Page 1

AFFARS

RESENAREN

intervju

Henrik Fexeus NÖDVÄNDIGHETER FÖR DIN SOCIALA KOMPETENS

TIO BROAR

DU KANSKE INTE VILL GÅ ÖVER

SVENSKT TENN HÅLLBARHET OCH SVENSK PRODUKTION

GUANGZHOU I CENTRUM AV MITTENS RIKE

ÅRETS AFFÄRSKROG JAPAN MÖTER NORDEN

#11 2017


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


Innehåll #11

34

60

48

34

ANALYS Trygghet i taxi

Under maj månad 2018, träder en EUlag i kraft som har till uppgift att reglera lagringen av persondata.

48

PORTRÄTTET Henrik Fexeus

Henrik som utbildat oss i både härskarteknik och hypnos, lär nu oss fingertoppskänsla i social kompetens.

60

AKTUELLT NAFTA

I varje nummer

Ska Donald Trump lyckas skrota NAFTA? Eller kan Mexiko och Kanada styra upp det?

74

UTBLICK Afghanistan

Landet som upplevt många ockupationer, och vars ekonomi är influerat av heroinet.

74

12 18 22 24 26 28 31 40 108

Incheckning Nöje Restaurang Musik Litteratur Film Livsstil Motor Guldkorn

3


ANNONS

VĂĽra ledare kommer inte att klara av det här Om vi ska lĂśsa klimatkrisen sĂĽ mĂĽste vi alla engagera oss. Det ďŹ nns ingen världsledare som kommer att lĂśsa problemet. Ett socialt nätverk där en stor mängd människor gĂĽr samman kommer gĂśra skillnad genom att pĂĽverka sĂĽväl fĂśretag som politiker.

Till vardags är Ingmar Rentzhog vd fĂśr Laika Consulting – en ďŹ rma han var med att starta upp fĂśr snart femton ĂĽr sedan. Nu har hans erfarenheter av att skapa och leda en organisation fĂĽtt fĂśrnyad betydelse, med dĂĽ i ett helt annat sammanhang. Det handlar om klimatkrisen, och främst dĂĽ vad vi kan gĂśr fĂśr att hejda densamma.

Insikten om att klimatfĂśrändringen fortgĂĽr med ofĂśrminskad hastighet – faktiskt allt fortare - samtidigt som ĂĽtgärderna att hejda den är lĂĽngt ifrĂĽn tillräckliga var det som ďŹ ck Ingmar Rentzhog att ta initiativet till det sociala nätverket #WeDontHaveTime.

�

Vi siktar pü 100 miljoner användare, cirka 3 procent av marknaden

– Politikerna kommer inte att klara av det här. Det insüg nog inte bara jag när Donald Trump blev president, säger han. Medlemmarna styr verksamheten

Tanken bakom #WeDontHaveTime är att det är nätverkets medlemmar som styr innehüllet. Medlemmarna ska kommunicera med fÜretag, organisationer och politiker och ge dem klimatomdÜmen. – Med #WeDontHaveTime ska det vara mÜjligt att till fÜretag eller orga nisationer komma med fÜrslag pü hur de kan bli bättre med sitt hüllbarhetsarbete, säger Rentzhog.

#WeDontHaveTime startade med ett twitterkonto i bĂśrjan av ĂĽret och nästa ĂĽr ska plattformen lanseras. Intäkterna ska främst komma frĂĽn annonsfĂśrsäljning, och fĂśr ďŹ nansieringen av verksamheten har #WeDontHaveTime redan bĂśrjat bjuda in investerare. Hittills har intresset varit stort och era namnkunniga personer har investerat. – Men viktigt är organisationens oberoende, säger Rentzhog, som berättar att rĂśsträtten, det vill säga beslutanderätten, kommer att ligga i en välgĂśrenhetsstiftelse. Av intäkterna kommer 10 procent att gĂĽ direkt till stiftelsen som ska ver-

ΖQYHVWHUDUEUHYHWŒUHWWQ\KHWVEUHYVRPSURGXFHUDVDY/DLND&RQVXOWLQJ$%HWWNRPPXQLNDWLRQVRFKPDUNQDGVI¸ULQJVI¸UHWDJLQRPȴQDQVEUDQVFKHQ som riktar sig mot individer, organisationer och fÜretag. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsfÜring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gü fÜrlorat i värde. FÜr närmare information om Laika och vür verksamhet vänligen besÜk vür hemsida www.laika.se.

Hela denna sida är en annons frün Laika Consulting


ANNONS

Insikten om att klimatförändringen fortgår med oförminskad hastighet – faktiskt allt fortare - samtidigt som åtgärderna att hejda den är långt ifrån tillräckliga var det som ȴFNΖQJPDU5HQW]KRJDWWWDLQLWLDWLYHWWLOOGHWVRFLDODQ¦WYHUNHW:H'RQW+DYH7LPH

ka för ett bättre klimat. Vinsten som aktiebolaget genererar kommer att tillfalla investerarna.

3 miljarder 2020. Vi vill väcka, öka och sprida engagemang för klimatet i denna målgrupp genom att de använder vår plattform.

WeDontHaveTime.org affärsidé är att bli framtidens sociala medianätverk som fokuserar på vår tids största utmaning – klimathotet. Vi vill värva minst 100 miljoner användare i syfte att bli en samlad röst i klimatfrågan genom att låta våra medlemmar ge omdömen för att sätta press på våra ledare, politiker, organisationer och företag att snabba på omställningen.

Hur ser målsättningen ut?

– Det vi vill med #WeDontHaveTime är att åstadkomma för klimatet vad hashtagen #MeToo gjort för jämställdheten och vad jämförelsesajten TripAdvisor.com gjort för resebranschen, säger Rentzhog. – TripAdvisor.com har i dag 390 miljoner användare och ett börsvärde på över 40 miljarder kronor med god lönsamhet.

– Vi siktar på 100 miljoner användare, cirka 3 procent av marknaden. De allra flesta människor inser att klimatproblemet är akut och att något måste göras. Men de saknar en gemensam plattform som kanaliserar denna förändringsvilja.

LÄS MER OCH ENGAGERA DIG PÅ www.fundedbyme.com/wedonthavetime

2,5 miljarder människor använder idag sociala medier. Prognosen är

investerarbrevet.se Hela denna sida är en annons från Laika Consulting


96 150

116

116

MAT Frida Ronge

Nyligen korade till Årets affärskrog, TAK och Unn är kulinariskt ledda av Frida Ronge. Här bjuder hon på recept av japansktnordiskt snitt

126 140

TOPPLISTAN Broar du inte vill gå på

Svindel, flera km upp i luften, repbroar, genom djungel. Det finns många sätt att uppleva broskräck.

140

PROFILEN Maria Weerasamy

Svensk Tenn är ett stycke Sverige. Läs om deras policy berättat av VD själv.

150

RESA Guangzhou

I centrum av mittens rike-Kina, ligger Guangzhou. En hub för exporten till västvärlden

6


Konferenskoreograf *

* Du märker det på stolen i möteslokalen, temperaturen i ditt rum eller kanske på hallonen i marmeladen. Saker som i sin litenhet är svåra att sätta fingret på, men som gör hela skillnaden för din konferens. Nova Park erbjuder hemtrevliga hotellrum, små och stora mötesrum samt en Water Lounge att landa i efter dagen, bara 12 minuter från Arlanda. Välkommen till oss och låt våra medarbetare göra din vistelse lite mer speciell.


Ledare

VI PÅ AFFÄRSRESENÄREN

Aktuellt – ett ord synonymt med; intressant, angeläget och viktigt.

I

Affärsresenären har vi alltid några sidor märkta med vinjetten ”Aktuellt” där vi vill ta på ett tema som är just, angeläget och i tiden. Denna gång är ämnet Nafta, frihandelsavtalet mellan Mexiko, Kanada och USA som antogs 1993 och trädde i kraft 1 januari 1994. Enligt en färsk opinionsmätning anser 56 procent av amerikanerna att Nafta har varit bra för USA, men om man enbart frågar republikanska väljare är en majoritet emot avtalet. En djupdykning i avtalet och vad man kan förvänta sig går att läsa om på sidorna 60-66. har vintermörkret tagit vårt avlånga land i ett fast grepp, och vare sig man är överens med det eller inte så vänder det snart, närmare bestämt torsdagen den 21 december klockan 17:28. Då inträffar nämligen det för många efterlängtade vintersolståndet – tidpunkten då solen står som lägst på himlen, därefter går vi mot ljuset igen. Men dessförinnan ska vi avsluta och fira in det nya året, 2017 ska bli 2018. Med eller utan löften om nya sundare vanor och rutiner, nytt jobb eller vad det nu må vara för nystart som ska till. Tiden är hur som helst rätt, eftersom nyåret är en så tydlig övergång mellan gammalt och nytt. Enligt en undersökning är det ungefär 18 procent som uppger att de har avgett ett nyårslöfte för 2018 – och cirka 71 procent som fortfarande håller fast vid sitt löfte efter en vecka, och efter ett halvår är siffran 46 procent. Hur som helst gör det inte så svårt, det viktiga är att det du föresätter dig verkligen blir av. I SKRIVANDE STUND

och skapa trovärdighet förklarar Henrik Fexeus i porträttintervjun. Konsekvens och get the things done, är hörnstenarna för att bygga tillit och förtroende.

OM VIKTEN AV ATT HÅLLA SITT ORD

Läs gärna intervjun - helst innan nyårslöftet :) GOD JUL & Gott Nytt ÅR Från oss alla på redaktionen. Tina Gardsten Chefredaktör

Chefredaktör Tina Gardsten tina@happyelephantproductions.se Creative director/art director Kent Lakso kent@ happyelephantproductions.se Ansvarig utgivare Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se Traffic Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se Ekonomi Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se Annonser Matilda Inestal pics@laprensa.se Omslagsfoto Shutterstock: Aguille Du Medi Skribenter och medarbetare Kent Lakso Tina Gardsten Harald Möllerström Joakim Erlandson Lotten Fowler Tege Tornvall Prenumerationer David Wallin david.wallin@laprensa.se Redaktion Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tel. 08-568 790 30 Fax: 08-568 790 31 Tryck Uniprint Affärsresenären utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se © 2017 La Prensa AB För insänt ej beställt material, ansvaras ej.

8


Right place. Right place. Wrong time? Wrong time?

MED SPECTERS AFFÄRSSYSTEM HAR JAG NU FULL KONTROLL PÅ ORDER, LAGER, INKÖP OCH BOKFÖRING!

Lite tufft att hinna till Lite tufft att hinna till styrelsemötet? No worries. styrelsemötet? No worries. Nu kan du du delta i mötet Nu kan delta i mötetobehindrat. obehindrat. VartVart du än befinner dig. du än befinner dig.

Även små företag har rätt till bra affärssystem

Kommunicera med vem som helst, var som helst i världen. Med vår integrerade tekniklösning får du Skype att fungera optimalt i mötesrummet. Inomknivskarp loppet En knapptryckning och allt är i gång. Med någon ljud sekund mötet med perfekt bild, bild,av perfekt ochstartar datadelning.

Med Specters webbaserade affärssystem kan du enkelt koppla samman butikskassa med webshop, leveranser och lagersaldo på ett smart sätt. Våra funktioner effektiviserar ditt arbete för att spara tid och pengar, och självklart kan du jobba precis var du vill.

ljud och datadelning.

Med vår integrerade tekniklösning och Skype Room Somkan Microsoftpartner ITM medkommunicera flera av Sveriges System du och dinaarbetar medarbetare största bolag och utrustar närmare 2000 mötesrum med vem som helst, vart som helst i världen. per år. Med oss som teknikpartner tar du nästa steg mot smartare och effektivare kommunikation.

Vi ser till att dina möten fungerar. Vi ser till att Alltid.dina möten fungerar.

Testa vårt affärssystem redan idag på www.specter.se eller ring oss på 0304 - 64 94 00

Alltid.

Kontakta oss så berättar vi mer! Kontakta oss så berättar vi mer! 010-709 47 10 010-709 47 10

itmab.se

itmab.se

TM utrustar närmare 2000 mötesrum per år med teknik för smarta samarbeten. Som Microsoftpartner arbetar vi med flera

Framtidens affärssystem


Incheckning

FEM STJÄRNOR FÖR LUFTHANSA Som det första flygbolaget utanför Asien, tilldelades nyligen Lufthansa en femstjärnig certifiering från brittiska luftfartsspecialisten Skytrax. Certifieringen placerar Lufthansa i den exklusiva gruppen av nu tio flygbolag som har fått detta eftertraktade betyg. Skytrax-juryn har sedan flera år tillbaka tilldelat fem stjärnor till Lufthansa First Class - men nu har hela flygbolaget fått samma certifiering. •

10

Tips för de billigaste flygbiljetterna 2018 Hotell- och resesöksajten momondo.se redovisar sin årliga prisstudie för resesökningar. Undersökningen visar att svenskar som letar efter billiga resor kan spara upp till 34 procent genom att boka 60 dagar innan. I UNDERSÖKNINGEN HAR VI KUNNAT SE att den bästa tiden att resa varierar beroende på slutdestinationen. För svenskar som reser inom Europa är det exempelvis inte lördagar utan fredagar som är dyrast att flyga på. När det kommer till att göra ett klipp på en weekendresa ska svenskarna istället överväga att flyga på en torsdag, För de som istället är på jakt efter en härlig vinterresa till Asien visar undersökningen att resenärer ska glömma tumregeln att kvällsflyg är billigast. Istället ska de flyga på morgonen för att få den bästa dealen. Morgonflyg är i detta fall generellt åtta procent billigare. •


VI GÅR GENOM HÖST MOT VINTER Skön neoprenstövel med fleecefoder. Comfort Rating minus 40 grader. Modell ASPEN HIGH. Storlek 37-47.

kundstjanst@avignon.se Följ oss på FACEBOOK och INSTAGRAM.


Incheckning

$,5%1%ː LANSERAR UPPLEVELSER

Svenska affärsresenären – punktlig och professionell Svenskar är uppskattade utomlands när det gäller affärssammanhang – i alla fall när svenska affärsresenärer själva får säga sitt. Affärsresenärer som reser utanför Sveriges gränser brukar få höra att vi svenskar är punktliga, professionella, lätta att samarbeta med, trevliga och artiga samt jämställda. Det visar en SIFOundersökning på uppdrag av Resia Företag. TOPP 5 – SÅ UPPFATTAS SVENSKA AFFÄRSRESENÄRER UTOMLANDS

1. Att vi svenskar är så punktliga 2. Att vi svenskar är professionella 3. Att vi svenskar är lätta att samarbeta med 4. Att vi svenskar är jämställda 5. Att vi svenskar är sociala och trevliga Undersökningen är genomförd av Kantar SIFO. 1 120 intervjuer utfördes på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år och som har minst två resdagar om året i tjänsten. •

AirBnb fortsätter att utveckla sin verksamhet och nu kan man inte bara hyra ut eller hyra ett boende, via appen. Nu kan du även hitta tips på saker att göra eller boka en guidad upplevelse av en privatperson. Har du en idé på en upplevelse du vill dela med dig av till turister så kan du skapa ett paket i appen och där du får betalt per deltagare. Till exempel, guida till de bästa parkerna eller häng med en foodie till en saluhall där ni handlar råvaror ihop för att sedan laga mat tillsammans.

.

SAS LANSERAR GO LIGHT TILL USA FÖR RESENÄRER MED ENDAST HANDBAGAGE

EN GOD NATTS SÖMN BORGAR FÖR VÄLMÅENDE

Som resenär är en god natts sömn en förutsättning för en lyckad vistelse. På AccorHotels lyxhotell Swissôtel Berlin, tar man lite extra väl hand om sina stressade företagsresenärer och jetlagade semesterfirare. Genom sömnprogrammet "DeepSleep" ger hotellet sina gäster rätt verktyg för en god natts sömn. Behandlingen börjar på morgonen med en ljusbehandling där gästen får spendera 30 minuter framför en ljus lampa (10 000 lux). Därefter serveras en speciellt framtagen dryck som innehåller en blandning av uppiggande örter. •

12

Från och med den 14 december är det möjligt för SAS resenärer att välja SAS Go Light på alla SAS flygningar från Skandinavien till USA. SAS Go Light är ett efterfrågat alternativ för resenärer som endast reser med handbagage och föredrar ett lägre pris utan behov av flexibel ombokning.


Svensk vensk ve ensk Certifiering CCer Cert e har troligtvis Sveriges nöjdaste kunder! Vi står för modern revisionsteknik med kunden i fokus. Vårt NKI under 2016 var 4,7 av 5 möjliga.

H E L A

S V E R I G E S

C E R T I F I E R I N G S O R G A N

www.svenskcertifiering.se

dŚĞŝǀĞƌ^ŽůƵƟŽŶʹďƵƐŝŶĞƐƐŝŶƚĞůůŝŐĞŶĐĞ ǀćƌƚŶĂŵŶĞƚ͊ Användarvänligt planeringssystem i verkligheten – Infotool Budget och Prognos. /ŶĨŽƚŽŽůĂŶƐĞƐůĞĚĂŶĚĞƉĊĂƩƐŬĂƉĂŬƵŶĚŶƂũŚĞƚŝ^ǀĞƌŝŐĞ ʹŶůŝŐƚZĂĚĂƌƐůĞǀĞƌĂŶƚƂƌƐŬǀĂůŝƚĞƚƐŐƌĂŶƐŬŶŝŶŐϮϬϭϲ͘ www.infotool.se ϬϴͲϳϱϯϰϵϴϬ

sŝƐƂŬĞƌŶƵ kompetenta medarbetare


Incheckning

FLYG EGEN KUPÉ MED MERCEDEZ STANDARD

Take a bleisure När du nu har lämnat ditt jobb, flugit en massa kilometrar, har överlevt jetlag och avslutat dina möten – varför inte stänga av mobilen, dra ut kontakten och gå ut och utforska stan? Det kallas även ”bleisure”, då det innehåller både business och leisure/fritid. Bleisure har blivit en mer och mer populär metod för att minska på stressen under en affärsresa. Mer än hälften hade bleisure-semester tillsammans med familjen eller sin partner. Nästan hälften av alla tillfrågade svarade att de lägger semester eller ledig tid i samband med alla eller nästan alla affärsresor. Hela 78 procent menade att bleisure ökar värdet på deras affärsmöten. Carlson Wagonlit Travel, har ställt frågan till ett antal travelmanagers, och mer än hälften, påstod att deras verksamhet redan har en formaliserad bleisure-politik. Det råder inget tvivel om att det finns stora fördelar för verksamheter som tillåter sina medarbetare att nyttja ledighet i förlängning till affärsresan. Medarbetaren som ökar livskvaliteten med fina upplevelser under sin fritid kommer alltid vara en tillgång för ett företag. Det är dock viktigt att integrera bleisure som en naturlig del av verksamhetens resepolicy för att undvika potentiella problem – till exempel regler omkring när ansvar och försäkringar övergår från verksamheten till privatpersonen och riktlinjer som hjälper medarbetaren att tydligt kunna urskilja arbetsrelaterade och privata utgifter i samband med resan. Det är OK att blanda nytta med nöje – men det ska finnas tydliga gränser. •

FÖRENA NYTTA MED NÖJE I BERLIN Berlin är värt en resa året runt, men varför inte kombinera storstadsupplevelser med tyska jultraditioner om du ändå är på besök i Berlin? I över 40 år har de små gränderna i stadsdelen Spandau blivit omgjorda till en fantastisk julmarknad med uppemot 400 bodar på helgerna. DET HISTORISKA GENDARMENMARKT är en av de mest kända. Här hittar du bodar med glasblåsare, juldelikatesser och origamikonst. Med 1000 ljusslingor, konserthuset, samt den franska och tyska domkyrkan i bakgrunden, är julstämningen garanterad. •

14

Emirates var 2003 först i världen med att erbjuda private sviter eller kupéer för sina förstaklasspassagerare. När flygbolaget Emirates nu lanserar en helt nya förstaklass-kabin i sina Boeing 777, är det med en klar känsla av Mercedes-Benz komfort. De nya privata kupéerna är inspirerade av interiören i Mercedes S-Klass och vid landning i Dubai erbjuds förstaklasspassagerarna transfer till sin slutdestination i nya S-Klass.

NÖJDA RESENÄRER De flesta som reser med tåg i Sverige är nöjda. Nio av tio resenärer säger sig vara nöjda med den totala upplevelsen av sina tågresor. Äldre resenärer är mest nöjda medan resenärer i 30-årsåldern är minst nöjda. Det visar en ny rapport från Transportstyrelsen. Säkerhet och punktlighet är i topp bland de saker som resenärerna ser som viktigast. —Punktligheten har störst påverkan på resenärernas totala nöjdhet. Det visar att det är ett område som behöver prioriteras om järnvägen ska vara konkurrenskraftig, säger Michael Stridsberg.


VI FÅR DIN VARDAG ATT BLI SÅ MYCKET ENKLARE.

Cloud Client. CloudClient är en molnbaserad IT-drifttjänst som kombinerar våra tjänster ”Klient som tjänst” och ”Office 365 med tjänst”. Resultatet är en mer mobil IT-lösning som inkluderar drift av klientmiljön, molnbaserade Microsoft Office 365 och proaktiv övervakning och användarsupport.

dustin.se/solutions/paketerade-tjanster/cloudclient CloudClient är en standardiserad och paketerad IT-drifttjänst för företag som vill arbeta mer mobilt men samtidigt vill minska administrationen och driftsfrågor kring medarbetarnas klienter med allt vad det innebär med hänsyn till licenshantering, support och säkerhet.

LÄS MER UNDER ”TJÄNSTER” PÅ DUSTIN.SE/SOLUTIONS SÅ HJÄLPER VI DIG ATT HITTA RÄTT TJÄNST OCH LÖSNING FÖR DITT FÖRETAG.


Vandrings & cykelresor i vinter och vår!

Ett roligare sätt att resa! Vandring i Sydafrika Äventyrens Vietnam Vandring på Afrodites Cypern. Vackra vandringar på La Palma Cykel och Vandring på färgstarka Sri Lanka och mer än hundra fler resmål att välja bland!

Vandringsoch cykelresor sedan 1986!

Läs mer på www.primatravel.com

50% lägre vikt med Hybrix™ Lamera AB har nyligen invigt en produktionsanläggning i Göteborg, för tillverkning av det unika lättviktsmaterialet Hybrix™. – Anläggningen som vi kallar ALFA-line är utvecklad för tillverkning av Hybrix™. Den är helt unik, den första och enda av sitt slag, förklarar Bengt Nilsson som är VD för Lamera. Hybrix™ är sandwichmaterial som har metallytor och formbarhet ungefär som vanlig plåt men med halva vikten! Lamera AB har med denna investering nu nått målet att kunna leverera stora volymer till kunder inom byggindustri, elektronikindustri och fordonsindustri.

Redan sedan tidigare används TH[LYPHSL[P[PSSL_LTWLSÅ`N och medicinskteknisk industri. – Vi har hållbarheten i fokus under hela utvecklingsprocessen för Hybrix™ och tillsammans med produktens tekniska prestanda är det viktigast för oss, avslutar Bengt Nilsson. Miljöbelastningen kan minska 15-50% inom byggindustrin med Hybrix™ som fasadmaterial. Hybrix™ ger exklusivitet och åldringsbeständighet, samtidigt som man minskar vikten, förenklar montering, förbättrar akustiken och bidrar till hållbar utveckling. Läs mer på: www.lamera.se

Made by


Incheckning

FINNAIR OCH MYLLYMÄKI SKAPAR GOURMETFLYGMAT FINNAIR tillkännager nu sitt nya menysamarbete med stjärnkocken Tommy Myllymäki. Menyn kommer serveras i business class på alla långdistanslinjer med avgång från Helsingfors från och med den 7 februari 2018. Samarbetet är unikt i sitt slag då det är första gången någonsin som en svensk kock blir ansiktet utåt för flygbolaget. Signaturmenyn kommer vara grönsaksbetonad och kännetecknas av skandinaviska smaker. Fyra saker du inte visste om flygplansmat:

Så ska SJ:s tåg bli smartare

Ny teknik gör SJ:s tåg smartare. Från och med nästa år kommer de själva kunna berätta hur de mår - allt ifrån status på hjullager och bromsar till toaletter och dörrar. Digitaliseringen av underhållet innebär ett tekniksprång i tågbranschen, med mer robusta tåg, punktligare tågtrafik och bättre information till passagerarna som följd.

X2000 KOMMER ATT BLI Sveriges mest intelligenta fordon på räls. Tågen skickar signaler när något är på väg att gå sönder eller när det är dags för service. Därigenom kan vi i god tid avhjälpa fel som annars skulle drabba kunderna. Det blir helt enkelt ännu fler tåg som går i tid, säger Claes Broström, chef för SJ:s fordonsdivision. •

1. På hög höjd gör lufttrycket och den låga luftfuktigheten det svårare för passagerarna att känna olika smaker. Flygplanets motorbuller kan också minska smakkänslan. 2. Eftersom smakkänslan har en tendens att minskas under flygningen kryddas flygplansmat mer och kan därför smaka ganska salt om den äts på marken. 3. Den femte grundsmaken umami påverkas varken av höga höjder eller kabintryck. Mat och dryck med höga komponenter av umami, till exempel tomatjuice, smakar ännu bättre i luften och är därför ett populärt val på flygresan, vilket är en naturlig förklaring till den stora konsumtionen av Bloody Marys ombord. 4. På grund av låg luftfuktighet på hög höjd är det viktigt att använda mycket sås så att flygplansmaten inte ska bli torr.

Swedavia tecknar nytt sjuårigt taxfree-avtal med Dufry Swedavia tecknade nyligen ett nytt koncessionsavtal med Dufry AG som ska driva och utveckla flygplatsernas taxfree-butiker under sju år. Den största satsningen är den planerade walk through-butiken på över 2 000 kvadratmeter som blir flaggskeppet i den nya handelsplatsen som ska stå klar 2021 i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport. •

17


Nöje

Solsidan THE MOVIE Vi känner dem sedan länge – Fredde, Mickan Alex och Anna, med flera från tv serien Solsidan. TEXT: TINA GARDSTEN

för en efterlängtad biopremiär. Från serie avsnitt till långfilm, något som många har försökt men få klarat. Att ta 22 minuter tv-avsnittskomedi och förvandla det till fullvärdig långfilm är nämligen inte det lättaste – inte ens med ett lyckokoncept i ryggen. Måns och Felix Herngren har tillsammans regisserat och Jesper Harrie står för manus.

FÖRSTA DECEMBER VAR DET DAGS

Vi pratar med Måns som vid tillfället för intervjun landat i Göteborg och satt sig i en taxi, för vidare färd mot Borås. Från serieavsnitt till långfilm alltså – en vansklig uppgift som inte alla klarat av. Har ni lyckats?

—Ja jag tycker nog det, och just på grund av att vi faktiskt bar med oss den här medvetenheten. Men det är ingen enkel grej.

Vad krävs?

— Det krävs att man har en längre historia att bygga på. I serien Solsidan utspelar sig nästan allt under en enda vecka. Nu är det en skilsmässa, en infekterad far och son relation och tonårsproblem vi har att ta itu med på en och samma gång. Och alla dessa historier kräver sin tid och utspelar sig just därför under ett helt år istället, vi börjar och startar med jul. Jag tror att man som tittare bryr sig ännu mer om karaktärerna

nu, eftersom publiken får lära känna dem ytterligare. Vi har ju byggt en handling i ett mycket större sammanhang i filmen, det är svårt att framföra något som ska bara vara jävligt roligt, för det funkar sällan - inte ens Monty Python kunde leverera det. Skilsmässa är en röd tråd i filmen – något som ytterligare kommer upplevas som en igenkänningsfaktor. Antar att det blir en del av det självupplevda?

—Både jag och Felix har skilt oss så ja, några erfarenheter kan vi ha delat – inte det som precist händer i filmen men de olika faserna man går igenom, som när någon säger att det är helt ok efter en skilsmässa och man själv inte fattar att någon kan säga så. Hur kan ni säga att det är ok, tycker man själv. Hur kan ni vara så lugna i det här – men sen när det sjunker in så ändrar man sig med tiden inser man. Många som går igenom en skilsmässa kan kanske i bästa fall när det fått gå en tid, se det komiska i vissa delar man upplevt. Det är lättare att ta ett allvarligt ämne och göra det roligt, än tvärtom.

¬ Måns Herngren har delat regin med Felix och lyckats med det många gått bet på, att göra en lyckosam biofilm av korta serieavsnitt.

18


MANNERSTRÖMS KNIVSET

DESIGNPAKETET

EMBRACE BRÖDKORG

WEEKENDVÄSKA

Exlusiva kock- eller japanskt knivset. (Ord pris 498:-/st)

Design: Halskov & Dalsgaard Diam. 230mm/Höjd 70mm

Ett set som ligger helt rätt i tiden. Unikt B2B erbjudande

Stentvättad Canvas väska. 4 färger.

Kampanjerna gäller för beställning senast 2017-12-15. För mer information om produkterna www.gavokompaniet.se. Reservation för slutförsäljning


Nöje

SF Studios gick ut i ett pressmeddelande den 4 december att Solsidan har slagit publikrekord och är den starkaste öppningen för en film under 2017. Filmen gick rakt in som etta på Biotoppen och sågs under premiärhelgen av 184 426 personer på närmare 300 biografer över hela landet.

"I Torekov visar man inte att man har pengar, man håller en ytterst låg profil." Du och Felix har tillsammans regisserat den här gången, ett bra samarbete?

I likhet med serien, bjuds vi på en hög igenkänningsfaktor även i filmen?

—Ja, vi är så samkörda, alla är involverade gällande manus och ideér. Det är ett stort härligt och fint grupparbete, skrattar Måns.

—Ja, det är alla sorts faser och igenkänningsfaktorer vi spelar på; Relationsproblem, livspusslet, samtidsfenomen som sociala medier samt krockar mellan manligt och kvinnligt. Liksom människor som är olika i största allmänhet, det är några av de ingredienser som gör att de flesta känner igen sig.

Vi får följa med till tjusiga Torekov, och såklart blir det ytterligare en liten drift med överklassen, en och annan som kanske kan känna igen sig?

— Njae kanske det, det komiska är att från allra första början kom, bohemerna, sedan akademikerna och till sist finansvärlden. I Torekov visar man inte att man

20

har pengar, man håller en ytterst låg profil. Men alla har stenkoll o bjuder frikostigt varandra på drinkar och i filmen får man verkligen se hur viktigt det är för Mickan, det blir en storslagen cocktail hour.

Men, vi kan ju alla älska varandra även om vi har olika åsikter om saker. •


WORKSHOP PÅ VÅRT VIS. Hotellogi, måltider, konferenslokal och ett värmande besök på Spa Horisont. från 1.245 kr/pers exkl moms

www.tanumstrand.se +46 525 -190 00 • 1,5 timme med bil från Göteborg

Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se


Restaurang

Mr Voon

– När syster får en bror. Smaker från de asiatiska köken med en skandinavisk grund. TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: TINA GARDSTEN (MAT) ANETTE BRUZAN (INTERIÖR)

I

början av november såg Mr Voon dagens ljus. Det är på Smålandsgatan 26 i Stockholm, som Melker Andersson och Jonas Svensson invigde systerkrogen till Miss Voon. Brodern är ytterligare ett asiatiskt koncept, men med en bredare meny, ett större kök och en frityrbalja i modell XXL. Fortfarande asiatiskt men menyn skiljer sig avsevärt från systerrestaurangen. tre olika grilltekniker och menyn av Wagyukött anses vara den största i Sverige. Köket är utrustat med en enorm tempurabar och en tillhörande frityrbalja som rymmer 200 liter olja. Ett eget rotisseri som erbjuder gästerna en signaturrätt i form av anka. Vid vårt besök, en tisdagskväll är det ”lagom fullt”, ett lagom sorl och vi omsluts av den behagliga och mörka miljön.

PÅ MR VOON HAR MAN

Eftersom menyn möjliggör både för gästerna att dela flera rätter sinsemellan men även beställa enskilda måltider tar vi in ett urval och bestämmer oss för att dela på alla smakuplevelser. EN AV FÖRRÄTTERNA Renkött med smak och tillbehör av tataki, daikon, shiitake, tosazu. Låter udda men det är en kombination som man vill ha kvar och mer av. Avocadon har en knappt förnimbar smak av rök, därav namnet ”kunsei” och går ihop med wakamenudlar och en tomatsalsa som är krispig och fräsch till avocadon.

Wagyu köttet, detta exklusiva, kraftigt marmorerade kött som är unikt bland annat för att köttet har en högre smältpunkt än allt annat kött, därav uttryckte att det smälter i handen, det smälter nämligen vid 25 grader. Och smälter-det gör den, även i våra gommar, och vi delar smakupplevelsen med havsaborre och kalventrecot. Allt försvinnande gott och INREDNINGEN ÄR FRAMTAGEN av ska man ha någon synpunkt kan det vara att framgångsrika byrån Stylt AB, där portionerna skulle kunna vara något, större. grundaren Erik Nissen Johansen med team Det är dock skönt att vandra ut från har tagit fram inredningskonceptet. middagen med en behaglig mättnadskänsla. SJÄLVKLART MÅSTE VI SMAKA

22

MR VOON Kök: Asiatiskt/Fusion Prisklass: Mellan Vegetariskt: Finns flera rätter som går som vegetariska alternativ och dessutom går det att välja hel eller halv portion på huvudrätterna. Bra! Adress: Smålandsgatan 26, Stockholm Telefon: 08-505 244 50 Web: www.mrvoon.se


CITY

SOLNA

TÄBY

VAR DET INTE EFTER JUL & NYÅR DU SKULLE BÖRJA TRÄNA? BALANCETRAINING.SE


Musik

Imponerande debut

MUSIKKRITIK: Joakim Erlandson

Artist: Petit Biscuits Album: Presence Skivbolag: Petit Biscuits Music Release: November 2017 ÅLDER ÄR SOM BEKANT inte mycket mer än en siffra i passet, eller? Nja, man behöver inte vara åldersfascist för att tycka att det kan vara imponerande av en ung människa att släppa en tung och genomarbetad platta. Imponerad är just vad jag är utav Petit Biscuits, eller Mehdi Benjelloun som han egentligen heter och debutalbumet ”Presence”. Killen är fortfarande tonåring och enligt uppgift kom plattan i samband med hans 18-årsdag. Själv hade jag aldrig hört talas om honom då jag läste en recension på hymn.se utav skribenten Linus Bjarnelo. Jag läser en hel del recensioner utan att hinna kolla upp artisten men i det här fallet gav nämnda Bjarnelo, Presence betyget 10 i en tiogradig skala. Wow, tänkte jag och direkt till Spotify för att

24

D

lyssna. Efter ett tag kom ytterligare ett wow susande i min skalle. Det här var intressant, spännande och, det var riktigt bra. Min nästa tanke handlade om hur jag kunde missat detta då låten ”Sunset Lover” har 226 231 000 lyssningar på Spotify sedan den kom ut 2015. Musiken skapar ett sug till att röra sig, ryckigt men framåt och är någon typ av svåretiketterad elektronisk musik som ständigt överraskar. Tack Hymn och Linus Bjarnelo för denna bekantskap. •

Artist: Billy Bragg Album: Bridges Not Walls Skivbolag: Cooking Vinyl Release: November 2017

Artist: Vulkano Album: Peach Punch Skivbolag: Vulkano Music Release: November 2017

Artist: Fever Ray Album: Plunge Skivbolag: Rabid Release: Oktober 2017

60-ÅRIG ENGELSK AGITATOR

SNYGGT OCH COOLT

Billy Bragg, är en artist jag alltid hyst stor beundran för. Han viker inte ner sig liksom. Kämpar alltid för de som behöver stöd. Han blandar romantik med politik och har skrivit smärtsamt vackra kärlekssånger såväl som brinnande protestsånger. Nu är han aktuell med en EP som är en uppgörelse med många av samtidens orättvisor. En bra och antagligen viktig platta från den nu 60-årige engelska agitatorn. •

Kan man vara modern och samtidigt andas 80-tal? Ja, jag tror det. För när Cissi Efraimsson och Lisa Pyk Wirström, är Vulkano och släpper plattan ”Peach Punch” blandar man syntljud från förr med ett modernt sound vilket sammantaget bjuder på musik man bara vill dansa till. Snyggt och hur coolt som helst.

KARIN DREIJER, är den ena halvan av den internationellt hyllade duon ”The Knife”, men jobbar också inte alltför frekvent om man tittar på utgivningstakten, med soloprojektet Fever Ray. Det är åtta år sedan vi senast hörde något nytt från Fever Ray, men nu är det alltså dags igen. Nya skivan är överraskande, febrig, spännande, inspirerande och mångfasetterad. Det är ingen lätt lyssning - men väldigt bra. •

Dessutom en rejäl kontrast till den förra betydligt råare plattan. •

et finns en mängd olika sätt att fördriva tiden på. Exempelvis som den triviala och väldigt underhållande stunden jag hade för en tid sedan. En tråkig kväll, eller kanske jag ska kalla den inspirationslös eftersom tiden är vad vi gör den till. Hur som helst, kvällen förvandlades till väldigt rolig efter att jag plockade fram Norstedts samlingsvolym, ”Två tusen klassiker”, som presenterar böcker, filmer, skivor och tv-program från 1956, fram till för bara några år sedan. Förstrött och till en början något uttråkad, började jag bläddra i den. Utan att jag riktigt märkte det steg mitt humör gradvis och jag började jaga gamla klassiska böcker, filmer och skivor som jag saknat. Jag bläddrade, kollade Tradera, bläddrade kollade Blocket, bläddrade och kollade Bokbörsen och jag hade plötsligt en inköpslista för lite drygt 3 000 kronor. Jag sansade mig snabbt och det hela slutade med endast ett inköp: John Holms eminenta ”Lagt kort ligger” från 1974 för endast 50 spänn. Ett fynd, vilken underbar platta det är. John Holm har skrivit så galet många bra låtar att man knappt kan tro det. Tack alltså till uttråkande stunder som ju ofta är starten på något kul.


www.cfmoto.se

Z FORCE 550 EFI EPS • 495 cc. 4-takt, 1 cylinder, vattenkyld nkyld • 4 ventiler/cyl. SOHC, EFI • Maxeffekt 29 kW/40 HK • 4WD med elektronisk diffspärr • Lågväxel för maximal dragkraftt • Hydrauliska skivbromsar • EPS (Servostyrning) • Gasstötdämpare • Vinsch & dragkula

Från

99.900 :inkl. moms

(79.920 :- exkl. moms)

.

n är ch ruta bilde ko n på med ta e in k Mas utrustad extra


Litteratur LITTERATURKRITIK: Joakim Erlandson

Den eviga elden

STRUKTUR I HYLLAN.

J

Författare: Ken Follet Förlag: Albert Bonniers

D

DzɯͬȵȵɤDzȵǬDzȩȄɉɝȄljɯɯljɝDz ɤȿȲȍljɝDzȵȄɉɝȲǟȅljljɯɯ ljȩȩɯȒǬȍǟȩȩljDzȵʐǘȩǬȒȅɯȍɉȅ ȵȒʐǟȿǦȍDzȵɤǟǬljȵǘɝȒȲȒȵ ʐǘɝȩǬɸɯljȵɯʐDzȤljȵYDzȵ <ȿȩȩDzɯࠤiɸȍljɝȍljȵɤɤDzȵljɤɯDzǥȿȤɚɝDzǦȒɤ ȤȿȲȲȒɯɸɯȲDzǬDzȵɤʐDzȵɤȤɉʐDzɝɤǘɯɯȵȒȵȅ ȿǦȍࡤ$DzȵDzʐȒȅljDzȩǬDzȵࡤɯljɝȿɤɤȩǘɤljɝDzɯȒȩȩǬDz ʐǘȩȤǘȵǬljȲȒȩȡɉDzɝȵljȄɝǟȵǬDzȄljȵɯljɤɯȒɤȤɯǥɝlj ɝȿȲljȵDzɝȵljࡤ—ʐǘɝǬDzɯȿǦȍɤɚȒɝljȵࡤȿǦȍࡤ*ȵ ʐǘɝȩǬɸɯljȵɤȩɸɯࡤࠤWljȅȤljȵǘȵȒǬljȅȲȒȵȵljɤ ȤǘȵɤȩljȵȡljȅȍljǬDzȵǘɝȡljȅȩǘɤɯDzǥɉǦȤDzɝȵlj ǘʐDzȵȿȲȡljȅȩǘɤɯDzǬDzȵȄɉɝɤɯljɚǟ‫࡙ޚޣ‬ɯljȩDzɯ ȿǦȍǬDzȵȵǘɝǬDzȵȤȿȲɸɯȵǟȅȿȵȅǟȵȅɝɸȵɯ ‫ࠤޡޚޚޜ‬WljȅȲȒȵȵɤljɯɯȡljȅȒȲɚȿȵDzɝljǬDzɤɤɯȿɝɯ ljʐȄɉɝȄljɯɯljɝDzȵǥDzɝǘɯɯljɝȅȩǘǬȡDzȿǦȍljɯɯȡljȅ ȩDzǬȵǘɝȡljȅʐljɝɯʐɸȵȅDzȵljɯɯȩǘͮljȒȄɝǟȵȲȒȅ ǥȿȤDzȵȄɉɝljɯɯɤȿʐljDzȩȩDzɝljȵȵljɯȿȵɉǬȒȅɯࠤ iǘɝȡljȅȍɉɝǬDzljɯɯǬDzɯɤȤɸȩȩDzȤȿȲȲljDzȵ ɯɝDzǬȡDzǥȿȤȒɤljȲȲljɯDzȲljǥȩDzʐȡljȅȿDzɝȍɉɝɯ

26

ȅȩljǬȿǦȍȲȒȵȅȩǘǬȡDzȅɝɸɤljǬDzɤǬDzͬȵȒɯȒʐɯ ȒȵɯDzljʐljɯɯȩǘɤlj$DzȵDzʐȒȅljDzȩǬDzȵࠤ¡ʐǘɝɯȿȲ ͬǦȤȡljȅǟɯDzɝȒȅDzȵɸɚɚȩDzʐljʗɯɯDzɝȩȒȅljɝDz DzȵȍǘɝȩȒȅǥDzɝǘɯɯDzȩɤDzȄɝǟȵYȒȵȅɤǥɝȒǬȅDzࠟ ȵɸȒ‫࡙ޚޚޟޛ‬ɯljȩDzɯɤ*ȵȅȩljȵǬࠤrȲȲljȵ ǥɸȵɯljɝȒȍȿɚǬDzɤɤljɯɝDzǥɉǦȤDzɝȿȲȩȒʐDzɯȒ YȒȵȅɤǥɝȒǬȅDzȲDzǬ<ȿȩȩDzɯɤɯɝȒȿȩȿȅȒࡤ$Dzɯ ɤɯȿɝljǟɝȍɸȵǬɝljȵǬDzɯࡤǥȒȩǬljɝǬDzɯȒȩȩɤljȲȲljȵ DzɯɯȒȲɚȿȵDzɝljȵǬDzȄɉɝȄljɯɯljɝɤȤljɚɤȿȲǥȡɸǬȒɯ ȲȒȅȿǦȍʐǘȩǬȒȅɯȲǟȵȅljljȵǬɝljɚǟDzɯɯȅǘȵȅ ȍǘɝȩȒȅljȩǘɤɤɯɸȵǬDzɝࠤ*ɯɯɤȡǘȩʐȤȩljɝɯȩǘɤɯȒɚɤ ȒȵȄɉɝȤȿȲȲljȵǬDzȡɸȩȩDzǬȒȅȍDzɯࠤ•

SOM AV FÅGLAR

DÖSTÄDNING

Birgitta Holm

Margareta Magnusson

ȒɝȅȒɯɯljDȿȩȲɤࡤɤȿȲ ljʐȄǟȅȩljɝࡤȅDzȵȿȲͭɸȅDzȵ ɸɯȤȿȲȲDzɝɤljȲɯȒǬȒȅɯɤȿȲ ͛ȒDzȩɤȤljȅljȩȩDzɝȒDzɯɤɤɯȿɝlj ɝDzɯɝȿɤɚDzȤɯȒʐljɸɯɤɯǘȩȩȵȒȵȅȿȲ DDzȩȅljDDzȵɤǦȍDzȵࡅ‫ࡆޜޚޚޜ࡙ޡޛޣޛ‬Ȓ ɤljȲǥljȵǬȲDzǬ‫࡙ޚޚޛ‬ǟɝɤȡɸǥȒȩDzDzɯ ljʐȍDzȵȵDzɤȄɉǬDzȩɤDzࠤ DDzȩȅljDDzȵɤǦȍDzȵljɝǥDzɯljǬDz ȒȿȩȒȤljȲDzǬȒDzɝȿǦȍȒ ɸɯɤɯǘȩȩȵȒȵȅDzȵͬȵȵɤȲǟȩȵȒȵȅljɝࠟ ɤȤɸȩɚɯɸɝDzɝࠟlj͡ɤǦȍDzɝࠟ ȒȩȩɸɤɯɝljɯȒȿȵDzɝȿǦȍȤljɝȒȤljɯʗɝDzɝ Ȅɝǟȵ‫࡙ޚޞޣޛ‬ɯljȩɯȒȩȩȿǦȍȲDzǬ ‫࡙ޚޣޣޛ‬ɯljȩࠤ•

$ɉɤɯǘǬȵȒȵȅࠞljɯɯɤȿɝɯDzɝljࠟ ɝDzȵɤljȿǦȍȤljɯDzȅȿɝȒɤDzɝlj DzȵȲǘȵȵȒɤȤljɤȩɉɤɉɝDzȵࠤ ¨ɝɤɚɝɸȵȅȩȒȅDzȵȒȵȄɉɝDzȵ ȄɉɝDzɤɯǟDzȵǬDzǬɉǬࠟȲDzȵȒ ʐljɝǬljȅȩȒȅɯɯljȩǘʐDzȵȵǟȅȿɯljɯɯ ȅɉɝljȄɉɝljɯɯɤȤljɚljȿɝǬȵȒȵȅ ȒȩȒʐDzɯࡖȍȒɯɯljɤȤɝǘɚDzɯɤȿȲ ȤljȵɤȩǘȵȅljɤࠟɤljȤDzɝȵljȲDzǬ lj͝DzȤɯȒȿȵɤʐǘɝǬDzDzȩȩDzɝǬDz ɝȒȤɯȒȅljǬʗɝȅɝȒɚljɝȵljࠤ Iࡤ$ɉɤɯǘǬȵȒȵȅࡤɤȤɝȒʐDzɝ fljɝȅljɝDzɯljfljȅȵɸɤɤȿȵDzȵ ȅȩǘǬȡDzȄʗȩȩǬࠟɝɉɝljȵǬDzȿǦȍ ɸɚɚȄɝȒɤȤljȵǬDzǥȿȤȿȲɝDzɤljȵ ǬDzɯǘɝljɯɯȅǟȒȅDzȵȿȲljȩȩɯǬDzɯ ȲljȵɤljȲȩljɯɚǟɤȒȅɸȵǬDzɝDzȵ ȩȒʐɤɯȒǬࠤ•

EN SNICKARES DAGBOK Ole Thorstensen

$DzɯȍǘɝǘɝȍȒɤɯȿɝȒDzȵȿȲDzȵ ʐȒȵǬࠤ<ɝǟȵljɯɯɤȵȒǦȤljɝDzȵȄǟɝ ǬDzɯȄɉɝɤɯljɯDzȩDzȄȿȵɤljȲɯljȩDzɯ ȄɝǟȵǥDzɤɯǘȩȩljɝDzȵȍDzȩljʐǘȅDzȵ ȄɝljȲɯȒȩȩɤljɯɯʐȒȵǬDzȵǘɝ ȒȵͭʗɯɯȵȒȵȅɤȤȩljɝࠤDǟɝɯ ȡȿǥǥࠟʐljȩȤȒȅljȵǘʐljɝࠟǥȩȿǬࠟ ɤʐDzɯɯȿǦȍȄɝɸɤɯɝljɯȒȿȵࠤfDzȵ ǬDzɯȍljȵǬȩljɝȿǦȤɤǟȿȲ ɯȒȩȩȄɝDzǬɤɤɯǘȩȩDzȩɤDzȵȒDzɯɯʐǘȩ ɸɯȄɉɝɯljɝǥDzɯDzࠤ *ɯɯljȤɯɸDzȩȩɯȒȵȩǘͮ ȒǬDzǥljɯɯDzȵȿȲ ȍljȵɯʐDzɝȤɤʗɝȤDzȵȿǦȍ ȍɸɤȍǟȩȩɤȵǘɝljɯȡǘȵɤɯDzɝࠤ•

ag har i olika perioder av mitt liv drömt om att arbeta på ett bibliotek eller i en riktigt häftig bokhandel. Att omges av litteratur i drivor måste vara en ypperlig miljö att vistas i. En viss inblick fick jag en kall höstsöndag som jag fick att gå till större delen inomhus. Det började som en sådan där städsöndag men avslutades som en riktig bibliotekssöndag. Jag började nämligen sortera böckerna inte bara efter författare utan även utifrån genre. Nu är böckerna placerade i fyra olika rum och i små avdelningar. I vardagsrum och sovrum har vi nu avdelningen för skönlitteratur. Ja, vi slarvade lite och klumpade ihop svensk med utländska skönlitteratur, men som försvar vill jag belysa att alla står i bokstavsordning efter författarens efternamn så det är rätt lätt att hitta det som eftersöks. I ena sovrummet finns enbart poesi så det får helt enkelt gå under namnet poesirummet. I mitt lilla utrymme där jag sitter och jobbar hamnade övriga kategorier såsom fakta, biografier, reseskildringar, musikböcker, psykologi och vetenskap och så några obskyra kategorier. Lite slarvigt går det rummet numera under namnet faktarummet. Litteraturhistoria, dramatik och konstvetenskap fick trevliga placeringar på några hyllplan i sovrummet. Det jag kan konstatera efter bibliotekssöndagen är att det inte är helt lätt att kategorisera alla böcker. Jag är alltså än mer imponerad av alla bibliotekarier nu än tidigare.


Närproducerad affärsjuridik

Överallt och nära. Vi är fler än 250 medarbetare på 13 kontor i Sverige och tre i Baltikum. Det betyder att vi alltid är nära och kan bygga riktigt starka relationer med våra klienter på plats. Samtidigt är det aldrig långt till en specialist, eftersom vi är en fullservicebyrå med kompetens inom alla juridiska områden. Skicklighet, engagemang och stor förståelse för dig och din affär gör att vi är en stabil partner hela vägen.

Välkommen att kontakta ditt närmaste Glimstedtkontor.

www.glimstedt.se


Film

Darkest Hour

3 MUSIK

E

n spännande och verklighetsbaserad berättelse som utspelar sig i bĂśrjan av Andra världskriget, under Winston Churchills fĂśrsta tid som premiärminister. Nyss tillträdd ställs Churchill infĂśr ett av hans mest avgĂśrande val: att fĂśrsĂśka mäkla fred med Nazityskland, eller att stĂĽ upp fĂśr sina ideal och tron pĂĽ sin nations suveränitet. Medan de till synes ostoppbara tyska styrkorna breder ut sig Ăśver den europeiska kontinenten, utmanad av en ofĂśrberedd allmänhet, en skeptisk kung och till och med sitt eget parti, mĂĽste Winston Churchill ta sig igenom sitt livs mĂśrkaste timme. Detta genom att samla en nation, och fĂśrsĂśka fĂśrändra världshistorien. Genre: BiograďŹ , drama Biopremiär: 2:a februari FĂśrhandsvisa: FrĂĽn 15:e januari RegissĂśr: Joe Wright SkĂĽdespelare: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn m.ďŹ&#x201A;.

TED

'HWKlUlU°OPHQRPHQ av Sveriges mest älskade artister och hans dramatiska, kontrastrika och alltfĂśr korta liv. Ted Gärdestads makalĂśsa genombrott saknar motstycke i svensk pophistoria. I bĂśrjan av 70-talet greps Sverige av total Ted-feber och hela landet fascinerades av hans glädje, energi, talang och fantastiska lĂĽtar. Ă&#x2013;ver en natt blev han Sveriges fĂśrsta riktiga tonĂĽrsidol. Filmen är en berättelse om en av vĂĽr tids stĂśrsta kompositĂśrer, hans orubbliga relation till brodern Kenneth, till musiken och till livet. Genre: BiograďŹ , drama Biopremiär: 3:e januari RegissĂśr: Hannes Holm SkĂĽdespelare: Adam PĂĽlsson, Peter Viitanen, Happy Jankell, Lotta Ramel, Maria Kulle, Johan Hedenberg, Jonas Karlsson

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI Mildred Hayes har mĂĽnader efter brottet fortfarande inte fĂĽtt reda pĂĽ vem det var som vĂĽldtog och mĂśrdade hennes dotter. FĂśr att sätta press pĂĽ den lokala sheriffen sätter hon upp NRQWURYHUVLHOODDI°VFKWDYORU kring mordplatsen. Uppmärksamheten i den lilla byn riktas direkt till skyltarna som snabbt bedĂśms vara en smutskampanj, nĂĽgot som fĂĽr polisen Dixon att se rĂśtt. Genre: Gripande Drama Biopremiär: 12:e januari RegissĂśr: Martin McDonagh SkĂĽdespelare: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, Peter Dinklage m.ďŹ&#x201A;.

PHANTOM THREAD Kostymdrama som utspelar sig i 1950-talets London där den berĂśmde klänningsmakaren Reynolds Woodcock och KDQVV\VWHU&\ULOEH°QQHUVLJ i den brittiska modescenens centrum. De klär kungligheter, °OPVWMlUQRUDUYWDJHUVNRURFK andra societetslejon med exklusiva och distinkta plagg frĂĽn The House of Woodcock. Kvinnorna passerar i snabb revy i Woodcocks liv, nĂĽgot som stillar den Ăśvertygade ungkarlens behov av bĂĽde inspiration och sällskap. Men en dag mĂśter han den unga och viljestarka Alma som snabbt blir bĂĽde en inspirationskälla och älskarinna. Genre: Kostymdrama Biopremiär: 23:e februari RegissĂśr: Paul Thomas Anderson SkĂĽdespelare: Daniel DayLewis, Lesley Manville, Camilla Rutherford, Vicky Krieps m.ďŹ&#x201A;.

The Last Waltz (1978). Rockgruppen The Bands avskedsframträdande pü arenan Winterland i San Francisco den 25 november 1976, som blev en av de mest uppmärksammade populärmusikkonserterna genom tiderna.

THIS IS IT (2009). Michael Jackson's This Is It är en amerikansk NRQVHUW°OPIUnQ'HWlU dokumenterade repetitioner av konserten med samma namn (planerad att starta 13 juli 2009, men ställdes in pü grund av hans dÜd 25 juni 2009) büde pü scen och bakom kulisserna. Inspelad pü The Forum och Staples Center. Den hade världspremiär 28 oktober 2009 pü bio och visades endast i tvü veckor.

I'M GOING TO TELL YOU A SECRET (2005). I'm Going to Tell You a Secret är en närgĂĽende GRNXPHQWlU°OPRPRFK med Madonna, regisserad av Jonas Ă&#x2026;kerlund, samt ett musikalbum med samma namn. Albumet innehĂĽller Live-lĂĽtar frĂĽn turnĂŠn The Re-Invention Tour samt demoversionen av sĂĽngen "I Love New York".

Annons Känner du till att du kan boka en ďŹ lmvisning till ditt fĂśretagsevent? Filmevent är ett populärt sätt att träffa mĂĽnga kunder och kollegor. Upplev ďŹ lmevent pĂĽ bio! Läs mer pĂĽ www.motenochevent.se/ďŹ lmevent 28


Tillsammans hÃ¥ller vi hela Sverige levande! 7Ã&#x20AC;STUSBUFHJ¿SBUUæOOBTGSBNGÃ&#x2018;SBMMUQÃ&#x20AC;NJOESFPSUFSPDIMBOETCZHE/VIBSWJ¿WFOCZHHUFUUBOUBM OZBTUBUJPOFSM¿OHTEFTUÃ&#x2018;SSFUSBæLMFEFSOBTÃ&#x20AC;BUUTUBUJPOTO¿UWFSLFUGVOHFSBSÃ&#x2018;WFSIFMB4WFSJHF¿WFO GÃ&#x2018;SEFOUVOHBUSBæLFO7¿MLPNNFOUJMMOÃ&#x20AC;HPOBWWÃ&#x20AC;SBTUBUJPOFS TANKKORT

4MA0CK0AR

Ã&#x2013;V ER

HEL A

SV ER

I G E!

SMARTKORT

FÃ&#x2013;RETAGSKORT


Livsstil

EFTER ”SÅ MYCKET BÄTTRE” MONEYBROTHER …57,//%$.$ˎ0(' TURNÉPREMIÄR I UPPSALA

Loa Falkman som Salieri på Folkoperan Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som tonsättaren Antonio Salieri. Tobias Theorell regisserar en unik sammansättning av de båda enaktarna Mozart och Salieri av Nikolai Rimskij-Korsakov och Prima la musica e poi le parole av Antonio Salieri. I rollen som Eleonora ser vi hovsångerskan Hillevi Martinpelto.

VÅREN 2018 GER FOLKOPERAN

Premiär 14 februari.

EFTER ATT HA SPELAT under eget namn i ett antal år har Anders Wendin äntligen valt att återuppväcka sitt gamla Moneybrother-alias. Det är med det han har fått Sverige att både dansa och gråta på samma gång och byggt upp en fantastisk karriär och stor publik. De andra projekten i all ära, men det är som Moneybrother han verkligen etsat sig in i det svenska folkhemmet.

Moneybrother - turnépremiär Torsdag 1 februari, Uppsala Konsert & Kongress/FOTO/KÄLLA: LUGER

Stegosaurus och Tyrannosaurus Rex till Sverige! Hösten 2018 kommer den spektakulära och helt unika scenföreställningen Walking with Dinosaurs – The Arena Spectacular till Stockholm, Göteborg och Malmö. I Walking with Dinosaurs får vi komma dinosaurierna nära och följa deras utveckling över tre tidsåldrar – vi får se de mäktiga varelserna röra sig, höra dem vråla och se dem kämpa för sin överlevnad när klimatet förändras. Showen är späckad med såväl historisk kunskap som rafflande spänning och har belönats med en mängd priser världen över. Detta är underhållning i världsklass för hela familjen, med svenskt tal. Barnpriser gäller för alla upp till 12 år.

FOTO: MIKAEL SJÖSTEN

DINOSAURIER ÄR PÅ VÄG

BUBBELHISTORIA PÅ SPRITMUSEUM VÄLKOMMEN TILL EN utställning som berättar om jordmåner, jäsning, bubblor och mycket annat kring själva tillverkningen. Men som också gör nedslag i trender och populärkultur. Aldrig tidigare har så många druckit så mycket champagne som idag. Trenden är global, men uppseendeväckande nog är Sverige ett

av de länder i världen där ökningen gått snabbast. Sedan några år är lilla Sverige den tionde största marknaden för champagne i världen! Det har Spritmuseum i Stockholm tagit fasta på när de nu visar en utställning om champagne. Pågår tom 10 januari 2018.

Datum: 26-28 okt Stockholm, Ericsson Globe 2-4 nov Malmö, Malmö Arena 9-11 nov Göteborg, Scandinavium Biljetter: Live Nation

31


Med svensktillverkad pellets från Rindi i dag, hjälper du till att göra skillnad för alla i morgon! Till alla nya och gamla kunder önskar vi en riktigt

God Jul & Gott Nytt År! Rindi Pellets tel 0281-715 25 info@rindipellets.se, www.rindipellets.se

Upplev värmen i vinter.

hett

ALLTID RÄTT OAVSETT. DĞĚĞŶŬƵƉĠǀćƌŵĂƌĞĨƌĊŶDŽĚĞƌŶƵŵĨĊƌĚƵƐŶĂďďƚĞŶǀĂƌŵŽĐŚƐŬƂŶďŝůŽĂǀƐĞƩ ŚƵƌŬĂůůƚĚĞƚćƌƵƚĂŶĨƂƌďŝůĞŶ͘ƵĂŶƉĂƐƐĂƌĞŶŬĞůƚĞīĞŬƚĞŶĞŌĞƌĚŝŶĂƂŶƐŬĞŵĊů͘ www.modernum.se


ANNONS

Balsam fÜr büde kropp och själ Att fü sjunka ner i ett varmt spabad dü hÜsten anlänt är fÜr münga en drÜm. Om badet dessutom är svensktillverkat med miljÜn i fokus blir njutningen onekligen stÜrre. Detta är vad vi kallar balsam büde fÜr kropp och själ. Hemsida: www.badfabriken.se

I

Skene, i Marks kommun ligger Badfabriken. Här designas, utvecklas och tillverkas spabad fĂśr utomhusbruk. â&#x20AC;&#x201C; Vi tror pĂĽ närproducerad kvalitet till konkurrenskraftiga priser. Alla vĂĽra spabad är dessutom utrustade med automatiska massageprogram. Detta är framtidens spabad, säger Badfabrikens fĂśrsäljningschef, Fredrik Sällman. Personerna bakom Badfabriken kommer frĂĽn Cyrba AB, ingenjĂśrer med lĂĽng HUIDUHQKHWDYĂ&#x20AC;|GHVOlUDVDPWVW\URFK reglerteknik. Under de senaste 10 ĂĽren har de levererat komponenter till de stĂśrsta varumärkena inom massagebadsindustrin i bĂĽde Sverige och Ăśvriga Europa. â&#x20AC;&#x201C; Sverige är duktiga pĂĽ teknik med

PnQJDOHGDQGHI|UHWDJGHWÂżQQVHQJRG kunskapsbank och hĂśgt kunnande inom de här omrĂĽdena. FĂśr oss är det därfĂśr ett stort mervärde att ocksĂĽ kunna erbjuda spabad utvecklat och tillverkat i just Sverige. 1lUPDQVNDYlOMDVSDEDGÂżQQVGHW Ă&#x20AC;HUDSDUDPHWUDUVRPVSHODUUROOVad är mĂĽnadskostnaden? Hur mycker energi fĂśrbrukar det? Hur mycket underhĂĽll kräver det? Hur mycket klor gĂĽr ĂĽt? Vilken hjälp kan jag fĂĽ om det händer nĂĽgot? Badfabriken svarar upp till alla dessa parametrar. Och ytterligare en till. â&#x20AC;&#x201C; VĂĽra slangar är antibakteriellt behandlade och tillverkade i polyamid. MĂĽnga av vĂĽra konkurrenters slangar är i PVC med mjukgĂśrare som ofta är giftigt och som frigĂśrs i badvattnet.

Badfabriken är den enda svenska tillverkaren som kan stoltsera med helt automatiska massageprogram. â&#x20AC;&#x201C; VĂĽra massageprogram leder och fĂśrdelar vattnet till de olika jetsen i en bestämd ordning. Resultatet är vandrande massagestrĂĽlar som masserar och knĂĽdar kroppens trĂśtta och stela muskulatur. Eftersom Badfabriken inte har nĂĽgra ĂĽterfĂśrsäljare slipper du som kund extra mellanhänder, tillika extra kostnader, vilket gĂśr att priserna pĂĽ produkterna är konkurrenskraftiga. â&#x20AC;&#x201C; Det gĂśr ocksĂĽ att kunderna kan prata med oss direkt och vi fĂĽr mĂśjlighet att ge dem den bästa servicen.


Hallå där! Arbetar du inom installations- eller fastighetsbranschen? Då ska du kontakta oss för dina utbildningar inom: Styr- och reglerteknik Ventilation Kyl- och värmepumpteknik VVS Projektledning Öppen kurs eller företagsanpassat. Du väljer – vi hjälper dig. Våra utbildningar anpassas efter företagens behov och utgår från dagens teknik och villkor.

www.iuc-utbildning.se

Tfn 08-528 07 831 34


Analys

TRYGG I TAXI? Många av oss har kanske i tysthet funderat över hur tryggt det egentligen är att åka taxi. Ibland känns chauffören lite trött, kör lite för fort och emellanåt läser man om förfärliga anställningsvillkor, eller inga alls i taxinäringen. Hur ser det egentligen ut och hur reglerad är branschen?

TEXT LOTTEN FOWLER, GENERALDIREKTÖR FÖR SBTA* FOTO SHUTTERSTOCK OCH NASTUH ABOOTALEBI

35


F

ör ett företag som upphandlat taxitjänster och vars medarbetare reser i tjänsten är det viktigt, för att inte säga ett måste, att försöka förstå och hantera en svårhanterad bransch. Taxiresor faller ofta mellan stolarna, trots att de kostnadsmässigt i vissa företag står för en stor del av resekostnaden och trots att de kan utgöra en betydande risk för resenären om de inte upphandlats och sköts korrekt.

Många reseansvariga vittnar om en bransch som är svår att förstå sig på, som upplevs som oreglerad och svår att alls kontrollera. Så vad gäller egentligen och vilka krav kan man som resenär och arbetsgivare ställa? HUR SÄKERT ÄR DET DÅ ATT ÅKA

Det beror på i huvudsak två parametrar; Bilen och föraren. När det gäller bilen är det till exempel viktigt att däcken har rätt mönsterdjup, att den är besiktad och i allmänt gott skick. Det här reglerar de större etablerade taxibolagen bland annat genom avtal med åkarna, där bilens ålder definieras, liksom vilken komfort som ska erbjudas och miljöpåverkan som accepteras. Hur mindre bolag jobbar med den här frågan är viktigt att fråga om och ställa krav på i upphandlingen.

TAXI?

BETRÄFFANDE FÖRAREN, så krävs för att köra taxi i första hand en så kallad taxiförarlegitimation (TFL) som ställs ut av Transportstyrelsen. Här ställer återigen de större, etablerade bolagen större krav på sina förare än att man har TFL. Det handlar om språkkrav, servicekänsla, halkkörning och så vidare.

Alla förare styrs även av bland annat vilotidsreglementet, som säger att en förare måste ha elva timmars vila för varje 24 timmars period. För varje dygn görs numera en registerkörning, där TFL kontrollerar förare som eventuellt förlorat sin legitimation - sållas ut. De större bolagen har dessutom alkolås i bilarna och genomför regelbundna drogtester av förarna. Även här måste den som upphandlar taxitjänster ställa frågor i upphandlingen för att förstå vilken nivå den enskilda åkaren eller avtalsparten kan leverera. Sen är det ju inte nödvändigtvis så att en formell behörighet automatiskt betyder att någon är lämplig för yrket och det är ju något de flesta av oss känner igen från andra yrkeskategorier. Helst ska en taxiförare vara både trevlig, serviceinriktad och ha god lokalkännedom vilket inte regleras av någon legitimation. Här måste taxinäringen och arbetsgivarna arbeta med att stötta de förare man har anställda.

" Helst ska en taxiförare vara både trevlig, serviceinriktad och ha god lokalkännedom vilket inte regleras av någon legitimation.."

36


Vi förenar patient och vård med smarta lösningar inom eHälsa Vården ska utvecklas och införa nya smarta lösningar som underlättar för personal och främjar samhällsekonomin. MedHelp är vårdoperatören som gör människor friskare genom att kombinera medicinsk kompetens med digitala vårdnära tjänster. Våra lösningar avlastar och förenklar för sjukvården, företag och organisationer. För patienterna ökar tillgängligheten och vården blir effektivare. Det vinner alla på.


” Behovet av att förflytta sig minskar inte... “ HUR HÅLLBART ÄR DET ATT ÅKA TAXI?

Kanske mer hållbart än att ha egen bil, eftersom taxin rullar fler timmar per dygn än vad de flesta privata bilar rullar på en månad. Å andra sidan är det naturligtvis mindre hållbart än att cykla. För att möta en allt större efterfrågan från kund satsar fler och fler åkare och bolag på elbilar som komplement till sin bilpark. Allt eftersom tillverkningen av batterierna blir mer miljövänlig och utvecklingen av infrastrukturen för laddning går framåt, kan vi kanske se fram emot en fossilfri taxiflotta – i allt fall i våra större städer. SOM KUND HAR MAN stora möjligheter att påverka branschen genom att ställa krav och frågor i upphandlingar och förhandlingar. Diskussioner pågår om inte stat och kommun bör kräva kollektivavtal i sina avtal, något man tidigare inte gjort. Ju fler som efterfrågar en produkt eller tjänst, desto större chans att den erbjuds, det vet vi - så sätt igång att fråga. SJÄLVKÖRANDE BILAR, delningsekonomi och bilpooler kommer säkert att påverka hur taxinäringen utvecklas, det återstår bara att se i vilken utsträckning det utvecklas. Delningsföretaget Uber har till exempel satt press på existerande taxibolag att snabba på implementering av ny teknologi, så som appar, mobila betalningar, samlingsfakturor, ”ratings” av tjänsten och föraren osv. Behovet av att förflytta sig minskar inte och det är inte alltid och överallt som kollektivtrafik erbjuds. Taxi Stockholms VD Johan Lagerhäll, påminde till exempel i ett seminarium nyligen om hur taxi var det enda som rullade när snön slog till i november förra året. LOTTEN FOWLER GENERALDIREKTÖR FÖR SBTA

38

*SBTA, Swedish Business Travel Association, är en organisation vars mål är att stötta sina medlemmar – köpare och leverantörer – i frågor som rör tjänsteresor och möten. SBTA har i dagsläget över 250 medlemsföretag och är, tillsammans med de övriga nordiska föreningarna, partners i GBTA, Global Business Travel Association. Lotten Fowler är generaldirektör för SBTA och är under 2017 gästskribent i Affärsresenären. Om du som läsare har några frågor eller synpunkter på ämnen du vill att vi tar upp är du välkommen att kontakta SBTA på info@sbta.se.


Du fokuserar. Vi fakturerar. Fakturaservice

Inkassoservice

Fakturabelåning

Billing

Reskontraservice

PayEx är experter på fakturering och kan sköta hela processen; vi skapar underlag, skickar fakturan, hanterar din kunds inbetalning och följer upp ifall betalning inte sker. Du kan tryggt lägga hela eller delar av faktureringen hos oss och du väljer själv vilka delar du vill att PayEx ska hantera. Låt PayEx ge dig de bästa förutsättningarna, så att du kan fokusera på det du är bra på, genom att vi gör det vi är bäst på. Enklare än så blir det inte.

Vi är ett helägt dotterbolag till Swedbank och ett av Nordens ledande företag inom betalningslösningar med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

• Säkerhetssystemet Honda SENSING som standard • Två helt nya turbomotorer • Andra generationens infotainmentsystem Honda CONNECT med bland annat Apple Car Play ®

Pris från ca:

219.900 kr Månadskostnad ca:

2.193 kr/mån

Helt nya Civic Sedan

Privatleasa från:

Med kombinerad elegans och sportighet andas nya Civic 4D kvalitet och komfort.

3.118 kr/mån Fri service ingår vid privatleasing!*

Motor Civic 4D: 1.5 VTEC TURBO, 182 hk. Bränsleförbr. bl. körning: 5,7–5,8 l/100 km. CO2-utsläpp: 130–132 g/km. Miljöklass: EURO 6. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Metallic tillkommer. Månadskostnad: Finansiering via Honda Finance. Ränta 3,95 %, effektiv ränta 4,6 %. Restvärde 52 %. Kontantinsats 20 %. Löptid 36 mån. Uppläggningsavgift 695 kr, aviavgift 55 kr/mån. Rörlig ränta. Sedvanlig kreditprövning via Honda Finance. Privatleasing: Rörlig månadshyra, f.n. 3.118 kr inkl. moms erbjuds via Honda Finance, 36 månader, max. 4.500 mil körsträcka, övermil debiteras. *Fri service ingår endast vid privatleasing. Kampanj giltig till 171231 och kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. Läs mer på honda.se.


Motor

VAD PRIORITERAR DU HOS BILEN? UTRYMMEN, FUNKTION, KOMFORT ELLER EKONOMI? Personbilar skall frakta passagerare med bagage så enkelt, snabbt, bekvämt, säkert och billigt som möjligt. Viktigast är själva transportfunktionen, att inom begränsade yttermått rymma passagerare och deras bagage.. TEXT TEGE TORNVALL FOTO SHUTTERSTOCK

40


P

å ett blankt papper ritar man upp den plattform som krävs. Förarplatsen ska passa alla upp till över två meters längd, från magra till kraftiga. Passagerare är alla från spädbarn till storvuxna respektive äldre. RESVÄSKOR FÖR VUXNA mäter cirka 80x50x30 cm. Det motsvarar 120 liters volym. För fyra vuxna bör bagagerummet rymma minst 4 x120 = 480 liter – helst för stående väskor. Bagagerummet bör också ha låg tröskel, ett slätt golv och plana, lodräta sidor. Enligt VDAnorm mäts bagagerum i liter. Men

få fraktar flytande vätskor. Lutande sido- och bakrutor minskar praktiskt användbart utrymme. Mest plats ger lådformade bilar, men sådana är sällsynta. I FLYGPLAN OCH BUSSAR ÄR sätena 4546 cm breda - plus delade armstöd. Avståndet mellan sätesraderna är 85-86 cm, alltså ganska trångt. Med ökande välstånd blir vi större. Under det senaste seklet har även välståndsländernas befolkning blivit runt en decimeter längre. BEKVÄM FÄRD KRÄVER mer plats. I två separata säten fram sitter man numera bra även i många småbilar.

Baktill kräver säkerhetsbältet lätt skålade säten. Få bilar rymmer tre sådana i bredd. I mitten är sätet oftast lätt upphöjt, och man sitter snarare på än i det. DÄRFÖR RYMMER FLERTALET moderna bilar fyra vuxna med plats för en småväxt i mitten baktill. Småbilar rymmer fyra vuxna mindre bekvämt än stora bilar, men de flesta bilar är 4/5-sitsiga. Baksäten för tre vuxna måste vara minst 150 cm breda. Då måste bilen vara minst två meter bred. Så breda är ytterst få bilar.J

41


KROCKSÄKERHET MOT PRAKTISK NYTTA MER KROCKSKYDD I DÖRRAR och sidor gör bilar ändå allt bredare. Småbilar är nu minst 170 cm breda, kompaktbilar runt 180 cm och stora bilar runt 190 cm eller mer – oräknat backspeglar. Sådana ökar bredden med runt 20 cm.

mellan bilar på trånga parkeringsplatser. Bredare dörrar ger mindre öppningsvinkel. Det blir allt svårare att ta sig i och ur, och man smutsar lätta ned sig mot otvättade bilsidor. Bilarna blir också längre. Nya småbilar är nu drygt fyra meter, kompaktbilar runt 4,3 meter, mellanklassare upp emot 4,7 meter och stora bilar nära fem meter.

DET MINSKAR UTRYMMET

42

MEN PARKERINGSPLATSERNA är sedan länge över lag cirka 2,4 meter breda och fem meter långa. Bredare bilar och tjockare dörrar ökar risken för småskador särskilt i P-garage. Det märker försäkringsbolagen. Fler småskador belastar plåt- och lackverkstäder i onödan och höjer försäkringspremierna. ”En 186-190 cm bred bil har tre gånger högre risk för P-skada än en 171-175 cm bred bil”, säger Länsförsäkringars skadespecialist Ville Semi. ¬


NYA XF SPORTBRAKE

KÖR EN PERFORMANCE-BIL AV PRAKTISKA SKÄL

BOKA PROVKÖRNING AV NYA XF SPORTBRAKE IDAG!

UTRUSTNING: Xenon-ljus med LED-signatur

Med sin F-TYPE inspirerade design bevisar nya XF Sportbrake att prestanda och praktikalitet går att kombinera. XF kompromissar inte med elegant stil, mångsidighet och säkerhet. En iögonfallande, aerodynamisk exteriör som matchas av en modern interiör. Den moderna designen erbjuder ren och heltäckande komfort med ett överflöd av naturligt ljus och utsökt hantverk. Jaguars nya InControl-infotainmentsystem med en 8-tums pekskräm gör körningen mer njutbar. Tack vare Jaguars lättviktsarkitektur i aluminium är XF än mer effektiv, har lägre driftskostnader samt utsläpp ner till låga 118 g/km.

Parkeringsradar bak

Boka provkörning hos din närmaste återförsäljare idag.

Jaguars ljudsystem

Fjärrstyrd bränslevärmare Luftfjädring bak Motoriserad bagagelucka 40/20/40 delbart baksäte Insynsskydd och lastnät Takrails 17 tums lättmetalfälgar 2-zons klimatanläggning 8-tums Touchscreen Filbytesvarning

Pris från 409 800 kr

jaguar.se

Fri service & Garanti de 3 första åren (obegr. miltal)*

Baseras på Jaguar XF Sportbrake 2.0L 180PS Diesel RWD AUT Pure Edition. Bränsleförbrukning bl körning 4,8 l/100 km. CO2-utsläpp 124 g/km. Miljöklass Euro6. *Fri service i 3 år utan milbegränsning. Garantier: 3 års fabriksgaranti utan milbegränsning, 3 års vagnskadegaranti, 6 års rostskyddsgaranti, 3 års lackgaranti utan milbegränsning, samt 3 års Jaguar Assistans inom Europa. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel och prisändringar.


BILARNA ALLT TYNGRE ökar också bilarnas vikt. Större bilar väger mer. Det kräver kraftigare chassi, större hjul och däck och kraftigare motorer i en ond cirkel. Tidigare strävade biltillverkarna efter lägre vikt, men många nya bilar är flera hundra kilo för tunga.

KROCKSÄKERHET OCH NY TEKNIK

YTTERLIGARE VIKT kommer med laddhybriders och särskilt elbilars batterier. Varje körd mil i nordiskt klimat kräver runt 1,5 kWh energi. Varje kWh väger i moderna litiumjon-batterier 7,2 kg. För tio mil behövs över 100 kg batterier. För samma sträcka räcker 5-7 kg bränsle. Därför väger laddhybrider och särskilt rena elbilar betydligt mer än motsvarande bränsledrivna bilar. Vikt kostar pengar i både i tillverkning och förbrukning, en enkel fysik. AVGÖRANDE FÖR BRA UTRYMME är också

44

bilars höjd. God höjd minskar längden och kräver därför mindre plats i trafiken. Varför ha en fem meter lång och två ton tung bil, när en kortare och lättare och dessutom billigare bil ger samma transportnytta? För att frakta fyra vuxna med 500 liters bagage behövs högst 4,5 meters längd, 180 cm bredd och 1,4 tons vikt. Då räcker också runt 120 hk effekt och 300 Nm vridmoment för tillräckliga prestanda. har jag listat alla nya bilar som tar minst fyra passagerare med bagage till rimligt pris. Där finns 233 bilmodeller i 13 olika segment från minibilar till stora höghusbilar och SUV:ar. I TABELLEN NEDAN

Biltyp

Längd

Bredd

Bagage

Tj-vikt

Baspris

11 minibilar

346-370

160-181

520-1046

915-1.178

100-138.000

24 småbilar

371-409

166-183

300-1320

932-1.220

80-173.000

21 kompaktbilar

425-448

176-186

300-1395

1.198-1.463

166-260.000

11 mindre mellan

425-457

176-186

360-1395

1.198-1.530

84-286.000

9 större mellan

464-489

181-190

380-1760

1.284-1.692

195-319.00

8 stora premium

492-524

185-207

500-2180

1.670-2.339

344-848.000

25 mindre höghus 407-515

170-196

851-3497

1.245-2.280

96-460.000

12 större höghus

480-515

189-196

851-3500

1.708-2.280

274-460.000

17 mindre kombi

426-478

173-190

1395-1740

1.168-1.675

147-332.000

14 större kombi

477-498

181-188

1526-1950

1.419-1.833

215-413.000

32 små SUV

370-444

169-190

251-1810

972-1.967

138-399.000

26 mellan-SUV

445-472

180-207

1240-2065

1.306-2.036

190-576.000

18 större SUV

478-520

188-207

1555-2406

1.912-2.493

320-1.000.000


Många män besväras av frekventa trängningar, urinläckage och svårigheter att kissa, ofta beror det på en förstorad prostata. Cernitol Novum har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre. Med över 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol Novum ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Finns att köpa på apoteket eller via www.cernitol.se. Läs mer om godartad prostataförstoring på www.cernitol.se Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042-69 230.

BLI VÄN MED DIN PROSTATA


Green Kitchen Stories - tankar om frukost och morgnar

Med bloggen Green Kitchen Stories inspirerar Luise Vindahl och David Frenkiel dagligen tusentals människor över hela världen att laga god och nyttig mat med vegetariska ingredienser. Här delar de med sig av sina bästa frukosttips. Vilken är er favoritplats att äta frukost på?

– I köket! Fast vi får knappt plats där längre, vårt köksbord har bara fyra platser fast vi nu är fem i familjen. Vi har ett stort matbord i vardagsrummet, men det är bara inte så mysigt att äta där. Köket har en mycket härligare atmosfär; vi tänder ett ljus, sätter på musik och lagar frukost samtidigt som vi äter, i ett slags underbart morgonkaos. Det är en dröm att äta frukost i sängen, men med 3 barn som hoppar och slår kullerbyttor i sängen har vi gett upp det. I alla fall just nu. Frukostmåsten i höst?

– Gröt, Krämiga ägg, Fattiga riddare, Frukostskål med varm spenat och za'atarkrydda, Smoothies, Äpplen i alla dess former – varmstekta, hackade, rivna, Bananpannkakor, Färska blåbär Tips att ta till när morgonen inte går som man vill?

– Spela musik och tänd ett ljus små trick som bidrar till bättre stämning.Senarelägg alla möten! Stress förstör morgnarna, så ifall allt går fel blir det oftast bättre om man gör det omvända mot vad instinkten säger. Ta det långsamt i stället för snabbt. GÅ OCH TRÄNA. Inget rensar bort en dålig morgon som ett träningspass. GÖR EN SMOOTHIE, häll upp i en flaska med skruvlock och fly fältet. DISTRAKTION. Alla knep är tillåtna – iPad, kortspel, tv osv. Hur har era frukostvanor förändrats sedan ni startade familj?

– Våra vanor har faktiskt blivit bättre sedan vi fick barn. Tidigare sov vi längre och stressade ut genom dörren, ofta utan frukost eller med frukosten i handen. Men nu väcker barnen oss tidigt och de är alltid hungriga på morgonen. Så vi lägger ner betydligt mer tid på att förbereda och äta frukost. Ibland förbereder vi kvällen innan för att underlätta morgonen. Bästa och värsta med morgonen?

– Utmaningen är helt klart stressen, att hinna med allt som ska hinnas. Vakna, duscha, klä på sig och barnen, äta, lämna på förskola och skola. Det mest fantastiska är helgmorgnar då man får morgontröttsmyset utan att behöva stressa. ¬

46


Matig superskål med sunny citrus- och tahinidressing (2 portioner)

Här är en riktig powerfrukost för den som behöver mycket energi för att starta dagen. Basen i skålen är rå grönkål som masseras med en supersmarrig dressing av citrusjuice och tahini. Vi toppar den med snabbvärmda svarta bönor, äggröra och avokado. Den perfekta frukosten efter ett hårt träningspass.

Frukostrecept Allt-grönt-smoothie (2 glas)

Om man använder apelsinjuice som vätska i smoothies så kan man slänga i massvis med grönt och ändå ha en balanserad frisk, fräsch och söt smak. Smart va?! I vår supergröna smoothie har vi avokado, spenat, broccoli och pumpafrö. Och så mynta och färsk ingefära för att det ska bli extra fräscht. Det är viktigt att smoothien är kall så använd antingen fryst broccoli eller fryst spenat så håller den sig kyld och krämig utan is. Testa att hälla passionsfrukt i botten på glaset så blir det ett fint mönster när du häller över smoothien. Vardagslyx! 4-5 dl God Morgon® Organic Orange juice 1 avokado 1 stor näve spenat (ca 50 g) 5 frysta broccolibuketter (ca 50 g) 10 cm gurka 2 msk pumpafrö 1 msk färskriven ingefära (1 kvist färsk mynta) Servera med 2 passionsfrukter 2 msk kokoschips

Häll ner alla smoothieingredienser i en blender. Mixa slät på hög hastighet. Tillsätt en skvätt vatten eller mer juice om den känns för tjock. Dela passionsfrukterna och häll ner saft och kärnor i två glas. Häll upp smoothien och toppa med kokoschips.

Marockansk Bircher (2 portioner)

Vanligtvis förbereder vi den här kalla gröten kvällen innan och låter den stå och dra i kylskåpet över natten, då blir den som allra krämigast. Men vill man så går det även att göra den samma morgon. Använd då bara lite mindre vätska och vänta åtminstone 20-30 minuter så att havregrynen mjuknar. Den är inspirerad av marockanska smaker med frisk apelsin och granatäpple, kryddig kanel, salta mandlar och extra sötma och krämighet från tahini och honung. 3 dl havregryn 2 msk russin 1 nypa salt ½ tsk kanel Färsk ingefära 3 dl God Morgon® Organic Orange juice 1 dl valfri mjölk

Topping 1 apelsin, skalad ½ granatäpple ½ dl saltade mandlar, hackade Tahini Honung Kanel

Rör ihop ingredienserna till birchern i en stor burk, sätt på ett lock och sätt i kylskåpet över natten. Fördela i två skålar och toppa med skivad apelsin, granatäpplekärnor, saltade mandlar. Ringla över lite tahini och honung och sprinkla med mer kanel.

3 stora stjälkar grönkål ½ gurka 5 körsbärstomater 1 liten näve persilja eller annan färsk ört 1 skvätt olivolja 2 ägg 2 dl svarta bönor, förkokta ½ tsk spiskummin

Dressing ½ dl God Morgon® Organic Sunny Citrus Blend ½ dl ljus tahini 1 cm färsk ingefära, finriven 1 tsk gurkmeja Salt

Till servering 1 avokado Sesamfrö

Skär bort den tjockare delen av stammen från grönkålen, hacka bladen fint och lägg i en eller två skålar. Vispa ihop dressingen eller kör den i en blender för att få den helt jämn. Häll hälften av dressingen över grönkålen och massera in den i bladen för att mjuka upp dem. Skär gurka och körsbärstomater i mindre bitar, finhacka persiljan och vänd ner i grönkålen. Vispa ihop två ägg och en skvätt salt och stek en mjuk äggröra i en oljad panna. Häll upp äggröran i ena sidan av skålen. Sätt tillbaka stekpannan på värmen och häll i en skvätt olja till, skölj bönorna, häll i stekpannan tillsammans med spiskummin och låt steka ett par minuter. Häll i de varma bönorna i skålen och servera salladen toppad med tärnad avokado, sesamfrö, persilja och resterande dressing. •

47


Porträttet

48


DET SÄGS ATT DE BÄSTA KALLPRATARNA ÄR DE TVÄTTÄKTA PSYKOPATERNA SOM INTE HAR NÅGON EMPATISK FÖRMÅGA ÖVER HUVUD TAGET, MEN DET GÖR ATT DE KAN SPELA SPELET. VILKET ROAR DEM. ʴ+(15,.)(;(86ʴ

Vi missförstår varandra mer än någonsin. Livet vid våra skärmar försvagar våra sociala förmågor, som lyhördhet och empati. Samtidigt vet vi att bra och nära relationer är ett nödvändigt krav för lycka och ett oersättligt verktyg för framgång i arbetslivet. ¬ TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: DANIEL STIGEFELT

49


"Och så träffar de mig och inser att jag kanske kan styra situationen ännu mer än vad de kan."

A

ffärsresenären får en pratstund med Henrik Fexeus, som toppar listan över världens främsta kroppsspråks experter. Vi pratar om empati och fingertoppskänsla, och hur vi tränar dessa förmågor. Henrik, du är även som vi känner till, mentalist som betyder att man simulerar övernaturliga fenomen som exempelvis tankeläsning, psykokinesi, och tankekontroll. På scen får man uppfattningen av att du kan påverka en annan människas tankebanor – är det riskabelt att vara runt dig?

Henrik brister ut i skratt; — Ja, man kan ju säga att det beror på vad man har för intentioner. Men allvarligt talat, min roll som mentalist, det är ju jag som underhållare, och saker jag kan göra på scen är inte saker som går att göra i verkligheten. Därför att på scen, där kan jag kontrollera varje variabel i rummet, vilket inte går i en vardaglig situation utanför scenen. Men visst detta är en fråga som dyker upp och alla de metoder och tekniker som jag skriver om i mina böcker är ju för att skapa en sorts förståelse. Så det jag gör och kan göra, det är att göra så att de omkring mig blir så bekväma som möjligt och att vi missförstår varandra även så lite som möjligt. Henrik påpekar att han i viss mån kan se att vissa yrkesgrupper kan känna sig obekväma, journalister till exempel som jag själv. Han menar

50

att vi, i en intervjusituation har våra frågor och därmed vet vilka svar vi behöver för att det ska bli som det är tänkt. Och journalister är proffs på att ställa frågor så att de får de svar de behöver. Och så träffar de mig och inser att jag kanske kan styra situationen ännu mer än vad de kan. Genom att gå på dina föreläsningar får vi insikt och kunskap om hur andra tänker Men, kan man bli en master mind som du?

— Ja det kan man, det är förvisso några vägar dit. Det ena är man måste vara genuint intresserad av andra människor, det andra är att man behöver ta reda på hur det funkar. Det tredje är man helt enkelt tränar. Hur tar man reda på det – hur det fungerar?

— Ja, det finns en massa böcker som kan läsa hemma till exempel, sen är det ju så här att den sociala kunskapen använder vi oss av vare sig vi vill eller inte på ett omedvetet plan och problemet är att eftersom det sker just omedvetet, det vill säga det är ingen som ”med flit” har lärt oss, utan vi har försökt att lära oss själva genom att se hur andra människor gör, som i sin tur lärt sig genom andra och vem säger att de just därför är bra lärare? Så även om detta är en del av vårt mänskliga beteende och en djup programmerad del i hur vi fungerar, så är vi trots allt inte så bra på att vara

Det vore ju vansinnigt om du varje gång du cyklar skulle behöva tänka på hur exakt det var man gjorde.

bra på att vara sociala. Då kan det vara utmärkt att just läsa en bok eller åtminstone titta på några Youtube klipp för att få upp ögonen för hur det faktiskt funkar. Man kan också titta på sitt eget beteende och se vad som finns att justera hos sig själv så att det blir bättre, eller finns det saker jag behöver förstå för att kunna ta in andra människor på et annat vis. Som med all genuin kunskap, det ska bara sätta sig där till slut. Det vore ju vansinnigt om du varje gång du cyklar skulle behöva tänka på hur exakt det var man gjorde. Det är den effekten man vill ha. Henrik förklarar vidare att orsaken att han utvecklat sin sociala förmåga var från början att han var totalt socialt inkompetent, som liten. ¬


51


(03$7,…5(1 086.(/,0,7$7,21 Går det att lära sig?

—Ja, men självklart, om jag inte hade trott att det går att lära sig de här sakerna, då hade jag inte kunnat skriva böcker om hur man lär sig. Nu gillar jag egentligen inte anekdotisk bevisföring, du vet, ” så här funkar det för mig och då funkar det för alla andra, men i det här fallet så var det faktiskt det som var upprinnelsen. För om jag nu kunde lära mig det här med social kompetens, ja då kan ju vem som helst det också. Men som jag sade, det kräver ett genuint intresse, som med all kunskap naturligtvis. Hur blir vi då bättre på att utläsa eller snarare förstå vad andra tänker?

— Att förstå just hur andra tänker det är en av de sakerna som gjort att den mänskliga civilisationen tagit över världen, att vi verkligen har förmågan att förstå vad andra menar och ett annat ord för det är – empati. Du har ju en del i din hjärna som heter amygdala, och den tros ha en viktig funktion i hjärnans emotionella nätverk och spelar en stor roll vid uppkomsten av såväl negativa som positiva känslor. Om, man har en förkrympt amygdala, eller om signalvägen dit är skadad då får man en nedsatt förmåga till empati och det är då man hamnar på det som man kallar ”den psykopatiska skalan”. Men idag ser vi att förmågan till empati faktiskt börjar sjunka av den enkla anledningen att vi inte tränar den. Så även de människor som inte har den fysiologiska nedsattheten börjar få en försämrad empatisk förmåga och detta kan man se hos framförallt unga. För att kunna utveckla och behålla vår empatiska förmåga krävs det fysiska möten och det blir mindre av det i vår digitala värld vi lever i. Rent biologiskt funkar det så här; Vi har i hjärnan något som heter spegelneuroner, och det är hjärnceller som bara aktiveras när vi är med andra människor och iakttar deras beteenden.

52

"...men om jag nu skulle kasta en tårta i ditt ansikte, så blir du antagligen jättearg och tänker, vilken idiot som kastar en tårta i ansiktet."

DESSA SPEGELNEURONER de aktiverar samma muskler i oss som om vi själva utförde själva beteendet. Och detta är kan man säga det första stadiet av hur vi lär oss beteenden. Hur matar man ett litet barn till exempel, jo man gapar och då gapar också bebisen, och det är för att spegelneuronerna kickar in och helt enkelt härmar beteendet.

är det nämligen så tydligt att du gör det någon annan gör, men lika ofta eller till och med oftare aktiveras dessa muskler men inte synligt utan det sker bara en liten, liten aktivering. Men fortsätter Henrik, varför det sker och varför det är viktig för vår empati är av anledningen att när någon har känslan så kommer den känslan avspegla sig i den andra personens ansiktsuttryck.

FÖR IBLAND

HENRIK TAR ETT EXEMPEL och liknar vid om man träffar någon som ser arg, ledsen eller glad ut, att det i sin tur gör att dina spegelneuroner kickar igång, och samma muskler aktiveras hos dig, och det är först då som du förstår vilken sorts känsla som personen har som du möter. Det går så fort, vi tänker inte ens på det utan du ser mig vara ledsen, då aktiveras din hjärna efter det och då förstår du att den du har framför dig är ledsen. Till och med om man förlamar folk i ansiktet med botox så blir det svårare för andra att avläsa en annan människas känslotillstånd för att de kan inte längre speglas. Det är så empati faktiskt fungerar – vi speglas av varandra och rent biologiskt är det en musklelimitation som väcker

känslomässig förståelse hos oss. Och för att detta ska fungera så krävs det förstås att vi träffar varandra i en fysisk verklighet, och del två i det här är den allmänna förståelsen att andras värld inte är som din värld och här kan man göra något väldigt konkret om man vill träna på detta; Du tror att det är på ett visst sätt, någon gör en handling, du reagerar på den, och kanske gör du en mothandling och du får en känsla kopplat till den. Men det är inte så det fungerar – så här är det beskriver Henrik med tydlighet. —Du observerar en handling som någon gör, sedan gör du en tolkning av den handlingen, utifrån hur du förstår världen. Det är den tolkningen som väcker en känslomässig reaktion. Såhär, ett lite fånigt exempel kanske men om jag nu skulle kasta en tårta i ditt ansikte, så blir du antagligen jättearg och tänker, vilken idiot som kastar en tårta i ansiktet. Kanske du blir så arg så du ger mig en örfil, men det gör ju du för att i din värld är det sant att det bara är idioter som kastar tårtor i ansiktet på folk. Men det var inte vad som hände, utan det som hände var ”bara” att tårtan kastades. Vad man kan då göra för att öka förståelsen för att andra människors värld ser annorlunda ut och därmed förstå deras handlingar? Ta tårtexemplet, skulle det till exempel kunna finnas en annan tolkning av den handlingen som inte innebär att ”Henrik ” är en idiot? Snubblade han och tårtan hamnade i ansiktet, kanske han gillar sådana practical jokes? ¬


publiciteta.se

Välkommen att läsa mer på proinova.se

Proinova AB | 010-22 16 670 | info@proinova.se | proinova.se


"Jag brukar säga ibland att nästa samtal som du för, tänk på hur många meningar som du börjar med ordet jag."

endast baserad på hur du uppfattar världen, vilket gör att man kan fråga sig om det finns ett annat sätt på hur man kan uppfatta världen som gör att jag inte skulle reagera på samma sätt och ganska ofta finns det faktiskt andra metoder. Och först då kan vi ju bli av med vår egna negativa reaktion för det är oftast den vi vill bli av med eftersom de inte är helt nödvändiga. Ställer man frågan regelbundet får men en automatisk förståelse för att alla människor går omkring med en egen bild av hur världen funkar och att alla också tror att just den bilden är sann. Men ingen av dem är mera sann eller falsk än någon annan.

DIN REAKTION ÄR NÄMLIGEN

Du har skrivit att bra makt sker genom andra människor, och att makt är ett sällskapsspel som vi spelar tillsammans. Kanske något för våra politiker och ledare att ta mer fasta på, vad tycker du att politiker eller företagsledare saknar eller kan lära mer av?

—Jag vill på något vis inte dra alla över en kam, men faktum är att just det jag skrivit om i Maktspelet, är att den goda makten som jag kallar den, den tycker jag mig se smyger sig in mer och mer. Ledarskapsutbildningar erbjuds, man pratar mer om sårbarhet och om den coachande ledaren så den stereotypa synen på en ledarroll börjar försiktigt ändras.

54

den politiker som visar sig vara superbra på att samarbeta, kommer inte vara den som folket röstar på i slutänden. Den som får röster, är den som sätter ner foten och visar att han får något uträttat. Det kan vi se till exempel på fenomenet Trump, han hade ju sin slogan förvisso - ”Make America great again”, men annars var det “get the things done” som var det han förmedlade. När man frågade väljarna i USA varför de röstade på Trump så svarade de just det; He´s getting things done. Så tyvärr kan vi ju se att det inte är de som besitter de allra bästa kvaliteterna vi blir imponerade av när det kommer till ett röstläge, för då vill vi ha tydlighet, då vill vi att det ska vara svart eller vitt och då hamnar man ju som politiker i ett dilemma naturligtvis.

PROBLEMET ÄR BARA ATT

Hur blir man trovärdig och får andra att lyssna och förstå?

–Det absolut kortaste och mest korrekta svaret på hur man blir trovärdig det är att man gör det man säger man ska göra, så enkelt är det, återigen - get the things done principen även här. Det handlar om att hålla sitt ord, att få någon eller flera att lita på det du säger. Alltså egentligen fortsätter Henrik, trovärdighet har inget att göra med huruvida man gör goda handlingar eller inte, det handlar bara om konsekvens.

Vad är det för beteenden du kan undvika som gör att andra slutar lyssna?

—Det finns en hel del, men det främsta är när vi tydligt signalerar att vi inte lyssnar, det är det vanligaste och det kan vi visa genom att vi avbryter någon, eller hugger in och refererar till oss själva, att vi inte har ögonkontakt eller i värsta fall, smygläser mobilen. Generellt sett så går vi alla runt och tänker på oss själva men det betyder inte att vi alltid måste prata om oss själva, och det verkar vara det absolut största problemet. Jag brukar säga ibland att nästa samtal som du för, tänk på hur många meningar som du börjar med ordet jag. Många av dina pocketböcker väger mycket i förhållande till vad man förväntar sig att en pocketbok normalt brukar väga - någon tanke med det?

— Njae, mer av ett lyckligt olycksfall i arbetet, men faktum är att det där är en klassisk 1800-tals illusion, och det är perceptiv illusion. När du ser ett föremål så får din hjärna en uppfattning om vad föremålet bör väga, och väger föremålet mer eller mindre än vad du fått för dig, det är då du blir förvirrad. Henrik visar upp några av sina tidigare publicerade böcker och talar om att de är tryckta på ett papper av väldigt god kvalitet och det betyder att det också har en hög densitet, men samtidigt väldigt tunn, kort sagt det blir en illusion av vad hjärnan uppfattar. ¬


AV Syd – Teknik för smarta möten

Se filmen!

Jag vill veta mer!

Huddleroom – det uppkopplade mötesrummet. Vi tror att det är bättre att ses. Vi vet att företagskommunikation är effektivare om du är ansikte mot ansikte. Det innebär att enkel, professionell videokommunikation borde vara tillgänglig för alla företag – oberoende av plats, budget eller teknisk kunskap. Med flexibla, kostnadseffektiva prenumerationer är det enkelt att hitta rätt lösning för din organisation, och att skala när du växer. Användare i mer än 190 länder och 12 000 städer över hela världen kan vittna om kraften i video som drivs av Videxio.

från

990 kr/mån*

inkluderar: 50" monitor + Videokonferenssystem + Videxio mjukvara

* Priser ex moms. Baserat på 48 månaders leasing. Kostnad för frakt, installation och service tillkommer.

Kontakta AV Syd för mer information | www.avsyd.se | post@avsyd.se Malmö: 040-19 00 70 | Stockholm: 08-19 00 70 | Göteborg: 031-19 09 70


NYCKELN TILL ETT MENINGSFULLT LIV Din senaste bok, Fingertoppskänsla - där beskriver du social kompetens som faktiskt inte alla besitter. De socialt kompetenta har ett automatiskt försprång i livet, och det är en förmåga man kan lära sig, om man inte är tillräckligt utrustad med den, eller hur?

—Ja, som med alla förmågor, det finns de som medfött bara är alldeles briljanta men i huvudsak så kan vi alla bli olika bättre på något, bågskytte exempelvis kan vi alla bli bättre på men det betyder inte att alla blir OS medaljörer i bågskytte. Henrik förklarar att eftersom vår empatiska förmåga är på nedgång, så handlar det inte ens om att bli bra längre utan att ta tillbaka det vi håller på att förlora. Forskningen pekar på att det enda nödvändiga kravet som behövs för att kunna uppleva meningsfullhet och lycka, det är att vi lyckas med att ha nära relationer runtomkring oss och de relationerna, de skapar vi med samma sociala verktyg som vi använder i vår dagliga sociala kompetens. Det betyder att om vi börjat tappa den förmågan så tappar vi också de verktyg vi behöver för att kunna ha ett meningsfullt liv, och det är verkligen inte bra.

HENRIK FEXEUS NAMN:HENRIK ANDREAS FEXEUS LÄNGD: 179 CM OMKRETS KRANIUM: 56,5 CM KROPPSTEMPERATUR: 37,4 °C HEMLIG HOBBY: VIKA ORIGAMI-DINOSAURIER BEFINNER SIG OFTA: ÖVERRASKANDE NÄRA DIG

"Social kompetens, är djup förståelse och en lyhördhet ihop med empatisk förmåga."

56

Hur definierar man en person med ”perfekt fingertoppskänsla”?

—Personer med fingertoppskänsla är mästare på att guida sina medmänniskor rätt och löser allvarliga konflikter innan någon hunnit bli röd i ansiktet. Det är människorna som aldrig kallpratar och som du längtar efter att träffa igen, då de gör ditt liv meningsfullt. Och märk väl, betonar Henrik, många missförstår ordet social kompetens, och tror att det är lika med att kunna mingla runt och bara kallprata med vem som helst, hur som helst.

Social kompetens, är djup förståelse och en lyhördhet ihop med empatisk förmåga. Det andra, är endast ytligt kallprat och inte definierbart som social kompetens som termen egentligen ska användas. de bästa kallpratarna är de tvättäkta psykopaterna som inte har någon empatisk förmåga över huvud taget, men det gör att de kan spela spelet, vilket också roar dem.

FÖR SÅHÄR, DET SÄGS ATT

Upprinnelsen till boken?

— När jag började med boken var min första ambition att skriva om social kompetens, men jag ville inte begränsa det denna gång. Tidigare har jag alltid lagt fokus på det ordlösa, det omedvetna. Nu ville jag ta ett sorts helhetsgrepp i social kompetens i allmänhet och strunta i om det är kroppsspråket eller konflikthantering med ord, nu ville jag bara få med - allt. När jag började göra kompletterande research de var då jag hittade all den här forskningen som till exempel den om empati som visar tre nödvändiga saker; Att vi håller på att tappa förmågan. Att det finns forskning som visar att detta är mycket viktigare för oss än vad vi någonsin har förstått. Det är det enda nödvändiga kravet för lycka Då insåg jag att detta var oerhört viktigt att förmedla. •


Viggo Boats har under kort tid blivit en av marknadens hetaste båtar. Våra båtar är utvecklade för dig som söker hög prestanda, trygghet, komfort och ett enkelt, praktiskt båtliv – i alla typer av väder. I dag finns det två modeller VIGGO X8 och VIGGO C8. De är moderna båtar utvecklade för dagens motorer med många innovativa lösningar. För mer information kontakta Stig Andersson tel 0173-168 20.

viggoboats.se


Resa

ADVITO INDUSTRY FORECAST 2018:

TRENDER INOM AFFÄRSRESANDE diplomatiska relationer mellan USA och Ryssland och eskalerande spänningar på Korea halvö. Resor kan också bli svårare om visum- och invandringsregler förändras och när säkerhetsmyndigheter skyddar resenärer från upplevda hot med åtgärder som exempelvis förbud mot flygningar med drönare. Eftersom det är omöjligt att förutsäga när och var terrorhot eller naturkatastrofer kommer att uppstå, bör företagens reseavdelningar fortsätta att övervaka globala nyheter, utforska tekniklösningar som förbättrar kommunikationen med resenärer, säkerställa ansvaret för vårdansvar och utbilda de mest frekventa resenärerna ”Road warrior” hur man hanterar en incident.

A

dvito Industry Forecast för 2018 Industry Forecast förutspår en blygsam ökning av de globala hotellpriserna och ett ökat flygresande vilket kommer få en obetydlig inverkan på flygpriserna, utom i marknader där efterfrågan är störst. Den årligen återkommande rapporten lyfter också ett växande problem gällande tillgängligheten på hotell med efterfrågade prisnivåer och även utmaningar relaterade till nya NDC-standarder. Tillgången till hotellpriser fortsätter utmana Ett av de mest angelägna problemen i samband med företagens upphandlingar av hotell är tillgängligheten av hotellpriser. Allt eftersom hotellen använder en mer sofistikerad och anpassad prissättningsmodell blir det svårare för affärsresenärer att hitta och boka rum till förmånliga priser. Advitos forskning avslöjar att hotellprislistor inte varit tillgängliga i 24 procent av fallen globalt, och med en siffra så hög som 33 procent bland europeiska hotell. Företag som använder standardpriser för hotell hotellpriser, tar hänsyn till tillgänglighet och använder hotellförsäkringstjänster kommer att kunna hantera denna utmaning på bästa sätt.

58

Användandet av NDC standards ökar Från och med 2015 började flygbolagen uppmuntra resebyråföretag (TMC) liksom deras företagskunder, att flytta till nya direktbokningskanaler med hjälp av IATAs New Distribution Capability (NDC), vilket gör det möjligt för flygbolagen att presentera paketlösningar, i stället för lösningar baserade endast på pris. Att införa avgifter för bokningar som görs via icke-direkta kanaler blir praxis, en trend som förväntas öka. – De största riskerna med att låsa upp sig i NDC-avtal är att företag kan minska sina förhandlingsmöjligheter på lång sikt. För närvarande är en av styrkorna hos en GDS dess sammanställning av data och innehåll, vilket möjliggör jämförelse mellan leverantörer”, säger Bob Brindley, vice vd och chef för Advito, den globala resekonsulten som producerar den årliga studien. Risker och oron kring säkerheten YLGDII¥UVUHVRUƋQQVNYDU Geopolitik och terrorism har givit en ny dimension åt resandet och exponerar fler resenärer för risker. Områden som behöver bevakas särskilt under det kommande året är bland andra försämrade

Maskininlärning ger ekonomiska fördelar Tredjepartsleverantörer använder nu maskininlärning för att ge fördelar till resenärer, vilket adderar värde vid sidan av dess ursprungliga syfte att lära sig mer om kunder. Denna teknik tillämpas nu för att hjälpa företag att spara pengar och minska resenärernas stress genom appar med exempelvis prediktiv prissättning, prognoser om möjliga flygförseningar och ombokning av flygningar efter att biljetter har köpts. Sådana nya möjligheter ger kontroll till resenärer och hjälper dem att göra smartare resebeslut. – Advitos 2018 Branschprognos för affärsresande ger marknaden – våra kunder och potentiella kunder – en ökad insikt i vad som händer på marknaden de kommande åren. Vi har under lång tid analyserat marknaden och har genom åren skaffat oss en unik kunskap kring marknadstrender. Vi har kunskap om vad företag och deras resenärs efterfrågar och vad de olika leverantörerna kan erbjuda. Utifrån det har vi analyserat och bedömt olika trender som kan påverka deras beslut inom deras affärs- och mötesprogram. ” säger Joakim Krumlinde, Director Sales Nordic. ࣵ KÄLLA: BCD TRAVEL


Stockholm Konferenscenter

Dalarnas hus AB

Stockholm konferenscenter Dalarnas hus är en personlig och prisvärd konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och boka mötesrum i en inspirerande miljö.

Starka varumärken i skogen! FTG tillverkar och säljer produkter för skörd och transport av skogsprodukter. Mowi, Moheda och V-kran är våra starka varumärken. Läs mer om oss på www.ftgforest.com

FTG Cranes AB, 668 40 Bäckefors 0521-26 26 30 • ftgforest.com

ATF ALL-TER

RAIN FL O TAT

ION

MA HET SKONSAM

En unik mötesplats ŵŝƩŝ^ƚŽĐŬŚŽůŵŝƚLJ

XIMAL

k Tracks, Clark del som är en so av Nordic AB, Traction e är ledand v a re a rk e ve ttiillllv d boggiban m för skonsa körning i skogen.

3 minuter från Arlanda express ϱŵŝŶƵƚĞƌĨƌĊŶĞŶƚƌĂůƐƚĂƟŽŶĞŶ

www.dalarnashus.se 08 545 141 30 Nordic Traction AB Gunnebo, 0490-28 590

www.clarktracks.se


1$)7$ˎ

PÅ VÄG ATT SPRICKA? Det nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) som varit en slagpåse för president Donald Trump tycktes gå mot en total kollaps då förhandlare från USA, Mexiko och Kanada samlades för en femte förhandlingsrunda i mitten av november. Men ett nytt dramatiskt utspel av Mexikos utrikesminister Luis Videgaray kan möjligen få amerikanerna att tänka om. TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM FOTO SHUTTERSTOCK

f

lera frihandelsvänliga republikaner i den amerikanska kongressen har uttryckt sin oro för de ekonomiska konsekvenser som skulle bli följden i form av förlorade jobb i USA. När förhandlarna återupptog förhandlingsrundan i Mexico City den 17 november kom w, som är en av de mest inflytelserika ministrarna

60

i president Enrique Peña Nietos regering, med ett utspel som kan ställa till problem för USA. Slutförhandlingarna skulle enligt planerna ske någon gång under det första kvartalet 2018, men vad som händer härnäst är nu oklart. Företrädare för USA, Kanada och Mexiko förutspådde tidigare i år att förhandlingarna om frihandelsavtalet

skulle utsträckas till nästa år på grund av den tid det skulle ta att skriva om avtalet från 1994.Videgaray varnade då för att samarbetet mellan USA och Mexiko när det gäller säkerhet och invandring, riskerar att bli allvarligt lidande i händelse av att Donald Trump skjuter Nafta i sank. Fram till helt nyligen hade Mexiko bara insinuerat att


Aktuellt

”Den tredje pelaren i våra relationer – våra bilaterala försvars – och säkerhetsavtal utsätts nu för hårda påfrestningar. En försämring av försvarssamarbetet hotar stabiliteten och säkerheten i vår del av världen från olaglig handel, mänskliga kriser orsakade av invandring och en fortsatt våldspiral”, säger Videgaray.

säkerhetssamarbetet var på bordet. Det är nog enligt politiska bedömare dags för USA att ta varningen på allvar nu när valkampanjen inleds i Mexiko med tanke på att misstron bland den mexikanska befolkningen mot USA ökat från 31 procent tre månader innan Trump vann presidentvalet till 84 procent i oktober, enligt opinionsinstitutet

Americas Barometer. Och detta talar för att den nationalistiske presidentkandidaten Andrés Manuel López Obrador, kommer att göra bra ifrån sig. Många analytiker befar nu att Trumps förklenande språk om Mexiko och USA:s inställning till handel, invandring och muren hotar de ekonomiska och politiska förbindelserna.

”Det här är olyckligt med tanke på det utmärkta försvarssamarbete vi hade med USA före Trumps tillträde. Det underlättades av Mexikos beredvillighet att ta på sig ett större ansvar av säkerhetsarbetet, inte bara den i västra hemisfären utan även globalt. Genom detta agerande riskerar också samarbetet mellan USA och Mexiko när det gäller narkotikasmugglingen att drabbas och det gäller i synnerhet missbruket av opioider i USA som föranlett Trump att utlysa ett nationellt medicinskt nödläge. Drygt 90 procent av det heroin som kommer in i USA skeppas antingen dit via Mexiko eller produceras där och Mexiko är en viktig transitpunkt för det syntetiska medlet fentanyl. ¬

61


FOTO: BY PRESIDENCIAMX 2012-2018

"Han (Trump)har hotat att höja skatten på bilar tillverkade i Mexiko med 35 procent vilket skulle bryta mot Nafta men även världshandelsorganisationens WTO:s regelverk. "

DEN AMERIKANSKA DELEGATIONEN

leds av Wilbur Ross, som i slutet av februari godkändes av senaten som ny handelsminister. Nafta är enligt många bedömare inte alls det misslyckande som Trump har velat göra gällande. Handeln mellan de tre länderna har mer än tredubblats sedan handelsavtalet undertecknades 1994. Och det innebär att 14 procent av världshandeln sker i enlighet med dess regler. Försörjningskedjorna på bägge sidor av gränsen har gjort de amerikanska företagen mer konkurrenskraftiga och de jobb inom tillverkningsindustrierna som har skapats i Mexiko har bromsat invandringen av mexikaner till USA. ALLA TRE REGERINGARNA ÄR ÖVERENS

Mexicos utrikesminister Luis Videgaray

Wilbur Ross, leder USA:s delegation

I MEXIKO HAR MILITÄREN

Trumps uttalanden och hot när det gäller Nafta har enligt vissa bedömare gjort många länder tveksamma till att inleda några samtal om handel med USA. I samband med detta sade finländske EU-kommissionären Jyrki Katainen, att USA:s inställning i handelsfrågor tidigare hade gynnat Europa. För omkring åtta, nio månader sedan hade andra länder börjat ta kontakt med EU:s ledare och uppmanat dem att påskynda sina handelsförhandlingar. “Man kan inte uppnå bilaterala avtal om det bara handlar om fördelar för ett land”, sade Katainen. Donald Trump betecknade redan från start Nafta som ”det värsta handelsavtal som USA över huvud taget undertecknat”. Inom kort kommer det också att visa sig vad han planerar att göra åt det. Han har tre val; att riva upp avtalet i sin helhet, att förmå USA:s partners Mexiko och Kanada att göra eftergifter till USA:s förmån eller att kräva en omförhandling som gynnar alla tre länderna. Processen att göra omfattande förändringar av Nafta har i för sig redan påbörjats. Den tredje februari 2017, inledde den mexikanska regeringen konsultationer med det inhemska näringslivet om vilken förhandlingsposition man skulle inta. Det här skulle enligt planerna ta tre månader men det sprack.

för bekämpningen av narkotikasmugglingen, vilket omfattar bekämpningen av kartellerna och utrotningen av opiumodlingarna. ”Vi hoppas att Trump förstår att det är mycket som står på spel. Även om det vore önskvärt att vi fick ned överskottet i handeln på 63 miljarder dollar, är det inte värt att riskera allt det samarbete som bidrar till USA:s säkerhet” säger Videgaray vidare. De flesta invandrare som korsar vår södra gräns är enligt Videgaray inte från Mexiko utan från länder i den så kallade Norra triangeln, det vill säga El Salvador, Guatemala och Honduras. Om Nafta spricker skulle det innebära ett hårt slag för alla tre länderna. Den senaste utredningen, som gjorts av det amerikanska konsultbolaget Impactecon, gör gällande att USA skulle förlora 256 000 jobb om man drog sig ur Nafta och det skulle framför allt slå mot låglönesektorn. Mexiko skulle samtidigt förlora 951 000 jobb och Kanada 125 000 enligt rapporten. Många företag i Mexiko verkar redan vara i planeringsstadiet för ett liv utan Nafta. Mexikos ambassadör i Kina, Jorge Guajardo, sade att han nyligen hade träffat en grupp mexikanska företagsledare och att de uttryckt tvivel på att Nafta alls hade någon framtid.

ANSVARET

62

om att avtalet skulle kunnat fungera bättre. ”Alla avtal kan förbättras” sade David MacNaughton, Kanadas USAambassadör, dagen efter det att Trump hade vunnit det amerikanska presidentvalet. Avtalet kan enligt honom moderniseras på sätt som kan gynna USA. Men en normal omförhandling under Trump torde inte vara möjlig. Han har saboterat USA:s relationer med Mexiko genom att förolämpa invandrare och kräver att Mexiko betalar för en gränsmur mellan USA och Mexiko. Han har hotat att höja skatten på bilar tillverkade i Mexiko med 35 procent vilket skulle bryta mot Nafta men även världshandelsorganisationens WTO:s regelverk. Och dessutom skulle ingen omförhandling av Nafta ge det som Trump eftersträvat mest, nämligen en mängd fler arbetstillfällen i fabrikerna och en dramatisk minskning av underskottet i handelsbalansen med Mexiko. Det ligger i dagsläget på i runt tal 63 miljarder dollar. Ross språk är däremot mindre alarmerande än det som hans boss använder sig av. Men han kanske inte åstadkommer mer än att han sätter ett vänligare ansikte på Trumps protektionism. MILJARDÄREN ROSS,

som gjorde sin förmögenhet på gammaldags teknologi och hade stor glädje av den amerikanska protektionismen, är inte heller någon vän av frihandel. ¬


BILDEN ÄR TAGEN AV KERAMIKERN OCH STYLISTEN ELIN LANNSJÖ I HENNES KOLONISTUGA I MAJORNA I GÖTEBORG. KRANEN ÄR MORA ONE, DESIGNAD AV THOMAS SANDELL FÖR MORA ARMATUR. FÖR MER INSPIRATION, FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: @mora_armatur

Livet runt en kran. Alldeles innan frosten kom. Ett liv där årets sista blommor precis räddats undan frosten. Frosten som sedan kom smygande till natten. Nyss klättrade de i en vackert vildvuxen trädgård, utanför en älskad kolonistuga. Nu värms de långsamt upp, medan doften av nybryggt kaffe fyller köket. Snart dricker de friskt vatten, i en vas som var mormors allra finaste. Trots att den är lite sprucken, från den gången när katten lekte sådär som katter gör. Blommornas liv fortsätter, och livet runt kranen likaså.


nyligen i november, har Trumps regering drabbat samman med det amerikanska näringslivet som på det stora hela stödjer Nafta. Samtidigt har Trump hotat att dra sig ur avtalet som han betecknat som ”det värsta handelsavtal USA över huvud taget undertecknat”. ”Jag råkar anse att Nafta måste upplösas om det ska bli något bra av det här. Annars kan jag inte förhandla fram ett bra avtal”, sade han i en intervju för Forbes som publicerades i mitten av oktober. Ett sammanbrott av avtalet, som undertecknades 1994, skulle sända chockvågor över hela världsekonomin och allvarligt skada inte bara länder som Mexiko, Kanada och USA utan också skada industrier från tillverkning till jordbruk och energi. Det skulle vidare dämpa den ekonomiska tillväxten och öka arbetslösheten. Och det skulle också få långtgående politiska konsekvenser från det mexikanska parlamentsvalet i juli 2018 till Trumps egen återvalskampanj, Den viktigaste punkten på Trumps önskelista efter valsegern var att ”upplösa” frihandelsavtalet. Han hävdar att Nafta bidragit till att många jobb inom tillverkningsindustrin gått förlorade i delstaterna i nordöstra USA – stater som bidrog till att ge honom segern i presidentvalet.

UNDER NÅGRA VECKOR

stillatigande, man har redan börjat kasta blickarna österut samtidigt som kineserna börjat se sig om efter nya handelspartner i Latinamerika. I en intervju för World Policy Review gjorde chefredaktören för den

MEN MEXIKO SITTER INTE

64

hemsida som ges ut av Americas Society/Council of the Americas, Carin Zissis följande kommentar hur ett eventuellt slut på Nafta och President Donald Trumps agerande skulle påverka Mexikos förbindelser med Kina; ”Om man ser tillbaka på relationerna mellan Kina och Mexiko i modern tid har de två länderna varit konkurrenter, i synnerhet när det handlar om handel. År 2001 när Kina ansökte om att få bli medlem av Världshandelsorganisationen WTO där man behövde alla rösterna för medlemskap var Mexiko det sista hindret. I september det året utarbetade Kina och Mexiko ett bilateralt avtal som banade väg för Peking att bli medlem av WTO. Det största skälet för Mexiko att inte släppa in Kina i WTO var att de två nationerna var konkurrerande exportländer. Det finns bevis för att den mexikanska oron var välgrundad. På de 16 år som gått har sedan Kina kom med i WTO har landet gått förbi Mexiko som USA:s näst störste handelspartner. Samtidigt har Mexiko utvecklat ett enormt handelsunderskott i handel med Kina på 65 miljarder dollar 2015, men bara fått en bråkdel av Kinas direkta utländska investeringar. MEN NU HAR DE NÅGOT GEMENSAMT.

Bägge angrips av Trumps regering för sina handelsöverskott i relationer med USA och del i Trumps ”America First”-politik. Men redan innan Trump började kritisera sin granne i söder hade Mexiko börjat studera alternativa marknader, däribland att stärka sina handelsförbindelser med Kina.

DEN MEXIKANSKE PRESIDENTEN Enrique Pena Nietos besök i Kina i september var hans fjärde som president och totalt sjunde möte med Kinas president Xi Jinping. Zissis sade vidare att Mexiko har en hel del att erbjuda Kina. Bland annat har de kinesiska lönekostnaderna stigit så mycket på senare år att de gått förbi de mexikanska. Och nu senast i mitten av november träffade Mexikos utrikesminister Luis Videgaray sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov i Moskva för att visa att man är beredda att ha ett handelsutbyte med andra länder än USA. Han sade att besöket i Moskva syftade till att skicka ett budskap till Washington om att ”vi inte är beroende av USA”. ÄVEN OM NAFTA GÅR I STÖPET så kommer handeln mellan USA och Mexiko att regleras av WTO:s regel mest gynnad nation, vilket innebär relativt låga tullar såvida inte USA beslutar sig för att ensidigt höja dem. Men om USA gör det kan Mexiko mycket väl vända sig till Kina för att köpa en del produkter som man i dagsläget köper från USA. Mexiko har enligt Zissis i allt högre grad riktat sina blickar mot Stilla havet för att söka fler och olika handelspartners och skälet framgår klart. Under 2016 gick 81 procent av landets export till USA, en nedgång från 89 procent år 2000, men det visar ändå att Mexiko har en hel del arbete att göra för att minska sitt beroende av USA i händelse av att det inte blir något mer med Nafta. Av det skälet bildade Mexiko tillsammans med Chile, Colombia och Peru den ekonomiska handelsorganisationen Pacific Alliance 2011. De fyra länderna svarar för 39 procent av Latinamerikas BNP och målsättningen med det hela var att skapa ett latinamerikanskt block i handeln med de asiatiska marknaderna. Vid ett möte i september med de andra ledarna från Pacific Alliance sade Chiles president Michelle Bachelet, att hon tror att de återstående medlemsländerna i Trans-Pacific Partnership kan gå vidare och därmed rädda TPP, trots regeringen Trumps beslut att lämna handelsorganisationen. ¬


Maskiner & Reservdelar! Vi säljer och hyr ut tryckluftsdrivna och hydrauliska bergborrmaskiner.

Vi gör era maskiner säkra

I vårt sortiment har vi också gruvlampor, tändapparater, reservdelar, borr med mera till dig som jobbar inom gruv-, bygg- och stenindustrin.

Mindre kabeldragning till era säkerhetskomponenter Ŷ Ŷ Ŷ Ŷ

Kostnadseffektiv seriekoppling med distributionsmodul Möjlighet att ansluta olika säkerhetskomponenter Individuell information även vid seriekoppling Distributionsmodul i elskåp- eller fältutförande (IP67)

Vi utför även reparationer på Era maskiner.

www.schmersal.se

Saxdalsvägen 2, Blötberget, 771 65 Ludvika Tel kontor 0240-374 95, Tel lager 0240-370 01 Fax 0240-376 58 Mobil 070-744 56 66, 070-637 36 29 E post info@gruvteknik.com

www.gruvteknik.com över 100 kända varumärken

upp till 70% lägre pris

nordens största utbud av kostymer

20 år 1997–2017

besök sveriges största outlet för märkeskläder herr - dam - barn - sport - jeans - skor widengrensvägen 1 vingåker måndag–fredag 10:00-19:00 lördag–söndag 10:00 -18:00 besök oss eller handla online på www.vfo.se


KORT OM NAFTA Vad är NAFTA?

Svar: Det är ett frihandelsavtal mellan USA, Kanada och Mexiko som trädde i kraft 1994 under president Bill Clinton men grunden till själva avtalet lades redan under president Ronald Reagans styre1987. Nafta eliminerade praktiskt taget alla tullar mellan de tre staterna. Idag går varor till ett värde av 1,4 miljarder dollar dagligen över gränsen mellan USA och Mexiko. Nafta gör det också lättare för företag att flytta verksamheter från USA till Mexiko. Kan Trump riva upp Nafta utan att tillfråga kongressen?

Svar: Presidenten har befogenhet att göra det enligt avtalstexten. Han informerade i god tid Kanada och Mexiko om att detta har varit hans mål. Har USA förlorat några jobb på grund av Nafta?

Svar: Ja det har man. Men det är inte ett entydigt svar eftersom det finns miljontals jobb i USA som hänger ihop med Nafta. The Economic Policy Institute har gjort en uppskattning och enligt denna gick 800 000 jobb förlorade till Mexiko under åren 1997–2013. Men en rapport som gjorts av de bägge partierna i kongressen och som offentliggjordes 2015 visade att Nafta inte lett till att så många jobb gått förlorade som kritikerna hävdat. Och det finns analyser som visar många jobb går förlorade då deras jobb övertagits av robotar och automatisering än vad som gått förlorade till Mexiko. Men den amerikanska handelskammaren säger att omkring 6 miljoner jobb i USA är beroende av handeln med Mexiko.

Vem har mest glädje av NAFTA?

Svar: biltillverkarna, är de som tjänar mest eftersom de vinner på de låga lönerna i Mexiko. Ford och GM har omfattande verksamhet i Mexiko men bägge har betydligt fler anställda i USA än i Mexiko. Trump har utsatt Ford för hård kritik för att man kommer att flytta en del av sin tillverkning från Michigan till Mexiko och Ford har betonat att inga anställda vid fabriken i Michigan måste sägas upp eftersom man ska tillverka helt andra modeller i Mexiko. Eftersom nästan all produktion är billigare i Mexiko kan USA glädja sig åt billig import av mat, kläder, bilar och elektronik. Handeln mellan de tre länderna har ökat betydligt på senare år i synnerhet handeln mellan USA och Mexiko. Den

General Motors huvudkontor, Detroit, Michigan

amerikanska exporten till Mexiko ökade med nästan 470 procent jämfört med 1993, året innan Nafta kom till. Skulle USA få tillbaka några jobb om man rev upp Nafta?

Svar: Det är osannolikt. När kostnaderna stiger i ett land som skulle hända med Mexiko och man rev upp Nafta. Bolagen skulle då flytta sin verksamhet till ett annat land med låga löner i Latinamerika eller till något land i Asien. Att riva upp Nafta skulle däremot sannolikt kosta många amerikanska jobb, - de miljontals som hänger samman med frihandeln med Mexiko. att knäcka när det handlar om Nafta. Det finns betydligt fler Nafta-tvister än USA och Mexiko och på senare år har det varit fler tvister med grannen i norr än grannen i söder. De amerikanska kraven som stött på störst motstånd rör bland annat fordonsindustrin och mjölkprodukter. Även förslagen kring tillgången till offentliga upphandlingar och avtalets tvistlösningsmekanism har ställt till problem, enligt nyhetsbyrån Reuters.

KANADA ÄR EN SVÅRARE NÖT

I mitten av november surnade stämningen mellan de tre länderna tydligt efter att USA föreslagit något som kallas en "solnedgångsklausul", helt enkelt en skrivelse som ger det nya handelsavtalet en livslängd på fem år. Handeln inom ramen för avtalet uppgår till drygt 1,200 miljarder dollar eller motsvarande 9,789 miljarder kronor årligen. Det är fyra gånger så mycket som innan Nafta-avtalet infördes för 23 år sedan.

. 66


Vi skapar ert framtida kontor

Klövern är ett av Sveriges största fastighetsbolag med närmare 3 000 000 m2 och över 5 000 hyresgäster. Kanske är vi störst när det gäller att skapa och tillvarata framtidslägen i Stockholm, Göteborg och starka regionstäder. Uppsala Gate, Tele2s huvudkontor i Kista och S7 i Västerås är bara några exempel på projekt vi ligger bakom. Bli inspirerad på klovern.se/kontor

Fastighetsbolaget med mer närhet och engagemang

klovern.se/kontor


Utblick

68


Afghanistanˎ LANDET DÄR VALLMON BLOMMAR Afghanistan har varit ett eftertraktat mål för många länders härskare ända sedan urminnes tider tack vare dess närhet till indiska oceanen. Britterna har gjort tre misslyckade försök, det gamla Sovjetunionen ett och det är säkerligen bara en tidsfråga innan USA, som angrep landet efter 9/11 2001, för att göra slut på terrorn, också inser att de kämpar mot synnerligen dåliga odds. TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM FOTO SHUTTERSTOCK

69


Närbild opium vallmo

Talibansoldater, Kabul

”Utan intäkterna från narkotikan skulle det här kriget varit över för länge sedan. Heroinet är den viktigaste drivkraften till det här kriget”

I

dag är det heroinet som gör landet attraktivt och de som tjänar mest tjänar på det, är enligt tillförlitliga afghanska regeringskällor talibanerna. ”Utan intäkterna från narkotikan skulle det här kriget varit över för länge sedan. Heroinet är den viktigaste drivkraften till det här kriget”, sade Afghanistans president Ashraf Ghani, i en intervju för New York Times nyligen. Enligt FN:s Office on Drugs and Crime, uppgick värdet av det afghanska opium som förädlats till heroin till 60 miljarder dollar av vilket merparten gick tillbaka till Afghanistan. Laboratorierna är i och för sig mycket enkla och de har oftast påträffats i hyddor eller grottor, men det här handlar om raffinaderier av heroin och den afghanska polisen och amerikanska elitstyrkorna har stött på dem på många håll i Afghanistan i år. en lång rad år producerat omkring 85 procent av världens opium trots att USA har satsat mer än åtta miljarder dollar på att bekämpa hanteringen tycks det accepteras med en känsla av hjälplöshet bland dem som försöker få bukt med det problematiken.

ATT AFGHANISTAN UNDER

70

EN AV DE ANSVARIGA för bekämpningen, general, Abdul Khalil Bakhtiar, som också är landets inrikesminister, sade nyligen att man uppskattade antalet laboratorier i landet för framställning av heroin 2016 till mellan 400 och 500, och de flesta i områden som kontrolleras av talibaner. Han berättar att hans folk har slagit ut många av dessa laboratorier men han medger att de byggs upp lika snabbt som de rivs. ”De kan bygga upp ett labb på en dag”, säger han. En talesman för talibanerna, Zabihullah Mujahid, förnekar att organisationen har något som helst att göra med heroinet.

kom redan för 2500 år sedan och den största frestelsen under denna tid var i första hand landets läge mitt i invasionsrutten från Centralasien till den indiska subkontinenten och därmed den kortaste vägen till indiska oceanen. Det var den väg som den persiske erövraren Darius tog 516 f Kr då han erövrade Afghanistan. Alexander den Store tog samma rutt knappt 200 år senare och han kom att följas av många andra muslimska utländska arméer som mongolen Djingis Khan 1219. Timur Lenk tog

DE FÖRSTA ERÖVRARNA

även han samma rutt 1384, då han invaderade nordvästra Indien och hans ättling Babur, som ligger begravd i den dåvarande huvudstaden Kabul, passerade också genom Khyberpasset då han var på väg att skapa Mogulriket i Indien 1526. Afghanistan förblev en krigsskådeplats för perser, turkar och mongoler. Den persiske härskaren Nadir Shah besegrade mongolerna 1739. Efter hans död 1747 utropades hans afghanske livvakt Ahmed Shah Durrani till kung som då följde i samma fotspår då han försökte erövra Punjab 1748. Han betraktas som landets grundare och hans ätt, Durrani, styrde Afghanistan fram till 1978. DEN SENASTE INVASIONEN inträffade när ryska styrkor invaderade Afghanistan från Centralasien den 26 december 1979. Men invasionsrutten kunde också gå andra vägen, det sikhiska riket invaderade Afghanistan från sydost 1813. De traditionella handels – och invasionsrutterna från Centralasien till arabiska havet eller till Punjab i norra Indien och till resten av den indiska subkontinenten gick antingen via Khyberpasset eller Salangpasset. ¬


%FUĆ&#x2019;OOT mycket kvar att kämpa fĂśr #MJTUȢEGȢSFUBHČ&#x2019;U/BUVSTLZEETGȢSFOJOHFO VĂĽra stĂśdfĂśretag ger NaturskyddsfĂśreningen kraft att kämpa fĂśr miljĂśn och klimatet. TillstĂĽndet fĂśr natur och människor är allvarligt och i omställningen till ett hĂĽllbart samhälle har ni som fĂśretag en jätteviktig roll att spela. Var med oss och driv den hĂĽllbara utvecklingen framĂĽt! #MJTUȢEGȢSFUBHJEBHĐ&#x2DC;,POUBLUBPTTQČ&#x2019; naturskyddsforeningen.se/stodforetag foretag@naturskyddsforeningen 070 092 66 09 Olle Wallin, StĂśdfĂśretag NaturskyddsfĂśreningen

PACIFIC FONDER Aktiv fĂśrvaltning med globalt perspektiv

ZZZSDFLÂżFIRQGHUVH


AFGHANISTAN HAR VARIT ÅTSKILT

etniskt i omkring 4 000 år. Den gamle grekiske historikern Herodotos, som levde i den grekiska kolonin Kalabrien på 400-talet f Kr, skrev i en krönika om pushtunerna. ”På 1800-talet blev Afghanistan en pjäs i det ”Stora spelet” mellan det ryska imperiet och Storbritannien om kontrollen av Centralasien. I takt med att Ryssland slukade det ena khanatet (furstendömet) efter det andra, började det stadigt växande ryska imperiet i brittiska ögon bli alltför närgånget och riskabelt nära brittiska Indien. I ett försök att bromsa en fortsatt rysk expansion i sydlig riktning, invaderade britterna vid två tillfällen Afghanistan bara för att vid bägge tillfällena besegras av en gerillaarmé som i huvudsak utgjordes av pashtunstammar som under den tidsperioden bebodde regionen”

En soldat som är lojal mot afghanska krigsherren General Rashid Dostum, norr om Kabul.

Sovjetisk Spetsnazsoldat i Afghanistan

Folkmängd

HUVUDSTAD

VALUTA

Religion

SPRÅK

&

LANDMARK

Islam

72

Övriga

sin kusin Mohammad Daoud till premiärminister. Han påskyndade moderniseringen och den ekonomiska utvecklingen, i stor utsträckning med sovjetiskt bistånd och då skedde en viss demokratisering som införandet av kvinnlig rösträtt. Under den här tiden grundades också partiet Folkdemokraterna (PDPA). Daoud avgick 1963 men återtog sedan makten, varvid han störtade den sittande kungen och utropade sig till president. Med diktatoriska metoder försökte Daoud utveckla landet men stötte sig med både vänstern och högern och mördades i april 1978 i en blodig militärkupp där kommunistpartiets ledare Nur Mohammad Taraki utropades till president. Partiet inledde nära förbindelser med Sovjetunionen och försökte sedan genomföra en snabb jordreform men råkade snabbt i konflikt med traditionella klanledare och konservativa islamistiska grupper. Revolter utbröt i flera provinser och Taraki störtades i september 1979 av premiärminister Hafizullah Amin.

ÅR 1953 UTSÅG KUNGEN

SOVJETUNIONEN, SOM OROADES av att regimen försvagades, invaderade Afghanistan i december samma år. Amin mördades och ersattes av Babrak Karmal, som ledde en rivaliserande fraktion. Men det blev ingen till synes lätt match för den enorma sovjetiska krigsmakten utan kom att bli ett långvarigt krig där Sovjetunionen slutligen hade en styrka på drygt 100 000 man. ¬


Få full kontroll och trygghet i alla lägen med Pyramids kompletta affärslösning Pyramid är ett komplett affärssystem som innehåller allt från redovisning och logistik till CRM och e-handel. Det är utvecklat för att passa många olika branschers behov och önskemål. Med en välutvecklad funktionalitet och ett lättarbetat gränssnitt, möter affärssystemet Pyramid den nya tidens behov inom ekonomi, information samt verksamhets- och beslutsstöd. För mer information om Pyramid och var du hittar din närmaste återförsäljare – www.unikum.se

Copyright © 2016 Unikum datasystem ab, www.unikum.se

JUST NU ÄR DET STOR EFTERFRÅGAN I FJÄLLEN!

GÅR DU I TANKARNA PÅ ATT SÄLJA? Vi har många potentiella köpare som just st nu söker objekt i vår härliga fjällvärld! Hör av Dig till oss så gör vi en kostnadsfri värdering av Din fastighet.

Malin

www.funasdalenfastighet.se

www.lofsdalenfastighet.se

0705 - 88 61 27 info@funasdalenfastighet.se

0680-410 32 info@lofsdalenfastighet.se

FUNÄSDALSFJÄLLENS FASTIGHETSBYRÅ AB

LOFSDALENS FASTIGHETSBYRÅ AB

Nina


SJU SUNNIMUSLIMSKA grupper med högkvarter i Peshawar i Pakistan hade ett löst och konfliktfyllt samarbete och i Iran ingick åtta små shiamuslimska grupper en allians. INDIREKTA FREDSFÖRHANDLINGAR

mellan Afghanistan och Pakistan under FN:s överinseende ledde 1988 till ett avtal om en sovjetisk reträtt. USA och Sovjetunionen skulle garantera Afghanistans oberoende och flyktingarna skulle få komma hem. Det sovjetiska återtåget avslutades den 15 februari 1989. Under drygt nio års krig stupade omkring 15 000 sovjetiska soldater.

En byäldste väntar på kvällsanropet till bön i Kandahar-provinsen, Afghanistan

"Till slut var talibanernas enda vänner Pakistan samt den saudiske miljonären och finansiären Usama bin Ladin och hans terrornätverk al-Qaida." demokratiska folkpartiet i slutet av april 1978. Revolutionen ledde till Sovjetunionens intervention i Afghanistan 1979 och kriget mellan Sovjet och Mujahedin 1979–1989. Ursprungligen ställde CIA upp med 20 miljoner dollar men det år då Sovjetunionen drog tillbaka sina styrkor var summan uppe i 630 miljoner dollar om året. Under programmet utbildade ISI drygt 100 000 militanta krigare för att bekämpa de sovjetiska styrkorna och Afghanistans kommunistregim. Totalt betalade CIA ut 20 miljarder dollar även om en del av detta belopp sannolikt kom från andra givare som Saudiarabien och andra stater i Gulfområdet som sedan skickades vidare till CIA. Efter Michail Gorbatjovs makttillträde i Sovjetunionen ersattes Barak Karma 1986, av Mohammad Najibullah Ahmadi, som försökte ge regimen en snyggare fasad. Jordreformen avvecklades nästan helt och våren 1988 hölls parlamentsval som dock bojkottades av gerillan. Även gerillan var splittrad.

REGERINGEN NAJIBULLAHS FALL och de därpå följande fyra åren av kaos 1992 skulle komma att skapa scenen för talibanernas frammarsch 1996 och skapa en möjlighet för pakistanska ISI att framträda både som talibanernas finansiär, organisatör och huvudsaklige beskyddare. Talibanrörelsen växte snabbt och de erövrade först Kandahar, därefter Herat och 1996 huvudstaden Kabul. Den gamla regeringen flydde och talibanerna tog makten. Talibanerna skulle i sin tur ge pakistanska ISI en oöverträffad möjlighet att utöva kontroll över Afghanistan och dess regering, ett tillfälle som Pakistans regering har utnyttjat de senaste 20 åren.

Osama bin Laden med sin rådgivare Dr. Ayman al-Zawahiri

74

Michail Gorbatjov

enda vänner Pakistan samt den saudiske miljonären och finansiären Usama bin Ladin och hans terrornätverk alQaida. Usama bin Ladin var i högsta grad behjälplig till att rekrytera frivilliga till kampen mot den sovjetiska ockupationen. Många av dessa krigsveteraner bildade kärnan i al-Qaida. När USA pekade ut bin Ladin som ansvarig för sprängattentat mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998 blev talibanerna indirekt stämplade som terrorister.

TILL SLUT VAR TALIBANERNAS

FOTO: VLADIMIR VYATKIN

I OCH MED DEN SOVJETISKA invasionen av Afghanistan julen 1979 inträdde en ny fas i relationerna mellan Afghanistan och Pakistan som lade grunden till en mycket större pakistansk roll i Afghanistans inre angelägenheter. Under täckmantel av Operation Cyclone, ett program som bekostades av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, organiserade den pakistanska underrättelsetjänsten ISI, ett stort antal militanta Mujahedingrupper som man i huvudsak hämtade från pashtunstammar. Vid den tidpunkten hade general Muhammad Zia-ulHaqs regering inlett ett aggressivt islamiseringsprogram och därför föredrog ISI att använda sig av militanta jihadistgrupper som Pakistans och USA:s företrädare i Afghanistan. Den amerikanska finansieringen av Mujahedin började efter den revolution som riktades mot den självutnämnde presidenten i Afghanistan, Mohammed Daoud Khan, från det afghanska

Efter terrorattentaten i USA den 11 september 2001 riktades misstankarna nästan omedelbart mot al-Qaida. USA begärde bin Ladin utlämnad, men talibanerna vägrade.¬


Bo naturnära och centralt i Östersund! Kedjehus på Remonthagen

Köp idag!

32 äganderätter i ett skogs- och citynära läge. Första inflytt sker preliminärt våren 2018.

Här bor du klimatsmart på 128 m2 med 5 rum och kök. Möjlighet till solpaneler, kamin, integrerat växthus och extra sovrum. Centrum, motionsspår och mataffärer finns inom gångavstånd. Området har både nybyggd förskola och en elbilspool.

Fant astis utsik k t!

Fjällblicken 2 24 rymliga bostadsrätter med härlig utformning och prel. inflytt första kvartalet 2019.

Ett bekymmersfritt boende, centralt och nära till allt. Stora panoramafönster ger dig en känsla av natur långt in lägenheten, och på den generösa terrassen har du utsikt mot fjäll, stad och sjö. Arenor, service och skolor finns inom gångavstånd.

Fler områden kommer snart. Följ arbetet på: www.ostersundshem.se/nyproduktion MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH TRYCKFEL


Utblick Northfoto Alliance soldat förbereder sig för strid med talibanstyrkorna norr om Kabul, Afghanistan, måndagen den 21 oktober 1996

Afghanska kvinnor åker kärra utanför Kabul

Ung afghansk flicka på ADRA skola i Afghanistan

SHIAMUSLIMSKA IRAN stödde Hazaramiliserna mot Sovjetunionen under 1980-talet medan Pakistan och Saudiarabien hjälpte de övervägande pushtun-talibanerna. I ett TV-tal den 21 augusti 2017, sade president Donald Trump att han ångrat sig när det gällde kriget i Afghanistan. Det var främst tack vare en granskning som gjorts av hans försvarsminister James Mattis och hans rådgivare i nationella säkerhetsfrågor, H.R. McMaster, som hade fått honom att byta fot. Men Trumps chefsstrateg i politiska frågor, Steve Bannon var emot alla militära äventyr utomlands. Bannon kontrade istället med en plan som hade utformats av grundaren av Erik Prince, grundare av det kontroversiella säkerhetsföretaget Blackwater, som gick ut på att ersätta den amerikanska krigsmakten med 5 000 legoknektar. Tanken på att Afghanistan skulle kunna bli en säker plats för all världens värsta terrorister fick honom slutligen att komma över sin aversion att utkämpa ett krig som han aldrig skulle vinna. Det är troligt

76

att det bara var en tillfällighet att Bannon fick sparken från Vita huset, samma dag som beslutet kungjordes. DET ÄR HÖGST OSANNOLIKT att Trump kan få hjälp att lösa problem med hjälp av grannarna. Kina, som har stora intressen att i framtiden få exploatera mineralrikedomarna i Afghanistan lär vara tveksamma till ett ingripande. USA bekämpade Sovjetunionen i Afghanistan i ett årtionde på 1980-talet genom att bistå muslimska och andra grupperingar med vapen och bistånd. Så USA ska kanske inte räkna med någon hjälp från det hållet eller från Iran efter Trumps senaste utspel. Trump lär inte vara mycket för ”strategiskt tålamod”, men när det handlar om Afghanistan lär han behöva mycket av den varan - eller så lyssnar han på den förre sovjetiske ledaren Michail Gorbatjovs varningsord till USA för en handfull år sedan. Han sade då att ”Afghanistan riskerar att bli ett nytt ”amerikanskt Vietnam” och till NATO att man inte

kan vinna det kriget. Vid ett möte i den sovjetiska politbyrån 1986, såg sig Gorbatjov i spegeln och sade:” Det är dags att upphöra med det här”. ”Vi har redan krigat i sex år med Afghanistan. Om vi inte ändrar taktik kommer vi att vara kvar här i 20, kanske 30 år till. Vi måste göra denna process så kort som möjligt”, uttryckte då Gorbatjov. på den jugoslaviske diktatorn Josip Broz Titos svar när han tillfrågades varför man hade en diktatur i det forna Jugoslavien. ”Det förstår väl vem som helst att man måste ha en diktatur för att ha ordning i ett land med sju republiker och 14 olika språk ”

ELLER SÅ KAN MAN LYSSNA

OCH VI VET JU ALLA HUR DET GICK EFTER DET ATT TITO DOG.

I Afghanistan har man dubbelt så många etniskt olika grupper och ett dussintal olika språk och ingen fungerande centralmakt med kontroll över de många klanledarna runt om i landet och då är det kanske inte så konstigt att det går just som det går.


DIGITALA MEDARBETARE GER Ă&#x2013;KAD EFFEKTIVITET

Foto: Linda Rydqvist

Det krävs erfarenhet, närhet och rätt kompetens fĂśr att utveckla effektiva processer fĂśr automation med hjälp av Robot Process Automation (RPA) â&#x20AC;&#x201C; i dagligt tal kallat digitala medarbetare. Det är vad Pär Hedin, ansvarig fĂśr omrĂĽdet digitala medarbetare hos PS Provider, lyfter fram när han beskriver de stora mĂśjligheter tekniken, rätt hanterad, Ăśppnar fĂśr fĂśretag och organisationer inom en mängd omrĂĽden.

och dessutom arbetar 24 timmar om F[IPGV Ă TGV TWPV (Ă&#x2019;T XGTMUCOJGVGT som infĂśr digitala medarbetare innebär fĂśrändringen en kraftigt Ăśkad tillgänglighet, kortare ledtider, hĂśjd säkerhet och en väsentligt fĂśrbättrad kostnadseffektivitet. Allt inom ramen HĂ&#x2019;T DGĆ&#x201A;PVNKIC U[UVGO QEJ CRRNKMCVKQ ner genom att roboten tar informaVKQPGPHTĂ PFGUMĂ&#x20AC;TODKNFGTQEJITĂ&#x20AC;PU UPKVVUQOTGFCPĆ&#x201A;PPU

organisationer. En stor del av HTCOIĂ PIGPMCPVKNNUMTKXCUGPFLWRQEJ bred erfarenhet inom processutveckNKPI QEJ CHHĂ&#x20AC;TUU[UVGO &GV JCPFNCT QEMUĂ QO GP TQDWUV Q DLGMVDCUGTCF metodik som ger snabb och kvalitetssäker utveckling samt enkel och resurseffektiv fĂśrvaltning.

s8K CTDGVCT XĂ&#x20AC;NFKIV PĂ&#x20AC;TC XĂ TC MWPFGT och det är alltid en huvudansvarig HTĂ PQUUUQOHĂ&#x2019;NLGTCTDGVGVHTĂ PHĂ&#x2019;TUVC â&#x20AC;&#x201C; Genom att effektivisera och säker- kontakt till dess allt fungerar, kunden ställa administrativa stĂśdprocesser Ă&#x20AC;TPĂ&#x2019;LFQEJJCTHĂ VVFGPMWPUMCRUQO UĂ MCP FG OĂ&#x20AC;PUMNKIC OGFCTDGVCTPC säkerställer fĂśrvaltning och drift, säger HQMWUGTC RĂ OGT XĂ&#x20AC;TFGUMCRCPFG Pär. CTDGVG&KIKVCNCOGFCTDGVCTGĂ&#x20AC;TQEMUĂ en skalbar lĂśsning som kan komma /[EMGV JCPFNCT CNNVUĂ QO Ă&#x2019;MCF RĂ RNCVU XĂ&#x20AC;NFKIV UPCDDV LĂ&#x20AC;OHĂ&#x2019;TV OGF effektivitet och bättre lĂśnsamhet Idag effektiviseras och säker- CVV CWVQOCVKUGTC GP RTQEGUU RĂ men det är minst lika viktigt att uppmärksamma hĂśgre processkvaliställs allt mer av verksamheters traditionell väg, säger Pär Hedin. tet, Ăśkad tillgänglighet och säkerhet. administrativa rutiner med hjälp av digitala medarbetare. Robotar Effektiv och robust metodik 0CVWTNKIVXKU DNKT GHHGMVGP QEMUĂ CVV som hanterar bestämda arbets- PS Provider har arbetat med att den â&#x20AC;?mänskliga faktornâ&#x20AC;? elimineras WRRIKHVGTKDGĆ&#x201A;PVNKICU[UVGOQEJ effektivisera processer sedan 90- och mindre roliga och monotona gĂśr det genom att efterlikna det talet och är idag en av Nordens CFOKPKUVTCVKXCTWVKPGTMCPVCUDQTVHTĂ P sätt som en människa arbetar. absolut ledande leverantĂśrer av skrivborden. Skillnaden är dock att den digi- digitala medarbetare till storfĂśretag, par.hedin@psprovider.se O[PFKIJGVGT QEJ www.psprovider.se tala medarbetaren aldrig gĂśr fel MQOOWPGT

Sväljsvürigheter och snarkning

â&#x20AC;&#x201C; sänker din livskvalitĂŠ Julen är en hĂśgtid som ofta fĂśrknippas med god mat och umgänge. FĂśr den som lider av sväljsvĂĽrigheter kan hĂśgtider likt denna dock innebära oro. Oro Ăśver generande ret- och slemKRVWDHOOHUUHĂ&#x20AC;X[+|JWLGHUNDQlYHQLQQHElUD stĂśrd nattsĂśmn i form av gästande snarkare. 1XÂżQQVEHKDQGOLQJVPHWRGHQ,4RUR ÂŽ VRPHá&#x201A;&#x2021;HNtivt tränar upp invärtes fĂśrslappad muskulatur och ger drabbade mĂśjlighet att ĂĽterfĂĽ livskvalitĂŠn. Minst 1 av 10, ung som gammal, kvinna som man uppskattas lida av sväljsvĂĽrigheter. I ĂĽratal har vi tagit syradämpande medicin fĂśr att komma ĂĽt problemen. VĂĽr livskvalitĂŠ har naggats i kanten och mĂĽnga drar sig fĂśr socialt umgänge där mat inkluderas. Det heter dysfagi och det sitter inte i huvudet, det sitter i musklerna. Den vanligaste formen av dysfagi orsakas av ett mellangärdesbrĂĽck, med symptom som halsbränna, ret- och slemhosta, harklingar, klumpkänsla och felsväljningar. Ett mellangärdesbrĂĽck är svĂĽrupptäckt vid en vanlig gastroskopi, men det är dock inget bevis pĂĽ att det inte skulle existeraâ&#x20AC;Ś Ă&#x2026;tskilliga, sĂĽväl kvinnor som män, har även problem med snarkning och sĂśmnapnĂŠ, nĂĽgot som kan Ăśka risken fĂśr hjärt- och kärlsjukdomar. Med den nya forskningsbaserade neuromuskulära behandlingsmetoden IQoro ÂŽ, angrips grundorsaken bakom symptom likt ovan. FĂśrenklat uttryckt sker en styrketräning av inre fĂśrslappad

muskulatur. FĂśr likväl som du kan träna utsidan, kan du även träna insidan. Det är dock alltid viktigt att hos läkare, fĂśrst utesluta andra bakomliggande orsaker bakom problemen. Träning med munhanteln IQoro ÂŽ är lättillgänglig, säker och applicerbar pĂĽ ung som gammal. Vill du veta mer? Ta del av forskningen, och vĂĽra kunders berättelser pĂĽ kunskapsnavet IQoro.se â&#x20AC;?Idag snarkar jag minimalt medan andningsuppehĂĽllen är borta. Ă&#x201E;ven den ständiga klumpkänslan i halsen har fĂśrsvunnit.â&#x20AC;? Ulla Ek, Ljusdal

IQ en juoro ÂŽ, med lklapp om iqor tanke o.se

â&#x20AC;˘ LĂ&#x201E;TT ATT ANVĂ&#x201E;NDA â&#x20AC;˘ 0,187(5675b1,1*'$* â&#x20AC;˘ 9(7(16.$3/,*7%(9,6$'())(.7

Läs mer och beställ pü www.iqoro.se Kontakt: info@myoroface.com tel: 0650 - 40 22 37

ÂŽ


Live in a Work of Art Jag har sedan 1996 skapat unika, livsbejakande livsrum i en design och kvalité som belönats med IXXÂIVXEPÁRETVMWIVSGLYXQmVOIPWIV1MXXQoPLEVHSGOEPPXMHZEVMXEXXPIZIVIVESGL}ZIVXVmJJEQMR FIWXmPPEVIW}RWOIQoPSGLJ}VZmRXRMRKEV3EZWIXXSQHIXKmPPIVIRLIPXR]FSWXEHIRJ}VmHPMRKEZ RYZEVERHITPEXWIPPIVIRQIVSJJIRXPMKQMPN}

[[[VSWWWI


* QI MRE HY RWM TT IVMR XM K PP EZ T VS NIO OV XIV SR MR SV KO ZM ER E6 I SW VFNY W* H MR EW ER W

2]

LI

X

)\GPYWMZIHIWMKR:MPPE1EKMG

6SWWLEVWSQJ}VWXEWZIRWOEEVOMXIOXOSRXSVIVLoPPMXVmXXIREXX7ZERIRQmVOEZoVETVSNIOX =XXIVPMKEVIIXXWXIKJ}VQMKEXXWmOVEIVFmWXEMRZIWXIVMRKRoKSRWMR7IREWXIR]LIXIRmV6SWWÁRERW HmVRMIROIPXOERLERXIVETVSNIOXIVMRKWOSWXREHIRQIHIXXQ]GOIXJ}VHIPEOXMKXPoR (IXZMPPNEKÁVEKIRSQEXXFNYHEHMKTooVIXWZMOXMKEWXIWEQXEP (IXSQHMXXR]EPMZWVYQ &SOEHMRXMHVIHERMHEKToIPPIVVSWW$VSWWWI :EVQXZmPOSQQIR 4oP6SWW')3*SYRHIV %VGLMXIGX7%617%

Awarded Sweden's most beautiful villa villa of 2009 200 20 09 tland in 2010 Awarded best newbuilding in Jämtland A d 2 013 Gold winner at European Property Award 2013 Svanen Nordic Ecolabelling Licence 2015


Linköping city airport Linköping City Airport är en internationell flygplats centralt belägen i Linköping. Den 1 april 2013 övertog Linköpings kommun den civila driften av Linköping City Airport, medan SAAB äger den övriga flygverksamheten.

S

edan Linköpings kommun tog över driften av flygplatsen har antalet resenärer ökat i snabb takt. Då, 2013, valde 116 000 att flyga från Linköping City Airport. Tre år senare var antalet uppe i 158 000. Camilla Lejon, vd, tror att uppgången beror på förbindelserna med KLM i kombination med den mindre flygplatsens fördelar. – Ju fler som får veta att de snabbt och smidigt kan åka från Linköping, desto fler resenärer får vi. Dessutom har vi fått utökad kapacitet.

80

LINKÖPING CITY AIRPORT

ˎ(1*(19…*87,9…5/'(1 Antalet resenärer som flyger med KLM från Linköping City Airport fortsätter öka. Sedan årsskiftet kan flygplatsen ta emot större flygplan än tidigare, vilket öppnar upp för nya operatörssamarbeten.

Från början var det två avgångar per dag och nu är det uppe i tre. Har vi bara bra operatörer och en bra tidtabell kommer resenärerna fortsätta välja att åka från Linköping. ”Jämfört med övriga regionala flygplatser i Sverige befinner vi oss i en fantastisk sits” Även om både resenärer och avgångar ökar har Linköping City Airport fortfarande ett stort läckage av resenärer till Arlanda. Det handlar dels om passagerare som antagligen tror att resan tar längre tid bara för att det är ett byte i Amsterdam, eller

passagerare som helt enkelt inte får plats ombord från Linköping. – Åker du från Linköping får du räkna med fem timmar till Arlanda, inte minst om det är stopp på Essingeleden och du blir sittandes i en bilkö. Väl framme ska du parkera bilen, inte sällan en bra bit från terminalen. På samma tid är du framme i Milano eller Paris som om du flyger från Linköping. Oavsett konkurrensen från Arlanda är Linköping ett bra läge för en flygplats. Här finns en blomstrande


"Du får helt enkelt ett annat bemötande på en liten flygplats"

Luftig lounge

Aktuellt I mars firar KLM 10 år från Linköping och sedan starten har antalet KLM-flygstolar ökat med närmare 34 000. Under februari månad kommer KLM passera en miljon passagerare från/till Linköping City Airport.

Entréhallen

Camilla Lejon

uppgraderade till 4C-bana, vilket innebär att vi kan ta emot större flygplan än tidigare och som därmed öppnar upp för nya möjligheter. Vilka skulle du säga är era största konkurrensfördelar?

– Vår storlek gör att det är betydligt smidigare att resa härifrån. Sedan har vi även fått väldigt höga betyg när det gäller service och bemötande när KLM frågat sina resenärer. Du får helt enkelt ett annat bemötande på en liten flygplats. HUVUDDELEN AV RESENÄRERNA

industri med stora internationella koncerner och här finns Mjärdevi Science Park. – Många befinner sig på en internationell marknad redan från början och eftersom man ofta jobbar mot tillväxtmarknader och har komplicerade produkter behöver de möta kunden ganska många gånger, vilket gör att efterfrågan är stor från regionen. Vi kan aldrig jämföra oss med Arlanda eller Landvetter men jämfört med övriga regionala flygplatser i Sverige befinner vi oss i en fantastisk sits, konstaterar Camilla

Lejon, som kom till flygplatsen 2013 efter att under 25 år ha arbetat med internationell affärsutveckling. Ett mer personligt bemötande S¦HQOLWHQƌ\JSODWV Under sommaren blir det avgångar till Prag med Czech Airlines och i vinter återkommer den populära skidchartern till Andorra. Camilla Lejon avslöjar att det pågår långtgående diskussioner även med andra operatörer. – Det kan hända mycket i flygvärlden, så riktigt säker kan man aldrig vara. Men vid årsskiftet blev vi

från Linköping City Airport är affärsresenärer och det finns en stor lyhördhet inför deras behov. Flygplatsen var tidig med att öppna en Business Lounge vilket är ovanligt på en mindre regional flygplats. Dock ökar antalet privatresenärer kraftigt och många väljer att istället för charter boka reguljärflyg och sedan hotell via någon bokningssite på nätet eller ber sin resebyrå att sätta ihop drömresan. De allra flesta av regionens resebyråer arrangerar nu paketresor från Linköping City Airport, t ex Karibienkryssningar, safari i Sydafrika eller Cuba. •

81


FOTO: MATTIAS AHLM

Media

Vinter i P1: Olof Wretling (håller i William Spetz), Dagny Carlsson (håller i Mia Skäringer Lázár), Tommy Ivarsson, Tomas Sjödin (sittandes) och Emil Jensen (håller i Magda Gad). Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

VINTER I P1

Sommarvärdar blir vinterpratare Mia Skäringer Lázár, Dagny Carlsson och Magda Gad bland årets Vinterpratare – här är hela listan Lyssnarna har önskat sina favoriter bland tidigare Sommarvärdar och de vill höra mer från personer som befinner sig mitt i debatten kring angelägna frågor. Olof Wretling för sjätte gången. Serien avslutas på nyårsdagen med Tommy Ivarsson, vald till Lyssnarnas Sommarvärd i somras. Han är nu dubbelt önskad av lyssnarna. Hans Sommar om sonens väntan på organdonation gick rakt in i lyssnarnas hjärtan. Även journalisten Magda Gad, skådespelaren William Spetz och bloggaren Dagny Carlsson gjorde starka avtryck i somras. Dagny Carlsson blir nu äldsta Vintervärd någonsin.

PÅ NYÅRSAFTON VINTERPRATAR

82

– I somras tog vi till oss hennes motto ”man ska inte gamla till sig”. I Vinter kommenterar 105-åriga Dagny bland annat MeToo-rörelsen, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1. Skådespelaren Olof Wretling återkommer som Vintervärd för sjätte gången. På nyårsafton för två år sedan direktsändes hans Vinter inför publik i Umeå, den hyllade föreställningen resulterade i en riksturné och i höst utgavs en bok med alla hans tidigare program. – Olof Wretling har verkligen blivit vår mesta Vintervärd, konstaterar Bibi Rödöö. Även pastor Tomas Sjödin är åter högt önskad av lyssnarna, i år för femte gången. Skådespelaren och komikern Mia Skäringer Lázár och musikern och artisten Emil Jensen är också Vintervärdar som önskas på nytt. Nytt för i år är att poddversionen av Vinter släpps redan kl. 07.00 på morgonen. ࣵ

9,17(5,3ː HELA LISTAN: 25/12: Mia Skäringer Lázár, skådespelare, komiker, manusförfattare 26/12: Dagny Carlsson, bloggare 27/12: William Spetz, skådespelare 28/12: Tomas Sjödin, författare, pastor, föreläsare 29/12: Magda Gad, journalist 30/12: Emil Jensen, musik, artist, poet 31/12: Olof Wretling, skådespelare 1/1: Tommy Ivarsson, entreprenör Vinter i P1 sänds från juldagen till och med nyårsdagen kl. 13.00 och kl. 22.05. Poddversionen finns på sverigesradio.se/vinter, i appen Sveriges Radio Play och där poddar finns.


Semester

Löneväxling Balansräkning

Inkomstuppgift

Aktiebolagslagen Investeringskalkyl

Årsredovisning

Bokföringslagen Förmånsbil

Deklaration Resultaträkning

Lönsamhet

Bokföring Budget

Moms Leverantörsreskontra

Bokslut Fakturering

Företagsbeskattning Resultatuppföljning

Representation

Löner Sjukfrånvaro

Riskera inget anlita en Srf auktoriserad Redovisningskonsult till företagets ekonomihantering. Sök rätt konsult nära dig på srfkonsult.se

Den ledande branschorganisationen inom redovisning och lön / srfkonsult.se


Konst & Design

Bruno Liljefors, Steglitsor

&DUO:LOKHOPVRQV)LVNDUÂąLFND

13 MILJONNOTERINGAR PĂ&#x2026; BUKOWSKIS AUKTION IMPORTANT WINTER SALE BUKOWSKIS AVSLUTAR en mycket stark auktionssäsong med ett enastĂĽende resultat och 13 miljonnoteringar pĂĽ Important Winter Sale. EFTER EN SENSATIONELL vĂĽr fick Bukowskis ĂĽterigen fĂśrtroendet att sälja ytterligare fem betydande mästerverk ur J.E. Safra Collection. Samtliga verk sĂĽldes med stor framgĂĽng och stod fĂśr de fem fĂśrsta miljonnoteringarna under auktionens fĂśrsta dag, av totalt 13 miljonnoteringar. Carl Wilhelmsons "Fiskarflicka" sĂĽldes fĂśr 3 307 500 SEK, Bruno Liljefors "Steglitsor" fĂśr 2 817 500 SEK, Eugène Janssons "Afton" fĂśr 2 205 000 SEK, Anders Zorns "Loppan" fĂśr 4 226 250 SEK, samt verket "HĂśstafton" mĂĽlat av den norske konstnären Harald Sohlberg fĂśr 1 102 000 SEK.

84

ETT UTSĂ&#x2013;KT TEBORD av Georg Haupt med en dekorativ fajansbricka frĂĽn Marieberg uppnĂĽdde det otroliga slutpriset 637 000 SEK och tvĂĽ stiliga gustavianska nattduksbord, ocksĂĽ Georg Haupt, fick slutpriset 490 000 SEK. BĂĽda fina exempel pĂĽ mästerligt hantverk med spännande proveniens som symboliserar auktionens exklusiva utbud.

och smycken av hĂśg kvalitet avrundande sedan ĂĽrets sista slagauktion. En unik Fabergè minnescollier i guld, emalj och pärlor frĂĽn St: Petersburg, proveniens Nobel, hĂśrde till de mest eftertraktade objekten och en magnifik ring tillverkad av Boucheron, med en stor blĂĽ kuddslipad safir, uppnĂĽdde ett fantastiskt slutpris pĂĽ 612 500 SEK. â&#x20AC;˘

Ring blĂĽ, kuddslipad saďŹ r av Boucheron

FRAMSTĂ&#x2026;ENDE PROVENIENS

Tebord av Georg Haupt


HÊlio Oiticica, Utan titel (frün serien Spatial Reliefs), 1959 rekonstruktion 1991 Š CÊsar and Claudio Oiticica. Foto: Courtesy of Colección Patricia Phelps de Cisneros. Frün utställningen Concrete Matters.

FOTO: NICKLAS DENNERMALM

Villa Krokholmen av Tham VidegĂĽrd

$5.'(68767Â&#x2026;//1,1*6352*5$0Ë&#x17D;:

FRĂ&#x2026;N LEWERENTZ TILL FRAMTIDENS DESIGN En omfattande utställning baserad pĂĽ samlingarna, en internationell storproduktion och en utställning som sätter tonen fĂśr ArkDes nya inriktning â&#x20AC;&#x201C; här är ArkDes utställningsprogram 2018â&#x20AC;&#x201C;2021.

chilenska arkitekterna Pedro Ignacio Alonso och Hugo Palmarola, som 2014 tilldelades Silverlejonet av arkitekturbiennalen i Venedig. Flying Panels berättar historien om hur betongpanelerna spreds Üver hela världen under 1900-talet och användes fÜr att bygga bostäder till miljoner människor, inte minst i Sverige.

STORA UTSTĂ&#x201E;LLNINGAR

Sigurd Lewerentz Mitten av 2020 Den svenske arkitekten Sigurd Lewerentz (1885â&#x20AC;&#x201C;1975) tillhĂśr arkitekturhistoriens stora namn och har under de senaste decennierna uppmärksammats världen Ăśver. I denna utställning fĂĽr publiken mĂśjlighet att uppleva hans säregna och mĂĽngfasetterade verk fĂśr fĂśrsta gĂĽngen sedan 1980-talet.

Public Luxury 1 juni 2018 â&#x20AC;&#x201C; 13 januari 2019 Public Luxury är en utställning om arkitektur, design och det allmänna. Utställningen visar hur design kan användas som ett verktyg fĂśr att väcka debatt kring och hitta lĂśsningar pĂĽ de utmaningar som det svenska samhället stĂĽr infĂśr idag. The Future Starts Here Februari 2019 The Future Starts Here är en utställning som utforskar designens fĂśrmĂĽga att forma morgondagens värld. Genom â&#x20AC;&#x153;smartaâ&#x20AC;? och uppkopplade prylar i hemmet till satelliter, artiďŹ ciell intelligens och webbkultur tecknar utställningens mer än 100 fĂśremĂĽl en bild av en nära framtid. Flying Panels HĂśsten 2019 Flying Panels är en unik utställning som skildrar utvecklingen av ett utbrett och Ăśkänt byggnadsmaterial: prefabricerade betongpaneler. Utställningen cureras av de

Public Luxury FOTO: MAX PLUNGER

Tham & VidegĂĽrd VĂĽren 2021 Tham & VidegĂĽrd är ett av Sveriges mest betydelsefulla arkitektkontor. PĂĽ senare tid har kontoret vunnit mĂĽnga priser och fĂĽtt ett brett internationellt erkännande. Utställningar Moderna Museet i Stockholm 2018 Under 2018 visar Moderna Museet i Stockholm sĂĽväl egna utställningar som ett par gästspel. Ă&#x2026;ret inleds med latinamerikansk konkret konst, sommaren gĂĽr i surrealismens tecken och under hĂśsten gĂśrs en genomlysning av den svenska konstscenen när Moderna utställningen är tillbaka. Sankt Petri kyrka i Klippan av Sigurd Lewerentz

85


Affärskrog

TAK

ÅRETS AFFÄRSKROG 2017 Årets affärskrog har korats sedan 1983, och utmärkelsen är därmed Sveriges äldsta restaurangpris. I år 2017 delade Di Weekend ut priset, Årets Affärskrog till TAK, där även systerkrogen UNN ingår, och där Frida Ronge med medarbetare vidareutvecklat det som Frida gjort till sin specialitet nordiska råvaror på japanskt vis. TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: EMILY DAHL

Frida Ronge Ålder: 32 Bor: Stockholm, på söder Titel: Culinary director/ Culinary gastronomisk ledare

Typisk Japansk restaurang- och butik "öppet" skylt. Ordet "Eigyochu" betyder "open for business" på japanska..

88


JAPAN möter NORDEN

D

e båda nordisk-japanska restaurangerna ligger högst upp på Brunkebergstorg och har kocken Frida Ronge som kreativ ledare. Sedan TAK öppnade i slutet på mars 2017 har restaurangen och Frida Ronge belönats med flera priser.

Frida grattis, och du får den självklara frågan – hur känns det?

—Helt omtumlande och jag är otroligt glad. Tänk, vi hade vår opening för TAK, 23 mars och UNN i slutet av augusti. Dessutom är det en helt ny byggnad vi huserar i och bakom kulisserna har det tagit tid att få ordning och tid att på att få rutiner som ska sitta. Vi kom in väldigt sent i våra lokaler, bygget var fördröjt och man kan säga att vi legat efter med allt – det är först nu som vi känner att allt är satt. Första tiden till exempel, då regnade det in på plan 14, och det var handbollsräddningar varje dag. Själva matprodukten har fungerat men logistik, det tar tid, säger Frida med eftertryck och fortsätter.

—Jag arbetade som projektledare i hela 15 månader innan vi startade upp, och det är en väldigt stor skillnad på att prata om potentiella leveranser för att sedan gå rakt ut i drift och fejsa det på riktigt. Så ja, vi måste klappa oss alla inblandade på axeln både en och två gånger tycker jag, för att vi levererat ut en sådan här produkt och på en sådan hög nivå, med tanke på alla utmaningar som varit, behind the scene. Frida drar sig till minnes och berättar; —I allra sista minuten fick vi styra om stora delar av menyn. Bara ett par dagar innan vi skull öppna körde vi tre provsittningar för släkt och vänner för att få feedback och som ett slags genrep. Där och då vi insåg vi att den meny som jag satt och utarbetat, helt enkelt var för avancerad, och inte skulle komma att funka i verksamheten. Det vara bara att tänka om, det insåg vi den allra sista provmiddagen och fyra rätter fick bytas ut – dagen innan öppning.

med påtaglig stolthet i rösten att hon är omgiven av fantastiska medarbetare. Allt från cheferna till alla på golvet – alla är extremt lösningsorienterade och drar åt samma håll.

FRIDA BERÄTTAR

Förutom att du är en erkänd kock – andra styrkor?

—Jag som kreativ ledare kan utifrån det, se och göra ändringar som är nödvändiga. Och jag ser sammanhanget och hur alla led ska fungera på bästa vis. Konceptualisering och att finna övergripande effektivitet, det är jag duktig på att se.

JURYNS MOTIVERING:

”Högt över gamla Klara svävar stans hetaste nykomling. Här möts Japan och Sverige i ett mattempel under ett och samma Tak, med UNN som gastronomisk spjutspets." UTMÄRKELSEN ÅRETS AFFÄRSKROG 2017 GÅR TILL TAK OCH UNN

¬

89


Vilka kriterier måste uppfyllas för att bli nominerad till Årets Affärskrog? Hur görs bedömningen?

— Jag vet inte om det riktigt finns några strikta kriterier de går efter men jag vet att de bedömer att kvalitén skall vara jämn. Att det skall vara en restaurang som är bra för många typer av olika möten. Möten för business, möten för att skapa relationer och en restaurang som kan passa för många olika typer av gäster. Liksom att man är bred på sitt utbud. På TAK och UNN ,kan vi verkligen rikta oss till alla olika typer av möten. Det var hela mitt koncept idé från början, att hela enheten skall vara lättillgänglig och något för alla. Vi har allt från korv med bröd till avsmakningsmeny på 13 serveringar. FRIDA FÖRKLARAR och berättar när hon fick förfrågan från både Petter Stordalen och Chief Operating Officer, Trond Bastiansen, att ta hand om det nya konceptet, som är den första fristående restaurangen i Stordalens Nordic Hotels & Resort. —Jag tackade som ödmjukast nej till tjänsten, kände jag behövde ett steg emellan innan jag antog en sådan utmaning. Och faktiskt, jag tackade nej två gånger – men Trond och Petter gav sig inte skrattar Frida och berättar att de klargjorde att de skulle komma att ge henne alla resurser som var möjliga och att de uttryckte å det skarpaste; ”Vi VILL att du ska ta dig an detta”, så när frågan kom för tredje gången blev det ett ja, från mig. — Idag är jag förstås glad och kan se att jag gjort en enorm resa på kort tid. Jag känner att jag har stödet från koncernledningen, vilket såklart sätter en högre press på mig och mina medarbetare, men den för oss framåt. Det gör att jag presterar ännu mer och går in i något sorts tävlingsmood.

trots alla de verksamheter han har och han är synnerligen med i det som rör TAK.

PETTER ÄR OTROLIGT ENGAGERAD

90

"Nästa stora grej är terrassen, där är vår tanke att utveckla mat och dryck och få en härlig känsla till nästa sommar. Vi har ju den bästa terrassen i hela Stockholm." Du är chefen i köket och medveten om din kompetens – handen på hjärtat, var utmärkelsen verkligen en överraskning?

–Jaa, verkligen! Jag blev så överrumplad, förväntade mig inte detta, vi är ju väldigt unga på den gastronomiska scenen då vi bara varit igång drygt ett halvår med Tak. Göran Jonsson, från Dagens Industri ringde upp mig, och skulle sätta tid för en

intervju. Jag var på väg till Japan på fredagen samma vecka och förklarade det, varpå Göran säger; Ja, men då måste vi ses innan fredag. När han sedan kommer till TAK och berättar anledningen till artikeln blev jag galet överraskad och det känns extremt bekräftande. Jag känner mig otroligt ärad och det betyder så otroligt mycket. Alla här på TAK är delaktiga. ¬


Den hรคr fรถrpackningen minskar bรฅde miljรถpรฅverkan och kostnader.

(FR)LVK%R[wรUJMRUGDYIร“UQ\HOVHEDUDWUรฦ„EUHUYLONHWJร“UGHQWLOOHWWRSWLPDOWYDOIร“U GLQDIIรUVYHUNVDPKHWRFKQDWXUHQ(FR)LVK%R[wรUYDWWHQWรWร‚WHUYLQQLQJVEDU RFKNUรYHUJร‚QJHUPLQGUHXWU\PPHLORJLVWLNRFKIร“UYDULQJVNHGMDQ8WPรUNWD WU\FNIร“UKร‚OODQGHQJร“UDWWZHOOIร“USDFNQLQJHQVNDSDUPร“MOLJKHWHUIร“UGLWWYDUXPรUNH


Ett pris som det här betyder inte att man kan slå av på takten - hur ska ni fortsätta att utvecklas?

—Nästa steg är att upprätthålla kvaliteten, eventuellt avancera något mer på vissa detaljer i maten och en del i strukturen och logistiken. Förändringarna kommer annars mest ligga på managementnivå och drift, för att effektivisera och fortsätta ge den service vi gör idag. Min huvuduppgift är att driva alla dessa tre restauranger, och med nya delmål. För 2018 är målet att nå 100 Mkr i omsättning. Nästa stora grej är terrassen, där är vår tanke att utveckla mat och dryck och få en härlig känsla till nästa sommar. Vi har ju den bästa terrassen i hela Stockholm. Så, 2018 kommer bli mycket av - struktur. Vad gör du härnäst?

—Jag är på plats varje dag och tar inga övriga uppdrag. Jag och mina medarbetare kommer vara kvar här och ta hand om verksamheten Tak och Unn i första hand. Råbaren på plan 14, har dessvärre fått hamna lite i skuggan – men det är en fantastisk produkt. Går man dit känner man igen mycket mer av det som är ”min mat” – det råa stuket, så även Råbaren måste vi fokusera på och nå ut med mycket mera. Tak och Unn, har tagit mycket publicitet förstås och det har inte hunnits med. Hur ser din jul ut?

—Mamma har legat på att jag måste boka biljett för att komma hem över jul. Nu äntligen, är det precis det jag gjort. Jag har bokat tåg den 22 december och tillbaka den 27:e december. Det blir jul med familjen i Göteborg och en del träning emellan vi umgås. Jag ska ta in allt som hänt, har inte riktigt förstått det ännu. Sedan väntar en lite längre semester den fjärde januari åker jag och en tjejkompis till Sri Lanka på en yogaretreat. Där kommer jag definitivt komma ifatt både med det mentala och kroppen. Känns som en bra start på 2018.

92

Tak serverar lunch på vardagar, middagar samtliga kvällar i veckan samt en japansk Temakibrunch på lördagar. UNN är däremot endast öppen för åtta gäster per kväll från onsdag till lördag. Både Tak och UNN är en del av Petter Stordalens satsning på området, ”Urban Escape” i Stockholm där även hotellen At Six och Hobo ingår.


Värdebaserat ledarskap skapar förutsättningar Förebilder finns överallt. Det kan handla om mod från den som säger ifrån när någonting är fel, omtanke från den som bryr sig om andra eller handlingskraft från den som fortsätter kämpa. Vi tycker att dessa egenskaper beskriver en värdebaserad ledare. Någon som är nyfiken, vågar byta perspektiv och bidrar till en bättre värld.

Känner du någon som gör skillnad? Nominera en ung ledare på ungtledarskap.se senast den 31 januari så att vi kan lyfta dem.

#ungtledarskap


Sociala medier

Ämnen som människor över hela världen diskuterade mest på Facebook 2017 Internationella kvinnodagen: Detta var den mest omtalade händelsen under 2017. Människor över hela världen delade, diskuterade och postade inlägg för att öka medvetenheten om kvinnorelaterade frågor. Över 165 miljoner människor genererade drygt 430 miljoner interaktioner, en fördubbling jämfört med året innan. Majoriteten av samtalen ägde rum i USA, Brasilien, Indien, Mexico och Argentina. Dagens största hashtag var #SheMeansBusiness Super Bowl 51: Finalen i amerikansk fotboll – Super Bowl – spelades den 5 februari. Fans över hela världen använde sig av Facebooks nyhetsflöde för att heja på sitt favoritlag, fira med Lady Gaga och debattera tv-reklamen. Över 262 miljoner tittade på Super Bowlrelaterade filmer på plattformen och 64 miljoner människor genererade över 240 miljoner interaktioner i ämnet. Det som folk pratade mest om var James Whites matchvinnande touchdown och Robert Alfords interception, men Lady Gaga fick flest hjärtan på Facebook. Masskjutningen i Las Vegas: En gärningsman öppnade eld mot en folkmassa nedanför kasinohotellet Mandalay Bay i Las Vegas den 1 oktober. Närmare 60 människor dog och över 500 skadades. Detta resulterade också i att över 3 300 människor erbjöd sig att hjälpa till direkt via Facebooks krishanteringsverktyg. Det upprättades också en grupp, Las Vegas Shoooting Master Thread, som med drygt 10 000 medlemmar delade inlägg om människor som försökte hjälpa varandra, dela information och hitta sina närstående.

94

EN ANNAN SAK SOM UTMÄRKTE

Facebook-året 2017 var att människor kom samman och hjälpte varandra när det behövdes som mest. Det gällde inte minst under terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i våras. DE HÄNDELSER DÄR FLEST MÄNNISKOR KOM TILL UNDSÄTTNING FÖR ANDRA VAR:

Jordskalvet i Mexiko: tisdagen den 19 september skakades Mexiko av ett jordskalv som uppmätte 7,1 på Richterskalan. Händelsen resulterade i det största antalet interaktioner inom Facebooks krishantering, under året. Miljoner människor markerade sig som säkra i samband med jordskalvet. Orkanen Harvey: Sent på kvällen den 26 augusti nådde orkanen Harvey USA:s fastland. Harvey orsakade drygt 50 dödsfall, framförallt i Texas. På Facebook lyckades man tillsammans att samla in över 20 miljoner dollar, drygt 180 miljoner kronor i nödhjälp. Det var den största enskilda insamlingsaktionen på Facebook 2017.

One love Manchester: Välgörenhetskonserten One Love Manchester var den video och livesändning på Facebook som sågs av flest människor 2017, sammanlagt 80 miljoner visningar. Den genererade även i 450 000 dollar, cirka 4 miljoner kronor, i insamlade pengar åt de personer som drabbats av terrorattacken i Manchester den 22 maj. Det var också många människor som använde sig av Facebook för mötas på en fysisk plats. DET SOM SAMLADE FLEST VAR:

Den totala solförmörkelsen: Mer än 20 000 Facebook Events skapades i över 80 länder inför den totala solförmörkelsen som syntes i delar av USA den 21 augusti. Women’s March i Washington: Den 21 januari tågade närmare en halv miljon människor i ett demonstrationståg i Washington – det största Facebook Eventet under året. Syftet var bland annat för att främja kvinnors rättigheter, invandrarrättigheter, HBTQ-rättigheter och miljöfrågor. ࣵ KÄLLA: WWW.DAGENSANALYS.SE


Korv med rätt attityd! Med gott hantverk från grunden skapar vi många unika smakminnen med kött från närbelägna, noga utvalda gårdar. Titta in till oss och upplev en naturlig atmosfär av Hugos många goda charkprodukter med god attityd.

Iste - en sve rband nsk H klassike ugos r!

På Levande Föda Skeppsgården f d Living Food Global Center har vi den längsta och mest gedigna erfarenheten och kunskapen om Levande Föda i Sverige. Här har Anita Svensson i 28 års tid utbildat och hjälpt mer än 5000 nöjda kursdeltagare. Det enda riktiga Levande Föda-institutet i Sverige.

Levande Föda Skeppsgården AB Skeppsgården 615 92 Valdemarsvik Telefon: 0493–414 25 www.livingfood.nu

Ann Wigmores Hälsocenter i Sverige. Det enda auktoriserade Levande Föda institutet i Sverige.

ÖRSERUM • GRÄNNA

DNA Agency

Mer mer information - www.hugosschark.se eller facebook Tel 0390-300 35

Nyårsaftnar Kräva Dessa Smaker!

Bubbelvänliga. Krispiga. Delikata.


Kulturstad

96
Valletta kulturhuvudstad 2018

Maltas huvudstad Valletta står som kulturhuvudstad nästa år 2018. Vi besökte staden som bjuder på allt ifrån sol, bad och fantastisk mat till ett kulturarv av världsklass. TEXT: SABINA JONSSON FOTO: SHUTTERSTOCK /PIXABAY

D

e Maltesiska öarna har under de senaste 15 åren upplevts som en något sömnig semesterort som alltför ofta valts bort för att lämna plats för nya heta resmål. Men nu gör Malta och Valletta come back. Man har arbetat målmedvetet för att öka tillgängligheten, nedgångna och förfallna områden har restaurerats, stadsdelar och landmärken har moderniserats genom infrastrukturprojekt och andra typer av turister och resenärer hittar hit idag. UNDER EN DAG I VALLETTA får vi bekanta oss med den vackra huvudstaden som faktiskt även är listad som ett av Unescos världsarv. Vi beundrar vacker barock-arkitektur, byggnader och fasader som låtits inspireras av landets religion och Johanniterorden.

INFO MALTA

Här finns mängder av kyrkor och katedraler, gamla fästningar, palats och museum. är det Vallettas tur att äga titeln som Europas Kulturhuvudstad. Inte helt oväntat kan man tycka, den vackra kalkstensprydda huvudstaden är hem till närmare 400 kyrkor och katedraler och här finns en stark och fascinerande historia som går tillbaka till mitten av 1500-talet när Johanniterorden grundade staden. Men kultur är inte bara religion och historia. Under en dags besök i Valetta får vi möjligheten att ställa ett par frågor till Stiftelsen Valletta 2018, som korrekt benämns The Valletta 2018 Foundation och som har ansvaret för planering och genomförande av kulturhuvudstadsåret och det kulturella programmet. ¬

NÄSTA ÅR, 2018

Befolkning

431.000 Huvudstad Religion

Kristendom

Valetta Valuta

Euro (EUR) Språk Engelska, Maltesiska Kristna 98%

Övriga 2%

97


"Malta listas som en av världens bästa platser för filmmiljöer" brittiska skådespelaren Oliver Reed, i en hjärtinfarkt under tiden han spelade in filmen The Gladiator.

Vad innebär det för Malta att Valletta är Europas nästa kulturhuvudstad?

— Valletta tilldelades titeln redan år 2012, berättar Sefora Mannino som arbetar som Communications Administration Officer på Valletta 2018 Foundation och fortsätter Malta är den minsta medlemsstaten i Europeiska Unionen och som det kommande året har en oerhört stor betydelse för Malta, och alla människor som lever här. Arvet, traditionerna och sättet att leva på vår ö kommer genomsyra hela vårt kulturella program. Inom vilka kulturella områden utmärker sig Valletta och de Maltesiska öarna som starka kulturbärare?

— De maltesiska öarna har ett rikt kulturliv, vi har vårt eget språk, en stor matkultur med många gamla mattraditioner och vi har också ett antal fornlämningar och arvsplatser som täcker stora områden, exempelvis de neolithiska templen som Hagar Qim, Mnajdra, Ggantija, för att nämna några, vi har medeltidsstaden Mdina och olika befästningar som vi ärvde från Orden av Knights of St. John när ön var under dess beskydd. Valletta själv är en historisk plats och ett minnesmärke efter Maltas seger över det osmanska riket, förklarar Sefora.

98

Oliver Reed tog sin sista öl på "the Pub" under inspelningen av "Gladiator".

Men Valletta har mycket mer att erbjuda vad gäller nutida kultur, här finns en stark förankring i den samtida konstscenen. - Staden har etablerat sig som kulturcentrum i Malta för samtida konst. Varje år öppnas nya konstgallerier och det arrangeras ständigt utställningar runt om i staden, berättar Sefora. NÄR VI STROSAR RUNT på de smala gatorna, bland alla pittoreska gränder får vi även förklarat för oss att många delar av ön är populära val som inspelningsplatser bland många stora filmproduktionsbolag. Antagligen beror det på alla mytomspunna medeltida platser och mystiska befästningar och fort som finns på ön. Vi stannar till vid den lokala puben ”The Pub” som med viss ironi i folkmun kallas ”Ollie’s last pub”, här förolyckades nämligen den kända,

DENNA FILMPRODUKTION som så många andra ägde rum på några av de flera tusen autentiska platser för filminspelning som Malta erbjuder, det är korta avstånd och det finns redan mycket teknisk spetskompetens på plats. Malta listas som en av världens bästa platser för filmmiljöer. Vi fortsätter vidare för att slå oss ner vid en restaurang och få bekräftat att Malteserna har stor kunskap och långtgående traditioner i matkonstens värld.

Vad betyder kultur för er som arbetar med projektet och programmet?

— Konst och kultur har den transformativa kraften att få oss att titta på saker annorlunda och vi erbjuds ett annat perspektiv. Kulturen förenar oss, vi skapar meningsfulla relationer och starka upplevelser och erfarenheter i en tid av politisk instabilitet och hot mot kulturell mångfald. KULTURHUVUDSTADSPROJEKTET hjälper oss att uppnå detta och det är av stor betydelse för Malta, det är ett offentligt projekt som alla kan dra nytta av. ¬


KRAV · Närfiskat · Närodlat · Ekologiskt · Biodynamiskt · Mat efter säsong

Skärgårdskonferens Låt havet inspirera ert möte – året runt! Pensionat Styrsö Skäret är ett gammaldags skärgårdspensionat som passar perfekt för det lilla mötet, med personlig service och vällagade måltider av KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat samt ombonade och stilfullt inredda rum. På Pensionat Styrsö Skäret är lugnet större än vanligt och mer storslagen kan naturen knappast bli. Endast 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen och ni befinner er på en bilfri ö i Göteborgs skärgård.

Varmt välkomna! omna!! Ola&Ylva vaa med personall

031- 97 32 30 www.pensionatskaret.se et.se

Mötas inkognito På Pensionat Styrsö Skäret har ni möjlighet till en enskild och hemlig konferens, med skärgårdens vackra inramning.


Popeye village byggdes som kuliss för musikalen "Popeye" och har blivit en viktig turistattraktion på Malta.

Vilket kommer vara det centrala temat för Valletta som Europeisk kulturhuvudstad?

— Det kulturella programmet bygger på ett par olika teman med stark förankring i det maltesiska levnadssättet och dess traditioner, men det centrala temat eller rättare sagt kärnan för programmet har vi istället låtit inspirera med något som är långt mer utpräglat och typiskt för Malta, nämligen - The Festa. tillägnat olika helgon i olika områden i landet. Evenemanget bringar samman volontärer, artister, konstnärer och olika kreatörer som delar med sig i sitt kunskapsområde och tillsammans bidrar för ett framgångsrikt evenemang. Vårt mål är att detta skall vara kärnan i det kulturella programmet, att olika människor med olika bakgrund bidrar genom konst och kultur och tillsammans skapar meningsfulla upplevelser som lever vidare efter 2018, berättar Sefora och fortsätter: THE FESTA ÄR EN HYLLNING

100

— Det kan inte poängteras nog många gånger hur avgörande det kommande året är för Valletta ur många aspekter och det är tydligt för mig som besökare. Ortsborna gläds över kulturstiftelsen och kulturkronan tillika titeln som deras hemstad får bära det kommande året. Exempelvis hade inte återöppnandet av den gamla marknaden, Is-Suq l-Antik, varit möjlig utan kulturstiftelsen. ¬

Mdina eller den "Tysta staden" är den gamla huvudstaden på Malta.

Marsaxlokk är ett traditionellt fiskeläge, och har drygt 3 000 invånare. Staden ligger ungefär 30 minuter från huvudstaden Valletta.


Tidningen du just nu läser skulle kunna vara klimatneutral och Svanenmärkt ... om den hade varit tryckt hos /HQDQGHUV*UDƋVND

Vi har tre 8-färgare och eget bokbinderi. Det betyder att vi har riktigt stor kapacitet att trycka riktigt hög kvalitet väldigt fort, och att vi inom huset kan producera färdiga böcker, kataloger, broschyrer och tidningar i stora volymer. Dessutom är vi miljövänliga och kan leverera klimatneutrala trycksaker.

ISO12647-2

BOX 4018 | 390 04 KALMAR | TEL. 0480 - 44 48 00 INFO@LENANDERS.SE | WWW.LENANDERS.SE


Gamla stan, Valetta

"Vi vill att hela Malta skall fira detta under 2018"

102

OMRÅDET HADE HELT FALLIT I GLÖMSKA

fram till nyligen. Arbetet pågår i skrivande stund och man planerar återöppningen till senare denna höst. På gamla marknaden kommer det säljas färsk frukt, grönsaker och andra färska råvaror. En del av byggnaden håller man reserverad för framtida kulturella och konstnärliga aktiviteter. Vilka förväntningar har ni på kulturhuvudstadsåret och effekterna av det?

— Att många olika människor från många olika samhällen på vår ö förs samman genom projektet och deltar och bidrar till kulturåret. Vi vill att hela Malta skall fira detta under 2018. Vi vill också efterlämna ett kulturellt arv genom våra infrastrukturella projekt som kommer att fortsätta att driva och stärka vårt lokala kulturella ekosystem långt efter 2018. Exempelvis kommer ett av projekten att omfatta återuppbyggnaden av Strait-Street som är ett område som fram till alldeles nyligen hade lämnats att förfalla. Redan nu har området

bitvis restaurerats, restauranger och caféverksamheter har tagits i drift i området och man har regelbundet anordnat kulturella evenemang tack vare kulturstiftelsen. Vilka erfarenheter tror ni att ni kommer att ta med er efter årets slut?

— Jag hoppas att vi kan ta tillvara all den erfarenhet, kreativitet och kunskap som vi alla lyckats samla på oss under kulturhuvudstadsåret och att det ger nya perspektiv och nya insikter. Alla dessa människor kommer att se på kulturen på ett annat sätt. Innebörden i att ärva traditioner och levnadssätt är mycket uppskattat och har ett stort värde på Malta. är en möjlighet att stärka den samtida konstscenen som försiktigt tagit fäste i Malta och främst Valletta, men som fortfarande är i ett mycket tidigt stadium och måste ges chansen att få fortsätta utvecklas och växa som eget konstområde.

KULTURHUVUDSTADSÅRET


25% RABATT RABATTKOD: BUSINESS Gäller ord.pris - Ej Samsonite & Rimowa

Börja din resa hos oss!

www.väskan.com

ServIT

Dan Erik Ollas, VD på ServIT.

ServIT hjälper företag och organisationer att bemöta kunder på ett professionellt och effektivt sätt genom en eHelpdesk för kundtjänsten.

Baserad på en plattform i molnet med ett komplett ärendehanteringssystem blir det betydligt enklare att hantera sina kundkontakter, och det fungerar för alla olika kanaler som telefon, epost, facebook och andra sociala medier. –Att samla alla kontakter på ett och samma ställe säkerställer att alla kontakter sköts på ett enhetligt sätt, och i ärendehanteringssystemet kan förfrågningar fördelas och följas upp från vilken plats man än befinner sig på, förklarar Dan Erik Ollas, VD på ServIT.

De är en av få leverantörer av kundtjänstplattformar som finns och agerar inom Sverige, något som kunderna uppskattar.

”A t samla ”Att a allla kontakter på ettt och samma ställle säkerställe er attt alla a kontakte er sköts på ett enhetlig ig gt sättt.”” –Närheten gör att vi har ett väldigt nära samarbete både under beställnings-, implementerings- och supportfasen. Och eftersom vi har ett så komplett system kan vi även hjälpa till att anpassa tjänsten till det kunderna redan har. Det kan handla om att de har vissa verktyg de vill ska fungera ihop med det nya systemet och mycket annat. Vi anpassar även under driftstiden, de kanske vill komplettera med andra verktyg eller göra andra anpassningar.

ServIT har funnits i branschen i över 20 år och har byggt upp en stor kunskap om hur svenska kunder vill arbeta och vilken support de behöver. –Och vår äldsta kund har vi haft i 20 år, så uppenbarligen så har vi hittat ett sätt att arbeta på som gör kunderna nöjda, konstaterar Dan Erik Ollas med ett leende. Dessutom bidrar det faktum att de finns i Sverige, och kan ha direktkontakt med kunderna, att produkten blir billigare då de slipper fler led av mellanhänder som de globala företagen måste använda. Deras eHelpdesk innefattar flera typer av hjälpsystem, exempelvis: * Ett komplett och skalbart system

för att köa, prioritera och fördela inkommande samtal/kundkontakter * En lösning som ger kontroll och möjlighet till uppföljning av helpdesk/ kundtjänst * Ett system med stor flexibilitet som gör det möjligt att ha handläggare aktiva var som helst: på jobbet, lokalkontoret, mobilt eller i hemmet * Ett integrerat system för ärendehantering/CRM med screen popup och ifyllda kunduppgifter för att effektivisera handläggarnas arbete Och eftersom det är en molntjänst så behövs inga egna servrar eller telefonväxlar utan man kan komma igång och använda systemet på en gång. Dessutom kan man behålla sitt kundtjänstnummer så kunderna kommer inte märka av övergången i annat än att bemötandet blir mer enhetligt och professionellt.


Innovativa verktyg för industrin ger effektivitet, kraft & precision

Vi håller ihop Sverige! Expert på trälim till bärande konstruktioner

HYDRAULISK MUTTERDRAGARE CAP 250-16 000 Nm 7% noggrannhet, inget behov av mothåll, högt varvtal.

savotech www.powertools.se • 0171-66 30 00

www.savotech.se

Risk för vite vid felaktig märkning Från och med 1 juni 2017 utgår vite för utebliven eller felaktig rörmärkning. Nordisk Rörmärkning har varit verksamt i branschen i över 30 år och märker idag av en stor efterfrågan. Den gedigna erfarenheten gör att företaget är ensamt om att lämna 10 års garanti på rörmärkning. Redan 2010 tog Arbetsmiljöverket beslut om den nya CLP-förordningen att alla rör skall märkas med faropiktogram enligt säkerhetsdatablad för produkten. Innehåll ska tydligt framgå, liksom strömriktning och symboler för fara. Skälet är att öka säkerheten och minska riskerna för allvarliga incidenter för både människor och miljö. Från och med 1 juni 2017 utgår vite för utebliven eller felaktig rörmärkning. – Detta har gjort att det har blivit en mycket större efterfrågan på våra produkter säger Christian Kjellberg, VD på Nordisk Rörmärkning AB. Förutom själva rörmärkning bistår även företaget sina kunder med hjälp om lagar och regler för vad som gäller

vid uppmärkning av rör och cistern med mera. – Vi åker även ut till industrier och håller en kostnadsfri rörmärkningsutbildning, så de vet vad som gäller, på ett kortfattat och enkelt sätt. Detta är mycket uppskattat av våra kunder, säger Christian Kjellberg. Nordisk Rörmärknings erfarenhet och breda kompetens på området innebär en stor trygghet för kunderna. – Vi är mycket stolta över att kunna lämna 10 års garanti på vår rörmärkning, både inomhus och utomhus med ett speciellt UV-laminat. Eftersom vi har egen produktion kan vi alltid erbjuda snabba leveranser.

Rör skall märkas med: Färg Klartext Pil

Faropiktogram

rörmärkning.se • 0303-74 99 50


Ekonomi

Miljoner att spara på hantering av utlägg Många nordiska företag ödslar onödig tid på hanteringen av anställdas utlägg för resor, hotell och representation. En färsk undersökning utförd av forskare vid KTH i Stockholm visar att de minst effektiva företagen ägnar tio gånger så mycket tid på att hantera utlägg jämfört med de mest effektiva. De företag som använder appar i smartphones som verktyg är överlägset mest effektiva.

)$.7$85.7+ˎ5$33257(1 20)—5(7$*(16 87/…**6+$17(5,1* Genomsnittstiden i ett typföretag för att hantera ett enskilt utlägg är 24 minuter. De effektivaste företagen klarar det på åtta minuter. De minst effektiva företagen behöver 80 minuter på sig. 26 procent av företagen använder smartphone-appar. 23 procent använder mjukvaruprogram. Källa: KTH/Eurocard

V

ilket företag har i dessa tider råd att avstå från effektiva rutiner som sparar pengar? Jodå, det finns ganska gott om dem, i varje fall när det handlar om hur företagen hanterar de anställdas utlägg för resor och liknande utgifter. Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har, på uppdrag av det nordiska betalkortsföretaget Eurocard, undersökt vilka rutiner företag har för att hantera de anställdas utlägg vid resor och andra utgifter kopplade till tjänsten för att kartlägga hur effektiva de är. Resultatet visar att skillnaderna mellan de mest effektiva och de minst effektiva företagen är betydande. – Studien visar att företag som automatiserar hanteringen av utlägg, särskilt företag som växer kraftigt, potentiellt har mycket pengar att spara, säger KTH-professorn Niklas Arvidsson, som tillsammans med doktoranden Richard Backteman genomfört studien. Miljoner att spara För de mest effektiva företagen ligger den genomsnittliga tiden för att hantera ett enskilt utlägg på åtta minuter. För de minst effektiva företagen tar det tio gånger så lång tid, det vill säga 80 minuter. Medan genomsnittsföretaget behöver 24 minuter för att ett utlägg ska processas hela vägen. Genomsnittsföretaget i undersökningen på 3 750 anställda kan spara flera miljoner kronor på ett

år om det tar sig upp till den bästa nivån genom att centralisera och automatisera processerna kring utlägg. ORSAKERNA TILL ATT FÖRETAG

fortsätter att använda tidsödande manuella system kan förstås vara att incitamenten för att införa effektiva centraliserade och automatiserade rutiner kan vara olika starka mellan företag i olika branscher. Ett företag inom verkstadsindustrin med en låg andel resande kan ha mindre skäl att ställa om till en snabbare hantering än ett stort konsultföretag där den här typen av kostnader är betydligt större. Effektiva verktyg Av studien framgår det tydligt att de företag som låter de anställda sköta utläggshanteringen med hjälp av smartphones och appar som verktyg når också de överlägset största effektivitetsvinsterna. – Trenden går tydligt mot en automatisering och centralisering av utläggshanteringen. Men fortfarande är det många företag som inte utnyttjar potentialen till besparingar, pengar som de i stället kan lägga på sådant som genererar intäkter. En utmaning kan ligga i att implementera lösningarna fullt ut och att orka hålla fokus hela vägen, säger Rolf-Sten Andersen, VD för Eurocard. Undersökningen genomfördes under perioden 21 september – 5 oktober 2017. Totalt deltog 168 svenska, danska, norska och finländska företag av 1 000 tillfrågade i enkäten. •

105


Guldkorn

Falkenberg Strandbad

3

NYÅRSLYX

Hur firar du nyår? Lyxig krog med lyxig supé? Eller i frisk fjällmiljö? FALKENBERG STRANDBAD Havsbadsallén 2A, Falkenberg

Nyårsfirande på Falkenberg Strandbad. Fira in nyåret med champagne i en miljö som andas kolonial storhetstid och lyxhotell i världsklass. Och mitt på vackra Skrea Strand. strandbaden.se Vinkrogen i Gävle

VINKROGEN I GÄVLE Buustamon

Norra Köpmangatan 12, Gävle

Även i år presenterar Vinkrogen en gastronomisk afton med en lyxig nyårsmiddag. I år har man möjlighet till valt två sittningar, med start 17.30 eller 20.00. vinkrogen.se

BUUSTAMON Buustamon 142, Åre

Avsluta 2017 med god mat och dryck, fackeltåg, fyrverkeri, dans och fest, boka en magisk kväll! I vinterskrud. Buustamon ordnar ett fackeltåg en bit upp i backen. Bubbel samt fyrverkeri. buustamonsfjallgard.se

108


Mötesplats

HOBO EN ÖPPENSINNAD MÖTESPLATS I SAMARBETE MED VÄRLDEN. "En plats där vi bor, jobbar, skapar, lär oss och har kul." VD, HOBO, MATTIAS STENGL

M

itt i Urban Escape-kvarteret som bäst växer fram mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg i Stockholm ligger Hobo. I mars slog man upp portarna som har 201 rum och en svit, två våningsplan med sociala ytor med restaurang, bar, utställningslokal och pop ups områden, Spaceby.

HOBO DRIVS AV PETTER STORDALENS

hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts. Inredningen är skapad av den prisbelönta Berlinbaserade designern Werner Aisslinger och kan kanske bäst beskrivas som en mix av urban och bohemisk stil med naturliga material, detaljer i mässing och mycket färgstarka tyger. På Hobo går man inte hungrig om man inte vill – matutbudet sprider sig över två våningar med restaurang, bar och café som sömlöst tar dig från morgonkaffet till nattens sista drink med frukost, lunch, middag och fika däremellan. Vd, Mattias Stengl berättar om konceptet Hobo såhär: Hobo är vår idé om samhället. En plats där vi bor, jobbar, skapar, lär oss och har kul. Hobos målgrupp utgörs av mestadels

110

nyfikna citynomader som kräver en ”autentisk upplevelse och som hellre deltar i stan än enbart är åskådare”. På Hobo är det människorna man ska minnas mest när man åker hem. En spännande interiör, kreativa inredningsdetaljer, en förstklassig restaurang och en trendig bar är självklarheter idag.

PÅ HOBO ÄR DET MENINGEN att alla, alltid ska hitta något oväntat. En dag är det ett gig, en annan ett galleri och en tredje är det ett panelsamtal. Alltid nytt, tänkvärt eller kul för mötet eller bara en sammankomst i vardagen. Unikt och inspirerat av ”urban farming” så odlar man på Hobo egna kryddor och grönsaker som används direkt i både drinkar och matlagning. Systemet kallas Hydraponic och är ett miljövänligt odlingssystem anpassat för inomhusbruk. Det är närodlat på riktigt. •

Hobo

Vad: Designhotell, mötesplats Adress: Brunkebergs torg 4, Stockholm Telefon: 08-578 827 00 Web: hobo.se

Hydropnicodlingen i hotellets lobby låter både kockar och bartenders hämta örter och grönsaker till sina drinkar och rätter.


Konferera i naturskön och ostörd miljö. I det stillsamma Nötesjö finns en av Sveriges bästa konferensmiljöer med allt du behöver för en lyckad konferens eller kickoff. Ljusa, fina lokaler med plats för upp till 100 personer. En restaurang med det bästa från varje årstid. Nyrenoverade, tysta rum med sköna sängar. Natursköna omgivningar som bjuder på massor av aktiviteter för den som vill. Och så naturligtvis en personlig och familjär service som skapar en alldeles speciell

TEL: 040-48 38 00

stämning och får dig att trivas.

E-POST: info@notesjo.se

www.notesjo.se Hör av dig till oss, så berättar vi mer.

Nötesjö ligger bra till, en halvtimme från Lund, Malmö och Ystad. Fem minuter från Malmö Airport och en knapp timme från Köpenhamn.

hot e l l • k o n f e r e n s • r e stau r a ng • w w w. n ote s j o . s e


Ekonomi

KRYPTOVALUTA FRAMTIDENS BETALNINGSMEDEL? Kryptovaluta är hetare än någonsin och mining är åter på tapeten för entusiasterna. Här en djupdykning i det viktigaste du behöver veta om kryptovalutor. Kryptovalutor hamnade först i strålkastarljuset under början av 2010-talet, när Bitcoin först introducerades. Idag är tekniken till synes här för att stanna, och i år har ämnet fått en nytändning. AMD:s grafikkort säljer slut i en ny guldrusch, men varför? Vad innebär egentligen kryptovalutor, och vad är det som hänt år 2017 som åter satt ämnet på tapeten? Och kan du verkligen tjäna pengar med ditt grafikkort?

112

Vad är en kryptovaluta? Den korta förklaringen av kryptovalutor (varav Bitcoin var den första av sitt slag) är att det är helt digitala pengar som du kan skicka eller ta emot via internet. Precis som att du kan gå till ett växlingskontor och byta dina svenska kronor mot amerikanska dollar kan du också växla till dig kryptovalutor som du kan handla med eller spara.

nätverk (en “blockchain”) som delas av alla som använder valutan. En sådan valuta kallas för decentraliserad – det finns ingen riksbank som bestämmer hur mycket som ska finnas i omlopp.

MEN TILL SKILLNAD FRÅN “digitala” pengar som du använder när du betalar med kort eller via din internetbank har kryptovalutor inte någon bank. Istället finns pengarna i ett globalt

DU KAN HANDLA NÅGONTING

av samma anledningar som pengarna hos din bank har ett värde: att det finns en efterfrågan, begränsad tillgång och att de är svåra eller omöjliga att förfalska. KRYPTOVALUTOR HAR ETT VÄRDE

i en affär med en 100-kronorssedel, inte för att materialet i sedeln är värt motsvarande 100 kronor utan för att representerar ett värde, att det finns en tillit att sedeln är äkta, och att mottagaren kommer kunna byta den vidare mot någonting annat. ¬


En mer avancerad ekonomi, i Sverige och utlandet, kräver en mer engagerad rådgivare. Hos oss möter du experter och specialister som hjälper dig med allt från ax till limpa. Vi tar hand om komplexa frågor och vägleder våra kunder utifrån deras specifika behov gällande: • • • • • •

Korrekt redovisning av tillgångar från utlandet Planering av utlandsflytt Genomtänkta och väl förberedda generationsskiften Ägarplanering och bolagsstrukturer Försäljning av bolag Förmögenhetsförvaltning

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Stortorget 11, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Vi går vår egen väg


Ekonomi

“VAD ALLT DETTA HAR GEMENSAMT ÄR BEHOVET AV VALIDERING, OCH BEROENDET AV TILLIT ”

EFTERSOM DU INTE HAR PENGARNA

på ett bankkonto knutet till ditt namn kan kryptovalutor bland annat användas för att handla i princip helt anonymt på nätet. Värdet på kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum har exploderat de senaste åren, vilket även gjort dem till populära investeringar.

använda ethereum till, allt från en decentraliserad autonom organisation, smarta kontrakt mellan individer, och crowdfunding eller crowdsourcing, till en kryptovaluta likt bitcoin. Vad allt detta har gemensamt är behovet av validering, och beroendet av tillit, vilket är vad ethereums plattform bidrar med.

att kunna utveckla många olika typer av plattformar ovanpå. Många olika typer av appar, webbtjänster, och system kan komma att baseras på ethereum i framtiden, potentialen i plattformen finns och entusiasmen bland utvecklare finns definitivt.

KÄLLA: WWW.ONLINEPENGAR.SE

Ethereum bidrar med den autonoma tilliten Ethereum är en blockchainbaserad open source-plattform för smarta kontrakt. Projektet har beskrivits som en decentraliserad virtuell maskin. DENNA VIRTUELLA MASKIN fungerar med hjälp av en bitcoinliknande enhet som kallas Ether. Det finns många idéer kring vad man kan

114

ETHEREUM UPPSKATTAS och prisas ofta av utvecklare och programmerare dels då det är open source, öppen källkod, vilket gör att vem som helst kan gå in och läsa koden bakom plattformen, dels för att det lägger grunden till


summerasupport.seb /b 010-333 31 32

"DIGITALISERING" - VART ÄR NI PÅ VÄG? Att modernisera och anamma nya och effektivare arbetsmetoder har pågått i alla tider och kommer aldrigbatt upphöra, Summera Supportbär 100% webbaserad och kan kopplas ihop med bland annat Fortnox och Visma och spara er både tid och pengar genom effektivare flöden.

Ärende Start

Statistik Avisering

Kundundersökning

summerasupport.se

Kortfilm Faktura

Hantering


Frida Ronge Culinary director/ Culinary gastronomisk ledare på TAK och UNN (Årets affärskrog) bjuder på två recept.

Mat

DONBURI BIFF TATAKI

POCHERAT ÄGG MISOBULJONG

4 personer 500 g hängmörad svensk biff 4 dl rundkornigt ris 100 g shiitakesvamp 100 g gurka 2 salladslökar, det gröna 8 blad bladsallad 4 ekologiska ägg 1 dl ättiksprit, 12 % 1 dl vatten 2 ark nori 4 tsk yuzu kosho (fermenterad chili- och yuzupasta) alt finhackad grön chili +finrivet limeskal 4 kvistar koriander matolja och salt Ev miso- och dashibuljong 4 dl dashi, 2 msk röd misopasta 1 tsk salt

Att sota biff tataki-style är enkelt och gott. Det går även väldigt fort att göra. Om du hellre vill löskoka ägget än pochera det, lägger du det bara i kokande vatten sju minuter.

Skölj riset i kallt vatten cirka fem gånger tills vattnet är ganska transparent. Låt sen riset dra i nytt vatten 20 minuter. Häll av vattnet genom en sil. Koka riset i proportionerna 1 del ris och 1,2 delar vatten. Koka riset på låg värme cirka 15–20 minuter, stäng av och låt det stå. Sätt ugnen på 170 grader. Rensa svampen och blanda med lite matolja. Baka mitt i ugnen tills den fått fin färg, cirka 15 minuter. Det går även bra att steka svampen i en stekpanna. Skär gurkan tunt på mandolin, finhacka salladslöken och skölj salladen. Knäck äggen i lika delar ättika och vatten, låt stå 20 minuter. Sjud upp vatten i en kastrull, vispa runt så det blir en virvel och häll i äggen försiktigt. Pochera 3–5 minuter beroende på storlek. Om du serverar med misooch dashibuljong: Värm upp dashin i en kastrull tillsammans med miso och salt. Skär köttet i cirka 4 x 7 cm rektangulära bitar. Droppa över några droppar olja och salta lätt. Stek det i en torr het stekpanna cirka 15 sekunder på varje sida så att det blir hårt stekt på utsidan men fortfarande är rått inuti. Skiva köttet i tunna skivor rakt över. Klipp noriarket i 4x4 cm stora fyrkanter. Lägg ris i botten på fyra skålar. Lägg på sallad, kött, pocherat ägg, svamp och gurka. Lägg på en klick yuzu kosho och toppa med salladslök och koriander. Om du vill kan du hälla buljong över rätten när halva är äten och äta resten med sked.Dina anställda är visst Den som får ett superbrett presentkort kan välja sin julklapp själv. 116


0,5,1ˎOCH SOJARIMMAD LAX

Det här receptet har jag lånat från Tomoyuki Abe från Tokyo som vann tävlingen Seven Sushi Samurai 2009 – samma år som jag och Sayan Isaksson kom på andra plats. Den här hanteringen av fisk är jättebra att använda till många saker – sashimi, sushi eller som mingelmat.

4 personer 500 g benfri laxrygg 3 dl mirin 3 dl + ½ dl japansk soja 1 msk sesamolja 50 g lax- alt forellrom 50 g rostade sesamfrön ½ dl ponzusås

Skär laxen i fyra loins (styckade och putsade rygg- och bukdelar) à 125 g. Blanda mirin, 3 dl soja och sesamolja i en bunke. Värm upp vatten i en kastrull tills det nästan kokar och lägg i laxen 5 sekunder. Ta upp och lägg fisken direkt i marinaden (använd gärna en ziplockpåse). Låt stå i kylen 1 dygn. Ta upp och skär laxen mot lamellerna i cirka ½ cm tjocka skivor. Marinera laxrommen i ½ dl soja cirka 1 timme i kylen. Ta upp och sila av rommen. Lägg upp lax, rom och sesamfrön på en tallrik. Servera med ponzusås och eventuellt kokt ris om så önskas.

redo för mer ansvar. Så mycket mer än mat

Köp i butik eller beställ på ica.se/presentkort

117


Mat & Dryck

Det här ska du fylla glaset med vid tolvslaget Prosecco, cava eller cremant, den mousserande drycken ses som ett självklart val till nyårsfirandet men kommer i många olika sorter. Bubblorna från den franska regionen champange anses dock vara den finaste av dem alla. Den populära drycken är både festlig, lyxig och gör sig bra till många olika maträtter. Här tipsar vi om fyra favoriter i olika prisklasser som passar till en variation av såväl tillfällen som maträtter. Mousserat vin blir allt mer populärt

och just Champagne anses som det lyxigaste alternativet. Det mousserande vinet kommer från vindistriktet Champagne i norra frankrike och tillverkas med en speciell metod där den andra jäsningen sker i flaskan. Druvsorterna består av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Blandningen mellan de olika druvorna avgör tillverkaren, vilket i sin tur innebär att det kan vara stor skillnad på smaken när det kommer till Champagne.

– Champagne är en uppfriskande dryck som kännetecknar lyx och festligheter. Den är oftast lite dyrare än ett vanligt vin och passar därför utmärkt till speciella tillfällen. Om vill man vill få ut så många smaker som möjligt kan det vara kul att variera bubblorna under kvällen, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company. Matcha vinet till maten.

Här är några nyårsfavoriter, från budget till lyx:

118

Bästsäljare

Allround

Rosé

Lyx

Champagne Veuve Duroy – Brut, Champagne AC, artikelnr: 309838, 198 kr Fruktigt, harmoniskt och precis så elegant som en champagne ska vara. Passar till: aperitif, snacks och till tolvslaget.

Champagne Jacquart Brut Tradition – Brut, Champagne AC, artikel. nr: 507680, 269 kr Namnet Brut Tradition är mycket talande, denna champagne är en klassisk och mogen företrädare för det berömda franska vinet.

Champagne Pommery Rosé - Brut, Champagne AC, artikel-nr: 465134, 398 kr Brut Rosé från det renommerade champagnehuset Pommery är en perfekt aperitif och ett härligt vin för festliga tillfällen.

Champagne Ruinart Blanc de Blancs - Brut, Champagne AC. artikelnr: 511773, 569 kr Blanc de Blancschampagnen utan årgångsbeteckning är rundare och fylligare än champagnerna från Côtes des Blancs.


Wishing you a very Merry Christmas & a Happy New Year

Den bästa gåvan är den du själv får välja! Kanske är du en av alla de som valde att köpa vårt gåvokort som julgåva till personal och kunder förra året. Kanske har du inte tagit steget ännu. Oavsett vilket så vill vi bara att du ska veta att vi hela tiden utvecklar vårt gåvokort så att det är nytt och fräscht varje ny säsong, ständigt med nya produkter som funkar för alla människor i alla åldrar. Denna utvecklingen har på kort tid gjort vårt gåvokort till ett av de starkaste gåvokortskoncepten på den svenska marknaden. Julklappskortet är kopplat till vårt absolut bredaste sortiment. Här får du även möjlighet att förstärka upplevelsen med en exklusiv medgåva. Med uppemot 250 val, i 8 kategorier så finns det verkligen något för alla. De allra flesta produkterna är från välkända varumärken. Julklappskortet har två nivåer:

Valör 360 inkl. medgåva

Valör 220

a very Wishing you y new year as & a happ Merry Christm

FUL TIME OF THE IT´S THE MOST WONDER

YEAR!

VÄLJ MELLAN 8 MEDGÅVOR FRÅN FINA VARUMÄRKEN!

Skandinaviens största kedja inom profil. Hitta din lokala återförsäljare på newwaveprofile.com


Vinprovning

VINPROVA SOM ETT PROFFS 1. Första steget i en vinprovning är att avgöra färgen på vinet. Färgen i sig är inte viktigt men den berättar mycket om vinet, åldern, druvsorten och vinets kropp.

2. Nästa steg är att lukta på vinet. Genom att snurra på glaset frigörs aromer och doften blir tydligare. Ett vin har många olika dofter, genom att sortera ut dem förenklar det att hitta rätt beskrivning. Är den fruktig, blommig, kryddig eller kanske träig?

LÄR KÄNNA

vinets värld

V

intern är här med både mörker och kyla. Tiden för att kura ner oss med varma filtar och tända ljus är här. Vad passar inte bättre då än att flytta in de sociala sammanhangen? Ta tillfället i akt och bjud hem dina vänner på en proffsig vinprovning. Den onlinebaserade vinshoppen The Wine Company har gjort en guide om hur man anordnar en riktig provning av olika sorters vin hemma. FÄRG, DOFT OCH AROMER. Vad

är rätt och vad är fel? Att veta mer om vinet som serveras är onekligen något som intresserar många. Och faktum är att det går att träna upp smaklökarna utan att vara någon expert. För att fler ska ta steget och lära sig mer, är en vinprovning ett perfekt tillfälle att bredda sin kännedom. Samla vännerna och håll en tillsammans.

120

MED HJÄLP AV The Wine Companys vinprovningsguide går det enkelt att testa drycken i sitt eget hem. GUIDE VINPROVNING

Förbered vinprovningen med rena vinglas, vitt underlag och bra ljus. Ta fram papper och penna för att kunna skriva ner intryck och eventuellt spottkoppar för de som inte vill svälja drycken. Vid provning av flera viner är det att föredra. Erbjud även vatten och bröd för gästerna att neutralisera smakerna i munnen med. som ska provas och arrangera de i följande ordning: vitt till rött, lätt till tungt, mjukt till strävt eller ungt till gammalt. Undvik parfym och starka dofter för att frigöra näsan till vinet. Ät helst inte stark mat före en vinprovning. ¬

VÄLJ UT DE VINER

3. Det roligaste steget, ta en rejäl klunk och identifiera smakerna medan vinet rullas runt i munnen. Dra in luft genom vinet (sörpla) för att syresätta det ytterligare och försök få fram aromer och smak. Andas sedan ut genom näsan. Detta bidrar till största möjliga smakupplevelse. Försök identifiera texturen i vinet, är det torrt eller strävt? Lätt, tunt, fylligt eller kraftigt? 4. Nu är det dags att analysera intrycket av vinet och dela ut ett personligt omdöme. Gå igenom gemensamt vad ni kände inför lukt och smak samt helhetsintrycket. ¬


HÅ (LJUS FJELLAGER) NR. 38800

1797 HELAGS (AMBER LAGER) NR. 31763

HÄRJE (PALE ALE) NR. 31081

LOSSEN (IPA) NR. 31082

MELLANKRÖKET (LJUS LAGER) NR. 31083

En bra fjällskröna, historia, en plats eller ett träffsäkert lok lokalt å en riktigt bra porträtt. Kan vi inspirera och dessutom bjuda på smakupplevelse så har vi lyckats. Vi tror nämligen att en god öl är som en riktigt bra historia. Vårt hantverksöl görs på bara j naturliga råvaror och rent fjällvatten i byn Tännäs, Härjedalen.

NUVARANDE KÖP/BESTÄLLNINGSSORTIMENT PÅ SYSTEMBOLAGET.

va fredag på bryggeriet varje kl 16.00-19:00 16.00 varmt välkomna!

’HÅ’ VÅR NYA EKOLOGISKA KOLOGISKA LJUSA FJELLAGER. FJELLAGER EN FRISK ÖL MED ALK 5,2% VOL OCH MED STARK ANKNYTNING TILL VÅRT VACKRA LANDSKAP VID FJÄLLENS FÖTTER... HÄRJEDALEN.

för bokningar gå in på www.harjebrygg.se

...eller Kom till tännäs i vinter och besök oss! smakprovning, guidade turer och bryggeributik.


^ĂŐĂ͕ĨƂƌƐŬŽůĂ

DũƂůŶĞƌ͕ďŽƐƚĂĚƐŚƵƐƵŶĚĞƌƵƚǀ͘ /ĚĠƐŬŝƐƐďƌLJŐŐĞƌŝ

ŝǀĂĐŬĞŶ͕ŶLJƩďŽƐƚĂĚƐƉƌŽũĞŬƚƵŶĚĞƌƵƚǀĞĐŬůŝŶŐ

WŽƌƚǀĂŬƚĞŶ

&ŝůŵƐƚĂĚƐŚƵƐĞƚ

ŝƐŬŽƉƐŚĂŐĞŶ

<ǀĂƌƚĞƌĞƚWŝůŐƌŝŵĞŶŵŽƚƌŽƩŶŝŶŐŐĂƚĂŶ

LBE arkitekt i Växjö ǀĞĚĂůƐǀćƌĚƐŚƵƐ

dĞůĞďŽƌŐƐƐŬŽŐĞŶ

sŝƐŝŽŶ

<ǀĂƌƚĞƌĞƚ<ŽůŽŶŝŶ͕ŝƐŬŽƉƐŚĂŐĞŶ

<ŽŶƚŽƌ^W^s/^D

Wćƌ>ĂŐĞƌŬǀŝƐƚƐŬŽůĂŶ


Vinprovning

VARFÖR HAR MAN EN

Vinprovning? Att hålla i en vinprovning passar utomordentligt som helg och höstnöje. Det är en trevlig aktivitet att bjuda hem vänner till, att samtidigt få upptäcka och lära sig mer om vin tillsammans. För enkelhetens skull kan det vara bra att ha ett tema på provningen, eller varför inte ha ett genomgående tema på hela kvällen? Italien är alltid en succé. Nedan exempel tycks vara en favorit i de svenska hushållen, Valpolicella,

Ripasso och Amarone-provning. The Wine Company erbjuder en rad olika provpaket som passar utmärkt för avsmakning. Med en smidig hemleverans slipper du bära flaskor som lätt blir många vid en vinprovning. På vår blogg erbjuder vi dessutom en mer detaljerad guide för den som vill utveckla sin vinkunskap, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Några lämpliga viner till italienskt tema för vinprovning hemma:

Costallina Prosecco Prosecco DOC Treviso

Costallinas sprudlande nyhet som sätter an tonen för resten av kvällen. Det lätt pärlande vinet har en livlig struktur och en klassisk doft av gröna äpplen, grapefrukt och akaciablommor. Känslan i gommen är angenämt frisk. Proseccon är fyllig med harmoniska smaker. Ett magnifikt italienskt vin av premiumkvalitet. KARAKTÄR: LÄTT OCH FRUKTIGT. ART.NR.: 206914 PRIS: 109 KR

Colle Moro Ripasso 2013 Valpolicella Superiore DOC Sartori

Få vinproducenter i Valpolicella inger samma respekt som familjen Sartori. De har en lång historia i regionen och har i hög grad påverkat utvecklingen där. Ripasso Colle Moro är ett typiskt exempel på Sartoris unika vinstil. Det är ett kraftfullt, elegant, aromatiskt och fint strukturerat vin med en särskild intensitet som kommer av den andra jäsningen på jästrester från amarone. KARAKTÄR: KRAFTIGT OCH KRYDDIGT. ART.NR.: 183478 PRIS: 129 KR

Tenuta Novare Valpolicella Classico 2016 Valpolicella DOC Classico Bertani Domaines

Färgen på detta vin är karakteristiskt körsbärsröd och lätt transparent. Doften är intensivt fruktig med aromer av körsbär, röda björnbär och röda vinbär – samt inslag av färska örter. Smaken är typisk för Valpolicella: mild och behagligt torr med runda, sammetslena tanniner, härlig körsbärsfrukt och fin längd. KARAKTÄR: FRUKTIGT OCH MJUKT. ART.NR.: 899079 PRIS: 149 KR

Montecampo Amarone 2013 della Valpolicella DOC

Det här är ett typiskt amarone från Zonin med en doft av mörka bär, fläder, kryddor och en hint av tobak. Den fylliga smaken domineras av toner som cassis och choklad. Druvorna till amarone torkas i minst tre månader innan de pressas. Tack vare att vattnet i druvorna försvinner blir vinet oerhört koncentrerad och intensivt. KARAKTÄR: SAMMETSLENT OCH FYLLIGT. ART.NR.: 609106 PRIS: 298 KR

123


TIO BROAR DU KANSKE INTE VILL GÅ PÅ Skrämmande broar i alla former, storlekar och höjder. Frågan är om man skulle våga ta sig över dem. För vissa av dem behöver man kanske tänka sig för en eller två gånger. KÄLLA: SKYSCANNER.SE WWW.TRAVELANDLEISURE.COM FOTO: SHUTTERSTOCK

124


Topplistan

Carrick-A-Rede, Nordirland, Storbritannien Spektakulär och berömda repbro som ligger längs Nordirlands vackra kust. Bron har förbundit klippön Carrick-A-Rede med fastlandet ända sedan 1700-talet och har blivit en populär turistattraktion. Det krävs dock ett visst mod för att korsa den 21 meter långa repbron som är belägen på 30 meters höjd.

125


Topplistan

Aiguille du Midi Bridge, Frankrike Bron är kort och används framförallt som passage för vågade off pist-åkare innan de kastar sig ner i det vita pudret. Var: Toppen av Aguille du Midi i Chamonix, Frankrike. Höjd: 3 842 meter över havet.

126


#playadelasteningeviksol #allinclusive#aftersunmöte #svensktkaffepåkonferensen På Steningevik värnar vi om att ta andan ur våra gäster. Det är därför det kan låta så här när du sprider upplevelsen vidare. Vi ger dig en konferens och service som inte bara utmärker sig på plats utan även imponerar på andra. Välkommen till en stund du inte kan låta bli att dela. Du hittar oss 8 minuter från Arlanda intill Mälaren, solnedgången och på #steningevik.


Topplistan

El Caminito del Rey, Spanien El Caminito del Rey räknas som en av världens farligaste vandringsleder och startar i byn El Chorro i södra Malagaprovinsen. Leden har funnits ända sedan 1900-talet men har sedan dess genomgått en renovering på grund av ett antal vandringsolyckor. Ovanför ravinen Gaintanes, cirka 100 meter upp, hittar du även en spektakulär hängbro. Knappast något för den fege.

Hussaini Bridge I den lilla byn Hussaini i Pakistan hittar du denna bro. Den anses vara en av världens farligaste, dels på grund av vädrets krafter kombinerat med dåligt underhåll. Bron gungar över den snabbt forsande Hunzafloden vars vattennivå i maj täckte bron under en kort period. Höjd: Olika beroende på vattennivån, men inte särskilt hög.

128


Excel för inköpare

(och säljare som vill lära sig hur inköpare jobbar)

Ϯͳ'Z^^W/>hds<>y><hZ^ &PZ/E<PWZK,hWW,E>Z

<ƵƌƐƟůůĨćůůĞŶǀĊƌĞŶϮϬϭϴ

' dd Z ^K E Z, Z D Z EϯϬϬ ϬW Z >/s /d , > > ^͘ />> /dd EE < hZ ^, ZD s ZE P: d/> >& Z ' ,h Eϭͳϱ͘ Z

& > ^< <h Z^ EW E s Z/d , Z d z' d /' E KD ^E /dd

ϰ͕ϴsϱ

ĞƩĂćƌĞŶdžĐĞůŬƵƌƐƐƉĞĐŝĞůůƚĨƌĂŵƚĂŐĞŶ ĨƂƌŝŶŬƂƉĂƌĞ͘sŝŚĂƌůĂŐƚƐƉĞĐŝĞůůǀŝŬƚƉĊ ǀĞƌŬƚLJŐŽĐŚŵĞƚŽĚĞƌƐŽŵćƌĂŶǀćŶĚďĂƌĂ ĨƂƌĂƩĞīĞŬƟǀŝƐĞƌĂŽĐŚĨƂƌĞŶŬůĂĚĞƚ ĚĂŐůŝŐĂŝŶŬƂƉƐĂƌďĞƚĞƚ͘ ͻ sĞƌŬƚLJŐĨƂƌŚĂŶƚĞƌŝŶŐĂǀƐƚŽƌĂĚĂƚĂŵćŶŐĚĞƌ͕ƚ͘Ğdž͘ WŝǀŽƩĂďĞůůĞƌŽĐŚƵƚŽĮůƚĞƌ • ^ƚƌƵŬƚƵƌĞƌŝŶŐŽĐŚƵƉƉďLJŐŐŶĂĚĂǀŝŶĨŽƌŵĂƟŽŶŝdžĐĞů

GÖTEBORG ^dK<,K>D/dz ^dK<,K>D/dz MALMÖ SUNDSVALL ^dK<,K>D/dz VÄXJÖ ^dK<,K>D/dz 'PdKZ' MALMÖ ^dK<,K>D</^d

   

ϳ͵ϴfeb ϭϯ͵ϭϰfeb ϳ͵ϴmars ϭϯ͵ϭϰmars ϭϵ͵ϮϬmars ϭϭ͵ϭϮapril ϭϴ͵ϭϵapril Ϯϯ͵Ϯϰapril Ϯϱ͵Ϯϲapril ϭϰ͵ϭϱmaj ϯϬ͵ϯϭmaj

Kommentarer från kursdeltagare ͟sĂƌĨƂƌŚĂƌũĂŐŝŶƚĞŐĊƩĚĞŶŶĂŬƵƌƐƟĚŝŐĂƌĞ͍͟ ͟ĞƩĂćƌĚĞŶĨƂƌƐƚĂŬƵƌƐũĂŐŚĂƌŐĊƩŝŶŽŵ ŝŶŬƂƉĚćƌũĂŐƵƉƉůĞǀĚĞĂƩĂůůƚǀĂƌƌĞůĞǀĂŶƚ ĨƂƌŵŝƩĚĂŐůŝŐĂĂƌďĞƚĞ͟ ͟ćƐƚĂŬƵƌƐĞŶũĂŐŶĊŐŽŶƐŝŶŐĊƩ͊͟

• /ŵƉŽƌƚĂǀĚĂƚĂĨƌĊŶĨƂƌĞƚĂŐĞƚƐĂīćƌƐƐLJƐƚĞŵŽĐŚĂŶĚƌĂĚĂƚĂŬćůůŽƌ • <ŽƉƉůŝŶŐĂƌƟůůĨƂƌĞƚĂŐĞƚƐĂīćƌƐƐLJƐƚĞŵŵĞĚŚũćůƉĂǀĨƌĊŐĞǀĞƌŬƚLJŐ ƵƚŽŵĂƟƐŬĂƚĂďĞůůƌĞĨĞƌĞŶƐĞƌĨƂƌũćŵĨƂƌĞůƐĞŽĐŚŬŽƉƉůŝŶŐĂǀ • ŝŶŬƂƉƐĚĂƚĂŵĞĚŚũćůƉĂǀ>dZ;s>KK<hWͿ • :ćŵĨƂƌĞůƐĞĂǀƉƌŝƐůŝƐƚŽƌ

KU RS AV GI FT

ϵϵϬϬ͗ͳ y <> ͘D KD ^͘

• īĞŬƟǀŝƐĞƌŝŶŐĂǀŝŶŬƂƉƐƌƵƟŶĞƌŵĞĚŚũćůƉĂǀŵĂŬƌŽŶ • 'ĞŶŽŵĨƂƌĂŶĚĞĂǀĞŶƐƉĞŶĚͲĂŶĂůLJƐ

ANMÄLAN OCH INFORMATION: ttt͘E^͘^/E&KΝE^͘^ϬϰϳϬͳϳϰϵϰϬϬ


Topplistan

Royal Gorge Bridge, Colorado USA: s högsta hängbro. Var: Royal Gorge, Colorado, över Arkansas River. Mått: 969 meter över ravinen, 1,260 meter lång.

130


Topplistan

Taman Negara, Malaysia I nationalparken Taman Negara hittar du denna hängbro som är cirka 400 meter lång. Att gå en så kallad ”Canopy walk” i regnskogen är knappast att rekommendera för de höjdrädda men helt klart värt det då du får ta del av det rika djur- och växtlivet på nära håll.

132


Lagerstyrning Ϯͳ'Z^<hZ^/>'Z^dzZE/E'K,WZK'EK^ͳ d/^Z/E'DEs^sZ/'^&Z D^dyWZdZ /EKD^hWW>z,/EDE'DEd

<ƵƌƐƟůůĨćůůĞŶǀĊƌĞŶϮϬϭϴ

VÄXJÖ GÖTEBORG D>DP ^dK<,K>D

 ϭϲ͵ϭϳĂƉƌŝů ϭϲ͵ϭϳŵĂũ Ϯϭ͵ϮϮŵĂũ Ϯϯ͵ϮϰŵĂũ

&ƂƌĂƩǀĂƌĂĨƌĂŵŐĊŶŐƐƌŝŬĂƉĊŵĂƌŬŶĂĚĞŶŵĊƐƚĞƟůůǀĞƌŬĂŶĚĞŽĐŚĚŝƐƚƌŝďƵĞƌĂŶĚĞ ĨƂƌĞƚĂŐĊƐƚĂĚŬŽŵŵĂŚƂŐůĞǀĞƌĂŶƐĨƂƌŵĊŐĂŽĐŚŬŽƌƚĂůĞǀĞƌĂŶƐƟĚĞƌ͘ĞŵĊƐƚĞ ĚĞƐƐƵƚŽŵŐƂƌĂĚĞƚƉĊĞƩŬŽƐƚŶĂĚƐĞīĞŬƟǀƚƐćƩŽĐŚŵĞĚůĊŐŬĂƉŝƚĂůďŝŶĚŶŝŶŐ͘ ͻ • • • • • • ͻ • • • •

>ĂŐƌĞƚƐƌŽůůŝŵĂƚĞƌŝĂůŇƂĚĞƚ͘ ƌƟŬĞůŬůĂƐƐŝĮĐĞƌŝŶŐ͘ WƌĞƐƚĂƟŽŶƐŵćƚŶŝŶŐŽĐŚŶLJĐŬĞůƚĂů͘ 'ƌƵŶĚůćŐŐĂŶĚĞůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐƉƌŝŶĐŝƉĞƌ͘ sĂůŽĐŚĂŶǀćŶĚŶŝŶŐĂǀŽůŝŬĂůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐƐLJƐƚĞŵ͘ <ĂŶďĂŶŽĐŚĂŶĚƌĂǀŝƐƵĞůůĂŵĞƚŽĚĞƌ͘ WƌŽŐŶŽƐƟƐĞƌŝŶŐĨƂƌůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐ͘ >ĞǀĞƌĂŶƐƟĚĞƌŽĐŚůĞǀĞƌĂŶƐƟĚƐǀĂƌŝĂƟŽŶĞƌ͘ ŶƐŬĂīŶŝŶŐƐƐƚƌĂƚĞŐŝĞƌ͘ ĞƐƚćŵŶŝŶŐĂǀŽƌĚĞƌŬǀĂŶƟƚĞƚĞƌ͘ ĞƐƚćŵŶŝŶŐĂǀƐćŬĞƌŚĞƚƐůĂŐĞƌ͘ WĂƌĂŵĞƚĞƌƐćƩŶŝŶŐĨƂƌŽƉƟŵĂůĂŇƂĚĞŶ͘

ĞŶŚćƌŬƵƌƐĞŶŝůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐLJŌĂƌƟůůĂƩŐĞ ĚĞůƚĂŐĂƌŶĂĚĞŶƚĞŽƌĞƟƐŬĂŽĐŚƉƌĂŬƟƐŬĂŬƵŶƐŬĂƉ ƐŽŵŬƌćǀƐĨƂƌĂƩƵƞŽƌŵĂŽĐŚĂƌďĞƚĂŵĞĚ ĞīĞŬƟǀĂůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐƐLJƐƚĞŵ͘^LJŌĞƚćƌŽĐŬƐĊ ĂƩĨƂƌŵĞĚůĂĞƌĨĂƌĞŶŚĞƚĞƌƐŽŵĞƌŚĊůůŝƚƐĨƌĊŶĞŶ ƌĂĚŽůŝŬĂĨƂƌĞƚĂŐŽĐŚĂƩƐŬĂƉĂĨƂƌƵƚƐćƩŶŝŶŐĂƌ ĨƂƌĂƩĚĞůƚĂŐĂƌŶĂĞīĞŬƟǀĂƌĞƐŬĂŬƵŶŶĂĂŶǀćŶĚĂ ƐŝƩĨƂƌĞƚĂŐƐĂīćƌƐƐLJƐƚĞŵ͘

KU RS AV GI FT

ϵϵϬϬ͗ͳ EX KL . M OM S.

^ĞŬƵƌƐďĞƐŬƌŝǀŶŝŶŐƉĊǁǁǁ͘ŶƐĐĂ͘ƐĞͬŬƵƌƐĞƌ

ED >EK,/E&KZDd/KE͗ttt͘E^͘^/E&KΝE^͘^ϬϰϳϬͳϳϰϵϰϬϬ


Topplistan

Q'eswachaca, Huinchiri, Peru Inkafolket hade ett helt otroligt väg- och brosystem som skapats genom att väva samman lokal vegetation. Nu finns där bara en enstaka bro kvar från den tiden Q'eswachaca. Lokalbefolkningen håller traditionen i liv genom att årligen förbättra bron med nya rep, mattor och annat material.

134


Alltid rent vatten i bรฅten, sommarstugan eller dรคr rent vatten behรถvs! ,POUBLUBPTTGรšSWJTOJOH PDIEFNPOTUSBUJPOBW #MVF.BSJOFT1SPEVLUFS

4XFEJTI(5$"# )FNTJEBXXXTXFEJTIHUDTF .BJMNBUUTTPO!TXFEJTIHUDTF .PCJM

F-gas fรถr AC i fordon


Topplistan

Puente de Ojuela, Mexiko Inte nog med att bron leder till spökstaden Ojuela, utan den är i sig själv otroligt ruggig med rostiga hänglinor och knarrande träplankor. Puente de Ojuela får sin stabilitet av två järntorn, men trots det vill man ingenting annat än att korsa den väldigt fort! När det kommer till måtten är bron 110 meter hög och 318 meter lång.

SkyBridge, Sotji, Ryssland I staden Sotji i Ryssland finner du SkyBridge som är hela 439 meter lång. Bron sträcker sig cirka 207 meter över den vackra dalen Krasnaya Polyana och bjuder på en minst sagt fantastisk utsikt.

136


Din självklara pelletsleverantÜr pü nätet

Pellets frĂĽn Härliga Härjedalen HĂśg kvalitĂŠ till lägsta pris beställs pĂĽ nätet 6 och 8 mm pellets KONSUMENTKONTAKT TELÂł{Ă&#x2C6;Ă&#x2C6;näĂ&#x201C;{{£äUÂŤiÂ?Â?iĂ&#x152;Ă&#x192;ÂŤÂ&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x152;>Â?iÂ&#x2DC;°Ă&#x192;i

Todayâ&#x20AC;&#x2122;s Middle East / North Africa (MENA) region offers remarkable expansion opportunities for Swedish and European Life Science companies, but doing business in a foreign environment can be complex and overwhelming. Global Pharma Consulting AB is the preferred partner for European Life Science companies seeking to establish their brand in the MENA region, specifically the Gulf countries. Use our deep understanding of the business landscape, regulatory affairs and local cultures to optimize your market entry strategy and maintain competitive advantage in this dynamic region.

.(2&#*HH4=&;.4CH#4: F *4: F 4#H*&C:: F .#:;#: F @2.8HH#(2.4;H24.::: F 4*:&;#.*: F 4$;#*HH>H.*;*; F

Contact us about your long-term multi-territory requirements and let us focus on expanding your footprint while you focus on innovation.

Your way is our goal!

Tel: +46(0)8-40804880

info@globalpharma.se www.globalpharma.se


Topplistan

Trift, Schweiz En av Alpernas längsta och högsta gångbroar och belägen vid Triftglaciären i närheten av Gadmen, Schweiz. Mått: 100 meter hög, 170 meter lång.

138


ett samverkansprojekt mellan göteborg

Trött på signalfel? Vi också. I Sverige har vi infrastrukturproblem. I dagens järnvägssystem är kapaciteten nådd och behovet av transporter på järnväg växer. Om vi ska fortsätta använda järnväg i Sverige behöver något göras. I de länder där man satsat på höghastighetsjärnväg är förseningarna i princip obefintliga. Det räcker inte med att lappa och laga vår befintliga järnväg i Sverige. Vi måste bygga ett nytt höghastighetssystem för persontrafik samtidigt som vi rustar upp vårt befintliga. Om man bygger höghastighetsjärnväg så öppnar sig många möjligheter kortare restider, ökat bostadsbyggande, förstorade arbetsmarknadsregioner, bättre förutsättningar för godstransporter i det befintliga nätet och bättre förutsättningar för näringslivet. Då skapar vi ett nytt Sverige med nya knutpunkter.

Vill du veta mer om höghastighetsjärnvägen? Läs mer på www.gotalandsbanan.se

borås

jönköping

linköping


Profilen Intervju

140


Maria Veerasamy, VD Svensk Tenn:

”Tänk om alla företag, även stora varumärken skulle öronmärka några produkter för en produktion i Sverige.” I över 90 år har adressen varit densamma, Strandvägen 5. Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn 1924, och det var ihop med österrikaren Josef Frank som grunden lades till en inredningsstil som minst sagt förtjänar sin tidlösa ikonstatus. Namnet och den tidlösa designen är erkänd både i Sverige och internationellt. Det är inte bara adressen som är densamma, ledord som kvalitet, engagemang och O¦QJVLNWLJKHW¥UOLNDYLNWLJDQXŜVRPG¦ TEXT TINA GARDSTEN FOTO THOMAS REGELL OCH ANNA LEDIN WIREN

M

aria Veerasamy, har en närmast perfekt bakgrund för rollen som vd för Svenskt Tenn. Grundutbildning som skräddare, fyra år på glasbruk och 21 år på Indiska där hon verkat som butikschef, arbetat med produktionsfrågor i New Delhi, och administrativ chef på inköpsavdelningen Avslutningsvis vice vd innan hon tillträdde tjänsten på Svenskt Tenn 2011. Maria berättar att fyra år på varje post har gett henne en gedigen erfarenhet och möjlighet att utvecklas och växa inom områden som logistik, inköp och försäljning. av Kjell och Märta Beijers Stiftelse, som ger anslag till forskning. Stiftelsens syfte enligt stadgarna är att inom Sverige främja vetenskaplig forskning och undervisning, i huvudsak inom områden som ekologi och medicin. Den ska också lämna understöd till undervisning och utbildning inom ekonomiska, teknologiska och jordbrukstekniska områden. Stiftelsen stödjer utveckling och bevarandet av kulturella och konstnärliga värden inom svensk heminredningstradition.

av en stiftelse drivs det inte av privata intressenter, vilket innebär att överskottet från verksamheten går till svensk forskning och utbildning. Svenskt Tenn bidrar därigenom till forskning bland annat inom biomedicin, genetik och läkemedel vid Uppsala Universitet samt inom ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademien.

EFTERSOM SVENSKT TENN ÄGS

PÅ BEIJERINSTITUTET vid Kungliga Vetenskapsakademien samarbetar forskare inom ekonomi och ekologi

med målet att bidra till en hållbar utveckling genom kunskap och förståelse om samspelet mellan människa och miljö. Man söker svar på frågor som; Hur vi kan ta naturens egna tjänster till hjälp i en alltmer urbaniserad värld? Hur kan vi bättre förvalta haven för ett rättvist utnyttjande av jordens matresurser? Hur påverkas våra beteenden av oväntade naturförändringar? ¬

Foto: Lennart Nilsson/Svensk Tenn

SEDAN 1975 ÄGS SVENSKT TENN

När Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson erbjöd Josef Frank en fristad att leva och verka i 1934, vände hon ett nytt blad i den svenska formhistorien.

141


Förmågan att skapa stämningsvärden och att ställa samman föremål i vackra och ibland oväntade arrangemang blev med tiden något helt unikt.

"När det gäller produkter och material arbetar vi med det som har en lång livscykel, ofta spänner den över flera generationer." RESULTATEN FRÅN BEIJERINSTITUTETS

tvärvetenskapliga forskning omsätts över hela världen. Stiftelsen stöder även Beijerlaboratorierna vid Uppsala universitet för forskning inom medicinsk genetik och läkemedel samt syftar till att kartlägga människans arvsmassa, genom att utveckla metoder som gör det möjligt att påvisa förändringar i DNA som medför en ökad sjukdomsrisk. INOM OMRÅDET ÄR UPPSALA

världsledande. Andra forskningsområden syftar till att skapa effektivare läkemedel mot till exempel diabetes och att skapa läkemedel med färre biverkningar.

UNIVERSITET

142

Ett tredje Beijerlaboratorium vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala forskar kring effektivare mjölkproduktion med friskare kor. Kjell och Märta Beijers Stiftelse bidrog under 2016 med nära 26 miljoner kronor till vetenskaplig forskning, utbildning och kulturändamål i Sverige. SEDAN TILLTRÄDET som

vd för Svenskt Tenn 2011, ser Maria Veerasamy som en av sina viktigaste uppgifter att - förnya och förvalta. Förvalta eftersom Svenskt Tenn bygger på ett arv av långsiktighet, tradition och hantverk. Och det är där som begreppet hållbarhet kommer in.

Vas Dagg, 2009, Carina Seth Andersson Blåst i grafitform, Skrufs Glasbruk, Småland.

Hur ser hållbarhetsfilosofin ut på Svenskt Tenn?

– När det gäller produkter och material arbetar vi med det som har en lång livscykel, ofta spänner den över flera generationer. Detta är en utav de viktigaste frågorna när det gäller hållbarhet och vi håller på med ett projekt som innebär att gå igenom alla material som vi arbetar med för att bättre kunna styra materialvalen som vi gör för inköp. Det beräknas vara klart under våren 2018. Mitt syfte är att lyfta dessa frågor till en ny nivå också genom samarbeten med bland annat Beijer Laboratorierna. ¬


@WORK

KRAMER

Det Ska Vara Enkelt Att Mötas. Kramer@Work erbjuder kompletta mötesrumslösningar för alla behov. Välj det som passar er bäst. Kramer@Work kompletta mötesrumslösningar Anslut direkt I Presentera I Upp till 4K I Plug-and-Play Presentation I Trådlös presentation och samarbete I Enkel touchpanel för styrsystem I Skarpt och klart ljud

Besök oss: KramerAV.com/AtWork

AV BEYOND THE BOX

Kontakta Kramer: Tel +46 (0) 300 57 55 00 I info@kramersweden.com I www.kramerDY.comVH © 201 Kramer Electronics, Ltd. All Rights reserved.


JOSEF FRANK VAR EMOT TANKEN OM ARKITEKTEN SOM ALLVETANDE KONSTNÄR OCH IDÉN ATT HEMMETS ALLA DELAR MÅSTE ÖVERENSSTÄMMA MED VARANDRA.

förstå de nödvändiga anpassningarna och utvecklingsområden som måste till för att fortsätta kunna leva i ytterligare 100 år. Man måste kunna bevara det historiska och samtidigt vara samtida och framtida. Efter alla dina år på Indiska, vad har du konkret tagit med dig och infört på Svenskt Tenn?

Svenskt Tenn står för kvalitet och tidlös design även internationellt, finns det återförsäljare utomlands?

– Framförallt inköp och logistiktekniska frågor och beslut.

– Det finns inga återförsäljare förutom Boutique Tinna i Göteborg, och en handfull tapetåterförsäljare i Sverige. Den internationella kanalen är vår webbshop och B2B som framförallt arbetar med inredningsarkitekter såväl i Sverige som ute i världen.

Vissa mönster och tyger är specifikt anpassade att skapas som mattor, gardiner och möbler-allt efter Josef Franks speciella instruktioner. Hur finns dessa bevarade idag?

– Alla original finns förvarade i Riksarkivet, vi hanterar dessa precis på samma sätt som ett museum hanterar sina originalförlagor. Vi har en separat avdelning, Svenskt Tenns Arkiv och samlingar där två intendenter kontinuerligt arbetar med forskning, dokumentering och föremålsvård.

144

Hur vill du uttrycka ledarskapet på Svenskt Tenn?

– Det är viktigt med närvaro och dialog, lyssna, vara inkännande och att våga leda. En utmaning med företag som har en lång historia och där man ofta säger att det sitter saker i väggarna, är att alla medarbetare måste

Det är sagt att nyfikenheten och Estrid Ericssons orädda förhållningssätt drev henne och företaget framåt. Vad är kärnan i Svensk Tenns företagsfilosofi idag?

– Att utifrån det DNA som finns i bolaget både från grundarens tid och från att Stiftelsen förvärvade bolaget, kunna förstå att arbeta vidare med den unicitet som bolagets drivs och fortfarande arbetar utifrån. Svenskt Tenn speglar en inredningsfilosofi med hela inredningar och rum som bas i allt vi gör. De enskilda produkterna är inte viktigast - det är alltid helheten. ”Made in Sweden” har alltid varit och kommer alltid att vara ett honnörsbegrepp inom Svenskt Tenn. ¬


SKÖNA MÖTESDAGAR I ALPIN MILJÖ I Branäs erbjuds konferensdagar utöver det vanliga. Endast fem timmar från Göteborg kan du kombinera skidåkning och inspirerande möten. Upplev härliga dagar i backen, god mat och bo i direkt anslutning till pisten. Läs mer på www.branas.se


Tyger med historia

146

Namnet Teheran liksom de små lysande småblommorna i fonden tyder på att mönstret är en parafras över den persiska mattan. Det flikiga bladet i skiftande kulörer för tanken till växtfärgämnen som krapp, gulreseda och indigo. Teheran ritades i början av 1940-talet men trycktes inte förrän år 1991 för första gången.

Mönstret, ritat 1943–45, har fått sitt namn från den stora flodmynningen utanför Buenos Aires. När Annes Hus på Millesgården inreddes av Svenskt Tenn 1950 tapetserades soffgruppen först med Josef Franks textil Drinks men Carl Milles ville att hans sekreterare Anne Hedmark skulle få en känsla av att vara på en vit molntapp på en blå himmel. Möblerna tapetserades därför om med La Plata.

1942–46 arbetar Josef Frank som gästföreläsare på New School for Social Research i New York. Han tycker att stadsplanen är intressant i sin förenkling och ritar mönstret Manhattan. I den nedre rektangeln syns nordspetsen av Manhattan med Washington Bridge, Cloisters och Inwood Hill Park. Det var här Frank bodde tillsammans med sin svenska fru Anna inte långt från Broadways nordligaste del.

När Josef Frank skapade mönstret Hawai styrde han stegen till Metropolitan Museum of Art för att hämta inspiration. Där finns en ansenlig samling av livsträdspalamporer från Indiska halvöns norra sida. Mönster Hawai, med sina hopslingrade stammar, har likheter med dessa livsträd. Hawai tillkom under åren 1943–45 och är ett av Franks största mönster med en rapport på 180 cm. ¬


Julius Production presenterar

Magasin 9, Stockholm 28 oktober-8 april www.magiccity.art ÅRETS JULKLAPPSTIPS! 30 000 sålda biljetter, köp dina idag!

Alla tiders populäraste balettklassiker

MARIA

Elisa Lindström VON TRAPP

Christopher Wollter

www.thesoundofmusic.nu

SCHÖNNBRUNN SLOTTSFILHARMONIKER Sverigeturné 6-16 januari i: Malmö live, Helsingborgs konserthus, Stockholms konserthus, Västerås konserthus, Växjö konserthus, Göteborgs konserthus, Uppsala konsert&Kongress ONE OF THE GREATEST MUSICAL COMPOSERS OF OUR TIME

Sverigeturné 24 jan-4 feb i: Göteborgs Lorensbergsteatern, Växjö konserthus, Karlskrona konserthus, Kalmarsalen, Malmö live, Linköping konsert&kongress, Stockholm Cirkus, Västerås konserthus, Örebro Hj. bergmanteatern, Nyköping Culturum, Norrköping De Geer. from china

S HAOLI N the mystical power of

kung fu

EVITA TA ST TA ARLIGHT EXPRESS

JE ESUS S CHR HRIS IS ST T SU SUP UPER PE ER R RS ST S T TA AR PHANTOM O OF F THE HE OPERA ERA RA CA AT TS MED STOR ORKESTER OCH INTERNATIONELL ENSEMBLE

11/2 - STOCKHOLM CIRKUS 16/2 - GÖTEBORG LISEBERG 23/2 - MALMÖ ARENA

17 mars HALMSTAD TEATER 18 mars MALMÖ LIVE 19 mars GÖTEBORGS KONSERTHUS 20 mars STOCKHOLM CIRKUS

6 april MALMÖ LIVE 7 april STOCKHOLM CIRKUS 8 april GÖTEBORGS KONSERTHUS

Minnesvärda julklappar..

Biljetter och presentkort hittar du på www.juliusbiljettservice.se & 0775 - 700 400


"VISST HANTVERK MÅSTE SUBVENTIONERAS AV SAMHÄLLET OCH SEDAN, HÖJ STATUSEN OCH STOLTHETEN." Hur stor del av all produktion tillverkas i Sverige och var?

– Så länge det finns kvalitativt hantverk kvar i Sverige så fortsätter vi tillverka också i Sverige. Vi arbetar främst med småskaliga hantverkare såsom Reijmyre, Skruf, Humstorps metall för att nämna några. Vilka är svårigheterna med att driva ett så anrikt företag som Svenskt Tenn idag?

– Att säkerställa en så stor andel svensk produktion som möjligt. Att nå ut till fler konsumenter om vår inredningsfilosofi, det vill säga de värden som Estrid Ericson och Josef Frank arbetade utifrån. Det är också en utmaning att nå ut med att Svenskt Tenn ägs av en stiftelse och långsiktigheten detta innebär. Det finns en humanistisk och holistisk syn på hemmet och hur vi kan främja samtalet och umgänget i just det rummet. Att förmedla detta kräver kunskap hos personalen och ett bra sätt att möte nästa generations konsumenter som värdesätter kvalité, hantverksproduktion och hållbarhet.

148

Josef Franks soffbord ”2139”

I Sverige kan vi kanske bli bättre på att vårda vår hantverkstradition. Vad tror du behövs för att bevara den produktion som idag finns kvar?

– Visst hantverk måste subventioneras av samhället och sedan, höj statusen och stoltheten. Att akademierna, vi som köper och producenterna ytterligare utvecklar samarbeten. Fortsätta bygga förståelse och ha en gemensam långsiktig agenda, så att alla parter vågar satsa. Tänk om alla företag, även stora varumärken skulle öronmärka några produkter för en produktion i Sverige. Och då menar jag inte den enklaste produktionen – utan det som stimulerar nästa generations mästare inom sina respektive hantverksområden. En privat designfavorit från Svenskt Tenn?

Maria funderar en kort stund för att sedan tala sig varm om Josef Franks soffbord ”2139”. - De handsvarvade benen till den mönsterfanerade ovansidan, till sargen runt om bordskanten. Bordet är inte

bara vackert att se på, det är också ett otroligt hantverk bakom föremålet som jag hoppas att vi kommer kunna fortsätta kunna köpa in som just ”Made in Sweden” - under en långt tid framöver. ࣵ

MARIA VEERASAMY Ålder: 53 år Bor: på Kungsholmen Familj: Kär sådan Gör just nu: Har börjat damma av symaskinen igen Tycker om att göra på fritiden: Gärna utställningar, är nästan en allätare Senaste detalj till hemmet: En tavla av Siri Carlén, begåvad ung och otroligt talangfull Uträttat om 10 år: Fått igång fler hantverksprojekt och gärna att de gett ringar på vattnet så fler ser värdet och möjligheten


the next generation incoherent scatter radars www.eiscat.se www.eiscat3d.se


150


GUANGZHOU I CENTRUM AV MITTENS RIKE

Guangzhou eller Kanton som staden länge var känd, kom att bli den stora utskeppningshamnen för kinesiska produkter till Väst i och med öppnandet av den så kallade maritima Sidenvägen. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

151


Canton Tower – den tredje högsta byggnaden i världen

"Även om mångmiljonstaden fortfarande är en viktig knutpunkt för sjöfarten, har den blivit en lika viktig punkt för flyget"

S

taden var sedan år 618 Kinas viktigaste handelsstad, men handeln skedde uteslutande med grannländerna i Fjärran östern. Det var först på 1700-talets början som Kina öppnade sig för handel med Väst och då drogs även de två andra handelsmetropolerna Macao och Hongkong in i handeln med Väst. Tillsammans utgör de vad området alltid har varit – ett handelscentrum. Guangzhou är huvudstad i den kinesiska provinsen Guangdong. Men djonkerna och gårdagens smäckra segelfarkoster utmed Pearl River har numer ersatts av skyskrapor. Floden består av de fyra separata flodsystemen Xi, Liuxi, Bei och Dong som löper samman i Guangzhou, där den bildar en sju mil lång flod som sedan slingrar sig i sydlig riktning innan den mynnar ut i det Sydkinesiska havet där Macao och Hongkong fungerar som vaktposter på vardera sidan om flodens omskrivna delta. Pearl River är med sina 200 mil Kinas tredje längsta flod. kan mycket väl börja med lunch på Mandarin Oriental och några specialiteter ur det kantonesiska köket, där den lovprisade kocken Fei håller till. Han valdes för övrigt till bäste kock i Kina 2015 av Lifestyle Magazine. Från hotellet kan man sedan ta en taxi till det 600

EN DAGSUTFLYKT I STADEN

152

Guangzhou Baiyun International Airport

meter höga Canton Tower – den tredje högsta byggnaden i världen med en fantastisk utsikt över staden och Pearl River. Det finns ett öppet observationsdäck på 448 meters höjd för den som inte är höjdrädd. Vill man bränna lite kalorier efter lunchen kan man ta sig an ”Sky Walk” – världens lägsta spiraltrappa som går från 32:a till 64:e våningsplanet. Ett besök i Guangzhou kräver faktiskt en utflykt på andra sidan floden för att skaffa sig lite kännedom om ”Nationens fader” Sun Yat-sen. Ett museeum upprättades i staden 1917 där

utställningar berättar om Suns liv och stadens historia. Även om mångmiljonstaden fortfarande är en viktig knutpunkt för sjöfarten, har den blivit en lika viktig punkt för flyget med storflygplatsen Guangzhou Baiyun International Airport där landets största flygbolag China Southern, har sin bas. Bolaget trafikerar i första hand flera viktiga destinationer i USA, som New York, San Francisco och Los Angeles förutom alla viktiga destinationer i Asien och den indiska subkontinenten.


UPPLEV AFRIKAS BIG 5 MED KENZAN TOURS

DRÖMMER DU OM ATT SE AFRIKAS BIG 5? Följ med oss på safari och få en upplevelse för livet! Vi skräddarsyr safariresor till Afrika, och vår specialitet är östra Afrika. I Tanzania bor du på våra egna bekväma tältcamper som ligger i de djurrikaste delarna av Serengeti. Kombinera gärna safarin med avkopplande sol och bad på Zanzibar, Pemba Island eller Seychellerna. Vi har även resor till bland annat Kenya, Uganda, Sydafrika, Botswana och Madagaskar. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig; 021-18 16 17 eller ella@kenzantours.se.

Ella Rustad är ansvarig för Kenzan Tours resor till Afrika. Hon hjälper dagligen resenärer att uppfylla sina drömmar om att åka på safari. – För att våra kunder ska få se så mycket som möjligt av Afrikas fantastiska djurliv har vi egna camper i Serengeti. Camperna flyttas under året enligt djurens migration genom parken. På så sätt ökar chanserna att få se många vilda djur, oavsett när under året man åker dit. Vi sätter också ihop safaripaket med flera olika parker i norra Tanzania så att man får se ett varierat djurliv. Det unika med Kenzan Tours safariresor är också att kunderna, i samråd med guiden, styr över dagarna med safari. Om de vill ha en heldag med djurskådning eller ta en lunchpaus på campen, det bestämmer de själva. En safari är ett oförglömligt äventyr, och vi vill att fler ska få uppleva det. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig på ella@kenzantours.se så berättar jag mer.

COSTA RICA - DET GRÖNA PARADISET

KUBA - DET GENUINA KARIBIEN

Costa Rica är ett grönt litet paradis som passar hela familjen. Utforska den tropiska regnskogen, häng med på en äventyrlig aktivitet eller koppla av på Stilla havets vackra stränder. Låt oss hjälpa dig att upptäcka Costa Ricas gröna paradis! Vill du veta mer, kontakta mig på 021-18 16 17 eller via mail till ella@kenzantours.se.

Drömmer du om en resa till Karibien med mer än bara vackra stränder? Res till färgstarka Kuba och upplev dess charm och unika atmosfär av historia, glädje, musik och dans. Med våra resor till Kuba får du uppleva det bästa av landets kultur, natur och stränder. Läs mer på kenzantours.se/kuba.

Hej! Jag heter Ella Rustad och har jobbat på Kenzan Tours sedan 2006. Ett av mina specialområden är skräddarsydda resor till Costa Rica. Under mina resor dit har jag lärt känna landet och vet vad som finns att se och upptäcka där. Oavsett om ni är intresserade av natur, äventyr eller sol och bad kan jag skräddarsy er drömresa till Costa Rica. Vill du veta mer, ring mig på 021-18 16 17 eller kom förbi vår resebyrå i Västerås. Välkommen!

Hej! Jag heter Edyk Goicoechea Alvarez, och mig träffar du med största sannolikhet när du reser till Kuba med Kenzan Tours. Jag är uppvuxen på Kuba men har bott 12 år i Malmö och talar därför svenska. Jag är den som tar emot er, introducerar er till landet och guidar er i underbara Havanna. Jag, mina kollegor och min svenska chef Carina gör allt för att ni ska få en smidig, trygg och minnesvärd resa. Välkommen till mitt Kuba!

Läs mer om våra resor på www.kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17


Guangzhou International Convention & Exhibition Center

2035 ÄR ÅRET DÅ KINA ENLIGT DE FLESTA PROGNOSER VÄNTAS GÅ FÖRBI USA SOM VÄRLDENS STÖRSTA EKONOMI.

Guangzhou Metro station

KINA, SOM ÄR DEN SNABBAST VÄXANDE

tillväxtmarknaden i världen, har alltid utgjort en stor vit fläck på amerikanernas världskarta. Men det går sannolikt inte att undvika detta faktum 2035 då Kina enligt de flesta prognoser väntas gå förbi USA som världens största ekonomi. Om man betänker stadens historia som den enda stad som hade tillstånd att idka handel med Väst är det inte så förvånande att den kom att stå i centrum för den industriella utvecklingen som började för några årtionden sedan med USA och Europa som drivande krafter.

154

SAMTIDIGT SOM ROBOTAR har utjämnat lönekostnaderna jämfört med USA och Europa, är Guangdong fortfarande en mycket stark ekonomisk motor med en BNP som överskrider en biljon dollar om året och en utrikeshandel som också överskrider samma belopp. Guangzhou står vidare som värd för fyra stora internationella mässor som China Import and Export Fair (Kantonmässan), China International Tourism Industry Expo, China HighTech Fair och China International Cultural Industries Fair, som lockar både nykomlingar och veteraner inom branschen till regionen. Turismen ger

också stora intäkter och överskred 2015, cirka 15 miljarder dollar, en uppgång med 11,8 procent jämfört med året dessförinnan. Som ett mått på dess ställning som en internationell destination uppgick dess intäkter från turismen i form av utländsk valuta till 17 miljarder dollar, en uppgång med 4,8 procent. en av de viktigaste turistdestinationerna i regionen Asien-Stilla havet, och man har inte oväntat belönats med stora investeringar i infrastrukturen inom turismen.

GUANGDONG HAR BLIVIT


SO L & BA D โ€ข B R ร– L LO P โ€ข G O L F โ€ข K RYSS N I N G โ€ข KO N FE R E N S

Gรถr din drรถmresa. $GNร€IGVRร2WPVC%CPCUXCEMTC U[FQUVMWUVNKIIGT0QY1P[Z2WPVC%CPC4GUQTV5RC sGVVOQFGTPVP[ร’RRPCVJQVGNN *QVGNNGVJCTPKQCNNKPENWUKXGTGUVCWTCPIGTQEJVKQDCTGT FGVMQOOGTCNNVUรฦ‚PPCUPรIQVHร’TCNNCUOCMGT8ร€NL OGNNCPHTCPUMVOGZKMCPUMVCUKCVKUMVQEJKPVGTPCVKQPGNNV sDรFGUQOยฝNCECTVGQEJDWHHร… &CICTPCVKNNDTKPICTOCPRรFGPWPFGTDCTCUVTCPFGP UQONKIIGTFKTGMVXKFJQVGNNGV

Prisexempel under vรฅren 2CMGVKPMNฦƒ[IQEJPร€VVGTUJQVGNNVKNNXWZPC QEJDCTPGLรTKPMNTCDCVVHTรP $CUGTCURรWUFMWTU

 KPHQ"XCUVKPFKGPURGEKCNKUVGPUG www.vastindienspecialisten.se

Member of Unlimited Travel Group


Pearl River vid Guangzhou PROVINSEN, SOM UTGÖRS av de fyra områdena East, West and North Guangdong och det delta som skapats av Pearl River, har totalt åtta flygplatser som servar 400 inhemska destinationer och 150 internationella destinationer. I provinsen finns 938 hotell, däribland 116 femstjärniga, 300 turistattraktioner av olika slag, 130 spa-anläggningar med heta källor och 80 golfbanor.

kan stanna där i sex månader eller mindre utan att behöva ansöka om ett visum. Provinsledningen i Guangdong, ser fyra skäl för folk att besöka Guangdong. Dels betraktar man provinsen som ett dynamiskt näringslivscentrum och ett centrum för Lingnankulturen men också som ett semesterparadis med 400 mil av gyllene stränder. Slutligen anser man att provinsen är ett paradis för matälskare, en plats där kök från både Väst och Öst möts.

BESÖKARE I OMRÅDET Guangdongprovinsen centrum för Lingnankulturen

400 mil av stränder

Dumplingsproduktion på gatan

GODA NYHETER för de som planerar att besöka eller bosätta sig i Kina är att Guangzhou idag är den stad med den bästa luften i landet tillsammans med Shanghai.

156


Made in Vibenite® 290, the

WORLD’S HARDEST STEEL For your wear-resistance demands. FEATURE HIGH HARDNESS ULTRA FINE MICROSTRUCTURE ECO FRIENDLY NEAR NET SHAPE

BENEFIT LESS WEAR, LONGER LIFE HIGHER TOUGHNESS LESS WASTE NO MACHINING

www.vbncomponents.com


Guangzhou South Railway Station är den största järnvägsstationen i Asien. Fortfarande under konstruktion.

Guangzhou gatubild

SKA MAN BESÖKA GUANGZHOU bör man uppenbarligen undvika att resa dit i maj. Mellan den sjunde och åttonde maj i år, föll 145 millimeter regn vilket ledde till evakuering av tusentals personer i stadens norra delar.

ligger Guangzhou mycket bra till, från Guangzhou till Hongkong tar höghastighetståget knappt fem timmar. Till Shanghai ungefär sju och åtta timmar och till Beijing cirka åtta och tio timmar.

KOMMUNIKATIONSMÄSSIGT

Sun Yat Sen memorial park

158


Hitta ditt drömboende hos oss!

Proffs på Costa Blanca www.nextcasa4u.com

+34 674 303 213 Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r . fte t.. d e s s lti ta Ps r al ten re e e ta ök mp rbe s Vi ko eda m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”


Hitta ditt äventyr Vita stränder och sköna solstolar i all ära men vill du ha en semester med aktiviteter, äventyr och utmaningar finns det många spännande platser att resa till.

öker du en aktiv semester som bjuder på storslagna naturupplevelser, adrenalinkickar och minnen för livet finns en mängd resor att välja mellan. Vad sägs om strövtåg i Costa Ricas regnskogar eller bestiga Kilimanjaro? Aki Nicolaides, vd för Kenzan Tours, ger sina bästa tips. Möt det vilda Afrika Att åka på safari är inte fysiskt ansträngande men ändå ett pulshöjande äventyr. Åker du ut i Serengeti nationalpark, i norra Tanzania, får du chansen att från jeepen uppleva spännande nära möten med Afrikas vilda djur i deras naturliga miljö. Lejon som slår sig ner

160

i jeepens skugga, leoparder som lojt betraktar dig från en trädgren och synen av tusentals gnuer och zebror som fyller savannen är exempel på oförglömliga upplevelser som en safari i Tanzanias vildmark kan ge. Äventyr för alla Costa Rica är en pärla för dig som söker en aktiv semester, det lilla landet är känt för sin rika flora och fauna plus det stora utbudet av upplevelserika aktiviteter för hela familjen. Där finns allt från lugna vandringar i regnskogar och vulkanlandskap till fartfylld forsränning. Även Malaysia har mycket att erbjuda den som söker en aktiv

semester och fina naturupplevelser. På norra Borneo kan du bland annat följa med på djungelvandringar, dyka och forsränna. Adrenalinkickar på hög höjd Vill du vandra i Andernas mäktiga bergslandskap och uppleva Perus inkakultur är den 43 km långa Inkaleden till Machu Picchu något för dig. Vandringen från Cusco till mytomspunna Machu Picchu tar fyra dagar och längs vägen passerar du historiska ruiner, små inkabyar och Andernas mäktiga gröna bergslandskap.


SÖKER DU EN RIKTIGT TUFF FYSISK UTMANING? Bestig Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Berget har flera rutter med olika svårighetsgrad, därför kan såväl vana klättrare som väl förberedda nybörjare klara utmaningen att nå toppen på nästan 6 000 m ö.h. Hittills har alla Kenzan Tours resenärer nått toppen, berättar Aki, och nämner att den äldsta är en norsk kvinna som då var 72 år. Blir du nästa att klara det?

161


Utvalt GROSS XL TAKLAMPA AMBER 7 499SEK BY RYDÉNS

COMOBABI DEKORATIONSSKÅL 99 KR JOTEX

DOFTLJUS FRÅN HM GREENTERRACE BY CALMING PARK

Det blir en

X-MAS TREE JULDEKORATION 399 KR JOTEX

Grön Jul!

RÄDDA EN GRAN I SKOGEN/ STAR TRADING KONSTGRAN/ 1 099 KR ELLOS

STAR TRADING DEKORATIONSBELYSNING I FORM AV ETT SNÖSLOTT. 329 KR ELLOS

GRÖN VAS HM HOME 249 KR

SKENE SITTPUFF LITEN, MED KLÄDDA KNAPPAR 999 KR JOTEX

162

KUDDFODRAL PENNY 249 KR ELLOS


Efterfrรฅgas dina tjรคnster eller YDURUDYRฮHQWOLJVHNWRU" โ€“Vi har svaret! 2ฮHQWOLJDXSSKDQGOLQJDUVH hjรคlper fรถretag dagligen att KLWWDEHYDNDRFKยฆYHQYLQQDXSSKDQGOLQJDU 0HGGHQVNUยฆGGDUV\GGDSURศดOHQIยงUQLPDLOYDUMHJยงQJHQ XSSKDQGOLQJPDWFKDUHUEHYDNQLQJ3ยงVยงYLVKDUQLDOOWLG IXOONROOSยงXSSKDQGOLQJDUVRPยฆUDNWXHOODIยธUHUYHUNVDPKHW 6NDSDGLWWNRVWQDGVIULDWHVWNRQWRLGDJSยง ZZZRฮHQWOLJDXSSKDQGOLQJDUVH

.RQWDNWDRVVYLDWHOHIRQHOOHUPHMO 040-601 17 17 LQIR#RฮHQWOLJDXSSKDQGOLQJDUVH


ANNONS

Satellituppskjutning frĂĽn Esrange â&#x20AC;&#x201C; ett lyft fĂśr hĂĽllbar tillväxt ett mer hĂĽllbart samhälle pĂĽ jorden. Ny teknik gĂśr att vi kan observera vad som händer pĂĽ jorden, i atmosfären och i haven. Dessutom ger den nya mĂśjligheter till digital kommunikation som revolutionerar tillgängligheten till information, till gagn fĂśr fred, frihet, demokrati och hĂĽllbar ekonomisk utveckling. â&#x20AC;&#x201C; Det som händer nu är revolutionerande. Utvecklingen drivs till stor del frĂĽn USA, men sĂĽväl Europa som Asien är med pĂĽ tĂĽget. Vi jobbar med dem alla och är därmed en viktig länk till en stark global teknisk utveckling som ger en allt stĂśrre del av mänskligheten mĂśjligheter till ett bättre liv, FĂśr mer än 50 ĂĽr sedan skĂśts den fĂśrsta säger Stefan Gustafsson, strategichef pĂĽ SSC. rymdraketen upp frĂĽn den nystartade Kostnaderna fĂśr att utnyttja rymden europeiska rymdbasen Esrange i Kiruna. minskar i takt med att fĂśretag tar fram nya SSC (Swedish Space Corporation) som driver basen, är idag en världsledande global tillämpningar där smĂĽ och billigare satelliter kompletterar de stĂśrre. Nya digitala leverantĂśr av avancerade rymdtjänster. lĂśsningar som kombinerar mĂĽnga olika Esrange är Europas mest mĂĽngfacetterade rymdbas, där SSC tillsammans med forskare teknikomrĂĽden revolutionerar mĂśjligheterna. Rymdutveckling har alltsĂĽ stor betydelse och kunder frĂĽn hela världen stĂśttar lĂĽngt utanfĂśr själva rymdindustrin. forskning med raketer, stratosfäriska â&#x20AC;&#x201C; Alltmer bygger pĂĽ att hitta enklare, ballonger och andra rymdinstrument. HĚ&#x160;HNWLYDUHRFKELOOLJDUHO¡VQLQJDUVÂŚDWWĚ&#x152;HU DärifrĂĽn styr även SSC världens stĂśrsta kan fĂĽ tillgĂĽng till rymdbaserade funktioner globala kommersiella nätverk av antenner och viktig data. SSC:s breda kompetens, med fĂśr kommunikation med satelliter, bĂĽde avancerad operativ rymdverksamhet rymdfarkoster och bemannade rymdfärder. och skickliga ingenjĂśrer ger oss stora Via antenner belägna i alla världsdelar fĂśrdelar, liksom vĂĽrt samarbete med levereras vetenskapliga data och viktiga funktioner sĂĽsom navigation, TV-sändningar, forskningsinstitut och universitet, infogar Anna Rathsman, chef fĂśr teknisk utveckling väder- och klimatdata och telefoni. Utan en pĂĽ SSC. fungerande rymd stannar dagens samhälle. 66&KDUHWWQÂĽUDVDPDUEHWHPHGGHĚ&#x152;HVWD stora rymdorganisationerna i världen. Det är ESRANGE MED SATELLITUPPSKJUTNING Den omfattande Ăśkningen av smĂĽ satelliter viktigt, fĂśr rymden ger mänskligheten nya har medfĂśrt en brist pĂĽ kapacitet att skjuta mĂśjligheter, inte minst fĂśr att mĂśta stora upp dem. SSC arbetar därfĂśr tillsammans globala utmaningar sĂĽsom klimatproblem, med olika samarbetspartners fĂśr att kunna fattigdom och säkerhet. skjuta upp smĂĽ satelliter frĂĽn Esrange. Den svenska regeringen har beslutat att titta SNABB TEKNIKUTVECKLING vidare pĂĽ mĂśjligheterna och SSC hoppas pĂĽ Den snabba utvecklingen i rymden ger

Rymden fascinerar, inspirerar och utvecklar och blir allt viktigare i vüra dagliga liv. Utvecklingen gür snabbt. Rymdbaserad teknik bidrar i dag starkt till att mÜta münga av de stora utmaningar som människan stür infÜr. Statligt ägda rymdbolaget SSC är ett av Sveriges mest intressanta fÜretag i en bransch i stark utveckling.

-ĂŤ)-4(. ).-)" .&%0/.0-*+. ./Ĺ&#x201E;-./.*)-& / -Çť0#*++.+ĂŤ // +*.$/$1/- " -$)". .'0/!Ĺ&#x201E;-0++.&%0/)$)"1 ./ ''$/ -Çť /.&0'' " $))*1/$*)*# 0/1 &'$)" )./-&.&%0/.!-(ĂŤ/ÇťCredit: SSC

ett positivt investeringsbeslut. Att kunna erbjuda satellituppskjutning skulle dra de stora globala aktĂśrerna till Sverige och Kiruna, till gagn fĂśr innovation, hĂĽllbar tillväxt och utveckling. Ë? 'HWĚ&#x2039;QQVHWWVWRUWEHKRYDYDWWNXQQD gĂśra den här typen av uppskjutningar runt om i världen, framfĂśr allt i Europa, berättar Anna. Ë? -DRFKL.LUXQDĚ&#x2039;QQVMXÂĽYHQ,QVWLWXWHW fĂśr Rymdfysik, LuleĂĽ Tekniska Universitet och Eiscat, som spanar i rymden. De jobbar tillsammans med oss fĂśr att skapa ett innovativt ekosystem med nationell räckvidd fĂśr nya jobb och tillväxt, lägger Stefan till.

Stefan Gustafsson, strategichef pĂĽ SSC.


Digitalt

Digitala brevlĂĽdan

VILL DU MINSKA PAPPERSHĂ&#x2013;GEN och samtidigt hindra andra att komma ĂĽt din fĂśretagspost? Med en digital brevlĂĽda fĂĽr du post frĂĽn myndigheter digitalt istället fĂśr pĂĽ papper.

kommer post frün Bolagsverket och andra myndigheter digitalt i stället fÜr pü papper. Till skillnad frün vanliga mejl är den digitala brevlüdan säker eftersom inloggning sker med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID. Digital brevlüda finns büde fÜr fÜretag och fÜr privatpersoner.

MED EN DIGITAL BREVLĂ&#x2026;DA

en digital brevlĂĽda fĂśr fĂśretag mĂĽste du vara firmatecknare och ha e-legitimation. Ingen obehĂśrig kan komma ĂĽt den digitala brevlĂĽdan eftersom du loggar in med e-legitimation.

FĂ&#x2013;R ATT KUNNA SKAFFA

aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller ekonomisk fĂśrening kan du skaffa digital brevlĂĽda frĂĽn Kivra, Digimail och Min myndighetspost. Ă&#x201E;r du enskild näringsidkare skaffar du digital brevlĂĽda som privatperson. Sitter du i styrelsen fĂśr ett fĂśretag kan viss post skickas till dig som privatperson. Det är därfĂśr viktigt att du skaffar en digital brevlĂĽda som privatperson fĂśr att inte missa nĂĽgra meddelanden. â&#x20AC;˘

HAR DU ETT

;PSSMpSSPN[IVLUKLP.Â&#x20AC;[LIVYN ^^^HWHY[TLU[Z^LKLUZL ;LSLMVU

=PR[VY9`KILYNZNH[HU.Â&#x20AC;[LIVYN

165


Digitalt

App:ar du inte kan vara utan Idag har de flesta med sig mobilen överallt för att fota allt från vardagshändelser till semesteraktiviteter. OFTA BLIR BILDERNA bara liggande orörda i kameran men med en app där du kan redigera foton i mobilen blir det roligare att framkalla och dela dina foton med andra.

Här några apptips: Snapseed - möjligheterna är många

Snapseed är en redigeringsapp med många valmöjligheter. Välj bland en rad olika filter som Vintage och Noir. Du får grundläggande fotoredigering som ändring av ljusstyrka, kontrast, mättnad och skärpa. Pixlr - Skapa snygga kollage

Skapa kreativa fotokollage efter att du redigerat foton med autoverktyget för färgbalans, något av de många filtren som Sketch eller Poster, effekter och övertoningar som ger en kall ton eller en surrealistisk skugga i en bild.

Photoshop Express Photoshop i mobilen

I Photoshop Express finns det många redigeringsmöjligheter. För snabb redigering finns automatiska korrigeringar som förbättrar bildens kontrast, vitbalans och exponering. Du kan också redigera bort smuts och damm med bara några tryck. I övrigt finns liknande funktioner som i föregående appar. Kontrast och exponering, vitbalans, skärpa och mer än tjugo olika filter. Om du har ett Apple-ID kan du skapa ett konto för att få tillgång till mer effekter. Vad sägs om brusreducering och verktyg som minskar dimmigheten i bilden? VSCO Cam - Stort utbud av filter

VSCO Cam är kanske mest känt för sina många olika filter som räddar vilken trist bild som helst. I appen finns även grundläggande verktyg som bland annat exponering, temperatur, kontrast, skärpa och beskäringsverktyg. •

Övertid eller tid över? Timekeeper är den enkla lösningen för att tidredovisa och smidigt hålla ordning på projekt, stora som små! Rapportera i dator eller mobil utan krångliga installationer. Ladda ner appen för att enkelt hantera arbetad tid, artiklar, resor, utlägg och traktamenten och låt dina kunder attestera tiden innan du fakturerar. Timekeeper färdigställer alla löne- och fakturaunderlag snabbt och smidigt.

Prova kostnadsfritt i 30 dagar! Uppge “Affärsresenären” vid kontakt så hjälper vi er med en kostnadsfri uppstart. 166

Sjötullsgatan 9, 824 50 Hudiksvall 0650-122 10, www.apptech.se www.timekeeper.se


A Nordic company with a global reach Visas, Legalizations, Translations & Global Immigration With Comet you get: More than 30 years of experience, Local knowledge, Global network Compliance, Online solutions

We open the world Stockholm | Gothenburg | Copenhagen | Oslo | Helsinki PARTNERS WORLDWIDE www.cometconsular.com


mmm...

Totalt har 17 glöggsorter från den svenska marknaden testats. Alkoholhalten bland de olika glöggsorterna varierade mellan 0 % och 20 % Betyg anges på en skala från 1-5.

ALKOHOLFRITT

LÄTTVINSGLÖGG

Blossa Glögg Alkoholfri Ekologisk Flaskans design: Trevligt klassiskt utseende. Doft: Glöggig. Smak: Ett mer vuxet alkoholfritt alternativ. Betyg: 4

Dufvenkrooks Hjortron Flaskans design: Snygg. Doft: Tedoft, doftar gott. Smak: Inte så julig men god. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 3

Dufvenkrooks Vit Ekologisk Flaskans design: Snygg. Doft: Klassisk glöggdoft. Smak: God glöggsmak. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 5

Dufvenkrooks Chili & Choklad Flaskans design: Snygg. Doft: Chokladdoft, något för skarp. Smak: Inte god tyvärr, vi hade kanske lite höga förhoppningar. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 1

Dufvenkrooks Original Ekologisk Flaskans design: Snygg. Doft: Julig doft. Smak: Smakar druvor, något sträv smak. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 2

Saturnus God jul Glögg Alkoholfri Ekologisk Flaskans design: Lite tråkig och intetsägande Doft: Fin doft. Smak: Lite varmsaft smak, bra alkoholfritt alternativ. Betyg: 3 Saturnus Choklad & Hjortron Alkoholfri Flaskans design: Snygg, trevligt utseende. Doft: Chokladig. Smak: Kolasmak, lång eftersmak. Betyg: 2

168

Dufvenkrooks Äpple & Granskott Ekologisk Flaskans design: Snygg. Doft: Citrus, exotisk. Smak: Smakar ingefära, god smak. Alkoholhalt: 2,2% Betyg: 4


MED EN VÄRLDSUNIK METOD,

RENAR VI ANVÄND GLYKOL KAN ÅTERANVÄNDAS

SÅ ATT DEN

EU:s AVFALLSHIERARKI

Vi har tagit fram en världsunik reningsmetod där vi renar använd glykol så att den kan återanvändas igen.

FÖREBYGGA UPPKOMST

1

Genom styrmedel av olika slag skall mängden avfall minimeras.

ÅTERANVÄNDA

2

Allt avfall skall i så hög grad som möjligt återanvändas.

ÅTERVINNA MATERIAL

3

Då råvaror kan återvinnas sparas stora resurser.

UTVINNA ENERGI

4

Brännbart avfall är en resurs för energiutvinning.

DEPONERA

5

Sista alternativet, deponering.

Därmed sluts kretsloppet. Det betyder att jordens resurser sparas då glykol utvinns från råolja och är en ändlig resurs. Det betyder också, att glykolavfallet lyfts i EU:s avfallshierarki från nivå 4 (energiutvinning) till nivå 2 (återanvändning). Det är vi stolta över.

Glykol

Vår vision är att med vår reningsmetod av glykol, vara det ledande cleantech-företaget för partners och länder som vill möjliggöra för återanvändning av glykol och därmed bidra positivt till vår gemensamma ekonomi, miljö

UNIK RENINGSMETOD Recyctecs unika reningsmetod gör att använd glykol kan återanvändas i princip hur många gånger som helst.

Användare

och till en mer hållbar värld.

Återvinningsföretag

Vill du hålla dina miljölöften och bidra till en mer hållbar värld? Läs mer om hur vi kan göra det tillsammans, på recyctec.se

Recyctec Holding AB (publ.) Ideon Gateway, Forskningsbyn Ideon, 223 70 Lund, Sverige Tel: 010 - 33 00 288 E-post: info@recyctec.se Webb: recyctec.se


mmm...

VINGLÖGG

STARKVINSGLÖGG

Blossa ekologisk vinglögg Flaskans design: Trevlig design. Doft: God glöggig doft. Smak: Lite för mycket spritsmak. Alkoholhalt: 10% Betyg: 2

Blossa 17 Flaskans design: Supersnygg! Doft: Frisk blommig, äpple/fläder. Smak: Inte julig alls. Alkoholhalt: 15% Betyg: 1

Dufvenkrooks Prestige Flaskans design: Snygg. Doft: Klassisk glögg/jul. Smak: Mycket god klassisk smak. Alkoholhalt: 20% Betyg: 4

Saturnus vit ekologisk vinglögg Flaskans design: Ser ut som en vinflaska. Doft: Stark intensiv. Smak: Lite för mycket spritsmak. Alkoholhalt: 12,5% Betyg: 2

Blossa 1895 Flaskans design: Snygg klassisk gammaldags flaska. Doft: Sticker till i näsan. Smak: Mycket bra smak. Alkoholhalt: 18% Betyg: 4

Dufvenkrooks Julspecial Flaskans design: Söt flaska. Doft: Jul/grandoft. Smak: God, julig. Alkoholhalt: 20% Betyg: 5

Dufvenkrooks Vanilj Flaskans design: Lite trist. Doft: God julig vaniljdoft. Smak: Väldigt god vaniljsmak, lagom söt. Alkoholhalt: 15% Betyg: 4 Dufvenkrooks Hjortron Flaskans design: Snygg. Doft: Väldigt söt doft. Smak: Artificiell smak. Alkoholhalt: 15% Betyg: 2

170

Dufvenkrooks Original Flaskans design: Snygg! Doft: Härligt julig och glöggig. Smak: Överlägsen god, julig smak. Smakar kryddigt, som glögg ska smaka. Alkoholhalt: 15% Betyg: 5


Julkampanj till ert kontor! Vi på CoffeeLounge vet hur viktigt det är med gott kaffe på jobbet. Kaffet påverkar hur ert företag uppfattas av både kunder och anställda och är därför värt lite extra omsorg. För oss handlar det inte bara om att leverera kaffe till ert kontor utan att göra det med den service och omtanke som drycken och ni kunder förtjänar. Vi har just nu en fördelaktig kampanj så passa på att ge era anställda en uppdaterad fikahörna i julklapp. Det är en julklapp som håller i längden.

www.coffeelounge.se

08-22 71 00

018-22 71 00

info@coffeelounge.se

Vårt mål är att öka våra kunders konkurrenskraft med systemlösningar som maximerar tiden för affärer och minimerar tiden för administration. Projektkraft och affärsnytta i ett och samma paket, med andra ord.


Utvalt

Benssons Jultillbehör Serieentreprenören och granexperten Anna Benson har 20 års erfarenhet av att odla, vårda och sälja julgranar. Nu lanserar hon en egen kollektion av julgranstillbehör. med en pappa som är en av Sveriges största granodlare. Redan som 12-åring sålde hon sina första julgranar på ett torg i Stockholm. Sedan dess har intresset för granarna bestått, och idag är hon ägare och vd för Smålandsgran, Granbutiken i Stockholm – och nu även sitt eget designvarumärke By Benson. – Jag saknade trendiga och funktionella julgransprodukter på marknaden, bortsett från julgranskulor. Särskilt julgransfötter är det en stor brist på. Det finns alldeles för många i plast, konformade, små i gjutjärn som inte rymmer något vatten eller varianter med endast tre skruvar som gör det svårt att fixera granen, säger Anna Benson.

ANNA VÄXTE UPP I SMÅLAND

för mig att kombinera min långa erfarenhet av hur man tar hand om sin gran med mitt stora intresse för design. Kollektionen består bland annat av julgransmattor, julklappssäckar och en snygg och funktionell julgransfot, med god plats för vatten. Produkterna finns att köpa på smålandsgran.se och bybenson.com. ࣵ

DET VAR SJÄLVKLART

Julgransfot Stand Deluxe Marknadens bästa julgransfot med fyra skruvar, en snygg design och plats för mycket vatten. Den passar perfekt till kungsgran, även de allra största. Självklart fungerar även den eleganta foten till övriga granar. Pris: 495 kr.

172

Korg Smart Perfekt att gömma granfoten i. Problemet med många korgar är att inga fötter får plats i dem. Denna korg är framtagen och perfekt att ställa foten i. Passar perfekt för Stand Deluxe. Pris: 365 kr.

Julklappssäck Deluxe En lyxig säck i jute att förvara klapparna i. Den snygga säcken finns i tre olika färger och har starka svarta band i bomull. Pris: 245 kr.

Fot Utomhus För julgranen utomhus behövs en stabilare fot. Foten är designad av Anna Benson för Markslöjd. Pris: 295 kr.


Stoppa smutsen i entrén...

Vi på Kåbe-Mattan AB är specialister på effektiva entrélösningar som minskar städkostnader och ger en renare inomhusmiljö. Vi erbjuder ett mycket brett sortiment av entrémattor och skrapgaller. Vill Du skapa en inbjudande, personlig och effektiv entrélösning? Kontakta oss!

Kåbe-Mattan AB Sågverksvägen 10A | SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 | Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se | www.kabe-mattan.se


Serier

Knightfall

NY SERIE OM TEMPELRIDDARE nya dramaserie Knightfall tar oss med in i Tempelriddarnas mystiska värld. I rollerna ser vi bland andra Tom Cullen, Pádraic Delaney, Jim Carter, Olivia Ross och danska SarahSofie Boussnina. HISTORYS

Den nya dramaserien Knightfall tar oss med in i det medeltida politiska maktspelet bland Tempelriddarna – den tidens mäktigaste, rikaste och mest mystiska militära orden, vars uppdrag var att skydda kristendomens heligaste reliker. efter staden Akkas fall, tempelherrarnas sista befästning i det Heliga Landet, och med förlusten av den Heliga Graal. Flera år senare avslöjas en ledtråd till var den kan befinna sig, vilket får tempelriddarna, ledda av den ädle, modige och envise tempelriddaren Landry (Tom Cullen - Downton Abbey, Gunpowder) att inleda HISTORIEN TAR SIN BÖRJAN

174

sökandet efter Kristus förlorade bägare. Det blir en resa fylld av strider i det Heliga Landet och mot den franska kungen, fram till den mytomspunna upplösningen av riddarorden fredagen den 13:e, 1307 – alltsedan dess ett datum förenat med otur. TRO, UPPOFFRINGAR, POLITIK, kärlek, makt och hämnd; Knightfall berättar historien från grunden som den inte berättats tidigare, om en hemlig värld, ett broderskap av krigande munkar, hur de levde och vad de dog för. Tillsammans med Cullen ser vi även Pádraic Delaney (The Wind That Shakes the Barley, The Tudors) som Gawain, tidigare mästare med svärdet som blev krympling efter slaget vid Akka, och Simon Merrells (Spartacus, Dominio) som Tancrede, modig och principfast tempelriddare. Många andra historiska karaktärer finns också med; Jim Carter (Downton Abbey) är påven Bonifatius VIII, tempelriddarordens ledare, Olivia Ross (War and Peace) är drottning Johanna I av Navarra, hustru till

franske kungen Filip IV, spelad av Ed Stoppard (The Crown), Julian Ovenden (Downton Abbey) är kungens pragmatiske jurist William De Nogaret och Sabrina Bartlett (Da Vinci’s Demons) är prinsessan Isabella, drottningens och kungens dotter som ska komma att regera England och bli känd som Varginnan från Frankrike. Bobby Scofield (Black Sea, Our World War) ser vi som Parsifal, en ung och enkel bonde som söker sig till tempelriddarna, Sarah-Sofie Boussnina (Bron, The Absent One) är Adelina, en judisk flykting från det Heliga Landet som återigen blir utsatt för förföljelse i Paris. KNIGHTFALL är en del av HISTORY’s katalog av originalserier, som i övrigt består av Vikings, militärdramat SIX vars andra säsong är i produktion, samt serierna Blue Book och The Breach: Inside the Impeachment of Bill Clinton, från Emmybelönade producenten R.J. Cutler. •

KNIGHTFALL finns på HBO Nordic


SOMMAR FYSIK E=mc

2

Här är högskolekursen för dig som vill veta vad Einsteins relativitetsteori går ut på

DRÖMMER DU OM EN RELATIV SOMMAR? Kursen Inledande relativitetsteori 5 hp ger en enkel och lättfattlig introduktion till Einsteins relativitetsteori, samtidigt som vi går djupare än rent populärvetenskapliga framställningar. Kursen är nätbaserad och du får hjälp av våra mentorer. Den enda bakgrund du behöver för att läsa kursen är gymnasiets matematik och fysik. Vi kommer att förklara fysikens mest kända ekvation E=mc2, vilken beskriver relationen mellan energi och massa.

Gå in på sommarfysik.se så hjälper vi dig att komma igång!

SOMMARFYSIK.SE ÄR ETT SAMARBETE MELLAN FLERA AV LANDETS HÖGSKOLOR


Jönköping - Well connected 23 avgångar till Världen via Stockholm... 12 avgångar till Världen via Frankfurt... 5 direktcharter... och fraktflyg...

...varje vecka! jonkopingairport.se

Gunpowder HISTORISK THRILLER

Historisk thriller i tre delar med Kit Harington, Mark Gatiss och Liv Tyler – premiär för samtliga delar den 19 december på HBO Nordic

Doseringsutrustning vid höga kvalitetskrav. 

dŽŵĂůĞƌďũƵĚĞƌĂůůƚĚƵďĞŚƂǀĞƌ ĨƂƌŚĂŶƚĞƌŝŶŐĂǀĨĂƐƚĂŵĂƚĞƌŝĂů ƐŽŵƚĞdžƉƵůǀĞƌďĞŚĊůůĂƌĞ͕ŵƵůƟͲ ƐŬƌƵǀĚŽƐĞƌĂƌĞ͕ƉŽůLJŵĞƌďĞƌĞĚĂƌĞ͕ ŝŶďůĂŶĚŶŝŶŐƐŬĂƌ͕ƐƚŽƌƐćĐŬƐͲ ƚƂŵŵĂƌĞ͕ƉŶĞƵŵĂƟƐŬƚƌĂŶƐƉŽƌƚ ŽĐŚŶLJĐŬĞůĨćƌĚŝŐĂĚŽƐĞƌŝŶŐƐͲ ĂŶůćŐŐŶŝŶŐĂƌ͘ 

sŝćƌĐĞƌƟĮĞƌĂĚĞĞŶůŝŐƚEϭϬϵϬͲϭǀŝůŬĞƚćƌĞƩ ŬǀĂůŝƚĞƚƐŬƌĂǀĨƂƌƐŝůŽůĞǀĞƌĂŶƐĞƌ͘

'ƌŽƵƉ

176

Tomal AB Bol 110 ϯϭϭϲϱsĞƐƐŝŐĞďƌŽ

Tel. 0346-71 31 00 www.tomal.se info@tomal.se

Gunpowder är en thriller i tre delar som baserar sig på de omstörtande händelserna i England under tidigt 1600-tal, som utmynnade i vad som blivit känt som The Guy Fawkes Day. Kit Harington (HBO:s Game of Thrones), Peter Mullan (CINEMAX:s Quarry), Mark Gatiss (Sherlock) och Liv Tyler (HBO:s The Leftovers) gör huvudrollerna i denna miniserie som skrivits av Ronan Bennett (Top Boy) och regisserats av J Blakeson (The Disappearance of Alice Creed). Den historiska händelsen som utspelade sig i London 1605,

kallad the Gunpowder Plot planen att största parlamentet – uppmärksammas fortfarande varje år med fyverkerier och eldar den 5 november. Ofta benämns dagen som Guy Fawkes Day eftersom många trott att sammansvärjningen var iscensatt av Guy Fawkes. Men det stämmer inte riktigt, även om Fawkes spelade en avgörande roll i dramat var det en annan man som låg bakom planen och var dess drivande kraft; Robert Catesby (Harington), en 30-årig gentleman från Warwickshire. Gunpowder fördjupar sig i historien bakom plotten, de människor som ingick i aktionsgruppen och alla de hinder de mötte på vägen, vilket ledde till en dödlig katt-ochråtta-lek. GUNPOWDER - samtliga tre delar har premiär på HBO Nordic den 19 december.


Serier

Big Little Lies STJÄRNSPÄCKAD MINISERIE

Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Shailene Woodley spelar huvudrollerna i den här HBO-dramaserien som är en historia med svart humor om tre mödrar från norra Kalifornien vars till synes perfekta liv halkar in på fel spår, och allt slutar med mord.ࣵ

Alexander Skarsgård gör en övertygande insats i Big Little Lies

Finns på HBO Nordic

• Bokföring • Bokslut • Deklaration • Momsredovisning • Ekonomistyrning • Juridik • Arbetsrätt • Nystart • Affärsutveckling • Skattefrågor

Din vision Vår kunskap Ger större möjligheter

watekonomi.se tel. 0709 666 529

177


Serier

Peaky Blinders GANGSTERSAGA I RUFF MILJÖ

Episkt gangsterdrama som utspelar sig i 1920-talets Birmingham. "Peaky Blinders" var ett gatugäng som sydde in rakblad i fronten på sina kepsar och deras ledare Tommy Shelby (Cillian Murphy), har siktet inställt på att ta

sig upp i världen. Missa inte ett av de bästa gangsterdraman som gjorts. Fantastisk musik, till bilderna från ett skitigt Birmingham. ࣵ Finns på Netflix (säsong 1-3), CMore (säsong 1-3, + pågående säsong 4).

SERIER FRÅN FÖRR

Familjen Macahan (engelska: How the West Was Won eller The Macahans) är en amerikansk TV-serie från 1976-1979 med James Arness, Eva Marie Saint, Fionnula Flanagan, Bruce Boxleitner och Richard Kiley i huvudrollerna. Serien är löst baserad och en spin-off på långfilmen Så vanns vilda västern från 1962. I Sverige visades serien första gången 1978 i Sveriges Television, och har repriserats ett flertal gånger sedan dess, senast år 2000. Den har även visats på TV 3 under 2003, 2005 samt även 2011 och under 2013 i TV 4 Guld.

178

Läderlappen (eller Batman) är en amerikansk TV-serie som producerades i 120 avsnitt mellan 1966 och 1968. Serien bygger på Bob Kanes seriefigur Batman. Den har i Sverige visats på SVT under 1980-talet och under 2000-talet visats på TV4 Plus. Serien är berömd för sina cliffhangers - normalt pågick handlingen över två avsnitt, där det första slutade med att Batman och Robin satt fast i en dödsfälla - och för de tecknade seriebubblor med ord som BLAFF, POW och BANG som visades i seriens slagsmålsscener.

Bröderna Cartwright (engelska: Bonanza) är en amerikansk westernTV-serie som producerades åren 1959-1973[1] av David Dortort och Fred Hamilton. Huvudrollerna spelades av Lorne Greene, Pernell Roberts, Dan Blocker och Michael Landon. Serien spelades in i totalt 431 avsnitt under 14 år. Serien handlar om familjen Cartwright bestående av pappa Ben och de tre sönerna Adam, "Hoss" och "Little Joe" som alla bor på ranchen Ponderosa i närheten av Virginia City, Nevada och tillsammans bekämpar orättvisor i bygden.


Vi är Linköping City Airport – din flygplats

BRA BÄTTRE BÄST I snart 10 år har vi vinkat av och välkomnat närmare 1 miljon KLM resenärer. Vi är en stor flygplats i litet format, där bra samarbeten ger trygghet och mervärden för våra resenärer.

Vi är kända för service i toppklass! Smidig incheckning, härlig atmosfär, trevlig business lounge och korta avstånd mellan terminal och parkering. Samtidigt strävar vi hela tiden efter att göra allt lite bättre, bekvämare och mer prisvärt.

Upp till 3 dagliga och välplanerade avgångar med KLM, ger dig bästa vägen till Amsterdam där fantastiska förbindelser skapar tusentals möjligheter att nå destinationer över hela världen.

www.linkopingcityairport.se


Serier

SMILF

UNG MAMMA KĂ&#x201E;MPAR PĂ&#x2026; Den här serien utspelar sig i Boston och skildrar, pĂĽ ett osminkat och komiskt sätt, en ensamstĂĽende kvinna i 20-ĂĽrsĂĽldern som längtar efter fĂśrhĂĽllanden, sex och karriär, samtidigt som hon mĂĽste inse verkligheten i livet som ung, ensamstĂĽende mamma. Medverkande: Rosie O'Donnell, Frankie Shaw, Miguel Gomez ࣾ Finns pĂĽ HBO Nordic

Iftac säkrar Europas IT-

infrastruktur genom FHUWLĂ&#x20AC;HUDGHĂ&#x20AC;EHUWHNQLNHU Iftac är ett tjänstefĂśretag inom IT och telekom med utbildningar riktade IUlPVW PRW NYDOLĂ&#x20AC;FHUDG nätverksteknik, nätverksdrift RFK bredbandsbyggnad,IWDFHUEMXGHUSURIHVVLRQHOODLQVWDOODW|UHUFKDQVHQDWWEOLlQQX ElWWUHJHQRPXWELOGQLQJRFKFHUWLĂ&#x20AC;HULQJ0HGFHUWLĂ&#x20AC;HUDGHĂ&#x20AC;EHUWHNQLNHU blir näten säkrare och mer robusta. En riktig bra investering! ,IWDFEHGULYHUlYHQyrkeshĂśgskoleutbildningar inom IT och telekom i nära VDPDUEHWHPHGEUDQVFKHQ Läs mer pĂĽ iftac.se

,IWDF$%lU6NDQGLQDYLHQVOHGDQGHXWELOGDUHLQRPĂ&#x20AC;EHU RSWLVNEUHGEDQGVE\JJQDG9nUXWELOGQLQJVYHUNVDPKHW lUHQDYGHDNWLYLWHWHUVRPInWWVWRUWJHQRPVODJLQRP NOXVWUHW)LEHU2SWLF9DOOH\VRPDY9LQQRYDNRUDWVWLOOHQ DY6YHULJHVYLNWLJDVWHLQQRYDWLRQVPLOM|HU

180


Allt inom jakt och skytte!

Välkommen till Varpsunds stora skytteanläggning i Bålsta. Här hittar du kulskyttebiograf, tre sportingbanor för hagelskytte, inskjutningstunnel, älgbana, jägarexamen, en stor jaktbutik med vapenavdelning och givetvis så har vi riktigt duktiga instruktörer för allt skytte. Boka tid på vår hemsida, varmt välkommen. Tel: 0171-142240. www.varpsund.se öppet alla dagar i veckan


Motor

Ett förarlöst göteborg? HUR SKULLE CENTRALA GÖTEBORG

se ut om stadskärnan anpassades för fordon som körs helt eller delvis automatiskt? Detta utreder Sweco på uppdrag av stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Resultatet blir underlag till en översiktsplan som beskriver olika scenarier för hur staden kan utformas om autonoma fordon och transportsystem får stort genomslag i samhället. Sweco anlitas för att analysera vilka förändringar som behöver göras i den befintliga stadsmiljön i Göteborg med förutsättningen att autonoma fordon och transportsystem används i stor utsträckning. Scenarierna skall utgå från tidsperspektiven 2035, 2050 och 2070. •

Nå toppen inom inköp och logistik Läs en grundutbildning, en enstaka kurs eller ett helt certifieringsprogram på Silf Silfs utbildningar innehåller allt du behöver för framgångsrikt logistik- och inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna är internationellt gångbara och finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen. Nyfiken på dessa?

silfonline@silf.se 08-752 16 80 www.silf.se

182

Hör av dig så skickar vi ett ex!


HYR, REKRYTERA ELLER LÅT OSS GÖRA HELA JOBBET.

“Vi levererar IT-konsulter för alla a behov behov.” be b ehov.” hov.” v.” ELIN NASSIRBAKLY | KONSULTCHEF ONSULTCHEF ON ONS SULTCHEF HEF EEF

På dagens arbetsmarknad kan det vara svårt att hitta medarbetare som har rätt kompetens, rätt engagemang och rätt inställning. Vi på Centric är specialister på bemanning och rekrytering inom IT och hjälper dig gärna att hitta rätt person för jobbet genom att bemanna, rekrytera eller ta hand om hela processen om du vill. Vi ger helt enkelt ditt företag den där extra skjutsen under vingarna.

BEMANNING | REKRYTERING | IT OUTSOURCING

www.centric.eu


Kontor

Inventionland

Pittsburgh

i Pennsylvania är uppbyggd kring sexton olika teman â&#x20AC;&#x201C; frĂĽn trädkojor och vattenfall till racerbanor och sjĂśrĂśvarskepp, allt fĂśr att fĂĽ igĂĽng kreativiteten hos invĂĽnarna i Inventionland. Det ger ocksĂĽ resultat â&#x20AC;&#x201C; hela 2 000 nya produkter tas varje ĂĽr fram i denna inspirerande och smĂĽgalna arbetsmiljĂś. ࣾ

DEN HĂ&#x201E;R FĂ&#x2013;RETAGSINKUBATORN

Google Zßrich HAR DU PROVAT att jobba sittandes i en skidlift eller en luftballongkorg? Pü Googles kontor i Zßrich är det bara nügra av de rejält udda arbetshÜrnor som finns att välja bland. Tanken är att miljÜn ska vara

inspirerande och samtidigt avslappnad fÜr alla Zooglers (sü kallar sig Googles anställda i Zßrich) och här finns även musikscen, spelrum och brandmansstüng att slajda ner fÜr när man inte vill ta trapporna. ࣾ

Diplomerad controller Utvecklingen gür frün renodlad ekonomistyrning mot en bredare verksamhetsstyrning, vilket ställer stora krav pü bred kompetens.

Utbildningen omfattar 5 block pĂĽ sammanlagt 10 dagar: Â&#x2021; (NRQRPLVNXSSI|OMQLQJRFKDQDO\V Â&#x2021; (NRQRPLVNDNDON\OHU Â&#x2021; 6W\UPRGHOOHU Â&#x2021; (NRQRPLVNDULVNHU)|UHWDJVYlUGHULQJ3UHVHQWDWLRQGHO Â&#x2021; 3UHVHQWDWLRQGHO&RQWUROOHUQVUROO'LSORPHULQJ Utbildningsstart: 6WRFNKROPRNW_6WRFNKROPDSU_*|WHERUJPDM Anmälan och läs mer pĂĽ www.taurusekonomi.se

184


Bahnhof Stockholm internetleverantören har vad som kan vara världens coolaste serverhall, belägen under Vita Bergen på Södermalm i Stockholm. Tidskriften Wired har kallat den ”ett tillhåll för en verklig James Bondskurk” och det kan man kanske vara benägen at hålla med om när man ser den fransk-svenske arkitekten, Albert France-Lanords skapelse 30 meter ner i urberget. ࣵ

DEN SVENSKA

KÄLLA: OFFICEDEPOT/KONTORSLIV

VÅRA INNOVATIONER SKAPAR FRAMTIDENS GLOBALA BETALLÖSNINGAR TACK VARE VÅR LOKALA NÄRVARO KAN VI SKRÄDDARSY LÖSNINGAR SOM PASSAR DIN VERKSAMHET BÄST

www.verifone.se 185


Resa

ÄVEN SVERIGE BEHÖVER FÅ UPP FARTEN PÅ TÅGEN SVERIGE BEHÖVER HÖGHASTIGHETSBANOR

för 320 km/h som står klara redan 2035. Trafikverkets förslag på en långsam utbyggnad för 250 km/h räcker varken till för att klara framtidens transportbehov eller Sveriges miljö- och klimatmål. Det skriver SJ i sitt svar till regeringen på remissen om nationell plan för transportsystemet, som lämnas in i dag. Enligt SJs färska Sifo-undersökning finns även ett stort stöd i alla delar av Sverige för att bygga höghastighetsjärnväg. är låg redan i förhållande dagens behov. Prognoserna pekar på att vi år 2035 kommer att vara nästan 12 miljoner svenskar. Det gör att Trafikverkets förslag på en järnväg som endast tillåter hastigheter på max 250 km och kan stå klar tidigast 2095 är otillräckligt, enligt SJ. SJ har med Sifos hjälp frågat ett urval av svenska folket om de tycker att Sverige ska bygga höghastighetsjärnväg. Av de svenskar som har en uppfattning i frågan svarar 72 procent ja. •

KAPACITETEN PÅ DEN SVENSKA JÄRNVÄGEN

Småländskt hantverk WIHERÿćÿĂ

186


To v e n c o C o l l e c t i o n

^ƉŝƐŬĊƉŽƌŽĐŚŇćŬƚĂƌĨƂƌǀĂƌũĞƐŵĂŬƌŝŬƚŶŝŶŐŽĐŚŵŝůũƂ͕ ƟůůĚĞƚƚƌĂĚŝƟŽŶĞůůĂĞůůĞƌŵŽĚĞƌŶĂŬƂŬĞƚ͘ <ĊƉŽƌŶĂůĞǀĞƌĞƌĂƐŵĞĚŇćŬƚͲĞůůĞƌĮůƚĞƌŝŶƐĂƚƐ͕ĨƂƌũƵƐƚĚŝƩǀĞŶƟůĂƟŽŶƐďĞŚŽǀ͕ĨƂƌǀŝůůĂŽĐŚůćŐĞŶŚĞƚ͘ &ƂƌŵĞƌĂŝŶĨŽƌŵĂƟŽŶŽŵǀĊƌĂƉƌŽĚƵŬƚĞƌďĞƐƂŬǀĊƌŚĞŵƐŝĚĂǁǁǁ͘ƚŽǀĞŶĐŽ͘ƐĞ

&ƂƌĂƩƐĞĂŬƚƵĞůůŵŽĚĞůůŝŬƂŬƐŵŝůũƂƟƩĂƵŶĚĞƌ&ůćŬƚǀćůũĂƌĞŶ͊

Honungskakorna ska v Kaptena det möjligt att stora i loggan gör som ”dr upp till vänster. Kan värdepapper införsäkring. det snyggare o jämnar

äga onoterade aktier och

Fördelarna med försäkring är tydliga, utdelningar, vinster och ränteintäkter är fria från kapitalvinstskatt. I stället betalar man en årlig skatt på aktiernas värde. För första gången kan de som äger och investerar i onoterat välja om de vill betala kapitalvinstskatt (30%) eller avkastningsskatt (ca 0,4%)

Bästa ägarformen för framgångsrika Entreprenörer Investerare Företagare

www.kaptena.se


Så reser du smartast under 2018 har mycket att se fram emot under 2018. Många röda dagar infaller lyckosamt och det innebär goda resmöjligheter under nästa år. eBeach.se har sammanställt en resekalender med de bäst lämpade resmålen för varje högtid under året och hur du kan maximera din ledighet. Resekalenderns tips baseras på pris, popularitet och medeltemperatur på de olika destinationerna. Under 2018 finns det chans till mycket ledighet eftersom de röda dagarna infaller fördelaktigt. eBeach. se har sammanställt en resekalender genom att kartlägga helgdagar och bokningsdata som visar att du med 18 välplanerade semesterdagar får hela 51 dagars ledighet. Den mest fördelaktiga perioden att planera en längre resa är under jul och nyår 2018. Två semesterdagar ger nämligen hela 11 dagars sammanhängande ledighet. – Det finns stora möjligheter för alla soltokiga svenskar att åka på flera utlandsresor under nästa år. Vi låter resenärer kombinera sina solsemestrar själva. Det betyder att man på ett flexibelt sätt kan välja flygtider, hotell och längd på resan och därmed kan man boka den resa som passar absolut bäst för varje högtid och ledighet, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

RESSUGNA OCH SOLTÖRSTIGA SVENSKAR

GLÖM INTE OSA! Gott kaffe, en skön stol och bra luft är viktiga delar i vår arbetsmiljö. Men begreppet rymmer mycket mer än så. Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, är en utbildning där vi går igenom Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter. Du får en konkret verktygslåda för hur du kan undersöka, åtgärda och kontrollera den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen på prevent.se/webbshop

Cypern varmast i vår - men inte hetast. Resekalendern visar också vilken destination som är bäst lämpad att åka till för varje högtid beroende på om man är ute efter det billigaste, varmaste eller mest populära resmålet. Om sol och värme lockar har Cypern högst medeltemperatur under fyra av de sju resvänliga helgdagarna medan Mallorca, inte helt oväntat, visar sig vara svenskarnas favorit. ࣵ KÄLLA: RESKALENDERN 2018

188


IPM Ulricehamn.

REVOLUTIONERANDE PLAGG FÖR EL OCH KRAFT El och kraft är branscher som kräver många certifieringar, där det tidigare har varit svårt att kombinera dessa med god komfort. Med vår revolutionerande serie Thunder får du båda delarna. Plaggen är gjorda i materialet Ebro från GORE™, som har alla certifieringar som krävs men är ändå lätt och bekvämt. Givetvis återfinns också alla andra funktioner som man associerar med GORE™, så som vatten- och vindtäthet. Läs mer om Thunder på taiga.se

WWW.TAIGA.SE


Industri

TILLVERKNINGEN AV VOLVOS FÖRSTA .203$.7$35(0,80ˎ689;&67$57$5,%(/*,(1 EN NY ERA INLEDDES för Volvo Cars fabrik i Ghent, Belgien i dag när den första kompakta SUV:en XC40 rullade av produktionslinjen på sin väg till kunden. NYA XC40,

för vilken företaget redan har fått in mer än 13 000 beställningar, är Volvo Cars första kompakta premium-SUV någonsin. De första kunderna kan räkna med att få sin nya XC40 levererad i början av nästa år. steget in i det snabbast växande segmentet i bilindustrin och bilen banar vägen för fortsatt försäljning och omsättningstillväxt för företaget. När XC40 nu tar plats bredvid sina större kusiner XC60 och XC90 gör den Volvos globala uppställning i SUVsegmentet komplett. •

MED XC40 TAR VOLVO CARS

Vill du också stärka din konkurrenskraft? NOTEs höga kvalitet bidrar till våra kunders utveckling och framgångar, det är vi stolta över. Vi är en tillverknings- och logistikpartner för elektronikprodukter som möter våra kunders höga krav på leveransprecision och totalkostnad. Med tillverkning i både Europa och Asien erbjuder vi det som passar dig som kund bäst. Läs mer och kontakta oss på www.note.eu, info@note.eu, 08-568 990 00.

190


Dags för takbyte? Kostnadsfri rådgivning och besiktning. Vi arbetar med tegel-, plåt- och papptak samt målning. • Certifierade hantverkare • 15 års erfarenhet • Referenser finns • ROT-avdrag

ALLTID 10 ÅRS GARANTI

Johan Rosengren 0765-61 80 92 | www.papptaksspecialisten.se


Ă&#x201E;R DITT BETEENDE EN FRAMGĂ&#x2026;NGSFAKTOR ELLER EN FĂ&#x201E;LLA FĂ&#x2013;R DIG OCH DITT TEAM? IDI â&#x20AC;&#x201C; Interpersonal Dynamics inventory â&#x20AC;&#x201C; är ett beteendeinstrument som hämtar information frĂĽn personer som mĂśter dig i olika sociala sammanhang. Den IDI-profil som vi tar fram â&#x20AC;&#x201C; tillsammans med vĂĽra handledares pedagogiska kompetens â&#x20AC;&#x201C; ger dig en lärupplevelse som du kommer att ha nytta av om du vill fĂśrstĂĽ hur andra ser dig, fĂśrstĂĽ andras beteende och vill utveckla din fĂśrmĂĽga till samarbete och samspel med andra. Nu är vi fler än 320 licensierade handledare i Sverige.

BESĂ&#x2013;K WWW.IDI.SE OCH LĂ&#x201E;S OM HUR IDI GĂ&#x2013;R NYTTA FĂ&#x2013;R INDIVIDER OCH ORGANISATIONER

AlstrĂśmergatan 45, 112 47 Stockholm +46-8-7567035

FINLANDSHUSET KONFERENS ETT STENKAST FRĂ&#x2026;N STUREPLAN

Finlandshuset Konferens 6QLFNDUEDFNHQĹŹ6WRFNKROPĹŹ7HO Ă&#x20AC;QODQGVKXVHW#ID]HUFRPĹŹZZZĂ&#x20AC;QODQGVKXVHWVH


Seminarium

Business Arena Umeå FEBRUARI 2018 SVERIGES FÖRE DETTA VICE STATSMINISTER

Maud Olofsson, Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson och statsvetaren Jenny Madestam medverkar som talare på Business Arena Umeå i februari 2018. Lyssna till en paneldiskussion om valåret och Sveriges parlamentariska utmaningar, förutsättningar och mål. Valet ligger runt hörnet, ett mycket ovisst val som väl kan betyda att det parlamentariska läget kan bli ännu märkligare.

Vilka frågor kommer bli de viktigaste i valet? Vilket block kommer ta makten i riket och kommer Sverigedemokraterna fortsatt ha en vågmästarroll? Hur påverkar ledarbytet i Moderaterna Alliansen? På fastighetsbranschens mötesplats Business Arena Umeå lyfter vi valåret 2018 i ett eget seminarium. Under rubriken ”Svensk politik – vad kan vi förvänta oss?” talar

Maud Olofsson, Sveriges f.d. vice statsminister/partiledare, entreprenör och ordförande i Visita, PM Nilsson, politisk redaktör vid Dagens Industri och Jenny Madestam, statsvetare och lektor i offentlig förvaltning vid Södertörns Högskola. ETT SEMINARIUM DÄR frågan är hur det svenska politiska landskapet kommer se ut efter september nästa år. •

Bli solcellsrebell! Snart bygger vi Sveriges största solpark på Kalmar Öland Airport. Var med i nästa våg av solcellsrevolutionen! Köp dina andelar på energirepubliken.se.

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr per år i 15 år, därefter 15kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.

193


Nyårsafton

Fem klassiska tolvslag i världen

London När det gäller nyårsfirande i London finns det bara ett ställe som gäller. BIG BEN! Det otroligt populära nyårsfyrverkeriet ett stenkast från Big Ben i London kräver sedan 2014 en inträdesbiljett, men det bidrar också till att göra upplevelsen roligare och säkrare för alla.

Rio Om du har prövat det mesta och vill ha det bästa finns det bara en plats att ta sig till: Copacabana Beach. Två millioner människor söker sig varje år till Rio för att festa till bullrande dansmusik, med allt du kan tänka dig i dryckesväg och ett fyrverkeri som lyser upp horisonten.

Rom Om du vill ha sång och dans till ditt nyårsfirande, är det till flotta Rom du ska bege dig. Det medeltida Trastevere-området erbjuder legendariska nyårsfester där gästerna utbyter artigheter, gratis nyårsdrinkar med Prosecco och dans till gatuföreställningar och blinkande fyrverkerier.

Dubai Dubai skrev in sig i Guinness rekordbok år 2014, när de anordnade världens största fyrverkeri, designat av amerikanska pyroteknikern Phil Grucci. Det tog Phil tio månader att planera den sex minuter långa showen som lyste upp den 160 våningar höga Burj Khalifa-skrapan och 58 kilometer av strandlinjen. Hong Kong Ljus- och ljudshowen – A Symphony of Lights – erbjuder besökare och lokalbefolkning ett fantastiskt dagligt spektakel på skyskraporna, så Hong Kong imponerar året runt. Om du kommer vid nyårsafton sparar de verkligen inte på krutet! Det här ska du säga vid tolvslaget: ”Gong hey fat choy!”

194


Starka koncept För bättre och mer intressant B2B-reklam .

Förändring och utveckling. 1


MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID

100 YEAR EDITION

RENATA CHLUMSKA ÄVENTYRARE

Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 41 g/km. *Kampanjpris går ej att kombinera med andra rabatter eller företagsavtal, ordinarie cirkapris 534 900 kr. Förmånsvärde 2017 netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bilden är extrautrustad.

Som Sveriges första laddhybrid-SUV med fyrhjulsdrift är Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid en av många milstolpar på resan mot en framtid som är mer mobil, men också långt mer hållbar. Just nu kan du beställa specialversionen Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid 100 Year Edition i en begränsad upplaga om 400 bilar. Alla lackerade i rubinsvart metallic och fullmatade med unik utrustning.Välkommen till din Mitsubishi-återförsäljare för en provtur som ger nya perspektiv.

• BEGRÄNSAD UPPLAGA •UNIK LÄDERKLÄDSEL •GLASTAKLUCKA •STÖTDÄMPAR-KIT •18” VINTERHJUL •MÖRKKROMADE FÄLGAR •ALUMINIUMPEDALER •SMARTPHONE LINK DISPLAY •360-GRADERS KAMERA

PRIS 489 900 KR*, FÖRMÅNSVÄRDE 1604 KR/MÅN

Affärsresenären 11 2017  
Affärsresenären 11 2017  
Advertisement