Kick off #8 2017

Page 1

– SVERIGES STÖRSTA TIDNING OM KONFERENSER OCH MÖTEN –

September 2017

Varsågod

September 2017 | Pris 64 kr

Ta gärna med dig ditt nummer av Kick Off hem!

mötesplats

Ta konferensen till alperna Möten till skogs

mötesexperten Sluta med meningslösa möten

recept

nya vardagsfavoriter

Caroline Ravn

”Jag var inte bundis med gud helt enkelt”

+

nöjen, guldkorn, krog


Vi hjälper dig att få till den speciella konferensen. Bara två timmar från Arlanda & Bromma kan du bo i hotellrum i träd, ha möte i Glashuset, bli serverad utmärkt mat tillagad med omsorg av ekologiska och närproducerade råvaror, njuta av naturen & välja bland våra härliga aktiviteter. Varmt välkommen!

2


Innehåll September 2017

28. Mötescoachen 70 miljarder om året, så mycket kostar dåliga möten. Hur ser det ut på din arbetsplats – dags för ett krafttag? Gör en djupdykning i möteskulturen och få bukt med problemet. 33. Möten till skogs Vem har sagt att möten görs bäst i ett konferensrum med traditionell sittning eller ens inomhus? Med utomhusmöten väcks kreativiteten och den friska luften ger nya perspektiv.

34. Ta konferensen till alperna Kombinera arbete och aktiviteter med julbord i en fantastisk miljö i vinter. En alpkonferens ger även fantastisk skidåkning och kristallklar luft. Vi har tittat närmare på julbordkonferens i Bad Gastein. 43. Snabbt och gott Kocken och matskribenten Jessica Frej är aktuell med ny kokbok. Kick Off fick en snabb pratstund med henne och så har vi spanat in några av recepten.

Alltid i Kick Off 6. Aktuellt 8. Hallå där Hans Lundberg 10. Guldkorn Matlagning 12. Nöje 17. Krogrecension The Spotted pig 18. Intervju Caroline Ravn 49. Krönika Elin Moritz 52. Film

3


Chefredaktören

Vardagspusslet har börjat

M

örkret knackar på dörren strax efter middagstid. Det är höstmys i soffan och den enda tiden på året som jag dricker te framför teven. Tv-bolagen och streamingtjänsterna jublar över fantastiska tittarsiffror och kastar upp den ena succén efter den andra. Vardagslivet är ett faktum och semesterperioden känns mer och mer avlägsen för varje dag. För föräldrar med förskolebarn är det nu hög tid att rusta för VAB-tider. Pusslandet har börjat. Men det är skönt att vara igång igen.

Sommaren har varit härlig och jag har hämtat ny energi på hemmaplan. Batteriet är fulladdat och jag ser fram ”Batteriet är fulladdat mot höstens spännande utmaningar som väntar. Vi bjuder på fem nya och jag ser fram mot nummer av Kick Off, mötesmässor, höstens spännande event och VIP-kvällar för dig som i yrkesrollen bokar, planerar och köper utmaningar som möten, konferenser och eventtjänster på ditt företag. Är du inte medlem väntar.” i förmånsklubben Mice Club ännu? Skaffa ett kostnadsfritt medlemskap idag och ta del av våra oslagbara erbjudande och inbjudningar på miceclub.se. Nu öppnar vi dörren till september. En intensiv månad där nya möten, aktiviteter och kickoffer tar fart på allvar. Kanske har nya personer påbörjat sin anställning, andra har slutat och roller har bytts eller organisationen förändrats. I detta nummer får du träffsäkra tips inför er nästa konferens. Missa inte Jörgen Dyssvolds artikel om hur du eliminerar meningslösa möten, eller vår journalist Annelie Englunds text om skogsfloating. Vi har också pratat med världens främsta kvinnliga magiker – Caroline Ravn och tagit konferensresan till vackra alperna. Det och mycket mer kan du läsa om i höstens första nummer.

Välkommen tillbaka!

David Wallin, chefredaktör

4

Chefredaktör: David Wallin david.wallin@laprensa.se Formgivare: Elin Johansson elin.johansson@laprensa.se Ansvarig utgivare: Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se Skribenter och medarbetare: Annelie Englund, Elin Johansson, Elin Moritz och Jörgen Dyssvold Traffic: Matilda Inestal matilda.inestal@laprensa.se Annonser: 08–568 790 30 pics@laprensa.se Prenumerationer: matilda.inestal@laprensa.se För format och information: 08–568 790 30 laprensa.se Redaktion: Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, 125 30 Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Telefon: 08–568 790 30 Ekonomi: Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se Tryckeri: Uniprint Kick Off utges av: La Prensa AB laprensa.se På omslaget: Caroline Ravn Foto: Addemotion 2.0


Foto: John Jacobson

VÅR GÅRD, DITT MÖTE Sprakande höstfärger breder ut sig över trädtopparna och omfamnar Vår Gård. Den friska luften och det oroligt mörka havet välkomnar er in i värmen. En intensiv period med liv och rörelse börjar efter sommarens sista ljusa kvällar. Ta del av en spännande aktivitet i höstmörkret med okänd position eller njut av en värmande drink i baren. I köket lagas mustiga maträtter med säsongens alla rotfrukter och i bageriet doftar det nybakt. Starta höstmötet hos oss för en ny och händelserik säsong.

vinnare

www.vargard.se | @vargardsaltsjobaden | 08-748 77 60



5


Aktuellt

45 procent Så stor andel av antalet övernattningar var av internationella besökare i Stockholm under juni. Det är den högsta andelen någonsin i juni månad och en ökning med tolv procent mot föregående år.

Ny köksmästare på Högberga Högberga Gård förstärker med ny köksmästare. Marcus Jansson är en ung, driven och erfaren kock som senast jobbat som köksmästare på Sveriges ambassad i holländska Haag.

Svenskt spa får internationellt pris Foto: Julia Caesar

6

I slutet av juli presenterades vinnarna i den internationellt ansedda tävlingen World Luxury Spa Awards. I kategorin Best Hotel Spa 2017 vann det svenska spahotellet Stenungsbaden med sitt Bluewater Sports & Health Club. – Det var med stor glädje vi tog emot detta fina pris som vi vill dela med alla våra gäster. Vi är hedrade över responsen på den satsning som vi gjort, säger Patric E Österström, vd på Stenungsbaden i ett pressmeddelande. Det är ett fint kvitto på att våra gäster uppskattar vår glädjefyllda plats som ger energi och kraft.

Träning allt viktigare på resan

Paris bäst på transportdelning

Undersökningen som gjorts av hotels.com visar att unga resenärer sätter träning och fitness högt på agendan under semesterresean. De skippar strand och fest och tränar istället på gymmet. Resultaten från undersökningen Activacations visar att hela 80 procent av de mellan 18 och 35 år nu anser att hålla formen är det viktigaste på semesterresan. Millennials på resa söker generellt efter mer annorlunda upplevelser och vill också träffa nya människor. Undersökning är baserad på svar från 8400 respondenter från 28 länder däribland Sverige. Undersökningen genomfördes mellan den 31 mars och 21 juni 2017.

Transportdelning är en stigande trend har förändrat hur människor tar sig fram och ändrar hur vi ser på ägandeskap av bland annat cyklar och bilar. Företaget ShopAlike presenterade nyligen en analys av transportdelning i europeiska huvudstäderna för att se vilka som är på framkant i eko-tänket. Paris slår alla andra städer på fingrarna i de tre fordonskategorier som undersökts; bil, cykel och scooter. Därefter kommer städer som Bryssel, Berlin, Warszawa, Wien och Amsterdam

som alla har välutvecklade transportdelningsmetoder i alla kategorier. Stockholm har inte riktigt tagit sig ikapp andra storstäder i Europa och placerar sig först på 15:e plats.


BJÖRN ULVAEUS & EVENTUM PRESENTERAR

OPA! T O M 26 NOV

TEXT & MUSIK: BENNY ANDERSSON & BJÖRN ULVAEUS SAMT VISSA SÅNGER TILLSAMMANS MED STIKKAN ANDERSON MAMMAMIATHEPARTY.COM • TICKETMASTER: 077-170 70 70

7


Hallå där

Hallå där! Hans Lundberg, som jobbar med utveckling och aktiviteter på TanumStrand. Text Annelie Englund

Ni har utvecklat ett nytt konferenskoncept som kallas ”Work in Motion” – berätta, vad är tanken med det nya konceptet? – Vi har ett ständigt flöde av möten och konferenser på TanumStrand och märker ibland hur pressade agendor och ambitiösa målsättningar tidvis krockar med verkligheten. Med ”Work in motion” vill vi bidra till att göra möten och konferenser framförallt mer effektiva och värdefulla över tid. Det kan innefatta små pausaktiviteter för både kropp och knopp, och därmed påverka energin. Vilka företag eller typ av möten behöver det här som en del av sin konferens? – Det behöver de allra flesta! Att våga bryta mönster och faktiskt mer konkret få in rörelse och hälsomedvetenhet i sitt möte, det ligger i tiden. Det tjänar alla på, såväl möteshållare, organisationen som deltagare. Hur fick ni idén till konceptet från början? – En mer hälsomedveten profil på möten och konferenser känns tidsenlig och helt naturligt, inte minst med tanke på att TanumStrand numera även innefattar nybyggda SPA Horisont. Vi arrangerar också flera större tränings- och yogaevent. Hur har reaktionerna varit så här långt? – Enbart positiva. Det ger en signal till både konferensköpare och deltagare att man kan få ut mervärde ur sitt möte, eller sin avsatta tid. Sen tar det naturligtvis tid att påverka normer och beteenden, men vi ser en försiktig vilja att börja tänka och agera annorlunda. Det viktiga är ju att alla ska kunna medverka utan att känna sig obekväma, och att alla ska kunna ha med sig något positivt utav det här hem.

8


MEETING PLANNER

So many reasons TO JOIN The AccorHotels loyalty club for meeting planners offers so many benefits. • • • •

Organise your meetings Enjoy benefits and rewards Earn loyalty points Use them all over the world

Le Club AccorHotels Meeting Planner terms and conditions apply

WWW.CAPITOLMUSICGROUP.SE RING OSS PÅ 08-714 95 14 INFO@CAPITOLMUSICGROUP.SE

9


Guldkorn

Högberga gård. Foto: Kicki Fotograf Aveqia. Foto: Arkiv Aveqia Noors slott. Foto: Rickard L. Eriksson/New Art Production AB

2.

1. 4.

3.

Guldkorn

Var hänger alla på festen och var skapas mest kreativitet i vardagen – jo, i köket. Gör köket till en del av din konferens och lyft mötet.

1. Högberga gård Grindstigen 5-6, Lidingö Högbergas matstudio har Sveriges längsta köksö, här kan upp till 30 personer laga mat tillsammans med deras skickliga kockar. Välj att tillreda en trerätters gourmetmiddag eller gör korv från grunden.

10

2. Aveqia Tulegatan 11, Stockholm Aktiv matlagning handlar om att människor möts kring matlagning och samtidigt bygger relationer. Hierarkier, förutfattade meningar och roller ramlar bort och kvar är människorna – en perfekt teamövning.

3. Noors slott Ledingevägen 93, Knivsta ”Grillmästarna på slottet” kallas aktiviteten där konferensdeltagarna får tävla i matlagning framför grillen. Alla blir indelade i lag och får varsin råvarukorg och tillsammans skapas middagen.

4. Ulvhälls Herrgård Ulvhälls allé, Strängnäs Mitt i köket står ett stort rustikt bord där man kan umgås medan kollegor lagar mat, äta frukost, samlas för kaffe eller bara hänga. Eller varför inte göra tillagningen av middagen till en aktivitet?


ÅRE, LONDON ELLER DUBAI Inget svetsar samman gänget som en konferensresa. Från idé till genomförande – BokningsBolaget skräddarsyr resan efter era önskemål. Våra erfarna projektledare skapar upplevelser ni sent kommer att glömma. Och priserna tål att jämföras... ring 08-506 285 00 eller mejla info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00 11


Nöje Foto: Nils Bergendal

Nu har vi väl trevligt? Komikerduon Anders och Måns har arbetat ihop i snart 20 år. Tillsammans ligger de bakom radio och tv-program som Så funkar det, Wallraff och Fråga Anders och Måns. Nu har vi väl trevligt? är en självhjälpsshow med massvis av tvivelaktiga tips och gissningar mot verklig lycka men också dans, sång och en stor portion trams. Premiär den 19 oktober på Stadsteatern i Lund med avslut den 8 december i Umeå.

29–30 september Kajskjul 8 i Göteborg, .

En man som heter Ove Alla, både publiken och kritikerna, älskar Johan Rheborgs enmansföreställning. Samtliga spelade föreställningar hittills har varit utsålda och hyllats i media. En man som heter Ove handlar om den tragikomiska ordningsmannen Ove som börjar bli ganska trött på livet. 7–23 september på Draken i Göteborg.

12

Foto: Linnea Rheborg

Eric Gadd – 30 år som artist Sveriges soulkung Eric Gadd firar trettio år som artist med sin jubileumskonsert Nu som då. Han gör en intim akustisk kväll och en konsertkväll med sitt tajta band. Sedan debutplattan 1987 har Eric Gadd levererat hits som Do you believe in me och Vi kommer aldrig att förlora.

Diagnoserna i mitt liv. Foto: Daniel Wiland

Premiär på Scalateatern i Karlstad den 17 oktober, avslutas på Södra Teatern i Stockholm den 2 december.

Eric Gadd. Foto: Morgan Norman

Diagnoserna i mitt liv Olof Wretling (Mammas nya kille, Klungan) räknas idag som en av landets populäraste komiker och berättare. I fjol sattes hans Vinterprat Diagnoserna i mitt liv upp på Rival i Stockholm. Företällningen är en komisk berättelse om vad som anses normalt och inte och vårt behov att diagnostisera varandra. Efter ett antal slutsålda föreställningar i huvudstaden är det nu på tiden att åka på turné i resten av Sverige.


Planera din framtid så gör du en god sak för de äldre idag

Bli medlem i Blomsterfonden! På www.blomsterfonden.se kan du anmäla dig direkt. Välkommen! 13


Nöje

Det stora konsertkalaset – Operafest! Det Stora Konsertkalaset bjuder in stora och små till ett operakalas med buller och bång. Årets celebra gäst, Rickard Söderberg, presenterar operans magiska värld på ett lustfyllt och spännande vis och guidar genom operavärldens guldkorn tillsammans med stråkorkestern Musica Vitae. 7 oktober på Palladium i Malmö.

23 september–27 januari på Göteborgsoperan.

Textile Playground I utställningen Textile Playground möter du allt från klassiska tygmönster från IKEA till morgondagens smarta textilier – men det mesta får du göra själv och tillsammans med andra. Skapa ditt eget mönster, sy en väska, ett förkläde eller kuddfodral och ta med dig hem. Du kan också titta på filmer om kreativa processer och textilier. Till och med 14 januari 2018 på IKEA Museum i Älmhult.

14

Textile Playground. © Inter IKEA Systems B.V. 2017

The Phantom of the opera Sedan urpremiären i London 1986 har The Phantom of the opera setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. Nu har två stora nordiska operahus – GöteborgsOperan och Finlands Nationalopera – gått samman om en ny, extravagant uppsättning – den första skapad för och med de fantastiska möjligheter som finns i ett riktigt operahus.

Den tatuerade änkan. Foto: Morgan Norman

Urpremiär 7 september på Scalateatern i Stockholm, spelas därefter till den 4 november.

Phantom of the Opera, Fred Johanson. Foto: Trond Gudevold

Den tatuerade änkan För första gången någonsin sätts Lars Molins älskade och Grammy-belönade tv-film Den tatuerade änkan upp som teater. Föreställningar handlar om Ester (Ann Petrén) som är en kvinna i övre medelåldern med en vana att skrämma bort såväl sin man som barn och barnbarn. Under ett julfirande dör Esters faster – något som blir en början till ett nytt liv. För regi och manusbearbetning står Jonna Nordenskiöld.


Låt Borg inspirera, Jack Sparrow engagera och Vin Diesel visa vägen. Stärk relationen till dina kunder och kollegor med filmevent på bio.

Upplev bioeffekten! Låt filmens värld ge dig inspiration till nästa kick-off eller kundevent. Vi har ett brett utbud av bioaktuella filmer som du kan visa före eller efter biopremiär. Kombinera till exempel en kick-off eller konferens med middag och en actionfilm. Eller locka dina kunder med ett gripande drama och få tillfälle att träffas, mingla och presentera nya produkter och tjänster. I biosalongen får ditt budskap genomslag med stora bild- och ljudformat, avstängda mobiler och en unik atmosfär som inger förväntan.

Läs mer och gör en förfrågan på motenochevent.se eller ring 0771-11 12 13. 15


KRAV · Närfiskat · Närodlat · Ekologiskt · Biodynamiskt · Mat efter säsong

Skärgårdskonferens Låt havet inspirera ert möte – året runt! Pensionat Styrsö Skäret är ett gammaldags skärgårdspensionat som passar perfekt för det lilla mötet, med personlig service och vällagade måltider av KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat samt ombonade och stilfullt inredda rum. På Pensionat Styrsö Skäret är lugnet större än vanligt och mer storslagen kan naturen knappast bli. Endast 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen och ni befinner er på en bilfri ö i Göteborgs skärgård.

Varmt välkomna! Ola&Ylva med personal

031- 97 32 30 www.pensionatskaret.se

16

Mötas inkognito På Pensionat Styrsö Skäret har ni möjlighet till en enskild och hemlig konferens, med skärgårdens vackra inramning.


Krog

The Spotted pig – en stjärna på Manhattan

I

det mysiga och promenadvänliga West Village på Manhattan i New York ligger The Spotted Pig. En omtalad restaurang som enligt ryktet har artisten Kanye West som stammis och i sju år, fram till slutet av 2016, hade en stjärna i Guide Michelin. Jag väljer att gå dit en lunch,

restaurangen som inte tar bordsbokningar är känd för att ibland ha långt ringlande köer – något jag inte vill riskera som bara är på snabbvisit. Jag är där tio minuter innan de öppnar, det är redan några före mig i kön och på fönstren sitter lappar som uppmanar till att man ska hålla nere ljudnivån och tänka på dem som bor i närheten, så mitt beslut känns helt rätt. Jag får ett hörnbord med möjlighet att se stora delar av restaurangen som snabbt fylls på. I baren sitter redan flera stycken som glatt pratar med varandra över en öl med menyerna i handen. Stämningen är trots att det bara är lunch hög och gemytlig. Här finns ingen klädkod och inredningen påminner lite om en engelsk pub med lite kitschig inredning. Menyn ryms på en sida, men jag skummar mest igenom den. Jag är redan inställd på att testa deras signaturburgare med Roquefortost och en pommesvariant

som ser ut som snören. En rätt som återfinns även på brunch- och middagsmenyn. Vill du inte ha burgare, finns här alltifrån ostron till en grillad smörgås. Själva beskriver de sitt kök som ”seasonal British & Italian using local ingredients when possible”. Restaurangen ägs av Ken Friedman och April Bloomfield, som också är kock. Båda har gjort avtryck på restaurangscenen, både innan och efter öppnandet av The Spotted Pig i England, Nordirland och New York. När maten kommer in blir jag inte besviken. Det enda som är tråkigt är att vara ensam och inte få dela hmm:andet och umm:andet med någon. Men New York är inte som hemma, här kan man få bekräftelse för sin känsla genom att byta några ord med andra. För mig som inte är superbra på starka ostar blir det lite för mycket av det goda efter halva burgaren. Men det är inget som hindrar mig från att både berömma maten till den superserviceminded personalen eller att rekommendera andra ett besök.

The Spotted pig Kök: Brittiskt/italienskt. Prisklass: Mellan. Vegetariskt: Det finns. Adress: 314 West 11th Street, at Greenwich Street New York, NY 10014 Telefon: 212-620-0393 Hemsida: thespottedpig.com

17


Caroline Ravn

Caroline Ravn – Från präst till magiker

”Jag var inte bundis med gud helt enkelt” Mobbning och farfarns död satte punkt för trollerierna, istället blev kyrkan en plats att växa i. Ett möte ställde allt på ända och Caroline Ravn plockade upp magin. Tre år senare är hon en av världens främsta kvinnliga magiker. Text Annelie Englund Foto Addemotion 2.0

18


19


–M

ed glimten i ögat kallar jag mig ibland för en mindfucker, men magiker eller illusionist är väl vad jag jobbar med mest, sen blir det en del konferencier uppdrag och liknande, säger Caroline Ravn när vi hörs på telefon strax innan semestern.

Vi har bokat två tider för intervju, en före semestern och en efter som back-up. Det är mycket som händer i Carolines liv – hon packar för en flytt upp till Stockholm och planerar för en resa till Vegas och världens största trollerikongress där hon hoppas träffa idolen och världens bästa illusionist enligt Caroline, David Copperfield. Plus att hon redan laddar för VM i Sydkorea 2018, dit hon hoppas kvala in. Trots ett uppehåll på nästan 15 år var den första kontakten med magi och trolleri redan när Caroline var runt tre år. Då tillsammans med sin farfar. – Min farfar var hobbytrollkarl, han ville skapa små magiska ögonblick. Nu som vuxen har jag förstått att det bara var med mig och inte tillsammans med något annat av hans barnbarn. Men kanske att han förstod att jag var i behov av en speciell plats. Från

20

tidig ålder var jag den konstiga och det blev inte bättre av att jag var rödhårig och hade fräknar. Från början var det en ganska enkel och relativt harmlös mobbning men den växte. Caroline berättar att hon av

någon anledning aldrig berättade om utsattheten hemma, att hon på något sätt inte fick plats och utrymme för att uttrycka sig. Hennes farfar blev den trygga punkten men när hon var åtta, nio år gick han bort. – Plötsligt fick jag ingen plats. Mobbningen ökade och trolleriet var en grej som gjorde mig udda så jag släppte det helt och valde att fokusera på skolan. Jag kände en del press hemifrån att prestera mitt yttersta också. Efter årskurs sex bytte jag skola och hoppades på en förändring, en nystart. Men den ute blev. Mobbningen fortsatte hela högstadiet. I årskurs åtta när det kom information om konfirmation nappade Caroline. Till en början

hägrade presenterna – hon önskade sig en DVD-spelare. Tron var sekundär och fanns inte i familjen, men med konfirmationen som ingång fann hon en trygghet och en plats som hon hade saknat. En församlingspedagog, Kristina, såg henne, fångade upp henne och undrade om hon inte ville fortsätta som konfirmationsledare. Caroline blev kvar men bibelberättelserna var fortfarande mest fina historier. – När jag gick in som ledare var jag fortfarande ganska skeptisk, men jag hade jättekul. Sista kvällen hände det något. Delar av lägret var vi på en missionsbåt, och den där kvällen frågade kaptenen om han fick be för mig. Han bad för mig och min pappa om att vi varit oense innan lägret började. Saker som jag inte berättat. Efter det följde flera sådana händelser som knöt mig starkare i tron och jag började öppna upp mig för en möjlighet om att det fanns en gud. För Caroline blev kyrkan en plats att andas på och hon kunde komma bort från glåporden och växa sig →

“Min farfar var hobbytrollkarl, han ville skapa små magiska ögonblick. Nu som vuxen har jag förstått att det bara var med mig och inte tillsammans med något annat av hans barnbarn.”


21


22


“Jag saknar arbetet väldigt mycket, jag trivdes väldigt bra, men det var inte mitt ’hemma’ längre.“ starkare som människa. Några år senare valde hon sen att studera teologi i fyra år samtidigt som hon fortsatte att jobba parallellt med kyrkans olika verksamheter. – Jag har alltid älskat att jobba där, att få hjälpa människor som har det svårt, genom att lyssna, erbjuda en hand att hålla i eller hjälp på annat sätt. Det gav mig oerhört mycket. I december 2013 när den enda

kontakten med magi varit samlandet på kortlekar, idag har hon 600–700 stycken, under de senaste 15 åren kom en nytändning. Ett besök i Stockholm och på Magic Bar hamnade hon backstage efter en show. – Gillar man magi på den nivån som tjej och söker sig backstage är man lite unik. Jag började prata med lite folk runtomkring och fick frågan om jag själv kunde något. Så jag visade något som min farfar lärt mig som satt kvar i bakhuvudet. En som såg allt ihop var Tom Stone, en man som jag då inte hade någon aning om vem det var. Det visade sig att han var en av världens absolut skickligaste trollkarlar. Han räknas till de bästa och är en fantastisk magikreatör. Jag fick hans nummer och vi bestämde träff – han blev min mentor, berättar Caroline. Kort där efter sa Caroline upp

sig från jobbet i Svenska kyrkan och lade teologiexamen på hyllan. Hon fick ett stort stöd av familjen och av Tom. Han fokuserade på att hon skulle utgå ifrån sig själv och förstod hennes behov av att stå på egna ben. Som mer eller mindre ensam kvinna i branschen fick hon tidigt ta till armbågarna och en stor portion mod för att ta sig fram. Efter ett års trollande tog hon sitt första silver i SM, därefter har det följt ytterligare en SM-medalj och en NM-medalj. →

23


“Jag blir lite sporrad när det är en så mansdominerad bransch – vad jag vet är vi bara två kvinnor i Skandinavien som är magiker.“

24

Hur kommer det sig att du tog steget – en spontan tanke och kanske en lätt förutfattad mening är att prästyrket och magiker står en bit ifrån varandra? – Det har du alldeles rätt i, men när det ställde sig på sin spets, att valet fanns, var det inte så svårt. I grunden handlade det nog om att jag inte var tillräckligt säker i min tro. Jag var inte bundis med gud helt enkelt. Jag saknar arbetet väldigt mycket, jag trivdes väldigt bra, men det var inte mitt ”hemma” längre. Nu behövde den här delen av mig få bubbla fram, säger hon och fortsätter: – Som person är jag också en sådan som kastar mig ut. Jag ber hellre om ursäkt än om tillåtelse. Sen blir jag lite sporrad när det är en så mansdominerad bransch – vad jag vet är vi bara två kvinnor i Skandinavien som är magiker.

Du nämnde att en del av anledningen till att du slutade trolla som barn var för att du var utsatt för mobbning. Har du läkt de såren nu genom att stå upp för det du gillar? – När man spottade på det som jag älskade, trolleriet, blir det här som en upprättelse. Jag har läkt ett sår som varit supergammalt, och jag känner nu att det blir mer och mer min identitet. Efter tre och ett halvt år i branschen känner jag verkligen att jag har hittat rätt. Ser du dig själv som modig som har vågat satsa? – Absolut, jag vågar testa och jag vågar misslyckas. Dessutom har jag en av världens bästa mentorer, och många andra runtomkring mig som tror på mig och det jag gör. Det betyder jättemycket. Jag känner mig kanske inte direkt framgångsrik, men fridfull i min roll. →


Steget in i toppskiktet

GLÖM INTE OSA! Gott kaffe, en skön stol och bra luft är viktiga delar i vår arbetsmiljö. Men begreppet rymmer mycket mer än så. GIGA X3 Professional

GIGA X3c/X3 Professional erbjuder allt som räknas i ett kontorslandskap eller i ett personalrum: upp till 34 individuellt programmerbara kaffespecialiteter och ytterligare 12 baristarecept med en knapptryckning, däribland också den trendiga flat white, enkel manövrering och minimalt besvär vid påfyllning tack vare den stora bönbehållaren med kapacitet för 1 kg och arombevarande lock. JURA – If you love coffee. www.jura.com

Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, är en utbildning där vi går igenom Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter. Du får en konkret verktygslåda för hur du kan undersöka, åtgärda och kontrollera den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen på prevent.se/webbshop

25


“Jag känner mig kanske inte direkt framgångsrik, men fridfull i min roll.“ Vi har pratat om kortlekar, vad gör du mer? – Jag gör scenshower på olika sätt utifrån hur mycket tid jag har. De innehåller ganska mycket humor, tankeläsning och sen är jag en jäkel på matte så det är lite extra kul att blanda in det. Jag har ett favoritnummer som summerar min show med en heliumballong och så jobbar jag en del med ord, säger hon och fortsätter: – Det senaste året har jag även gjort en del konferencierjobb och mingel, vilket har varit jättekul. Att få ta ett helhetsgrepp om något mer, något annat men även blanda in magi och mig själv. Du laddar även för VM i Sydkorea 2018 vad jag har hört, berätta! – Jo, det pågår en del förberedelser, tyvärr inte så mycket jag kan dela med mig av än. För att skapa något som sticker ut måste det vara något som domarna inte har sett förut, än så länge vill jag hålla det ganska hemligt, men det blir något med en korp. Sen har jag inte bestämt om jag ska satsa mot allmän magi eller illusion som tävlingsgren.

26

Något helt annat – du är handmodell för McDonald’s. Vad är det för något? – Jag blev kontaktad av lite olika magiker som tyckte att jag skulle söka och som tipsade om mig. Jag gjorde massor med auditions, tester och blev sen utvald för att vara händerna som trollar i franska reklamfilmer för McDonald’s. Det är inte mitt ansikte, men det är mina händer. Jag trollar fram en hamburgare och byter färg på milkshakes och lite sådant. När jag var mindre ville jag bli klockmodell, så jag ser det här som att jag kommit halvvägs, säger hon och skrattar.

Caroline Ravn Ålder: 27. Bor: Stockholm, men kommer från Höganäs. Familj: Sambon Marcus, fyra syskon, föräldrar och en hund. Gör: Illusionist. Utbildning: Fyra års teologistudier. Fritid: Vara ute med hunden, titta på serier, just nu House of Cards. Det visste du inte om mig: Samlar på kortlekar och tillverkar även egna. Hittills har jag släppt tre stycken som vunnit flera priser, den senaste släpptes nu i somras.


Mitt i City

Minimöte, megaevent och allt där emellan

Kickoff, galamiddag eller årsstämma? Vi hjälper dig med alla dina betydelsefulla arrangemang oavsett storlek. Stockholm City Conference Centre är en komplett mötes- och eventanläggning mitt i city.

stoccc.se

27


Mötescoachen

8 steg för att eliminera meningslösa möten 170 miljarder om året, så mycket kostar dåliga möten. Hur ser det ut på din arbetsplats – dags för ett krafttag? Gör en djupdykning i möteskulturen och få bukt med problemet. Text Jörgen Dyssvold

E

nligt undersökningar som gjorts på senare år lägger tjänstemän och andra minst en tredjedel av sin tid på möten. Bara hälften upplevs som meningsfulla och bra. Räknar man ihop värdet av den tid man lägger på dåliga möten uppgår den till häpnadsväckande 170 miljarder om året – fyra gånger kostnaden för svensk sjukpenning. Dåliga möten kostar svenska arbetsgivare runt 150 000 kronor per anställd och år och att komma tillrätta med dåliga möten skulle ge arbetsgivare en produktionsökning på 30 procent. På köpet skulle man få friskare medarbetare, eftersom mycket stress uppstår under alla timmar av meningslösa möten. Trots att dåliga möten och det produktionsbortfall det ger inte diskuteras så flitigt finns det arbetsgivare med sjukdomsinsikt

28

som försöker göra något åt problemet. Utmaningen är att dåliga möten mest beror på dålig kultur och kan därför inte enkelt botas genom ett nytt policydokument. Policydokument brukar bli väldigt praktiska och kan komma att handla om att projektorer ska stängas av och lokalen ska städas. En bättre idé är att arbeta fram ett manifest som förankras i hela organisationen. En köranvisning för den mödosamma kulturresa som organisationen behöver ta sig igenom. En sådan kulturresa kan man

genomföra på egen hand eller med hjälp av en konsult, vilken då kan bidra med mallar, erfarenheter från andra organisationer och agera mentor när man stöter på patrull och behöver en knuff i rätt riktning. Men för den som vill ta första steget på egen hand följer några råd här intill.


1. Involvera de som omfattas. Utse en grupp av medarbetare som tillbringar mycket tid i möten och ge dem uppdraget att ta fram ett förslag till manifest mot meningslösa möten. Se till att deras förslag presenteras i halvtid så att också andra får chans att tycka till och komma med inspel. Då ökar du oddsen för att det färdiga manifestet kommer att tillämpas. 2. Kom överens om vad som gör ett möte meningsfullt. Sammanfatta vad som gör ett möte bra och meningsfullt. Det kan till exempel vara att de alltid har ett syfte, är så långa de behöver vara, handlar om det de ska, är roliga och alla är väl förberedda. 3. Hur långt är ett möte? Ta sedan upp frågan om hur långa möten ska vara. Förmodligen inser ni att alla möten inte kan vara lika långa och att den entimmesnorm som råder därför inte är optimal. En bra riktlinje är att möten ska vara så långa de behöver vara och att man därför behöver börja ställa just den frågan innan man bokar ett möte. 4. Vem ska leda mötet? Diskutera igenom om möten leds bäst av en chef eller annan. Bestäm vilken kompetens och profil den som leder ett möte bör ha och om det behövs utbildning i att leda möten så att de som ofta har den uppgiften får förutsättningarna att kunna göra ett bra jobb.

5. Sätt några icke förhandlingsbara principer. Fastställ sedan principer som alltid gäller, till exempel att ett möte alltid ska ha en ägare och ett syfte innan en första kallelse skickas. För större eller längre möten kanske man bestämmer att det också ska finnas tydliga mål, en agenda och klara roller för deltagarna. 6.Diskutera om alla måste vara med, hela tiden. Prata ihop er om vilka som behöver kallas till ett möte och om alla behöver vara med hela tiden. Ibland kan ett möte vara en serie av möten, där deltagare kommer och går beroende på agendan. Man kan också skilja på vilka som måste vara med och vilka som kan och får vara med om de vill. 7. Måste alla få sina 15 minutes of fame? En sista och lite känslig, men ack så viktig, fråga att ta beslut om är om alla som vill ska få prata, om vad de vill så länge de vill. En stor irritationsfaktor vid möten är nämligen ”rundorna”, där alla ska få prata en stund om sig själva och vad som faller dem in. Diskutera om det är ett vettigt sätt att använda allas tid på eller om detta kanske kan ske bättre på gemensamma och frivilliga fikaraster. 8. Öva, öva, öva. När ni väl arbetat fram ert slutliga manifest är det dags att tillämpa – på vartenda möte! Ha tålamod, eftersom det rör sig om en kulturförändring, vilka ibland kan ta flera år. Det är lite som att skaffa sig en ny kropp eller bli maratonlöpare: ett ihärdigt och disciplinerat arbete varje dag som oftast ger resultat först på lite längre sikt.

Jörgen Dyssvold är mötesdesigner vid mötesbyrån Herr Omar och har mer än 20 års erfarenhet av att planera och producera allt ifrån TEDx konferenser till världsrekord och presidentbesök. Han är också skapare av Meetfulness – läran om hur man skapar möten som uppnår målen och har kul på vägen. Du kan komma i kontakt med Jörgen via herromar.se

29


109 Snart um & r l l e t ho dar d ä b 3 23

Vid södra Mälaren, en mil norr om Eskilstuna, cirka en timme från Stockholm.

97 hotellrum - 209 bäddar

Ljusa lokaler fr ån 4 - 250 person er

Slottskonditorns läckra bakverk

Goda trerätters serverade middaga

r

Sundbyholms Slott - vacker miljö året runt Skapa minnen med en härlig temamiddag

Maskeradbal eller Vikingamiddag?

En festlig 1700-tals maskeradbal eller en stämningsfull vikingamiddag i slottets källarvalv? Hyra av dräkter, egen festlokal och kanonsalut ingår! Dessutom har vi just nu rabatterade helpensioner. sundbyholms-slott.se /konferenserbjudanden

Boka slottets stora julbord nu!

”We Love Mondays” - måndagar har störst helpensionsrabatt, halva priset på lokal & välkomstdrink - året runt! Gruppaktiviteter och temamiddagar: 1700-tals maskeradbal, vikingamiddag, fyra året-runt hot spa bubbelpooler, bastu, skattjakt, mordgåta, kreativt måleri, bryggbåtar, smak- & doftpromenad, samarbetspussel, champagneprovning, vinprovning, chokladprovning, musikquiz, ponnytrav, dryckesquiz. sundbyholms-slott.se/foretagsaktiviteter

info@sundbyholms-slott.se 016-428400 30

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP


KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

TA MED KOLLEGOR, KUNDER OCH VÄNNER PÅ ÅRETS FEST

31 ÅR AV HÖGKLA SSIG U N D E RHÅLLNIN G!

Måns Zelmerlöw • Loreen • Petra Marklund Ace Wilder • Carola • David Hellenius

H BOKA ÅRETS FÖRETAGSFEST NU! H VÄSTERÅS, Bombardier Arena 30 nov HELSINGBORG Arena 1 dec JÖNKÖPING, Kinnarps Arena 2 dec MALMÖ Live 5-6 dec

STOCKHOLM Waterfront 7-8 dec KARLSTAD, Löfbergs Arena 9 dec GÖTEBORG, Gothia Towers Kongresshallen 13-15 dec Sparbanken LIDKÖPING Arena 16 dec

MER INFO & BOK NING PÅ STJÄR NKLART. S E

31


32


Mötesplats

Möten till skogs

A

tt vi mår bra av att vistas utomhus behövs inga större studier på eller några vidare vetenskapliga exempel. De flesta av oss har någon gång upplevt det välmående som naturen ger oss i form av frisk luft och vidare vyer.

Någon som har satsat just på det

– fokus på naturnäramöten – är Anders Johansson som med sitt företag lanserat mötesfenomenet Skogsfloating. Skogsfloating är som upphängda hängmattor i en ring runt en gemensam central mittstolpe. Deltagarna ligger insvepta i yllefiltar och med kuddar vilket ger en känsla av viktlöshet och en upplevelse av att sväva fritt under trädkronorna. Genom att justera höjden på den gemensamma mittstolpen förändras vinklarna på skogsfloatingstolarna. Det i sin tur förändrar förutsättningarna för avslappningen eller samtalet och de intryck som deltagarna får av varandra och av den omgivande naturen. Nu har det gått över åtta år sedan

idén tog form och den första prototypen uppfördes. Inspirationen kom från efter en kurs i ledarskap och utomhuspedagogik som Anders höll vid Linköpings universitet. Där man satte ihop filosofier, med utgångspunkt i den klassiska sittningen i en ring, som är den naturliga utgångspunkten, för ett engagerat och deltagande samtal. – Det tillbakalutade samtalet har även visat sig bli ett mer öppet och avslappnat samtal som ofta genererar nya lösningar på gamla problem, säger Anders Johansson, vd på Friluften som står bakom aktiviteten för det kreativa mötet.

Vem har sagt att möten görs bäst i ett konferensrum med traditionell sittning eller ens inomhus? Med utomhusmöten väcks kreativiteten och den friska luften ger nya perspektiv.

Text Annelie Englund Foto Friluften

– Ringen och positionen ger en avskalad lösning där en illusion om jämställdhet och likartade förutsättningar raderar känslan av chef och anställd till exempel. Något som kan bidra till att man ser på saker annorlunda. Anders berättar att man kan använda skogsfloatingrummet till både avslappning och pratmöten. I konceptet ingår bland annat en tyst promenad för att öppna sinnen och ta ner tempot.

Vad är fördelen med att hålla mötet utomhus? – Vakenheten ökar, pulsen går ner och man kan snabbt se minskade stresspåslag. Det finns flera studier som kan visa på den typen av positiva effekter som man når efter bara 10 minuter. När passar den här typen av möte? – Skogsfloating passar i de flesta fall. Möten där man ska ta mer officiella beslut kanske den inte är optimal men då kan man använda mötesrummet för reflektion eller summering. Som bäst är det nog för friare samtal. Vi brukar hänvisa till SLUSforskning. Forskningen handlar om rehabilitering i trädgård och vi har låtit oss inspireras av deras beskrivning av platser; den vilda, den öppna med flera och sedan kombinerat det med att använda dem som reflektionsplatser för att

finna svar. Man har bland annat testat att ställa samma fråga till olika arbetsgrupper från enskilda personer till mindre grupper i olika miljöer och sett att man får väldigt olika svar. Utomhusmiljön tillför det oförutsägbara. Det gör att tankar kan flyga och ger fler perspektiv på samma sak. Utsattheten i ett samtal tenderar att försvinna och cirkeln bidrar till samma sak till skillnad på till exempel biosittning där bara en person längst fram är i fokus. Vad har ni fått för reaktioner från deltagare som testat skogsfloating? – Skönt, är väl en klassisk första reaktion. Men det upplevs av många som kravlöst men strukturerat. Sen har jag hört att det är något som man minns, både upplevelsen och vad som sägs. En vanlig reflektion efter en konferens är annars att de samtal man minns bäst är de som sker under lunchen i pauserna eller på kvällen i baren. Skogsfloating fungerar på samma sätt – de flyttar perspektiven.

Här finns skogsfloating Vann Selma Spa Bommersvik Vidablick + en anläggning i Holland

33


Mötesplats

Ta konferensen till alperna – och julbordet Kombinera arbete och aktiviteter med julbord i en fantastisk miljö i vinter. En alpkonferens ger även fantastisk skidåkning och kristallklar luft. Vi har tittat närmare på julbordkonferens i Bad Gastein. Foto Manuel Marktl, Felix Oppenheim, Juli Pereyra, Wolkersdorfer, Tourismus Salzburg och Max Steinbauer

34


35


K

larblå himmel, solbrillorna är på och skidornas skarpa kanter ger ett frasande ljud mot snön. Alperna och skidåkning är en kombination som många plussar ihop. Men bergen som sträcker sig över Centraleuropa bjuder på ganska mycket mer om man vill.

Bad Gastein är en av de mest välkända orterna i de österrikiska alperna. Hit kan du åka redan i december för att starta skidsäsongen, avsluta året eller bygga upp inför det nya. – December är en perfekt tid för att gjuta energi i ett team och Bad Gastein är en utmärkt plats att göra det på, med sin fantastiska miljö och kristallklara luft, säger Erik Emanuelsson på STS Alpresor. På STS Alpresor kan man sitt Bad Gastein utan och

innan. Idag driver de sex hotell på orten, ett av dem är det anrika stjärnhotell Salzburger Hof, känt för sin goda mat och sin service. – Salzburger Hof är perfekt för konferenser och hotellet är en bra utgångpunkt för aktiviteter, och då tänker jag inte bara på skidåkning utan även för spa, njuta av varma källor, upptäcka byn och massor av annat. Det finns alla möjligheter att skapa något som passar alla våra konferensresenärer.

36

Mycket att locka med Bra skidåkning och afterski av hög klass är en självklarhet. Samtidigt är byn en av Europas få genuina spa-orter med varma källor och ljuvliga termalbad. Byn är kuperad med höga hus som ligger tätt längs slingriga små vägar. I den moderna övre delen av Bad Gastein finns allt du behöver bekvämt samlat på ett ställe. Den äldre delen av byn skvallrar om byns storhetstid som Österrikes främsta kurort. Här hittar du även ett mäktigt vattenfall. Bad Gastein är också känt för sitt pulserande nattliv. Det kvittar vilken kväll i veckan man går ut, det är alltid mycket folk och bra drag. – För de som vill testa på något annat än skidåkning finns det bland annat möjlighet att pröva rodel, rida islandshäst, bygga en igloo eller tävla i icestick shooting som påminner om curling. Det finns väldigt mycket att göra utöver skidåkning och för konferensgäster fungerar många av aktiviteterna toppen för teambuilding, säger Erik. Snötillgången i Bad Gastein är generellt bra och

kommer snön tidigt går många av vinteraktiviteterna att göra redan i december. – Jag kan starkt rekommendera Bad Gastein och vårt hotell Salzburger Hof för konferenser. Det känns inte som ett klassiskt konferenshotell, utan det är ett →


37


hotell med unik karaktär som är lagom stort som sprider en härlig känsla och har en fantastisk service. Något som är extra uppskattat av våra konferensgäster, vars bokningar och önskemål följer med hela vägen. Från beställning till vår egen personal på plats. Det ligger dessutom bara en timme från flygplatsen vilket brukar vara uppskattat när man har ett späckat schema, säger Erik. Men det låter som att det kan bli väldigt dyrt jämfört med en klassisk konferens i Sverige? – Det beror så klart på vad man jämför med, men man får väldigt mycket för pengarna. Att göra något speciellt av konferensen och lämna de vanliga miljöerna ger i sig ofta väldigt mycket. Sen kan man alltid anpassa resetillfället och lägga konferensen utanför den klassiska högsäsongen till exempel så blir det också en viss prisskillnad. Ni startar upp vintersäsongen ordentligt i december. Varför ska jag boka min konferens till alperna just då? – Vi anordnar bland annat julbordskonferenser i december som är väldigt uppskattade. Något

38

som vi har gjort väldigt länge. Tänk att få lämna julstressen ett par dagar i december, komma iväg, ladda batterierna, äta god mat och samla teamet. Det blir en perfekt avslutning på året, säger han och fortsätter: – Julbord är också ett sådant tillfälle som många företag satsar på, så varför inte slå ihop julbordet med en konferens. Om man gillar skidåkning är det generellt mindre turister i byn och framförallt i pisterna. Det gör att man får fantastisk pistad åkning. Det är inte lika mörkt som i svenska fjällen på vintern, något som kan kännas lockande när Sverige har som minst soltimmar per dag. Erik berättar att julbordet på Salzburger Hof är välkänt med över 72 läckra rätter som är komponerat av stjärnkocken Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus i Stockholm. Han har tagit emot flera utmärkelser, bland annat har han vunnit Årets Kock. Det var även han som stod bakom hedersuppdraget att 2015 stå bakom menyn på bröllopet mellan prins Carl Philip och prinsessans Sofia.

Hotel Salzburger Hof Läge: Mitt i byn, 200 meter till Stubnerkogelliften. Rum: Smakfullt inredda rum med DUX-sängar. Alla rum med TV, hårtork, telefon, minibar, safe och skrivbord. Faciliteter: Två poolavdelningar, kuravdelning, restauranger, bar och skidförvaring. Konferens: 6 lokaler med plats för 10–150 personer. Auditorium med plats för 150 personer. Fullt utrustade och gratis Wi-Fi. Bäddar: 360 stycken.


En superfin monter som du kan förändra själv Du kan använda den till alla dina event och mässor eftersom du själv bestämmer form och storlek för varje tillfälle. Modulerna finns i olika storlekar och är enkla att koppla ihop och kombinera på olika sätt. Otroligt fint print på tyg och smidigt att själv byta ut bilden. Och du tar med dig hela montern i väskor på hjul som du packar i bilen.

Våra innoVationer skapar framtidens GLoBaLa BetaLLösninGar tack Vare Vår LokaLa närVaro kan Vi skräddarsy LösninGar som passar din Verksamhet Bäst www.verifone.se

Ann. Kick-off 160x120 dec 16.indd 1

30/11/2016 12.35

39


Julbord

Annorlunda julbord Alla kan äta julbord

I Alla kan äta julbord sammanfattar Lotta Lundgren och Erik Haag ”de senaste tusen åren av julbordsarkeologi”, i en show som enligt stjärnorna själva är en kombination av guidad julbordsvisning, gruppterapi, föreläsning och underhållning. Pris: 995–1195 kr. När: 23 november–2 december i Göteborg, 7–9 december i Stockholm, 13–15 december i Malmö. Mer info: blixten.se

Ostron på julbordet

Oyster Bars julbord är baserat på havets läckerheter. Njut av en buffé som innehåller mängder med skaldjur som ostron, hummer och krabba Pris: 995 kr. När: Från 24 november–22 december. Mer info: oysterbar.se

Julbord med show

Casino Cosmopols julbord med årets julshow A Jazz Hot Christmas! bjuder på smäktande sång, cirkusvarieté och swingdans med tydliga influenser från 20-talet. Sitt och njut eller dansa loss. Pris: 650 kr. När: 24 november–16 december. Mer info: casinocosmopol.se/malmo

Julbord och gruvbesök

Kombinera det klassiska julbordet med en guidad tur i gruvan 155 meter under jord eller varför inte en stämningsfull luciakonsert i den uppvärmda bergssalen. Pris: Från 495 kr. När: 23 november–17 december. Mer info: salasilvergruva.se

Julbord på fästningen

I Riddarsalen på Carlsten fästning på Marsstrand serveras ett mycket omtyckt julbord av fästningens fångar och Karolinersoldater. Ett julbord inspirerat av Västerhavet. Pris: 650 kr. När: 24 november–17 december. Mer info: carlsten.se

40


Laga mat i Sjömagasinets Smedja! Vi är passionerat intresserade av mat och dryck, vilket du märker när du lagar mat med en av våra kockar i Smedjan. Samla vänner, kunder eller kollegor till en trevlig och lärorik kväll i anrika lokaler. Vi vågar utlova en spännande matlagningsupplevelse i vår gamla Ankarsmedja. Säsongens råvaror och era önskemål bestämmer kvällens tema. Vill du lära dig konsten att laga en skaldjursfond från grunden, eller kanske en klassisk torskrygg? Den här kvällen avslöjar vi hemligheterna bakom havets och naturens delikatesser.

Ett stenkast från Sjömagasinet ligger Smedjan. Den byggdes av stenar från gamla Älvsborgs Slott i slutet av 1770-talet. Smedjan är perfekt när du vill skapa magi kring företagsträffar, födelsedagar eller trevliga middagar i goda vänners lag. Här ordnar vi kurser och provningar. Men bäst är vi på matlagningskvällar för företag som knyter band kollegor emellan. En matlagningskväll i Ankarsmedjan blir en upplevelse gästerna sent ska glömma. Vi ombesörjer gärna övernattning på närliggande Hotel Waterfront. Du bokar matlagning i Smedjan på 031-775 59 20 eller info@sjomagasinet.se.

41


42


Mat

Nya vardagsfavoriter med Jessica Frej Vardagsmaten snurrar runt 6- 8 favoriter. Det vill Jessica Frej ändra på med sin nya bok Supergott & supersnabbt. För snabbt och enkelt är inte samma som smaklöst och tråkigt. Kick Off bjuder på några recept ur boken och en kort intervju med Jessica.

Het tomatsoppa med halloumi Snabbare kan du inte laga tomatsoppa, hemligheten är att använda krossade tomater av så bra kvalitet som du kan hitta, då behövs inte så mycket mer för att det ska bli jättegott! • 4 portioner | 10 minuter 4 burkar krossade tomater, à 400 g 1 msk sambal oelek (älskar du inte chili? Börja med 1 krm och smaka dig fram till en lagom nivå) 1 tsk salt 2 paket halloumi, à 200 g 1 dl strimlade soltorkade tomater 1 dl finhackade blandade örter, till exempel basilika, persilja och timjan 2 msk god olivolja rostat bröd till servering

Gör så här: 1. Lägg de krossade tomaterna i en kastrull med sambal oelek och salt och låt det bli varmt. 2. Skär halloumin i kuber. 3. Skär de soltorkade tomaterna så smått du kan. 4. Lägg halloumin och tomaterna i kastrullen och låt koka med i några minuter så att halloumin blir mjuk. 5. Servera soppan med hackade färska örter, rostat bröd och en skvätt olja.

Koka halloumi? Ja, det är faktiskt riktigt gott med kokt halloumi istället för stekt eller grillad. Lägg ner halloumikuber i linssoppa, grönsakssoppa eller istället för korv i stroganoff. Len, mjuk och jättegod! Tips! Smulad fetaost, riven parmesan eller lite knaperstekt bacon är också gott om du söker lite variation. Vitlöksbröd är ett perfekt tillbehör! →

43


Kolaripplad hallondröm Lätt att göra till många och går väldigt snabbt att svänga ihop. Den här glassen fick betyget ”den godaste glassen jag någonsin ätit” av min fotograf Lina. Och jag är beredd att hålla med, söt kola med några riviga saltkorn och syrliga hallon är en oslagbar kombination som man aldrig tröttnar på. • 10 portioner | 10 minuter + 8 timmar 5 dl vispgrädde 450 g hallon (frysta och tinade eller färska beroende på säsong) 1 burk sötad kondenserad mjölk, à cirka 400 g 1 burk karamelliserad mjölk, à cirka 400 g 2 tsk flingsalt

Gör så här: 1. Vispa grädden fast. 2. Blanda hallon och kondenserad mjölk. Vänd ner grädden i hallonblandningen. 3. Blanda karamelliserad mjölk med flingsalt i en skål. 4. Häll gräddblandningen i en form, cirka 20 x 30 centimeter, och ringla över den karamelliserade mjölken. 5. Ställ i frysen och låt stå i minst 8 timmar. 6. Ta fram 10 minuter före servering och skär antingen i bitar med en vass kniv eller skeda upp i skålar eller strutar.

Recepten är hämtade ur boken Supergott & supersnabbt med Jessica Frej (Bonnier Fakta, 2017) skriven av Jessica Frej. Foto: Lina Eidenberg Adamo.

Frasig mandelpanerad torskrygg med citron och brynt smör En perfekt stekt torskbit med frasigt täcke av mandel är brutalt gott. Jag tycker ärter är perfekt till. Vill du så går det såklart att plussa på med pressad potatis. Potatis är aldrig fel men ärter i brynt smör med citron är magi. Jag brukar köpa styckfrysta msc-märkta torskbitar, det är enkelt att plocka fram så många bitar du behöver och den tinar ganska snabbt i ett vattenbad. • 4 portioner | 20 minuter 600 g gröna ärter 4 bitar torskrygg, à 140 g 4 krm salt 1 ägg 1 dl majsstärkelse 1 dl mandelmjöl smör och rapsolja att steka i 100 g smör saft och zest från 2 små citroner 100 g färsk spenat 1 ask krasse Gör så här: 1. Koka ärterna hastigt så att de tinar och lägg sedan i en skål. 2. Torka av torsken med lite hushållspapper och salta med cirka 1 kryddmått salt på varje torskbit. 3. Vispa upp ägget på en tallrik. 4. Vänd torsken i majsstärkelsen, sedan i ägg och sist i mandelmjölet. 5. Stek torsken i lite smör och olja i en panna i cirka 2 minuter på varje sida. Dra av från värmen och låt vila i 2 minuter. 6. Under tiden torsken steker, bryn smöret i en kastrull. När det är gyllenbrunt, ha i ärterna och riv över zest från citronerna. Vänd ner spenaten och blanda. 7. Pressa i citronsaften precis före servering och toppa med klippt krasse. →

44


45


Berätta om din nya bok! – Det är en bok fullproppad med mina allra bästa recept som verkligen går snabbt att laga så man kan äta god mat varje dag utan att behöva stressa. Vad är snabb och enkel matlagning för dig? – Få ingredienser och få moment framförallt. Sen gillar jag också när man inte använder krångliga råvaror utan sådant som man faktiskt alltid har hemma. Viktigast av allt är ändå att det blir gott, men det behöver verkligen inte ta tid att laga god mat och det tycker jag att jag lyckats bevisa med min bok. Vad inspirerar dig att gå utanför de 6–8 standardrecepten i vardagen? – Jag tänker på mat hela tiden, och brinner för att komma på nya smarta och roliga recept som jag kan sprida till mina följare. Det är det som inspirerar mig. Recept kan ibland få en att känna sig låst, tänk om man saknar en ingrediens – hur lyckas jag i alla fall? Har du något tips? – Försök ersätta det du saknar med något så likvärdigt som möjligt. Står det vispgrädde och du har creme fraiche hemma så kan det funka precis lika bra. Saknar du färsk chili men har en burk cayennepeppar så ta det istället. Om du vill utveckla eller göra om ett recept är fantasin ihop med smaklökarna det du ska ta hjälp av. Du har på ganska kort tid blivit ett välkänt kockansikte, vad är det bästa med ditt jobb? – Att jag varje dag får laga mat, skriva om mat och prata om mat. Jag vet att man blir lycklig av riktigt god mat. Jag älskar när jag får mail och kommentarer på stan från mina läsare och följare som lagat mina recept och tyckt att det varit lätt och supergott. Då känner jag att jag bidragit till en gladare värld bara genom att göra det jag tycker är roligt! Har du ett favoritkök som du ofta landar i eller är det kombinationerna som gör det? – Jag skulle säga att det är variationen som gör det. Jag kan bli gråtfärdig av maträtter som stuvade makaroner med hemgjorda köttbullar, för att nästa dag hoppa högt av lycka över en perfekt pesto eller ett par nygrillade majskolvar med koriander och chili. Jag älskar all mat och framförallt så hämtar jag inspirationen till mina recept från hela världen. God mat är alltid god mat!

46

”Man blir lycklig av riktigt god mat” Hitta matglädjen i vardagen. Det vill Jessica Frej, tv-kock och matskribent med sin nya bok Supergott & Supersnabbt. Kick Off fick chansen att ställa några frågor om den senaste boken. Text Annelie Englund Foto Lina Eidenberg Adamo


FINLANDSHUSET KONFERENS ETT STENKAST FRÅN STUREPLAN

Finlandshuset Konferens Snickarbacken 4 ¤ 111 83 Stockholm ¤Tel 08-545 212 04 finlandshuset@fazer.com ¤ www.finlandshuset.se

J U L F E S T M E D S PA På Hooks Herrgård finns möjlighet till en traditionell julfest i Herrgården med god mat i stämningsfull miljö. Eller varför inte ta med kollegorna till julbuffé och show på Rännet! Lyckofigur bjuder in till en sprakande show där glögg, julbuffé och dessertbord blandas med underhållning som får alla att släppa loss. Passa på att njuta av en god natts sömn, konferens och spa i samband med julbordet. Välkommen till ett slags skönare liv!

Hooks Herrgård 560 13 Hok

0393-210 80

info@hooksherrgard.se

www.hooksherrgard.se

47


48

I mer än 10 år har CAT Nordic levererat städmaskiner av högsta kvalitet till företag som ställer lite högre krav. Våra kunder har det gemensamt att de efterfrågar ett perfekt och pålitligt städresultat med total kostnadskontroll. Tack vare ett brett produktsortiment och flexibla finansieringsoch hyresalternativ hittar vi alltid en lösning som passar dig. Kontakta oss så berättar vi mer!

clean advanced technology

Stockholm: 08-744 54 44 | Örebro: 019-760 60 60 | Linköping: 013-10 07 10 | Jönköping: 036-18 45 50 | Göteborg: 031-22 15 80 | Helsingborg: 042-12 23 10

www.catnordic.se

clean


Krönika

Så mycket att göra, så lite tid

"När man trodde att det inte gick att ha kortare framförhållning när det gäller mötesbokningar så visar det sig att det går visst."

Elin Moritz är nätverkare med lång erfarenhet från hotell- & mötesbranschen och driver Skånska Möten sedan 2012.

V

älkommen tillbaka! Hoppas du haft en bra sommar för det har jag verkligen haft med tid för både familj och vänner, äventyr, hotellövernattningar, karusellåkning och slappa dagar. Okej, vädret har inte varit det bästa men man blir inte så kräsen till slut utan tänker att ”åh vad bra, nu är det uppehåll och då hinner vi gå ut en stund”. Men nu är jag tillbaka till arbetsverktygen istället för väderappar och grästrimrar.

Just nu ligger mycket av vårt

fokus på kundaktiviteter och vi inser att vi vill göra så mycket men att det finns så lite tid (dagens I-landsproblem, eller?). Vi försöker få in så mycket som möjligt mellan höstlov, julbord och heta mötesdatum, eftersom vi märker att behovet att ses IRL är stort och är därför angelägna om att föra samman mötesexperterna på mötesanläggningarna med mötesbokarna i Skåne och Danmark. Men alla andra vill ju också bidra med spännande event så vi får parera och trolla med knäna. Vi tycker själva att vi ibland är sent ute med inbjudningar men inser att det är så mötesbranschen är. Vi pratade trender på vårt senaste möte med vår referensgrupp och konstaterar att när man trodde att det inte gick att ha kortare framförhållning när det gäller mötesbokningar så visar det sig att det går visst. Det bokar på för fullt för två veckor framåt och det är inte bara små grupper. Jag blir

så fascinerad hur mötesledarna får ihop deltagarna med så kort varsel. Digitaliseringen av bokningar

går däremot inte så snabbt. När onlinebokning för möten kom för si så där 8–10 år sedan var många fundersamma hur det skulle gå. Skulle det bli rätt bokat, vad skulle hända med den personliga kontakten och vad skulle hända med mötesanläggningens flexibilitet med att kunna flytta om lokalerna bland grupperna. Med facit i hand kan vi konstatera att frågorna kvarstår, det har inte blivit någon succé ännu, trots att vi bokar allt möjligt på nätet idag. Både mötesanläggningar och mötesbokare är fortfarande lite rädda och har inte anammat detta i så stor grad ännu. Många mötesbokare idag har inte så stor erfarenhet av mötesbokning, helt enkelt för att det inte tillhör deras huvudsysslor och då behöver de extra mycket stöd och rådgivning av oss som har kunskapen. Då är det skönt att boka över telefon eller mejl. Förstå mig rätt, jag är för smidigare sätt att jobba på och bokar gärna online men än så länge är vi inte på helt rätt spår tror jag. För dagskonferenser är det väldigt smidigt, men när det kommer till möten med övernattning och aktiviteter så blir det genast mer komplext. Vi måste komma på sätt att gå runt dessa hinder för att bokning ska bli smidigare för alla parter. Det ska bli spännande att se hur utvecklingen går framåt, både rent tekniskt och rent mänskligt.

49


Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se

FjäLLbacKas vacKRa GoLFbana En utmanande bana med karaktär av semi-seaside längs den vackra Anråsälven. Banan är av karaktären semi seaside och golfen påminner om linksgolf då närheten till havet gör att vinden måste vara med i beräkningarna samt att de fasta greenerna ofta kräver att bollen rullas in. På elva av hålen är vatten med i spel och det nervkittlande första utslaget sker över älven.

Fjällbacka Golfklubb | Långö Rörvikarna 1, 457 41 Fjällbacka | Kansli 0525-311 50 | fjallbacka.gk@telia.com

50


Foto: Peter Knutson Layout: Ulrica Sasko Design

DRÖSE & NORBERG PRESENTERAR STOLT

MARKOOLIO, CLAES MALMBERG, KIM SULOCKI CHARLIE GRÖNVALL, RENAIDA BRAUN, STOR ENSEMBLE REGI & MANUS: ROBERT DRÖSE

STOCKHOLM WATERFRONT 26/12, 2017 - 11/2, 2018 SVERIGETURNÉ 2018 Täljehallen, Södertälje ..................... 3/1 Bombardier Arena, Västerås ............. 4/1 Löfbergs Arena, Karlstad .................. 5/1 IFU Arena, Uppsala ........................ 13/1 Nyköpings Arenor, Rosvalla ............ 14/1 ABB Arena Karlskrona .................... 19/1 Halmstad Arena ............................. 20/1

Fort Nox Arena, Växjö ..................... 21/1 Stadium Arena, Norrköping ............ 27/1 SAAB Arena, Linköping .................. 28/1 Conventum Arena, Örebro ................ 3/2 Helsingborg Arena* ) ......................... 4/2 Gavlerinken Arena, Gävle ............... 10/2 Skellefteå Kraft Arena .................... 16/2

Coop Norrbotten Arena, Luleå ........ 17/2 Umeå Energi Arena ........................ 18/2 Arena Skövde .................................. 2/3 Kinnarps Arena, Jönköping .............. 3/3 Scandinavium, Göteborg .................. 4/3 Ystad Arena ................................... 10/3 Malmö Arena ................................. 11/3

STIGA Sports Arena Eskilstuna ....... Östersunds Sporthall ..................... Tegera Arena, Leksand ................... Arena Glysisvallen, Hudiksvall ........ Sundsvall Energi Arena .................. Be-Ge Hockey Center, Oskarshamn . Kristianstad Arena .........................

17/3 24/3 13/4 14/4 15/4 21/4 22/4

P R O D U C E N077-170 T E R N A A V S70 N Ö V 70, I T T H drosenorberg.se E M U S I C A L & T R O L L K A Reller L E N F Rlokalt Å N O Z biljettkontor Bilj: ticketmaster.se

*) Biljetter Helsingborg: transticket.se 0771-45 46 00, hbgarena.se 042-10 31 60

51


Film

© 2017 Twentieth Century Fox Film

Mordet på Orientexpressen

Tågresor

Corp.

F

rån den bästsäljande boken skriven av Agatha Christie kommer nu en ny filmatisering med välkänd rollista. Vad som börjar som en extravagant tågresa genom Europa utvecklas snabbt till ett av de mest spännande mysterier som någonsin berättats. För en av tågets passagerare ska resan bli den allra sista, och alla övriga medresenärer är misstänkta. Tiden är knapp och en man måste lösa pusslet innan mördaren slår till igen.

3

Bara en natt (1995). På ett tåg

Genre: Spännande mordgåta Skådespelare: Kenneth Branagh, Penelope Cruz, Johnny Depp, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe, Judi Dench m.fl. Regissör: Kenneth Branagh Förhandsvisas från: 10 november På bio: 24 november

till Wien träffar amerikanen Jesse den franska studenten Céline och kemi uppstår. När Jesse ska stiga av föreslår han att hon ska skjuta fram sin resa för att istället spendera natten till att utforska Wien tillsammans med honom.

Darjeeling limited (2007).

snömannen. Filmatiseringen av Jo Nesbøs internationella bästsäljare med samma namn. En elitgrupp kriminalspanare, ledd av Harry Hole, undersöker ett fall där en person försvunnit under årets första snödag. Han misstänker att det är en seriemördare som återvänt. Med hjälp av sin briljanta rekryt måste han knyta samman decenniegamla fall med ett brutalt aktuellt sådant om han ska hinna överlista sin ondskefulla motståndare innan snön kommer. Genre: Iskall thriller På bio: 13 oktober

The Mountain Between us. Två främlingar blir strandsatta på en avlägsen bergstopp efter en tragisk flygolycka. Mitt ute bland snötäckta berg måste de tillsammans samarbeta för att överleva i den extrema miljön. När de båda inser att hjälpen inte kommer att komma, påbörjar de sin ohyggliga resa genom vildmarken och en oväntad attraktion uppstår. Genre: Överlevnadsdrama På bio: 27 oktober

All Inclusive. En resa till Kroatien med familjen för att fira Ingers 60-årsdag lät som en bra idé ända tills hon kom på sin man med att vara otrogen. När charterplanet lyfter finns bara en olycklig Inger och hennes två vuxna döttrar med på resan. Det tar inte lång tid innan systrarnas rivalitet om mamman utvecklar sig till en tävling om vem som bäst kan trösta henne. Det hela går dock lite för bra och plötsligt har systrarna skaffat sig helt nya problem. Genre: Svensk dramakomedi På bio: 10 november Förhandvisas från den: 16 oktober

Genom en tågresa i Indien är planen att tre bröder som inte pratat med varandra på ett år ska hitta tillbaka till varandra, men även finna sig själva. Resan spårar ur och plötsligt står de ensamma mitt i öknen med elva resväskor – samtidigt som en ny, oplanerad resa tar sin början.

kvinnan på tåget (2016).

Efter sin egen skilsmässa spenderar Rachel sin dagliga pendeltågsresa med att fantisera om det till synes perfekta paret som bor i ett hus där hennes tåg passerar. En morgon ser hon något chockerande hända just vid det huset, något som kommer förändra allt.

Annons Känner du till att du kan boka en filmvisning till ditt företagsevent? Filmevent är ett populärt sätt att träffa många kunder och kollegor. Upplev filmevent på bio! Läs mer på www.motenochevent.se/filmevent 52


v m

0

Delad glädje Dubbel glädje!

*

JUBILEUMS

erbjudande

30 %

30% rabatt på utvalda aktiviteter

Gäller nybokning av konferens, oktober - december med ankomst onsdag - söndag.

www.tanumstrand.se • 0525 - 190 00 1,5 timme med bil från Göteborg, på gångavstånd från Grebbestad.

N, SKÅLA I CHAMPAGNE! din fest på Junibacken. Här erbjuder vi LÖGGEN, SKÅLA I CHAMPA et lilla extra. Välkommna!

Fira med vänner eller kollege fest på Junibacken innan de vi på en bubblande välkoms mousserande14! En kväll utöver det vanliga 08-58723077, eller marie@ *Gäller enbart nybokningar

kollegor, boka din fest på Junibacken. Här erbjuder v olik miljö med det lilla extra. Välkommna! anna.dahlstrom@junibacken.se

estvaning eller maila anna.dahlstrom@junibacken.se

FEST STANS BÄSTA UTSIKT! HÄLLMED UT GLÖGGEN, SKÅLA I CHAMPAGNE! Fira med vänner eller kollegor, boka din fest på Junibacken. Här erbjuder vi evenemang i en sagolik miljö med det lilla extra. Välkommna! festvaningen@junibacken.se Läs mer på junibacken.se/festvaning eller maila anna.dahlstrom@junibacken.se

53


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN SWEEF

Sveriges skönaste möbler! Sweef består av ett litet gäng design- och möbelfantaster som är allergiska mot själlös massproduktion. Vi har hela tiden en nära dialog med fabrikerna för att få slutprodukter av hög kvalitet som vi kan sälja till vettiga priser. Vi ritar möbler, korrigerar, får provex, ritar om igen, produktutvecklar.

H

ela vårt sortiment är noga utvalt – varenda soffa och bäddsoffa har vi testslappat och sovit i för att försäkra oss om att de är precis så bra som vi vill att de ska vara. En TV-soffa ska ha den

där ultimata fluffigheten som jagar arbetsdagens stress på flykten. En kontorssoffa ska leverera rätt stuns som håller sin besökare lagom alert inför arbetsintervjun. Och en bäddsoffa ska du faktiskt kunna sova i utan att uppsöka kiropraktor dagen

efter. Så oavsett vilken Sweef-möbel som hittar hem till dig, har de alla en sak gemensamt. De är möbler som garanterat förtjänar titeln

SVERIGES SKÖNASTE.

BUFFELN CHESTERFIELDSOFFA I SAMMET Vi älskar det robusta, estetiskt vackra och komfortabla. Därför har vi designat vår version av en traditionell Chesterfield-fåtölj. Den andas stilmedvetenhet, tradition och lyx. Buffeln passar lika bra i moderna som mer klassiska miljöer. Här klädd i mjuk sammet av högsta kvalité. Info 220x98 cm 16 500.-

BAGGEN PALL I SAMMET Våra pallar är det perfekta inslaget i ditt hem. Använd dem som fotpall, extra sittplats eller smycka pallen med en vacker rund bricka för att använda den som avlastningsyta/bord. Fotpallarna är dessutom prydda med en lyxig läderrem i finaste anilinskinn som både utgör en fin detalj och gör att de enkelt kan flyttas omkring. Info Finns i fler storlekar och utföranden, från 2 000.-

54

SCHNAUZERN POLYKARBONATSTOL Schnauzern är en snygg, trendig polykarbonatstol för inom- och utomhusbruk. En perfekt stol vid matbordet, såväl som dekoration i hallen, vardagsrum eller sovrum. Info 91x54 cm 1 000.-


VALEN SKINNSOFFA Djupa soffan Valen i anilinskinn har det dyraste och mest bekväma skinnet man kan ha på sin skinnmöbel. Endast 5% av allt skinn på marknaden duger till anilinskinn. Sittkuddarna är stoppade med dun och kallskum – en kombination som gör att dynornas form återhämtar sig fort. Info 222x105 cm 18 000.-

BUFFELN CHESTERFIELDFÅTÖLJ I SAMMET Buffeln har en härlig form som riktigt omfamnar kroppen när man sätter sig i den. Den får en osökt att tänka på myskvällen framför brasan i en lyxig miljö. Stoppningen består av en kallskumskärna och en tjock topp av dun, vilket gör att dynorna behåller sin fina form och inte säckar ihop. Info 110x93 cm 8 500.-

VALEN XL LOOSE LINNE SOFFA Omtyckta Valen kännetecknas av det generösa sittdjupet och de tjocka dynorna. Den här varianten är klädd i ett oerhört mjukt linnetyg och klädseln är helt avtagbar. Info 285x110 cm 18 000.-

MAMMUTEN MODULSOFFA I SAMMET Modulsoffan Mammuten har en stilren design där hög komfort och stil sammanlänkas. Soffan har flera moduler som enkelt kan kombineras för olika stilar. Soffans moduler kan enkelt byggas ihop till allt ifrån en nätt soffa med få delar till en gigantisk med sektioner i olika storlekar. Möjligheten finns också att endast köpa en Loveseat som en del eller två som byggs ihop till en generös liggdel. Info Alla delar är 118 cm i bredd, pris från 6 500.-

JAGUAREN MARMORBORD Jaguaren är vårt stilrena och lyxiga soffbord i marmor. Bordet har en industriell känsla som ändå blir mjuk i kombination med den ljusa marmorerade stenskivan. De svarta metallbenen syns bara på bordets kortsidor vilket ger en lättsam och svävande känsla. Info 75x75 4 500.-

Alla möbler och mycket mer hittar du på sweef.se

55


Karlskrona. Nyfiken? Häng med på en flygtur!

Ett levande världsarv Laganda i 45 knop! Fullt ös på väg till dagens mål – eller bara en häftig upplevelse.

Staden Karlskrona är utsett vill världsarv av UNESCO. Här hittar du unika och spännande miljöer för möten och kringaktiviteter.

Utvilad

US E U M

U

R

201

M USE

M

OF

E THE Y

www.visitkarlskrona.se 56

2

5

ÅR

M TS

15 0ÅRETS MUSEUM 2015

E

Inget gör dig så utvilad som sjöluften. Alla våra 9 centrumhotell ligger mindre än 5 minuter från bryggkanten.

A

Kvällsarrangemang att minnas Marinmuseum är en unik plats för ditt arrangemang. Cocktails i Gallionshallen eller middag mellan ubåtar? Eller kanske både och?


1 650 öar, kobbar och skär. Vilken ö vill ni ha för er själva?

HA P P IEND

Mitt i skärgården. Teambuilding På väg ut i skärgården lägger vi problemen bakom oss. Axlarna sänks tre snäpp och det finns bara möjligheter.

Gott käk Maten är central för ett lyckat möte. Får vi föreslå räkfrossa på en av våra skärgårdsbåtar? Eller kanske grillbuffé på valfri ö?

Paddla En runda runt staden efter mötet gör gott för kropp och själ.

Karlskrona är en internationell mötesplats som erbjuder unika miljöer i en atmosfär av tjärdoft och vågbrus, där ni lätt uppnår gott resultat. Här finns en mångfald av möjligheter för små och stora grupper. Vi skapar förutsättningar för kreativa möten helt enkelt. 57


Inför jakten F1z3G

F1z3G, PHKz & WM1z3g Dessa tre avancerade jaktknivar passar till såväl småvilt som storvilt. Vårt berömda laminerade pulverstål 3G gör att knivarna blir extremt slitstarka och håller skärpan fantastiskt bra.

Zytelslida

PHKz

Knivarna säljs med våra praktiska och hygieniska Zytelslidor med säker låsning samt dränering i botten.

DC4 WM1z3G

Orangutangen är allvarligt hotad av utrotning. Nära 90 % av antalet orangutanger har försvunnit de senaste femtio åren. Detta beror till stor del på att regnskogen, deras livsmiljö, skövlas för att ge plats åt oljepalmsplantager. Världsnaturfonden WWF arbetar för att skydda regnskogarna och dess invånare, bland annat genom att upprätta nationalparker och skapa förutsättningar för ett hållbart uttag av naturresurser, till exempel genom FSC-certifiering.

Stöd vårt arbete, bli Orangutangfadder idag! wwf.se/orangutangfadder

58

Sumatran orang utan (Pongo abelii) © naturepl.com / Anup Shah / WWF-Canon

Mjuk, orange och hemlös


STOCKHOLM & HELSINKI

B2B TRAVEL SHOW STOCKHOLM 12 SEPTEMBER HELSINGFORS 13 SEPTEMBER

Stockholm Konferenscenter

Dalarnas hus AB

Stockholm konferenscenter Dalarnas hus är en personlig och prisvärd

konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och Stockholm konferenscenter Dalarnas boka mötesrum i en inspirerande miljö. hus är en personlig och prisvärd konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och boka mötesrum i en inspirerande miljö.

Två huvudstäder – två marknader! Välj en eller båda städerna och få rabatt! Utställarna primärt från resebranschen. Ett snabbt och personligt sätt att träffa B2B-köpare, reseproducenter och bransch VIPs samt media & bloggare. Boka via stockholmtravelshow.se I samarbete med Silja Line som bjuder på lunch, samt SRF, New Hope och Lyyti.

En mötesplats mitt i Stockholm City 3 minuter från Arlanda express 5 minuter från Centralstationen www.dalarnashus.se 08 545 141 30

En unik mötesplats mitt i Stockholm City StockholmsBuss

3 minuter från Arlanda express 5 minuter från Centralstationen

www.dalarnashus.se 08 545 141 30

59


Returadress: La Prensa AB Box 145, 125 23 Älvsjö

modern bowie MB (modern bowie)

Vi har nöjet presentera vår nya huggare, en Modern Bowie. Det handlar om världens starkaste, vassaste, säkraste bowie med ett mycket kraftigt blad i vårt berömda laminerade koboltstål. Kniven levereras med en mycket välsydd slida i svart läder och i ett utförande som gör att den hänger väl på bältet vare sig du står eller sitter. Kniven levereras i en stark, vattentät plastbox där också ett DC4 bryne ingår.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.