Affärsresenären #5 2017

Page 1

AFFÄRSRESENÄREN № 5 JUNI 2017

AFFARS

#05 JUNI 2017

RESENAREN

+

MAGNUS WIDELL – VD FÖR GRÖNA LUND SMARTA RESOR I JOBBET

VAD HÄNDER I ZIMBABWE? DRÖNARTAXI – ETT STEG IN I FRAMTIDEN SÄKERHETEN I EN APP

WWW.AFFARSRESENAREN.SE

Världens färggladaste städer Inte bara Cinque Terre bjuder på färgfest, världen över finns platser som sätter extra guldkant på resan. Vi listar de mest färgsprakande.


Vi hjälper dig att få till den speciella konferensen. Bara två timmar från Arlanda & Bromma kan du bo i hotellrum i träd, ha möte i Glashuset, bli serverad utmärkt mat tillagad med omsorg av ekologiska och närproducerade råvaror, njuta av naturen & välja bland våra härliga aktiviteter. Varmt välkommen!

2


Innehåll #05 JUNI 2017

35

60

49

35

ANALYS Säkerheten i en app

Det finns många appar för privatresenärer men få för tjänsteresenärer.

43

MOTOR Bil till Europa kräver planering

43

Vad krävs för att resan med bil i Europa ska bli lyckad?

49

PORTRÄTTET Magnus Widell

Från byggnadsarbetare till vd för nöjesparken Gröna Lund.

60

I varje nummer

AKTUELLT Drönartaxi

82

I juli gör det nya, framtidslika, transportfordonet debut – drönartaxi.

69

UTBLICK Är Mugabes dagar räknade?

Tar Robert Mugabe återigen makten eller har utmanarna en chans i valet i Zimbabwe nästa år?

82

KLOCKOR Så väljer du rätt klocka

Grundaren till det svenska designerklockmärket Söner by Sweden guidar oss rätt i klockdjungeln.

10 17 22 24 26 28 31 101 118 121 170

Incheckning Nöje Restaurang Musik Litteratur Film Livsstil Guldkorn Blomma ut Naturskönt Korsord

3


88 107

126

96

MÖTESPLATS Le Vélo

Le Vélo – en mötesplats för konferenser, måltider och events.

107

RESA Nagoya

Japans fjärde största stad är ett resmål som har allt.

138

126

MAT Sommarmat

Grillat, rökt, krispiga grönsaker, frukter och bär – sommarsmaker som få kan motstå.

138 150

! 4

Rättelse Tyvärr angavs fel skribent för texten Hitta ditt äventyr i Affärsresenären #4. Rätt skribent var Åsa Starkenberg.

88

MÖTESPLATS Villa Anna

Historiska vingslag, nygräddade pannkakor och hemma hos-känsla.

TOPPLISTAN Med fokus på färg

Resor piggar upp och ger energi, men ibland behöver man det där lilla extra – satsa på en färgglad stad.

150

PROFILEN David Batra

Från talangtävling i Skåne till en show där hans fru blir en elefant.


#playadelasteningeviksol #allinclusive#aftersunmöte #svensktkaffepåkonferensen På Steningevik värnar vi om att ta andan ur våra gäster. Det är därför det kan låta så här när du sprider upplevelsen vidare. Vi ger dig en konferens och service som inte bara utmärker sig på plats utan även imponerar på andra. Välkommen till en stund du inte kan låta bli att dela. Du hittar oss 8 minuter från Arlanda intill Mälaren, solnedgången och på #steningevik.

5


Ledare

VI PÅ AFFÄRSRESENÄREN

Hur sårbar är din telefon?

J

ag fick alldeles nyss upp en flash i mobilen om att det figurerar falsk information i mejl och sms som rör utlämnandet av uppgifter kring Bank-ID. I förra veckan gällde det något annat. Vår fantastiska värld av öppenhet, nåbarhet och tillgänglighet ställer också en del krav på uppmärksamhet och försiktighet. Våra telefoner idag innehåller våra liv – mer eller mindre. Med all möjlig och omöjlig information om oss som privatpersoner och som yrkespersoner. Allt mer sällan ser jag människor i min omgivning som har en privatoch en jobbtelefon. Istället har vi kokat ihop allt på samma ställe vilket gör oss dubbelt sårbara – du själv och företaget. använder på resan blir därför högst relevant. Själv är jag ett stort fan av en kvittodelnings-app som används flitigt när jag reser privat med vänner. Och möjligheten att spara ner kartvyer i Google Maps är på riktigt en lifesaver för någon (läs: mig) som har ett geografiskt minne som en guldfisk. Men det är inte så enkelt alla gånger när man reser i tjänsten och informationen i telefonen felaktigt kan få vingar. Det kan bli en säkerhetsfråga för ditt företag, detta skriver Lotten Fowler mer om på sidan 35.

Så vilka appar vi

teknikspåret är jag väldigt nyfiken på hur drönartekniken ska kunna påverka och utveckla vårt sätt att transportera oss. Att flyga runt i små enmansfarkoster likt den tecknade serien Familjen Jetson kändes avlägset för bara någon månad sen och en månad in i framtiden kan den tekniken vara verklighet. Galet, men skoj!

För att fortsätta på

när sommaren gör sig påmind är det inte bara företagsresor som står på agendan. Den stundande semestern gör sig också påmind, inte minst när alla långhelger har legat på rad och gett en längtan efter mer. För att ladda lite extra har vi byggt på feel good-paketet. För vem vill inte resa till färggranna orter, äta mat som ger en doft av sommar och fixa i ordning på uteplatsen? Hoppas ni får en trevlig läsning och en bra resa!

Men nu så här

ANNELIE ENGLUND

Chefredaktör

Chefredaktör Annelie Englund annelie.englund@laprensa.se Formgivare Elin Johansson elin.johansson@laprensa.se Ansvarig utgivare Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se Traffic Matilda Inestal matilda.inestal@laprensa.se Ekonomi Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se Annonser Matilda Inestal pics@laprensa.se Omslagsfoto Shutterstock Skribenter och medarbetare Anna Karlsson Annelie Englund Elin Johansson Harald Möllerström Ingela Engblom Jenny Larsson Joakim Erlandson Lotten Fowler Patrik Wirén Tege Tornvall Theresia Köhlin Prenumerationer David Wallin david.wallin@laprensa.se Redaktion Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tel. 08-568 790 30 Fax: 08-568 790 31 Tryck Uniprint Affärsresenären utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se © 2017 La Prensa AB För insänt ej beställt material, ansvaras ej.

6


Visst är det jobbigt när det tar slut?

25% Fyll på med bläck och toner i tid, vi ger dig 25 % rabatt på märket inkClub! Här tar du del av erbjudandet:

www.inkClub.com/ink Hos oss får du

Snabba leveranser 30 dagars öppet köp 3 års garanti

MED SPECTERS AFFÄRSSYSTEM HAR JAG NU FULL KOLL PÅ WEBSHOP, BUTIK, LAGER OCH LEVERANSER!

Det skall vara enkelt att driva eget företag! Med Specters webbaserade affärssystem kan du enkelt koppla samman butikskassa med webshop, leveranser och lagersaldo på ett smart sätt. Våra funktioner effektiviserar ditt arbete för att spara tid och pengar, och självklart kan du jobba precis var du vill. Testa vårt affärssystem redan idag på

www.specter.se

Vi hjälper dig gärna - 020 - 10 00 10

Framtidens affärssystem Kan inte kombineras med andra kampanjerbjudanden, cashback- eller loyaltyprogram.

0304 - 64 94 00 | sales@specter.se | www.specter.se

7


Är du redovisningkonsult eller egenföretagare? Jobba smartare och enklare med bokföring och fakturering. Läs mer på fortnox.se 8


SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN

Med Fortnox program och tjänster arbetar du modernt och säkert på webben – var du än är!

9


Incheckning

3 413 000 Passagerarantalet fortsätter att öka på Swedavias flygplatser. Under april månad reste 3 413 000 passagerare till eller från Swedavias flygplatser, vilket är en ökning med sju procent jämfört med föregående år.

SJ:S KUNDPROGRAM FIRAR 10 ÅRSJUBILEUM SJ:s kundprogram SJ Prio fyller tio år och har sedan starten både växt i antal medlemmar och medlemmarna blir också mer nöjda med programmets erbjudande. Ungefär 200 000 nya medlemmar varje år väljer att samla poäng på sina resor med SJ. Det innebär att SJ Prio med över en miljon medlemmar är ett av Sveriges största resesällskap.

10

Fler svenskar flyger från Köpenhamn Allt fler svenskar väljer att resa från Kastrup. Enligt ett pressmeddelande från TUI har antalet svenska bokningar ökat med 20 procent från förra året. TUI rapporterar en stadig ökning på svenska bokningar med avresa från Köpenhamn jämfört med förra året inför både sommaren och kommande vinter. – Från att flertalet av våra resenärer från Kastrup varit danska kunder är nu mer än hälften svenskar, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på TUI. Sydsvenskarnas favoritresmål är Kanarieöarna följt av Thailand på vintern, och Grekland, följt av Spanien, på sommaren. Sommaren 2017 åker cirka 60 000 svenskar på chartersemester med TUI från Kastrup.


GARMIN FE¯NIX 5 ®

©2017 Garmin Ltd. or its subsidiaries

11


Incheckning

NYA FLYGLINJER

Bästa flygbolag utsedd i Business Travel Awards Sveriges bästa affärsreseleverantörer 2017 korades på Radisson Blu Royal Park, Stockholm den 19 maj. Svenska affärsresenärer, travel managers och inköpare av resetjänster har för elfte året i rad bedömt de olika reseleverantörer som deras företag använder i tjänsten.

Foto: Nordic Choice Hotels

Bästa Inrikes Transport: SAS Bästa Flygbolag Utrikes: SAS Bästa Travel Management Company (TMC): Resia Bästa Hotellkedja: Radisson Blu Bästa Resebyrå: Resia Bästa Leverantör av reseadministrativa betaltjänster: Eurocard Bästa Betalkort: Handelsbanken Bästa Hyrbilsbolag: Sixt Bästa Mötesanläggning: Hotell Tylösand

HOTELLPROJEKT PÅ ARLANDA VÄXER Tidigare har Swedavia och Nordic Choice Hotels kommunicerat ut att ett nytt Comfort Hotel ska bygga på Stockholms flygplats. Nu görs planerna om och hotellet blir större än de tidigare kommunicerade 463 rummen. Istället blir det 503 rum och hotellet blir ett av Stockholms största och nordens största flygplatshotell. Byggstarten blir till sommaren och hotellet väntas stå klart under slutet av 2019.

12

Dubai–Brisbane Emirates utökar sina avgångar till Brisbane i Australien. Från och med den första december 2017 erbjuder flygbolaget resenärer tre dagliga flygningar från Dubai till den australienska staden. Rutten kommer att trafikeras av en Boeing B777-200LR. SAS inrikes I SAS vinterprogram som inleds i slutet av oktober ökar frekvensen på den svenska inrikeslinjen mellan Arlanda och Göteborg från tolv till tretton dagliga avgångar. Sträckan Arlanda–Malmö ökar från nio till tio dagliga avgångar, samtidigt som sträckan mellan Umeå och Göteborg ökar från två till tre avgångar per vecka. Miami och Boston I SAS vinterprogram kommer flygbolaget med en ny direktlinje från Stockholm till Miami och linjen från Köpenhamn till Boston flygs i vinter med SAS A330 vilket innebär en ökad säteskapacitet. Stockholm–New Delhi Den 15 augusti börjar Air India flyga direkt mellan Stockholm och New Delhi. Flygbolaget gör en offensiv satsning på direktflyg runt om i världen.


ett samverkansprojekt mellan göteborg

borås

jönköping

linköping

Trött på signalfel? Vi också. I Sverige har vi infrastrukturproblem. I dagens järnvägssystem är kapaciteten nådd och behovet av transporter på järnväg växer. Om vi ska fortsätta använda järnväg i Sverige behöver något göras. I de länder där man satsat på höghastighetsjärnväg är förseningarna i princip obefintliga. Det räcker inte med att lappa och laga vår befintliga järnväg i Sverige. Vi måste bygga ett nytt höghastighetssystem för persontrafik samtidigt som vi rustar upp vårt befintliga. Om man bygger höghastighetsjärnväg så öppnar sig många möjligheter kortare restider, ökat bostadsbyggande, förstorade arbetsmarknadsregioner, bättre förutsättningar för godstransporter i det befintliga nätet och bättre förutsättningar för näringslivet. Då skapar vi ett nytt Sverige med nya knutpunkter.

Vill du veta mer om höghastighetsjärnvägen? Läs mer på www.gotalandsbanan.se

13


Incheckning

Foto: Oskar Westöö

Nääs Fabriker blev årets nytänkare.

DE VANN SVENSKA MÖTESPRISET

MTR Express får ny VD Den 8 augusti får MTR Express en ny VD i Mats Johannesson. Han kommer senast från en tjänst som chef för terminalverksamheten inom PostNord. – MTR Express är ett oerhört spännande bolag och jag har följt dem från sidan sedan starten. De utmanar gamla sanningar och lyckas leverera en stark produkt och driver därmed hela branschen framåt. Jag har imponerats av deras service ombord och jag ser fram emot att bli en del av laget och få bidra till fortsatt utveckling, säger Mats Johannesson i ett pressmeddelande. Mats Johannesson har varit verksam vid PostNord i tio år.

SCANDIC TOPPAR BESÖKSNÄRINGEN Onsdagen den 23 maj avslöjades Sveriges hetaste arbetsgivare i Visitas undersökning och Scandic hamnar på första plats av totalt 50 rankade företag inom besöksnäringen. Det gör Scandic till den mest attraktiva arbetsgivaren inom branschen för hotell och restaurang. Undersökningen som genomförts på uppdrag av branschorganisationen Visita har låtit totalt 2 500 personer svara på frågor kring arbetsplats och arbetsgivare. 2 000 av de svarande är yrkesverksamma och de andra 500 utgörs av studenter inom besöksnäringen.

14

I maj delades Svenska Mötespriset ut i fyra nya kategorier under en prisutdelning på Örenäs Slott i skånska Glumslöv. Svenska Mötens vd Sylvia Nylin har lett juryns arbete. – Vi vill lyfta fram och synliggöra de anläggningar som gör det där lilla extra för sina kunder, personal och miljön. Syftet är att anläggningarna ska inspireras och lära av varandra och sätta strålkastarljuset på alla initiativ som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. Årets vinnande anläggningarna är:

Topp-10-listan över de mest attraktiva arbetsgivarna inom besöksnäringen: 1. Scandic Hotels 2. Nordic Choice Hotels 3. Grand Hôtel Stockholm 4. Stureplansgruppen 5. Gothia Towers 6. Radisson 7. Hilton 8. Elite Hotels 9. Nobisgruppen 10. Oaxen Krog

Årets Mötesrum: Marstrands Havshotell Årets Nytänkare: Nääs Fabriker Årets Miljöinitiativ: Yasuragi Årets Mötesbokare: Lena Gustavsson (Hotel J) Årets Mötesplats: Vår Gård Saltsjöbaden Årets Slussare: delas av Djurönäset, Marstrands Havshotell och World Trade Center


Det finns mycket kvar att kämpa för Bli stödföretag åt Naturskyddsföreningen Våra stödföretag ger Naturskyddsföreningen kraft att kämpa för miljön och klimatet. Tillståndet för natur och människor är allvarligt och i omställningen till ett hållbart samhälle har ni som företag en jätteviktig roll att spela. Var med oss och driv den hållbara utvecklingen framåt! Bli stödföretag idag! Kontakta oss på: naturskyddsforeningen.se/stodforetag foretag@naturskyddsforeningen 070 092 66 09 Olle Wallin, Stödföretag Naturskyddsföreningen

The Diver Solution – business intelligence värt namnet! Användarvänligt planeringssystem i verkligheten – Infotool Budget och Prognos. Infotool anses ledande på att skapa kundnöjhet i Sverige – Enligt Radars leverantörskvalitetsgranskning 2016. www.infotool.se 08-753 49 80

Vi söker nu kompetenta medarbetare

15


LJUS

LUFT

Genom egen utveckling erbjuder Götessons ergonomiska, funktionella och väldesignade lösningar för såväl öppna landskap som kontor, hotell och konferensrum. Produkt-spektrat innehåller förutom akustiska lösningar även belysning och produkter som förbättrar luften. Allt för en bra arbetsmiljö och friska medarbetare. Läs mer om vår senaste akustikprodukt The Rising, vår nya belysning The Lightning samt om Pure Air Zone Sofa det senaste tillskottet i vår serie produkter som förbättrar luften på kontoret på gotessons.se.

LJUD

FROM WORKPLACE 16

TO CREATIVE SPACE™


Dancing Men

I vår tid har populärkulturens dansstjärnor som Fred Astaire, John Travolta och Michael Jackson bidragit till att luckra upp fördomarna kring män som dansar, och vi kan där se en ny tillåtande maskulinitet. Ett fotbollslag i Östersund tränar balett för att bli bättre i sitt spel, unga killar imiterar popgruppen FO&O:s danssteg och fler pojkar än flickor söker till Royal Ballet School i London. I utställning Dancing Men dansar männen genom historien, i konstverk, kostymer och på film. Var och när: Dansmuseet i Stockholm, till och med 20 augusti.

Ted Shawns manliga dansare, 1929. Foto: White Studios, New York

Nöje

Foto: Will Rose

Foto: Pelle Crépin

Dräkter från Downton

2017 års stora utställning, Dräkter från Downton, skildrar hur det var att leva på ett stort gods i början av 1900-talet, både som herrskap och som tjänstefolk. Slottet fortsätter sin tradition att ställa ut filmkostym och har den här gången valt att exponera dräkter från tv-serien Downton Abbey för att belysa tidens levnadssätt och mode. Här visas kläder burna av alla de tongivande karaktärerna, från grevinnan av Grantham till tjänsteflickorna. Var och när: Tjolöholms slott, söder om Göteborg, till och med 12 november.

Pet Shop Boys

Sedan 1981 har Neil Tennant och Chris Lowe som utgör Pet Shop Boys ständigt utvecklat förmågan att underhålla och överraska. Låtar som It’s a sin, West end girls och Always on my mind har gjort dem till en av världens mest framgångsrika duos med över 50 miljoner sålda album. Under sina år som grupp har de ansetts vara innovatörer av den moderna levande musikföreställningen, som inkluderar multimedia och teatraliska element. Var och när: Dalhalla, Rättvik, 27 juli.

17


Foto: Fredrik Skogkvist

Unni Lindell Foto: Jørn Grønlund | John Ajvide Lindqvist Foto: Thron Ullberg | Elly Griffith Foto: Sara Reeve

Nöje

Crimetime Gotland

Marit Bergman

Den internationella deckarfestivalen är Sveriges största mötesplats för både stora och små deckar- och spänningsälskare. Under tre dagar i augusti kan man träffa författare, lyssna på författarsamtal, åka på utflykt, gå på mordvandringar i Visby och skrivarskola och mycket mer. Medverkande författare i år är bland andra John Ajvide Lindqvist, Camilla Läckberg, Unni Lindell och Elly Griffiths. Var och när: Visby, Gotland, 3–5 augusti.

Personligt, akustiskt och nära ska vara den röda tråden när popdrottningen ger sig ut på sommarturné. Tillsammans med en eller två andra musiker per konsert kommer hon besöka några av landets mest bildsköna och unika livescener där ingen spelning kommer vara den andra lik. Var och när: Dalslands center, Håverud, 5 augusti.

Carl Johan De Geer har under sitt femtio år långa konstnärskap arbetat med allt från foto, film, måleri till litteratur, textil, grafik och scenografi. Hela tiden nära samtiden och med humor och skärpa. I utställningen Ledtrådar guidar Carl Johan besökaren hela vägen från Dystopin till Arbetsglädjen med sin egensinniga stil och skarpa blick. Var och när: Eskilstuna konstmuseum, till och med 20 augusti.

18

Foto: Carl-Johan de Geer

Ledtrådar


19


Nöje

Marie-Louise Ekman

För första gången sedan 1998 visas hela Marie-Louise Ekmans konstnärsskap upp och precis som konstnären själv rör sig hennes skapande mellan konst, teater och film – där det ena glider över i det andra. Mellan 2009–2014 var Ekman teaterchef för Kungliga Dramatiska teatern, något som tillsammans med hennes filmer kommer skildras och vara en viktig del av utställningen. På Moderna Museet presenteras även en större serie av nya målningar men också ett hundratal verk från sent 1960-tal och framåt. I bilderna som för det mesta bottnar i det självupplevda framträder i samma stund vardagens absurda spel och konstruktioner. Var och när:

Moderna museet, Stockholm, 17 juni– 17 september.

20

Stora bilden: Dam och elefantgata II, 2007. (Bilden är något beskuren) Runda bilden: Den svenska långfilmen Barnförbjudet från 1979, regi och manus av Marie-Louise Ekman. Bilden ovan: Hemma hos en dam, 1973. Alla bilder ovan © Marie-Louise Ekman. Bilden till vänster: Från K-special: Marie-Louise Ekmans utflykter i Sveriges Television. Foto: SVT.


21


Restaurang

FOTO JONAS HANSEN OCH CAMILLA ALMQVIST

Art

– Stockholms hemligaste krog å Döbelnsgatan bakom porten till något som mest ser ut att vara lite gatukonst gömmer sig en av Stockholms nya och lite hemligare restauranger – en smårättskrog med namnet Art. avsiktlig och skapad med inspiration från New York. Innanför den första dörren kommer du in i ett galleri på 30 kvadratmeter. Ytterligare en dörr rakt fram, som däremot är låst, blir du istället uppmanad att trycka på en stor röd knapp och en skylt med vädjan ”Help is on the way” börjar blinka. Vi får kliva in och lämnar den skarpt upplysta gallerimiljön bakom oss för en istället dunkel belysning och mer dova färger. Konsten finns kvar på väggarna och draperar taket – och allt är till salu. – Först var jag inne på att gömma entrén bakom en kebabkiosk, sedan en skoaffär eller en barberarsalong, men så träffade jag konstnären Kattis Palmnäs och vi gillade båda idén med galleri och krog. Det ska finnas kul grejer att titta på när man är här, säger krögaren Roy Bråthen.

inspiration ifrån hela världens kök. – Jag älskar det sociala spelet vid bordet, fine dining och à la carte är skittråkigt. Jag älskar att plocka med smårätter, men vill inte låsa mig till ett land utan experimenterar gärna och utgår ifrån många olika råvaror och tillagningssätt.

Hela idén är självklart

vegetariskt, fisk och kött och vi väljer lite av varje. Kalla rätter blandade med varma och bli inte förvånad om den klassiska för- och varmrättsordningen inte följs, här är det bara desserterna som har en bestämd plats på slutet. Rätterna serveras allt eftersom de är tillagade. Vi testar rostad spetskål med Västerbottensostkräm, rostad blomkål med tryffel och rökt cheddarost, följt av lax- och avokadotaco, fläskkroketter och långbakad slaktarbiff för att nämna några. Blomkålen blir en favorit i min gom medan tacon och slaktarbiffen faller andra mer i smaken. Vi blir rekommenderade att äta mellan tre till fem rätter och med efterrätter som till exempel äppelpajstaco blir vi proppmätta.

Menyn är uppdelad i

om smakexplosionen som får en att känna ”herrejösses” uteblir. Helheten, entrén, stämningen i restaurangen och maten gör ändå att Art är väl värt ett besök, och något att komma tillbaka till.

Maten är jättegod även

på Stockholms restaurangscen, tidigare har han bland annat drivit krogen STHLM Tapas, och fortsätter alltså med smårättstänket även på Art men med

Roy är inte ny

22

ART Kök: Internationellt. Prisklass: Mellan. Vegetariskt: En tredjedel av menyn. Adress: Döbelnsgatan 45 113 52 Stockholm Telefon: 08–599 996 46 Hemsida: restaurangart.se


Stockholm Business School

23


Musik MUSIKKRITIK: Joakim Erlandson

God’s Problem Child

LADDA FÖR FESTIVALYRA

Artist: Willie Nelson Release: mars 2017

F

D

et har kommit dystra hälsorapporter runt Willie Nelson under en ganska lång tid nu. Ja, det har till och med ryktats om den gode Willies bortgång på nätet. Men än står han upp och har dessutom levererat en riktig kanonplatta med titeln God’s Problem Child. Kanske inte helt överraskande ändå eftersom hans skivor under de sista åren blivit bättre och bättre. Jag går faktiskt så långt att jag hävdar att detta kan vara den bästa platta som den numera 84-årige Willie Nelson gjort. Plattan känns lite som ett avsked då ett flertal av låtarna känns som ett bokslut, lite nu har jag sagt mitt-känsla. Jag tänker lite på Leonard Cohens You Want It Darker när jag lyssnar på låtarna på God’s Problem Child.

24

Men jag ska absolut inte gå händelserna i förväg, att lyssna på Still Not Dead gör en glad. Det är en rejäl känga till dem som tagit ut Willie Nelsons död i förskott och den känns härligt ironisk. Även i titelspåret är den svarta humorn påtaglig när gästartisterna heter Jamey Johnson, Leon Russel och Tony Joe White. En skara män som alla har utmanat livet mellan varven. Sammantaget är denna platta en riktig höjdare som faktiskt känns trösterik.

Artist: Jazzmeia Horn Album: A Social Call

Artist: Afghan Wings Album: In Spades

Artist: Blondie Album: Pollinator

Av en fullständig slump ramlade jag på ett stycke riktig örongodis för den som uppskattar jazz. Jazzmeia Horn är en amerikansk jazzsångerska från Texas som 2015 vann Thelonious Monk Institute International Jazz Competition och som med skivan A Social Call debuterar som skivartist. Vilken debut sen, det svänger något helt underbart!

Jag ska inte säga att det är likt varandra men man känner onekligen igen Greg Dullis låtskrivande, vare sig det är för Afghan Wings, Twilight Singers, The Gutter Twins eller under eget namn. På den andra plattan är Afghan Wings ruskigt bra – kanske bästa plattan någonsin för gruppen. Skivan kräver koncentration, några lyssningar och hög volym, då är den helt enkelt grym.

Förra plattan, som kom i samband med bandets 40-årsjubileum och Europaturné 2014, trodde jag, och många med mig, skulle bli Blondies sista. Men nu är de återigen aktuella med ett helt nytt studioalbum där yngre låtskrivare fått chansen att förnya bandets repertoar. Jag tycker de lyckats bra. Debbie Harrys röst brister ibland men det blir faktiskt mest charmigt.

örsommaren är här och därmed närmar sig ytterligare en festivalsommar för den som orkar med det. Det är något visst ändå med festivaler: artisterna, stämningen, de trötta benen, mängden musik, maten, drycken, värmen, kylan, regnet, samtalen, festen, sorgen, lyckan, besvikelsen, gamla vänner, nya vänner och… Jag tror att det räcker så även om det går att fortsätta länge till. Festivaler är helt enkelt väldigt mycket. Sverige har en uppsjö av bra festivaler att välja mellan med ett bra artistutbud. Bråvalla Festival, Way Out West, Summerburst och Popaganda är bara några av de som kommer att erbjuda livemusik i kombination med en enda lång festhelg under sommaren. Personligen har jag ett flertal favoritartister som besöker landet och någon av festivalerna i sommar. Den festival som lockar mest när det kommer till artistutbud för mig är onekligen Way Out West i augusti som gästas av storheter som Lana Del Rey, Ryan Adams och The XX. Trots utbudet tror jag att min festivalsommar endast kommer innehålla Visfestivalen i Västervik. Trevlig och gott om sittplatser gör att jag kommer se Kajsa Grytt istället för Lana Del Rey och John Holm istället för Ryan Adams. Inte helt fel det heller.


R I N G OS S PÅ 03 1 – 4 3 5 0 9 0 E LLE R G Å I N PÅ W W W. M I LLE TE C H . S E

BRA PRISER & SNABBA LEVERANSER Med ett av Sveriges bredaste sortiment och bästa priser på taktillbehör, infästningar och taksäkerhet erbjuder Milletech allt vad en takläggare kan tänkas behöva, bortsett från tätskikt och isolering. Vi är dessutom lyhörda för eventuella behov av nya produkter och kan även lösa svårlösta fall där en udda produkt krävs. Har du frågor och funderingar kan du tryggt vända dig till oss.

CWL Safety Systems Billigare och enklare att montera än nackräcke.

NYHET!

Med CWL Safety System på tätskiktstak arbetar du obehindrat löpande förankrad på och vid sidan av vajersystemet, för bästa ergonomi. Rekommenderat avstånd mellan vajerstyrningar är max 5 m för bästa stöd vid arbete, men 10 m mellan vajerstyrningar kan väljas.

Uppstignings-/ inspektionslucka

Brand- och komfortventilatorer Maila eller ring oss för offert på brandventilatorer. Skicka antal, mått och vad för innehåll ni behöver, Så återkommer vi med offert så snart vi kan. Maila till mikael@milletech.se

Takljuskupol 3-glas

• Låsningsbar från insidan • Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

Rundad eller pyramid: Vi har de flesta storlekar i lager.

Svanhals

Takbrunn, Rostfri Perforerad platta.

Rostfri, Används för kabelgenomföringar mellan inner- & yttertak.

Gummistos 5 – 400 mm Material: Termoplastiskt gummi. Rostfri slangklämma ingår.

Fuktavluftare ø 75. Papp- eller PVC duktak.

VÄ LKO M M E N T I L L O S S O M D U V I L L B LI LI K A LÖ N S A M S O M VÅ R A K U N D E R

• Taksäkerhet • Träskruv/bricka • Byggskruv • Lättbetongskruv/bricka • Takstosar • Takbrunnar • Teleskophylsor • Betongskruv • Betongstift • Lättbetongskruv • Plåtskruv med borrspets • Träskruv • Dubbelgängad träskruv • Slangklämmor • Montagehjälpmedel • Brickor • Mätredskap • Verktyg • Betong- / hammarborr • Tätningsprodukter • Skyddsartiklar • Ljuskupoler • Uppstigningsluckor m.m

Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031 – 43 50 90 25 info@milletech.se | www.milletech.se


Litteratur LITTERATURKRITIK: Joakim Erlandson

Gå, gick, gått VEM KAN MAN LITA PÅ EGENTLIGEN?

Författare: Jenny Erpenbeck Förlag: Albert Bonniers Förlag

I

I

Gå, Gick, Gått har Jenny Erpenbeck gett flyktingar ett ansikte. Hon har skrivit en oerhört viktig roman som gestaltar asylsökande och gör deras levnadsöden till en personlig berättelse. Istället för schablonaktiga bilder av flyktingar som ekonomiska tal och ihopklumpade som om de vore en massa som väller in i Europa. Boken är skriven under 2015 då många tyskar, med Angela Merkel i spetsen, var övertygad om att allt skulle gå bra med flyktingsströmmarna om vi bara hjälptes åt. Och hjälptes åt gjordes det, massor av volontärarbetare ryckte ut och var medmänniskor, precis som här i Sverige. Huvudpersonen i berättelsen är den pensionerade professorn Richard som blir vän med några av de flyktingar som befinner sig i Berlin. Hade boken skrivits idag hade den möjligen varit

26

mer mörk och uppgiven då mycket har hänt under dessa år. Det Gå, Gick, Gått framför allt gör är att synliggöra de livsöden som döljer sig bakom de som tvingats fly sina hemländer hals över huvud. Det går att känna det vakuum dessa människor befinner sig i, något som även drabbat den pensionerade Richard efter hustruns bortgång, älskarinnans övergivande och jobbet som efter pensionen endast är ett minne blott. En något ojämn roman som emellanåt når väldigt högt och som känns viktig.

HUSET PÅ SAINT PAULS VÄG

AVLÄGSEN STJÄRNA

Lise Tremblays

Roberto Bolaño

Att författare inte nödvändigtvis måste dra ut på sina berättelser är kanadensiskan Lise Tremblays Huset på Saint Pauls väg ett gott exempel på. Trots att boken är på färre än 100 sidor stannar berättelsen kvar i mitt medvetande lång tid efter sista sidan är färdigläst. Föräldrars dödskamp, avsaknad av kärlek, ångest och ren och skär galenskap ryms i den lilla stora romanen.

Kortromanerna Avlägsen stjärna och Isrinken är passande introduktioner till författaren Roberto Bolaños litteraturskatt. Avlägsen stjärna utspelar sig i Chile efter militärkuppen och berättar historien om den mystiske Carlos Wieder som skriver poesi på himlen med hjälp av ett litet flygplan. Men han är också något betydligt hemskare än en flygplanspoet.

OM VÅREN Karl Ove Knausgård

Knausgård skriver till yngsta dottern och det självutlämnande känns igen från hans böcker Min kamp. Det är en stundtals vacker och ljus bok men inte utan mörka inslag. Den inleds väldigt fint då författaren skriver om relationen till dottern. Men redan efter en halvtimmes läsning kommer ett stycke som knappast kan kallas vackert. Om Våren, ärlig och rakt på, skönhet blandas med fulhet. En Knausgård alltså.

ganska många spänningsberättelser, vare sig det är på vita duken eller i romanform, dyker uppmaningen ”Du kan inte lita på någon” upp. Ni vet, den döende pappan, vännen eller kollegan med en kniv i bröstet, ett skotthål i magen eller en jetmotor i tinningen håller den rädda dottern, sonen, kollegan eller vännen i handen och uppmanar hen att fly för sitt liv. Och, ja just det, inte lita på någon precis innan sista andetaget dras. Om jag vore allt för lättpåverkad hade jag troligen, efter alla filmer och böcker jag slukat genom åren, haft svårt att anförtro mig till andra människor. Eftersom jag hade trott att jag inte kan lita på någon. Som tur är har jag haft ganska lätt att förlita mig på mina medmänniskor även om den förmågan har fått sig en rejäl törn sista veckan. En sågad bok av min favorit inom skrået litterära krönikörer visade sig vara en helt fantastisk läsupplevelse som försatte mig i en litterär eufori. I samma veva var det en favorittyckare inom film som rekommenderade ett spanskt sömnpiller. Jag frågade mig såklart: vem kan jag lite på? Ingen? Äh, smaken är såklart som baken och ingen tycker samma om allt. Jag kommer fortsätta lita på mina favorittyckare även om de lockar in mig på en och annan mina.


Travel in style

Thule Subterra Collection

Upptäck Thule Subterra, en komplett kollektion med smidiga och moderna resväskor av hög kvalitet för den moderna affärsresenären. 27


Film FILMREDAKTÖR: Elin Johansson

The Dark Tower

3 x STEPHEN KING

Genre: Action, Sci-Fi Regissör: Nikolaj Arcel Skådespelare: Idris Elba, Matthew McConaughey med flera Biopremiär: 16 augusti

Lida (1990) Under en snöstorm kör den bästsäljande författaren Paul av vägen. Annie, som dessutom råkar vara Pauls största fan, hjälper honom men när hon får reda på att en karaktär i hans nya bok dör blir hon fullkomligt ursinnig. Snart inser Paul att hon inte bara är en beundrare – hon är galen.

F

antasyfilm baserad på Stephen Kings romanserie med samma namn. Den siste revolvermannen, Roland Deschain, är fast i en evig kamp mot Walter O’Dim, även känd som mannen i svart. Roland är fast besluten att stoppa honom från att ta över det mörka tornet. Med världarnas öde på spel kommer gott och ont att drabba samman i den slutgiltiga striden, där enbart Roland står emellan mannen i svart och universums överlevnad.

BLADE RUNNER 2049

KINGSMAN – THE GOLDEN CIRCLE

THE LEGO NINJAGO MOVIE

Biopremiär: 4 oktober

Biopremiär: 29 september

Biopremiär: 22 september

Uppföljare till kultklassade filmen från 80-talet. Los Angeles-polisen ”K” avslöjar en sedan länge begravd hemlighet med potential att rasera det lilla som nu återstår av samhället. K:s avslöjande leder honom ut på en jakt efter Rick Deckard, en tidigare blade runner som varit försvunnit i tre decennier.

Uppföljaren till den spännande Kingsman The Secret Service. Den nyblivna agenten Eggsy skickas ut på uppdrag när huvudkontoret förstörs och världen hålls som gisslan. De upptäcker att det finns en allierad spionorganisation i USA kallad Statesman. Tillsammans sätts deras styrka och intelligens på prov för att lyckas besegra deras gemensamma fiende och kunna rädda världen.

Från skaparna av The Lego Batman Movie kommer nu en rolig berättelse om ninjan Lloyd. I kampen för att rädda Ninjago-staden tvingas den unge Lloyd att jobba tätt ihop med sina vänner som alla är både hemliga ninja-krigare samt Lego-mästerbyggare. Tillsammans, och ledda av Kung Fu-mästaren Wu, måste de besegra den ondskefulle krigsherren Garmadon – den värste killen någonsin.

The Shining (1980) Jack hoppas på att få lugn och ro till att skriva på en ny bok när han tar jobb som vaktmästare på det isolerade hotellet Overlook under vintersäsongen. Med sig på resan är hans fru och deras lilla son. Hotellet bär dock på en hemlighet och vistelsen blir allt annat än lugn. Nyckeln till frihet (1994) Andy är tystlåten men ambitiös och har en lysande karriär. Mindre lyckat är hans äktenskap – frun har träffat en annan och vill skiljas. Plötsligt skjuts frun och älskaren brutalt ihjäl och Andy åtalas och fälls för morden och hamnar på fängelset Shawshank. Där Mr Hadley styr med järnhand och maktmissbruk. En dag anländer en ny fånge som kan hjälpa Andy därifrån.

Annons Känner du till att du kan boka en filmvisning till ditt företagsevent? Filmevent är ett populärt sätt att träffa många kunder och kollegor. Upplev filmevent på bio! Läs mer på www.motenochevent.se/filmevent 28


www.fiwe.se

Lösningar och tjänster för smartare handel & marknadsföring Hur kan vi hjälpa dig? Fiwe är ett av Nordens ledande konsultbolag inom e-handel, PIM (Product Information Management), masterdata, kundanalys och digital marknadsföring. Vi hjälper ledande nordiska företag inom B2B och B2C att utveckla framtidens digitala affärer. Vi skapar mervärde för våra kunder genom att erbjuda både rådgivning och implementation av marknadsledande lösningar för framgångsrik omnikanalhandel.

Läs mer om vårt erbjudande på www.fiwe.se

29


Sverige ska bli världsbäst. Du kan bli en vinnare redan idag. Vi ska bli bäst i världen på eHälsa. MedHelp är vårdoperatören som har antagit utmaningen. Våra smarta lösningar bidrar till att sjuka medarbetare snabbare blir friska och kan börja arbeta igen. Dygnet runt erbjuder vi professionell hjälp och sjukvårdsrådgivning. Du som beslutsfattare inser snabbt vinsten med digitala vårdnära tjänster. Det är vårt gemensamma ansvar att anta utmaningen. Nyttan är tidsvinst och ökad trygghet. Bli en vinnare och hjälp Sverige att lyckas. www.medhelp.se

30


Foto: Lars Jansson

Foto: borgmastargarden.com

Livsstil

FULLSPÄCKAD SOMMAR MED TOMAS ANDERSSON WIJ

Åtta kaféer värda en resa I maj korades åtta svenska kaféer som värdiga vinnare av White Guides årliga priser. Sammanlagt 351 kaféer har kvalificerat sig till årets guide och under året som gått har White Guides anonyma testare besökt närmare 450 kaféer för att sålla fram de allra bästa.

Efter en lång och framgångsrik vårturné laddar Tomas Andersson Wij om batterierna för sin mest intensiva sommar sedan debuten 1998. Han börjar juni på Gotland med inspelning av TV4:s Så mycket bättre och åker därefter ut på en sommarturné med början i Karlskoga den 28 juni och avslutar i Leksand den 2 september. Hans höst inleds med att färdigställa sitt tionde album som han gör med Umeå-bandet Deportees.

Vinnarna av utmärkelser i White Guide Café 2017 är:

Foto: Andreas Besterman

Årets Bageri: Bageri Petrus, Stockholm Årets Värt En Resa: Sivans Café och Butik i Baljered, St Levene Årets Fikaställe: Taxinge Slottscafé, Nykvarn Årets Hållbara Café: Hornuddens Ekocafé, Strängnäs Årets Stjärnskott: Borgmästargården, Falkenberg Årets Kaffebar: Budhas Kafferosteri, Lycksele Årets Konditori: Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala Årets Bästa Café: RC Chocolat, Sigtuna

EN LADDAD DRYCK Sedan absintens uppkomst på 1700-talet har den varit en omtalad och laddad dryck med beskyllningar om att framkalla galenskap. Tillsammans med mikrobryggeriet Nils Oscar i Nyköping har filmmakaren och regissören Jonas Åkerlund tagit fram en mörk variant av den mytomspunna drycken – Ditch Twisted Ritual.

Innerligt, märkligt och glasklart Tove Jansson fick sitt genombrott som barnboksförfattare men i början av 70-talet gick hon in i en andra andning som prosaförfattare. Lika enkelt som allvarsamt berättar hon om att växa upp, vad det innebär att leva och vad det betyder att vara människa. Nu ger bokförlaget Modernista ut två samlingsvolymer med Tove Janssons romaner.

31


Väljer du rätt emballage? Genom att välja rätt emballage redan från början undviker du transportskador och

PROFESSIONELL RÅDGIVNING

ekonomiska förluster. Men framför allt ser du till att behålla dina kunders förtroende genom att säkerställa deras leveranser.

Få råd och vägledning av ERICOs emballagespecialister. Det lönar sig!

Tänk på att: • Välja rätt hand- eller maskinsträckfilm som skyddar ditt specifika gods optimalt. • Använda rätt invändigt skydd som håller produkterna på plats. • Packa med rätt ytteremballage för optimalt skydd för dina produkter. • Använda rätt tejp till rätt material. Vi har alltid ett komplett tejpsortiment i lager. • Välja den mest effektiva maskinen för dina behov och krav. Fråga oss gärna!

ORDERTELEFON 020-12 16 18 • WEBSHOP SHOP.ERICOAB.SE 32


WayWay är en företagsapp som kopplar ihop taxiresenärer som ska åt samma håll. Det är gratis att registrera ert företag och först när ni sparar pengar tar vi betalt. Med flera företag och taxibolag i samma app skapar WayWay nya förutsättningar för samåkning.

Sök

Sök och beställ resor från flera taxibolag, WayWay hittar automatiskt personer i din närhet som ska åt samma håll – vid samma tid.

Spara

Glöm kontanter, utlägg och taxikvitton. WayWay fakturerar ert företag en gång per månad – notan delas automatiskt mellan alla resenärer.

Samåk

Eller åk själv. Välj enkelt medresenär, alla matchningar presenteras direkt i appen. Tillsammans har ni möjlighet att spara lite pengar och miljö.

IT TAKES TWO TO TAXI

Samla

Spara hela företagets taxikostnader på en plats med väl underbyggd statistik. Få en klar överblick av era utgifter både på företags- och användarnivå. Man kan enkelt lägga till eller ta bort användare, samt se hur mycket som spenderas, respektive sparas.

Läs mer och registrera ert företag gratis på: www.wayway.se

33


RegionCity – hjärtat som höjer pulsen i hela regionen!

www.regioncity.se

Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg och regionen ligger centralstationsområdet som vi vill förvandla till en levande plats som ger tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden, och inte minst stationen och stadslivet. 4 juni presenterade vi vår jubileumssatsning. Jubileumstornet är en kontorsfastighet som sträcker sig 22 våningar upp. Högst upp blir det en skybar med utsikt över hamninloppet och staden. Längre ner blir det en större publik terrass som länkas ihop med stationens utbud. Vid tornets fot ligger Jubileumshallen, som ska leda resenärerna mellan dagens station och Västlänkens mittuppgång. Jubileumsplatsen blir ett torg utanför Centralstationen som också utgör första delen i stadsutvecklingsstråket mot Gullbergsvass. Stadens detaljplanering pågår för fullt och under 2021 räknar vi med att Jubileumstornet skall vara klart för inflyttning. Vill du etablera dig här? Skicka dina uppgifter till blomstra@regioncity.se. RegionCity – där allting möts!

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har ca 200 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till 179 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 14,4 miljarder kronor.

34


Analys

SÄKERHETEN I EN APP Det finns en uppsjö av appar för privatresenärer men få för dig som reser i tjänsten – varför? Mycket handlar om säkerhet och vilka uppgifter som riskerar att läcka vid hackning. TEXT LOTTEN FOWLER, GENERALDIREKTÖR FÖR SBTA* FOTO PRISCILLA DU PREEZ, JUJA HAN, CLEM ONOJEGHUO OCH GILLES LAMBERT

35


et är svårt att förstå att det inte finns en enda app för alla som reser i tjänsten, som tar hand om allt som rör tjänsteresandet. Privat erbjuds hur många alternativ som helst, så varför får jag inte bättre verktyg på jobbet? I dag finns det appar för det mesta. De flesta av oss tycker kanske att utbudet är för stort, samtidigt som många onekligen är praktiska och underlättar

vardagen. Varför har förresten arbetsgivare synpunkter på vilka appar man använder på tjänsteresan? vi i snitt bara använder fyra–fem stycken appar regelbundet av alla som laddats ner på telefonen. Resten av apparna används bara några få procent av tiden. Just reserelaterade appar finns det som bekant hur många som helst av. På AppStore erbjuds fler än 50 000 appar som på ett eller annat sätt berör resande. Apparna täcker ett behov som uppstår när man som resenär lämnar den miljö man känner. De skapar trygghet samtidigt som de ökar bekvämligheten – kartor, rekommendationer om restauranger, hur man bäst använder kollektivtrafiken och så vidare gör livet lättare.

Undersökningar visar att

Då det inte finns en app för allt, laddar vi själva ner det vi anser vara bra för just oss. Arbetsgivare kan ha synpunkter på detta av flera anledningar. En sak som diskuteras

36

flitigt är de brister i säkerheten som finns i många appar. Många är relativt lätta att hacka och då blir den data som finns kring en persons resande, preferenser och kanske även betalningsinformation tillgänglig för andra. Kommer någon över den informationen kan säkerheten äventyras, inte bara för den enskilde individen utan även för företaget där individen är anställd. Här behöver vi som användare av smartphones bli mer kritiska och uppmärksamma. Plus att företag behöver förstå vilka risker som finns kring användandet. gjort en lista med rekommenderade appar som medarbetare på tjänsteresa kan använda sig av. Förhoppningsvis bygger rekommendationerna på en kombination av funktionalitet, företagets policy och riktlinjer, samt en kontroll av appens säkerhet. Eventuellt kommer uppmärksamheten kring digital säkerhet att öka efter den stora globala IT-attacken i början av maj i år.

Vissa företag har


50% lägre vikt med Hybrix™ Lamera AB har nyligen invigt en produktionsanläggning i Göteborg, för tillverkning av det unika lättviktsmaterialet Hybrix™. – Anläggningen som vi kallar ALFA-line är utvecklad för tillverkning av Hybrix™. Den är helt unik, den första och enda av sitt slag, förklarar Bengt Nilsson som är VD för Lamera. Hybrix™ är sandwichmaterial som har metallytor och formbarhet ungefär som vanlig plåt men med halva vikten! Lamera AB har med denna investering nu nått målet att kunna leverera stora volymer till kunder inom byggindustri, elektronikindustri och fordonsindustri.

Redan sedan tidigare används materialet i till exempel flyg och medicinskteknisk industri. – Vi har hållbarheten i fokus under hela utvecklingsprocessen för Hybrix™ och tillsammans med produktens tekniska prestanda är det viktigast för oss, avslutar Bengt Nilsson. Miljöbelastningen kan minska 15-50% inom byggindustrin med Hybrix™ som fasadmaterial. Hybrix™ ger exklusivitet och åldringsbeständighet, samtidigt som man minskar vikten, förenklar montering, förbättrar akustiken och bidrar till hållbar utveckling.

Made by

Läs mer på: www.lamera.se

Regain Strenght, Unleash creativity.

www.fjallnas.se I meet@fjallnas.se

37


I VÄNTAN PÅ EN ENDA APP ELLER EN TJÄNSTVILLIG BOT, TIPSAR VI OM FÖLJANDE APPAR FÖR RESAN: Passenger rights. En app utvecklad av EU Kommissionen som informerar passagerare om vilka rättigheter man har när något går fel på resan.

ECC-Net: Travel. En vägledning inklusive fraser på olika språk som kan användas för att ta tillvara sina rättigheter som konsument på resor inom EU-länderna.

UD resklar. I appen finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. Utgiven av Regeringskansliet.

En currency converter/ valutaväxlare kommer alltid väl till pass.

En annan anledning till många företags tveksamhet att tillåta eller uppmuntra till app-användning är att de publika apparna kan styra bort från avtal och riktlinjer företaget beslutat om. Större företag och myndigheter använder sig av självboknings-appar, där de egna avtalen läggs in och kan på så sätt kontrollera valmöjligheterna.

inte en app för allt? Svaret är helt enkelt att styrning och bokning, med all funktionalitet man som användare förväntar sig, är otroligt komplext. För att det ska löna sig för ett företag att investera i appen för allt ska den vara kopplad till interna processer, så att den även bidrar till administrativa besparingar. Dessa är oerhört komplicerade och dyra att utveckla och underhålla. Apparna finns delvis och erbjuds av affärsresebyråerna, de stora så kallade GDS:erna, Global Distribution Systems, och av vissa oberoende tredjepartsleverantörer. De kostar naturligtvis och lämpar sig därför bättre för stora företag med många resenärer.

Varför finns då

Nu pratar man mer och mer om möjligheten att använda botar, uttalas båttar, för att på så sätt styra beteende och hjälpa resenären. En bot hämtar information från olika källor och kan programmeras att svara på frågor och ge stöd vid olika situationer. Prislappen blir en annan än att bygga en app. Botar har ännu inte använts i någon större utsträckning för att stödja resenärer på tjänsteresa, men det är något vi kommer att se mer av. I dag stöter vi på dem i till exempel kundtjänst hos olika företag på internet eller som en guide på en hemsida. Med en utvecklad AI, artificiell intelligens, kommer botar kunna användas inom fler områden och i mycket större utsträckning framöver.

38

*SBTA, Swedish Business Travel Association, är en organisation vars mål är att stötta sina medlemmar – köpare och leverantörer – i frågor som rör tjänsteresor och möten. SBTA har i dagsläget över 250 medlemsföretag och är, tillsammans med de övriga nordiska föreningarna, partners i GBTA, Global Business Travel Association. Lotten Fowler är generaldirektör för SBTA och är under 2017 gästskribent i Affärsresenären. Om du som läsare har några frågor eller synpunkter på ämnen du vill att vi tar upp är du välkommen att kontakta SBTA på info@sbta.se.


ÄR DITT BETEENDE EN FRAMGÅNGSFAKTOR ELLER EN FÄLLA FÖR DIG OCH DITT TEAM?

IDI – Interpersonal Dynamics inventory – T BETEENDE EN FRAMGÅNGSFAKTOR är ett beteendeinstrument som hämtar från personer som möter dig i N FÄLLA FÖR information DIG OCH DITT TEAM? olika sociala sammanhang.

rsonal Dynamics inventory – är ett beteendeinstrument Den som dig vi tari olika fram tillsammans information från personer som ÄRIDI-profil DITTmöter BETEENDE EN–sociala FRAMGÅNGSFAKTOR med våra handledares pedagogiska g. ELLER EN FÄLLA FÖR DIG OCH DITT TEAM?

kompetens – ger dig en lärupplevelse som – Interpersonal Dynamics är ett beteendeinstrument duIDI kommer att havåra nytta avinventory om du –vill förstå fil som vi tar fram – tillsammans med hämtar från personer som möter dig i olika sociala hursom andra serinformation dig, förstå andras beteende pedagogiska kompetens – ger dig en lärupplevelse som sammanhang. och vill utveckla din förmåga till samarbete att ha nytta av om du vill förstå hur andra ser dig, förstå och samspel Den IDI-profilmed som viandra. tar fram – tillsammans med våra

ende och vill utveckla din förmåga till samarbete och handledares pedagogiska kompetens – ger dig en lärupplevelse som du kommer att ha nytta av om du vill förstå hur andra ser dig, förstå d andra. Nu är vi fler än 320 licensierade andras beteende och vill utveckla din förmåga till samarbete och

handledare i Sverige. samspel med andra.

än 320 licensierade handledare i Sverige. Nu är vi fler än 320 licensierade handledare i Sverige.

WWW.IDI.SE OCH LÄSFÖR OMIDIHUR GÖR WW.IDI.SE OCH LÄSBESÖK OM HUR IDI GÖR NYTTA BESÖK WWW.IDI.SE OCH LÄS OM HUR GÖRIDI NYTTA FÖR INDIVIDER OCH ORGANISATIONER NYTTA FÖR INDIVIDER OCH ORGANISATIONER OCH ORGANISATIONER

Alströmergatan 45, 112 Alströmergatan 45,47 112Stockholm 47 Stockholm +46-8-7567035 +46-8-7567035

39


Hotel Salzburger Hof, Bad Gastein – nr 1 på TripAdvisor.

På Hotel Salzburger Hof erbjuder vi två fina spa-avdelningar.

Vid Niedersachsenhaus, 2 471 m, med Scharecks mäktiga glaciär, 3 122 m, i bakgrunden.

Hotel Salzburger Hofs auditorium med plats för upp till 140 personer.

Boka sommarens konferens på Hotel Salzburger Hof idag! Bygg en sammansvetsad grupp

Mycket prisvärt – allt detta ingår

Bad Gastein erbjuder fantastiska konferensmöjligheter och det finns en mängd olika teambuildingaktiviteter och arrangemang som bl a vandring, golf och forsränning som kombineras med god mat och fint boende.

• Flyg t/r Sverige–Salzburg inkl transfer • Boende på Hotel Salzburger Hof med stor frukostbuffé • Tre delikata 5-rätters middagar på hotellet • Fri tillgång till hotellets två spa-avdelningar • Konferenslokal och reseledarservice i Bad Gastein • Personlig konferenskoordinator innan avresa • Priset avser 3 övernattningar i maj eller juni • Pris från 7 995 kr/person (minst 17 pers)

Boende och mat i toppklass Hotel Salzburger Hof är perfekt beläget i sommarparadiset Bad Gastein endast 1 tim 15 min från flygplatsen. Hotellet är helt anpassat för effektiva möten med ett flertal konferensrum och större möteslokaler för 10–200 personer.

Maila oss på konferensgruppen@alpresor.se eller ring oss för offert på 0771-20 21 22. Välkommen till Bad Gastein!

STÖRST I NORDEN PÅ KONFERENSRESOR TILL ALPERNA 40

Kontakta oss för offert på tel 0771-20 21 22 eller www.alpresor.se


650 000 nya medlemmar på 6 månader*

TA DINA KUNDER PÅ EN NY RESA Voyado är ett av marknadens mest kraftfulla lojalitetssystem. Så användarvänligt att din marknadsavdelning kan styra varje kundresa på egen hand. Vill du också ta den enklaste vägen till mer lojala kunder? Börja på voyado.com. Eller kontakta Revide, företaget bakom Voyado, på voyado@revide.se. Vi guidar ditt företag till mer lönsamma kundresor.

VOYADO CRM

CUSTOMER INSIGHT

LOYALTY MANAGEMENT VOYADO MOBILE

MARKETING AUTOMATION

UNIFIED COMMERCE CAMPAIGN MANAGEMENT

VOYADO POS APP

* Resultatet vid en kunds lansering av en ny kundklubb under 2016. 70 företag använder idag Voyado (f.d eClub) som sitt lojalitetssystem. 41


42


Motor

BIL TILL EUROPA KRÄVER PLANERING Sommarväglag lockar både affärsresenärer och semesterfirare ut i Europa med bil. Men det kräver en del planering för att resan ska bli lyckad. Affärsresenärens motorexpert guidar. TEXT TEGE TORNVALL FOTO DANIEL FRANK OCH ETIENNE BÖSIGER

43


Schweiz.

ffärsresor till utlandet görs oftast med flyg, men ibland behöver vi ta bilen – eller hyra bil när vi kommer fram. Flera i bilen blir ofta billigare per person än enskilda flyg- eller tågbiljetter, och bilen ger större frihet i tid, rum och otymplig packning. färja når man från Sverige nio grannländer. Det är ofta stora avstånd. Från Stockholm till Paris är det lika långt som från Kiruna till Malmö, cirka 190 mil.

Per landsväg eller

Framkomlighet Bara Tyskland har fri fart på sina motorvägar, men inte alla och bara bitvis. Övrig trafik bestämmer tempot. Det är lugnast att anpassa sig till trafikrytmen. Högre effektiv snittfart än 100 km/h är knappast realistisk över längre distanser. Med tätare befolkning är trafiken ofta mer genomreglerad och kontrollerad än hemmavid. Det är också ofta mer hektiskt än på svenska motorvägar och kräver ständig uppmärksamhet med båda händerna på ratten och blick och koncentration på väg och trafik och inget annat. På vanlig landsväg med mer trafik går det oftast klart långsammare än i Sverige, men även det kräver vaken körning. Storstäder och tätbefolkade områden kan också bromsa framfarten. Undvik om möjligt rusningstider och ta i förväg reda på eventuella vägbyggen och hinder. Stopp på motorväg betyder att man vackert sitter där. än hemma. Ofta vill polisen att trafiken flyter utan överdrifter åt någotdera hållet. Särskilt på tyska motorvägar kan det komma mycket snabba bilar bakifrån. En liten prick i backspegeln växer snabbt till en blinkande hetsporre.

Fartkontroller är vanligare

På motorväg tankar man

snabbt men dyrare än på andra vägar. Kör man av motorvägen hamnar man ofta i trafik med klart lägre tempo. Att tanka några kilometer bort kan ta en halvtimme. Men man kan också hitta trevliga rastställen med bra mat till hyggligt pris. På kontinenten äter många hantverkare och affärsidkare ute med höga anspråk på vad de äter.

44

BRÄNSLEPRISER OCH FARTGRÄNSER I EUROPA Land Danmark Estland Finland Frankrike Italien Norge Polen Storbritannien Sverige Tyskland

Bensin 14:52 11:50 14:27 13:69 15:06 15:81 10:72 13:61 13:93 13:23

Diesel 12:18 11:20 12:39 12:17 12:07 14:57 10:33 13:79 13:85 11:12

Fart 130/80 110/90 100-120/80-100 110-130/90-110 130-150/90-130 100-110/80 140/90-120 112/96-112 70-100/110-120 100/Delvis fritt

Ofta varierande fart efter vägstandard. Finland har 20 km/h lägre fart vintertid. Priserna är framtagna i maj 2017. Källor bilsemester.net, Motormännen, Wikipedia

Inte helt fritt fram I flertalet europeiska länder kostar det att köra motorväg; Frankrike, Italien, Portugal och Spanien har betalstationer där man kan förlora mycket av den tid man eventuellt vunnit på vägen. Räkna med 5–10 kronor per mil, dyrt men med bra vägar utan onödig trafik. Även i andra länder har en del motorvägar betalstationer, betalar gör man med mynt eller kort – jämna pengar underlättar, annars kan man få problem med bilar bakom. I Schweiz, Österrike och flera gamla östländer köper man istället en vinjett, ett klistermärke att sätta i rutan, utan en sådan riskerar man böter. Förhandsbetalning kan också knytas till registreringsnumret och i några länder fotograferas man och får betala i efterhand. Tyska Autobahn är fortfarande gratis, men avgiftskrav lär komma till

2019. Större europeiska städer börjar nu införa miljözoner som kräver dekal med bilens utsläppsvärden. Fri bilkörning är snart ett minne blott. lika i flertalet europeiska länder där Sverige hör till de dyrare. Dyrast är oljelandet Norge och billigast är flera gamla östländer, särskilt Ryssland.

Bränslepriserna är ganska

Säkerhet och ordning på vägarna Sverige hör till Europas trafiksäkraste länder, per miljon invånare är olycksrisken nära 60 procent högre i Tyskland, dubbelt så hög i Frankrike och nära tre gånger högre i Polen. Säkrast är det på motorvägarna. För eventuell kontakt med ordnings-makten måste man ha giltiga doku-ment för både bilen och en själv: registreringsbevis, S-märke, körkort, varningstriangel och fullmakt om bilen ägs av någon annan.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TIDNINGSFÖRLAGET MEDIAPRESS AB

ANNONS

PÅ VÄG

Styr mot äventyr.

Första anhalt Kristianstad. Upptäck Pilote, Knaus och Weinsberg hos oss.

Sävvägen 10, Kristianstad

Tel 044-24 56 90

info@husvagnsreserven.se

www.husvagnsreserven.se

9

45


Nya Capolino Arena 110 x 60 meter total yta 8500 m2

• Isrinkar, entrétak, scentak, läktare m. m. • Permanenta membrantak • Linspända strukturer • Stål/trämaster, upp till 30 m

46

www.capolinosweden.se • 08-880 333


VÄSSA VÄSSA Utb VÄSSA ildn BEMÖTANDET VÄSSA itnb l förUtbi U dr nin enf lldn gia I BUTIKEN! i ö ö n BEMÖTANDET f n ö r gar sa VÄSSABEMÖTANDET Utb nm hraenn l e ildn deöl ns löns BEMÖTANDET ingahan hanam för I BUTIKEN! en l r del del ön BEMÖTANDET Utb ildn inga för en l r öns am han del

Idag är butiksupplevelsen viktigare än någonsin. Service och bemötande är den fysiska butikens största konkurrensfördel – se till att du använder den. Boka en utbildning som lyfter medarbetarna och tar kundmötet till en ny nivå. Service, kundbemötande, ledarskap eller en helt skräddarsydd workshop – Signex Academy har den utbildning butiken behöver.

I BUTIKEN! BUTIKEN! I VÄSSA I BUTIKEN! BEMÖTANDET

han

del

sam

Idag är butiksupplevelsen viktigare än någonsin. Service och bemötande Signex är Sveriges enda helhetsleverantör för detaljhandeln och har skapat lönsamhet för sina kunder i mer än 20 år. Vi utvecklar koncept, inreder butiker och utbildar personal. är den fysiska butikenssignex.se, största konkurrensfördel info@signex.se, tel 08-29 35 00 – se till att du använder den. Utillten IdagBoka är butiksupplevelsen viktigare än någonsin. och bemötande en utbildning som lyfter medarbetarna och tarService kundmötet b iny ldnivå. Idag är butiksupplevelsen viktigare än någonsin. Service och bemötande n inga föanvänder är den fysiska butikens störstaledarskap konkurrensfördel – seskräddarsydd till att du den. Service, kundbemötande, eller en helt workshop r e r ärBoka den fysiska butikens största konkurrensfördel – se till att du använder den. n – Signex Academy denmedarbetarna utbildning butiken en utbildning somhar lyfter och behöver. tar kundmötet till en nylö nivå. n

anivå. m Boka enän utbildning somService lyfter medarbetarna ochskräddarsydd tar kundmötet en sny haworkshop Service, kundbemötande, ledarskap en helt Idag är butiksupplevelsen viktigare någonsin. och eller bemötande ntill del Service, kundbemötande, ledarskap eller en helt skräddarsydd workshop – Signex Academy har den utbildning butiken behöver. är den fysiska butikens största konkurrensfördel – se till att du använder den. Signex är Sveriges enda helhetsleverantör för detaljhandeln och har skapat lönsamhet för Signex Academy harår. den utbildning butiken behöver. Boka en utbildning som lyfter –medarbetarna och kundmötet till en ny nivå.butiker sina kunder i mer än tar 20 Vi utvecklar koncept, inreder och utbildar personal. signex.se, info@signex.se, tel 08-29 35 00 Service, kundbemötande, ledarskap eller en helt skräddarsydd workshop Idag är butiksupplevelsen viktigare än någonsin. Service och bemötande Signex är Sveriges enda helhetsleverantör för detaljhandeln och har skapat lönsamhet för den fysiska butikensibutiken största – se till att du använder den. och utbildar personal. – Signex Academy harärden utbildning behöver. sina kunder mer änkonkurrensfördel 20 år. Vi utvecklar koncept, inreder butiker

I BUTIKEN!

är som Sveriges enda helhetsleverantör för detaljhandeln Boka enSignex utbildning lyfter medarbetarna och tar kundmötet till en ny nivå. och har skapat lönsamhet för signex.se, info@signex.se, tel 08-29 35 00 Service,sina kundbemötande, ellerVienutvecklar helt skräddarsydd kunder i merledarskap än 20 år. koncept, workshop inreder butiker och utbildar personal. – Signexsignex.se, Academy har den utbildning butiken behöver. info@signex.se, tel 08-29 35 00

Signex är Sveriges enda helhetsleverantör för detaljhandeln och har skapat lönsamhet för sina kunder i mer än 20 år. Vi utvecklar koncept, inreder butiker och utbildar personal. Signex är Sveriges enda helhetsleverantör för detaljhandeln och har skapat lönsamhet för signex.se, info@signex.se, tel 08-29 35 00 sina kunder i mer än 20 år. Vi utvecklar koncept, inreder butiker och utbildar personal. signex.se, info@signex.se, tel 08-29 35 00

PROBARE - LÄKEMEDELSSTUDIER OCH LÄKARMOTTAGNING I LUND OCH SOLNA PROBARE bildades 2008 och är ett privatägt företag som bedriver läkemedelsforskning både i Lund och i Solna. Vi utför således läkemedelsprövningar inom bl a psykiatri, kardiologi, ortopedi, lungmedicin och allmänmedicin, där vi samarbetar med flera olika läkemedelsföretag. Vi som arbetar här är läkare med specialistkompetens inom psykiatri, allmänmedicin, intermedicin, ortopedi och kardiologi samt studiesjuksköterskor och studiekoordinator. Vi har utfört ett 80-tal läkemedelsprövningar inom områden som bl a depression, ADHD, bipolär sjukdom, hjärtflimmer, KOL, astma, diabetes, IBS, överaktiv blåsa, förstoppning, pollenallergi, neuropatisk smärta, högt blodtryck, artros, höga blodfetter mfl. Är du intresserad av att veta mer om vår verksamhet antingen som patient eller uppdragsgivare, boka tid eller delta i en läkemedelsprövning är du välkommen att kontakta Ewa Karlsson på tfn 0732-300 450 eller maila ewa.karlsson@probare.se

Besök gärna vår hemsida på www.probare.se

Vi har också en privatläkarmottagning i Lund för dig med psykiatriska problem eller problem med ditt sexliv.

47


48


Porträttet

”Vi gör människor glada ” Från byggnadsarbetare till vd för nöjesparken Gröna Lund. Affärsresenären träffade Magnus Widell och pratade om hur det är att jobba på en arbetsplats som har öppet 134 dagar om året. TEXT ANNELIE ENGLUND FOTO THERESIA KÖHLIN

49


MAGNUS WIDELL Ålder: 43 år. Bor: Vasastan i centrala Stockholm. Familj: Fru, en fyraårig dotter och en till bebis på väg. Gör: Vd för Gröna Lund. Utbildning: Byggnadsarbetare på gymnasiet och kurser i bland annat affärskommunikation. På fritiden: Umgås med familjen, åka skidor, resa och sen är jag en båtmänniska. Alltid på affärsresan: Telefon och dator följer alltid med, men även träningskläder. Bästa åkupplevelse: Ikaros är häftig och det säger jag inte bara för att den är ny. Min favoritberg- och dalbana finns i Spanien och heter Shambhala. Som barn var nog bästa minnet när jag första gången fick åka Vikingagungan. Sämsta åkupplevelse: Allt som snurrar för intensivt.

tanför fönstret ser man Lilla pariserhjulet, Flygande elefanten och dansbanan. Allt är lugnt och stilla. Säsongen har knappt börjat när vi träffas och än så länge är parken bara öppen vissa eftermiddagar och på helgerna. – Jag uppskattar parken på olika sätt. Det är fantastiskt att se parken full av liv. Ansikten som speglar glädje och förväntan men när det är stängt finns också en härlig mystik som jag uppskattar, säger Magnus Widell vd för Gröna Lund. parken för sin femte säsong och det är den lugnaste och mest kontrollerade för hans räkning. Han berättar att det tar ett par år att komma in i det, då det är en så komplex destination med många delar och mycket att sätta sig in i. – Det känns väldigt skönt att ha fyra säsonger i ryggen. Nu känns det som att jag har koll på vad nästa steg är och förra året var jag även tillförordnad vd för Skara Sommarland så den här säsongen ser jag fram emot att bara fokusera på Gröna Lund.

Han har precis öppnat

sedan några veckor tillbaka öppnat för sin 134:e säsong. 1883 slog man upp sina portar för första gången och mycket har hänt på tivolit sedan dess. Grunden till det som idag är Gröna Lund skapades av en tysk

Gröna Lund har

50

man vid namn Jacob Schultheis. Efter hans död fortsatte tivolit att växa och få fler attraktioner, men det stannade inom familjen. Historien kring Gröna Lund har kantats av ett konkurrenskrig med ett nöjesfält som slog sig ner mittemot och flera bränder som förstört attraktioner. Sedan början på 2000-talet har Gröna Lund blivit en del av Parks & Resorts som bland annat äger Skara Sommarland, Kolmårdens djurpark, Aquaria vattenmuseum, Vildmarkshotellet och Furuviksparken. Hur är det att jobba med en destination som Gröna Lund som är så förknippad med nöje, glädje och sommar?

– När jag blev tillfrågad om att vara med i intervjuskedet av rekryteringen för den här rollen blev jag väldigt smickrad, men det väckte också många frågor om jag kände mig redo för att vara på en sådan plats som Gröna Lund. Med dess långa historia och den unika ställning parken har för Stockholms besöksnäring. Det är lite så som jag ser det – att det är en väldigt unik plats, och en unik möjlighet att vara en av två vd:ar för nöjesparker i Sverige. Sen är jag stockholmare så det har en unik plats i mitt minne och det vill jag också att mina barn ska känna. Allt vi gör på Gröna Lund är för framtida generationer och sen har vi väldigt roligt längs vägen. Gröna Lund är öppet en tredjedel av året. Vad gör ni resten av året?

– All typ av säsongsverksamhet är speciell, det handlar om att öppna och stänga företag minst någon gång


51


om året. Men vi som är fast anställda på Gröna Lund jobbar extremt hårt under vintern. Då handlar det mycket om strategisk planering för framtiden och rekrytering. Att vässa koncepten. Medan det under sommaren handlar mer om drift och att optimera verksamheten. Mitt jobb skiljer sig så att jag under vintern jobbar måndag till fredag, medan jag framför allt i maj och juni jobbar mer måndag till söndag för att säkerställa starten på säsongen. Det blir lite olika riktning på vad jag gör. Det är väldigt lätt att motivera både sig själv och sina medarbetare framför allt under sommarsäsongen – det är bara att gå ut i parken och se alla som åker bergochdalbana, vi gör människor glada. Gröna Lund under 2013 hade han ingen tidigare erfarenhet från nöjesfältbranschen. Han kommer senast från Seglarhotellet i Sandhamn och innan dess var det Tott Hotel Åre. Den tydligaste kopplingen är erfarenheten från säsongsverksamheten och allt vad det innebär med inköp och personal. Något som Magnus tror är den största anledningen till att han är på den här platsen idag. Det kräver mycket kunskap och erfarenhet att öppna och stänga verksamheter från en dag till en annan. Men Magnus berättar att på Gröna Lund handlar det om helt andra digniteter. Under en säsong anställer man 1200 personer som ska utbildas och få scheman, vars anställningar efter säsongen ska avslutas, något som blir väldigt intensivt. – Man har bara en viss avsedd tid som ska betala hela verksamheten för ett år. Det är mycket som står på spel, men det är väldigt skönt med en så stor verksamhet som Gröna Lund som har så mycket kunskap och så många funktioner inhouse. Idag är vi närmare 150 fast anställda.

Innan Magnus kom till

Hur är det att jobba med en verksamhet som är så väderberoende – när man har så kort tid som du säger och vädret är en så stor opåverkbar faktor?

– Säsongsverksamheter är ständigt

52

beroende av vädret. I fjällen är man beroende av snö och här av icke-regn. Det går inte att planera för ständig sol eller ständigt regn utan man får utgå från någon sorts normalsommar. Det handlar snarare om att vara snabbfotad. När vädret är fel för många dagar i rad måste man anpassa verksamheten. Det är det enda medlet vi har. För många av era medarbetare är Gröna Lund en första arbetsgivare. Hur tänker du kring det?

– Vi är i en position där vi har möjlighet att anställa många och det är ett stort ansvar. Vi är en av Stockholms största

ungdomsarbetsgivare under sommarsäsongen och det är vi oerhört stolta över. Sen lägger vi enormt mycket kraft, tid och resurser på att utbilda. Det är något som vi har sett är en av våra framgångsfaktorer, säger Magnus och fortsätter: – Sen anställer vi inte bara unga människor. Vi anställer även många som är 50+ och har ett program för 50+:are. Vår äldsta medarbetare i år är 82 år och vår yngsta är 16. Vi anställer alla människor och gör ingen bedömning i vem du är eller varifrån du kommer. Det handlar mer om viljan att vara här. Det är en speciell verksamhet och vi vill ha rätt personer på rätt plats.


”Det klart det är en häftig åktur – när man vinklas ner 90 grader så funderar man på vad det är man håller på med.“

När han började 2013 sa han i en annan intervju att han skulle prya i Gröna Lunds alla delar. Har det blivit så? Magnus ser nästan lite förlägen ut när han svarar nej. Sedan tidigare har han jobbat med alltifrån disk till värdskap. Men han har inte gjort sockervadd, i alla fall inte till en gäst. Han berättar att förra sommaren försvann mycket av tiden från det operativa arbetet då han hoppade in som tillförordnad på Skara Sommarland. I år har han högre förväntningar på att hinna följa med nöjesfältets servicechefer. – Våra servicechefer är i alla led över hela Gröna Lund och så jäkla duktiga, så jag brukar ta rygg på dem. Då får jag en viss insikt i de dagliga rutinerna och det är oerhört lärorikt. Att till exempel se hur det är att jobba på lagret och hur mycket de sliter. Sen märker jag att det är väldigt uppskattat och jag får frågan ’När kommer du till oss’. Då märks det också att dem är mycket vassare på saker som jag testar, vilket många tycker är väldigt roligt, det är härligt att få bjuda på.

Hur stora förhoppningar har ni på Ikaros?

– Jättestora, det har vi nog inför alla nya enheter. En ny attraktion

i storleken Ikaros har vi jättestora förväntningar på. Dels för att den är så unik i sitt slag men också för att vi tror på den här typen av attraktion. Nya attraktioner ger ganska stort genomslag kommunikativt. Men det har vi även vid ett nytt spel eller en ny restaurangenhet. De stora förhoppningarna hänger också ihop med att vi bygger saker som vi tycker om, säger han och fortsätter: – När vi kom underfund med att vi kunde bygga en bro vid genomgången ner mot vattnet vid Lustiga huset och ställa en fallattraktion där var det som en skänk från ovan. Nya attraktioner har den förmågan att de också sprider ut köer. Sen är det kul att bygga på det sättet för det är utan tvekan helt världsunikt. Vi får ganska många internationella besök som är fascinerade över hur vi kan ha 31 attraktioner på den här ytan med det besöksantal vi har på 1,5 miljon besökare. Även tillverkarna behöver ibland övertygas om att det går och vi får skapa kompletterande lösningar. Där ligger mycket av vår styrka – i kreativiteten. Har du åkt Ikaros?

– Ja, jag gillar den jättemycket. Jag har ju gått hela vintern och haft lite

53


VISSTE DU ATT... ... 1 506 885 Under 2016 slog Gröna Lund besöksrekord med 1 506 885 gäster i parken.

ont i magen med vetskapen om att jag en dag måste åka den. Men ju närmare vi har kommit ju mer laddad har jag blivit. När jag åkte första gången med han som varit projektledare för hela attraktionen fick jag en speciell känsla. Sen är det klart det är en häftig åktur – när man vinklas ner 90 grader så funderar man på vad det är man håller på med.

viktigt att behålla en fot kvar i historien. Vi vill behålla vår tivolihistoria som idag är 134 år. 1915 började man med dans på Gröna Lund och någon gång under 20-talet kom konserterna. Jag har sagt i några år nu att min drömbokning skulle vara Alicia Keys, jag håller fast i det, jag tror att hon skulle göra sig väldigt bra på Stora scenen.

– Jag vill tro på den nya restaurangenheten. Ett sådant läge med utsikt över Skeppsholmen och Nybrokajen är superunikt. Som stockholmare själv är det extra kul att få visa upp staden från sin bästa sida.

– Då går jag oftast med min dotter, vi åker Flygande elefanten eller går i Lustiga huset sex–sju gånger. Sen gillar jag att prova matutbudet. Med tiden har jag blivit mer inbiten och tittar på hur området ser ut – något jag gör även när jag besöker liknande parker både i Sverige och världen.

Det är fler nyheter i år, något speciellt som du tror lite extra på?

Hur viktiga är konserterna för Gröna Lund? Har du någon drömartist?

– De är viktiga på flera sätt. Konserterna driver gäster och besökare hit, men det är också

54

Om du själv går på Gröna Lund, vad gör du först?

Vem är du utanför jobbet?

– Jag gillar att jag i 20 års tid har jobbat med verksamheter som gör att jag kan slå ihop mitt

... 1 000 000 Den mest åkta attraktionen är bergoch dalbana Jetline som har nästan 1 miljon åk per år. Det motsvarar ett helt varv runt jorden! ... 31 På tivolit finns det 31 attraktioner, 39 spel, hjul och lotterier, ett 20-tal matkiosker och 6 restauranger. ... 211 802 Under hela säsongen 2016 åts det 211 802 kulor glass, 177 601 hamburgare, 136 703 st godisremmar vilket motsvarar 8,2 mil, 111 706 sockervadd och 57 487 popcornstrutar. ... 32 000 Bob Marley har fortfarande publikrekordet från 1980 då det kom 32 000 människor för att lyssna på hans konsert. Idag har vi en gräns på 17 000 personer. ... Jetline Om du åker Jetline när det regnar så går det lite fortare än vanligt.

Källa: gronalund.com.


Simplicity Småbolag Sverige Vi har lanserat en fond som enbart investerar i svenska småbolag, som ett komplement till vårt tidigare nordiska fondutbud. Sedan 2002 har vi framgångsrikt förvaltat Simplicity Norden, som är en av de absolut främsta fonderna i sin kategori och för drygt ett år sedan startade vi Simplicity Sverige, som enbart investerar i aktier noterade på Stockholmsbörsen. Simplicity Småbolag Sverige fokuserar på svenska småbolagsaktier. Vår modellbaserade investeringsstrategi möjliggör mindre och fler positioner. Detta medför lägre bolagsspecifik risk samt ofta lägre volatilitet i fonden. Både vår Sverigefond och vår småbolagsfond investerar heller inte i företag som producerar fossila bränslen, vapen, alkohol, pornografi, spel och tobak.

Simplicity är ett av finansinspektionen auktoriserat fondbolag med sitt säte i Varberg. Simplicity startade 2002 sin första fond, Simplicity Norden, som tillhör de allra främsta i sin kategori. Fondbolaget förvaltar idag knappt 15 miljarder fördelat på åtta aktiefonder och tre räntefonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Simplicity Småbolag Sverige tillhör riskklass fem på en sjugradig skala. Ta del av informationsmaterial, fondfakta och risknivå för våra fonder på simplicity.se eller kontakta oss så berättar vi mer: kundservice@simplicity.se eller 0340-21 95 00.

Södra Hamnvägen 12 | 432 44 Varberg | Tel: 0340-21 95 00 | E-post: kundservice@simplicity.se | www.simplicity.se

55


arbete med mitt privatliv till en viss del. Det är en ynnest att få vara på destinationer som Åre, Sälen, i skärgården och nu Gröna Lund. Men just nu är jag väldigt mycket familjefar. Det är en av sakerna som gör att jag gläder mig med att åldras. Att man förändras och just nu gillar jag den delen av livet jag är i, att jag kan jobba mycket men också få mycket tid för familjen. Det är nog fördelen med att jag fick mitt första barn relativt sent, vid 39–40 års ålder. Jag hann leva en hel del innan. Sen finns det för och nackdelar med allt. Men det ser jag som min fördel. Du har jobbat på Tott, Seglarhotellet och nu Grönan. Bara ställen som är förknippade med nöje och glädje. Vad säger det om dig som person?

– Att jag är ganska rolig. Jag har inte tänkt på det på det sättet utan det handlar ganska mycket om tillfälligheter. Som jag tror skapas av att jag är ganska social som person. Sen tror och hoppas jag att jag är ganska trovärdig som person och att jag inger ganska mycket tillit. Vad är det som har tagit dig hit, du som är gymnasieutbildad byggnadsarbetare?

– Jag jobbade med det något år efter gymnasiet men insåg ganska

56

snabbt att det här inte var min grej. Jag kommer från en familj av duktiga hantverkare, men jag var ingen duktig hantverkare. Jag började prova mig fram och insåg att jag är mer en människo-människa, så jag halkade in i reseindustrin. Sen fick jag för mig att jag skulle köpa en restaurang och ett pensionat i Sälen, det var så jag hamnade i fjällen. Det var nog den vettigaste, jobbigaste och mest lärorika saken jag har gjort. Och att inse vad som krävs för att driva runt en verksamhet inom besöksnäringen. Där gjorde jag allt. Det blev min skola in i verkligheten.

”Det är viktigt att behålla en fot kvar i historien och vår tivolihistoria är idag 134 år.“


Malmbergs ”Black Edition” är det enkla valet för Dig som haft svårt att hitta rätt i det stora och ibland oöverskådliga utbudet av LED-belysning: • 6 modeller av downlights täcker de flesta önskemål och behov. • Förlängningskabel med snabbkopplingar för sammankoppling av flera downlights. • Seriekoppling. • Easy connect.

Black Edition gör det lätt att välja och att koppla rätt.

40 mm

Ø 80 mm

43 mm

• Armaturhus i aluminium • Infällt montage • Dimbar • 5W • 500mA • 430 lm • 664cd • 3000K • Ra83 • Vippbar 25° • 50 000 timmar • 2 färger: vit och satin • Drivdon köps separat

T!

NYH E

Ø 92 mm Downlight 99 744 66-67

43

m

m

28 mm

GREVEN LED

7 13

mm

Drivdon 99 520 42

IP21

5-15 mm

IP20

LED Box 74 664 13

82 mm

Malmbergs Elektriska AB (publ), Box 144, 692 23 Kumla

Tel vxl: 019-58 77 00

Ordertel: 019-58 77 30

order@malmbergs.com

www.malmbergs.com 57


www.nolialedarskap.se

Vad är modernt ledarskap?

Nolia Ledarskap är konferensen som ger dig svaret på frågan.

Nolia Ledarskap är konferensen för chefer och ledare som vill utveckla sitt ledarskap — både strategiskt och operativt — men också stärka sin inre ledare. – Vi vill inspirera och utveckla ledarskapet i Norrland, säger Helene Ljungstedt, projektledare för Nolia Ledarskap. Konferensen är en unik möjlighet för norrländska ledare att få ny inspiration, nya idéer och verktyg samt viktiga perspektiv men även möjlighet att lära av varandra, säger Helene Ljungstedt. PROGRAM I VÄLRDSKLASS Konferenserna i Umeå och i Luleå har program i världsklass. Per Holknekt bjuder på känslosamma och värdefulla berättelser från hans sällsynta, och mångfacetterade livsresa som både inspirerar, skapar förståelse och sätter spår. Per har inte bara hunnit startat 31 bolag, varav ett börsnoterades och värderades till en miljard kronor, han har också levt som hemlös och förlorat både jobb och familj pga missbruk. En annan talare är Amanda Lundeteg som är ligger på första plats över TCO:s lista över framtidens mäktigaste 2016. Amanda talar om vilka konsekvenser likriktningen i svenskt näringsliv kan få och försöker inspirera företagsledare och anställda till att skapa mer inkluderande arbetsplatser.

Prisad ledare, Amanda Lundeteg FAKTA NOLIA LEDARSKAP Umeå: 3-4 oktober Luleå: 18-19 oktober Moderator Umeå: Eva Hamilton Moderator Luleå: André Pops

HUVUDTEMA: Modernt ledarskap BOKA BILJETTER:

www.nolialedarskap.se

Företagsledaren, Per Holknekt.

PSSST.....

Missa inte chansen att äta lunch med Per Holknekt! Vid bokning av 10 st 2-dagarsbiljetter får ni äta VIP-lunch med Per Holknekt under konferensen. (Först till kvarn gäller)

58

Konferensen arrangeras av Nolia AB

Boka innan 30 juni och delta i VIP mingel

MODERNT LEDARSKAP KRÄVER KOMPETENTA LEDARE Nolia Ledarskap har i år huvudtemat modernt ledarskap. – Modernt ledarskap är ett ständigt diskuterat ämne vilket idag är mer aktuellt än någonsin. Det finns många olika åsikter angående hur ett modernt ledarskap bör se ut och verka. Flertalet forskare har försökt att utveckla mallen för det optimala ledarskapet, utan att lyckas. Det finns inget facit för hur man blir en bra ledare utan det är beroende på individen själv samt på dess omgivning. Ett modernt ledarskap handlar om anpassning efter organisation, situation och människa. Idag kräver ett modernt ledarskap alltmer kompetenta ledare då kraven på både ledare och medarbetare ökar för var dag, säger Helene Ljungstedt. HYLLAR NORRLÄNDSKA LEDARE En viktig del ledarskapskonferensen är att ge deltagarna möjlighet att skapa nya kontakter för att bygga vidare på sitt nätverk av personer som brottas med samma utmaningar. Därför är Nolia Ledarskap deltagardrivet där de är medskapare i de workshops som hålls. Vi kommer också att hylla duktiga och kompetenta lokala ledare under konferensen, det finns gott om bra norrländska ledare.


ALLA HAR ETT VAL!

Vi anser att pellets är det bästa alternativet för värme och energi, både miljömässigt och som en långsiktig investering. Elektricitet borde användas när inga andra gröna alternativ finns tillgängliga. Med pellets kan vi reducera användandet av kärn- och fossilproducerad elektricitet och få ett mer hållbart klimat. För mer information kontakta Rindi Pellets tel 0281-715 25 info@rindipellets.se eller www.rindipellets.se

Vill du nå toppen inom inköp och upphandling? Silfs inköpsutbildningar innehåller allt du behöver för att lyckas med framgångsrikt inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen. Nyfiken på dessa?

Hör av dig så skickar vi ett ex!

silfonline@silf.se 08-752 16 80 www.silf.se Silf_160x120_juni.indd 1

2017-05-08 16:47

59


Aktuellt

DRÖNARTAXI – ETT STEG IN I FRAMTIDEN Ibland kan det kännas som om vi befinner oss i någon slags tidsmaskin eller att skaparna bakom barnprogrammet Jetsons var spåmän. I juli gör ett nytt transportfordon debut – drönartaxi. TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM FOTO CHRISTOPH SCHULZ (DETTA UPPSLAG)

60


61


ubai är en stad som ibland tycks ha en tidszon som ligger fem år före resten av vår planet. Nu har man tagit till sig ytterligare en ny uppfinning inom resandet förutom sin entusiasm för förarlösa tunnelbanetåg och hyperlooptåg – drönartaxi. Det kan tyckas som en hägring i öknen men för ett år sedan fick man tillstånd att testflyga den förarlösa drönaren i den amerikanska delstaten Nevada. Den har därefter testats i bland annat Storbritannien, USA och Singapore. ”Vi kommer att börja flygningarna med den första el-drivna drönaren i juli”, sade Mattar Al Tayerchefen, som är chef för Transportstyrelsen i Dubai vid årets upplaga av World Government Summit i Dubai i februari.

62

Då kommer det sannolikt att finnas reklamskyltar försedda med följande text: ”Ta en drönare istället för en taxi och minska utsläppen i trafiken”. Förenade Arabemiratens premiärminister har som mål att 25 procent av alla transporter med passagerare ska ske med förarlösa och fossilfria fordon senast 2030.

Gotland och Öland sammantaget och hade 2015 en befolkning på 2,7 miljoner, 166 dödsoffer och 3 076 olyckstillbud i trafiken, enligt emiratens polischef överste Saif Al Mazroui. Att köra mot rött och fortkörning är orsakerna till flest dödsolyckor och bilolyckor.

Den här drönaren som heter eHang 184 är tillverkad i Kina. Dess tillverkare, eHang, säger att man har gjort 100 lyckade bemannade testflygningar i Las Vegas. eHang 184 har tillräckligt mycket utrymme för en passagerare som väger max 100 kg och en liten resväska och kontrolleras via internet i det mobila 4G-nätet. Den är kapabel att flyga 10 mil med ett fulladdat batteri och rutten pekas ut på en surfplatta.

Man räknar nu med

Ett sätt att förhindra olyckor Dubai, ett av emiraten vid Persiska viken som till ytan är mindre än

att man ska få bort en del av de värsta förarna från Dubais gator. Taxichaufförerna i Dubai tillhör inte de mest meriterade bilförarna i världen. Tanken är inte att de förarlösa drönarna ska ersätta de traditionella som går på fyra hjul, men om de fungerar är de långsiktiga följderna enorma. Inte bara för Dubai som har en av världens värsta vägar i förhållande till antalet döda om året, utan även en stor betydelse för alla trafiktäta städer runt om i världen. Medan andra sitter i långa köer kan en passagerare i dessa nya flygande


drönare kryssa över köerna med en hastighet av 100 kilometer i timmen. När projektet presenterades under 2016 var det många som ansåg att det skulle dröja länge innan det realiserades. Men om projektet i Dubai lyckas kan det hela ändras snabbt. Genom att göra sig av med piloten tar man ytterligare ett steg, resonerar en annan transportinnovatör – Uber. I oktober förra året publicerade taxiföretaget en vitbok på 97 sidor där man beskrev sina planer för flygande bilar som kunde förvandla en 2 timmar lång bilfärd till en flygresa på 15 minuter. Dessa fordon skulle bemannas av piloter, och Uber förutspår att dessa skulle bli betydligt billigare för en resa på 10 mil än vad det kostar att åka med UberX-bilar idag. Förarlösa drönare kan sannolikt minska kostnaderna för resan då man eliminerar kostnaden för arbetskraften och att man också

gör vissa besparingar när det gäller vikten, även om människor på marken skulle övervaka fordonen. Det är inte svårt att förställa sig en framtid där affärsresenärer använder sig av flygande bilar med piloter på samma sätt som Uber för resor med bil inom stadskärnorna och resor med drönare mellan städerna. Konkurrens finns Det finns konkurrenter till eHang, en av dem är ett tyskt företag som nyligen har genomfört ett test och Uber lovar nu att leverera en flygande bil till 2020. Redan 1940 förutspådde Henry Ford ankomsten av ett fordon som var en del bil och en del flygplan. Flygande bilar har i årtionden drivit uppfinnare närmast galna men de har ännu inte satt den sista pricken över i:et. Men nu finns det tydligen skäl att tro att den blir verklighet. Flera företag har sagt att de kommer att kunna tillverka

FAKTA: DRÖNAREN Efter att ha ställt in målet för resan glider resenären in i ”cockpit” och njuter sedan av resan. Många kan kanske ha invändningar när det gäller säkerheten men eHang säger på sin hemsida att dess AAV (självstyrande flygande farkost) kan flyga även om en av dess propellrar är ur funktion. Det kan bli en lite kinkig situation men eHang gör gällande att dess idiotsäkra system är tillräckligt bra för att garantera att 184:an kommer att kunna landa i den närmaste säkra platsen. Enligt eHang så ska det finnas ”levande” piloter tillgängliga i speciella kommandomoduler som kan ta över det hela och guida dig i säkerhet. Men då måste man först ha byggt upp sådana moduler. Helikopterdrönaren kommer att kosta mellan 200 000 och 300 000 dollar. Den är utrustad med åtta rotorer på totalt 142 hästkrafter. De åtta rotorerna är grupperade två i varje hörn av passagerardrönaren och kan lyfta upp den till en höjd av 3 300 meter och färdas med en hastighet av 100 km/timmen. Bolagets vd, Huazhi Hu, säger att han började rita på sin drönare för persontrafik sedan två av hans bästa vänner, bägge piloter, hade omkommit i samband med flygolyckor. Hans målsättning var att skapa ett säkrare sätt för personer att resa från en plats till en annan på låg höjd, även om de inte hade pilotutbildning eller pilotcertifikat. – Det har varit en dröm hela mitt liv att göra flygandet snabbare, lättare och mer bekvämt än någonsin tidigare, säger han. Bekvämlighet är ett av de viktigaste försäljningsargumenten när det gäller eHang 184. Det är bara för passageraren att glida ner i drönaren, starta den och ställa in destinationen. Det här låter för bra för att vara sant som man brukar säga, men eHang tror på sin produkt och resultatet får vi se i juli.

63


Nu slipper du göra andras Låt dem välja present själva. Ge bort ett superbrett presentkort. 64


Skyskrapor och broar på motorvägen Sheikh Zayed Road. Dubai har en av världens värsta vägar i förhållande till antalet döda.

farkoster som man ska kunna flyga korta sträckor med under innevarande årtionde. Det handlar inte om bilar eftersom de inte går att köra på väg utan är snarare små fordon som kan lyfta och landa vertikalt som tysta helikoptrar. En prototyp av ett litet el-drivet plan med plats för fem personer och en maxfart på 300 km/timmen har tagits fram av det nybildade tyska företaget Lilium och ett framgångsrikt test gjordes över Bajern den 20 april i år. Ett annat tyskt företag, e-volo, har i flera år testat ett flygande fordon. Man visade nyligen upp den andra

VAD ÄR HYPERLOOP? Hyperloop är som en kombination mellan rörpost och ett överljudsplan. Tekniken, som utformats av den sydafrikanske entreprenören Elon Musk, påminner om ett rörpostsystem och ska gå genom ett eliminerat luftmotstånd och nå en toppfart på 1000 kilometer i timmen. Redan nu pågår bygget av en testtunnel i Las Vegas.

versionen av sin el-drivna farkost Volocopter, som enligt tillverkarna torde få klart med flygtillstånd redan nästa år. Det finns ett dussintal företag som experimenterar med olika typer av flygande fordon, däribland Airbus, som samarbetar med Italdesign, som också är en avdelning inom biltillverkaren Volkswagen. En del av dem planerar att ha en utbildad pilot med i inledningsfasen och sedan gå över till en självgående variant när reglerna så tillåter. vilken tillverkare som är snabbast på att få upp hastigheten. Uber, som egentligen är ett taxibolag, står just nu i centrum för det mesta. I slutet april hade man en tillställning i Dallas där man visade upp ett fordon som folk kunde vinka in som en taxi – ett fordon som drivs med el och som kunde lyfta och landa som ett VTOL-plan och snabbt ta passageraren till destinationer som i annat fall skulle kunna ta timtal i tung trafik. Uber vill inte själva bygga de här farkosterna eller landningsfarkosterna, på samma sätt som att man inte själva bygger sina fordon. Istället planerar man att samarbeta med andra bolag. Men Jeff Holden, Ubers produktchef, utesluter inte att Uber någon gång i framtiden äger egna plan som han

Det spelar ingen roll

beräknar kommer att kosta omkring en miljon dollar styck. Bolaget planerar ha en prototyp klar till 2020. De första kommer att göra debut samtidigt i Dallas och i Dubai. Det är två städer där myndigheterna har långt erfarenhet av flyg och där resenärer pendlar långa avstånd. Bolaget räknar optimistiskt med att kostnaden per passagerarkilometer blir ungefär densamma som den för sin lågkostnadstaxi – UberX. Det finns gott om tillverkare, och tjänsteföretag som Uber, som försöker lösa problemen med tyngdkraften. För batteridrivna modeller är räckvidden begränsad och det är fortfarande en långsam process att ladda fordonet. Om det här fordonet ska kunna fungera i städer måste det vara någorlunda tyst. För att framföra de flygande fordonen kommer det säkerligen att krävas en pilotlicens även om det blir en förenklad form av den som krävs för trafikpiloter, men det kommer att ta lång tid. Lägg sedan till i mixen några andra uppfinningar som hyperloop, som skulle kunna transportera människor mellan Dubai och Abu Dhabi, en sträcka på ungefär 15 mil bilvägen, på 12 minuter och förarlösa taxibilar på marken som oundvikligen kommer att bli en realitet.

jobb åt dem. Så mycket mer än mat

Köp i butik eller beställ på ica.se/presentkort

65


VÄLKOMNA UTMANINGEN SE VART DEN TAR DIG PREMIÄR FÖR HELT NYA HONDA CIVIC

Privatleasa från ca 2.795 kr/mån inkl. fri service* Civic 5D har fått en helt ny design med teknik som speglar Hondas innovativa själ och strävan efter teknisk Pris från ca 181.900 kr briljans. Resultatet är en bil med en unik och sportig • Säkerhetssystemet Honda • Andra generationens infotainmentpersonlighet. En bil med dig som förare i fokus. SENSING som standard system Honda CONNECT med bland annat Apple Car Play ® Välkommen in och provkör! • Två helt nya turbomotorer Motor Civic 5D: 1.0 VTEC TURBO, 129 hk / 1.5 VTEC TURBO, 182 hk. Bränsleförbrukning blandad körning: 4,7–6,1 l/100 km. Koldioxidutsläpp: 106–139 g/km. Miljöklass: EURO 6. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Metallic tillkommer. *Rörlig månadshyra, f.n. 2.795 kr inkl. moms erbjuds via Honda Finance, 36 månader, max. 4.500 mil körsträcka, övermil debiteras. Kampanj giltig till 170630 eller så länge lagret räcker och kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. Läs mer på honda.se.

Innovation kommer inifrån I ett konsultbolag är konsulten den viktigaste pusselbiten. Det har Iceberry tagit fasta på och fokuserar på att konsulterna skall trivas och må bra för att kunna ge en långsiktig och högkvalitativ leverans till kunden. Det är tyvärr vanligt att man som konsultmedarbetare bara blir en liten spelbricka som glöms bort i det stora maskineriet och flyttas runt mellan uppdrag och arbetsuppgifter utan att själv kunna påverka. -Det vill vi ändra på! Vi vill istället bygga bolaget runt individen och utgå ifrån vad varje medarbetare har för talang, erfarenhet och intresse, säger Daniel Nussdorf, CEO på Iceberry. Utifrån det försöker vi med hjälp av både våra kunder och våra många partners, leta upp ett passande uppdrag för denne och på så vis blir det sannolikt ett långsiktigt samarbete där vi vet att ICEBERRY Iceberry erbjuder kvalificerade tjänster inom mjukvaruutveckling, kandidaten får jobba med det den verkligen tycker om. projektledning och interimslösningar. Tillsammans med Det är otroligt viktigt för oss att vara professionella i alla vår partner i Polen har vi även kapacitet att ta oss an större lägen och leverera toppresultat ut mot våra kunder, men outsourcinguppdrag med global leverans och samtidigt lokal också mot vår egen personal. Därför är vi också väldigt närvaro till kunderna. måna om att vår personal skall få både den utveckling och karriär som de själva eftersträvar och vi sätter i princip inte Ni hittar mer information om Iceberry på www.iceberry.se några gränser för hur långt man kan gå, det är personalen själva som sätter sina egna begränsningar. Konsultköparna är intresserade av duktiga konsulter som levererar mervärde och det gör verkligen våra medarbetare eftersom de både är erfarna och trivs med vad de gör. -En win-win-lösning för alla och det är det vi alltid eftersträvar.

66


20 ÅR AV SMART BELYSNING I 20 år har Designlight Scandinavian AB levererat högkvalitativa LEDbelysningslösningar för alla behov. Jubileet har uppmärksammats med en ny produktserie bestående jubileumsprodukter som sålts till reducerat pris hela året. – Det är vårt sätt att bjuda in våra kunder att fira med oss, säger Jessica Hultqvist, vd. När Jessica och maken, tillika produktutvecklaren, Björn startade företaget 1996 i småländska Moheda var LEDbelysning ett relativt nytt fenomen på den svenska marknaden. Designlight har sedan dess legat i framkant när det gäller produktutveckling och kan blicka tillbaka på en mängd utmärkelser. – Bland annat har vi vunnit Elfack Design Award två gånger, vilket ingen annan gjort. Vi har också utsetts till bästa Elnyhet på Elmässan och har dessutom utsetts till Årets Företag i Kronoborgs län. Det är förstås väldigt positivt att få den typen av utmärkelser, det stärker både företaget och personalen. Den största steget under företagets två decennium togs dock 2011. Då byggdes nämligen ett nytt lager och kontor i Moheda. – Det innebar att vi tog ett viktigt steg framåt. I och med byggnationen så kunde vi helt enkelt visa upp oss på ett helt annat sätt – man gör inte en så stor satsning utan att vara seriös, säger Jessica Hultqvist. All produktutveckling och design sker på hemmaplan medan själva tillverkningen görs i Kina. – Vårt huvudsakliga fokus är på kvalitet och alla

våra lampor designas efter svenska byggnormer och krav. Det är samtidigt något som syns i vår statistik: vi har bara 0,5 procents reklamationer. En annan framgångsfaktor är att Designlight gärna skräddarsyr belysningslösningar till sina kunder. – Vi är väldigt anpassningsbara och kan designa utifrån specifika önskemål. Vår ljusdesigner kan dessutom hjälpa till att göra belysningsförslag. Vi har också en utbildningslokal dit våra kunder kan komma och få lära sig om belysning, säger Jessica Hultqvist. Vilka trender inom belysnings märker ni av nu? – En tydlig nyhet är så kallade dimtoner som gör att man själv kan välja om belysningen ska vara i varmvitt eller kallvitt ljus. Tidigare har det var antingen det ena eller det andra – med dimtoner justerar man efter behag.

Björn Hultqvist, produktutvecklare och Jessica Hultqvist, vd.

Vad har Designlight på gång i framtiden? – Vårt mål har alltid varit att vi ska bli bäst på det vi gör och alltid ha de bästa produkterna till bra pris. Nu höjer vi ribban och skall bli marknadsledande i Norden och vi är på god väg med ett stort projekt i Norge, säger Jessica Hultqvist. Läs mer på designlight.nu

67


Zimbabwes president Robert Mugabe tillsammans med Venezuelas president Nicolas Maduro under รถppningen av Non-aligned Movement Summit i Porlamar, Venezuela.

68


Utblick

ÄR MUGABES DAGAR RÄKNADE?

Nästa år är det dags för val i Zimbabwe. Frågan är då om Robert Mugabe återigen tar makten eller om utmanarna får en chans. Affärsresenärens Harald Möllerström har gjort en djupdykning. TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM

69


Människor strosar på en gata i Zimbabwes näst största stad.

en politiska oppositionen i Zimbabwe mot president Robert Mugabe är på väg att testa det gamla ordspråket ”fienden till min fiende är min vän”. Då de två oppositionsledarna – förre premiärministern Morgan Tsvangirai och förre vicepresidenten Joice Mujuru – träffades lät de meddela att de bildat en koalition för att försöka stoppa den 93-årige Mugabe från att vinna ytterligare ett presidentval 2018. Man frågar sig hur det ska gå till. Mötet ägde rum i början av februari. inte vara så svårt att besegra Mugabe, han har styrt landet i egenskap av president eller premiärminister sedan 1980.

Teoretiskt borde det

70

Under hans styre har landet gått från att ha varit ett av mest blomstrande länderna i södra Afrika och en av de största exportörerna av jordbruksprodukter till en internationell paria och ekonomisk katastrof. Både USA och EU har infört sanktioner mot Zimbabwe för att man vägrat att arrangera fria val, bristande tryckfrihet och landets brott mot de mänskliga rättigheterna. Dessutom kommer Mugabe själv bli 94 år då valet hålls – kombinationen av ålder och misskötsel borde göra det lätt för dem att besegra Mugabe. Men det skulle vara synnerligen korkat att avskriva honom och hans parti Zanu-PF. Mugabe är en politisk Rasputin som har överlevt otaliga politiska och ekonomiska kriser som i vanliga fall skulle ha fällt de flesta regeringschefer. Hans

förmåga att överleva kommer från hans egen fallenhet att göra sig av med sina motståndare och klara av de ständiga splittringarna inom landets opposition. Mugabe har som ingen annan inspirerat sin befolkning till att stödja honom och de flesta invånarna i landet har aldrig haft någon annan ledare än Mugabe. Han är dessutom en slipad politisk räv som lyckats befästa sin position samtidigt som han stoppat sina konkurrenter på olika sätt. När han började ett program som gick ut på att överta de vita jordbrukarnas gårdar förklarade han det med att han korrigerade historiska orättvisor. Ett beslut som ledde till våldsamheter och livsmedelsbrist. Mugabe har vidare framställt sig som den ende som kunnat skydda


Victoria Falls.

Zimbabwe från imperialister som försökt ta över landet och han har skyllt de enorma ekonomiska problemen i landet på västländer. Han har vidare anklagat dem för att på nytt försöka förvandla Zimbabwe till en koloni. Hårt motstånd Motståndare som kommit för nära makten genom åren har han på olika sätt satt krokben för. Joshua Nkomo, ordförande i det konkurrerande partiet Zimbabwe African People’s Union (ZAPU), gick i exil i Botswana 1983 sedan Mugabe kastat ut honom ur regeringen och försökt mörda honom. Joice Mujuru avskedade han tillsammans med några av hennes allierade från regeringen 2014 efter att ha anklagat dem för korruption

och för att försökt mörda honom. Då betraktades allmänt Mujuru som Mugabes efterträdare men hon råkade i strid med landets förste dam, Grace Mugabe, som har egna ambitioner att bli president. trott att president Robert Mugabe skulle gå i förtidspension kan nog känna sig ordentligt blåsta. Han kommer säkerligen att bäras ut från residenset med fötterna först eftersom han i det närmaste uteslutit att han skulle avgå som president. Nyligen berättade han för en besökare att hårt arbete håller honom ung och berömde i samma andetag framlidne brittiska premiärministern, Margaret Thatcher, också känd som Järnladyn. Han beklagade hennes för tidiga död och sade att det hade att

De som till äventyrs

ROBERT MUGABE Född den 21 februari 1924, zimbabwisk politiker och ledare för Zimbabwes afrikanska nationella union – Patriotiska fronten (Zanu-PF). Mugabe har sedan 1980 varit landets ledare, först som premiärminister och sedan 1987 som president.

71


göra med att hon lämnade politiken för tidigt och slutade arbeta. Kanske var det en fingervisning om att han inte tänker lägga av när hans mandat som AU:s ordförande löper ut. Mugabe hyllades när han i slutet av förra året accepterade att bli Afrikanska unionens ordförande. Mugabe, som av kritikerna karaktäriserats som en diktator, är en av de tre afrikanska ledare som har suttit längst vid makten. Mugabe, som är i 90-årsåldern, har varit landets diktator sedan 1987. Kritikerna anser att han var ett dåligt val för ordförandeposten i Afrikanska Unionen om denna var intresserad av omvärldens respekt medan hans förespråkare inte tror att han kommer att göra något för att skada unionen.

Zimbabwes president Robert

Inte populär i Europa Flera stater i väst har nekat Mugabe inträde i sina länder, dessa länder har också fattat beslut om sanktioner mot honom. De har dels anklagat Mugabe för valfusk, dels för att ha förtryckt oppositionen och brott mot de mänskliga rättigheterna. Utnämningen av honom till ordförande i Afrikanska Unionen kom som en chock bland många regeringar i världen. Men många afrikanska stater mottog beskedet utan att bli särskilt upprörda. Sydafrikas utrikesminister hade exempelvis inget att invända mot valet eftersom det inte anses ge ordföranden så mycket att säga till om. – Utnämningen av Mugabe är snarast att betrakta som i det närmaste ceremoniell, sade en företrädare för Institutet för säkerhetsstudier i Pretoria, Dimpho Motsamai, i februari 2015, två veckor efter det att Mugabe blivit vald. att ordföranden i AU-kommissionen har mer makt än ordföranden i AU. Kommissionen är AU:s ständiga

Dimpho Motsamai anser

72

Försäljare på Zimbabwes landsbygd säljer grönsaker vid vägarna.

administrativa och politiska utskott. Positionen har tidigare innehafts av den framlidne libyske ledaren Muammar al-Gaddafi som hade hoppats på att skapa ett ”Afrikas USA” men inte rönte någon större framgång med det projektet. Men Mugabe tycks ändå vara på väg att lämna en del av de dagliga sysslorna som president i Zimbabwe för att istället i högre grad ägna sig åt sin nya befattning som ordförande i den Afrikanska unionen som presidenternas president, han är också ordförande i Southern Africa Development Community. Dessa poster ger honom en plattform att angripa vem han vill, men kommer han att släppa sitt järngrepp över Zimbabwe? ordförande i Afrikanska unionen enbart är av konsultativ art kan han räkna med att den kommer att ge honom moraliskt stöd från de andra presidenterna i de andra länderna på kontinenten vid stora offentliga och tv-sända evenemang. Presidenterna kommer att följa den afrikanska traditionen om respekt för de äldre. Och de kommer naturligtvis också att hylla kampen mot de gamla kolonialmakterna. Men de kommer för den skull inte att stödja eller följa Mugabes politik, och

Även om posten som

om investerarna är smarta kommer de att helt ignorera denna teater. Konkurrens kandidaterna emellan I takt med att tronpretendenterna börjat ana att Mugabe skulle börja dra sig tillbaka från de dagliga rutinerna att sköta landet, har de försökt utmanövrera varandra. När Mugabes hustru Grace verkade ha tagit innerspår i kampen om makten, gick de två vicepresidenterna, Emmerson Mnangagwa och Joice Mujuru, samman och tvingade bort henne. Därefter riktade Mnangagwa in sig på den enda kvarvarande huvudkandidaten – Joice. Den rivaliteten har redan krävt hennes makes liv. Solomon Mujuru avled under mystiska omständigheterna vid en brand i sitt hem i Zimbabwes huvudstad Harare 2011. Hon har nu kritiserats för att ha försökt störta Mugabe och därmed blivit av med alla sina titlar. Men av landets alla ledande politiker som är hemmahörande i ZANU-partiet, anses hon vara den som är mest populär av kandidaterna. för upplägg? Själv gör han gällande att han har mandat av presidenten, eller ”Nummer ett” som Mugabe är känd som bland sina ministrar, för att få fart på ekonomin med alla medel.

Så vad har Mnangagwa


Få full kontroll och trygghet i alla lägen med Pyramids kompletta affärslösning Pyramid är ett komplett affärssystem som innehåller allt från redovisning och logistik till CRM och e-handel. Det är utvecklat för att passa många olika branschers behov och önskemål. Med en välutvecklad funktionalitet och ett lättarbetat gränssnitt, möter affärssystemet Pyramid den nya tidens behov inom ekonomi, information samt verksamhets- och beslutsstöd. För mer information om Pyramid och var du hittar din närmaste återförsäljare – www.unikum.se

Copyright © 2016 Unikum datasystem ab, www.unikum.se

ALLT RÖR SIG. VI HJÄLPER DIG FÖRSTÅ HUR. Ingenting står någonsin stilla. Det är därför forskare, läkare och ingenjörer över hela världen behöver våra system för tredimensionell rörelseanalys. När komplexa mekaniska eller biomekaniska rörelser ska omvandlas till detaljerad kunskap och kritiskt beslutsunderlag har vi teknologin, erfarenheten och den lösning du behöver. Qualisys är ett svenskt entreprenörsföretag med snart tre decenniers historia, världsledande teknologi och en spännande framtid.

www.qualisys.com Qualisys-annons-170425-liggande.indd 1

2017-04-26 09:07

73


Barn från grundskolan deltar i gruppaktiviteter utanför sitt klassrum.

Landet är ett stort konkursbo och alla stora affärstransaktioner sker numer i amerikanska dollar eller sydafrikanska rand. Diamantgruvan Marange, som innehåller en av de rikaste fyndigheterna i södra Afrika, har grävts ut av militären. Men det är bara generalerna och de utländska diamanthandlare som har gjort sig förmögenheter på brytningen. Det har däremot inte blivit några pengar över till sjukvård eller utbildning för gemene man i Zimbabwe. Nu behövs enorma investeringar i gruvan för att fortsätta brytningen på en djupare nivå. Zimbabwe är fortfarande ett relativt utvecklat land med en effektiv nationell infrastruktur, ett kraftnät som fortfarande fungerar, ett vägnät som repareras och en statsförvaltning som fortfarande fungerar trots att den försvagats allvarligt av politikerna.

man relativt lätt skulle kunna få det på fötter under en bättre ledning. Det är inte mer än några tiotal år sedan Zimbabwe var ett rikt land som exporterade spannmål och andra födoämnen runt om i världen och hade en fungerande förvaltning. Mugabes jobb i AU är bara på ett år, så det är mycket möjligt att han kanske försöker komma tillbaka och på nytt leda landet på daglig basis när mandatperioden löpt ut. Men det finns också en risk att Mnangagwa försöker förhindra en sådan utveckling. Hans mål sägs vara att blåsa nytt liv i landets ekonomi och har nu sträckt ut en hand mot potentiella investerare. Men med tanke på att en stor del av Zimbabwes kapacitet då det gäller agroprocessing och tillverkning, finns det inget alternativ till ett basjordbruk.

och skrivkunnighet finns det 27 länder i Afrika där bildningen är ännu sämre. Även om miljontals invånare valt att emigrera är landet inte i sämre skick än att

Landets vicepresident medgav nyligen att jordbruksreformen hade misslyckats och talade bland annat om att gå tillbaka till de gamla metoderna och kommersiellt jordbruk. Mugabe

När det gäller läs-

74

har själv medgivit att ”det begicks misstag” när det gällde markreformen och det finns närstående medarbetare som gör gällande att Mugabe personligen antytt att han till och med skulle kunna tänka sig att forna vita jordbrukare skulle få chansen att komma tillbaka. Inga ytterligare detaljer kring detta har läckt ut. Mnangagwa och andra ministrar är desperata när det gäller att få till stånd en skuldsanering av Zimbabwes lån som tros ligga mellan 7 och 11 miljarder dollar – men det borde bli hårda förhandlingar. Varför skulle omvärlden tycka synd om ett land som själv försatt sig i denna sits? EU går i spetsen för detta. Mugabe, som är lika nyckfull som vanligt, sade nyligen vid ett födelsekalas att de sista vita jordbrukarna också borde kastas ut ur landet. Det motsätter Mnangagwas nya budskap och skulle med högsta sannolikhet ändra alla möjligheter till att EU skulle hjälpa Zimbabwe med en skuldsanering eller uppmuntra eventuella investerare.


Småländskt hantverk sedan 1914 Tel 0383-346 00 | Ekenässjön, Sweden | www.broderna-anderssons.se 75


ALTHÉN & CO

Tina älskade champagne.

På begravningen bjöds det ljummen Champis.

Tina var nog den mest levnadsglada person man överhuvudtaget kunde tänka sig. Där vilade aldrig några ledsamheter och väninnorna var överens – när Tina var med hände det alltid något kul. Hon älskade livet och tyckte att ingen dag var värd att kastas bort på att ha tråkigt. En måndag var lika viktig som en lördag och detta budskap var hon noga med att föra fram vart helst hon kom. Tina brydde sig inte heller ett dugg om vad andra människor tyckte om henne. Antingen tyckte man om henne eller så gjorde man det inte. Och det var många som tyckte om Tina. Som drogs till hennes karisma och levnadsglädje. Varifrån kom den där glädjen egentligen? De som kände henne riktigt väl visste att den inte var självklar. Hon hade upplevt sorger och besvikelser i livet som hon inte gärna talade om. Tinas barndomsvänner visste också att det inte hade funnits utrymme för många skratt i hemmet när hon växte upp. Där var allvaret stort och hennes far hade tornat upp sig som den despot han

var i familjen. Det visste bara ett fåtal om. När Tina fullkomligt oväntat rycktes bort mitt i livet – med ett leende på läpparna och ett glas champagne i handen – var chocken svår. Hennes sambo Sven var förkrossad och begravningen ordnades i sin helhet av Tinas föräldrar. Ingen av gästerna kände överhuvudtaget igen sin älskade Tina i ceremonin. Var det verkligen så här hon hade velat ta farväl? Tinas öde är vanligare än man tror. Vi vet vad vi talar om eftersom döden är vår vardag. Vi möter den varje dag. Och vi vet att det som är oerhört mycket viktigare än döden är Livet. Det liv man levde. Vi önskar därför inget hellre än att många, många fler berättar för sina anhöriga hur de vill ha det. Så att vi som tar hand om det sista avskedet kan göra allt på absolut bästa sätt. Välkommen in på www.livsarkivet.se och fyll i dina personliga önskemål kring ditt sista avsked, eller gå in på din närmaste auktoriserade begravningsbyrå och hämta ditt eget Livsarkiv kostnadsfritt. Fortsätt sen att leva livet länge och gott, det är vår högsta önskan.

En hyllning till livet. www.livsarkivet.se 76


Sitt fint!

Siこだわりの清潔感 t fint! こだわりの清潔感 FIRST CLASS CLEANLINESS

UPPVÄRMD SITS • TVÄTTAR OCH TORKAR DIG HYGIENISKT TAR BORT DÅLIG LUKT • SPARAR TOALETTPAPPER OCH VÄRNAR OM MILJÖN ... OCH MÅNGA ANDRA FUNKTIONER

PRIS FRÅN

8.200 KRONOR

Just nu har vi 15 % rabatt på många av våra modeller!

FIRST CLASS CLEANLINESS Se hela vårt sortiment på

77


Vill du också stärka din konkurrenskraft? NOTEs höga kvalitet bidrar till våra kunders utveckling och framgångar, det är vi stolta över. Vi är en tillverknings- och logistikpartner för elektronikprodukter som möter våra kunders höga krav på leveransprecision och totalkostnad. Med tillverkning i både Europa och Asien erbjuder vi det som passar dig som kund bäst. Läs mer och kontakta oss på www.note.eu, info@note.eu, 08-568 990 00.

Ett komplett verktyg för SBA Med PKS kan ni enkelt och snabbt överblicka, uppdatera och redovisa statusen för ert systematiska brandskyddsarbete enligt gällande lagkrav. All information samlas på ett och samma ställe i det tydliga webbaserade gränssnittet. Läs mer på presto.se/sba/

www.presto.se | 010-45 20 000

78


logmax.com HEADS ABOVE THE COMPETITION

Log max sätter kunden, kvaliteten och tryggheten som högsta prioritet. Produktion och livskvalitet är något som du får på köpet.

ABOVE AND BEYOND Kom förbi vår monter så berättar vi mer om årets nyheter Elmia Wood 2017, 7-10 juni Jönköping, Monter nr. 846

Träemballage

Vi har även lådor på lager för snabb leverans.

Packning av Farligt Gods

Vi packar och skriver Farligt Godsdokument.

Lagerhotell

Vårt Lager blir ditt lager Nexpack Exportemballage AB

www.nexpack.se

213 77 Malmö

tel. 040-14 38 60

Sporregatan 16

info@nexpack.se

79


Flyg

LINKÖPING CITY AIRPORT VILL VARA DIN GENVÄG UT I VÄRLDEN Antalet resenärer som flyger med KLM från Linköping City Airport fortsätter öka. Sedan årsskiftet kan flygplatsen ta emot större flygplan än tidigare, vilket öppnar upp för nya operatörssamarbeten. TEXT PATRIK WIRÉN

edan Linköpings kommun tog över driften av flygplatsen har antalet resenärer ökat i snabb takt. Då, 2013, valde 116 000 att flyga från Linköping City Airport. Tre år senare var antalet uppe i 158 000. Camilla Lejon, vd, tror att uppgången beror på förbindelserna med KLM i kombination med den mindre flygplatsens fördelar. – Ju fler som får veta att de snabbt och smidigt kan åka från Linköping, desto fler resenärer får vi. Dessutom har vi fått utökad kapacitet. Från början var det två avgångar per dag och nu är det uppe i tre. Har vi bara bra operatörer och en bra tidtabell kommer resenärerna fortsätta välja att åka från Linköping. ”Jämfört med övriga regionala flygplatser i Sverige befinner vi oss i en fantastisk sits” Även om både resenärer och avgångar ökar har Linköping City Airport fortfarande ett stort läckage av resenärer till Arlanda. Det handlar dels om passagerare som antagligen avskräcks av tanken på att behöva byta i Amsterdam på sin väg vidare ut i Europa, dels av passagerare som helt enkelt inte får plats ombord från Linköping.

80

– Åker du från Linköping får du räkna med fem timmar till Arlanda, inte minst om det är stopp på Essingeleden och du blir sittandes i en bilkö. Väl framme ska du parkera bilen, inte sällan en bra bit från terminalen. På samma tid är du framme i Milano eller Paris som om du flyger från Linköping. Oavsett konkurrensen från Arlanda är Linköping ett bra läge för en flygplats. Här finns en blomstrande industri med stora internationella koncerner och här finns Mjärdevi Science Park. – Många befinner sig på en internationell marknad redan från början och eftersom man ofta jobbar mot tillväxtmarknader och har komplicerade produkter behöver de möta kunden ganska många gånger, vilket gör att efterfrågan är stor från regionen. Vi kan aldrig jämföra oss med Arlanda eller Landvetter men jämfört med övriga regionala flygplatser i Sverige befinner vi oss i en fantastisk sits, konstaterar Camilla Lejon, som kom till flygplatsen 2013 efter att under 25 år ha arbetat med internationell affärsutveckling. Ett mer personligt bemötande på en liten flygplats Under sommaren finns dessutom avgångar till Prag med Czech

Airlines och i vinter återkommer den populära skidchartern till Andorra. Camilla Lejon avslöjar att det pågår långtgående diskussioner även med andra operatörer. – Det kan hända mycket i flygvärlden, så riktigt säker kan man aldrig vara. Men vid årsskiftet blev vi uppgraderade till 4C-bana, vilket innebär att vi kan ta emot större flygplan än tidigare. Det öppnar upp för nya möjligheter. Vilka skulle du säga är era största konkurrensfördelar?

– Vår storlek gör att det är betydligt smidigare att resa härifrån. Sedan har vi även fått väldigt höga betyg när det gäller service och bemötande när KLM frågat sina resenärer. Du får helt enkelt ett annat bemötande på en liten flygplats.

Camilla Lejon, vd för Linköping City Airport.


Sorina är ett ungt företag med lång erfarenhet. Vi erbjuder personaluthyrning inom lager, logistik, transport & bygg. Dessutom har vi en egen avdelning för fastighetsskötsel där vi kan erbjuda, bland annat till bostadsrättsföreningar och företag, allt inom skötsel och underhåll såväl invändigt som utvändigt. Vi utför även radonsanering och fuktbesiktningar.

Adress: BOX 25, 146 21 Tullinge Telefon: 020-10 00 26 E-post: info@sorina.se www.sorina.se

www.cfmoto.se

C FORCE 520 EFI EPS

FINNS NU SOM TRAKTOR B

• 495 cc. 4-takt, 1 cylinder, vattenkyld • 4 ventiler/cyl. SOHC, EFI • Maxeffekt 29 kW/40 HK • Lågväxel för maximal dragkraft • Hydraulisk skivbroms fram & bak • EPS (Servostyrning) • Vinsch, dragkula & släpvagnskontakt ingår • Kort eller förlängd version

Från

49.520 :exkl. moms

(61.900 :- inkl. moms)

L • Lång modell +3.000 :T • traktorregistrering. +4.000 :-

81


Klockor

GUIDE:

Så väljer du rätt klocka En klocka kan kosta alltifrån ett par hundralappar till flera månadslöner. Men hur viktig är prislappen och vad ska man tänka på när man väljer modell? Affärsresenären har tagit experthjälp i form av Freddie Palmgren, grundaren till det svenska designerklockmärket Söner by Sweden. TEXT JENNY LARSSON

82


tt bära en traditionell klocka på handleden har inte fyllt någon större funktion på många år. Klockan har vi i mobilen, framför oss på datorskärmen och runt omkring oss mest hela tiden. Men att bära ett armbandsur på handleden är både en snygg accessoar och en symbol för vilka vi är. – Tanken är ju att man ska bära sin klocka så mycket som möjligt. Därför är det viktigaste när man väljer sin klocka att man verkligen trivs med den. Lägg av den anledningen tid på att fundera på vad du vill ha, vid vilka tillfällen – till exempel vardag eller fest – du tänker använda den och vad du vill att klockan ska säga om dig som bärare, säger Freddie. Själv startade han sitt eget klockmärke efter att han förgäves hade försökt hitta den perfekta klockan. Där stil, funktion och pris balanseras. – Jag ville inte kompromissa med mina krav och som man bär jag inte så mycket smycken och just en klocka ska man kunna bära varje dag, därför ville jag hitta den rätta.

att en klocka speglar din smak, vem du är och vad du anser vara viktigt. Därför bör man fundera på alltifrån pris, funktion och färg, till stil som exempelvis sport, elegant eller vintage, storlek och armbandets utseende. Under Freddies eget designarbete ställdes han inför mängder med frågor om alltifrån hur boetten, urtavlan och visarna skulle se ut till hur vattentålig och vilken prisnivå som var rimlig. Det gjorde att han under resans gång skaffade sig en bra kunskap och insikt om vad marknaden erbjöd och vad den faktiskt saknade. – För mig har budskapet som en klocka förmedlar blivit allt viktigare och idag har jag en annan åsikt om min klockas utseende än för både 10 och 20 år sedan. Jag har mognat som person och det påverkar vilken klocka jag vill bära.

Freddie Palmgren menar

Om valet av klocka utgår från ett genomtänkt beslut blir chansen större att man trivs med den och därmed också använder den mer och bär den under en längre tid. Då kan man

”Det viktigaste när man väljer sin klocka att man verkligen trivs med den.“ också investera mer pengar i köpet. Kostnaden utslaget på antal år man tänker sig att bära den gör klockan mer prisvärd över tid helt enkelt. Freddie berättar att maxpriset för en klocka ligger runt 3000–4000 kronor för de allra flesta av oss. efter sitt yttre, så som kläder och frisyr men det finns även praktiska detaljer att ta hänsyn till. Som till exempel vilken miljö man arbetar i, jobbar du på kontor, som snickare eller lärare? Behöver klockan vara tålig eller bär du skjorta varje dag? – Är det till exempel okej att klockan inte går in under manschetten på skjortan eller vill du ha en klocka som är mer följsam? Då är det viktigt att väga in detaljer som klockans höjd eller välja en modell som har en välvd baksida. Det är den typen av detaljer som Freddie har designat sina klockor utifrån.

Många väljer klocka

Hur ska jag tänka kring klockans storlek utifrån hur min handled ser ut?

– Det finns en oskriven tumregel som säger att boetten, själva ”klockhuset” inte ska sticka ut utanför armleden, då är den för stor. Minimimåttet handlar mer om tycke och smak. Idag är trenden större klockor både för män och kvinnor. I regel ska armbandet passa klockans färg och stil oavsett om man föredrar läder-, plast/gummi- eller metallarmband.

FEM TIPS INFÖR KLOCKVALET 1. Fundera på vem du är och vad du vill att din klocka ska säga om dig. Din klocka förstärker vem du är som person. 2. Vill du ha en klocka som passar alla situationer eller vill du ha flera som kan skifta mellan? Detta är en viktig fråga att ta ställning till. Är du en vanemänniska eller byter du stil och smak ofta – det avgör sannolikt också vilken prisklass du kan lägga dig i, en dyr klocka eller fler något billigare. 3. Hur klär du dig till vardag och fest? Inverkar din klädsel på hur bär din klocka? Vill du att klockan ska sticka fram under skjortan eller ska den smidigt röra sig under manschetten? Tänk på klockans diameter och höjd. 4. Klockans färg säger också något om vem du är. Polerat guld är mer en ”här är jag”-färg än borstat stål som generellt ger ett mer jordnära intryck. 5. Är du ombytlig? Kanske ska du välja en klocka där du själv kan variera uret med olika armband. Idag kan du köpa klockor som är mer modulbaserade där du kan köpa till olika komponenter.

83


Utvalt

Sommartid

1295 kr, Fossil

1395 kr, Fossil

Oavsett om du satsar på en som håller modegraden över tid eller byts efter humör är klockan ett snyggt komplement till vardag och fest.

3385 kr, Söner by Sweden

Cirka 1499 kr, Daniel Wellington

1395 kr, Boomwatches

84

Från 1595 kr, Cate & Nelson

Från 19 900 kr, Rado True

Cirka 9595 kr, Victorinox


Jönköping

- Well connected 23 avgångar till Världen via Stockholm... 12 avgångar till Världen via Frankfurt... 5 direktcharter... och fraktflyg...

Tjäna pengar genom ledtidsförkortning! Med YourFlow skapar ni själva: • Bättre produktionslösningar! • Större besparingar! • Driv i förbättringsarbetet! • Bättre teamwork! • Ökad kompetens! Ledtidsförkortning är det kraftfullaste sättet att minska produktionskostnaden. Använd YourFlow för att uppnå effektiva flöden och verkliga resultat.

...varje vecka! jonkopingairport.se

STOCKHOLM & HELSINKI

B2B TRAVEL SHOW STOCKHOLM 12 SEPTEMBER HELSINGFORS 13 SEPTEMBER Två huvudstäder – två marknader! Välj en eller båda städerna och få rabatt! Utställarna primärt från resebranschen. Ett snabbt och personligt sätt att träffa B2B-köpare, reseproducenter och bransch VIPs samt media & bloggare. Boka via stockholmtravelshow.se I samarbete med Silja Line som bjuder på lunch, samt SRF, New Hope och Lyyti.

www.yourflow.se

På Levande Föda Skeppsgården f d Living Food Global Center har vi den längsta och mest gedigna erfarenheten och kunskapen om Levande Föda i Sverige. Här har Anita Svensson i 28 års tid utbildat och hjälpt mer än 5000 nöjda kursdeltagare. Det enda riktiga Levande Föda-institutet i Sverige.

Levande Föda Skeppsgården AB Skeppsgården 615 92 Valdemarsvik Telefon: 0493–414 25 www.livingfood.nu

Ann Wigmores Hälsocenter i Sverige. Det enda auktoriserade Levande Föda institutet i Sverige.

85


\ EN AV BRANSCHENS STÖRSTA

Y! NWA500-8 • • •

STEG 4 motor utan att sikten bakåt påverkas. Integrerade spakar och spakstyrning i stolen. Automatiskt skopfyllningsprogram för en enklare vardag.

Alle inkluderer:

Komatsu CARE™

- gratis vedlikeholdsprogram i 3 år / 2000 t

NYHETER 2016

WA600-8

:

• • • •

STEG 4 motor utan att sikten bakåt påverkas. Integrerade spakar och spakstyrning i stolen. Ny hytt med bättre översikt och stor informationsskärm. Automatiskt skopfyllningsprogram för en enklare vardag.

HESSELBERG MASKIN AB \ Takvägen 7 \

981 41 Kiruna \ Tel: +46 00 00 00 00 \ www. hesselberg.se

86

HD785-7 • • •

Suverän körkomfort. Låg svängradie. Unik driftsäkerhet.

AKT! KONT G OSS I DA


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TIDNINGSFÖRLAGET MEDIAPRESS AB

ANNONS

PÅ VÄG

Välkommen till

Sveriges närmaste husbilshandlare!

Försäljning Verkstad Butik Uthyrning Ställplatser Uppställningsplatser

Tel 0171-500 13 | info@lindstromshusvagnar.se | Sköldvägen 11, 746 50 Bålsta | Gustav Dahléns gata 11, 749 47 Enköping

19

87 www.lindstromshusbilar.se


Mötesplats

Gastrohotell mitt i Uppsala Sedan invigningen för åtta år sedan har Villa Anna lockat gäster som vill bo småskaligt och äta gott. För Affärsresenären berättar vice vd:n Josefine Milton om historiska vingslag, nygräddade pannkakor och hemma hos-känsla.

M

TEXT ANNA KARLSSON FOTO ALEX&MARTIN, DAVID JOHANSSON, DITTE SVANFELDT OCH SKOGLUNDS

88

öteshotellet Villa Anna, beläget intill Domkyrkan i centrala Uppsala, öppnade 2009. Fastigheten uppfördes i slutet av 1800-talet på uppdrag av brukspatronen Carl Edvard Ekman, som gav det till sin dotter Anna. Senare blev Villa Anna flickskola och därefter församlingslokal för Uppsala Domkyrka. När fastighetsbolaget Miab förvaltning köpte och byggde om huset till hotell i slutet på 00-talet gick man varsamt tillväga för att återskapa originaldetaljerna.

– Uppsala saknade ett förstklassigt boutique-hotell. Sedan vi öppnade har Villa Anna kommit att bli ett välkänt varumärke i staden och senast i januari utsågs vi till topp tre konferenshotell i Sverige av Scandinavian Service and Quality Awards. Det känns fantastisk roligt, säger Josefine Milton, vice vd för Villa Anna. Vad betyder huset och det geografiska läget för er?

– Fastigheten är unik och läget på Domkyrkoplan med kullerstenar och historiska byggnader är magiskt. Det är extra lustfyllt att få utforma ett hotell i ett kvarter där man hör historiens vingslag.


89


”Det är extra lustfyllt att få utforma ett hotell i ett kvarter där man hör historiens vingslag.“

90

besökarna på Villa Anna framförallt av konferensgäster och affärsresenärer för att på helgerna istället domineras av privatpersoner. Josefine berättar om frukostbuffén som ett av hotellets mervärden. – Vi har en egen frukostkock som på beställning gör pannkakor, tunnbröd, fattiga riddare, ägg och gårdsbacon. På buffén har vi bland annat nybakat bröd och fil och yoghurt från Väddö gårdsmejeri. I början på 2016 utökades antalet sittplatser i matsalen från 20 till 34 för att svara upp mot efterfrågan då restaurangen hade kommit att ha väntetid på närmare två månader. I samma veva som matsalen utvidgades invigdes även loungen dit hotellgäster och uppsalabor kan

Under veckorna utgörs

komma på en drink eller afternoon tea. Restaurangen, vars meny håller en nordisk inriktning, har genom åren fått fina recensioner i media och är bland annat listad i White Guide under kategorin ”mycket god klass”. – Våra medarbetare och vi som driver Villa Anna har en bakgrund på några av Sveriges bästa restauranger och hotell och från stjärnkrogar världen över. Vi brinner för mathantverket, säger Josefine. På lunchen arbetar hotellet med något som de kallar ”fresh market” – mat baserad på ekologiska och säsongsenliga råvaror. Lunchgästerna börjar vid buffén med tre sorters råkost, surdegsbröd och hemkärnat smör. När de sedan har satt sig till bords beställer de sin varmrätt: kött från svenska gårdar eller fisk från


Kvalitetssäkring i med enkel webblö

Kvalitetssäkring i vården Om du väljer Add som plattform för ledning med enkel webblösning du en komplett lösning för systematiskt kva

Kvalitetssäkring i vården informationssäkerhet, helt anpassat efter di Om du väljer Add som plattform för ledningssystemet får kan verksamheten tryggt leva upp till de med enkelviswebblösning du en komplett lösning för systematiskt kvalitetsarbete och Statistik rapporter informationssäkerhet,ställs. helt anpassat efteroch dina behov. På så

kan tas fram u

Om väljer Add som plattform ledningssystemet visdukan verksamheten tryggt leva upp till de kraven som att ge för underlag tillhöga ettfår långsiktigt förbättring du en komplett lösning för systematiskt kvalitetsarbete och ställs. Statistik och rapporter kan tas fram utifrån data för med lätthet rapportera informationssäkerhet, helt anpassat efter dina behov. På såin, följa upp och gå i att ge underlag till ett långsiktigt förbättringsarbete. Du kan vis kan verksamheten tryggt leva upp till de höga kraven som med din mobil, vi checklistor direkt på plats med lätthet rapportera in, följa upp och gå igenom enklare ställs. Statistik och rapporter kan tas fram utifrån data för checklistor direkt på plats med din mobil, vilket verkligen höjer effektiviteten. markant. All Information att ge underlag till ett långsiktigt förbättringsarbete. Du kan höjer effektiviteten. markant. All Information förvaras tryggt med lätthet rapportera in, följa upp dagliga och gå igenom enklare genom backuper. genom dagliga backuper. checklistor direkt på plats med din mobil, vilket verkligen höjer effektiviteten. markant. All Information förvaras tryggt genom dagliga backuper.

www.addsystems.com www.addsystems.com

www.addsystems.com

91


VILLA ANNA Adress: Odinslund 3 i Uppsala. Invigning: 2009 (i ett hus från 1874) Antal hotellrum: 11. Konferenslokaler: Lindska salen (60 personer i biosittning), vinkällaren (upp till 14 personer) och sviter (upp till sex deltagare). Utflykter: Guidade turer i Uppsala eller ett besök i Tropiska växthuset i Botaniska trädgården.

Nordens hav. Hotellets kvällskoncept går under namnet ”Nordiskt av naturen” och är en middag i form av tilltugg och mellanrätter – varken för- eller varmrätter. Gästen väljer då mellan ett antal mellanrätter som ofta presenteras i fyra eller sex serveringar, berättar Josefine. – Restaurangen på Villa Anna är skapad för att gästen ska få en upplevelse av spänning, dynamik och kvalitet – en känsla av gala fast i en trygg och familjär miljö där man kan vara sig själv. Hur ser du på framtiden för Villa Anna?

– Att driva Villa Anna är vår dröm och det vill vi fortsätta att göra. Vi hoppas att affärsresenärer och mötesgäster ska känna att det är ”deras” hotell, att gästerna trivs här och känner sig hemma. Det senaste året har vi haft en bokningsökning på cirka 25 procent, vilket är jättekul. Det säger oss att det finns ett sug efter vårt koncept.

92


Har du problem med sniglar? Nemaslug-ekologiskt effektivt fungerar bra även då det regnar Miljoner levande nematoder som angriper sniglarna. Effektivt giftfritt, ofarligt för barn, bin och andra djur. Fungerar lika bra då regnet öser ner.

Ger b effekt ra und 6 veck er or

Bionema säljer nematoder mot: Sniglar • ollonborrar • pingborrar • harkrankar trädgårdsborrar • öronvivlar • sorgmyggor Alla vegeterar på växternas rötter Öronvivellarv

Öronvivel

Tel: 090-19 76 40 | www.bionema.se

Var ska du ha ditt nästa möte i Göteborg?

Vi har förklarat krig mot slentrianmässiga, landstingstråkiga, one-size-fits-all möten och konferenser och event. Det ska vara inspirerande och kul att mötas, och det ska ge resultat! Vi Erbjuder : En Prisvärd Konferensanläggning belägen vid Kungsportsplatsen Konferens- och mötesrum för 2 till 30 personer Lounge för olika event upp till 150 personer Önskar du mat och/eller dryck till ditt möte bokar du det som vanligt Checka in och och utcheckning sker med kreditkort eller faktura. Nära till transporter - 5 min till Centralen

BOKA DITT MÖTE HOS OSS 031 - 313 96 36

GÖTEBORG CITY KONFERENS | WWW.GOTEBORGCITYKONFERENS.SE Östra Larmgatan 16 | 41107 | Göteborg

93


@WORK

KRAMER

Det Ska Vara Enkelt Att Mötas. Kramer@Work erbjuder kompletta mötesrumslösningar för alla behov. Välj det som passar er bäst. Kramer@Work kompletta mötesrumslösningar Anslut direkt I Presentera I Upp till 4K I Plug-and-Play Presentation I Trådlös presentation och samarbete I Enkel touchpanel för styrsystem I Skarpt och klart ljud

Besök oss: KramerAV.com/AtWork

AV BEYOND THE BOX 94

Kontakta Kramer: Tel +46 (0) 300 57 55 00 I info@kramersweden.com I www.kramerav.com/se © 2017 Kramer Electronics, Ltd. All Rights reserved.


Keep your industrial production rolling for a lot longer - with Vibenite® components.

FEATURE HIGH HARDNESS ULTRA FINE MICROSTRUCTURE ECO FRIENDLY ADDITIVE MANUFACTURING

BENEFIT LESS WEAR, LONGER LIFE HIGHER TOUGHNESS LESS WASTE NO MACHINING

www.vbncomponents.com 95


Mötesplats

Fransk bistro med mötesplats Konserter, shopping och idrottsevenemang – det händer mycket i Arenastaden i Solna. Dessutom växer Stockholms mest attraktiva företagsområde upp här. Mitt i händelsernas centrum ligger Le Vélo – en mötesplats för konferenser, måltider och events. TEXT INGELA ENGBLOM FOTO EMIL HAMLIN

et började redan 1966 i Marseille. En ung entreprenör vid namn Pierre Bellon startade en liten cateringfirma som han kallade Sodexo. Tack vare sin cykel kunde han leverera mat till kunderna. Den här historien har Sodexo plockat upp i sin franskinspirerade bistro Le Vélo, som betyder cykel och ligger i Solna. – Le Vélo är ett fantastiskt koncept att arbeta med. Snabb och personlig service är lika viktigt idag som det var då, säger Jörgen Tingsberg som är Marketing Manager på Sodexo Corporate Services. Många svenska företag har valt att öppna huvudkontor i Arenastaden. ICA, Svenska Spel, Apoteket, Vattenfall och KPMG är bara några exempel. Jörgen berättar att de ser en ökad efterfrågan av mötesplatser. Även om kontoren har egna konferenslokaler räcker det inte alltid till. – Möten mår dessutom bra av

96

att andas ny luft och ofta är det nödvändigt för teamen att ses utanför de egna väggarna. Den franska bistromiljön är välkomnande och avslappnad. Fönster från golv till tak, rutigt kakelgolv och väggar täckta av vinflaskor. Inredningsdesignen har inslag av lite rå ”industri”. På bardisken står fat med nybakade bullar och kakor. En ishink väntar på kvällens bubbel. Den dagen då jag besöker Le Vélo skiner solen så Jörgen och jag tar med oss kaffet ut till serveringen i friska luften. Han berättar att bistron och dess terrass är flitigt använd för såväl frukostmöten som after work. – När det är evenemang på Friends Arena är det populärt att först samla kunderna på Le Vélo för lite god mat och dryck. Sedan är det bara fem minuters promenad till arenaentrén.

Konferenslokaler som möter dagens tuffa krav Le Vélo är inte bara en bistro, det är även en konferensanläggning. Bakom restaurangen ligger en stor och luftig ljusgård som passar för minimässor


97


”Det spelar ingen roll om du tittar in för en kaffe i farten eller håller i ett påkostat event, du får alltid samma varma bemötande.“

98


och produktlanseringar. I direkt anslutning till den finns åtta konferenslokaler. Här kan företag hyra mindre rum för personliga samtal eller större för konferenser. Trots att huset är nytt har de redan byggt om den största lokalen för att möta kundernas behov. – Vi har fått många ”stammisar” på den här korta tiden och vi är måna om att lyssna till deras behov. Så, när de berättade att de önskade en mer flexibel lokal byggde vi om den, berättar Jörgen. Även om majoriteten av gästerna har sitt kontor några minuter från Le Vélo blir det allt vanligare att grupper från andra håll hittar hit. Kommunikationerna är bra och det finns mycket som lockar runtomkring. – Ryktet, att vi är en trivsam plats

naturligtvis franska influenser. Enligt Jörgen är den vällagad av bra råvaror utan att vara för komplicerad. Oftast har gästerna bråttom och hinner inte sitta i två timmar som i Frankrike. Köket är flexibelt och anpassar konferensmenyn efter grupp och plånbok. – Det är uppskattat och gör att gästerna kommer tillbaka, säger han. sedan 1966. Idag är Sodexo ett internationellt företag med 450 000 anställda. Historien ”det var en gång en fransman med en cykel” bevarar de väl. I över 25 år har företaget försett cyklisterna i Tour de France med mat och vätska. Snart är det dags för tävlingens 104:e lopp och självklart är Sodexo på plats. Det har hänt mycket

att mötas på, har spridit sig. Det spelar ingen roll om du tittar in för en kaffe i farten eller håller i ett påkostat event, du får alltid samma varma bemötande. Maten som serveras på Le Vélo har

99


100


Guldkorn

3

sommarskoj

Sommar med ljumma, ljusa kvällar förlänger dagarna – något vi helt klart ska nyttja till fullo. Varför inte boka in något skoj med kollegorna före semestern? TEXT ANNELIE ENGLUND FOTO FREDRIK ROLLMAN, JOAKIM HOVREVIK OCH PAUL LINDQVIST

TOLV STOCKHOLM

Arenavägen 69, Johanneshov På 12 000 kvadratmeter vid Globen och Slakthuset söder om Stockholm finns det mängder med roliga aktiviteter, god mat, dryck och upplevelser för alla sorters sällskap under ett tak. Eller vad sägs om baseboll, curling, drejning och bowling för att nämna några.

BOULEBAR ROSENLUND

Rosenlundsgatan 8, Göteborg I Göteborg hittar ni Boulebar Rosenlund som både är en inomhus- och utomhuspark. Här finns grusbanor, palmer och solskyddade sittningar. Varje dag kokar köket ihop franska klassiker med en sydeuropeisk självsäkerhet.

SWING BY GOLFBAREN

Surbrunnsgatan 46, Stockholm I Sverige vill man ju inte vara beroende av vädret när man ska göra något kul. På nyöppnade Swing By Golfbaren i Stockholm hittar du minigolf, restaurang och bar på 30-talstema. Vill ni vara lite för er själva – boka VIP-avdelningen i källaren.

101


Stoppa smutsen i entrén...

Kåbe Skrapgaller Halkskyddslister av pressat stål eller gummi Normalt ligger skrapgallret utanför entrédörren. Om möjligt över en djupare försänkning där smutsen kan samlas under lång tid utan att gallret behöver lyftas för rengöring. En bra hjälp speciellt vintertid då människor som går in i en byggnad är mer medvetna om väderleken och redan här kan börja stampa av sig smutsen. Skrapgaller finns i flera olika utföranden.

Kåbe Original Kulör Samma goda funktion med andra möjligheter! Kåbe Originalmatta Kulör med gummi i grått eller rött alternativt i kombination med Kåbe Originalmatta med svart gummi. Den primära funktionen att stoppa smuts och fukt från att dras in på golven, är fortfarande lika god. Skillnaden är att det finns möjlighet till ett annat färgval eller enkel mönsterläggning när storleken på entrén tillåter det.

...vi har lösningarna! Kåbe Kombi Perfekt där trafik från tyngre vagnar ej kan undvikas!

102

Kåbe-Mattan AB • Sågverksvägen 10A • SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 • Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se • www.kabe-mattan.se

Kåbe Kombi är den damklacksvänliga, slitstarka och rullbara entrémattan som är ett bra alternativ till Kåbe Originalmatta. Kåbe Kombi förses med inlägg av borst, textil eller gummi. Dessa kan även kombineras med varandra i samma matta.


Befria kreativiteten

Boka konferens

På Katrinelunds Gästgiveri möts ni av en lugn miljö som stimulerar till bra möten. Njut av sjöutsikten, kittla smaklökarna med kökets gastronomi och sov gott i våra nya rum. KONFERENSPAKET 1 – se fler paket på vår hemsida Trivsamt konferensrum, del i dubbelrum, fika med gott kaffebröd, lunch med dryck, trerättersmiddag och personlig frukost. Pris 1.950:- per person exkl moms & dryck.* Gästgiveriet har öppet alla dagar för bokade sällskap & konferenser. Sjökrogen har öppet JUNI / JULI / AUG alla dagar 12-sent. MAJ / SEP onsdag - torsdag 17-sent, fredag - söndag 12-sent. * Ankomst måndag till torsdag.

www.katrinelund.se 019-44 90 62

www.remarc.se

25 minuter från Örebro, vid södra Hjälmarens strand

103


Konferenskoreograf *

* Du märker det på stolen i mötes­ lokalen, temperaturen i ditt rum eller kanske på hallonen i mar­ meladen. Saker som i sin litenhet är svåra att sätta fingret på, men som gör hela skillnaden för din konferens. Nova Park erbjuder hemtrevliga hotellrum, små och stora mötesrum samt en Water Lounge att landa i efter dagen, bara 12 minuter från Arlanda. Välkommen till oss och låt våra medarbetare göra din vis­ telse lite mer speciell.

104


ANnons i Premium Magazin_Layout 1 2017-04-20 15:16 Sida 1

Kronprinsessan Victoria 40 år Lämna ett bidrag till vår insamling! Gåvan kommer att överlämnas till Kronprinsessparets stiftelse med målet att främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och unga i Sverige. Namn- och adressuppgifter på alla givare kommer att bifogas gåvan. • • • •

Alla belopp, större eller mindre, välkomnas! Belopp över 1.000 kr ger fri medlemsavgift 2018 Belopp över 3.000 kr ger fri medlemsavgift 2018–2019 Belopp över 5.000 kr ger ett ständigt medlemskap

Tack för Din gåva! Rojalistiska Föreningen • Plusgiro 10 10 06-5 • Bankgiro 699-2960 • www.rojf.se

Bli gärna även medlem i Rojalistiska Föreningen

Du vet hur viktigt det är att allting funkar. Det gör vi med. Läs mer om hållbara säkerhetslösningar för fastighetsbranschen: safeteam.se/fastighet

LÅS

PASSERSYSTEM

KAMERAÖVERVAKNING

DÖRRAUTOMATIK

LARM

105


106


Resa

Nagoya

– en metropol vid Stilla havet 107


Cosplay på Nagoya Motor Show.

I Japans fjärde största stad kan du tappa hakan under den fantastiska körsbärsblomningen, över smakexplosionerna eller gatumodets många unika personligheter – ett resmål som har allt. TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM

Nagoya slott, byggt under edoperioden (1603–1868) av Tokugawa Ieyasu. På exakt samma plats uppfördes ett annat slott redan på 1520-talet.

ängs Stilla havskusten ligger den japanska mångmiljonstaden Nagoya som idag är en supermodern metropol. Trots att stora delar av staden förstördes under andra världskriget kan du ändå uppleva Japans gamla och fascinerade kultur. Nagoya är en av Japans viktigaste hamnstäder och här kan du njuta av alltifrån en makalös utsikt över de japanska alperna till vita sandstränder. Man brukar säga att Nagoya är ett resmål som har något för alla, här kan du uppleva äventyr, spänning och japansk kultur, men den som vill har även alla möjligheter att koppla av i en park eller på stranden. Just vår och höst är de bästa årstiderna att besöka staden och har man möjlighet ska man försöka besöka staden när körsbärsträden står i full blom. Japan har i huvudsak fyra klart urskiljbara

108

säsonger och sommartid kan det bli extremt varmt och regnigt medan vintrarna är kyliga. En industri med historia I slutet på 50-talet utvecklade Soichiro Honda Suzuka-banan, till en början som testbana för Honda, som de senaste decennierna är en uppskattad bana av Formel 1-förare och fans. Staden är för evigt förknippad med världens näst största biltillverkare Toyota. Under andra världskriget var Nagoya ett viktigt industricenter där bland andra Mitsubishi Heavy Industries tillverkade Zeroflygplanen, stridsflygplanen som användes i attacken mot Pearl Harbor. Idag räknas Nagoya, som ligger två timmars resa med Shinkansen från Tokyo, som Japans HIROSHIMA fjärde största stad med drygt sju miljoner invånare inklusive förorter.

SAPPORO

SENDAI

NAGOYA KYOTO

OSAKA

TOKYO


EN UNIK FORMULA SOM SKYDDAR DIN HUD UPP TILL SEX TIMMAR. OCH NÅGRA FLER SKÄL TILL ATT EVY SOLSKYDD REKOMMENDERAS AV HUDLÄKARE:

1

2

3

MEDICINTEKNISK GRUND

DUBBELT SÅ DRYG SOM KRÄM

FÖRSTÄRKER HUDENS BARRIÄR

Den unika formulan fördelas i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Därför gnids eller rinner solskyddet inte av vid bad, svett eller handdukstorkning.

EVY absorberas snabbt vilket gör det lättare att använda rätt mängd. Den är kladdfri, täpper inte till porerna, lämnar ingen hinna och fungerar bra under smink.

Den milda formulan återfuktar och bevarar hudens fukt även vid tuffa påfrestningar från sol, vatten och irriterande ämnen. Moussen kan även användas i hårtopparna.

4

5

6

HÖGSTA MÖJLIGA UVA-SKYDD

FÖR BARN & KÄNSLIG HY

SKYDDAR I EXTREMT VÄDER

SPF är skyddet mot UVB. 1/3 UVA-skydd krävs enligt EU och EVY har över 90% UVA-skydd, vilket är bra för känslig hud och för att motverka för tidigt åldrande.

EVY är lämplig för alla hudtyper, även för små barn, solallergiker och personer med vitiligo /albinism. Fri från konserveringsmedel, alkohol, nanopartiklar och parfym.

Den som utsätts för stora påfrestningar i extrema miljöer måste kunna lita på sitt solskydd. Seglarna i Volvo Ocean Race och många andra elitidrottare väljer EVY.

Läs mer på www.evytechnology.com 109


Till vänster: Midland Square, Nagoyas högsta byggnad Nedan: Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology ligger i Nagoya på samma plats där Toyota Headquarters Plant tidigare låg. Soluppgång över slottet i Nagoya.

Värt att besöka Det är inte bara körsbärsblomningen som står på att göra–listan. Nagoya slott är stadens kanske mest kända landmärke och stora delar av 1600-talsslottet blev förstört under andra världskriget men har byggts upp igen. Även hamnen och Tokugawa Art Museum är väl värda ett besök. Vid Midland square hittar du också Japans sjunde högsta skyskrapa på 247 meter. av bilar och motorer kan en heldagsutflykt till Toyota vara ett annorlunda utflyktsmål. Vidare kan ett besök på Railway Park vara kul, ett museum om snabbtågets och höghastighetstågets historia i Japan.

Är man intresserad

Nagoya är också ett riktigt paradis för den som är sugen på shopping. Ibland kallar man staden för gatumodets huvudstad – här har du chans att se unika stilar som med stor sannolikhet

110

kommer att spridas över resten av världen. Fynda bland kläder, väskor, skor och naturligtvis mängder av elektronik. Fyrstjärnigt, modernt eller enkelt Fyrstjärniga Crown Plaza Ana Grand Court är ett av Nagoyas finaste hotell. Ett annat fyrstjärnigt lyxhotell är Nagoya Marriott Associa Hotel. Vill du bo modernt och elegant i hjärtat av Nagoya rekommenderas Nagoya Kanko Hotel. På mellanprisnivån finns Hotel Wing International där traditionell japansk frukost serveras på morgonen. Meitetsu inn Nagoya Nishiki är ett hotell av enklare snitt är som anses vara det kanske mest prisvärda även om rummen är små. Ål, kyckling och öl Nagoya är känt för sin Miso, en pasta gjord på sojabönor, men här finns


I hjärtat av Estoril ligger detta underbara hotell, 5 Stjärniga Hotel Palácio. Hela hotellet andas klassisk lyx, allt ifrån bemötandet av mannen i höghatt i dörren till när du kliver in till kristallkronor i taket! Varför inte matcha ihop hotellet med golfen, med spel på Estoril som är en av Lissabons äldsta golfbanor kommer du känna den historiska och gamla kvalitén i varje slag. Hit bjuder hotellet även på fri golfshuttle.

111


Atsuta-templet.

Tv-tornet och Oasis 21 är två välkända byggnader i Nagoya.

även flera andra lokala läckerheter – unagi (ål) eller cochin (kyckling uppfödd i Nagoya) och i många fall är maten friterad eller baserad på nudlar. Om du vill prova på ålen ska du bege dig till Unagi Horaiken som anses servera den bästa ålen i Nagoya. Vill du avnjuta den i enskildhet kan du boka ett eget bås. För de som tycker om friterat fläsk och röd miso är ett besök på Misokatsu Yabaton Honten ett måste, restaurangen anses som en institution för just detta. Krogen firade nyligen 70-årsjubileum så det får väl ses som en garant för att det håller en hög standard. Japanerna är väldigt förtjusta i kycklingvingar (tebasaki) som sköljs ner med mängder av öl. Det finns otaliga sådana matställen som specialiserar sig på det, bäst i Nagoya är enligt expertisen Sekai no Yamachan.

Något för alla smaker Det finns många bra möjligheter att koppla av i Nagoya efter jobbet. Det finns framför allt gott om barer och klubbar i området kring centralstationen och izakayas där man kan ta en öl for the road. Det finns också en hel del nattöppna etablissemang i shoppingdistriktet Sakae. Soulground är en av Nagoyas mest

112

kända klubbar där det i första hand spelas hip-hop, soul och house i tre olika avdelningar. Steps bjuder på en blandning av levande sportsändningar och musik och håller på till småtimmarna på helgerna. Elephant´s Nest är en pub i engelsk stil som ligger i hjärtat av Nagoya. Ett annat populärt ställe är kedjan The Hub som har tre pubar runt om i Nagoya. Glöm inte Nagoya har också blivit stort när det gäller incentiveresor. Staden har exempelvis årliga stora dragplåster som Japans Grand Prix Formel 1och japanska PGA i golf. Och i juli varje år arrangeras en stor turnering i sumobrottning.

NAGOYA Land Japan Landsnr. +81

Tidsskillnad +7 timmar

Valuta Yen

Invånare 2 306 100

Högsta medeltemp. Juli–september Lägsta medeltemp. December–februari


Nu kan du utforska världen med gott samvete!

Vi på Kenzan Tours specialiserar oss på hållbart resande till Afrika, Syd- och Centralamerika, Indiska oceanen och Asien. Läs mer på vår hemsida.

www.kenzantours.se 021-18 16 17

Vi vill att den lokala befolkningen på våra resmål ska få ta del av fördelarna med turismen. Därför samarbetar vi främst med lokala arrangörer och lokalt ägda hotell. Vi anlitar också miljövänliga ekoresorter. Väljer du att resa med oss bidrar du till att lokalbefolkningen kan livnära sig på turistnäringen och skapa en bättre framtid för sig själva.

113


Ise Jingu.

114


3 MÅSTEN I NÄRHETEN AV NAGOYA Ise Här ligger Japans viktigaste tempel, Ise Jingu, som du når med tåg från Nagoya på under 60 minuter. Hakuba Upplev de japanska alperna och kända skidorter/områden cirka 3,5 timmar från Nagoya. Älskar du puderåkning har du hittat hem, här kan det snöa runt 15 meter per säsong så ladda för puderfrossa. Shinmaiko Marine Park 400 meter lång konstgjord strand mindre än 60 minuter från centrala Nagoya. Bonus: Med snabbtågen, som färdas i över 300 kilometer i timmen, tar du dig snabbt till andra städer. Resan från Nagoya till Kyoto tar till exempel inte mer än 40 minuter, till Osaka tar du dig på mindre än en timme och till Tokyo kommer du på under två timmar.

115


Effektiva hållbara logistiklösningar för e-handel nära dina kunder Från Eskilstuna når du 3,5 miljoner människor inom 60 minuter En strategisk placering med bra infrastruktur gör att du enkelt och snabbt når Stockholm-Mälardalen. En expansiv region med Eskilstuna som logistiknav för den digitala handeln. Närhet till kunder, hållbara transporter och lägre logistikkostnader ger bra affärsmöjligheter med effektiva logistiklösningar för digital handel. Vill du veta mer om möjligheterna för din logistikverksamhet i Eskilstuna? Du hittar oss på www.eskilstunalogistik.se/kontakta-oss Om något är viktigt kämpar man lite extra. Logistik är viktigt för alla de människor i Eskilstuna som planerar, transporterar, förpackar, hanterar och distribuerar varor. Människor som gör skillnad.

ake t mence a h t r ple iffe Peo a d

LÄGG DIN KONFERAN S HOS OSS!

gym

116

jacuzzi


Latab utvecklar och producerar egna LED belysningar till robotar och kameror. Vi har ett stort sortiment av belysningar och kontrollenheter Vårt stora standard sortiment innehåller över 3000 produkter. Latab utvecklar och producerar egna LED belysningar till robotar och kameror. Vi gör till även mycket kundanpassade produkter. Latab utvecklar och producerar egna LED belysningar

Vi haroch ettkameror. stort sortiment av belysningar och kontrollenheter robotar Viöver söker3000 teknisk säljare till vårt kontor i Göteborg Vårt stora innehåller produkter. Vi har ett stortstandard sortimentsortiment av belysningar och kontrollenheter Vid intresse kontakta Miriam Vårt stora standard sortiment innehåller över 3000 produkter. Vi gör även mycket kundanpassade produkter. Miriam.arlmark@latab.se Vi gör även mycket kundanpassade produkter. Visöker söker teknisk säljare tillkontor vårt kontor i Göteborg Vi teknisk säljare till vårt i Göteborg Lanseras under försommaren Vidintresse intresse kontakta Miriam Miriam.arlmark@latab.se Vid kontakta Miriam Miriam.arlmark@latab.se

Nyhet 2017 en ny Continuous Mode DIN kontrollenhet

Besök oss gärna på Kistamässan Nyhet 2017 en ny Continuous Mode DIN kontrollenhet

Nyhet 2017 en ny Continuous Mode DIN kontrollenhet Lanseras under försommaren Lanseras under försommaren 13-14

september 2017

Besök oss gärna på Kistamässan 13-14 september 2017

Besök oss gärna på Kistamässan

LAT elektronik AB • Member of the Polytec Organization

LAT elektronik AB • Member of the Polytec Organization

13-14 september 2017

Krossgatan 18, 162 50 Vällingby Tel:+46 (0)8 7049225 Datavägen 10, 436 32 Askim Tel +46 (0)707-681199 www.latab.net info@latab.se

Krossgatan 18, 162 50 Vällingby Tel:+46 (0)8 704 92 25 Datavägen 10, 436 32 Askim Tel +46 (0)707-68 11 99 LAT elektronik AB • Member of the Polytec Organization www.latab.net info@latab.se Krossgatan 18, 162 50 Vällingby Tel:+46 (0)8 7049225 Datavägen 10, 436 32 Askim Tel +46 (0)707-681199 www.latab.net info@latab.se

EISCAT Scientific Association is hiring Project Leader to manage the construction of EISCAT_3D

Contracts Leader

to manage the public procurement activities for the construction of EISCAT_3D

Senior Software Engineer to lead the software development for EISCAT_3D

Senior Engineer

to join the EISCAT_3D project team

For further details, please visit www.eiscat.se

The EISCAT_3D system will initially consist of three radar sites in northern Scandinavia. Each site will consist of 9 919 crossed dipole antennas. The sites will be connected by high-speed fibres and the whole system will be controlled by a common operations centre. The data will be processed initially at the sites and later, optionally – when full real-time control is needed, at a central high-performance computing centre. The EISCAT_3D implementation phase starts September 1st, 2017. For more information about EISCAT_3D, please visit www.eiscat3d.se

117


Utvalt

2

1

3 4

Blomma ut

1. BRICKA, 395 kr, nadjawedin.se 2. SWEATSHIRT, 1699 kr, Gant Rugger 3. HANDVÄSKA, 1100 kr, & Other stories 4. KONSTVERK av Malin Gabriella Nordin, Flower, 11 200 kr, Absolut Art 5. BADSHORTS, 250 kr, Weekday 6. SNEAKERS, 999 kr, Skechers 7. TAPET, Midsummer, 699 kr/rulle, Boråstapeter 8. BYXOR, 1299 kr, Ganni 9. KIMONO, 499 kr, Indiska 10. TALLRIK, 129 kr/styck, Bloomingville 11. BÄDDSET, 499 kr, Åhlens 12. SKÅP av Josef Frank i mahogny, 78 000 kr, Svenskt Tenn

5 6

7 8

11

9

12 10 118


Smart 16Ah 7-8 mil

Är du medlem i Husbilsklubben.se eller Caravan Club? Då får du

1000 KR I RABATT Skivbroms fram samt fotbroms

Räckvidd 7-8 mil

Hydraulisk framgaffel

Ryms i de flesta husbilsgarage

Nya bättre 16-20Ah Li-batterier

Hastighet/ Trippmätare

Bromsljus

Monterat lås

Rostfria ekrar

Effekt 576 - 731 Wh

070-730 66 59 • jan@ecoproducts.se • www.elhoj.com

Var med och skapa streamad solel Nu kan du vara med och äga ett stort solcellstak. Det är ett ovanligt enkelt och prisvärt sätt att producera solel till företaget, bostadsrättsföreningen eller ditt eget hushåll. Köp dina andelar på energirepubliken.se!

119


Utvalt

Gröna fingrar I MIN TRÄDGÅRD VILL JAG VARA KARIN (Bonnier Fakta) av Elisabeth Svalin Gunnarsson En berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar och en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson skapade. Trädgården var ett uterum för arbete och familjeliv – en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom maken Carls akvareller. 209 kr, Adlibris. ODLARENS HANDBOK (Norstedts) av André Strömqvist André Strömqvist är ett välkänt namn för trädgårdsälskarna, han har länge delat med sig av sina kunskaper till tidningen Allt om Trädgårds läsare. Odlarens handbok är en grundbok i trädgårdsodling, fylld av fiffiga tips som gör det roligt och enkelt att odla. 155 kr, Bokus. TRÄDGÅRDSLYCKA (Norstedts) av Hannu Sarenström I den här boken kan alla känna sig delaktiga: kolonisten, samlaren, stilisten och den som aldrig får nog. En mix av romanser och tips lätta att ta till sig i sitt eget skapande. Växtförslag och växtföljder som ger långblommande rabatter. Gångar, terrasser, möbler och stilfulla arrangemang som inspirerar. 225 kr, Bokus. MIN TRÄDGÅRD VID SJÖN (Finsmakarens Trädgård) av Victoria Skoglund Victoria Skoglund berättar om sina minnen från hennes snart trettioåriga liv som trädgårdsmästare. Hon delar med sig av kunskaper från sin privata trädgård som fortfarande är ung och nyskapad, varför hon valt vissa växter och om hur oändligt vackert det kan bli om man kombinerar dem. 279 kr, Zetas. SJÄLVHUSHÅLLNING PÅ DJUPADAL (Bonnier Fakta) av Gustav och Marie Mandelmann En handbok för alla som drömmer om att odla och ha djur, som kanske redan har en gård eller bara lockas av ett liv bortom storskaligheten. Det är på samma gång en personlig betraktelse och en användbar och faktaspäckad bok om allt som finns att göra på en liten gård från tidiga våren till djupa vintern. 281 kr, Adlibris.

120


1

2

3 4 6

5

Naturskönt

1. HÄNGSTOL, 349 kr, Granit 2. ELDFAT i cortenstål, 2695 kr, Skagerak/Länna möbler 3. LYKTA, 559 kr, Broste Copenhagen 4. INSEKTSHOTELL, 59.90 kr, Blomsterlandet 5. LJUSGRÅ TERRAKOTTAKRUKA, 499 kr, Ernst/Åhlens 6. OLIVTRÄD, 199 kr, Blomsterlandet 7. FÅRSKINN, 899 kr, Åhlens 8. VILFÅTÖLJ, Jassa, 999 kr, IKEA

7

8

121


Färgglatt

Utvalt

3 1

1. KRUKA & KRUKHÅLLARE, 49/29 kr, Lagerhaus 2. ROTTINGFÅTÖLJ, 1745 kr, Hillerstorp 3. PLÄD, 700 kr, Klippan Yllefabrik 4. VATTENKANNA, 99 kr, Blomsterlandet 5. TRÄSKOR i modellen Swedish husband, 1195 kr, Swedish Hasbeens 6. TRÄDGÅRDSSLANG, 895 kr, Garden glory 7. VINGLAS, 355 kr, Marimekko 8. BLUETOOTHHÖGTALARE, Baggen, 4490 kr, Urbanears 9. HÄNGMATTA, 950 kr, Afroart

2

4 5

6

7

8

9

122


SOMMAR FYSIK

ADD MAT E=mc

2

Här är högskolekursen för dig som vill veta vad Einsteins Hurrelativitetsteori laddar du inför höstens högs gårämne ut på avgörande på många utbild smart genom att läsa sommarma

På sommarmatte.se kan du plug andra studenter och ta hjälp av vå baserade och du väljer själv start ger högskolepoäng och rätt till st

Drömmer Du om en relativ sommar?

Kursen Inledande relativitetsteori 5 hp ger en enkel och lättfattlig Gå in på facebook.com/somm introduktion till Einsteins relativitetsteori, samtidigt som vi gårvi dig att komma igång så hjälper djupare än rent populärvetenskapliga framställningar. Kursen är nätbaserad och du får hjälp av våra mentorer.

DET LÖNAR SIG ATT VAR

Den enda bakgrund du behöver för att läsa kursen är gymnasiets matematik och fysik. Vi kommer att förklara fysikens mest kända ekvation E=mc2, vilken beskriver relationen mellan energi och massa.

Gå in på sommarfysik.se så hjälper vi dig att komma igång!

SOMMARMATTE.SE ÄR ETT SAMARBETE M

SOMMARFYSIK.SE ÄR ETT SAMARBETE MELLAN FLERA AV LANDETS HÖGSKOLOR

Sommarfysik APG 230x300.indd 1

2016-03-22 16:00:20

123


HYR, REKRYTERA ELLER LÅT OSS GÖRA HELA JOBBET.

“Vi levererar IT-konsulter för alla behov.” STEFAN CUMTELL | REGIONCHEF

På dagens arbetsmarknad kan det vara svårt att hitta medarbetare som har rätt kompetens, rätt engagemang och rätt inställning. Vi på Centric är specialister på bemanning och rekrytering inom IT och hjälper dig gärna att hitta rätt person för jobbet genom att bemanna, rekrytera eller ta hand om hela processen om du vill. Vi ger helt enkelt ditt företag den där extra skjutsen under vingarna.

BEMANNING | REKRYTERING | IT OUTSOURCING 124

www.centric.eu


StockholmsBuss

E UROCAVE VINSK ÅP FÖ R D E N K VAL IT E T S M E DVE T N E

VIN Ä LS KA R EN

EuroCave tillverkar bland de förnämsta vinskåpen i världen, både för privat bruk och för restauranger.

Maskiner & Reservdelar! Vi säljer och hyr ut tryckluftsdrivna och hydrauliska bergborrmaskiner. I vårt sortiment har vi också gruvlampor, tändapparater, reservdelar, borr med mera till dig som jobbar inom gruv-, bygg- och stenindustrin.

Patenterad teknik ger perfekta förhållanden för Dina viner; exakt temperaturreglering, rätt luftfuktighet och god luftcirkulation. Miljön i skåpen liknar den i en riktig jordkällare. EuroCave vinskåp finns som lagringsskåp med ”en” temperatur eller som ”tre”-temperaturskåp, alltifrån energisnåla modellen ”Pure” till den i köksmoduler inbyggnadsbara ”Compact”-modellen, liten och stor. ScandiCave är återförsäljare för EuroCave i Sverige.

VIN S K ÅP FÖ R AL L A B E H OV

Vi utför även reparationer på Era maskiner.

Saxdalsvägen 2, Blötberget, 771 65 Ludvika Tel kontor 0240-374 95, Tel lager 0240-370 01 Fax 0240-376 58 Mobil 070-744 56 66, 070-637 36 29 E post info@gruvteknik.com

www.gruvteknik.com

08 - 653 08 80

INFO@SCANDICAVE.SE

WWW.SCANDICAVE.SE

SHOWROOM: ÖL & VINMAGASINET, KARLBERGSVÄGEN 20

125


Mat

Grillat, rökt, krispiga grönsaker, frukter och bär – sommarsmaker som få kan motstå. Den varmare och ljusare årstiden gör att allt känns både mer lättsamt och smakar bättre. Vi bjuder på recept att ta med på cykelutflykten, till stranden eller festen.

126


127


128


Fajitaspett med kyckling För 4 personer

600 g kycklinglårfilé eller bröstfilé 1 grön paprika 1 gul paprika 1 rödlök Fajitakrydda:

1 msk rökt paprikapulver 1 msk chilipulver 1 msk mald spiskummin 1 msk oregano 1 msk salt 1 tsk lökpulver 1 tsk vitlökspulver Tomatsalsa:

4 tomater 1 jalapeñochili ½ rödlök 4 kvistar koriander 1 msk pressad lime 1 krm salt Limecrème:

1 lime 2 dl crème fraiche 1 krm salt Tillbehör:

4 tortillabröd Gör så här: 1. Fajitakrydda: Blanda

paprikapulver, chilipulver, spiskummin, oregano, salt, lökpulver och vitlökspulver. 2. Skär kycklingen i bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i bitar. Blanda kyckling, paprika och lök väl med 2 msk fajitakrydda. Varva kyckling, paprika och lök på spett. 3. Salsa: Skär tomaterna i små tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka löken. Hacka koriandern. Blanda tomater, chili, lök och koriander med limesaft och krydda med salt. 4. Limecrème: Skölj limen noga i ljummet vatten och riv skalet. Blanda crème fraichen med limeskal och salt. 5. Pensla spetten med olja och grilla dem direkt över kolen. Ta dem åt sidan när de har fått färg. Fortsätt grilla indirekt (vid sidan av glöden) tills kycklingen är genomstekt, cirka 15 minuter. 6. Servera spetten i tortillabröd med salsa och limecrème.

Mini-crabcakes med kryddig sås För 8 personer

500 g krabbkött från färsk krabba eller från burk 250 g kokt, kall potatis 1 liten salladslök 1 lime 1 röd chili, till exempel spansk peppar 1 vitlöksklyfta 2 ägg 2 msk majonnäs 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar 3 msk olivolja Sås:

1 gul lök 2 msk rapsolja 2 tsk starkt paprikapulver 1 tsk krossad kryddpeppar 1 krm mald muskot 1 burk krossade tomater (400 g) 3 msk farinsocker 3 msk rödvinsvinäger 1 tsk salt

Gör så här: 1. Sås: Skala och hacka löken.

Fräs den i olja tillsammans med paprikapulver, kryddpeppar och muskot cirka 3 minuter. Tillsätt tomatkross, farinsocker, vinäger och salt. Låt koka ihop under lock cirka 15 minuter. Ta av locket och låt såsen småkoka ytterligare cirka 5 minuter. 2. Mixa såsen med mixerstav. Häll upp i en flaska eller burk. Sätt ett lock på och förvara såsen i kylen till servering. 3. Rensa och finhacka krabbköttet. Mosa potatisen. Ansa och finstrimla salladslöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. 4. Blanda krabbkött, potatis, lök, limeskal, chili, vitlök, ägg och majonnäs. Krydda med salt och peppar. Ställ smeten i kylen cirka 10 minuter. 5. Forma smeten till små biffar och stek dem i olja 2–3 minuter på varje sida. Servera biffarna nystekta med såsen.

129


Frozen margarita på pinne För 8 glassar

900 ogenmelon ¾ dl strösocker ½ dl vatten 3 lime ½ dl tequila Tillbehör:

Salt eventuellt limeklyftor

OGENMELON Ogenmelon är en liten rund sockermelon och hybrid mellan cantaloupe och nätmelon.

130

Gör så här: 1. Skala, kärna ur och skär

melonen i bitar. Mixa den till en slät puré med mixerstav. Mät till 500 g puré. 2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt kallna. Skölj 1 lime noga i ljummet vatten. Riv skalet. Halvera den limen och de andra två och pressa ut 1 dl saft. Blanda melonpuré, sockerlag, limeskal, limesaft och tequila. 3. Fördela smeten i glassformar. Ställ formarna i frysen tills de börjar få ett tunt islager på ytan, det tar cirka 1 timme. Sätt pinnarna i formarna. Låt frysa cirka 8 timmar. 4. Skölj formarna hastigt i kallt eller ljummet vatten och dra försiktigt men bestämt ut dem ur formarna. Servera glassen med lite salt och eventuellt limeklyftor.


Broccoli- och fetaostbiffar med citronyoghurt För 4 personer

250 g färsk broccoli 250 g frysta sojabönor 2 ägg 3 msk Maizena majsstärkelse 1 tsk salt 2 krm nymald svartpeppar 150 g fetaost 2 msk olivolja Sås:

2 dl matyoghurt 1 tsk rivet citronskal 1 krm salt 1 krm nymald svartpeppar Sallad:

250 g färsk broccoli 100 g gemsallad 1 burk stora gröna oliver (200 g) 1 msk olivolja 1 krm nymald svartpeppar ½ kruka dill

Gör så här: 1. Sås: Blanda yoghurt och citronskal.

Krydda med salt och peppar. Låt stå i kylen till servering. 2. Sallad: Ansa och hyvla broccolin tunt på mandolin. Lossa bladen från salladen. Låt oliverna rinna av. Blanda broccoli, sallad och oliver med olja och peppar. Repa över dillen. 3. Skär broccolin i mindre bitar. Tina sojabönorna enligt anvisning på förpackningen. Mixa broccoli och bönor i matberedare. Tillsätt ägg och majsstärkelse och krydda med salt och peppar. Smula fetaosten och blanda den med grönsakssmeten. 4. Forma smeten till små biffar, gärna med ett matskedsmått. Stek dem i olja cirka 3 minuter på varje sida. 5. Servera de nystekta biffarna med sallad, sås och bröd.

Citron ger syrlighet.

Fetaosten ger biffarna god sälta. En klick yoghurt smaksatt med citron ger syrligt sting.

Tillbehör:

surdegsbröd

131


Kokosmaräng med rabarbercurd och jordgubbar För 8 bitar

3 äggvitor 2 dl strösocker 1 tsk pressad citron 2 dl riven kokos Curd:

100 g rabarber 1 dl strösocker 3 äggulor 75 g smör Fyllning:

3 dl vispgrädde 1 liter jordgubbar (500 g) Garnering:

citronmeliss eventuellt jordgubbsblad

Recepten är hämtade ur boken Sommarmat på stora fat (Allt om Mat, Bonnier fakta 2017). Författare: Ulla Karlström och Cecilia Lundin.

Gör så här: 1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa

äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker och citronsaft, lite i taget, och vispa till en blank marängsmet. Blanda i kokosen.

2. Bred ut marängsmeten i en rundel, cirka 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i mitten på rundeln med en sked så att fyllningen sedan får plats. 3. Grädda marängbottnen mitt i ugnen cirka 1 ½ timme. Låt kallna på galler och dra bort papperet. 4. Curd: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Låt skjuda utan lock cirka 3 minuter. Tillsätt äggulor och smör och sjud under omrörning tills det börjar tjockna. Låt curden svalna och ställ den sedan i kylen för att stelna. 5. Fyllning: Vispa grädden. Snoppa och halvera jordgubbarna. 6. Bred rabarbercurden på marängen och täck med grädden. Stick i jordgubbarna och garnera med citronmeliss och eventuellt jordgubbsblad. Servera genast.

Ekologisk  Glutenfri  Tjeck  Zatec gluten free beer är en underjäst tjeckisk lager. Det fylliga ölet har inslag av smörkola, balanserad beska och mycket karaktär. Alla ingredienser är ekologiskt odlade och en patenterad process tar bort allt gluten men behåller ändå smaken. Passar utmärkt till husmanskost och som sällskapsdryck. Njut den utan gluten!

Zatec gluten free beer 330 ml Art. nr. 1550

16,90 kr

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. 132


133


Work in motion

Ett konferenspaket med hälsosam omtanke som inkluderar

små pausaktiviteter för att stärka kropp och hjärna, hälsosamma menyer och medvetna mellanmål, valfri teambuildande aktivitet och massor av frisk havsluft.

PRÖVA PÅ ERBJUDANDE från 1.495 kr/pers Priser exkl moms, boka senast 31/5

TanumStrand ligger vid Skagerraks strandkant, 1,5 timme med bil från Göteborg. SPA, restaurang och hotell har öppet året runt. På gångavstånd från hotellet ligger Grebbestad och endast några kilometer söderut hittar du pittoreska Fjällbacka.

www.tanumstrand.se +46 525 -190 00

Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se

134


Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r . fte t.. d e s s lti ta Ps r al ten re e pe eta k sö om arb i V k ed m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”

DNA – det nya styrelseverktyget PharmaLight.se lanserar DNA-tester tillsammans med det världsledande Österrikiska laboratoriet Novogenia. DNA-tekniken ger oss helt nya möjligheter att hjälpa nyckelpersoner i organisationen att förebygga risker för t.ex hjär t/kärlsjukdomar, diabetes mm baserat på individens genetiska förutsättningar. Kontakt: dna-medic.org info@dna-medic.org +46 (0)704-55 48 22 Novogenia är ett av de världsledande genetiklaboratorierna med ISO certifieringarna; ISO 15189 Laboratorium, ISO 17025 Genanalys, ISO 9001 Administration samt Ackrediterat av ”Bundesministerium Fur Gesundheit” Österreichichen Stat och FDA för screening av nyfödda. Referenskod AR0515

135


Vi säkrar farliga transporter Flytande kemikalier. Bensin och olja. Heavy fuel. Biobränsle. Marin- och skeppsbunkring. Tekniska produkter. Foderprodukter. Tanklogistik är en fråga om förtroende, eftersom fel kan få enorma konsekvenser. Därför sätter Dantra ett extremt fokus på kvalitetssäkring. Vi utvecklar kundanpassade och skräddarsydde logistiklösningar och arbetar för många av norra Europas ledande leverantörer av kemiska produkter, oljeprodukter samt foderprodukter. Dantra grundades 1920 och är en av Europas ledande leverantörer av tanklogistik. Koncernen är familjeägd och består av företag i Sverige, Danmark och Litauen.

Dantra AB Hanögatan 11 S-211 24 Malmö +46 (0) 40-64 44 900 www.dantra.se

ISO 9001 · ISO 14001 · SQAS · HACCP · GMP+ · EFTCO

Vibostugan utvecklar och marknadsför framförallt Attefallshus, förråd och garage. Vi har byggt stugor och fritidshus i 35 år! Det är vi duktiga på, och stolta över. All tillverkning sker i vår fabrik i Ambjörnarp i Västergötland. Allt virke kommer från de svenska skogarna och är PEFC-certifierat. Husen finns i både traditionell stil och en mer modern design. Rustik-serien är byggda i kraftiga dimensioner och här finns det också valmöjligheter. Man väljer bland ett antal fönster- och dörrmoduler som sedan kan placeras som man själv önskar. Vår Bas-serie är ett mycket prisvärt alternativ, men där är modellen given och dimensionen på virket något mindre. Alla hus levereras i färdiga moduler. På vår hemsida finns en beskrivning, steg för steg hur det går till. Du köper huset direkt från fabrik och beställer från vår hemsida - enklare kan det inte bli! vibostugan.se

0325-58 70 00 info@vibostugan.se

136


MED HAVET SOM VARDAGSRUM Vakna till vågornas brus, känn doft av hav och natur utanför fönstret och ta dagens första dopp från din egen brygga. Nu finns 28 nya bostadsrätter till försäljning i hjärtat av Härnösand.

VILL DU VETA MER? Eller boka din lägenhet? Kontakta: Anna Gidmark, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Anna.Gidmark@lfy.se Tel. direkt: 0611-36 52 93 Caroline Nordling, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Caroline.Nordling@lfy.se Tel. direkt: 0611-36 52 92 www.bryggarenstrand.se

Våra innoVationer skapar framtidens globala betallösningar tack Vare Vår lokala närVaro kan Vi skräddarsy lösningar som passar din Verksamhet bäst

www.verifone.se

Ann. RetailAwards 160x120 maj17.indd 1

03/05/2016 17.40

137


Topplistan

Med fokus pü färg

138


Resor piggar upp och ger energi – det är sen gammalt. Men ibland behöver man det där lilla extra. Då ska du satsa på något färgglatt, för vem blir inte glad i hjärtat av de här resmålen. TEXT REDAKTIONEN FOTO FABIO MANGIONE, JESS KRAFT, ALEXANDRA LANDE, ALEKSANDRA SUZI OCH JARMO PIIRONEN KÄLLA SKYSCANNER, ALLT OM RESOR, VAGABOND, RESEGUIDEN, MOMONDO OCH RESIA

Burano, Italien.

139


RIO DE JANEIRO, BRASILIEN Under 2010 ville den brasilianska regeringen lyfta några av slumkvarteren i Rio, de två holländska konstnärerna, Haas & Hahn, fick uppdraget att måla en favela till en jättelik canvastavla. Idag är Favela Santa Maria en turistattraktion och en av de mest fotograferade i området.

140


ST. JOHN´S, KANADA St. John’s är en av Kanadas äldsta städer med en historia från 1400-talet. St. John´s centrum har fått smeknamnet ”Jellybean Row”, eftersom det är lika färggrant som en godispåse gelébönor. Tidigare var det fiskare som målade sina hus i färgglada färger för att kunna finna sin väg hem igen när de var ute på sjön.

JODHPUR, INDIEN Jodhpur, även kallad den blå staden, är möjligtvis en av de mest kända färgglada städerna i världen. Den djupblå färgen användes tidigare för att identifiera husen som tillhörde kasten Brahminerna – en kulör som sitter kvar än idag.

141


142


CINQUE TERRE, ITALIEN Bara några timmar från Milano ligger Cinque Terre, fem mindre medeltida byar fastklamrade på klipporna ner mot Medelhavets blåa vatten. Den italienska rivieran, som den italienska Ligurien-kusten mellan La Spezia och Genova också kallas, bjuder på fantastisk mat, bad och kultur.

143


VALPARAÍSO, CHILE Denna hamnstad är ett historiskt och kulturellt nav i Chile, med ett brett utbud av museer, katedraler, kyrkor och koloniala byggnader. Valparaíso är beläget i den centrala delen av landet, två timmars bilfärd nordväst om huvudstaden Santiago.

WROCŁAW, POLEN Med ett brett utbud av sevärdheter från broar till kaféer och historiska platser är Wrocław en av Polens vackraste städer. En av de mest attraktiva platserna är raderna av färgglada hus som piggar upp stadens centrum.

144


LONGYEARBYEN, SVALBARD Longyearbyen är ingen stor och livlig stad, men det är en huvudstad – i Svalbard, den norska arkipelagen i norra ishavet. Dess mångfärgade hus är en stark kontrast mot snön som ligger kvar en större del av året.

145


BUENOS AIRES, ARGENTINA La Boca, i sydöstra delen av Buenos Aires, är precis som ett utomhusmuseum – ta en promenad ner för Caminito, en gågata med mängder av muralmålningar och graffiti signerad lokala konstnärer.

146

PROCIDA, ITALIEN

BURANO, ITALIEN

Pastellfärgade hus möter havet på ön Procida, den minsta av de tre vulkanöarna i ögruppen Flegrean i närheten av Neapel.

Burano är ön nära Venedig där det sägs att husen målades i kulörta färger för att fiskare skulle kunna se sina hem från havet när det var dimma. Nu är det lag på att husen ska målas, och det är myndigheterna som tilldelar de boende dess husfärg.


Foto: Paulina Westerlind

VÅR GÅRD, DITT MÖTE Ljumma sommarvindar och blått hav så långt ögat når. Sommaren på Vår Gård är här i all sin grönska, blomstring och med otaliga möjligheter till utomhusaktiviteter. Ta en uppfriskande seglats eller en fartfylld färd med ribbåt. Önskas något lugnare kan man gå en stilla promenad längs vattnet eller spela en omgång kubb i vår vackra trädgård. Vid denna härliga årstid flyttar också köket ut på den lummiga innergården och det serveras en somrig grillbuffé. Ett sommarmöte hos oss inbjuder till värme, lugn och nya idéer samt färska jordgubbar och sena kvällsdopp.

vinnare

www.vargard.se | @vargardsaltsjobaden | 08-748 77 60



147


148

I mer än 10 år har CAT Nordic levererat städmaskiner av högsta kvalitet till företag som ställer lite högre krav. Våra kunder har det gemensamt att de efterfrågar ett perfekt och pålitligt städresultat med total kostnadskontroll. Tack vare ett brett produktsortiment och flexibla finansieringsoch hyresalternativ hittar vi alltid en lösning som passar dig. Kontakta oss så berättar vi mer!

clean advanced technology

Stockholm: 08-744 54 44 | Örebro: 019-760 60 60 | Linköping: 013-10 07 10 | Jönköping: 036-18 45 50 | Göteborg: 031-22 15 80 | Helsingborg: 042-12 23 10

www.catnordic.se

clean advanced technology


En mer avancerad ekonomi, i Sverige och utlandet, kräver en mer engagerad rådgivare. Hos oss möter du experter och specialister som hjälper dig med allt från ax till limpa. Vi tar hand om komplexa frågor och vägleder våra kunder utifrån deras specifika behov gällande: • • • • • •

Korrekt redovisning av tillgångar från utlandet Planering av utlandsflytt Genomtänkta och väl förberedda generationsskiften Ägarplanering och bolagsstrukturer Försäljning av bolag Förmögenhetsförvaltning

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Stortorget 11, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Vi går vår egen väg 149


Profilen

David Batra:

”Man måste gräva där man står”

Från talangtävling i Skåne till en komikershow där hans fru blir en elefant. Affärsresenären träffade David Batra och pratade om hur det är att vara gift med en partiledare och om den nya showen. TEXT ANNELIE ENGLUND FOTO ROBERT ELDRIM OCH MORGAN NORMAN

150


151


östen 2015 var det regeringskris i Sverige. Moderaterna hade förlorat valet och Fredrik Reinfeldt hade tagit ett steg tillbaka och ett nytt namn tog mer och mer plats i medieljuset. Anna Kinberg Batra, som då var partiets gruppledare i riksdagen, tog mer eller mindre över rollen direkt, även om hon inte blev formellt vald till partiledare förrän i januari 2015. I en annan del av landet, på Stadsteatern i Lund, gjorde Robin Paulsson och David Batra sig redo för kvällens show under sin standupturné. – Precis innan det var dags att gå ut på scen tog Robin mig i armen och sa att jag måste nämna elefanten i rummet. Alla där ute sitter ju och undrar ’de har ju samma efternamn, undrar om de är gifta’, ’är det han som är gift med henne’. Så då gjorde jag det för första gången, jag gick ut och sa att det var kul att vara i Lund och samtidigt trist att lämna familjen i Stockholm. Men jag har inget dåligt samvete, för min fru har det väldigt lugnt på jobbet just nu – det gick hem hos publiken. Det var förlösande på något sätt och öppnade en ny dörr, säger David Batra. Har du själv varit politiskt aktiv?

– Nej, det har jag aldrig. Jag har alltid varit samhällspolitiskt engagerad men inte partipolitisk. Vi träffas mitt under provföreställningarna av hans nya show, Elefanten i rummet – han som är gift med henne, som föddes den där kvällen i Lund för snart tre år sedan. I september har den premiär och provföreställningarna är en viktig del av arbetet med manuset för att se vad som fungerar och vad som behöver slipas på. Han berättar att showen sakta men säkert har vuxit fram och handlar delvis om hur det är att vara gift med en partiledare. Men även om mycket annat. – Det skulle bli tråkigt om det bara handlade om vårt familjeliv. Komik handlar mycket om att gräva där man står och nu är jag uppe i någon sorts pulserande 40-årskris. Alla ens kompisar är också det, ingen kan träna normalt längre, utan de måste

152

vara någon form av extremlopp där man ålar under elstängsel, har tights, pulsräknare, stegräknare och sladdar över hela kroppen. De ser ungefär ut som de rymt från intensiven. Då blir elefanten i rummet deras dödsångest på något sätt, så de finns många elefanter i rummet att prata om. Hur kommer det sig att du inte pratat om Anna och er relation tidigare?

– Som komiker är det någon sorts självbiografi som man håller på med. Det handlar mer om att det tar tid att skriva skämt och att hitta

det roliga i situationer. Man måste leva lite i det innan man kan se det roliga. Till exempel så kämpade vi länge med att försöka få barn med provrörsbefruktning 2006, det dröjde till 2008 innan jag kunde skämta om det. Trots att det finns mycket humor i det tar det tid att hitta formuleringar och det roliga i det hela, även om de bästa skämten finns där man står. personlig är en utvecklingsfas som tar tid. David berättar att han nu har hållit på

Att våga vara så


DAVID BATRA Ålder: 44 år. Bor: Stockholm. Familj: Gift med Anna Kinberg Batra och en dotter. Gör: Komiker. Aktuell med: Föreställningen Elefanten i rummet – han som är gift med henne, Talang på TV4 och sommarturnén Badjävlar. Utbildning: Civilekonom på Lunds universitet. På fritiden: Slöa, läsa och titta på film.

med stand-up i 20 år och att det tog ungefär 10 år innan han vågade gräva tillräckligt djupt i sig själv. I början var han inte alls lika personlig och inte heller lika rolig om man får tro honom själv. Utan det var runt 2008, när han vågade skämta om svårigheterna med att få barn, som det verkligen lossnade och han hittade sin egen röst. repertoar av skämt har förändrats sedan den där hösten för snart tre år sedan. Även vardagen ser till viss del lite annorlunda ut. Det har alltid varit folk som kommit fram till paret på stan, men då var det för att be Anna ta bild på David och personen i fråga. Nu är det tvärt om. – Men jag kan uppleva det som lite skönt också, att inte alltid vara den som alla känner igen. Kanske inte alltid, men nu har jag i alla fall någon att dela uppmärksamheten med, säger han och skrattar. – Den stora skillnaden blev annars just elefanten i rummet – hur man kände att folk ville fråga om hur det är att vara gift med en politiker men inte riktigt vågade. Den hösten skulle jag till exempel göra en teater, Svarte orm, här i Stockholm och vi hade pressträffar, men ingen ville fråga mig om teatern, alla ville prata om Anna. Sen är det en vanesak att ha med sig Säpo till badstranden eller när man ska hämta på dagis.

Inte bara Davids

Batras inkörsport till ståuppkomiker kom redan sista året i gymnasiet. Han var med i en gymnasierevy och

153


Ångrar du att du inte vågade satsa fullt ut tidigare?

”Ju svårare ämnen det är, desto mer vill jag nästan gräva i dem – hitta det roliga och lyckas framföra det.“ skrev sketcher och spelade. Då kände han en otrolig kittling av att stå på scen, någon sommar senare såg han en annons om en talangtävling i stand-up comedy i Sydsvenskan. – Jag fick ett infall att anmäla mig. Det var uttagningar och jättenervöst, men jag gick till final. För att förbereda mig gick jag på andra deltävlingar för att kolla vad det var för andra människor som deltog. I den sista deltävlingen var det en blond kille från Eslöv som hette Johan Glans som var väldigt rolig. Då blev jag ännu mer nervös. Men i finalen så slutade vi på en delad första plats.

– Nej, inte egentligen. Det var ju roligt att leva studentliv och något har man säkert nytta av. Men just att ha en examen är kanske inte ett examensbevis jag kommer använda direkt. Men jag ångrar det inte. stegen på Norra Brunn jobbade han på i ett långsamt tempo. Det blev aldrig något panggenombrott, utan det ena gav det andra. På 90-talet var Släng dig i brunnen ett tv-program med svensk ståuppkomik som sändes i Sveriges Television. Det blev en väg in i tvmediet och gav lite ringar på vattnet. – Man trodde kanske där i början att nu händer det. Men det blev ingen större skillnad mer än att det blev ytterligare en grej som gjorde att det fortsatte ticka på. Jag kunde samla på mig erfarenhet och bygga upp en större mer hållbar repertoar. Det blev en del företagsgig och sen blev det lite gästgrejer i tv och radio, men det tog nog sju–åtta år innan folk började veta vem jag var, berättar han och fortsätter: – Jag och Johan fick bland annat göra ett eget program som hette Räkfrossa, som vi gjorde år 2000, det blev vår första egna tv-show. Ytterligare något år senare när vi skulle göra säsong två så blev det istället Kvarteret Skatan. Det blev

Från de stapplade

Lennie Norman var konferencier och fler av jurymedlemmarna var artistbokare. Vid prisutdelningen fick Batra och Glans sin första bokning. Lennie Norman undrade om de ville vara hans uppvärmare på Norra Brunn i Stockholm helgen efter – det blev starten på en lång vänskap och en framgångsrik karriär. Samtidigt pluggade han till civilekonom på Lunds universitet, men studierna hamnade allt mer i skymundan. David Batra berättar att hans hjärna och hjärta i allt högre grad fanns på standup scenen. – När jag satt där och skulle plugga till någon tenta i nationalekonomi och satt och tittade på kurvor om priselasticitet så koncentrerade jag mig absolut inte, utan funderade mer på snoppskämt. Men jag var ändå lite för nervös för framtiden för att släppa det. Jag ville ta examen, lite pliktskyldigt.

154

Måns Möller, David Batra, Fredrik Lindström, Johan Rheborg, Henrik Schyffert, Emma Knyckare, Soran Ismail och Nour El Refai som tillsammans utgör Badjävlar denna sommar.

en stor succé och den gjorde vi i tre säsonger på tv, två scenshower och en långfilm. Batra är inne på sitt 23:e år som komiker och trots att det inte blev något panggenombrott är han glad att det har gått framåt i ett mer makligt tempo. – Nu är jag glad för att det har tickat på och inte blev ett sådant där genomslag som det kan bli för någon som är med i till exempel Idol eller liknande, det verkar vara väldigt jobbigt.

Vad är det roligaste du har gjort?

– Oj, det är väldigt svårt att peka ut. Men jag tror att det kan vara att just stå på scen och göra det här egna, det där som man själv har suttit och klurat ut som man själv testat på publiken, och när man märker att det fäster. Att publiken förstår det man själv tänker, man får en samhörighet och folk förstår mig. Det är lika roligt varje gång.

Finns det något som du undviker att skämta om?

– Nej, inget som jag aktivt undviker. Tvärtom, jag skämtar gärna om döden och obehagliga saker, men det är inte så lätt att hitta det roliga. De kan vara svåra att få till, ju svårare ämnen det är, desto mer vill jag nästan gräva i dem – hitta det roliga och lyckas framföra det.


kombinerat med frånluftåterI Täby utanför Stockholm har vinning, kan spara cirka 2/3 av energiföretaget LAFOR byggt uppvärmningskostnaden. Men det två stora energiprojekt som fördelar finns även andra fördelar som att I Täby utanför Stockholm har omfattar 60 000 kvadratmeter klimatpåverkan minskar när till exemoljeanvä energiföretaget LAFOR arbetat med boyta. Projektet har resulterat i pel oljeanvändningen minskar. Ofta på fastig ökar själva tvåminskad stora energiprojekt sommarknadsvärdet omfattar mer än vadTAM en kraftig driftkostnad, Gr installationen kostar. lägre miljöbelastning samt 60 000 kvadratmeter boyta. Projektet avkastni högre marknadsvärde på fastig har resulteratpåi en kraftig minskad HALVERING AV DRIFTKOSTNADEN fastigheterna. Efter två års drift av anläggningarna

LAFORs bergvärmedriftkostnad, lägre miljöbelastning samt lösningar halverar högre marknadsvärde på fastigheterna. driftkostnaden i fastigheten

i Gribbylund och Fregattvägen visar TÄBY VIS Energiföretaget LAFOR bygger stora det sig att kostnaden för all energi I Täby h värme- och kylanläggningar baserade till fastigheterna har kunnat mer än uppdrag på värmepumpar. Företagets kunder halverats. I Gribbylund skedde en ANNONS utgörs avEnergiföretaget till exempel bostadsrättsLAFOR har byggt stora värmeoch Fregattv konvertering från direktverkande el föreningar samt publika och kommer- på värmepumpar. Företagets kylanläggningar baserade direktve till vattenburen värme med radiasiella fastigheter. utgörs av markförl fördelar markförlagda som att klimatpåverkan minskar när och till exempel torer, kulvertar I Täbykunder utanför Stockholm hartill exempel bostadsrättsföreningar – En vanlig missuppfattning är att oljeanvändningen minskar. Därtill ökar marknadsvärdet energiföretaget LAFORoch arbetat med gemensamma energicentraler. samt publika kommersiella fastigheter. ler. Tota på fastigheten. Enligt den oberoende företagsgruppen bergvärme enbart lämpar sig för villor, två stora energiprojekt som omfattar Totalt byggdes åtta energianläggnTAM Group, som hjälper fastighetsägare att optimera – fel. En vanlig missuppfattning är att bergvärme enbart på berg vilket är helt Vi harboyta. över åren lever60 000 kvadratmeter Projektet avkastningen påbaseras fastigheter,på överstiger värdestegringen ingar med lämpar siganläggningar, för villor, vilket fel.som Justinvesteringen nu har efter vi bergvärme laddning på fastigheten installation med råge. i en kraftig minskad erathar ettresulterat stort antal baraär helt återvinning av all frånluftvärme samt driftkostnad, lägre miljöbelastning samt i år har viavslutat byggt anläggningar en till exempelmed två stora geoenergiprojekt åt Ake– Värm TÄBY VISAR VÄGEN laddning av borrhålen. högre marknadsvärde på fastigheterna. installerad på över I Täby har LAFOR nu färdigställt två stora projektbatteri. på liusvärmepumpeffekt Fastigheter i Täby utanför Stockholm, säger Claes E –uppdrag Värmen lagras i berget som om det av Akelius Fastigheter: i Gribbylund och på 1500 kW,Forsman, säger Claes Forsman, VD för VDbyggt förstora -LAFOR. tillfälle Fregattvägen. I Gribbylund skedde en konvertering från n Energiföretaget LAFOR har värme- och vore ett stort batteri. Energin, eller -LAFOR. direktverkande el till vattenburen värme med radiatorer, kylanläggningar baserade på värmepumpar. Företagets värmen, tas sedan ut vid ett senare ledare p markförlagda kulvertar och gemensamma energicentrakunder utgörs av till exempel bostadsrättsföreningar tillfälle när vintern kommer, säger ler. Totalt byggdes åtta energianläggningar sombostads baseras samt publika ochMARKNADSVÄRDET kommersiella fastigheter. PÅ FASTIGHETEN ÖKAR ÖKAR MARKNADSVÄRDET PÅ på bergvärme med återvinning av all på frånluftvärme samt – En vanlig missuppfattning är att bergvärme enbart Claes Forsman, I s lösning Attförgeoenergi, som kallasansvarig i dagligt LAFOR. laddningdet av borrhålen. lämpar sig villor, vilket är helt eller fel. Justbergvärme nu har vi FASTIGHETEN det andra bostadsområdet i Täby, – Värmen lagras i berget som om det vore ett stort avslutat till exempel två stora geoenergiprojekt åt Akenär oljep tal, genererar stora besparingar är den främsta anledAttlius geoenergi, eller bergvärme som batteri. Energin, eller värmen, tas sedan ut vid ett senare Fastigheter i Täby utanför Stockholm, säger Claes Fregattvägen, medförde LAFORs detForsman, kallasningen i dagligt stora när vintern kommer, säger Mikael Ronge, projektVD för -LAFOR. tilltal, attgenererar allt fler investerar itillfälle en anläggning. Enligt lösning såväl stora kostnadsbesparledare på LAFOR för centrala Gribbylund. I det andra besparingar är Forsman den främsta anledClaes lyder en tumregel att som bergvärme, gärna ingar miljövinster närmedförde oljepannor ÖKAR MARKNADSVÄRDET PÅ FASTIGHETEN bostadsområdet i Täby, Fregattvägen, LAFORs ningen till atteller alltbergvärme fler investerar i en Att geoenergi, som det kallas i dagligt lösning såväl stora bergvärme, kostnadsbesparingar miljövinster ersätts med sesom bild. kombinerat med frånluftåtervinning, kan spara cirka 2/3 tal, genererar stora besparingar är den främsta anlednär oljepannor ersätts med bergvärme, se bild. anläggning. Enligt Claes Forsman lyningen till allt fler investerar i en anläggning. Enligt Men det finns även andra avattuppvärmningskostnaden. www. derClaes en Forsman tumregel bergvärme, gärna lyder att en tumregel att bergvärme, gärna

Rs bergvärmelösningar halverar Ökad efterfrågan på LAFORs bergvärmelösningar ostnaden i fastigheten kombinerat med frånluftåtervinning, kan spara cirka 2/3 av uppvärmningskostnaden. Men det finns även andra

www.lafor.se www.lafor.se

Värmepumpar Fjärrvärmecentraler Ackumulatortankar

Gebwell Sverige AB S:t Göransgatan 84 112 38 Stockholm Gebwell Sverige AB S:t08-515 Göransgatan 112 38 Stockholm www.gebwell.se 109 7084www.gebwell.se

155


”Många tror att komiker har någon sorts magisk kraft, att man bara behöver gå upp och babbla lite så är man rolig.“ högaktuell med tre olika projekt, showen Elefanten i rummet, den stundande sommarturnén Badjävlar och med tv-programmet Talang på TV4. Han sitter som jurymedlem tillsammans med Alexander Bard, Kakan Hermansson och LaGaylia Frazier. Anledningen till att han tackade ja till att vara med var mycket för den egna bakgrunden, att det var en talangtävling som blev hans första steg i karriären. – Hade jag inte varit med där hade jag kanske inte hållit på med det här, jag vet hur viktiga sådana tävlingar är. Det finns ju kurser i stand-up, skådespeleri och allt möjligt men jag tror egentligen mer på den här typen av talang-tävlingar för dem som vill slå sig in. Sen är det oerhört roligt att se bredden och att få bli överraskad av att det kommer in en bibliotekarie i 60-årsåldern som ska sluka eld och growla samtidigt. Jag gillar allt kan hända-faktorn.

Just nu är David

Provföreställningarna av Elefanten i rummet som just nu genomförs är en viktig del av processen fram till en färdig show i september. David berättar att showen och stand-up är väldigt levande till formen och bygger på ett ömsesidigt experimenterande som ständigt pågår. – Det är kul men läskigt. Ett steg närmare premiären, det är dit man vill. Min stand-up ändras hela tiden och skapandeprocessen är inte som när man skriver en bok, att man kan stänga in sig i ett hus i skogen och komma ut när man är klar. Här måste man testa sig fram. Går man till exempel på första föreställningen och sista av en turné är det inte samma sak

156

man får se. Det stryks, läggs till och ändras allt eftersom, säger han och fortsätter: – Många tror att komiker har någon sorts magisk kraft, att man bara behöver gå upp och babbla lite så är man rolig, men så är det inte. Man måste klura på de här skämten och testa sig fram, sen finns det knep och tekniker att använda sig av. Det är också ämnet för den mest uppskattade av Davids föreläsningar. Komisk kommunikation som handlar om hur man kan använda komikerns knep i alla delar av arbetslivet. Om du till exempel är säljare och ska övertyga någon kund eller om du är chef som ska prata för sina medarbetare. – Hur viktigt det man har att säga än är så lyssnar inte folk om det är för tråkigt. Kan man då plocka

fram sin roliga sida så kan man få folk att lyssna och bättre ta till sig det som är det viktigaste. Man kan med ganska små medel förbättra kommunikationen och att det faktiskt finns saker som man kan lära sig från en komiker som står i en källare och drar skämt för folk som druckit öl. Det skiljer sig faktiskt inte så mycket från att gå in i ett nytt konferensrum eller i fikarummet på en arbetsplats. Man har några sekunder på sig att övertyga folk om att man har något att säga. En annan likhet är att man måste involvera och vara kreativ för att få uppmärksamhet. Alla har en rolig sida, det handlar bara om att man måste plocka fram den. Är du rolig till vardags?

– Nja, inte alltid, det kan jag inte påstå. Jag är nog tråkigare än vad folk förväntar sig.


Starka koncept För bättre och mer intressant B2B-reklam .

Förändring och utveckling. 

157


KRAV · Närfiskat · Närodlat · Ekologiskt · Biodynamiskt · Mat efter säsong

Havsnära möten Låt havet inspirera ert möte – året runt!

Pensionat Styrsö Skäret passar perfekt för det lilla mötet, med personlig service och måltider av KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat samt vilsamma och stilfullt inredda rum. På Pensionat Styrsö Skäret är lugnet större än vanligt och mer storslagen kan naturen knappast bli. Endast 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen och ni befinner er på en bilfri ö i Göteborgs skärgård.

Mötas inkognito På Pensionat Styrsö Skäret har ni möjlighet till en enskild och hemlig konferens, med skärgårdens vackra inramning. Här är havet alltid närvarande och hela huset andas skärgårdshistoria.

158

Varmt välkomna! Ola&Ylva med personal

031- 97 32 30 www.pensionatskaret.se


Världens smartaste nyckelskåp! Varför behöver man ett nyckelhanterings system? • Nycklar skall förvaras på ett säkert ställe • Nycklarna bör användas av rätt person • Kontroll på nycklar och användare • Spåra nyckelanvändningen • Inventering av nycklar • Alltid aktuell information om samtliga nycklar Säkerhet Varje nyckel är säkrad genom lås och RFIDtranspondrar. Tillgången till nycklarna säkras genom personliga koder och kort. Vad kan ett intelligent nyckel-hanteringssystem göra för dig? • Du vet var dina nycklar finns • Du vet vem som använder den • Håller reda på användningen • Hanterar användarrättigheter • Administrerar användare, kort och nycklar • Användarna har åtkomst endast till de nycklar de får använda • Visar rapporter • Säker förvaring • Kan hantera nycklar i flera byggnader och kontor. Vem har behov av ett nyckelhanteringssystem? • Banker • Statliga institutioner • Kraftverk • Hotell, vandrarhem, spa • Konferens anläggningar • Universitet och högskolor • Spel industrier • Företags anläggningar • Fastighetsförvaltning • Säkerhets företag • Bil- och fordons försäljare • Bil uthyrare och s.k. Fleet management användare • Sjukhus och hälsoanläggningar • Och många fler…

Nyckelhantering ”Vem tog nyckeln och när?” Problemet med nycklar • • • • • •

Nycklar används av fel person Nycklar lånas och lånas ut Dom tappas bort och hittas av fel personer Man glömmer att lämna tillbaka dom Objekt blir tillgängliga för fel personer Om flera personer har tillgång till samma nyckel – hur vet man vem som har den?

Lösningen • • • • • • •

Ett bra och enkelt förvarningssystem för nycklar och värdesaker Lätt att hitta rätt nyckel genom information och positions lampor Användarvänlig tillgång genom koder och/ eller RFID baserade ID-kort Ett automatiskt återlämningssystem med registrering av nyckelplatser på displayer och loggar Bidrar till lägre kostnader – färre förlorade nycklar leder till mindre besvär och kostnader Förbättrar effektiviteten Nyckeltillgången är fullt kontrollerbar

Säkerhet • • • • •

Fördelar • • • • • • •

Hantera värdesaker

Tillgång inte bara till nycklar utan också värdefulla objekt Kan förses med lådor för verktyg, mobiler, ID-kort, dokument m m Använd samma koder och ID-kort för att få tillgång till både nycklar och objekt

Du vet alltid när en nyckel togs ut och lämnades tillbaka. Individuella rättigheter kan definieras för alla användare. Kontroll över användningsfrekvensen för varje individuell nyckel. Aktivering av alarm för uteblivna eller försenade nycklar. Säker förvaring i certifierade skåp.

Transaktioner i Realtid. Direktaccess till alla kabinett och till alla nycklar och lådor. Praktisk tillgänglighet vid alla tider. Utbyggbart – Välj det antal nyckelpositioner du önskar och bygg ut efter hand.. Nycklar och lådor kan kombineras i ett och samma system. Nyckel kabinettets kapacitet kan expanderas efter ditt behov. Systemet kan sammankopplas och samexistera med andra system. Skyldigheter och möjligheter kan rapporteras per användare och/eller nyckel aktiviteter. Programvaran i kabinettet kan visas direkt på bildskärmen var nyckeln är och vem som tagit ut den ur kabinettet. (gäller den som har rätt behörighet).

Scandinavian Safe AB - Stockholm - Sweden - Tel +46 (0)8 6898560 www.scandinaviansafe.se - www.loxtore.se

159


Semester

Löneväxling

Balansräkning

Inkomstuppgift

Aktiebolagslagen

Investeringskalkyl

Årsredovisning

Bokföringslagen Förmånsbil

Deklaration Resultaträkning

Lönsamhet

Bokföring Budget

Moms Leverantörsreskontra

Bokslut Fakturering

Företagsbeskattning

Resultatuppföljning

Representation

Löner Sjukfrånvaro

Riskera inget anlita en Srf auktoriserad Redovisningskonsult till företagets ekonomihantering. Sök rätt konsult nära dig på srfkonsult.se

Den ledande branschorganisationen inom redovisning och lön / srfkonsult.se 160


COUNTRY HOUSE COUNTRY HOUSE

www.countryhouse.se KÄLLEMO KLONG JIO MÖBLER BALMUIR TOVE ADMAN NORELL SMD FLOS H SKJALM P OSCAR & CLOTHILDE KAMELO HIMLA ARTWOOD EDBLAD MAGIS www.countryhouse.se VÄXBO LIN AGNETA LIVIJN EVA SOLO MILLE NOTTI DIRTY LINEN HAY BARBOUR KÄLLEMO KLONG JIO MÖBLER BALMUIR TOVE NORELL SMD FLOS VANSTA TRÄDGÅRD MADMAN FL. H SKJALM P OSCAR & CLOTHILDE KAMELO HIMLA ARTWOOD EDBLAD MAGIS VÄXBO LIN AGNETA LIVIJN EVA SOLO MILLE NOTTI DIRTY LINEN HAY BARBOUR VANSTA TRÄDGÅRD M FL.

161


HAR DU ONT?

Ryggont? Smärta eller värk i kroppen? Överbelastad i senfästen, muskler eller leder? Artros? Träffa en erfaren ortoped i ett personligt besök för genomgång av problemen.

PLASMABEHANDLING

Har du artros i leder eller ihållande inflammationer i muskelfästen? Varför inte välja dina egna antikroppar som behandling? Välj de bästa din kropp har att erbjuda, utan biverkningar. Revolutionerande produkt som fått stor uppmärksamhet världen över.

BENSKÖRHET

Visste ni att Sverige är bland de sämsta i Europa att mäta bentäthet eller behandla benskörhet (Osteoporos)? Svagt skelett syns inte utanpå! Ortho Human diagnostiserar din benhälsa enkelt.

Läs mer på hemsidan www.orthohuman.se | Info@orthohuman.se

FjäLLbacKas vacKRa GoLFbana En utmanande bana med karaktär av semi-seaside längs den vackra Anråsälven. Banan är av karaktären semi seaside och golfen påminner om linksgolf då närheten till havet gör att vinden måste vara med i beräkningarna samt att de fasta greenerna ofta kräver att bollen rullas in. På elva av hålen är vatten med i spel och det nervkittlande första utslaget sker över älven.

Fjällbacka Golfklubb | Långö Rörvikarna 1, 457 41 Fjällbacka | Kansli 0525-311 50 | fjallbacka.gk@telia.com

162


VITARE LEENDE MED TANDBLEKNING

GRIPENS ANATOMI Dubbla hydraulcylindrar

Lågbyggd Expanderbult

Kraftig konstruktion Ändlägesdämpning

BLEK TÄNDERNA SKONSAMT och säkert hos Eva Hultén Tandblekning AB i Stockholm. På två timmar får du märkbart fräschare och vitare tänder med Brilliant Smile-metoden. Efter att tänderna putsats och tandsten avlägsnats bleks tänderna med gel som läggs på tänderna och aktiveras med plasmaljus. – Brilliant Smile är en säker och kliniskt erkänd metod som ger snabbt resultat för den som vill få ett vitare leende, säger Eva Hultén, legitimerad tandläkare och specialist på tandblekning sedan 2006.

Vitare leende med tandblekning

Marknadens bästa öppningsvidd

17-0115 stjernestam.es

EVOLUTION

Vitare leende medVälkomna! tandblekni

BLEK TÄNDERNA SKONSAMT och säkert hos Eva Hultén Tandblekning AB i Stockholm. På Pulverlackad två timmar får du märkbart fräschare och vitare BLEK TÄNDERNA SKONSAMT och säkert hos tänder med Brilliant Smile-metoden. Efter att Eva Hultén Tandblekning AB i Stockholm. På tänderna putsats och tandsten avlägsnats bleks två timmar får du märkbart fräschare och vitare tänderna med gel som läggs på tänderna och tänder med Brilliant Smile-metoden. Efter att tänderna putsats och tandsten avlägsnats bleks aktiveras med plasmaljus. – Brilliant Smile är en säker och kliniskt erkändtänderna med gel som läggs på tänderna och aktiveras med plasmaljus. Egentligen är metod det ganskasom enkelt. ger snabbt resultat för den som vill – Brilliant Smile är en säker och kliniskt erkänd Vi utgår från designen utvecklat säger Eva Hultén, legitim- metod som ger snabbt resultat för den som vill få som ett naturen vitare leende, under miljontalserad år av tandläkare evolution och och specialist på tandblekning få ett vitare leende, säger Eva Hultén, legitimerad tandläkare och specialist på tandblekning målarsedan den gul.2006. sedan 2006.

Välkomna!

Välkomna! www.blektanderna.se | Stureplan 6 | Telefon 08-400 20 888

www.blektanderna.se 6 08-400 | Telefon20 08-400 www.blektanderna.se | Stureplan | Telefon 888 20 888 www.blektanderna.se | Stureplan 6 | Telefon 08-400 20 888 | 6Stureplan

www.blektanderna.se | Stureplan 6 | Telefon 08-400 20 888

Kontorshotell i bästa läge i Stockholm och Gävle

Vi har nu startat ett kontorshotell i bästa läge i centrala Stockholm. Både för möten och för att kunna attrahera kvalificerad personal.

Båda kontorshotellen med högst 2 minuter till alla kollektiva Vi kan också erbjuda kontorshotell i Gävle i transporter. bästa läge. Dessutom havsnära och bra tillgång till prisvärda bostäder.

Kontakta oss för mer info!

Jan Lövqvist, Stockholm 070-817 51 02 Camilla Westman, Gävle 070-612 66 66

[IM OFFICE]

163


Karlskrona. Mitt i skä Kinesiska muren Laganda i 45 knop!

Är utsett till världsarv, precis som staden Karlskrona. Vet du varför?

Fullt ös på väg till dagens mål – eller bara en häftig upplevelse.

Utvilad

M US E U M

U

OF

E THE Y

Marinmuseum är en unik plats för ditt arrangemang. Cocktails i Gallionshallen, kanske? 2014 öppnade den världsunika Ubåtshallen, utsedd till Årets museum 2015!

A

www.visitkarlskrona.se 164

Årets museum 2015

R

201

M USE

M

2

5

ÅR

TS

15 0ÅRETS MUSEUM 2015

E

Inget gör dig så utvilad som sjöluften. Alla våra 9 centrumhotell ligger mindre än 5 minuter från bryggkanten.

Karlskrona är en internationell mötesplat Här finns en mångfald


HAPPIEND

ärgården.

?

Nyfiken? Häng med på en flygtur!

1 650 öar, kobbar och skär. Vilken ö vill ni ha för er själva?

Teambuilding På väg ut i skärgården lägger vi problemen bakom oss. Axlarna sänks tre snäpp och det finns bara möjligheter.

Gott käk Maten är central för ett lyckat möte. Får vi föreslå räkfrossa på en av våra skärgårdsbåtar? Eller kanske grillbuffé på valfri ö?

Paddla En runda runt staden efter mötet gör gott för kropp och själ.

KARLSKRONA CONVENTION BUREAU www.karlskronaconventionbureau.se

ts som erbjuder unika miljöer i en atmosfär av tjärdoft och vågbrus, där ni lätt uppnår gott resultat. d av möjligheter för små och stora grupper. Vi skapar förutsättningar för kreativa möten helt enkelt. 165


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN STANDARD SOLUTIONS GROUP

Handfasta tips för ökad produktivitet SSG och DynaMate Industrial Services har inlett ett nära samarbete för att tillsammans och med sina gemensamma kompetenser hjälpa svensk industri att effektivisera sin produktion och sitt underhåll. Ett första resultat av detta samarbete blir en handbok i driftsäkerhet för ökad produktivitet med praktisk handledning och råd om hur man förbättrar sin produktivitet och skapar förutsättningar för ständig förbättring. Handboken bygger på TPM (Total Productive Maintenance) med fokus på att sätta verktyg och metoder i sitt sammanhang. – Vi vill skapa ett praktiskt stöd för ett genomförande utifrån varje företags unika situation och med tillräckligt hög precision för att lyckas. Vi fokuserar på vad som gör skillnad, vad som är viktigt i genomförandet och vad som skapar resultat i slutändan, säger Per-Erik Johansson, seniorkonsult på DynaMate-IS.

166

Den första handboken, som får namnet ”Handbok i driftsäkerhet för ökad produktivitet” är inriktad på teknik och underhåll för produktionsledningar och underhållsavdelningar i industrin. Det planeras även för ytterligare handböcker med fokus på bland annat ledarskap, medarbetarskap, produktutveckling och produktionsprocessen. Bollplank med industriella experter Handböckerna byggs runt en generisk process, som blir praktisk att följa för industrin. Vision och strategi bryts ned i operativa mål och en affärsmässig utmaning. Med en självskattning söks svar på frågan hur bra företaget presterar i sina processer idag. Svaren används sedan för att tidsoch resurssäkra ett genomförande av de stabiliserings- och utvecklingsplaner, som krävs för att klara en prestation som säkerställer den strategiska planens operativa mål.

Den första handboken är färdig under våren 2017 och kommer då finnas tillgänglig och användas i certifieringsutbildningen. Fler tjänster utvecklas Avsikten är även att ta fram ytterligare tjänster, som ska hjälpa industrin att öka värdeskapandet genom att mäta nyttan av anläggningarnas egna insatser. Här ingår bland annat öppna och kundspecifika utbildningar och praktisk rådgivning och vägledning ute i företagen. Redan nu är en webbaserad och en lärarledd kurs framtagna. – Genom vår tjänst SSG Benchmark kommer industrin kunna se

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN STANDARD SOLUTIONS GROUP

nuläget, följa sin egen produktivitetsutveckling och jämföra denna mot branschsnittet och industrin i övrigt. Detta gör det möjligt att upptäcka nya förbättringsområden för ökad produktivitet och konkurrenskraft. SSG och DynaMate-IS kommer att tillsammans erbjuda skräddarsydda insatser med hjälp av en bred webbaserad produktivitetsutbildning, öppna branschgemensamma utbildningar eller lokala utbildningar och rådgivning med målsättningen att öka verkningsgraden i anläggningarnas befintliga processer, säger Matti Tuikkanen, hållbarhetsansvarig inom SSG.


Smart app bidrar till friskare arbetsplatser När Nordens största kalenderproducent, Burde Förlag, upplevde ökade hälsoproblem tog de saken i egna händer för att få en långsiktig lösning. Resultatet blev ett framgångsrikt hälsokoncept för piggare och friskare arbetsplatser, JobOut. – Svenskarna är bland de bästa i Europa på att träna, men vi är också de som sitter still allra mest. Det beror till stor del på att fler och fler har stillasittande jobb som en effekt av den ökade digitaliseringen. Kortare avbrott i form av mikropauser med inslag av rörelse under arbetsdagen kan göra stor skillnad för både välbefinnande, hälsa och energinivå på jobbet. Konceptet gynnar därför både medarbetaren och arbetsgivaren, säger Marc Burde, VD på Burde Förlag.

Det var i början av 2016 som Burde Förlag bestämde sig för att hitta en långsiktig lösning för de hälsoproblem som hade uppstått på arbetsplatsen. Bakgrunden till satsningen var att vissa medarbetare upplevde problem med stela axlar, musarm och smärtor i ryggen. Företaget har sedan länge tillbaka arbetat hälsofrämjande i samarbete med företagshälsovården. Nu bestämde de sig för att testa något helt nytt som inte bara gör nytta för stunden utan även på lång sikt. Företaget investerade i ett antal träningsredskap och konsulterade experter som gav rekommendationer på övningar.

Personalen började använda gummiband på arbetstid, under korta pauser på mellan två till fem minuter.

– Redan efter 8 veckor märkte vi stora skillnader. Personalen orkade mer och mådde bättre. Smärtorna blev lindrigare och för vissa hade muskelspänningarna försvunnit helt. Det bidrog till bättre produktivitet och ett piggare arbetslag. Här såg vi potential i att skapa en enkel lösning för många arbetsplatser, säger Stephanie Spindler Jonsson, Projektledare för JobOut.

I det skedet såddes fröet till JobOut. Experterna ringade in de mest förekommande förslitningsskadorna på arbetsplatser. Redskap utvecklades och unika träningsscheman togs fram. JobOut är enkelt, lättillgängligt och till för alla, även för den som inte är van att aktivera sig. Redskapen finns alltid nära till hands och du gör det på jobbet. De korta mikropauserna ökar förbränningen, sätter igång blodcirkulationen och luckrar upp muskelspänningar som annars kan störa arbetet. Du orkar mer, fokuserar bättre och blir mer kreativ. För att skapa motivation till att utföra

övningarna lanserades även JobOut i appformat. Appen ger dig gratis tillgång till filmer, instruktioner och tips. Du kan enkelt ställa in dagliga påminnelser och följa din statistik, tävla mot dig själv eller mot dina kollegor. – Du väljer övningar utifrån ditt behov, tittar på instruktionsvideon och följer anvisningen. Hur enkelt som helst. Att ta två-tre mikropauser per dag tar inte längre tid än att gå och hämta kaffe, men det ger riktigt bra hälsoeffekter i det långa loppet, förklarar Stephanie. Det som började som en enkel tanke om att lokalt förbättra för den egna personalen på kontoret, har nu kommit att växa till ett eget verksamhetsområde inom Burde. I dagarna har JobOut öppnat ett kontor i Stockholm. – Det är dags för oss skandinaver att inse vad långvarigt stillasittande gör med våra kroppar. De yrkesgrupper som under längre perioder arbetar statiskt eller stillasittande löper större risk för allvarliga sjukdomar än de som rör på sig dagligen, säger Marc Burde. Införandet av korta energipauser i arbetsdagen förebygger inte bara stress, förslitningsskador och depressioner utan också tyngre sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. JobOuts vision är att alla ska må bra på jobbet. Nyckeln till detta är regelbunden rörelse för att bryta det monotona och stillasittande mönstret som vi allt oftare ser. Det är på jobbet förändringen måste ske. Där tillbringas större delen av vår vakna tid och det är där rutinerna sätts.

www.jobout.com

167


Detta är en annons från AB Igrene

IGRENE

– en svensk angelägenhet

Kanske är det svensk historia som skrivs i samband med upptäckten av stora gasinträngningar i de produktionshål som utförs av AB Igrene i Siljansringen i Dalarna. Upptäckten är inte bara ett genombrott för bolaget utan också för Sverige som i och med detta har goda chanser att få en ny ren energikälla, berättar Mats Budh som är VD för AB Igrene, ett prospekterande gas- och oljeföretag. Han fortsätter: – De områden vi har inmutat är mycket stora. Därför har vi av ekonomiska skäl tvingats fokusera på mindre områden när det gäller borrningar men vi har goda prospekteringsresultat på flera håll. Det handlar sannolikt om stora volymer som i förlängningen kan komma att påverka infrastrukturen och sysselsättningen regionalt. Det är en hisnande tanke att vi kan bli en energileverantör att räkna med i det här landet! säger Mats Budh. Platsen vi pratar om är Siljansringen som bildades för 377 miljoner år sedan. Här skedde det största kända meteoritnedslaget i Europa och den kraftfulla kollisionen orsakade djupgående förkastningar till tjugo kilometers djup. Begravda nedslagskratrar utgör utmärkta reservoarer för olja och gas på andra håll i världen.

Fakta om bolaget

– Det som har överraskat mig är att vi har hittat gasen på så grund nivå. När man letar efter gas och olja så letar man efter cap rock, eller lock som kan hålla gasen instängd. Där vi borrar i Morafältet står vi direkt på cap rock och behöver bara ta oss ner 400–500 meter till gasreservoarerna. Vi vet så lite om jordens inre, och vi får bara svar genom att borra, menar Mats Budh. Igrenes verksamhet har rönt stort intresse från forskare över hela världen och bolaget arbetar hand i hand med internationell vetenskap. Man lutar sig mot amerikansk, fransk, rysk och holländsk kompetens med praktiska erfarenheter och kunskaper inom gas och olja. – Tillsammans med vetenskapen har vi planmässigt och seriöst arbetat mot kommersiell utvinning av gas och olja

AB Igrene grundades 2002 Ändamålet är prospektering och utvinning av gasoch oljefyndigheter i Siljansringen Noterat på AktieTorget under kortnamnet ABI sedan augusti 2014 www.igrene.se

168

under många år. Vi har genomfört ett antal nyemissioner som förser oss med det utvecklingskapital som steg för steg tar oss närmare målet. Vi har hela tiden levererat vad vi lovat och nu har vi nått skarpt läge, som man säger. Detta innebär att Igrene står berett att ansöka om utvinningstillstånd för att leverera gas och olja för kommersiella ändamål. Hösten 2016 genomfördes senaste nyemissionen. Det nya kapitalet har bland annat använts till att köpa en egen kärnborrigg för undersökningsborrningar och att förstärka organisationen med internationell erfarenhet av gas- och oljehantering.


ANNONS

Rymden ger hållbar utveckling på jorden ett mer hållbart samhälle på jorden. Ny teknik gör att vi kan observera vad som händer på jorden, i atmosfären och i haven. Dessutom ger den nya möjligheter till digital kommunikation som revolutionerar tillgängligheten till information, till gagn för fred, frihet, demokrati och hållbar ekonomisk utveckling. – Det som händer nu är revolutionerande. Utvecklingen drivs till stor del från USA, men såväl Europa som Asien är med på tåget. Vi jobbar med dem alla och är därmed en viktig länk till en stark global teknisk utveckling som ger en allt större del av För mer än 50 år sedan sköts den första mänskligheten möjligheter till ett bättre liv, rymdraketen upp från den nystartade säger Stefan Gustafsson, strategichef på SSC. europeiska rymdbasen Esrange i Kiruna. Kostnaderna för att utnyttja rymden SSC (Swedish Space Corporation) som minskar i takt med att företag tar fram nya driver basen, är idag en världsledande global tillämpningar där små och billigare satelliter leverantör av avancerade rymdtjänster. kompletterar de större. Nya digitala Esrange är Europas mest mångfacetterade lösningar som kombinerar många olika rymdbas, där SSC tillsammans med forskare teknikområden revolutionerar möjligheterna. och kunder från hela världen stöttar Rymdutveckling har alltså stor betydelse forskning med raketer, stratosfäriska långt utanför själva rymdindustrin. ballonger och andra rymdinstrument. – Alltmer bygger på att hitta enklare, Därifrån styr även SSC världens största effektivare och billigare lösningar så att fler globala kommersiella nätverk av antenner kan få tillgång till rymdbaserade funktioner för kommunikation med satelliter, och viktig data. SSC:s breda kompetens, med rymdfarkoster och bemannade rymdfärder. både avancerad operativ rymdverksamhet Via antenner belägna i alla världsdelar och skickliga ingenjörer ger oss stora levereras vetenskapliga data och viktiga fördelar, liksom vårt samarbete med funktioner såsom navigation, TV-sändningar, forskningsinstitut och universitet, infogar väder- och klimatdata och telefoni. Utan en Anna Rathsman, chef för teknisk utveckling fungerande rymd stannar dagens samhälle. på SSC. SSC har ett nära samarbete med de flesta stora rymdorganisationerna i världen. Det är ESRANGE MED SATELLITUPPSKJUTNING viktigt, för rymden ger mänskligheten nya Den omfattande ökningen av små satelliter möjligheter, inte minst för att möta stora har medfört en brist på kapacitet att skjuta globala utmaningar såsom klimatproblem, upp dem. SSC arbetar därför tillsammans fattigdom och säkerhet. med olika samarbetspartners för att kunna skjuta upp små satelliter från Esrange. Den SNABB TEKNIKUTVECKLING svenska regeringen har beslutat att titta Den snabba utvecklingen i rymden ger vidare på möjligheterna och SSC hoppas på

Rymden fascinerar, inspirerar och utvecklar och blir allt viktigare i våra dagliga liv. Utvecklingen går snabbt. Rymdbaserad teknik bidrar i dag starkt till att möta många av de stora utmaningar som människan står inför. Statligt ägda rymdbolaget SSC är ett av Sveriges mest intressanta företag i en bransch i stark utveckling.

MAXUS är Europas största sondraket. Tidigare i år sköts MAXUS 9 upp från Esrange Space Center. Den innehöll flera experiment som kan användas för att bland annat förbättra materialtillämpningar på jorden. Credit: SSC

ett positivt investeringsbeslut. Att kunna erbjuda satellituppskjutning skulle dra de stora globala aktörerna till Sverige och Kiruna, till gagn för innovation, hållbar tillväxt och utveckling. – Det finns ett stort behov av att kunna göra den här typen av uppskjutningar runt om i världen, framför allt i Europa, berättar Anna. – Ja, och i Kiruna finns ju även Institutet för Rymdfysik, Luleå Tekniska Universitet och Eiscat, som spanar i rymden. De jobbar tillsammans med oss för att skapa ett innovativt ekosystem med nationell räckvidd för nya jobb och tillväxt, lägger Stefan till.

Stefan Gustafsson, strategichef på SSC.

169


Korsord

DEN LILLA FYREN

SNAPPAR UPP

KOPIERAR ETT BETEENDE

FÖRSLAG TILL KUND

LEDER TILL BROTT I DEN UNDRE VÄRLDEN

SAMLADE ELITTRUPPER I BERLIN 1936

KAN MAN HA FÖR ÖGONEN

ÄR DIREKT DÖDANDE I PLAN INNEHÅLLER PRIS PÅ JOBBET GRUNDATS HAR SITT HEM I BELGRAD

SÅGNING NOLLPUNKT

SMILAR

RUM SOM HAR KLASS

MYLLA

SKOG OCH MARK I DESSA BOKAS FLYGAVGÅNGARNA IN

DE SKICKAS SÄKERT MED POST

FORMATS

FÖLJER LUFTVÄGARNA I KALLA NORDEN

DEN ÄR HONAN EN SPORT BLAND MED HJORTAR SLAGMAN

HAR KRAFTORD

MISSTÄNKA

SILVER

BÄRS

SAMLAR FLYGBOLAG

SLUTS MELLAN PARTER UPPSLUPPEN

ERSÄTTS AV BAST

BLODBRISTEN BRÄDADE VINYL GICK HEM

BISTÅR BANK MED

ESTET PÅ BYRÅ

GER VALBEREDNING

SLINGOR FINNS BAKOM TITEL

RULLAR PÅ R

ÄR OVIKTA HUNDRINGAR HÖGT VÄRDERAT

RAKA SPÅRET TONÅRSKILLAR HAR AB

FRISTADEN

MUSIKTECKEN

RINNER UT I KASPISKA HAVET I NATUREN

FÖR FORNLÄMNING PÅ KARTA

SÅDANA SKRÄNAR I HAMN

HAN HAR LAGERJOBB

SLÅ FEL

FEJSET

RÄNNA FÖR SJUA

FÖRLÅT

KAN FIRA PÅ FLAK

FLUOR

DUNSTA

TRÄTA

GE LOV

BÄR DRÄKTIG

SÅ LUGN ÄR STILLA SJÖ HAVERISTERNA

ÄR OFTA SKÄMT

TOPPAR KÅK SÅDAN HADE SKOTTHÅL I PANNAN

ÄR DEN SOM ÄR PÅ HUGGET

DRIVA MED

PRÖVAR KONSUMENTTVISTER

170

UNDVIKA

VASSRÖR

GAV UTTRYCK FÖR

HINNA TILL GLOBEN

ÄR TVÅÅRIG

STICKA TILL

SKUMMA

ÅTERFÖRSÄLJARE PERIOD

50 I ROM

HEMMASEGER

DET LÅG PÅ AXEL LÄCKER EDGAR ALLAN SOM SKREV

TRÄFFEN RINNANDE VATTEN BUSKE

ÄR EN HANDFULL

ÄR REST PÅ FYRPLATS

TILLSKANSKA SIG TJUTITS

HAR FINT KORN

DEN LYFTS AV FRIVILLIG

RYMMER JAKOBS BREV I VÅR TID

EFTER UNGA ÖRNAR

ANGE RIKTNING KALLAS REKRYT

NORBERG MED STEN PÅ IS KONSTRUKTÖR: MATS EDVARDSSON


Garanterat ostört möte

Glöm vardagsstressen och ta med kollegorna till naturen i Västerbottens River Country. Här erbjuds konferens och företagsaktiviteter utöver det vanliga. Forsränning, yxkastning och skogskojor. Vildmarksmat och kokkaffe över öppen eld. Välkommen till Wilderness Adventures!

www.rivercountry.se/forsranning

171


LÅT TYSTNADEN TALA

RENATA CHLUMSKA, ÄVENTYRARE

MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID –NU MED PRIORITERAD ELDRIFT Ta dig till tystnaden, i tystnad. Outlander Plug-in Hybrid är inte bara utrustad med förfinade säkerhetssystem, ett nytt mediasystem och förbättrad fyrhjulsdrift, den har också begåvats med EV Priority Mode. Ett system som låter dig välja prioriterad eldrift med bara en knapptryckning. Så välkommen att uppleva en laddhybrid som låter dig upptäcka både vidderna och tystnaden, upplev Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid.

• RYMLIG SUV • SNABBLADDNING 25 MIN •NYTT KÖRLÄGE PÅ EL • FÖRBÄTTRAD FYRHJULSDRIFT

PRIS FRÅN 399 900 KR FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 188 KR/MÅN Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 41 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde 2017 netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

172


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.