Page 1

– SV E R I G E S ST Ö R STA T I D NI NG OM KONF ER ENS ER OC H M ÖTEN –

Varsågod Ta gärna med dig ditt nummer av Kick Off hem

#10 - 2018 I Pris 64 kr

FUTURIST, FÖRELÄSARE

RESTRENDER VAR RESER VI 2019

KRÖNIKÖR OM “MAXIMIZERS OCH SATISFICERS”

MÖTESCOACHEN KROPPEN I MÖTE

NÖJEN GULDKORN KROG


Skogshem & Wijk - En plats skapad för möten!

STRESSFRI OAS MED SJÖUTSIKT!

En plats skapad för möten. 17 minuter från Stureplan. Vet du att när du bokar ett möte hos oss på Skogshem & Wijk ingår det en massa mervärden. Allt du behöver satsa är lite av din tid. Har du behov av en konferensanläggning väl anpassad för en effektiv konferens i Stockholm? Då är vi platsen för dig! Här finns närmare 50 st konferensrum för 2-550 personer, lounger med skärgårdsutsikt, 194 bekväma hotellrum med 233 bäddar. Under 2019 får vi dessutom 28 nya dubbelrum!

www.skogshem-wijk.com


ChefredaktĂśren

Betraktelsen vi utbytte min son och jag var tiden fÜre pekskärmen, apparna och de sociala mediernas inträde. ,GDJPHGEORWWHWW°QJHUWU\FNHQNRGHOOHUHWWVZLSH sü lÜser vi vür vardag alltifrün banktransaktioner, matinkÜp, bÜrsbevakning till att skaffa nya relationer. Framtiden är en annan femma, tekniken är den som kommer ta oss vidare och fÜrhoppningsvis leda oss fram och in i en värld och en arena där vi alla kan ägna oss üt det vi tycker om, med lite hjälp av att faktiskt kunna se in i framtiden. *XVWDI-RVHIVVRQIXWXULVWRFKI|UHOlVDUHlUYnUSUR°OL detta nummer och han ger sin syn pü hur vi kommer att bli betjänta av morgondagens teknik ihop med just framtiden. I skrivandes stund, har vädret üterigen fÜrbluffat oss som tidigare i ür.

M

amma, visst skulle du vilja kunna se in i framtiden, frügade ett av mina tre barn en güng s i mitten av 90-talet. Jag minns att jag funderade noga runt svaret – skulle jag verkligen vilja vara min egen profet och siare fÜr framtiden? Ja, mÜjligtvis skulle jag vara intresserad av att fü svaren till alla de enkla och vardagliga frügeställningarna som skulle kunna underlätta vardagen och logistiken, men nej inte i det stora hela.

Det har varit upp emot 20 grader varmt i oktober münad, samtidigt har det fallit snÜ och varit minusgrader i nästan hela landet under samma vecka och vi har passerat büde halloween och Allhelgonahelgen. Med det inser vi att tiden och datumet säger oss att julen är i antügande. Julborden stür fÜr dÜrren, de privata och de ihop med arbete och fÜretag. Münga KLQQHUPHG¹HUMXOERUGlQMXOHQVDOODKHOJGDJDU Därmed är det kanske av yttersta vikt att välja �rätt� ERUGVHWWXU¹HUDDVSHNWHU Väl mÜtt igen i december Tfn ChefredaktÜr Tina Gardsten

tf ChefredaktĂśr: Tina Gardsten tina@happyelephantproductions.se

TrafďŹ c: Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se

Art Director: Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se

FĂśr format och information: Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se

Ansvarig utgivare: Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se

Redaktion: BesÜksadress: ÄlvsjÜ Gürdsväg 6, 125 30 ÄlvsjÜ

FÜrsäljning David Wallin david.wallinlaprensa.se

Postadress: Box 145, 125 23 ÄlvsjÜ Telefon: 08–568 790 30

Martin LiljebjĂśrk martin.liljebjork@laprensa.se

Tryckeri: Printall

Skribenter och medarbetare: Tina Gardsten, Elin Moritz och JĂśrgen Dyssvold.

Kick Off utges av: La Prensa AB laprensa.se

Kick Off är Sveriges stÜrsta tidning om mÜten och konferenser och är till fÜr dig som arbetar med att kÜpa in, planera eller boka konferenser och mÜten. Genom Kick Off für du som läsare tips och rüd om hur du kan planera, genomfÜra och fÜlja upp fÜretagets mÜten och konferenser pü ett effektivt sätt. Som opartisk aktÜr ska Kick Off ge büde inspiration och lust, men ocksü engagera, granska och berÜra branschens aktÜrer pü ett objektivt sätt. www.kick-off.se – S V ER I G ES S TÖR S TA TI D NI NG OM K ONF ER ENS ER OCH MÖTEN –

Varsügod Ta gärna med dig ditt nummer av Kick Off hem

#10 - 2018 I Pris 64 kr

FUTURIST, FĂ–RELĂ„SARE

RESTRENDER VAR RESER VI 2019

KRĂ–NIKĂ–R OM “MAXIMIZERS OCH SATISFICERSâ€?

MĂ–TESCOACHEN KROPPEN I MĂ–TE

NĂ–JEN GULDKORN KROG

OMSLAGSFOTO: SVEN PRIM

Kick Off 3


Innehüll #10-2018 18. Gustaf Josefsson Om framtiden och tekniken 26. MÜtescoachen Kroppen i mÜte 44. GranÜ Beckasin Norrländsk magi

Alltid i Kick Off 6. Aktuellt 8. Hallü där 10. Guldkorn 12. NÜje 16. Krogrecension 34. Film

Välkommen hem till JärvsÜbaden! Pü Hotell JärvsÜbaden vet vi att varje konferensgrupp har unika behov därfÜr skräddarsyr vi varje konferens. Frün tvü till 180 personer I kÜket lagar vi alla mat frün grunden med närproducerade och lokala rüvaror. Vi dukar upp lunch och middag i vür vackra matsal med gammaldags charm, bord smyckade med vita linnedukar och blommor. 2à JQVGNNGVƂPPU52#CXFGNPKPIOGF gym, torr-, üng-bastu, jacuzz och kallbad i potatiskällaren. Utomhustemperad pool och egen golfbana. Vi har längdskidspür runt knuten, 500 m till JärvsÜbacken och JärvsÜ Bergcykelpark. 5MTKFUMQà MPKPIRà .LWUPCP8ÀTNFUCTXIà TFCT medmera. Kontakta oss pü info@jarvsobaden.se eller telefon 0651-404 00 fÜr ytterligare information.

www.jarvsobaden.se


VĂ…R BĂ„STA TID Ă„R NU!

Det är nügot speciellt med att vinterkonferera pü Stenungsbaden i Bohuslän. Särskilt när man behÜver energi och nya idÊer. Kanske är det de salta vindarna, det otämjda havet eller den skiftande färgen pü himlen som sätter fart pü hjärncellerna. Kanske är det ürstidens vackra tomhet och de storslagna vyerna som für människor att vüga tänka nytt och annorlunda. Oavsett vilket, sü är vi stolta Üver vür plats pü jorden. Och vi delar gärna med oss. Vür bästa tid är nu.

VINTERKONFERENS MED HELPENSION fr. 1665 kr/pers • • • • • •

Vinterbad och mĂśssa Logi i dubbelrum Ekologisk frukostbuffĂŠ (Ă’TOKFFCIUĆ‚MC LunchbuffĂŠ 'HVGTOKFFCIUĆ‚MC

• Tvürätters middag • Tillgüng till spa och gym (sÜn-tor) • Fullt utrustad konferenslokal • Fri parkering • Fritt WiFi

Boka senast 20 december sü bjuder vi pü aktiviteten Badhjälten KPMNXKPVGTDCFQEJXÀTOCPFGƂMC2TKUGVCXUGTGZMNOQOUQEJÀT bokningsbart 1 januari till 31 mars 2019. Gäller i mün av plats, och endast nya fÜrfrügningar.

@stenungsbaden T: 0303-72 68 00 | www.stenungsbaden.se

Badhjälten

Är du redo fÜr ürets kyligaste utmaning, är du en cool badhjälte som vügar ta ett härligt dopp i det friska havet under ditt besÜk hos oss? Sü utmana dina kollegor. Alla som doppar sig für en härlig vintermÜssa och den modigaste vinner ett pris. www.stenungsbaden.se/badhjalten


Aktuellt

U&Me Hotel bland Sveriges 100 mest ǖȞˆɼŎʄʄĂȞˆĂÇ?ČŹË†ĹŽÇźĚˆÉŒÉŒÇ¸ĹŽÍ˜ĹŽÇ¸Ę„ĹŽÉĽ White Guide släpper ny guidebok, app och webb som listar Sverige mest intressanta hotell- och barupplevelser. Som HQGD8PHnKRWHOO°QQVGHWQ\WlQNDQGHKRWHOOHW8 0HPHG pĂĽ listan. White Guide, känd fĂśr sin prestigefyllda krogguide, lanserar nu White Guide Hotel+Bar där de listar Sveriges 100 mest intressanta hotell- och barupplevelser. Guiden NRPPHUXWGHQGHFHPEHUPHQUHGDQQX°QQVOLVWDQ|YHU representerade hotell att läsa. 8 0H+RWHOlUHWWQ\WlQNDGHKRWHOOPLWWLFHQWUDOD8PHn +RWHOOHWKDUUXPEHOlJQDSnYnQLQJ¤RFK°QQVL storlekarna S, M, L, XL. Alla rum har sängen vänd ut mot fĂśnstret sĂĽ oavsett rumstyp vaknar du med utsikt Ăśver staden eller älven.

ȏǜĂȔȾˆŎȏȞǸǖȞŎɌėĂĽÄ—ÉĽPÄ—ÉĽÄť Att boka mĂśten gĂśrs ofta via ett bokningsbolag eller genom fĂśrfrĂĽgningar via offert till mĂśtesrĂĽdgivare. Nu har VĂĽr GĂĽrd fĂśrenklat bokningen och gjort den tillgänglig online pĂĽ hemsidan. Genom att boka online fĂĽr du alltid lägsta mĂśjliga pris och stegen är enkla att fĂślja. Här sätter du ihop ditt perfekta mĂśte med allt frĂĽn mĂĽltider till lokal och Ăśvernattning. Bokningen gäller fĂśr upp till 50 personer och du har alltid rätt att ändra dig inom 24h.

6 Kick Off


Varmt välkomna till en mötesplats för kultur och konferens mitt i Norden! Åland är lättillgängligt och smått exotiskt oavsett om man kommer från öster eller väster. Med sitt centrala läge i Mariehamn går det snabbt att ta sig från färjhamn och flygplats till Hotell Arkipelag och Alandica kultur och kongress.

Bo fyrstjärnigt på Hotell Arkipelag! Här finns restaurang, casino, nattklubb, bastu med pool och rymliga rum med balkong. I vårt pris ingår alltid vår omtyckta Ålandsfrukost med lokala produkter enligt säsong och tillgång. Boka ditt rum på www.hotellarkipelag.com För den stora konferensen har Alandica plats för 600 personer och Arkipelag har plats för upp till 150 personer. Konferenspaketpris från 86 €/person inklusive: • en övernattning i delat dubbelrum • Ålandsfrukost • konferens en dag • lunchbuffé • kaffe med husets sötbitar • kvällsbastu Energi till dina möten Vi har skapat en hel meny av läckerheter för våra konferensgäster. I menyn hittar du våra hembakade sötbitar, salta bitar och naturligtvis brain food när energibehovet är stort! Allt kaffe är ekologiskt! Efter mötet kan du beställa After meeting med ett glas bubbel och en assiett med tre små tilltugg − både salta och söta. Vår konferensservering lämnar ingen hungrig.

AlandicaFSCKVEFS bland annat följande artister på sin stora scen: 3.11

Rockikonerna Mikael Rickfors, Dan Hylander, Mats Ronander och Torsten Flinck

28.11

Niklas Strömstedt

8.12

Tobbe Trollkarl

13.2

Charlotte Perrelli

1.3

Henrik Åberg

4.4

Jessica Andersson

1.5

David Batra

Boka din biljett på www.alandica.ax

www.hotellarkipelag.ax | Strandgatan 35, Mariehamn | +358 (0)18 24020

info@alandica.ax, www.alandica.ax, tel +358 18 24570, Strandgatan 33, AX-22100 Mariehamn, Åland Finland


Hallü där

VĂǟėĝċɼŪ Berätta om din roll som event & programchef pü Cirkus – Jag jobbar tajt tillsammans med VD och ett kreativt team, vi fokuserar pü att ta oss an nya projekt och evenemang i linje med Cirkus visioner och mül. Jag hanterar alla bokningar och fÜr en nära dialog med producenter, arrangÜrer och fÜretagskunder. En stor del av mitt arbete gür ocksü ut pü att vürda de kundrelationer vi har, genomfÜra och optimera de projekt och evenemang vi KDUIUDPI|URVV9LJ|U¹HUHYHQHPDQJlQ YDGGHW°QQVGDJDUSnnUHW'HWlUKlIWLJW och en angenäm situation med fullt hus. Att vi nu till vürt fÜrfogande har tvü scener, anrika Cirkus och moderna, lite mindre, Skandiascenen har Üppnat upp fantastiska mÜjligheter, det ligger ett stort fokus pü just den delen nu och framüt. Hur fungerar Skandiascenen som mÜtesanläggning? – Den har gjort Cirkus komplett! Scenen som är en pübyggnad av Cirkus huskropp stod klar oktober 2015, vi har verkligen

8 Kick Off

JoseďŹ ne Prihm, Program-och Eventchef pĂĽ Cirkus

testat oss fram med allt man kan tänka sig inom kategorin nÜje. Vi har gjort konserter, familjefÜreställningar, standup, konferenser, fÜretagsfester, dag- och kvällsevent, biovisningar, bolagsstämmor - you name it. Den är perfekt fÜr mycket PHQGH°QLWLYWI|UNRQIHUHQVRFKHYHQW rymmer 784 personer i biosittning, med fri sikt frün varje plats och oklanderlig teknisk utrustning. Jag vügar püstü att det är en av de allra bästa konferensscenerna som erbjuds idag. Minnesvärda Ügonblick frün üret? – Speciellt minns jag tvü dagar frün i vüras. Ett stort fÜretagsevenemang, ett B2B uppdrag där kunden helt och hüllet brandade hela huset till sitt eget ställe. Detta gjordes ihop med Veronica Maggio som gjorde tvü konserter fÜr ett totalt fullsmockat Cirkus. Det var supercoolt. Ett annat Ügonblick att känna stolthet |YHUlUQlUYL°FNI|UIUnJDQRPDWWInKnOOD Jonas Gardells nya show �Queen of F*ing Everything� som spelas frün 24 januari till 13 april 2019.

Text Tina Gardsten

Aktuellt infÜr det kommande üret? – Vi fortsätter att fÜlja upp och arbeta med de projekt vi har och de mül vi satt upp. Ser mycket fram emot kommande üret faktiskt, fÜrutom Gardell pü Cirkus har vi münga spännande event o konferenser pü Skandiascenen. Det allra bästa är att vi hela tiden växer och kan erbjuda mer och mer lÜsningar. Som att vi har mÜjlighet att leverera en heldagskonferens pü lilla scenen, kvällsmingel i foajÊ som Üvergür till middag i Cirkus salong, efterfest i restaurangen och sen god natt pü POP HOUSE HOTEL rakt Üver gatan. Att Cirkus är ett ben i koncernen POP HOUSE SWEDEN som bestür av Hotell 5HVWDXUDQJRFK$%%$7+(086(80 knyter ihop säcken perfekt, det här ger oss unika mÜjligheter till publik och kunder.


Konferens på ett Sagoslott Stora, små, runda, fyrkantiga. Hos oss hittar du konferenslokaler i alla dess former. Vissa på slottet, i de olika tornen och salongerna, andra i den anslutande herrgården. Våra konferenslokaler kan ta upp till 100 personer.

Välkommen till Lejondals Slott. Slottet är inte bara härligt beläget vid Lejondalssjön och natursköna SDUNHUXWDQOLJJHURFNVnQlUDEnGH$UODQGDÁ\JSODWV och Stockholm. Hör av dig så pratar vi gärna om hur vi kan hjälpa er inför nästa möte eller konferens!

08-584 80 801 bokning@lejondalsslott.se


Guldkorn

PĚˆÇ¸ÄžČŹÉĽČž De bästa hĂśstdestinationerna 2018 UTRECHT Utrecht är ett fantastiskt alternativ till populära Amsterdam. Det är en avslappnad stad som ocksĂĽ har vackra kanaler och hĂśgklassiga restauranger. DĂĽ det endast ligger cirka 30 minuter med tĂĽg frĂĽn Amsterdam är det enkelt att ta sig in till huvudstaden I|UGDJVXWÂą\NWHU TEL AVIV Om du inte är redo att säga farväl till solbrännan riktigt än kan du ta dig till Tel Aviv. Den rivieraliknande strandpromenaden fylls av joggare, butiker och utmärkta restauranger som serverar nyfĂĽngad Medelhavsmat. En mild bris smeker de 16 stränderna längs med kusten. Flanera i tex Neve Tzedek, den pittoreska stadsdelen med smala gränder och vacker arkitektur. OLOMOUC Prag är vackert men kan ibland vara turist-tätt. Ett minst lika spännande och mer prisvärt alternativ är Olomouc i vinregionen Moravia. Staden bjuder pĂĽ vacker arkitektur, sjuder av energi som studentstad och lovar trevliga eftermiddagar pĂĽ mikrobryggerier och mysiga barer. ÉVORA ,VWlOOHWI|U/LVVDERQVnNDQUHVHQlUHUQ\°NQDSn Portugal ta sig inĂĽt landet till “museistadenâ€? Évora – en stad med mängder av historiskt intressanta monument, bland annat det läskiga Capela dos Ossos med sina skelettprydda väggar. Universitetsstaden Évora ligger i Portugals stĂśrsta UHJLRQ$OHQWHMRRFKKXVHUDUÂąHUWDOHWYLNWLJDPRQXPHQW helt tillbaka till romartiden, men har även utvecklats till ett centrum fĂśr vinet i omrĂĽdet.

10 Kick Off


MÖTEN OCH EVENEMANG I CENTRALA HELSINGBORG! Boka din nästa konferens eller mässa på Helsingborg Arena. Ljusa, fräscha lokaler med plats för allt från små intima tillställningar till stora evenemang. Vi erbjuder 3800 m2 mässyta, bankettsittning för 1000 personer och konferenssittning för 1500 personer. För frågor och bokning: konferens@hbgarena.se Tel. 042-107700

www.hbgarena.se


NĂśje

Stockholm fĂĽr en ny Ä&#x;ĂɼĝŎʄˊȞĂˊȏȞÇ•šDzĂǸĂȞʄ Fredagen den 26 oktober var det premiär fĂśr Stureplansgruppens nya barsatsning Tjalans. Bakom barkonceptet stĂĽr krog- och nĂśjesveteranen Henrik Tjalan med en lĂĽng erfarenhet i branschen. Tjalans kommer husera i Grand Escaliers tidigare bardel Esque pĂĽ HumlegĂĽrdsgatan 17, en trappa upp i Sturegallerian. Tjalans ska inbjuda till en internationell barupplevelse, utstrĂĽla en hemmakänsla och en lättillgänglighet i en välkomnande miljĂś. I baren kommer det vara fokus pĂĽ välkomponerade drinkar, bra viner och Ăślsorter. – Inspirationen kommer frĂĽn otaliga resor där restaurangen och baren varit resmĂĽlet och inte VSHFL°NWVWDGHQ0XVLNHQKDUI|UWRVVGLWPHGDOOW ifrĂĽn festivaler i Liverpool, en strand i Kroatien, en bar pĂĽ Manhattan till en bakgata i Berlin. Till detta kommer sĂĽklart totalupplevelsen med skĂśna miljĂśer som gĂśr det lätt fĂśr folk att trivas i, säger Henrik Tjalan. Det är musiken som kommer stĂĽ i centrum pĂĽ Tjalans och det är även härifrĂĽn som vi hämtat inspirationen när det kommer till dekoren. En inredning med tydliga inslag frĂĽn musikens alla skeden där vi valt att blanda inslag frĂĽn rock och punk tillsammans med disco när det kommer till materialval och detaljer. Tjalans kommer vara Ăśppet mĂĽndag till lĂśrdag frĂĽn kl. 16:00.

šÇ?ĹŽ\ÇźĚˆĘ„Ç–ČŹČžÇ–Ę„Ë†Ę„vÇ–Í˜ĹŽ SuccĂŠfĂśreställningen The Illusionists kommer äntligen till Sverige och Hovet fĂśr 3 grymma fĂśreställningar. FĂśreställningen har gĂĽtt fĂśr utsĂĽlda hus Ăśver hela världen, allt frĂĽn Sydney och Melbourne i Australien till Mexico City, London och New York.

BROADWAY’S BIGGEST SELLING

MAGIC SPECTACULAR "MAGIC‘S CIRQUE DU SOLEIL" - THE TIMES OF LONDON

I den här häpnadsväckande showen für världens mest begüvade illusionister visa sina enastüende talanger – Luis De Matos (The Master Magician - Mästarmagikern), James More (The Deceptionist- Bedragaren), Enzo (The Unforgettable – Den ofÜrglÜmlige), Andrew Basso (The Escapologist - Utbrytarkungen), Yu Ho-Jin (The Manipulator0DQLSXODW|UHQ .HYLQ-DPHV 7KH,QYHQWRU8SS°QQDUHQ  RFK6RV 9LFWRULD 7KH7UDQVIRUPDWLRQLVWV¤)|UYDQGODUQD 

17.05. - 19.05.2019 STOCKHOLM - HOVET WWW.STOCKHOLMLIVE.COM

www.theillusionistslive.eu

12 Kick Off


Möten på Tofta Herrgård ඖථකඉඐඉඞඍගඕඍඔඔඉඖඏ඾ගඍඊ඗කඏ඗උඐඕඉකඛගකඉඖඌ

15%

VINTERRABATT *b//(5.21)(5(16 '<*1)5c1

Boka julbordet i tid! ඞඑඛඍකඞඍකඉකඒඝඔඊ඗කඌඔඝඖඋඐ඗උඐඓඞථඔඔඑ඘ඍකඑ඗ඌඍඖඖ඗ඞඍඕඊඍකගඑඔඔඌඍඋඍඕඊඍක

Julbordskonferens 6DPODNROOHJRUQDRFKOlJJnUHWV VLVWDP|WHWLOO7RIWD+HUUJnUG %nGHGDJNRQIHUHQVRFKNRQIHUHQV PHG|YHUQDWWQLQJJnUDWWNRPELQHUD SnROLNDYLV

Julbordspaket PHG|YHUQDWWQLQJIUnQNU

ātoftaherrgard.se


Aktuellt

¥ǖˆŎėȬĪǍ¯ǶŎǼŎƈŎė saknar dig

IDzċɥĻŎƹĂʄŎǼŎȞǖɥĂĻ Ŭȵɥ€Ȭʄʄğ͡Ǹ̈ȞĻ Hotell Mossbylund tar hem Dagens Industris Gasellpris för fjärde året i rad. De satsningar som gjordes 2013 gav ett oväntat starkt resultat och att tillväxten VNXOOHIRUWVlWWDLVDPPDWDNW±HUDnU framåt var naturligtvis ännu mer oväntat. 2012 kände både Peter och Ingrid att det var dags för förändring och tanken på försäljning av verksamheten fanns. Men istället gjorde de tvärtom och dubblade kapaciteten. 2014 stod en ny byggnad med rum, konferenslokaler, festsal och spa färdigt och det blev en succé över allas förväntningar. Tillväxten har varit konstant och trots snabbt ökande personalstyrka, som femdubblats under de senaste åren, har Hotell Mossbylund kunnat knyta ihop ekonomin för att nu ta hem en gasell för fjärde året i rad.

Bank Hotel Som ny medlem i nätverket Small Luxury Hotels lyfter Bank Hotel Stockholm till en destination för medvetna resenärer. Hotellnätverket Small Luxury Hotels innefattar en fantastisk samling av noga utvalda hotell. Över hela världen har endast 520 hotell lyckats kvala in i den här exklusiva klubben. Nu gör Stureplansgruppens Bank Hotel sällskap med hotell som L’Hotel i Paris och St. James i London. - Storslaget, men samtidigt personligt. Historiskt, men ändå samtida. En byggnad från tidigt 1900-tal, en plats som tidigare var en Bank är nu en mötesplats där man skapar härliga minnen snarare än räknar mynt, säger Small Luxury Hotels om Bank Hotel.

14 Kick Off

Framtiden känns ljus, enligt paret Svensson. Folk unnar sig mycket, både på restaurang, hotell och spa, en växande trend både bland äldre seniorer och unga tonåringar. Verksamheten har samma grund och samma målgrupp som tidigare, men utvecklar och förädlar ständigt sin produkt. Bara i år har de tagit fram en egen magisk öl tillsammans med det lokala Hönsinge Hantwerksbryggeri. En egen tidning har också producerats och Mossbylund är framförallt stolta av att ha allt från webb, marknadsföring, försäljning till kompetensutveckling internt. ¤6QDEEDEHVOXWRFKNXQQLJRFK±H[LEHO personal är enormt viktigt. Det gäller att hålla ihop och springa åt samma håll, avslutar Ingrid, som självfallet siktar på en Gasell även nästa år!

Därför slår man ihop påsarna och välkomnar XW±\WWDGHRFKQRUUODQGVYlQQHUWLOOHQ hemvändarträff på Skansen i Stockholm den 24 november. Det blir ett tillfälle att träffa nya och gamla vänner, återuppleva smaker från norr, lyssna på företagare från Piteå och Skellefteå och uppdatera dig om vad som händer på KHPPDSODQ0nQJDXW±\WWDGHJnULWDQNDU DWW±\WWDKHPLJHQRFKWLOOVDPPDQVPHG Piteås och Skellefteås näringsliv vill man göra steget lättare genom att presentera RFKGLVNXWHUDGHP|MOLJKHWHUVRP°QQV inom jobb, bostäder, skola och fritid. Piteå Skellefteå saknar dig! Saknar du också någon? Läs mer på www.piteaskelleftea.se och tipsa den du saknar att anmäla sig.


Vi hjälper dig att få till den speciella konferensen. Bara två timmar från Arlanda & Bromma kan du bo i hotellrum i träd, ha möte i Glashuset, bli serverad utmärkt mat, njuta av naturen & välja bland våra härliga aktiviteter. Varmt välkommen!


Krog

šV2ÂŻ2ĂĽ2Â&#x192;

tÉĽĹ&#x17D;Ä&#x201A;Ë&#x160;Í&#x2DC;ČŹÄŞÇ?Č&#x17E;͢Ë&#x2020;Ä&#x2039;Č&#x17E;ÇśÄ&#x201A;Č&#x17E;ÄťĹ&#x17D; Ę&#x201E;Ë&#x2020;ÉĽĹ&#x17D;Ĺ&#x17D;Ë&#x2020;ŏȏȏĝɼĹ&#x17D;Ę&#x201E;Ë&#x2020;Ä&#x201A;Ě&#x2C6;ÉĽÄ&#x201A;Č&#x17E;ĆšÉ&#x152;Ä&#x2014;tĚ&#x2C6;Č&#x17E;ĆšĘ&#x201E;Ç?ȏǸČ&#x201D;Ĺ&#x17D;Č&#x17E; TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: THE SEVEN

š

HE SEVEN Üppnade 18 oktober med visionen att fylla den lucka inom steetfood som Stockholm hittills saknat. Menyn kretsar alltid kring sju streetfoodrätter frün hela världen i kombination med olika cocktails. Bakom THE SEVEN stür de tre stockholmsbaserade krÜgarna Kim Lundvall, Marcus Bjelveby och Tal Borenshtien. Kim Lundvall har bland annat arbetat fÜr Melker Andersson, 0DUNXV%MHOYHE\KDU¹HUDnUEDNRPVLJ pü restaurang Riche i Stockholm och Tal Borenshtien har även han arbetat med Melker Andersson. De tre grundarna är även gemensamma ägare till det lyckade restaurangkonceptet Poke Burger som har HWW¹HUWDOUHVWDXUDQJHUL6WRFNKROP ¤9L°FNLGpHQWLOO7+(6(9(1I|UYL kände att det saknades nügot liknande i Stockholm.

16 Kick Off

Vi själva uppskattar konceptet med streetfood och cocktails och bestämde oss därfÜr fÜr att Üppna och skapa ett härligt nytt koncept pü Kungsholmen. Servicen och stämningen ska vara tillmÜtesgüende, social och väldigt opretentiÜs. All beställning sker Üver GLVNYLDEDUWHQGHUQVnGHW°QQVLQJHQ bordsservering. 'HW°QQVDOOWLGVMXUlWWHUDWWYlOMDSn därav namnet, och det är blandad internationell streetfood. Det ska vara gott och billigt. Det är även grejen med vüra cocktails, det ska vara billigt, runt 120 spänn. Man ska inte behÜva lägga 150 spänn fÜr en cocktail som inne i stan, säger Kim Lundvall, delägare tillsammans med Tal Borenshtein och Marcus Bjelveby. THE SEVEN erbjuder live och DJ: spelningar onsdagar, fredagar och lÜrdagar.

KĂśk: Snabbmat/Streetfood Adress: Fleminggatan 39, Stockholm Mail: info@theseven.se Hemsida: theseven.se Ă&#x2013;ppettider: Tisdag 17-22 Onsdag 17-00, Torsdag 11-00, Fredag 17-01, LĂśrdag 12-01 SĂśn-mĂĽn stängt


på Boka as.se n s l l a h 66 16 4 031-9

Kris Dahl och Niklas Eriksson Krister bjud in till julbord som får dig bjuder att vilja smaka och smaka igen.

HÄLLSNÄS HEMLIGHETER

J

ulen 1834 var det extra händelserikt på Långenäs herrgård. Åtta fångar hade rymt från Carlstens fästning och de satte nu kurs mot herrgården. Där bodde då änkefrun Edler tillsammans med några yngre mamseller. När fångarna bröt sig in lär en av mamsellerna blivit ”skogstokig” och gården fick därefter säljas. Fångarna greps

dock strax därefter och hängdes på Kallebäcks galgbacke då brott som begick under julen bestraffades dubbelt ...

Hotell Konferens Bröllop Healthclub och Restaurang med fokus på Mathantverk


Inspiratรถren


åǖǍĂɥĂǸĻɥǖƹ vetat så lite som vi gör idag Han är en av Sveriges mest anlitade föreläsare på ämnen som trender, teknologi, framtid och digital transformation och dess effekter på oss människor. TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: PRESSBILDER

ustaf Josefsson har förmågan att leda publiken genom komplexa ämnen, genom att blanda vetenskap och historieberättande ihop med en massa humor. Han har ett sätt att koppla ihop de nyaste prylarna och de mest konstiga trenderna med djupa underliggande teman om mänskligheten och dess framtid.

P

0nQJDGH°QLHUDUWHNQLNVRP§DOOWVRPXSSIDQQV innan jag föddes”. I verkligheten har vi ju samutvecklats med teknologin genom hela vår historia. För allt som gör dig till människa är just teknologi – demokrati, yttrandefrihet och själva idén om människors lika värde, kunde inte ha existerat utan att tryckpressen hade uppfunnits med hjälp av tekniken.”

Vi har pratat med Gustaf om hans tankar om framtiden och hur vi på bästa vis kan förhålla oss till den nya utvecklingen och framtiden.

I våras höll Gustaf sin första soloshow på Södra Teatern i Stockholm, ”I framtiden bär alla tights” en framtidsvarité, som du kommer köra på nytt vid ett par tillfällen i november och december och även till våren.

Gustaf, bland mycket annat är du entreprenör, organisationsutvecklare och futurist. Hur tänker du om framtiden? – Det vi alla ser idag är mer och mer förändring. Vi spenderar mer och mer tid på att förändra vad vi gör, istället för att göra det. Var dag så möts vi av mer och mer oförutsägbarhet och tvingas att hantera saker vi inte känner igen. Men detta är inget nytt. Samhället har alltid förändrats fortare och fortare. Allt som gjort oss till människor har varit WHNQRORJL'HWWDODGHVSUnNHW°FNRVVDWWI|UVWn varandra, det skrivna språket att förstå våra förfäder, kameran gav oss bilder på krig som gjorde att vi för första gången kände empati för människor på andra sidan jorden.

Vad handlar den om, berätta? – Jag vill framförallt ge människor verktyg att verkligen försöka förstå framtiden. För att göra det behöver vi redskap för att ha förståelse för det okända. Är du inte rustad till att förstå det okända är det allra lättast att reagera med rädsla och det gör oss bara oföretagsamma. Min grundtes är att teknik driver samhällsförändring. Att den teknologiska utvecklingen är den centrala berättelsen i hela vår mänsklighets historia. Det är tekniken som skiljer oss från djuren och det är också den som över årtusenden har gjort oss till människor. Min framtidstro bygger på att tekniken faktiskt gör oss mer mänskliga - och inte tvärt om. Kick Off 19


InspiratĂśren

Vem skall gĂĽ pĂĽ din fĂśreställning? â&#x20AC;&#x201C; Ă&#x201E;r du fylld av fĂśrväntningar pĂĽ framtiden VnlUGHWHWWEUDWLOOIlOOHRFKHQ°QNlOODDWW Ăśsa kunskap och idĂŠer ur. Känner du dig oroad fĂśr framtiden sĂĽ kanske det istället är en chans att bli motbevisad? FramfĂśr allt sĂĽ är fĂśreställningen fĂśr dig som tycker om att mĂśta världens allvar med en god mängd humor och självdistans. MĂĽnga är idag oroliga fĂśr teknikens framfart, varfĂśr tror du? â&#x20AC;&#x201C; Jag tror rädsla och oro är nĂĽgot som gĂĽr i cykler. I vissa perioder väljer vi att titta pĂĽ allt som är fasansfullt och läskigt, i andra perioder hamnar vĂĽrt fokus pĂĽ hopp och framtidstro. I verkligheten är det omĂśjligt att säga nĂĽgot sĂĽ generellt som att â&#x20AC;&#x153;framtiden är hoppfullâ&#x20AC;? eller â&#x20AC;&#x153;framtiden är skrämmandeâ&#x20AC;?. BĂĽda är uttryck som säger mer om känslotillstĂĽndet hos den som säger det än vad det säger om den faktiska framtiden. Just nu är det inne att snacka skit om framtiden och vi blir hela tiden uppmuntrade av samhället att fokusera pĂĽ dystopiska tankar. Men även detta kommer att passera, som sĂĽ mĂĽnga gĂĽnger tidigare i vĂĽr historia. GĂśr tekniken oss passiva? â&#x20AC;&#x201C; Nej det skulle jag inte vilja pĂĽstĂĽ. Vi skapar mer konst och kultur och utveckling än nĂĽgonsin i hela mänsklighetens historia. SĂĽ det verkar helt osannolikt att det skulle vara VnGHW°QQVLQJDVRPKHOVWWHFNHQSnDWWYL skulle vara mindre kreativa, tycker jag.

§0nQJDGH°QLHUDUWHNQLNVRPDOOW som uppfanns innan jag fĂśddes. I verkligheten har vi ju samutvecklats med teknologin genom hela vĂĽr historiaâ&#x20AC;?

20 Kick Off

Det ďŹ nns en rädsla fĂśr mĂĽnga att inte behĂśvas i och med teknikens snabba framfart, behĂśver vi vara oroliga? â&#x20AC;&#x201C; Nej, det tycker jag inte, fĂśr när du skaffade dig din diskmaskin sĂĽ oroade du dig inte fĂśr att nĂĽgon skulle ta den tjänsten ifrĂĽn dig. Se det sĂĽhär, vi kommer att ha ett Ăśkat behov av en mycket mer meningsfull sysselsättning framĂśver. Idag är det cirka 70 procent av alla anställda som inte känner sig motiverade pĂĽ sitt arbete. Och ditt arbete motsvarar 1/3 del av ditt liv, en stor del. Fler mĂĽste frĂĽga sig vad de verkligen vill gĂśra med sina liv till exempel, sen behĂśver vi samhällsstrukturer som mĂśjliggĂśr att fĂĽ utvecklas och gĂśra det vi vill- men det mĂĽste bĂśrja med att du själv tar reda pĂĽ vad just du Ăśnskar. Vill du veta din framtid fĂĽr du vara med och skapa den.


Boka er konferens med oss! Snabbt, kostnadsfritt & enkelt – alltid till bästa pris. KO N F E R E N S • KO N G R E S S • M ÖT E N • K I C KO F F • J U L B O R D • F E S T

J U B I L E U M • A K T I V I T E T E R • I N N E H Å L L • TA L A R E • U N D E R H Å L L N I N G • LO G I S T I K

M ÖT E S KO M M U N I K AT I O N • U P P L E V E L S E R • K R E AT I V I T E T • I N S P I R AT I O N

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00


InspiratĂśren

Hur kommer framtidens arbetsmarknad att se ut? â&#x20AC;&#x201C; Det är ett dilemma fĂśr vi mĂĽste fĂśrändra hur vi ser pĂĽ vĂĽra jobb och yrken. Den typ av arbete som vi skapar idag kan inte tas Ăśver av de som fĂśrlorar arbeten idag. Jobben ute pĂĽ landsbygden fĂśrsvinner mer och mer och sĂĽ kallade â&#x20AC;?enklaâ&#x20AC;? jobb skapas av programmerare. Majoriteten av det som svenskar jobbar med idag, kommer vi i en snar framtid inte att arbeta med om vi producerar nya arbeten i samma hastighet som vi gĂśr nu.

Gustaf Josefsson Tadaa har akademisk bakgrund inom kognitionsvetenskap, retorik, kemi, juridik, biomedicin och ekonomi. Han har startat fÜretag som arbetat bland annat med serverlÜsningar fÜr smüfÜretag, en nationell entreprenÜrskapstävling och ett digitalt verktyg fÜr politisk dataanalys.

När i tiden kommer den fĂśrändringen? â&#x20AC;&#x201C; SvĂĽrt att säga men prognoser visar att ungefär vartannat jobb pĂĽ 20 ĂĽr kommer fĂśrsvinna eller bytas ut. Om du idag har ett jobb som kan liknas vid en maskin sĂĽ kommer du med stĂśrsta sannolikhet att ersättas. Och framtidens ledarskap, hur ser det ut? â&#x20AC;&#x201C; Det nya ledarskapet handlar om att mĂśjliggĂśra sĂĽ mycket som mĂśjligt fĂśr ett självledarskap och att skapa ramar och en kultur fĂśr att mĂśjliggĂśra fĂśr människor att ta egna initiativ och ansvar. Hierarkiska organisationer och strukturer kommer DWWG|XWLQWHI|UDWWYLInUIlUUHOHGDUHXWDQÂąHU 22 Kick Off

Sagt om Gustaf â&#x20AC;?Gustaf Josefsson är vad jag kallar en â&#x20AC;&#x2122;voice of a generationâ&#x20AC;&#x2122;. Han är inte bara en karismatisk och spännande talare och UnGJLYDUHKDQSHUVRQL°HUDUlYHQVLQJHQHUDWLRQElWWUHlQQnJRQ annan. Gustaf inte bara talar om utan även lever och andas framtiden.â&#x20AC;? / Alexander Bard, fĂśrfattare och fĂśreläsare


Julbord med mordpjäs: www.sundbyholms-slott.se /mat-dryck/julbord-med-mordgata/

MORD

med julbord!

Sundbyholms Slott - här skapas minnen! , 109 rum r dda 233 bä

rum 109 fina hotell ddar - 233 sköna bä

En marin och lantlig slottsmiljö vid södra Mälaren, cirka en timme från Stockholm: www.sundbyholms-slott.se/konferens/

Ljusa lokaler fr ån 6 - 250 person er

Goda trerätters serverade middaga

r

r Maskeradbal elle Vikingamiddag?

”We Love Mondays” - måndagar har störst helpensionsrabatt, halva priset på lokal & välkomstdrink - året runt! Gruppaktiviteter och temamiddagar: 1700-tals maskeradbal, vikingamiddag, hot spa bad året runt, bastu, skattjakt, mordgåta, kreativt måleri, smak- & doftpromenad, samarbetspussel, champagneprovning, vinprovning, musikquiz, ponnytrav, dryckesquiz.

https://sundbyholms-slott.se/aktiviteter/

info@sundbyholms-slott.se 016-428400

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP


Aktuellt

Â&#x20AC;Ä&#x201A;Ç&#x2013;ǸÄ&#x201A;Ĺ&#x17D;ÇźĹ&#x17D;ÉĽÄŞÇ?Ä&#x201A;Ë&#x153;Ä&#x201A;É&#x203A; Hela 84 procent av Sveriges befolkning använder sig av chattverktyg enligt Internetstiftelsen i Sveriges (ISS), senaste undersĂśkning Flest kommunicerar fortfarande via mejl, 97 procent. Men FKDWWHQlUKDFNLKlORFKSnMREEHW°QQVGHWÂąHUDI|UGHODUPHGDWWFKDWWDORVVPHGNROOHJRU Ett smidigt chattverktyg kan hjälpa dig frĂĽn att drunkna i ett hav av mejl. Chatten gĂśr det mĂśjligt att pĂĽ ett enkelt och smidigt sätt kontakta kollegor. Den hjälper till att minska trĂśskeln till att kommunicera medarbetare emellan. Ett chattverktyg kan pĂĽverka arbetsmiljĂśn och gĂśra den mer demokratisk där alla fĂĽr chans att komma med input. Det är ocksĂĽ ett effektivt verktyg fĂśr att skapa interna sociala nätverk inom fĂśretaget oavsett var NROOHJRUQDEH°QQHUVLJLYlUOGHQ Lockar till mer dialog â&#x20AC;&#x201C; Chatten utmanar traditionella hierarkier och används mer pĂĽ ett spontant sätt utan ett utarbetat syfte. Det kanske känns psykologiskt lättare att slänga iväg en snabb chatt till Vd:n än ett mejl, som du vet kan fĂśrsvinna bland hundratals andra i inboxen. Dessutom är mejl mer statiskt och lockar inte till dialog i samma XWVWUlFNQLQJVlJHU6R°H(OLDVVRQ teamleader och utvecklare pĂĽ Telavox.

Bli en attraktivare arbetsgivare med chatt Ă&#x2013;ver hälften av svenskarna chattar varje dag. Bland de unga är det i princip alla som använder chatt eller direktmeddelanden och upp till 25 ĂĽr är det Ăśver 80 procent som gĂśr det en eller ÂąHUDJnQJHUYDUMHGDJ ,,6  â&#x20AC;&#x201C; En fĂśrklaring till att chattar bĂśrjat leta VLJLQSnDOOWÂąHUI|UHWDJlUDWWPnQJD ungdomar som är uppvuxna med MSNoch ICQ-chattar kommit in i fĂśretagen. De är vana vid att kommunicera rappt och informellt. FĂśr att attrahera yngre generationer bĂśr man därfĂśr ha verktyg som mĂśter deras fĂśrväntningar, säger 6R°H Mindre missuppfattningar och tidseffektiv Chatten bidrar ocksĂĽ till snabbare kommunikation där man kan fĂśra en dialog och fĂĽ snabbare svar pĂĽ frĂĽgor. â&#x20AC;&#x201C; Istället fĂśr att mejla fram och tillbaka °QQVGHWVWRUDWLGVYLQVWHUPHGDWW chatta. Det bidrar ocksĂĽ till mindre

Ja sĂĽklart vi kan chatta!

24 Kick Off

missuppfattningar eftersom man enkelt NDQVWlOODI|OMGIUnJRUVlJHU6R°H När det kommer till säkerheten är chatten ocksĂĽ att fĂśredra. E-post kan lätt rĂĽka komma till fel person. â&#x20AC;&#x201C; Att skicka ett mejl till fel person har nästan hänt alla och det kan ge stora konsekvenser om det hamnar i orätta händer. Med ett chattverktyg minskar PDQULVNHQSnWDJOLJWVlJHU6R°H 2017 rekordĂĽr fĂśr direktmeddelande FĂśrra ĂĽret exploderade användningen av direktmeddelanden och chattar, enligt SSI-rapporten. FrĂĽn 2014 har det dagliga användandet av chatt nästan tredubblats. 6R°HI|UXWVSnUDWWlYHQLQWHUQFKDWWSn arbetsplatser kommer ersätta mejlandet mer och mer. Vi ser pĂĽ vĂĽra kunder att Flow-chatten |NDUVDNWDPHQVlNHUWRFKDWWDOOWÂąHU fĂśrstĂĽr fĂśrdelarna med att chatta loss med kollegor fĂśr bĂĽde kunskapsutbyte, frĂĽgor RFKOXQFKSODQHUDYVOXWDU6R°H


ELEPHANT IN THE ROOM DESIGN: ANNASOFIA MÅ ÅG

|

FOTO: ASAF KLIGER

EVERYTHING DIFFERENT

BOKA ETT ANNORLUNDA MÖTE

BOKA ETT ANNORLUNDA MÖTE PÅ ICEHOTEL Byt mötesrum mot vildmarkscamp, hotellrum mot övernattning bland iskonst, nattliv mot dansande norrsken. Upplev en exotisk mötesplats med naturnära aktiviteter, prisbelönta måltidsupplevelser och originalkonst av is och snö – året runt. www.icehotel.com


MĂśtescoachen

tÉĽČŹÉ&#x152;É&#x152;Ĺ&#x17D;Č&#x17E;Ç&#x2013;Č&#x201D;ČľË&#x2020;Ĺ&#x17D; FĂśtterna har tillsammans fyrtio muskler men rumpan bara tre. När YLVLWWHUQHGI|UVlWWVNURSSHQLVWDQGE\RFKÂąHUDYLNWLJDIXQNWLRQHU stängs ner. Att sitta i lĂĽnga mĂśten utan regelbundna avbrott med rĂśrelse kan därfĂśr vara hälsofarligt. Men rĂśrelse gĂśr oss inte bara friskare utan ocksĂĽ bland annat mer kreativa.

M

änniskokroppen är designad fÜr att vara i rÜrelse. $WWVLWWDQHG¹HU timmar än vi stür och gür är därfÜr, ur ett fysiologiskt perspektiv, onaturligt. Ett bevis fÜr det är att fÜtterna har minst fyrtio muskler men rumpan bara tre. Vüra kroppar är fÜrst och främst skapade fÜr att stü och gü. När vi parkerar kroppen i sittande läge ställs den i standby och den elektriska aktiviteten i kroppen sjunker till nära noll. FÜrbränningen minskar till en kalori i minuten, att jämfÜra med tvü när vi stür eller fem när vi gür, och produktionen av fettfÜrbrännande enzym sjunker med hela 90%. .URSSHQVPXVNOHU°QQVLQWHEDUDI|UDWW kunna sätta kroppen i rÜrelse när det behÜvs. När musklerna kommer i rÜrelse aktiveras ocksü funktioner som bryter ned socker och fett i blodet. Dessutom produceras proteiner som fungerar uppiggande, antideppresiva RFKDQWLLQ¹DPPDWRULVND Efter att ha suttit ned nügon timme har kroppens produktion av det goda kolesterolet minskat med 20%, medan produktionen av insulin har gütt pü turbo. I en studie pü fÜrskolebarn jämfÜrde man tvü JUXSSHUGlUHQ°FNVLWWDWUHWLPPDULWDJHW PHGDQGHQDQGUD°FNUHVDVLJRFKU|UDSn kroppen tre minuter varje halvtimme. Var tredje timme mättes kroppens insulinnivü. Barnen som hade rÜrt sig varje halvtimme hade 32% lägre insulinnivüer jämfÜrt med de VRPVXWWLW¹HUDWLPPDULVWUlFN Att utsätta kroppen fÜr hÜga insulinnivüer genom stillasittande ofta och länge medfÜr HQ|NDGULVNDWWGUDEEDVDYGLDEHWHVKMlUW  NlUOVMXNGRPDURFK¹HUDW\SHUDYFDQFHU

26 Kick Off


Till Bokenäset Hotell & Konferens kommer gäster dagligen för konferens, avkoppling, utveckling och inte minst för den fantastiska omgivningen. Boka konferens nu och få 20% rabatt på vårt stora konferenspaket. Erbjudandet gäller för konferens i januari och februari 2019. Boka senast sista december Välkommen till vackra Bohuslän!

www.bokenaset.com

Välkommen till Bokenäset i vackra Bohuslän, en timme norr om Göteborg. +46 522 60 44 00, konferens@bokenaset.com


Mötescoachen

Det är därför extremt viktigt att avbryta stillasittandet med att resa på sig och röra kroppen några minuter minst en gång i halvtimmen, oavsett om det är hemma i soffan, vid skrivbordet på jobbet eller i ett konferensrum. Att spara ihop och röra sig en längre tid efter exempelvis ett par timmar ger inte samma effekt. Att stå, gå och röra på kroppen under möten gör inte bara att vi blir piggare, gladare och friskare. Det har också visat sig att rörelse har positiva effekter på både förmågan att kunna fokusera och den att tänka kreativt.

klassrum, en i en kreativ miljö och en WUHGMH°FNO|VDSUREOHPHQXQGHUHQ promenad. Gruppen i kreativ miljö presterade bättre än den första, men |YHUOlJVHWElVWUHVXOWDW°FNJUXSSHQVRP promenerade under tiden de diskuterade problemen. Gåmöten är därför utmärkta alternativ till att sitta ned. När vi går aktiveras förbränningen, blodsocker och insulin sjunker och kroppen ökar produktionen av nyttiga proteiner. Vi blir bättre på att fokusera och lösa problem och när vi inte har direkt ögonkontakt upplever vi det också lättare att prata om känsliga saker.

I tester där man lät en grupp försöka lösa problem genom enbart diskussion och en annan genom att diskutera och samtidigt rita eller bygga med t ex lego såg man sett DWWGHQVHQDUHJUXSSHQ°FNEnGH±HURFK bättre idéer. Vi tänker alltså bättre när vi tänker med händerna.

Att ha ståmöten är bättre än sittmöten eftersom vi när vi står inte försätter kroppen i det farliga standbyläget där viktiga kroppsfunktioner går ned på sparlåga. Ståmöten har också den fördelen att de brukar bli kortare.

I ett annat test delade man in studenter LJUXSSHUVRP°FNVDPPDSUREOHP DWWO|VD(QJUXSS°FNVLWWDLHWWWUnNLJW

De gånger då vi ändå har möten där vi sitter ned är det viktigt att lägga in många korta avbrott. Dessutom erbjuda variation

mellan där deltagarna bara lyssnar passivt och där de deltar aktivt genom diskussioner – gärna kombinerat med att skriva, rita eller på andra sätt använda händerna. Vi bör också uppmuntra till rörelse i pauserna. Det kan ske exempelvis genom en gemensam övning. En variant är ”att göra en Kiruna”, som livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius brukar tipsa om. En lOGUHGDPL.LUXQD°FNIUnJDQRPKXU hon lyckats hålla sig i så god fysisk form. Hennes svar var att hon varje gång hon satte sig ned så gjorde hon det tio gånger. Att göra en Kiruna är alltså att göra tio benböj. Det är ett utmärkt sätt att kicka igång kroppen, hjärnan och allt det där andra, då och då under dagen eller efter en halvtimme sittande i möte. Testa själv och du kommer känna hur du direkt får ny energi i kroppen och hjärnan. I nästa nummer får du lära dig mer om hur hjärnan påverkas av att vara i möte.

Jörgen Dyssvold är eventdesigner och mötesevangelist. Han driver mötesbyrån Herr Omar och mikroeventarrangören Bentigo. Jörgen har 25 års erfarenhet av att arbeta professionellt med möten och event, alltifrån statsbesök och internationella konferenser till VM och världsrekordsevent för uppdragsgivare som Regeringskansliet, SCB, KI, Amnesty International och UD. När han inte designar, producerar, föreläser eller skriver om möten och event ägnar han sig bland annat åt löpning och matlagning. Du kan komma i kontakt med Jörgen via Herr Omar på herromar.se eller @dyssvold i sociala medier.

28 Kick Off


Art direction: Cjhdesign Foto: Strinnhed

Kontor, konferens & event

Vi tycker att det är vår miljö som är unik. (Andra säger att det är vår service.) Malmöhusvägen 1, Malmö 040-685 21 10 info@highcourt.se www.highcourt.se

Fast i ärlighetens namn brukar våra gäster hålla med oss– HighCourt, vid Slottsparken i Malmö, är unikt. Pampigt, men ändå intimt. Elegant, men ändå välkomnande. Från ett annat sekel, men så självklart i nuet. Oavsett vad du vill–konferens eller kontor, bröllop eller middag, event eller galakväll–anpassar vi alltid miljön på HighCourt. För dina behov, dina önskemål och till minsta detalj. Kanske har de rätt ändå, de som prisar vår service? (ps. I januari 2019 erbjuder vi kontor & konferens i ännu en unik miljö. Då öppnar ytterligare ett HighCourt, på Stortorget i Malmö. ds.)


Livsstil

…ȞDzĂ¥ċɥʄȬȞ ēIǖǸǖɌɌĂ©ėĻǖȞ i designsamarbete ȔŎĻ2vvŽ¯

Efter en period av planering och produktion kan ELLOS nu presentera årets fest- och julkampanj, frontad av Anja Pärson och Filippa Rådin, som tillsammans med designteamet på ELLOS har tagit fram två kollektioner för både vuxna och barn.

30 Kick Off

A

nja Pärson och Filippa Rådin är ett av Sveriges mest kända par och stora förebilder inom HBTQ rörelsen. Nu är de aktuella i ELLOS julkampanj för 2018, det är parets hittills största gemensamma projekt som dessutom involverat hela familjen. Anja och Filippa har varit delaktiga i hela designprocessen ihop med designteamet på ELLOS och de har fått stor inblick i produktionen, från skapande av moodboards till de första proverna av plaggen. Enligt båda två har allt inneburit ett stort steg tillsammans som familj där även barnen varit involverade. De har fått ta del av skisser och pratat mycket om arbetet med kollektionen hemma vid köksbordet.


– Vi båda är uppvuxna med ELLOS och har följt deras fantastiska resa och utveckling under de senaste åren, vi kände därför en VWRUQ\°NHQKHWLQI|UI|UIUnJDQ Ett spännande projekt där vi som familj skulle delta kändes lockande. ELLOS har något för alla, oavsett storlek. Det känns extra viktigt för oss vilket även har legat till grund för att ta fram plagg som ska passa olika kroppsformer, säger Anja och Filippa. .DPSDQMHQVNLOGUDUMXO°UDQGHWKHPPDKRVIDPLOMHQ3lUVRQ Rådin och består av två kollektioner – en partykollektion och en sleep wear-kollektion. Partykollektionen som innehåller plagg för både vuxna och barn, passar för julens alla festligheter och

präglas av material som sammet och chiffong, med spetsdetaljer och paljetter. Färgskalan domineras av svart och grönt, med inslag av silver och guld. Sleep wear-kollektionen består av mysiga plagg, perfekta för hemmadagar under julledigheten. ¤$QMD )LOLSSDlUWYnIDQWDVWLVNDNYLQQOLJDI|UHELOGHUVRP inspirerar oss och representerar den kvinnliga styrkan som (//26LGHQWL°HUDUVLJPHG9LlUYlOGLJWVWROWD|YHUYnUW designsamarbete och vi ser fram emot att dela både partyoch sleep wear-kollektionen med våra kunder, säger Marina Davarinou, VD på ELLOS.

Kick Off 31


Livsstil

PÉĽÄ&#x201A;Ë&#x17E;Ę&#x201E;Â&#x2026;Č&#x17E;DzÄ&#x201A; och IÇ&#x2013;ǸÇ&#x2013;É&#x152;É&#x152;Ä&#x201A; Ë&#x160;ÇźĹ&#x17D;Č&#x17E;DzÄ&#x2039;Ë&#x153;Ĺ&#x17D;ĹžČ&#x17E;ǜȏǟĹ&#x17D;ÇśË&#x160;ČŹČ&#x17E;ĹŞ Ett otroligt gott samarbete frĂĽn bĂśrjan till slut har vi fĂĽtt veta av bĂĽde er och ELLOS och kollektionen har precis som Ăśvriga ELLOS, nĂĽgot fĂśr alla. StĂśtte ni pĂĽ nĂĽgot som inte gick enligt planer? â&#x20AC;&#x201C; Vi hade Ăśnskat att gĂśra en accessoarkollektion, vilket hade passat sĂĽ EUDWLOOKHOKHWHQHQ°QNU\GGDLKRSPHG kläderna. Men det stoppades av att vi inte hittade de rätta materialen och varken vi eller Ellos tyckte dĂĽ att det blev bra med de fĂśrutsättningar som erbjĂśds. SĂĽ â&#x20AC;&#x201C; â&#x20AC;?kill your darlingsâ&#x20AC;? helt enkelt, det är inte kul att dĂśda en idĂŠ men vi ville inte lämna ifrĂĽn oss nĂĽgot som inte var bra rakt igenom. Blir det andra produkter? â&#x20AC;&#x201C; Ja, absolut vi har mer idĂŠer pĂĽ bordet som ligger och väntar pĂĽ att ta form.

32 Kick Off

Hur ser er jul ut 2018? â&#x20AC;&#x201C; Jag och Filippa anpassar oss beroende pĂĽ var vi är, och i ĂĽr är det faktiskt inte riktigt bestämt än. Det blir UmeĂĽ eller Uruguay, antingen surfar vi pĂĽ snĂś eller pĂĽ vĂĽgorna, skrattar bĂĽda samstämmigt.

frĂĽn nĂĽgra kompisars restaurang och därmed valt att inte stĂĽ vid spisen just den här dagen i alla fall. Sedan har vi Ăśppet hus fĂśr de vi känner om nĂĽgon vill droppa in, och dĂĽ brukar de alltid ta med nĂĽgot till julbordet â&#x20AC;&#x201C; vilket gĂśr att det alltid blir ett väldigt spännande julbord.

â&#x20AC;&#x201C; Men är vi hemma i UmeĂĽ, kĂśr vi en traditionell frukost med vĂĽr dotters pappa och hans familj, totalt blir vi dĂĽ 12â&#x20AC;&#x201C;13 personer. Sedan ger vi oss alltid ut och tar luft, vi är aktiva pĂĽ dagen fĂśr att sedan gĂĽ in och spela spel, lekar och bara ha det mysigt ihop. I det stora hela kĂśr vi ett nedskruvat tempo, lagom med aktivitet och lugn, berättar Anja.

Ett müste är Peter JÜback och Sarah Dawn Finers julmusik, de für sällskapa oss hela julen pü det viset.

Filippa ďŹ&#x201A;ikar i; â&#x20AC;&#x201C; Vi jobbar ganska hĂĽrt innan fĂśr att undvika â&#x20AC;?sista minuten lĂśsningarâ&#x20AC;? som det kan bli just vid den här hĂśgtiden. Inga julklappsinkĂśp sista dagarna, vi panerar bort stressen, beställer maten

FĂśrväntningar infĂśr nästa ĂĽr? â&#x20AC;&#x201C; Vi ska fĂśrsĂśka klara att stänga av jobbet pĂĽ kvällarna, svarar bĂĽde Anja och Filippa unisont. â&#x20AC;&#x201C; Det kommer bli ett grymt ĂĽr, vi ska bara balansera vardagen bättre. â&#x20AC;&#x201C; IgĂĽr hade vi sovmorgon och det kändes VRPGHWYDUGHQI|UVWDSnÂąHUDnUPHQ barnen växer, och vardagen ändras med dem. (WWPHUKlOVRVDPWnURFKHWWPHUQ\°NHW ĂĽr, vi längtar efter 2019 - och var det ska ta oss.


Svenska Kocklandslaget presenterar årets julbord

LITE MER god jul Förena nytta med nöje och följ med på ett oförglömligt julfirande genom skärgården. Vi bjuder på högklassig underhållning med gnistrande shower, önskeklappar i taxfreebutikerna och Svenska Kocklandslagets fantastiska julbord.

VIKING CINDERELLA

VIKING GRACE & AMORELLA

Dygnskryssning Stockholm–Mariehamn 22 timmar, del i Insidehytt, julbord, bufféfrukost, konferenslunch och 4 timmars konferens.

Dagskryssning Stockholm–Mariehamn 11 timmar, bufféfrukost, julbord och 5 timmars konferens.

Just nu! 50 % rabatt på hytten 859:- prisex per person. Ord pris 1059:-

Just nu! 10% rabatt på konferenspaketet. 535:- prisex per person. Ord pris 589:-.

Måltidsdryck ingår på alla våra julbord. I konferenspaketen ingår alltid kaffe och frukt. Julbordet serveras 16/11–26/12 2018 (Cinderella från 20/11).

Läs mer på Vikingline.se/konferens eller boka direkt på 08-452 40 40


Film

ÉĽÇ&#x2013;Ë&#x153;Ç&#x2022;Â&#x20AC;Ä&#x201A;ÉĽÇ&#x2013;Ĺ&#x17D;Í&#x2DC;Ä&#x201A;ÉĽÇ?Ä&#x2039;ÉĽ Britt-Marie är inte alls nĂĽgon ordningsfascist. Det är bara det att smuts och oorganiserade besticklĂĽdor fĂĽr henne att skrika pĂĽ insidan. När hon lämnar sin man efter 40 ĂĽrs äktenskap och ett liv som hemmafru, tvingas hon gĂśra upp med sig själv och mĂśta RPYlUOGHQ'HWHQGDMREEKRQNDQIn°QQVL%RUJHQOLWHQKnODGlU allt är nedlagt fĂśrutom den Ăślstinkande pizzerian och det lokala fotbollslaget. Britt-Marie fĂĽr i uppdrag att träna byns ungdomslag, trots att hon avskyr fotboll. Genre: Drama Preliminär Biopremiär: 25:e januari RegissĂśr: Tuva Novotny SkĂĽdespelare: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon och Vera Vitali

PÉĽĹ&#x17D;Ĺ&#x17D;Č&#x17E;ČŹČŹÇś Ett hjärtevärmande drama om Tony Lip, en fĂśrdetta utkastare frĂĽn de italiensk-amerikanska kvarteren i Bronx New York, som anställs fĂśr att kĂśra den världsberĂśmda klassiska pianisten Don Shirley pĂĽ en konsertturnĂŠ genom djupaste amerikanska sĂśdern. Genre: Drama Preliminär biopremiär: 21:a december RegissĂśr: Peter Farrelly SkĂĽdespelare: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, 'RQ6WDUNPÂą

Holmes & Watson Komedi med Arthur Conan Doyleâ&#x20AC;&#x2122;s NODVVLVNDURPDQ°JXUHU6KHUORFN Holmes och doktor Watson. Genre: Komedi Preliminär biopremiär: 11:e januari RegissĂśr: Etan Cohen SkĂĽdespelare: Will Ferrell, John C. Reilly, Rebecca Hall, Ralph Fiennes, Hugh Laurie, Steve Coogan, Rob Brydon, Kelly Macdonald, 3DP)HUULVPÂą

PǸÄ&#x201A;Ę&#x201E;Ę&#x201E; UppfĂśljare till Unbreakable och Split. Vi ĂĽterser David Dunne, Elija Price, även känd under pseudonym Mr. Glass och Kevin Wendell Crump. Filmen tar vid där Split slutade och Dunn jagar nu Crumbs Ăśvernaturliga alter ego The Beast i en allt intensivare jakt. I skuggorna väntar Price, som sitter inne med avgĂśrande hemligheter rĂśrande de bägge männen. Genre: Action, Sci-Fi Preliminär biopremiär: 18:e januari RegissĂśr: M. Night Shyamalan SkĂĽdespelare: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy, Spencer 7UHDW&ODUN&KDUOD\QH:RRGDUGPÂą

Annons Känner du till att du kan boka en ďŹ lmvisning till ditt fĂśretagsevent? Filmevent är ett populärt sätt att träffa mĂĽnga kunder och kollegor. Upplev ďŹ lmevent pĂĽ bio! Läs mer pĂĽ www.motenochevent.se/ďŹ lmevent 34 Kick Off


100% TEAMWORK Det är tidig eftermiddag och dina medarbetare samlas i foajén. Du hälsar alla välkomna och bjuder in till salongen. Ljuset dämpas och på vita duken visas uppsatta mål och ni diskuterar hur de ska nås. Idéerna flödar och motivationen är på topp. Sorlet av rösterna stiger i styrka när framtidens strategi, mål och vision kommer samman. Efter god mat, dryck och trevligt mingel avslutas kvällen med en bioaktuell film från topplistan. En kick-off med både nytta och nöje.

UPPLEV BIOEFFEKTEN SF Bio är en rikstäckande biografkedja med möteslokaler i 16 av Sveriges största städer. Boka färdiga mötespaket och få samma smidiga upplägg i hela landet. Få mer information samt prisbild för mötespaketen på:

motenochevent.se


Utvalt

©̈ʄˆĂŬȵɥǍŎȔȔĂž͟ ēǍŎȔȔĂˆɥċȞǖȞƹŪ

Den bästa träningen är den som blir av. Rustas nya yogaprodukter består bland annat av yogablock i kork och yogamattor i TPE. Yogablock, foam roller och massagebollar är tillverkade av återvunnen kork som kommer från restprodukter och alla etiketter är tryckta på återvunnet papper.

Kylan och mörkret drar in över landet, ibland är det VN|QWDWWNXQQD°[DKHPPDLVWlOOHWI|UDWWJHVLJLYlJWLOO gymet eller salongen, här tipsar vi om produkter som kan XQGHUOlWWDGLWWKHPPD°[DQGH

8QGHUYlQWDV±HUDVSlQQDQGHODQVHULQJDUIUnQ Rusta och med den nya yogakollektionen vill de underlätta hemmaträningen och inspirera till en härlig nystart. Produkterna lanseras på Rusta vecka 3, 2019.

OH K! 3 STEP MASK Steg 1. Tvätta ditt ansikte med den rengörande krämen. Steg 2. Placera träkolsmasken på ditt ansikte och slappna av i 1020 minuter. Ta bort masken och massera in överbliven produkt i huden med roterande rörelser. Vätskan behöver inte sköljas bort Steg 3. När allt har absorberats från masken, stryk på serumet jämnt och låt det sjunka in.

Peeling Pen från Eleni & Chris Ett nytt och smart sätt att rengöra huden på. Ingredienserna bygger upp huden och den passar till alla hudtyper, även den mest känsliga. Produkten levereras i en 10-pack, vilket gör den mycket enkel att använda och det är lätt att ta med sig en Peeling Pen på resan. För optimalt resultat används pennan 1–2 gånger i veckan. För att få den skandinaviska lystern använd en Peeling Pen varannandag i 10 dagar.

BRIOGEO – ren och medveten hårvård Vad gör den? Rengör, återfuktar och skyddar håret. • En serie rengörande produkter som återställer trött hår med hjälp av superfood. Serien innefattar schampo, balsam och co-wash. Huvudingredienser: Grönt te: Bekämpar åldrande av håret och skyddar mot UV-strålar och fria radikaler. Avokadoolja: Jämnar ut hårstråets struktur och upprätthåller hårets fuktbalans. Quinoaextrakt: Skapar en skyddande barriär mot miljöpåverkan. Bambuextrakt: Förbättrar hårets lyster och styrka.

36 Kick Off


JULEN PÅ 7A Boka årets julfest på 7A. Kanske har ni ont om tid i år och önskar ett julmingel i kombination med konferensen? Eller är det ett fullskaligt julbord med allt det goda som lockar? Våra eminenta kockar har komponerat ihop tre härliga julmenyer som inte kommer göra någon besviken. Besök oss på 7a.se eller kontakta oss på sales@7a.se eller 08-586 107 00 så berättar vi mer!

895:exkl.moms/pers.

Fördrink, julig bordsbuffé och show ingår!

Boka in ett jazzigt julbord för dig och dina kollegor på Cabaret. Det kommer bjudas på en jazzig julshow med olika artister och en julinspirerad bordsbuffé i en härlig och spännande miljö. Vi lovar en helkväll fylld av glädje!

BOK A PÅ : BOK N I NG @ STOCCC . S E | W W W. STOCCC . S E


Mötesplats

ƒŽ©©v ƒ,¯t

Magi Till Granö Beckasin kommer man inte för adrenalinkickarnas skull, istället bjuds man på en rejäl GRVHQGRU°QHURFKHQKnOOEDU§PnEUD§XSSOHYHOVH TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: GRANÖ BECKASIN

38 Kick Off


F

ör tio år sedan sa vi att vi skulle bli en destination för natur- och kulturturism med besökare från hela världen. Det är vi idag.

Det berättar Annika Rydman, vd och en av grundarna av Granö Beckasin som ligger i byn Granö, en timmes resa från Umeå. Granö Beckasin, med Sveriges första ekohotell, har en alldeles speciell historia inspirerad av naturkonstnären och konservatorn Jan-Erik Sjöblom. – Allt startade med att kommunen bestämde sig för att lägga ner skolan i byn. Och det tyckte vi var rena galenskapen, skolan är ju navet för att behålla invånarna RFKPnVWHIn°QQDV Föräldrarna bestämde sig för att lobba mot kommunpolitikerna och de lyckades UlGGDVNRODQVRPIRUWIDUDQGH°QQVNYDU Samtidigt förstod de att något behövde göras för att vända utvecklingen i bygden. Då föddes idén att satsa på turism. Visionen var att skapa en destination för naturturism med besökare från hela världen. – Men det är inte en lätt sak att göra. Att det är gudomligt vackert i Granö

räcker inte riktigt hela vägen, därför var vi tvungna att komma fram till hur vi kunde erbjuda något mer, förklarar Annika. Jan-Erik Sjöblom hade bestämt att den dag han gick bort, skulle hela hans samling på över tusen uppstoppade fåglar och djur skänkas till kommunen. Det var där idéen föddes att skapa ett fågelmuseum. En av grundarna till företaget är arkitekt och han föreslog att de skulle tjänstedesigna hela företaget. Tillsammans med en byrå togs en varumärkesplattform fram. – Vi hade en varumärkesplattform innan vi ens ägde något. Det var så viktigt för oss att allt skulle bli rätt från start, berättar Annika. Men så kom bankkraschen 2008 och idéen om att bygga det fantastiska fågelmuseet som skulle se ut som en ±\JDQGHEHFNDVLQ°FNOlJJDVSnLV – Det var ett hårt slag, men vi tänkte om och började utifrån en annan vinkel, konstaterar Annika vid minnet. Byns gamla camping köptes in och det är där som företaget utvecklade sin idé.

Kick Off 39


MĂśtesplats

Norrsken Üver Umeälven. Till vänster ligger kullen där Fügelnästena och Glashuset ligger.

Idag har GranĂś Beckasin besĂśkare frĂĽn hela världen och ligger som man planerade - mitt i naturen och invid den vackra Umeälven. PĂĽ DQOlJJQLQJHQ°QQVVH[)nJHOQlVWHQKRWHOOUXP i trädens toppar, ĂĽtta hotellstugor och sĂĽ Ekohotellet, ett helt ĂĽtervinningsbart hus. Mitt bland FĂĽgelnästena stĂĽr Glashuset som används till allt frĂĽn mĂśten, middagar, vigslar och yoga. Anläggningen har en Kravmärkt restaurang som serverar mat lagad av lokala och ekologiska rĂĽvaror. â&#x20AC;&#x201C; Vi har Ăśppet ĂĽret om och drygt hälften av vĂĽra besĂśkare är privatturister och de kommer frĂĽn hela världen. Resten av besĂśkarna är konferensgäster, säger Annika. GranĂś Beckasin erbjuder en mängd aktiviteter ĂĽret om som exempelvis hundspann, WLPPHUÂąRWWHSnlOYHQ\RJDUHWUHDWV QRUUVNHQVWXUHUlOJVDIDULRFKÂąHUDJXLGDGH skogsvandringar. ¤'HWKDUVWDUWDWÂąHUDJXLGHI|UHWDJLE\JGHQYDUV tjänster vi säljer. Det är fantastiskt roligt att vi kunnat bidra till utvecklingen här. Idag är det faktiskt bostadsbrist i byn sĂĽ till vĂĽren ska ett nystartat bolag bygga hyresradhus här, berättar Annika.

GranÜ Beckasin ligger tvü timmars resa frün %URPPDRFK$UODQGD7UH¹\JERODJ¹\JHU VWUlFNDQ6WRFNKROP8PHn7UDQVIHUIUnQ¹\JHW till GranÜ tar en timme. Det gür även att üka tüg, dü hoppar man av antingen i Vindeln, Vännäs eller Umeü.

40 Kick Off

Uppe pü en kulle, omgiven av Umeälven, ligger Glashuset och de sex Fügelnästena, hotellrum i trädens toppar.

7LPPHU¹RWWVIlUGHUOlQJV8PHlOYHQlUHQDNWLYLWHWVRPInWWFHUWL°HULQJHQ 1DWXUHQVElVWD0DQNDQE\JJDVLQHJHQ¹RWWHHOOHUK\UDHQIlUGLJ


Storslagen fjällkonferens - Välkommen till Idre Fjäll

FULL FART ELLER SKÖN AVKOPLING För oss är omtanke om våra gäster och det personliga mötet väldigt viktigt. Ren fjälluft och mäktiga vyer, kombinerat med massor av utomhusaktiviteter som forsränning, höghöjdsbana, klättring ger kropp och knopp den energi vi behöver för att orka ta viktiga beslut och vara kreativ under mötet. Boka på tel. 0253-412 00 eller konferens@idrefjall.se

idrefjall.se


MĂśtesplats

ÂŻË&#x2020;Ä&#x201A;ÉĽË&#x2020;Ä&#x201A;ŏȾɼĹ&#x17D;Ë&#x2020;Ä&#x201A;ĆšĹ&#x17D;Ë&#x2020;Ę&#x201E;Ä&#x2014;ÉĽÉ&#x152;Ä&#x2014; Ä&#x201A;Č&#x17E;ÉĽÇ&#x2013;ÇśÄ&#x201A;ĂŞÄ&#x201A;Í&#x;Ç?ȏǸČ&#x201D;Ę&#x201E;VČŹË&#x2020;Ĺ&#x17D;Çź Vaxholm â&#x20AC;&#x201C; Stockholms skärgĂĽrdshuvudstad där du njuter av bĂĽtliv, genuin pastellfärgad bebyggelse med snickarglädje och punschverandor. Allt i en marin, generĂśs skärgĂĽrdsmiljĂś. TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: WAXHOLMS HOTELL

ĂĽ

id smĂĽbĂĽtshamnen ligger anrika Waxholms Hotell, som bjuder pĂĽ en hänfĂśrande utsikt Ăśver fjärden â&#x20AC;&#x201C; ĂĽret runt. Hotellet som uppfĂśrdes redan i bĂśrjan av 1900-talet har genom sin nya ägare 2015, fĂĽtt en varsam renovering med den genomgĂĽende jugendcharmen och sekelskiftesstilen väl bevarad. Arkitektklenoden ligger vackert invid SĂśderhamnen och omges av SĂśdra Vaxholms fjärden och Vaxholms fästning. Redan i slutet av 1700-talet lĂĽg värdshusrĂśrelsen HotellhĂśrnan pĂĽ samma plats och 1856 byggdes fĂśregĂĽngaren till det som är dagens hotell. â&#x20AC;&#x201C; VĂĽrt hotell har ju stĂĽtt här sedan 1902, med den direkta närheten till Stockholms vackra skärgĂĽrd. Vi har utgĂĽtt ifrĂĽn det som redan fanns pĂĽ plats och

42 Kick Off

sedan fÜrädlat, bevarat och fÜrsiktigt renoverat med inspiration av tidig 1900-tals stil och diskret modern design, berättar Tobias Ekman, vd och ägare till hotellet. Julen pü Waxholms Hotell Det som närmast stür fÜr dÜrren är hotellets klassiska MXOERUGPHGHQPDJQL°NMXOGHNRUDWLRQI|UKlUlUMXOHQ i fokus och som extra tillbehÜr kommer fÜrstüs den vidsträckta skärgürdsvyn. ,VDQQ)DQQ\ $OH[DQGHUDQGDGXNDUN|NVFKHI0DUFXV Norman med sitt team upp ürets julbord med start 29 november och hela vägen fram till och med julafton. Traditionellt, klassiskt och berÜmt fÜr de egna sillinläggningarna.


Kick Off 43


Och varför inte påbörja upplevelsen med en båtresa från Strandvägen i Stockholm. Cinderella båten bokas i anslutning till julbordsbokningen och priset är 150 kr/ person t/r. KONFERENS, MÖTE OCH EVENT PÅ WAXHOLMS HOTELL 2019 Boka en konferens som inte känns som en konferens, utan mer som en VNlUJnUGVXW±\NWLJRGDYlQQHUVVlOOVNDS Hotellet är öppet året runt och för att stimulera till mer kick offer och konferenser i den vackra vintermiljön så erbjuds generellt bra kampanjer under vintermånaderna.

-Det har varit viktigt för oss att få ut budskapet att skärgården och Waxholms Hotell är fantastiskt under alla årstider, var och en med sin prakt. Så det skäms inte för sig att ta en weekend eller planera en konferens även i januari och februari, säger Tobias Ekman. Här skapar personalen konferenser och arrangemang med familjär ”hemmahos” elegans. De tidigare anrika gamla salongerna har varsamt renoverats till funktionella konferensrum, festvåningar och lounger. Det är 42 rum som alla fått moderna bekvämligheter ihop med en smakfull jugend och sekelskiftesstil. Här hålls konferenser, möten och kick-offer året runt. – Hit kommer nya och gamla gäster som värdesätter god och vällagad mat, vackra rum och bra konferensmöjligheter i en pittoresk skärgårdsmiljö. Vår ambition är hög och vi är måna om att ihop professionell service och samtidigt skapa en hemma hos-känsla. Vårt mål är att gästernas förväntningar alltid ska överträffas, avslutar Tobias Ekman.

Tobias Ekman, vd och ägare

Varmt välkommen – året om.

êĂ͟ǍȬǸȔʄVȬˆŎǼʄp̈ǺȬɥĻ Välkommen på ett klassiskt julbord med fantastisk julstämning på Waxholms Hotell i Stockholms skärgård, bara 30 minuter från city. Sittningar: 12.00–15.00 (boka ankomst 12.00 eller 12.30) 15.00–18.00 (boka ankomst 15.00 eller 15.30) 18.00– fri ankomst därefter (senaste ankomst 20.00)

tĂɌĂĪǖˆŎˆȬĪǍʄȞĂğğŬĂǶˆĂķ • 42 hotellrum med totalt 68 bäddar. • 6 konferensrum olika storlekar, den största tar 60 personer i biosittning. • Matsalen har 150 sittplatser, varav 40 kan avskiljas för privata sällskap. • Augustas Bar har ytterligare 40 platser. • Lilla Strand i gatuplan tar emot cirka 80 personer sittande inomhus och 95 matgäster på uteserveringen. Vinterhalvåret tillgängligt för fester och abbonnering. • Beläget vid Västerhamnen i centrala Vaxholm med gångavstånd till det mesta. Skärgårdsbåtarna förtöjer precis utanför, busshållplatsen ligger 2 minuters promenad bort. 44 Kick Off


Konferenser

från 1-2000 personer Ronneby Brunn har över 50 års erfarenhet av att arrangera konferenser och här finns lokaler för alla behov! Vår flexibilitet gör att vi tilltalar både små grupper och stora kongresser. Vårt konferensteam tar hand om er grupp under hela er vistelse och ordnar allt ni behöver för en lyckad konferens. För mer information och bokning: www.ronnebybrunn.se reservation@ronnebybrunn.se eller 0457-75 000

Boka på ronnebybrunn.se ZZZURQQHE\EUXQQVHŦLQIR#URQQHE\EUXQQVH 7HOŦ)·OMRVVS¦)DFHERRN

Välkomna att konferera i en unik miljö

Nytta & nöje sedan 1705


Aktuellt

åĂɥȞǖȞƹķ ͢ˆˊǼ͘ǖȞˆŎɥĻċĪǶǖȞȞĂȞĻŎˆğǸǖɥŬĂɥǸǖƹˆ

Vi går mot kallare tider och det råder inga tvivel om DWWGH±HVWDVYHQVNDUE|UMDWNlQQDPLQXVJUDGHUQD Med minusgrader under natten ökar risken för hala vägar, speciellt under morgonen. Extra halt kan det bli vid broar och vägar nära vattendrag när första kylan kommer.

P

recis som förra året har fälgtillverkaren ABS :KHHOVQRWHUDWDWW±HURFK±HUELOLVWHUIRUWIDUDQGH åker omkring med sommardäck. – Det är okej att åka med sommardäck just nu om man tar det försiktigt, däremot bör man redan nästa vecka åka och byta om man inte gjort det. Enligt SMHI blir det mindre än 10 grader runt om i Sverige. Flera däckexperter inklusive landets informationsråd är eniga om att vinterdäck ska monteras vid temperaturer närmare fem grader och nedåt säger Andie Lahdo, VD och däckexpert på företaget med 20 års erfarenhet Byt till vinterdäck redan innan 1 december! Om du ska välja mellan dubb eller dubbfritt så är det dubbdäck som gäller enligt ABS Wheels. – Det är säkrast för bilisten, dock inte för miljön. Experterna är IRUWIDUDQGHRVDPVNULQJIUnJDQPHQGHW°QQVW\GOLJDEHYLVRP att dubbdäck är bättre. För bara några dagar sen mejlade vi ut en undersökning till våra egna kunder. En av frågorna var om de skulle välja dubbdäck eller friktionsdäck, precis som föregående år planerar mer än 60 procent att köpa dubbdäck berättar Andie.

46 Kick Off

¹ċȞǶɌėŬȵǸDzĂȞĻŎɀͶɌ̈ȞǶˆŎɥȞċɥ Ļ̈ʄǶĂğ͢ˆĂˊǼ͘ǖȞˆŎɥĻċĪǶķ 1. Byt dina däck hos seriösa däckhandlare, undvik oseriösa verkstäder som byter däck för hundra kronor. Du har inga garantier om något skulle hända, välj därför däckföretag varsamt. 2. Glöm inte att efterdra bultarna, det är livsfarligt om bultarna inte sitter hårt åtdragna. 3. Använd vinterfälgar under vintern, dessa tål salt och snö bättre än sommarfälgar. En klar fördel om du vill hålla fälgarnas utseende vid liv. 4. Använd helst dubbdäck, om du verkligen måste ha friktionsdäck så välj nordiska. Skippa helt och hållet kinesiska friktionsdäck. Nordiska är gjorda för skandinaviskt väglag. 5. Köp inte regummerade däck eller året runt däck! Dessa däck är livsfarliga och bör undvikas. 6. Dela ratten, kvinnor kör bättre än män. För att vara ett jämställt land är vi i Sverige dåliga när det kommer till jämställd körning. 7. Mönsterdjupet på dina vinterdäck ska vara minst tre millimeter. Böteslappen är för närvarande 2018 på 1200 kr. Nya vinterdäck har mellan 7–8 millimeter. 8. Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april. Friktionsdäck så kallade dubbfria vinterdäck får du använda året om. Det är dock inte bra att använda dessa däck på sommaren. 9. Köp inte gamla vinterdäck. Det är alldeles för stor risk, däcken kan vara skadade, gamla eller ha osynliga punkteringar som lagats. För ett otränat öga kan det vara svårt att se. 10. Köp gärna däcktest vinnare som Nokian, Continental, Goodyear, Michelin och Pirelli. Har du inte råd för det kan du titta på andra bra märken som Hankook, Nexen, Yokohama och Kumho. (Dessa tillhör världens topp 20) Så säger lagen om vinterdäck Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Till vägbanan räknas även vägrenen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag. Källa: Polisen, Däckbranschens informationsråd, Transportstyrelsen, ABS Wheels, Vägverket.


Kreativa möten på Hotel Villa Anna Välkommen till ett lyckat möte, en middagsupplevelse och en god natts sömn. Kontakta oss gärna för en personlig visning. Vi erbjuder också en extra förmånlig offert skräddarsydd efter era behov. Vår konferenskapacitet sträcker sig från små möten ända upp till 60 personer. Vi erbjuder ett brett utbud av konferensmöjligheter. Stora ljusa lokaler till små unika rum för frukostmöten, dagkonferenser, konferens med övernattning, möjlighet till utställning, mingel och middagar ur vårt koncept Nordiskt av naturen. Villa Annas festvåning rymmer 86 personer.

Boka konferens på Hotel Villa Anna ”För de riktigt viktiga besluten” ”En öppen och levande lounge- och restaurangmiljö” ”En hotellvistelse utöver det vanliga” ”Högsta klass i Sverige”

Vill Vi lla ll a An Anna AB, Anna B, Odinslund 3, SE-753 10 UPPSALA

+46 18 580 20 00, info@villaanna.se www.villaanna.se


KrĂśnika

Â&#x192;ȾDzÄťÇ&#x2013;ƚȏĪÇ?Ä&#x;ǸÇ&#x2013;Č&#x17E;ȾDzĝ

H

erbert A Simon vann nobelpriset i ekonomi pü 70-talet och är känd fÜr sina teorier om beslutsfattning. Traditionell ekonomisk teori har av nügon anledning som utgüngspunkt att människor besitter kunskap om sina valmÜjligheter och fattar rationella beslut därefter. Simon ansüg südana modeller var alltfÜr fÜrenklade och hade en felaktig utgüngspunkt. Människor strävar inte nÜdvändigtvis efter bästa mÜjliga utkomst i varje val de gÜr, utan man vill generellt sett helt enkelt bara bli nÜjd. Det gäller alltsü generellt, men inte fÜr alla. Han skiljde mellan tvü typer av människor, pü engelska kallade maximizers (här maximerare) och VDWLV°FHUV KlUVDWLV°HUDUH 0D[LPHUDUH strävar efter, som namnet antyder, att maxa allt i livet. De vill ha en bättre bil, mer pengar och en snyggare sambo. Gräset är fÜr dem alltid lite grÜnare pü andra sidan, och det gür alltid att klättra upp ett pinnhül till pü stegen. 6DWLV°HUDUQDnVLQVLGDlUOLWHPHUQ|MGD med sakernas tillstünd. De bor i sin lilla by, där kanske inte utbudet är sü stort. DärfÜr lever de tillsammans med sin ungdomskärlek i huset som de ärvde efter mormor och morfar. Det kanske inte är det lyxigaste huset de sett i sina dagar, men tillsammans har de gjort det till sitt egna. Ett hus som därmed blivit det °QDVWHMXVWI|UGHP.DUULlUHQNDQVNHLQWH blomstrar, men man hankar sig fram och trivs med fÜreningsliv, familj och vänner. Vilka är dü lyckligast- de som strävar vidare eller de som nÜjer sig med situationen? Ja, som min fÜrenklade och

kanske lite raljanta beskrivning antyder sü lUVDWLV°HUDUQDOLWHPHUQ|MGDPHGOLYHW 'H°QQHUO\FNDQLGHWGHKDULQVHUDWWGH kanske utüt sett inte är sü lyckade, men inüt sett desto lyckligare. Maximerarna väntar sig att lyckan kommer, bara de für gÜra den där drÜmresan till Maldiverna, eller blir befordrad än en güng, eller für gÜra om kÜket frün 2005. Intressant dock, att Simon arbetade fram sin teori pü 50-talet när det fanns typ en Tv-kanal, tre sorters tandkräm och man hade att välja mellan att ta tüget till Bohuslän eller Halland pü semestern.

JÜnsson skrev om redan 1999. Med lite bättre, lüngsammare och mer effektfulla mÜten tror jag att vi kan bli lite nÜjdare pü jobbet. Det handlar inte om att vi ska nÜja oss med düliga mÜten, det handlar om att sluta jäkta framüt, fÜrsÜka maximera och effektivisera. Det handlar om att fatta bra och välgrundade beslut. Att vara ett mellanting mellan just en maximerare och VDWLV°HUDUH Stay gr8!

Fast forward till idag, där vi alla uppmuntras till att bli maximerare. Välj skola till ditt barn, väl ny telefon, skapa ditt liv, swipa hÜger. En kompis till mig är singel och frekvent användare av Tinder. Hon avslÜjade fÜr mig att när hon var pü en dejt senast, tog hon med sig telefonen pü toa fÜr att kunna kolla det alternativa dejt-utbudet därifrün. Hon har alltsü en alldeles I|UWUlI¹LJWWUHYOLJPDQVRPYlQWDUSn henne i restaurangen, men fÜrsÜker ändü under tiden hitta en som kanske är lite snyggare. Vad har det här med en mÜtesevangelist att gÜra? Jo, jag tror att det är samma sak i mÜten. Vi fÜrsÜker effektivisera, maximera och gÜra allt sü snabbt som mÜjligt. I stora mÜten packar vi in alldeles fÜr mycket, vilket inte ger tid fÜr GHODNWLJKHWHOOHUUH¹HNWLRQ,GHGDJOLJD mÜtena kortar vi ner och snabbar pü, utan att fundera Üver vilken effekt det für. Jag saknar mÜten där vi für gü ner pü djupet och hinner ner i samtal och dialog, och lüta fü tankar ta tid som Bodil

MICKE DARMELL MÜtesevangelist och grundare av fÜretaget gr8 meetings som hjälper organisationer att fÜrbättra sin interna mÜteskultur. Han är ocksü fÜrfattare till den uppmärksammade boken Uppkopplad eller Avkopplad- om konsten att verka i en uppkopplad värld.

Logistikprodukter

i världsklass +46 (0)8 718 14 00 â&#x20AC;˘ www.cowin.se â&#x20AC;˘ E-post: info@cowinglobal.se

48 Kick Off

BesĂśk oss i monter B06:58 pĂĽ LOGISTIK OCH TRANSPORT 5-7 nov 2018


Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se

VID STRANDKANTEN Ett möte på TanumStrand är ett möte med havet. TanumStrand har kapacitet att ta emot grupper på upp till 750 personer. Kick Off med havsnära logi, måltider, konferenslokal Från 1.245 kr/pers ex moms

1,5 timme med bil från Göteborg, på gångavstånd från hotellet ligger Grebbestad • www.tanumstrand.se +46 525 190 00


KrĂśnika

2Č&#x17E;Ç?ÍĄÇźČ&#x17E;Ç&#x2013;Č&#x17E;ĆšË&#x160;ǟ¯ǜÄ&#x2014;Č&#x17E;Ĺ&#x17D;

p

ag vet inte hur ofta jag säger det â&#x20AC;&#x201C; men SkĂĽne är fantastiskt. Jag är sĂĽ tacksam att fĂĽ bo i detta YDFNUDODQGVNDS+lULYDUHQGDYlJNU|N°QQV det smĂĽskaliga producenter som tillverkar alla mĂśjliga härliga produkter. Bara i den delen DY6NnQHGlUMDJRFKPLQIDPLOMERU°QQV majskyckling, kĂśtt- och charkproducenter, en chipsfabrik, majsodlingar, bärodlingar, ostproducenter, Ăślbryggerier och vingĂĽrdar. Som fĂśdd och uppvuxen i Västerbotten är detta en vardagslyx, att fĂĽ tillgĂĽng till alla dessa entreprenĂśrer och ta del av ren, sann och hĂĽllbar matglädje.

HĂ&#x201E;R Ă&#x201E;R DET DE SMĂ&#x2026; MĂ&#x2013;TESPLATSERNA som stĂĽr i NRQWUDVWWLOOGHVWRUDNRQJUHVVDQOlJJQLQJDUQDVRPEOLUÂąHU fĂśr att locka stĂśrre mĂśten och kongresser till SkĂĽne och fĂśr att kunna serva de stora forskaranläggningarna i Lund (ESS - European Spallation Source ERIC och Max IV) och hotell som bygger ut eller bygger nytt. -XVWQXNDQYLRFNVnVHHQVSDERRPHIWHUVRPÂąHUDKRWHOO bygger ut eller uppgraderar sin spaavdelning.

HĂ&#x201E;R Ă&#x201E;R DET NĂ&#x201E;RA TILL ALLT, där jag växte upp i UmeĂĽ lĂĽg närmaste IKEA i Sundsvall, sĂĽ det var inte alls konstigt att ĂĽka 27 mil enkel resa Ăśver dagen fĂśr att handla Kamprads prylar. I SkĂĽne - är allt nära, du nĂĽr till exempel andra sidan landskapet pĂĽ mindre än tvĂĽ timmar och en direkt närhet till kontinenten

JAG KĂ&#x201E;NNER MIG OERHĂ&#x2013;RT STOLT att fĂĽ arbeta med att fĂśrmedla alla vĂĽra fantastiska skĂĽnska mĂśtesplatser till fĂśretag och organisationer runt om i Sverige.

FĂ&#x2013;R ATT INTE TALA OM alla vackra byggnader som korsvirkeshusen med halmtak, de vitputsade stenhusen och alla slott och herresäten. Här i SkĂĽne är mĂĽnga slott dessutom ofta Ăśppna fĂśr allmänheten eller hyr dem fĂśr konferens, kickoff eller brĂśllop. HOTELL OCH MĂ&#x2013;TESANLĂ&#x201E;GGNINGAR°QQVGHWJRWW om, mĂĽnga pärlor i form av gĂĽrdar som Ăśppnat upp och skapat helhetslĂśsningar fĂśr sĂĽväl konferensdeltagare som privatgäster och där det personliga och smĂĽskaliga är i fokus.

50 Kick Off

KOMBINATION MED SMĂ&#x2026;TT och stort, blir till ett härligt mĂśtes-smĂśrgĂĽsbord fĂśr alla som vill ha kvalitativa och energigivande mĂśten i ett naturnära landskap.

DET Ă&#x201E;R NU 15 Ă&#x2026;R SEDAN JAG och min pappa fyllde en släpvagn och kĂśrde alla de 117 milen frĂĽn UmeĂĽ ner till %nVWDGI|UÂą\WWHQLQLPLWWOLOODJnUGVKXVSn.|SPDQVJDWDQ - och jag ĂĽngrar det inte fĂśr en endaste sekund. Elin Moritz Nätverkskoordinator


– Konferens – Lunchbuffé – Lördagsbrunch – Festvåning – Hockeybuffé – Fotbollsloge – Julbord

BOKA PÅ HÖGSTA NIVÅ

www.4evaningen.se

FINLANDSHUSET KONFERENS - ETT STENKAST FRÅN STUREPLAN

25 %

RABATT! Använd koden BOKA25. Rabatten gäller under hösten vid bokning av heldagskonferenser måndagar och fredagar. Snickarbacken 4 • 111 83 Stockholm 08-545 212 04 • finlandshuset@fazer.com www.finlandshuset.se


Läsvärt

1.

IŎȔğȬǶȞ͡ǍŎˆŎɥĂ˜ƹŎğȬɥˆǖDz̈Ǹ Här fem böcker som passar personalen, gourmanden, deckarfantasten eller den som har allt. TILL PERSONALEN 1. Omgiven av dåliga chefer av succéförfattaren Thomas Erikson Efter succéböckerna Omgiven av idioter och Omgiven av psykopater, kommer nu uppföljaren: Omgiven av dåliga chefer. Thomas Erikson beskriver människors olika beteenden utifrån färgerna rött, gult, grönt och blått. I boken tas konkreta råd upp för hur man kan hantera en hopplös chef och hur man bäst löser eventuella kommunikationssvårigheter chef och medarbetare sinsemellan. Pris: 175 kr. Finns att köpa på adlibris.com

2.

2. Judith Wolsts bok Digital Panik - Få koll på läget! Samhället går igenom en snabb, digital utveckling som inte är helt lätt att hänga med i. Detta tar Judith Wolst upp i sin bok Digital Panik – Få koll på läget! Judith Wolst är entreprenör, digital strateg och föreläsare och har arbetat med internet och digitala frågor i över ett decennium. I sin bok förklarar hon hur det digitala samhället påverkar oss psykiskt och fysiskt och hur vi bäst förhåller oss till det. Perfekt för den som vill hänga med i den snabba utvecklingen. Pris: 183 kr. Finns att köpa på adlibris.com TILL GOURMANDEN 3. EATSweden De populära EATSweden-böckerna är mycket uppskattade presenter där landets främsta restauranger bjuder på en middag. Årets upplagor kommer i fyra utföranden: EATSweden Stockholm, EATSweden Malmö, EATSweden Göteborg samt EATSweden Stockholm Vego. I respektive bok bjuder tolv olika lokala toppkrogar på en varmrätt när två personer går ut och äter tillsammans. God mat, skön stämning och smakfull inredning är ledorden bakom urvalet av restauranger. Känner man någon som älskar att gå ut och äta – då är detta en perfekt julklapp! Pris: 425 kr på eatsweden.se TILL DECKARFANTASTEN 4. Christina Eriksons spänningsbok Din vän Forsete Christina Eriksons bok Din vän Forsete är den första i en helt ny kriminalserie. Läsaren får stifta bekantskap med kommissarie Elias Svensson och författaren Cornelia Lind som tillsammans försöker hitta den skyldige bakom en rad brutala kvinnomord. Mördaren är hela tiden steget före, hemligheter drivs upp till ytan och en annan kraft rör sig i skuggorna. Denna rysare vill deckarfantasten inte missa. Pris: 179 kr. Finns att köpa på bokus.com TILL DEN SOM HAR ALLT 5. Blå kokboken II Succén är tillbaka! I Blå kokboken II delar tolv folkkära män med sig av sina möten med cancer, bland andra Loa Falkman, Daniel Paris och Glenn Hysén. De själva eller någon närstående kan ha drabbats. Männen delar med sig av sina erfarenheter i intima porträtt, men lägger också till något som står för det positiva och kärleksfulla i livet: sina paradrecept. 100 kr per såld bok går oavkortat WLOO3URVWDWDFDQFHUI|UEXQGHW(Q°QMXONODSS med gott syfte. Pris: 225 kr på blåkokboken.se

52 Kick Off

3.

4.

5.


GLÖM INTE OSA! Gott kaffe, en skön stol och bra luft är viktiga delar i vår arbetsmiljö. Men begreppet rymmer mycket mer än så. Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, är en utbildning där vi går igenom Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter. Du får en konkret verktygslåda för hur du kan undersöka, åtgärda och kontrollera den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen på prevent.se/webbshop

Konferens i City

KASTELLET STOCKHOLM Unika lokaler med fantastisk utsikt. Lunchen intas på mysiga M/S Segelkronan.

www.kastelletstockholm.se


Aktuellt

,Ä&#x2039;ɼŏȾɼÇ?Ç&#x2013;Č&#x17E;ĝɼÄ&#x201A;Ę&#x201E;ĆľÄ&#x201A;Í&#x2DC;É&#x20AC;ÍśŏȾɼĹ&#x17D;Ë&#x2020;Ä&#x201A;ĆšÄ&#x201A;Ë&#x153;Í&#x2DC;Ä&#x2039;Í&#x;Ä&#x201A; MĂĽnga smĂĽfĂśretag tvingas vänta uppemot 120 dagar pĂĽ att fĂĽ betalt frĂĽn stĂśrre bolag â&#x20AC;&#x201C; samtidigt som deras existens äventyras. Sena betalningar och lĂĽnga betalningstider är tvĂĽ av de vanligaste orsakerna till att svenska fĂśretag drabbas av likviditetsbrist. LĂĽnga betalningstider hindrar mindre fĂśretag att växa â&#x20AC;&#x201C; och kan i värsta fall äventyra smĂĽ fĂśretags existens. SĂĽ mĂĽnga som fyra av tio smĂĽ och medelstora fĂśretag uppger att de stoppas frĂĽn att växa till fĂśljd av sena betalningar, visar en aktuell undersĂśkning. Samma undersĂśkning visar att snabbare betalningar skulle kunna skapa uppemot 120 000 nya arbetstillfällen i landet. Negativ utveckling 3UREOHPHQPHGVHQDEHWDOQLQJDU°QQVLKHOD(XURSDPHQPHGDQ EHWDOQLQJVWLGHUQDEOLYLWNRUWDUHLGHÂąHVWD(8OlQGHUGHVHQDVWHnUHQKDU utvecklingen gĂĽtt i motsatt riktning i Sverige. I undersĂśkningen â&#x20AC;?European Payment Reportâ&#x20AC;?, där Ăśver 9 600 fĂśretag i 29 länder har tillfrĂĽgats, framgĂĽr det att fĂśretag i andra europeiska länder betalar 13 procent av alla fakturor fĂśr sent. Motsvarande siffra bland svenska fĂśretag är mer än dubbelt sĂĽ hĂśg, hela 28 procent. FĂśrslag till ny lagstiftning Problemet med sena eller uteblivna betalningar är sĂĽ stora att regeringen har tagit fram ett fĂśrslag om lagstiftning som tvingar stĂśrre fĂśretag att redovisa sina betalningstider. I väntan pĂĽ att en ny lagstiftning ska tas i bruk är i dag den mest effektiva vägen till att fĂĽ betalt att ta hjälp av kredithanteringsfĂśretag. Källor: Svenska Dagbladet, Rikdsdagen.se

ÂŻË&#x2020;DzÄ&#x2039;ÉĽČ&#x17E;Ę&#x201E;ǜȏË&#x153;Ĺ&#x17D;Ë&#x2020;Ě&#x2C6;ÉĽÇ&#x2013;Č&#x201D;ÂŻĚ&#x2C6;Č&#x201D;Ç&#x2013;É&#x2DC; Ä&#x;ǸÇ&#x2013;ÉĽÇ?ČŹË&#x2020;Ĺ&#x17D;ǟĝÇ&#x2013;ÉĽĹ&#x17D;ÇśË&#x2020;ȾɼŏȾɼČ&#x17E;ÍĄÄ&#x201A; §Ě&#x2C6;Ä&#x201A;ǸÇ&#x2013;Ë&#x2020;ÍĄVČŹË&#x2020;Ĺ&#x17D;ǸšÇ?Ĺ&#x17D;Â&#x20AC;Ç&#x2013;Çź Burim har lĂĽng erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen och kommer närmast frĂĽn Quality Hotel View. Den 31 januari 2019 slĂĽr Quality Hotel The Mill upp portarna i MalmĂś. Efter tre ĂĽrs â&#x20AC;&#x153;vilaâ&#x20AC;? och en totalrenovering Ăśppnar nu det tidigare hotellet i Konserthuset upp i helt ny tappning. Burim Sumiq har fĂĽtt fĂśrtroendet att leda det nya hotellet. â&#x20AC;&#x201C; Med ett fantastiskt läge mitt i MalmĂś hoppas vi pĂĽ att hotellet ska bli en härlig mĂśtesplats fĂśr sĂĽväl MalmĂśbor som tillresande och affärsresenärer. Jag gläder mig oerhĂśrt mycket att tillsammans med mitt fĂśrväntansfulla team fĂĽ Ăśppna upp Quality Hotel The Mill och sätta hotellet pĂĽ kartan, säger Burim Sumiq. Den 1 november tillträdde Burim Sumiq den nya rollen som hotelldirektĂśr pĂĽ Quality Hotel The Mill i MalmĂś. Hotellfakta Quality Hotel The Mill â&#x20AC;˘ 224 rum varav 108 rum med â&#x20AC;&#x153;connecting doorâ&#x20AC;? â&#x20AC;˘ 13 vĂĽningar â&#x20AC;˘ 10 konferenslokaler â&#x20AC;˘ Restaurang med 130 sittplatser Â&#x2021;%DUPHGVKXIÂąHERDUG â&#x20AC;˘ Gym â&#x20AC;˘ Parkeringsgarage under hotellet 54 Kick Off


Jul på Öijared 2018 Låt skogen på Öijared omfamna dig och njut av vårt välsmakande och traditionella julbord. Här finns restaurang med matglädje och julstämning i fokus, hotell med 200 bäddar och relaxavdelning med varm pool och bastu för en avkopplande stund. Få tid att landa, andas. Kom ensam, med vänner, kärleken eller företaget. Välj bland våra flera kombinationer av upplevelser, mat, musik och njutning.

Konferens med julbord Dagkonferens inklusive måltider och konferenslokal. Välkomstglögg med loungeunderhållning. Julbord med gottebord och kaffe. Övernattning i dubbelrum inklusive frukostbuffé. Entré till gym och relaxavdelning med bastu och pool. Pris per person 1695 kr ex. moms Öijared Resort AB | Öijaredsvägen 59, SE - 448 92 FLODA | www.oijared.se

Gott ombord! Ta med familjen, kompisarna eller kollegorna på dagskryssning och njut av härlig havsluft! Ät gott och koppla av till våra fantastiska kryssningsvärdar och mycket annat nöje! Kom ihåg att handla förmånliga godsaker i vår fina butik till alla som blev hemma på landbacken.

BUSS + BÅT + VILTBORD

Havsnära möten i Skåne? Vi är experter på möten i Skåne, så låt oss boka er nästa konferens

21/9–15/11 från

290:–/person

BUSS + BÅT + JULBORD 16/11–23/12 från

320:–/person

www.skanskamoten.se

SPECIALPRISER FÖR GRUPPER om 10 personer eller fler! Är ni 30 eller fler ingår buss i priset. Begär kostnadsfri offert!

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00


Aktuellt

šÇ?Ç&#x2013;Ę&#x201E;Ç&#x2013;Ę&#x201E;ÉĽĹ&#x17D;ŏȾɼĘ&#x201E;Ë&#x2020;Ě&#x2C6;Ë&#x2020;Č&#x201D;Ĺ&#x17D;Äť ÄťÇ&#x2013;ÉĽĹ&#x17D;ÇśË&#x2020;Ä&#x;ČŹÇśČ&#x17E;Ç&#x2013;Č&#x17E;ĆšÄ&#x201A;Í&#x2DC;Ć&#x2020;ÍĄĆšÄ&#x;Ç&#x2013;ǸDzĹ&#x17D;Ë&#x153;Ĺ&#x17D;ÉĽ É&#x152;ǸĚ&#x2C6;Ę&#x201E;É Ä&#x201A;ÇźË&#x2020;É É&#x152;Ä&#x2014;Ĺ&#x17D;ĆšČ&#x17E;Ä&#x201A;Ę&#x201E;Ä&#x201A;DzË&#x2020;Ĺ&#x17D;Č&#x17E;

â&#x20AC;?Det är f-n enklare att boka semester till Borneo än till Sverige och Ă&#x2026;reâ&#x20AC;? This is Ă&#x2026;re, som är ett digitalt turistbolag som erbjuder ett exklusivt urval av boende och aktiviteter i Ă&#x2026;re, blir nu fĂśrst bland svenska fjälldestinationer med att även HUEMXGDERNQLQJDYÂą\JELOMHWWHUGLUHNWSnGHQHJQD sajten (www.thisisare.com). Det är i samarbete med Citybreak, specialist pĂĽ e-handelslĂśsningar fĂśr turistindustrin, som man nu lanserar den nya tjänsten. â&#x20AC;&#x201C; Det känns oerhĂśrt starkt att vi nu, som den fĂśrsta aktĂśren i den svenska fjällvärlden, kan erbjuda bokning DYÂą\JIUnQKHODYlUOGHQWLOOcUHEnGHPRWSULYDWRFK konferensmarknad där vi har ett nära samarbete med cUH.RQIHUHQV (YHQWVlJHU.HYLQ.LUNYG7KLVLVcUH Med ett stopp pĂĽ thisisare.com kan man nu boka allt man behĂśver fĂśr en perfekt vistelse i Ă&#x2026;re; boende, Âą\JELOMHWWHUK\UELORFKDOODNULQJDUUDQJHPDQJ'HWWD oavsett om man kommer frĂĽn New York, Kapstaden eller Helsingborg. ,GpQWLOOGHQQ\DWMlQVWHQ°FN.HYLQ.LUNHIWHUDWWHQ utländsk familj, med pappan jobbandes i Sydafrika och familjen boendes i Kanada, ville till Ă&#x2026;re i vintras.

56 Kick Off

â&#x20AC;&#x201C; Efter att ha lagt ofantligt med tid pĂĽ att fĂĽ ihop Âą\JELOMHWWHUQDI|UKHODIDPLOMHQNRQVWDWHUDGHSDSSDQ â&#x20AC;?att det är f-n enklare att boka en veckas semester till Borneo än till Sverige och Ă&#x2026;reâ&#x20AC;?. Vi lĂśste det manuellt fĂśr familjen den gĂĽngen samtidigt som vi tittade pĂĽ en lĂśsning tillsammans med Citybreak direkt pĂĽ vĂĽr sajt, säger Kevin. â&#x20AC;&#x201C; This is Ă&#x2026;re har generellt en oerhĂśrt hĂśg servicegrad. BĂĽde vĂĽra svenska och internationella gäster fĂśrväntar sig det. DärfĂśr är det extra roligt att vi nu underlättar fĂśr gästerna som vill komma till Ă&#x2026;re, säger Kevin. InfĂśr ĂĽrets vintersäsong har This is Ă&#x2026;re Ăśkat sitt XWEXGPHGÂąHUH[NOXVLYDERHQGHQÂąHUDNWLYLWHWHURFK partnerskap med lokala fĂśretag. ¤$WWQXNXQQDNQ\WDLKRSGHWWDPHGÂą\JELOMHWWHUIUnQ hela världen gĂśr oss unika och attraktiva. Vi gĂĽr en spännande säsong till mĂśtes, säger Kevin Kirk. Bakom This is Ă&#x2026;re, som startade 2017, stĂĽr Lars Skarke, entreprenĂśren som varit verksam i Ă&#x2026;re i snart 30 ĂĽr. Vd fĂśr bolaget är Kevin Kirk, som tidigare bland annat var vd och initiativtagare bakom satsningen och utvecklingen av Funäsdalsberget och vd fĂśr Ramundberget.


Vi hjälper medvetna företag med hållbara konferenser, event och deltagarhantering. Ring oss: 08-556 029 00 www.blick.se


Trend

restrender 2019 Bokningssajten Booking.com har tagit fram XQLNWPDWHULDOIUnQ|YHUPLOMRQHUYHUL°HUDGH gästrecensioxner samt enkätundersÜkningar frün 21 500 personer i 29 länder. FÜretaget är världsledande inom reseindustrin och techbranschen och matchar ihop internationella resenärer med ställen att bo pü och har gjort en djupgüende analys av materialet. 1. KOMBINERA RESAN MED JOBB

3. OUTFORSKADE TERRITORIER

NRPPHUDWWEOLnUHWGnDOOW¹HUVRPUHVHUJ|UDNWLYDYDO fÜr att fü ett stÜrre syfte med resan, nügot mer värdefullt och självfÜrverkligande. Mer än hälften anser att de lärt sig mycket om livet genom att resa. 2019 kommer människor i allt hÜgre utsträckning vilja lära sig nügot nytt pü resan, och antalet volontärresor och jobbsemestrar kommer Üka Üver generationerna. FramfÜr allt är det generation Z som kommer att Üverväga vad som väger mest: Dyra universitetsutbildningar eller praktiska erfarenheter som man für pü resan. Särskilt när det blir allt viktigare fÜr münga arbetsgivare att de anställda har andra erfarenheter än de man für i klassrum och kontorslandskap. När man tittar pü de populäraste resorna med ett stÜrre syfte uppger 68 procent att de skulle kunna tänka sig att delta i ett kulturellt utbyte fÜr att lära sig nügot nytt. 54 procent) skulle kunna tänka sig att gÜra en volontärresa och 52 procent skulle kunna tänka sig att jobba utomlands pü resan.

Nasa kommer att bÜrja bygga sin rymdstation pü münen 2019. Den kommer att vara klar 2022 och vi kan vänta oss stora investeringar i rymdresor. Vi kommer att tänja pü gränserna fÜr hur lüngt man kan resa och med den utveckling vi ser fÜr rymdtekniken verkar rymdturismen inte ligga sü lüngt bort längre. FÜretag som erbjuder resor och andra konsumentvaror kommer att satsa pü experiment infÜr en framtid i rymden och fÜr att mÜta efterfrügan frün de som vill korsa nästa gräns. Fyra av tio (40 procent) uppger att de lUQ\°NQDSnIUDPWLGHQVU\PGUHVRURFKQlVWDQOLNDPnQJD kan Üverväga att själva prova pü. Tills dess att rymdresor blir verklighet kommer den här äventyrliga inriktningen även locka till andra sorters resor fÜr att upptäcka outforskade platser pü jorden, även under mark. Sex av tio uppger att de skulle vilja Üvernatta i havet under vatten. Det är hÜgst troligt att vi under 2019 für se helt nya typer av semesterbostäder och hotell som tidigare ansetts omÜjliga.

2. DET SKA VARA SMIDIGT

4. PERSONLIGT NĂ&#x201E;R DET Ă&#x201E;R SOM BĂ&#x201E;ST

â&#x20AC;&#x153;Smidigtâ&#x20AC;? kommer att bli den gyllene standarden fĂśr tekniska lĂśsningar inom resebranschen 2019. De senaste ĂĽren har GHWSUDWDWVP\FNHWRPDUWL°FLHOOLQWHOOLJHQV $, YLUWXHOO verklighet (VR) och rĂśstigenkänning. Nästa ĂĽr kommer de stĂśrsta innovationerna kombinera denna teknik och ge smarta lĂśsningar fĂśr resan. Tänk digitala dĂśrrlĂĽs som Ăśppnas med mobilen istället fĂśr en klassisk nyckel, personliga restips eller en robotreceptionist som kan prata med gästerna pĂĽ deras eget sprĂĽk.

2019 verkar bli üret dü det sker en snabb utveckling med hur vi använder reseinformation. Generella och Üvergripande reseguider kommer fü ge plats üt allt kortare innehüll VRPlUVSHFLDODQSDVVDWRFKUHOHYDQWVDPWSDVVDUL¹|GHW pü sociala medier. En tredjedel vill att nügon annan gÜr grovjobbet och kommer med restips och tvü femtedelar vill att resefÜretag använder AI-teknik fÜr att kunna ge restips som är baserade pü tidigare resor. Mer än hälften skulle tycka att det vore häftigt med ny teknik i resebranschen, som en

58 Kick Off


FRAMTIDENS ENERGI FINNS RAKT FRAMFÖR VÅRA ÖGON. Vem kunde tro att det var skogen som skulle ha svaret på en av vår tids största frågor? Att det var skogen som skulle stå för nära fyrtio procent av vår energiförsörjning, och bli en förutsättning för att nå klimatmålen? Att skogen – som är så gammal – kom att bli en verkligt modern värmekälla? Vi tar tillvara restmaterial från skogsindustrin, och pressar det till pellets. Resultatet blir ett helt naturligt och 100% förnybart uppvärmningsalternativ och en mycket långsiktig investering. Hur värmer du ditt hem?


Trend digital reseledare som kan ge dem en unik och skräddarsydd upplevelse. Eftersom personliga rekommendationer som maximerar varje resa blir allt viktigare kan man fÜrvänta sig att leverantÜrer av riktigt bra restips kommer att hitta ännu bättre sätt att fü ut sitt material via AI, sü att vi für innehüllet när vi behÜver det som mest.

5. FOKUS PĂ&#x2026; MEDVETET RESANDE 2019 kommer även vara ĂĽret dĂĽ vi fĂĽr se ett mer medvetet resande som en ĂĽterspegling av ett Ăśkat intresse i världen fĂśr samhällsfrĂĽgor som mänskliga rättigheter, jämställdhet och arbetsfĂśrhĂĽllanden. Innan man väljer vart man ska ĂĽka ställer man frĂĽgor om sociala, politiska och miljĂśmässiga fĂśrhĂĽllanden pĂĽ resmĂĽlet. Omkring hälften tycker att sociala fĂśrhĂĽllanden pĂĽ eventuella resmĂĽl är viktiga när man väljer vart man ska ĂĽka och Ăśver hälften väljer bort resmĂĽl om de tror att en resa dit kan pĂĽverka lokalbefolkningen negativt. Pridefestival 2019. Pridefestivalerna är allra populärast bland resenärer i ĂĽldrarna 18â&#x20AC;&#x201C;34 ĂĽr. Nästan en tredjedel i denna ĂĽldersgrupp planerar att gĂśra en Pride-resa nästa ĂĽr.

6. DAGS ATT DISSA PLASTEN Problematiken med engüngsplast fortsätter att vara ett hett ämne fÜr diskussion, men 2019 kommer oron Üvergü till faktiska ütgärder. Millennials och generation Z kommer leta efter hüllbara upplevelser pü resmület och boenden kommer att fÜrsÜka minska användandet av plast och gü mot en mer hüllbar

framtid. En klar majoritet uppger att de skulle kunna tänka sig att lägga mer tid pĂĽ aktiviteter som minskar miljĂśpĂĽverkan pĂĽ sin resa. Ă&#x2013;ver en tredjedel kan tänka sig att plocka plast och skräp pĂĽ stranden eller annan populär sevärdhet.

7. PĂ&#x2026; JAKT EFTER UPPLEVELSER En av de stĂśrsta resetrenderna 2018 var att resa med fokus pĂĽ upplevelser. 2019 kommer att ta konceptet snäppet längre. Nästan tvĂĽ tredjedelar värderar upplevelser hĂśgre än materiellt ägande. Och det handlar om mĂĽnga olika och autentiska upplevelser, frĂĽn var man äter och sover till hur man shoppar eller ser sin favoritsport, med tonvikt pĂĽ att skapa stunder som ger varaktig glädje.

8. MAXA DET LILLA gYHUKlOIWHQXSSJHUDWWGHWlQNHUJ|UDÂąHUZHHNHQGUHVRU 2019. Ă&#x2026;ret kommer att präglas av skräddarsydda resformer med effektivare resplaner som kräver färre semesterdagar. En kortare resa som ger stĂśrre upplevelser helt enkelt. Kortare resor kommer att vara mer personliga och berikande eftersom mikroresorna blir mer variationsrika och specialanpassade tack YDUHVPDUWDIlUGPHGHORFKQ\DO|VQLQJDUVRPÂąHUÂą\JUXWWHU ELOOLJDÂą\JELOMHWWHUELOGHOQLQJVWMlQVWHUSnSODWVRFKWLGWDEHOOHUI|U NROOHNWLYWUD°NHQLUHDOWLG'HVVXWRPNRPPHUYLVHHWWYl[DQGH intresse fĂśr att bo pĂĽ uppseendeväckande och unika boenden som blir lite av ett personligt statement, även pĂĽ kortsemestern.

3HSLMQ5LMYHUV&KLHI0DUNHWLQJ2I°FHUSn%RRNLQJFRPNRPPHQWHUDU 2019 kommer att vara ett spännande ür fÜr resor. Vi är redo fÜr en banbrytande utveckling som tar resandet till nya hÜjder, genom teknisk utveckling, en ännu mer uppkopplad värld och konsumentens konstant växande intresse fÜr att fü en bra reseupplevelse.

60 Kick Off


Bli Barnsupporter och ge 100 kr/mån.

Här utbildas framtidens flygtekniker!

barncancerfonden.se

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och  kolvmotordrivna flygplan (Kategori A1, B1.1 och B1.2).

 hƚďŝůĚŶŝŶŐĞŶƚŝůůŵĞŬĂŶŝŬĞƌŐĞŶŽŵĨƂƌƐƵŶĚĞƌ ŐLJŵŶĂƐŝĞƐŬŽůĂŶĚćƌ&ůLJŐƚĞŬŶŝŬĐĞŶƚĞƌŚĂƌƌŝŬƐŝŶƚĂŐ͘ hƚďŝůĚŶŝŶŐĞŶƚŝůůĨůLJŐƚĞŬŶŝŬĞƌćƌĞŶŬǀĂůŝĨŝĐĞƌĂĚzŚͲƵƚďŝůĚŶŝŶŐ ƉĊϰϮϬƉŽćŶŐƐŽŵŐĞŶŽŵĨƂƌƐƵŶĚĞƌϰƚĞƌŵŝŶĞƌ͘ &ůLJŐƚĞŬŶŝŬĐĞŶƚĞƌŬĂŶĞƌďũƵĚĂďŽĞŶĚĞŝĂŶƐůƵƚŶŝŶŐƚŝůůƐŬŽůĂŶ ĨƂƌĂůůĂƐŽŵćƌĂŶƚĂŐŶĂƚŝůůƐŬŽůĂŶƐƵƚďŝůĚŶŝŶŐĂƌ͘

www.flygteknik.nu

När isen i Arktis smälter, försvinner isbjörnarnas och andra arters livsmiljö. Som Isbjörnsfadder hjälper du oss i vårt arbete för klimatet, isbjörnarna och de andra invånarna i Arktis.

Hjälp djuren i Arktis att överleva, bli Isbjörnsfadder idag! wwf.se/isbjornsfadder

Clos o e up of a Po P lar l bear a (Ursus su maritimus) walking, ng Cana ada a / © David David Jen Jenkins Je ki / W kins WWF-C WF-Canad WF-C anada a

Hjälp oss rädda de starkaste


VÅRA INNOVATIONER SKAPAR FRAMTIDENS GLOBALA BETALLÖSNINGAR TACK VARE VÅR LOKALA NÄRVARO KAN VI SKRÄDDARSY LÖSNINGAR SOM PASSAR DIN VERKSAMHET BÄST www.verifone.se


Lรฅte

r det Lรคs fรถr bra? om ku erfar ndernas en iqoro heter pรฅ .com

Svalgtrรคnare effektiv mot sura uppstรถtningar, rethosta, halsbrรคnna och snarkning Hรถsten och vintern innebรคr mรฅnga traditioner och hรถgtider fรถrknippade med god mat och umgรคnge. Fรถr personer med svรคljsvรฅrigheter kan det dock innebรคra oro. Oro รถver att sรคtta i halsen eller i vรคrsta fall fรฅ upp maten infรถr alla. Kanske รคr du en av hundratusentals svenskar som dagligen รคter syradรคmpande medicin fรถr problemen? Hรถgtider innebรคr ocksรฅ ofta รถvernattning vilket kan tydliggรถra problem med stรถrande snarkning. Snarkning och sรถmnapnรฉ kan รถka risken fรถr hjรคrt- och kรคrlsjukdomar, sรฅsom stroke. Den neuromuskulรคra behandlingsmetoden IQoro ยฎWUlQDUHแ‚‡HNWLYWXSSLQYlUWHVI|UVODSSDGPXVNXODWXURFKJHUGUDEEDGHOLYVNYDOLWpQWLOOEDND 3UREOHPHWPHGUHร€X[RFKVYlOMVYnULJKHWHUlUDWWGHWVlOODQV\QV XWnWGUDEEDGHSUDWDURJlUQDRPVLQDVYnULJKHWHU2IWDXSSOHYV GHWVRPJHQHUDQGHDWWGHOWDLPnOWLGVVLWXDWLRQHUGnPDQOLGHU DYG\VIDJL5lGVODQ|YHUDWWVlWWDLKDOVHQHOOHUWLOORFKPHGIn XSSPDWHQlUVWRU$QGUDXQGYLNHUVRFLDODVDPPDQKDQJELR HOOHUNRQFHUWHUGnOlFNDQGHPDJV\UDNDQJHXSSKRYWLOOEHVYlUDQGHUHWRFKVOHPKRVWD .XQVNDSHQRPG\VIDJLlUJHQHUHOOWVHWWHIWHUVDWWRFKGUDEEDGHVOXVVDVRIWDUXQWLQRPYnUGDSSDUDWHQXWDQDWWInDGYHNDW KMlOS'HQYDQOLJDVWHIRUPHQDYG\VIDJLlUHVRIDJHDOG\VIDJL RUVDNDWDYHWWGLDIUDJPDEUnFNPHGV\PSWRPVRP โ€ข Halsbrรคnna

โ€ข Smรคrta i brรถstet

ย‡5Hร€X[VXUDXSSVW|WQLQJDU

โ€ข Tidig mรคttnaskรคnsla

โ€ข Ret- och slemhosta

โ€ข Svรฅrigheter att svรคlja

โ€ข Klumpkรคnsla i halsen

fasta konsistenser

โ€ข Stoppkรคnsla i brรถstet

Snarkning och sรถmnapnรฉ (QI|UVYDJDGVYlOMPXVNXODWXUNDQlYHQRUVDNDSUREOHPPHG VQDUNQLQJRFKV|PQDSQpYLONHWLVLQWXUJHU|NDGULVNI|UKMlUW RFKNlUOVMXNGRPDU9nUDPHVWEDVDODIXQNWLRQHUVRPDWWNXQQD DQGDVlWDVYlOMDWDODRFKOHDQYlQGHUVDPPDPXVNOHURFK QHUYEDQRUPHQSnROLNDVlWW'HWlUI|UNODULQJHQWLOOYDUI|UEHKDQGOLQJVPHWRGHQPHG,4RURยฎNRPPHUnWร€HUD RPUnGHQ

โ€-D -DJKDULQWHYDNQDWXSSHQHQGDJnQJ

SnJUXQGDYDWWPDWULQQHUXSSL KDOVHQ.YlOMQLQJVNlQVODQlUVRP ERUWEOnVWRFKGHQVWlQGLJDNOXPS RFKVOHPNlQVODQLKDOVHQ KDUPLQVNDW -DJKDU|YHUODJEHW\GOLJWOlWWDUHDWW VYlOMD,lUOLJKHWHQVQDPQlUGHW KlUGHQOlWWDVWHWUlQLQJHQMDJYDULWPHG Kl RP0LQGUHlQPLQXWHUSHUGDJGHWNODUDUDOODโ€ Niklas Gerholm, IQoro ยฎ-anvรคndare

IQoroยฎ svalgtrรคnare

- en neuromuskulรคr behandling av: โ€ข 'LDIUDJPDEUnFN WH[UHร€X[KDOVEUlQQDUHWKRVWD

โ€ข 6QDUNQLQJRFKV|PQDSQp โ€ข bWRFKVYlOMVYnULJKHWHU'\VIDJL โ€ข )|UODPQLQJLDQVLNWHPXQRFKVYDOJ

NO SIDE effects

IQoroยฎ 9LGWUlQLQJPHGKMlOSDY,4RURยฎYLDPXQQHQDNWLYHUDVQHUYV\VWHPHQWLOORFKIUnQKMlUQDQYLONHWJ|UGHWP|MOLJWDWWVWlUNDPXVNXODWXU VDPWI|UElWWUDRFKnWHUInNRQWUROOHQ|YHUIXQNWLRQHU/LNYlOVRPGX NDQWUlQDXWVLGDQNDQGXlYHQWUlQDLQVLGDQ'HWlUDOOWLGYLNWLJWDWW YLDOlNDUHXWHVOXWDDQGUDEDNRPOLJJDQGHRUVDNHUWLOOSUREOHPHQ

โ€ข Lร„TT ATT ANVร„NDA โ€ข 1,5 MIN TRร„NING/DAG โ€ข VETENSKAPLIGT BEVISAD EFFEKT

ยฎ 9LOOGXLQYHVWHUDLGLQOLYVNYDOLWpRFKInWLOOHQI|UlQGULQJJnLQSn Kรถp IQoro pรฅ iqoro.com tel: 0650 40 22 37 iqoro.comRFKOlVYLGDUH

ยฎ


BĂścker

VĹ&#x17D;ǸĹ&#x17D;Č&#x17E;Ä&#x201A;Í&#x2DC;ČŹČ&#x17E;ĂşÍ&#x161;Ĺ&#x17D;Ç&#x2013;ĆšÄ&#x;Ĺ&#x17D;ɼƚǜġ É pÄ&#x201A;ĆšĝɼÄ&#x201A;Ę&#x201E;Ë&#x160;ÇźɼȾǜĸĹ&#x17D;ǸĝŤČŹÄŞÇ?ÄťĹ&#x17D;É&#x152;É&#x152;ɼȾǜÄ&#x201A;Č&#x17E;ÄťĹ&#x17D;ĹŞÉ  Totalskada är Helena von Zweigbergks nya relationsroman om vad som händer när allt man äger och har fĂśrsvinner. Vem är man dĂĽ? Och hur ser ett halvfungerande äktenskap ut när man inte längre administrerar prylar ihop? AGNETA OCH XAVIER har levt i ett lĂĽngt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet har avstĂĽndet dem emellan successivt Ăśkat. Grälen och striderna är Ăśver. De har ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en Ăśmsesidig tolerans. När katastrofen kommer är det utifrĂĽn. Och det är Agneta som är den skyldiga. Det är hon som tänder den där fĂśrĂśdande ciggen â&#x20AC;&#x201C; dessutom medan hon fantiserar om en annan man. â&#x20AC;&#x201C; Jag gillar att skriva om folk som är i min egen ĂĽlder. Man har andra W\SHUDYSUREOHPRFKNRQÂąLNWHUVlJHU Helena von Zweigbergk, fĂśrfattare till relationsromanen Totalskada. När man har varit gift länge vet man inte alltid var man själv bĂśrjar och slutar. Den man lever med kan vara den viktigaste i ens liv, samtidigt är det inte alltid lätt att vara en bra människa mot den personen. FĂśr nĂĽgra ĂĽr sedan hĂśrde Helena von Zweigbergk om ett hem som totalfĂśrstĂśrdes. Det fastnade hos henne, men hon bar länge pĂĽ historien innan hon bĂśrjade skriva. â&#x20AC;&#x201C; Jag dras till eld och rĂśk. Jag är ocksĂĽ fascinerad av det kvinnliga depprĂśkandet i smyg. Det är sĂĽ fĂśrenat med skuld, men har även nĂĽgot rebelliskt Ăśver sig, säger hon. Totalskada är en fĂśrsäkringsterm som betyder att man har fĂśrlorat allt. Och i Agneta och Xaviers fall handlar det om verkligen allt. Inte bara alla kläder och prylar, utan även identiteten och värdigheten. Ă&#x2013;ver en natt mĂĽste parets vuxna barn lite motvilligt bli de mogna, trĂśstande och planerande. De som shoppar kläder ĂĽt mamma och erbjuder en sängplats. 66 Kick Off

â&#x20AC;&#x201C; Och sĂĽ har vi Agnetas skuld. Hur ber man om ursäkt när man har orsakat en totalskada? Ska man behĂśva kräla under resten av sitt liv? Helena von Zweigbergk är noga med att understryka att det inte rĂśr sig om en â&#x20AC;?feelbad-romanâ&#x20AC;?. Snarare känslomässig realism som hon hoppas ska väcka mycket tankar och frĂĽgor hos läsaren. Vem är man utan sina prylar? Vad händer med fĂśrhĂĽllandet till andra människor när man inte längre äger nĂĽgot? Vad skulle man själv gĂśra i samma situation: bygga

upp allt igen eller se det som en mĂśjlighet att gĂśra saker annorlunda? â&#x20AC;&#x201C; Att fĂśrlora allt är sĂĽ klart en mardrĂśm, säger Helena von Zweigbergk. Men märkligt nog är det lite av en drĂśm fĂśr mĂĽnga i vĂĽrt Ăśverkonsumerande samhälle. Jag har själv stĂĽtt framfĂśr min garderob och Ăśnskat att den skulle fĂśrsvinna, sĂĽ att jag kunde bĂśrja om frĂĽn bĂśrjan. Just i ĂĽr är jag nästan där. Jag EnGHVnOWVRPPDUVWXJDQRFKÂą\WWDUWLOO en mindre lägenhet, sĂĽ jag är i en väldigt osentimental fas i fĂśrhĂĽllande till saker.


HÄRINGE SLOTT KONFERENS PÅ HÄRINGE SLOTT Häringe Slott har lokaler för 2 till 150 personer. Kring Slottet finns många salar och rum som passar alla typer av ändamål. Flera av konferensrummen har egen utgång till äppellunden och Axel Wenner-Grens magnifika statyer över hans livsverk. Avsluta konferensdagen med en skärgårdsbastu, matlagningskurs, vinprovning, spökvandring eller en bowlingserie på den klassiska kägelbanan från 1930-talet.

VINTERKONFERENS PÅ HÄRINGE KONFERENSLOKAL INGÅR Avrunda konferensdagen med en vintrig fördrink, medan ni ser er omkring i det historiska slottet från 1657. Därefter väntar en härlig trerätters slottsmiddag.Varför inte avsluta kvällen framför brasan i stensalen? HELPENSION MED VINTRIG FÖRDRINK INNAN MIDDAGEN PRIS från 1.595:- /person BOKA bokningen@haringeslott.se eller 08-504 204 40 Gäller i mån av plats under perioden 01/11/2018 31/03/2019. Pris anges ex. moms.

HARINGESLOTT.SE BOKNINGEN@HARINGESLOTT.SE 08-504 204 40

HÄRINGE SLOTT, VÄSTERHANINGE 25 MINUTER FRÅN STOCKHOLM


RETURADRESS: LA PRENSA AB BOX 145, 125 23 ÄLVSJÖ

UPPLEV

VÅR GÅRD EN HISTORISK MÖTESPLATS

20 MIN FRÅN SLUSSEN Vår Gård är en dynamisk och levande mötesplats intill %DJJHQVIMlUGHQVJOLWWUDQGHYDWWHQ+lUÀQQVHQVWDUNKLVWRULDVRP sträcker sig drygt 100 år tillbaka i tiden då industrimagnaterna Thiel och Wallenberg byggde de vackra gamla husen. Några årtionden senare köptes villorna av Kooperativa Förbundet och Vår Gård blev hjärtat för KF:s utbildningsverksamhet. Eldsjälen Harald Elldin som var den förste ledaren lät människor ta del av estetik, konst och kultur jämsides med effektivitet och försäljning. Han menade att de skulle göra ett bättre jobb om de kände en mening, ett sammanhang och en koppling till historien. Mycket har hänt sedan dess och Vår Gård är nu en prisad modern mötesplats med gäster från när och fjärran, men arvet och kulturen lever kvar än idag. Med en värdegrund som lyhördhet, värme och engagemang efterlevs själen genom de människor man möter här. Tillsammans gör vi skillnad.

WWW.VARGARD.SE 08 748 77 00 • INFO@VARGARD.SE

Kick Off 10 2018  
Kick Off 10 2018  
Advertisement