna #6

Ekologiska nyheter!

Alkohol kan skada din hälsa.


RECEPT Sommarens grillprodukter har nått butik. Lönneberga erbjuder tre smaksatta kycklingspett samt kryddad lårfilé och drumetter & vingetter redo för grillen. Fredagskocken har tagit fram härliga sommarrecept med grillsortimentet och Lönnebergas storsäljare som du enkelt själv kryddar efter smak. Klara, färdiga, grilla!

Kycklingspett ”greek style” Grekiska influenser i köket och zorbafeeling när Lönnebergas Kycklingspett Paprika och örter möter en sommarhärlig potatissallad med fetaost och en fräsch örtig yoghurt. 4 portioner Tillagningstid: 30 minuter 1-2 förpackningar Lönneberga Färska Kycklingspett Paprika och örter, 480 g/4 spett.

Asiatiskt kycklingspett En grillflirt med det asiatiska kökets fantastiska smaker. Inte bara gott, utan också ett sätt att drömma dig bort till fjärran länder hemifrån din egen bakgård. 4 portioner Tillagningstid: 30 minuter 1-2 förpackningar Lönneberga Färska Kycklingspett Chili & ingefära, 480 g/4 spett Koriandermarinerade grönsaker 1 paprika 1 rödlök 2 msk fisksås 1 medelstor morot 100 g stjälkselleri 60 g bladspenat 1/2 dl pressad citronjuice 1 dl färsk koriander salt Jordnötssås 100 g jordnötssmör 1 msk soja 1 msk pressad citronjuice 1/2 dl vatten salt Till servering basmatiris Såhär gör du Riset: koka riset enligt förpackningen. Koriandermarinerade grönsaker: finstrimla eller skiva grönsakerna tunt och blanda med spenat, fisksås, citronjuice och koriander. Smaka av med salt. Låt marinera i minst 10 minuter före servering. Jordnötssås: blanda samman ingredienserna till jordnötssåsen och smaka av om salt behövs. Kyckling: grilla kycklingspetten enligt anvisningen på förpackningen. Vid regn går det lika bra att steka dem, eller tillaga i ugnen. Servering: servera kycklingspetten med de marinerade grönsakerna, jordnötssåsen och basmatiriset. 82 Premium Magazine

Grekisk potatissallad 400 g kokt färsk potatis, kall 3 tomater 1/2 gurka 1 liten rödlök 200 g fetaost 2 msk olivolja 2 msk rödvinsvinäger 1 näve färska basilikablad salt och svartpeppar Örtig yoghurt 2 dl matlagningsyoghurt 1 vitlöksklyfta 1 msk finhackad färsk oregano 2 msk finhackad färsk mynta salt Såhär gör du Potatissallad: skala gurkan. Tärna potatis, tomater och gurka i 1-2 centimeterstora bitar. Skiva rödlöken fint och bryt fetaosten i bitar. Lägg allt i en skål och blanda ihop med vinäger, olja och basilikablad. Smaka av med salt och svartpeppar. Örtig yoghurt: blanda ingredienserna till yoghurtsåsen och smaka av med salt. Låt stå svalt till servering. Kyckling: grilla kycklingspetten enligt anvisningen på förpackningen. Vid regn går det lika bra att steka dem, eller tillaga i ugnen. Servering: servera kycklingspetten med potatissalladen och yoghurtsåsen.


THERE ARE NO SHORTCUTS TO THE ULTIMATE SOUND We have delivered the State Of The Art of Audio and Video experiences since 1994

Call +46 (0)70 207 30 30 for free consultation

Ultimate Sound & Music AB Storgatan 37 • 598 37 Vimmerby Tel. 0492-158 48 • 070-207 30 30 info@ultimate.se • www.ultimate.se


Breda plank i

Härdat trä (WWQ\WWW§OLJDUHWU¦JROYI¸UKHPRFKR΍HQWOLJPLOM¸

VÄRLDSLEDANDE SVENSK GOLVTEKNIK FRÅN FÖRETAGET SOM UPPFANN KLICKGOLVET. WWW.BJELIN.SE

Profile for La Prensa Group

Premium Magazine 3 2021  

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded