Page 1

NR. 2 / NOVEMBER 2015

magasinet KLATRESPORT

Satser høyt Mange er innom Rælingen klatreklubb og prøver seg i veggen. Noen får dilla fra første meter, andre passer det ikke for. SIDE 32

Ny bolig? Nytt byggetrinn på Lillestrøm Panorama for salg nå! SIDE 36

Elbil BORI og Skedsmo satser på flere ladepunkter.

profil

Mr.Borettslag Robert Stoltenberg fra Fetsund er et unikum som komiker og skuespiller, og har skapt TV-historie med sine utallige roller i Tertitten Borettslag. SIDE 22

SIDE 10


Sørg for nok kapasitet til alle i husstanden. Med Bredbånd 50 kan alle i familien strømme filmer og musikk, spille online, surfe, chatte, snappe, twitre og mye, mye mer. I tillegg får du alle T-We tjenestene som Start forfra, Ukesarkiv og TV-arkiv fra Canal Digital inkludert i abonnementet. Med T-We Box får du også tilgang til TV-kanalene og opptakene dine på iPad.

Oppgrader bredbåndet ditt på canaldigital.no


GARASJEPORTER UTVALGTE PRODUKTER

-30%

SOLSKJERMING UTVALGTE PRODUKTER

-30%

Alltid gratis befaring med tips og råd om solskjerming til ditt hjem

Vi har egen markiseproduksjon på Kløfta og har opptil 15 års garanti. Vi leverer til alle typer boliger, borettslag og næringsbygg.

E EN B UI L D

I

N O RWE GI A

G

CO

U NC I L

www.markisemannen.no - mora.no - lunex.no

GR

N

N

Velkommen til vårt showroom ved Østre Aker vei 215!

M ME EM MR D LBEE


BORI BBL BORI er et boligbyggelag og en medlemsorganisasjon som driver boligbygging, boligomsetning og boligforvaltning med tilknyttet service til sine medlemmer. BORI er ISO-9001 sertifisert.

leder

UTGITT AV BORI BBL ADRESSE A. Kiellandsgt. 2B, 2001 Lillestrøm TELEFON 63 89 02 00 E-POST firmapost@bori.no ANSVARLIG Johnny Brevik JOURNALISTER Frank Karlsen, tlf.: 909 17 166, e-post: tefo@online.no. Ove Rødal, tlf.: 71 20 12 03, e-post: ove.rodal@tibe.no REDAKSJONSUTVALG Lill Eriksen, Frank Karlsen OPPLAG 36.900 GRAFISK PRODUKSJON TIBE Reklamebyrå AS TRYKK Aller trykk ANNONSER MRmedia, tlf.: 907 20 033 FORSIDEFOTO Frank Karlsen

24

1

Ø M E R KE T ILJ

4

8 Trykksak 6

4

M

Ønsker du å kjøpe, selge, leie ut eller leie bolig? BORI Utleiemegleren AS er etablert Utleiemegler har manglet i vårt tjenestetilbud til deg som medlem. BORI lanserte derfor 1. oktober BORI Utleiemegleren AS. Dette er en ny tjeneste som lenge har vært etterspurt fra våre medlemmer. Det er mange feller å gå i når du skal leie ut bolig. Ikke alle som er ute etter å leie bolig er gode leietakere. BORI Utleiemegleren AS er opptatt av at den som leier tar vare på boligen og betaler husleien. I denne prosessen representerer BORI Utleiemegleren AS trygghet for at du som leier ut får gode leietakere. BORI Utleiemegleren AS kredittsjekker leietakeren, undersøker referanser og ordner de formelle avtaledokumentene. Du som skal leie ut eller leie bolig kan lese mer om vårt tilbud på www.boriutleiemegler.no eller ringe daglig leder Hans Chr. Hjelseth tlf.: 900 911 94. Dette er det første kontoret. På sikt planlegger BORI å etablere flere kontorer.

BORI inn i PRIVATmegleren på Romerike

BORI har nå kjøpt seg inn i det største PRIVATmegler kontoret på Romerike; Pionér AS. PRIVATmegleren Pionér AS med lokaler i Lillestrøm tar oppdrag på hele Romerike. Kontoret har 16 ansatte, av disse er 12

høyt kompetente eiendomsmeglere med lang erfaring og flere er blant Norges beste meglere. BORI har tidligere kjøpt seg inn i PRIVATmegler kontorene på Mysen, Askim, Ski, Drøbak og Nesodden. Med dette siste oppkjøpet i PRIVATmegleren Pionér AS tilbyr nå BORI høyt kompetente eiendomsmeglere gjennom PRIVATmegleren i hele vårt primærområde. Dersom du skal selge din bolig anbefaler jeg derfor at du går inn på nettsiden www.privatmegleren.no eller for Romerike ringer Glenn Skillebæk tlf.: 982 042 21, for Indre Østfold ringer du Patrik Kolshus tlf.: 458 86 400.

Medlemskap til redusert pris ut året

Prisene stiger fortsatt. Det er derfor viktig å gi barna et fortrinn i det kommende boligmarkedet. En verdifull fremtidsrettet julegave kan sikres gjennom noen få tastetrykk, les mer om dette på våre nettsider www.bori.no. Nyt høsten og vinteren!

Med vennlig hilsen Johnny Brevik, adm. direktør


32

innhold November 2015

Rælingen klatreklubb

Satser høyt

10

6 TEMA: BOLIGMEGLING BORI har etablert BORI Utleiemegling og kjøpt seg inn i PRIVATmegleren på Romerike. 10 TEMA: ELBIL BORI og Skedsmo kommune iverksetter nå bedre ladepunktmuligheter for elbiler.

Elbillading

14 BORIS EGEN JULEMUSIKAL «Jakten på juleskurken» er årets juleforestilling på Lillestrøm Kultursenter. 17 SKUESPILLER SISSEL RYEN Sissel Ryen, landskjent teaterskuespiller, revy- og musikalartist spiller farmor i familieforestillingen «Jakten på juleskurken».

22

20 JUS Advokat Helge Grimstad tar opp temaet «Konsekvenser av useriøse leverandører». 22 PROFIL: ROBERT STOLTENBERG Robert Stoltenberg er et unikum som komiker og skuespiller, og har skapt TVhistorie med sine utallige roller i Tertitten Borettslag. Les intervjuet med en av Norges største TV-personligheter.

En av Norges største TV-personligheter

Robert Stoltenberg

40

14

28 KRYSSORD OG QUIZ Prøv vårt nye BORI-kryssord, og test dine lokale kunnskaper i quiz! 29 SMÅSTOFF Nyheter, nyttige opplysninger og gode tips i kortform. 30 BORI DRIFT OG BOSERVICE AS Etter fellesskapet mellom BORI Drift og Indre Østfold Boservice AS er tilbudet styrket. 32 KLATREKLUBB Rælingen klatreklubb er en av mange på Romerike, som satser høyt og appellerer til unge og godt voksne av begge kjønn. 36 BOLIG: PROSJEKT Vi presenterer fem spennende prosjekter fra BORI. Blant annet har Lillestrøm Panorama et nytt byggetrinn ute for salg.

BORIs juleforestilling:

«Jakten på juleskurken»

Travle dager på Råholt:

Bygging startet!

44 MEDLEMSFORDELER OG -TILBUD Full oversikt over fordeler du har som medlem av BORI.

BORIMAGASINET

5


tema

VISSTE DU AT.. Siden begynnelsen av 1946 har BORI bidratt med byggingen av ca

13000 boliger på Romerike?

– BORI Utleiemegler gir deg trygghet i leieforholdet, lover (f.v.) Hans Christian, Fredric, Harald og Kamilla.

Klar med utleiemegling – Vi har virkelig ivret etter å komme i gang. Dette blir et solid tilskudd til det øvrige og mangfoldige tjenestetilbudet til BORI-medlemmene, sier Hans Chr. Hjelseth. TEKST HAAKON B. SCHRØDER FOTO FRANK KARLSEN

Hjelseth ble tidligere i år ansatt som administrerende direktør for den nye virksomheten, og har sett frem til at utleiekonseptet realiseres. – BORI startet arbeidet med å etablere en utleiemegler i 2013. Nå er konseptet klart og vi skal vise medlemmene at vi har regionens beste kompetanse på utleiemegling, sier Hjelseth. Etterspørsel etter en egen utleiemegler er grunnen til at tjenesten nå ser dagens lys.

Lydhøre

– Vi er alltid lydhøre til hva medlemmene 6

ønsker. Samtidig tar det tid å etablere en egen meglervirksomhet som i høyeste grad er kompetansedrevet. Vi blir en garantist for at alt av detaljer er på plass når medlemmene eventuelt skal leie ut sin bolig, fortsetter han. BORI Utleiemegler vil ha et omfattende register over potensielle leietakere, gjennomføre befaringer og ta hånd om alt det formelle ved utleien.

Leietakere med kvalitet

– Alle som leier ut en leilighet, er opptatt av at den eller de som leier er skikkelige folk.


STARTET MED BOLIGNØD I 1946

Historien til det BORI vi kjenner i dag startet med stor bolignød i etterkrigsårene, da ulike boligbyggelag ble etablert for å bygge nye hjem. Historien kan du lese på www.bori.no. Stiftelse i Lørenskog I Lørenskog var det kommunens boligplankomité som innbød til et stiftelsesmøte i Framtia kino 20. mai 1946. Det var vanlig den gang at kommunene engasjerte seg i stiftelsen av boligbyggelagene. Responsen uteble ikke, ca. 250 boligsøkende lørenskoginger benket seg på stiftelsesmøtet. Stiftelse i Skedsmo I 1946 var Lillestrøm og Skedsmo to kommuner. Etableringen av Lillestrøm Boligbyggelag hadde en spesiell forhistorie. Der ble nemlig den lokale kaninavlsforeningen, etablert under krigen, sentral i stiftelsen. Kaninavlsforeningen ble spiren til etableringen av Lillestrøm Boligbyggelag – som ble stiftet 8. april 1946. Skedsmo Boligbyggelag ble stiftet litt senere, den 31. mai, og gikk etter hvert sammen med Lørenskog BBL til LSBO.

Leietakere er ikke vanskelig å få tak i, men leietakere med kvalitet er en større utfordring. Det er dessverre mange eksempler hvor medlemmer har leid ut til personer man helst skulle valgt bort. I denne prosessen representerer vi trygghet for at medlemmene får leietakere man kan ha tillit til over tid. Vi kredittsjekker potensielle leietakere og undersøker referanser. Det kan bli et kostbart mareritt å velge feil leietaker, sier Hjelseth.

Medeier i PRIVATmegleren

I første omgang etableres BORI Utleiemegler på Lillestrøm. Hjelseth sier det etter hvert er naturlig å øke antallet avdelinger i hele BORI-regionen. BORI er medeier i seks avdelinger av PRIVATmegleren, og eierskapet skal utnyttes maksimalt, påpeker han. – Vi vil lokalisere BORI Utleiemegler i tett

tilknytning til PRIVATmegleren, eventuelt samlokaliseres enkelte steder. Dette er en prosess vi vil arbeide med i fortsettelsen, sier Hjelseth.

Leiegaranti fremfor depositum

BORI Utleiemegler tilbyr dessuten markedets beste leiegaranti. For mange leietakere er et høyt depositum en økonomisk utfordring som gjør det mer krevende å komme inn på leiemarkedet. – Gjennom vår leiegaranti tilbyr vi utleiere den samme sikkerheten, tilsvarende fire til seks måneders husleie. Leietaker betaler i stedet for depositum en lav månedlig avgift for denne garantien. På den måten vil flere ha mulighet til å bli leietakere fordi det finnes et alternativ til en større engangssum. Leietaker velger selv hvilken løsning som passer, sier Hjelseth.

Stiftelse i Rælingen 15. juni 1967 ble Rælingen Boligbyggelag stiftet med Knut Lorentzen som første formann – og medlem nr. 1. Første året meldte ca. 170 nye medlemmer seg inn. Kombinasjonen av idealisme og vilje til å løse boligmangelen/-problemene i kommunen var drivkraften. Fusjoner 30. mai i 2006 stemte tillitsvalgte i både ROBO og LSBO ja til fusjon. Det nye BORI ble dermed det femte største boligbyggelaget i landet. I 2010 vedtok generalforsamlingene i EBBL (Eidsvoll Boligbyggelag) og BORI BBL å fusjonere, og i 2013 vedtok generalforsamlingene i UBBL (Ullensaker Boligbyggelag), INDBO (Indre Østfold Boligbyggelag) og BORI BBL å fusjonere. BORI var det overtakende boligbyggelaget i fusjonene i 2010 og 2013 slik at EBBL, UBBL og INDBO ble en del av BORI.

BORIMAGASINET

7


tema

BORI inn i PRIVATmegleren Boligbygger og boligforvalter BORI har kjøpt seg inn i seks meglerkontorer.

TEKST MARIANNE ENGER, RB FOTO FRANK KARLSEN

Eierskap i PRIVATmegleren i Mysen, Ski, Askim, Drøbak og Nesodden er i boks for lengst, og endelig kan BORI-direktør Johnny Brevik si det samme om PRIVATmegleren Pionér i Lillestrøm. PRIVATmegleren Pionér er like stor som de andre PRIVAT-meglerenavdelingene BORI nå har eierskap i tilsammen, og er det meglerkontoret administrerende direktør i BORI Johnny Brevik hadde høyest på ønskelista. Forhandlingene har pågått i over ett år. – PRIVATmegleren har over tid demonstrert solide egenskaper innen salg av boligprosjekter. Vi så for oss PRIVATmegleren Pionér fordi vi ville ha med de aller beste på Romerike. Nå får vi eierskap i en partner med solid kompetanse på eiendomsmegling, og som kan bygge opp enda mer spisset kompetanse på borettslag i Lillestrømområdet, sier Johnny Brevik. BORI har cirka 35.000 medlemmer og kjernevirksomheten er å tilby boliger til disse. I tillegg satser BORI på ulike servicetjenester. Med eierskap i PRIVATmegleren er Brevik overbevist om at BORI kan vokse til medlemmenes fordel. Ved å kjøpe seg inn i PRIVATmegleren har BORI fått den samarbeidsplattformen de ønsker. PRIVATmegleren kompetanse på eiendomsmegling i kombinasjon med egen kunnskap om eiendomsutvikling, er en uslåelig kombinasjon for vekst og videreut8

1


1. En arbeidsdag hos PRIVATmegleren Pionér i Lillestrøm innbefatter effektiv eiendoms-megling og hyggelig, kollegialt samvær. F.v. Ragnhild Myhrer Karlsen, Knut Hasselstrøm og Susanne Fleime. 2. Eiendomsmeglerfullmektig Susanne Fleime er fornøyd med BORI som partner i PRIVATmegleren. 3. Eiendomsmegler Tom André Skarbø haster av gårde med fokus på nok en viktig visning. 4. Marius Enevoldsen t.v. og Frode Skjevik er PRIVATmegleren Pioners kontaktpersoner til BORI-medlemmer.

3

2

vikling av tjenestene, mener Brevik. Per i dag er tomtereserven til BORI ca. 1.500 nye boliger. I løpet av året er tallet trolig 2.000.

Åpnet i 2006

Daglig leder i PRIVATmegleren Pionér Glenn H. Skillebæk mener det er en anerkjennelse å få med BORI inn på eiersiden. – BORI er en boligbauta i hele Romerikeregionen, og eierskapet åpner opp for nye muligheter i en region med høy aktivitet, sier Skillebæk. Skillebæk åpnet det første PRIVATmegleren-kontoret på Romerike sammen med Tom-Richard Seim i 2006. Det var kontor nummer 20 på landsbasis i PRIVATmegler kjeden. «Det blir kanskje ti nye etableringer på landsbasis før vi er fullt utbygd», sa PRIVATmegler-gründer Christian Berg til RB i 2006. I dag er det 75 PRIVATmegleren-kontor i Norge. Den opprinnelige ideen til PRIVATmegler-gründer Christian Berg fra Årnes var i sin tid å gjøre det motsatte av mange andre eiendomsmeglere. Istedenfor å tenke volum, ønsket PRIVATmegleren å samle de beste og mest erfarne meglerne for å selge boliger av høy kvalitet. Gründerne var veldig kresne på hvem som fikk franchise. – Vi måtte nærmest mase om å få åpne på Romerike, men klarte å overbevise om

4

at dette er et område man må satse i, sier Skillebæk.

30 millioner i 2014

PRIVATmegleren Pionér i Lillestrøm omsatte i 2014 for nærmere 30 millioner kroner, og fikk et overskudd på i underkant av tre millioner kroner. PRIVATmegleren har nå fem avdelinger på Romerike, og samtlige selger boliger i alle prisklasser og segmenter. Hvilke økonomiske fordeler BORImedlemmer får som et resultat av oppkjøpet i Lillestrøm, er ikke avklart, opplyser BORI-sjefen. Som et ledd i kjøpet vil Johnny Brevik tre inn som styremedlem i PRIVATmegleren Pionér.

Ragnhild Myhrer Karlsen har lang fartstid som eiendomsmegler og har bare godt å si om sin arbeidsgier.

BORIMAGASINET

9


tema

BORI og Skedsmo kommune iverksetter

Ladepunktmuligheter Elbiltrafikken på norske veier øker, men uten lademulighet stopper fremdriften. Skal elbilen utføre sin misjon må den ha tilgang til lading av batterier, både hjemme, på eller nær arbeidsplassen eller på andre destinasjoner hvor ferden går. I Norge har antallet elbiler vokst i rekordfart og ladestasjoner er etterspurt. TEKST/FOTO FRANK KARLSEN

Hele 35 prosent av alle elbiler som ble solgt i Vest-Europa første halvår 2014 havnet i lille Norge, og i 2015 er hver fjerde bil som selges til romerikinger en elbil. Mange av eierne er bosatt i borettslag og sameier og et viktig behov melder seg. Boligselskap som tilbyr parkeringsplass for tradisjonelle biler, bør også utarbeide et tilbud for beboere med elbil. Alle el-bilister er avhengig av ladeplass for å kunne bruke elbilen i hverdagen. Mesteparten av ladebehovet dekkes over natten når elbilen står parkert. I borettslag og noen sameier er parkeringsplasser og parkeringshus felles eiendom, og beboerne kan ikke på egenhånd etablere ladeplass for sin elbil. Da må styret i boligselskapet ta ansvar for å tilrettelegge for elbiler og andre ladebare biler. Det trenger ikke være spesielt dyrt eller vanskelig. BORI og Skedsmo kommune har skjønt viktigheten av dette. De har på et tidlig tidspunkt igangsatt et samarbeid for å utvikle en best mulig ladepunktstrategi i borettslag og sameier. For BORI-tilknyttede borettslag og sameier i andre kommuner vil modellen som utarbeides i Skedsmo være viktig også for dem. Målet er at beboere som allerede kjører elbil får tilgang til hjemmelader i bområdet, og at også de som tenker elbil som sitt neste kjøretøy skal ha tilgang til 10

«drivstoff». BORI og Skedsmo kommune har iverksatt en kampanje rettet mot boligselskaper i kommunen. Det avgjørende er å finne det billigste og beste alternativet for ladepunkter til el-bilistene. Det handler om best effekt til færrest kroner, og at installasjonen og elforbruket fungerer rettferdig i bofellesskapet.

Mange hensyn å ta

Det handler ikke bare om hvilken type lader som skal installeres, men også hvor ladestasjonen skal plasseres med tanke på borettslagets bygningsmasse, alder, eksisterende el-installasjon og kapasitet for utvidelse. I nyere lag og sameier er det tatt hensyn til elbil-utviklingen og behovet for strømforsyning og lademuligheter. Med spredt bygningsmassen av eldre dato vil det i de fleste tilfeller kunne bli store investeringer. Ny strømtilførsel må trekkes, noe som inkluderer gravearbeid og omfattende el-arbeid. Hvorvidt beboerne har felles garasjeanlegg, enkeltstående garasjer eller åpne P-plasser er også av betydning for totale kostnader.

Hvem skal betale?

– Vi i kommunen inviterer til en informasjonskveld hvor vi ser på BORI sin rolle

i henhold til vedtekter, boligselskapets økonomi, om hvem som dekker kostnadene til installasjon og hvordan betalingsforholdet for ladestrømmen skal foregå i praksis. Kommunen på sin side vil informere om en støtteordning som lanseres, og fortelle om hva som kreves av lag og sameier for å kunne motta en slik støtteordning. Det er mange viktige modeller å ta hensyn til for hvordan dette skal fungere i praksis, forteller Øyvind Wahl, Energi- og klimarådgiver i Skedsmo kommune. – Hovedbudskapet for kommunen er at vi ser utfordringen som råder i lag og sameier, og at bidrag fra oss kan forenkle veien videre. Hovedpunktet i kampanjen er at vi i første rekke tilbyr gratis rådgivning, og at sameiene som mottar rådgivningen kvalifiserer til å motta økonomisk støtte. Først da kan de søke om refusjon til tiltak som kommunens rådgivere har utarbeidet, sier rådgiver Wahl. Foruten installasjon av ladestasjon med strømtilførsel og basislader som er behovet for hjemmelading, finnes flere modeller i forhold til hvordan brukeren skal betale forbruket. Teknisk sett finnes strømuttak som går rett på strømmåleren til den enkelte beboer med elbil. Alternativer er måling og registrering av ladeforbruk i en tidsperiode, eventuelt kortautomat for betaling på


Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening, støtter BORI og Skedsmo kommunes engasjement i ladepunktplanleggingen.

BORIs utbyggingssjef Steinar Jarlsbo (t.h.) sammen med Energi- og klimarådgiver Øyvind Wahl i Skedsmo kommune.

ORIENTERINGSMØTE

Skedsmo kommune og BORI holder orienteringsmøte på Rådhuset i Lillestrøm og inviterer alle BORIs borettslag og sameier til å komme. Datoen og klokkeslett er satt til onsdag 18. november kl. 18.00.

ladestasjonen. I sistnevnte tilfelle betaler du for tiden du lader, i likhet med P-automat for parkering på offentlige plasser.

Krav i kommuneplanen

Utbyggingssjef i BORI, Steinar Jarlsbo, sier at byggeprosjekter som i BORI-regi utvikles i dag står innflyttingsklare om to-tre år. Det er derfor viktig at det i kommune-

planen til Skedsmo kommune for perioden 2015-2019, stilles krav om at 50% av alle parkeringsplasser i nye boligprosjekter skal tilrettelegges for lading av elbil. I BORI Utbygging sitt eget prosjekt, Lillestrøm Panorama, har 10 av de 26 første boligkjøperne valgt å bestille tilrettelegging med strømuttak for lading av elbil i prosjektets første byggetrinn. Ytterligere fem boligkjøpere har kjøpt garasje forberedt for lading av elbil. Dette betyr at nesten 60% av parkeringsplassene til de solgte boligene er tilrettelagt for lading av elbil. Behovet for ladepunkter i forbindelse med parkeringsplasser er stort allerede og vil øke med tiden. Steinar Jarlsbo sier at BORI i nye byggeprosjekter vil vurdere ladepunkt for elbiler som tilvalg på lik linje med andre interiørtilvalg for boligkjøpere. BORI Utbygging er derfor positive til Skedsmo kommune sitt krav om tilrettelegging for elbil. Kommunen stiller i denne sammenheng krav som samsvarer med markedets etterspørsel. Kravet bidrar også positivt til miljøet og boligkjøpernes mulighet til kjøp av elbil. Boliger som har medfølgende parkering tilrettelagt for lading av EL-biler vil også være mer attraktive i markedet om boligen skal reselges. I utgangspunktet var det planlagt å kunne tilby 10 plasser med tilrettelagt strømuttak i prosjektet Lillestrøm Panorama. Etterspørselen etter ladepunkter har vært så stort at det er besluttet å øke antall parkeringsplasser med el-uttak. Skedsmo kommunes ladepunktstrategi ble vedtatt i kommunestyret 10. desember 2014, og 8,1 mill. kroner (fordelt på 2015 og 2016) ble bevilget til gjennomføring av tiltak. 600 000 kroner skal gå til rådgivning og støtte til boligselskapene. » BORIMAGASINET

11


VISSTE DU AT.. Norge har passert 50.000 elbiler og tallet øker? Av nye biler solgt i Norge i 2015 er 22 % elbiler? Elektrifisering av bilparken er noe styrene i borettslag og sameier må forholde seg til? 10 % av elbileiere bor i borettslag og sameier? Norge har 6.480 ladepunkt. Av disse er bare 190 i borettslag og sameier? I august 2015 var det registrert 13216 elbiler i Akershus?

Thor Eek i NBBL oppfordrer til tilrettelegging for beboere med elbil.

Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har tilskuddsordning som gir borettslag og sameier en støtte på inntil 10.000 kroner per ladepunkt?

Thor Eek i Norske Boligbyggelags Landsforbund:

Ønsker ladestasjoner for alle! – Vi mottar ukentlig henvendelser hvor elbileiere spør om råd. Mange har mulighet til å lade på jobben, men det er utvilsomt behov å lade hjemme om natten.

Hensikten er ikke at borettslaget skal betale for strømmen, men være med å tilrettelegge for beboere med elbil, forteller administrerende direktør i NBBL, Thor Eek. Han tilføyer at det er borettslagene som bestemmer hva som skal gjøres. – Vi ser jo at dette er en kostnad mange borettslag mener ikke skal falle på dem, da det kan bli en stor utgiftspost. Samtidig oppfordrer vi i NBBL til å opprette en dialog mellom borettslagets styre og den eller de som eier elbilene, for å komme frem til en løsning. Før vi kan begynne å frakte ekstra 12

batterikapasitet rundt, er vi avhengig av å kunne lade stort sett over alt. Det er flere byer og kommuner i Norge som tilbyr en støtteordning for installasjonen, dette for å gjøre det enklere å få frem en løsning. Blant disse er Oslo kommune, hvor en i forkant kan søke om å få dekket 60 prosent av etableringskostnadene.

Bare fordeler med elbil

Petter Haugneland, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening, kan berolige: – For mange virker elbilen fortsatt litt

skremmende, noe som gjør at det kan virke voldsomt å sette i gang en prosess for å etablere ladestasjoner. Dette kan vi avkrefte med en eneste gang. Vi har sett mange tilfeller der borettslaget har søkt om støtte, og så har eier av elbilen betalt de resterende kostnadene. Haugneland kan fortelle at dette har bidratt til at flere borettslag har snudd når de ser hvor enkelt det kan gjøres. Det er opp til borettslaget å gjøre det lønnsomt for alle sine medlemmer å fullføre et ønske om elbilbruk, forteller Haugneland.


Start innendørsprosjektet ditt i din lokale Flügger farve

PLANLÆG PLANLEGG

Velg Flutex 10 – når du vil ha en robust maling som er spesielt velegnet til rom med mye slitasje og skitt.

Vi hjelper deg fra start til slutt med alt du trenger til innendørsprosjektet ditt. Du får alltid 20% rabatt og 5% bonus med aktivert medlemskort. (Gjelder alle Flügger-varer i egeneide butikker) Velkommen til Flügger og til flugger.no

6205 38/15

BORIMAGASINET

13


Grøtspisende barn som medvirker til mye sang, sans og moro i den skumle oppsetningen «Jakten på juleskurken».

BORI-medlemmenes juleforestilling:

«Jakten på juleskurken» BORI-medlemmer med familie og venner - vær velkommen til ekte julemoro og garantert julestemning! TEKST FRANK KARLSEN FOTO LILLESTRØM KULTURSENTER

Familiemusikalen «Jakten på Juleskurken» er årets julesatsing på Lillestrøm Kultursenter. «Jakten på Juleskurken» er proppfull av humor, fengende musikk med små og store skuespillere som skildrer kampen mellom det gode og det onde. Forestillingen er en helaftens julemusikal for barn og voksne 14

i alle aldre. For deg som BORI-medlem er dette en gyllen mulighet til å be med deg noen av dine nærmeste, familie eller venner, på en svært hyggelig førjulsopplevelse. Handlingen er fylt med skurkestreker, spenning, mye moro og fengende sang og musikk - og fremfor alt julestemning. Som det fremgår av tittelen er Juleskurken en sentral skikkelse i stykket. Hans eskapader skaper både forvirring og fortvilelse, spesielt hos Julenissen som selv havner i trøbbel. Det hele starter hjemme hos Ingrid og pappaen hennes lille julaften. Ingrid er utålmodig og venter på at julaften skal komme med pakker og stas. På lille julaften, etter at Ingrid, pappa og farmor har sovnet, gjør den

skumle og fryktede Juleskurken sitt inntog i huset deres. Sammen med sin assistent Piperenseren stjeler han alle pakkene som ligger under treet. Juleskurken og Piperenseren jobber egentlig sammen med Julenissen og de andre som er med og lager og klargjør julepakker, som nissen putter i sekker og bringer hjem til folk på julaften. Juleskurken derimot er lat og gidder ikke å jobbe selv. Derfor stjeler han heller gaver som han putter i sekken til Julenissen. Julenissen og hans trofaste hjelpere aner ingenting om Juleskurkens skurkaktige dobbeltliv. De tror han er en helt vanlig hjelper, om enn litt latere og annerledes enn de andre hjelper-


Tips oss! I år er det BORI-medlemmene som skal påvirke valget av hvem som fortjener et eventuelt overskuddet av juleforestillingen.

Morten har regiansvaret

RABATTERTE BILLETTER

Datoen for julemusikalen er torsdag 26. november kl. 18.00. Abonner på BORIs nyhetsbrev eller følg med på www.bori.no for nærmere informasjon om når billettene legges ut for salg. Pris for medlemmer er kr. 150,- pr. stk. Maks 4 billetter pr. medlem. Ordinær pris er kr. 350,- for voksne og kr. 320,for barn.

ne. Riktignok har de alltid lurt på hvordan Juleskurken kan vente helt til den siste natten med å jobbe, men de har slått seg til ro med forklaringen om at han lager sine leker etter at alle de andre har sovnet lille julaften. De virkelige problemene oppstår når Julenissen er ute og leverer julegaver til barna på julaften. Da oppdager både han og de andre at det er noe som ikke stemmer. Mistanken rettes mot Juleskurken og dermed starter den spennende, skumle, hysterisk morsomme og underholdende «Jakten på Juleskurken». Et besøk på Lillestrøm Kultursenter på nettopp denne forestillingen er en flott innledning på julemåneden desember.

Morten Bergheim fra Rælingen er én av mange romerikinger som er sterkt representert i årets juleforestilling. Morten har jobbet som skuespiller og sanger i snart 20 år, han er stemmeskuespiller/dubber av tegnefilmer og tidligere kjent som medlem i Cheezy Keys, en underholdningsgruppe med profesjonelle musikk- og teaterartister og låtskrivere. Morten høster også mye skryt for regiarbeidet han gjør i musikaloppsetninger. I årets «Jakten på Juleskurken» har allsidige Morten gjort regiarbeidet og han spiller Piperenseren. Han er Juleskurkens høyre hånd og medvirker sterkt til julegavetyveriene i forestillingen.

Donasjonen kan gå til enkeltmennesker, institusjoner eller organisasjoner. Den årlige juleforestillingen på Lillestrøm Kultursenter har vært en ettertraktet anledning til førjulsmoro for store og små. Billettprisene har vært rene «julegaven», og nettopp fordi mange medlemmer har benyttet anledning har BORIs egen førpremiereoppsetning gått med et hyggelig økonomisk overskudd. Gevinsten på flere titalls tusen kroner har BORI selv, uavkortet gitt i donasjon til institusjoner og organisasjoner som sårt trenger penger til sin daglige, livsviktige virksomhet for å hjelpe mennesker i vanskeligheter. Det er lov å komme med flere ønsker, og alle kandidatene vil bli samlet til en rettferdig utvelgelse. Følg med på BORIs hjemmeside og Facebookprofil for mer informasjon om hvordan du går frem for å formidle kandidat. I år er datoen for BORI-medlemmenes juleforestilling torsdag 26. november. Fristen for innsendelse av kandidat, som skal motta et eventuelt overskudd, er 31. desember 2015. I de fire siste årene har pengene gått til Barneavdelingen på Ahus, Romerike Krisesenter, Leger uten grenser og stiftelsen Sykehusbarn.

FARMOR I «JULESKURKEN» Les mer om 72-årige Sissel Ryen som spiller farmor i BORIs julemusikal på side 17.

»

BORIMAGASINET

15


Vedlikeholdsspyling fra Gravco, en sikker investering Vedlikeholdsspyling kan spare deg for store skader og utgifter! Såpe, mat, fett og hudrester tærer på rørveggene og kan skape hull, skader, samt blokkeringer i rørene. I verste tilfelle kan kloakk flyte opp i leiligheten. Disse problemene jobber vi med daglig. Med vedlikeholdsspyling holder du rørene rene og åpne, du unngår lukt, blokkeringer og uønskede «husdyr», og ikke minst sparer du deg for store utgifter.

På tide å tømme sandfang! Vi tømmer og rengjør sandfang og slukrister. Fulle sandfang og slamkummer/ rister vil omsider føre til blokkering av utløpet fra kummen. Vannet vil stige, og dette kan få alvorlige konsekvenser for omgivelsene og skape store skader på eiendom og materiell. Jevnlig tømming av kummer er viktig. En avtale med oss innebærer at vårt firma kommer til faste avtalte intervaller.

RING 08420 DØGNVAKT

www.gravco.no


Strømlingen Sissel Ryen er 72 år, landskjent teaterskuespiller, revy- og musikalartist og nå snart også farmor i familieforestillingen «Juleskurken» på Lillestrøm Kultursenter.

TEKST FRANK KARLSEN FOTO FRANK KARLSEN/LILLESTRØM KULTURSENTER

72-årige Sissel Ryen:

Farmor i «Juleskurken» Sissel svarte med et rungende ja! når hun fikk spørsmål om å være med i oppsetningen, hvor BORI-medlemmer får sin egen forestilling. Sissel Ryen ble født 29. april 1943. Hun vokste opp på Strømmen i en eldre, stilfull sveitservilla hvor hun bor den dag i dag. Som barn var Sissel mer enn noen opptatt av sang, dans og å opptre. Hun klarte aldri å la en scene være uprøvd, og på juletrefester og andre tilstelninger lurte hun seg opp på scenen og overrasket publikum, inkludert en lettere sjokkert mamma, med sine ferdigheter. – Jeg husker det godt for jeg maste hele tiden om å opptre. Det endte jo med at mamma gruet seg for å ta meg med i slike sammenkomster, ler Sissel og forteller at hun allerede som seksåring hadde sin sangdebut i den lokale, årlige Barnekabareten. På den måten hun kom inn i teatermiljøet og øynet en framtid som skuespiller og artist. – Mamma fortalte at hun som gravid ofte sang for meg som lå i magen hennes. Kanskje var det årsaken til at jeg ble så ivrig etter sang, dans og teater.

I 1956 ble Sagdalen jentekor stiftet og Sissel ble med. Da lærte hun å synge flerstemt. Hun tok også sangutdannelse på eget initiativ, og Erling Michelsen i Strømmen Orkesterforening var hennes kunnskapsrike mentor.

Store oppsetninger i vente

Etter tre år på gymnaset, lokale teateroppsetninger og revyer, søkte Sissel om inntak på Statens Teaterhøgskole. Hun var 19 år og kom inn som en av datidens yngste elever. Tre år senere var hun utdannet teaterskuespiller og fikk umiddelbart ansettelse på Det Norske Teater. Hun debuterte som Victoria i Eit draumspel og fulgte opp med hovedroller i store oppsetninger, som Maria i West Side Story, Hanna Glawari i Den glade enke, Eliza Doolittle i My Fair Lady og Ingrid i Peer Gynt. I 1974 ble Sissel ansatt ved Oslo Nye Teater hvor hun medvirket i blant annet Flaggermusen, Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant, Kiss Me Kate, Anything Goes, Crazy for You, Juleoratoriet, Cabaret, Olsenbanden jr. på Cirkus, Manndomsprøven, Nøtteknekkeren og Les Miséra-

bles. Sissel var tilsluttet Oslo Nye Teater i 40 år, men har også vært innom Riksteateret og Den Nationale Scene. I TV-sammenheng er hun mest husket for rollen som Leonora Dorothea Dahl i Sesam Stasjon. Det hører også med til historien at Sidsel ofte stiller opp i andre fora og bidrar med opplesning, sang og musikk. Lokalt har hun ofte deltatt i Strømmen kirke med opplesninger både rundt Påskedramaet og i andre sammenhenger.

Gøy å være farmor

– Jeg gleder meg virkelig til å spille farmor i årets juleforestilling. En farmor skal være litt opp i årene og det passer bra, men jeg er ingen farmor med rullator, strikketøy og katt, sier hun. – Men, hvor lenge skal du holde det gående med teaterskuespill og sang? – Så lenge jeg er i stand til å komme opp på en scene. Da blir det gamlehjemmet neste og kanskje kan jeg fortsette der. Jeg har allerede god erfaring med opptredener på eldresenter rundt om på Romerike, avslutter en glad og positiv Sissel Ryen. BORIMAGASINET

17


Endelig er den her! Avd. Strømmen Stasjonsv. 39, 2010 Strømmen www.hesler.no – E-post: post@hesler.no

Alle typer glassarbeide

Glass over kjøkkenbenk

Dusjløsninger etter mål

Alt innen innramming og speil

Tlf 63 81 29 16 DØGNVAKT: 48 10 48 11

Kjent for vår gode service gjennom mer enn 60 år!

Mysen:

Storgaten 2 69 89 91 00 www.esbank.no

Sarpsborg:

Torggaten 10 69 13 00 90 www.esbank.no

Rydding, dugnad eller oppussing? Husk å benytte din BORI medlemsfordel! 10% BORI-rabatt på fastpris container og SmartBag. Rabattkode BOR4 i Ragn-Sells nettbutikk.

08899 www.ragnsells.no

18


Markiser - Persienner - Screen - Interiør - Terrassetak

Solskjerming til Boripriser! Screen

Nyhet! Plaza Pro

Markiser

Vi tilbyr betalingsutsettelse, kjøp nå betal om 4mnd Plissegardiner

Rullegardiner

Lamellgardiner

10% rabatt på alle innvendige produkter

Prisene gjelder for Borimedlemmer og kan ikke kombineres med andre tilbud

20% rabatt på alle utvendige produkter

AVFALLSHÅNDTERING Metro og Molok er våre bestselgere der avfallet samles i dypbrønner som er plassbesparende og gir minimalt med lukt.

www.lady.no Telefon: 63 89 32 89 METRO UNDERGRUNN

GLASSMESTERVERKSTED

63 80 44 60

er den mest moderne og plassbesparende undergrunnsløsningen på markedet. Med Metro får du plass til hele 2 stykk 5 kubikk containere innenfor arealet av en standard parkeringsplass. Verdifulle arealer kan dermed benyttes til annet.

MOLOK® DYPOPPSAMLER

er den klassiske avfallsbrønnen – semi undergrunn. Her er kvalitet, design og driftssikkerhet kombinert på en helt unik måte. Med Molok oppbevares 60% av avfallet under bakken.

• Alt i glassmesterarbeid utføres • Utskifting av punkterte isolerglass og energispareglass • Sikkerhets – soldempende – selvrensende – lyddempende glass • Bilglass – alle typer, også lastebiler og anleggsmaskiner • Rekkverk i glass, med og uten stendere • • • •

Glass over kjøkkenbenk Alt i dører og vinduer Innramming – speiler på mål Glassdører til bad etter mål – skyvedører i glass • Solfilm - sikkerhetsfilm

Tlf. natt/ helg: 63 89 22 00 Nilsens Bilberging post@romerikeglass.no • www.romerikeglass.no G R AT IS PA R K E R IN G

Ta kontakt for et meget konkurransedyktig tilbud!

Telefon: +47 64 80 29 00 Mail: office@strombergs-plast.no

Nesgaten 2, 2004 Lillestrøm (v/ Arena Hotel - Norges Varemesse)

BORIMAGASINET

19


jus

Konsekvenser av useriøse leverandører Styret i borettslag eller eierseksjonssameier tar små og store beslutninger på vegne av boligselskapet. Noen av disse beslutningene er kanskje viktigere enn det man i utgangspunktet legger til grunn.

Manglende forundersøkelser og etterlevelse av de plikter som er lagt på borettslag og eierseksjonssameier i lovgivningen, kan potensielt påføre boligselskapene tap og erstatningsansvar. Dessuten kan styremedlemmene bli erstatningsansvarlige hvis de har opptrådt uaktsomt.

Renholdsbedrifter

Alle selskaper som tilbyr renholdstjenester skal nå være godkjent av Arbeidstilsynet, og skal registreres i et sentralt register som er tilgjengelig på nettsiden arbeidstilsynet.no. Kjøp av renholdstjenester er kun tillatt fra virksomhet som er registrert i Arbeidstilsynets register. Det gjelder også bemanningsforetak som driver utleie av arbeidstakere til renholdsoppdrag. Alle arbeidstakere i godkjente renholdsvirksomheter skal bære HMS-kort på jobb (tidligere kalt ID-kort). Hensikten er å identifisere hvem man er og hvem man arbeider for. Kravet om godkjenning gjelder også for selvstendig næringsdrivende enten foretaket har ansatte eller ikke. Godkjente renholdsfirmaer skal oppfylle kravene til arbeidsmiljøloven og krav i forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for renholdsvirksomheter, samt ha en ordning som sikrer arbeidstakerne økonomisk kompensasjon ved yrkesskade.

Ansvar i byggeprosjekter

I byggeprosjekter vil boligselskapene anses som byggherre og være omfattet av byggherreforskriften. Forskriften stiller krav som 20

handler om vern av sikkerhet og helse for arbeidstakerne på byggeplassen. Byggherreforskriften gjelder for det som går ut over alminnelig vedlikehold, det som vaktmesteren vanligvis tar seg av. Som byggherre har man ansvar for sikkerhet og helse for arbeidstakerne hos entreprenøren og for lønns- og arbeidsforhold. Byggherreforskriften krever at byggherren (boligselskapet) foretar konsekvensutredning og følger byggeprosjektet tett fra start til ferdigstillelse. Kravet er svært omfattende og krever en egen HMS-koordinator. Pliktene kan til en viss grad delegeres bort til byggherrens representant, men byggherren har plikt til å følge opp. Brudd på forskriften kan medføre straffansvar.

Erstatningsansvar

Boligselskapet kan bli erstatningsansvarlig hvis styret overtrer sine forpliktelser. I verste fall kan styremedlemmer også bli erstatningsansvarlige, men kun dersom man har utvist uaktsomhet og påført et tap overfor borettslaget eller andelseiere. Styremedlemmer må foreta vurderinger og valg tilknyttet virksomheten, for eksempel valg av entreprenør til å utføre vedlikehold eller rehabilitering. Et HMS-system vil redusere risikoen for ulykker og erstatningsansvar. Det skal imidlertid en del til for å konstatere ansvar selv om det i ettertid viser seg at valget var mindre heldig og kanskje feil. Ved en slik vurdering vil det være av stor betydning om saksbehandlingen i styret har vært forsvarlig og styret kan dokumen-

tere de beslutninger som er truffet ved for eksempel styreprotokoller.

Hvordan luke ut useriøse leverandører?

Styret bør sjekke økonomien til leverandøren. Går for eksempel en entreprenør konkurs eller utfører mangelfullt arbeid vil dette kunne påføre boligselskapet et økonomisk tap. I Brønnøysundregistrene, myndighetenes offisielle register, kan man sjekke om firmaet er registrert, om det er registrert i moms og arbeidstakerregisteret, samt viktige opplysninger om selskapets nøkkelpersoner og historie. Økonomiske tall finnes på nettsidene purehelp.no og proff.no. Dette kan gi en indikasjon på om leverandøren eller entreprenøren har sunn økonomi og kan betraktes som en seriøs aktør. Styret bør sjekke referanser, kvalifikasjoner og godkjenninger. Det finnes enkelte leverandører og håndverkere som ikke besitter den kompetansen man gir uttrykk for i markedsføringen. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Fagrådet for våtrom (FFV) og Mesterbrev har utarbeidet nettsiden kompetansesjekk. no hvor man kan sjekke det enkelte foretak.

HELGE GRIMSTAD Advokat i Økland & Co


! HMS-ANSVAR

HMS-arbeid er lovpålagt gjennom «Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter» (HMS-forskriften). Styret i boligselskapene har ansvar for HMS, herunder ansvaret for å innføre og vedlikeholde HMS-tiltak. Ansvaret kan ikke fraskrives gjennom avtale. Selv om styret engasjerer personer til å gjennomføre tiltak som er påkrevet for å hindre ulykker kan styret likevel bli erstatningsansvarlig dersom det ved en ulykke viser seg at sikkerheten ikke var godt nok ivaretatt.

BORIMAGASINET

21


profil

Narvestad & Co «forfølger» Robert – Jøssenam! At jeg kunne finne på å skape denne finnen Piirka. Han var vulgær, luktet alkohol, var frekk og bannet ustanselig. Da var det koseligere med alle de andre personlighetene i Tertitten Borettslag. TEKST FRANK KARLSEN FOTO OLE KALAND, NRK/FRANK KARLSEN

En av Norges største TV-stjerner, Robert Stoltenberg, har et annet forhold til driftsleder Roy Narvestad som egentlig var en kjernekar selv om han ikke alltid var i vater. – Et problem jeg lever med i dag 13 år etter TV-serien «Borettslaget» ble til, er at rollefigurene forfølger meg som skygger. Jeg blir ikke kvitt dem, ler Robert Stoltenberg i intervju med BORI-magasinet. – Jeg vil påstå at det å bo i borettslag og sameier er praktisk, men også spesielt. Der bor tverrsnittet av den norske befolkningen og de står sammen i hverdagen, enes om felles boforhold og deler hverandres hverdagslige gleder og sorger. Årsaken til suksessen vi fikk med «Borettslaget» på NRK TV var at vi traff spiker´n på hodet og blottla en virkelighet, forteller Robert som gjenskapte figurer han husket fra tiden han selv bodde i borettslag på Tveita og Årvoll i Oslo. – Bare se deg om i eget borettslag, oppfordrer Robert. – Legg merke til naboen over gangen eller kikk nøyere på hun du anser som litt skrullete, bosatt i blokka ved siden av. Ville være rart om ikke du også har en nabo som borettslagsformann som Roy Narvestad, brysomme Piirka, tidligere «Miss Vesterålen» Linda Johansen med bikkja Tommy, motespesialist Yngve Freiholt, dovakt Conrad Haugenli Osmundsen, innvandrergutten 22

Ali, den sørgende enka Hansine Snåsholmen og forretningsmannen Alf Limmonæs, mener Robert. De finnes overalt, om ikke like ekstreme som Stoltenbergs rollefigurer som han trollbandt en hel nasjon med i den komiske, satireserien «Borettslaget» tidlig på 2000-tallet.

Fra drabantby til landsbygda

Hvem Robert Stoltenberg Født 17.04.1965 i Oslo Karriere Eminent produsent og regissør, manusforfatter, programleder og skuespiller. Beste rollefigur Driftsleder/borettsformann Roy Narvestad, selv om gubben er sprø og skjegget hans klør mer enn tusen maur. Ser på TV Alt på NRK, velproduserte filmer og gode humorprogram. Favorittmat Altetende fra fjøs og vann, og thaimat er mest ettertraktet. Kan ikke leve uten Kjæresten Christian, kreativt arbeid, jevnlig mosjon og toppturer på fjellet.

Robert Stoltenberg ble født 17. april 1965 i Oslo, og i barneårene flyttet foreldrene og brødrene mye rundt. Robert gikk på fire forskjellige barneskoler, og som 2. klassing var han med på familiens flyttelass til et slitent hus på Roven i Fet kommune. – Å komme på ut på landet på Roven var en stor opplevelse. Vi hadde bondegård med griser og kuer som nærmeste nabo. På gården var også et stabbur med mye skrot og gamle uniformer. Tvillingbror min Harald og jeg fikk leke der. Vi kledde oss ut, lånte noen husdyr og inviterte til sirkus i bygda. Også andre barn deltok i manesjen, og billettprisene kostet flesk. De to tvillingene imponerte alle omkring seg. Med Robert og Harald til stede var det alltid ap og ablegøyer, og Robert innrømmer at brødrene ikke akkurat var noe Gatas Parlament. – Jeg husker det godt. Det var i 1973 på den tiden det var bensinstreik og restriksjoner for privatfolk å kjøre bil. Foreldrene mine jobbet i Oslo. Fem dager i uka måtte de gå fra Roven til


»

BORIMAGASINET

23


Robert har hytte på fjellet og stortrives på skiturer i fint vær.

Svingen stasjon ved Fetsundbrua for å ta toget. Tidsklemma gjorde at vi flyttet tilbake til hovedstaden, men bare for en toårsperiode. Igjen gikk turen til Fet, til huset nærmest jernbaneskinna ved Nerdrum stasjon. Hver natt halvtimen over midnatt tøffet et godstog igjennom soverommet og ødela nattesøvnen, men sånn er det jo å bo sentralt, spøker moromannen. Til huset på jordet på Nerdrum kom en kassettspiller med mikrofon og innspillingsknapp. Brødrene satte i gang og imiterte radiosendinger. Alt fra nyhetssendinger med makabre ulykker og tragiske skjebner ble «kringkastet». Også krimhørespill med suspekte typer i natten, og sukkersøte radiodamer som formidlet meldinger om vær- og fiskerapporter, gjorde gutta berømte i bygda. Robert skrev manus. Robert regisserte og Robert spilte rare typer. – Vi fartet rundt i bygda og underholdt. Første lønninga var en twistpose. For meg var dette mer gøy en kanonball, fotball og skisport til sammen. Jeg elsket å opptre, gjorde sketsjer i klasserommet og på ethvert torg hvor det var folk å underholde. Det mestret jeg bra i motsetning til idrett.

Holder kontakten med skolekamerater

På bondegården fikk jeg smake juleslaktas blodklubb og lungemos. Det var delikatesser som jeg savner, forteller Robert som gikk tre år av barneskolen i Fetsund og 3-årig videregående skole, også kalt gymnaset, i Lillestrøm. – Når noen spør hvor jeg kom fra sa jeg Fetsund, og jeg omgås venner fra gymnastiden. Hvert eneste år siden skoleslutt har det 24

gått tradisjon i å ha en heftig sammenkomst ved juletider. Kort sagt rølpefester. Den som skårer høyest på «promilletesten» vinner en marsipangris, ler Robert. Så stopper han, tenker og utbryter: Gud, nei kan vi skrive det da? Han plumper ut med mer. Han sier gangen rundt julegrana er i drøyeste laget. Det går unna i en fei, grantreet feller barnåler til det for alvor kneler med lys og pynt. Også det har blitt en tradisjon skal vi tro humørsprederen.

Veien til NRK og suksess

Robert Stoltenbergs første kontakt med media var som redaktør i skoleavisa. Det brakte han til NRK. – Du verden ja! Jeg og avisas fotograf tok turen til Marienlyst og ba om en omvisning på NRK-huset. Der møtte vi Dan Børge Akerø og flere TV-fjes som gjorde inntrykk. For meg var det som å komme til Hollywood. Trond Viggo Torgersen ble også et forbilde med alle sine kostymer og gjøgleri. Da skjønte jeg at jobb i TV-sammenheng var det jeg ville ha. Jeg begynte i media som 17-åring og var på godt norsk en mediabroiler. Allerede på gymnaset var jeg programleder i Ungdommens radioavis, så fulgte Båndverket, Etter skoletid, P2s morgenradio og Midt i trafikken. Videre valgt utdanning ble historie grunnfag på Universitetet på Blindern og TV-regissørlinja på Lillehammer. Så endelig ble det «Hollywood» - altså NRK, smiler Robert som debuterte med å gjøre regien på et 60-talls promotionfilmer før han ble produsent for barne- og ungdomsprogrammene Midt i Smørøyet, Newtons hage og

dramaserier. I 1990 ble han selv TV-tryne som programleder i musikkprogrammet Panorama sammen med tvillingbroren Harald. De to jobbet etterhvert ofte sammen i radio- og TV-programmer. Harald har sagt i intervju at han ikke trivdes i rampelyset under press og forventninger, men at Robert er i en annen rolle og ufrivillig tilkaller et kjendisstatus i kraft av sitt eminente skaperverk som blir ettertraktet, enn om også han vil unngå kjendisfokuset. – Jeg liker det dårlig. Må innrømme at å spille rollen som bedriftsleder Narvestad med skjegg og bart er enklere enn å være bare Robert, sier TV-personligheten.

Tiljublet satirekomiker

Under Gullruten 2002 gjorde Stoltenberg nærmest rent bord. Han fikk den ærefulle publikumsprisen, tok prisene for årets


BORETTSLAGET

nyskaper og beste mannlige skuespiller, alle for sin innsats i Borettslaget. Det året vant han dessuten klassen beste mannlige revy- og komedieartist under Komiprisen. Stoltenbergs største suksess inntil videre er «Borettslaget» som pågikk i seks år. Han skrev manus og skapte alle karakterene. Han bokstavelig talt spilte alle hovedroller og redigerte hvert minutt av alle seriene. Noe mange ikke vet er at Robert er stemmen til Pelle Politibil, polsk bjørnejeger i Trolljegeren og Kong Julien i Madagaskarfilmene 1 og 2. Han har vært programleder og rolleinnehaver i utallige TV-program, og stått for manus og regi i enda flere TV-visninger. Gutten fra Nerdrum er en populær og folkekjær komikere og blant nasjonens fremste manusforfattere.

Robert Stoltenberg er blant annet kjent for sine allsidige roller i komiserien «Borettslaget». Under Gullruten i 2002 gjorde Stoltenberg nærmest rent bord og vant «Folkets TV-favoritt», «Årets nyskaper» og «Beste mannlige skuespiller», alle for sin innsats i «Borettslaget». Selve programmet ble kåret til beste humorprogram/satire.

Her er Robert med kjentfolk som sammen ledet en av NRKs mange innsamlingsaksjoner.

– Hva tenker du om fremtiden? – Jeg er pessimist av natur og regnet aldri med at det skulle gå så bra med meg, så jeg føler meg veldig privilegert. Den eneste fordelen med å være pessimistisk er at det ofte går bedre enn man hadde forventet. Dessverre bekymrer jeg meg mye og det blir man ikke yngre av. Alvorlig talt, jeg er glad for tiden som går og legger ikke langsiktige planer. Jeg har opplevd mye og må ikke så mye mer. Fylte 50 i april og er veldig fornøyd så langt i livet. Synes det er dumt at folk hele tiden higer etter mer, når man egentlig burde ta vare på øyeblikkene som skjer nå.

Gir sjelden intervjuer

Robert som Linda Johansen med bikkja Tommy i Borettslaget.

Stoltenberg har for øyeblikket meget travle høstuker som produsent i NRK.

Utad er Robert en vennlig og nyansert mann med evne til empati. Han vegrer seg for å virke støtende på enkeltpersoner, både på TV og privat. Likevel vet han ikke om han skal ta kritikernes positive utsagn, «uthenging fremført med kjærlighet», som en beskyldning. På ungdomsskolen skrev han rare fanta- » BORIMAGASINET

25


» Den brysomme finnen Piirka på en god dag.

og røpet sitt kjærlighetsforhold til Christian gjennom 22 år. Nå har de kampert sammen i 26 år og Robert sier med overbevisning at det vil vare livet ut. Uten at det er blitt sagt er nok Christian glad for at Robert ikke kommer hjem hver dag som rollefiguren Piirka.

Etterspurt i næringslivet

Robert hadde med klassen sin fra Lillestrøm videregående i programmet Klassefesten sammen med Rune Andersen og Dan Børge Akerø.

sistiler. Når de tøffe gutta kom drassende med fem halve pils og rulletobakk til skolefesten, satte Robert seg på bakrommet med ei glassflaske cola og skrev en anmeldelse av festens danseband. Det var først på gymnaset han «slo seg på flaska» i festlige lag, enda det sto «Smørbukk» på russelua. – Hva gjør du når du er privat? – He, he, jeg er privat! Det er en grunn til at det heter privat. – Har alltid tenkt at privatlivet er noe jeg vil ha for meg selv. Det jeg er kjent for er rollefigurene mine, ikke meg Robert. Jeg er jo ikke Robert Stoltenberg - standup komikeren. Er jeg offentlig som Robert tar det oppmerksomheten fra rollefigurene mine. 26

At andre ønsker mer offentlighet rundt sin person respekterer jeg, men det behovet har ikke jeg.

– Hva gjør du helst? – Liker å skape noe bra i jobbsammenheng, trives med å reise og jeg er hjemmekjær. Da lager jeg middag, norske og internasjonale retter og mer enn gjerne thailandsk mat. Jeg er opptatt av å leve alminnelig sunt. Trener tre økter sirkeltrening eller jogging i uka, og jeg tilbringer mye tid sammen med kjæresten min Christian.

Røpet hemmeligheten

Det var i NRK-programmet Skavlan i 2011 at Robert fortalte om sin homofile legning,

Det er mange år siden Robert solgte kjøkkenredskaper på gata i Oslo og var modell i Elite modellbyrå. Nå har han eget selskap - Stoltenberg media og underholdning AS, hvor han er daglig leder og styreformann. Etterspurt som han er velger han sine jobbtilbud selv, og gjør både event-oppdrag med humoristiske innslag, formidler en rekke radio reklamekampanjer for næringslivet, og han er kontraktbasert på jobb i NRK med et unikt allsidig repertoar. – Må si jeg stortrives, og det er ikke mer komplisert enn at jeg har fulgt guttedrømmen. Det jeg gjorde som liten og ble god på, gjør jeg også i dag, bare på en større arena. Også nå studerer jeg folk rundt meg og ser underholdende rollefigurer i dem. Så bare pass deg der du rusler rundt i borettslag på Romerike. Kanskje får jeg ideen til TV-oppfølgeren med tittelen «Forunderlige romerikinger». Da kanskje nettopp du spiller hovedrollen, spøker Robert og minnes tiden i Fetsund og omegn som det beste i livet.


Rød: PMS 2 Rød: CMYK

Vi har levd av fornøyde kunder og gode referanser i over 40 år. – det skal vi fortsette med. Kvalitet lønner seg!

Malermester Buer er en av Norges største malermesterfirmaer og utfører alle typer arbeider innen maler, tapet - og gulvarbeider. Uavhengig av om oppdraget går over flere måneder, eller er utført på noen timer, vil vi kunne løse alle kunders individuelle behov.

Ta kontakt for uforpliktende tilbud! Kvalitet siden 1970

BUER GRUPPEN AS – FRYDENBERGVEIEN 48, 0575 OSLO –TLF 09100 – POST@BUERGRUPPEN.NO


Kryssord & Quiz

QUIZ-SPØRSMÅL

Her kan du teste kunnskapene dine i quiz eller kryssord. Nye utfordringer i hver utgave.

1 Hvor mange tettsteder på

Romerike har bystatus?

2 Hva er Høyt & Lavt på Romerike? 3 Hvor på Romerike ligger Nord-Europas eneste smaragdgruve? 4 Når skjedde godstog kollisjonen på Lillestrøm stasjon som utløste den livstruende propangass brannen? 5 Hva heter de fire største vassdragene på Romerike?

Quiz-svar sendes til: ove.rodal@tibe.no innen 1. februar 2016. Tre vinnere får 5 Flax-lodd hver.

LØSNING

Kryssord nr. 1 - 2015

VINNERE Navn Kryssordvinner nr. 1-2015: Anne-Lise Myklebust, Finstadjordet Quizvinnere nr. 1-2015: Elisabeth Strand, Skedsmokorset Olav Solli, Oslo Sverre Roland, Lørenskog

28

Adresse Postnr

Sted

Alle som sender inn riktig løsning er med i trekningen om et gavekort på 500 kr som kan benyttes på valgfritt Thon-senter. Send inn løsningen innen 1. februar 2016 til: TIBE AS, pb 473, 6401 Molde. Merk konvolutten med «BORI kryssord 2-2015».


Småstoff ME DLE MS KO Jan RT J Me ohans dlem en Gyld snr: ig ti 1 l: 0 8 5 0 2 4 3/1 6

Tjene mer på ditt medlemskort? Ved å aktivere kortet får du tilgang til bonus på en rekke varer og tjenester.

Hva betyr det å aktivere kortet?

Å «aktivere kortet» betyr at man fyller ut et skjema for å få tilgang til eksklusive fordeler i form av bonus på forsikring, maling, interiør, reiser, smykker med mer. Den opptjente bonusen kan overføres til din konto.

Hvordan aktivere kortet?

Gå inn på BORIs hjemmeside; www.bori.no og

Kort

nr:

505

600

370

klikk deg inn på bildet «Aktiver kortet ditt» og følg instruksjonene som fremkommer her. Du trenger ditt medlemsnummer og postnummer for å få aktivert kortet.

Du trenger kun å aktivere medlemskortet én gang Har du allerede aktivert kortet så trenger du ikke å gjøre det på nytt, men kun logge deg inn med e-post og passord for å oppdatere opplysninger og overføre eventuell opptjent bonus.

FÅ AKTUELLE TILBUD PÅ MAIL

Gode tilbud og aktuelle nyheter kommuniserer vi ut via elektronisk nyhetsbrev i tillegg til via vår hjemmeside og på Facebook. Melder du deg på vårt nyhetsbrev vil du være en av de første som får informasjon om blant annet gode tilbud og boligprosjekter med forkjøpsrett, så det kan lønne seg å be om å få disse! Via vår hjemmeside www.bori.no kan du enkelt melde deg på vårt nyhetsbrev.

Medlemskortet aktiverer du på www.bori.no

Vinn et splitter nytt bad BLI MEDLEM NÅ – REDUSERT PRIS Fra og med 1. oktober spanderer BORI bbl medlemskontingenten for 2015. Dermed betaler du kun kr. 300,- (lovpålagt andelskapital og en engangskostnad ved innmelding). Årskontingenten på kr. 350,- for voksen og kr. 175,- for barn/ungdom spanderer vi. Medlemskap i BORI innebærer en rekke gode medlemsfordeler på alt fra hårklipp til forsikringer og telefoni. Det unike med medlemskapet hos BORI er forkjøpsrett til bolig. Jo lengre ansiennitet, jo lengre frem i boligkøen! Benytt anledningen og meld deg eller noen du er glad i inn i dag et medlemskap i BORI er en flott julepresang til barn og unge som etterhvert skal inn på boligmarkedet. Se vår hjemmeside www.bori.no for tegning av medlemskap og mer informasjon om medlemsfordelene.

Er du ikke fornøyd med badet ditt? Nå kan du bli vinner av et nyoppusset baderom til en verdi på 200.000 kroner. Det er Modena Fliser som arrangerer konkurransen «Norges styggeste bad» sammen med Boligbyggelagenes Medlemsfordeler.

Dette gjør du

Ta bilder av badet, beskriv tilstanden og bruk skjemaet på www.modena.no/styggestebad. For å bli kvalifisert til å bli med i konkurran-

sen, er det en forutsetning at du har aktivisert medlemskortet ditt på fordelskortet. no. Aktiveringen er helt gratis. Bidragene må være personlig, det vil si at det kun kan sendes inn bildet av bad man selv eier. Dersom man sender på vegne av andre må skriftlig tillatelse innhentes. Frist er 31 desember 2015.

Hilsen fra BORI-medlem BORI får stadig nye medlemmer. En av de yngste er Emilie Presterud Thomassen, født 30. april i år. Hun fikk BORImedlemskap i dåpspresang, og det er en god gave! Emilie vil når hun blir voksen allerede ha lang ansiennitet i boligbyggelaget og med det gode muligheter for å skaffe seg drømmeboligen gjennom forkjøpsretten.

BORIMAGASINET

29


drift

VAKTMESTERTJENESTER

Fastoppdrag i en driftsavtale kan omfatte: • Allment tilsyn av bygg • Drift av tekniske anlegg • Oppmerking av parkeringsplasser • Tilsyn av uteareal • Høytrykkvask av utearealer • Kontroll av lekeplasser • Avfallshåndtering.

SESONGTJENESTER

Fra venstre gartner Sindre Hurlen, driftsleder Trond Granerud og Frank Lund.

Her er noe av det vi utfører:

BORI Drift og Boservice AS:

Gode driftstjenester Et halvår har gått siden BORI Drift og Indre Østfold Boservice AS inngikk fellesskap, og det er en bedrift styrket i kapasitet med levering av driftstjenester både i Indre Østfold og over hele Romerike.

• Snørydding og strøing • Oppsetting/innhenting av juletrær • Feiing av utearealer og garasjer • Vår- og høstrydding • Gressklipping • Stell av beplantning og opparbeidelse av utearealer.

TEKST/FOTO FRANK KARLSEN

Det er etablert ny markedsstrategi, og samtidig med at sommeren gikk over til høst kom 53-årige Trond Granerud fra Fosser i Aurskog og Høland inn som ny driftsleder. Granerud har mesterbrev som bokbinder, har 30 års fartstid med produksjonsansvar i to større grafiske bedrifter, og fem års i taxinæringen som sjåfør og med administrativt arbeid. – Etter to måneder i jobben har jeg fått stor respekt for hvilket ansvar det er å være leverandør av driftstjenester til kunder i rundt regnet 240 borettslag og sameier, til næringsvirksomheter og offentlige instanser. Våre vaktmestertjenester, renhold og sesongtjenester ute hos kunden krever fagfolk med bred kompetanse, og BORI Drift og Boservice AS har lykkes med slike leveranser i 2015.

Arbeidsstokken imponerer meg

– Jeg for min del er ny i gamet og jeg lærer hver dag. At jeg er imponert over arbeidsstokken som server våre kunder, er noe jeg ikke kan la være å fortelle. En slik jobb ute hos kunder med mange forskjellige behov, og ikke minst forventninger, betyr at regien skal være 100 prosent. Man må innordne seg etter kundens rutiner i hverdagen, og utføre jobben når naturen krever det til forventet resultat. Det har våre folk stort sett lykkes 30

med, om enn det kan by på utfordringer, forteller Trond Granerud. Måtte snøværet komme til fornuftige tider og mengder fremover for alle parter. Vintersesongen kan være utfordrende, mens vaktmestertjenester og renhold går unna i en fei med utmerket resultat, kan den nye driftslederen garantere.

Ta kontakt ved behov

Trond Granerud skryter av sine medarbeidere, og han er tydelig på at det er dem som er bedriftens ansikt utad. – De er selgerne våre med synlig BORI-logo på klær og biler. Det er dem potensielle kunder kan ta kontakt med når de møtes ute i hverdagen, og kan spørre om råd og veiledning for arbeid de kanskje ønsker skal utføres. En bedre kundekontakt og umiddelbar veiledning kan ikke jeg forestille meg, sier Granerud som ikke planlegger å gå i hi i vinter. Han akter å styrke en servicevirksomhet i medgang. Driftslederen minner samtidig om BORI sin nyetablerte virksomhet BORI Utleiemegler. For BORI Drift og Boservice AS vil det være aktuelt å samarbeide med utleieaktøren med hensyn til deres kunders behov for flytteoppdrag og lignende tjenester, eventuelt andre arbeidsoppgaver som måtte melde seg.

RENHOLDSTJENESTER

Vi utfører en rekke tilleggstjenester utover ordinær driftsavtale: • Fasaderengjøring • Hovedrengjøring • Byggrenhold • Vinduspuss • Alt innen gulvbehandling av alle typer underlag • Fjerning av grafitti/tagging • Matter • Flyttevask.

Kontakt oss for et uforpliktende tilbud! Kontaktperson: Selger Jørn A. Hansen tlf.: 982 61 915 jorn.hansen@bori.no


BORIMAGASINET

31


RÆLINGEN KLATREKLUBB

Rælingen klatreklubb ble stiftet i 2007 samtidig med åpningen av flerbrukshallen i Marikollen. Klatreklubben drives på ideell basis og medlemmene er barn i alderen fem-seks år, ungdom og voksne til opp i 50-årene. Det er et vidt spekter av interesse for klatring i klubben, alt fra sportsklatring i klatrevegg inne, utendørs i naturskapt terreng, til tinderangling og flertaulengde-klatring i fjellet.

32


Rælingen klatreklubb:

Satser høyt Det er ikke alle som bare ønsker å stå på bakken og se opp, og nettopp derfor finnes det klatresport. Rælingen klatreklubb er en av et titalls klubber på Romerike, som alle ønsker barn og voksne velkommen til et eventyr i tauverk og nye høyder. TEKST/FOTO FRANK KARLSEN

Rælingen klatreklubb har instruktører av begge kjønn og arrangerer nybegynnerkurs og viderekommende læring og mestring for eksisterende og nye medlemmer. Klubben er medlem i Norges Klatreforbund og følger reglene fastsatt for organisasjonen. Simen Rønning er klubbens leder. Han hadde absolutt null klatreerfaring når han gikk inn i klubben fra dag én. Etter få uker forsto han hvorfor klatresporten trekker folk i alle aldre. – Det var samboeren min som tipset meg om å delta i klubben, og jeg tenkte ja vel så må jeg vel det da! På kort tid ble jeg hekta, og i dag åtte år senere synes hun jeg kanskje holder på i overkant mye. Heldigvis liker også hun å klatre og vi deler gleden sammen.

Mange er nysgjerrige

Instruktører og foreldre er med på å sikre barna.

Klatringen i Rælingen har blitt populært. Mange er innom og prøver seg i veggen, noen får dilla fra første meter opp i loddretten, andre passer det ikke for. For oss er det hyggelig å verve nye medlemmer som blir forelsket i sporten, og utfordrer seg selv til «nye høyder». – Klatring er en prestasjonsidrett som krever god balanse, smidighet og styrke. Høydeskrekk eller ikke byr sjelden på problemer. Barn har ikke høydeskrekk, voksne kan ha det. Med trening og fokus på sikkerhet forsvinner høydeskrekken med tiden, lover Simen.

Bra jenteoppslutning Klubblederen forteller at alderen på yngste klatrer i klubben var for en tid siden fire år. Nå er aldersgruppa fra seks til tolv år på yngste parti, likt fordelt med jenter og gutter. På ungdomspartiet er jentene i et lite overtall, et godt tips til gutter som vil forsøke seg i klatretauet og samtidig sjarmere de unge damene, humrer Simen. Han informerer videre at voksenpartiet domineres av menn. Rælingen Klatreklubb satser mest på grenen sportsklatring. Det skjer inne i vegg og ute i små fjellpartier og klipper. Sporten utøves som trening og konkurranser. De litt eldre ungdommene og voksne bedriver sportsklatring mest ute, noen konkurrerer, men de aller fleste har klatring som hobby og helsetilskudd. Utendørs sportsklatring eller god gammeldags klassisk fjellklatring skjer både i nærområde og rundt om i landet hvor forholdene ligger til rette. For sportsklatring bruker klubben nybegynnerfeltet på Hvalsberget i Gjerdrum, men også ved Hauktjern i Østmarka og Fetsund er det ideelt terreng. Ellers besøker vi områder rundt Oslo eller vi tar turen til Drammen, og hvor enn vi er møter vi andre klatrere fra forskjellige romerikeklubber forteller en ivrig leder.

Obligatorisk utstyr

Skal du klatre er nødvendig personlig utstyr en sele, et par klatresko, en taubrems og kalk- » BORIMAGASINET

33


1

1. Klatring krever konsentrasjon, smidighet og styrke, men alle kan lære å klatre. 2. Simen Rønning er leder i Rælingen Klatreklubb. 3. Når jeg blir stor skal jeg bli fjellklatrer, sier denne uredde gutten.

2

pose. I tillegg må du ha et tau som egner seg for klatring, og i noen tilfeller tauslynger. I klubben låner vi ut tau til nye som vil prøve seg og medlemmer som ennå ikke har tau. Som nybegynner kan du kjøpe en klatrepakke med alt utstyr til prisen i underkant av 1500 kroner, og det før sportsforretningenes rabatt til deg. Sportsklatring inne i vegg og utendørs som lavklippeklatring foregår i én og ikke spesielt lang lengde. Når du har nådd toppen firer du deg ned igjen. Tradisjonell fjellklatring ute går i etapper oppover i høyden. Når du er oppe finner du som oftest andre veier tilbake til utgangspunktet. Veggen i Marikollenhallen er 10 meter og er moden for utvidelse i bredde og høyde. En slik vegg har klatretak i forskjellige farger i forhold til rutevalg med varierende vanskelighetsgrad. Som nybegynner velger du helt tilfeldige klosser som gjør det enklere å avansere i høyden.

Høydeskrekken avtar og overvinnes

– Til oss kommer barn og voksne og vil teste ut sporten. Da stiller vi med instruktører som gir lærdom og bistår med å sikre eleven under forsøk. Å bli vant til klatring kan ta 34

litt tid, men de som liker det blir raskt hekta. Når det gjelder høyder er barn fryktløse, hos voksne varierer det, men alle kan overvinne høydeskrekken. Hos oss praktiserer vi klatring som lag. En klatrer og en står for sikringen underveis. Det kan se skummelt ut å klatre, men vi er forskånet for ulykker. Klatresport er en risikosport, konsekvensene kan være store, men fokuset på sikkerhet eliminerer bort omfanget ulykker i Norge til et mikroskopisk antall. I vår klubb er sikkerheten satt i høysete, opplæringen er grundig og både klatrere og sikkerhetsansvarlige skoleres. Våre instruktører er godkjent av Norges Klatreforbund med brattkortkurs - en kompetanseordning som forbundet har iverksatt. På barnepartiet er foreldrene med og lærer klatresikring av egne barn. Når barna har gått gradene og blitt ungdommer sikrer de hverandre, forteller klatreklubbens ekstremt ivrige leder Simen Rønning. Klatreleder Simen avslutter ironisk med å si at det finnes ikke gamle og djerve klatrere i denne sporten. Forklaringen på det er at disse har dristet seg utenfor komfort- og sikkerhetssonen og falt ned.

3


Totalleverandør av positiv energi Arkel Romerike er en solid, erfaren og imøtekommende elektrobedrift som holder til i Rælingen ved Lillestrøm. Vi har vår styrke innenfor service, prosjekt og veilys.

Elektroinstallasjoner Sikkerhetsanlegg l Totalentrepriser l Rehabilitering av anlegg l Service og vedlikehold l Boliger med særbehov l El-sjekk/kontroll av anlegg l Veilys l l

Arkel Romerike AS Stallbakken 11 2005 Rælingen Tlf: 64 80 13 00 E-post: romerike@arkel.no www.arkel.no

HOS OSS FINNER DU: VEGG/VEGGTEPPER • SALONGTEPPER • LØPERE • INTERIØRMALING • TRAPPETEPPER • TAPETER

NYHET! Lady Pure interiørbeis gir treverket en vakker og naturlig matt overflate. Produktet er enkelt å påføre og gir et naturlig resultat. Motvirker gulning.

GJØR ET KUPP PÅ ID INSPIRATION

DESIGNGULV!

Høy kvalitet, moderne og fleksibel

Flotte vinylbelegg!

TEPPESALONGEN AS, STRØMSVEIEN 61 • STRØMMEN Tlf.: 63 81 64 40 • Man - fre 10.00 - 17.00, lørdag stengt • www.teppesalongen.no

BORIMAGASINET

35


Lillestrøm Panorama

Boligene på bildet viser trinn I og II under oppføring.

Nytt trinn ute for salg! Sjarmerende beliggende i en grønn, solrik skråning med fantastisk utsikt finner du Lillestrøm Panorama. De to første trinnene med boliger er straks innflyttingsklare og området begynner å ta form. I sommer la vi ut et nytt trinn for salg, trinn III, hittil er nærmere 50 % av disse husene solgt. TEKST LILLIAN USSBERG FOTO ANDERS RODEM OG BORI UTBYGGING

Lillestrøm Panorama ligger på Kjeller, rett utenfor Lillestrøm. Kjeller er et boligområde karakterisert av sjarmerende trehusbebyggelse. Her kan barna vokse opp i trygge rammer og grønne omgivelser. De aller første familiene flytter inn allerede i november.

Kunnskapsbyen

Kjeller beskrives som Kunnskapsbyen, dette kommer av et unikt utvalg av teknologiog forskningsbaserte bedrifter som holder til her. Høyskolen i Oslo og Akershus ligger

36

også her. Kjeller kan med andre ord tilby mange arbeids- og studieplasser. Kjeller ligger i tillegg i et område som kan by på en mengde fritidstilbud. Tandbergbakken på Kjeller er en populær slalåmbakke vinterstid, og fra Tæruddalen, ca. 5 min kjøretid unna boligene, blir det kjørt opp et stort løypenett med muligheter for å gå innover i Nordmarka. Tar du turen inn til Lillestrøm møter du en flott by som er kåret til årets sykkelby de siste fire årene. Popcornstemning på SF Kino, kulturelt påfyll på Lillestrøm

kultursenter eller tippeligafotball på Åråsen Stadion, mulighetene er mange.

Barnevennlig område

Det finnes flere skoler og barnehager i nærområdet. Inne på selve boligfeltet er det flere grønne, bilfrie områder, og flere lekeplasser på området. Snart er et nytt nabolag på plass med mange lekekamerater.

Nytt trinn

Sommeren ble startet med å slippe et helt


OM BOLIGEN Flere ulike boligtyper å velge mellom. Boligene går over 2 eller 3 plan, noen har mulighet for utleie av hybel i underetasjen. Areal: Fra 131 - 137 kvm. Uteområde: Flotte utearealer får romslige plener og beplantning. Gode solmulighter. Lekeplasser, ballbaner og plass for hygge i bofellesskapet.

NÆROMRÅDE

Holtveien

Fet

vei

en

Nitelva

Skole: Ca. 10 min gange til skoletilbud for alle alderstrinn. Barnehage: Kjeller, Risløkka og Kunnskapsbyens barnehage i gangavstand på trygg gang- og sykkelsti.

nytt trinn med boliger på Lillestrøm Panorama. Boligene får det samme funkispreget som de tidligere trinnene. Praktisk, holdbart, funksjonelt og estetisk er stikkord vi har hatt med oss i utformingen. Boligene går over to eller tre plan, og noen har mulighet for hybelutleie i underetasjen.

Moderne og tiltalende arkitektur

Funkisboligene på Lillestrøm Panorama gir deg store flater, rette linjer og geometriske former. Dette skaper lys, luft og vakre omgivelser – et perfekt utgangspunkt for et harmonisk hjem. Hver bolig får egen sportsbod til opp-

bevaring av sportsutstyr, barnevogn eller lignende. Kanskje ønsker du å bruke den som snekkerbod, eller smørebod når vinteren kommer? Mulighetene er i hvert fall tilstede!

Visningshus

For at du skal få et lite innblikk i hvordan det blir å bo på Lillestrøm Panorama er vi i gang med å innrede et visningshus som er planlagt ferdigstilt i midten av november. Vi gleder oss til å vise deg hvor flott det kan bli å bo her! Grip muligheten til å bo akkurat så landlig og fredelig du har drømt om. Velkommen til Lillestrøm Panorama!

Kollektivtransport: 3-4 min til bussholdeplasser. 3 km til knutepunkt for buss- og togtrafikk i Lillestrøm sentrum. Aktivitets- og fritidstilbud: Kort vei til store skogområder og badevann. 10 min på sykkel til Idrettspark med grøntanlegg, fotballbaner, friidrettsstadion, flerbrukshall og ishall.

KONTAKT Megler: PRIVATmegleren Pionér Tom-Richard Seim, tlf.: 982 04 222, e-post: tom-richard.seim@ privatmegleren.no Prospekt: lillestrompanorama.no eller henvend megler Utbygger: BORI Utbygging AS og Øie Eiendomsutvikling AS

BORIMAGASINET

37


I hjertet av Lørenskog og på toppen av Metro Senter ligger Metro Bolig. Her har vi bygget 73 flotte leiligheter som nylig ble overtatt av spente eiere. Sentralt, men rolig, solrikt og i tilknytning til rekreasjon og et unikt servicetilbud. TEKST LILLIAN USSBERG FOTO BORI UTBYGGING

I august ble boligene ferdigstilt, og rundt 70 nye beboere kunne flytte inn i sin splitter nye leilighet på taket av Metro. Fortsatt har vi et lite knippe ledige leiligheter, og nå har vi innredet noen av leilighetene slik at det skal bli lettere å se hvor fint livet blir på Lørenskogs kremtopp.

Fra en beboers synspunkt

En av de nye beboerne på Metro Bolig er Ulf Søgård, som har kjøpt selveste toppleiligheten i hus E. Vi var så heldige at vi fikk lov til å komme å ta en prat med han om tankene rundt prosjektet og den nye

38

leiligheten. Ulf er en glad og sporty kar som trives godt utendørs. Han gleder seg til å invitere venner og familie til selskap i den nye leiligheten, aller best er det ute på takterrassen, som er omtrent like stor som hele boligen. Helst tar han trappene opp til leiligheten sin i 6. etasje, det er 137 trappetrinn fra garasjen og opp. – Som mange i din alder flytter du fra hus til leilighet, hvordan synes du overgangen har vært? – Jeg trodde at 90 kvm var stort, men

TE

IN

På taket av Metro!

D

Metro Bolig på Lørenskog

RV GÅ JU M ED UL F S Ø

R

det er det ikke. 90 kvm er ikke stort, det er kasting og kasting og kasting, sier han og humrer. – Men det er lurt å kaste litt. Når du flytter fra et hus på 200 kvm og loft over garasjen hoper det seg opp med ting man som regel ikke bruker. Den nye leiligheten har innvendig bod, samt bod i kjelleren, det skal i utgangspunktet duge det. – Men så er det også fint å komme i leilighet når du har måkt nok snø og klipt nok gress. Jeg kjenner ingen som ikke sier at det er et tidsspørsmål om når de skal fra hus til leilighet. – Lørenskog er jo et attraktivt område å bosette seg i, og for tiden er det mange ulike aktører og boligprosjekter å velge mellom. Hvorfor falt valget på Metro Bolig? – Du ser ut på det sier han og peker ut på den flotte takterrassen. Men det var nok litt tilfeldig og flaks. Jeg meldte interesse for


OM BOLIGEN Noen ledige 3- og 4-romsleiligheter igjen i størrelsen 64-129 kvm. Leilighetene er innflyttingsklare. Uteområde: Det er opparbeidet et innbydende uteareal utformet med torg, lekeplass og fine grøntområder.

NÆROMRÅDE

Strømsveien

Metrosenteret

boligprosjektet på nett, og ble oppringt av megler noen dager senere. Jeg kom litt sent inn i prosjektet og mye var allerede solgt, men så viste det seg at det fantes en leilighet som ennå ikke lå ute for salg etter en omprosjektering. Den ble min! Jeg var redd for å ikke finne noen leilighet som dette, det er ikke så mange av de her i området. Ingen ligger så fint til som det her, ferdig med det.

Når vi spør han om hva han syns er det beste med å bo på taket av Metro smiler han, mens han ramser opp punkt etter punkt; – Det er så mange bra ting, som å ta trappa ned til bilen – som står inne under tak, slik at jeg slipper å skrape is. Det er helt nytt, jeg skal ikke male eller tapetsere noe. Det er flott utsikt, eller utsyn! Jeg har sol fra morgen til sent på kveld, i sensommer stod sola til godt over kl. 22! Det er ganske rolig og stille her til tross for motorveien som går nedenfor Metro Senteret. Og siden leiligheten er universelt utformet kan jeg bo her resten av livet, om jeg vil! Det var ikke selvsagt at det skulle bli en ny bolig og ikke en bruktbolig da Ulf skulle kjøpe leilighet.

– Jeg må jo si at det er deilig å slippe dokumentavgiften. Ved kjøp av brukt bolig må du betale en dokumentavgift på 2,5% til staten som beregnes av hele kjøpesummen. Ved kjøp av ny bolig beregnes dokumentavgiften kun av tomteverdien/boligens andel av tomteverdien og ikke hele kjøpesummen. – Også er det jo godt at alt er nytt, jeg slipper å styre med vedlikehold, og det er ingen rom som må pusses opp. – Om jeg skulle savne å beise, kan jeg alltids dra til hytta! – Hva tenker du om BORI Utbygging som boligleverandør? – Veldig, veldig fornøyd med det. Det har vært veldig hyggelig, og jeg har hatt god kommunikasjon med prosjektleder i BORI Utbygging, Bjørn Tore Bech. Det kunne ikke vært noe bedre det. Har det vært noe jeg har lurt på har det ikke vært noe problem i det hele tatt. Jeg kom sent inn i prosjektet og ble tatt med flere runder opp i leiligheten. Det er jo en stor avgjørelse som skal tas, det var viktig for meg, og jeg ble møtt med forståelse og godvilje. BORI Utbygging ønsker Ulf og alle de andre beboerne velkommen til Metro Bolig!

Kulturhusgata

Skole/barnehage: Fem minutters gange fra boligene er det barne-, ungdom-, og videregående skole. Det er også flust med barnehager i området. Shopping: Over 100 butikker og spisesteder bare en heistur unna. Kollektivtransport: 300 meter til kollektivterminal. Det tar under halvtimen til Oslo, 15 min. til Lillestrøm og 40 min. til Oslo Lufthavn. Aktivitets- og fritidstilbud: 5-10 min. til store skogområder med uttallige bade- og fiskevann og fine tur- og rekreasjonsområder. I Lillestrøm blomstrer idretten med bredt klubbmiljø, med mange stadionanlegg og flerbrukshaller.

KONTAKT Megler: HOME Eiendomsmegler AS Alexander Søvik, tlf.: 982 39 649, e-post: alex@homeeiendom.no Anja Broks, tlf.: 995 26 100, e-post: anja@homeeiendom.no Prospekt: www.metrobolig.no eller henvend megler Utbygger: BORI Utbygging AS

BORIMAGASINET

39


Grindatunet på Råholt

Travle dager på Råholt

Byggearbeidet har startet!

Estimert ferdigstille lse:

Grindatunet får adresse Nedre Grindaveg, en vei som har fått navnet sitt fra ei grind som stod her en gang i tiden. Her lå også en verksplass med høy aktivitet. Nå er Grindatunet igjen blitt et område preget av aktivitet, og i juni begynte vi byggearbeidene på det som skal bli noen av Råholts flotteste boliger!

3. kvartal 2016

TEKST LILLIAN USSBERG FOTO BORI UTBYGGING

Helt siden hovedflyplassen ble flyttet til Gardermoen har Råholt hatt en økende vekst av tilflyttere, samt næringer som ønsker å slå rot i området. Togstasjonen Eidsvoll Verk ligger i gangavstand fra kjøpesentrum, og du kommer deg lett rundt omkring. Nyoppussede Amfi shoppingsenter, en ungdomsskole med nytt løft og et

40

nytt Råholt Bad – Råholt er i endring, og nå kommer også boligene!

Prosjektet og leilighetene

Kledd i en sprek fasade karakterisert av ulike naturelementer står Grindatunet frem som et moderne og trygt bygg. Trepanel som bryter opp den hvite muren og

balkongrekkverk i glass skaper et spennende uttrykk. Grindatunet er bygd som en oppgangsblokk som vil si at det er innvendig adgang til alle leilighetene – ingen svalganger! I kjelleren har alle leilighetene sin egen sportsbod, her kan du trygt plassere familiens ski, sykler og annet sportsutstyr.


OM BOLIGEN 49 leiligheter med «eneboligkvaliteter». Sentrumsnært, forretningstilbud og offentlige servicefunksjoner. Areal: Fra 42 - 136 kvm. Uteområde: God innbyrdes standard. Det blir lagt til rette for et hyggelig tun med opparbeidede grøntområder.

NÆROMRÅDE

Råholthallen •

Garasjeplass finner du også i kjelleren, og derfra er det heis til alle etasjer.

Nedre Grindaveg

Praktisk og komfortabelt

Det blir ikke dårligere når du tar turen inn i leilighetene. Tidsriktig kjøkken av god kvalitet, baderom med vegghengt toalett, dusjhjørne med vegger i herdet glass og komfortvarme i gulv. Her skal det bli deilig å leve! Fokuset har vært å skape gode og romslige rom med mye lys. Dette har vi også tatt med oss da vi tegnet balkongene. De aller fleste leilighetene får nemlig en solrik og romslig balkong. Det er ikke vanskelig å se for seg balkongen som en grønn og luftig forlengelse av stuen.

Korte avstander

Fra Eidsvoll Verk togstasjon er det 4 minutter til Eidsvoll og 5 minutter til Oslo Lufthavn Gardermoen der du har alle verdens destinasjoner foran deg. På 19 minutter kommer du deg til Lillestrøm, og inn til Oslo Sentralstasjon bruker du kun 30 minutter.

Naturskjønne omgivelser

I sommer var vi ute og fotograferte i nærområdet til Grindatunet, og det var ikke vanskelig å finne Råholt-boere fulle av lovord om deres hjemsted. Naturskjønt, sentralt, rolig og hyggelig var ord som til stadighet ble gjentatt av entusiastiske beboere. Vi kan ikke skjønne annet enn at det må være riktig så godt å bo på Råholt. Kanskje Råholt er noe for deg, også?

Råholt

Skole/barnehage: Fra boligområdet er det ca. 2,5 km til barneskolen, ungdomsskolen ligger ca. 300 meter unna. I samme område som barneskolen finner du også barnehage. Aktivitets- og fritidstilbud: Kort vei til fotballbane, idrettshall og Råholt Bad. Flotte områder for hele familien til å bade om sommeren, og oppkjørte skiløyper vinterstid. Fra Råholt har du tilgang til gode turog friluftsområder. Shopping: Amfi kjøpesenter er et nyoppusset senter med kjedebutikker, stor matbutikk og flere spisesteder. I tilknytning til kjøpesenteret ligger Råholt Helsebygg med blant annet legesenter, tannlege, kiropraktor samt mange andre helsetjenester.

KONTAKT Megler: Eiendomsmegler 1 Jonas Mjåvatn, tlf.: 920 17 075, e-post: jom@eiendomsmegler1.no Prospekt: www.grindatunet.no eller henvend megler Utbygger: BORI Utbygging og Sitor Eiendom AS

BORIMAGASINET

41


Eventyrlia i Rælingen

Ne dre

Midt mellom natur og by: g

sve

ling

Her kommer Eventyrlia!

Tristilhøgda

Bo litt opp i høyden, med flott utsikt og gjerne et lite gløtt av Øyeren. Et ekte BORI-eventyr kommer for salg i løpet av 4. kvartal 2015! 30 rekkehus fordelt i fem boligrekker. Sentralt til servicetilbud og by. Areal Fra 100 - 145 kvm. Uteområde Åpent og solrikt areal med panoramautsikt til Øyeren og Østmarkas store skoger. Arealer til hyggelige, lune grøntområder og lekeplasser.

Megler PRIVATmegleren Pionér Tom-Richard Seim, tlf.: 982 04 222, e-post: tom-richard.seim@ privatmegleren.no Utbygger BORI Utbygging AS og Nebbenes Utvikling AS

42

TEKST LILLIAN USSBERG FOTO BORI UTBYGGING

På Hektneråsen i Rælingen skal vi bygge 30 nye boliger. Hektneråsen er et relativt nytt nabolag som er godt tilrettelagt for barnefamilier. Natursti i skogen, akebakke, lekeplass og barnehage på området. I Eventyrlia får barna lekekamerater vegg-i-vegg og flust av muligheter til aktivitet. De nye boligene går over 2 og 3 plan. Planløsningen varierer litt fra de ulike leilighetene, antall soverom spenner fra 3-5. Størrelsen på rekkehusene vil variere fra 100 til 145 kvm BRA. Noen av boligene har mulighet for hybel i underetasjen. Romslig sørøstvendt balkong/ terrasse på bakkeplan innbyr til sene sommerkvelder i godt selskap. Det er gode grønne arealer rundt boligene for lek og moro. Alle boligene får egen sportsbod i tilknytning til boligen og parkeringsplass på området.

Tett på naturen Utenfor stuevinduet ser du markagrensen, herfra går det milesvis med turløyper til øst og vest. Her kan du gå helt til hovedstaden om du vil. Flere badevann med mulighet for å fiske – det nærmeste ligger ca. 10 minutters rusletur fra boligområdet. Vinterstid kjøres det opp et stort løypenett for skigåere. Ned bakken og over veien ligger Øyeren, et naturreservat med rikt dyreliv.

Tilknyttet Lillestrøm

En skulle kanskje tro at man må velge mellom natur og by. I Eventyrlia sitt tilfelle må du ikke det. Selv om du kan gå på jakt etter blåbær og kantareller i nabolaget bruker du kun i overkant av 5 minutter til Lillestrøm i bil, og rundt 20 minutter til hovedstaden.


Rosenberg Park i Fetsund

Salget i gang!

Få mer informasjo n

bori.no

Rosenberg Park • Fetsund barnehage

Mange muligheter

På Rosenberg Park tilbys mange ulike leiligheter; toroms i to ulike størrelser, flere varianter av treroms og fireroms. Alle leilighetene har uteplass på terreng, balkong eller takterrasser, og noen av dem har flere uteplasser. De fleste leilighetene får utsikt over majestetiske Glomma. Det er stor variasjon i leilighetsstørrelsene – her burde man finne noe for enhver smak. I Bygg A varierer de fra 48 til 131 m2 BRA, mens man i Bygg B vil finne leiligheter på mellom 50 og 124 m2 BRA. Leilighetene får fine og effektive planløs-

ninger, god standard, balansert ventilasjon og vannbåren varme i pakt med kravene i TEK10. Under byggene finner man et stort felles garasjeanlegg med heis til alle boligetasjer.

Gangsti langs Glomma

Utvendig blir det flott opparbeidede arealer mellom og rundt byggene. I tillegg opparbeides det en gangsti langs Glomma som en forlengelse av stien som går langs elvebredden foran naboeiendommen Fetsund Brygge. På hver side av byggene opparbeides tun med gress og beplantning, og på området vendt mot elva etableres en «utsiktsplass». Her kan beboere og besøkende nyte utsikten mot Glomma, morgen- og kveldssol i hyggelig opparbeide omgivelser. Fetsund er et tettsted og er administrasjonssenteret i Fet kommune i Akershus. Tettstedet har nærmere 8.000 innbyggere, og ligger omtrent åtte kilometer sørøst for Lillestrøm, like ved Glommas utløp i Øyeren. Stedet danner det første naturlige krysningspunktet av Glomma nord for Øyeren, og er et gammelt fergested.

Glomma

Fa ld

Rosenberg Parks Bygg A legges ut for salg først, og består av 45 leiligheter med store balkonger og uteplasser. Bygget ligger lengst sør av de to byggene på eiendommen. Bygg A blir et bygg på 5 og 7 etasjer, der «tårnet» på 7 etasjer blir liggende lengst mot Faldalsveien. Prosjektets andre salgstrinn (Bygg B) er på 5 etasjer der 5. etasje er tilbaketrukket i samme stil som i Bygg A.

als

ve

ge

n

Nå kan du sikre deg drømmeleiligheten på kanskje Fetsunds flotteste tomt med Glomma som nærmeste nabo. På Rosenberg Park bygges totalt 77 selveierboliger fordelt på to bygg. Salgsprosessen er godt i gang.

Illustrasjon.

77 selveierleiligheter fordelt på to bygg, med god kvalitet og gode fasiliteter. Areal Fra 48-131 kvm. BRA Uteområde Solrikt område med fint opparbeidede grøntarealer rundt de to byggene.

Megler Privatmegleren Pionér Kristin Pettersen, tlf.: 916 03 074, e-post: kristin.pettersen@ privatmegleren.no Prospekt www.rosenbergpark.no Utbygger Rosenberg Park AS

BORIMAGASINET

43


Medlem

SLIK OPPBEVARER DU DEKKENE BEST

Dekk oppbevares best helt tørt, mørkt, kjølig og absolutt ikke i sollys.

ny! Riktige dekk:

– Din beste forsikring

De bør enten henges opp eller stables liggende på hverandre med felg montert. Før du legger dem vekk bør du vaske dem, tilføre litt ekstra luft og vurdere tilstanden. Oppbevarer du dekkene dine på et dekkhotell, frigjør du mye plass i boden og slipper jobben med vedlikehold og skift. Dessuten vil du få sjekket dekkene dine hvert år, og få beskjed dersom du trenger nye.

Riktig dekk til riktig årstid skaper tryggere trafikk. Nå er det på tide å skifte til vinterdekk. TEKST MARTA HOLSTEIN-BECK FOTO DEKK 1

Når snøen legger seg på veiene er det viktig å ha gode dekk tilpasset et glatt føre. Nordiske vinterdekk er utviklet spesielt med tanke på den norske vinteren, og gir deg bedre grep på glatte veier. – Statistikker viser at 12 prosent av alle trafikkulykker i 2013 skyldtes sommerdekk på vinterføre. Slike dekk gir rett og slett ingen styring eller kontroll, sier Christian Børresen som er markedssjef i Dekk1. Han anbefaler alle å være i god tid med dekkskifte før vinteren, og sier det beste er å følge med på været der du bor. – Begynner det å bli 5 grader om natten ville jeg vurdert å legge om. Kjører du piggfritt kan du mange steder fint legge om før 15. oktober, sier Børresen.

MEDLEMSTILBUD HOS DEKK 1

I tillegg er det viktig å sjekke dekkenes tilstand. Å kjøre rundt på slitte dekk, kan være svært trafikkfarlig. – Som en hovedregel bør man bytte dekk hvis mønsteret er under 4 mm og/ eller hvis de er mer enn fem år gamle. Likevel finnes det ingen fasit, så jeg anbefaler alle å sjekke dekkene sine hos et verksted hvis de er usikre, sier Børresen.

Som medlem av BORI får du 5 % bonus på diverse varer og tjenester hos Dekk1. I tillegg får du en rekke rabatter og ekstratilbud. Blant annet får du gratis leie på dekkhotell for første sesong og 15 % rabatt på andre sesong.

Det finnes ingen lov eller påbud i Norge om når du skal skifte dekk. Som regel bør man skifte til vinterdekk i begynnelsen av oktober. Har du piggdekk er det tillatt å bruke dem fra 1. november til første mandag etter andre påskedag, eller fra 16. oktober til 30. april i Nord-Norge.

Alle kunder av Dekk1 sitt dekkhotell får PÅVEI1-garanti. Det vil si at du får veihjelp ved eventuell punktering eller skade på dekkene dine, samt garanti og bytterett på dekk.

Når skal du skifte dekk?

Se for øvrig full oversikt over tilbud og medlemsfordeler på fordelskortet.no/bori.

5 % bonus på diverse varer og tjenester. Gratis leie på dekkhotell første sesong, og 15 % rabatt på andre sesong.

44


Fantastiske tilbud i Medlemsshoppen Legg julegaveshoppingen til din egen sofa. Spar opptil 66 % hos medlemsshoppen.no, nettbutikken for deg som er medlem i BORI. Og husk - du kan bruke bonuskronene dine når du handler hos oss.

REISE

FRITID FÅ DET BESTE UT AV HVER TONE Disse hodetelefonene er konstruert for å gjøre at all musikk høres bedre ut. De er lette, komfortable og robuste og er bygget for å overleve en travel hverdag. Velg mellom blå og sort. SoundTrue around-ear hodetelefoner fra Bose, kr 1 479 - Spar 18 %

KJØKKEN

SLITESTERK OG LETT PÅ REISEN Koffertene fra Samsonite er slitesterke, elegante og superlette. Hjulene og håndtakene er forsterket for å gi ekstra bærekraft, og kofferten er laget i det patenterte materialet Curv, som er ekstremt holdbart, selv ved lave temperaturer. Chronolite Spinner fås i hhv 55, 69 og 75 cm, kr 2 095 - Spar opptil 52 %

KJØKKEN

EN TROFAST KJØKKENKLASSIKER Le Creuset har produsert støpejerngryter siden 1925, og dagens produksjon tar i bruk de samme håndverksmessige prosessene som den gang. Denne gryten varer livet ut. Oval støpejerngryte 27cm, Le Creuset, kr 949 Spar 41 %

ØLGLASSET SOM BRINGER SMAKEN FREM Disse ølglassene fra serien Beer, er designet av Erika Lagerbielke. Pakken inneholder tre glass i tre ulike størrelser; 45 cl, 47 cl og 60 cl. Ølglass Beer Collection, 3-pack fra Orrefors, kr 239 - Spar 40 %

KJØKKEN

GRENSELØS SKARPHET Denne grønnsakskniven er fremstilt av tysk kvalitetsstål, har et ergonomisk grep og er svært fleksibel. Den skjærer enkelt gjennom både løk, friske krydder og større grønnsaker som auberginer, kålrabi og poteter. Stor grønnsakskniv fra Weber, kr 239 - Spar 66 %

Spar opp til 66 % hos www.medlemsshoppen.no.

BORIMAGASINET

45


Medlem Forsikring for medlemmer:

Bedre å være føre var… Vet du forskjell på livs-, uføre-, ulykkes- og behandlingsforsikring? Hvis ikke kan det være greit med en oppfriskning. Enkelte av disse forsikringene vil du helst ikke være foruten. TEKST MARTA HOLSTEIN-BECK FOTO ANNE ELISABETH NÆSS

LIVSFORSIKRING EN TRYGGHET FOR DE ETTERLATTE Forsikringen gir en engangsutbetaling til etterlatte ved dødsfall for å sikre deres økonomiske trygghet. Valgfri forsikringssum. Egenerklæring må fylles ut, trenger ikke legeundersøkelse. Priseksempel: Gjelder 1 mill. kroner i forsikringssum, ikke-røyker: Livsforsikring, 30 år: kr 767,- pr. år Livsforsikring, 45 år: kr 2.040,- pr. år

UFØREFORSIKRING ØKONOMISK TRYGGHET, HVIS DU IKKE LENGER KAN JOBBE Forsikringen dekker tap av inntekt ved uførhet forårsaket av enten sykdom eller ulykke. Valgfri forsikringssum. Egenerklæring må fylles ut, trenger ikke legeundersøkelse. Priseksempel: Gjelder 1 mill. kroner i forsikringssum, ikke-røyker: Uføreforsikring, 30 år: kr 3.534,- pr. år Uføreforsikring, 45 år: kr 9.932,- pr. år

BEHANDLINGSFORSIKRING

Marie Brekke Karlsen, forsikringsrådgiver i Vardia.

Er du riktig forsikret? Som medlem i BORI har du muligheten til å tegne flere personforsikringer til en god pris gjennom Forsikring for medlemmer. Til høyre finner du en kort oversikt over hva de ulike forsikringene innebærer.

Tegn forsikring hos Forsikring for medlemmer

Dette er et tilbud til deg som er medlem av BORI. Forsikringen leveres av Vardia Forsikring, og er fremforhandlet av Boligbyggelagenes Partner på vegne av 41 boligbyggelag. Avtalen sørger for gode priser til medlemmer.

MEDLEMSTILBUD FRA VARDIA

Samler du bil og hus- eller innboforsikring samt én forsikring til hos Vardia, får du 15% samlerabatt. Kollektiv innbo- og reiseforsikring har faste lave priser, så det gis ikke rabatt på disse forsikringene, men de teller som antall produkter. På www.forsikring formedlemmer.no kan du enkelt sjekke prisen på din forsikring.

RASKERE BEHANDLING Forsikringen gir deg rett til behandling innen 14 dager ved sykdom eller skade. Du unngår offentlig helsekø og kommer raskere i arbeid. Du får en rådgiver som følger deg gjennom sykdomsforløpet. Egenerklæring må fylles ut, trenger ikke legeundersøkelse. Priseksempel: Ikke-røyker, standarddekning: Behandlingsforsikring, 30 år: kr 2.446,- pr. år Behandlingsforsikring, 45 år: kr 3.245,- pr. år

ULYKKESFORSIKRING ULYKKESFORSIKRING Denne forsikringen omfatter ulykkesskade som rammer forsikrede. Man kan velge Ulykke Invaliditet eller Ulykke død. Med ulykkesskade menes skade på kroppen forårsaket av en plutselig ytre fysisk hendelse (ulykkestilfelle).

Ring 03712 for tilbud, eller sjekk www.forsikringformedlemmer.no for mer informasjon.

46


Design på veggene Tapet gir et lunere uttrykk enn malte vegger. De nye mønstrene fra Fiona er inspirert av tidenes store trender og gir deg spennende muligheter.

trend!

Den nye serien fra Fiona, Home non woven, er en eksklusiv serie med tapet skapt av tekstildesignerne Dorte Dee April Agergaard og Caroline Warley. Kolleksjonen er satt sammen av en rekke designs som hver for seg representerer noen av de største trendene i sin tid. Ser du godt etter, vil du finne nåtidens pasteller, nittitallets loft- og industristemning, åttitallets sort-hvite, grafiske innslag, syttitallets blomsterperiode, et pust fra 1930-tallets Art Deco og litt fransk renessanse fra 1700-tallet.

Helhetlig uttrykk

Serien består av 16 ulike designs med en varierende fargeskala og ulike mønstre. Tapetene i serien passer sammen, og velger du ulike design fra serien til ulike rom, vil helhetsinntrykket likevel være at det er en sammenheng og eleganse i hjemmet. Hos Flügger Farve får alle BORI-medlemmer 20 % rabatt og 5 % bonus med aktivert medlemskort. Gjelder alle varer.

Pipeløse ildsteder Utvalget av biopeiser er mangfoldig, med sikkerhet og funksjonalitet i høysetet og god å ha når vinteren setter inn. Det finnes et stort og variert sortiment av miljøvennlige biopeiser som brenner rent med minimal soting. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for ekstra vedlikehold av vegger og tak etter en sesong der peisen har vært mye i bruk. I stedet for ved bruker biopeiser 98% etanol, som er det samme som ren sprit. Etanol er et miljøvennlig brensel som utvinnes av mais, korn, poteter og lignende og omgjøres til fornybar energi. Det er mange forskjellige varianter av biopeiser og brennere, både til utendørs og innendørs bruk. – Alt fra klassiske elegante peiser i stein til et mer stramt design i stål. Det finnes manuelle eller automatiske biopeiser som kan bygges inn i interiøret eller stå alene. Morten Schjødt i Bioflame som er importør av biopeiser, kan fortelle at for de som ønsker det finnes det også løse byggesett som er ferdige til å bygges rett inn vegger eller man kan velge å skaffe seg bare løse brennere. 10 % rabatt på ordinære priser og 5 % bonus ved kjøp av peis fra Bioflame. Les mer på www.bioflame.no.

BORIMAGASINET

47


Medlemsfordeler Boligbyggelagenes medlemsfordeler gir medlemmer av BORI BBL bonus, rabatter og gode tilbud på en rekke varer og tjenester til hjemmet. Finn et stort mangfold av produkter og tjenester, enten det gjelder forsikring, verktøy, reiseartikler, interiør, designartikler og mye annet. www.medlemsshoppen.no.

BYGG OG BOLIG ASKIM & MYSEN RØR AS 15-25% rabatt avhengig av varesort. www.amror.no COMFORT LILLESTRØM 10% rabatt avhengig av varesort. Ved kjøp av VVSmateriell som medfører arbeid gis 10% rabatt på matr./arb. Gjelder ikke tilbudsvarer eller varer med fast lavpris. www.comfort.no FLISEKOMPANIET 20% rabatt på fliser. Gjelder ikke tilbudsvarer. www.flisekompaniet.no SECTOR ALARM AS Fri installering av grunnpakke og 10% rabatt* på månedlig vektertjeneste til nye kunder. Brannalarm, innbruddsalarm og panikkalarm inngår i vår grunnpakke. *Rabatten kan ikke kombineres med andre rabattordninger. *Grunnpakken kan endres med flere komponenter mot tilllegg i prisen. For mer informasjon om tilbudet og bestilling; www.bori.no/tlf. 08090 MONTÉR 4% bonus på alle kjøp. Gjelder også tilbudsvarer. Inntil 40% fast rabatt på ordinære varer. www.monter.no

48

BIOFLAME 5% bonus på alle kjøp. 10% rabatt på alle varer. For mer informasjon; www.bori.no

GRAVCO Tilbud til forvaltede boligselskap: 5% rabatt på vann- og avløpsarbeid. www.gravco.no

RAGN-SELLS AS Containerutleie og avfallssekker. Bestill ved å ringe 08899 eller via Ragn-sells nettbutikk. Oppgi kode BOR4 for å få 10% rabatt. www.ragnsells.no

ROMERIKE GLASS AS 20% rabatt på dører, vinduer, glass og plast. Gjelder ikke tilbudsvarer. www.romerikeglass.no

MALERMESTER MATHISEN AS 20% rabatt på alle varer. Gjelder ikke tilbudsvarer. www.mmathisen.no

DAHL´S FLYTTEBYRÅ 10% rabatt på alle oppdrag. www.dahls.no LADY PERSIENNEINDUSTRI AS 20% rabatt på markiser og utvendige persienner. 10% rabatt på interiørprodukter. Gjelder ikke tilbudsvarer. Kan ikke kombineres med andre tilbud. www.lady.no

KRAFTINOR En blanding av spot- og fastpris, gode priser i lavprisperioder, stabile priser i høypris perioder. Fastbeløp kr 37,50/mnd i Sør-Norge. Etterskuddsvis fakturering. For mer informasjon og bestilling; www.bori.no/tlf. 02006

ROMERIKE LÅSSERVICE 25% rabatt på nøkler. 20% rabatt på låser og beslag. www.rls.as ØKLAND & CO Tilbud til BORIs forvaltede borettslag og sameier. 30 minutters gratis bistand, deretter 10% rabatt på advokatens vanlige timesats. Oppgi BORI-kundenummer. For mer informasjon; www.bori.no GLASSMESTER REIDAR HESLER AS 20% rabatt på glass og speil. Gjelder ikke tilbudsvarer eller varer med fast lavpris. Oppgi at du er BORImedlem ved bestilling. www.hesler.no MODENA FLISER 5% bonus på alle kjøp, gjelder også kampanjevarer og varer til nedsatt pris. Forutsetter aktivert medlemskort, som tekkes i bankterminalen ved betaling. www.modena.no

FLÜGGER FARVE 20% rabatt på ordinære varer. Gjelder ikke kampanjevarer eller varer til nedsatt pris. 5% bonus på alle produkter. www.flugger.no

LÅN/FORSIKRING FORSIKRING FOR MEDLEMMER Samler du bil og hus- eller innboforsikring, samt én forsikring til hos oss, får du 15% samlerabatt. Kollektiv innbo- og reiseforsikring har faste lave priser, det gis ikke rabatt på disse forsikringene, men teller som antall produkter. For mer informasjon og bestilling; www.bori.no/tlf. 03712

NORDEA Nordea tilbyr konkurransedyktige vilkår på lån og plassering til BORIs medlemmer og forvaltede lag. Ta kontakt: tlf.: 06001.

TILGANG FRA MOBIL

Smartphone-brukere! Les av qr-koden og ha medlemsfordelene tilgjengelig til enhver tid.

STEINSPRUTEN BILGLASS Reparasjon av glass: verdikupong kr 250,- og kr 100,- i bonus. Bytte av glass: kr 300,- i bonus. Forsikringskunder av Forsikring for medlemmer får redusert egenandelen med kr 1000,- ved bytte av glass. Øvringe produkter: 20% bonus. Medlemskortet må være aktivert og fremvises. Bestill online; www.steinspruten.no/ kontakt

www.nordea.no TELEFON/BREDBÅND OPENNET NORGE AS Lynraskt fiberoptisk bredbånd til BORI-forvaltede boligselskap. Velg selv tjenesten du vil ha. www.opennet.no MOBIL FOR MEDLEMMER Mobiltelefoni fra kr 29,- pr. mnd. Fasttelefoni fra kr 94,- pr. mnd. Mobilt bredbånd fra kr 99,- pr. mnd. Bestill hos Hello kundesenter, tlf.: 815 70 815. www.bbltele.hello.no

BIL DEKK1 Gode tilbud på dekk, felger og dekkhotell. Som eneste aktør gir de alle kunder av dekk/dekkhotell «Påvei1-garanti» som inkluderer 24/7 veihjelp, full bytterett og forsikring av dekkene. For mer informasjon; www.bori.no

FRITID SF KINO LILLESTRØM Kr 10,- i rabatt pr. billett. Maks to pr. medlem. Automatisk billettbestilling tlt. 820 00 000 (kr 4,50 pr. min.) Manuell billettbestilling tlt. 04312 (kr 6,pr. min). www.sfkino.no


LILLESTRØM KULTURSENTER Opptil 50% rabatt på forestillinger hvor LK er arrangør, maks 2 bill. pr. medlem. Billetter bestilles på tlf.: 64 84 55 50 eller billett@lillestrom-kultur senter.no. www.lillestorm-kultur senter.no SYNSENTERET SYNSAM LILLESTRØM 20% rabatt på brilleinnfatning. 10% rabatt på solbriller. www.synsam.no

HAIRPORT 10% rabatt på alle behandlinger i alle salonger. Rabatten gjelder alle husstandsmedlemmer. www.hairport.no C-OPTIKK SKÅRER AS 15% rabatt på brilleinnfatning. 10% rabatt på solbriller. Husk å fremvise medlemskort. www.coptikk.no HAUGENBOK 5% bonus (gjelder ikke bøker som omfattes av bokavtalen). 12,5% rabatt på nye bøker som omfattes av bokavtalen. Gratis levering på ordrer over kr 248 i Norge. Forutsetter aktivert Fordelskort. www.haugenbok.no MEDLEMSSHOPPEN Nettbutikk for boligbyggelagsmedlemmer. 2% bonus på kjøp, 20-40% rabatt. www.medlemsshoppen.no

INTERIØR LAMPEHUSET 5% bonus på alle varer også kampanjevarer. 5% bonus i nettbutikk. www.lampehuset.no

FERIE BORI FERIELEILIGHETER Ferieleiligheter ved Guardemar del Segura i Spania. Hyggelige leiepriser og god standard. For mer informasjon, bestilling og priser; www.bori.no

THON HOTELS Fast weekendtilbud på Thon Hotels i Norge og Sverige. For mer informasjon; www.bori.no VIA TOURS Se tilbudene på bori.no. Medlemstilbud ved bestilling av hotell: 3 % rabatt hos Expedia.no ved kjøp over kr 500,- (eks avgifter). Oppgi at du er medlem ved bestilling. Tlf. 815 59 100 SEMBO 5% rabatt på mer enn 100.000 hotell, hus og leiligheter i hele verden. For mer informasjon; www.bori.no HURTIGRUTEN 5% bonus på alle reiser langs Norskekysten. Gjelder også lugar. Regelmessig spesialtilbud på cruice. Bestilling må gjøres via BI Reiser v/Bjørn I. Nordland, tlf. 992 18 112, e-post: bi.nordland@ sorvestreiser.no. For mer informasjon; www.bori.no

Strøm i fokus Strøm er et tilbakevendende tema når vinteren nærmer seg. Vi blir oppringt av provisjonsselgere fra ulike strømselskaper og lokket med strømtilbud som virker uforståelig for «mannen i gata».

KURS ARNE GRAN SJÅFØRSKOLE Gratis teorikurs ved kjøp av kjøreopplæringspakke. www.arnegran.no DIN BESTE VENN 10% rabatt på hundekurs. Avholdes på Sesam Stasjon, Lørenskog. Vi tilbyr en rekke tjenester bl.a. hundekurs, hundelufting, hundeklipp, hundebutikk, hundepensjon og mye mer. www.dinbestevenn.no

HELSE KLINIKK ANDERSEN 15% rabatt på behandling hos fysioterapeut/ kiropraktor. www.klinikkandersen.no LØRENSKOG DYREKLINIKK 15% rabatt på vaksinasjoner og rutinebehandlinger. 10% rabatt på fôr. www.lorenskog-dyre klinikk.no

– Som flere nok har lagt merke til er strømprisene for tiden svært lave – ja faktisk historisk lave! Vi har ikke sett så lave priser siden år 2000. Dette skyldes flere forhold, men mest av alt at vi har masse tilgang på energi som følge av store vannreserver samt at forbruket er relativt lavt, sier Frank Sundermeier, markedssjef i Kraftinor AS. Medlemmene i BORI som allerede har valgt Medlemsstrøm fra Kraftinor, gjorde valget på grunn av stabile lave priser, samt at dette er en avtale inngått på vegne av medlemmer i boligbyggelag over hele Norge. – Vi ønsket en forutsigbar leverandør som var troverdig, seriøs og ga god service og oppfølging. I tillegg skulle det være fordelaktige priser, sier Lill Eriksen, markedssjef i BORI. – Vi mener at når man har valgt Medlemsstrøm enten til fellesmåleren i boligselskapet eller til sin private strømmåler, ja da skal det ikke komme noen overraskelser. Ønsker du å konsentrere deg om noe annet enn strøm foreslår jeg at du velger Medlemsstrøm fra Kraftinor, avslutter Sundermeier med et smil. Kraftinor har for tiden en meget gunstig strømavtale som tilbys til både borettslag og medlemmer av boligbyggelag. Selskapets store innkjøp kommer medlemmene til gode i form av lavere strømpris.

Finn ut mer på www.fordelskortet.no

BORIMAGASINET

49


Velkommen til

Norges råeste byggvarehus!

8-12% på lagerførte varer for Bori medlemmer. ’Gjelder ikke kampanjevarer, samt enkelte utvalgte varegrupper. Husk å medbringe medlemskort.

ÅPENT 07-21 (10-18) 20 000 kvm trelast, byggevarer, innredning og interiør Selgere med solid fagkunnskap Kjøregate for enkel pålossing av trelast og byggevarer. Gratis utlån av tilhenger Verktøyutleie Cafè

Vår Proffavdeling utfører gratis befaring til boretslag. Proffavdelingen består av 5 faglærte håndverkere. Har du spørsmål? Ta kontakt for en prat. MAXBO PROFF Skjetten Telefon: 63 84 60 40 E-post: proff.skjetten@lovenskiold.no

MAXBO STORMARKED SKJETTEN (HVAM) - Trondheimsveien 30, 2013 Skjetten Tfl: 06292 - Mail: kundeservice@maxbo.no - Åpningstider: 07-21 (10-18)


D

et handler om verdier

Gode råd ved salg av bolig er avgjørende. Det viktigste er ikke hvor raskt man kommer ut i markedet, men at det utarbeides en skreddersydd salgs- og markedsplan og at boligen fremstår fra sin beste side når den legges ut for salg i markedet. Ingenting overlates til tilfeldigheter når PRIVATmegleren selger bolig. Vi skreddersyr med utgangspunkti gode og gjennomprøvde rutiner, som sikrer at boligen din når alle potensielle kjøpere. Vi har også avdelinger i Ski, Drøbak, Nesodden og Kolbotn.

PRIVATmegleren Askim Eidsbergveien 6 A, 1830 Askim Tlf 69 81 60 40 Faks 69 81 60 41

www.privatmegleren.no

PRIVATmegleren Mysen David Blidsgt. 21, 1850 Mysen Tlf 69 84 60 50 Faks 69 84 60 51

Bori Magasinet 2-2015  

Magasin for medlemmer av Bori Boligbyggelag.

Bori Magasinet 2-2015  

Magasin for medlemmer av Bori Boligbyggelag.