Page 1

AFFARS -

– magasinet för dig som reser i jobbet

RESENAREN

Januari 2017 www.affarsresenaren.se

Varsågod – TA GÄRNA DITT NUMMER MED DIG HEM

Aktuellt

AFFÄRSRESENÄREN JANUARI 2017

LYFT FÖR LÅGPRISFLYGET

Utblick

SERBIEN SER FRAMÅT

Inblick HÄLSA

Recept

FÄRGGLADA SMOOTHIES

24

timmar i SHANGHAI

RICKARD GUSTAFSON, VD FÖR SAS:

"Vi har gjort en radikal förändringsresa" Scandinavian Airlines har det senaste årtiondet dragits med stora förluster. Men efter hårda besparingar och nya kommersiella strategier har flygbolaget lyckats vända den buttra trenden.

+

KROGTIPS • MUSIK • BÖCKER • FILM • PRYLAR • EVENEMANGSKALENDER • KORSORD


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

2

www.wtc.se


innehåll #12 januari

sid 29 | intervju

sid 43 | företag och näringsliv

Rickard Gustafson | Han ger SAS luft under vingarna Scandinavian Airlines har det senaste årtiondet dragits med stora förluster. Men efter hårda besparingar och nya kommersiella strategier har flygbolaget lyckats vända den buttra trenden. Bakom förändringsresan står vd:n Rickard Gustafson.

Bilbranschen Bilbranschen säljer fler fordon än någonsin men kämpar med låga vinstmarginaler.

sid 57 | aktuellt

sid 67 | utblick

Lågprisflyget når nya höjder Lågprisflyget har omkullkastat den traditionella flygbranschen och tvingat reguljärbolagen att följa efter.

Serbien ser framåt Serbiens premiärminister har genomfört flera reformer för att närma sig ett EU-medlemskap. Men än är det en bit kvar.

sid 82 | inblick: hälsa

sid 90 | inblick: hälsa

Perfektionismens skuggsida Vi lever i en kultur präglad av individualism, prestation och ständig aktivitet. Det är anledningen till att stressrelaterade sjukdomar ökar dramatiskt – enligt stressforskaren Aleksander Perski.

"Meditation är inget lyckotillstånd" I den ständiga uppkopplingen som präglar vårt samhälle störs vår förmåga till fokusering på vårt inre.

3


innehåll #12 januari

4

sid 104 | weekend

sid 117 | recept

Shanghai – Megastaden vid kusten Supersnabba tåg, promenadstråk längs floden och drinkar i en skyskrapa. Det är några saker som inte bör missas under ett besök i Shanghai.

Färskpressat och färgglatt Den kan förtäras till frukost, som mellanmål eller efter en middag – och anta alla möjliga kulörter.

sid 127 | resa

sid 141 | intervju

Världens lyckligaste folk De senaste åren har FN rankat jordens befolkningar utifrån ett slags lyckoindex. Här följer länderna som ligger i toppen.

Danny Saucedo | ”Jag bar på en dröm om att ta över världen” Han började sjunga i gosskör som femåring och har sedan genombrottet i Idol blivit folkkär med sina danspoplåtar. Nu sätter Danny Saucedo upp en egen show.


Stockholm Business School

5


TEATER, DANS OCH MUSIK NÄRA DIG I Arvidsjaur, Borgholm och Degerfors. Eller i Åseda, Ängelholm och Östersund. Eller någon annan av de närmare 500 platser där vi presenterar dans, teater och musik. Vi är fler än 230 riksteaterföreningar som med engagemang och ideellt arbete arrangerar scenkonst för alla. Med egna turnéproduktioner och hundratals föreställningar från andra bygger vi en rik lokal repertoar. Vi är också stolta över att Cullbergbaletten och Södra Teatern hör till Riksteatern. LÄS MER OCH KÖP BILJETTER PÅ RIKSTEATERN.SE

6


FOTO: SHUTTERSTOCK

FOTO: SIMON SÖDERBERG

FOTO: TOMAS KOLD

HÄR OCH NU

PAPER PLANE FOTO: URBAN JÖRÉN, JACK ROBINSON GRAFIK: MAM FOON

FOTO: ANNA HUERTA

TEATER, DANS OCH MUSIK NÄRA DIG

LLUSTRATION: MATTIAS BROBERG

ALLT SOM ÄR VÄRT

NINA – A STORY ABOUT ME AND NINA SIMONE

MEDAN KLOCKAN TICKAR

FOTO: MARTIN BRUNN

FOTO: ANDY PHILLIPSON

FOTO: KLARAG

FOTO: ANNA TARNHUVUD

BRA MÄNNISKOR

KALITY

VOICES OF CHANGE

LILLA STORA LIVET

VIT KANIN RÖD KANIN

SÅNGER FRÅN EN INSTÄLLD SKILSMÄSSA

ÖZZ NÛJEN ÄR RIKARD III

FOTO: KLARAG

FOTO: DANISH SAROEE

UR VATTNETS MINNE VEDEN MUISTISTA

FOTO: URBAN JÖRÉN

SAMTAL OCH RÖRELSE FÖR DIG SOM ÄR PENSIONÄR

FOTO: MALIN ANDERSSON

FOTO: SANNA DAHLÉN

FOTO: NICKLAS DENNERMALM

FOTO: TEFANIE ANDERSSON

STORMEN

LANDET INUTI

WHAT WILL HAVE BEEN

EMIL JENSEN – FLYKTPOTATIS

ELDFESTEN 2017

7


incheckning ledare

"Där verkar en annan lag gälla: jobba dig in i väggen, krascha och så upp igen"

Lagom jobbigt

J

ulbord är egentligen ganska osvenskt. Konceptet matfrosseri är väl så långt ifrån lagom man kan komma. Kanske är det därför vi gör det så sällan. Och när väl de ovanligt utsvävande juldagarna – fyllda med stora mängder godsaker, umgänge och lättja – är över, skyndar vi oss in i måttfullheten igen. Ivrigt påhejade av hälsovurmen i tidningar och sociala medier reducerar vi genast mängden mat på tallrikarna och känner oss åter civiliserade. Men denna dygd, måttfullheten, tycks inte på samma naturliga sätt följa med oss in på arbetsplatsen. Där verkar en annan lag gälla: jobba dig in i väggen, krascha och så upp igen. Det är den lyckade prestationsmänniskan i sitt esse: någon som inte räds lite övertid. Någon som minsann har mobilen redo dygnet runt, som ständigt hänger med i nyhetsflödet, som inte slappar till och tar långlunch eller – Gud förbjude – en vilopaus. I det här numret av Affärsresenären spinner vi vidare på den mediala hälsotrenden, men fokuserar på måendet som inte syns på utsidan. Vi låter dig testa hur nära utmattning du är (sid. 81), pratar med en stressforskare som slår ett slag för daglig kontemplation (sid. 82) och berättar om hur uråldrig meditation kan utövas i en busskur (sid. 90). Om vi efter ledigheten nu insisterar på att återgå till den svenska lagomheten bör vi kanske låta den prägla våra agendor minst lika mycket som våra tallrikar.

LOUISE FAUVELLE Tf. Chefredaktör louise.fauvelle@laprensa.se

VI PÅ AFFÄRSRESENÄREN

8

TF. CHEFREDAKTÖR Louise Fauvelle louise.fauvelle@laprensa.se

TRAFFIC Matilda Inestal matilda.inestal@laprensa.se

FORMGIVARE Elin Johansson elin.johansson@laprensa.se

EKONOMI Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se

ANSVARIG UTGIVARE Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se

ANNONSER Matilda Inestal pics@laprensa.se

OMSLAGSFOTO Theresia Köhlin SKRIBENTER OCH MEDARBETARE Anna Karlsson Elin Johansson Harald Möllerström Joakim Erlandson Louise Fauvelle Tomas Nilsson

PRENUMERATIONER David Wallin david.wallin@laprensa.se REDAKTION Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tel. 08-568 790 30 Fax: 08-568 790 31

TRYCK Uniprint AFFÄRSRESENÄREN utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se © 2017 La Prensa AB För insänt ej beställt ­ material, ansvaras ej.


Visst är det jobbigt när det tar slut?

SUCK! OM JAG ÄNDÅ SLAPP ÅKA IN TILL JOBBET IDAG...

25% Fyll på med bläck och toner i tid, vi ger dig 25 % rabatt på märket inkClub! Här tar du del av erbjudandet:

www.inkClub.com/ink Hos oss får du

Snabba leveranser

Spara både pengar, tid och din rygg! Vårt webbaserade affärssystem låter dig arbeta precis var du vill. Vi hjälper e-handlare, butiker och grossister att få en enklare vardag.

Hur kan vi hjälpa dig?

30 dagars öppet köp 3 års garanti Vi hjälper dig gärna - 020 - 10 00 10

Framtidens affärssystem

0304 - 64 94 00 Kan inte kombineras med andra kampanjerbjudanden, cashback- eller loyaltyprogram.

sales@specter.se | www.specter.se

9


incheckning

Mest googlat under 2016 ”Pokémon Go”, ”Hur bildas moln?” och ”Varför vann Trump?”. Det är några av de saker som svenskarna har googlat mest på under 2016, enligt Googles årliga lista över de mest googlade orden och frågorna i Sverige. Nedan följer några av kategorierna:

Så stor andel av svenskarna uppger att de har mycket svårt att få hushållets ekonomi att gå ihop. Siffran är lägst i EU, där genomsnittet är 10 procent. Både i Sverige och EU är det framför allt ensamstående med barn som uppger sig ha mycket svårt att få ekonomin att gå ihop.

De 10 mest populära sökningarna 1. Pokémon Go 2. EM 2016 3. Iphone 7 4. Donald Trump 5. OS 2016 6. David Bowie 7. Melodifestivalen 2016 8. Lisa Ekdahl 9. Prince 10. Brexit Hur... 1. Hur laddar man ner Pokémon Go? 2. Hur lång är Sarah Sjöström? 3. Hur många pratar finska i Sverige? 4. Hur många lever på jorden? 5. Hur många deciliter är 280 gram pasta? 6. Hur blir vädret imorgon? 7. Hur får man en tjej? 8. Hur bildas moln? 9. Hur får man Uber Pop? 10. Hur stort är Småland?

Källa: STATISTISKA CENTRALBYRÅN

Varför... 1. Varför är ägg bruna eller vita? 2. Varför gråter havssköldpaddor? 3. Varför får man hicka? 4. Varför vann Trump? 5. Varför säger man prosit? 6. Varför får man mensvärk? 7. Varför smittar gäspar? 8. Varför är kött dåligt för hälsan? 9. Varför får Australien vara med i Eurovision? 10. Varför slår katten med svansen?

Ny flyglinje till Singapore Från och med maj 2017 inför flygbolaget Singapore Airlines en ny rutt från Arlanda Airport i Stockholm till Changi Airport i Singapore, via Moskva. Linjen kommer att flygas med Airbus A350-900 och trafikeras fem gånger per vecka. Samarbetspartner är SAS och linjen kommer att ingå i det avtal som trädde i kraft 2013 mellan

2 procent

de två flygbolagen. Omkring 600 svenska företag inom olika branscher är idag etablerade i Sydostasien, som har ett invånarantal på 650 miljoner människor. Regionen beräknas växa med i genomsnitt 5–6 procent per år under det kommande årtiondet, vilket gör den till världens största tillväxtmotor.

Visst är det strålande vad vissa produkter kan göra underverk?

Svenskarna drömmer om USA Upplevelser av nya kulturer och miljöer är viktigare än pris, säkerhet och väder när svenskarna reser. Boendet ska helst ligga centralt och ha bra uppkoppling och USA är det land som flest drömmer om. Det är några saker som framkommer av trendrapporten Resiabarometern, baserad på en undersökning från TNS SIFO, bokningsstatistik samt intervjuer med resebyråföretaget Resias specialister.

Kranar Lastväxlare Bakgavellyftar

Kraft och intelligens | hinz.se Hinz Försäljnings AB 010-130 60 00

10


Svenska Mässan i Göteborg 1700 deltagare • 110 utställare • 35 talare

9 mars 2017

Välkommen till Nordens mötesplats för digital handel

Per Strömberg VD, ICA Gruppen

Andreas Carlsson

Sara Wimmercranz

Karl Gillis

Entreprenör, manager,

Entreprenör, Founding Partner BackingMinds, Grundade Footway.

AG Consult

föreläsare, låtskrivare och författare.

65% av sveriges konsumenter handlar på nätet varje månad. Har du råd att inte vara med?

6 scener

Internationella, Akademiska, Innovation, B2B, Marketing, Logistik ( NYHET)

Köp biljett på dcongress.se Sedan 1978 har människor kommit för att se och höra om de senaste innovationerna och träffa nyckelaktörer inom den digitala handeln. Missa inte chansen att bli en del av D-Congress, den digitala handelns främsta arena.

11


12


KROG & KULTUR

13


agenda

Foto: PER & PER

Mammas nya kille 10–12 mars stora teatern, göteborg.

Föreställningarna sålde slut i både Stockholm och Umeå. Nu är det dags för Göteborgspubliken att möta Thunder, Katla, Job Andersson och de andra karaktärerna live, när P3:s radioprogram Mammas nya kille åter tar steget ut på teaterscenen.

Foto: ROBERT ELDRIM MEDLJUS

© HANNA ALBREKTSSON

Karl-Bertil Jonssons julafton

Sanna Bråding – För mycket av allt

till och med 4 februari

premiär 16 mars

Tage Danielsson klassiska julsaga om 14-årige Karl-Bertil Jonsson är alltid lika angelägen för alla åldrar. I regi av Sara Cronberg får berättelsen nu en mer aktuell innebörd. Med underfundig humor väcker KarlBertil Jonsson sympati och diskussion över generationsgränserna.

rival, stockholm . I september 2016 släpptes Sanna Brådings självbiografi För mycket av allt, som fick ett fint mottagande av läsarna. Det har skådespelaren och komikern Özz Nûjen tagit fasta på. I vår regidebuterar han med en föreställning där Sannas äventyr, sår, smärta och glädje skildras. På scenen står Sanna själv.

malmö stadsteater, malmö.

14


agenda

Kungsgatan 1967. Foto: KW GULLERS/NORDISKA MUSEET

Nordiskt ljus 29 oktober–tills vidare nordiska museet, stockholm. Utställningen Nordiskt ljus berättar om hur vi har gått från att för ungefär hundra år sedan ha sett mörkret som en självklarhet när solen eller månen inte lyste, till att idag betrakta det som en självklarhet, i och med elektriciteten. I museets stora hall kan besökarna uppleva såväl mörker och skymning som ljusfenomenet norrsken.

Lee Fields & The Expressions 28 januari

Den amerikanske soulsångaren Lee Fields har en karriär som sträcker sig över fem decennier och han visar inga tecken på att trappa ner. Sedan 60-talet har han turnerat med legender som Kool and the Gang, O.V. Wright och Darrel Banks. Nu turnerar han med det hyllade bandet The Expressions och fortsätter utveckla och förfina ett sound som både är tidlöst och nytt. göta källare, stockholm.

Elvis Costello 26 februari

Han har en karriär som sträcker sig över mer än 35 år och har samarbetat med musikikoner som Paul McCartney, Burt Bacharach och The Roots. För sin tid tillsammans med The Attractions blev han 2003 invald i Rock and Roll Hall of Fame. I februari kommer den populära låtskrivaren och berättaren Elvis Costello till Sverige.

konserthuset, jönköping.

15


agenda

Foto: ELIN BERGE

Foto: NATHALIE GREPPI

Håkan Hellström – Rullande åska 10 juni–29 juli gävle, umeå, örebro, karlstad, borgholm, malmö och göteborg. Sommaren 2017 ger sig Håkan Hellström ut

på nya äventyr – från norr till söder. Biljetterna till hans två spelningar på Ullevi samt årets vinterturné sålde slut snabbt, så det gäller att passa på ifall man vill få sig en glimt av herr Hellström.

Frida Hyvönen 5 mars stora teatern, göteborg. Med en unik röst, lysande texter och pianodrivna melodier är Frida Hyvönen aktuell med både sin fjärde fullängdsskiva, Kvinnor och barn, och turné. Albumet – hennes första på svenska – har tagits emot med stor värme och spås redan bli en modern klassiker.

Foto: HENRIK HALVARSSON

Finally it all makes sense till och med 5 februari fotografiska, stockholm. Reklamkampanjerna för klädmärket Diesel må vara fotograferade av några av världens främsta modefotografer men de är också bland världens mest omdebatterade. Utställningen visar absurda och galna jeansreklamfoton, fotograferade av bland andra David LaChapelle och Ellen von Unwerth.

16


SKÖNA MÖTESDAGAR I ALPIN MILJÖ

I Kungsberget erbjuder vi konferensdagar utöver det vanliga. Glöm tråkiga och oinspirerande miljöer och sätt en frisk prägel på era mötesdagar hos oss. På vår anläggning kombinerar vi god mat och gemenskap i en lugn och avslappnad atmosfär. Vi har möteslokaler för både små och stora sällskap. Läs mer på www.kungsberget.se 17


Är ditt företag i behov av ett fordon! Varför inte hyra av oss?

BOKA ONLINE DYGNET RUNT!

Vår fordonspark Lastbilen erbjuder en rad olika typer av transportfordon för alla tillfällen och behov. För information om priser, bilar och vart vi finns, besök lastbilen.se eller ring kundtjänst 0770-22 11 30

StockholmsBuss Hantverkarfordon

Maskin & biltransport

Lätta lastbilar

Tunga lastbilar

Tunga kylbilar

även kyl & värme

Här finns vi idag

Vi söker glada franchisetagare!

Lastbilen har sedan starten år 2004 haft ambitionen att skapa en rikstäckande uthyrningskedja. Vi har kommit en bra bit på vägen men söker aktivt efter blivande franchisetagare som vill vara med på vår resa. är du en av dem? Vid intresse för mer information kontakta Lastbilen: magnus@lastbilen.se

UMEÅ

ÖRNSKÖLDSVIK

BORLÄNGE

FALUN

GÄVLE

UPPSALA KARLSTAD

GÖTEBORG

NORRTÄLJE

STOCKHOLM

JÖNKÖPING

Konvertering av motorvärmarcentral • Hemmaladdare • Drift och övervakning • Komplett lösning för betalning av laddning

NY HEMMALADDARE LÅT OSS PRESENTERA ”EVA”

HÅLLBAR. SMART.

Chargestorms nya produkt EVA visualiserar tydligt vad som händer vid laddning, har effektvakt, inbyggd säkring och jordfelsbrytare. Laddboxen är förberedd för uppkoppling mot en webbportal för statistik och konfiguration. EVA kan bestyckas med schukouttag för ersättning av motorvärmarcentral. EVA kan beställas med ladduttag eller fast kabel med olika laddeffekter från 3,6kW till 22kW.

- LADDINFRASTRUKTUR

Besök vår webbshop för laddkablar och tillbehör - Chargestorm.se • info@chargestorm.se • 011 - 333 00 02

18


lounge krogrecension

Ett vattenhål vid Paris turistströmmar

A

tt hitta genuina krogar med rimliga priser i centrala Paris är inte alldeles lätt. Ofta luras man av turistifierade ställen som serverar sämre versioner av den gastronomiska kulturbäraren ”steak frites” (biff med pommes frites). På den lilla ön Île Saint-Louis, mitt i floden Seine och inte långt från turistströmmarna vid katedralen Notre-Dame, ligger den utåt sett blygsamma Auberge des deux ponts. Vi besöker restaurangen vid lunchtid en solig vinterdag och slås av den gammaldags stämningen i lokalen med sina synliga takbjälkar och tiotal bord i mörkt trä. Vid två av dem sitter några vägarbetsklädda män, hukandes över sina renskrapade tallrikar och (snart) tomma vinkaraffer. Menyn – som enbart finns på franska – består i huvudsak av olika franska klassiker, exempelvis hemlagad gåslever, men även en del rätter från havet, som tagliatelle med pilgrimsmusslor. Vi börjar med en ljummen bläckfisksallad med

tomat samt en carpaccio de boeuf med grovhyvlad parmesan och med ett knippe inlagd algsallad som ett oväntat tillbehör. Bläckfisken är perfekt tillagad men med en smula för distinkt pepparsmak. Portionen carpaccio är väl tilltagen och det råa köttet funkar förvånansvärt bra ihop med den sötsyrliga algsalladen. När vi får in huvudrätterna – kycklinglever med hallonvinägrett och stekt potatis samt ankfilé med hyvlad gåslever och stekt potatis – känns det som att vi har transporterats såväl bakåt i tiden som ut på den franska landsbygden. Desserterna – hemgjord crème brûlée och calvadosflamberad, panerad glass – håller oss kvar i den känslan. Den späs på när kocken själv kommer ut och flamberar direkt vid bordet och bränner av sockret till crème brûléen med ett gammaldags gjutjärn. Efter en avslutande espresso och chokladdoppad skumbjörn lämnar vi restaurangen och spatserar i riktning mot vattnet – märkbart tillfredsställda över att ha hittat något genuint och prisvärt ett stenkast från Seine.

1

2

3

4

5

Auberge des deux ponts Kök: Rustikt franskt. Prisklass: Mellan. Vegetariskt: Två förrätter, inga huvudrätter. Adress: 7 Rue des Deux Ponts, 75004 Paris, Frankrike Telefon: +33 1 46 34 29 33

19


VI HJÄLPER DIG ATT GÖRA DIN MIGRERING LEKANDE LÄTT.

Office 365 med tjänst. Samma Office upplevelse som vanligt men mer mobilt med fokus på produktivitet, kommunikation och säkerhet. Allt i molnet.

Besök dustin.se/office365medtjanst Det är enkelt att migrera till Office 365 med Dustin. Vi erbjuder tre migreringspaket – för de som kan själv med möjlighet till support, för de som vill ha lite mer hjälp på vägen och för de som vill ha hjälp från början till slut, från A till Ö.

LÄS MER UNDER ”TJÄNSTER” PÅ DUSTIN.SE/SOLUTIONS SÅ HJÄLPER VI DIG ATT HITTA RÄTT TJÄNST OCH LÖSNING FÖR DITT FÖRETAG. 20


lounge musik

INSIKT Joakim Erlandson Redaktör

Tack till livet

D

e bokstäver ditt öga just nu fokuserar på bildar ord, meningar, stycken och slutligen årets sista krönika om musik (eller årets första, beroende på när du läser detta) i tidningen du just nu håller i din hand. Ytterligare ett år har passerat i revy och jag satt nyss och funderade på vad jag egentligen har skrivit om under 2016. Jag kom tyvärr endast att tänka på döden. Det känns som att jag skrivit om döden gång efter annan eftersom så många stora artister har fallit av pinn under året som gått. Från David Bowie till Leonard Cohen. Därför vill jag bryta trenden lite och hylla livet istället. Och hur gör man lämpligast det, kanske ni tänker? Det går nog att göra på många sätt men här nöjer jag mig med att skriva ett namn och en låt: Arja Saijonmaa – Jag vill tacka livet. Så, nu var det gjort och jag känner mig direkt ljusare och mer levande i hjärta och själ. Det känns bra att lämna in årets sista text tillsammans med Arja och det är inte utan att jag funderar på om jag skulle kunna få med henne på ett hörn i allt jag skriver framöver. Jag kan knappast avsluta den här krönikan och det senaste året på annat sätt än att tacka livet. Tack!

Peter LeMarc Den tunna tråden

N

är Peter LeMarc tog avsked till musikbranschen för ett par år sedan trodde många att de verkligen hade hört sin sista nysläppta LeMarc-låt. Men så blev det inte. Efter cancerbehandling för egen del och en fru som hade drabbats av samma sak (en av orsakerna till att han tackade för sig för två år sedan) måste upplevelserna ut på något sätt – och vad är mer naturligt för en artist med en 35-årig musikkarriär bakom sig än att klä tankarna med text och musik? Ingenting såklart. Det blev en stark, personlig platta som går från ett väldigt mörker mot ett ljusare tillstånd. Titelspårets smärtsamma arrangemang och text – en kamp mot cancer och beskrivning av ångest och smärta – sticker ut då det gör ont att lyssna på. I mina öron är skivan det bästa Peter LeMarc har gjort. Jag har tidigare lyssnat mycket på hans alster men alltid

tyckt att ett par spår på varje platta har varit lite, eh lite… (man vill inte vara elak mot en så pass stor artist) men i det närmaste lite töntiga. Jag har nästan skämts lite när jag har lyssnat på några av spåren. Men på Den tunna tråden finns ingen sådan låt utan jag uppskattar varje minut. Missförstå mig inte nu, jag har alltid hållit honom som en av landets bästa artister även om någon låt per platta, enligt mig, har varit lite väl mesig.

nytt i lurarna

Zacke

Fattigkussen

The Rolling Stones

The Last Shadow Puppets

Detta är det absolut bästa som har kommit från de rullande stenarna på väldigt, väldigt länge. Till och med Mick Jagger känns lockande i sin sång men framförallt dominerar han fullständigt när han plockar fram munspelet. Tänk att det gick att få de gamla gubbarna i The Rolling Stones att låta spännande igen. Att det är en hop covers som de är väldigt trygga i gör kanske sitt till.

The Last Shadow Puppets senaste skiva spelades in under en enda dag, i stort sett med en enda tagning. Kanske är det en hyllning till 60-talsmusiken som ju hade mer direkta inspelningar utan ljudfriseringen som idag sker i studion under de flesta inspelningar. På The Dream Synopsid finns två egna låtar och fyra covers, varav en är från en Leonard Cohen-låt. Det är snyggt och lite drömskt, med inspiration från förr.

Blue & Lonesome Zackes senaste platta lyssnar jag gärna på i soffan, blundandes och med hög volym i hörlutarna. Texterna har en förmåga att ta mig med på en resa som är riktigt häftig. En målande rap där den fattige kusinen från landet står för berättelsen. Texterna bygger mer på mängder av metaforer och är mindre personlig än förra albumet, men är lika underhållande att lyssna på.

The Dream Synopsid

21


SOMMAR FYSIK

ADD MA E=mc

2

Här är högskolekursen för dig som vill veta vad Einsteins Hurrelativitetsteori laddar du inför höstens hö gårämne ut på avgörande på många utb smart genom att läsa sommarm

På sommarmatte.se kan du p andra studenter och ta hjälp av baserade och du väljer själv sta ger högskolepoäng och rätt till

Drömmer Du om en relativ sommar?

Kursen Inledande relativitetsteori 5 hp ger en enkel och lättfattlig Gå in på facebook.com/som introduktion till Einsteins relativitetsteori, samtidigt som vi gårvi dig att komma igå så hjälper djupare än rent populärvetenskapliga framställningar. Kursen är nätbaserad och du får hjälp av våra mentorer.

DET LÖNAR SIG ATT VA

Den enda bakgrund du behöver för att läsa kursen är gymnasiets matematik och fysik. Vi kommer att förklara fysikens mest kända ekvation E=mc2, vilken beskriver relationen mellan energi och massa.

Gå in på sommarfysik.se så hjälper vi dig att komma igång!

SOMMARMATTE.SE ÄR ETT SAMARBETE

SOMMARFYSIK.SE ÄR ETT SAMARBETE MELLAN FLERA AV LANDETS HÖGSKOLOR 22


lounge böcker

INSIKT Joakim Erlandson Redaktör

Kaninjägaren av Lars Kepler

DA ATTE Mersmak på Monroe

J

G

illar man spänningsromaner som är riktiga bladvändare och omöjliga att slita sig ifrån är Keplers serie om Joona Linna ett av de säkraste korten. Den senaste boken i serien heter Kaninjägaren och tar vid där den så populära Stalker slutade. Författarparet, som går under namnet Lars Kepler, har nu skrivit sex böcker om Joona Linna och alla har varit riktigt spännande. Debutboken, Hypnotisören, såldes till utlandet redan innan den hade publicerats. Bara det en bedrift i sig. Handlingen i korthet: Joona Linna har suttit två år på den slutna anstalten Kumla när han förs till ett hemligt möte. Polisen behöver hans hjälp för att stoppa den gåtfulle mördaren som går under namnet Kaninjägaren. Den enda länken mellan offren är att de alla hör ett barn läsa upp en ramsa om kaniner innan mördaren kommer. Ödets tärningskast placerar överraskande tv-kocken Rex Müller mitt i händelsernas centrum. För första gången ska han ta hand om sin son Sammy. Men istället för tre lugna

ust nu läser vi boken Blonde av Joyce Carol Oates i den bokklubb som jag och några vänner har tillsammans. Jag vet, jag har nämnt den tidigare (Tjatig? Ja, kanske, men det är som det är). Boken är som ni säkert känner till en roman om Marilyn Monroes liv och leverne. Alltså, en roman och ingen biografi, vilket innebär att författarens fantasi har lika stor påverkan som verkligheten. Nåja, det som har hänt är att jag har gått upp i Monroes liv fullständigt. Nästan överkonsumerat så till den milda grad att jag har kommit att tänka på det gamla klassiska tv-programmet Kvitt eller dubbelt, som även gick under namnet tiotusenkronorsfrågan, och den blott 14-årige akvariefiskexperten Ulf ”Hajen” Hannerz som kammade hem en vinst på just 10 000 kronor tack vare sina kunskaper. 10 år i frihet Kanske kommer jag av Natascha Kampusch vara en liknande expert Tio år gammal blev på Marilyn Monroe Natascha Kampusch när jag är klar? Sedan kidnappad på väg till vi började läsa har jag skolan och inspärrad i en lyssnat på radioprogram ljudisolerad källare. När om boken, läst andra hon till sist lyckades fly böcker om Monroe, därifrån, mer än åtta år senare, trodde hon att ett sett 50-talsfilmer som helt nytt liv skulle börja, I asfaltens djungel och I fullt av möjligheter. Men hetaste laget och lagt till det var inte så enkelt. För ett flertal andra filmer första gången berättar nu med hollywoodstjärnan Kampusch om hur det var på min att-göra-lista. att anpassa sig till livet i Är det inte fantastiskt frihet. vilken nyfikenhet E MELLAN FLERA AV LANDETS HÖGSKOLOR litteratur kan väcka så säg.

ögskolestudier? Matematik är ett bildningar och du kan förbereda dig matte på nätet.

veckor blir det en fruktansvärd kamp på liv och död. Joona Linna och Saga Bauer är tvungna att börja samarbeta i hemlighet för att stoppa Kaninjägaren innan det är för sent. När man läser boken är det precis som med chipset: once you pop, you can’t stop!

nytt i bokhyllan

plugga tillsammans med tusentals v våra mentorer. Kurserna är nätart och tempo. De är avgiftsfria, l studiestöd från CSN.

mmarmatte ång.

ARA FÖRBEREDD!

Sångtexter 1961–2012

Att skjuta en dront

av Bob Dylan

av Boel Hackman

Med klassiker som Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man och The Times They Are a-Changin’ är Bob Dylan en av vår samtids mest betydande låtskrivare och musikpoeter. Här samlas texter från början av hans karriär till idag, för första gången försedda med hans egna redigeringar och omarbetningar. Dylan är känd för att ändra i sina texter, till och med i sina mest älskade sånger, vilket gör den här utgåvan till ett måste för såväl fans som fanatiker.

”Tallyho, Tallyho, jag har skjutit en dront”, skrev Harriet Löwenhjelm triumferande som elev på Konstakademien. Men hon fick sluta på akademien och lyckades aldrig få sina illustrerade dikter utgivna. Först nio år efter sin död i tuberkulos 1918, endast 31 år gammal, slog hon igenom. Nu är hon ganska bortglömd men värd så mycket mer. Läs Boel Hackmans bok och lär dig om den fantastiska poeten och bildkonstnären Harriet Löwenhjelm.

23


WayWay är en företagsapp som kopplar ihop taxiresenärer som ska åt samma håll. Det är gratis att registrera ert företag och först när ni sparar pengar tar vi betalt. Med flera företag och taxibolag i samma app skapar WayWay nya förutsättningar för samåkning.

Sök

Sök och beställ resor från flera taxibolag, WayWay hittar automatiskt personer i din närhet som ska åt samma håll – vid samma tid.

24

Spara

Glöm kontanter, utlägg och taxikvitton. WayWay fakturerar ert företag en gång per månad – notan delas automatiskt mellan alla resenärer.

Samåk

Eller åk själv. Välj enkelt medresenär, alla matchningar presenteras direkt i appen. Tillsammans har ni möjlighet att spara lite pengar och miljö.

IT TAKES TWO TO TAXI

Samla

Spara hela företagets taxikostnader på en plats med väl underbyggd statistik. Få en klar överblick av era utgifter både på företags- och användarnivå. Man kan enkelt lägga till eller ta bort användare, samt se hur mycket som spenderas, respektive sparas.

Läs mer och registrera ert företag gratis på: www.wayway.se


lounge film

TIPS

Briljanta kvinnor

Dolda tillgångar © Twentieth Cen tur y Fox Foto: Hopp er Sto ne

Genre: Verklighetsbaserat drama Skådespelare: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Kevin Costner, Kirsten Dunst och Jim Parsons m.fl. Regissör: Theodore Melfi Biopremiär: förhandsvisas från och med den 6 februari

Erin Brockovich (2000) Verklighetsbaserad film om trebarnsmamman Erin som får jobb i arkivet hos advokaten Ed. Hon upptäcker information om en misstänksam fastighetsaffär som i själva verket rör sig om grundvattenföroreningar som har gjort invånarna sjuka. Genom dörrknackningar börjar det största privata skadeståndet i USA:s historia att ta fart.

E

n berättelse om Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson – tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt: John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en bedrift som återgav USA sitt självförtroende. Trion krossade alla kön- och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer till att drömma stort. aktuellt

© Stéphanie Branchu

Arrival (2016) På olika platser runt om i världen landar mystiska rymdskepp. För att undersöka om skeppens besättning har fientliga avsikter sätter USA samman en elitstyrka under ledning av en expert inom lingvistik, Dr Louise Banks. Hon måste ensam fatta beslut som kan hota hennes liv och eventuellt hela mänskligheten.

La La Land

Vaiana

Jackie

Drama/musikal med Ryan Gosling och Emma Stone m.fl. i regi av Damien Chazelle. Biopremiär: förhandsvisas

Animerad familjefilm i regi av Ron Clements och John Musker. Biopremiär: förhandsvisas från den 14 januari

Biografi med Natalie Portman, Peter Saarsgaard och Greta Gerwig m.fl. i regi av Pablo Larraín.

från den 9 januari

Sicario (2015) En utmärkt FBI-agent får smaka på den brutala världen av internationell narkotikahandel i det laglösa gränsområdet mellan USA och Mexiko. Som en del av en plan blir hon av medlemmar i en specialstyrka värvad för att slå ut en mexikansk kartellboss.

Hyllat musikaliskt drama där jazzpianisten Sebastian och den aspirerande skådespelerskan Mia blir förälskade. Men ju mer framgångsrika de blir, desto svårare blir det att hålla kärleken vid liv. Filmen har fått stående ovationer på stora filmfestivaler.

Animerat äventyr för hela familjen. Den unga kvinnan Vaiana använder sina navigationstalanger för att hitta en mytomspunnen ö. Med sig på sitt äventyr har hon den legendariske halvguden Maui.

Biopremiär: förhandsvisas från den 9 januari

Omtalad biografi med Natalie Portman i huvudrollen. Vi får följa Jackie Kennedys upplevelser av vad som hände höstdagen 1963 då hennes make, USA:s president J.F. Kennedy, mördades i Dallas i Texas. Filmen ger en inblick i hennes trauma, sorg och kamp för att trösta sin familj.

Annons Känner du till att du kan boka en filmvisning till ditt företagsevent? Filmevent är ett populärt sätt att träffa många kunder och kollegor. Upplev filmevent på bio! Läs mer på www.motenochevent.se/filmevent 25


Fjällutsikt från stadskärnan! 1650 nya bostäder i Östersund, en av Norrlands trevligaste och snabbast växande städer.

Remonthagen – hyresrätter Totalt 148 lägenheter 1,5 – 3 rum & kök, hög standard Sök lägenhet redan idag!

Remonthagen – för dig som älskar både naturen och stan Här har du utsikt över sjö och fjäll, samtidigt som du har tre minuter till centrum. Utanför dörren hittar du högklassiga skid- och träningsspår, mysiga skogsdungar och en häftig multiarena för barnen. Ta en rundtur i huset och ställ dig i bostadskö på www.ostersundshem.se/remonthagen

Tallåsen – bostadsrätter

48 lägenheter med egen terrass 2 – 5 rum & kök, hög standard Första inflytt november 2017

PA S S A PÅ : S N A RT S LU T SÅ

LT !

Tallåsen – hyresrätter

97 hyresrätter i första etappen 1,5 – 3 rum & kök, hög standard Första inflytt sommaren 2017

Brf Fjällblicken – närhet till allt och med fantastisk utsikt

Tallåsen – med storslagen utsikt över både sjö och fjäll

Bostadsrätter med flera alternativa planlösningar för varje lägenhet. Tillval som bastu, extra walk-in-closet m.m. Svensk Fastighetsförmedling – www.svenskfast.se/ostersund

Bo bekvämt med hög standard och balkong på solsidan. Närheten till skolor, service och idrottsarenor skapar en perfekt förutsättning till ett aktivt liv, och centrum är bara en kort promenad bort!

Fler områden kommer snart. Följ arbetet på: www.ostersundshem.se/nyproduktion www.ostersundshem.se • info@ostersundshem.se • Tel 063-14 04 00 MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH TRYCKFEL

26


A

Välkommen till magiska Abisko Guesthouse!

Boende Abisko Guest House är ett nybyggt hotell som öppnade hösten 2013. Vi har både rum och lägenheter till självhushåll. Rummen är trivsamt inredda med wc/dusch i korridoren och gemensamt allrum och kök. Extrasäng går att boka mot en extra kostnad. Våra lägenheter är fullt utrustade med allt önskvärt. Lägenheterna har varierande storlekar. Vi erbjuder fritt trådlöst nätverk – Wifi i hela huset. En stor bastu finns i anslutning till guesthouse.

Välkommen till magiska Abisko Guesthouse Mat

Aurora Pub & Restaurang På Aurora Pub & Restaurang som ligger ca 150m bort, där serveras god mat och finns även en pub med fullständiga rättigheter.

Res hit

eller flyg Till Abisko taroch du dig se enkelt med tåg från Utöver att Abisko är en av världens bästa platserTåg, förbil att uppleva Göteborg, Malmö eller Stockholm. Stationen Abisko Östra ligger mitt i byn med gångavstånd till Abisko Guest House. norrsken är det även en klassisk turistort i den svenska och lappländska Kommer du med bil finns parkerings-möjligheter i anslutning Guesthouse. fjällvärlden. Förutom att vi erbjuder rum har vitillMed även aktiviteter som SAS och Norwegian kan du flyga antingen till Kirunas eller till Evenes flygplats i Norge. kommer att göra din vistelse i Abisko tillflygplats en upplevelse. Bilresa från Norges närmaste flygplats Evenes flygplats tar ca 1,5 tim. Transfer från Kirunas flygplats (bokas i god tid) 400:-/pers. Minst 3 pers.

Utöver att Abisko är en av världens bästa platser för att uppResan går turistort norrut i den Boleva på Abisko Guesthouse och se norrsken är det även en klassisk Reser du med tågatt kliver du av vid stationen Abisko Östra. Abisko Guesthouse är ett nybyggt svenska och lappländska fjällvärlden. Förutom vi erbjuder Därifrån är det gångavstånd till Abisko Guesthouse. och trivsamt hotell. Här finns både rum har vi även aktiviteter som kommer att göra din vistelse i Kommer du med bil finns det goda parkeringsmöjligheter. rum och lägenheter i olika storlekar Abisko till en upplevelse. Med flyg reser du till Kiruna eller Evenes i Norge. Från för självhushåll. Självklart kopplar du upp dig mot vårt Wifi utan extra kostnad. Vill du värma dig efter en dag till fjälls finns en härlig bastu.

Kiruna kan transfer ordnas (boka i god tid) för 400 kronor per person om minst tre personer bokar. Från Evenes är det cirka en och en halv timmas bilresa.

www.abiskoguesthouse.com 135 27


28


intervju rickard gustafson

Han ger SAS luft under vingarna Scandinavian Airlines har det senaste årtiondet dragits med stora förluster. Men efter hårda besparingar och nya kommersiella strategier har flygbolaget lyckats vända den buttra trenden. Bakom förändringsresan står vd:n Rickard Gustafson. Affärsresenären har träffat honom. TEXT: TOMAS NILSSON FOTO: THERESIA KÖHLIN

1

februari, 2011. En relativt okänd Rickard Gustafson – i medierna kallad ”försäkringsmannen” efter sin tid som koncernchef för försäkringsbolaget Codan/ Trygg Hansa – tillträder vd-posten för Scandinavian Airlines, SAS. Flygbolaget bildades redan 1946 och ägs till stora delar av norska, svenska och danska staten. Under mitten på 1990-talet, när SAS såg sin storhetstid med upp emot 40 000 anställda, hade bolaget världsdominansambitioner på den internationella flygmarknaden. När Rickard Gustafson tillträder ligger antalet anställda på drygt 15 000. Bolaget har under flera år präglats av finansiell turbulens med blinkande varningslampor. Situationen beror till stor del på att lågprisbolagen har ritat om flygmarknaden och det tunga, stora SAS – med fackföreningar i tre länder – har sett passagerarantalet vackla och kostnaderna öka. En svårsmält ekvation. Det talas till och med om konkurs. Dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) säger i en intervju i november 2009 att ”skattebetalarna nog inte är beredda att skjuta in mer pengar i SAS”. Men så blir det inte. Staten skjuter in nya miljardbelopp och Rickard Gustafson rekryteras 2011 för att få ordning på den skandinaviska klenoden. Det är inget drömuppdrag. Speciellt inte eftersom bolaget är utskällt i medierna för de blygsamma prestationerna. 12 november, 2012. Rickard Gustafson använder dramatiska ord under presskonferensen när han lanserar SAS:s kommande effektiviseringsprogram:

”Det är ett Final Call”. Antingen genomförs ett stålbad eller så kastas handduken in för bolaget. Programmet, som kallas för 4Excellence, innebär en kännbar minskning av antalet anställda, nya kollektivavtal med sänkta löner och ändrade arbetsvillkor för bland andra piloterna, en centralisering av administrationen, avyttring av fastigheter, försäljning av dotterbolaget Widerøe och outsourcing av marktjänster. Bland annat. Under samma dag annonserar Rickard Gustafson att han själv sänker sin lön med 20 procent – till åtta miljoner kronor per år. Samtidigt lanserar SAS en kommersiell strategi som innebär ökat fokus på bolagets ”frekventa resenärer” och dess lojalitetsprogram Eurobonus. 4 år senare. Rickard Gustafson kliver med spänst upp på ett bord och knäböjer inför fotografens kameralins. Han verkar en smula skeptisk, men ändå medgörlig. – Det finns en första gång för allt, säger han apropå den ovanliga situationen. Vi befinner oss på SAS:s huvudkontor i Solna strax utanför Stockholm och slår oss efter fotograferingen ner för intervjun i en stilrent inredd lounge utanför styrelserummet. Rickard kan – precis som hela SAS – sträcka på sig. Besparingarna och de kommersiella satsningarna som lanserades 2012 har gett resultat och under 2015 kunde bolaget räkna hem en nettovinst på närmare en miljard kronor. Det var en rejäl förbättring jämfört med den förlust på cirka 700 miljoner kronor som SAS gjorde 2014. När bolaget presenterade sitt senaste bokslut den 13 december ▶▶

29


"Att jag träffade människor med varierande bakgrund har fått mig att uppskatta min trygga uppväxt"

visade det sig att de har uppnått ett positivt resultat även 2016 – en nettovinst på 1,3 miljarder. Dessutom har SAS förstärkt sin kundbas, åtminstone om man tittar på Eurobonusprogrammet som har gått från två till 4,7 miljoner medlemmar sedan 2012. Rickard förklarar framgången genom ett tvådelat resonemang. Å ena sidan har bolaget idag som tydlig vägledande strategi att vara det bästa alternativet för frekventa resenären som reser till, från och inom Skandinavien. För att lyckas med detta har de bland annat förändrat flygplansflottan och destinationsnätverket samt investerat i diverse åtgärder på marken – till exempel ”fast track” (en snabbare passering genom säkerhetskontrollen för bland andra Plus-resenärer och Guld- och Diamantmedlemmar i Eurobonus) och ”self-service bag drop” (som innebär att resenären själv checkar in bagaget). Å andra sidan har förändringarna på utsidan möjliggjorts genom förändringar på insidan, menar han. Där kommer effektiviseringsprogrammet från 2012 in i bilden. – Kunden har idag en uppfattning om vad en flygbiljett får kosta och för att kunna producera utifrån den målbilden har vi gjort en radikal förändringsresa. På det sättet har vi skapat en mer flexibel och effektiv organisation för att kunna spela mer offensivt, bland annat genom att köpa nya flygplan och öppna fler interkontinentala linjer till USA och Asien, säger Rickard. Sedan han tillträdde som vd för fem år sedan har han fått en större respekt för komplexiteten i verksamheten och en bättre förståelse för att industrin förändras i ett högt tempo. Han berättar att det har varit en aha-upplevelse att se vad som krävs logistiskt av en rad externa och interna funktioner och intressenter för att få iväg en flygmaskin på tid. Därtill har han blivit varse hur externa faktorer påverkar

30

resultaträkningen. Det kan handla om förändringar i valutakurser eller oljepriset eller en händelse på någon destination som ingår i bolagets nätverk. – Sådana faktorer kan slå på det operativa resultatet nästan samma dag, säger han. Rickard föddes 1964 och växte upp i Vallentuna kommun, dit familjen (mamma, pappa och hans två bröder) flyttade när han var fyra år. Miljön var ett sedvanligt barnfamiljsområde med tegelradhus, och Rickard ägnade en stor del av tiden åt idrott: fotboll på sommaren och handboll på vintern. – Mina föräldrar gav mina syskon och mig stor frihet väldigt tidigt. I tonåren åkte vi på olika sommarläger – inte för att de inte ville ha oss hemma, utan för att vi skulle lära känna andra miljöer och andra barn. Att jag träffade människor med varierande bakgrund har fått mig att uppskatta min trygga uppväxt. Efter naturvetenskaplig linje på Åva gymnasium i Täby gjorde han värnplikten i femton månader och pluggade sedan industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Under studietiden träffade han sin blivande hustru, Christina. – Vi gick i samma klass och jag fick intresse för henne direkt. I början var jag säkert lite blyg. Hon var framåt, kvicktänkt och spännande. Vi blev snabbt vänner. Vad drömde du om under studietiden i Linköping? – Jag har inte haft någon förutbestämd plan eller dröm om ett specifikt yrke. Det fanns mycket som verkade kul och utvecklande, vilket nog var skälet till att jag valde att läsa industriell ekonomi – jag var intresserad av både teknik och ekonomi. Att jag sedan inledde min yrkesbana i konsultbranschen var för att få en exponering mot olika branscher och företag. ▶▶


31


32


33


"Att få en chans att vara med och utveckla en ”Skandinavisk ikon” som SAS är, var en möjlighet jag inte kunde tacka nej till"

Rickard Gustafson Ålder: 52 år. Bor: Täby. Familj: Fru och två vuxna söner. Gör: Vd och koncernchef för SAS. Gör på fritiden: Förutom att umgås med familj och vänner, gärna någon form av träning eller utomhusaktivitet. Reser helst till: USA; det är så enkelt att vara där och det finns mycket för hela familjen, från fascinerande natur till städer med allt vad det innebär av kultur, restauranger och shopping. Har alltid med mig på resan: Ipad, telefon, laddare och adapter. Så tillbringar jag en ledig dag: Lugn förmiddag med kaffe och tidningar, någon form av aktivitet på eftermiddagen och en trevlig middag med familj och vänner på kvällen. Oanad talang: Jag är mycket effektiv när det gäller att diska. Livsmotto: Gör alltid ditt bästa. Drömmer om: Ett långsiktigt och lönsamt SAS.

34

Efter civilingenjörsexamen jobbade Rickard först som managementkonsult på konsultbolaget Accenture (som då hette Andersen Consulting) och därefter hade han (1996–2006) olika chefsbefattningar inom GE Capital, en enhet inom det amerikanska konglomeratet General Electric, GE. Där var han bland annat med i strategiutvecklingen av bolagets globala konsumentfinansieringsverksamhet och jobbade på huvudkontoret i Stamford i Connecticut i USA för att senare flytta till Storbritannien. Under tiden på GE Capital genomgick han också ett ledarskapsutvecklingsprogram – något som har format honom som chef, berättar han. – General Electric är ett enormt bolag med verksamhet inom en rad branscher, från att bygga kärnkraftverk och flygplansmotorer till att erbjuda finansieringslösningar. Men trots de väsensskilda verksamheterna finns ändå en enhetlig nomenklatur och värdegrund bland cheferna. Jag är både imponerad och färgad av det performanceinriktade ledarskapet på GE. När han 2006 blev koncernchef för Codan/Trygg Hansa – ett jobb han behöll fram till rekryteringen på SAS – delade han sin tid mellan Stockholm och Köpenhamn. När han idag tänker tillbaka på åren utomlands upplever han dem som lärorika och utvecklande. – Jag breddade min personlighet.

Att flytta till en ny miljö med små barn gjorde oss också riktigt sammansvetsade som familj. Var ska vi handla mat, var ligger tandläkaren, hur går det nya jobbet? Vi uppfann en helt ny social infrastruktur, en egen stabil grund att stå på, säger han. Vad kände du när du fick frågan om att bli ny vd för SAS? – Jag kände stor ödmjukhet och respekt för uppgiften, men att få en chans att vara med och utveckla en ”Skandinavisk ikon” som SAS är, var en möjlighet jag inte kunde tacka nej till. Även om SAS har lyckats genomföra ett omfattande besparingsprogram, och även om bolaget ökade sin nettovinst under 2016, kvarstår en rad utmaningar. Konkurrensen på marknaden är stenhård, inte minst från rivalen tillika norska lågprisbolaget Norwegian. Just nu verkar det vara det senare som drar det längsta strået, åtminstone om man tittar på organisationen Skytrax årliga rankning över världens 100 bästa flygbolag som röstas fram av resenärer. I 2016 års tävling (där flygbolaget Emirates, från Förenade Arabemiraten, stod som segrare) kom SAS på plats 62 medan Norwegian hamnade på plats 30. För att hävda sig i konkurrensen har SAS redan lanserat en serie nya effektiviseringsåtgärder som ska resultera i kostnadsminskningar på 1,5 miljarder kronor mellan 2017 och 2019. Här ingår till exempel den så kallade wet lease-produktionen. ▶▶


35


Rickard Gustafson om flygbranschens miljöpåverkan: Hållbarhetsfrågan är en existentiell fråga, inte bara för flygindustrin utan för samhället i stort. I takt med att välfärden breder ut sig inom större ekonomier, som Kina, måste vi inse att det inte är någon mänsklig rättighet att flyga över världen och samtidigt lämna ett negativt miljöavtryck. Det kommer inte att gå. Flygbolagen har ett ansvar. SAS har just nu investerat miljarder kronor i flygplan som är 15–20 procent mer bränsleeffektiva och vi är pionjärer med så kallade gröna inflygningar (glidflygning) för att minska bränsleförbrukningen. Men politikerna har också ett ansvar. Europa borde ha ett gemensamt europeiskt luftrum, men som det är nu måste bolagen på grund av nationella särintressen flyga sicksack. Det innebär längre sträckor och mer bränsle. Bränslet är en annan sak. Motorerna kan idag tanka biobaserat bränsle, men det är svårt att få tag i och det lilla man får tag i är väldigt dyrt. SAS, Lufthansa och KLM köper trots priset det lilla som finns i exempelvis Oslo, för att stimulera en ökad produktion. Men det räcker inte; politikerna måste också hjälpa till med att skapa incitament för att stimulera en ökad produktion av biobaserat flygbränsle. Flygbolagen har inte pengarna att bygga egna raffinaderier och tillverka eget bränsle och samtidigt investera i en moderniserad flygplansflotta.

36

Det innebär att SAS använder sig av externa samarbetspartners som City Jet, Flybe, Jet Time och Cimber (som de själva äger). Dessa aktörer betjänar mindre trafikflöden med mindre flygplan medan SAS tar hand om större trafikflöden med större flygplan. Detta arbetssätt kan ses i ljuset av att det blir allt vanligare med externa (och följaktligen billigare) produktionsmodeller i flygbranschen. Exempelvis är det allt fler större bolag som har egna lågprisbolag (Lufthansa med German Wings är ett exempel). Men wet lease-produktionen kan medföra problem. I februari kom rapporter om att Flybes bemanningsbolag Global Employer Company (GEC) saknade svenskt kollektivavtal, varför löner och arbetstider följde brittiska, och inte svenska, regelverk. Piloter varslades om strejk, men i sista stund kom fackföreningssidan överens om ett kollektivavtal med GEC. Klart är i varje fall att wet lease-produktionen med externa samarbetspartners i huvudsak innebär fördelar för SAS, framför

allt blir det billigare än om de själva hade skött om de mindre trafikflödena och ägt de mindre flygplanen. Nu har bolaget i sin tur en mer renodlad flygplansflotta som är enklare att navigera över. Rickard ger ett konkret exempel för att illustrera fördelen med wet lease. I Norge finns en stark efterfrågan på inrikestrafik. Men i juli månad, under semestern, minskar ofta inrikestrafiken. Då kan SAS ta större jetmaskiner från Norge och sätta in dem på sträckor till exempelvis södra Europa, medan externa partners tar hand om mindre flöden i Norge. Efter semestern, när efterfrågan stiger, sätts återigen de större planen in i landet, medan de mindre maskinerna flyttas till andra regionala sträckor. – På det sättet kan vi anpassa flottan efter hur trafikströmmarna förändras under året, säger Rickard och tillägger: – Wet lease-produktionen är väldigt viktig för oss. Hade vi inte haft den hade vi tvingats lägga ner ett stort antal destinationer och säga farväl till en miljon ▶▶


WISTRAND KAN FASTIGHETER

WISTRAND ADVOKATBYRÅ År 1915 lades grunden för Wistrand. Idag är vi en av Sveriges största affärsjuridiska fullservicebyråer med närmare 200 anställda och kontor i Stockholm samt Göteborg. Med jurister specialiserade inom i stort sett samtliga affärsjuridiska rättsområden och branscher, biträder vi våra klienter i allt från större transaktioner till löpande rådgivning i klientens dagliga verksamhet. Inom fastighetsrätt har vi en stark ställning på den svenska marknaden och har i många år haft en marknadsledande transaktionsvolym. Utöver fastighetstransaktioner assisterar våra jurister vid samtliga typer av fastighetsrättsrelaterade ärenden såsom t ex finansiering, projekt och entreprenad, exploateringar, skatt, omstruktureringar och ombildningstransaktioner.

Vår fastighetsgrupp tillhandahåller även kontinuerligt juridisk rådgivning vid övriga frågor som har anknytning till ägande, förvaltning och nyttjande av kommersiella fastigheter såsom kommersiell hyresrätt, tomträtt, nyttjanderättsfrågor, fastighetsbildning, plan- och bygglov, tillstånd samt fel- och skadeståndsansvar. Fastighetsgruppen består av cirka 40 jurister och är en av de främsta i landet. Fredrik Råsberg Advokat / Managing Partner +46 709 50 72 47 fredrik.rasberg@wistrand.se

Wistrands verksamhetsområden: • Aktiemarknadsrätt • Arbetsrätt • Bank & finans • Bolagsrätt • Entertainment & sport • EU- & konkurrensrätt • Fastighets- & entreprenadrätt • Företagsförvärv • Försäkringsrätt • IT & telekom • Immaterialrätt, medie- & marknadsrätt • Miljö & energi • Obeståndsrätt • Offentlig upphandling • Privatkapital & egendomsskydd • Processer & skiljeförfaranden • Sjö-, luft- & transporträtt • Skatterätt • Specialutredningar

www.wistrand.se37


passagerare varje kvartal. Nu får vi istället, tack vare det här arbetssättet, kostnadsminskningar på 0,5 miljarder varje år. Inom flygbranschen används ofta begreppet ”kabinfaktorn” – som innebär hur fyllda planen är. SAS har de senaste åren haft en kabinfaktor på under 80 procent, medan exempelvis Norwegian ofta ligger över den siffran. Rickard förklarar det med att bolagen har lite olika affärsmodeller. Även om SAS fyller ett plan till 70 procent kan den avgången vara central för att de ska kunna upprätthålla ett bra nätverk och tidtabell för deras frekventa resenärer. – Norwegian kanske istället siktar på att flyga enskilda frekvenser då efterfrågan är som störst, för att få så hög beläggning som möjligt. I oktober 2016 kom rapporter om att svenska och norska staten (men inte den danska) säljer aktier och därmed minskar sitt ägande i SAS. Efter försäljningen kommer svenska staten att äga 17,9 procent av aktierna i bolaget, jämfört med tidigare 21,3 procent. Händelsen har gett upphov till spekulationer om att regeringarna inte ser någon långsiktighet i SAS. I en intervju i tidningen Dagens Industri den 12 oktober sade flygexperten Richard Björnelid följande om svenska

statens försäljning av SAS-aktierna: – Man vill ur det här, helt enkelt. Det har visat sig vara en väldigt riskabel affär för staten att sitta med de här innehaven. Men varför har man inte danska regeringen med sig? Det blir märkligt om de ska sitta kvar med ett ograverat innehav, i synnerhet i nästa steg om man ska gå ur helt. Men Rickard Gustafson vill hellre fokusera på att utveckla kärnaffären än ägarfrågan. – Vi måste fokusera på det som vi kan påverka och det är att skapa ett långsiktigt lönsamt SAS. När vi har gjort detta och bevisat det för omvärlden är jag övertygad om att ägarfrågan kommer att lösa sig av sig självt.

"Så länge man upplever att det man gör ger mer personlig energi än det suger ur en, så blir inget särskilt betungande" Hur är stämningen inom SAS idag? – Trots att vi har genomgått en tuff transformationsresa har vi en god stämning. Jag vill ge en stor eloge till alla anställda som trots denna omställning har lyckats hålla verksamheten uppe med över 800 avgångar varje dag och allt vad det innebär kring säkerhet, service och logistik. Det är imponerande. Tiden för intervjun börjar närma sig sitt slut och Rickard ska vidare. Arbetsbördan är stor som vd för Skandinaviens största flygbolag och han ägnar en ”stor del av sin vakna tid” åt jobb. – Jobbet blir inte betungande om man får energi av det. Så länge man upplever att det man gör ger mer personlig energi än det suger ur en, så blir inget särskilt betungande. Jag upplever att jag har den balansen i min roll som vd för SAS. När Rickard kopplar av tillbringar han helst tid med familj och vänner eller snör på sig skorna och springer ett par kilometer i skogen. – Jag försöker att hålla min fritid fri från affärsmiddagar för att istället hinna umgås med min familj och mina vänner, resa och träna. Hur ser du på din framtid i SAS? – Det avgör styrelsen. Det jag brinner för är att åstadkomma en långsiktigt bärkraftig affär och bygga ett varumärke som resenärerna har förtroende för. Vad krävs för att SAS ska fortsätta att visa positiva siffror i en allt mer ansatt bransch? – Vår vision är tydlig i att göra livet enklare för de som ofta reser till, från och inom Skandinavien. De senaste åren har vi genomfört en rad förbättringar för våra resenärer, men för att fortsätta skapa ett lönsamt SAS i den knivskarpa konkurrens som råder, krävs att vi hela tiden fortsätter att vässa vårt erbjudande och att samtidigt minska våra kostnader. Vi har varit pionjärer i luften i 70 år och ska vara det även framöver.

38


39


FINLANDSHUSET KONFERENS ETT STENKAST FRÅN STUREPLAN

Finlandshuset Konferens Snickarbacken 4 ¤ 111 83 Stockholm ¤Tel 08-545 212 04 finlandshuset@fazer.com ¤ www.finlandshuset.se

Vandring & cykel 2017 Ett roligare sätt att resa! Populäraste resorna: Vandring i Ligurien med Cinque Terre Vandring på undersköna Amalfikusten Cykla i färgstarka Provence Båtcykla i Kroatiens skärgård

Bland nyheterna:

Kustvandring i vackra Portugal Cykla från Barolo till San Remo

Vandringsoch cykelresor sedan 1986!

Läs mer och beställ vår broschyr på www.primatravel.com eller ring 031-813350

40


Smart in the dark är en 360º-certifierad reflexaccessoar.

Visste du att det är smart att synas ute i trafiken när det är mörkt? Såklart du visste! Smart in the dark är unika accessoarer med reflex i mönster av Hjortron, Fläta, Fjälltopp och Norrsken. Du kan lika gärna bära dem till jobbet, festen eller på fritiden, precis som ett vackert smycke som du alltid bär vart du än går. En lysande gåva till dig eller någon du bryr dig om. Att bära reflex kan göra en värdefull skillnad.

Rak armreflex, Norrsken

Läs mer om våra produkter och återförsäljare på www.smartinthedark.com smartinthedark_annons_affärsresenären_160x120mm.indd 1

Rynkad armreflex, Fläta

DESIGNED FOR YOUR SAFETY SWEDEN • EST. 2014

2016-11-25 15:12

41


Bilbranschen:

”Nyanlända en outnyttjad resurs” 42


företag och näringsliv bilbranschen

Bilbranschen säljer fler fordon än någonsin men kämpar med låga vinstmarginaler. För Affärsresenären berättar branschorganisation MRF:s vd Tommy Letzén om trender, utmaningar och framtidsutsikter. TEXT: ANNA KARLSSON

Å

r 2015 var ett rekordår för svensk bilhandel. Det såldes då över 345 000 personbilar, nästan 45 000 lätta transportbilar, 4 800 tunga lastbilar samt 394 000 begagnade fordon. Årets siffror är ännu bättre. Branschen räknar med att sälja drygt 370 000 personbilar, 52 000 transportbilar, 5 800 lastbilar och 350 000 begagnade bilar. – Det har varit ett fantastiskt försäljningsår, säger Tommy Letzén, vd för bilhandels- och bilverkstadsorganisationen MRF. Han ser tre förklaringar till den ökade bilförsäljningen. Den ena är den låga räntan och den andra att de ökade bostadspriserna har gjort att de som äger sin bostad känner sig rikare och därmed anser sig kunna lägga pengar på en ny bil. Den tredje förklaringen är att Sveriges befolkning har ökat. – Vi hade 130 000 nyanlända under 2015 vilket påverkar bilförsäljningen positivt, säger han. ”Förändringstakten har aldrig varit snabbare” Utöver den ökade bilförsäljningen har även långtidsuthyrning av bilar – privatleasing – slagit stort i år. Det handlar om att man istället för att köpa en bil betalar en månadskostnad på ett par tusen kronor och då ingår bland annat service och vinterdäck. Det enda den som hyr bilen måste göra är att tanka och sköta den enligt vissa föreskrifter. Sedan lämnar man tillbaka bilen efter tre år. – Jag tror att detta är en del av en samhällstrend; du hyr en produkt för att efter ett tag kunna byta ut den mot en modernare. Det är enkelt och du slipper det huvudbry som ett ägaransvar för med sig, säger Tommy. Liksom många andra branscher är bilbranschen starkt påverkad av digitaliseringen. Både vad gäller själva produkterna – att bilarna kopplas upp mot nätet vilket ger information om allt från körbeteenden till bilens mående – och kringupplevelsen. Idag behöver inte kunden åka till ett showroom utan kan uppleva bilen hemifrån med hjälp av VR-glasögon. Artificiell intelligens ligger också bakom de omdiskuterade så kallade självkörande bilarna som under 2017 ska testas i Göteborg. Trots att autonoma bilar ännu inte är godkända i Europa, på grund av Wienkommissionen som kräver att ett fordon har en fysisk person som förare, tror Tommy att tekniken på sikt kommer att revolutionera branschen.

– Autonoma bilar innebär bland annat att personer med synhinder skulle kunna köra bil, eller att man skulle kunna sitta i baksätet och jobba medan bilen kör. Men trots att en dator ofta kan köra bättre än en genomsnittlig människa så kan den till exempel inte uppfatta om en flygande plastpåse är ett reellt hot eller inte. Så det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra. Hur snabbt har den tekniska utvecklingen inom bilbranschen gått? – Förändringstakten inom bildindustrin har aldrig varit snabbare. För tio år sedan började till exempel backvarnare på bilar komma – sensorer som känner av om man är på väg att backa in i något. Idag kan ratten känna av om du håller på att somna och då ser bilen till att varna föraren och behålla bilen på vägen via så kallad ”lane assist”. Vad gäller implementerandet av artificiell intelligens ligger bilbranschen i framkant. Till och med flygindustrin kommer och tittar på oss.

"Bilbranschen innebär långa öppettider och för att få ekonomi i verksamheten krävs ofta att man jobbar mycket själv" Branschen står inför en generationsväxling Trots att det aldrig har sålts så mycket bilar i landet som nu står bilförsäljare och verkstäder ändå för utmaningar. Den ena är bristen på kvalificerad arbetskraft – allt från mekaniker till ekonomer och säljare – vilket beror på att antalet utexaminerade inom dessa fält på landets skolor inte är lika stor som antalet pensioneringar och ökande bilpark i branschen. – Där är till exempel nyanlända en outnyttjad resurs som vi tittar på, säger Tommy. ▶▶

43


Källa: UC RISKKLASS, DECEMBER 2016

35 30 25 Konjunkturbarometern för motorfordonshandeln Tredje kvartalet 2016: Konfidensindikatorn för branschen är svagt negativ medan försäljningsvolymerna rapporteras ligga stabilt och inköpen av varor rapporteras gå upp. Lönsamheten inom branschen uppges gå ner, likaså försäljningspriserna. Även antalet anställda i branschen har gått ner. Framtidsutsikter: Inom branschen har man försiktigt negativa förväntningar inför kommande kvartal. Försäljningsvolymer förväntas minska men varuinköpen gå upp. Priserna spås sjunka medan antalet anställda väntas öka ytterligare. På sex månaders sikt tror företagen på en försämrad försäljningssituation. Källa: KONJUNKTURINSTITUTET

Fler bolag i bättre riskklasser Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC:s riskklasser ger en bedömning av affärsrisken hos ett företag. Företagen delas in i riskklass 1–5, där 1 innebär högsta risk och 5 lägsta risk för obestånd. I diagrammet ovan visas riskklassfördelningen för bolagen i motorbranschen (bilförsäljningsföretag och verkstäder). Åtta av tio företag (83 procent) har en av de tre bättre riskklasserna. En trend de senaste två åren har varit att många av branschens företag har förbättrats från riskklass 4 till riskklass 5. Jämfört med alla Sveriges bolag är dock branschen svag. Den har fler företag bland de sämre riskklasserna än snittet för alla företag i landet.

44

28 %

27 %

28 %

20 15 10 8,7 %

5

5,2 % 2,9 %

0 5

4

Att bristen på arbetskraft i framtiden kan bli ett växande problem hänger även ihop med att branschen just nu står inför en generationsväxling. Många bilfirmor i Sverige bildades som familjeföretag på 50-talet, efter andra världskrigets slut, vilket betyder att det nu är dags för den tredje generationen att bestämma sig för om de vill ta över eller inte. – De unga kanske inte vill jobba lika mycket som farfar har behövt göra. De kanske vill flytta till storstan och jobba med media. Bilbranschen innebär långa öppettider och för att få ekonomi i verksamheten krävs ofta att man jobbar mycket själv. I och med den stora inflyttningen till städer blir det även allt svårare att få lönsamhet i verksamheter i glesbygden. Trenden inom såväl återförsäljare som verkstäder är att små bolag köps upp av större eller att flera mindre bolag går samman för att dela på vissa kostnader och tjänster. – Utvecklingen går mot färre men större bolag. De som överlever är de som har kommit över de tekniska trösklarna och hittat sätt att klara ekonomin, till exempel genom konsolidering. Det har att göra med att vi inte tjänar några stora pengar i vår bransch. När vi går bra så går vi kanske upp 1,5 procent i vinst. Det har varit en liten procentuell ökning de senaste åren men företagen måste

3

2

1

Oklassificerade

hela tiden hitta sätt att effektivisera sig. Varför är branschens vinstmarginaler så små? – Det har att göra med att vi historiskt sett bara har haft två inhemska bilfabriker i Sverige – Volvo och Saab – vilket har drivit på importmarknaden och sänkt marginalerna. Hur ser du på framtiden för bilbranschen? – Jag tror att en del av handeln kommer att flytta till nätet. Idag är det ännu få som beställer en bil på nätet utan att ha provsuttit och känt och klämt på den först. Men det tror jag kan komma att förändras. Om 20 år tror jag även att vi kommer att se autonoma bilar på vägarna, vilket kommer att minska benägenheten att äga sin egen bil. Det tror jag på sikt kommer att göra att antalet fordon på vägarna blir färre. Tror du att årets rekord för bilförsäljningen innebär att piken är nådd? – Nej, mobilitetskraven i samhället ökar, liksom befolkningen, och jag är övertygad om att försäljningen kommer att fortsätta uppåt, eller i alla fall ligga på en högre lägsta nivå än vi har sett historiskt. Folk behöver bilen för att få ihop livspusslet och då räcker det inte alltid att åka kommunalt.


45


NYFIKEN PÅ NYA EMBALLAGELÖSNINGAR?

PERSONLIGT

ENGAGEMANG I VARJE ORDER

Smarta lösningar som sparar tid och pengar! Vi på ERICO vet hur viktigt det är att välja rätt typ av emballage redan från början för att undvika transportskador och ekonomiska förluster. Vi har därför varit hårda i vårt urval av produkter som har resulterat i att vi har ett av marknadens starkaste sortiment av emballageprodukter och effektiva förpackningsmaskiner.

ERICO är en trygg och stabil leverantör med 40 år i branschen. Kundservice är vår styrka. För kunder som har en stor åtgång av emballage har vi kundunika helhetslösningar med både lagerhållning och just-in-time leveranser. Vi önskar er en god fortsättning på det nya året! Välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!

FÖRPACKNINGSMASKINER • STRÄCKFILM & PLASTFOLIE • PACKTEJP • STÖTDÄMPANDE • PACKBAND • WELLEMBALLAGE • ARBETSMILJÖ

PAC K AGING SUPPLIES www.ericopackaging.se 46


WELCOME TO THE GREEN SIDE! Halva priset på er första trycksak*

K

öp dina miljövänliga trycksaker där du vet att trycksaken framställs med liten eller ingen miljöpåverkan alls. Lenanders är i samarbete med ClimatePartner först i Norden med 100 % klimatneutrala trycksaker. Vi trycker 100 ex eller miljonupplagor, från kuvert och brevpapper till foldrar, broschyrer, tidningar och böcker.

För reklam, marknadsföring, layout och formgivning vänder du dig med fördel till vårt systerföretag Vibra Reklambyrå. www.vibra.se

*Gäller under januari 2017.

Box 4018 390 04 Kalmar Tel. 0480 - 44 48 00 info@lenanders.se www.lenanders.se

THE GREEN # ONE

47


48


företag och näringsliv representationsmåltider

Avdraget för representationsmåltider slopas I januari försvinner rätten att dra av representationsmåltider vid inkomstbeskattningen. Annan representation påverkas däremot inte. Vi redogör för de nya reglerna. TEXT: JONAS SJULGÅRD

E

tt företags möjlighet att göra avdrag för representation i form av lunch, middag eller supé har sedan 1997 beloppsmässigt varit begränsad till 90 kronor exklusive moms per person och måltid. Momsavdraget får dock beräknas på ett högre underlag med olika beloppsgränser där till exempel en gräns gäller för måltid med vin och en annan för måltid med starköl. Från och med den 1 januari 2017 slopas avdragsrätten för representationsmåltider och alkohol vid inkomstbeskattningen. Men möjligheten att göra avdrag för förfriskningar och annan enklare förtäring som inte räknas som måltid och som är av mindre värde, kommer att finnas kvar. Det gäller till exempel läskande drycker, kaffe, te, bullar och enklare smörgåsar. Personalfester De nya reglerna innebär att det inte längre går att göra avdrag för måltider vid personalfester,

informationsmöten eller i samband med företagsjubileum. Däremot kommer måltidsutgifter vid interna kurser och interna konferenser även fortsättningsvis att vara avdragsgilla vid inkomstbeskattningen. Sådana utgifter betraktas normalt som driftkostnader i ett företags bokföring. Teaterbiljetter Utgifter för kringkostnader som till exempel greenfee vid golfspel eller biljetter till teater, opera, idrottsmatch, bio och liknande påverkas inte av lagändringen. Det innebär att avdrag får göras med högst 180 kronor plus moms per person för sådana utgifter. 300 kronor är högsta underlag för momsavdrag För att göra reglerna enklare 2017 får avdraget för moms avseende måltidsutgifter beräknas på ett underlag upp till 300 kronor per person och tillfälle. Den gränsen gäller oavsett vilka drycker som ingår och oavsett om det gäller extern eller intern representation.

Fortfarande gäller att utgifterna ska ha ett omedelbart samband med verksamheten och avdraget får inte överstiga vad som kan anses skäligt. Exempel på representation utan alkohol: I samband med en representationsmåltid med några kunder får du ett restaurangkvitto där kostnaden per måltid uppgår till 300 kronor inklusive cirka 32 kronor i moms. Momssatsen är 12 procent. För representation under 2016 får du dra av cirka 32 kronor i moms och 90 kronor i inkomstdeklarationen. Har du aktiebolag ger det ett skatteavdrag på 90 x 22 procent bolagsskatt = 19,80 kronor. Kostnaden för måltiden efter avdrag blir därmed cirka 300 - 32 - 20 = 248 kronor per person. För representation under 2017 får du enbart göra avdrag för momsen. Kostnaden blir då i stället cirka 268 kronor för en måltid som kostar 300 kronor inklusive moms.

KÄLLA: Srf konsulterna

49


företag och näringsliv

Foto: FREDRIK PERSSON

Frågor & svar Jonas Sjulgård, Srfs skattejurist svarar på dina frågor.

Förlustavdrag för privat lån

Jag lånade för några år sedan ut pengar till en vän som var i en ekonomiskt utsatt situation. Tyvärr har det inte blivit någon lösning på problemen och jag ser inga utsikter att lånet kommer att återbetalas. Kan jag göra avdrag i min inkomstdeklaration för en förlust motsvarande utlånat belopp? Svar: Nej, förlust som uppstår när man lånar ut pengar till goda vänner räknas enligt rättspraxis som en icke avdragsgill personlig levnadskostnad.

Vaccination för anställda

Vi tänker erbjuda våra anställda att vaccinera sig mot influensa. Får företaget göra avdrag för kostnaden och är förmånen skattefri för våra anställda? Svar: Ja, vaccination som är nödvändig för arbetet som till exempel influensavaccination eller vaccination inför en tjänsteresa är en skattefri förmån för de anställda. Kostnaden är dessutom avdragsgill för företaget oavsett om vaccinationen sker hos en privat eller offentlig vårdgivare.

Byte av förmånsbil

Hur beräknas förmånsvärdet när man byter bil? Jag har tjänstebil i min anställning och fick en ny bil den 11 november. Jag anser att värdet bör räknas för tio dagar med den gamla bilens värde och 20 dagar med den nya. Min arbetsgivare har räknat på annat sätt. Vad är rätt? Svar: Förmånsvärdet beräknas utifrån den bil du har haft större delen av månaden. I ditt fall innebär det att förmånsvärdet för den nya bilen ska beräknas och gälla för hela november månad. Det är bara när två bilar med olika förmånsvärden har använts lika länge under en månad som förmånsvärdet beräknas som ett genomsnitt av bilarnas förmånsvärden.

Flera skattefria personalvårdsförmåner Vi uppmuntrar vår personal att motionera. Varje år får de ett gymkort som företaget betalar. Vi funderar nu på att även erbjuda personalen massage. Kan vi erbjuda flera personalvårdsförmåner eller blir de då skattepliktiga på grund av att värdena läggs samman och inte längre räknas som förmån av mindre värde? Svar: Skatteverket anser att uttrycket ”mindre värde” bör bedömas för varje slag av personalvårdsförmån

50

för sig. Om en anställd exempelvis får förfriskningar på arbetsplatsen påverkar inte det hans möjligheter att få motionsförmån av mindre värde. Detsamma gäller om en anställd fått ett terminskort vid en motionsanläggning av enklare slag och samtidigt får förmån av exempelvis fri massage eller kostrådgivning. Däremot blir bedömningen annorlunda om arbetsgivaren tillhandahåller ett flertal personalvårdsförmåner av liknande karaktär. Om arbetsgivaren exempelvis betalar den anställdes utgifter för utövande av tennis, simning, gymnastik med mera bör hänsyn tas till det sammanlagda värdet av dessa förmåner vid bedömningen av om den anställde har fått personalvårdsförmåner av mindre värde.

Moms på förseningsersättning

Jag har en företagskund som inte har betalat fakturan i tid. Jag tänker skicka en påminnelse. Ska det vara moms på den förseningsersättning och eventuellt kommande kostnader för inkassoåtgärder som jag kommer att lägga till fakturabeloppet? Svar: Nej, de kostnader du har för att få kunden att betala och som kunden ska ersätta dig för ska det inte vara någon moms på. Enligt Skatteverket gäller det hela kedjan av åtgärder från betalningspåminnelse till rättegångskostnader. Det gäller oavsett om ditt företag själv verkställer åtgärderna för att få betalt eller om du anlitar ett ombud.

Tjänsteresa längre än tre månader

En av våra anställda kommer under en längre tid att vara på tjänsteresa. Först ska hon arbeta i Luleå i två månader. Därefter åker hon direkt till Göteborg och stannar där i två månader. Ska traktamentet för den sista månaden reduceras? Svar: Nej, det är bara när den anställde arbetar på en och samma ort utanför den vanliga verksamhetsorten under en längre tid som traktamentet reduceras. Efter tre månader reduceras i sådant fall maximibeloppet till 70 procent, från 220 kronor till 154 kronor. Efter två år på samma ort reduceras traktamentet till hälften av maximibeloppet.


frosting.se

MEISER SWEDEN A B

Innovation och expertis för bärande design. Europas bredaste leverantör av gallerdurk och lättdurk. MEISER har Europas bredaste produktprogram av gallerdurk och lättdurk. Hos oss får du teknisk expertis som hjälper dig med innovation och hållbara lösningar anpassade för dina behov.

Gallerdurk

Lättdurk

Trappor

GRP Plastdurk

www.meiser.se | 010-458 00 00 51


Sveriges nöjdaste bor hos oss! VI HAR AV VÅRA HYRESGÄSTER utsetts till Sveriges bästa hyresvärd. Några av våra framgångsfaktorer

är vår höga servicenivå genom nära och goda relationer med våra hyresgäster och att vi har ett varierat utbud med lägenheter som passar alla. Välkommen hit du med!

Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram!

Drottninggatan 2 A | tel 0500-47 74 00 | www.skovdebostader.se

köp till plog för 1.500:spara 4.495:150 cm plogblad inkl. centrummonterat fäste. Gäller t.o.m. 31/12 2016, eller så långt lagret räcker. Monteringskostnad tillkommer.

C FORCE 450 EFI / C FORCE 450 EFI EPS • 800 cc. 4-takt, V-twin, vattenkyld • 4 ventiler/cyl. SOHC, EFI • Maxeffekt 46 kW/63 HK • Lågväxel för maximal dragkraft • Hydraulisk skivbroms fram & bak • Justerbara gasstötdämpare • Vinsch, dragkula & släpvagnskontakt ingår

Från 39.920

:exkl. moms

(49.900 :- inkl. moms)

52

• EPS (servostyrning) + 7.000 :• Terräng-, väg- eller traktorreg. (+ 2.000 :- för vägreg., + 4.000 :- för traktorreg.)

SVERIGES STÖRSTA ATV MÄRKE Hitta närmaste återförsäljare på www.cfmoto.se


Marin miljö, Blekinge

Biografinteriör

Bostäder vid vatten

Modern trädgårdsstad

Bostäder, Växjö

Stadskvarter, Växjö

Studentbostäder

Filmstad Scandinavia, Solna

Saga skola, Växjö

Äldreboende i trä

Värdshus

Bostadshus i trä

IMAX­salong

Pär Lagerkvist skola, Växjö

Visma huvudkontor

Stadskvarter, Växjö

Volvo kontor, Braås

Kv. Kolonin, Växjö

Studentbostäder

53


Vill du också stärka din konkurrenskraft? NOTEs höga kvalitet bidrar till våra kunders utveckling och framgångar, det är vi stolta över. Vi är en tillverknings- och logistikpartner för elektronikprodukter som möter våra kunders höga krav på leveransprecision och totalkostnad. Med tillverkning i både Europa och Asien erbjuder vi det som passar dig som kund bäst. Läs mer och kontakta oss på www.note.eu, info@note.eu, 08-568 990 00.

ALLA HAR ETT VAL!

Vi anser att pellets är det bästa alternativet för värme och energi, både miljömässigt och som en långsiktig investering. Elektricitet borde användas när inga andra gröna alternativ finns tillgängliga. Med pellets kan vi reducera användandet av kärn- och fossilproducerad elektricitet och få ett mer hållbart klimat. För mer information kontakta Rindi Pellets tel 0281-715 25 info@rindipellets.se eller www.rindipellets.se

54


Det finns mycket kvar att kämpa för.

Snart är julen här och du och ditt företag kan göra en viktig insats för naturen. Passa på att ge en julgåva som gör skillnad! Vi ser fram emot er gåva! Ida Wahlund och Johanna Fox Företagsstöd Tel: 070-080 93 34 foretag@naturskyddsforeningen.se

www.naturskyddsforeningen.se/julgava

Håll dig frisk. Använd XiniX SanDes® för att desinficera dina händer och ytor.

are Av läk

at Made in Sweden for 25 years! ender XiniX SanDes® är den ledande hand- och ytdesinfektionen. Miljövänligt och innehåller ingen alkohol. XiniX SanDes® är testad av Örebro Universitetssjukhus och godkänt på exempelvis sporbildande bakterier. Alkoholbaserade produkter underkändes i testen.

m rekom

XiniX SanDes® är oparfymerat och torkar inte ut dina händer. XiniX SanDes® är testat av de ledande laboratorier som exempelvis Johns Hopkins i USA, Smittskyddsinstitutet m fl. XiniX SanDes® uppfyller XiniX SanDes® dödar alla bakterier och virus SS-EN 1500 som orsakar exempelvis magsjuka etc. XiniX SanDes® är orginalet och den enda produkten som baseras på stabiliserad klordioxid

Testet vid Örebro Universitetssjukhus

XiniX SanDes® används av ex. SAS, Telge, Sundsvall vatten, Electrolux m fl. företag och organisationer.

www.xinix.se

XiniX AB har funnits i över 25 år och vi har levererat vid många katastrofer exempelvis Tsunamin i Asien, Ebolan i Guinea, Haiti jordbävningen, Pakistan, Burma, Sydsudan, Nepal m. fl. via MSB, UN, Hoppets Stjärna m.fl. företag och organisationer. XiniX SanDes® köper du på bl. a. på apotea.se och välsorterade Apotek och vårdcentraler. Det går även att beställa på order@xinix.se

55


56


aktuellt lågprisflyget

Det föddes i Nordamerika på 40-talet, eskalerade i takt med avregleringen och har det senaste decenniet slagit stort i Europa. Lågprisflyget har omkullkastat den traditionella flygbranschen och tvingat reguljärbolagen att följa efter. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

Lågprisflyget når nya höjder

57


E

fter andra världskriget satte den civila luftfarten igång på allvar. För att uppnå en god flygsäkerhet kom luftfarten att omges av ett omfattande regelverk, fastställt på myndighets- och regeringsnivå. Internationella flygningar bestämdes i mellanstatliga luftfartsavtal, som reglerade vilka bolag som fick flyga, hur många flyglinjer som fick öppnas och vilken prisnivå som skulle gälla. Även inrikesflyget omfattades av regelverket. – Kort sagt var hela flygbolagsvärden en enda stor kartell, där löneförmånerna för framför allt piloter och kabinpersonal steg till svindlande nivåer. Flygresor blev ett exklusivt färdmedel för rika och för företagsledare, säger Peter Forssman som jobbade som trafikdirektör på Linjeflyg 1979–1984 och som Sverigechef och senare informationsdirektör på SAS 1985–1998. Allt eftersom tiden gick ökade dock protesterna mot de dyra flygresorna och för att blidka marknaden lanserades charterflyget på 50-talet. En charterresa var tvungen att omfatta både en flygresa och hotellvistelse och fick inte konkurrera med reguljärbolagen. – Resenärerna kunde nu för första gången uppleva att det faktiskt gick att flyga billigt och det tog inte lång tid förrän kravet på en avreglering av reguljärflyget blev ett allt starkare stridsrop, säger Peter Forssman. LCC föds i Nordamerika Själva lågpriskonceptet – Low Cost Carrier (LCC) – har sitt ursprung i Nordamerika med kanadensiska Pacific West Airlines som redan 1949 lanserade lågprisflygningar i Kalifornien. Ett par decennier senare, 1971, började nybildade bolaget Southwest Airlines erbjuda samma koncept. År 1978 avreglerades flyget i USA, vilket innebar en liberalisering av prissättningen på flygresor och valfrihet av destinationer mellan landets olika delstater. I den vevan kom Southwest Airlines att bli vägledande med priser som låg på en femtedel av vad de traditionella bolagen erbjöd och löneavtal som låg långt under normen i branschen. – Southwest Airlines hade 15 flygplan och det hade vi på Linjeflyg också, men de hade en mycket bättre ekonomi. Det handlade bland annat om enkel prissättning, inga biljetter – kassakvittot gällde som biljett – fri seating, inget transferbagage och ingen flygfrakt. Allt för att kunna ha så korta markstopp som möjligt. På så sätt kunde flygplanen utnyttjas effektivt och man kunde genomföra fler flygningar under ett trafikdygn, säger Peter Forssman som 1980 besökte Southwest Airlines ihop med dåvarande vd:n för Linjeflyg, Jan Carlzon. Southwest Airlines är idag med sina 720 flygplan (samtliga av modell Boeing 737) och 98 destinationer i USA världens största lågprisbolag, enligt International Air Transport Association (IATA). En av förklaringarna till att bolaget växte sig stora i begynnelsen kan spåras till att de inte erbjöd transferering, vilket gjorde att de undvek de höga kostnaderna för hantering av transferbagage. – Idag begär nästan alla lågprisbolag extra avgift för bagage, vilket egentligen är logiskt. Varför ska passagerare med handbagage subventionera den dyra hanteringen av bagage i lastrummet?, säger Peter.

58

Europeiska lågprisbolag korsar Atlanten Det första flygbolaget i Europa som införde låga priser för resor över Atlanten var det isländska bolaget Loftleiðir, med bas i Islands huvudstad Reykjavik. Bolaget, som grundades 1944, fick rättigheter att flyga till USA 1948. Det var dock först 1964 som Loftleiðir började utnyttja Islands unika läge mellan Nordamerika och Europa genom att använda sig av kortdistansplan med lägre omkostnader som flög mellan USA och Reykjavik och sedan vidare till Luxembourg. Med detta kom billigare biljetter. Flygbolaget, som kom att kallas The Hippie Airline, blev mycket populärt bland unga amerikaner (bland dem USA:s expresident Bill Clinton och hans hustru tillika expresidentkandidaten Hillary) som ville se sig om i Europa via Island. IATA satte dock käppar i hjulen för deras lågprisstrategi, eftersom de stred mot organisationens regelverk vad gällde prissättning. Deras billiga transatlantiska flygningar fick sitt slut på 80-talet i och med att de gick ihop med det statsägda isländska flygbolaget Flugfélag Íslands och bildade reguljärbolaget Icelandair. En annan pionjär inom lågprisvärlden i Europa var brittiska Laker Airways som introducerade lågprisflyget Skytrain mellan London och USA. Den första flygningen gick mellan London Gatwick och JFK i New York 1977 och biljettpriserna låg klart under


Detta faktum – att de relativt nybildade lågprisbolagen kunde köpa in plan till ungefär halva priset i tider då de etablerade bolagen redan hade kompletta flygplansflottor – är ett av skälen till att det har gått så bra för dem. Precis som i USA blev avregleringen en stor påfrestning för de traditionella bolagen i Europa. Många försök gjordes för att fusionera och konsolidera Europa-bolagen. Resultatet blev dock att flera reguljärbolag, som Swissair, Sabena, Iberia och Austrian Airlines, försvann, för att inte tala om bolagen i Östeuropa. – De ”gamla” bolagen hade egentligen bara en väg framåt: omförhandling av arbetstids- och lönevillkor för stora personalgrupper. Det har naturligtvis inte skett utan omfattande konflikter med de fackliga organisationerna – som pågår fortfarande. Samtidigt försöker alla bolag slimma sina produkter, säger Peter Forssman.

reguljärbolagens. Laker Airways var, till skillnad från Loftleiðir, ett renodlat ”no frills”-bolag där endast resan ingick i biljettpriset och man fick betala extra för allt annat. Laker Airways utnyttjade även en del lagliga kryphål för att kunna erbjuda resenärerna betydligt lägre priser än konkurrenterna. Deras affärsmodell hotade lönsamheten för jättar som British Airways och Pan American Airways på Atlantrutten som då var flygbranschens mest lukrativa. Den ekonomiska krisen i början av 1980-talet tvingade dock bolaget i konkurs 1982. EU:s avreglering ökar konkurrensen När EU 1993 beslutade att tillåta flygbolag från ett EUland att flyga reguljärt mellan andra EU-länder såg det irländska lågprisflygbolaget Ryanair (grundat 1985) en öppning. Tre år senare, 1996, hade de – inspirerade av Southwest Airlines – mer eller mindre konkurrerat ut British Airways och irländska reguljärbolaget Aer Lingus på rutten London–Dublin. En bidragande orsak till Ryanairs framgångar var att man efter 11-septemberattacken i New York 2001 kunde köpa flygplan till vrakpriser. Ryanair köpte då 155 plan av typ Boeing 737-800. Även brittiska lågprisbolaget Easyjet, som grundades 1995 efter ungefär samma modell som Ryanair, passade på att köpa in ett stort antal flygplan till ett billigt pris, men valde istället att satsa på en flotta av Airbus-flygplan, A319/A320.

Idag finns det 32 renodlade lågprisbolag i Europa som trafikerar olika sträckor i Europa. Skillnaden mellan dessa bolag och reguljärbolagen är traditionellt sett att man med de senare får såväl sittplats och incheckat bagage samt någon form av mat och dryck ombord inkluderat i biljettpriset. Men i takt med lågprisbolagens framfart har även de stora reguljärbolagen börjat erbjuda billigare flygbiljetter för den som till exempel inte vill checka in bagage. Vissa har även startat egna lågprisbolag, till exempel Lufthansas Eurowings eller Aeroflots Probeda. Lågprisbolagens koncept betyder i praktiken att det i priset ingår en flygbiljett mellan två destinationer och att man kostnadsfritt kan ta med sig ett handbagage på max tio kilo. Allt där utöver, som incheckat bagage, platsbokning och betalning med vissa kreditkort, kostar extra. Det är dessa ”dolda” avgifter som i första hand skiljer lågprisflyg från de reguljära. Det är inte överraskande att de flygbolag som har lägst priser på flyget matchar detta genom att ha fler och högre tilläggsavgifter för till exempel platsbokning och bagage. Dessa tilläggstjänster utgör också en allt viktigare del av flygbolagens intäkter. Under 2015 beräknades flygbolagen dra in drygt 60 miljarder kronor bara i avgifter, enligt den irländska marknadsföringsbyrån Idea Works. Lukrativt med lågprisflyg till USA Trots att lågprisflyget inom Europa har varit en stor succé har det visat sig vara svårt att få ekonomi i rutter över Atlanten. Men detta kan komma att ändras. Den största lågprisaktören som erbjuder direktflyg mellan Skandinavien och USA är norska Norwegian och i början på december 2016 kom ett besked som betyder stora ekonomiska fördelar för bolaget. Det amerikanska transportdepartementet godkände då – efter flera överklaganden från amerikanska fackföreningar och flygbolag – drifttillståndet för Norwegians irländska dotterbolag – Norwegian Air International. Detta gör det möjligt för Norwegian att öka antalet flygningar till USA. Det betyder bland annat att dotterbolaget på Irland kan utnyttja EU:s mer flexibla flygrättigheter, eftersom Irland till skillnad från Norge är medlem i EU. I slutet på 2016 redovisade Norwegian också sitt bästa kvartal någonsin, med ▶▶

59


en vinst på 111 miljoner euro (cirka 1 miljard i svenska kronor). Beläggningen låg på 91,3 procent och den var, enligt Norwegians chef och grundare Bjørn Kjos, positiv på alla marknader. Norwegians första direktflyg till USA gick från Oslo och Stockholm till New York redan 2013. Året därpå började de flyga mellan London och USA och 2016 lanserade de rutter från Paris. Under 2017 står Barcelona på tur. – Norwegian eftersträvar att skaka om den populära transatlantiska rutten som har dominerats av reguljärbolagen. Vi hoppas kunna sälja enkelbiljetter till Nordamerika för 69 dollar redan 2017 genom att flyga till amerikanska flygplatser som har låga avgifter, sade Bjørn Kjos till den brittiska tidskriften The Economist tidigare under 2016.

Los Angeles, San Francisco och en daglig flygning till New York. Dessa är dock inte direktflyg; man måste byta plan i Islands huvudstad Reykjavik. Ett annat bolag är tyska Lufthansas lågprisbolag Eurowings som har flugit långdistansflygningar sedan början av 2016. Eurowings flyger från sin bas i Köln/Bonn till bland annat Boston och Miami i USA. ”Utvecklingen går inte att stoppa” Lågprisbolagen har gjort det möjligt för fler att flyga och det gäller särskilt möjligheten att flyga långdistans. En central orsak till att bolagen kan hålla så låga priser som de gör är att de i hög grad väljer att landa på mindre flygplatser, ofta längre bort från stadskärnan än de stora ▶▶

Men Norwegian är inte ensamma om att flyga lågpris från Europa till USA. Isländska lågprisbolaget WOW Air, som grundades 2011, flyger från Reykjavik till Boston, Washington DC, Toronto, Montreal,

"Lågprisbolagen har kommit för att stanna. De gamla flygbolagen kommer att tvingas fortsätta sin kostnadsjakt"

60


Upptäck Latinamerika!

Upplev Asien & Indiska Oceanen!

Utforska Afrika!

Vi skickar årligen över 1300 nöjda resenärer till våra resmål. Bokar du med oss kan du vara säker på vad du får. Vi kan erbjuda resor som passar just dig, från budget till lyx! Slipp allt krångel med att jämföra och boka resor på egen hand. Bokar du en paketresa med oss skyddas du av Kammarkollegiets Resegaranti. Bli inspirerad på vår hemsida eller ring oss för information och prisförslag idag!

KENZAN TOURS 021-18 16 17

www.kenzantours.se

A

!

ig nu

ld nmä

GrundutbildninGen bättre arbetsmiljö Grundläggande arbetsmiljökunskaper Fysisk och psykosocial arbetsmiljö så skapas en bra arbetsmiljö stockholm, Göteborg och malmö

Läs mer eller anmäl dig! prevent.se/webbshop

61


Lågprisbolagens resa över Atlanten 1966: Laker Airways grundas. Elva år senare genomför flygbolaget den första lågprisflygningen över Atlanten mellan London Gatwick och JFK i New York. 1960-talets slut: Isländska flygbolaget Loftleiðir lanserar lågprisflygningar mellan Europa och USA med Reykjavik som nav. Lågprisrutterna får dock sitt slut i samband med energikrisen på 1970-talet då flygbolaget går samman med Flugfélag Íslands och bildar reguljärbolaget Icelandair. 1982: Laker Airways överlever inte recessionen i början av 1980-talet och genomför sin sista flygning den 5 februari 1982 – samma dag som bolaget går i konkurs. 1983: Det amerikanska lågprisbolaget, People Express, börjar flyga mellan New York och London. Lite senare lanseras rutten Montreal–Bryssel. Fyra år senare går bolaget i konkurs. 2002: Kanadensiska flygbolaget Zoom Airlines erbjuder billiga resor över Atlanten. Bolaget går i konkurs 2008. 2013: Norwegian (grundat 1993) börjar flyga från Oslo och Stockholm till New York. 2015: Isländska WOW Airlines, grundat 2011, genomför sin första transatlantiska lågprisflygning. 2016: Lufthansas lågprisbolag Eurowings börjar flyga till USA och det amerikanska transportdepartementet godkänner drifttillståndet för Norwegians irländska dotterbolag.

62

flygplatserna i samma stad. Det innebär att flygningar till ”Washington DC” i själva verket kan landa i Baltimore och flygningar till "New York" landar på Newark Liberty International Airport i New Jersey. Enligt flyganalytikern Jan Ohlsson är lågprisbolagen både prispressare och trendsättare, där reguljärflygbolagen tvingas följa efter med ständig kostnadspress. – Med högsta beläggningstal ger lågprisbolagen dessutom det minsta miljöavtrycket, säger han. Utvecklingen drivs i Europa, som nu har över 50 procent lågprisflyg, därefter USA och delar av Asien. I de länder i världen där flygplatser, flygbolag och avgifter styrs hårt av staten har lågprisbolagen som svårast att etablera sig, berättar Jan. Men de kommer.

– Vietnam och Filippinerna är bland de starkast växande och där ersätter lågprisflyget ranka färjor och farliga bussar. Afrika kan bli nästa kontinent att öppna upp för lågprisflyg och även i Kina sätter utvecklingen nu fart, trots regleringar, säger Jan. Nytt är också att lågprisbolag samarbetar i ett eget slags allianser. Ryanair och Norwegian är nära ett avtal om att Ryanair ska flyga in till Norwegians långlinjer från till exempel Gatwick i London. – Lågprisbolagens utveckling går inte längre att stoppa, säger Jan. Peter Forssman delar samma åsikt. – Lågprisbolagen har kommit för att stanna. De gamla flygbolagen kommer att tvingas fortsätta sin kostnadsjakt och de som inte klarar av det kommer att försvinna, säger han.


När information om dina aktier är viktigt för dig 1

2

3

Pling! En notis meddelar dig när nyhetsflödet tilltar eller när kursen rör sig kraftigt

Textanalysen hjälper dig att välja vilka nyheter som är relevanta att läsa från flödet

Upptäck trender genom att se samband mellan kursutveckling och nyhetsflöde

Grafen visar kurs och antal nyheter där färgen sammanfattar hur positivt nyhetsflödet varit

Visa grafer för dagen, veckan, månaden eller längre

Appen är gratis och finns till både iPhone och Android Sök efter ”investerarbrevet” i App Store eller Google Play, Alla nyheter och foruminlägg i ett samlat nyhetsflöde

eller gå in på vår webbsida investerarbrevet.se/appen

Se bolagen det pratas mest om just nu

investerarbrevet.se

63


1000:RABATT

på alla våra resor till Lissabon! Boka före den 31 januari!

Sweden's Best Outbound Golf Tour Operator

Störst på golfresor!

Nu är det dags att planera och boka vinterns eller vårens golfresa. I våra priser ingår flyg, transport av golfbag, transfer, pension, greenfee och självklart golfvärd på plats!

Vårresor

Vinterresor

Jandia

SPANIEN, JANDIA, FUERTEVENTURA Nyhet!

fr. 10.995:-

Thracian Cliffs

BULGARIEN, THRACIAN CLIFFS, VARNA

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, All Inclusive, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

Flyg, transfer, 7 nätter i lägenhet, halvpension, 5 greenfees och golfvärd.

SPANIEN, BUENAVISTA, TENERIFFA

KROATIEN, GOLF ADRIATIC, ISTRIEN Nyhet!

fr. 11.495:-

fr. 11.995:-

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd. Finns även som Longstay!

FÖRENADE ARABEMIRATEN, AL HAMRA, RAS AL KHAIMAH

ÖSTERRIKE, DIAMOND CC & WIEN Nyhet!

fr. 11.995:-

fr. 10.995:-

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 4 greenfee och golfvärd.

Flyg, transfer, 5 nätter i dubbelrum på Diamond CC, halvpension, 5 heldagsgreenfee, 2 nätter i Wien med frukostpension och golfvärd.

FÖRENADE ARABEMIRATEN, AL AIN, ABU DHABI

PORTUGAL, TROIA, LISSABON Kampanjpris!

fr. 12.995:-

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

fr. 8.995:-

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

Se hela vårt breda utbud och boka din resa på golfplaisir.se eller ring 08-519 303 00. 64

fr. 11.995:-


nkel.se

Tillfälligt boende i Göteborg www.apartmentsweden.se Telefon 031-87 01 05

Viktor Rydbergsgatan 40, 412 57 Göteborg

Ibland duger normal kvalitet, andra gånger endast vår Förmågan att överföra kraft går hand i hand med konsten att kontrollera rörelser. Och inom tillverkningsindustrin finns det få som bemästrar rörelser som vi. Att påstå att vi har dem på hjärnan är en underdrift. Därför anpassar vi alltid våra linjärsystem och transmissioner efter dina behov, för att du ska slippa anpassa dina applikationer efter komponenterna till hands. Det är nyckeln till lösningar i världsklass.

08-404 16 00 | info@aratron.se | www.aratron.se

Maskiner & Reservdelar! Vi säljer och hyr ut tryckluftsdrivna och hydrauliska bergborrmaskiner. I vårt sortiment har vi också gruvlampor, tändapparater, reservdelar, borr med mera till dig som jobbar inom gruv-, bygg- och stenindustrin.

Vi utför även reparationer på Era maskiner.

Saxdalsvägen 2, Blötberget, 771 65 Ludvika Tel kontor 0240-374 95, Tel lager 0240-370 01 Fax 0240-376 58 Mobil 070-744 56 66, 070-637 36 29 E post info@gruvteknik.com

På Levande Föda Skeppsgården f d Living Food Global Center har vi den längsta och mest gedigna erfarenheten och kunskapen om Levande Föda i Sverige. Här har Anita Svensson i 28 års tid utbildat och hjälpt mer än 5000 nöjda kursdeltagare. Det enda riktiga Levande Föda-institutet i Sverige.

Levande Föda Skeppsgården AB Skeppsgården 615 92 Valdemarsvik Telefon: 0493–414 25 www.livingfood.nu

Ann Wigmores Hälsocenter i Sverige. Det enda auktoriserade Levande Föda institutet i Sverige.

www.gruvteknik.com

65


66


utblick serbien

Utbredd korruption, ett krigshärjat förflutet och en dragkamp mellan öst och väst. Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić har genomfört flera reformer för att närma sig ett EU-medlemskap. Men än är det en bit kvar. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

Serbien ser framåt

67


68


S

erbien, ett av länderna på Balkanhalvön i sydöstra Europa, har två viktiga och intimt sammanhängande frågor att lösa den närmaste tiden. Den första är bekämpningen av korruptionen och den andra är medlemskapet i EU. Serbien rankades 2015 på 71:a plats av antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals lista över korrumperade länder. I en opinionsundersökning från hösten 2016, gjord av det brittiska opinionsmätningsföretaget Lord Ashcroft Polls, visade det sig också att de flesta serber ansåg att korruptionen var det som skadade deras land mest. Enligt rapporten ansåg många att korruptionen bromsade tillväxten och att den fanns hela vägen från botten till toppen av samhället. Ett sargat förflutet Korruptionen har varit ett inslag i livet på Balkan sedan Jugoslaviens upplösning i början på 90-talet och de därpå följande konflikterna (se faktarutan på sid. 70). Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić, ordförande för det nationalkonservativa högerpartiet Serbiens Progressiva Parti (SNS), har dock satt kampen mot korruptionen högt på landets politiska agenda, tillsammans med arbetet för att försöka få medlemskap i EU. I en intervju 2014 i nättidningen International Business Times sade Aleksandar Vučić att landets nuvarande regering ”är den första som på fullt allvar har försökt ta itu med korruptionen.”. – Vi vet att det finns de som vill gå hårdare fram, men åtal i korruptionsfall är komplicerade och tar lång tid att utreda. Åratal av försumlighet har allvarligt försvårat vårt arbete att få systemet att fungera effektivt. Det handlar idag mer om att skapa institutioner som försöker hindra korruption och att stärka åklagarnas, polisens, skattemyndighetens och penningtvättmyndighetens befogenheter, sade han vidare.

Serbien

tjänstgjorde han i slutet på 90-talet som informationsminister i den dåvarande presidenten Slobodan Miloševićs högerextrema regering. Miloševićs gick i spetsen för den etniska utrensningen då serbiska styrkor fördrev hundratusentals albaner från Kosovo och dödade tusentals civila och soldater. För tre år sedan (2014) blev Vučić landets premiärminister och hans främsta mål har varit att EU ska bevilja Serbien medlemskap. I april 2016 utlyste han nyval i hopp om att vinna ytterligare mandat för att få igenom de reformer som EU kräver – och med löften om att bekämpa såväl korruptionen som fattigdomen vann han på nytt med överväldigande majoritet.

Huvudstad: Belgrad. Språk: Serbiska, ungerska, albanska och andra minoritetsspråk. Befolkningsgrupper: Serber (83 %), övriga: ungrare, rumäner, romer, slovaker, bosnier, bulgarer och albaner. President: Tomislav Nikolic. Premiärminister: Aleksandar Vucic. Gränsar till: Ungern, Rumänien, Bulgarien, Makedonien, Kosovo, Montenegro, Bosnien och Hercegovina samt Kroatien.

Ekonomiska framsteg Flera ledare i Västeuropa – bland andra Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi – anser att Vučić fungerar som en stabilisator. Bedömningen ▶▶

Källa: SWEDENABROAD.COM

SLOVENIEN

RUMÄNIEN

KROATIEN

BOSNIEN OCH HERCEGOVINA

SERBIEN

MONTENEGRO

KOSOVO

MAKEDONIEN

BULGARIEN

TURKIET

ALBANIEN

GREKLAND

Vučić har dock visat sig vara någon som inte värjer sig för att byta åsikt. Under kriget i grannlandet Kosovo

69


1389: Den serbiska adeln decimeras i slaget om Kosovo Polje, då det Osmanska väldet expanderar. 1600–1800-talet: Serbien uppgår i det Osmanska väldet. 1818: Serbien blir självständigt. 1918: Kungadömet Serbien, Kroatien och Slovenien bildas efter första världskriget. 1929: Kungadömet döps om till Kungadömet Jugoslavien. 1945: Tillsammans med Slovenien, Makedonien, Kroatien, Bosnien och Montenegro blir Serbien en del av den nya socialistiska republiken Jugoslavien under presidenten Josip Broz Tito. 1980: Tito dör. 1989: Slobodan Miloševic blir ny president. 1991: Slovenien, Makedonien, Kroatien, och Bosnien frigör sig från Jugoslavien. 1992: Montenegro och Serbien bildar den federala republiken Jugoslavien. Ökande nationalistiska aspirationer och strävanden efter självständighet leder till en blodig konflikt mellan kroater och bosniska muslimer. FN inför sanktioner. 1995: Daytonavtalet gör slut på kriget i Bosnien och FNsanktionerna hävs. 1998–99: Kosovokrisen. Serbien slår till mot separatister i Kosovo vilket leder till att tusentals etniska albaner flyr och Nato ingriper militärt. President Miloševic går med på att dra tillbaka sina styrkor från Kosovo, som blir ett FN-protektorat men ändå rättsligt en del av Serbien. 2001: Miloševic åtalas för krigsförbrytelser och folkmord i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. 2006: Miloševic hittas död i sin cell i Haag, innan rättegången har avslutats. 2006: Montenegro röstar i en folkomröstning för att lämna Serbien och förklarar sig självständigt. 2013: Serbien och Kosovo undertecknar ett avtal om att normalisera sina relationer. 2014: Aleksandar Vucic blir premiärminister och förhandlingar om EU-medlemskap inleds. 2016: Stefan Löfven träffar Aleksandar Vucic under ett besök i Belgrad.

70

avspeglar delvis Serbiens förbättrade ekonomi. Efter det att Vučić kom till makten lovade han att göra en genomgripande omstrukturering av Serbiens dåliga finanser. I reformerna ingick en åtstramning av den offentliga sektorn, en reformering av budgeten och en privatisering av statsägda företag. Han förhandlade även fram ett lån på 1,2 miljarder euro från Internationella valutafonden, IMF. Efter det att ekonomin hade sjunkit i flera år, steg BNP enligt IMF med 0,5 procent år 2015 och väntas öka med 1,8 procent 2016. Premiärministerns popularitet ifrågasatt Mycket av krediterna från EU kommer från Serbiens

proeuropeiska, diplomatiska hållning. Under flyktingkrisen 2015 var Vučić en av få ledare som oreserverat stödde Angela Merkel samtidigt som han kritiserade flera av sina centraleuropeiska grannar. Vučićs meningsmotståndare, däribland Serbiens ombudsman Saša Janković, är dock upprörda över att han har så gott rykte utomlands och han har kallats ”en envåldshärskare som fyller sin regering med politiska pygméer för att öka sin egen auktoritet.”. Kritikerna har även gjort gällande att staten har förvandlats till en enda person och att premiärministern lägger sig i såväl polisens arbete och domstolsväsendet som säkerhetspolisen och merparten av landets andra institutioner. ▶▶


m o n o i t a Inform alla Sveriges bolag!

71


Spänningar mellan öst och väst Samtidigt som Serbien de senaste åren har närmat sig både EU och USA, har Vučić påtryckningar från Ryssland om att gå med i Eurasiska unionen – en ekonomisk union mellan bland annat Ryssland, Vitryssland och Kazakstan. I början av november 2016 genomförde en mindre rysk fallskärmsjägarstyrka från Ryssland och Vitryssland en tio dagar lång manöver i Serbien. I samma veva genomförde en Natostyrka en liknande manöver i grannlandet Montenegro. Balkan, som omges av EU-länder med urgamla förbindelser med Ryssland, ser alltmer att kunna utvecklas till en plats för spänningar mellan Ryssland och Västeuropa. Rykten om en rysk inblandning i regionen avslöjades i oktober 2016. Då lät myndigheterna i Montenegro meddela att de på valdagen hade

Sverige ger ekonomiskt stöd I mitten av augusti 2016 reste Sveriges statsminister Stefan Löfven till Serbiens huvudstad Belgrad för överläggningar med Vučić om bland annat landets samarbete med EU och gemensamma säkerhetsfrågor. Löfven träffade även president Tomislav Nikolić. – Serbien genomför ett moderniseringsarbete som är viktigt för den framtida utvecklingen. Det finns ett stort intresse från båda sidor att utöka handeln mellan våra länder, sade Stefan Löfven i ett pressmeddelande efter mötet. Under besöket diskuterade Stefan Löfven även möjligheterna för svenska investeringar i Serbien med representanter för svenska företag verksamma där – bland annat Astra Zeneca, Ericsson, Ikea och Securitas. Den svenska regeringen

Bakgrund

Stefan Löfven under ett möte med Aleksandar Vucic.

stoppat ett ryskstött kuppförsök som syftade till att omintetgöra landets i stort sett klara anslutning till Nato, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian. Polisen i Montenegro skulle då ha gripit en grupp på 20 serbiska medborgare som, enligt landets avgående premiärminister Milo Đukanović, hade agerat å Rysslands vägnar. Bratislav Dikić, som har utpekats som kuppledare, menade att han var oskyldig och att bevisen mot honom hade planterats. Nu leder han ett litet, högerorienterat pro-ryskt och Nato-fientligt parti i Serbien.

72

stödjer Serbiens moderniseringsoch demokratiseringsprocess som EU-närmandet innebär. Stödet ingår i Sveriges strategi för Östeuropa, västra Balkan och Turkiet – som spänner fram till år 2020. Enligt svenska Utrikesdepartementet beräknas strategin omfatta totalt runt 8 miljarder kronor och stödet till Serbien beräknas uppgå till runt 130 miljoner kronor per år. Syftet med stödet är bland annat att bidra till en stärkt demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter, en mer utvecklad rättsstat och begränsad klimatpåverkan.

Unionen SerbienMontenegro upphörde efter det att Montenegro vid en folkomröstning 2006 beslutade sig för att gå sin egen väg och förklarade sig självständigt. Det innebar slutet i upplösningen av den gamla socialistiska republiken Jugoslavien som utropades 1945 och som utgjordes av Serbien, Montenegro, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Makedonien. Den auktoritäre kommunistledaren Josip Broz Tito – Jugoslaviens president 1953–1980 – lade locket på när det gällde etniska spänningar. Federationen varade i drygt tio år efter hans död 1980, men med den serbiske nationalistledaren Slobodan Miloševic vid makten splittrades Jugoslavien på 1990-talet. Slovenien och Makedonien frigjorde sig under relativt fredliga former medan det var förödande krig i Kroatien och Bosnien. Serbien och Montenegro bildade tillsammans den federala republiken Jugoslavien som varade mellan 1992 och 2003.


Semester

Löneväxling

Balansräkning

Inkomstuppgift

Aktiebolagslagen

Investeringskalkyl

Årsredovisning

Bokföringslagen Förmånsbil

Deklaration Resultaträkning

Lönsamhet

Bokföring Budget

Moms Leverantörsreskontra

Bokslut Fakturering

Företagsbeskattning

Resultatuppföljning

Representation

Löner Sjukfrånvaro

Vi har järnkoll på ekonomi och lönehantering Ta hjälp av en auktoriserad konsult du med!

Den ledande branschorganisationen inom redovisning och lön / srfkonsult.se 73


HÖGT I TAK PÅ JOBBET! Flobys nya skåp är ett bra bevis på att även utmärkta produkter kan bli ännu bättre! Vårt nya skåp är större, lättare och starkare än tidigare. Du kan lasta mer, minska bränsleförbrukningen och lita på att det håller för tuffa tag. På det välvda taket samlas inget vatten som kan frysa. Och du vet väl att Flobys tak släpper igenom ljus som gör jobbet lättare? Fråga din billeverantör efter påbyggnader från Floby. För om bilen är en viktig kompis i jobbet – varför skulle du nöja dig med mindre?

74

www.autokaross.se • 0515-72 34 00


Tack för 10 år. Tack för alla fina samarbeten. Som Vänföretag till Barncancerfonden skänker vi pengar till kampen för livet.

SW.SE

Stockholm | Göteborg | Malmö | personal@sw.se | www.sw.se SW är specialiserade på rekrytering och konsultverksamhet för tjänstemän. Vårt engagemang definieras av kreativitet, nyfikenhet och ett mänskligt fokus.

Vänföretag 2016 Vi kämpar för livet!

75

Ett samarbete mellan Barncancerfonden och Föreningsstödet i Sverige


smarta resor reseprylar

På resande fot Praktiska reseprylar kan man aldrig få nog av – särskilt inte när man ska resa länge och packa lätt. I SAMARBETE MED: PICK PACK

1 2

3 4

1. ORIGIN WATERPROOF JACKET Mac in a sac En resevänlig regnjacka som tar liten plats, har hög andningsförmåga, är helt vattentät och försedd med en huva som kan rullas in i kragen. Flera färger, unisex, vikt från cirka 200 gram. 595 kr. 2. CLIP STICK True utility Smidigt multiverktyg med sax, kniv, flasköppnare, skruvmejsel, nagelfil och en kniv som ej låser sig. 119 kr. 3. FLEXIBLE PLUS BOTTLE 1.0 Platypus Mjuk vattenflaska med handtag och skruvkork som enkelt kan rullas ihop då den inte används, volym 1,0 liter. Vikt 23 gram. 229 kr. 4. DSLR CAMERA CASE Aquapac IPX8-klassat vattentätt kamerafodral för SLR systemkamera, med axelrem. 1095 kr. 5. EVOLUTION COOL Cabeau En innovativ nack-/resekudde med ergonomisk utformning som ger en sval känsla och ett mjukt och stadigt stöd. 695 kr.

5

6

6. SUN TOP SET ROCK´N SUN Zunblock Tvådelat solskyddset för barn med en inbyggd solskyddsfaktor på 50+, flera storlekar. 439 kr. FÖR MER INFORMATION OM DESSA PRYLAR GÅ IN PÅ WWW.PICKPACK.SE

76


The beauty of cement tiles by Scandinavian designer Mats Theselius

www.marrakechdesign.se 77


Var ska du ha ditt nästa möte i Göteborg?

Vi har förklarat krig mot slentrianmässiga, landstingstråkiga, one-size-fits-all möten och konferenser och event. Det ska vara inspirerande och kul att mötas, och det ska ge resultat! Vi Erbjuder : En Prisvärd Konferensanläggning belägen vid Kungsportsplatsen Konferens- och mötesrum för 2 till 30 personer Lounge för olika event upp till 150 personer Önskar du mat och/eller dryck till ditt möte bokar du det som vanligt Checka in och och utcheckning sker med kreditkort eller faktura. Nära till transporter - 5 min till Centralen

BOKA DITT MÖTE HOS OSS 031 - 313 96 36

GÖTEBORG CITY KONFERENS | WWW.GOTEBORGCITYKONFERENS.SE Östra Larmgatan 16 | 41107 | Göteborg

Malmö

vm i Skånepalatset almö uthyres Kontor i Malmö centrum

64 Malmö uthyres. i har kontorsuthyres 0chkvm i Skånepalatset butikslokaler all64 040-611 33 42Vi Malmö uthyres Ledig lokal i Malmö har ett ledigt kontor på ca 180 kvm centrala Malmö.

vid Lilla185-670 Torg. Kontor kvm i Skånepalatset 00 -1000 kvm. Kontor i Malmö uthyres

040-611 33 42

Norra Vallgatan 64 Malmö uthyres. och butikslokaler Kontakta Lars Åkewall64 040-611 33 42uthyres Norra Vallgatan Malmö i centrala Malmö.

Vi har040-611 kontorsKontakta Lars Åkewall 33 42 Kontor 185-670 kvm i Skånepalatset 100 -1000 kvm.

Kontakta Lars Åkewall 040-611 33 42

www.trianon.se

www.trianon.se 040-611 34 00 www.trianon.se

78


INBLICK #12 Hälsa

81. Stresstest – Hur mår du, egentligen?

82. Perfektionismens skuggsida

90. "Meditation är inget lyckotillstånd"

79


HR – Är det inte dags nu? Föreställ dig ett drömscenario med • en tydlig informationskanal som alla anställda känner till • ett informationsverktyg som alla använder • alltid uppdaterad information (rutiner, lagar eller praxis) • full tillgänglighet var man än befinner sig • enkel administration och pedagogisk struktur

Vi kan hjälpa dig Kontakta oss så berättar vi mer: 031-84 01 80 eller tholin.se/handbocker Med Tholin & Larssons personalhandbok, chefshandbok och HMS-handbok får du struktur och kontroll. Vi anpassar efter din verksamhet, dina förutsättningar och resurser.

tholin.se Webbaserade handböcker Alltid tillgängliga via dator och mobil app

Varsågod! Vi bjuder på en del av Tholin & Larssons chefshandbok Årshjulet – chefens stöd i HR-arbetet; Vad ska göras? När? Och att tänka på. Gratis checklista: www.tholin.se/content/hrhjulet 80


inblick stress

Hur mår du, egentligen? Svårt att somna och en gnagande känsla av irritation, nedstämdhet och ångest. Det är några tidiga varningssignaler som kan betyda att du stressar för mycket och behöver ta ett steg tillbaka. Här kan du själv testa om du är på väg in i utmattningstillstånd. KÄLLA: TESTET BYGGER PÅ METODEN SHIROM MELAMED BURNOUT MEASURE (SMBM) SOM ANVÄNDS PÅ STRESSMOTTAGNINGEN I STOCKHOLM SOM EN VÄGVISARE FÖR HURUVIDA MAN ÄR PÅ VÄG MOT UTMATTNING.

Svara på frågorna genom att bedöma i vilken mån du upplever dessa tillstånd under större delen av din dag!

1. Jag känner mig trött.

1

2

3

4

5

6

7

2. Det känns som om jag inte orkar gå till jobbet på morgonen.

1

2

3

4

5

6

7

1 = Nästan aldrig 7 = Nästan alltid

3. Jag känner mig fysiskt utmattad.

1

2

3

4

5

6

7

4. Jag känner att jag har fått nog.

1

2

3

4

5

6

7

5. Mina "batterier" är "uttömda".

1

2

3

4

5

6

7

6. Jag känner mig utbränd.

1

2

3

4

5

6

7

7. Jag tänker långsamt.

1

2

3

4

5

6

7

8. Jag har svårt att koncentrera mig.

1

2

3

4

5

6

7

9. Jag har svårt att tänka klart.

1

2

3

4

5

6

7

10. Jag har svårt att fokusera mina tankar.

1

2

3

4

5

6

7

11. Jag har svårt att tänka på komplicerade saker.

1

2

3

4

5

6

7

12. Jag känner att jag har svårt att uppmärksamma mina medarbetarnas och kunders behov.

1

2

3

4

5

6

7

13. Jag känner att jag har svårt att engagera mig känslomässigt i mina medarbetare och kunder.

1

2

3

4

5

6

7

14. Jag känner att jag har svårt att hysa medkänsla med mina medarbetare och kunder.

1

2

3

4

5

6

7

Frågorna 1–6 motsvarar fysisk trötthet. Frågorna 7–11 motsvarar mental trötthet. Frågorna 12–14 motsvarar emotionell trötthet. Ju högre poäng desto högre risk för utmattning. Räkna ut medelvärdet i varje delskala och även för alla frågorna. Ligger du på 4.0 i snitt är det dags att söka hjälp. Patienter på Stressmottagningen ligger oftast över 5.0.

81


inblick stress

Perfektionismens skuggsida Vi lever i en kultur präglad av individualism, prestation och ständig aktivitet. Det är anledningen till att stressrelaterade sjukdomar ökar dramatiskt – enligt Aleksander Perski. Han har forskat om stress i 40 år och är, tillsammans med journalisten Joanna Rose, aktuell med nyutgåvan av boken "Duktighetsfällan – en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor". TEXT: LOUISE FAUVELLE

V

ad syftar ordet ”duktighetsfällan” på? – Det syftar på att personer som lider av stora problem med knagglig självkänsla ofta hamnar i någon form av prestationsfälla. Gemensamt för dessa personer är att de ofta väljer högpresterande yrken, är perfektionistiska och har svårt att säga nej och att varva ner. De presterar i regel för att höja sin självkänsla, inte i första hand för att det är kul. Det innebär att de handlar irrationellt och kör på med allt – även saker som är meningslösa – vilket leder till att de blir stressade och sjuka. Vilka typer av sjukdomar pratar vi om? – Stressrelaterade sjukdomar kan till exempel vara utmattningssyndrom, som innebär att du slutar sova, vilket på sikt gör att du blir så trött att du inte mäktar med någonting. Men det kan även röra sig om hjärtoch kärlsjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, hudsjukdomar och återkommande infektioner. Stress

82

kan även orsaka psykiska problem som ångest och depression. Hur stort är det här problemet idag? – Tyvärr är det stort. När vi skrev den första utgåvan av Duktighetsfällan år 2008 trodde vi att utmattningen hade nått kulmen i Sverige. Men antalet sjukskrivna i stressrelaterade diagnoser dubblerades mellan 2010 och 2015 – från 31 000 till 68 000. Mest drabbas kvinnor, framför allt yngre kvinnor mellan 30 och 39 år. Vad beror det på? – Vi lever i en kultur som bygger på allt högre krav på hur man ska se ut och bete sig socialt. I media och reklam visas perfektionistiska bilder upp av framförallt kvinnor som långa, smala och ofelbara varelser. Det har bidragit till att stora grupper i samhället drabbas av dålig självkänsla – att inte känna sig tillräckliga eller älskvärda. En annan orsak till den låga självkänslan kan ha att göra med att kvinnor fortfarande anses som ”sämre vara” på arbetsmarknaden, vilket gör att de måste anstränga sig mer än männen. ▶▶

"2008 trodde vi att utmattningen hade nått kulmen i Sverige. Men antalet sjukskrivna i stressrelaterade diagnoser dubblerades mellan 2010 och 2015"


83


"Vår kropp tål ganska mycket stress. Problemet uppkommer när stressen blir långvarig. Ofta blir vi inte sjuka för att vi stressar, utan för att vi slutar vila"

På vilket sätt är kvinnor ”sämre vara”? – De yrken där kvinnorna är överrepresenterade, till exempel inom äldreomsorg och skola, är lönerna och statusen låg. Inom näringslivet är kvinnorna sällan representerade i ledningsgrupper och bolagsstyrelser och kvinnor har i genomsnitt lägre löner än männen. Arbetsmarknaden idag är ganska ojämlik, även om den är mer jämlik än den har varit historiskt. Hur vet man om man stressar normalt eller onormalt mycket? – Jag tror inte att stress måste vara ett problem. Att vara aktiv, produktiv och tjäna pengar kan vara oerhört stimulerande och roligt. Och vår kropp tål ganska mycket stress. Problemet uppkommer när stressen blir långvarig. Ofta blir vi inte sjuka för att vi stressar, utan för att vi slutar vila. Det stora problemet är alltså inte stressen i sig, utan att vi eliminerar den återställande delen av dygnet. Betyder det att vi sover mindre? – Ja. I Sverige gick vi under sju timmars sömn år 2006; för 50 år sedan sov vi i snitt nio timmar.

84

Vi har även mindre egentid idag än förr. Kvinnor är jätteduktiga på att ge sin egentid till familjen eller arbetsgivaren medan männen bevarar sin egentid för kompisar, idrott och hobbys bättre. Därtill tar vi allt mer sällan en tupplur mitt på dagen, och vilopauser på jobbet har i hög grad tagits bort. Även helgerna, som är ämnade för återställning, fyller vi gärna med aktiviteter. Jag tror att det beror på att vår kultur uppmuntrar till ständig aktivitet, kommunikation och konsumtion. Hur har prestationskraven på arbetsplatserna förändrats över tid? – Vi har eliminerat väldigt mycket av hjälpsystemet på arbetsplatserna, vilket innebär att färre personer gör mer. Tittar man till exempel på många tidningsredaktioner har antalet medarbetare halverats på 15–20 år. Det är samma utveckling inom vården, skolan och näringslivet. Hur undviker man att bli ”utbränd” i det nya, hårdare arbetsklimatet? – Man har ett eget ansvar att säga stopp och berätta för sin ▶▶

Alexander Perski Ålder: 69 år. Bor: Lägenhet i Stockholm. Familj: Hustrun Kerstin, fyra barn och sex barnbarn. Jobbar som: Docent på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, forskare vid avdelningen för medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet och styrelseledamot i Stressmottagningen i Stockholm. Aktuell: Med nyutgåvan av boken Duktighetsfällan – en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor (av Aleksander Perski och Joanna Rose) på Norstedts den 12 januari. Gör för att koppla av: Läser böcker, yogar och promenerar. Så börjar en bra dag: Lyssnar på en italiensk radiostation och äter en stor frukost. Så slutar en bra dag: Med musik och läsning.


-70 D M

www.malmbergs.com

Malmbergs Elektriska AB är ett handelshus i el sedan 1981. Vi marknadsför och säljer allt från belysning till installationsmateriel. Vänligen kontakta din närmaste återförsäljare eller installatör för mer information. Affärsresenären 2016-09.indd 1

2016-09-09 11:38:21

ETAP P

1 S LU

TSÅLD

VI TAR NU EMOT INTRESSEANMÄLNINGAR FÖR LÄGENHETER I ETAPP 2 WWW.BRYGGARENSTRAND.SE

85


"Forskningen visar att de som upplever att de inte får uppskattning för sitt jobb löper större risk att drabbas av stressjukdomar" arbetsgivare när det blir för mycket. Men för att man ska kunna göra det krävs en organisation som tillåter en öppen kommunikation så att det inte känns konstigt att påtala för chefen att arbetsbördan har blivit för stor. Vad kan man som arbetsgivare göra för att skapa en sådan kultur? – Det handlar mycket om kommunikation och att vara tydlig med vem som ansvarar för vad. Det är i osäkerheten över vad man ska och inte ska göra som stressen ofta uppstår. En annan viktig faktor för att inte bli utmattad är att man känner att man får tillräckligt betalt för sin ansträngning – att det är en schysst organisation. Forskningen visar att de som upplever att de inte får uppskattning för sitt jobb löper större risk att drabbas av stressjukdomar.

86

Vilka andra faktorer styr hur du mår på ditt jobb? – Det är viktigt att arbetet inte stör ens återhämtningsfunktion. Jobbresor bör till exempel planeras så att de inte rubbar den vanliga dygnsrytmen för mycket, eller att man ser till att det finns tid för återhämtning efteråt. Vad vinner arbetsgivaren på att inte pressa sina anställda för hårt? – Man får utsövda medarbetare som ser snyggare ut – man brukar ju tala om ”skönhetssömnen” – och som betraktas av andra som trevligare, klipskare och klokare. De anställda kommer att göra ett bättre jobb helt enkelt, vilket i slutändan innebär mer pengar. I förra numret av Affärsresenären skrev vi om hur världens ekonomiska, sociala och hälsomässiga utvecklingskurva har gått stadigt uppåt. Men läser ▶▶


87


Så motverkar du stressen!

Aleksander Perskis tips för att bekämpa och mota bort stressen i livet: 1. Sov. Ge aldrig upp ditt behov av sömn. Behöver du sova åtta timmar för att känna dig pigg dagen efter, så ska du göra det. Den senaste forskningen visar att det inte går att stressa sönder någon som får tillräckligt med sömn. 2. Varva ner. Vettig nedvarvning, sovrutiner och en teknik att stoppa tankarna att rulla på innan man somnar, hjälper till att öka sömnkvaliteten, som är nog så viktig som längden på sömnen. 3. Ta helg. Ta igen dig efter en arbetsvecka. I alla kulturer finns det inskrivet att helgerna är till för vila. De som tröttar ut sig lika mycket under helgen som på veckodagarna är säkra kandidater för ett hälsosammanbrott på grund av stress. 4. Lev sunt. Villkoret för att leva länge är ett någorlunda sunt liv med rätt mat, vettig vikt, en del motion, inte för många laster, tillräckligt med sömn och relativt regelbundna vanor. 5. Kontemplera. Att meditera, ha kontakt med sig själv, med andra och med naturen utvecklar oss. Ett tredelat dygn med åtta timmars arbete, åtta timmars sömn och åtta timmars kontemplation (som kan anta många former), tycks vara ett grundläggande biologiskt behov för att vi ska kunna fungera. 6. Ju mer ansträngning desto mer vila. Är du extremt perfektionistisk måste du även satsa extra mycket för att återhämta krafterna. Du behöver utnyttja din duktighet för att sköta dig även när du inte presterar. 7. Lyssna på kroppen. Piller, kaffe och alkohol kan hjälpa en att klara vardagen på kort sikt, men kan också ha negativa konsekvenser. Det är både billigare och friskare att försöka med annat som yoga, qigong eller meditation på morgonen, andningspauser under dagen och avspänning och bra kärleksliv på kvällen.

88

man Duktighetsfällan får man en känsla av att framgångarna får oss att må ganska dåligt. Hur ligger det till egentligen? – Jag tror att framgångarna inom forskning och teknikutvecklingen har lett till att vi har blivit för aktiva. Aktiviteter har blivit vår nya gud och vi har på något sätt tappat perspektiv på livet. I alla kulturer har det historiskt legat ett stort värde i återhämtning. Men vi är så framgångsrika i vår aktivitet att vi eliminerar andra viktiga delar, som vila. Det tär på oss. Men istället för att förändra våra livsstilar är det många som fortsätter i samma tempo genom att äta en tablett av något slag – blodtryckssänkande, lugnande, antidepressiv eller sömnframkallande.

Samtidigt ligger de nordiska och industrialiserade länderna i topp när FN listar världens lyckligaste folk (se topplistan på s. 127). Lurar vi oss själva till att tro att vi mår bra? – Att bo i något av världens rikaste länder innebär en fantastisk livskvalitet på många sätt och det är klart att vi har en stor grupp i samhället som mår hur bra som helst. Men jag tror att vi måste sansa oss. Människan är en klok varelse och jag är optimist, så jag hoppas att vi kommer att lära oss hur vi måste leva för att må bra – utan att använda oss av farmakologiska kryckor för att orka med.


Tusenårig teknik blir toppmodern med 3-vision Efter att ha drivit fabriken 3 Vision i Norge AS under ett antal år, parallellt med utveckling av det nya byggsystemet i nära samarbete med högskolor, trätekniska forum och i direkt samarbete med specialister inom träteknik, husbyggnation, kan vd:n Niclas Schedvin och hans kollegor idag konstatera att en stor efterfrågan av byggsystemet finns på marknaden vilket i sin tur medfört att 3-Vision Sverige AB bildats med sin etablering av nya tillverkningslinjer i Särna. Det nya systemet som tar tillvara alla de naturliga egenskaper som trä för med sig kommer att tillverkas i en nyöppnad fabrik i Särna, en ort som sedan tidigare har anknytning till trähussatsningar. Niclas Schedvin berättar om det nya systemet. – Hittills har vi gjort ca 40 hus i vår fabrik som ligger i Drevsjö i Norge. Med vår nya fabrik i Särna riktar vi in oss på bostadsområden i Mälardalen: prefabricerade kedjehus, radhus och villor, men även punkthus och byggnationer till of-

fentlig förvaltning såsom skolor och äldreboenden. 3 Vision drar nytta av träets naturliga egenskaper och man bygger husen helt utan mineralull eller plast i isoleringslagren. – Det handlar om en tusenårig teknik där man använder träets naturliga karaktärer. Det tar upp fukt och avger fukt och på så sätt kan huset andas, vilket förutom ett bra värmemotstånd också ger ett väldigt gott inomhusklimat, berättar Niclas. Den nya fabriken i Särna tas emot med värme från bygden där det nu skapats nya arbetstillfällen. Niclas Schedvin är glad för fabrikens placering. – Råvaran har vi utanför knuten och transportmässigt är det mycket gynnsamt eftersom vi också har Norge som marknad. Inom en radie på 40 mil når vi Mälardalen, Oslo, Östsersund, Sundsvall och Gävle – vi ligger helt enkelt väldigt centralt gentemot vår marknad.

Just nu projekterar företaget 22 kedjehus i Knivsta utanför Uppsala och efter det väntar ytterligare husprojekt i Mälardalsregionen. För Niclas Schedvin har arbetet med hållbara hus hjälpt honom att få upp ögonen för vikten av att förvalta jorden och dess resurser på ett bättre sätt än tidigare. – Jag har blivit medveten på ett nytt sätt att vi måste tänka på att påverka så lite som möjligt och jag tror att vi kommer se en utveckling där det kommer bli krav från kommuner att såväl skolor som offentliga lokaler ska byggas på det mest hållbara möjliga sättet. När vi bygger våra trähus utan konstgjorda material så blir det inte bara en positiv påverkan för miljön utan det blir också ett lyft för inneklimatet när vi flyttar ut från platspåsar och in i hus som andas. 3-vision lanseras i början av december, så håll ögonen öppna på 3-vision.se för mer det allra senaste.

89


inblick meditation

r ” ä d n o n i å t t a s t l i l d oti e ”M lyck t e g n i

Me d stre itation vår sstålig le der t t h Vi b s a m h e t . M i l l h ö g en i älle re k erä ttar d s o om törs vå en stän ncentr en u a r fö d rmå iga up tionsf råld ör g p rig t e k a t i l l f ko p p l m å g a nik i o o för kuser nge n s ch bä TEX T: T i a o OM n tt u m p ttre AS N ILSS ppn g på v ON år rägla å si nne t inre r . s lu gn.

90


91


M

arie Ericsson åkte till Indien i början på 70-talet och kom där för första gången i kontakt med meditation genom den indiske meditationsläraren Sri Satya Narayan Goenka. Så småningom – tillbaka i Sverige – var hon med och grundade Vipassanagruppen. Föreningen har funnits sedan 1986 och erbjuder regelbundna meditationskvällar och arrangerar även olika retreats. Grundbulten i föreningen är vipassana, så kallad insiktsmeditation. Det är en meditationsteknik som härstammar från en av de äldsta buddhistiska skrifterna (Pali Kanon) och som bland annat handlar om att uppnå stillhet, koncentration och närvaro i nuet. För Marie Ericsson har meditationen varit en följeslagare genom livet och hon har noterat att intresset för det uråldriga konceptet har ökat. – På 70-talet mötte man nästan ingen i Sverige som visste vad meditation var, förutom kanske någon akademiker. Men idag är intresset väldigt stort, säger hon. Marie tar ofta tillfället i akt att meditera en kort stund i vardagliga situationer, till exempel när hon väntar på bussen. Det kan handla om att rikta uppmärksamheten på andningen och sinnesförnimmelser i kroppen. För henne bidrar dessa stunder till ett lugn – en kontrast till den stressade och utåtriktade vardagen. – Meditation ger mig insikt om hur kroppen och psyket fungerar. Genom att iaktta sig själv kan man förstå olika mekanismer och mönster och bli mer självmedveten. Om man är självmedveten kan man styra sitt liv och sina handlingar på ett bättre sätt och få mer betänketid innan man handlar.

"Genom att iaktta sig själv kan man förstå olika mekanismer och mönster och bli mer självmedveten"

92

Meditationen har en lång historia och förekommer egentligen i samtliga religioner. Siddharta Gautama Buddha – buddhismens förgrundsfigur som uppskattas ha levt i antikens Indien någon gång mellan år 400– 600 före Kristus – skapade flera meditationstekniker och betraktade meditation som en nyckel till att uppnå nirvana. Meditation är också ett flitigt förekommande begrepp inom en av hinduismens urkunder, Upanishaderna, som delvis skrevs över tusen år före vår tideräknings början. Meditation finns även med inom den kinesiska filosofin taoismen (som grundades av Lao Tzu år 600 före Kristus) där den ses som en metod för att uppnå inre kännedom om Det Absoluta – alltings ursprung. Meditation är ett brett begrepp; vanligen definieras det som en metod för kroppslig och mental avslappning genom djup koncentration på någonting – ett föremål, en föreställning eller en företeelse. Inom buddhismen och hinduismen är det vanligt att fästa uppmärksamheten på andningen. Men inom meditation kan man även fokusera på vissa ord, till exempel genom att upprepa ett mantra tyst inom sig. Därför kan också den kristna och muslimska bönen – som ju inte sällan är buren av ord – anses vara en form av meditation. Ett närbesläktat begrepp till (och som inte alltid är lätt att särskilja från) meditation är kontemplation. Av antika filosofer som exempelvis Platon och Plotinus betraktades kontemplationen (som betyder ”att titta på”) som en väg för att uppnå henosis, ett slags enhetsupplevelse och förening med det fundamentala i tillvaron, monaden. Aristoteles, som levde efter Platon, gick längre och ansåg att kontemplationen inte bara var en väg för att nå målet, utan att svårfångade ögonblick av ”inre skådande” var målet i sig. Alltsedan antiken har meditationen, ▶▶


NÄR DU UTGÅR FRÅN FAMILJEN.

När du väljer ny tjänstebil och utgår ifrån familjen, avseende säkerhet, rymlighet och ekonomi är ŠKODA det bästa alternativet. Det innebär att ni kan göra något extra tillsammans, men det har du säkert redan listat ut. Ta med familjen till någon av våra anläggningar när du ska provköra, ni kommer inte att bli besvikna. Välkomna! Business Lease fr. 2748 kr / mån**

Förmånsvärde fr. 1 500 kr / mån

TESTVINNARE

Leasing fr. 1 610 kr / mån

Förmånsvärde fr. 1 725 kr / mån

TESTVINNARE

ŠKODA Octavia Combi Scout 4X4 TDI 184 DSG Netto fr. 266 400 kr* Lägg till Drag- & Webastopaket för 9 900 kr (Ord. pris 17 800 kr) (Ord. pris 289 000 kr) Lägg till Premiumpaket för 9 900 kr (Ord. pris 28 200 kr)

Business Lease fr. 3247 kr / mån**

Förmånsvärde fr. 1 850 kr / mån

TESTVINNARE

ŠKODA Octavia Combi Ambition 4X4 TDI 110 hk Netto fr. 216 900 kr*

ŠKODA Superb Combi Style TDI 150 hk Netto fr. 295 900 kr*

Drag- & Webastopaket ingår (Värde 17 800 kr)

Drag- & Webastopaket ingår (Värde 14 800 kr)

(Ord. pris 246 300 kr)

(Ord. pris 320 200 kr)

Bränsleförbrukning blandad körning från 5,0–5,1 l / 100 km, CO2 från 129–134 g / km. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Miljöklass EU6. ŠKODA Leasing 36 mån (exkl moms), 30 % särskild leasingavgift, 50 % restvärde. Rörlig ränta baserad på VWFS basränta mars 2016. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Gäller försäljning till juridiska personer och kan ej kombineras med ramavtal eller andra rabatter. Indikativt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50 % marginalskatt. För exakt förmånsvärde hänvisas till Skatteverkets hemsida www.skv.se. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. * Rekomenderat företagsnetto. **Business lease innefattar 0 kr kontant, garanterat restvärde, 2000 mil/år.

Stockholm

ÖPPETTIDER: Vardagar 9–18, lör-sön 11–16.(pingst93


kontemplationen och bönen använts och utvecklats på olika sätt av utövare inom olika religioner och mängder av filosofiska inriktningar. Men meditation som fenomen fick kanske sitt riktiga uppsving i Europa och USA först under slutet av 1900-talet. Jon Kabat-Zinn, professor i molekylärbiologi vid amerikanska University of Massachusetts, började under 1970-talet att behandla stresspatienter med hjälp av mindfulness (medveten närvaro; ursprungligen ett buddhistiskt begrepp). Kabat-Zinn brukar anses som den främsta anledningen till att mindfulness har blivit ett modeord och att den moderna psykologin använder mindfulness som behandling av allt från ångest och sorg till nedstämdhet och fobier. Också vetenskapen har fått upp ögonen för fenomenet. Tidningen Dagens Nyheter rapporterade redan 2007 om kinesiska forskare som hade genomfört en studie där 40 personer fick meditera tjugo minuter om dagen. Redan efter fem dagar konstaterades att deltagarna hade höjt sin koncentrationsförmåga och stresstålighet. Det finns även andra studier som pekar på att regelbunden meditation höjer nivåerna av dopamin (en signalsubstans i centrala nervsystemet kopplad till bland annat motivation, glädje och uppmärksamhet) och sänker nivåerna av kortisol (som förknippas med stress). Men även om meditation är en gammal teknik, och även om det finns vetenskapliga belägg för att den har positiva effekter, är det inte alldeles lätt för den moderna människan att uppnå meditativa tillstånd i vardagen. En orsak är digitaliseringen. Forskning visar att det frekventa bruket av mobiltelefoner, som ständigt pockar på uppmärksamheten med notiser om allt från vänförfrågningar till nyheter, påverkar koncentrationsförmågan på ett negativt sätt. – I det dagliga livet finns pauser av olika slag, till exempel när vi sitter på tunnelbanan. Istället för att försöka uppnå en medveten närvaro i andningen eller sinnesförnimmelser i kroppen flyr vi in i mobiltelefonerna. Detta bidrar inte till något välmående

94

överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger Marie. Ett problem är att vår konsumtion av modern teknik verkar minska förmågan till fokusering. Ett annat är att mindfulness (särskilt i Europa och USA) har kommit att bli ett innehållsmässigt elastiskt begrepp som kan betyda lite vad som helst och vara applicerbart på allsköns områden. Idag finns det mindfulnessböcker för ”chefer som vill bli bättre på ledarskap” och för ”anställda som vill bli mer effektiva på jobbet”. Det finns till och med en amerikansk studie som har undersökt hur amerikanska soldater kan ”prestera bättre i hektiska situationer” genom mindfulness. En annan diskussion som är vanligt förekommande

3 tips till den som vill börja meditera, enligt Marie Ericsson:

1

Sök upp en utbildad lärare eller mindfulnessinstruktör och/eller åk på en helgeller veckoretreat, för att lära dig den rätta tekniken.

2

Försök att bestämma en tid då du sitter ner och mediterar, åtminstone en halvtimme. Det behöver inte nödvändigtvis vara på morgonen, huvudsaken är att det blir av.

3

Använd pauser i vardagen för att hitta närvaro i andningen eller kroppens rörelser. Man måste inte bara sitta stilla med slutna ögon för att meditera. En kombination av sittande, formell meditation och korta stunder av närvaro i vardagen är mest effektivt. Att meditera är inte svårt, det svåra är att komma ihåg att göra det.

handlar om vad som är målsättningen med meditationen. Det finns en risk för att meditation används för att minska stress som är resultatet av en ohållbar arbetssituation, istället för att göra förändringar på jobbet för att minska stressen. Affärsresenärens reporter frågar Marie vad hon anser om detta dilemma. – Ja, meditation ska ju inte användas som ett substitut till att göra förändringar i en destruktiv företagsmiljö. Men man får komma ihåg att det i dessa fall inte är meditationen som det är fel på, utan organisationen, säger hon. Vad anser du om fenomenet att meditera för att bli mer effektiv på jobbet? – Det här diskuteras mycket och jag tror att meditationen i sig har en lugnande inverkan. Det betyder inte att man blir passiv, utan snarare mer deltagande, vilket kan leda till att man också blir mer effektiv på jobbet – men troligen inte på ett stressigt sätt. Att få in meditation som ett naturligt inslag i vardagen är inte alldeles lätt och det kan bero på flera saker. En anledning är att många har en felaktig uppfattning om att meditation omedelbart ska försätta dem i ett harmoniskt och behagligt tillstånd. En annan är att många anser sig vara för rastlösa för att ens börja meditera och därmed ger de inte tekniken en chans. Meditation är ingen flykt till ett lyckotillstånd utan ett sätt att lära känna sig själv; detta innebär att man ibland måste iaktta tillstånd som inte är så trevliga, som rastlöshet eller begär av olika slag, berättar Marie. – Men när någon känner rastlöshet under meditationen tänker de ofta: ”Nähä, jag kan inte meditera” och ger upp. Istället bör man betrakta rastlösheten som ett av många meditationsobjekt och iaktta hur den känns. Efter en stund kommer den att gå över. Vad blir konsekvensen om man börjar meditera med för höga förväntningar? – Har man för höga förväntningar på snabba resultat kan man bli besviken. Meditation är inte en snabb fix, utan resultaten smyger sig på. Plötsligt inser man kanske att man reagerar på ett annat sätt än tidigare i en stressad situation, att man inte blir lika otålig eller arg.


Klövern är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 3 000 000 m2 och över 5 000 hyresgäster. Kanske är vi störst när det gäller att skapa och tillvarata framtidslägen i Stockholm, Göteborg och starka regionstäder. Elite Hotels och Länsstyrelsen i Uppsala, Tele2 i Kista och Linköpings Universitet i Norrköping är bara några exempel på projekt vi ligger bakom. Hur vill du att dina lokaler ska vara?

Fastighetsbolaget med mer närhet och engagemang klovern.se | info@klovern.se

95


Bli solcellsrebell! Snart bygger vi Sveriges största solpark på Kalmar Öland Airport. Var med i nästa våg av solcellsrevolutionen! Köp dina andelar på energirepubliken.se.

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr per år i 15 år, därefter 15kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.

Vi tar hand om ert avfall

Kiruna Gällivare

Luleå

På Dåva Deponi och Avfallscenter tar vi hand om ert avfall på ett miljöriktigt vis.

Lycksele

Umeå

Anläggningen är belägen inom Dåva företagspark strax norr om Umeå där vi tar emot, behandlar, deponerar och

Örnsköldsvik

Östersund

Sundsvall

återvinner avfall och restprodukter från industri, förbränningsanläggningar och marksaneringsprojekt.

WEBB

96

Skellefteå

Gävle

www.avfallscenter.se TEL 090-16 15 15


HELA DEN HÄR SIDAN ÄR EN ANNONS

Mjukvara i molnet hjälper forskare rädda liv

MedicWaves algoritmer har gett forskarna ett effektivt hjälpmedel i kampen mot cancer. Bolaget genomförde nyligen en nyemission för att inleda en kommersialisering av affären genom att lägga sina analysmjukvaror som en molntjänst på Internet. Siktet är också inställt på en aktienotering.

V

Mjukvara i molnet hjälper forskare räd arje år diagnostiseras över 50 000 cancerfall i Sverige med en dödlighet på runt 20 000 fall per år. Många hade kunnat räddas om tumören upptäckts i tid innan MedicWaves algoritmer har gett den börjat växa. Visionen är att genom ett forskarna etthos effektivt hjälpmedel enkelt blodprov en läkare kan hitta i kampen mot Bolaget gespår av cancern påcancer. ett så tidigt stadium nomförde nyligen utan en nyemission att den kan behandlas någon risk för för att inleda enanledning kommersialisespridning och utan till oro för ring av affären genom att lägga patienten. sina analysmjukvaror Ett steg på vägen mot dennasom visionen är MedicWave Spectrolyzer som är en specialmolntjänst på Internet. Siktet är anpassad mjukvara av bioloockså inställt påför enanalys aktienotering. giska data från masspektrometriinstrument. använder iöver allt högre VarjeForskningen år diagnostiseras utsträckning masspektrometriteknologi 50 000 cancerfall i Sverige med en för att hitta sjukdomar i ett tidigt skede dödlighet på runt 20 000 fall per år. genom att analysera kroppens proteiner Många hade kunnat räddas om tumöoch identifiera biomarkörer som visar ren upptäckts i tid innan den börjat förändringar i proteinerna. Forskarvärlden växa. Visionen är att genom ett enkelt menar att proteomiken, läran om vilka blodprov som hos finns en läkare kan hitta spår proteiner i kroppens celler, kan av cancern ettbarriär så tidigt stadium att bryta igenompåden som genforskden kanstött behandlas utan risk för ningen på genom att någon på ett mycket spridning ochspåra utan potentiellt anledning farliga till oro tidigt stadium sjukdomar som exempelvis cancer i olika för patienten. former. Ett steg på vägen mot denna vision

− Att analysera proteiner är dock en komplex utmaning då datamängderna är så omfattande att analysfasen blivit en flaskhals. MedicWaves automatiserade mjukvarutverktyg löser detta problem, säger bolagets VD Karl Hillgård.

kanalyser av data från olika typer av masspektrometriinstrument. Förutom cancerforskning används bolagets mjukvaruverktyg bland annat vid forskning rörande Alzheimers och multipel skleros.

tential, säger K Marknaden dukter kan de potentiella de lekylspektrosk metabolomik, mik och biom tillsammans b miljarder USD

Snabbt växande marknader Sex års utvecklingsarbete Masspektrometritekniken har revoEfter inledande utvecklingsarsbelutionerat proteomiken och medfört te i universitetsvärlden grundades Flyttar upp att bioinformatiken − dataanalys och Halmstadbaserade MedicWave 2005 MedicWave h utveckling av medicinsk mjukvara av Tobias Persson och Michal Lysek för MedicWaves algoritmer har gett kanalyser − Attäranalysera proteiner är dock beslutet attav fly − idag en fundamentalt viktig del en att färdigställa specialanpassad mjukforskarna ett effektivt hjälpmedel inom masspektrom komplex utmaningmed då datamängderna ”datamolnet” proteomiken enormt stora vara för hantering av datamängderna i kampen mot cancer. BolagetEfter gecancerforskn är så omfattande att analysfasen blivit molntjänst. möjligheter. från masspektrometriinstrument. nomförde nyligen en nyemission mjukvaruverk en–flaskhals. MedicWaves automatise− Fördelarn Utvecklingen går rekordsnabbt ytterligare sex års utveckling kunde medicinsk mjukvara – idag är en fundakunden, till något som mest kan liknas vid för att viktig inleda kommersialiseforskning rör rade mjukvarutverktyg löser dettalättare proär stora. Prest och masspektrometrin får ständigt nya bolagets programmerare presenteramed en mentalt delen inom proteomiken ett abonnemang, vilket är betydligt ring av affären lägga multipel skles blem, säger VD Karl Hillgård. vi på det här färdig produkt somgenom testats att av forskare användningsområden. Det finns ett enormt stora möjligheter. att teckna sigbolagets för. analysmjukvaror somoch en dator till en po sedan 2012. går rekordsnabbt snabbt av mjukvaror –sina Utvecklingen – När viväxande är igång behov med molntjänsten går vi molntjänst på Internet. Siktet är Snabbt växa Sex års utvecklingsarbete ger kunderna Bolagets mjukvara går under namnet som kan hantera de tunga datamängmasspektrometrin får ständigt nya in i en kommersialiseringsfas av affären också inställt på en aktienotering. Masspektrom Efter inledande användningsområden. Det finnsärett där planen är att utvecklingsarsbenotera bolaget Q1/Q2 räkningskraft MedicWave Spectrolyzer och en der som utvinns. Här verkar MedicWalutionerat te ii den universitetsvärlden grundades snabbt växande behov av mjukvaror som 2017. är att köpa pro da produktsvit med analysprogram för ve absoluta frontlinjen inom en kan hantera deprotein tunga datamängder Varje år diagnostiseras över som att bioinform Halmstadbaserade MedicWave 2005 ANNONS är MedicWave Spectrolyzer som är en lopp och anstä olika typer av och metabolinisch med mycket stor utvecklingspo–specialanpassad Att analysera proteiner är dock en utvinns. verkar MedicWave i den 50 000 Här cancerfall i Sverige med en utveckling av av Tobias Persson och Michal Lysek för törer mjukvara för analys för drift komplex utmaning datamängderna absoluta frontlinjen inom nisch dödlighet på runt 20 000enfall permed år. − idag är en f att färdigställa specialanpassad mjukav biologiska data då från masspektromeatt molntjänst är så omfattandeForskningen att analysfasen blivit en mycket utvecklingspotential, Mångastor hade kunnat räddas om säger tumöinom proteom vara för hantering av datamängderna triinstrument. använder mindre penga flaskhals. MedicWaves automatiserade Karl ren Hillgård. upptäckts i tid innan den börjat möjligheter. från masspektrometriinstrument. Efter köp i allt högre utsträckning masspektrohos kunde MedicWaves algoritmer harproblem, gett kanalyser av data från kan olika typer av tential, säger Karl Hillgård. − Att analysera proteiner är dock en mjukvarutverktyg löser detta Marknaden för MedicWaves produkter växa.dåVisionen är att masspektrometriinstrument. genom ett enkelt Förutom – Hillgård. Utvecklin ytterligare sex årsförutveckling kunde forskarna ettför effektivt hjälpmedel Marknaden MedicWaves prokomplex utmaning datamängderna metriteknologi attHillgård. hitta sjukdomar Karl säger bolagets VD Karl delas in i befintliga och potentiella deli kampen mot cancer. Bolaget gecancerforskning dukter kan delas in i befintliga och är så omfattande att analysfasen blivit blodprov hos en läkare kan hittaanvänds spår bolagetsbolagets och programmerare presentera en i ett tidigt skede genom att analysera Förmasspekt MedicW såsom molekylspektroskopi, nomförde nyligen en nyemission potentiella delmarknader såsom momjukvaruverktyg bland annat vid en flaskhals.marknader MedicWaves automatiseav cancern på ett så tidigt stadium att användningso färdig produkt som testats av forskare kroppens proteiner och identifiera get byter en st för att inleda en kommersialiseforskning rörande Alzheimers och lekylspektroskopi, masspektrometri, rade mjukvarutverktyg löser detta proSex års utvecklingsarbete masspektrometri, metabolomik, bioinforring av affären genom att lägga metabolomik, bioinformatik, proteomultipel skleros. blem, bolagets VD Karl Hillgård. utan den kan behandlas någon risk för snabbt växan sedan 2012. biomarkörer som visar förändringar i säger matik, som kräver et Efter inledande utvecklingsarsbete i proteomik och biomarkörmarknasina analysmjukvaror som en mik och biomarkörmarknaden vilka spridning och utan anledning till oro somnivå kanhos hantk mjukvara under proteinerna. Forskarvärlden menar attårs utvecklingsarbete hög molntjänst på Internet. SiktetHalmär Snabbt växande marknader Bolagets tillsammans beräknasgår omsätta cirkanamnet 40 Sex universitetsvärlden grundades den vilka tillsammans beräknas omsätta också inställt på en aktienotering. miljarder USD. har revoEfter inledande förutvecklingsarsbepatienten. der som MedicWave Spectrolyzer och är en proteomiken, läran om vilka proteiner mest kan utvin likn stadbaserade MedicWave 2005 av Tobias cirka 40 miljarder USD.Masspektrometritekniken te i universitetsvärlden grundades lutionerat proteomiken och medfört EttMedicWave steg på 2005 vägen mot denna vision ve i den absol för Persson ochiårMichal Lysek för färdigstälsom finns kroppens celler, kan bryta vilket är betyd Varje diagnostiseras överatt Halmstadbaserade att bioinformatiken − dataanalysproduktsvit och Flyttarmed upp i analysprogram datamolnet 50 000 i Sverige en hantering av Tobias Persson ochupp Michal för utveckling som av medicinsk MedicWave har nu tagit detmetabolistrategiska är MedicWave Spectrolyzer är enmjukvara nisch med my olika typer av protein och la specialanpassad mjukvara för Flyttar i Lysek datamolnet igenom dencancerfall barriär som med genforskningför. dödlighet på runt 20 000 fall per år. beslutet att flytta upp sina produkter i att färdigställa specialanpassad mjuk− idag är en fundamentalt viktig del av från masspektromeMedicWave har numjukvara tagit det strategiska specialanpassad för analys endatamängderna stött på hade genom att på ett mycketvara för hantering − När vi är igå Många kunnat räddas om tumöinom proteomiken med enormt stora ”datamolnet” och erbjuda dem som en av datamängderna triinstrument. Efter ytterligare årsfrån masspektrometriinstrument. beslutet att flytta upp sina produkter i upptäckts i tid innan den börjatsexfarliga Efter möjligheter. av biologiska data från masspektrometidigt ren stadium spåra potentiellt går vi in i en k Arbetet med forskning och utvecklinggår leds bland annat molntjänst. av MedicWaves båda grundare växa. Visionen att genom programmerare ett enkelt ytterligare sex års utveckling kunde – Utvecklingen − Fördelarna för oss och våra kunder utveckling kundeär bolagets ”datamolnet” och erbjuda demanvänder som enrekordsnabbt triinstrument. Forskningen sjukdomar i affären där pl Tobias Persson med unika fokus på programmering, och Michal Lysek förvandlar som drivs av blodprovsom hos enexempelvis läkare kan hittacancer spår masspektrometrin får ständigt nya är stora. Prestandamässigt bolagets programmerare presentera ensittoch presentera en färdig som molntjänst. i allt högre masspektro-Det finns ett av cancern på ett så produkt tidigt stadium att testats användningsområden. vi på det här sättet en vanlig enkel färdig produkt som testats för avutsträckning forskare olika former. Q1 2017. sitt intresse biologi och datorer. av forskare 2012. våra kunder är den kansedan behandlas utan någon risk för dator till en potentiell superdator och sedan 2012.– Fördelarna för oss och snabbt växande behov av mjukvaror metriteknologi för attsom hitta sjukdomar spridning och utan anledning till oro Bolagets mjukvara går under namnet kan hantera de tunga datamängger kunderna i princip obegränsad beBolagets mjukvara går under namnet Medstora. Prestandamässigt förvandlar vi på i ett tidigt skede attutvinns. analysera för patienten. der som Här verkar MedicWaräkningskraft. Alternativet för kunden MedicWave Spectrolyzer och är en genom icWave Spectrolyzer är envision produktsvit här sättet enförvanligveenkel dator frontlinjen till en inom en Ett steg på vägen och mot denna är att köpa datorer för mångmiljonbeproduktsvit det med analysprogram absoluta kroppens proteiner ochi den identifiera är MedicWave Spectrolyzer somtyper är en avolika typer av nischger medkunderna mycket stor utvecklingspolopp och anställda systemadministraprotein och superdator metabolimed analysprogram för olika potentiell och i biomarkörer som visar förändringar i mjukvara för analys törer för drift och underhåll. Genom proteinspecialanpassad och metabolikanalyser av data princip obegränsad beräkningskraft. Alterav biologiska data från masspektromeatt molntjänsten ger mer kapacitet för proteinerna. Forskarvärlden menar för att från olika typer av masspektrometriinstrunativet för kunden är att köpa datorer MedicWave_framtidens_vard.indd 1 triinstrument. Forskningen använder mindre pengar sänker vi tröskeln för proteomiken, läran om vilka proteiner allt högre utsträckning masspektro-används köp hos kunderna avsevärt, framhåller ment. iFörutom cancerforskning mångmiljonbelopp och anställda systemmetriteknologi för att hitta sjukdomar Karl Hillgård. som finns i kroppens kan bryta bolagets mjukvaruverktyg bland annat administratörer för driftceller, och underhåll. i ett tidigt skede genom att analysera För MedicWave betyder det att bolaigenom den barriär som genforskningvid forskning rörande Alzheimers och Genom att molntjänsten ger mer kapacitet kroppens proteiner och identifiera get byter en större engångslicensintäkt, biomarkörer som visar förändringar i som kräver ett investeringsbeslut på en stött på genom att på ett mycket multipel skleros. för mindre pengar sänker vi tröskeln för proteinerna. Forskarvärlden menar att hög nivå hos kunden, till något som köp hos kunderna avsevärt, framhåller tidigt stadium spåra potentiellt farliga Arbetet med forskning utveckling Arbetet med forskning och utvecklingleds leds bland annat av Me proteomiken, läran om vilka proteiner mest kan liknas vid och ett abonnemang, Snabbtsom växande marknader Karl Hillgård.som exempelvis cancer i finns i kroppens celler, kan bryta vilket av är betydligt lättare attbåda teckna sigpå programmering, och sjukdomar bland annat MedicWaves grundare Tobias Persson med sitt unika fokus igenom den barriär som genforskningför. Masspektrometritekniken har revolutioneFör MedicWave betyder det att bolaget byTobias Persson med sittoch unika fokus på olika former. sitt intresse datorer. en stött på genom att på ett mycket − Närför vi ärbiologi igång med molntjänsten

Mjukvara i molnet hjälper

Mjukvara i molnet hjälper forskare rädda liv

rat proteomiken och medfört att bioinforter en större engångslicensintäkt, som kräprogrammering, Michal Lysek som tidigt stadium spåra potentiellt farliga går vi in i enoch kommersialiseringsfas av drivs Arbetet med forskning och utveckling leds bland annat av MedicWaves båda grundare sjukdomar som exempelvis cancer i affären där är attoch notera bolaget matiken – dataanalys och utveckling av Persson ver ett på hög nivå Lysek hos som drivs av av sitt intresse förplanen biologi datorer. Tobias med sittinvesteringsbeslut unika fokus på programmering, och Michal olika former.

MedicWave_framtidens_vard.indd 1

sitt intresse för biologi och datorer.

MedicWave_framtidens_vard.indd 1

Q1 2017.

2016-10-19 14:04

97


Lättaste sommarmaten! Kyckling är den perfekta sommarmaten. Lätt att laga, lätt att variera och lätt att tycka om. Dessutom lätt för magen och lätt att ta med på utflykten. Familjen Lagerbergs kyckling är alltid kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige. Närproducerad och god – utan några konstigheter. Vill du ha somriga tips för köket eller grillen är du välkommen in på vår hemsida www.lagerbergs.se för att upptäcka våra läckra recept. Sedan är det lätt att ha en riktigt skön sommar! Konsumentkontakt: 0456-65 00 00

Världen via München affärsresor Flyg till Paris, Frankfurt, London, wien, Düsseldorf, milano, berlin eller bryssel m fl. Boka nu på norrkopingairport.se eller via din resebyrå.

98


Guldkorn

Bevarade konstnärsateljéer, blommande skulpturparker och ljudet av vågskvalp. I myllret av museer tipsar vi om några platser som bjuder på mer än bara tavlor.

Foto: ELIN JOHANSSON

Foto: KALLE SANNER

NY CARLSBERG GLYPTOTEK, KÖPENHAMN. Vid förra sekelskiftet grundade bryggarmagnaten tillika konstsamlaren Carl Jacobsen konstmuseet Glyptoteket. Det drivs av den danska staten och inrymmer såväl skulpturer från antika Grekland och Egypten som franska impressionister och målningar från danskt 1800-tal.

MILLESGÅRDEN, LIDINGÖ. Denna gård var konstnären och skulptören Carl Milles bostad och ateljé fram till 1931. Utöver konstnärshemmet består platsen idag bland annat av en skulpturpark, trädgård och konsthall. Besökarna kan kombinera en tur genom utställningarna med en lunch i restaurangen.

Foto: MILLESGÅRDEN

CARL ELDHS ATELJÉMUSEUM, STOCKHOLM. Mellan 1918 och 1919 lät konstnären Carl Eldh (1873-1954) bygga sin ateljé i Bellevueparken, med utsikt över Brunnsviken i Stockholm. Efter hans död omvandlades ateljén och den tillhörande trädgården till museum. Alla verktyg och personliga tillhörigheter är intakta sedan Eldhs tid.

Foto: KIM NILSSON

NORDISKA AKVARELLMUSEET, SKÄRHAMN. Sedan invigningen sommaren 2000 har här visats konst av bland andra Salvador Dalí, Louise Bourgeois, Anders Zorn och Lars Lerin. Museet – beläget på vattnet på skärgårdsön Tjörn, norr om Göteborg – är ritat av de danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen.

99


Boka biljetter redan nu!

”PULSHÖJARE” - Johanna Paulsson, DN ”EN DUNDERSUCCÉ” - Peter Ortvik, Frontface Magazine

– NWT

- Peter Ortvik, Frontface Magazine

”Nanne Grönvall briljerar som elak drottning” - Jens Peterson, Aftonbladet

– Gefle Dagblad

NANNE GRÖNVALL, AMY DIAMOND, ERIK SEGERSTEDT, JAKOB STADELL, Barn- & vuxenensemble Manus & Regi: Robert Dröse

MAXIMTEATERN, STOCKHOLM

HELSINGBORG ARENA

LISEBERGSHALLEN, GÖTEBORG

Biljetter: ticketmaster.se 077-170 70 70 eller Maxim 08-30 11 00

Bilj: ticketmaster.se 077-170 70 70 www.hbgarena.se, 042-10 31 60

Bilj: Liseberg 031-400 100, liseberg.se biljettforum.se 0771-13 01 50

Nypremiär 26 dec, spelas tom 7 jan, 2017

Sön 5 feb kl 13.00, 2017

Fre 10 feb kl 18.00, 2017

SPARBANKEN SKÅNE ARENA, LUND STOCKHOLM Maximteatern 26/12 – 7/1 -17 • JÖNKÖPINGs Konserthus 13/1 -17 • LINKÖPING Konsert & Kongress 14/1 -17 NORRKÖPING De Geerhallen 15/1 -17 • GÄVLE Gavlerinken 20/1 -17 • ÖREBRO Conventum Kongress 21/1 -17 • BORLÄNGE BSM Hallen 22/1 -17 UPPSALA Konsert & Kongress 28/1 -17 • KARLSTAD CCC 29/1 -17 • UDDEVALLA Agnebergshallen 3/2 -17 • LUND Sparbanken Skåne Arena 4/2 -17 HELSINGBORG Arena 5/2 -17 • GÖTEBORG Lisebergshallen 10/2 -17 • KALMAR Kalmarsalen 11/2 -17

Biljettbokning och plats se: drosenorberg.se

Foto: Peter Knutson Layout: Sasko Design

Lör 4 feb kl 15.00, 2017

Bilj: ticketmaster.se 077-170 70 70 Biljettbyrån 046-13 14 15

BOKA JULFESTEN ELLER GE BORT SOULIGASTE JULKLAPPEN! Snövit_RIX_205x136_v1638_AffärsRes.indd 1 2016-10-13 13:11 DRÖSE & NORBERG PROUDLY PRESENTS

– ticketmaster.se

FFFFF ( 5/5 )

– Peter Ortvik, Frontface Magazine

”Ren magi, detta är en show ni måste se” – alltforforaldrar.se

”ÅRETS BÄSTA SHOW” – viplistan.se

THE MUSIC OF

SPECIAL GUEST STAR!

BORIS RENÉ FRÅN MELODIFESTIVALEN

FEATURING AFRO-DITE

GLADYS DEL PILAR, BLOSSOM TAINTON, JESSICA FOLCKER, MED STOR ENSEMBLE. Regi & Koreografi: Robert Dröse

LISEBERGSHALLEN, GÖTEBORG*

STOCKHOLM WATERFRONT*

Liseberg 031-400 100, liseberg.se, biljettforum.se 0771-13 01 50

ticketmaster.se 077-170 70 70

HELSINGBORG ARENA Fre 17 feb 20.00, 2017 Bilj: ticketmaster.se 077-170 70 70 www.hbgarena.se, 042-10 31 60

Fre 3 mars 20.00, 2017

MALMÖ ARENA

Fre 28 apr 20.00, 2017 Bilj: ticketmaster.se 077-170 70 70 Malmö Arenas 0775-78 00 00

ÖREBRO Conventum Kongress* 5/11 • KARLSKRONA Konserthus 11/11 • KALMAR Kalmarsalen 12/11 • VARA Konserthus* 18/11 • HALMSTADs teater* 19/11 • VÄXJÖ konserthus* 25/11 GÖTEBORG Lisebergshallen* 26/11 • ÖSTERSUND Frösöpark Arena 2/12 • GÄVLE Konserthus 3/12 • ESKILSTUNA Lokomotivet* 9/12 • SKÖVDE Arena Skövde* 10/12 VÄSTERÅS Konserthus 14/12 • Nyköping Kulturum 16/12 • BORLÄNGE Galaxen 17/12 • HELSINGBORG Arena* 17/2 -17 • KRISTIANSTAD Yllan* 18/2 -17 • KARLSTAD CCC 24/2 -17 NORRKÖPING De Geerhallen 25/2 -17 • STOCKHOLM Waterfront* 3/3 -17 • SÖDERTÄLJE Estrad* 4/3 -17 • MARIEHAMN Alandica Kultur & Kongress 10/3 -17 SKELLEFTEÅ Balderhallen 17/3 -17 • SUNDSVALL Tonhallen 18/3 -17 • LINKÖPING Konsert & Kongress 25/3 -17 • UPPSALA Konsert & Kongress* 31/3 -17 JÖNKÖPINGs Konserthus* 1/4 -17 • ÖRNSKÖLDSVIK Nolaskolan 6/4 -17 • UMEÅ Idunteatern 7/4 -17 • LULEÅ Kulturens Hus 8/4 -17 UDDEVALLA Agnebergshallen 22/4 -17 • MALMÖ Arena* 28/4 -17 • BORÅS Åhaga* 29/4 -17. *) Med Boris René 100 Biljetter:

ticketmaster.se 077-170 70 70 närmaste turistbyrå eller arena. Se mer info på drosenorberg.se

Foto: Peter Knutson / Ulrica Sasko Design

Lör 26 nov 19.30


Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r . fte t.. d e s s lti ta Ps r al ten re e pe eta k sö om arb i V k ed m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”

DNA – det nya styrelseverktyget PharmaLight.se lanserar DNA-tester tillsammans med det världsledande Österrikiska laboratoriet Novogenia. DNA-tekniken ger oss helt nya möjligheter att hjälpa nyckelpersoner i organisationen att förebygga risker för t.ex hjär t/kärlsjukdomar, diabetes mm baserat på individens genetiska förutsättningar. Kontakt: dna-medic.org info@dna-medic.org +46 (0)704-55 48 22 Novogenia är ett av de världsledande genetiklaboratorierna med ISO certifieringarna; ISO 15189 Laboratorium, ISO 17025 Genanalys, ISO 9001 Administration samt Ackrediterat av ”Bundesministerium Fur Gesundheit” Österreichichen Stat och FDA för screening av nyfödda. Referenskod AR0515

101


Plastspannar

Flaskor / Dunkar

120 ml till 36 liter. Digitaltryck, Offset eller IML.

10 ml till 30 liter. Screentryck, Kundverktyg.

Runda, ovala, fyrkantiga eller rektangul채ra.

PET

Plastfat / IBCer

75 ml till 10 liter. Screentryck, Kundverktyg.

Plastfat fr책n 30 liter till 220 liter. IBCer fr책n 640 till 1250 liter. Godk채nda enligt UN / UL / FDA.

Sverige Tel +46 46 23 80 90 102

Norge Tel +47 22 33 36 00

Danmark Tel +45 98 38 92 66

Sverige Sankt Annegatan 4, 223 50 Lund

www.tarapac.com

Finland Tel +358 934 89 185


WEEKEND 117. Recept: Färgstarka smoothies

127. Väldens lyckligaste folk

141. Intervju: Danny Saucedo

Córdoba i Andalusien i södra Spanien. Foto: ASHIM D’SILVA

104. Kortvisit i Shanghai

103


weekend asien

Shanghai – Megastaden vid kusten

Supersnabba tåg, promenadstråk längs floden och drinkar i en skyskrapa. Det är några saker som inte bör missas under ett besök i Shanghai. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

104


105


French Concession.

F Shanghai Land: Kina Area: 7037 km² Folkmängd: omkring 24 miljoner Grundades: år 1291

106

inanscentrumet Shanghai, beläget på Kinas östkust, är en av landets största och mest attraktiva städer. Bäst tid för ett besök är under vår och höst, då temperaturen ligger på runt 20 grader och det ofta är soligt. Vill man få en inblick i hur snabbt staden har utvecklats tar man magnettåget från flygplatsen till finansdistriktet Pudong, en resa på 31 kilometer som det tar åtta minuter att avverka – med en snittfart på 430 kilometer i timmen. ”Shanghai gjorde på 15 år vad det tog London 150 år att genomföra”, sade Shanghaifödde Wu Zhiqiang, professor i stadsplanering och vice president vid Tongji University, i samband med invigningen av världsutställningen i Shanghai 2010. Han anspelade då på tunnelbanan i staden som påbörjades 1995 och som 2010 mätte 42 mil.

Promenadstråk, shopping och museer Shanghai kallas ibland för ”Österns Paris” och deras majestätiska strandgata Bund – med gamla, traditionella byggnader längs floden Huangpu – är stadens motsvarighet till boulevarden Champs-Élysées i den franska huvudstaden. Mycket av den äldre charmen i Shanghai återfinns i det område som kallas French Concession, ett populärt tillhåll för utlänningar bosatta i staden. Här finns shoppinggatorna Huaihai Road och Maoming Road med många trendiga butiker. Ett annat utflyktsmål är Folkets torg som före bildandet av Folkrepubliken Kina 1949 var en kapplöpningsbana. Torgets centralpunkt var Park Hotel, som byggdes 1934 i anslutning till kapplöpningsbanan och skapades av samma herrar som ritade Louvren i Paris. Idag är området en oas där man hittar några av Shanghais bättre museer, exempelvis Shanghaimuseet. ▶▶


107


Bo anrikt I hjärtat av Shanghais French Concession ligger femstjärniga Jin Jiang Hotel från 1951, byggt i europeisk arkitektur och med påkostade rum. Här undertecknade den förre amerikanske presidenten Richard Nixon och den kinesiske premiärministern Zhou Enlai 1972 den så kallade Shanghaikommunikén – ett dokument som bidrog till att de diplomatiska relationerna återupptogs mellan de båda länderna. Astor House Hotel är ett annat lyxhotell – beläget vid Huangpufloden vid den norra ändan av Bund – med anor från 1846. Hotellet serverar både kinesiska och europeiska rätter och ligger en kvarts gångväg från det stora shoppingområdet Nanjing Road och 40 minuters bilresa från Pudongs flygplats. Krog- och nattliv Det finns ett enormt utbud av olika kök i denna megastad, och priserna är sällan avskräckande – om man inte beställer in abalone (havsöron). Eftersom få restauranger, bortsett hotellkrogarna, har menyer på engelska kan beställningen dock resultera i en överraskning. För en sängfösare rekommenderas Grand Hyatts hotellbar Cloud 9 – belägen på 88:e våningen högst upp i Jin Mao Tower – med en bedövande utsikt över Shanghai. Missa inte… Man kan inte åka till Shanghai utan att besöka en av världens största shoppinggator – Nanjing Road East som går från People’s Square till Bund. Här ligger de exklusiva märkesnamnen tätt: Armani, Gucci och alla de andra.

108

På Astor House Hotel har bland andra Albert Einstein och Charlie Chaplin bott.


RUM

KONFERENS

R E S TA U R A N G

Stockholm Konferenscenter

Dalarnas hus AB

Stockholm konferenscenter Dalarnas hus är en personlig och prisvärd

konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och Stockholm konferenscenter Dalarnas boka mötesrum i en inspirerande miljö. hus är en personlig och prisvärd konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och boka mötesrum i en inspirerande miljö.

Vinterkonferens Njut av skärgårdens natur och stillhet under vinterns vackra dagar! På Pensionatet är havet alltid närvarande och hela huset andas skärgårdshistoria. Perfekt för det lilla mötet, med personlig service och måltider av ekologiskt och närodlat.

En mötesplats mitt i Stockholm City 3 minuter från Arlanda express 5 minuter från Centralstationen www.dalarnashus.se 08 545 141 30

Gåsamiddag 7 nov

Upplev en skånsk afton med Gåsamiddag, med eller utan övernattning på Pensionatet i Göteborgs södra skärgård.

En unik mötesplats mitt i Stockholm City 3 minuter från Arlanda express

Pensionat

5 minuter från Centralstationen

STYRSÖ SKÄRET www.dalarnashus.se 08 545 141 30 031- 97 32 30

www.pensionatskaret.se

109


RegionCity – hjärtat som höjer pulsen i hela regionen!

www.regioncity.se

Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg och regionen ligger centralstationsområdet som vi vill förvandla till en levande plats som ger tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden och inte minst stationen och stadslivet. Den 4 juni presenterade vi resultaten av det parallella uppdrag som våra skandinaviska arkitektteam arbetat med under våren. Uppdraget gällde de första kvarteren i RegionCity och nu pågår utvärderingen. Samtidigt arbetas det intensivt med detaljplanen ovan Västlänken och detaljplanen som förbinder Västlänken med dagens bangård och centralstationen. Allt i samspel med stadsbyggnadsprogrammet för centralenområdet, Västlänken och stadens kontor. Under 2020 beräknar vi att det första kvarteret skall vara klart för inflyttning. Vill du etablera dig här? Skicka dina uppgifter till blomstra@regioncity.se RegionCity – där allting möts.

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har 229 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till 185 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 12,2 miljarder kronor. 110


111


KAR SAMMAN SVERIGE gheter att fåEuropakorridoren ÖVRIGA EUROPA gheter att få HELA DEN HÄR SIDAN ÄR EN ANNONS

Avanti är Sveriges äldsta Branschorganisation för borrentreprenörer.

länkar samman Sverige med övriga Europa

gheter att få energiprojekt? energiprojekt? energiprojekt? energiprojekt?

aa aaa a

Läs mer om vårt arbete och våra duktiga borrentreprenörer på: www.avantisystem.se

Europakorridoren organisation bestående av ett femtiotal medlemmar ren är en organisation beståendeär avenett femtiotal medlemmar i form av kommuner och regioner längs stråket Telefon: runt Sveriges planerade uner och regioner längs med stråket runt Sveriges med planerade 0771-AVANTI (28 26 84) höghastighetsjärnvägar. Målsättningen är att skapa förutsättningar för ett effektivt E-post: kansli@avantisystem.se ärnvägar. Målsättningen är att skapa förutsättningar för ett och långsiktigt hållbart transportsystem längs Europakorridorens sträckning, med ngsiktigt hållbart transportsystem längs Europakorridorens höghastighetsbanornas förverkligande som primärt mål. d höghastighetsbanornas förverkligande som primärt mål. er er

er er er er

Avanti är Sveriges äldsta Branschorganisation för borrentreprenörer.

– Vårt befintliga järnvägssystem har trafikerats i drygt 150 år och står inför omfattande underhållsbehov. Dessutomikrävs fler spår för ärnvägssystem har trafikerats drygt att hantera gods- och persontrafikens framtida ör omfattande underhållsbehov. behov, inte minst för att öka framkomligheten genom effektivtgodskunna och separera tåg med er spår för att att hantera olika hastigheter, säger Katarina Svärdh, vd för amtida behov, inte minst för att öka Europakorridoren.

EN LÄNKAR

Läs mer om vårt arbete och våra duktiga borrentreprenörer på:

MED EUROPA genom attÖVRIGA effektivt kunna separera

www.avantisystem.se

Oslo

Stockholm

Telefon: 0771-AVANTI (28 26 84) E-post: kansli@avantisystem.se

är att vd verka igheter,Europakorridorens säger Katarina syfte Svärdh, förför att Götalandsbanan och Europabanan byggs . så att Sverige får en modern, snabb och infrastruktur förutom nyttan för s syfte äreffektiv att verka för attsom Götalandsbanan Sverige oss närmare övriga Europa estående aväven ettförfemtiotal medlemmar byggs sågenom att Sverige en modern, att knytafår samman våra järnvägsnät. med stråket runt Sveriges planerade Påverkansarbetet görs genom informationsinfrastruktur som förutom nyttan för och kunskapsspridning samt samverkan. nss är att skapa för ett närmare övriga förutsättningar Europa genom att knyta Siktar på byggstart 2017 vägsnät. Påverkansarbetet görs genom OREN LÄNKAR portsystem längs Europakorridorens Den utbyggda Europakorridoren består av två kunskaps-spridning samt samverkan.mellan höghastighetsbanor,som Götalandsbanan as förverkligande primärt mål.

Vagnhärad Nyköping Skavsta Norrköping Linköping

Tranås Ulricehamn Jönköping

Landvetter

Göteborg

Mölnlycke

Borås

Värnamo

Ljungby

Hässleholm

Helsingborg Helsingør København

Lund Malmö

Kastrup

Stockholm och Göteborg samt Europabanan E MED ÖVRIGA EUROPA mellan Stockholm och Malmö; de nya

Nykøbing F

Oslo

Rødby Puttgarden

Stockholm

Siktar på byggstart 2017 stambanorna. Inom 60 minuters restid från Höghastighetsbanorna gynnar Den utbyggda stationerna utmed Europakorridoren Götalandsoch Europabanorna bor cirka 75 procent av arbetsoch studiependling, består av två höghastighetsbanor, stärker Sveriges befolkning. Befolkningstätheten on bestående av ett femtiotal medlemmar tillförlitlighet och kapacitet för godGötalandsbanan mellanproduceras är hög och i Europakorridoren strafi kSveriges samtBNP. görsamt persontrafi längs med stråket runt planerade cirka 65 procent av Sveriges Här finns ken mellan Stockholm och Göteborg en mycket stor andel av Sveriges mest Sveriges största städer och ingen är att skapa mellan förutsättningar förmest ett Europabanan Stockholm expansiva näringsliv och merparten av landets befolkningstäta regioner mer attraktiv transportsystem arbetstillfällen. och Malmö;längs de nyaEuropakorridorens stambanorna. och mindre störningskänslig. KapaInom 60 min-uters restid frånoch mål. anornasHöghastighetsbanorna förverkligande som primärt gynnarpå arbetscitet frigörs befintliga stambanor stationerna utmed Götalandsoch studiependling genom kopplingar till vilket bra ger utrymme för fler lokal- och kollektivtrafik, stärker tillförlitlighet or ca 75 övrig procent av Sveriges befolkning. Höghastighetsbanorna gynnar regionaltåg samt förbättrar möjlighastighetsbanor, samt gör persontrafiken mellan Sveriges en är hög och i Europakorridoren arbetsoch studiependling, stärker största städer ochheterna mest befolkningstäta att utföra planerat underhåll. mellan Stockholm regioner mer attraktiv. Kapacitet frigörs på tillförlitlighet och kapacitet för godprocent av Sveriges BNP.– Här finns en är att högVår förhoppning mt Europabanan befintliga stambanor vilket ger utrymme strafi k samt gör persontrafi ken avoch Sveriges mest näringsliv och byggasmellan börjar m Malmö; de för fler lokal-expansiva ochhastighetsbanorna regionaltåg Sveriges samt störstautökad städer och mest godstrafik. möjligheterna 2017förbättras och att båda banorna står klara a. Inom 60 min- Dessutom dets arbetstillfällen. befolkningstäta regioner mer attraktiv att utföra planerat underhåll. senast år 2035. Den nyakänslig. generationen stationerna utmed orna gynnar arbets- och och studiependling, mindre störnings Kapajärnväg medför samhällsekonomiska Europabanorna bor för godstrafik – Vår förhoppning är att citethöghastighetsfrigörs på befi ntliga stambanor het och kapacitet samt gör banorna börjar byggas 2017 och att nivåer, effekter påger många Sveriges befolkning. vilket utrymme för flbland er lokal-annat och ellan Sveriges störstastårstäder och mest båda banorna klara senast år 2035. regionaltåg samt förbättrar möjligtvå höghastighetsbanor, genom minskad miljöpåverkan, eten är hög och i gioner mer attraktiv och mindre störnings Den nya generationen järnväg medför heterna att utföra planerat underhåll. dsbanan mellan Stockholm ökadeffekter godstrafi k, ökad persontrafi k, n produceras ca 65 samhällsekonomiska på många nivåer, frigörs befintliga stambanor vilket – Vår förhoppning är att högeborg samtpå Europabanan bland miljöpåverkan, minminskad skade restider samt utökade ges BNP. Här fiannat nns genom fler lokal-ökad och regionaltåghastighetsbanorna samt förbättrar börjar tockholm och Malmö; godstrafik, persontrafik, minskade möjligheter att leda om trafibyggas ken ndel av Sveriges mestde ökad restider samt utökade möjligheter att leda om står klara 2017 och att båda banorna banorna.planerat Inom 60 minutföra underhåll. vid trafi kstörningar, säger Katarina sliv och merparten trafiken vid trafikstörningar, säger www.europakorridoren.se senast år 2035.Katarina Den nya generationen idärfrån utmed Katarina Svärdh, vd för Europakorridoren. gtillfällen. attstationerna höghastighetsbanorna börjar Svärdh. Svärdh. www.europakorridoren.se järnväg medför samhällsekonomiska ds- och112 Europabanorna bor tt båda banorna står klara senast år 2035.

ocent av Sveriges befolkning.

Lübeck

Vagnhärad Nyköping Skavsta Norrköping Linköping

Hamburg

Bremen

Tranås

Landvetter

Göteborg

Hannover

Mölnlycke

Ulricehamn Jönköping

Borås

Värnamo

Ljungby

Hässleholm

Helsingborg Helsingør København Kastrup

Nykøbing F

Rødby Puttgarden

Lübeck

Hamburg

Bremen

Hannover

effekter på många nivåer, bland annat

Lund Malmö


2017

1

3

2 4

6 5

Nya tider 1. Årskalender, 50x70 cm, cirka 210 kr, yearcalendar.se 2. Perforerad kalender, 209 kr, HAY 3. Kalender 2017, illustrerad av Emilia Ilke, 449 kr, Granit 4. Almanacka med motiv av Nina Hemmingsson, 127 kr, bokus.com 5. Evighetskalender, 265 kr, House doctor 6. Kalender, Bon voyage, med illustrationer frün världen runt, 325 kr, papercutshop.se

113


P Concept! PC

PCrr

PCrb

PCgh

PCmg

PCso

PCau

Modell PC är en lätt, modern fällkniv med utmärkta tekniska egenskaper. Bladet är tillverkat i laminerat kobolt specialstål vilket borgar för en skärpevaraktighet utöver det vanliga. Bladlåsningen är av s k liner-locktyp, känd som en av de starkaste och säkraste bladlåsningarna i världen. Skaft i grilon som är invändigt förstärkt med sidor i rostfritt stål vilket ger ett både starkt och lätt koncept. Med en vikt på bara 66 gram är den behaglig att bära i fickan och, skulle kniven bli smutsig, är den enkel att rengöra med lite diskmedel och varmvatten. Bladet är fixerat med smörjfria teflonlager och kan justeras i tröghet eftersom bladbulten är gängad, allt du behöver är en Torx T10 mejsel. Eftersom bladet är försett med nagelskåra på båda sidorna passar kniven för såväl höger- som vänsterhänta. Om någon undrar över beteckningen på denna fina fällkniv kommer det sig av att designen är inom originalkonceptet för modell P. Så, letar du efter en fällkniv för vardagsbruk men vill ändå ha en riktigt bra teknisk prestanda är PC kniven för dig. Pris: PC i olika färger 908:PCau 969:PCx 1091:-

PRODUKTFAKTA PC Totallängd utfälld: (mm) 174 Bladlängd: (mm) 73 Bladtjocklek: (mm) 3 Stål: Lam.CoS Hårdhet (HRC): 60 Skaftmaterial: Grilon Låsning: Linerlock

114

PCx

PCx har till skillnad från de andra clips som ger en snabb och komfortabel access till kniven, samt en thumb stud för att enkelt kunna öppna och stänga kniven med en hand.

www.FALLKNIVEN.com

KUNGLIG HOVLEVERANTÖR


nära till kunder och marknad

1,7 miljoner kvm byggklar mark för industri, lager och handel

Illustration av framtida utbyggnad ett samarbete mellan Kilenkrysset AB och Strängnäs kommun mer information på

www.separk.se 0152-297 00

0152-244 00 115


116


recept gröna smoothies

Den kan förtäras till frukost, som mellanmål eller efter en middag – och anta alla möjliga kulörter. Matbloggsparet David Frenkiel och Luise Vindahl ger några exempel på smoothiens spännvidd. RECEPT: DAVID FRENKIEL OCH LUISE VINDAHL FOTO: DAVID FRENKIEL

Färskpressat och färgglatt 117


Upp- och nedvänd frukost • 4 portioner eller 2 stora portioner Bär- & spenatsmoothie: 1 mogen banan, skalad 1 näve färsk babyspenat, sköljd 75 g färska eller frysta jordgubbar (gärna ekologiska) 75 g frysta blåbär ½ tsk mald kardemumma 2 ½ dl osötad havre- eller mandelmjölk Bottenlager: 150 g müsli 2 ½ dl naturell grekisk yoghurt Till servering: färska frukter och bär, skurna i bitar Gör så här: 1. Skär bananen i stora bitar och lägg dem i en mixer tillsammans med övriga ingredienser till smoothien. Kör på hög hastighet till en helt slät smoothie. 2. Fördela müslin i fyra medelstora glasburkar eller två stora (som på bilden till vänster). Lägg yoghurten ovanpå müslin. Häll smoothien i ett lager ovanpå yoghurten. Toppa med frukt och bär och servera.

Müsli (till uppoch nedvänd frukost) Morgonsmoothie med kaffe och kakao • 1 portion 3–5 mjuka dadlar, urkärnade 2 tsk kakao 3 msk havregryn 2 ½ dl osötad växtmjölk 1–2 shots espresso (cirka 2–4 msk) 1 tsk kallpressad kokosolja 2 istärningar

118

Gör så här: 1. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör på hög hastighet till en helt slät smoothie. 2. Smaka av och justera sötman och kaffesmaken genom att tillsätta fler dadlar eller mer espresso eller mjölk om det behövs. 3. Häll upp i ett medelstort glas eller en kopp och servera genast. Virveln på bilden är bara en extra skvätt växtmjölk som rörts om med en sked.

180 g havregryn 150 g naturella frön (pumpa-, solros-, lin-, sesam- eller hampfrön) 150 g osötad torkad frukt eller osötade torkade bär 90 g naturella fullkornsflingor 50 g puffat helkorn 50 g kokosflingor (eller osötade kokoschips) 1 tsk mald kanel ½ tsk mald ingefära Gör så här: 1. Lägg alla ingredienser i en stor skål och blanda väl. 2. Häll upp i ett stort konserveringsglas och förvara i skafferiet. Müslin håller sig i månader i skafferiet.


Nyponsoppa med krossade mandelbiskvier • 2 portioner eller 1 stor portion Mandelbiskvier: 4–5 mjuka dadlar, urkärnade 90 g mald mandel (eller mandelmjöl) 4 msk mandelmjölk Nyponsoppa: 40 g nyponpulver 1 msk arrowrot eller potatismjöl 5 dl vatten 3 msk ren lönnsirap Till servering: vaniljglass Gör så här: 1. Värm ugnen till 180° och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg alla ingredienser till mandelbiskvierna i en matberedare och kör på pulsfunktionen tills allt har blandats. Du kan också mosa dadlarna med en gaffel i en skål. Tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda väl. 2. Smaka av och justera sötman genom att tillsätta fler dadlar om det behövs. Lägg degen i en spritspåse och spritsa ut rundlar på cirka 2 cm i diameter, som mandelbiskvier. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gör nyponsoppan.

3. Häll nyponpulvret i en kastrull tillsammans med arrowrot och vatten. Koka upp under omrörning så att det inte bildas klumpar. Sänk värmen, vispa ner lönnsirapen och låt sjuda i cirka 5 minuter eller till en slät soppa. Ta bort kastrullen från värmen och sila soppan genom en finmaskig sil för att få den helt slät. 4. Lägg en skopa vaniljglass i botten på två medelstora glasburkar eller skålar, eller i en stor burk (som på bilden ovan), och häll över nyponsoppa. Avsluta med att strö över smulade mandelbiskvier och toppa med en liten klick vaniljglass. Servera genast, innan glassen börjar smälta!

Green Kitchen Smoothies är skriven av David Frenkiel och Luise Vindahl (Norstedts, 2016).

119


“Små företag vinner också upphandlingar”

! t n a S

2014 gick 87% av upphandlingarna till små, mikro eller medelstora företag.

Offentligaupphandlingar.se hjälper företag att hitta, bevaka och vinna upphandlingar. Med en skräddarsydd profil får du ett mail varje gång en upphandling matchar din bevakning. På så vis har du alltid full koll på upphandlingar som är aktuella för din verksamhet. Skapa ett kostnadsfritt testkonto redan idag!

040-601 17 17 info@offentligaupphandlingar.se www.offentligaupphandlingar.se 120


FACEBOOK.COM/STIGASPORTS

INSTAGRAM.COM/STIGASPORTSOFFICIAL

MADE IN SWEDEN I tomtens verkstad här i Eskilstuna formger vi inte bara våra pulkor för att få bästa åkförmåga, vi tillverkar dem också här, vilket ger oss full kontroll på kvalitet och prestanda. Detta har bl a gett oss Bäst i test för vår Pacer pulka i Testfakta 2014.

Bäst i test.*

SNOW POWER

PACER PULKA

Stiga Snowpower är en pulka med styrningsfunktion och broms. Åk snabbt i backen med denna pulka. Reflex och label.

Klassisk pulka med reflex och label, finns med broms och utan. *BÄST I TEST ENLIGT TESFAKTA JANUARI 2014.

Snökick/snöspark för vinterlek med Curve skidor. Justerbar i olika höjder. Max 50 KG.

SNOW KICK STX FREE

SNOWRACER SX PRO

SNOWRACER COLOR PRO PINK

Snökick/snöspark för vinterlek med Curve skidor, stötdämpare och broms. Max 100 KG.

Med styre, förstärkt framgaffel och nosplatta, automatisk dragkassett, styrfjäder, dubbelverkande broms och Curve Ski System.

Color model med rosa sits och skidor. Har även automatisk dragkassett, styrfjäder, dubbelverkande broms och Curve Ski System.

SNOW KICK FREE

MODELLERNA FINNS ATT KÖPA I VÄLSORTERADE VARUHUS, LEK- OCH SPORTHANDLARE. 121


Har du outsourcat din IT och upplever att avtalet inte hänger med?

Agil sourcing från Advania

Vår lösning är agil sourcing med flexibla avtal som förändras i takt med din verksamhet. Vi tar ansvaret för din IT, även för de gråzoner som kan uppkomma.

Kontakta oss Göran Gustavsson Affärsområdesansvarig goran.gustavsson@advania.se 0761-400 370

Advania anses av Sveriges företag och organisationer vara en av de högst rankade IT-leverantörerna. Microsoft har utsett oss till Partner of the Year och HP har gett oss utmärkelsen System Integrator of the Year.

WWW.CAPITOLMUSICGROUP.SE RING OSS PÅ 08-714 95 14 INFO@CAPITOLMUSICGROUP.SE

122


Private Client Services För privatpersoner och entreprenörer Vi erbjuder global skatterådgivning för privatpersoner, familjeföretag, entreprenörer, företagsägare, riskkapitalföretag och stiftelser. I dagens globaliserade värld blir det allt mer vanligt att bo och arbeta utomlands, många äger också en bostad eller har andra tillgångar utomlands. Vårt globala nätverk inom Deloitte Private Client Services säkerställer att de frågor som våra klienter ställs inför hanteras och koordineras av oss oavsett om frågorna uppkommer i Sverige eller i något av de 150 länder där vi erbjuder tjänster inom Private Client Services. Några exempel på de tjänster vi specialiserat oss på: • Avtal och legala frågor • Frivilliga rättelser • Generationsskiften • Deklarationer för privatpersoner och bolag

• Internationella skattestrukturer för företag och individer • Kapitalbeskattning • Pension och försäkring

• Upprättande av deklarationer för individer och entreprenörer • Utlandsflytt • Återflytt till Sverige

Deloitte är Sveriges Leading Tax Firm 2015 enligt International Tax Review

www.deloitte.se/pcs

123


124


läsvärt

Till biografislukaren: Born to run av Bruce Springsteen (Natur & kultur)

Till romanälskaren: De oroliga av Linn Ullmann (Albert Bonniers Förlag)

Born to run är resultatet av sju års hemligt skrivande. Bruce Springsteen bjuder på berättelsen om sitt liv med samma ärlighet, humor och originalitet som i hans låtar. För första gången berättar han om de personliga motgångar som har inspirerat hans främsta verk, och visar varför låten Born to run har en djupare innebörd än de flesta känner till.

"Jag numrerar, ordnar och katalogiserar. Jag säger: Det var tre kärlekar. Jag är idag lika gammal som min far var när jag föddes. Fyrtioåtta år. Min mor var tjugosju, hon såg både mycket äldre och mycket yngre ut än sin ålder den gången." De oroliga är en lekfull, utforskande och genreöverskridande roman om ett barn som inte kan vänta med att växa upp, och föräldrar som skulle föredra att vara barn. Det är en bok om minnen, glömska och de många berättelser som utgör ett liv.

Till humoristen: En tryckare på Blue Moon Bar av Hanna Hellquist (Albert Bonniers Förlag) ”När man står utanför Blue Moon Bar i Karlstad, klockan halv tre på natten i snöglopp, och skriker åt en chalmerist för att han har dansat tryckare med en annan brud, och folk går förbi och ser hela dramat, och man vinglar till i sina sjucentimetersklackade lackpumps som ingen ändå har vett att uppskatta – då kommer man till insikten att livet inte riktigt blev som man tänkt sig.” Hanna Hellquist berättar om sin hemstad Karlstad – som inte har någon karaktär, ingen klass, ingen självinsikt och inga klubbar. Så alla vägar bär till Blue Moon Bar.

Till spänningssökaren: Änkan av Fiona Barton (Massolit förlag) Vi har alla sett honom stirra på oss från löpsedlarna – monstret, mannen som har anklagats för ett fruktansvärt brott. Men kvinnan som står vid hans sida då? Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hon hade ett fint hus och en omtänksam man. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas framsidor.

Brännande berättelser Till den samhällsintresserade: Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius (Albert Bonniers Förlag) Numera lever konstnären Lars Vilks på hemlig ort med livvakter dygnet runt. 2015 överlevde han den terrorattack i Köpenhamn som krävde två liv. Vilks drömmer om att ställa ut sina verk på nytt, men han är radioaktiv. Det handlar om terrorskräck, men också om politik. Vems ärende går han? Skulle det gå att ta rygg på Vilks, trots de massiva säkerhetsarrangemangen? Och skulle man i så fall kunna få syn på vår tid, vårt samhälle och dess blinda fläckar? Skotten i Köpenhamn är en bok om extremism, terror och rädslor.

Poetiskt, spännande, samhällsgranskande eller roligt? Vi tipsar om några nya bladvändare för alla smaker.

Till den konstfascinerade: Basquiats änka av Jennifer Clement (Albert Bonniers Förlag) Jean-Michel Basquiat var målaren som kom att definiera 1980-talet. Han tog med sig graffitin in i en konstvärld där Andy Warhol var som störst och han var den första svarta konstnären som blev superstjärna. 1988 dog Basquiat, 27 år gammal, av en överdos. En person som såg hans passion och framgång – men också det förfall som hans livsstil förde med sig – var Suzanne Mallouk som levde med honom under den tiden. Författaren Jennifer Clement rörde sig i samma kretsar och har skrivit en poetisk memoar utifrån Mallouks berättelser.

125


Danmark.

126


resa topplista

Världens lyckligaste folk

Köpenhamn, Danmark.

De senaste åren har FN rankat jordens befolkningar utifrån ett slags lyckoindex. Här följer länderna som ligger i toppen. FOTO: STEINAR LA ENGELAND, OLIVIER MICHE , ROSS HUGHES, JARAND LOKELAND, MATTHEW HENRY, TOMMY FERRAZ , ALEX SIALE , ALEX WONG OCH MATIAS LARHAG

1. Danmark Vad är det som ligger bakom danskarnas välbefinnande? Enligt turistorganisationen Visit Danmark finns ett antal komponenter, däribland cykelvänlig infrastruktur och strävan efter stunder av "hygge" (att mysa och koppla av med vänner eller närstående). ▶▶

Nyfiken? Läs mer om FN-rapporten World Happiness Report på worldhappiness.report

127


Adelboden i Bern, Schweiz.

128


Island.

Ålesund i Møre og Romsdal, Norge.

2. Schweiz Det sägs att pengar ökar lyckan – i alla fall upp till en viss nivå. Kanske är det därför som detta finansmecka med sin anrika klockindustri och välkända bankväsen hamnar så högt upp på listan. Sedan 2015 har landet dock halkat ner från en första- till en andraplats.

3. Island Island må ha haft det tufft under finanskrisen, men idag är landets 320 000 invånare några av jordens

lyckligaste. Den vilda och vackra naturen och den havsinfluerade gastronomin, liksom det sociala skyddsnätet, är möjligen några av anledningarna.

4. Norge Fjordlandet Norge ligger – liksom de övriga nordiska länderna – högt upp på FN:s lyckolista. Välbefinnandet kanske kan förklaras med ett rikt friluftsliv i kombination med landets stadiga oljeinkomster, vilka har möjliggjort en hög materiell levnadsstandard. ▶▶

129


5. Finland De tusen sjöarnas land är inte bara hemvist för eposet Kalevala, sagorna om Mumintrollen och karaktären Jultomten, utan anses även ha en skola i världsklass. Att landet har få naturtillgångar, förutom skogen, verkar inte påverka lyckonivån negativt. ▶▶

130


131


132


6. Kanada Dominanta på folksporten hockey, en karismatisk premiärminister i Justin Trudeau och omfattande naturtillgångar är några kännetecken för Kanada, som intar listans sjätteplats. Landet är ett av världens mest glesbefolkade och känt för sin rena luft. ▶▶

133


Nederländerna.

Nya Zeeland.

Australien.

Södermalm i Stockholm, Sverige.

134

7. Nederländerna

8. Nya Zeeland

9. Australien

10. Sverige

Den höga levnadsstandarden lär delvis härröra från den goda ekonomin. Landet inrymmer en av världens största hamnar, är en välkänd exportör av snittblommor och är – till följd av ett effektivt jordbruk – nästan självförsörjande på livsmedel.

Det lilla landet i Stilla Havet kan, till följd av stark tillväxt och låg arbetslöshet, skryta med en levnadsstandard som ligger på europeisk nivå. Nya Zeeland kännetecknas av sin bördiga jordbruksmark och är en framstående exportör av vin och frukt.

Detta jätteland har varit bebott i 50 000 år men togs i anspråk av européer för ungefär 200 år sedan. Utöver ett unikt naturliv är Australien även rikt på naturresurser. Ekonomin är stark och arbetslöshet låg, vilket bidrar till en hög levnadsstandard.

För tre år sedan – 2013 – låg Sverige på lyckolistans femteplats. Det kan tyckas lite snopet att vi sedan dess har fallit ner hit, men en tröst kan vara att vi hur som helst har en topplacering jämfört med majoriteten av de 156 länder som är med i rankningen.


Bättre läge i HagaBlue

4 MIN TILL TÅGET

GENERÖS TAKHÖJD

LJUS I ÖVERFLÖD

En kort promenad tar dig till pendel och tvärbana vid Solna station.

I HagaBlue får du nytt kontor med en takhöjd utöver det vanliga.

De stora fönsterpartierna i HagaBlue släpper in massor av ljus.

TOPPVENTILATION

TAKTERRASSER

FLEXIBELT

Med ventilation av senaste slag kan du utnyttja lokalerna effektivt.

Flera av lokalerna har stora härliga takterrasser.

I HagaBlue tillåts du anpassa din inredning efter eget behov.

hagablue.se 135


Lämna din bil i noggranna händer Hos verkstäder som använder MRF:s symbol har vi rätt utrustning för att gå igenom din bil in i minsta detalj. Det är en av många orsaker till att vi kan säkra kvaliteten och ge dig garanti på service och våra reparationer. MRF-verkstäderna, www.mrf.se/verkstad

I trygga händer

Våra innoVationer skapar framtidens globala betallösningar tack Vare Vår lokala närVaro kan Vi skräddarsy lösningar som passar din Verksamhet bäst

www.verifone.se

Ann. RetailAwards 160x120 maj17.indd 1

136

03/05/2016 17.40


tandvård utomlands Budapest Ungern

spara

tid och pengar

på din tandbehandling

Főr information eller bokning kontakta Anna.

www.kreativdentalsverige.se

anna Mikkelsen

anna@kreativdentalsverige.se +36 20 297 8202 • +46 31 753 9835

Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se

137


KONFERENS & FEST EN PLATS FÖR MAT, MÖTEN & KULTUR FESTVÅNING

BISTRON

Öppet alla dagar sön-tor 11-17 fred-lör 11-20

KONFERENS BRÖLLOP

SALONGERNA

EVENT BISTRO KULTUR

Boka lunch, middag, konferens, fest eller bröllop i slottsmiljö

ÅRETS MILJÖFÖRETAG 2015 Vi väljer miljömärkta råvaror med omsorg om miljön och verksamheten är KRAV-certifierad

138

08-770 34 51 tyresoslott.com


LÄGG DIN KONFERAN S HOS OSS!

Sätra Brunn

jacuzzi

s

gym

–konferens i vinterskön brunnsmiljö Helpensionspaket logi Kaffe med smörgås, lunch, kaffe med fikabröd, trerättersmiddag och frukostbuffé. Konferenslokal tillkommer. Enkelrumstillägg 300 kr/rum exkl. moms. från

1 395 kr

/pers exkl. moms

Dagkonferenspaket dag 2 Konferenslokal, kaffe med smörgås, lunch, kaffe med fikabröd.

425 kr

/pers exkl. moms

Sätra Brunn, Sala | Tel. 0224-546 00 info@satrabrunn.se | satrabrunn.se

139


140


intervju danny saucedo

”Jag bar på en dröm om att ta över världen” Han började sjunga i gosskör som femåring och har sedan genombrottet i Idol blivit folkkär med sina danspoplåtar. Nu sätter Danny Saucedo upp en egen show. TEXT: LOUISE FAUVELLE FOTO: MORGAN NORMAN OCH PÄR BÄCKSTRAND/ T V4

P

å väggarna i mötesrummet på skivbolaget United Stages kontor på Södermalm i Stockholm hänger inramade foton på svenska artister. Melissa Horn, Lars Winnerbäck, Loreen och Danny Saucedo. Den senares singel Play it for the girls från 2006 har sålt guld, förkunnar diplomet med en bild på den leende popartisten med lång, blond, gelékammad snedlugg. En tio år äldre Danny sitter i en lila snurrfåtölj och skrattar. – Jag undrar varför ingen bad mig gå och klippa mig, säger han med en nick mot fotot på väggen. Sedan Danny slog igenom i TV4:s talangprogram Idol för ett decennium sedan har han gått från att vara flickidol i poptrion E.M.D. till att bli en etablerad artist med fyra soloalbum bakom sig och som både har tävlat i och lett Melodifestivalen. När vi ses före jul är Dannys dagar hektiska – fyllda med möten, träning, repetitioner och däremellan en och annan intervju. Den 25 januari är det premiär för det största hittills i hans karriär: en egen dans- och musikshow på Hamburger Börs i Stockholm. – Det är intensivt, men roligt. Att göra en sådan här föreställning är både spännande och jävligt läskigt. Jag måste ju sälja biljetter, det har jag aldrig behövt göra tidigare, säger han och lägger benen i kors. Danny bor bara några portar bort från skivbolagets adress. Med undantag från en period i Los Angeles har han varit Södermalm trogen. Det var i den här stadsdelen, det här kvarteret, som allting började.

Danny växte upp med sin två år äldre bror Leandro och sin bolivianska mamma Patricia som är spansk- och engelsklärare. Danny hade Emil i Lönneberga som idol och beskriver sitt unga jag som sprallig och busig. Mellan hyssen var det dock en rad kulturella aktiviteter som fyllde schemat. Som femåring började han ta fiollektioner och sjunga i gosskören i Katarina kyrka. Han gick på spanskspråkigt dagis, engelskspråkigt fritids, läste franska hos franciskanersystrar och var med i Vår Teater. – Mamma ville att jag och brorsan skulle bli kultiverade polylingvister och hade höga ambitioner. Hon sjöng alltid spanska sånger med oss – vi kvittrade hela tiden hemma. Och hon målade och tog med mig och ritade kroki. Det är en flummig kvinna, säger Danny och ler. Hur var det att växa upp med alla dessa aktiviteter och höga ambitioner? – Jag visste ju inget annat. Mina klasskamrater spelade kanske fotboll en gång i veckan. Jag höll aldrig på med någon sport, men mamma satte mig på en kurs i tiodans – pardans där man har klackskor – när jag var nio-tio. Det var inte så ballt när man lyssnade på Michael Jackson. Men idag är jag jäkligt tacksam för allt hon introducerade oss till. På högstadiet gick Danny i Adolf Fredriks musikklasser. Där bestämde han sig för att lägga ner fiolen och plocka upp gitarren och det var också då som tanken på att bli artist och skriva låtar föddes. – Idag känner jag att jag har ett syfte med min musik. Men då var det nog mest en längtan efter ▶▶

141


"Man blev ju allmänt gods, vilket störde mig till och från. Folk kunde komma fram och säga hur de tyckte att jag skulle ha mitt hår eller ge tips på hur jag skulle sjunga"

142

att bli sedd. Jag är mycket ute på nätet och läser och försöker förstå varför jag är som jag är. Jag har självanalyserat det till att en ambitiös mamma har gett mig höga ambitioner och en frånvarande pappa har gett mig ett bekräftelsebehov. Var någonstans var din pappa under din uppväxt? – Jag såg honom bara någon gång i månaden. Han var aldrig intresserad av att vara farsa och mamma tyckte att hon tog hand om föräldraskapet bäst själv. Men idag, sedan två-tre år tillbaka, är jag och farsan jäkligt tighta. Det var en pusselbit som föll på plats när vi hittade varandra och vi har askul ihop. Ingen förstår mig som han och jag har insett att vi är väldigt lika. Med drömmen om att bli artist valde Danny Södra Latins Gymnasium med inriktning afrosång. En av hans lärare tyckte att han skulle bli operasångare eftersom det var brist på duktiga operatenorer i Europa. Uppmuntrad av detta började Danny ta extralektioner i operasång utanför skolan. Men han insåg snart att det inte kändes rätt. – Jag upplevde att operavärlden hade en stor kvast uppkörd i arslet. Den är lite för ortodox; de tycker inte om när man svävar på tonerna. Jag gillar att ha lite grus under naglarna. När kände du att du hittade din väg musikaliskt? – Jag letar fortfarande efter den. Men under Södra-tiden började jag skriva poplåtar och ett tag tänkte jag att jag skulle satsa på att bli låtskrivare – viga mitt liv åt att bli nya Max Martin.

Efter studenten kom han också in på låtskrivarskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik. I samma veva sökte han till Idol och blev antagen. Musikskolan accepterade att Danny pluggade på distans under inspelningsperioden, men inte TV4. Han valde Idol och slutade på sjätte plats. – Idol är en fantastisk språngbräda om man har bråttom ut och vet vad man vill. Men det är ovanligt att du har hittat dig själv när du är 19-20. Jag hade absolut inte gjort det, säger Danny och tillägger: – Det är en speciell situation. Du står i prime time-tv och hissas eller dissas av en jury med en kamera i ansiktet. Men när det gällde kändisbiten så är det sjuka att jag vande mig väldigt fort. Jag var bekväm med att över en natt bli igenkänd på stan. Var kändisskapet enbart positivt? – Man blev ju allmänt gods, vilket störde mig till och från. Folk kunde komma fram och säga hur de tyckte att jag skulle ha mitt hår eller ge tips på hur jag skulle sjunga. Men det hade nog varit jobbigare om jag hade varit en person som tyckte om att gå ut på krogen – där kommer ju folk fram hela tiden. Jag skulle inte vilja säga att jag är en enstöring men jag föredrar hemmafester. Det är de bästa festerna; du får vara med dem du vill och lyssna på vad du vill. Danny upplevde att det stora genombrottet kom sommaren 2009. Han hade vid det här laget startat E.M.D. med två andra före detta Idol-deltagare, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson. De var i ▶▶


Danny Saucedo Ålder: 30 år. Bor: Vindslägenhet på Södermalm i Stockholm. Familj: Fästmön tillika artisten Molly Sandén, mamma, pappa och storebror. Gör: Sångare och låtskrivare. Aktuell: Premiär för föreställningen NU på Hamburger Börs i Stockholm den 25 januari. Favoritstad: Amsterdam – för de öppensinniga människorna och den vackra arkitekturen. Så börjar en bra dag: Med äggröra och jazzmusik. Så hanterar jag vintermörkret: Med D-vitamin, musik, träning och inställningen att ”en grå dag är en bra dag”. Drömmer om: Att skriva en bok och testa skådespeleri. Livsmotto: Leta efter lyckan i livet – i allt det roliga, tråkiga och hemska.

143


Örebro på en utomhusfestival och spelade för 14 000 personer. När de efter spelningen hade satt sig i bilen och åkt till hotellet omringades den av skrikande tjejer som slog på rutorna. – Det var en jäkla hysteri, som med Beatles, nästan lynchstämning. Tjejerna skrek och grät. Då minns jag att vi tre tittade på varandra och jag sade: ”Shit vad sjukt. Vad stora vi är grabbar!”. Det var som att någonting landade. Men allt håller ju inte för evigt. En karriär går upp och ner. Var på den där upp och nerskalan befinner du dig nu? – Nu är jag nog på något slags peak. Men den personliga

144

"Det var en jäkla hysteri, som med Beatles, nästan lynchstämning. Tjejerna skrek och grät"

utvecklingen tycker jag är mer intressant än den karriärmässiga. Jag brukar göra experiment med mig själv. Istället för att vältra mig i att jag är känd försöker jag ställa mig utanför. Jag försätter mig i situationer och tänker hur jag vill reagera och ser hur jag faktiskt reagerar. Som om jag inte är artisten, utan spelar artisten och ser hur det går för honom. Jag ber om ett exempel och Danny trummar med fingrarna över fåtöljens armstöd och tittar ut genom fönstret med ett lurigt leende. – I varje möte förväntas det något av mig. Jag brukar kunna läsa av människor ganska fort och om ▶▶


En mer avancerad ekonomi, i Sverige och utlandet, kräver en mer engagerad rådgivare. Hos oss möter du experter och specialister som hjälper dig med allt från ax till limpa. Vi tar hand om komplexa frågor och vägleder våra kunder utifrån deras specifika behov gällande: • • • • • •

Korrekt redovisning av tillgångar från utlandet Planering av utlandsflytt Genomtänkta och väl förberedda generationsskiften Ägarplanering och bolagsstrukturer Försäljning av bolag Förmögenhetsförvaltning

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Stortorget 11, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Vi går vår egen väg 145


Danny i årtal 25 februari 1986 Föds i Stockholm. 1991 Tar sin första fiollektion. 2002 Börjar på Södra Latins musiklinje, inriktning afrosång. 2006 Kommer på sjätte plats i tvprogrammet Idol. 2007 Säljer platina med singeln Tokyo. 2009 Tävlar i Melodifestivalen med gruppen E.M.D. 2013 Programleder Melodifestivalen ihop med Gina Dirawi och flyttar till Los Angeles. 2015 Lämnar Los Angeles och släpper skivan Hör vad du säger men jag har glömt vad du sa. 2016 Förlovar sig och är med i TV4:s Så mycket bättre.

146

någon har en skeptisk inställning till mig syns det nästan direkt. Hos personer som är lite svårare – som har en lång, mörk snedlugg, flackande blick och Bob Dylan-T-shirt – har jag oftast inte jättemånga poäng. Då tycker jag att det är roligt att försöka spränga deras uppfattning om mig med en massa kärlek för att det är så kul att se dem förvånade. Det är egentligen det senaste året som Danny har intresserat sig för personligt utforskande. Kanske fick det sin början 2013 när han – efter att ha varit programledare för Melodifestivalen – kraschade (som han kallar det) inombords och bestämde sig för att åka till Los Angeles ihop med sin manager Pierre. De hyrde en lägenhet i West Hollywood – i vilken Dannys då nyblivna flickvän (idag fästmö) Molly Sandén senare också flyttade in. Pierre och Danny skapade ett excellark som de började fylla med namn och telefonnummer till ”viktiga” personer. Dagarna gick

ut på att få till så många möten med producenter och agenter som möjligt. Målet var att starta en eld och få den att sprida sig för att slutligen bli signad och jobba med ”rätt” människor. Under två års tid pendlade Danny mellan Stockholm och Los Angeles. – Åren i LA var nyttiga och fick mig att inse ganska mycket. Jag bar på en dröm om att ta över världen, men jag tyckte inte om tiden där alls. Jag blev trött på att bara prata om mig och ha på mig snabba kläder och frillor och klockor. Du skulle hela tiden sälja dig och det var bara ”me, me me”. Dannys profil i USA var att sjunga på en blandning av spanska och engelska och han fick snart bra kontakter på skivbolaget Universal Latin som ville signa honom på två år. Men efter att ha varit iväg och skrivit och spelat i Miami, Mexiko och New York landade han i en känsla av att han inte ville göra det här. Han insåg att hans resa till USA egentligen handlade om att han ville hitta sig ▶▶


Allt inom jakt och skytte!

Välkommen till Varpsunds stora skytteanläggning i Bålsta. Här hittar du kulskyttebiograf, tre sportingbanor för hagelskytte,

inskjutningstunnel, älgbana, jägarexamen, en stor jaktbutik med

vapenavdelning och givetvis så har vi riktigt duktiga instruktörer för allt skytte. Boka tid på vår hemsida, varmt välkommen.

Tel: 0171-142240. www.varpsund.se öppet alla dagar i veckan 147


Danny tillsammans med de andra deltagarna i 2016 säsong av TV4:s Så mycket bättre – Magnus Carlson, Lisa Ekdahl, Tommy Nilsson, Josefine "Little Jinder" och Jill Johnson.

"Jag längtar mycket efter att få barn och bilda familj. Och så drömmer jag om att få inspirera unga till bättre självkännedom – kanske för att jag är så nyfrälst i min egen" själv. Polletten trillade ner under en prismiddag för Latin American Music Awards i Miami. Han satt mellan två andra artister och när han frågade dem vilken musik de gjorde svarade de oberoende av varandra mer eller mindre samma sak: ”spanglish-låtar, lite latin flavour med engelska ord”. Precis som Danny. – Jag kände mig så jäkla ooriginell – som en kopia på en kopia. Jag var inte mig själv någonstans. När kontraktet med Universal landade kom den verkliga handpåläggningen. De ville satsa på att göra mig till en superprodukt och tanken var att jag direkt skulle åka på turné i Mexiko. Men jag kände bara att jag ville hem till Södermalm till mina vänner och min familj. Vad tänker du idag på att du lämnade USA och kontraktet där? – Det var det bästa beslutet i mitt liv. Jag är lyckligare nu än någonsin – och tryggare. Jag tror inte att mitt förhållande med Molly hade hållit om jag hade stannat. Ett tag efter att jag hade kommit hem visste inte vad jag ville göra, men det var skönt att i alla fall veta vad jag inte ville göra. Vad drömmer du om idag? – Jag längtar mycket efter att få barn och bilda familj. Och så drömmer jag om att få inspirera unga till bättre självkännedom – kanske för att jag är så nyfrälst i min egen, säger han och drar en hand genom

148

luggen. – Jag tror att det är nyttigare att se hur många steg man har tagit i sitt inre och fokusera mer på det än vad som är trendigt just nu. Jag vill få folk att tänka till litegrann. Hur yttrar sig din förbättrade självkännedom? – Genom att ta reda på mer om sig själv får jag mer kännedom om mina mentala tillstånd och det ger mig perspektiv på tillvaron. Jag låter inte mina känslor välla över på samma sätt längre utan kan ta ett djupt andetag och fatta bättre beslut. Dannys presskontakt knackar på dörren och påminner om att timmen är slut. Utanför väntar ännu en journalist och efter den intervjun ska Danny träffa koreografen Fredrik ”Benke” Rydman som regisserar Dannys stundande show. Men Danny verkar förvånansvärt avspänd inför sitt välfyllda program. Kanske är han van sedan uppväxten. – Nu har jag ju den här showen som snart har premiär, men normalt sett har jag det ganska lugnt. Jag brukar repa på helger och vara i studion – som numera är min flygel hemma – i veckorna. Jag är jättenöjd och tacksam över att jag har skapat mig en tillvaro där jag har mycket tid att tänka.


Best i Kalmar

Golfpaket • 1 natts logi • Frukostbuffé • 2 rätters middag (exkl. dryck) • 1 greenfeebiljett

SNÖKEDJOR FÖR STORT & SMÅTT

1195:-

per person i dubbelrum 200:- enkelrumstillägg

För att se vilka banor; www.kalmarsundhotel.se/golf.aspx • Konferens • Nöjespaket

CHAUFFÖRVÄGEN 23 • 831 48 ÖSTERSUND • 063-51 77 55 www.kedjanab.se

Sveriges äldsta golfresebyrå! Golfresor sedan 1971!

Välkommen till oss på Kullenberg Golf, vi skräddarsyr gärna Din golfresa!

• Weekendpaket • Sommarpaket

Boka på 0480-480 380 kalmarsundhotel.se

Bli Barnsupporter och ge 100 kr/mån. barncancerfonden.se

• Alltid valfri reslängd och ingen hcp. begränsning när Du reser med oss. • Alltid rabatt för ”tjejgäng” ! • Golfskola: 990:-/10tim.

Boka vår populära Golfskola under Jerkers ledning på Costa Brava, Spanien & i Aix les Bains, Frankrike.

• Platser kvar vissa veckor i vår: Maila eller ring för info!

• Datum för höstens populära resor: Aix les Bains, Frankrike: 27/9-18/10 Costa Brava, Spanien: 18/10-8/11

• Boka Din plats på vår exklusiva Sydafrikaresa i januari 2016! Golf, Vinprovning, Safari, mm.

Ring eller besök vår webbsida för mer info!

• Saknar Du vårt nyhetsbrev? Missa inte våra erbjudanden! Ring, maila eller anmäl Dig via webben!

www.kullenberggolf.se

08 - 556 00 230 149


Trelleborgs Hamn

Diplomerad controller Utvecklingen går från renodlad ekonomistyrning mot en bredare verksamhetsstyrning, vilket ställer stora krav på bred kompetens.

I direkt anslutning till terminal finns järnvägsansluten terminal! · · · · ·

Uppvärmd lagerbyggnad på 12 000 m² Uppställningsyta på 20 000 m² + 50 500 m² Egen spårförbindelse järnväg 540 m Lagerbyggnad på 10 000 m² Egen ansluten lastkaj med ramp

Utbildningen omfattar 5 block på sammanlagt 10 dagar: • Ekonomisk uppföljning och analys • Ekonomiska kalkyler • Styrmodeller • Ekonomiska risker, Företagsvärdering, Presentation del 1 • Presentation del 2, Controllerns roll, Diplomering Utbildningsstart: Stockholm 16 feb | Stockholm 15 maj | Göteborg 22 maj

Anmälan och läs mer på www.taurusekonomi.se

Flera destinationer och kortaste länken!

TT-Line, Stena Line och Unity Line har flertalet anlöp och avgångar per dag och trafikerar destinationerna: Travemünde, Rostock, Sassnitz och Swinoujscie. Det är redan många som upptäckt detta och som årligen totalt skickar 675 000 enheter via Trelleborg.

En central placering!

För många av våra kunder är vikten av en central placering viktig. Det ger våra kunder en konkurrenskraftigt effektiv hantering med snabba leveranstider.

Kontakta oss gärna för en diskussion om hur vi skapar logistikfördelar för just ert behov! www.trelleborgshamn.se

Snabbaste vägen

till och från Falun-Borlängeområdet. Dala Airport är den lilla bekväma flygplatsen med det stora utbudet. Du vet väl att det går Direktflyg till Göteborg och Malmö varje vardag? Mer än en charteravgång i veckan till varmare länder. Starta resan på Dala Airport nästa gång.

Tel: 0243-64500 • www.dalaflyget.se

Snabbaste vägen

till och från Falun-Borlängeområdet. Dala Airport är den lilla bekväma flygplatsen med det stora utbudet. Du vet väl att det går Direktflyg till Göteborg och Malmö varje vardag? Mer än en charteravgång i veckan till varmare länder. Starta resan på Dala Airport nästa gång.

Tel: 0243-64500 • www.dalaflyget.se

150


lounge afterwork

Foto: MATHIAS NORDGREN

Naturvin i fokus på nyöppnat vincafé På juldagen slog dörrarna till vincaféet Tyge & Sessil – i regi av stjärnkrögaren Niklas Ekstedt och sommelieren Maximilian Melfors – upp på Brahegatan i Stockholm. Fokus ligger på naturviner och målet är att vincaféet ska vara ett tillgängligt och lite stökigt alternativ för såväl frälsta naturvindrickare som noviser. Tyge & Sessil vill utmana bilden av att spännande vin är något svårtillgängligt. Detta återspeglas genom att man bland annat har bytt ut den traditionella bardisken mot en bänk. Bänken, vars arbetsytor är riktade ut mot lokalen, gör att sommelieren och gästen verkar sida vid sida. Utöver vin serveras även enklare maträtter.

”Jämt ska det upplevas och upptäckas nya jävla saker” I februari packar seriehunden Rocky upp hela sitt hem på Spritmuseum i Stockholm. I flyttlasset ingår hans ateljé, vardagsrum, kök och lantställe. Enligt Rockys skapare Martin Kellerman är målet att göra ett Junibacken för vuxna. De olika rummen är målade och skapade av Kellerman själv. Förutom en visit i Rockys värld kommer också en mängd originalstrippar att visas, vissa mer synliga än andra. Utställningen Rocky på Spritmuseum visas 11 februari–29 oktober på Spritmuseum.

Foto: ROB FENN

Mästaren av shock rock intar Gröna Lunds scen

Filmdryck blir verklighet I den aktuella filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann med Robert Gustafsson i huvudrollen spelar den nya drycken Folksoda också en stor roll. Läsken, som är en ekologisk, lätt kolsyrad dryck, innehåller det ryska bäret schisandra, äpple, surkörsbär och citron och har tagits fram av det småländska bryggeriet Berga Bruk. Folksoda finns på Pressbyrån sedan den 25 december och hos utvalda återförsäljare och butiker från den 7 januari.

Rob Zombies karriär började i mitten av 80-talet i bandet White Zombie. 1996 inledde han sin solokarriär med låten Hands of Death (Burn baby burn) tillsammans med Alice Cooper. Sedan dess har han släppt fem album och regisserat flera skräckfilmer. Zombies liveshower kombinerar hans intressen – skräckfilm och rock – och är något utöver det vanliga. Den 20 juni besöker han Gröna Lunds Stora scen för första gången.

151


Vykort från Överkalix

152


Foto: JEIPHOTO 153


FINNES

En vardag som går ihop. Det är inte alltid lätt att hinna sortera strumporna, putsa fönstren och få tid över för varandra. Därför finns Hemfrid. Vi hjälper gärna till med stort som smått för att få bitarna i vardagspusslet att gå ihop. Hör av dig, så hjälps vi åt med vardagen!

Boka ett kostnadsfritt hembesök på hemfrid.se eller ring 0200-11 45 50

mmelsby Gårdshotell i H Hotell Spa Konferens

Konferens i unik SPA-miljö

Gårdskampen 8-kamp i stallmiljö

Mitt emellan Stockholm & Göteborg Vacker omgivning, senaste tekniken,utsökt mat och skön relax. Vårt mål är att överträffa era förväntningar. Lunch - Lunch 13-120 pers 1495:-/pers 9-12 pers 1595:-/pers 5-8 pers 1695:-/pers Fm dag 1 - Em dag 2 13-120 pers 1695:-/pers 9-12 pers 1795:-/pers 5-8 pers 1895:-/pers

Dagkonferens inkl. möteslokal

360 / person exkl. moms

Konferenslokal ingår. Enkelrumstillägg: 295:-/person Alla konferenspriser exkl. moms

SPA ingår Avnjut skön relax

Himmelsby Gårdshotell • Mantorp • 013-33 12 44 • www.himmelsbygardshotell.se

154


ANNONS

ANNONS

RELEVANS.NET

BLI VÄN MED DIN PROSTATA

Cernitol Novum kan hjälpa män med prostatabesvär Frekventa trängningar, svårigheter att kissa och efterdropp orsakade av en godartad prostataförstoring är vanliga problem för många män över 50 år.Men prostatabesvären behöver inte styra och begränsa tillvaron. Med Cernitol kan du erhålla god hjälp mot dessa besvär och få tillbaka friheten i vardagen. Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042–69 230.

M

ånga män besväras av frekventa trängningar såväl dag som natt, svårigheter att kissa med en känsla av ofullständig blåstömning samt irriterande efterdropp. Ofta beror problemen på en förstorad prostata. För många resulterar det i såväl störd nattsömn som en evig jakt efter närmsta toalett. Problemen uppfattas ofta som en naturlig del av åldrandet och något man får leva med i det tysta. Endast ett fåtal män väljer därför att behandla sina symptom idag, trots att effektiv behandling finns. I Sverige beräknas minst 25 procent av alla män mellan 55-75 år ha så mycket besvär på grund av godartade förändringar i prostatan att de behöver en aktiv medicinsk behandling. Cernitol Novum är godkänt som ett receptfritt växtbaserat läkemedel i Sverige för behandling av godartad prostataförstoring. – Cernitol har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre, berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle. Cernitol har funnits på marknaden i över 60 år och med mer än 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Nyligen godkändes Cernitol för behandling av godartad prostataförstoring i Frankrike och målet är att kunna nå ut till ännu fler. – Vi vill att Cernitol ska vara en naturlig rutin och hjälp i vardagen, som lindrar prostatabesvären och ger män en bättre vardag och ett friare liv, säger Ken Tinebo.

Läs mer om Cernitol Novum på cernitol.se

155


LONGINES FEI WORLD CUPTM JUMPING | FEI WORLD CUPTM DRESSAGE FEI WORLD CUPTM DRIVING FINAL

GOTHENBURG HORSE SHOW 21 – 26 FEB 2017 LONGINES FEI WORLD CUP™ JUMPING // FEI WORLD CUP™ DRESSAGE // FEI WORLD CUP™ DRIVING FINAL // NYHET! SWEDISH WARMBLOOD TROPHY // NYHET! SVERIGEPONNYN // CITY GROSS MORGONDAGENS VINNARE // GOTHENBURG TROPHY // GOTHENBURG HORSE SHOW YOUNG RIDER CUP // LÖVSTA FUTURE CHALLENGE // MOUNTED GAMES OCH AGILITY

SE HELA PROGRAMMET PÅ GOTHENBURGHORSESHOW.SE BILJETTER: TICKETMASTER.SE | FÖLJ UPPLADDNINGEN PÅ

156


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Furniturebox satsar på bredden

FURNITUREBOX

304 soffbord. 169SATSAR matbord. 135 fåtöljer. 37 bäddsoffor. Det är några FURNITUREBOX PÅ BREDDEN

exempel på det breda sortiment som möbelhandlaren Furniturebox

304 soffbord. 169 matbord. 135Totalt fåtöljer. 37omkring bäddsoffor. Detartiklar är några exempel på det breda erbjuder sina kunder. finns 15 000 i företagets sortiment som möbelhandlaren Furniturebox erbjuder sina kunder. Totalt finns webbshop. Logistik och transporter hanteras med hjälp av LogTrade 2.0.omkring 15 000 artiklar i företagets webbshop. Logistik och transporter hanteras med hjälp av LogTrade 2.0.

Felix Kvick är styrelseordförande och huvudägare i (sökmarknadsföring) och icke betald (sökmotoroptimering) Furniturebox. Han och några andra entreprenörer köpte trafik. Felixföretaget Kvick är styrelseordförande och huvudägare i Furniturebox. Han och några andra entreprenörer 2012. Sedan dess har mycket hänt. köpte –företaget Sedan dess har mycket Vi bestämde2012. oss för att fokusera på näthandel och hänt. Effektiviserar transporter anpassade hela företaget efter det. Furniturebox har 35 medarbetare. Samtliga finns i Det innebar bland annat att vi stängde butiken i Kungens Transporter och logistik efter hanteras från ett lager – Vi bestämde oss för att fokusera på näthandel ochStockholm. anpassade hela företaget det. kurva. Istället har vi ett Showroom i Småland. Det innebar bland annat att vi stängde butiken i Kungens Showroom på Östermalm i Stockholm. – Denkurva. tjänstenIstället köper vi ihar formvi avett tredjepartslogistik. Bokningen av transporter sker från Stockholm och på Östermalm i Stockholm. Snabbväxande företag skickas vidare till lagret i Småland. Furniturebox använder Satsningen på e-handel har gett resultat. Furniturebox är LogTrade 2.0 för att administrera transporterna. Systemet idag ett av Sveriges snabbast växande företag inom möbler är inbyggt Snabbväxande företag på nätet. i Microsoft Dynamics. – Vi har cirka 50 000 kunder. Tre av fyra är under 45 år – Mellan vårt gamla affärssystem och LogTrade fanns och kvinnor i majoritet. har gett resultat. Furniturebox ingen nu har Satsningen påäre-handel ärintegration, idag ett men av Sveriges snabbast växande vi en inbyggd lösning. Det är smidigt att ha ett enda på nätet. företag möbler Brett inom sortiment av klassiska och moderna möbler, i system. kombination med attraktiva priser och hög service. Det är Furniturebox största MenTre hur är möjligt att ha 45Furniturebox använder alla funktioner i LogTrade – Vi har cirka 50 000styrkor. kunder. avdet fyra är under år och kvinnor ärnästan i majoritet. ett så brett utbud? 2.0, inklusive återrapportering – Vi har goda kontakter med tillverkare och av transportörernas fakturor. Brett sortiment av klassiska och moderna möbler, i kombination med attraktiva priser och hög service. leverantörer. Målet är att alltid ha ett brett – Control Tower är bra när det gäller att analysera våra Det är största styrkor. Men hur är det möjligt att ha ettoch såtabrett ochFurniturebox uppdaterat utbud. transportkostnader reda utbud? på vad en sändning kostar från lager till kund. Viktigt att driva trafik På så sätt får Furniturebox information – Vi har goda kontakter med tillverkare och leverantörer. Målet är att alltidviktig ha ett brett om hur Felix Kvick betonar betydelsen av att utgå från kunden och logistiken och transporten och hans uppdaterat utbud. eller hennes önskemål kan effektiviseras. när det gäller e-handel. – Det kan exempelvis handla om att se över våra – En attraktiv och välfungerande sajt är ett måste, förpackningar för att få ner fraktkostnaderna, säger Felix liksom bra kundservice med kunniga medarbetare som Kvick. att driva trafik Viktigt kan generera merförsäljning. Tillgängligheten är en annan viktig faktor.

Felix Kvick betonar betydelsen av att utgå från kunden och hans eller hennes önskemål – Vår kundservice har öppet sju dagar i veckan. Måndag när det gäller e-handel. Furniturebox på femton sekunder till torsdag når kunderna oss från klockan nio på morgonen till åtta på kvällen.

Furniturebox säljer möbler på nätet. Företaget har cirka

det viktigt att se till att kunder och blivande kunder hittar till butiken. Furniturebox kombinerar betald

Furniturebox använder LogTrade 2.0 som en inbyggd del av Microsoft Dynamics NAV.

– En attraktiv och välfungerande sajt är ett måste, liksom bra och kundservice med kunniga medarbetare 50 000 kunder sortimentet består av omkring 15 000 artiklar. Furniturebox har 35 medarbetare. Samtliga finns i Stockholm. En webbutik har sitt skyltfönster på nätet. Därför är som kan generera merförsäljning. Transporter och logistik hanteras från ett lager i Småland. Tillgängligheten är en annan viktig faktor.

– Vår kundservice har öppet sju dagar i veckan. Måndag till torsdag når kunderna oss från klockan nio på morgonen till åtta på kvällen.

157 105


AV Syd – Teknik för smarta möten Trött på att fotografera din whiteboard ?

Framtidens smarta digitala samarbete. SMART kapp iQ är inte bara en digital whiteboard, det är även en 4K-skärm med flervägskommunikation. Skriv, spara och dela. Bjud in deltagare på distans och låt alla delta i mötet på samma villkor. Alla kan skriva på den gemensamma ytan

Se filmen!

Upp till 250 mötesdeltagare, även på distans, kan skriva och rita på den interaktiva ytan i realtid från sina mobila enheter.

Enkel anslutning Anslut enkelt din iOS eller Android till SMART kapp iQ via en app och en QR-kod. Dela och spara innehåll i realtid med alla anslutna datorer, surfplattor, telefoner eller andra SMART kapp iQ-skärmar.

Jag vill veta mer!

Kontakta oss för mer information! AV Syd AB | Pilotgatan 7, 212 39 Malmö Tel: 040-19 00 70 (Malmö), 08-19 00 70 (Stockholm), 031-19 09 70 (Göteborg) Fax: 040-19 00 71 | post@avsyd.se | www.avsyd.se 158

”En 4K-skärm och interaktiv whiteboard är lika enkel att använda som papper och penna.” Davis Danto, Director of Emerging Technology Collaboration


SVENSK DESIGN

SKÖNT VARM OCH TORR 10.0 mm neoprenstövel med membran och skönt fleecefoder mot benet. Synnerligen promenadvänlig, med skönt rull i steget. Finns i brunt, svart och mörkgrått. Modell Aspen High. Storlekar 37-47.

COMFORT RATING minus 40 grader

Stövlarna finns i outdoor-, sport-, jakt- och yrkesbutiker. www.avignon.se kundtjanst@avignon.se

159


160

I mer än 10 år har CAT Nordic levererat städmaskiner av högsta kvalitet till företag som ställer lite högre krav. Våra kunder har det gemensamt att de efterfrågar ett perfekt och pålitligt städresultat med total kostnadskontroll. Tack vare ett brett produktsortiment och flexibla finansieringsoch hyresalternativ hittar vi alltid en lösning som passar dig. Kontakta oss så berättar vi mer!

clean advanced technology

Stockholm: 08-744 54 44 | Örebro: 019-760 60 60 | Linköping: 013-10 07 10 | Jönköping: 036-18 45 50 | Göteborg: 031-22 15 80 | Helsingborg: 042-12 23 10

www.catnordic.se

clean


HYR, REKRYTERA ELLER LÅT OSS GÖRA HELA JOBBET.

“Vi levererar IT-konsulter för alla behov.” LINDA HANSEN GJERLING | REGIONCHEF

På dagens arbetsmarknad kan det vara svårt att hitta medarbetare som har rätt kompetens, rätt engagemang och rätt inställning. Vi på Centric är specialister på bemanning och rekrytering inom IT och hjälper dig gärna att hitta rätt person för jobbet genom att bemanna, rekrytera eller ta hand om hela processen om du vill. Vi ger helt enkelt ditt företag den där extra skjutsen under vingarna.

BEMANNING | REKRYTERING | IT OUTSOURCING

www.centric.eu 161


Kors & tvärs – på resande fot AV: MATS

ÄR DE TILLGÄNGLIGA

FÖRLÅT

DE SITTER PÅ EN BOK

GULLUNGAR

HADE EFTERLYST TIDIGARE

DRAS UPP PÅ ARMEN

HYVLAS I SALONG

GALENPANNOR

STÖDJA SIG PÅ

RAMSA

MISSTANKAR

LYXBIL SÅDANA HÄNGER VID BORD

SVAMP VID LÖVTRÄD

SLITITS SÖNDER ÖVERNATTAT PÅ HOTELL

© Melon Produktion

I STÖPET

BROMSTEKNIK UPPROP MED KRÅKOR

BRANDEBYS ROLLFIGUR

SLÅ MED HÄSTLÄNGDER

SKJUTER UPP I AMERIKA

BYRÅ GICK IHOP MED BOVERI

VINNA ÖVER

KAN BLI DEN SISTA MÅLTIDEN

ÄR BUTTER KAN DET FÖR ÖGONEN KOLLAR UPPLAGA

OSA

NEDSÄTTANDE FÖR PERSON PÅ GÅRD DUMPADES I BOSTONS HAMN

HAN LÅTSAS VARA NÅGON ANNAN ANFÖRDE

FINNS I E85

LJUDER I DOM HAR PALT PÅ MENYN

SKJUTS IVÄG I EN BÅGE

ASKAR

RYCKER I LINA HÄLSA MED KNOPP

KASSA

SKAFFA SIG RÄTT TILL MARK KAMMARGREVE

RÖRT SIG RUNT ELLER I SIDLED

SLÅR TILL MOT LUNGORNA BÄSTA TID

DIADEM SPOLAR HOVET

DE MARKERAR EN BANA SPANAR ÅT VITA HUSET ROAR EN HEL NATION

FÅR VI VIA DROPP

SPOLADES SKADEMINNE BLÅVITT FÄRJELÄGE

SLÅR VI UPP I KASTAR OM BOKSTÄVER

ARTIGT TILLTAL

UNDANGÖMD

LÅG PÅ LATSIDAN

KLARHET YRKA PÅ LAPPEN I FICKAN

ÄTA SÖTSAKER

TAR HOPPARE ÄR RÖD GUBBE I TRAFIKEN VÄXT I HAV HAR KLÖVER

SKURK KÖRA PLAN PÅ MARKEN

PLÅTA

BLANKATS

I ETT STRÄCK

LIKNANDE FRASSLUT STYR I SJÄLVA VERKET METOD FÖR ATT TAPPA

BRÄCKA

LUFTDRAG GER MÅLADE STRIMMOR

162

TUMMEN UPP

BANDYMETROPOL

JAGA IVÄG

HÖRS FRÅN DEN SOM ÄR NERE

VILL HALLMAN

ÄR GLÄNSANDE ARGENTUM

VINKAR

HORN I SIDAN LÖVTRÄD

KRYSSNING

RÄCKA TILL ÄR SAMSTÄMMIG GRUPP

BAND PÅ RADIO

FICK UPP ÖGONEN


Starka koncept För bättre och mer intressant B2B-reklam .

Förändring och utveckling. 

163


LÅT TYSTNADEN TALA

NYHET! MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID –NU MED PRIORITERAD ELDRIFT Ta dig till tystnaden, i tystnad. Nya Outlander Plug-in Hybrid är inte bara utrustad med förfinade säkerhetssystem, ett nytt mediasystem och förbättrad fyrhjulsdrift, den har också begåvats med EV Priority Mode. Ett system som låter dig välja prioriterad eldrift efter eget bevåg. Så välkommen att uppleva en bil som låter dig upptäcka både vidderna och tystnaden, välkommen att uppleva nya Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid.

• SUPERMILJÖBIL • FÖRBÄTTRADE SÄKERHETSSYSTEM • NYTT KÖRLÄGE PÅ EL • FÖRBÄTTRAD FYRHJULSDRIFT • RYMLIG SUV • NYTT MEDIASYSTEM •SNABBLADDNING 25 MIN •1 500 KG DRAGVIKT • 8 ÅRS BATTERIGARANTI

PRIS FRÅN 395 500 KR, FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 971 KR/MÅN Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO2 41 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde 2016 netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

164

Affärsresenären #12 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you