Affärsresenären 9 2023

Page 1

#09

SANNA ARNFJORDEN WADSTRÖM ː 60 ) 5(7$* +$5 2&.6 RÄTT ATT VÄXA

PIEMONTE EN DRÖMDESTINATION

MOTOR

Politiskt tryck för elbilar

MISSFÖRSTÅ MIG FEL! KRÖNIKA AV ANTONI LACINAI,11(+ // 6

BOKTIPS

12

KRÖNIKA - PATRIK NORDKVIST

24

INTERVJU - SANNA ARNFJORDEN WADSTRÖM

38

MOTOR

42

KRÖNIKA - ELIN MORITZ

44

KRÖNIKA - MICKE DARMELL

46

KRÖNIKA - ANTONI LACINAI

50

EMELIE WALLES - VIBES OF MIND

52

PIEMONTE - EN DRÖMDESTINATION

MED MERA...

Art director Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se Ansvarig utgivare Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se Skribenter/medarbetare Tege Thornvall, Elin Moritz, Micke Darmell, Patrik Nordkvist, Antoni Lacinai och Ingela Nilsson. Redaktion Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, Älvsjö

#09

Tryck Printall Affärsresenären utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se För insänt ej beställt material, ansvaras ej.

SANNA ARNFJORDEN WADSTRÖM ː 60 ) 5(7$* +$5 2&.6 RÄTT ATT VÄXA

PIEMONTE EN DRÖMDESTINATION

MOTOR

Politiskt tryck för elbilar

MISSFÖRSTÅ MIG FEL! KRÖNIKA AV ANTONI LACINAI

På omslaget: Sanna Arnfjorden Wadström Foto: Kristian Pohl

vi fokuserar på säkerheten så att ni kan fokusera på kärnverksamheten Boka en kostnadsfri rådgivning och få ett penetrationstest till halva priset! Läs mer på www.cypro.se

Affärsresenären är Sveriges största och äldsta tidning för affärsresenärer. Magasinet finns där affärsresenärerna finns: på våra fyra största flygplatser, på SJ:s business class och på ett antal vägrestauranger längs våra större vägar. Personer som reser i tjänsten spenderar i snitt nittio minuter på flygplatsen, nio gånger per år. De har en hög inkomst och utbildning samt reser betydligt mer än genomsnittet.


ANNONS

”Det är en utmaning, men en förändring som är både möjlig och nödvändig för en mer hållbar framtid”

Maria Franksen, vd på Gothenburg RoRo

”SVERIGES EKOLOGISKA AVTRYCK INOM Varje år anländer miljontals varor till hamnen i Göteborg och distribueras vidare till och från hela Sverige. I denna komplexa logistiska kedja har Gothenburg RoRo tagit ett avgörande steg mot att främja hållbarhet och Maria Franksen, vd, betonar vikten av att minska Sveriges ekologiska avtryck inom transportsektorn. – Som operatör av Skandinaviens största RoRo-terminal har vi en nyckelroll när det kommer till att forma den framtida hållbara transportinfrastrukturen, säger hon. Sveriges transportsektor är en pulserande och vital del av landets ekonomi och fungerar som en livsnerv för import och export. Varje dag korsar ett imponerande flöde av mångfacetterade varor och produkter landets gränser och de varierar i både storlek, typ och frekvens. Gothenburg RoRo är specialiserade på att effektivt hantera en bred variation av rullande gods, inklusive trailers, fordon och lastade containrar, som transporteras både med fartyg och järnväg. Företaget har en stark närvaro i Göteborg med sina sju kajplatser och är ansvariga för att dagligen hantera miljontals enheter via sin kombiterminal. Årligen hanterar de en imponerande mängd varor, som uppgår till över sex miljoner ton.

Läs mer på: gotroro.com

En central länk i försörjningskedjan På deras centrala terminal i Göteborg utförs en mångfald av kritiska logistiktjänster, inklusive lossning och lastning av både fartyg och tåg, tullhantering och effektiv upplastning på lastbilar. Denna breda och mångsidiga tjänsteportfölj säkerställer att företaget är i stånd att fungera som en central länk i försörjningskedjan för varor som transporteras både inom Sverige och internationellt. De hanterar dessutom hela logistikkedjan, vilket innebär att de kan transportera varor från norra till södra Sverige med hjälp av en integrerad kombination av järnväg och sjöfart. Detta effektiviserar inte bara leveransprocessen utan bidrar också till att minska de miljömässiga påverkningar som är förknippade med godstransport, genom att optimera användningen av hållbara transportalternativ.

En möjlig och nödvändig förändring Maria Franksen är vd i företaget. Hon berättar att det är av avgörande betydelse att minska Sveriges ekologiska avtryck inom transportsektorn för att bevara planetens hälsa, förbättra människors livskvalitet och stärka landets långsiktiga hållbarhet och konkurrenskraft. – Detta kräver en helhetssyn på transport som inkluderar övergång till renare bränslen, främjande av hållbara transportalternativ och investeringar i teknologier som minimerar miljöpåverkan. Det är en utmaning, men en förändring som är både möjlig och nödvändig för en mer hållbar framtid, säger hon. Genom att införa energieffektiva lösningar och främja eldrivna fordon tar Gothenburg RoRo stora steg mot att minska Sveriges ekologiska avtryck inom transportsektorn. Deras engagemang för hållbarhet är en viktig och gemensam ansträngning som involverar ägare, kunder och medarbetare. – Vi känner ett stort ansvar för att bidra till den framtida transportinfrastrukturen och har därför bland annat implementerat flera energieffektiva lösningar för att främja hållbarhet inom vår verksamhet.


TRANSPORTSEKTORN MÅSTE MINSKA” Ett exempel är att samtliga maskiner drivs med el eller miljöbränsle, vilket minskar utsläppen av skadliga växthusgaser och luftföroreningar. Detta är inte bara en viktig insats för att bevara miljön och förbättra luftkvaliteten utan också en investering i en hållbar framtid för kommande generationer, säger hon. Förbättrar Göteborgs luftkvalitet Fartygen som kommer till terminalen kan ansluta sig till landströmsanläggningar, så kallade ”Shore Powers.” Detta innebär att de inte behöver ha sina motorer igång när de är förtöjda vid kaj och det minskar inte bara buller och luftföroreningar i hamnområdet, utan bidrar även till att förbättra luftkvaliteten i staden. – Utöver dessa lösningar är samtliga av våra utsläpp reglerade och kontrollerade av Göteborgs utsläppspolicy. Staden och dess invånare kan på så sätt dra direkt nytta av vår miljövänliga strategi. För att ytterligare stödja övergången till eldrivna fordon har Gothenburg RoRo Terminal infört en ”Green Lane” på terminalen. Denna snabbfil är avsedd för

åkerier som använder eldrivna fordon, vilket inte bara ökar effektiviteten utan också uppmuntrar transportföretag att göra mer miljövänliga val. En grön korridor i Europa Anders Eriksson är Center of Excellence & Customer Relations på Gothenburg RoRo. Han berättar att företaget för att bredda sitt engagemang för hållbarhet är en viktig del av det stora initiativet som strävar efter att skapa en ”Green Corridor” mellan Göteborg och Gent i Belgien. – Detta projekt syftar till att skapa en miljövänlig transportkorridor mellan två viktiga handelsdestinationer, vilket kommer att minska belastningen på miljön och samtidigt gynna ekonomin. Han förklarar att en avgörande aspekt av Gothenburg RoRo Terminals hållbarhetsstrategi är att alla utsläpp är reglerade och följer Göteborgs utsläppspolicy. – Detta ger både våra kunder och samhället i stort en försäkran om att företaget står i framkant när det gäller att hitta och implementera hållbara lösningar för framtiden.

FAKTA På Gothenburg RoRo Terminal, där vi disponerar sju kajplatser, hanterar vi dagligen cirka 1500 enheter samt genomför 215 intermodala transporter via vår kombiterminal. Årligen hanterar vi en imponerande mängd gods, inklusive 320 000 RoRo-enheter, 1 miljon ton papper och 100 000 nyproducerade personbilar. Sammanlagt transporterar vi över 6 miljoner ton varor årligen. Våra medarbetare är dedikerade specialister och är djupt engagerade i vårt arbete med att främja hållbarhet och säkerhet på terminalen för en bättre och tryggare framtid.


LITTERATUR Nattsköterskan Av: Anna Fredriksson Kommer ut: 5 januari 2024 Förlag: Bokförlaget Forum En psykologisk thriller om livsavgörande val och vänskap på liv och död. Elsa brinner för sitt arbete som nattsköterska på en avdelning för vård i livets slutskede men viktigast i livet är tioårige Ture, brorsonen som hon efter åratal av väntan äntligen ska få adoptera. När en kvinnlig patient på sin dödsbädd avslöjar en fruktansvärd familjehemlighet inleds en händelsekedja med förödande konsekvenser. Änklingen börjar utsätta Elsa och Ture för hot och en vinternatt attackerar han Elsa i parken utanför sjukhuset. Den enda hon kan anförtro sig åt är den trettio år äldre erfarna kollegan Vendela. Trots den starka vänskap som växer mellan de två kvinnorna blir Elsas tillvaro allt mer olidlig. Finns det någon väg ut ur mardrömmen?

España por favor Av: Åsa Hellberg Kommer ut: 10 januari 2024 Förlag: Bokförlaget Forum Tre saker händer samtidigt i Fjällfors: Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman i Luleå. Bostäder ska säljas på en övermättad marknad, där elpriserna skjutit i höjden och räntekostnaderna är svindlande till och med för ett hus i Norrlands inland. Hur går det nu med de tre bästisarnas dröm om Spanien? Skulle inte livet bli bättre efter 60? I kyrkokören sjunger Lotta Y viva España så högt att Gud kan höra henne, på pizzerian jobbar Pedro som får änkan Mia att dåna, och när Noora spår sig får hon veta att Spanien och en änglabutik kanske inte är en lysande idé just nu. Men så kommer stumma 81-åriga Dolores med sin halmhatt och hemlängtan, och då ändras allt ännu en gång.

Förrädaren Av: Jørn Lier Horst Kommer ut: 22 januari 2024 Förlag: Wahlström & Widstrand Efter veckor av ovanligt kraftigt regn ger en natt jorden i ett bostadsområde i Larvik vika och bilar, hus och personliga tillhörigheter spolas bort. William Wisting hamnar mitt i räddningsarbetet. Alla boende i området lokaliseras och det står klart att olyckan inte krävde människoliv. Men dagen därpå hittas ändå en död man i ruinerna och närmare undersökningar visar att han dog flera dagar före raset. Utredningen inbegriper flera andra pågående polisinsatser i både Norge och Sverige, och Wisting är ansvarig för en gemensam utredningsgrupp. Snart står det klart att det finns åtminstone en förrädare i gruppen.

6 Affärsresenären


En annan väg. En Morgan liknar ingen annan bil. Den ikoniska siluetten rymmer idag handbyggd brittisk biltradition i kombination med modern teknologi. Med detta kommer en fantastisk sportbilsupplevelse du förmodligen bara drömt om. Nya Plus Four och Plus Six byggs med 4- respektive 6-cylindriga motorer, helt i den unika stil du själv vill. En Morgan byggs nämligen bara för sin passionerade ägare, för en väg vid sidan om det vanliga.

Vi är Morgan Main Dealer Sweden och hos oss hittar du nya och begagnade Morgan tillsammans med andra brittiska klassiker. Kontakta oss direkt för mer information eller gå in på vår hemsida britishauto.se Välkommen till oss på British Auto, strax utanför Göteborg. Hede Gärde 2, 443 60 Stenkullen. Tel: 0302-10 000. www.britishauto.se


STREAMING

Bioduken har mängder med storfilmer denna vinter som The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes, Wonka och Mikael Persbrandt i filmen Hammarskjöld - men vad är bättre under ledigheten än att ta en stund hemma i soffan framför tv:n? AV: YASMINE MUBARAK

The Crown Säsong 6, Netflix The Crown återvänder för sin sjätte och sista säsong. Ett värdigt avslut för den banbrytande serien som satte Netflix på kartan 2016. I den sista delen får vi inte bara följa det blommande förhållandet mellan prinsessan Diana och Dodi Fayed. Vi följer även drottning Elizabeth II fortsatta arbete och början på den nya kungliga sagan mellan William och Kate. Allting med dramaturgi och spänning på högsta nivå. Hannah Waddingham: Home for Christmas, Apple TV+ Kom i julstämning tillsammans med Emmy-vinnaren Hannah Waddingham, mest känd från den kritikerrosade serien Ted Lasso. I ‘Home for Christmas’ välkomnar hon flera gäster upp på scen för en magisk julshow på London Coliseum. Här blir det bra musik, härlig stämning och ett måste att se under jultiderna.

Den lilla tygkaninen, Apple TV+ Mys med denna filmatisering av den klassiska barnboken ‘Den lilla tygkaninen’ (The Velveteen Rabbit) av Margery Williams. En magisk film för hela familjen. När 7-åriga William får en ny favoritleksak till jul, upptäcker han en livslång vän och låser upp en värld av magi. Med rösterna från Helena Bonham Carter, Nicola Coughlan, Alex Lawther, Paterson Joseph, Clive Rowe, med flera. Doctor Who Special Episodes, Disney+ En serie som firar 60-årsjubileum är Doctor Who. Sci-fi serien, många har nära sitt hjärta, firar med att släppa 3 specialavsnitt till jul. Serien följer äventyren "The Doctor" och följeslagaren som reser genom tid och rum i Tardis – ett tidsresande skepp format som en polislåda, när dem räddar universum.

8 Affärsresenären


Konferens med aktivitet i Småland isaberg.se


AKTUELLT

SÅ BEMÄSTRAR DU KONSTEN ATT KOPPLA AV PÅ SEMESTERN

Många svenskar har en resa planerad under vintern. Men när kollegorna är tillbaka på arbetsplatsen och årets projekt dragit i gång, kan det klia i fingrarna när arbetsmejl ringlar in i solstolen. Club Med har satt samman en lista med fem knep för hur du kan släppa jobbet och faktiskt koppla av under semestern.

A

v många anses semestertiden helig. Det är den perfekta stunden att lämna jobbstressen bakom sig och njuta av sol, bad och vila. Däremot visar sig gränsen mellan fritid och arbete suddas ut mer och mer. Enligt en undersökning av Unionen har sex av tio tjänstemän svårt att släppa jobbmejlen, vilket kan ha påverkan på deras välmående och återhämtning. – Genom att skapa en balans mellan arbete och fritid samt utforska nya platser och aktiviteter, kan vi verkligen njuta av semestern och återvända till arbetsplatsen med ny energi och inspiration. Som en ledande leverantör

10 Affärsresenären

av all-inclusive-upplevelser är det viktigt för oss att kunna erbjuda lösningar som underlättar för människor och deras familjer att ladda batterierna under semestern, säger Nicolas Bresch, VD för Club Med i Storbritannien, Irland och Norden.

så mycket mer än så. Utmana dig själv genom att integrera lustfyllda fysiska aktiviteter i din vardag. Vandra i naturen, prova på vattensporter, ta promenader eller ge dig ut på cykeläventyr och utforska omgivningen. På så sätt främjar du samtidigt hälsan under ledigheten.

BÄSTA TIPSEN FÖR AVKOPPLING UNDER SEMESTERN:

4. Glöm inte att det går fler tåg Listan på vad man vill hinna med under semestern tycks ofta inte ha en ände. Det kan av den anledningen lätt bli omständligt och inte minst stressigt att försöka hinna med allting. Försök att prioritera det du helst vill göra i form av en lista för att få en större översikt. Det kommer fler semestrar!

1. Låt andra veta att du är på semester Ett viktigt tips för att kunna koppla av på semestern är att informera andra om att du är otillgänglig. Glöm inte att göra en noggrann överlämning av arbetsuppgifter, meddela kollegor och kontakter om din frånvaro genom att använda ett autosvar i e-post. På så sätt kan du känna dig lugn, vetandes att andra är medvetna om din semester. 2. Stressa inte fram lugnet Att gå direkt från kontorsstolen till varma temperaturer utomlands kan tvärtom vara väldigt stressande för många. Tillåt dig själv tiden att lugna ner dig själv de första dagarna på semestern innan du ger dig av på nya äventyr. 3. Var aktiv Under semestern frestas många av att luta sig tillbaka och njuta av stillheten i en solstol. Men återhämtning betyder

5. Skapa en realistisk budget Ytterligare en faktor som kan leda till stress är ekonomi – särskilt med en svag krona som kan göra det svårare att hålla sig inom budget. Genom att boka Club Meds exklusiva all-inclusiveerbjudande, vet du redan exakt vad du har spenderat och budgeterat för. Både sportaktiviteter, barnaktiviteter, drycker, mat och underhåll ingår.


www.cavalet.se


KRÖNIKA

NU GASAR VI MOT FRAMTIDEN Ingen har bromsat sig upp för en uppförsbacke. Man gasar i en uppförsbacke. I livet kan 'att gasa' betyda många saker, men i tuffa tider gäller det att öka tempot och inte bromsa. När jag arbetar med att hjälpa kunder att klara tuffa tider är mitt första råd alltid att gasa. Det är en beprövad taktik från många tidigare lågkonjunkturer. Den som gasar och ökar tempot i försäljnings- och marknadsinsatser kommer att komma ut vinnande när det vänder.

M

en kan taktiken med att gasa verkligen användas som en generell lösning? Det finns garanterat fler saker som går att göra, men jag ser att öka tempot fungerar i princip för alla typer av kriser. Jag minns en dokumentär om livvakter. De fick en omfattande träning i bilkörning, och ett moment var svårt för de flesta. Momentet var att om du blev attackerad framifrån och det inte gick att väja, skulle du trycka gasen i botten. Instinkten var att bromsa, trots att det var bättre att gasa och avancera mot hotet snabbare. Denna instinkt att bromsa ser vi även inom försäljning och marknadsföring i en lågkonjunktur, ett perfekt recept för att tappa ännu mer försäljning. Jag kan intyga att reflexen att bromsa är stark. För många år sedan cyklade jag i stan och blev helt plötsligt totalt omringad av människor som strömmade ut från flera turistbussar. Instinktivt bromsade jag, med resultatet att jag och cykeln föll som en fura på ett antal av turisterna. Att säga att man ska gasa är enklare än att göra det. Om man måste skära ner på kostnader kan det vara svårt att öka tempot. Det går förstås genom att automatisera, göra mer av det som fungerar bäst, eller helt enkelt att jobba hårdare. Att gasa kräver ofta större insats. Det kan betyda att man behöver dra ned på det som inte är viktigt för att komma framåt. Har du börjat få en dålig relation med en närstående och vill förbättra den? Då behöver du lägga ned mer kraft och tid på den, vilket leder till att du behöver välja bort något annat. För att komma framåt och framför allt förbi utmaningar behöver du resurser för att gasa.

12 Affärsresenären

Ibland orkar man inte gasa eller kan inte, men att hålla sig i rörelse är kritiskt. Det vet alla som sprungit ett längre lopp. Får du ont eller håll och stannar, blir du snabbt kall och stel. Det blir svårt att fullfölja. Om du i stället drar ner på tempot men håller dig i rörelse, kan du återhämta dig och öka tempot efter ett tag. Att gasa verkar uppenbarligen vara en princip som fungerar i livets många aspekter. I yrkeslivet, i personliga strävanden, till och med i våra relationer – att öka takten och våga ta steget framåt kan göra oss mer manövrerbara. Det handlar inte om att rusa fram vårdslöst, utan om att inte låta rädsla eller osäkerhet paralysera oss. Ibland är det just vårt mod att gasa, att fortsätta framåt även när vägen verkar osäker, som för oss till nya möjligheter och framgångar. Vi kan behöva välja var vi gasar. Det är få förunnat att ha resurser till allt, men någonstans måste du gasa för att komma framåt. Att bromsa på alla områden leder till att du blir kvar i problem. Så nästa gång du står inför en utmaning, tänk på uppförsbacken. Tänk på livvakterna. Tänk på cyklisten. Och kom ihåg: ibland är det bästa sättet att hantera en svår situation inte att bromsa, utan att gasa.

Försäljning och förhandlingsexperten Patrik Nordkvist hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt. Sedan starten har han hjälpt över 300 företag och tusentals individer att lyckas nå sina mål. Via bloggen på forsaljningschefen.se har han sedan 2010 inspirerat över miljonen besökare med enkla, effektiva och handfasta råd kring tillväxt, försäljning och förhandling. 2021 släppte Patrik Nordkvist boken Säljvanor som innehåller 32 beprövade säljvanor för att lyckas med försäljning.


SKAGEN

FONDERS

Finding Alpha Beyond the Noise ONSDAG 10 JANUARI 2024

Chris Miller Rana Foroohar Stuart Kirk Russell Napier Keyu Jin James Anderson Jonas Edholm

Författare och professor i internationell historia, Tufts University Global market impact: The fight for the world’s most critical technology CNNs globala ekonomianalytiker, kolumnist och författare Navigating the new political economy: Risk and reward in a changing world order Konträr och populär kolumnist i Financial Times The new normal: Common sense, ESG and finding alpha Marknadsstrateg, författare och erkänd makroekonom How to make money in a new investment landscape Professor i ekonomi på LSE och en av världens främsta kinaexperter China from within: Myths and realities in a new era Investerare och styrelseordförande i Kinnevik Flawed alpha: How inaccurate and outdated theory has misled us Ansvarig portföljförvaltare i globalfonden SKAGEN Focus Mind the Gap: The value case for global small and mid caps

Anmäl dig här – gratis! Delta digitalt på Nyårskonferensen den 10 januari 2024. Konferensen är gratis och på engelska, med möjlighet att ställa frågor till talarna. Anmäl dig via QR-koden och läs mer om Nyårskonferensen på www.skagenfonder.se

Konsten att använda sunt förnuft


AKTUELLT

SVENSKARNA USLA PÅ SJUKSKRIVNING ˎ .9,1125 DRABBAS HÅRDAST

Att gå till kontoret fast man är snuvig är något de flesta nog gjort någon gång. Men med ett arbetsklimat där hemarbete blir allt vanligare - hur ser svenskarna på att vara sjuk och arbeta hemma? En undersökning från ISS visar att fler än hälften arbetar hemifrån trots att de är sjuka.

I

en Novus-undersökning utförd på uppdrag av ISS svarar 58 procent att de arbetar hemifrån när de egentligen är sjuka. Kvinnor har högst representation, sex av tio uppger att de jobbar trots sjukdom. Den vanligaste anledningen, enligt svenskarna, är att arbetsbelastningen blir för stor när de väl kommer tillbaka. Även här är det främst kvinnor som upplever detta, med fem av tio svaranden. - Att inte ha en genomarbetad strategi för den digitala och fysiska arbetsplatsen kan

14 Affärsresenären

medföra en fara för människors välmående och hälsa. Utöver att man jobbar fast man är sjuk så upplever var tionde svensk att de blir mer nedstämda av att jobba hemifrån, samtidigt som fyra av tio svenskar tycker att arbetsdagen får ett tydligare slut på kontoret. Dessa siffror visar på hur viktigt det är att kunna fånga upp sina medarbetare, att skapa en plats som adderar andra värden än hemmakontoret, en plats där vi har möjlighet att verkligen se och möta personen. I en värld av hybridarbete där jobb och fritid allt mer flyter samman

blir platser att mötas viktigare än någonsin, säger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige. Sjukdom en ekonomisk förlust 41 procent uppger att de arbetar trots sjukdom för att de inte vill förlora pengar. Detta är vanligast bland folk med barn i hushållet. Även här är det kvinnor i större utsträckning än män som menar att de inte vill förlora pengar. Var tionde svensk uppger dessutom att de upplever att det förväntas att arbeta hemifrån när de är sjuka.


ETT EGET KONTORSHUS MITT I CITY

Är ni redo för ett eget hus, fyllt med alla de funktioner ni vill ha på ert kontor? Vad sägs om en stor möteslounge? En egen takterrass för både jobb och aw? Ljusa effektiva kontor, ett stort showroom och kanske ett eget café? Eller kanske ett toppgym, egna poddVWXGLRV RFK HWW JDPLQJ URRP" 'HW ͤQQV SODWV I¸U PHOODQ RFK arbetsplatser och här får ni det precis som ni vill ha det. Läs mer om alla möjligheter på RS VH


AKTUELLT

HYBRIDARBETE FÖRSÄMRAR FÖRETAGSKULTUREN Hybridarbete. Hur påverkas egentligen företagskulturen av distans- och hemarbete? I en undersökning från ISS framkommer att nästan varannan svensk svarar att hemarbete har en negativ effekt på kulturen eftersom relationer till kollegor och chefer försämras. 49 procent tror dessutom att hemarbete leder till att man blir mindre intresserad av sociala sammanhang och aktiviteter, vilket i sin tur leder till sämre och färre arbetsrelationer.

A

rbetsplatsen har historiskt varit förknippad med en fysisk plats, något som pandemin har förändrat i grunden. Kontorsarbetarens arbetsliv ser helt annorlunda ut idag. ISS undersökning visar att 60 procent av svenskarna arbetar hemifrån minst en gång i veckan. Konsekvenserna av de nya arbetssätten börjar nu allt mer tydliggöras. I undersökningen säger åtta av tio att den sociala interaktionen på arbetsplatsen är viktig samtidigt som 45 procent uppger att deras relationer till kollegorna påverkats till det sämre av att jobba hemifrån. En femtedel svarar att deras relation till chefen blir sämre på grund av hemarbete.

16 Affärsresenären

– Det finns såklart både för- och nackdelar med våra nya arbetssätt. Men hur stärker man de sociala relationerna mellan medarbetarna och hur bygger man en företagskultur? Den fysiska arbetsplatsen är en otroligt viktig byggsten i en stark företagskultur. Vi vet att platser verkligen gör skillnad. Som företagsledare är det inte en dag för sent att börja fundera på hur man skapar en strategi för att attrahera och motivera medarbetarna att spendera tid på sin arbetsplats, säger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige. Kontoret är viktigare för unga Vid jämförelse mellan åldersgruppen 18-40 år och 41+ så tycker varannan person i den yngre gruppen att arbetsplatsen är viktig, men bara en tredjedel av de som är plus 41 år. En av fyra i den yngre gruppen tycker också att relationen till deras närmaste chef har försämrats av hemarbete, medan endast 16 procent av den äldre gruppen upplever samma sak. – Vad händer med kompetensöverföringen när de äldre grupperna uppskattar hemarbete och de yngre vill vara på kontoret? Tillfällena att dela erfarenheter och kompetens minskar när specifika grupper väljer att arbeta hemifrån. Som arbetsgivare innebär det ytterligare utmaningar där den fysiska arbetsplatsen måste stimulera möten mellan olika typer av medarbetare, avslutar Andreas Thorling.KRÖNIKA

UTMANINGEN I DET 69(16.$ ),17(&+ˎ LANDSKAPET Fintech är en bransch i ständig rörelse, och i den står svenska startups vid brytpunkten mellan innovation och regleringar. Som jag ser det, står branschen inför två komplexa utmaningar som kräver vår absoluta uppmärksamhet: kompensationsfrågor gällande optioner och regleringshinder. Dessa utmaningar behöver dock inte nödvändigtvis ses som ett hinder, utan i stället möjligheter för utveckling. För att lyckas måste fintech-startups bana väg med innovation, strategiska partnerskap och de rätta förutsättningarna för att kunna övervinna dessa hinder. Utmaningen för svenska fintech-startups Den första utmaningen, kompensationsfrågor för optioner, kastar en skugga över det svenska fintech-landskapet. Det är en besvärlig process för många företag, en som har fått vissa att söka sig bortom vårt lands gränser för att nå framgång och locka nya talanger. Jag är fast beslutsam om att detta bör mötas med innovativa lösningar och partnerskap som skapar ett klimat där man enklare kan möta och hantera denna typ av utmaningar. Genom att hitta kreativa sätt att hantera kompensationsfrågor på kan vi behålla och attrahera toppkompetens, vilket gör Sverige till en ännu mer attraktiv knutpunkt för fintech-innovation. Den andra utmaningen, regleringsbarriärer, utgör en lika viktig tröskel. Regler bör vara vägmärken, inte hinder, för alla företag - inte minst fintech-startups. I stället för att betrakta dem som kvävande begränsningar bör vi utnyttja dem till vår fördel. Genom samarbete med reglerande organ kan vi skapa en mer strömlinjeformad och effektiv process för nykomlingar som kan hjälpa dem att navigera i den djungel som regleringar ofta kan vara. Att främja en kultur av innovation samtidigt som branschen samarbetar med regleringsmyndigheter kan hjälpa till att hitta balansen mellan riskhantering och entreprenöriell frihet och ta utvecklingen till helt nya platser.

Det har förändrat spelplanen helt och hållet, och om det används på rätt sätt kan både framgångar och tillväxt snabbt komma i en mycket konkurrensutsatt miljö samtidigt som man driver branschens utveckling och innovation framåt. Fintech branschen präglas dock av nödvändiga, men samtidigt begränsande, regleringar som hindrar innovationer. Å ena sidan erbjuder dessa teknologier lovande framsteg, men å andra sidan kan det bli väldigt fel i ett sammanhang där det inte är acceptabelt om något skulle gå snett. Denna moderna teknik är också ett verktyg för internationell expansion. Genom att centralisera delar av företagets beslutsfattande, till exempel av finansavdelningen, möjliggörs snabb och effektiv global tillväxt. Bokföringen är en del i detta. Med ett centralt bokföringsgränssnitt istället för ett nätverk av landspecifika gränssnitt, blir finansavdelningens arbete smidigare, effektivare och mer sammanhängande. Men det ger även finansavdelningen utrymme att förflytta tidigare administrativa uppgifter till den moderna tekniken och själva utföra ett mer värdeskapande och strategiskt arbete för företagets utveckling. Detta är avgörande för att styra komplexa organisationer inte bara över Europa utan över hela världen. Kraften i en enhetlig finansavdelning får inte underskattas. Samtidigt är det viktigt att påpeka den överentusiasm för automatisering och AI som finns i samhället idag. Även om resultaten är lovande, så är det en så kallad ”svart låda” som vi inte riktigt förstår oss på ännu. Att använda sig av den här tekniken, särskilt inom fintech, kräver att man är observant och noggrann under utvecklingsprocessen. I den ständigt föränderliga fintechbranschen måste vi se utmaningar som språngbrädor till framgång. Genom att ta itu med kompensationsfrågor för optioner, omfamna samarbete med regleringsmyndigheter och uppmärksamt utnyttja potentialen hos automatisering och AI kan svenska fintech-startups inte bara blomstra lokalt, utan också expandera globalt. Genom att göra det skapar vi en väg mot en ljusare och mer innovativ framtid för hela finansbranschens teknologilandskap.

Automation och AI är katalysatorer för framgång Automatisering och AI är en viktig del av fintechbranschens framtid. De kan ge företag möjligheten att expandera och multiplicera sin närvaro på olika marknader, vilket är en avgörande del av företagens tillväxt. Men det kan även vara här nyckeln till utmaningarna med regleringar och kompensationsfrågor gällande optioner finns. Genom att dra nytta av automatisering och AI kan företagen inte bara effektivisera verksamheten, förbättra kundupplevelser och driva tillväxt som aldrig tidigare. De kan även, med hjälp av tekniken, hitta nya vägar framåt för att utveckla branschen och lösa delar av de utmaningar som finns idag. Marcus Granström – SVP Product på Pleo 18 Affärsresenären


Kontorsfastigheter i Kista använder bergvärme

Norrlands största vardagsrum. En mötesoch möjlighetsplats.

– med kraftigt minskade driftskostnader som följd

Hos oss ska allt kännas möjligt. Nyfikna människor med starka idéer söker sig hit för att det finns en attraktiv kultur där man tänker nytt och annorlunda med ett tydlig driv framåt. Miljön är personlig och nära, möten ter sig enkla och nätverken växer sig snabbt starka. Tillsammans förädlar vi idéer till affärsidéer och affärsnytta i en kommersiell verklighet. Vi utmanar, bryter mönster, söker nya vägar och vi är snabbfotade vi är möjliggörare.

Energiföretaget LAFOR ligger bakom två stora energiprojekt i kontorsfastigheter i Kista. Projekten resulterar i kraftigt minskade driftskostnader, lägre miljöbelastning samt högre marknadsvärde på fastigheterna.

LAFOR Bergvärme I fastigheter som främst innehåller bostäder används geo-energi enbart för uppvärmning, ofta i kombination med frånluftsåtervinning. Uppföljningen av den faktiska energiförbrukningen i levererade anläggningar visar på en besparing på 60-70% av uppvärmningskostnaden. Energiföretaget LAFOR har sen 2004 byggt ett hundratal stora värme- och kylanläggningar. Företagets kunder är publika, privata och kommersiella fastigheter samt bostadsrättsföreningar. LAFORs energisystem har mycket hög driftsäkerhet, alla system byggs med reservdrift vid driftstopp. De styrs av datorer som är uppkopplade mot nätet för maximal driftövervakning. Driftstekniker kan följa alla händelser och ofta åtgärda fel redan innan de har inträffat.

www.lafor.se

FO T O / M AT S E N G FO R S • FO T O G R A P H I C

Mycket stora besparingar i energikostnader I fastigheter som använder både värme och kyla, som kontor och butiker är geo-energi, bergvärme, speciellt fördelaktigt. Då används berget som ett stort XÀTOGDCVVGTK FÀT XÀTOGP M[NCP ƃ[VVCU OGNNCP UQOOCT och vinter. Uppföljningen av förbrukningen visar att den totala besparingen i dessa anläggningar uppgår till 70-80% av den tidigare köpta energin. Denna typ av installation betalar av investeringen på 3-5 år.

bodenbusinesspark.com

%%3B$IIDŴUVUHVHQDŴUHQB [ PP LQGG


RESTAURANG

RESTAURANG SALON

Maten serverades dessutom i olika vackra skålar, tallrikar och grytor och naturligtvis kombinerades alla rätter med goda och passande viner från den trevliga vinlistan.

Restaurang Salon som ligger på boutiquehotellet Villa Dagmar har relativt nyligen uppdaterat sitt mat- och dryckeskoncept tillsammans med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson. Tanken är att det ska vara en internationell social dining-upplevelse i vibrerande atmosfär för stämningsfulla kvällar på en av Stockholms hetaste gator.

För att nämna några av våra favoriträtter så var ”Singapore Crab Style” med Tiger shrimp, crab & riz riktigt god. Likaså Squid ”Spaghetti”, Saffron barigoule & carciofini. Salons kockar har lyckats mycket bra med kötträtterna. Galician Yakitori Dry aged sirloin, foie gras, garlic & pear Eau de Vie och Mediterranean BBQ, Saint-Maure & egg plant är utsökta rätter. Till dessert rekommenderas starkt en Frozen Crèmes Cru 15/1 med Citrus & Madeira- champagne Zabaglione & Sicillian pistachios. En fin, kall och lagom söt dessert.

ː (1 ,17(51$7,21(// 62&,$/ ',1,1*ˎ833/(9(/6(

V

illa Dagmar har funnits i drygt två och ett halvt år, det är populärt både att övernatta, ta en drink eller att avnjuta en god middag eller lunch här. Man erbjuder stämningsfulla mat- och dryckesupplevelser skapade av de tvåstjärniga Michelin-kockarna, Daniel Höglander och Niclas Jönsson. Här förenas gastronomi, hjärta och höga ambitioner med en varm och personlig service av den eminenta sommelieren Rasmus Klintberg. Á la carte-menyn består av 25 rätter samt en sju- och femrättersmeny, som varieras efter krögarnas tycke och smak samt efter säsong. Hela menyn består av mellanrätter. Servitören rekommenderar att man beställer in 3 - 4 mellanrätter var. Fyra olika rätter var, känns alldeles lagom till middag och en söt liten dessert på det. Menyn är på franska, för en som knappt kan ett ord franska var det riktigt spännande att se vad som kom in. Skämt och sido, alla rätter är välgjorda, färgglada med trevliga smakkombinationer. 20 Affärsresenären

Restaurangen passar lika bra till den mysiga daten som till en härlig kväll med vännerna. Här njuter man till fullo av den mysiga miljön, goda drycker, utsökt mat och en fantastiskt trevlig servitör som guidar genom din middag på ett trevligt sätt. Villa Dagmars unika champagne på Salon För att frestas lite extra så rullandes den vackra och välfyllda champagnevagnen in. Vem kan då motstå ett glas god champagne. MV18 Henri Giraud Aÿ Grand Cru’’Cuvèe Villa Dagmar’’ är ett av Villa Dagmars huschampagne, som de endast tagit in 25 flaskor av. Det kändes verkligen som att det var ett måste att ta ett glas av den goda champagnen. Hitta hit: Nybrogatan 25-27, Stockholm. Salon håller öppet onsd - lörd från klockan 17. Boka bord för att säkra din plats, det är en mycket populär restaurang.


Resan mot nya behandlingar börjar här Vi på CTC utför klinisk forskning på uppdrag av universitet, läkemedelsindustrin och andra forskningsföretag. _ʼnijœijƊņå΄ſƂŦƵœijœħåƂ΄ħŦƂƊ΄ĦŦƂ΄åƖƖ΄Ħû΄ĦƂåő΄Ɗû΄ĎǖĎņƖijƵå΄ŜāĮ΄ƊôņƂå΄ĀĎĮåœĈʼnijœħåƂ΄ƊŜő΄ möjligt och har gjort att läkemedel och behandlingsmetoder, som vi idag tar för givet, har utvecklats.

Vaccinstudie för dig över 65 år Har du haft urinvägsinfektion de senaste två åren? Just nu har vi en studie för dig över 65 år med ett prövningsvaccin mot urinvägsinfektion. Studien pågår på våra kliniker i Linköping och Uppsala.

Studie för dig som är gravid i vecka 10-14 Just nu har vi en studie där du som gravid får lämna ett blodprov för att få svar på om ditt barn eventurellt är i riskzonen för FNAIT, ett sällsynt tillstånd som kan drabba fosterutvecklingen.

Vi har även pågående och kommande studier för dig med: • • •

KOL Astma, Hjärt-kärl-sjukdom

• • •

FORSKNINGSPERSON.SE 018-30 33 99

info@ctc-ab.se

Diabetes typ 2 Celiaki Alopeci


AKTUELLT

uppgradera sin bokning, främst för att inkludera frukost och HOTELLÄGARE BLICKAR sen utcheckning. 14% av gästerna som checkade in online MOT MOLNEN FÖR ATT ÖKA valde att hoppa över den dagliga städningen för att i stället plantera ett träd, i enlighet med Mews x Hotels for TreesINTÄKTER OCH GÄSTNÖJDHET initiativet.

online-incheckningen spenderade ytterligare 40 euro på att

Som följd av personalbrist, inflation och höga räntor använder ett ökande antal hotellägare den senaste tekniken för att sälja fler tjänster och generera intäkter utöver övernattningar, enligt Mews senaste rapport. Mews, som idag har 9 % av den nordiska marknaden, kickstartar nordisk expansion med en 13 dagars roadtrip.

M

ews, den branschledande molntjänsten för hotellbranschen, har publicerat en realtidsmätning av hotellbranschens ekonomiska resultat under sommaren 2023 (juni, juli och augusti) inom fem nyckelområden: beläggning, genomsnittligt dagspris (ADR), intäkter per rum (RevPAR), onlineincheckning och merförsäljning samt ytterligare bokningsbara utrymmen på hotellet.

DE VIKTIGASTE RESULTATEN ÄR FÖLJANDE: • Resemarknaden utvecklas positivt: Den genomsnittliga hotellbeläggningen för sommaren 2023 i hela Norden var 59%. Detta är en ökning med 2% jämfört med föregående år. Den högsta andelen bokade rum noterades i augusti. • Resenärer utnyttjar i stigande grad bekvämligheten med online-incheckningar och uppgraderingar: 11% av gästerna som checkade in på hotell i Norden använde online-incheckningen i somras. De som uppgraderade under 22 Affärsresenären

• Konsumenterna trotsade stigande priser och reste som vanligt under sommaren 2023: ADR och RevPAR såg tydliga positiva rörelser trots endast 2% förändring i beläggningen jämfört med sommaren 2022. ADR ökade med 5% jämfört med föregående år till i genomsnitt 130,72 euro, delvis men inte bara på grund av inflationen. RevPAR ökade kraftigt med 10% jämfört med föregående år till 79,85 euro, inklusive i genomsnitt nästan 30 euro högre i juni jämfört med föregående år. • Intäkter utöver de för rummen är en utmärkt diversifieringsstrategi: 20% av hotellen säljer ytterligare bokningsbara utrymmen och tjänster till gäster och besökare och genererar intäkter som ett resultat av detta. Mews har redan en marknadsandel på 9% av all hotellkapacitet i norra Europa och arbetar med över 200 hotell i Norden, inklusive Strawberry och Best Western. Mews hjälper moderna hotellägare att effektivisera verksamheten, förändra gästupplevelsen och skapa mer lönsamma företag. Mews är redo för nordisk expansion Korta säsonger, höga arbetskraftskostnader och brist på arbetskraft understryker behovet av att effektivisera och digitalisera hotellverksamheten. Mews kommer att utöka sin närvaro i Norden för att stärka den växande hotellbranschen och göra det möjligt för hotellägare att leverera och fokusera på exceptionella gästupplevelser. Från 2 - 14 okt 2023 var Mews ute på en roadtrip i Danmark, Sverige och Norge man besökte mer än 34 städer och 90 hotell.


Mats Lind

Ekstrand Media

Pricca Studios

Ulricehamns Kallbadhus

En konferens i världsklass i Ulricehamn Mitt i hjärtat av Västsverige, en timma från Göteborg hittar ni en riktig pärla - Ulricehamn. Här finns allt inom gångavstånd. Spännande aktiviteter, god mat och närhet till naturen. Alla dagar - året om. Kom närmare en konferens eller kickoff i världsklass. Kom närmare Ulricehamn.

nuab.eu/konferera-i-ulricehamn

NYUTKOMMET

HÖGAKTUELLT

Tidsbrist är något de flesta av oss upplever sig lida av. I den nyutkomna boken TIMEOUT -konsten att få gott om tid, lotsas både privatpersoner och företag mot ett mer hållbart förhållningssätt till tid. ”Det är faktiskt hyfsat enkelt att ha riktigt gott om tid i livet”. Hur man gör berättar den prisbelönte föreläsaren och författaren Micke Darmell i sin nyutkomna bok. Är du intresserad av en föreläsning på samma tema, kontakta Micke direkt. 070-642 54 00 eller micke.darmell@gr8meetings.se


INTERVJU

SANNA ARNFJORDEN WADSTRÖM, VD FÖR SINF:

”SMÅ FÖRETAG +$5 2&.6 5 77 ATT VÄXA” Sanna Arnfjorden Wadström är vd på arbetsgivarorganisationen Sinf. Det var inte självklart att hon skulle hamna där. Efter att ha jobbat i sin familjs företag beslöt hon att bli ett stöd för andra entreprenörer. TEXT: REDAKTIONEN FOTO: KRISTIAN POHL

24 Affärsresenären


Affärsresenären 25


INTERVJU

S

anna har varit intresserad av teknik sedan barnsben, och blev tidigt involverad i sin pappas mätteknikföretag. Han var en riktig innovatör och Sanna fick lära sig vikten av att mäta och ständigt utveckla, bland annat för att kvalitetssäkra industriell produktion – något som få hade hört talas om på 80-talet. Numera bor Sanna på en gård i Vårgårda i Västra Götaland, men hon växte upp i Floda utanför Göteborg. Landsbygden är viktig för henne. Sinf organiserar många små och medelstora företag inom industri och tjänstesektor, som ofta har verksamhet på små orter. Det var tidigt självklart att Sanna skulle bli vd i en verksamhet och utveckla den. Efter att ha läst entreprenörskap halkade hon in i familjeföretaget. Under tiden hon jobbade där fick hon hjälp av Sinf med frågor om bland annat juridik och personal. Det var en stor trygghet. Men samtidigt hade hon tydliga åsikter om vad som kunde förbättras i stödet till företagen – vilket ledde till att hon erbjöds först en plats i styrelsen och senare vd-jobbet. Sverige har 1,2 miljoner små företag och 1 300 stora. De små är pressade, men har rätt till möjlighet att växa. – Det är viktigt för mig att vara de mindres röst och påverka politiker att våga flytta en del av storföretagens makt till de små. När hon väl kom till Sinf var det tydligt att många små och medelstora företag kämpar med likartade frågor. Det handlar om generationsskiften och hur de genomförs, och om relationerna med de stora företag som ofta är

26 Affärsresenären

kunder och/eller leverantörer till de små. Här kan småföretag många gånger ha svårt att hävda sig. – Våra affärsjurister får ofta hjälpa småföretag i deras avtalsskrivning med storföretag, som presenterar avtalsförslag fulla med kryphål. Som småföretagare är det lätt att skriva på i god tro, men då kan man råka väldigt illa ut. Det är alltid säkrast att skaffa juridisk hjälp i sådana fall. När det gäller ägarskiften ser Sanna att många missar att involvera samtliga i familjen i det kommande skiftet, att kartlägga familjestrukturerna och utifrån dem göra en plan och upprätta en tidsplan med en bortre gräns för skiftet. – Det är en stor risk att genomföra hela skiftet för sent i den äldre generationens liv. När verksamheten står på topp får man bäst betalt. I dag är Sanna stolt över att under sina fem år som vd på Sinf ha byggt upp ett rikstäckande projekt med jurister och specialister som kan stötta företagare i hela landet när det är dags för ägarskiften. Det har skett i samarbete med institutioner för entreprenörskap på högskolorna, kommunernas näringslivsutvecklare och en rad organisationer som finns nära företagen. En sak som Sanna Arnfjorden Wadström verkligen brinner för i sitt jobb är att avhjälpa den stora kompetensbrist som svensk industri lider av. Enligt undersökningar uppger 52 procent av tillfrågade underleverantörer att de inte har den arbetskraft de behöver.

– Samtidigt har vi ett land i krig i vårt närområde, och flyktingar söker sig till Sverige för att arbeta. Dem har myndigheterna förvarat i flyktinganläggningar långt från svenskarnas kultur vilket hindrat dem effektivt från att lära sig vad som gäller i Sverige och hur man får ett jobb. Sanna berättar om Vårgårdamodellen, i vilken hon själv har medverkat genom att ta emot flyktingar från Ukraina i sitt eget hem. Något som hon beskriver som väldigt lärorikt för hela familjen och som grannar, kyrkan och flera organisationer engagerade sig i. Det visade sig att flyktingarna som varit här har fått jobb i mycket större utsträckning än på andra håll i Sverige. Det blev en snabb integration och ett bra samspel mellan samhället och flyktingarna. Visst handlar Vårgårdamodellen om att hjälpa människor i kris och om att visa omtanke. Men också om att berätta hur det svenska samhället fungerar, vad man kan och inte kan göra, vad som krävs för att få ett jobb och smälta in. – Vi har visat att med rätt stöd och genom att ställa rätt krav går det att integrera människor i svenska samhället och få dem i arbete på bara tre månader. Vi har också sett att det är fundamentala brister hos myndigheterna och i flyktingmottagandet som skapar segregation. Det måste vi ändra på. Flyktingar behöver jobb och företag behöver arbetskraft, säger Sanna.


Affärsresenären 27


INTERVJU

Namn: Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf. Bakgrund: Född in i ett familjeföretag med verksamhet inom mätteknik. Själv mycket teknikorienterad. Familj: Gift och har två barn, 17 och 23 år. Bor i Vårgårda. Övrigt: Har förra näringsministern och centerledaren Maud Olofsson som sin mentor. ”Jag funderade på vem som skulle vara bäst lämpad att bli min mentor. Skrev ett brev till Maud där jag beskrev mig själv och mina utmaningar. Hon tackade ja!” Sanna är gärna själv mentor för ungdomar. ”De har ofta en mörk bild av framtiden. Vi äldre behöver ge dem hopp och kraft”.

• Sinf är arbetsgivarorganisation för små och medelstora industrioch tjänsteföretag och hjälper sina medlemmar med stöd inom arbetsrätt, affärsjuridik, ägarskiften och affärsutveckling.

28 AffärsresenärenANNONS

SITE – MITT I BOOMEN I NORR

Om SITE Svensk industriteknik SITE Svensk industriteknik är ett konsultföretag i Luleå som arbetar med utveckling och ledning av processer för att skapa effektiva projekt inom tung industri i Norrland. Företaget grundades 2017 och de sjutton medarbetarna är experter på industriteknik, management och konstruktion för stål- och gruvindustrin.

SITES vision: Att skapa framgång för våra kunder inom tung industri. I händelsernas centrum. SITE erbjuder tjänster inom management och konstruktion till såväl entreprenörer som slutkunder i den tunga industrin i Norrbotten.

Industriboomen lockar allt fler företag norrut. Med gedigen kompetens från tung industri och ett brett kontaktnät jobbar Luleåföretaget SITE både med den lokala industrin och entreprenörer som vill etablera sig i Norrbotten.

E

n unik utveckling pågår i norra Sverige. Här investeras många miljarder i några av de största industrisatsningarna i modern tid. Som experter på industriteknik, management och konstruktion i stål- och gruvindustrin märker SITE den snabba utvecklingen: – Många vill vara en del av den industriella expansionen och efterfrågan på den kompetens vi erbjuder är hög. Tack vare att vi har vår bas i Norrbotten och har lång erfarenhet från projektledning i gruv- och

Läs mer på: www.sitelulea.se

ha en speaking partner är något som uppskattas, säger Fredrik Kroll.

Fredrik Kroll, projektledare och delägare på SITE Svensk Industriteknik.

stålindustrin har vi den kunskap och det lokala kontaktnät som krävs för att stötta dem som vill etablera sig i norra Sverige med i stor sett allt de kan behöva hjälp med, säger Fredrik Kroll, projektledare och delägare på SITE Svensk Industriteknik. Projekt i tung industri SITE erbjuder tjänster inom management och konstruktion för en rad verksamhetsområden kopplade till tung industri. De hjälper kunder med allt från projektledning, 3D-scanning och inmätningar till konstruktion av maskiner och anläggningar.

De jobbar med projekt i alla dess faser, och gör det till såväl entreprenörer som till slutkunderna i den tunga industrin. – Vi är i grund och botten ett konsultbolag, men vi jobbar väldigt brett. En av våra främsta styrkor är att vi har erfarenhet både från beställarsidan och entreprenadsidan. På båda sidor kan vi leda projekt och skapa mervärde genom hela processen; från konceptstudie till idrifttagning i full produktion. Att våra kunder kan lämna över hela ansvaret till oss och bara behöver

Besök oss på Linkedin: linkedin.com/company/site-svensk-industriteknik-ab

Hög kvalitet ett signum De senaste åren har SITE bland annat projektlett montage av ny krossanläggning till Boliden i Aitikgruvan. Till LKAB har de bland annat projektlett och konstruerat vid leverans av ny transportör till MAC/MAF-utlastning i Malmberget och med nya rutiner och fallskydd höjt kran- och traverssäkerheten i Kiruna. De har stöttat SSAB i Luleå med projektledning från förstudie till produktionsimplementering av ny omhällningsanläggning. För att möta den snabba utvecklingen planerar de att de närmaste åren växa både i antal anställda och med nya kompetensområden. – Framtiden ser ljus ut tack vare alla investeringar som görs i Norrbotten. SITE kommer att expandera men vi ska samtidigt fortsätta hålla den höga kvalitet som oavsett storlek på kund och projekt är vårt signum. Man är aldrig bättre än sitt senaste projekt. För oss är det därför oerhört viktigt att alltid leverera så bra tjänster att vi får fortsatt förtroende, säger Fredrik Kroll.ANNONS

STÄRK SKYDDET FÖR KRITISK INFRASTRUKTUR MED EN OT-SOC Samhällskritiska funktioner måste skydda sig från cyberhot. Genom en OT-SOC övervakas produktionssystem för att upptäcka intrång och hot. – Vi förstår OT-systemens utmaningar och behov. Vår tjänst är anpassad för att bevara kritisk infrastrukturs säkerhet, säger Ioana Rodhe, SOC Manager på Sectra.

P

roduktionssystem hos samhällsviktiga funktioner, såsom energi- eller vattenbolag, måste alltid vara igång. Ett avbrott kan få oerhörda konsekvenser då samhället i stort är beroende av till exempel elproduktion. Detsamma gäller även för stora processindustrier där oväntade driftsstopp kan leda till enorma kostnader och förlorade marknadsandelar. Det är därför av yttersta vikt att denna typen av verksamheter ständigt hålls igång – och inte påverkas av till exempel ett cyberangrepp. Sectra Communications erbjuder en OTSOC, eller Security Operations Center för kritiska produktionssystem, som ständigt

Läs mer på: communications.sectra.com

övervakar systemen så att det inte sker någon otillåten aktivitet inifrån eller utifrån.

eller illasinnad omvärld, utan är också ett resultat av den pågående digitaliseringen.

– IT- och OT-system är till synes lika, men de skiljer sig mycket när det kommer till vilka förutsättningar och behov de har. Det behövs unika kunskaper om OT-system för att kunna leverera en bra monitoreringstjänst, säger Ioana Rodhe.

– Med digitaliseringen har man skapat fler vägar in i dessa kritiska system. Angrepp sker hela tiden och man vet att riskerna nu är större, säger Ioana Rodhe, och avslutar:

Bättre överblick med OT-SOC Sectra Communications OT-SOC jobbar med många kunder. Dessutom arbetar de även ständigt med omvärldsbevakning.

– Sectra Communications kan med sin OT-SOC ge ett extra lager av skydd mot cyberangrepp. Vi har använt vår långa erfarenhet av att bygga säkerhetslösningar för försvarsorganisationer till att skräddarsy en säkerhetstjänst för OT-system.

– Insyn i flera kunders system, tillsammans med omvärldsbevakningen, gör att vi får en större kunskapsbas än vad en enskild verksamhets egen IT-säkerhetsavdelning kan få. Det gör att vi kan se sårbarheter och intrång tidigare, säger hon. De regulatoriska säkerhetskraven har skärpts, inte minst på EU-nivå, för att hantera och rapportera incidenter. Fler krav kommer, som NIS2. Med en OT-SOC kommer det att bli enklare och gå snabbare att efterleva de nya kraven. Riskerna mot samhällskritiska funktioner är inte bara externa som från en orolig

Ioana Rodhe, SOC Manager på Sectra.


ANNONS

MÄSSBOLAGET OM BLIKK: ”SPARAR OSS 100 000 KRONOR PER ÅR” Mässbolaget hittade hem med affärssystemet Blikk. Här kan de arbeta i ett sömlöst affärsflöde som underlättar det dagliga arbetet och sparar dem tid och pengar. – Vi upplever redan nu att vi behöver lägga mindre tid på administrationen. Genom att byta ut vårt tidigare system mot Blikk sparar vi dessutom 100 000 kronor per år bara i minskade licensavgifter, säger Robin Ljungberg, ekonomichef på Mässbolaget. ässbolaget har funnits i mer än 30 år med fokus på att lyfta och exponera sina kunders varumärken och tillhandahåller tjänster vid byggnation av mässmontrar och kommersiella interiöra miljöer. Efter lanseringen av deras nya mässkoncept, RE:Stand, som kretsar kring miljö och återbruk, påbörjades en större digitaliseringsresa med syftet att hitta ett affärssystem som minskade deras administrativa börda.

M

– Vi arbetade tidigare i ett projektverktyg som saknade viktig funktionalitet för bland annat analys och uppföljning. Det krävdes även en hel del manuell handpåläggning vilket gjorde att saker lätt föll mellan stolarna, berättar Robin Ljungberg och fortsätter: – Men nu när vi använder Blikk kan vi arbeta i ett sömlöst affärsflöde, från försäljning till projektplanering, fakturering och uppföljning. En naturlig del av vardagen Under uppstartsfasen tog Mässbolaget hjälp av Blikks implementationskonsulter, vilket

gjorde att man snabbt kunde komma igång med systemet, som idag är en naturlig del av företagets vardag. – Vi bearbetar våra kunder i säljtavlan och skickar ut offerter för digital signering. När en offert godkänts skapar vi ett nytt projekt och utser en projektledare som enkelt skapar en budget och tidskalkyl, säger Robin Ljungberg och fortsätter: – Projektledaren bjuder sedan in de andra deltagarna till en uppgiftstavla där det finns möjlighet att fördela arbetsuppgifterna, skapa checklistor och samarbeta med varandra. Mässbolagets medarbetare rapporterar löpande sin tid i Blikk och i slutet av varje månad sammanställs kompletta faktura- och löneunderlag som sömlöst skickas över till företagets ekonomi- och lönesystem. Robin och hans kollegor i ledningsgruppen har dessutom stor nytta av analys- och rapportverktyget som gör det möjligt att analysera viktiga nyckeltal som kostnader, intäkter och tid. Sparar både tid och pengar Det har varit väldigt få frågor från Mässbolagets medarbetare och redan nu upplever de stora fördelar med att använda Blikk som en naturlig del av vardagen. – Sedan vi började använda Blikk har vi fått bättre koll på våra projekt samtidigt som vi behöver lägga avsevärt mindre tid på administrationen. Det har dessutom medfört en årlig kostnadsbesparing på 100 000 kronor, avslutar Robin Ljungberg.

Om Blikk Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

Testa Blikk gratis i 14 dagar: www.blikk.se


ANNONS

– Deltagare som gått THE vittnar ofta om en ökad självinsikt, medvetenhet och självacceptans som gör att de på riktigt kan använda sig av hela sin potential. En ökad insikt om sina individuella försvarsmekanismer och kunskap om hur individens reaktioner påverkar andra gagnar både dem som individer och hela organisationen. Under THE-veckan får deltagarna också träna på att göra mer konstruktiva val och att bli mer självstyrande i sina egna liv, såväl privat som i arbetslivet. THE-veckan ger deltagarna utrymme till fördjupad reflektion och en möjlighet att förstå och utveckla en kompabilitet med andra, säger Kurt Karlsson.

CORECODE UTVECKLAR OCH RUSTAR CHEFER INFÖR FRAMTIDENS UTMANINGAR Framtidens organisationer behöver ledare med människokunskap, ledare som ser behoven i en organisation för att höja prestation och välmående. CoreCode är en av Sveriges ledande arrangörer av ledar- och medarbetarskapsutbildningar med individen som utgångspunkt. CoreCode erbjuder de utbildningskoncept som är mest efterfrågade av svenska chefer och ledare, under ledning av några av landets mest erfarna kursledare.

C

oreCode erbjuder ledar- och medarbetarskapsutbildningar av genomgående hög kvalitet. Företagets utbildningsledare har en bred kompetens, har arbetat mycket med sin personliga utveckling och leder utbildningar baserat på vetenskapliga studier och gedigen empiri. – Vår ambition är att vara en attraktiv mötesplats för det livslånga lärandet. Vi arrangerar ett stort antal öppna kurser och utbildningar och är en av Sveriges största leverantörer av UGL, utveckling grupp och ledare. Vi är även en av landets främsta arrangör av JGL, jämställdhet, genus och ledarskap. Det är en kurs som ökat i efterfrågan på senare år. JGL ökar deltagarnas normmedvetenhet och vidgar

perspektiven på jämställdhet och genus, även utifrån ett ledarskapssammanhang, säger Kurt Karlsson, delägare, partner, konsult och ansvarig för UGL och THE på CoreCode. The Human Element är en omtumlande veckolång utvecklingsresa CoreCode erbjuder även den uppskattade utbildningen THE, The Human Element, som vänder sig till chefer med ett par års erfarenhet. Det är en omtumlande veckolång resa i självinsikt. Med fokus på mänskliga relationer utforskar deltagarna sig själva och andra, med hjälp av övningar och metoder som belyser de mellan- och inommänskliga fenomen som uppstår i organisationer, grupper och inom individer.

OM CORECODE CoreCode är en av Sveriges ledande arrangörer av ledarskapsutbildningar som UGL, utveckling grupp och ledare, JGL, jämställdhet, genus och ledarskap, THE, The Human Element, FS, Förtroendefullt Samarbete, UL, Utvecklande Ledarskap samt IL, Indirekt Ledarskap. CoreCode består av ett antal konsulter med spännande och varierande yrkeserfarenhet. Analys, kreativitet och handlingskraft är viktiga egenskaper. Vi på CoreCode är erfarna, lyssnar in, är närvarande och tillgängliga för våra kunders olika behov och perspektiv. Läs mer på: www.corecode.se

Givande branschöverskridande erfarenhetsutbyte En faktor som utmärker CoreCode är kompetenta, meriterade och välutbildade kursledare och handledare. Samtliga handledare arbetar kontinuerligt med sin personliga och kompetensmässiga utveckling, bland annat via CoreCodes återkommande nätverksmöten. CoreCode erbjuder såväl kortare kurser som längre internatkurser. De genomförs främst på Hovs Hallar mellan Torekov och Båstad, samt på Bommersvik utanför Järna i Södermanland, anläggningar i natursköna omgivningar där deltagarna fullt ut kan fokusera på sin utvecklingsresa. – Våra kurser och utbildningar samlar chefer och ledare från många olika sektorer, allt från sjukvård till bank och finans, industri, IT och fastighetsbranschen. Många av våra deltagare upplever erfarenhetsutbytet med övriga kursdeltagare som ett stort mervärde. Det ger värdefulla insikter i ledarskapets villkor, förutsättningar och utmaningar i olika delar av arbetslivet, säger Kurt Karlsson. Utöver öppna kurser och utbildningar erbjuder CoreCode även företagsspecifika och direkt anpassad utbildnings- och utvecklingsupplägg, bland annat med fokus på ledarskapsutveckling, förändringsledning och konflikthantering. – Våra kundspecifika program sträcker sig ofta över drygt ett år, vilket bidrar till att de får ett rejält fäste i organisationen, säger Kurt Karlsson.


euroenergy.se

El-komponenter för ett hållbart samhälle I mer än 25 år har EEC framgångsrikt levererat högkvalitativa produkter, tjänster och konceptlösningar inom el, elsäkerhet och energi. Tillsammans med våra kunder tar vi fram produkter och lösningar som leder till tidsbesparingar vid konstruktion & montering av ställverk & centraler. Därtill erbjuder Euro Energy smarta produkter så att ni som kund kan arbeta säkert med spänning (AMS) upp till 800kV.

euroenergy.se

Överallt i Sverige Skellefteå

Västerås

Malmö

Timars överalt

Your Partner in Scandinavia

www.port-trade.com

Also for used equipment

Tel.: +45 7628 0102


Sponsrat innehåll

ATT PANTA HAR ALDRIG VARIT LÄTTARE – Möt Quantum, maskinen som revolutionerar branschen

av Quantum 2017 och valde nyligen att investera i en andra maskin på grund av den positiva upplevelsen och utvecklingen. – Det har fungerat helt fantastiskt, dels tjänar vi pengar på det i och med den enorma ökning vi haft i pantmottagning. Sedan har vi frigjort yta i butiken där vi nu kan göra mer plats åt varor. Dessutom väljer de kunder som pantat hos oss att återvända till butiken.

Alla känner nog igen känslan när man äntligen tar med sig den där påsen med pantburkar till sin lokala butik för att panta, för att sedan mötas av köer och en otrevlig lukt. Det här slipper du när du pantar i Envipcos pantmaskin Quantum. Maskinen som du kan tömma hela säckar med pant i. – Vi har ökat vår pantmottagning med hela 400 procent, säger Albin Håkansson, Köpman på Extra Stormarknad Mjällby.

I

Sverige är vi duktiga på att panta, samtidigt är det en syssla som vi många gånger drar oss från att göra. Därför är det en stor fördel om du snabbt och smidigt kan panta genom att hälla hela säckar i maskinen, som med Quantum från Envipco. – Kunden behöver aldrig röra förpackningarna. De tömmer sin pant i den öppna inmatningen och automaten sköter resten. Det går fem gånger snabbare än tidigare att panta, förklarar Lars Haglöf, vd på Envipco. En lönsam investering Envipcos pantsystem lanserades i Sverige 2016, sedan den dagen har intresset för pantmaskinen varit stort. Quantum

Läs mer på: www.envipco.se

Även ICA Kvantum Sollefteå upplever en ökad kundström till butiken på grund av Envipcos pantmaskin Quantum.

Lars Haglöf, vd på Envipco. kommer som en färdig lösning och kan placeras utanför butiken. Det innebär att du kan frigöra yta inne i butiken och slipper det så kallade pantrummet. – Vi har kunder som gjort om ytan till restaurang, café, eller öppnat en större information och spelavdelning. Flera butiker har även utökat sin yta för pakethantering, en aktuell lösning i och med den ökande e-handeln. – Samtidigt har de en otrolig ökning i sin pantmottagning, några på hela 800 procent, säger Lars Haglöf. Så säger handlarna Albin Håkansson på Extra Stormarknad Mjällby investerade i utomhusversionen

Kontakta: 010-5168220 eller info.se@envipco.com

– Vi har placerat vår pantmaskin vid återvinningsstationen på parkeringsplatsen, på drygt ett år har pantmottagandet ökat med 200 procent, och återvinngen med 60 procent. En väldigt positiv utveckling, inte bara för vår butik utan ur ett miljöperspektiv, avslutar ICA Handlaren Ulf Schön.

FAKTA Envipco finns på flera marknader världen över och lanserades i Sverige 2016. De betraktar sig som en av de mest innovativa och aktiva inom området och satsar mycket på nyutveckling av effektiva lösningar för återtagande och återvinning av dryckesförpackningar.


Behöver du affärsjurister som kan IT, SaaS och GDPR?

Software, SaaS, AI, molntjänstavtal och rådgivning med best practice GDPR-expertis som deltar i utvecklingen av branschpraxis Affärsmodeller och implementation av juridiska ramverk Tydlig prissättning, ofta fasta priser och volymbaserade rabatter

www.sharpcookie.se


MOTOR

POLITISKT TRYCK FÖR ELBILAR Skälen för att köpa elbilar är främst ekonomiska: låg skatt, bonuspremie vid köp, ganska billig el. Det finns också lagliga skäl: rätt att köra och parkera där andra inte får. TEXT: TEGE TORNVALL FOTO: PRESSBILDER

E

tt skäl är också socialt: att framstå som miljö- och klimatvänlig. Det gäller även utan numera slopad bonuspremie och påverkar främst företag, som vill locka kunder med grön profil. Frågan är hur grön denna profil i verkligheten är, eftersom koldioxid är nyttig och växternas livsnödvändiga näring. Bara om man tror att koldioxid är skadlig, håller argumentet att elbilar i svensk trafik inte släpper ut någon koldioxid. Men det gör de i flertalet andra länder. Generellt belastar de alla länders elförsörjning. Om alla Sveriges vägfordon vore eldrivna, skulle det kräva 12 - 15 procent mer el än landet nu producerar. I konkurrens med andra verkligt eller påstått ökande behov skulle det bli både svårt och dyrt att förverkliga. Men det är Sveriges officiella, politiska mål: att elektrifiera våra fordon. Därför är ytterligare ett skäl att byta till elbil att man blir så illa tvungen. Detta starka politiska tryck gäller så länge inte politiken ändras. För ändring talar ekonomiska och försörjningsmässiga skäl, som blir tydligare om rådande vinter blir fortsatt kall med stort elbehov.

38 Affärsresenären

Tunga svenska samhälls- och näringsprofiler menar att det kanske först måste gå riktigt åt pepparn. De ansvariga har bundit sig så hårt vid klimatmasten att den måste brytas för att de skall bli fria att ändra sig utan att förlora ansiktet. Under tiden undrar företag och hushåll vad de skall ha för bil framöver. Med risk att bli hudflängd råder jag dem att hålla sig till beprövade bensin- och dieselbilar. För det talar i längden de flesta sakskäl. Frånsett billig och påstått ren el har elbilar nästan inga andra fördelar än tillfälliga stödformer. Dessa kan ändras nästan från dag till annan. Även elbilar kommer att beskattas mer, eftersom staten inte kan vara utan dessa skatter. För miljö och försörjning slösar elbilar med knappa och kritiska material och resurser i konkurrens med andra behov. De är väsentligt dyrare och minskar mer i värde, vilket gör dem utom räckhåll för många hushåll och småföretag. Om el kan bli en bristvara, gäller det knappast bensin och diesel. Dessa kommer från det ursprungliga kol som Jorden fick – och ännu får – från exploderande stjärnor långt ute i kosmos.MOTOR

Av detta kol finns fortfarande över 90 procent kvar i olika former i Jordens inre. En knapp procent finns som koldioxid i atmosfären. Det visar studien DCO, Deep Carbon Observatory. Där studerade 1200 forskare världen runt grundämnet kols ursprung, förekomst, egenskaper och betydelse. Deras rön bekräftar ryska och amerikanska rön om att mycket och allt mer av den olja som nu utvinns kommer från ursprungligt kol och inte från sedimenterade rester av döda djur och växter.

fortfarande genom fotosyntesväxternas livsnödvändiga näring. Långa och djupa istiders kalla hav och långa värmeperioders rika växt- och djurliv har minskat atmosfärens CO2halt från troligen 80 - 90 procent ned till dagens 0,04 procent. Den är trots sena tiders lilla ökning historiskt låg, strax över den gräns där även härdiga växter får det knapert. Att fånga in och gräva med koldioxid är ett rent hot mot Jordens fortsatta liv.

För överskådlig tid finns i stället rikligt med energirikt bränsle direkt ur marken till låg kostnad. Skadliga avgaser kan modern teknik eliminera, rena, minska och även nyttiggöra. Därför kan vi med gott samvete fortsätta att köra bensin- och dieselbilar, som fungerar i vardagen oavsett väder och vind. Tids nog kommer mer effektiva energiformer. Men de är inte batteribilar! God Jul & Gott Nytt bilår!

Dessa kolhaltiga rester kommer förstås också från början från ursprungligt kol. DCO-studien bekräftar att allt Jordens tidigare och nuvarande liv bygger på kol från atmosfärens koldioxid. Det mesta av denna koldioxid har genom årmiljarder bundits i hav, mark och växtlighet men är

)Æ HWW EÃWWUH ñŌGH PHG YÆUD NROODERUDWLYD URERWDU LIUÆQ 5RERWL]H IUÆQ GHQ OLOOD *R3DO WLOO *R3DO ( : VRP KDQWHUDU HQ ODVW YLNW SÆ NJ /ÆW RVV YLVD KXU OÃWW QL NDQ LQVWDOOHUD RFK GULIWVÃWWD HWW VMÃOYJÆHQGH V\VWHP KRV HU

cobots.se


PRISEXEMPEL

139 500:inkl. moms

Vi skräddarsyr marknadens mest prisvärda solpaket I paketet ingår alla produkter, installationen och byggställning. Just detta prisexempel är baserat på en takyta på 40 m2, samt avdrag för grön teknik. Vi har över 50 år i elbranschen och tillsammans med våra duktiga installatörer skräddarsyr vi paketet efter ditt tak. Det gör att du får allt s s. installerat och klart till ett väldigt förmånligt pris.

Läs mer och begär en offert På energy.rexel.se hittar du alla våra energiteknik-erbjudanden.


KRÖNIKA

PERSONLIG MEN INTE PRIVAT ː +85 / 77 5 '(7 (*(17/,*(1" Relationer är något jag brinner för och som jag ofta får höra att jag är bra på. Jag har under åren fått bekräftat gång på gång hur mycket relationer betyder och vilken kraft bra relationer kan innebära.

F

ör mig är känslor och personlighet en stor del av relationer, att våga vara personlig i möten med människor. Att bli sedd och hörd ger ju en bra känsla och det är genom känslor vi oftast minns saker. För vilken förälder minns inte första gången hen fick se sitt barn? Eller den där gången när du gjorde bort dig, eller när någon du bryr dig om sårade dig? Visst är det känslan som du kände då, som först kommer fram? Kanske både härliga känslor och mindre trevliga känslor. Jag tror på att bygga och underhålla relationer, att våga vara personlig och ge ärliga råd. I min bransch handlar det om allt från feedback hur en mötesanläggning kan bli bättre på att synas, till tips och råd hur kunden ska tänka när det kommer till mötesupplägg. Eller om en viss anläggning passar för just det viktiga mötet som företaget planerar. Att jag vågar vara personlig och visa att jag bryr mig tror jag har varit mitt vinnande koncept under åren.

42 Affärsresenären

Det märks så tydligt om jag får en ny kontaktperson på ett hotell som vi jobbar med och det tar ett tag innan vi kan ses eller höras och börja bygga en relation. Då är det mycket lättare för den personen att inte vara med på våra arrangemang eller möten eller vad det nu kan vara, för då blir det ju inte personligt. Har vi däremot en relation så finns det en annan förståelse, kännedom och vilja att engagera sig. Detta blev oerhört tydligt för mig när jag var föräldraledig för några år sedan och jag hade en ersättare som gjorde mycket av mitt jobb. Jag tänkte då att relationsbyggandet kunde ju jag ta tag i när jag var tillbaka några månader senare, men det fick jag lära mig den hårda vägen att det inte gick. Vi människor fungerar inte så. Jag tycker också att det går en viktig gräns mellan att vara personlig till att bli privat. Jag är intresserad av personen framför mig och vill veta hur jag kan hjälpa hen på bästa sätt. Däremot behöver jag inte veta allt om personen och hens familj och problem, eller att jag behöver berätta om mitt liv och mina problem. Där går gränsen mellan privatliv och arbetsliv. Nyligen ledde en bra relation med en hotellsäljare till att jag fick följa med och se Madonna uppträda i Köpenhamn. Det var verkligen en häftig upplevelse som jag är otroligt tacksam för.

Elin Moritz har över 25 års erfarenhet från mötesbranschen och driver mötesnätverket och bokningsförmedlingen Skånska Möten.


Konferera i Kosta bland glaskonst i världsklass på

Glashotellet i Småland

Helpension Vi tror på att leverera helhetsupplevelser och erbjuder därför paketet ”Konferens Kosta Boda”. Här ingår övernattning med frukost, konferenslokal med teknisk utrustning, för- och eftermiddagsfika, frukt och vatten i lokalen, lunchbuffé, 3-rätters middag, fri entré till vår spaavdelning med tillgång till gym, gruppträning, pool och bastu. Det enda Du behöver välja till är rätt aktiviteter. Dagkonferens I vår dagkonferens ingår konferenslokal, för- och eftermiddagsfika, frukt och vatten i lokalen samt lunchbuffé. I alla våra konferenspaket, helpension såväl dagkonferens, ingår även fri entré till vår spaavdelning med tillgång till gym, gruppträning, pool och bastu.

Affärslunch med bordsservering I ordinarie paket för konferens erbjuder vi lunchbuffé, men om du önskar det där lilla extra så är Affärslunch något för dig! Istället för självservering vid vår buffé så serverar vi dig direkt vid bordet. Affärslunch inkluderar: – 2 rätters lunch: varmrätt plus efterrätt eller förrätt. – Vatten, lättöl, kaffe och kaka. – Bordsservering, istället för att man hämtar mat vid buffébordet. Affärslunch beställs vid bokningstillfället.

www.kostabodaarthotel.se - 0478 - 348 30 - Småland - Sweden


KRÖNIKA

STANNA UPP, 5()/(.7(5$ 2&+

AGERA! 2019 var året där ”det aldrig varit så mycket som just nu”. Trycket i de flesta verksamheter var hårt och få hann med sina arbetsuppgifter som de ville. Undersökningar visade att allt fler chefer var stressade och engagemangsnivån sjönk hos medarbetarna.

S

edan slog pandemin till. Det blev för många ett lugnare tempo medan vårdpersonal fick slita mer. Alla pratade om det nya normala som skulle komma efter pandemin. 2023 ser vi att de flesta inte bara är tillbaka i stressen 2019 utan det har blivit ännu värre. Många är de verksamheter som berättat det för mig under året. Jag föreläste på offentliga sektorns största event och mässa, Kvalitetsmässan, i Göteborg i november. ”Alla” är där. Politiker, nuvarande och fd partiledare, alla kommundirektörer, regioner etc. 1000tals chefer inom offentlig förvaltning. Över 300 programpunkter. Min rubrik var ”Det räcker nu. Vi behöver börja ta bort”. Det blev en av de 3 mest bokade föreläsningarna. Den toppade från de släppte programmet till dagen för föreläsningen. Jag var både spänd och förväntansfull. När jag känner en press brukar jag gå ut och prata med publiken när de börjar komma in i lokalen. Då slappnar jag av och kan vara mig själv. Jag frågade – Varför har du/ni valt att komma på den här föreläsningen?

44 Affärsresenären

Alla svarade för rubriken är så klockren. Vi behöver verkligen börja ta bort saker. -Vad är ni kan och vill ta bort, som inte skapar värde? Alla jag pratade med, förutom en, sa – Vi har för många möten! Den som inte sa det sa – Admin, och sedan en massa möten såklart. Vi föreläsare är okända (om man inte hört oss, vilket de flesta inte har) så rubriken drog flera hundra fler än kändisar och andra intressanta programpunkter. Det säger en del om vart vi hamnat. Vi har de senaste årtiondena lagt till, lagt till och lagt till. Men vi har i väldigt liten utsträckning tagit bort. Vi lägger till allt fler system, kommunikationskanaler etc samtidigt som vi behåller de gamla. Allt blir mer otydligt och stressande.

Till dig privat. Vad gör du när du mår som bäst? Vad vill du ta bort som inte skapar värde? Om du frigör tid, vad vill du använda den till då? De flesta som gör den övningen kommer fram till mer tid med sina nära och kära där man gör saker tillsammans ex. Vad kommer du fram till? Tack till dig som läst mina tankar under 2023! Önskar dig ett fint 2024 med mer tid till det som skapar värde i ditt liv.

MITT RÅD INFÖR DET NYA ÅRET Till verksamheten. Sätt er ner tillsammans och reflektera på vad som fungerar bra. Varför fungerar det bra? Dissekera det, så ni verkligen landar varför just detta går bra. Vad är det som ni gör som inte fungerar bra, vad är det som inte skapar värde? Kan ni lösa det på ett annat sätt? Det är viktigt att börja med det som är bra. Vi utvecklas dubbelt så snabbt om vi analyserar det vi är bra på! Jag är övertygad om att för många möten som inte ger den effekt ni vill ha kommer att komma upp. Exempelvis tar alldeles för mycket mötestid upp av information. Det finns det andra kanaler till så vi kan använda möten till vad de är ämnade för, samverkan och relationskapande.

MICKE DARMELL, Föreläsare, författare och grundare av företaget gr8 meetings som hjälper organisationer att förbättra sin interna kommunikation och möteskultur.


i kke

Kåret

som (852 3$6 7 23 i miljø ven

DU SKAL TÆNKE BÆREDYGTIGT - DÉT HAR VI SØRGET FOR

lighed

KREA TI LOKA VE LER give

r krea møde tive r

%¨UHG\JWLJKHG JLYHU PHUH H΍HNWLYH PºGHU Tæpper og gardiner renser luften. Specielle vinduer optimerer dagslyset. Ren luft og dagslys gør dig gladere RJ PHUH NUHDWLY 'HUIRU I§U GX H΍HNWLYH PºGHU S§ +RWHO *6+ GHU OLJJHU VPXNW YHG VNRY RJ VWUDQG S§ %RUQKROP

%¨UHG\JWLJKHG HU RJV§ NRUW WUDQVSRUWWLG %RUQKROP HU NXQ PLQXWWHUV &R NRPSHQVHUHW ȵ\Y QLQJ IUD .ºEHQKDYQ Ȃ RJ PHG I¨UJHQ HU GHU H[ EDUH WLPHU IUD GHW KHNWLVNH OLY L .ºEHQKDYQ WLO DW GX VODSSHU DI PHG W¨HUQH L GHW EOºGH VDQG YHG +RWHO *6+

%¨UHG\JWLJKHG VNDO Y¨UH ȵRW RJ O¨NNHUW (Q DI YHUGHQV VWºUVWH DYLVHU 7KH *XDUGLDQ KDU N§UHW +RWHO *6+ VRP HW DI (XURSDV PHVW PLOMºYHQOLJH VWHGHU 9L KDU RJV§ YXQGHW (8ȇV PLOMºSULV IRU YRUHV E¨UHG\JWLJH GULIW RJ E\JJHUL *O¨G GLJ WLO Y¨UHOVHU E\JJHW L WU¨ VRP EHYLVHU DW E¨UHG\JWLJW E\JJHUL NDQ Y¨UH ȵRW Ζ UHVWDXUDQWHQ EOLYHU GX IRUN¨OHW PHG O¨NNHU PDG NUHHUHW DI ºNRORJLVNH RJ ORNDOH U§YDUHU +\J GLJ S§ WDJWHUUDVVHQ EDJHIWHU

%¨UHG\JWLJKHG HU RJV§ ºNRQRPL (W PºGH S§ HQ º HU QRJHW V¨UOLJW Ȃ RJ VHOY LQNOXVLYH EXV I¨UJH HOOHU ȵ\ELOOHWWHU HU GLQ PºGHSULV S§ +RWHO *6+ RIWH ODYHUH HQG L UHVWHQ DI ODQGHW 0ºGHFKHI &DWKULQH JLYHU GLJ JHUQH HW JRGW WLOEXG Ȃ RJ GX NDQ RJV§ OHMH KHOH KRWHOOHW 5LQJ HOOHU PDLO HYHQW#ERUQKROPKRWHOV GN V§ KM¨OSHU &DWKULQH GLJ PHG IRUVODJ WLO V§YHO UHMVH PºGH VRP RSOHYHOVHU S§ %RUQKROP

+RWHO *6+ *UHHQ 6ROXWLRQ +RXVH Strandvejen 79, Rønne, Bornholm bornholmhotels.dk/hotel-gsh HYHQW#ERUQKROPKRWHOV GN


KRÖNIKA

MISSFÖRSTÅ

MIG FEL!

Tänk dig att du svarar på en kollegas mejl. Du är kortfattad och rak. Inte alls otrevlig. Ändå blir mottagaren upprörd. ”Varför är du arg?” Du sitter sedan med din ledningsgrupp på ett månadsmöte och är helt säker på att ni kommit överens om vem som gör vad. Men en månad senare upptäcker du att ingenting har gjorts. Känner du igen dig?

J

ag har studerat kommunikation och ledarskap de senaste 25 åren och jag är förbluffad över att vi över huvud taget förstår varandra. När missförstod du själv någon senast? Och när blev du missförstådd? Om svaret är ”längesedan” så missförstod du just frågan. Kommunikation mellan människor är som elektricitet för ett modernt samhälle. Utan det så dör vi. Människorna i din organisation kommer att prestera som bäst när kommunikationen är god. I mitt fall handlar kommunikation om tre hörnstenar: Vad du säger (dina ord, din tydlighet) Hur du säger det (din icke-verbala kommunikation, din tonalitet, energi) Hur du lyssnar (din empati) En bra kommunikatör kommunicerar alltså med energi, empati och tydlighet. Vill du vara ledaren som andra följer? Vill du påverka? Bli då en bra kommunikatör! Under åren har jag samlat på mig 20 insikter inom kommunikation på arbetsplatsen (de finns samlade i boken Missförstå mig fel) som jag lär ut till chefer, team och säljare.

46 Affärsresenären

Några är generiska. Andra är praktiskt konkreta. Två av dessa universella sanningarna är: • Du kan inte INTE kommunicera. Allt med dig kommunicerar. Vad du säger, äter, hur du klär dig, transporterar dig, hur du lyssnar, hur ditt visitkort ser ut liksom din profil på sociala medier; Precis allt. Skapa en tydlighet och en förutsägbarhet i vilka signaler du skickar ut. Var sedan uthållig. • Du kan inte säga vad du menar. Tyvärr. Det går inte. Din hjärna är ingen dator med linjära algoritmer. Den är ett virrvarr av tankar och det som kommer ut är inte exakt vad du menar. Det finns för många filter mellan dig och dina ord. Dessutom kommer varje mottagare att ha en egen tolkning av vad du just sagt. Använd färre, bättre ord. Ska du presentera – bestäm i förväg vad som är viktigt. Håll dig till det. Om du kan få människor att känna sig smarta så kommer de att följa dig. Tydlighet är en superkraft. Använd den. Och kom ihåg: Kommunikation, arbetsglädje och resultat går hand i hand. Tack för att du läser mina tankar!

Antoni Lacinai är kommunikationsexpert och en av Sveriges populäraste föreläsare inom ledarskap, arbetsglädje och kundbemötande. Gå in på www.lacinai.se för att få fler tips och för att boka honom till din nästa konferens.


e g d o L Kosta ence r e f n o c r u o y y f i g d o L

VI HJÄLPER ER ATT PLANERA ETT LYCKAT MÖTE MED POSITIV OCH SERVICEINRIKTAD PERSONAL

Kontakta oss för en offert info@kostalodge.se eller 0478-590 530 Kosta Lodge är beläget mitt i det Småländska Glasriket, nära Sveriges äldsta glasbruk. Gäster kommer till oss för att uppleva, bo och må bra. Kosta Lodge erbjuder konferenser i en avslappnad miljö. Utöver sedvanliga konferenser och möten håller våra kunder gärna både frukostmöten och utbildningar hos oss. Vi välkomnar grupper upp till 50 personer och mindre möten och lovar att ta väl hand om dig och dina deltagare. Vi erbjuder god mat och dryck i direkt anslutning till en fräsch konferenslokal.

Stora paketet

Lilla paketet

Från 1757:- per person Priser ex. moms - KONFERENSLOKAL med tillgång till projektor, whiteboard & anteckningmaterial - ANKOMSTKAFFE med smörgås, smoothie/juice - LUNCH - EFTERMIDDAGSKAFFE med kaka - 2-RÄTTERS MIDDAG - HOTELLNATT del i dubbelrum - FRUKOSTBUFFÉ

Från 655:- per person Priser ex. moms - KONFERENSLOKAL med tillgång till projektor, whiteboard & anteckningmaterial - ANKOMSTKAFFE med smörgås, smoothie/juice - LUNCH - EFTERMIDDAGSKAFFE med kaka

I våra konferenslokaler ingår blädderblock, whiteboard, block och pennor, dataprojektor samt trådlöst bredband. För övrig teknisk utrustning fråga oss gärna. Vatten, frukt och godis är framdukat i lokalen när ni konfererar hos oss. Större konferenslokal med projektor och duk för upp till 50 personer finns på entréplan. Mindre konferenslokal/grupprum med projektor och duk för upp till 15 personer finns på övervåningen.


RESTAURANG

BELGOBAREN

0866/25 5 '(1 3(5)(.7$ + /620$7(1 0(' / * )(77+$/7 MASSOR AV PROTEIN 2&+ 5,./,*7 0(' - 51

ː 752/,*79,6 672&.+2/06 % 67$ 028/(6 )5,7(6 Moules Frites är Belgiens nationalrätt och en av restaurangen Belgobarens paradrätter. Belgobaren är en Belgien-inspirerad restaurang med runt 350 olika sorters belgiskt öl – allt från lager till trappistöl, lambic och stout. En salig blandning där den mest kräsna öldrickaren kan hitta en favorit. Självklart serveras det även belgisk alkoholfri öl. Den som vanligtvis inte dricker öl hittar ändå ofta en favorit bland alla lambicer.

B

elgobaren ligger ett stenkast från Stockholms centralstation Arlanda Express och har öppet 365 dagar om året. Här serverar man frukost, lunch och middagar i en hemtrevlig miljö där gästen sätts i fokus. Du möts alltid av ett välkänt leende då många som arbetar på Belgobaren har varit verksamma länge.

48 Affärsresenären

Musslorna som serveras på Belgobaren är kravmärkta och kommer från svenska Västkusten. Den mest klassiska varianten av dem alla är Moule marinière där musslorna kokas i vitt vin, vitlök samt andra örter. Det finns även ett stort utbud av krämiga såser med olika smaksättningar bland annat provençale, trappistöl och chili.

Musslorna serveras traditionsenligt i en musselgryta tillsammans med färska pommes och majonnäs. Självklart hjälper personalen dig att hitta en passande belgisk öl efter ditt tycke och smak. Vill du avnjuta Belgobarens musslor hemma, så finns det möjlighet att köpa deras populära musselkit. Du får alla ingredienser, instruktioner och till och med en Spotify-spellista med flamländsk musik för att få den perfekta stämningen. Att tillaga musslorna är både enkelt, roligt och blir garanterat gott. #belgobarensmusselskola Visste du att musslor är både nyttigt och klimatsmart? Med låg fetthalt, massor av protein och rikligt med järn är musslor den perfekta hälsomaten som dessutom en bra källa till selen och vitamin B12.


ESKILSTUNA

MATSILVER

Design med finess och funktion, att använda om och om igen!

Silverbestick är fantastiska! Bjud in till julens alla festmåltider med de vackraste besticken i silver. illver. oria.. På bilderna ovan syns Gammal, en vacker modell med lång historia. r.se Du kan hitta den och ljusstakarna i vår webshop ww.matsilver.se Eskilstuna Matsilver har många vackra modeller att välja när du vill hitta bestick till de vackraste dukningarna. www.matsilver.se

Tel 016-14 26 00

Besticket Chippendale en omtyckt stilren modell.


HÄLSA

EMELIE WALLES

LANSERAR VIBES OF MIND Entreprenören och influencern Emelie Walles har alltid inspirerats av den spirituella kulturen som råder i Spanien och framför allt på ön Ibiza. Det är en livsstil som hon vill dela med sig av och som hon vill att flera ska upptäcka. Under hösten 2023 lanserade hon varumärket Vibes Of Mind som ska sälja kristaller, rökelser och andra spirituella och välmående produkter. Vad är Vibes Of Mind? Ett spirituellt paradis, som en godisbutik för själen med kristaller och aromaterapi. Varifrån kommer dina influencer till grundandet av Vibes Of Mind? Vi har hämtat inspiration från Spanien där vi även bor. Vi älskar den spirituella kulturen och då framför allt kulturen som råder på Ibiza. Det är färgglada härliga energier där, vi inspireras mycket av att hålla det spirituella som en touch i livet, du behöver inte göra om dig själv, bara sätta en liten guldkant på din tillvaro. Hur ser det generella intresset i samhället ut för spirituella produkter? Vår lansering blev en succé vi aldrig kunnat ana, vårt koncept är helt unikt i sitt slag i Sverige. Det finns många kristallbutiker, men inget med vårt koncept på produkter, sammansättning och syn. Innan vi öppnade upp dörrarna till vår butik i Skåne hade vi över 400 personer i kö som väntade på att få komma in. Dagens samhälle är nog medvetna om att vi glömt bort oss själva i en stressig och ständigt uppkopplad värld att vi nu insett att vi måste ta hand om vårt inre också.

50 Affärsresenären

Hur trendkänsliga är era produkter? Våra produkter har funnits i urminnestider, det är bara vårt koncept och syn på det spirituella som är nytt och välbehövligt för att göra det tillgängligt för alla. Det spirituella, själsliga ska inte vara främmande mörkt eller obehagligt att närma sig. Vår vision är att göra det enkelt och roligt att ta hand om sitt inre. Hur har responsen på Vibes Of Mind varit? Vi är så tacksamma för den enorma respons vi fått, vi kunde aldrig ana att det skulle bli en sådan här succé direkt då det är ett helt nytt koncept. För de som inte känner dig, vad är din bakgrund? Jag är en spirituell själ som drivit bolag i snart 20 år och är engagerad i flertalet välgörenhetsorganisationer. Bland annat styrelseordförande i tre kommuner för Rädda Barnen, har ett eget nätverk Nätverket Kvinna som jobbar mot Kvinnojourer och skyddade boenden samt är volontär för ett projekt i Malmö där vi delar ut mat till hemlösa. I min företagsresa har jag lärt mig mycket, jobbat hårt och ibland glömt bort grunden i mig själv.

Därav drömmen om att öppna Vibes Of Mind. Som företagare är jag även mentor till andra företagare genom Almi för att stötta fler bolag att ta sig in i näringslivet. Hur ser ni på Vibes Of Minds tillväxt? Vi strävar självklart mot att expandera mer. Öppna upp i storstäderna, inte bara i Sverige utan runt om Europa, det är ett långsiktigt mål vi har och allting handlar såklart om vår tillväxt och vilka möjligheter vi har. Vibes Of Mind fyller ett hål på marknaden som har saknats, vårt kortsiktiga mål är att göra oss ett namn och visa Sverige att vi finns här, leverera outstanding service till våra kunder och välkomna alla till vår familj. Hur ser ni på framtida expansioner? Vi siktar in oss på fler butiker, ta fram egna produkter inom soul care och bli starka som ett livsstilsvarumärke. Vi är mer än bara ett varumärke, vi är en livsstil. Om jag ska köpa en produkt hos Vibes Of Mind, vad köper jag då? Då tycker jag att du ska köpa ett av våra kristallkit som du känner passar dig i livet just nu, eller någon fantastisk badbomb eller shower steamer för en egen liten spastund hemma.


Ta vara på tiden med ett modernt personalsystem

Tidrapporter, reseräkningar, bemanning, lön och HR-processer Ɓ EPPX ƼRRW WEQPEX M *PI\ ,61

|

Personalsystem för en effektivare arbetsdag

'UDNDP|OODQ *nUGVKRWHOO

(QVDPUlWW .lQQ HU VRP KHPPD RFK ERND HWW KHOW KRWHOO EDUD I|U HU JUXSS 9L KDU GH ElVWD WLSVHQ

-RUGEHUJD 3DUNKRWHOO

.RQWDNWD RVV I|U DWW ERND VNDQVNDPRWHQ VH

(OOLQJH 6ORWW


RESA

EN KULINARISK 2&+ 1$7856. 1 DRÖMDESTINATION Piemonte är en av Italiens 20 regioner, beläget i nordvästra Italien med huvudorten Turin. Det är onekligen en av de mest fascinerande och mångsidiga regionerna i landet med sina majestätiska alper, gröna kullar, historiska städer, och ett överflöd av Michelin restauranger som förför dina smaklökar. Med andra ord är det ingen överraskning att Piemonte lockar kräsna besökare från hela världen. TEXT: INGELA NILSSON FOTO: PRESSBILDER

Limone Piemonte – Ett skidparadis i Piemonte Vår första destination, Limone Piemonte är en vacker alpby som ligger precis vid gränsen till Frankrike och franska Rivieran. Hit åker du enklast med flyg till Nice, då du endast har 10 mil till Limone. I direkt anslutning till alpbyn har du skidområdet Riserva Bianca som passar skidfantaster, vandringsentusiaster eller dig som vill uppleva de magiska vyerna med mountainbike. Denna gång får vi en spännande skidupplevelse tillsammans med vår erfarna guide som visar oss pister, dolda pärlor och platsen där du bokstavligen kan stå med en pjäxa i Frankrike och en i Italien. Riserva Bianca består av 90 kilometer pist som sprider ut sig på 46 nedfarter som passar alla nivåer. För dig som uppskattar god mat och dryck finns det många alpstugor som erbjuder utsökta italienska delikatesser. Vi blev guidade till Capanna Niculin som utöver fantastisk mat och dryck även bjöd på bedårande panoramautsikt över alplandskapet.

52 Affärsresenären

Det är endast 1,5 timmes bilkörning till Nice och Turin vilket öppnar upp för en paus från skidåkningen för att i stället åka på dagstur till någon av städerna som givetvis har mycket att erbjuda. Stannar du i bergsbyn Limone Piemonte finns spa, barer, restauranger och shopping, med andra ord allt man önskar sig under en lyckad skidresa. Efter många timmars skidåkning i Riserva Bianca blev det besök på Le Village SPA som ligger insprängt i Grand Palais historiska byggnad. Perfekt återhämtning för trötta skidlår och en vindkysst hy. Själv hoppade jag över att simma ”mot strömmen” för att istället njuta av avkopplande bad, undervattensmusik och en härlig SPA behandling. Bergmassivet Monte Rosa - Prato Nevoso I ytterkanten av Valsesia dalen ligger pärlan Monte Rosa med skidåkning och mängder av andra roliga vinteraktiviteter. Vi testar sk Snow tubing vilket innebär att du kastar dig utför en brant i en gummiring som kräver både mod och ett djupt andetag innan avfärd där du sedan hoppas att friktionen någon gång ska få farten

att stanna. I regionen finns mängder av vandringsleder som passar året om. Vi njöt av omgivningen i snöskor som även tog oss till en härlig 7 rätters lunch på Ski Grill Pratonevoso en bit upp i backen. Här kan jag varmt rekommendera Risotto med grillad palsternacka och varför inte en Zabaglione till dessert. De berömda vindistrikten Vinprovning är ett måste för alla som besöker den fascinerande vinregionen. De böljande vingårdarna skapar en idyllisk kuliss när du provar de eleganta vinerna som Barolo och Barbaresco. Många vingårdar i Piemonte erbjuder guidade turer där besökare får ta del av såväl vingårdens historia som att lära sig mer om framställningsprocessen. Jag kommer aldrig att glömma Christina Ascheri berätta historien bakom Ascheri Vineyards and Cellars där passionen och kunskap bakom framställningen gått från generation till generation. Ostprovning och Chokladprovning Giolito Formaggi i Bra, är känd för att vara en av de främsta ostaffärerna i regionen, med ett brett sortiment av


Affärsresenären 53


lokala och nationella italienska ostar. Denna butik är särskilt uppskattad för sitt expertkunnande och sin förmåga att erbjuda unika och högkvalitativa ostar, vilket gör den till ett måste för ostälskare som besöker området. Bara 10 minuter bort ligger Cherasco, en charmig by där du kan upptäcka historiska gränder och besöka Barbero, berömd för sina fina choklad- och

54 Affärsresenären

konfektyrprodukter inklusive traditionell torroni och hazelnötsrika Gianduiotti. Formulärets nederkant Vi avrundar resan i Piemonte med ännu en hissnande upplevelse då vi besöker Sanctuary of Vicoforte, ett arkitektoniskt mästerverk från 1594 som erbjuder besökare en unik möjlighet att bokstavligen klättra mot himlen genom

att bestiga dess imponerande kupol. En överväldigande utsikt och ett perfekt avslut. Piemontes mångsidiga landskap har förtrollat oss, från de majestätiska Alperna till de frodiga vinodlingarna. Varje hörn av denna region lovar nya upptäckter, och lämnar oss längtande efter att utforska mer.ANNONS

Stefan Johnsson

OPTIMERAD ENERGIPRODUKTION FAKTA ÖKAR KONKURRENSKRAFTEN Energi när den behövs och i den omfattning som krävs. Hållbara lösningar och minskade koldioxidutsläpp. Större möjlighet att fokusera på den egna kärnverksamheten. De skräddarsydda infrastrukturlösningar som Nevel skapar hjälper energiintensiva kunder att bli konkurrenskraftiga.

S

venska företag har varit långsamma i starten, men nu ökar medvetenheten även här om värdet av att outsourca sin energiproduktion. Som infrastukturpartner tar då Nevel ett helhetsgrepp, antingen genom att förvärva och uppdatera en befintlig anläggning eller genom att bygga en helt ny. – Resultatet blir en effektiv och pålitlig energileverans. Våra kunder kan släppa tanken på drift, underhåll, reinvesteringar och personal. I stället levererar Nevel energi när den behövs och i den omfattning som behövs, säger Stefan Johnsson, försäljningsdirektör på Nevel. Sofistikerade digitala lösningar Vid en outsourcing tar Nevel samtliga kostnader för investeringar och sköter drift och underhåll av anläggningen. De administrerar även ansökningar för investeringsstöd och alla nödvändiga tillstånd. Med Nevels sofistikerade digitala plattform kan sedan anläggningen styras, övervakas och optimeras på distans. – Energiförsörjning kräver inte bara stora investeringar i infrastruktur, utan även i digital övervakning. Vi investerade tidigt i remotelösningar och AI, så vid sidan av lokal övervakning på våra anläggningar kan vi även styra och övervaka dem

Läs mer på: www.nevel.se

centralt. Det ger stora synergifördelar och kostnadsbesparingar, säger Stefan Johnsson. Fokus på kärnverksamheten Möjligheten att fokusera mer på sin kärnverksamhet är en av de främsta fördelarna med att outsourca energiproduktion. För många företag har den ansträngda energisituationen, lågkonjunkturen och den politiska osäkerheten i omvärlden fått stora konsekvenser och tvingat dem till höjda priser eller minskad produktion. Genom att köpa energi som en tjänst kan energiintensiva företag frigöra betydande kapital. – Det ger dem större möjlighet att till exempel satsa på forskning och utveckling, kanske bygga ny produktionslinje eller anställa mer personal. Genom att fokusera på sin kärnverksamhet blir företagen mer konkurrenskraftiga, säger Stefan Johnsson. Hållbara och cirkulära energisystem Nevel har lång erfarenhet av energiproduktion och driver idag 140 anläggningar i Sverige, Finland och Estland, skräddarsydda utifrån respektive kunds behov. Man strävar alltid efter så hög grad som möjligt av lokal

Nevel är ett infrastrukturföretag som erbjuder framtidssäkra industriella och kommunala lösningar. Företaget har en årlig omsättning på 115 miljoner euro och sysselsätter 190 experter i Finland, Sverige och Estland. Nevel ägs av Ardian, ett världsledande investeringshus med tillgångar på 100 miljarder dollar.

Med hållbara och kostnadseffektiva lösningar hjälper Nevel sina kunder att bli energieffektiva och konkurrenskraftiga. Den outsourcade energiproduktionen styrs, övervakas och optimeras med Nevels sofistikerade digitala plattform. bränsleförsörjning och utnyttjar spillvärme och andra restprodukter från kundens egen produktion. Målet är att bygga ett så hållbart och cirkulärt energisystem som möjligt. – Många företag ser ett stort värde i att vi kan ta hand om restproduktion och att de genom vårt samarbete kan optimera sina energi- och materialströmmar. Det kan till exempel handla om att vi förädlar draven från ett bryggeri eller investerar i en pelletsfabrik i anslutning till ett sågverk. Det här ger både kostnadsbesparingar, drifteffektivitet och utsläppsminskningar. Energi som en tjänst är definitivt framtiden för energiintensiva företag, avslutar Stefan Johnsson.


En sagolik vinter

Öppet kl 10-16

November 25 & 26 December 2,3,8,9,10,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,25,26,27,28,29 & 30 Januari 2,3,4,5,6 & 7


ANNONS

internationella säkerhetsklass. Har man tappat bort sin digitala nyckel finns det ingen möjlighet att återfinna sina digitala tillgångar. RedTokens AI-IBM integrerade IT-produkt och AI-säkerhetssystem är anpassad för innovation på IBM-stordator. – Den är i sin tur anpassad till omkring 97 procent av världens transaktionssystem som används inom exempelvis bank, finans, försäkring, reseindustrin och av kreditkortsbolag. Den fungerar naturligtvis även i många industriprocesser.

Mikael Bramstedt, grundare av RedToken och ”Bankable Secure ID”

RedToken Europe skapar maximal säkerhet – och motverkar felaktig hantering av reglerad data AI:s intåg runtom världen innebär både möjligheter såväl som risker; från att göra nytta till att bli direkt skadligt för såväl företag, myndigheter som privatpersoner. Mikael Bramstedt, grundare av RedToken Europe, berättar att AI kan sätta företag i enorma affärsrisker om AI-tekniken tar överhanden över verkligheten. – AI löper helt enkelt amok, begår myteri eller släpper ut sina trojanska hästar. RedToken AI Security System SaaS-plattform på IBM stordatorer kan hantera dessa säkerhetsrisker. Det är inte för intet som EU nu inför en ny EU AI Act, förklarar han.

I

en allt mer digitaliserad värld blir vikten av att digitalisera verkliga tillgångar desto större. Det berättar RedToken Europes grundare, Mikael Bramstedt, som också säger att de själva har fem mycket unika funktioner för att göra just det. – Genom ”Tokenisering” skapas en transaktions ”HashTag”-ID med medföljande transaktionsdata som kan vara av karaktären publikt (Non-Governance) eller privat (Governance). RedToken stämplar upp transaktioner genom Tokenisering. Inom blockchain-teknologin är ”smarta kontrakt” en absolut grundpelare, fortsätter han.

– RedTokens styrsystem konstruerar ”smarta kontrakt” baserade på företagens privata affärsvillkor och regelverk. Det smarta kontraktet är skrivet i datorprogram i stället för i ord på papper. Det är ett självkörande program som exekveras automatiskt när vissa förutbestämda villkor och affärsregler uppfylls där smarta kontrakt automatiserar processer och transaktioner ifrån manuell bearbetning. I RedToken styrsystem kan en extra roll definieras, tillsättas och länkas till det smarta kontraktet som en oberoende digital godkänd av båda parter. Välanpassade system Mikael Bramstedt förklarar vidare att RedToken genom sin IBM stordatorsteknologi och preproduktionen ”Quantum”-kod, som är både avsevärt snabbare och mer energisnål, i grunden kan utföra realtidsbearbetning av stora mängder data. – Då kan vi filtrera, varna och stoppa fientligt datainnehåll. Detta gör vi genom en kombination av våra smarta kontrakt och AIanalyser i RedToken Security-filtrering, säger han och fortsätter: – I digital dataform inom AI Tokenisering för publika och privata nycklar har RedToken ett unikt centraliserat återvinningssystem för förlorade nycklar via IBM med högsta

Läs mer om RedToken Global här: www.redtoken.global

Ett behov för alla industrier Borttagna nycklar och id har skapat enorma förluster och stora bedrägerihärvor har förekommit, framför allt inom kryptovalutor där miljarder har försvunnit, och är det enskilt största problem med en övergång till att införa företags och myndigheters skydd av digitala tillgångar och digitala valutor: exempelvis en nationell svensk digital e-krona. Att inte kunna återfå nycklar till sina tillgångar är som att tappa sitt kreditkort och aldrig kunna få ett nytt men att behålla skulderna. – Behovet är defacto och en förutsättning för alla typer av industrier med digitala tillgångar som är på väg in i den digitala världen, avslutar Mikael Bramstedt.

FAKTA RedTokens centrala AI säkerhets SaaSplattform, On-Prem, gör i grunden ingen skillnad på AI-data i från vanliga data oavsett P2P eller B2b transaktionsdata eller att driva artificiell intelligens. Dock bör ett antal strategival som exempel på AI behovet analyseras som t.ex: • Mängd och komplexitet • Säkerhetsklassning av datainnehåll • Publika eller privata blockkedjor • Decentraliserad centraliserad dataexekvering • Realtid eller efterbehandlingsexekvering Exempel på ett ”Use Case” för RedToken AIsecurity system att analyser på: Omvandling av utsläppsrättigheter samt skapa en grön utsläppshandelsplats. Beräkning över hur mycket AI kan hjälpa till att minska de globala växthusgasutsläppen till år 2030: Källa europa. eu. Att omvandla utsläppsrätter till en token för att fastställa och avsluta en transaktion mellan parter, skapa en utsläppsrätt där företag från 2023 under Agenda 2030 i Paris, arbetar RedToken idag med EU kring ett system för globala utsläppsrätter. Transaktioner stäms av som helst men adderas till blockchain- och AI-teknologi direkt i transaktionen för att öka transparensen och handelbarheten för utsläppsrätter.


Blomsterfonden ger dig möjligheten att planera för ett bättre seniorliv, samtidigt som du gör en god sak för de som är äldre idag När du går med i Blomsterfonden gör du ett val som har positiv betydelse för dig både idag och i framtiden. Att vara medlem ger dig en känsla av trygghet inför ditt kommande seniorliv, oavsett om det ligger nära eller långt fram i tiden. Genom din medlemsavgift är du konstant med och stödjer de som är äldre idag. Du gör en god gärning längs vägen. Själv får du, från första dagen, ta del av ett omväxlande utbud av förmåner och medlemsrabatter. När du bor hos Blomsterfonden tar sig stödet från medlemmarna många olika former. Verksamheten för att skapa trygghet, glädje och gemenskap i vardagen är omfattande. Det finns alltid, under dagtid, en värdinna och en bovärd på plats när du behöver hjälp i något ärende. Blomsterfonden har toppmoderna gym, bastu, festsalonger, bibliotek på alla anläggningar. Utvecklingen av utemiljöer och trädgårdar sker kontinuerligt med blomsterprakt och bänkar för naturliga och spontana möten med grannar, familj, vänner och bekanta. Lev ditt liv på Blomsterfonden som du vill, med närhet till gemenskap, aktiviteter och fest när du vill. Blomsterfondens många äldrekoncept är grundpelare i verksamheten: ÄldrePower, ÄldreSupport, ÄldreJour, ÄldreCafé, ÄldreKunskap och ÄldreKollo står alla för spetskunskap inom sitt område. Det finns alltid ett telefonnummer för den boende eller en anhörig att ringa för att få svar sina frågor i vitt skiftande ärenden som rör äldrelivet. Blomsterfonden är en ideell förening som grundades 1921 och har oavbrutet arbetat för hem och vård åt äldre i över hundra år. Föreningens trygghetscirklar sammanbinder hem-vård-glädje & mening till ett bättre seniorliv på ett både beprövat och framåtriktat sätt.

Vill du veta mer om Blomsterfonden, boendeformer, verksamhet och värdegrund, gå in på www.blomsterfonden.se


ANNONS

OM TUTUS DATA Tutus utvecklar kryptolösningar för kommunikation där kraven på säkerhet är avgörande. Tutus kunder utgörs av statliga myndigheter, regioner, kommuner och företag som har behov av att kunna kommunicera på ett säkert sätt. Tutus Data grundades 1992 och är idag ledande inom certifierade och godkända kryptolösningar.

Mikael Andersson, Tutus Data.

Tutus stöttar svenska verksamheter i hanteringen av hemlig information Ett ökat cyberhot har resulterat i betydligt hårdare säkerhetskrav och striktare lagstiftning i Sverige och EU. Tutus, som är marknadsledande inom den svenska kryptoindustrin, är specialiserade på högkvalitativa godkända nätverkskrypteringslösningar för organisationer med högt ställda informationssäkerhetskrav. Företaget är en viktig aktör med en rådgivande roll som hjälper svenska myndigheter och organisationer att navigera i det komplexa cybersäkerhetslandskapet.

E

tt försämrat säkerhetsläge i Sverige och inom Europa har lett till en tydlig ökning av hot från främst utländska statsunderstödda aktörer. Den snabba och utbredda digitaliseringen bidrar dessutom till att göra Sverige alltmer sårbart. Betydligt fler verksamheter behöver hantera det nya säkerhetsläget och vidta åtgärder för att skydda sig från ett ökat hybridhot bestående av spioneri, sabotage och terrorism. Tutus expertis bidrar till Sveriges säkerhet med säkra lösningar som ska skydda Sverige i såväl freds- som krigstid. – Dessa aktörer är det dominerande hotet. Med alltmer tekniskt avancerade attacker vill de påverka, stjäla och förstöra känslig information som en del av en hybridkrigföring som ofta kombinerar IT-angrepp med otillbörlig insamling av information och påverkanskampanjer

av olika slag, säger Mikael Andersson på Tutus, ett av få svenska specialiserade cybersäkerhetsföretag som fokuserar på kryptografiska funktioner i säkra ITsystem. Konsultation och rådgivning i ett komplext säkerhetsläge Sverige har länge varit framgångsrika på det kryptografiska området och Tutus för med sin avancerade krypteringskompetens vidare. Tutus är Sveriges ledande kryptoföretag. Bolaget har under 30 år utvecklat avancerade kryptografiska funktioner och säkerhetslösningar åt militär, myndigheter och företag för användning i verksamheter som kräver hög nivå på integritet, tillgänglighet och konfidentialitet. Tutus har en gedigen erfarenhet av säkerhetsskydd och att

stödja verksamheter i Sverige och inom EU med konsultation och rådgivning kring säkerhetskänslig verksamhet, kritisk infrastruktur och samhällsviktiga funktioner. Dagens försämrade säkerhetsläge karakteriseras av en alltmer komplex situation som ställer krav på att organisationer kontinuerligt kombinerar ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv i sitt beslutsfattande. Tutus är specialiserade inom området och bistår med hög kompetens kring införandet av säkra miljöer som kräver hög nivå av säkerhet. Navigera i det nya säkerhetslandskapet – Behovet av kvalificerat rådgivningsstöd ökar stadigt. Att skydda känslig information är numera en strategisk ledningsfråga och vi på Tutus ägnar alltmer tid åt rådgivning som hjälper våra kunder att navigera i det nya och ofta komplexa säkerhetslandskapet. Regelverk och lagkrav gör det komplicerat för många organisationer. Vi guidar dem igenom processen med rådgivning kopplat till gällande regelverk och stöd vid genomförande, avslutar Mikael Andersson.


ANNONS

KUNDTJÄNSTENS NYA ERA: DIGITALISERING OCH AI I FRAMKANT I dagens digitala era kommer kundtjänst förändras i grunden. Samtidigt som service blir allt viktigare i slaget om kunderna. – Traditionella kundsupportkanaler som telefonsamtal och e-post har fått konkurrens av modern teknik, som självbetjäning och artificiell intelligens (AI). Denna transformation har skapat nya möjligheter och utmaningar för företag som strävar efter att leverera exceptionell kundservice, säger Sofia Alexus, VD på Kundo, den svenska SaaS utmanaren inom kundservicelösningar.

att förbättra sin kundlojalitet genom att skapa meningsfulla interaktioner baserat på kundernas preferenser.

På Kundo utforskar vi ständigt hur digitalisering och AI förändrar kundtjänstlandskapet och hur self-service blir en allt mer central del av kundupplevelsen för att säkra att vi levererar lösningar till våra kunder i linje med dessa trender.

Nyckeln till kundnöjdhet; skräddarsy din servicestrategi Studier visar att vi står inför ett generationsskifte i preferenser hos kunderna där millennials och Gen Z förväntar sig att bolagen ska tillhandahålla self service alternativ. Samma studier visar att bolag idag inte tillhandahåller dessa kanaler och tvingar in kunderna i traditionella kundtjänstkanaler. För att hålla sig relevant behöver bolag följa med i trenderna och ta till sig nya digitala kundtjänstlösningar i jakten på

Digitalisering & AI teknik transformerar kundtjänst Vi ser att de kunder som kommer vara framgångsrika i att implementera servicestrategier som balanserar assisterad service och self service, kommer

Digitalisering och AI-teknik transformerar traditionell kundtjänst genom att öka tillgängligheten bortom begränsande kontorstider. Hos Kundo är vi redo att omfamna denna förändring och leda vägen mot en framtid där kundtjänsten är smartare, mer effektiv och mer anpassad till kundernas förväntningar.

att behålla kunderna. Genom att balansera automatisering med en personlig touch kan våra kunder ta steget in i en digital framtid som gynnar både dem och deras kunder. Vägledare i teknikvalen För oss är nyckeln till våra kunders framgång att vi är med och vägleder dem i valen av teknik och hur de ska skräddarsy sin service strategi för att kunna möta deras kunders behov samtidigt som de effektiviserar sin organisation. Automatiseringen av vanliga kundtjänstärenden, kombinerat med användningen av artificiell

intelligens (AI), innebär inte bara betydande kostnadsbesparingar utan också en avsevärd ökning av kundnöjdheten. Hos Kundo ser vi detta som en möjlighet att aktivt driva fram lösningar som integrerar dessa trender. Genom att omfamna automatisering och AI strävar vi efter att skapa en smidigare och mer effektiv kundserviceupplevelse, där vi överträffar kundernas förväntningar. Framtiden för kundtjänst är här, och på Kundo är vi redo att leda vägen, avslutar Sofia Alexus.

FAKTA Kundo är ett svenskt SaaS-bolag som utvecklar och säljer molntjänster för smartare, tillgängligare och effektivare kundservice, grundat 2010. Vår mission är att leverera lösningar som förenklar och förhöjer kundtjänstupplevelsen i varje kontaktpunkt. Vi ämnar skapa meningsfulla, tilltalande och tidsenliga lösningar, i linje med rådande trender. Vår plattform hanterar över 1 miljon konversationer varje månad och tiotusentals personer får svar genom våra lösningar varje dag. Kundo hjälper dig att göra kundservice enklare med samlad ärendehantering, AI-stöd och self-service lösningar.

Läs mer på: www.kundo.se Besök oss på Linkedin: linkedin.com/company/kundo

Vi tillverkar

SEBE-listen Vi har ett av europas modernaste listmålerier och använder miljövänliga vattenbaserade färger enligt Bastagodkända färgsystem. Nu använder vi även växtbaserad ytbehandling för trä. Standardprofil | Specialprofiler | Allmogelister | Egen design | Certifierad råvara Tel: 0247-125 00, 127 40 | sebe@une.se www.uneprodukter.se


ANNONS

MONITOR ERP LANSERAR BANBRYTANDE MILJÖFUNKTIONALITET – SUSTAINABILITY BY MONITOR Hudiksvallsbaserade Monitor, som specialiserar sig på affärssystem för tillverkningsindustrin, bryter ny mark inom hållbarhet med lanseringen av sin miljöfunktionalitet – Sustainability by Monitor. Denna unika miljöfunktionalitet hjälper företag att mäta sin miljöpåverkan, utvärdera den och vidta strategiska åtgärder för att minska utsläpp och resursförbrukning.

I

dagens tillverkningsindustri är miljökraven högre än någonsin. För att kunna konkurrera på en global marknad behöver företag nu också kunna konkurrera på sin utsläppsdata utöver pris och leveranstid. Monitor slutar aldrig att utveckla sitt affärssystem och har därför tagit fram – Sustainability by Monitor som hjälper företag att mäta sitt företags miljöpåverkan, utvärdera den och vidta strategiska åtgärder för att minska utsläpp och resursförbrukning. Monitor leder vägen mot hållbarhet i tillverkningsindustrin Monitor går i bräschen bland sina konkurrenter när det gäller att införa denna typ av miljöfunktionalitet. Företaget har 40% av marknadsandelarna i industri-Sverige och kan därför göra ett avtryck på hur Sverige levererar hållbarhetsmässigt i form av minskade klimatavtryck. Det här kommer att sprida sig som ringar på vattnet genom hela leveranskedjan då alla kommer att sträva efter att göra smartare och mer hållbara val och med 5 500 kunder över hela världen hoppas Monitor även att göra avtryck globalt. – EU-direktivet, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), innebär att även små och medelstora företag kommer att behöva upprätta hållbarhetsrapporter enligt den nya rapporteringsstandarden, ESRS (European

Läs mer på: www.monitorerp.com

Sustainability Reporting Standards), från och med år 2026. Genom att komplettera data som redan finns i affärssystemet med information gällande energiförbrukning och koldioxidekvivalenter (CO2e), kan Monitor ERP beräkna ditt klimatavtryck på artikelnivå och hjälpa till att strukturera utsläppen på bolagsnivå (enligt Scope 1, 2 och 3). Genom att synliggöra CO2e på råmaterial, distributörer, maskiner och fabrikens totala utsläpp kan man utvärdera sin verksamhet och vidta strategiska åtgärder för att minska utsläpp och resursförbrukning, säger Maria Flöjt, Business Development på Monitor ERP System.

datainsamlingen effektiv och överblickbar. Det ger oss en trygghet, säger Daniel Cervin, Kvalitet och Miljöchef på National. – Vi hoppas att Sustainability by Monitor kommer att hjälpa våra användare att minska sina miljöutsläpp och att detta kommer att ha en positiv effekt på miljön. Vi är stolta över att vi kan hjälpa till att bidra till en bättre värld genom vår miljöfunktionalitet Sustainability by Monitor och vi hoppas såklart att nya företag vill vara med oss på resan, avslutar Maria Flöjt.

Nära samarbete Genom nära samarbete med sina kunder har Monitor utvecklat Sustainability by Monitor som uppfyller företagens unika behov på bästa sätt. Ett företag som redan har börjat jobba med Sustainability by Monitor är National Halmstad, som specialiserar sig på tillverkning av högkvalitativa gummi-, plast och fiberprodukter. – Det största värdet med Sustainability by Monitor ligger i att det hjälper oss identifiera produktgrupper som har den största CO2påverkan, vilket i sin tur ger oss möjlighet att hitta utrymme för förbättringar. Att ha den omfattande hållbarhetsinformationen sammanställd på ett ställe gör

Maria Flöjt, Business Development på Motitor ERP System


100 år av glädje för äldre Bli medlem i Blomsterfonden Anmäl dig på vår hemsida! Genom ditt medlemskap stödjer du dem som är äldre idag och är med och skapar glädje, innehåll och trygghet i vardagen

Om du vill veta mer om Blomsterfonden och vår verksamhet, gå in på www.blomsterfonden.se. Välkommen!

HEM OCH VÅRD ÅT ÄLDRE SEDAN 1921


ANNONS

Vincent Deleers, VP och Managing Director på Lhoist i västra Europa.

KOLDIOXIDFRI KALK SNART TILLGÄNGLIG FÖR SVENSK INDUSTRI Inom massa- och pappersindustrin fyller kalk en viktig funktion under tillverkningsprocessen. Lhoist arbetar nu aktivt för att framställa koldioxidfri kalk till Europas industriföretag – och därmed hjälpa företagen att minska sin klimatpåverkan.

6

50 000 ton. Så mycket kalk importerar Lhoist till Sverige, Finland, Norge och Danmark. Det gör företaget till en av de tre viktigaste spelarna på marknaden för kalkprodukter i Norden. Kunderna finns inte minst inom massa- och pappersindustrin, som ställer särskilt höga krav på kalkprodukternas renhet. Lhoists produktionsanläggningar ligger nära dagbrotten där den högkvalitativa kalkstenen finns och utvinns. Kalksten väger dubbelt så mycket som bränd kalk, vilket innebär att det är mer effektivt att transportera den färdiga produkten till terminalerna runt om i Europa än att transportera stenen för kalkproduktion i Norden. – Det stora nätverket av produktionsanläggningar och terminaler gör att vi alltid kan möta våra kunders krav. Skulle det ske ett produktionsstopp på en av våra anläggningar kan vi leverera från en annan, säger Vincent Deleers, VP och Managing Director på Lhoist i västra Europa. Koldioxidfri kalkproduktion Lhoist driver nu ett framåtlutat projekt för att kunna producera koldioxidfri kalk på siten i franska Réty inom sex år.

Läs mer på: www.lhoist.com/sv

– Vi kan minimera de koldioxidutsläpp som kommer från själva förbränningen genom att använda klimateffektiva bränslen. Cirka två tredjedelar av koldioxidutsläppen kan dock inte undvikas, eftersom frigörandet av koldioxid är en del av den kemiska processen för att få fram kalk, förklarar Valentine Berghmans, hållbarhetschef på Lhoist Group, och fortsätter: – I projektet CalCC kommer vi att fånga upp koldioxidutsläppen från både process och förbränning och därmed minska de totala utsläppen med 98 procent. Projektet är ett exempel på Lhoists satsningar inför framtiden. Företaget, som leds av medlemmar i den sjätte generationen av familjen Berghmans, är verksamma i en bransch där investeringar som ska bära frukt de kommande 20 och 50 åren är det normala. Långsiktiga investeringar är alltså inget främmande, lyfter Valentine Berghmans.

Karl-Martin Nordling, säljchef för Lhoist i Sverige.

– Terminalen i Otterbäcken nära Gullspång är strategiskt placerad mitt i ett ”massakluster”. Den kommer att förse svensk massa- och pappersindustri med högkvalitativ och på sikt koldioxidfri kalk, säger Vincent Deleers. – Många aktörer inom svensk industri är redan pionjärer inom grön omställning och gör stora satsningar för att minimera sina klimatavtryck. Genom att använda koldioxidfri kalk kommer företagen att kunna minska sina indirekta utsläpp markant, konstaterar Karl-Martin Nordling, säljchef för Lhoist i Sverige.

FAKTA Strategiskt placerad terminal CalCC-projektet, som är det första i sitt slag i Europa, har fått finansieringsstöd från EU. 2028 kommer hela 600 000 ton koldioxidfri kalk produceras här. En del av detta kommer att lagras och säljas på en terminal i Sverige som ska stå klar 2023.

Besök oss på LinkedIn: www.linkedin.com/company/lhoist

Lhoist Nordic Sweden är en del av Lhoist Group, som har sitt huvudkontor i Belgien och finns i fler än 25 länder med 100 anläggningar. Lhoist erbjuder kalkprodukter till ett brett spektrum av branscher.


ÄR DU EN TOMMY? Vill du vara med och göra skillnad för vårt samhälle och vår framtid? ½èŠŰ ŰúÒķ íúŧŰèŠ ÒƐ ǵǴǯ ŧŰŃĮŰÒ ŃķķƗŧ ŧŃķ ƐÒŠĨú ôÒĎ ŧúŠ ŰĚĮĮ ÒŰŰ ƐèŠÒ ĮĚƐŧķúôúĮ ĹèŠ čŠÒķ ŰĚĮĮ īŃĹŧŸķúĹŰúŠĹÒȡ ½Ě ĨŃííÒŠ Ě ĕúĮÒ ƐúŠĚĎú Ńîĕ áĹôÒ ĹúŠ ŰĚĮĮ ŧōôŠÒ ŝÒĹĚúĹ ôĚŰ ƐèŠÒ ĮúƐúŠÒĹŧúŠ Ńîīŧè ĎèŠȡ ½Ě አúŰŰ ŠĚīŰĚĎŰ ĎŠƗķŰ ŰúÒķ ôአƐĚ áŠ ĕúĮŰ íúŠŃúĹôú ÒƐ ƐÒŠÒĹôŠÒ čōŠ ÒŰŰ ƐèŠÒ ŸŝŝôŠÒĎ ŧīÒ ĮƗîīÒŧȡ %áŠčōŠ ƐĚĮĮ ƐĚ ĕÒ ôú ÒĮĮŠÒ íáŧŰÒ ķúôÒŠíúŰÒŠĹÒȡ EŃŧ Ńŧŧ አÒĮĮÒ ĮĚīÒ ƐĚīŰĚĎÒ ŃÒƐŧúŰŰ Ńķ ķÒŠአĮŃĎĚŧŰĚīŸŰƐúîīĮÒŠúȢ

îĕÒŸččōŠ úĮĮúŠ ŰŠÒƥīĮúôÒŠúȡ ½Ě አīáĹôÒ čōŠ ƐèŠÒ ŧŰÒŠīÒ ƐáŠôúŠĚĹĎÒŠ ŧè ôáŠčōŠ īáĹĹŧ ôúŰ úƖŰŠÒ íŠÒ ÒŰŰ ƐèŠŰ čōŠúŰÒĎ íúŧŰáķŰ ŧĚĎ čōŠ ÒŰŰ ƐÒŠÒ ĕúĮŰ čŃŧŧĚĮčŠĚÒ ŠúôÒĹ DZǯDZdzȡ ½Ě አķèĮĚĹŠĚīŰÒôú Ńîĕ ƐĚ ƐáƖúŠ ŰĚĮĮŧÒķķÒĹŧȢ íèôú ŧŃķ ķáĹĹĚŧīŃŠ Ńîĕ ŧŃķ čōŠúŰÒĎȡ Är du också en Tommy? īĚîīÒ ôĚĹ ÒĹŧōīÒĹ ŰĚĮĮ Ńŧŧȡ

TOMMY NORDBERGH ÅKERI AB úĮȡɪdzǵ ȲǯȳdzDzǰȺdzdz Ǹǯ dzǯ ɨ +ȺŝŃŧŰȣ ĚĹčŃʑŰĹŃŠôíúŠĎĕȡŧú ɨ ƑƑƑȡŰĹŃŠôíúŠĎĕȡŧú


ANNONS

Innovativ robotteknik spetsar ditt företags konkurrenskraft Står ert företag inför en automationsresa eller funderar ni på hur delar av verksamheten kan robotiseras? För att skapa rätt förutsättningar behövs en bra partner och leverantör som kan implementera, programmera och utbilda under resan. askawa är världsledande tillverkare av industrirobotar, servomotorer och styrningar. De ger rätt förutsättningar för en kort pay off av automationsinvesteringen.

Y

ArcWorld är en komplett färdig robotcell för svetsning. Produkten har öppna lösningar för att man ska kunna komma in och programmera eller byta detaljer i utrustningen.

– Våra innovativa robot- och automatiseringslösningar kan hjälpa både små och stora företag att effektivisera sin verksamhet och spetsa sin konkurrenskraft både som leverantör och som attraktiv, innovativ arbetsgivare, säger Niklas Richardsson, säljchef på Yaskawa.

– ArcWorld kan rullas in på fabriksgolvet och kan köras igång direkt. Allt är plattformsbyggt och möjligt att flytta med en palltruck, berättar Niklas.

Optimera automationsprocessen med Kollaborativa robotar och ArcWorld Det människan kan jobba med kan även den kollaborativa roboten göra. Vanligt är att den jobbar sida vid sida med människan, med de delar som leder till ökad produktivitet och förbättrad arbetsmiljö. Roboten har en väl integrerad säkerhet och i rätt omgivning krävs varken yttre skyddsanordningar eller mekaniska skydd.

Behovsanpassade och offline-styrda processer – Vi finns med under hela resan och kan programmera, utbilda och snabbt och enkelt ha produkten redo hos kund. Genom digitala verktyg effektiviseras de anläggningar man har så att de producerar så mycket som möjligt. Dessutom utan att behöva störa produktionsprocesserna med avbrott för analys och implementering, då det görs i en virtuell miljö offline, säger Niklas. Niklas Richardsson, säljchef på Yaskawa.

FAKTA Yaskawa är världsledande tillverkare av industriell automation och robotteknik. Företaget grundades 1915 i Japan och är idag en global koncern med 14 500 anställda på 60 platser i världen. • En av Top 100 global innovators – För tredje året i rad listar Clarivate Analytics oss som en ledande global innovatör i kategorin Tillverkning & Medicinsk industri. • 1969 myntade Yaskawa ordet Mechatronics. Vi varumärkesregistrerade ordet, men släppte begreppet fritt för alla att använda. • 2019 öppnade vi Europas första robotfabrik för Motomanrobotar.

Läs mer på: www.yaskawa.se


Med ett bilproffs på fickan blir det enkelt att äga och köra bil

Varför Opus-appen? Gör enkelt en fordonsupplysning på vilket fordon du vill Ta del av Opus unika besiktningsstatistik Få miljövänligt digitalt besiktningsprotokoll direkt i appen Missa aldrig en besiktning! Få påminnelse direkt i mobilen Erbjudanden och rabatter kring ditt bilägande - missa inte en bra deal Du hittar allt du vill veta när du ska köpa eller sälja en begagnad bil Ladda ner professionellt köpekontrakt vid bilaffär GPS-position vid viltolycka eller annan olycka

Ladda ner Opus-appen


watlow.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.