Page 1

AFFARS

RESENAREN

STORSLAGNA

Amazonas FAROR SOM HOTAR

MONACO

MER KULTUR ÄN MAN KAN ANA

Mötescoachen 0,16.$',16&(16.5…&.ˎ BLI TALTRUIST

#08

Intervju

Peter Jöback

”VILL VARA MIN EGEN” KAIETUER FALLS, GUYANA AMAZONAS REGNSKOG TROPISKT VATTENFALL


KREATIVA MÖTESPLATSER

NOMINERADE I

Komplettera dina moderna öppna kontorslandskap med kreativa mötesplatser. Med möbler som ingår i den mångsidiga The Hutfamiljen skapar du enkelt rum i rummet. Där kan medarbetare och besökare ha avslappnade kaffemöten eller arbeta avskärmat. Skapa en välkomnande och positiv atmosfär genom att blanda in textila möbler och gröna växter i dina konferens- och projektrum. Den ergonomiska textilklädda pilatesbollen Office Ballz gör sittandet till en aktivitet likväl som en stående presentation vid skrivtavlan Sketch.

Besök gotessons.com för mer inspiration


Innehåll #08

48 34

82

56

34

SBTA Lotten Fowler

Hur underlättar vi för tåget?

40

MOTOR Elbilar

56

UTBLICK Primärval Demokrater

Hur fungerar det i kylan?

Kandidaterna

48

82

PORTRÄTTET Peter Jöback

Vill bära sin egen historia

AKTUELLT Amazonas

Vår syremaskin brinner

vi fokuserar på säkerheten så att ni kan fokusera på kärnverksamheten Boka en kostnadsfri rådgivning och få ett penetrationstest till halva priset! Läs mer på www.cypro.se/e-handel

3


Innehåll #08

INNEHÅLL

116

VIN Vinguiden.se

Skaldjur och Chablis

I varje nummer

Foto: UNHCR/A.McConnell

Incheckning Nöje Musik

Litteratur Film Guldkorn

92

112

RESA Monaco

Kändistät casinostad med stort utbud

MÖTESEXPERTEN Jörgen Dyssvold

Bli en taltruist och minska din scenskräck

Julklappstips! Mörkret som faller efter solnedgång kan vara förödande för tryggheten. Enkla saker som att gå på toaletten eller hämta vatten blir svåra och farliga – särskilt för kvinnor och barn. I år kan ditt företag välja bland tre julklappar som ökar tryggheten för flyktingar, drivs av solenergi och stödjer innovation. Och dubblas av Akelius Foundation: ★ Klimat Silver från 10 000 kr ★ Klimat Guld från 25 000 kr ★ Klimat Premium från 107 000 kr Julklapparna finns här: sverigeforunhcr.se/foretag Psst. Ni får fina digitala julpaket att ge bort till kunder, leverantörer och anställda i julgåva.

4


Folkhögskolan i Fårösund sjöng på sista versen.

FASTATO R

Så vi satte eld på den.

Samhällsfastigheter och samhällsnytta. För oss på Offentliga Hus handlar det om två sidor av samma hand. Hur det privata och offentliga kan samarbeta kring att utveckla vårt gemensamma samhälle. Skapa attraktion och livskraft. Ta Gotlands Folkhögskola som exempel. Allt färre elever sökte sig till musiklinjen i Fårösund. Ett tapp inte bara för skola utan även för ett litet samhälle och regionen. Lösningen? I ett samarbete erbjöd och investerade vi i våra befintliga regementslokaler och fick en hyresgäst som tänker lika långsiktigt som vi. Och tillsammans vände vi utvecklingen från moll till dur. För skola, samhälle och region. Ett samarbete som till vår glädje har fortsatt. Och som förmodligen leder till att fler fastlänningar blir fast på ön för gott. Så vill du också skapa gemensamma lösningar som får samhällen att brinna, hör gärna av dig. Vill du veta mer om oss och musiken i Fårösund, titta gärna in på www.offentligahus.se.

Samhällsfastigheter för allas bästa


Patent- och registreringsverket

Made in Sweden: Fjällräven och piratkopiering Handel med piratkopior är ett ökande problem – dels för företagen själva, men framförallt för deras kunder. Detta visar en nyligen publicerad studie* beställd av PRV, Patent och registreringsverket. Ett företag som tidigt uppmärksammade problemet med piratkopierade produkter och som på ett framgångsrikt sätt arbetat med detta är friluftsföretaget Fjällräven. Åke Nordin grundade Fjällräven i Örnsköldsvik på sextiotalet med kvalitet och funktion som ledord. Under de kommande åren utvecklades Fjällrävens produktsortiment i en rasande fart då Åke ständigt drevs av att hitta nya praktiska lösningar för friluftsmänniskan. Sedan dess har flera av produkterna blivit närmast ikoniska. Idag är till exempel Grönlandsjackan, Expedition Down Jacket och Kånken-ryggsäcken populära världen över. Ända sedan Åke startade Fjällräven har det varit viktigt att varumärket förknippas med hållbara och slitstarka produkter. Christian Dalsgaard, säkerhetschef på Fjällräven, berättar att Åkes ledord är precis lika viktiga idag och därför prioriteras ett aktivt varumärkesarbete. En viktig del i att vårda och bevara det starka varumärket är att motverka piratkopiering.

Fjällräven i världen Fjällräven har inte bara registrerat varumärke, design, mönster och patent hos PRV, Patent och registreringsverket utan även i och utanför EU; de har även etablerat samarbeten med bland annat tullverk och internationella e-handelsplattformar för att bevaka sina immateriella rättigheter. Registreringarna av företagets immateriella tillgångar hjälper om företaget behöver vidta juridiska åtgärder mot piratkopiering eller andra intrång.

– Vi har ett antal medarbetare som bevakar den globala marknaden för att upptäcka piratkopierade produkter. Vi arbetar dessutom på fysiska marknadsplatser, både i Sverige och internationellt för att förhindra försäljning av piratkopior. Piratkopierade produkter genomgår aldrig de tester som krävs för att få säljas i till exempel Sverige. Eftersom både produktens ursprung och tillverkningsprocess är okänd så är riskerna för en hälsovådlig produkt stor. Det finns helt enkelt inga garantier för att piratkopian är av samma kvalitet som originalet eller är säker att användas. – Detta är ett nog tydligt exempel för oss på vilka risker som finns med piratkopiering. Dessa produkter är tillverkade utan tanke på kvalitet, miljö eller hälsa utan drivs enbart av vinstintresse, säger Christian Dalsgaard. En del av säkerhetschefens arbete går även ut på att ta kontakt med kunder som råkat ut för piratkopierade produkter och erbjuda dem hjälp med att göra en polisanmälan. Han berättar att det är viktigt för Fjällräven att deras kunder känner sig trygga med deras produkter. – Kund- och produktsäkerhet är starka drivkrafter bakom det arbete vi lägger ner för att motverka problemet och vi är glada att ha kommit så här långt.


PRV om piratkopiering * Studien Counterfeiting and Piracy and the Swedish Economy – Making Sure ”Made in Sweden” always is har gjorts av OECD på uppdrag av PRV och blev klar maj 2019. • Piratkopiering av svenska produkter omsätter mer än 28 miljarder kr per år. • Svenska konsumenter luras på 4,5 miljarder kr per år i tron av att de köper ett original. • Sverige går miste om mer än 7 miljarder kr per år i förlorade skatteintäkter. • Piratkopiering bidrar till dåliga arbetsförhållanden och produkter som innebär risker för hälsa och säkerhet. Läs mer om piratkopieringens konsekvenser: prv.se/piratkopiering-sverige


CHEFREDAKTÖREN

LIVETː'(7620 3†*†55817266 2&+0('266 ˎ…5)<//7$9 KONTRASTER Det består av ljus och ibland mörker. Värme och kyla. Dag och natt. Och vad vore livet utan alla dessa motsatser? Vår natur och hela vårt system är ju faktiskt uppbyggda runt dem – kontrasterna och motsatserna. Du kan inte förhålla dig till begreppet varmt om du inte känner dess motsats kallt. Du kan inte uppleva dagen som dag om du inte också känner natten som natt. Den ena förutsätter alltid den andra. Och vi människor har en tendens att värdera just motsatserna att se den ena som bättre eller sämre än den andra. Men ingen pol är någonsin bättre eller sämre än den andra, vi behöver båda delarna. Balansen - vår naturs självklarhet. Varje växt, varje levande varelse strävar efter just balans för att överleva.

DET ÄR VITT OCH DET ÄR SVART.

Chefredaktör Tina Gardsten tina@happyelephantproductions.se

VÅR PLANETS LUNGOR – Amazonas är på omslaget. Brasiliens regnskog upplevde i år sina tredje värsta skogsbränder på tio år - sedan i januari registrerades drygt 74 150 bränder.

Och samtidigt som bränderna bromsades upp efter det att landet satte in militär för att bekämpa bränderna, fortsatte skövlingen av skogen i syfte att bana väg för nya jordbruksmarker, boskapsskötsel, gruvdrift och massaindustrier. En kontrast med förödande konsekvenser för vår natur och allt liv på jorden.

Omslagsfoto Shutterstock

Art director Kent Lakso kent@ happyelephantproductions.se

Skribenter/medarbetare Tina Gardsten Harald Möllerström Joakim Erlandson

Ansvarig utgivare Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se

Tege Tornvall Jörgen Dyssvold Micke Darmell

Traffic Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se

Prenumerationer David Wallin david.wallin@laprensa.se

AFFARS

RESENAREN 8

Hela vår planets ekosystem strävar efter en jämvikt och balans. Och inte helt osökt tänker jag då på den kontrastfyllda verklighet som vi visar på i artikeln om Brasiliens regnskog.

i detta nummer och till lilleputtlandet Monaco. Landet som är världens näst minsta land efter Vatikanstaten består till cirka 80 procent av utländska medborgare, de flesta välmående expats och en av de viktigaste dagarna i kalendern är Formel-1-tävlingen i maj.

VI RESER VIDARE

Och tvärt emot vad man kan tro, är inte det lilla furstendömet en kulturell öken. Läs mer om vad som står att finna där bland mycket annat i detta nya nummer av Affärsresenären. Till nästa gång önskar vi dig en fin resa var du än befinner dig. Chefredaktör Tina Gardsten

Redaktion Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tel. 08-568 790 30 Fax: 08-568 790 31 Tryck Printall Affärsresenären utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se För insänt ej beställtmaterial, ansvaras ej.

Affärsresenären är Sveriges största och äldsta tidning för affärsresenärer. Magasinet finns där affärsresenärerna finns: på våra fyra största flygplatser, på SJ:s business class och på ett antal vägrestauranger längs våra större vägar. Personer som reser i tjänsten spenderar i snitt nittio minuter på flygplatsen, nio gånger per år. De har en hög inkomst och utbildning samt reser betydligt mer än genomsnittet.


Svensk Certifiering fyller 10 ĂĽr och vi har haft en fantastisk resa. Det vill vi fira med er! Certifiering via oss fĂĽr ni genom produkterna:

â&#x20AC;˘ ISO 9001 - Kvalite â&#x20AC;˘ ISO 14001 - MiljĂś â&#x20AC;˘ ISO 45001 - ArbetsmiljĂś â&#x20AC;˘ ISO 27001 - Informationssäkerhet â&#x20AC;˘ ISO 13485 - Medicinteknik

Vill ert fĂśretag vara en del av ett vinnande team?

Vi ser till att avfall kommer till maximal nytta i form av nya material och energi. Som kund hos oss är ütervinning en hüllbar affär, büde fÜr dig och miljÜn. Smarta avfallslÜsningar fÜr en cirkulär framtid, helt enkelt.

Kontakta oss fÜr en dialog sü berättar vi mer hur en certifiering kan lyfta ert fÜretag. Svensk Certifiering stür fÜr modern revisionsteknik med fokus pü nyckeltal. Vi lever som vi lär och blev fÜr tredje üret i rad utnämnda av VA (Veckans Affärer) som superfÜretag.

www svenskcertifiering se

www.svenskcertifiering.se info@svenskcertifiering.se 08-540 676 20 Fram till ürsskiftet lämnar vi 30 % rabatt pü alla certifieringstjänster under ür 1, gäller nycertifiering och Üvertag frün annat certifieringsorgan. Rabattkod SCAB10-Aff skriv in den i kommentarsfältet i offertmallen som ni hittar pü hemsidan.

Ring oss pü kundservice tel 040-635 18 00 eller besÜk oss pü sysav.se/foretag, sü berättar vi mer. ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001

Accred. no. 2040 Â&#x17D;Â&#x203A;Â?Â&#x2019;Ä&#x2122;Â&#x152;Â&#x160;Â?Â&#x2019;Â&#x2DC;Â&#x2014;ČąÂ&#x2DC;Â?Čą Â&#x160;Â&#x2014;Â&#x160;Â?Â&#x17D;Â&#x2013;Â&#x17D;Â&#x2014;Â?Čą ¢Â&#x153;Â?Â&#x17D;Â&#x2013;Â&#x153; ISO/IEC 17021-1


INCHECKNING

ACCOR STORSATSAR PÅ COWORKING Premiär för WOJO i Barcelona

sin satsning för att bli den största coworking-aktören i Europa. Fem år efter att hotelloperatören öppnade sitt nya koncept WOJO i Frankrike, fortsätter man nu med sin planerade internationella expansion. Först ut är Barcelona som får ett nytt delat kontorslandskap i stadens eftertraktade affärsdistrikt 22@.

ACCOR FORTSÄTTER

på WOJO hoppas Accor kunna bli en viktig aktör inom den spanska coworking-sektorn, inte minst för tjänsteresenärer. – Vår ambition är att vara den ledande aktören internationellt när det gäller "workspitality". Detta genom att utveckla ett stort nätverk av arbetsplatser med ett komplett utbud av tjänster som skapar unika möjligheter till att nätverka. Lanseringen av WOJO i Barcelona speglar våra långsiktiga ambitioner och ger en "franska touch" till Barcelona, säger Stephane Bensimon, vd för Wojo.

GENOM SATSNINGEN

hyresgäst i en 8305 m² stor kontorsbyggnad vid Sancho de Avila 65. Lokalerna erbjuder möjligheten att installera nästan 800 arbetsplatser samt har en stor terrass på 6:e våningen med en magnifik utsikt över La Sagrada Familia och Medelhavet.

WOJO BLIR ENSAM

10

FINNAIR FIRAR FYRA ÅR MED 14 AIRBUS A350 I FLOTTAN ATT DET SKA VARA bekvämt att resa är många överens om, inte minst när det kommer till långflygningar. Airbus A350 möjliggör detta tack vare ett avancerat luftkonditionssystem, LED-belysningsteknik och en låg ljudnivå. Idag firar Finnair att det är fyra år sedan de flög sin första kommersiella flygning med ett A350. Den 9 oktober 2015 premiärflög Finnairs första kommersiella Airbus A350. Idag har flygbolaget totalt 14 stycken aktiva plan av modellen, som är världens mest moderna och bränsleeffektiva flyg med 25 procent mindre bränsleförbränning. Fram till 2022 kommer flottan dessutom utökas med ytterligare fem A350 och därmed bestå av totalt 19 stycken. – Vi är stolta och glada över vår gedigna A350-flotta som just nu verkar på resor mellan Helsingfors och Bangkok, Los Angeles, Peking, Hongkong, London, Bryssel, Guangzhou, Osaka, Shanghai, Seoul, Singapore samt Tokyo, säger Robert Lönnblad, Skandinavienchef på Finnair.

design bidrar till en bekväm och smidig resa. Bland annat besitter A350 en avancerad luftkonditioneringsteknik som byter ut luften i kabinen varannan, eller var tredje minut. Ytterligare en aspekt som påverkar bekvämligheten är ljudet. A350 är 20 procent tystare än den nuvarande generationens flygplan, detta gör det lätt att vila ombord på planet. Belysningen är också någonting som kan påverka vilandet. Tack vare LED-belysningstekniken som finns ombord på A350 går belysningen och färgerna att anpassa efter tid på dygnet, destination eller årstid. Allt detta reducerar jetlag och underlättar inte bara själva resan utan även de första dygnen väl framme vid destinationen.

FLERA DELAR AV FLYGPLANSMODELLENS

LÄGRE BRÄNSLEFÖRBRUKNING

Förutom komfort erbjuder de moderna flygplanen lägre bränsleförbrukning än den nuvarande generationens flygplan. Tack vare flygplansmodellens utformning i form av kompositionsmaterial, förfinad aerodynamik och bränsleeffektiva Rolls-Royce Trent XWBmotorer har A350 25 procent bättre bränsleeffektivitet.


50% lägre vikt med Hybrix™ Lamera AB har nyligen invigt en produktionsanläggning i Göteborg, för tillverkning av det unika lättviktsmaterialet Hybrix™. – Anläggningen som vi kallar ALFA-line är utvecklad för tillverkning av Hybrix™. Den är helt unik, den första och enda av sitt slag, förklarar Bengt Nilsson som är VD för Lamera. Hybrix™ är sandwichmaterial som har metallytor och formbarhet ungefär som vanlig plåt men med halva vikten! Lamera AB har med denna investering nu nått målet att kunna leverera stora volymer till kunder inom byggindustri, elektronikindustri och fordonsindustri.

Redan sedan tidigare används TH[LYPHSL[P[PSSL_LTWLSÅ`N och medicinskteknisk industri. – Vi har hållbarheten i fokus under hela utvecklingsprocessen för Hybrix™ och tillsammans med produktens tekniska prestanda är det viktigast för oss, avslutar Bengt Nilsson. Miljöbelastningen kan minska 15-50% inom byggindustrin med Hybrix™ som fasadmaterial. Hybrix™ ger exklusivitet och åldringsbeständighet, samtidigt som man minskar vikten, förenklar montering, förbättrar akustiken och bidrar till hållbar utveckling.

Made by

Läs mer på: www.lamera.se

Tänk dig att behöva gå på toaletten, men inte kunna. Det är vardag för hundratusentals människor världen över som använder kateter dagligen. Wellspect är ett globalt företag med hjärtat i Göteborg och för snart 40 år sedan revolutionerade vi kateterisering. Sedan dess har vi utvecklat unika produkter för personer som inte kan tömma blåsa eller tarm på naturlig väg. Det innebär att människor, vars liv tidigare helt kretsat kring toalettbesök, får kontroll, nytt självförtroende och en helt annan självständighet. Läs mer om vårt livsviktiga arbete på wellspect.se

73480-USX-2019-04-15 © 2019 WELLSPECT. All rights reserved.

FÖR OSS ÄR TOALETTBESÖK LIVSVIKTIGT.


INCHECKNING

,1/$1'6%$1$1ˎ

FOSSILFRITT RESEALTERNATIV TILL JOKKMOKKS MARKNAD 2020 Inlandsbanan en paketresa till den mytomspunna och över 400 år gamla Jokkmokks marknad. Att Inlandsbanan är oelektrifierad hindrar inte researrangören från att erbjuda sina resenärer en upplevelserik vinterresa resa utan större klimatpåverkan. Tåget tankas i stället på det förnyelsebara bränslet HVO100. TEMAT FÖR KOMMANDE vinters marknad som äger rum i februari är arktisk design och det samiska kulturarvet står i fokus dessa dagar. Resenärerna får bland annat möjlighet att njuta av konserter, se den kända renrajden och draghundar på den frusna sjön Talvatis. En heldagsutflykt till världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi står även det på programmet. Det finns även stora chanser att skåda det magiska norrskenet under dessa spännande dagar. FÖR 11:E ÅRET ARRANGERAR

Några nyheter inför 2020 års Jokkmokks marknad ΩTåget drivs på fossilfritt bränsle ΩEn utökad närvaro under marknaden till de största och mest populära dagarna ΩFirande av samernas nationaldag med middag i kåta i Jokkmokk

NESTE, VÄRLDENS LEDANDE PRODUCENT

av förnybart bränsle, och Lufthansa, ett av världens ledande flygbolag, förstärker sitt samarbete kring utvecklingen av förnybara lösningar för just luftfarten. Som en del av samarbetet kommer Lufthansa att använda Nestes förnybara flygbränsle blandat med fossilt flygbränsle under flygningar som avgår från Frankfurt. Den första satsen förnybart flygbränsle levererades till Lufthansa tidigare i år. SAMARBETET MELLAN NESTE OCH

startade redan 2011, när Lufthansa framgångsrikt testade Nestes förnybara flygbränsle under sammanlagt 1187 flygningar mellan Frankfurt och Hamburg. Lufthansa var det första flygbolaget som testade alternativt bränsle under reguljära flygningar i ungefär 6 månader som ett försök inom ramen för samarbetsprojektet ”BurnFair”. Luftfart har en positiv inverkan på människors liv och det stöder tillväxten av företag och ekonomier. Samtidigt står luftfartsindustrin för

LUFTHANSA

12

NESTE OCH LUFTHANSA SAMARBETAR FÖR EN MER HÅLLBAR LUFTFART cirka 3 procent av människans globala koldioxidutsläpp. Luftfartsindustrin har redan satt upp ambitiösa målsättningar för att minska luftfartsrelaterade utsläpp och hållbart flygbränsle ses som en viktig del av lösningen. NESTES HÅLLBARA FLYGBRÄNSLE

tillverkas av förnybara avfalls- och restprodukter. Under sin livscykel, inklusive logistikens inverkan, har förnybart flygbränsle ett

koldioxidavtryck som är upp till 80 procent mindre än fossilt flygbränsle. Det är fullt kompatibelt med den befintliga jetmotortekniken och infrastrukturen för bränsledistribution när det blandas med fossilt jetbränsle. I USA och Europa är företagets årliga kapacitet för närvarande 100 000 ton. Tack vare den kommande utvidgningen av raffinaderiet i Singapore kommer Neste att ha kapacitet att producera över 1 miljon ton förnybart flygbränsle år 2022.


ANNONS

Med Rebendos helhetsvy optimerar du dina affärstransaktioner Vill du säkerställa din affärsnytta? Oavsett om du har din data i interna eller outsourcade datacenters, i molnet eller en kombination av allt detta hjälper Rebendo dig att visualisera, analysera och optimera dina affärstransaktioner. Vi hjälper dig med full insyn i IT-miljön! Oavsett om du har din data i molnet eller hos en eller flera outsourcingleverantörer ska du kunna kontrollera att du faktiskt får det som avtalats. Genom mätning och visualisering av alla transaktioner, från sändare till mottagare, kan leveransen verifieras och rätt krav kan ställas på leverantörerna. – Vi på Rebendo har arbetat med Performance Management sedan 2001 och har hjälpt våra kunder att få realtidsbaserad insyn i både affärslogik och affärstransaktioner, End-to-End, säger Michael Kling, vd på Rebendo. Förbättra din beställarkompetens – Vår realtidsbaserade IT-karta ger dig möjlighet att säkerställa att leverantörer motsvarar överenskomna parametrar i skrivna avtal. Att skriva SLA:er på svarstidsnivå eller på transaktionsnivå är

en självklarhet för oss. Har du blivit utlovad en svarstid på en sekund och vi kan se att den ligger på 20 sekunder är detta något du kan visa svart på vitt. Du ökar på så vis din beställarkompetens och blir en vassare kravställare. När du ska outsourca hela eller delar av IT-verksamheten Om du funderar på att outsourca så kommer du att vilja veta hur din miljö ser ut idag och skapa en baseline kring detta för att kunna definiera kraven på din kommande miljö. Du kan då under projektets gång se om ni är på rätt väg eller ej och ställa krav på leverantören om någon del i leveransen inte når upp till det förväntade. Rebendos tjänster för analys av end-toend-transaktioner gör det också möjligt att snabbt kunna identifiera var och när ett fel inträffat.

KONSTEN ATT SKAPA EN VACKER MILJÖ

JOM erbjuder högkvalitativa dekorativa gjutjärns- och smidesprodukter för skydd, utsmyckning och funktion till offentlig och privat miljö. Vi har belysning, staket, parkmöbler trädskydd och växtbäddar. Gjutjärn rostar inte, har lång livslängd och låga underhållskostnader. Vi arbetar för hållbarhet som sträcker sig över generationer.

Hör av er till oss så berättar vi mer. info@jom.se eller hemsida jom.se Telefon 08- 687 00 10 Välkomna!

– I och med att vi tittar på transaktionerna end-to-end så utgår alla från samma data, oavsett vilken funktion du har på företaget. Det gör att du snabbt kan lösa problem vid exempelvis driftstörningar i och med att alla inblandade parter ser precis var problemet uppstått. Samtidigt kan du vara proaktiv och se trender som visar på möjliga fel innan de händer, vilket är otroligt värdefullt.

FAKTA Rebendo AB, startade 2001, är ledande specialister inom Performance Management. Vi kombinerar erfarenhet, kompetens, kvalitet med stort hjärta. Några av våra kunder är bland annat ATG, Bankgirot, Länsförsäkringar, Silverrail och Stockholms Stad. Vill du veta mer, kolla in vår hemsida www.rebendo.se.


INCHECKNING

INNOVAIRS ÅRSKONFERENS SNABBARE OMBORDSTIGNING PÅ KIRUNA AIRPORT

SVENSK FLYGTEKNISK FORSKNING var i fokus när GKN Aerospace stod som värd för Innovairs årskonferens på Innovatum i Trollhättan den 2 oktober. 52 deltagare fick höra föredrag om de olika delar av den svenska flygforskningen som ryms inom detta Strategiska Forskningsprogram, finansierat av Vinnova, FMV och den svenska flygindustrin.

I MITTEN AV AUGUSTI påbörjades ett stort installationsarbete på Kiruna Airport och den 17 oktober invigdes den nya Self boarding gaten. Med de automatiska inpasseringsgrindarna får Swedavias resenärer en ännu enklare och snabbare resa med färre köer. De nya inpasseringsgrindarna, Self boarding gates, är en del av Swedavias Self-servicekoncept för flexibla och automatiserade lösningar som ska göra resandet från och till Swedavias flygplatser ännu effektivare. Automatisering och digitalisering är något som står högt på Swedavias och flygbolagens agenda. Satsningen på Self-service utgår från att skapa ett snabbare och enklare resande och också för att optimera terminalutrymmet, ge smidigare flöden och färre köer. - Genom att arbeta med kunddriven affärsutveckling tar Swedavia kontinuerligt fram nya tjänster, vår nya gate är ett resultat av detta. Vi vill kunna ge alla våra resenärer ett bättre bemötande genom ett smidigare resande men det gynnar givetvis också våra frekventa resenärer som nyttjar flygplatsen ofta, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef på Kiruna Airport. ࣵ

INNOVAIR ÄR ORGANISATIONEN som har hand om både flygteknisk högskoleforskning (NFFP) och demonstratorprogram (SWE DEMO). En av föredragshållarna var professor Tomas Grönstedt från Chalmers som förklarade hur vi i Sverige kan bidra till att minska de globala koldioxidutsläppen genom att utveckla motorer och flygplan med lägre bränsleförbrukning samtidigt som vi utvecklar nya bränslen (först biobränslen och längre fram även vätgas), liksom nya sätt att flyga (t ex med flygplan optimerade för lite kortare sträckor, kombinerat med mellanlandning och tankning istället för extrema långdistansplan med väldigt stora, tunga, bränsletankar). ࣵ

VÄRM UTAN KLIMATPÅVERKAN SPARA ENERGI OCH PENGAR Varför vänta till 2045 med klimatneutral värme? Värmesystemet EnergyWell tar tillvara och återanvänder husets värme så att energiförbrukningen minskar med ca 60%. Värmen tas med hjälp av värmepump ur ventilationsluften med en patenterad metod innan den lämnar huset. Det fungerar såväl vid frånluftsventilation som om man har självdrag som man då kompletterar med en frånluftsfläkt vilket skapar en bra inomhusmiljö även sommartid. Systemet kan även kombineras med FTX om man har en sådan anläggning.

– Ekonomisk besparing med 40-50%, återbetalningstid 5-10 år – Som bergvärme, täcker >90% av årsbehovet men man behöver inte borra, gräva eller söka tillstånd och släpper inte ut den varma luften till omgivningen. – Installeras där frånluften finns, på vind, tak eller i källare/garage.

VI SÖKER ÅTERFÖRSÄLJARE

Anläggning i Växjö, 2 st värmepumpar på tak anslutna till frånluftskammare. Climate Solutions LNRJ AB www.climatesolutions.se |info@climatesolutions.se | Tel 08 5861 0460 14

Brf i Bandhagen, fyra hus med gemensam undercentral. Fyra st värmepumpar på vind i varje hus anslutna till värmestammar i källaren.

EnergyWell introducerades 2010 och det finns mer än 50 hus i drift med god besparing. Vi hjälper er gärna med en kostnadsfri energikalkyl och budgetoffert för er fastighet.


ANNONS

Med EBox sänker du driftskostnaden, höjer fastighetsvärdet och minskar koldioxidutsläppen med mer än 50 procent Klimatfrågan är ett ämne som ständigt står i fokus – och många försöker anpassa sig för att bidra till en bättre miljö genom allt från minskad flygplansåkning till bättre matprodukter. Sonority har i samarbete med stora fastighetsägare utvecklat en familj färdigförpackade värmecentraler under namnet EBox. En EBox försörjer flera hundra lägenheter med värme och varmvatten, samtidigt som driftkostnaden halveras jämfört med fjärrvärme. – Med EBox minskas koldioxidutsläppen från fastigheten samtidigt som ägaren halverar sina driftskostnader, säger Ulf Jonströmer, grundare av Brainheart Energy och en rad andra teknikbolag. Ulf Jonströmer, VD BrainHeart Energy

D

et ständigt omtalade klimathotet har gått få förbi, och orsakas av flera faktorer – där den största miljöboven är utsläppen av koldioxid. Energiförbrukningen i Sverige går till stor del till fastigheterna runt om landet, där studier visar att varmvatten och värme i bostäder kräver lika mycket energi och släpper ut lika mycket koldioxid som landets alla transporter. Ulf Jonströmer, grundare av Brainheart Energy AB med dotterbolaget Sonority, påpekar att 500 000 av Sveriges villaägare faktiskt har effektiva bergvärmelösningar, med låga driftkostnader och små koldioxidutsläpp. Faktum är dock att flerfamiljhus och andra stora fastigheter får 90 procent av sin uppvärmning från fjärrvärme, med höga energikostnader och stora koldioxodutsläpp. – Förbättringspotentialen ligger till stor del i de många stora fastigheter som till exempel finns i Miljonprogrammet. Tyvärr är deras lösningar, till skillnad från villaägarnas, sällan varken effektiva

ekonomiskt – eller ur den kanske viktigaste aspekten: klimatpåverkan. ”Betalar sig självt” Med detta i åtanke erbjuder Sonority EBox lösningar som både gynnar klimatet och plånboken. – Sonority erbjuder privata och statlig fastighetsägare närvärmelösningar som ersätter fjärrvärme och där värme och varmvatten skapas av solenergin lagrad i berg- och mark – det vill säga samma teknik som hos en halv miljon av landets villaägare, säger Ulf och fortsätter: – Vi har sett att våra lösningar inom bergvärme oftast betalar sig självt inom mindre än tio år, genom till klart lägre driftkostnader. Man får inte heller glömma att en fastighet med lägre driftskostnad också går upp rejält i värde. EBox – täcker energibehoven Sonority, utvecklade och tog fram produkten EBox (Energy-in-a-Box) tillsammans med en av landets största fastighetsägare. Numera tillverkas och

installeras EBox som en serieprodukt. EBox-anläggningen konfigureras utifrån standardiserade funktionsmoduler från produktsortimentet och täcker de olika behov av värme, varmvatten och kyla som fastighetsägare kan ha. – Den innehåller allt som en komplett värmecentral behöver. Den drivs delvis av el och genererar tre till fem gånger så mycket energi som den förbrukar. säger Ulf Jonströmer. Värmecentralen är monterad och testad innan den levereras till fastigheten – vilket innebär att det handlar om dagar innan boxen också är i bruk. – När den installeras byggs en liten byggnad runt själva centralen vars design utgår från den fastighet som den är kopplad till. EBox är som sagt ett sätt att spara driftkostnader men det är också en magisk teknisk lösning genom att samtidigt bidra till en bättre miljö tack vare kraftigt minskade koldioxidutsläpp och att använda berg/mark som ett batteri laddat av solenergi.

BrainHeart är en grupp av företag med familjen Jonströmer som huvudägare. Gemensam nämnare är övertygelsen att all framgångsrik verksamhet bygger på team av medarbetare med både kunskap/kompetens/erfarenhet – Brain - och driv/engagemang/passion - Heart. Detta recept har hittills skapat tre multimiljard bolag (AU-System, iD2 och Wireless Maingate). BrainHeart Energy är företagsgruppens satsning på förnybara och CO2-fria energilösningar för värme och kyla för stora fastigheter - främst via det helägda dotterbolaget Sonority. I BrainHeart ingår även den populära grundskolan Gripsholmsskolan (600 elever med 1400 i kö i en stad, Mariefred, med 5000 innevånare).

Läs mer på: www.brainheartenergy.se


NÖJE

Grease lightning av den rockiga kärlekshistorien som får varje dansnerv att spritta i kroppen! Brylkrämen, skinnjackorna och dansskorna är på! Ikväll är det premiär för musikalen Grease på Nöjesteatern i Malmö tillsammans med Anton Hagman som Danny, Caroline Johansson Kuhmunen som Sandy och Lotta Engberg som rektor Lynch tillsammans med en stor ensemble och husband på scen.

DET ÄR NU DAGS FÖR PREMIÄR

DET HAR GÅTT 41 ÅR SEN filmpremiären och Grease är en av historiens mest älskade musikaler! För regi stårStaffan Götestam som än en gång tar sig an uppdraget att bevara en 40 år gammal historia på ett modernt sätt, utan att tappa den klassiska Grease-känslan. Med sig har han koreografen Siân Playstedsom skapar magiska dansnummer till låtar som Grease is the word, Greased Lightnin, You’re the One That I Want och We Go Together.

I huvudrollerna: Danny: Anton Hagman Sandy: Caroline Johansson Kuhmunen Rektor Lynch: Lotta Engberg. Läs mer via: www.greasethemusical.se ࣵ

Last Christmas STORFILMEN “LAST CHRISTMAS”

bygger på George Michaels musik – soundtracket släpps 8 november JULTIDER BETYDER JULFILM! Sony Music presenterar stolt musiken till julhelgens storfilm ”Last Christmas” - en romantisk komedi baserad på musik av George Michael och Wham!. Soundtracket till filmen släpps fredagen den 8 november och filmen har stor biopremiär i Sverige onsdagen den 13 november. Filmens regissör är Paul Feig och Emma Thompson är en av manusförfattarna.

tre låtar av Wham! och tolv av George Michaels mest älskade låtar från solokarriären. Givetvis toppar ”Last Christmas” albumet. Med på albumet finns även

SOUNDTRACKET BJUDER PÅ

16

den ännu outgivna låten “This Is How (We Want You To Get High)" som George Michael skrivit och producerat tillsammans med James Jackman. Idén till filmen uppstod när filmens producent David Livingstone pratade om sin kärlek till Whams! låt ”Last

Christmas” tillsammans med Emma Thompson. Samtalet sådde ett frö och till slut fanns det en färdig idé att göra en film inspirerad av ”Last Christmas”. Våren 2013 träffade Emma Thompson George Michael i hans hem i London och där gav han sin blessing till filmprojektet. ࣵ


Risk för vite vid felaktig märkning Från och med 1 juni 2017 utgår vite för utebliven eller felaktig rörmärkning. Nordisk Rörmärkning har varit verksamt i branschen i över 30 år och märker idag av en stor efterfrågan. Den gedigna erfarenheten gör att företaget är ensamt om att lämna 10 års garanti på rörmärkning. Redan 2010 tog Arbetsmiljöverket beslut om den nya CLP-förordningen att alla rör skall märkas med faropiktogram enligt säkerhetsdatablad för produkten. Innehåll ska tydligt framgå, liksom strömriktning och symboler för fara. Skälet är att öka säkerheten och minska riskerna för allvarliga incidenter för både människor och miljö. Från och med 1 juni 2017 utgår vite för utebliven eller felaktig rörmärkning. – Detta har gjort att det har blivit en mycket större efterfrågan på våra produkter säger Christian Kjellberg, VD på Nordisk Rörmärkning AB. Förutom själva rörmärkning bistår även företaget sina kunder med hjälp om lagar och regler för vad som gäller

vid uppmärkning av rör och cistern med mera. – Vi åker även ut till industrier och håller en kostnadsfri rörmärkningsutbildning, så de vet vad som gäller, på ett kortfattat och enkelt sätt. Detta är mycket uppskattat av våra kunder, säger Christian Kjellberg. Nordisk Rörmärknings erfarenhet och breda kompetens på området innebär en stor trygghet för kunderna. – Vi är mycket stolta över att kunna lämna 10 års garanti på vår rörmärkning, både inomhus och utomhus med ett speciellt UV-laminat. Eftersom vi har egen produktion kan vi alltid erbjuda snabba leveranser.

Rör skall märkas med: Färg Klartext Pil

Faropiktogram

rörmärkning.se • 0303-74 99 50

Ett av Västsveriges bästa logistiklägen AP&T

Ekstrand Media

Anders Jungemark

Ekstrand Media

Mats Lind

Ulricehamn befinner sig i en stark tillväxtfas. Och med konkurrenskraftiga markpriser ökar antalet företagsetableringar. Välkommen till en plats för dig och ditt företag, där företagsklimat och utveckling står sida vid sida. Motorvägen knyter samman Göteborg och Jönköping, vilket gör Ulricehamn till en idealisk plats för logistik och e-handelsföretag. Trycket på Rönnåsens industriområde ökar såväl som på andra strategiska platser runtom i kommunen. Kom närmare staden med de stora möjligheterna.

www.nuab.eu


INCHECKNING

Service och pris viktigt när man reser i tjänsten Tre av fyra företagare uppger att kostnaden för själva flygningen är den viktigaste faktorn när de väljer flygbolag. Nästan 25 procent av företagen uppger att bra service är den enskilt viktigaste faktorn vid val av hotell.

FLYGET TRUMFAR FORTFARANDE TÅGET VID AFFÄRSRESOR 51 PROCENT AV SVERIGES företagare föredrar flyg som transportmedel vid tjänsteresor medan drygt 18 procent väljer tåg. Det visar en färsk undersökning som Visma Advantage gjort kring affärsresande.

via webben under senvåren 2019. 680 små och medelstora företag svarade på frågor om hur de planerar och fattar beslut kring affärsresande. Samtliga svarande är kundföretag till Visma. – Ett ökat fokus på flygets miljöpåverkan har lett till en intensiv samhällsdebatt med politiker och företagsledare, samt nya krafter

UNDERSÖKNINGEN GENOMFÖRDES

18

som Greta Thunberg. Men här kan vi konstatera att flyget ofta ändå prioriteras framför andra alternativ. Tidsvinsten tycks stå i fokus när små och medelstora företag väljer färdsätt, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage. Bilen är det näst mest populära färdmedlet. Egen bil eller tjänstebil är ett ofta förekommande sätt att ta sig till kunder, leverantörer och partners med drygt 27 procent av respondenterna som föredrar det färdsättet. Det i undersökningen minst populära sättet att resa är hyrbil, endast knappt 4 procent väljer att hyra bil regelbundet.

– Det är människor och inte organisationsnummer som reser i tjänsten. Att få en bra vardag även om man reser mycket värderas högt. En hotelltjänst för företagare bör därför kunna balansera mellan företagets behov av bra priser och individens önskan om god service. Den hotelloperatör som lyckas bäst med det här har alltid en konkurrensfördel, säger Henrik Salwén. Alla får inte göra ett individuellt val av hotelloperatör och färdsätt, då undersökningen visar att 37 procent av företagen har en resepolicy. Allt fler bokar sina affärsresor direkt En viktig trend som undersökningen belyser är att allt fler företagare väljer att boka sina resor direkt. Här visar svaren att den absoluta majoriteten, drygt 71 procent, gör bokningar av exempelvis flyg direkt med ett flygbolag. Endast 9 procent har valt en affärsresebyrå som hanterar samtliga deras tjänsteresor, medan 19 procent av företagen kombinerar hjälp från en affärsresebyrå med att hantera och administrera tjänsteresor själva. ࣵ


Rindi Pellets har bytt namn till

Solør Bioenergi Pellets

För mer information om vår koncern, besök gärna vår hemsida solorbioenergi.se

sbpellets@solorbioenergi.com • 0281-715 25 • solorbioenergi.se

(b_f࢜Ѵr;u7b]u;hu‹|;u-u࢜‚|-Ѵ-m]Ĵ


AKTUELLT

Nypremiär för mytomspunna Nobiskällaren Operakällarens mytomspunna vinkällare på nytt. Konceptet Nobiskällaren blir en vinbar för vinkonnässörer och nyfikna. En bar där gäster till Operakällarens matsal kan mötas i samband med sin middag och för gäster som endast vill besöka vinbaren.

5 NOVEMBER ÖPPNAR

är en av norra Europas främsta och största. Den öppnade 1961 och var den första i Sverige där man kunde styra temperatur och fuktighet. Källaren rymmer idag ett stort urval av utsökta viner från hela världen och är en Sveriges största med 2100 etiketter. Antalet flaskor varierar mellan 35.000 och 40.000. – Att äntligen få öppna upp Nobiskällaren är ett privilegium. En dröm jag haft länge. Jag ser detta som ett stort tillskott till huset och matsalen som saknat denna samlingspunkt. Nobiskällaren kommer bli en plats där gäster samlas för att njuta av en historisk lokal och unika viner som inte går att få tag på någon annanstans, säger restaurangchef Hugo Hall.

NOBISKÄLLARENS VINSAMLING

20

på klassiska vindistrikt och en vinlista i ständig förändring. Källaren serverar omkring 60 viner på glas, utöver det finns vinkällarlistan att tillgå. I källaren finns flaskor från kända Champagneshus som Krug, Dom Perignon, Jacques Selosse och Deutz. Källaren rymmer även flaskor från stora slott i Bordeux som Château Mouton Rothschild, Château Margaux, Château Haut-Brion Pétrus och Château Cheval Blanc. I KÄLLAREN LIGGER FOKUS

OPERAKÄLLARENS GRUNDARE Tore Wretman namngav vinkällaren Nobis, vilket betyder ”oss” på latin. När källaren öppnade 1961 delades även den första Nobisnyckeln ut. Utvalda medlemmar som tilldelades en nyckel kunde lagra viner i källaren och komma med vänner för att dricka dem. Med ny lagstiftning i Sverige blev nyckelsystemet ohållbart och sedan dess har Nobiskällaren varit privatklubb.

I november öppnar källaren för allmänheten, utan nycklar. ࣵ

0$,6213(55,(5ˎ JOUËT I EXKLUSIVT SAMARBETE MED BANK HOTEL DET ANRIKA CHAMPAGNEHUSET PerrierJouët presenterar under hösten en ny design för Perrier-Jouët Grand Brut, inspirerad av flaskan från husets första prestigecuvée Blason de France. I samband med lanseringen ingår Perrier-Jouët ett exklusivt samarbete med Bank Hotel.

prestigecuvée, Blason de France, skapades på 1955 års skörd. Flaskans design gick emot de då rådande trenderna. Trots att raka former var populärast på den tiden, demonstrerade Maison Perrier-Jouët sitt nytänkande genom att välja en design i sann champagneanda. Med lång, smal hals och mjukt rundade form, framhäver den nya flaskan Perrier-Jouëts vackra blommiga karaktär. PERRIER-JOUËTS FÖRSTA

BANK HOTEL och Perrier-Jouët kommer tillsammans att bjuda in till en exklusiv matupplevelse i det forna bankvalvet, numera kallat Bank Art Space. De spektakulära middagarna i valvet är ackompanjerade av Perrier-Jouët Grand Brut och Perrier-Jouët Blason Rose och tillagas av Bank Hotels kockteam med Janne Holopainen i spetsen. Middagarna äger rum 30–31/10 samt 6–7/11. ࣵ


VAD ÄR ETT GRIPSHOLMSHUS Skönhet, kvalitet och klass blandat med kundens önskemål. Allt i detalj ritat av vår arkitekt Claes Wallander. Idag har vi levererat 60 stora herrgårdar och exklusiva villor, i Sverige, Norge och Finland. Huvudbyggnad inklusive källare 920,6 m² och Garage med förråd 116,7 m² Totalt 1 037,3 m²

0431 – 36 26 60

www.gripsholmshus.se


KROGKASAI STOCKHOLM Banquet of Hoshena

KASAI – en modern japansk dinner club, vad är det? är precis vad det heter: där äter du middag och sen festar du på ett och samma ställe. Sällskap har Kasai fått från och med den 10 oktober, då öppnades en ny pop-up restaurang.

EN DINNER CLUB

3D-konceptet Banquet of Hoshena, en upplevelse för både gommen och ögonen när middagsgästerna sveps in i en tredimensionell värld samtidigt som en femrätters meny serveras. Ett innovativt matkoncept som kommer närmast från London, där den gjort stor succé. Vi gästade Kasai och Banquet of Hoshena deras allra första kväll. En annorlunda upplevelse helt klart – men låt förväntningarna ligga på upplevelsen. Maten är bra men lever inte upp till det vanliga köket hos Kasai.

22

Men hit tar man familjen, firar kanske en födelsedag eller som ett inslag för en konferens. Why not? BANQUET OF HOSHENA förvandlar restaurang Kasai i Stockholm till en magisk värld, där matgästerna transporteras till ett främmande land där smaker och känslor är ihopkopplade. Kungar, drottningar, älvor och vulkaner kommer till liv på bordet med hjälp av banbrytande 3D-visuell teknik, bildkartläggning och erfarenhetsrekvisita. Under den två timmar långa showen bjuds gästerna på en femrättersmiddag med passande viner, där varje maträtt representerar en känsla.

Banquet of Hoshena kan bokas från den 10 oktober till den 14 december. Priset ligger på från 895 kr/person.

Banquet of Hoshena hade världspremiär 2019 och är skapat av producenten Nadine Beshir, i samarbete med de brittiska multimediaartisterna Davy & Kirsten McGuire från Studio McGuire och ett team bestående av kompositörer, författare och grafiska designers. • Banquet of Hoshena har förutom London och Stockholm även besökt Nashville och Kuwait. Fler besök planeras i Dubai, Istanbul, Bodensee och en ytterligare stad i USA. Linnegatan 18 Stockholm Telefon 08-4428900


Elmixen från Storuman Energi – Trygghet och möjligheter Det unika elavtalet Elmixen är snällt mot klimatet och ger dig trygghet på vintern när priserna kan dra iväg. Rörligt spot under större delen av året och prissäkrad fasteffekt under vintermånaderna. Du kan vara snäll mot miljön genom att välja förnybara energikällor och att köpa el timme för timme. Du hjälper då till att jämna ut Sveriges elförbrukning och behovet av importerad el från smutsig kolkraft minskar. Läs mer på www.storumanenergi.se.

www.storumanenergi.se • Tel 0951-103 35 På www.storumanenergi.se hittar du information om dina konsumenträttigheter, vår hantering av reklamationer, information om var du kan få hjälp med tvistlösning och kontaktinformation för oberoende energirådgivning.


MUSIK

Utan förvarning

MUSIKKRITIK: Joakim Erlandson

Artist: Nick Cave ant the Bad Seeds Album: Ghosteen Skivbolag: Ghosteen Ltd Release: oktober 2019

ästan utan förvarning kom Nick Cave med hans vapendragare the Bad Seeds ut med en ny platta i form av den så tunga och sorgtyngda ”Ghosteen”. Det här är ingen musik att lyssna på om man behöver uppmuntran. Men är man beredd att möta avgrundsdjup sorg, smärta och förtvivlan är det en upplevelse att lyssna på denna skiva. En upplevelse som visserligen är smärtsam och rent obehaglig mellan varven men ändå så oemotståndlig. Svårt att sätta ord på det hela. Hur kan något så sorgligt vara bra och lyssningsbart?

N

MEN DET ÄR NOG SÅ med konst generellt, musiken inget undantag, att det hemska i livet kan skapa något unikt i den konstform den drabbade sysslar med. Det var 2015 som Nick Caves son omkom i en olycka och redan förra plattan, ”Skelton tree” beskrevs som ett

24

sorgealbum, men ett flertal av låtarna på den var faktiskt skrivna innan olyckan. Den här gången är varje ord, varje ton och varje rytm en del av en stor sorg och saknad. Nick Cave har alltid känts som en personlig artist men aldrig på samma sätt som nu. Jag kom på mig själv med att hålla andan ibland när jag hade plattan på i hörlurarna. Det är texter som griper tag i en och musiken känns så passande. Man ska dock inte glömma att det finns ljusglimtar som handlar om att acceptera och gå vidare, typ. Allt är inte mörker. En vacker skiva på sitt sätt. ԥ

Artist: Angela Olsen Album: All Mirrors

Artist: Stefan Sundström Album: Domedagspredikan

Artist: Anna Ternheim Album: A Space for Lost Time

FÖR ALLA SOM följt Angela Olsen karriär genom hennes skivor upplevs denna säkerligen mer filosofisk är tidigare. Det är hudnära och intimt. Det vilar någon känsla av undergång över hennes texter men de framförs på ett inbjudande sätt. Kan vara hennes starkaste album så här långt. Mig fångar hon redan på det rockiga inledningsspåret ”Lark”. ࣵ

HAN HAR MED sina vakna ögon beskrivit livet för oss följare i mer än 30 år nu den gode Stefan Sundström. Vad som beskrivits i hans texter har skiftat under karriären. Småbarnsliv, kapitalism, vänskap, kärlek och nu en temaskiva om hur jorden är på väg att brinna upp. Kanske den viktigaste plattan hittills. ”Domedagspredikan” är inte dömande men lyssnar man ordentligt kan det bli ett uppvaknade. En fin samling låtar med ett viktigt budskap. ࣵ

ANNA TERNHEIMS sjunde album är delvis inspelad i Los Angeles och visst känns det lite västkustrock över det hela. Enligt rapporter innan albumet har Anna Ternheim satsat mycket på hur hennes röst används och det tycker jag producenten Thom Monahan, med Eric Johnson och Andreas Dahlbäck som medproducenter, tillsammans med Anna Ternheim lyckats med. ԥ

Ni kan ju historien om vinylskivan såklart. Att den så gott som utmanövrerades av CDskivan under 1990-talet och en bit in på 2000-talet men sen har kommit tillbaka med kraft. Sedan 2007 har försäljningen ökat varje år om jag förstår det hela rätt. Men nu läste jag, på svt.se, att vinylskivan har en stor utmaning framför sig – att bli klimatvänlig. Det är som bekant av plast, eller snare pvc som ju är Polyvinylklorid och alltså inte helt miljövänligt. Kan man ju tänka sig men ändå väldigt tråkigt att behöva tänka på. Jag skrev för en tid sedan om en undersökning som visade vilken klimatpåverkan strömningstjänster har, ni vet energi för all lagring och allt runt omkring, och nu detta. Det är inte lätt att vara klimatsmart och musikälskare alltså. Här försöker jag ställa bilen så ofta som möjligt, välja tåg istället för flyg och äta grönt istället för kött för att dra mitt strå till stacken. Ändå ska jag då känna mig som en klimatbov för min vinylsamlings skull och för min ibland sjukliga konsumtion av strömmad musik. Det är inte alltid a walk in the park att vara människa. Nu har jag planerat en väldans massa konserter framöver och hoppas inte behöva läsa om vilka klimatavtryck livespelningar gör. Jag måste få blunda för något. ࣵ


© BENSON X

Sedan starten 2002 har våra fastighetsfonder avkastat cirka 19 procent i årstakt i genomsnitt. Samtliga fonder har realiserats med positiv avkastning. Besök www.estea.se för mer information om våra fonder och investeringsmöjligheter. Där hittar du även facit till korsordet här till höger. Mycket nöje.

RAND PÅ BYXA

IPA

RINGA HEM

TOMTERÄTT SLUTER KRETS UGGLA POTTERNISCH VISAR RÄTTA TAGEN

ORDNÖT

SÅLLAR VIPPHAR STJÄRT ABRUPT BARN NÄSTA GÅR I JAPAN FRID SES TIDEN

SMÖRLEVERANTÖR

ARMATUR

SÅNG OCH GOLV FAR I VIND

RÅNET KOMMA NÄRMARE

MÄKLA FRED KASTA BORT PAR

VINYLSKIVA

ÄR TALLRIK HÅLDROG

HEM

OHYRA

STARKA DROPPAR TITAN

Kom ihåg att investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och att det inte är säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Historisk avkastning är heller ingen garanti för framtida avkastning.

HAR SINA BROTT

PRIMAT


LITTERATUR

LITTERATURKRITIK: Joakim Erlandson

The Mars Room Författare: B Rachel Kushner Förlag: Albert Bonniers Förlag

Det är inte utan att man ställer sig frågan hur det amerikanska rättsväsendet mår, eller kanske snarare hur rättvis och human den är, när man läser Rachel Kushners senaste roman ”The Mars Room”. Menar inte att det ska vara sockevaddskänsla för dömda brottslingar men en stat bör väl ändå behandla människor humant kan jag tycka. Det är en omtumlande roman där vi läsare får följa bokens huvudperson Romy Hall liv i ett kvinnofängelse. I romanens inledning sitter Romy Hall i en buss på väg från häktet till det fängelse där hons ska avtjäna sitt dubbla livstidsstraff. I boken berättar Romy Hall om tiden innan brottet, själva brottet och fängelselivet. Men också om sin son som befinner sig på

26

SARA DANIUS utsidan och som Romy inte får veta något om. Även andras röster blir hörda såsom fängelseläraren Gordon och den korrupte och galne före detta polisen Doc. Deras röster vävs samman med utdrag ur Ted Kaczynskis (Unabombarens) kodade dagbok. Sammantaget blir dessa röster en bild över ett godtyckligt rättsväsende, den anklagades bakgrund avgör ibland väldigt mycket, och livet i ett kvinnofängelse. Det är en stark berättelse, avskalad och obarmhärtig, som sitter kvar långt efter sista sidan är läst. ԥ

MR POTTER Jamaica Kincaid

PONTI Sharlene Teo

HILDE Klas Östergren

I ”MR POTTER” pusslar Jamaica Kincaid osentimentalt och utan förskoning ihop sin fars liv utifrån det hon vet och det hon som författare tar sig friheten att föreställa sig. Med ett språk lika vindlande vackert som mättat med betydelse ger hon liv åt en man som det i vanliga fall inte skrivs några romaner om, men vars öde i hennes händer blir en del av ett större historiskt skeende, tätt sammanlänkat med den plats där han levde. ࣵ

RÁMUS FÖRLAG har gett ut en radda bra böcker sedan starten. Några av mina favoriter har varit de av mexikanskan Valeria Luiselli eftersom de varit ganska olika annan samtida litteratur men ändå så härliga att läsa. Nu har förlaget släppt Sharlene Teos debutroman ”Ponti” och den sticker också ut på ett bra sätt. Fängslande och överraskande berättelse om tre kvinnors kamp i olika tider. Jag hopas att många upptäcker den här boken, för det är den värd. ࣵ

EN LEK MED berättarperspektivet och en frigörelse av en birollsfigur. Spännande att få sig en dos modern Ibsen. Fast egentligen slår jag här ett slag för alla tre böcker som har någon gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer som förebild och som är ett häftigt samprojekt mellan tre nordiska förlag. ”Hilde” av Klas Östergren, ”Nora” av Merete Pryds Helle och ”Henrik” av Vigdis Hjort är författarna och titlarna. ԥ

Den 12 oktober vaknade jag upp efter en oerhört trevlig tillställning kvällen/ natten innan. I mitt hem rådde en trivsam stämning och vi gick och småpysslade lite och förberedde en lång lördagsfrukost då en innehållet i en nyhetsflash la sig över oss likt en våt filt - Sara Danius hade under natten dött till följd av sin cancersjukdom. Författaren och litteraturprofessorn Sara Danius fick, enligt mig helt rättmätigt, en kult- och hjältestatus i samband med krisen i Svenska Akademin och jag måste säga att det är sällan offentliga personers, som jag varken känner eller har träffat, bortgång berör mig lika hårt. Det känns som hon hade så mycket kvar att säga. Men nu är livet som det är och vi dör alla förr eller senare. Det vi som ännu är kvar här på jorden kan göra är att hylla de som hyllas bör – såväl levande som döda. Den före detta ständiga sekreteraren är verkligen en sådan som är värd att hylla och jag ska göra det genom att ta del av det hon hann med att skriva. Ska direkt sätta igång med ”Husmoderns död och andra texter”. De essäer jag hittills läst av henne har jag uppskattat mycket så jag ser fram emot en underhållande och tänkvärd tid tillsammans med Danius texter. Sen ska jag passa på att tänka extra mycket på mina nära och kära som lämnat jordelivet. Inte för att jag inte redan gör det utan för att man aldrig kan göra det förmycket. O


Sponsrat innehåll

Så förlänger de batteriers liv

När ett batteri är slut måste man dels byta ut det mot ett nytt, dels återvinna det gamla – något som drabbar både ekonomi och miljö. Därför har svenska Nilar utvecklat en metod för att förlänga batteriers livslängd med hjälp av syrgas.

B

atteritillverkaren Nilar sitter inte och rullar tummarna. De senaste åren har marknaden för energilager expanderat avsevärt, främst på grund av ett ökat behov av snabbladdning till den växande elbilsmarknaden och gröna energikällor såsom sol och vind. Men med större och fler energilager ökar också säkerhetsproblematiken, särskilt med litiumbatterier.

”Nickelmetallhydrid är en väl beprövad kemi som inte genererar någon explosionsrisk” – Litiumbatterier kommer med explosionsrisk, häftiga brandförlopp och risk för utsläpp av den giftiga gasen vätefluorid. De är bra i mindre applikationer eftersom de är små och lätta, men ska du ställa ett stort batteripack inomhus är litium inte att föredra, säger Marcus Wigren, vd på Nilar.

– Nickelmetallhydrid är en väl beprövad kemi som inte genererar någon explosionsrisk eller risk för giftiga gasutsläpp. Den består dessutom av industriella råmaterial, så det är ingen bristvara, säger Marcus Wigren. Med en patenterad teknologi där batterierna tillsätts med syrgas, kan Nilar också förlänga livslängden på sina batterier. – Med syrgaspåfyllning kommer två enorma fördelar som rör ekonomi och miljö. Vi kan med hjälp av syrgas fylla på liv i kundernas batterier flera gånger om till en marginell kostnad jämfört med att köpa nya batterier, säger Marcus Wigren och avslutar: – Sedan är det miljöaspekten. Återvinning och nyproduktion vid batteribyten betyder miljöutsläpp, men våra batterier behöver inte återvinnas tack vare att vi återupplivar dem med syrgas.

FAKTA NILAR Nilar utvecklar, producerar och säljer energilager för laddning av elfordon, samt till industrier, fastigheter och hushåll. Batterierna är säkra, miljövänliga och påfyllningsbara med liv.

Nilar har istället valt att producera alla sina batterier med kemin nickelmetallhydrid.

Läs mer på: www.nilar.com

Följ oss på LinkedIn: www.linkedin.com/company/nilar Marcus Wigren, vd


FILM

3 XMARTIAL ARTS

Jumanji: The Next Level Gänget är tillbaka men spelet har ändrats. När de ĂĽtervänder fĂśr att rädda en i gänget upptäcker dem att inget är som dom fĂśrväntar sig. Dom kommer att behĂśva ge sig i kast med nya okända delar som torra Ăśknar och snĂśiga berg, fĂśr att ďŹ&#x201A;y världens farligaste spel.

YOJIMBO (1961) Regi: Akira Kurosawa. â&#x20AC;?Yojimboâ&#x20AC;? handlar om en ronin, porträtterad av Toshiro Mifune, som anländer till en liten stad där kriminella gäng härjar och strider om herravälde. â&#x20AC;?Yojimboâ&#x20AC;? gjordes 1964 om till en western.

Genre: Komedi, äventyr Biopremiär: 6 december RegissÜr: Jake Kasdan Sküdespelare: Dwayne Johnson, Kevin +DUW-DFN%ODFN.DUHQ*LOODQ$ZNZD°QD Madison Iseman, Colin Hanks, Danny 'H9LWR'DQQ\*ORYHUP¹

13 ASSASSINS (2010) Denna japanska jidaigeki** är regisserad av Takashi Miike och är en YDFNHUUHPDNHDY(LLFKL.XGRV°OPPHG samma namn frĂĽn 1963. â&#x20AC;?13 Assassinsâ&#x20AC;? lUHQVDPXUDM°OPVRPInUGLJDWWWlQND tillbaka pĂĽ de bästa i genren.

Star Wars â&#x20AC;&#x201C; The Rise of Skywalker Star Wars ĂĽtervänder till bioduken och vi ĂĽterser Luke Skywalker, Kylo Ren, Rey, Chewbacca och de andra karaktärerna i detta episka äventyr. Genre: Sci-Fi, äventyr Biopremiär: 18 dec RegissĂśr: J.J. Abrams SkĂĽdespelare: Daisy Ridley, Adam Driver, Mark Hamill, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Keri Russell, Carrie Fisher DUNLYPDWHULDO PÂą

En del av mitt hjärta 35-ĂĽriga Isabella är en driven affärskvinna inom Stockholms °QDQVYlUOG1lUKRQnNHUKHP till sin barndoms smĂĽstad fĂśr DWW°UDVLQSDSSDVVH[WLRnUVGDJ känner hon sig som en vinnare, den enda av det gamla skolgänget som det gĂĽtt riktigt bra fĂśr. Isabellas självfĂśrtroende kommer av sig när hon inser att Simon, hennes stora tonĂĽrsfĂśrälskelse, ska gifta sig med Isabellas barndomskompis Molly och att hon inte ens är bjuden pĂĽ brĂśllopet. Genre: Drama, komedi, romantik Biopremiär: 18 november RegissĂśr: Edward af SillĂŠn SkĂĽdespelare: Malin Ă&#x2026;kerman, Jonas Karlsson, Pernilla August

Frost 2 VarfÜr fÜddes Elsa med magiska krafter? Svaret hotar hennes kungarike. Tillsammans med Anna, Kristoffer, Olof och Sven ger hon sig ut pü en farlig men häpnadsväckande resa. I Frost var Elsa rädd fÜr att hennes krafter var fÜr mycket fÜr världen men nu hoppas hon bara att de är tillräckliga. Genre: Animerat familjeäventyr FÜrhandsvisning: 7 december RegissÜr: Jennifer Lee och Chris Buck

ENTER THE DRAGON (1973) 6MlOYNODUW°QQV§(QWHUWKH'UDJRQ§PHG KlU'HWWDlU%UXFH/HHVElVWD°OPRFK GHWlUGHQElVWDNDPSVSRUWV°OPHQDY sitt slag nügonsin. Ingen annan Hong .RQJ°OPPHGNDPSVSRUWKDUYDULWVn här bra.

Boka ditt fĂśretagsevent pĂĽ Filmstaden och visa en bioaktuell ďŹ lm. www.motenochevent.se 28


F^^Na”DnLSt^^]VJ]âcSSkFIVccJU]c`IVaNnALVss`fsN`NLNa“^`yVoaVaTÒ n|LLALVssSfnNsAToNyNas`NLNaAJsVca^ALLALIV^\A]sÎU|osNnVo]]c`NLV N^^NnNssokDaaAaLNokVcaLnA`AÍ

c]ALVa]caSNnNaoUcocoocJUTNLVaATDosNn Natkk^NyN^oNtsfyNnLNsyAa^VTAÒ


Europas största webbutik för elektronik och teknik Allt inom elektronik, komponenter, teknik och verktyg till företaget och hemmet

Erfarenhet sedan 1923!

Lär känna oss på www.conrad.se Offertförfrågan: sales@conrad.se


LIVSSTIL

PRETTYPEGS LANSERAR NY KOLLEKTION:THE LOOP Prettypegs, det svenska IKEA add-on företaget tar nu personifiering av förvaringsmöbeln Bestå ett steg längre med en ny kollektion av front-skal, möbelben och färger. - Att personifiera ett av IKEAs mest populära förvaringssystem är nu lättare och snyggare än någonsin.

TRE NYA FÄRGER Den här hösten har adderats tre nya färger för att ge ytterligare möjligheter att uppgradera sina möbler och hem på ett mer personligt sätt. Soft Terracotta, Teal Green, Lilac Grey.

TRE NYA BENMODELLER Prettypegs nya front-kollektion kan matchas med samtliga av Prettypegs ben och knoppar men passar särskilt väl med det nya hjulben Julia eller Bauhausinspirerade ben Hedvig Arch och Hedvig Little - samtliga designade för att ge IKEAs förvaringsmöbler ett extra lyft.

TRE NYA MÖNSTER I november lanserar Prettypegs en ny kollektion lättvikts-fronter som enkelt fästs på den befintliga Bestå-luckan. Den nya kollektionen “The Loop” är en hyllning till den tyska Bauhaus-stilen som i år fyller 100 år. Kollektionen kommer i tre olika mönster och kan matchas tillsammans eller användas var och en för sig.

31


DESIGN

GÖTESSONS NOMINERADE I SVERIGES SNYGGASTE KONTOR 2019

I JUNI 2019 färdigställdes

den 4000 kvm stora utbyggnaden av Götessons befintliga huvudkontor med lager i Ulricehamn för att skapa en arbetsplats med människan i fokus. Nu är utbyggnaden nominerad i Sveriges Snyggaste Kontor 2019. Med inredning för kontor, konferens, hotell och skola som huvudsakligt

försäljningsområde, fungerar lokalerna som ett naturligt och levande showroom. Man har inrett det öppna kontorslandskapet på ett välkomnande med produkter från det egna sortimentet och från andra kända märken. Möblerna från det textila sortiment fyller både en ergonomisk, akustisk och kreativ funktion i

rummet. The Hut Lounge Collection erbjuder exempelvis avslappnade mötesplatser för både arbete och umgänge. Huset med sina olika Benches på hjul kan kombineras i olika färger och konstellationer. Bord- och golvskärmar är ett också utmärkt sätt för team att arbeta tätt ihop utan att kompromissa på akustiken såväl som den personliga ytan hos varje medarbetare. ࣵ

BOCKEN BO OCH ÄLGEN ÄRLING LINA BÖRJESSON är formgivaren som uppdaterat några av våra kära traditionsbärare till modernare form och funktion. En traditionell halmbock tar stor plats att förvara, och efter att ha skissat på en stilren hopfällbar julbock för smartare förvaring föddes Bocken Bo.

har sedan utökats med Tuppen Ture till påsk, Kräftan Karl till skaldjurssäsongen, Gåsen Akka till gåsmiddagen och Älgen Ärling som bär traditionen om frisk och ren skog och natur och är en stark symbol för Sverige. De har alla fått möta ny stilren design, tillverkas och handlackas i Småland, är praktiskt hopfällbara och levereras förvaras i platt låda med handtag. Finns i storlekarna stor och lagom. ࣵ

SERIEN SVENSK TRADITION

www.svensktradition.se

32


Samarbete

Jobba var du vill. Var jobbar du idag? Med den senaste hårdvaran, säker mjukvara och en generös IT-support bygger vi framtidens digitala arbetsplats. Oavsett var du befinner dig.

Säkerhet Support

dustin.se/jobbavarduvill


MOTOR

Kia störst på laddbara bilar i oktober MED 2 474 REGISTRERADE bilar är oktober den näst bästa månaden hittills för Kia, som ökar med 23,6 procent jämfört med samma månad i fjol. Ökningen drivs av laddbara bilar som ökat med 41 procent, vilket gör Kia störst på laddbara bilar hittills i år. Enligt den senaste registreringsstatistiken från BIL Sweden gjorde Kia en stark oktobermånad med 2 474 bilar, vilket motsvarar en ökning med 23,6 procent jämfört med i fjol. KIA ÄR DET ENDA bilmärket topp 5 i Sverige som ökat sin volym hittills i år. Marknadsandelen steg till 7,8 procent till och med oktober. Privatförsäljningen är fortsatt stark med en andraplats i Sverige efter Volkswagen och före Volvo. På företagssidan ökar Kia mest

34

av alla märken på topp 5 i Sverige, upp 42 procent i oktober jämfört med i fjol. FÖRSÄLJNINGEN AV LADDBARA bilar ökade med 203 bilar (+41%) jämfört med samma månad i fjol. Kia är störst på laddbara bilar (laddhybrider och elbilar) hittills i år med 7 480 registrerade bilar, och sammantaget säljer Kia flest klimatbonusbilar i Sverige. – Vi ser en fortsatt hög leveranstakt av våra laddbara modeller även i november, och redan i början av nästa år breddar vi vårt elektrifierade utbud ytterligare med att lansera två nya laddhybrider, Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid och Kia XCeed Plug-In Hybrid, säger Peter Himmer, VD Kia Motors Sweden. ࣵ


CHANGE YOUR BUSINESS PERSPECTIVE • HI-MATIC – 8-STEGAD AUTOMATLÅDA • FJÄDRAD KOMFORTSTOL • WEBASTO • AUTOMATISK KLIMATKONTROLL (ACC) • FARTHÅLLARE • LEDSTRÅ ST RÅLK ÅLK LKAS KASTA AS STARE TARE TA E • BAC ACKK KKAM AMER AME ERA • KL KLÄ ÄDD ÄDDA ÄD DA A NAC ACKS KSTÖ TÖD ÖD • LÄDE LÄ ÄDE DERR RRAT RR AT ATT TT • 44-VÄ VÄGS ÄGS GS JJU UST TER ERIN ING AV ING AV RATT ATT • H AT HII-C CO ON N NNE NECT NE CT • GOD CT DKÄ KÄND ÄND D FÖR ÖR HVO VO10 100 • UPPV 10 UP U PP PV VÄ ÄR RMD M FRA FR AM MRU RUT TA A • HÅ ÅL LLA LARE LARE RE FÖR ÖR SUR URFP FPLA LA ATT TTA • A TTA AP PPL P E CA AR RP PLA LAY Y & AN ANDR D OI DR OID D AU UTO O

/}TFMPSGLXEHIRMXVE½O före den 31 december 2019.

SPARA UPP TILL

47 697 kr i fordons-skatt

Pris från:

389 000 KR

Skåp & lift – 3,5 ton

OÖVERTRÄFFFAD KOMFORT & DESIGN 4-vägs multifunktionsratt i läder och LED-strålkastare med 15% bättre sikt

Pris från:

289 000 KR

12 m³ skåpbil – 3,5 ton

HÅLLBAR KÖRGLÄDJE Förbättrad bränsleekonomi med bl.a. ECO- och Power-lägen samt Start/Stop

Pris från:

339 000 KR

Flakbil – 3,5 ton

TRYGG & SÄKER KÖRUPPLEVELSE med tre års fabriksgaranti (max 200 000 km)

SMIDIG & ENKEL MANÖVERERING Servostyrning med med stadsfunktion och klassens minsta vändradie

TA KONTAKT MED DIN LOKALA ÅTERFÖRSÄLJARE FÖR OFFERT OCH PROVKÖRNING ALVESTA Alvesta Bilservice 0472 - 131 10 GÖTEBORG IVECO Göteborg 031 - 57 83 00 HALMSTAD Fordonsteknik 035-10 07 50 HELSINGBORG IVECO Helsingborg 042-20 20 75 JÖNKÖPING S. More Trucks 0733 - 33 19 55 KINNA Lahalls Bil 0320 - 20 70 90 KRISTIANSTAD Tofta Bil 044 - 21 52 75 LULEÅ Bilkompaniet 0920 - 23 66 28 MALMÖ Nordic Truckcenter 040 - 53 53 60 NORRKÖPING TB Bil 011 - 31 17 70 STOCKHOLM, NORR Kihlströms Transport & Lastbilscenter 08 - 19 56 26 STOCKHOLM, SYD Kihlströms Transport & Lastbilscenter 08 - 19 56 26 UPPSALA Multibolaget 0705 - 81 27 61 VARA Lidbil AB 0512-335 40 VISKAN Piston Sweden 0691 - 123 00. *Modell: IVECO Daily 35S16A8, skåp & lift, 156 hk. Leasingpriserna är baserat på: Kontantinsats: 97 250 kr (25%) Restvärde: 175 050 kr (45%). Beskattning före 31/12-2019: 13 554 kr/år. Beskattning från 1/1-2020: 29 453 kr/år. Modell: IVECO Daily 35S14A8, skåp 12m³, 136 hk. Leasingpriserna är baserat på: Kontantinsats: 72 250 kr (25%) Restvärde: 130 050 kr (45%). Beskattning före 31/12-2019: 12 941 kr/år. Beskattning från 1/1-2020: 22 583 kr/år. -:)'3(EMP]7%¾EOFMP, 156 hk. Leasingpriserna är baserat på: Kontantinsats: 84 750 kr (25%) Restvärde: 152 550 kr (45%). Beskattning före 31/12-2019: 13 554 kr/år. Beskattning från 1/1-2020: 24 511 kr/år. Ränta: 2,95%, 36 månader. Samtliga IVECO Daily har tre års fabriksgaranti (max 200 000 km) som standard, lokala leveransomkostnader kan tillkomma. IVECO reserverar sig för eventuella prishöjningar och slutförsäljning. Förbehåll för kreditgodkännande. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter och avtal. Alla priser exklusive moms. *Erbjudandet gäller till och med den 31 december 2019.


MOTOR

Bra extrabelysning ökar sikten och säkerheten på vägen

audi.se

Runda extraljus eller en ledramp? LJUSRAMPER HAR VUXIT betydligt i förmån för runda extraljus de senaste åren. Det är dels en fråga om mode och design, dels en anpassning efter sensorer för parkeringsvarnare, adaptiva farthållare och annan elektronik som finns i många moderna bilar.

Ibland räcker inte bilens inbyggda ljussystem till, andra gånger handlar det om förarens känsla för ljus eller så kan det vara en ren fråga om design – anledningarna till varför så många eftermonterar extraljus och ljusramper är många. Idag finns det en uppsjö olika alternativ på marknaden och många funderar kring valet av runda extraljus eller en ledramp inför montering av extrabelysning.

LJUSMÄNGD

När det gäller ljusmängd kan det vara stor skillnad mellan en ljusramp och extraljus. Det är vanligt att montera tre runda extraljus i rad och ljusmängden från dem tillsammans blir ofta större än med en ramp. Då kan man också välja olika ljusbilder för lamporna med en pencil i mitten som ger en lång ljuskägla och två fjärr runtom

36

som lyser upp längs sidorna av vägen. Det finns kombinationsramper med liknande effekt, men då utan möjligheten att justera efter egna önskemål på samma sätt. En kombination som börjat komma allt mer är en ramp infälld i fronten med två runda extraljus på sidorna. Då fås maximalt ljus utan att störa sensorerna – det bästa av två världar ljusmässigt.

SENSORPROBLEMATIKEN

Sensorer blir allt vanligare i bilar. Idag finns det ofta parkeringshjälp, krockvarnare, temperaturmätare med mera i nyare bilar vars sensorer många gånger sitter i grillen. Om man monterar traditionella runda extraljus i fronten blockerar de därmed ofta sensorerna och kupén fylls med felmeddelanden och varningssignaler. En del löser det genom att koppla ur de sensorer som störs, men ofta vill man ju ha funktionerna också. Då kan en extraljusramp komma väl till pass. Genom att fälla in en ledramp istället för ett runt extraljus så störs inte radarn. Om du själv ska montera din extrabelysning

och är osäker på var de olika sensorerna på din bil sitter, kontakta din bilhandlare. Om du anlitar en verkstad för eftermonteringen är det bra att diskutera ev sensorer på förhand så att ni är överens om hur de ska hanteras.

VAR NOGA MED INSTÄLLNINGARNA

Vid all montering är inställningarna viktiga så att ljuset faller där det ska på och runt vägbanan utan att ge ojämna skuggpartier. Ögat vill ha ett jämnt ljus för att inte tröttas ut av ständiga anpassningar till varierande ljusstyrka framför sig. Särskilt ledramper som integreras i grillen på personbil riskerar att ge mest närljus eller lysa för mycket uppåt om man inte testar noga efter montering så att vinkeln blir rätt.

TYCKE OCH SMAK

Står du fortfarande i valet och kvalet vad du ska välja? I slutändan handlar det mest om en fråga om tycke och smak – välj vad du tycker är snyggast och se till att välja bra kvalitet så kommer ljuset därefter. ࣵ


6Q\JJNODVVLVN GHVLJQ /('VWU¨ONDVWDUH

[ (UJRQRPLVNW V§WH

%RVFKPRWRU :

)U¨Q

6Q\JJDWRSSPRGHUQDRFK EDQEU\WDQGHHOPRSHGHU 0HG6XSHU62&2JOLGHUGXJHQRPWUDÆ&#x2030;NHQ VQDEEWO§WWRFKEHNY§PW 767&HOOHU&8[YLONHQPRGHOO§UGX" /§VPHUS¨VXSHUVRFRPRWRVH

Smart 16Ah 7-8 mil Skivbroms fram samt fotbroms

Räckvidd 7-8 mil

Hastighet/ Tre effektlägen trippmätare Low, Medium, High

Nya bättre Bromsljus 10-16Ah-batterier

'Ã&#x2021;PSDG framgaffel

Ryms i de flesta husbilsgarage

Effekt lås Monterat 576 Wh

Rostfria ekrar

Nya bättre 16-20Ah Li-batterier

Ã&#x201E;r du är medlem i H%.&&HOOHU 0+6&"'Ã&#x2C6;JHUYLGLJ

1000 kr

070-730 66 59 Kärrhed 260, 442 73 Kärna jan@ecoproducts.se www.elhoj.com

Kapacitet 576 - 731 Wh


MOTOR

Lexus Electrified: PREMIÄR FÖR FRAMTIDENS ELBILAR FRÅN LEXUS

presenterade Lexus nyligen sin vision ”Lexus Electrified”, som beskriver elektrifieringen av företagets framtida fordon. Lexus LF-30 Electrified Concept hade världspremiär på mässan.

PÅ TOKYO MOTOR SHOW

/(;86/)ˎ

Konceptbilen LF-30 representerar ett stort och avgörande steg framåt när det gäller prestanda, vägegenskaper och körglädje, tack vare en hel del nytänkade som inte finns i någon annan bilmodell på marknaden i dag. Ett viktigt exempel är Lexus Advanced Posture Control, en funktion som fördelar drivkraften individuellt mellan elmotorerna i fram- och bakhjulen. Det innebär att bilen kan vara såväl framhjulsdriven som bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven. Steer-by-wire är en annan funktion, som innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratt och de styrande hjulen. Ratten kan dessutom på ett enkelt sätt flyttas helt ur vägen när bilen är i självkörande läge. Förarplatsen är uppbyggd kring Lexus

38

nya koncept ”Tazuna”, som är inspirerad av hur en ryttare kommunicerar med sin häst via tygeln. På motsvarande sätt ska föraren kunna ha full kontroll över alla viktiga funktioner via knappar i ratten och head updisplayen, utan att behöva ta blicken från vägen. FÖRUTOM DE INNOVATIVA funktionerna indikerar inredningen också hur Lexus arbetar med att minska miljöpåverkan, genom att arbeta med ekologiskt mer hållbara material. Batteriladdningen kan ske trådlöst för att underlätta den dagliga laddningen och en AI-baserad energistyrning ger optimal kontroll över fördelningen av laddström, samtidigt som den kan anpassas till när föraren brukar använda bilen. AI används också för anpassning till olika förare, med allt från temperatur och underhållning till inställning av t ex fjädring och prestanda. LF-30 har dessutom en ”Lexus Airporter”, ett stödsystem i form av en drönare som kan transportera t ex bagage från husdörren till bilens

bagageutrymme. Det finns också en funktion som kan såväl parkera bilen automatiskt som köra fram den från parkeringen till husdörren.

Lexus LF-30 Electrified Concept – Basfakta Längd/Bredd/Höjd: 5090/1995/1600 mm Hjulbas: 3 200 mm Vikt: 2 400 kg Räckvidd (WLTP): 500 km Batterikapacitet: 110 kWh Max laddeffekt: 150 kW Acceleration 0–100 km/tim: 3,8 sek Max hastighet: 200 km/tim Max effekt: 400 hk Max vridmoment: 700 Nm


Nära dig. Och Stockholm.

Däck för vårt klimat

Nå huvudstaden snabbt och smidigt. Dagliga avgångar till Stockholm-Arlanda med Air Leap. Välkommen ombord!

Har du behov av tillverkning av R A maskinkomponenter?

STO

Steens Mekaniska är en kontraktstillverkare som erbjuder kundanpassade produktionstjänster till kunder inom tillverknings-, maskin- och automationsindustrin, av allt från tillverkning av enskilda mekaniska komponenter och delsystem till kompletta maskin- och automationssystem. 2

Vi har en modern produktionsanläggning på 6000 m med kapacitet inom skärande bearbetning, svetsning, lackering och systemmontage. Ladda ner vår broschyr på steensmek.se

steensmek.se 0502-175 00

Wi31+ Dubbdäck för personbilar och minivans Maximerad broms- och manövreringsförmåga på isiga vägar, bl a genom optimal placering av dubben. Symmetrisk mönsterdesign ger förbättrat väggrepp och kortare bromssträcka på snö och is. Senaste teknikens gummiblandning ger ett ypperligt uppförande i nordiskt vinterklimat.

www.dawadack.se


MOTOR

ELBILENS AKILLESHÄL: BATTERIERNA TEXT: TEGE TORNVALL

DAGENS BILREKLAM fokuserar på laddhybrider och rena elbilar. Bilföretagen måste sälja fler sådana för att bättre täcka sina höga kostnader. Deras situation är paradoxal, för de tvingas av lagar och politik att utveckla teknik som få efterfrågar, behöver eller vill betala för.

Elmotorer har i sig många fördelar: tysta, avgasfria, bra dragkraft, billiga, lätta och kompakta med enkel teknik - och behöver ingen växellåda utöver framåt och bakåt.

Tekniken är också gammal och beprövad. Detta är ingen nackdel utan en fördel. Motorn har knappast barnsjukdomar. Problemet är i stället den energi som skall driva motorn. Den enda nu befintliga och användbara är batterier. Möjlig kommande energikälla är vätgas, som tillsammans med luft bildar el i bränsleceller – med vatten som enda restprodukt. För överskådlig tid gäller batterier. Aktuella för bilar är litium-jonbatterier (Li/ion) – samma typ

som i datorer, mobiltelefoner och diverse hemelektronik. I bilbatterier kopplas många mindre sådana batterier samman i paket med högre energiinnehåll. Dessa paket är visserligen mångfalt mer effektiva än vanliga blybatterier (startbatterier), väger mindre och tar mindre plats per energienhet (kWh, kilowattimme). Ändå har de mycket lägre energiinnehåll än flytande bränslen (diesel, bensin, etanol) eller gas. ­

Vikt per energislag för 50 mil i 100 km/h Diesel: 25-35 liter = 21-29 kg Bensin: 30-45 liter = 23-34 kg Etanol: 50-70 liter = 39-55 kg Gas: 15-20 kg Li/ion-batteri: 75-100 kWh = 540-720 kg. Vi kan vända på listan och se hur långt man kommer på t. ex. 10 kg av ett energislag. Räckvidd för 10 kg av ett energislag Diesel: 17-24 mil Bensin: 15-22 mil Etanol: 9-13 mil Gas: 25-33 mil Li/ion-batteri: 0,7-0,9 mil 40


Ska p au2 a ditt kon :free to g rati s!


MOTOR

KORTARE RÄCKVIDD I KYLA

VINTER MED KYLA, SNÖ OCH IS kräver mer energi och förkortar bilars räckvidd oavsett energislag. Värme, ventilation, belysning, torkare, kallstart etc. drar bränsle ur tanken eller el från batteriet.

Energiinnehållet i olika bränslen Diesel får för jämförelsen 100 %. Energiinnehållet i 1 kg diesel motsvarar ca 30 kg litium/jon-batterier med 7 kg per kWh . 100

Diesel

80 60

Etanol

40

%

Metanol

Diesel Diesel

20

Copyright: Tege Tornvall

Bensin

Litium/jon

Så många mil kommer man på 1 kg av olika bränslen och av batterier Li-jon el. avancerat. Mil Räknat på: diesel 5 l/100 km,bensin 7 l/100 km, etanol 10 l/100 km, metanol 14 l/100 km 2,5 Omräknat till vikt för jämförelse Diesel med batterier. Densitet 0,83 för 2,38 diesel, 0,75 för bensin och 0,79 2,0 Bensin för etanol/metanol. 1,89 1,5 1,0

1,27

Etanol 0,91

0,5

42

Metanol Avancerat batteri Li/jon 0,2 0,1

Effekten är dock mindre med bränslemotorer. Deras överskottsvärme kan nyttiggöras vintertid (det ökar deras verkningsgrad, för mindre bränsle eldas upp i onödan). Men för elbilar måste all extra förbrukning tas direkt ur batteriet. Det minskar kraftigt elbilars möjliga räckvidd vintertid. Om man börjar med kall elbil, minskar den enligt amerikanskt test med 40 procent vid knappt 7 minusgrader. Men om man förvärmer bilen där den är parkerad, förkortas räckvidden enligt Tesla ”bara” med 20 procent. Även om den energin inte tas från bilens batteri, måste den ändå tas någonstans. Kraftigare kyla minskar förstås räckvidden än mer oavsett energislag, men åter med en fördel för bränsledrivna bilars värmeöverskott från motorn att utnyttja. Kallstart kräver mycket energi vad man än kör på. Även hög sommarvärme kräver mer energi – för ventilation och luftkonditionering. För elbilar kan det enligt amerikanskt test öka elförbrukningen med upp till 17 procent – och minskas genom att man i förväg kyler bilen. Men det kräver förstås energi utifrån. Även för bränsledrivna bilar kräver luftkonditionering mycket energi. Elbilar testas oftast i ganska lusig fart, särskilt jämfört med utlovade sportvagnsprestanda. I vanlig körning drar mindre elbilar runt 1,5-2 kWh per mil. Om man drar på, blir det lätt mer. Tunga och starka elbilar som Tesla med konkurrenter ligger på 2-3 kWh per mil. En Tesla 100 S drog nästan 2 kWh per mil med 64 km/h effektiv medelhastighet under 116 mil ToR StockholmÖrnsköldsvik i Dagens Nyheters test härom året. Ren körtid var 18 timmar. Vad hade den dragit med mer rimliga 100 km/h snitt? Mer förbrukning ger stadskörning med många accelerationer, vinterkörning samt hög fart på långfärd. I vardagen startar och kör man mjukare, men högre fart kostar på.


äger och utvecklar

K AMPA I

Emilie Frängsmyr Pantzar Toshiba

ÕˆyÞÌÌ>`i/œÃ…ˆL>ˆ˜ˆȘ>ÕÃ>œV…vÀBÃV…>œŽ>iÀ«F FÌ̜˜`iÛF˜ˆ˜}i˜“i`ÕÌȎÌŸÛiÀ À՘˜ÃۈŽi˜° F}œÌ`i ˆ˜Ìi…>ÀF˜}À>Ìi˜ÃiŽÕ˜`°/ˆ`ˆ}>ÀiÃ>ÌÌ`iˆ‡…ÕÃiÌ«F >˜`À>È`>˜ÛB}i˜°/ÀœÌÃ>ÌÌÀŸÃ՘`>ۈŽi˜`>Ã̏ˆ}}iÀ iÌÌÃÌi˜Ž>ÃÌLœÀÌvÀF˜`iÀ>Ã}>“>>`ÀiÃÃBÀ`iÌ“ÞVŽiÌ ܓBÀ>˜˜œÀÕ˜`>° “ˆˆiÀB˜}ÓÞÀ*>˜Ìâ>ÀLiÀBÌÌ>À >ÌÌ/œÃ…ˆL>‡}B˜}iÌL>˜`>˜˜>ÌÕ««ÃŽ>ÌÌ>À>Ì̘>ÌÕÀi˜ BÀÃF˜BÀÛ>À>˜`i…BÀ° i…BÀˆ}>«Àœ“i˜>`ÃÌÀFŽi˜ ÕÌ>˜vŸÀBÀ«iÀviŽÌ>vŸÀÜ>Ž>˜`Ì>Ž‡“ŸÌi˜iiÀvŸÀ Ø>LL>Õ˜V…«Àœ“i˜>`iÀܓ}iÀLF`ii˜iÀ}ˆœV…

‡ÛˆÌ>“ˆ˜° BÀ`iyÞÌÌ>`i…ˆÌ“ˆ˜ÃŽ>`i`iŽœ˜ÌœÀÃÞÌ>˜ “i`˜BÃÌ>˜{ä¯]B˜`FŽB˜˜Ã`ï˜ÌiÌÀF˜}Ì° “ˆˆi ÌÀœÀ`iÌLiÀœÀ«F`i˜ÎÀB``>ÀÃÞ``>«>˜ŸÃ˜ˆ˜}i˜°

iÃÃÕ̜“w˜˜Ã`iÌ“F˜}>LÀ>œV…“ÞÈ}>}i“i˜Ã>““> Þ̜À`iŽ>˜Õ̘ÞÌ̍>vŸÀLF`iœLL“ŸÌi˜œV…Ϙ> «>ÕÃiÀ°œ˜}ˆ>ÀÛiÀŽˆ}i˜>ÌÌ“>˜BÀi˜`i>ÛiÌÌÃ̟ÀÀi Ã>““>˜…>˜}…BÀ°Ûi˜œ“…œ˜ÌÞVŽiÀœ“Ș>Žœi}œÀ BÀ`iÌ>Ìˆ`ÌÀiۏˆ}Ì>ÌÌÃi˜Þ>>˜ÃˆŽÌi˜°-F`>˜Ì}iÀi˜iÀ}ˆ ÌÞVŽiÀ “ˆˆiܓÀi`>˜ŽB˜˜iÀÈ}…i““>ˆÀŸÃ՘`>ۈŽ° ƂÌÌ…>ÈÌÌŽœ˜ÌœÀˆ ÀŸÃ՘`>ۈŽ…>À“F˜}> vŸÀ`i>À°ˆŽ>«Fw“i˜œV… BÓiÀœ“…ÕÀÛFÀ>>˜`À> …ÞÀiÃ}BÃÌiÀÌÀˆÛëF www.frösundavik.se

Här sitter idag ett tjugotal hyresgäster, bl a Ford, Lufthansa, SAS, Merck, Brunswick, Schneider, Commvault, Shibuya, Actic, Accord Healthcare, Constrera, PharmaRelations, Andritz, Toshiba, ServiceNow och Plaza Magazine. Frösundavik ägs och utvecklas av Mengus.


MOTOR

ENERGITĂ&#x201E;T GAS MEN FĂ&#x2026; TANKSTĂ&#x201E;LLEN FĂ&#x2013;R GASBILAR RĂ&#x201E;KNAS FĂ&#x2013;RBRUKNINGEN i kg per 100 km. Deras tankar rymmer normalt 12-16 kg gas, och de drar runt 3-4 kg gas per 100 km enligt specifikation. Biogas är bara metan. Naturgas innehĂĽller ocksĂĽ andra, mer energirika gaser. Pumpgasen är mest naturgas. GASBILAR HAR BĂ&#x2026;DE GAS- OCH BENSINTANKAR

och kan ocksĂĽ kĂśras pĂĽ bensin. Dubbla tankar stjäl plats frĂĽn bagagerummet men ger fĂśr vissa bilar Ăśver 100 mils total räckvidd. Ingen gastank räcker fĂśr 50 mil, men nĂĽgra bensintankar klarar 90-100 mil. I bränslen är den gemensamma energibäraren kol. Ju stĂśrre andel kol, desto mindre av bränslet gĂĽr ĂĽt. FĂśr en viss sträcka i viss fart gĂĽr i stort samma mängd kol ĂĽt, men olika mycket av bränslet. Kolrika bränslen ger alltsĂĽ mer kol per liter än per mil. Att automattanka fullt tar nĂĽgra minuter. Att snabbladda en elbil vid stolpe ger hĂśgst 80 procent laddning och tar minst 20 minuter â&#x20AC;&#x201C; om man hittar en ledig och fungerande stolpe. Fullt laddar men hemma eller pĂĽ jobbet â&#x20AC;&#x201C; om man kan. Det tar 8-12 timmar eller mer. Tid är som bekant pengar!

44

$17$/7$1.Ë&#x17D;2&+/$''67Â&#x2026;/Ë&#x17D; /(1,69(5,*(+Â&#x2014;67(1 Bensin/diesel: Ca 2.800 stationer Etanol: Färre, redovisas inte fĂśr sig Gas: Ca 190, mest i sĂśdra delen Vätgas: 5 El: 8.700 publika laddpunkter, ďŹ&#x201A;est i sĂśdra delen. (Laddpunkter kan jämfĂśras med separata pumpar. Dessa redovisas inte men är rimligen minst 4-8 per mack = 10-20.000 totalt.)

Skoda Rapid 171-201.000 kr 4 personer + bagage 430x171 cm Bagage 415 liter 1,2 ton

Tesla 3 654-759.000 kr 4 personer + bagage 469x185 cm Bagage 425 liter 1,7 ton


www.furetank.se

THE NEXT GENERATION DUAL-FUEL (LG) TANKERS ARE HERE NOW

Furetank continues to be the leader in developing modern intermediate product and chemical tankers

40% FUEL REDUCTION

55% CO2

86%

99%

NOx

SOx

99% PARTICLES

50% NOISE


INTERVJU

46


Peter Jöback vill bära sin egen historia I höst spelar han i Häxorna i Eastwick, en uppsättning han också är med och producerar. I december ser vi honom i Jag kommer hem igen till jul, en film delvis inspirerad av hans egna livserfarenheter. Vi träffade Peter Jöback för ett förtroligt samtal om bland annat entreprenörskap, kreativitet och hur man bearbetar upplevelser – i duschen eller i grupp. ­

FOTO: JOSEF PERSSON

TEXT: JÖRGEN DYSSVOLD

47


INTERVJU

FOTO: DANIEL SAHLBERG

Vet du hur många som, precis som du, har Peter som förnamn?

Oj, det har jag ingen aning om. Förmodligen är det ganska många som är födda på 70-talet, men jag vet inte. Det är lite drygt hundratretton tusen. Tjugotvå är dessutom kvinnor.

Vad intressant. När jag var yngre var jag på en lägerresa till Frankrike. När jag presenterade mig som Peter där var det flera som fnissade. Jag fick sen lära mig att Peter betyder typ prutt på franska, och att man på franska bör presentera sig som Pierre om man heter Peter. Jag fick lära mig att Peter betyder typ prutt på franska. Efter det presenterade jag mig som Pierre. Just nu spelar du ju Darryl van Horne i Häxorna i Eastwick. Har du någon gång varit sugen på att byta namn till något mer ovanligt, som Darryl?

Nej, jag har alltid varit rätt nöjd med mitt namn. Kanske att man funderat på att göra som vissa artistkollegor och skaffa sig ett häftigare artistnamn. Men både Peter och Jöback har faktiskt fungerat rätt bra.

"Jag fick lära mig att Peter betyder typ prutt på franska. Efter det presenterade jag mig alltid som Pierre"

48

Vad skulle du säga är den största likheten mellan dig och Darryl?

Det finns nog inte så många. Eller förresten, målmedvetenheten. Jag har alltid varit väldigt målmedveten. Precis som Darryl. Jag har heller aldrig varit så ful i munnen som i den här rollen. Darryl är extremt vulgär och långt ifrån hur jag är. Samtidigt är det ju kul att tänja gränser och att få leva ut en annan person genom en roll. Annars tycker jag att det roligaste med den här rollen är att få chansen att spela komik, eftersom det är något som är lite nytt för mig. Jag tror att det här blir ett roligt år. För mig handlar Häxorna på Eastwick mest om de tre tjejerna. Det är deras historia jag vill vara med och berätta. Den om hur dom efter att ha förförts av Darryl får ett uppvaknande och inser att de bär på en egen inre styrka, något som de inte insåg innan han dök upp.

Vi är ju båda födda 1971 och filmen om Häxorna på Eastwick hade premiär när vi precis hade börjat på gymnasiet. Har du några särskilda minnen från filmen?

Nej, inte direkt. Ofta såg man ju tre filmer på raken under den tiden. Men jag kommer ihåg att jag tyckte att tjejerna var så snygga. Det var också en cool och ganska sexuell film. Det var ju lite spännande då när man var i puberteten. Du är ju också entreprenör. Hur du ser på dig själv i rollen som företagare och entreprenör. Hur stor del av företagandet skulle du säga att du sköter själv, mellan tummen och pekfingret?

Det är svårt att säga på rak arm. Jag sköter ju stora delar av det konstnärliga. Produktionsbolaget har jag ju ihop med två andra, så jag sköter väl ungefär en tredjedel av företagandet. Vad är roligast med att vara företagare?

Att jag få ta en större roll i en produktion och inte bara vara en av artisterna. Jag har alltid velat vara så bred som möjligt. Jag tror också att jag är bra på att få ihop människor som fungerar bra tillsammans, och jag kan se mina begränsningar och våga ta hjälp med det jag själv inte är bra på. Du producerar Häxorna i Eastwick ihop med en rad andra, bland annat Cameron Mackintosh. Han var den som för 22 år sedan upptäckte dig och hjälpte dig att slå igenom internationellt. Hur känns det att arbeta ihop igen men i en annan roll nu?

Det känns bra. Cameron såg min drivkraft rätt tidigt och hjälpte mig dra större nytta av den. Han har alltid varit lite av en mentor som jag kunnat vända mig till för att få råd. Jag vet att han beundrar mitt entreprenörskap. Han hejar alltid på mig att prova nya saker, även om det handlar om något som innebär att jag tar en risk. ­


8 av 10 som vi hjälper med rehabilitering blir inte långvarigt sjuka Stress och psykisk ohälsa gör många sjuka. För många tycker vi. I vår försäkring PlanSjuk ingår rehabiliteringsstöd av duktiga psykologer och rehabkoordinatorer redan när de första tecknen visar sig. Rätt insatser i rätt tid kan göra skillnad. 8 av 10 som får vår hjälp blir inte långtidssjuka. Istället kan de fortsätta arbeta och må bra. Tillsammans skapar vi Hållbara Medarbetare.

euroaccident.se/hallbaramedarbetare


INTERVJU

FOTO: DANIEL SAHLBERG

"Efter en föreställning är jag ofta helt speedad. Då brukar jag ta en dusch. Där kan jag lättare sortera alla intryck och känslor"

Vad ser du framför dig om tio år från nu. Kommer du att tillbringa mest tid på eller bredvid och bakom scenen då?

Det där är faktiskt något som jag pratar allt mer om idag, med andra producenter och så. Jag vill nog jobba mindre tid på scenen. Det beror på flera saker. Dels vill jag få mer tid till annat och inte jobba så mycket som jag gjort hittills i livet. Sen känner jag att jag har skaffat mig en massa erfarenheter och en trygghet som jag gärna vill dela med mig av till andra, för att hjälpa andra fram i deras karriärer. Om några år tror jag att jag kommer att jobba en hel del med det, men också att producera. Men jag kommer nog alltid att fortsätta drivas av lust och inte strategi. Min drivkraft är att förmedla budskap och berättelser som berör och förändrar. Sen om jag också kan tjäna pengar på det jag gör så är det en bonus, men det är inte pengarna som driver mig.

50

Jag kommer nog fortsätta drivas av lust och inte strategi ... Har du något kvar på din ”bucket list” då, saker du vill hinna med under resten av livet nu när du kommit typ halvvägs?

Det är i så fall att jobba mindre och få mer tid för barnen. Annars kanske att aktivt börja måla. Min pappa var ju en konstnärlig person, så jag målade en hel del som barn. Sen valde jag att bryta med det. Men jag är lite sugen på att ta upp det igen och få jobba konstnärligt med ljus, färger, motiv och så. Sen skulle jag också vilja resa mer, jorden runt. Jag har alltid rest mycket i mitt jobb men det finns så många platser kvar som jag skulle vilja se, att få vandra genom en regnskog bland annat. Nu tänkte jag att vi ska prata lite kreativitet. Skulle du beskriva dig själv som en kreativ person?

Absolut.

På vilket sätt?

På en massa olika sätt. Ta det med musiken till exempel. Om jag ska göra en ny platta vill jag inte bara vara den som sjunger, utan också vara med och påverka hur omslaget och videon ska se ut, och allt annat kring skivan. Jag gillar att sitta med i alla kreativa möten som sker under tiden ett nytt projekt växer fram. Forskare har kommit fram till att vi är som mest kreativa i duschen och allra helst efter ett träningspass. Visste du det?

Nej, jag har aldrig tänkt på det. Men jag kan känna spontant att det stämmer. Efter en föreställning är jag ofta helt speedad. Då brukar jag ta en dusch. Där kan jag lättare sortera alla intryck och känslor. Träningen stämmer också in på mig. Jag lär mig bättre om jag rör mig samtidigt. När jag ska träna in ny musik så lyssnar jag på den i lurar medan jag går eller springer. Det känns som att rörelsen hjälper till så att texterna och musiken sätter sig snabbare och bättre. ­


FOTO: S H U T T E R S TO C K

Elitfönster Original Alu

Den 1 november skärper EU lagen om brandklassade fönster. Vi har det bredaste sortimentet. Under två år har vi utvecklat och testat våra nya brandklassade CE-märkta fönster och fönsterdörrar. Nu kan vi erbjuda fyra produktfamiljer som uppfyller EU:s lagkrav. Elitfönster Vision, Elitfönster Original Alu, Elitfönster Harmoni 2+1 och Elitfönster Harmoni 3-glas. Du får upp till 30 års garanti, låga U-värden och låg miljöpåverkan på köpet. Läs mer på elitfönster.se


INTERVJU

har tidigare pratat om att händelser under din barndom och ungdom satte spår som påverkade ditt liv och att du mådde dåligt som vuxen.

FOTO: MATS BÄCKER

Är filmen baserad på dina egna erfarenheter?

Nej, men många händelser i filmen är inspirerade av saker jag har upplevt. Filmen är tillägnad min bror, som jag har en mycket nära och bra relation till idag. Filmen handlar om två bröder som växer upp i en dysfunktionell familj och vars liv utvecklas i två olika riktningar. Så småningom möts de och bestämmer sig för att försonas. Skulle du säga att du har ett någorlunda harmoniskt liv idag?

Ja, men livet är ju livet och det händer hela tiden saker man behöver förhålla sig till. Men jag väljer att inte klaga. Det mesta går ju faktiskt att styra på något sätt. Om vi går tillbaka till då när du bestämde dig för att ta tag i att bearbeta det du varit med om. Var det bara självklart eller gav det beslutet dig ny ångest? Har du själv någon särskild plats eller situation där du känner att du blir extra kreativ?

Ja, det är nog i en storstad som New York. Jag kan gå en gata ner och under tiden komma på flera nya idéer att utforska. Jag är en person som klurar rätt mycket, både om mitt artisteri men också vad jag vill och ska göra mer än det. Annars skulle jag säga att jag är som mest kreativ tillsammans med andra. Drabbas du av skaparångest ibland och vad gör du i så fall då?

Inte så ofta. Jag har nästan alltid överskott på idéer, som jag skriver ner och försöker kombinera ihop till något som går att använda. Annars så uppstår det ju alltid nya idéer i alla möten och samarbeten med andra också. Eftersom jag alltid haft överskott på idéer har jag ofta delat med mig genom att prata om dem. Men ibland hände det att andra drog nytta av saker som jag kände igen att jag hade kommit på. Det var då jag valde att starta ett produktionsbolag, för att kunna skydda mina idéer bättre. Om man slår upp ditt namn på Wikipedia kan man läsa att du är sångare, skådespelare och artist. Inför premiären på Cabaret för

52

några år sen beskrev en recensent hos Aftonbladet dig som popartist, svensktoppskung, musikalexport, svärmorsdröm och gayikon. Hur känner du inför alla dom här etiketterna som andra sätter på dig och andra offentliga personer?

Oftast kan jag skratta. Men ibland kan man ju känna att de används för att kränka eller förminska och då kan man bli ledsen. Som artist och offentlig person är man ju varken mer eller mindre än människa, precis som alla andra. Frågar du mig så svarar jag att jag är sångare, skådespelare och artist. De andra etiketterna som du läste upp har jag svårt att förhålla mig till. När ord överanvänds så tappar de ju också i värde. Ta till exempel ett ord som stjärna. När jag växte upp var en stjärna någon i klass med Elvis Presley. Idag kan du vara med i ”Bonde söker fru” och beskrivas som stjärna. Därför finns det inte längre något värde i ordet stjärna. Finns det någon etikett du skulle vilja bli av med?

Nej, ingen av dom du nämnde eller någon annan som jag känner till. I jul är det ju premiär för filmen ”Jag Pontus Frithiof kommer hem igen till jul”, som du delvis står bakom historien till. Du

Nej, det var oundvikligt att ta tag i det då. Det här var under en period i livet när jag jobbade alldeles för mycket. Jag var så enormt trött och behovet att bryta min onda cirkel var akut. När jag väl började i terapi insåg jag snabbt att det var flera tidigare händelser i livet som gjorde att jag mådde som jag gjorde. När jag kom till den insikten blev det lättare och då var det bara att köra. Jag kom också till insikt om att jag inte behövde skämmas för mina erfarenheter, utan att jag kunde bli starkare genom att dela dem med andra som hade upplevt liknande saker. Jag valde att omfamna min historia och bära den stolt som en krona på huvudet. Tidigare i livet låtsades jag att allt var bra fast det inte var det. Sen när jag började prata mer öppet om mina erfarenheter kändes det som att jag upplevdes som mer intressant av andra. Men en sak som det tog lite mer tid för mig var att bli bekväm med min sexualitet. Eftersom jag hade utsatts för övergrepp av män kändes det lite skamligt att vara gay. När jag väl valde att gå ut med det sen så kändes det bra. För mig kändes det viktigt att få göra det på mitt sätt och att själv få äga min sexualitet fram tills den dag då kände mig redo att göra den offentlig. ­


Stora möten i små rum

Jabra PanaCast är en extremt kompakt och diskret “plug and play-enhet” utvecklad för det stora mötet i det lilla mötesrummet. Tre kameror med 13 megapixlar och videosammanfogning i realtid vilket ger ett naturligt möte. Bilden är i 4K-kvalitet och bildvinkeln är hela 180°.

Läs mer, och få ett bra erbjudande på avs.se/jabra AVS är en totalleverantör inom ljud- & bildteknik. Bolaget grundades 1986 med namnet AV Syd och har sedan dess blivit en av sveriges ledande aktörer inom AV-teknik. Vi arbetar med stora och små projekt inom offentlig och privat sektor.

AVS i Sverige AB Malmö Pilotgatan 7 212 39 Malmö

010-551 10 00

Stockholm Skarprättarvägen 7 176 77 Järfälla

post@avs.se

avs.se

Göteborg Backa Bergögata 16 422 46 Hisings Backa


INTERVJU

"Event kan vara roligt ibland, särskilt om någon har tänkt till för att skapa en helhet och som jag är en komponent i" Har du något råd till andra som bär på tuffa upplevelser de inte bearbetat och som påverkar deras liv negativt?

FOTO: NILS CARMEL

Gör det bara. Det är alltid bra att bearbeta saker. Vi behöver prata mer om hur vi mår. Jag gick en del i gruppterapi under de här åren och för mig var det läkande att få dela mina upplevelser med andra. Det var också nyttigt att få vara liten, att inte hela tiden behöva vara den som står i centrum utan också få ägna mig åt att lyssna på andra. Tidigare i livet kände jag nog också att allt handlade mer om prestation. Så känner jag inte idag. Dokumentären om Avicii handlar ju bland annat om hur han som artist förväntades fortsätta prestera, trots att han uppenbart mådde riktigt dåligt. Kunde du känna igen dig i det?

Absolut. Då, innan jag hade bearbetat allt som jag hade upplevt så kunde jag också ha råkat illa ut. Ingen stoppar den som är framgångsrik, särskilt inte om du själv saknar förmågan att bromsa. Jag hade turen att redan då ha flera människor omkring mig som genuint brydde sig om hur jag mådde. Den här intervjun kommer bland annat att publiceras i magasinet Kick Off som vänder sig till personer som jobbar med event. Jag gissar att du har gjort din beskärda del av företagsevent?

Nej, faktiskt inte. Det har varit en del så klart, men aldrig så särskilt mycket. Oftast handlar event om att förbereda och framföra något bara en gång, till skillnad från turnéer och konserter där samma material framförs massor av gånger. Vilket av dem två gillar du bäst att göra?

Event kan vara roligt ibland, särskilt om någon har tänkt till för att skapa en helhet och som jag är en komponent i. Jag gillar också när jag får uppträda inför en lite mindre publik, varvat med prat. Det blir en mer intim känsla då och det passar mig.

54

Har du något tips på vad vi som bokar artister och producerar event kan tänka på, för att ge er artister en bättre chans att kunna göra ett bra jobb?

Det är nog att skapa bra förutsättningar. Det kan vara att se till att det finns bra ljud, men också att den som producerar har säkerställt att jag faktiskt passar in i sammanhanget. Inför de flesta event finns det inte tid för att sitta med i den kreativa planeringen. Men, jag försöker alltid se till att bolla upplägget med den som producerar och också anpassa mig efter olika önskemål så långt det går. Du arbetar ju själv som producent numera. Finns det något som du i den rollen fokuserar extra mycket på för att kunna skapa minnesvärda upplevelser?

Det viktigaste för mig är alltid det konstnärliga. Att det ser bra ut, låter bra och så vidare. Sen fokuserar jag särskilt på att ensemblen ska trivas och fungera bra ihop.

Känner jag att det finns gnissel mellan personer i ensemblen så engagerar jag mig alltid i att få dem lösta. Till sist. Ser du någon stark trend som du tror kommer att påverka hur vi producerar scenkonst och event under de kommande åren?

Oj, det var en svår fråga. Nej, inget speciellt. Det kommer ju hela tiden nya fenomen med livepoddar, föreställningar där publiken involveras och annat. Vi ska så klart vara positiva till allt nytt men behöver också värna det mer traditionella. Många kommer nog också i framtiden att uppskatta att ibland bara få luta sig bakåt tillbaka, bli uppslukad i en berättelse och bli underhållen, utan att själv behöva prestera något. Det tror i alla fall jag. ࣵ Intervjun genomfördes av Jörgen Dyssvold, upplevelseproducent på Herr Omar och som också skriver under vinjetten Mötescoachen.


Sundbyholms Slott vid södra Mälaren, 1 mil norr om Eskilstuna, ca 1 h från Stockholm. https://sundbyholms-slott.se/konferens/

info@ sundbyholms-slott.se 016 - 42 84 00

109 hotellrum med 233 sköna bäddar!

Välkommen till

Sundbyholms Slott

https://sundbyholms-slott.se/mat-dryck/julbord

En festlig 1700-tals maskeradbal eller en lyrisk vikingamiddag? 495 kr ex moms/person i helpensionstillägg.

Julbord - med eller utan MORD? KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP

Viking eller nobless? https://sundbyholms-slott.se/temamiddagar/

VÅRA INNOVATIONER SKAPAR FRAMTIDENS GLOBALA BETALLÖSNINGAR TACK VARE VÅR LOKALA NÄRVARO KAN VI SKRÄDDARSY LÖSNINGAR SOM PASSAR DIN VERKSAMHET BÄST

www.verifone.se


UTBLICK

vara beredda på ett långt primärval. Men Sanders riskerar emellertid att ställas inför frågor om sin hälsa efter en hjärtattack som han nyligen drabbades av i Nevada. Av de andra kandidaterna verkar Pete Buttigieg vara i toppform för att utkämpa en hård kampanj i Iowa och han väntas utmana Biden om de moderata väljarna. Kamala Harris och Cory Booker verkar bägge ha riktat in sig på primärvalet Iowa där Harris han förstärkt sin kampanjkassa med 11,6 miljoner mot 6 miljoner dollar för Booker, som anses ha en väldigt stark organisation på marken. debatten som hölls i Houston i mitten av september sågs som en drabbning mellan de tre största favoriterna.

DEN TREDJE DEMOKRATISKA

JOSEPH BIDEN

Demokrater

PRIMÄRVAL

Joseph Biden och Elizabeth Warren är på kollisionskurs i det demokratiska presidentvalet i takt med att Biden tappar mark och Warren sakta närmar sig honom. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

JOSEPH BIDEN OCH ELIZABETH Warren är på kollisionskurs i det demokratiska presidentvalet i takt med att Biden tappar mark och Warren sakta närmar sig honom. Vid den senaste mätningen fjärde oktober skiljde bara tre procent. Och det verkar mer oroande för Biden som hade en ledning på närmare 20 procent i början av juni än Warrens uppgång. Hon kan förväntas få en del kritik från andra demokrater och oavsett hur det går finns det ingen garanti för att Biden ska kunna tillbaka det stöd han förlorat. Hans

56

kampanjfolk tillkännagav att han hade samlat in bidra i storleksordningen 15 miljoner dollar under sommaren men en nedgång jämför med föregående kvartal. Warren hade samlat in betydligt mer pengar och hade i vid samma tidpunkt fått ihop 24,6 miljoner dollar medan den tredje av de stora kandidaterna, Bernie Sanders hade fått ihop 25, 3 miljoner dollar. För tillfället ligger det demokratiska fältet stilla på nationell nivå. Volymen av små donationer som väller in i Warrens och Bernie Sanders kampanjkassor tyder på att de kan

Det var första gången som Joe Biden, Elizabeth Warren och Bernie Sanders drabbade samman i en tre timmar lång debatt. Biden, som hade lett tämligen klart under sedan han som siste man hade anmält sin kandidatur har tappat sin ledning till Warren. Det kändes som nästan halva det demokratiska partiet ställde upp i valet till att bli demokraternas presidentkandidat i valet till Vita Huset. De var ursprungligen lite drygt 25 stycken men sedan starten har några hoppat av. efter delstaten Iowa tog Warren en knapp ledning före Joe Biden men det återstår att se om kon kommer att behålla den ledningen. Det återstår dock fem månader till landets första primärval och mycket kan hända innan dess.

VID EN MÄTNING

Den senaste mätningen som gjordes av Des Moines Register och CNN och Media COM Iowa Poll, placerade Warren i topp på 22 procent bland de registrerade demokratiska kandidaterna, två procent före Biden. Felmarginalen låg dock på fyra procent. som någon annan än Joe Biden har varit i ledningen sade Ann Salzer, som är bas för Selzer & Co, vilka var de som genomförde mätningen. Senator Bernie Sanders låg långt efter på elva procent, borgmästaren Pete Buttigieg och Kamala Harris på sex procent. ­

DET ÄR FÖRSTA GÅNGEN


UTBLICK

"Nästa debatt, som hålls den 15 oktober, kan bli en vändpunkt i valet om Biden och Warren utkämpar en duell" MEN DET KAN BLI SVÅRT att få till några mer omvälvande förändringar i den demokratiska presidentvalskampanjen nu när nyheterna om att president Trump hotas av riksrätt dominerar på nyhetssidorna. Den största frågan är hur den 76-årige Joe Biden, vicepresident under Obamas mandatperiod, kommer att stå sig mot det yngre gardet och mot den andre veteranen i fältet, Bernie Sanders. Biden tog en stor ledning då han tillkännagav sin kandidatur till demokraternas presidentvalsnominering men den har planat ut något sedan dess. Hans inhopp i valet kringgärdades av två tidigare misslyckanden i sådana här sammanhang och frågan om han verkligen hade ork med ytterligare en. Hans framträdande vid den första debattrundan i Miami var en besvikelse för hans kampanjstab och flera politiska bedömare ansåg att han hade gjort ett mycket blekt intryck.

Bidens kampanjlöfte är att ta USA tillbaka till hur saker och ting var under Barack Obama, vars bestående popularitet bland icke-vita väljare kanske är hans största fördel. Det och hans politiska hållning i politiska skiktet vänster-mitten skulle kunna gynna honom i ett val mot Donald Trump än vänsterkandidaterna Bernie Sanders och Elizabeth Warren, som ligger på andra respektive tredje plats i väljarbarometern för tillfället. De politiska nackdelarna är att många demokrater förflyttat sig i riktning vänster ut när det gäller bland annat invandring, utrikespolitik och

58

sjukvård och är inte längre populära bland de demokratiska väljarna Biden fick en hel del kritik i den första debatten av främst Kamala Harris, som är senator i Kalifornien, som hade kritiserat honom hårt för hans tidigare agerande i olika frågor. Det var inget av det här slaget i den här debatten varken för Kamala Harris, den enda tungviktaren vid den här sammandrabbningen som delade uppmärksamheten eftersom de andra tungviktarna som Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Pete Buttigieg alla hade deltagit i den föregående kvällens debatt eller de andra åtta som låg långt efter i mätningarna med en eller två poäng var. grupp politiker som anmält sitt intresse om att bli demokraternas kandidat i presidentvalet mot republikanernas Donald Trump. När de första debatterna kom igång i slutet av juni hade man samlat ett fält på 25 kandidater vilket gjorde att man tvingades inleda med två debatter om ett dussin kandidater i varje.

DEN MEST VARIERANDE

EFTER DEN FÖRSTA DEBATTRUNDAN

var de flesta kommentatorerna och politiska experterna tämligen överens om att Kampala Harris hade gått segrande ur striden mot de bägge förhandsfavoriterna, den 76-årige förre vicepresidenten Joe Biden och den 77-årige Bernie Sanders, som slogs ut av Hilary Clinton i demokraternas presidentval 2016. På nästa sida följer en presentation av de 20 kandidaterna.­


Kommer strax? I debatten om Sveriges nya stambanor menar vissa att det är onödigt att bygga för 320 km/h. ”Så bråttom har vi inte”. Kanske inte. Men Sverige är redan sent ute med att bygga. Runtom i Europa har man länge byggt – och bygger – höghastighetsbanor. Väljer vi en lägre hastighet ökar vi i praktiken avståndet till dem vi gärna vill samarbeta och handla med. Enkelt uttryckt: Vi kommer att vara tvåa på bollen, alltid. Europakorridoren vill ha en samlad utbyggnad av höghastighetsbanor – nu. Det kommer att ge Sverige ett nytt och modernt [YHÄRZ`Z[LTZVTN`UUHYIrKLZ[VYZ[HKVJOSHUKZI`NK LUZRPSKHTpUUPZRVYZr]pSZVTM€YL[HNVJOZHTOpSSL

Läs mer på europakorridoren.se


UTBLICK

STEVE BULLOCK

CORY BOOKER

Kandidaterna 24 kandidater hade anmält sitt intresse att bli demokraternas presidentval i valet mot Donald Trump i slutet av 2020 men sedan dess har flera hoppat av. Vi gör här en kort presentation av de som hittills meddelat att de ställer upp: MICHAEL BENNET Michael Bennet – 54 årig senator från Colorado. Har suttit i senaten sedan 2009. JOE BIDEN Joe Biden – vicepresident under Barak Obama under dennes två mandatperioder. 76 år och är välkänd efter att ha varit politiskt engagerad i hela sitt liv. Men han tros på grund av sitt beteende få svårt att locka till sig moderna kvinnor, av vilka många anser att partiet borde leta efter yngre krafter. Biden är erfaren och omtyckt bland demokrater och står för en sorts grundvärderingar vad gäller moral och etik som kritiker till Trump menar att presidenten är på väg att urholka. Han ägnade månader åt att grunna över om han skulle göra ett försök i valet 2020 innan han till slut bestämde sig i slutet av april 2019. Hans långa politiska historia som senator under fyra decennier och därefter Obamas vicepresident gör honom enkel för Trump och andra demokrater

60

att attackera i den kommande valkampanjen. Hans nära koppling till det demokratiska politiska etablissemanget och Hillary Clinton är ett annat problem, i en miljö där de etablerade politikerna möts med skepticism i USA. Å andra sidan har han en chans att locka de arbetarklassväljare i delstater som Pennsylvania och Michigan som bytte parti och röstade på Trump 2016. Lyckas Biden med det kan han ha en chans. Han betraktas av president Donald Trump som ett hot i ett presidentval och har attackerat honom flera gånger och bland annat kallat honom för ”Sleepy Joe” BILL DE BLASIO Bill de Blasio, som har suttit två mandatperioder som borgmästare i New York, tillkännagav i september att han hoppar av som demokraternas kandidat till presidentvalet 2020. CORY BOOKER Cory Booker, senator i New Jersey, som bland annat är känd för att under sin mandatperiod som guvernör i New Jersey ha ett Twitter-konto med drygt fyra miljon följare. Booker, som är 49 år förespråkar en reformering av det juridiska systemet och ekonomisk rättvisa. Han hävdar vidare att han är den ende senator i USA som bor i innerstan där det begås flest mord bakom knuten. Booker besökte under 2018 nyckeldelstaterna Iowa, New Hampshire och South Carolina för

JULIAN CASTRO

att undersöka sitt stöd där. President Trump har redan identifierat senatorn som ett potentiellt hot inför 2020 och således attackerat även honom på Twitter. Han har suttit i senaten sedan 2013 och är delstaten New Jerseys första afroamerikanska senator. Tidigare var han borgmästare i Newark, New Jersey, strax söder om New York City. Han har även visat sig redo att samarbeta med republikaner i senaten, vilket kan vara en tillgång i det polariserade USA. Booker kan hamna i hård konkurrens om partiets nominering med kandidater som Kamala Harris och Elizabeth Warren. Han är relativt välkänd i nordöstra USA men kan få svårt att samla stöd i andra delar av landet. STEVE BULLOCK Steve Bullock – tjänstgjorde som justitieminister i delstaten Montana innan han valdes till guvernör där 2012. STEVE BUTTIGIEG Pete Buttgieg, borgmästare i South Bend, Indiana, är 37 år. JULIAN CASTRO Julian Castro växte upp i ett fattigt område i San Antonio och blev senare borgmästare i staden. Han var bostadsminister i Barack Obamas regering. Han har latinamerikansk härkomst och var den yngsta ministern i Obamas regering. 


Ett komplett grafiskt hus – alltid med miljön i centrum

k

ryc

lt igita

or plag p u å Sm nabbt s

D

Sto rfor m

Vi h at jäl att per dig syn as

Of f

k bo

Sto sett ryc r till a up bä pla k sta go pri r s

ng dli an eh t erb plet i Eft Kom binder n

Distrib utio

kt lprodu Origina design idé och

byrå Reklam ion,

E-hand elslö & lager sningar hållnin g

10

TM

U

SA

K L I M AT N E

KER

0%

TR

AL A TRYC

K

100% klimatneutrala trycksaker! Lenanders ligger i framkant inom miljövänligt tryck och producerar 100 % klimatneutrala trycksaker.

Klimatsmart tryck i små och stora upplagor Högsta kvalitet till rätt pris och alltid med hänsyn till miljön. Lenanders har produktion inom offsettryck, digitaltryck och storformat. Vi erbjuder originalproduktion, lagerhållning, paketering och distribution samt e-handelslösningar och ”print on demand”.

Kort sagt. Vi löser alla dina utmaningar inom tryck!

Kalmar

I

Stockholm

I

Anderstorp

I

Västervik www.lenanders.se

I

0480-44 48 00


UTBLICK Aktuellt

Kandidaterna TULSI GABBARD Den första ledamoten av kongressen med hinduisk bakgrund. Gabbard, som är ledamot för Hawaii, är en udda fågel som har träffat Syriens president Bashar al-Assad och som ställde sig på den ryske presidenten Vladimir Putins sida mot Obama då det gällde en väpnad intervention i Syrien. . KIRSTEN GILLBRAND Kirsten Gillibrand Gillibrand har gjort en politisk resa från en konservativ position till en mera liberal och är en stark anhängare av att fler kvinnor väljs till politiska ämbeten och kan enligt vissa politiska analytiker ha en hyfsad chans att vinna partiets nominering men hon riskerar att hamna i skuggan av Elizabeth Warren. KAMALA HARRIS Kamala Harris – högt ansedd senator och åklagare från Kalifornien som först blev känd i hela landet i samband med utfrågningen av Jeff Sessions om hans relationer med Ryssland under presidentkampanjen i USA 2016. Hon har invandrarbakgrund med föräldrarna från Jamaica och Indien. Hon går till val på en plattform för ett rättvist rättsväsende, jämlikhet och anständighet. Hon har suttit i senaten sedan 2017 men vissa statsvetare tvivlar på att hon är tillräckligt känd bland väljare utanför Kalifornien. JOHN HICKENLOPER En 67-årig f.d. guvernör i Colorado och borgmästare i Denver. Han har gjort sig känd för att bidra till att skapa enighet om frågor som rättigheter för de homosexuella, skärpta vapenlagar och Medicaid. JAY INSLEE Den 68-årige Jay Inslee har suttit som guvernör i delstaten Washington i två mandatperioder och tillhör en av partiets starkaste förkämpar för miljön. ”Jag ställer upp i valet eftersom jag är den ende kandidaten som har gjort bekämpning av miljöförändringarna till huvudfråga”, har han sagt. TULSI GABBARD

62


Fotograf: Okänd / Tekniska museet

En resa i tiden!

Från Telefontornet i Stockholm 1887 – till digitala Sundbyberg 2019 Stockholm var 1885 Europas telefontätaste stad. Därför byggde man världens största telefontorn i centrala Stockholm, färdigställt 1887. Från tornet gick över 4000 telefonledningar ut till abonnenterna. I Stockholm fanns då 5500 telefonapparater med ledningar på hundratals mil. Tidsresan har fortsatt från telefontornet in i den digitala tidsåldern, och som första stadsnät i Sverige har vi fått uppdraget att aktivt delta i kommunens digitaliseringsarbete.

info@sundbybergsstadsnat.se www.sundbybergsstadsnat.se

Vi är förberedda med mål, ideer och entreprenörskap för att kunna fullgöra vår vision: ”Sundbyberg växer med dig!” Målet är att Sundbyberg ska bli bäst i Sverige även på digitalisering. För åttonde året i rad är Sundbyberg rankad som Sveriges fibertätaste kommun, med en täckning på 98%.

Stadsnätet – Din digitala framtid.

En nyhet för 2019 är att vi lanserar en rad ”smarta hemlösningar” för våra anslutna kunder – som ansluten till Sundbybergs Stadsnät kan man alltid känna sig framtidssäkrad.


UTBLICK Aktuellt

Kandidaterna AMY KLOBUCHAR Amy Klobuchar, 58, är senator från Minnesota som deklarerade den 10 februari 2018 att hon ställer upp i valet 2020. Hon har rötterna i mellanvästern och står för en sorts mittenpolitik inom Demokraterna som hon själv hoppas kan ge henne chans att ta tillbaka de väljare som övergav Hillary Clinton 2016. Hon säger sig också drivas av kompromissvilja, vilket är en sällsynt vara i amerikansk politik. Men kanske går den hem i Minnesota, där Klobuchar segrade över sin republikanska utmanare i mellanårsvalet i november 2018 med 60 procent av rösterna, därtill i en delstat som Trump vann 2016. Klobuchar kan ha chans att nå mittenväljare och oberoende, men vissa politiska analytiker anar att hon kan få desto svårare att locka partiets vänsterflygel, till stor del unga väljare som röstade på Bernie Sanders inför förra presidentvalet. Bland hennes löften finns att reformera USA:s vallagar. WAYNE MESSAM Han är en 45 årig borgmästare från Miramar i delstaten Florida. Har intagit en progressiv hållning när det gäller vapenkontroll, invandring och miljöfrågorna. Har vidare föreslagit att staten ska efterskänka de 1,5 biljoner dollar som amerikanska studerande har i skuld.

AMY KLOBUCHAR

SETH MOULTON Irakveteranen och kongresspolitikern Seth Moulton är den senaste i raden av demokrater som ställer upp inför presidentvalet 2020. Moulton har byggt en politisk karriär på att utmana partietablissemanget, vilket kan ge honom en fördel i dagens politiska klimat i USA. Bland annat ledde han ett misslyckat uppror mot representanthusets talman Nancy Pelosi. Han är en förespråkare av skärpta vapenlagar och legalisering av marijuana. *¡rr঍r¨Y* Dzɯȿr঍ɝȿɸɝȤDzȄɝǟȵ*ȩljɤȿࠟ¡DzʖljɤࠟȲȒɤɤȩʗǦȤljǬDzɤȲDzǬ att besegra Tea Party-republikanen Ted Cruz i senaten i kongressvalet 2018. Men även om han inte segrade där så byggde han upp en plattform och fick uppmärksamhet som han nu hoppas i stället kan ta honom hela vägen till Vita huset 2020. Han har suttit i representanthuset sedan 2013 Att någon vinner presidentposten med representanthuset som plattform är mycket ovanligt i USA:s politiska historia. I ett läge där demokraterna verkar vara på väg vänsterut med kandidater som senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren, utgör O’Rourke ett mer mittenorienterat alternativ.

BETO O´ROURKE

64

ELISABETH WARREN Elisabeth Warren är en av de mest kända och anti-Trumpprofilerade demokratiska senatorerna och anses vara betydligt mera känd än flera andra potentiella presidentkandidater. Hon har suttit i senaten sedan 2013 och tidigare var hon professor i juridik vid Harvard. Hon är delstaten Massachusetts första kvinnliga senator. Donald Trump har länge attackerat Warren på Twitter och gav henne öknamnet ”Pocahontas” sedan Warren hävdat att hon har indianskt påbrå. Ett DNA-test i oktober ansågs av Warren bevisa saken. Den kontroversen, liksom att hon anseses stå nära det demokratiska politiska etablissemanget, riskerar att slå tillbaka mot henne negativt bland vissa väljare. Warren anses som en av demokraternas starkaste kort.


Butik/kontor i Malmö centrum uthyres 400 eller 800 kvm på Storgatan i Malmö Kontakta Lars Åkewall 040-611 33 42

www.trianon.se

Hela din reseräkning

i mobilen!

Tolkning av kvitton. Fota dina kvitton med mobilen och bifoga dem med en knapptryckning till reseräkningen. HRM Mobile tolkar informationen på ditt kvitto, så att belopp och andra uppgifter automatiskt hamnar på rätt ställe i reseräkningen. Automatisk beräkning. Flex HRM Travel sköter beräkningen av traktamenten, utlägg, avdrag och representation. Det gör hanteringen av reseräkningar både snabbare, roligare och säkrare. Spela in bilresan. Sätt dig i bilen och spela in din bilresa direkt med din smartphone. Flex HRM Travel räknar ut hur långt du kört och vilka uppehåll du gjort. Enklare än så här blir det inte.

Flex HRM Travel ingår i personalsystemet Flex HRM, som även innehåller bemanning, tidredovisning, lön och HR-stöd.

www.flexapplications.se


EKONOMI

JOHANNA KULL SPAREKONOM AVANZA

63$5$35,9$77,//3(16,21(1ː0†67(-$*'(7" KAN DU LEVA PÅ 60 PROCENT AV DIN LÖN?

Det är ungefär vad snittsvensken kan förvänta sig i allmän pension och tjänstepension visar flera prognoser. Vill, eller behöver du mer, för att leva det pensionärslivet du önskar måste du fylla ut med ett privat sparande. De ger snabbt flera tusenlappar mer i månaden. av hur mycket vi har arbetat och den lön vi haft. Varje krona du tjänar under ditt arbetsliv räknas. Det som framför allt drar ner pensionen är därför deltidsarbete och sent inträde i arbetslivet. Att jobba och ha tjänstepension är med andra ord det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension. Det betyder inte att ett privat sparande är onödigt på något sätt. Nej, för att få en pension som går att leva, inte bara överleva på, måste de flesta av oss dryga ut med ett privat sparande. Gör en pensionsprognos Kom igång att detta att allmän pension plus tjänstepension står för 60 % av slutlönen, bara är ett snitt. Vår pension är dock högst individuell och det intressanta för dig är ju vad just du kan förvänta dig. Det tar du enkelt reda på genom att logga in på Minpension och göra en pensionsprognos. Lever du ihop med någon? Gör då en pensionsprognos tillsammans och ställ er frågan: Vad skulle hända om ni separerade eller om någon av er gick bort? Ja det är jobbiga saker att tänka på, men det kan bli ännu jobbigare om man inte ens vågat tänka tanken.

VÅR PENSION BESTÄMS

PROVA ATT LEVA PÅ HÄLFTEN AV LÖNEN

När du nu vet vad du nu vet vad du kan förvänta dig, prova då att leva på denna summa en månad. Då får en klar

66

bild över huruvida det är en rimlig månadsinkomst eller om du måste agera. Antingen genom att jobba längre eller spara mer. Desto tidigare du upptäcker detta, desto mindre behöver du skruva på för att effekten ska bli stor.

SPARA TILL PENSION

Idag har vi inte längre något avdragsgillt pensionssparande, men att spara till pensionen är såklart något vi kan göra ändå. Mitt tips är att göra det på ett separat ISK eller kapitalförsäkring som du döper till pension. På så sätt separerar du ditt pensionssparande från ditt övriga sparande. På frågan hur mycket man ska spara varje månad finns inget givet svar. Där får du helt enkelt utgå från din inkomst idag, din pensionsprognos och vad du tror dig komma behöva. Använd gärna vår sparkalkylator för att se vad ett månadssparande kan ge dig. Sparar du t.ex. 1 000 kronor i månaden och får 7 procents årlig avkastning i snitt, då har du över en halv miljon kronor efter 20 år. Det blir 4 250 kr extra i månaden om du tar ut pengarna under 10 år. 2 125 kr om du tar ut dem över 20 år. Här har vi dessutom sannolikt räknat i underkant. Du tar ju inte ut alla pengar på en gång, utan en stor del kommer ju fortsätta växa. pengarna beror på hur lång tid du har kvar till pensionering men som tumregel kan man säga att är det mer än 1 år kvar så är aktiefonder det naturliga valet. Här har jag skrivit om hur de pensionssparar bäst utifrån ålder. Se över dina gamla IPS eller privat pensionsförsäkringar Efter att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016 är det för de flesta av oss en dålig affär att spara i en privat pensionsförsäkring

HUR DU SKA PLACERA

eller IPS. Vi blir dubbelbeskattade eftersom vi betalar skatt på pengarna både vid insättning och uttag. Undantaget är om du inte har tjänstepension via jobbet eller om du är egen företagare. HUR SOM HELST pengarna

som vi redan sparat i pensionsförsäkringen ligger dock kvar och är låsta till 55 års ålder, med ett viktigt undantag. Mindre pensionspotter, under ett prisbasbelopp (46 500 kr 2019) kan man faktiskt redan nu lösa ut. Det kan vara ett bra alternativ om du sparat i en försäkring som kostar i höga avgifter. Här har jag skrivit om hur du kan återköpa (vissa) gamla pensionsförsäkringar eller IPS:er. eller IPS som är för stor för att återköpa, grattis. Det betyder ju att den är värd mer än ca 55 000 kronor. Du bör hur som helst ge den lite kärlek. Och framför allt kolla upp så att den inte urholkas av onödiga avgifter. En hel del pensionsbolag väljer nämligen att utöver fondavgift även ta ut en helt onödig skalavgift/försäkringsavgift för IPS:en eller försäkringen. Denna tas vanligtvis ut som dels en fast avgift med framförallt en procentuell avgift på kapitalet.

HAR DU EN PENSIONSFÖRSÄKRING

kan bli förödande och har beskrivits av min kollega Nicklas här. Är du osäker på om din försäkring har en skalavgitf eller inte rekommenderar jag dig att använda Konsumenternas utmärkta tjänst prisjämförelser.

EFFEKTEN AV DETTA

Här kan du jämföra priset på IPS:er och här på privata pensionsförsäkringar. Stort lycka till! ࣵ


Hur säker är du och din personal när ni reser? 2Secure hjälper företag att förebygga och hantera resesäkerhetsrisker, så att du och dina kollegor kan resa tryggt och säkert. RESESÄKERHETSPROGRAM

RÅDGIVNING

MOBILAPP 2TRAVEL

INCIDENT & KRISHANTERING

MEDICINSK ASSISTANS

UTBILDNINGAR

Vill du veta mer? Kontakta oss! STOCKHOLM | GÖTEBORG | LUND | VÄSTERÅS | KARLSTAD 08-656 50 00 • info@2secure.se • www.2secure.se

Behov av en chef på kort varsel? Hör av dig till oss idag! Vi är kända för vårt stora nätverk av beslutsfattare och ledningspersoner som finns tillgängliga för interimsuppdrag. Ring: 08- 562 930 30

Erfarna interimschefer, snabb hjälp, resultat!

Scandinavianexecutive.se


AKTUELLT

Yaytrade:s satsning är nu live YAYTRADE:S HEMLIGA SATSNING är nu live och rullar ut sin pick-up service för privatpersoner Marknadsplatsen Yaytrade som på kort tid lockat till sig en rad av Sveriges tyngsta influencerprofiler släpper nu sin pick-up service till privatpersoner. Tjänsten som tidigare endast varit tillgänglig för deras ambassadörer innebär att de hämtar upp, fotograferar och säljer kvalitetskläder och livsstilsprylar som genom plattformen får ett hållbart och nytt liv.

service tar vi fäste på en marknad som starkt dominerats av ett fåtal aktörer i Sverige. Vår vision är att lyfta shoppingupplevelsen inom detta segment och arbeta tätt med logistikpartners för att ha korta ledtider när det gäller både upphämtning av produkter till slutleverans till köpande kund. Vi erbjuder en marknadsplats skräddarsydd för både konsumenter, influencers och företag – det är det inga andra plattformar idag som gör

MED YAYTRADE PICK-UP

68

fullt ut, säger Yaytrades medgrundare och VD David Knape. Tredje generationens marknadsplats Yaytrade beskriver sig själva som tredje generationens marknadsplats och ser inte plattformar som Blocket, Tradera eller Sellpy som direkta konkurrenter. Istället vill de erbjuda en modern 360-lösning till privatpersoner, influencers och företag där de även tar hand om restlager och sample sales. Marknaden för secondhand utvecklas i enorm fart och vi har på efterfrågan från våra användare tagit fram pick-up service. Fokus ligger nu på Sverige och att ta en tydlig positionering här.

DAVID KNAPE, VD

plattform och affärsmodell som möjliggör expansion i aggressiv takt till fler länder. Genom att låta oss ta hand om hela flödet förenklar vi en försäljning som många privatpersoner ser som tidskrävande och omständig, säger David Knape. Yaytrade har redan knutit till sig flera tunga namn till plattformen. Förutom Isabella Löwengrip och paret Olsson Delér har även stora profiler som Linn Ahlborg, Victoria Törnegren, Alexandra Bring och Erik Forsgren använt sig av Yaytrades pick-up service.

SAMTIDIGT HAR VI EN SKALBAR

DET ÄR OTROLIGT HÄFTIGT att vi kan knyta oss an stora ambassadörer trots att vi är en relativt ung marknadsplats. Det ger en trygghet gentemot andra aktörer, att vi har en 360-lösning som faktiskt fungerar i praktiken och kan utmana andra e-handelsbolag. DET ÄR ETT VIKTIGT steg för vår utveckling att några utav Sveriges största influencers vill hitta hållbara alternativ att göra samarbeten på, säger marknadschefen Matilda Zimmerman som har en bakgrund från modeföretaget NA-KD. O


VITARE LEENDE MED TANDBLEKNING BLEK TÄNDERNA SKONSAMT och säkert hos Eva Hultén Tandblekning AB i Stockholm. På två timmar får du märkbart fräschare och vitare tänder med Brilliant Smile-metoden. Efter att tänderna putsats och tandsten avlägsnats bleks tänderna med gel som läggs på tänderna och aktiveras med plasmaljus. – Brilliant Smile är en säker och kliniskt erkänd metod som ger snabbt resultat för den som vill få ett vitare leende, säger Eva Hultén, legitimerad tandläkare och specialist på tandblekning sedan 2006.

Välkomna!

www.blektanderna.se | Stureplan 6 | Telefon 08-400 20 888

Hjälp Alf att slippa dialysen. När Alf kom till världen visade det sig att han bär på en njursjukdom som innebär att han kommer att behöva dialys eller en transplantation för att överleva. Du kan göra en livsviktig insats för Alf och alla andra njursjuka. Stöd njurforskningen!

Alf och mamma Rebecca

Gåvotel: 020-900 100 Plusgiro: 90 03 67-4 Swish: 900 36 74 www.njurfonden.se


KRÖNIKA

Ett modernt och framtida ledarskap innefattar en bra möteskultur Text: Micke Darmell

gilt ledarskap, tillitbaserat ledarskap eller självledarskap? Många organisationer har hunnit med någon eller alla dessa ledarskasfilosofier de senaste åren. Vi i Sverige har varit bra på att satsa på ledarskapet. Tyvärr avspeglas sällan, oavsett ledarskapsfilosofi, det i våra möten. Jag möter fortfarande chefer som tillåter sig själva och sin organisation ha dåliga och ineffektiva möten. För många organisationer är interna möten fortfarande ett skällsord. Ibland finns samma sorts möten kvar sedan 20–30 år tillbaka i tiden.

A

NÄR ALLT UTVECKLAS i en rasande takt är våra interna möten kvar på 70-talet för många. Möten är fortfarande inte integrerad del av den övriga verksamheten. I takt med allt annat uppdateras och förnyas borde även våra möten göra det. I de flesta organisationer, som inte tagit tag i sin möteskultur, finns en stor frustration kring möteskulturen.

När det gäller möten så har alla sina egna ”självklarheter”. När vi kommer in i organisationer som behöver hjälp med sina möten ställer vi frågan om de har tydliga syften och mål för sina möten. Oftast blir svaret att det har de inte och det ses inte som ett problem. När vi då ställer ett par

70

För att du som mötesledare behöver utbildning och träning i metoder, tekniker, hur vi skapar engagemang och delaktighet.

följdfrågor så är oredan ett faktum. Sällan har mötena en tydlig koppling till organisationens övergripande mål och verksamhet.

MÖTESLEDNING.

I många organisationer är man inte överens om vilket förhållningssätt och beteenden man vill ha och det leder också till frustration. I många fall hamnar den otacksamma uppgiften att leda dessa möten hos en chef som är stressad och inte har kunskap för att skapa bra och effektiva möten.

Det är dags att sluta acceptera dåliga möten. I ett modernt och framtida ledarskap är bra möten och en god möteskultur givet. Micke Darmell, föreläsare & författare inom möteskultur och en sund digital livsstil. ࣵ

ÄR DET DÅ SVÅRT att skapa en bra möteskultur? Nej, det är det inte däremot är det något man behöver utbildas i.

För att få bra möten och en bra möteskultur krävs tre delar. STRUKTUR. För

att få klart för sig varför har vi möten, vad ska vi göra, att det finns agendor som stödmedel och att våra möten synliggörs och har en koppling till mål och verksamhetsplan.

För att vi behöver ha gemensamma spelregler för önskvärda beteenden på våra möten. Utifrån våra olikheter är det viktigt att enas så att vi alla spelar samma spel. KULTUR.

Före, under och efter våra möten.

Micke Darmell Mötesevangelist och grundare av företaget gr8 meetings som hjälper organisationer att förbättra sin interna möteskultur.


I vår världsledande pilotfabrik för Tryckt Elektronik i Norrköping, hjälper vi företag att utveckla nya produkter och produktionsprocesser. Vi kan skapa sensorer, kommunikation, miniatyrisering, nya material och hela elektroniksystem på en etikett – i gränssnittet mellan människa och maskin. Tryckt elektronik ger unika möjligheter för att göra elektronik i nya former, tunn, flexibel, lätt, mjuk, mm. Kom till oss med din utmaning eller briljanta idé! www.printedelectronicsarena.com

Utan kompromisser – eller kompressorer

Lyckad konstruktion See Cooling lyckas dagligen med det som flera på marknaden fortfarande inte riktigt tror är görbart. – Med vår konstruktion blir det inga cold eller hot spots”, berättar VD Magnus Braxell.

”Med vår konstruktion blir det inga cold eller hot spots.” Hemligheten ligger i själva kylaren. Uppfinnaren är svensk termodynamiker och flygingenjör i grunden, och har skapat en teknik som minimerar temperaturförluster i varje steg av såväl kylproduktionen som distributionen. Resultatet är världens grönaste kylningssystem, med förnybar energi och kraftiga sänkningar av koldioxidproduktion.

– Driftsekonomin är oslagbar. Telia som är den flitigaste användaren har sparat hundratals miljoner i energikostnader genom den här tekniken, avslutar Magnus Braxell.

O M S EE CO O LI N G

SEE Cooling grundades 2010 och är marknadsledande inom helhetslösningar för effektiv datahallskylning. Tekniken är byggd för lägsta miljöpåverkan och driftskostnader kombinerat med högsta robusthet och driftsäkerhet L Ä S M ER PÅ / W W W. S E ECO O LI N G .CO M

Text och foto: SEE COOLING

Det finns många sätt att producera och distribuera kyla till datahallar. Men om driftkostnader, miljöpåverkan och effektivitet får avgöra sker det utan kompromisser eller kompressorer.


ANNONS

Mot nya marknader med Contentor E-handeln har ökat explosionsartat på senare år vilket har skapat stora möjligheter för tillväxt på den globala marknaden, samtidigt som konkurrensen ökat. För att sticka ut i bruset och driva en lyckad e-handel krävs ett välskrivet innehåll – det som ofta avgör om sajtbesöket blir till ett köp. Med välskrivna texter för webb och e-handel, hjälper Contentor företag att lyckas på nya marknader.

Ökar företagets kännedom och närvaro Sedan 2007 har Contentor skapat textinnehåll för e-handlare i syfte att öka deras kännedom och närvaro, i Sverige men även i utomlands. Med över 400 skribenter i sitt team producerar och översätter de bl a produkttexter, nyhetsbrev och SEO-texter speciellt anpassade efter varje kunds tonalitet, situation och mottagare.

Skalbart och automatiserat För att minimera kundens administrativa arbetsbörda utvecklade Contentor en integrationslösning som underlättar administrationshanteringen vid beställning av text. Underlag till textarbete kan skickas direkt via Contentors API – eller en modul kopplad till diverse e-handelsplattformar, bl a Magento och Magento 2.

– Vårt fokus ligger på att skapa och översätta innehåll som ökar försäljningen och bygger upp en större närvaro på nya marknader. Texterna är även SEOanpassade för att öka e-handlarens chanser att synas högt i sökresultaten, berättar Rabie Salem, vd på Contentor.

– För en stor kund som Outdoorexperten som nästan dagligen skickar material till oss har integrationslösningen minskat arbetsbördan avsevärt. Man slipper all mailkontakt fram och tillbaka utan allt skickas och korras direkt via API:n, avslutar Rabie.

Kontakt: Rabie Salem , VD Contentor, rabie@contentor.se, contentor.se

”Vårt fokus ligger på att skapa och översätta innehåll som ökar försäljningen och bygger upp en större närvaro på nya marknader.” Fakta Contentor har sedan 2007 arbetat med och blivit experter inom text. Contentors huvudkontor ligger i Helsingborg men de har cirka 400 skribenter och översättare i sin stab, runt hela världen. Med en specialisering på e-handel och retail arbetar de med produktion av content och översättningar främst via integration.


ANNONS

Att driva lönsam trafik från Google är tuffare än någonsin Ökande konkurrens inom e-handel gör det inte bara svårare för företag att nå lönsamhet – det skapar också nya utmaningar inom sökordsannonsering. Våning 18 AB är en sökstrategiexpert som specialiserar sig på att hjälpa e-handelsföretag att resa sig över konkurrenterna genom att kombinera Google Ads och SEO (Sökmotoroptimering). De senaste åren har visat en drastisk ökning i mängden e-handlare på marknaden. Det är idag relativt enkelt att starta en butik online, men desto svårare att uppnå lönsamhet på grund av den allt tuffare konkurrensen. Denny Sacipovic, grundare och VD på Våning 18, förklarar: – Idag är det en nödvändighet att det kommer mer relevant trafik från sökmotorerna till webbutiken eller siten, men utmaningarna har blivit större. – Det är ett begränsat antal företag som kan synas på Googles förstasida. Syns man inte där bland de organiska resultaten går man miste om trafik och konverteringar, vilket har gjort att konkurrensen ökar även för Google Ads. Google ställer också högre krav på sajtens innehåll och användarvänlighet, vilket i sin tur ökar kraven på oss byråer. För att lyckas inom ”sök” idag behövs en betydligt djupare spetskompetens än de flesta

traditionella byråer besitter inom dessa områden. Våning 18 AB grundades för tre år sedan med fokus inställt på just ”sök”, och att hjälpa bland annat e-handlare öka mängden relevant trafik och därmed andelen konverteringar från sökmotorerna. Detta arbete sker både via betald marknadsföring i form av Google Ads och förbättrad organisk ranking på sökmotorer, däribland Google. Allt började med två anställda vilket idag vuxit till 15 och en omsättning på 17 miljoner. – Vi strävar mot ökad relevant trafik och därmed försäljning tillsammans med våra kunder i ett partnerskap. Målsättningen är ofta densamma oavsett om vi arbetar med SEO eller Google Ads och dess kanaler, som exempelvis Google Shopping, remarketing, YouTube eller displayannonsering. Vi arbetar strategiskt med våra kunders konton och ser över vad på sajten

Lars Eriksson och Denny Sacipovic

som kan förbättras, så vi sedan kan presentera rekommendationer för att öka mängden konverteringar och försäljning, säger Lars Eriksson, Head of Search. Framtiden ser ljus ut för denna certifierade Googlepartner, som räknar med att dubblera sin omsättning kommande år och växa med ytterligare cirka tio medarbetare. Gedigen kompetens och ett brinnande intresse för tekniken är de

viktigaste framgångsfaktorerna bakom den snabba expansionen och ligger även till grund för resultaten tillsammans med god affärsförståelse och ett nära kundsamarbete, förklarar Denny Sacipovic. – Vi arbetar nära våra kunder och tar oss tid att sätta oss in i deras affärsmodell. Vår mångåriga erfarenhet är ett lyckat recept för goda samarbeten där både vår och våra kunders lönsamhet ökar.

10 Tips till E handlare: vaning18.se/tips

ERT NYA AFFÄRSSYSTEM!

www.sagex3.se

”Med Sage X3 har leverantören tagit steget in i framtiden.” Utdrag från erpblogg.se av Jonas Andersson HerbertNathan & Co


SAFARIDAX ˎ833/(9'(1$)5,.$16.$6$9$11(1

En safari på den afrikanska savannen är som en dröm - en sann dröm. Kenzan Tours arrangerar safariresor fyllda av spännande naturupplevelser, på ett hållbart sätt. TEXT: KINA ANDERSSON FOTO: KENZAN TOURS

E

n gepardhona och hennes unge korsar vår väg, tittar lite lojt åt vårt håll, försvinner in i savannens höga gräs. Vår erfarne guide och chaufför åker vidare till en bättre utkikspost - han vet att det är jakt på gång. Och så är de där igen, gepardhonan och hennes unge. Plötsligt sätter de fart. Några ögonblick senare är jakten över. Vi är så nära att vi ser gepardernas små allvarliga ansikten.

UPPFYLLDA AV DEN NÄSTAN magiska upplevelsen återvänder vi till vår tältcamp. Det är den sista av några spännande safaridagar i Kenya. Middagen under den stjärnklara himlen känns extra magisk. Ordet ”safari” kommer från Swahili och

74

betyder ”resa”. I början av förra seklet blev safari liktydigt med storviltjakt och idag förknippar vi ordet med att skåda det fantastiska djurlivet på savannen. Kenzan Tours har lång erfarenhet av safariresor i Afrika. Tanzania och Kenya - gärna i kombination med sol och bad på paradisön Zanzibar - är två av deras största resmål. Resorna sker med den största respekt för natur och människor. – För oss är det viktigt att resandet är miljömässigt hållbart och att lokalbefolkningen på våra resmål ska kunna dra nytta av turismen. Vi samarbetar så långt det går med lokala arrangörer och lokalt ägda hotell och andra verksamheter där inkomsterna

hamnar i rätt händer, och med ekoresorter som drivs på ett hållbart sätt. Tillsammans med våra resenärer samlar vi också in pengar till olika välgörenhetsprojekt i tredje världen, berättar Ella Johanson Rustad. Ella är Kenzan Tours norsktalande säljare och är ansvarig för Afrika. Under en safari bor man alltså bekvämt i tältcamper på savannen. Du sover gott i stora tält med rejäla sängar, äter frukost och middag i mässtältet - eller direkt under stjärnorna. De duktiga kockarna lagar lokalt inspirerad mat. Safariutflykterna planeras noga för att gästerna ska hinna se så mycket av


djurlivet som möjligt. Du blir väckt tidigt i gryningen (då finns möjligheten att få se flodhästar eftersom de är ute på natten) åker sedan tillbaka för att äta frukost - och så iväg Franschoek vinfältdet finns tid för en sundowner igen. Mot kvällningen kanske ute på savannen: En cocktail när solen går ned över ett extraordinärt landskap är - fantastiskt. De lokala guiderna är en förutsättning för en lyckad safari. – Med sin stora erfarenhet och kunskap kan de ge olika Wang Yi alternativ beroende på vilka djur eller vyer man som resenär vill se. De ser också till att våra gäster kommer så nära de vilda djuren som möjligt, förklarar Ella. – Vill man sedan ha en extraordinär upplevelse kan du åka luftballong i gryningen för att se allt djurliv under dig. När man planerar sin safariresa - hur många dagar bör man stanna ute?

– Eftersom tältcamperna flyttar med djurens vandringar behöver man aldrig leta länge efter djur, så jag skulle säga att fyra till sex dagar är lagom. – Det är intensiva dagar ochKumar efteråtGyawali kan man behöva koppla Pradeep av ordentlig med sol och bad. Jag rekommenderar varmt att man kombinerar sin safari med en vecka på Zanzibar med sina fantastiska badstränder. Och goda mat! Ella Johanson Rustad avundas de som ännu inte har varit till Afrika: – De har så mycket att se fram emot! Det är bara att hålla med.

75


INTERVJU

Kaspersen & Berghagen tar med oss in - i den hållbara garderoben Under hösten och vintern syns just nu en av Sveriges mest välkända familjer Kaspersen/Berghagen i ett samarbete med KappAhl. I kampanjen är det systrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen som med alla sina barn pratar kring livet, karriären, vardagen.

76

DEN NYA HÖSTKOLLEKTIONEN innehåller de allra första hållbara plaggen som KappAhl arbetat fram under en längre tid. Det är också första gången som familjen Kaspersen/Berghagen gör ett gemensamt samarbete och dessutom över generationerna. Själva fokus kring kampanjen är hållbarhet och hur alla på sitt eget vis kan uttrycka en personlig stil, men med färre plagg. —Speciellt för oss båda är att KappAhl är ett så tryggt varumärke som vi ju vuxit upp med och haft omkring oss hela livet. Så när KappAhl presenterade idéen för den här kollektionen, som fokuserar på

den inre och yttre miljön, var det självklart för oss att vara med. Det finns textilindustrier som tänker till och som vill vara steget före – vi hoppas att kunna inspirera fler till det och också få fler att välja hållbara kläder, säger både Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. FOTOGRAFERINGEN för kollektionen som är på tema vinter och jul, genomfördes under några varma sensommardagar där det iscensattes snö, kyla och brasa både ute och inne i ett hus utanför Stockholm. Hela kollektionen har fått ta tid på sig att bli till för att fungera optimalt utifrån både design och hållbarhet.


KRISTIN KASPERSEN berättar att det förstås är extra speciellt att kollektionen har en julanknytning – eftersom mamma Lill-Babs älskade julen och att samla alla runt den. — Ja, förfrågan att delta passade väldigt fint då det i år skulle varit den jul som var ”vår ” ihop med mamma, fortsätter Malin. Vi hade som tradition att ha vartannat-årfirande, och ja det känns som att hon varit med oss här nu, hon var ju navet kring julfirandet under även hela vår barndom.Men vi har just därför känt oss så lyckliga och glada när vi nu alla varit tillsammans dessa dagar och även den sammanhållningen har hon byggt grunden till. Kristin och

Malin berättar vidare att de inte varit med i själva produktionen och att det heller inte varit viktigt, utan istället är det miljödelen och möjligheten att hela familjen kunnat vara med, och dessutom över generationerna som har varit det väsentliga. — Vi har varit involverade i miljöperspektivet, tex textilaspekten var den första frågan vi tog upp och hur hela produktionsledet ser ut bland annat. ÄVEN ATT KAPPAHL är för alla – den breda massan kändes som ytterligare en viktig del i att vara med i samarbetet. ࣵ

Kollektionen i kampanjen, som lanserades den 16 oktober, består av ytterplagg, sköna stickade tröjor samt KappAhls senaste loungewear kollektion Kay/Day. Hela kollektionen är producerad i mer hållbara material, som hållbarhetsmärkt viskos och ull, BCI-bomull och återvunnen polyester. Kollektionerna ska knyta an och förena, allt från familjer till relationer och handlar om att hjälpa konsumenten att skapa en hållbar garderob. Plaggen går i ljusa och bruna nyanser och med inslag av rosa. Lugna toner och bärbara plagg som kan kombineras L±HUDVLOKXHWWHURFKDQYlQGDVJnQJSn gång.

77


FOTO: ESSITY

AKTUELLT

7 av 10 unga arbetar över varje vecka

M

er än varannan svensk (65 procent) arbetar övertid regelbundet. Och allra vanligast är det bland kvinnor och män i åldrarna 18–29 år, där så många som 7 av 10 arbetar över varje vecka. 8 av 10 i samma åldersgrupp har även funderat på att byta jobb för att försöka skapa en bättre balans mellan jobb och fritid. Det visar en undersökning bland 1000 yrkesverksamma svenskar, som hygienoch hälsobolaget Essity har gjort, med hjälp av undersökningsföretaget Yougov.

UNDERSÖKNINGEN VISAR också att det är bland unga som man jobbar flest övertidstimmar. I åldersgruppen är det 36 procent som jobbar över mer än en timme varje dag. Det kan jämföras med i snitt 19 procent för personer mellan 30–65 år. Positivt är att 18–29 åringar är bäst på att ta ut ersättning för sin övertid. 79 procent i den åldersgruppen begär kompledighet, extra lön eller både och, att jämföra med 70 procent i åldersgruppen 40–49 år. -ATT JOBBA MYCKET ÖVERTID är

en vanlig strategi för att hantera en för hög arbetsbelastning. Om detta pågår under för lång tid utan återhämtning, kan det innebära en hälsorisk. Även vårt digitala arbetsliv kan bidra till att anställda upplever en förväntan på att alltid vara tillgängliga och har

78

svårt att släppa tankarna på jobbet. Utifrån min erfarenhet har personer som är nya i arbetslivet ofta ett större behov av regelbunden avstämning och tydlighet i sitt arbete. Vi på Essity vill uppmuntra både arbetsgivare och arbetstagare att prata om hur man kan skapa en bättre balans mellan jobb och fritid för att uppnå ett långsiktigt hållbart arbetsliv, säger Sofi Vilahamn, Arbetsmiljö och hälsochef på Essity. – män i lön Undersökningen visar också att män är mer benägna att ta ut en högre lön som kompensation för sin övertid - 29 procent att jämföra med 23 procent av kvinnorna - medan kvinnor i större utsträckning begär kompledighet. 43 procent av de övertidsarbetande kvinnorna tar ut kompledigt, jämfört med 25 procent av männen. Åtta av tio i åldrarna 18–29 år (77%) har någon gång funderat på att byta jobb för att skapa en bättre balans mellan jobb och fritid. Och de flesta tror inte att jobbet kommer kräva mindre tid i framtiden – bara 18 procent tror att de kommer dra ner på arbetstakten de närmaste 10 åren.

KVINNOR TAR UT I LEDIGHET

Vad kan man då göra för att skapa en bättre balans mellan jobb och fritid?

Sofi Vilahamn ger några konkreta råd: –Först och främst krävs det att både arbetsgivaren och den anställde

bidrar och samarbetar. Den enskilde individen måste t.ex. ta ansvar för sin egen återhämtning och sätta gränser för jobbet. Som chef har du stor möjlighet att underlätta och hjälpa dina medarbetare att skapa en bra balans mellan jobb och privatliv, bland annat genom regelbunden dialog kring mål, riktning och eventuella problem. DET HJÄLPER MEDARBETARNA att prioritera och lägga tid och fokus på rätt saker. Som chef bör du också vara tydlig kring dina förväntningar på tillgänglighet via email och andra digitala verktyg på kvällar och helger. Att låta hjärnan vila från kognitiv input är en bra metod för återhämtning och hållbar hälsa. Sist men inte minst - en arbetsplatskultur som präglas av stor psykologisk trygghet innebär att medarbetare vågar berätta om eventuellt upplevda problem och behov av support, något som också är viktigt för att bygga en hälsosam arbetsplats.

OM UNDERSÖKNINGEN: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 28–29 augusti 2019 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor i Sverige i åldrarna 18–65 år.


”Vi hjälper dig hitta hem”

Vi startade Bostad Direkt 1994. Våra anställda är experter på att hitta boende till dina företagsanställda.Vårt stora utbud gör att vi kan matcha dina behov och hjälpa dig att hitta rätt typ av boende på ett smidigt, tryggt och effektivt sätt. Vi vågar påstå att vi är Sveriges ledande bostadspartner, när det gäller att hitta hem till företag. Helena Ekman, VD Bostad Direkt AB helena@bostaddirekt.com

www.bostaddirekt.com


DRYCK

FÖR FEMTE ÅRET I RAD ARRANGERADE SCHWEPPES TÄVLINGEN ”SVERIGES BÄSTA GIN & TONIC”

HEMMAMIXARE OCH

bartenders tävlade i konsten att kittla smaklökarna med en GT. Förstaplatserna gick till bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh och i kategorin ”hemmamixare” vann Örjan Westerlund, som charmade juryn genom att bjuda på såväl tradition som kreativitet. PROFESSIONELLA

HÄR ÄR RECEPTET SOM PASSAR (;75$%5$620(19,17(5ˎ2&+-8/ˎ*7 Hemmamixaren Örjan Westerlunds GT ”Last night in Sweden”

- Det var verkligen oväntat, roligt att juryn var djärv och valde mitt bidrag som gick utanför boxen, toppad med IPA. Jag är också glad över att vinsten kom så lägligt, jag har ju just skrivit klart min bok om gin, säger Örjan Westerlund, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för hemmamixare 2019.

Ingredienser: Grovt krossad is 5 cl Hernö Gin 2 cl mango & passionsfruktpuré Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus 4 cl A Ship full of IPA 1 kvist rosmarin 1 kvist citronmeliss Glas: Highballglas

Recept: Mango- och passionsfruktspuré Mango Passionsfrukt Flädersaft Limejuice Ta lika delar av samtliga ingredienser och mixa ihop dessa till en slät puré.

Tillredning: Ta rikligt med grovt krossad is i glaset. Fyll på med gin, mango & passionsfruktspuré och häll i Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus. Toppa med IPA:n och garnera med rosmarin och citronmeliss.

Pri

PRISBELÖNT FRÅN URUGUAY

s1

19

kr

GARZÓN TANNAT RESERVA

Art nr 3210 | Alk 14,5% | Pris 119 kr

Alkohol kan orsaka skador på lever och bukspottskörtel. 80


AKTUELLT

82


AMAZONAS Samtidigt som bränderna i den brasilianska regnskogen Amazonas har bromsats upp efter det att landet satte in militär för att bekämpa bränderna, fortsätter skövlingen av skogen, uppger organisationen Amazon Watch. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

REGNSKOGEN I BRASILIEN,

där en femtedel av världens landlevande arter finns förutom 30 miljoner människor, upplevde i år sina tredje värsta skogsbränder på tio år. Sedan i januari har man registrerat drygt 74 150 bränder, enligt data från det brasilianska rymdforskningsinstitutet (INPE). I september i år utbröt 19 925 bränder vilket är 19,6 procent färre jämfört med samma period förra året enligt de senaste uppgifterna från INPE. I september 2018 noterade man 24 803 bränder i Amazonas. ­

83


AKTUELLT

“Antalet bränder kan möjligen ha bromsats ner i och med regeringens insatser då man kallade in militär för att bekämpa elden men en så kortsiktig insats räcker inte till, säger Christian Poirier, som är programchef Amazon Watch. Förutom regeringens insatser tror man att den minskade illegala avverkningen av skog även kan ha bidragit.

E

fter den internationella kritiken mot bränderna i Amazonas, hade Brasiliens president Jair Bolsonaro utfärdat ett tillfälligt moratorium mot bränder i två månader. genomsnittliga nederbörden under den här perioden, i synnerhet i Mato Grosso – den delstat där flest bränder anlagts - kan vara en orsak, säger Amazon Watch. Å andra sidan ökade bränderna i delstaterna Cerrado och Pantanal, som inte ingick i Bolsonaros moratorium, sade Poirier. Den brasilianska regeringen måste åta sig att skydda Brasiliens skogar och deras inhemska samhällen, sade Poirier vidare.

MER ÄN DEN

från första januari i år till den första oktober motsvarar en ökning på 41 procent jämfört med samma period 2018, vilket utgjorde det högsta antalet bränder sedan 2013 enligt INPE. Bränderna har vidare haft en stor påverkan på människan såväl som ekologin.

ANTALET BRÄNDER

Bränderna över hela Amazon och resten av Brasilien har givit upphov till rökpelare med alla typer av föroreningar i atmosfären, tillkännagav nyligen den Europeiska rymdbyrån (ESA). Rökpelare har färdats så långt som till Atlantkusten enligt Copernicus Atmosphere Monitoring Service

84

(Cams), som är en del av EU:s observationsprogram för jorden, har röken drivit så långt som till Atlantkusten. Bränderna har vidare frigjort stora mängder koldioxid, som hittills motsvarar 228 megaton i år. Det är den högsta siffran sedan 2010. Bränderna har också släppt ut koloxid – en gas som frigörs när skog brinner. Byrån släppte i oktober bilder som påminner omvärlden att bränderna i Amazonas inte bara är en miljöfara utan även en fara för hälsan hos både människor och djur. Bilderna släpptes samtidigt som antalet bränder i Brasiliens skogar passerade 100 000-strecket- en 45-procentig ökning jämfört med samma tid förra året, uppger INPE. Samtidigt med ökningen av bränderna kunde ESA konstatera att mängden farliga föroreningar som koldioxid, formaldehyder och aerosoler har ökat dramatiskt det här året jämfört med det förra. Forskarna hävdar att personer som utsätts för koldioxid kan få problem med andningen. FÖRORENINGARNA RISKERAR dessutom att påverka miljön. Utsläppen av kolföroreningar från bränderna absorberar solljuset och blockerar utgående energi vilket i sin tur riskerar att påskynda uppvärmningen.

Många misstänker att landets nya regim under president Jair Bolsonaro, har en hel del att göra med ökningen av skogsbränderna i bland annat Amazonas. Han har öppet deklarerat

FOTO: ISAC NÓBREGA/PR

Jordens lungor brinner

President Jair Bolsonaro

att han skulle vilja lämna över skötseln av Amazonas till det privata näringslivet, som bränner ner skog för att bana väg nya jordbruksmarker, boskapsskötsel, gruvdrift och massaindustrier. FRAM TILL ÅRSSKIFTET befann sig regnskogen Amazonas utanför riskzonen men i och med Bolsonaros makttillträde efter segern i presidentvalet kom nya direktiv. I sin valplattform utlovade han att Amazonas skulle röjas och bana väg för utveckling av jordbruket och industrin. Eftersom Amazonas är världens största regnskog, betraktas den allmänt som ”jordens lungor” och att den kommer att spela en avgörande roll för vår planets framtid. ࣵ


΀/DK&&/΁ Rekrytering i Sverige, Danmark, Norge och Finland sedan 1989 till ledning och styrelse i privat, offentlig och idéburen sektor. Både temporära kontrakt och tillsvidare. Nu också med kontorshotell i centrala Stockholm!

CAO • CBDO • CCO • CDO • CEO • CFO • CIO • CPO • CRO • CSO • CSPO • CTO • VD • VVD • VP chefsjurist • compliance • controller • datachef • ekonomichef • forskningschef • försäljningschef förvaltningschef • gruvchef • informationschef • IT-chef • generalsekreterare • kommunchef logistikchef • marknadschef • miljöchef • personalchef • produktionschef • sjukhuschef • säkerhetschef

Kontakta Jan Lövqvist 0708-17 51 02, Tomas Kocsis 0705- 90 70 31 www.imoffice.se • www.interim.se • info@interim.se

Låt oss visa dig Japan. Vår i Japan Körsbärsblom i Kyoto med trdägårdar och teceremoni, Hiroshima, Mt Fuji, Kanazawa och Tokyo. 14 dgr, 41 500 kr. Under körsbärsblommen Varma källor på ön Shikoku, tempelboende i heliga Koyabergen, byn Ainokura samt Hiroshima, Tokyo och körsbärsblomning i Kyoto. 21 dgr, 52 900 kr. Påsklov i Tokyo Familjeresa med extra allt! Ungdomskultur, rolig mat, karaoke, bada i varma källor, båt på Sumidafloden och tempelbesök. 10 dgr, 29 800 kr.. Sydkorea och Japan Arkitektur, modern konst, natur och roliga städer i två supermoderna och samtidigt traditionsbundna länder. 20 dgr, 49 800 kr.

Alla 30 Japanresor hittar du på webben!


AKTUELLT

"Han (Bolsonaro ) anklagade i hårda ordalag icke statliga organisationer och miljöaktivister för att själva ha startat bränderna för att “rikta uppmärksamheten mot dem själva och orsaka problem för Brasilien”

AMAZONBÄCKENET,

där det finns inte mindre än tre miljoner olika växter och djurarter och en miljon människor från inhemska folkgrupper är viktigt för att reglera den globala uppvärmningen med sina skogar som absorberar miljontals ton koldioxid årligen.

orsaka problem för Brasilien”. Det var en typisk kommentar av Bolsonaro, vars ledarskapsstil påminner mycket om den amerikanske presidenten Donald Trump, en statschef som han hyser stor beundran för. En av Bolsonaros favoritslogan är ”Gör Brasilien stort igen”.

Under årets torrperiod drabbades de brasilianska delstaterna Rorainma, Acre, Rondonia och Amazonas hårdast men det har även förekommit bränder på gränsen till Bolivia där stora arealer av landets tropiska regnskogar och savanner brunnit upp. För att få bukt med de här problemen har nu sju sydamerikanska länder undertecknat ett avtal som ska skydda regnskogen. Avtalet undertecknades vid ett möte i staden Leticia i Colombia, där länderna enades om att skapa ett nätverk för katastrofinsatser och satellitövervakning. Samtidigt kom de överens om att arbeta för återplantering av regnskogen och ge urbefolkningen ett ökat inflytande.

BOLSONARO, SOM ÄR EN före detta kapten inom armen med politiska åsikter långt ut på högerkanten, segrade i det brasilianska presidentvalet 2018.

och andra ministrar från Bolivia, Peru, Colombia, Ecuador, Guyana och Surinam deltog i mötet. Brasiliens president Jair Bolsonaro deltog via en videolänk eftersom han låg på operationsbordet. Det här mötet kommer att leva vidare som en samordnande mekanism för de sju ministrar som alla har delar av Amazonas, sade Colombias president Ivan Duque som stod som värd för mötet.

PRESIDENTER, VICEPRESIDENTER

I MITTEN AV AUGUSTI reagerade ledare runt om i världen med chock och ilska på Bolsonaros bristande förmåga att reagera. Han anklagade i hårda ordalag icke statliga organisationer och miljöaktivister för att själva ha startat bränderna för att “ rikta uppmärksamheten mot dem själva och

86

Det var dels på en plattform om att få fart på den stagnerande ekonomin genom att sopa bort allt som var vänsterpolitik och gröna regleringar. Han utlovade att avskaffa böter för kränkningar av miljölagstiftningen. När han väl kommit till makten minskade han drastiskt personalen hos miljövårdsministeriet och den självstyrande miljövårdsbyrån Ibama. Sex av de tio viktigaste posterna i ministeriets avdelning för skogar och hållbar utveckling är vakanta enligt ministeriets hemsida. I SLUTET AV AUGUSTI hade

Bolsonaro ännu inte fått stopp på den internationella kritiken. Tillsammans med flera stora konfektionskedjor som VF Corporation, som äger Timberland och North Face och svenska företaget H&M, som bägge tillkännagav att de tills vidare skulle stoppa inköpen av läder från Brasilien, tillkännagav Norge och Tyskland att de skulle inställa betalningar på miljontals dollar som var avsedda för den FNstödda Amazon-fonden, vars syfte är att bekämpa skövlingen av skogen. Irland och Frankrike uttryckte samtidigt tvivel om att ratificera ett handelsavtal mellan EU och det sydamerikanska handelsblocket Brasilien där Brasilien är den största staten. ­


Är du en av de som numera ska lämna fingeravtryck för att resa till Kina? Kina har per 1 december ändrat regelverket och L]Us[\MTqUVIÅVOMZI^\ZaKSNZI\\Ns^Q[]U7U du vill veta mera om processen och hur Comet kan hjälpa dig med vår anpassade service, så kontakta oss redan i dag! 7J[MZ^MZII\\WUL]ZMLIVPIZM\\OQT\QO\^Q[]U OqTTMZLM\\IQV\MNZLQO,qZMUW\qZL]OQ^M\^Q[ välkommen att be om vår hjälp med din visumansökan, oavsett om destinationen är Kina eller en annan.

Comet Consular Services Med mer än 30 år på marknaden, mer än 70 specialister på våra kontorer i Norden, bl.a. i Göteborg och Stockholm, samt vårt globala nätverk, erbjuder vi en unik och mycket uppskattad tjänst.

Comet

CONSULAR SERVICES VISAS / LEGALIZATIONS / TRANSLATIONS / IMMIGRATION SERVICES

www.cometconsular.com

Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r . fte t.. d e s s lti ta Ps r al ten re e pe eta k sö om arb i V k ed m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”


AKTUELLT

"Macron uppträdde överlägset när han diskuterade Amazonas vid G7-mötet" INFÖR UTSIKTEN AV POTENTIELLA

ekonomiska sanktioner tycks Bolsonaro ha tänkt till och bara några veckor senare uttryckte han i ett tv-tal ”sin stora djupa kärlek” för Amazonas, och sade att han omgående skulle skicka militär för att bekämpa bränderna i Amazonas. För att bemöta kritiken på hemmafronten och utomlands förbjöd han befolkningen att anlägga bränder under en tidsperiod på 16 dagar. Han tackade dock nej till ett bjudande från G7-länderna på 22 miljoner i stöd för att bekämpa bränderna efter en tvist med Frankrikes president Emmanuel Macron. Det ledde bland annat till ett ordkrig där Bolsonaro förolämpade Macrons hustru. till viss del. Macron uppträdde överlägset när han diskuterade Amazonas vid G7-mötet dit man inte hade inbjudit Brasilien. Även om omvärlden har ett legitimt intresse av vad som händer med regnskogen i Brasilien, äger man den inte, även om Franska Guinea har en del av den, sade en diplomat. Det är också korrekt att man haft svåra bränder tidigare om åren och många kartor överdriver brändernas omfattning. Brasilien har några av världens hårdaste bestämmelser då det gäller avverkning av skog. Från 2005 hade man på ett dramatiskt sätt skurit ned avverkningen och det var innan de underminerades av budgetnedskärningar nu senast av Bolsonaro. När han väl kommit till makten reducerade han personalen

i miljövårdsministeriet och den självstyrande miljövårdsbyrån Ibama. Sex av de tio viktigaste posterna i ministeriets avdelning för skogar och hållbar utveckling är vakanta enligt ministeriets hemsida. Sedan han kom till makten har Bolsonaro skurit ned kraftigt i budgeten och personalen hos de organ som haft till uppgift att försvara miljön och därmed kraftigt begränsat deras möjligheter att utföra sina jobb. I augusti avskedade han Ricardo Galvão, en fysiker som var chef för landets mest ansedda forskningsinstitut, National Institute for Space Research, sedan institutet offentliggjort en rapport som konstaterade att antalet bränder i Brasilien hade ökat med inte mindre än 84 procent sedan januari jämfört med samma period föregående år.

BOLSONARO HADE RÄTT

88

Slutligen utlyste Bolsonaro om ett 60 dagar långt stopp på moratorium om att få röja mark i Amazonas via bränder. Han sade också att han hade kommit ut med hedern i behåll efter ordkriget med Macron, vars uppträdande hade ”väckt upp hans känsla för patriotism” bland många brasilianare. Brasilien skulle nu utveckla sina egna strategier för hur man ska ta itu med problemen i Amazonas. Olavo de Carvalho, en ultrakonservativ filosof och som förnekar att det sker någon klimatförändring, sade:” Ingen vet vad som sker i Amazonas. Det är alltför stort för att man ska kunna få kontroll över. Det enda man vet vad som fungerar och det är vad Bolsonaro gör nu – att skicka krigsmakten dit.”

”Amazonas måste ställas under en militär ockupation. Amazonas är vårt och vi måste upprätta vår nationella ställning där ” sade han vidare. Bolsonaro, som är en före detta kapten inom armen med politiska åsikter långt ut på högerkanten, segrade i det brasilianska presidentvalet 2018, dels på en plattform om att få fart på den stagnerande ekonomin genom att sopa bort allt som var vänsterpolitik och gröna regleringar. Han utlovade att avskaffa böter för kränkningar av miljölagstiftningen. “Han anser på djupt ideologiska grunder att miljökämparna ingår i vänsterkrafternas syn på omvärlden”, säger Matias Spektor, vid universitetet Fundação Getulio Vargas i São Paulo. Brasiliens krigsmakt har länge ansett att utomstående krafter har idéer om Amazonas och att man därför måste utveckla området eller riskera att förlora det. “Den viktigaste frågan är hur man ska få till stånd en rationell diskussion om vad som egentligen händer”, säger Marcos Jank från the Centre for Global Agribusiness vid Insper, som är ett universitet i São Paulo. Och det är något som Brasiliens bönder önskar. om att inte dra sig ur Parisavtalet om klimatförändringar eller att avskaffa miljövårdsministeriet. De fruktar att konsumenterna kommer att bojkotta dem och att EU drar sig ur ett nyligen undertecknat handelsavtal med Brasilien som Macron hotat med. Men bägge skulle i själva verket få en begränsad effekt. Jank påpekade att 95 procent av Brasiliens export av jordbruksprodukter som uppgår till ett värde av 102 miljarder dollar, är varor som inte går direkt till konsumenterna. 60 procent går till Asien. Men märket Brasilien har utan tvekan skadats.

DE ÖVERTYGADE BOLSONARO

Men Bolsonaro är också på förrädisk mark politiskt. Även om brasiliansk nationalism inte bör underskattas, oroar sig många invånare i landet för klimatförändringarna. När Bolsonaro talade till folket i slutet av augusti i ett TV-tal om bränderna, demonstrerade folk i de rikare delarna av städerna, som bidrog att hjälpa honom till makten. ࣵ


Snabbt och enkelt, till och från Stockholm

Din flygplats för affärs- och privatresor

1 01 2019-01-31 HÖGA KUSTEN AIRPORT – ARLANDA

ANK. MÅ TI 08:30 і і 18:55 і і 17:30

ON TO і і і і

FR і і

і

ARLANDA – HÖGA KUST

FLIGHT AVG. W27690 08:50 W27688 19:15 W27694 17:50

EN AIRPORT

ANK. MÅ TI 10:00 і і 20:25 і і 19:00

ON TO і і і і

FR і і

і

highco ighcoastmed astmed astme stmed stme tmed med m me dia.com ia.co a.com .com om m

Boka din resa via direktflyg.se eller 0770–790 700

FLIGHT AVG. W27689 07:20 W27687 17:45 W27693 16:20

Höga Kusten Airport 0612 – 718 110 hogakustenairport.se

Alltid fri parkering


Mora MMIX Tronic Black kommer att finnas i butik från och med januari 2020.

Runt den här kranen pågår livet På gatan utanför lägenheten rusar livet fram, men i detta moderna badrum i Stockholms innerstad råder lugnet. Här startar och avslutas dagen med ett leende i spegeln och en glimt av förra veckans solsemester. Det nyrenoverande badrummet sprider både en glädje och ett lugn. Skönt att det äntligen var badrummets tur att stå i fokus! Varje badrum har en potential att bli drömbadrummet de luxe. Det viktigaste är att badrummet inte bara består av färg och form utan också av innehåll och funktion och den rätta balansen. För alla vill väl ha en känsla av wow när man kliver upp på morgonen! Det här badrummet skapar ett lyxigt liv i svart som blandas upp med en naturlig härlig känsla tack vare sitt val av inredning, material och former. Det mesta i badrummet har sina rötter i Sverige och tillsammans skapar inredningen en modern känsla. Genom att

90

välja inredning som består av kvalitativa material som kan återvinnas ger det oftast en mer naturlig, gedigen känsla och en inspiration inför det dagliga användandet. Vi inspireras oftast av de mest enklaste lösningar som med små medel och på rätt plats blir det självklara valet. Det är detaljerna som gör skillnad Genom att planera, möblera och inkludera detaljerna i badrumsrenoveringen så kan man skapa något personligt och unikt. I detta badrum lät man sig inspireras av tvättställsblandaren som blev utgångspunkten för det fortsatta designvalet. Den beröringsfria kranen Mora MMIX Tronic gav både design och funktion i ett. Den svarta ytan av PVD gör produkten hållbar och att kranen startar med automatik när händerna närmar sig, skapar en lyxig men även ekonomisk och hygienisk känsla. Att produkten består av ett blyfritt material gjorde valet enkelt. Även om man ska omge sig av saker man tycker om och mår bra av så mår

man ännu bättre när valet innebär ett miljövänligt val. Något nytt, begagnat och designat Varje hem är oftast en blandning av något nytt, begagnat och designat precis som i detta badrum. Här skapar de nya gröna växterna ett liv i badrummet, handtagen kommer från ett gammalt skärp och skapar ett minne och en fin detalj i badrummet. De egendesignade speglarna ger badrummet en modern touch och det är just här som man förväntas skapa magi varje morgon och nu har det äntligen blivit möjligt. Låt detta inspirera till att våga skämma bort dig själv och låta hotellsviten flytta in hemma hos dig. Resultatet är en plats du gärna dröjer dig kvar på länge. Det är dags att skapa en plats för ett wow, glädje och en stunds eftertanke. Det här är livet runt kranen när det är som bäst. #livetruntkranen


LYXIGT MED FOGFRITT! Vi arbetar med CreteDeco. Det är ett material som bygger ca 3 mm och därför kan läggas direkt på befintligt kakel/klinker, vilket spar både tid och pengar. Renoveringen tar endast ca 6 dagar.

Du kan äv en välja and ra kulörer uta nfö gråskalan r för betongen .

BETONGSTIL Sveriges största leverantör utav designlösningar i betong. Vi levererar även golv, bänkskivor och stänkskydd i betong.

08-748 99 11 www.betongstil.se Följ oss på Facebook och Instagram


RESA

MONACO

Monaco, världens minsta monarki med en yta på 1,95 kvadratkilometer, har i många år varit förknippad med lyx i alla former. Det pyttelilla furstendömet som grundades redan 1297 tillhörde Frankrike fram till 1861 då man lev självständigt men landet har styrts sedan 1297 av familjen Grimaldi. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

92


Chartra eget flyg

Nordic Air Brokers erbjuder kunder att chartra alla typer av flyg Upplev komfort, effektivitet, flexibilitet och kontroll Till din service 24/7

Tel. 0520 48 29 00

info@nordicairbrokers.se


RESA

FORMEL 1 OCH GRACE KELLY

K

arl Marx kallade Monaco ”ett tillhåll för banditer”, Paul Theroux beskrev staden som en plats för "skatteflyktingar" och den världsberömda författarinnan Chanel, skrev i ett brev till sin make - ”jag har just bevittnat en ständig procession av horor, sutenörer, guvernanter och förmögna, feta kapitalister”. Mansfield, som tidigt förälskade sig i Rivieran, skrev noveller, dikter och tidningsartiklar som handlade om sex, kärlek, sociala skillnader och upptäckte tidigt den franska Rivieran och bodde dels på Hotel Beau Rivage i Bandol och hyrde senare Villa Pauline med dess fantastiska utsikt över havet från klipporna. Men det var då det. Sedan dess har mycket hänt och det måste utan tvekan tillskrivas prins Rainier. Man kan säga att Monaco är inne i en ny era. När prins Rainier avled 2005 sörjdes han av många men Monaco kom då att vända blad. Det lilla furstendömet betraktades länge som ett mycket diskret skatteparadis för välbärgade expats. Och hertigdömets lite tråkiga framtoning har sakta men säkert utvecklats till en hip destination som lockar till sig yngre resenärer med mycket mindre reskassor.

Många som kommer hit gör det för att titta på Monacos Grand Prix i maj och det loppet betraktas som det mest prestigefyllda på Formel-1-kalendern. Då flockas miljardärer, rockstjärnor, playboys och supermodeller kring den prestigefyllda, mytomspunna tävlingen. Det var först på 1950-talet som furstendömet blev känt för en större publik. Det var då som den världsberömda skådespelerskan Grace Kelly gifte sig med Prins Rainier III. Nästan över en natt blev landet till en samlingsplats för kändisar och rika jetsetare. Eftersom man inte heller betalar skatt här är det inte heller förvånande att det blivit en tillflyktsort för de rika.

Och det kan man nog tacka Rainiers son Albert för. Han har mycket aktivt stött Monacos utveckling som en mer konstnärlig destination däribland Monte Carlo Jazz Festival, som grundades 2006, och stora konsertföreställningar vid Grimaldi Forum och hertigdömets senaste museum, NMNM (New National Monaco Museum). Det finns också en ny våg av restauranger och barer med hyggliga priser och happy hours. Det är himmelslångt från Las Vegas men Monacos casinos är alla en del av det CIRKA 80 PROCENT är utländska hela. Även om man håller sig till den medborgare. En av de viktigaste dagarna strikta klädkoden i det legendariska i kalendern är Formel-1-tävlingen i maj kasinot, finns det tre andra kasinon. och att vinna där anses vara den största utmaningen och det första Grand Prix- För att komma in i helgedomen loppet kördes redan 1929. Banan som krävs dessutom pass och 10 euro i har funnits med i F1 sedan 1950, anses entréavgift. De tre andra – The Café vara den svåraste att vinna och den de Paris, The Sun Casino, bägge inne i tidigare världsmästaren Nelson Piquet Fairmont Hotel, och Monte-Carlo Bay har jämfört Monacos GP med att köra – gäller allmän klädsel och där tar man helikopter i ett vardagsrum. inte heller ut någon entréavgift. ­

94


Vingfundament

Vingfundament

Vingfundament

Vingfundament

ÄR DU PROJEKTÖR? SE HIT!

ÄR DU ENTREPRENÖR? SE HIT!

ÄR DU BYGGHERRE? SE HIT!

Projekterar du bullerskärmar? Ring oss, vi hjälper dig!

Industriell effektivitet i terrängen™

- Hållbarhet - Krav - standarder - Låg totalkostnad - Dokumentation

www.terrawing.se

www.terrawing.se

www.terrawing.se

www.terrawing.se

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

www.terrawing.se

www.terrawing.se

Vingfundament

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

www.terrawing.se Industriell effektivitet i terrängen™

Projekterar du bullerskärmar? Ring oss, vi hjälper dig!

ÄR DU ENTREPRENÖR? SE HIT!

ÄR DU PROJEKTÖR? SE HIT!

Vingfundament

Vingfundament

Terrawing AB Tunaholm | 611 95 Nyköping | Tel. 0155-510 44

www.terrawing.se - Hållbarhet - Krav - standarder - Låg totalkostnad - Dokumentation

ÄR DU BYGGHERRE? SE HIT!

Vingfundament


RESA

EN LYXIG WEEKEND I MONACO ÄR SVÅRSLAGEN Efter årtionden av upprustning av stadsbilden, för vilken prins Rainier gått i spetsen är en lyxig sommarweekend i Monaco svårslaget. är under perioden september-oktober. Vädret är alltid på din sida tack vare Rhonedalens förmåga att dra till sig alpvindarna bort från den här kuststräckan. Monaco är tvärt emot vad man vid första anblicken skulle tro, inte en kulturell öken, nej det stämmer inte helt med verkligheten. Det fantastiska Salle Garnier Room i Grand Casino är en underbar plats för att se opera under årets tre första månader eller balett på vintern. Under högsommaren har Les Nuits de la Danse föreställningar på kasinots terrass och Monte Carlos filharmoniker håller konserter inne på palatsets innergård. Bland de mest berömda men troligen det minsta i världen är det irländska biblioteket nära prinsens palats i Monaco. På hyllorna hittar man ett exemplar av den första upplagan James Joyce’s Ulysses från 1922. På hyllorna hittar man vidar läderinbundna

BÄSTA TIDEN ATT BESÖKA

PLACE DE CASINO är beläget mitt i hjärtat av Monaco och det går inte att missa. Torget upphör aldrig att imponera från det tjusiga Grand Casino till det pampiga Hotel de Paris i art deco-stil. Det skulle kännas lite konstigt att ha varit på kasinot och inte satsat några slantar på rouletthjulet men även om du inte spelar så är det en speciell känsla att ha varit där. Samma sak gäller ett besök i hamnen.

96

volymer av Jonathan Swifts brev samt sällsynta boksamlingar av författare som Oscar Wilde, John M Synge och George Bernard Shaw och förstautgåvor av författare som Flann O’Brien, Katharine Tynan, Iris Murdoch och William Trevor och det finns även en hörna för enbart verk av Samuel Beckett. Man skulle kanske kunna fråga sig vad ett irländskt bibliotek har att göra med Monaco. Det är mindre känt att prinsessan Grace Kelly, som var gift med prins Rainier III och mor till prins Albert, var mycket stolt över sitt irländska ursprung och blev en stor samlare av irländsk litteratur. Hennes samling kom att utgöra basen för biblioteket, som invigdes två år efter hennes död 1984. också bronsskulpturer av Brendan Behan, Oscar Wilde and James Joyce. Också en enorm samling av irländska noter och ett piano som författaren Anthony Burgess brukade spela på. Burgess, som var en nära vän till prinsessan Grace och prins Rainier, var den drivande kraften bakom invigningen av biblioteket. I samlingen finns i dag omkring 9 000 verk. ­

HÄR HITTAR MAN


Fjällnära möten Kom till Ramundberget och låt naturen inspirera till storslagna ting. Tillsammans med aktiviteter i världsklass, god mat i mysig och stilren fjällmiljö, skapas här möjligheter till möten av en helt egen sort. Välkommen till vägs ände.

ga. ffelstu till vå r u t På

Upplevelser på fjället.

Även tyr ti llsam mans .

www.ramundberget.se www.ramundberget.se

Mysiga middagar.


RESA

"MONACO ÄR STÄLLET FÖR DIG SOM ÄLSKAR LYXSHOPPING" HÄR ÄR DET MEDELHAVSKÖKET

som dominerar med kulinariska tungviktare Alain Ducasse och Joel Robuchon vars restauranger ligger mitt i smeten vid Monte-Carlo’s Casino Square. Men det finns idag även krogar med influenser från Nordafrika. Den mycket ansedda krogen Le Louis XV –drivs av Alain Ducasse och är en av Monacos absolut bästa krogar. Ducasse är den i världen som samlat på sig näst flest stjärnor i Michelinguiden. Mest känd för lokala skaldjur, kaviar, tryffel och andra lokala läckerheter, Tillsammans med Franck Cerutti har

de skapat ett medelhavsinspirerat kök vars två stjärnor också har en vinkällare med 600 000 buteljer och 950 olika märken. Joel Robuchon är den chef som samlat på sig flest stjärnor i Michelinguiden – totalt 26. Restaurang Monte Carlo ståtar med två stjärnor i guiden. På menyn finns vanligtvis lokala skaldjur och fisk förutom tryffeln. Vistamar, beläget inne i Hotel Hermitage är den mest romantiska av Monacos många toppkrogar. DET FEMSTJÄRNIGA HOTELLET

Monte Carlo har varit aktuellt på societetsscenen i Monaco sedan 1920-talet. Fairmont Monte Carlo, är ett annat femstjärnigt lyxhotell som ligger vid havet med restauranger i toppklass, ett naturligt spa och pool på taket med panoramavy över havet och Formel-1 banan och detta gör tillsammans Fairmont Monte Carlo till en vinnande kombination för semestrande av olika slag HOTEL HERMITAGE, detta palats i Belle Epoquestil, som är en diskret kusin till grannhotellet Hôtel de Paris,

98

är en favorit bland jetsetfolket och celebriteter som föredrar att befinna sig under radarn. Vilket man lätt kan ana kan lätt ana när man ser parkeringen utanför där det på rad står Lamborghinis, Bentley och Rolls - men vad annars kan du vänta dig i Monte Carlo. I Monaco kan du som älskar lyxshopping njuta. Om du rör dig emot de centrala shopping området “The Monte-Carlo Pavilions” kan du hitta butiker så som Alexander Mcqueen, Balenciaga, Chanel, Chopard, Yves Saint Laurent, Piaget, Bottega Veneta och Lanvin. Bara ett stenkast bort kan du på gatorna vid Casino de Monte Carlo hitta butiker så som Cartier, Audermars Piguet, Rolex, Prada, Valentino, Hermés och Gucci. För dig som inte vill spendera så mycket pengar på lyxprodukter och vill hålla dig till en mer vardaglig shopping passar Metropole Shopping Center perfekt. Där hittar du butiker som Hugo Boss, Kenzo och Sephora. I Monaco tar dygnet aldrig slut och för den som är i rätt ålder finns det alltid en massa trevligheter att ta del av. ࣵ


Linköping City Airport

DIN FLYGPLATS MED SERVICE I VÄRLDSKLASS Upp till 3 dagliga avgångar till Amsterdam med KLM - ett av världens främsta flygbolag när det gäller hållbarhetsarbete.

Sätt guldkant på resan! Nu finns möjlighet att köpa access till vår business lounge – Lounge by Lexus.

www.linkopingcityairport.se


MAT & DRYCK

Lär känna det nya Bordeaux

B

ordeaux är ett av världens mest kända vindistrikt och förknippas ofta med framstående röda kvalitetsviner. Nu träder en ny generation vinodlare in i bilden och de är inte rädda för att framställa vin som kan utmana den klassiska bilden av distriktet. The Wine Company har tittat närmare på vinhuset Rothschild och framförallt Saskia de Rothschild som nyligen tog över rodret. DET FINNS DRYGT 6 300 vinodlare i Bordeaux1. Det är ett av världens största vinområden och kallas ofta för vinets huvudstad. Men med berömmelse kommer också förväntan. Den klassiska bilden av vin från Bordeaux har tidigare varit att de bör förvaras i vinkällare under årtionden. EFTERSOM MÅNGA av regionens mest välrenommerade märken är förknippade med höga priser, lagring och auktioner, hamnar Bordeaux’s andra viner ofta i skymundan. Men faktum är att det finns gott om viner från distriktet från 90 kronor och uppåt. Nu blåser dessutom nya vindar och i takt med ett förändrat sätt att

100

konsumera vin ändras även sättet hur vinet produceras. – Tidigare har vin ofta sparats till särskilda tillfällen och därför har det även producerats på ett sätt som gör att vinet behövts lagras några år för att smaka som bäst. Idag produceras istället vin utifrån förändrade önskemål av oss konsumenter, vilka är att det ska gå att avnjutas direkt och passa vid många olika tillfällen, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company. Domaines Barons de Rothschild (Lafite) är ett namn som väger tungt både i Bordeaux och i övriga vinvärlden.

SASKIA DE ROTHSCHILD

För drygt ett år sedan tog den unga journalisten Saskia de Rothschild över vinimperiet efter sin far Eric. Hon är också den första kvinnliga styrelseordföranden för familjens

globala vinimperium, som innefattar sju andra vingårdar runt om i världen. standard över regionen, och introducerar en mer modern vinstil. Deras senaste vin Avant Garde är ett banbrytande projekt som förenar det moderna med de klassiska attribut som kännetecknar Bordeaux. Det är ett välstrukturerat bordeauxvin som inte lämnar någon tvivlandes på dess ursprung, fortsätter Linda Sorby. Saskia de Rothschild är inte bara ansiktet utåt för företaget som tillverkar några av världens mest berömda röda viner. Hon har också en tydlig vision kring framtidens utmaningar och inom vilka områden som vinhuset måste moderniseras på för att kunna hålla sig levande. Inte minst handlar det om den ökade efterfrågan av ekologiska och biodynamiska viner.

ROTHSCHILD SÄTTER EN NY

– Saskia de Rothschild har betonat att de behöver hitta sätt att tala till den nya generationens vinkonsumenter. Detta har föranlett ytterligare förändringar i jordbruket, för att bli än mer naturligt och hållbart, avslutar Linda Sorby. ࣵ


Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se

Snabbaste vägen mellan Härjedalen och Stockholm Kampanjbiljetter från 595 SEK Kontakta oss på direktflyg.com Tel. 0770-790 700 bokning.airport@herjedalen.se Tel. 0680-100 95 Din flygplats i Härliga Härjedalen


MAT & DRYCK

The Wine Company tipsar om fyra trevliga viner från Bordeaux Rothschild Avant Garde Bordeaux 2016 Bordeaux AOP, Réserve Spéciale Domaines Barons de Rothschild (Lafite) Fylligt, fruktigt och intensivt. Det här vinet står för en ny Bordeauxstil. I doften framträder röda bär och björnbär samt nejlika och inslag av karamell. Smaken är torr med aromer av mogna, mörka bär, en återhållsam syra och fint integrerade tanniner. Ett välstrukturerat och drickmoget bordeauxvin som inte låter någon tvivla på dess ursprung. Passar till: smakrika asiatiska eller indiska rätter. Artikel-nr.: 367086 Pris: 139 kr

Barons de Rothschild (Lafite) rouge 2016 Bordeaux AOP Ett elegant och finessrikt rödvin från Barons de Rothschild (Lafite) med en ljuv doft av röda och svarta vinbär samt körsbär. I gommen breder fruktaromerna ut sig som sig bör i ett fint bordeauxvin och bildar en utsökt harmoni med de kryddiga tonerna innan den långa avslutningen. Vinet är redo att drickas nu. Passar till: ugnstekt kött, pasta, ostar eller bara på egen hand. Artikel-nr.: 550135 Pris: 139 kr

Réserve Spéciale Rothschild (Lafite) Bordeaux rouge 2015, Bordeaux AOP Domaines Barons de Rothschild (Lafite) Ett elegant rött vin från Barons de Rothschild (Lafite). I doften möts fina aromer av röda samt svarta vinbär och körsbär. I gommen framträder den klassiska strukturen hos en röd bordeaux där harmoniska tanniner och utsökta frukt- och kryddtoner förenas till en smakfull enhet. Ett selektionsvin ur ett fantastiskt parti utvalt speciellt för The Wine Company. Passar till: kalv, vildsvin och anka. Artikel-nr.: 407996 Pris: 139 kr

E U R O C AV E V I N SK Å P FÖR DEN K VALIT ET SM EDVE T N E

V I NÄL S K AR EN EuroCave tillverkar bland de förnämsta vinskåpen i världen, både för privat bruk och för restauranger. Patenterad teknik ger perfekta förhållanden för Dina viner; exakt temperaturreglering, rätt luftfuktighet och god luftcirkulation. Miljön i skåpen liknar den i en riktig jordkällare. EuroCave vinskåp finns som lagringsskåp med ”en” temperatur eller som ”tre”-temperaturskåp, alltifrån energisnåla modellen ”Pure” till den i köksmoduler inbyggnadsbara ”Compact”-modellen, liten och stor. ScandiCave är återförsäljare för EuroCave i Sverige.

VINSKÅP FÖR ALL A BEHOV

Château Lafite-Rothschild 2010 Pauillac AC, 1er Cru Classé Château Lafite-Rothschild räknas som en av vinvärldens stora giganter, vad gäller såväl berömmelse som till prislapp. Med en doft av plommon, löv och mahogny är det här ett fylligt vin med aromer av svartavinbär och sura körsbär samt rostade toner från lagringen på ekfat. Alkoholen är balanserad och bär den komplexa mineraliteten i gommen, vinet bjuder på runda tanniner och livlig syra. Trots sin koncentration är vinet anmärkningsvärt elegant. Mytomspunna Lafite visar vad som utgör en riktigt bra terroir. Passar till: nöt, lamm och vilt. Artikel-nr.: 726566 Pris: 12 900 kr 08 - 653 08 80

102

INFO@SCANDICAVE.SE

WWW.SCANDICAVE.SE


JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

HÖSTENS MUSIKAL I MALMÖ IS ”GREASE D” THE WOR

NÖJESTEATERN, MALMÖ | PREMIÄR 3 OKTOBER BILJETTER: WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE, 0775-700 400 WWW.GREASETHEMUSICAL.SE Julius Production, Sangré Event och PJP presenterar

JIMI HENDRIX • BLOOD, SWEAT AND TEARS • JOAN BAEZ CREEDENCE CLEARWATER REVIV AL • THE BAND • JANIS JOPLIN JEFFERSON AIRPLANE • SLY AND THE FAMILY STONE CANNED HEAT • THE WHO • RICHIE HAVENS • ARLO GUTHRIE CROSBY, STILLS, NASH AND 50 ÅR YOUNG • RAVI SHANKAR JOHNNY WINTER • TEN YEARS AFTER COUNTRY JOE AND THE FISH • GRATEFUL DEAD

WOODSTOCK

EN SVENSK HYLLNINGSKONSERT TILL VÄRLDENS FÖRSTA STORA ROCKFESTIVAL MIKAEL RICKFORS • DAN HYLANDER • PY BÄCKMAN • LAGAYLIA FRAZIER • MATS RONANDER • CLAS YNGSTRÖM • CONNY BLOOM • JANNE ÅSTRÖM

SVERIGETURNÉ 4 OKT - 24 NOV

Helsingborg - Halmstad - Göteborg - Växjö - Västerås - Uppsala - Kalmar - Jönköping - Stockholm Norrköping - Linköping - Umeå - Sundsvall - Skövde - Gävle - Malmö - Karlskrona - Örebro - Karlstad

Biljetter och mer information: www.woodstock50.se


AKTUELLT

RESTAURANG VRÅ ÖPPNAR NY VRÅ öppnar äntligen dörrarna för nyrenoverade restaurang VRÅ på Clarion Hotel Post i Göteborg. Restaurangen som har flyttat upp en våning har genomgått en totalrenovering. Med ny inredning samt närproducerad och spårbar meny välkomnar kockprofilen och operativa chefen Sofia B Olsson in till en unik japansk värld mitt i centrala Göteborg.

EFTER LÅNG VÄNTAN

på hållbarhet har VRÅ alltid varit en restaurang som legat i framkant. Med det nya konceptet vill Sofia B Olsson höja ribban ytterligare och göra restaurangen hållbar i alla led, från närproducerade råvaror till en hållbar miljö för såväl gäster som medarbetare. På menyn är det säsongen som står i fokus och avgör vad som serveras. Ingredienserna kommer att vara närproducerade, där inspiration och tillagningsmetoder kommer från Japan. – Jag vill bevisa att det går att driva

MED ETT STORT FOKUS

en restaurang där gäster, personal och miljön är välmående. Där vi väljer att följa naturen istället för att tämja den. Säsongen får avgöra vad som kommer in genom köksingången och vad som serveras på kvällen. en fot på västkusten och en i Japan. Ungefär så ska du känna när du kliver in i restaurangen, som att miljön är bekant men lite spännande på en och samma gång, Säger Sofia B Olsson, Operativ Chef för VRÅ. På VRÅ är hållbarhet, med fokus på spårbarhet, en avgörande ingrediens. Fisk och skaldjur som serveras kommer från säkra, vilda bestånd på västkusten. Grönsakerna kommer

TÄNK DIG ATT DU HAR

från hotellets egen takodling och från ekologiska lantbruk i Västergötland. Köttet köps av uppfödare som låter djuren leva så naturligt som möjligt. – Clarion Hotel Post är så mycket mer än ett hotell, hela vårt hus är en upplevelse och en destination i sig. Genom VRÅs nyöppning fyller vi vår underbara posthall med ännu fler magiska restaurangupplevelser. Det här blir riktigt bra, säger Sara Lake, Hotelldirektör på Clarion Hotel Post. nyöppningen lämnar restaurangens Sofia B Olsson över titeln som kökschef till Rebecca Olsson, som varit sous chef på VRÅ i många år. Sofia tar sig an det övergripande ansvaret som operativ chef. Restaurangen kommer från och med nu att ingå i restaurangfamiljen By Marcus Samuelsson™ som är ett samägt bolag mellan Clarion Hotel och Marcus Samuelsson Group. O

I SAMBAND MED

FAKTA OM VRÅ Meny: Japansk/Svensk med fokus på fisk, skaldjur och grönsaker. Det finns även kötträtter. All mat är ekologisk och närproducerad. Bar: Vin och Sakebar med över 40 sorters Sake.

The one and only ic conference for nord travel buyers!

17- 18 March in Stockholm

NORDIC BUSINESS TRAVEL SUMMIT 2020 th e n a m e o f th e g a m e!

NBTS NORDIC BUSINESS TRAVEL SUMMIT

104

Follow us on LinkedIn & Facebook @Nordic Business Travel Summit


Betalningar:

DITT HJÄRTA MEN INTE DIN PASSION.

Se filmen om restaurang El Cielo på verifone.se

Vi förstår att du inte brinner för betaltterminaler utan, som Ali Azimi på El Cielo, för kunderna och vad du erbjuder dem. Men det är otroligt viktigt att betalningarna funkar. De är ju själva hjärtat i din verksamhet och ska flöda snabbt, smidigt och säkert. Det är vår passion, och det ger dig möjlighet att fokusera på din.

Verifone – världsledande på betallösningar


KONST & DESIGN

EXCEPTIONELLT SÄLLSYNT KLOCKA AV AUDEMARS PIGUET PÅ IMPORTANT TIMEPIECES

SOM DET LEDANDE auktionshuset i Norden och störst inom kvalitetsauktioner för klockor är vi mycket stolta över att kunna presentera ett exceptionellt sällsynt armbandsur från Audemars Piguet, en av världens främsta klocktillverkare. Klockan är en kronograf i stål från 1960 med referens 5518 och säljs på den internationellt uppmärksammade klockauktionen Bukowskis Important Timepieces, den 12 november.

arkiv producerades enbart 307 armbandsur med kronograf under företagets första verksamma sekel, varav enbart 52 av dessa klockor tillverkades i stål. Klockorna såldes mellan 1930 och 1962, det går bara att spekulera i hur många som finns kvar idag. ”Det vi vet är att Audemars Piguet kronografer från denna ENLIGT AUDEMARS PIGUET

106

tidsperiod sällan förekommer på andrahandsmarknaden och en i stål förekommer i det närmaste aldrig” säger Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor. tillhör den mycket sällsynta referensen 5518 som enbart tillverkades i nio exemplar mellan åren 1951 och 1962. Den första, i guld, levererades till USA men de resterande åtta i stål har aldrig sålts på öppna marknaden utan gavs av Audemars Piguet till vinnaren i skidtävlingen Epreuves internationales de ski i Le Brassus mellan åren 1957 och 1962. Efter Audemars Piquets undersökningar har ingen av dessa klockor förekommit i varken privata samlingar eller på auktion på flera årtionden, tills nu. Denna tidigare okända skatt tilldelades den svenske skidåkaren och

AUKTIONENS AUDEMARS PIGUET

backhopparen Bengt "Silver-Bengt" Eriksson efter hans seger i Le Brassus 1960. Bengt Eriksson tog år 1956 ett sensationellt OS-silver i Nordisk Kombination och kallades därefter för "Silver-Bengt". Det var ursprungligen inte tänkt att han skulle medverka men kom trots allt med för att Sverige skulle vara representerade i grenen. Väl där överraskande han världen och lyckades ta andraplatsen. MED HJÄLP AV Audemars Piguets arkiv bekräftas det att klockan är den som gavs till Bengt "Silver-Bengt" Eriksson, vidare bekräftar arkivet även att klockan levererades som den ser ut idag med en boett i stål, tryckknappar i guld, en vit urtavla med applicerade XII och VI romerska siffror samt mindre indextrianglar i guld och en tachymeterskala i miles. ࣵ


BILDEN ÄR TAGEN HEMMA HOS GRAFIKERN LINA RÖRVALL OCH ARTISTEN STIKO PER LARSSON I INSJÖN OCH FÖRESTÄLLER SONEN PELLE, TRE ÅR. KRANEN ÄR MORA IZZY RUSTIC. FÖR MER INSPIRATION, FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: @mora_armatur

Runt den här kranen pågår livet. Löven har börjat gulna på träden och längtan efter mysiga höstkvällar och värmande grytor har börjat smyga sig på. Pelle är på väg hem från förskolan med sin mamma. Gummistövlarna är på och många vattenpölar ska undersökas. Det varma sköna hallgolvet får ta emot dropparna från de blöta galonkläderna när de kommer hem, och hans leende går inte att missa. Det är dags att tvätta händerna och leken är framme igen. Pelle når knappt upp till handfatet men vad gör det, Spindelmannen kan ändå simma runt där. Maten är klar och snart är det dags att sova. I morgon är det en ny dag, och livet runt kranen fortsätter.


KONST & DESIGN

POETISKA MÖBLER AV GUSTAF FJAESTAD PÅ HÖSTENS AUKTION MODERN ART & DESIGN Bukowskis presenterar möbler av den svenske formgivaren och konstnären Gustaf Fjaestad på auktionen Modern Art & Design den 26–27 november. skulpterade och snidade möbler som står på Thielska Galleriet betraktas ofta som synonyma med själva galleriet. Nu säljer Bukowskis en dubblett av det fantastiska bord som levererades till Thielska galleriet år 1908, samt sex unika stolar. Möblerna har funnits inom samma familj sedan 1914 fram till idag. ”Fjaestads så kallade stabbe-möbler är utförda i ett närmast fabelliknande uttryck som harfå motsvarigheter, en naturromantisk stil snarare än jugend, med skurna tallkvistar och bark-dekor”, berättar Eva Seeman, ansvarig specialist Design & Modernt konsthantverk.

GUSTAF FJAESTADS

FJAESTADS BORD beställdes ursprungligen av en amerikansk bekant till Thiel tillsammans med sex stycken stabbestolar. Stolarna tillverkades cirka 1908 – 1909. Bordet var färdigställt några år senare, 1914

108

och den amerikanske kunden hann avlida innan möblerna levererats och blev kvar i Sverige. Ernest Thiel och fru besökte Friedrich Nietsche arkiv i Weimar där de såg Henry van de Veldes storslagna inredning med bland annat den gigantiska väggfasta soffan, i den belgiska Art Nouveau, som är signifikativ för van de Veldes formgivning. Thiel, som sedan tidigare var bekant med Gustaf Fjaestad, bestämde att Fjaestad var rätt person att skapa en svensk tolkning av Van de Veldes soffa i sin nybyggda villa på Djurgården, ritad av Ferdinand Boberg. Fjaestad fick i uppdrag att skapa ett bord och en soffa åt Thiel. Thiels soffa och bord ställdes ut på Konstindustriutställningen på Djurgården i Stockholm, 1909 tillsammans med sex stolar. Möjligen såg den ursprungliga amerikanske beställaren Thiels bord på utställningen och beställde ett likadant. Fjaestad beslutade sig senare för att ge Thiel en gåva bestående av de sex kompletterande stolar, vilka idag finns

på Thielska Galleriet. Bordet som säljs på Bukowskis i höst är därmed en dubblett till Thielska bordet och avsett att komplettera gruppen med sex stolar. DEN KOMPLETTA MÖBELGRUPP

som nu bjuds ut på Bukowskis Moderna auktion, visades år 1914 på Baltiska utställningen i Malmö, då den ursprungliga köparen fallit ifrån återgick då möblerna till Fjaestad. Han fann snart en köpare i tobaksfabrikören Erland P. Olsén i Arvika, där de stannat tills nu. Fjaestads-möblerna har ställts ut ett antal gånger i Sverige samt även, enligt familjetraditionen, varit på turné internationellt, vilket bland annat bevisas genom en att en transportetikett från Panama-kanalen har funnits på bordets undersida. ࣵ ERNEST THIEL


Ett mobilt Escape Game -Engagerande teambuilding En häftig spionjakt där ni ska lösa alla uppgifter innan tiden är ute. Arrangeras där du är och kan genomföras på restaurang, konferensanläggning eller hemma hos er. Ett actionfyllt lagspel för 4-600+ personer. Ett helt nytt koncept som kan genomföras över hela Sverige.

För mer information: Escape Box Sverige www.escapebox.se - info@escapebox.se - 0768-33 33 00

Deckargåta med middag - Nyckeln till mord Nyckeln till mord är en deckargåta som spelas i fyra akter av professionella skådespelare. Mellan varje akt serveras det en maträtt och mellan akt 3 och akt 4 får alla åskådare gissa vem de tror är mördaren. I akt 4 avslöjas det vem som är den skyldige och efteråt drar vi en lycklig vinnare ibland dem som har lyckats avslöja mördaren! Alla föreställningar sålde slut under 2018. Spelas på vår festvåning i Göteborg, men kan bokas dit ni vill vara. Har du en anläggning och vill samarbeta? Hör av dig! EVENTLIGAN AB www.eventligan.se • 0725-420420 • info@eventligan.se


GULDKORN

1.

2.

3. 4.

Guldkorn -RUGHQUXQWJXOGNRUQ°QQVOLWH|YHUDOOW

110

1. Kulinarisk festival, Irland

2. Genève

3. Malta

-XVWQXSnJnUIHVWLYDOHQ§7DVWH WKH,VODQG§Sn,UODQGPHG|YHU ROLNDHYHQWV|YHUKHOD ODQGHW(WWQ\WWHYHQHPDQJ I|ULnUPHGIRNXVSn,UODQGV NXOLQDULVNDVNDWWHUVRPSnJnUWLOO RFKPHGQRYHPEHU/RNDOD SURGXFHQWHURFKIUDPVWnHQGH NRFNDU|YHUKHOD,UODQGGHOWDU LDUUDQJHPDQJHW%ODQGDNWLYL WHWHUQD°QQVEODQGDQQDWPDW YDQGULQJDUOlQJVGHQLNRQLVND NXVWVWUlFNDQ:LOG$WODQWLF:D\ RFK&DXVHZD\&RDVWDO5RXWH VDPWJXLGDGHUXQGWXUHURFK ZRUNVKRSVSnROLNDGHVWLOOHULHU RFKEU\JJHULHU

1\WWKRWHOOLKLVWRULVNE\JJQDG 6YHQVNDUVRPSODQHUDUHQ ZHHNHQGWXUHOOHUHQDIIlUVUHVD WLOO*HQqYHKDUQXP|MOLJKHWDWW FKHFNDLQSnGHWQ\|SSQDGH I\UVWMlUQLJDKRWHOOHW+RWHO' VRPOLJJHUFHQWUDOWEHOlJHWPLWW HPHOODQWnJVWDWLRQHQRFKGHQ *HQqYHVM|Q +RWHOOHWKDUUXP LQUHGGDLPLQVWDGHWDOMDY LQUHGQLQJVDUNLWHNWHQ6\ELOOHGH 0DUJHULHYDUVDJHQWXUXQGHU GHVHQDVWHnUHQKDULQUHWW KRWHOO|YHUKHODYlUOGHQEODL 'XEDLRFK3DULV$OODEHV|NDUH VRP|YHUQDWWDUL*HQqYHUHVHU JUDWLVSnDOODNRPPXQDOD WUDQVSRUWPHGHOLQNOWnJWLOO IUnQ±\JSODWVHQ

9LGHQnUJDPPDOVDOW SURGXNWLRQSn0DOWDYLG;YHQ MLEXNWHQSn0DOWDVP\VLJDV\V WHU|*R]RNDQPDQXSSOHYDHWW P\FNHWIDVFLQHUDQGHODQGVNDS +lUKDUPDQQlPOLJHQSURGXF HUDWKDYVVDOWLI\UNDQWLJDVn NDOODGHVDOWEDVVlQJHULPHUlQ nU7LOOYHUNQLQJVSURFHVVHQ KDUJnWWLDUYEODQGORNDOEHIRON QLQJHQL±HUDJHQHUDWLRQHURFK MXVWGHWWDRPUnGHVlJVKDHQ DYYlUOGHQVlOGVWDIXQJHUDQGH VDOWEDVVlQJHU9LOOPDQN|SD PHGVLJHQlWEDUVRXYHQLUKHP °QQVGHW±HUDVWlOOHQSn|QVRP VlOMHUVDOWIUnQVRPIUDPVWlOOWV SnGHWWDVlWW

4. Florida 86$VVW|UVWDVDQGVNXOSWXUIHVWLYDO ,)RUW0\HUV%HDFKQRYHPEHU WLOOGHFHPEHUNDQEHV|NDUHL RPUnGHWRPNULQJ)RUW0\HUVRFK 6DQLEHOLV\GYlVWUD)ORULGDXSSOH YDQnJUDDYYlUOGHQVGXNWLJDVWH VDQGVNXOSWXUNRQVWQlUHUQlU)RUW 0\HUV%HDFKVWnUYlUGI|UGHQ nUOLJD$PHULFDQ6DQG6FXOSWLQJ &KDPSLRQVKLSVRPLnUDUUDQJ HUDVI|UHJnQJHQ)|UXWRP DWWEHXQGUDIDVFLQHUDQGHRFK GHWDOMULNDVDQGVNXOSWXUHUQDVRP RIWDlU±HUDPHWHUK|JDEMXGVSn QHUYSLUUDQGHWlYOLQJDU(QWUpELO MHWWHUNRVWDURPNULQJ86'%DUQ XQGHUI\UDnUKDUJUDWLVLQWUlGH ZZZIPEVDQGVFXOSWLQJFRP


t t a ? e s t g ö Da boka m

1976

L - KONFER

VARMT VÄLKOMNA TILL SÄRÖHUS

20 MINUTER FRÅN GÖTEBORG

AKTIVITETER

KONFERENS

EN S

-

SPA P

T - HO

EL

ET- JULPA

T KE

AK

SÄRÖ KÄLLA SPA

BOKA JULMIDDAG Säröhus Hotell, Konferens & SPA - www.sarohus.se - tel. 031-936090


MÖTESCOACHEN

Ny forskning visar att altruism, alltså att ägna sig åt att hjälpa andra och göra goda gärningar, sänker kroppens stressnivåer. Det här kan vi dra nytta av för att lindra scenskräck genom att fokusera på hur det vi förmedlar kan hjälpa andra istället för hur vi uppfattas. Dessutom bör vi avliva myten om att prestation handlar om ”att ha pannben”. Sanningen är nämligen att det är precis tvärsemot. TEXT: JÖRGEN DYSSVOLD

BLI EN TALTRUIST OCH MINSKA SCENSKRÄCKEN

V

i kan alla uppleva prestationsångest och scenskräck i situationer när vi ska tala eller framträda inför andra, även om vissa drabbas oftare och starkare än andra. Tankarna börjar snurra, pulsen och takten på andningen ökar. Du kanske blir yr i huvudet, spänd i kroppen och upplever en lätt huvudvärk. Känns det här igen? I stort sett alla lider av scenskräck.

Genom åren har jag mött tusentals personer som vittnat om hur scenskräcken slår till strax innan de ska upp på scenen. Det handlar inte om vana, alltså att det går att träna bort. Några av de jag mött har genom årtionden framträtt flera gånger i veckan. Men de lider trots det helvetets alla kval innan de ska upp på scenen och har kommit några minuter in i framträdandet, kanske upplevt den första förlösande applåden eller skrattet. Jag har nyligen läst två artiklar som handlade om helt olika saker men som ändå hade en intressant röd tråd. Den

112

första handlade om hur man kan orka springa flera dygn i sträck och den andra om hur man kan minska människors scenskräck. Jag kommer strax tillbaka till båda artiklarna, men låt oss först reda ut varför vi drabbas av scenskräck och vad det egentligen är. En av fyra upplever det som rejält obehagligt att tala inför grupp.

Att tala inför en grupp är den vanligaste rädslan vi människor upplever. I en forskningsstudie (av Tomas Furmark, professor i psykologi, Uppsala Universitet) som gjordes för några år sedan svarade en av fyra att de tyckte det var rejält obehagligt att tala inför andra. Vad den här rädslan för att stå i fokus, bli granskad och bedömd av andra beror på vet man inte riktigt. Helt klart är att det handlar om ett psykologiskt fenomen, men man är fortfarande osäker på vad det skulle ha för funktion. Vissa forskare menar att det kan ha varit så att rädslan för att träda fram och ta plats i gruppen kan ha minskat risken för att bli utstött, eftersom att bli utstött hotar

individens överlevnad. Annan forskning har visat att man kan ärva rädsla eller skräck inför att tala inför grupp och så mycket som en tredjedel kan vara genetiskt arv. Till det kommer vad man kallar det sociala arvet, alltså hur vi tagit efter beteenden, förhållningssätt och rädslor av exempelvis våra föräldrar. Prestationsångest triggar vårt icke-viljestyrda nervsystem.

Det som händer när vi drabbas av scenskräck eller prestationsångest är att vårt så kallade autonoma nervsystem, det vi inte kan styra med tanke eller vilja, aktiveras. Det beskrivs ibland som vår ”fight-orflight response” och är en funktion som vi fått för att kunna överleva i miljöer där det finns livsfarliga djur eller situationer. På bråkdelen av en sekund ökar pulsen och musklerna spänns. Blodet strömmar till de stora muskelgrupperna. Insöndringen av stresshormoner (adrenalin, noradrenalin och kortisol) ökar och man börjar svettas.


När vi drabbas av scenskräck reagerar kroppen på precis samma sätt. Hjärnan får för sig att vi hamnat i en potentiellt livsfarlig situation. Det här trots att det ju inte finns den minsta fara för livet när vi ställer oss inför en grupp för att prata. Det är ju tvärtemot så att de som sitter där för att lyssna beundrar ditt mod och är jättespända på att få höra vad just du har att berätta.

Amygdala är en av bovarna i dramat.

En av bovarna i scenskräcksdramat är vår amygdala. Det är en del som sitter djupt inne i hjärnan och fungerar som kopplingen mellan (a) inkommande sinnesinformation och (b) hur vi sedan förändras beteendemässigt och reagerar känslomässigt baserat på den inkommande sinnesinformationen. När det uppstår stressfyllda situationer är det vår amygdala som aktiverar vårt icke-viljestyrda nervsystem och gör oss redo för kamp eller flykt trots att vi i de flesta fall inte behöver det. När du läser det här, om hur det är vårt icke-viljestyrda nervsystemet som triggar igång scenskräck, så tror du kanske att det är ett fenomen som inte går att påverka. I så fall har jag goda nyheter. Det finns faktiskt flera saker man kan göra för att lindra sin scenskräck och prestationsångest. När vi gör saker för andra blir vi inte trötta på samma sätt.

I oktobernumret av Runners World delade ultralöparen Kristina med sig av sina bästa knep om vad man kan göra för att orka springa jättelångt, ibland flera dygn i sträck.

Hon berättar bland annat om en upptäckt hon gjorde för några år sedan. Det var när hon skulle pacea sin kompis Björn som sprang ett lopp på nära 25 mil. Att pacea någon innebär att man under en etapp springer med, hjälper till att hålla farten, lyser upp vägen, håller humöret uppe och ser till så att personen inte somnar. Den första natten sprang hon sju mil och andra natten fem mil tillsammans med Björn. När helgen var över upplevde hon det, till sin stora förvåning, som om hon inte skulle ha sprungit alls och kroppen var inte trött. I normala fall skulle hon ha stapplat fram på måndagen efter att ha sprungit tolv mil under helgen. Psykiatrikern och idrottsläkaren Clas Malmström kunde svara på vad det här beror på. Det handlar om att när vi riktar uppmärksamhet bort från oss själva, i det här fallet mot någon annan, så registrerar vi inte vår egen trötthet och blir därför inte trötta på samma sätt. När vi gör saker för någon annan eller för ett större syfte blir vi alltså inte trötta på samma sätt som när vi fokuserar på oss själva och vår egen prestation. Det handlar dock inte bara om tankekraft.

När vi slutar registrera och lägga oss i varenda rörelse och hur de känns uppnår vi i regel ett avslappnat tillstånd. Kroppen går in i autopilot, något du kanske upplevt när du kört bil och plötsligt har kört många mil utan att alls tänka på själva körningen. Det här tillståndet kallas ”flow” och vi upplever det ofta som att tid och rum tycks upphöra.

Vi blir ett med den uppgift vi ägnar oss åt. Tricket för att uppnå flow handlar om att undvika att aktivera vårt analyserande medvetande, det som sitter i pannloben längst fram på hjärnan och precis innanför pannbenet. Så fort pannlobens analyserande kopplas in börjar vi fundera över varenda rörelse och hur andra reagerar på det vi säger och gör. Det triggar i sin tur igång det ickeviljestyrda nervsystemet och gör oss stressade och spända. Autopiloten kopplas ur. Lindra scenskräcken genom att sluta tänka på dig själv.

Det för oss till ämnet för den andra artikeln, ”To Overcome Your Fear of Public Speaking, Stop Thinking About Yourself”, som jag nyligen läste i Harward Business Review. Där beskriver artikelförfattaren, Sarah Gershman, talarcoach och professor vid McDonough School of Business på Georgetown University, hur flera av varandra oberoende forskningsstudier visat att de handlingar vi gör för att vara generösa mot andra, kallat altruism, bidrar till att vi upplever lägre nivåer av stress och ångest. När vi gör saker i syfte att vara goda mot andra belönas vi alltså genom att vi själva får en bättre emotionell och mental hälsa. Det menar Sarah Gershman att vi kan dra nytta av för att minska vår scenskräck. Tricket är att flytta vårt fokus bort från oss själva och istället fokusera på hur det vi berättar om eller presenterar kan hjälpa andra. Istället för att ägna oss åt tankar på om de som lyssnar kommer gilla oss eller om vi kommer att misslyckas så bör vi alltså ägna oss åt att fundera på hur det vi delar med oss av kan åstadkomma skillnad i andra människors vardag och liv. ­

JÖRGEN DYSSVOLD är mötesdesigner vid mötesbyrån Herr Omar och har mer än 20 års erfarenhet av att planera och producera allt ifrån TEDx konferenser till världsrekord och presidentbesök. Han är också skapare av Meetfulness – läran om hur man skapar möten. som uppnår målen och har kul på vägen. Du kan komma i kontakt med Jörgen via herromar.se

113


MĂ&#x2013;TESCOACHEN

TRE SĂ&#x201E;TT ATT ANVĂ&#x201E;NDA GENEROSITET FĂ&#x2013;R ATT MINSKA VĂ&#x2026;R SCENSKRĂ&#x201E;CK Sarah Gershman har tre konkreta fĂśrslag pĂĽ hur vi kan använda generositetseffekten fĂśr att minska vĂĽr scenskräck. 1. Visualisera dina ĂĽhĂśrare under tiden du fĂśrbereder dig. När vi ska fĂśrbereda en presentation eller ett fĂśredrag sĂĽ bĂśrjar vi ofta med att fundera pĂĽ ämnet och fĂśrbereda vĂĽra bilder. Det här fĂśr oss direkt ner i detaljerna och gĂśr det svĂĽrare att senare bryta väggen mellan oss själva och andra (vĂĽra ĂĽhĂśrare). BĂśrja istället med att visualisera fram bilder av vilka som kommer att vara dina ĂĽhĂśrare. VarfĂśr är de där? Vad kan GHEHK|YD")|UV|NYDUDVnVSHFL°NVRP mĂśjligt i dina svar och lĂĽt det ta sin WLG,GHQWL°HUDnK|UDUQDVEHKRYEnGH XWWDODGHRFKRXWWDODGHRFKMREEDIUDP budskap som kan kommunicera direkt med dina ĂĽhĂśrares behov.

2. Ă&#x201E;ndra fokus i din hjärna precis innan du ska framträda. Vi är alltid som mest nervĂśs strax innan vi ska framträda. Vid det här tillfället pĂĽminner nämligen vĂĽr hjärna oss om DWW§VQDUWNRPPHUDOODDWWEHG|PDPLJ och tänk om jag misslyckasâ&#x20AC;?. I just de tillfällena kan du ha som stĂśrst nytta av

att ändra fokus i hjärnan. PĂĽminn bĂĽde dig själv och din hjärna om att du är där fĂśr att hjälpa dina ĂĽhĂśrare. 8WWDODJlUQDK|JWDWW§NlUDKMlUQDGHQ KlUSUHVHQWDWLRQHQKDQGODULQWHRPPLJ utan om att fĂśrmedla budskap som kan hjälpa andraâ&#x20AC;?. När du har praktiserat den här metoden infĂśr ett antal olika framträdanden sĂĽ kommer din hjärna fĂśrhoppningsvis ha tagit in budskapet. DĂĽ kommer du ocksĂĽ att uppleva hur nervositeten infĂśr att framträda sjunker.

Ügonkontakt med en annan ühÜrare under nästa passage. Pü det här sättet kan du fü varje person i rummet att uppleva det som att du talar med just henne eller honom. Att arbeta med Ügonkontakt kommer ocksü bekräfta fÜr din hjärna att rummet EHVWnUDYYlQQHURFKLQWH°HQGHU'HW kommer i sin tur att sänka dina nivüer av stresshormoner och kanske rentav kicka igüng kroppens produktion av lyckohormon.

3. SĂśk Ăśgonkontakt med individer under tiden som du pratar.

LĂĽt oss till sist avliva myten om att prestation handlar om att ha pannben.

Ett av de vanligaste misstagen som vi gÜr är att vi ser pü vüra ühÜrare som en grupp. Vi läser av rummet fÜr att fÜrsÜka VHDOODSnHQRFKVDPPDJnQJQnJRW som für till effekt att vi inte etablerar kontakt med nügon. Faktum är att varje person i rummet lyssnar pü dig som en egen individ. Det bästa du kan gÜra är därfÜr att tala till dem som individer. Ett knep fÜr att lyckas med det är att sÜka Ügonkontakt med en ühÜrare i taget och sedan behülla Ügonkontakten med personen under tiden du fullfÜljer den passage (ett antal meningar som sammanfattar ett av dina budskap) som du är inne pü. Därefter byter du fÜr att sÜka och hülla

$WWEOLHQ§WDOWUXVLVW§DOOWVnHQSHUVRQ (altruist) som framträder i syfte att hjälpa andra gĂśr alltsĂĽ att dina budskap nĂĽr fram och kan gĂśra skillnad pĂĽ riktigt. BelĂśningen fĂśr dig själv blir att du kommer uppleva avsevärt lägre nivĂĽer av nervositet och stresspĂĽslag â&#x20AC;&#x201C; alltsĂĽ minskad scenskräck. LĂĽt oss ocksĂĽ en gĂĽng fĂśr alla avliva myten om att prestation handlar om â&#x20AC;?att ha pannbenâ&#x20AC;?. Det är istället vid de tillfällen dĂĽ vi lyckas hĂĽlla hjärnans analyserande pannlob bortkopplad som vi kan gĂĽ in i autopilot RFKGUDEEDVDY§¹RZ§ TEXT: JĂ&#x2013;RGEN DYSSVOLD

Ensucon auktoriserar den professionella tvätt- och textilservicenäringen T-märket är en stark och tydlig kvalitetsmärkning fÜr professionella textilservicefÜretag. Det används vid upphandlingar och signalerar ett mervärde fÜr kunden. Medlemmarna i Sveriges TvätterifÜrbund är auktoriserade med T-märket. Det innebär att fÜretagen uppfyller kraven fÜr att garantera en kvalitativ verksamhet med god service, integrerat miljÜarbete och starkt socialt ansvarstagande. Varje ür kontrollerar vi yrkesmässig kunskap, god fÜretagsamhet, effektivt resursutnyttjande och ett aktivt arbetsmiljÜarbete.

Vi tar även prover fÜr analys ute i verksamheterna, büde pü tvättprocessens kvalitet och pü utsläppshalter i processvattnet. Kombinationen av olika aspekter i denna kontroll är unik och ger en klar riktning mot ett fortsatt hüllbarhetstänk inom branschen. Vi samarbetar med Ensucon AB där Gustav Johansson ansvarar fÜr att genomfÜra auktorisationskontrollen. Tillsammans utvecklar vi T-märket.SVERIGES TVĂ&#x201E;TTERIFĂ&#x2013;RBUND  ZZZWYDWWHULIRUEXQGHWVH ZZZWH[WLOVHUYLFHEUDQVFKHQVH

114


Gebwell combi – den kostnadseffektivaste helheten för värmeåtervinning Gebwell Combi är en systemhelhet för återvinning av frånluftsvärme Den kostnadseffektivaste lösningen för återvinning av frånluftsvärme Combins värmepump, fjärrvärmecentral och beredare tillverkas alla i våra fabriker i Leppävirta. Det gör att vi kan erbjuda systemet för ett mycket konkurrenskraftigt pris. Dessutom testas hela systemets funktion på fabriken för att säkerställa värmeåtervinningssystemets driftsäkerhet och kostnadseffektivitet.

www.gebwell.se

Vi har det största sortimentet av gripare på marknaden. Kontakta oss eller någon av våra återförsäljare för mer information.

HSP.SE


VINER

SKALDJUR OCH CHABLIS TEXT: ANDERS LEVANDER, DINVINGUIDE.SE

N

u har hösten tagit ett fast grepp om vårt land. Skogen har vackra färger och det är mörkt ute när väckarklockan ringer. Men när regn och rusk råder så finns det en strimma av glädje. Det är skaldjurssäsong. Svenska skaldjur är av världsklass. Det är kanske inte alla som vet detta. Men tänk efter. Många har väl någon gång beställt in skaldjur i södra Europa som fiskats i Medelhavet. Jag tycker att det inte går att jämföra kvaliteten på dessa och våra svenska. Våra skaldjur är helt enkelt mycket godare. Vad passar bäst till skaldjur då?

Jag tycker att viner från Chablis är det bästa valet. Tänk på friskheten och syran i chablisvinet. Därtill doften av ostron och havet i vinerna framförallt när de är unga. Den salta

116

mineraliteten i vinets aromer möter havets sälta på ett perfekt sätt tycker jag. Många kanske inte känner till att vinstockarna i Chablis växer i en mycket särpräglad terroir, kallad Kimmeridge. Den består av döda skaldjursrester. Området täcktes av ett varmt hav som hade ett rikt marint djurliv för 150-200 miljoner år sedan. Dessa små och stora skaldjur sedimenterades på botten och har givit området en speciell karaktär. Kimmeridge är en kalkrik lera miljontals år gammal med rester av skaldjur. Det är nog därför vi känner en omisskännlig doft av ostronskal när man doftar på det unga chablisvinet i sitt vinglas. Det kan anekdotiskt nämnas att Dovers vita, branta klippor är en förlängning av samma sedimenterade skaldjur från detta varma hav.

Skaldjurens aromer är olika

Jag tycker att det går att urskilja tre huvudsakliga smaker i skaldjur, sötma, mineralton och sälta. Mitt råd är att välja rätt chablis till rätt skaldjur. Till söta skaldjur som hummer, havskräfta och krabba, välj ett mer moget och kraftfullare vin som premier eller grand cru. Dessa viner är mer intensiva och kraftfullare i sina aromer. Med lite mognad utvecklas även nya mer komplexa aromer i dessa mer exklusiva viner. Till skaldjur som har mer utpräglade mineraltoner som ostron, musslor och snäckor passar de enklare och inte minst billigare typerna av Chablis bäst. Yngre och inte ekfatslagrade viner. Till exempelvis ostron passar en yngre Petit Chablis allra bäst, anser jag, med sina friska aromer i behåll. ­


C HA BL IS Petit Chablis La Chablisienne 2018 Nr 5585 139:En klassiker från kanske världens bästa kooperativa vinföretag. La Chablisienne står för mellan 2530 procent av all Chablis vi ser i världen. Det är tur att bolaget har så höga kvalitetskrav annars hade det inte varit kul för oss chablisälskare. Husets Petit Chablis tillhör bland det bästa du kan finna på svenska marknaden för denna kvalitetskategori. Ett vin som passar till det mesta i skaldjursväg faktiskt. Perfekt tillsammans med dina ostron. Chablis Clotilde Davenne 2018 Nr 6307 175:Clotilde har verkligen gjort sin dröm till verklighet. Hon är en av Chablis mest habila producenter med sina charmiga typiska chablisviner. Jag älskar hennes Chablis Village. Passar perfekt till aperitif som till skaldjuren. Att välja hennes viner är ett säkert val och vinerna är inte så dyra i jämförelse. En liten familjeproducent som Clotilde Davenne kan även göra stora viner utan uppbackning av en kapitalstark balansräkning. Jag gillar hennes viner skarpt. Kanske vinet till räkorna. Chablis Sainte Claire J M Brocard 2018 Nr 5565 159:Detta är sannolikt den mest kända chablisproducenten i landet. Sverige och producenten Brocard har historiskt varit synonymt med just Chablis! Vinhuset står för prisvärda viner som smakar som Chablis ska. Ett synnerligen säkert val i den stora floran av chablisviner på Bolaget. Detta vin passar till de flesta skaldjuren.

Chablis Premier Cru Les Vaucopins Albert Bichot 2017 Nr 78144 299:Det gamla ärevördiga vinhuset Domaine Long-Depaquit har en ny vinmakare. Cecilia Trimaille är ny chef och kommer närmast från det berömda Chateau Margaux i Bordeaux. Årgång 2018 (kommer snart till hyllorna) är hennes första årgång som är öppen och mycket inbjudande redan nu. Klassisk ren och ädel Chablis är vad huset står för. Detta vin passar utmärkt till havskräftor och även till krabban. Chablis Premier Cru Vaillon Domaine Besson 2017 Nr 71211 239:En mindre lokal producent i Chablis som kanske inte är lika känd hos oss. I Chablis har familjen Besson ett mycket bra rykte och man arbetar efter ”hållbara metoder”. En mindre del av vinet får jäsa på ekfat för att sedan blandas med resten av årets skörd. Jag blev positivt överraskad av kvaliteten på detta vin. Vaillon passar fint till de mer söta skaldjuren som havskräftor, hummer och krabba. Vinet har en lång fin mineralisk eftersmak som gör dig sugen på en klunk till av vinet. Ett personligt vin från en familjefirma. Chablis Grand Cru Bougros Côte Bouguerots 2016 Nr 96286 849:William Fevre tillhör den verkliga eliten i Chablis. Sedan vinmakaren Didier Seguir tog över rodret 1998, så har vinerna nått höga höjder i vinvärlden. Det är knivskarp och ren chablis som levereras i buteljen. Jag är personligen mycket förtjust i producentens Grand cru läge Bouguerots som kanske inte är lika känt för de flesta, som exempelvis Les Clos. Detta är ett exklusivt vin som passar både hummern och dina efterföljande hårdostar under middagen. Gott och exklusivt.

Anders Levander och Fredrik Schelin driver DinVinguide.se, det ledande onlinemagasinet om vin & mat i Sverige. Anders och Fredrik har lång och gedigen bakgrund som skribenter med fokus på framförallt vin. Fredrik har nyligen publicerat en bok om champagne och Anders har skrivit böcker om både Chablis och Languedocs viner.

ANDERS LEVANDER

FREDRIK SCHELIN

117


KROG

PONTUS FRITHIOF BLIR OFFICIELL PARTNER TILL PORSCHE CARRERA CUP SCANDINAVIA 2020

FOTO: GUSTAF KAISER

Pontus Frithiof blir officiell partner till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020 – detta efter ett lyckosamt och mångårigt samarbete. Pontus kommer fortsätta att servera god, vällagad frukost, lunch och middag under Porsche Carrera Cups tävlingshelger samt vid andra evenemang. – Det är ett mycket ärofullt uppdrag och vi är stolta över att få fortsätta leverera och servera mat och dryck till teamen, personalen och VIP-gästerna. Dessutom kommer vi göra fler spännande projekt under det kommande året, säger Pontus Frithiof, grundare och ägare Pontus Group. Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien har årligen genomförts under 16 år. Det första historiska racet gick i maj 2004 och sedan dess har Porsche Sverige satsat på att utveckla serien, som under åren fått en mer internationell prägel. – Vi är mycket glada för ett fortsatt förtroende och samarbete tillsammans med Pontus och hans team som gett våra tävlingshelger en mer internationell inramning. Med den höga kvaliteten på mat, dryck och service höjer vi nivån och helheten för våra gäster, säger Sanna Strömbäck, marknadschef Porsche Sverige. Pontus startade 2001 catering- och eventverksamheten, som drivs av bolaget Pontus Frithiof City Venues. Catering by Pontus erbjuder skräddarsydda menyer och upplägg för alla typer av evenemang, för det stora eventet till det lilla mötet eller middagen hemma. Mottot är att ingenting är omöjligt. Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera.

FRÅN IDÈ TILL VERKLIGHET!

SYSTEMLEVERANTÖR, UNDERHÅLL, SERVICE, REPARATIONER & MONTAGE www.industriunderhall.se • Telefon 0340-33344 118


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


STREAMING

BRITANNIA

HBO Nordic Säsong 2, alla avsnitt tillgängliga 7 november

I den andra säsongen får vi följa vad som händer två år efter invaderingen av Britannia och general Aulus (David Morrissey) ”romifiering” av villiga keltklaner, med hjälp av den keltiska drottningen Amena (Annabel Sholey). Aulus beteende väcker misstankar om att han har en annan agenda, något som väcker spöken till liv i Amenas förflutna och ökar hotet mot druiderna. Det enda hoppet för druiderna och kelterna är flickan Cait (Eleanor Worthington-Cox), utbildad av den utstötte druiden Divis (Nikolaj Lie Kaas). 10 x 60 min.

SWAMP THING

HBO Nordic Premiär 8 november, alla avsnitt tillgängliga på premiärdagen

Serien som baseras på DC-karaktären följer forskaren Abby Arcane (Crystal Reed) som återvänder till sitt barndomshem i Louisiana för att undersöka ett dödligt svampvirus. Hon får en speciell kontakt med biologen Alec Holland (Andy Bean) som blir smittad och förvandlas till antihjälten Swamp Thing. I övriga roller ser vi Jennifer Beals, Virginia Madsen, Kevin Durand, Leonardo Nam och Derek Mears. 10 x 60 min.

RAY DONOVAN HBO Nordic Säsong 7, premiär 18 november

I den sjunde säsongen försöker Ray (Liev Schreiber) bli den man som

120

hans familj behöver. Medan han gör framsteg med Dr. Amiot (Alan Alda) finns det faror från det förflutna som kräver den gamla Ray Donovans metoder och han kämpar för att hitta en balans mellan att fixa sina klienters problem och fixa sig själv. 12 x 60 min.


ANNONS FRÅN HOPPETS STJÄRNA OCH FOCUS BUSINESS SCHOOL

Hallå där

Ulrika Kallin Eriksson, verksamhetschef på Hoppets Stjärna.

Hur känns det att bli 50-åring? – Haha, det har jag redan blivit! Men vad gäller Hoppets Stjärna känns det helt fantastiskt när man har hela perspektivet från pappa Erik Gunnars dröm till den världsomspännande organisation vi är i dag. Vi når ut med utbildning, mat, vatten ĺëđİƅëĦøťÑııÑťťĕĩĩƲƯǭƯƯƯ människor i fem världsdelar. Hur vet man att Hoppets Stjärna ska fortsätta hjälpa barn? – Vi är en av få organisationer som får den allra största delen av våra medel från månatliga gåvogivare och faddrar, samt från företag som vill investera i enskilda projekt. Vi lever inte på SIDA-bidrag, eftersom det är alltför osäkert. När vi investerar är det alltid för att åstadkomma långsiktig förändring. Vad ska ett företag tänka på när man investerar i en hjälporganisation? – Först och främst att organisationen har ett 90-konto. Vi är dessutom en insamlingsstiftelse som står under länsstyrelsens granskning och kontroll. Dessutom har vi ett par andra kontrollorgan som kräver redovisning. Men framförallt ska du som företagare försäkra dig om att det går att följa dina satsade pengar hela vägen till ett färdigt resultat.

Hur vet man att pengarna når fram? – Vi har utvecklat en form av kvalitetssäkrat bistånd där pengarna går raka vägen från vårt kontor i Kärrsjö utanför Örnsköldsvik till våra lokala organisationer i varje projektland, utan mellanhänder i andra länder. Och alla lokala styrelser vet, att om de inte kan visa oss att pengarna används rätt så kommer samarbetet att upphöra. Men varje krona når väl inte fram? Ni jobbar väl inte ideellt? – Nej, det gör vi inte. Vi måste ju ha kompetent personal för att hantera sådant som insamlingar, projektutveckling och uppföljning. Men varje insamlingsorganisation som har ett 90-konto får ha maximalt 25 procents kostnader. Resten ska ut! Våra kostnader ligger under den gränsen. Insamlingsorganisationer har för övrigt två direkta kostnader: administrationskostnader och insamlingskostnader. Många presenterar enbart sina administrationskostnader, žĕĩĦøťċåŗñøŗÑŜŜĕƥŗĺŗÑťťŜø låga ut. Vi har i stället valt att redovisa alla kostnader, även insamlingskostnaderna, så att den som investerar blir insatt ĕđøĩđøťøıǍžøıİĕıĩŃıƧııŜ utskriven på vår hemsida.

Vad säger du till företag som inte vill ge pengar till en kristen organisation? – Jag säger att vi är en religiöst och politisk obunden organisation. Att vi sedan arbetar utifrån kristen grund är ju det mest självklara i hela världen. #øƨøŜťÑċŃŗøťÑČİøñČĺťť anseende har en dokumenterad žßŗñøČŗūıñŜŔĩÑıLjĺëđñßŗƧııŜ den kristna värdegrunden med i form av den gyllene regeln: ”Allt som du vill att andra skall göra för dig, det skall du också göra för dem”. Den regeln tror jag att det är få som kan se något ont i. Men hur vet jag att pengarna ĕıťøđÑİıÑŗĕƧëĦĺŗıÑŔå kyrkoledare? – Du kan vara lugn! Att vi ibland samarbetar med lokala församlingar har vi gemensamt med så gott som varje hjälporganisation – även de som inte vilar på kristen grund. Det beror på att religionen har en betydligt starkare roll utanför Sveriges gränser än här hemma. UÑČťŗĺŗĕıťøÑťťñøťƧııŜıåČĺı organisation på plats i ett utvecklingsland som kan arbeta

När vi investerar är det alltid för att åstadkomma långsiktig förändring. øƥøĦťĕžťūťÑıĦĺıťÑĦťİøñêƅıŜ präst, kyrka och så vidare. Det kan nog alla organisationer vittna om. Däremot ger vi aldrig pengar till en präst, pastor eller kyrka. Pengarna är öronmärkta för utsatta barn och deras familjer. Den som vill stödja någon form av missionsarbete hänvisas istället till vår moderorganisation Tältmissionen. –ĕĩĩŜĕŜťLJDūŗƧŗÑŜƴƯǞåŗŜģūêĕĩøøťǎ – Vi startar med den här bilagan, och jubileet fortsätter hela nästa år. Den 25 december nästa år är det exakt 50 år sedan Hoppets Stjärna öppnade dörrarna för de mest utsatta och gav dem chans till en bra start i livet. Så nästa år ŜİßĩĩøŗñøťNJ,ƄÑĦťđūŗžĕŜĦÑƧŗÑ kommer vi att avslöja mer om framöver. Text: Hans-Göran Björk Foto: Hoppets Stjärna / Dennis Thern

Många sätt att ta ansvar Hjälp oss att hjälpa utsatta! Även en mindre penninggåva gör stor skillnad och pengarna når verkligen de behövande. Vill du vara delaktig i varje steg på vägen, eller bara ha bevis när din världsförbättrande insats genomförts? Oavsett är Hoppets Stjärna rätt samarbetspart för dig. Vi har 50 års erfarenhet och når ut till barn i fem världsdelar. Tack vare en kompakt organisation kan inkomna medel skickas direkt till rätt projekt, från ett konto till nästa. Vi ger dig möjlighet till direktkontakt med de ansvariga i varje land och välkomnar

dig att besöka ditt projekt på plats. Dessutom är våra högst ansvariga i Sverige sällan längre bort än ett telefonsamtal.

10 getter till haitiska familjer: 2 500 kr Lekpark för skolbarn i Ghana: 12 000 kr

Kontakta oss! Adressen ulrika@starofhope.org tar dig direkt till vår verksamhetschef Ulrika Kallin Eriksson. starofhope.se Plusgiro: 90 02 53 - 6

Storskaligt växthus i Rumänien: 50 000 kr #ŗĕëĦŜžÑťťøıêŗūııĕDÑĕťĕLJ 75 000 kr Klassrum i Filippinerna: 100 000 kr


STREAMING

THE APOLLO HBO-dokumentär premiär 7 november

Regisserad av Oscar- och Emmybelönade Roger Ross Williams som berättar den unika historien om New York citys landmärke Apollo Theatre. Dokumentären väver samman arkivklipp av musik, komedi och dansföreställningar. Bilder tagna bakom kulisserna från teamet som driver teatern och intervjuer med artister som Jamie Foxx, Savion Glover, Patti LaBelle, Smokey Robinson och Pharell Williams. 60 min.

THE SLEEPERS HBO Nordic Premiär 17 november, alla avsnitt tillgängliga på premiärdagen

I denna spionthriller, som utspelar sig under sent 1980-tal i Prag, får vi följa Marie och hennes make Viktor som flydde från det kommunistiska Tjeckoslovakien 12 år tidigare men nu återvänder i samband med sammetsrevolutionen. När paret är med om en bilolycka vaknar Marie upp ur en koma och inser att hennes make är spårlöst försvunnen. The Sleepers är en tjeckisk originalserie från HBO Europe. Serien var uttagen till årets Toronto Film Festival. Ivan Zacharias (Wasteland) har regisserat. 6 x 60 min.

UMBRE HBO Nordic Säsong 3, alla avsnitt tillgängliga 20 november

Katt-och-råtta-leken mellan Emilian och Relu dras till sin spets i säsong tre när Relu pressas till omänskliga gränser. Efter att Relus dubbelliv avslöjats kämpar familjen med att hantera situationen samtidigt som de tar större avstånd från honom. Finns det någon väg tillbaka? Vem kommer att vinna, mannen eller monstret? Umbre är en rumänsk originalserie från HBO Europe. 7 x 60 min.

122


DEN NYA TRYGGHETSKLOCKAN Oron och ovissheten om ens kära äldre är ensam och behöver hjälp känner vi alla igen - med BellPal behöver varken du eller din kära äldre vara orolig för att vara ensam vid eventuellt olycksfall eller behov av hjälp. Med BellPal skapar du ditt egna trygghetsnätverk, där alla får plats; nära & kära med möjlighet till professionellt stöd. Den unika supersmarta, men till utseende helt vanliga klockan larmar automatiskt vid fall, och då med världsledande precision för att motverka falska larm, och ha koll på hur man faktiskt ramlar. Givetvis kan man larma manuellt. När larmet skickas får de nära och kära man valt via BellPal Appen

geo-position och alla kan alla kan kommunicera gemensamt via BellPal Appen. Med BellPal är du fri att vara där du vill, och ändå alltid trygg ifall du behöver hjälp. BellPal är ett svenskt företag inom CareTech som utvecklar produkter och tjänster för att stötta seniorer att leva ett aktivt och självständigt liv. Vårt mål är att med design och ingenjörskap utveckla en mer mänsklig teknik, som gör livet tryggare.

Köp klockan för:

2990:Beställ på bellpal.com


SBTA

TÅGET FRAMFÖR FLYG I JOBBET ː+85*—59,'(70—-/,*7" Allt fler vill välja miljösmarta alternativ till flyg och bil när de reser i jobbet. Det är inte alltid helt enkelt och beror på flera faktorer; bland annat hur tåg i Europa fungerar. Inte bara Sveriges regering, utan även EU jobbar nu för att förenkla resandet över gränserna. TEXT: LOTTEN FOWLER, SBTA

Under 2019 har flygresandet minskat med hela 8% jämfört med förra året. Flygbranschen analyserar helt säkert siffrorna för att se vad ligger bakom tappet, men man kan misstänka att flygskatt, höjda bränslepriser och flygplatsavgifter i kombination med den låga kronan påverkat utvecklingen.

124

Samtidigt är det ett markant tapp, som säkert också kan hänföras till miljödebatten som pågår för fullt. Tågintresset har formligen exploderat och vi ser en ökning av tågresandet i Sverige på hela 30% de senaste tre åren.  ­


ANNONS

Invotech Solutions AB hjälper industribolag att digitalisera sina processer En digitaliserad, hållbar och framtidssäkrad industriverksamhet är en absolut nödvändighet för att inte tappa marknadsandelar. Industri 4.0 innebär stora digitaliseringsutmaningar men med rätt verktyg effektiviserar du din verksamhet, ökar lönsamhet och säkerhet.

I

nvotech Solutions AB har utvecklat avancerade mjukvarulösningar som tillsammans med sensorer och GPS registrerar och bearbetar data i realtid för att hjälpa sina kunder ställa om och få full kontroll över logistikkedjan och dess flöden. Genom applikationer som till exempel Eco Drive, Transport Order och Materialpositionering kan Invotech Solutions AB bidra till minskad miljöpåverkan, ökad säkerhet och effektivisering av processer för industriföretag.

– Våra lösningar är ett resultat av ett nära samarbete med våra kunder, som Sandvik, Ovako, Billerudkorsnäs och Gyllsjö Träindustri. Lösningarna är molnbaserade, kan kopplas ihop med kundens ordersystem och är fordonsoberoende. Den information vi får från fordonsdata (bränsleförbrukning, inbromsningar, hastigheter, position (GPS), samt fordonets felkoder) används för att dels ge föraren relevant information i realtid, men är även till grund för olika effektivisering och förbättringsåtgärder, som att exempelvis minska tomgångskörning, utsläpp och drivmedelsförbrukning. Vidare så ger våra lösningar kontroll över var material befinner sig, saldon, liggtider och omsättningshastigheter, säger Mathias Södersten, VD och delägare, Invotech Solutions AB. Säkerhet och preventivt underhåll Industri 4.0 och ny IoT-teknik resulterar i att företag har tillgång till mer data och kan göra mer avancerade analyser.

FAKTA Invotech Solutions AB hjälper industribolag att digitalisera sina processer för att uppnå effektivitet, hållbarhet, säkerhet och kontroll. Genom våra lösningar, medarbetares expertis och nära samarbete med våra kunder skapar vi möjligheter för framtidens industribolag. Läs mer på: www.invotech.se

Via den teknik och kunskap som finns hos Invotech kan företagsspecifika data samlas in och även användas för att jobba förebyggande med underhåll av maskin, markyta och arbetsmiljö vilket minimerar risken för person- eller maskinskada och onödiga stopp i produktionskedjan. Lösningarna är inte begränsade till fordon och interna transporter utan kan även kopplas upp mot gods, fastigheter och maskiner hos allt från stora industriföretag till medelstora och mindre företag. – Med hjälp av vår teknik och AI kan man känna igen mönster och preventivt utföra reparation eller service och på så sätt minska risken för att en maskin slits ut för snabbt eller går sönder och orsakar driftsstopp till exempel. Vi kan även minska antalet personskador genom att, till exempel, implementera sensorer för hastighetsbegränsningar på olika områden som skickar föraren direkt feedback om att sänka hastigheten när det behövs, säger Mathias.


FOTO: WWW.APELOGA.SE

SBTA

"Tågbyten på små stationer mitt i natten hörde till vardagen och är kanske något som dagens vana och bortskämda resenärer inte kan acceptera" och förslag kommer från både nationellt och EUhåll om att göra det enklare att åka tåg. Sveriges regering lämnade i somras ett uppdrag till Trafikverket och Trafikanalys att utreda förutsättningarna att upphandla nattåg till flera europeiska städer samt att se på hur det kan bli enklare att boka utlandsresor med tåg. Även på EU-nivå görs ansträngningar för att öka tågresandet. EU-parlamentet har röstat igenom ett lagförslag som bland annat innehåller högre ersättningar vid tågförseningar, bättre villkor för handikappade att resa och krav på att tågbolagen gemensamt tar ansvar för till exempel förseningar.

POLITIKERNA HAR VAKNAT

I dag är det så att en försening hos en tågoperatör inte automatiskt ger resenären rätt att boka om sin anslutande resa om den sker med en

126

annan operatör. Lagförslaget ska nu godkännas i EU:s ministerråd och av EU-kommissionen, så vi är inte i mål än. Därtill kommer frågan om vem som ska äga ett eventuellt gemensamt tågbokningssystem. Tekniken finns, så det är mer en fråga om affärsmodeller, samordning och politisk vilja. VI HAR OCKSÅ HÖRT berättas om problematiken med olika spårbredd i olika länder, vilket gör det svårt att köra tåg genom Europa. Det är inte speciellt praktiskt att behöva kliva av och byta tåg varje gång man reser in i ett nytt land, vilket kan vara fallet mellan vissa länder. Dagens Nyheter ordnade sommaren 2019 en tågresa genom Europa till Italien och det rapporterades om hur man tagit med sig flera lokförare för att lösa problemet med de olika språken.

Inom flyget sker all kommunikation på engelska med internationellt godkända och överenskomna formuleringar och förkortningar. Inom tåget finns inget sånt utan varje land har sitt ”språk” och sin standard. kanske den tiden då Interrail var stort och det var möjligt att köpa ett tågluffarkort och resa ut i Europa under en månad. Härligt och ett fantastiskt sätt att se världen på, men inte så praktiskt.

MÅNGA AV OSS MINNS

Tågbyten på små stationer mitt i natten hörde till vardagen och är kanske något som dagens vana och bortskämda resenärer inte kan acceptera. Framför allt inte affärsresenärerna, som behöver vara fräscha för att ta arbetsmöten vid ankomst. ­


ELIMINERA NATTSPRING OCH JAKT PÅ TOALETTER DAGTID MED EFFEKTIV VÄRMEBEHANDLING Godartad prostataförstoring är en folksjukdom som drabbar de flesta äldre män. Bara i Sverige är det fler än 300 000 män som söker vård för sina besvär och 200 000 som dagligen tar läkemedel mot sina symtom. Sonny Schelin, urolog vid Specialistläkargruppen i Kalmar, anser att det här är en bortglömd patientgrupp och många av männen har tyvärr inte kunskap om att det finns hjälp att få. Han möter dagligen patienter med problem orsakade av godartad förstorad prostata. – De här patienterna blir ofta undanträngda av annan vård och det är ett jätteproblem i Sverige. Om de söker hjälp, så hänvisas de oftast till läkemedel eller katetrar. Köerna för kirurgisk behandling har på sina ställen rapporterats vara väntande i inte bara månader utan år. Och alla får inte information om att det finns andra beprövade metoder som kan hjälpa dem. För en man med godartad prostataförstoring kan livskvaliteten påtagligt begränsas. Nattspringet är för många det värsta. Att springa på toaletten tre-fyra-fem gånger varje natt påverkar självklart välbefinnandet även på dagen. Och i tillägg till det nattliga springet innebär tillståndet för många också att man måste kissa en gång i timmen på dagen och att trängningarna ofta kommer akut vilket gör att de här männen helst inte vill gå ut, gå på bio eller teater, för de vågar inte. Godartad prostataförstoring går dock att bota. Och man behöver inte utsätta sig för en operation med de risker en sådan alltid bär med sig. Sonny Schelin har varit med och vidareutvecklat en värmebehandling med mikrovågor, som visat sig vara lika effektiv som operation men enklare att utföra och lindrigare för patienten. CoreTherm, som metoden heter, är en botande behandling till skillnad från läkemedel och katetervård som bara är symtomlindrande och tillfällig hjälp.

Sonny Schelin - urolog Specialistläkargruppen i Kalmar

Värmebehandling utförs på 15 sjukhus i landet. Trots att vården i Sverige ska vara jämlik över landet så varierar chansen att få en botande behandling stort beroende på var man bor. – Det är t.ex. nästan 5 gånger större sannolikhet att en man från Kalmar får en botande behandling jämfört med en hallänning, säger Sonny Schelin. Här erbjuds alla som önskar en värmebehandling och då den inte kräver operationssalar, operationspersonal, narkospersonal eller vårdplatser för övervakning efter operation kan vi hjälpa många fler. Värmebehandlingen är smärtfri, tar bara ca 10 minuter och är i stort sett komplikationsfri och patienten kan resa sig och gå hem direkt efteråt. Efter behandlingen får patienten en urinvägskateter som vanligen plockas bort efter tre-fyra veckor och tre månader senare får han komma på efterkontroll. – Antalet patienter som söker sig till Kalmar har ökat kraftigt tack vare det fria vårdvalet men det är tyvärr ett bevis på att det fungerar illa på andra håll. Vi försöker självklart hjälpa alla de som kommer till oss men det är frustrerande att inte alla får information om och erbjuds bot med värmebehandling på hemmaplan, säger Sonny Schelin.

WWW.CORETHERM.SE FACEBOOK: ProstaLund MER INFORMATION: 046-12 09 04

M-2019-026/SE-rev2


SBTA

"NÄR EFTERFRÅGAN ÖKAR, BRUKAR INCITAMENT ATT UTVECKLA OCH LAGSTIFTA FÖLJA EFTER" innan affärsresenärer sätter sig på tåg från Sverige till Europa, eftersom det inte är speciellt praktiskt utifrån ett tidsperspektiv. Det kan visst finnas medarbetare som uppskattar en natt på tåg, men förmodligen fler som uppskattar en kväll hemma med familjen mer. Kan man däremot lösa problemen som finns med att innan avresa kunna boka tåg i landet man reser till skulle förmodligen affärsresandet med tåg öka markant.

FÖRMODLIGEN DRÖJER DET

att man måste in på olika operatörers egna hemsidor för att boka och betala, vilket till exempel innebär hemsidor på olika språk och att betalningar görs på fel sätt och inte kommer in i resestatistiken. Det blir varken tidseffektivt eller särskilt enkelt.

SVÅRIGHETERNA I DAG BESTÅR I

VILLKOREN FÖR om- och avbokning skiljer sig dessutom från operatör till operatör och som resenär är det mer eller mindre omöjligt att veta vad som gäller på vilken sträcka. Det blir också svårt med arbetsgivarens Duty of Care ansvar när resebokningar görs utanför valda system. Större eller mer reseintensiva företag har ofta system man föredrar att boka i; t.ex. via en resebyrå eller ett självbokningsverktyg. DET HAR FLERA fördelar, bland annat en möjlighet att få överblick över resandet och kostnaderna. Duty of Care innebär att ett företag har ett arbetsgivaransvar vilket inkluderar tjänsteresan. Skulle något hända behöver arbetsgivaren veta var medarbetare befinner sig och även kunna få tag i dem på något sätt. Har det bokats tåg i ett annat land och betalning skett med t.ex. kreditkort blir det krångligare att hantera ett Duty of Care-ansvar.

jobbar på att bygga in lösningar på alla de här frågorna och vi kommer med all sannolikhet snart se utvecklade självbokningsappar, som inkluderar fler tågoperatörer i fler länder. När efterfrågan ökar, brukar incitament att utveckla och lagstifta följa efter. ࣵ

BRANSCHENS AKTÖRER

128

*SBTA, Swedish Business Travel Association, är en organisation vars mål är att stötta sina medlemmar – köpare och leverantörer – i frågor som rör tjänsteresor och möten. SBTA har i dagsläget över 250 medlemsföretag och är, tillsammans med de övriga nordiska föreningarna, partners i GBTA, Global Business Travel Association. Lotten Fowler är generaldirektör för SBTA och är under 2019 gästskribent i Affärsresenären. Om du som läsare har några frågor eller synpunkter på ämnen du vill att vi tar upp är du välkommen att kontakta SBTA på info@sbta.se.


Här utbildas framtidens flygtekniker!

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och  kolvmotordrivna flygplan (Kategori A1, B1.1 och B1.2).

 hƚďŝůĚŶŝŶŐĞŶƚŝůůŵĞŬĂŶŝŬĞƌŐĞŶŽŵĨƂƌƐƵŶĚĞƌ ŐLJŵŶĂƐŝĞƐŬŽůĂŶĚćƌ&ůLJŐƚĞŬŶŝŬĐĞŶƚĞƌŚĂƌƌŝŬƐŝŶƚĂŐ͘ hƚďŝůĚŶŝŶŐĞŶƚŝůůĨůLJŐƚĞŬŶŝŬĞƌćƌĞŶŬǀĂůŝĨŝĐĞƌĂĚzŚͲƵƚďŝůĚŶŝŶŐ ƉĊϰϮϬƉŽćŶŐƐŽŵŐĞŶŽŵĨƂƌƐƵŶĚĞƌϰƚĞƌŵŝŶĞƌ͘ &ůLJŐƚĞŬŶŝŬĐĞŶƚĞƌŬĂŶĞƌďũƵĚĂďŽĞŶĚĞŝĂŶƐůƵƚŶŝŶŐƚŝůůƐŬŽůĂŶ ĨƂƌĂůůĂƐŽŵćƌĂŶƚĂŐŶĂƚŝůůƐŬŽůĂŶƐƵƚďŝůĚŶŝŶŐĂƌ͘

www.flygteknik.nu

Oskarshamn satsar för att växa i ett större sammanhang Oskarshamn är en utpräglad industriort där kommunen gör stora satsningar på kommunikationer och logistik för att förbättra varuflödena. – Vi vill skapa en så bra miljö som möjligt föra våra företag. Och då måste vi göra rätt och hela tiden ligga steget före, säger Lars Ljung, utvecklingschef vid Oskarshamns kommun. Industrin investerar i Oskarshamn Det sägs att industrin lämnar Sverige, men det gäller inte för Oskarshamns kommun. Orten har en omfattande verkstadsindustri, ett kärnkraftverk men här finns också en av Sveriges äldsta industrier - Liljeholmens Stearinfabrik, som producerar 11 000 ton ljus per år. Inte minst är Scania en viktig arbetsgivare med ca 3 000 anställda. Scaniafabriken producerar dagligen hundratals hytter vilket täcker företagets hela europamarknad. Hytterna som produceras i Oskarshamn skickas därefter vidare till fabrikerna i Angers, Zwolle och Södertälje för montering. Och Scania fortsätter investera i Oskarshamn. En omfattande om- och tillbyggnad av fabriken och etablering av ett logistikcentrum är nyligen avslutade.

För att stödja arbetet vid den expanderande Scaniafabriken – och industrin i stort i Oskarshamn – planerar kommunen en kombiterminal i anslutning till Scanias logistikcentrum där även ett nytt industriområde skapas. För Oskarshamn är godsperspektivet väsentligt i planeringen. Vi vill stärka industrin genom att effektivisera logistik och godsflödet. Kombiterminalen ger industrin nya möjligheter att optimera sina transportflöden, säger Lars Ljung. En fungerande järnväg och ett bra vägnät är viktigt för en industrikommun som Oskarshamn. På önskelistan finns en förbättring av riksväg 37/47 som förbinder Oskarshamn med Göteborg och Malmö. I dag går hela 75 % av industrins varuproduktion väster och söder ut. Satsningar på sjötrafik En ytterligare satsning gäller sjötrafiken. Resecentrumet ska flyttas till järnvägsstationen och Gotlandsterminalen och samtidigt ska terminalen byggas om. Gotlandstrafiken och hamnen skapar dessutom synergieffekter för den planerade kombiterminalen. Samtidigt har Trafikverkets upphandling av Gotlandstrafiken

för 2017-2027 avslutats. Det nya med den här upphandlingen är att den avser en längre tidsperiod, vilket främjar investeringar, konstaterar Lars Ljung. Destination Gotland har med anledning av det långa avtalet kunnat beställa två nya färjor. Trafiken kommer även att gå till Västervik sommartid, vars hamn numera tillsammans med hamnen i Oskarshamn i Smålandshamnar AB. Utvecklingsmöjligheterna är goda. Fartygen blir allt större och Oskarshamns djuphamn kan hantera stora fartyg, säger Lars Ljung. Vidare deltar kommunen i ett regionalt samarbete som har som mål att binda ihop den lokala arbetsmarknaden med Kalmar. Oskarshamn är en utpräglad industristad, Kalmar en handels- och servicestad med ett universitet. De förbättrade kommunikationerna ger ett utökat utbud av arbetstillfällen som inte begränsas av kommungränser – Vi ser att pendlingen ökar konstaterar Lars Ljung.


HOTELL

Hôtel Barrière Le Majestic är det eleganta fem-stjärniga hotellet som filmstjärnor väljer att gästa när de besöker franska Rivierans glamorösa destination, Cannes. TEXT: YASMINE MUBARAK FOTO: PRESSBILDER

e Majestic har en lång historia av att vara toppvalet när det vankas filmfestival i Cannes. Här har filmstjärnor som Robert De Niro, Matthew McConaughey, Jane Fonda, Julianne Moore och Eva Longoria setts njuta av den privata stranden och cocktailbarerna.

L

behöver du inte gå långt, när du anländer till stadens tågstation är det enbart tio minuters promenad hit. Hotellet ligger centralt i Cannes, precis ovanför stadens mest exklusiva designbutiker på den chica gågatan Croisette, vars aveny går längs medelhavskusten. Du bor mitt framför Plaise de Festival, där röda mattan varje år rullas ut för den prestigefyllda och historiska filmfestivalen.

FÖR ATT HITTA LE MAJESTIC

varav 349 rum inkluderat sviter. Majoriteten av rummen har en panoramavy av medelhavet inredda i en modern likväl klassisk stil med graciösa sängar i vit bomull, ljusa väggar och stora fönster med vita mjuka gardiner - för att du lätt ska kunna släppa in havsluften. Badrummen är även de graciösa med en luxuös känsla. Le Majestics har egna hudvårdsprodukter och parfym som står uppdukat på ditt badkar.

HOTELLET HAR 7 VÅNINGAR

130

HÔTEL BARRIÈRE LE MAJESTIC Cannes, Provence, Frankrike HOTELLFRUKOSTEN är ett bra val att starta dagen med, jag skulle beskriva frukosten som’’petite’’ och utmärkande fransk bestående av små bakverk och lätta tillbehör. Du har även möjlighet till färska detoxjuicer pressade just för dig, är det något du saknar på buffén, var inte rädd att säga till servitören. När du bor på Le Majestic har du tillgång till den största privatstranden längs Croisette, La Plage Du Majestic. En lång och bred vit strand utsmyckad med en modern terrass som går ut längs vattnet med restaurang. Dagdröm på en solstol och njut av ljudet från vågorna som slår in längst franska Rivieran. FÖR ATT AVSLUTA kvällen kan du besöka hotellets restaurang Le Fouquet’s Cannes för en traditionell måltid av Michelinkocken Pierre Gagnaire. Även Le Boudoir Majestic, en detaljrikt inredd cocktailbar, ett topp val för dig som vill ha en optimal fransk utekväll med livemusik. DETTA HISTORISKA HOTELL framkallar den magnifika känslan att promenera i historien - längs samma korridorer som några av historiens största filmstjärnor i en stad präglad av filmhistoria. Man kan nästintill känna prestigen och höra applåderna i väggarna. ࣵ


ETT RIKTIGT GULDKORN I JÄMTLAND En av våra Jerseykor

Arbete i mejeriet

Skärvångens bymejeri är de enda i landet av sitt slag. Det är beläget i nordvästra delen av Jämtland. I det lilla fjällnära mejeriet tillverkas hantverksmässig get och ko ost av mjölken från byns kor och getter. Mejeriet har genom åren blivit den största turist attraktionen längs FISKEVÄGEN, väg 340. Cirka 10 000 besökare under hög sommaren, hinner uppleva en unik och ytterst speciell företeelse.

50 ST SM GULD

5`ÄRUHNL[[LY

Svensk Eldost - Storsäljare

Under åren har mejeriet tagit hela 89 medaljer i SM i mathantverk var av 50st av dessa är GULD. Mest stolt är vi att vårt nya tillskott den Jämtländska källarlagrade getosten tog hem ett av gulden.

Vårt nya projekt getvassledryck

Tor & Roland utanför jordkällaren

Kittostar

www.bymejeriet.se

Jämtländsk källarlagrad vit getost


RESA

Sök drömjobbet för hela familjen #familjedrömjobbet

&/8%0('/$16(5$518ː #FAMILJEDRÖMJOBBET. HAR DU DRÖMT OM att sola och bada, äta gourmetmat och uppleva fantastiska kulturer tillsammans med familjen och samtidigt få betalt för att göra det? Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, för nu lanserar Club Med #Familjedrömjobbet. Ett jobb som går ut på att du och din familj under 2020 får resa till och bo på tre av Club Meds luxuösa all inclusiveresorter, samtidigt som ni får betalt. Den franska all inclusive-pionjären Club Med lanserar nu #Familjedrömjobbet. Ett jobb som innebär att du och din familj under 2020 får besöka och recensera tre av Club Meds all inclusiveresorter, från värme och vackra hav till snötäckta alptoppar. Utöver flygresor och allt som ingår i Club Meds all inclusive-erbjudande får den vinnande familjen även en lön på 5 000 kronor för jobbet. Allt du behöver göra är att dela familjens favoritsemesterfoto i sociala medier och använda hashtaggarna #Familjedrömjobbet och #ClubMed. ANSÖKNINGSPERIODEN för jobbet pågår mellan den 14 oktober och den 8 december 2019. Hur du ansöker För att söka #Familjedrömjobbet behöver du enbart följa några enkla steg för att ha en chans att vinna.

132

DESSA STEG ÄR FÖLJANDE:

Kika igenom era foton från tidigare semestrar och välj ut en favoritbild på familjen. Dela bilden på Facebook, Instagram eller Twitter och under hashtaggarna #Familjedrömjobbet och #ClubMed och nämn Club Med i det sociala mediet du delar bilden i. Club Med heter @ Clubmed på Instagram, @CMNordic på Facebook och @clubmedse på Twitter. Du måste ha en öppen profil på sociala medier för att Club Med ska kunna ta del av din ansökan. DET SOM INGÅR I #FAMILJEDRÖMJOBBET FÖR DEN VINNANDE FAMILJEN ÄR FÖLJANDE:

• Tre olika resor under 2020 för upp till två vuxna och två barn. Familjer med fler än två barn är givetvis varmt välkomna att ansöka, men om vinnande familj har fler än två barn behöver familjen själva stå för den extra kostnaden. • Första resan är förlagd till våren 2020 och går till en av Club Meds skidresorter i Alperna. • Andra resan är förlagd till sommaren 2020 och går till en av Club Meds långväga solresorter. • Tredje resan är förlagd hösten 2020 och går till en av Club Meds resorter runt Medelhavet. • I samtliga resor ingår flyg, tur och retur, samt all inclusiveboende på Club Meds resorter på destinationerna. Resornas exakta datum och resorter skräddarsys i samråd med den vinnande familjen. Fem ansökande familjer går efter avslutad ansökningsperiod till final där Club Med sedan slumpmässigt drar den slutgiltiga vinnaren av #Familjedrömjobbet. Vinnarfamiljen kontaktas sedan av Club Med.

Läs mer och sök på: www.clubmed.se/dromjobbet


VÅRA KUNDER FÅR 8-12% I RÄNTA PER ÅR Svensk Ränteförvaltning förmedlar värdefullt lånekapital till svenska välskötta bolag som vill växa. Genom vårt arbete och våra kunders pengar bidrar vi till tillväxt i den svenska IOSRSQMR ZMPOIX M WMR XYV FMHVEV XMPP Ǽ IV FSWX®HIV EVFIXWXMPPJ®PPIRSGL VEXMSREPMWIVMRKEV I förlängningen leder det till ökadeskatteintäkter och bidrag till välfärden.

Kontakta oss så bjuder vi på lunch och ser över just dina behov och förutsättningar.

www.svensranteforvaltning.se | Telefon: 08-40 80 11 00 | Mail: info@svenskranteforvaltning.se Birger Jarlsgatan 37, 111 45 Stockholm


UTVALT

HYRESHÖJNINGAR DE HÖGSTA PÅ 6 ÅR

Hyresökningarna är som störst i mindre städer 2019. Det visar nu statistik från SCB som Hyresgästföreningen sammanställt. 2019 års hyresförändring är i genomsnitt 1,9 procent i beståndet. Det är den högsta hyreshöjningen på sex år.

TÄBY DYRAST

Topp 5 högsta hyror: 2018–2019 kommun Hyra kvm/mån Täby 127 Nacka 118 Stockholm 111 Haninge 109 Vaxholm 107

3 rok 70 kvm 8873 8272 7764 7630 7519

Landets högsta hyror finns i Täby kommun där medianhyran är 127 kronor per kvadratmeter och månad. Samtliga topp fem kommuner med högst hyror ligger i Stockholmsregionen. – Täby, Nacka och Vaxholm saknar egna kommunala bostadsbolag. Stockholm har tyvärr sålt ut mer än vad allmännyttan byggt under 2000-talet. Ser vi till nyproduktionshyrorna fortsätter de öka, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på hyresgästföreningen. NORSJÖ BILLIGAST

Topp 5 lägsta hyror: 2018–2019 kommun Hyra kvm/mån Norsjö 62 Nybro 62 Storuman 66 Malå 66 Tibro 66

3 rok 70 kvm 4346 4358 4585 4603 4638

Högst hyreshöjningar på mindre orter Topp 5 högsta hyreshöjningar: 2018–2019 kommun Ökning av hyrorna Sölvesborg 16% Töreboda 13% Trosa 12% Knivsta 12% Kinda 11%

ÖSTERMALM

– Hyror förhandlas lokalt och påverkas av lokala förutsättningar såsom ändrade avgifter för vatten och avlopp. Förra året hade vi vissa bostadsföretag som inte höjde hyrorna alls och vissa kommuner som höjde med över 3,5 procent. Men även bostadsbyggandet påverkar snitthyrorna eftersom nybyggda lägenheter har högre hyror än äldre, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på hyresgästföreningen. I Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna finns en punkt om att läget ska få större genomslag i hyressättningen. Enligt hyresgästföreningen är skillnaderna redan stora mellan centrala ”attraktiva” lägen och förorterna.

Stockholm Göteborg Malmö

ANGERED BILLIGAST I GÖTEBORG

134

Dyrast Östermalm: 9170 kr Centrum: 7922 kr Väster: 7671 kr

Billigast Spånga-Tensta: 5828 kr Angered: 5384 kr Öster: 6055 kr

Skillnad 3 343 kr 2 538 kr 1 616 kr

I storstäderna är det avsevärd skillnad på hyresnivåerna mellan olika stadsdelar. I Stockholms stad är skillnaderna högst med 3 443 kr skillnad mellan månadshyran i den dyraste stadsdelen Östermalm och den Billigaste stadsdelen Spånga-Tensta. Månadshyran en lägenhet på 70 kvadratmeter 9170 kronor på Östermalm och 5828 kronor i Spånga-Tensta. – Flera politiker påstår att hyresnivåerna inte skiljer sig tillräckligt mellan inner- och ytterområden i städerna. Ibland påstås till och med att hyrorna i innerstaden är betydligt lägre än i övriga bostadsområden. Men statistiken visar redan rejäla skillnader. Det är dags att fråga hur stora klyftor dessa politiker egentligen efterfrågar, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på hyresgästföreningen. Januariavtalets formulering om läge: Låt lägenheternas kvalitet och läge få ett större genomslag i hyressättningen. En kommission ska kartlägga den varierande tillämpningen av lägesfaktorn mellan olika orter och föreslå lämpliga åtgärder från statens sida i de fall (på de orterna) det konstateras att lägesfaktorn inte beaktas i tillräcklig mån.


Sjövillan i Marinstaden, Nacka

ANKRA UPP I EN EGEN SJÖVILLA DIREKT PÅ VATTNET Aqua Floating Group är samhällsbyggaren som gjort en total omdefiniering av begreppet sjötomt. Det handlar om sjötomter på riktigt – tomter på vattnet helt enkelt! Ett av våra senaste projekt är ett nytt marint samhälle i skyddade Svindersviken vid Stockholms inlopp. Läget är unikt, med bara några få distansminuter med båt från Stockholms innerstad. Här kommer snart 14 arkitektritade Sjövillor att ligga fast förankrade.

Illustration av AquaVillor i Skeppsbrostaden, Västervik

MED BÅTEN UTANFÖR DÖRREN FÅR BÅTLIVET NYTT LIV

VÄSTERVIKS NYA STADSDEL

I Marinstaden, vid Svindersvikens södra strand är känslan av hav och sjö ständigt närvarande, sommar som vinter, vare sig man stiger upp till frukost eller varvar ner framför brasan. Med den egna båten utanför dörren har du några få distans till Stockholms City och skärgården börjar runt udden! För mer information och personlig visning, kontakta Wrede fastighetsmäkleri på elisabeth@wrede.se

Vårt nästa, större marina samhällsprojekt ligger centralt i Västervik. En helt ny stadsdel, med såväl flytande som landbaserad bebyggelse där skärgården möter fastlandet mitt inne i staden. För mer information och personlig visning, kontakta Svensk Fastighetsförmedling i Västervik på sf.vastervik@svenskfast.se

Det marina samhället – en hållbar framtida livsstil www.sjovillorna.se | www.aquavilla.se | info@aquavilla.se


UTVALT Livsstil

HIM

MQ Höstmode för en avslappnad men välklädd look. I neutral färgskala där mönster och strukturer är viktiga.

ETON En unik skjorta som är ett måste för säsongen, perfekt både till business och på fritiden. Med inspiration från forntida målningar och kulturer har det klassiska paisleymönstret fått en ny touch. Bär skjortan till en mörkt grå eller blå ullkostym med en matchande näsduk i fickan. Skjortan står för sig själv helt utan slips, men passar även till en grenadinslips.

Sjöö Sandström Herrklocka med silverfärgad urtavla, timvisare för extra tidzon, tidtagning och armband i svart gummi med viklås.

Hawkins & Brimble - För den moderna mannen Grooming-produkterna är 100 % fria från mineraloljor, kemiska konserveringsmedel, allergena parfymer och annat som kan förstöra upplevelsen av den perfekta rakningen. I serien hittar du allt från våtrakning till hudvård och skäggvård - med en underbar doft av elemi och ginseng.

Gola Gola gör sportiga skor till högsta mode! En trendig och skön sko med ovansida i vitt läder. Modellen Mark Cox har även textilfoder och yttersula i gummi. Snygg till alla tillfällen! Rituals The Ritual of Samurai hämtar inspiration från de forna japanska krigarnas groomingtraditioner och hjälper dig att bemästra konsten att både känna dig och se bra ut. Ritualens fyra serier innehåller högpresterande groomingprodukter av bästa kvalitet som stärker ditt självförtroende. Bemästra konsten att känna dig och se bra ut med Face, Shave, Sport och Classic. 136

Sport - Ice Shower, Shave Cream, Face Moisturizing Gel-Cream


över 100 kända varumärken

upp till 70% lägre pris

nordens största utbud av kostymer

20 år 1997–2017

besök sveriges största outlet för märkeskläder herr - dam - barn - sport - jeans - skor widengrensvägen 1 vingåker måndag–fredag 10:00-19:00 lördag–söndag 10:00 -18:00 besök oss eller handla online på www.vfo.se

N Y U T S TÄ L L N I N G PÅ Å B E RG S M U S E U M

JOHAN EGERKRANS Monster och myter. Utställningen visas 2 okt 2019-29 mars 2020.

ÖPPET:

Mån-sön kl 11-16.

Bålsta • Tel 08-411 00 40 abergsmuseum.se • abergsshop.se


UTVALT

HER

Sjöö Sandström Damklocka med ivory urtavla, visare i roseguld och stållänk.

MQ Höstkollektion i neutral färgskala. I mjuka och hållbara material som skapar en enkel och ledig stil. THOMAS SABO Lysande juveler i färg, ett humoristiskt designspråk och hemlighetsfull symbolik är spännande nyheter i THOMAS SABOs värld under hösten 2019.

Philip Hog Flerfärgade sneakers med vit sula.

Mary Cohr Torrolja för kropp och hår. Ger en sammetslen och mjuk hud med en underbar doft och guldextrakt för en snygg solkysst lyster.

Caroline Svedbom Mini Drop Ring och örhängen i underbar Fuchsia-färg. Sätter verkligen färg på dig nu när hösten är i antågande.

138

Lush - Ocean Salt & Big Lime som fått dra i vodka, grapefrukt och massor med salt är grunden i denna uppiggande ansikts- och kroppskrubb – nu också i en självkonserverande version.

Maria Westerlind exklusivt samarbete med MQ Höstkollektionen är den första i raden kollektioner som kommer att finnas exklusivt för MQ. Kollektionen har fått namnet "Mastepiece".


BRANDING ON

DEMAND www.ernstalexis.se

EGEN BRODYR SNABBT OCH ENKELT Vi erbjuder egen brodyr på hela vårt sortiment och levererar snabbt. Låt en stilig brodyr utmärka sig på din nästa skjorta!

NILSSONCRWTH.SE

VI ÄR SKJORTMAKARE

SKJORTA MED BRODYR


CYKEL

Bike Trails UPP BAKOM STYRET: VACKRA CYKELRUTTER JORDEN RUNT

Oavsett om du är en cykelexpert eller bara tränat ett kort tag finns det en för dig. Här är vår lista över de bästa cykelrutterna i världen, för alla svårighetsgrader. Sugen på att motionera och uppleva något samtidigt? Upp bakom styret i så fall, på med ryggsäcken och utforska några av världens finaste cykelrutter.

140


THE DEATH ROAD, YUNGAS, BOLIVIA

Camino de la Muerte betyder ungefär dödens väg och det är ett lämpligt namn, med tanke på att det är en av världens farligaste cykelrutter. Guiderna på Gravity Bolivia har därför tagit fram en säker och åkbar rutt man kallar Death Road-rutten. Här cyklar du genom tjocka täcken av dimma och damm, från La Cumbre-toppen genom amazonsk regnskog och bara ett par meter från hårresande bråddjup. Du kommer sannolikt att stöta på lamadjur, lastbilar som tvingar dig ännu närmare kanten och andra våghalsiga cyklister som tar selfies. Men hall ögonen på vägen, vad du än gör. Bästa månader: april – november

141


CYKEL

Bike Trails UPP BAKOM STYRET: VACKRA CYKELRUTTER JORDEN RUNT

SHIMANAMI KAIDO EXPRESSWAY, HONSHU ISLAND TILL SHIKOKU ISLAND, JAPAN

Ska du till Japan kan du se landet från cykelsadeln. Det går cykla längs Seto Inland Seas sex öar, över fantastiska hängbroar, längsmed Shimanami Kaido expressway. Även om du inte kan läsa japanska finns bra märkningar längs rutten från Imabari Onomichi för en skön endags-tur. Off road-rutter finns också, om du vill uppleva någon av de mindre öarna. Passa isåfall på att bo på ett ryokan (japanskt bed and breakfast). Bästa månader: juli – september

142


Preferensaktier med 7% fast avkastning Untie Group erbjuder möjligheten att investera i vår snabbt växande verksamhet Untie Lending. ŷ ŷ ŷ ŷ

Fast avkastning på 7% Utdelning varje månad Ingen bindningstid Inga avgifter

Läs mer och teckna på www.untiegroup.se/investera

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.


Behov av kundanpassade transformatorer med lĂĽga fĂśrluster?

StĂśd kampen mot barncancer. Swisha till 90 20 900 och stĂśd forskningen. Tack.

BehĂśver du transformatorer som är anpassade efter just dina behov och krav? Nordtrafo tar fram kundanpassade 1-Fas-, 3-Fas transformatorer, Hexatransformatorer och kabelstrĂśmtransformatorer fĂśr dig, vi har även ett stort standardprogram av vĂĽra produkter som vi kan erbjuda vĂĽra kunder. Nordtrafo AB är ett väletablerat fĂśretag som grundades RFKĂ°QQVEHOĂ&#x192;JHWPLWWL6YHULJHLGHWQDWXUVNĹ&#x152;QD+Ĺ&#x152;JD Kusten. VĂĽr styrka ligger i vĂĽrt stora kunnande i att snabbt ta fram helt kundanpassade transformatorer samtidigt som vi kan erbjuda ett brett standardsortiment. Välkommen med en fĂśrfrĂĽgan!

N

NORDTRAFO

www.nordtrafo.se | info@nordtrafo.se | +46 612 52210

Fü ett bättre flÜde med vüra kollaborativa robotar ifrün MIR, frün den lilla MIR100 till MIR1000 som klarar en SHZ[]PR[WrRN3r[VZZ]PZHO\YSp[[UPRHUPUZ[HSSLYHVJOKYPM[Zp[[HL[[ZQpS]NrLUKLZ`Z[LTOVZLY°

cobots.se


KATASTROFPAKET

10 005:Innehåller vatten, mat och filtar till 15 familjer.

Årets företagsjulklapp: Ett riktigt katastrofpaket Varje år drabbas 100 miljoner människor av klimatrelaterade katastrofer. Ge en julgåva som hjälper klimatkrisens mest utsatta att överleva och få gåvobevis att ge till era kollegor och kunder.

Köp era julklappar på rodakorset.se


DET VI GÖR HÄR NERE, HAR STOR BETYDELSE DÄR UPPE Rent vatten och fungerande avlopp är mänskliga rättigheter. JVAB utför entreprenader inom mark, väg, anläggning vatten och avlopp. Infrastruktur som är nödvändig för att samhället ska fungera. Vår geografiska marknad är Storstockholm och vi har professionella kunder inom både den privata och offentliga sektorn. Vi har ramavtal med ett flertal kommuner och är mycket stolta över vårt mångåriga samarbete med Stockholm Vatten.

YMR KOMMUNKATION. FOTO: FOND&FOND

Lång erfarenhet, låg personalomsättning och en långsiktig utbildningsstrategi är framgångsfaktorer för oss. JVAB tar ansvar för hela projektet från start till mål, vi schaktar själva, utför rörledningsinspektioner med robotkamera och byter ut vatten- och avloppsrör med rörspräckning, eller bursting som det också kallas. Vår certifierade personal har stor kunskap och förståelse för hela processen och sätter stolthet i sitt arbete för ett fungerande samhälle. ALEXANDER, STOCKHOLMS GRUNDARE #89

G R U N DA R S TÄ D E R

Läs mer på jvab.se

Tusentals sjöräddare jobbar extra på betald arbetstid

I Sverige har vi 2300 frivilliga sjöräddare som jobbar ideellt, utan att få betalt för sin insats. Därför har de flesta två jobb, ett med lön och ett utan. Men för att det ska fungera behövs förstående arbetsgivare som låter sjöräddarna släppa allt för att rädda liv till sjöss när larmet går. Nu vill vi tacka alla arbetsgivare som bidrar till att vi kan ha jour dygnet runt och alltid vara redo att hjälpa nödställda. Förra året ryckte vi ut på över 1100 sjöräddningsfall runt hela den svenska kusten. Vill du också ge ett bidrag eller bli medlem? Gå in på sjoraddning.se

Den 25 februari i år tog en fiskebåt in vatten och sjönk snabbt i Göteborgs skärgård. Ombord fanns en person som räddades av Sjöräddningssällskapet. F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7. Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


Brandskydd rรคddar liv.

FOยบSFOw "OHFi"GGยบSTSFT H WJECFTUยบMMOJO ยพ Q TยพCKVEFSWJ F BS FOCSBOETMยบDL

rh รฅll uฦž

Signatur

TWA

t

2019

3 4 5

de

รถr

8

12 1

2

6 7

&OBWEFWJLUJHBTUFGVOLUJPOFSOBJGBTUJHIFUFOยบSFUUGVOHFSBOEFCSBOETLZEE (FOPNBUUVUGรSBSFHFMCVOEOBLPOUSPMMFSWFUEVBUUFSUCSBOETLZEEGVOHFSBS TPNEFUTLB*CMBOELBOEFUTPNGBTUJHIFUTยบHBSFWBSBTWยพSUBUUTยบUUBVQQ SVUJOFSGรSEFUUB)BSOJHKPSUยพSTLPOUSPMMFO ,POUSPMMFSBPNOJIBSFUU LPOUSPMMNยบSLFWJECSBOETLZEETVUSVTUOJOHFO0NNยบSLFUTBLOBTFMMFSยบS ยบMESFยบONยพOBEFS LPOUBLUB#SBOETยบLSBTยพIKยบMQFSWJFSNFEFUUTยบLFSU CSBOETLZEE7ยพSBCSBOETLZEETSยพEHJWBSFOยพSOJQยพUFMFGPO

9 10 1 Un 1

Nรคr kontrollerade ni ert brandskydd senast?

Kontrollmรคrke 2019

Brandsรคkra besiktar, installerar och underhรฅller fรถrebyggande brandskydd รฅt fastighetsรคgare, bostadsfรถretag och bostadsrรคttsfรถreningar. Vรฅr vision รคr att ingen ska mista livet i bostadsbrand.

#SBOETยบLSB/PSEFO"#tXXXCSBOETBLSBTFt5FMFGPO


VI ÄR JÄGARSVERIGE! Jägarnas Riksförbund gör skillnad för Sveriges jägare. Visste du att tillsammans har vi nått framgång i frågor som rör bland annat ljuddämpare och åtelkameror? Läs mer på jagarnasriksforbund.se och bli medlem redan idag!


ALTHĂ&#x2030;N & CO

Tina älskade champagne.

PĂĽ begravningen bjĂśds det ljummen Champis.

Tina var nog den mest levvnadsglada person man Ăśverr-g. huvudtaget kunde tänka sig. Där vilade aldrig nĂĽgra led-samheter och väninnornaa var Ăśverens â&#x20AC;&#x201C; när Tina varr med hände det alltid nĂĽgott kul. h Hon älskade livet och tyckte att ingen dag varr ttt värd att kastas bort pĂĽ att arr ha trĂĽkigt. En mĂĽndag var ch lika viktig som en lĂśrdag oc och noga detta budskap var hon noga on med att fĂśra fram vart helstt ho hon elllleer kom. Tina brydde sig inte he heller nn n is i ko kor ett dugg om vad andra människor n tyck ktee tyckte om henne. Antingen tyckte orde man maan man om henne eller sĂĽ gjorde det inte. m tyckte o m Och det var mĂĽnga som om nes karisma karism ma Tina. Som drogs till hennes n kom den och levnadsglädje. VarifrĂĽn kän ä där glädjen egentligen? Dee som känintee de henne riktigt väl visste att den in plevt sorger sorg rger var självklar. Hon hade upplevt m hon in nte och besvikelser i livet som inte gärna talade om. isstee oc ocks ksĂĽĂĽ Tinas barndomsvänner visste ocksĂĽ mmee mm att det inte hade funnits utrymme fĂśr mĂĽnga skratt i hemmet när hon växte upp. Där var arr allvaret stort och hennes far hade tornat upp sig som den despot han

var i familjen. Det visste bara eettt fĂĽtal om. et När Tina fullkomligt ovänttat at rycktes bort mitt i livet â&#x20AC;&#x201C; med ett leende pĂĽ läpparna o c ett glas champagne i och h a handen â&#x20AC;&#x201C; var chocken svĂĽr. H He Hennes sambo Sven var fĂśrkkrossad och begravningen kr ord ordnades i sin helhet av Tinas fĂśr fĂśräldrar. Ingen av gästerna kän kände Ăśverhuvudtaget igen sin älsk älskade Tina i ceremonin. Var ddett vverkligen sĂĽ här hon hade de velat tta farväl? ve Tina Tinas Ăśde är vanligare än man tro or.. Vi vvet vad vi talar om eftersom tror. dĂśde dĂś den n är vĂĽr vardag. Vi mĂśter den dĂśden vvarje arj rje dag. Och vi vet att det som är o erhĂśr Ăśrt mycket my oerhĂśrt viktigare än dĂśden är Live Li vet. t D et liv man levde. Livet. Det Vi Ăśnskar Ăśnska därfĂśr inget hellre än DWW PnQJD DW PnQJD PnQJD Ă HU EHUlWWDU I|U ssina inaa anhĂśriga hur de vill ha det. SĂĽ att vi som so m tar hand om det sista avskedet kan ggĂśra Ăśrra allt pĂĽ absolut a bästa sätt. V älkomm Välkommen in pĂĽ www.livsarkivet.se och oc h fyll i dina personliga ĂśnskemĂĽl kring ditt di t ssista ista is ta aavsked, eller gĂĽ in pĂĽ din närm nä rmaste te auktoriserade begravningsnärmaste by byrĂĽ och hämta ditt eget Livsar arkiv kostnadsfritt. Fortsätt ssen en n att leva livet länge och gott, det är vĂĽr hĂśgsta Ăśnskan.

En hyllning till livet. www.livsarkivet.se


CYKEL

Bike Trails UPP BAKOM STYRET: VACKRA CYKELRUTTER JORDEN RUNT

RAJASTHAN, INDIA

Upptäck det charmiga norra Indien från en helt ny sida – från cykelsadeln. Lägg upp din cykeltur från Jodhpur till Udaipur efter vad du gillar att se – grandiose palats eller rustika byar. Ett besök vid det imponerande Mehrangarh-fortet, 120 meter högt, ger lite av en försmak av vad du kommer se längs turen, detaljerna i väggarna på Ranakpurtemplen och det lyxiga Taj Lake Palace i Udaipur. Bästa månader: oktober – mars

150


Planera för ett gott seniorliv så stödjer du de äldre idag!

Bli medlem i Blomsterfonden! gå in på www.blomsterfonden.se

Välkommen! HEM OCH VÅRD ÅT ÄLDRE SEDAN 1921


CYKEL

Bike Trails UPP BAKOM STYRET: VACKRA CYKELRUTTER JORDEN RUNT

ROUTE DES GRANDES ALPES, FRANSKA ALPERNA, FRANKRIKE

Från Lac Lémans stränder till Côte d’Azur sträcker den sig; den vilda och vackra cykelrutten Route des Grandes Alpes. Längs rutten får du se snöiga toppar och dalar såväl som exotisk kustmiljö, utspritt över 684 kilometer. Den matglade cyklisten kan efter vägen njuta av Savoie-ostar som Reblochon eller Beaufort, som produceras i området, och skölja ned dem med rött vin. Vill du vara extra hälsosam kan du bestiga Col de l’Izoard istället. Bästa månader: juni – oktober

152


Stoppa smutsen i entrén...

Vi på Kåbe-Mattan AB är specialister på effektiva entrélösningar som minskar städkostnader och ger en renare inomhusmiljö. Vi erbjuder ett mycket brett sortiment av entrémattor och skrapgaller. Vill Du skapa en inbjudande, personlig och effektiv entrélösning? Kontakta oss!

Kåbe-Mattan AB Sågverksvägen 10A | SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 | Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se | www.kabe-mattan.se


CYKEL

Bike Trails UPP BAKOM STYRET: VACKRA CYKELRUTTER JORDEN RUNT

LOFOTEN, NORDLAND, NORGE

Vestfjord-rutten genom Lofoten är väldigt bildskön, med lugna fiskelägen, traditionella norska båthus på pålar – och en dramatisk fond av berg. Här får du vara ifred på vägen för det mesta, i en tyst och vacker kustmiljö som luktar salt hav och torkad fisk från de gammaldags torkställen i trä. Se till att boka in turen under rätt årstid, så att du kan njuta av midnattssolen. Bästa månader: maj – juli

154


HARALD PIHL ÄR EN ANNORLUNDA ART* I SPECIALLEGERINGARNAS UNDERBARA VÄRLD

* Ardennergasellen besitter en kollosal arbetsförmåga i kombination med imponerande snabbhet.

H

ARALD PIHL har stadigt växt och utvecklats i över 100 år för att stå rustade att hjälpa våra kunder. Med kontor i åtta länder hjälper vi lokalt våra kunder med speciallegeringar, titan och koppar. Vi är stolta över att ha de snabbaste

leveranserna och vi kan sända er order samma dag som vi tagit emot den. Detta är möjligt eftersom vi har Europas största lager med speciallegeringar, titan och koppar. På vår hemsida www.haraldpihl.com finner du vår dagsaktuella lagerlista.

Utöver god service är spårbarhet och kvalitet vår högsta prioritet och allt material analyseras noggrant med spektrometer. För HARALD PIHL är ingen leverans för stor, liten eller komplicerad och vi kan även erbjuda vattenskärning! Vi lyssnar och sätter

HARALD PIHL AB: Mätslingan 19, Box 7387, 187 15 Täby, Telefon 08-731 56 00, Fax 08-731 05 40, E-mail: info@haraldpihl.com

oss in i ert behov för att kunna tillgodose era krav och överträffa förväntningarna. Därför tycker vi att du ska testa oss, ring och tala med en av våra försäljare på 08-731 56 00 så är vi säkra på att kunna hjälpa dig till goda affärer. Välkommen.

www.haraldpihl.com


DE PERFEKTA FÖRHÅLLANDENA FÖR MORGONDAGENS HÄLSOVÅRD Norrland. Här är vägarna längre och medelåldern högre än någon annanstans. En del kallar det avfolkningsområde, där man inte kan bo. Vi kallar det perfekta förhållanden att skapa morgondagens sjuk- och hälsovård. Här utvecklar vi virtuella hälsorum som krymper avståndet mellan patient och läkare. Vi tror nämligen på att du ska kunna bo där du vill, ett digitalt stenkast från hälsocentral och sjukhus. Se hur vi gör Sverige och världen till en bättre plats att leva på.

¤ĈƼńŋĈō

www.nhiab.com |

www.healfy.se

Profile for La Prensa AB

Affärsresenären 8 2019  

Affärsresenären 8 2019  

Advertisement