Page 1

– SV E R I G E S ST Ö R STA T I D NI NG OM KONF ER ENS ER OC H M ÖTEN –

VAR S Å G O D T a gä rn a me d d i g dit t n u m m e r a v K i c k O ff he m

nr 05-2019 | Pris 64 kr

-INTERVJU-

DANYEL

Couet: “ATT STANNA UPP OCH VARA NÖJD, ÄR INTE MY CUP OF TEA”

MÖTESCOACHEN Börja bra. Fråga dig varför

IRLAND

Kombinera konferens med upplevelser

RONDO

Glitter, glamour och god mat

NÖJEN GULDKORN AKTUELLT


MADE IN EU

EEZYFLOW SOVKRAGE

EEZYFLOW – ETT HANTVERK

Sluta snarka - Snarka mindre - Även på resan Eezyflow är en fysiologiskt utformad sovkrage, lätt, mjuk, formas av kroppsvärmen, inställbar i höjdled samt fjädrande. Den hjälper till med att hålla huvudet lätt sträckt bakåt, något framskjuten käke och stängd mun. En bekväm sovposition liknande framstupa (stabilt) sidoläge som ger friare luftvägar. En del snarkar regelbundet andra i vissa situationer, när man druckit alkohol, är extremt utmattad, vid viss medicinering eller vid förkylning.

© Copyright All rights reserved by Anti-Snore Partner Sweden AB

Bekväm som resekrage, även för icke snarkare. ”Anländ utvilad utan nackspärr och muntorrhet”. Lätt att ta med sig i handbagaget. Väger endast 180 gram. Förvaringspåse ingår. På vår hemsida finner ni omfattande lättläst information om ”snarkning och dess orsaker”, ”råd för egenvård” av professionen och mycket mer. Läs även gärna historien om Eezyflow från idé till färdig produkt.

• CE-märkt medicinteknisk produkt. • Tillverkning i Sverige och Danmark. • Viskoelastiskt tryckavlastande skum som andas. • Inställbar i höjdled. • Gjuts i specialtillverkade formverktyg. • Svensktillverkad exklusiv bomullstrikå av 100% ekologisk bomull. • 2 st överdrag/förvaringspåse ingår.

För mer information Kontakta oss www.eezyflow.com Tel. 08 636 50 30

®

Bättre Sömn - Bättre liv!


Chefredaktören

MöteslyckaΩ

AI, ROBOTISERING, HÄLSA, det

hållbara samhället och klimat & miljö, är stoff till många föreläsningar och konferenser. Vi pratar framtid och då även ”framtidens möten” för hur vi än möts och agerar i den virtuella världen så är det mänskliga mötet ett oslagbart arbetsverktyg - när rätt förutsättningar ges.

Att teknisk utrustning ska fungera problemfritt, och att maten är hälsosam och hållbar är en självklarhet redan idag.

konferera i havsmiljö, särskilt när man behöver energi och nya idéer. Kanske är det de salta vindarna, det otämjda havet eller den skiftande färgen på himlen som sätter fart på hjärncellerna. Eller så är det de storslagna vyerna som får människor att våga tänka nytt och annorlunda.

MEN DE OLIKA förändringarna

och våra framtida demands förutspås få en större efterfrågan på variationen av miljöer, och vi kommer troligtvis att förlägga hela eller delar av våra möten utomhus.

Vem vet? Önskar er en skön försommar

FÖRMODLIGEN KOMMER vi i

framtiden att ställa ännu högre krav på de mötesmiljöer och arenor vi väljer.

VI GÄSTADE NYLIGEN pittoreska Fiskebäckskil i Bohuslän, och visst är det något speciellt med att

tf Chefredaktör: Tina Gardsten tina@happyelephantproductions.se

Traffic: Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se

Art Director: Kent Lakso kent@happyelephantproductions.se

För format och information: Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se

Ansvarig utgivare: Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se

Redaktion: Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, 125 30 Älvsjö

Försäljning David Wallin david.wallinlaprensa.se

Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Telefon: 08–568 790 30

Martin Liljebjörk martin.liljebjork@laprensa.se

Tryckeri: Printall

Tina Gardsten Chefredaktör

Kick Off är Sveriges största tidning om möten och konferenser och är till för dig som arbetar med att köpa in, planera eller boka konferenser och möten. Genom Kick Off får du som läsare tips och råd om hur du kan planera, genomföra och följa upp företagets möten och konferenser på ett effektivt sätt. Som opartisk aktör ska Kick Off ge både inspiration och lust, men också engagera, granska och beröra branschens aktörer på ett objektivt sätt. www.kick-off.se – S VERIG ES S TÖRS TA TIDN IN G OM K ON FEREN S ER OCH MÖTEN –

#05 - 2019

VARS ÅG O D T a gä r n a m ed dig ditt n u m m er a v Kick Off h em

nr 05-2019 | Pris 64 kr

På omslaget: Daniel Couet Foto: Stefan Andersson

-INTERVJU-

DANYEL

Couet: “ATT STANNA UPP OCH VARA NÖJD, ÄR INTE MY CUP OF TEA”

MÖTESCOACHEN

Skribenter och medarbetare: Tina Gardsten, Elin Moritz, Micke Darmell och Jörgen Dyssvold.

Kick Off utges av: La Prensa AB laprensa.se

Börja bra. Fråga dig varför

IRLAND

Kombinera konferens med upplevelser

RONDO

Glitter, glamour och god mat

NÖJEN GULDKORN AKTUELLT

3


SOMMARMÖTEN I SKÄRGÅRDEN 20 MIN FRÅN SLUSSEN Under sommarmånaderna njuter vi av att vistas utomhus. Hav och grönska, varma vindar och svalkande bad ger ny inspiration och kreativitet. Ofta lämnar mötet lokalens I\UDYlJJDUI|UHQGLVNXVVLRQLVROHQbYHQN|NHWÁ\WWDUXW och serverar en härlig lunch på innergården. Upplev våra sommarmöten i skärgården.

WWW.VARGARD.SE 08 748 77 00 • INFO@VARGARD.SE


SALTEST AFTERPARTY LÖRDAGEN DEN 24 AUGUSTI Snart är det dags för årets Saltest Afterparty på Vår Gård. En heldag med festligheter för stora som små i samband med Sthlm Saltest event för kropp & själ, där Solsidan Runt och Wille Swimrun går av stapeln. Här samlas vi ute på den grönskande innergården som förvandlas till en fartfylld skärgårdsfest med tända grillar, god mat och trevlig underhållning. En sensommardag med massor av glädje och gemenskap. Varmt välkomna till Saltest Afterparty 2019!

Läs mer på www.vargard.se

NO WASTE, JUST TASTE EN MIDDAG UTAN SVINN

En kulinarisk middag lagad på enbart överblivna råvaror för att minska matsvinnet. Bli serverad i vår vackra 1800-talsvilla och överraskas av hur mångsidig och smakrik en hållbar PLGGDJNDQEOLPHGOLWHXSSÀQQLQJVULNHGRPRFKNUHDWLYLWHW.RFNDUQDSUHVHQWHUDUPHQ\Q på plats och berättar om passionen för klimatsmart matlagning. Det blir kväll full med insikt och matglädje.

Läs mer på www.vargard.se


\ȞȞŎǍėǼ

Innehåll

#05-2019 40

30

16

16. Daniel Couet Intervju 28. Filmnytt Nytt på bio 30. Mötescoachen Börja bra och fråga dig varför

Alltid i Kick Off Aktuellt Guldkorn Krog Intervju Nöje

40. Irland Konferens på "Den gröna ön" 84. Konferens på flygplats Naturlig mötesplats

ANNONS

Med Rebendos helhetsvy optimerar du dina affärstransaktioner Vill du säkerställa din affärsnytta? Oavsett om du har din data i interna eller outsourcade datacenters, i molnet eller en kombination av allt detta hjälper Rebendo dig att visualisera, analysera och optimera dina affärstransaktioner. Vi hjälper dig med full insyn i IT-miljön! Oavsett om du har din data i molnet eller hos en eller flera outsourcingleverantörer ska du kunna kontrollera att du faktiskt får det som avtalats. Genom mätning och visualisering av alla transaktioner, från sändare till mottagare, kan leveransen verifieras och rätt krav kan ställas på leverantörerna. – Vi på Rebendo har arbetat med Performance Management sedan 2001 och har hjälpt våra kunder att få realtidsbaserad insyn i både affärslogik och affärstransaktioner, End-to-End, säger Michael Kling, vd på Rebendo. Förbättra din beställarkompetens – Vår realtidsbaserade IT-karta ger dig möjlighet att säkerställa att leverantörer motsvarar överenskomna parametrar i skrivna avtal. Att skriva SLA:er på svarstidsnivå eller på transaktionsnivå är 6

en självklarhet för oss. Har du blivit utlovad en svarstid på en sekund och vi kan se att den ligger på 20 sekunder är detta något du kan visa svart på vitt. Du ökar på så vis din beställarkompetens och blir en vassare kravställare. När du ska outsourca hela eller delar av IT-verksamheten Om du funderar på att outsourca så kommer du att vilja veta hur din miljö ser ut idag och skapa en baseline kring detta för att kunna definiera kraven på din kommande miljö. Du kan då under projektets gång se om ni är på rätt väg eller ej och ställa krav på leverantören om någon del i leveransen inte når upp till det förväntade. Rebendos tjänster för analys av end-toend-transaktioner gör det också möjligt att snabbt kunna identifiera var och när ett fel inträffat.

– I och med att vi tittar på transaktionerna end-to-end så utgår alla från samma data, oavsett vilken funktion du har på företaget. Det gör att du snabbt kan lösa problem vid exempelvis driftstörningar i och med att alla inblandade parter ser precis var problemet uppstått. Samtidigt kan du vara proaktiv och se trender som visar på möjliga fel innan de händer, vilket är otroligt värdefullt.

FAKTA Rebendo AB, startade 2001, är ledande specialister inom Performance Management. Vi kombinerar erfarenhet, kompetens, kvalitet med stort hjärta. Några av våra kunder är bland annat ATG, Bankgirot, Länsförsäkringar, Silverrail och Stockholms Stad. Vill du veta mer, kolla in vår hemsida www.rebendo.se.


EBITDA? Ta med dina viktigaste förkortningar och affärsstrategiska frågor och kliv in i vår sköna värld. Business kombineras bäst med en prisbelönt pool club, White @nb]^obggZk^gK^lmZnkZg`Dºd^m%ebo^fnlbd%[becZk]%lan_Ü^[hZk]h\al¬nmlbdm över strand och hav. Lägg till teknik som funkar och whiteboardpennor som ligger på sin plats så har du riktigt goda förutsättningar för att få ett bra möte, konferens eller kickoff. Och minnesvärt. Och skönt. Ring eller lägg ett sms till 0702 - 94 24 90 så återkommer vi med ett riktigt bra förslag under dagen. H\aobee]ndheeZbgo¬kZlrlm^kahm^eeLm^ZfAhm^e%RlmZ]LZemlcº[Z]%FCLh\a grZ?ùkbK^lhkmbA^fl^]Zel¬ÛgglZeemlZfeZmi¬^ll`khni'l^ Varmt välkommen.

STRANDBADEN.SE | INFO@STRANDBADEN.SE | +46 (0) 346 - 71 49 00 | @STRANDBADEN

2007

2017

2014

2017

FRÅN ESS GROUP - SKAPARNA AV PRISBELÖNTA STEAM HOTEL, YSTAD SALTSJÖBAD, HOTEL PIGALLE OCH MJ’S.


Foto: Pernilla Danielsson

Aktuellt

Fruktkorgar och kaffe prioriterade ekoinköp i statliga verksamheter

êȬɥǶĂˊȬȞPɥȬ̈Ɍ ȵɌɌȞĂɥǍȬˆŎǼǖ¥ĂǸȔĂ W

orkation Group utökar sin verksamhet och öppnar ett lifestylehotell i stadsdelen La Lonja i centrala Palma. Ocho Hotel & Kitchen slår upp portarna i början av juli och blir ett spanskt systerhotell till Görvälns slott. ENTREPRENÖRSPARET bakom Workation Group, Maria och Johan Eklund, blev utsedda till Årets Företagare i Stockholm län 2018 för sitt arbete med boutiquehotellet Görvälns slott. Nu satsar de på ett fyrstjärnigt systerhotell – mitt i Palma. Hotellet välkomnar gäster från och med 1 juli och riktar sig till resenären som söker en personlig vistelse med liv och rörelse och uppmärksam service. – Vi är så glada att kunna fortsätta expandera vår verksamhet i Palma. Känslan i Ocho Hotel & Kitchen kommer att vara ”Görvälns slott goes Palma med inspiration från LA”. Vår ambition är att välkomna våra gäster till ett modernt lifestylehotell som erbjuder avslappnat skönt häng och god ren mat, säger Johan Eklund, vd Workation Group. HOTELLET ÄR BYGGT i traditionellt mallorkinsk stil med vackra fönsterluckor och franska balkonger

8

men med inslag av skandinaviska materialval. Inredningen är en mix av internationella varumärken och mycket är specialimporterat från Sverige, Danmark, England och Frankrike. Hotellrummen är av olika storlek, från 40 upp till 120 kvadratmeter, vilket möjliggör för familjer att bo rymligt utan att behöva hyra två rum. Hotellets själ bottnar i genomtänkta detaljer, personlig service och en avslappnad atmosfär för den medvetne resenären som uppskattar det lilla extra. WORKATION GROUP har ett starkt hållbarhetsarbete i alla sina verksamheter, och även Ocho Hotel & Kitchen kommer vara en fortsättning på detta. I restaurangen kommer gästerna kunna njuta av internationella smaker i smårättsform, med fokus på ekologiska högkvalitativa råvaror, och på hotellet används genomgående grön el och eget, renat vatten. NYETABLERINGEN INNEBÄR omkring

15 nya arbetstillfällen och är ett steg mot Workation Groups mål om att expandera sin verksamhet till att omfatta fem anläggningar under de kommande tre åren. Q

HELA 38 PROCENT av livsmedelsinköpen var ekologiska i Sveriges kommuner och regioner 2018. Ekomatcentrum, som kartlagt ekologiska inköp i offentlig sektor sedan 1999, noterar att kommuner och regioner är på god väg mot det nationella målet 60 % ekologiskt till 2030. Nu har även ett 20tal statliga verksamheter granskats och Ekomatcentrum kan konstatera att de har en bra bit kvar till 38 %. MAJORITETEN av de statliga verksamheterna i undersökningen har ingen måltidsverksamhet. De gör livsmedelsinköp framför allt i samband med konferenser och möten, då oftast genom catering utlagd på entreprenad. Ytterligare några har fruktkorgar, kaffe, te och fikabröd som enda livsmedelsinköp. I avtal med entreprenörer/leverantörer är det vanligt med krav på att några utvalda produkter ska vara ekologiska, exempelvis fruktkorgar, kaffe eller mjölk. Här kan myndigheterna ha krav på 100 procent ekologiskt. MÄTBARA MÅL DRIVER ekoutvecklingen

En framgångsfaktor för ekoutvecklingen i kommuner och regioner är att man sätter upp tidsbundna procentmål. 2018 hade 70 procent av kommuner och regioner i Ekomatcentrums kartläggning antagit ett mål om 25 procent ekologiskt eller mer. Fler än hälften hade ett mål på över 26 procent och 10 procent hade mål på 60 procent ekologiskt eller mer. Av de tillfrågade statliga verksamheterna hade endast 17 procent tidsbundna ekomål. Q


Volvo Museum

Välkommen till en resa i tiden! På Volvo Museum kan du följa utvecklingen av bilar, lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt industri- och marinmotorer – från 1927 till idag. Här finns även café och presentbutik.

Arendals Skans www.volvomuseum.se 031-66 48 14


Guldkorn

1.

2.

3. 4.

PĚˆÇ¸Äž  ČŹÉĽČž Fyra sätt att utforska Irland pĂĽ utan bil

1. Railtour Irland First Class Railtour Irland First Class är Irlands enda tügbolag. Med dessa kan du resa Üver hela den grÜna Ün; Frün Irlands Ancient East, via Wild Atlantic Way och ända till Nordirland. Railtours erbjuder mängder av resor av olika längd. Här kan du ocksü välja mellan snabbtüg, lyxtüg och en rad av hotell som samarbetar med tügbolaget. www.railtoursirland.com

10

2. Viking Splash (Se Dublin frün büde land och hav) Rundturen Viking Splash erbjuder en spännande resa mellan Dublins mest välkända landmärken büde pü land och till havs. Resans fordon lUHQDP°ELHEXVVIUnQDQGUD världskriget, vilket i sig är en sevärdhet. Frün denna kommer vikingarna att guida er pü en informativ och underhüllande resa genom Dublin. www.vikingsplash.com

3. Wild N Happy Ytterligare ett sätt att uppleva Irland pü är genom att använda nätverket av guidade bussar, där du själv kan välja var du kliver av och pü. Hüllplatserna är planerade sü att du für uppleva Irlands mest spektakulära vyer, fantastiska landskap, vildsinta natur och, fÜrstüs, den färgsprakande och XQLNDNXOWXUHQ'HW°QQVHQ rad olika respass, innehüllande rundturer med all-inklusive eller dagsturer. Allt fÜr att ge dig en ¹H[LEHOUXQGWXUDQSDVVDGHIWHU dina Ünskemül. www.wildnhappy.ie

4. Killarney Att resa med häst och vagn är ett helt unikt sätt att uppleva Ün. Münga av fÜretagen har lünga anor där kunskaperna har gütt i arv i generation efter generation. Bernard Fagan Horse Drawn Carriages tar dig till münga av de mest fantastiska landmärkena i Dublin. killarneyhorseandcarriagetours.com horsedrawncarriagesdublin.com


Vid södra Mälaren, en mil norr om Eskilstuna, cirka en timme från Stockholm. www.sundbyholms-slott.se

Välkommen till Sundbyholms Slott Svanenmärkt hotell med ljusa konferenslokaler, stiliga festlokaler och välrenommerat slottskök.

Konferenserbjudanden med rabatter & mervärden i helpensionen - www.sundbyholms-slott.se/konferens

TIPS! 1700-tals bal för kickoffen?

Konferens med aktivitet Gruppaktiviteter och temamiddagar: 1700-tals maskeradbal, vikingamiddag, skattjakt, interaktiv mordgåta, kreativt måleri, smak- & doftpromenad, samarbetspussel, champagneprovning, vinprovning, ponnytrav, dryckesquiz, hot spa bad, bryggbåtar. www.sundbyholms-slott.se/aktiviteter

109 hotellrum, 233 sköna bäddar

info@sundbyholms-slott.se 016-428400

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP


Foto: Magnus Skoglöf

Krog

Brygghuset B

rygghuset är skärgårdsrestaurangen för dig som vill ta del av bohuslänsk atmosfär och energi.

Whiskykrog både 2013 och 2017 av Svenska Whiskyförbundet.

FÖRUTOM PURFÄRSK FISK och skaldjur på menyn erbjuder restaurangen upplevelser till havs.

KROGEN HAR MER ÄN 1700 whiskyflaskor från olika destillerier och årgångar. Brygghuset har även rekommenderats i White Guide och Sveriges Bästa Bord.

VAD SOM SERVERAS beror på säsongen

Bekvämt boende

och de råvaror som finns att tillgå. Brygghuset är certifierad av ”Smaka på Västsverige”. En certifiering som samlar restauranger, producenter och gårdsbutiker som erbjuder hållbara och genuina västsvenska produkter och matupplevelser baserade på säsongsbetonade lokala råvaror.

Behöver du någonstans att bo kan du checka in på Slipens Hotell & Pensionat i direkt närhet och med rum som vetter ut mot hav och marinan.

ETT GULDKORN för den whiskyintresserade är Brygghuset som har utsetts till årets

12

Skärgårdskrog Fiskebäckskil med närproducerat

Ur menyn: Brygghusets fisk & musselsoppa, råbiff, pilgrimsmussla, pusselsoppa och Räksmörgås (på smörstekt bröd med handpillade räkor, äpple,gurka, sallad, tomat samt sirap på citronmeliss). Q

Brygghuset Adress: Fiskebäckskilsvägen 28 451 78 Fiskebäckskil Tel: 0523-222 22 Mail: info@brygghusetkrog.se Web: brygghusetkrog.se Slipens hotell Tel: +46 523-222 22 Mail: kontakt@slipenshotell.se Web: slipenshotell.se


KRAV · Närfiskat · Närodlat · Ekologiskt · Biodynamiskt · Mat efter säsong

Skärgårdskonferens Låt havet inspirera ert möte – året runt! Pensionat Styrsö Skäret är ett gammaldags skärgårdspensionat som passar perfekt för det lilla mötet, med personlig service och vällagade måltider av KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat samt ombonade och stilfullt inredda rum. Pen so

På Pensionat Styrsö Skäret är lugnet större än vanligt och mer storlagen kan naturen knappast bli. Endast 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen och ni befinner er på en På bilfri ö i Göteborgs skärgård. sto

Varmt välkomna! Ola &Ylva med personal

031-97 32 30 www.pensionatskaret.se .se

Upplev skärgården! Kombinera ert möte med unika skärgårdsupplevelser! Välj något av våra grundpaket eller låt oss skräddarsy er konferens. Läs mer om våra erbjudande på www.pensionatskaret.se


Mat & Vin

Saltstänkt skaldjurssafari med whiskyprovning W

hiskyvarumärket Talisker bjöd in till ett saltstänkt skaldjursäventyr tillsammans med Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil. Skaldjursäventyret i Fiskebäckskil är en del av Scandinavian Detours, en äventyrsguide som Talisker tagit fram tillsammans med några av Skandinaviens främsta äventyrare. Äventyret bjöd på en skaldjursupplevelse i sann Bohuslänsanda. FISKEBÄCKSKIL – ett av Sveriges första fiskelägen med anor tillbaka till 1500-talet är idag mest känt som ett pittoreskt sommarparadis på den Bohuslänska kusten, med röda sjöbodar, kaptensvillor, fiskarstugor och solvarma rödskimrande klippor. Hela upplevelsen utick från Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil och kretsar kring det lokala fisket. PÅ SKALDJURSÄVENTYRET åker man

som gäst ut med fiskebåt och får vara med om att dra upp skaldjur ute till havs. I anslutning fick vi en lunch på en av alla de vackra öarna och på saltstänkta klippor. Middagen åts på Restaurang Brygghuset, där kockarna tillagade och bjuder på dagens pinfärska fångst.

14

INNOVATIVT TÄNK kring middagsdrycken när Emil Hed matchade en rad olika whiskycocktails till menyn. Emil är en av Sveriges bästa bartenders som man annars hittar på restaurang Svartengrens i Stockholm. KVÄLLEN SLUTAR OCKSÅ i whiskyns tecken - med en provning i Restaurang Brygghusets egen whiskyhörna, ledd av husets egen expert. Sov gott med havet nära gjorde vi på Slipens hotell och på

morgonen frukostbuffé och kaffet togs med ut på däcket och njutning med havet som vy.. Två tillfällen ytterligare kan kan man boka skaldjurssafarin:

28–29 juni 23–24 augusti För att läsa mer och boka, besök: https://www.brygghusetkrog.se/ scandinaviandetours.


Välkommen till Turning Torso Mötesplatsen 179 meter över havet På våning 53 och 54 finner du åtta inspirerande rum för konferens, möte, events och middagar. Här erbjuder vi hög service och fantastisk mat i förstklassig miljö på Sveriges högsta adress. Konferera en heldag inkl allt för 795:- per person Gäller från 15 personer. Hitta inspiration till ert nästa arrangemang på www.skyhighmeetings.com Välkommen till Sveriges högsta mötesplats!

FIRST CLASS MEETINGS AND CONFERENCES IN THE SKY SKY HIGH MEETINGS - TURNING TORSO Lilla Varvsgatan 14, 211 15 MALMÖ. Tel. +46 (0)40 - 17 45 40

www.skyhighmeetings.com


3UR°OHQ

16


Danyel Couet Som den halvfransos han ju är och med rötter i Frankrikes huvudstad var det väl egentligen bara en tidsfråga när Danyel skulle öppna sitt eget lilla St Germain här hemma. Att det skulle bli via epitetet stjärnprydd kock, och med inte mindre än 20 krogar i bagaget kunde han knappast själv gissa. Det fick ta sina 25 år, för nu lagar han mat helt och hållet efter sitt eget sätt med ett handplockat team som delar samma vision och kärlek för maten som han själv – och framlidne farmor Allegrine. ­ Text: Tina Gardsten Foto: Stefan Andersson

17


3UR°OHQ

"Sen älskar jag när det är en spontan känsla på en vinbar"

I dagarna fyller Allegrine 1 år – har allt utvecklats som planerat? På ett år har det hänt mycket. När vi öppnade var det viktigt att vara tydlig med visionen från början.

Jazzkvällarna ”Jazz au Vin” på Bar Étable – berätta om idén och filosofin bakom dem. Finns nog inte någon direkt filosofi mer än att jag gillar jazz.

Det tyckte jag att vi var men det finns alltid saker att bli bättre på.

Sen älskar jag när det är en spontan känsla på en vinbar. Att det händer lite tokigheter och ändras från dag till dag. Att skapa en stökig, varm och lite tokig stämning är svårt men när det händer blir det som bomull för själen ;)

Vi startade på en lagom nivå som en ambitiös kvarterskrog. Under det gångna året har vi utvecklats till en mogen och trygg restaurang som placerat sig ganska högt på Stockholms krogscen Vad upplever du/ni att er publik uppskattar mest? Jag tror många uppskattar att vi förändrar menyn kontinuerligt och för varje byte så jackar vi upp nivån efter förväntningarna.

18

Vad händer framåt? Massor! I höst kommer vi att öppna måndagar för matlagningsevent. Där man kan boka en matlagningskurs från tio personer upp till 35 stycken. Det unika är att man får en hel restaurang för sig själv där

jag eller Sebastian är med och leder sällskapet till en lyckad stund i köket. Vi kommer även att utöka våra livemusikkvällar men lite annan typ av musik och på lite andra dagar. Ambitionen är att även skapa samma härliga musikstämning på tidig eftermiddag och under flera tillfällen. Bar Étable öppnar söndagar efter önskemål från våra gäster. Vi har också byggt om våra uteserveringar som förhoppningsvis kommer förlänga utesäsongen. Ett stort utbud således av aktiviteter – är det en ny trend vi ser? Trend är nog fel att säga. Jag älskar att utveckla och hitta nya vägar. Att stanna upp och vara nöjd är inte ”my cup of tea”. ­


Konferens på Hotell Havsbaden! Glöm allt du tidigare associerat med ordet konferens. Nu är det Spahotell tell & konfer konferens som gäller!

Nyöppnade Hotell otell elll Havsbaden el n i Grisslehamn (12 mil norrr oom Stockholm) tar emot Er med d ööppna armar, r, varma pooler och perfekta fö fföru förutsättningar ö för den där är k konferensen Nii alltid kommer komm vilja komma til ti tillb tillbaka till.

Surfa in på åw www.hotellhavsbaden.se havsbaden.se för boka och h lläsa mer!

Hotell Havsbaden Skatuddsvägen 18, 960 45 Grisslehamn www.hotellhavsbaden.se | info@hotellhavsbaden.se 0175 - 309 30


3UR°OHQ

"På Allegrine är alla delaktiga och ger av sig själva, vilket gör mig oerhört stolt" Du har själv sagt att du är en ”rastlös kocksjäl” – betyder det att det slutar med ett eget litet krogimperium signerad Danyel Couet? Vi kommer aldrig bli en kroggrupp… Jag känner igen exakt samma mening för ca 20 år sedan och se var det tog oss. 20 krogar senare. Nä, min ambition är verkligen inte att öppna massor av krogar utan jag är så nöjd och trivs fantastiskt bra på mitt lilla ”Kammakartorg”. Fördelen med denna plats är att den fortfarande har så mycket potential och utvecklingsmöjligheter. Stjärnkock och under lång tid finkrogskrögare– fortsätter du att utvecklas? Ja, hela tiden. Jag har förändrats väldigt mycket i mitt ledarskap. Istället för att styra allt utifrån min fixa idé bjuder jag in all personal att vara med och höras och utveckla oss framåt. Det gör även att jag utvecklas matmässigt. På Allegrine är alla delaktiga och ger av sig själva, vilket gör mig oerhört stolt. Vem är gästen på Allegrine? Vi har en väldigt blandad publik Vi har sett dig som jury i Sveriges yngsta mästerkock och som inhoppare i Sverigemästerkock, kommer vi få se mer av dig o tv framöver? Är det något du vill? Jag vet inte men förhoppningsvis, jag är ganska selektiv när det kommer till att vara med i tv.

Foto: :ROIJDQJ.OHLQVFKPLGW

Du är mycket på Gotland. Tar du med dig något därifrån till Allegrine? Gotland är för mig det ställe som har allt bättre… nu är jag ju lite partisk men det är där jag laddar batterierna och har en närhet till bönderna som förser mig med magiska råvaror såsom grönsaker, ägg, lamm och alldeles nyligen Liderödssvin. ­

20


Välkommen till Tylebäck

Den naturliga mötesplatsen Hotell • Restaurang • Konferens • Bröllop & Fest • Relax • Gym • Yoga Tylebäck är en mötesplats för dig som vill få ut det mesta och bästa av ditt arrangemang. Vi är en modern hotell- och konferensanläggning med spännande arkitektur som varsamt knyter samman historia och nutid. Här kombinerar du effektivitet med avkoppling i natursköna omgivningar med närhet till både skog och hav. Vår stora passion är att underlätta ert jobb med att planera och genomföra er vistelse hos oss. Detta genom att vara lyhörda, flexibla och erbjuda en hög servicenivå. Ett gott värdskap ser vi som ett naturligt inslag i vår vardag.

T Y L Ö S A N D - H A L M S TA D | T E L 03 5 -1 9 18 0 0 | I N F O @T Y L E B A C K .C O M |

W W W.T Y L E B A C K .C O M


Foto: 7RPP\*lUGK

MĂśtesplats

ŽŲĪŎŽȞŎČŹÄŞÇ?ÎȞǖˆŎĝÂŻÉŒÄ‚ÄŞĹŽĘ„ Īȏ͚ȏɼǜǖȞƚǕĂɼŎȞĂÇ–ČžÍ˜Ç–ĆšĘ„Ɍė…ɼǸĂȞĝĂ

ÂŻ

wedavia utvecklar framtidens ygplatser och Nordens viktigaste mĂśtesplatser. I ygplatsstaden som växer fram pĂĽ Stockholm Arlanda Airport ingĂĽr nybyggda OfďŹ ce One. Kontorshuset fungerar som en coworking-arena genom ett samarbete med United Spaces, Sveriges ledande aktĂśr pĂĽ omrĂĽdet. Idag invigdes OfďŹ ce One och United Spaces pĂĽ Arlanda med bland annat trendspaningar och panelsamtal om fĂśrväntningarna pĂĽ framtidens arbetsplatser.

avgĂśrande roll fĂśr tillväxten i Stockholmsregionen och Sverige. Flygplatsen är optimal som etableringsplats fĂśr framtidens sätt att arbeta; Ăśppet, internationellt, exibelt och med fokus pĂĽ mĂśtet mellan människor. Genom samarbetet med United Spaces kan vi erbjuda moderna coworkinglĂśsningar pĂĽ Arlanda och jag är stolt Ăśver att idag fĂĽ inviga OfďŹ ce One, säger Karl Wistrand, vice vd pĂĽ Swedavia och tillfĂśrordnad direktĂśr fĂśr koncernenheten Anläggning och system.

I MAJ INVIGDE SWEDAVIA

kontorsbyggnaden OfďŹ ce One pĂĽ Arlanda. Byggnaden som är 15 000 kvadratmeter stor och tio vĂĽningar hĂśg ligger i direkt anslutning till Terminal 4 och 5. En av hyresgästerna i OfďŹ ce One är United Spaces, Sveriges ledande aktĂśr inom coworking. Invigningen bestod av spännande trendspaningar frĂĽn Kairos Future och panelsamtal pĂĽ temat morgondagens arbetsplatser och hur fĂśretagen kommer att behĂśva anpassa sig efter människors nya exibla sätt att arbeta. - Utvecklingen av ett Airport City Stockholm kommer ha en 22

- Det känns fantastiskt att United Spaces nu kan erbjuda mÜjligheter till coworking och mÜteslokaler pü Arlanda. Det är en dynamisk och växande plats som har stor potential fÜr denna typ av arbetsoch mÜtesform. Lokalerna som omfattar 2 400 kvadratmeter ligger mellan Terminal 4 och 5, och inredningen är inspirerad av skandinaviska färger och naturmaterial. VI SER FRAM EMOT att se utvecklingen här, säger Yvonne SÜrensen BjÜrud, vd United Spaces.

Flygplatsstaden Airport City Stockholm, som är ett samarbete mellan Swedavia, Sigtuna kommun och Arlandastad Holding, kommer ha en avgÜrande roll fÜr tillväxten i Stockholmsregionen och Sverige. AMBITIONEN ÄR ATT fÜrdubbla antalet

arbetstillfällen frün dagens 27 000 till 50 000 fÜre 2030. Arlanda är porten till den dynamiska och snabbväxande Stockholm-Uppsalaregionen och själva mÜtesplatsen där regionen ansluter till världen. Här mÜter Swedavia behovet av moderna kontor och mÜtesplatser kombinerat med effektiva kommunikationer.

Fakta OfďŹ ce One • Byggnaden bestĂĽr av 15 000 kvm kontorsyta och tio vĂĽningsplan, varav 2 400 kvm utgĂśr coworking och mĂśteslokaler i United Spaces regi • Arkitekt: Sandellsandberg • EntreprenĂśr: NCC ‡0LOM|FHUWL°HULQJ(QOLJW%5(($0 QLYn([FHOOHQW%5(($0lUHWW PLOM|FHUWL°HULQJVV\VWHPI|U E\JJQDGHURFK([FHOOHQWlUGHQQlVWD hĂśgsta betygsnivĂĽn. Q


POWER BREAK På Solvalla kan en paus bli rena energikicken. Precis vad som behövs för en lyckad konferens. Kontakta oss så berättar vi mer om vad lite extra hästkrafter kan tillföra.

restauranger@solvalla.se

I

www.solvalla.se

KO N F E R E N S & E V E N T


NĂśje

IȾɼʄˆĂË&#x;  ÉĽČžĹ?Čž ɌėÄ—ËœÄ‚Ä—ÉĽŏȾɼ Peter JĂśback TurnĂŠplan:

Foto: Peter Knutson

SOMMAREN Ă„R Ă„NTLIGEN

här, afterwork borden och uteserveringarna är laddade infÜr festen. Vi peppar och presenterar den perfekta uppladdningen infÜr kvällens klubbar "Remixology" – en knippe remixer av nügra av favorit lütarna frün Peter JÜbacks senaste kritikerrosade album "Humanology". DEN 18 MAJ var det äntligen dags fÜr

premiär, pü fÜrsta turnÊn pü ütta ür fÜr Peter JÜback. Totalt tolv stopp blir det pü turnÊn som bland annat spelar pü GrÜna Lund i Stockholm och pü Dalhalla innan den avslutas i Halmstad den 17 juli. Det blir büde nytt material tillsammans med JÜbacks mest älskade lütar!

18/5 LinkÜping, LinkÜping Konsert & Kongress PREMIÄR! 19/5 NorrkÜping, Louis De Geer 30/5 Örebro, Conventum 31/5 Västerüs, Konserthuset 1/6 Oslo, Oslo Konserthus 7/6 Helsingfors, Kulturhuset 9/6 Stockholm, GrÜna Lund 28/6 GÜteborg, Liseberg 29/6 Uppsala, Parksnäckan 1/7 Rättvik, Dalhalla 6/7 Furuvik, Furuviksparken 17/7 Halmstad, TylÜsand

MĂśten pĂĽ Tofta HerrgĂĽrd ÉŤËŠÉŻÉžɼɞɳɢɹɪɢɊɊɞɍÉ¤ËœÉąÉ˘É&#x;ɏɯɤÉŹÉ ÉĽɪɞɯɰɹɯɞɍɥ

Alltid egen matsal och exklusivitet!

ɭɢɯɣɢɨɹÉŁËœÉŻɊɢɥɍɌɍɤɰɤɯɲɭɭɢɍɰˊɊɧɹɢɞɪɢɹÉ­ÉŠÉžÉŤÉ˘ÉŻÉŚÉŤÉ¤É°ÉŞËœÉąÉ˘ÉąɢɊɊɢɯɲɹÉ&#x;ɌɊɥɍɌɍɤɢɍ

Telefon 0303 - 22 58 05 ¡ 24

toftaherrgard.se 24


S T O R A M Ö T E N & K I C K O F F, UPP TILL 600 PERS.

Stämpla ut O C H TA E T T B R E A K P Å S U N L I G H T.

Gänget behöver det.

Välkommen till destination Sunlight. T VÅLFAB RIKEN SO M B LE V H OTELL - KUS TNÄR A , 6 0 MIN SÖ D ER O M S TO CKH O LM .

www.sunlight.se p

+46 155-20 50 14

e

konferens@sunlight.se

Nytorget 7, 611 38 Nyköping, Södermanland, SWE


Nöje

2͟ˆɥĂŬȵɥŎʄˆċǼȞǖȞƹĂɥǖȞʄĂ˜ĂŬȵɥ ʄȬȔȔĂɥŎȞʄǶȬȔŎĻǖɠˆɥĂʄʄŎǸɠȔŎĻ ɥȬğŎɥˆƹ̈ʄˆĂŬʄʄȬȞĸʄ̈ʄʄǖŎŎɥǖǶʄʄȬȞ ȔɒƆɒ¥ėǶɥ̈ʄŎȞʄˊŎɥȞʄǶĂˆŎĂˆŎɥȞ DEN 27 JUNI BLIR DET PREMIÄR för årets stora komedisatsning

”Trassel” på underbara Krusenstiernska teatern i Kalmar. Tillsammans på scen samlas en av Sveriges främsta ensemble: Robert Gustafsson, Sussie Eriksson, Mikael Tornving, Ola Forssmed, Andreas Nilsson, Anki Albertsson, Gustav Levin, kalmariterna Martina Sundén och Magnus Kviske till legendariska Ray Cooneys manus omarbetat i regi och översättning av succéregissören Edward Af Sillén. Räkna med en fartfylld komedi med en hel del trassel och skratt! HANDLINGEN: ”TRASSEL”

En förbjuden kärleksaffär mellan den hale försvarsministern Peter Rundqvist (MIKAEL TORNVING) och den förvirrade partisekreteraren Lena Stjernström (SUSSIE ERIKSSON) avbryts abrupt när de i förskräckelse hittar ett lik (OLA FORSSMED) på hotellrummet! I rädsla för att avslöja sitt skandalösa snedsprång ber de Peters vimsiga assistent Göran (ROBERT GUSTAFSSON) om hjälp. Det här blir startskottet för en farskarusell som snurrar snabbare och snabbare där Peter, Lena och Göran desperat försöker gömma liket och samtidigt avvärja en påstridig hotelldirektör, en girig kypare, en envis städerska, en kärlekstörstande sjuksköterska plus en svartsjuk make och en sviken maka. Q

Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se 26


Hållbara möten. Framgång och utveckling skapas när erfarenheter, kunskaper och personligheter möts. Och vi vill gärna dela med oss vår gedigna erfarenhet inom möten. Mycket fokus ligger idag på hållbarhet och att göra skillnad och göra medvetna val. Detta gäller allt ifrån utbudet av mat och dryck, sortering och återvinning till användandet av kemikalier och kontorsmaterial och här ligger vi glädjande i framkant. Men vårt miljöarbete involverar också hur vi kan bidra till att minimera onödigt resande. Vi har därför satsat på fastinstallerade video- och telefonkonferenssystem i samtliga lokaler som möjliggör smidiga möten för distansdeltagare. I vår stora hörsal Wallenbergsalen, har den stora bildväggen ersatts av en presentationsvägg helt i LED. Så nu 2019 när IVA firar 100 år står vi rustade med ny grafisk profil, ny logotyp och uppdaterade moderna färgstarka mötesmiljöer – mer hållbart än någonsin. Välkommen! Titta in på vår hemsida: www.ivakonferens.se eller kontakta oss på: konferens@iva.se

GREV TUREGATAN 16, STOCKHOLM 08–791 30 00


Film

3 XNORSK FILM

Once Upon a Time in Vศฌวผอกอšศฌศฌฤป FILMEN UTSPELAR SIG 1969 i Los Angeles, dรคr allt hรฅller pรฅ att fรถrรคndras. Tv-stjรคrnan Rick Dalton och hans stuntman Cliff Booth navigerar genom en industri som de knappt kรคnner igen lรคngre. Den nionde ๏ฌlmen frรฅn manusfรถrfattaren och regissรถren har en stor ensemble och ๏ฌ‚era historier i en hyllning till de sista รถgonblicken i Hollywoods gyllene era.

EN ISKALL Jร„VEL (2013)

6WHQKnUGKlPQGWKULOOHU LN\OLJPLOM|QlU 6WHOODQ6NDUVJnUGVNDUDNWlU JnUIXOOVWlQGLJElUVlUNLHQ QRUVNIMlOORUWQlUKDQVVRQ EOLUP|UGDG,|YULJDUROOHU V\QVEODVYHQVNDNROOHJDQ 3HWHU$QGHUVVRQW\VND VNnGHVSHODUOHJHQGHQ%UXQR *DQ]

Genre:'UDPDNRPHGL Biopremiรคr:DXJXVWL Regissรถr: 4XHQWLQ7DUDQWLQR Skรฅdespelare: /HRQDUGR'L&DSULR%UDG3LWW 0DUJRW5REELH-DPHV0DUVGHQ$O3DFLQR .XUW5XVVHOO'DNRWD)DQQLQJ7LP5RWKPยฑ

Dร–D SNร– (2009)

(QJDPPDORQGNUDIWOLJJHU J|PGXQGHUVQ|QLGH QRUVNDIMlOOHQVHGDQDQGUD YlUOGVNULJHW(QKlUOLJ VNLGVHPHVWHUI|UYDQGODVWLOO HQPDUGU|PI|UHWWJlQJ XQJGRPDU1D]L]RPELHV VRPlUUHMlOWI|UEDQQDGH RPULQJDUGHP

ยนศฌอกยฏห†ศฌษฅอกฦต

DET 2

Jokern

%XGG\RFK%X]]/LJKW\HDUlU WLOOEDNDRFKVNDQXXWSnQ\D lYHQW\U

nUHIWHUKlQGHOVHUQDXQGHU VRPPDUHQNRPPHU'HW WLOOEDND/RVHUV&OXEKnOOHUVLWW O|IWHRFKnWHUYlQGHUWLOO'HUU\I|U DWWVlWWDVWRSSI|URQGVNDQHQ JnQJI|UDOODPHQYDGGHLQWH YHWlUDWW'HWGHQKlUJnQJHQlU EnGHVWDUNDUHRFKJU\PPDUHlQ QnJRQVLQ

En spinoff pรฅ %DWPDQยฐOPHUQD9LInUHQ GMXSDUHLQEOLFNL-RNHUQVOLY +XUGHXQJDnUHWIRUPDGH KDQVPlUNOLJDEHWHHQGHRFK KXUKDQVSV\NHVHQG|NLHQ QHGnWGXQGUDQGHVSLUDO

Genre: $QLPHUDG IDPLOMHNRPHGL Biopremiรคr: DXJXVWL Regissรถr: -RVK&RROH\

Genre: 6NUlFN Biopremiรคr: VHSWHPEHU Regissรถr: $QG\0XVFKLHWWL Skรฅdespelare: %LOO6NDUVJnUG -HVVLFD&KDVWDLQ-DPHV 0F$YR\6RSKLD/LOOLV%LOO +DGHU-D\5\DQPยฑ

Genre: 7KULOOHU Biopremiรคr: RNWREHU Regissรถr: Todd Phillips 6NnGHVSHODUH-RDTXLQ 3KRHQL[5REHUWGH1LURPยฑ

HUVUDJร„GARNA (2011)

,-R1HVEย—V+XYXGMlJDUQD P|WHUYLKHDGKXQWHUQ5RJHU GHQElVWDLEUDQVFKHQ+DQ lUJLIWPHGGHQYDFNUD'LDQD VRPlUJDOOHULVWKDUHQ DOOGHOHVI|UVWRUYLOODRFKI|U DWWยฐQDVLHUDGHWWDPnVWHKDQ VWMlODG\UNRQVW1DJHOELWDUH

Boka ditt fรถretagsevent pรฅ Filmstaden och visa en bioaktuell ๏ฌlm. www.motenochevent.se 28


Det är i naturen våra tankar är klara, vårt sinne lugnt och nya idéer väcks. Boka Årets Mötesrum 2019 - Skogsfloating som en del av er nästa konferens. För ett hållbart resultat.

HÅLLBARA MÖTEN i en sörmländsk oas 40 minuter från centrala Stockholm WWW.BOMMERSVIK.SE bokningen@bommersvik.se 08-552 410 00

SUCCÉN FORTSÄTTER HÖSTEN 2019 Kliv in genom dörren med kollegor, kunder eller samarbetspartners och ni har plötsligt landat i Grekland där filminspelningen precis avslutats. Men festen fortsätter och Mamma Mia! The Party börjar! Välkommen till helkväll i flera akter som inkluderar 3-rätters medelhavsmeny, sång, dans, garderob, en liten välkomstshot, våghalsiga luftfärder, flirtiga servitörer och självklart ABBAs låtar. OPA! MAMMAMIATHEPARTY.COM


En bra början är att fråga sig varför...

H

ar du nån gång reflekterat över hur 250 personer på konferens en heldag förbrukar lika mycket arbetstimmar som en anställd ett helt år?

EN HELTIDSTJÄNST ett helt år är

också vad den bränner som av gammal vana väljer att göra en heldag istället för halvdag för 500 personer. Säg det företag som skulle anställa en person på heltid ett år utan att veta för vad och varför. Förhoppningsvis kommer du inte på någon. Men så fungerar det alltså inte när det gäller konferenser. VARJE DAG BJUDS det in till möten och event som saknar svar på varför de arrangeras. Kanske bristen på varför är en del av förklaringen till att det varje år arrangeras

30

Det krävs tre saker för att något ska hända: tid, energi och motiv. Motivet för ett möte eller event kan också beskrivas som syfte. När det kommer till möten är en gyllene regel att ”the why and for who gives the where, when and what”. Första steget vid all event- och P·WHVSODQHULQJ¥UG¥UI·UDWWGHƋQLHUDV\IWHW'HWVNDJHVYDUS¦YDUI·U du och de andra ska lägga tid, pengar och energi på just detta. Att GHƋQLHUDV\IWH¥UI·UVWDVWHJHWLP·WHVSODQHULQJHQOLJW60$57PHWRGHQ Text: Jörgen Dyssvold

slösmöten som kostar svenska arbetsgivare 170 miljarder. En som pratar mycket om ”varför” och vikten av att alltid ha ett svar på det är Simon Sinek. Kolla gärna in hans TED Talk ”How great leaders inspire action” på ted.com om du inte redan sett det. Eller se det igen. Han tar där upp Apple som exempel, en datortillverkare som uppfattas mycket mer innovativa än konkurrenterna. När andra i sin reklam säger ”vi gör utmärkta datorer” (vad) säger Apple att ”allt vi gör, det gör vi för att utmana status quo, genom att göra våra produkter vackert designade, enkla att använda och användarvänliga” (varför). Känner du skillnaden? Ordet ”varför” gör också skillnaden mellan TED Talks och andra presentationer. När vi coachar

talare till TEDx event hjälper vi dem att hitta svaret på varför de gör det de gör och inte bara berätta vad. OFTAST FINNS DET en mycket

intressant historia om varför en söker svaret på cancerns gåta, bestämde sig för att bli psykolog eller något annat. När det kommer till möten lyder den gyllene regeln att Varför och för Vem ger dig Vad, Var och När. Det första steget är alltså alltid att definiera syftet. Det ska ge svaret på varför du och de andra ska lägga tid, pengar och energi på just det här mötet. Syftet är också första steget i SMART mötesplanering. Genom att använda SMART innan du börjar planera ett möte, eller som övning i inledningen av ett, säkerställer du att fler dåliga möten blir bra, uppnår målen och kan följas upp. ­


Mötescoachen

"15 minuter är den nya timmen"

En butikskedja som arrangerar en kick off för sina säljare kan med SMART beskrivas t ex så här. Syfte: Att lägga upp och implementera strategier för hur vi uppnår årets sälj- och kvalitetsmål. Mål: Efter mötet ska alla känna till årets mål, de tre viktigaste strategierna och vara inspirerade och peppade för att bidra till att dessa genomförs. Agenda: Bestående av presentationer av mål & strategier och ett antal workshops för att fördjupa sig och komma överens om hur de ska uppnås.

SMART MÖTESPLANERING Syfte Börja med att definiera varför ett möte ska ske, gärna inklusive svaret på varför deltagarna ska lägga tid och kanske pengar på det.

Mål & målgrupp Beskriv sedan vad mötet ska leda till. För mindre möten kan det räcka med en mening och för större kanske fler, t ex svar på vad deltagarna ska veta, känna och göra efter mötet. Om du inte är klar över det behöver du också definiera målgruppen för mötet.

Roller: Mötet leds av försäljningschefen och säljkoordinator sammanställer ”action points” som skickas ut och följs upp en månad efter mötet. Deltagarna uppmanas lägga annat åt sidan och med fullt fokus delta i denna ”arbetsdag tillsammans”. Tid: Heldagsmötet består av fyra 90 minuters akter (två med presentationer och två med workshops) med 30–60 minuters sociala sessioner med mat och dryck däremellan. Mötet avslutas med en gemensam middag.

Agenda Utgå sedan från syfte, målgrupp och mål och skapa en agenda. Den ska till största del innehålla aktiviter och medverkande som du tror kan leda till att mötets syfte och mål uppnås.

Roller Utse sedan roller. Vem ska leda mötet och hur behöver denne förberedas? Behövs någon som håller koll på tiden, tar anteckningar, gör presentationer? Glöm inte mötets deltagare och att beskriva vilka förväntningar du har på dem.

Tid 15 minuter är den nya timmen och lagom tid för en presentation eller gruppdiskussion. Längden på ett (icke obligatoriskt) möte avgör också hur många som kommer. Ett heldagsmöte är t ex dubbelt så dyrt i tid som ett halvdagsmöte och därför dubbelt så svårt att locka deltagare till. När det gäller vardagsmöten är rådet att ifrågasätta ”entimmesnormen”. Börja fråga hur lång tid ni behöver, föreslå 20 minuter, kör korta avstämningsmöten stående eller testa walk & talk. Du kommer snart att märka hur mycket man hinner avhandla på bara en kvart när man är förberedd och fokuserad. Men börja som sagt alltid med att bli överens om varför ni möts. Q

Jörgen Dyssvold är mötesdesigner vid mötesbyrån Herr Omar och har mer än 20 års erfarenhet av att planera och producera allt ifrån TEDx konferenser till världsrekord och presidentbesök. Han är också skapare av Meetfulness – läran om hur man skapar möten. som uppnår målen och har kul på vägen. Du kan komma i kontakt med Jörgen via herromar.se

31


Aktuellt

Den koldioxidsnåla platsen DEN 9 OCH 10 MAJ gick konferensen

Framtidsspaning

Den koldioxidsnåla platsen av stapeln i Umeå. Konferensen kom att kretsa kring två teman: hållbar livsstil som norm och klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling.

Inledningstalare var Fredrik Tornberger från Kairos Future gav en framtidsspaning till hur det fossilfria samhället kommer att se ut. Konferensens två huvudteman var också rubriker för två talkshows där personer som på varit delaktiga eller ansvariga för olika delprojekt möter inspiratörer och forskare för att samtala om klimatdriven affärsoch organisationsutveckling och hållbara livsstilar som norm. Konferensen samlade kommuner, företag, myndigheter och ideella organisationer från hela norra Sverige. Då intresset från andra delar av landet var stort sändes konferensen även på webben.

KONFERENSEN SUMMERADE projektet

Den koldioxidsnåla platsen som har pågått sedan 2016 och avslutas i september 2019. En kavalkad av erfarenheter från projektets aktiviteter presenterades.

Klimatsmart resande, boende och inköp Klimatprojektet har arbetat med att göra det enklare för Umeås invånare att minska sin klimatpåverkan från resor, boende och inköp. Till konferensen kom fyra talare som gav utblickar och framtidsspaningar på just dessa områden. • Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen: Så kan bostadsföretagen driva omställningen till ett mer hållbart samhälle • Markus Robèrt, Docent vid KTH: Formulera mål för resor som gör skillnad både för klimatet och ekonomin • Johanna Nilsson, opinionsbildare, bloggare, designer: Slow business – så tjänar du pengar på hållbarhet

32

Umeå visar framfötterna Klimatprojektet Den koldioxidsnåla platsen utvecklar och testar nya arbetssätt för hållbar konsumtion. Det är ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå universitet och finansieras av bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet har genomfört en rad aktiviteter och några av dem har rönt särskilt stort intresse hos andra kommuner och myndigheter, till exempel:

• En unik beräkning av Umeås klimatavtryck baserat på vad Umeåborna konsumerar • Nytänkande sätt att hjälpa familjer att ställa om till liv utan egen bil • Nätverk som inspirerar restauranger till mer hållbarhet. I samband med konferensens middag tog projektet även tillfället i akt att visa upp ellådcykelpoolen U-bike och mötesplatsen Cykelstället, som båda har fått nationell uppmärksamhet, bland annat som finalist i tidningen Dagens samhälles utmärkelse Årets Samhällsbyggare.

Från inspiration till handlingskraft På fredagen tog konferensens deltagare med intrycken från torsdagen och under kreativa former undersökte de hur organisationerna tillsammans kan underlätta för framtidens klimatsmarta livsstilar och skapa samarbeten som utvecklar den koldioxidsnåla och klimatneutrala platsen. Q


Storslagen fjällkonferens - Välkommen till Idre Fjäll

FULL FART ELLER SKÖN AVKOPLING För oss är omtanke om våra gäster och det personliga mötet väldigt viktigt. Ren fjälluft och mäktiga vyer, kombinerat med massor av utomhusaktiviteter som forsränning, höghöjdsbana, klättring ger kropp och knopp den energi vi behöver för att orka ta viktiga beslut och vara kreativ under mötet. Boka på tel. 0253-412 00 eller konferens@idrefjall.se

idrefjall.se


Nöje

Veronica Maggio tar över Grönan ̈ȞĻŎɥˆɥŎǶ͘ċǼĂɥ DET KOM SÅ MYCKET folk att hon stängde Gröna

Lunds grindar både 2015 och 2017. I år, för första gången i modern tid, överlåter vi Stora Scen under tre konsertkvällar i rad. Passande nog kallar vi konsertkvällarna för ”Den första gången…”. Hon är en av Sveriges största artister, har vunnit alla musikpriser som går att vinna, släppt fem kritikerrosade album och är landets okrönta livedrottning. ”Kurt Cobain” släpptes den 22 mars och är den första singeln från det kommande albumet, vars första halva släpps innan den stundande sommaren och hela albumet till hösten. På hennes konserter 2015 och 2017 kom så mycket publik till Gröna Lund att vi var tvungna att stänga entrégrindarna. I år ville vi därför göra någonting annorlunda. För första gången i modern tid, upplåter vi Stora Scen till en och samma artist, tre dagar i rad. Vi kallar hennes konsertkvällar passande nog för ”Den första gången…” och ingen konsertkväll kommer att vara den andra lik. Vi är otroligt stolta över att få välkomna Veronica Maggio till Gröna Lunds Stora Scen den 4 juni, 5 juni och 6 juni.

VI UTRUSTAR EUROPAS EVENT

WESTMANS.SE • 08 622 98 40 34


Art direction: Cjhdesign Foto: Strinnhed

Kontor, konferens & event

Vi tycker att det är vår miljö som är unik. (Andra säger att det är vår service.) Malmöhusvägen 1, Malmö 040-685 21 10 info@highcourt.se www.highcourt.se

Fast i ärlighetens namn brukar våra gäster hålla med oss– HighCourt, vid Slottsparken i Malmö, är unikt. Pampigt, men ändå intimt. Elegant, men ändå välkomnande. Från ett annat sekel, men så självklart i nuet. Oavsett vad du vill–konferens eller kontor, bröllop eller middag, event eller galakväll–anpassar vi alltid miljön på HighCourt. För dina behov, dina önskemål och till minsta detalj. Kanske har de rätt ändå, de som prisar vår service? (ps. I januari 2019 erbjuder vi kontor & konferens i ännu en unik miljö. Då öppnar ytterligare ett HighCourt, på Stortorget i Malmö. ds.)


Mรถtesplats

36


Näsby ČŹĚˆËŠÉ˜ĚˆĹŽĘ„Ç¸ČŹËœ Casual, Contemporary och Classy Salongerna pĂĽ anrika Näsby slott KDUGHĆ‹QLWLYWKLWWDWWLOOEDNDWLOOGHQ karaktär och atmosfär som en gĂĽng där bodde. %RUWDÂĽUVNDYGDK¡UQRFKVOLWDJH och ĂĽterskapat har man mer DYGHWVRPHQJÂŚQJYDUĹ—VRP VYXOVWLJDWH[WLOLHURFKIÂĽUJHUVRP NQDOOU¡WWVWDUNWJXOWRFKVSLUDQGH JU¡QW6ORWWHWO\IWVQXIUDPPHG ett helt nytt inredningskoncept som knyter an till dess gamla smeknamn â€?festernas slottâ€? - där SXQNRFK$UW1RXYHDXIÂŚUP¡WD YDUDQGUD 'ÂĽUVNDÂŚWHULJHQVMXGDDYOLYRFK Q\DKLVWRULHUVNDVNULYDV

"Har man en Zorn i taket sü har man resten lÜser sig brukar vi säga"

E

fter mĂĽnader av varsam planering och hĂĽrt arbete frĂĽn kĂśk, hotelledning, inredare och ägare blev det slutligen dags – Näsby Slott slog upp portarna i april tidigare i ĂĽr. Och den primära tanken har varit att skapa mer av ett kvarterslott, man vill bli mer tillgänglig, vara den naturliga platsen att gĂĽ till om man vill mĂśtas, ta en AW, ďŹ ra nĂĽgot, äta en bit mat eller bara ta ett glas vin och vara i miljĂśn. Och det är inte utan anledning man nu vill väcka liv i slottets tidigare benämning - â€?festernas slottâ€?. LITE BAKGRUND TILL EPITETET;

Carl Robert och Dora Lamm var det fĂśrmĂśgna paret som 1902 kĂśpte det dĂĽ nyligen eldhärjade Näsby slott med anor ända tillbaka till slutet av 1200-talet. Kvar var endast en ruin, allt utom yttermurarna och den magniďŹ ka entrĂŠtrappan var borta. Tre ĂĽr framĂĽt frĂĽn kĂśpedatum ĂĽteruppbyggde Carl Robert och Dora slottet, delvis med hjälp av gamla ritningar. En mur byggdes mellan yglarna pĂĽ trädgĂĽrdssidan, varvid Stora och Lilla Salongerna skapades. Ett Orangeri och VinterträdgĂĽrden byggdes ocksĂĽ till och 1913 ďŹ ck slottet Galleriet, fĂśr att rymma familjens stora konstsamling.

Konferens pü Näsby slott Vad är väl en konferens pü slottet? Alldeles underbar süklart. SEDAN 2008 har det varit konferensverksamhet i slottet, och tanken är att man ska fortsätta pü det spüret, men bredda utbudet till en mÜtesplats fÜr grannar, gäster och fÜr människor som vill mÜtas i en unik miljÜ. NÄSBY SLOTT, idag ett boutiqueslott har 14 mÜtesrum, med plats fÜr upp till 80 personer alla med smakfull design och inredning.

vill ha lite avskildhet som vid en fĂśreläsning, showroom eller en minimässa. STORA SALONGEN har en takmĂĽlning av Anders Zorn, än idag kan man alltsĂĽ mĂśtas och konferera med en Zorn som vakar. Det slĂĽr det mesta. Dessutom ďŹ nns mindre mĂśtesrum och grupprum som Pigkammaren, Lilla Skrivkammaren och Lamms gemak som alla är renoverade under 2019. VĂ„LJER MAN KONFERENS med Ăśvernattning ďŹ nns 53 hotellrum pĂĽ slottets omrĂĽde. Läget, 15 minuter frĂĽn Stockholm city och 35 minuter frĂĽn Arlanda ygplats gĂśr det bekvämt att ta sig till. Roslagsbanan stannar fem minuters promenad frĂĽn slottet och man kan även ta sig hit sjĂśvägen genom Näsbyviken och lägga till vid ĂĽngbĂĽtsbryggan.

Vanja Vilbern, Marketing & Communication Manager fÜr Stockholm Meeting Selection, berättar om de nya konferensytorna. — Konferensytorna, alla vüra salonger, salar och mÜtesrum är nyrenoverade. Här har det lagts stort fokus pü att üterta slottets forna färgskalor med starka färger och vackra golv. Vi har även lanserat era nya weekendpaket som �Friday Getaway�, Brunch samt ett paket som vi kallar Business & Pleasure, det vill säga - kombinera mÜtet med en skÜn AW i slottets vackra Vinterträdgürd, en lummig oas fÜr samtal, umgänge och fest. CARL ROBERT VAR internationellt känd som konstsamlare och han och hans fru Dora fÜrvandlade Näsby Slott till en mycket praktfull privatbostad och Sveriges konstnärselit �hängde� ofta i salongerna när paret bjÜd in till festligheter. FORTFARANDE FINNS STATYER av

I den Lilla Salongen hänger en kristallkrona frün 1600-talet och Galleriet är en avskild konferenslokal som passar extra bra om man

Carl Milles, väggmülningar av Bruno Liljefors och en takmülning signerad Anders Zorn kvar pü slottet. ­

37


Mötesplats

NÄSBY SLOTT SOM LIGGER vackert vid Näsbyviken lite utanför Stockholm har en egen barockpark där man kan hitta Sveriges kanske äldsta askträd och flera italienska skulpturer, bland annat ett lejon i röd marmor, införskaffade av en av hotellets tidigare ägare. DEN 8 MAJ TILLKOM även ett

nytt kapitel i form av ett helt nytt restaurangkoncept - Lilla Slottskrogen. Tanken som lade grunden till projektet var att hitta ett sätt att göra Näsby Slott mer lättillgängligt och levande, vilket landade i idén om en krog. DET ÄR EN KVARTERSKROG för alla

grannar och boende i området och självklart för gäster utifrån. På Lilla Slottskrogen är du välkommen in på ett glas och äta något lätt eller slå dig ner för att avnjuta en långmiddag. Det är här du ska kunna umgås med familjen på en onsdagskväll eller varför inte samla grannarna för en summering av veckan på fredagskvällen? Helt enkelt för alla som vill njuta av mat lagad med kärlek, omsorg och smaka av noga utvalda viner i en enastående miljö. En miljö och atmosfär som CarlRobert & Dora Lamm lade grunden

38

till för drygt 100 år sedan. För att hedra minnet av Carl-Robert och Dora Lamm hänger nu porträtt av de två på båda sidorna av väggarna i Lilla Slottskrogen. Man slås av en form som är både spektakulär och modern men som samlas ihop i en tidstypisk anda kopplat till slottets anrika historia. Slutligen frågar vi Vanja Vilbern om tankarna kring den interiör som nu ser dagen i nytt ljus. — Ja, Näsby Slott har genomgått en omfattande men varsam renovering under en rätt lång tid. Det nya inredningskoncept 24 Hour Party låter punk möta Art Nouveau, en mix av det vackra slottets flärdfulla Art Nouveaustil ihop med modernare och rockiga detaljer. Mycket med inspiration av Alfons Mucha, en ikonisk Art Nouveaukonstnär och den nutida modefotografen Tim Walkers överdådiga och gränslösa bilder. Av detta har vi fått fram ett nytt koncept – ett Näsby Boutiqueslott. Så det är med stolthet vi nu visar upp våra nyrenoverade salonger, mötesrum, matsalar och vinprovarrum Dessutom finns 21 nya hotellrum inspirerade av 50-talets estetik och eleganta former. I badrummen finns

badrumsprodukter från Ilse by Ilse Jacobsen som matchar den rosa fogen. Inom kort kommer ytterligare sex hotellrum stå klara som vi kallar Terrassrummen. Även tre nya juniorsviter - Dora Lamms svit, Carl Lamms svit och Parksviten. Sammantaget, våra ledord är Casual, Contemporary och Classy – det ska vara avslappnat men med stil och finess. Näsby Slott ska vara ett boutiqueslott, en plats för möten, samtal och umgänge. Q

NÄSBY SLOTT Djursholmsvägen 30 183 52 Täby Tel: 08-544 981 00 welcome@nasbyslott.se 53 hotellrum Restaurang och festvåning för 100 personer 14 mötesrum för 2–80 personer Lilla Slottskrogen Afternoon Tea, After Work, Brunch Gratis parkering *UDWLVZL°


Visby, here we come! Häng med på sommarens skönaste långkryssning med två kvällar till sjöss och en hel dag på Gotland. Välj mellan flera olika utflykter, strosa runt innanför ringmuren eller lyssna till partiernas tal i Almedalen. Cinderella angör Visby 9.30 och l igger i hamn fram till 20.45. En bättre start på semestern kan du inte få. Missa inte politikernas tal! 1/7 Moderaterna 3/7 Liberalerna 5/7 Socialdemokraterna Prisex 1 495:- per person när två delar Insidehytt 2 nätter, utan måltider. Prisex :- per person när två delar Insidehytt, bufféfrukost, Kocklandslagets buffémiddag, skaldjursbuffé och brunch inklusive dryck. Knip din plats på Vikingline.se/visby Reservation för ändringar.

NYHET Kryssa till Visby 30/6, 2/7, 4/7


Mötesplats

Konferens på den gröna ön I

rland omges av en speciell charm och mystik med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. KAN MAN DÅ TÄNKA SIG en bättre

destination för en gruppresa än i omgivningarna runt populära Dublin och "Den gröna ön" – Irland? Denna sociala, gästvänliga och livfulla stad bubblar av evenemang året runt.

Cliffs of Moher, Ireland 40

VID ANKOMST till Dublin infinner

sig en känsla av att vara i en annorlunda värld, ja kanske till och med i en annan tidsepok. Den historiska miljön och den alltid närliggande unika naturen förstärker känslan av att ha rest långt bort. DUBLIN INBJUDER till att

kombinera konferens med många gemensamma upplevelser som er

grupp delar och hämtar energi ur för en lång tid framöver. Ta del av den irländska kulturen, musiken, spektakulära naturen, drick en Guinness se nationalsporten Hurling och med över 400 natursköna golfbanor är Irland även ett golfparadis. ¬


Stora och små möten. Ibland behöver man ta plats. Tänka stort. Göra e rejält intryck. Då är det De Geerhallen ni behöver. Ibland är ni en mindre grupp som behöver få lämna det vanliga kontoret och få chansen a tänka fri. Då är det vår konferensavdelning Vingen ni behöver. Oavse om ni planerar för e stort eller mindre möte eller kanske något mi emellan så har vi lösningen för er på mötesarenan Louis De Geer. Louis De Geer hiar ni i Norrköping, den lilla storstaden med allt på gångavstånd, där personlighet och servicegrad uppstår när det finns närhet och tid a bry sig om. Välkomna!

louisdegeer.se/konferens


Mötesplats

Portmarnocks entré -Jamesons sommarställe har blivit hotell

,̈ğǸǖȞʄȬȔȞŎDzĻǕŎ˜ɥŎȞˆȞȵDzŎ

E

n resa till Dublin är en resa till en av Europas charmigaste huvudstäder. Storslagen natur, bra shopping och ett hett nöjesliv får den som besöker staden.

IRLANDS HUVUDSTAD är trots sin ringa storlek en global stad och ett mycket populärt resmål. Med en långtgående historia från vikingatiden i kombination med sin moderna kultur är Dublin ett toppklassat centrum för utbildning, konst, ekonomi och industri. Dessutom flyttar man sig lätt från det livliga centrumet till lugnet i de charmiga kustnära byarna på mindre än 30 minuter.

är irländskt avslappnad, och invånarna tillmötesgående och trevliga. Inte helt osökt att irländarna anses vara det vänligaste folket i Europa. Det är en perfekt stad att åka till om man vill utforska nattlivet lite extra. Många hävdar att Dublins nattliv är bland det bästa i hela Europa. Och kanske inte så märkligt med tanke på att halva befolkningen är under 25

STÄMNINGEN I DUBLIN

42

golfare och gärna i kombination med konferens men även för att kunna ta en avkopplande detox och spa paus efter ett möte eller en konferensdag. Hotellet var ursprungligen whiskeyfamiljen Jamesons hem men idag har huset förvandlats till ett hotell med 138 sovrum där alla rummen överblickar havet eller områdets golfbanor/grönområden. I hotellets äldre del ligger ”The Jameson Bar” som med sin välbevarade ekpanel och höga tak erbjuder gästerna en vacker miljö med utsikt över Irlands ”Eye”, ett av Irlands mest kända landmärken. år och därför ett nöjesutbud därefter. Dublins nöjesstråk nummer 1 heter Temple Bar och innehåller stadens främsta nöjen, restauranger och barer. Dublin med omnejd under ett par dagar och tog tempen på ett par hotell passande för en konferens och affärsresa.

KICK OFF BESÖKTE

Välkomna till whiskeydynastin Jamesons gamla marker i Portmarnock i utkanten av Dublin. Portmarnock Hotel är idealiskt för

HOTELLET LIGGER DIREKT vid den fem kilometer långa stranden i det historiskt kända området Portmarnock bara 3 km från Portmarnock golfklubb, och mindre än en mil från Ireland's Eye och Howths hamn. Dublin Bay och Malahide Castle ligger också mindre än en mil härifrån. Dublin Portmarnock Station ligger på 26 minuters gångavstånd och bara sju kilometer från Dublins flygplats. Irish Ladies Open 2008 och 2009 spelades här och golfbanan är designad av Bernard Langer.


MĂśtesplats

Vȏ͚ˆÇ?Ç•ĚˆË†Ć†ÍĄÇśË†Ę„Ę„Ë†Ä‚ÄťĹŽČž EFTER EN KORT TĂ…GRESA frĂĽn Dublin till Howth färdas man bakĂĽt i tiden, omgiven av natur och genomsyrad av legender. I generationer har det varit Dublins främsta destination fĂśr dagsutflykter.

till modern tid har den vilda klippiga halvÜn sett nügra av de viktigaste händelser och blodiga strider som sedan har format irländsk historia. De otroliga vyerna Üver Dublin och närliggande Üarna kommer ta andan ur dig som besÜkare. Howth är även en fiskeby som erbjuder fantastiska skaldjursrestauranger, bütturer och klippor FRÅN FÖRHISTORISK

promenader.

strandpromenaden lagar dagens füngst till hungriga gäster som vandrat Howth Head Walk. RESTAURANGERNA LÄNGS

TIPS: Stationen

i Howth ligger bara ett stenkast ifrün hamnen där man kan kÜpa färsk fisk i en av de münga fiskhandlarna som säljer nyfüngad fisk frün nügon av de münga fiskare som har Howth som hemmahamn. Vissa av fiskhandlarna har även restauranger där man kan avnjuta fisken och skaldjuren. Är man inte sü mycket fÜr att själv äta fisk kan man mata sälarna som alltid hüller till i hamnen

i väntan pü att fiskebütarna ska komma med sin dagsfüngst. Gür man längst ut till hamnens pir kan man, om vädret tillüter, fü bra utsikt mot Irelands Eye, en Ü med ett Üvergivet kloster och som idag är ett fügelreservat. längs med vattnet ligger de fina restaurangerna tätt tillsammans med pubarna. Bebyggelsen i Howth skiljer sig ganska mycket frün den inne i Dublin, pü sü vis att det mestadels är mindre hus, sällan Üver tvü vüningar och att de är fÜrhüllandevis smü. Majoriteten av husen är dock fristüende villor och väldigt dyra.

FORTSĂ„TTER MAN

Vȏ͚ˆÇ?ĂʄˆǸŎ ȏȏǜŎɼͥÂŻÄŞÇ?ȏȏǸ HOWTH CASTLE COOKERY SCHOOL

Är en av Irlands mest unika matlagningsskolor och kan bokas som cook-along- klasser büde fÜr privata grupper och fÜretagsbokningar. Missa inte tillfället att laga mat i ett georgianskt kÜk daterat frün 1750 men renoverat 1911 av arkitekt Sir Edwin Lutyens som anställdes fÜr att modernisera slottet och kÜket. fortfarande är fortfarande privat bostad fÜr familjen Gaisford-St Lawrence, och inte Üppen fÜr allmänheten men vid visningar av slottet guidar ibland nügon frün familjen.

HOWTH CASTLE Ă„R

44

En cooking – classlUGH°QLWLYWHQXQLN DNWLYLWHWVRPSDVVDUDOODRFKPHGYDULHUDGH IlUGLJKHWHUGnN|NHWLVORWWHWHUEMXGHUHWW EUHWWXWEXGDYNODVVHU$QWLQJHQWDUPDQ VLQDI|UVWDVWHJLPDWODJQLQJHQVlGODNRQVW HOOHUVnI|UElWWUDVGHIlUGLJKHWHUPDQUHGDQ KDU7LOOH[HPSHO°VNiODPLQXWHLUOlQGVND QDWLRQDOUlWWHUPDURFNDQVNDRFKNLQHVLVND IHVWPnOWLGHURFKWUDGLWLRQHOODIDPLOMHUHFHSW lUEDUDQnJUDDYGHNODVVHUVRPHUEMXGV .XUVHUQDlUYDQOLJWYLVWYnWLPPDURFK PLQXWHUOnQJDPHQYLOOPDQ°QQVGHWNXUVHU RFKXWELOGQLQJDUXSSWLOOVH[YHFNRUSn +RZWK&DVWOH&RRNHU\6FKRRO$OODNRUWD NODVVHUDYVOXWDVPHGHQYlOI|UWMlQWOXQFK HOOHUPLGGDJLKRSPHGHWWJODVYLQ

-RKQ&DUWK\lU&KHIRFKOHGHUFRRNLQJFODVV


Mötesplats

finns ett stort utbud av konferens-, mötes- och evenemangsrum som passar alla behov. Byggnaden uppfördes 1863 och slog upp dörrarna första gången 1865 och är lite av ett landmärke i Dublin och Dun Laoghaire. Royal Marine Hotel anses vara ett av de bästa 4-stjärniga hotellen i Dublin och har varit värd många statschefer, kungar, drottningar och kändisar, inklusive Frank Sinatra, Laurel & Hardy och Charlie Chaplin för att nämna några.

Historiska och 4-stjärniga

Royal Marine Hotel ligger i en av Dublins södra förorter, Dun Laoghaire och är beläget vid Dublin Bay och irländska sjön. Själva Dun Laoghaire är en liten stad med butiker och affärsliv har

ROYAL MARINE HOTEL

tågförbindelser till Dublin på bara 40 minuter. Som gäst bjuds du på en magnifik utsikt över Dublin Bay och hotellet har ett stort utbud av olika faciliteter och service. För affärsresenären eller konferensgästen

Sansana Spa

Pool med stämning

Helan & Halvan blev frälsta

Kan ta större konferenser

46

BERÄTTELSERNA ÄR MÅNGA, till exempel den brittiska drottningen Victoria besökte Irland via Dun Laoghaire och åtnjöt en 16-rätters frukost på hotellet strax efter ankomsten och den irländska frihetskämpen Michael Collins tros ha gömt sig i Room 210 med sin partner Kitty Kiernan. EN DOLD PÄRLA i hjärtat av Royal Marine Hotel är Sansana SPA, vars filosofi är; Relax, Revive and Retreat. Gå in i en oas av lugn, avkoppling och tystnad och upplev det allra senaste inom hälsovård och välbefinnande.


nestorville.se

Tåg –så in i Norden en svensk-norsk upptäcktsfärd

Välkommen till en av Europas vackraste tågresor genom två länders förtrollande landskap och på fem olika järnvägar. En perfekt rundresa för dig som vill uppleva städer, fjordar, fjäll och nationalparker i både Sverige och Norge. Under resans tio dagar får du gott om tid att se och njuta av Skandinavien. Med utgångspunkt från Mora tar du dig så småningom genom det mäktiga norska sjö- och fjällandskapet upp till Bodø och Narvik. Från Nordnorge går färden söderut in i Sverige igen och speciellt Malmbanan är magiskt vacker. Du åker genom storslagna Abisko nationalpark och vackra Lapporten innan Inlandsbanan tar dig hela vägen tillbaka till Mora.

Läs mer och boka nu på inlandsbanan.se eller boka@inlandsbanan.se | Tel. 0771-53 53 53

Pak 10 d etresa ag a r , fr å n

11.99 0

:-


Mötesplats

Dalkey DALKEY, en rofylld idyll, som definitivt vaknar till under kvällen och natten. Staden omges av ett bälte av pubar och krogar och här slinker man lätt in någonstans för att äta de läckraste färska skaldjuren, fisk eller ostron på någon av Dalkeys fiskrestauranger. Därefter en drink på en av alla historiska pubar – som till exempel King's Inn, The Vico och Finnegans som alla har vackra interiörer och äkta irländsk pub atmosfär. Här dricks inte bara Guiness utan Finnegan har ett "whisky corner" med några sällsynta och intressanta sorter, inklusive Midleton Rare - en av de mest exklusiva som någonsin producerats i Irland.

är det inte alls omöjligt att hitta någon av bandmedlemmarna Bono eller Edge inne i lokalen, båda bor i närbelägna Killiney. Turister, locals, presidenter, och kändisar blandas i en otvungen atmosfär där alla känner sig hemma med ens man kliver innanför tröskeln.

HAR MAN TUR

Michelle Obama och Bono "datade" på Bonos favoritpub Finnegan´s

IŎʄˊ͘ĂǸŎɥȬĪǍŎ͘ŎȞˆʄɌė\ɥǸĂȞĻķ OAVSETT OM DU SKA konferera eller

bara turista på Irland så sök efter pågående events och festivaler och tajma gärna in någon.

Galway International Oyster and Seafood Festival 27 - 29 SEPTEMBER 2019 I Galway hålls varje höst i slutet av september VM i ostronöppning under Galway International Oyster and Seafood Festival. Festivalen kulminerar i samband med världsmästerskapen i ostronöppning som går under lördagseftermiddagen. Tävlingen äger rum i ett enormt polkagrisfärgat partytält. Under tävlingen får publiken festa på nyöppnade ostron, skaldjur och Guinness öl och man dansar till irländsk musik och de bästa lokala artisterna. Har du tur kan du vinna en av de skönhetstävlingar som hålls under festen. Galway har cirka 75 000 invånare och ligger vid havet. Här fiskas och serveras alla tänkbara skaldjur, inte minst ostron. Det finns många trevliga pubar, designhotell och musikevenemang

48

BODY & SOUL FESTIVAL 21–23 juni 2019 Festivalen Body & Soul hittar man i Clonmel¬lon utanför Dublin. På festivalområdet runt Ballinlough Castle byggs en magisk värld upp med konst och musik. Det utlovas myllrande musikkaféer, vilda fester i hemliga rum och allt från gastronomiska läckerheter till yoga och massage. Finns familjecamping och ett område med aktiviteter för barn under tolv år.

Dublin Horse Show 7 - 11 augusti 2019 Bloomsday Festival, Dublin

11 - 16 juni 2019 Du behöver inte ha tagit dig igenom hela Ulysses för att uppskatta Bloomsday. Det finns knappast något bättre sätt att fira James Joyce i hans egen stad än med rundturer i författarens fotspår, bokuppläsning på utvalda platser och måltider som hämtats direkt från Joyce mästerverk.

Sea Sessions 21–23 juni 2019 Det är alltid läge för surf i Bundoran och du toppar det med livespelningar, beachvolleyboll, TAG-rugby, ett pulserade nattliv och mycket annat.

Carlow Arts Festival, grevskapet Carlow 4–9 juni 2019 Ett späckat kulturfestprogram väntar den som kommer hit – du möts av en mix av litteraturevent, teater, klassisk musik och exceptionella skådeplatser. (Psst – missa inte Borris House!)

Tradfest Dublin 22–26 januari 2020 Irlands största festival med traditionell musik.


h tta onferens.se Din lian i konferensdjungeln.

Lanseringsevent 17 juni Stockholm Anmäl dig på www.hittakonferens.se

I samarbete med:

Vi är inga copywriters, så ursäkta den töntiga rubriken. Det vi däremot kan är möteslokaler och konferensanläggningar. Hitta er perfekta mötesplats på hittakonferens.se


Nöje & Bok

A Music Story

ŤŎȞȔ̈ʄǖǶĂǸǖʄǶŬŎŎǸƹȬȬĻžǸȔ för hela familjen med biopremiär 14 juni A MUSIC STORY är en musikalisk feelgoodfilm

för hela familjen! Medverkar gör bl a Helen Sjöholm, Ace Wilder, Claes Malmberg, Adam Baptiste, Jan Malmsjö, Anders Widmark och Victoria Rönnefall. FILMEN HANDLAR OM konsten att hitta sin egen

röst. 11-åriga Moa vill jobba med musik som sin pappa, pianisten Anton Widebeck. Men vad ska en musiker göra för att överleva i en värld av digitala plattformar? När Anton får sparken som kapellmästare från Tv-programmet ”Väder vi minns” föreslår hans dotter att han borde skriva en musikal. ”Som Mamma Mia. Det är ju sånt som folk i din och mammas ålder gillar.” Själv bestämmer sig Moa i smyg för att anmäla sig till låtskrivartävlingen ”Syltpopidolerna”. ANDERS WIDMARK har skrivit manus och musik till filmen. Regin står Anna Maria Joakimsdottir Hutri, Roger Westberg och Widmark för.

Rädda maten! Christofer Ekman, Paul Svensson Utgivningsdag: 2019-08-20 DET ÄR HORRIBELT att vi slänger

mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen! Ett fruktansvärt slöseri med både resurser och pengar, för att inte tala om vilken enorm belastning det innebär för miljön. Bara de svenska hushållen slänger nästan 1 miljon ton ätbar mat varje år.

Foto: Erica Wessman

ÄR DET INTE DAGS att börja agera

50

mot matsvinnet? Som svar på den frågan föddes idén om pop up-restaurangen Retaste, där välkände kocken Paul Svensson och hans köksteam fångade upp råvaror som var på väg att bli sopor och lagade till dem på ett alldeles särskilt njutbart sätt. HÄR ÄR RECEPTEN de skapade, tipsen som räddar

maten och berättelsen om restaurangen. För alla som tycker att det finns anledning att se på sina råvaror på ett nytt och respektfullt sätt är boken en stor inspirationskälla.


h tta onferens.se Din kompass i mötesskogen.

Lanseringsevent 17 juni Stockholm Anmäl dig på www.hittakonferens.se I samarbete med:

Vi är inga copywriters, så ursäkta den töntiga rubriken. Det vi däremot kan är möteslokaler och konferensanläggningar. Hitta er perfekta mötesplats på hittakonferens.se


Hotell

Le Hibou ROOFTOP PÅ BANK HOTEL

Intimt, exklusivt och i allra högsta grad internationellt MED LE HIBOU, utökar nu Bank Hotel

sitt övriga utbud med en cocktailbar på översta våningsplanet i byggnaden på Arsenalsgatan. FLERA SITT- OCH STÅYTOR samt två

terrasser varav en har direktaccess till baren. Totalt kan 120–150 gäster mingla och umgås med en storslagen utsikt över city, Nybroviken och Djurgården. Lättare rätter serveras på en av uteterasserna och ett stort utbud av cocktails från den centralt placerade bardisken. Le Hibou,

52

har också helt rätt hakat på det som är supertrendigt i övriga Europa - alkoholfria drinkar och cocktails. Lyxig och exklusivt, men atmosfären andas ändå – ”hemmahosnågondukänner”. Här sjunker du gärna ner i en soffa i ”vardagsrummet” med en cocktail i handen eller hänger kvar ute på någon av terrasserna. Visionen med att skapa en cocktailbar som går igen med hotellets övriga livsstilsfilosofi har länge legat och grott, men man har väntat in det rätta tillfället

att färdigställa och presentera hotellets nya tillskott, berättar Stureplansgruppens VD och huvudägare, Vimal Kovac. Le Hibou, välkomnade sina första gäster den 17 maj.

Adress Arsenalsgatan 6 E-posta frontdesk@bankhotel.se Hemsida bankhotel.se


VÅRA KUNDER FÅR 8-12% I RÄNTA PER ÅR Svensk Ränteförvaltning förmedlar värdefullt lånekapital till svenska välskötta bolag som vill växa. Genom vårt arbete och våra kunders pengar bidrar vi till tillväxt i den svenska IOSRSQMR ZMPOIX M WMR XYV FMHVEV XMPP Ǽ IV FSWX®HIV EVFIXWXMPPJ®PPIRSGL VEXMSREPMWIVMRKEV I förlängningen leder det till ökadeskatteintäkter och bidrag till välfärden.

Kontakta oss så bjuder vi på lunch och ser över just dina behov och förutsättningar.

www.svensranteforvaltning.se | Telefon: 08-40 80 11 00 | Mail: info@svenskranteforvaltning.se Birger Jarlsgatan 37, 111 45 Stockholm


Hotell

Vi ställde ett par frågor till Per Gunne vice VD på Stureplansgruppen och Tim Wassberger interior designer på Timless

Per: Knappt ett år har gått sedan invigningen av Bank Hotel, i skrivandes stund öppnar ni upp takterrassen– där Le Hibou ska bjuda in både hotellets gäster och gäster utifrån. - Le Hobou blir en mötesplats där Banks hotellgäster minglar med det medvetna Stockholm. Fanns planerna på Le Hibou/ takterrassen med redan från början när Bank Hotel projekterades? - Absolut. När vi öppnade hotellet i augusti i fjol ville vi dock säkerställa att vi kunde leverera våra gäster den kvalitet vi lovat så därför avvaktade vi med Le Hibou tills vi uppfyllde våra egna högt ställda krav. Från början tänkt vara en mötesplats enbart för hotellets gäster och medlemmar men det blir ingen medlemsklubb? - Vår ambition är att Le Hibou ska vara en mötesplats där alla kan träffas. I dagsläget har vi inga planer på att begränsa tillgängligheten med exempelvis en medlemsklubb. Till sommaren står ett chambre separee´ klart – berätta. - Då öppnar vi plan nio, ett chambre

54

separée där 12 personer kan träffas i en exklusiv unik miljö med utsikt över hela staden. Till vårt chambre hör en generös terrass med en gigantisk blomstervägg, loungemöblering och möjligheten att mingla eller äta under bar himmel. Chambret hyr vi ut till både privatpersoner och företag som söker en upplevelse av internationell kvalitet. Stureplansgruppen som ju är mest känd för sina barer och restauranger, men i och med Bank Hotel har ni nischat er in under segmentet boutiquehotell, som spås vara en tillväxtmarknad? - Vi har ett stort intresse för exklusiva boutiquehotell, något som också saknas i Stockholm. Vår ambition är att fortsätta växa inom det segmentet. Planer på fler hotell? I dag har vi 200 rum med Berns och Bank Hotel. Planen är att växa till 500–800 rum i Stockholm samt ett antal hotell i andra större svenska städer.

Tim: Hur utkristalliserade sig inredningsfilosofin till Le Hibou? - När vi tog fram konceptet till Le Hibou var målet att skapa en internationell miljö där personen och mötet mellan människor är i fokus. Det ska kännas som du lämnat Stockholm för en stund, trots att du är mitt i stan vid Nybrovikens vatten.

Utmaningar med att tex bibehålla ljuset och rymden? (Led belysningen mm) - Den största utmaningen med Le Hibou var att skapa en inbjudande miljö, men där utsikten är i fokus. Inga pendlade lamor fick störa vyn över Stockholm. Lösningen blev ett handgjort spegeltak med över en kilometer LED. Detta ger Le Hibou ett one of a kind-tak med ett fantastiskt ljus både dagtid som kvällstid. Trots allt är det inte en privat våning även om man lyckats skapa en högst intim och exklusiv ”hemmahosfeeling” – vad kräver det tex i valet av olika material? - Vi har använt oss av en ljus färgskala och tagit inspiration från New York och Paris. Materialen som marmor, ask och linne förstärker rummets karaktär samtidigt som det skapar ljus och bjuder in. På Le Hibous utomhusterrasser låter vi det gröna ta plats i form av växter och blommor. Bardisken – synnerligen praktfull placerad mitt i lokalen. Berätta om designen. - Bardisken är utformad för att behålla värmen och rymden i rummet. Resultatet är en mjukt avrundad bardisk i carraramarmor med en barfront av 720 stycken individuellt monterade mässingsrör. π


Konferens i City

KASTELLET STOCKHOLM Unika lokaler med fantastisk utsikt. Lunchen intas på mysiga M/S Segelkronan.

www.kastelletstockholm.se

0176 56040 | INFO@ARHOLMANORD.SE | WWW.ARHOLMANORD.SE

VÄLKOMNA TILL VÅR HAVSVIK

Hela hotellet för er själva Vi är experter på möten i Skåne, så låt oss boka er nästa konferens www.skanskamoten.se

KONFERENS OCH EVENT MED HAVET SOM NÄRMSTA GRANNE


Nöje

RondoEtt stycke svensk nöjeshistoria

Rondo – vi tänker Göteborg och platsen för en etablerad nöjesarena. Och en anrik sådan, den historiska invigningen ägde rum redan den 10 januari 1940, då mörka tider rådde. Andra världskriget rasade ute i Europa, vilket dåvarande Lisebergs styrelseordförande, generalkonsul Erland Erlandsson, påminde om när han talade på invigningen. Men i samma andetag påminde han också om att ”den nattsvarta pessimismen inte skulle få ta ta ·YHUKDQGHQ+DQVRUGƋFNI¥VWHI·UVHGDQGHVVKDU5RQGR varit en självklar plats för alltifrån mindre loka evenemang till att vara en scen dit Sveriges artistelit uppträder och ständigt återkommer till. Rondo = glitter, glamour, god mat, utmärkt service och fantastiska artister. Text: Tina Gardsten Foto: Mats Bäcker

B

ara några steg bort från Göteborgs stora nöjespark Liseberg, ligger Rondo. En självklar scen för musikaler och shower och här dansas det året om. Rondo har kapacitet att ta emot riktigt stora sällskap, och som en landets mest välkända showkrogar känner du som publik feststämningen i de anrika väggarna. Vi blir nyfikna på Rondo, dess historia och visionen framåt, och pratade med Luan Hani, affärsområdeschef för restaurang, Per Alexanderson, underhållningschef och Malin Lundström chef för privatförsäljningen.

56

Krogshower är idag en svår bransch, ändå satsar Rondo fullt ut – berätta om vägen fram till idag och framtidsutsikterna. Lite kort Rondo-historia Rondo är numer en showkrog men var från allra första början ett danspalats. När det invigdes 1940 hette det Rotundan, men göteborgarna sade kort och gott Rota. 1956 byggdes Rotundan om till en för tiden ultramodern dans- och möteslokal. Rock’n’roll gjorde sitt intåg om man ville höja klassen från danshak, med tårta och läsk, till dansrestaurang. Efter ombyggnationen dög inte det

gammalmodiga namnet Rotundan så 1958 bytte man namn till Rondo. Samma år invigdes Ugglerummet en trappa upp (idag Maltes bar) som blev ungdomarnas favorittillhåll. DE KOMMANDE 40 ÅREN användes Rondo till allt från dans och konserter till melodifestival (1990 där vinnaren blev ”Som en vind” med Edin-Ådahl), revyer och företagsarrangemang. 1997 togs ett nytt grepp om den anrika lokalen då den förvandlades från dansrestaurang till showkrog och först ut var After Dark följt av hela Sveriges artistelit inom krogshow. (se ruta intill)


Vilka investeringar har gjorts den senaste tiden? De senaste åren har vi investerat i att underhålla och förädla Rondo för att möta kraven på ny teknik och för att förhöja upplevelsen för våra gäster. Den senaste stora investeringen är ett nytt toppmodernt bankettkök som ger oss ännu bättre förutsättningar att servera mat av hög klass.

vara så flexibla som vi kan i vårt utbud. Man kan få allt från en helkväll med exklusiva meny- och dryckespaket till en ståplats i baren. När det gäller Ola Salo på Rondo har vi tex för första gången sålt exklusiva partyplatser i Club Zone. Närheten till scenen och tillgången till en egen bar har gjort de här platserna extra populära för just den målgruppen.

Rondo som ju under lång tid varit och fortfarande är ett viktigt landmärke för Göteborgs nöjesarena. Hur ska anläggningen fortsätta att utvecklas för att möta den ökande konkurrensen? Vi ser ljust på framtiden och har flera spännande projekt på gång. Rondo är möjligheternas arena och one of a kind som showkrog. Vi kommer att fortsätta förädla Rondo och samtidigt våga utmana oss med nya koncept och upplevelser.

OLA SALOS SPEKTAKULÄRA show som

Köket - vilka förändringar har gjorts när det gäller utrustning/ mat/menyer och själva restaurangdelen? Vi har investerat i ett toppmodernt bankettkök som ger oss ännu bättre förutsättningar att servera mat av hög klass. Våra kreativa kockar utvecklar ständigt våra menyupplägg, gärna i samråd med aktuell artist. På Liseberg har vi ett ständigt fokus på miljö och hållbarhet, inte minst i köket på Rondo där vi varje kväll serverar upp till 500 matgäster varje kväll. Rondo utvecklar sina biljettkategorier – vad innebär det? I nära samarbete med de producenter som sätter upp shower på Rondo utvecklar vi biljettuppläggett. Vi vill möta våra gästers önskemål och försöker

hade premiär i januari har fått väldigt fin kritik och beskrivs som maxad och med det senaste inom scenteknologin. Hur har scenen anpassats specifikt efter Olas show? Rondos scen har under produktionen med Ola Salo utnyttjas till sin fulla bredd. Den 38 meter breda scenen är i mått mätt det samma som möter publiken på många Ullevi-konserter - vilket ger en storslagen scenupplevelse! Vad har Ola Salos show betytt för Rondo som scen? Med en succéshow som ”It takes a fool to remain sane” har vi nått en bredare publik, vi har skruvat och anpassat vårt utbud lite extra och ser att våra gäster - älskar det. Hur ser framtiden efter Ola Salo ut? I september har Magnus Uggla premiär med sin hitshow ”Varning på stan nu mår kung i baren illa igen”. Efter det väntar nya spännande satsningar och vi tror att det kommer handla ännu mer om helhetsupplevelsen.

Shower på Rondo 1997

AFTER DARK

1998

AINBUSK SINGERS

1998-1999 JOE LABERO 2000

JERRY WILLIAMS

2001

SVEN-INGVARS

2002

LENA PHILIPSSON

2002

KICKIBETTANLOTTA

2003

KICKIBETTANLOTTA

2003

LENA PHILIPSSON

2004

LILL-BABS

2004

MAGNUS UGGLA

2005

SVEN-INGVARS, WELLS M.FL.

2005

CHRISTER SJÖGREN

2006

AFTER DARK

2007

CABARET MED PETER JÖBACK

2007

CHRISTER SJÖGREN

2007

JOE LABERO

2008

LENA+ORUP

2008

NANNE

2009

JERRY WILLIAMS

2010

UGGLAS REVY

2010

ROBERT GUSTAFSSON

2011

ROBERT GUSTAFSSON

2011

TOMAS LEDIN

2012

TOMAS LEDIN

2012

LENA PHILIPSSON

2013

AFTER DARK

2013

MAGNUS UGGLA

2014

ROCK OF AGES

2014

JILL JOHNSON

2015

ALCAZAR

2015–2016 ORUP

Finns Rondo kvar om 100 år? Ja, absolut! I den digitala värld vi lever i tror vi att det kommer bli extra viktigt att umgås tillsammans och i vårt fall få uppleva storartad livemusik, underhållning, god mat och dryck i många olika former. ࣵ

2016

AFTER DARK

2017

LENA PHILIPSSON

2017

BO KASPERS ORKESTER

2018

TOMAS LEDIN

2018

ROLANDZ

2019

OLA SALO

2019

MAGNUS UGGLA

57


Foto: Calle Svärding

Aktuellt

Niklas Ekstedt och Florencia Abella

Niklas Ekstedt skapar gastronomisk ŬŎʄˊ͘ĂǸɌėIDzċĻŎɥǍȬǸȔĂɥȞĂ FOODSTOCK ÄR NAMNET på den nya gastronomifestival som arrangeras mellan den 31/8 – 1/9 på Fjäderholmarna i Stockholm. Arrangörernas tanke är att öppna upp köket för åskådarna och visa processen från råvara till det som hamnar på tallriken. Allt med fokus på traditionella tekniker och dess utveckling både ur ett nordiskt och internationellt perspektiv. De olika momenten visas upp tillsammans med en namnkunnig blandning av nordiska och internationellt engagerade kockar uppblandat med hantverkare inom mat och dess närområden. Några av kockarna som kommer att delta är Mehmet Gurs, Daniel Berlin, Florencia Abella och Zeina Mourtada. Bland Stockholmsbaserade restauranger som deltar utmärker sig Gastrologik. FOODSTOCK ÄR LIKA mycket ett inspirationstillfälle som ett seminarium för matintresserade.

58

Besökare ska få njuta och utmanas tillsammans med hängivna och professionella utövare av mathantverk. Under två sensommardagar kommer Fjäderholmarna fyllas med smaker, dofter och intryck. Foodstock är en hyllning till mathantverket, hit bjuds några av världens mest omtalade matlagare in, några av dem är avancerade entusiaster, andra är professionella kockar med starka varumärken och välrenommerade restauranger. I ett stort bankett-tält med 300 sittplatser dukas det upp med långbord för lunch och middag som hostas av två kockvänner, på lördagen håller Niklas Ekstedt med internationell gäst i banketten. I ett av Fjäderholmarnas hamnhus skapas menyer med stjärnglans, i konceptet Four Hands Menu möts ett internationellt namn och ett nordiskt för att tillsammans skapa luncher och middagar som speglar det bästa inom gastronomin just nu.

Utöver det kommer matmarknader, workshops och barer att fylla ön. FOODSTOCK ERBJUDER:

Banketten Lunch/Middag förbokas via hemsidan. Four Hands Menu Lunch/Middag förbokas via hemsidan. Biljetter till festivalen går att köpa på foodstock.se. En endagarsbiljett till Foodstock kostar 500kr och tvådagars 750kr. Barn under 16 i målsmans sällskap går in gratis. I BILJETTEN INGÅR båtresan tur och retur till Fjäderholmarna, tillträde till festivalområdet med matmarknad, workshops och barer. Mat och dryckeshäften går att köpa på båten eller när man anländer ön. MER INFO om medverkande och de olika sevärdheterna se hemsidan www.foodstock.se eller Instagram foodstock.se. Q


VÅRA INNOVATIONER SKAPAR FRAMTIDENS GLOBALA BETALLÖSNINGAR TACK VARE VÅR LOKALA NÄRVARO KAN VI SKRÄDDARSY LÖSNINGAR SOM PASSAR DIN VERKSAMHET BÄST www.verifone.se

“Det effektivaste arbetslaget är ett gäng navelskådare.” IDI – Interpersonal Dynamics Inventory – är utvecklat för att ge dig verktygen att bättre förstå dig själv och hur andra upplever dig. Med den kunskapen kan du lättare tolka andras beteende och utveckla din samspelsförmåga. IDI tillhandahålls endast genom våra licensierade handledare. De har samtliga stor erfarenhet av att arbeta med utveckling av människor, grupper och organisationer. Läs mer på www.idi.se


Krönika

\t2…ĸ¯IȬĪǍ¯͘ŎȞʄǶĂƆ͡ƹğɥĂȞʄĪǍŎȞ ȬȔǍėǼğĂɥĂȔȵˆŎȞȬĪǍˆDzċȞʄˆŎɥŎʄȬɥ Text: Elin Moritz

Precis hemkommen från ett möte med ett av de nätverk vi är delaktiga i. DAGENS AGENDA handlade om hållbara möten och tjänsteresor, och vi lyssnade på föredrag med IKEA, SFB och Svenska Flygbranschen. DET VAR VÄLDIGT SPÄNNANDE att höra hur IKEA arbetar med hållbarhet, inte bara i företaget utan även hur de vill påverka oss konsumenter till att göra smartare val. Det var dessutom glädjande att höra att IKEA arbetar mycket med hela mötesprocessen – allt från om de verkligen behöver ha det tänkta mötet, syfte och mål med mötet, vilka deltagare som ska bjudas in, till utvärdering och uppföljning. Så borde alla arbeta. DET VAR ÄVEN INTRESSANT att

höra flygbranschorganisationens synvinkel på flygets koldioxidutsläpp, särskilt med tanke på alla skriverier de senaste åren. En kort sammanfattning av föredragen blev att det är så svårt att mäta hur de olika transporterna påverkar klimatet och att olika organisationer mäter på olika sätt. Hur ska man då som inköpare och konsument kunna göra rätt val?

60

Flera som medverkade i dagens nätverksmöte, framför allt representanter från affärsresebyråer vittnade om att intresset för, och efterfrågan på, mer hållbart resande har ökat enormt de senaste fem åren. VI SOM MEST BOKAR möten och inte så många transporter (aldrig flyg, bara buss) kan konstatera att ökningen på efterfrågan på hållbara möten och hotell inte alls är densamma. Enda undantaget är upphandlingar. För de stora aktörerna inom offentlig sektor är det en stor del i upphandlingarna. Vissa har väldigt detaljerade krav på hållbarhet både när det gäller konferensanläggningar och vilka transportsätt leverantören använder, andra mindre detaljerade krav. NÄR DET KOMMER TILL privata företag är efterfrågan inte alls lika stor. Där är det många gånger ”mest lämpade” mötesplats som går före ”mest hållbara” mötesplats eller den som man bäst tar sig till med kollektivtrafik. Vi försöker dock att underlätta för kunden att göra hållbara val bland annat genom att markera på vår hemsida och i offerter om mötesplatsen har någon märkning ex Svanen, GreenKey, ISO etc.

VI MÄRKER ATT ÄVEN mötesplatserna arbetar mer och mer med hållbara val, strategier och mål och väljer att miljömärka sig eller certifiera sig. Så även om inte efterfrågan på mer hållbara möten är enorm ännu kan vi i branschen göra det enklare för kunden att välja smart.

Det är ju också viktigt att få med företagets riktlinjer. Vilka krav bör ni ställa på mötesplatsen för att de ska gå hand i hand med era hållbara mötesmål? Q

Elin Moritz har lång erfarenhet av hotell- och mötesbranschen och äger bokningsförmedlingen och nätverket Skånska Möten.


Krönika

Har du ont ŎǼŎɥƹȬ˜ȬȔˊĻɛ Text: Micke Darmell

I

en värld som hamnat i en uppmärksamhetskris, där olika tekniska plattformar hela tiden kallar på vår uppmärksamhet tror jag det är dags att ändra vårt förhållningssätt till tid.

veckor så sparar organisationen månader och år längre fram. PÅ VÅRA ARBETSPLATSER har vi ”effektiviserat” bort mycket som sedan skapar lidande och/eller kostnader.

BODIL JÖNSSON, som redan 1999,

skrev den uppmärksammade boken ”Tio tankar om Tid” skriver ”antingen kan vi inbilla oss att vi har ont om tid eller gott om tid”. Tiden är ju vad den är. I EN VÄRLD där många tror att vi

måste springa allt fortare för att hinna med (läs meningen igen!) och där vi samtidigt har testat detta med att ”effektivisera” under många år (hur tycker du det gått?) så är det dags att återgå till att vi alla har gott om tid. Massor av tid. Lika mycket tid som mormor en gång i tiden gav mig, eller för all del morsan trots att hon arbetade heltid och var ensamstående. Jag fick massor av tid. GENERATIONEN INNAN OSS visste att

om vi ger andra gott om tid så får vi själva gott om tid. Jag arbetade i början av mitt yrkesliv i vården. Där blev det så tydligt. Gav vi några extra minuter till varje patient på kvällen, kunde vara i form av beröring, massage eller ett gott samtal, så sov vederbörande mkt bättre. Om vi som föräldrar ger mer tid när våra barn är små mindre bekymmer senare. Har du haft hund? Om vi ger valpen mkt tid i början, aldrig några bekymmer senare. Introduktion på en arbetsplats samma sak. Om en chef får en gedigen introduktion på flera

62

Det är samma sak i en behovsanalys för ett möte eller event. Ju mer tid vi investerar i en grundlig behovsanalys i början desto mer tid sparar vi. Att vi ses (till exempel på Skype) och pratar med varandra sparar i slutändan missförstånd, massor av mejlande och energi. Dessutom kommer kvalitén bli bättre och mindre brandkårsutryckningar på slutet. VI ÄR NOG MÅNGA som testat att göra en behovsanalys på mejl. Som alltid slutar med mer mejlande, mer jobb och mindre kvalité. Det är så många som vill föra en kommunikation på mejl, men det är nästan omöjligt. Hur ska vi kunna göra en bra behovsanalys där? Vi tror vi sparar tid men det får motsatt effekt. DET PARADOXALA i detta är också att

vi inte får tag på varandra längre. Vi har aldrig varit så tillgängliga och det har aldrig varit så svårt att få tag på varandra. Vill du få mindre mejl? Mejla mindre! Vill du ha andras tid? Ge av din tid! Micke Darmell, föreläsare och författare som nu skriver boken ”Stoppa Tiden -från tidsoptimist till tidsalkemist". Q

Micke Darmell Mötesevangelist och grundare av företaget gr8 meetings som hjälper organisationer att förbättra sin interna möteskultur samt skapa en sund digital arbetsmiljö och privatliv.


Deckargåta med middag - Nyckeln till mord

Deckargåta med middag - Nyckeln till mord

Nyckeln till mord är en deckargåta som spelas i fyra akter av professionella skådespelare. Mellan varje akt serveras det en maträtt och mellan akt 3 och akt 4 får alla åskådare gissa vem de tror är mördaren.

Nyckeln till mord är en deckargåta som spelas i fyra akter av professionella skådespelare. Mellan varje akt serveras det en maträtt och mellan akt 3 och akt 4 får alla åskådare gissa vem de tror är mördaren.

I akt 4 avslöjas det vem som är den skyldige och efteråt drar vi en lycklig vinnare ibland dem som har lyckats avslöja mördaren!

I akt 4 avslöjas det vem som är den skyldige och efteråt drar vi en lycklig vinnare ibland dem som har lyckats avslöja mördaren!

Alla föreställningar sålde slut under 2018. Spelas på vår festvåning i Göteborg, men kan bokas dit ni vill vara. Har du en anläggning och vill samarbeta? Hör av dig!

Alla föreställningar sålde slut under 2018. Spelas på vår festvåning i Göteborg, men kan bokas dit ni vill vara. Har du en anläggning och vill samarbeta? Hör av dig!

EVENTLIGAN AB www.eventligan.se • 0725-420420 • info@eventligan.se

EVENTLIGAN AB www.eventligan.se • 0725-420420 • info@eventligan.se

Bli Barnsupporter och ge 100 kr/mån.

Här utbildas framtidens flygtekniker!

barncancerfonden.se

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och  kolvmotordrivna flygplan (Kategori A1, B1.1 och B1.2).

 hƚďŝůĚŶŝŶŐĞŶƚŝůůŵĞŬĂŶŝŬĞƌŐĞŶŽŵĨƂƌƐƵŶĚĞƌ ŐLJŵŶĂƐŝĞƐŬŽůĂŶĚćƌ&ůLJŐƚĞŬŶŝŬĐĞŶƚĞƌŚĂƌƌŝŬƐŝŶƚĂŐ͘ hƚďŝůĚŶŝŶŐĞŶƚŝůůĨůLJŐƚĞŬŶŝŬĞƌćƌĞŶŬǀĂůŝĨŝĐĞƌĂĚzŚͲƵƚďŝůĚŶŝŶŐ ƉĊϰϮϬƉŽćŶŐƐŽŵŐĞŶŽŵĨƂƌƐƵŶĚĞƌϰƚĞƌŵŝŶĞƌ͘ &ůLJŐƚĞŬŶŝŬĐĞŶƚĞƌŬĂŶĞƌďũƵĚĂďŽĞŶĚĞŝĂŶƐůƵƚŶŝŶŐƚŝůůƐŬŽůĂŶ ĨƂƌĂůůĂƐŽŵćƌĂŶƚĂŐŶĂƚŝůůƐŬŽůĂŶƐƵƚďŝůĚŶŝŶŐĂƌ͘

www.flygteknik.nu


Utvalt

¥ŎȞĿĂğǖǼǖƹˆɌėˆ͘ėŎǼŎɥˆɥŎǍDz̈Ǹ ċʄˆǖˆŎʄˆ NIU N Sport har prestanda, kvalitet och pris som utmanar traditionella EU-mopeder med förbränningsmotor på riktigt. TESTVINNARE i M3´s stora elmopedtest 2018. Elsystemet med marknadens mest avancerad styrbox från Bosch KDUHQVSlQQLQJSn9RFKOLWLXPEDWHULHWIUnQ/*OLJJHUSn 29Ah/1740Wh. 6tim laddtid. Litiumbatteriet tas enkelt loss och laddas. Bosch-motorn ger dig snabbare acceleration än någon annan moped eller elmoppe på marknaden med otroliga 120Nm i vridmoment och 2400 watts effekt från första metern. 1,816SRUW°QQVL mattsvart, blanksvart, röd eller vit. Modellen erbjuds endast som EU-moped klass 1, EU45 (AM-körkort) Pris ca: 33.000 sek

¯͘ŎȞʄǶĻŎʄǖƹȞ 2ǸȔȬɌŎĻķ ̄ƲȵɥŎ˂ȔǖǸ

Vässla 2 First Edition Det svenska elmoped-märket Vässla har lyckats skapa en prisvärd och billig elmoped med komponenter av hög kvalité. Elmotorn från Bosch har en motoreffekt på 1,0 kW och tillsammans med det portabla EDWWHULHWIUnQ/*Sn$KXSSQnVHQUlFNYLGGPHOODQ¤ 60 km. Pris ca: 25.000 sek

©ŎˆɥȬǕǸȬȬǶ Evolt moped grundades för två år sedan av två svenskar. Klass 1-mopeder med en tidlös design och en toppfart på 45 km/h. Elmopederna är utrustade med elmotorer på 2000W, vilket gör att dom klarar av branta backar även med tung packning eller medresenär baktill. Batterierna lUIUnQ/*PHGUlFNYLGGSn minst 40km. Löstagbara och enkla att ladda hemma i vägguttaget, det för plats för ytterligare ett batteri om man vill dubbla räckvidden till 80km. Finns i 9 färger. Pris: 22.500 kr www. evoltmoped.com

…͘ʄǶĂǸĂĻȬĪǍƑ  ȞǶˊȬȞŎǼ NIU U Pro elmoped har imponerande prestanda. Acceleration och maxhastighet kan enkelt ställas om under körning via 2 standardlägen för att passa olika WUD°NVLWXDWLRQHU*HQRPHQHUJLVSDUDQGHWHNQLNRFK bromskraftåtervinning och ett batteri på 48V och 21Ah (1008wh) når man upp till 40 km per laddning, vilket vid normal pendling motsvarar 1-2 dagar. Köp shoppingkorg och andra tillbehör som passar för ditt syfte och användande. Pris ca: 21.000 sek

€ȔŎĻ ǕǶȵɥǶȬɥˆ Piaggio MP3 är en trehjulig skoter som tillverkas av det italienska företaget Piaggio. Fördelen med tre hjul sägs vara att bromsträckan minskar samt att stabiliteten ökar avsevärt. Skotern får även köras med vanligt B-körkort, fast det är en MC. Bensin eller som hybrid, 300-500 cc Pris ca: 110.000 sek 64


ALLT KUL HÄNDER PÅ WS! Året runt-anläggningen Wisby Strand är centralt belägen vid hamnen med utsikt över Östersjön och endast ett stenkast från Europas bästa Beachclub, Kallis. Här finns enastående möjligheter för möten under hela året samtidigt som verksamheten erbjuder alltifrån stor bredd av mat och upplevelser till publika evenemang och möten.

www.facebook.com/wisbystrand | @wisbystrand | www.wisbystrand.se


Serier

Första glimten av Lukas Moodyssons första serie Gösta HBO Europes första nordiska originalserie får premiär 1 juli. GÖSTA – LUKAS MOODYSSONS FÖRSTA TV-SERIE – får

efterlängtad premiär på HBO Nordic och i HBO Europes länder den 1 juli med de fyra första avsnitten, följt av två avsnitt på måndagar påföljande fyra veckor. Gösta är HBO Europes första nordiska originalserie. GÖSTA HANDLAR OM 28-årige, nyutexaminerade psykologen Gösta, som får sitt första jobb på BUP i en liten småländsk stad. Gösta vill vara världens snällaste människa och hjälpa alla han möter. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra... Lukas Moodysson har skrivit och regisserat seriens 12 avsnitt á 30 minuter. I HUVUDROLLEN SOM GÖSTA ser vi Vilhelm Blomgren. Göstas flickvän Melissa spelas av Amy Deasismont och hans pappa av Mattias Silvell. Clara Drake är Göstas BUP-patient Saga och som Göstas mamma ser vi Regina Lund. Elisabet Carlsson är kollega på BUP, Nidhal Fares är Göstas inneboende Hussein och Gustav Berg är Göstas kompis Jonas. Gösta är producerad av Lars Jönsson och Memfis Film. Exekutiva producenter för HBO är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root.

MÖBLER

KÖKSUTRUSTNING

PORSLIN

Leverantör av helhetslösningar till fest, bröllop och konferens.

66


SOMMARMUSIK I SLOTTSPARKEN 20 JULI

Samir & Viktor +

Med ett kungligt bemötande i historisk miljö välkomnar vi er till Rånäs Slott!

KONFERENS | WEEKEND | BRÖLLOP | SPA 6 mil från Stockholm & 3 mil från Arlanda

©2brides


Konferens

EkmanBuss Flexibussitet – säg namnet och som en betingad reflex ljuder radiojingeln i huvudet. Varumärket EkmanBuss Flexibussitet har funnits sedan 1991, men startades redan 1987 och uppkomsten till företaget började med en ung pojkes stora intresse för just – bussar. ­ Text: Tina Gardsten

Flexibussitet DET VAR I HEMMET vid Karlaplan

JOHAN EKMAN BLEV sedermera

på Östermalm allt började, där Johan Ekman bara fyra, fem år från fönsternischen hade full koll och uppsikt på alla SL:s bussar och avgångstider. Han tog kontakt med chaufförerna, blev tjenis och lärde sig deras namn, likaså de olika bussmodellerna och för att inte nämna alla tidtabeller.

Sveriges i särklass yngsta bussåkare och startade EkmanBuss Flexibussitet innan han själv hade busskörkort och första köpet var en Scania Ajokki 6000 årsmodell 1978.

BUSS FÖR HELA SLANTEN alltså,

familjen reste med buss till sommarstugan i Hudiksvall och skulle man hälsa på släkten i Skellefteå eller till och med kusinerna i Bryssel, ja då tog man också bussen.

70

RESTEN ÄR LITE AV busshistoria, Johan är född entreprenör och kollektivtrafiken har alltid legat honom varmt om hjärtat och busstrafiken då i synnerhet. FÖR DRYGT TIO ÅR SEDAN bestämde

sig Johan Ekman för att sälja sitt väl inarbetade EkmanBuss Flexibussitet för att få mer tid med familjen. Det var då han sålde bolaget till

Strömma Turism & Sjöfart, där han också själv klev in som VD i flera av bolagen inom koncernen. Men efter sju år kom suget att återigen få vara mer operationellt delaktig och som han själv uttrycker det – komma ”närmare verkligheten” igen. Sagt och gjort, Johan slutade på Strömma och köpte i samma stund tillbaka EkmanResor och två år senare även EkmanBuss Flexibussitet och har sedan dess dessutom mångfaldigat omsättningen. ­


Viktiga beslut eller stora idéer? Låt de ta form hos oss. På Runö Möten & Events anser vi att viktiga beslut, utrymme för diskussion, tid för reflektion, allt är delar av ett stort möte. Även om antalet deltagare inte nödvändigtvis är särskilt betydande.

SNABBFAKTA RUNÖ 800 kvm eventhall 220 hotellrum 30-talet mötesrum 700 konstverk Poolhus, gym och bastu KRAV-märkt restaurang Stora aktivitetsytor 30 min från Stockholm 40 min från Arlanda

För oss är alla möten stora, oavsett hur många som är med. Och hur många ni än är så har vi lusten och möjligheten att alltid skapa de allra bästa förutsättningarna för ett minnesvärt möte.

Boka ditt möt redan ida e g! Ring oss p 08-555 38 å 0 00 VÄLKOMMEN! Runö Möten & Events är en mötesplats nära dig, nära havet, med en inspirerande omgivning. En anläggning känd för sitt fina kök, goda värdskap och mångårig erfarenhet av att skapa lyckade möten.

0

80

Runö Möten & Events | Näsvägen 100, 184 44 Åkersberga info@runo.se | 08-555 380 00 | www.runo.com

y nt e 2 ev m

ta


Konferens

"Idag är ju inte en buss en ʄėĻĂȞĻċɥǸėȞƹğǸėŎǼŎɥɥȵĻ sak man står och trängs på" FÖR DAGEN OCH INTERVJUN åker vi med en av företagets bussar genom Stockholm och Johan får prata om det som kommit att bli hans liv och sysselsättning. — Jag och vi alla anställda har alltid värnat om kvalitet och säkerhet, vår affärsidé är att erbjuda marknadens bästa produkt inom busstransport. Effektivitet, trafiksäkerhet, kvalité och miljö är våra ledord. Målet är att upprätthålla 100 procents kvalitét i varje uppdrag. Förutom säkerheten är kvaliteten ett av de viktigaste vi kan erbjuda våra kunder, ska de komma tillbaka måste vi hela tiden ligga på topp och vara kundanpassade. EFTERSOM VI VARIT MED ett tag har vi varit med om både upp och nedgångar, fortsätter Johan. —Finanskrisen på nittiotalet och 11 september var ju några av de större och någon form av kris tenderar att komma med en periodicitet av ungefär vart tionde år. Och då gäller det att stå stark, man måste ha byggt upp ett förtroende sinsemellan ihop med både sin leverantör- och kundkrets. För när det sviktar får man inte hålla fast vid omständigheterna utan fokusera på möjligheterna, må låta som en klyscha, men det är så det är.

I tiden ligger det också helt rätt med att välja bussen som färdmedel vid både konferensoch sällskapsresor, hur arbetar ni för att ligga i framkant ur ett miljöperspektiv.

72

Varför buss? — Ja, man väljer bussen av flera olika anledningar än att det råkar bli mer ekonomiskt fördelaktigt, men man ska även välja bussen som transportalternativ där det går för att det faktiskt är – ett enkelt, bekvämt och miljövänligt alternativ. Idag är ju inte en buss en sådan där lång blå eller röd sak man står och trängs på. PÅ VÅR EKMANRESOR 1st Business Class, till exempel som vi lanserade hösten 2014, då som den enda dubbeldäckaren i sitt slag i världen.

Där finns samma service som på flyg med specialgjorda stolar med benvilare, multimedia-anläggning och TV-skärmar inbyggda i varje stolsrygg, dubbla kök, vinkyl, frys, kylskåp, kaffebryggare, eget elverk och handikappanpassad WC, berättar Johan och pekar framåt med båda armarna. —Vi ligger i topp när det gäller att erbjuda bekväma bussresor och vid varje köp av buss är jag med på detaljnivå och ställer olika krav som ska passa just oss. Tiden – vi strävar efter tidseffektivitet, hur övertygar man människor att välja en längre resa i tid mätt? — Så här ser vi det, se till att utnyttja tiden, starta konferensen redan i bussen.

Konferens på buss, ni kör bland annat konferensresor ner till alperna, hur ser upplägget ut då? —Man kan färdas genom Tyskland på natten för att vinna tid, men vi har gjort så här istället; VI STARTAR klockan 13.00 på en

fredag från Stockholm, då har de flesta hunnit jobba några timmar och kommer direkt till bussen och kan pusta ut. Kör sedan direkt ner till Trelleborg och tar färjan därifrån till Rostock i Tyskland dit vi ankommer klockan 06.00 på lördag och sen är man snabbt och enkelt ute på Autobahn. Vid cirka 14.00 är vi i München för att vid 21.00 rulla in i Italien och vår alpdestination. Förmodligen hinner man att njuta av en god middag och fortfarande vara i säng inte alltför sent. Kör vi Österrike, ja då är man framme cirka klockan 19. 00. Sen har man söndagen och hela veckan fram till fredagen då vi rullar tillbaka igen. JAG VILL INTE PÅ NÅGOT sätt ställa flyget och vårt transportsätt mot varandra men jag visar på fördelarna som vi mer och mer måste ta ställning till också. Det tar lite längre tid, ja men du har på något vis betalat för allt och slipper baxa ut och in med skidpaket och bagage, oftast är det en mellanlandning och transfer till alporterna, det slipper du på det här viset. ­


Vi hjälper medvetna företag med hållbara konferenser, event och deltagarhantering. Ring oss: 08-556 029 00 www.blick.se


Konferens

HĂ„R KAN DU DESSUTOM starta en del av konferensen redan i bussen fĂśr att maxiÂŹmera tiden pĂĽ plats. Vi har ju konferensbussar inredda med konferenssittning, WC, mick, DVD, stĂśrre skärmar, wiďŹ och allt som behĂśvs. Och det är ett miljĂśvänligt sätt att färdas pĂĽ, i dessa dagar allt mer viktig aspekt fĂśr mĂĽnga. Ta Ă–stersund, och Ă…re till exempel, vädret pĂĽ ygplatsen är vintertid ofta opĂĽlitligt. Ska du till Ă…re mĂĽste du alltid ta en transfer av nĂĽgot slag frĂĽn Ă–stersund, sĂĽ det du fĂśrlorar i tid, det vill säga knappa fyra timmar, vinner du i miljĂśvänligheten och konferenstiden, fĂśr pĂĽ fyra timmar hinner du med mycket. Saken är den att man fĂĽr ut sĂĽ mycket mer effektiv tid under själva resandet med en bussresa, oavsett en kortare eller längre sträcka.

Kan ni se nügon Ükning i era bokningar kopplade till �ygskammen� och miljÜdebatten i allmänhet? —Nej, inte ännu. StÜrsta utmaningen just nu? —Att inte tüget framstür som enda miljÜvänliga alternativet. Sverige är visserligen eller ütminstone hyfsat miljÜvänliga men inte ute i Europa. Men framfÜrallt kommer man ju hela vägen utan byten med bussen. Berätta kort om en busskonferens värd att nämnas? —Vi kÜrde en ledningsgrupp samt styrelse till svenska fjällen, med start kl 07.30, gemensam frukost & uppstart därefter presentation etc. 10.00 FÜrmiddags kaffe och uppstart grupparbeten. 12.30 Lunch pü rull

74

Fortsatt grupparbete efter lunch sedan redovisning. Framme vid 15.00. DAG 2 KUNDE DOM ägna sig üt aktiviteter Och vid 16.00 hemüt, med summering middag etc. Hemma fÜre midnatt. Hela poängen är att man kan ha stÜkat undan alla tunga saker ombord fÜr att sedan kunna ägna sig üt bara teambuilding med mera när man väl är framme.

Johan fĂĽr till slut frĂĽgan om han känner att de nu kan luta sig tillbaka, fĂśretaget har väl positionerat sig och lever upp till sina ledord som hĂśg kvalitet, säkerhet, skräddarsydda lĂśsningar och personlig och genuin service. —Nej verkligen inte säger Johan med eftertryck och tittar ut genom bussens fĂśnster. Vi vill alltid leda utvecklingen. Och vad krävs dĂĽ? — Man kan inte leva pĂĽ gamla meriter, jag kan ju inte rida ĂĽr 2019 pĂĽ att jag till exempel var fĂśrst med internet och eluttag ombord. Vi mĂĽste alltid ligga steget fĂśre och i bussbranschen har jag inte hittat sĂĽ mycket att konkurrera med pĂĽ det sättet, jag har alltid sneglat pĂĽ yget men ska jag vara petig tycker jag de har stagnerat lite gällande komforten och sĂĽdana saker ĂĽtminstone i ekonomiklasserna. Det var ju direkt frĂĽn yget som jag ďŹ ck idĂŠn till att skaffa vĂĽra individuella skärmar ombord. Sen är det ju sĂĽ att när jag vill skräddarsy en buss, sĂĽ vill jag ju ha en buss, men tillverkaren vill ju sälja 250 bussar till den

upphandlade traďŹ ken. Man fĂĽr skjuta busstillverkarna framfĂśr sig hela tiden fĂśr att fĂĽ nĂĽgorlunda som man vill och där har man ett dilemma. GĂĽr jag pĂĽ smĂĽ tillverkare fĂĽr jag problemen de har. IDAG KĂ„NNER VI OSS TRYGGA med de val vi har av tillverkare, Volvo och ďŹ nska Carrus. AlltsĂĽ en ďŹ nsk kaross och med Volvo under. Kanske inte det mest spännande eller världens häftigaste bygge men det är pĂĽlitligt, funktionellt och det ďŹ nns alltid reservdelar.

Vi reser oss upp frĂĽn vĂĽra bekväma säten och Johan visar hur stolarna gĂĽr att ändra och hur man kan byta till en mindre konferens eller gruppsittning ombord väldigt enkelt. Bak i bussen ďŹ nns kĂśket utrustat med varmluftsugn, vinkyl och ett par olika kaffebryggare fĂśr olika tycke och smak. – Det här är vĂĽrt sätt att mĂśta resenärernas ĂśnskemĂĽl om en bussresa som är en upplevelse snarare än en transport, säger Johan och nickar in mot kĂśket. Vi konstaterar att fĂśrutsättningarna fĂśr att färdas ett dygn eller er är hĂśgst tilltalande. De bekväma stolarna är fällbara, gĂĽr att skjuta i sidled med bord, samt har fotstĂśd i framfĂśrvarande stol. De stora bussarna är toppmodernt utrustade med WC, air-condition, etc. Som resenär erbjuds du alltid nybryggt kaffe, te och choklad samt kylda drycker.

Busstransfer, FĂśretagsevent, Sightseeingturer, Kongresstransfer, .U\VVQLQJVWUDQVIHU8WÂą\NWHU.ROPnUGHQ )OHUGDJDUVUHVRU*UXSSERNQLQJDU www.ekmanbuss.se


- En plats skapad för möten!

KICKOFF EVENT FEST JUBILEUM

PRIVAT ELLER FÖRETAGSFEST? Ska ni som företag ha en Kickoff eller ”bara” en fest? Kanske ska du som privatperson fylla jämt och har många som du vill bjuda men får inte plats hemma? Vi kan hjälpa dig/er att få till en härlig fest med eller utan boende! Vi ordnar även med dj, liveband, shower, transport, dekorationer mm! bokning@skogshem-wijk.com

skogshem-wijk.com


RETURADRESS: LA PRENSA AB BOX 145, 125 23 ÄLVSJÖ

Konferens Danmark *

695:-

fr

/pers

Göteborg–Fredrikshamn

Kasta loss från kontoret och gå till sjöss med Stena Line! Res iväg och arbeta ostört ombord en dag. Starta konferensen med frukost i restaurangen och arbeta sedan effektivt i några timmar i något av våra konferensrum, som alla har sjöutsikt. På hemresan njuter ni av en god middag, shoppar i vår välfyllda Bordershop till en billig peng. Eller kombinera en härlig konferens ombord med en övernattning i Fredrikshamn eller Skagen, bara en halvtimme från Fredrikshamn. En perfekt konferensmiljö för kreativa möten och uppfriskande naturupplevelser. Boka på 0770-67 67 00 eller business.travel@stenaline.com För mer information besök stenaline.se/konferens

Profile for La Prensa AB

Kick Off 5 2019  

Kick Off 5 2019  

Advertisement