Affärsresenären nr 9 2015

Page 1

AFFARS

RESENAREN

Smarta resor för dig som reser i jobbet Oktober 2015 www.affarsresenaren.se

Varsågod – TA GÄRNA DITT NUMMER AV AFFÄRSRESENÄREN MED DIG HEM

Laddad för snö VILKEN ÄR DIN ALPFAVORIT, SKIDÅKNING I SVENSKA FJÄLLEN OCH TRE SKÄL TILL ATT GÅ I SKIDSKOLA

AFFÄRSRESENÄREN OKTOBER 2015

Aktuellt

AFFÄRSRESANDET I FÖRVANDLING LUFTHANSA I BLÅSVÄDER EFTER NY AVGIFT

Konferens

SÄLEN ÄR MER ÄN BARA SKIDÅKNING

Mat

VI LAGAR ALLT I ETT – 5 NYA GRYTFAVORITER

24

timmar i MÜNCHEN

Linda Bjernstål VD för Flygstolen.se:

"Vi vill göra affärsresandet lättare" Hon startade hemma i lägenheten, tio år senare omsätter bolaget två miljarder. – Resandet ska vara enkelt, säger Linda Bjernstål som satte sitt namn på kartan med en flygstol, Flygstolen.se.

+

KROGTIPS • TJÄNSTEBIL • LEDARSKAP • BÖCKER • EVENEMANGSKALENDER • KORSORD


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se 2


DET ÄR DAGS ATT SÅGA NÅGRA FÖRDOMAR OM TRÄDBRÄNSLEN. Trädbränsle är en förnybar energikälla som ger värme och välbefinnande. Pellets är en form av trädbränsle som vi hämtar från växtriket. Hur då kanske du undrar? Jo, genom att pressa samman restprodukter från skogsoch sågverksindustrin såsom flis och olika typer av spån. Förut var de här restprodukterna dyra att göra sig av med, men vi kom på att de kunde användas för att göra värme och elektricitet. Det blir ju rök när man eldar med pellets och röken innehåller koldioxid kanske du tänker. Jo, visst är det så. Men när pellets brinner frigörs bara den koldioxid som gjort att trädet har kunnat växa. Och tack vare ett

ansvarsfullt skogsbruk binds sen koldioxiden upp igen. Därför är pellets en 100 % förnybar energikälla som inte bidrar till en ökning av atmosfärens innehåll av koldioxid. Ett kretslopp helt enkelt. I dag växer dessutom den svenska skogen mer än vad våra leverantörer avverkar. Och vi samarbetar bara med ansvarsfulla leverantörer som är certifierade enligt FSC och PEFC. Vi försörjer industrier, kommunal och statlig verksamhet samt lokala entreprenörer med 100 % förnybar energi. Det är hållbart, ekonomiskt och tillförlitligt. Och detta är vi stolta över.

Agroenergi Neova Pellets bildades 2014 när Lantmännen Agroenergi och Neova slog samman sina respektive verksamheter. Det nya bolaget omfattar Neovas verksamhet i Sverige samt Lantmännen Agroenergis verksamhet i Sverige och Lettland. Läs mer om oss och vårt erbjudande på agroenergineova.se.

3


Tänk innanför boxen Just nu kan du köpa vår Startbox där vi har samlat våra bästa webbaserade program Bokföring, Fakturering och Offert & Order till ett riktigt småföretagarpris. Passar dig och alla andra småföretagare som hellre vill lägga tid på sina affärer än på administration. Erbjudandet är tidsbegränsat så skaffa boxen redan idag på fortnox.se/startbox 4


FORTNOX STARTBOX

Just nu!

150:- plustjänster på köpet.

✓ Bo kfö ✓ Fak ring tureri n ✓ Off ert & g Orde r

199:-

/mån

5


CARL EINAR HÄCKNER – SKÄRVOR

BAGAGERESAN

ANKENSTEINS MONSTER

FINNDRAMA – ORKESTERN

SVENSKA AMERIKA LINIEN

ILLUSTRATION/DESIGN: BROR RUDI CREATIVE

FOTO: MARTINA HOLMBERG

ILTA EMMIN KANSSA – EN KVÄLL MED EMMI

EFFEKTEN

FOTO: GABRIEL HENNINGSSON ILLUSTRATION: SVENSKA AMERIKA LNIEN

JAG ÄR SARAH FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: SAGA BERLIN

SLÅ PATTARNA I TAKET

VAD ÄR DET SOM HÄNDER?

FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: SE MEDIABANK.RIKSTEATERN.SE ILLUSTRATION: MANI

VIT KANIN RÖD KANIN

AFTONENS ÄMNE KÄRLEK FOTO: MAGNUS BERGSTRÖM

FOTO: PER ÅSTRÖM

FOTO: KRISTIAN POHL

ALLA HETER ALLAN

FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: CARL THORBORG

FOTO: PETE CLARK

FOTO: MIRA ÅKERMAN

1984

#MINFLYKT

MER PÅ REPERTOAREN SE FÖRESTÄLLNINGAR NÄRA DIG I Alafors, Alby och Alfta. Eller i Örtofta, Östavall och Östersund. Eller på någon annan av de 466 platser där vi presenterar dans, teater och musik i höst. Riksteaterföreningarna har på repertoaren över 290 ytterligare produktioner från fler än hundra andra scenkonstproducenter. 6


FÖRSTÅ VÄRLDEN

MIN MAMMAS DOTTER

EFFEKTEN

RUN FOR YOUR LIFE

WHO CAN TELL THE DANCER FROM THE DANCE? FOTO: CARL THORBORG

FOTO: BRITT MATTSSON

INTERGALACTIC UNDERWATER PALACE

PÅ TURNÉ

FOTO: JONAS ESTEBAN RISFÄLT

PEKA TRUMMA DANSA ILLUSTRATION: MOA WALLIN

FOTO: BRITA NORDHOLM

ESTERS VARITÉ

DECEMBERFESTIVALEN FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: MARTIN SKOOG

FOTO: MICHEL THOMAS

UPP MED FÖTTERNA!

VIT KANIN RÖD KANIN

SLÅ PATTARNA I TAKET

FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: ROY NEHME

FOTO: AL HARAH THEATER

NANGIJALA – ASTRID LINDGRENS BRÖDERNALEJONHJÄRTA PÅ ARABISKA

FOTO: SE MEDIABANK.RIKSTEATERN.SE ILLUSTRATION: MANI

FOTO: SAGA BERLIN

ILLUSTRATION: STEFAN VITERSTEDT/SR

FOTO: ANDY PHILLIPSON

A SIMPLE SPACE

TEATER, DANS OCH MUSIK

BAKGÅRDENS ORKESTER

OPERA FÜR ALLE

LÄS MER OCH KÖP BILJETTER PÅ RIKSTEATERN.SE MÖJLIGHETERNAS SCEN Riksteatern består av över 230 föreningar runt om i landet som med mycket ideellt arbete arrangerar teater, dans, musik och annan scenkonst för alla. Med Riksteaterns egna turnéproduktioner och föreställningar från andra teatrar byggs en rik lokal repertoar. Turnéproduktioner ges också hos andra arrangörer, tex i skolor över hela landet. Cullbergbaletten och Södra Teatern tillhör Riksteatern. 7


SVENSK DESIGN

SKÖNT VARM OCH TORR 10.0 mm neoprenstövel med membran och skönt fleecefoder mot benet. Synnerligen promenadvänlig, med skönt rull i steget. Finns i brunt, svart och mörkgrått. Modell Aspen High. Storlekar 37-47.

COMFORT RATING minus 40 grader

8

Stövlarna finns i outdoor-, sport-, jakt- och yrkesbutiker. www.avignon.se kundtjanst@avignon.se


innehåll #9

sid 33 | intervju

sid 56 | aktuellt

Linda Bjernstål | "Det hjälper till att vara lite naiv" Hon startade hemma i lägenheten, tio år senare omsätter bolaget två miljarder. – Resandet ska vara enkelt, säger Linda Bjernstål som satte sitt namn på kartan med en flygstol, flygstolen.se.

Lufthansa i blåsväder efter ny avgift Nyligen uppgav Lufthansa att en avgift ska läggas på vid biljettbokning via externa bokningssajter.

sid 75 | special

sid 112 | weekend

Vintersport Affärsresenären tipsar om Sveriges bästa skidorter och sex favoriter i de europeiska alperna, samt åtta nyheter i svenska fjällen säsongen 2015–2016 och mycket mer.

München – En europeisk metropol och viktig industristad München är en kosmopolitisk stad med tydliga italienska influenser i dess arkitektur, kultur och mat. Den är idag mest känd för sin årliga ölfestival och BMW.

sid 120 | weekend

sid 128 | höstnjutning

10 coola pooler i världen Vem blir inte sugen på ett dopp i det blå när man ser dessa bilder. Affärsresenären har hittat några av världens tio häftigaste pooler där bara fantasin sätter gränser.

Mustiga grytor och långkok Väldoftande, färgsprakande och värmande. En gryta är både den perfekta familjemiddagen och utmärkt bjudmat.

9


incheckning ledare

Nu är vi igång! "Sommarlunken är sedan länge ett minne blott och vi planerar redan för nästa år"

O

ktober, med sin svala och friska luft, färgglada löv har kommit med stormsteg de senaste dagarna. Här i Älvsjö där Affärsresenären skapas varje månad är det full aktivitet. Kanske lite extra för just mig som är ny chefredaktör sedan första oktober. Men ni som läst tidningen tidigare kanske känner igen mitt namn. Jag har skrivit mycket för tidningen det senaste året och är ganska varm i kläderna redan nu, även om det här med ledarsida är något nytt. Så här när vi närmar oss halvtid under hösten är det mycket som är på gång. Sommarlunken är sedan länge ett minne blott och vi planerar redan för nästa år. Det är också en tid där det händer mycket på resemarknaden. Till exempel har Lufthansa hamnat i blåsväder efter att man berättat om en ny avgift som ska läggas på biljetter som köps via online-resebyråer. Något som absolut blir intressant att följa framöver. Ni läser mer om detta på sidan 56. En kvinna som fascinerat mig mycket är Linda Bjernstål som grundade Flygstolen.se hemma i sin lägenhet för ett antal år sedan. Där snackar vi om en kvinna med driv. Under sitt första år omsatte bolaget 35 miljoner kronor, om det var något hon trott var möjligt? Ja, det får du veta om du slår upp sidan 33.

ANNELIE ENGLUND Chefredaktör Affärsresenären annelie.englund@laprensa.se

Har du några önskemål om vad du vill läsa i tidningen framöver. Hör av dig till mig så kanske du hittar ämnet i ett kommande nummer och du har väl inte missat att vi även finns på Facebook! Vi hörs!

VI PÅ AFFÄRSRESENÄREN

10

CHEFREDAKTÖR Annelie Englund annelie.englund@laprensa.se

TRAFFIC Anusha Collin anusha.collin@laprensa.se

ART DIRECTOR Elin Johansson elin.johansson@laprensa.se

EKONOMI Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se

ANSVARIG UTGIVARE Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se

ANNONSER David Wallin david.wallin@laprensa.se

OMSLAGSFOTO Theresia Köhlin SKRIBENTER OCH MEDARBETARE Annelie Englund Joakim Erlandson Harald Möllerström Barbro Köhler Annika Wihlborg Tege Tornvall

PRENUMERATIONER David Wallin david.wallin@laprensa.se REDAKTION Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tel. 08-568 790 30 Fax: 08-568 790 31

TRYCK Uniprint AFFÄRSRESENÄREN utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se © 2015 La Prensa AB För insänt ej beställt ­ material, ansvaras ej.


OM JAG ÄR PÅ KONTORET? HAHA, NEJDÅ, JAG SKÖTER HELA FÖRETAGET VIA NÄTET!

TAGGAD FÖR GODA AFFÄRER? Med oss får du lite mer än bara resan till och från flygplatsen. Enklare bokning och betalning till exempel. Bonuspoäng och fasta priser. Och så ankomstbevakar vi eventuella flygförseningar, så att taxin är på plats exakt när du landar. Gör en god affär: boka Flygtaxi hos din resebyrå eller på flygtaxi.se

Jobba var du vill! Då behöver du ett webbaserat affärs- och kassasystem som ger dig frihet och samtidigt sparar både tid och pengar. Önskar du omnikanallösningar för lager, webbshop och kassa?

Ring oss! 0304 - 64 94 00 | sales@specter.se | www.specter.se

vinter.

Framtidens affärssystem är här

11


incheckning

Information om ny EUlagstiftning för kortavgifter

Palma.

Prag och Palma är höstens vinnare Efterfrågan på weekendresor som erbjuder sol och bad ökar kraftigt när hösten är på ingång. De större städerna får kliva undan och ge plats åt de mindre, mer solsäkra. Palma har till exempel gått om både Berlin och Rom. Det visar siffror som resebolaget Airtours tagit fram. – Fler och fler väljer de lite mindre städerna istället för de stora metropolerna. Palma, Prag, Florens och Nice har det varit jättetryck på inför hösten. Däremot har huvudstäder som London, Paris och New York tappat. En anledning tror vi är att resenärerna vill kombinera sin weekendresa med sol och bad. Framförallt efter den här sommaren som inte höll måttet vädermässigt för många svenskar, säger Airtours informationschef Stefan Chatzopoulos i ett pressmeddelande. Trots att London liksom förra hösten toppar listan som populäraste weekendresmål märker Airtours att intresset för Storbritanniens huvudstad svalnar hos svenska resenärer. Istället har resorna till Prag skjutit i höjden. – Resor till London är populärt året runt men senaste tiden har bokningarna dit minskat. Största anledningen beror på att pundet är så dyrt och därför avvaktar många och väntar på att

Visste du att... 12

kronan ska bli starkare innan man bokar någon resa dit. Prag däremot har många av våra kunder sökt sig till. Med ett stort utbud på prisvärda sevärdheter, restauranger och barer, blir Tjeckiens huvudstad en attraktiv weekenddestination för många under hösten, säger Stefan Chatzopoulos. Airtours 20 största weekendresmål under hösten 2015: 1. London 2. Prag 3. Palma 4. Berlin 5. Malta 6. Rom 7. Paris 8. Budapest 9. Dubrovnik 10. Barcelona 11. Istanbul 12. Lissabon 13. Dublin 14. Nice 15. Wien 16. Amsterdam 17. Florence 18. Krakow 19. Athen 20. Venedig

… Sverige är världsledande i innovation. Svenskarnas innovationsförmåga ligger i världstoppen, det visar WIPOs, World Intellectual Property Organisation, årliga mätning av globalt Innovationsindex. Sverige behåller sin tredje placering i mätningen där totalt 141 länders innovationsförmåga rankas.

EU inför från den 9:e december ett avgiftstak för korttransaktioner på 0,3%. Samtidigt ges handlarna rätten att inte acceptera vissa kortprodukter. EU anser att dagens avgiftssystem är för dyrt och utgör ett hinder för utvecklingen av nya innovativa betalningslösningar. Taket gäller bara för konsument-produkter, dit företagskort med personligt betalningsansvar räknas. Vad innebär detta för kunderna? I den bästa av världar inget annat än sänkta priser på grund av lägre transaktionskostnader. För bankerna innebär avgiftstaket dock väsentligt minskade intäkter (från dagens 0,6% - 1.0%). Därför informerar man just nu sina företagskunder om alternativ till dagens kortlösningar med personligt betalningsansvar. Genom att flytta betalningsansvaret från den anställde till företaget kringgår man avgiftstaket. Men för företaget innebär detta ökad kreditexponering och ökat behov av kontroll (används kortet bara till utgifter i tjänsten). Ett alternativ för resekostnader är företagets resekonto, där resenären dessutom slipper hantera kvitton. Kommer färre anställda ha företagskort? Ännu är det för tidigt att säga hur banker och kunder kommer att agera. Men med ökad kreditexponering är ett möjligt scenario att färre anställda har företagskort. Resebyråns roll och möjligheten att erbjuda resekonto-betalning blir då än mer viktig.


incheckning

Vildsvinen bestämmer grödan

Old Trafford, Manchester.

Fotboll lockar svenskar till Storbritannien Årets Premier League säsong är i full gång och nya siffror från VisitBritain visar att fotboll fortsätter att locka svenska turister till Storbritannien. Under 2014 besökte 869,000 svenskar Storbritannien och 58,000 av dem, 6,6%, reste dit för att se på fotboll. Det är 0.6% fler än 2012 när den senaste undersökningen gjordes. – Svenskarnas förkärlek till brittisk fotboll är välkänd. Nästan alla svenska fobollsfans som jag känner följer eller håller på ett brittiskt lag, säger Gary Robson, Nordenchef för VisitBritain i ett pressmeddelande. Premier League är en stor anledning till att så många svenskar reser till Storbritannien mellan augusti och maj varje år. Det är en stor tillgång för hela Storbritannien och en möjlighet för besökare att ha roligt och upptäcka den lokala kulturen över hela landet, från Southampton och Bournemouth i söder till Newcastle och Sunderland i nordöst.

Folkökningen är spridd över hela landet

De fem populäraste fotbollsarenorna för turister: 1. Old Trafford, Manchester, England (109,000) 1. The Emirates Stadium, London, England (109,000) 3. Anfield, Liverpool, England (99,000) 4. Stamford Bridge, Fulham, England (89,000) 5. Wembley, London, England (51,000) De tio länder som har flest andel fotbollsbesökare i Storbritannien: 1. Irland (121,000) 2. Norge (93,000) 3. Sverige (58,000) 4. USA (53,000) 5. Nederländerna (43,000) 6. Spanien (39,000) 7. Frankrike (35,000) 8. Tyskland (34,000) 9. Danmark (33,000) 10. Australien (32,000)

Vid halvårsskiftet i år var Sveriges folkmängd 9 793 172 personer. Sedan årsskiftet är det en ökning med 20 000 kvinnor och 26 000 män. En folkökning har skett i alla län utom Norrbotten.

Störst ökning hade storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. I likhet med de senaste åren beror folkökningen främst på en hög invandring. Källa: SCB.SE

Vildsvin är det djur som orsakar störst skada i alla lantbruksgrödor. Enda undantaget är havre där älg orsakar störst skada. Totalt förstördes 42 700 ton spannmål av vildsvin förra året. Vårvete, ärter, majs, potatis och slåttervall är exempel på grödor där just vildsvin står för en stor andel av viltskadorna. I Blekinge län förstörde vildsvinen 12 procent av havreskörden förra året. Många lantbrukare har slutat odla grödor som vildsvinen tycker om.

Nytt hotell vid Hagaplan Elite Hotels öppnar sitt sjunde hotell i Stockholm vid Hagaplan, en av stadens snabbast växande stadsdelar. Med en ny tunnelbanelinje och stora investeringar i infrastruktur kommer detta område att vävas tätare samman med Stockholms innerstad. Hotellet kommer att erbjuda logi, konferens och restauranger för inresta såväl som boende i området och öppnar i slutet av 2017. Det nya Elite-hotellet kommer att ligga i en helt nyproducerade fastighet i en av Stockholms mest expansiva stadsdelar.

13


incheckning

Årets bästa affärsrestauranger utsedda

Storstäderna lockade flest turister i sommar Turisterna har strömmat till de svenska storstäderna i sommar. I Stockholm och Göteborg ökade gästnätterna i juli med 363 000 gäster. Nästan hälften av ökningen är internationella besökare. De svenska storstäderna är draglok för turismen. Aldrig tidigare har så många gäster övernattat i de båda städerna. Statistiken från SCB och Tillväxtverket över gästnätter på kommersiella

boenden visar att Stockholm ökade 22 procent och Göteborg 14 procent i juli. Prognosen för augusti pekar mot en fortsatt stadig tillväxt. De internationella gästerna blir allt fler. I Stockholm ökade andelen utländska besökare med knappt 12 procent och i Göteborg med 26 procent under perioden januari till juli i år i jämförelse med samma period 2014.

Vi producerar förnybar el av friska vindar Vi projekterar och etablerar vindparker i Sverige Vår projektportfölj har potentialen att producera 3TWh

Följ Bolagets utveckling på rabbalshedekraft.se

Är du intresserad av att köpa vindkraft eller tillhörande tjänster? Vill ditt företag köpa förnybar el? Vi svarar gärna på alla era frågor runt vindkraft Lars Larsson, COO - lars.larsson@rabbalshedekraft.se Britta Ersman, Finans- och IR-chef – britta.ersman@rabbalshedekraft.se Nordstadstorget 6 - 4th floor • 411 05 Gothenburg, Sweden Office: +46 (0)525-197 00 Rabbalshede Kraft AB (publ) projekterar och etablerar landbaserade vindparker som drivs i egen regi, i samarbete med andra aktörer eller till försäljning där bolaget kan erbjuda operativa tjänster. Sedan Rabbalshede Kraft bildades 2005 har 95 vindkraftverk driftsatts varav 71 vindkraftverk med en produktionskapacitet om en halv terawattimme el per år förvaltas i egen regi. Den producerade elen från bolagets vindparker i drift säljs på den öppna elmarknaden Nord Pool. En omfattande projektportfölj utgör grunden för tillväxt, bolaget har runt 250 verk i upphandlings, ansöknings- och projekteringsfas.

14

Bookatable har med hjälp av svenska folket utsett landets bästa affärsrestauranger. Resultaten bygger på gästrecensioner och bokningsstatistik mellan tidsperioden juni 2014 och juni 2015. Bookatable Awards är ett nyinstiftat restaurangpris som arrangeras i syfte att låta Sveriges matgäster komma till tals. Bookatable Awards prisar restauranger inom totalt 17 kategorier, däribland Årets affärsrestaurang. Årets bästa affärsrestauranger: 1. SMAK 2. Restaurang Waipo 3. Gute Grill & Bar 4. Restaurang Timmermans 1857 5. Eken Bar & Matsal


15


incheckning

Fyramiljonersstrecket passerat på Landvetter

3 av 10 beslutsfattare har kompetens att ta it-beslut Besluten rörande it-frågor flyttas mer och mer ut i organisationerna till andra beslutsfattare än it-chefen. Trots att endast 30 procent av dessa anser att de har tillräcklig kompetens när det gäller it-strategiska frågor. Detta framgår av en undersökning som TNS Sifo har genomfört på uppdrag av TDC. Undersökningen har genomförts på beslutsfattare i mellanstora företag över hela landet. 45 procent av dessa beslutsfattare uppger att de varit delaktiga i beslut kring it-strategiska frågor, men endast en knapp tredjedel känner att de har kompetens att göra detta. – Vi ser en tydlig trend kring it-beslut

där fler beslutsfattare i organisationen involveras. Det är glädjande att allt fler blir involverade och ser de möjligheter som it ger, samtidigt som det är oroväckande att så pass få upplever att de har tillräcklig kompetens för beslutsfattande. Det är en diskrepans som behöver överbryggas, säger Martin Olofsson, strategidirektör på TDC i ett pressmeddelande. En dryg fjärdedel av beslutsfattarna, 27 procent, uppger att de vill ha större möjlighet att påverka it-besluten än de har idag. 72 procent är helt nöjda med den nivå de ligger på idag. De som är mest intresserade av att påverka är säljchefer och marknadschefer.

Ny norm för installation av kyl- och värmesystem I början på oktober samlades branschfolk från hela Sverige då Green Building Conference 2015 gick av stapeln, och i anslutning till den, Ekobygg-mässan. Man samlades bland annat för att diskutera en grönare, mer miljövänlig uppvärmning av fastigheter. Den nya SIS-normen 12828 och Boverkets krav BBR 2:2 uppmärksammades av IWT Sverige AB

16

när det gäller vattenkvaliteten i värmeoch kylsystem. Forskning visar att redan efter några år kan effektiviteten i ett system sjunka med upp till 25 % om det tillåts korrodera. Korrosion höjer därför energiförbrukningen avsevärt, förutom att delar i onödan slits ut i förtid. En ändamålsenlig vattenkvalitet gör därför att insatser för energioptimering fungerar över tid.

I augusti passerade passagerarantalet 4 miljoner på Landvetter flygplats. Det innebär en ökning av trafiken med 18 procent jämfört med året innan. 4 048 811 lyder noteringen för antalet passagerare under januari – augusti 2015. Av den siffran står flygbolagen som tidigare flög från Säve för cirka 13 procent. Men även utan den tidigare Säve-trafiken har antalet passagerare på Göteborg Landvetter Airport vuxit med närmare 3 procent hittills i år.

SJ slopar fast pris och sänker priset på återbetalningsbara biljetter Den 2 september infördes rörlig prissättning på dagtågens återbetalningsbara biljetter. Samtidigt sänktes priset med upp till 40 procent, vilket framför allt kommer att märkas på biljetter som bokas i god tid före avresa. Förbättringen innebär att SJ helt och hållet frångår fasta priser på dagtågen.


Live in a Work of Art Långt över era förväntningar och allt utom vanligt! Ross erbjuder ett första samtal om ert nya unika livsrum, oavsett om det gäller en helt ny bostad, ett kontor eller en förädling av er nuvarande plats. Absolut ledande design, teknik och materialval borgar för ert livs bästa investering någonsin. Mer fantastisk inspiration finner ni på www.ross.se Tipsa gärna en god vän! Boka ditt samtal eller besök i vår ateljé vid Drottningholms slott redan idag på 08 84 84 82 eller ross@ross.se Varmt Välkommen! Awarded Sweden's most beautiful villa of 2009. Awarded best newbuilding in Jämtland in 2010. Gold winner at European Property Award 2013. 2015. Svanen, Nordic Ecolabelling Licence

17


agenda stockholm

Absolutely, 1986 © KEITH HARING FOUNDATION

Powerful babies 25 september–3 april spritmuseum. Utställningen hedrar minnet

av en i många avseenden gränslös konstnär: Keith Haring ifrågasatte såväl var konstverk bör finnas som hur konstverk bör spridas. Keith Haring (1958–1990) var känd för sina djärva linjer, levande färger och inte minst sin ikoniska ”strålande bebis”. Han fick internationell uppmärksamhet på 1980talet för sin starka påverkan på New Yorks gatukultur.

Foto: JIMMY BACKIUS

Tomas Andersson Wij med gästartister 18 oktober scalateatern. Under fyra exklusiva kvällar

på Scalateatern kommer Tomas Andersson Wij sitta på scen med en annan artist. Tomas Andersson Wij spelar med har premiär den 30 september med Jonathan Johansson och fortsätter därefter med Melissa Horn 18 oktober, Sofia Karlsson 28 oktober, samt Kleerup och Mauro Scocco 17 november.

Jersey Boys 18 september–12 december chinateatern. Succémusikalen från Broadway

och West End kommer i höst till Stockholm. En musikal fylld av hjärta, humor och ett sjuhelsikes musikaliskt drag. I huvudrollerna ser ni Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson, David Lindgren och Robert Rydberg.

18


agenda göteborg

Foto: TILO STENGEL Foto: MATTIS FOLKESTAD

Crazy For You 5 september–10 mars göteborgsoperan. Den romantiska

komedin Crazy For You är ett glädjepiller, en äkta underhållningsshow med känd musik, smart dialog och stora dansnummer. En feelgood-musikal av George och Ira Gershwin.

Fay Wildhagen 26 oktober trädgår´n. I augusti ger sig Fay Wildhagen

ut på sin första stora klubbturné och i oktober kommer turnén till Sverige. Då är hon support åt Danmarks största rockband MEW den 26 oktober på Trädgår’n i Göteborg.

Bob Hund konserthuset. I höst ger sig Bob Hund ut på en turné av

varierad natur. Bandet kommer att spela på såväl rockklubbar som konserthus. Det kommer att spelas på lånade instrument och tillsammans med symfoniorkestrar i Uppsala och Göteborg. Bob hund kommer att fira Helgen V. 48 storslaget med att ta över Konserthuset och bjuda in Göteborg i bandets värld.

Foto: ANNA BRANHEDE

28 november

19


agenda malmö

Ane Brun 23 oktober malmö live, konsertsalen. I september

släpper norska Ane Brun sitt första studioalbum sedan 2011 och en månad senare beger sig Ane och hennes fantastiska band ut på en Europaturné tillsammans med Mariam The Believer. Ane Brun gör endast ett fåtal konserter i Sverige i år, en av dem äger rum på Malmös nyaste konsertlokal Malmö Live den 23 oktober.

Balett: Viscera – En fauns eftermiddag 12 november filmstaden storgatan. Royal Ballet

livesänder en fyrfaldigt underhållande dansfest med följande spännande helaftonsprogram: Carlos Acosta betonar teman som kärlek, svartsjuka och hämnd i sin nya uppsättning av Carmen. Förutom att svara för koreografin, dansar han också själv.

Charley's Tant 2 oktober–28 november galateatern i slagthuset. Claes Malmberg ikläder sig denna alla

komikers paradroll i en ny version fylld med skratt, sång, musik och dans. Tillsammans med Jan Malmsjö och Marianne Mörck står han i spetsen för en stor ensemble som önskar dig välkommen till höstens skrattfest.

Foto: LINA IKSE

20


Att skapa en hemsida idag är enklare än många tror! Allt för många går fortfarande omkring med föreställningen att det här med att skapa hemsidor är något svårt. Att du helst ska ha gått en webbkurs och själv kunna programmera HTML. Eller att du måste sitta ner med en webbyrå och betala 1000 kr per timme, dels för att bygga den och dels för att underhålla den.

T

illhör du en av dem? Eller känner du dig ännu lite smartare och tänker anlita grannen son eller dotter för en billig peng, trots att de flyttar hemifrån nästa år och knappast kommer ha tid att underhålla den åt dig.

Och för att du inte ska behöva bygga sidan från grunden har vi ett antal designmallar som du kan utgå ifrån, till och med färdiga med exempelinnehåll. Men tro inte att du därmed är låst till mallen, allt så som färger, bilder och typsnitt går enkelt att ändra. Plus allt innehåll förstås.

Då är det dags att rikta blicken mot en ny grupp verktyg som har växt fram de senaste åren. Nämligen webbtjänsterna där du själv, utan förkunskaper, kan bygga din egen hemsida. Du blir inte beroende av någon och du kan när som helst uppdatera den. Låter det för bra för att vara sant? Vad är haken?

Vad har hänt med priset då? Jo, istället för att ta en licenskostnad på 20 000 kr har vi valt en helt annan modell. Som kund betalar du 1189 kr per år för vårt standardabonnemang eller 149 kr per månad om du hellre betalar månadsvis (moms tillkommer på båda priserna). Inga startavgifter, inga bindningstider och dessutom ingen kostnad för att ändra eller uppdatera hemsidan. Dessutom ingår webbhotellet. Det enda du behöver köpa till är ett domännamn, antingen genom oss eller så kopplar du ett du redan äger.

När vi startade Hemsida24 för snart sju år sedan var verkligheten annorlunda. Visserligen fanns det massvis med så kallade CMS-system. Men de krävde så gott som alltid en webbyrå som gjorde grundjobbet och licenskostnaden började inte sällan på 20 000 kr och uppåt. Det vi gjorde var att bygga Hemsida24 på ett sätt som gjorde att användaren kan dra-och-släppa nytt innehåll på sidan. Vi kallar det för block och du drar helt enkelt in text, bild, rubrik, video eller något annat direkt in på hemsidan.

Hur kommer du igång? Gå till www.hemsida24.se/ar och skapa ditt konto där så får du prova gratis i 30 dagar utan att du förbinder dig till köp på något sätt. Dessutom får du 15% rabatt första året och även vårt mycket uppskattade nyhetsbrev en gång i månaden. Så vad väntar du på? Gå in och testa, och imponera på vänner och bekanta genom att bygga en hemsida helt själv utan förkunskaper!

Professionell hemsida utan krångel Bygg själv direkt i webbläsaren Från 99 kr/mån Läs mer www.hemsida24.se/ar och få 15 % rabatt

Ludvig Granberg VD och grundare

33

HELA DENNA SIDA ÄR I SAMARBETE MED HEMSIDA24 21


agenda övriga landet

Jacob Karlberg 31 oktober rookiefestivalen, hultsfred. Jakob Karlberg har stått för

ett av årets största genombrott och i förra veckan uppnådde succésingeln Fan va bra dubbel platina. Nu inleds en omfattande Sverigeturné med premiär i Göteborg den 11 september.

Måns Zelmerlöw 24 oktober hotell södra berget, sundsvall. Måns

Zelmerlöw är ingen nykomling på de stora scenerna och har sedan sitt genombrott fått en självklar plats hos den svenska publikens hjärta. Med Eurovisionvinsten i bagaget har han definitivt blivit en hjälte.

Lisa Nilsson och Erik Söderlind på jazzturné Foto: CAROLINE ROOSMARK

22

16 oktober royal, eskilstuna. Lisa Nilssons och

jazzgitarristen Erik Söderlinds åker i oktober ut på en gemensam turné i Sverige och Danmark. På I händerna på livet – ett möte i jazzens fotspår kommer duon spela guldkorn från den svenska, amerikanska och brasilianska låtskatten.


GSOPLAY.SE KLASSISKA KONSERTER VAR DU ÄN ÄR. GÖTEBORGS SYMFONIKER – SVERIGES NATIONALORKESTER ÄR EN DEL AV VÄSTR A GÖTAL ANDSREGIONEN. FÖRSTE HUVUDSPONSOR VOLVO. HUVUDSPONSORER SEB , GÖTEBORGS-POSTEN OCH SKF.

23


5

4

8 6 7

9

3

10 2

1

24

11 23

12 13 14 22

15

21

19 18 20 17

16

Ibland är det svårt att se var man har mer kraft att hämta Alla företag möter samma utmaning: att hitta morgondagens affärer. Att se över sin verksamhet, hur och var den är idag, och hur den kan komma att se ut är inte alltid lätt. UC Affärsoptimering ger dig nya perspektiv och insikter som gör att du kan fatta fler lönsamma beslut, idag och i morgon. Läs mer om hur vi hjälper dig på uc.se 24


lounge krogrecension Foto: ANNIKA LUNDVALL, NIC LEHOUX, ANNELIE ENGLUND & JONAS KULLMAN

Namnet Niesti ska härstamma från samiskan och betyder både matsäck och matstund. Vilket känns passande i denna rofyllda och lite murriga miljö.

Njutbart på Copperhill

C

opperhill är designhotellet som ligger högst upp på Förberget i Åre-Björnen, 7 kilometer från centrala Åre och 2,5 kilometer från ÅreBjörnens centrum. Det första du slås av när du kliver in i lobbyn är den fantastiska arkitekturen. Med den högresta kopparväggen till vänster, en magnifik öppen spis rakt fram och till höger ligger hotellkorridorerna som loftgångar inbäddade i maffiga träbalkar. Det genuina hantverket blir också ett signum för maten. Förrätten är en tartar på fjällröding med sikrom, en senapssås, krutonger, äpple och färskost. Smakerna, konsistensen och omgivningen gör att hela långbordet tystnar av njutning. Till huvudrätt satsar jag på oxkind.

Den är rödvinsbrässerad och serveras med kantareller, fläsk, steklök, rödvinssås och potatispuré. Kniv är överflödigt när köttet är så fint att det faller isär. Köket på Niesti har verkligen slagit in en fullträff. Namnet ska härstamma från samiskan och betyder både matsäck och matstund. Vilket känns passande i denna rofyllda och lite murriga miljö.

Omdöme: Mat:

Miljö:

Service:

Totalt: 28 av 30 poäng. Till efterrätt får vi en chokladterrin med rostad vit chokladcrème, hallongelé och kopparflarn. Den serveras på en rektangulär stenplatta. Choklad är egentligen inte en av mina favoriter men den här skapelsen njuter jag verkligen av.

Copperhill Mountain Lodge Åre Björnen 830 13 Åre 0647-143 00 copperhill.se

25


VILKET BLIR DITT VAL? Skidor i Göteborg, spa vid havet eller effektivt möte i city?

Hos oss hittar du de stora valmöjligheterna, oavsett om du planerar en större kick-off, ett ledningsgruppsmöte eller en utbildning. Besök oss på www.sodexomeetings.se för att se alla våra hotell- och mötesplatser, ta del av våra erbjudanden eller ring 020-64 00 00 så hjälper vi dig med din nästa bokning.

Nynäs Havsbad, Nynäshamn - Se våra övriga anläggningar på www.sodexomeetings.se

26

Centralhuset Konferens Göteborg

Skidåkning året runt på Kviberg Park Hotel & Conference, Göteborg

Kviberg Park Hotel & Conference Göteborg

Luma Konferens & Restaurang, Hammarby Sjöstad Stockholm


lounge musik

INSIKT Joakim Erlandson Redaktör

Äntligen Ane Brun Artist: Ane Brun Album: When I´m Free

Frånvaron av kvinnliga artister

E

n hätsk diskussion mellan ett gäng medelåldersmän handlade om världshistoriens bästa musikalbum. Bandnamnen och artisterna som ploppade upp under diskussionen var många. Jag var en av deltagarna. Själv upplevde jag mig som ganska sansad och mer betraktande än deltagande. Det är dock ingen omöjlighet att mina vänner upplevde mig på annat sätt. Jag förstår att detta låter som ett ganska uttjatat ämne och att ni inte anser att det är något att skiva hem om. Jag håller i stort med. Min reflektion, som om jag vore en av Spanarna i P1, rör sig i genusperspektivets sfär. Det var nämligen extremt få kvinnliga namn som överhuvudtaget nämndes under hela diskussionen. Att det var medelålders män gjorde såklart sitt till, men ändå. Själv försökte jag lite försynt med Nancy Sinatras självbetitlade album från 1994 och Lana Del Reys Ultraviolence från 2013, två skivor som spelas enormt mycket hos mig, men tystade snabbt ned. Jag försökte då med två plattor som brukar rankas högt upp när det kommer till omröstningar; Patti Smiths Horses och Joni Mitchells Blue men inte ens dessa gjorde något större avtryck hos sällskapet. Det min spaning handlar om, som ni säkert redan förstår, är frånvaron av kvinnliga artister som får rejält med utrymme i kategorin ”män som snart eller nyss passerat 50”. Om den stämmer eller om jag hamnade i ett ovanligt maskulint musiksmakssällskap låter jag vara osagt. En spaning är det trots allt ändå.

J

ag har aldrig riktigt fallit för Ane Brun tidigare. Visst har hon alltid varit en duktig hantverkare inom sin genre av lågmälda singer/songwriter-stil och verkar dessutom vara en väldigt bra person. Men jag har inte sugits med i låtarna utan snarare känt mig ganska oberörd. Hyllade debutalbumet Spending Time with Morgan mottogs ganska svalt hos mig och sedan dess har inga av hennes skivor drabbat mig direkt. Därför var det en stor dos glädje inblandat när jag första gången lyssnat klart på When I´m Free. Jag hade precis blivit rejält berörd av tio låtar av den numera Stockholmsboende norskan. Hela plattan andas självförtroende och Ane Bruns röst har utvecklats något enormt sedan hon slog igenom. Här finns influenser från Kate Bush och Cyndi Lauper och en hel del andra starka artister utan att på något sätt

minska sin egen prägel på varje spår. Influenser men absolut inga plagiat. Tvärtom står låtarna helt på egna ben och det kan bli väldigt spännande att se henne framföra sina nya alster på en livescen i höst. Som sagt, en helgjuten platta men några låtar sticker trots allt ut som albumets guldkorn; Shape of a Heart, You Lit My Fire och Better Than This.

nytt i lurarna

Äntligen #2

Äntligen #3

Artist: The Libertines Album: Anthems for Doomed Youth

Artist: Backyard Babies Album: Four by Four

Som jag har väntat på att höra något nytt från The Libertines. Deras andra studioalbum, den självbetitlade kanonplattan från 2004, knockade mig fullständigt. Fortfarande får jag gåshud när jag lyssnar på den. Och nu var det alltså dags för bandets tredje studioalbum, Anthems for Doomed Youth, och förväntningarna var såklart höga. Hur roligt är det då inte att förväntningarna införlivas? Hur roligt som helst skulle jag påstå. Riktigt bra skiva även om den skiljer sig rejält från tidigare alster.

En femårig paus är till ända; Backyard Babies äntrar åter den svenska rockscenen med ett nytt album; Four by Four. I min värld blev varje platta efter suveräna Stockholm Syndrome, från 2003, bara mer och mer ointressant och innehöll fler och fler utfyllnadsspår. Men med senaste plattan tycker jag de åter är där de hör hemma; på toppen. En skiva fylld av energi och massor av örongodis. Välkommen tillbaka Backyard Babies.

Melankolisk stämning Artist: Tamaryn Album: Cranekiss Tillsammans med Weekends Shaun Durkan och Ariel Pink-producenten Jorge Elbrecht har Tamaryn dokumenterat flytten från Västkusten till Östkusten och använder sig mycket av influenser från 80- och 90-talet på nya plattan Cranekiss. Snygg och välproducerad musik som gör mig på gott humör trots den något melankoliska stämning som finns på albumet.

27


ALTHÉN & CO

Tina älskade champagne.

På begravningen bjöds det ljummen Champis.

Tina var nog den mest levnadsglada person man överhuvudtaget kunde tänka sig. Där vilade aldrig några ledsamheter och väninnorna var överens – när Tina var med hände det alltid något kul. Hon älskade livet och tyckte att ingen dag var värd att kastas bort på att ha tråkigt. En måndag var lika viktig som en lördag och detta budskap var hon noga med att föra fram vart helst hon kom. Tina brydde sig inte heller ett dugg om vad andra människor tyckte om henne. Antingen tyckte man om henne eller så gjorde man det inte. Och det var många som tyckte om Tina. Som drogs till hennes karisma och levnadsglädje. Varifrån kom den där glädjen egentligen? De som kände henne riktigt väl visste att den inte var självklar. Hon hade upplevt sorger och besvikelser i livet som hon inte gärna talade om. Tinas barndomsvänner visste också att det inte hade funnits utrymme för många skratt i hemmet när hon växte upp. Där var allvaret stort och hennes far hade tornat upp sig som den despot han

var i familjen. Det visste bara ett fåtal om. När Tina fullkomligt oväntat rycktes bort mitt i livet – med ett leende på läpparna och ett glas champagne i handen – var chocken svår. Hennes sambo Sven var förkrossad och begravningen ordnades i sin helhet av Tinas föräldrar. Ingen av gästerna kände överhuvudtaget igen sin älskade Tina i ceremonin. Var det verkligen så här hon hade velat ta farväl? Tinas öde är vanligare än man tror. Vi vet vad vi talar om eftersom döden är vår vardag. Vi möter den varje dag. Och vi vet att det som är oerhört mycket viktigare än döden är Livet. Det liv man levde. Vi önskar därför inget hellre än att många, många fler berättar för sina anhöriga hur de vill ha det. Så att vi som tar hand om det sista avskedet kan göra allt på absolut bästa sätt. Välkommen in på www.livsarkivet.se och fyll i dina personliga önskemål kring ditt sista avsked, eller gå in på din närmaste auktoriserade begravningsbyrå och hämta ditt eget Livsarkiv kostnadsfritt. Fortsätt sen att leva livet länge och gott, det är vår högsta önskan.

En hyllning till livet. www.livsarkivet.se 28


lounge böcker

INSIKT Joakim Erlandson Redaktör

En tankeväckande roman skriven i en turbulent tid, som kastar nytt ljus över en av den moderna litteraturens klassiker Titel: Ställ ut en väktare Författare: Harper Lee

Kultursverige har delats i två läger

F

å om än någon kan väl ha undgått David Lagercrantz senaste tillskott i bokhandeln: Det som inte dödar oss. Ja, ni vet den fjärde delen i Stieg Larssons Millennium-serie. Det har varit en hård debatt om huruvida det var rätt av förlaget att ge David Lagercrantz uppdraget eller inte och om det var rätt eller inte av David Lagercrantz att åta sig uppdraget. Ord som ”gravplundring”, ”ett hån mor Stieg Larsson” och ”ett idiotiskt val” har nämnts och kultursverige verkar ha delats i två läger. Själv vet jag inte vilket ben jag ska stå på då jag förstår kritikerna men tycker även att David Lagercrantz har svarat bra på den kritik som framförts. Fast det är alltid känsligt att ta vid en konstnärs arbete efter att denne lämnat jordelivet. Mina största farhågor är att Millennium-serien ska misshandlas lika hårt som filmatiseringarna av Sjöwall/Wahlöös böcker om poliskommissarie Martin Beck. Urvattnat och helt utan det karaktärsgalleri som böckerna innehåller. Från det ena till det andra. Flyktingfrågan är ju som bekant ett hett ämne just nu. Som alltid finns det mycket att lära genom litteraturen. Jag vill därför passa på att slå ett slag för en bok som jag just läst av Duraid AlKhamisi. Den heter Regnet luktar inte här och är en viktig bok som väcker många tankar om begreppet vi och dom. Jag rekommenderar alla att läsa den. Mer om den här bredvid.

T

o Kill a Mockinbird, eller Dödssynden som dess svenska titel är, räknas som en av den amerikanska litteraturens riktiga klassiker. En viktig bok som än idag känns relevant att läsa. Länge och väl trodde man att Dödssynden var Harper Lees enda bok tills det att manuset till Ställ ut en väktare hittades under fjolåret. Det återupptäckta manuset blev självklart en världsnyhet och vi är många som är glada över att den återfanns och publicerades. Harper Lee skrev boken innan Dödssynden fast kronologiskt utspelar den sig efteråt och berättarjagets Scout, eller Jean Louise Finch som hon egentligen heter, återvänder till sin barndomsstad Maycomb (fiktiv stad) i Alabama. Här finns hennes far, Atticus, som är hennes stora idol samt hennes till-och-från-pojkvän Hank. Kort efter hennes återvändande bevittnar hon ett medborgarmöte, där både Atticus och Hank deltar, där det hetsas mot stadens svarta medborgare. Allt Scout trott om

Atticus, som en rättvis och god man, ställs på ända. Vad har egentligen hänt medan hon i godan tro bott i New York? Det är inte en lika välskriven bok som debuten men på många sätt intressantare. Som läsare kan man nästan ta på den besvikelse som Scout känner mot sin far och Hank. Har man dessutom läst Dödssynden blir man själv väldigt negativt överraskad och besviken på den, i första boken, så genuint varma fadern Atticus.

nytt i bokhyllan

Regnet luktar inte här Författare: Duraid AlKhamisi När 8-årige Duraid sticker ner handen i det decemberkalla vattnet utanför Gotlands östkust möter han Sverige för första gången. Det är vackert, stolt och avvisande. Tillsammans med sin familj har han överlevt den livsfarliga färden i en liten fiskebåt över ett stormande Östersjön. Men den största utmaningen ligger framför dem. Duraid Al-Khamisi skriver en ärlig, rasande och sårbar berättelse om Sverige. Om hur en familj påverkas av att tvingas fly, och vad det innebär att börja om som främlingar i ett land utan dofter.

Anropa

Där går han 3

Författare: Malin Axelsson

Författare: Ernst Brunner

En ung kvinna dras med ut från sitt hotell av en apa med hatt och cigarr, till en stad där nyckfulla aplagar råder, och där allt fler apor ansluter. Anropa är ett surrealistiskt utbrott, en vildsint, vältalig och rolig uppgörelse med språkets grindvakter, gapig och helt odräglig i sitt ständiga ifrågasättande av världsordningen.

I den sista delen av sin självbiografi skildrar Ernst Brunner sin sorti ur den litterära offentligheten som ett parallellt förlopp till vad han beskriver som den svenska bokkulturens förfall – med spektakelkulturen, mordboksförfattarna och den genusetniska klientelismen. Ernst Brunner är viktig för den svenska samtidslitteraturen.

29


30


lounge film

TIPS

Filmer i rymden

The Martian Genre: Action, science-fiction Speltid: 2 timmar och 22 minuter

E 2001: A Space odyssey (1968) Stanley Kubricks klassiker från 60-talet handlar om bland annat människans ursprung och samverkan mellan mänsklig och artificiell intelligens.

fter en kraftig rymdstorm, närmare bestämt på Mars, blir astronauten Mark Watney (Matt Damon) kvarlämnad av den övriga besättningen som tror att han omkommit. Ensam kvar på planeten måste han hitta ett sätt att överleva på den mat som finns kvar och försöka signalera till jorden att han lever. Något som visar sig bli en prövning. Med intelligens och styrka finner Watney ett sätt att både odla egen föda i form av potatis och komma i kontakt med NASA miljontals mil bort. På jorden arbetar NASA:s forskare dygnet runt med att hitta ett sätt att få hem honom, samtidigt som besättningen som är på väg hem planerar en livsfarlig räddningsaktion. Något av det första Watney gör efter att ha blivit lämnad på Mars är att bestämma sig för att inte dö. Han är ensam, och

kommer vara det i minst fyra år till innan nästa besättning är framme på Mars och han tvingas ransonera och odla potatis med hjälp av avföring. Ändå ger han aldrig upp. Filmen är både spännande och underhållande, men tyvärr inte så mycket mer än så. Rolig fakta är att samma vecka som filmpremiären ägde rum upptäckte NASA att det finns vatten på Mars. Bättre reklam går det väl inte att få?

aktuellt

Alien (1979) På väg hemåt tar fraktfartyget Nostromo emot ett nödrop från en outforskad planet, besättningen åker dit för att leta efter överlevande men fortsätter resan hemåt då de inser att nödsignalen är en varningssignal. Vad de inte vet är att de fått med sig en dödlig varelse ombord.

Moon (2009) Sam har ett treårskontakt med företaget Lunar Industries och jobbar på en månbas helt ensam 380 000 kilometer hemifrån med en intelligent superdator, kallad GERTY, som enda sällskap. Plötsligt börjar konstiga olyckor inträffa och Sam får en känsla av att han är iakttagen.

The Walk

Crimson peak

The Intern

Genre: Drama Speltid: 2 timme och 3 minuter

Genre: Skräck Speltid: 1 timme och 59 minuter

Genre: Komedi Speltid: 2 timmar och 1 minut

Robert Zemeckis som är mannen bakom filmer som Forrest Gump och Tillbaka till framtiden är tillbaka med The Walk. En film baserad på en självbiografi av Philippe Petit (spelad av Joseph GordonLevitt), en fransk lindansare som är den enda som lyckats gå på lina mellan de två World Trade Center-tornen. Något som ägde rum den 7 augusti 1974. Förutom en galen idé krävdes det sex års planering innan Petit valde att göra ett försök. Det är planeringen och vägen dit som filmen kretsar kring.

I efterdyningarna av en familjetragedi slits den blivande författaren, Edith Cushing (Mia Wasikowska), mellan kärleken för sin barndomsvän, Dr. Alan McMichael (Charlie Hunnam) och frestelsen för en mystisk främling, Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston). I slutändan väljer hon den mystiska Thomas och flyttar in hos honom och hans syster, Lady Lucille Sharpe. Så småningom märker hon att hemmet både blöder, andas och minns, men också att det är fullt av själar. En film i sann Guillermo del Toro-anda.

Den 70-årige änklingen Ben Whittaker (Robert DeNiro) har upptäckt att livet som pensionär inte alls är lika roligt som det sägs vara. Han ser en möjlighet att komma tillbaka i matchen och blir senior-praktikant på en nätbutik för mode, grundad och driven av karriäristen Jules Ostin (Anne Hathaway). En film med kärlek och skratt av Nancy Meyers, regissören bakom bland annat The Holiday och Something’s gotta give.

31


32


intervju linda bjernstål

linda bjernstål, vd på flygstolen.se:

"Det hjälper till att vara lite naiv" Hon startade hemma i lägenheten, tio år senare omsätter bolaget två miljarder. – Resandet ska vara enkelt, säger Linda Bjernstål som satte sitt namn på kartan med en flygstol, flygstolen.se. TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: THERESIA KÖHLIN

F

rispråkig, modig och driftig är tre ord som Linda Bjernstål använder för att beskriva sig själv. Hon är kvinnan som 2004 lämnade den trygga anställda världen för att stå på egna ben. Genomföra sina entreprenörsdrömmar och starta något som hon brann för. Det blev en onlineresebyrå, flygstolen. se. – Jag tror att mycket handlade om tajming, jag trodde först att jag kanske var för sent ute men som tur var så vågade jag satsa. För jag var ju inte sent ute, jag var helt rätt i tiden, säger Linda. Hon berättar att hon är väldigt praktiskt lagd, att det är trial and error, som fungerar bäst för henne. – Jag har aldrig varit speciellt eftertänksam, att jag var ung och naiv när jag startade har absolut inte varit någon nackdel. Jag tvekade aldrig, för mig var det självklart att jag skulle lyckas, varför skulle jag inte, säger hon, slår ut armarna och ler. Flygstolen.se är en onlineresebyrå som växt stadigt sedan starten hemma i Lindas lägenhet. Första året

omsatte hon 35 miljoner, idag handlar det om två miljarder och man har 34 anställda. Hos företaget kan man idag boka flygstolar, hotellrum och hyrbilar under parollen att det ska vara enkelt att resa.

"Att jag var ung och naiv när jag startade har absolut inte varit någon nackdel" – Jag förstår inte vitsen med att det ska vara knepigt att boka resor. Idag är privatmarknaden relativt enkel, framförallt om man jämför med företagsresor. Jag tycker inte att den barriären ska behöva vara så hög. Det är en av mina målbilder framöver för flygstolen.se. Att bli bättre på företagsresor känns som ett naturligt steg. Att resa privat och i jobbet går allt mer samman för resenären. Så varför skulle inte vi kunna göra själva bokningen av

▶▶

33


34


resan lättare. Här ser jag en stor potential. Vi gör även en storsatsning på hotellmarknaden, säger Linda och fortsätter: – Vi har stor kunskap om hur våra resenärer vill resa och vad olika kunder söker. Det tror vi att vi även skulle kunna applicera på ett bra sätt på hotellmarknaden. Flygbranschen har funnits online länge medan hotellmarknaden kom stort för bara några år sedan. Det tåget ska vi nu hänga på och bli ännu bättre. Att det blev just resebranschen för Linda Bjernstål var mer eller mindre en slump från början. Som ung kände hon sig vilsen, efter grundskolan reste hon till Frankrike och Island. På den karga ön där hon spenderat många somrar med sin isländska släkt och på olika ridläger började hon jobba på hotell. Där hittade hon något som tilltalade henne. Den sociala delen att möta turister och se glimten i deras ögon efter en utflykt eller ett upplevt turistmål passade henne. – Resebranschen är en så positiv produkt. När jag kom tillbaka till Sverige såg jag en annons i tidningen där man kunde köpa in sig på en tremånaderskurs. Det passade mig perfekt, eftersom jag inte kom in på den fleråriga resebyrålinjen som jag sökt på betyg. Efter kursen fick jag ett jobb direkt, på Travelstart som var en av de första onlineresebyråerna. Det var en spännande och härlig tid som gav mig en grund att stå på. Jag har min chef där att tacka för mycket.

"Vi reser mer och ser fler svårtillgängliga platser. Spelplanen förändras hela tiden. I samma takt ökar också våra möjligheter" Efter fyra år som anställd sa Linda upp sig för att starta eget, det blev starten till Flygstolen. – Jag minns så väl den där första gången jag kände att det här nog kunde gå vägen. Sajten var fortfarande väldigt ny, men en dag fick jag 20 bokningar på samma dag. Jag kände mig så stolt. Vad trodde du om vad som skulle hända sen, vågade du drömma om att det skulle bli så stort? – Jag har nog alltid varit mest glad och stolt över att kunna betala min egen lön. Men det har ju gått långt över förväntan. Det har ju varit en fantastiskt spännande resa, att bygga upp, utveckla och påverka. Det har varit väldigt givande. 2004 var branschen fortfarande ganska långsam och konservativ till viss del. Framför allt om man jämför mot idag där konkurrensen är stenhård och världen blir allt mer global. Vi reser mer och ser fler svårtillgängliga platser. Spelplanen förändras hela tiden. I samma takt ökar också våra möjligheter, säger hon och fortsätter: – Ibland får jag stanna upp och nypa mig själv i armen. Jag är otroligt tacksam över att det har gått så bra. Och att jag har fått utvecklas i min roll. Jag jobbar fortfarande väldigt mycket och hårt. Jag har nog lite svårt att veta när det är good enough, säger Linda och skrattar. Just att hitta balansen mellan jobb och privatliv är inte det lättaste som entreprenör menar hon. Än så länge har hon inte hittat något facit för när stressen och tempot blir

▶▶

35


för högt och kroppen börjar säga ifrån men hon jobbar på det. – Jag försöker lägga ifrån mig telefonen och röra på mig för att göra mig av med lite stress och samla energi men det är svårt. Jag har köpt en cykel och börjat cykla till jobbet. Det känns superhärligt och jag hoppas att jag ska kunna hålla fast vid den rutinen. Sen har jag mina två barn som hjälper mig att hålla fötterna på jorden. Dem är tio och sex år gamla så de har ju följt med i princip hela resan med Flygstolen.se så det är nog dem som många gånger hjälper mig att hålla balansen, säger hon. En annars balansfaktor är Helsingborg, hemstaden som fortfarande är basen för företaget. På frågan om varför hon valt att behålla huvudkontoret i Helsingborg och inte flytta till någon av de större städerna svarar Linda att det finns många fördelar. – Det är lite mer lugn och ro. Sen är mina medarbetare väldigt lojala och vi har inte alls samma ruljangs av personal som man har i många större städer. Det ger en stabil grund av kompetens. Sen är det inte på långa vägar lika dyrt med kontor till exempel, men visst blir det många resor till Stockholm också. Men är det inte svårt att hitta den kompetensen som krävs i en liten stad? – Jo visst kanske det är så, men det är inget problem

36

"Vi försöker redan nu locka ungdomar till oss. Vi ser det som en stor tillgång vid planering och utveckling framåt, när vi tittar på mobila lösningar till exempel. Det är ju dem som är våra framtida kunder" som vi har stött på hittills. Jag letar ofta efter motpoler så att vi kan komplettera varandras kunskaper. Söker vi personal gör vi ofta det via moderna kanaler som LinkedIn och våra egna plattformar. Jag har alltid varit en så kallad early adopter och använt till exempel sociala medier för att sprida Flygstolen som varumärke. Vilket jag tror har varit en del av min framgång, säger hon och fortsätter: – Sen tror jag att det handlar om att vara lite trendkänslig. Jag reser mycket själv och vet vad jag själv vill ha, vad jag uppskattar både när jag reser privat och i jobbet.

▶▶


PAC K I N G B AG S F O R E V E RY D AY SIT UAT IO N S The Companion series will help you organize your belongings throughout your trip. On the way to new business or when taking the kids to school.

www.sottcay.com 37


Linda Bjernstål Ålder: 38 år. Bor: Viken, Helsingborg. Familj: Två barn. Gör: VD för flygstolen.se. Utbildning: Gymnasiet. På fritiden: Umgås med familjen, cykling, tennis och segling. Alltid på affärsresan: Datorn, pumps och läppglans.

38


Skrotfrag återvinner för framtiden Skrotfrag är en koncern med 20 anläggningar i södra och mellersta Sverige. Våra anläggningar tar emot, förbehandlar och fragmenterar alla typer av järnskrot samt bilar, vissa av anläggningar har även kapacitet för tunga fordon, elektronik och vitvaror. Vi strävar efter minsta möjliga miljöpåverkan genom mesta möjliga återvinning. Välkommen in på vår hemsida och hitta din närmaste anläggning!

Skrotfrag AB Box 11, 424 21 Angered, Sweden Tel: +46 (0)31 332 39 90

info@skrotfrag.se www.skrotfrag.se org.no:556159-6759 39


Vad har du för favoritresmål? – Det är så svårt att bestämma sig för ett specifikt när det finns så många. Det beror mycket på sällskapet och vad man vill ha ut av resan. Men Palma återvänder jag till, sen älskar jag Kalifornien, Sydafrika och Maldiverna. Jag reser gärna tillbaka till platser jag redan besökt, men då bor jag alltid på ett nytt ställe. Samtidigt som det är så härligt att testa något nytt. Se en plats som jag inte besökt tidigare. Vad gör du om fem till tio år? – Jag hoppas kunna ägna mig mer åt styrelsearbete. Hjälpa företag med den kunskap som jag har lärt mig, dela med mig helt enkelt. Det är fortfarande många som har svårt att lyckas och komma online på ett bra sätt. Där tror jag att jag har något att tillföra. Sen vet man aldrig. Det händer så mycket bara på tre månader i resebranschen. – Själv har jag inte haft någon speciell mentor även om jag kunnat utbyta tankar med dem som jobbat nära mig, till exempel min revisor, och de tekniker som jobbat med Flygstolen sedan start. Det skulle jag också vilja fördjupa mig i. Helsingborg har bland de allra högsta siffrorna för ungdomsarbetslöshet i landet. Vi försöker redan nu locka ungdomar till oss. Vi ser det som en stor tillgång vid planering och utveckling framåt, när vi tittar på mobila lösningar till exempel. Det är ju dem som är våra framtida kunder. Så kan vi hjälpa varandra vore det toppen. Du har själv inte pluggat på universitetet, är det något du ångrar idag? – Nej, men jag tycker det är bra med en

40

"Det är många som kan bli upprörda över att jag är ganska rak på sak, öppen och säger vad jag tycker. Att jag inte alltid passar in som en klassisk företagsledare. Men varför måste jag göra det?" universitetsutbildning oavsett vad man väljer att läsa. Det är nyttigt att få de akademiska verktygen inom språk och arbetssätt. Det som kommer med universitetsstudierna oavsett vilket ämne man läst. Samtidigt finns det så många vägar man kan ta. Där det viktigaste är att hitta en väg som passar en själv. En väg som gör att man vill lära och utvecklas inom något. Skolan passade inte mig då, jag var mer hands on. Jag gick min egen väg och det gick också bra. Vilket jag tycker är viktigt att stå för. Det är minst lika viktigt att våga var sig själv och att visa att allt inte behöver vara på ett visst sätt. Jag är ganska rakt på sak, öppen och säger vad jag tycker. Det är många som kan bli upprörda över det. Att jag inte alltid passar in som en klassisk företagsledare. Men varför måste jag göra det?


Hitta billigaste flygbiljetten från Stockholm till 13 inrikesdestinationer. Hos Umeåflyg väljer du bland alla flygbolag som flyger sträckan och kan kombinera ungdomsrabatter med vanliga lågprisbiljetter. Flyg ut med ett flygbolag och hem med ett annat, och samla bonuspoäng hos båda. Bygg din egen resa idag på www.umeaflyg.se!

Hos oss kan du jämföra priser till och från Umeå, Stockholm, Skellefteå, Luleå, Göteborg, Åre/Östersund, Sundsvall, Visby, Ronneby, Växjö, Kiruna, Malmö, Ängelholm och Kalmar/Öland.

41

Boka resan på www.umeaflyg.se


Malmö Centralstations banhallar, 1924, Moelven Töreboda. Foto: Sören Håkanlind.

DET GODA BYGGANDET Redan 20-talets banhallar var fantastiska exempel på innovativ arkitektur som byggde på avance rade tekniska lösningar i trä. I dag står modernt träbyggande för flexibla byggsystem som både klarar av stora spännvidder och extrema laster. Framtidens byggande kommer kräva att vi använder våra resurser bättre. Trä är det enda förnybara byggmaterialet i en byggnad och binder koldioxid både där och som ett träd i skogen. Tillsammans med god arkitektur skapar vi vackra och hållbara byggnader för framtidens biobaserade samhälle.

trabyggnadskansliet.se

Vår metod är lika enkel som den är effektiv och genomtänkt! Från ord till handling - operativt och strategiskt stöd för att på bästa och snabbaste sätt nå framgång och resultat på exportmarknaden.

Interimsexpert vid behov och önskemål.

Operativa och strategiska internationella experter.

Internationellt affärs- och marknadsstöd.

Totalt ca. 200 års internationell kompetens.

Projektstöd vid export och utlandsetablering.

Erfarenhet av ca. 50 internationella marknader.

08-50 636 223 | www.gravity.nu

42


Vi ger dig rejält stöd i arbetet med att hantera sjukfrånvaron

Genom våra tjänster får du avancerade verktyg i arbetet med att stötta dina sjuka medarbetare och sänka sjukfrånvaron. Som exempel kan dina medarbetare få medicinsk rådgivning till sig själva och sina barn i samband med sjukfrånvaron och du får hjälp med administration och överblick. Nära en halv miljon anställda använder redan sjuk- och friskanmälan i Sverige, vilket är bra. För det är hur vi hjälper de sjuka som är nyckeln till ett friskare företag. Kontakta oss på tel 08-528 528 00 eller maila till info@medhelp.se, så berättar vi mer.

www.medhelp.se

43


aktuellt affärsresetrender

Det nya resandet Affärsresandet befinner sig i ständig förvandling. Det är inte mycket mer än tio år sedan Concorden lades i malpåse men under det närmaste decenniet väntas flera snabba alternativ. Affärsresenären har tittat på några av de nya påfund som kan komma att påverka affärsresandet. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

44


45


C

oncorden må vila i frid men nya överljudsplan för persontrafik är på gång. Senast man kunde färdas över Atlanten i den dubbla ljudhastigheten var 24 oktober 2003 då British Airways ordinarie avgång lyfte från New York till London, en resa på lite under tre timmar jämfört med de sju-åtta timmar det tar för ett konventionellt plan att trafikera sträckan. Skälet var bristande lönsamhet men det som i första hand fällde Concorden var den häftiga bränsleförbrukningen, de kraftiga ljudbangarna som begränsade planets möjligheter att flyga över land och den minskade efterfrågan efter olyckan i Paris år 2000 då ett av Air Frances plan störtade kort efter start. Därför finns det kanske skäl att ta de senaste uppgifterna om att det europeiska konsortiet Airbus i dagarna inlämnat en patentansökan till det amerikanska patentverket om ett överljudsplan för persontrafik som ska kunna färdas med en hastighet som motsvarar tredubbla ljudhastigheten. Planet, som fått arbetsnamnet "Son of Concorde", är tänkt att trafikera sträckan New York–London på en dryg timme med en hastighet av omkring 4 000 km i timmen. Airbus säger att plantypen tagits fram för i huvudsak "affärsresenärer och VIP-personer som behöver kunna åka fram och tillbaka mellan New York och London på en och samma dag”. Planet är också tänkt att kunna användas i militära sammanhang för strategisk spaning och för brådskande transporter av exempelvis kommandostyrkor eller viktiga produkter. Enligt de uppgifter som inlämnats till det amerikanska patentverket ska planet lyfta nästan vertikalt för att sedan lägga sig på en marschhöjd av 30 000 meter. Planet kommer vidare att kunna ta 20 passagerare och ha en räckvidd på 900 mil. Med tanke på de enorma bränslekostnaderna, som knäckte Concorde 1 tillsammans med en bristande efterfrågan, som väntas bli mångfalt större och den pågående miljödebatten är det tveksamt om Concorde 2 över huvud taget lämnar ritbordet. Ny generation överljudsplan för privatflyg Det amerikanska bolaget Spike Aerospace håller på att ta fram ett jetplan som ska kunna avverka sträckan London–New York på fyra timmar. Planet, som går under arbetsnamnet Spike S-512, ska kunna ta upp till 18 passagerare och beräknas tas i drift i slutet av 2018. Till skillnad från Concorden ska det här planet ha kapacitet att avverka sträckan Los Angele–-Tokyo på sex timmar. Men Spike är inte ensamma på marknaden. Där finns vidare Aerion Corporation som håller på att ta fram ett plan som ska ha en marschfart av 1,6 Mach, vilket motsvarar närmare 1800 km i timmen. Det beräknas komma i drift omkring 2020. En betydligt snabbare version är det plan som Hypermach Aerospace håller på att utveckla. Det är SonicStar och den första testflygningen är beräknad till 2021. Den kommer att bli dubbelt så snabb som Concorden med en beräknad hastighet på Mach 4 eller närmare 5 000 km i timmen. Planet kommer att kunna ta upp till 32 passagerare och vara betydligt mer bränslesnålt än exempelvis Gulfstream G650. Tyskarna yrkar på obemannat i framtiden Den tyska trafikledningsmyndigheten Flugsicherung har på senare tid aktualiserat frågan om att påskynda

46

utvecklingen av obemannade plan där trafikledningar skulle kunna ta över kontrollen av ett plan som kommit ur kurs eller på annat sätt hamnat på avvägar och landa det säkert. Detta sker naturligtvis med bakgrund av den senaste flygolyckan i Alperna då andrepiloten Andreas Lubitz låste ute kaptenen och medvetet körde in planet i en bergvägg varvid samtliga 150 ombordvarande omkom. – Vi måste tänka längre fram i tiden även om vi inte under innevarande decennium kan ta fram en sådan teknologi, säger Klaus Dieter Scheurle, som är chef för den tyska trafikledningsmyndigheten.

"Airbus har inlämnat en patentansökan om ett överljudsplan för persontrafik som ska kunna färdas med en hastighet som motsvarar tredubbla ljudhastigheten" Zeppelinare på längre sikt för persontrafik På ännu längre sikt finns helt andra alternativ. I Cardingtons hangarer nära Bedford i England, som en gång tiden var hem åt luftskeppen R 100 och R101, håller företaget Hybrid Air Vehicles på att vidareutveckla en luftfarkost som ska revolutionera flygindustrin. Med på ett hörn är svenska företaget OceanSky, som i första hand har till uppgift att certifiera farkosten


returresor. PrivateFly, som grundades för snart ett halvdussin år sedan, hävdar att man har tillgång till drygt 7 000 jetdrivna privatflygplan runtom i världen och att man kan garantera att hugade resenärer kan vara i luften på mindre än 45 minuter. Fresh Jets, tar ingen startavgift utan där betalar man från 799 amerikanska dollar för varje flygning. Bolaget har tillgång till 1 200 flygplan. Nya projekt med renodlad business Historien har varit fylld av misslyckanden med flygbolag som satsat på en renodlad business klass. Pionjären var MGM Grand Air som 1992 flög en DC-8 mellan New York och Las Vegas men även trafikerade Los Angeles med bara 34 pax ombord. Bolaget använde också en Boeing 727 för kortare rutter. Men tre år senare var det slut. Nästa gäng till rakning var Eos, MaxJet och Silverjet men de gick också snabbt i konkurs 2008 efter det att oljepriserna rakat i höjden och låg över 100 dollar fatet. Andra flygbolag satsade istället på specifika rutter. Ett sådant var British Airways som började flyga från London City Airport till JFK i New York i en Airbus A318 för snart fem år sedan och i år började Qatar Airways trafikera sträckan Doha–London Heathrow i en Airbus A319 med renodlad affärsklass. Franska La Compagnie började trafikera sträckan Paris Orly–New York Newark förra året och kom tidigare i år i gång med trafik mellan London Luton och New York Newark. Och nästa år väntas Odyssé Airlines flyga renodlad business från London City Airport till New York.

i enlighet med svenska civila luftfartslagar för att i framtiden tillhandahålla frakt – och transporttjänster av gods och passagerare men även brandbekämpning och katastrofhjälp. – OceanSky kom in i bilden för två år sedan när farkosten fortfarande hade militär status men arbetar nu tillsammans med Trafikverket, Transportstyrelsen och Energimyndigheten för att farkosten ska få tillstånd att i första hand påbörja transporter av frakt i Sverige, säger Carl Oscar Lawaczeck, som har en gedigen bakgrund i flygbranschen. Han sade att företaget just nu är involverat i ett förkommersiellt stadium och att Airlander kommer att kunna visas upp i Sverige i mitten av 2016 och komma i drift senast 2017. Man räknar med att utveckla ytterligare två versioner, Airlander 60 och Airlander 200 som ska ha kapacitet att ta 60 respektive 200 ton frakt. När det kan bli aktuellt med persontransporter ville han inte uttala sig om. Airlander 10 mäter 92 meter på längden och är därmed drygt sju meter längre än världens största fraktflygplan, ryska Antonov AN-225 och kan hålla sig i luften i flera veckor i sträck. Den kan landa nästan överallt där det finns ett platt markunderlag eller vatten och dess fyra motorer konsumerar bara en femtedel så mycket bränsle som ett motsvarande trafikflygplan. Farkosten kan färdas med en hastighet av upp till 150 km i timmen så det är betydligt långsammare än ett trafikflygplan men det är grönare och tystare. Bokning av det jetdrivna privatflyget Tack vare moderna appar är det idag möjligt att boka platser på det jetdrivna privatflyget där plan annars skulle flyga halvfulla eller ibland nästan tomma på sina

"OceanSky kom in i bilden för två år sedan när farkosten fortfarande hade militär status men arbetar nu tillsammans med Trafikverket, Transportstyrelsen och Energimyndigheten för att få tillstånd att påbörja transporter av frakt i Sverige" Hård kamp om passagerarna i första klass Det känns som en evighet sedan Jan Carlsson deklarerade att förstaklassavdelningen var världens dyraste restaurang och kastade ut den från SAS och så gjorde så småningom även andra stora europeiska reguljärbolag när det gällde trafik inom Europa. Men i Mellanöstern och delar av Asien gäller idag helt andra regler även om det finns en del europeiska bolag som antagit den kastade handsken. I takt med att business class-produkten ständigt utvecklades har företrädarna för första klass tvingats arbeta ännu hårdare för att skilja sig från de andra klasserna. Medan flera flygbolag som Singapore Airlines, Asiana Airlines och Emirates, erbjuder sina kunder egna sviter, gick Etihad förra året på knockout då man lanserade sin

▶▶

47


version av första klass – Residence – på invigningsflighten i A380 på rutten från Abu Dhabi till London Heathrow i december förra året. Till sommaren kommer det att också att finnas ytterligare en A380 som har samma svit eller som man hos Etihad kallar trerummare med privat dusch. I sviten, som är belägen i nosen på superjumbon, finns ett utrymme som påminner om ett vardagsrum med en dubbelottoman med plats för en eller två gäster och en 32 tums-TV, ett badrum med dusch och ett sovrum med en dubbelsäng. I priset ingår också egen chef som Residence och de mindre nio lägenheterna i första klass. Dessutom har Residence en egen butler som utbildats av Savoy Residence. Hyggligt stora spenderbyxor behövs här. Vid premiärturen förra året kostade sviten på sträckan Abu Dhabi– London 134 000 svenska kronor.

ökat benutrymme, toalettartiklar från exklusiva företag och bättre mat till att ha blivit en egen klass. Air New Zeeland har fasta skalstolar på sina Boeing B777-300ER och en skiva mellan stolarna som lyfts upp och bildar ett gemensamt matbord. Air France, China Airlines och Japan Airlines har också installerat fasta skalstolar som är på samma nivå som affärsklassen var förut. I mars avslöjade British Airways att man hade tagit patent på en ny konfigurationsdesign för hur sätena grupperas i kabinen. En del av stolarna placeras i färdriktningen, en del åt motsatt håll och de är dessutom skilda åt av skärmar för att öka avskildheten.

Flygplatser som nöjescentra I takt med att efterfrågan på flygandet ökar blir flygplatserna allt större och bättre. Singapore Changi utses med Slimmad ekonomiklass viss regelbundenhet – I många år har till världens bästa flygbolagen tagit fram flygplats varje år och nya och generösare där finns anläggningar koncept när gäller som bland annat en första klass, business fjärilsträdgård, en och premium swimmingpool högst economy medan upp på taket och flera ekonomikabinen har biografer men man har satts på undantag, en mycket mer ambitiös säger Jeremy White, framtidsvision. Under en av cheferna för de tre närmaste åren designfirman Seymour planeras för ytterligare Powell i London. en utbyggnad som ska Och vid den senaste stå klar 2018 med en trenden i ekonomi glaskupol under vilken håller man fast vid det kommer att finnas den modellen. Det trädgårdar på totalt senaste är få in allt 22 000 kvadratmeter, fler passagerare i ett Yotel med 130 ekonomiklassen. rum, 300 butiker Först ut var Emirates och restauranger, som lanserade luftkonditionerade konfigurationen med promenadspår i Forest tio säten i bredd på sin Valley och ett 40 meter Boeing 777 istället för högt Rain Vortex nio. Samma utveckling – världens högsta Flygplatsen Singapore Changi där det bland annat finns syns i Boeing 787 vattenfall inomhus. en fjärilsträdgård, swimmingpool och flera biografer. Dreamliner där de London Heathrow har flesta flygbolagen femstjärnig status och valt konfigurationen av flera skäl kommer 9 i bredd istället för modet först. Terminal varianten 2-4-2 som Boeing föreslog. Det här gäller också 5, som skapats med tanke på affärsresenärer, har butiker Airbus nya modell 350 där Air Asia X har beställt en av samma dignitet som de på Oxford Street så där hittar konfiguration med tio säten i bredd. du bland annat butiker från Burberry, Dior, Mulberry och Gucci. Och en filial till Harrods. Premium economy på frammarch Schiphols airport i Amsterdam, som själva kallar sig Efter en trevande start har premium economy nu ”flygplatsstaden” har en imponerande samling aktiviteter etablerats och godtagits av de flesta större flygbolagen och för sina resenärer. Där finns allt från ett kasino och nu senast anslöt sig Lufthansa och Singapore Airlines till meditationscentrum till konstgalleri och bibliotek medan klubben. Hong Kongs flygplats kan ståta med världens i särklass Men det har tagit lång tid och ingen kunde ha bästa flygplatshotell – Regal – en golfbana på nio hål och förutspått att det skulle ta drygt 20 år att slå igenom efter en Imax-biograf. det att Eva Air från Taiwan som första bolag i världen lanserade konceptet i början av 1991. Som jämförelse tog Flådiga vandrarhem på uppgång det bara ett decennium för affärsresenärerna att ta till sig En helt ny typ av övernattning håller på att breda business class. ut sig. Det är vad man skulle kunna kalla för ”flådiga Det här är en avdelning som utvecklats från att ha vandrarhem”. En av dem är Generator Hostels som idag varit en förbättrad version av ekonomiklassen med finns i en rad europeiska städer däribland Köpenhamn.

48

▶▶


Konsten att äga rätt samling

samhällsfastigheter

Hemfosa Fastigheter fokuserar på samhällsfastigheter med skolor, vård, omsorgsboenden, polis, rättsväsende och myndigheter som hyresgäster. Av flera goda skäl. En specialiserad partner Som specialister på samhällsfastigheter kan vi vara en långsiktig partner till stat, kommun och andra anordnare av skattefinansierade verksamheter. Det gör oss också till en intressant part i utvecklings-projekt för att skapa moderna lokaler till specialist-vård och omsorg, områden där behoven av nybyggnation är stora. Och vi vill och kan fortsätta växa. En specialiserad aktie Med en övervägande andel samhällsfastigheter i vårt fastighetsbestånd har vi stabila hyresgäster. Det ger oss trygg intjäning och möjligheter att skapa god avkastning för våra aktieägare. Hemfosa är det enda börsnoterade fastighetsbolaget i Sverige inriktat på samhällsfastigheter.

366 193 30mdkr Fastigheter totalt

Samhällsfastigheter

Fastighetsbestånd inkl joint ventures

Konsten att skapa värde På Hemfosa drivs vi av att utveckla, att se möjligheter andra ännu inte sett. Vi samlar, förädlar och vårdar ömt. Men säljer också det som inte längre passar in. Lite som att forma en värdefull konstsamling. En hållbar kombination som gynnar våra ägare, hyresgäster och medarbetare. Vi kan fastigheter — och vi är experter på att äga rätt samling.

www.hemfosa.se

49


Jag tillhörde själv dem som tvivlade på uppslaget men tillhör numer den skara som med viss regelbundenhet frekventerar dem när det handlar om en enstaka övernattning. Generator Copenhagen är tveklöst värt en mässa – bra läge på Adelsgade i centrala Köpenhamn, nära bra shopping och krogliv (Bistro Victor knappt 100 meter från hotellet). Och vandrarhemmets general manager Christopher Alm är nöjd med utvecklingen. – Vi ser allt fler affärsresenärer här även om vi gärna skulle se ännu fler. Och de som övernattar kommer vanligtvis tillbaka, säger Alm. Det enda vandrarhemmet i samma anda i Sverige är STF City Hotel i Göteborg. Det ligger i ett helt nyrenoverat kvarter vid ena ändan av Drottningtorget i Nordstan 300 meter från Göteborgs Central och en hållplats för flygbussen ut till Landvetter. Kapselhotell med bra priser Små sovkabiner har i decennier varit en stor hit i Japan där japanska affärsmän övernattade efter en våt natt på stan då de var för packade för att åka hem till tanten. De är på cirka 3 kvadratmeter och staplade på varandra, man kan tro att det handlar om tvättmaskiner. Nine Hours invigde nyligen en anläggning på Tokyos internationella flygplats, Narita, med 129 sovkabiner som kostar från ungefär 100 svenska kronor i timmen. Konceptet har redan tidigare införts i Väst. Yotel har sovkabiner på 7 kvadratmeter att hyra på Londonflygplatserna Heathrow och Gatwick och Schiphol i Amsterdam. Bloc hyr ut rum på 9,5 kvadratmeter på Gatwick, Napcab har sovkabiner på 4 kvadratmeter på Münchens flygplats och på Helsingfors flygplats finns GoSleeps sovkabiner. Ny metod för passkontroll I och med att allt fler människor använder sig av flyget, kommer allt fler flygplatser att installera automatiska anordningar för att passera passkontrollen och att använda sig av teknologi som biometriska e-pass för att identifiera ansikten och gång för att övervaka köer och trafik i terminalerna. Det torde vidare innebära att det blir allt vanligare med scanning av fingeravtryck och kroppsscanning. Londonflygplatsen Gatwick har redan installerat ett elektroniskt system som kontrollerar hur lång tid det tar för passagerare att ta sig igenom säkerhetsproceduren genom att scanna deras ansikten och irisar och sedan konvertera informationen till en kod för att bevara integriteten. Lite oroande är kanske utsikterna för att man i framtiden kommer att använda sig av så kallad “inbäddad biotech”, där microchips opereras in under huden som personliga ID som skulle kunna ha samma funktion som pass. Biluthyrning på nytt sätt Biluthyrare som Sixt, Hertz och Zipcar använder sig av mobila appar för att göra det lättare för kunderna att var och när som helst snabbt få tag på och lämna en bil i

50

"Små sovkabiner har i decennier varit en stor hit i Japan där japanska affärsmän övernattade efter en våt natt på stan då de var för packade för att åka" stadskärnor och på flygplatser. De förfogar alla över bilar som är utspridda så du inte ens behöver bege dig till ett uthyrningskontor eller ens tala med personalen. Självkörande bilar Innan Claes Tingvall slutade som trafikgeneral på Trafikverket gjorde han ett inhopp i debatten om självkörande bilar. – Vi kan nu också skönja en stark ökning av självkörande bilar inom den närmaste femårsperioden. Självkörande bilar är oändligt mycket säkrare och tar inte de risker som tas av den mänskliga faktorn, i synnerhet på långsträckor då bristande koncentration i kombination med trötthet även kan få rutinerade förare att slappna av ett ögonblick. Den självkörande bilen är egentligen en förlängning av det första steget i den här utvecklingen med farthållare. Det innebär att trafikanter som kör långa sträckor kan ägna sig åt något intressantare än att ligga och mala på motorvägen, säger Tingvall. Och det är säkerligen en inställning som kan förväntas ge mothugg i trafiksamhället. Göteborg blir inom kort arena för världens största storskaliga pilotprojekt för självkörande bilar. Det kallas ”Drive me – självkörande bilar för hållbar mobilitet” säger Anders Lie på Trafikverket. – Projektet ska påbörjas 2017 och pågå till 2019. Det inriktas på ett antal olika områden, bland annat hur autonoma fordon kan ge samhälleliga och ekonomiska fördelar i form av förbättringar av trafikflöden, miljö och säkerhet, säger Lie vidare. Ett hundratal bilar ska testas i vardagstrafik på allmän väg i Göteborg. De självkörande pilotbilarna ska testas på 50 kilometer utvalda vägsträckor i och omkring Göteborg – flerfiliga vägar med tät pendeltrafik och frekventa köer. Självkörande bilar betraktas som en viktig lösning för att ▶▶


Nordens största lagerhållare av speciallegeringar och titan • • • • •

Dagsaktuell lagerlista online Komplett servicecenter Vattenskärning Vi skickar er order samma dag Mer än 100 års erfarenhet

Nordens största s största lagerhållare av lagerhåll Nordens största lagerhållare av speciallegeringar och titan egeringar och titan Nordens största lagerhållare speciallegeringar och titanav

Nordens största lagerhållare speciallegeringar och titan speciallegeringar och titan • Dagsaktuell lagerlista online

• Dagsaktuellonline lagerlista online ell lagerlista • Dagsaktuell lagerlista online • Komplett servicecenter • Komplett servicecenter • Komplett servicecenter servicecenter ••Vattenskärning Vattenskärning • Vattenskärning • Dagsaktuell lagerlista online ••ViViskickar erorder order samma ärning skickar er samma dagdag • Komplett erservicecenter order samma dag ••Mer 100års årserfarenhet erfarenhet • Vi skickar Mer än än 100 r er order samma dag Vattenskärning • Mer• än 100 års erfarenhet • Vi skickar er order samma dag 00 års erfarenhet

• Mer än 100 års erfarenhet

www.haraldpihl.com

www.haraldpihl.com

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276 HX X-750 | Titan Grad 1 2 3 4 5 7 9 23

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276 HX X-750 | Titan Grad 1 2 3 4 5 7 9 23

l.com

www.haraldpihl.com www.haraldpihl.com

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625

| Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276 HX X-750 | Titan Grad 1 2 3 4 5 7 9 23

51


nå nollvisionen om dödsoffer i trafiken. Drive Me är ett gemensamt initiativ av Volvo Car Group, Trafikverket, Transportstyrelsen, Lindholmen Science Park och Göteborgs Stad. Och 2017 ska de första pilotbilarna ut och försöket ska pågå till 2019. – Vi får en inblick i de tekniska utmaningarna samtidigt som vi får värdefull feedback från riktiga kunder som kör i vardagstrafik på allmän väg, säger Håkan Samuelsson, vd vid Volvo Car Group. I Storbritannien räknar man med att ha både självkörande och delvis självkörande inom den närmaste tioårsperioden och försök görs redan i Greenwich. I USA väntas självkörande bilar vara på gatorna i 30 amerikanska städer i slutet av 2016. Google har arbetat på att ta fram självkörande bilar och redan testat dem i Kalifornien medan det sedan flera år funnits soldrivna, självkörande bilar i drift i det futuristiska projektet Masdar City i Abu Dhabi.

ske direkt mellan användare utan att någon tredje part är inblandad. Bitcoins lämpar sig därför utmärkt för snabba överföringar av pengar mellan företag och personer över hela världen. En transaktion kan bekräftas och bli klar på en timme jämfört med flera dagar som det tar för att genomföra internationella banköverföringar.

Snabböversättningar Att göra affärer över hela världen kommer att bli så mycket enklare med hjälp av ögonblicklig översättningsteknologi. Och förra året lanserade Skype en betaversion av Translator, ett hjälpmedel som gör det möjligt för två personer som pratar via en videoförbindelse att höra en konstgjord röst som direktöversätter vad som nyligen sagts. Den anses i dagsläget som lite långsam och begår en del misstag men i framtiden räknar man med att den skulle kunna integreras med stora videokonferenser. Google Translate inkorporerade nyligen Word Lens. Med hjälp av den kan du rikta kameran i din smartphone mot en vägskylt eller restaurangmeny och den kommer då att konvertera texten där till valfritt språk. Skype For Business kopplar ihop allt från kalendrar till office-paket då Microsoft numera äger Skype. Man kan koppla upp hela 250 personer i ett samtal, vilket underlättar för många företag som behöver hålla digitala möten. Utvecklingen av Skype och liknande tjänster skapar helt nya möjligheter för både privatpersoner med i synnerhet företag. Många anser att man kan både vara mer effektiva samt spara på miljön då vi slipper resor för att hålla affärsmöten. Det här ställer givetvis nya krav på hur vi hanterar våra möten, och hur vi faciliterar möten med deltagare som sitter på andra platser än i rummet vi befinner oss i. En ny typ av disciplin, agendor och uppförande krävs för att digital möten ska ersätta "live-mötet", men många har redan kommit en bra bit på väg. Med översättningsteknologin kan fler "träffas" och göra affärer var som helst, när som helst, vilket öppnar upp nya fantastiska möjligheter att hitta nya marknader.

Vad är då poängen med att skaffa sig bitcoin? – Det är en mycket bra och bortglömd fråga. I Sverige är det ingen mening att skaffa den. Några bitcoinister säger att den kan få stor betydelse i utvecklingsländer. Men även där finns bättre alternativ som mpesa, som garanteras av den kenyanska centralbanken. En fördel skulle kunna vara småköp. Men så länge växlingsavgifterna är det i mina ögon höga tveksamt, säger Hemberg vidare. Bitcoin-fansen talar om att valutan har en växande roll vid internationella betalningar. Några sådana bevis har jag inte sett. De syftar på att valutan skulle kunna passera gränser och system, utan att kosta extra. Det låter bra, men återigen saknas en tydlig bild.

Vi talade med Avanzas sparekonom Claes Hemberg och frågade honom om bitcoins har någon framtid i Sverige: – Som det ser ut just nu är svaret nej. Intresset är för smalt. Det är just nu främst IT-nördar som gillar den av mer experimentella skäl. Den praktiskt ekonomiska användningen har ännu inte blivit påtaglig. Det gör att allmänhetens förtroende är mycket bristfälligt. Valutan har hamnat i ett slags moment 22. Den måste få bred användning om vanligt folk ska börja bry sig på allvar. Och vem ska använda den om inte vanligt folk, säger Claes Hemberg.

"De självkörande pilotbilarna ska testas på 50 kilometer utvalda vägsträckor i och omkring Göteborg – flerfiliga vägar med tät pendeltrafik och frekventa köer"

Kryptovalutor I en värld med fluktuerande valutor innebär ofta köp och försäljning över gränserna att du riskerar att förlora på kurserna. Användandet av kryptovalutor eller digitala valutor som Bitcoin (BTC) löser detta problem då de har ett verkligt värde och kan användas internationellt. Förra året började Expedia på prov att använda Bitcoins som betalning vid hotellbokningar i USA. Holiday Inn Express i Brooklyn godtar Bitcoins vid sin frontdesk med BitPays betalningssystem. Med hjälp av bitcoins kan transaktioner

52

Hur är utbredningen i Sverige? – Nu erbjuder Stockholmsbörsen valutan. Det gör att priset för handeln har rasat rejält. Det är bra för de som vill köpa. Men det har gjort att de som tidigare agerade växlingskontor nu tappat stor intjäning. Men det finns ingen officiell statistik på utbredningen: Källorna som används är från bitcoin-fansen själva och är därför inte fullt trovärdiga, säger Hemberg. Det senaste inom kryptovalutorna? – En hel del pengar har plöjts ned för att utveckla olika tjänster inom tekniken. Om det blir något återstår att se. Det talas om betaltjänster för mikrobetalningar. Tänk att du betalar för per sekund du ser en film. Det kan skapa en mer flexibel användning. Men det lär ta mycket långt tid om någonsin innan vi betalar mjölken med bitcoin. Där finns så många andra enklare system, säger Hemberg. – Men motvinden har också blivit tydlig. Få handlar bitcoin. Få butiker erkänner valutan. Istället hörs om stölder av bitcoin, handel ska han manipulerats och användare sägs ha förlorat stora värden. Men eftersom ingen stat eller centralbank kontrollerar valutan är det svårt att belägga alla fakta. Istället har skepsisen vuxit och bitcoinvärdet rasat -85%. Från 1150 amerikanska dollar till 177 nyligen i januari. Jag som jobbar med pengar och sparande till vardags håller med om att banksystemet behöver utmanas. Men bitcoin och andra systervalutor har inte övertygat mig. Än. Även om de idag handlas på Stockholmsbörsen, säger Hemberg vidare.


A complete technology partner for industrial computers

Meet us at Elmia Nordic Rail, Jรถnkรถping 6-8 October Rugged and TESTED PRODUCTS suitable for the transportation industry from leading global suppliers. One-stop business partner with LOCAL OPERATIONS in Europe. Experience with SPEED, PRECISION AND SAFETY as well as GPS/ GPRS for positioning, global communication and infotainment. COMPLIANCE to transportation industry standards.

FOR MORE INFORMATION Tel: +46 8 501 688 00 sales@datarespons.se www.datarespons.com

53


Boservice i Malmfälten AB

Söker ditt företag bostad i Gällivare – Kiruna -­‐ Svappavaara? Vi hjälper dig att spara tid. www.eva-­‐allt-­‐i-­‐allo.com TEL: 0730-­‐91 35 70

cliffton_branschaktuellt_230x290mm.pdf 1 2015-01-27 10:44:58

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

TUNGA TRANSPORTER INOM INDUSTRI OCH GRUVA Gruvprojekt skapar behov av nya anrikningsverk, krossverk, infrastruktur och transporter.

Vårt mål är att öka våra kunders konkurrenskraft med systemlösningar som maximerar tiden för affärer och minimerar tiden för administration. Projektkraft och affärsnytta i ett och samma paket, med andra ord.

Cliffton tillhandahåller omfattande åtaganden inom gruvnäringen när det gäller transport- och maskintjänster. Vi på Cliffton lastar och transporterar det rågods som kommer med järnväg till Svappavaara åt LKAB. Vi sköter även om utlastning och transporter från LKABs dagbrott. Utöver driftuppdragen arbetar vi också med flera anläggningsprojekt i Svappavaara där vår personal och våra maskiner är engagerade. Stora omfattande projekt kräver såväl resurser i form av maskiner och duktiga medarbetare. Det är något som vi har på Cliffton. Dygnet runt, året runt.

LKAB Industriområde Svappavaara Box 1 980 20 Svappavaara www.cliffton.se

54


Server i molnet

- slipp hårdvara och serverbyten Fokusera på kärnverksamheten och låt oss sköta resten – vi sätter upp, underhåller och säkerhetskopierar åt dig. Kom åt servern varifrån som helst. Från endast 295 kr/mån Läs mer och beställ redan idag www.forss.se/server 0150-66 26 00

Vi har hjälpt företag att öka sin lönsamhet med hjälp av smarta IT-lösningar sedan 1998.

Hyrd server

Antivirus

Webbutveckling

Webbhotell

Webbyrå

Online backup

Domännamn

Exchange

Forss Webservice AB

0150 - 66 26 00

Orgnr 556828 -1553

Videvägen 15

info@forss.se

Grundat 1998

641 49 Katrineholm

www.forss.se

55


aktuellt lufthansa

Lufthansa

i blåsväder efter ny avgift

Nyligen uppgav Lufthansa att en avgift på 16 euro ska läggas på vid biljettbokning via externa bokningssajter. Ett besked som ogillas av aktörer i branschen. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

D

et tyska flygbolaget Lufthansa tillkännagav nyligen att man från och med september skulle lägga på en avgift på 16 euro på alla bokningar som görs via en GDS för flygningar med Lufthansa, Austrian, Swiss och BrusselsAirlines. Det gäller däremot inte för flygningar med Germanwings eller Eurowings och det kommer inte heller att bli några liknande avgifter för bokningar som sker direkt via flygbolagens egna hemsidor eller andra direkta försäljningskanaler. Avgiften är det senaste påfundet inom flygindustrin för att styra kunderna mot flygbolagens egna hemsidor. Kort efter det att Lufthansa gått ut med nyheten träffade man företrädare för branschen och man har fått positiva reaktioner från flera flygbolag som Air France och Emirates. Lufthansa gör gällande att den nya avgiften är berättigad på grund av de höga avgifter på 16 euro per biljett som GDS-bolagen lägger på och som Lufthansa nu vill lägga över på kunderna. GDS är de globala distributionssystem som all världens resebyråer använder och där flygbolagen lägger ut priser och tillgänglighet på sina biljetter. Före internet fanns inga andra sätt att boka flyg än via GDS. Idag har flygbolagen möjlighet att distribuera sina biljetter själva på en egen hemsida. Lufthansa räknar med att prisskillnaden mellan de globala bokningssystemen och bolagens hemsida ska generera mer nätförsäljning. Syftet är att få fler kunder att direkt bokningar istället för att använda de online-resebyråerna. Laurie Price, en expert med insyn i branschen, anser att detta inte bara skulle hjälpa flygbolagen att minska sina

56

▶▶


57


kostnader utan även ger dem möjlighet att puffa för sina egna tilläggstjänster. Bokningsbolagen i sin tur menar att deras plattformar är lättare att hantera och att de kan hålla priserna nere. Det finns två typer av hemsidor med prisjämförelser på nätet – de som agerar som nätresebyråer, som själva säljer sina biljetter och de som fungerar som "metasearch"motorer som styr konsumenterna till andra platser för att köpa sina biljetter. Price säger att Lufthansa kanske känt sig tvingade att agera för att öka sina intäkter. Bolagen rapporterade senast om en nettovinst för det gångna finansåret på 55 miljoner euro, en nedgång med 82 procent jämfört med föregående period. Skälen har varit ett antal strejker bland piloterna samt förlusten av ett av Germanwings flygplan i mars. – Om du studerar Lufthansas finanser närmare kan man konstatera att bolaget har haft tillräckligt med ekonomiska problem på sistone. Så de har studerat varenda möjlighet att öka sina intäkter och det är inte mycket mer de kan göra, säger Laurie Price.

58

"Lufthansa räknar med att prisskillnaden mellan de globala bokningssystemen och bolagens hemsida ska generera mer nätförsäljning" Resebyråbranschen har inte oväntat gått i taket och det gäller inte bara i Sverige utan även internationellt. Den svenska organisationen SBTA, som har omkring 250 medlemmar i Sverige i alltifrån små till stora internationella företag, säger att man inser att branschen behöver förändras och förnyas. – Vi är inte främmande för detta men förändringar och


förnyelse behöver skapas genom samarbete i branschen. Inför en förändring behöver dessutom alla aktörers behov ses över och tillgodoses, säger organisationens ordförande Lotten Fowler och påpekar att SBTA representerar en stor del av allt affärsflyg i landet. – Beskedet den 2 juni kom som en blixt från klar himmel och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. För slutkunden och företagen innebär konsekvenserna av beslutet en fördyring och försvåring. De nordiska föreningarna genomförde en snabb enkätundersökning, som visar att över hälften av medlemsföretagen allvarligt kommer överväga att exkludera LHG från sina företagsavtal 2016 och att lika många kommer att börja styra bort från LHG redan i höst, om avgiften skulle införas som planerat, säger Fowler vidare. Hon menar att SBTA:s systerorganisation i Storbritannien, ITM, konstaterat stora brister i det upplägg som Lufthansa aviserat och pekar bland annat på brister i så kallad interlining. Där om- eller avbokningar,

innebär ökade kostnader per transaktion för slutkunden och saknar integration med resebyråernas mid- och backofficesystem som för medlemmar är mycket viktigt för att hantera information, statistik och resenärsdata. Svenska Resebyråföreningen, SRF:s, paraplyorganisation i Bryssel, ECTAA, överväger möjliga rättsliga åtgärder mot Lufthansa och parallellt avser man också att informera om de praktiska konsekvenserna som flygbolagets tillkännagivande får för resebyråernas distribution och dess kunder. Denna extra kostnad kommer att påverka biljettprisets transparens och resebyråernas neutralitet. I slutändan kommer det naturligtvis också att öka totalpriset för resenären. – DCC kommer att öka kostnaderna för biljetter som bokats via nätresebyråer som Expedia och Opodo men vårt syfte är inte att förhindra någon från att jämföra priserna. Vår målsättning är att få till stånd en ökad transparens, säger Lufthansas presstalesman Martin Riecken. – Vår förklaring kan ses på två sätt. Det första är

▶▶

59


att bestämma de höga distributionskostnaderna för de globala distributionssystemen, som används av nätresebyråerna, med dem som i själva verket använder sig av tjänsterna istället för att distribuera dem jämnt för alla passagerare, säger Riecken. Riecken menar att utgifterna för Lufthansagruppen årligen uppgick till hundratals miljoner euro men ville inte vara mer specifik. – För det andra kommer vi att kunna utnyttja den större friheten i våra försäljningsaktiviteter och därigenom ge kunderna en skräddarsydd service som de efterfrågar, säger Riecken och fortsätter: – Flygbolagen kan för närvarande inte marknadsföra sina tjänster via alla försäljningskanaler, vilket är vanligt i andra branscher. Avtalen och strukturerna har tidigare hindrat någon form av avreglering på många områden. Detta vill vi ändra på med vår nya försäljningsstrategi där vi drar nytta av en större frihetsgrad i våra försäljningsaktiviteter så att vi kan erbjuda våra kunder de skräddarsydda tjänsterna som de efterfrågar på de platser där de letar efter dem. – Hittills har andelen intäkter från försäljning av flygbiljetter genom våra flygbolag minskat kontinuerligt. Medan andra service- och systempartners i värdekedjan dokumenterar ökande marginaler och avkastning, har

60

"De nordiska föreningarna genomförde en snabb enkätundersökning, som visar att över hälften av medlemsföretagen allvarligt kommer överväga att exkludera LHG från sina företagsavtal 2016" våra flygbolag tjänat mindre trots att de är de faktiska leverantörerna av flygtjänster. Vi vill motverka denna trend genom att rikta om vår försäljningsstrategi, säger Jens Bischof, styrelsemedlem i Lufthansa German Airlines och CCO för Deutsche Lufthansa AG. En talesman för Lufthansagruppen har sagt: ”Det här är en global fråga som berör alla länder och resebyråer över hela världen, oavsett de är traditionella eller agerar på nätet, berör bolag eller turister och som redan granskats juridiskt av The associations of European agencies.”

▶▶


61


Tyska resebyråföreningen, DRV, har varnat för att avgiften kommer att trissa upp biljettpriserna, minska transparensen då det gäller biljettpriserna för kunderna och avsevärt öka resebyråfolkets arbete. Merparten av det tusental resebyråer som ingår i AER-konsortiet har skrivit ett protestbrev till Lufthansas VD Carsten Spohr och hotat att istället boka sina biljetter hos andra flygbolag. Den betydligt mindre oberoende resebyråföreningen ASR har gått ett steg längre och tillskrivit EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager och vädjat till henne att ingripa och i sista minuten stoppa avgiften. ASR:s vicepresident Joachim Szech säger att avgiften berör travel agents över hela världen som är de enda som kan lämna transparenta erbjudanden till konsumenterna. Lufthansas egen portal erbjuder endast Lufthansagruppens egna flygningar och inga jämförelser med andra flygbolag. Den europeiska resebyråorganisationen Ectaa har redan framfört sitt klagomål till konkurrenskommissionären rörande Lufthansas avgift. Samtidigt verkar tyska tour operators, som bokar Lufthansas flygningar, ha föga val än att lägga på avgiften på sina paketpriser. Den tyska resebyrån Studiosus har redan informerat agenterna om att man kommer att lägga

62

"Den betydligt mindre oberoende resebyråföreningen ASR har gått ett steg längre och tillskrivit EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager och vädjat till henne att ingripa och i sista minuten stoppa avgiften" på den nya avgiften på paketpriserna för att täcka avgiften och en commission payment. TUI och Thomas Cook säger att de fortfarande ligger i intensiva förhandlingar med Lufthansa om avgiften. Lufthansas åtgärd har inte heller rönt någon popularitet bland tour operators och Rene Herzog, COO vid DER Touristik, sade i en kommentar att man inte förstått behovet av avgiften.


Av småföretagare - med småföretagare - för småföretagare Gör som 21 000 småföretagare redan gjort - bli medlem! Ta del av våra heltäckande trygghetslösningar och ett späckat förmånspaket.

Tillsammans skapar vi ett företagsklimat i världsklass.

www.smaforetagarna.eu 63


According to Swedish customers

2015

LEADER IN CREATING CUSTOMER VALUE Research by

Radars årliga och nordens största rapport runt upplevd IT-leverantörskvalitet visar att Caperio, sin vana trogen, igen placerar sig i den absoluta toppen när kunder i Sverige sätter betyg på sina leverantörer.

Vår idé är enkel: att med högsta service hjälpa företag och organisationer att utvecklas framgångsrikt genom att erbjuda IT-lösningar baserade på kunskap och god rådgivning. lead and response unit

www.caperio.se

Var rädd om miljön! EcoPar Bio är ett syntetiskt drivmedel som är helt fossilfritt. CO2-utsläppen minskar med upp till 90%. EcoPar Bio ger också 90% lägre halter av ohälsosamma avgaser än vanlig diesel. Passar alla dieselmotorer. Mer info på www.ecopar.se eller ring 031-711 50 20

64


Maxa helhetseffekten En genomtänkt helhet som innehåller rätt delar ger en riktigt stark totallösning. Hos Mitsubishi Electric Factory Automation får du marknadsledande produkter integrerade i en komplett automationslösning – allt från en leverantör.

https://se3a.mitsubishielectric.com

65


Fjällutsikt från stadskärnan! 1200 nya bostäder i Östersund, en av Norrlands trevligaste och snabbast växande städer.

Tallåsen

Totalt ca 400 bostäder. Blandade upplåtelseformer. Första inflytt sommaren 2017.

Remonthagen

Totalt ca 250 bostäder. Blandade upplåtelseformer. Första inflytt september 2016.

Tallåsen bjuder på storslagen utsikt över sjö och fjäll. Bo bekvämt med garage direkt under huset, och närhet till service, skolor och sportaktiviteter. Trygghetsboendet Lugnet

34 hyresrätter. För dig 70+ som är för pigg för äldreboende. Första inflytt sommaren 2016.

Ett delvis bemannat trygghetsboende som erbjuder många möjligheter till social samvaro med andra.

Magisk utsikt och högklassiga skidspår direkt runt knuten, samtidigt som hela stadens utbud ligger ett stenkast bort.

Fler områden kommer snart. Följ arbetet på: www.ostersundshem.se/nyhetsbrev Psst... Sugen på att flytta hit? Ställ dig i vår bostadskö redan idag!

www.ostersundshem.se • info@ostersundshem.se • Tel 063-14 04 00 BILDERNA ÄR ENDAST ILLUSTRATIONER, ÄNDRINGAR KAN TILLKOMMA

66


smarta resor – krönika travel management

Hur hanteras reserelaterade avtal? Väldigt många reseavtal förhandlas kalenderårsvis, vilket innebär att både den som ansvarar för avtalen och den leverantör man väljer att samarbeta med får mycket att göra i slutet av året. TEXT: BARBRO KÖHLER

F

örhoppningsvis blir det fler och fler som inser att det faktiskt går lika bra att träffa avtal vid andra tidpunkter under året. När det gäller resebyråavtal så brukar dessa också sträcka sig över flera år med möjlighet till förlängning. Dessvärre är det inte alls lika vanligt att till exempel hotellavtal sträcker sig över flera år, vilket vore fullt möjligt. Det viktiga när det gäller avtal är att ha så bra avtal som möjligt – inte så många som möjligt. När en leverantör märker att man verkligen styr mot de avtal man har träffat så är förutsättningar vid omförhandlingar betydligt bättre än om det visar sig att man inte levt upp till och kanske inte ens försökt leva upp till de mål man en gång satte. Självklart händer det ibland saker som gör att förutsättningarna förändras, men med ett väl fungerande samarbete mellan kund och leverantör brukar det alltid lösa sig på bästa möjliga sätt. En analys av skillnaden i hotellpriser i Stockholm för några år sedan visade att genomsnittspriset för hotellnätter som tillbringats på avtalshotell var 22 % lägre än för de nätter som tillbringades på icke avtalshotell. Att kunden dessutom kunde visa att andelen avtalshotell som använts var 90 % var det självklart ett bevis på ett bra samarbete. Sedan finns det naturligtvis andra stora fördelar, till exempel när det vid vissa tidpunkter kan vara svårt att få hotellrum. Med största sannolikhet försöker hotellen då i första hand hjälpa sina trogna kunder. I dagens läge har ju tyvärr många organisationer tagit bort sin Travel Manager-funktion och enbart gjort det till en inköpsroll. Visst behöver man duktiga inköpare men när det gäller resor så är det så mycket mer som bör ingå i den rollen för att göra resandet så bra som möjligt för resenärerna. Varje år när man passerar 11 september så går tankarna tillbaka till det som hände i New York då. Det många kanske har glömt är att det då inte var lätt att få reda på om man hade några resenärer där. Efter det så startade resebyråerna skapandet av spårningssystem – vilket idag är en självklarhet. När askmolnet dök upp

på Island nio år senare var läget helt annorlunda. Under förutsättning att resan bokats via företagets anlitade resebyrå kunde man på väldigt kort tid identifiera de medarbetare som befann sig på platser varifrån man bokat flygresa hem. Som bekant tog det flera dagar innan flyget gick igen och det gällde såväl att göra det bästa möjliga för de drabbade resenärerna. Såväl privatresenärer som affärsresenärer lärde sig av detta att packa ner till exempel mediciner och linser för lite längre tid än resan är tänkt att ta.

"Självklart händer det ibland saker som gör att förutsättningarna förändras, men med ett väl fungerande samarbete mellan kund och leverantör brukar det alltid lösa sig på bästa möjliga sätt" Läget runt om i världen är tyvärr sådant att man bör ägna god tid åt att kontrollera hur det är på just den utrikesplats man har för avsikt att besöka. Utrikesdepartementet har på sin hemsida utmärkt information om hur läget är i olika länder. I dagsläget avråder man från resor till drygt 40 länder. Departementet har också mycket annan värdefull information om resande och även en app som man gratis kan ladda ner. Det kan givetvis inträffa saker även om man befinner sig i ett land där man normalt kan känna sig trygg. Om man till exempel hamnar på sjukhus i ett land utanför EU så kan det bli både dyrt och besvärligt att komma därifrån. Det är därför mycket viktigt att alla företag och organisationer också har väl fungerande reseförsäkringar för sina medarbetare och även ser till att alla resande har tillgång till försäkringsinformationen.

67


karriär

Bloggen – ett bra verktyg för din marknadsföring Syns ditt företags produkter eller tjänster i rätt bloggar ger det också effekt i form av nya kunder och beställningar. Här tipsar Käthe Nilsson från Bloggagenturen.se om hur du använder dig av bloggar.

1. Bloggare med din målgrupp För att samarbetet ska få effekt är det viktigt att bloggarens läsare matchar dina kunder. Se alltså till att läsarna motsvarar din målgrupp. Om din målgrupp är män över 40 år ger det inte så bra effekt att samarbeta med en 15-årig bloggare.

2. Hitta lämpliga bloggare Ta dig tid att leta upp rätt bloggar. Använd dig av Google och Bloggportalen.se för att hitta lämpliga kandidater. Läs kommentarer i bloggar du fastnar för och hitta på så sätt länkar till fler bloggar som kan passa ditt företag.

3. Kontakta bloggare på rätt sätt Se till att hålla en trevlig och personlig ton samtidigt som du sticker ut. Första mailet får gärna vara kortare – skicka inte mängder med bilder och filer, för då är risken att mailet slängs direkt. Skicka gärna en påminnelse om bloggaren inte svarat inom en vecka. Bloggare får många mail angående samarbeten så ge inte upp efter bara ett mail.

68

4. Bloggkampanj med tävlingar och rabattkoder Inled samarbeten med de bloggare som blir intresserade av dina produkter eller tjänster. Det kan vara produkttester, rabattkod till läsarna, rabattkod till bloggaren, tävling eller annat skoj. Använd bloggarnas kunskaper om vad deras läsare gillar bäst. Avsluta alla bloggkampanjer med en rabattkod och se till att bloggaren länkar tydligt till din sida.

5. Håll koll på regler och lagar Om du betalar bloggaren för att synas i ett inlägg är det viktigt att bloggaren nämner det, till exempel ”i samarbete med ”företagsnamnet” kan du vinna en cykel här i min blogg”, annars följer ni inte marknadsföringslagen. Tävlingar kräver en prestation av vinnaren och det får inte vara slumpmässigt vem som vinner, för då anses det vara ett lotteri enligt Lotteriinspektionen. Lotterier måste godkännas innan vilket inte tävlingar behöver göras.


F O RT B I L D N I N G

Ge dina medarbetare ett universitet! Uppsala universitet är Sveriges ledande aktör av fortbildning för offentliganställda. Med världsledande forskning och praktisk erfarenhet skapar vi utbildningar som lyfter din organisation. Kontakta oss för att diskutera era behov av fortbildning. www.uu.se/uppdragsutbildning

69


karriär annika wihlborg

Struktur och förmåga att vidareutveckla dina idéer kan göra dig till framtidens innovatör

M

ånga människor är innovatörer utan att veta om det. Individer som ofta stöter på vardagsproblem och tänker att det borde finnas en smartare lösning på ett problem har ofta en innovatörsådra som de kan få utlopp för. Ta för vana att skriva ner dina idéer så fort du kommer på dem. Det kan röra sig om alltifrån en tjänst som gör det enklare och smidigare att betala för sin parkering till en teknisk uppfinning som påminner människor om när det är dags att byta glödlampor hemma, säger Tor Sjödin, vd på iRezQ, ett företag som utvecklat en app som i realtid varnar trafikanter i samband med trafikolyckor. Satsa på att utveckla en innovation i taget Tor Sjödin, som genom åren utvecklat alltifrån innovativa presentkortstjänster till tjänster som gör det möjligt att skicka paket utan mänsklig handpåläggning, lever idag på sina innovationer och har många tips att dela med sig av till blivande innovatörer. – När du väl hittat en innovation du vill satsa på gäller det att du satsar fullt ut på just den. Satsa på att skapa en strukturerad process för hur du ska arbeta med din innovation. Börja med att undersöka om någon annan tänkt i samma banor som dig. Om det visar sig att din innovation redan finns på marknaden bör du fokusera på en annan idé. Fokusera på att utveckla en idé i taget, säger Tor Sjödin.

Att vara innovatör och förverkliga sina idéer på nya produkter och tjänster är både utmanande och utvecklande. Nyckeln till framgång är att tillvarata de idéer och uppslag som dyker upp i vardagen och att arbeta enligt en strukturerad process för att lyckas kommersialisera en produkt eller tjänst som kan underlätta vardagen för andra människor. TEXT: ANNIKA WIHLBORG

eller ett helt nytt koncept som hittills inte är känt. En lönsam innovation kan lika gärna vara ett annorlunda utbildningskoncept, en nyskapade tjänst eller en modifikation av befintliga tekniker som tillhandahåller nya användningsområden. Be erfarna innovatörer om råd – Säkerställ att du har ordentliga marginaler på den tjänst eller produkt du uppfunnit. Som nybörjarinnovatör är det lätt att underskatta vilka marginaler som krävs för att en innovation ska bli lönsam och lägga grunden till ett helt företag. Be erfarna innovatörer om tips och råd, sök dig till sammanhang där du kan få hjälp att utveckla och konkretisera din idé, exempelvis en science park eller Uppfinnareföreningen, där du kan knyta kontakter med andra entreprenörer, säger Tor Sjödin. Glöm inte att undersöka innovationens kommersiella potential genom att testa din innovation på människor i din närhet och gärna även genomföra marknadsundersökningar. Skriv en genomarbetad affärsplan och undersök om du kan beviljas finansiering för din innovation i form av lån eller stipendier från exempelvis Almi, Vinnova eller andra aktörer som stöttar innovatörer. – En förutsättning för att du ska kunna marknadsföra din idé är din förmåga att beskriva din innovation på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt som alla kan ta till sig, oavsett vilken bransch de är verksamma i. Även den mest tekniskt avancerade innovationen bör kunna förklaras med en mening, säger Tor Sjödin.

"Som nybörjarinnovatör är det lätt att underskatta vilka marginaler som krävs för att en innovation ska bli lönsam och lägga grunden till ett helt företag"

Flera faktorer bidrar till om din innovation blir lönsam. Idén bör förstås vara hyfsat unik, men det behöver definitivt inte röra sig om någon banbrytande teknik

70


NUEVA ANDALUCIA VILLA MARBELLA COUNTRY CLUB Fully renovated villa in the heart of the Golf Valley. Gated community. South to southwest facing. SELECT.SKANDIAMAKLARNA.SE

SKANDIAMÄKLARNA SELECT SkandiaMäklarna Select innebär att vi kan marknadsföra vissa objekt på ett unikt och utvalt sätt. Vi lägger ner ännu mer tid på att

få till de rätta bilderna med rätt fotograf och sen presenterar vi objektet på ett exklusivt och smakfullt sätt i utvalda kanaler. Vi kan även erbjuda våra kunder underhandsförsäljning. Det innebär en diskret förförsäljning där vi endast marknadsför och visar objektet för utvalda kunder.

Välkommen till SkandiaMäklarna Select.

71


Eradur Parking -Slitstarkt och snyggt

Perfekt i garage!

Investera i ditt golv – det lönar sig!

Eradur Parking är ett beläggningssystem för parkeringshus och andra ytor med fordonsbelastning. De fogfria beläggningarna är flexibla, spricköverbyggande, och ger ett tätskikt som skyddar konstruktionen mot inträngande vatten och salt. Ytan är mycket slitstark och resistent mot oljespill och andra tuffa föroreningar. Du får ett golv som är enkelt att städa och underhålla, och ditt garage kommer att vara snyggt under lång tid framöver.

Ring eller besök oss på www.eradur.com för mer information. Eradur AB - Granitgatan 11 - 254 68 Helsingborg. Tel: 042-29 22 50 - Epost: info@eradur.com

Säkra och utveckla kompetensen med FAVAL FASTIGHETSBRANSCHENS VALIDERINGSSYSTEM FAVAL är ett komplett verktyg för att kartlägga,

kvalitetssäkra och utveckla rätt kompetens för branschens yrken.

Validering genom FAVAL är en unik möjlighet att synliggöra den kompetens som finns, att utveckla den och att göra fler anställningsbara inom fastighetsbranschen. FAVAL: • Säkerställer och utvecklar kompetenser. • Fler arbetssökande blir anställningsbara i branschens olika yrkesroller. • Utbildningen kartlägger de kunskaper och färdig­ heter som redan finns för att ev. korta studietiden. Läs mer på www.fastun.se/faval

Fastighetsbranschens kompletta kompetensbevis

72

FAVAL i samarbete med: Riksbyggen, Rikshem, HSB, Mölndalsbostäder, Vasakronan, Bostadsbolaget i Göteborg, Bostads AB Poseidon, Stena Fastigheter, Akademiska Hus


Funderar du också på att bli av med ditt synfel? Capio Medocular är till för dig som vill ha det bästa för ögonen. Vi har mer än 20 års erfarenhet av synfelsoperationer. Få ett synbart bättre liv – ring 020-22 00 02 för att boka ett bedömningsbesök eller besök medocular.se för mer information. Stockholm

Göteborg

Malmö

Uppsala

Örebro

Jönköping

ANNONS

Logistics göra valet lättare stics villAdd göra valetvill lättare

ANNONS

Valet av nya medarbetare är ett av de viktigaste beslut ett

Förändring i branschen Förutsättningarna för logistik-

kunnat bygga upp ett gediget nätverk av personer med både

och kandidater representerar en bred marknad vilket blir en

själv har kan en mångårig bakgrund gistikkompetens, sägerföretag Anders och i kombination vår ANNONS eller organisation flödena förändras kontinuerligt tyngre ochmed lättare kompetenseratt byta styrkajobb. för oss.Våra kunder grad påverkar och förändringen intensifiemed anknytning till olika logistik-och kandidater representerar både logistikoch h passar samtidigt på ta, attdå det i höginom omfattande kandidatbank kan företagets utveckling och framras alltmer. Vi försöker ligga Genom att vi är ett tydligtblir en rekryteringsbranschen. mhålla företagets övriga vi lösa vårarelaterade kundersbranscher. problem på en bred marknad vilket gång. För företag i behov av nära vår marknad för att se – Det ger oss ett stort urval i nischat bolag vill vi underlätta ställda. ett effektivt sätt. styrka för oss. kvalificerad logistikkompetens och förstå vad som kommer vår jakt på lämpliga personer, valet av samarbetspartner när – Våra medarbetare har sintjänstemannasidan Rekrytering inom finns och bemanning att krävas framöver. Tittar vi och i kombination med vår det gäller logistikkompetenser, och i kombination med vår att byta jobb. Våra kunder själv har en mångårig bakgrund nya medarbetare logistikkompetens, säger Anders ett tilltalande alternativ i Add framåt respektive bakåt så är omfattande kandidatbank kan avslutar Christiansen. kgrund bl.a. i logistik- och Rekrytering attAnders vi är ett tydligt omfattande kandidatbank kanGenom och kandidater representerar de viktigaste beslut och passar samtidigt på att och bemanning inom både logistik- och Logistics som är en professionell det tydligt att det i framtiden vi lösa våra kunders problem på är Add Logistics huvudsakliga nsportbranschen även företagets nischat bolag vill vi vilket underlätta g eller organisation menframhålla övriga rekryteringsbranschen. vi lösa våra kunders problem på en bred marknad blir en rekryterings- och bemanningskommer att krävas en liten ett effektivt sätt. ett effektivt sätt. för oss. å i högkompletterande grad anställda. arbetsområden och vi tillsätter n det andra valetstyrka av samarbetspartner när partner. annan sammansättning av Rekrytering företagetsvilket utveckling Våra medarbetare har sin anscher, vi ser som– en tjänstemän på alla nivåer, och bemanning det gäller logistikkompetenser, logistikkompetens än den som Genom att vi är ett tydligt gång. För företag bakgrund bl.a. i logistik- och Rekrytering och bemanning mer än högsta ett vi haft historiskt. Det är tydligare rka när det kommer tillAdd attLogistics har alltifrån ledningsnivå och avslutar Anders Christiansen. av kvalificerad transportbranschen men även är Add Logistics huvudsakliga nischat bolag vill vi underlätta decenniums erfarenhet på inom vissa branscher än andra, vidare nedåt i organisationen. stå våra kunders behov. valet av samarbetspartner när ompetens inom från andra kompletterande arbetsområden och vi tillsätter området och med kontor i säger Anders Christiansen som Vi och jobbar med Executive tjänstemän på alla nivåer, det gäller logistikkompetenser, annasidan finns branscher, vilket vi serGöteborg somäven en både Stockholm själv har en mångårig bakgrund avslutar Anders Christiansen. nde alternativ i styrka närendet kommer tillvilket att alltifrån ledningsnivå och Search, innebär atthögsta vilogistikrändring i branschen når man bred målgrupp i inom både och rekrytestics som är en förstå våra kunders behov. vidare nedåt i organisationen. Sverige. Vi träffar Anders Christiringsbranschen. rutsättningarna för genomför aktiv sökning på Vi jobbar även med Executive nell rekryterings- och VD för Add Logistics, påoch i våra nätverk marknaden gistikflödena förändrasansen, Search, vilket innebär att vi ngspartner. Förändring i branschen kontoret i Göteborg. Rekrytering och bemanning efter matchande Rekrytering kandidater, ntinuerligt och förändringen Förutsättningarna genomför aktiv sökning på – Vi jobbar med för rekrytering och bemanning stics har meralltmer. än ett Vi försöker logistikflödena förändras marknaden ochhuvudsakliga i våra nätverk förklarar Anders Christiansen. ensifieras och bemanning av tjänstemän är Add Logistics efter matchande kandidater, ums erfarenhet på kontinuerligt och förändringen inom supply chain, transport arbetsområden och vi tillsätter ga nära vår marknad för att förklarar Anders Christiansen. och med kontor intensifieras alltmer. Vi försöker och logistik, och vänder oss till tjänstemän på alla nivåer, och förstå vad som kommer Stort nätverk ockholm och ligga nära vår marknad för att företag i behov av kvalificerad alltifrån högsta ledningsnivå och Tack vare att vi varit Tittar gkrävas når manframöver. en bred sevi och förstå vad– som kommer Stort nätverk logistikkompetens, säger Anders vidare nedåt i organisationen. –jobbar Tack vare vi varit pmåt i Sverige. Vi träffarbakåt och att Tittar verksamma år har viatt respektive så krävas är passarframöver. samtidigt på attvi i snartVi15 även med Executive Anders Christiansen, hristiansen, VD för framåt respektive bakåt så är verksamma snart 15 att år har vi Logistics. framhålla företagets övriga Search, vilketi innebär vi Add Anders Christiansen, Anders Christiansen, t tydligt att det i framtiden kunnat bygga upp ett gediget VD kunnat bygga upp ett stics, på kontoret i det tydligt att det i framtiden VD Add anställda. genomför aktiv sökning gediget på VD AddLogistics. Logistics. mmer att krävas en liten nätverk av personer med både g. kommer krävas en liten nätverk av personer både – Våraatt medarbetare har sin marknaden och i våramed nätverk kompetenser nanmed sammansättning av MarknadenMarknaden tyngre och lättarekandidater, kompetenser bbar rekrytering annan sammansättning av lättareefter Marknaden bakgrund bl.a.tyngre i logistik- och och matchande gistikkompetens än den som med anknytning till olika anning av tjänstemän logistikkompetens än den som med anknytning till olika – Vi bemöts positivt med ––Vi positivt och med med transportbranschen men även förklarar Anders Christiansen. Vi bemöts bemötsoch och logistikrelaterade branscher. ply chain, transport vi haft historiskt. Det är tydligare från andra kompletterande i ivåra förtroende vårakontakter kontakter med logistikrelaterade branscher. haft historiskt. Det är tydligare förtroende förtroende i våra kontakter med med vi ser som en nätverk marknaden tik, och vänder oss till inom vissa vilket än andra, – Det ger oss ett stort urval i marknaden men menockså ocksåhos hos www.addlogistics.se om vissa branscher än branscher, andra, branscher – Det ger oss ettStort stort urval i marknaden men också hos www.addlogistics.se styrka det kommer till attsom Tackpå vare att vi varit kandidater vår– jakt lämpliga personer, behov av kvalificerad säger när Anders Christiansen kandidater som somär ärintresserade intresserade Vxl: 031 – 13 75 01 ger Anders Christiansen som vår jakt på lämpliga personer, kandidater som är intresserade Vxl: 031 – 13 75 01 förstå våra kunders behov. verksamma i snart 15 år har vi att byta jobb. Våra kunder

dd Logistics vill göra valet lättare

73


Empty kilometers

Dear Hans Rosling, please help us explain this to the logistics industry Today in Europe, 35 billion km – five times the distance to Pluto – are driven each year by delivery trucks with nothing in. Why? Because the IT to help planners coordinate their resources is either insufficient or too complex. The environmental and economic effects of this wasteful behaviour are frightening. And still, efficiency in the industry continues to decline. But it’s not too late to turn around. Farewell is an online environment that brings companies, logistics suppliers, and their drivers together in a single place. With Farewell, planning is simple and precise, and you can easily see how different suppliers and regions measure up on cost, performance, and emissions. Find the way to a better, more dynamic supply chain. Smarter, cleaner, more efficient logistics are just a few clicks away. Learn more at www.farewell.today

Distance to Pluto

Distance to the Sun Distance to Mars Distance to the Moon 74


Special:

Vintersport

76. Offpist, branta backar

och vintersol – du hittar allt i svenska fjällen Varför resa långt när några av Sveriges bästa skidorter finns bara ett par timmar bort.

80. Svenska skidnyheter

Åtta nyheter i svenska fjällen säsongen 2015–2016.

82. Vilken blir din alpinfavorit?

Sex favoriter i de europeiska alperna att spana in i vinter.

88. Tre skäl till att gå i skidskola

Att ta hjälp av en skidlärare är något som kan revolutionera din skidåkning, oavsett nivå.

90. Sätt färg på skidåkningen

Skidsäsongen är snart här, det finns ingen gång som det är roligare att klä sig i neon och praktfullt grönt som i skidbacken.

75


vintersport skidorter i sverige

Offpist, branta backar och vintersol

– du hittar allt i svenska fjällen Varför resa långt när några av våra skönaste liftanläggningar bara finns ett par timmar bort. Affärsresenären guidar dig till några av Sveriges bästa skidorter. TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: JONAS KULLMAN, JONAS HASSELGREN, RICHARD LINDOR

Åre

Skidorten som 2007 stod värd för alpina VM och är en av svenska fjällvärldens mest trendiga och hippaste skidanläggning. Här finns något för alla, från de som stannar till stängning på en av de många nattklubbarna till de stora friluftsentusiasterna. Passar: Den som inte bara nöjer sig med bara bra skidåkning, här finns även något för restaurangälskaren och den som gillar shopping. Ligger: Jämtland. Ta dig hit: Flyg, tåg eller bil. Nedfarter: 89. Liftkort: Veckopass från 2 055 kr, dagspass från 425 kr. Restauranger och nöjesliv: Jämtländska specialiteter blandas med sushi och trendiga nattklubbar. Andra aktiviteter: Många hotell har spaanläggningar men du kan även testa på fjällklassiker som hundspann, skoterturer och fiske. Mer info: skistar.com, are360.com.

76

Vemdalen

Vemdalen bjuder på allsidig skidåkning i form av utförsåkning med rejäla fallhöjder, omfattande spårsystem och fina leder på fjället. Snösäker skidort tack vare sin höjd över havet och sitt inlandsklimat. Vemdalen består av skidområdena Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/ Storhogna. Passar: Alla, mest blå och röda nedfarter. Ligger: Härrjedalen, Jämtland. Ta dig hit: Bil, eller flyg till Östersund eller Sveg och byt till buss. Nedfarter: 58. Liftkort: Veckopass från 1 715 kr, dagspass från 370 kr. Restauranger och nöjesliv: Hotellen har flera bra restauranger att välja på. Missa inte restaurangerna som ligger högst upp i fjällanläggningarna. Andra aktiviteter: När du tröttnat på utförsåkning kan du alltid satsa på att åka på platten, testa isklättring eller skidskoåkning bland mycket annat. Mer info: skistar.com, vemdalen.se.

Sälen

Sälen är Sveriges största alpina resmål och här finns de mest fantastiska möjligheter för både små och stora skidåkare att utvecklas. Sälen består av de fyra resmålen Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället som tillsammans bjuder på varierad skidåkning i över 100 nedfarter, i alla väderstreck. Passar: Med norra Europas största knappliftsområde med en mängd barnbackar och rullband där även de allra minsta kan börja sin alpina karriär är detta ett självklart val för barnfamiljen. Ligger: Dalarna. Ta dig hit: Sälen ligger 41 mil från Stockholm och 46 mil från Göteborg. Du kan resa hit med bil och buss. Till Mora kan du flyga eller ta tåget för att byta till buss. Nedfarter: 102. Liftkort: Veckopass från 1765 kr, dagspass från 380 kr. Restauranger och nöjesliv: Från våffelstugor till gourmetmiddag och liveband till småtimmarna. Här hittar du det mesta i mat och nöjesväg för alla åldrar. Andra aktiviteter: Äventyrsbad, bio, skotersafari, bowling. Ja vad behöver du under en skidvecka? Du hittar nog allt och lite till. Mer info: skistar.com, salen360.com.

▶▶


Åre är en av svenska fjällvärldens mest trendiga och hippaste skidanläggning.

77


Skandinaviens största skidområde – Funäsfjällen.

Funäsfjällen

Kallas Skandinaviens största skidområde. Beskrivs som äkta, det genuina och det jordnära fjällen. Här faller ungefär fem meter natursnö en vanlig vinter. Till Funäsfjällen hör Tänndalen/Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet. Passar: Dig som framförallt är ute efter bra skidåkning. Liten som stor beroende på ort. Ligger: Härjedalen. Ta dig hit: Bil, Flyg och buss via Sveg eller Tåg och buss via norska Röros. Nedfarter: 136 nedfarter i fem skidområden. Liftkort: Veckopass från 1650 kr, dagspass från 380 kr. Restauranger och nöjesliv: Lokal gourmetmat med närproducerade råvaror av högsta kvalitet och viner av god klass hittar du runt om. Framförallt på restaurang Agaton i Ramundberget som är med i White Guide. Andra aktiviteter: 300 kilometer längdspår eller 450 kilometer skoterled finns i Funäs fjällen. Tröttnat på skidrelaterade aktiviteter, här finns även ett myskoxcenter och mycket mer. Mer info: funasfjallen.se.

78

Romme Alpin

Här erbjuds skidåkning i 30 nedfarter från två toppar med högsta fallhöjd på 275 meter. Romme Alpin klättrade säsongen 2012–2013 till den 6:e mest besökta skidanläggningen i Sverige och ligger bara 22 mil från Stockholm och 16 mil från Örebro. Passar: Dig som har mindre tid, här blir en resdag en skiddag. Ligger: Borlänge, Dalarna. Ta dig hit: Bil eller buss. Nedfarter: 30. Liftkort: Veckopass (8 dagar) 1530 kr, dagspass 360 kr. Restauranger och nöjesliv: Välj a la carte eller temabuffé. Vill du ha något utöver det vanliga, åk bandvagn upp på toppen och njut av en fonduekväll. Mer info: rommealpin.se.


Den godaste julen är när alla får välja Sill till landkrabban och skinka till en vegan? Nej, den bästa julgåvan är när alla väljer själva. Därför är ICA Presentkort en perfekt gåva när medarbetare ska önskas God Jul! Du beställer enkelt genom att mejla till icapresentkort@ica.se och får sen presentkorten med posten.

ANNONS_ICABanken_REKHLG1199_160x120_Presentkort.indd 1

Affärssystemet som växer med din verksamhet!

© Copyright 2015, Unikum AB

NY

2015-09-28 14:51

Butik Service Tjänster

Handel Tillverkning Entreprenad

e-säljare Pyramid - sälj mer på nära håll! Läs mer på www.unikum.se Tel 046-280 20 00 | info@unikum.se | www.unikum.se

79


vintersport svenska skidnyheter

8 nyheter i svenska fjällen 2015–2016 TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: JONAS KULLMAN OCH RICHARD LINDOR

Sälen

• Tandådalen Panorama Express byts ut mot en ny 6-stols expresslift och Tandådalstorget blir ett bilfritt område vilket skapar en helt ny torgkänsla med stor potential för skidåkande gäster. I anslutning till den nya Expressliften byggs ett nytt barnområde, Valles Skidland, med rullband och annat skoj för de minsta barnen. I Stora Backen i Tandådalen byts belysningen ut mot nya, moderna LED-lampor samtidigt som snöproduktionen vid Tandådalstorget automatiseras. • Lindvallens snösystem med 10 nya energieffektiva snökanoner. För att göra det än mer tillgängligt att besöka hela SkiStar Sälens skidområde sätts ytterligare en expressbuss in som trafikerar sträckan Hundfjället–Lindvallen dagligen. • Under flera år har SkiStar Sälen satsat på att knyta ihop sina fyra skidområden till en skidanläggning. Som nästa steg kommer nu alla SkiPass att gälla på samtliga skidområden i SkiStar Sälen från och med säsongen 2015–2016.

Vemdalen

På Vemdalsskalet kommer en ny 6-stols expresslift att ersätta Hovdebanan. Den nya liften Hovde Express och kommer att ha en fördubblad kapacitet gentemot den nuvarande Barnområdet på Vemdalsskalet kommer att få en ny barnbacke, vilket innebär ännu mer rolig och lättsam åkning för våra minsta skidgäster.

80

Björnrike

I Björnrike genomgår också parken en stor förvandling. Björnrike Snow park kommer att få nya features och linjer. De röda och svarta linjerna kommer att få större utrymme och den gröna linjen kommer att flyttas ned till Björnvallen. Barnområdet i Björnvallen kommer att få en ny barnbacke och ett nytt rullband på hela 66 m.

Romme

Till nästa säsong utvecklas Romme Alpins sydsida. En ny 6-stols expresslift byggs nu och ersätter Sydsläparna. Samtidigt skapas två nya nedfarter som efter halva sträckan går samman till en lång brant. I och med den nya 6-stolsliften har Romme Alpin fyra stycken expressliftar med 6-sitsiga stolar. Premiär förväntas bli så snart det är snö i backen den kommande säsongen.

Åre

Till vintersäsongen 2015–2016 får familjeområdet Rödkullen ett skidland med Äventyrsbana. Man satsar också på en mini-park för de allra yngsta där barnen kan träna på sina första små hopp. I vinter kan även den skidsugne flyga direkt till Åre/Östersund från Sveriges tre största städer. Den 20 december startar Malmö Aviation direktflyg till Åre/Östersund från Malmö och Göteborg något som tidigare bara varit möjligt från Stockholm.

Branäs

Inför säsongen 2015–2016 utlovas en hel del förbättringars av Branäs Södra skidområdet. Efter att nya liften Medvinden byggdes har antalet åkare ökat i Södra skidområdet därför breddas nu Sidvinden och en helt ny typ av pist ska byggas i Ravinen. Barnens stora nyhet blir en Björnbusestig, en ny nedfart fylld med roligheter.


Konferenskoreograf *

* Du märker det på stolen i mötes­ lokalen, temperaturen i ditt rum eller kanske på hallonen i mar­ meladen. Saker som i sin litenhet är svåra att sätta fingret på, men som gör hela skillnaden för din konferens. Nova Park erbjuder hemtrevliga hotellrum, små och stora mötesrum samt en Water Lounge att landa i efter dagen, bara 12 minuter från Arlanda. Välkommen till oss och låt våra medarbetare göra din vis­ telse lite mer speciell.

81


vintersport skidorter i europa

Europeiska alperna bjuder på fantastisk skidåkning, god mat och ett härligt nattliv. Affärsresenären har plockat ut sex favoriter att spana in i vinter.

Vilken blir din alpfavorit?

82


83


Val Thorens, Frankrike

Omgiven av åtta alptoppar och sex gnistrande glaciärer ligger Val Thorens, Europas högst belägna skidort och en av världens mest eftertraktade skidparadis. Alporten erbjuder fantastisk skidåkning för nybörjare såväl som expert. Ligger: Frankrike. Liftsystemet: Cirka 175 liftar och 600 km preparerade pister. Övrigt: Byn har en härlig puls och här finns gott om restauranger, barer, pubar och nattklubbar. Allt för att du ska få den perfekta skidsemestern även när du inte befinner dig i backen. Flygplats Avstånd Restid Genève 201 km 2 timmar 26 min Grenoble 195 km 2 timmar 19 min Turin 264 km 3 timmar 9 min

S:t Anton, Österrike

S:t Anton är en legendarisk skidort som 2001 stod värd för VM i utförsåkning, här åkte byprästen skidor redan 1895 och några år senare startades världens första skidskola här. Idag är S:t Anton en av Alpernas mest snösäkra skidorter. Ligger: Österrike. Liftsystemet: Cirka 95 liftar och 280 km preparerade pister. Övrigt: S:t Anton har länge varit en stor och känd alpinort, men alla känner inte till att här även finns väldigt fina och populära längdspår mitt i en storslagen och varierande natur. Flygplats Avstånd Restid Innsbruck 95,6 km 1 tim 7 min München 225 km 3 timmar 0 min Zürich 196 km 2 timmar 13 min

84


Davos-Klosters, Schweiz

Davos-Klosters är två relativt små byar med många traditionellt byggda hus. I byarna finns det även moderna hotell och trevliga restauranger. Skidorterna är belägna i sydöstra Schweiz och hit åker många för att få en perfekt skidsemester bland de 320 km pister som kan nås från Davos-Klosters. Ligger: Schweiz. Liftsystemet: Cirka 54 liftar och 320 km preparerade pister. Övrigt: Förutom skidåkning kan man även testa på häst och släde, skridskoåkning, curling, kälkeåkning, eller varför inte prova på skärmflygning eller gå på snöskotur. Flygplats Avstånd Restid Innsbruck 174 km 2 timmar 33 min Milano 255 km 3 timmar 21 min Zürich 155 km 2 timmar 2 min

Bad Gastein, Österrike

Ett populärt alpområde för svenskar. Med ett liftsystem som sträcker sig 1 100–2 700 meter över havet och över fem skidområden, erbjuder Bad Gastein inte bara utmanande skidåkning utan även fina skidområden för barnfamiljer. Ligger: Österrike. Lifsystemet: Cirka 50 liftar och över 200 km preparerade pister. Övrigt: Bad Gastein är känt för sitt legendariska nöjesliv. Här finns ett stort utbud av barer, restauranger och nattklubbar – även kallat ”The Nightlife District”. Flygplats Avstånd Restid Innsbruck 195 km 2 timmar 50 min München 265 km 2 timmar 49 min Salzburg 96,4 km 1 tim 15 min ▶▶

85


Chamonix, Frankrike

Vid foten av mäktiga Mont Blanc och 4810 meter över havet hittar man Chamonix. Ett skidparadis fyllt av alpmystik och oförglömliga skidupplevelser. Hit reser folk från hela världen för pudersnön, de hissnande backarna och den makalösa offpisten. Ligger: Frankrike. Liftsystemet: Cirka 49 liftar och 180 km preparerade pister. Övrigt: Chamonix erbjuder totalt fem olika skidsystem, där Brévent och Flégère är sammankopplade och man kan välja mellan varierande skidåkning, både innan och utanför pistmarkeringarna. Flygplats Avstånd Restid Genève 99,4 km 1 tim 9 min Grenoble 225 km 2 timmar 8 min Turin 173 km 1 tim 58 min

Verbier, Schweiz

Verbier ligger i de sydvästra delarna av Schweiz. Byn är uppdelad på tre platåer där mittenplatån är hjärtat av byn. De fyra dalarna är Veysonnaz, Verbier, Thyon och Nendaz är sammankopplade och erbjuder 400 km pist. Ligger: Schweiz. Liftsystemet: Cirka 93 liftar och 412 km preparerade pister. Övrigt: Afterskin i Verbier är något helt utöver det vanliga och den startar precis nedanför Médran basstation och slingrar sig ner emot centrum och erbjuder en rad av ställen att stanna till vid på vägen ner. Vill man fortsätta festen efter afterskin kan välja välja att besöka en av byns många barer eller diskotek. Flygplats Avstånd Restid Genève 160 km 1 tim 49 min Grenoble 288 km 3 timmar 22 min Milano 273 km 3 timmar 16 min

86


WSC

M+S SPORT

Cooper är kända för att designa och tillverka några av de bästa off

VERKTYGSMASKINER I VÄRLDSKLASS

road-däcken i världen. Däck som körs med framgång i bl.a. Dakarrallyt och i Rallycross-EM, där rookien Timmy Hansen gjort succé. Under sin första rallycross-säsong har han utan tvekan visat att han kan vara med och slåss om EM-guldet – naturligtvis på Cooperdäck. Samma fantastiska prestanda återfinns i vårt breda sortiment av personbilsdäck, så oavsett om du kör rallycross eller till och från jobbet så har Cooper ett däck för dig. Vänd dig med förtroende till din däckspecialist eller kontakta oss för mer information, telefon 033-22 23 80.

www.proimp.se

Stenbergs är en av Sveriges ledande leverantörer av maskiner för verkstadsindustrin. Vi erbjuder maskiner, automation, verktyg, utbildning, service, reservdelar och finansiering i en, för våra kunder, lönsam och trygg totallösning.

RÄTT LUFTTRYCK SPAR BRÄNSLE, SLITAGE & MILJÖ!

RÄTT LUFTTRYCK SPAR BRÄNSLE, SLITAGE & MILJÖ!

87


vintersport skidskola

Tre skäl till att gå i skidskola TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: JONAS HASSELGREN

S

kidskolan eller privatlektioner i backen är inte bara till för knattar utan stavar. Att ta hjälp av en skidlärare är något som kan revolutionera din skidåkning även som vuxen oavsett nivå. Anna Norlin Berg, examinator på skidlärarexamen, tipsar om varför just du ska ta hjälp av en skidlärare, nybörjare som proffs.

Nybörjare

Skidskola för nybörjare är en bra start på ett livslångt intresse, man lär sig att kontrollera och balansera på skidorna med minsta möjliga ansträngning och utan för stora och smärtsamma vurpor. När man hittat balans får man lära sig grunderna i att bromsa och svänga och framför allt så lär man sig stanna kontrollerat. I skidskola blir starten på skidkarriären enkel och rolig.

upplevelse, tänk bara att komma in efter en heldag i backen utan träningsvärk i låren.

Avancerad åkare

Skärande storslalomsvängar, driven kortsväng, puckelpist, offpist, hopp och trick, och framför allt taktik kan du utveckla i skidskolan. Troligt är att du kommer ha en fantastisk lektion i skidskolan där du blir utmanad på din nivå och efter dina förutsättningar. Det du redan är bra på går att utmana i olika terräng, i hög fart och brantare backar vilket gör dig till en ännu bättre skidåkare, som kommer ha ännu roligare på skidor!

"Med skidskola kommer mer glädje och självförtroende att göra din fjällvecka till en helt annan upplevelse" Sportlovsåkaren

Jo, visst kan du åka! Skidteknik är ett livslångt lärande, ju bättre du blir desto roligare har du. Du lär dig hitta rätt balans och teknik för att kunna utnyttja carvingskidornas egenskaper som gör din skidåkning mycket säkrare och effektivare. Med skidskola kommer mer glädje och självförtroende att göra din fjällvecka till en helt annan

88

Anna Norlin Berg Gör: Kursledare åt Friluftsfrämjandet Region Mitt och examinator på skidlärarexamen, Grafiker på Greencon. Favoritskidort: Champéry, Portes du Soleil, Schweiz. Favoritbacke: Backe nr 70 och 69 i Trysil.


En mer avancerad ekonomi, i Sverige och utlandet, kräver en mer engagerad rådgivare. Hos oss möter du experter och specialister som hjälper dig med allt från ax till limpa. Vi tar hand om komplexa frågor och vägleder våra kunder utifrån deras specifika behov gällande: • • • • • •

Korrekt redovisning av tillgångar från utlandet Planering av utlandsflytt Genomtänkta och väl förberedda generationsskiften Ägarplanering och bolagsstrukturer Försäljning av bolag Förmögenhetsförvaltning

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Stortorget 11, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Vi går vår egen väg 89


plock skidkläder

1

3 2

Sätt färg på skidåkningen Det finns ingen gång som det är roligare att klä sig i neon, skrikande rosa och praktfullt grönt som i skidbacken. Låt färgen sätta din stil i vinter.

4 5

6

1. Skidjacka, Scott, 4999 kr 2. Underställströja, Craft, 400 kr 3. Skidbyxor, Scott, 4399 kr 4. Skidbyxor, Peak Performance, 4995 kr 5. Skidjacka, Peak Performance, 6000 kr 6. Microfleece, J. Lindeberg, 700 kr

90


7 8

9 10

11 13

12

7. jacka, Helly Hansen, 6000 kr 8. Skidjacka, Scott, 2699 kr 9. Jacka, Peak Performance, 4500 kr 10. Ryggskyddsv채st, Scott, 1499 kr 11. Byxor, Peak Performance, 3200 kr 12. Underst채ll, J. Lindeberg, 1000 kr 13. Byxor, Scott, 2299 kr

91


plock skidprylar

1 2

3

Se upp i backen Skidsäsongen är snart här och vi laddar för fartfyllda åk, dalande snöflingor, våfflor och varm choklad. Bästa svängen...!

4 5

7 6

1. Skidor, Scott, 3999 kr 2. Skidglasögon, Scott, 1599 kr 3. Mössa, Scott, 279 kr 4. Stavar, Scott, 499 kr 5. Skidor, Scott, 4699 kr 6. Pjäxor, Scott, 4999 kr 7. Skidglasögon, Scott, 1999 kr

92


8

9

10

11 12

13

15 14

8. Pjäxor, Scott, 4299 kr 9. Skidglasögon, Scott, 799 kr 10. Skidor, Scott, 4699 kr 11. Skidglasögon, Poc, 1699 kr 12. Handske, Scott, 599 kr 13. Skidvante, Scott, 699 kr 14. Mössa, Helly Hansen, 500 kr 15. Mössa, Scott, 229 kr

93


Vind och vatten …är det enda som används för att producera den el du köper från oss. Det tycker vi är bra! Kontakta oss så hjälper vi dig att teckna ett elavtal som är bra för både dig och miljön.

Ett erbjudande från Varberg Energimarknad AB. Information om konsumenträttigheter, reklamationshantering och tvistemålslösning finns på varbergenergi.se

VARBERGENERGI.SE/VIVA | 0340-62 88 11

94


Vi har de senaste laddprodukterna Besök vår webbshop

chargestorm www.chargestorm.se

Vi tar hand om ert avfall

Kiruna Gällivare

Luleå

På Dåva Deponi och Avfallscenter tar vi hand om ert avfall på ett miljöriktigt vis.

Lycksele

Umeå

Anläggningen är belägen inom Dåva företagspark strax norr om Umeå där vi tar emot, behandlar, deponerar och

Skellefteå

Örnsköldsvik

Östersund

Sundsvall

återvinner avfall och restprodukter från industri, förbränningsanläggningar och marksaneringsprojekt.

WEBB

Gävle

www.avfallscenter.se TEL 090-16 15 15

95


konferens sälen

Sälen – så

mycket mer än bara skidåkning Åk norröver och inta en klassisk svensk skidort för nästa konferens. Högfjällshotellet och Gammelgården i Sälen erbjuder konferens året om. Varför inte njuta av Sälen i höstskrud? TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: PETER AHLBIN OCH MATS OSCARSSON

N

är man säger Sälen så tänker man ofta sportlov, liftköer och snöiga barn. Men den svenska fjällvärlden är så mycket mer. Som till exempel en utmärkt konferensort. På anrika Högfjällshotellet, eller Högis som många stamgäster säger, har man sedan 1937 tagit hand om gästerna på ett personligt och flexibelt sätt. – Vi är oerhört måna om våra gäster och du som bokar konferens hos oss har samma kontaktperson från första samtalet till dess att vi vinkar av er när ni åker, säger Petra Almgren Hotellchef för Sälens Högfjällshotell & Gammelgården. Från det ursprungliga hotellet som byggdes under 30-talet har Högfjällshotellet vuxit så det knakar. Idag är man en resort som under åren fått sällskap av Gammelgården. Idag har man tillsammans 12 restauranger och stora möjligheter till boende i alltifrån stugor med självhushåll till sviter med det där lilla extra. Faciliteter som spa, bio och butiker är bara några saker du hittar här. – Vinterhalvåret är vår absoluta högsäsong men som konferensgäst får du gärna njuta av vår resort året om, säger Maria Wikström som är konferensansvarig på Sälens Högfjällshotell och Gammelgården. Hon berättar att Gammelgården är det enda stället i Sälen som har öppet året om. Högfjällshotellet öppnar upp under barmarkssäsongen för ▶▶ olika evenemang och konferenser.

96


97


Gammelgården är kanske mest känt för att servera våfflor till skidentusiaster men har också en hotelldel med 24 rum, restaurang och konferensmöjligheter för mindre företaget eller ledningsgruppen för cirka 30 personer. Högfjällshotellet har fem traditionella konferensrum och möjlighet att ta stora konferenssällskap för 400 personer.

"Det finns så mycket mer möjligheter än bara skidåkning som självklart är väldigt uppskattat hos oss under vintertid" – Våra ledord för våra konfererande gäster är flexibilitet och personlighet. Är du här flera dagar har vi möjlighet att skapa nya matupplevelser varje kväll till exempel genom att anordna middagen i olika restauranger på resorten. Och vårt aktivitetsutbud är både stort och varierande under året. Det finns så mycket mer möjligheter än bara skidåkning som självklart är väldigt uppskattat hos oss under vintertid. Vi skräddarsyr något som passar just ert sällskap, säger Maria Wikström.

98

▶▶


Världens första smarta espressomaskin

Baristautbildning på köpet! Värde 3800 kr.

Saeco presenterar GranBaristo Avanti, vår mest sofistikerade espressomaskin någonsin. I GranBaristo-appen finjusterar du kaffets styrka, mängd och temperatur efter just din smak. Det är bara att beställa fram ditt favoritkaffe direkt via din smartphone eller surfplatta!

Köp din GranBaristo Avanti hos Tretti.se och få en baristautbildning i samarbete med Lavazza, värde 3800 kr.

Vårt ansvar är att öka tillgången. Ditt ansvar är att välja rätt drivmedel.

2016 ökar vi produktionen till 300 GWh. En möjlighet för dig och 24 999 andra bilförare att byta upp sig till biogas.

99


Sälen erbjuder en mängd olika aktiviteter även under barmarksperioden. Fjället på sommaren är en grönskande fröjd för ögat med varierande vandringsleder för alla nivåer. En upplevelse som av många beskrivs som är helt fantastisk. Alldeles intill Gammelgården och Högfjällshotellet startar Kungsledens södra del. Den första biten på 2,3 kilometer är asfalterad vilket gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att lättare njuta av vyerna.

"Fjället på sommaren är en grönskande fröjd för ögat med varierande vandringsleder för alla nivåer" Cykling är en aktivitet som har fått en ökad popularitet. Här finns både utmanande downhill-banor, milslånga vägar för landsvägscykling och roliga fjäll- och skogsbanor för mountainbike. Fiske och Sälens 18-hålsgolfbana är två andra saker som lockar många att komma ut i naturen. Petra Almgren slår också ett slag för barmarkssäsongen. – När det är barmarksäsong har vi fantastiska möjligheter att skapa något unikt bara för er. Off season är det självklart lugnare och vi kan verkligen ta ut svängarna och anpassa tiderna efter er. Och under vintern, vår högsäsong, erbjuder vi fullt ös, afterski och lite mer liv och rörelse. Det är bara att välja vad som passar ert företag bäst.

100


Konferera i naturskön och ostörd miljö. I det stillsamma Nötesjö finns en av Sveriges bästa konferensmiljöer med allt du behöver för en lyckad konferens eller kickoff. Ljusa, fina lokaler med plats för upp till 100 personer. En restaurang med det bästa från varje årstid. Nyrenoverade, tysta rum med sköna sängar. Natursköna omgivningar som bjuder på massor av aktiviteter för den som vill. Och så naturligtvis en personlig och familjär service som skapar en alldeles speciell

TEL: 040-48 38 00

stämning och får dig att trivas.

E-POST: info@notesjo.se

www.notesjo.se Hör av dig till oss, så berättar vi mer.

Nötesjö ligger bra till, en halvtimme från Lund, Malmö och Ystad. Fem minuter från Malmö Airport och en knapp timme från Köpenhamn.

hote l l • k on f e r e n s • r e stau r ang • w w w .n ot e s j o . s e 101


Guldkantade möten Svårt att hitta rätt ställe för en lyckad konferens? Vi har utforskat den svenska konferensdjungeln i jakt och på fyra riktiga guldkorn i mötesvärlden. Väl mött.

Foto: KENNETH HELLMAN

102

UTÖ VÄRDSHUS. Julbordet på Utö värdshus får en att tänka på julen så som den porträtteras i Saltkråkan med den goda maten, julmarknaden och den speciella skärgårdsmiljön som är minst lika vacker på vintern som om sommaren.

JULMARKNAD I KRAKOW, POLEN. Kanske en av Europas mysigaste julmarknader, här doftar det av mat, dryck och bakverk. Julmarknaden finns i den gamla stadskärnan som också finns med på UNESCO:s världsarvslista. Julmarknaden är känd för sitt stora utbud av genuint hantverk till rimliga priser.

HAVSVIDDEN, ÅLAND. På norra Åland hittar du Havsvidden. Inklämd bland de karga klipporna med havet som närmasta granne. Här njuter du av öppnaspisar, glögg och julfika, till middag blir det trerätter med julinspiration. Lugn och ro, inget spring. Kan de bli bättre?

HÖGBO BRUKS JULMARKNAD, SANDVIKEN. Luciasöndagen i december är det julmarknad i Högo utanför Sandviken. Upplev en magisk julsöndag i den vackra bruksmiljön. Här hittar du den unika julklappen och det goda till julbordet. Passa på att hitta julstämningen.


FÖRETAGSLEASING

FÖRETAGSLEASING

2015 CHEVROLET TAHOE LTZ

2015 CHEVROLET SILVERADO LTZ CREW CAB

ENDAST 5 995:-

ENDAST 4 995:-

PASSA PÅ! BEGRÄNSAT ANTAL BILAR, FINNS I FÄRGERNA SVART ELLER VITT. FÖRSTA FÖRHÖJD HYRA 125 600:- + MOMS. RESTVÄRDE 314 000:- + MOMS

BEGRÄNSAT ANTAL BILAR, FINNS I FÄRGERNA SVART ELLER GRÅ METALLIC. FÖRSTA FÖRHÖJD HYRA 108 000:- + MOMS. RESTVÄRDE 274 000:- + MOMS

+ MOMS/MÅNAD.

+ MOMS/MÅNAD.

ALLT DETTA INGÅR I MÅNADSKOSTNADEN! • FRI SERVICE* INKLUSIVE TVÄTT OCH LÅNEBIL • DÄCKFÖRVARING INKL. SKIFTE OCH BALANSERING

• KOMPLETTA VINTERHJUL MED 18” NOKIAN DÄCK, VÄLJ MELLAN DUBBDÄCK ELLER FRIKTIONSDÄCK

• LEASINGAVTALET LÖPER PÅ 36 MÅNADER • KÖRSTRÄCKA MAX 4 500 MIL

* FRI SERVICE INNEBÄR FÖLJANDE: OLJEBYTE OMFATTAR: OLJA- SAMT OLJEFILTERBYTE. MELLANSERVICE OMFATTAR: OLJE- SAMT OLJEFILTERBYTE, 18 KONTROLLPUNKTER, DATADIAGNOS SAMT UPPDATERING AV PROGRAMVARA OCH UTVÄNDIG TVÄTT. FULLSERVICE OMFATTAR: OLJE-, OLJEFILTER-, LUFTFILTER-, KUPÉFILTER(OM UTRUSTAD) OCH BROMSVÄTSKEBYTE, 8 KONTROLLPUNKTER, DATADIAGNOS SAMT UPPDATERING AV PROGRAMVARA OCH UTVÄNDIG TVÄTT.

KONTAKTA SVERIGES STÖRSTA FRISTÅENDE IMPORTÖR AV AMERIKANSKA BILAR. SERVICE, TILLBEHÖR, RESERVDELAR OCH RECOND - VÅR FRAMGÅNG ÄR INGEN TILLFÄLLIGHET!

FÖRSÄLJNING & VERKSTAD VÄSTBERGA Elektravägen 7-9, Hägersten Telefon 08-449 20 40 info@exclusivecars.se

VERKSTAD TÄBY Mallslingan 8, Täby Telefon 08-630 37 90 verkstadnorr@exclusivecars.se

EXCLUSIVE CARS - STÖRST I SVERIGE PÅ NYA OCH LÄTT BEGAGNADE BILAR, FRÄMST FRÅN USA. ALLTID MED FULLA GARANTIER OCH EGNA TOPPMODERNA VERKSTÄDER. EXCLUSIVECARS.SE 103


tjänstebil

Flexibel storlastare General Motors gör ett uppsving med en av deras nykomlingar för Opel. Opel Zafira är förutom tekniken en välbalanserad, spänstig och dieselsnål bil med rapp styrning som skapar körglädje. TEXT: TEGE TORNVALL

104


T

idigare storsäljaren Opel har på senare år tappat mark bland svenska bilköpare. Hittills i år ligger Opel på 15:e plats bland nyregistrerade bilar. Ägaren General Motors strulande med nedlagda systermärket Saab hjälpte inte till. General Motors räknenissar snålade också med resurser för ny teknik i bilarna. Men nu blåser nya vindar med nya modeller. Dem återkommer vi till. Av nuvarande modeller är höghusbilen Zafira mest praktisk. Den rymmer fem bekvämt och två till längst bak om det kniper. Men då krymper bagagerummet. Med fem säten ryms hela 710 liter bagage, gärna som stående resväskor. Mittenraden består av tre separata säten. Om man fäller ned dem i golvet får man 1.860 liters utrymme. Föraren sitter högt och bekvämt med god sikt utom snett bakåt. Runda, lättlästa instrument under solskärm men rikligt med knappar att hålla reda på. Med yttermåtten 466 x 188 cm är bilen måttligt lång men ganska bred för trånga P-platser. Fronten faller ur synfältet, men bilen har P-sensor både fram- och baktill. Standardutrustningen omfattar utöver denna även bland annat regnsensor, uppvärmd läderratt, adaptivt ljus och aktiva nackstöd. Bland tillval finns elektronisk

förarassistans med ett kamerasystem som läser av vägen, indikerar skyltar, varnar för körfält och visar avstånd till bilar framför. På vägen är Zafira välbalanserad och spänstig – men undvik stötiga lågprofildäck. Rapp styrning och dragstark och snål 1,6 liters turbodiesel på 136 hk/320 Nm bidrar till körglädjen. Officiell blandad EU-förbrukning är optimistiskt låga 4,1 l/100 km, men i vardagen blir det uppåt 6 l/100 km.

"General Motors räknenissar snålade också med resurser för ny teknik i bilarna. Men nu blåser nya vindar med nya modeller" I motorvägsfart 110 km/h håller motorn bränsle- och nervskonande 2.000 v/min. Snabbare men också törstigare är en 2-liters 170 hk/400 Nm diesel. Man kan också få en 140 hk/200 Nm 1,4 liters bensinmotor, som dock får det jobbigt med fullastad bil på nära 2,4 ton. Som miljöbil klassas en 1,6 liters gasmotor på 150 hk/210 Nm. ▶▶

105


Bra med plats för fem.

Redig förarplats med bra sikt.

Storlastare med plant golv.

Opel Zafira Tourer 1,6 CDTi Kaross: Yttermått: Bagagerum: Tjänstevikt: Motor: Kraft: Växellåda: Prestanda: Blandad EU-förbrukning: Vardagsförbrukning: Baspris:

106

5/7-sitsig 5-dörrars höghusbil. 466 x 188 x 169 cm. 710/1.860 liter. 1728 kg. 1,6 liters direktinsprutad turbodiesel. 136 hk/320 Nm. 6-växlad manuell eller automat. 193 km/h, 0-100 knappt 12 sek. 4,1 l/100 km. 5,5-6 l/100 km. 261.000 kr, andra motorer 240-290.000 kr.


MED FYRHJULSDRIFTEN KAN JAG TA MIG TILL PLATSER JAG ALDRIG VARIT PÅ. RENATA CHLUMSKA, ÄVENTYRARE

PREMIÄR FÖR NYA

MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID Sveriges mest populära supermiljöbil finns nu i en ny version med över hundra nyheter. Outlander Plug-in Hybrid är en riktig fyrhjulsdriven SUV som rymmer hela familjen och drar släp, fortfarande till ett riktigt lågt för-

månsvärde. Den perfekta tjänstebilen har nu blivit ännu bättre. Outlander Plug-in Hybrid finns för omgående leverans – välkommen till din Mitsubishi-handlare på en provkörning.

OUTLANDER PLUG-IN HYBRID FRÅN 409 900 KR / FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 946 KR/MÅN

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 42 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

MITSUBISHIMOTORS.SE 107


smarta resor reseprylar

På resande fot Praktiska reseprylar kan man aldrig få nog av. Framför allt när man ska resa länge och packa lätt. (I samarbete med Pick Pack).

2

1

1. VENTURESAFE 300 GII ANTI-THEFT VERTICAL TRAVEL BAG Pacsafe Smart axelremsväska med ficka för surfplatta och flera genomtänkta säkerhetsfunktioner. Volym 9 liter. 895 kr

3

2. HOOPNET DOUBLE KING SIZE Lifesystems Mycket rymligt impregnerat myggnät för dubbelsäng, med smidig upphängning. 539 kr

4 5

3. VOYAGEUR TRAVELLERS NOTEBOOK Moleskin En unik resedagbok med ena foten i den analoga och den ena foten i den digitala världen. Vikt 240 gram. 249 kr 4. DUALTRACK TRAVEL SHAVER R 95 Remington Lätt, kompakt och högpresterande reserakapparat som kan användas världen över. Vikt 228 gram. 349 kr 5. IPAD WATERPROOF CASE Aquapac Vattentätt fodral som tagits fram för iPad och är försett med axelrem och uttag för hörlurar. 599 kr 6. TREK & TRAVEL LAUNDRY WASH Sea to Summit Miljövänlig koncentrerat, tvättmedel i praktisk reseförpackning. 89 ml – godkänt för handbagaget. 49 kr

6 108

FÖR MER INFORMATION OM DESSA PRYLAR GÅ GÄRNA IN PÅ WWW. PICKPACK.SE


DRÄGERS NYA ALKOLÅS HAR FÖRAREN I FOKUS Nya generationen alkolås är här! Dräger Interlock 7000 är ett modernt alkolås som sätter användaren i fokus med sin säkerhet, snabbhet och användarvänlighet. Du som har ett alkolås installerat i bilen ska inte behöva vänta på att alkolåset ska kunna användas eller riskera att felaktiga utandningsprov registreras. Naturligtvis är Dräger IL 7000 är testad och godkänd enligt CENELEC:s standard EN 50436-1:2014.

DRÄGER INTERLOCK 7000 – READY WHEN YOU ARE

Uppvärmnings- och uppstartstiden är så kort att du inte kommer att märka av den. Vid temperaturer över 0°C är alkolåset alltid klart att användas. INGA FELAKTIGA UTANDNINGSPROV

Alkolåset skiljer på alkohol i utandningsluft och alkohol från t.ex. munskölj, spolarvätska eller handsprit. Som användare kan du känna dig trygg att inga felaktiga prov registreras. För mer information besök www.drager.se eller www.readywhenyouare.se. Följ oss på Facebook.

Dräger Alkolås och alkotest marknadsförs i Sverige av KG Knutsson AB.

ALLA HAR ETT VAL!

Vi anser att pellets är det bästa alternativet för värme och energi, både miljömässigt och som en långsiktig investering. Elektricitet borde användas när inga andra gröna alternativ finns tillgängliga. Med pellets kan vi reducera användandet av kärn- och fossilproducerad elektricitet och få ett mer hållbart klimat. För mer information kontakta Rindi Pellets tel 0281-715 25 info@rindipellets.se eller www.rindipellets.se

109


CrossState eVoyce

För att förbättra och förenkla din fakturahantering.

Sponsor:

i

o ss hittar Du :54 B r te on m

110

StockholmsBuss

- Minimal installation. - Lätt att lära och förstå. - Flexibilitet och full frihet. - Backup, säkerhet och kontroll. - Åtkomst överallt och möjlighet till support.

Det handlar om en ny fakturatjänst i molnet.

electronic information logistics

Optosweden AB: www.optosweden.se, +46 8 578 604 00 Enhagsvägen 8, 187 40 Täby, Sweden. www.crediflow.se


Plastspannar

Flaskor / Dunkar

120 ml till 36 liter. Digitaltryck, Offset eller IML.

10 ml till 30 liter. Screentryck, Kundverktyg.

Runda, ovala, fyrkantiga eller rektangul채ra.

PET

Plastfat / IBCer

75 ml till 10 liter. Screentryck, Kundverktyg.

Plastfat fr책n 30 liter till 220 liter. IBCer fr책n 640 till 1250 liter. Godk채nda enligt UN / UL / FDA.

Sverige Tel +46 46 23 80 90

Norge Tel +47 22 33 36 00

Danmark Tel +45 98 38 92 66

Sverige Box 57, 245 21 Staffanstorp

www.tarapac.com

Finland Tel +358 934 89 185 111


weekend tyskland

München

– En europeisk metropol och viktig industristad München är en kosmopolitisk stad med tydliga italienska influenser i dess arkitektur, kultur och mat. Den är idag mest känd för sin årliga ölfestival, Oktoberfest, och för att vara hemort för Bayern München, ett av världens bästa klubblag i fotboll, och BMW. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

TO

112

MÜNCHEN

MUC

LAND: Tyskland AREA: 310 km² FOLKMÄNGD: 1,4 miljoner GRUNDAD: 1158


Vy över München från stadens stadshus. 113


BMW Welt.

Marienplatz.

Oktoberfest, en fest som drar till sig mycket ölälskande folk.

M

ünchen grundades på 1100-talet vid floden Isar norr om de tyska Alperna och är idag Tysklands tredje största stad. München blev 1806 huvudstad i det dåvarande kungadömet Bayern. Staden, som årligen lockar sju miljoner turister, är vidare en stad med stolta idrottstraditioner då den har varit värdstad för två fotbolls-VM och ett OS. Staden har också ett musikaliskt arv. Inte bara Richard Wagner utan även Richard Strauss och Carl Orff kallade München sin hemstad.

Tid för besök

I likhet med många europeiska städer är München en året runt-destination även om de flesta turisterna besöker staden under perioden maj-september som avslutas med Oktoberfest.

Dagsutflykter

Fünf Höfe är Münchens mest eleganta galleria och där finns allt från märkeskläder till konst och böcker. Alte Pinakothek var det största konstmuseet i världen då det invigdes på 1820-talet. Där finns omkring 800 verk av gamla mästare från medeltiden till rokoko eller från Leonardo da Vinci till Rembrandt och El Greco. För bilintresserade är saken klar. Museet BMW Welt där man kan följa den tekniska utvecklingen av bilar och motorcyklar. ▶▶

114

"Den traditionella ölstugekulturen står högt i kurs i högkvarteret för Schneiders bryggeri, där tarmar, lungor och tjurtestiklar sköljs ned med massor av öl"


Julens Gåvor

2015

u gör vi det enklare för dig att snabbt och smidigt hitta rätt julgåvor till dina kunder och anställda. Alltid uppdaterat utbud och priser. Samtidigt tar vi steget mot ett grönare alternativ genom att inte skicka dig någon katalog. Varmt välkommen in på vår hemsida:

www.gavokompaniet.se

By Anderzson of Sweden 115


Hotell

Det finns gott om topphotell i München men även ett stort utbud av billigare boenden. Bayerischer Hof är ett femstjärnigt hotell i hjärtat av Münchens eleganta shoppingdistrikt med fem exklusiva restauranger och sex barer samt spa och pool på takvåningen med fin utsikt över staden. Ett enkelrum kostar från 337 euro natten. Hotel Königshof tillhör också Münchens topputbud av hotell med sitt utmärkta läge vid Karlplatz. Det femstjärniga hotellet ligger vidare nära järnvägsstationen och de tjusigaste shoppinggatorna. Från 176 euro för ett enkelrum. Motel One Deutsches Museum ligger i stadsdelen AuHeidhausen och har en elegant bar som är öppen dygnet runt. Gratis WiFi. Det fyrstjärniga etablissemanget ligger fem minuters promenad från pendeltågstationen Rosenheimer Platz. Man får mycket för pengarna. Från 69 euro natten för ett enkelrum.

Kroglivet

Det går att beställa in traditionella rätter ur Münchens kök, främst stora biffar och korvar, överallt men det finns också ställen där man kan få sig lite annat till livs. Den traditionella ölstugekulturen står högt i kurs i högkvarteret för Schneiders bryggeri, Weisses Bräuhaus, där tarmar, lungor och tjurtestiklar sköljs ned med massor av öl medan Theresa Grill Restaurant tveklöst är Münchens bästa steakhouse. På No Mi Ya, ett japanskt-bajerskt vattenhål i Haidhausen kan man skölja ned sin sushi med plommonbrännvin eller ale.

116

Nattliv

Man förknippar ofta Münchens nattliv med ölhallar, allsång och ompa-pompa. Hofbräuhaus am Platz var från början ett värdshus som byggdes av den bajerske hertigen Wilhelm V för att slippa betala ölet åt sina soldater. Efter kriget har det blivit ett av världens mest kända ölställen och atmosfären påminner om Oktoberfest och det är definitivt fel att gå hit om man vill äta i lugn och ro. Neuraum är en stor klubb som lockar till sig de stora namnen bland discjockeys. Ett säkert ställe för nattugglor. Ett annat inneställe är The Atomic Café där man spelar pop och rock och mellan varven har liveband. Sedan fortsätter du till P1, innestället nummer ett för Münchens jetset.

Missa inte

För fotbollsintresserade gäller det att boka i tid. Allianz Arena är hemmaplan för både Bayern München, som är ett av världens bästa fotbollslag, och lokalkonkurrenten 1860 München.


#playadelasteningeviksol #allinclusive#aftersunmöte #svensktkaffepåkonferensen På Steningevik värnar vi om att ta andan ur våra gäster. Det är därför det kan låta så här när du sprider upplevelsen vidare. Vi ger dig en konferens och service som inte bara utmärker sig på plats utan även imponerar på andra. Välkommen till en stund du inte kan låta bli att dela. Du hittar oss 8 minuter från Arlanda intill Mälaren, solnedgången och på #steningevik.

117


EUROPAPREMIÄR 5:E NOVEMBER

BILJETTER & INFO: www.wermlandopera.com tel. 054-21 03 90 118


Bästa resan gör ni tillsammans Är ni fler än 10 personer – gör resan till en del av upplevelsen. Hyr ett eget tåg eller boka en gruppresa och börja konferensen, kick-offen eller weekendresan redan ombord. På tåget får ni tid att umgås och ha roligt. Ni sitter bekvämt, har tillgång till internet, god mat och fika och kan gå upp och röra på er när ni vill. Ni kommer fram utvilade och kan njuta av resmålet fullt ut. Vi tar hand om er hela resan – från city till city.

Kontakt och bokning För offert och frågor, kontakta oss på SJ Gruppresor via gruppresor@sj.se eller skicka en förfrågan via sj.se. Ni kan också köpa er gruppresa hos er resebyrå.

4754_SJ__Ann_gruppresa_affvarld_150325_160x120.indd 1

2015-02-26 16:04

Vill DU vara med och bygga branschen? Sponsring och event ökar från år till år och omsätter 13,5 miljarder kronor i Sverige. Relations- och upplevelsebaserad kommunikation har sedan länge växt förbi både TV-reklam och dagspress. Tillsammans jobbar vi aktivt med att driva branschfrågor samt opinionsbildning i media. Vill du bidra till att bygga branschens utveckling och ingå i det största och mest kompletta svenska nätverket för sponsring, event och evenemangsfrågor? Bli medlem redan idag och ta del av ett fantastiskt erbjudande! Vad väntar du på? Kontakta SEFS på event@sefs.se eller ring 08-410 630 50.

119


10 coola pooler i

världen Vem blir inte sugen på ett dopp i det blå när man ser dessa bilder. Affärsresenären har hittat några av världens tio häftigaste pooler där bara fantasin sätter gränser.

120


Sarojin hotel i Khao lak, Thailand.

121


Sarojin hotel i Khao lak, Thailand.

Holiday Inn, Shanghai Kina.

1. Sarojin hotel, Khao lak, Thailand

Sarojin i Khao lak bjuder på utsikt över de vita stränderna och den vackra Andamansjön. En tropisk oas omgiven av nationalparker och regnskogar, en timmes bilresa från Phuket.

122

2. Michelangelo Resort & Spa, Kos, Grekland

Den 165 meter långa oändlighetspoolen ut mot Medelhavet är den här femstjärniga anläggningens stolthet. Hotellet har också en egen liten strand.

3. Hanging Gardens, Ubud, Bali

Den här lyxiga eko-resorten är belägen mitt i regnskogen. Oändlighetspoolernas form ska påminna om närbelägna risterrasser. Boendet är i stugor av balinesiskt trä och alla har egen oändlighetspool utanför dörren.


The Crambian, Adelboden, Schweiz.

San Alfonso del Mar, Algarrobo, Chile.

Michelangelo Resort & Spa, Kos, Grekland.

4. The Crambian, Adelboden, Schweiz

I klassiska skidorten Adelboden i de schweiziska alperna ligger lyxiga The Cambrian. Från den uppvärmda utomhuspoolen har du en mäktig utsikt.

5. San Alfonso del Mar, Algarrobo, Chile

Världens största bassäng är en kilometer lång och rymmer 250 miljoner liter vatten. Poolen som är så stor att du till och med kan segla i den ligger i Chile.

6. Holiday Inn, Shanghai Kina Detta hotell i Shanghai erbjuder en häftig och annorlunda utsikt, med denna utomhuspool med genomskinligt golv. Inget för den höjdrädda!

▶▶

123


Intercontinental hotel, Dubai, Förenade Arabemiraten.

The Springs Resort Spa, Costa Rica.

Hotel Caruso Belvedere, Ravello, Italien.

Mardan Palace, Alanya, Turkiet.

7. Intercontinental hotel, Dubai, Förenade Arabemiraten

Poolen på hotellet i Festival City där botten och vägg helt i glas och sticker ut från fasaden, högt över marken. Du simmar med utsikt över bland annat Burj Khalifa, världens högsta byggnad. Invid poolen ligger en bar.

8. Hotel Caruso Belvedere, Ravello, Italien

Oändlighetspool med en vidunderlig utstikt över byn Ravello och den vackra Amalfikusten. En dos kultur kryddar badet, då bassängen är omgiven av tusen år gamla ruiner.

124

9. Mardan Palace, Alanya, Turkiet

Femstjärnigt hotell i populära charterorten Alanya. Bakom bygget, som stod klart 2009, ligger en affärsman från Azerbajdzjan. I poolen, som är den största kring Medelhavet, finns ett akvarium med 2400 fiskar nedsänkt.

10. The Springs Resort Spa, Costa Rica

Bara sex kilometer norr om aktiva vulkanen Arenal tronar det här hotellet uppe på en bergskam. Här finns hela 15 utomhuspooler att plaska i. Eller ta plats i baren, belägen mitt i en av bassängerna.


Dags att se över ditt företags nätverkssäkerhet, innan någon annan gör det…

Clavister är ett ledande svenskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer nätverkssäkerhetslösningar för telekom och medelstora företag. Några exempel på våra kunder är BAE Systems, Saab, Ericsson, E.ON, DHL, D-Link och Regus. För mer information, besök oss på www.clavister.com/events/affarsresenaren

Clavister AB, Sjögatan 6 J, 891 60 Örnsköldsvik 0660-29 92 00 | www.clavister.com 125


,

Enskilt avlopp Kretsloppsanpassat

Är du typen som tänker lite längre? Våra miljövänliga lösningar för enskilda avlopp passar dig som tänker långsiktigt, och längre ändå. BAGA ger dig bästa möjliga avloppsrening med enklare installation, trygga garantier och serviceavtal som faktiskt betyder något.

www.baga.se

126


ny utställning på åbergs museum

Tio år i björnens tjänst

KREATIVA EVENTS OCH INTERAKTIVA MÖTEN PÅ VISUALISERINGSCENTER C - ETT DIGITALT SCIENCE CENTER MITT I NORRKÖPINGS INDUSTRILANDSKAP

PÅ LÄS MERNTER.SE ERINGSCE

VISUALIS

Serietecknaren Ola Skogäng visar teckningar och skisser ur tio års produktion om björnen Theos ockulta kuriositeter. Utställningen pågår mellan 1/10-27/3. Nytt på museet – världens enda Stig-Helmermuseum.

m ed restau ran g oc h ko n f eren s

Mån-sön kl 11-16. • Bålsta Tel 08-411 00 40 • abergsmuseum.se • abergsshop.se Öppet:

VISUALISERINGSCENTER C Kungsg. 54, Norrköping 011-15 63 30 bokning@visualiseringscenter.se www.visualiseringscenter.se

Sveriges äldsta golfresebyrå! Golfresor sedan 1971!

Välkommen till oss på Kullenberg Golf, vi skräddarsyr gärna Din golfresa! • Alltid valfri reslängd och ingen hcp. begränsning när Du reser med oss. • Alltid rabatt för ”tjejgäng” ! • Golfskola: 990:-/10tim.

Boka vår populära Golfskola under Jerkers ledning på Costa Brava, Spanien & i Aix les Bains, Frankrike.

• Platser kvar vissa veckor i vår: Maila eller ring för info!

• Datum för höstens populära resor: Aix les Bains, Frankrike: 27/9-18/10 Costa Brava, Spanien: 18/10-8/11

• Boka Din plats på vår exklusiva Sydafrikaresa i januari 2016! Golf, Vinprovning, Safari, mm.

Energi på dina villkor

SOLCELLER

Från planering till driftsatt anläggning

Lösningar efter alla ytor och storlekar både kommersiellt och privat Nu även carports för elbilen och off-grid lösningar för applikationer utan tillgång till elnät. Besök vår hemsida för mer information och fyll i vårt planeringsunderlag för kostnadsfri offert

Ring eller besök vår webbsida för mer info!

• Saknar Du vårt nyhetsbrev? Missa inte våra erbjudanden! Ring, maila eller anmäl Dig via webben!

www.kullenberggolf.se

08 - 556 00 230

www.nordhenergy.se Tel: 031-788 04 54 127


recept mustiga grytor och långkok

Höstnjutning Väldoftande, färgsprakande och värmande. En gryta är både den perfekta familjemiddagen och den utmärkta bjudmaten. Välkommen hösten, de levande ljusen och grytmaten. TEXT: ANNELIE ENGLUND RECEPT: KRISTINA ERIKSSON FOTO: ÅSA DAHLGREN

L

ångkok är som ett trolleri menar Kristina Eriksson författare till kokboken Mustiga grytor och långkok. Grytor där smaken växer fram och skapar nya dimensioner. Men det behöver inte ta en flera timmar för att en gryta ska bli en välsmakande favorit. Vi har plockat ut några av våra favoritrecept ur boken. Läs och njut!

Mustiga grytor och långkok Författare: Kristina Eriksson Förlag: Bokförlaget Semic Utgivningsår: 2015

Marockansk kyckling i lergryta med dadlar 4 portioner

4 kycklingklubbor salt och peppar Tomatsås 3 dl krossade tomater 0,5 dl tomatpuré 0,75 dl olivolja 2 vitlöksklyftor 1 msk finriven färsk ingefära 0,5 tsk salt 1,5 tsk spiskummin 1,5 tsk fänkålsfrön 1,5 tsk kummin 1,5 tsk mynta 0,5 gul lök 0,5 citron 1 morot Couscous med ruccola 2,5 dl couscous + 5 dl vatten 50 g ruccola 1 dl finhackad bladpersilja 1 msk olivolja 50 g pinjenötter Servering chèvre dadlar Lägg lergrytan i blöt i 30 minuter. Dela kycklingklubborna en gång i leden. Salta och peppra runt om. Lägg kycklingdelarna i lergrytan. Blanda krossade tomater, tomatpuré, olivolja, pressade vitlöksklyftor, ingefära och salt i en bunke. Stöt spiskummin, fänkålsfrön, kummin och mynta i en mortel. Tillsätt kryddblandningen till tomat såsen och rör om. Häll tomatsåsen över kycklingen. Skär löken i klyftor och citronen i skivor. Skala och dela moroten i tunna skivor. Strö lök, citron och morot över kycklingen i lergrytan. Lägg på locket och sätt in lergrytan en bit ner i ugnen, ugnen ska vara kall. Sätt ugnen på 225 grader. Ugnsstek i 40 minuter från det att ugnen uppnått rätt temperatur. Koka couscousen och låt den svalna. Hacka ruccola grovt. Blanda couscousen med ruccola och bladpersilja i en skål. Rör ner olivolja och strö över pinjenötter. Servera kycklingen med couscous, chèvre och hackade dadlar.

128


129


130


Högrev med salami och grillad paprika i lergryta 4 portioner

600–700 g högrev 100 g italiensk salami i hel bit 2 rödlökar 1 dl avrunnen grillad paprika (finns bl.a. av märket Zeta) 1 dl svarta oliver med kärna 1 köttbuljongtärning 2,5 dl mellangrädde 1 + 2 dl vatten lite svarta oliver grillad paprika finrivet skal från 1 citron Servering kokt potatis en sallad Lägg lergrytan i kallt vatten i 30 minuter. Dela köttet i 4 × 4 cm stora bitar och skär salamin i tärningar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Lägg köttet, salami, hälften av rödlöken, paprika, oliver och smulad buljongtärning i lergrytan. Häll över grädde och den lilla mängden vatten och lägg på locket. Ställ lergrytan i en kall ugn på ett galler i den nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Ugnsbaka högrevsgrytan i 2–2 ½ timmar från det att ugnen uppnått 225 grader. Tillsätt resten av löken och vattnet när det återstår 30 minuter, rör om med en sked. När grytan är färdig, strö på oliver, grillad paprika och finrivet citronskal. Servera grytan med potatis och en sallad.

Köttfärs- och grönkålsgryta 4 portioner

150 g färsk grönkål 150 g trattkantareller 1 gul lök 2 vitlöksklyftor margarin eller smör att steka i salt och peppar 500 g blandfärs 3 dl vispgrädde 1 msk dijonsenap 0,5 dl svartvinbärsgelé 0,5 köttbuljongtärning 1,5 msk balsamvinäger Servering kokt potatis svartvinbärsgelé Skär grönkålsbladen i små bitar. Ta bort stjälken om finns kvar. Dela trattkantarellerna en gång om de är stora. Hacka löken och pressa vitlöken. Stek grönkålen i margarin eller smör. Det är viktigt att grönkålen blir ordentligt mjuk. Salta och lägg den åt sidan. Stek trattkantarellerna hastigt och salta och peppra. Lägg dem åt sidan. Stek lök och vitlök så att den blir mjuk och glansig och lägg över den i en gryta. Stek blandfärs lite i taget och lägg över det i grytan allteftersom. Rör ner vispgrädde, dijonsenap, svartvinbärsgelé och buljongtärning och låt grytan småputtra i 10 minuter. Avsluta med att röra ner grönkål, trattkantareller och balsamvinäger. Smaka av med salt. Servera köttfärsgrytan med kokt potatis och svartvinbärsgelé.

131


Italiensk grönsaksgryta 4 portioner

2 rödlökar 5 vitlöksklyftor 2 paprikor i olika färger 1 squash 0,5 citron 1,5 dl olivolja 0,75 dl vatten 1,5 tsk torkad rosmarin 1 tsk salt 1 dl svarta oliver med kärna 200 g cocktailtomater Servering couscous hackade pistagenötter turkisk yoghurt

132

Skala rödlöken och vitlöken. Skär rödlöken i klyftor och låt vitlöken vara hel. Dela paprikorna i bitar och squashen i kuber. Tvätta citronen i varmt vatten och dela den i stora bitar. Lägg alla grönsaker i en gryta. Tillsätt olivolja, vatten, rosmarin och salt. Låt grytan koka i 30 minuter. Tillsätt oliver och cocktailtomater och låt grytan koka i ytterligare 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt. Servera grönsaksgrytan med couscous, hackade pistagenötter och turkisk yoghurt.


Stort eller litet, ömtåligt eller värdefullt? Oavsett vad du behöver skicka har vi förpackningen som passar. Vi har alla produkter din arbetsplats behöver för att lyckas! Allt från en enda leverantör - kan det bli enklare? Direct

Advantage

Butik

Vill du handla direkt till bra priser?

Vill du bli avtalskund?

Handla direkt i butik?

• För små företag och föreningar • 30 dagars öppet köp • Alltid fri retur och prisgaranti

• För större företag med 20+ anställda • Organisationer och offentliga kunder • Avtalspriser och fantastisk service

• 12 butiker över hela Sverige • Personlig service • Hämta direkt

www.staples.se

www.staplesadvantage.se

www.staples.se

Vill du också resa kvittofritt och slippa göra reseräkningar? Mer kostnadseffektivt, inga företagskort, automatiserat. Använd företagets resekonto för dina reseutlägg. Vill du veta mer, www.travelclearing.se

133


Kinesisk köttbullsgryta 4 portioner

0,5 dl ströbröd 1 dl vatten 400 g blandfärs 0,5 tsk salt 1 tsk sambal oelek 1 tsk kinesisk soja 2 vitlöksklyftor 1 msk finriven färsk ingefära neutral olja att steka i, t.ex. rapsolja 1 gul lök 200 g vitkål 2 paprikor i olika färger 1 stor morot 100 g champinjoner 200 g broccoli 1 dl sweet chilisås 2 msk japansk soja 1 dl vatten sesamfrön Servering kokt ris eller nudlar Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla i 10 minuter. Rör ner blandfärs, salt, sambal oelek, kinesisk soja, pressad vitlök och ingefära. Forma färsen till köttbullar och stek dem i olja till dess de är genomstekta. Lägg köttbullarna åt sidan. Skär löken i skivor och strimla vitkålen. Skär paprikan i ganska små bitar. Skala moroten och skär den i skivor. Dela champinjonerna i halvor och broccolin i buketter och bitar. Stek löken i olja så att den blir mjuk och glansig. Stek vitkål, paprika, morot, champinjoner och broccoli i olja så att allt blir lite mjukt och får lite färg. Stek lite åt gången och lägg över i en gryta. Salta något. Rör ner sweet chilisås, japansk soja och vatten i grytan och låt det koka ihop i någon minut. Avsluta med att röra ner köttbullarna som bara ska bli varma. Strö över sesamfrön. Servera med ris eller nudlar.

134


Äntligen, nu kan du sluta leta! Flex HRM Travel har allt ditt företag behöver när det gäller utlägg, traktamenten, körjournal och kontokortshantering. Ett heltäckande system. I Flex HRM Travel täcks alla moment i reseräkningshanteringen in, från inregistrering där den anställde själv registrerar sina reseräkningar till uträkning, attestering och utbetalning. Flex HRM Travel är ett lättanvänt system med många finesser som t.ex. fota kvitton, satellitpositionering, körjournal m.m. Flex Datasystem har bytt namn till Flex Applications!

Tillgänglighet och valfrihet. Flex HRM Travel är helt webbaserat, vilket innebär att du alltid har tillgång till programmet via dator, surfplatta eller smartphone. Systemet kan användas som molntjänst eller i egen regi. Flex HRM Travel är ett delsystem som ingår i Flex HRM, vilket även innehåller modulerna tidredovisning, bemanning, lön och HR.

www.flexapplications.se

Örebro 019-10 39 15

Stockholm 08-410 174 47

Göteborg 031-348 88 81

Oslo +47-412 146 47

135


stora möten på 40 hektar svanenmärkt konferensbonanza!

Runö Möten & Events är en plats för både stora och små möten. En plats bara 30 minuter från Stockholms pulserande innerstad och mindre än 40 minuter från Arlanda. På en halvö i Roslagens skärgård finns storslagna omgivningar som ger en avslappnad inramning till de inspirerande möten som sker här. En konferensbonanza helt enkelt! www.runo.com | info@runo.se | 08-555 380 00 Ideella föreningen LO:s folkhögskola Runö i Åkersberga

Grand Open Golf & Ski Trophy

DETTA INGÅR: • Flyg med Turkish Airlines t/r • Alla transfers och transporter • 2 dagar golf • 2 dagar skidor • 5* boende på Carya Resort med all inclusive • Liftkort • Skidhyra • Green fees

Kr. 9.995

136

Exklusiv GOLF, SKI & GOURMET RESA! ALL INCLUSIVE! BOKA IDAG!

+46 770 22 11 20 BOKNING@ALPINEEVENT.COM WWW.ALPINEEVENT.SE/SKI-GOLF


DNA – det nya styrelseverktyget PharmaLight.se lanserar DNA-tester tillsammans med det världsledande Österrikiska laboratoriet Novogenia. DNA-tekniken ger oss helt nya möjligheter att hjälpa nyckelpersoner i organisationen att förebygga risker för t.ex hjär t/kärlsjukdomar, diabetes mm baserat på individens genetiska förutsättningar. Kontakt: dna-medic.org info@dna-medic.org +46 (0)704-55 48 22 Novogenia är ett av de världsledande genetiklaboratorierna med ISO certifieringarna; ISO 15189 Laboratorium, ISO 17025 Genanalys, ISO 9001 Administration samt Ackrediterat av ”Bundesministerium Fur Gesundheit” Österreichichen Stat och FDA för screening av nyfödda. Referenskod AR0515

Vi är den nordiska IT-marknadens erfarna uppstickare Säkra din IT-drift med hjälp av oss! Våra kunniga och innovativa medarbetare är specialiserade inom området applikations-och systemdrift, samt digitalisering. I nära relation med våra kunder förädlar vi driften av affärskritiska system i en rad olika branscher i hela Norden. Vi har lång erfarenhet och hög kompetens för logistik- och affärsprocesser. Läs mer på: Rg19.se

137


138

I mer än 10 år har CAT Nordic levererat städmaskiner av högsta kvalitet till företag som ställer lite högre krav. Våra kunder har det gemensamt att de efterfrågar ett perfekt och pålitligt städresultat med total kostnadskontroll. Tack vare ett brett produktsortiment och flexibla finansieringsoch hyresalternativ hittar vi alltid en lösning som passar dig. Kontakta oss så berättar vi mer!

clean advanced technology

Stockholm: 08-744 54 44 | Örebro: 019-760 60 60 | Linköping: 013-10 07 10 | Jönköping: 036-18 45 50 | Göteborg: 031-22 15 80 | Helsingborg: 042-12 23 10

www.catnordic.se

clean


Gå på teater i stället!

Ja visst ska du leva

Om livet före döden och meningen med det hela Regi, koreografi: Kajsa Giertz Dokumentärfilm: Kersti Grunditz Brennan Musik: Andreas Kullberg Text: Dan Linder Premiär 10 oktober

En slavisk dans

En bitterljuv rom-com av Staffan Göthe Regi: Rikard Lekander Koreografi: Birgitta Egerbladh I samarbete med Örebro länsteater Premiär 7 november

Musikalisk jullunch

Levande ljus, julig lunch och en musikupplevelse med teaterns ensemble. Smygstarta julen i vårt fina teatercafé. Spelas 25 november–10 december Se företagspaket på vastmanlandsteater.se/foretag Boka biljett ticnet.se eller vastmanlandsteater.se tel 021-470 41 10 biljett@vastmanlandsteater.se Slottsgatan 11, Västerås

139


140


intervju agneta sjödin

"Jag känner mig väldigt stark" Hon skulle ha cyklat i USA till förmån för autism och spelat in Fångarna på Fortet. En cykelolycka satte stopp för planerna. Trots motgångarna känner hon sig stakare än någonsin. I augusti släppte hon boken ”Av egen kraft”. TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: ANDREAS LUNDBERG

I

stunden var jag väldigt chockad, det gick så fort. Återhämtningen har gått oerhört snabbt. Jag går utan att halta, säger en glad Agneta Sjödin när vi pratas vid strax före midsommar.

I slutet av april var hon med om en otäck cykelolycka. Hennes cykelhjul fastnade i spårvagnsspåren vid Gröna Lund ute på Djurgården i Stockholm när hon tvingades väja för en lastbil. Det som fick ta smällen var höften. En bruten lårbenshals ledde till operation. Även om Agneta berättar att det är skönt att nu kunna jobba och göra något annat som inte handlar om olyckan återkommer vi ofta till just den under vårt samtal i alla fall. – Jag har mått förvånansvärt bra efter olyckan. Visst har det varit bakslag och dagar då man bara gråtit, men för det mesta har jag känt mig positiv och glad. Det har ju påverkat mig och mitt arbetsliv ganska mycket. Det blev ingen USA-cykling mot autism men det absolut tråkigaste var att fyran inte vågade skicka ner mig till Fortet som planerat.

dess har det rullat på. Agneta har setts som programledare för Fångarna på fortet, Gladiatorerna, Let’s dance och mycket mer. Just nu är hon en av programledarna för TV4:s satsning Vardagspuls som sänds på vardagarna klockan 17.55. Mellan programledarjobben har hon även hunnit med att skriva sju böcker. Den sjunde boken Av egen kraft släpptes nu i augusti, hennes första fackbok som bygger på hennes egna erfarenheter, önskan om att hitta en balans i livet, att ta hand om sig själv från insidan och ut. – Jag har verkligen ställt om på så många olika plan, både när det gäller kost, mentalt och träning de senaste 15 åren. Så boken handlar om min inre resa. Jag har fått så många frågor kring de, så jag bestämde mig för att samla allt på ett ställe.

En betydelsefull vändpunkt för Agnetas kom när hon för 11 år sedan bestämde sig för att gå den 80 mil långa pilgrimsvandringen Santiago de Compostela. Steg för steg växte en övertygelse fram om vikten av att ta hand om sig Under försommaren skulle Agneta spelat in en ny säsong själv och hitta balansen i sitt liv. Att våga stå för det som av Fångarna på fortet. känns rätt och lita på sin egen inneboende kraft. – Gunde och jag har gjort det så – Jag gjorde vandringen i två etapper. många gånger, vi är som syskon på Maja (dottern som hon har tillsammans inspelningarna, jättesynkade och det är med Niklas Strömstedt, reds. anm) var så roligt. Att det inte blev någon cykling inte så stor så det upplägget passade bäst. var inte lika motigt. Jag pratade med Måns Det var den första resan som jag gjorde Ålder: 48 år. Möller som berättade att insamlingen för själv, jag har rest jättemycket i samband Bor: Nacka. autism fick in 150 000 i samband med med olika inspelningar tillsammans med Familj: Dottern Maja. olyckan så jag bidrog, om än på ett annat TV4 men då har man ett helt team med Gör: Författare och sätt. sig. Så att resa själv kändes skrämmande programledare. till en början. Dessutom talade jag ingen Aktuell med: Boken Agneta Sjödin har varit en omtyckt spanska, hade aldrig bott på härbärge och Av egen kraft och TVprogramledare sedan 1991, när hon ledde var osäker på hur jag skulle hitta. Så det programmet Vardagspuls. Tur i kärlek med Adam Alsing på TV4. Sedan fanns mycket jag tyckte kändes läskigt.

Agneta Sjödin

▶▶

141


Idén till vandringen föddes i samband med en författarintervju som Agneta gjorde med Paulo Coelho, den hyllade brasilianske författaren. – Vi fick bra kontakt, så det var han som uppmuntrade mig till att genomföra vandringen. Själva vandringen gick bättre än jag trott, leden är väldigt organiserad och lätt att följa. Sen var det självklart tufft och jag har aldrig gjort något liknande. Men där satte väl råstyrkan och pannbenet in, säger hon och fortsätter: – Även om jag inte alls var tränad för detta så fanns nog kraften i generna. Min familj kommer från Hälsingeskogarna och både mormor och pappa har jobbat i skogen. Men visst fanns det även stunder av osäkerhet. Efter pilgrimsfärden fick böckerna och den litterära världen hennes uppmärksamhet. 2007 släppte hon boken En kvinnas resa en självbiografisk roman baserad på hennes egen pilgrimsvandring. Det var min första roman och den tog över ett år att skriva, och efter det har hon skrivit ytterligare fyra romaner. Under våren har vi kunnat se dig i programmet

142

Vardagspuls på TV4, programmet väver ju samman ditt jobb som programledare och ditt dina intressen för mat och träning. Ett program som känns klippt och skuret för dig. Blir det fler program i höst? – Ja, det blir det. Det känns jättekul och har varit jätteroligt under våren. Programidén kom från ett produktionsbolag och jag fick frågan tillsammans med Kristin Kaspersen som leder programmet varannan vecka. Det kom ganska snabbt på, och jag hade redan mycket annat bokat, men det blev ändå en positiv stress. Jag älskar att jobba med direktsändningar och få göra det fem dagar i veckan är jättehäftigt. Har du alltid velat synas, och vara programledare? – Ja, det kan man nog säga. Jag har alltid velat stå på scén. Bli skådespelerska var en dröm jag hade som liten och skulle någon fråga så uppfyller jag gärna den drömmen nu också. Men jag är jätteglad och tacksam för jobbet som programledare, det är något som jag verkligen trivs med. Sen finns det baksidor med att bli igenkänd också. Jag är ganska kluven i den rollen. Å ena sidan älskar jag att småprata med folk i affären om vad som helst och


"Å ena sidan älskar jag att småprata med folk i affären om vad som helst och ingenting, men den mediala biten kan ibland vara riktigt jobbig" ingenting, men den mediala biten kan ibland vara riktigt jobbig. När direkt osanningar om mitt privatliv skrivs i tidningarna känns det tufft. Du är ju ganska offentlig och privat i social medier. Är det en uttänkt strategi för att styra vad som skrivs i media? – Nja, det skulle jag inte vilja säga. Det är framförallt ett sätt att nå dem som gillar mina böcker, få en plattform för att enkelt kommunicera och få kontakt med människor.

Sen kommer det mycket känslor med också, som när jag la upp bilden direkt efter olyckan från sjukhuset. Jag ville bara få det ur mig eftersom alla som följer mig har varit delaktig i min cykelträning inför cykelloppet i USA, plötsligt var den drömmen över och det ville jag dela med alla som följt och peppat mig. Jag fick en enorm respons och så mycket stöd. Det har gett mig mycket styrka att komma igen. Som person känns du idag väldigt stark, målmedveten och du har hittat balansen som du skriver om i nya boken. Men du är också mamma till en tonårsdotter. Hur har föräldraskapet påverkat dig? – Det har lärt mig väldigt mycket, tålamod, att alltid finns där för någon annan och kärlek. Kärleken jag känner för Maja är så obeskrivlig och härlig. Sen allt vi har fått uppleva tillsammans känns helt fantastiskt. Vi har gjort mycket hon och jag, det är jag evigt tacksam för. Men det känns som att det har gått så fort. Plötsligt är hon så stor, jag vill ibland hoppa tillbaka i tiden och uppleva stunder från hennes uppväxt. Ibland är det så svårt att greppa att den sjuttonåringen är samma lilla Maja.

143


ANNONS

Busck & Co – industrins kompletta elmotor- och växelleverantör Busck & Co är ett familjeföretag i tredje generationen med anor från 1923. Vi är specialister på elmotorer och erbjuder ett av marknadens bredaste utbud av elmotorer från Brook Crompton och vårt eget varumärke Busck. Hos oss får du kvalificerad rådgivning och elmotorer som minimerar energiförbrukningen och maximerar maskinernas verkningsgrad. – Vårt breda utbud, goda tekniska kompetens och höga leveranssäkerhet gör oss till industrins kompletta maskinleverantör. Många kunder uppskattar vår rådgivning, som lotsar dem fram till rätt elmotor för olika typer av behov. Rätt motor på rätt plats bidrar till att minimera energiförbrukningen och maximera verkningsgraden, vilket är våra kunders två viktigaste behov, sä-ger Stig Henrysson, försäljningschef på Busck & Co.

Drygt sextio års erfarenhet av elmotorer Företagets elmotorer uppfyller kraven för de nya verkningsgradsnormerna IE2,IE3 och IE4. Här finns drygt 35 000 elmotorer med kapaciteter från 90 watt till 630 kilowatt på lager. Montage av Kuggväxlar så vi kan snabbt få fram en växel med rätt utväxling och stort lager av Snäckväxlar – Vår primära målgrupp är maskintillverkare och elektromekaniska verkstäder, men vi har levererat elmotorer till i princip alla typer av industriföretag i drygt sextio års tid. Det ger oss en god förståelse för kundernas verksamhet och förutsättningar, säger Stig Henrysson. En del av sortimentet visas på Elmia Subcontractor monter B04:38. Här har du också möjlighet att diskutera dina motor- och växelbehov med kunnig personal.

BUSCK Best i Kalmar

Golfpaket • 1 natts logi • Frukostbuffé • 2 rätters middag (exkl. dryck) • 1 greenfeebiljett

1195:-

per person i dubbelrum 200:- enkelrumstillägg

För att se vilka banor; www.kalmarsundhotel.se/golf.aspx • Konferens • Nöjespaket

Boka på 0480-480 380 kalmarsundhotel.se

144

• Weekendpaket • Sommarpaket


RUM

KONFERENS

R E S TA U R A N G

Konferens i skärgården

En rofylld plats för möte under höstens dagar, ett kök för alla sinnen, omsorgsfullt lagat av ekologiskt och närproducerat. Pensionatet är naturskönt beläget på den bilfria ön Styrsö i Göteborgs södra skärgård. 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen.

A

!

ig nu

ld nmä

GrundutbildninGen bättre arbetsmiljö Grundläggande arbetsmiljökunskaper

Pensionat

STYRSÖ SKÄRET

031- 97 32 30

www.pensionatskaret.se

Fysisk och psykosocial arbetsmiljö så skapas en bra arbetsmiljö stockholm, Göteborg och malmö

Läs mer eller anmäl dig! prevent.se/webbshop

145


lounge mat & dryck

Foto: NIKLAS ALEXANDERSSON

Världens bästa bagare finns på Bageri Brillo Världsförbundet för bagare och konditorer (IBC) har utsett 33-åriga Håkan Johansson, bagarchef på Bageri Brillo i Stockholm, till World baker of the year 2015. Det gör att Håkan är den första svensk som får den prestigefyllda titeln och dessutom är den yngsta någonsin som fått ta emot denna utmärkelse. – Det känns fantastiskt och hedrande att bli utvald! Extra fantastiskt att jag är den yngsta hittills som har fått titeln, de som tidigare har blivit utnämnda har blivit det senare i sina yrkesliv och varit 50 – 60 år, säger Håkan Johansson. På Bageri Brillo ansvarar Håkan för allt bröd som serveras och finns till försäljning inom koncernen Svenska Brasserier. Det betyder att du hittar Bageri Brillos bröd till försäljning på bland annat Taverna Brillo, Luzette, Riche och Teatergrillen i Stockholm.

Höstens guld Kombinationen ekologisk gräddglass från Halland och gyllene hjortron från de norrländska myrarna spås bli höstens smakfulla fullträff. – Hjortron är ett klassiskt svenskt bär som får ett lyft i kombination med färsk grädde. Dessutom väljer vi att göra glassen helt ekologisk för att ytterligare få fram smaken av äkta råvaror, säger Rolf Frid VD på SIA Glass.

Pluras julbord – Tradition & akvavit Mellan den 18 november fram till 19 december bjuder musikern, konstnären och kokboksförfattaren Plura Jonsson i samarbete med Nordic C Hotel i Stockholm in till julbord. Själva julbordet kommer att ha en traditionell och rustik husmansprägel och inkluderar en rad rätter från kokboken Pluras Jul, som Mamma Magdas inlagda sill och Gräddbakade strömmingsrullader med dill och ansjovis. – Det här blir grymt bra. Det blir massor av god mat och schysst vin. Sen kommer det ge sig självt med bra gäster som skapar den rätta sköna stämningen, menar Plura Jonsson.

En jul med afternoon glögg Årets glögg från Blossa, den trettonde i ordningen, är inspirerad av de teälskande engelsmännen och smaksatt med en av världens mest populära tesorter – Earl Grey. Ett svart te som smaksatts med citrusfrukten bergamott och framtaget exklusivt av The London Tea Company – ett nyskapande tehus som enbart jobbar med Fairtrade. – Det finns många likheter mellan glögg och te, både i hur det dricks och i gemenskapen som ofta finns kring drycken. I år vill vi hylla detta genom afternoon glögg, vilket märks i den klassiskt porslinmönstrade flaskan och i den perfekta balansen mellan traditionella te- och glöggtoner, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

146


lounge nöje

Svenskt Tenn öppnar pop-up store i Wien Under sina många år på Svenskt Tenn ritade den österrikiska formgivare Josef Frank sammanlagt 2000 möbelskisser och 200 textilmönster. Nu visas hans formgivning samt delar av Svenskt Tenns övriga sortiment i en tillfällig butik i hans hemstad Wien. Senare i höst kommer även en utställning om Josef Frank att invigas på Wiens design- och konsthantverksmuseum, MAK. – Det här visar hur aktuell Josef Franks formgivning fortfarande är. Tidlösheten i hans möbler och textilier gör att de passar väl in i vår samtid och genom Svenskt Tenn finns Josef Franks formgivning fortfarande i produktion. Därför var det naturligt för oss att vilja vara på plats i samband med MAKs utställning, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn. Den tillfälliga butiken är öppen från 25 november till 13 februari 2016 på Volksbank Operngasse 8 i Wien. Foto: KONSERTHUSET

Kultförklarade Metropolis visas på 22 meter bred filmduk Den 29 januari nästa år visas Fritz Langs kultförklarade science fiction-film från 1927, Metropolis, på en 22 meter bred filmduk i Scandinavium. Gottfried Huppertz originalmusik framförs av Göteborgs Symfoniker under ledning av en av Europas främsta filmmusikdirigenter Frank Strobel. Metropolis har influerat många filmskapare och filmer som Star Wars, Femte elementet, Matrix och Blade runner hade antagligen inte sett ut som de gör om det inte vore för Metropolis. 1927 var filmen världens dyraste med en enormt påkostad scenografi i art deco och modern funktionalism. Filmen visas under Göteborg International Film Festival som pågår mellan den 29 januari och 8 februari. Scandinavium som biosalong rymmer 4000 platser, biljetterna är släppta och kostar mellan 320–530 kronor.

Vad gafflar ni om? Den 18 september lanserade IKEA sitt första tv-program någonsin – Vad gafflar ni om? Varför är det så jobbigt att bjuda över folk? Hur kan vi få med barnen i köket? Och hur ska man egentligen förhålla sig till bäst-före-datum? Det är något som programledarna Martina Haag och Mogge Sseruwagi kommer att utforska i 15 avsnitt. Programmet bygger på världsomfattande studier och undersökningar kring människors liv i och omkring köket som utförts av IKEA under flera år. – På IKEA är vi nyfikna på hur människor lever i sina hem, och därför gör vi en mängd undersökningar och hembesök varje år. I programserien delar vi med oss av våra insikter på ett informativt och underhållande sätt, och ger tips om hur vi alla kan få ett enklare och roligare liv hemma, säger Patrik Nygren-Bonnier, marknadschef IKEA Sverige. Serien finns på vadgafflarniom.se och ikea.se.

147


Har du outsourcat din IT och upplever att avtalet inte hänger med?

Agil sourcing från Advania

Vår lösning är agil sourcing med flexibla avtal som förändras i takt med din verksamhet. Vi tar ansvaret för din IT, även för de gråzoner som kan uppkomma.

Kontakta oss Göran Gustavsson Affärsområdesansvarig goran.gustavsson@advania.se 0761-400 370

Advania anses av Sveriges företag och organisationer vara en av de högst rankade IT-leverantörerna. Microsoft har utsett oss till Partner of the Year och HP har gett oss utmärkelsen System Integrator of the Year.

Specialister inom teknikområdet VVS

Vi hjälper er med systemlösningar, projektering, energieffektivisering, OVK, täthetsprovning, termografering, radonmätning mm.

Läs boken ”Överlista din cancer” Du beställer den enkelt på: www.mednature.se

En mycket läsvärd bok om alternativa behandlingsmetoder. Skriven av

218:Boka in oss under vintern för en offert. Ring 08-564 859 50 eller Torbjörn Lång, 08-564 859 52, e-mail, torbjorn.lang@pbt.se www.pbt.se

148

inkl. moms, exkl. frakt

De preparat och metoder som beskrivs i boken är inte kliniskt testade i Sverige. Effekterna av dem kan därför inte styrkas annat än genom de personliga upplevelser eller påståenden som citeras i boken.

Vi söker återförsäljare! MedNature Adductor Group AB Hammarbacken 4 A, 191 49 Sollentuna Telefon: 08-522 046 61. www.mednature.se


The Nobel Prize The Nobel Laureates Alfred Nobel

Tillfälligt boende i Göteborg www.apartmentsweden.se Telefon 031-87 01 05

Viktor Rydbergsgatan 40, 412 57 Göteborg

Stortorget 2, Old Town, Stockholm. Subway: Gamla stan. Buses: 2, 3, 43, 53, 55, 71 and 76. www.nobelmuseum.se

OVERKLIGT BRA KUNDUPPLEVELSE Candidator är ett it-företag som har valt en mer personlig organisationsmodell, en modell som har gett dem väldigt höga betyg i deras kundmätningar. Candidators vision är att vara en nordisk ITpartner som är erkänd för att leverera en overkligt bra kundupplevelse. Servrar och prylar kan man alltid köpa och leverera, men att leverera en extremt bra kundu plevelse är det allra viktigaste. komponent för företaget och dess kunder, men

Det enskilt viktiga är det personliga, vi lägger

Vi har valt en organisationsmodell som gör att

de har även gått ett steg längre i att förbättra

väldigt mycket tid och energi på att vara per-

vi är väldigt personliga med våra kunder. Det

kundupplevelsen genom att ha ett bra uppby-

sonliga med våra kunder så att man förstår sys-

är lite unikt för oss, och något som många av

ggt ärende- och uppföljningssystem. Detta gör

temen och verksamheten bättre. Det är då man

våra kunder uppskattar. Vi har ingen generell

att de inte tappar bort några ärenden. Utifrån

kan anpassa it-systemet på ett bra sätt och få

helpdesk, våra kunder kommer direkt i kontakt

den analysen kan de göra många små men ef-

nöjda kunder. Cand dator har en affärsmodell

med sina kontaktpersoner. Detta gör att man

fektiva förbättringar.

där de tar betalt utefter nyttjandegraden. För-

slipper den tröttsamma processen med att identifiera sig och istället snabbt kan komma in på problemet man har, berättar Johan de Verdier, vd på Candidator. Personlig inramning för ett bra resultat. Den personliga inramningen på organisationsmodellen är en viktig

brukar du mycket it kostar det mer, förbrukar

”Det enskilt viktiga är det personliga, vi lägger väldigt mycket tid och energi på att vara personliga med våra kunder så att man förstår systemen och verksamheten bättre.”

du mindre så kostar det mindre. Det kan variera över tid och även hur många det är som nyttjar tjänsten. Det mest typiska måttet är hur många användare man har. Det är en enkel och rättvis modell anser många av kunderna.

149


HYR, REKRYTERA ELLER LÅT OSS GÖRA HELA JOBBET. “Vi levererar IT-konsulter för alla behov.” CAROLINE GÄRDE | KONSULTCHEF

På dagens arbetsmarknad kan det vara svårt att hitta medarbetare som har rätt kompetens, rätt engagemang och rätt inställning. Vi på Centric är specialister på bemanning och rekrytering inom IT och hjälper dig gärna att hitta rätt person för jobbet genom att bemanna, rekrytera eller ta hand om hela processen om du vill. Vi ger helt enkelt ditt företag den där extra skjutsen under vingarna.

PROFESSIONALS | PARTNER NETWORK | CARE | SOFTWARE SOLUTIONS

www.centric.eu

Centric Halvsida Affärsresenären 160x120.indd 4

2015-08-21 11:50

SPOTTINGBUSINESS .com

Connecting you with your dream customers

Diplomerad controller Utvecklingen går från renodlad ekonomistyrning mot en bredare verksamhetsstyrning, vilket ställer stora krav på bred kompetens.

Utbildningen omfattar 5 block på sammanlagt 10 dagar: • Ekonomisk uppföljning och analys • Ekonomiska kalkyler • Styrmodeller • Ekonomiska risker, Företagsvärdering, Presentation del 1 • Presentation del 2, Controllerns roll, Diplomering Utbildningsstart: Stockholm22 20oktober oktober| Stockholm | Göteborg 25 22 februari oktober Göteborg Anmälan och läs mer på www.taurusekonomi.se

150


Stoppa smutsen i entrén...

Kåbe Skrapgaller Halkskyddslister av pressat stål eller gummi Normalt ligger skrapgallret utanför entrédörren. Om möjligt över en djupare försänkning där smutsen kan samlas under lång tid utan att gallret behöver lyftas för rengöring. En bra hjälp speciellt vintertid då människor som går in i en byggnad är mer medvetna om väderleken och redan här kan börja stampa av sig smutsen. Skrapgaller finns i flera olika utföranden.

Kåbe Original Kulör Samma goda funktion med andra möjligheter! Kåbe Originalmatta Kulör med gummi i grått eller rött alternativt i kombination med Kåbe Originalmatta med svart gummi. Den primära funktionen att stoppa smuts och fukt från att dras in på golven, är fortfarande lika god. Skillnaden är att det finns möjlighet till ett annat färgval eller enkel mönsterläggning när storleken på entrén tillåter det.

...vi har lösningarna! Kåbe Kombi Perfekt där trafik från tyngre vagnar ej kan undvikas!

Kåbe-Mattan AB • Sågverksvägen 10A • SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 • Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se • www.kabe-mattan.se

Kåbe Kombi är den damklacksvänliga, slitstarka och rullbara entrémattan som är ett bra alternativ till Kåbe Originalmatta. Kåbe Kombi förses med inlägg av borst, textil eller gummi. Dessa kan även kombineras med varandra i samma matta. 151


MACE SPEAKERS PRESENTERAR

KUNSKAPSSEMINARIER FÖR DIG OCH HELA ARBETSGRUPPEN

13 NOV GRAND HÔTEL STOCKHOLM 18 NOV CLARION HOTEL POST GÖTEBORG

MAGDALENA GERGER | MALOU VON SIVERS | ANDERS BORG | HANS ROSLING | LARS-JOHAN JARNHEIMER LOTTIE KNUTSON | MICAEL DAHLEN | SUSANNE EHNBÅGE | ELAINE EKSVÄRD

20 NOV LISEBERGSTEATERN GÖTEBORG 26 NOV OSCARSTEATERN STOCKHOLM 4 DEC SLAGTHUSET MALMÖ

HANS ROSLING | ROBERT GUSTAFSSON | JOHAN RHEBORG MAGDALENA FORSBERG | ÖZZ NÜJEN | RENATA CHLUMSKA MIA TÖRNBLOM | GÖRAN ADLÉN | PETER MAGNUSSON

9 DEC BERNS STOCKHOLM

ANNIKA MALMBERG | MORGAN ALLING | ELAINE EKSVÄRD MÅRTEN ANDERSSON | MICAEL DAHLEN | PG WETTSJÖ

99% NÖ

JD

A DELT INFORMATION AGARE Det ingår för-och eftermiddagskaffe, tilltugg, förfriskningar, överraskningar, utlottning av fina priser, mingel, Champagne, DJ och saxofonist. På Inspirationsdagarna och Ledarskapsdagarna ingår också frukost, lunch och sångerska. Välkomna till en utbildningsshow utöver det vanliga!

152

BOKA IDAG!

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER WWW.MACESPEAKERS.SE • 08-22 20 10


INSPIRERANDE SEMINARIER Mace Speakers är en av landets första talarförmedlingar och erbjuder föreläsare, artister, utbildningar och kostnadsfri konferensbokning. I denna broschyr presenteras tre olika kunskapsseminarier i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Luta er tillbaka på Inspirationsdagarna och njut av ett stjärnspäckat program med föreläsare, utbildare, inspiratörer, komiker, DJ, sångerska och saxofonist. Bli motiverad att utveckla ditt bästa jag och fulla potential – belöna din personal eller bjud dina kunder på ett inspirerande heldagsevenemang fyllt av energi. Dagen kommer att ge dig och ditt team den kick som behövs för att kunna agera på bästa sätt gentemot era kunder och varandra.

FÖRELÄSARE

Hans Rosling, Johan Rheborg, Robert Gustafsson, Renata Chlumska, Magdalena Forsberg, Mia Törnblom, Göran Adlén, Özz Nûjen, Peter Magnusson (konferencier)

DATUM

20 nov lisebergsteatern göteborg • 26 nov oscarsteatern stockholm 4 dec slagthuset malmö

Ta med dig hela chefs- eller arbetsgruppen på Ledarskapsdagarna och lyssna på Sveriges mest framstående företagsledare och experter. Lär av deras erfarenheter, ta del av de bästa verktygen och få ny inspiration.

FÖRELÄSARE

Hans Rosling, Anders Borg, Magdalena Gerger, Lars-Johan Jarnheimer, Elaine Eksvärd, Susanne Ehnbåge, Lottie Knutson, Malou Von Sivers (moderator)

DATUM

13 nov grand hôtel stockholm • 18 nov clarion hotel post göteborg

Säljdagarna är för dig som jobbar med försäljning eller har kundkontakt. Under denna eftermiddag bjuds du på en varieté utan dess like som kommer få säljlaget och säljledningen på rätt bana och hålla sig där! Här ger erfarna talare sina råd och dåd för att stärka säljgrundens vet- och kunskap. De delar med sig av redskapen som ger balansen mellan kundens behov och lösningar. Här ges handfasta tips och kraften att ge nutidens handelsresande snabba och rätta fordon i den allt mer växande värld av sociala medier. Säkra ett gott resultat, ge ditt team en stund av inspiration och låt dig vägledas av dessa starka och tydliga budbärare!

FÖRELÄSARE

Annika Malmberg, Morgan Alling, PG Wettsjö, Micael Dahlen, Elaine Eksvärd, Mårten Andersson (konferencier)

DATUM

9 december berns stockholm

Varmt välkommen till en utbildningsshow utöver det vanliga!

Christian Mace P ROJEKT LEDA RE Mace Speakers AB | Linnégatan 78 | 11523 Stockholm | 070-2443504 | christian@macespeakers.se | www.macespeakers.se 153


Kontaktpersoner Stockholm Johan Sander 075-246 32 34 jsander@deloitte.se

Private Client Services För privatpersoner och entreprenörer Vi erbjuder global skatterådgivning för privatpersoner, familjeföretag, entreprenörer, företagsägare, riskkapitalföretag och stiftelser.

Mathias Nyhrén 075-246 23 38 mnyren@deloitte.se

I dagens globaliserade värld blir det allt mer vanligt att bo och arbeta utomlands, många äger också en bostad eller har andra tillgångar utomlands. Vårt globala nätverk inom Deloitte Private Client Services säkerställer att de frågor som våra klienter ställs inför hanteras och koordineras av oss oavsett om frågorna uppkommer i Sverige eller i något av de 150 länder där vi erbjuder tjänster inom Private Client Services.

Malmö Mato Saric 075-246 41 66 msaric@deloitte.se

Några exempel på de tjänster vi specialiserat oss på:

Göteborg Alexander Strandberg 075-246 43 41 astrandberg@deloitte.se

• Internationella skattestrukturer för företag och individer • Generationsskiften

• Utlandsflytt • Återflytt till Sverige • Kapitalbeskattning

• Pension och försäkring • Avtal och legala frågor • Frivilliga rättelser

Deloitte är Sveriges Leading Tax Firm 2015 enligt International Tax Review

www.deloitte.se/pcs

Mer tid för pengarna. Priser från 595 SEK

enkel resa inkl. skatter och övriga avgifter.

Hagfors-Arlanda Sveg-Arlanda Torsby-Arlanda Åre/Östersund-Umeå

För bokning, tidtabell och priser – besök vår hemsida www.direkflyg.com

154


Pressmeddelande DENNA SIDA ÄR EN ANNONS Datum: 2015-09-21 Sottcay | Christian Sibelius www.sottcay.com info@sottcay.com Pressmeddelande Tel +46(0)70 211 40 78 Datum: 2015-09-21 Sottcay | Christian Sibelius www.sottcay.com info@sottcay.com Tel +46(0)70 211 40 78

K aos i r e sväsk a n? Oreda bland kläder, rent som blandas med smutsigt, svårt att hitta saker och panik innan mötet. Känns det igen? Sottcay är ett nystartat företag i Östersund som utvecklar och producerar ”småväskor” Oreda bland kläder, rent som blandas med för att skapa struktur i vardagen. Sottcays smutsigt, svårt att hitta saker och panik Companion 3, 7det och 10 liter är företainnan mötet.serie Känns igen? gets förstaärkollektion. Sottcay ett nystartat företag i Östersund

K aos i r e sväsk a n?

som utvecklar och producerar ”småväskor” för att skapa struktur i vardagen. Sottcays Companion serie 3, 7 och 10 liter är företaHej! gets första kollektion. Du och din redaktion är bland de första jag vänder mig till. Companion seriens produkter fungerar som en hjälpsam Hej! snabbtänkt vän. Småväskor, flexibla och funktionella, Du och din redaktion är bland de första jag vänder mig ser till att du bekvämt får med dig det som behövs under till. färden eller till stället dit du ska. Lätt att hålla ordning och reda på affärsresan, skolans friluftsdag eller när Companion seriens produkter fungerar som en hjälpsam dina yngsta behöver ombyte på dagis. Du spar tid. Slipper snabbtänkt vän. Småväskor, flexibla och funktionella, glömma-leta-stress. ser till att du bekvämt får med dig det som behövs under färden eller till stället dit du ska. Lätt att hålla ordning Efter tester och marknadsanalyser etablerar nu företaoch reda på affärsresan, skolans friluftsdag eller när gets grundare och ägare Christian Sibelius tillsammans dina yngsta behöver ombyte på dagis. Du spar tid. Slipper med designern Johan Åkerström ett företag med säte i glömma-leta-stress. Jämtland. Målgruppen omfattar kabinpersonal, affärsresenärer, familjer och ungdomar som lockas av mode och Efter tester och marknadsanalyser etablerar nu företadesign. gets grundare och ägare Christian Sibelius tillsammans Sottcay utvecklar nya sätt att packa strukturerat i med designern Johan Åkerström ett företag med säte i vardagen. Några i vår testgrupp älskade den tydliga Jämtland. Målgruppen omfattar kabinpersonal, affärsrefunktionen att kunna skapa struktur med färg och form. senärer, familjer och ungdomar som lockas av mode och Andra fastnade direkt för utseendet, det sneda, ”en fräck design. signatur”, ”lättläst”. Sottcay utvecklar nya sätt att packa strukturerat i vardagen. Några i vår testgrupp älskade den tydliga funktionen att kunna skapa struktur med färg och form. Andra fastnade direkt för utseendet, det sneda, ”en fräck signatur”, ”lättläst”.

Companion 3 rankas av testgruppen som en storsäljare. En snabb koll på innehållet ger överblick. Underkläder, mobilladdare, reseapotek, strumpor, sådant som lätt försvinner i väskan kan enkelt hittas i sin respektive packväska. Companion 3 rankas av testgruppen som en storsäljare. En snabb koll på innehållet ger överblick. Underkläder, Companion 7 fungerar lika bra till den årliga ripjakten mobilladdare, reseapotek, strumpor, sådant som lätt som under affärsresan, höstutflykten eller idrotten med försvinner i väskan kan enkelt hittas i sin respektive skolan. Perfekt för T-shirts blusar och skor. I bilen till packväska. barnens I-pads och hörlurar. Companion 7 fungerar lika bra till den årliga ripjakten Companion 10 störst i serien. Lämplig för plagg som som under affärsresan, höstutflykten eller idrotten med jeans, skjortor, huv-tröjor och träningskläder. Hårblås skolan. Perfekt för T-shirts blusar och skor. I bilen till och plattång eller den där koftan att kura in sig i efter barnens I-pads och hörlurar. skidturen. Companion 10 störst i serien. Lämplig för plagg som High-tech-material är standard i tyger och detaljer. Efter jeans, skjortor, huv-tröjor och träningskläder. Hårblås träning eller badhusbesöket blandas inte vått och torrt och plattång eller den där koftan att kura in sig i efter eller smutsigt med rent. Det garanterar våra vattenavviskidturen. sande packväskor. Genom dem modulära formerna skapas möjligheten High-tech-material är standard i tyger och detaljer. Efter att bygga upp en personlig struktur och du kan med stil träning eller badhusbesöket blandas inte vått och torrt smyga ner en väska eller två i din resekamrats packning. eller smutsigt med rent. Det garanterar våra vattenavvisande packväskor. Håll utkik på www.sottcay.com eller i mode- och välsorGenom dem modulära formerna skapas möjligheten terade väskbutiker. Du hittar oss snart. att bygga upp en personlig struktur och du kan med stil smyga ner en väska eller två i din resekamrats packning. Har du några frågor kontakta oss gärna på info@sottcay.com Håll utkik på www.sottcay.com eller i mode- och välsorterade väskbutiker. Du hittar oss snart. Har du några frågor kontakta oss gärna på info@sottcay.com Med vänliga hälsningar Christian Sibelius | Sottcay

Med vänliga hälsningar Christian Sibelius | Sottcay

155


Intelligent ideas for intelligent manufacturing

Take advantage of FANUC’s strengths: One common control platform FANUC CNCs, robots, processing and production machines are designed and built for seamless connectivity using FANUC’s common control platform.

Intelligent machines By adding intelligent features to your FANUC CNC, robot or machine we make you more productive. Tailored to your processes, these improve results, accelerate cycle times and automate interfaces.

Complete connectivity With networked connectivity in the design, interfacing FANUC products is quick and easy. FANUC Nordic AB • Hammarbacken 4B, Box 441, S-19124 Solletuna, SWEDEN • info@fanuc.se • www.fanuc.se

I säkert förvar utan inlåsningseffekter! SupplyPoint lagerautomater - ett marknadens bredaste system för rationell och säker lagerhantering. Förvara till exempel skärverktyg, handverktyg, glasögon och skyddshandskar. Alltid tillgängligt samtidigt i säkert förvar. Mycket enkel och intuitiv hantering, inbyggd automatik för beställningar med mera.

SupplyPoint Lagerautomater sparar pengar åt er! Köp-hyra-leasing - vi erbjuder fördelaktiga finansieringsalternativ.

Vi skapar tid och rum Edge Technology AB Kista | Sala | Värnamo 0224-370 50 | www.edgetech.se | info@edgetech.se

156


Harvia Cilindro EE – nya modeller med digital kontrollpanel

Allt till din bastu från Harvia Från Harvia får du allt som du behöver i din bastu. Utöver bastuugnar och -aggregat tillverkar Harvia bastur, bastuinredningar, badrumsbastur, infrakabiner, ånggeneratorer och bastuprodukter. www.harviasauna.com Representant i Sverige: Hannu Hulanmäki, tel. 070 576 11 36, hannu.hulanmaki@harvia.se

Nyhet! Harvia Cilindro EE

Säljs bl.a, via K-rauta, Hornbach, Fredells, Lakkapää, på nätet via www.hemochbastu.se

In Herrljunga

We are ready to challenge the Swedish EMS market Are you ready to challenge your existing manufacturing setup? We expect to find areas of improvement that you can not do with your existing suppliers. We have the knowledge and tools in place to grow your After Sales revenues.

Customer-Centric Enterprise Fideltronik Scandinavia AB

Address: Östergårdsgatan 19, Box 207 524 23 Herrljunga Telephone: +46 513 545 00 info.se@fideltronik.com

157


ådrakliniken

VI BEHANDLAR ÅDERBRÅCK MED NYA MODERNA METODER Vi erbjuder skonsam behandling med antingen Laser eller RF-radiofrekvens i lokalbedövning. Ådraklinikens läkare är specialist i kärlkirurgi och har mycket stor erfarenhet av båda metoderna. Konsultation på vår mottagning med ultraljud kostar 300kr. Vi finns i Grindstugan på Carlanderska Sjukhuset i Göteborg. Ring för kostnadsfri rådgivning. 031 - 790 41 42 www.adrakliniken.se

I samarbete med

Snabbaste vägen till full kontroll på verksamheten FR2000 är det enda ledningssystemet som har kraven ISO 9001, ISO 14001, AFS 2001:1. – Kompetensförsörjning och brandsäkerhet i ett och samma system och bygger på en orders väg genom företaget.

Kvalitet, Miljö, Kompetensförsörjning, Hälsa och Säkerhet – i ett system

www.fr2000.se

158

FR2000 har tilläggsregler för stålbyggnad där hänsyn är tagen till EN 1090. FR2000 hjälper dig att bygga din FPC som är ett krav i EN 1090.


wx3 mobil växel

Mer än bara en växel i mobilen wx3 mobil växel ger frihet och valfrihet Operatörsoberoende, terminalfrihet, fungerar över trådlösa nätverk, privat- och jobbnummer i samma mobil… Kom åt växeln från surfplattan, bordstelefonen, konferenstelefonen och andra telefontyper utöver mobiltelefonen och ring med valfri mobiloperatör.

Enkelt och effektivt att använda wx3 mobil växel Få tillgång till flera funktioner i din smartphone. Ladda ner senaste versionen av appen MBX på App Store eller Google Play.

Överblick över kollegors tillgänglighet.

Fullständig samtalshantering inkl. avancerad samtals logg.

MODERNA OCH EFFEKTIVA TELEFONILÖSNINGAR

Effektiv grupp/köhantering med möjlighet att plocka upp önskat samtal på kö eller skicka det vidare.

Tillgång till avancerade funktioner som hänvisning.

159

wx3 Telecom I 08-525 08 300 I sales@wx3.se I wx3.se


Vi får företag att växa! Vill du också nå högre?

IT Ledarskap Projektledning

Skaffa rätt utrustning hos oss!

www.nfi.se

Utbildning

Lämna din bil i noggranna händer Hos verkstäder som använder MRF:s symbol har vi rätt utrustning för att gå igenom din bil in i minsta detalj. Det är en av många orsaker till att vi kan säkra kvaliteten och ge dig garanti på service och våra reparationer. MRF-verkstäderna, www.mrf.se/verkstad

160

I trygga händer


orangeri

odlingslotter

takterasser

odling

ungdomslägenheter trädgårdsstad

parhus

växthus

energiteknik

studentbostäder radhus

väsby växer! Byggen av 606 bostäder startades under förra året i Väsby och nya invånare flyttar hit varje år. Här skapar vi attraktiva boenden för alla. Väsby attraherar spännande arkitekter som Zaha Hadid och byggare som investerar i nya boende för både unga och gamla. Nyfiken på utveckling? Välkommen till Väsby du också!

upplandsvasby.se • 08-590 970 00 161


Performance Tracking Total IT Performance Lägger vi ner för lite eller för mycket pengar på IT?

Business Sourcing Performance

Project Awareness Är vi mogna att driva projekt och hantera dem korrekt?

Project Performance Ger våra projektmetoder, planer och statusrapporter garanti för att projektet lyckas?

Business Sourcing Performance

För mer information, vänligen kontakta Johan Bergstrand 070-588 03 32 Känner du som vi – en oro över att förväntningarna uteblir? johan.bergstrand@netgain.se Att upprätthålla en effektiv och värdePerformance, Innovation, Engagement netgain.se

skapande affärsrelation handlar inte bara om hårda och mjuka variabler. I klartext vill vi få en stämpel på att effekten och värdet i affären är konkret, verklig och att du får det du söker! Med Business Sourcing Performance säkerställer vi att samarbetet och processen i sourcingen fungerar inom delarna Quality Performance, Monitoring, Proactivity

162

Process, Organisation Function.

Med mer än 20 års erfarenhet av analys, benchmark och uppföljning så tror vi oss ha satt fingret på det många förmodligen känner; att sourcingrelationen inte fungerar och att du vill kunna säkerställa mot förväntan i resultat, värde och effekt!

Vad känner du?


Stockholm Konferenscenter

Dalarnas hus AB

Stockholm konferenscenter Dalarnas hus är en personlig och prisvärd konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och boka mötesrum i en inspirerande miljö.

En mötesplats mitt i Stockholm City 3 minuter från Arlanda express 5 minuter från Centralstationen www.dalarnashus.se 08 545 141 30 163


Optimera effekten och minska underhållskostnaderna Vattnets kvalitet är avgörande för värme- och kylsystemets funktion, effekt och livslängd. Elysator tar miljövänligt och effektivt bort syre, slam, salter, kalk och metaller och höjer pH-värdet till optimal nivå. Resultat: Vattenkvalitet som uppfyller normen SIS 12828, ökad värmeledningsförmåga, minskad risk för korrosion och längre livslängd.

164

www.iwts.se Telefon 010-498 37 50


Mycket mer 채n bara rollups Flaggor, banderoller, gatupratare, monterv채ggar, rolluper, broschyrst채ll, podium med mera.

165


LEADING DRIVE TECNOLOGY

Megadyne Nordic AB storsatsar på den nordiska marknaden

Specialremmar

Remskivor, alla typer

Kuggremmar i PU & gummi

Megadyne Nordic AB satsar stort i Norden genom att öppna upp lager i Kristianstad Vi är stolta att nu kunna erbjuda våra produkter med utökad tillgänglighet till våra kunder. • • • • •

Marknadens bredaste remsortiment. All typ av bearbetning av rem, transportband & hjul Snabba leveranser direkt från hyllan Teknisk support Bra logistiklösningar

Transportband

Högpresterande kilremmar

Belagda remmar

Kontakta oss gärna för mer information!

Megadyne Nordic AB | Estrids Väg 15 | 291 65 Kristianstad | 010-130 96 00 | order.se@megadynegroup.com

166


167


4****Hotell med Göteborgs ”hjärta” runt hörnet! ILL ND T

TÅ GAVS

SKA SVENSAN S EBERG! MOÄ IS CH L GÅN

BEST WESTERN PLUS HOTEL MEKTAGONEN

HOS OSS BOR NI I STORA LJUSA RUM DÄR INGET ÄR MINDRE ÄN 32 KVM. ALLA RUM ÄR UTRUSTADE MED KÖK OCH VISSA HAR ÄVEN BASTU! • Fritt WiFi • Gym i huset • Stor härlig frukostbuffé

Varmt välkomna!

Falkenbergsgatan 3 ~ SE-412 85 GÖTEBORG +46 (0) 31-387 90 00 ~ Fax. +46 (0) 31-387 90 10 www.hotelmektagonen.se

The Theatre

Gothia Towers Göteborg Spelas 25 november 2015 till 9 januari 2016.

BILJETTRUSNING! BOKA Biljetter OCH LÄS MER PÅ JOBACKSJUL.SE, THETHEATRE.SE BILJETTBOKNING: SHOWTIC 0771-134 300, Gruppbokning: 031-750 88 40.

168


Solceller ger ökad expansionstakt Med huvudfokus på e�erfrågade solcellspaneler för olika energibehov går Implementa Hebe AB (publ) in i en expansiv fas. Intresset för solenergi är för närvarande stort i Sverige − I grannländerna Danmark och Tyskland har antalet installa�oner av solpanelsystem ökat markant och vår bedömning är a� samma sak kommer a� ske i Sverige, kommenterar Implementa Hebes VD Margareta Krook. Priset för solpaneler har minskat betydligt under de senaste åren, vilket gjort det möjligt a� få miljövänlig el från solenergi �ll si� hem för en rimlig kostnad. I Skåne har antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökat med 108 % på e� år. Solceller för husvagn eller villa Implementa Hebe erbjuder prisvärda och CE-märkta solcellspaneler för olika energibehov med �llhörande kringutrustning �ll både privat- och företagskunder. Kunden kan välja a� installera solpaneler off-grid för dri� av 12/24 V-system t ex sin husvagn, husbil, friggebod, båt eller sommarstuga, vilket får installeras av gemene man.

Eller så kan man koppla in solpaneler �ll det befintliga elnätet i t ex bostaden med hjälp av behörig elektriker. Bidrag kan sökas på upp �ll 20 % för privatpersoner och 30 % för företag av installa�onskostnaden. Implementa Hebe erbjuder även högkvalita�va tunnfilmssolceller, vilka tolererar en högre grad av skuggning/molnighet än tradi�onella kiselkristallina solpaneler i lägen där solstrålningen inte är op�mal.

– En expansion av verksamheten med bland annat intensifierad marknadsföring av solenergiprodukterna är på väg a� realiseras, säger Margareta Krook, VD.

Expanderar utanför Skåne I dagsläget levererar bolaget som är baserat i Lund solenergiprodukter för icke nätanslutna applika�oner �ll hela Sverige och nätanslutna system i Skåne. Målsä�ningen är a� ha minst 10 % av den skånska solcellsmarknaden för nätanslutna system inom fem år och sam�digt utöka försäljningen �ll en större geografisk andel av Sverige. Satsar på egna produkter Bolaget planerar en fortsa� utökning av produktsor�mentet med fl er kundorienterade solenergiprodukter. Visionen är a� förutom reguljära energiprodukter även kunna utvidga sor�mentet med egna innova�va produkter inom förnyelsebar energi. − Målsä�ningen är a� inom en e�årsperiod lämna in patentansökan på en egen uppfinning inom området för förnyelsebar energi, säger Margareta Krook.

www.implementa.se

KONKURSANBUD

Hammenhög Utvecklings AB har försatts i konkurs. Bolaget har drivit Hammenhögs Gästgivaregård på Ystadsvägen 36 i Hammenhög. På fastigheten Simrishamn Hammenhög 121:2 finns förutom gästgivaregården på 675 m2 ett friliggande boningshus på ca 180 m2.

Skriftligt anbud infordras härmed på fastigheten och inventarierna och skall vara undertecknad tillhanda senast den 13 oktober 2015 kl 13.00.

Anbudsunderlag finns tillgängligt på advokatbyråns hemsida, www.gulliksson.se, under Konkursanbud. Visning den 6 oktober kl. 10 eller efter överenskommelse. Reservation göres för att anbudsförfarandet kan avbrytas. Fri prövningsrätt och rätt att sälja före anbudstidens utgång förbehålls. Advokat Simon Henderson 0705-80 85 00 simon.henderson@gulliksson.se Advokatbyrån Gulliksson AB Box 4171, 203 13 Malmö Tel 040-664 44 00 Fax 040-23 17 65

169


NAMIBIA “Färgernas Afrika” UGANDA “Afrikas Pärla” TANZANIA “Real Africa”

Välkomna åxå till vår monter på mässan i Göteborg 17 mars el. Stockholm nu den 26-27 sept. Väl mött!

Personligt på KÖRUNDA

“För alla sinnen”

från möten till att bara-vara, välkommen hem till oss. rakt fram & två högersvängar från stockholm. www.korunda.se

170

08-520 390 30

du hinner med din löprunda på körunda, 9km spår & gym


RETAIL - en prioriterad samarbetspartner för fastighetsägare, butikskedjor och konceptägare vilka planerar att utveckla, etablera eller förnya sina kommersiella verksamheter. Genom kompetens och erfarenhet från mindre butiksprojekt till stora köpcentrum, erbjuder RETAIL en unik kunskap om människor och trender och hur man uppnår förbättrad konkurrenskraft och ökat värde.

BOSTÄDER

RETAIL

KONTOR

INDUSTRI

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR www.ssark.se

171


Med blick för det ljuva livet Här är två bra tips för nya pigga ögon – från Sveriges största privata ögonklinik: Börja med att korrigera ditt synfel snabbt, säkert och smärtfritt med en RLE-behandling (refraktivt byte av ögonlinsen). I de allra flesta fall leder operationen till att du helt slipper glasögon eller linser. Se sedan till att det verkligen syns hur bra du mår – nu när det är dags att leva det ljuva livet. Med ögonlocksplastik kan våra skickliga ögonkirurger lyfta fram din ursprungliga vackra ögonform – så att du känner dig många år yngre.

Stockholms Ögonklinik utreder och behandlar alla typer av ögonsjukdomar. Våra 20 ögonläkare utför 4 500 kataraktoperationer, flera tusen laserkirurgiska ingrepp och många operationer vid näthinnesjukdomar. En stor del av vår tid ägnas åt att diagnostisera glaukom – en smygande ögonsjukdom där symptomen uppstår långsamt, ofta utan att patienten märker det. Vi finns vid Sophiahemmet på Valhallavägen 91. Kontakta oss så bokar vi en tid för förundersökning.

Tel +46 8 508 949 11 www.stockholmsögonklinik.se 172


173


ETAP P

VI TAR NU EMOT INTRESSEANMÄLNINGAR FÖR LÄGENHETER I ETAPP 2 WWW.BRYGGARENSTRAND.SE

174

1 S LU

TSÅLD


175


Bli Certifierad

Marknads-

ekonom

• Lyft din kompetens • Skaffa dig ett försprång • Öka dina karriärsmöjligheter • Få ett bättre jobb • Tjäna mer pengar

• Marknadsföring • Försäljning • Marknadsjuridik • CSR • Sociala Medier • Affärsekonomi

• Kursen motsvarar 10 veckors heltidsstudier som med fördel kan bedrivas som deltidsstudier i den takt som du själv önskar studera. • Kursen har ett introduktionspris på 24.900:- exkl moms, flera olika finansieringsalternativ finns. • Varje kursdeltagare får ett omfattande studiepaket med både e-learning delar och kurslitteratur. • En personlig handledare hjälper kursdeltagarna genom de olika momenten. En av Sveriges bästa Marknadsekonomutbildningar kan göra det möjligt! Du läser på distans och bestämmer själv studietakt.

176


Fjord Consulting - ett konsultbolag verksam inom medicinteknik Vi erbjuder rådgivning, konsultstöd och utbildning inom områden relaterade till kvalitetsledning, produktutveckling och produktregistreringar av medicintekniska produkter och medicintekniska företag. Afrika är en växande marknad för medicinteknik, samt en marknad med stora behov av innovativa produkter som löser de problem och utmaningar som finns inom hälsa och sjukvård. Lagkraven i Sydafrika närmar sig de som finns i Europa och USA. Fjord Consulting stödjer er i arbetet med att sammanställa relevant dokumentation för registrering av er medicintekniska produkt. Vi sammanställer registreringsansökningar i enlighet med kraven i det aktuella landet.

Upptäck Latinamerika

Kontakta oss Mail: helena.hjalmefjord@fjordconsulting.se Hemsida: www.fjordconsulting.se

Utforska Afrika FAS T I G HE T S ÄG ARE

LÅT PROFFSET TA HAND OM DINA AVLOPPSRÖR

Upplev Asien och Indiska Oceanen

Läckage i avloppssystemet kan innebära stora kostnader för dig som fastighetsägare. Låt oss på Re-new kontrollera och om nödvändigt förlänga livslängden på dina avloppsrör till en bråkdel av kostnaderna av ett stambyte. Ta kontakt med våra rådgivare eller gå in på re-new.se för mer information om våra tjänster.

www.re-new.se

Inspektion

Filmning

Spolning /rengöring

Re-new AB Krossverksgatan 5, 216 16 Limhamn tel: 040 46 70 60 / 042 35 20 50 www.re-new.se / info@re-new.se

Relining

Vi skickar årligen över 1300 nöjda resenärer till våra resmål. Bokar du med oss kan du vara säker på vad du får. Vi kan erbjuda resor som passar just dig, från budget till lyx! Slipp allt krångel med att jämföra och boka resor på egen hand. Bli inspirerad på vår hemsida eller ring oss för information och prisförslag idag!

KENZAN TOURS www.kenzantours.se 021-181617 177


Di n partn e r i S k 채rg책rDe n! W W W. S J OV i LL a n .CO te L 0 8 611 56 35 e M a i L : i n f O@ S J OV i LL a n .CO M

178


Starka koncept För bättre och mer intressant B2B-reklam .

Förändring och utveckling. 

179


RETURADRESS: LA PRENSA AB BOX 145, 125 23 ÄLVSJÖ

Finnair blir det första europeiska flygbolaget att flyga med nya, bränslesnåla och tysta Airbus A350 XWB. Prova en ny flygupplevelse på A350.finnair.com

Finnair flyger till 15 destinationer i Asien och över 60 destinationer i Europa. 180


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.