Page 1

AFFARS

RESENAREN

Smarta resor för dig som reser i jobbet December 2015 www.affarsresenaren.se

Varsågod – TA GÄRNA DITT NUMMER AV AFFÄRSRESENÄREN MED DIG HEM

Resesäkerhet UTBILDNING MED LIVET I FOKUS, HAR DU RÄTT RESEFÖRSÄKRING? OCH STÄRK FÖRETAGETS KRISHANTERING

AFFÄRSRESENÄREN DECEMBER 2015

Aktuellt

25 ÅR AV RESANDE

Utblick

ZIMBABWE PÅ KRISENS RAND 36 JULKLAPPAR TILL ÖNSKELISTAN

24

timmar i DENVER

Dinesh Nayar, VD för Fyndiq:

"Problemlösning har varit vår framgångsfaktor" Han är medskaparen till Sveriges största fyndvaruhus på nätet, men bakgrunden är inte vad man tänker för en typisk entreprenör. Dinesh Nayar är yrkesdansaren som grundat Fyndiq.se

+

KROGTIPS • TJÄNSTEBIL • LEDARSKAP • BÖCKER • EVENEMANGSKALENDER • KORSORD


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se 2


incheckning ledare

"Jag fick flera handfasta tips och fick se övningar på scenarion som jag knappt vågar drömma om skulle kunna inträffa när man är bortrest på jobb"

"Det känns lite tryggt att det finns något hopp i mörkret"

D

ecember står för dörren och med det blir mörkret utanför fönstret lite mjukare och hemtrevligare med alla stjärnor och ljusslingor som lyser upp fönster, träd och balkonger. Det känns lite tryggt att det finns något hopp i mörkret när dagstidningar och nyhetssändningar målar upp den ena svarta rubriken efter den andra. Som affärsresenär möter vi ständigt olika typer av risker i vårt resande. Några av er är säkert vana att besöka länder och platser där det finns andra förhållningsregler att ha i bakhuvudet. För andra är det helt nytt att resa till länder och orter där man bör tänka på sin egen säkerhet. I allt ifrån var på hotellet man ska begära att få sitt rum till hur man klär sig på en flygplats, till mer skrämmande saker som vad man bör tänka på när det kommer till högriskområde för väpnade konflikter. I våras deltog jag under en halvdag på en säkerhetsutbildning på Räddningsskolan i Rosersberg. Trots den korta stunden fick jag flera handfasta tips och fick se övningar på scenarion som jag knappt vågar drömma om skulle kunna inträffa när man är bortrest på jobb. Självklart delar jag med mig av tipsen längre fram. Vi passar även på att se tillbaka på året och åren som gått. Tidningens flygande reporter Harald Möllerström har kastat ett öga i backspegeln och erinrat sig hur affärsflyget utvecklats sedan tidigt 90-tal. Jo, det känns som igår, för visst glömmer man att det hinner hända mycket på 25 år. Som att internetbokning, WiFi och internationella telefonsamtal var lika avlägset, knepigt och dyrt som Orwells bok 1984 kändes skrattretande när man läste den i gymnasiet.

ANNELIE ENGLUND Chefredaktör Affärsresenären annelie.englund@laprensa.se

Kanske har du spännande historier att berätta om en affärsresa du själv gjorde för många år sedan, eller har du rest till platser i jobbet som satt tålamod och nyfikenhet på prov? Vi letar efter berättelser från ert affärsresande för en artikel under nästa år. Tveka inte med att höra av dig via mejl eller på vår Facebook. Vi hörs!

VI PÅ AFFÄRSRESENÄREN CHEFREDAKTÖR Annelie Englund annelie.englund@laprensa.se

TRAFFIC Anusha Collin anusha.collin@laprensa.se

ART DIRECTOR Elin Johansson elin.johansson@laprensa.se

EKONOMI Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se

ANSVARIG UTGIVARE Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se

ANNONSER David Wallin david.wallin@laprensa.se

OMSLAGSFOTO Theresia Köhlin SKRIBENTER OCH MEDARBETARE Annelie Englund Joakim Erlandson Harald Möllerström Barbro Köhler Nina Jansdotter Annika Wihlborg Tege Tornvall

PRENUMERATIONER David Wallin david.wallin@laprensa.se REDAKTION Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tel. 08-568 790 30 Fax: 08-568 790 31

TRYCK Uniprint AFFÄRSRESENÄREN utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se © 2015 La Prensa AB För insänt ej beställt ­ material, ansvaras ej.

3


FOTO: JESPER PAPMEHL-DUFAY

I SAMARBETE MED: FOLKETS HUS OCH PARKER FOTO: PETE CLARK

FOTO: LINN HENRIKSSON STRÅÅT

PLINT

MEASURED MOMENTS

CARL EINAR HÄCKNER – SKÄRVOR

FOTO: DANIEL ÅKERSTRÖM-STEEN

I SAMARBETE MED: VÄSTMANLANDS TEATER FOTO: KLARA G

FOTO JESPER PAPMEHL-DUFAY

MEASURED MOMENTS OM MÄNSKLIG DRESSYR

Denna text representerar den officiella logon för Bastardproduktion

sandra.indd 1

KATT PÅ HETT PLÅTTAK

MÄNNEN MED ROSA TRIANGEL FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: VLADAN ELAKOVIC

LILLA RÖD FOTO: MUSTAFA HASHEMI

FOTO: ANNA HUERTA

FOTO: HUGH CARSWELL

GOLDBERGVARIATIONERNA

FINNDRAMA – ORKESTERN

PERFEKTION

RADE ŠERBEDŽIJA

2014-02-05 22:25

EN KOMISK DEPRESSION AV OCH MED NOUR EL REFAI

SITHARA – STJÄRNORNA

MER PÅ REPERTOAREN NÄRA DIG I Alstermo, Burträsk och Degerfors. Eller i Åmål, Ängelholm och Överkalix. Eller någon annan av de nästan 500 platser där vi presenterar dans, teater och musik. På riksteaterföreningarnas repertoar finns ytterligare 300 produktioner från mer än hundra andra producenter. 4


VI HÄNGER INTE HÄR, VI GÅR RUNT

ELDFESTEN

PÅ TURNÉ

LILLA RÖD

I SAMARBETE MED: LAHTIS STADSTEATER FOTO: LAURI ROTKO

FOTO: DANISH SAROEE

FOTO: URBAN JÖRÉN GRAFISK FORM: MAM FOON

EN DRUVA I SOLEN

SITHARA – STJÄRNORNA

TEATER, DANS OCH MUSIK FOTO: URBAN JÖRÉN

FOTO: SAGA BERLIN

I SAMARBETE MED: JUPITHER JOSEPHSSON THEATRE COMPANY FOTO: SOPHIE PHOTOGRAPHE

TIGERN

FOTO: MUSTAFA HASHEMI

FOTO: HUGH CARSWELL

FOTO: PETRA HELLBERG

DU ÄR VÄL GOOGLEBAR, LILLE VÄN!

BEFORE I CHANGE MY MIND

TVÅ KVINNOR OCH HAVET

FOTO: CARL THORBORG

I SAMARBETE MED: CAPE TOWN OPERA

FOTO: ANNA HUERTA

THE RETURN OF THE MODERN DANCE VAR ÄR MITT HEM?

AFRICAN ANGELS

LÄS MER OCH KÖP BILJETTER PÅ RIKSTEATERN.SE Riksteatern är möjligheternas scen – fler än 230 föreningar över hela landet. Med mycket ideellt arbete arrangeras teater, dans, musik och annan scenkonst. Med egna turnéproduktioner och föreställningar från andra byggs en rik lokal repertoar. 5


NYHETER 2016! Upptäck mässan genom våra SPA- och nyhetswalks, inspireras av Stockholms nya kreativitetsscen och mingla på vår mest stjärnspäckade branschfest och show någonsin. Upplev Möten & Events: www.easyfairs.com/MOTEN

Seminarier Utställare

Mingel Inspiration

Inspireras av talare som: Andreas Carlsson

Frida Boisen

Mia Törnblom

2016 Nordens största och mest affärsinriktade fackmässor inom mötes- och eventindustrin Eriksbergshallen, Göteborg

Kistamässan, Stockholm

10 & 11 februari 2016

24 & 25 februari 2016

Blir du nyfiken? 6 www.easyfairs.com/MOTEN

#mötenevents


innehåll #11

sid 33 | intervju

sid 54 | aktuellt

Dinesh Nayar | ”Problemlösning har varit vår framgångsfaktor” Han är medskaparen till Sverige största fyndvaruhus på nätet, men bakgrunden är inte vad man tänker för en typisk entreprenör. Dinesh Nayar är yrkesdansaren som grundat Fyndiq.se.

25 år av resande Ännu ett år av affärsresande har flugit förbi. Harald Möllerström har kastat ett öga i backspegeln.

sid 66 | utblick

sid 81 | special

På krisens rand Zimbabwe är idag ett politiskt labilt land men konkursmässiga industrier och torka gör att framtiden ser allt annat än ljus ut.

Resesäkerhet Hur beter man sig i en krissituation? Vilka försäkringar behöver du och vad du bör lägga till? Allt detta har Affärsresenären tagit reda på.

så här tävlar du Skicka ditt svar på tävlingsfrågan: Hur stor optisk zoom har Sony HX90v? och motivera varför just du ska vinna, till tavla@laprensa. se. Uppge tävlingsnamnet Sony i ämnesraden till ditt bidrag. OBS! Vi vill ha ditt bidrag senast den 24 december. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

sid 106 | mötesplats Konferera för en hållbar framtid Utanför Stockholm så hittar man en konferensanläggning som satsar på möten med fokus på framtiden. – Idag är vi 100 procent klimatneutrala, något vi är oerhört stolta över, säger Anders Törnroth.

Vinnare och fullständiga tävlingsvillkor hittar du på affarsresenaren.se/omaffarsresenaren.

7


innehåll #11

8

sid 126 | weekend

sid 134 | hela helgen med mat och vin

Denver – Perfekt resmål året om Denver har på relativ kort tid utvecklats till en modern attraktiv storstad med närhet till spännande naturupplevelser som Klippiga bergen och exklusiva skidorter som Vail, Aspen eller Telluride.

Duka upp till fest Långhelger och ledighet står för dörren. Samtidigt som kylan drar in ordentlig över landet bjuder vi gärna vänner och familj på något gott.

sid 142 | resa

sid 165 | intervju

10 populäraste landmärkena i världen Vad har du på din bucket list? Kanske besöka några av världens populäraste landmärken. Vi har listat de 10 populäraste sevärdheterna i världen.

Charlotte Perrelli | "Jag kommer alltid att ha ett ben kvar i myllan" Med Tusen och en natt var hon den fjärde svensken att vinna Eurovison 1999. Sedan dess har mycket hänt.


På webben sedan 1998

OM JAG ÄR PÅ KONTORET? HAHA, NEJDÅ, JAG SKÖTER HELA FÖRETAGET VIA NÄTET!

Håll dig varm i sidenunderställ för hela familjen Reselakan (allt i ett) i 100% siden

Pris från 419:-

Ekologiska lakan i bambu

Samma sköna känsla och egenskaper som siden. Bäddset i 3 delar

Jobba var du vill!

Pris 985:-

Bolero/cape,

Underbar liten bolero/cape. Perfekt på resan, tar ingen plats, skrynklar inte. Finns i flera färger. Indonesisk viskos.

Pris 380:-

Då behöver du ett webbaserat affärs- och kassasystem som ger dig frihet och samtidigt sparar både tid och pengar. Önskar du omnikanallösningar för lager, webbshop och kassa?

Ring oss! 0304 - 64 94 00 | sales@specter.se | www.specter.se

Sidentrikånattlinne i 100% siden

Pris 545:Webbshop - www.sleepinsilk.se Ordertelefon - 0533-311 26 Skäggebols gård - 661 95 Värmlands Nysäter Butiker i Göteborg och Skäggebol i Värmland

Framtidens affärssystem är här

9


incheckning

Foto: SWEDAVIA

Foto: JOAKIM BORÉN

Landvetter blir större

Gran Canaria.

Många väljer solresor i jul Tio procent fler har bokat en resa med Ving över julhelgen jämfört med förra året och allra flest väljer Kanarieöarna. Hetast är Karibien dit det nu bara finns ströplatser kvar, men ännu finns resor för dem som vill slippa julstressen. Gran Canaria och Teneriffa är öarna dit allra flest svenskar reser för att fira jul och nyår, men Thailand och resmålen i Karibien lockar allt fler med en jul utan krav och måsten, i sol och värme. Allra bäst bokat är det från

Stockholmsområdet där över 90 procent av resorna är sålda jämfört med 80 procent för Göteborgsområdet och 70 procent för Malmö med omnejd. Hit har flest svenskar bokat en resa med Ving, över jul och nyår: 1. Gran Canaria 2. Teneriffa 3. Thailand 4. Mexiko 5. Kap Verde

Foto: KARL GABOR

Vartannat företag väljer Scandic I kartläggande publicerad av Publikator Branschstatistik där 992 kontorsansvariga intervjuats framgår det att vartannat aktiebolag med mer än 10 anställda genomför affärsresor som innefattar övernattningar i Sverige. 32 procent av dessa företag upphandlar mer än 100 hotellnätter per år och de flesta har avtal med en eller flera hotellkedjor. De två viktigaste parametrarna vid val av hotell är priset enligt 43,2 procent av de tillfrågade och det geografiska läget enligt 36,7. Bra service (7,9%) och hotellets standard (7,9%) anses mindre viktigt. Att hotellet har gym, internet anses ha mycket liten betydelse i sammanhanget.

10

När det kommer till hotellkedjor är Scandic Hotels marknadsledande med 40,8 procent av marknaden, och har därmed nästan mer än dubbelt så stor andel som Nordic Choice Hotels som har 20,6 procent av de tillfrågade företagen som kunder i dagsläget. Best Western placerar sig på tredje plats med en liten marginals ledning över Elite Hotels. De flesta övernattningarna i Sverige är koncentrerade till storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Nu startar de största anläggningsarbetena på Landvetter flygplats sedan mitten på 70-talet då flygplatsen började byggas. 250 000 kvadratmeter mark, motsvarande 30 fotbollsplaner, ska terrasseras för utveckling av nya anläggningar inom lager, logistik och verksamheter med kontor. Området där exploateringen nu startar är placerad mellan motorvägen och DB Schenkers befintliga logistikanläggning, på höger sida om vägen upp till flygplatsterminalen. – Man kommer verkligen att se att det händer mycket kring flygplatsen de närmaste åren. Inte minst i området där Airport City växer fram. Men hela flygplatsen utvecklas för att möta regionens behov – terminalen expanderar och vi förbereder för en tåganslutning, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport i ett pressmeddelande.

Visste du att… Peking har flest 5-stjärniga hotell i världen. Utav de fler än 900 000 hotell runt om i världen som är registrerade på Trivago, är Peking den stad som har flest 5-stjärniga hotell, med fler än 200 hotell. Shanghai kommer på 2:a plats, följt av Istanbul på 3:e plats. Källa: TRIVAGO.SE


incheckning

Foto: ACTIONFAIRS.SE

Resemässa till Göteborg i mars Stora Affärsresdagen är ett kostnadsfritt B2B-event för alla som arbetar med tjänsterelaterade resor, möten och konferenser på företag och organisationer med fler än fem anställda. Joel Dean, projektledare för Stora Affärsresedagen, hur kommer det sig att ni flyttar mässan till Göteborg 2016? – Med tanke på att TUR-mässan uteblir i Göteborg nästa år ser vi en möjlighet att etablera Stora Affärsresedagen. Vi har haft planer på detta en längre tid och nu känns tidpunkten helt rätt.

Ny vägkrog i Dinners regi I början av december har vägrestaurangskedjan Dinners smygpremiär för sin nya restaurang i Enköping. Ägarna vill ge besökarna något mer än den klassiska vägkrogen. – Konceptet skiljer sig från de traditionella vägrestaurangerna. Vi kommer att ha ett varierat utbud över dagen där vi tar hänsyn till de olika behoven. Våra restauranger ska vara en meeting point för lokalbefolkningen, personer som passerar oss i arbetet eller är på väg med familjen, säger Georg Häselbarth, ägare till Dinners restauranger. Han tror att man med det hittat ett koncept som kommer kunna locka lokalbefolkningen precis som en vanlig kvartersrestaurang. – Vi har satsat på ett modernt bistrokoncept där vi på kvällar och helger kommer att ha bordsservering med högkvalitativa rätter av pasta, pizza och hemmagjorda hamburgare till exempel. Samtidigt som vi andra delar av dygnet anpassar oss efter

vilka som rör sig på vägarna. Med varmmatsservering från nio för byggbranschen och en bistrolunch mitt på dagen, säger Georg. Vad är er största utmaning? – Den största utmaningen är självklart att öka intäkterna. Men om vi lyckas med vår ambition att locka till oss även lokalbefolkningen kommer vi lyckas. På våra restauranger i Tyskland har vi redan konceptet med bistrolunch för att sedan övergå till bordsservering på kvällarna. Det här blir den första restaurangen i sitt slag i Sverige. Georg menar att man även har en annan usp för att sticka ut. – Det som skiljer sig från traditionella vägrestauranger är att vi satsar på de fräschaste toaletterna längs vägarna. Om du behöver gå på toaletten i storstäderna väljer du gärna de toaletter som har högst klass. Vi ska vara det ställe som har högt klass längs med vägarna.

Är det en kopia på TURmässans fackdagar vi kan förvänta oss? – Nej, snarare en fortsättning på det koncept Action Fairs jobbar med på alla sina mässor och event; personligt, enkelt och kostnadseffektivt utan att tumma på kvaliteten. Som vanligt är det extremt viktigt för oss att rätt besökare kommer. Innebär detta att Stora Affärsresedagen i Stockholm ställs in? – Nej, absolut inte. Den mässan kommer att gå av stapeln hösten 2016 som planerat.

461 000 Nya bostäder, vilket motsvarar bostadsbeståndet i Stockholms kommun, skulle behöva byggas under perioden 2015–2020 enligt Boverkets senaste prognos. Källa: SCB.SE.

11


incheckning

Dell XPS 13 utnämnd till årets ultrabook av Ljud & Bild

Svenskar bra på att ge dricks Svenskar är generösa när de ger dricks på utlandsresan. Fyra av tio svenskar ger tio procent eller mer i dricks på notan visar en undersökning från Hotels.com.

av svenskarna ger nämligen ingenting i dricks när de är ute och reser. Två av tio svenskar uppgav att de bara ger fem procent på notan i dricks.

När svenskar reser utomlands har de inga problem med att öppna plånboken och ge några extra kronor till personalen på restaurangen. 36 procent av svenskarna ger nämligen tio procent i dricks när de är på utlandsresa. Många ger även mer än så, 9 procent av svenskarna brukar ge 15 procent eller mer i dricks visar undersökningen från Hotels.com. Men det finns även de som inte är lika givmilda. 13 procent

Trots att många svenskar är givmilda är våra grannar i väst snäppet bättre. Hela 54 procent av norrmännen lämnar tio procent i dricks visar samma undersökning från Hotels.com. Även danskarna är något bättre, där uppgav 49 procent att de dricksar 10 procent utomlands. Undersökningen har genomförts av YouGov på uppdrag av Hotels.com bland över 4 000 resenärer i Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Dell XPS 13 är en mycket nätt och smidig dator som utmärker sig inte bara när det gäller design, utan även funktionalitet. Batteritiden är den längsta på marknaden med sina 18 timmar per laddning, något som gör den idealisk på språng i jobbet såval som på fritiden, men kanske framförallt under långflygningen. Du kan nämligen åka hela vägen till Melbourne – med en mellanlandning i Dubai – utan att batteritiden tar slut. Själva designen utmärker sig genom skärmramen, som är så tunn att XPS 13 är världens minsta 13-tummare – i ett 11-tums skal. Den nätta storleken och materialvalet i kolfiber och aluminium gör att den väger endast 1,3 kg – något som gör den idealisk att ta med sig som handbagage. Och redigera semesterbilderna på för all del. XPS 13 fick stämpeln ”Utmärkt” av de kunniga tekniktestarna på Sweclockers – en utmärkelse som dessförinnan inte delats ut på hela två års tid.

www.bitofsweden.com

Exclusive Business Bags 12


13


incheckning

Fritidsresegruppen först med unik wearableteknik

Sammanslagning formar världens största hotellföretag Marriott International ska förvärva Starwood Hotels & Resorts. Det skapar världens största hotellföretag med 1,1 miljoner rum i mer än 5500 hotell i fler än hundra av jordens länder. Sammanslagningen tillkännagavs av hotellföretagen den 16 november efter att företagsledningarna enats. Formellt är Marriott som tar över Starwood genom ett fördelaktigt bud till Starwoods aktieägare som innebär att de kommer äga 37 procent av aktierna i det nybildade företaget. Man räknar med att det nya företagets 30 ledande varumärken kommer ge

gästerna mycket konkurrenskraftiga valmöjligheter och att det sammanslagna företaget därför bör ge god utdelning till alla aktieägare. De två företagen beräknas ha haft en gemensam omsättning de senaste 12 månaderna om över 2,7 miljarder dollar. I Sverige finns inte så många hotell som tillhör hotellföretagen men det mest kända är Sheraton Hotel i Stockholm. Marriott finns representerat genom både Courtyard By Marriott Stockholm och Renaissance Malmö Hotel.

Kinesiska lyxresenärer spenderar 30 000 kronor om dagen Lyxresenärer från Kina lägger nästan 30 000 kronor om dagen på boende, shopping och restaurangbesök, visar en rapport från Hotels.com. De välbärgade är förstås en liten grupp på cirka fem procent, men när den genomsnittlige kinesiska resenären spenderar i snitt 4 580 kronor per dag spenderar lyxresenären 28 800 kronor om dagen på boende, shopping, sightseeing och restaurangbesök. Vilket är sex gånger så mycket som genomsnittsresenären. Enligt den undersökning som

14

Som första researrangör i världen testar Fritidsresor ett digitalt armband för resenärer som fungerar både som betalningsmedel på hotellet, dörrnyckel och reglerar energikonsumtion på hotellrummet. TUI Nordic/ Fritidsresegruppen har tillsammans med TUI Groups enhet för mobil utveckling tagit fram TUI Smartband – en unik "wearable" i form av ett digitalt armband. Det unika med armbandet är att det innehåller både Bluetooth- och RFID-teknik. Det gör det möjligt för resenärer att med ett och samma armband genomföra inköp på hotellet, öppna hotellrumsdörren och reglera luftkonditioneringen och energikonsumtionen på hotellrummet. Genom att koppla armbandet till Fritidsresors egen app "Min semester" kan resenärer hålla koll på inköpen för hela familjen.

1 av 6 genomförts av Hotels.com ligger inte Sverige på kinesernas topplista över mest eftertraktade resmål. Men ett tecken på att de som kommer hit ändå har spenderbyxorna på är att kineserna under förra året la mest pengar på hotellboende i Sverige, enligt siffror från Hotels.com.

har drabbats av datorvirus under de senaste tolv månaderna. Drygt 15 procent av befolkningen i åldern 16–85 år, motsvarande 1,3 miljoner personer har drabbats av ett datorvirus, till exempel en mask eller en trojan. Källa: SCB.SE


Discover the opulence of Oman The Sultanate of Oman is the jewel of the Arabian peninsula. You can explore bustling traditional markets, discover stunning natural beauty, stay in luxurious 5-star beach resorts or be a guest in the tents of Bedouins – whatever you choose to do, the warm Omani hospitality will make your stay unforgettable.

Beauty has an address For more information, please contact: Sultanate of Oman, Ministry of Tourism Karl-Marx-Allee 91 A – 10243 Berlin – Germany Tel: +49 (0) 30-42 25 62 85 – Fax: +49 (0) 30-42 25 62 86 E-Mail: scandinavia@oman.travel – www.oman.travel 15


agenda stockholm

Foto: JONATHAN PUSHNIK

Green Days rockmusikal American Idiot 20 februari–9 april cirkus. Den 20 februari har

American Idiot premiär på Cirkus i Stockholm. Det är en mångfaldigt prisbelönt rockmusikal baserad på punkrockbandet Green Days klassiska album med samma namn. American Idiot har gjort succé på Broadway och vann där flera scenpriser och en Grammy för bästa musikalalbum. Nu blir det Stockholms tur att se den hyllade föreställningen, i regi av Philip Zandén.

Foto: TORE JOHNSON © NORDISKA MUSEET

Tore Johnson – bilder från Paris 17 september–8 maj 2016 nordiska museet. Tore Johnson

(1928–80) var en företrädare för efterkrigsgenerationen i svensk fotografi, en generation som hade möjlighet att komma ut i Europa och vidga vyerna. I slutet av 1940-talet reste Tore Johnson till Paris för att försörja sig som frilansfotograf. Han kände starkt för människorna i samhällets utkanter och ville skildra vardagsliv.

16

Morgan Alling show – En föreställning om kärlek 28 januari–20 februari maximteatern. I föreställningen blir Morgan vän med sin historia genom att

använda sin varma humor och personlighet för att berätta om sin uppväxt. En underhållande historia som blandar allvar med galna upptåg och hisnande fysisk komik med en berättelse om konflikträdsla.


agenda göteborg

Kvinnlig akt, 1892 © GÖTEBORGS KONSTMUSEUM

Olof Sager-Nelson och hans samtida – Anywhere out of the world 19 september–24 januari 2016 göteborgs konstmuseum. I utställningen

möter vi den svenska målaren Olof SagerNelson (1868–1896), kretsen kring honom samt konstnärer som verkade i samma anda. Sager-Nelson är främst känd för sina själfulla porträtt och brukar räknas som en av Sveriges symbolistmålare. Förutom SagerNelsons viktigaste verk finns även verk av Ivar Arosenius, Nils von Dardel och Hanna HirschPauli.

Foto: VIKTOR FLUMÉ Foto: MATS BÄCKER

Titiyo 27 februari stora teatern. Aktuell med sitt nysläppta

album 13 Gården utannonserar nu Titiyo sin första Sverigeturné på sju år. Den 27 januari är det premiär för hennes vårturné i Uppsala. Därefter fortsätter souldrottningen till Sundsvall, Falun, Malmö, Norrköping, Göteborg, Karlstad och Stockholm och lovar att bjuda på en "maffig Titiyo-tårta av nytt och gammalt”.

Viva La Pop 29 januari–19 mars rondo. Orups Viva La Pop fortsätter i Göteborg 2016. Efter över

100 utsålda föreställningar i Stockholm hade Orups Viva La Pop nyligen premiär på Rondo i Göteborg. Sammanlagt har över 91 000 personer sett popkungens succéshow. Nu är det klart att det blir en fjärde säsong med premiär den 29 januari på Rondo i Göteborg.

17


agenda malmö

Foto: MATS BÄCKER Vi lever på en stjerne, 1958 Foto: STEFFEN WESSELVOLD HOLDEN © NORDENFJELDSKE KUNSTINDUSTRIMUSEUM

Disco Defenders 5 februari baltiska hallen. Efter två säsonger och stor succé i Göteborg

och Stockholm tar discogudarna Alcazar ut sin show Disco Defenders på Sverigeturné. Trion Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund skapar varje kväll ett discoinferno av glitter, partystämning och hits tillsammans med några av Sveriges absolut bästa dansare.

Hannah Ryggen: Världen i väven Disney On Ice 25-årsjubileum 14–17 januari malmö arena. Disney On Ice firar 25 år i Sverige. Det

firas med en storslagen jubileumsföreställning med dina Disneyfavoriter från Lejonkungen, Peter Pan, Den Lilla Sjöjungfrun och Disneys Oscars® belönade storfilm Frost på isen.

18

31 oktober−6 mars moderna museet. Hannah Ryggens bildvävar var

ofta direkta reaktioner på händelser och konflikter i världen. Utställningen Hannah Ryggen: Världen i väven presenterar 16 monumentala bildvävar från åren 1926–1958 som diskuterar våld och övergrepp, men också existentiella frågor, kärlek och poesi. Därtill visas ett självporträtt i olja från 1914.


INTERIMSCHEFER.SE

KOMPETENTA INTERIMSCHEFER – NÄR DU BEHÖVER

Vi ger dig snabb tillgång till specialiserade interimschefer. Och har branschens nöjdaste kunder. Sveavägen 55, 113 59 Stockholm, 010-10 10 150 19


agenda övriga landet

Foto: CAMILLA ROOSMARK

Lisa Nilsson 19 februari helsingborgs konserthus. Våren 2016 åker Lisa

Nilsson ut på en lång turné. Det blir sammanlagt 26 stopp i Sverige och Danmark för sångstjärnan som i premiärprogrammet av Så mycket bättre rörde de andra artisterna till tårar. Lisa Nilsson släpper dessutom sitt nya samlingsalbum Ingen gör det bättre den 18 december.

Foto: HEDVIG JENNINGS

Where Do We Migrate To? 19 september–22 februari värmlands museum, karlstad. En tredjedel av världens

befolkning är i rörelse globalt – på flykt undan krig, naturkatastrofer och förtryck eller på väg mot ett bättre liv. Utställningen talar ett annat språk än de rapporter och analyser som möter oss i medias rapportering. Konstverken tar dagens migranter som utgångspunkt, ger inga svar men öppnar för nya perspektiv.

Petra Marklund 5 februari conventum, örebro. Den 13 november kom hennes nya

album Ensam inte stark. Nu är det också klart med en ny turné, som sammanfaller med hennes tioårsjubileum som turnerande artist. Den framflyttade Sverigeturnén har premiär i Göteborg onsdag den 3 februari och fortsätter sedan till ytterligare elva städer.

20


AV Syd – Teknik för smarta möten Trött på att fotografera din whiteboard ?

Samarbeta som du alltid har gjort men gör det digitalt. SMART kapp iQ är inte bara en digital whiteboard, det är även en 4K-skärm med flervägskommunikation. Skriv, spara och dela. Bjud in deltagare på distans och låt alla delta i mötet på samma villkor. Alla kan skriva på den gemensamma ytan Upp till 250 mötesdeltagare, även på distans, kan skriva och rita på den interaktiva ytan i realtid från sina mobila enheter.

Enkel anslutning Anslut enkelt din iOS eller Android till SMART kapp iQ via en app och en QR-kod. Dela och spara innehåll i realtid med alla anslutna datorer, surfplattor, telefoner eller andra SMART kapp iQ-skärmar.

Kontakta oss för mer information! AV Syd AB | Pilotgatan 7, 212 39 Malmö Tel: 040-19 00 70 (Malmö), 08-19 00 70 (Stockholm), 031-19 09 70 (Göteborg) Fax: 040-19 00 71 | post@avsyd.se | www.avsyd.se

”En 4K-skärm och interaktiv whiteboard är lika enkel att använda som papper och penna.” Davis Danto, Director of Emerging Technology Collaboration

21


agenda europa

InvisibleNakedVersion av Andreia Chaves, 2011 © ANDREW BRADLEY

Shoes, pleasure and pain 13 juni–31 januari 2016 victoria and albert museum, london. Utställningen tittar

på extrema skor från runt om i världen och visar cirka 200 par skor som sträcker sig från en sandal i rent bladguld med ursprung från det gamla Egypten till de mest avancerade konstruktioner av samtida beslutsfattare.

Bild från utställningen, Barbican Art Gallery © TRISTAN FEWINGS/ GETTY IMAGES

The World of Charles and Ray Eames 27 oktober–3 februari 2016 barbican art gallery, london. Som

designers var paret Eames var bland de mest inflytelserika under 1900-talet och rörde sig mellan fotografi, film, arkitektur, möbler och produktdesign. Tillsammans producerade de banbrytande design och kommunicerade sina idéer med en gränslös kreativitet som definierade deras karriärer. Utställningen visar inte bara den design dom är bäst kända för utan ger även en inblick i deras liv.

Strandmotiv fån Luc-sur-Mer augusti 1876 Foto: ÅMELLS KONSTHANDEL

22

Carl Fredrik Hill – Sveriges stora landskapsmålare 4 oktober–31 januari 2016 nivaagards malerisamling, fredensborg. I

utställningen bjuds betraktaren in till Hills fascinerande och särpräglade universum. Som 28-åring förklarades Hill sinnessjuk, han led av det man idag kallar paranoid psykos, schizofreni. Utställningen omfattar såväl måleri som teckningar och visar exempel på hela Hills livsverk från åren i Frankrike till efter sjukdomens utbrott. Det är konst som spränger alla ramar, konst som man inte kan undgå att bli berörd av.


Drömmer du om ett eget företag? Går du i starta eget-tankar eller håller du precis på att pussla ihop de sista bitarna för din nya affärsidé? Då borde du läsa igenom tipsen nedan som hjälper dig att ta dig från idé till fungerande företag! FASTNA INTE I NAMN OCH LOGGOTRÄSKET Givetvis ska du hitta ett namn och en logga som känns bra men att i det läget söka det “perfekta”, kan vara förödande och tyvärr är det många av oss som fastnar där. Vi kommer inte vidare. Men för att kunna registrera ditt företag och komma i gång med din försäljning behöver du ett namn. Det bästa är att hålla det enkelt och logiskt. En logga och ett namn som är enkelt och känns naturligt slår sällan fel och blir starkare på sikt. Det ger dig också möjlighet att utveckla din logga i ett senare skede och ändå behålla igenkänningsfaktorn. FOKUSERA PÅ AFFÄRSMODELLEN De flesta du pratar med och som arbetar med start ups kommer antagligen ge dig rådet att skriva en affärsplan. Det är egentligen inget fel med det utan det kan vara ett bra sätt att få ner dina tankar på papper och tvinga dig att konkretisera dem. MEN det absolut viktigaste är hur du ska tjäna pengar! Lägg därför din tid på att ta fram en affärsmodellen. På så vis får du en bra överblick över vilka resurser du har, vad du behöver och hur du ska få din verksamhet att gå i lås! SÄTT MÅL Du behöver inte ha en mängd olika mål eller lägga energi på att beskriva var du tror dig vara om tio år. Ta ett steg i taget och det viktigaste först. Hur många kunder vill du ha / behöver du det närmsta året? Hur vill du att kunderna ska uppleva din tjänst? Hur mycket behöver du sälja för att intäkter och kostnader ska gå jämt upp? Tänk på att dina mål ska kännas stimulerande och inte tynga ner dig. Sätt rimliga mål och undvik sådana som du ändå aldrig kommer att nå. Kanske kan du till och med sätta upp hur du ska fira varje mål när du väl når dem så att du har något att se fram emot! LEK DETEKTIV Försök att ta reda på svaren på dina och kundernas frågor. Vilka är konkurrenterna på din marknad? Hur ser behovet ut? Vad tycker kunderna om din produkt? Vilket geografiskt område bör du satsa på?

När du har fått svaren på dina frågor se då över din affärsidé och din affärsmodell igen och gör nödvändiga ändringar för att dina produkt(er) ska kunna slå igenom på marknaden. Gör du detta först och förbättrar dina förutsättningar så är chansen att lyckas betydligt större! HITTA DITT NÄTVERK Vilka kontakter behöver du skapa för att komma igång – till finansiering eller för att få igenom din första försäljning? Rada upp vilka kontakter du behöver och börja ring! Inledningsvis kan det också vara bra att bygga upp ett nätverk av kunder, en testgrupp, där du kan stämma av, få feedback och kanske även kundrecensioner som du kan använda på din hemsida eller i din broschyr. DEFINIERA VAD SOM GÖR DIG UNIK Vad gör att du sticker ut från konkurrenterna på marknaden? Vad gör att kunden ska köpa din produkt eller tjänst istället för någon annans? Ta reda på vilka egenskaper som är viktiga för kunden och tryck på det i all din kommunikation. BLI DIN EGEN SÄLJEXPERT För att driva din egen verksamhet behöver du vara bra på att sälja. Som tur är det ingen talang vi föds med utan något som vi alla kan öva upp. Att vara en bra säljare kan inkludera många olika egenskaper. Försök att ta reda på vad dina kunder föredrar och vilken säljstil som passar bäst i olika situationer. Det är viktigare att du förstår dina kunder snarare än att du går dyra säljutbildningar! HEMSIDAN ÄR DITT NYA VISITKORT Idag är visitkort mindre populära och det första du som företagare ska göra är att skaffa dig en hemsida - varför? Jo, därför att är det något vi söker efter idag använder vi olika sökmotorer och internet för att få svar på våra frågor och hitta det vi letar efter. Via sökmotorerna hittar vi alltså inte visitkort utan hemsidor. Driver du en e-butik blir din hemsida en avgörande och central del av din verksamhet! Hos Hemsida24 kan du skapa snygg och professionell hemsida utan krångel. Prova Hemsida24 gratis i 30 dagar – www.hemsida24.se

Professionell hemsida utan krångel Bygg själv direkt i webbläsaren Från 99 kr/mån Läs mer www.hemsida24.se/ar och få 15 % rabatt

Ludvig Granberg VD och grundare

21

HELA DENNA SIDA ÄR I SAMARBETE MED HEMSIDA24 23


lounge krogrecension

På Geist är maten så god att man måste hålla tillbaka impulsen att slicka tallriken.

Geist G

eist restaurang i toppen av Nyhavn visar att Köpenhamn är en fantastisk plats för att njuta av god mat med det där lilla extra. Geist ligger med stora fönster ut mot Kongens Nytorv, men för att hitta in måste du ta dig in på innergården. När vi öppnar dörrarna känner vi oss välkomna direkt – atmosfären, ljuset och den genomtänkta interiören. Vi har bokat bord, vilket är ett absolut måste om man äta här. Trots det får vi vänta en stund i baren. Men det gör inget för det visar sig att deras drinkar inte heller går av för hackor. Vi blir placerade långt in i restaurangen vid ett runt bord. Servitrisen berättar att rätterna är lite mindre än vanligt så att vi rekommenderas att beställa in två till tre stycken plus en efterrätt efter maten. För mig blir det grillad avokado med mandlar, en mäktig med god första rätt, sen blir det piggvar

24

med små raviolikuddar. Min sista rätt blev krispiga kronärtskockor med spädgris som är så perfekt i smaken att jag får hålla tillbaka impulsen att slicka tallriken. Sen är hela sällskapet proppmätta men dessertlistan ser lockande ut. Efter lite övertygelse från servitrisen väljer vi att dela på en efterrätt med hallon och hallonsorbet. Mums! Att äta här är väl värt både priset och att man måste boka bord i förväg. Men man ska veta att det tar lite tid. Vilket i sig inte gör något med trevligt sällskap men vi åt nog i över tre timmar. När vi ber om notan kommer den in med ett stort berg av sockervadd. Ett mycket roligt inslag, även om det inte är det godaste man kan tänka sig när det står mat upp i öronen på en. Men i alla fall, det är en av de där små extra sakerna som gör att man vill rekommendera Geist till alla som besöker Köpenhamn.

Omdöme: Mat:

Miljö:

Service:

Totalt: 26 av 30 poäng.

Geist Kongens Nytorv 8 1050 Köpenhamn +45 33 13 37 13 restaurantgeist.dk


En fika per dag = kostnaden f ör nytt affärssystem

Att köpa in e tt aff som en enorm ärssystem upplever mång a utmaning och dyr investerin Att ha full kon g. troll i hela pro cessen kan verka om öjligt, men de t behöver varken vara sv årt eller dyrt. Med Unit4 B usiness Worl d (fd Agresso affärssystem ) sk a p a r vi enkla och effektiva lösn ingar som sp arar tid och g dig möjlighet er att fokusera m e r p å d in kärnverksam het. Vi skapar nya möjligheter a tt arbeta smart are än någon sin!

Kontakta o ss så visar vi h ur! www .konsultnet .s

e

25


LÄGG DIN KONFERAN S HOS OSS!

gym

EUROPASPÅRET En ny helhetslösning för Europa, Norden och Sverige

Europaspåret, en fast förbindelse över Öresund, kan hantera alla slag av järnvägstransporter: godståg, höghastighetståg och regionaltåg. Detta är unikt. Den skapar också stora restidsvinster och avlastning i järnvägsnätet i Öresundsregionen. Restider med Europaspåret: Stockholm – Köpenhamn Göteborg – Köpenhamn Helsingborg – Köpenhamn Lund – Köpenhamn Landskrona – Köpenhamn

Läs mer på europasparet.se

26

2 h 30 min 2 h 30 min 25 min 30 min 14 min

jacuzzi


lounge musik

INSIKT Joakim Erlandson Redaktör

Gamla favoriter känns betryggande

H

är bredvid skriver jag några rader om Nicole Sabounés nysläppta ”Miman” och den tröst den plattan skänker. Jag tänker att när världen står i brand då behöver jag mycket musik som ger just tröst. Ett sätt för mig att finna lugn oavsett nivån på kaoset runt omkring är att lyssna på gamla favoriter eftersom det på något sätt känns betryggande att de har funnits i min närhet så länge. En del av dem har hängt med i över 40 år. En del fanns innan jag fanns och finns för mig än idag. Det känns trösterikt tycker jag. De ger mig samma känsla av framtidsoptimism som jag kände när jag var tonåring och en välbehövlig naivitet tar över mitt jag på ett behagligt sätt. Oavsett politiska strömningar, miljöhot, terror och alla andra hemskheter som fyller etern numera, och vår verklighet också såklart, kan ingen ta min musik ifrån mig. Jag flyr verkligheten omsluten av mina hörlurar med musik från ett drygt fyrtioårigt musiklyssnande. Självklart är det en tillfällig flykt och jag återkommer snabbt tillbaka till vardagen när musiken tystnar. Men de minuter eller ibland timmar musikstilar som hårdrock, soul, punkrock, reggae, klassiskt, jazz och många andra tar mig med till ett annat mentalt universum är ovärderliga. Min hjärna och min själ får vila från alla fasansfulla händelser som ständigt drabbar vår planet. Kanske är det musiken som gör att jag, trots allt, bär på en ganska positiv syn på framtiden. Jag tror vi vänder det här tillslut och under tiden har vi ju alltid musiken.

En språkbegåvning Artist: Erik Lundin Album: Suedi

S

uedi är en debut-ep från Erik Lundin som är hur rätt i tiden som helst. Med debatten som råder om invandrarpolitik, integration, rasism och utanförskap blir albumet något av en levnadsteckning för många av de svenskar som har utländsk bakgrund. Erik Lundin har en svensk mamma och en pappa från Gambia och heter egentligen Ibrahima Erik Lundin Banda men har valt att stryka Ibrahima och Banda. Varför? Enligt egen utsago för att det är lättare att få jobb med svenska namn vilket han hoppas för egen del ger fler spelningar. Med tanke på skivans texter ligger det nog en rejäl känga till det moderna samhället bakom beslutet. Det väcker uppmärksamhet och sätter fingret på ett stort problem i dagens Sverige. Lyssnar man ordentligt på texterna inser man snabbt att vi här har med en språkbegåvning utöver det vanliga

att göra. Den begåvningen visar sig i ett språkligt flöde som har en precision som får mig att njuta till fullo av plattans fem spår. Ibland går det snabbt men är aldrig ogenomtänkt och utfyllnadsord och nödrim känns långt borta. Med en stor dus humor levererar Erik Lundin texter om identitet, utanförskap och solidaritet som väcker många tankar. Jag hoppas att även ni som normalt inte hårddiggar hiphop ger den här plattan en chans. Det är den värd. De som redan är frälsta lär nog inte missa Suedi.

nytt i lurarna

De lyckliga kompisarna

Tröst när världen brinner

Artist: De lyckliga kompisarna Album: Bara tiden är ny

Artist: Nicole Sabouné Album: Miman

Det fanns en tid när ett svenskt punkband från Stockholm, som bar ett rysslandsinspirerat bandnamn, var på allas läppar med låten Hockeyfrilla. Jag syftar såklart på ikoniska De Lyckliga Kompisarna. Nu är de aktuella med ny platta och jag tycker nog att det funkar även 2015. Låten En öl till är gladpunk som bjuder dansnerven på en riktig svängom.

I DN stod att läsa följande ord om Nicole Sabounés nysläppta Miman: ”Det är svårt att tänka sig en bättre tröst när världen rämnar runtomkring”. Jag kan inte tänka mig en bättre beskrivning faktiskt så därför skrev jag kort och gott av den. För det är tröstrikt att lyssna på Nicole Sabounés röst när världen brinner runtomkring. Hatten av för Nicole helt enkelt. Tack!

Kaosartat Artist: Anna von Hausswolff Album: The Miraculous Som en kontrast till Nicole Sabouné vill jag även slå ett slag för göteborgskan Anna von Hausswolffs The Miraculous vars ljudbild är något mer kaosartad och bra som attan. Här är det, åtminstone hos mig, helt andra känslor än tröstrika som väcks till liv. Det är vågad musik som inte backar för att ta ut svängarna och bredda influensintaget. Riktig skön höstplatta som väcker mig när jag slumrar till.

27


Många behöver mer än en hörapparat. Är du en av dem?  Missar du hälften av diskussionerna på möten?  Undviker du att prata i telefon?  Följer du inte längre med ut på lunch?

Då är det dags för en förändring! Komplettera dina hörapparater med hörselprodukter så orkar du med en hel arbetsdag! Och du visste väl att du kan få bidrag för de hörselprodukter som du behöver på arbetet? Besök morethanahearingaid.se el ring 035-260 16 66 för mer info.

28


lounge böcker

INSIKT Joakim Erlandson Redaktör

Tack Göran!

N

är jag sätter mig för att skriva dessa rader har jag precis lagt ifrån mig Göran Greiders nya bok Städerna som minns Joe Hill. Denna mytomspunne Gävleson, född Joel Emanuel Hägglund, som emigrerade till USA 1902 och kom att bli en av den amerikanska arbetarklassens stora protestsångare. Jag har en bit kvar till sista sidan men det är jag bara glad över eftersom jag har väldigt roligt under tiden Det är en fascinerande bok den gode Greider har skrivit, dels eftersom det är en fängslande historia men också för att den är så välskriven. Och inte minst eftersom jag har kvar det parti i boken där Greider lanserar en egen teori om var Joe Hill befann sig den natten då det mord ägde rum som han senare blev dömd och avrättad för. Spänningen är olidlig liksom. Många är de som hyllat Joe Hill och såväl Bob Dylan som Woody Guthrie sägs inspirerats väldigt mycket av hans texter. 1969 hyllades han under Woodstockfestivalen då 300 000 festivalbesökare hörde den amerikanske folkmusikern Joan Báez sjunga följande: I dreamed I saw Joe Hill last night, Alive as you and me. Says I "But Joe, you're ten years dead" «I never died» said he, «I never died» said he. Kanske även jag kommer att drömma om Joe Hill en natt. Ett som är säkert är i alla fall att han sedan länge triggade igång min nyfikenhet men att den nyfikenheten stillats lite grann tack vare Göran Greider.

En historia som inte lämnar någon oberörd Titel: Resa in i tomheten: en berättelse från Syrien Författare: Samar Yazbek

F

ör något år sedan läste jag Samar Yazbeks bok En mörk strimma av ljus som jag i ärlighetens namn inte kommer ihåg så mycket av. Hennes senaste alster lär etsa sig fast bättre i mitt minne. Det är en ögonvittnesskildring får krigets Syrien och det känns när jag läser den som om någon ger mig smäll efter smäll tills min hjärna vibrerar. Jag blir yr av allt lidande som presenteras sida upp och sida ned. Hon tar ställning mot regimen och mot IS och sin sympati ger hon till revolutionärerna i den Fria syriska armén. Vi läsare får en vittnesbörd från en av världens allra farligaste platser där det mänskliga lidandet är värre än den värsta mardrömmen. Regimens ständiga bombande av civilbefolkningen känns i mig när jag läser boken. Fast mitt i allt lidande finns det också plats för kärlek, vänskap och skratt. Vilket var tur för annars vet jag inte om jag mäktat med den i ett sträck. Det är en bok som har sina brister rent skrivmässigt men det är brister åtminstone

inte jag tänker på då man kommer krigets vardag så nära och naket att det går att ta på smärtan. Det är klart som korvspad att de som har möjlighet flyr från detta hemska krig. Bombade av Assads armé samtidigt som utländska religiösa krigare, i form av Islamska staten, hotar den hårt drabbade befolkningen med ultravåld och galna idéer.

nytt i bokhyllan

Om mörker Författare: Josefine Klougart Om mörker är en roman om eftermiddagen och om döden. Om kärlekens svärta och naturens, om små och stora katastrofer, om skyfall och sjukdom. Det är en berättelse om alltings ofrånkomliga undergång men också en besvärjelse, som insisterar på apokalypsens motsats: det liv som aldrig upphör, den kärlek som förblir.

I arbetets utkanter Författare: Tomas Tranströmer I Tomas Tranströmers kök finns ett skafferi som med åren förvandlats till en arbetande författares arkiv. Här förvaras dagböcker, manuskript, brev och tidningsklipp – ett rikt material som speglar ett liv i det skrivna ordets tjänst.

Låtar, funderingar och bilder Författare: Stefan Sundström En bok att bli glad av. En skattkista med låttexter och fina bilder som inspirerar. I boken skildrar Stefan Sundström och fotografen Jeanette Andersson de decennier som formade Stefan som artist och människa. En bok som håller länge.

29


ALL IT FÅR LIV MED VÅRA TJÄNSTER OCH LÖSNINGAR.

Vi erbjuder paketerade och skräddarsydda tjänster och lösningar inom mobilitet som gör det möjligt att arbeta ”här och nu”. Var du vill. När du vill. Från vilken enhet som helst. Vi kan förenkla din dag och hjälpa dig att spara tid. Låt oss hjälpa dig att lämna skrivbordet och prova dina vingar.

LÄS MER PÅ DUSTIN.SE/TJANSTER ELLER RING 08-553 44 773 SÅ HJÄLPER VI DIG ATT HITTA EN LÖSNING SOM FÅR DITT FÖRETAG ATT BLI MER MOBILT. 30


lounge film

3 TIPS

Jennifer Lawrence

The Hunger games: Mockingjay – part 2 Genre: Science-fiction, äventyr Speltid: 2 timmar 17 minuter

M Winter’s bone (2010) 17-åriga Ree Dolly bor med sin familj i bergstrakterna kring Ozark i södra USA. Det är fattiga, laglösa trakter, och de flesta lever på knarkhandel. Ree tar ensam hand om sin sjuka mamma och sina småsyskon när hon måste ge sig ut på jakt efter sin försvunne far. Men hur finner man svar när alla vägrar att prata?

edan nationen Panem är i fullskaligt krig, konfronterar Katniss (Jennifer Lawrence) President Snow i en slutgiltig uppgörelse. Tillsammans med Gale, Finnick och Peeta ger de sig ut på ett uppdrag där de måste riskera allt för att rädda Panems invånare samt arrangera ett lönnmordsförsök på President Snow som har blivit mer och mer besatt av att förgöra henne. Den sista och avslutande delen tar vid där Mockingjay – part 1 slutade och Katniss hämndbegär mot Snow är starkare än någonsin. Särskilt sedan Peetas återkomst efter att ha varit fånge hos Snow där han blivit hjärntvättad att tro att det är Katniss som är ond. Det blir ett actionfyllt och väldigt blodigt slut. Filmen växlar mellan att man stundtals nästintill känner sig uttråkad och stundtals sitter som på nålar och väntar på att något oväntat ska hända.

För Katniss del ska hon inte bara överleva ett krig utan även välja vilken kille hon vill vara med – Gale eller Peeta. Velandet till rätt val är något återkommande genom filmen och blir på gränsen till jobbigt att behöva titta på ibland, men när man tänker på vilken målgrupp filmen, egentligen, riktar sig till känns det ändå passande med inslag av svår tonårsförälskelse. För i den brutala vuxenvärld som Katniss tar sig igenom är det lätt att glömma bort att hon själv bara är just en tonåring fortfarande.

aktuellt

Silver Linings Playbook (2012) Pat (Bradley Cooper) har precis släppts ut från den psykiatriska anstalten där han suttit efter att ha försökt slå ihjäl sin frus älskare. Nu tvingas han flytta hem till sina föräldrar och gör allt han kan för att återförenas med sin motvilliga ex-fru. På vägen dit möter han mystiska Tiffany (Jennifer Lawrence).

En underbar jävla jul Genre: Drama, komedi Speltid: 1 timme 48 minuter

Joy (2015) Joy är inspirerad av legendariska affärskvinnan Joy Manganos liv, en uppfinnare och entreprenör som startar ett mäktigt familjeföretag och imperium. Vi får följa familjen över fyra generationer med Jennifer Lawrence i huvudrollen som Joy. Biopremiär 25 december.

27-åriga Simon och Oscar har varit ett par i tre år. Tillsammans med sin nära vän Cissi har de köpt ett hus i Bromma. Det är i stort behov av renovering men ett rum på övervåningen har de prioriterat – barnkammaren. Cissi är i nionde månaden. Det kan vara Oscar eller Simon som är pappan. Trion ska bilda familj. En hemlighet som de skjutit på att berätta för sina egna familjer. Vilken tidpunkt vore mer perfekt att berätta på än julafton – toleransens högtid.

Spectre

45 år

Genre: Action Speltid: 2 timmar 28 minuter

Genre: Drama, romantik Speltid: 1 timme 35 minuter

Ett kryptiskt meddelande från Bonds förflutna skickar iväg honom på ett uppdrag för att avslöja en olycksbådande organisation. Medan M bekämpar politiska krafter för att hålla underrättelsetjänsten vid liv skalar Bond bort lagren av svek för att avslöja den fruktansvärda sanningen bakom Spectre. Daniel Craig återvänder för fjärde gången som Ian Flemings James Bond 007 i Spectre, den 24:e Bondfilmen i ordningen.

Det är bara en vecka kvar till Kate och Geoff Mercers 45:e bröllopsdag och planering för festen är i full gång. Men så landar ett brev till Geoff på farstun. Man har funnit kroppen till hans första kärlek, nedfrusen och välbevarad djupt i de schweiziska alpernas glaciärer. En allvarsam nyhet som kommer att få konsekvenser både för det 45-åriga bröllopsfirandet och deras äktenskap.

31


32


intervju dinesh nayar

dinesh nayar:

”Problemlösning har varit vår framgångsfaktor” Han är medskaparen till Sveriges största fyndvaruhus på nätet, men bakgrunden är inte vad man tänker för en typisk entreprenör. Dinesh Nayar är yrkesdansaren som grundat Fyndiq.se. TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: THERESIA KÖHLIN

E

-handelssajten Fyndiq.se kom ut som en doldis 2010, fem år senare har man nått sin miljonte unika kund och har en omsättning på 300 miljoner. En av grundarna, Dinesh Nayar, vd för bolaget, menar att man nu ser det som grundarna trodde på i början – en e-handel för fyndshopping. – Vi ville skapa ett Ullared på nätet, ett bargain superstore som tidigare inte funnits på det här sättet med nya prylar till fyndpriser. Ett e-handelsbolag som hjälper små företagare att komma ur bruset och synas på en stor marknadsplats, säger Dinesh Nayar. Själv har Dinesh Nayar en mer krokig väg fram till där han är idag, och kanske inte det som många ser som den klassiska entreprenörsbakgrunden. Hans utbildning kommer från Kungliga Svenska Balettskolan där han skolade sig till dansare, något som sedan var hans yrke under många år. – Jag är andra generationens invandrare, min pappa kommer från Malaysia och mamma från Finland. Jag började på Lasse Kühlers dansskola som tioåring efter

att ha inspirerats av Michael Jackson. Efter högstadiet blev det Kungliga Svenska Balettskolan och därefter Cullbergbaletten. Jag blev yrkesdansare och turnerade sex månader om året. Det var en fantastisk tid.

"Vi ville skapa ett Ullared på nätet, ett bargain superstore som tidigare inte funnits på det här sättet med nya prylar till fyndpriser" Hur har dansen påverkat dig som person? – Jag slutade med dansen 2004. Det har påverkat mig mer än jag någonsin kunnat tro. Att vara yrkesdansare

▶▶

33


är ett väldigt slitit yrke där konkurrensen är benhård, så visst finns det saker som jag har tagit med mig. Dansen handlar hela tiden om att träna hårt och en strävan efter perfektion och tajming, så att fokusera och jobba stenhårt är två saker som jag har tagit med mig. Det har också blivit en drivkraft. Har du aldrig ångrat dig? – Nej, faktiskt inte. Jag slutade redan när jag var 24 år, inte för att kroppen tog slut som den gör för många utan för att jag kände att jag nått mitt mål och att jag ville gör något mer, hitta en ny utmaning. Cullenberg är ett av världens bästa danskompanier och jag såg inte att det fanns något nästa steg så det blev naturligt. Efter dansen började Dinesh jobba inom restaurangbranschen, det han kände till hemifrån. Han berättar att den entreprenörsskola han fått är via sin pappa som drivit restaurang i många år. – Jag insåg ganska snabbt att krögarlivet inte passade mig. Jag kände mig fast och var mer intresserad av att räkna på marginalen än de andra delarna av restaurangbranschen, så jag lämnade krogsvängen. Jag lärde känna grundaren till Happy Socks i dess uppstartsfas och var med där och lanserade konceptet i 30 länder på sex månader. Det blev vägen in till de kontakter och vänner som jag idag jobbar med inom Fyndiq.se. E-handelsföretag har sedan starten 2010 knutit till sig över 1500 handlare som tillsammans säljer över 500 000 produkter inom kategorier som mode, barn, skönhet, hälsa, elektronik, sport, fritid, underhållning,

34

mobil, surfplattor och hemmet. Upplägget bygger på att konsumenterna hela tiden erbjuds nya produkter utifrån tillgång, och handlare får tillgång till en enkel och effektiv merförsäljninskanal och en möjlighet att nå nya konsumenter. Dinesh Nayar berättar att idén föddes i att hitta ett koncept för att skapa ett ”Ullared på nätet”. – Gekås omsätter runt 4 miljarder fast det ligger i en kommun med 700 invånare. Det säger något om dragningskraften i fyndvaror. Så vår tanke var att om man kan lyckas där, måste man kunna lyckas på nätet när det kommer till e-handeln. Det är skillnad om man ligger med en butik på den största shoppinggatan i Stockholm, där kan man räkna med att ett visst antal personer passerar butiken. I en liten ort måste man precis som på nätet slå sig igenom bruset för att synas och höras. Något som vi trodde att Fyndiq.se skulle kunna göra. Den stora utmaningen för Fyndiq har varit just att hitta genom bruset och få plattformens kugghjul att snurra parallellt. – Det var ett ganska enkelt arbete att komma igång med själva plattformen, för oss låg utmaningen i att bygga två hjul som snurrade parallellt med utbud och efterfrågan. Eftersom Fyndiq bara är en säljkanal utan ett eget lager så behövde vi få in trafik till sajten och återförsäljare samtidigt. Vilket inte var så lätt i början. Nyckel blev att hitta små handlare som hade svårt att få till försäljningen på nätet på egen hand och helt enkelt överträffa deras förväntningar.

▶▶


35


36


"I år har vi omsatt 300 miljoner, förra året var det 194 miljoner, så vi har bara börjat. Vår ambition är sen att växa på ytterligare marknader utomlands, och Tyskland är ett viktigt steg på vägen" 37


Dinesh Nayar Ålder: 35 år. Bor: Nacka, Stockholm. Familj: Fru och en nyfödd son. Utbildning: Kungliga balettakademin. På fritiden: Jag älskar att vara ute i naturen, alltifrån vandring till att springa. Sen laddar jag batterierna med konst och kultur, det är ett stort intresse. Drömmer om: Att på allvar bygga Fyndiq.se till ett stort internationellt företag. Alltid på affärsresan: Mina Bose-hörlurar med noise reduction.

38


Rätt beslut på säkra grunder Din självklara partner för affärs- och kreditbeslut

WWW.UC .SE 39


Fyndiq.se är finansierat med riskkapital, var det ett självklart val redan från början? – Ja, det var det. Vi ville vara en kanal för försäljning utan ett eget lager. Redan i uppstarten så var organisk tillväxt aldrig ett alternativ, så bolagets struktur var från början byggt för att vara riskkapitalfinansierad. Det sätter en hög ambitionsribba som kräver leverans. Det är en enorm risk från början men så som Fyndiq levererar idag har risken minskat till minimal. Vad är er största utmaning framåt? – Vår ambitionsnivå är vår utmaning. Sverige är vår hemmamarknad men mentalt har det också alltid varit en testmarknad. Fyndiq.se ska äga sin nisch och vara top of mind för både konsumenter och återförsäljare inom vårt segment. I Sverige har vi hittat en matchning där vi placerat oss rätt på marknaden. Jag tycker att vi idag har bevis för att vi hittat rätt med vår tjänst, nu är vi redo att börja titta på nya marknader. Vår ambition är att vara en THE bargain superstore även utanför Sverige. I somras gjorde vi vår första mjuka lansering i Tyskland. Tanken är att vi där ska bygga upp marknaden precis som vi gjort i Sverige, men förhoppningsvis i ett snabbare tempo. I år har vi omsatt 300 miljoner, förra året var det 194 miljoner, så vi har bara börjat. Vår ambition är sen att växa på ytterligare marknader utomlands, och Tyskland är ett viktigt steg på vägen. Ni nådde nyligen er miljonte unika kund, var det en viktig milstolpe? – Framförallt var det en rolig milstolpe, ett bevis för att vi har byggt ett existensberättigande där vi fyller ett behov för våra kunder. Sen är det en kittlande siffra, säger

40

"Vi har gått från några få personer som huserade i ett vindskyffe till att vara 130 medarbetare på drygt fem år. Problemlösning har definitivt varit vår framgångsfaktor" Dinesh Nayar och fyller i: – Det blev inte så mycket firande. Men när vi nådde 100 000 produkter under 2013 skickade vi en tack-tårta till Gekås, med texten ”Nu har vi också 100 000 produkter. Ni är vår inspirationskälla! Tack”. Det var en kul grej och jag tror att den uppskattades även nere på Gekås, de la i alla fall upp en bild på sociala medier. Trodde ni att det skulle gå så här bra, så fort? – Både ja och nej, ambitionsnivån har alltid varit densamma och vi är på rätt väg. Vi har varit väldigt strukturerade från första början, sen är det alltid mycket tuffare i verkligheten. Tittar man tillbaka på arbetet så tror jag att alla som varit med från början känner en viss stolthet. Vi har gått från några få personer som huserade i ett vindskyffe till att vara 130 medarbetare på drygt fem år. Problemlösning har definitivt varit vår framgångsfaktor.


98%

FAKTURERING

AV ANVÄNDARNA REKOMMENDERAR ZERVANT

OCH BOKFÖRING

Var som helst När som helst

ÖVER

70 000 ANVÄNDARE

ZERVAN T GÖR ARBETET FÖR EGENFÖ RETAGA RE ENKL ARE Smidig fakturering med bra översikt Automatisk (och gratis) bokföring Registrera timmar, milersättning & traktamente

R EGI S T R ER A D IG

www.zervant.se

Prova 2 månader gratis Ange kampanjkod: RESENAREN 41


BackBeat PRO BackBeat on board PRO on board and Blackwire and725 Blackwire 725 in the officein the office Tune out distractions Tunewith out distractions with Active Noise-Cancelling Active Noise-Cancelling

BLACKWIRE 725 BLACKWIRE 725 PRO BACKBEAT PRO

Tune into work, tune out noise. Tune into work, tune out noise. e-Cancelling Wireless, Active Noise-Cancelling When want distractionsWhen to goyou down want distractions to go down e in your headphones. music Immerse in youryou music and productivity to go up.— and productivity to go up. sy world. and block out the noisy— world.

lay Time

Active MultiNoise-Cancelling Device 100 metre Auto range Play/Pause24 Hour Play Time Active Noise-Cancelling Auto Play/Pause PC/Mac Active Noise-Cancelling Bluetooth technology

PC/Mac

Active Noise-Cancelling

NGER PLAYLIST YOU’RE GOING TO NEED A LONGER KEEP PLAYLIST THE FOCUS ON WORK—AND DISTRACTIONS KEEP THE FOCUS AT BAY ON WORK—AND DISTRACTIONS AT BAY Hear status alerts Up to 24 hours continuous for remaining battery wireless streaming and more

OpenMic feature Active Noise-Cancelling lets you hear technology (ANC) your surroundings

Up to 100m from Switch audio between phone or tablet with two connected Class 1 Bluetooth Bluetooth® devices

Metal headband with comfort pad Up to 24 hours continuous wireless streaming

Metal headband with comfort pad

Ear cushions fold flat for easy storage Active Noise-Cancelling technology (ANC)

Ear cushions fold flat for easy storage

Call answer/end, mute, volume +/-

Up to 100m from phone or tablet with Class 1 Bluetooth

Active Noise-Cancelling Call answer/end, (ANC) on/off switch mute, volume +/-

Active Noise-Cancelling (ANC) on/off switch

USB connection

USB connection

www.atea.dk www.tdc.se

www.atea.no www.tdc.se

www.atea.fi www.atea.no

www.atea.fi

www.globesystem.dk www.misco.se

www.intility.no www.misco.se

www.intility.no www.elisa.fi

www.elisa.fi

ics are trademarks ©2015 Plantronics, of Plantronics, Inc. BackBeat, Inc. registered Blackwire, in the Plantronics US and other arecountries, trademarks andofOpenMic Plantronics, is a trademark Inc. registered of Plantronics, in the US and Inc.other Bluetooth countries, trademarks and OpenMic are owned is a trademark by of Plantronics, Inc. Bluetooth trademarks are owned by r license. Bluetooth 05/15 SIG Inc., any use by Plantronics, Inc. is under license. 05/15

19951_BBPro_BW725_205x261mm.indd 1

42

27/05/2015 16:00

27/05/2015 16:00


Stockholm Business School

43


företag & näringsliv vem tjänar på inkassohanteringen?

Livstidsvärdet riskerar att reduceras med felaktigt upphandlade tjänster Allt fler företag väljer att outsourca hanteringen av sina inkassoärenden. Men hur påverkar det kundstocken? Många företag riskerar att tappa kunder för att en upphandlad inkassotjänst har fokus på fel ställe, det menar Rickard Andersson på UC

I

dag väljer allt fler bolag att outsourca sin inkassohantering till en tredjepartsaktör som har verktyg och processer som underlättar hanteringen. Under upphandlingen läggs stort fokus på pris och effektivisering, men det många glömmer är att titta på kunden. – Det blir allt vanligare att företag med stora transaktionsvolymer väljer att överlåta inkassohanteringen till en tredje part. Det många av dem glömmer bort är att man samtidigt överlåter kundhanteringen till ett externt bolag. Rätt upphandlad tjänst ger stöd och effektivisering gällande hanteringen av utestående fakturor. Om upphandlingen däremot fokuserar på fel saker innebär det istället en risk för hela kundrelationen. – Jag skulle vilja säga att fel incitament i samarbetet innebär kortsiktiga intäkter hos uppdragsgivaren, men samtidigt en risk för kundrelation och därmed livstidsvärdet på kundstocken, säger Rickard Andersson, Senior Konsult på UC. Rickard Andersson har stor erfarenhet från outsourcing av kundfordringshantering efter mer än 20 år i branschen. Han menar att sättet på vilket de outsourcande företagen i dag väljer att upphandla dessa tjänster givetvis lett till ökad konkurrens mellan inkassoföretagen, något som givetvis är bra. Men det man missat i upphandlingsarbetet är att man faktiskt lämnar ifrån sig hanteringen av sin kund, något som rimligen borde ställa samma typer av krav på partnern som man har på den egna organisationen. Istället har det skapats en osund rabatthysteri och därmed medför jakten på en kostnadseffektiv hantering en ökad risk för brister i kundhanteringen.

44

"Samtal med den som är skyldig pengar är generellt sett en kostnad och kostnader i kombination med uteblivna intäkter är oftast ingen bra lösning" – Enligt mitt sätt att se det hela saknas en röd tråd i partnerskapen mellan uppdragsgivare och inkassobolag där fokus kring det som varit centralt i kundservicearbetet internt så som svarstider på telefon, tillgänglighet via internet och sociala medier, inte längre finns med på agendan. Upphandlingen mellan företaget och inkassobolaget tenderar att fokusera på hur stor del av de lagreglerade avgifter och arvoden som tillfaller uppdragsgivaren, snarare än hur hanteringen av kunden ska se ut, säger han och fortsätter: – Det innebär i sin tur att fokus ligger på kostnadseffektiva brevprocesser, istället för fokus på kommunikation med den betalningsskyldige tidigt i processen. Samtal med den som är skyldig pengar är generellt sett en kostnad och kostnader i kombination med uteblivna intäkter är oftast ingen bra lösning. Rickard Andersson tror att både storföretagen och inkassobolagen fastnat i en ond spiral som ingen tjänar på i längden. I mitten sitter ofta en konsument som kanske

▶▶


45


inte får den typ av hantering som denne kanske förväntar sig. – Inkassobolagen tjänar idag rent krasst pengar när kunden fasas ut ur kundstocken, man har generellt sett ingen fördel ekonomiskt i att värna om kunden tidigt i processen. Fokus borde vara på kundens faktiska livstidsvärde, som i många branscher är väldigt höga. Jag tycker personligen att det är fel, det borde vara precis tvärt om.

"Den kvalitetsnivå som gäller i den egna kundtjänsten ska gälla även i den stund som en kund råkar hamna i ett inkassoflöde" Rickard nämner ett flertal branscher där man ofta utifrån ett marknadsperspektiv pratar kring livstidsvärde. – Telekombranschen har oftast koll mer på timmar hur länge deras kunder stannar. De vet ganska exakt vad varje kund motsvarar i livstidsvärde. En annan bransch som på allvar börjar få upp ögonen för detta är energibranschen. När rörligheten ökar med hjälp av jämförelsesidor på internet med mera, så inser elhandelsbolagen att man måste fokusera hårdare på kunden. – Tidigare kunde elhandelsbolagen räkna med att kunden valde samma leverantör för såväl nät som elhandel. De stannade så länge de ägde sitt hus och de var

46

kunder i snitt i närmare 20 år. Nu när ändrade beteenden kring hur enkelt konsumenterna jämför bolag och byter leverantörer så blir frågan kring kundhanteringsprocessen central, hela vägen ut till outsourcingpartnern. – Om partnerskapen är förhandlade på ett sätt som gör att outsourcingpartnern endast tjänar pengar sent i processen så skulle jag säga att man troligen får ”vad man betalar för”. Pratar vi då om kunder som har en årsomsättning motsvarande tiotusental kronor och ett förväntat livstidsvärde om 15 till 20 år så handlar det om betydande värden som man faktiskt riskerar. Jag skulle hellre se samarbetsformer där fokus handlar om att lösa och hantera saker så tidigt som möjligt, där den gemensamma målbilden är hur man fokuserar på att maximera livstidsvärdet på kund och kundstock. En gemensam linje genom hela kundupplevelsen. Så vad bör man göra för att komma till rätta med problemet? – Jag anser att uppdragsgivaren bör fokusera på att säkerställa just livstidsvärdet på sin kundstock genom att ha en röd tråd genom hela kundprocessen. Den kvalitetsnivå som gäller i den egna kundtjänsten ska gälla även i den stund som en kund råkar hamna i ett inkassoflöde. Om den egna kundtjänsten har öppet på vardagar till klockan tjugo så bör inte inkassopartnern stänga klockan halv fem. Se den röda tråden. Mäter ni kundnöjdhet i hela kundserviceprocessen, mät den även i inkassoprocessen. Säkerställ att inga kundläckage beror på missnöje med er service oavsett om den sker i egen regi eller outsourcat, så som så ofta i inkassoprocessen, säger Rickard Andersson.


Se www.mto.se för våra öppna kurser under våren

MTO Säkerhet är ett konsultföretag som arbetar med att förebygga risker i samspelet mellan människa, teknik och organisation.

Grundkurs i MTO, MTO i olycksutredning, Ledarskap för säkerhet samt CSM RA gemensam säkerhetsmetod

Vi skapar säkerhet Vi är experter på att förebygga olyckor i säkerhetskritiska verksamheter. Vi utvecklar säkerhet, kvalitet, arbetsmiljö och effektivitet genom att fokusera på samspelet mellan människa, teknik och organisation.

• Säkerhetsledning • Säkerhetskultur • Olycks- och händelseutredning • Riskanalys • Utformning av arbetsmiljö • Utbildning • Forskning

Hornsbruksgatan 28 Tel: 08-53 52 59 50 info@mto.se www.mto.se 47


företag & näringsliv konkurserna minskar i norden

Konkurserna minskar i Norden Ny statistik visar att antalet konkurser för hela Norden minskar i jämförelse med tidigare år. Sverige är bäst i klassen med 14 procent färre konkurser det senaste året.

E

n ny nordisk konkursjämförelse visar att företagskonkurserna minskar i samtliga fyra nordiska länder i år jämfört med åren mellan 2012 och 2014. Det visar en ny studie som tagits fram av affärsinformation- och kreditupplysningsföretaget UC. Med 14 procent färre konkurser det senaste året är Sverige det land där konkurserna minskat mest. Sett över en fyraårsperiod har minskningen varit störst i Danmark med 31 procent. I Finland har konkurserna minskat med nio procent och i Norge med sex procent sedan 2012. Studien är en årligen återkommande undersökning med målet att kunna ge företagare bättre och långsiktiga beslutsunderlag gällande läget på marknaderna i Norden. – Tidiga branschindikatorer är en styrka. Många svenska företagare handlar på nordisk bas och vi på UC har därför tillsammans med partners i Nordic Credit Alliance tagit fram detta analysunderlag för att hjälpa företagare att bedöma hur olika branscher utvecklas i Norden, säger Victoria Preger, Marknads- och kommunikationschef på UC, i ett pressmeddelande. Ser man till dagsläget så är prognosen fortfarande god. Företagskonkurserna minskade i oktober månad med 19 procent jämfört med samma månad 2014. Sett till årets första tio månader som helhet fortsatte en positiv utveckling med en minskning på nio procent jämfört med 2014. Översatt i antalet företag under årets första tio månader gick 4 919 företag i konkurs. Samma period 2014 var det 5 420 företag. – Konkurserna har nu minskat varje månad i ett års tid och utvecklingen ligger i linje med vår analys av konjunkturläget som ser stabilt ut. Sett i antal

48

"Sett i antal och i ett längre tidsperspektiv börjar konkurstalen dessutom se mycket låga ut vilket tyder på att företagens överlevnadsförmåga stärkts" och i ett längre tidsperspektiv börjar konkurstalen dessutom se mycket låga ut vilket tyder på att företagens överlevnadsförmåga stärkts, säger Victoria Preger. Undersökning visar också på vilka branscher som är mest utsatta. Detaljhandeln under 2015 var mest konkursdrabbad i både Sverige och Danmark. Medan det i Norge är byggbranschen som är mest drabbad, både i absoluta tal och sett som trend över fyra år. I Finland är antalet konkurser för 2015 lika stort inom byggbranschen som inom detaljhandeln. Siffrorna visar också att de nordiska ländernas nyetableringar av företag på många sätt överensstämmer med varandra. 2015 etableras 76 000 företag i Sverige, 74 000 i Norge och 72 000 i Danmark. Endast Finland beräknas få lägre antal nya företag, 28 000. På två år har antalet nyetableringar i Sverige och Norge visserligen minskat med 5 procent, men på fyra år har det varit i stort sett oförändrat. Danmark uppvisar dock en ökning med 30 procent fler nya företag i år jämfört med 2012.


Bättre läge i HagaBlue

4 MIN TILL TÅGET

GENERÖS TAKHÖJD

LJUS I ÖVERFLÖD

En kort promenad tar dig till pendel och tvärbana vid Solna station.

I HagaBlue får du nytt kontor med en takhöjd utöver det vanliga.

De stora fönsterpartierna i HagaBlue släpper in massor av ljus.

TOPPVENTILATION

TAKTERASSER

FLEXIBELT

Med ventilation av senaste slag kan du utnyttja lokalerna effektivt.

Flera av de lediga lokalerna har stora härliga takterasser.

I HagaBlue tillåts du anpassa din inredning efter eget behov.

hagablue.se 49


Med svensktillverkad pellets från Rindi i dag, hjälper du till att göra skillnad för alla i morgon! Till alla nya och gamla kunder önskar vi en riktigt

God Jul & Gott Nytt År! Rindi Pellets tel 0281-715 25 info@rindipellets.se, www.rindipellets.se

MJUKVARUUTVECKLING

www.softhouse.se

50

LEAN & AGILE COACHING

UTBILDNINGAR


resor med svensk gUide

escape TraveL - mer av världen

bUdapesT - grUppresa med gUide - 5 dagar Följ med och upplev härliga Budapest kombinerat med lugnet på landsbygden. Här möter vi lokalbefolkningen med både kultur, mat, vin och brännvin. 2 middagar & 3 luncher ingår! avresor 11 april & 9 maj 2016

fr. 4 995,-

serbien - en resa för aLLa sinnen - 8 dagar Njut av det serbiska köket, kultur och smaka på lokala viner. Vår guide tar dig med till storstaden Belgrad och till Serbiens vackra landsbygd. 6 middagar & 5 luncher inkl. dryck ingår! avresa 7 maj 2016

fr. 8 995,-

Priserna gäller per person i delat dubbelrum inkl. frukost samt flyg t/r inkl. flygskatter & bagage, transfers t/r, svensk guide samt måltider och utflykter enligt dagsprogram. Läs mer om resorna på vår hemsida www.escapetravel.se

Läs mer och besTäLL vår nya kaTaLog på www.escapeTraveL.se

Affärsresenären_Serbien+Budapest_1dec2015.indd 1

Tel. 08 - 450 38 90 Tel. 031 - 762 85 10

info@escapetravel.se

2015-11-27 12:32:48

51


Din självklara pelletsleverantör på nätet

Norrländsk träpellets Hög kvalité till lägsta pris beställs på nätet 6 och 8 mm pellets KonsumentKontaKt tel +46 680 24 410 • pelletsportalen.se

Vandring & cykelresor 2016 Ett roligare sätt att resa!

Vandra eller cykla och njut av vacker natur, god mat och trivsamt sällskap Favoritresemål:

Vandring i Ligurien med Cinque Terre Cykla i undersköna Toscana Vandring på Amalfikusten med Capri Vinvandring i Valpolicella med Amarone Båtcykling i härliga Kroatien Pilgrimsvandring i Spanien Cykla i färgstarka Provence och mer än 100 fina resmål till…

Vandringsoch cykelresor sedan 1986!

Läs mer på www.primatravel.com där du även kan beställa vår fina broschyr. Eller ring 031-813350

52


Propan lönar sig! Största energigasen inom tung svensk industri. Stora miljöbesparingar – kort återbetalningstid.

s att Dag ätta ers nu! n olja

Flogas är Sveriges största leverantör av Propan (gasol) En komplett partner med mer än 60 års erfarenhet av att projektera och bygga kundanläggningar för svensk industri. www.f logas.se Flogas_Affärsresenären 160x120.indd 1

2015-11-16 15:31

Document info: This ad may be resized with constrained proportions up to 10%. This ad may be expanded or croped up to 5 mm equally on each side from original crop marks.

KVALITETSPRODUKTER FÖR TILLVERK ANDE INDUSTRIER

LÅS

TELESKOPSKENOR

JALUSIER

KOMPONENTER

Vi försörjer tillverkande företag med lås, elektroniska kombinationslås, teleskopskenor, jalusier och kundspecifika komponenter. Stort sortiment från världsledande kvalitetstillverkare. Vår ledstjärna är konkurrenskraftiga erbjudanden med snabba leveranser från eget lager. Hör av er och berätta om ert behov redan idag. Liljenberg gör det möjligt.

A. Hammargatan 11B, 235 32 Vellinge

E. info@liljenberg.se

W. liljenberg.se

53


aktuellt 25 år av resande

25 år av resande – Affärsresenären kikar i backspegeln

Ytterligare ett år av affärsresande har flugit förbi. Tidningens flygande reporter Harald Möllerström har kastat ett öga i backspegeln och erinrat sig hur affärsflyget utvecklats sedan tidigt 90tal. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM FOTO: RYAN FUNG, TONY WEBSTER , BO HÅKANSSON/BILDUPPDRAGET, EMIRATES AIRLINES OCH SAS

F

ärre människor reste i business class förr och det betraktades som en förmån. Sammantaget var det en behagligare era. Det var inte lika tätt med kortdistansavgångar så de låg oftast på mer civiliserade tider och en resa som idag med lätthet avverkas samma dag kunde mycket väl ha blivit en historia över två. Flygresorna på den tiden tog betydligt längre tid eftersom det då egentligen inte fanns några riktiga långdistansplan – Concorde undantaget. Det var därför inte ovanligt att det tog uppemot en vecka att resa från London till Sydostasien uppdelat på korta "hopp." I alla händelser kunde affärsresenärerna bara välja mellan ekonomiklass och första klass. En annan faktor var biljettpriserna. De var hutlösa jämfört med idag. Taxorna kontrollerades av IATA (Internationella Luftfartssällskapet), pappersbiljetter var då inne och bokningar var svårhanterliga saker där resebyråfolket tvingades använda sig av speciella telefoner, "dial-up phones". Flygföretagen kunde inte bekräfta bokningar utom med de aktuella flygbolagen. Det innebar att andra flighter gjordes på begäran och att du i vissa fall måste vänta i timmar eller dagar innan det var klart om du hade fått någon biljett. I de fall där det fanns tillgång till datorer var det något som hotell och flygbolag höll för sig själva. Flygbolagen hade inga bonusprogram och samma sak gällde naturligtvis för biluthyrningsföretag och hotell. Det förekom inga som helst bonusar för passagerare oavsett om de var stora köpare av flygbiljetter som det är idag. Amerikanska hotellkedjor hade redan börjat sin världsomfattande expansion medan de europeiska inte ens fanns i startblocken. Marriott var en av de första och invigde sitt första hotell i Europa 1975, närmare bestämt i Amsterdam, än idag ett populärt besöksmål för affärsresenärer.

54

▶▶


55


Man bokade då i huvudsak direkt med hotellet. En av dåtidens stora nyheter var när de amerikanska hotellkedjorna öppnade bokningskontor runt om i världen så att man kunde boka ett hotell nästan var som helst i världen per telefon. Kommunikationer i u-länderna lämnade mycket i övrigt att önska. Att själv ringa ett samtal mellan två städer var ett vågspel och man litade på en telefonväxel för att klara av det. I vissa delar av Asien fanns det exempelvis inte tillräckligt med linjer och att ringa från ett land till ett annat kunde kräva att växeltelefonisten skulle koppla samtalet. Varken e-post eller fax fanns på den tiden. Det var telex som gällde. Nästan alla flygbiljetter bokades via resebyråer och inte av flygbolagen. Det bästa sättet att göra en ekonomiskt bra affär var att boka både flyg och hotell samtidigt i ett paket istället för att köpa dem separat. Man kunde göra stora besparingar i synnerhet om det handlade om långdistans men generellt måste man vara två personer. Exempelvis så kunde två personer göra en veckolång vistelse på ett femstjärnigt hotell i en storstad i Sydostasien med resa i ekonomiklass för samma pris som för en biljett i ekonomiklass för en person. Glöm det där med rabatterade resor. Den enda billiga biljetten var APEX, Advanced Purchase Excursion, som bara fanns i ett begränsat antal som man var tvungen att köpa i förväg. Men det var inte bara det.

56

De kringgärdades dessutom av knepiga restriktioner som obligatorisk bokning 60–90 dagar innan och man tvingades vara borta i minst 14 dagar beroende på destination, och om du bytte flight eller måste avboka var det höga straffavgifter och det gjorde det praktiskt taget omöjligt för affärsresenärer.

"I vissa fall måste du vänta i timmar eller dagar innan det var klart om du hade fått någon biljett" 1980-talet var det sista decenniet då IATA dominerade den internationella flygtrafiken med regler om priser, marknadsuppdelning och servicenivåer, men nu kan man i efterhand tycka att flygbranschens förutsättningar var helt absurda, konstaterar Peter Forssman som tillsammans med Jan Carlzon basade på SAS-skutan. – Biljettpriserna bestämdes av bolagens kostnadsnivå, utbudet reglerades så att de olika bolagen skulle få sin ”rättmätiga” del av passagerarna. Servicenivån reglerades intill sista jordnöten och alla ambitioner att erbjuda lägre priser för kunderna skulle mötas med omfattande


restriktioner, säger Forssman, en av veteranerna inom flygbranschen som fortfarande är aktiv med flera styrelseuppdrag inom flyget. Men inom flygbranschen började ändå alla inse att förändringens vindar svepte fram. Avregleringen av det amerikanska inrikesflyget sände chockvågor över hela flygvärlden. Stora, berömda bolag som PanAm, TWA, Eastern och Braniff sopades bort från banan under dramatiska former. I Europa försökte alla ”National Carriers” fundera ut hur framtiden skulle mötas, fortsätter Forsman. Jan Carlzon lanserade idén att SAS skulle ingå i en av de fusioner, som skulle överleva avregleringen. ”One of 5 in 95” blev en ledstjärna för SAS tänkande under slutet av 1980-talet. Det ambitiösa projektet ”Alcazar” – en fusion mellan SAS, Swissair och KLM – var nära att lyckas, men föll till slut. Business Class kom till för att försöka stoppa flykten till Economy Class. Marknaden för orimligt dyra First Class var för liten och då gällde det att hitta en lösning, som gjorde att affärsresenärer ändå var beredda att betala ett högt pris för sin flygstol. – Samtidigt gjordes staketet kring lågprisbiljetter allt högre. Framför allt inom Europa gällde det att hålla på ”Saturday night rule”, det vill säga alla lågpriser krävde att resenären var borta över en lördag, ett effektivt sätt att stoppa affärsresenärer, säger Forssman som ännu är aktiv med bland annat styrelsepost i Skavsta. SAS införde aldrig Business Class inom Europa. I

stället lanserades Euroclass, en uppgraderad service till ekonomipris som blev en stor framgång. Men jämfört med vad som skulle komma, var prisnivåerna mycket höga. Bonusprogram infördes först i USA, men resenärer som flög till USA med amerikanska bolag fick också poäng. Reglerna för bonusprogrammen luckrades upp allt mer och till slut tvingades de europeiska bolagen följa efter, för att inte tappa marknadsandelar. – Jag hade det tvivelaktiga nöjet att presentera SAS Eurobonus för svenska företags travel managers. Det blev våldsamma protester och hot om bojkott, men eftersom samtliga europeiska bolag införde bonusprogram samtidigt blev protesterna utan resultat. Bonusprogrammen hade ganska stor effekt under de första åren, men har idag liten betydelse, säger Forssman. Den verkligt stora förändringen för europeiska flygbolag kom i mitten av 90-talet, när avregleringen tog fart på allvar. Lågprisbolag som Ryanair, Easyjet, Wissair och senare Norwegian tog snabbt stora marknadsandelar med hjälp av ett enda verktyg – priset. Låga priser och inga staket satte en enorm press på de traditionella flygbolagen, som snabbt måste anpassa sina priser och minska sina kostnader. Smärtsamma nedskärningsprogram har lett till strejkhot och strejker som har drabbat SAS, Lufthansa, Air France, British Airways med flera. Flera bolag som Sabena, LOT, Malev och Swissair har gått i konkurs eller köpts upp. Utvecklingen inom flygbranschen har också påverkats i

▶▶

57


hög grad av internet. Numera kan vem som helst gå in på bolagens hemsidor, jämföra priser och boka biljett. Det har naturligtvis lett till att de traditionella resebyråernas betydelse har minskat. – När det gäller framtiden för Business Class, med bättre komfort och högre service, så finns det en marknad på långa flygningar, fem till sex timmar och däröver. Men på kortlinjer inom Europa tror jag att renodlad Business Class är ett passerat stadium, säger Forssman. Flygbolagens kontor under den epoken var lyxiga och var oftast belägna på de bästa adresserna i huvudstäderna. Alla de stora flygbolagen som Pan-Am, TWA, Lufthansa, Boac, Air France, Swissair och Lufthansa hade kontor i området kring Norrmalmstorg, Strandvägen och Regeringsgatan i Stockholm. Flygandet har på många sätt försämrats under årens lopp. Utan Concorden tar vissa resor mer än dubbelt så lång tid som tidigare. Samtidigt som flygplan idag kan flyga dubbelt så långt och i vissa fall tre gånger så långt jämfört med 1970-talet. Idag ödslas mycket tid åt kringprocedurerna. Incheckningstiderna har förlängts och passkontrollen tar exempelvis idag mycket längre tid. Flygplatserna har mycket mer att göra idag så flygbolagen har byggt in vad man kallar grovt översatt “tidsutjämning" i sina tidtabeller för kortare sträckor så att man på det sättet ska kunna kompensera för förseningar i luften och på marken. En flygning mellan Stockholm och Köpenhamn som tidigare utannonserats med ankomsttid på 45 minuter tar numera, med tidsutjämning, drygt en timme. Flygindustrin har förändrats dramatiskt. Trafiken över Atlanten dominerades ursprungligen av Pan Am och TWA.

58

Dagens giganter på trafiken, American, Delta och United var då relativt nya på Atlantmarknaden. Japanska JAL var det ledande flygbolaget i Asien och flög dagligen över tre rutter till Japan, via Anchorage, Indien och Moskva. JAL använde sig av Boeing 747 på de två första rutterna, men Sovjetunionen stoppade trafiken med jumbon via Moskva eftersom man inte ville att lokalbefolkningen skulle se vilka plan bolagen i väst kunde bygga. Så JAL och de övriga västbolagen fick finna sig i att flyga över Moskva med mindre plan som Boeing 707 och Douglas DC-8.

"Servicenivån reglerades intill sista jordnöten och alla ambitioner att erbjuda lägre priser för kunderna skulle mötas med omfattande restriktioner" Det forna Sovjetunionen och Kina vägrade praktiskt taget alla flygbolag i väst att flyga genom deras luftrum och det innebar att en flygning från Europa till Hong Kong eller Shanghai, som bara trafikerades av Air France, tog i det närmare ett dygn. En flygning mellan Europa och Japan tog 19 timmar. Inga europeiska stater beviljade några trafikrättigheter till taiwanesiska flygbolag och sydafrikanska SAA förvägrades under apartheideran att flyga över länderna söder om Sahara. Istället tvingades

▶▶


Varannan svensk som * föds blir över 100 år Hur påverkar det din framtid? Våra liv ser annorlunda ut än tidigare. Vi och våra barn lever längre. Det kräver nya vägar – ekonomiskt och i livet. Hos Monyx sparar du för hela livet. På dina villkor.

* Källa: Prof. Dr. James Vaupel, Institute for Demographic Research. Riskinformation: Investeringar i fondandelar är förenade med risk. De pengar som investeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. För mer information se faktablad, prospekt och årsrapport på monyx.se. 59


Resandet idag ser betydligt mer annorlunda ut än för 25 år sedan, främst när det gäller tekniken.

de att flyga runt Afrikas sydspets över öppet vatten. Thai Airways var det första flygbolaget som flög non-stop på den tiden mellan Europa och Bangkok. Cathay Pacific började inte flyga i Europa förrän på 1980-talet och det gjorde inte heller Singapore Airlines. Det är svårt att tro att Singapore Airlines dagliga flight med en Boeing 707 gjorde flera stopp. Två av de mest avancerade flygtransportmedlen är numera borta. Concorden halverade i princip restiden över Atlanten och minskade även restiden drastiskt på andra rutter. British Airways trafikerade även sträckan London– Singapore, via Bahrein, i samarbete med Singapore Airlines. Air Frances Concorde som gick i trafik mellan Paris och Rio de Janeiro gjorde en mellanlandning för bränslepåfyllning i Dakar vilket innebar att passagerarna kunde äta lunch i Paris och ända anlända i tid till Rio för afternoon tea samma dag. BEA:s, British Airways föregångare, var snabb och enkel men dyr och det har inte funnits något liknande sedan dess. Incheckning med bagage gick på tio minuter på Heathrow. BEA garanterade plats även under högtrafik eftersom man ständigt hade en flotta med besättning i beredskap, och du behövde inte köpa biljett för att komma ombord eftersom passagerarna betalade på planet. Men det fanns ingen service ombord. Då X2000 debuterade på sträckan Stockholm–Göteborg 1991 bjöd SJ:s dåvarande generaldirektör Stig Larsson in

60

"Numera kan vem som helst gå in på bolagens hemsidor, jämföra priser och boka biljett. Det har naturligtvis lett till att de traditionella resebyråernas betydelse har minskat" företrädare för hela det svenska näringslivet för att som han uttryckte det ”lära dem att åka tåg”. På den tiden var SJ inget hot mot flyget som då totalt dominerade den sträckan. Då tog sträckan Stockholm till Göteborg med X2000 fyra timmar. Idag ser det annorlunda ut. Tåget har på samma sträcka en marknadsandel på drygt 80 procent och den lär snarast öka nu när MTR satt in sina nya snabbtåg. På samma sätt ser det ser ut över hela världen. På sträckor på under 50 mil som Paris–Lyon och Tokyo–Osaka och några till har flyget i princip raderats ut. På de här 25 åren har affärsresandet genomgått en förvandling som ingen kunnat förutspå. Hur det ser ut om ytterligare 25 år kan nog ingen ens spekulera om.


NUEVA ANDALUCIA VILLA MARBELLA COUNTRY CLUB Fully renovated villa in the heart of the Golf Valley. Gated community. South to southwest facing. SELECT.SKANDIAMAKLARNA.SE

SKANDIAMÄKLARNA SELECT SkandiaMäklarna Select innebär att vi kan marknadsföra vissa objekt på ett unikt och utvalt sätt. Vi lägger ner ännu mer tid på att

få till de rätta bilderna med rätt fotograf och sen presenterar vi objektet på ett exklusivt och smakfullt sätt i utvalda kanaler. Vi kan även erbjuda våra kunder underhandsförsäljning. Det innebär en diskret förförsäljning där vi endast marknadsför och visar objektet för utvalda kunder.

Välkommen till SkandiaMäklarna Select.

61


ANNONS

Logistics göra valet lättare ics villAdd göra valetvill lättare

ANNONS

Valet av nya medarbetare är ett av de viktigaste beslut ett

Förändring i branschen Förutsättningarna för logistik-

kunnat bygga upp ett gediget nätverk av personer med både

och kandidater representerar en bred marknad vilket blir en

kkompetens, sägerföretag Anders själv har kan en mångårig bakgrund och i kombination vår ANNONS eller organisation flödena förändras kontinuerligt tyngre ochmed lättare kompetenseratt byta styrkajobb. för oss.Våra kunder grad påverkar och förändringen intensifiemed anknytning till olika logistik-och kandidater representerar både logistikoch assar samtidigt på ta, attdå det i höginom omfattande kandidatbank kan företagets utveckling och framras alltmer. Vi försöker ligga Genom att vi är ett tydligtblir en ålla företagets övriga rekryteringsbranschen. vi lösa vårarelaterade kundersbranscher. problem på en bred marknad vilket gång. För företag i behov av nära vår marknad för att se – Det ger oss ett stort urval i nischat bolag vill vi underlätta da. ett effektivtvår sätt. styrka för oss. kvalificerad logistikkompetens och förstå vad som kommer jakt på lämpliga personer, valet av samarbetspartner när ra medarbetare har sintjänstemannasidan Rekrytering inom finns och bemanning att krävas framöver. Tittar vi och i kombination med vår det gäller logistikkompetenser, och i kombination med vår att byta jobb. Våra kunder medarbetare logistikkompetens, säger Anders själv har en mångårig bakgrund ett tilltalande alternativ i Add framåt respektive bakåt så är omfattande kandidatbank kan Genom avslutar Christiansen. Rekrytering und bl.a. i logistik- och attAnders vi är ett tydligt inom både logistik- och omfattande kandidatbank kan och kandidater representerar iktigaste beslut och passar samtidigt på att och bemanning Logistics som är enAdd professionell det tydligt att det i framtiden vi lösa våra kunders problem pånischat bolag vill vi underlätta ortbranschen men även är Logistics huvudsakliga vi lösa våra kunders problem på en bred marknad vilket blir en er organisation framhålla företagets övriga rekryteringsbranschen. rekryterings- och bemanningskommer att krävas en liten ett effektivt sätt. t i högkompletterande grad anställda. ett effektivt sätt. för oss. ndra arbetsområden och vi tillsätter valetstyrka av samarbetspartner när partner. annan sammansättning av tagetsvilket utveckling Våra medarbetare har sin Rekrytering tjänstemän på alla nivåer, och bemanning cher, vi ser som– en det gäller logistikkompetenser, logistikkompetens än den som Rekrytering och bemanning Genom att vi är ett tydligt g. För företag bakgrund bl.a. i logistik- och mer än högsta ett vi haft historiskt. Det är tydligare när det kommer tillAdd attLogistics har alltifrån ledningsnivå och avslutar Anders Christiansen. nischat bolag vill vi underlätta alificerad transportbranschen men även är Add Logistics huvudsakliga decenniums erfarenhet på inom vissa branscher än andra, vidare nedåt i organisationen. vårainom kunders behov. arbetsområden och vi tillsätter valet av samarbetspartner när etens från andra kompletterande området och med kontor i säger Anders Christiansen som Vi och jobbar med Executive det gäller logistikkompetenser, sidan finns branscher, vilket vi serGöteborg somäven en tjänstemän på alla nivåer, både Stockholm själv har en mångårig bakgrund alltifrån ledningsnivå och avslutar Anders Christiansen. alternativ i styrka närendet kommer tillvilket att Search, innebär atthögsta vilogistikdring i branschen når man bred målgrupp i inom både och rekrytesom är en förstå våra kunders behov. vidare nedåt i organisationen. Sverige. Vi träffar Anders Christiringsbranschen. ättningarna för genomför aktiv sökning på ekryterings- och jobbar även med Executive VD för Add Logistics, påoch i Vi marknaden våra nätverk kflödena förändrasansen, Search, vilket innebär att vi partner. Förändring i branschen kontoret i Göteborg. Rekrytering och bemanning uerligt och förändringen efter matchande kandidater, genomför aktiv sökning på Förutsättningarna – Vi jobbar med för rekrytering Rekrytering och bemanning har meralltmer. än ett Vi försöker logistikflödena förändras marknaden ochhuvudsakliga i våra nätverk fieras förklarar Anders Christiansen. och bemanning av tjänstemän är Add Logistics erfarenhet på kontinuerligt och förändringen efter matchande kandidater, inom supply chain, transport arbetsområden och vi tillsätter nära vår marknad för att förklarar Anders Christiansen. med kontor intensifieras alltmer. Vi försöker och logistik, och vänder oss till tjänstemän på alla nivåer, Stort nätverk h förstå vad som kommer holm och ligga nära vår marknad för att företag i behov av kvalificerad alltifrån högsta ledningsnivå och Tack vare att vi varit Tittar Stort nätverk rvas manframöver. en bred sevi och förstå vad– som kommer logistikkompetens, säger Anders vidare nedåt i organisationen. Vi träffarbakåt och att Tittar –jobbar Tack vare vi varit verksamma år har viatt terige. respektive så krävas är passarframöver. samtidigt på attvi i snartVi15 även med Executive Anders Christiansen, verksamma snart 15 att år har vi Logistics. ansen, VDdet för i framtiden framåt respektive bakåt så är upp framhålla företagets övriga Search, vilketi innebär vi Add Anders Christiansen, Anders Christiansen, kunnat bygga ett gediget dligt att VD på kontoret i det tydligt att det i framtiden kunnat bygga ett gediget VD Add anställda. genomför aktiv upp sökning på VD AddLogistics. Logistics. nätverk av personer med både er att krävas en liten nätverk av personer både kommer krävas en liten – Våraatt medarbetare har sin marknaden och i våramed nätverk tyngre och lättare kompetenser nmed sammansättning av Marknaden rekrytering annan sammansättning av tyngre och lättarekandidater, kompetenser Marknaden bakgrund bl.a. i logistik- och efter matchande Marknaden kkompetens än den som med anknytning till olika med anknytning till olika – Vi bemöts ng av tjänstemän logistikkompetens än den som positivt med ––Vi positivt och med med transportbranschen men även förklarar Anders Christiansen. Vi bemöts bemötsoch och chain, transport vi haft historiskt. Det är tydligare logistikrelaterade branscher. från andra kompletterande förtroende i ivåra vårakontakter kontakter med logistikrelaterade branscher. historiskt. Det är tydligare förtroende förtroende i våra kontakter med med branscher, vi ser som en Stort nätverk marknaden men också hos – Det ger oss ett stort urval i ch vänder oss till inom vissa vilket branscher än andra, marknaden men också hos www.addlogistics.se vissa branscher än andra, – Det ger oss ett stort urval i marknadenkandidater men också är hos www.addlogistics.se styrka det kommer till attsom Tackpå vare att vi varit ov av kvalificerad säger när Anders Christiansen vår– jakt lämpliga personer, kandidater som som ärintresserade intresserade Vxl: 031 – 13 75 01 vår jakt på lämpliga personer, Anders Christiansen som som ärjobb. intresserade Vxl: 031 – 13 75 01 förstå våra kunders behov. verksamma i snart 15 årkandidater har vi att byta Våra kunder

d Logistics vill göra valet lättare

Flytta in bland palmer & olivträd Vinter trädgård

Världens grönaste 55+ boende Bovierans hjärta och självklara mötesplats är den unika vinterträdgården, där över 3000 växter & träd från hela världen finns samlade. Trädgården blir en plats där man kan umgås & koppla av tillsammans. Försäljning pågår: Falun, Helsingborg, Jönköping, Örebro Kränglan, Sala & Skövde. Kommande projekt: Borgholm, Eskilstuna, Höganäs, Kalmar, Karlstad, Landskrona, Oskarshamn, Södertälje, Stenungsund, Strängnäs, Svedala, Växjö & Ystad Intresserad? Fyll i din orts intresseanmälan på www.bovieran.se eller hör av dig på info@bovieran.se

m vill För dig asvo livet! njuta

62


Fjällutsikt från stadskärnan! 1650 nya bostäder i Östersund, en av Norrlands trevligaste och snabbast växande städer. Remonthagen

Totalt ca 250 bostäder. Blandade upplåtelseformer. Första inflytt september 2016.

Stadsdelen för dig som älskar både naturen och stan. Utsikt över sjö och fjäll, tre minuters cykelväg till centrum, högklassiga skid- och träningsspår utanför dörren. Dessutom byggs en multiarena och en helt ny förskola i området.

Ställ dig i bostadskö redan nu! Tallåsen

Totalt ca 400 bostäder. Blandade upplåtelseformer. Första inflytt sommaren 2017.

Storslagen utsikt över sjö och fjäll. Bo bekvämt med balkong på solsidan och garage direkt under huset. Närheten till skolor, service och idrottsarenor skapar en perfekt förutsättning till ett aktivt liv. Och centrum är bara ett stenkast bort!

Fler områden kommer snart. Följ arbetet på: www.ostersundshem.se/nyhetsbrev www.ostersundshem.se • info@ostersundshem.se • Tel 063-14 04 00 BILDERNA ÄR ENDAST ILLUSTRATIONER, ÄNDRINGAR KAN TILLKOMMA

63


Framtidens affärssystem – finns redan här Lämna det gamla och häng med i förändringarna. Upplev kraften i affärssystem byggda för serviceinriktade branscher och utformade för hur ditt kontor fungerar. Med rätt fokus, rätt verktyg och en förståelse för våra kunders utmaningar, är vi redo att revolutionera affärssystemmarknaden. Vi bjuder in er att göra den resan tillsammans med oss.

Unit4. In business for people. www.unit4.com

FireWorm® Sensor system µ-TR™ Liquid cooling ElCool™ Air cooling

APR Technologies AB APR Technologies i Enköping utvecklar och säljer nya lösningar inom termisk övervakning eller termisk reglering.

Products and Services from

APR Technologies AB

FireWorm® sensorsystem för ökat brandskydd vid säsongslagring av fasta biobränsle, eller långväga transporter. Sensorkablarna är upp till 5km långa och innehåller hundratals sensorer. www.fireworm.se

APR Technologies is a Swedish high-tech company developing and offering products and custom- solutions for Thermal management and Monitoring www.aprtec.com info@aprtec.com tel: +46 18-444 1085

64

µ-TR™ Liquid cooling är ett mikro/nano-teknikbaserat och miniatyriserat aktivt vätskebaserat temperaturreglersystem “utan rörliga delar”. Det har en rad fördelar såsom vibrationsfritt, brett temperaturområde och mkt låg strömförbrukning, utvecklat för rymdtillämpningar. ElCool™ Air cooling är framtidens aktiva kylning för LED och elektronik med krav på låg ljudnivå, liten storlek och låg vikt.


SE FILMEN OM SMARTA KONTOR WWW.VAV.NU/SK

Behovsstyrt dragfritt och tyst inneklimat Värme i sekvens med optimerad temperatur Optimal styrning av solavskärmning Belysningsstyrning med zoner och trådlösa strömbrytare

SMARTA KONTOR MED LÄGSTA LCC Vi fokuserar på låg energianvändning och helhetstänk. Det gör att vi har utvecklat marknadsledande produkter för bra inneklimat i 15 år. Med smarta tilluftsdon vet vi allt om inneklimatet och detta används för att optimera systemen vi samverkar med: aggregat, kyla/värme, återvinning, solavskärmningsstyrning och belysning. För maximal användarvänlighet använder vi oss av vårt uppskattade webbgränssnitt LINDINSPECT som ger maximal kontroll över fastigheten.

Intuitivt kraftfullt webbgränssnitt Tidsstyrning via bokningssystem Behovsstyrd städning

www.lindinvent.se

Mer tid för pengarna. Priser från 595 SEK

enkel resa inkl. skatter och övriga avgifter.

Hagfors-Arlanda Sveg-Arlanda Torsby-Arlanda Åre/Östersund-Umeå

För bokning, tidtabell och priser – besök vår hemsida www.direkflyg.com

65


utblick zimbabwe

På krisens rand Zimbabwe är idag ett politiskt labilt land och konkursmässiga industrier och torka gör att framtiden ser allt annat än ljus ut. En del ekonomer varnar till och med för att landet på nytt kan drabbas av en recession som man gjorde år 2008. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

J

ohn Robertson, en oberoende ekonom, förutspår att Zimbabwes BNP kan minska med fem procent i år. Alla viktiga indikatorer tyder på att ekonomin kommer att minska och Robertson tog då upp faktorer som dålig skörd, fallande industriproduktion, sjunkande likviditet och därmed konkurser bland företagen som i sin tur lett till ökad arbetslöshet. Ekonomin har nog aldrig varit så nära en total kollaps som nu. Internationella valutafonden, IMF, räknar med att landets ekonomi ska växa med 1,5 procent i år men det anses vara en väldigt optimistisk siffra i synnerhet som en torka har halverat skörden av majs och gjort att en och en halv miljon människor hotas av svält, anställda har fått sparken och elavbrott på 18 timmar per dygn har drabbat delar av huvudstaden Harare. 2014 låg tillväxten på 3,2 procent. IMF varnade vidare för att tillväxten riskerade att minska i takt med ökande konkurrens utifrån, otillräckliga inflöden av utländska investeringar och fallande råvarupriser på exportvaror. IMF har yrkat på reformer, däribland ett åtagande att få bukt med de stigande kostnaderna för den offentliga sektorn. Första maj gick en av den gamle diktatorn Robert Mugabes ministrar, informationsminister Jonathan Moyo ut med ett frispråkigt uttalande där han deklarerade att landet befann sig i en ekonomisk kris, ett uttalande som raskt tillbakavisades av presidenten själv. I ett inlägg på Twitter skrev Moyo: ”Idag första maj står vi inför tre svåra utmaningar – vi har arbetare som står utan jobb, vi har förlorat känslan av värdet med arbete och vi saknar en strategi för att skapa välstånd." Det såg ett tag lovande ut men lite senare tvingades landets finansminister Patrick Chinamasa till en förödmjukande helomvändning efter det att Mugabe offentligt slaktat hans plan på att inställa bonusutbetalningarna till statsförvaltningen som en ekonomisk åtgärd. Den 91-årige autokraten, som har styrt Zimbabwe sedan självständigheten från Storbritannien 1980, betecknade förslaget som smaklöst. Han har sedan han kom till makten skött ekonomin så illa att befolkningen idag är fattigare än vad den var för 25 år sedan.

66

▶▶


67


Torka i landet har halverat skörden av majs och gjort att en och en halv miljon människor hotas av svält.

Nu när de har insett att det inte kan bli någon förändring på demokratisk väg får de vänta ut hans död. Och om han inte dör först är det risk för att starka krafter inom hans eget parti kan störta honom. Han har i och för sig klarat sig ur svåra politiska och ekonomiska kriser men den här gången verkar det värre än vanligt. En sak är att Mugabes mentala tillstånd inte är som det varit. Han läste nyligen upp samma tal i parlamentet som han hade hållit tre veckor tidigare. Värre är dock att ekonomin är långt ifrån vad den borde vara. Tidigare kunde han utföra trolleritrick. När hans popularitet dalade senast lade han beslag på vita bönders ägor och delade ut marken till sina anhängare och när pengarna tog slut så tryckte han nya. Men nu är det slut på kaniner i hatten. Nu kan han inte längre låna några pengar utomlands eftersom han inte kunde betala sina utländska lån 1999 och till med Kina ställde sig kallsinnig att låna ut några pengar. De ökade lönekostnaderna avspeglar den offentliga sektorns ökade roll att skapa nya jobb eftersom antalet jobb i den privata sektorn minskat stadigt sedan år 2000. Det var det året som Mugabe sjösatte sin kontroversiella jordreform som ledde till att många vita jordbruk konfiskerades och som utlöste ekonomins sammanbrott.

68

Tillverkningsindustrin i Zimbabwe, som en gång i tiden sysselsatte drygt 200 000 personer, har nu 93 000 anställda. Omkring 4 600 företag har gått i konkurs de tre senaste åren enligt landets centralbank. Robertson säger att de drabbade företagen inte kunde konkurrera med den billiga importen från andra länder. Han säger vidare att: “Effektiviteten i landet är låg beroende på många elavbrott och oförmågan att modernisera tillverkningsmetoderna. Vidare är kostnadsläget för högt då lönenivåerna är för höga i förhållande till produktivitetsnivån.” Bortsett från jordbruket är cirka 800 000 anställda inom landets ekonomi, vilket är samma siffra som på 1980-talet, trots att befolkningen mer än fördubblats sedan dess till 14 miljoner. Antalet invånare i landet som är anställda inom den offentliga sektorn har fördubblats sedan 1990-talet och uppgår idag till 40 procent. “Hur ironiskt är det inte att träffas för att diskutera industrialisering i ett land som upplever det motsatta" sade Japhet Moyo, generalsekreterare i Zimbabwe Congress of Trade Unions, i maj då regeringstjänstemän från afrikanska stater i södra Afrika träffades vid ett toppmöte i Harare.


"Tillverkningsindustrin i Zimbabwe, som en gång i tiden sysselsatte drygt 200 000 personer, har nu 93 000 anställda. Omkring 4 600 företag har gått i konkurs de tre senaste åren" Den största oron för landets invånare är att de ännu inte sett några tecken på när det ska ta slut. Mugabe och hans regeringsparti, Zanu-PF, har stärkt greppet om makten i takt med att landets opposition har försvagats och splittrats. Det råder också en politisk osäkerhet i landet eftersom den åldrige presidenten ännu inte utsett någon arvtagare. I slutet av 2014 omvaldes Mugabe på fem år som partiledare för Zanu-PF samtidigt som hans hustru, Grace, utsågs till ordförande för det regeringspartiets kvinnoförbund och stärkte därmed sin ställning partihierarkin. Utländska investerare oroar sig också för den politiska framtiden efter år av retorik om behovet av

att utländsk ägda företag i Zimbabwe, allt från företag inom tillverkningsindustrin till banker och gruvbolag ska ägas av svarta zimbabwier till minst 51 procent. Oron ökade dramatiskt i mars efter ett uttalande där regeringen talade om att förstatliga diamantindustrin, vilket skulle tvinga produktionsbolag som Rio Tintos Murowa Diamonds att gå samman i ett enda bolag som skulle vara statsägt till 50 procent. "Det är sådant som sker när en regering inte vill precisera sina reformer och istället flirtar med folket", säger Godfrey Kanyenze, som är arbetsmarknadskonsult. Vi bevittnar nu en kris där lämpligheten ställs mot att främja landets bästa. Zimbabwe är vant vid ekonomiska kriser. 2008 drabbades man av en förödande hyperinflation där priserna vid ett tillfälle närmade sig 80 miljarder procent innan regeringen bytte ut sin valuta mot amerikanska dollar. Den ekonomiska krisen är nu så allvarlig att det för första gången på mer än ett decennium föreligger en risk för en politisk förändring i landet. Robert Mugabe har styrt landet i 35 år och orsakat en svår fattigdom för sitt folk. Hans största problem är nu att hitta pengar att betala sitt polisväsende och

▶▶

69


Zimbabwe Huvudstad: Harare. Största flygplats: Harare International Airport. BNP-tillväxt: 4,5 procent (2014). Sveriges ambassad: Tel: 263 4 302 636.

Flygförbindelser Ekonomi: British Airways 11 400 kr Stockholm–Harare, 18 timmar och 10 minuter, 2 stopp Harare–Stockholm, 20 timmar och 40 minuter, 2 stopp Business Class: British Airways 34 033 kr Stockholm–Harare, 18 timmar och 10 minuter, 2 stopp Harare–Stockholm, 20 timmar och 40 minuter, 2 stopp • I Zimbabwe finns två stora stammar, shona och ndebele men också flera mindre som kalanga och tonga och de har alla olika språk, etikett och idiom men här är i alla fall några tumregler som fungerar i de flesta sammanhang. • Den afrikanska kulturen lägger stor vikt vid senioritet och att skicka en ung företrädare för bolaget oavsett kvalifikationer för att träffa någon som är äldre visar på bristande respekt. • Titta aldrig någon rakt in i ögonen. Det kan tolkas som en utmaning. Kroppsspråket är viktigt i Afrika och det är viktigt att buga lätt när man träffar en för företaget viktig motpart. • Tid är för många afrikaner enbart ett koncept och inte ett mått så var inte för ivrig att få igång en konversation eller avsluta ett möte.

70


F O RT B I L D N I N G

Ge dina medarbetare ett universitet! Uppsala universitet är Sveriges ledande aktör av fortbildning för offentliganställda. Med världsledande forskning och praktisk erfarenhet skapar vi utbildningar som lyfter din organisation. Kontakta oss för att diskutera era behov av fortbildning. www.uu.se/uppdragsutbildning

71


72

militär. Vicepresident Emmerson Mnangagwa verkar ligga bäst till att ta över efter Mugabe men hans ställning är inte säker. Mugabes ställning verkar ha försvagats, och påfrestningarna verkar ha tagit mer på honom än de föregående. Bortsett från torkan har den ekonomiska nedgången i Sydafrika varit kännbar. Nästan tre miljoner människor från Zimbabwe får sin utkomst i Sydafrika och de betalas i den sydafrikanska valutan rand som har tappat 15 procent i värde mot dollarn bara i år.

"Att sänka lönerna kan vara utmanande för en regering som håller sig kvar vid makten med hjälp av polis och militär"

Den här krisen är synnerligen kännbar eftersom regeringens möjligheter att agera på tidigare kriser har minskat dess valmöjligheter. På 1990-talet när Zimbabwe stod inför en skuldkris gick Mugabe helt enkelt i konkurs. När han på 2000-talet åter drabbades av en penningkris tryckte han nya pengar och när det utlöste en hyperinflation bytte han helt enkelt ut den egna valutan mot den amerikanska dollarn. Nu kan man inte längre låna pengar eller trycka nya. Genom att överge sin valuta har man inte bara förlorat kontrollen över den monetära politiken utan också en viktig stötdämpare. Om ett land vill använda sig av ett annat lands valuta måste man få in kontanter via export, investeringar eller penningförsändelser från medborgare som arbetar utomlands.

Den sargade ekonomi i Zimbabwes importerar betydligt mer än man exporterar. Att sänka lönerna kan vara utmanande för en regering som håller sig kvar vid makten med hjälp av polis och militär. Även om skatteintäkterna minskar verkar regeringen ovillig att minska statstjänstemännens löner som uppgår till mer än 80 procent av statens utgifter. De hårda tiderna tvingar regeringen att fatta svåra och potentiellt farliga val. Tidigare i år sköt man upp utbetalningen av lönerna till de anställda vid landets säkerhetstjänst. Deras kommentarer visar hur bräckligt hans styre har blivit. “Hur kan presidenten förvänta sig att vi ska vara lojala mot honom. De flesta av oss är inte längre lika hängivna som vi var en gång i tiden”, sade en anställd vid landets säkerhetstjänst som inte ville bli namngiven.


Samma pris som vinterbonade 42 kvadrat i en sörmländsk barrskog.

Köp i Spanien, med samma trygghet som hemma. Det behöver inte vara svårt att köpa hus i Spanien. Långt ifrån. Men det underlättar såklart om man anlitar rätt mäklare. Vi har fler kontor på plats än någon annan och är därmed svårslagna när det kommer till lokalkännedom och kunskap om marknaden. På vår sajt hittar du en köpguide, som går igenom hur ett köp går till steg för steg.

ALGARVE / ALICANTE/GRAN ALACANT / ALMERIA / ALTEA/BENIDORM BARCELONA / ESTEPONA / FUENGIROLA / GRAN CANARIA LISBOA/CASCAIS / MALLORCA / MAR MENOR/MURCIA / MARBELLA NERJA / PALMA DE MALLORCA / TENERIFE / TORREVIEJA FASTIGHETSBYRAN.SE/UTLAND

73


Vi har de senaste laddprodukterna BesĂśk vĂĽr webbshop

chargestorm www.chargestorm.se

74


Funderar du också på att bli av med ditt synfel? Capio Medocular är till för dig som vill ha det bästa för ögonen. Vi har mer än 20 års erfarenhet av synfelsoperationer. Få ett synbart bättre liv – ring 020-22 00 02 för att boka ett bedömningsbesök eller besök medocular.se för mer information. Stockholm

Göteborg

Malmö

Uppsala

Örebro

Jönköping

75


Konsten att äga rätt samling

samhällsfastigheter

Hemfosa Fastigheter fokuserar på samhällsfastigheter med skolor, vård, omsorgsboenden, polis, rättsväsende och myndigheter som hyresgäster. Av flera goda skäl. En specialiserad partner Som specialister på samhällsfastigheter kan vi vara en långsiktig partner till stat, kommun och andra anordnare av skattefinansierade verksamheter. Det gör oss också till en intressant part i utvecklings-projekt för att skapa moderna lokaler till specialist-vård och omsorg, områden där behoven av nybyggnation är stora. Och vi vill och kan fortsätta växa. En specialiserad aktie Med en övervägande andel samhällsfastigheter i vårt fastighetsbestånd har vi stabila hyresgäster. Det ger oss trygg intjäning och möjligheter att skapa god avkastning för våra aktieägare. Hemfosa är det enda börsnoterade fastighetsbolaget i Sverige inriktat på samhällsfastigheter.

366 193 30mdkr Fastigheter totalt

Samhällsfastigheter

Fastighetsbestånd inkl joint ventures

Konsten att skapa värde På Hemfosa drivs vi av att utveckla, att se möjligheter andra ännu inte sett. Vi samlar, förädlar och vårdar ömt. Men säljer också det som inte längre passar in. Lite som att forma en värdefull konstsamling. En hållbar kombination som gynnar våra ägare, hyresgäster och medarbetare. Vi kan fastigheter — och vi är experter på att äga rätt samling.

www.hemfosa.se

76


smarta resor – krönika travel management

Var rädd om din resebyrå Att boka via en resebyrå innebär ofta en extra kostnad, men många verkar glömma att det i längden kan löna sig, både i tid och pengar. TEXT: BARBRO KÖHLER

M

ycket har skrivits och tyckts om Lufthansas agerande när det gäller bokningar via resebyråer och effekterna på lite längre sikt kommer att visa sig. Att snålheten ibland bedrar visheten är ju ingen nyhet men man upphör ändå aldrig att förvånas över hur man både som kund och leverantör ibland fokuserar på en mindre del av totala kostnaden i stället för att se helheten. Att använda sig av en resebyrå har flera fördelar. Numera kan man ju använda sig av resebyråns onlinesystem för att boka enklare resor och samtidigt ha tillgång till välutbildad personal när det handlar om mer komplicerade resor. När man väljer att använda onlinesystem så betalar man visserligen en lägre avgift än när man får personlig hjälp, men den största besparingen brukar man säga kommer från det som kallas ”visual guilt”. Det kan tyckas märkligt att det är lättare att acceptera ett högre pris när man bara hör det än när man ser hur stor skillnaden är, men icke desto mindre hävdar många att kostnaden sjunker med 10 till 15 procent när man använder sig av självbokningssystem. Många resenärer vill idag boka sina resor själva utan att blanda in resebyrån. Motivet brukar vara att man då sparar in resebyråns arvode. Att det sannolikt tar betydligt längre tid och därmed kostar arbetstid för en resenär att själv hitta tåg, flyg eller hotell än att använda sig av en resebyrås system eller medarbetare tänker man inte på. Ett annat viktigt skäl till att boka affärsresor via en resebyrå är att kunna visa sina leverantörer att man utnyttjar de avtal man har förhandlat fram. Idag har resebyråerna utomordentligt bra statistik där man kan få fram det mesta som resan handlar om. Att kunna visa att man verkligen använder de leverantörer man valt att samarbeta med är naturligtvis ett bra utgångsläge inför nästa förhandling. Ett annat viktigt skäl till att kräva att resenärerna bokar sina resor hos den utvalda resebyrån är att den som ansvarar för resandet kan göra bra och tydliga rapporter till ledningen. Allt fler företag och organisationer kräver bra rapporter om hur reskostnaderna utvecklas. I de statistiksystem som resebyråerna numera tillhandahåller

finns betydligt fler rubriker än man behöver, men ibland kan ett speciellt behov uppstå. Ett intressant exempel är när ett svenskt företag som reste mycket till ett annat europeiskt land gjorde avtal med två olika flygbolag. De avtalade priserna var ganska jämbördiga, men resenärerna kunde ju också använda sig av de publika priser som varierade med till exempel hur långt i förväg resan bokades, vilken veckodag det var eller vilken tid på dagen man valde att resa. När man sedan jämförde det verkliga genomsnittspriset för de två flygbolagen så visade det sig att priset blev betydligt lägre hos det ena flygbolaget.

"Att det sannolikt tar betydligt längre tid och därmed kostar arbetstid för en resenär att själv hitta tåg, flyg eller hotell än att använda sig av en resebyrås system eller medarbetare tänker man inte på" Ett annat skäl till att kräva att alla tjänsteresor bokas via den utvalda resebyrån är att resenären då får tillgång till 24-timmars service om något skulle inträffa som gör att den resa man bokat, av något skäl, inte fungerar. Ett bra exempel handlar om en person med ett eget mindre företag som var på en affärsresa i Kina. Hans fru arbetade på en resebyrå, men han hade ändå bokat sin resa själv. När han skulle resa hem så var hans flyg av någon anledning inställt. Klockan var fem på morgonen i Sverige, men han ringde ändå sin fru som inte blev särskilt glad över att bli väckt vid den tidpunkten. Hennes första kommentar var att om han hade bokat sin resa via en resebyrå så hade han fått hjälp att hitta ett annat flyg. Att hon sedan hjälpte honom är en annan sak. Lika viktigt är naturligtvis att alltid kunna spåra sina medarbetare om något skulle inträffa. Som tur är så händer det inte så ofta men när det händer måste det ha högsta prioritet så låt resebyrån vara den viktigaste leverantören av reserelaterade tjänster.

77


karriär nina jansdotter

Så klarar du av konfliktfyllda arbetsplatser Där det finns människor, där finns det konflikter. Att kunna klara av att hantera olika typer av människor är en del av utmaningen med att jobba tillsammans med andra. Här kommer några värdefulla tips. TEXT: NINA JANSDOTTER

Börja med dig själv

Hur hanterar du konflikter? Springer du helst och gömmer dig eller är du den första att ge andra utskällningar? Vilken typ av människor är lättast för dig att komma överens med? Vem tycker du är svår att förstå? På vilket sätt kan du själv vara besvärlig ibland?

Välj rätt arbetsplatser

Sök dig aktivt till ställen där människor verkar trivas. Undvik ställen med dåligt rykte och där många ”går in i väggen”. Om du upptäcker att du hamnat alldeles fel försök söka dig därifrån. Du betalar oftast ett väldigt högt pris om du är på fel plats en längre tid.

Ta hjälp utifrån

Om du eller någon annan mår dåligt och problemen börjar bli alltför stora, exempelvis om det förekommer mobbing, sök professionell hjälp utifrån till exempel av en företagspsykolog, medlare, coach eller konsult.

78

Allt handlar inte om dig

Om någon snäser åt dig kanske han eller hon hade en dålig dag och det handlade egentligen inte om dig. Utveckla din empati, och vissa saker rinna av dig. Hur kan du bli bättre på att låta bli att provoceras av småsaker? Ta ansvar för din egen stress och låt inte den gå ut över din omgivning.

Sätt gränser

Givetvis skall du inte acceptera vad som helst från dina chefer eller arbetskamrater. Ibland är det nödvändigt att sätta ner foten och säga ifrån. Våga visa vem du är och vad du står för.


Inflyttning under

2016

Välkommen till mitten av mitten. Sthlm HUB ligger i ett nav mitt i innerstadens mest dynamiska affärskvarter. Mittemot Centralstationen och mitt i den skärningspunkt där Stockholms kommunikationer korsar varandra. Här skapar Mengus ett modernt kontorshus med 2016 standard. sthlmhub.se

79


Eradur Parking -Slitstarkt och snyggt

Perfekt i garage!

Investera i ditt golv – det lönar sig!

Eradur Parking är ett beläggningssystem för parkeringshus och andra ytor med fordonsbelastning. De fogfria beläggningarna är flexibla, spricköverbyggande, och ger ett tätskikt som skyddar konstruktionen mot inträngande vatten och salt. Ytan är mycket slitstark och resistent mot oljespill och andra tuffa föroreningar. Du får ett golv som är enkelt att städa och underhålla, och ditt garage kommer att vara snyggt under lång tid framöver.

Ring eller besök oss på www.eradur.com för mer information. Eradur AB - Granitgatan 11 - 254 68 Helsingborg. Tel: 042-29 22 50 - Epost: info@eradur.com

Harvia Cilindro EE – nya modeller med digital kontrollpanel

Allt till din bastu från Harvia Från Harvia får du allt som du behöver i din bastu. Utöver bastuugnar och -aggregat tillverkar Harvia bastur, bastuinredningar, badrumsbastur, infrakabiner, ånggeneratorer och bastuprodukter. www.harviasauna.com Representant i Sverige: Hannu Hulanmäki, tel. 070 576 11 36, hannu.hulanmaki@harvia.se

Nyhet! Harvia Cilindro EE

80

Säljs bl.a, via K-rauta, Hornbach, Fredells, Lakkapää, på nätet via www.hemochbastu.se


Special:

Resesäkerhet

82.

Utbildning med livet i fokus Hur beter man sig i en krissituation? I Rosersberg utbildas företag i resesäkerhet för affärsresenärer.

89.

Försäkrad under resan? En av de viktigaste sakerna att ha koll på under resan är försäkringen. Affärsresenären reder ut vilka försäkringar du behöver och vad du bör lägga till.

95.

Stärk företagets krishanteringsförmåga Förberedda företag med en krishanteringsplan har bättre förutsättningar att hantera kriser än de.

81


special resesäkerhet

Utbildning med livet i fokus Hur beter man sig i en gisslansituation, när det börjar brinna på hotellet eller när man får en Kalasjnikov riktad mot sig? I Rosersberg utbildas företag i resesäkerhet för affärsresenärer. TEXT OCH FOTO: ANNELIE ENGLUND

M

an kan åka var som helst i världen, bara man är förberedd, säger Mikael Tärnlund från säkerhetsföretaget 2 Secure som håller i säkerhetsutbildningen vid Räddningsskolan

Rosersberg.

Det är tidig förmiddag i Rosersberg, den lummiga skogsvägen ut mot räddningsskolan öppnar upp sig för en helt annan värld. Till höger sträcker sig en bit järnväg över fältet och i en korsning ligger en omkullvält tågvagn tvärs över spåret. Från sidan står en personbil med demolerad kaross, bredvid ligger ytterligare en bil med långsidan mot den gråa asfalten. Längre fram skymtar containrar och långsmala höghus med sidorna täckta av svartsotiga formationer som tydligt visar vart elden har slickat husets fasad. Att man bara är ett stenkast från fridfull villabebyggelse är svårt att tro. Här övar bland annat privatpersoner, journalister, svenska koncerner och företag för eventualiteter som de kan stöta i och kring sitt arbete. – Vi erbjuder våra kunder kurser i sjukvård, resesäkerhet och uppträdande i högriskmiljöer. Till vår hjälp har vi räddningsskolan som är experter på bland annat brand, säger Mikael Tärnlund. Situationen runt om i världen är i ständig förändring och det som kan vara ett högriskområde för väpnade konflikter idag kan ha en helt annan situation inom några år. Samma sak gäller omvänt för andra delar av världen. Se bara på Ukraina som 2012 stod värd för fotbolls-EM, idag avråder UD resor till delar av landet. Reser du till exempel i jobbet kommer du många gånger till städer och platser där turismen inte är utbredd och du kan snabbt ställas ▶▶ inför olika scenarier som du kanske inte är van vid.

82


83


– Det handlar inte bara om att hantera vistelser i länder där det råder väpnad konflikt, finns landminor eller det är hög risk för kidnappning. Det vanligaste är kanske mer skaderelaterade trafikolyckor eller att du blir av med din plånbok. Det är också situationer man kan behöva vara beredd på för att det inte ska bli en större sak än vad det är. Det handlar om att ha en grundläggande medvetenhet. 2 Secure startades av sex poliser från nationella insatsstyrkan 2006, från början som säkerhetsrådgivare för familjer i olika utsatta lägen, men intresset för att även skydda företag blev snabbt tydligt. Allt ifrån IT och informationssäkerhet till företagets anställda som vistas utomlands både kortare och längre tid. Den här dagen är ett av Sveriges storföretag i Rosersberg på utbildning. Företaget har som policy att all resande personal ska genomgå utbildningen, även personal från de respektive länder där de verkar är på plats för att ta del av sjukvårdsutbildningen. – Just det här företaget utbildar sin personal i tre olika steg utifrån vilken riskklass de olika verksamhetsländerna har. Vissa är bara här idag för att lära sig första hjälpen i teori och praktik, medan andra stannar fler dagar för att

84

"Det som kan vara ett högriskområde för väpnade konflikter idag kan ha en helt annan situation inom några år. Se bara på Ukraina som 2012 stod värd för fotbolls-EM, idag avråder UD resor till delar av lande" utbildas i gisslansituationer, möten med tunga vapen, minor och även bomber, säger Mikael Tärnlund och fortsätter: – Utbildningen är inte till för att skrämma, utan för att ge en bild av hur verkligheten kan se ut, framförallt för att man ska känna igen en riskzon innan man kliver in i den, så att man väljer att agera. Genom att plocka bort


tröskeln, agerar man istället för att backa om någon till exempel blir skadad. När vi kliver in i lokalerna är den teoretiska utbildningen klar, dags att testa sina kunskaper genom att iscensätta en livräddningsövning för en trafikolycka med en minibuss. Deltagarna delas in i två grupper, ena gruppen agerar skadade medan den andra ska hantera situationen och genomföra första hjälpen. – Stressa era kollegor nu riktigt ordentligt, skrik och var aggressiva. Sug till er folk och skapa friktioner och stress, så att era kollegor får testa på hur det kan vara, säger en av kursledarna medan han markerar ut olika skador på deltagarna med tejp.

med hjälp av sitt sjukvårdskit börjar de stoppa blodflöden, säkra plus och fria luftvägar. Den lilla sjukvårdsväskan innehåller ett kort som ger hjälp och stöd för vilka åtgärder som ska utföras så att man sedan snabbt kan rapportera sina åtgärder för till exempel ambulans och sjukhuspersonal. – Jag har genomgått en första hjälpen–utbildning för kanske tio år sedan. Först tyckte jag att det var lite onödigt att lägga massa tid på det här, säger en man som nyss var med och utförde första hjälpen på en kollega. – Men det var verkligen jättebra. Jag trodde inte att det var så mycket färskvara, sen är det jättestor skillnad på att testa det man lärt sig praktiskt. Stressnivån blir ganska hög även om det bara är på skoj just nu.

På en given signal sätter personerna i bilen igång att skrika, någon hänger med huvudet över ratten så att tutan ljuder genom den annars helt tysta vårluften. Personerna i bilen skriker, gormar och svär, när den andra gruppen börjar sitt livräddningsuppdrag. Instruktörerna kommenderar nya scenarion, som att bilen börjat läcka drivmedel och att det när som helst kommer att börja brinna. Deltagarna lyfter ut sina kollegor ur bilen och

Efter olycksscenariot samlas alla och en kort diskussion kring upplevelsen med frågor från instruktörerna avslutar övningen. Flera av deltagarna berättar att de upplevde tunnelseende och hur mycket höga ljud färgar bilden av vad som är mest akut. Även om den tjutande biltutan är enerverande är kanske den med livshotande skador helt tyst. Nästa övning är också ett första hjälpen-scenario men utspelar sig i en kontorsbyggnad som blivit rammad av en ▶▶

85


lastbil. Den här vändan är deltagarna mer med på noterna och erfarenheterna från den förra övningen ger resultat. Mikael Tärnlund berättar att de vanligaste scenarierna kanske inte är fullt så dramatiska men att det många gånger handlar om att bli medveten om hur man själv agerar under stress. Bilolyckor sägs vara det vanligaste, men första hjälpen kan man även ha nytta av privat. En som tidigare gick utbildningen räddade livet på en man som var med om en skidolycka i fjällen. Säkerhetskortet från sjukvårdsväskan hade han i jackfickan. Efter övningarna tittar vi på platserna som förberetts för deltagarna som även ska genomföra nästa del av säkerhetsutbildningen. Där visas bland annat olika hemmasnickrade sprängladdningar upp och hur man i marken kan lära sig att se spår av landminor eller annan dold sprängutrustning. Mikael själv har stor praktisk erfarenhet från andra länder. Efter att ha jobbat som officer inom svenska försvaret har han i perioder levt i krigsdrabbade länder som Afghanistan och Irak. Samma erfarenhet finns hos många av instruktörerna. De berättar att dem uppskattar möjligheten att få dela med sig av sin kunskap av att se alltifrån tecken i marken till att alltid kontrollera var närmaste nödutgång finns eller att vara utrustad med en så kallad rånplånbok. – Blir man rånad är det bara att göra som man blir tillsagd men då är det praktiskt att ha tänkt till innan det händer så att man inte blir av med allt av värde. Att bygga

86

"Är man bara förberedd och har lite koll på kulturen och kulturella skillnader behöver det inte vara farligt att resa till olika delar av världen" upp en trovärdig rånplånbok är inte speciellt svårt, men effektivt. Se bara till att den är trovärdig – några gamla plastkort till exempel lånekort och bonuskort, kvitton plus en normalstor summa pengar för en turist så är du hemma, säger Mikael och fortsätter: – Andra saker som är bra att tänka på är att ha fotostatkopior på passet så att du inte behöver lämna ifrån dig ditt riktiga och veta var närmsta sjukhus finns om du ska stanna en längre tid på samma ställe. Är man bara förberedd och har lite koll på kulturen och kulturella skillnader behöver det inte vara farligt att resa till olika delar av världen. Tänk till exempel på vad du reser i för kläder och vilka signaler det sänder. Kanske är det bättre att byta till kostymen på plats istället för att signalera att du är en person med stor reskassa så fort du kliver ut från flygplatsen.


VÅRA KUNDER SLIPPER: - Tänka på att boka tid för däckskifte - Kolla om däcken håller en säsong till - Välja vilka däck och fälgar som passar bäst - Snubbla på däck i garaget VILL DU OCKSÅ SLIPPA TäNKA PÅ DINA DäCK? Kontaka din närmaste Däckteam som du hittar genom att:

- Gå in på www.däckteam.se/verkstader - Ringa 020 - 97 32 32 - Mejla: info@dackteam.se - Skriva till oss på Facebook

dimensioner. Projektledningen är placerad  i  Kiruna  och  de  nya  anläggningarna  kommer  att  placeras  i  Finland,  Norge  och  Sverige.   Planerade rekryteringar december 2015 –  september 2016: 

Nästa generations radar  för studier av atmosfären  och den jordnära rymden  EISCAT Scientific Association förbereder nu  bygget  av  nästa  generations  radarsystem:  EISCAT_3D. Systemet byggs för att i detalj    kunna observera den övre atmosfären och  jonosfären  (inklusive  norrsken)  i  tre 

          

Contracts/Legal Manager  Electrical Engineer  Project Administrator  Project Engineer(s)  Project Manager  Project Scientist  Project Support  Software Architect  Software Engineer(s)  Technical Manager  Technical Coordinator 

www.eiscat.se 87


88


special resesäkerhet

Försäkrad under resan? Det är mycket att tänka på när man ska ut och resa. En av de viktigaste är att ha koll på försäkringen. Vad har du för försäkringar och behöver du köpa till? Affärsresenären reder ut vad du behöver. TEXT: ANNELIE ENGLUND

89


D

en som söker ett facit på frågor gällande reseförsäkring kan i princip ge upp. Det finns inget gör si eller gör så för att hitta rätt. Däremot finns det en del svar som hjälper dig fram längs vägen och tips på vad du bör tänka på. Reser du i jobbet kan det bli problem om ditt företag inte har tecknat en tjänstereseförsäkring som täcker dygnet runt. Reser du med jobbet innebär det att du många gånger besöker andra resmål än klassiska turistorter. Vilket kan kräva andra aktsamhetskrav för att försäkringen ska gälla. – Det kan vara jättelurigt, men om man är medveten om vad man har och är ärlig mot sig själv med vad man ska göra under resan och hur länge man ska vara borta behöver det inte vara allt för knepigt, säger Maria Wiezell konsumentvägledare på Konsument Centrum. Hur du beställer och betalar resan kan påverka ditt behov av försäkring. Oftast får du frågan om du vill ha en separat försäkring i bokningsflödet. Maria Wiezell menar att den många gånger inte fyller någon funktion utan snarare väcker en osäkerhet. – Har man fått frågan, ”är det säkert att du inte vill vara försäkrad på resan”, är det många som känner en osäkerhet inför behovet av att bocka i den extra försäkringen. Men beroende på vad du ska göra för resa så är den inte nödvändigt. Hemförsäkring De flesta svenskar som reser privat har en bra grundförsäkring genom den reseförsäkring som allt som

90

oftast ingår i din hemförsäkring. Så länge din resa inte är längre än 45 dagar täcker den vanligen akutsjukdom, olycksfall och ersätter förlorade semesterdagar om du ligger på hotellet några dagar under resan. Reser du däremot genom jobbet måste du kolla att din privata försäkring kompletterar din jobbförsäkring om företagets försäkring inte skulle täcka även de timmar av affärsresan som inte är arbetstid. Något som däremot mer sällan ingår i hemförsäkringen är avbeställningsskydd. Här kan du behöva en tilläggsförsäkring. Avbeställningsskydd Vissa hemförsäkringar har detta som ett tillägg till den vanliga reseförsäkringen. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för just dig. Ett annat sätt att få avbeställningsskydd är att betala resan med kort, helt eller delvis, beroende på vad ditt bankkort inkluderar. När du betalar resan via till exempel internet får du ibland erbjudande om att betala resan via internetbanken och inte direkt via kortet. Ofta spelar detta ingen roll, samma försäkring gäller. Men för att vara på säkra sidan kolla vad som gäller för just din bank. Har du flera kort kan det vara värt att göra en jämförelse mellan de olika korten. – Avbeställningsskyddet gäller oftast när resan måste ställas in på grund av akut sjukdom, olycka eller liknande och inte vid befintlig sjukdom som plötsligt blir värre till exempel. Det är också viktigt att veta att

▶▶


Julens Gåvor

2015

u gör vi det enklare för dig att snabbt och smidigt hitta rätt julgåvor till dina kunder och anställda. Alltid uppdaterat utbud och priser. Samtidigt tar vi steget mot ett grönare alternativ genom att inte skicka dig någon katalog. Varmt välkommen in på vår hemsida:

www.gavokompaniet.se

By Anderzson of Sweden 91


avbeställningsskyddet enbart gäller nära släkt. Reser du till exempel med en vän och ni köpt resan på samma kort är det inte alltid ni båda inkluderas av avbeställningsskyddet. Det är en vanlig miss som många resenärer råkar ut för, säger Maria Wiezell. Betalar du resan kontant på en resebyrå gäller inte bankkortsförsäkringen. Resa med förhöjd risk Var ärlig mot dig själv och mot försäkringsbolagen när du tecknar en försäkring för att du ska ut och resa. Riskfyllda aktiviteter och resmål med förhöjd risk kan innebära att din försäkring har begränsningar i sitt skydd. – En försäkring är inte bättre än den ser ut. Det som står i villkoren är det som gäller och ingenting annat. Aktiviteter som dykning eller skärmflygning kan vara exempel på sådant som inte ingår i en vanlig försäkring. Försäkringen har oftast något som kallas aktsamhetskrav som innebär att resor till länder som avråds inresa av till exempel UD eller riskfyllda aktiviteter inte ingår i skyddet. Maria Wiezell tipsar om att kontakta försäkringsbolaget där man har sin grundförsäkring både

92

som privatperson eller genom sitt företag och kolla om det finns möjlighet att utöka skyddet i det befintliga upplägget om man vet med sig att resan innehåller sådant som hamnar utanför ramen. – Du kan aldrig ringa och ändra i din försäkring när resan redan har påbörjats. Du måste tänka till innan.

7 enkla tips att lägga på minnet

• Kolla att din företagsförsäkring täcker dygnets alla timmar och inte bara arbetstiden. • Försäkra dig om att din hemförsäkring innehåller en väl utbyggd reseförsäkring. • Avbeställningsskyddd får du ofta genom en kortbetalning. Täcker den då dina medresenärer? • Fotografera hyrbilen innan du lämnar hyrfirman och när du lämnar tillbaka den. • Vad ingår i hyrbilsförsäkring, du eller bara bilen? • Hur länge ska du vara borta? Längre än 45 dagar kräver generellt en extra försäkring. • Riskfyllda aktiviteter, kolla upp vad din försäkring täcker innan du ger dig ut på den där dykningen, surfresan eller hoppar fallskärm.

Hyra bil När du reser i jobbet är det extra vanligt att ta hjälp av en hyrbil för att ta sig runt. Här är det extra viktigt att du läser igenom hyrbilsavtalet och försäkringen som följer med. – I USA till exempel är det oftast bara bilen som försäkras när du hyr. Inte som i Sverige där bilförsäkringen täcker bilens skador, dig som förare, passagerare och andra trafikanter om olyckan skulle vara framme. Det kan kräva en extra försäkring om inte din hemförsäkring eller företagsförsäkring täcker in området. I vissa länder är även självrisken väldigt hög och det kan vara på plats att teckna en tilläggsförsäkring som ger självriskeliminering. Ett annat tips är att fotografera bilen vid hämtning och lämning så att du i efterhand inte råkar ut för räkningar om påstådda plåtskador eller liknande.


Flyg direkt från:

Göteborg - Stockholm - Sundsvall - Östersund Örnsköldsvik - Skellefteå - Luleå

! ig nu

äl d

Anm

BOKA TIDIGT RABATT UPP TILL

1000:PER PERSON

GrundutbildninGen bättre arbetsmiljö Grundläggande arbetsmiljökunskaper Fysisk och psykosocial arbetsmiljö så skapas en bra arbetsmiljö stockholm, Göteborg och malmö

Läs mer eller anmäl dig! prevent.se/webbshop

www.kroatienspecialisten.se Tel. 0771-800 300

93


Äntligen!

TAGGAD FÖR GODA AFFÄRER?

23 avgångar till Stockholm...

Med oss får du lite mer än bara resan till

11 avgångar till Världen via Frankfurt...

och från flygplatsen. Enklare bokning och betalning till exempel. Bonuspoäng och fasta priser. Och så ankomstbevakar vi eventuella flygförseningar, så att taxin är på plats exakt

5 direktcharter...

när du landar. Gör en god affär: boka Flygtaxi hos din resebyrå eller på flygtaxi.se

...i veckan! jonkopingairport.se

SOLKRAFT SOM GER DIG MER Upp En täck P h P pan alvtran AM T r e bäg l som sparen anspa r g p este e sido roduc t, dubb ium e e r sola tiskt til , höge rar el lsidig l p f etc, vskärm taland fektiv å e o du v men ä ning, r . Perfe ch äc kt ill m ven axim ligga ken, u för te nd era ene e på t rum a rgiu tbyt k när et.

Med hundratals loggade anläggningar i drift kan vi lugnt garantera våra kunder att en solkraftsanläggning från PPAM Solkraft presterar på topp, ger vad vi lovar och håller i längden. Vi bygger nyckelfärdiga solcellsanläggningar i alla storlekar i hela landet. Våra effektiva solkraftsystem är designade med kunskap upparbetad under många års forskning vid Linköpings universitet. Vänd dig till oss på PPAM Solkraft för solenergi byggd på kompetens, kvalitét och hållbarhet.

vinter.

Kontakta oss för offert!

94

013-392040 offert@ppam.se www.ppamsolkraft.se


special resesäkerhet

Stärk företagets krishanteringsförmåga Volkswagens manipulering av avgassystem i sina bilar har bidragit till att aktualisera ämnet krishantering. Förberedda företag med en krishanteringsplan har bättre förutsättningar att hantera kriser än företag som inte funderat på hur de ska hantera den här typen av situationer. TEXT: ANNIKA WIHLBORG

E

n tumregel när det kommer till kriskommunikation är att ärlighet alltid varar längst. Att försöka mörka eller smussla riskerar enbart att förvärra ett redan krisartat läge, sanningen brukar i allmänhet ändå komma fram förr eller senare. Våga föreställa er ett ”Worst case scenario” – En avgörande faktor för att lyckas hantera kriser på ett så effektivt sätt som möjligt är att ha en plan för hur situationen ska hanteras. Våga tänka utifrån hur ni skulle kunna hantera ett ”Worst case scenario”, en krissituation som får omfattande effekter mot företagets kärnverksamhet. Utgå från det scenariot när ni gör upp en handlingsplan, säger Charlotte Wibäck, vd på kommunikationsföretaget Animech och en av Jordbruksverkets utsedda kriskommunikatörer. Hon har lång erfarenhet av att arbeta i samband med internationella krissituationer i olika länder, kriser då grundläggande samhällsfunktioner inte alltid fungerar. Så allvarliga kriser utsätts sällan svenska företag för, men hanteringen av företagskriser har många likheter med andra typer av kriser.

vanligare att man istället hanterar den här typen av kriser internt. Charlotte Wibäck anser att företag i första hand bör hantera krissituationer internt, det är en angelägenhet för ledningsgruppen. – Bestäm vem som ska vara er talesperson och vem som ansvarar för olika arbetsuppgifter om en krissituation uppstår. Bestäm också vilket budskap ni ska framföra, om ni inte är synkroniserade riskerar olika versioner av sanningen att läcka ut. Betrakta inte media enbart som er fiende, de kan även hjälpa er att nå ut med ert krishanteringsbudskap och därmed fylla en viktig funktion i ert krishanteringsarbete, säger Charlotte Wibäck.

"Det handlar om att det interna arbetet skall flyta på så bra som möjligt under krisen så att återhämtningen blir så smidig som möjlig"

Tydliga ansvarsområden och ett synkroniserat budskap Många svenska företag har valt att anlita PRbyråer eller externa krishanteringskonsulter för sin kriskommunikation, men internationellt sett är det

Kriser hanteras bäst av interna medarbetare på plats Företag som vill vara väl rustade inför en kris bör agera utifrån närhetsprincipen, vilket innebär att krisen hanteras bäst där den inträffat. De bör även agera utifrån likhetsprincipen, som säkerställer att verksamheten kan flyta på i princip som vanligt, även i samband med krissituationer. Det minimerar de ekonomiska effekterna av krisen och bidrar även till att minimera krisens interna påverkan. – Företag bör också arbeta utifrån ansvarsprincipen, som innebär att man inte ska göra några stora förändringar internt, medarbetarna bör fortsätta ansvara för det de normalt ansvarar för. Det handlar om att det interna arbetet skall flyta på så bra som möjligt under krisen så att återhämtningen blir så smidig som möjlig, säger Charlotte Wibäck.

95


special annika wihlborg

Skapa en effektiv informationshantering och få ett vinnande företag Många företag översköljs dagligen av stora informationsoch datamängder från sina egna affärssystem. En nyckel till att ligga före konkurrenterna är att ha en effektiv informationshantering. TEXT: ANNIKA WIHLBORG

E

n nyckel till att ligga före konkurrenterna ligger i att ha tillgång till rätt information vid rätt tidpunkt, för att på så sätt kunna fatta rätt beslut när det behövs som mest. Business Intelligence är inte längre en angelägenhet enbart för globala jätteföretag, även mindre verksamheter behöver agera metodiskt när det kommer till effektiv informationshantering. – Tillgången på data har aldrig varit större än idag, därför gäller det att systematiskt kunna sålla ut de data som kan ligga till grund för strategiska beslut och hjälper företag att till viss del förutspå framtiden. Att förlita sig på medarbetarnas magkänsla håller inte längre. Företag som har mest och bäst information vinner, men det gäller att lägga sin tid på rätt saker och ta hjälp i analysarbetet av ett kraftfullt IT-stöd. Det skapar rätt förutsättningar för snabba beslut som grundar sig på tillförlitlig data, säger Lars Olofsson, managementkonsult och grundare av informationsanalysföretaget Q-fact.

Det kombineras i sin tur med intern data som exempelvis kartlägger kundernas önskemål och behov. Jag uppmanar därför företag att välja BI-verktyg med stor omsorg, säger Lars Olofsson. Han menar att många BI-system är ”overkills”, de är alltför komplexa och innehåller för många funktioner för sitt eget bästa. Ett tips är därför att välja ett BI-system som innehåller ett antal grundläggande funktioner som verkligen gör nytta i verksamheten. Om systemet är alltför komplext blir det ofta svårare att presentera data på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt.

Dela med er av data till hela organisationen – Många företag gör misstaget att låta data som exempelvis berör försäljning, kundnöjdhet eller andra centrala parametrar för hela verksamheten stanna kvar i ledningsgruppen. Om den här typen av data aldrig når utanför ledningsgruppen eller styrelsen går man miste om möjligheter att öka personalens delaktighet och inspirera till förbättringar ute i verksamheten, säger Lars Olofsson.

"Företag som har mest och bäst information vinner, men det gäller att lägga sin tid på rätt saker och ta hjälp i analysarbetet av ett kraftfullt IT-stöd"

Välj BI-verktyg med stor omsorg Han har en bakgrund inom Försvarsmaktens underrättelsetjänst och har implementerat många erfarenheter från det militära när han skapade Q-fact, ett analysverktyg som gör det möjligt för företag att utvärdera sin verksamhet utifrån ett stort antal givna parametrar. – För att få tillgång till ett komplett beslutsunderlag krävs en kombination av externa och interna källor. Politiska beslut, internationell politik, EU-regler och internationella konkurrenters aktivitet är exempel på faktorer som påverkar företags strategiska beslutsfattande.

96

Ytterligare ett vanligt misstag är att företag helt enkelt samlar på sig alltför stora mängder information. Det försvårar arbetet med att identifiera den information som är strategiskt viktig och ökar risken för att drunkna i informationsflödet. – Numera finns bra kostnadsfria webbaserade BI-verktyg som även små och medelstora företag kan använda. Det är dock viktigt att alla företag gör sin hemläxa och funderar på vilka nyckeltal och vilken typ av data de värdesätter högst innan de påbörjar analysarbetet, säger Lars Olofsson.


Julstämning i 3D I Arboga finns en blandning av gammalt och nytt, konst och kullersten, små butiker och caféer. Här finns tid och rum att reflektera och tänka nya tankar. I Arboga finns plats för inspiration. Information om evenemang och aktiviteter hittar du på www.arboga.se eller via vår turistbyrå på telefon 0589-871 51.

Tips!

Gamme l julmark dags na 12-13/1 d 2

Se 3d-animerat filmklipp genom att scanna QR-koden.

97


Nordens största lagerhållare av speciallegeringar och titan • • • • •

Dagsaktuell lagerlista online Komplett servicecenter Vattenskärning Vi skickar er order samma dag Mer än 100 års erfarenhet

Nordens största s största lagerhållare av lagerhålla Nordens största lagerhållare av speciallegeringar och titan egeringar och titan Nordens största lagerhållare speciallegeringar och titanav

Nordens största lagerhållare a speciallegeringar och titan speciallegeringar och titan • Dagsaktuell lagerlista online

• Dagsaktuellonline lagerlista online uell lagerlista • Dagsaktuell lagerlista online • Komplett servicecenter • Komplett servicecenter • Komplett servicecenter servicecenter ••Vattenskärning Vattenskärning • Vattenskärning • Dagsaktuell lagerlista online ••ViViskickar erorder order samma ärning skickar er samma dagdag • Komplett erservicecenter order samma dag ••Mer 100års årserfarenhet erfarenhet • Vi skickar Mer än än 100 r er order samma dag Vattenskärning • Mer• än 100 års erfarenhet • Vi skickar er order samma dag 00 års erfarenhet

• Mer än 100 års erfarenhet

www.haraldpihl.com

www.haraldpihl.com

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276 HX X-750 | Titan Grad 1 2 3 4 5 7 9 23

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276 HX X-750 | Titan Grad 1 2 3 4 5 7 9 23

l.com

www.haraldpihl.com www.haraldpihl.com

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276 HX X-75

Nickel 200 201 | Monel 400 K-500 | Nilo 36 42 K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 7

K | Nimonic 75 80A 90 263 901 | Nilomag 77 | Incoloy 330 800 825 925 A-286 DS | Inconel 600 601 625 686 718 C-22 C-276 HX X-750 | Titan Grad 1 2 3 4 5 7 9 23

98


M O D E R N A M ÖT E N

S PA PA K E T

I HISTORISK MILJÖ

P Å S V E R I G E S S K ÖN A S T E S PA

Utanför Jönköping, mitt emellan Stockholm, Göteborg och Malmö ligger Sveriges närmaste Herrgård. På Hooks Herrgård blandas härlig 1700-tals miljö med moderna konferenslokaler och skapar tillsammans Smålands trevligaste konferensmiljö.

Här kan du njuta av varma och kalla bad, bastulandskap med upplevelseduschar och sköna behandlingar i ett nytt småländskt spa. Vi bryr oss om dig och ditt välbefinnande, att du får koppla av, varva ner och njuta av att bli omhändertagen. Från 1385 kr per person.

Hooks Herrgård 560 13 Hok

0393-210 80

info@hooksherrgard.se

www.hooksherrgard.se

DNA – det nya styrelseverktyget PharmaLight.se lanserar DNA-tester tillsammans med det världsledande Österrikiska laboratoriet Novogenia. DNA-tekniken ger oss helt nya möjligheter att hjälpa nyckelpersoner i organisationen att förebygga risker för t.ex hjär t/kärlsjukdomar, diabetes mm baserat på individens genetiska förutsättningar. Kontakt: dna-medic.org info@dna-medic.org +46 (0)704-55 48 22 Novogenia är ett av de världsledande genetiklaboratorierna med ISO certifieringarna; ISO 15189 Laboratorium, ISO 17025 Genanalys, ISO 9001 Administration samt Ackrediterat av ”Bundesministerium Fur Gesundheit” Österreichichen Stat och FDA för screening av nyfödda. Referenskod AR0515

99


smarta resor reseprylar

Affärsresenärens önskelista Praktiska reseprylar kan man aldrig få nog av. Framför allt när man ska resa länge och packa lätt. (I samarbete med Pick Pack).

1

2 1. PHANTOM 4X 55/66/76 Epic Extremt lätt resväska i elegant design. Finns i fyra färger och tre storlekar, 37, 67 resp. 95 liter. 1195/1395/1595 kr

4 3

2. CITYSAFE CS100 GII Pacsafe Elegant och klassiskt designad axelväska med flera smarta stöldskyddsfunktioner, volym 5 liter. 895 kr 3. IPAD WATERPROOF CASE Aquapac Vattentätt fodral som tagits fram för iPad men även passar andra tablets/ värdesaker du vill hålla torra och dammfria. Fodralet är försett med axelrem och uttag för hörlurar. 599 kr 4. FABRIC WASH Lifeventure Biologiskt nedbrytbart handtvättmedel som fungerar såväl i varmt, kallt som salt vatten. 59 kr

6

5

5. SWISSCARD LITE Victorinox Snillrik verktygssats i kreditkortsformat med inbyggd LED-lampa. 329 kr 6. LET ME ENTERTAIN YOU! MIG Smidigt kunskapsspel fyllt med 780 nyskrivna, aktuella, allmänbildande frågor med fokus på nöjen och underhållning. 199 kr FÖR MER INFORMATION OM DESSA PRYLAR GÅ GÄRNA IN PÅ WWW. PICKPACK.SE

100


Se filmen om yrkes­ introduktions­ anställning!

Boservice i  Malmfälten  AB  

             Söker  ditt  företag  bostad  i     Gällivare  –  Kiruna  -­‐  Svappavaara?                        Vi  hjälper  dig  att  spara  tid.   www.eva-­‐allt-­‐i-­‐allo.com   TEL:  0730-­‐91  35  70      

Anställningsformen som ger möjlighet att få in ung arbetskraft i företaget och trygga framtida kompetensbehov.

Maskiner & Reservdelar! Vi säljer och hyr ut tryckluftsdrivna och hydrauliska bergborrmaskiner. Möt Linn Nordgren som är yrkesintroduktions­ anställd på Riksbyggen.

N

yfiken på vad yrkesintroduktionsanställning är? Och vad det kan innebära för ditt företag att anställa inom yrkesintroduktionsavtalet?

I vårt sortiment har vi också gruvlampor, tändapparater, reservdelar, borr med mera till dig som jobbar inom gruv-, bygg- och stenindustrin.

Vi utför även reparationer på Era maskiner.

Kika på filmen och läs mer på www.fastun.se.

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, FU, företräder branschen i utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor. Arbetsmarknadens parter arbetar genom FU gemensamt för kompetenssäkring och kompetensutveckling inom fastighetsbranschen.

Saxdalsvägen 2, Blötberget, 771 65 Ludvika Tel kontor 0240-374 95, Tel lager 0240-370 01 Fax 0240-376 58 Mobil 070-744 56 66, 070-637 36 29 E post info@gruvteknik.com

www.gruvteknik.com

101


karriär nina jansdotter

8 isbrytare för minglet Företagsmingel eller festliga sammanhang kan leda till oväntade kontakter och nya relationer. Men då måste man våga ta steget ut, vi ger dig åtta enkla isbrytare för att komma igång. TEXT: NINA JANSDOTTER

A

tt ha några isbrytare i bakfickan när man minglar kan vara bra. Det måste inte vara den mest intelligenta kommentaren eller frågan utan den ska som den kallas bryta isen så att man kan börja komma igång och prata. De flesta tycker att det är mer eller mindre jobbigt att gå fram till en främmande människa och konversera, så om du är den som har en bra inledning brukar det vara väldigt tacksamt att på ett sätt skapa ett försprång i samtalet. Det är dock viktigt att man själv känner sig bekväm med hur man inleder så det inte låter som om man läser från en fusklapp. Här nedan är exempel på några isbrytare som kan fungera. Dessa kan varieras men tänk på att det är en fördel om isbrytaren är en öppen fråga istället för en fråga som man kan komma undan med att snabbt svara ja eller nej på men även slutna frågor kan fungera om man har en annan i bakfickan om det skulle ta stopp efter att personen svarat ja eller nej på din första fråga. Förhoppningsvis så frågar personen något tillbaka och dialogen är igång. Vad gör du? En av de absolut vanligaste mingelfrågorna är vad gör du? Visst kan den fungera. De flesta är vana att svara på den men det brukar inte direkt skapa några dynamiska samtal med hjälp av den frågan. För att göra den lite roligare så kan man lägga till, vad sysselsätter du dig med på dagarna när du inte är ute och minglar? Jag roar

102

"Det är viktigt att man själv känner sig bekväm med hur man inleder så det inte låter som om man läser från en fusklapp" mig ofta med att inleda ett samtal på mingel med vem är du? Istället för vad gör du, och den brukar kunna ge intressanta svar, efter en lite inledande förvåning för att de flesta inte har fått den frågan tidigare. Hur hamnade du här? En annan fråga som brukar fungera är att fråga hur hamnade du på detta mingel? Eller vem bjöd dig hit i kväll, hur fick du reda på att detta eventet skulle gå av stapeln eller liknande. Likaså, i vilka andra sammanhang brukar du mingla eller hur mycket är du ute och minglar i ditt jobb. Du kan variera detta lite med att fråga: hur många känner du här idag? Eller så kan man namedroppa lite. Känner du X som arrangerar detta mingel väl? Vad har du för syfte med att vara här? En annan fråga som öppnar upp de som är på mingel för att få ut något är att inleda med frågan: har du något speciellt syfte med detta event? De som är säljande brukar då passa på att sälja in sitt mål och så vidare.

▶▶


cliffton_branschaktuellt_230x290mm.pdf 1 2015-01-27 10:44:58

FÅ FART PÅ DITT FÖRETAG OCH FRISKARE PERSONAL! KOMBINERA KUNSKAP OCH AKTIVITET

FÖRELÄSNINGSFÖRSLAG

Motivation och inspiration Kost, träning för en bättre hälsa Små förändringar ger stora förbättringar Förändra ert bäst före-datum!

MENTAL STYRKETRÄNING

Allt är träningsbart! ...tankens kraft är enorm! Bli oslagbar genom mental styrketräning. Lär dig bli rik på riktigt.

KOMBINERA MED EN AKTIVITET

+ Yoga + Boxning + Parträning (sammarbetsövningar) + Löpskola (lär dig springa rätt och njuta)

Kontakta mig så skräddarsyr jag ett koncept anpassat utifrån era förutsättningar. Ring 0708 - 55 28 82 eller skicka e-post: info@lisakapteinkvist.se mer info hittar du på www.lisakapteinkvist.se

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

TUNGA TRANSPORTER INOM INDUSTRI OCH GRUVA Gruvprojekt skapar behov av nya anrikningsverk, krossverk, infrastruktur och transporter. Cliffton tillhandahåller omfattande åtaganden inom gruvnäringen när det gäller transport- och maskintjänster. Vi på Cliffton lastar och transporterar det rågods som kommer med järnväg till Svappavaara åt LKAB. Vi sköter även om utlastning och transporter från LKABs dagbrott. Utöver driftuppdragen arbetar vi också med flera anläggningsprojekt i Svappavaara där vår personal och våra maskiner är engagerade. Stora omfattande projekt kräver såväl resurser i form av maskiner och duktiga medarbetare. Det är något som vi har på Cliffton. Dygnet runt, året runt.

LKAB Industriområde Svappavaara Box 1 980 20 Svappavaara www.cliffton.se

103


Det är okej att prata om vädret Ibland hör jag en del tipsa om att man inte får prata om vädret på mingel, men självklart får man det, men det kanske inte är så kul om alla på ett mingel börjar alla möten med nya personer med att kommentera vädret. För övrigt är det mer positivt att kommentera vädret när det är härlig väderlek än när det är trist väder ute.

Vad har jag missat? När man kommer sent till ett mingel passar det utmärkt att säga ”vad har jag missat hittills” och kanske skämtsamt lägga till ”har det varit några större skandaler”, om man är den lite skämtsamma typen, annars kan en sådan kommentar bli helt fel.

Beröm går alltid hem Komplimanger är också trevliga. Att kommentera att någons slips har snyggt mönster eller att någons frisyr är läcker skapar ofta en positiv ingång till ett samtal. Man kan också kommentera någons mingelstil som till exempel ”du ser ut som en van minglare, stämmer det” eller liknande.

104

"Ett leende brukar förstärka alla frågor på ett positivt sätt. Se ut som om du gillar att träffa nya människor" Diskussioner om minglande Man kan också diskutera minglandet i sig och till exempel inleda med; ”tycker du också det är lite nervöst i början av ett mingel”, alternativt ”vilka knep brukar du använda dig av när du ska prata med människor du inte känner”.

Öva så går det lättare Det viktigaste av allt är att vi tränar. Övning ger färdighet. Be och få använda någon van minglare som wingman eller wingwoman en stund och observera hur de inleder samtal. Det är inte så krångligt som det låter. Ett leende brukar förstärka alla frågor på ett positivt sätt. Se ut som om du gillar att träffa nya människor.


Fixa jobbresan - online & i mobilen

Dagens resenärer förväntar sig ett uppkopplat och enklare resande, oavsett var eller hur de reser. Affärsresenärer är inget undantag. Självbokningsverktyget Amadeus e-Travel Management ger tillgång till ett oslagbart utbud och service som gör företagsresandet enklare och mer kostnadseffektivt. Går nu även att boka mobilt.

Följ oss på:

AmadeusITGroup amadeus.com

105


mötesplats sånga-säby

Konferera för en hållbar framtid Utanför Stockholm så hittar man en konferensanläggning som satsar på möten med fokus på framtiden. – Idag är vi 100 procent klimatneutrala, något vi är oerhört stolta över, säger Anders Törnroth. TEXT: ANNELIE ENGLUND

P

å Färingsö utanför Stockholm vid Mälarens strand ligger hotell och konferensanläggningen Sånga-Säby. En plats som sedan starten haft sin fokus i mat från Sveriges bönder och de senaste 20 åren haft en stor miljöfokus. – Vi går ju inte runt i näverstövlar direkt, men vi är idag en anläggning som är 100 procent klimatneutrala, säger Anders Törnroth, försäljning och marknadschef på SångaSäby. Sånga-Säby har en lång historia tillbaka till tidigt 1900tal, då träffades landets bönder på platsen och det blev starten till det som idag är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Under åren har Sånga-Säby varit en viktig plats för utbildning och kurser för LRF. Sedan mitten av 1990-talet bedrivs Sånga-Säby som en renodlad hotell- och konferensanläggning. – Sånga-Säby är en konferensanläggning för stora möten och konferenser, här det stort fokus på god mat, med utvalda råvaror från Sveriges bönder, kanske inte så konstigt eftersom vi fortfarande ägs av LRF. Även köket genomsyras av miljötänk och hållbarhet. Att få laga mat med svenskodlade grönsaker och närproducerade råvaror utifrån säsong ser vi som en rolig utmaning. Sen är det miljöfokuset som är vår bästa tillgång och det som gör att vi verkligen sticker ut, säger Anders Törnroth. Sånga-Säby har haft en stark miljöfokus sedan tidigt 90-tal, 1999 blev man den första Svanencertifierade anläggningen i Norden. Något som du snabbt märker som besökare. På de mest oväntade ställen hittar du små påminnelser som berättar hur saker tas om hand och vad som händer sen. Till exempel sitter små budskap i papperskorgar och på toaletterna. På vattentappen vid

106

fikabuffén får du till exempel veta att vattnet som används kommer från Mälaren utanför knuten. – Vi har den stora fördelen av att ligga precis vid Mälaren som ger oss möjligheten att ta upp och rena vårt eget vatten. Vi använder även Mälaren till uppvärmning med hjälp av sjöslingor. Även i duscharna på rummen kan du hitta budskap från oss. Vi tar till vara på värmen i spillvatten med värmeväxlare, bland annat från duscharna, men sen har vi ett eget reningsverk så att vi kan släppa tillbaka vattnet rent i Mälaren. Vi har vårt eget lilla kretslopp. På Sånga-Säby har man även satsat mycket på solceller, solpaneler, bergvärme och närvarostyrd belysning. Även temperaturen i rummen styrs utifrån om gästen är där eller inte.

"Vi har ett eget reningsverk så att vi kan släppa tillbaka vattnet rent i Mälaren, vårt eget lilla kretslopp." Är alla era besökare medvetna om att ni har ett så starkt miljöengagemang? – Det är något som vi är väldigt stolta över som vi har jobbat vidare med sedan dess. Vi har alltid haft som mål att ligga i framkant när det gäller miljöarbete. Men vi har inte alltid varit så duktiga på att berätta om det. Idag är


nog de flesta medvetna om att vi är 100 % klimatneutrala och väljer oss för att det är nyfikna, eller i samband med uppstarten av ett eget miljöarbete på arbetsplatsen. Men visst är det fortfarande många som inte vet hur mycket vi jobbar med miljöfrågor. Till exempel så mäter vi alla våra utsläpp i direkt och indirekt påverkan alltifrån vad som används på anläggningen till kundbesök, leveranser och transporter. De utsläpp som görs kompenseras sedan i FN-certifierade projekt tillsammans med LRF. Dessa mätningar gör vi också tillsammans med våra gäster så att man som företag kan få veta hur mycket eller lite utsläpp de gjort under sin vistelse. Det är en uppskattad klimatrapport som ger kunderna lite perspektiv. Varför ska man välja er vid nästa konferens eller event? – En del är ju självklart, för att vi jobbar för en hållbar framtid, men vi är också en plats för arrangemang från två till 300 personer som vi kan ta emot i vår största konferenssal. Här är alla välkomna. Sen har vi ett fantastiskt kök och stora ytor för olika event både inne och ute. Vi har en lada som vi brukar använda för större fester och teamaktiviteter. Vad är ert bästa tips till andra anläggningar som ligger i startgroparna för att bli bättre i sitt miljöengagemang? – Att göra det enkla, man måste börja i någon ände. Alla har inte möjlighet att ta upp värme från en sjö eller ett hav. Kanske ska ni satsa på att utvidga er återvinning, det viktigaste är att få någonting att hända. Jag tror att man gör det bäst genom att engagera personalen och ha någon som är ansvarig för att se till så att det faktiskt händer. Sen att mäta sitt arbete är ett oerhört bra verktyg för att peppa och se skillnad. På så sätt får du personalen att dra åt samma håll.

Om Sånga-Säby Antal rum: 143. Möteslokaler: 15. Grupprum: 12. Aktiviteter: Relaxavdelning med bastu & pool, eventlada, motionsspår, elljusspår, frisbeegolfbana och kanoter samt cyklar till uthyrning. Adress: Sånga-Säbyvägen 187, Svartsjö. Hitta hit: Sånga-Säby ligger på Färingsö i Ekerö Kommun utanför centrala Stockholm.

107


mötesplats möteståget

Visningsresor goes Möteståget Från Stockholm till Göteborg, relationsbyrån Action Fairs har tagit sitt koncept med visningsresor ett steg till. Affärsresenären har följt upp resan som tog mötesbokarna till Göteborg. TEXT: ANNELIE ENGLUND FOTO: ADRIENNE DANIELSSON

V

isningsresor goes Möteståget kallas det nya konceptet som visar upp anläggningar för besökare från andra delar av landet. Premiärturen i början av oktober tog 17 mötesbokare från Stockholm till Göteborg med SJ:s snabbtåg. På plats besökte man fyra anläggningar och mässan Mötesplats Västkusten. – För mig och min kollega var det en jättebra möjlighet att få se anläggningar i Göteborg och dess omnejd. Vi har ett kontor i Göteborg som ibland behöver arrangera olika kund- och partner-events och då underlättar det om man har sett olika anläggningar för att kunna boka det mest optimala, menar Ann-Mari Almqvist, Executive Assistant på Oracle som var en av resans deltagare. En annan av deltagarna, Ann Knodt Jatta, VD-assistent på Omställningsfonden håller med: – Jag uppskattade den möjligheten väldigt mycket. Jag har lite dålig koll på Göteborg, även om jag har varit där en del. Det var ett mycket trevligt upplägg. Pernilla Johansson, som är projektledare för SJ:s specialresor är mycket nöjd med konceptet och den första resan. – Vi har vid flera tillfällen ställt ut på de mässor som anordnas av Action Fairs för att visa vilka möjligheter vi på SJ erbjuder i samband med möten och event. Efter det har vi tittat på olika möjligheter till samarbete för att kunna ge ett mervärde för våra potentiella kunder. Och det känns som att vi har hittat något här som går att bygga vidare på. Tid är inte något som vi har så mycket av idag men med Möteståget kunde vi låta deltagarna prova flera produkter under kort tid. Pernilla berättar att resan startade i SJ:s lounge på Centralen i Stockholm. Där det bjöds på något litet att äta plus information kring SJ:s möjligheter att anordna gruppresor och abonnera tågvagnar för större sällskap. Resan ner var sedan med ett av SJ:s snabbtåg i en första klassvagn där deltagarna fick möjlighet till egentid och fika. Några timmar senare var tåget framme i Göteborg där resenärerna möttes upp av representanter från Sodexo som tog med deltagarna till citynära konferensanläggningar så som Centralhuset Konferens och Disponentvillan – Lyckholms Restaurang &

108

Konferens. För att sedan avsluta kvällen på Kviberg Park Hotel & Conference där deltagarna bjöds på middag och övernattade. Efter frukost på fredagen var det dags för ytterligare ett besök, denna gång var det på Arken Hotel & Art Garden Spa i Göteborgs hamninlopp, innan resenärerna bussades till mässan Mötesplats Västkusten. På mässan fanns ett 30-tal utställare inom konferens- och mötesbranschen. Väl där kunde deltagarna även ta del av smakprovsföreläsningar med Christer Olsson och Emma Igelström. – Mässan var lagom stor, man hann gå runt och prata med alla utställare och få bra information om de olika anläggningarna. Föreläsningarna var intressanta och gav mersmak att vilja höra mer, berättar Ann-Mari Almqvist, från Oracle. På eftermiddagen var det sedan dags för hemresa, även denna gång med SJ:s snabbtåg men nu i en vanlig vagn för att deltagarna skulle få möjlighet att se likheter och skillnader. Hur upplevde du tågresan? – Trevligt och lyxigt med första klass, jag hade en trevlig reskamrat också, en helt ny bekantskap vilket är roligt bara det, menar Maria Svärd Baker Ekonomi- och budgetansvarig på Stockholms universitet. Vad tyckte du om möjligheten att åka till Göteborg och titta på potentiella anläggningar på västkusten? – Mycket bra eftersom det är svårt att göra sig en bild av hur ställen ser ut enbart via hemsidor, vi har ju personer hos oss som reser dit och då har vi lite hum om var vi kan tänkas boka. Samt också om vi skulle välja att ha exempelvis planeringsdagar på annan ort, säger Maria Svärd Baker. Vad var det bästa med de två dagarna? – Besöket på Arken Hotel & Spa var mycket inspirerande och satte igång tankarna om att eventuellt arrangera ett event där. Även Disponentvillan gjorde ett väldigt positivt intryck, men även att få träffa andra mötesbokare från helt andra företag och branscher var både roligt och intressant, säger Ann-Mari Almqvist.


109


hållbarhet kompass

Så kan vi minska miljöpåverkan Privat, på kontoret, på hotellet eller konferensanläggningen – alla platser vi vistas på påverkar vår miljö och klimatet men det finns mycket små enkla saker vi kan tänka på. Vad gör du och vad kan du börja göra imorgon? TEXT: ANNELIE ENGLUND

Hygien

diskmedel. Tänk på att dosera rätt, särskilt om du har enskilt avlopp. På större konferens- och hotellanläggningar blir det mycket tvätt. Har du koll på hur det tvättas?

Tillhanda håller anläggningen miljömärkta alternativ för dusch och tvätt? Miljömärkt tvål och schampo är att föredra. Vad har du i necessären? Undvik deodoranter med triclosan som är mycket skadligt för mikroorganismer.

Maten

Ät mer vegetariskt, du har garanterat hört den förut, men det fyller en funktion. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent sedan 1970. Att dra ned på köttet är både bra för klimatet och för hälsan.

Kompostera

Kompostera gräs- och matavfall till exempel. Har ni kärl för komposthantering?

Städ

Dammsug innan du våttorkar. Det är bättre att det hamnar i soporna än i avloppet. För städning används många gånger en rad kemikalier, men det räcker oftast med miljömärkt såpa, diskmedel eller rengöringsmedel.

Transporter

Målarfärg

Dags att renovera ett konferensrum? Det handlar inte bara om att välja kulör. Målarfärg och annat material som hör renovering till innehåller många miljöfarliga ämnen. Ställ frågor och krav på att göra jobbet så miljövänligt som möjligt.

110

Hur tar du dig till jobbet eller hur arrangeras transporten till konferensen eller eventet. Åk tillsammans eller välj ett miljövänligare alternativ. Väck tanken och säg något högt, kanske är ni fler som tänkt på samma sak Kväveoxiderna från bilens avgaser bidrar till övergödningen av sjöarna.

Tvättmedel

Använd miljömärkta tvätt- och

Släng mindre mat

Planera dina inköp så att du hinner äta upp maten innan den blir dålig. Ta med matlåda till jobbet. Förvara maten så att den håller längre: kött och mejerivaror i den kallaste delen av kylskåpet och grönsaker där det är varmare.


#playadelasteningeviksol #allinclusive#aftersunmöte #svensktkaffepåkonferensen På Steningevik värnar vi om att ta andan ur våra gäster. Det är därför det kan låta så här när du sprider upplevelsen vidare. Vi ger dig en konferens och service som inte bara utmärker sig på plats utan även imponerar på andra. Välkommen till en stund du inte kan låta bli att dela. Du hittar oss 8 minuter från Arlanda intill Mälaren, solnedgången och på #steningevik.

111


Konferenskoreograf *

* Du märker det på stolen i mötes­ lokalen, temperaturen i ditt rum eller kanske på hallonen i mar­ meladen. Saker som i sin litenhet är svåra att sätta fingret på, men som gör hela skillnaden för din konferens. Nova Park erbjuder hemtrevliga hotellrum, små och stora mötesrum samt en Water Lounge att landa i efter dagen, bara 12 minuter från Arlanda. Välkommen till oss och låt våra medarbetare göra din vis­ telse lite mer speciell.

112


Guldkantade möten Svårt att hitta rätt ställe för en lyckad konferens? Vi har utforskat den svenska konferensdjungeln i jakt och på fyra riktiga guldkorn i mötesvärlden. Väl mött.

Foto: CARL OLIVER ANDER/RÖHSSKA MUSEET

Foto: ERIK OLSSON

RÖHSSKA CAFÉ, GÖTEBORG. Ända sedan Röhsska café öppnade för lite drygt två och ett halvt år sedan har man nästan enbart sålt ekologisk fika och mat. Caféet på Röhsska muséet kan stolt titulera sig som första caféet med lunchservering som har två KRAV-märken i Göteborg.

HESTRAVIKEN HOTELL & RESTAURANG, HESTRA. I de Smålandsskogarna vid Algustorpasjön ligger Hestraviken hotell & konferens. Här är köket hjärtat med fräscha säsongsanpassade råvaror. Restaurangen har premierats av "White Guide". Frukosten är certifierad av KRAV och dem är miljöcertifierade av Svanen.

DALA-FLODA VÄRDSHUS, DALA-FLODA . Hotell, restaurang och konferens med minst 90 % av kökets råvaror KRAVmärkta eller ekologiska. 2015 nominerad två gånger till "Bästa Hållbara Krog" och omnämnd i White Guide.

Foto: HESTRAVIKEN HOTELL & RESTAURANG

VOLT, STOCKHOLM. Restaurang Volt är den första stjärnkrogen i Guide Michelin som KRAV-certifieras. Volt går före och visar att internationell gastronomi och hållbarhet hör ihop. Volts prisade koncept är att jobba nära naturen tillsammans med små lokala producenter och ta vara på de råvaror som är i säsong.

113


br uari 2016 3 fe

En lojalitetsklubb för mötesköpare!

En

m

n

Anmäl dig på www.miceclub.se

Matetn& mö äss

ö

te

– Ta del av erbjudanden och rabatter till din nästa konferens!

rm am ed aptit fö

MÄSSKALENDER 2016 MAT & MÖTEN | 2016-02-03 Plats: Bryggarsalen Stockholmdig | Öppettider: 11.00-17.00 Anmäl på www.miceclub.se

COUNTRYSIDE MEETINGS | 2016-09-09 Plats: City Conference Centre (Norra Latin) Stockholm | Öppettider: 11.00-17.00

En mindre mässa för dig som köper eller arrangerar konferenser och vill ha en kulinarisk guldkant på mötet. Årets mässa fokuserar på hållbarhet och miljö.

Countryside Meetings fokuserar på möten utanför storstaden och lugnet nära naturen. Som besökare kan man bekanta sig med Sveriges fantastiska slott, herrgårdar, gästgiverier, hotell och kursgårdar som finns runt om i landet.

STORA AFFÄRSRESEDAGEN | 2016-03-18 Plats: Radisson Blu Scandinavia Hotel Göteborg | Öppettider: 11.00-17.00 En mötesplats för dig som helt eller delvis jobbar med tjänsterelaterade resor. På Stora Affärsresedagen hittar du representanter från hela resebranschen.

CITY MEETINGS | 2016-04-22 Plats: 7A Odenplan Stockholm | Öppettider: 11.00-17.00 För tredje året i följd arrangerar vi ”City Meetings”. Ett inspirationsfyllt event med Stockholm som mötesarena. där fokus ligger på effektiva dagkonferenser och citynära möten. Öppen för alla som planerar, bokar och köper möten.

ÅRETS MÖTESKOCK | 2016-05-13 Plats: Münchenbryggeriet Stockholm | Öppettider: 11.00-17.00 Ett event för dig som köper konferenser och vill ha en kulinarisk guldkant på mötet. Här avgörs även tävlingen Årets Möteskock där den bästa kocken på Sveriges gastronomiskt mest utmärkande konferens- och mötesanläggningar koras.

MÖTESPLATS SKÅNE | 2016-05-20 Plats: Scandic Triangeln Malmö | Öppettider: 11.00-17.00 För första gången arrangerar Action Fairs ”Mötesplats Skåne”. En mässa för alla som planerar, bokar eller köper konferenser i Skåne och södra Sverige.

MÖTESPLATS VÄSTKUSTEN | 2016-10-07 Plats: Elite Hotel Park Avenue Göteborg | Öppettider: 11.00-16.30 För tredje året i rad arrangerar vi Mötesplats Västkusten mitt i Göteborg, ett endagsevent med fokus på möten och konferenser på Västkusten..

STORA AFFÄRSRESEDAGEN | 2016-11-05 Plats: Radisson Stockholm Waterfront Congress | Öppettider: 11.00-16.00 En inspirationsdag för dig som bokar, planerar och köper företagets resor och möten eller själv reser i tjänsten. På Stora Affärsresedagen hittar du representanter från hela resebranschen.

STÖRRE MÖTEN & KONFERENSER | HÖSTEN 2016 Plats: EJ KLART Stockholm | Öppettider: 13.00-17.00 En liten mässa med stora ambitioner. På detta specialevent bjuder vi endast in runt 100-150 personer som bokar, planerar eller köper större möten, kongresser och event.

Stockholm Göteborg Malmö

SAMTLIGA MÄSSOR OCH EVENT ÄR KOSTNADSFRIA FÖR BESÖKARE. LÄS MER OM VÅRA MÄSSOR, EVENT OCH VISNINGSRESOR PÅ: WWW.ACTIONFAIRS.SE

114


Direkt Chark AB vänder förlust till vinst Direkt Chark är företaget som med envishet och kämparanda lyckats vända en kraftig förlust till vinst. Under 2014 hotades företaget av nedläggning och framtiden var oviss. Idag har man lyckats vända motgång till medgång genom fokus på lönsamhet, effektivitet och innovation. Direkt Chark AB är dotterbolag till Erik Thun AB som är verksamma inom Aircraft Leasing, Shipping, Chark och Ship Agency. Koncernen omsätter ca 1,5 miljarder SEK och har ca 600 anställda. Direkt Chark AB utvecklar, marknadsför och producerar charkprodukter under varumärkena Delikat och Paul Egget. Företagets omsättning uppgår till ca 250 miljoner SEK och har ca 80 anställda med fabrik belägen i Gamlestaden i Göteborg. Direkt Chark har under ett års tid lyckats bli ett lönsamt företag med en stabil vinstutveckling. Nu siktar företaget mot nya mål där stabilitet, innovation och tillväxt blir nyckelorden. ”Med hjälp av våra drivna och engagerade medarbetare kommer vi att vidareutveckla företaget och bli framgångsrika. Direkt Chark är ett företag med stora ambitioner och högt uppsatta mål. Hos oss är det högt i tak och vår expansion innebär att det ofta skapas möjligheter för våra medarbetare att utvecklas i sina tjänster samt ta kliv på karriärstegen. Vi vill vara arbetsplatsen som stimulerar och hjälper våra medarbetare att lyckas och utvecklas i sina roller” säger Sandra Durholm, Sandra Durholm, vd för Direkt Chark AB.

vd för Direkt Chark AB.

Att det finns en stor dos innovation på företaget råder det inga tvivel om. De har redan belönats med en guldmedalj i Chark-SM där Direkt Chark blev svenska mästare i just innovation. En medalj som tydligt visar på drivkraften som finns inom företaget gällande nytänkande och uppfinningsrikedom. ”Vårt mål är att produkter från Delikat ska förmedla en känsla av att vara unika och spännande på marknaden” säger Sandra Durholm. Under nästa år kommer företaget att lansera 50 nya produkter, en ökning på mer än hälften av vad som lanserats tidigare i år. ”Vi är i dagsläget ett stabilt och starkt företag som utvecklas i snabb takt inför framtiden. Vad som är viktigt att tänka på är att fortsätta generera nya idéer. Marknaden idag tvingar oss att tänka innovativt och utanför boxen för att kunna fortsätta växa. Detta är något positivt och ett tecken på en sund framtidsutveckling. Visionen för Direkt Charks framtid är att fortsätta expandera och bli Sveriges största tillverkare av charkprodukter” säger Sandra Durholm.

Har du outsourcat din IT och upplever att avtalet inte hänger med?

Agil sourcing från Advania

Vår lösning är agil sourcing med flexibla avtal som förändras i takt med din verksamhet. Vi tar ansvaret för din IT, även för de gråzoner som kan uppkomma.

Kontakta oss Göran Gustavsson Affärsområdesansvarig goran.gustavsson@advania.se 0761-400 370

Advania anses av Sveriges företag och organisationer vara en av de högst rankade IT-leverantörerna. Microsoft har utsett oss till Partner of the Year och HP har gett oss utmärkelsen System Integrator of the Year.

115


HYR, REKRYTERA ELLER LÅT OSS GÖRA HELA JOBBET. “Vi levererar IT-konsulter för alla behov”

LINDA HANSEN GJERLING | KONSULTCHEF

På dagens arbetsmarknad kan det vara svårt att hitta medarbetare som har rätt kompetens, rätt engagemang och rätt inställning. Vi på Centric är specialister på bemanning och rekrytering inom IT och hjälper dig gärna att hitta rätt person för jobbet genom att bemanna, rekrytera eller ta hand om hela processen om du vill. Vi ger helt enkelt ditt företag den där extra skjutsen under vingarna.

PROFESSIONALS | PARTNER NETWORK | CARE | SOFTWARE SOLUTIONS Centric Halvsida Affärsresenären 160x120.indd 6

116

www.centric.eu 2015-08-21 11:52


117


tjänstebil

Volkswagen Golf GTE.

Kort räckvidd utan avgaser Väder och vind påverkar elbilens körsträcka, vilket innebär tidsoch energiödande omvägar. Hybriden blir ett alternativ. TEXT: TEGE TORNVALL

E 118

l- och hybridbilars akilleshäl är batteriernas kapacitet. På papperet skall bilar kunna gå 6–7 mil per 10 kWh batterikapacitet. Rena elbilar med 20-24 kWh batterier uppges klara 12–17 mil på en laddning. Men det är med en varm bil i sommarvärme, i måttlig och jämn fart och utan energislukande funktioner inkopplade.

stannar bilen när laddningen är slut. Ett dött trafikhinder. Därför blir den faktiska räckvidden i praktiken runt hälften av den uppgivna. När Dagens Nyheter nyligen testade en elbil under en dryg vecka kördes den bara drygt fyra mil mellan laddningarna. Varje dag präglades av jakt på lämplig plats för laddning. Det tvingade till tids- och energiödande omvägar.

På rask långfärd i svensk vinter med ljus och värme på eller i sommarhetta med ventilation och luftkonditionering räcker batteriet kortare. Dessutom

Hybrider med mindre batterier och kompletterande bensinmotor klarar bara några få mil på en laddning men går längre på bensin. Ett undantag är BMW i3 med liten


bensinmotor som skall alstra ström för elmotorn. Även systerbilarna Audi A3e-tron och Volkswagen Golf GTE har för hybridbilar ovanligt stort batteri. BMW:n är en större småbil inriktad på tätbefolkade områden. Dess lilla tvåcylindriga bensinmotor driver inte bilen utan griper in och laddar batterierna vid behov. Det är alltid elmotorn som driver bilen med mäktigt vridmoment för snabb acceleration – men med begränsad toppfart för längre färder. Innan både batteri och tank är tomma kan man i vardagen köra 30-35 mil. Audi A3 e-tron och Volkswagen Golf GTE delar teknik med dels en 102 hk/330 Nm elmotor för upp till 5-6 mil, dels en 150 hk/250 Nm bensinmotor för längre färder. Det räcker dels för runt 80 procent av det statistiskt dagliga genomsnittet, dels även för långfärder i rask takt upp till cirka 55 mil per tankning. BMW:n är påfallande pigg i stads- och närtrafik med meningslösa sprinten 0-100 på cirka 8 sekunder - ljud– och avgaslöst. Men i högre fart minskar flåset – och ökar förbrukningen. Audin och Golfen sprintar lika snabbt och hänger utmärkt med även på autobahn. De är också

"Varje dag präglades av jakt på lämplig plats för laddning. Det tvingade till tids- och energiödande omvägar" numret större och rymmer fyra bekvämt med hyggligt med bagage. Som förmånsbilar har de i3, A3 e-tron och Golf GTE 40 procent lägre förmånsvärde och är ekonomiskt svårslagna – men dyra för företaget och med ovisst restvärde.Alla tre handikappas av 370-376-000 kronor baspris, mildrat med 40 000 kronor statligt bidrag så länge pengarna räcker. För samma pengar får man klart bättre och rymligare snåla dieselbilar med runt 5 l/100 km förbrukning och över 100 mils praktisk räckvidd.Varje tankning är en störning i det dagliga arbetet. Lätt att glömma innan man upplever det! ▶▶

119


Audi A3 e-tron.

BMW i3.

Volkswagen Golf GTE.

Audi A3 e-tron, BMW i3 och Volkswagen Golf GTE Mätt funktion Kaross: Yttermått: Tjänstevikt: Bagage: Elmotor: Batteri: Bensintank: Bensinmotor: Systemkraft: Prestanda: Praktisk räckvidd el: Praktisk elförbrukning: Praktisk bensinförbrukning: Praktisk räckvidd bensin: Total praktisk räckvidd: Baspris:

120

BMW 5-dörrars 4/5-sitsig halvkombi 400x178x158 cm 1.390 kg 260-1100 liter 170 hk/250 Nm 18.8 kWh 9 liter 34 hk/55 Nm Ca 200 hk/ca 300 Nm 150 km/h, 0-100 7-8 sek. ca 12 mil 4-5 l/100 km 18-22 mil 30-34 mil 376.000 kr

Audi 5-dörrars 4/5-sitsig halvkombi 424x178x142 cm 1.615 kg 365-1100 liter

373.000 kr

Volkswagen 5-dörrars 4/5-sitsig halvkombi 426x180x145 cm 1.625 kg 380-1270 liter 102 hk/330 m 8,7-8,8 kWh 40 liter 150 hk/250 Nm 204 hk/ 350 Nm 217 km/h, 0-100 ca 8 sek. 5-6 mil 6-7 km/10 kWh ca 7 l/100 km ca 55 mil ca 60 mil 370.000 kr


FORD MOTOR COMPANY PRESENTERAR

EURO PAS LEDA N D E M U STA N G H A N D L A R E

FordStore by BilMånsson Halmstad är landets första FordStore och Europas största återförsäljare av nya Ford Mustang. Vi har Mustang i blodet och engagerade och kunniga säljare som verkligen brinner för denna anrika ikon inom bilvärlden. Beställ Din Mustang nu för leverans till sommaren!

Bränsledeklaration blandad körning: (2,3 l. I4 EcoBoost Fastback Manual – 5,0 l. TiVCT V8 Convertible Automatic) 8,0 – 12,83 l/100 km, 179 – 289 CO2/km.

BIL M ÅN SSON EU RO PAS L E DA ND E M USTAN GHAN D L A R E 2 0 1 5

www.bilmansson.com

121


Lämna din bil i noggranna händer Hos verkstäder som använder MRF:s symbol har vi rätt utrustning för att gå igenom din bil in i minsta detalj. Det är en av många orsaker till att vi kan säkra kvaliteten och ge dig garanti på service och våra reparationer. MRF-verkstäderna, www.mrf.se/verkstad

Vårt ansvar är att öka tillgången. Ditt ansvar är att välja rätt drivmedel.

2016 ökar vi produktionen till 300 GWh. En möjlighet för dig och 24 999 andra bilförare att byta upp sig till biogas.

122

I trygga händer


MED FYRHJULSDRIFTEN KAN JAG TA MIG TILL PLATSER JAG ALDRIG VARIT PÅ. RENATA CHLUMSKA, ÄVENTYRARE

NYA MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID Sveriges mest populära supermiljöbil finns nu i en ny version med över hundra nyheter. Outlander Plug-in Hybrid är en riktig fyrhjulsdriven SUV som rymmer hela familjen och drar släp, fortfarande till ett riktigt lågt för-

månsvärde. Den perfekta tjänstebilen har nu blivit ännu bättre. Outlander Plug-in Hybrid finns för omgående leverans – välkommen till din Mitsubishi-handlare på en provkörning.

OUTLANDER PLUG-IN HYBRID FRÅN 409 900 KR / FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 946 KR/MÅN

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 42 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

MITSUBISHIMOTORS.SE 123


SVERIGEPREMIÄR FÖR NYA OPEL ASTRA

Biva Premiärerbjudande! Fri Service, Garanti och Assistans ingår under 3 år eller 9 000 mil.**

Nya Astra fr. 159 900 kr Privatleasing

fr. 2 895 kr/mån*

PROVKÖR NU!

Oförskämt lyxig. Helljus som inte bländar och som alltid anpassar sig efter varje trafiksituation. En förarstol som ger dig massage. Ett rejält lastutrymme. Och ett nästintill obegripligt smart infotainmentsystem. Det är vad vi kallar lyx. Som inte kostar skjortan.

Nya Opel Astra. Utmanar överklassen.

Provkör din nästa bil hos oss. Välkommen till en bra affär.

Linköping • Norrköping • Borlänge Falun • Uppsala • Örebro • Karlskoga

biva.se Bränsleförbrukning blandad körning 3,4-5,5 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 93-128 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. *Opel Privatleasing via Opel Finans: Månadskostnaden är rörlig och baseras på 36 mån där Service, Garanti, Assistans och Opel Försäkring ingår och max körsträcka 1 500 mil/år (totalt 4 500 mil), övermil debiteras. Kostnaden är inkl. moms exkl. uppläggnings- och 124Sedvanlig kreditprövning sker. **Gäller vid köp av nya Opel Astra fram till 31 december. Du sparar 8 600 kr. Bivas premiärerbjudande kan ej kombineras med privatleasing. aviavgift.


Weekend 126. Denver – Perfekt resmål året om

134. Duka upp till fest

142. 10 populäraste landmärkena i världen

165. Charlotte Perrelli: "Jag kommer alltid att ha ett ben kvar i myllan"

Äppelglögg Skär bort det yttre av skalet från en halv apelsin. Värm en liter drickfärdig äppeljuice med apelsinskal, 2 kanelstänger, 2 stjärnanis, en bit färsk ingefära och ½ tsk kardemummakärnor. Låt stå och dra en timme eller längre. Smaka av med råsocker. Skär resten av apelsinen och äpplet i bitar. Servera glöggen varm med frukten. Källa: ICA.SE

125


weekend usa

Denver

– Perfekt resmål året om Denver har på relativ kort tid utvecklats till en modern attraktiv storstad med närhet till spännande naturupplevelser som Klippiga bergen och exklusiva skidorter som Vail, Aspen eller Telluride. TEXT: HARALD MÖLLERSTRÖM

TO

126

DENVER

DEN

LAND: USA AREA: 401,2 km² FOLKMÄNGD: 649 495 (2013) GRUNDAD: 1858


Denver innehar smeknamnet The Mile High City som syftar pĂĽ att staden ligger precis en engelsk mil ovanfĂśr havet (1609 meter). 127


N

är du flyger till Denver eller Mile High City som staden också kallas, med anledning av att den ligger exakt en engelsk mil ovanför havsytan landar du på en av USA:s trafiktätaste flygplatser. Denver som ligger med det mäktiga bergsmassivet Klippiga bergen som kuliss gled efter guld– och silverrushen på 1800-talet in i en slags Törnrosasömn fram till 1980-talet. Denver har idag med sina 650 000 invånare en ambition om att bli en stad i klass med Vancouver, Seattle och San Diego. I Colorado finns också USA:s tredje största flygindustri med de stora namnen Lockheed Martin och General Dynamics Corporation och närmare 6 000 bolag inom ITsektorn. Där hittar man också den största koncentrationen av mikrobryggerier i USA. Samt det största enskilda bryggeriet i hela världen, MillerCoors, som ligger 25 kilometer väster om centrala Denver.

Tid för besök

Denver, som ligger vid foten av Klippiga bergen, är en året-runt-destination. Är man ute efter sol och bad bör man besöka staden under perioden juni-september då temperaturen stiger över svensk högsommarvärme. Vill man åka skidor blir det vintertid och klassiska skidorter som Vail och Aspen.

128

Dagsutflykter

Här kan man få en vilda västern-upplevelse genom att besöka Buffalo Bill-muséet till minne av den gamle västernhjälten, soldaten och bisonjägaren William ”Buffalo Bill” Cody.

Hotell

Brown Palace Hotel är ett fyrstjärnigt hotell och ett av Denvers äldsta från1890-talet, byggt i sandsten och röd granit. Här hittar du rum från 249 dollar natten. Ett annat fyrstjärnigt hotell är Grand Hyatt Denver som ligger nära kongresshallen Colorado Convention Centre där ett enkelrum kostar från 389 dollar natten medan fyrstjärniga boutique-hotellet Teatro, som ligger mycket centralt, bara tar 197 dollar för en natt i ett enkelrum. Betydligt mer kostar det på femstjärniga Ritz Carlton. Där tar man 509 dollar natten men då får man en vidunderlig utsikt över Klippiga bergen på köpet.

Kroglivet

Denver har en kärleksaffär med uteätandet oavsett om det handlar om det asiatiska köket eller det franska. Men här krävs ett varningens ord när det gäller en av de

▶▶


ådrakliniken

VI BEHANDLAR ÅDERBRÅCK MED NYA MODERNA METODER Vi erbjuder skonsam behandling med antingen Laser eller RF-radiofrekvens i lokalbedövning. Ådraklinikens läkare är specialist i kärlkirurgi och har mycket stor erfarenhet av båda metoderna. Konsultation på vår mottagning med ultraljud kostar 300kr. Vi finns i Grindstugan på Carlanderska Sjukhuset i Göteborg. Ring för kostnadsfri rådgivning. 031 - 790 41 42 www.adrakliniken.se

I samarbete med

129


lokala specialiteterna, Rocky Mountain Oysters – de utgörs i själva verket av tjurtestiklar, som skärs i skivor och friteras. Elways Steakhouse är mest känt för sina fantastiska biffar. Krogen har fått sitt namn efter en av ägarna, John Elway, som en gång i tiden var en berömd quarterback. Rioja har en medelhavsinspirerad meny medan Cafe Brazil serverar förstklassiga sydamerikanska fisk och skaldjursrätter.

Nattlivet

Nattlivet i Denver är inte mycket att klaga på och flera av klubbarna har levande musik med allt från danstill rockklubbar. William & Graham är en renodlad cocktailbar medan Beta Nightclub är ett känt tillhåll för de som gillar elektronisk musik. För jazzintresserade finns Dazzle Jazz med uppträdande av de bästa musikerna i delstaten men även gästartister.

Missa inte

Om du är sportintresserad så finns här ett stort utbud. Denver har nämligen topplag i flera professionella sporter

130

"Efter guld– och silverrushen på 1800-talet gled Denver in i en slags Törnrosasömn fram till 1980-talet. Idag har staden med sina 650 000 invånare en ambition om att hamna i samma klass med Vancouver, Seattle och San Diego" som du kan se året runt. Där finns topplag i basket, baseball, amerikansk fotboll, lacrosse, ishockey och rugby med några av världens bästa spelare i många av lagen. Du har exempelvis Colorado Rockies i baseball och Colorado Avalanche i NHL. Ett annat topplag är Denver Broncos i NFL, den högsta ligan i amerikansk fotboll.


Kunskap & Flexibilitet Personliga drömresor sedan 1981!

GO VÄST! Västindienspecialisten skräddarsyr resor efter individuella önskemål till Västindien. Du bestämmer själv utrese- och hemresedatum samt reslängd. Vi jobbar inte med några standardlösningar utan tar hänsyn till dina specifika krav och drömmar. Resor som vi förespråkar är kombinationer av olika öar – allt för att ge mervärde och upplevelser utöver det vanliga.

SOL & BAD | BRÖLLOP | GOLF | KRYSSNING | KONFERENS

Kontakta oss på tel 08-505 359 00

www.vastindienspecialisten.se MEMBER OF UNLIMITED TRAVEL GROUP 131


GlaxoSmithKline, tel 08-638 93 00. SE/VAC/0033/14,201412

SKA NI UT OCH RESA?

Tänk på att skydda dig och familjen mot både hepatit A och B Hepatit A och B är virussjukdomar som förekommer i stora delar av världen och kan leda till allvarlig leverinflammation. Hepatit A-virus kan finnas i förorenat vatten och i rå eller felaktigt tillagad mat. Hepatit B däremot smittar via blod och andra kroppsvätskor. Därför kan lokal akut sjukvård, orena nålar (sprutor, piercing, tatuering) och sexuella kontakter utgöra en risk.1) Vaccinera dig så är du skyddad. Vill du veta mer tala med din doktor eller titta in på Vaccinportalen.se

Ladda hem Vaccinkortet och samla enkelt familjens vaccinationer! Appen är gratis och finns att hämta för både Android och iPhone på Vaccinportalen.se Ref: 1) www.who.int 132 Informationen är förhandsgranskad och godkänd.

Tas minst

4

veckor innan resa!


4****Hotell med Göteborgs ”hjärta” runt hörnet! ILL ND T

TÅ GAVS

SKA SVENSAN S EBERG! MOÄ IS CH L GÅN

BEST WESTERN PLUS HOTEL MEKTAGONEN

HOS OSS BOR NI I STORA LJUSA RUM DÄR INGET ÄR MINDRE ÄN 32 KVM. ALLA RUM ÄR UTRUSTADE MED KÖK OCH VISSA HAR ÄVEN BASTU! • Fritt WiFi • Gym i huset • Stor härlig frukostbuffé

Varmt välkomna!

Falkenbergsgatan 3 ~ SE-412 85 GÖTEBORG +46 (0) 31-387 90 00 ~ Fax. +46 (0) 31-387 90 10 www.hotelmektagonen.se

FINNES

En vardag som går ihop. Det är inte alltid lätt att hinna sortera strumporna, putsa fönstren och få tid över för varandra. Därför finns Hemfrid. Vi hjälper gärna till med stort som smått för att få bitarna i vardagspusslet att gå ihop. Hör av dig, så hjälps vi åt med vardagen!

Boka ett kostnadsfritt hembesök på hemfrid.se eller ring 0200-11 45 50

133


recept hela helgen med mat och vin

Duka upp till fest

Långhelger och ledighet står för dörren. Samtidigt som kylan drar in ordentlig över landet bjuder vi gärna vänner och familj på något gott. Vad sägs om löjromscocktail eller lammrostbiff. Vi har valt ut fem godbitar ur Håkan Larssons ”Hela helgen med mat och vin”. TEXT: ANNELIE ENGLUND RECEPT & FOTO: HÅKAN LARSSON

Avokado- och löjromscocktail

Mycket lättgjort, snyggt och oslagbart gott. Avokadoröran kan stå klar i kyl någon timme i förväg och bara klickas eller spritsas i glas eller skålar vid serveringen. Löjrommen kan bytas ut mot sikrom, laxrom eller annan god rom.

Hela helgen med mat och vin Författare: Håkan Larsson Förlag: Bonnier Fakta Utgivningsår: 2015

För 4 personer: 2 avokado 2 msk crème fraiche 1 ½ msk pressad citronsaft salt ev ett par stänk tabasco små dillvippor 2 msk mycket finhackad rödlök 100 g löjrom eller annan rom nymalen svartpeppar Garnering: 4 små trekanter av citron 1. Gröp ur avokadon och kör med crème fraiche och citronsaft i matberedare till en slät kräm. Smaka av med salt och gärna någon droppe tabasco, om du vill ha lite mer sting. 2. Fördela avokadokrämen i glas och toppa med dill, lök och löjrom. Avsluta med lite nymalen svartpeppar. Häng en citronbit på glaskanten.

134


I glaset tad och fin Det här är en påkos gå i samma ste må et vin så förrät t, riktig t fin en division. Satsa på frukt och lig här d me g slin tysk rie a 5882 A isk log spänstiga syror: eko g, slin Rie nn ma rist Ch cirka 130 kr.

135


I glaset

mat med Det här är rät t robust ska vara et vin så r, ake stadiga sm behöver h oc kraftfullt och rejält Gärna at. fin för a var knappast et 3169 vin eko h spanskt, förstås, oc 80 kr, ka cir el, xar Lo de Amaltea sitter som tt ale bjuder en rik smakp . ker bas nsk spa en som

136


I glaset > Kosta på dig en hygglig bordeaux till den här fina lammrätten. 3128 Vieux Château des Jouans, cirka 130 kr, har klassisk stramhet men också generös frukt – en modern och publik bordeaux.

Biff med papas arrugadas och mojo rojo

Papas arrugadas är basvara på Kanarieöarna: små potatisar som kokat i hårt saltat vatten. Jättegott till en stekt köttbit och naturligtvis nationalsåsen mojo rojo – en typ av majonnäs med mycket kryddor som paprika och vitlök. Styrkan kan du bestämma själv. För 4 personer: 2 tjocka bitar utskuren biff eller entrecôte, à 300 g 2–3 krm salt 1 krm nymalen svartpeppar 2–3 msk smör Papas arrugadas: 20–25 små fasta potatisar med tunt skal 4–5 dl grovt salt 5 dl vatte Ugnsrostat grönt: 1 rödlök 2 paprikor, gul och röd 1 liten squash eller ½ stor, 200–250 g 2–3 msk olivolja ev salt ev svartpeppar Mojo rojo: 4 skivor vitt bröd, gärna dagsgammalt 2 msk rödvinsvinäger 2–3 vitlöksklyftor 2 msk paprikapulver 1 tsk malen kummin en gnutta cayennepeppar 1 äggula 1 ½ dl olivolja ½–1 dl varmt vatten 1. Papas arrugadas: Tvätta och koka potatisen i salt och vatten, ånga av den väl – den ska vara lite skrynklig och gråvit på ytan. 2. Ugnsrostat grönt: Sätt ugnen på 225°. Ansa och dela rödlök, paprika och squash i ätvänliga bitar, lägg på bakpappersklädd plåt och vänd runt med olivolja. Rosta i ugnens övre del 20–25 minuter, tills grönsakerna mjuknat och fått färg. 3. Mojo rojo: Kantskär brödet och smula ner det i en matberedare med vinäger, pressad vitlök, paprikapulver, kummin, cayenne och äggula. Kör tills allt blandats väl. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går så att det blir som en majonnäs. Spä med vatten tills såsen blir så tjock du vill ha den. 4. Krydda köttet och stek det i smör, så genomstekt du önskar. Skär i skivor och servera med papas, mojo och rostat grönt.

Lammrostbiff med sallad på rostad jordärtskocka och tomatsmör

Finaste lammkött får ett extra lyft av rostade skockor med touch av lime och ett härligt smör gjort på soltorkade tomater. För 4 personer: 600–700 g lammrostbiff eller -entrecôte 2 msk smör 1 tsk salt 1 krm nymalen svartpeppar Jordärtskockssallad: ca 600 g jordärtskockor 2 rödlökar några stjälkar färsk timjan 1 msk olivolja ½–1 tsk salt 250 g plommon- eller körsbärstomater 2 tsk pressad limesaft rivet skal av 1 lime 3 msk olivolja Tomatsmör: 1 dl soltorkade tomater i olja 100 g smör servering: färsk timjan 1. Tomatsmör: Låt tomaterna rinna av och finhacka dem i matberedare. Tillsätt smöret i tärningar och kör till vackert färgat smör. Spritsa eller klicka ut åtta klickar. Förvara kallt, men ta fram en stund före servering så smöret hinner tempereras. Det som inte går åt kan frysas. 2. Jordärtskockssallad: Sätt ugnen på 225°. Tvätta jordärtskockorna väl, de ska rostas med skalen på, och dela i ätvänliga bitar. Skala och klyfta löken. Blanda allt med timjan, olja och salt i en bakpappersklädd långpanna. Rosta i ugnens övre del tills skockorna mjuknat och fått lite färg, cirka 20 minuter. Tillsätt tomaterna efter halva tiden. 3. Blanda limesaft och limeskal med oljan. Vänd ner de varma rostade grönsakerna försiktigt i dressingen. 4. Medan det gröna rostas, bryn köttet väl i smör och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugnen intill grönsakerna tills innertemperaturen är 55–60°, beroende på hur rosa du vill ha köttet; det tar 10–15 minuter. 5. Låt köttet vila några minuter innan du skivar upp det och serverar med sallad och smör. Toppa gärna med lite färsk timjan.

137


I glaset Det här är ju faktiskt finmat, så låt oss lägga en liten extra slant på vinet och kosta på oss riktig vit bourgogne. 5798 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, cirka 130 kr, är fullt av gula äpplen med lagom fatkaraktär och gifter sig smidigt med maten.

I glaset ner Mina småländska vän r alltid cke dri kan Hå Elisabeth och Allesverloren 09 121 a nsk ika afr syd ka 150 kr, till Fine Old Vintage, cir gör de rät t i. t de h oc – an kak ost här. Passar utmärkt även

Halstrad fisk med rökig svampoch kålragu och citron-beurre blanc

Kål och svamp får fräsa ihop till en ragu med rökt sidfläsk – förödande gott! Toppa med en fiskbit och krämig smörsås, och kvällen är räddad. För 4 personer: 600 g skinn- och benfri filé av fast vit fisk, t ex gös eller abborre smör 1 tsk salt 1 krm nymalen vitpeppar Kål- och svampragu: 200 g hemplockad blandsvamp eller skogschampinjoner 400 g späd vitkål eller spetskål 200 g rökt sidfläsk 2–3 msk smör salt nymalen vitpeppar Citron-beurre blanc: 2 msk finhackad schalottenlök 2 dl torrt vitt vin 1 ½ dl vispgrädde 150 g smör, rumstempererat i bitar 1–2 msk pressad citronsaft salt vitpeppar 1. Citron-beurre blanc: Koka löken i vinet i en kastrull utan lock tills ¾ dl återstår. Häll i grädden och koka ihop till krämig konsistens. Ta från värmen och vispa i smöret klickvis. Sila såsen, smaka av med citronsaft, salt och peppar. 2. Kål- och svampragu: Dela svamp och kål i bitar, skär fläsket i tärningar. Fräs allt i smör så att det tar lite färg, sänk värmen och fortsätt steka tills kålen är lagom mjuk. Salta och peppra. 3. Stek fisken hastigt på hög värme i smör, salta och peppra. 4. Hetta upp såsen. Obs! Den får inte koka, då skär den sig. Lägg en bädd av kål- och svampragu på fyra tallrikar, fördela fisken ovanpå, ringla över lite sås och servera.

138

Mandelpannacotta med hallon

Den småländska ostkakan har inspirerat till den här mandelvarianten på pannacotta. Gott och lättgjort – men tänk på att börja i tid, puddingarna ska kallna i kylen några timmar. För 4–5 personer: 2 gelatinblad 4 dl vispgrädde ½ dl mandellikör, t ex 712 Disaronno, ca 170 kr/50 cl 2 msk strösocker 10 skållade, skalade och hackade sötmandlar Servering: färska hallon eller andra bär lite hackad mandel 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. 2. Koka upp grädde, likör och socker. Ta av kastrullen från värmen och rör i den hackade mandeln. 3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i den varma gräddblandningen. Låt svalna lite, dock inte så att det börjar stelna. 4. Häll upp gräddblandningen i 4–5 portionsglas och ställ i kylen cirka 5 timmar för att stelna. Garnera med bär och hackad mandel vid serveringen. Tips! Vill du göra desserten alkoholfri, ersätt likören med en halv mycket fint hackad bittermandel och ytterligare 1 msk socker.


139


Stockholm Konferenscenter

Dalarnas hus AB

Stockholm konferenscenter Dalarnas hus är en personlig och prisvärd konferensanläggning med varm atmosfär. Här kan du ha konferens och boka mötesrum i en inspirerande miljö.

En mötesplats mitt i Stockholm City 3 minuter från Arlanda express 5 minuter från Centralstationen www.dalarnashus.se 08 545 141 30 140


www.plansju.se

Ny föreskrift om psykosocial arbetsmiljö

Byggarbetsmiljösamordnare – BAS P/U

Frukostseminarier

LULEÅ 10–11 DECEMBER 2015

Kemisk arbetsmiljö

• Vad innehåller AFS 2015:4? • Hur bör företaget planera arbetet med föreskriften? • Riktlinjer för en god psykosocial arbetsmiljö

Chefens ansvar för arbetsmiljön

STOCKHOLM 24–26 MAJ 2016

MALMÖ 5 NOVEMBER KL 9–11 GÖTEBORG 2 DECEMBER KL 9–11

Boka din arbetsmiljökurs Ställningskurs – allmän utbildning Företag som bygger ställning med outbildad person får betala sanktionsavgift. LULEÅ 9 DECEMBER 2015

Samtliga byggarbetsplatser, oavsett storlek, ska enligt lag ha utbildade byggarbetsmiljösamordnare.

En grundläggande kurs som alla chefer oavsett bransch måste gå.

Säkerhetskultur Ett effektivt arbetsmiljöarbete kräver både bra system och rätt inställning. GÖTEBORG 26–28 APRIL 2016

Att arbeta med den kemiska arbetsmiljö kräver speciell kompetens.

LULEÅ 8–9 FEBRUARI 2016

Workshop

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

”Gustaf och Pernilla” – en workshop som berör

Kvalitetssystemet SAM är en förutsättning för effektivt arbetsmiljöarbete. STOCKHOLM 1–3 MARS 2016

”Gustaf och Pernilla” är en starkt engagerande dokumentär, en inledning till vår workshop om risker på den nya arbetsmarknaden. Janke Wikholm AB Gåshaga Brygga 25 181 66 Lidingö

Psykosocial arbetsmiljö Att utveckla den psykosocial arbetsmiljön blir allt viktigare. Speciellt nu med den nya föreskriften. STOCKHOLM 5–7 APRIL 2016

www.jankewikholm.se info@jankewikholm.se TEL: 08-767 93 58 MOBIL: 070-813 82 50 WEBB:

E-POST:

Tillfälligt boende i Göteborg www.apartmentsweden.se Telefon 031-87 01 05

Viktor Rydbergsgatan 40, 412 57 Göteborg

Specialister inom teknikområdet VVS

Vi hjälper er med systemlösningar, projektering, energieffektivisering, OVK, täthetsprovning, termografering, radonmätning mm.

Boka in oss under vintern för en offert. Ring 08-564 859 50 eller Torbjörn Lång, 08-564 859 52, e-mail, torbjorn.lang@pbt.se www.pbt.se

141


10 populäraste landmärkena i världen – vilka har du besökt? Vad har du på din bucket list? Kanske besöka några av världens populäraste landmärken. Resesajten Tripadvisors årliga utmärkelse Travelers Choice Awards har presenterat de 25 populäraste sevärdheterna i världen, vi har listat de 10 första. Listan baseras på vad resesajtens medlemmar gett världens landmärken för betyg.

142


Machu Picchu, Peru.

143


Angkor Wat, Siem Reap, Kambodja.

Taj Mahal, Agra, Indien.

1. Angkor Wat, Siem Reap Kambodja Angkor Wat är ett världsarv och det populäraste resmålet i Kambodja idag. Tempelkomplexet byggdes av kung Suryavarman II (1113–1150) som en hinduistisk helgedom tillägnad guden Vishnu. “Både kusligt och majestätiskt och i mirakulöst bra skick. Verkligen en minnesvärd upplevelse, liknar inget jag har sett förut.”

144

Machu Picchu, Peru.

2. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu är en välbevarad förcolumbiansk bergstad i nuvarande Peru som upptogs på Unesco's världsarvslista 1983. Den ligger 80 kilometer nordväst om Cusco och nära tätorten Aguas Calientes. ”Vi gick runt en mur, och där låg staden framför mig i all sin prakt och lyste i solskenet. Det var precis allt som jag hade hoppats på.”

3. Taj Mahal, Agra, Indien

Taj Mahal är ett mausoleum i Agra i Indien som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643. 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk. ”Helt klart mänsklighetens största prestation någonsin inom arkitektur, och man får inte heller glömma bort att det också är ett kärleksmonument.”


Schejk Zayed-moskén, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Peterskyrkan, Rom, Italien.

La Sagrada Familia, Spanien.

4. Schejk Zayed-moskén, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Schejk Zayed-moskén är en moské belägen i Abu Dhabi, huvudstaden i Förenade Arabemiraten, som stod klar år 2007. Den är landets största moské, och har plats för över 40 000 personer, varav 7 000 i den största bönesalen. ”Storslaget är en underdrift. Arkitekturen, den vita marmorn och de vackra och välskötta trädgårdarna är häpnadsväckande.”

5. La Sagrada Familia, Spanien

Sagrada Família är en mycket stor, ännu ej färdigbyggd basilika i Barcelona i Katalonien. Arkitekt och ursprunglig skapare till bygget var Antoni Gaudí. Det fullständiga namnet är Temple Expiatori de la Sagrada Família. ”Märkligt. Mäktigt. Magiskt.”

6. Peterskyrkan, Rom, Italien

Peterskyrkan är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom, och katolicismens huvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats. ”När du kommer in i domen, och ljuset skiner in genom fönstren och reflekteras i guldet, lyser hela byggnaden.”

▶▶

145


Katedralen (Duomo), Milano, Italien.

Alcatraz, San Francisco, USA.

Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien.

Golden Gate-bron, San Francisco, USA.

7. Katedralen (Duomo), Milano, Italien

Duomo di Milano är Milanos gotiska katedral, säte för den Romerskkatolska kyrkans ärkebiskop i Milano. Den är 157 meter lång och rymmer 40 000 människor och är därmed den näst största gotiska katedralen i världen; endast katedralen i Sevilla är större. ”Historiens vingslag! Missa inte att se Doumen uppifrån från någon av uteserveringarna på takterrasserna intill – häftig upplevelse!”

146

8. Alcatraz, San Francisco, USA

Alcatraz var ett fängelse på ön Alcatraz Island fram till 1963. Ön byggdes om till en anläggning för militären i mitten av 1800-talet och blev 1934 ett av världens mest rymningssäkra fängelser på grund av det kalla omgärdande vattnet med starka strömmar. ”En plats med mycket karaktär där många tuffingar måste ha tappat modet efter att ha blivit inlåsta i en pytteliten cell för första gången.”

9. Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien Cristo Redentor, är den välkända kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Statyn är 30 meter hög, 38 meter inklusive fundamentet/sockeln och väger totalt 1145 ton. ”Statyn är fantastisk, men utsikten är ännu bättre! Fantastisk solnedgång över staden och vikarna.”

10. Golden Gate-bron, San Francisco, USA

Golden Gate-bron är en hängbro över sundet Golden Gate i Kalifornien, USA. Bron invigdes 28 maj 1937 och är 2 737 meter lång med ett brospann på 1 280 meter. ”Det är mycket speciellt att se Golden Gate bron på riktigt, man har ju sett den så ofta på bild.”


Upptäck Latinamerika

Utforska Afrika The Nobel Prize The Nobel Laureates Alfred Nobel

Upplev Asien och Indiska Oceanen Vi skickar årligen över 1300 nöjda resenärer till våra resmål. Bokar du med oss kan du vara säker på vad du får. Vi kan erbjuda resor som passar just dig, från budget till lyx! Slipp allt krångel med att jämföra och boka resor på egen hand. Bli inspirerad på vår hemsida eller ring oss för information och prisförslag idag!

KENZAN TOURS www.kenzantours.se 021-181617

Stortorget 2, Old Town, Stockholm. Subway: Gamla stan. Buses: 2, 3, 43, 53, 55, 71 and 76. www.nobelmuseum.se

147


STIGAGAMES.COM

VARFÖR UPPFINNA HJULET? Vi svenskar har tagit oss fram med skidor några hundra år före de snickrade ihop hjulet i Mesopotamien. Dock har vi bytt material från den ursprungliga Kalvträskskidan 3200 fvt för att anpassa dagens åknöje, miljö och kvalitetskrav. Men idén är densamma - åk ut och njut i snön.

NY!

NY!

SNOWRACER SX COLOR PRO

SNOWRACER COLOR PRO PINK

SNOWRACER COLOR PRO BLUE

SX Color model med grön sits och skidor. SX har styre, förstärkt framgaffel och nosplatta, automatisk dragkassett, styrfjäder, dubbelverkande broms och Curve Ski System.

Color model med rosa sits och skidor. Har även automatisk dragkassett, styrfjäder, dubbelverkande broms och Curve Ski System

Color model med blå sits och skidor. Har även automatisk dragkassett, styrfjäder, dubbelverkande broms och Curve Ski System

NY!

NY!

SNOW KICK STX

SNOW KICK CROSS

SNOW KICK

Trick Scooter med skidor. Förstärkt ståplatta i en del och styre med TPE grepp och 3-bults klämma gör den anpassad för åkning i mindre backar. Max 75 KG.

Sparkcykel med skidor för vinterlek. Hel ståplatta och extra stabilt styre som gör den anpassad för åkning i mindre backar. Justerbar i olika höjder. Max 50 KG.

Snökick/snöspark för vinterlek. Justerbar i olika höjder. Max 50 KG.

MODELLERNA FINNS ATT KÖPA I VÄLSORTERADE VARUHUS, LEK- OCH SPORTHANDLARE UNDER HÖSTEN.

148


Snabbaste vägen till full kontroll på verksamheten FR2000 är det enda ledningssystemet som har kraven ISO 9001, ISO 14001, AFS 2001:1. – Kompetensförsörjning och brandsäkerhet i ett och samma system och bygger på en orders väg genom företaget.

Kvalitet, Miljö, Kompetensförsörjning, Hälsa och Säkerhet – i ett system

FR2000 har tilläggsregler för stålbyggnad där hänsyn är tagen till EN 1090. FR2000 hjälper dig att bygga din FPC som är ett krav i EN 1090.

www.fr2000.se

Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r te ... ef st tid ta s l Ps r al ten re a ke pe et sö om arb i V k ed m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”

149


150


på önskelistan julklappar

Sonys kamera, HX90v. En liten kompakt digitalkamera med ett ZEISS-zoomobjektiv med 30x optisk zoom ger stor räckvidd, tar riktigt skarpa bilder och har en LCD-skärm som kan vinklas. Cirka pris 4600 kr. Läs mer om hur du tävlar på sidan 7.

Spegel, H&M, 149 kr

Tävla & vinn!

Lju s, H& M, 49, 50 kr

Väs ka, Åhl ens , 149 9 kr

y ja m a F la n e ll p

299 kr s, Å h le n s,

Läderclutch, & Other Stories, 550 kr

På önskelistan

Ulltofflor, Åhlens, 499 kr

En tomtesäck kommer lastad, ja med vad då? Här kommer tips till tomten, dig själv eller någon annan du tycker om. Vi laddar för jul med mjuka och hårda klappar i alla prisklasser.

151


1

2

Isande blått eller mörkt som havet 1. Pyjamasbyxa, Åhlens, 249 kr 2. Väska, Åhlens, 1299 kr 3. Armband, Pilgrim, 349 kr 4. Nagellack, & Other Stories, 70 kr 5. Body fragrance, Rituals, 430 kr

3

4

5

152


6

7

8

9

Det sitter i kontrasten 6. Doftljus, & Other Stories, 190 kr 7. Dekorationsekollon, Ellos, 79 kr 8. Kärleken till livet av Marie Fredriksson och Helena von Zweigbergk, ca 199 kr 9. Handskar, Åhlens, 399 kr 10. Suedepumps, & Other Stories, 950 kr

10

153


11

12

13

14

15

Grönt är skönt 11. Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri, ca 169 12. Clutch, H&M, 299 13. Marmorbord, Åhlens, 1999 14. Blomkruka, Ellos, 49 15. Kudde, Åhlens, 229

154

kr kr kr kr kr


Vad är meningen med livet om det aldrig tar slut? I Janáčeks existentiella drama tar vår besatthet av evig ungdom sig extrema uttryck. Emilia Marty har levt i 338 år. Men nu har receptet på hennes livselixir försvunnit. Hon inleder en desperat jakt som bokstavligt talat går över lik. Dirigent Marko Ivanović och regissör David Radok är båda tjecker, och helt rätt personer att tolka detta känsloladdade verk av sin landsman Janáček. Vi är stolta över att kunna presentera denna opera på originalspråk (för första gången i Sverige!) och dessutom med i stort sett enbart vår egen ensemble. I samarbete med operahuset i Brno.

21 NOVEMBER 2015 – 5 FEBRUARI 2016 Köp biljetter och boka bord på GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00 www.opera.se

155


17

16

19

18

Allt är inte guld som glimmar 20

156

16. Glasbox, Ellos, 199 kr 17. Armband, Pilgrim, 499 kr 18. Värmeljuslykt, Åhlens, 179 kr 19. Värmeljushållare, Åhlens, 149/49 kr 20. Vinkork, H&M, 39,50 kr


Julbordet behöver en kyckling Visst är den traditionella julmaten god, men ofta också fet och ansträngande för magen. Komplet­ tera med en kyckling på julbordet, så ger du gäster­ na ett riktigt magert, nyttigt och gott alternativ. Familjen Lagerbergs kyckling är alltid kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige. Närproducerad och svensk, helt utan konstigheter. Vår kyckling finns både som hel fågel och som olika styckningsdetaljer, naturell och med olika kryddningar. Leta efter Familjen Lagerbergs när du handlar jul­ maten. Det ger dig riktigt fina möjligheter att starta en ny hälsosam tradition – med god kyckling på julbordet! Vill du ha inspiration och tips på hur du kan tillaga och servera ett av de nyttigaste livsmedlen som finns? Gå då in på vår hemsida www.lagerbergs.se och ta del av recepten som finns där. Och låt dig väl smaka! Konsumentkontakt: 0456-65 00 00

I säkert förvar utan inlåsningseffekter! SupplyPoint lagerautomater - ett marknadens bredaste system för rationell och säker lagerhantering. Förvara till exempel skärverktyg, handverktyg, glasögon och skyddshandskar. Alltid tillgängligt samtidigt i säkert förvar. Mycket enkel och intuitiv hantering, inbyggd automatik för beställningar med mera.

SupplyPoint Lagerautomater sparar pengar åt er! Köp-hyra-leasing - vi erbjuder fördelaktiga finansieringsalternativ.

Vi skapar tid och rum Edge Technology AB Kista | Sala | Värnamo 0224-370 50 | www.edgetech.se | info@edgetech.se

157


22 21

Rött har aldrig känts mer rätt 21. Doftstickor, Rituals, 265 kr 22. Näsduk, MQ, 199 kr 23. Ullhatt, MQ, 399 kr 24. Playground av Lars Kepler, ca 187 kr 25. Morgonrock, Åhlens, 299 kr

23

25

24

158


159


27

26

Trärent och naturliga material 28 26. Pläd, Åhlens, 199 kr 27. Skärbräda, H&M, 199 kr 28. Läderväska, & Other Stories, 950 kr 29. Äventyr i Svenssonland, Seriemördaren Peter Mangs av Joakim Palmkvist, ca 192 kr 30. Handskar, Åhlens, 399 kr

30

29

160


En mer avancerad ekonomi, i Sverige och utlandet, kräver en mer engagerad rådgivare. Hos oss möter du experter och specialister som hjälper dig med allt från ax till limpa. Vi tar hand om komplexa frågor och vägleder våra kunder utifrån deras specifika behov gällande: • • • • • •

Korrekt redovisning av tillgångar från utlandet Planering av utlandsflytt Genomtänkta och väl förberedda generationsskiften Ägarplanering och bolagsstrukturer Försäljning av bolag Förmögenhetsförvaltning

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Stortorget 11, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Vi går vår egen väg 161


Operationell leasing är inget för mig....eller? Du har hört talas om operationell leasing, men tror inte att det passar din verksamhet. På grund av vad då? Eftersom du är för liten och operationell leasing endast passar större organisationer? Men du, det stämmer inte. Oavsett om du är egenföretagare eller tillhör en internationell koncern så är operationell leasing ett alternativ. Med denna leasingform får du fordon till verksamheten, men du behöver inte tänka på varken service, reparation, däck eller administration. Dessutom kan du sprida kostnaderna och frigöra rörelsekapital så att du kan fokusera på verksamhetens tillväxt. Vill du veta mer om operationell leasing? Besök leaseplan.se eller ring oss på 08-470 26 00 så berättar vi.

leaseplan.se 162


DAGS ATT EFFEKTIVISERA? Den enskilt viktigaste förutsättningen för en effektiv verksamhet är att all relevant information finns tillgänglig och kan uppdateras där och då du behöver den. Oavsett om du befinner dig på kontoret, hemma, på resande fot eller hos kund.

1 2

ÖKAD EFFEKTIVITET SAMVERKAN MELLAN AVDELNINGAR

Vi har en samlad lösning med såväl CRM och affärssystem som business intelligence. Med Endeavors systemlösning har alla dina medarbetare tillgång till de verktyg som de behöver för att samarbeta och hantera hela verksamheten: Från sälj, ekonomi och leverantörer till projekthantering och tillverkning, med den insyn som krävs för att fatta smarta beslut. Överallt, dygnet runt.

3 4 5

FULL KONTROLL BÄTTRE SERVICE EN SAMLAD LÖSNING

Låter det intressant? Kontakta oss om du vill veta hur ditt företag kan effektiviseras.

www.endeavor.se

info@endeavor.se

+46 31 40 68 80

,

Enskilt avlopp Kretsloppsanpassat

Är du typen som tänker lite längre? Våra miljövänliga lösningar för enskilda avlopp passar dig som tänker långsiktigt, och längre ändå. BAGA ger dig bästa möjliga avloppsrening med enklare installation, trygga garantier och serviceavtal som faktiskt betyder något.

www.baga.se

163


164


intervju charlotte perrelli

"Jag kommer alltid att ha ett ben kvar i myllan" Med ”Tusen och en natt” var hon den fjärde svensken att vinna Eurovison 1999. Sedan dess har mycket hänt. Nu är Charlotte Perrelli dubbelt aktuell med ny show och boken ”Charlottes gravidbok”. TEXT: ANNELIE ENGLUND

J

ag har fått jobba hårt för att göra den här resan på egen hand, säger Charlotte Perrelli när vi träffas en tidig höstdag på Grand Hôtel i Stockholm. Att vi ses just här är ingen slump. Charlotte är just nu i full färd att starta repetitionerna inför den kommande julshowen som ska sättas upp på Grand. Affärsresenären har fått dagens sista intervjutid. Under eftermiddagen ska hon köpa en ny gitarr. Att spela själv i en show har hon inte gjort på 20 år. – Showen ska bli spektakulär, annorlunda och överraskande. Jag ska inte bara stå och sjunga rakt upp och ner. Nej, jag vill att det ska vara färgsprakande, olika moment som kanske inte är det som man förväntar sig. Tanken är att man ska gå där ifrån och känna sig upprymd och ha den där wow-känslan.

unnar mig saker som är vackra och lyxiga som har blivit en passion att förgylla livet med står jag fortfarande med en fot kvar i myllan. Jag är på ett sätt väldigt dubbel. För mig utesluter inte det ena det andra eller vad man ska säga. Möjligheten att tjäna pengar har gett mig möjligheten att hjälpa och ge till andra som har det svårt. Jag gör flera resor varje år till tredje världen där jag jobbar hårt för de utsatta. I mars byggde jag ett hus för en familj som innan bara haft ett plåtskjul. Hade jag inte jobbat på det sättet, jobbat hårt, så hade jag inte haft möjlighet att hjälpa, säger Charlotte och fortsätter: – Sen är jag väldigt mycket mamma till mina tre barn och en stor del av mitt liv är barnen. Det blir mycket så att livet är uppdelat i jobbet och barnen. Jag har aldrig varit någon sån där krogtjej så det är mycket fokus på vad dem befinner sig i livet och vad dem brinner för.

Showen ska följa Charlottes egen musikresa, från dansbandsartisten till de musikaler och musik som hon skapar idag. – Jag började turnera redan som tolvåring i folkparkerna med dansbandet. En av mina mest spelade låtar är till exempel inte en melodifestival-låt som man kanske skulle kunna tro. Utan en sång som de flesta känner igen när dem hör den, Jag är tillbaks men inte förknippar med mig. Så det blir en musikresa, med inslag av jonglörer, storbild, ja jag vet inte allt. Jag kan lova att det blir något extra. Tänk Las Vegas i liten skala. Sen kommer jag öppna upp lite mer än vanligt, vara mer privat och visa en del från min familjs julfirande. Charlotte Perrelli är inte bara aktuell med sin egen show, i september släppte hon även en ny bok, Charlottes Gravidbok och en klädkollektion ”Perrelli street wear” för yngre killar som hon designat tillsammans med sina två äldsta söner. Hur skulle du beskriva dig själv? – Jag är en ganska vanlig person, uppvuxen i myllan. Som fått jobba hårt och som gjort sin resa på egen hand. Det har varit lite trägen vinner. Även om jag

Du har även släppt en gravidbok, hur kommer det sig att du skrivit den? – Jag har ju skrivit två träningsböcker tidigare och från början så kom tanken om att jag skulle skriva en bok om träning under graviditeten. Så jag började och plåtade den under graviditeten med Adrian min yngsta son. Vi åkte till Miami och vi började sätta bildtexterna tillsammans med min PT som hjälp till just med dem avsnitten i alla mina böcker. Så när jag kommit igång insåg jag att det inte var en ren träningsguide jag skulle skriva. Utan en gravidbok som jag själv saknade. Det fanns gravidböcker absolut, men inte en med bilder som kändes peppande och som samtidigt ger något mer, något djupare. Det finns mest renodlade faktaböcker som är jättebra om man söker efter specifik fakta, men inte en som innehöll lite både och. Ålder: 40 år. Bor: Djursholm norr om Så boken fick en ny vändning. Charlotte Stockholm. ville skriva något som var mer personligt. Familj: Maken Anders och Hon är tydlig med att hon själv inte är tre pojkar 11, 10 och 2 år. någon form av expert utan en lekman, en Aktuell med: Julshow på mamma till tre pojkar. Grand Hôtel och boken – Jag delar med mig av mina Charlottes Gravidbok.

Charlotte Perrelli

▶▶

165


"Jag har alltid klämt in jobben med skohorn. Det känns tråkigt att jag skulle behöva göra folk besvikna för att jag är lite förkyld" erfarenheter som jag tror att väldigt många kvinnor går igenom men som vi inte pratar om så mycket. Massa konstiga tabuområden som många inte vågar eller vill dela med sig av. Så när man börjar skrapa på ytan så inser man att många fortfarande tror att man kan planera och styra sitt liv in i minsta detalj, och tror man också att man kan skjuta på barnafödandet hur långt som helst. Så det fanns många saker inom det här området som jag ville belysa. Som offentlig person i sammanhanget kände jag att kunde belysa vissa saker och våga säga att det är okej att prata om. Att man inte behöver skämmas. Så boken berör alltifrån missfall till babyblues där jag har blandat mina erfarenheter med mer faktarelaterad information plus träningen. Bland annat finns ett långt avsnitt med Gudrun Abascal som skrivit många böcker själv och förlöst mina tre barn, men hon lyfter också många frågor som jag tycker känns nytt och som blev väldigt bra. Så man kan säga att boken fick en vändning under arbetets gång. Jag kände att jag var tvungen att göra boken ärlig hela vägen. Det kändes inte aktuellt att göra något halvt utan det var viktigt för mig att göra något på riktigt. Jag hoppas att jag kan hjälpa någon annan. Drabbas man inte själv så är det mycket som man aldrig hör talas om. Charlotte berättar att hon själv drabbades av upprepade missfall och kände sig väldigt bortkommen. Hon började googla på ord som hon aldrig hört förut. Hon kände att det är svårt att komma åt informationen när man behöver den och att den tidigare enbart funnits där för kvinnor som redan blivit drabbade. – Sitter man och pratar med kvinnor som passerat 35 så inser man att nästa alla drabbats av missfall, kanske till och med vid ett par tillfällen. Vissa kanske har haft så tidiga missfall att de knappt vetat om det. Men det är mer ovanligt att inte fått missfall än tvärt om. Trots det så pratar vi inte om det. Charlotte själv har drabbats av tre missfall, ett före yngste sonen Adrian där hon vaknade och upptäckte att hon blödde. När sonen var 10 månader var det dags igen. Hon repeterade till musikalen Evita och kände plötsligt hur gravidsymtomen började avta. Fostret hade dött i magen. Hon råddes att låta kroppen ta hand om det på naturlig väg. Det tog tre veckor innan kroppen stötte ut det som fanns i magen. Under tiden fortsatte hon att repetera. – Jag kunde inte sjukskriva mig och vad skulle jag ha gjort hemma. Jag har nog alltid haft en hög arbetsmoral, sen kan man kanske ifrågasätta den vid sådana här tillfällen. Men generellt så gillar jag det. Jag har alltid klämt in jobben med skohorn. Det känns tråkigt att jag skulle behöva göra folk besvikna för att jag är lite förkyld. Var kommer den höga arbetsmoralen ifrån? – Jag vet inte riktigt, men hemifrån skulle jag tro. Mina föräldrar har alltid jobbat hårt. Sen är det väl känt bland smålänningar att borra ner huvudet och jobba på, det kanske sitter så djupt rotat i våra gener, säger Charlotte och skrattar. Det är inget som jag har funderat på.

166

Charlotte började sin artistkarriär som sexåring då hon ställde upp i sin första talangtävling. När hon var nio började hon sin bana som musikalartist. Sen har det bara fortsatt, hon har undervisat andra i klassisk gitarr som tolvåring och gick musiklinje i skolan. – Jag började försörja mig och sjunga i dansband när jag var 13 år. Började du sjunga i dansband som 13 åring? – Ja, då började jag turnera. För mig har det aldrig funnits något annat. Det har alltid varit musiken till 100 procent. Det är nästan lite konstigt men jag har aldrig sett eller drömt om att göra något annat. Det har varit tufft många gånger men jag har aldrig ångrat mig. Jag är väldigt lyckligt lottad som fortfarande kan jobba med det jag älskar. Även om jag gör mycket annat, skriver böcker och släpper klädkollektioner så är det musiken som jag alltid kommer tillbaka till. Finns det något annat du skulle vilja prova på, eller drömmer om? – Som artist är man aldrig fullfjädrad även om man tittar på Melodifestival-vinster och musikaler som fått fantastiska recensioner. Men om det skulle vara någonting så är det att få testa på teater eller film. Det skulle jag vilja testa, och drömmar måste man ha. Som du berättade så började du jobba och satsa i unga år. Hur är det med dina barn, skulle de få åka på turné till exempel? – Haha, jag har tänkt tanken, mina äldsta är snart lika gamla som jag var då. Det är ju jättesvårt att svara på. Men jag känner absolut igen drivet i mina barn. Kanske framförallt i den äldsta som lever för fotbollen och älskar det. Han är väldigt duktig och reser redan en del. Sen är det precis som med musiken. Det är väldigt få som lyckas så där vet man aldrig hur det går. Jag är väldigt stöttande, följer med när det går. Jag står ofta och gärna vid sidan av planen. Men han vill så mycket själv så jag behöver inte pusha, snarare hålla honom tillbaka. Han sporrar sig så bra själv och det är en fin balans. Sen måste vi prata lite om bröllopet. Du är nygift sen i slutet av sommaren. Hur kommer det sig att ni valde Frankrike? – Vi är båda väldigt förtjusta i Frankrike, Adrian kom till där och när vi tittade runt hittade vi en plats som vi gillade där vi kunde ha festen och bo, allt på samma ställe. För oss handlade det mer om en känsla. Vi har båda varit gifta tidigare och vi har stora familjer. Att ha det i Sverige kändes ohållbart. Sen jobbar alltid vi när andra är lediga, så att ställa till med fest kräver alltid väldigt mycket. Därför gillar vi att slå på stort när möjlighet ges oavsett om det är barndop eller födelsedag. Så vi ville ha en fest med vänner och de närmsta, familjen och våra föräldrar, och så hade vi fest en hel helg. Det blev otroligt lyckat, från lunchen inne i Paris till bröllopsfesten med dans på borden, alla bjöd verkligen på sig själva. Det var helt fantastiskt.


167


PROFESSIONAL Den snabbaste vägen ... ... till perfekt kaffenjutning GIGA X8 Professional imponerar med sitt enkla driftskoncept och är överallt oumbärlig där tiden är kort och kraven höga. Tack vare den unika hastighetsfunktionen tillreder maskinen även stora muggar kaffe till bästa möjliga resultat på kortast möjliga tid. JURA – If you love coffee

GIGA X8 Professional

www.se.jura.com

Söker du mer än bara yta? Personligt engangemang gör hela skillnaden. Newoffice arbetar i första hand med uthyrning av kontor, butiker, lager och industrilokaler från fastighetsägare och från hyresgäster som vill flytta i förtid. Vi tar oss an allt från större projekt till mindre styckelokaler. Vi lotsar även lokalsökande företag till nya lokaler. Genom Newproperty erbjuder vi specialistkompetens inom såväl sälj- som köprådgivning av kommersiella

newoffice.se

Affärsresenären liggande.indd 1

168

fastigheter och genom Newstay arbetar vi med förmedling av andrahandsbostäder till juridiska personer. Framgång handlar ofta om att välja rätt partner – vårt team har kunskapen, erfarenheten och kontaktnätet. Och ett personligt engangemang! Kontakta oss redan idag så berättar vi mer, telefon 08-665 68 80 eller läs mer på respektive hemsida nedan. Välkomna!

newproperty.se

newstay.se

2015-11-03 12:20


Best i Kalmar

Golfpaket • 1 natts logi • Frukostbuffé • 2 rätters middag (exkl. dryck) • 1 greenfeebiljett

1195:-

per person i dubbelrum 200:- enkelrumstillägg

För att se vilka banor; www.kalmarsundhotel.se/golf.aspx • Konferens • Nöjespaket

• Weekendpaket • Sommarpaket

Boka på 0480-480 380 kalmarsundhotel.se

Läs boken ”Överlista din cancer” Du beställer den enkelt på: www.mednature.se

En mycket läsvärd bok om alternativa behandlingsmetoder. Skriven av

218:-

inkl. moms, exkl. frakt

De preparat och metoder som beskrivs i boken är inte kliniskt testade i Sverige. Effekterna av dem kan därför inte styrkas annat än genom de personliga upplevelser eller påståenden som citeras i boken.

Vi söker återförsäljare! MedNature Adductor Group AB Hammarbacken 4 A, 191 49 Sollentuna Telefon: 08-522 046 61. www.mednature.se

Diplomerad controller Utvecklingen går från renodlad ekonomistyrning mot en bredare verksamhetsstyrning, vilket ställer stora krav på bred kompetens.

StockholmsBuss

Utbildningen omfattar 5 block på sammanlagt 10 dagar: • Ekonomisk uppföljning och analys • Ekonomiska kalkyler • Styrmodeller • Ekonomiska risker, Företagsvärdering, Presentation del 1 • Presentation del 2, Controllerns roll, Diplomering Utbildningsstart: Stockholm22 20oktober oktober| Stockholm | Göteborg 25 22 februari oktober Göteborg Anmälan och läs mer på www.taurusekonomi.se

169


lounge mat & dryck

Foto: FRIDA WISMAR

Sveriges bästa hemmabagaren 2015 För ett par veckor sedan stod det klart att Linus Larsson är Sveriges bästa hemmabagare 2015 i TV4:s Hela Sverige bakar. Som vinst i programmet får vinnaren ge ut en alldeles egen bakbok – och nu är den alltså här, Baka med Linus. Linus motto är enkla recept och snygg finish, han vill inspirera och visa att det inte alls behöver vara svårt att baka både gott och vackert. Boken innehåller allt från klassiker som hallongrottor och lyxiga chokladbollar till mer avancerade bakverk som popcorntårta.

Foto: CLAES HELANDER

Önskebullen är en stjärna Varje år säljs miljontals lussebullar i Sverige, i år ville Bonjour, i julens anda, skänka dem en extra betydelse. I samarbete med Min Stora Dag har man därför tagit fram Önskebullen. En saffransbulle i form av en stjärna, precis som stiftelsens välkända logotyp. För varje bulle som säljs går en krona oavkortat till att uppfylla sjuka barns önskningar. – Genom att samarbeta med Bonjour når vi ut till fler och andra människor än vi gör i vår dagliga verksamhet. Det är ett modernt sätt att arbeta på och något vi hoppas kunna fortsätta med, säger Marie-Louise Scholdtz, Marknads- & Insamlingsansvarig på Min Stora Dag.

Vilda läckerheter blandat med klassisk julmat på Tyrol Mellan den 20 november och 20 december dukar Tyrol upp vilda läckerheter på sitt anrika julbord för 32:a året i rad. Några utav nyheterna på det 35 meter långa julbordet är lappländsk blodpudding, norrlands akvavitgravad lax, gin- och enbärssill, saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa och krusbärssorbet. Tyrol har ett nära samarbete med trogna leverantörer från de lappländska vidderna för att hitta de finaste råvarorna till sina drygt 200 smakupplevelser. Sedan 2011 erbjuder man även en veganmeny med förrätter, varmrätter och efterrätter.

170

Öl med smak av tequila Desperados är världens första öl med tequilasmak, ett annorlunda öl som är en självklar sällskapsdryck men också fantastisk till kryddstarkare mat som texmex och asiatiskt, gärna med inslag av ingefära. Smaken är fruktig med sötma och tydlig karaktär av citrus, inslag av ingefära och örter. Artikelnummer 88165, en flaska på 33 cl kostar 19,30 kr/st.


lounge nöje

På Astrid Lindgrens födelsedag – lördag den 14 november – öppnades hennes bostad på Dalagatan i Stockholm upp för allmänheten för en mindre krets. Lägenheten på Dalagatan 46 var Astrid Lindgrens hem från 1941 fram till hennes död år 2002. Den rymmer många berättelser, om hennes privata liv och yrkesverksamma liv. För Astrid Lindgren var hemmet den privata sfär som tillät tid för reflektion, tystnad och ensamhet. En plats präglat av den anspråkslöshet som var typisk för Astrid Lindgren. Lägenheten har använts mycket sparsamt under de nästan fjorton år som gått sedan Astrid Lindgren gick bort och den har av arvingarna bevarats i oförändrat skick. Nu blir den ett öppet författarhem genom ett samarbete mellan arvingarna, fastighetsägaren och Astrid Lindgren-sällskapet, som fått uppdraget att sköta visningarna. Det kommer att vara förbokade visningar för små grupper och det kommer till att börja med att röra sig om två dagar i månaden. Allt arbete sker på ideell grund.

Astrid Lindgrens skrivbord på Dalagatan 46. Foto: SALTKRÅKAN AB

Astrid Lindgrens hem öppnar för allmänheten

Klassiker och ny design hos Svenskt Tenn Nu doftar det av Svenskt Tenns egen teblanding och mjuk pepparkaka i tesalongen hos Svenskt Tenn. Dekorationerna är framtagna och i Strandvägsgalleriet har det skapats julstämning i en inbjudande hemmiljö med den traditionella julen som utgångspunkt. Det är uppdukat till middag och i granen hänger nya julgransdekorationer. Erika Pekkari, Carina Seth Andersson och Birgitta Löwendahl är några av de formgivare som varit med och skapat Svenskt Tenns dekorationer i år. Svenskt Tenn lanserar även andra nyheter denna jul, både historisk formgivning av Josef Frank och av samtida formgivare. På det dukade bordet ligger en ny färgställning av Josef Franks mönster Celotocaulis i ljusgrått på vit botten, som senast var i produktion på 1980-talet.

Jan Lööf – 75 år av dumheter Deep Purple till Liseberg Den 15 juni nästa år har du chansen att se de brittiska hårdrockspionjärerna på Lisebergs stora scen. Bandet har varit aktiva i snart 50 år, sålt över 100 miljoner skivor och spelat på slutsålda konserter jorden runt. Smoke on the Water är bara en av låtarna i deras omfångsrika repetoar.

I år fyller den folkkäre barnboksförfattaren Jan Lööf 75 år, i samband med detta ger Kartago Förlag ut praktverket Jan Lööf – 75 år av dumheter. I boken berättar han för första gången om sitt arbete, sitt liv, om sina inspirationskällor, hur han kommit på historierna och hur han skapat bilderna, och mycket annat. Under sin karriär har han lyckats undvika intervjuer och att själv stå i rampljuset samtidigt som han bland annat skrivit ett trettiotal böcker, gjort skivomslag, tv-serier och filmer. Boken innehåller tidigare opublicerade arbeten och några av Jan Lööfs vänner och kollegor, som Lasse Åberg, Carl-Johan De Geer, Ingrid Edström och Robert Gustafsson berättar även anekdoter.

171


RETAIL - en prioriterad samarbetspartner för fastighetsägare, butikskedjor och konceptägare vilka planerar att utveckla, etablera eller förnya sina kommersiella verksamheter. Genom kompetens och erfarenhet från mindre butiksprojekt till stora köpcentrum, erbjuder RETAIL en unik kunskap om människor

och trender och hur man uppnår förbättrad konkurrenskraft och ökat värde.

BOSTÄDER

RETAIL

KONTOR

INDUSTRI

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR www.ssark.se

172


Kors & tvärs BETESMARK

GLASSORT I SKÅNE

BRÖDERNA ANDERS OCH DAN PÅ SCEN

EFTERFÖLJARE

PÅ DEN HAR DJUR SOMMARBETE

© Melon Produktion DE ÖPPNAS INNAN DE ÄTS

PLACERAR EN MAN PÅ MÅNEN

SKATTAR INTÄKTER FLUKTA SLAGORD

SMIDER MEDAN JÄRNET ÄR VARMT

JOBBSAMLINGARNA MED MAT OCH DRYCK

HAR EN FÄRGAD HÄST

PÅ BIL I HÄRNÖSAND FÖRR

FÖRUT PÅ EN TANKER

ÄR OBEVUXNA KLIPPOR I SKÄRGÅRD

STÄMDES ARVSANLAGET ÄR VÄL APELSIN

SLUMPAR

TA TAG

DE SYNS MITT I KEDJORNA

GENOMKÖRARE VID KAJ

VAR EN ANDERS I FRYSHUSET BRUTAL

NAGELBITAREN

ÅMYNNINGARNA

SJÄTTE TON I C-DURSKALA

HÄNDER IBLAND DÅLIG TRALL

OBLIGATORIUM

HOPPAS ÖVER

ÄR OVIKT HUNDRING

PYRAMIDALA

DEN SITTER I EN BÅGE REGISTRERADE PINGLAR VI MED

DEN ÄR EN KRINGLA

SÄTTER FART SKYDDAS AV EN KAPSEL

ANHÅLLER

FRYSA

PLACERA I HIERARKI

VID DET LAGET

HAFFA

ÄR NICK

HAR PLAN SOM KÖRTS PÅ MARK PÖL GÅR ÖVER BORD

FIXAT

HANDLAR JAPAN MED

LUFTA SPETS

KORGEN I KREML

BITA PRÖVAR KONSUMENTTVISTER BÅLREST

VAPENLÅSEN

LÅG OCH GNAGDE

AV HÖG BÖRD SARGAD LIGA I AMERIKA

HÖGT VÄRDERAD DET SYNS I SKIFTET

SYSTER

KAN MAN MED MOPPEN

VÖRDAT GÖR RENT HUS I KRIGSFARTYG FÖRR SÄTTER GRÄNSER

DET STARTAR LÖFTESRIKT

LÅNGBEN VÄRMER BAGGE

DE HAR BOSS PÅ GOLVET

GÅR UPP I LEDNINGEN

YTTERDEL SKÄRMBILD SKARVAR REJÄLT

SNATTRAR I DAMM

DEN ÄR TVÄRTOM

CHICAGOGANGSTER

FÖLJER LAGEN

ANDRA PERSON SINGULAR HANDLEDER

I VÅR TID DYNASTI KLÄCKER GOURMET UR SIG

DUMT PÅHITT

STJÄRNA MED ANSPRÅK ÄRKENÖT BÄR BLÅ BÄR HÖRS MELLAN ETT OCH TRE KLABB

SENT OMSIDER ANVÄNDS TILL FJUTT

VÄRPTE

SÄTTA PÅ SPEL KALLAS NOLLA RAGGA

ÄR EN LITEN BIT

TALAR UTAN TÄCKNING

MITT I STORMEN

VINN BOKEN BAKOM STYRELSESCENEN Bolagsstyrningen har förändrats och professionaliserats främst de senaste 20 åren. Boken Svensk bolagsstyrning framväxt och framtid utreder hur detta gått till. Elva författare har bidragit till en större krönika som gör nedslag i viktiga händelser under perioden 1991-2011. Intresseorganisationen StyrelseAkademien tog fram boken lagom till att de fyllde 20 år 2011. Författare: Rune Brandinger, Lars-Erik Forsgårdh, Sussie Kvart, Per Lekvall, Peter Malmqvist, Sophie Nachemson-Ekwall, Öjvind Norberg, Margaret von Platen, Ulla Reinius, Nils-Eric Sandberg och Carl Uggla. SKICKA UR KLIPP T KORSORD TILL: La Prensa Box 145, 125 23 Älvsjö

173


Stoppa smutsen i entrén...

Kåbe Skrapgaller Halkskyddslister av pressat stål eller gummi Normalt ligger skrapgallret utanför entrédörren. Om möjligt över en djupare försänkning där smutsen kan samlas under lång tid utan att gallret behöver lyftas för rengöring. En bra hjälp speciellt vintertid då människor som går in i en byggnad är mer medvetna om väderleken och redan här kan börja stampa av sig smutsen. Skrapgaller finns i flera olika utföranden.

Kåbe Original Kulör Samma goda funktion med andra möjligheter! Kåbe Originalmatta Kulör med gummi i grått eller rött alternativt i kombination med Kåbe Originalmatta med svart gummi. Den primära funktionen att stoppa smuts och fukt från att dras in på golven, är fortfarande lika god. Skillnaden är att det finns möjlighet till ett annat färgval eller enkel mönsterläggning när storleken på entrén tillåter det.

...vi har lösningarna! Kåbe Kombi Perfekt där trafik från tyngre vagnar ej kan undvikas!

174

Kåbe-Mattan AB • Sågverksvägen 10A • SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 • Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se • www.kabe-mattan.se

Kåbe Kombi är den damklacksvänliga, slitstarka och rullbara entrémattan som är ett bra alternativ till Kåbe Originalmatta. Kåbe Kombi förses med inlägg av borst, textil eller gummi. Dessa kan även kombineras med varandra i samma matta.


Boka en konsultation innan den 31 december och få 150 kr i rabatt på konsultationskostnaden (ord.pris 500 kr). Ange koden “LE2015” vid bokningen.

LEADING DRIVE TECNOLOGY

Megadyne Nordic AB storsatsar på den nordiska marknaden

Specialremmar

Remskivor, alla typer

Kuggremmar i PU & gummi

Megadyne Nordic AB satsar stort i Norden genom att öppna upp lager i Kristianstad Vi är stolta att nu kunna erbjuda våra produkter med utökad tillgänglighet till våra kunder. • • • • •

Marknadens bredaste remsortiment. All typ av bearbetning av rem, transportband & hjul Snabba leveranser direkt från hyllan Teknisk support Bra logistiklösningar

Transportband

Högpresterande kilremmar

Belagda remmar

Kontakta oss gärna för mer information!

Megadyne Nordic AB | Estrids Väg 15 | 291 65 Kristianstad | 010-130 96 00 | order.se@megadynegroup.com

175


Hyr Oscarsteatern - ge mötet en guldkant Oscarsteatern ger er oändliga möjligheter att genomföra viktiga och spännande möten. Känn känslan av att stå på samma scen som några utav Sveriges främsta skådespelare. Skräddarsy en heldag av möten, konferens eller föreläsningar i kombination med middag i vår restaurang Tredje raden eller varför inte ett mingel i vår vackra guldfoajé? Oscarsteatern är ett levande teaterhus fullt av möjligheter - utforska den ihop med oss!

Oscars

t e at e r n kontakta oss: 08-56 30 54 00 info@oscarsteatern.se www.oscarsteatern.se

Hyr ett levande teaterhus för skräddarsydda möten, konferenser, föreläsningar eller evenemang!

Vill du också resa kvittofritt och slippa göra reseräkningar? Mer kostnadseffektivt, inga företagskort, automatiserat. Använd företagets resekonto för dina reseutlägg. Vill du veta mer, www.travelclearing.se

176


Vill DU vara med och bygga branschen? Sponsring och event ökar från år till år och omsätter 13,5 miljarder kronor i Sverige. Relations- och upplevelsebaserad kommunikation har sedan länge växt förbi både TV-reklam och dagspress. Tillsammans jobbar vi aktivt med att driva branschfrågor samt opinionsbildning i media. Vill du bidra till att bygga branschens utveckling och ingå i det största och mest kompletta svenska nätverket för sponsring, event och evenemangsfrågor? Bli medlem redan idag och ta del av ett fantastiskt erbjudande! Vad väntar du på? Kontakta SEFS på event@sefs.se eller ring 08-410 630 50.

Sveriges äldsta golfresebyrå! Golfresor sedan 1971!

CrossState eVoyce

Välkommen till oss på Kullenberg Golf, vi skräddarsyr gärna Din golfresa!

För att förbättra och förenkla din fakturahantering.

• Alltid valfri reslängd och ingen hcp. begränsning när Du reser med oss. • Alltid rabatt för ”tjejgäng” ! • Golfskola: 990:-/10tim.

Boka vår populära Golfskola under Jerkers ledning på Costa Brava, Spanien & i Aix les Bains, Frankrike.

Maila eller ring för info!

• Datum för höstens populära resor: Aix les Bains, Frankrike: 27/9-18/10 Costa Brava, Spanien: 18/10-8/11

• Boka Din plats på vår exklusiva Sydafrikaresa i januari 2016! Golf, Vinprovning, Safari, mm.

Ring eller besök vår webbsida för mer info!

- Minimal installation. - Lätt att lära och förstå. - Flexibilitet och full frihet. - Backup, säkerhet och kontroll. - Åtkomst överallt och möjlighet till support. Sponsor:

• Saknar Du vårt nyhetsbrev?

• Platser kvar vissa veckor i vår:

Det handlar om en ny fakturatjänst i molnet.

Missa inte våra erbjudanden! Ring, maila eller anmäl Dig via webben!

08 - 556 00 230

i

www.kullenberggolf.se

o ss hittar Du :54 ter B on m

electronic information logistics

Optosweden AB: www.optosweden.se, +46 8 578 604 00 Enhagsvägen 8, 187 40 Täby, Sweden. www.crediflow.se

177


178

I mer än 10 år har CAT Nordic levererat städmaskiner av högsta kvalitet till företag som ställer lite högre krav. Våra kunder har det gemensamt att de efterfrågar ett perfekt och pålitligt städresultat med total kostnadskontroll. Tack vare ett brett produktsortiment och flexibla finansieringsoch hyresalternativ hittar vi alltid en lösning som passar dig. Kontakta oss så berättar vi mer!

clean advanced technology

Stockholm: 08-744 54 44 | Örebro: 019-760 60 60 | Linköping: 013-10 07 10 | Jönköping: 036-18 45 50 | Göteborg: 031-22 15 80 | Helsingborg: 042-12 23 10

www.catnordic.se

clean


Arbeta där du är! På tåget, i bilkön eller över en kopp kaffe på fiket? Vi har alla produkter din ”arbetsplats” behöver för att lyckas! Allt från en enda leverantör - snabbt och enkelt. Direct

Advantage

Butik

Vill du handla direkt till bra priser?

Vill du bli avtalskund?

Handla direkt i butik?

• För små företag och föreningar • 30 dagars öppet köp • Alltid fri retur och prisgaranti

• För större företag med 20+ anställda • Organisationer och offentliga kunder • Avtalspriser och fantastisk service

• 12 butiker över hela Sverige • Personlig service • Hämta direkt

www.staples.se

www.staplesadvantage.se

www.staples.se

179


VINTERKAMPANJ

OMBYGGNADSREA 1/11 - 24/3

Konferenspaket

från 995kr pp exkl moms

Allt ingår! Frukost, lunch, fika, trerätters middag, havsnära logi, konferenslokal mm. Maila bokning@tanumstrand.se för mer info.

Friska salta vindar, ett varmt bad i poolen och en inspirerande stund till solnedgången över havet. I början av april 2016 öppnar vi upp vår nya wellnessavdelning och restaurang med en magnifik utsikt över hav och skärgård. Välkommen på en upplevelse i havsbandet! Tanumstrand hotell & konferens i Grebbestad, 1,5 tim med bil från Göteborg.

Tel 0525 - 190 00 www.tanumstrand.se

SOUND BLOCK

180

SOUND BLOCK


Av småföretagare - med småföretagare - för småföretagare Gör som 21 000 småföretagare redan gjort - bli medlem! Ta del av våra heltäckande trygghetslösningar och ett späckat förmånspaket.

Tillsammans skapar vi ett företagsklimat i världsklass.

www.smaforetagarna.eu 181


PAC K I N G B AG S F O R E V E RY D AY SIT UAT IO N S The Companion series will help you organize your belongings throughout your trip. On the way to new business or when taking the kids to school.

www.sottcay.com 182


”Vi skulle ha haft bättre koll på vår nätverkssäkerhet...” Sparkad IT-chef på känd datingsajt

Dags att ta kontroll ;) Clavister är ett ledande svenskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer nätverkssäkerhetslösningar för telekom och medelstora företag. Några exempel på våra kunder är BAE Systems, Saab, Ericsson, E.ON, DHL, D-Link och Regus. För mer information, besök oss på www.clavister.com/events/affarsresenaren

Clavister AB, Sjögatan 6 J, 891 60 Örnsköldsvik 0660-29 92 00 | www.clavister.com 183


Zaha Hadid Architects

Väsby ligger rätt!

VÄSBY ENTRÉ Upplands Väsbys stationsområde genomgår en renässans där en modern station, bostäder, kontor, handel och service i kollektivtrafiknära läge planeras. Projektet Väsby Entré skapar förutsättningar för en levande stadsdel, en attraktiv station och en stärkt kollektivtrafik. Projektet Väsby Entré är en viktig pusselbit för Väsbys utveckling och tillväxt. Kombinationen av stations- och stadskvaliteter skapar mervärden för såväl väsbybon, pendlaren, som den regionala och internationella besökaren.

184

upplandsvasby.se • 08-590 970 00


Bli Certifierad

Marknads-

ekonom

• Lyft din kompetens • Skaffa dig ett försprång • Öka dina karriärsmöjligheter • Få ett bättre jobb • Tjäna mer pengar

Pris: 290:535:-

Tel. 08-209191, 031-7135580, 040-233511

KREATIVA EVENTS OCH INTERAKTIVA MÖTEN PÅ VISUALISERINGSCENTER C - ETT DIGITALT SCIENCE CENTER MITT I NORRKÖPINGS INDUSTRILANDSKAP

PÅ LÄS MERNTER.SE ERINGSCE

VISUALIS

• Marknadsföring • Försäljning • Marknadsjuridik • CSR • Sociala Medier • Affärsekonomi

• Kursen motsvarar 10 veckors heltidsstudier som med fördel kan bedrivas som deltidsstudier i den takt som du själv önskar studera. • Kursen har ett introduktionspris på 24.900:- exkl moms, flera olika finansieringsalternativ finns. • Varje kursdeltagare får ett omfattande studiepaket med både e-learning delar och kurslitteratur. • En personlig handledare hjälper kursdeltagarna genom de olika momenten. En av Sveriges bästa Marknadsekonomutbildningar kan göra det möjligt! Du läser på distans och bestämmer själv studietakt.

VISUALISERINGSCENTER C Kungsg. 54, Norrköping 011-15 63 30 bokning@visualiseringscenter.se www.visualiseringscenter.se

185


186


Vi är specialister på framgångsrika affärssystem

Orango är specialister på affärssystemen Microsoft Dynamics AX, Microsoft Dynamics NAV, Bison och PRMS. Men framförallt har vi en brinnande kärlek för att utveckla våra kunders verksamhet och hjälpa dem att nå sina mål. Vi finns i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Stockholm. Orango – affärssystem med kärlek | info@orango.se | www.orango.se

187


Sveriges bästa och

En riktig studsmatta med säkerhetsnät

från

säkraste studsmattor! Bäst i test

enligt SP sveriges tekniska forskningsinstitut

4990:-

Prova på och upplev känslan av att hoppa på en riktig studsmatta i någon av våra tre lagershopar.

www.studsexperten.se

Snabb leverans hem till dig!

031-260 290

* North Trampolines studsmattor är alla utrustade med HPS-systemet. Ett världspatenterat säkerhetssystem uppfunnet av svenska ingenjörer med 10 års erfarenhet av studsmattor.

Exklusiva Glasräcken Utan klämfästen

Visat i programmet

Vi nns här för att svara på dina frågor och hitta den lösning som passar bäst för ditt behov. ALUMINIUMRÄCKE

2900:- / från 5 löpmeter, ALLT INKLUDERAT Underhållsfritt Extra starkt glas Hög kvalité och fasta priser

Ditt skräddarsydda räcke skickas 48h efter att du godkänt din beställning. FRAKTFRITT! över 5 meter 188


Mycket mer 채n bara rollups Flaggor, banderoller, gatupratare, monterv채ggar, rolluper, broschyrst채ll, podium med mera.

189


Trött på att få 0% i ränta på dina sparpengar? Hos Lendify.se kapar vi bort den giriga mellanhanden. Istället lånar privatpersoner ut pengar direkt till andra privatpersoner. Det ger dem en bra ränta, och dig en bra avkastning. Lendifys genomsnittlige låntagare har: Aldrig betalningsanmärkningar Medelinkomst över 300.000/år Bra kredithistorik Fast anställning

Våra lång ivare får id ag mellan 3,5 %-8,2% i nettoavka stning

Besök oss idag på Lendify.se Ange rabattkod AFFARSRES för att få 1000 kr extra att investera för. Läs mer på vår hemsida.

*Det finns inga riskfria placeringar. Historisk avkastning är ingen garant för framtida avkastning. 190


Korshags erbjuder rökt och gravad lax, varmrökt makrill, varmrökt sill, såser, sallader, patéer & senap. All fisk färskröks med halländsk alved & enbär. Tillverkat på fina råvaror & med äkta matglädje. Enkelt att tillreda & lätt att tycka om. Producerat i Falkenberg. #korshags #godarematfrånhavet #godarematfrånfalkenberg Servicevägen 3, Falkenberg Tel: 0346-71 57 59, info@korshags.se För information & inspiration: www.korshags.se Följ oss på:

Är ditt företag i behov av ett fordon! Varför inte hyra av oss? Vår fordonspark Lastbilen erbjuder en rad olika typer av transportfordon för alla tllfällen och behov. För information om priser, bilar och var vi finns, besök lastbilen.se eller ring kundtjänst 023-66 30 203.

Officewalker är räddningen för alla kontorsarbetare. Få den motion du behöver samtidigt som du arbetar.

191


nära till kunder och marknad

1,7 miljoner kvm byggklar mark för industri, lager och handel

Illustration av framtida utbyggnad ett samarbete mellan Kilenkrysset AB och Strängnäs kommun mer information på

www.separk.se 0152-297 00 192

0152-244 00


Kontaktpersoner Stockholm Johan Sander 075-246 32 34 jsander@deloitte.se

Private Client Services För privatpersoner och entreprenörer Vi erbjuder global skatterådgivning för privatpersoner, familjeföretag, entreprenörer, företagsägare, riskkapitalföretag och stiftelser.

Mathias Nyhrén 075-246 23 38 mnyren@deloitte.se

I dagens globaliserade värld blir det allt mer vanligt att bo och arbeta utomlands, många äger också en bostad eller har andra tillgångar utomlands. Vårt globala nätverk inom Deloitte Private Client Services säkerställer att de frågor som våra klienter ställs inför hanteras och koordineras av oss oavsett om frågorna uppkommer i Sverige eller i något av de 150 länder där vi erbjuder tjänster inom Private Client Services.

Malmö Mato Saric 075-246 41 66 msaric@deloitte.se

Några exempel på de tjänster vi specialiserat oss på:

Göteborg Alexander Strandberg 075-246 43 41 astrandberg@deloitte.se

• Internationella skattestrukturer för företag och individer • Generationsskiften

• Utlandsflytt • Återflytt till Sverige • Kapitalbeskattning

• Pension och försäkring • Avtal och legala frågor • Frivilliga rättelser

Deloitte är Sveriges Leading Tax Firm 2015 enligt International Tax Review

www.deloitte.se/pcs

Vi har en tradition av stora företag. Nu har vi öppnat en mötesplats för stora idéer. Söker du ett alternativ till storstäderna för en lönsam företagsetablering? Nu är tiden helt rätt att titta närmare på Motala. Genom utbyggnaden av tågtrafiken och utvecklingen av riksväg 50 har vårt läge blivit hyperintressant. Ovanpå detta får du alla fördelar som finns i en lite mindre stad: Lägre kostnader för hyror och mark, ökad tillgänglighet och mindre trängsel, samt attraktivt sjöstadsboende för dina anställda. Vi vill hjälpa dig göra verklighet av dina visioner. Stora som små. För att stötta dig finns vårt Näringslivsbolag Tillväxt Motala AB, vårt nyöppnade Företagscenter med Coffice och en mängd nätverksplatser och arenor som snabbt hjälper dig tillrätta. Välkommen att leva sjöstadsliv du med. www.motala.se

193


wx3 mobil växel

Mer än bara en växel i mobilen wx3 mobil växel ger frihet och valfrihet Operatörsoberoende, terminalfrihet, fungerar över trådlösa nätverk, privat- och jobbnummer i samma mobil… Kom åt växeln från surfplattan, bordstelefonen, konferenstelefonen och andra telefontyper utöver mobiltelefonen och ring med valfri mobiloperatör.

Enkelt och effektivt att använda wx3 mobil växel Få tillgång till flera funktioner i din smartphone. Ladda ner senaste versionen av appen MBX på App Store eller Google Play.

Överblick över kollegors tillgänglighet.

Fullständig samtalshantering inkl. avancerad samtals logg.

Effektiv grupp/köhantering med möjlighet att plocka upp önskat samtal på kö eller skicka det vidare.

Tillgång till avancerade funktioner som hänvisning.

194

MODERNA OCH EFFEKTIVA TELEFONILÖSNINGAR

wx3 Telecom I 08-525 08 300 I sales@wx3.se I wx3.se


Starka koncept För bättre och mer intressant B2B-reklam .

Förändring och utveckling. 

195


RETURADRESS: LA PRENSA AB BOX 145, 125 23 ÄLVSJÖ

DE BÄSTA SMAKERNA

FRÅN NORDEN SERVERAS PÅ EN RESTAURANG SOM FLYGER I 900 KM/H Nya fantastiska Finnair Airbus A350 med en meny inspirerad av nya nordiska smaker. Finnair är det första flygbolaget i Europa som flyger nya Airbus A350 XWB. Prova en ny flygupplevelse på A350.finnair.com

Finnair flyger till 17 destinationer i Asien och över 60 destinationer i Europa. 196

Affärsresenären 11 2015  
Advertisement