Page 1

”Vågar jag prata om min tro?” Tema Nr 2 2017 Utges av Svenska kyrkan i Umeå

PÅSKÄGG

HELA PÅSKSTORYN I ETT PÅSKÄGG SAMTAL SOM VÄG FRÅN SAMMANBROTT UMEÅS FÖRSTA DROP IN-DOP

”Höns är så sällskapliga” Matilda Audas Björkholm gjorde verklighet av drömmen att ha höns

tidningen spira nr 2 2017

46

gudstjänster i påsk

1


VÄLKOMMEN

Johan Glans, Jesus och himla massa ägg ”Mest ägg egentligen, det kommer handla till 90 procent om ägg.” Komiker Johan Glans monolog om påsken lär cirkulera även i år. En kristen talesperson kontaktar en pr-byrå för att få hjälp att uppmärksamma högtiden när frälsaren dör och uppstår. Och svaret är: kycklingar, hönsfjädrar och ägg! Det är väldig roligt, och kanske inte så långsökt som det låter. Spiras påsknummer handlar också om ägg. Följ med till familjen Audas Björkholm där tio kycklingar flyttade in i vardagsrummet. Nu är hönsen både sällskap och ett sätt att vara självförsörjande på ägg. Vi letar också fram några hönsfåglar i Bibeln. Visste du att Jesus jämför sig själv med en höna strax innan hela påskdramat bryter ut? Och själva påskberättelsen – förräderiet, döden och uppståndelsen – kan faktiskt återberättas med hjälp av hallonlakritsskallar, gelefiskar och annat godis i ett påskägg. Trots den lättsamma formen består förhoppningsvis storheten i berättelsen. Oavsett vad man tror om Jesus finns ju personer och situationer att spegla sig i när livet ställs på sin spets. Och så den kanske viktigaste uppmaningen av alla: ”Var inte rädda!”

Maränger på kikärtsspad istället för äggvita

Redaktör Ulrika Ljungblahd Ansvarig utgivare Georg Andersson Repro & Tryck Tryckmäklaren i Norr Annonsförsäljning Susanne Wänman 090-349 30 40 susanne@chillimedia.se Svenska kyrkan i Umeå 090-200 25 00 svenskakyrkan.se/umea Omslag: Arne och tuppen Ove Foto: Matilda Audas Björkholm

Ulrika Ljungblahd, redaktör ulrika.ljungblahd@ svenskakyrkan.se

Nästa nummer ute 1 juni

FOTO: MALIN GRÖNBORG

4 Aktuellt Arezo letar hem till tonåringar,

Vardagsläger i kyrkan, TV-gudstjänster 7 Dilemmat Ska jag hålla tron för mig själv? TEMA PÅSKÄGG 8 Tio kycklingar i vardagsrummet 11 3 påsksymboler 12 Hela dramat i ett påskägg

”Jag behövde växa ur mitt dop för att kunna växa i det.” LIZA L LUNDKVIST

22

Präst och sångerska

20

Himmel och människa möts.

BILD: L ARS SEGERSTEDT

2

Kontakt med Spira spira@svenskakyrkan.se Tel 090-200 25 17 Spira, Box 525, 901 10 Umeå Besök: Ö esplanaden 9, 2 tr

Kycklingarnas villkor i matindustrin

INNEHÅLL NR 2 2017

16 Mötet Christian Malmsten 20 Reportage Premiär för drop in-dop 22 Krönika Liza L Lundkvist 24 Mellan himmel & jord 25 Eldsjälen Samtal för anhöriga till dementa 25 Krönika Kenneth Nordgren 26 Bokspalten Lisa Tegby om tre favoriter 27 Korsordet 29 Kalendarium 30 Spira besöker Samtal om vitboken 32 Viktigt på riktigt Mehrzad Solgy

En tidning om livsfrågor och tro från Svenska kyrkan i Umeå, församlingarna Tavelsjö, Teg, Umeå lands, Umeå Maria, Umeå stad och Ålidhem. Spira delas ut gratis till alla hushåll 6 nr per år.

16

CHRISTIAN MALMSTEN

Samtalsterapi blev vägen tillbaka från sammanbrottet.

DOPTAVLAN

nr 2 2017 tidningen spira


MELLAN HIMMEL & JORD

Vem vill du ge ett påskägg?

Romernas nationaldag firas över hela världen. I Sverige bor cirka 50 000 romer. Romani chib är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. Jiddra, tjej och lattjo är ord som även används på svenska.

8

Spira frågar några personer längs gågatan.

APRIL

STIG NILSSON

EVA TJÄDERBORN

JOHANNA JANSSON

– Min fru Elvy får ett ägg fullt av godis. Hon gillar godis av alla sorter, men jag tror att hon bjuder mig på lite också! När vi gifte oss var jag 26 år och hon 22 år och nu har vi haft femtiofem år tillsammans.

– Julie, mitt första och hittills enda barnbarn, ska få ett påskägg av mormor. Hon är åtta månader så det blir inget godis i ägget, men en upplevelse med mig. Kanske något med bad eftersom hon älskar att bada.

– Det blir min sambo som får ägget, men vi gör något tillsammans i stället för godis. En middag på stan och ett biobesök tror jag det blir. Han gillar action och sci-fi och vi har inte riktigt samma filmsmak, men det är ju hans ägg!

Visste du att… ... oblaterna i Umeås kyrkor vanligtvis är glutenfria. Och vinet är alkoholfritt! (Gäller nattvard i Svenska kyrkan i Umeå)

INTE HÖRT I KYRKBÄNKEN

av Lars Segerstedt

En Gud kallas det, som man väntar sig allt gott av och som man i all nöd tar sin tillflykt till. Martin Luther i Den stora katekesen

FRI

till tro

inspirationshelg Luleå 25-27 augusti 2017

Tre dagar med en blandning av föreläsningar, gudstjänster och kultur, med fokus på reformation i dåtid och nutid.

LÄS MER SVENSKAKYRKAN.SE/ LULEASTIFT/FRITILLTRO Foto: Lina Beutler/IKON

Körspåret Kom och sjung! Det blir en glädjefylld dag som avslutas med en svängig konsert. Inga förkunskaper krävs.

Hans Stiglund biskop Luleå stift, Karin Johannesson Uppsala universitet, Tomas Nygren Johannelunds teologiska högskola, Kerstin Wimmer Svenska kyrkans utbildningsinstitut, Jan-Olof Nordström Ideellt Forum i Svenska kyrkan, Tin Mörk Nya sätt att vara kyrka, Carl Axel Aurelius biskop emeritus Göteborgs stift, Olle Carlsson Katarina församling, Per Ragnar skådespelare, Per Svensson Sydsvenskan, Ingrid Lundström Alpa Sverige/EFS, Pär Parbring stiftadjunkt Luleå stift, Celina Falk ungdomsrepresentant i Kyrkornas världsråd, Svenska Kyrkans Unga Arbetsgruppen för kristen tro och identitet, Britta Maarakatt-Labba samisk textilkonstnär, Britta Bergström körsångerska, Martin Luther munk, präst, teolog, reformator – med flera!

VI SES PÅ FACEBOOK!

facebook.com/tidningenspira Foto: Magnus Aronson/IKON

Barnspåret

tidningen spira nr 2 2017

För barn finns också roliga aktiviteter. Upplev och utforska kyrkan och träffa nya kompisar!

En helg för alla! www.svenskakyrkan.se/luleastift/fritilltro

3


AKTUELLT FOTO: ULRIK A L JUNGBL AHD

HALLÅ DÄR FOTO: PRIVAT

ANNA MARKSTRÖM

Ska på vardagsläger i Mariakyrkan. Farid Tavassoli och Omid Alami håller Arezos skylt under en manifestation för ensamkommande ungdomar i Umeå. Arezo betyder hopp, önskan på dari.

Vardagsläger i Mariakyrkan. Vad är det? – Några ungdomar och ledare bor i kyrkan under en vanlig skolvecka. Vi går i skolan och på träningar som vanligt, men äter och sover tillsammans. Du var med på första lägret som ordnades i höstas. Hur var det? – Det var jättemysigt! Man kunde verkligen göra vad man ville - ligga och se på serier i soffan med hörlurar eller spela spel med de andra. Hela stämningen var så mysig. Det fanns inga krav på en överhuvudtaget. Man behövde inte vara på topp jämt utan kunde bara vara sig själv. Och så hade ni några samlingar? – Ja, vi hade tre andakter om dagen. En på morgonen innan skolan, en vid maten och en i slutet av dagen. Det var väldigt bra start och slut på dagen att få tagga ner och ta det lite lugnt och reflektera. Varför vill du vara med igen? – Allt lockar mig! Jag är ju jättemycket i kyrkan redan. Och det är bra att det inte är så många. Max är tolv personer. Sist var vi nog färre. De flesta gick i gymnasiet så jag var yngst. Ulrika Ljungblahd Vardagsläger i Mariakyrkan tisdag-torsdag den 11-13 april. Även Umeå stadsförsamling har haft vardagsläger för ungdomar.

4

Arezo letar hem till tonåringar i Umeå Arezo är ett nytt nätverk som kämpar för att ungdomarna från Afghanistan ska få bo kvar och fortsätta skolan i Umeå, fast de fyller 18 år.

När ensamkommande ungdomar fyller 18 år förlorar de sina gode män och måste lämna sina hvb-hem, där många bott 1,5 år. I flera fall innebär det flytt från stan. – På själva 18-årsdagen flyttas de till en ledig markering i migrationsverkets datasystem. Helt slumpmässigt, utan hänsyn till nätverk eller relationer, säger Christina Hultdin, en av initiativtagarna till nätverket Arezo som bildades i februari. I Umeå uppskattar Arezo att 130 ungdomar fyller 18 år under 2017. – Vi försöker ragga familjer som kan ta emot tonåringar hemma, men vi vill även sprida opinion. Jag tror det är många som inte vet hur flyktingmottagandet kan gå till. Christina och Torbjörn Hultdin har tagit emot Farid Tavassoli som

inneboende. Han skulle flyttas till Boden när han fyllde 18 år, trots att hans lillebror bor i Umeå. – Vi behöver varandra! Nu känner jag mig varmare, som jag är del i en familj, säger Farid. Farid berättar att många ungdomar mår dåligt av väntan. – Alla ungdomar är oroliga och nervösa. Vi vill bli nånting, men många kan inte sova och klarar inte skolan. Det är väldigt bra att flytta till en familj, säger han. Den som inte kan ta emot en ungdom på heltid hemma kan gärna bli vän-familj via Vän i Umeå, tipsar Christina. – Det är inte farligt att ta emot de här ungdomarna i sitt liv. Det är jättefina människor! Arezo är dari och betyder hopp, önskan. Arezo hette också en flicka som försvann under flykten. Hennes bröder bor nu i Umeå. Ulrika Ljungblahd

FLER NYHETER & NOTISER HTITTAR DU PÅ TIDNINGENSPIRA.SE nr 2 2017 tidningen spira


AKTUELLT

Svårt hitta unga som vill ställa upp i kyrkovalet Arbetet med att hitta kandidater till kyrkovalet är nu i sluttampen. Metoder och krav skiljer sig åt mellan nomineringsgrupperna i Umeå.

Senast den 15 april ska nomineringsgrupperna, ”partierna” i kyrkovalet, anmäla sina kandidater inför valet i september. Grupper som Socialdemokraterna (S) och Miljöpartister i Svenska kyrkan (Mpsk) söker framför allt inom sina partier. Kandidaterna ska dela både partiets och kyrkans värdegrunder. – Våra kandidater ska vara intresserade att göra en insats i kyrkan. Vi hittar dem främst i våra föreningar och i gudstjänstgemenskap, säger Roland Samuelsson (S). Förra valet ställde Mpsk upp för första gången i Umeå. Då fick de ihop tre namn på listan till kyrkofullmäktige men hoppas på minst dubbelt så många i år. – Vi har en grupp som heter Gröna seniorer, som är sugna på att engagera sig igen, säger Jan Bergström, (Mpsk). Nomineringsgruppen Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, söker sina kandidater inom kyrkan. – Vårt krav är att personen har ett genuint intresse för kyrkans verksamhet. Annars har vi ganska högt i tak när det gäller åsikter, säger Sune Pettersson (Posk).

42

miljoner kronor samlades in till kyrkans julkampanj. Nu pågår fasteinsamlingen till internationellt arbete. tidningen spira nr 2 2017

FLYTTADE GUDSTJÄNSTEN TILL ISEN PÅ TAVELSJÖN Ett 40-tal personer firade den första gudstjänsten vid den populära isbanan i Tavelsjö. De flesta kom med spark, andra på skridskor och till fots. – Isbanan har betytt oerhört mycket för bygden och vi som kyrka är en del av byagemenskapen, säger Charlotte Thysell, församlingspedagog.

NYA STEG MOT HÅLLBAR KYRKA

Vilka personer ska stå på listorna i höstens kyrkoval? Det arbetet pågår nu för fullt.

Ett problem alla nomineringsgrupper har gemensamt är att hitta yngre kandidater. – Många ungdomar som fanns med på förra listan har blivit klara med sina utbildningar och flyttat. Vi vill gärna fylla på med fler unga! säger Roland Samuelsson, S. Helena Andersson Holmqvist I Umeå kan man rösta i tre val: kyrkofullmäktige (lokalt), stiftsfullmäktige (regionalt) och kyrkomötet (nationellt).

Tv-gudstjänster från Umeå. I början av april spelas fyra gudstjänster in i Umeå stads kyrka. De sänds sedan i SVT2 söndagarna från 30 april till 21 maj.

Vägen mot miljödiplomering fortsätter. I Umeå är kyrkans mål bland annat att: • öka transparensen så det är enkelt att förstå hur kyrkan arbetar med miljö och hållbarhet • ha energieffektiva fastigheter och miljövänlig el • köpa miljömässigt och socialt hållbara varor och tjänster • minska resandet och använda miljövänliga transporter minska miljö- och hälsofarliga kemikalier

DE TONSÄTTER SLÄKTEN SMEDS HISTORIA "Smed" är en ny musikalisk berättelse om familjen Smed. Den börjar när fältjägaren Jonas brakar genom vinterisen 1839 i Vallsträsket och barnen måste Ulf Nordwall spelar auktioneras ut. piano och orgel. – Smeds släkthistoria hade kunnat ta slut här, men i stället uppstår en oväntad kärlekshistoria, berättar Ulf Nordwall, som skrivit musiken till föreställningen som visas i Tavelsjö kyrka den 10 maj och Umeå stads kyrka den 12 maj. – Historien går igen. Det är inte längesedan vi i Sverige sökte oss nya hem för en bättre framtid. Ulf Nordwall, Peter Nordwall och Maria Bervelius har skrivit och framför föreställningen.

5


Gammlia Umeå www.vbm.se

SIXTEN FAGER – BRYTNINGSTIDER

Pågår till 17 september I sitt måleri är han en av de främsta och mest hängivna uttolkarna av den västerbottniska fjällvärlden.

Vår på kyrkogården Gravrättsinnehavare som beställt skötsel på Norra kyrkogården, Västra kyrkogården, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård och Tavelsjö kyrkogård

För att underlätta vårstädningen ser vi gärna att gravlyktor, kran­ sar etc tas bort senast den 1/5 Vi vill påminna om att i minnes­ lundar och askgravlundar kan utsmyckning endast ske på an­ visad plats med gravljus eller lösa blommor i vas. Ljuslyktor och andra föremål undanbedes och kommer att plockas bort av personalen. Vattnet kopplas på när tjälen gått ur marken.

Under vecka 21 planteras vår­ blommor och under veckorna 24­25 sommarblommor för dig som beställt detta. Mer information och priser finns på vår webbplats: www.svenskakyrkan.se/umea. Du kan också nå oss på 090­200 25 20 eller via e­post: umea.kyrkogardsexp@svenska­ kyrkan.se

TISDAG–FREDAG 10–17 | ONSDAG 10–21 | LÖRDAG–SÖNDAG 11–17

6

nr 2 2017 tidningen spira


DILEMMAT

”Jag har nyligen insett att jag har en gudstro. Det känns lite pinsamt att prata om. Ska jag hålla det för mig själv fast jag tycker att jag hittat något viktigt?” Text Helena Andersson Holmqvist

”Ska jag hålla min tro för mig själv?” ANN-CHARLOTTE JOHANSSON

INGELA HJULFORS BERG

Deltar i samtalsgrupp i Svenska kyrkan

Känn in omgivningen och öppna dig när det känns bra. Ta små steg och lita på processen. Det finns ingen mall för hur man bejakar sin tro. Själv har jag haft en tro på Gud ända sedan jag var liten, men blev inte öppen med den förrän för några år sedan. Jag har inte varit omgiven av människor som pratat om andlighet och jag var rädd för andras dömande och mina egna förutfattade meningar. Till slut kände jag en längtan att få dela min tro med andra. Jag sökte mig till kyrkan och blev där bekräftad och stärkt av andra. Sedan vågade jag berätta för mina närmaste. Min mamma svarade ”Jag har egentligen också alltid trott på Gud.” Det var en lättnad att få dela med mig, att inte hålla det hemligt, och jag känner mig stärkt av att inte vara ensam med min tro. Ingen har sagt att de tycker att det är svammel och jag väljer att berätta för människor som är öppna och intresserade av andlighet. Det är en balans mellan att vara snäll mot mig själv och ändå utmana mina rädslor. tidningen spira nr 2 2017

Öppen med alkostopp

”Det är en balans mellan att vara snäll mot mig själv och ändå utmana mina rädslor”

Det är bra om du vågar visa vem du är, men du behöver inte gå ut med det på en gång. Vänta tills du känner dig stark nog. Det gäller ju vare sig det handlar om en tro eller något annat livsval. Jag har bestämt mig för att inte dricka alkohol på ett år och har valt att gå ut med det i blogginlägg och intervjuer. En anledning är att berätta om de positiva effekterna, att jag känner mig friare och gladare. Jag hoppas kunna inspirera och märker att jag fått andra att börja fundera. Jag har fått jättemycket bra respons, men det finns de som blir besvärade och känner att jag ifrågasätter deras livsval. Vi lever ju i ett samhälle med en extremt stark alkoholnorm. När jag gick ut med mitt alkostopp var det flera som kom fram och sa att de inte druckit alkohol på flera år, men inte vågat berätta om det. Ju fler människor som vågar visa vilka de är, desto fler kan vara förebilder och inspirera andra till bra saker.

7


Började med tio kyck i vardagsrummet Familjen Audas Björkholm äter gärna ägg och skaffade därför höns för ett par år sedan. – Jag gillar att vara producent och inte bara konsument, säger Matilda Audas Björkholm. Text Helena Andersson Holmqvist Foto Matilda Audas Björkholm

– KAN VI GÅ ut till hönsen direkt? När det är så här kallt är det risk att äggen fryser, säger Matilda Audas Björkholm och går före till uthuset på gården till familjens 20-talshus i Täfteå. Mitt i hönshuset finns värmelampa och vattenskål och däromkring en blandad skock höns. Den brunspräckliga ölandshönan Mia har valt att lägga sig på sitt ägg så det kan Matilda inte hämta in nu. På en hylla sitter fyra dvärgkochiner som runda, svarta bollar. Två av dem är tuppar och kommer att säljas för att inte konkurrera med den äldre tuppen Sune. Han sprätter iväg längs golvet mot några vita industrihönor som familjen tog emot när de skulle avlivas. – Tyvärr funkar industrihönsen inte så bra i flock. De förstår inte tuppens signaler, så han är på dem hela tiden och pickar, berättar hon och visar på en höna som ser lite luggsliten ut. – Det är intressant att iaktta deras rangordning, men också lite tragiskt.

8

Tillbaka i det varma köket berättar Matilda att det var ett besök hos ena svågern som fick henne att till slut göra verklighet av drömmen att ha höns. – Min svägerska hällde lite filmjölk över torrt bröd och gick ut med till deras kycklingar. Och jag tänkte ”Är det inte svårare än så?”. ETT BESÖK PÅ HÖNSMARKNADEN i Vindeln

”bara för att titta” slutade med att Matilda och hennes man kom hem med tio kycklingar som de placerade i vardagsrummet, eftersom de ännu inte hade gjort i ordning ett hönshus. Så småningom utökades flocken, nu i det färdiga hönshuset med hönsgård. – På våren och sommaren släpper vi ofta ut dem och umgås med dem på gräsmattan. De är sällskapliga och tycker om att springa fritt på gården. Matilda ville ha höns för att det verkade mysigt, men framför allt för att bli självförsörjande på ägg. Varje dag plockar

nr 2 2017 tidningen spira


TEMA PÅSKÄGG

klingar

tidningen spira nr 2 2017

Tema PÅSKÄGG

9


TEMA PÅSKÄGG

Hemma hos familjen Audas Björkholm är hönsen en naturlig del av livet. Av äggen blir det både pannkaka och sockerkaka. Den första kullen kycklingar trivdes bra tillsammans med barnen Astrid och Edith.

familjen in två–fem ägg, stora vita från industrihönsen, vita eller rosaskimrande från ölandshönsen och små bruna från dvärgkochinerna. Flera av hönorna värper även på vintern, tack vare lampan i hönshuset. Och äggen går åt i familjen Audas Björkholm. När Matilda äter lunch hemma blir det ofta omelett eller fil med äggmacka. Familjen äter mycket pannkakor och våfflor och ofta ägg till frukost på helgerna. – Och lite tjusigt är det om jag bakar kaka på sommaren när hönsen äter gräs. Då är gulan så gul att det ser ut som om jag lagt saffran i smeten. TROTS ATT FAMILJEN BOR tvärs över vägen från

en matbutik köper de sällan ägg. – Jag gillar att äggen får reglera det vi gör i matväg. Finns det inga ägg i äggskålen gör vi inte pannkakor den dagen, säger Matilda och pekar på den turkosblå plastskålen, just nu välfylld med ett dussin ägg i. 10

– Jag tror att vi människor mår bra av att få vänta på saker ibland, och äggen får symbolisera det. MATILDA HAR PÅ SIG en kofta hon stickat själv,

Matilda… …om kycklingar: Jag har fått en nyttig distans till kycklingbitar som säljs billigt på mataffären. Det är galet att det ses som vardagsmat. Jag köper aldrig kyckling längre, och sällan annat kött. …om höns: De är enkla och trevliga djur att ha, egna individer och därför intressanta att iaktta. Dessutom är de tacksamma för matrester!

och på bordet framför henne ligger ett annat alster hon håller på att sy ihop. Hon gillar att inte bara vara konsument utan också producent, och hon skulle gärna utöka självförsörjningen. – Får vore trevligt att ha. Jag stickar varje dag och det vore häftigt att använda egen ull till det. Och om vi inte var bortresta stora delar av sommaren skulle jag vilja ha ett trädgårdsland och växthus. Nästa steg i hönsuppfödningen är att se om någon av hönorna får lust att ruva. – Ölandshönsen har låg ruvlust, så vi har inte så stort hopp om dem. Men vi hoppas på dvärgkochinerna. Vi vill absolut ha kycklingar, det vore jättekul! nr 2 2017 tidningen spira


3 påsksymboler i hönsfamiljen

KOM ALLA MINA KYCKLINGAR!

ÄGG, ÄGG, MERA ÄGG

INTE STOLT SOM EN TUPP

Bland Bibelns bilder av Gud som kung, fader och härskare ryms andra. I Matteusevangeliet berättas att Jesus strax före påsktiden säger till de boende i Jerusalem ”Hur ofta har jag inte velat samla dina barn så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna.” Bilden av en hönsmamma förmedlar omsorg och beskydd. Bibelversen inspirerade Lina Sandell Berg att skriva psalmen ”Bred dina vida vingar”.

På ett till synes dött ägg kan skalet plötsligt spricka och en ny levande varelse titta fram. I många kulturer har ägg därför fått symbolisera liv och livskraft. I kristendomen står ägget för Jesus uppståndelse, livet som segrar över döden. Traditionen att äta ägg till påsk beror på att ägg var en av de maträtter som inte fick ätas under fastan, samtidigt som hönorna kom igång med värpningen efter vintern. När fastan var över fanns alltså massor av ägg att frossa i.

Tuppen har genom historien fått symbolisera en mängd olika egenskaper och företeelser. Bland annat har tuppen stått för ljus och uppståndelse, eftersom den gal när den nya dagen gryr och solen går upp. Men i påsktiden symboliserar tuppen framför allt vaksamhet och att hålla fast vid sin tro. I evangelierna berättas att Jesus förutspådde att lärjungen Petrus skulle förneka honom tre gånger innan tuppen gol på långfredagens morgon.

tidningen spira nr 2 2017

11


TEMA PÅSKÄGG

HELA PÅSKDRAMAT I ETT PÅSKÄGG Vad har påsken gemensamt med chokladmynt och geléfiskar? Jo, i de söta och sura godisbitarna ryms hela påskberättelsen från skärtorsdag till påskdagen. Text Helena Andersson Holmqvist Foto Lina Eriksson

Delar bröd och dryck Jesus samlar sina lärjungar till en sista fest, påskmåltiden. De äter bröd och dricker vin som Jesus ger en särskild innebörd. Sedan dess firar kyrkan nattvard, som sägs skapa gemenskap mellan Jesus och de som deltar.

Älska varann! Jesus inleder måltiden med att tvätta sina vänners fötter. Sedan uppmanar han dem: ”Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.” Måltiden inspirerade den tidiga kyrkan att ordna knytkalas som kallades kärleksmåltider.

Säljer sin vänskap När Jesus och lärjungarna ätit går de till Getsemane, en trädgård utanför Jerusalem, där Jesus har ångest, svettas och ber. Då kommer en beväpnad styrka och för bort honom. Lärjungen Judas har förrått honom för 30 silvermynt.

Så dör han Jesus förhörs och döms som upprorsman. Han hånas, misshandlas och korsfästs sedan på Golgota, som betyder skallen. Efter sex timmar dör han. En högt uppsatt man tar hand om Jesus kropp och lägger den i en klippgrav.

12

nr 2 2017 tidningen spira


Bumlingen är borta Efter helgen går flera närstående kvinnor till graven tidigt på morgonen för att smörja Jesus kropp. I evangelierna berättas att den stora stenen är bortrullad och en ängel talar om för dem att Jesus uppstått från döden.

Bjuder på fisk Enligt evangelierna möter Jesus sina lärjungar igen efter att han uppstått. Det berättas att han vid Genesarets sjö ger råd om var de ska få mycket fisk och sedan bjuder på bröd och glödstekt fisk på stranden.

Fred, frid och helhet ”Frid över er” hälsar Jesus efter uppståndelsen. Shalom betyder fred och frid, men också helhet. Enligt kristendomen gör Jesus död och uppståndelse människans relation till Gud, andra människor och skapelsen hel igen.

UPPLEV PÅSKEN I KYRKAN SVENSKAKYRKAN.SE/UMEA/PASK tidningen spira nr 2 2017

13


TEMA PÅSKÄGG

ÄNGELN SA TILL KVINNORNA

NNNNN JESUSnnnnn allt är kä rlek rst av en Stö

allt är kä rlek rst av en Stö

allt är kä rlek rst av en Stö

allt är kä rlek rst av en Stö

allt är kä rlek rst av en Stö

allt är kä rlek rst av en Stö

allt är kä rlek rst av en Stö

SO M BLEV KO RSFÄST Han är inte här han har uppstått så som han sa

LÄS HELA BERÄTTELSEN MATTEUS EVANGELIUM, KAPITEL 28 14

nr 2 2017 tidningen spira


Alma Jonssons stiftelse för studerande ungdomar i Umeå sista ansökningsdag, 30 april Stipendium utdelas till ”mindre bemedlade, studiebegåvade, nyktra och skötsamma studerande ungdomar, bosatta inom Umeå stads-, Ålidhems, Umeå Marias, Tegs, Umeå lands- och Tavelsjö församlingar, att av dem användas för vidareutbildning”. • Sökanden med ideellt engagemang har prioriterats de senaste åren

Pilgrimsvandring 3-5/6 Tavelsjö-Sörfors

Möte med varandra, naturen, Gud och dig själv. Vi delar andakt, måltider, tankar och tystnad under tre dagar. Vandring i lätt till medelsvår terräng. Dagssträckorna varierar mellan en och två mil. Vi sover på liggunderlag i bönhus och kyrkor efter vägen. Vi går med dagryggsäck, övrig packning skickas med följebil. Begränsat antal deltagare Mat och logi: 500 kr Anmälan senast 19 maj Mer info och anmälan: Ingela Eriksson ingela.m.eriksson@svenskakyrkan.se eller 0930-399 35

• Stipendiemottagare får fylla högst 26 år under innevarande år • Utdelning sker vid kyrkofullmäktiges vårsammanträde

Välkommen som medvandrare! Arr: Sörmjöle EFS-förening, Hörnefors församling, Svenska kyrkan i Umeå och Sensus

Ansökningsblankett och mer information finns på www.svenskakyrkan.se/umea. De kan även beställas från anneli.brage@svenskakyrkan.se eller via telefon, 090-200 26 34

pre m

iär

i um eå !

Kyrkofullmäktige

Tisdag 30 maj kl 18.00 Tegs församlingsgård, Jägarvägen 16 Årsredovisning och övriga ärenden enligt utsänd föredragningslista. Handlingarna finns på www.svenskakyrkan.se/umea Sammanträdet är öppet för allmänheten. Georg Andersson, ordförande

Drop in-dop 6 maj kl 12.00-15.00 mariakyrkan och tegs kyrka Dopdagen är ett enkelt alternativ där du, utan en massa praktiska förberedelser, kan låta döpa dig eller ditt barn. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Allt är gratis. Psalmval

Dopklädsel

Präst

www.dropindop.se

tidningen spira nr 2 2017

Kyrka

Dopfika

”Vågar jag prata om min Nr 2 2017 Utges av Svenska kyrkan

i Umeå

tro? ” Tema

PÅSKÄGG

HELA PÅSKSTORYN I ETT PÅSKÄGG SAMTAL SOM VÄG FRÅN SAMMANB ROTT

En annons i Spira når över 50 000 hushåll sex gånger per år i Umeå. Kontakta Susanne Wänman 090-349 30 40 susanne@chillimedia.se

UMEÅS FÖRSTA DROP IN-DOP

”Höns är så sällskapliga”

Matilda Audas Björkholm gjorde verklighet av drömmen att ha höns

46

gudstjänster i påsk

tidningen spira nr 2 2017

1

15


Christian Malmsten promenerar gärna längs Umeälven.

16

nr 2 2017 tidningen spira


MÖTET

”Det finns inget vackrare än en sårbar människa” Christian Malmsten var en framgångsrik säljare när han en dag drabbades av ett sammanbrott. Vägen tillbaka gick via samtalsterapi. Nu har han skrivit en bok om att möta obearbetade trauman. Text Helena Andersson Holmqvist Foto Malin Grönborg

C

hristian Malmsten möter mig på ett kafé efter en dag av säljutbildning i Umeå. Trots att han hör hemma i Stockholm ser han Umeå som en andra hemstad. Han har åkt fram och tillbaka mellan städerna i 20 år, först som säljare och sedan som utbildare. Tidigare levde han helt upp till den kanske lite fördomsfulla bilden av en högpresterande och fartblind säljare, berättar han, men efter sitt sammanbrott har han ett annat fokus. – Att sälja handlar för mig om kommunikation, att ta mig tid att verkligen förstå vad kunden behöver. Den hållningen har jag också när jag utbildar. Över en kopp kaffe berättar han om när han 27 år gammal brakade ihop på ett jobbmöte. Totalt. Han hamnade på golvet med ångesten sköljande i vågor genom kroppen. ”Nu dör jag” tänkte han. Ett besök på sjukhus visade inga kroppsliga fel och han insåg att problemet satt någon annanstans. – Jag kontaktade en psykolog via företagshälsovården och det som kom upp först i samtalen var min värnplikt. Under lumpen hade Christian tjänstgjort som ytbärgare inom flygvapnet. Han hade varit med om flera räddningsuppdrag med tidningen spira nr 2 2017

dödlig utgång, men inte fått hjälp att ta hand om sina känslor efter de traumatiska händelserna. Efter några år hos företagspsykologen kände han sig klar med bearbetningen, avslutade behandlingen och återgick till sitt tidigare prestationsbeteende. När han fick barn väcktes nya tankar och han påbörjade och avslutade en ny behandling. Men till slut, efter ett havererat företagssamarbete och ett nytt sammanbrott, började det hända saker på riktigt. – Jag bytte terapeut och det blev början på en helt annan resa. Den stora skillnaden var tillit. Ska du återvända till tuffa minnen vill du göra det med någon du känner kan hålla för det. Annars öppnar du inte upp.

CHRISTIAN MALMSTEN

Ålder 46 år Bor Stockholm Familj Fru och två barn Jobbar med Säljutbildningar, ofta i Umeå. Gör på fritiden Ofta ingenting, gärna framför brasan. Jag leker mycket, både ensam och med mina barn. Aktuell med Boken Pojken som slutade bära som kom ut i höstas.

I TERAPIN ÅTERVÄNDE CHRISTIAN till sin barn-

dom, till minnen av när han visade rädsla och andra svåra känslor för sin mamma, och hon mötte dem med en ännu större rädsla. Det lärde honom att dölja vad han kände. – Jag fick inte den tryggheten ett barn behöver och det skapade sår. Jag blev mammas trygga punkt i stället för tvärtom. För att hålla den inre smärtan i schack utarbetade Christian strategier i livet, som att prestera för att få uppskattning. Samtalen med den första terapeuten var inriktade på 17


”Att jag känner mycket sorg gör att jag kan känna mycket glädje!” Senast jag... … fick en kram – I går kväll när min fru släppte av mig på flyget ... grät – I lördags när en god vän till mig berättade om något oerhört sårbart. Jag gråter väldigt lätt. ... besökte en kyrka – Jag rusar in i alla öppna kyrkor jag går förbi. Jag är oerhört fascinerad av kyrkorummet och gillar akustiken och utseendet. Oftast blir jag sittande en stund. .… började om – För inte så länge sedan återvände jag till en tonårsidol inom musiken, Jean-Michel Jarre, och njuter hejdlöst av det. ... inte läste ut boken – Leif GW Perssons självbiografi har jag fastnat i. Den är intressant men det är plågsamt att läsa om hans relation till sin mamma.

18

att förstå sådana samband intellektuellt, och Christian beskriver att det gav honom lindring för stunden. Men för att uppnå läkning av såren behövde han något mer. – För mig handlade det om en kombination av att förstå och bli förstådd. Jag behövde återvända till min rädsla och uppleva den tillsammans med någon som inte var rädd, tillsammans med min terapeut. Det gav läkning. EFTER FLERA ÅRS SAMTALSTERAPI har mycket

förändrats i Christians liv. I dag kan han inte ens minnas hur det var att inte känna tillit till andra människor, det som tidigare var hans normaltillstånd. – Framför allt har jag genom terapin fått tillgång till hela mitt känsloregister. Det är väldigt berikande. Att jag känner mycket sorg gör att jag kan känna mycket glädje! Han skrattar lite och säger att det kanske låter som en floskel, men numera kan han stå och se på Umeälven en timme och bara njuta. Det behövs inte mycket för att livet ska kännas gott. – Jag kan känna en enorm tacksamhet och förundran inför livet och hur vackert det är, som årstidsväxlingarna. Tidigare tänkte jag inte alls i de banorna, utan det var pengar och prylar som var viktiga för mig. Han värdesätter sin fritid på ett helt annat sätt än tidigare. Den starka kopplingen mellan prestation och egenvärde är bruten, och han värderar vila lika högt som prestation. När det finns en balans mellan de båda mår han som bäst. Men att lämna den fokuserade affärsmannen bakom sig har haft ett pris. – Vänner jag knöt till mig tidigare kan bli oerhört provocerade om de ringer och frågar vad jag gör och jag svarar att jag inte gör

någonting. Vissa relationer byggde mycket på prestation och den samsynen finns inte kvar, säger Christian som kan känna en sorg över det, samtidigt som relationerna han har kvar har fördjupats. – Jag blir glad när jag får prata med andra om behov, tillkortakommanden, längtan, rädslor. Vi pratar för lite om det och för mycket om prestation. Sårbarheten är en naturlig del av att vara människa, och det är vackert att se människor vara sig själva. FÖR ATT SORTERA DET han

varit med om i terapin började Christian skriva ner sina erfarenheter, och det resulterade i boken Pojken som slutade bära som kom ut i höstas. – Jag har känt mig otroligt ensam i det jag varit med om och har tvivlat mycket. Jag hade själv behövt läsa en sådan bok och har gett ut den för att jag hoppas den kan hjälpa någon annan. nr 2 2017 tidningen spira


MÖTET

Tre milstolpar i livet NATURUPPLEVELSER MED PAPPA Min pappa tog med mig till blåsippehavet i Säveåns dalgång utanför Göteborg. I den naturen har vi umgåtts mycket. Om man har svarta minnen från uppväxten blir de ljusa otroligt viktiga. Pappas förundran över naturen har nu blivit min.

tidningen spira nr 2 2017

1990 – KÖPTE MIN FÖRSTA BIL

1996 – MÖTTE MIN BLIVANDE FRU

När jag var 19 år köpte jag en Ford Anglia 1962, som jag ännu har kvar. Den symboliserar mycket för mig. Att bli med egen bil gav mig en enorm frihetskänsla som jag var i behov av i den åldern.

Min fru och mina två barn har jag en så viktig relation till att jag inte kan sätta ord på den. Min fru och jag firar inte bröllopsdagen, utan dagen när vi träffades. Det var en otroligt fin kväll.

19


OM DOP

Premiär för drop in-dop Festligt, speciellt och samtidigt enkelt. Så hoppas prästen Maria Lundgren att Umeås första dag med drop in-dop ska bli. Text Ulrika Ljungblahd Bild Lars Segerstedt

D DOP Dopet är ett sakrament som ger människan samhörighet med Kristus och församlingen. Vi vill: • öka antalet döpta, såväl barn som vuxna. Läs hela måldokumentet som kallas FIN, församlingsinstruktion, på svenskakyrkan.se/umea Detta är sista delen i serien om målen som Svenska kyrkan i Umeå satt upp 2015-2018.

20

rop in-dop har blivit allt vanligare inom Svenska kyrkan de senaste åren. Störst uppmärksamhet fick nog dopen i Stockholm och Visby på kronprinsessan Estelles dopdag 2012. Lördag den 6 maj öppnar Mariakyrkan och Tegs kyrka för första gången dörrarna för en dopdag där barn, ungdomar och vuxna kan döpa sig, utan att behöva fixa en massa praktiska saker som fika eller särskilda inbjudningar. En av prästerna i Mariakyrkan är Maria Lundgren. Hon har varit förespråkare för en dopdag i Umeå ända sedan hon blev gripen av berättelsen om en 80-årig kvinna som döptes på drop in i Östersund. ”Det hade bara aldrig blivit av tidigare.” Nu hoppas Maria att det kan bli av för fler barn, ungdomar och vuxna som länge burit på längtan. Att döpas som vuxen innebär att man samtidigt konfirmeras. Därför behöver den som ska döpas åtminstone veta lite om kristen tro för att kunna bekräfta att hen vill ha med Gud att göra. – Att döpas som vuxen är att säga till Gud: ”Jag behöver dig”, konstaterar Maria. Någon checklista för att bocka av att man kan vissa saker eller ”tror rätt” handlar det inte om, betonar Maria Lundgren.

– Jag brukar säga till konfirmander att om de tycker att allt med Gud är dravel ska de nog inte döpas eller konfirmeras. Men det räcker att känna: ”Jag vet inte, men om det ligger något i det här vill jag ha en del av det.” Ibland frågar även föräldrar om de är ”tillräckligt troende” för att låta döpa sina barn. nr 2 2017 tidningen spira


”I dopet möter människan det gudomliga” Lars Segerstedt, sjukhuspräst och konstnär, har målat tavlan som alla döpta i Umeå kommer att få framöver. Trots den enkla formen innehåller tavlan mycket symbolik. Tavlan består i huvudsak av färgerna blått och gult. Varför då? – I ikontradition står blått för det mänskliga och det gyllene för det gudomliga. I dopet möter människan det Lars Segerstedt gudomliga. är präst och konstnär. Duvan då. Vad betyder den? – Duvan symboliserar den heliga Anden och blir lite som ett plustecken som binder samman det mänskliga och det gudomliga. Och så ett enda ord. Älskad. – Det finns hur mycket som helst att säga om dopet, men ett nyckelord för att beskriva det heliga är ”älskad”. Som när Jesus döptes och Guds röst sa: ”Detta är min älskade son”.

– Dopet är ingen prestation! betonar Maria Lundgren och fortsätter: – I en av texterna som vi läser vid barndop säger Jesus: ”Låt barnen komma till mig”. Han säger inte ”Låt de barn som lärt sig tro rätt komma till mig…” tidningen spira nr 2 2017

Året efter dopet får alla barn och unga i Umeå som döps en doptavla som minne. Tavlan är målad av Lars Segerstedt.

På baksidan står uppmaningen ”Andas i dopets kärleksförklaring”. Vad betyder det en vanlig måndag? – Det är en lek med ord. Ande och andas. Andning är en förutsättning för liv. Ibland andas vi utan att vi tänker på det, ibland är andningen väldigt medveten. Likadant är det med dopet. Jag går inte och tänker på att jag är döpt varje dag. Men den kärleksförklaring som dopet bekräftar får jag leva i, oftast omedvetet.

LÄS MER OM DOPET 21


OM DOP

KRÖNIKAN

Mysterier och dop i livets garderob Lotta Lepistö är en av de medverkande i en film för att uppmärksamma dopet. Se filmen på www.svenskakyrkan.se/umea/dop

Lotta döptes på drive in-dop Lotta Lepistö döptes på drive in-dop på Sjukhuskyrkan i Sundsvall. Nu är hon med i en film för att uppmärksamma drop in-dop.

En sommardag i juli 1977 rullades ett tiotal babysängar in i Sjukhuskyrkan i Sundsvall. – Vi kom i karavan, det var verkligen drive in, säger Lotta Lepistö och ler. Hennes mamma har berättat om hur erbjudandet om dop ropades ut i högtalarna på BB. Föräldrarna tog tillfället akt eftersom de ville döpa Lotta innan de åkte till släkten i Finland under sommaren. Det spektakulära dopet har följt Lotta genom livet. Som barn ville hon gärna höra berättelser om det. Hennes dopljus stod framme och tändes på födelsedagarna. – Dopet är en viktig ritual som föräldrarna sedan förvaltar och som kan bli ett fint minne som kopplar barnet till kyrkan, säger hon. För Lotta innebar det också att hon känner extra starkt för Sjukhuskyrkan och gick dit på gudstjänster när hon hittade tillbaka till sin tro i vuxen ålder. Inför det första drop in-dopet i Umeå den 6 maj hoppas Lotta att fler barn kan få en särskild inramning av sitt dop. Även den ekonomiska aspekten är viktig. – Dop och namngivning tenderar att bli så spektakulärt och dyrt i dag. Dopet är en gåva, ett erbjudande om att vara en del av en gemenskap och ett sammanhang, säger Lotta Lepistö.

DROP IN-DOP 6 MAJ KL 12-15

Ett enkelt alternativ utan en massa praktiska förberedelser. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Allt är gratis. Läs mer på dropindop.se

22

EN VÄN HITTAR IBLAND fina,

bortglömda kläder i sin garderob när hon rensar bort sånt hon vuxit ur. Inte för att hon ändrat kroppsvikt utan för att de inte passar den hon är i dag. Jag tänker att jag har en egen, inre garderob där jag LIZA L LUNDKVIST emellanåt behöver rensa Präst och sångerska bort sånt som inte längre rymmer den jag är. Så är det med mig och mitt dop. Jag behövde växa ur det för att kunna växa i det. Vi fick en krånglig start, mitt dop och jag. Jag var elva år och förväntades döpa mig. Jag minns inte att någon förklarade dopet förrän på själva dagen då jag fick med mig en märklig bild: dopet som en begravning. Ja, faktiskt. Man förklarade att vi begraver våra gamla, dåliga liv i dopet. Vi uppstår visserligen till nytt liv, en klen tröst i min skam. Vad har en elvaåring gjort som behöver begravas? Dopet skavde som en trång kofta. Jag hängde in den och stängde dörren. Men livets garderob är en plats för mysterier. Nya bilder fick vävas genom erfarenheter och berättelser. Som berättelsen från ortodox tradition där barnet efter dopet smörjs med olja och får Guds ord om kärlek. Gud tvekar inte en sekund: ”Du är min älskade”. Eller den om åttaåringen som begärde att få bära korset i procession innan lillebrors dop. Ett trefaldigt välkomnande, familjens, församlingens och Guds, kräver stil. Eller när prästen med växtens gröna stola mötte flickan med grönt band på dopklänningen. När orden ”hjälp henne att dag för dag leva i sitt dop” uttalades var präst och flicka ett. Bönen var för dem båda. Mitt dop har vuxit till ett uttryck för en kärleksrelation där jag kan växa. Och bilden om begravningen och uppståndelsen? Jo, den har fått sin plats med tiden. Det finns en del i livet som behöver dö och det är som det ska. Och så finns det gamla plagg som kan få nytt liv. Vilket mysterium. nr 2 2017 tidningen spira


fonus.se

Personlig begravning När en person dör förändras allt. Mitt i en omtumlande tid ställs du inför många val och beslut. Vi hjälper dig att skapa en ceremoni som blir ett personligt avsked och ett fint minne.

Mats, Stefan, Janeth, Katarina

Västra Norrlandsgatan 18A Umeå | 090 14 20 80

Gravrättsinnehavare sökes Vi söker gravrättsinnehavare till gravplatser på Umeå Norra kyrkogård, Backens kyrkogård, Västra kyrkogården, Röbäcks kyrkogård och Tavelsjö kyrkogård. Som huvudman för begravningsverksamheten är vi skyldiga att föra register över gravrättsinnehavare. Registret ska innehålla personuppgifter på den eller dem som gravplatsen upplåtits eller överlåtits till. Vi har noggrant sökt kontakter och anhöriga till de gravar där vi saknar innehavare. De gravar där det fortfarande saknas är försedda med en skylt med uppmaning att kontakta Kyrkogårdsförvaltningen. Får vi inte kontakt med anhöriga finns det risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till oss. Du som vill veta om det här berör dig kan kontakta umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se, 090-200 25 20.

www.svenskakyrkan.se/umea

Vänd Er med förtroende till oss!

Anne-Lis Hermansson, Christina Wendel, Ulf Påhlsson

Med personlighet, värdighet och professionalitet hjälper vi Er med att planera en minnesvärd begravning. Begravningar – Bouppteckningar – Gravstenar Jour dygnet runt

Alen

Begravninsbyrå

V. Norrlandsg. 40 Umeå, 090-434 77 S. Drottning. 29 Vännäs, 0935-123 00 www.alenbegravningsbyra.se

tidningen spira nr 2 2017

Välkommen in till oss för ljus och lyktor eller om Du har funderingar och frågor som rör begravningar

UMEÅ BEGRAVNINGSBYRÅ Rodmark Åbergs, Östra Kyrkogatan 85, Umeå Telefon: 090-77 71 60 www.umeabegravningsbyra.se

23


MELLAN HIMMEL & JORD

Ett 70-tal personer som på olika sätt varit inblandade i renoveringen av Backens prästgård firade att huset nu används igen. Byggnadsantikvarie Lena Tengnér och präst Inger Lohmander var två av gästerna.

Backens prästgård får nytt liv med gammal atmosfär Kyrkans personal och verksamhet är tillbaka i Backens prästgård. Den 1 mars firade hantverkare, projektledare och annan personal renoveringen.

Backens prästgård, som byggdes i slutet av 1790-talet, är ett av Umeås äldsta hus. Nu har kyrkans personal och verksamhet åter flyttat in i det renoverade huset. Ett av målen med renoveringen var att återskapa en av husets kvaliteter – siktlinjen från gavel till gavel. Senaste åren har huset bestått av många små rum. Nu faller ljuset åter in från flera håll, berättar byggnadsantikvarie Lena Tengnér, som varit engagerad i renoveringen av prästgården och färgsatt trädetaljerna. – De som jobbar här får anpassa sig till att huset inte ursprungligen byggts som kontor. Men de får å andra sidan andra kvaliteter som inte finns i andra kontorshus! Med på första rundvandringen är Birgitta Lundmark, som flyttade in i prästgården som ettåring i mars 1935. Hon bodde där 24

Det här huset andas både historia och nutid.

med sin familj till 1952 eftersom hennes pappa var kyrkoherde i församlingen. – Där var fars bibliotek. På lördagskvällarna skulle det vara tyst i huset. Då förberedde han sig för gudstjänsten. Vi andra satt framför brasan och lyssnade på radion. Även prästen Inger Lohmander har tillbringat mycket tid i prästgården. Hon kom till församlingen som pastorsadjunkt efter att Backens kyrka brunnit. Då satt prästerna på nedre plan i prästgården.​ – För mig är det här som att komma hem. Det här huset andas både historia och nutid. De som jobbat med renoveringen har verkligen lyssnat till vad huset vill! Arkitekt Albin Holmgren, White arkitekter, håller med. – Det har varit ett jätteroligt projekt med en fantastisk ambition från beställaren. Vi ville skapa atmosfären av ett gammalt hus, även om det inte är perfekt återskapat. I höst invigs den nybyggda paviljongen i anslutning till prästgården. nr 2 2017 tidningen spira


MELLAN HIMMEL & JORD FOTO: PETER LINDEGREN

REFORMATIONEN SOLA SCRIPTURA

Livsviktigt att översätta Bibeln JAG MINNS DEN GAMLA vinylskivan med

ELDSJÄLEN Som pensionär leder Berit Nordenstam en studiecirkel för anhöriga till demenssjuka.

Berit hjälper anhöriga till demenssjuka att dela erfarenheter Samtal om demens

år med människor med demens. – Jag kan bidra med Studiecirkeln pågår erfarenheten från mitt terminsvis med arbete. Ibland kan jag träffar varannan vecka. Anmälan förklara varför både till ordförande i den sjuke och den demensföreningens Studiecirkeln drivs av anhöriga reagerar som styrelse. Varje cirkel består Demensföreningen i de gör. Det är inte lätt av 7-8 deltagare. Vuxenskolans regi. att vårda en familje– Tyngdpunkten lig- demensforbundet.se medlem, det var ju inte ger på samtalet mellan så de hade tänkt sitt liv deltagarna, säger Berit Nordentillsammans. Tyvärr blir ofta stam. Det är de själva som delar bekantskapskretsen mindre och med sig av sina erfarenheter. De ensamheten större. som haft någon som varit sjuk Berit älskade sitt arbete med länge har råd till dem som nydemenssjuka. Jobbet gav henne ligen drabbats av de bekymmer en annan syn på möjligheterna som sjukdomen medför. att hjälpa drabbade och anhöGruppen består av sju-åtta riga. Ett positivt bemötande är personer, både de som vårdar en bland det viktigaste man kan ge. anhörig hemma och de som har – Det skapar en öppning och den sjuke på ett boende. trygghet, säger Berit NordenInnan Berit gick i pension som stam. sjuksköterska arbetade hon sex Eva Gustafsson – Ingenting är hopplöst och det går alltid att finna en utväg. Berit Nordenstam, pensionerad sjuksköterska, leder en studiecirkel för anhöriga till dementa.

KÄNNER DU EN ELDSJÄL? tidningen spira nr 2 2017

Hör av dig till oss på spira@svenskakyrkan.se!

serienamnet ”His Master's Voice” med en hund sittande vid en grammofon. En symbol för att lyssna in en känd röst trots raspig inspelning. Så är det med Guds tilltal. Uppspelningens kvalitet kan vara både si och så ibland, men Guds röst går att känna igen för den som lyssnar till Bibelns ord. Så tror jag att Martin Luther tänkte, och detta är bärande än i dag 500 år senare. Sola Scriptura – endast Skriften. Så sammanfattas ett av reformationens huvudbudskap. Martin Luther lyfte fram Bibelns ord som vägledande och avgörande för frågor om mänskligt liv i den kristna trons ljus. Inte de tolkningar som uttryckte mera av kyrkans medeltida makt och prakt än ett befriande tilltal. Luther ville ge människor en möjlighet att lyssna in levande ord från levande Gud. Därför blev det livsviktigt för honom att översätta Bibeln till folkspråket, alltså tyska. Och som han gjorde det. Fredlös och bannlyst översatte han Nya testamentet på tio månader i borgen Wartburg. Han gjorde allt för att inget skulle hindra den som ville lyssna till Guds ord. KENNETH NORDGREN kyrkoherde

BIBELORDET

”De heliga skrifterna; de förmår ge dig den kunskap du behöver.” 2 Timotheosbrevet, kapitel 3, vers 15

25


BÖCKER

”Den har följt mig och ständigt dykt upp som en ahaupplevelse” ”MÄNNISKAN ÄR EN BERÄTTELSE”, heter

en bok av psykoanalytikern Clarence Crafoord, som jag läste för längesen. Jag minns inte så mycket av bokens innehåll, men får LISA TEGBY lust att läsa om Präst och bokslukare den när jag tittar på kapitelrubrikerna: Kroppens berättelse, Benämnandets kraft... Ibland kan det räcka med rubriker för att man ska börja fundera och fantisera. Och bokens titel: Människan är en berättelse! Den har följt mig genom åren och ständigt dykt upp som en ahaupplevelse och ett utropsteckan i möten av alla möjliga slag. Så är det verkligen. Vi är var sin spännande berättelse. Alla dessa sorger och glädjeämnen; sveken, misstagen och det osannolika modet – så många berättelser, värda att lyssna till, som vi ständigt har omkring oss. Många författare är bra på att skriva fram människors berättelser. En som gjort det i många böcker och nu gör det igen, enkelt, varmt och respektfullt, är Anita Salomonsson. Den här gången skriver hon om Ängeln i posthuset. Ängeln är Elin Wiktoria Karlsson, författarens moster, hon som föddes

SÅ HÄR GÖR DU KYRKGUIDEN I DIN SMARTPHONE I appen kan du se vilka gudstjänster och annat som är på gång i närheten och även lägga till favoriter för att alltid ha den senaste informationen!

26

nästan moderlös och hade ett skratt som var som gråt, eller var det tvärtom? Hon som ibland önskade att hon kommit sig iväg – åtminstone ner till stan! – men blev kvar på postmästarstolen i Hjoggböle. Vad skulle hon annat göra när pappa som börjat lära upp henne plöstligt bara dog? Välbeställd och självständig blir hon för sin tid och sin by. Men ensamheten rider henne på nätterna ibland. Och den där kärlekshistorien i hennes ungdom... Hon kan inte låta bli att tänka den där syndfulla, nästan hädiska tanken ibland: Om jag åtminstone blivit med barn. I svaga stunder avundas hon. Men hon ler ljust och änglalikt bakom postskranket, det som är både hennes ära och skydd i livet. Det är med detaljer och små, målande ord hon skriver, Anita Salomonsson. Om kaffepannor och medikamenter, om poststämplar och snörstumpar. I detaljerna förmedlar hon plikter och drömmar och fantastiska människoberättelser. Och så har det kommit en ny bok om Martin Luther. För den som vill veta mer om Luther, som undrar, gillar eller är arg på honom har Karin Johannesson skrivit kunnigt och lättläst i Reformation i fem rum. Vi kan gå in i väntrummet, kyrkorummet eller vardagsrummet och fundera på hur tro och liv hör ihop och hur Luther påverkat oss. Det är riktigt, riktigt bra.

1

iPhone: öppna *app store Andriod: öppna *google play

2

Sök efter: Kyrkguiden

3

iPhone: hämta & installera Andriod: godkänn & installera

4

LÄST

Natur & kultur (ny utgåva 2005)

Norstedts 2017

Verbum 2017

Klart! öppna appen och se vad som händer nära dig och i dina favoritkyrkor!

*Det krävs ett konto på app store eller google play för att ladda ner appar till sin telefon nr 2 2017 tidningen spira


Spira 2-2017 Höns original 2017-03-07

FOTO: MATILDA AUDAS BJÖRKHOLM

SKA SKOLLEDA

DRÖNARE

KORSORDET

RIKTNING DEN PÅTRÄFFAS I KÖKET

KAN ÅSNOR SPARKA

SKREV IBSEN SCENSLÄKT HAR DENNA TEXT

Spira nr 2

UTFÖRS UTFÖR ISBILDNING DEN KAN MAN GÅ PÅ FÖRSTÅR INTE SUNE

TUPPEN I HÖNSGÅRDEN

SES MED BRÖST OCH HEM

FALLER FOLK PÅ HAR BAKLUCKA

HON HAR HÖNS KRISTEN GRUND

KAN VARA TILL HJÄLP

NATT OCH DAG BERG I FLORIDA GJORDES FÄRDEN I BILBAG OMODERN

TAL MED TAL OM HALVRUTTNA KAN SKEPP SKJUTAS I

AV TRE

KAN KON I SIN ÄR JU LASTBAR

HAR KALLA KANTER VILL BRITTER LÄMNA

KAN GE RABATT

FORM AV AVDRAG

BÖR BYRÅLÅDA VARA BRUKAR FILOSOF ÄR REST

GÖRS KANSKE ETT PAR

FÖRST PÅ PLAN

MONI NILSSONS FLICKA

INDISK MUSIK

BROMSSYSTEM HAR BARA TVÅ

CARLGUSTAF VAR ETT

VAR VISSA I VASALOPPET

GER BÄTTRE GREPP

MÅTT FÖR MORMORSMOR MEDDELANDE BOLLSPORT

KÄND SPELMANSSLÄKT GÖRS DET I NYÅRSREVYER

GÖRS TYG I SOLSKEN ÄR ÄTT FIXA TILL

POLERAT RIS ALVAR ARKITEKT

RAGNARÖK SKRUVVERB

ÄR HÖJDFÖRSÖKEN

I NÅGONS HEM SKÄMT I USA

KAN TONÅRINGAR HÖJDHOPPARE

ESTERS GRANNE

GÅNG I GRUVA SES INTE I AKTER

VILLKORSORD FULLT DRAG

OSYNLIG KRAFT KAN MAN KOPPLA

GAMMAL SKATT SKIVFORM

ÖGONKASTARE GILLAR GAMAR ÄR VISSA MEDEL

BÄR EN SOM HAR HOPPET KVAR

MÅSTE KIRURG KUNNA

KAN GE GOTT HOPP

Konstruktör: Anders Perstrand

TIDIGARE LÖSNINGAR PÅ TIDNINGENSPIRA.SE Grattis Inger Nilsson, Inger Hansson och Alf Follefsen, som vann en bok eller ett presentkort. Den först öppnade rätta lösningen får nästa gång Ängeln i posthuset av Anita Salomonsson. Två vinnare får presentkort på böcker. Lösningen vill vi ha senast den 8 maj mars till Spira, Box 525, 901 10 Umeå. Märk kuvertet ”Korsord”.

Namn: Adress: Ort:

Tryggare kan ingen vara... ..Du behöver aldrig vänta länge på en leverans av Bussgods! Personlig service Säker leverans Ombud nära dig

tidningen spira nr 2 2017

27


SK16452

KO =

framtid – för allas rätt till mat

Sms:a KO till 72 905 & ge 100 kr

Kan en ko förändra liv? Genom ko- och kalvprojektet i Tanzania får familjer som lever i fattigdom en möjlighet till förändring. Läs mer om ko-effekten på svenskakyrkan.se/fastekampanjen. SMS:a KO till 72 905 och ge 100 kr Swisha valfritt belopp till 9001223 PG 90 01 22-3

28

BG 900-1223

nr 2 2017 tidningen spira


PÅSKEN 2017

Påskdagsmässor (forts)

HALLÅ DÄR!

Fira påsk med Svenska kyrkan i Umeå torsdag 14 april till måndag 17 april. Med reservation för ändringar. www.svenskakyrkan.se/umea/pask

SKÄRTORSDAG Skärtorsdagsmiddag kl 17.00, Ålidhemskyrkan. Anmälan. Sista måltidens mässa Tegs kyrka kl 18.30. Middag, mässa. Mats Pelo, Per Wållberg.

Skärtorsdagsmässor Grisbackakyrkan kl 18.00 Magnus Soräng, Erik Wäcklén. Umeå stads kyrka kl 18.30. Liza L Lundkvist, Jonas Östlund. Firas med Vasakyrkan. Backens kyrka kl 19.00. Sven-Bertil Grahn, Helena Holmlund Ersbodakyrkan kl 19.00 Christina Hultdin, Maria Grahn. Västerslättskyrkan kl 19.00. Stina Dahlgren, Christina Isacson, Ingemar Grahn, sång. Ersmarkskyrkan kl 19.00. Mattias Winblad von Walter, Dirk Mottmann. Ålidhemskyrkan kl 19.00. Staffan Nygårdh, Siv Olsson, David Bergius Hössjö missionshus kl 19.00. Lars-Martin Nygren, Anna Hörnvall. Carlskyrkan kl 19.00. Mats Bohman, Christina Bohman, Inger Brodin. Tavelsjö kyrka kl 19.00. Michael Brodin, Anders Winterstam Mariakyrkan kl 19.30. Maria Lundgren, Björn Malmehed, Elisabeth Renström, Erika Forsvall.

LÅNGFREDAG

Långfredagsgudstjänst Mariakyrkan kl 10.00. Maria Lundgren, Björn Malmehed. Grisbackakyrkan kl 10.00. Magnus Soräng Erik Wäcklén, predikan Senitha Olsson, fika. tidningen spira nr 2 2017

KONSERTER Stabat Mater A Scarlatti Långfredag kl 15.00, Backens kyrka. Maria Axéll, Lotta Kuisma, sopran, Susanna Levonen, alt, stråkensemble, cembalo. The Crucifixion av John Stainer Långfredag kl 18.00, Umeå stads kyrka Kyrkokören, Turbulens, solister Johan Wållberg, bas och Mats Carlsson, tenor, Jonas Östlund och Lisa Oscarsson. Stabat Mater Långfredag kl 18.00, Tavelsjö kyrka. Lisbeth Fors Malm sopran, Iris Ridder, alt, Eric Carlsson, orgel. Anders Winterstam, orgel, Michael Brodin, präst. Vivaldifest Annandag påsk kl 15.00, Backens kyrka Duo Kondens, My Eklund, blockflöjter, Lisa Oscarsson, orgel.

Långfredagsgudstjänst (fortsättning) Backens kyrka kl 11.00. Eva Branzell, Maria Axell. Carlskyrkan kl 11.00. Mats Bohman, Christina Bohman. Ersbodakyrkan kl 11.00. Christina Hultdin, Maria Grahn. Umeå stads kyrka kl 11.00. Kenneth Nordgren, Lisa Oscarsson, kyrkokören och Turbulens. Västerslättskyrkan kl 11.00. Anders Sandberg, Christina Isacson. Ålidhemskyrkan kl 11.00. Mats Holmkvist, Monica Andersson, David Bergius

MATS PELO

Präst som leder skärtorsdagens mässa på Teg.

På skärtorsdag firar ni en rätt annorlunda gudstjänst. Berätta! – Vi samlas i Stora salen, där vi först får höra Gamla testamentets berättelse om måltiden innan uttåget ur Egypten. En bit in i handlingen bärs påskmaten in till ett långbord i mitten. Alla får äta sig mätta på lammstek, ”osyrat bröd”, bönsallad, ”bittra örter” och dryck. Vi äter stående, som det står i texten. Sedan blir det påsk med Jesus. – Ja, efter att vi hört hur Jesus tvättar lärjungarnas fötter inbjuds deltagarna att få sina fötter eller händer tvättade. Sedan firar vi nattvard och går i procession till kyrkan. Den sista delen av kvällen gestaltar Getsemane trädgård där Jesus bad ångestfyllda böner. Vi avslutar inte tillsammans, utan alla får stanna kvar och be så länge de vill. Den sista måltidens mässa Stora salen, Tegs kyrka skärtorsdag kl 18.30

Ersbodakyrkan kl 11.00. Christina Hultdin, Maria Grahn, kyrkokören, påskbakelse. Röbäcks kyrka kl 11.00. Sanna Bergamark, Anna Hörnvall, söndagsskola, kyrkfika Tavelsjö kyrka kl 11.00. Michael Brodin, Anders Winterstam. Fika. Umeå stads kyrka kl 11.00. Liza L Lundkvist Jonas Östlund, kyrkkaffe. Tegs kyrka kl 11.00. Mats Pelo, Per Wållberg, Anneli Almqvist, sång. Vasakyrkan kl 11.00 Senitha Olsson. Sabina Söderback, sång, festfika. Västerslättskyrkan kl 11.00. Stina Dahlgren, Christina Isacson, Filippa Sandberg, sång, kyrkfika. Familjemässa Ålidhemskyrkan kl 11.00. Staffan Nygårdh, Frida Wallgren, Tomas Pleje. Påskdagsgudstjänst Ersmarkskyrkan kl 10.00 Mattias Winblad von Walter, Dirk Mottmann, blåsensemble, sång Elin, Per och Marta Bäckman. Söndagsgudstjänst Sjukhuskyrkan söndag kl 14.00.

ANNANDAG PÅSK

Tegs kyrka kl 11.00. Katrin Nymberg , Per Wållberg. Korsvandring med korsvägsandakt kl 13.30. Start bakom Tingsrätten, avslutning i Vasakyrkan med andakt kl 15.00. Vi följer Jesu vandring från domen till korsfästelsen.

PÅSKAFTON

Påskaftonsretreat Ålidhemskyrkan kl 17-23. En kväll i tystnad och stillhet. Inleds med middag, avslutas med mässa. 70 kr. Påsknattsmässa Backens kyrka kl 23.00. Eva Branzell, Helena Holmlund, sång Sonja Marklund Påsknattsmässa Umeå stads kyrka kl 23.30. Liza L Lundkvist, Lisa Oscarsson

Påsknattsmässa Ålidhemskyrkan kl 23.00. Siv Olsson, Mats Holmkvist, David Bergius

PÅSKDAGEN

Påskdagsmässor Grisbackakyrkan kl 10.00. Torkel Lindahl, Erik Wäcklén, knytkalas Mariakyrkan kl 10.00 Maria Lundgren, Björn Malmehed, Elisabeth Renström. Backens kyrka kl 11.00 Sven-Bertil Grahn, Maria Axéll, Kyrkokören, Markus Mattsson, oboe Carlskyrkan kl 11.00. Mats Bohman, Christina Bohman, Påskkören, Sing It och Join Us. Kyrkfika.

Emmausmässa Backens kyrka kl 11.00. Sven-Bertil Grahn, Maria Axéll. Påskgudstjänst Degernäs missionshus kl 11.00. Sanna Bergamark, Anna Hörnvall. Gudstjänst Rödåsel bygdegård kl 11.00. Michael Brodin, Anders Winterstam, fika. Högmässa Umeå stads kyrka kl 11.00. Påskbuffé och cafégudstjänst Carlskyrkan kl 16.30, respektive 18.00. Emmausmässa Ålidhemskyrkan kl 18.00. Monica Andersson, LenaMari Öfjäll. Bordsmässa Mariakyrkan kl 18.00 Maria Lundgren, Björn Malmehed.

29


FOTO: ULRIK A L JUNGBL AHD

KALENDARIET

Ett urval av det som händer i Svenska kyrkan 7 april till 1 juni 2017. Fri entré. Kulturarrangemang i samarbete med Sensus. Hela programmet på svenskakyrkan.se/umea

MUSIK & KONSERT

SPIRA BESÖKER

Lis-Mari Hjortfors, Birgit Hedman och Lena Maria Nilsson.

En kväll om förtryck och försoning Förbjuden jojk, brända trummor och samisk mindfulness. Det är några samtalsämnen under en temakväll om samisk kultur och kyrkan, utifrån nya lättlästa versionen av Vitboken.

Kaffeosten som vi skurit ner i kaffet gnisslar mellan tänderna. Det är fikapaus mellan en föreläsning om hur kyrkan och staten gått hand i hand i förtrycket av samerna och en släktberättelse om att förlora en andlig plats. Lagom till samiska veckan har den sista delen i Vitboksprojektet kommit ut. Kvällens tema i Mariakyrkan utgår från tredje kapitlet ”Kyrkan och samiska kulturella uttryck”. Lis-Mari Hjortfors föreläste om kyrkan och statens förtryck av samerna. Hon forskar på väckelserörelsen laestadianismen inom lulesamiskt område. – Min tes är att laestadianismen har bevarat den samiska kulturen och identiteten inom väckelserörelsen. Den har nästan blivit som en ny samisk religion, säger hon. Psalmerna påminner om jojk och det är vanligt att ”läsa någon frisk”. Lena Maria Nilsson, doktor i folkhälsovetenskap, berättar personligt om betydelsen av heliga platser, som särskilda stenar, sejten. – Att stanna till i stillhet och respekt vid en sejte är mindfulness på samiska. 30

VITBOKEN

Samerna och Svenska kyrkan, underlag för kyrkligt försoningsarbete kom ut i februari. Den är en mer lättläst variant av Vitbokens 1 300 sidor av ett 30-tal forskare som dokumenterar kyrkans roll i det historiska förtrycket av samerna. Läs mer: www. svenskakyrkan.se/ vitboken Beställ boken gratis via: christofer.sjodin@ svenskakyrkan.se

Orgelkonsert fredag 7 april kl 18.00, Umeå stads kyrka. Lisa Oscarsson, Gustav Jannert. Konsert 100 år och 100 män lördag 8 april kl 18.00, Ålidhemskyrkan. Konsert med 100 manliga korister. Konsert - Finland 100 år: Vårt land söndag 9 april kl 14.00, Ålidhemskyrkan. Parafrasi del Christus onsdag 12 april kl 19.00, Tegs kyrka. Musik av Brossard, Quantz m fl. Passionskonsert onsdag 12 april kl 19.00, Ålidhemskyrkan. Studentkören, Tomas Pleje, Lisa Tegby. Konsert lördag 22 april kl 18.00, Tavelsjö kyrka. Marlene Åström, Dodd Johansson, Bert Breuker. Orgelkonsert söndag 23 april kl 18.00, Backens kyrka. Anders Winterstam. Stora katekesen à la Bach - en hyllning till Luther söndag 23 april kl 18.00, Umeå stads kyrka. Lisa Oscarsson, Gabriella Sjöström, Stockholm. Spelas in för Sveriges radio P2. Orgelkonsert lördag 29 april kl 18.00, Tavelsjö kyrka. Anders Winterstam spelar musik av J.S Bach, Buxtehude och John Cage. Barockkonsert lördag 6 maj kl 18.00, Tavelsjö kyrka och 7 maj kl 18.00, Backens kyrka. Kören Gaudium, Barockensemble från Umeå Musikskola, Katarina Konradsson, Per Brännström, Maria Axéll. Musikalen Varmisar och kalla kårar söndag 7 maj kl 17.00, Västerslättskyrkan. Av Karin Runow. Barnkören. Smed - en musikalisk föreställning onsdag 10 maj kl 18.00, Tavelsjö kyrka. Peter Nordwall, Maria Bervelius, Ulf Nordwall.

Min pappa kunde också spela piano Musikalisk föreställning av och med filmmusikskaparen Stefan Nilsson onsdag 10 maj kl 19.30, Umeå stads kyrka. Förklädd Gud söndag 14 maj kl 18.00, Backens kyrka. Backens kyrkokör, Hedlundakyrkans kammarkör, Maria Axéll, Lisbeth Fors Malm, solister och musiker. Vårsångskväll måndag 15 maj kl 18.00, Västerslättskyrkan. Staffankören, solist Sara Winek. Tårtbuffé. Vårkonsert Bless Is More fredag 19 maj kl 18.00, Ålidhemskyrkan. Gäst Malcolm Chambers. Vårkonsert med Mariakören tisdag 23 maj kl 19.00, Mariakyrkan. Björn Malmehed. Backen Gospel goes Starstruck söndag 21 maj kl 18.00 Backens kyrka. Konsert Erik Westbergs vokalensemble söndag 28 maj kl 17.00, Backens kyrka.

SCHÜTZDAGAR Fredag-lördag 5-6 maj, Umeå stads kyrka Körkonsert fredag kl 21.00 Bibliska scener av H. Schütz, Mässa för fyra röster av T. Tallis. Orgelkonsert lördag kl 12.00 Lisa Oscarsson. Körkonsert lördag kl 18.00 Inträde 100 kr. Musik av Gabrielli och Schütz. Oratoriekören, Turbulens, solister, instrumentalensemble, Lisa Oscarsson, Jonas Östlund. nr 2 2017 tidningen spira


KALENDARIET RETREAT & FÖRDJUPNING

Heliga danser söndag 9 april kl 18.00, Mariakyrkan. Nyfiken på Bibeln: Tidlösa befriande berättelser? torsdag 27 april kl 19.00, Ersbodakyrkan. Tre träffar. Anmälan christofer.sjodin@ svenskakyrkan.se Pilgrimsvandring lördag 20 maj kl kl 9.00-16.30, start Ersmarkskyrkan. Retreatdag lördag 20 maj kl 8.30, Kyrkans hus Yttersjö. Anmälan 15/5 therese. edlund@svenskakyrkan.se 200 kr. Pilgrimsvandring Tavelsjö-Sörfors lördag-måndag 3-5 juni. Se sid 15.

GUDSTJÄNSTER

Carolamässa söndag 9 april kl 11.00, Böleängskyrkan. Högmässa Fred är vägen till fred söndag 9 april kl 11.00, Ålidhemskyrkan. Fredsvandring från Umeå stads kyrka till Ålidhemskyrkan kl 10.00. Musikgudstjänst Håll min själ söndag 9 april kl 18.00, Backens kyrka. Maria Axéll, Gaudium, Katarina Konradsson, Lotta Kuisma, Susanna Levonen, Ingemar Grahn, stråkensamble. Magdalena Ljunggren, präst. Inspelning av radiogudstjänst. Bönedygn fredag-lördag 28-29 april kl 12-12, Carlskyrkan. Kvällsro onsdag 3 maj kl 19.00, Tavelsjö kyrka. Helande gudstjänst söndag 7 maj kl 18.00, Carlskyrkan. Samuel Bengtsson, Christina Bohman. Taizémässa torsdag 11 maj, Mariakyrkan. Vårfest söndag 14 maj kl 14.00, Tavelsjö kyrka och kyrkparken. Familjegudstjänst, mat och aktiviteter. Gospelmässa onsdag 17 maj kl 18.30, Ålidhemskyrkan. Bless Is More, pianist Gustaf Lundell. Gudstjänstutflykt till Strömbäck söndag 21 tidningen spira nr 2 2017

HALLÅ DÄR!

EMMA ÖRNBERG

Leder gospelkören Bless Is More i Ålidhemskyrkan.

Vad får vi höra på Bless Is Mores vårkonsert? – Alla mina favoritsånger! Kören har övat in nya sånger som vi inte sjungit tidigare. Det blir mycket gospel från 90-talet. Svensk gospel av Evelina Gard, och sånger av gospelräven Donald Lawrence! Och så kommer gästartist Malcolm Chambers – och honom är det ju alltid en fröjd att höra! Det är också roligt att flera solister i kören kommer att ta ton. Vad är så speciellt med gospel? – Det är svängigt och svårt att sitta stilla och vara tyst. Förhoppningsvis kommer det att spritta i kroppen för den som lyssnar. Det kommer också att finnas möjlighet att haka på och sjunga med. Hur står det till med gospeln i Umeå? – Umeå är en riktig gospelstad med flera stora och aktiva körer. Vår kör har växt till 60 sångare! Vårkonsert Bless Is More fredag 19 maj kl 18.00, Ålidhemskyrkan. Håll utkik efter biljetter!

maj kl 10.15, buss från Ersbodakyrkan. Uteaktiviteter, tipsrunda, grillning. Anmälan lena.arnesson@ svenskakyrkan.se Sinnesromässa söndag 21 maj kl 11.00, Böleängskyrkan.

TEMAHELG OM DEMENS Carlskyrkan 13-14 maj Frukost - om demens med Ulf Isaksson, lördag kl 9-12 (anmälan 12/5) Temamässa, söndag kl 11.00 Föreläsning söndag kl 13.00 Hur kan vi möta personer med demens och deras anhöriga? Demensförbundet

MAT & PRAT

Sopplunch tisdag 11 april kl 12.00, Ersbodakyrkan. "Veckan som förändrade världen" Kicki Hultdin berättar om påskens drama. 25/4 Patina spelar schlagers och mjukjazz, 9/5 Åsa Norin, årets Västerbottning, berättar om Vän i Umeå. Temakväll "Jag är oberoende" torsdag 20 april kl 19.00, Grisbackakyrkan. Temakväll om att vara anhörig till personer med missbruk/psykisk ohälsa Vänskapscafé torsdag 20 april, Böleängskyrkan. Kom som du är, en eller flera gånger. Fika till låg kostnad. Varannan torsdag. After work - Paltlunch tisdag 25 april kl 12.00, Carlskyrkan. 50 kr. Besök

från polisen. Anmälan sara.p.sandstrom@ svenskakyrkan.se eller 090-200 27 66. Även 16/5 "Klimatsmart mat" med Carolina Paulson. Middag med stilla stund onsdag 26 april kl 17.30, Tegs kyrka. Även 10/5 Vardagmiddag torsdag 27 april kl 16.30-18.00, Ersmarkskyrkan. Kl 18.0018.30 Plusmeny ”Pilgrimsvandring - varför då?” med Gudrun Olofsson och Ingegerd Jonsson. Matdax torsdag 4 maj kl 17.00, Tavelsjö församlingsgård. Anmälan 28/3 josefin.h.nystrom@ svenskakyrkan.se Världens café – fika och samtal torsdag 4 maj kl 18.30, Carlskyrkan. Även 1/6.

KONST & KULTUR

Tegs filmklubb tisdag 11 april kl 18.30, Tegs församlingsgård. Även 2/5. Anmälan Tegs filmklubb facebook. Synpunkten – Filmkväll onsdag 26 april, Mariakyrkan. Vi ser en film tillsammans och samtalar efteråt. Även 17/5. Swap ´til you drop, klädbytardag söndag 7 maj kl 13.00, Ålidhemskyrkan. Lämna in kläder under veckan eller kl 9-12 på söndagen. Skaparglädje lördag 13 maj kl 12-17, Tavelsjö församlingsgård. Vårutställning lördag-söndag 3-4 juni, Carlskyrkan. Låt andra inspireras av ditt hantverk - boka en plats via matilde. burstrom@svenskakyrkan. se Temafrukost 3 juni kl 9-11. Anmälan sara.p.sandstrom@ svenskakyrkan.se Vernissage och brunch lördag 22 april kl 10.00, Ersbodakyrkan. Vårutställning. Kristina Eriksson, Balfors gård ”Gammalt möter nytt”. Gör ett grytunderlägg i slyslöjd. Anmälan 18/4 kersti.sundquist@ svenskakyrkan.se

KYSS Visas i Ålidhemskyrkan till och med 23 april. Konstutställning av Kent Wisti, präst och konstnär, Maria Küchen, poet.

APROPÅ LUTHER I UMEÅ 2017 Teologiska rummet söndag 9 april kl 15.00, Umeå stads kyrka. Det lutherska arvet hos västerbottniska författare Anders Persson, litteraturvetare, Umeå universitet. Kaffe från 14.30 Trivselträff tisdag 25 april kl 12.00, Tavelsjö församlingsgård. Reformationen – ingen blixt från klar himmel kyrkoherde Kenneth Nordgren. Mat 60 kr. Det livsviktiga bordssamtalet onsdag 26 april kl 18.30, Församlingsgården öst på stan. Helena Aldereon. Även 10/5. Bordssamtal torsdag 27 april kl 18.00, Mariakyrkan. Tema: Förstå och förmedla - Katekesen. Erika Forsvall, präst Bordssamtal torsdag 18 maj kl 18.00, Mariakyrkan. Tema: Reformera i dag. Maria Lundgren, präst Trivselträff tisdag 30 maj kl 12.00, Tavelsjö lägergård. Martin Luther – munken som blev informatör. Bengt Bergius. Mat 60 kr.

Kyrkguiden

En gratisapp om allt som händer i Svenska kyrkan. Ladda ner från App Store eller Google play.

31


Mehrzad Solgy

VAD ÄR VIKTIGT PÅ RIKTIGT? HUR MAN ÄN VÄNDER och vrider på frågan

är kärleken viktigast! Och då inte bara kärleken mellan två personer. Det räcker att tänka på mitt eget liv. Utan den kärlek jag fått skulle jag inte vara den människa jag är i dag. Mina föräldrar i Iran lärde mig vad som är rätt och fel, och att man ska ta hand om varandra. När jag sedan kom till Sverige som ensamkommande blev jag otroligt bra mottagen. Jag har alltid velat åka tillbaka och tacka dem på flyktingförläggningen, men boendet är nedlagt. Att jag för några år sedan tog ett jobb på ett hem för ensamkommande var ett sätt att säga tack! Även familjehemmet där jag växte upp, och fick bli en del av en familj, betydde jättemycket. Den största vändpunkten i mitt liv var när jag träffade min sambo Jenny som 17–18-åring. Vi har hållit ihop sedan dess och har två underbara barn. Jag har adopterat mycket av mitt sätt i dag av Jenny. Hon är en så otroligt ödmjuk människa som aldrig pratar skit om någon. Jag vill också vara en person som man kan lita på och räkna med. Sedan 1997 har jag jobbat med ungdomar, bland annat på fritidsgård. Sedan ett år arbetar jag i Fältgruppen. Det är ett underbart jobb! Ett sätt att visa kärlek på jobbet är att lyssna på de ungdomar jag möter. Jag brukar citera en av mina kollegor: ”Håll om. Håll ut.” Berättat för Ulrika Ljungblahd. Foto: Lina Eriksson Mehrzad Solgy är fältpedagog och jobbar med ungdomar i Fältgruppen. Följ dem på facebook ”Fältgruppen Umeå socialtjänst”.

32

nr 2 2017 tidningen spira

Spira nr 2 2017  

Tema: Påskägg. Spira är en tidning om tro och livsfrågor från Svenska kyrkan i Umeå.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you