Page 1

ting

spot

Top ps -

o ter T

© Pe

WWW.LAMPEGATDEGEKSTE.NL Deze Carnavalskrant is mede mogelijk gemaakt door:


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

KINDERCARNAVAL DE COMMISSIE LAMPEGATSE € 5 p.p. entree op de dag zelf OPTOCHT GAAT OP SCHOUW Zondag 26 feb van 14.11 - 19.11 u bij Sportcafé de Tempel

(incl. snoepzak)

In de voorverkoop van zat. 11 t/m vrij. 24 feb maar € 4,00 p.p. Luchtkastelen met klauterbaan, glijbaan en obstakelbaan. Verschillende springkussens, rodeostier, DJ en schminktafels aanwezig.

Henegouwenlaan 2 | 5628 WK Eindhoven | T: 040 - 2410187 | E: info@sportcafe-detempel.nl

KOM KINDERCARNAVAL VIEREN BIJ SPORTCAFÉ DE TEMPEL! Zoals ieder jaar verandert het Sportcafé de Tempel in een waar carnavalspaleis voor jong en oud. Op zondag 26 februari is er het spectaculaire kindercarnaval. De sporthal is dan omgetoverd in een avontuurlijk springkussenpaleis voor de kinderen.

Voor de Lampegatse Optocht hebben zich reeds dertig deelnemers gemeld, waaronder een twintigtal wagens categorie A en B.

Er staan verschillende springkussen kastelen te wachten om veroverd te worden. Een kasteel met klauterbaan, kasteel met glijbaan en kasteel obstakelbaan en verschillende springkussens, rodeostier en schminktafels staan klaar voor de kinderen.

Die commissie gaat vooraf de bouwplaatsen bezoeken waar de diverse verenigingen de laatste hand aan het leggen zijn aan hun carnavalswagens. Dit is voor de commissie belangrijk omdat zij nu ook een doorkijk en een indruk krijgen van de wagens, waarbij zeker de veiligheidsaspecten ter sprake komen. Er wordt door die vrijwilligers in de laatste weken elke dag keihard gewerkt om het gewenste resultaat te krijgen. Deze info wordt dan gebruikt door de jury en ook door Omroep Brabant

Alles natuurlijk onder begeleiding van personeel en vrijwilligers van sportcafé de Tempel om te zorgen dat het een geweldig carnavalsfeest wordt. Het feest begint om 14.11 uur en de entree is € 5,00 p.p. In de voorverkoop bij het sportcafé van zaterdag 11 februari t/m vrijdag 24 februari bedraagt de entree maar € 4,00 p.p.

LVZ: SCHIP AHOY!

die de Lampegatse Optocht live uitzendt. Dus het is alle deelnemers er alles aan gelegen om zo goed mogelijk voor de dag te komen, want naar de uitzending van Omroep Brabant kijken toch altijd nog een slordige 800.000 kijkers. Dus dat is toch een mooi podium voor iedereen. Teleurstellend verloopt op dit moment de inschrijving van de Lampegatse Verenigingen. Wij roepen daarom ook alle verenigingen op om, al is het maar een loopgroep, zich in te schrijven en zich ZO TROTS ALS EEN PAUW te kunnen presenteren aan het publiek langs de kant van de weg en aan de kijkers van Omroep Brabant.

Kastelenplein is oké!

NU OPEN! Het grootste assortiment CARNAVALSARTIKELEN! Veel kleding voor STUNTPRIJZEN!

Op zondag 29 januari 2017 om 11.11 uur is het weer zover: Dan gaat de Twidduh Lampegatse vrouwkes Zitting van start! Schip Ahoy is het thema en we zullen met 180 Lampegatse Vrouwkes aan boord gaan! Vorig jaar waren er 120 en we zijn gegroeid! Tot onze spijt hebben we nog steeds Vrouwkes moeten teleurstellen! Binnen een half uur was het uitverkocht! Eenmaal binnen, nadat de boardingcard is afgestreept en als men weet op welk dek men mag vertoeven zullen de ongetwijfeld prachtig verklede Vrouwkes weer verrast worden! Door de mooi versierde lokatie, het zorgvuldig samengestelde programma vol gezelligheid, muziek, kneuterigheid, lam-

pegatse trots en de heerlijke natjes en droogjes! Die laatste mogen ze ook deze keer weer meenemen, de drank natuurlijk niet..... vanaf ongeveer 15 uur gaat de deur ook open voor de mannen voor een gezellige afterparty!

Voldoende gratis parkeergelegenheid! Winkels gevestigd in Winkelcentrum Kastelenplein: Aldi | Brainwash | Brussels Eethuis | Carnavalswinkel | Etos | Goudsmid Juwelier Bommel | Hema | Jola Mode | Jumbo | Kruidvat | Optiek Verhoeven | Rosie en Karel Sanne Mode | Siemar Gemakswinkel | Stomerij ‘t Stoomhoekje | TIMKES / ING / PostNL Toerkoop Reisburo Columbus | Toko Senang | Traditions Kappers | Zeeman

De LVZ is een initiatief van 10 carnavalsgezinde Vrouwkes uit het Lampegat.

www.facebook.com/winkelcentrumKastelenplein


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

WEEKSKE VURRAF! Het Lampegat barst van de feesten. Doorgewinterde feestneuzen kunnen , als ze willen, bijna twee weken in de polonaise. Maar je moet natuurlijk wel weten waar je moet zijn. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier de highlights van het Lampegat in de week vóór carnaval.

Zondag 29 januari Lampegats Dansmarietjes Toernooi Lievendaal Eindhoven: 46e editie van dit danstoernooi met tal van optredens in de categorieën solo, garde- en showdansen. De Eindhovense garde (aangesloten bij de SFEC) met de meeste punten mag optreden tijdens het Federatiebal in het Parktheater. Lampegatse Vrouwkes Zitting Oude Rechtbank: Flyer en motto 2017 Oude Rechtbank, Stratumseind, Eindhoven, aanvang 11.11 uur.

Zondag 12 februari

© Rens van Mierlo zero40 Studio’s

TRADITIONELE FEDERATIEBAL Het traditionele Federatiebal zal plaats vinden op zaterdag 18 februari 2017 in het Parktheater. Deze avond staat in het teken van het afscheid van GILBERT DU VERRE en omstreeks middernacht zal met veel glitter en glamour en in een kakafonie van licht, rook en geluid de nieuwe stadsprins van het Lampegat worden gepresenteerd. Natuurlijk heeft de commissie Federatiebal o.l.v. Jan Vromans het thema van dit jaar weer afgestemd op het Lampegatse motto en waarop iedereen zich weer feestelijk kan uitdossen. Dat thema luidt: LAMPEGAT PRONKT.Het muzikale gedeelte in de grote foyer zal worden verzorgd door the Groove Foundation tot 24.00 uur en na het protocollaire gedeelte door de rockcoverband Betty Blue.

Op 2 podia in het theatercafé zullen de diverse kapellen spelen. In de Philipszaal spelen onze huisband Eighty Eight samen met Yamento. Tussen dit alles door is er ook nog de prijsuitreiking voor de best verklede personen. De entreeprijs bedraagt €22.-. De diverse verenigingen en commissies kunnen vooraf kaarten bestellen tot zondag 15 januari 2017. Deze bestelde kaarten kunnen worden afgehaald op dinsdag 17 januari in het Stadspaviljoen van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf 18 januari ligt het restant van de kaarten bij het Parktheater. ZORG DAT JE ERBIJ BENT, WANT FEDERATIEBAL 2016 WAS UITVERKOCHT!!

Haone BoerenBlaos Festijn Dynamo: Goede wijn behoeft geen krans. Voor de 45e keer in 2017 het HBBF een begrip voor carnavalskappellen uit heel Nederland. Voor meer informatie zie HBBF. Dynamo

Vrijdag 17 februari Carnavaleske Raadsvergadering / Gemintefist Stadhuis: Hooggeeerd publiek! Komt dat zien. Komt dat zien! Elk jaar een dag voor het Federatiebal, vindt de Carnavaleske Raadsvergadering plaats in Raadszaal van het Stadhuis. Georganiseerd door leden van de Gemeenteraad en de Griffie. Het is ook het laatste officiële optreden van de zittende Stadsprins Gilbert du Verre. Dit jaar is dat op vrijdag 17 februari van 19:00 tot 20:00 uur. Veel politieke praatjes en we gaan in de polonaise! Enfin, het belooft een mooi uurtje te worden en met het aansluitend Gemintefist van CV de Dommelkanters heb je een supergezellige avond; een goede opmaat richting carnaval. Mis het niet, er zijn beperkte zitplaatsen in de Raadszaal, wees er dus snel bij! Entreekaart van de Carnavaleske Raadsvergadering kost 5 euro, geeft tevens toegang tot het Gemintefist en is inclusief een drankje én unieke aandenkings-pin. Kaarten bestellen kan via de Griffie, contactpersoon: Rita Hüskens, tel. 040 238 2543 of r.huskens@eindhoven.nl. Slaatjesbal Parktheater: Het Slaatjesbal is hèt carnavalsfeest voor mensen met een verstandelijke beperking en wordt dit jaar voor de 25e keer gehouden. Het Parktheater is voor de achtste keer de feestlocatie waar vanaf 19.00 uur het dak eraf gaat. Uiteraard komt Zijne Dorstlustige Hoogheid van het Lampegat met zijn gevolg ook op bezoek.

Zaterdag 18 februari Groot Federatiebal Parktheater: Zijne Dorstlustige Hoogheid Stadsprins Gilbert du Verre en zijn Dorstlustig Gezelschap nemen tijdens een geweldig feest afscheid in het Parktheater. Rond middernacht wordt de nieuwe Stadsprins aan het carnavalspubliek gepresenteerd. Elke foyer en zaal z’n eigen sfeer: kapellen in het Theatercafé, een feestorkest op de grote foyer en in de Philipszaal lekkere funk, soul, pop en rock. Aanvang 20.15, entree €22.00

Zondag 19 februari Receptie Nieuwe Stadsprins Parktheater: Alle Prinseelijke hoogheden en carnavalsvierders zijn van harte welkom om de kersverse Stadsprins te feliciteren en een medaille in ontvangst te nemen. Locatie: Parktheater Aanvang 13.00 uur © Rens van Mierlo zero40 Studio’s

Maandag 20 februari Vrijgezellenavond boerenbruiloft Boerenbruiloft: Het aanstaand boerenbruidspaar Marie van Pelt en Jannes Donkers viert met alle boeren en boerinnen de vrijgezellenavond met een kroegentocht door het centrum van het Lampegat. Iedereen is welkom! Carnavaleske modeshow Pullman Eindhoven Cocagne: De carnavalscouture van de cursisten van Astrid Thomasse is dit jaar weer te bewonderen op de catwalk en na afloop tijdens de bewonderborrel. Kaarten a 6,00 verkrijgbaar bij Pullman Cocagne. Zaal open om 19.30 uur.

Donderdag 23 februari

© Rens van Mierlo zero40 Studio’s

Pekske Pronken Tent op de Stadse Mert: Zien en gezien worden in je nieuwe carnavalsoutfit, dat is Pekske Pronken. Dit jaar wederom in de tent op de Markt met optredens van diverse kapellen en artiesten! De organisatie is in handen van Marjolein Hockers. Aanvang 20.11 uur, tent open vanaf 19.30 uur.


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

HET HAONE BOERE BLOAS FESTIJN

Zondag 12 februari is het alweer zo ver. De 45ste editie van Lampegats grootste, leukste en gezelligste Kapellen festival. We hebben het natuurlijk over ons het Haone Boere Bloas Festijn. Dit jaar geheel in het teken van het Chinese jaar van de Haon! Nr. 45 met Rijst En geloof ons... Dit word weer een feestje waar lang over nagepraat gaat worden. Kosten nog moeite zijn gespaard om er weer een groot festijn van te maken. Ook dit jaar zullen de Beste van de Beste kapellen ter tonele verschijnen. We noemen een aantal deelnemers uit ons Lampegat zoals SHK de Eendracht, Blusswerruk, Dommelaers, Farine etc. etc. Maar ook ver daarbuiten hebben we inmiddels een grote schare aan fans van ons festijn gevonden. Denk aan de Rotdweilers uit Bemmel, SimpelZat uit Mierlo, de Piepertjes uit Oisterwijk en uiteraard titelverdedigers en winnaars van vorig jaar Pretband The Bloopers. Ook kunnen we met enige trots melden dat we Heavy Hoempa hebben binnengehaald op de HBBF. Deze zijn onder andere bekend van festivals als Festyland, de Zwarte Cross, Appelpop, Paaspop en traden al ooit op bij Radio 538. Wat zullen die een feestje gaan bouwen daar in Dynamo!

‘NIEUW DNA RIJDT DOOR EINDHOVEN’

Ruim een maand na de start van zijn bedrijf Cabs, kan directeur Kees Rijnders al zeggen dat het een groot succes is. Met zijn elektrische auto’s wilde hij duurzaam en verfrissend zijn. “En door zijn kleurstelling valt het autootje op. Iedereen praat erover.” Het taxibedrijf introduceert bovendien tijdens carnaval een speciaal Lampegats tarief. “Ik heb geluisterd naar wat de gemeenteraad wil”, begint Kees Rijnders. “In september vorig jaar werd het nieuwe taxibeleid geaccordeerd. Bovendien sprak de raad de wens van duurzaamheid uit. Ik was er al een tijdje mee bezig en besloot direct door te pakken.” Sinds ruim een maand rijden er vijf Kia Soul-auto’s door de stad van Rijnders’ bedrijf Clean Air Business Service (Cabs), dat kantoor houdt aan de Daumierstraat. “We willen het visitekaartje zijn van de stad.” Het gaat na ruim

een maand zó goed met het bedrijf dat de capaciteit van de elektrische auto’s al vaak helemaal is opgebruikt. Daarnaast is Rijnders druk bezig met klanten werven, sollicitatiegesprekken voeren; Cabs is amper begonnen en kan eigenlijk alweer uitbreiden. “Innovatie is niet moeilijk, maar juist toegankelijk en vruchtbaar voor de stad. Daar doe ik het voor.” Om te beginnen zet Cabs in op een betaalbaar tarief met carnaval, het zogenoemde Lampegats taxitarief. “Iedereen binnen de Lampegatse stadsgrenzen kan instappen en meerijden voor vijf euro per persoon. Het betekent wel gecombineerd vervoer, maar dat voeren we zo efficiënt mogelijk uit.” Ook gaat Cabs inzetten op een zomertarief, dalurentarief, zitplaatsentarief. “Er rijdt nieuw DNA door Eindhoven.” www.cabs.nu

Na het succes van Mr. PBone vorig jaar hebben we ook dit jaar weer gezorgd voor de jongsten onder ons. Waren vorig jaar de blazers in opleiding aan de beurt, dit jaar hebben we gezorgd dat ook de drum & ritme sectie voldoende aandacht gaat krijgen. Uiteraard is de DJ ook weer aanwezig om een vette disco neer te zetten en we hebben hem dit jaar op cursus gestuurd zodat hij op deze dag ook een aantal vlogs gaat opnemen. Dus zeg de oppas maar af en neem de kinderen of kleinkinderen gewoon lekker mee naar de HBBF. Zoals gewoonlijk hebben we ook weer gezorgd voor de inwendige mens en zal er ruim voldoende keuze zijn aan lekkernijen, snacks en broodjes. Dit jaar zijn er GEEN muntjes. Alles kun je afrekenen met PIN of cash. Jullie hebben het inmiddels wel in de gaten.. Hier MOET je bij zijn!! We hopen jullie allemaal welkom te mogen heten op 12 februari om 13:11 uur in Dynamo.


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

06 - 445 60 600

WA?

‘N CARNAVALSACTIE!

Eindhoven 06 - 445 60 600

www.biertaxi-eindhoven.nl DRANKBEZORGER Eindhoven 06 - 445 60 600

www.biertaxi-eindhoven.nl

24/7 OPEN Eindhoven

WE ZIJN HET HELE JAAR OPEN! TIJDENS CARNAVAL:

Hoogstraat 212 - 5615 PX Eindhoven T 040 - 7852128 info@gestelsefeestwinkel.nl www.gestelsefeestwinkel.nl

ALLE AANKOPEN IN DE WINKEL AAN DE HOBBEMASTRAAT: 3 HALEN = 2 BETALEN WIJ STAAN OP ZATERDAG MET CARNAVAL OP DE GELDROPSEWEG EN DE HELE CARNAVAL ROND HET BEGIJNHOF VAT WA GE LUST, ALAAF!

www.biertaxi-eindhoven.nl GELDROPSEWEG 19

ALAAF!!

€15,00 KORTING BIJ BESTEDING VAN €75,00*

GENIET VAN ‘T FEESTEN!

EN HOU VOOR OGEN: HEB JE EEN BIERTJE TEVEEL OP, ZET JE BRIL AF,

DAT SCHEELT WEER 2 GLAZEN.

*1 bon per klant en niet i.c.m. andere acties en/of kortingen.

Wijngaardplein 1 | EINDHOVEN | T.040-2411085

17 0 2 L A V A N R A C IE IEUWE LOCAT op onze N

UW EVENEMENT, MEETING OF FEEST IN ÉÉN HAND Bel: 06-20670555 of 06-22517737

Voor de leukste kostuums en accessoires zie

GROTE BERG 1-2-3

De keuze is REUZE IN FEBRUARI 7 DAGEN GEOPEND

Parkeerterrein “De Rungraaf” naast de deur

GROTE BERG 123 - EINDHOVEN 040-2441450 WWW.HETSNABBELTJE.NL - INFO@HETSNABBELTJE.NL

VOOR DE ALLERLEKKERSTE CARNAVALS SPECIALITEITEN!

20% - 40% - 60% GOEDKOPER DAN ELDERS!!! MENGMACHINES AANWEZIG ALLE KLEUREN LEVERBAAR!! Onze filialen: Leenderweg 277a, Eindhoven tel: 040-2125511 Mierloseweg 186, Helmond tel: 0492-797037 Kronehoefstraat 54 Eindhoven tel: 040-2365138

www.kustersbedrijven.nl


DE LAMPEGATTER

AGENDA

Drie uurkes vurraf

Pullman Eindhoven Cocagne Dé aftrap van carnaval in Brabant vindt plaats in het Lampegat. Van 15.00 tot 18.00 uur zendt Omroep Brabant live uit vanuit de Salon Carnavalesque bij hotel Pullman Eindhoven Cocagne. Zowel op radio als op TV passeren talloze artiesten de carnavalsrevue. Toegangskaarten uitsluitend via Omroep Brabant.

JANUARI 2017

VRIJDAG 24 FEBRUARI IKHOUVANLAMPEGAT

Ik hou van Lampegat

De Effenaar HÉT nieuwe en vooral knotsgekke meezingfestijn in het Lampegat...Ergens midden in ons geliefde ORANJE/BLAUWE stadshart gaat het Lampegats Gemengd Mannenkoor zorgen voor dé KNALLER van CARNAVAL 2017. Voor mensen die moeilijk te been zijn is er een mogelijkheid om één of meerdere stoelen te reserveren. Deze stoelen staan achterin de zaal op de verhoging. LET OP!!! Indien je hiervan gebruik wil maken, stuur dan zo snel mogelijk een email naar ikhouvanlampegat@gmail.com. Het aantal stoelen is beperkt. Aanvang: 21.00 uur. Entree : €15,- incl. 2 bier.

Efkes oe toeter stemme als aftrap voor carnaval

Stadspaviljoen Het geweldige succes van het concept – kapellen die zonder jury lekker muziek kunnen maken en daarna kunnen feesten – zorgde ervoor dat de Stadsherberg, zelfs mèt tent, snel te klein werd. Daarom werd in 2000 gekozen voor de huidige locatie en vanaf het begin zat het Stadspaviljoen bomvol met carnavalsvierders en kapellenliefhebbers. Aanvang: 20.30 uur. Entree: €5,-

© Peter Tops - Topspotting

Het Lampegats Gemengd Mannenkoor presenteert: IKHOUVANLAMPEGAT, hét nieuwe en vooral knotsgekke meezingfestijn in het Lampegat... Het Lampegats Gemengd Mannenkoor zorgt voor dé OPENINGSKNALLER van CARNAVAL 2017. Zoals je in voorgaande jaren van ons gewend bent, luiden wij ook in 2017 het carnavalsfeest in! Carnaval zit bij het LGMK in het bloed, denk maar aan Musical CarnavalX en afgelopen carnaval bij Het Gehaktbal. En ook afgelopen september tijdens AMEEZING EINDHOVEN, raakten we ook al in carnavaleske sferen!!! En dan carnaval 2017, een nieuw concept

met een nieuwe naam... het Lampegats Gemengd Mannenkoor gaat de kleuren opnieuw verdelen. Dit keer in ORANJE en BLAUW. Het wordt een doldwaas interactief maar vooral gezellig meezingfeest zoals jullie van ons gewend zijn:

Voor meer informatie kijk op onze website www.ikhouvanlampegat.nl of op onze Facebookpagina www.facebook.com/ikhouvanlampegat/

Op vrijdagavond 24 februari is de Effenaar de thuishaven van Lampegats nieuwe vrijdagavondtraditie, onder aanvoering van het Lampegats Gemengd Mannenkoor, waar we met heel de zaal gaan meezingen met bekende evergreens, discoknallers en carnavalskrakers. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Wacht niet te lang met het bestellen van je kaart(en) en bepaal zelf nog in welke kleur vak je komt te feesten!

DYNANDO, WINNAAR VAN DE KICKZ! DJ CONTEST 2017!!! Voor de allereerste keer is er in het najaar van 2016 door de organisatie van KICKZ! een DJ contest uitgeschreven. Jeugd van 12-18 jaar kon een eigen DJMIX opsturen en uit vele zeerbelovende ingezonden mixen heeft de organisatie van KICKZ! een winnaar gekozen; DYNANDO! De in 2003 geboren Diego heeft het dance virus al vroeg te pakken. Na het horen van de sets en tracks van Hardwell en Martin Garrix wist hij; dat wil ik ook!. Het downloaden van tracks en aanschaffen van apparatuur was het gevolg, en al snel kwamen de eerste mixen.

Diego belooft het nieuwe dj talent te worden van Nederland en ver daar buiten. Armin, Hardwell, Afrojack BE AWARE, Dynando is coming! DYNANDO, zoals de winnende DJ zichzelf noemt, zal op carnavalszaterdagavond in de Effenaar het KICKZ! event openen. Kickz line up bekend! Op carnavalszaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 Februari vind in de EFFENAAR weer KICKZ! plaats. Een super car-

BNN, Lake dance, e.v.a) De avond wordt geopend door de winnaar van de kickz DJ Contest: DYNANDO

ZONDAG zorgen Blondt (Paaspop, Club Air), Kriss One (7th Sunday) en Jeroen Post (Slam FM) samen met JAY MC voor een geweldig feest met een saus van carnaval.

MAANDAG knallen Rugged (SolarFestival, Holy Fusion), Kriss One (7th Sunday), GLontra (Extrema Outdoor en Club Xi) en

Het talent van Diego werd opgemerkt door Eindhoven DJ University Hij leerde daar het DJ vak en al snel had hij het beatmatchen onder de knie. Hij draaide eerst op verjaardagsfeestjes van vrienden en familie, maar al snel was zijn eerste club optreden een feit. Met zijn 12 jaar de jongste DJ in de line up! En als dat nog niet speciaal genoeg is, dan is het wel de producer skills van dit jonge talent. Vanaf 2014 ontwikkelt hij zijn eigen sound en vanaf 2015 doet ook mee aan diverse remix contests. Door het label Ensis Records werd hij persoonlijk gecomplimenteerd en viel een eervolle vermelding hem ten deel.

De avonden starten vanaf 20.00 uur (deuren open vanaf 19.30 uur) en duren tot 01.00 uur. Toegangskaarten kosten € 6,00* per dag in de voorverkoop (€17,00* voor een passepartout ticket voor drie dagen) en € 8,50* aan de deur en zijn verkrijgbaar via de Effenaar: www.effenaar.nl/agenda . (*excl. ticketservicekosten)

Meer weten over kickz! En foto’s bekijken? Check facebook: KICKZ Lampegat en instagram: kickz_lampegat. Interesse in een Gratis kickz! Passepartout? Deel de afbeelding van Kickz op je instagram en Facebook, tag@kickz_lampegat in je bericht en MAAK KANS!

navals event voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. EN OOK JIJ KUNT DAARBIJ ZIJN! Het beloven weer VETTE AVONDEN te worden met Top DJ’s.

ZATERDAG draaien DJ’s Rugged (SolarFestival, Holy Fusion) Jeroen Post (SlamFM) en niemand minder dan PUINHOOP KOLLEKTIV! (Mysteryland, Gogo summertour

niemand minder dan Sebastian Bronk in de Effenaar het dak eraf. Win een iPad mini! Elke avond wordt er een IPAD mini uitgereikt aan de meest bijzonder verklede gast dus kom zo gek, mooi, leuk of vreemd mogelijk verkleed naar KICKZ! en maak kans…

Be there… Meer info over KICKZ? of foto’s: Jan van Otterdijk janvanotterdijk@me.com Tel: 0648-768132


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

ZATERDAG 25 FEBRUARI AGENDA D’n Vurtocht

Stationsplein Carnaval begint steeds vroeger... Voorafgaand aan de sleuteloverdracht en de Lampegatse Optocht, wordt het Stationsplein omgedoopt tot het Plein van de carnavaleske voorpret. Tijdens ‘D’n Vurtocht’ kan er al volop gefeest worden met o.a. DJ Bompa en de Mens, Danny Canters en andere artiesten. Aanvang 11.00 uur, gratis toegang

Aankomst prinselijke hoogheden

GROOTS KINDERFEEST IN DE EFFENAAR Ter afsluitng van de LAMPEGATSE KINDEROPTOCHT op Carnavalszaterdagmiddag staat de EFFENAAR in het teken van de Lampegatse kids. Er vind die middag een groots kinderfeest plaats met o.a DJ JAN VAN OTTERDIJK en JEROEN’S JEUGDSHOW. Een gezellige, interactieve show met een hoog “mee-doe” gehalte. Ook is er voor alle kinderen nog een extra verrassing! De middag is GRATIS en begint om 14.00 uur direct na afloop van de LAMPEGATSE KINDEROPTOCHT die ook dit jaar weer voorop gaat in de lampegatse optocht en

VURTOCHT Op het Stationsplein barst op zaterdag 25 februari al vruug - om 11 uur - het feest los. Na de aankomst van de stadsprins en de optocht over het plein is er ook nog een vette afterparty. VurTocht heeft diverse artiesten weten te contracteren zoals De Feestzangers Har & Bar, DJ Bompa, Mark Elbers en een Duitse surpriseact. Ook de winnaars van het Liedjesfist , cv Niehaals zullen hopelijk een optreden verzorgen. Meer informatie: www.VurTocht.nl

25 FEBRUARI STATIONSPLEIN

VANAF 11 UUR BARST HET FEEST LOS!

eindigt ter hoogte van de Vestdijk (Pullman Hotel). ALLE LAMPEGATSE KIDS ZIJN UITERAARD VAN HARTE WELKOM Wil je meedoen met de kinderoptocht? Schrijf je dan snel in! Het thema voor dit jaar is: ZO TROTS ALS UNNE PAUW!En er zijn ook weer mooie bekers en prijzen te winnen! Alle deelnemers aan de kinderoptocht kunnen zich voorafgaand aan de optocht

vanaf 11.00 uur melden in de kleine zaal van de Effenaar (Dommelstraat 2).Deze is te bereiken via de zij-ingang. Rond 11.30uur wordt de optocht opgesteld en hij vertrekt omstreeks 12.30 uur. De route van de kinderoptocht is korter dan de grote optocht. Omstreeks half 4 vind ter afsluiting van de kindermiddag, de prijsuitreiking van de kinderoptocht plaats. Voor meer info en Inschrijven zie de website: lampegatseoptocht.nl

PROGRAMMA: PSV CARNAVAL Vrijdag: Toeter nie toe (verschillende kapellen vanaf 16.00 uur). Zaterdag: Open na de optocht, avondprogramma PSV carnaval, met oa kapellen, optreden Schorre Chef en ontvangst van de Stadsprins van het Lampegat obv Stadshofkapel de Eendracht. Zondag: Open vanaf 15.00 uur Kindercarnaval, daarna feestavond met DJ.

Maandag: Open vanaf 15.00 uur. Dinsdag: Open vanaf 15.00 uur. Vanaf 20.00 uur ‘Carnaval Tropical’ sambaband Bloco Barulho. Om 0.00 uur askruisje door ‘pastoor Dick’. Woensdag: Haringhappen vanaf 16.30 uur. Wilhelminaplein 8 de residentie van PSV Carnaval

DE EINDHOVENSCHE HEERENZITTING Eéns per jaar, op een winterse zondagochtend, drommen talloze in smoking gehulde kerels dwars door het stadscentrum van Eindhoven. Op weg naar een geheime locatie, om daar een hele dag getuige te zijn van een entertainment spektakel van jewelste. De Eindhovensche Heerenzitting is een jaarlijks terugkerend, exclusief evenement ter bevordering van een aantal geselecteerde goede doelen. Het is voor ‘gentlemen only’ en het dragen van een smoking is voor alle gasten verplicht. Dit jaar steunt de Heerenzitting zes goede doelen. Humanitas Eindhoven, Stichting Leergeld Eindhoven, Jeugdsportfonds, Samen voor

Centraal Station De stadsprins arriveert met zijn gevolg om 12.41 uur op spoor 3 van het Centraal Station in Eindhoven. Ook de Markies en Markiezin van Eynthoven en hun gevolg worden daar ontvangen door de Sociëteit van Oud Stadsprinsen, de Hoge Adel, Stadshofkapel de Eendracht en alle Lampegatse carnavalsvierders die erbij willen zijn. Ontvangst van de nieuwe Stadsprins op de Lampegatse hoofdstatie. Vroeger wachten op de aankomst van het nostalgische ‘t Oerske, nu is de Prinselijke trein wat moderner. Na de ontvangst door de NS neemt de Stadsprins op het podium voor de Lampegatse Statie het optochtdefile af.

Lampegatse Kinderoptocht

In de Binnenstad Vertrekpunt van de Lampegatse Kinderoptocht is de Effenaar. Daar vertrekt de stoet om 12.30 uur om via de Dommelstraat, het Stationsplein, Vestdijk en de Tramstraat weer terug te keren bij de Effenaar voor de prijsuitreiking (zaal open vanaf 14.00 uur). Aanmelden kan via de www.lampegatseoptocht.nl/kinderoptocht/

Lampegatse Optocht

In de Binnenstad Het centrum van Eindhoven bruist met de Lampegatse optocht die vanaf 12.51 uur door de stad trekt. De grote stoet wordt voorafgegaan door de kinderoptocht met de Markies en Markiezin van Eynthoven voorop. De Stadsprins sluit de optocht af op de grote prinsenwagen met zijn gevolg en Stadshofkapel de Eendracht. www.lampegatseoptocht.nl

KICKZ!

In de Effenaar Het alcoholvrije carnavalsfeest voor de Lampegatse jeugd van 12 tot 18 jaar in de Effenaar! Dit jaar maar liefst drie avonden: zaterdag, zondag en maandag uit je carnavalsdak op vette beats! Aanvang vanaf 20.00 tot 01.00 uur. Toegangskaarten €6,- per dag in de voorverkoop en €8,50 aan de deur. Ticketpassepartout 3 dagen €17,-

Eindhoven, Ervaring die St®aat en Kickz mogen in totaal 40.000 euro verdelen. De Eindhovensche Heerenzitting begint op 12 februari begint om 10.00 uur met een champagne-ontbijt. Alle tafelheren met gevolg worden verdeeld over de meest aansprekende horecagelegenheden in het stadscentrum van Eindhoven. Aldaar ontfermen de lokale gastheren en gastvrouwen met hun keukenbrigade zich over hen. Meedoen aan de Eindhovensche Heerenzitting is bijzonder. Door de grote vraag is het verkrijgen van een tafel een uitdaging.www.eindhovenscheheerenzitting.nl © Peter Tops - Topspotting


DE LAMPEGATTER

AGENDA

Markiezing

In de tent op de Markt Dit jaar in de tent op de Stadse Mert, onze gastheer Pater Joost Koopmans. De 8 zaligheden van Lampegat. De Markies, de Markiezin en het hele gevolg worden jaarlijks gekozen nadat zij een groot aantal geschikheidstesten hebben ondergaan. Op zondagmiddag tijdens het Lampegats Markiezenbal zijn alle kinderen in de gelegenheid om hieraan mee te doen. Bovendien ook nog een groot feest. .

JANUARI 2017

ZONDAG 26 FEBRUARI SPECTACULAIRE JEUGDVERKIEZING IN DE TENT OP DE MARKT!

WIE WORDEN DE NIEUWE MARKIES, MARKIEZIN EN HUN GEVOLG ?

KINDER BINGO

Stropdas Kroegentocht

Ja je leest het goed, op zondag 22 januari gaan we een Bingo houden bij de OKA in wijkcentrum De Mortel, Savoiepad 14.

Stratumseind De Stropdas Kroegentocht is niet meer weg te denken uit het Lampegat. Op carnavalszondag vanaf 11.11 uur vindt deze kroegentocht plaats op het Stratumseind

Alle kinderen van 4 t/m 7 jaar zijn welkom van 13.00 tot 14.30 uur. Voor de plaatjes bingo. Alle kinderen van 8 t/m 12 jaar zijn wel kom van14:45 tot 16:15 uur. Voor de cijfer bingo. De entree bedraagt € 3,00 per kind. Er zijn deze middag natuurlijk ook weer leuke prijsjes te winnen. Wij hopen dat er veel kinderen op onze Bingo komen. Groetjes en tot zondag 22 januari.

KICKZ!

Effenaar Het alcoholvrije carnavalsfeest voor de Lampegatse jeugd van 12 tot 18 jaar in de Effenaar! Dit jaar maar liefst drie avonden: zaterdag, zondag en maandag uit je carnavalsdak op vette beats!

Snert op de Mert

Op de Markt Eindhoven Als opvolger van de Brunch nu Snert op de Mert, vanaf 12.00 uur.

Carnavalsdienst

In de tent op de Stadse Mert Op carnavalszondag wordt om 11.00 uur de Lampegatse Carnavalsdienst gevierd.

Op zondagmiddag 26 Februari wordt in de tent op de Markt de jaarlijkse MARKIEZING gehouden. Dit is de verkiezing van de nieuwe LAMPEGATSE JEUGDPRINS en PRINSES en hun gevolg. Een gezellig middag voor jong en oud waar door kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar gestreden wordt om de begeerlijke titel van Markies of Markiezin van Eynthoven. De middag start omstreeks 14.15 uur en staat onder leiding van de CORRINNY’s. Tussen de verschillende wedstrijd rondes door kan er gezellig worden meegezongen op de Hits van weleer. Omstreeks 16.00 uur zal de Stadsprins met zijn gevolg en de Eendracht een bezoek brengen. Er is nu zelfs nog meer kans om een plaats in het gezelschap te veroveren want het

jeugdgezelschap is, naast de NAR , HERAUT en LAKEI uitgebreid met 2 DANSMARIEKES! Het beloofd weer een groot feest te worden!

Voor info kijk op onze website www.openkinderactiviteiten.nl Het bestuur van de OKA

Kinderen die mee willen doen met de MARKIEZING en zich vóór 21 Februari 2017 aanmelden mogen tijdens de Lampegatse optocht op 25 Februari aanstaande meerijden op de wagen van de MARKIES en MARKIEZIN met hun GEVOLG! LET OP: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en VOL=VOL. Voor meer info en aanmelden: Facebook: www.facebook.com/markiezing Of mail: melaniehermkens@gmail.com

PRIJSVRAAG: Wie is de NEIE Pr? © Peter Tops - Topspotting

Stuur jouw oplossing vóór 15 februari in naar: info@lampegatdegekste.nl

OKA ZOEKT NOG EEN JEUGD PRINS Aan alle kinderen van de Achtse Barrier: Wil jij dit jaar Carnaval vieren in de Achtse Barrier met al je vrienden en vriendinnen Dat kan zondag 26 februari van 14.00 - 16.00 in wijkcentrum De Mortel!!! Wij zoeken nog een Jeugd Prins die samen met de Jeugd Prinses er een hele leuke feestmiddag voor jullie gaan organiseren. Als je denkt dat wil ik wel en het mag van mama en papa. Laat deze dan een mail sturen naar mariella@openkinderactiviteiten.nl met je naam en leeftijd en telefoonnummer. Je moet je dan wel voor 1 Februari opgegeven hebben en als er nu meer kinderen zijn die prins willen zijn dan gaat het bestuur van de oka loten en krijg je van ons te horen of dat jij het geworden bent. wij hopen veel aanmeldingen te krijgen. Oka bestuur en beheerder van wijkcentrum De Mortel

Ben jij de winnaar? Dan win je twee kaarten voor het Federatiebal van 18 februari.


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

ALAAF

! Dierenboulevard XL

ALAA

F!

SALE

ALAAF!

Winkelcentrum Woensel 118 - Eindhoven T: 040 - 29 300 83 - www.discus.nl

Kortingen tot 70% Op = Op Winkelcentrum Woensel 63-64 Eindhoven|040-2421546 www.juwelier-sanders.nl

Carmafeestwinkel.nl

by T. Werrelmann & C . Townsend

Carnavalskleding & accessoires

Knipoog naar de lente!

SPECIALIST IN MULTIFOCALE BRILLEN EN CONTACTLENZEN

olop N v m r! op u 280 e i z e l en feestp

Heeft u hinder van uw bestaande bril of contactlenzen dan bieden wij geheel vrijblijvend en gratis een second opinion aan.

2

Wij onderscheiden ons ook met modebrillen van Chanel, Tom Ford, Anne & Valentin, Etnia Barcelona e.a. en werken met alle gerenommeerde contactlensfabrikanten.

2

24 sel XL n e o W

06-51422314

Korting op WashIntensief

Washin7 Eindhoven

by T. We

se nd & C . To wn rre lm an n

r)

(naast Blokke

Winkelcentrum Woensel 37a | Eindhoven | 040 82 00 992 www.toweroptics.nl

WENTING MODE Restanten wintercollectie minimaal halve prijs!

Winkelcentrum Woensel 117 | Eindhoven | Telefoon: 040-2417150

25 FEBRUARI STATIONSPLEIN

(Industrieterein de Hurk)

Meerenakkerweg 5 T (040) 256 96 26 www.washin7.nl

Nu voor slechts €

16

10

Geldig t/m 31 maart 2017

ballondeco.nl

care for your car

VANAF 11 UUR BARST HET FEEST LOS!

De hapjespan De hapjespan is een elektrische pan gevuld met verse grillspecialiteiten!

5

00

Rook & Waterschade

1000 m2 winkelplezier

per persoon

+ GRATIS

Ook verkrijgbaar met salades, stokbrood, kruidenboter. Alles is bespreekbaar. Wij bezorgen ook, in overleg, bij u thuis.

Woenselsemarkt 15, Eindhoven Tel. 040 - 243 07 16 info@megens.keurslager.nl

RENDERS

ENT S R O 10 W O OR V S E J BRO OD

saus

DANNY MEGENS, keurslager

BAKKERIJ

16,00

Hastelweg 214a - Eindhoven www.rookenwaterschade.nl

* 0 5 , 2 €1

* Geldig vanaf 31 januari t/m 25 februari tegen inlevering van deze bon Aalsterweg 55 | T 040-2111406


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

t e o m t n o e d Je grote lief je met ! je it m S ‘t ij b t in g e b g a d e t o r g e J

Prachtige bruidsjurken, collectie 2017, klassiek of modern.

Galajurken vanaf € 29,95

Al onze modellen zijn exclusief en verkrijgbaar tegen betaalbare prijzen.

46039

Smitje, Dutch Fa

tel. 040 - 24 • n ve o h d in E , 15 13 g er B shion Creation • Kleine

l .n je it m s e d o m s id u r Bezoek onze site www.b


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

MAANDAG 27 FEBRUARI AGENDA KICKZ!

STRIJPS KREIEFIST 2017

Effenaar Het alcoholvrije carnavalsfeest voor de Lampegatse jeugd van 12 tot 18 jaar in de Effenaar! Dit jaar maar liefst drie avonden: zaterdag, zondag en maandag uit je carnavalsdak op vette beats!

Strijps Kreiefist 2017

Trudoplein Strijp Dit jaar alweer voor de 36ste keer op de Carnavalsmaandag van 13:00 uur tot 16:30 uur het Strijps Kreiefist in de grote tent op het Trudoplein. Het oudste zelfstandig kindercarnavalsfeest van Eindhoven is hét evenement voor de jeugd van Strijp en ver daarbuiten. De toegang is voor iedereen gratis!

Voetbalwedstrijd Carnavalx EVV-PSV FC Eindhoven

Een ludieke voetbalwedstrijd tussen teams samengesteld uit vertegenwoordigers van EVV en PSV. Tijdens de rust uitreiking van D’n Opkikker aan een langdurig geblesseerde voetballer. Meer info bij Societeit d’n Opkikker.

Ze weten het al, de kinderen van Strijp en ver daarbuiten. Op Carnavalsmaandag zal opnieuw de tent opgebouwd worden voor het Strijps Kreiefist. Dit jaar alweer voor de 37ste keer kunnen de kinderen hossen en springen, dansen en zingen. Spelletjes spelen en lol maken. We hebben ook weer een heuse rodeostier! Wie durft? Iedereen is van harte welkom. En wees

gerust, kinderen! Voor de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s hebben we een speciaal gedeelte ingericht waar ze, onder het genot van een hapje en/of drankje kunnen toekijken hoe jullie veel plezier hebben! De toegang is voor iedereen gratis! We beginnen het feest om 13:00 uur en houden pas om 16:30 uur op. En natuurlijk mag je je broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes gezellig meenemen!

En dan natuurlijk nog een oproep aan iedereen! Heb je zin en tijd om samen met ons deze dag vorm te geven? Neem dan alsjeblieft even contact met ons op via: secretariaat@strijpskreiefist.nl. We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die mee willen helpen als begeleiding bij de spelletjes of bij andere voorkomende werkzaamheden.

Malle Maandag Middag De tent op de Markt

Wat is carnaval zonder de muziek en verkieing van de Mooiste Malle Maandag Middag Muts. Op maandag in de tent op de Stadse Mert. Meer info bij Gerard van der Vleuten, tel. 0653225385


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

AGENDA

Bier Elf Uurke, waarna huldiging van d’n Beste Mensch en de Gouden Rommelpotter. De Stadse Mert Carnaval zonder financiering zou niet mogelijk zijn. Een van de grote initiators is Bavaria die samen met de SFEC op carnavalsdinsdag de Meugelikmaokers en de Leden van Mille Fleur en de Club 111 uitnodigt voor een gezellig glaasje bier in de grote tent op de Stadse Mert. Na aflloop huldiging van “d’n Beste Mensch” en “de Gouden Rommelpotter”.

Boerenoptocht van Acht en Boerenbruiloft

Eerst de grote Boerenoptocht van Acht naar Lampegat en de Boerenbruiloft in de tent op de Stadse Mert. Meer info: www. commissieboerenbruiloft.nl. Ook Zanggroep Boeremoeske, Het Lampegats Boerenvolk en het Eindhovens Brandewijn Genootschap dragen hun steentje bij.

Sluitingsceremonie

Dinsdagavond om 23 uur komt er een eind aan de Dolle Dagen. Op naar het volgend jaar. t’is Over

Half Vastenbal

’T GOEI VROUWKE 2017 Jaarlijks wordt door de CV de Kletsmeiers, CV de Leute en CV de Lichtstadnarren overgegaan tot de benoeming van ’t Goei Vrouwke. Met deze benoeming wordt dank uitgesproken voor de vele en belangrijke verdiensten van betrokkene voor het Lampegatse Carnaval in het bijzonder en Eindhoven in het algemeen. Door de drie verenigingen wordt bekend gemaakt dat voor het jaar 2017 deze onderscheiding is toegekend aan mevrouw Lilian van Hassel.

Voorts is zij een actief lid van de fakkelcommissie van de stichting 18 September, en is zij te vinden op het Stadhuisplein, waar zij mede belast is met de organisatie van het defilé.

Zondag 26 februari: Kindercarnaval 14:00 uur Voor kinderen tot 12 jaar kunt u bij binnenkomst een kaart kopen á € 2,00 (op=op). Op de kaart krijgen ze snoep, drank, chips, en ze dingen mee naar een prijs voor de leukst verklede. Zondag 26 februari: Reepersbal 20.30 uur Daar helpt ze al 10 jaar mee met het in goede banen leiden van het publiek. Laatstelijk was ze ook nog vrijwilliger bij de IJsbaan op de Markt. Voor de drie verenigingen reden om haar te benoemen tot “ ’t Goei Vrouwke 2017”. Huldiging en uitreiking van de onderscheiding vindt plaats op carnavalsdinsdag 28 februari 2017 na afloop van het Bier Elfuurke in de grote tent op de Stadse Mert.

E Z SC H N O O A W K O L G O A O N ER O E N N R LE U P E

S PR-16167 ADV A5 Staand Filialen Februari.indd 1

23-12-16 18:44

Dinsdag 28 februari Afsluitingsbal 20.30 uur

P

EINDHOVEN Wekkerstraat 43 - 53

UDENHOUT.NL

PL O

S

E

www.feestshopper.nl | www.greef.nl

Maandag 27 februari Boerenbal 20.30 uur (met een optreden van Tante Annie)

S

DORPSSTRAAT 63, HELMOND METERIKSEWEG 66, HORST BERN. LODERSTRAAT 37, TILBURG DREEF 5, VELDHOVEN BURG. VD LOOSTRAAT 2A, VENRAY

KV DE TONGELREEPERS

Zaterdag 25 februari: Openingsbal 20:30 uur

Voor, tijdens en na carnaval is ze een fanatiek verkoopster van alle promoproducten van de Federatie, zoals deurdokkers, dassen, stropdassen, etc. vooral tijdens de Nieuwjaars- en stadsprinsreceptie en optocht (als anderen feest vieren). Verder was ze tijdens haar (22-jarig) lidmaatschap van KV de Mulders een fanatiek werkster voor versiering, op- en afbouw van de zalen, en zat ze in de kinderbegeleidingscommissie van het grootse kindercarnaval van Eindhoven in de Mortel (Achtse Barrier).

CARNAVALSPROGRAMMA 4 dagen carnaval bij de Tongelreepers in onze residentie de Galerage aan de Oude Urkhovenseweg 2-4 5641 JB Eindhoven.

O

Zomaar nog wat nababbelen en terugkijken op “unne goeie carnaval”. Tegelijk natuurlijk de avond waarop het nieuwe Lampegats Goei Vrouwke wordt gehuldigd.

DINSDAG 28 FEBRUARI

VELDHOVEN Heistraat 33


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

D’N BESTE MENSCH VAN EINDHOVEN 2017 Jaarlijks wordt door de Federatie Eindhovens Carnaval overgegaan tot de benoeming van D’n Beste Mensch van Eindhoven. Met deze benoeming wordt dank uitgesproken voor de vele en belangrijke verdiensten van betrokkene voor het Lampegatse Carnaval in het bijzonder en Eindhoven in het algemeen. Door het bestuur van de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval wordt bekend gemaakt dat voor het jaar 2017 deze onderscheiding is toegekend aan de heer Jan Vromans.

De carnavalsroots van Jan liggen bij C.V. De Kletsmeiers, maar vooral bij C.V. De Leute, die Jan Vromans sr. vanuit de vereniging in 1972-1973 als Stadsprins Gerstejanus in hun midden had. Als 9-jarige was Jan toen al besmet geraakt

met het carnavals virus en mocht toen ook 1 jaar verkleed als jeugdprins door het leven. Sedert 1986 is hij actief trompet gaan spelen bij zijn Groene Vrienden De Dommelaers, die bij alle federatieve feesten, al jaren lang hun muzikale klanken laten horen en speelt sinds 1998 tot heden de trombone. Vanaf 1987 is hij de secretaris van de club. In 1988 als Adjudant van Stadsprins Ruud D’n Urste met het prinselijk gezelschap de voortrekkers in het Lampegat geweest. In 1989 toegetreden tot de Commissie Groot Federatiebal als penningmeester en uiteindelijk door het overlijden van Jan sr. sinds 2011 als voorzitter verder gegaan. In 1990 kwam er een oproep vanuit het FEC bestuur om meer jongeren binnen boord te halen in de commissies en stichtingen om nieuwe initiatieven op te starten of bestaande activiteiten juist nieuw leven in te blazen. Jan hieraan direct gehoor gegeven en stond er hetzelfde jaar nog een heus carnavals-/pop-event in een mega tent op het VVV terrein onder zijn leiding als voorzitter. In 1992 gestart met het organiseren van een carnavalsfeest voor mensen met een verstandelijke beperking vanuit de regio Eindhoven, welke nu alweer voor de 25ste keer van start gaat in het Parktheater: Het Slaatjesbal. In 2010, na een ludieke actie van C.V. Wilhelmina verkozen tot Bijna Stadsprins Palermorius, met een echte S.O.B.S.P. (Sociëteit Oud Bijna StadsPrins) plastic medaille en eeuwige roem. Al jarenlang meu-

BOERENBRUILOFT Op dinsdag 28 februari zullen op de Stadse mert in het Lampegat , Jannes Donkers en Marie van Pelt (Johan en Marij Donk) in het burgerlijk en kerkelijk onwettig huwelijk verbonden worden.

gelijkmaker achter de schermen. Op vele vlakken is Jan tevens veelal extern betrokken bij vele activiteiten binnen de carnaval en Lampegat in het algemeen. Met deze staat van dienst is Jan vele maanden van het jaar met ons Lampegats Carnaval bezig. Geen afspraak is hem te veel en zijn gastvrijheid is onbeperkt. Voor het bestuur van de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval reden om hem te benoemen tot “D’n Beste Mensch van Eindhoven 2017”. Huldiging en uitreiking van de onderscheiding vindt plaats op carnavalsdinsdag 28 februari 2017 na afloop van het Bier Elfuurke in de grote tent op de Stadse Mert.

Op deze dag vertrekt rond de klok van 10.00 uur vanuit Acht een nostalgische optocht met platte karren en hoogkarren naar de Stadse mert. Het verloofde stel zit traditiegetrouw in de laatste hoogkar van de optocht. Na een korte pauze op het terrein van de Grote Beek, waar het verloofde stel, de familie en de gasten getrakteerd worden op overheerlijke erwtensoep met roggebrood, gaat de stoet verder naar het Wilhelminaplein alwaar eenieder welkom geheten wordt door de Stadsprins. Hierna gaat de stoet voor het laatste kleine stukje naar de stadse Mert. Hier zal, in de ieder jaar goed gevulde tent, het burgerlijk en kerkelijk onwettig huwelijk voltrokken worden. Voor de carnavalsvierders die hierbij aanwezig willen zijn. Aanvang is rond 14.15 en het einde is rond de klok van 16.00 uur. Voorafgaand aan het de onwettige huwelijksvoltrekking houden de a.s. bruid en bruidegom hun vrijgezellenavond. Deze avond, die altijd vrij gezellig is, vindt dit jaar plaats op maandag 20 februari. De boeren en boerinnen zullen apart hun cafés gaan bezoeken, waarna aan het einde van de avond een gezamenlijk treffen is. Voor de route van zowel de boeren als de boerinnen kunt u terecht op: www.federatie-eindhovens-carnaval.nl

C������� -Tent op de mert 2017

Pekske Pronken Donderdeg Fraoje Vrijdeg Zotte Zótterdeg

M.M.V. DIVERSE ARTIESTEN EN KAPELLEN NOIZZ ANDRÉ HAZES JR. DJANGO WAGNER JOHN DE BEVER ALEX VIEZE JACK ALPENZUSJES DJ NARREKE

Zaolige Zondeg Malle Maondeg Dolle Deinsdeg

JOHN WEST BLAZERUS & SCOTCH DJ TOMBA THE YOUNG BEETHOVEN STEF EKKEL · PATTY BRARD SNOLLEBOLLEKES RENE SCHUURMANS HAR & BAR · LIJN7 JOHN DE BEVER · JEFFREY HEESEN RONNIE RUYSDAEL COOLDOWN CAFE LAMME FRANS


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

RECEPTUUR VOOR EEN HEERLIJKE

BRABANTSE HUTSPOT Nu bij Arend Auto

Renault KADJAR Stop watching, start living

MET OUDERWETSE VARKENS RIBBEN: Hutspot met varkensribben 1 kg kruimige aardappelen 750 gram winterpeen 500 gram uien 20 gram boter voor de puree 125 ml crème fraîche 20 gram boter voor te bakken versgemalen peper eventueel zout

Werkwijze Schil de aardappels en zet deze op met koud water en eventueel zout. Maak de peen schoon en snij deze fijn. Maak de ui schoon en snij deze ook fijn. Bak eerst de ui aan met boter in een grote pan en als deze bijna klaar is doe er dan de peen bij en laat het geheel mooi bakken. Als het klaar is, vers gemalen peper naar smaak toevoegen en met de deksel erop van het vuur zetten. Nu van de gare aardappels een mooie puree maken met crème fraîche in plaats van melk erdoor. Meng de puree en de wortel ui massa door elkaar en klaar is de hutspot.

Vanaf

€ 25.810,-*

inclusief € 1.250,Easy Life voordeel

Varkensribben Deze ribbetjes kunnen gekookt gegeten worden maar ze zijn nog lekkerder als ze daarna gebakken worden. Leg het vlees zo veel mogelijk naast elkaar in een ruime kookpan. Giet er 1/2 liter water bij. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg zout, peperkorrels, laurierblaadjes en de azijn toe. Kook het vlees op een laag pitje, met een deksel net iets schuin op de pan, in circa 1 1/2 uur gaar (controleer na een uur of er nog voldoende vocht in de pan zit, voeg zo nodig water toe).

Nu tijdelijk met het Easy Life Pack t.w.v. € 950,-** Met parkeersensoren (voor-, achter-, en zijkant), achteruitrijcamera, Easy Park Assist en Blind Spot Warning.

Bakken

*Vanafprijs betreft Kadjar Energy TCe 130 Life en is incl. € 1.250,- Easy Life voordeel. De genoemde vanafprijs is een consumentenadviesprijs en is inclusief onvermijdbare kosten, nodig voor aflevering van de auto aan de consument. **Gratis upgrade Pack Easy Life op Intens en Bose uitvoeringen. Optionele pakketten en of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden. Actie geldig van 5 januari t/m 30 april 2017. Getoond model en getoonde opties verkrijgbaar tegen meerprijs. Schrijf- en drukfouten voorbehouden. Voor meer informatie bel gratis 0800-0303 of kijk op www.renault.nl/verkoopvoorwaarden voor de verkoopvoorwaarden. Min./max. verbruik: 3,8-5,8 l./100 km. resp. 26,3-17,2 km./l. CO2: 99-132 gr./km.

www.arendauto.nl

WAT ETEN WE MET CARNAVAL? Een belangrijk onderdeel tijdens de carnaval is het goed en verantwoord eten en het zorgvuldig om gaan met drinken. Natuurlijk is een snelle hap makkelijk denk bijvoorbeeld aan friet, shoarma en of een worstenbroodje. Toch moet je er mee op letten dat het niet alleen maar vitamine V (vet) is deze dagen. Je vraagt namelijk heel wat van je lichaam deze dagen. Vaak een hoger drankverbruik, slecht eetpatroon, zweten enzovoorts, dus je lichaam heeft wel goede bouwstoffen nodig om je conditie op peil te houden. Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen een TOP carnaval de hele carnaval ziek en zwak gevoel hebben of na een dag moet afhaken.

stampt worden. Een stamppot kun je makkelijk 2 dagen van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Je kunt hem langer van tevoren maken en dan invriezen, echter de stamppot wordt hierdoor wel wat wateriger van smaak dit geldt ook voor de erwtensoep uit de vriezer. Ook elke huishouden heeft een speciaal ritueel of gebruik met betrekking op eten tijdens carnaval, er zijn mensen die zeggen ik begin ‘s ochtends waar ik gisteren mee bent opgehouden, andere beginnen ‘s ochtends met veel eieren enzovoorts. Maar je lichaam heeft bouwstoffen nodig om te herstellen van daar dat ik altijd adviseer: neem een gezond en voedzaam ontbijt, lunch of diner.

Stamppot Stamppotten is één van de meest gegeten maaltijden tijdens carnaval. Wij in Nederland en Vlaanderen zijn waarschijnlijk eind 1800 officieel gaan stampen. Eerder werden er wel stoofpotten van groente en vlees bereid, maar er ontbrak steeds een belangrijk onderdeel: aardappel. Deze werd pas eind 1800 in de Nederlandse keukens gebruikt, dus vanaf toen kon er eindelijk écht ge-

Tradities Ook zijn er veel tradities van eten per plaats. Wij in Lampegat hebben de worstenbroodjes als traditie terwijl in Den Bosch bloedworst en balkenbrij op een witte boterham wordt gegeten. Vroeger at men in Brabant bijna overal stampotten met varkensvlees erbij tijdens carnaval. Terwijl in Maastricht en omstreken Tete de veau een kalfsstoofpot met gekookte aardappelen gebruikelijk was. Ook de Nonnevotten (Nonnevotte zijn gefrituurde strikjes van deegbeslag) uit Sittard zijn beroemd. En zo zie je dat elke provincie, streek of gemeente zijn eigen gebruik of traditie kent. Ik hoop dat u iets met de tips kunt doen en dat het voor u TOP en gezond carnaval mag worden. Salaai de Lampegatse chefkok

Haal het gare vlees uit de pan en laat het in een zeef goed uitlekken. Smelt de boter in een koekenpan en leg er zoveel varkensribbetjes in als er naast elkaar in passen. Bak de varkensribbetjes met een deksel schuin op de pan aan één kant bruin en knapperig, keer ze en bak de andere kant. Salaai de Lampegatse chefkok


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

MOE VAN HET FEESTEN? PAK SNEL EEN FILM BIJ VUE EINDHOVEN

Jouw feeststylist voor carnaval

RON GOOSSENS LOW-BUDGET STUNTMAN

.00 - 17.00 UUR: 12 EN G A D N O PZ O EXTRA KO 2-19 FEBRUARI

NIEUWE EMMASINGEL 20 | EINDHOVEN

29 JANUARI & 5-1

MET DE VUE MOVIE PASS GA JE ONBEPERKT N A A R D E F I L M V O O R M A A R € 19,- P E R M A A N D KOOP NU JOUW VUE MOVIE PASS OP

OPENINGSTIJDEN: Maandag 13.00 - 18.00 uur Dinsdag 10.00 - 18.00 uur Woensdag 10.00 - 18.00 uur Donderdag 10.00 - 18.00 uur Vrijdag 10.00 - 18.00 uur Zaterdag 10.00 - 17.00 uur

Geldropseweg 32 Eindhoven - Kapelstraat 88 Heeze

VUECINEMAS.NL

HOVEN IN EIND EN BEST

S L A V A CARN WINKEL

ABRIKOZENVLAAI

€ 5.00

Geldig van 27 jan t/m 28 feb (Tegen inlevering van deze bon)

WWW.CARNAVALSWINKELDEKEI.NL

Houwens Vlaai & Zo | Stationsweg 52 | Eindhoven www.houwens.nl | T 040 244 99 66

geldropseweg 63 eindhoveN HOOFDSTRAAT 24 BEST

CARNAVALSAANBIEDING!

ALS JE HAAR MAAR GOED ZIT MET CARNAVAL!

20% korting

Pointer Jopp

Damesmodel, Shimano Nexus 3 versnellingen + rollerbrake remmen

VAN €535 VOOR €475 Uit voorraad leverbaar!

van Thienenlaan 7a Eindhoven | T 040 - 2461914 www.richardmaastweewielers.nl

tegen inlevering van deze bon Geldig t/m 31 maart 2017 Vraag naar de voorwaarden

Tongelresestraat 427, 5641AV Eindhoven Tel. 040-202 70 61 kapsalonanouk@gmail.com

ALLES VOOR CARNAVAL

CARNAVAL 2017 AANBIEDING!

NÚ IN HET CENTRUM VAN EINDHOVEN

(incl. 6% BTW)

RECHTESTRAAT 52

www.decarnavalskraker.com

Wereldrestaurant

e rd voo tie Bel erac d kin

Richard Maas Tweewielers

10 kg zak ijsblokjes

€ 7,50

■ dagelijkse levering ■ geen bezorgkosten in de regio Eindhoven ■ minimum afname 30 kg

BESTELLEN : 06 - 47 39 08 03 / 040 - 234 23 28 Afhalen ook mogelijk. Bij afhalen geen minimum afname.

DE IJSKOERIER BV - RIJSTENWEG 2A - EINDHOVEN

www.de-ijskoerier.nl

St. Wirostraat 2 - 5643 MZ Eindhoven 040-2119900 - info@wiro.nl - www.wiro.nl Kinderspeelparadijs aanwezig gratis parkeren voor de deur

Bel of mail ons gerust voor een afspraak Landbouwstraat 23 - 5712 SM Someren Tel. 0495-785420 www.vanderzanden.nu info@vanderzanden.nu


DE LAMPEGATTER

JANUARI 2017

Vrijdag: 3 uurkes vurraf Zaterdag: Kinderinstuif,Sjors&Sjimmie, The Usual Suspects, Ferry de Lits, ons de Zware Jongens, Soundwave Productions en Nikita Discoshow Zondag: Kindercarnaval,Sjors&Sjimmie, Apres-Ski Party, Het Feestteam, Duo Neeman, DJ Bompa&de Mens, Soundwave Productions en Nikita Discoshow Maandag: Pulle Vulle met div. blaaskapellen, Rock Coverband Blitz, Henk Dissel, Frank van Weert, Roykuh,Soundwave Productions en Nikita Discoshow Dinsdag: Pulle Vulle met div. artiesten, Soundwave Productions, Nikita Discoshow en een bezoek van onze stadsprins.

De Lampegatter januari 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you