__MAIN_TEXT__

Page 1

# 7/2017

VINTER I DUBAI Upplevelser du inte får missa

ALEXANDER CATALAN Lär dig allt om manlig skönhet

JUL & NYÅRSRECEPT

Spännande grönt och plockmat


Läs mer om produkterna pü idunminerals.se

idunminerals


Läs mer om produkterna pü idunminerals.se

idunminerals


INNEHÅLL #7 2017 Vinterns dofter

10

Boktips

14

Tekniktips

16

Jul och Nyårsmat

20

Julbaka

26

Resmål - Dubai

32

Resmål - Alperna

37

Alexander Catalan

46

Tove skönhetstipsar

62

Julklappsregn

72

Roy Fares

82

Glöggtest 2017

86

Vår Gård

98

IWC storsatsar på sin Da Vinci-kollektion #52 Ansvarig utgivare: Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se Projektledare & Försäljning: Camilla Almqvist camilla.almqvist@laprensa.se

Dofterna för vintern #10

Art Director & Projektledare: Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se Försäljning: Klas Hertzman klas.hertzman@laprensa.se Skribenter och medarbetare: Tina Gardsten Visualisterna Lina Sjölund Isabelle ”isastar” Engqvist Tove Castor Josephine Edelskog Francesco Valentino

Makeupartisten tipsar #64

Inredningstips i jul #70

Redaktion: Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, 125 30 Älvsjö

Köksplock #24

Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tryckeri:

Uniprint Premium Magazine ges ut av: La Prensa AB

www.laprensa.se © 2017 La Prensa AB Boktips #14 Champagnetipset #88

Tävla om biljetter till Gentlemannen #94 VICKY NÖJESPRODUKTION OCH 2ENTERTAIN PRESENTERAR

Skidåkning och mycket, mycket mer i alperna #37

Sara JANGFELDT Emmi CHRISTENSSON

REGI MARKUS VIRTA SCENOGRAFI/KOSTYMDESIGN NIGEL HOOK KOREOGRAFI GUNILLA OLSSON KARLSSON MASK-/PERUKDESIGN DAVID JULIO LJUSDESIGN PALLE PALMÉ LJUDDESIGN OSKAR JOHANSSON EXEKUTIV PRODUCENT VICKY VON DER LANCKEN PRODUCENT JOHAN VON DER LANCKEN MEDPRODUCENT BOSSE ANDERSSON

SPELAS ENDAST VÅREN 2018

A GENTLEMAN’S GUIDE TO LOVE AND MURDER BOOK AND LYRICS BY ROBERT L. FREEDMAN MUSIC AND LYRICS BY STEVEN LUTVAK BASED ON THE NOVEL ISRAEL RANK BY ROY HORNIMAN. PRESENTED BY ARRANGEMENT WITH MUSIC THEATRE INTERNATIONAL (EUROPE)

OCH MYCKET MER...


VI HJÄLPER DIG ATT GÖRA DIN MIGRERING LEKANDE LÄTT.

Office 365 med tjänst. Samma Office upplevelse som vanligt men mer mobilt med fokus på produktivitet, kommunikation och säkerhet. Allt i molnet.

Besök dustin.se/office365medtjanst Det är enkelt att migrera till Office 365 med Dustin. Vi erbjuder tre migreringspaket – för de som kan själv med möjlighet till support, för de som vill ha lite mer hjälp på vägen och för de som vill ha hjälp från början till slut, från A till Ö.

LÄS MER UNDER ”TJÄNSTER” PÅ DUSTIN.SE/SOLUTIONS SÅ HJÄLPER VI DIG ATT HITTA RÄTT TJÄNST OCH LÖSNING FÖR DITT FÖRETAG.


..

Boktips - Doft - Flygplatstips - Med mera.

INCHECKAD

”Den som far till ett land innan han kan dess språk går kvar i skolan och är inte på resa.” /Francis Bacon

British airways lanserar transferservice på Heathrow British Airways introducerar en ny service som kallas "Premium Transfer Drive" på Heathrow. Allt för att vara säkra på att deras resenären inte riskerar att missa sina anslutande flyg. Detta gäller resenärer som flyger inrikes i Storbritannien, anslutning till antingen en kortflygning i Club Europe, en långdistansservice i Club World (långdistans Business Class) eller Första, eller om man är Silver eller Gold Executive Club medlem. British Airways team på Heathrow kommer att spåra dessa kunder, och vart finns det en risk att de kommer att missa sin anslutning, då bistår dom med en biltransfer mellan ett flyg och det andra. De kommer även att skicka ett meddelande till inkommande flygplan, så kabinbesättningen kan informera resenären att en bil väntar på att köra dem och därigenom lindra eventuell stress eller oro. 8 Premium Magazine


ÅRE, LONDON ELLER DUBAI Inget svetsar samman gänget som en konferensresa. Från idé till genomförande – BokningsBolaget skräddarsyr resan efter era önskemål. Våra erfarna projektledare skapar upplevelser ni sent kommer att glömma. Och priserna tål att jämföras... ring 08-506 285 00 eller mejla info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00


DOFT AV VINTER Kryddigt, varmt, elegant och sammetslen mysk. Dofterna som matchar julen och året 2018.

N.C.P. Olfactives I samband med lanseringen av de första sju dofterna släpper N.C.P. Olfactives den ultimata doftaccessoaren The Piece, ett limiterat och exklusivt halsband som är designad av Noomi Rapace för att kunna bära med sig signaturdoften Leather and Vetiver. The Piece kommer i både svart och guld och har plats för en 5ml roll-on ampull som placeras diskret i en hylsa.

Bvlgari Goldea EDP Goldea från Bvlgari är en parfym för kvinnor skapade av Alberto Morillas är mannen bakom den här myskiga doften. Doften öppnar med kristallmysk, apelsinblom, hallon och bergamott. Hjärtnoterna är gyllene mysk, ylangylang och jasmin. Ackorden i basen är sammetslen mysk, ambra, patchouli och något så ovanligt som egyptisk papyrus.

Azzaro Wanted EdT En manlig EdT för den häpnadsväckande mannen som vet hur man tar tillvara på sina chanser och trotsar ödet. Wanted kombinerar fräschheten från kardemumma, träig elegans från vetiver och tonka bönans värme i en läcker och vågad flaska.

L'Homme Lacoste Den kryddiga trädoften L'Homme Lacoste fångar det unika arvet från René Lacoste, genom att - med elegans - bryta mot regler och konventioner. Doftens struktur återspeglar den moderna Lacoste-mannens energi, beslutsamhet och tidlösa elegans.

Solinotes Solinotes kommer i en samling av 6 olika EdP 50ml flaskor och 5 praktiska EdT Roll On dofter – perfekta för väskan. En modern grafisk identitet gör märket lätt igenkännligt. Solinotes säljs exklusivt hos H&M.

10 Premium Magazine


NEW

RUSSIAN LEATHER Ignite The Wilderness

www.moltonbrown.com


FLYGANDE NYHETER Smått och gott från Arlanda och andra svenska flygplatser.

Stark trafiktillväxt för Swedavia Resandet till och från Swedavias flygplatser fortsätter att öka. Trafiktillväxten under årets tredje kvartal 2017 har varit fortsatt stark och under perioden har antalet passagerare ökat med 7,1 procent jämfört med föregående år. Sammanlagt har 11 579 000 passagerare rest till eller från Swedavias flygplatser under det tredje kvartalet. Swedavia forsätter utveckla resandet i Luleå Luleå Airports resenärer får en ännu smidigare resa när automatisk dokumentkontroll, så kallad Self-Service Access Control, införs i säkerhetskontrollen. De nya inpasseringsgrindarna är en del av Swedavias Self-Servicekoncept för flexibla, och automatiserade lösningar som ska göra resandet från och till Swedavias flygplatser ännu smidigare och effektivare.

LULEÅ

Arlanda inviger två nya direktlinjer med easyJet easyJet fortsätter att expandera på Stockholm Arlanda Airport i snabb takt. Nu invigs två helt nya destinationer, Bristol i Storbritannien och Basel i Schweiz. Genom denna lansering har resenärer nu tillgång till sex direktlinjer med easyJet från Arlanda. Excellent långtidsparkering invigd på Stockholm Arlanda Airport Den nya långtidsparkeringen P1 på Stockholm Arlanda Airport är nu invigd. Parkeringen som ligger strax söder om flygplatsinfarten i direkt anslutning till E4:an är hållbarhetscertifierad på den högsta nivån och är en viktig del i Swedavias fortsatta utveckling och hållbarhetsarbete.

Invigning av ny direktlinje mellan Kraków och Göteborg Landvetter 31 oktober gick Ryanairs premiärtur av den nya flyglinjen till Kraków från Göteborg Landvetter Airport. Med bandklippning och firande på flygplatsen är den nya direktlinjen nu invigd. Resenärerna kommer att kunna välja bland tre avgångar i veckan till Polens näst största stad som blivit utsedd till en av de vackraste städerna i Europa. Ryanair gör en storsatsning på Kraków och öppnar 14 nya flyglinjer från Polens näst största stad till olika destinationer i Europa. Samtidigt invigdes även sträckan Kraków - Malmö på Malmö Airport Resenärerna kommer att kunna välja bland tre avgångar i veckan till Polens näst största stad som har blivit utsedd till en av de vackraste städerna i Europa.

12 Premium Magazine


Tillsammans håller vi hela Sverige levande! 7ÀSTUSBUFHJ¿SBUUæOOBTGSBNGÑSBMMUQÀNJOESFPSUFSPDIMBOETCZHE/VIBSWJ¿WFOCZHHUFUUBOUBM OZBTUBUJPOFSM¿OHTEFTUÑSSFUSBæLMFEFSOBTÀBUUTUBUJPOTO¿UWFSLFUGVOHFSBSÑWFSIFMB4WFSJHF¿WFO GÑSEFOUVOHBUSBæLFO7¿MLPNNFOUJMMOÀHPOBWWÀSBTUBUJPOFS TANKKORT

4MA0CK0AR

ÖV ER

HEL A

SV ER

I G E!

SMARTKORT

FÖRETAGSKORT


TRE BÖCKER Premium har botaniserat bland boknyheterna. Vi tipsar om vad som finns ute i bokhandeln nu eller inom kort. Kicktorsken Av: Alexander Salzberger Utkommer: 20 november 2017 Förlag: Bookmark förlag Kolsvart sorgligt och hysteriskt roligt. Alexander har en skådespelarkarriär på väg mot Dramaten, en flickvän som är kändis och en lägenhet i city. Men han har också en alkismamma, en judisk styvfarsa som slår honom och en marockansk pappa han aldrig träffat. Såren är bottenlösa och för att hantera sitt eget missbruk påbörjar Alexander en självbiografisk berättelse som kastar ut honom på en hisnande bergochdalbanetur mellan barndomen och rampljuset. Kicktorsken är ett drabbande vittnesmål om hur det är att födas utan några andra förutsättningar än drömmen om att lyckas, och kärleken till att stå på scen. Det är en orädd berättelse som förenar ämnen som kön, etnicitet och klass med bitande humor och bladvändaraction.

Sjusiffrigt Av: Anna Karolina Utkommer: 15 november 2017 Förlag: Bookmark förlag Vänner sviker hårdast. En sen kväll kidnappar Julia, Carla och Nikolina en ung miljardär. De är väl förberedda, synkade och stenhårda. Ingenting kan gå fel. Men när lösensumman uteblir tvingas de till nya brott. Allt kompliceras ytterligare när miljardären hamnar på sjukhuset där Julia är läkare. Hon faller handlöst för sin patient. Under tiden arbetar sig polisen allt närmare kidnapparna, men har svårt att tro att det är kvinnor som ligger bakom de råa brotten. I Sjusiffrigt ställs vänskapens lojalitet mot attraktionens kraft. Det är en nervkittlande polisthriller med gripande intrig och oväntade förvecklingar. Tre barndomsvänner som flyr från sitt förflutna – och rusar rakt mot en oförglömlig upplösning.

Prepping - Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta Av: Anna-Maria Stawreberg Utkommit: 16 oktober 2017 Förlag: Norstedts Hur länge skulle du klara dig om det blev ett långvarigt strömavbrott? Om vattnet försvann och våra bensinkort eller betalkort slutade fungera? Det finns en grupp människor som övar sig i att vara förberedda på just det: prepparna. Samtidigt som myndigheterna uppmanar medborgarna att vi måste klara oss själva i minst 72 timmar står många av oss handfallna när elen går eller vattnet tar slut. En preppare har bunkrat färskvatten och konserver. De riktigt seriösa lämnar staden och flyttar ut på landet till ett hus med egen brunn och större möjligheter att ta sig igenom civilisatoriska sammanbrott.

Författarporträtt Alexander Salzberger Alexander Salzberger är skådespelare, komiker och manusförfattare, just nu aktuell på Dramaten och som vinnare av Stora Ljudbokspriset. Romandebuten bygger på succémonologen Kicktorsken som han turnerat med sedan 2012, då den nominerades till Svenska Teaterkritikers pris. 14 Premium Magazine


VÅR GÅRD, DITT MÖTE I vacker vinterskrud ligger Vår Gård inbäddad vid Baggensfjärdens gnistrande is. Vintern är kall och mörk, men mystiskt vacker under skimrande stjärnor och månens svala sken. Vid denna årstid känns vår anrika historia och vårt konstarv mer levande än någonsin. Upplev huset och konsten under en svindlande guidad färd genom husets alla vinklar och vrår. Möt verk från den svenska konstnärseliten. För den modige går det bra att kallbada från bryggan och värma sig i bastun. Bryt isen och möts i värmen med högt i tak och sprudlande idéer. Varmt välkommen till Vår Gård!

vinnare

www.vargard.se | @vargardsaltsjobaden | 08-748 77 60

2017


TEKNIK Enkelt, trådlöst och högupplöst. Smarta julklappar för allas vår digitala a värld.

Philips 241B7QUPEB – datorskärm med inbyggd USB-hubb I en värld som är mer sammankopplad än någonsin, uppskattas smarta och enkla sätt att ansluta de många digitala enheterna som behövs för att vara produktiv på jobbet eller hemma. Denna 24-tums datorskärm från Philips, med full HD-upplösning (1920 x 1080) kopplas enkelt samman med din laptop, dator, smartphone eller surfplatta via SuperSpeed USB.

JBL E65BTNC Stäng ute världen och bli ett med musiken med de nya JBL E65BTNC. Genom tekniken Noise Cancelling, aktiv brusreducering, erbjuds en mer uppslukande känsla på bussen, tåget eller när du flyger genom att störande ljud stängs ute. Med upp till 24-timmars batteritid kan du lyssna på din favoritmusik trådlöst hela dagen utan trassliga sladdar, de laddas dessutom snabbt upp bara la add ddas as d esssu suto tom m sn snab abbt bt u pp iigen gen ge n på b ara ar a tv två å ttimmar. im

JBL Jr 300BT JBL har precis kommit ut med trådlösa Bluetooth-hörlurar för barn mellan 3-8 år som har JBL:s legendariska ljud men med en volymgräns på 85 dB, vilket gör dem säkra även för de yngsta musikälskarna. Finns chans att vinna i Julklappsregnet på sid 70.

Su Surface Book 2 M i Microsofts Surface Book 2 är en bä bärbar dator som kan alternera so som surfplatta genom att den hö högupplösta touchskärmen på 13 13,5 tum går att koppla loss från ta tangentbordet. Datorn är utrustad m med senaste generationens p r processor och ett kraftfullt g r grafikkort vilket innebär att Surface Bo Book 2 fungerar utmärkt för tyngre a ar arbetsuppgifter. Batteritiden är up upp till 17 timmar.

Canon SELPHY CP 1300 Canon, presenterar den ultrakompakta SELPHY CP 1300. Skrivaren kan anslutas till smartphones eller kameror för direktutskrift av foton med labbkvalitet. SELPHY CP 1300 är liten, passar både hemma och på resande fot och har inbyggd Wi-Fi.

Marshall DET TRÅDLÖSA MULTIRUMSYSTEMET Anslut trådlöst och spela olika låtar i varje rum eller synka dina högtalare och spela samma låt överallt i ditt hem. Börja med en högtalare eller flera. Det finns en Marshallhögtalare för alla utrymmen – stora som små.

16 Premium Magazine


Behov av en chef på kort varsel? ,ƂƌĂǀĚŝŐƟůůŽƐƐŝĚĂŐ͊sŝćƌŬćŶĚĂĨƂƌǀĊƌƚƐƚŽƌĂŶćƚǀĞƌŬĂǀďĞƐůƵƚƐĨĂƩĂƌĞ ŽĐŚůĞĚŶŝŶŐƐƉĞƌƐŽŶĞƌƐŽŵĮŶŶƐƟůůŐćŶŐůŝŐĂĨƂƌŝŶƚĞƌŝŵƐƵƉƉĚƌĂŐ͘ ZŝŶŐϬϴͲϱϲϮϵϯϬϯϬ

Erfarna interimschefer, snabb hjälp, resultat!

^ĐĂŶĚŝŶĂǀŝĂŶĞdžĞĐƵƟǀĞ͘ƐĞ

A Nordic company with a global reach Visas, Legalizations, Translations & Global Immigration With Comet you get: More than 30 years of experience, Local knowledge, Global network Compliance, Online solutions

We open the world Stockholm | Gothenburg | Copenhagen | Oslo | Helsinki PARTNERS WORLDWIDE www.cometconsular.com


Nyårsmiddag, julbak, köksplock

RECEPT & TIPS

"En av farorna med julaftonen är att vi av våra hustrur får julklappar som vi inte har råd med." /Robert Lemke

Ris á la Leksand med Julknäckecrisp Julknäckecrisp 7 ½ dl Leksands Julknäcke med smak av Apelsin & Kanel, i små bitar 1 dl pumpafrön 1 dl mandlar 2 msk smör 2 tsk farinsocker 1 tsk kanel Värm upp ugnen till 200 grader och rosta knäckebröd, pumpafrön och mandlar i 5 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Smält smör och tillsätt farinsocker och kanel. Vänd ner den nyrostade knäckebrödsblandningen i det bubblande sockersmöret och rör om noga. Sprid ut julknäckecrispet på plåten tills servering. 18 Premium Magazine

Saffransris à la Leksand 500 g risgrynsgröt 1 påse saffran 1 dl vispad grädde 1 tsk vaniljsocker Lägg upp den kalla risgrynsgröten i en bunke. Vänd ner vispad grädde, saffran och vaniljsocker, blanda väl. Lägg upp i portionsskålar och dekorera med julknäckecrisp, och eventuellt kanelstång och en apelsinskiva. Receptet är för 4 personer. Julknäckecrispet fungerar även utmärkt att strössla över yoghurt med honung och färska bär, tex.


En riktigt god jul är hembakad.


Denna sida är en annons från ZETA

ADVENTSMYS, JULENS FESTLIGHETER & NYÅR

I

-umgås kring maten!

talienarna är kända livsnjutare. Varje tillfälle till fest tas tillvara, och god mat och dryck är givna ingredienser. Låt oss därför få inspirera och bjuda på recept för både mingel och fest! Välkomna nära och kära med Antipasti - italienskt småplock. De underbara smakerna och många variationsmöjligheter gör att de passar perfekt både till adventsmys och nyårsfest.

Ge gärna de gröna rätterna mer plats på årets julbord. Vad sägs om att servera grönkålschips, en vegetarisk Jansson med fetaost och soltorkade tomater eller vitlöksfräst svartkål med parmesan. Till nyår passar små varma munsbitar med burrata, italienska piroger eller en försvinnande god italiensk risotto. Avsluta med en ljuvlig fruktsallad med mascarponekräm. Varsågod, decembers fester kan börja! Buon Appetito!

ANTIPASTI - ITALIENSKT SMÅPLOCK TILL FEST

Serveringsförslag på bilden: • Crostini med Crème av svamp med tryffel, riven parmesan, strimlade soltorkade tomater och rostade pinjenötter • Crostini med Crème av kronärtskockor, garnera med oregano • Crostini med Tapenade på svarta oliver • Grissini med svart tapenade och prosciutto lindat runt, garnera med timjan • Hjärtsalladsblad med strimlad grillad paprika, minimozzarella, basilika • Spett med grillad paprika, minimozzarella, mynta på tandpetare • Bresaolarullar med hyvlad parmesan, fin olivolja, ruccola och rostade pinjenötter • Coctailkapris • Italienska oliver, Cerignola och Castelvetrano

TIPS!

För att crostinin ska hålla sig frasig och god bör du inte förbereda den mer en kvart innan servering. Eller varför inte låta gästerna servera sig själva? Crostini med blomkålscrème och prosciutto, Crostini med Borlotticrème och Toskansk orzosoppa. Du hittar recepten på zeta.nu

20 Premium Magazine


Denna sida är en annons från ZETA

VEGETARISKA GRILLSPETT MED PESTO 8-19 SMÅ PORTIONER 1/2 aubergine 12-15 fina små potatisar 1 liten zucchini 1 röd paprika 1 gul paprika 3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico 1 citron, saft och det yttersta skalet 2 msk hackad rosmarin 1 finhackad vitlöksklyfta salt nymald peppar 2 msk riven Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån 2 msk panko (eller ströbröd) 1 burk Zeta Pesto alla Genovese Ekologisk, 140 g Så här gör du: Skär aubergine i tärningar och lägg på en tallrik. Strö över salt och låt stå och salta ur i cirka 3O minuter. Koka potatisen i saltat vatten i cirka 10 minuter. Häll av och låt rinna av på hushållspapper. Skär zucchini i halvmånar och paprikorna i tärningar. Vispa ihop olivolja, citronsaft, skal, rosmarin och vitlök i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Lägg i grönsakerna i marinaden och rör om. Låt stå i ca 30 - 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Trä upp alla grönsakerna på grillpinnar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över parmesan och panko. Rosta i ugnen och cirka 15 - 20 minuter eller tills de fått fin färg. Servera med pesto och piroger.

ITALIENSKA PIROGER 20 ST Degen 25 g jäst 2 dl vatten 1 dl mjölk 1 tsk socker 1 tsk salt 1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico 3 dl durumvetmjöl 4-5 dl vetemjöl Till fritering 1 l Zeta Frityrolja Ostfyllning 250 g Zeta Ricotta 2 fpk Zeta Mozzarella Di Bufala Campana á 125g 1 burk Zeta Körsbärstomater lätt soltorkade, avrunna 2 msk färsk basilika finhackad eller oregano Så här gör du: Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löser sig. Blanda ner resten av vattnet, mjölken, socker, salt och olivolja. Rör ner durumvete och vanligt vetemjöl till en fast deg som släpper från kanterna. Fortsätt att knåda degen tills den är följsam och elastisk. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar. När degen jäst färdigt, dela den i

cirka 20 bitar. Platta ut och kavla till rundlar. Klicka på ricottaost i mitten av rundeln, toppa med tomater och lägg på mozzarellaost (se till att den är avrunnen då vätska lätt gör att panzerottin öppnar sig). Krydda med örter. Pensla kanterna med vatten och nyp ihop till en halvmåneformad pirog. Värm frityroljan i en stekpanna med höga kanter tills oljan är cirka 180 grader och fritera pirogerna tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på ett galler eller hushållspapper.

Se nästa sida - mer inspiration för ett grönare julbord och nyårsmaten.

Premium Magazine 21


Denna sida är en annons från ZETA

VEGETARISK JANSSONS FRESTELSE MED FETAOST OCH SOLTORKADE TOMATER 2 gula lökar 1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Originale, till stekning 8-10 potatisar, 1 kg 1 dl Zeta Soltorkade tomater Ekologiska, i strimlor 1 1/2 dl Zeta Ricotta 3 dl vatten 1/2 tsk salt 1 fpk Zeta Feta Ekologisk nymald svartpeppar 1 msk ströbröd 2 tsk Zeta Rapsolja ekologisk Så här gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och mjukfräs på medelvärme i minst 5 minuter. Skala potatis och skär i tunna strimlor. Dela de soltorkade tomatstrimlorna i mindre bitar. Vispa ihop ricottaost, vatten och salt. Blanda stekt lök, potatis och soltorkad tomat. Smula i fetaost.

Lägg potatisblandningen i en smord ugnsform. Dra några tag med en svartpepparkvarn, strö över ströbröd och ringla rapsolja överst. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme

VITLÖKSFRÄST SVARTKÅL MED PINJENÖTTER OCH PARMESAN 4-6 BUFFÉPORTIONER 200 g svartkål 1-2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico 1/2 dl vitt vin 1/2 dl rostade pinjenötter 3 msk hyvlad eller riven Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån

GRÖNKÅLSCHIPS 4 PORTIONER

VARM BRUSCHETTA MED BURRATA

300 g grönkål plockad salt 1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico

1 bagette eller 1 fpk Zeta Bruschetta Naturell 2 fpk Zeta Burrata eller Zeta Mozzarella Di Bufala Campana 1 burk Zeta Körsbärstomater lätt soltorkade 3-4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio salt nymalen peppar 1/2 dl rostade osaltade pistagenötter basilika

Så här gör du: Värm ugnen till 150 grader. Repa bladen från den tjocka bladnerven. Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan. Vänd runt bladen så att det kommer olivolja överallt. Fördela bladen jämnt över plåten. Rosta grönkålen mitt i ugnen i 15-20 minuter så att de blir knapriga och krispiga. Salta före servering och njut som tilltugg eller som tillbehör på julbordet.

22 Premium Magazine

Så här gör du: Gör egen bruscetta: Sätt ugnen på 200 grader. Skär baguette i tunna skivor och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills bröden fått fin färg. Rosta pistagenötterna i torr stekpanna. Hacka dem grovt. Dela burratan med en gaffel eller riv buffelmozzarellan med fingrarna och lägg upp på bröden. Garnera med tomater, citronskal och pistagenötter. Salta och peppra, garnera med basilika.

tills potatisen blivit mjuk och ytan fått fin färg. Lägg eventuellt över ugnsfolie mot slutet så att ytan inte blir bränd. Låt gratängen svalna något före servering.

Så här gör du: Strimla kålen, skär bort de grövsta stjälkstockarna innan, och fräs i olja en stund. Pressa sedan i vitlök och fräs någon minut till. Salta lätt och häll över 1 dl vatten eller vin. Låt puttra tills vätskan nästan helt kokat in. Servera med rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost.


Denna sida är en annons från ZETA

BRESAOLA MED PAPRIKA OCH PARMESAN 1 burk Zeta Paprika grillad strimlad 200g 2 fpk Zeta Bresaola 1/2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio 40 g pinjenötter rostade i torr panna Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån 14 månader, hyvlad bladpersilja strimlad

Så här gör du: Häll upp paprika och lagen den ligger i i en skål. Mixa alltsammans till en slät puré med en stavmixer. Lägg Bresaolaskivorna på ett fat, ringla över lite olivolja. Klicka på paprikakrämen, strö över pinjenötter, lägg på parmesan och avsluta med strimlad bladpersilja.

FRUKTSALLAD MED MASCARPONEKRÄM OCH ROSTADE NÖTTER 4 PORTIONER 600 g blandad frukt, t.ex. apelsin, jordgubbar, vattenmelon och druvor 100 g nötter, t.ex. valnötskärnor, cashewnötter och pinjenötter

RISOTTO MED SVARTROT 250 g svartrötter 2 schalottenlökar 1 selleristjälk 1 liter vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico 300 g Zeta Arborioris Casa Di Luca 2 dl Zeta Matlagningsvin vitt Ekologiskt 75 g riven Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån 1 citron, rivet skal och saft 1-2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso, för smaksättning Så här gör du: Skala och finhacka schalottenlöken.

Skär selleristjälken tunt. Skala och grovhacka svartrötterna. Koka upp vatten med buljong i en liten kastrull, håll varm. Häll olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt lök, selleri och svartrot. Stek tills löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt riset och rör om ordentligt så att alla korn blir blanka. Fräs 2-3 min. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning. Häll på den varma buljongen lite i taget med en soppslev i taget. Låt buljongen nästa koka in innan du häller på nästa slev, rör hela tiden! Smaka av riset efter 15 min, kornen ska vara ganska mjuka men ända ha lite tuggmotstånd. Känns det som att tugga på skolkrita är det inte klart!

Mascarponekräm 1 burk Zeta Mascarpone 1 dl creme fraiche 1 citron 1 msk florsocker Så här gör du: Skär frukten i bitar och lägg i en skål. Hacka nötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna på medelvärme i ca 4 minuter så de blir gyllenbruna. Lägg mascarponen i en skål tillsammans med creme fraichen. Riv det yttersta gula skalet på citronen och tillsätt det i skålen, pressa i halva citronen. Lägg i florsockret och blanda till en jämn smet. Smaka av, vill du ha en friskare och syrligare kräm så pressa i resten av citronen. Servera fruktsallden med nötterna och mascarponekrämen.

ZETA.NU Recept & matinspiration

Premium Magazine 23


KÖKSPRYLAR

Laguiole Jean Dubost Laguiole Jean Dubost tillverkar högkvalitativa och traditionella bestick i regnbågens alla färger. Besticken säljs styckvis och kan därför kombineras i olika färger. Utöver bordsbestick finns bland annat eleganta salladsbestick, ost-, tårt-, och skaldjursset samt söta barnbestick. Den perfekta julklappen till besticksamlaren eller för dig som önskar uppdatera besticklådan!

Uppskatta en klassiker i köket. Design, klassisk form och funktion för (julen och) kökets alla tillfällen. Lagerhaus Barset: Perfekt startkit till den som vill göra drinkar hemma. Ishink BAR: Ishink i glas med mönster. Liten tång ingår. Skål LYS creol: Liten skål (14,5 cm i diameter) i härdat glas från Duralex. Finns fler delar i samma serie. Serien finns även i klart glas.

Victorinox Lagom till jul lanserar Victorinox en specialtillverkad korkskruvskniv med praktiska funktioner och elegant precision för vinälskare och picknickfantaster. Alessi Objets-Bijoux, Alessis kollektion av små funktionella föremål för hemmet, får i höst en ny färg. Åtta olika delar uppdateras nu i färgen roséguld och utgör serien Golden Pink. Här ser vi nötknäckaren Nut Splitter.

Johnny’s Julsenap Johnny’s Julsenap är smaksatt med en härlig mix av klassiska julkryddor som nejlika, kardemumma, muskot och kanel. Den juliga kryddblandningen och den grova, korniga konsistensen ger Johnny’s Julsenap dess speciella smak och karaktär. Senapen är generös och inbjudande, med en kryddig doft som för tankarna till julen.

Tipp, tapp, tipp, tapp SIA Glass startar en ny fin jultradition och släpper Tomteglass i begränsad upplaga. Årets Tomteglass blir den första. Sedan kommer en hel parad med nya årgångar på tomtetema. Det kanske blir Tomteglass till gröten i år? Twister Fusion Blender I oktober lanserar OBH Nordica den smidiga moderna blendern Twister Fusion Blender. Den är unik i sitt slag med en tillhörande glasmugg där drycken mixas direkt. För en enkel användning finns en pulsfunktion vilket gör blendern ultimat för att snabbt mixa ihop en smoothie till frukost eller som take away-dryck.

s! Gå-bort tip UNPHGHWWU|WW

/lJJVLOOHQLHQÀQJODVEX etikett. sidenband och en personlig

Johnny’s® Julsenapssill Du behöver: 300 gram inlagd sill 1 dl Johnny’s® Julsenap 4 msk socker 1 tsk salt 1 dl rapsolja 3 msk vatten 2-3 msk vitvinsvinäger 0,5 dl finhackad dill 24 Premium Magazine

Gör så här: 1. Sila bort lagen från sillen. 2. Mixa Johnny’s Julsenap med socker, salt och vinäger. 3. Tillsätt olja, lite i taget under omröring. 4. Tillsätt vatten, dill och sill och blanda väl. 5. Kyl senapssillen i cirka ett dygn innan servering.


ladda upp med ett vegomellanmål Nya Wasa Sandwich Hummus är det perfekta mellanmålet som ärr på m ellanmålet för för alla alla s om ä på språng. språng. Två fullkornsrågbröd toppade med sesamfrön och en krämig hummusfyllning som vi smaksatt med citron, vitlök och en nypa cayennepeppar.

vårt mellanmål


BIRGITTAS BÄSTA JULKAKOR

J

ulbaket är den mest traditionsrika bakningen på hela året. Generation efter generation har sina speciella sorter som absolut inte får saknas på julens kaffebord. Det handlar inte alltid om klassiska pepparkakor eller julkusar utan kan vara en mycket

26 Premium Magazine

otippad kringla eller en småkaka med alldeles egen kryddning. Ofta möts jag av ”den här sorten bakar vi bara till jul. Nu är det tredje generationen som har receptet.” Eller ”varför har ni tagit bort det receptet ur Sju sorters kakor? Det var ju vår viktigaste julkaka”, och så vidare. Recepten innehåller ofta saffran,

kanel, ingefära, nejlikor. Helt andra och starkare kryddor än andra kakrecept. Det doftar härligt i köket under veckorna före jul av kakbaket. Birgitta Rasmusson Här bjuder vi på några härliga recept från Birgittas nya kakbok.


Guldkransar ca 20 st 100 g sötmandel (knappt 2 dl) 3 bittermandlar 200 g smör 1 dl socker 2 äggulor 2 dl vetemjöl Skålla och skala söt- och bittermandeln. Mal hälften av sötmandeln samt bittermandlarna. Hacka resten av sötmandeln fint. Smörj små runda hålformar väl. Beströ dem med lite hackad mandel. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt en äggula i taget, både den malda och resten av den hackade mandeln, samt mjölet. Fördela smeten i formarna. Ställ dem på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C, 10–12 minuter.

Madame Pihlgrens kringlor ca 40 st 300 g mandelmass 150 g smör 2 1/2 dl (150 g) vetemjöl

Garnering: 1 ägg hackad mandel pärlsocker

Gör ett rutmönster ovanpå kakorna med en gaffel. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 °C, cirka 10 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kyl cirka 1 timme. Rulla ut degen till smala längder. Dela dem i 20 cm långa bitar och forma dem till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt. Pensla dem med lätt uppvispat ägg. Strö på hackad mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 150 °C, cirka 15–20 minuter.

Ungherrar

Lydias korintkakor ca 25 st 1 dl korinter (ca 50 g) 100 g smör 1/2 dl florsocker 2 1/4 dl vetemjöl Skölj och torka korinterna väl i hushållspapper. Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt mjöl och korinter. Arbeta snabbt samman degen. Forma den till små bollar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.

ca 30-35 st 1 dl strösocker 250 g smör 4 1/2 dl (300 g) vetemjöl 4 msk marsanpulver 1 tsk bakpulver Dekoration: strösocker, röd hushållsfärg Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg. Dela upp degen i tre lika stora delar och rulla bitarna till jämna rullar, cirka 35 centimeter långa. Rulla dem sedan i rött strösocker. Rött socker görs enklast så här: Häll 1 dl strösocker i en liten plastpåse. Häll i några droppar röd hushållsfärg. Krama, blanda om i påsen och skaka om tills sockret har den färg som önskas. Kyl rullarna minst 2–3 timmar eller till nästa dag. Skär rullarna i 2–3 centimeter stora kakor. Lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen, i 200 °C, cirka 10–12 minuter.

Premium Magazine 27


Bland mina hundratals receptklipp hittade jag några utdrag från ett reportage: ”Julkakor från hela Sverige”. Det var läckerheter från syd till norr, många familjerecept och lokala favoriter. Pepparkakshjärtat från Karlsborg är en mjuk kaka vars bas kommer från Kronans kaka, en mycket fin mjuk kaka med kokt mosad potatis och mandel i. Kronans kaka var mycket på modet under 1930-talet och 1950-talet. Här har receptet kryddats med kanel, ingefära och nejlikor, de typiska julkryddorna. Kakan har också en smörkrämsglasyr som garnering. En typisk cupcakeglasyr.

Karlsborgs pepparkakshjärta 8–10 bitar 100 g skållad mandel 75 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl strösocker 2 ägg 2 tsk malen kanel 1 1/2 tsk malen ingefära 1 tsk malda nejlikor 2 medelstora kokta kalla, pressade potatisar Till formen: smör 1 dl kokosflingor Smörkrämsglasyr: 100 g rumsvarmt smör 1 dl florsocker flagad kokos Mal mandeln, rör smör och socker pösigt. Blanda i ett ägg i taget samt kryddorna. Rör i mandeln och potatisen. Fördela smeten i en välsmord form, 1 ½ liter, som är ströad med kokosflingor. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175 °C cirka 40 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Rör smör och florsocker till glasyr. Bred smeten på kakan. Ställ i kyl. Garnera med torrostade kokosflagor.

BIRGITTAS bästa julkakor

Författare: Birgitta Rasmusson Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

28 Premium Magazine


SMAKA PÅ HÖJDEN

VILKEN HÖJD PÅ KAFFET FÖREDRAR DU? Höghöjdskaffe är kaffe där minst 50 % av plantagerna ligger över 1200 meters höjd. Kaffebönor på hög höjd mognar långsamt och får därför längre tid på sig att utveckla en unik smak och karaktär. För att du enklare ska hitta ditt favoritkaffe höjdmärker vi på Cafégo alltid våra förpackningar. Vi har smakerna 1200, 1400 och 1500 meter över havet. Smaka på höjden nästa gång du dricker kaffe.

W W W. C A F E G O . S E


Dubai & alporter i Schweiz, Frankrike

& Österrike

RESA 360°

"I do not participate in any sport with ambulances at the bottom of the hill" / Erma Bombeck

Upptäck alla guldkorn i vackra Helsingfors! Helsingfors är en av de mest underskattade städerna i Europa. Här finns något för alla: vacker arkitektur, bra shopping, mysiga kaféer, pulserande nattliv — listan kan göras lång. I Mitt Helsingfors delar Anders Pihl med sig av sina smultronställen i Finlands huvudstad. Kända sevärdheter blandas med dolda pärlor och intressant kuriosa. Med boken i hand får du en personlig guide till Östersjöns dotter — vare sig du fikar på något av stadens alla fina kaféer, njuter av solen på den nybyggda designbastun Löylys 30 Premium Magazine

stora solterrass, eller shoppar klassisk finsk design på Iittala och Marimekko. Mitt Helsingfors ingår i den populära serien Karavan reseguider, som fokuserar på personliga och inspirerande tips, skrivna av svenska journalister. Karavan reseguider är rikt illustrerade med nytagna fotografier samt användbara kartor. Guidernas ambition är att leda läsaren bort från de klassiska turiststråken, för att istället sikta mot de unika, annorlunda och genuina upplevelserna.

Tävling Nu har du chansen att vinna ett exemplar av "Mitt Helsingfors". Svara på frågan och maila ditt svar samt en motivering till varför just du behöver guiden till charlotte.carlsson@laprensa.se senast 18/12 2017. Vi tävlar ut 3 exemplar. Vad heter kaffe på finska?


UPPLEV AFRIKAS BIG 5 MED KENZAN TOURS

DRÖMMER DU OM ATT SE AFRIKAS BIG 5? Följ med oss på safari och få en upplevelse för livet! Vi skräddarsyr safariresor till Afrika, och vår specialitet är östra Afrika. I Tanzania bor du på våra egna bekväma tältcamper som ligger i de djurrikaste delarna av Serengeti. Kombinera gärna safarin med avkopplande sol och bad på Zanzibar, Pemba Island eller Seychellerna. Vi har även resor till bland annat Kenya, Uganda, Sydafrika, Botswana och Madagaskar. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig; 021-18 16 17 eller ella@kenzantours.se.

Ella Rustad är ansvarig för Kenzan Tours resor till Afrika. Hon hjälper dagligen resenärer att uppfylla sina drömmar om att åka på safari. – För att våra kunder ska få se så mycket som möjligt av Afrikas fantastiska djurliv har vi egna camper i Serengeti. Camperna flyttas under året enligt djurens migration genom parken. På så sätt ökar chanserna att få se många vilda djur, oavsett när under året man åker dit. Vi sätter också ihop safaripaket med flera olika parker i norra Tanzania så att man får se ett varierat djurliv. Det unika med Kenzan Tours safariresor är också att kunderna, i samråd med guiden, styr över dagarna med safari. Om de vill ha en heldag med djurskådning eller ta en lunchpaus på campen, det bestämmer de själva. En safari är ett oförglömligt äventyr, och vi vill att fler ska få uppleva det. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig på ella@kenzantours.se så berättar jag mer.

COSTA RICA - DET GRÖNA PARADISET

KUBA - DET GENUINA KARIBIEN

Costa Rica är ett grönt litet paradis som passar hela familjen. Utforska den tropiska regnskogen, häng med på en äventyrlig aktivitet eller koppla av på Stilla havets vackra stränder. Låt oss hjälpa dig att upptäcka Costa Ricas gröna paradis! Vill du veta mer, kontakta mig på 021-18 16 17 eller via mail till ella@kenzantours.se.

Drömmer du om en resa till Karibien med mer än bara vackra stränder? Res till färgstarka Kuba och upplev dess charm och unika atmosfär av historia, glädje, musik och dans. Med våra resor till Kuba får du uppleva det bästa av landets kultur, natur och stränder. Läs mer på kenzantours.se/kuba.

Hej! Jag heter Ella Rustad och har jobbat på Kenzan Tours sedan 2006. Ett av mina specialområden är skräddarsydda resor till Costa Rica. Under mina resor dit har jag lärt känna landet och vet vad som finns att se och upptäcka där. Oavsett om ni är intresserade av natur, äventyr eller sol och bad kan jag skräddarsy er drömresa till Costa Rica. Vill du veta mer, ring mig på 021-18 16 17 eller kom förbi vår resebyrå i Västerås. Välkommen!

Hej! Jag heter Edyk Goicoechea Alvarez, och mig träffar du med största sannolikhet när du reser till Kuba med Kenzan Tours. Jag är uppvuxen på Kuba men har bott 12 år i Malmö och talar därför svenska. Jag är den som tar emot er, introducerar er till landet och guidar er i underbara Havanna. Jag, mina kollegor och min svenska chef Carina gör allt för att ni ska få en smidig, trygg och minnesvärd resa. Välkommen till mitt Kuba!

Läs mer om våra resor på www.kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17


6 upplevelser i Dubai Antalet svenska barnfamiljer som besöker Dubai ökar stadigt och i vinter är destinationen populärare än någonsin. Vinterns hetaste restrend. Förutom att det är en destination med solgaranti året om, med bara några få timmars tidsskillnad, så lockas många av det oändliga utbudet av familjevänliga upplevelser och attraktioner. Resmålet passar såväl för en vecka som för en weekend om man inte kan vara ledig en hel vecka. Här listar Premium Magazine sex höjdarupplevelser för hela familjen i Dubai som du absolut inte vill missa. Text: Lina Sjölund

1. Mellanösterns bästa vattenland Lyxhotellet Atlantis the Palm är speciellt känt för vattenlandet Aquaventure Waterpark, som utsågs till Mellanösterns bästa vattenland förra året. Här finns några av världens mest adreanlinframkallande vattenattraktioner. Ett populärt exempel är en nästan lodrät rutschkana, där golvet försvinner under dig och du åker rätt ner. Familjer med yngre barn kan plaska runt i Splashers Play Area, med rutschkanor och lekområden anpassade för de allra minsta. Det finns även möjlighet att slappna av och ta en tupplur i en solstol vid flertalet pooler eller vid den privata stranden. Aquaventure Waterpark har också flera restauranger och butiker, här finns det möjlighet att inta måltider, köpa dricka och snacks eller varför inte inhandla en minnesvärd souvenir.

2. Ökensafari med BBQ-middag Bara några kilometer från den pulserande storstadsmetropolen väntar en helt annan värld. En utflykt till den gyllengula, öde öknen är ett måste och skapar garanterat minnen för hela livet. En actionfylld jeepsafari ger den mest äventyrslystne fjärilar i magen, när bilen skumpar fram över sanddynerna. På eftermiddagarna finns möjlighet för både vuxna och barn att prova surftalangerna med så kallad sandboarding – surfing på sanden. Det finns också möjlighet att rida kamel och leva sig in i rollen som beduin för en stund, medan kamelen långsamt transporterar familjen framåt i sanden. När solen går ner över sanddynerna görs ett fotostopp så att alla deltagare får möjlighet att föreviga den magiskt vackra solnedgången. Ökenutflykten avslutas med en lokalinspirerad grillbuffé, med traditionell magdans och arabisk musik som underhållning.

32 Premium Magazine


4. Burj Khalifa Världens högsta byggnadsverk och världens högsta byggnad, Burj Khalifa är ett måste att både se och att åka upp i. Den enorma skyskrapan i Dubai är 828 meter hög och har 164 våningar. Från utsiktsvåningen högst upp har man spektakulära vyer över Dubai och bara att se den fascinerande fontänshowen nedanför är otroligt imponerande. Ett insidertips är att åka upp till baren som ligger en våning nedanför själva utsiktsplatsen och ta en drink och njuta av den trevliga utsikten.

3. Nöjesparker Dubai är ett mecka för aktiva barnfamiljer. Här finns bland annat Mellanösterns största inomhusnöjespark, IMG Worlds of Adventure, där alla med barnasinnet i behåll kan underhållas i fantasivärldar och av kända figurer som superhjältarna från Marvel, tecknade figurer från Cartoon Network och förhistoriska dinosaurier. I oktober 2016 öppnade även Mellanösterns första LEGOLAND® i Dubai med mer än 40 karuseller, vattenland, shower och attraktioner utspridda på hela sex olika tematiserade områden, både inom- och utomhus.

.YlOOVXWÁ\NWWLOO'RZQWRZQ'XEDL I Dubai finns det mer än 200 nationaliteter bosatta, med detta så är Dubai på många sätt också ett kulinariskt mecka, där man kan njuta av både kända och nya smakkombinationer. När mörkret faller framträder hjärtat av Dubai, det så kallade Downtown Dubai, med sitt rätta jag. Med ett stort utbud av restauranger, barer, upplysta skyskrapor och dansande fontäner råder det ingen tvekan om att det är en stad med glitter och glamour. Innan eller efter middagen är det som upplagt för att njuta av en drink eller läskedryck med utsikt över The Dubai Fountain, den dansande fontänen som den också kallas, världens största fontänshow. De som sedan väljer en restaurang några våningar över marken, har även möjlighet att äta middag med utsikt över världens högsta byggnad, Burj Khalifa.

Premium Magazine 33


6. Moderna och historiska Dubai

Dubai bjuder verkligen på en härlig mix av arabisk historia och modern storstadspuls. De modernare inslagen kan bland annat upplevas i Dubai Marina eller vid Palm Jumeirah som ligger på den konstgjorda ön The Palm som är formgiven som en palm, och i det gigantiska shoppingcentret Dubai Mall. I Dubai finns även världens enda 7-stjärniga hotell – det 124 våningar höga Burj Al Arab – där man bland

annat kan njuta av en lyxig ”high tea” eller frukostbuffé med utsikt över hela staden. Glöm inte att boka det innan bara, Burj Al Arab är väldigt populärt. Vill man uppleva Dubais historia – från de allra första bosättningarna till det Dubai vi känner till idag – bör man besöka det historiska området Bastakia och det 180 år gamla fortet Al Fahidi. Det är idag Dubai Museum

och ligger i stadsdelen med samma namn. Härifrån kan besökare ta en båttur med en traditionell båttaxi över Dubai Creek, och besöka flera av de traditionella marknaderna: den väldoftande Spice Souk och Dubais mest kända guldmarknad, Deira Gold Souk till exempel. De som är intresserade av kultur och religion bör inte heller missa den imponerande Jumeirah-moskén.

Hotelltips Bo med perfekt läge i anslutning till Dubai Parks and Resorts alla parker på lyxiga Lapita Hotel Dubai och ha direkt tillgång till alla spännande nöjesparkerna och vattenparken. Eller bo nere vid stranden på mysiga JA Jebel Ali Beach Resort om du hellre vill ha närheten till havet med svalkande dopp i det blå. Hotellet har en egen marina, flera restauranger och barer, bra sportfaciliteter samt massor av aktiviteter för barn och vuxna, som vattensporter, golf och ridning.

Flyg Till Dubai flyger du enklast med Emirates, som har dagliga avgångar från Stockholm till Dubai och från 8 december flyger de två gånger om dagen under veckoslutet. Från Köpenhamn finns också dagliga avgångar till Dubai med deras stora Airbus 380.

34 Premium Magazine


Nya Zeeland Golf/Vinresor

Upptäck Nya Zeeland med eller utan golf samtidigt som vi besöker vingårdar. Flyg från Arlanda/ Köpenhamn/Oslo

Golf/Vinresor: 8 jan - 31 jan 2018 FULLBOKAD 19 feb - 14 mars 2018 Prel: 14 jan 2019 24 dagar Prel: 6 feb 2019 21 dagar Vin/Sightseeingresa: Prel: 26 dec 2018 - 18 jan 2019

WWW.PAULSGOLFSKOLA.NU

FULL INFORMATION PÅ HEMSIDAN WWW.PAULSGOLFSKOLA.NU / 0370-15674


Smüländskt hantverk WIHERÿćÿĂ

%FUĆ’OOT mycket kvar att kämpa fĂśr #MJTUȢEGȢSFUBHČ’U/BUVSTLZEETGȢSFOJOHFO VĂĽra stĂśdfĂśretag ger NaturskyddsfĂśreningen kraft att kämpa fĂśr miljĂśn och klimatet. TillstĂĽndet fĂśr natur och människor är allvarligt och i omställningen till ett hĂĽllbart samhälle har ni som fĂśretag en jätteviktig roll att spela. Var med oss och driv den hĂĽllbara utvecklingen framĂĽt! #MJTUȢEGȢSFUBHJEBHĐ˜,POUBLUBPTTQČ’ naturskyddsforeningen.se/stodforetag foretag@naturskyddsforeningen 070 092 66 09 Olle Wallin, StĂśdfĂśretag NaturskyddsfĂśreningen


ALPERNA LOCKAR Dom är många, dom är storslagna och lockande för oss Svenskar som inte sett så mycket snö på hemmaplan senaste åren. Resebloggaren Lina Sjölund har här botaniserat bland några härliga alporter att besöka. Text: Lina Sjölund Foto: Christof Sonderegger, Sophie Molesti, David Andre & Simon Hausberger

Premium Magazine 37


Schweiz Laax Laax består av de tre byarna Laax, Flims och Falera. Här finner man förbindelser mellan de tre orterna via liftarna vilket är väldigt härligt att kunna utnyttja tre härliga skidområden samtidigt. I Laax finner man både lyx, bra skidåkning och bra service. Med de moderna liftar tar man sig enkelt upp i skidsystemet och omgivningarna bjuder på storslagen utsikt. Det bjuds även på en storslagen vy över de idylliska bergsbyarna, Ladir, Ruschein, Sagogn och Trin. Arosa- Lenzerheide Arosa är känd för att vara den soliga alpbyn som ligger i ett fördelaktigt söderläge. Lenzerheide som ligger 1450 m ö h ligger bara 400 höjdmeter nedanför Arosa. Denna by ligger också i söderläge och för att få den bästa semesterupplevelsen har man beslutat att bygga en kabin som förbinder de båda orterna. I och med detta kommer besökarna kunna välja mellan en mängd varierande pister varav de flesta är lätta eller medelsvåra och därmed passar både barnfamiljer och mer erfarna skidåkare. Skidsystemet har även funparks och inte minst härlig

kvällsskidåkning. Här hittar man faktiskt den absolut längsta och upplysta backen för kvällsåkning i Schweiz. Perfekt för nattugglan. Dessa två orter är utmärkt för barnfamiljer med roliga aktiviteter. Vad sägs om en ekorrestig där man kan mata ekorrar, när man tar en paus från skidåkningen. St Moritz Den mycket exklusiva skidorten St Moritz är belägen på en solig platå i Engadinedalen. Orten har varit värd för de olympiska spelen hela två gånger och även för flera världscuptävlingar. Byn ligger högt belägen på 1850 m ö h och i delar av skidsystemet tar man sig upp på över 3000 m ö h. Skidområdet består flera olika områden som tillsammans bidrar till 350 km pist. De största områdena här är Corviglia och Corvatsch. Vill man inte åka skidor hela dagarna så finns även mycket annat att se och göra nere i denna exklusiva by, såväl shopping som hästkapplöpning på byns frusna sjö. Engelberg Engelberg är ett riktigt skidparadis i den schweiziska alpvärlden som

lämpar sig både för de som gillar skidåkning utanför pisten men även för barnfamiljer. Här kan man njuta av de fantastiska offpistmöjligheterna som finns. På vintern brukar det falla mycket snö vilket ger enorma möjligheter att finna sin egen backe. Engelberg är en välbevarad by som bara måste upptäckas. Byn ligger i en dalgång mellan de två skidområdena Titlis och Brunni. Skidåkningen på Titlis ligger på 1020 – 3020 m ö h och man når snabbt toppen med hjälp av en modern lift. Detta skidområde används flitigt av medelgoda och duktiga åkare. Åkningen på Brunni, Engelbergs solsida är något lägre, 1600 – 2040 m ö h, lämpar sig bäst för nybörjare, medelgoda åkare och barnfamiljer. Den högsta fallhöjden i Engelberg är lite drygt 2000 meter. Den sammanlagda pistlängden i hela området är 82 kilometer. Afterskin i Engelberg sägs faktiskt vara en av de bästa i Schweiz och här finner man även livemusik och barer att besöka direkt nere vid Titlis dalstation.

Frankrike Les 3 Vallées består av åtta skidorter som är förbundna med varandra genom ett nät av moderna liftar. Bland dessa finns världsberömda orter som Méribel, Val Thorens och andra mer familjära med en unik charm som Ménuires. I det stora hela är 50% av pisterna enkla (gröna och blåa) och 50% svåra (röda och svarta), vilket gör att det passar såväl nybörjaren som den erfarne som söker mer utmaningar gällande sin skidåkning. Hela 85% av pisterna ligger på över 1 800 meters höjd, något som garanterar optimala snöförhållanden redan från december till april. Det finns 180 skidliftar så man ska slippa tillbringa den mesta av tiden i pisterna och inte i liftköer. Utöver skidåkning erbjuder dessa åtta skidorter ett unikt utbud av aktiviter, after-ski, evenemang och restauranger. Val Thorens Val Thorens är den högsta skidresorten i Europa, som även har fått en fantastiskt utmärkelse som ”Världens bästa skidort” de senaste tre åren. Alla boenden i Val Thorens är ski in-ski 38 Premium Magazine

out, det vill säga att man bor mitt i backen och lätt tar sig iväg direkt med skidorna på. Optimalt när man reser på en skidsemester. Här finns allt från snälla barnområden till utmanande backar och off-piståkning. 18 november öppnar man för säsongen i år och håller öppet ända till den 8 maj.

Här hittar man även riktiga stjärnkrogar, som Les Explorateurs med en stjärna i guide Michelin för matälskaren och riktigt bra after ski. Les Menuires Les Menuires ligger i en mycket lugn och familjevänlig del av världens största


Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se

Delad glädje Dubbel glädje!

JUBILEUMS

erbjudande

30 % 30% rabatt på utvalda aktiviteter

Gäller nybokning av konferens, oktober - december med ankomst onsdag - söndag.

www.tanumstrand.se • 0525 - 190 00 1,5 timme med bil från Göteborg, på gångavstånd från Grebbestad.


sammanhängande skidsystem - De tre dalarna. Skidorten erbjuder även fantastiskt mysiga omgivningar. Det varierade skidsystemet bjuder på oförglömliga åk i nedfarter för alla nivåer – här finns både breda och snälla pister för nybörjare liksom tekniska

och svårare pister för de som är mer erfarna skidåkare. Les Menuires är även en skidort för familjer och erbjuder en mängd olika andra aktiviteter om man inte bara vill åka skidor under sin vintersemester. I byn finns bland annat ett sportcenter med wellness-del

och utomhuspool, en skridskobana, snöskotrar, drakflygning, pulkabacke och vandring till fots eller med snöskor. I arkaderna på byns torg finns möjlighet till shopping, med andra ord, här hittar man allt och lite till.

Österrike Sölden Skidåkning i världsklass, storslagna vyer och legendariska events gör Sölden till en perfekt vinterdestination. I och med att de har snögaranti redan från oktober till maj blir säsongen extra lång för den som älskar skidåkning. Sölden ligger i Ötztal och är välkänt för sin fantastiska skidåkning och en mer actionfylld vintersemester. Det är med andra ord inte så konstigt att James Bond valde Sölden som inspelningsplats till senaste Bond-filmen SPECTRE. Sölden är verkligen en sann hotspot i Alperna och det oavsett om man är ute efter skidåkning, snowboard, freeride, vandring eller ett avkopplande spabesök på AQUA DOME Spa i Längenfeld. Här kommer man att finna allt ovan på en och samma plats. Zillertal Med 179 toppmoderna liftanläggningar, en fantastisk glaciäråkning och 515 pistkilometer är Zillertal ett paradis för vinterälskare - året om. Man fortsätter även i år att satsa stort på bättre infrastruktur och ännu mer skidåkning. Skidområdena i Zillertal börjar oftast cirka 2000 m ö h och sträcker sig upp till 3250 meter vid Hintertux-glaciären, vilket innebär snögaranti under hela vintersäsongen. Har du även passion för god mat ska du boka in dig på exklusiva Hotel Neuen Post i Mayrhofen där chefskocken Willi Pfister jobbar, här får man avnjuta kulinarisk mat i Tyrolens tecken. St. Anton I en av Alpernas mest snösäkra regioner ligger Arlberg, som med sina 88 liftar och 305 kilometer pist är det största sammanhängande skidområdet i Österrike. Med ett stort utbud av möjligheter till olika typer av sporter bland de många vackra bergstopparna är St Anton am Arlberg den perfekta semesterorten som passar alla skidåkare. Världsmästerskapen 40 Premium Magazine

i Alpin Skidåkning hölls 2011 i St Anton och sedan dess har orten varit världsberömd. Med de moderna liftarna och ett stort utbud av events erbjuds man en oförglömlig vintersemester. Även utanför skidbacken har St Anton mycket att erbjuda för sina besökare. Gillar man att bada så finns även Arlberg-well, som är ett wellness-center med inomhuspooler, utomhusbassänger, saunavärld och fitnesscenter. Ett äventyr som passar hela familjen. I St Anton förvandlar sig pisten framför Karl Schranz Stadion till en enorm bildskärm varje onsdag kl 21. Man kan då se skidshowen Schneetrieben som har en bakgrund av projicerade bilder, 3D-effekter och fyrverkerier framför 150 skådespelare det är en spännande föreställning om skidsportens utveckling under åren.

Wagrain I början av december går startskottet för ännu en skidsäsong. Då kan den mysiga alporten Wagrain hälsa alla som älskar vintersemestrar välkomna, såväl nybörjare och rutinerade åkare, på skidor eller snowboard, barn som vuxna, samt alla som bara vill ha en romantisk och avkopplande semester i vackra och lite lugnare omgivningar. Wagrains hjärta slår verkligen för barnen, orten är stolt över att vara en by för familjer där särskilt barnen har alldeles egna vinterlekplatser. Låt dem åka med ”Rote 8er”-gondolen till mellanstationen och ge sig ut i Wagrains vintervärld där de kan ta sina första, skälvande steg på skidor innan de försöker sig på de korta backarna vid sidan om liftarna Wagrain och Edelweiss. Sedan är det dags att ta en tur med den magiska mattan upp genom skogen till serpentinbanan. En perfekt startort för barnfamiljen.


VÅRA INNOVATIONER SKAPAR FRAMTIDENS GLOBALA BETALLÖSNINGAR TACK VARE VÅR LOKALA NÄRVARO KAN VI SKRÄDDARSY LÖSNINGAR SOM PASSAR DIN VERKSAMHET BÄST

www.verifone.se

F-gas för AC i fordon


HITTA DITT ÄVENTYR Vita stränder och sköna solstolar i all ära men vill du ha en semester med aktiviteter, äventyr och utmaningar finns det många spännande platser att resa till.

S

öker du en aktiv semester som bjuder på storslagna naturupplevelser, adrenalinkickar och minnen för livet finns en mängd resor att välja mellan. Vad sägs om strövtåg i Costa Ricas regnskogar eller bestiga Kilimanjaro? Aki Nicolaides, vd för Kenzan Tours, ger sina bästa tips. Möt det vilda Afrika Att åka på safari är inte fysiskt ansträngande men ändå ett pulshöjande äventyr. Åker du ut i Serengeti nationalpark, i norra Tanzania, får du chansen att från jeepen uppleva spännande nära möten med Afrikas vilda djur i deras naturliga miljö. Lejon som slår sig ner i jeepens skugga, leoparder som lojt

42 Premium Magazine

betraktar dig från en trädgren och synen av tusentals gnuer och zebror som fyller savannen är exempel på oförglömliga upplevelser som en safari i Tanzanias vildmark kan ge. Äventyr för alla Costa Rica är en pärla för dig som söker en aktiv semester, det lilla landet är känt för sin rika flora och fauna plus det stora utbudet av upplevelserika aktiviteter för hela familjen. Där finns allt från lugna vandringar i regnskogar och vulkanlandskap till fartfylld forsränning. Även Malaysia har mycket att erbjuda den som söker en aktiv semester och fina naturupplevelser.

På norra Borneo kan du bland annat följa med på djungelvandringar, dyka och forsränna. Adrenalinkickar på hög höjd Vill du vandra i Andernas mäktiga bergslandskap och uppleva Perus inkakultur är den 43 km långa Inkaleden till Machu Picchu något för dig. Vandringen från Cusco till mytomspunna Machu Picchu tar fyra dagar och längs vägen passerar du historiska ruiner, små inkabyar och Andernas mäktiga gröna bergslandskap.


Söker duSK…UTMANING

EN RIKTIGT TUFF FYSI

Bestig Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Berget har flera rutter med olika svårighetsgrad, därför kan såväl vana klättrare som väl förberedda nybörjare klara utmaningen att nå toppen på nästan 6 000 m ö.h. Hittills har alla Kenzan Tours resenärer nått toppen, berättar Aki, och nämner att den äldsta är en norsk kvinna som då var 72 år. Blir du nästa att klara det?

Premium Magazine 43


Klockor, skönhetstips, med mera...

SKÖNHET & MODE

"Parfym är kvinnans kemiska stridsmedel för erövring av mannen." / Peter Sellers

Reserol - ett svenskt hudvårdsmärke Reserol, har slagit sig in på skönhetsmarknaden med en nyhet, framtagen från det senaste inom forskningen och innovativ teknik. De har lanserat en produkt som jobbar med skönhet inifrån och ut, och en som stärker huden utifrån och in. Reserol Boosting Films är ett kosttillskott för att stärka hudens hälsa inifrån och ut. Det kommer i formen av en film som du placerar på insidan av kinden för att ta upp ämnen via munslemhinnan, utan att ta omvägen via magen. Filmen är fylld med resveratrol, naturens egna anti-aging molekyl, och användandet har visat förbättringar i huden avseende mjukhet, elasticitet och minskad 44 Premium Magazine

mängd pigmentfläckar. Effekterna kan liknas med en mycket potent antioxidant och stärker dina celler inifrån. Deras andra produkt, Reserol Skin Serum, lanserades i våras och är ett serum som kommer i ampullform. Serumet som innehåller ett stamcellextrakt Resistem från tisteln Globularia Cordifolia, MAP och vitamin E framhäver hudens naturliga lyster genom att ta bort skadade proteiner och andra ansamlade restprodukter. Det skyddar hudbarriärens lipidbalans och kan därav bevara hudens fuktnivå.


EN GOD VANA HÅLLER

Helosan® är den klassiska hudsalvan med fantastiska egenskaper. Den mjukgörande salvan återfuktar torr, känslig och irriterad hud som torkats ut av vatten, sol, vind och kyla. Används med fördel på armbågar, händer, knän, fötter, läppar, ömma bröstvårtor efter amning, i blöjregionen etc. Helosan bidrar till att återställa hudens naturliga balans. Gör det till en vana varje dag, för hela familjen.

Pharmaxim h www.pharmaxim.com

Psst! Du vet väl om att det finns en Helosan fotsalva också?


FÖRFATTAREN - Alexander Catalan

A

lexander Catalan är expert på manlig grooming/ manscaping, ett område som stadigt växer. Han arbetar idag som doftexpert och verkar via sociala medier och är återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon, radio och TV3 Aftonbladet. Han anlitas som personlig rådgivare och sitter i juryn för Beauty Awards 2017 och Hårkontroll 2017.

FEM SNABBA FRÅGOR TILL ALEXANDER Du är en kille med många järn i elden, nu aktuell med din egen bok och snart en parfymlansering, berätta om parfymen hur gick det till? Det sägs att vi killar inte klarar av att göra två saker samtidigt och visst kan det stämma till en viss del. Som att maila och prata samtidigt i telefon som nästan är omöjligt då det krävs mental kapacitet, men varför multitaskar inte vi mera och lär oss av det. Många blir stressade så fort det blir för mycket. Jag har tusen saker i huvudet och ibland ifrågasätter jag mig själv hur jag klarar av att ha så mycket samtidigt. Men visst har jag många järn i elden och kan snurra till det riktigt ordentligt när det blir för mycket. Man lär sig känna sig själv hela tiden och upptäcker nya saker man förvånas över att man klarar av. Medans jag skrev min bok så hade jag tusen andra projekt på gång. En av dem är min parfym som kommer våren 2018. Jag blev tillfrågad om jag gjort någon doft och då slog mig tanken att det är väl självklart att jag som doftexpert ska släppa min egna doft, där växte idén fram. Parfymen kommer att vara en doft som får kräsna näsor att vända sig om, en parfym som skvallrar om bäraren, en kvällsdoft med karaktär. Då jag jobbar som doftexpert är det extra pirrigt att doften blir efter mina förväntningar. Har en ganska tränad näsa så lovar att doften kommer bli en doft man vill ha i hyllan. Jag kommer nog alltid ha många järn i elden, det är så jag är som person. Jag har lärt mig att på något sätt få ordning på allt i mitt huvud, men visst skulle en kalender hjälpa mig mera. Vi vill veta ditt bästa skönhetstips för män, vilket är det och varför? Sova och vila är nummer ett, att låta kroppen få vila, lägg ett par kalla gurkskivor på ögonen och lägg dig ner några minuter. Det är ett knep som många undrar om det verkligen fungerar och ja det gör det. Ibland känner man sig utvilad men när man möter sin blick i spegeln och ser allt annat än pigg ut. Man ser tröttare ut när man vaknar än vad man gjorde när man la sig, det är ingen höjdare. Mörka ringar och svullna ögon gör att man tyvärr ser sliten ut. Det går att bekämpa utan att gräva djupt i plånboken. Gurkan är både lugnande och återfuktande. Gurka innehåller såväl K vitamin som mängder av vatten, vilket hjälper mot uttorkning, inflammationer och missfärgningar. K vitamin är dessutom bra för blodkärlen och hjälper kroppen att reglera koagulation – så medan du ligger där kan du även knapra i dig några gurkstavar.

Om du måste välja en skönhetsprodukt som du inte kan vara utan, vilken är det? Brun utan sol från Minetan. Vem vill inte se både pigg ut och fräsch ut. Speciellt under vinterhalvåret då vi knappt ser solen. Coconut från Minetan är en intensivt fuktighetsbevarande

46 Premium Magazine

hudvårdsupplevelse som omedelbart ger dig en exotisk, skimrande hudton. Det är verkligen min favorit som alla borde ha hemma och ta fram så fort man vill fräscha till sin hud. Vad gör att du brinner för manlig skönhet? Att vara mån om sitt utseende och ta hand om sig själv anser jag vara en självklarhet. Skönhet, enligt mig är en livsstil, alla män bör ta hand om sig själva. Jag tycker att det är viktigt att se representativ ut men samtidigt ska man känna sig bekväm med det man väljer att bära/använda. Jag tycker att det är väldigt kul att vi har kommit så långt inom skönhet för män och att marknaden har vaknat och att det finns ett urval av olika produkter för oss alla. 2017 är det tillåtet att både raka benen plocka ögonbryn, använda smink och lägga ansiktsmask. Tänk vilket stort steg vi har tagit mot rätt riktning. Jag brinner för ett bättre välmående, bättre hudhälsa men framför allt att man ska kunna känna sig snygg, trygg och självsäker.

Har du något mer projekt i pipen efter allt det här? Jag kommer att ha många projekt på gång så mig kommer ni få se mera av. Jag är väldigt noga med att prestera 100 % med dem jag samarbetar med. Sen är det väldigt viktigt att de nya projekten jag sätter i rullning är något jag verkligen står för, men framför allt att det är ett givande och tagande i allt jag gör. Älskar verkligen mitt jobb och det är tack vare alla runt omkring som tror på mig och hjälpt mig att komma dit jag är idag. Så fort ett nytt projekt avslutas är det ett nytt som sakta smyger sig på, på det sättet har jag kul och fyller min tillvaro med olika saker helat tiden. Tro på dig själv - jag brukar säga ett modigt lejon gömmer sig inte. Kör hårt!


Stockholm Konferenscenter

Dalarnas hus AB

Stockholm konferenscenter Dalarnas hus är en personlig och prisvärd konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och boka mötesrum i en inspirerande miljö.

Anyplace Anywhere Anytime

Råkar din agenda krocka med ledningsgruppens? No worries. Nu får du samma upplevelse av mötet, vart du än befinner dig.

En unik mötesplats ŵŝƩŝ^ƚŽĐŬŚŽůŵŝƚLJ 3 minuter från Arlanda express

Kommunicera med vem som helst, var som helst i världen. Med vår integrerade tekniklösning får du Skype att fungera optimalt i mötesrummet. Inom loppet av någon sekund startar mötet med perfekt bild, ljud och datadelning. Som Microsoftpartner arbetar ITM med flera av Sveriges största bolag och utrustar närmare 2000 mötesrum per år. Med oss som teknikpartner tar du nästa steg mot smartare och effektivare kommunikation.

ϱŵŝŶƵƚĞƌĨƌĊŶĞŶƚƌĂůƐƚĂƟŽŶĞŶ Vi ser till att dina möten fungerar. Alltid.

www.dalarnashus.se 08 545 141 30

Kontakta oss så berättar vi mer! 010-709 47 10

itmab.se


MANLIGT En skönhetsguide Att få skriva en bok om manlig skönhet är en dröm som gått i uppfyllelse. Tack vare min vän fotografen Katarina Mäkinens fantastiska bilder har vi nu fått en härlig skönhetsguide för oss män. Så här inleder Alexander Catalan sin helt nya skönhetsbok för män, här bjuder vi på några exempel från boken, blir du nyfiken så finns boken ute i bokhandeln nu!

Vi män är inte otrogna, eller? Jag vet inte hur många olika skönhetsprodukter jag har testat under mitt liv. Dofter, oljor, anti-age, olika sorters lotion … Den ena ögonkrämen efter den andra. Men så klart har jag mina favoriter – och vi män är väldigt trogna när vi hittar något som vi gillar. Vi vet till och med i vilken hylla vi kan finna favoritkrämen och kaos uppstår när expediten flyttat på varorna och de står någon helt annanstans än var de brukar. Visst kan jag tycka att vi män är ganska fyrkantiga som alltid köper samma doft eller samma trötta schampo, men när vi hittat något som passar så kör vi på det. Man är inte otrogen! Men självklart bör vi vara öppna för att testa nytt, utveckla oss och lära oss mera. Jag tycker att det är viktigt att våga prova och låta fantasin ta över ibland. Du kan ha kvar dina favoritprodukter, men det skadar inte att byta ut något då och då.

48 Premium Magazine

I min bok kommer du att hitta många av mina favoriter som jag har valt ut med omsorg och kärlek. Jag har självklart fler, men de produkter jag presenterar får mig att känna mig trygg, självsäker och snygg. Det gäller allt från valet av doft till vilken kräm jag ska ha. Följ med mig på en resa till dofternas värld, låt dig inspireras av min kunskap och erfarenhet om hud- och hårvård och om rakningens ädla konst. Samla på dig information och fakta. Tillåt dig att vara nyfiken och vilja lära dig mer – jag lovar dig att du kommer att växa och våga! Men kom ihåg att man aldrig blir fullärd. Alexander Catalan


"Alla har vi våra favoriter! Dessa har jag valt ut med kärlek och omsorg, de får mig att känna mig både självsäker och snygg."

Premium Magazine 49


Händer och fötter Varför ska det vara så svårt för oss män att ta hand om våra händer och fötter, det måste vara de mest bortglömda kroppsdelarna vi har. Egentligen är det ju inte så svårt att fukta dem medan man fuktar andra. Jag tror att det ofta handlar om lathet. Men en bra fotkräm och handkräm är räddningen för de törstiga kroppsdelarna. Vi utsätter ständigt våra händer och fötter för olika påfrestningar, men det som torkar ut dem mest är vatten och överdriven rengöring, hur konstigt det än låter. Men det finns också andra faktorer, som klimatet, som har en stor inverkan. Torra händer – orsaker Överdriven rengöring – tvätta inte med starka tvålar. Vatten – torkar ut huden mest. Solen – gör händerna torra. Åldrandet – hudens normala fuktbalans sjunker med åren. Ärftlighet – är torr hud vanlig i din släkt ökar risken att du själv ska drabbas. Torra händer – egenvård Tvätta med ljummet vatten. Fukta minst tre gånger per dag. Peela händerna och få bort gammal död hud. Bär alltid vantar utomhus när det är kallt. Välj produkter med sheasmör. Tips: Loccitanes shea hand cream

Törstiga fötter

Rakning steg för steg

Fötter är en viktig del av kroppen – tänk hur många steg du tar varje dag och för varje steg du tar absorberar foten hela din kroppstyngd. Fötterna bär dig genom hela livet och utsätts under tidens gång för många hårda påfrestningar. Men ju mer omtanke du ger dina fötter desto friskare kommer de att hålla sig i takt med att du åldras. Även fötterna blir ju äldre. Huden på fötterna blir tunnare, fettkuddarna på hälen som i vanliga fall fungerar som stötdämpning slits ut och ger inte längre ett lika bra skydd, lederna mister sin spänst och smidighet och muskelspänningen försvagas. Därför är det viktigt att vi redan vid unga år ta hand om våra fötter och återfuktar dem rikligt.

1. Blöt huden med ljummet vatten. 2. Lägg på rakolja. 3. Lägg rakkräm eller raktvål på oljan efter eget val. 4. Raka medhårs. 5. Blöt huden med kallt vatten. 6. Torka huden. 7. Återfukta med rikligt med balm.

Torra fötter – orsaker Man går ofta barfota. För trånga skor. Står på fötterna under långa tidsperioder. Överviktighet. Behandling Få fötterna mjuka i vattenbad. Fila bort död hud. Fukta rikligt. Tips: Fotkräm från Loccitane

MANLIGT En skönhetsguide

Författare: Alexander Catalan Foto: Katriina Mäkinen Förlag: Lava Förlag

50 Premium Magazine


DA VINCI i kvinnans tjänst Kvinnor precis som män är intresserade av att bära mekaniska ur runt sina handleder. Idag är det inte längre bara dyra väskor och skor som räknas som betydande accessoarer. Intresset för mekaniska damklockor har ökat de senaste åren. Just mekaniska ur berättar oftast en historia, för det är ju hur uret är konstruerat som fäller avgörandet när man väljer att investera i en klocka som ska hålla en livstid. IWC har tagit fasta på trenden och storsatsar i år på flera dammodeller med sin Da Vinci-kollektion.

52 Premium Magazine


Premium Magazine 53


I

WC har sedan starten producerat damklockor, från början fokuserade de på snygga och dekorativa fickur som passade dåtidens kvinnor. På 1920-talet var det just kvinnorna som populariserade armbandsuret, det blev naturligt att bära en funktionell klocka runt handleden. 1959 lanserade IWC sitt första automatiska armbandsur för kvinnor. Och i år under den stora klockmässan i Geneve presenterade varumärket sin stora satsning på just damklockor i och med återlanseringen av deras klockfamilj Da Vinci. Många kanske förknippar IWC Schaffhausen med manliga klockor, men årets satsning på Da Vinci är ett sätt att utvidga sortimentet av exceptionella mekaniska damklockor som passar dagens starka och individuella kvinnor. Redan 1985 presenterade IWC Da Vinci Perpetual Calendar under klockmässan i Basel. Konstruktionen som innehöll en evighetskalender blev en succé och framgången lät inte vänta på sig. IWC:s urmakare Kurt Klaus lät utveckla en helt nykonstruerad mekanisk kalendermodul som är programmerad att fungera till år 2499 utan några behov av manuella justeringar. När IWC döpte sin klocka som skulle bli en sådan succé hämtade de inspiration från Leonardo da Vinci, förmodligen den viktigaste vetenskapsmannen och konstnären

54 Premium Magazine

under renässansen. De ansåg att han förkroppsligade symbiosen av teknik och skönhet med perfektion. – Med den nya Da Vinci-kollektionen har vi haft kvinnorna i fokus då de står för en betydande andel av det klockintresse som finns ute i handeln. Här i Schaffhausen, har vi tillverkat klockor för kvinnor sedan starten och i det avseendet är vi fortfarande trogna vårt arv, säger Franziska Gsell, marknadschef på IWC Schaffhausen. Dagens Da Vinci är en uppgraderad variant av modellerna från 1980-talet med den runda tilltalande boetten som finns med eller utan diamanter. Modellerna Da Vinci Automatic 36 och Da Vinci Automatic Moon Phase 36 är skräddarsydda för kvinnor och den större modellen Da Vinci Tourbillon Retrograde Chronograph är en hyllning till urmakerikonsten. På alla ur i storlek 36 mm har IWC graverat in ett mönster som kallas Flower of Life på bakboetterna, mönstret användes flitigt av Leonardo da Vinci och ska i detta fall representera hans eviga sökande efter matematiska regler för skönhet och dess proportioner. – Vi tänkte länge och väl när vi beslutade om formen på den nya Da Vinci. Till slut kom vi fram till slutsatsen att en modern tolkning av den runda formen som vi

etablerade på 80-talet skulle vara mest i linje med IWC:s övergripande portfölj. Till den runda formen beslöt vi oss för att använda oss av arabiska siffror och smala lansettformade visare för att uppnå perfekt designresultat, säger Christian Knoop, kreativchef på IWC Schaffhausen. Da Vinci Automatic 36 och Da Vinci Automatic Moon Fas 36 är både mindre, tunnare och har en mer feminin design än sina föregångare. Modellerna finns i olika utföranden både med boetter i rostfritt stål eller 18 karats guld, allt beroende på vilken look och vilken budget man som köpare har. Uren har krokoläderarmband från italienska Santoni i hallon, brons, mörkbrunt och midnattsblått som är speciellt framtagna just för IWC. För att uppnå nyanserade graderingar av färgerna på läderarmbanden, har ytan polerats med en mängd olika krämer tills den fått önskad ton och en perfekt glans. Resultatet blir att varje armband har sin unika patina och individuella färgnyans. Da Vinci-klockorna finns hos utvalda IWC återförsäljare i Sverige och runt om i världen. Det billigaste uret kostar 56 000 kronor och den dyraste modellen kostar 1 097 000 kronor allt beroende på material, komplikationer på uret och med eller utan diamanter.


ANNONS

ANNONS

RELEVANS.NET

BLI VÄN MED DIN PROSTATA

Cernitol Novum kan hjälpa män med prostatabesvär Frekventa trängningar, svårigheter att kissa och efterdropp orsakade av en godartad prostataförstoring är vanliga problem för många män över 50 år.Men prostatabesvären behöver inte styra och begränsa tillvaron. Med Cernitol kan du erhålla god hjälp mot dessa besvär och få tillbaka friheten i vardagen. Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042–69 230.

M

ÅNGA MÄN BESVÄRAS av frekventa trängningar såväl dag som natt, svårigheter att kissa med en känsla av ofullständig blåstömning samt irriterande efterdropp. Ofta beror problemen på en förstorad prostata. För många resulterar det i såväl störd nattsömn som en evig jakt efter närmsta toalett. Problemen uppfattas ofta som en naturlig del av åldrandet och något man får leva med i det tysta. Endast ett fåtal män väljer därför att behandla sina symptom idag, trots att effektiv behandling finns. I Sverige beräknas minst 25 procent av alla män mellan 55-75 år ha så mycket besvär på grund av godartade förändringar i prostatan att de behöver en aktiv medicinsk behandling. Cernitol Novum är godkänt som ett receptfritt växtbaserat läkemedel i Sverige för behandling av godartad prostataförstoring. – Cernitol har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre, berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle. Cernitol har funnits på marknaden i över 60 år och med mer än 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Nyligen godkändes Cernitol för behandling av godartad prostataförstoring i Frankrike och målet är att kunna nå ut till ännu fler. – Vi vill att Cernitol ska vara en naturlig rutin och hjälp i vardagen, som lindrar prostatabesvären och ger män en bättre vardag och ett friare liv, säger Ken Tinebo.

Läs mer om Cernitol Novum på cernitol.se


KLOCKMIX Utnyttja tiden på bästa sätt med ed d stil sstilr stilren, stilren illlren ren ren en design och variation för både h henne een enne nn n nne n ne o och ch h honom.

BOOM Watches BOOM Watches gör det möjlig för varje individ att uttrycka sin personlighet och sina preferenser genom egendesignade klockor. Namnet BOOM står för just detta - Brand Of Open Minds. Deras klockor är av hög kvalitet, lekfulla och unisex och samtidigt en accessoar som tillåter tusentals variationer av ens stil utan större ansträngning i en ständigt föränderlig tillvaro.

DCOR –Stilrena, tidlösa smycken i äkta silver och stål samt klockor. Kollektionen har storlekar som är justerbara eller anpassade för att kunna bäras av alla. Här ser vi klocka i stål med läderarmband i fyra olika utföranden.

Louis Vuitton Tambour introducerades år 2002 och markerade då Louis Vuittons klockdebut. Femton år efter att Tambour först introducerades presentras nu en uppdaterad version av klockan: Tambour All Black. Klockan känns igen på sin unika form och ikoniska design och har ett ett solitt och kraftfullt uttryck. Tambour upplevs skulpterad från ett stycke metall och de 12 bokstäverna som formar namnet Louis Vuitton är ingraverade och utplacerade runt klockan och markerar de 12 timmarna.

Skoga En av Skogas två modeller i kollektionen Uppsala. Finns även en modell med ett mörkbrunt läderband. Urtavlans mörkgrå, nästan svarta färg, bidrar till ett djup i klockan som är svår att inte älska - direkt inspirerad av Sveriges djupa skogar. I klockan sitter det Schweiziska urverket Ronda 762 som får visarna att ticka på med precision. Detta urverk skyddas av klockans safirglas. Man kan säga att dessa klockor är resultatet av att låta kombinera Schweizisk kvalité med Svensk design. skogawatches.com

56 Premium Magazine


Vakna med skärpa!

Sov bort din närsynthet med nattlinser. Bromsar utvecklingen av din närsynthet. Skarp syn utan glasögon, linser eller operation. Hör av dig eller gå in på vår hemsida för mer info. Liljeholmstorget 34 Tel 08-710 20 90 liljeholmen@seochsynas.se

www.seochsynas.se

Alviks Torg Tel 08-704 20 90 alvik@seochsynas.se

VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD

Jakten börjar på Intropris I Intropris butiker är vi proffs på jakt och sportfiske. På Intropris får du alltid den hjälp och service som du förtjänar.

ONLINE

SEDAN

2006 Våra butiker:

ESKILSTUNA........ 016-13 07 70 EKSJÖ ............................... 0381-69 52 05 GÄVLE ............................... 026-12 88 50

RONNEBY ................... 0457-218 90 VIMMERBY............... 0492-209 54 VÅRBY ............................... 08-740 20 20

www.intropris.se


FÖR HONOM [ ] Detaljerna gör helheten. Från topp till tå i en mix av tradition, arv och nya trender.

Oscar Jacobsson Denna säsong älskar vi de trendiga slipsarna från Oscar Jacobson i silke och bomull!

Arock Läderarmband med rektangulär platta i matt Stål och Svart mönstrad yta. Samt matchande runda manschettknappar i matt Stål och Svart mönstrad yta.

Sand Denna säsong handlar allt om detaljerna hos det danska modehuset SAND. Kollektionen är en skatt av traditioner och arv, med en modern, något excentrisk, twist. Man tillämpar ett maximalistiskt tillvägagångssätt och utsmyckar plaggen med strukturer i textilierna och exklusiva handsydda finputsningar.

Exuviance Exuviance DePuffing Eye Serum är den bästa produkten för svullna ögon och fungerar för alla hudtyper.

Ugg Moderiktig och varm i UGG® HANNEN TL WATERPROOF IN BLACK & STOUT.

58 Premium Magazine

V76 by Vaughn V76 by Vaughn Hydrating Shampoo & Conditioner är fuktberikande och ökar välbefinnandet för torrt hår samt hårbotten.

Under Armour Sportklädesjätten Under Armour fortsätter under höst och vinter med sin innovativa, patenterade Threadborneteknik. Träningsplagg vävda i detta material har en mycket snabbtorkande effekt, samt en slitstark kvalité som gör att plaggen håller längre än vanliga syntetplagg med elastan i.


FÖR HENNE [ ] Vintern och vårens detaljer lyder; Spännande spets, franska slott, vintage och glamour.

Oui Oui står för moderna silhuetter och glamorösa detaljer. Distinkt och unikt. Elegant och spännande. Ambitionen är att vara speciell, en kombination av motsägelser och ändå harmoni.

River Island Inför vinterns festligheter har det brittiska high streetmärket River Island lanserat en Studiokollektion med inspiration från discoeran och dess extravagans.

Pierre Robert Hos det norska märket Pierre Robert inspireras designen av det Skandinaviska sättet att leva. De designar bekväma basplagg i hög kvalitet och deras Soft Lace-set är inget undantag. Mjuk, elastisk spets och perfekt passform.

Sweed Lashes Ett nytt samarbete, där svensk skönhet möter fransk beauté tillsammans med sminklegenden Terry de Gunzburg.

Ereen / Smith Smycket, alltid pricken över i:et, här ett fantastiskt halsband, glasröret är fyllt med 70 små lösa kristaller från Swarovski. Ugg I höst och jul kan vi bland annat se internationella superstjärnan Rita Ora i UGG® KASEN TALL BOOTS IN CHESTNUT F/W 2017.

60 Premium Magazine

Sand Det danska modehuset SAND presenterar en extravagant och maximalistisk kollektion i höst där plagg med karaktär tar plats. Kollektionen har inspirerats av en mix mellan det franska slottet Versailles och den ikoniska New York klubben Studio 54. Den här lyxiga fuskpälsen är ett av nyckelplaggen i kollektionen.


Axelsons SPA är en plats där du slappnar av och hämtar energi, en plats där din hud och dina muskler tas om hand.

Stockholm 08-440 80 80 / Malmö 040-619 55 40 axelsonsspa.se


TOVE TIPSAR

Har december gått och blivit årets viktigaste Beauty-månad? Aldrig förr har väl just nedräkningen till jul handlat minde om de små och istället mer om Dig! De lyxiga adventskalendrarna ger dig möjligheten att upptäcka nya spännande produkter, hitta nya rutiner och njuta av ditt skönhetsintresse. Faktum är att innehållet i dessa kalendrar ofta har ett markant högre värde än vad du får betala, ibland uppåt tusentals kronor mer produkt för pengarna. December är och ska vara en fest för både stora och små! Av: Tove Castor

Lyxiga adventskalendrar! Det finns en kalender för den hudvårdsintresserade, för den som föredrar make up och för den som är nyfiken på allt.

2.

1. 3.

1. Adventskalendern från Molton Brown. 2. Decléor Hello December Surprise Me. 3. Adventskalender - julgran från Rituals. 4. Sephoras - Winter Wonderland Calender. 5. The Body Shops Adventskalender är en klassiker.

4.

6. Bareminerals beauty adventskalender. 7. Lumenes Adventskalender är en nyhet för i år.

5.

6.

7.

Glammiga klappar! Till den inbitne beauty-nörden finns också en uppsjö av härliga presentförpackningar!

En glittrig och fuktgivande julkula från Mary Cohr

Lyxig smällkaramell från Marc Jacobs Beauty.

Twenty Four Seven Säsongsbox från Verso

Mádara Happy Skinhärligt kit för huden.

62 Premium Magazine


Nattarbete

Välj bland 5 olika behandlingsr, områden: argrynka, ögon, läppar, hals, urringning. Återanvändbart ca 15 behandlingar. Finns på SwedishSolution.se

BetweenEyes... BetweenEyes är ett nattplåster för att behandla argrynkan. Plåstret bygger på teknologi använd av plastikkirurger och W^YgVgi^aaVii_~bcVjiÒcVa^c_ZgdX]gnc`dg$ 5st för 199 kr på www.SwedishSolution.se

Rynkplåster av Medicinskt Silikon MediWrink arbetar medan du sover. Plåstret skapar ett verksamt Microklimat i hudlagren under hudytan som täcks av plåstret samtidigt som det förhindrar dina muskler att orsaka nya rynkor. Varje plåster kan användas ca 15 nätter. Ca 385kr på SwedishSolution.se

Hyaluronsyra - kosttillskott för huden Visste du att du får mer plump, slät hud när du masserar den? Här har du en smart ansiktspenna med värme & vibrationer. Se ^chigj`i^dchÒabe€IlZY^h]Idaji^dc$hZ

En hudbehandling från insidan (som du äter) kompletterar din hudkräms anti-aging effekt. Hyaluronsyra förbättrar lyster, fasthet och slät hud. Finns på SwedishSolution.se

ET KÖP 3 PP

0

Ö

Ansiktspenna

LEV

. se

agar

s

E R NS A

dagar

1-2 d


MAKEUPARTISTEN TIPSAR: Julens festligaste makeup-produkter! Isabelle Engqvist arbetar inom skönhetsbranschen och är utbildad makeupartist sedan 10 år tillbaka. Vid sidan av sitt arbete så driver hon också en populär skönhetsblogg hos Damernas Värld och genom den kommer hon i kontakt med många spännande produkter och varumärken.

Namn: Isabelle ”isastar” Engqvist Bor: Stockholm Blogg: www.isastar.se

En hållbar bas Det är viktigt att lägga en bra bas som grund för att få makeupen att hålla hela kvällen. Till fest rekommenderar jag alltid en lite mer täckande foundation. Jag applicerar min bas med hjälp av en sminksvamp, då får man en jämn och fin täckning. Produkttips: IDUN Minerals – Nordic Veil foundation Nordic Veil i färgen Freja är min favorit. Den är berikad med mineraler som skyddar huden, så även fast den är täckande så täpper den inte till porer.

Highlighter för lyster För att ge huden det där ”lilla extra” glowet är en highlighter en perfekt produkt att lägga på kind/näsbenet och även intill ögonbrynet. Produkttips: Wet’n’Wild MegaGlo Highlightning Powder Den här highlightern är otroligt fin och även prisvärd. Jag gillar att den inte tar så mycket plats I sminkväskan också, så den är lätt att ha med om man vill lägga på mer under kvällen!

Ecotools Perfecting Blender Duo Sponge Duo har två färger med olika fasthetsgrader. Den platta sidan använder jag till större områden i ansiktet, men runda använder jag för att sudda ut mot hårfästet och den spetsiga är perfekt till svåråtkomliga områden som t.ex. näsvingarna och ögonvrån. Jag föredrar att fukta svampen innan applicering. Snygga läppar hela kvällen Våga bära lite färg på läpparna i höst och vintermörkret. Jag använder alltid liquid lipstick till fest då det oftast sitter bättre än vanligt läppstift eller läppglans. Tycker man inte om den matta känslan kan man applicera lite lipbalm ovanpå. Produkttips: Wetn wild Megalast liquid Catsuit Snygg hallonröd färg som sitter hela kvällen!

64 Premium Magazine

Ögonmakeup Till fest tycker jag man ska gå all in när det gäller ögonmakeupen! Matta nyanser i kombination med skimrande metall ger en snygg kontrast. Produkttips: LILY LOLO – Pure Indulegence Eye Palette Den här paletten har en fin mix av färger som funkar både för dags- och kvällsmakeupen. Dessutom är gjord av rena mineraler och helt vegansk. Tumme upp!


P H OTO : C A R L M A G N U S . C O M T H O R N C R E AT I V E A G E N C Y

Vi förändrar mer än ditt utseende.

NordquistTekniken® – unik metod för bröstförstoring Att operera bröst med perfekt resultat är ett hantverk som kräver både erfarenhet, skicklighet och en välutvecklad teknik. Därför har vi under 16 år utvecklat en unik metod som ger vackrare bröst och minskar risken för komplikationer. Och tekniken är Bellaklinikens kirurger helt ensamma om i Sverige. Välkommen in till Bellakliniken.com där du kan läsa mer om NordquistTekniken® eller direkt boka tid för en konsultation.


Micro Learning med externt eller internt innehåll...

Driv samarbete och kultur med sociala nyhetsflöden och chatt...

Utveckla kulturen med 360 Feedback.

Kommunicera och följ vad som görs...

Digitalisera förslagslådan & fånga upp hinder...

Testa kunskap med Quiz som motiverar...

Ta pulsen och agera där det behövs som allra mest...

Följ beteende och utveckling med kraftfull analys...


änsla...

Spaning från Visualisterna, inred med julk

INREDNING & DESIGN

*O|PDOGULJDWWRPMXOHQLQWHÀQQVLGLWW KMlUWDVnNRPPHUGXKHOOHULQWHÀQQDGHQ under granen."/ Charlotte Carpenter

Julklappsspelet 2.0 Sagaform har tagit julklappsspelet till nästa nivå. Man har tagit fram en liten påse i juteväv som innehåller två rejäla tärningar i trä samt en "äggklocka" i form av en tomte. Ett "måste ha" till julen 2017.

68 Premium Magazine

Winter julklappsspel


Höj tempen i mötesrummet! Det är din verksamhet värd. Vill du veta hur mycket era möten kostar? Gör vår möteskalkyl på itmab.se

Bättre möten och mötesmiljöer gör att du och dina medarbetare når era affärsmässiga mål snabbare med ökad lönsamhet.

LEDANDE PÅ REKRYTERING AV KREATIVA TALANGER. ÄVEN INOM TECH.

I N D I V I D E R S O M G Ö R S K I L L N A D − Bohmans Nätverk rekryterar nyckelpersoner på alla nivåer inom främst marknad, reklam, kommunikation, PR och försäljning samt andra affärsnära roller i en digital värld. Genom unika nätverk och relevanta relationer finner vi individer som gör skillnad för organisationer och företag i transformation.

Vi utrustar över 2000 mötesrum årligen med integrerad mötesteknik. Våra kunder tillhör landets ledande företag, både i Sverige och internationellt.

Vi ser till att dina möten fungerar. Alltid. Ring oss för rådgivning 010-709 47 10

itmab.se


INREDNINGSPRYLAR Vitt, guld och ljus i alla hörn. Blanda med detaljer i julerött och trendriktigt grönt. Inget är längre rätt eller fel när vi inreder för julen.

Lagerhaus Ljuskälla STJÄRNA. Fin ljuskälla i form av en stjärna, perfekt för att hänga eller ha ståendes i fönstret. Fina små julgransdekorationer med stjärnor inuti. Utmärkta att hänga i granen! Villeroy Boch Den nya julkollektionen från Villeroy & Boch visar motiv från en fantastisk resa med Polarexpressen och får dig att längta efter godsaker. Porslinsfigurer och änglar med gulddetaljer är perfekta både att dekorera och samla på.

Sagaform Winter skapar julstämning, här ser vi glöggmuggar i glas med dekorativ guldrand, en ny variant av den populära glöggkannan med klassisk form och värmare av metall och Ekollon skål med lock.

Åhléns Julen på Åhléns har något för alla, oavsett stilpreferens eller storlek på plånbok. Frostad röd julgranskula med glittrig God Jul text. Elljusstake i form av ett luciatåg med fem ljus.

Jotex Julen hos Jotex är både guldigt glimrande eller traditionell, och gärna med en twist! Väggdekorationen Arne är ny för säsongen och i vinterlooken ”Snow white X-mas” finns både möbler, hemtextil och stämningsful dekor. Spana in mer på Jotex.se. 70 Premium Magazine


Wishing you a very Merry Christmas & a Happy New Year

Den bästa gåvan är den du själv får välja! Kanske är du en av alla de som valde att köpa vårt gåvokort som julgåva till personal och kunder förra året. Kanske har du inte tagit steget ännu. Oavsett vilket så vill vi bara att du ska veta att vi hela tiden utvecklar vårt gåvokort så att det är nytt och fräscht varje ny säsong, ständigt med nya produkter som funkar för alla människor i alla åldrar. Denna utvecklingen har på kort tid gjort vårt gåvokort till ett av de starkaste gåvokortskoncepten på den svenska marknaden. Julklappskortet är kopplat till vårt absolut bredaste sortiment. Här får du även möjlighet att förstärka upplevelsen med en exklusiv medgåva. Med uppemot 250 val, i 8 kategorier så finns det verkligen något för alla. De allra flesta produkterna är från välkända varumärken. Julklappskortet har två nivåer:

Valör 360 inkl. medgåva

Valör 220

a very Wishing you y new year as & a happ Merry Christm

FUL TIME OF THE IT´S THE MOST WONDER

YEAR!

VÄLJ MELLAN 8 MEDGÅVOR FRÅN FINA VARUMÄRKEN!

Skandinaviens största kedja inom profil. Hitta din lokala återförsäljare på newwaveprofile.com


JULKLAPPSREGN

Snart är det jul, vi har fått en hel drös med härliga julklappar från våra samarbetspartners. Vilken klapp önskar du dig under din gran? Maila in din önskelista och motivera varför just du är värd en extra julklapp i år. Maila charlotte.carlsson@laprensa.se senast 15 december 2017 så har du chans att vinna en av dina önskeklappar. Glöm inte skicka med din adress och telefonummer.

Anastasia Liquid lipstick set. Rituals Två presentförpackningar med härliga dofter. Acqua Limone College Classic i strl M.

Beck Söndergaard Underbar morgonrock i silke.

SUPERKLAPPEN

GHD Nocturne Denna praktiska fön är så liten att den är lätt att packa med sig i resväskan.

FEETFIRST.com Presentkort på 1000kr som gäller både online och i butik.

Reserolkit x 3 Reserol Boosting Films är ett kosttillskottt för att stärka hudens hälsa inifrån och ut.. Samt Reserol Skin Serum, ett serum som kommer i ampullform.

Vinn Nintendo Switch som är spelkonsolen som fungerar lika bra i ditt vardagsrum, uppkopplad mot en stor TV, som på bussen eller tåget. Med Nintendo Switch kan du verkligen spela varsomhelst, närsomhelst! Vinner du får du också med nya spelet Super Mario Odyssey. Häng med Mario och hans medhjälpare Cappy på ett mäktigt 3D-äventyr i en helt magiskt vacker värld!

Swiss Clinic x 3 Face Dry Mask är en innovativ, torr mask.

007 for Women III En spännande och mångfacetterade Eau de Parfum.

72 Premium Magazine


TomTom Spark 3 Cardio Den ultimata sportklockan som hjälper dig hålla koll på träningen.

CELEBRATE N.O.W by Escada En dynamisk och naturlig doft.

Sagaform Ekorre serveringsfat, guld. Cloud Nine Plattång som ger skonsam och fantastisk hårstyling. Mary Cohr Holiday Body Care Gift Set med duschtvål och skimrande guldolja.

Verso 7 super facial oil Ansiktsolja med mycket bra återfuktande och mjukgörande egenskaper. Sephora Winter Wonderland, adventskalender.

Mr Smith Naturlig hårvård från Australien, hydrating shampoo och conditioner.

Smashbox Fascinerande ögonskuggor fyllda med kraftfullt pigment och hypnotiserande färger.

Jotex 2 härliga bäddset.

IDUN Nailkit Tre trendiga nagellack i ett set inför jul och nyårsfirandet.

Katy Perry's INDI En unik myskdoft som lyfter dina sinnen.

Beyoncé Shimmering Heat En skimrande, trollbindande doft.

Sagaform Julklappsspelet som är ett måste på julafton.

Mockberg Två klockor i rostfritt stål (silver & guld) med Mesh länk. 3 ATM, 2 års garanti. Benefit Head Over Hills Julkit.

JBL Jr 300BT Trådlösa Bluetoothhörlurar för barn mellan 3-8 år.

Lexington Deepest Blue doft.

OBH Nordica Attraxion Precision Style Set Multiverktyg för ansikte (skägg, öron och näsa), hår och kroppsbehåring.

Jotex Set med fina kökstextilier.

Sephora Fox night light.

c/o Gerd Ekologisk handtvål och handkräm i doften Cloudberry.

Laguiole Jean Dubost Set med en salladsgaffel och en salladssked i elegant presentlåda av trä.

Premium Magazine 73


PIPPI PÅ FÅGLAR!

DESIGNSPANING MED

Fågeln är en av nästa års trendigaste inredningsdetaljer och det är med allt från humor till stiliserad elegans som fågelformen flyttar in i våra hem, ja till och med i våra trädgårdar. Vi ser svalor som häckar, bord som vadar och hungriga holkar som välkomnar våra efterlängtade flyttfåglar i vår.

Häng på fågeltrenden! Krummi bird hanger från ihanna home

I väntan på våren eller fredagens middag, Perch Light branch från moooi

Eva Solos hungriga holk

Fåglar lever ofta tillsammans i par hela livet. Eames house bird från Vitra

Vasen från dbkd ruvar på hyllan

Det vadande bordet Traccia av Meret Oppenheim

74 Premium Magazine


COUNTRY HOUSE

www.countryhouse.se KÄLLEMO KLONG JIO MÖBLER BALMUIR TOVE ADMAN NORELL SMD FLOS H SKJALM P OSCAR & CLOTHILDE KAMELO HIMLA ARTWOOD EDBLAD MAGIS VÄXBO LIN AGNETA LIVIJN EVA SOLO MILLE NOTTI DIRTY LINEN HAY BARBOUR VANSTA TRÄDGÅRD M FL.


5HVWDXUDQJHUGU\FNKRWHOOĂ€OP

NĂ–JESLIV

"Skül fÜr ett nytt ür och en ny mÜjlighet fÜr oss att fü det rätt."/ Oprah Winfrey

Julmiddag pü Spritmuseum Mat och dryck samt historierna bakom nügra av vüra mest kära jultraditioner. Spritmuseum har ett unikt julerbjudande: Visning med provning och därefter middag, baserad pü traditionella rüvaror i ny tappning. Julen pü Spritmuseum bÜrjar med ett glas med Erik den XIV:s favoritdryck Lutendrank och en kryddkaka. Ni gür vidare till utställningen Spritlandet Sverige där ni bjuds pü sill och nubbe, skinka och julÜl samt nügra üfanismer* om julen och dess traditioner. Visningen avslutas med konstutställningen �Under ytan – Bertil Vallien� och ett besÜk pü den nya utställningen om champagne. Julmiddagen serveras i Spritmuseums restaurang som under december kryddat sin avsmakningsmeny med julens godaste smaker. I fem serveringar med allt frün klargravad strÜmming med ramslÜkskapris, sotad västerhavstorsk med frilandsendiv, anka med syrade vinbär och grillade betor till Sivans lagrade ostar och som avslutning kärnmjÜlkssorbet med grillad clementin, risgrynsmaräng och humlad grädde. *üfanism – ü fan, saker du troligen inte hade en aning om. 76 Premium Magazine

Sedan fyra ür tillbaka är det kocken Petter Nilsson frün hyllade restaurang La Gazzetta i Paris som ansvarar fÜr Spritmuseums restaurang. Petter har en unik fÜrmüga att kombinera konstnärliga smakupplevelser med enkelhet och tillgänglighet och hitta nya ingüngar till klassiska svenska mattraditioner. Spritmuseum har ett fantastiskt läge vid Wasahamnen pü Djurgürden med utsikt Üver Kastellholmen och SÜders hÜjder.


ABSOLUT MIXT FÄRDIGMIXAD DRINK FRÅN ABSOLUT VODKA

21,90 kr | Volym 275 ml Alkoholhalt 4,5 % | Artikelnr: 83409

21,90 kr | Volym 275 ml Alkoholhalt 4,5 % | Artikelnr: 83380

KAN BESTÄLLAS PÅ ABSOLUTMIXT.SE ELLER SYSTEMBOLAGET

NYHET! Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet


Möt vintern i Riga - kom i julstämning i Tallinn Första snön har redan fallit i Estland! Hur fick den meningen dig att känna? Om du kände en sprudlande glädje som spred sig i kroppen, och kände att tankarna flöt bort till vinterpromenader med knarrande skor och rosiga kinder. Då är du en sann julälskare och den här texten är till dig.

78 Premium Magazine


Premium Magazine 79


B

åde Riga och Tallinn har en historia av julfirande som sträcker sig långt tillbaka. Dessutom har båda städerna hävdat att de var först i världen med de klassiskt pyntade julgranarna för över 500 år sedan, en tradition som de i allra högsta grad upprätthåller än idag! Östersjöns fartygsdrottning Baltic Queen och fartyget Victoria avgår varje dag från Värtahamnen i Stockholm till Tallinn. I den charmiga huvudstaden hittar du Europas bästa julmarknad på Rådhusplatsen i Gamla stan, enligt tidningen Times. Shoppa traditionellt hantverk som handstöpta ljus, estnisk julmat och mycket annat trevligt till bra priser. Från och med 17 november och hela vägen till 6 januari har Tallinna Jõuluturg öppet varje dag och erbjuder Tallinn-borna så väl som turister en julmarknad med äkta Nordpolen-feeling! Känns Tallinn inte rätt så tar letterna julen på kanske ännu större allvar. Fartygen Romantika och Isabelle tar dig till den spännande huvudstaden som blivit ett populärt resmål bland svenskar. Upplev julstämningen i Gamla stans gränder i Riga bland trevliga caféer och utmärkta restauranger. Här finns Europas bäst bevarade jugendkvarter och spännande nybyggen. Julmarknaden i Riga är ett säkert tecken på att julen är nära! Från den 26 november till den 7 januari bjuder Domkyrkoplatsen,Esplanaden och Livu laukums på vinterbazaarer som fyller den frostiga luften med doften av hot wine, brända mandlar och pepparkakor. Läs mer på: tallinksilja.se

Självklar ts härliga ju erveras som vanlig t den lbuffén om bord på f som tar d artygen ig hit. butikerna Dessutom är taxfr ee öppna för tjuvstarta med julkla de som vill pparna o mbord! 80 Premium Magazine


4****+ԩɰɸɗȷHɍ*ˮɀɰEʝUJɡ™ʕM΋ԫɈ™ʢʦQɢKͯʢȸHɢ 4 TÅND

TILL

SKA SVENSAN S EBERG! MOÄ IS CH L GAVS

GÅN

BEST WESTERN PLUS HOTEL MEKTAGONEN

HOS OSS BOR NI I STORA LJUSA RUM DÄR INGET ÄR MINDRE ÄN 32 KVM. ALLA RUM ÄR UTRUSTADE MED KÖK OCH VISSA HAR ÄVEN BASTU! n)ʢɔԼ:ɔ)ɔn*ʪəɔʕXȿHɢn6WʝɠK͋ʁʙLɒʓʢʅNRVʃʍɤՔΔ

9ʋʢPɢYϊɸNʝʛQɈ Falkenbergsgatan 3 ~ SE-412 85 GÖTEBORG +46 (0) 31-387 90 00 ~ Fax. +46 (0) 31-387 90 10 www.hotelmektagonen.se

Kontakta oss:

08-590 757 00

Marknadens enklaste och tryggaste lån! Låna 1 000 - 20 000 kr Du väljer återbetalningstid!

www.nanokredit.se Inga dolda avgifter • Gratis ansökan • Besked direkt


When life is sweet Jag måste tillstå att jag dog söt-döden hemma i tv-soffan. I program efter program bjöd allas vår favoritkonditor Roy Fares oss på en smakfull resa till några av världens godaste, galnaste och mest grandiosa bakverk. Ni som såg "Roy Fares i Amerika", ni minns dem, munkarna av croissantdeg, alla brownies, bars, keylimepajer, bananpuddingar och – halloncheesecakes nästintill syndigt förföriska.

J

ag som aldrig eller åtminstone väldigt sällan tittar på dessertmenyn på krogen, utan tillhör det släkte som hellre tar två förrätter, fick cravings bara av att titta på alla de söta ”finbröden”. Slaviskt följde jag Roy Fares resa i tv, som inkluderade allt från bakverk till spännande möten med lokala hjältar. Aktuell är Roy igen när han tillsammans med Mattias Ljungberg, en annan stjärnkonditor nyligen slagit upp portarna till det gemensamma cafékonceptet - MR Cake. Premium fick en pratstund med Roy över telefon, en torsdagsförmiddag något senare än vår överenskomna tid. Roy ber så mycket om ursäkt när vi hörs, och förklarar att han stått med fingrarna

Text: Tina Gardsten Foto: Wolfgang Kleinschmidt

i degen sedan tidig morgon och därefter bestyr med administration. Roy skrattar och berättar att folk blir förvånade när han säger att han själv som oftast står i köket och bakar. – Det är lite konstigt, jag driver ju ett bageri och konditori och då är det väl inte så egendomligt tycker jag, säger han och skrattar.

spännande. Jag kände att jag hade träffat rätt, det var bara att fortsätta med vad jag påbörjat – alltså att baka.

Vi fick nyligen följa dig i programmet Roy Fares i USA, där du delade med dig av de godaste, vackraste och mest frestande bakverken som USA har att erbjuda.

Finns det något bakverk som du själv är ”pappa” till? – Nej inte helt och hållet helt eget, inte som Mattias som ju lyckades med sina egna semmelwraps. Allt finns ju redan, men jag har tagit till mig detta med cheeese cakes och cup cakes och twistat det till min egna version.

Vad inspirerade dig mest från alla möten och kök, vad tog du med dig hem? – Helt besatt blev jag i, Velvet Croissant och Crème Brûlée croissanten från Union Square bageri & restaurang i New York. Dessa fick en given plats här hemma. Roy, du har varit, militärpolis, kalsongmodell i USA och gogodansare på nattklubbar i Stockholm, Barcelona, Ibiza och London. Tidigt gick du en 3-årig gymnasieutbildning på livsmedelsprogrammet i Örebro med inriktning bageri/konditor. Visste du redan då att det var detta du skulle komma att syssla med? – Nej, inte riktigt, jag visste däremot att jag ville vara kreativ och arbeta med händerna på något vis, att få skapa. Att det slutligen blev konditor, det växte fram, och det är ju både kreativt samt gott och härligt. Det är en passion och det driver mig framåt att göra andra kreativa saker. Varför bakverk? Roy drar sig till minnes och berättar att det beslutet landade efter segern som Årets Konditor 2010. – Att jag vann då, betydde väldigt, väldigt mycket. Just den dagen var jag ju bäst i Sverige. Det skapade en känsla att absolut ingenting är omöjligt och det öppnade dörren till så mycket

82 Premium Magazine

Inspirationskälla, förebilder? – Oj, det är så många människor jag träffar jämt och ständigt, och många som jag arbetar med och inspireras, och känner beundran för.

Att få marängen luftig och fluffig, en sockerkaka hög och saftig och wienerbröden frasigt perfekta - det kräver sin bak-konstnär. Hur mycket är känsla och hur mycket är ren kunskap när man arbetar som konditor? – Bakning är extremt mycket kemi kan jag våga påstå, man måste ha ett fungerande recept. Ett recept är en vägledning men det kräver också en kunskap hur man ska hantera det. Kavla en deg är viktigt till exempel och du måste veta hur du ska vispa en maräng, förklarar Roy. – Baktider är alltid svåra, det är olika för olika platser och alla ugnar är olika. När det kommer till temperaturer däremot måste man ha känsla. Det kan till exempel skilja 10–15 minuter i tillagning för olika ugnar. Amerikanska tårtor kräver stort tålamod och kunskap, där ska det vara raka, höga och fina lager på lager. Att arbeta med choklad kräver att man är mycket, mycket noggrann med temperaturerna. Till exempel; för att kunna forma chokladen till rör eller att doppa konfekt i den måste du lära dig att temperera


Cake Hero

Recept för unga bagare I Roys senaste bok är det den lilla bagaren som står i fokus. Fram med visp och slickepott – här ska bakas! Tillsammans med Roy Fares lyckas du extra bra med dina cookiesar, bullar och tårtor.

Premium Magazine 83


chokladen, eller snarare kakaosmöret som finns i den. Om du inte tempererar chokladen innan du börjar arbeta blir den grå och matt, krymper inte i formar eller stelnar inte på plast med någon glans. Du är från Libanon och flyttade till Sverige som sexåring. Uppväxt med stora bullriga middagar flera gånger i veckan, där maten var navet för både familjen och många vänner. – Ja det var mycket mat och vi var ofta många. På samma sätt vill jag göra bakning till ett härligt sätt att umgås med vänner. Vill också att ”desserten” ska få ta en mer central roll på våra bord. Tänk, visst är socker en bov men alkohol är mer accepterat än vårt socker, det tycker jag är märkligt. Det handlar om balans hela tiden, och inte överkonsumtion åt något håll. Jag synar ofta en krog utefter dessertmenyn, har man lagt energi på den är det ett gott betyg. Då visar det sig ofta vara genomtänkt hela vägen, många missar just att lägga krut på desserterna. Du är mycket tävlingsinriktad som person och älskar att utmana dig själv. Vad kan du göra bättre – för du är redan förklarad som ”bäst”? – Jag är absolut inte den bästa konditorn. Men jag är bäst på det jag själv vill göra och lever utefter det. Hur mycket influenser finns med av det libanesiska köket i ditt tänk? – Inte så mycket faktiskt då jag valt det amerikanska spåret. Apelsinblomsvatten kanske, skrattar Roy. MR Cake, är ditt och Mattias Ljungbergs koncept som öppnade i september och som redan blivit en succé. Ni har varit med och påverkat i det mesta från läget, inredningen och såklart recepten. Nu efter att ni varit igång ett tag, blev det som ni förväntade? – Vi har fortfarande mycket att lära och strävar efter att få 99 procent nöjda kunder. Men visst, vi har fått mycket beröm och det är kanske lite över vad vi förväntade oss, att det skulle tas emot så här fantastiskt fint. MR Cake är ett unikt cafékoncept, planerar ni fler enheter redan nu? – Visionerna är stora, sen får se vi om verkligheten kan följa med hela vägen.

84 Premium Magazine

Hur mycket bakar du själv av det som finns på MR Cake? – Jag bakar rätt mycket, numer kanske inte varje dag. Men definitivt blev det mycket den första månaden. Nu blir det en del annat som administration och planering - kontoret helt enkelt. Vi är ett bra team alla här på MR Cake, det handlar också om att våga lämna över och ta egna initiativ. Råvaror pratar man om när det gäller mat – är de lika viktiga vid bakning? – Ja absolut, vi använder bara riktigt smör och försöker köpa in vissa ekologiska produkter. Men inte allt är ekologiskt, det blir en stor kostnad och ja, det skulle gå om kunden är villig att betala det priset det då skulle kosta. För hur mycket får en bulle egentligen kosta? Vi jobbar mycket med det närproducerade däremot, till exempel ägg från frigående höns som vi köper in från Sanda hönseri.

Jag är väldigt känslig när det kommer till god djurhållning, vi måste vara rädd om djuren som ger oss så fantastiska råvaror. Julen närmar sig, vad är din favorit på juldessertbordet? – Klassiskt, för min del när det gäller julen. Det viktiga är närvaron med familjen, chilla i mjukisbyxor, umgås, äta bra och ha det gott. Många av dina egna favoriter finns också hos MR Cake – vilka? – Jag älskar ju cheesecakes, triple chocolate chip cookies, chocolate cookies och allt som heter fudge brownies. Vilket bakverk kommer man aldrig hitta hos MR Cake? – Nog en mazarin. Och vänta, Arraks boll och dammsugare är no, no.


THE MOST TASTEFUL TIME OF THE YEAR


GLÖGG TEST 2017 Totalt har 17 glöggsorter från den svenska marknaden testats. Alkoholhalten bland de olika glöggsorterna varierade mellan 0 % och 20 % Betyg anges på en skala från 1-5.

Alkoholfritt

Lättvinsglögg

Blossa Glögg Alkoholfri Ekologisk Flaskans design: Trevligt klassiskt utseende. Doft: Glöggig. Smak: Ett mer vuxet alkoholfritt alternativ. Betyg: 4

Dufvenkrooks Hjortron Flaskans design: Snygg. Doft: Tedoft, doftar gott. Smak: Inte så julig men god. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 3

Dufvenkrooks Vit Ekologisk Flaskans design: Snygg. Doft: Klassisk glöggdoft. Smak: God glöggsmak. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 5

Dufvenkrooks Chili & Choklad Flaskans design: Snygg. Doft: Chokladdoft, något för skarp. Smak: Inte god tyvärr, vi hade kanske lite höga förhoppningar. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 1

Dufvenkrooks Original Ekologisk Flaskans design: Snygg. Doft: Julig doft. Smak: Smakar druvor, något sträv smak. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 2

Saturnus God jul Glögg Alkoholfri Ekologisk Flaskans design: Lite tråkig och intetsägande Doft: Fin doft. Smak: Lite varmsaft smak, bra alkoholfritt alternativ. Betyg: 3 Saturnus Choklad & Hjortron Alkoholfri Flaskans design: Snygg, trevligt utseende. Doft: Chokladig. Smak: Kolasmak, lång eftersmak. Betyg: 2

86 Premium Magazine

Dufvenkrooks Äpple & Granskott Ekologisk Flaskans design: Snygg. Doft: Citrus, exotisk. Smak: Smakar ingefära, god smak. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 4


Vinglögg

Starkvinsglögg

Blossa ekologisk vinglögg Flaskans design: Trevlig design. Doft: God glöggig doft. Smak: Lite för mycket spritsmak. Alkoholhalt: 10% Betyg: 2

Blossa 17 Flaskans design: Supersnygg! Doft: Frisk blommig, äpple/fläder. Smak: Inte julig alls. Alkoholhalt: 15% Betyg: 1

Dufvenkrooks Prestige Flaskans design: Snygg. Doft: Klassisk glögg/jul. Smak: Mycket god klassisk smak. Alkoholhalt: 20% Betyg: 4

Saturnus vit ekologisk vinglögg Flaskans design: Ser ut som en vinflaska. Doft: Stark intensiv. Smak: Lite för mycket spritsmak. Alkoholhalt: 12,5% Betyg: 2

Blossa 1895 Flaskans design: Snygg klassisk gammaldags flaska. Doft: Sticker till i näsan. Smak: Mycket bra smak. Alkoholhalt: 18% Betyg: 4

Dufvenkrooks Julspecial Flaskans design: Söt flaska. Doft: Jul/grandoft. Smak: God, julig. Alkoholhalt: 20% Betyg: 5

Dufvenkrooks Vanilj Flaskans design: Lite trist. Doft: God julig vaniljdoft. Smak: Väldigt god vaniljsmak, lagom söt. Alkoholhalt: 15% Betyg: 4

Dufvenkrooks Original Flaskans design: Snygg! Doft: Härligt julig och glöggig. Smak: Överlägsen god, julig smak. Smakar kryddigt, som glögg ska smaka. Alkoholhalt: 15% Betyg: 5

Dufvenkrooks Hjortron Flaskans design: Snygg. Doft: Väldigt söt doft. Smak: Artificiell smak. Alkoholhalt: 15% Betyg: 2 Premium Magazine 87


CHAMPAGNETIPSET Vår största champagnedag närmar sig med stormsteg, nyårsafton. Här tipsar vi om bubblande drycker för finsmakaren.

Lanson Rosé Label & Black Label Lagom till december månad och startskottet för vinterns alla festligheter så lanserar välrenommerade Champagne Lanson sina populära cuvéer Black Label och Rosé Label i en ny specialdesignad förpackning i limiterad upplaga. Den exklusiva förpackningen fungerar som praktisk väska eller som en fin förpackning att ge bort champagnen i.

Taittinger Brut Réserve Étui Diamant Torr, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, citrus, mineral och nougat. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Belle Epoque Edition Automne 2006 Med sin rika förnimmelse av apelsinkonfekt, vit persika och toner av kakaobönor, passar Belle Époque Edition Automne 2006 till både skaldjur, fisk- och fågelrätter och är en smakfull komplement till söta fruktdesserter.

Champagne Taittinger Prélude Grands Crus Brut En mycket frisk smak med av färska citrusfrukter, mineraler och exotisk frukt; med ett avslut av sirapsdränkta vita persikor. Finalen är lång, rik och extremt uttrycksfull. Champagne Taittinger Prélude Grands Crus Brut passar utmärkt som aperitif, liksom till härliga fisk- och skaldjursrätter.

88 Premium Magazine

Taittinger Millésimé 2012 Étui Diamant Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, kex, mineral, citron och vit choklad. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur, eller till lättare rätter av fågel.

Champagne Tattinger Nocturne Sec City Lights En limiterad designutgåva framställd av det anrika och prestigefyllda franska champagnehuset Taittinger i vinregionen Champagne – En perfekt gåva! Den halvtorra smaken är både fruktig och frisk och dröjer sig länge kvar i gommen. En dryck som passar riktigt bra till diverse asiatiska rätter och, i synnerhet, sjötunga Walewska.

Mumm Grand Cordon Med sprudlande bubblor och en färg av skimrande guld doftar Grand Cordon av mogen persika, aprikos och ananas följt av vanilj, smörkola, torkad frukt, jäst och honung.

Diebolt-Vallois Prestige Brut Torr, mycket frisk, elegant smak med inslag av citrus, brioche, gröna äpplen, grapefrukt, smör och vita blommor. Lång eftersmak.

Veuve Clicquot Brut En ikonisk champagne från Veuve Cliquot. Det är en torr champagne med härligt skummande bubblor och utmärkt balans mellan de olika druvorna. Den har en gyllengul färg och doft av gula och vita frukter, russin, vanilj och brioche.


ÄDLA DRYCKER Innovativa och vågade samarbeten, när berömda vin och parfymhus förenas. Nya smaker, dofter The Macallan i samarbete med Roja Dove och aromer i unika kombinationer The Macallan presenterar stolt Edition No.3, en ny limiterad utgåva och tredje delen i en serie av spännande och innovativa samarbeten. Den här gången har The Macallans Whisky Maker, Bob Dalgarno, och världsberömde parfymören Roja Dove tillsammans utforskat whiskyns värld av aromer och skapat en komplex och väldoftande single malt.

Absolut Elyx Varenda droppe av Elyx är gjord av vintervete från Skåne. Detta tillsammans med det renaste vattnet ger Absolut Elyx en elegant och sofistikerad karaktär. En lyxig känsla när du dricker den som många kallar för flytande silke. Absolut Elyx njuts "on the rocks", eller som klassisk Dry Martini.

Mackmyra och Masi ger skördetid en smak av Italien Mackmyras säsongswhisky Skördetid är en elegant whisky som delvis slutlagrats på Masi Costasera Amarones fat vilket ger en whisky med söta vinösa toner av druvor, russin och örtig kryddighet. Skördetid är resultatet av ett nära samarbete mellan Mackmyra och den italienska vinproducenten Masi och finns tillgänglig i begränsad upplaga på Systembolaget från den 17 november 2017.

Recept: 5 delar Absolut Elyx, 1 del Lillet Blanc Gör så här: Rör med is och häll sedan ned i ett kylt cocktailglas. Garnera med citron zest.

Schwapples - Säsongens höstigaste fördrink

Tullamore D.E.W. och PangPang väcker liv i klassisk irländsk tradition Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk tradition. Nu väcker Tullamore D.E.W. tillsammans med mikrobryggeriet PangPang liv i traditionen genom att lansera PangPang & A Brew – en unik öl bryggd på samma jäststam som Tullamore D.E.W. 90 Premium Magazine

Gör så här: Gör först äppelkoppen. Ta en kniv och skär av toppen på äpplet. Använd sedan en sked för att gröpa ur äpplet tills det är cirka en tredjedel kvar till botten. Fyll halva äppelkoppen med is. Häll i gin och färskpressad äppeljuice. Toppa med Schweppes Ginger Ale och garnera med kanelstänger ochstjärnanis.

Recept: Stort äpple (som kopp) 4 cl gin 4 cl färskpressad äppeljuice Schweppes Ginger Ale Is Kanelstänger och stjärnanis

Tips!

gst kanterna. Pensla lite citronsaft län fräscht! let äpp sig ler hål Då


ABSOLUT EXTRAKT ²)lUGLJVKRWSnÁDVND

Absolut Extrakt är den senaste nyheten från Absolut Vodka. En färdig shot på flaska med smak av kardemumma och andra hemliga ingredienser. Inspirationen till Absolut Extrakt är hämtad från den långa tradition som finns i Sverige av att krydda alkohol med olika kryddor, växter och örter. Kryddspriten dracks tidigt som just snaps, en tradition som hör samman med våra svenska traditioner, helgdagar och fester. En shot är den moderna varianten av snaps. Att ta en shot har liksom snapsen blivit en tradition, en upplevelse som ofta delas med vänner. Absolut Extrakt är framtagen för just detta ändamål. Anna Malmhake, VD för The Absolut Company säger så här: ”Det är med glädje vi lanserar Absolut Extrakt, en ny shot med utsökt smak och hög kvalitet. När vi nu går in i shots- kategorin var det en självklarhet att söka inspiration i våra svenska rötter och utveckla en modern tolkning av den traditionella snapsen. Vi hoppas att Absolut Extrakt blir en del av många glada stunder.” Flaskans design är en hyllning till Absoluts världsberömda originalflaska som i sin tur inspirerats av gamla medicinflaskor. Precis som all vodka från Absolut, produceras Absolut Extrakt i skånska Åhus.

Serveringsförslag

Kall Shot Serveras bäst väl kyld.

En varm shot - Absolute Apple 2 delar Absolut Extrakt 3 delar varm cloudy apple juice Lätt vispad grädde på toppen Malen kardemumma


Till Asien genom två olika kök

Text: Charlotte Carlsson Foto: TAKO

D

en 7 oktober slog portarna upp för nya ”fusionrestaurangen” TAKO på Birger Jarlsgatan 29 i Stockholm. Lokalen har många år på nacken som uppskattad nattklubb. Nu har man dock lagt ner oändligt många timmar på att skapa en annorlunda restaurang som inte finns i Stockholm sen tidigare. Den lågmälda porten till restaurangen som endast är markerad med en diskret skylt leder dig in och ner till en oas á la Alice i underlandet. Det känns spännande och man möts av en härlig miljö, man kan tro att det ska kännas instängt under mark men det gör det absolut inte. Det porlar vatten från små vattenfall och belysningen gör att det känns varmt och ombonat. Inför öppningen är vi på plats och får testa delar av menyn, både mat och dryck. Den otroligt trevliga personalen guidar oss igenom en meny som bjuder på smaker och texturer som inte hör till vanligheterna för min gom i alla fall. Det vi får börja med är sushi i olika former, spicy tuna och smoked char är ett par av smakerna vi fick prova. Den rätt som mest bitit sig fast i mitt minne är signaturrätten Wagyu Entrecote, den fullkomligt smälte i munnen och jag längtar tillbaka bara för den skull. Till dessert serveras en passionsfrukt sorbet

92 Premium Magazine

som serveras i sitt eget skal, en fräsch och god avslutning på en fantastisk måltid. Till varje ny rätt serveras det utvald dryck, otroligt gott! Vi får berättat för oss att TAKO kommer att ha ”late night dining” torsdag-lördag, då är köket öppet ända till kl 01.00 övriga dagar stänger köket kl 23.30. Det behövs i Stockholm, kvalitativ mat både för att äta på plats och take away långt in på nattkröken. Det öppna sushiköket omges av sittplatser där gästerna kan beskåda sushikockarnas finess på nära håll. Matsalen erbjuder plats för 180 sittande gäster och den totala kapaciteten uppgår till 300 personer. Det finns alltså generösa ytor för mingel i cocktailbaren. TAKO, som betyder bläckfisk eller drake på japanska, är något i ett slag för sig både vad gäller upplevelsen och utformning. Alla delar av restaurangen, med undantag för stolar och armaturer, är specialritade av arkitektbyrån Tengbom medan Oscar Liedgren Studio står för den grafiska designen. Jag har redan rekommenderat TAKO till flera vänner som sökt något nytt spännande ställe att gå ut och äta gott på. Nästa gång jag själv planerar restaurangbesök kommer jag absolut besöka TAKO igen.

TAKO Kök: Asiatiskt Adress: Birger Jarlsgatan 29 Boka bord: www.restaurangtako.se Öppettider: Lunch: månd-fred 11.30-14 Kväll: månd-tisd 17.30-00, onsd 17.30-01, torsd-lörd 17.30-02


Vinet som für fügeln DWWà \JD Den 1 december lanseras 6LQJOH9LQH\DUG3LQRW 1RLUSn6\VWHPERODJHW²HWW YLQVRPWDUGLQN\FNOLQJHOOHU DQNDWLOOQ\DK|MGHU6PDNHQ lUIUXNWLJIULVNRFKQ\DQVHUDG PHGLQVODJDYN|UVElUOLQJRQ MRUGJXEEDUKDOORQ|UWHURFK lagerblad. Stilen är elegant, PHGHQOlWWRFKEDODQVHUDG IDWNDUDNWlU3DVVDUlYHQEUD till dina pastakvällar. Nyhet pü Systembolaget! 1865 Single Vineyard Pinot Noir 2014 Art nr 2103-01 Volym 75 cl Alkohol 13.5% Pris 149 kr

www.pernod-ricard-sweden.com 08-744 70 00

Alkohol i samband med arbete Ăśkar risken fĂśr olyckor.


TÄVLINGAR VICK Y NÖJE SPRO DUKT ION

Vinn biljetter till Gentlemannen på Oscarsteatern

OCH 2ENT ERTA IN PRES ENTE RAR

En snårskog av färgstarka och adliga släktingar. Allt slutar med massmord, skratt och leenden. Premiär 25 januari för musikalen Gentlemannen på Oscarsteatern. Gentlemannen berättar historien om sympatiske Monty Navarro (Andreas T Olsson). Hans mor har just avlidit och den bräckliga unge mannen har ingen aning om hur han ska klara sig. Men allt förändras, när han får veta att han - osannolikt nog – tillhör den adliga släkten D’Ysquith. Tyvärr som den åttonde arvingen i släktträdet, många står före. Om inte alla de andra dör före honom, förstås. Monty Navarro börjar därför konstruera kreativa och knäppa mordplaner för att röja släktingarna ur vägen. Under tiden måste han handskas med sin älskarinna (Sara Jangfeldt) (som är ute efter mer än bara kärlek), hans trolovade (Emmi Christensson) (hon är dessutom hans kusin, men hur ska han kunna hålla reda på allt) och hotet att hamna i fängelse. Läs mer på: www.oscarsteatern.se/gentlemannen Nu ger vi på Premium Magazine dig chansen att vinna 2 biljetter till förhandsvisningen av Gentlemannen på Oscarsteatern 23/1 2018 kl 19.30. Svara på frågan nedan och motivera varför just du ska vinna. 5 vinnare. Skicka ditt svar med motivering till charlotte.carlsson@laprensa.se senast 20/12 2017.

Sar a JANGFELDT Em mi CH RISTENSSON

REGI MARKUS VIRTA SCENOG RAFI/KOSTYM DESIGN NIGEL HOOK KOREOGRAFI GUNILLA OLSSO MASK-/ PERUKDESIGN DAVID N KARLSSON JULIO LJUSDE SIGN PALLE PALMÉ EXEKUT IV PRODUCENT VICKY LJUDDE SIGN OSKAR JOHAN VON DER LANCK EN PRODUCENT SSON JOHAN VON DER LANCK EN MEDPR ODUCEN T BOSSE ANDER SSON

Fråga: Hur många roller spelar Henrik Dorsin i Gentlemannen?

Vinn Washologi Linnevatten En uppfräschning av dina plagg att ha med på resan eller att använda hemma. Linnevatten 100 ml finns i flera ljuvliga dofter. Eller i den här fina asken som du nu har chansen att vinna. Vi tävlar ut 3 askar. Svara på frågan nedan och motivera varför just du ska vinna 1 kit med linnevatten. Skicka ditt svar med motivering till charlotte.carlsson@laprensa.se senast 20/12 2017. Fråga: Vad betyder WASHOLOGI? Tips: Surfa in på www.washologi.se

94 Premium Magazine

SPEL AS ENDAST VÅRE N 2018

A GENTLEM AN’S GUIDE TO LOVE BASED ON THE NOVEL ISRAEL

AND

MURDER BOOK AND LYRICS BY ROBERT L. FREEDM AN MUSIC AND LYRICS RANK BY ROY HORNIMA N. PRESENTE BY STEVEN LUTVAK D BY ARRANGE MENT WITH MUSIC THEATRE INTERNAT IONAL (EUROPE)


ÄR DITT BETEENDE EN FRAMGÅNGSFAKTOR ELLER EN FÄLLA FÖR DIG OCH DITT TEAM? IDI – Interpersonal Dynamics inventory – är ett beteendeinstrument som hämtar information från personer som möter dig i olika sociala sammanhang. Den IDI-profil som vi tar fram – tillsammans med våra handledares pedagogiska kompetens – ger dig en lärupplevelse som du kommer att ha nytta av om du vill förstå hur andra ser dig, förstå andras beteende och vill utveckla din förmåga till samarbete och samspel med andra. Nu är vi fler än 320 licensierade handledare i Sverige.

BESÖK WWW.IDI.SE OCH LÄS OM HUR IDI GÖR NYTTA FÖR INDIVIDER OCH ORGANISATIONER

När isen i Arktis smälter, försvinner isbjörnarnas och andra arters livsmiljö. Som Isbjörnsfadder hjälper du oss i vårt arbete för klimatet, isbjörnarna och de andra invånarna i Arktis.

Hjälp djuren i Arktis att överleva, bli Isbjörnsfadder idag! wwf.se/isbjornsfadder

Close up of a Polar bear be (Ursus maritimu m s) walki king, ng Cana ada / © David David i Je Jen enkins en kinss / WWF-C WWF-C WF-Canad anada a

Hjälp oss rädda de starkaste

Alströmergatan 45, 112 47 Stockholm +46-8-7567035


FILM

Sjunka ner i en skön biostol med popcorn, finns det något bättre? Här tipsar vi om filmer som kommer på bio inom kort.

THE SHAPE OF WATER Från den mästerlige berättaren Guillermo del Toro (Pan’s Labyrint) kommer THE SHAPE OF WATER – en annorlunda saga som utspelar sig under kalla kriget i USA. Filmen handlar om den ensamma Elisa (Sally Hawkins) som jobbar på ett statligt laboratorium. En dag upptäcker hon och hennes kollega Zelda (Octavia Spencer) ett hemligstämplat experiment och hennes liv förändras drastiskt… Skådespelare: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Richard Jenkins Regi: Guillermo Del Toro Biopremiär: 12 januari 2018

TÄVLING Tävla om biljetter till THE SHAPE OF WATER, TED - FÖR KÄRLEKENS SKULL eller MONKY Nu har du chansen att vinna biljetter till filmerna ovan. Svara på frågan samt skriv en motivering enligt nedan. Maila ditt svar senast 15/12 -17 till charlotte.carlsson@laprensa.se Glöm inte skriva med din adress och vilken film du tävlar om. 5 stycken vinnare av 2 biobiljetter till vardera film. Ted Gärdestad föddes samma år som "56:orna", nämn en av idrottarna? Motivering: Vem bjuder du med på bio och varför?

TED - FÖR KÄRLEKENS SKULL Filmen om en av Sveriges mest älskade artister och hans dramatiska, kontrastrika och alltför korta liv. Ted Gärdestads makalösa genombrott saknar motstycke i svensk pophistoria. I början av 70-talet greps Sverige av total Ted-feber och hela landet fascinerades av hans glädje, energi, talang och fantastiska låtar. Över en natt blev han Sveriges första riktiga tonårsidol. Filmen är en berättelse om en av vår tids största kompositörer, hans orubbliga relation till brodern Kenneth, till musiken och till livet. Teds livsöde kom att beröra en hel nation. Hans musik har på många sätt definierat svensk pop, med genialiska texter av brodern Kenneth, fyllda med liv, kärlek, smärta och hopp. Skådespelare: Adam Pålsson, Peter Viitanen, Happy Jankell, Lotta Ramel, Maria Kulle, Johan Hedenberg, Jonas Karlsson Regi: Hannes Holm Biopremiär: 3 januari 2018

MONKY Frank, 11 år, hittar en dag en livs levande apa i familjens trädgård. Apan kallar de för Monky och med henne startar ett spännande och roligt äventyr för hela familjen. Men det går snart upp för dem att Monky inte är en vanlig apa och att det inte var en tillfällighet att hon dök upp just i deras trädgård. Vem är hon? Var kommer Monky ifrån och går det att hemlighålla henne för byn? Ett varmt fartfyllt äventyr tar Frank och familjen från Sverige till Thailands djupaste djungel. Skådespelare: Julius Hugoson, Frida Hallgren, Johan Petersson, Ing-Marie Carlsson, Eric Ericson, Bianca Kronlöf,Tomas Åhnstrand, Shebly Niavarani,Sofia Bach Regi: Maria Blom Biopremiär: 22 december 2017

96 Premium Magazine


ETT RIKTIGT GULDKORN I JÄMTLAND - Skärvångens bymejeri är de enda i landet av sitt slag. Det är beläget i nordvästra delen av Jämtland. I det lilla fjällnära mejeriet tillverkas hantverksmässiga ostar av mjölken från byns kor och getter. Mejeriet har genom åren blivit den största turist attraktionen längs FISKEVÄGEN, väg 340. Cirka 10 000 besökare under hög sommaren, hinner uppleva en unik och ytterst speciell företeelse.

ࠫ;;(.<3+6*/;9,:03=,9

Bymejeriet tog storslam på SM i mathantverk ZVTPVR[VILYH]NQVYKLZPࠫYL Mest stolt är vi att vårt nya tillskott den Jämtländska källarlagrade getosten tog hem ett av gulden.

2VTVJO[YpɈHVZZWr Skansens julmarknad! Varje helg 25 nov - 17 dec Kl 10-16

www.bymejeriet.se Du hittar oss på Facebook. Tel 0645 40140


VÅR GÅRD KAN BLI ER GÅRD Omsluten av historiens vingslag och en personal som serverar det bästa av råvaror. Utöver det bjuds du som gäst på en atmosfär av lugn och total fridfullhet. Välkommen till, Vår Gård. Text: Josephine Edelskog Foto: Francesco Valentino

98 Premium Magazine


L

ugnet infaller sig när jag svänger in på parkeringen till Vår Gård. Trädgårdsmästaren är den första jag möter, han nickar sakta, ler och samlar ihop de gulnande höstlöven från marken. Känslan förstärks när jag passerar genom glasdörrarna, här råder lugn. Receptionisten visar vägen dit jag ska, och när jag passerar kök och matsal färdas jag som genom ett historiens vingslag. Konst och arkitektur binder samman historien. Jag möter restaurangchefen, Henrik Ternstedt. Henrik kommer från Choice, och

har tidigare arbetat inom Stureplansgruppen. Nu har han valt - lugnet. Henrik förklarar att matfilosofin på Vår Gård, går ut på att använda det bästa av råvarorna som nödvändigtvis inte behöver vara dyra, men att de däremot används maximalt är viktigt. – Lite tänk från förr, då man vanligtvis tog för vana att använda allt på djuret eller råvaran. Henrik kallar det att man förädlar råvarorna. Detta är inget unikt, men vad som är mera ovanligt är att man kan göra det i ett storhushåll, det vill säga till gäster som kan vara uppemot 300 personer per sittning.

Premium Magazine 99


100 Premium Magazine


"Allt handlar om vidareutveckling. Det är kanske det som gör att man fortsätter arbeta här, utvecklingen och möjligheterna att själv få tillfälle att påverka"

Logistiken är därför viktig, vilket Henrik poängterar flera gånger. Gästerna dubbelcheckas av personalen när det gäller önskemål så att alla i servisen sedan vet vem som till exempel valt specialkost. Att komma med fyra tallrikar och undra vem som vill ha vegetariskt, är helt uteslutet. Det vet personalen på Vår Gård innan de går ut till gästen. Är det personalkrävande? – Ja såklart, men det känns definitivt värt det, och är ett av våra signum. Kunden i fokus - alltid. Köket är i ständig utveckling och nosar upp influenser från såväl utomlands som på hemmaplan. Önskar någon i personalen mera kunskap i styckning av kött,

så får de en halvdag hos någon distributör. Vill någon i servicen lära sig mera om någon spritsort så anordnas en kurs för det. En gång i halvåret går alla gemensamt ut och provar ett nytt, intressant kök. – Allt handlar om vidareutveckling. Det är kanske det som gör att man fortsätter arbeta här, utvecklingen och möjligheten att själv få tillfälle att påverka. Frihet under ansvar, och med marginaler är några av våra ledord förklarar Henrik. Henrik berättar vidare att de har en väldigt liten frys, varför allt görs mer eller mindre samma dag som det ska serveras. Sedan kan man förstås låta ett långkok få ta sin tid, men inte frysas.

Jag förstår ju att detta bidrar till att man måste vara flera i köket. – Ja, helt rätt, det är självklart och medvetet, berättar Henrik. Att frihet, personalvård och förädling är viktiga förstår man från Henrik, under vårt samtal. Jag undrar lite om frukosten, där måste det vara svårt att använda och förädla alla råvaror? Henrik ler medan han svarar; –Ja, frukosten innehåller det mest klassiska, men även det lokala får utrymme i form av ägg och ost från närbelägna Sanda, juice från Värmdö Musteri och allt vi serverar är ekologiskt. Vi har eget bageri och allt som serveras är färskt och nybakat. Premium Magazine 101


Jag har hört talas om att en i bageriet har vunnit pris som bästa bagare. Jag går för att träffa Cecilia som tidigare arbetat på Tösses och Bobergs Matsal på NK. År 2012 blev hon årets konditor. Driv, nyfikenhet och ett ständigt engagemang gör Cecilia till en självklar motor och inspirationskälla. När hon inte skapar nya bakverk på Vår Gård, sitter hon i juryn för många stora baktävlingar. Vad händer då med bröd och bakverk, jag frågar om hon kan se några nya trender? – Det kommer mer influenser från det asiatiska hållet, mer citrus, koriander, mynta och bergamott, svarar Cecilia direkt. Vid ett tillfälle var Cecilia på en fyra dagar lång resa i Frankrike för att prova just bakverk, det var 14 ställen vars bakverk skulle provsmakas. En felnavigering i staden gjorde att det istället blev 20 stycken och Cecilia skrattar åt minnet. Hon var mätt i flera dygn efteråt. Där kan vi prata om att vara dedikerad i sin yrkesroll. När vi båda skrattar som bäst åt den härliga incidenten kommer Ått in i rummet. Ått Patimakorn Padtum Söderström korades till Årets Bagare. 102 Premium Magazine

Jag är så nyfiken, hur får man en sådan utnämnelse? – De tävlande hade sju timmar på sig att baka, bullar, croissanter, kuvertbröd bland annat, tjugo stycken av vardera. Det som är kruxet är att vi inte fick slänga något, det måste bli just tjugo. För att ha en chans, begav sig Ått till Karlstad där identiska ugnar fanns och där hon således kunde träna. Temperaturen på olika ugnar kan nämligen skilja sig mycket och tio grader fel kan därför vara alldeles förödande.

Ått hade med sig en egen våg och stod till slut som vinnare i tävlingen. – Det som är så påtagligt för Vår Gårds framgång, är konceptet med att ge personalen frihet under ansvar. Utveckla och komponera maten och en logistik för genomgående kvalitet och hållbarhet. Ått berättar att de precis fått gråpäron från trädgårdsmästaren jag mötte inledningsvis. Köket funderar på vad de ska göra med de fina päronen inför kvällens dessert. Det lutar åt en kompott.


Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r . fte t.. d e s s lti ta Ps r al ten re e pe eta k sö om arb i V k ed m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”


Dags för takbyte? Kostnadsfri rådgivning och besiktning. Vi arbetar med tegel-, plåt- och papptak samt målning. • Certifierade hantverkare • 15 års erfarenhet • Referenser finns • ROT-avdrag

ALLTID 10 ÅRS GARANTI

Johan Rosengren 0765-61 80 92 | www.papptaksspecialisten.se


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


VÅR GÅRD, DITT MÖTE I vacker vinterskrud ligger Vår Gård inbäddad vid Baggensfjärdens gnistrande is. Vintern är kall och mörk, men mystiskt vacker under skimrande stjärnor och månens svala sken. Vid denna årstid känns vår anrika historia och vårt konstarv mer levande än någonsin. Upplev huset och konsten under en svindlande guidad färd genom husets alla vinklar och vrår. Möt verk från den svenska konstnärseliten. För den modige går det bra att kallbada från bryggan och värma sig i bastun. Bryt isen och möts i värmen med högt i tak och sprudlande idéer. Varmt välkommen till Vår Gård!

vinnare

www.vargard.se | @vargardsaltsjobaden | 08-748 77 60

2017

Profile for La Prensa Group

Premium Magazine 7 2017  

Premium Magazine 7 2017  

Advertisement