Page 1

– SVERIGES STÖRSTA TIDNING OM KONFERENSER OCH MÖTEN –

Varsågod

November 2017 | Pris 64 kr

Ta gärna med dig ditt nummer av Kick Off hem

€ĂɥǖĂ åŎŎɥĂʄĂȔ͡ķ VD, Svenskt Tenn

FÖRELÄSARE

DEN PERFEKTA MEDARBETAREN

MÖTESCOACHEN WISDOM OF THE CROWD

VALETTA

KULTURHUVUDSTAD 2018

N ÖJ EN GUL D KO R N K ROG

1


Mรถten med upplevelser utรถver det vanliga! www.visitaland.com/acb


Innehåll December 2017

30. Mötesexperten Fyra steg för ett optimalt tillsammanstänkande

38. Rädda din kollega Vid ett hjärtstopp har du endast 180 sekunder på dig innan det blir kritiskt.

32. Föreläsare Stockholm ACT Grupp guidar i hur du skapar den perfekta medarbetaren.

54. Kulturhuvudstad 2018 Valetta, Maltas huvudstad är utsedd till kulturhuvudstad 2018.

Alltid i Kick Off 6. Aktuellt 8. Hallå där Kristian Hell 10. Guldkorn Nyårslyx 12. Nöje 17. Krogrecension Mr Voon 18. Intervju Maria Veerasamy 26. Film 50. Utvalt Hotell hemma

3


Chefredaktören

VėǼğĂɥǍŎˆǸǖƹƹŎɥǖˊĻŎȞɒ

V

ärdeord som kvalitet, engagemang och långsiktighet är något som fått följa med det anrika företaget Svenskt Tenn under cirka 93 år. Det kan man väl kalla ett hållbart ledarskap? För hållbarhet handlar ju i sin helhet om att bruka något utan att förbruka det. MARIA VEERASAMY, vd på Svenskt Tenn vill lyfta hållbarhetsfrågorna till en ny nivå – där det inte finns krav på ständig förnyelse. Det känns helt rätt i tiden, det är inte hållbart att konsumera i den takt vi gör, oavsett hur mycket man pratar miljövänliga produktionsmetoder och återvinning. Läs om hennes tankar och ledarskap i vårt porträtt.

FÖR ATT VI SKA KUNNA BYGGA ett hållbart samhälle

med hållbara människor kanske vi ska applicera Liza Skoglund och hennes kollegors kunskap? Vi behöver alltså hitta strategier för att slippa stresspåslaget när vi inte behöver det, och få verktyg för att komma tillbaka till ett läge där vi mår bra. Genom att använda verktyg som mindfulness till exempel går det att inte bara hantera stress utan också förebygga den. OM PERFEKTA MEDARBETARE, läs mer på sidan 33. Ja, hållbarhet och stress, låter totalt motsägelsefullt och speciellt i den tid som vi snart går till mötes – julen. Men det går att slå av på takten, det går att ge efter för ambitionen att hinna allt, göra allt och finnas med överallt.

ÄMNET FÅR MIG ATT DRA en parallell till hållbara

ledarskap och vad det är. Det är helt enkelt ledarskap som kan få företag och organisationer att växa och blomstra både kort och långsiktigt. Att satsa på hållbarhet i en verksamhet skapar alltid oanade möjligheter till utveckling och tillväxt och kräver ledare med ett stort engagemang, driv och tro på det man förvaltar till fullo. Egenskaper som låter som ljuv musik, men som också har en baksida eftersom vi lever i ett samhälle som bygger mycket på prestation, och kraven på prestation leder ofta till att vi känner press och stress. Lägg till ett högt tempo och brist på tid för återhämtning och utmaningen ökar desto mer.

tf Chefredaktör: Tina Gardsten tina@happyelephantproductions.se Creative Director: Kent Lakso kent@happyelephantproductions.se Ansvarig utgivare: Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se

4

Med det avslutar vi Kickoff året, önskar er alla en God Jul och Ett Gott Nytt År. Väl mött till det nya mötesåret 2018. Tina Gardsten; tf. chefredaktör

Prenumerationer: matilda.inestal@laprensa.se För format och information: 08–568 790 30 laprensa.se Redaktion: Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, 125 30 Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Telefon: 08–568 790 30 Ekonomi: Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se

Traffic: Matilda Inestal matilda.inestal@laprensa.se

Tryckeri: Uniprint

Annonser: 08–568 790 30 pics@laprensa.se

Kick Off utges av: La Prensa AB laprensa.se

Kick Off är Sveriges största tidning om möten och konferenser är till för dig som arbetar med att köpa in, planera eller boka konferenser och möten. Genom Kick Off får du som läsare tips och råd om hur du kan planera, genomföra och följa upp företagets möten och konferenser på ett effektivt sätt. Som opartisk aktör ska Kick Off ge både inspiration och lust, men också engagera, granska och beröra branschens aktörer på ett objektivt sätt.. www.kick-off.se – S VERIG ES S TÖRS TA TIDNING OM KONFERENS ER OCH MÖTEN –

November 2017

Skribenter och medarbetare: Tina Gardsten, Elin Moritz, Jörgen Dyssvold, Harald Möllerström, Lotten Fowler, Agneta Rickardsson, Antoni Lacinai, Micaela Braunander, Sabina Jonsson

VARFÖR INTE ISTÄLLET anslå en chill och cool attityd till alla helger, precis som Roy Fares ämnar göra. Recept och citat Roy; ”Klassiskt, för min del när det gäller julen. Det viktiga är närvaron med familjen, chilla i mjukisbyxor, umgås, äta bra och bara ha det gott”.

Varsågod

November 2017 | Pris 64 kr

Ta gärna med dig ditt nummer av Kick Off hem

På omslaget: Maria Veerasamy Foto: Thomas Regell Maria Veerasamy: VD, Svenskt Tenn

FÖRELÄSARE

DEN PERFEKTA MEDARBETAREN

MÖTESCOACHEN WISDOM OF THE CROWD

VALETTA

KULTURHUVUDSTAD 2018

NÖJEN GULDKOR N KROG 1


”...alpvärldens trevligaste ”...alpvärldens trevligaste hotell. En hotell. En garanterat garanterat oförglömlig resa.” oförglömlig resa.” Kick Off Kick Off

STS Alpresors reseledare dukar upp picknicken i Bad Gastein.

”Övernattningar på lyxhotell med spa och kök av högsta klass.” Dagens Nyheter ”Sportgastein – detta är världsklass.” Svenska Dagbladet

”Ritz Bar – en av Alpernas coolaste barer.” Expressen

Njut av solig vårskidåkning. Boka konferensresan till Bad Gastein idag! Konferensen ger en härlig teamkänsla

Prisexempel 3 nätter, 14–17 mars

Tänk dig blå himmel och strålande sol, snötäckta alptoppar och härlig skidåkning. Ta en lunch i solen och avsluta skiddagen med spa i varma källor. I Bad Gastein finns förstklassigt boende och här finns alla förutsättningar för en lyckad konferens.

• Flyg t/r Sverige–Salzburg inkl transfer till Bad Gastein • Boende 3 nätter i dubbelrum på Hotel Salzburger Hof • Stor frukostbuffé i 3 dagar • Tre delikata 5-rätters middagar på hotellet • Fri tillgång till hotellets två spa-avdelningar • Reseledarservice i Bad Gastein • Pris fr 6 995 kr/person (minst 20 pers)

Vi arrangerar alla typer av möten Hotel Salzburger Hof är perfekt beläget i skidparadiset Bad Gastein endast 1 tim 15 min från Salzburgs flygplats. Hotellet är helt anpassat för effektiva möten med ett flertal konferensrum och större möteslokaler för 10–200 personer.

Maila oss på konferensgruppen@alpresor.se eller ring oss för offert på 0771-20 21 22. Välkommen till Bad Gastein i vår!

Kontakta oss idag för offert på tel 0771-20 21 22 eller www.alpresor.se


Aktuellt

ɥŎˆʄǖȞŬǸ̈ŎȞĪŎɥ

I

slutet av november delade konsultbolaget Consid ut utmärkelsen, Årets digitala influencer vid Considgalan i Stadshuset i Stockholm. Årets vinnare blev Per Holknekt, som premierades för sitt sätt att ta vara på den digitala världens möjligheter och bidra till ett gynnsamt digitalt klimat. Det var med rungande applåder som Per Holknekt fick ta emot statyetten på scen i Blå hallen. Motiveringen som låg till grund för Pers utmärkelse löd som följer: "Genom att på ett innovativt sätt ta vara på den digitala världens möjligheter och med en tydlig passion för ständig utveckling är Med ett stort mått entreprenörskap och en imponerande ödmjukhet bidrar han till ett gynnsamt digitalt klimat och inspirerar många till att våga lite mer."

ƒȬɥĻǖĪǍȬǖĪŎVȬˆŎǸʄ ɌɥǖʄĂĻŎʄŬȵɥȞ͡ˆċȞǶĂȞĻŎ Under november månad blev det Nordic Choice Hotels, som tog hem priset Human Growth Award. Priset har instiftats för att hylla och lyfta fram nytänkande insatser inom HR. I fokus för juryns bedömning låg HR-team som skapar starka företagskulturer, frigör engagemang hos ledare och medarbetare och som tillsammans

skapar resultat på sista raden. Priset som instiftades så sent som 2015 av Wise Group har snabbt Sebastian Gibrand i byggt ett renommé inom HR och mitten. företagsutveckling. Granskningen av de nominerade företagen har varit noggrann och utförts genom informationsinhämtning och djupintervjuer.

PĂɥˆȞŎɥʄɀͶ͘ǖǶˊƹĂʄˆŎǖˆǕˆɥŎȞĻŎɥ̄ͶɀŞ Gartner ger varje år ut en trendspaning av vad som kommer vara viktigast under det kommande året. Deras trendspaning brukar ofta träffa mycket nära, om inte mitt i, målet. Så om du vill hänga med nästa år är det detta du ska ha koll på.

1. AI-bas Att AI är stort borde inget ha missat. Nu menar Gartner att AI kommer att utvecklas som en bas i företag och användas för såväl beslutsfattande som förändrade och förbättrade affärsmodeller och ageranden.

2. Smartare appar med AI Inte bara företagens affärssystem kommer stärkas upp med AI, utan så gott som alla applikationer kommer att stärkas upp med AI-kapacitet för att kunna leverera bättre service och data.

4. Digitala tvillingar

7. Upplevelser

En digital tvilling är en digital representation av ett fysiskt objekt. Detta kommer göra det möjligt att digitalt skapa planeringsunderlag och visualisera olika typer av projekt utan att bygga skalenliga fysiska modeller.

Vi ser det mycket i nöjesbranschen, men inom kort kommer AR, VR och andra typer av uppslukande upplevelser att få användningsområden även i affärssammanhang.

5. Edge Computing Att genomföra beräkningar ”nära kanten”, det vill säga precis där datainsamligen sker, kommer att bli allt vanligare. Att göra beräkningar i realtid och kunna agera omedelbart kommer bli en framgångsfaktor för många företag. Detta kan med fördel kombineras med olika molnlösningar för att exempelvis förbättra prestationen hos en digital assistent.

6. Digital konversation 3. Smarta enheter Vi har smarta telefoner och assistenter, och den trenden kommer bara att fortsätta. Bilar, robotar, vitvaror, klockor, massor av produkter kommer att utrustas med teknik för att kunna interagera med omgivningen på ett smart sätt.

6

Vi ser allt mer av ”smarta interaktioner” mellan människor och maskiner. Chatbots är bara början, då dessa AI-system kommer att stärkas upp och ännu bättre förstå normalt tal och kan begära ytterligare information för att kunna ge de svar användaren efterfrågar.

8. Blockchains $OOW±HUE|UMDUVHNUDIWHQRFKVlNHUKHWHQL att använda blockchains. Det kommer utvecklas till en plattform för att digitalisera bland annat myndigheter och andra typer av kritiska system på ett säkert sätt.

9. Agera på enskilda händelser Med snabbare databaser, mer data som kan analyseras i realtid och säkra transaktioner genom blockchains kan företag agera momentant på enskilda händelser. Detta kräver dock en annan typ av ledarskap som kan och vill ta till vara kraften i ett mer autonomt affärssystem.

10. Säkerhetsutveckling Säkerhetshoten kommer att öka. Därför behöver företagens it-avdelning samarbeta tätt med driftspersonal, utvecklare och experter för att se till att såväl företagets som kundernas uppgifter är skyddade.


TRE MÖTESANLÄGGNINGAR I CITY 7A ODENPLAN Stor konferenskapacitet och terrass med uterum för årets fester. 7A CENTRALEN Mötesvåning vid Stockholms Centralstation. 7A STRANDVÄGEN Eleganta salonger med utsikt över Nybrovikens vatten. Nu är det hög tid att boka in vårens möten. Hos oss kan ni förutom konferenser även boka mingel, middagar, mässor och grillfester på våra utomhusterrasser. 7a.se eller 08-586 107 00

&OTVQFSGJONPOUFSTPNEVLBOGÚSÊOESBTKÊMW %VLBOBOWÊOEBEFOUJMMBMMBEJOBFWFOUPDINÊTTPSFGUFSTPNEVTKÊMWCFTUÊNNFSGPSN PDITUPSMFLGÚSWBSKFUJMMGÊMMF.PEVMFSOBGJOOTJPMJLBTUPSMFLBSPDIÊSFOLMBBUULPQQMBJIPQ PDILPNCJOFSBQÌPMJLBTÊUU0USPMJHUGJOUQSJOUQÌUZHPDITNJEJHUBUUTKÊMWCZUBVUCJMEFO 0DIEVUBSNFEEJHIFMBNPOUFSOJWÊTLPSQÌIKVMTPNEVQBDLBSJCJMFO


Hallå där

VĂǼėĻċɥŪ Kristian Hell, vad tog dig till Sverige och Stockholm? – När det var dags för mig att lämna Australien och utforska världen hade jag en enkel biljett till Heathrow i London - och ingen plan. Stockholm visade sig vara den tredje staden jag besökte. Efter tio dagar av skandinavisk renhet (luften, gatorna, modet och designen) valde jag att "oavsiktligt" missa min returresa till London och njuta lite mer av atmosfären här. Jag kom hit med endast en ryggsäck och ett par sneakers men jag har stannat i åtta år. Jag älskar Stockholm eftersom det är huvudstaden i ett land som ständigt strävar efter att bli bättre. Som Lifestyle Concierge skall du kunna tipsa om det som är smalt och nischat. Allt från restauranger, klubbar och aktiviteter som inte är mainstream.

8

Kristian Hell, Lifestyle Concierge Hotell Downtown, Camper by Scandic Stockholm

Att få din unika experthjälp kostar ingenting, berätta hur det går till om jag som gäst vill anlita dig? – Jag gör mig tillgänglig för att hjälpa gästen från det de anländer till att de checkar ut. Från att de gör sin bokning kan de maila mig via vår hemsida. Mitt skrivbord ligger vid hotellets ingång, så direktkontakt kan göras direkt vid ankomsten. I hotellets lobby har jag en projektoruppsättning för att kunna kommunicera vårt veckoprogram tillsammans med videoklipp som dokumenterar passande upplevelser och med syfte att inspirera människor att prova något nytt. En Lifestyle Concierge är en relativt ny företeelse för svenska hotell – hur tycker du att din roll mottas av gästerna du möter? – Vi lever i en tid då personlig service är superviktig. Mitt uppdrag är att ge meningsfulla upplevelser för gästerna

Text Tina Gardsten Foto Izabella Englund

så att upplevelser kan berättas länge efter att en gäst bor hos oss på Downtown Camper. Det har varit mycket givande för mig att se våra serviceresultat på webbplatser som Trip Advisor exempelvis. Vad efterfrågas mest? – Just nu kör vi väldigt mycket av den populära aktiviteten, Ssideline City Run Club på tisdagskvällar. Vem skulle ha trott att springa på vintern kunde vara så roligt! På vilket vis tror du man kan utveckla tjänsterna och utbudet i framtiden? – Min vision är att få se Downtown Camper bli en naturlig knutpunkt för en hälsosam livsstil. För att utforska Stockholm, hotellet eller utforska dig själv som gäst. Det är energin i denna interaktion mellan gäst och stadens invånare som inspirerar mig mest. Q


ÅRE, LONDON ELLER DUBAI Inget svetsar samman gänget som en konferensresa. Från idé till genomförande – BokningsBolaget skräddarsyr resan efter era önskemål. Våra erfarna projektledare skapar upplevelser ni sent kommer att glömma. Och priserna tål att jämföras... ring 08-506 285 00 eller mejla info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00


Guldkorn

2.

4.

3.

Foto: $QQD<X6NDQVHQ

1.

PÌ&#x2C6;ǸľȬɥÈ&#x17E; NyÃ¥rslyx Ã¥t alla väderstreck i Sverige.

1. FALKENBERG STRANDBAD Havsbadsallén2A, Falkenberg 1\nUV°UDQGHSn)DONHQEHUJ 6WUDQGEDG)LUDLQQ\nUHW PHGFKDPSDJQHLHQ PLOM|VRPDQGDVNRORQLDO VWRUKHWVWLGRFKO\[KRWHOOL YlUOGVNODVV2FKPLWWSn YDFNUD6NUHD6WUDQG strandbaden.se 

10

2. VINKROGEN I GÃ&#x201E;VLE Norra Köpmangatan 12, Gävle bYHQLnUSUHVHQWHUDU 9LQNURJHQHQJDVWURQRPLVN DIWRQPHGHQO\[LJ Q\nUVPLGGDJ,nUKDU PDQP|MOLJKHWWLOOYDOWWYn VLWWQLQJDUPHGVWDUW HOOHU vinkrogen.se 

3. BUUSTAMON Buustamon 142, Ã&#x2026;re $YVOXWDPHGJRG PDWRFKGU\FNIDFNHOWnJ I\UYHUNHULGDQVRFKIHVW ERNDHQPDJLVNNYlOO, YLQWHUVNUXG%XXVWDPRQ RUGQDUHWWIDFNHOWnJHQELW XSSLEDFNHQ%XEEHOVDPW I\UYHUNHUL buustamonsfjallgard.se

4. SKANSEN Djurgården, Stockholm 5LQJNORFNDULQJ)LUDLQ Q\nUHWRFKLGLUHNWVlQGQLQJ PHG697Sn6NDQVHQ (IWHUWROYVODJHWVWRUVODJHW I\UYHUNHULIUnQ6DOWVM|Q 5HVWDXUDQJ6ROOLGHQKnOOHU |SSHWPHGUlWWHUVPHQ\ HWWJODVPRXVVHUDQGHWLOO WROYVODJHWGDQVRFKDQQDW skansen.se


ETT RIKTIGT GULDKORN I JÄMTLAND - Skärvångens bymejeri är de enda i landet av sitt slag. Det är beläget i nordvästra delen av Jämtland. I det lilla fjällnära mejeriet tillverkas hantverksmässiga ostar av mjölken från byns kor och getter. Mejeriet har genom åren blivit den största turist attraktionen längs FISKEVÄGEN, väg 340. Cirka 10 000 besökare under hög sommaren, hinner uppleva en unik och ytterst speciell företeelse.

ࠫ;;(.<3+6*/;9,:03=,9

Bymejeriet tog storslam på SM i mathantverk ZVTPVR[VILYH]NQVYKLZPࠫYL Mest stolt är vi att vårt nya tillskott den Jämtländska källarlagrade getosten tog hem ett av gulden.

2VTVJO[YpɈHVZZWr Skansens julmarknad! Varje helg 25 nov - 17 dec Kl 10-16

www.bymejeriet.se Du hittar oss på Facebook. Tel 0645 40140


Foto: Elin Berge

NĂśje

DRĂ&#x2013;MSĂ&#x2026;NG Den 17 maj 2018 kliver Annika Norlin upp pĂĽ Norrlandsoperans scen fĂśr en konsert tillsammans med symfoniorkestern. â&#x20AC;?Det känns som en drĂśmâ&#x20AC;? är sĂĽngerskans egna ord om konserten. Tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester kommer Annika Norlin att framfĂśra musik frĂĽn alla sina skivor, bĂĽde Hello Saferide och Säkert! men även med senare lĂĽtar och kanske nyskrivet material. Annika samarbetar med Jonas NydesjĂś som arrangerar delar av musiken och dirigerar konserten. Biljettsläpp: 30 november 2017 17 maj 2018 pĂĽ Norrlandsoperan

BASKETFEST När Sverige tar emot Turkiet, ett av världens bästa landslag, den 23 februari 2018 är det givet att matchen ska spelas pĂĽ Hovet. Basket är en av Turkiets absolut stĂśrsta publiksporter och deras â&#x20AC;?12 jättarâ&#x20AC;? engagerar hela nationen. FĂśr Sveriges del gäller bara vinst och vi behĂśver skapa samma tryck som mot Bosnien hĂśsten 2016. â&#x20AC;&#x201C; Det blir en fantastisk basketfest, säger Johannes Wohlert, marknadsansvarig pĂĽ Svenska BasketbollfĂśrbundet.

Kurt Schwitters/Theo van Doesburg, Kleine Dada SoirĂŠe DI°VFKI|UGDGDWXUQp Â&#x2039;.XUW6FKZLWWHUV7KHRYDQ'RHVEXUJ DRĂ&#x2013;MSĂ&#x2026;NG, ANNIKA NORLIN OCH NORRLANDSOPERAN

Biljettsläpp den 1 december

DESIGNADE DOFTER §'HVLJQI|UGRIW¤¹DVNRU I|U¹\WDQGH¹lUG§LNXQJHQV kammare pü MalmÜhus slott. Där delar konsthistorikern och parfymexperten Christina LindvallNordin med sig av sin unika VDPOLQJSDUI\P¹DVNRU Den svenska parfymindustrin tog sin bÜrjan omkring 1850 och i Design fÜr doft visar museet smakprov pü sällsynta svenska ¹DVNRUIUnQEODQGDQQDW=DGLJVL MalmÜ, Pauli, Barnängen, Hylin och Gahns.

FLASKOR FĂ&#x2013;R FLYTANDE FLĂ&#x201E;RD

BASKETFEST PĂ&#x2026; HOVET

OCEAN DREAM UR SERIEN DIAMONDS DANCING/GIRLS, GIRLS, GIRLS-JULIA PEIRONE

BARA TJEJER LÜrdagen den 4 november Üppnade utställningen Girls, Girls, Girls med verk av konstnären Julia Peirone. Julia Peirone är en av de mest intressanta konstnärerna i Norden idag. Sedan debuten kring millennieskiftet har hon utforskat LGHQWLWHWRFKIRWRJUD°VNELOG ofta med fokus pü unga kvinnor i serier som speglar barndomens och vuxenblivandets sidor kring sürbarhet, skam och sexualitet. 4 november 2017-18 mars 2018 pü GÜteborgs konstmuseum

12

Foto: GĂśteborgs konstmuseum

Design fĂśr doft visas 25 november 2017â&#x20AC;&#x201C;25 juni 2018 pĂĽ MalmĂś Museer


Det finns mycket kvar att kämpa för Vi kan se till att gamla naturskogar som fått växa i hundratals år - inte huggs ner över en dag. Vi kan få politiker och företag att förstå att det är dags för förändring. Och vi kan göra det lättare för dig att välja varor i butiken som är bra både för dig och naturen. Men bara tillsammans. Idag är vi 226 000 medlemmar men vi behöver bli ƔGTК&ȓTHȤTXKNNXKXȓNMQOPCFKICVVXCTC med oss i kampen för en hållbar framtid.

Bli medlem Sms:a MEDLEM till 72 900 eller gå in på naturskyddsforeningen.se/medlem Som medlem får du delta gratis i många av våra aktiviteter runt om i landet. &WHȔTPWOOGTCXVKFUMTKHVGP5XGTKIGU Natur och du kan också hyra våra medlemsstugor i naturnära lägen till förmånliga priser.

*Sms:et är kostnadsfritt, förutom ev. operatörsavgift. Naturskyddsföreningen sparar dina uppgifter och behandlar dem enligt personuppgiftslagen (PUL). Ett medlemskap kostar 295 kronor per år eller 24 kronor per månad. Är du under 26 år betalar du 195 kronor per år eller 16 kronor per månad.


NĂśje Foto: NIKLAS JOHANSSON

â&#x20AC;?DU OCH JAG FARSANâ&#x20AC;? Nu är det klart! Jack Vreeswijk och CajsaStina Ă&#x2026;kerstrĂśm fĂśrlänger den publik och kritikerrosade succĂŠturnĂŠn â&#x20AC;?Du & jag farsanâ&#x20AC;? med ny vĂĽrturnĂŠ 2018. HĂśstens turnĂŠ var en stor SXEOLNVXFFpPHGÂąHUWDOHWXWVnOGDDUHQRURFK konserthus runt om i hela landet vilket gĂśr att Jack Vreeswijk och CajsaStina Ă&#x2026;kerstrĂśm nu beslutat att fĂśrlänga turnĂŠn. Konserterna är en hyllning till deras fäder Cornelis Vreeswijk och Fred Ă&#x2026;kerstrĂśm, tvĂĽ giganter inom svensk musikhistoria. 15 konserter är insatta vĂĽren 2018 som fĂĽr nypremiär den 2 mars i Falun PHG°QDOGHQDSULOLgUHEUR.RQVHUWKXV FĂśr biljetter: www.monarch.se, www.ticketmaster.se, www.nortic.se samt via respektive biljettkontor

Foto: :HUHFNL35

GUBBVARNING LIVE Argare, bittrare och mer fĂśrbannad än nĂĽgonsin kommer Lennie Norman bjuda publiken in i en gubbes funderingar och tankar om den tid vi lever i. Det var 27 ĂĽr sen sist han gjorde en egen Stand Up show och nu är det dags fĂśr komikens fader, legendaren och en av Sveriges mest erfarna och populära komiker. Publiken kan fĂśrvänta sig en personlig, vass och galet rolig fĂśreställning där Lennie skärskĂĽdar tiden vi lever i och tar tempen pĂĽ samtiden. Vi lovar â&#x20AC;&#x201C; Lennie drar sig inte fĂśr att säga ett sanningens ord! Lennie Norman att ge sig ut pĂĽ en rikstäckande turnĂŠ med fĂśreställningen Gubbvarning Live. FĂśr biljetter och turnĂŠplan: www.mtlive.se â&#x20AC;&#x153;SĂ&#x201E;KER PĂ&#x2026; ATT JAG Ă&#x201E;R OSĂ&#x201E;KER â&#x20AC;&#x201C; EN STANDUP OM ATT INTE VETA" 9HPlUPDQHIWHUDWWEDUQHQÂą\WWDWKHPLIUnQ" 9DGVNDPDQJ|UD"'HWI|UV|NHU-RKDQ5KHERUJ reda ut när han ger sig i kast med sitt nya liv i fĂśreställningen â&#x20AC;&#x153;Säker pĂĽ att jag är osäker â&#x20AC;&#x201C; en standup om att inte veta". Det hyllade standupSURIIVHW-RKDQ5KHERUJEHUlWWDURPGHQRVlNUD RFKI|UYLUUDGHSULYDWSHUVRQHQ-RKDQ5KHERUJ â&#x20AC;&#x153;Säker pĂĽ att jag är osäker â&#x20AC;&#x201C; en standup om att inte veta" har premiär pĂĽ Draken i GĂśteborg den 9 februari 2018. %LOMHWWHUQD°QQVXWHQXZZZ ticketmaster.se

14

Foto: 5REHUW(OGULP

SVERIGE SYNDROME Al Pitchers tidigare tre soloturnĂŠer har samtliga varit rejäla publikframgĂĽngar som spelats fĂśr utsĂĽlda hus. Nya standup-showen Sverige Syndrome hade premiär 27 oktober och beskrivs av Al som ett kärleksbrev till hans nya hemland Sverige. Ingen observerar oss svenskar som Al Pitcher, med stor värme och häpnadsväckande träffsäkerhet. Hans solofĂśreställningar Fika, PĂĽtĂĽr och Nääämen itâ&#x20AC;&#x2122;s Al Pitcher har gett honom en stor och trogen publik. I nya fĂśreställningen Sverige Syndrome vänder Al pĂĽperspektivet och vi fĂĽr lära känna vĂĽr nye landsman och ta del av hans resa: frĂĽn fĂśdseln i England till barndomsĂĽren i Nya Zeeland fĂśr att sedan landa här, med en svensk fru och tvĂĽ barn. Biljtter: www.eventim.se, www.ticketmaster.se

Fotograf Morgan Norman


Låt Borg inspirera, Jack Sparrow engagera och Vin Diesel visa vägen. Stärk relationen till dina kunder och kollegor med filmevent på bio.

Upplev bioeffekten! Låt filmens värld ge dig inspiration till nästa kick-off eller kundevent. Vi har ett brett utbud av bioaktuella filmer som du kan visa före eller efter biopremiär. Kombinera till exempel en kick-off eller konferens med middag och en actionfilm. Eller locka dina kunder med ett gripande drama och få tillfälle att träffas, mingla och presentera nya produkter och tjänster. I biosalongen får ditt budskap genomslag med stora bild- och ljudformat, avstängda mobiler och en unik atmosfär som inger förväntan.

Läs mer och gör en förfrågan på motenochevent.se eller ring 0771-11 12 13.


Krog

Mr Voon När syster für en bror. Smaker frün de asiatiska kÜken med en skandinavisk grund. Text: Tina Gardsten Foto: Tina Gardsten PDW $QHWWH%UX]DQ LQWHUL|U

I

bÜrjan av november süg Mr Voon dagens ljus. Det är pü Smülandsgatan 26 i Stockholm, som Melker Andersson och Jonas Svensson invigde systerkrogen till Miss Voon. Brodern är ytterligare ett asiatiskt koncept, men med en bredare meny, ett stÜrre kÜk och en frityrbalja i modell XXL. Fortfarande asiatiskt men menyn skiljer sig avsevärt frün systerrestaurangen.

PĂ&#x2026; MR VOON har man tre olika grilltekniker och menyn av WagyukĂśtt anses vara den stĂśrsta i Sverige. KĂśket är utrustat med en enorm tempurabar och en tillhĂśrande frityrbalja som rymmer 200 liter olja. Ett eget rotisseri som erbjuder gästerna en signaturrätt i form av anka. VID VĂ&#x2026;RT BESĂ&#x2013;K, en tisdagskväll är

det â&#x20AC;?lagom fulltâ&#x20AC;?, ett lagom sorl och vi omsluts av den behagliga och mĂśrka miljĂśn. Inredningen är framtagen av framgĂĽngsrika byrĂĽn Stylt AB, där grundaren Erik Nissen Johansen med team har tagit fram inredningskonceptet. Eftersom menyn mĂśjliggĂśr bĂĽde fĂśr gästerna att dela ďŹ&#x201A;era rätter

16

sinsemellan men även beställa enskilda mĂĽltider tar vi in ett urval och bestämmer oss fĂśr att dela pĂĽ alla smakuplevelser. TILL STARTER smakar vi Hamachin som är renkĂśtt i en ton av jalapeno och tryffel. LĂĽter udda men det är en kombination som man vill ha kvar och mer av. Avocadon har en knappt fĂśrnimbar smak av rĂśk, därav namnet â&#x20AC;?kunseiâ&#x20AC;? och gĂĽr ihop med wakamenudlar och en tomatsalsa som är krispig och fräsch till avocadon. SJĂ&#x201E;LVKLART MĂ&#x2026;STE VI SMAKA Wagyu

kÜttet, detta exklusiva, kraftigt marmorerade kÜtt som är unikt bland annat fÜr att kÜttet har en hÜgre smältpunkt än allt annat kÜtt, därav uttryckte att det smälter i handen, det smälter nämligen vid 25 grader. Och smälter-det gÜr den, även i vüra gommar, och vi delar smakupplevelsen med havsaborre och kalventrecot. Allt fÜrsvinnande gott och ska man ha nügon synpunkt kan det vara att portionerna skulle kunna vara nügot, stÜrre. Det är dock skÜnt att vandra ut frün middagen med en behaglig mättnadskänsla. Q

Mr Voon KĂśk: Asiatiskt/Fusion Prisklass: Mellan Vegetariskt: )LQQVÂąHUDUlWWHUVRP JnUVRPYHJHWDULVNDDOWHUQDWLYRFK GHVVXWRPJnUGHWDWWYlOMDKHOHOOHUKDOY SRUWLRQSnKXYXGUlWWHUQD%UD Adress: 6PnODQGVJDWDQ6WRFNKROP Telefon:  Hemsida: ZZZPUYRRQVH


109 Snart um & r l l e t ho dar d ä b 3 23

Vid södra Mälaren, en mil norr om Eskilstuna, cirka en timme från Stockholm.

97 hotellrum - 209 bäddar

Ljusa lokaler fr ån 4 - 250 person er

Slottskonditorns läckra bakverk

Serverade lunche r & 3-rätters midda gar

Sundbyholms Slott - vacker miljö året runt Skapa minnen med en härlig temamiddag

Maskeradbal eller Vikingamiddag?

En festlig 1700-tals maskeradbal eller en stämningsfull vikingamiddag i slottets källarvalv? Hyra av dräkter, egen festlokal och kanonsalut ingår! Dessutom har vi just nu rabatterade helpensioner. sundbyholms-slott.se /konferenserbjudanden

Vi har säsongserbjudanden!

”We Love Mondays” - måndagar har störst helpensionsrabatt, halva priset på lokal & välkomstdrink - året runt! Gruppaktiviteter och temamiddagar: 1700-tals maskeradbal, vikingamiddag, fyra året-runt hot spa bubbelpooler, bastu, skattjakt, mordgåta, kreativt måleri, bryggbåtar, smak- & doftpromenad, samarbetspussel, champagneprovning, vinprovning, chokladprovning, musikquiz, ponnytrav, dryckesquiz. sundbyholms-slott.se/foretagsaktiviteter

info@sundbyholms-slott.se 016-428400

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP


Foto: AnnaLedin Wiren

Maria Veerasamy

18


Maria Veerasamy, VD Svensk Tenn:

ɠ¹ċȞǶȬȔĂǼĂŬȵɥŎˆĂƹĸ ċ͘ŎȞʄˆȬɥĂ͘Ăɥ̈ȔċɥǶŎȞ ʄǶ̈ǼŎȵɥȬȞȔċɥǶĂ ȞėƹɥĂɌɥȬĻ̈ǶˆŎɥŬȵɥŎȞ ɌɥȬĻ̈ǶˊȬȞǖ¯͘ŎɥǖƹŎɒɠ I över 90 år har adressen varit densamma, Strandvägen 5. Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn 1924, och det var ihop med österrikaren Josef Frank som grunden lades till en inredningsstil som minst sagt förtjänar sin tidlösa ikonstatus. Namnet och den tidlösa designen är erkänd både i Sverige och internationellt. Det är inte bara adressen som är densamma, ledord som kvalitet, engagemang och långsiktighet är lika viktiga nu – som då. ¬

Text Tina Gardsten Foto Thomas Regell och AnnaLedin Wiren

19


Foto: Lennart Nilsson/Svensk Tenn

Maria Veerasamy

ƒċɥ¯͘ŎȞʄǶˆ¹ŎȞȞʄƹɥ̈ȞĻĂɥŎ 2ʄˆɥǖĻ2ɥǖĪʄȬȞŎɥğDzȵĻpȬʄŎŬIɥĂȞǶ ŎȞŬɥǖʄˆĂĻĂˆˆǸŎ͘ĂȬĪǍ͘ŎɥǶĂǖɀȦ˾Ƶĸ ͘ċȞĻŎǍȬȞŎˆˆȞ͡ˆˆğǸĂĻǖĻŎȞ ʄ͘ŎȞʄǶĂŬȬɥȔǍǖʄˆȬɥǖŎȞɒ

M

aria Veerasamy, har en närmast perfekt bakgrund för rollen som vd för Svenskt Tenn. Grundutbildning som skräddare, fyra år på glasbruk och 21 år på Indiska där hon verkat som butikschef, arbetat med produktionsfrågor i New Delhi, och administrativ chef på inköpsavdelningen Avslutningsvis vice vd innan hon tillträdde tjänsten på Svenskt Tenn 2011. Maria berättar att fyra år på varje post har gett henne en gedigen erfarenhet och möjlighet att utvecklas och växa inom områden som logistik, inköp och försäljning.

20

lämna understöd till undervisning och utbildning inom ekonomiska, teknologiska och jordbrukstekniska områden. Stiftelsen stödjer utveckling och bevarandet av kulturella och konstnärliga värden inom svensk heminredningstradition. EFTERSOM SVENSKT TENN ägs av en

SEDAN 1975 ÄGS SVENSKT TENN av

stiftelse drivs det inte av privata intressenter, vilket innebär att överskottet från verksamheten går till svensk forskning och utbildning. Svenskt Tenn bidrar därigenom till forskning bland annat inom biomedicin, genetik och läkemedel vid Uppsala Universitet samt inom ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademien.

Kjell och Märta Beijers Stiftelse, som ger anslag till forskning. Stiftelsens syfte enligt stadgarna är att inom Sverige främja vetenskaplig forskning och undervisning, i huvudsak inom områden som ekologi och medicin. Den ska också

PÅ BEIJERINSTITUTET vid Kungliga Vetenskapsakademien samarbetar forskare inom ekonomi och ekologi med målet att bidra till en hållbar utveckling genom kunskap och förståelse om samspelet mellan människa och miljö.

MAN SÖKER SVAR PÅ frågor som; Hur vi kan ta naturens egna tjänster till hjälp i en alltmer urbaniserad värld?

Hur kan vi bättre förvalta haven för ett rättvist utnyttjande av jordens matresurser? Hur påverkas våra beteenden av oväntade naturförändringar? ­


Josef Frank var emot tanken om arkitekten som allvetande konstnär och idén att hemmets alla delar måste överensstämma med varandra.

21


FÜrmügan att skapa stämningsvärden och att ställa samman fÜremül i vackra och ibland oväntade arrangemang blev med tiden nügot helt unikt.

"När det gäller produkter och material arbetar vi med det som har en lüng livscykel, ofta spänner den Üver }Kj<RKcKj<oZecKjÌÊ Vas Dagg, 2009, Carina Seth Andersson %OnVWLJUD°WIRUP6NUXIV*ODVEUXN6PnODQG

RESULTATEN FRĂ&#x2026;N BEIJERINSTITUTETS

tvärvetenskapliga forskning omsätts Üver hela världen. Stiftelsen stÜder även Beijerlaboratorierna vid Uppsala universitet fÜr forskning inom medicinsk genetik och läkemedel samt syftar till att kartlägga människans arvsmassa, genom att utveckla metoder som gÜr det mÜjligt att püvisa fÜrändringar i DNA som medfÜr en Ükad sjukdomsrisk. Inom omrüdet är Uppsala universitet världsledande. Andra forskningsomrüden syftar till att skapa effektivare läkemedel mot till exempel diabetes och att skapa läkemedel med färre biverkningar. Ett tredje Beijerlaboratorium vid

22

Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala forskar kring effektivare mjĂślkproduktion med friskare kor. Kjell och Märta Beijers Stiftelse bidrog under 2016 med nära 26 miljoner kronor till vetenskaplig forskning, utbildning och kulturändamĂĽl i Sverige. SEDAN TILLTRĂ&#x201E;DET SOM VD fĂśr

Svenskt Tenn 2011, ser Maria Veerasamy som en av sina viktigaste uppgifter att - fÜrnya och fÜrvalta. FÜrvalta eftersom Svenskt Tenn bygger pü ett arv av lüngsiktighet, tradition och hantverk. Och det är där som begreppet hüllbarhet kommer in.

Hur ser hĂĽllbarhetsďŹ losoďŹ n ut pĂĽ Svenskt Tenn? â&#x20AC;&#x201C; När det gäller produkter och material arbetar vi med det som har en lĂĽng livscykel, ofta spänner den Ăśver ďŹ&#x201A;era generationer. Detta är en utav de viktigaste frĂĽgorna när det gäller hĂĽllbarhet och vi hĂĽller pĂĽ med ett projekt som innebär att gĂĽ igenom alla material som vi arbetar med fĂśr att bättre kunna styra materialvalen som vi gĂśr fĂśr inkĂśp. Det beräknas vara klart under vĂĽren 2018. Mitt syfte är att lyfta dessa frĂĽgor till en ny nivĂĽ ocksĂĽ genom samarbeten med bland annat Beijer Laboratorierna.


šͥƚĹ&#x17D;ÉĽČ&#x201D;Ĺ&#x17D;ÄťÇ?Ç&#x2013;Ę&#x201E;Ë&#x2020;ČŹÉĽÇ&#x2013;Ä&#x201A; 1DPQHW7HKHUDQOLNVRPGH VPnO\VDQGHVPnEORPPRUQDL IRQGHQW\GHUSnDWWP|QVWUHWlU HQSDUDIUDV|YHUGHQSHUVLVND PDWWDQ'HWIOLNLJDEODGHWL VNLIWDQGHNXO|UHUI|UWDQNHQ WLOOYl[WIlUJlPQHQVRPNUDSS JXOUHVHGDRFKLQGLJR7HKHUDQ ULWDGHVLE|UMDQDYWDOHW PHQWU\FNWHVLQWHI|UUlQnU I|UI|UVWDJnQJHQ

0|QVWUHWULWDW¤KDUInWWVLWW QDPQIUnQGHQVWRUDIORGP\QQLQJHQ XWDQI|U%XHQRV$LUHV1lU$QQHV +XVSn0LOOHVJnUGHQLQUHGGHVDY 6YHQVNW7HQQWDSHWVHUDGHV VRIIJUXSSHQI|UVWPHG-RVHI)UDQNV textil Drinks men Carl Milles ville att hans sekreterare Anne Hedmark VNXOOHInHQNlQVODDYDWWYDUDSn HQYLWPROQWDSSSnHQEOnKLPPHO 0|EOHUQDWDSHWVHUDGHVGlUI|URP PHG/D3ODWD

¤DUEHWDU-RVHI)UDQNVRP JlVWI|UHOlVDUHSn1HZ6FKRROIRU 6RFLDO5HVHDUFKL1HZ<RUN+DQ W\FNHUDWWVWDGVSODQHQlULQWUHVVDQW LVLQI|UHQNOLQJRFKULWDUP|QVWUHW 0DQKDWWDQ,GHQQHGUHUHNWDQJHOQ V\QVQRUGVSHWVHQDY0DQKDWWDQPHG Washington Bridge, Cloisters och ,QZRRG+LOO3DUN'HWYDUKlU)UDQN ERGGHWLOOVDPPDQVPHGVLQVYHQVND IUX$QQDLQWHOnQJWIUnQ%URDGZD\V QRUGOLJDVWHGHO

1lU-RVHI)UDQNVNDSDGHP|QVWUHW +DZDLVW\UGHKDQVWHJHQWLOO 0HWURSROLWDQ0XVHXPRI$UW I|UDWWKlPWDLQVSLUDWLRQ'lU ILQQVHQDQVHQOLJVDPOLQJDY OLYVWUlGVSDODPSRUHUIUnQ,QGLVND KDOY|QVQRUUDVLGD0|QVWHU +DZDLPHGVLQDKRSVOLQJUDGH stammar, har likheter med dessa OLYVWUlG+DZDLWLOONRPXQGHU nUHQ¤RFKlUHWWDY)UDQNV VW|UVWDP|QVWHUPHGHQUDSSRUW SnFP

Hur vill du uttrycka ledarskapet pĂĽ Svenskt Tenn? â&#x20AC;&#x201C; Det är viktigt med närvaro och dialog, lyssna, vara inkännande och att vĂĽga leda. En utmaning med fĂśretag som har en lĂĽng historia och där man ofta säger att det sitter saker i väggarna, är att alla medarbetare mĂĽste fĂśrstĂĽ de nĂśdvändiga anpassningarna och utvecklingsomrĂĽden som mĂĽste till fĂśr att fortsätta kunna leva i ytterligare 100 ĂĽr. Man mĂĽste kunna bevara det historiska och samtidigt vara samtida och framtida.

Efter alla dina ĂĽr pĂĽ Indiska, vad har du konkret tagit med dig och infĂśrt pĂĽ Svenskt Tenn? â&#x20AC;&#x201C; FramfĂśrallt inkĂśp och logistiktekniska frĂĽgor och beslut. Vissa mĂśnster och tyger är speciďŹ kt anpassade att skapas som mattor, gardiner och mĂśbler-allt efter Josef Franks speciella instruktioner. Hur ďŹ nns dessa bevarade idag? â&#x20AC;&#x201C; Alla original ďŹ nns fĂśrvarade i Riksarkivet, vi hanterar dessa precis pĂĽ samma sätt som ett museum hanterar sina originalfĂśrlagor. Vi har en separat avdelning, Svenskt

Tenns Arkiv och samlingar där tvĂĽ intendenter kontinuerligt arbetar med forskning, dokumentering och fĂśremĂĽlsvĂĽrd. Svenskt Tenn stĂĽr fĂśr kvalitet och tidlĂśs design även internationellt, ďŹ nns det ĂĽterfĂśrsäljare utomlands? â&#x20AC;&#x201C; Det ďŹ nns inga ĂĽterfĂśrsäljare fĂśrutom Boutique Tinna i GĂśteborg, och en handfull tapetĂĽterfĂśrsäljare i Sverige. Den internationella kanalen är vĂĽr webbshop och B2B som framfĂśrallt arbetar med inredningsarkitekter sĂĽväl i Sverige som ute i världen.

Det är sagt att nyďŹ kenheten och Estrid Ericssons orädda fĂśrhĂĽllningssätt drev henne och fĂśretaget framĂĽt. Vad är kärnan i Svensk Tenns fĂśretagsďŹ losoďŹ idag? â&#x20AC;&#x201C; Att utifrĂĽn det DNA som ďŹ nns i bolaget bĂĽde frĂĽn grundarens tid och frĂĽn att Stiftelsen fĂśrvärvade bolaget, kunna fĂśrstĂĽ att arbeta vidare med den unicitet som bolagets drivs och fortfarande arbetar utifrĂĽn. Svenskt Tenn speglar en inredningsďŹ losoďŹ med hela inredningar och rum som bas i allt vi gĂśr. De enskilda produkterna är inte viktigast - det är alltid helheten. â&#x20AC;?Made in Swedenâ&#x20AC;? har alltid varit och kommer alltid att vara ett honnĂśrsbegrepp inom Svenskt Tenn. ­

23


É?ĂĽÇ&#x2013;Ę&#x201E;Ę&#x201E;Ë&#x2020;Ç?Ä&#x201A;Č&#x17E;Ë&#x2020;Í&#x2DC;Ĺ&#x17D;ÉĽÇśČ&#x201D;Ä&#x2014;Ę&#x201E;Ë&#x2020;Ĺ&#x17D; Ę&#x201E;Ě&#x2C6;Ä&#x;Í&#x2DC;Ĺ&#x17D;Č&#x17E;Ë&#x2020;Ç&#x2013;ČŹČ&#x17E;Ĺ&#x17D;ÉĽÄ&#x201A;Ę&#x201E;Ä&#x201A;Í&#x2DC;Ę&#x201E;Ä&#x201A;Č&#x201D;Ç?Ä&#x2039;ǸǸĹ&#x17D;Ë&#x2020; ČŹÄŞÇ?Ę&#x201E;Ĺ&#x17D;ÄťÄ&#x201A;Č&#x17E;ĸÇ?ȾDzĘ&#x201E;Ë&#x2020;Ä&#x201A;Ë&#x2020;Ě&#x2C6;Ę&#x201E;Ĺ&#x17D;Č&#x17E; ČŹÄŞÇ?Ę&#x201E;Ë&#x2020;ȏǸË&#x2020;Ç?Ĺ&#x17D;Ë&#x2020;Ĺ&#x17D;Č&#x17E;É&#x2019;É?

-RVHI)UDQNV VRIIERUG â&#x20AC;?2139â&#x20AC;?

Hur stor del av all produktion tillverkas i Sverige och var? â&#x20AC;&#x201C; SĂĽ länge det ďŹ nns kvalitativt hantverk kvar i Sverige sĂĽ fortsätter vi tillverka ocksĂĽ i Sverige. Vi arbetar främst med smĂĽskaliga hantverkare sĂĽsom Reijmyre, Skruf, Humstorps metall fĂśr att nämna nĂĽgra. Vilka är svĂĽrigheterna med att driva ett sĂĽ anrikt fĂśretag som Svenskt Tenn idag? â&#x20AC;&#x201C; Att säkerställa en sĂĽ stor andel svensk produktion som mĂśjligt. Att nĂĽ ut till ďŹ&#x201A;er konsumenter om vĂĽr inredningsďŹ losoďŹ , det vill säga de värden som Estrid Ericson och Josef Frank arbetade utifrĂĽn. Det är ocksĂĽ en utmaning att nĂĽ ut med att Svenskt Tenn ägs av en stiftelse och lĂĽngsiktigheten detta innebär. Det ďŹ nns en humanistisk och holistisk syn pĂĽ hemmet och hur vi kan främja samtalet och umgänget i just det rummet. Att fĂśrmedla detta kräver kunskap hos personalen och ett bra sätt att mĂśte nästa generations konsumenter som värdesätter kvalitĂŠ, hantverksproduktion och hĂĽllbarhet.

24

I Sverige kan vi kanske bli bättre pĂĽ att vĂĽrda vĂĽr hantverkstradition. Vad tror du behĂśvs fĂśr att bevara den produktion som idag ďŹ nns kvar? â&#x20AC;&#x201C; Visst hantverk mĂĽste subventioneras av samhället och sedan, hĂśj statusen och stoltheten. Att akademierna, vi som kĂśper och producenterna ytterligare utvecklar samarbeten. Fortsätta bygga fĂśrstĂĽelse och ha en gemensam lĂĽngsiktig agenda, sĂĽ att alla parter vĂĽgar satsa. Tänk om alla fĂśretag, även stora varumärken skulle Ăśronmärka nĂĽgra produkter fĂśr en produktion i Sverige. Och dĂĽ menar jag inte den enklaste produktionen â&#x20AC;&#x201C; utan det som stimulerar nästa generations mästare inom sina respektive hantverksomrĂĽden.

En privat designfavorit frĂĽn Svenskt Tenn? Maria funderar en kort stund fĂśr att sedan tala sig varm om Josef Franks soffbord â&#x20AC;?2139â&#x20AC;?. - De handsvarvade benen till den mĂśnsterfanerade ovansidan, till sargen runt om bordskanten. Bordet är inte bara vackert att se pĂĽ, det är ocksĂĽ ett otroligt hantverk bakom fĂśremĂĽlet som jag hoppas att vi kommer kunna fortsätta kunna kĂśpa in som just â&#x20AC;?Made in Swedenâ&#x20AC;? - under en lĂĽngt tid framĂśver. Q

Â&#x20AC;Ä&#x201A;ÉĽÇ&#x2013;Ä&#x201A;ĂĽĹ&#x17D;Ĺ&#x17D;ÉĽÄ&#x201A;Ę&#x201E;Ä&#x201A;Č&#x201D;ÍĄ Ă&#x2026;lder: 53 ĂĽr Bor: Sn.XQJVKROPHQ Familj: .lUVnGDQ GĂśr just nu: +DUE|UMDWGDPPDDY symaskinen igen Tycker om att gĂśra pĂĽ fritiden: *lUQDXWVWlOOQLQJDUlUQlVWDQHQDOOlWDUH Senaste detalj till hemmet: (QWDYODDY6LUL&DUOpQEHJnYDGXQJRFK RWUROLJWWDODQJIXOO Uträttat om 10 ĂĽr: )nWWLJnQJÂąHU KDQWYHUNVSURMHNWRFKJlUQDDWWGHJHWWULQJDU SnYDWWQHWVnÂąHUVHUYlUGHWRFKP|MOLJKHWHQ

24


Stockholm Konferenscenter

Dalarnas hus AB

Stockholm konferenscenter Dalarnas hus är en personlig och prisvärd konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och boka mötesrum i en inspirerande miljö.

GLÖM INTE OSA! En unik mötesplats ŵŝƩŝ^ƚŽĐŬŚŽůŵŝƚLJ 3 minuter från Arlanda express ϱŵŝŶƵƚĞƌĨƌĊŶĞŶƚƌĂůƐƚĂƟŽŶĞŶ

www.dalarnashus.se 08 545 141 30

Gott kaffe, en skön stol och bra luft är viktiga delar i vår arbetsmiljö. Men begreppet rymmer mycket mer än så. Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, är en utbildning där vi går igenom Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter. Du får en konkret verktygslåda för hur du kan undersöka, åtgärda och kontrollera den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen på prevent.se/webbshop


Film

Darkest Hour

3 Musik

2

n spännande och verklighetsbaserad berättelse som utspelar sig i bÜrjan av Andra världskriget, under Winston Churchills fÜrsta tid som premiärminister. Nyss tillträdd ställs Churchill infÜr ett av hans mest avgÜrande val: att fÜrsÜka mäkla fred med Nazityskland, eller att stü upp fÜr sina ideal och tron pü sin nations suveränitet. Medan de till synes ostoppbara tyska styrkorna breder ut sig Üver den europeiska kontinenten, utmanad av en ofÜrberedd allmänhet, en skeptisk kung och till och med sitt eget parti, müste Winston Churchill ta sig igenom sitt livs mÜrkaste timme. Detta genom att samla en nation, och fÜrsÜka fÜrändra världshistorien.

Genre: %LRJUD°GUDPD Biopremiär: 2:a februari FÜrhandsvisa: Frün 15:e januari RegissÜr: Joe Wright Sküdespelare: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott 7KRPDV%HQ0HQGHOVRKQP¹

šĹ&#x17D;Äť

'HWKlUlU°OPHQRPHQ av Sveriges mest älskade artister och hans dramatiska, kontrastrika och alltfĂśr korta liv. Ted Gärdestads makalĂśsa genombrott saknar motstycke i svensk pophistoria. I bĂśrjan av 70-talet greps Sverige av total Ted-feber och hela landet fascinerades av hans glädje, energi, talang och fantastiska lĂĽtar. Ă&#x2013;ver en natt blev han Sveriges fĂśrsta riktiga tonĂĽrsidol. Filmen är en berättelse om en av vĂĽr tids stĂśrsta kompositĂśrer, hans orubbliga relation till brodern Kenneth, till musiken och till livet. Genre: %LRJUD°GUDPD Biopremiär: 3:e januari RegissĂśr: Hannes Holm SkĂĽdespelare: Adam PĂĽlsson, Peter Viitanen, Happy Jankell, Lotta Ramel, Maria Kulle, Johan Hedenberg, Jonas Karlsson

ÂĽÇ?Ä&#x201A;Č&#x17E;Ë&#x2020;ČŹČ&#x201D;šÇ?ÉĽĹ&#x17D;Ä&#x201A;Äť šÇ?ÉĽĹ&#x17D;Ĺ&#x17D;Ç&#x2013;ÇźÄ&#x;ČŹÄ&#x201A;ÉĽÄťĘ&#x201E; ČŹĚ&#x2C6;Ë&#x2020;Ę&#x201E;Ç&#x2013;ÄťĹ&#x17D;2Ä&#x;Ä&#x;Ç&#x2013;Č&#x17E;ƚĸ Missouri Mildred Hayes har mĂĽnader efter brottet fortfarande inte fĂĽtt reda pĂĽ vem det var som vĂĽldtog och mĂśrdade hennes dotter. FĂśr att sätta press pĂĽ den lokala sheriffen sätter hon upp NRQWURYHUVLHOODDI°VFKWDYORU kring mordplatsen. Uppmärksamheten i den lilla byn riktas direkt till skyltarna som snabbt bedĂśms vara en smutskampanj, nĂĽgot som fĂĽr polisen Dixon att se rĂśtt. Genre: Gripande Drama Biopremiär: 12:e januari RegissĂśr: Martin McDonagh SkĂĽdespelare: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, 3HWHU'LQNODJHPÂą

Kostymdrama som utspelar sig i 1950-talets London där den berÜmde klänningsmakaren Reynolds Woodcock och KDQVV\VWHU&\ULOEH°QQHUVLJ i den brittiska modescenens centrum. De klär kungligheter, °OPVWMlUQRUDUYWDJHUVNRURFK andra societetslejon med exklusiva och distinkta plagg frün The House of Woodcock. Kvinnorna passerar i snabb revy i Woodcocks liv, nügot som stillar den Üvertygade ungkarlens behov av büde inspiration och sällskap. Men en dag mÜter han den unga och viljestarka Alma som snabbt blir büde en inspirationskälla och älskarinna. Genre: Kostymdrama Biopremiär: 23:e februari RegissÜr: Paul Thomas Anderson Sküdespelare: Daniel DayLewis, Lesley Manville, Camilla 5XWKHUIRUG9LFN\.ULHSVP¹

The Last Waltz (1978). Rockgruppen The Bands avskedsframträdande pü arenan Winterland i San Francisco den 25 november 1976, som blev en av de mest uppmärksammade populärmusikkonserterna genom tiderna.

THIS IS IT (2009). Michael Jackson's This Is It är en amerikansk NRQVHUW°OPIUnQ'HWlU dokumenterade repetitioner av konserten med samma namn (planerad att starta 13 juli 2009, men ställdes in pü grund av hans dÜd 25 juni 2009) büde pü scen och bakom kulisserna. Inspelad pü The Forum och Staples Center. Den hade världspremiär 28 oktober 2009 pü bio och visades endast i tvü veckor.

I'M GOING TO TELL YOU A SECRET (2005). I'm Going to Tell You a Secret är en närgĂĽende GRNXPHQWlU°OPRPRFK med Madonna, regisserad av Jonas Ă&#x2026;kerlund, samt ett musikalbum med samma namn. Albumet innehĂĽller Live-lĂĽtar frĂĽn turnĂŠn The Re-Invention Tour samt demoversionen av sĂĽngen "I Love New York".

Annons Känner du till att du kan boka en ďŹ lmvisning till ditt fĂśretagsevent? Filmevent är ett populärt sätt att träffa mĂĽnga kunder och kollegor. Upplev ďŹ lmevent pĂĽ bio! Läs mer pĂĽ www.motenochevent.se/ďŹ lmevent 26


Harmonisk upplevelse Vür Spa-avdelning bjuder pü 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran frün stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas vüra omtalade aufgussittningar med süväl klassisk bastu som üngbastu och nordens stÜrsta Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Ă&#x2013;rnskĂśldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se

J U L F E S T M E D S PA 3n+RRNV+HUUJnUGíQQVP|MOLJKHWWLOOHQWUDGLWLRQHOOMXOIHVWL+HUUJnUGHQPHGJRGPDWL VWlPQLQJVIXOOPLOM|(OOHUYDUI|ULQWHWDPHGNROOHJRUQDWLOOMXOEXIIpRFKVKRZSn5lQQHW" /\FNRíJXUEMXGHULQWLOOHQVSUDNDQGHVKRZGlUJO|JJMXOEXIIpRFKGHVVHUWERUGEODQGDV PHGXQGHUKnOOQLQJVRPInUDOODDWWVOlSSDORVV 3DVVDSnDWWQMXWDDYHQJRGQDWWVV|PQNRQIHUHQVRFKVSDLVDPEDQGPHGMXOERUGHW Välkommen till ett slags skÜnare liv!

Hooks HerrgĂĽrd 560 13 Hok

0393-210 80

info@hooksherrgard.se

www.hooksherrgard.se


foto: Anette Andersson

Aktuellt

åċɥǸĻʄǶȬȞƹɥŎʄʄƹŎɥȞ͡ĂĂŮċɥŎɥēǖȞʄǖǶˆŎɥ Adventure Travel World Summit till Sverige 2019 I NOVEMBER tillkännagavs att världskongressen för hållbar naturbaserad upplevelseturism – Adventure Travel World Summit (ATWS), kommer att arrangeras i Sverige år 2019. Jämtland Härjedalen Turism har genom sitt medlemskap i nätverket

Katarina Sjögren Petrini årets VD Under torsdagskvällen, den 16 november, delade ledarskapssajten Motivation.se ut priset, Årets VD – och vinnaren i kategorin mellanstora företag är Katarina Sjögren Petrini, VD för Ticket Privatresor. JURYNS MOTIVERING ”Med en tillgänglig och engagerande ledarstil har Årets VD mellanstora företag skapat en företagskultur där tillit och utvecklingsmöjligheter får medarbetaren att vilja prestera på topp." Q

28

Adventure Travel Trade Association tagit hem både nya affärer och insikter genom åren. I ATTA ÄR DET inte B2B eller B2C, utan H2H – det vill säga Human to Human - som gäller. Genom relationer skapas förtroende som i sin tur möjliggör affärer med

en tydlig atmosfär av ”paying it forward”. Givetvis är ökad kännedom och nya affärer ett mål men fokus ligger även på att gemensamt och i en global konstellation skapa förutsättningar för ett ansvarsfullt resande. Q

Forenom+Airbnb Den världsledande uthyrningsförmedlaren, Airbnb, och marknadsledare på långtidshotell och boendelösningar för företag i Norden, Forenom, inleder ett samarbete. Från och med nu kommer majoriteten av Forenoms bostäder också att finnas tillgängligt via uthyrningsförmedlaren. Avtalet kommer att bredda och öka Airbnbs utbud av boenden – året runt.Genom integrationen kommer över 5 000 av de bostäder som Forenom disponerar att kunna bokas direkt på Airbnb – utan fördröjning och med möjlighet till incheckning dygnet runt. Q


KRAV · Närfiskat · Närodlat · Ekologiskt · Biodynamiskt · Mat efter säsong

Skärgårdskonferens Låt havet inspirera ert möte – året runt! Pensionat Styrsö Skäret är ett gammaldags skärgårdspensionat som passar perfekt för det lilla mötet, med personlig service och vällagade måltider av KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat samt ombonade och stilfullt inredda rum. På Pensionat Styrsö Skäret är lugnet större än vanligt och mer storslagen kan naturen knappast bli. Endast 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen och ni befinner er på en bilfri ö i Göteborgs skärgård.

Varmt välkomna! omna!! Ola&Ylva vaa med personall

031- 97 32 30 www.pensionatskaret.se et.se

Mötas inkognito På Pensionat Styrsö Skäret har ni möjlighet till en enskild och hemlig konferens, med skärgårdens vackra inramning.


Mötesexperten

”Wisdom of the crowd”

På en konferens i New York hösten 2012, bestämde sig en man vid namn Lior Zeref, för att ta med en livs levande tjur upp på scenen. Han bad alla de femhundra i publiken att gissa vad tjuren vägde. Händer sträcktes i luften och det kom gissningar på allt mellan 140 kilo och 3,6 ton. ­ Text Jörgen Dyssvold

HAN BAD DÄREFTER alla i publiken att skriva ned sin gissning på ett papper och lägga den i en hink som skickades runt. Alla gissningar i hinken räknades sedan samman och genomsnittsvikten av allas gissningar blev 813 kilo. TJUREN VÄGDE 814 kilo. När

femhundra personer gissade tillsammans gav det så lite som en promille i avvikelse. Det var heller ingen slump, eftersom både Lior och andra hade testat liknande övningar med samma resultat tidigare. Det här är ett fenomen som kallas kollektiv klokskap eller ”wisdom of the crowd”. Någon har uttryckt det som att ”stora hjärnor tänker lika – smarta hjärnor tänker tillsammans”. Inom den så kallade ”open source” rörelsen talar man om att det inte längre är den som är först med något som blir vinnare. Vinnare är istället den som just nu kan erbjuda den bästa lösningen.

30

NÅGON LANSERAR NÅGOT

tillsammans med beskrivningar, som gör att en annan kan bygga vidare på och förbättra det. Denne lanserar sedan sin lösning som en vidareutvecklad produkt och så fortsätter det. På samma sätt fungerar vårt sätt att tänka tillsammans. Man kan beskriva det som att vi bygger lego ihop. Någon sätter ihop något man lägger på bordet. En annan plockar upp det, lägger till eller flyttar några bitar innan det läggs tillbaka. En tredje tar vid och så fortsätter det. Den gemensamt utvecklade idé som till slut ligger på bordet är bättre än vad en enda person skulle kommit på. Ofta kan man efter möten höra deltagare uttrycka att ”det var så skönt att få träffas och prata”. Den som gillar begreppet effektiva möten kanske då tänker att det som ägt rum låter som ” bara en massa prat”. Hon eller han kanske suckar och stämplar mötet som precis ägt rum som ineffektivt.

”PRATMÖTEN” - kan helt riktigt vara slöseri med tid. För att diskussioner ska bli ”tillsammanstänkande” krävs nämligen en viktig komponent och det är ledning av såväl möte som samtal. DET BEHÖVER NÖDVÄNDIGTVIS inte

vara en chef. Många gånger kan det vara en fördel att delegera uppgiften till en som inte har maktposition. I de flesta grupper finns någon med förmågan att på ett snyggt sätt leda och föra ett samtal vidare. Fråga dock inte efter frivilliga, eftersom risken då är stor att du får en som gillar uppmärksamhet och att prata. ATT LEDA MÖTEN och samtal på ett skickligt sätt handlar nämligen alltid om att lyssna och analysera mer än att bara prata själv, med andra ord, att vara en mötets diplomat. ­


I͡ɥĂʄˆŎƹŬȵɥŎ˜ȬɌˊȔĂǸˆǕ ˊǼʄĂȔȔĂȞʄˆċȞǶĂȞĻŎķ

1 2 3 4

Skapa utrymme för ordnade arbeten i grupp och med uppgiften att tänka tillsammans.

Välj inte den enkla lösningen att låta deltagare ”prata fritt”, utan ge dem ledning, regler och frågor eller uppgifter.

Ge deltagarna riktiga utmaningar, frågor eller uppgifter, inte påhittade som är helt utanför ämnet.

Utan ledning, regler och klara uppgifter riskerar samtal i grupp att bli ”en massa prat” eller i värsta fall gnäll, något de som deltar kommer att uppleva är slöseri med tid - undvik detta.

Jörgen Dyssvold är mötesdesigner vid mötesbyrån Herr Omar och har mer än 20 års erfarenhet av att planera och producera allt ifrån TEDx konferenser till världsrekord och presidentbesök. Han är också skapare av Meetfulness – läran om hur man skapar möten som uppnår målen och har kul på vägen. Du kan komma i kontakt med Jörgen via herromar.se

31


¯ėʄǶĂɌĂʄ ĻŎȞɌŎɥŬŎǶˆĂ ȔŎĻĂɥğŎˆĂɥŎȞ

Stress är som bekant ett växande problem, och är idag den största anledningen till sjukskrivningar i Sverige. Stress är inte enbart ett problem för individer – även företag och samhället generellt måste lära sig mer och vidta åtgärder för att något ska ändras Text Tina Gardsten Foto Stockholms ACT grupp

ACT Acceptance and Commitment Therapy, är den senaste utvecklingen inom KBT, där också mindfulness är en integrerad del. Genom workshops och individuella samtal vill Stockholms ACT Grupp förebygga sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa eller stress.

32


Föreläsare

D

en som behöver hjälp att hantera långvarig stress kan använda sig av ACT, som har sina rötter både i modern forskning om hjärnan och psyket och i zenbuddismen. ACT, Acceptance and Commitment Therapy, som hör till den senaste utvecklingen inom KBT, utgår liksom kognitiv beteendeterapi ifrån att man tacklar problem i nutid och fokuserar på att förändra beteendet, istället för att gräva i det förflutna. ACT syftar till att hjälpa människor hitta ett förhållningssätt till tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och meningsfullt liv.

Liza Skoglund

förebyggande med personalens psykiska hälsa är en billig investering, jämfört med kostnader i produktionsbortfall eller långtidssjukskrivningar. För att inte tala om det psykiska lidandet hos den som är drabbad.

LIZA SKOGLUND, HELENE SCHÖLDSTEN OCH ANETTE BERGGREN har

startat terapicentret Stockholms ACT Grupp. Genom workshops och individuella samtal vill de förebygga sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa och stress. För KickOff berättar Liza om vägen ur stress och hur ACT hjälper dig som människa både i vardag och arbete. Hur skapar vi effektiva medarbetare? – Jag skulle vilja säga att det är flera delar; mindfulness, värdearbete och en förståelse för att privat - och arbetsliv hänger tätt ihop. Vi har ju våra tankar och känslor med oss till jobbet och för att vara effektiva behöver vi kunna fokusera, och ett sätt att öva på det är faktiskt genom mindfulness. När vi gör mindfulnessövningar tränar vi upp vår koncentrationsförmåga, eftersom det handlar om att medvetet kunna styra och hålla kvar vår uppmärksamhet. Mindfulness är i grunden en uppmärksamhetsövning. Hjärnan är plastisk, det vill säga formbar, och med regelbunden mindfulnessträning blir vi så småningom mindre reaktiva och impulsstyrda, vilket också är gynnsamt, eftersom vi då lättare kan bibehålla vårt lugn i mer stressade situationer, förklarar Liza. Vi kan alltså mer aktivt välja hur vi vill agera i en specifik situation, vad som är mest meningsfullt för oss i det långa loppet. Vi går helt enkelt från att reagera - till en förmåga att medvetet välja ett beteende som gynnar oss. För att kunna välja krävs en grundläggande

Anette Bergren

Helene Schöldsten

medvetenhet om dina egna tankar och känslor, ett nytt förhållningssätt, som är lite mer av en observatör. Det är precis det vi övar upp med mindfulness. Liza fortsätter och tar på begreppet ”sjuknärvaro”. – Om en medarbetare har svårt att fokusera på sina uppgifter kan det naturligtvis bero på många saker, men det jag vill lyfta är om man har privata problem – man kanske ligger i skilsmässa, bekymrar sig för sina gamla föräldrar eller har problem med barnen, då påverkar detta din arbetsinsats. Detta är ingenting som syns utåt, men det finns studier på att produktivitetsbortfallet är så mycket som 38 procent. Det är en osynlig kostnad som vida överstiger kostnaden för sjukfrånvaro. Och det är ju bara att gå tillbaka till sig själv och fundera på hur effektiv man är när man har tankarna ”någon annanstans” än på jobbet. Ur ett mänskligt perspektiv finns all förståelse för detta, det är därför jag jobbar med terapi, men ur ett företagsekonomiskt perspektiv är det vare sig hållbart eller lönsamt att inte adressera den här problematiken, betonar Liza. – En projektledare som inte vårdar sina kundkontakter optimalt eller missar en pitch kan kosta företaget riktigt stora summor, bara för att ta ett exempel. Att arbeta

Hur kan då sådana förebyggande lösningar konkret se ut på ett företag? - Med tanke på hur mycket stress många upplever idag så tror jag att ge tid för återhämtning under arbetsdagen är väldigt viktigt. Vissa har svårt att ta den tiden själva så då behöver man som arbetsgivare kanske styra det mer, bestämma en tid varje dag då man ägnar 10–15 minuter åt till exempel en mindfulness övning. Om alla gör det så blir det inte konstigt, utan något som skapar gemenskap. Yoga på arbetsplatsen är också fantastiskt, speciellt för stillasittande. Yoga är nämligen mindfulness i rörelse så du får det bästa av två världar. LIZA FÖRKLARAR VIDARE när det kommer till varje enskild medarbetares egen problematik, om det finns sådan, så kommer man inte åt det via den vägen, utan då behövs det en lyhördhet hos arbetsgivaren. Drar sig personen undan sociala aktiviteter och kolleger, är denne ofta ”måndagssjuk” eller vet man kanske att vederbörande har det jobbigt av personliga skäl? Liza, Helene och Anette jobbar med individuella samtal på arbetsplatser just med tanke på detta, eftersom det är lättare att komma in tidigt, innan personen ifråga blir sjukskriven. – Något som vi jobbar med i ACT är att ta fram vilka personliga värden man har. Värden är de personliga styrkor och kvaliteter du helst vill uttrycka i ditt dagliga beteende. ­

33


EN MOTIVERANDE OCH ÖVERGRIPANDE GUIDE för ditt beteende kan man

säga. Fokus är på hur vi vill vara, inte hur vi vill känna. Hur vill du behandla och bemöta människor runt omkring dig? Vilken sorts människa vill du vara? Hur vill du vara som kollega och partner? Hur vill du bidra? Några exempel på värden är, generös, kreativ, lyssnande, ärlig och empatisk. För om man drar det till sin spets: hur vill du bli ihågkommen? Vad skulle du vilja att dina kollegor berättade om dig när du slutat på arbetsplatsen? På ett mer personligt plan; hur vill du att dina barn ska komma ihåg dig? Vad önskar du att de berättar om dig när du inte längre finns? Här är vi alla olika men det är viktigt att få kontakt med detta, då det verkligen har kraft att förändra vårt liv i en önskad riktning. SJUKNÄRVARO, ÄR SOM SAGT ett begrepp som kanske inte alla är bekanta med. Att vara upptagen av sina privata bekymmer och därför inte kunna prestera optimalt. Vi är ju människor och inte maskiner och med detta följer ett känsloliv. För många kan det vara svårt att ta upp det här med sin arbetsgivare, kanske en rädsla att bli stämplad som att man har ”psykiska problem”, eller så tänker man kanske att arbetsgivaren inte tycker att det är så allvarligt, att man bara ska bita ihop. När man är stressad, har ångest eller känner sig nere, deprimerad så ska man naturligtvis söka hjälp. När vi pratar om att jobba förebyggande så handlar det om att ”utbilda” personalen i hur man kan hantera mentala och känslomässiga hinder i sin vardag och börja leva ett liv i linje med sina värden, dvs ett meningsfullt liv, så som det definieras av individen själv. Det här görs genom interaktiva föreläsningar och workshops där deltagarna dels får en teoretisk bakgrund (psykoedukation) men också upplevelsebaserade övningar, för att få en egenupplevd förståelse. NÄR MAN HAR KUNSKAP kan man förändra. Och om man inte vet hur man ska förändra så hamnar man lätt i samma gamla mönster

34

och frågar sig ”varför blir det alltid såhär för mig”? Någon har sagt att psykoterapi går ut på att gå ”från ursäkternas språk till ansvarighetens språk”, att gå ifrån att se sig själv som ett offer och i stället se att man kan förändra och också välja att göra det, eftersom det i slutändan bara är du själv som kan skapa det liv du vill. Detta jobbar ACT med väldigt konkret. För många är det en ahaupplevelse att man faktisk kan välja hur man vill agera. Tankar och känslor hänger ihop och de förstärker också varandra, vilket kan bli en negativ cirkel. I ACT jobbar man med att skapa ett nytt förhållningssätt till tankarna och känslorna, ett mer observerande perspektiv, vilket gör att man inte lika lätt ”dras med”, utan kan bibehålla en sund distans till det man tänker och känner och sedan välja det man innerst inne vill, baserat på värden, inte på undvikande av oönskade känslor. Liza kommer tillbaka till – mindfulness. – Om det är något man verkligen kan göra från arbetsgivarens sida så är det att erbjuda mindfulness som

stresshantering, det är dessutom klassat som en skattefri förmån inom friskvård. Så i högsta grad, välmående medarbetare och hållbar arbetsmiljö genererar i lönsamma företag. Medarbetare som är i balans är faktiskt mycket mer effektiva. Arbetsliv och privatliv är för många et och samma. Hur kombinerar man vardagen på rätt sätt – utan stresspåslag. STRESS I SIG, ELLER STRESSTOPPAR UNDER KORT TID, är inte farligt. Det viktiga är att vi får möjlighet till återhämtning. En metafor för hur det fungerar är att tänka sig hur vår bil skulle må om vi körde mellan Stockholm och Göteborg på tvåans växel i 70 kilometer/timmen. Om du aldrig stannar kommer den definitivt inte att hålla hela vägen. Men om du däremot stannar till ofta och låter motorn kylas ned en stund, så kommer det att fungera hela vägen. Samma sak gäller för oss. Stanna upp och ta dig tid för återhämtning. Det betyder inte nödvändigtvis att ”ta det lugnt”, snarare att du gör det som du tycker om att göra, det som ger dig energi. ­


WORKSHOP PÃ&#x2026; VÃ&#x2026;RT VIS. Hotellogi, mÃ¥ltider, konferenslokal och ett värmande besök pÃ¥ Spa Horisont. frÃ¥n 1.245 kr/pers exkl moms

www.tanumstrand.se +46 525 -190 00 â&#x20AC;¢ 1,5 timme med bil frÃ¥n Göteborg

FINLANDSHUSET KONFERENS ETT STENKAST FRÃ&#x2026;N STUREPLAN

Finlandshuset Konferens 6QLFNDUEDFNHQŬ6WRFNKROPŬ7HO Ã&#x20AC;QODQGVKXVHW#ID]HUFRPŬZZZÃ&#x20AC;QODQGVKXVHWVH


Relevant statistik

STRESS Ă&#x201E;R NĂ&#x2026;GOT SOM DRAR IGĂ&#x2026;NG

kroppens kamp- och ďŹ&#x201A;yktsystem som är en naturlig och instinktiv fĂśrsvarsmekanism, det handlar om Ăśverlevnad. När vi levde pĂĽ savannen var det ocksĂĽ en frĂĽga om Ăśverlevnad, men idag är det inte mĂĽnga rovdjur vi behĂśver vara pĂĽ vakt emot, utan det som drar igĂĽng hotsystemet är snarare allt vi mĂĽste hinna med, deadlines i arbete och vardagslivet som ska skĂśtas, sociala aktiviteter, och kanske en känsla av att man aldrig räcker till hur mycket man än anstränger sig. En stor del av denna stress pĂĽgĂĽr alltsĂĽ inom dig - i dina tankar, i din hjärna och det är inte ett verkligt yttre hot. Vi människor har en hjärna som ständigt är igĂĽng med att fĂśrutse, planera, analysera, jämfĂśra. Det är naturligtvis superbra men myntet har en rejäl baksida, nämligen att vi ocksĂĽ kan oroa oss fĂśr framtiden och älta och grubbla Ăśver det som varit. När vi hamnar i den loopen behĂśver vi kunna kliva tillbaka, stanna upp och grunda oss i nuet. GĂśra en sak i taget och fokusera pĂĽ det. MĂĽnga behĂśver ocksĂĽ lära sig att säga - nej. En jämfĂśrelse kan gĂśras med vilda djur. Till exempel antiloper som ständigt är utsatta fĂśr dĂśdshot, men som ändĂĽ inte är sĂĽ stressade, eller hur? Man kan tycka att de borde vara det, de kan bli dĂśdade när som helst, men de stĂĽr och betar helt lugnt ända tills ett rovdjur dyker upp och jagar dem, fĂśrst dĂĽ springer de. När rovdjuret är borta, är de helt coola igen. Det är helt enkelt fĂśr att de beďŹ nner sig fullständigt i nuet, ingen oro Ăśver vad som kanske ska hända snart. De reagerar med att ďŹ&#x201A;y när de mĂĽste, men ägnar inte en tanke ĂĽt det när rovdjuret väl är borta.

36

Hur fĂśr vi in mer av mindfulness i vĂĽr dagliga vardag och arbetslivet? â&#x20AC;&#x201C; Här har jag faktiskt ett helt färskt exempel frĂĽn ett fĂśretag där vi nyligen var och hĂśll en interaktiv fĂśreläsning, berättar Liza. NĂĽgon vecka efter vĂĽrt besĂśk skrev vd:n till oss och berättade att det nu var tio stycken som sĂĽgs varje dag klockan 15.00 och ägnade sig ĂĽt en stunds mindfulness, baserat pĂĽ de Ăśvningar som jag visat under fĂśreläsningen. En fantastisk feedback! Och det behĂśver verkligen inte vara svĂĽrt, eller ta sĂĽ mycket tid i ansprĂĽk. Det handlar egentligen om att bestämma sig och skapa utrymme fĂśr det. Bestäm dig fĂśr nĂĽgon Ăśvning som passar dig, tillexempel att fokusera pĂĽ andetaget under fem-tio minuter, bestäm när du ska gĂśra det och avsätt tid fĂśr det. Fem-tio minuter har du alltid. I bĂśrjan är det troligtvis enklast att gĂśra det hemma i lugn och ro, men det gĂĽr precis lika bra att gĂśra pĂĽ tunnelbanan eller bussen. Det ďŹ nns ocksĂĽ bra appar som du kan ta till hjälp. UtĂśver denna fem, tio minuters mindfulness-meditation kan du lägga till att vara medvetet närvarande när du gĂśr nĂĽgot du normalt gĂśr utan att tänka pĂĽ det (pĂĽ autopilot) varje dag, som till exempel att duscha, dricka en kopp the, diska eller gĂĽ ut med hunden. Fokusera alla dina sinnen pĂĽ det du gĂśr; hur det känns, hur det doftar, hur det ser ut, vad du ser och hĂśr. Var sĂĽ närvarande som om du aldrig upplevt det fĂśrut. Liza visar pĂĽ hur smĂĽ barn kan bli helt fascinerade av nĂĽgot som vi tycker är helt alldagligt. â&#x20AC;&#x201C; Jag brukar kalla det tillstĂĽndet fĂśr â&#x20AC;?solnedgĂĽngsmodeâ&#x20AC;?. När du sitter och betraktar en solnedgĂĽng och verkligen â&#x20AC;?tar inâ&#x20AC;? den med alla sinnen, dĂĽ är du fullt närvarande. Det är dĂĽ vi är fullständigt i nuet, vilket vi aldrig är annars. VĂĽra tankar är ständigt nĂĽgonstans i framtiden eller fast i nĂĽgot som redan hänt. Det är väldigt vilsamt att bara vara i nuet en stund. Q

Nyligen kom den ĂĽrliga rapporten Jobbhälsobarometern â&#x20AC;&#x201C; en enkätundersĂśkning om hur vi upplever arbetsmiljĂśn. Bakom undersĂśkningen stĂĽr branschorganisationen Sveriges fĂśretagshälsor. Enligt rapporten känner mĂĽnga psykiskt obehag av att gĂĽ till jobbet. StĂśrst är problemet bland yngre människor upp till 30 ĂĽr. Ungefär en fjärdedel av dem uppger att de mĂĽr dĂĽligt av att gĂĽ till jobbet nĂĽgra gĂĽnger i mĂĽnaden eller oftare. De stressrelaterade sjukskrivningarna har Ăśkat med 200 procent under de senaste fem ĂĽren. (FĂśrsäkringskassan 2017). Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos relaterad till stress (DN 7 jan 2017). En tiondel av männen är sjukskrivna pĂĽ grund av diagnos kopplad till stress. De som sjukskrivs är i allt hĂśgre grad personer som inte har varit sjukskrivna tidigare, det gäller framfĂśr allt gruppen 30â&#x20AC;&#x201C;39-ĂĽringar. Upp till 38 procent minskad produktivitet vid â&#x20AC;?sjuknärvaroâ&#x20AC;?. 30 procent sämre kognitiv fĂśrmĂĽga vid stress. Proaktivitet lĂśnar sig, investera i hälsa pĂĽ arbetsplatsen och fĂĽ upp till 12 gĂĽnger pengarna tillbaka enligt Europeiska ArbetsmiljĂśbyrĂĽn. En sjukdag kostar ungefär 2500 kr och en utbränd medarbetare ca 400 000kr fĂśr arbetsgivaren. (Dessa siffror varierar sĂĽklart beroende pĂĽ vad personen tjänar).

Frün den 31 mars 2016 ska arbetsgivaren ansvara fÜr bland annat: Arbetstagarna inte für en ohälsosam arbetsbelastning Resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet. Att ge mÜjlighet till üterhämtning, ändra arbetssätt eller ändra prioriteringsordning är exempel pü hur arbetsgivaren kan arbeta fÜrebyggande. Arbetstidernas fÜrläggning inte leder till ohälsa 5LVNI|URKlOVD°QQVWLOOH[HPSHOYLG skiftarbete, nattarbete, delade arbetspass och fÜrväntningar pü att ständigt vara nübar. Redan i planeringen behÜver arbetsgivaren uppmärksamma detta, och även se till att GHW°QQVWLGI|UnWHUKlPWQLQJ KlargÜra att kränkande särbehandling inte accepteras pü arbetsplatsen WLOOH[HPSHOLHQSROLF\RFKDWWGHW°QQV rutiner fÜr hur kränkande särbehandling ska hanteras, till exempel hur och var de utsatta snabbt ska fü hjälp. Källa: ArbetsmiljÜverket


Värdebaserat ledarskap skapar förutsättningar Förebilder finns överallt. Det kan handla om mod från den som säger ifrån när någonting är fel, omtanke från den som bryr sig om andra eller handlingskraft från den som fortsätter kämpa. Vi tycker att dessa egenskaper beskriver en värdebaserad ledare. Någon som är nyfiken, vågar byta perspektiv och bidrar till en bättre värld.

Känner du någon som gör skillnad? Nominera en ung ledare på ungtledarskap.se senast den 31 januari så att vi kan lyfta dem.

#ungtledarskap


38


EN ARBETSKAMRAT FÅR HJÄRTSTOPP

Följande 180 sekunder är livsavgörande Hjärtstopp är en av Sveriges vanligaste dödsorsaker. Varje år drabbas 10 000 personer. Endast 500 överlever. 180 sekunder är skillnaden mellan liv och död vid plötsligt hjärtstopp. Med en fungerande hjärtstartare och personal som utbildats i hjärt-lungräddning kan du göra en hjälteinsats. ­ Text: Micaela Braunander

39


¹ǖĻŎȞċɥžŎȞĻŎȞ FÖRLORAR MAN TID KAN LIV gå förlorade. Med en uppdaterad och användar-vänlig hjärtstartare kan det bli du som räddar ett liv. Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp blir omedelbart medvetslös och slutar andas. Det finns ingen tid att förlora när en person drabbas, det vet akutpersonal, det vet de vänner, familj, kollegor och medmänniskor som varit med när minuter har blivit skillnaden mellan liv och död. Hjärnan är det organ som är mest känsligt för syrebrist och om syretillförseln inte genast kan återställas finns en stor risk för bestående hjärnskador.

HJÄRTSTOPP KAN HÄNDA dig och mig, det kan hända våra barn och våra föräldrar. Det är inte tids eller situationsbestämt. Just därför är det så viktigt med såväl privata som offentligt tillgängliga defibrillatorer. Det är också viktigt att de hjärtstartare som finns på plats är uppdaterade och lätta att använda. LIVRÄDDANDE TEKNOLOGI måste få finnas där den kan göra mest nytta, dvs ute i samhället där folk rör sig, på kontor, restauranger, i bostadsrättsföreningar och även i våra hem. Den kritiska tiden inträffar från hjärtstoppet tills det att akutpersonal kommer till platsen. En viktig faktor blir då en Automatiserad extern defibrillator (AED), som är lätt att använda även för som inte är professionell sjukvårdspersonal.

"Jag lever idag tack vare min syster"

ALLHELGONAHELGEN för två år sedan hände det vi vet händer andra men som ingen tror ska hända en själv. Frida fick ett plötsligt hjärtstopp.

Systrarna Anna och Frida pratar i telefon, men Anna tyckte inte att Frida låter som hon brukar på rösten denna gång. – Hon lät konstigt och plötsligt bara försvann hon i luren. Jag kände att jag bara var tvungen att åka förbi henne och se så att allt var ok, det var en ren magkänsla, berättar Anna. När Anna kommer hem till sin syster möts hon av en Frida som är helt blöt efter att ha ramlat och spillt ut vatten.

40

Minuterna efter att Anna kommit in i huset faller hon ihop på golvet, det är där och då som Frida får ett plötsligt hjärtstopp. – Jag såg hur läpparna blev blå, och jag hörde hur andningen liksom försvann. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, återger Anna. Anna har via fritidsgården hon jobbar på fått gå en kurs i hur man ska agera om olyckan är framme vid just ett hjärtstopp. - Utan kurserna i hjärt- och lungräddning hade jag definitivt inte vetat hur jag skulle hjälpa min syster i den stunden, jag hade nog blivit panikslagen men nu satt det i bakhuvudet och jag bara gjorde utan att tänka. Anna ringer SOS-alarm, kopplar på högtalartelefonen och börjar göra kompressioner, dvs sätter igång hjärt- och lungräddning guidat av SOS-alarm som hjälpte henne att räkna. - Fridas ögon var helt stirriga och det skummade ur munnen, det var så fruktansvärt att se henne i det tillståndet, och sekunder och minuter kändes som timmar, förklarar Anna.

Räddningstjänsten kom efter cirka 12 minuter. Brandkåren var först på plats och i väntan på ambulansen gav de Frida elchocker med hjälp av ytterligare hjärtstartare. – Idag lever Frida med en hjärtstartare inopererad, en så kallad icd, som är en pacemakerfunktion fast med hjärtstartare inuti. Q

Fridas tatuering är en kärleksförklaring och hyllning till systern – och en påminnelse om att ta vara på livet.


Carina Kiejstut, Svensk Livräddning

ÂĽÇ&#x2013;ČŹČ&#x17E;DzÄ&#x2039;ÉĽĹ&#x17D;Č&#x17E;Ę&#x201E;ČŹČ&#x201D;Í&#x2DC;Ç&#x2013;ÇźĘ&#x201E;Ä&#x2039;Ë&#x153;Ä&#x201A; livräddaren i fokus hjärtstartare i sig inte räddar liv det är kombinationen tillsammans med livräddarens insats som Ăśkar Ăśverlevnaden, berättar Carina. Idag ďŹ nns en Ăśkad medvetenhet kring hjärtstartare och HLR. Carina vill belysa vikten av att kĂśpa eller hyra en hjärtstartare och att dessutom gĂĽ en HLR-utbildning är en ren investering fĂśr livet. Det Carina jobbar fĂśr är att Ăśka kunskapen omkring oss sĂĽ att vi alla kan bli livräddare, när stunden kräver det.

VID ETT PLĂ&#x2013;TSLIGT HJĂ&#x201E;RTSTOPP är

det den tidiga insatsen som räddar liv. Att larma och ansluta en hjärtstartare inom tre min Ăśkar chansen fĂśr Ăśverlevnad med 70 procent. â&#x20AC;&#x201C; Ett hjärtstopp inträffar plĂśtsligt - och helt oväntat. Det kan drabba vem som helst när som helst och precis var som helst. Hjärtstopp är den vanligaste orsaken till tidig dĂśd. Den stĂśrsta chansen att Ăśverleva ett hjärtstopp är dĂĽ att hjärt- och lungräddning startas omedelbart och att den drabbade ges en eller ďŹ&#x201A;era elstĂśtar frĂĽn en hjärtstartare innan ambulansen anländer, fĂśrklarar Carina Kiejstut. TILLSAMMANS MED SIN man driver hon Svensk Livräddning, som idag erbjuder utbildningar i hjärtlungräddning, (HLR) fĂśrsta hjälpen och brandkunskap. Sedan 1980-talet har hon jobbat med hjärtintensiv vĂĽrd och räknas idag till pionjärerna inom hjärt lungräddning i Sverige. â&#x20AC;&#x201C; Det är fantastiskt att fĂĽ vara med i denna utveckling. Idag när insatstiderna varierar Ăśver landet

har livräddaren en väldigt viktig roll. I Nynäshamn, till exempel där vi bor är insatstiden 21 minuter. Det är dü viktigt att du och jag vet hur vi utfÜr HLR, och ocksü vügar agera snabbt när det plÜtsligt händer. Det är livräddarens insats som kan rädda liv och det som vi ska komma ihüg är att en

â&#x20AC;&#x201C; Det vi ofta fĂĽr hĂśra av kunder är att de innan de har gĂĽtt en kurs är lite rädda fĂśr hjärtstartaren. â&#x20AC;?Hoppas att det inte sker när jag är i närhetenâ&#x20AC;?, är det mĂĽnga som tänker när de ser en hjärtstartare. De är rädda fĂśr att inte vĂĽga agera om nĂĽgon skulle fĂĽ plĂśtsligt hjärtstopp. NĂ&#x201E;R DE STĂ&#x2026;R DĂ&#x201E;R tre timmar senare

efter genomfĂśrd HLR-utbildning sĂĽ är det en känsla av lättnad som inďŹ nner sig. â&#x20AC;?Nu vĂĽgar jag hjälpa tillâ&#x20AC;?, brukar mĂĽnga säga till mig efter ett utbildningstillfälle, säger Carina. Q

Tvü hjärtstartare med den senaste tekniken LIFEPAK CR2 Användarvänlig med enkel design. LifePak, är just denna moderna teknik i en lätt att använda portabel enhet. /LIH3DN¤XWUXVWQLQJDQYlQGVDY¹HU akutvürdsenheter världen Üver än nügot annat fabrikat. Samtidigt visar en aktuell studie att säkerheten inte äventyras när medmänniskor som du och jag, med lite eller utan träning, använder helautomatisk AED. Funktionerna metrionom och HLRvägledning ställer in en effektiv takt och guidar dig som användare. LIFEPAK CR2 är hjärtstartaren som är självÜvervakande med WiFi-uppkoppling. Den pratar sex sprük och kan även anpassas till barnläge. Tack vare LIFELINK central AED- programhanterare Üvervakas och spüras AED-status som mÜjliggÜr ÜverfÜring av patientdata till räddningspersonal och sjukhus.

Trygghet är en enkel steg- fĂśr â&#x20AC;&#x201C; stegprocedur. 1. Starta enheten 2. Applicera elektroderna 3. FĂślj rĂśsten som guidar genom GH°EULOOHULQJ

LIFEPAK CR Plus Den helautomatiska LIFEPAK CR Plus ger Clear Voice- instruktioner som är lätta att fĂślja i steg-fĂśr steg och levererar GH°EULOOHULQJVVW|WHQ¤PHGXSSWLOO- vilket är bäst i branschen- utan att nĂĽgon behĂśver trycka pĂĽ nĂĽgon knapp. Ă&#x201E;ven om du har en hjärtstartare pĂĽ plats hjälper det inte om den inte är uppdaterad. LIFEPAK CR Plus AED genomgĂĽr automatiska självtester varje vecka fĂśr din och andras säkerhet och trygghet att veta att du är beredd när det verkligen gäller. Q

41


Karl Frostensson VD Servicia Medical

ɝåǖʄŎɥĂ˜ medvetenheten har ökat kring hjärtstopp" Därför erbjuder vi genom våra återförsäljare utbildningar i hjärt-lungräddning (HLR) med hjärtstartare.

Vi möter upp Karl över en lunch på anrika restaurang Tennstopet. Där i entrén sitter en hjärtstartare på väggen och jag vänder mig till Karl och säger; det måste kännas bra att jobba med produkter som gör skillnad mellan liv och död. - Ja, det är fantastiskt. Vi har genom åren sett till att hjärtstartare finns på tusentals platser, allt från kontor och företag till skolor och sjukhus, och med det är vi faktiskt med och räddar liv. Jag är oerhört stolt över att få jobba tillsammans med vår amerikanska leverantör som är världens största tillverkare av hjärtstartare med en marknadsandel i Europa på

drygt 30 procent. Vår hjärtstartare LifePak CR2, är den mest tekniskt fulländade som finns på marknaden idag. Den har barnläge, är två språkig, analyserar under HLR och är wi-fi uppkopplad för att alltid vara redo och klar att användas. Borde det inte finnas hjärtstartare i varje hörn idag eftersom de ju faktiskt är livsavgörande? – Absolut, visst skulle det svara önskvärt. Vi ser att medvetenheten har ökat kring hjärtstopp. Idag har vi många kunder som hyr hjärtstartare eftersom de tycker det är smidigt. Som en kund uttryckte det prenumerera på liv. Viktigt är också att vi ökar kunskapen kring hur du använder hjärtstartare vid ett plötsligt hjärtstopp så att fler känner sig bekväma med att agera.

Ni utvecklar konceptet med hjärtstartare ett steg ytterligare i nya satsningen; LifeStation. Vad är tanken bakom LifeStation? – Vi ser det som en självklarhet att jobba med hjärtstartare ihop med en HLR-utbildning, och nu lägger vi till första-hjälpen-lådor som en ytterligare komponent. Tanken är att dessa ska komplettera varandra och göra arbetsplatser, bostadsrätter och allmänna platser mer säkra. VI HAR ÄVEN GJORT en extra stor

första-hjälpen-låda som vi döpt till ”Giant”, och som är en portabel första hjälpen station. Det är en hel container, fullt utrustad med första hjälpen material som passar för sportevent, festivaler eller andra sammanhang där det är stora folksamlingar. HOVMÄSTAREN KOMMER fram till vårt bord efter att ha överhört vårt samtal. Hon berättar att de hade en man som fick hjärtstopp under en middag och som överlevde tack vare, att de hade en hjärtstartare i lokalen och att personalen kontinuerligt utbildas i hjärt-lungräddning med en hjärtstartare. Undrar du över något hur du kan rädda liv? Maila till Karl: karl.frostensson@servicia.se Q

Fakta Servicia Medical Servicia MedicalJUXQGDGHV6HGDQ starten har över 15 000 personer utbildats i hjärt-lungräddning (HLR) och över 1500 företag har försetts med hjärtstartare. 2013, 2014 och 2015 utsågs Servicia Medical av Dagens Industri till Gasellföretag och av Veckans Affärer till ett av Sveriges superföretag. Ambitionen ärDWWVHWLOODWW±HUVRPGUDEEDV av hjärtstopp kan räddas. +/5LQVWUXNW|UHU°QQVSn±HUWDOHWRUWHUL Sverige för att kunna utbilda på plats. Servicia Medical utför även service på medicinsk utrustning och har därigenom tekniska kunskaper i hur en hjärtstartare fungerar.

42

UTBILDNING Alla utbildare har praktisk erfarenhet från akutsjukvård, ambulans eller sjöräddning. Alla instruktörer följer HLR Rådets riktlinjer för hur man ska utbilda i HLR. Efter utbildningen får du ett utbildningsbevis från Svenska HLR Rådet.

Life Station Giant

Life Station-en komplett livräddningsstation. Första-hjälpen-väskor från 1495kr Basic 1495kr Plus NU Xplus 2995kr Giant offert Nya generationens hjärtstartareƙRRWEXX köpa eller hyra.Hela utrustningen kommer komplett med WiFi och 3G och den påminner kontinuerligt om när batteri och elektroder behöver bytas ut. CR2 WiFi Att hyra: 369 kr/mån CR + (ej WiFi) Att hyra: 249 kr/mån Info: www.servicia.se Mail: info@servicia.se Telefon: 010-4989800


UPPLEV AFRIKAS BIG 5 MED KENZAN TOURS

DRÖMMER DU OM ATT SE AFRIKAS BIG 5? Följ med oss på safari och få en upplevelse för livet! Vi skräddarsyr safariresor till Afrika, och vår specialitet är östra Afrika. I Tanzania bor du på våra egna bekväma tältcamper som ligger i de djurrikaste delarna av Serengeti. Kombinera gärna safarin med avkopplande sol och bad på Zanzibar, Pemba Island eller Seychellerna. Vi har även resor till bland annat Kenya, Uganda, Sydafrika, Botswana och Madagaskar. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig; 021-18 16 17 eller ella@kenzantours.se.

Ella Rustad är ansvarig för Kenzan Tours resor till Afrika. Hon hjälper dagligen resenärer att uppfylla sina drömmar om att åka på safari. – För att våra kunder ska få se så mycket som möjligt av Afrikas fantastiska djurliv har vi egna camper i Serengeti. Camperna flyttas under året enligt djurens migration genom parken. På så sätt ökar chanserna att få se många vilda djur, oavsett när under året man åker dit. Vi sätter också ihop safaripaket med flera olika parker i norra Tanzania så att man får se ett varierat djurliv. Det unika med Kenzan Tours safariresor är också att kunderna, i samråd med guiden, styr över dagarna med safari. Om de vill ha en heldag med djurskådning eller ta en lunchpaus på campen, det bestämmer de själva. En safari är ett oförglömligt äventyr, och vi vill att fler ska få uppleva det. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig på ella@kenzantours.se så berättar jag mer.

COSTA RICA - DET GRÖNA PARADISET

KUBA - DET GENUINA KARIBIEN

Costa Rica är ett grönt litet paradis som passar hela familjen. Utforska den tropiska regnskogen, häng med på en äventyrlig aktivitet eller koppla av på Stilla havets vackra stränder. Låt oss hjälpa dig att upptäcka Costa Ricas gröna paradis! Vill du veta mer, kontakta mig på 021-18 16 17 eller via mail till ella@kenzantours.se.

Drömmer du om en resa till Karibien med mer än bara vackra stränder? Res till färgstarka Kuba och upplev dess charm och unika atmosfär av historia, glädje, musik och dans. Med våra resor till Kuba får du uppleva det bästa av landets kultur, natur och stränder. Läs mer på kenzantours.se/kuba.

Hej! Jag heter Ella Rustad och har jobbat på Kenzan Tours sedan 2006. Ett av mina specialområden är skräddarsydda resor till Costa Rica. Under mina resor dit har jag lärt känna landet och vet vad som finns att se och upptäcka där. Oavsett om ni är intresserade av natur, äventyr eller sol och bad kan jag skräddarsy er drömresa till Costa Rica. Vill du veta mer, ring mig på 021-18 16 17 eller kom förbi vår resebyrå i Västerås. Välkommen!

Hej! Jag heter Edyk Goicoechea Alvarez, och mig träffar du med största sannolikhet när du reser till Kuba med Kenzan Tours. Jag är uppvuxen på Kuba men har bott 12 år i Malmö och talar därför svenska. Jag är den som tar emot er, introducerar er till landet och guidar er i underbara Havanna. Jag, mina kollegor och min svenska chef Carina gör allt för att ni ska få en smidig, trygg och minnesvärd resa. Välkommen till mitt Kuba!

Läs mer om våra resor på www.kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17


Vǖ˜ĂĻǖ˜ċ͘ŎȞˆ͡ɥ Vita stränder och sköna solstolar i all ära men vill du ha en semester med aktiviteter, äventyr och utmaningar finns det många spännande platser att resa till.

S

öker du en aktiv semester som bjuder på storslagna naturupplevelser, adrenalinkickar och minnen för livet finns en mängd resor att välja mellan. Vad sägs om strövtåg i Costa Ricas regnskogar eller bestiga Kilimanjaro? Aki Nicolaides, vd för Kenzan Tours, ger sina bästa tips.

Möt det vilda Afrika Att åka på safari är inte fysiskt ansträngande men ändå ett pulshöjande äventyr. Åker du ut i Serengeti nationalpark, i norra Tanzania, får du chansen att från jeepen uppleva spännande nära möten med Afrikas vilda djur i deras naturliga miljö. Lejon som

44

slår sig ner i jeepens skugga, leoparder som lojt betraktar dig från en trädgren och synen av tusentals gnuer och zebror som fyller savannen är exempel på oförglömliga upplevelser som en safari i Tanzanias vildmark kan ge.

Äventyr för alla Costa Rica är en pärla för dig som söker en aktiv semester, det lilla landet är känt för sin rika flora och fauna plus det stora utbudet av upplevelserika aktiviteter för hela familjen. Där finns allt från lugna vandringar i regnskogar och vulkanlandskap till fartfylld forsränning. Även Malaysia har mycket att erbjuda den som

söker en aktiv semester och fina naturupplevelser. På norra Borneo kan du bland annat följa med på djungelvandringar, dyka och forsränna.

Adrenalinkickar på hög höjd Vill du vandra i Andernas mäktiga bergslandskap och uppleva Perus inkakultur är den 43 km långa Inkaleden till Machu Picchu något för dig. Vandringen från Cusco till mytomspunna Machu Picchu tar fyra dagar och längs vägen passerar du historiska ruiner, små inkabyar och Andernas mäktiga gröna bergslandskap. Q


¯ȵǶŎɥĻ̈ŎȞɥǖǶˊƹˆ ˟ŮŬ͡ʄǖʄǶ̈ˆȔĂȞǖȞƹɛ %HVWLJ$IULNDVK|JVWDEHUJ.LOLPDQMDUR%HUJHWKDU±HUD rutter med olika svårighetsgrad, därför kan såväl vana klättrare som väl förberedda nybörjare klara utmaningen att nå toppen på nästan 6 000 m ö.h. Hittills har alla Kenzan Tours resenärer nått toppen, berättar Aki, och nämner att den äldsta är en norsk kvinna som då var 72 år. Blir du nästa att klara det?

45


SUR°O

€͡ ¯͚ŎŎˆ vǖŬŎ Jag måste tillstå att jag dog sötdöden hemma i tv-soffan. I program efter program bjöd allas vår favoritkonditor Roy Fares oss på en smakfull resa till några av världens godaste, galnaste och mest grandiosa bakverk. Ni som såg "Roy Fares i Amerika", ni minns dem, munkarna av croissantdeg, alla brownies, bars, keylimepajer, bananpuddingar och – halloncheesecakes nästintill syndigt förföriska.

Text: Tina Gardsten Foto: Wolfgang Kleinschmidt

46


J

ag som aldrig eller åtminstone väldigt sällan tittar på dessertmenyn på krogen, utan tillhör det släkte som hellre tar två förrätter, fick cravings bara av att titta på alla de söta ”finbröden”. Slaviskt följde jag Roy Fares resa i tv, som inkluderade allt från bakverk till spännande möten med lokala hjältar. Aktuell är Roy igen när han tillsammans med Mattias Ljungberg, en annan stjärnkonditor nyligen slagit upp portarna till det gemensamma cafékonceptet - MR Cake.

KICK OFF fick en pratstund med Roy

över telefon, en torsdagsförmiddag något senare än vår överenskomna tid. Roy ber så mycket om ursäkt när vi hörs, och förklarar att han stått med fingrarna i degen sedan tidig morgon och därefter bestyr med administration. Roy skrattar och berättar att folk blir förvånade när han säger att han själv som oftast står i köket och bakar. – Det är lite konstigt, jag driver ju ett bageri och konditori och då är det väl inte så egendomligt tycker jag, säger han och skrattar.

Roy, du har varit, militärpolis, kalsongmodell i USA och gogo-dansare på nattklubbar i Stockholm, Barcelona, Ibiza och London. Tidigt gick du en 3-årig gymnasieutbildning på livsmedelsprogrammet i Örebro med inriktning bageri/konditor. Visste du redan då att det var detta du skulle komma att syssla med? – Nej, inte riktigt, jag visste däremot att jag ville vara kreativ och arbeta med händerna på något vis, att få skapa. Att det slutligen blev konditor, det växte fram, och det är ju både kreativt samt gott och härligt. Det är en passion och det driver mig framåt att göra andra kreativa saker. Varför bakverk? Roy drar sig till minnes och berättar att det beslutet landade efter segern som Årets Konditor 2010. – Att jag vann då, betydde väldigt, väldigt mycket. Just den dagen var jag ju bäst i Sverige. Det skapade en känsla att absolut ingenting är omöjligt och det öppnade dörren till så mycket spännande. Jag kände att jag hade träffat rätt, det var bara att fortsätta med vad jag påbörjat – alltså att baka.

Vi fick nyligen följa dig i programmet Roy Fares i USA, där du delade med dig av de godaste, vackraste och mest frestande bakverken som USA har att erbjuda.

Inspirationskälla, förebilder? – Oj, det är så många människor jag träffar jämt och ständigt, och många som jag arbetar med och inspireras, och känner beundran för.

Vad inspirerade dig mest från alla möten och kök, vad tog du med dig hem? – Helt besatt blev jag i, Velvet Croissant och Crème Brûlée croissanten från Union Square bageri & restaurang i New York. Dessa fick en given plats här hemma.

Finns det något bakverk som du själv är ”pappa” till? – Nej inte helt och hållet helt eget, inte som Mattias som ju lyckades med sina egna semmelwraps. Allt finns ju redan, men jag har tagit till mig detta med cheeese cakes och cup cakes och twistat det till min egna version.

Att få marängen luftig och fluffig, en sockerkaka hög och saftig och wienerbröden frasigt perfekta - det kräver sin bak-konstnär. Hur mycket är känsla och hur mycket är ren kunskap när man arbetar som konditor? – Bakning är extremt mycket kemi kan jag våga påstå, man måste ha ett fungerande recept. Ett recept är en vägledning men det kräver också en kunskap hur man ska hantera det. Kavla en deg är viktigt till exempel och du måste veta hur du ska vispa en maräng, förklarar Roy. – Baktider är alltid svåra, det är olika för olika platser och alla ugnar är olika. När det kommer till temperaturer däremot måste man ha känsla. Det kan till exempel skilja 10–15 minuter i tillagning för olika ugnar. Amerikanska tårtor kräver stort tålamod och kunskap, där ska det vara raka, höga och fina lager på lager. Att arbeta med choklad kräver att man är mycket, mycket noggrann med temperaturerna. Till exempel; för att kunna forma chokladen till rör eller att doppa konfekt i den måste du lära dig att temperera chokladen, eller snarare kakaosmöret som finns i den. Om du inte tempererar chokladen innan du börjar arbeta blir den grå och matt, krymper inte i formar eller stelnar inte på plast med någon glans. ¬

47


"Arraksboll och dammsugare är no, no" Du är från Libanon och flyttade till Sverige som sexåring. Uppväxt med stora bullriga middagar flera gånger i veckan, där maten var navet för både familjen och många vänner. – Ja det var mycket mat och vi var ofta många. På samma sätt vill jag göra bakning till ett härligt sätt att umgås med vänner. Vill också att ”desserten” ska få ta en mer central roll på våra bord. Tänk, visst är socker en bov men alkohol är mer accepterat än vårt socker, det tycker jag är märkligt. Det handlar om balans hela tiden, och inte överkonsumtion åt något håll. Jag synar ofta en krog utefter dessertmenyn, har man lagt energi på den är det ett gott betyg. Då visar det sig ofta vara genomtänkt hela vägen, många missar just att lägga krut på desserterna. Du är mycket tävlingsinriktad som person och älskar att utmana dig själv. Vad kan du göra bättre – för du är redan förklarad som ”bäst”? – Jag är absolut inte den bästa konditorn. Men jag är bäst på det jag själv vill göra och lever utefter det. Hur mycket influenser finns med av det libanesiska köket i ditt tänk? – Inte så mycket faktiskt då jag valt det amerikanska spåret. Apelsinblomsvatten kanske, skrattar Roy.

48

MR Cake, är ditt och Mattias Ljungbergs koncept som öppnade i september och som redan blivit en succé. Ni har varit med och påverkat i det mesta från läget, inredningen och såklart recepten. ­ Nu efter att ni varit igång ett tag, blev det som ni förväntade? – Vi har fortfarande mycket att lära och strävar efter att få 99 procent nöjda kunder. Men visst, vi har fått mycket beröm och det är kanske lite över vad vi förväntade oss, att det skulle tas emot så här fantastiskt fint. MR Cake är ett unikt cafékoncept, planerar ni fler enheter redan nu? – Visionerna är stora, sen får se vi om verkligheten kan följa med hela vägen. Hur mycket bakar du själv av det som finns på MR Cake? – Jag bakar rätt mycket, numer kanske inte varje dag. Men definitivt blev det mycket den första månaden. Nu blir det en del annat som administration och planering - kontoret helt enkelt. Vi är ett bra team alla här på MR Cake, det handlar också om att våga lämna över och ta egna initiativ. Råvaror pratar man om när det gäller mat – är de lika viktiga vid bakning? – Ja absolut, vi använder bara riktigt smör och försöker köpa in vissa ekologiska produkter. Men

inte allt är ekologiskt, det blir en stor kostnad och ja, det skulle gå om kunden är villig att betala det priset det då skulle kosta. För hur mycket får en bulle egentligen kosta? Vi jobbar mycket med det närproducerade däremot, till exempel ägg från frigående höns som vi köper in från Sanda hönseri. Jag är väldigt känslig när det kommer till god djurhållning, vi måste vara rädd om djuren som ger oss så fantastiska råvaror. Julen närmar sig, vad är din favorit på juldessertbordet? – Klassiskt, för min del när det gäller julen. Det viktiga är närvaron med familjen, chilla i mjukisbyxor, umgås, äta bra och ha det gott. Många av dina egna favoriter finns också hos MR Cake – vilka? – Jag älskar ju cheesecakes, triple chocolate chip cookies, chocolate cookies och allt som heter fudge brownies. Vilket bakverk kommer man aldrig hitta hos MR Cake? – Nog en mazarin. Och vänta, Arraks boll och dammsugare är no, no. Q


Utvalt

¥ɥǖ͘ĂˆŎ ¯̈ǖˆŎ ¯ǶĂŮĂǶċȞʄǸĂȞĂ͘ʄċȞƹǸ͟͡ ɌėǍȬˆŎǼŤǍŎȔȔĂɒ

Uppdatera sovrummet lagom till mörkret utanför och julen. Det behövs oftast inte alltför krånglig eller tidskrävade makeover – ändra på några basdetaljer och du har hotelllyx hemma i sovrummet.

Doftljus H&M

¯ċȞƹǶǸċĻŎɥ

PĂɥĻǖȞŎɥ

vŎʄʄǖʄȔȬɥŎ

€Ă˜Ă

7DGLJUnGDWWLQI|UVNDIIDHWW±XI°JW dubbeltäcke och till det kuddar i olika former. Ett måste för att få den rätta känslan är att införskaffa två stora hotellkuddar som du kompletterar med dina vanliga huvudkuddar. Ha gärna dina påslakan i tätvävd bomull eller i linne. Påslakanset Koster i bomullspercale, 2 eller 3 delar 899 kr Ellos Home

Undvik papper, dator, kanske till och med garderob, både för sömnen och helhetskänslan. Så enkelt och få prylar som möjligt men satsa på kvalitet på det som behövs. ISA pläd 499 kr

Välj mörkläggning så kan du skippa rullgardinen. Sammet är trend och är klassiskt till gardin i sovrummet. Gardiner på skena från taket är ett enkelt knep att få taket att kännas högre och rummet luftigare. SIMONE multifunktionsgardin 2-pack Lyxig gardin i tungt fallande sammet med en vacker lyster som ger rummet en mjuk känsla. 599 kr 2 pack Jotex

En snygg, lite större matta vid fotändan eller två matchande på båda långsidorna av sängen ramar in och förstärker lyxkänslan. Ryamatta Marrakesh 160x230 cm 1499 kr Ellos Home Matta London 170x240 cm 3999 kr Ellos Home

49


Dagtid fungerar båda barerna för jobb, informella möten och kaffepauser Hobo serverar allt från den första koppen kaffe till nattens sista drink

Alla rum med kreativ komfort och roliga gadgets

52


Mötesplats

Hobo En öppensinnad mötesplats, i samarbete med världen. "En plats där vi bor, jobbar, skapar, lär oss och har kul." Vd, Hobo, Mattias Stengl

VD, MATTIAS STENGL berättar om

M

itt i Urban Escapekvarteret som bäst växer fram mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg i Stockholm ligger Hobo. I mars slog man upp portarna som har 201 rum och en svit, två våningsplan med sociala ytor med restaurang, bar, utställningslokal och pop ups områden, Spaceby. HOBO DRIVS AV Petter Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts. Inredningen är skapad av den prisbelönta Berlinbaserade designern Werner Aisslinger och kan kanske bäst beskrivas som en mix av urban och bohemisk stil med naturliga material, detaljer i mässing och mycket färgstarka tyger. På Hobo går man inte hungrig om man inte vill – matutbudet sprider sig över två våningar med restaurang, bar och café som sömlöst tar dig från morgonkaffet till nattens sista drink med frukost, lunch, middag och fika däremellan.

konceptet Hobo såhär: Hobo är vår idé om samhället. En plats där vi bor, jobbar, skapar, lär oss och har kul. Hobos målgrupp utgörs av mestadels nyfikna citynomader som kräver en ”autentisk upplevelse och som hellre deltar i stan än enbart är åskådare”. På Hobo är det människorna man ska minnas mest när man åker hem. En spännande interiör, kreativa inredningsdetaljer, en förstklassig restaurang och en trendig bar är självklarheter idag. PÅ HOBO ÄR DET meningen att alla,

alltid ska hitta något oväntat. En dag är det ett gig, en annan ett galleri och en tredje är det ett panelsamtal. Alltid nytt, tänkvärt eller kul för mötet eller bara en sammankomst i vardagen.

UNIKT OCH INSPIRERAT av ”urban farming” så odlar man på Hobo egna kryddor och grönsaker som används direkt i både drinkar och matlagning. Systemet kallas Hydraponic och är ett miljövänligt odlingssystem anpassat för inomhusbruk. Det är närodlat på riktigt. Q

Hobo Vad: Designhotell, mötesplats Adress: Brunkebergs torg 4, Stockholm Telefon: 08-578 827 00 Web: hobo.se

Hydropnicodlingen i hotellets lobby låter både kockar och bartenders hämta örter och grönsaker till sina drinkar och rätter.

53


Kulturstad

54


Malta

åĂǼŎ˜Ă Ƕ̈Ǹ˟ɥǍ̈̈͘ĻʄˆĂĻ

2018 Maltas huvudstad Valetta står som kulturhuvudstad nästa år 2018. Vi besökte staden som bjuder på allt ifrån sol, bad och fantastisk mat till ett kulturarv av världsklass. Text: Sabina Jonsson Foto: Shutterstock/Pixabay

D

e Maltesiska öarna har under de senaste 15 åren upplevts som en något sömnig semesterort som alltför ofta valts bort för att lämna plats för nya heta resmål. Men nu gör Malta och Valletta come back. Man har arbetat målmedvetet för att öka tillgängligheten, nedgångna och förfallna områden har restaurerats, stadsdelar och landmärken har moderniserats genom infrastrukturprojekt och andra typer av turister och resenärer hittar hit idag. UNDER EN DAG i Valletta får vi bekanta oss med den vackra huvudstaden som faktiskt även är listad som ett av Unescos världsarv. Vi beundrar vacker barockarkitektur, byggnader och fasader som låtits inspireras av landets religion och Johanniterorden.

info Malta

Här finns mängder av kyrkor och katedraler, gamla fästningar, palats och museum. NÄSTA ÅR, 2018 är det Vallettas tur att äga titeln som Europas Kulturhuvudstad. Inte helt oväntat kan man tycka, den vackra kalkstensprydda huvudstaden är hem till närmare 400 kyrkor och katedraler och här finns en stark och fascinerande historia som går tillbaka till mitten av 1500-talet när Johanniterorden grundade staden. Men kultur är inte bara religion och historia. Under en dags besök i Valetta får vi möjligheten att ställa ett par frågor till Stiftelsen Valletta 2018, som korrekt benämns The Valletta 2018 Foundation och som har ansvaret för planering och genomförande av kulturhuvudstadsåret och det kulturella programmet. ¬

Befolkning

431.000 Huvudstad Religion

Kristendom

Valetta Valuta

Euro (EUR) Språk Engelska, Maltesiska Kristna 98%

Övriga 2%

55


"Malta listas som

Oliver Reed tog sin sista öl på "the Pub" under inspelningen av "Gladiator".

en av världens bästa platser QŶj|_bbZ_[ŶKj"

Vad innebär det för Malta att Valletta är Europas nästa kulturhuvudstad? — Valletta tilldelades titeln redan år 2012, berättar Sefora Mannino som arbetar som Communications Administration Officer på Valletta 2018 Foundation och fortsätter Malta är den minsta medlemsstaten i Europeiska Unionen och som det kommande året har en oerhört stor betydelse för Malta, och alla människor som lever här. Arvet, traditionerna och sättet att leva på vår ö kommer genomsyra hela vårt kulturella program. Inom vilka kulturella områden utmärker sig Valletta och de Maltesiska öarna som starka kulturbärare? — De maltesiska öarna har ett rikt kulturliv, vi har vårt eget språk, en stor matkultur med många gamla mattraditioner och vi har också ett antal fornlämningar och arvsplatser som täcker stora områden, exempelvis de neolithiska templen som Hagar Qim, Mnajdra, Ggantija, för att nämna några, vi har medeltidsstaden Mdina och olika befästningar som vi ärvde

56

från Orden av Knights of St. John när ön var under dess beskydd. Valletta själv är en historisk plats och ett minnesmärke efter Maltas seger över det osmanska riket, förklarar Sefora. MEN VALLETTA HAR mycket mer att erbjuda vad gäller nutida kultur, här finns en stark förankring i den samtida konstscenen. - Staden har etablerat sig som kulturcentrum i Malta för samtida konst. Varje år öppnas nya konstgallerier och det arrangeras ständigt utställningar runt om i staden, berättar Sefora. NÄR VI STROSAR RUNT på de smala

gatorna, bland alla pittoreska gränder får vi även förklarat för oss att många delar av ön är populära val som inspelningsplatser bland många stora filmproduktionsbolag. Antagligen beror det på alla mytomspunna medeltida platser och mystiska befästningar och fort som finns på ön. Vi stannar till vid den lokala puben ”The Pub” som med viss ironi i folkmun kallas ”Ollie’s last pub”, här förolyckades nämligen den kända, brittiska skådespelaren Oliver Reed, i en hjärtinfarkt under

tiden han spelade in filmen The Gladiator. Denna filmproduktion som så många andra ägde rum på några av de flera tusen autentiska platser för filminspelning som Malta erbjuder, det är korta avstånd och det finns redan mycket teknisk spetskompetens på plats. Malta listas som en av världens bästa platser för filmmiljöer. Vi fortsätter vidare för att slå oss ner vid en restaurang och få bekräftat att Malteserna har stor kunskap och långtgående traditioner i matkonstens värld. Vad betyder kultur för er som arbetar med projektet och programmet? — Konst och kultur har den transformativa kraften att få oss att titta på saker annorlunda och vi erbjuds ett annat perspektiv. Kulturen förenar oss, vi skapar meningsfulla relationer och starka upplevelser och erfarenheter i en tid av politisk instabilitet och hot mot kulturell mångfald. KULTURHUVUDSTADSPROJEKTET

hjälper oss att uppnå detta och det är av stor betydelse för Malta, det är ett offentligt projekt som alla kan dra nytta av. ¬


Bli Barnsupporter och ge 100 kr/mån. barncancerfonden.se

VÅRA INNOVATIONER SKAPAR FRAMTIDENS GLOBALA BETALLÖSNINGAR TACK VARE VÅR LOKALA NÄRVARO KAN VI SKRÄDDARSY LÖSNINGAR SOM PASSAR DIN VERKSAMHET BÄST www.verifone.se


Mdina eller den "Tysta staden" är den gamla huvudstaden på Malta.

Popeye village byggdes som kuliss för musikalen "Popeye" och har blivit en viktig turistattraktion på Malta.

Marsaxlokk är ett traditionellt fiskeläge, och har drygt 3 000 invånare. Staden ligger ungefär 30 minuter från huvudstaden Valletta.

Vilket kommer vara det centrala temat för Valletta som Europeisk kulturhuvudstad? — Det kulturella programmet bygger på ett par olika teman med stark förankring i det maltesiska levnadssättet och dess traditioner, men det centrala temat eller rättare sagt kärnan för programmet har vi istället låtit inspirera med något som är långt mer utpräglat och typiskt för Malta, nämligen - The Festa. The Festa är en hyllning tillägnat olika helgon i olika områden i landet. Evenemanget bringar samman volontärer, artister, konstnärer och olika kreatörer som delar med sig i sitt kunskapsområde och tillsammans bidrar för ett framgångsrikt evenemang. Vårt mål är att detta skall vara kärnan i det kulturella programmet, att olika människor med olika bakgrund bidrar genom konst och kultur och tillsammans

58

skapar meningsfulla upplevelser som lever vidare efter 2018, berättar Sefora och fortsätter: — Det kan inte poängteras nog många gånger hur avgörande det kommande året är för Valletta ur många aspekter och det är tydligt för mig som besökare. Ortsborna gläds över kulturstiftelsen och kulturkronan tillika titeln som deras hemstad får bära det kommande året. Exempelvis hade inte återöppnandet av den gamla marknaden, Is-Suq l-Antik, varit möjlig utan kulturstiftelsen.

Vilka förväntningar har ni på kulturhuvudstadsåret och effekterna av det? — Att många olika människor från många olika samhällen på vår ö förs samman genom projektet och deltar och bidrar till kulturåret. Vi vill att hela Malta skall fira detta under 2018. Vi vill också efterlämna ett kulturellt arv genom våra infrastrukturella projekt som kommer att fortsätta att driva och stärka vårt lokala kulturella ekosystem långt efter 2018. Exempelvis kommer ett av projekten att omfatta återuppbyggnaden av Strait-Street som är ett område som fram till alldeles nyligen hade lämnats att förfalla. Redan nu har området bitvis restaurerats, restauranger och caféverksamheter har tagits i drift i området och man har regelbundet anordnat kulturella evenemang tack vare kulturstiftelsen.

OMRÅDET HADE HELT fallit i glömska

Vilka erfarenheter tror ni att ni kommer att ta med er efter årets slut? — Jag hoppas att vi kan ta tillvara all den erfarenhet, kreativitet och kunskap som vi alla lyckats samla på oss under kulturhuvudstadsåret och att det ger nya perspektiv och nya insikter. Alla dessa människor kommer att se på kulturen på ett annat sätt. Innebörden i att ärva traditioner och levnadssätt är mycket uppskattat och har ett stort värde på Malta.

fram till nyligen. Arbetet pågår i skrivande stund och man planerar återöppningen till senare denna höst. På gamla marknaden kommer det säljas färsk frukt, grönsaker och andra färska råvaror. En del av byggnaden håller man reserverad för framtida kulturella och konstnärliga aktiviteter.

KULTURHUVUDSTADSÅRET är en möjlighet att stärka den samtida konstscenen som försiktigt tagit fäste i Malta och främst Valletta, men som fortfarande är i ett mycket tidigt stadium och måste ges chansen att få fortsätta utvecklas och växa som eget konstområde. Q


Konferera i naturskön och ostörd miljö. I det stillsamma Nötesjö finns en av Sveriges bästa konferensmiljöer med allt du behöver för en lyckad konferens eller kickoff. Ljusa, fina lokaler med plats för upp till 100 personer. En restaurang med det bästa från varje årstid. Nyrenoverade, tysta rum med sköna sängar. Natursköna omgivningar som bjuder på massor av aktiviteter för den som vill. Och så naturligtvis en personlig och familjär service som skapar en alldeles speciell

TEL: 040-48 38 00

stämning och får dig att trivas.

E-POST: info@notesjo.se

www.notesjo.se Hör av dig till oss, så berättar vi mer.

Nötesjö ligger bra till, en halvtimme från Lund, Malmö och Ystad. Fem minuter från Malmö Airport och en knapp timme från Köpenhamn.

hote l l • k o n f e r e n s • r e stau r ang • w w w .note s jo.s e


RETURADRESS: LA PRENSA AB BOX 145, 125 23 ÄLVSJÖ

ALLT KUL HÄNDER PÅ WS! Året runt-anläggningen Wisby Strand är centralt belägen vid hamnen med utsikt över Östersjön och endast ett stenkast från Europas bästa Beachclub, Kallis. Här finns enastående möjligheter för möten under hela året samtidigt som verksamheten erbjuder alltifrån stor bredd av mat och upplevelser till publika evenemang och möten.

www.facebook.com/wisbystrand | @wisbystrand | www.wisbystrand.se

Kickoff 11 2017  
Advertisement