De Lampegatter februari 2023

Page 1

LAMPEGATTER 2023

Lampegatters en Lampegatterinnekes,

In de coronatijd heeft het bestuur van de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (SFEC) bepaald niet stilgezeten.

Lampegat gaat al jaren door het leven met de slogan “Lampegat de gekste”. Hoewel die slogan nog altijd wel klopt, is de overtuiging van de SFEC dat Lampegat toe is aan een make-over. De slogan vergezeld en de bekende clown zijn toe aan vervanging. So we did! Samen met het bepalen van nieuwe doelstellingen voor Lampegat is een nieuwe slogan en een nieuw logo bepaald:

Vanaf komende carnaval zal Lampegat dus een andere look and feel hebben. De vibes horen bij Eindhoven en daarom ook bij Lampegat. Carnaval zou carnaval niet zijn als niet iets met dé vibes zou gebeuren. Lampegat staat tijdens carnaval “Op zunne kop” en zo doen de vibes dat ook.

De vibes staat in Eindhoven voor techniek,design enkennis.Tijdens carnaval doen we dat vanaf nu anders en staan de vibes voorTraditie, Feest en Gastvrijheid. De komende jaren zet de SFEC alles in op een groots gezamenlijk feest. Een feest voor alle Eindhovenaren van welke komaf dan ook én voor alle mensen van buiten Lampegat die graag meegenieten van al het moois wat Lampegat te bieden heeft. Lampegat moet de meest gastvrije carnavalsstad worden. Sluit allemaal aan en doe mee! Introduceer elkaar en help elkaar! Alleen door het samen te doen maken wij van Lampegat het episch centrum van carnaval; vijf dagen lang! Daar gaan we voor! Carnaval in Lampegat maken we samen!

Wij wensen iedereen de beste carnaval in Lampegat ooit. Salaai

‘Kei skôn’ motto van carnaval in 2023 Op de valreep konden we carnaval dit jaar toch samen vieren. Helaas gingen de federatieve evenementen niet door, de voorbereidingstijd was te kort. Het motto van carnaval 2022, ‘Kei skôn’, bleef daardoor ongebruikt. We verwachten dat het carnavalsfeest volgend jaar carnaval weer als vanouds plaatsvindt, inclusief een gezellig en druk Federatiebal en een prachtige optocht door de binnenstad. Het motto voor 2023 is dus ‘Kei skôn’

Schrobbeler

Wie kent ze niet? Appie en Nico van Schrobbeler! Samen met hun vrouwen schenken ze altijd de schrobbelertjes bij het Federatiebal, bij de Lampegatse mis en onder andere bij de Lampegatse Vrouw kes Zitting. En dat doet Appie al een jaar of 18, en Nico al een jaar of 6. Appie schenkt het lekkere goedje trouwens al veel langer, al bijna 30 jaar. Overigens lopen ze in de optocht samen met hun golfkarretje altijd met nummer 6. We hopen dat ze het kostbare heerlijke drankje nog jaren mogen schenken!

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 2
“Lampegat kei skôn”

Interview met scheidend Chef Protocol

Danny Leijendeckers (39) is Chef Protocol in het gevolg van de Stadsprins van Lampegat. De opkomst van de aankomende Neie is tevens het afscheid van Danny als Chef Protocol.

Danny is een geboren Stratummer maar tegenwoordig woont hij, samen met zijn vrouw Zita en hun dochters Saar van 10 en Juul van 7, in Geldrop. In het dagelijks leven is hij al 5 jaar als inkoper werkzaam bij het ICT-bedrijf Claranet. Naast carnaval zijn er nog andere dingen waar hij zich vrijwillig voor inzet. Als 7-jarige jongen is hij lid geworden van scoutinggroep Père Kersten in Stratum. Hij is daar groepsbegeleider geweest en staf van de bevers, kabouters en gidsen. Zo’n 5 jaar geleden heeft hij de overstap gemaakt naar Scouting Doornakkers waar hij praktijkbegeleider is en als staf de sherpa’s begeleidt. Hij is ook een aantal jaar hoofdorganisator geweest van de Regionale Scouting Wedstrijden. Een scouting evenement waarin verschillenden scoutsgroepen uit de hele regio (Eindhoven Nuenen, Son en Breugel en Best) in één weekend kunnen laten zien wat hun scoutingskills zijn, en natuurlijk een weekend lang lol maken .

Carnaval vieren deden ze bij hem thuis de eerste jaren bij de Baltrappers in Aalst. Danny’s vader had daar connecties via zijn werk. Later gingen ze carnaval vieren bij Casino aan de Aalsterweg en de Hoveniers bij het stadspaviljoen. Als tiener heeft hij met een vriend een paar jaar carnaval gevierd in Mierlo-Hout bij CV ’t Barrierke. Daarna is hij weer in Lampegat carnaval gaan vieren.

De carrière van Danny bij de FEC is begonnen bij de Oranjegarde bij Stadsprins Dolf d’n Enigste (2004-2005). Hij vond het altijd magisch als de Stadsprins ergens binnen kwam en wilde daar eigenlijk deel van uitmaken. Zo kwam het dat hij een mail stuurde naar de Oranjegarde met de mededeling dat hij wel een keer mee wilde met ze. De Oranjegarde stond daar positief tegenover en zo kwam het dat hij dat jaar met de Oranjegarde mee ging. Daarmee is dus het begin gemaakt van de carrière van Danny bij de FEC. De Oranjegarde fungeerde als sfeermakers, “het schuimend goud rondom

de stadsprins” en vaak ook als cordon rondom de prins en zijn gevolg, om publiek op afstand te houden. Acht jaar heeft hij deel uitgemaakt van dit mooie

te doen. Dat is overigens wel iets wat hij zal gaan missen. Net als het regelen van alles wat daarbij hoort. Ook het busgezelschap (de prins met gevolg, de kapel, de karakters, de gasten van de prins en diverse bestuursleden) zal hij missen.

gezelschap. Na het jaar dat Stadsprins D’n Twidde de scepter zwaaide hield de Oranjegarde op te bestaan en kreeg Danny een andere functie binnen de FEC. Hij werd de rechterhand van de toenmalige Chef Protocol. In 2017, bij Stadsprins Decorador, hield de Chef Protocol ermee op en werd Danny Chef Protocol.

Chef Protocol is een veelomvattende taak. Zo is deze onder andere voorzitter van de commissie protocollaire zaken, eerste aanspreekpunt voor de prins en het gevolg voor en tijdens de carnaval, belast met de programmering tijdens carnaval, heeft contact met de Stadshofkapel en stuurt alles en iedereen tijdens bezoeken aan verenigingen en houdt de schema’s in de gaten.

Danny loopt inmiddels al zo’n kleine 20 jaar mee bij de FEC en vindt dat nu de tijd is aangekomen voor een andere verdeling van zijn tijd en aandacht. Zijn functie als Chef Protocol vraagt enorm veel tijd, zeker in de periode van oktober tot april (met uitzondering van de maand december) waardoor er voor het gezin niet zoveel tijd overblijft. Hij wil dat graag veranderen en meer tijd met zijn gezin doorbrengen, dan kunnen ze nog wat vaker met hun kinderen naar de Efteling, waar het gezin een jaarabonnement heeft. Het geeft hem ook de mogelijkheid om zelf weer eens carnaval te vieren en niet alles volgens een strak, vast omlijnd en voorspelbaar programma

Helemaal verdwijnen bij de federatie doet Danny niet. Hij is en blijft Kanselier. Als Kanselier (secretaris van de Kanselarij) beheert hij de onderscheidingen van de federatie. Dat zijn de Stadsprins onderscheidingen, de ridderonderscheidingen, de grote federatie onderscheidingen, de Lampegatter (beeldje), de Rommelpotter (beeldje), de Beste Mensch en het Goei Vrouwke. Maar hij draagt ook zorg voor de aanvragen om onderscheidingen te kunnen toekennen en de algemene administratie hiervan. Ook beheert hij, indien nodig, de prinsenketting en de scepter.

De vraag ‘wat is het meest bijzondere wat je tijdens je loopbaan bij de FEC hebt meegemaakt’ was een lastige vraag.

Danny is dankbaar voor de bezoeken die de stadsprinsen en hun gevolg aan mensen met een verstandelijke beperking en de bejaardenhuizen hebben gebracht. Het meest bijzondere wat hem tijdens ons gesprek zo invalt is de doop van een Boeing 737 toen Stadprins Akkedeer heerste over Lampegat. Transavia begon in 2006 met lijnvluchten en maakte een zogenaamde maidenvlucht met ook de prins en zijn gevolg aan boord. Dit vliegtuig is vernoemd naar Stadsprins Akkedeer en heeft zo ook een jaar of 5 rondgevlogen. Maar, zoals Danny het verwoordt, bij elke prins gebeurt er wel iets bijzonders, te veel eigenlijk om op te noemen.

Op de vraag waar we Danny dit jaar carnaval vierend kunnen vinden antwoordt hij: op vrijdag in de binnenstad, op zaterdag gezellig met het gezin naar de optocht kijken op straat in plaats van op het podium, zondag naar de kindermiddag in D’n Schuur, op maandag misschien naar een dorp en op dinsdag toch weer in de binnenstad.

We zien elkaar! Salaai!

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 3

Beste Mensch 2023 Geert de Brouwer

Vanaf zijn verkeringstijd met Karin Kusters is Geert een actief Carnavalsvierder.

Heel de Familie Kusters was dan ook actief betrokken bij CV de Leute waar Geert ook nog in de raad van 11 gezeten heeft. Wel kortstondig omdat hij dit niet meer kon combineren met zijn takel en bergingswerk.

Wie de optochten nog kan herinneren waren de voertuigen van Kusters daar een vast onderdeel van. Voor diverse verenigingen en geïnteresseerde werden voertuigen ter beschikking gesteld om in Lampegat mee te rijden. Ook Kusters Facilities bood diverse facilitaire diensten aan om de optochten veilig te laten verlopen Mede vanuit die situatie is Geert door Kees Retera gevraagd om een nieuwe Prinsenwagen mee te bouwen. Wat Kees niet wist dat ik al gevraagd was en er zelf als Stadsprins GeertIkus in 2005 er als eerste op zou staan.

Na een geweldig prinsenjaar heeft hij ook zijn bijdrage geleverd aan Mille Fleurs om sponsoren te werven. Daarnaast heeft hij samen met Harry van Hout aan de voet gestaan om de Federatie Eindhovens Carnaval te herinrichten.

Hij werd samen met Eric Boselie bestuurder van de Stichting federatie Eindhovens Carnaval.

Met jan van Gorp, Hans Brochler Angeline van Neerven, en Jos Te Raaij vormden ze een volledig nieuw Bestuur.

Na het uittreden van Eric is Geert Voorzitter geworden.

Het bestuur heeft in 10 jaar tijd het Lampegats Carnaval op diverse fronten uitgebreid en verbeterd met respect voor de protocollen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in 2020 heeft hij de voorzittershamer over gedragen aan Ivo Soetens.

Winnend lied

DANSEN IN DE STAD: TANTE LOES

Ja ik loop hier door straten

Zie de mensen om mij heen

Ja ik heb het in de gaten

Hier ben ik dus nooit alleen

Ik dans daar met mijn allerliefste

In het mooie lampegat

Deze tijd mag nooit voorbij gaan

Ik word dit dus echt nooit zat

Mensen swingen mensen dansen

De hele stad is vol

Ik ga af en toe eens sjansen

Carnaval dan heb ik lol

Lampegat, lampegat

Oh zo trots op deze stad

Oh mijn heerlijk lampegat, hier verloor ik mijn hart

Lampegat lampegat

Dansen we samen, lieve schat

Er is liefde in de stad

Lampegat lampegat

Ik loop dagenlang mijn route

Vanaf het wilheminaplein

Nou het is bepaald geen moeten

Iedereen wil hier toch zijn

Statumseind tot aan de markt

Overal staat het weer vol

Alle mensen dansen zingen

Hebben dus de grootste lol

Ga ik naar Oud Eindhoven

In een hele lange rij

Ja ik kan je echt beloven

Morgen ben ik er weer bij

Lampegat, lampegat

Oh zo trots op deze stad

Oh mijn heerlijk lampegat, hier verloor ik mijn hart

Lampegat lampegat

Dansen we samen, lieve schat

Er is liefde in de stad

Lampegat lampegat

Tussenstuk

Lampegat, lampegat (direct naar hoog)

Oh zo trots op deze stad

OH mijn heerlijk lampegat, hier verloor ik mijn hart

Lampegat lampegat

Dansen we samen, lieve schat

Er is liefde in de stad

Lampegat lampegat

Lampegat, lampegat

Oh zo trots op deze stad

OH mijn heerlijk lampegat, hier verloor ik mijn hart

Lampegat lampegat

Dansen we samen, lieve schat

Er is liefde in de stad

Lampegat lampegat

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 4

Liedjesfist

Na een zeer geslaagde avond met veel enthousiaste deelnemers hebben we een nieuwe winnares: Tante Loes met het nummer ‘Dansend door de stad’ . De nummer 2 was Dolle3s en de Tony’s en de Kraaitjes en Nummer 3 was het Lampegats Outsiders Kollektief (LOK) met de lampegatse Expat Polonaise.

De aanmoedigingsprijs dit jaar ging naar het BZT (Boeren Zonder Talent)…..met het liedje

‘Bij elkaar’. Volgend jaar op 6-1 -2024 zal tante Loes haar titel gaan verdedigen en wij van de organisatie hopen dat jullie dan ook weer zo massaal aanwezig zullen zijn.

Natuurlijk hopen we dat alle Lampegatse liedjes weer te horen zijn de komende Carnavalsperiode en dat jullie ze uit volle borst gaan meezingen. Speciaal woord van dank natuurlijk ook weer naar de presentatoren Hans en GeertJan en de juryleden Nancy, Renée en Monique. U kunt de uitzending nog steeds bekijken via de link in het andere bericht.

Rest ons nog alle deelnemers nog heel hartelijk te danken voor hun inzet en enthousiasme, en wat hebben jullie mooie achtste neer gezet. Hopelijk mogen we jullie volgend jaar allemaal weer begroeten!

Antoine, Fred en Rob

De artiesten in willekeurige volgorde:

Bolleke Pretvet met ‘Doet d’r mar deuj’

Wiels Angels met ‘ Lampegat’

LEB met ‘Kiek ons Lampegat’

Trio Tres Bonne met ‘Daar gaat ie weer’

Dieter de Schlagerzanger (Patrick de Vries) met ‘Bavaria’

De Bockelullo’s met ‘Boyband van de stad’

Pauze met ‘Eindhoven Boven’

CV met Staps en Blitz met ’Chaos’

BZT (Boeren Zonder Talent) met ‘ Bij mekaar’

Steven Harks met ‘Altijd op dieet’

Taverne Boys met ‘Da wa ik nie snap’

Dolle3s en Tony’s en de Valse Kraaien met ‘Een nummertje maken’

Niehaals Prins Circus Roelz featuring Dolle3’s met ‘Dorst’

Tante Loes met ‘Dansend door de stad’

LOK Lampegats Outsiders Kollektief met ‘De Expat-Polonaise/

AlS we Meej zun alluh Lekker lalluh

Lampegatse Konsumptiebonnen Club met ‘Allez Allez Allez Lampegat’

Diederik-Jan en de Flierenfluiters met ‘Biertje van de zaak’

Jubilerende Koninklijke CV Wilhelmina i.o. en vrienden met ‘Achter de klink van onze kroeg’

D’n 33e Prins Bock d’n Urste met vrienden met ‘1000 feestjes in de stad’

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 5

Bouwen aan een traditie op het Plein en daarbuiten

Carnaval heeft in Lampegat een begin en einde. Naast alle tradities binnen deze periode, is Lampegat ook juíst een plek voor iedereen waar nieuwe initiatieven snel wortel schieten. Op het Wilhelminaplein start het feest op vrijdagmiddag voor een grote groep carnavalsvierders en sluit het feest op dinsdag in de loop van de avond, om vervolgens traditiegetrouw op woensdag na te kletsen onder het genot van een biertje en haring. Doordat het carnavalsfeest zich steeds meer afspeelt rondom (en voorafgaand aan) het weekend, wordt de dinsdag vaak beschouwd als het feest voor de “diehard” feestneus. Onterecht, want de dinsdag hoort voor 100 procent bij het traditionele carnaval. Dat vinden we niet alleen als organisatie van de Salon op het Plein, maar ook de binnenstadse verenigingen Niehaals, Wilhelmina, MetStaps en d’Haone scharen zich achter deze gedachte. Daarom is het initiatief ontstaan om met carnavalsvierders op het plein aan een nieuwe traditie te bouwen op de dinsdag.

Het beeld dat we hierbij hebben zijn de palio’s die door heel Italië plaatsvinden, waarbij groepen (vaak wijken) met eigen bonte optochten door de stad trekken, om het vervolgens op een centraal plein tegen elkaar op te nemen. De verbondenheid, tradities en aantrekkingskracht die deze evenementen al eeuwen met zich meebrengen, vormen voor ons een bron van inspiratie. Onze’ palio is natuurlijk met een knipoog en bovenal carnavalesk van aard.

Daarom is het idee opgevat om de dinsdag op een soortgelijke voet in te delen met een optocht en een evenement met de naam ‘Dorst & Spelen. Een mooie en originele aanvulling op het huidige aanbod van evenementen op de carnavalsdinsdag.

Carnavalsverenigingen d’Haone Niehaals, Wilhelmina en Metstaps hebben zich met veel enthousiasme verbonden aan het vormgeven van de dinsdag. Gezien een traditie niet staat met 1 editie, zetten deze verenigingen en de organisatie van de Salon zich voor 3 jaar in om de traditie te vormen. Het idee is een optocht te combineren met een satirische en bovenal carnavaleske middag met een mooie afsluiting van het Lampegats carnaval in de avond rond 19 uur.

Marche Funèbre

Op dinsdagochtend is er al sinds jaar en dag het Bierelfuurke. Dat vindt van 11 tot 1 plaats op de Markt in de grote tent. En na het Bierelfuurke wordt er ook al jaren door de Haone “het Lempke” van de gevel van Oud-Eindhoven gehaald rond 1 uur. Als een metafoor voor het aankomende einde van carnaval. In optocht gaat d’Haone door de stad, met het Lempke op een draagbaar, waarbij de combinatie van een bonte Mariaprocessie en een begrafenis in New Orleans stijl de boventoon voert.

Logische combinatie

Om de traditie op te bouwen wordt nu gedacht aan een combinatie van beide concepten. Na het Bierelfuurke start rond 13 uur het afhalen van het Lempke op het Stratumseind. Blaaskapellen, DJ-karretjes en de nodige carnavalsvierders begeleiden het Lempke in de optocht – de ‘Marche Funèbre’ – door de stad met als eindbestemming het Wilhelminaplein. De tocht doet verschillende locaties aan voor het ophalen van carnavalsvierders. Denk hierbij onder meer aan café Publiek waar op dat moment ook nog ‘Op Dolle Toeren’ is. Nog een nader te bepalen aantal plekken worden onderweg aangedaan en menig vierder zal aansluiten om vervolgens te eindigen op het Wilhelminaplein. Daar start Dorst en Spelen om 15.11 uur, waar (maximaal) 11 teams van 6 mensen strijden om de eerste plaats. Teams worden ‘binnengeblazen’ door de aanwezige blaaskapellen. Ieder team heeft een van tevoren aangewezen captain en een

joker. De teams nemen deel aan verschillende battles, waarbij niet alleen de deelnemers, maar ook het publiek vermaakt worden. Door ludieke opdrachten die de teams uitvoeren, maar ook door verschillende artiesten van binnen en buiten het Lampegat.

Om de vaart erin te houden staan in de Salon op het Plein 2 podia klaar, zodat we non stop entertainment bieden. Door spellen te winnen kunnen teams meedingen naar geldprijzen, om hun carnavalsvereniging te ondersteunen. Het gaat om prijzen van 333 en 222 euro voor respectievelijk de eerst en de tweede plaats en een publieksprijs van 111 euro.

‘In de Steigers’ is het thema voor de eerste editie en de organisatie is al druk bezig met de invulling. De apotheose van Dorst en Spelen is de finale, waarbij de 2 beste teams het tegen elkaar opnemen. De uiteindelijke winnaar ontvangt de wisselbokaal en de prijzen worden verdeeld. De sluitingsceremonie van het originele carnaval rond 19 uur vindt plaats buiten op het plein.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 6
LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 7

Samenwerking Federatie Eindhoven Carnaval en Afslag Eindhoven

Carnaval is een feest, maar vooral een fysiek bezinningsritueel. De vele indrukken, de prachtige mensen en vele gesprekken. De puurheid en de waanzin. Carnaval vier je niet, dat ben je. Of dat word je als je de juiste mensen ontmoet.

Op 13 en 14 februari 2023 is de theatervoorstelling Naar de overkant van de nacht van Afslag Eindhoven te zien in de DOMUSDELA Kapel in Eindhoven. Reserveer je kaarten bij het Parktheater met de kortingscode FEDERATIE2023 en betaal €15,- i.p.v. €18,50.

In deze voorstelling volgen we de 40-jarige stratenmaker Ralf. In een lange, met alcohol doordrenkte carnavalsnacht, probeert hij zijn leven op de rails te krijgen – of juist te laten ontsporen.

Voor het eerst sinds vijf jaar is hij weg van huis, weg van de intensieve zorg voor het gezin van zijn vriendin Sara. Wat leert hij in die vloei bare nacht van saamhorig heid, van warmte en vrolijke dwaasheid? Zwalkend in een heerlijke roes beziet hij zijn leven, en hoe hij zichzelf is kwijtgeraakt. Het is een eenzame onderdompeling in een overrompelend feest, in de hoop gelouterd weer boven water te komen.

Bekijk hier de trailer om een mooie indruk te krijgen: https://youtu.be/pS0IK76Vl9k

Voor meer informatie en recensies: www.afslageindhoven.nl

De voorstelling Naar de overkant van de nacht is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jan van Mersbergen (bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011).

Foto’s: Paul Beekhuis

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 8

‘t Goei Vrouwke 2023

Jaarlijks wordt door Cv de Kletsmeiers, Cv De Leute en CV de Lichtstadnarren overgegaan tot de benoeming van ’t Goei Vrouwke. Met deze benoeming wordt dank uitgesproken voor de vele en belangrijke verdiensten van betrokkene voor het Lampegatse Carnaval in het bijzonder en Eindhoven in het algemeen.

Door de drie verenigingen wordt bekend gemaakt dat voor het jaar 2023 deze onderscheiding is toegekend aan mevrouw Karin van Rooij – van den Heuvel. Karin is in 1973 begonnen als solo dansmarietje bij Cv de Lichtstadnarren in 1976 werd zij door Gerrie van Gerwen overgehaald om dansmarietje te worden bij Cv de Kletsmeiers. Het carnavalsvirus in Karin is zeker ook doorgegeven aan haar dochter Liza, in 1996 kwam zij ook bij de Kletsmeiers, als dansmarietje en ook haar man René was hoffotograaf bij de Karin is daarna altijd op de achtergrond actief gebleven binnen de Kletsmeiers, zo hielp zij onder andere mee bij de kindermiddagen en heeft zij de nodige pinnetjes verkocht. Karin is op dit moment hofdame van haar man René bij Cv de Kletsmeiers, iets wat ze al drie jaar is in verband met Corona.

Er zijn daarom ook maar weinig mensen die Karin niet kennen binnen de carnavalsverenigingen en het Lampegat.

Tot slot en het kan ook bijna geen toeval zijn is Karin op 11e van de 11e geboren, het kan dus niet anders dat Carnaval door haar aderen stroomt!

Voor de drie verenigingen reden om haar te benoemen tot:

“ ’t Goei Vrouwke 2023”.

Huldiging en uitreiking van de onderscheiding vindt plaats op carnavalsdinsdag 21 februari 2023 na afloop van het Bier Elfuurke in de grote tent op de Stadse Mert.

Ameezing carnaval

Dit jaar staat Ameezing CarnavalX in het teken van Carnaval Tropical in ons eigen Lampegat. En wel in een toplocatie: DOMUSDELA in het centrum van Eindhoven. Kom op carnavalsvrijdag, 17 februari, meezingen met het LGMK in je meest kleurrijke outfit. Toe aan tropische sferen? ameezing-carnavalx.nl

Federatiebal

LIEVE LAMPEGATTERS EN LAMPEGATTERINNEKES

Eindelijk is er weer een Federatiebal op 11 februari 2023 om het grootse afscheid van ZDH Ludovieckus en de spectaculaire opkomst van “de Neie” te vieren! Het motto van dit jaar is “Kende me nog?”

We hebben weer een mooi programma: We starten met het Lampegats galgenmaal voor 200 personen in de grote foyer met ZDK Ludovieckus nog eenmaal in de spotlights. Hierover later mee! Vanaf 20.11 uur start federatiebal weer als vanouds. Met vele kapellen, in de Philips zaal Eighty Eight en Die Männer. En wederom in onze skihut lekkere feestmuziek en live acts.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 9

AGENDA

FEDERATIEAVOND

Stadspaviljoen, Eindhoven

9 februari 2023, 20:00 – 00:00

Meer info: lampegat.com

‘T POLITIEK UURKE VURAF

Gemintelijke Schrijfhuis, Stadhuisplein

10 februari 2023, 18:30 – 20:00

Meer info: lampegat.com

‘T GEMINTEFIST

Gemintelijke Schrijfhuis, Stadhuisplein

10 februari 2023, 20:11 – 01:30

Meer info: lampegat.com

SLAATJESBAL

Parktheater, Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven

10 februari 2023, 19:00 – 00:00

federatiebal.nl/slaatjesbal/

GROOT FEDERATIEBAL, GALGENMAAL

Parktheater, Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven

11 februari 2023, 18:11 – 20:11

federatiebal.nl/kaartverkoop/

GROOT FEDERATIEBAL

Parktheater, Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven

11 februari 2023, 20:15 – 02:00

federatiebal.nl/federatiebal/

STADSPRINSRECEPTIE

Parktheater, Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven

12 februari 2023 13:00 – 17:00

Meer info: lampegat.com

VRIJGEZELLEN AVOND BOERENBRUIDSPAAR EN PROGRAMMA BOERENCOMMISSIE

13 februari 2023

www.facebook.com/boerenbruilofteindhoven

CARNAVAL BRABANT

Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven

15 februari 2023, 20:11

Meer info: lampegat.com

PEKSKE PRONKEN

Domus Dela, Kanaalstraat 4, Eindhoven

16 februari 2023, 20:00

www.instagram.com/pekskepronken/

3 UURKES VURRAF

Stadhuisplein, Eindhoven

17 februari 2023, 14:30

Meer info: lampegat.com

AMEEZING CARNAVALX

Domus Dela, Kanaalstraat 4, Eindhoven 17 februari 2023, 20:11

Meer info: lampegat.com

LALLE MEEJ ZUN ALLE

Lichtplein, Eindhoven

17 februari

IN D’N SCHUUR

In d’n Schuur, Tramstraat/Kanaalstraat bij de vm Paterskerk 17 t/m 21 februari 2023  carnavalindeschuur.nl/

SALON OP ‘T PLEIN 2023

Wilhelminaplein, Eindhoven 17 t/m 21 februari 2023  salonophetplein.nl

Kapellenfestival

Beste muzikale vrienden, Nu we in 2023 eindelijk weer op een normale manier carnaval kunnen vieren, gaat Blusswerruk ook ons kapellenfestival op de dinsdagmiddag weer organiseren. Op de nieuwe feestlocatie tussen Tramstraat en Augustijnendreef (achter het Dorint Hotel) zal In d’n Schuur verrijzen, waar van vrijdag tot en met dinsdag op grootse wijze carnaval zal worden gevierd. Een grote feesttent met binnen en buitenpodium, diverse barren, eetgelegenheden en een keur aan artiesten en bands zal garant staan voor een feest zoals Eindhoven nog nooit heeft meegemaakt.

Blusswerruk zal op deze nieuwe locatie op dinsdagmiddag van 15.00u tot 21.00u het festival “Afblussen in d’n Schuur” organiseren, waarin muziek van de leukste en gezelligste kapellen centraal zal komen te staan.

De volgende bands hebben hun deelname al bevestigd: PIAS Eindhoven, Bar Gebeure, Heavy Hoempa, de Keiendweilers, Blitz Black, WoooW en we zijn nog in overleg met diverse andere topbands. Hier wil je bij zijn, dus schrijf je snel in voor deelname!

Voor iedere band bieden wij:

• 2 optredens van 20 minuten

• 2 consumptiebonnen per muzikant

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 10
Kleine Berg 13-15 • Eindhoven • Tel 040 - 2446039 www.smitjedewinkel.nl Pimp je carnavalsjas op met franje-band-glitters vanaf 6 meter voor € 2,50 Op de hobby-etage stof vanaf € 0,99 p/m

• Van 21.00u tot 00.00u een groot feest met partyband om zo carnaval gezellig en ongedwongen met medemuzikanten af te sluiten.

Wij nodigen jullie graag uit als deelnemer aan dit mooie festival op een nieuwe locatie.

Wanneer jullie interesse hebben horen we graag:

• Naam van de band

• Naam contactpersoon; mobiel telefoonnummer; emailadres

• Aantal bandleden

Graag ontvangen wij jullie aanmelding zo spoedig mogelijk retour op het emailadres: aanmelden@blusswerruk.org

Optocht

Beste Lampegatters en Lampegatterinnekes,

Nog maar even tot we ons weer met z’n allen kunnen onderdompelen in het Lampegats carnavalsfeest!

Net zoals andere jaren starten we op carnavalszaterdag met d’n Vurtocht en de Lampegatse Optocht.

Vanwege de geplande verbouwing van het Stationsplein en de herinrichting van de Vestdijk is er wel het een en ander veranderd.

D’n Vurtocht zal dit jaar plaatsvinden op het erf van D’n Schuur bij Domusdela, de Residentie van de stadsprins.

Hier vindt de sleuteloverdracht van de Burgemeester aan de Stadsprins plaats.

Voor de optocht is de route verander, dat is nu: Beging optocht Stratumsedijk>Bleekweg> Bleekstraat>Kanaalstraat langs Domusdela (D’n Schuur)>ten Hagestraat>Kerkstraat>Wal> PC Hooftlaan einde optocht

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 11

Wil jij lekker in de feeststemming komen? Bekijk dan de ruim 1 5 minuut durende special van All you need is carnaval. Omdat niets groter is dan de liefde voor het beste feest van het zuiden.

Zo. Nu eerst een Bavaria

Tip: stream en bekijk de uitzending op een groot scherm.

Geen 18, geen alcohol.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 12

De ezelkes van ons Lampegat

In de grote Federatieonderscheiding en het FEC embleem, ontworpen door Kees van Dorst in staan 2 ezels. Deze ezels staan symbool voor de werkezels: men moet er duidelijk voor gewerkt hebben als men deze onderscheiding verdiend. De werkezels zijn getooid met een zotskap, uitgevoerd in de rood-witte stadskleuren.

L’Ane qui rit (de lachende ezel) is het verhaal achter de ezel. Met Carnaval wordt altijd op milde wijze de draak gestoken met maatschappelijke gebeurtenissen en gebruiken. Een gewone jongen uit het volk transformeert met Carnaval in een Prins, die het officiële gezag over de stad overneemt op humorische en ludieke manier. Met carnaval worden er massa’s eretekens, medailles en titels uitgedeeld voor de meest bizarre en onnuttige verdiensten, en ze worden aan iedereen uitgedeeld. Omdat er echt wel hele harde werkers waren werd de ‘Grote Federatieonderscheiding’ ontworpen, om toch maar een hele serieuze onderscheiding te hebben die een beloning moest zijn voor extreem goede verdiensten en deze wordt nog steeds uitgedeeld. (Deze informatie komt uit het ‘Lampegats Carnavalsboek van Willem van der Sommen)

De eerste ezels stonden dus eind jaren ’60 op de Federatieonderscheiding, kort daarna stonden er ook 4 ezelskoppen op de scepter die de Prins meedroeg. De ezel is lange tijd niet benoemd, maar in 2014 zagen twee vrouwkes bij Allers in de etalage een ezel en toen kwamen ze achter het verhaal van de ezel ….. het LOK (Lampegats Onderzoeks Komitee) was geboren….. Peer Retera tekende de LOK ezel. Sindsdien is de Lampegatse Ezel aan een opmars begonnen en is ze vertroeteld en in het hart gesloten door Het LEB (Lampegats Ezels Bevrijdingsfront), Catrientje Bell en je ziet de ezel gelukkig steeds meer….maar er is er niet een hetzelfde.

Grappig is natuurlijk wel dat het juist de ezel, die bekend staat voor zijn domme en koppige imago de mascotte is voor de in 2011 uitgeroepen ‘Slimste Regio ter wereld’. Mensen zeggen trouwens dat een ezel zich alleen koppig en dom gedraagt als hij slecht behandeld wordt…

Ook is het leuk om te weten dat wij niet de enigen zijn die een ezel in ons logo dragen: In Heerlen heb je de ‘Winkbuule’, en in Sevenum zijn het de

Die ezels hebben trouwens allemaal een standbeeld…… wordt het niet eens tijd voor een standbeeld van de Lampegatse Ezelkes?

LOK vindt van wel ��

AGENDA

TENT OP DE MERT Markt, Eindhoven

17 t/m 21 februari 2023

BAVARIA BIERHAL Stadhuisplein, Eindhoven

17 t/m 21 februari 2023  www.bavaria-bierhal.nl

LAMPEGATSE OPTOCHT

18 februari 2023, 13:11

www.lampegatseoptocht.nl/

D’N VURTOCHT

In d’n Schuur, Tramstraat/Kanaalstraat bij de vm Paterskerk

18 februari 2023, 10:30

Meer info: lampegat.com

SALON CARNAVALESK IN DE EFFENAAR De Effenaar, Tramstraat 2, Eindhoven

18 t/m 21 februari 2023  www.bolhoedjes.nl/

HERRIE MET GERRIE Beursgebouw Eindhoven

18 februari 2023 14:00 – 02:00

Meer info: lampegat.com

LAMPEGATSE CARNAVALSMIS Stadskerk St. Katrien

19 februari 2023, 11:00

Meer info: lampegat.com

STROPDASKROEGENTOCHT

Stratumseind, Eindhoven

19 februari 2023, 11:11 – 23:11 stropdaskroegentocht.nl/

BIJNA STADSPRINS, Wilhelminaplein, Eindhoven

20 februari 2023, 15:00

Meer info: lampegat.com

BOERENBRUNCH, BOERENBRUILOFT

In d’n Schuur, Tramstraat/Kanaalstraat bij de vm Paterskerk

21 februari 2023, 11:00

Meer info: lampegat.com

PROGRAMMA VERENIGINGEN:

Bolhoedjes: www.bolhoedjes.nl/

Geinrapers: www.geinrapers.nl/agenda.html

Haone: haone.nl

CV de Lichtstadnarren: cvdelichtstadnarren.nl/agenda/ Met Staps: www.facebook.com/CVMetStaps

Niehaals: www.facebook.com/niehaals

PSV Carnaval: www.facebook.com/psvcarnaval

Scheerkwasten: descheerkwasten.nl/Agenda.php

CV Wilhelmina: www.facebook.com/CVWilhelmina

CV de Dommelkanters: www.dedommelkanters.nl

Kolderstralen:www.facebook.com/kolderstralen

VOOR DE KLEINTJES

Zondag 19 februari:

Kwakkersbal descheerkwasten.nl/Agenda.php

Kindermiddag www.facebook.com/kolderstralen

Kindermiddag carnavalindeschuur.nl/ Kindermiddag l www.bavaria-bierhal.nl

Maandag 20 februari:

Markiezenbal salonophetplein.nl

Kindermiddag www.facebook.com/niehaals

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 13
LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 14 Wilhelminaplein Eindhoven Programma carnaval cafe Wilhelmina
20 FEBRUARI
MAANDAG

Landbouwstraat 23 - 5712 SM Someren Tel. 0495-785420 www.vdz-electro.nl info@vdz-electro.nl

Meijers versus Meijers

Keizer, koning, admiraal. En daarboven Prins Bock d’n Urste. Dat we de hiërarchie even duidelijk hebben. Café Wilhelmina staat ondertussen bekend als hét epicentrum van het Eindhovens carnavalsleven. Een plek waar de oude garde de jeugd de fijne kneepjes van het feestvieren bijbrengt. En met ondertussen de 33ste Prins Bock d’n Urste was het natuurlijk een kwestie van tijd dat er een echte dynastie zou ontstaan. Die is er nu dan ook met Michel Meijers (1ste Prins Bock d’n Urste) en zijn zoon Lowie Meijers (33ste Prins Bock d’n Urste).

Toen Michel Meijers een dikke drie decennia geledenhalf voor de grap - begon met zijn bockbiergezelschap had hij waarschijnlijk niet verwacht dat hij de aftrap gaf aan de meest roemruchte carnavalsvereniging van het Lampegat. Dit is ook waar de titel ‘Prins Bock d’n Urste’ uit voort is gekomen. Want wie ook maar ooit tijdens deze feestdagen door onze stad is gelopen, is gegarandeerd een olifantenmuts tegengekomen. Soms tot vervelens aan toe.

Wat maakt een goede Prins Bock d’n Urste?

Lowie: “Grote dorst en een goede lach”, grinnikt de 33ste Prins. Daarnaast vindt hij het ook belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt bij het carnaval in het Café. Dat het niet een te naar binnen gekeerd gezelschap wordt. “Maar het is ook zaak dat ik het zelf leuk heb.” Michel: “Maak je eigen feestje en ben dwars van protocol.” Junior en senior zitten hier helemaal op één lijn: “Geniet. Je doet dit vooral voor jezelf.” 33 jaar verschil lijkt er helemaal niet toe te doen. Toen de Prins Keuze Kommissie van de carnavals-vereniging Lowie vroeg om in dit jubileumjaar

(3 x 11 = 33; is carnavals-humor) twijfelde hij ook geen moment. Ook wist hij direct dat hij zijn zusje Mart als hofdame moest vragen: “Dat zij ook onze manier van carnaval vieren leert kennen.”

Wat was vroeger anders aan Prins zijn?

Michel: “Wij hadden geen basis, geen regels, tegenwoordig is alles natuurlijk veel groter.” Er ligt dus een hoop op de olifanten-schouders van de 33ste Prins Bock d’n Urste. Lowie: “Ik laat me niet gek maken, we gaan gewoon mooie herinneringen maken.” Door de jaren heen heeft de carnavalsvereniging van Café Wilhelmina flink wat prinsen van formaat gehad. Allemaal met een eigen insteek en iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. En met iedere generatie Prins Bock d’n Urste komen er weer tradities bij. Dat is hoe carnaval nu eenmaal werkt.

Wat zijn jouw mooiste herinneringen Michel?

Michel: Ik heb m’n vrouw en de moeder van m’n kinderen op carnavalsdinsdag leren kennen.

Wat is dit toch een prachtig feest. Salaai.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 15 20% - 40% - 60% GOEDKOPER DAN ELDERS!!! MENGMACHINES AANWEZIG ALLE KLEUREN LEVERBAAR!!
WE ZIJN HET HELE JAAR OPEN!
Onze filialen: Leenderweg 277a, Eindhoven tel: 040-2125511 Mierloseweg 186, Helmond tel: 0492-797037 Kronehoefstraat 54 Eindhoven tel: 040-2365138 Hoogstraat 212 - 5615 PX Eindhoven T 040 - 7852128 info@gestelsefeestwinkel.nl www.gestelsefeestwinkel.nl
Bel of mail ons gerust
een afspraak FANTASIE HAARBANDEN Dagelijks geopend t/m 21 februari Vind bij ons ook luxe carnavalsjassenoriginele legerkleding - Wednesday kostuums - SWAT vesten - Brabant artikelen - partylenzen - schmink Grimas & Kryolan en nog véél meer. Eindhoven 06 - 445 60 600 www.biertaxi-eindhoven.nl Eindhoven 06 - 445 60 600 www.biertaxi-eindhoven.nl 06 - 445 60 600 DRANKBEZORGER 24/7 OPEN
voor
VRIENDEN VAN LAMPEGAT
salaai

Wil jij met mij EEN NUMMERTJE MAKEN (Titel van de hit van Dolle3s en Tony’s en de valse kraaien)

Nou…..dat niet, maar we zullen eens een onderzuukske doen naar nummertjes en cijfertjes in ons Lampegat……

Er is maar 1 Lampegat

En er wordt maar in 1 stad salaai gezegd….

5 dagen wordt er feest gevierd

Fijnfistjenie wordt voor de 34e keer uitgezonden door Omroep Brabant

LAMPEGAT HEEFT 14 NOG ACTIEVE VERENIGINGEN

Afgelopen zijn helaas 3 verenigingen opgeheven, de Kletsmeijers hebben

60 jaar bestaan, de nachtegalen 50 jaar en Effe Anders 23 jaar. Dolle3s zingt samen met 6 Tony’s en heeft ongeveer 24 hits gemaakt

ER ZIJN 3 VALSE KRAAIEN

De PKC bestaat uit 4 leden

Lampegat maakt zich op voor zijn 69e Stadsprins

Er is nog 0 keer een vrouwelijke stadsprins geweest

Op 11-11 begint het carnavalsseizoen maar wordt pas sinds 2013 echt gevierd in ons Lampegat , georganiseerd door Elluf Elluf

De Lampegatse optocht is 1,8 km lang

Er komen gemiddeld 25000 mensen kijken naar de optocht

Er zijn 2 carnavalskleuren in ons Lampegat Oranje en Blauw en dit is zo vanaf 1962

Er deden dit jaar 19 liedjes mee aan het Liedjesfist, dat tot 2015 de Rommelpot heette

Er komen dit jaar 4 grote tenten in ons Lampegat: De tent op de Mert, d’n Schuur, de Salon op het Plein en de Bavaria Bierhal op het Stadhuisplein

Er wordt gemiddeld heul errug veul liter bier gedronken in ons Lampegat met carnaval

Op carnavalszaterdag 12.11 uur komt de trein met de stadsprins meestal aan op perron 3 365 en 247 zijn Eindhovense organisaties die ons Carnaval mee oranjeblauw

kleuren en dingen organiseren

Er een club van 111 bestaat die al vanaf `1976 bestaat

En er is een klup van 1000 fleurs

Officieel is Carnaval maar 3 dagen maar we vieren het 5 dagen

Na Carnaval komt de vastentijd van 46 dagen, daarna is het pasen 7 dagen voor carnaval wordt de prins in ons Lampegat onthuld

Op het schild van het FEC staat 2 x een ezel

Dit jaar krijgen we een 16e Bijna Stadsprins

Tot 2009 heette de Lampegatter D’n Uitbeller en dit was een krant die later de Lampegatter is genoemd

Opperkarrenar

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 16

Opperkarrenar Kankantrie

Hein Redan, Opperkarrenar KanKantrie, woont alweer heel wat jaren in zijn knusse huisje in Strijp, waar hij vanuit Tongelre naar toe verhuisde. Hij woont hier prettig, maar hij mist het leven en de mensen in Tongelre wel.

Hein is geboren in Paramaribo, maar heeft lang in Rotterdam gewoond. Hij werkte bij Van Gend en Loos (in 2003 opgegaan in DHL) in de werkplaats in Dordrecht, waar hij automonteur was. Op een gegeven moment zei zijn chef daar dat hij met zijn vrouw naar Eindhoven moest gaan om daar bij Van Gend en Loos te kijken. Ze hadden daar een baan en zijn chef vond dat echt iets voor Hein. Samen met zijn vrouw vertrok hij naar Eindhoven. Op het station werd hij ontvangen door de Eindhovense chef van Van Gend en Loos die hen heeft rondgeleid in het bedrijf. Hein vertelt met tranen in zijn ogen hoe hij dat heeft ervaren. Het contact tussen hem en die chef heeft hij als heel prettig ervaren. Hein heeft ‘ja’ gezegd tegen de baan in Eindhoven en zo kwam het dat hij in 1973 met zijn gezin naar Eindhoven vertrok. Het gezin ging wonen aan de Bagelaarstraat in Eindhoven en Hein ging aan de slag bij Van Gend en Loos in de werkplaats. Hij bewaart hele fijne en prettige herinneringen aan zijn toenmalige chef. Ze vormden een heel goed team en bestierden samen die werkplaats goed. Op een gegeven moment kwam de vrouw van Hein naar de werkplaats met de mededeling dat de woningbouwvereniging in Tongelre, Muschberg, woningen in de verhuur had. Zij wilde dat Hein mee kwam kijken. En zo gebeurde het dus dat het gezin verhuisde van de Bagelaarstraat naar het Adanpad. Op een dag, ergens halverwege de jaren 80, overlijdt heel plotseling de chef waar Hein mee samenwerkt. Dit is een klap voor hem. Er komt een nieuwe chef, uit Venlo, en met deze man kan hij het helemaal niet goed vinden. Gelukkig voor Hein bestaat er dan een regeling waarmee hij op 59-jarige leeftijd met vroegpensioen kan gaan. Dankbaar maakt hij gebruik van deze regeling.

In de periode dat Hein met zijn gezin naar Eindhoven verhuist is ook de bouw van ’t Karregat gereed gekomen. Het is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland. Het grootste herkenningspunt hiervan is een groot doorlopend dak wat gedragen wordt door stalen paraplu’s in allerlei verschillende kleuren. Er waren verschillende dingen in dit gebouw ondergebracht. Winkels, basisscholen, een gymzaal, de bibliotheek, een dokterspraktijk en een buurtcentrum. Allemaal samen in een grote open ruimte,

afgescheiden door wat kleine muurtjes. In deze tijd werd ook CV de Karrenarren opgericht. Zij hadden residentie in ’t Karregat. Hein herinnert zich nog de geweldige carnavalsfeesten. Hij was lid van de Karrenarren en speelde trompet bij muziekgezelschap de Stofhappers. Als ik hem vraag naar hoe hij carnaval bij de Karrenarren heeft ervaren is zijn antwoord dat alles goed georganiseerd was, er was altijd een goed sfeer en de feesten waren druk bezocht. Er waren veel Karrenarren en Karrenarrinnekes lid van deze mooie club.

In 1985 werd Hein verkozen tot de 12e Opperkarrenar. Voor deze club was het gebruikelijk dat alle leden, Karrenarren én Karrenarrinnekes, konden stemmen voor de prins. Er was geen Prins Keuze Commissie of iets dergelijks. Hein was charismatisch, erg populair in de wijk en een graag geziene man.

Hein werd Opperkarrenar Kankantrie met drie hofdames en één adjudant. Hij had als prins een heel erg mooi motto wat ook vandaag de dag zeker nog passend is. In 1984 bracht de Frank Boeijen groep het nummer ‘Zwart Wit’ uit. Het motto van Opperkarrenar Kankantrie was dan ook: “Denk niet wit, denk niet zwart, denk ik de kleur van je hart”. Het feit dat Hein een donkere huidskleur heeft is nooit een belemmering of iets bijzonders geweest. Hein vertelt dat de Eindhovense gemeenschap altijd goed begaan was met mensen. Je huidskleur is niet belangrijk, hoe je met elkaar omgaat, dáár gaat het om vertelt hij mij. Carnaval maak je sàmen!

Een aantal jaar nadat Hein prins is geweest houden de Karrenarren op te bestaan. Hein stopt dan ook bij de Stofhappers. In 1989 wordt Blusswerruk Eindhoven opgericht. Hein is hiervan een van de mede-oprichters. Een jaar of 10 geleden is hij gestopt bij Blusswerruk, maar hij is wel ere-lid van deze mooie muziekclub.

Echt actief carnaval vieren doet Hein niet meer, maar hij mist het enorm. Af en toe komt een kennis hem met carnaval ophalen om samen een middagje naar de markt of op een andere plek in de binnenstad te gaan. Er zijn natuurlijk wel veranderingen in het carnaval vieren te bespeuren, maar heel precies kan Hein die niet benoemen. Wat hij me wel kan vertellen is wat voor hem carnaval vieren is.

Carnaval vieren zit ‘m voor Hein in de muziek die er gespeeld wordt door kapellen. Muziek maakt de sfeer en dat is het mooiste wat er is.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 17

Effe naar De Bolhoedjes!

De grootste carnavalsvereniging van Lampegat, C.V. De Bolhoedjes, beleeft dit jaar een primeur. Ze hebben een nieuwe residentie gevonden in de Effenaar! Ook daar wordt het prachtige feest weer vier dagen gevierd met een geweldig en veelzijdig programma.

De Bolhoedjes staan bekend om hun gastvrijheid en om hun carnavalsonderscheiding, het gekleurde bolhoedje. Een uniek collectors item binnen het Lamgepatse carnaval. Iedere gast krijgt elk jaar gratis bij binnenkomst deze onderscheiding omgehangen als warm welkom, zodat je je meteen thuis voelt. Ze worden dan ook fanatiek gespaard door veel Lampegatters.

Dit jaar kleurt het bolhoedje blauw en hoort bij Prins Metallo, 65e Prins der Bolhoedjes. Deze ‘man van staal’ heet in het dagelijks leven Martien van Herwijnen. Hij is 46 jaar jong, al 6 jaar lid van de vereniging en getrouwd met Suus (alias hofdame Bella). Ze hebben samen drie kinderen en maar liefst drie kleinkinderen. En hij is Lampegatter in hart en nieren.

Prins Metallo: “We hebben er ontzettend veel zin in dit jaar! Zeker omdat we twee jaar niet echt vol gas feest konden vieren, zoals we gewend zijn bij De Bolhoedjes. Ik ben echt trots dat ik dit jaar prins mag zijn, samen met mijn gevolg adjudant Birra en hofdames Bella & Donna. Het is voor ons best spannend of de mensen hun weg gaan vinden naar onze nieuwe residentie, maar eenmaal binnen gaat het dak er ouderwets van af hoor.”

Op de vraag wat er allemaal te doen is komend jaar bij de Bolhoedjes wordt Prins Metallo nog enthousiaster. “Er is weer van alles te beleven voor jong en oud. De grote zaal wordt omgetoverd tot de vertrouwde Salon Carnavalesk en daar treden allerlei artiesten, dj’s en coverbands op. We vieren op zondagmiddag nog steeds ons gezellige Kindercarnaval. En natuurlijk organiseren onze eigen Bolblaozers weer ons legendarische PulluVulle op maandag- en dinsdagmiddag. Dit jaar met een exclusieve bierpull te koop bij de PulleVulle stand.

In de kleine zaal oftewel het Bruine Café, wordt het dit jaar ook weer kei gezellig met DJ’s, waar je plaatjes kunt aanvragen, de polonaise kunt lopen en lekker kunt meezingen. En ook kun je weer op tijd eten bij ons in het restaurant, want dat blijft toch het best bewaarde geheim van een goede carnaval. Iedereen is op alle dagen van harte welkom vanaf 13:00 uur en we gaan tot 01:00 uur door tot ‘t gaatje. En het mooiste van alles, dit jaar is de entrée èn de verwarming gratis. Dan kende wel zeggen, we gaan effe naar De Bolhoedjes, maar het wordt zó gezellig, ge wilt er nooit mir weg!”

De Bolhoedjes zijn ook online te vinden. Volg ze op Facebook, Instagram en Twitter. www.bolhoedjes.nl www.instagram.com/bolhoedjes/ www.facebook.com/cvdebolhoedjes twitter.com/DeBolhoedjes

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 18
LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 19

De neie verenigingsprinsen

Scheerkwasten: Prins

Adjudanten:

Kolderstralen: Prins Habladero

Adjudanten: Tranquilo,

Hofdames:

Jeugdprinses: Pequeňa

60 JAAR FEDERATIE EINDHOVENS 1963-2023

CARNAVAL

HET BESTUUR VAN DE STICHTING FEDERATIE EINDHOVENS

CARNAVAL BEDANKT IEDEREEN VOOR HET MOGELIJK MAKEN

VAN CARNAVAL 2023 EN NODIGT U VAN HARTE UIT OM

DIT JAAR SAMEN MET ONS HET LAMPEGATS

CARNAVAL TE VIEREN!

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 20
De Nei van C.V. Met Staps is dit jaar prinses Unicorna en haar gevolg Zotte Zwanen: Prins Benin, adjudante Marleen De Neie van PSV carnaval is ZDH Prins Meubilair Met adjudant Stoolio, Adjudant Tisch & Hofdame Chairy Tongelreepers: Prins Bierpul adjudanten Bier en Pul Rapido Ocupado Fresca, Aspero Donk d’n Urste Jules & Steef De Bolhoedjes: Prins Metallo en hofdame Bella De Neie van De Aagse Knuppels: Prins Nordic zwaait komend jaar de scepter bij deze gezellig en leuke vereniging
SALAAI
Foto: Ralph Buisman

Peer Retera is in 2002 uitgeroepen tot de beste tekenaar van de Brabantse

Carnavalskranten en tekende oa de ezel van het LOK en de plaatjes van de Lampegatse Carnavalsmis en de nieuwsbrief van het sFEC

De Stadshofkapel de EENdracht bestaat sinds 1955 en bestaat uit gemiddeld 18 mannelijke muzikanten

De TWEEdracht i.o. bestaat sinds 1998 en bestaat uit 15 mannen en vrouwen

Er worden dit jaar VEUL OranjeBlauwe vlaggen in de stad gehangen

De prins bezoekt gemiddeld 3 bejaardenhuizen en 3 scholen in zijn regeerperiode

Het jeugdgezelschap van de markies en markiezin (de Lampegatse Jeugdprins en prinses) bestaat de laatste jaren uit 7 leden

Er zijn al 14 markiezen gezelschappen geweest

De jongste carnavalsverenigingen uit ons Lampegat is Met Staps dat in 2018 is opgericht en Niehaals uit 2012. De oudste verenigingen zijn PSV Carnaval en de Kolderstralen uit 1955, de Bolhoedjes uit 1958 en d’Haone uit 1966

De bolhoedjes zijn na ongeveer 50 jaar van residentie moeten veranderen en resideren nu in de Effenaar

De gemiddelde carnavalsfotograaf maakt tijdens de carnaval zo’n 7000 foto’s 3 euro 20 is de prijs van een gemiddeld pilske per jaar

De gemiddelde carnavalsvierder gaf in 2020 gemiddeld 180 euro uit aan carnaval per carnaval uit Er worden jaarlijks 3400 onderscheidingen door de Stadsprins uitgedeeld

HET SLAATJESBAL BESTAAT AL 30 JAAR EN IS HET MOOISTE BAL

VOLGENS VEEL STADSPRINSEN

Er zijn al 23 Beste Vrouwkes, 44 beste Menschen en 39 Rommelpotters en we zijn benieuwd wie het dit jaar worden

De begeleiding van de Stadsprins is in handen van de Commissie Protocollaire Zaken, een gezelschap van 11 man: Chef protocol, D’n Urste burger, de Assessor en Veldwachter, de hoftapper, hoffotograaf, hofontwerper, hofbrouwer, hofstationschef, hofapotheker en de hofarts

Er zijn 51 boerenparen geweest en vroeger

bestond een boerenfamilie uit ongeveer 10 personen

Het Boeremoeske bestaat al 38 jaar

Het nieuwe logo van ons Lampegat heeft 3

Vibes…..oftewel golfjes serpentines en die staan voor Traditie, Feest en Gastvrijheid

Op carnavalsdinsdagavond om 23.11 uur

worden de veren van de 33e Prins Bock d’n Urste geknipt en het Lempke gedoofd

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 21
“de neije” van CV Niehaals: “Prins Circus Roelz”, dus kom maar op met al die dierenpekskes (Roel en z’n bees- tenboel), acrobaten, clowns etc! Dommelkanters nog steeds Prinses Marianne com trompeta Adjudant Frenkie Boy en Hofdame Natasja De Neie van C.S. de Geinrapers: Prins El Bassurero en adjudant Cuidador. De 33e Prins Bock D’n Urste van CV Wilhelmina Lichtstadnarren: Prins Voleurs met adjudanten Damian en Richard

Markiezen

Hoi,

Ik ben Lize-Lot Lensen, net 12 jaar en zit in groep 8 op de Trinoom. Ik houd van dansen, leuke dingen doen met mijn vriendinnen, tennissen, hockeyen en snowboarden. Sinds kort speel ik ook padel met papa, mama, Bibi en Pepijn.

Maar dit jaar ben ik dansmarieke samen met mijn vriendin Annemijn. Carnaval is er met de paplepel ingegoten. Iedereen in ons gezin viert carnaval. Ook mijn zus en broer hebben in het kindergezelschap gezeten. Bibi als Lakei en Pepijn als Markies.. Dus je kunt wel zeggen dat we van carnaval houden!

Ik heb er zin in …

Ik vier al mijn hele leven (12 jaar lang) carnaval. Daarom ben ik, Elin Meessen heel blij dat ik de nar ben in het Lampegats Prinselijk Jeugdgezelschap. Het leuke aan carnaval vind ik dat je gezellig samen feest viert met de hele familie en vrienden, van jong tot oud. Behalve carnaval vieren vind ik het ook leuk om te dansen en muziek te maken. Buiten de carnavalstijd kun je me ook op ski’s vinden. Ik wens iedereen dit jaar een geweldige carnaval!

Willemijn is de Lakei. Ze is 13 jaar en viert al Carnaval sinds ze in de wieg ligt. Ze zit op het Joris college en doet daar de sportklas , wat haar heel goed afgaat.  Ze houdt zo van carnaval omdat ze dan lekker gek kan doen en met muziek bezig is. Ze zingt graag mee met de Dolle3s en de Tonyś waar haar idool Martijn Snep in zit. Door haar zus , die in 2020 Markiezin was, heeft ze helemaal de smaak te pakken gekregen.

Hoi ik ben Annemijn, Ben 12 jaar en zit op de Trinoom in groep 8. Ik hou heel veel van carnaval omdat het een gezellig feest is en omdat ik dan met mijn vriendinnen kan feesten. Mijn familie houdt ook erg van carnaval. Mijn broer zat ook in het jeugdgezelschap, hij was toen lakei. Ik vind het super leuk dat ik nu in het jeugd gezelschap zit. Ik vind het ook leuk om dansmarietje te zijn omdat het pak super mooi is en omdat de kinderen super gezellig zijn.

Hoi Lampegatters,  Mijn naam is Gijs Berkers en dit jaar ben ik de markies van het jeugdgezelschap. Ik ben 12 jaar, woon in Blixembosch en zit op het Eckart College. Mijn grootste hobby’s zijn voetbal en tennis. Ik ben dan ook vaak te vinden

op de sportvelden van Unitas en GPT.  Carna val is wat mij be treft het leukste feest van het jaar! Het is altijd heel erg gezel lig &feeste lijk en iedereen is vrolijk. De hele dag dansen en feesten, daar houd ik wel van!  Als rasechte Lampe gatter kijk ik enorm naar uit om er samen met jullie een geweldig Carnavalsfeest van te maken!

Hoi,

mijn naam is Tijn Hermsen. De Heraut in het gezelschap. Ik ben 12 jaar en de jongste van gezin met 4 jongens. Mijn hobby’s zijn hockey, tennis en dansen. Ik houd van feestjes en lol maken en daarom is carnaval op mijn buik geschreven.

Gr. Tijn

Hoi ik ben Roos, ik ben 11 jaar en ik zit op de Trinoom. Ik hou kei veel van carnaval want het is altijd gezellig en iedereen is je vriend.

Vanaf kleins af aan vier ik carnaval, zo kon ik eerder dansen dan lopen. Als het jeugdgezelschap naar binnen loopt wordt iedereen blij, dat maakt mij ook blij. Ik ben Markiezin en daar ben ik heel blij mee omdat ik een heel mooi pak aan mag. Ook vind ik het leuk omdat mijn broers en zus ook een rol in het jeugdgezelschap hebben gehad.

En ik kan niet wachten tot het carnaval is vooral omdat ik in een hele leuke groep zit. Salaai!

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 22

zondag 19 februari

SUPERVETTEMEGATOFFE RETECOOLE

Kindermiddag INTERACTIEVE

aanvang 13.00 uur

GRATIS ENTREE

DJ BEE maakte zijn naam als DJ van Disney XD, Jetix, telekids en diverse Theater- en Summertours. Een echte gastheer die met zijn presentatie en muziek wel de aandacht van alle kids weet vast te houden.

kinderen onder toezicht ouders

GRATIS KNIPKAART

VOOR DE KIDS:

• Zakje chips

• Suikerspin of popcorn

• Limonade

• Een chocolade lekkernij

• En een leuke

kleinigheid om mee te spelen bij het naar huis gaan.

Dit alles kunnen we in samenwerking met onze sponsoren geheel gratis aanbieden.

Ook zijn er leuke spellen en shows met Bella de Koe, want zeg nou zelf als je in D’n Schuur bent verwacht je wel beesten. En kunnen de kinderen zich ook laten schminken met vele mooie en stoere designs .

Maar VOL=VOL dus zorg dat je op tijd bent, op het gezelligste plein van het Lampegat, het Erf van D’n Schuur, tussen het Pullman hotel en DomusDela.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 23

Stichting Depot Eindhoven

Aan de Hurksestraat in Eindhoven vinden we Loods 20 waar verschillende bedrijven een unit kunnen huren om hun activiteiten te ontplooien. Een van die units wordt verhuurd aan Stichting Depot Eindhoven, onderdeel van Eindhoven247. Deze stichting biedt een maatschappelijk servicepunt voor buurt- en wijkverenigingen, culturele organisaties en goede doelen.

Tijdens ons bezoek aan Stichting Depot Eindhoven praten we met de drijvende krachten Eric Moers, Henri Hoeijmans, Peer Haaksma en later sluit ook Jacques Adler aan. In de loods ademt het carnaval met een wagentje van Sim Sala Bim, de ornamenten van de oude Markiezenwagen en de wagen van de Bocken van CV Wilhelmina die klaar staat voor de 33e Prins Bock d’n Urste. Op carnavalsmaandag wordt deze omgebouwd voor de Bijna Stadsprins.

De Bijna StadsPrins is een initiatief van deze heren en is in 2010 begonnen als grapje, maar zoals dat in Lampegat met dit soort dingen gaat mondt dat vaak uit in een traditie. En omdat er elk jaar een Bijna StadsPrins is ontstond bijna als vanzel de S.O.B.S.P. (Sociëteit Oud Bijna StadsPrins).

Buiten carnaval kan de loods van Stichting Depot Eindhoven ook voor andere gelegenheden gebruikt worden. De bedoeling van deze stichting is ook dat bijvoorbeeld scholen met jongeren en buurt- en wijkverenigingen gebruik maken van de loods én de expertise van Eric, Henri, Peer en Jacques. Denk aan leuke wagens of karren voor de optocht, maar ook voor activiteiten rondom Koningsdag, of wijkfeesten en dergelijke. Iedereen kan en mag hiervan gebruik maken. Graag zelfs, want de mannen worden er ook niet jonger op en kijken er naar uit om hun kennis en kunde op een jongere generatie over te dragen en hopen eigenlijk op wat jongere mensen om de Loods mee te beheren zodat deze groep kan blijven bestaan!

Eric heeft samen met zijn vrouw 25 jaar lang de carnavalsoptocht ondersteund. Zij regelden alle inschrijvingen van de deelnemers, wat een grote klus was. Tegenwoordig bedenkt de SFEC de route voor de optocht en Eric, Henri, Peer en Jacques gaan beurtelings deze route dan met een oplegger proefrijden om knelpunten op te sporen.

Mocht je zelf aan een kar of wagen willen bouwen, en je hebt daar een tekening van en twee rechterhanden, dan ben je van harte welkom in het Depot. Je kunt hier de professionele hulp krijgen van de mannen. Zoals ze het zelf omschrijven, ze faciliteren, maar bouwen niet actief mee.

Tot slot nog een oproep voor volgend jaar. Mocht je mee willen doen aan de Lampegatse optocht, meld je dan aan bij https://www.lampegatseoptocht.nl/. Een plek om de wagen te bouwen vind je dus bij Stichting Depot Eindhoven, contact opnemen kan via bouwloodsehv@gmail.com. En natuurlijk kun je ook contact met ze opnemen als je je wilt aansluiten bij deze club mannen, want zoals al genoemd, mede- beheerders zijn meer dan welkom!

Boerenbruiloft

Beste Boeren en Boerinnen, op dinsdag 21 februari 2023 geven Tinus & Sjaan elkaar het ja-woord... En waar doe je dat? juist In d’n Schuur, een ouderwets gezellige boerenschuur waar iedere Boer en Boerin zich direct zal thuis voelen.

Dus dinsdag 21 februari zijn jullie van harte welkom op de BoerenBruiloft van Tinus & Sjaan Lampegats Boerenbruidspaar 2022 op onze nieuwe locatie In d’n Schuur

Tot dan, en hou in de tussentijd de socials goed in de gaten, Salaai..

Ralf Seuntjens ontvangt

D’n Opkikker 2023

Ralf Seuntjens, speelde zijn hele profloopbaan voor onder meer VVV, NAC en De Graafschap. In mei vorig jaar werd bekend dat bij Seuntjens een tumor was aangetroffen, anderhalve maand na zijn overstap van NAC naar Japan. Hij keerde toen terug naar Nederland voor zijn behandeling.

Ralf heeft goed nieuws over zijn gezondheid gekregen. Hij is vrij van lymfeklierkanker. ‘Ik mag en kan weer kijken naar de toekomst’, meldt de ‘ontzettend dankbare’ 33-jarige aanvaller van de Japanse club FC Imabari.

Sociëteit D’n Opkikker wil dit jaar, door middel van de uitreiking van een bokaal en oorkonde, haar steun betuigen aan Ralf en hem veel succes wensen.

Ralf Seuntjens opvolger Dragan Thijssens (FCE)

Op carnavalsmaandag 20 februari 2023, over handigt Sociëteit D’n Opkikker samen met de Wet houder van de gemeente Eindhoven, de Opkikker Bokaal 2023 aan Ralf Seuntjens. Voor meer informatie en de complete lijst met kandidaten verwijzen wij u naar www.denopkikker.nl.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 24

VIER HET LEVEN OP DE MOOISTE EN GEZELLIGSTE

PLEK VAN EINDHOVEN.

DOMUSDELA ONTMOET, VIER EN VERBLIJF

www.domusdela.nl

Lekker lunchen met je vriendin of een kopje koffie met je ouders. Ook kun je ronddwalen door het eeuwenoude complex en zien waar het hoogaltaar een andere plek heeft gekregen en hoe de nieuwe ‘Knoop’ de oude gebouwen met elkaar verbindt.

Ervaar de mooiste optredens welke in samenwerking met het Muziekgebouw Eindhoven worden georganiseerd.

De verborgen parel van Eindhoven gelegen in het bruisende centrum van de stad.

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 25
Kanaalstraat 4 • 5611 CT Eindhoven • www.domusdela.nl • 040 760 1755
NU MET CARNAVAL Residentie van de Lampegatse Stadsprins en zijn gevolg en trotse locatie van Pekske Pronken en AMeezing CarnavalX

SimSalaBim

Wij zijn kindercircus SimSalaBim uit Eindhoven. Dit jaar doen we voor het eerst mee aan de carnavalsoptocht met het motto

“Ondersteboven van een kei skon Eindhovens kindercircus”

Al lopend trekt ons circus in de optocht voorbij met verschil lende circusacts; Voorop de spreekstalmeesters, gevolgd door jongleurs, eenwielers en steltlopers. Natuurlijk ontbreken onze circusdieren niet; De ondeugende aapjes en de lieve gevaarlijke leeuwen Max & Nero. Geen circus zonder clowns, dus ook Tutti en Frutti zijn van de partij! Welke flauwe grappen zullen ze uithalen?

Kindercircus SimSalaBim is een echt Eindhovens kindercircus, wat al sinds 1966 bestaat. De artiesten zijn kinderen in de leeftijd van 7-16 jaar. Het circusteam bestaat uit 10 enthousiaste vrijwilligers, die met regelmaat ondersteund worden door oud artiesten en ouders. Zo ongeveer 10 keer per jaar treden we op. Op allerlei ver schillende locaties, zoals verzorgingshuizen, buurtfeesten, winkelcentra of andere evenementen, soms zelfs in onze eigen circustent!

Benieuwd naar wie we zijn en wat we doen? Kom dan kijken naar de optocht! Of kijk op www.kindercircussimsalabim.nl

De 6e Lampegatse Vrouwkes

Zitting: Gij bent un  Held!

Het thema ‘Gij bent un Held’ daar kun je natuurlijk alle kanten mee op, maar samen met mijn vriendinnen hebben we gekozen voor Heldinnen op Sokken (HoS23). Om even voor 11 uur stonden we samen met andere Vrouwkes in de rij voor RGB Disco aan het Sratumseind. De mooiste creaties komen voorbij. Jomanda’s, DolleDriesen, nog meer helden op sokken, Thuisbezorgd.nl, Leger des Dweils, Lampegatse Reddingsbrigade en ga zo maar door, echt teveel om op te noemen. Eenmaal binnen lopen we langs een eregalerij en krijgen via een koptelefoon informatie over de 9 superheldinnen die hier tentoongesteld hangen. Aan het eind komen we aan Appie en Nico van Schrobbelèr voorbij waar we een lekker borreltje kregen. In de zaal werden we ontvangen door de muziek van DJ Honytonk Yvon. De zaal was afgeladen vol en het feest ging los toen de organiserende Vrouwkes enthousiast hun geweldige lied zongen. Daarna ging het verder met een optreden van onze Brabantse Robbie Williams (Henri Toonder), gevolgd door een van de Lampegatse boybands: De Bockelullos. Het is altijd heerlijk om naar een optreden van deze heren te kijken, maar vooral ook om lekker uit volle borst mee te blèren. Daarna kwamen nog een aantal goede acts voorbij: Tante Loes, Madame Gisela en Sa Mara, de andere Lampegatse boyband: Dolle Dries en de Tony’s, samen met de Valse Kraaien, en als afsluiter de Helmondse blaasband The Phillies. Het laatste officiële

moment was toch wel het uitreiken van de prijs voor de best verklede vrouw/ groep. Eigenlijk had Action Woman (AAA Anonymous Action Addicts) gewonnen.

Die bereikte helaas te laat het podium waardoor deze prijs in handen is gekomen van het Leger des Dweils. Tijdens de gehele dag was Peter Tops, de hoffotograaf van de Lampegatse Vrouwkeszitting, aanwezig om een mooie fotoreportage te maken.

De Vrouwkes zongen en dansten nog een laatste keer hun lied en sloten de middag af met een mededeling:

LVZ gaat ook volgend jaar door…

Maar niet in deze samenstelling! Dit grandioze evenement is deze 6e keer voor de laatste keer geor georganiseerd door deze 9 vrouwen samen: Mayke, Marike, Jetje, Suzanne, Mirjam, Bregje, Franka, Lieke en Katja.

Alaaf aan tafel zorgde met lekker broodjes knakworst voor de inwendige mens tijdens de heerlijke afterparty, waar Meej zun alle lalle het muzikale gedeelte voor haar rekening nam. De sfeer van de middag zat er nog goed in en het feesten en genieten ging gewoon door, ook mét de mannen.

De 6e Lampegatse Vrouwkeszitting was kei, kei, kei geslaagd!

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 26

Alle dagen feest In d’n Schuur

Er zijn weinig zekerheden in het leven maar eentje kunnen we vast geven: Carnaval In d’n Schuur gaat een knalfeest worden. We hebben er alles aan gedaan om er een betaalbare carnaval van te maken en daarvoor bouwen we op een nieuwe locatie (voor de voormalige Paterskerk) D’n Schuur, speciaal voor en door Lampegatters.

en na de bruiloft heeft Blusswerruk zo’n beetje al hun muzikale vrienden naar de schuur weten te halen om het dak er nog een keer af te blazen met het Afblussen!

Een  andere traditie waarvan we verheugd zijn dat we deze nieuw leven in mogen blazen is de ouderwetse kindermiddag. D’n Schuur en het erf er omheen veranderen op zondagmiddag in een heus kinderparadijs onder de muzikale begeleiding van kids DJ Bee. De kinderen gaan

elkaar die samen met verschillende acts er voor gaan zorgen dat het een onvergetelijke maandag gaat worden. Een van de artiesten: Neerlands Diva: Karin Bloemen.

Carnaval is natuurlijk een feest van saamhorigheid, verbroedering en tradities en met ons programma proberen wij naadloos aan te sluiten op deze kernwaardes. Denk bijvoorbeeld aan de boerenbruiloft waarbij dinsdagmiddag Tinus en Sjaan eindelijk, na een lange verloving, in het on-echt aan elkaar verbonden gaan worden. Tussen de boerenbruiloft door komt de wereldberoemde operazanger Martin Hurkens ons verblijden met zijn fantastische stem

verder vermaakt worden door de Bella de Koe show en kunnen worden geschminkt. Voor elke kind is er een stempelkaart waarmee een zakje chips, een glaasje limonade, een suikerspin of popcorn en iets lekkers voor mee naar huis gehaald kan worden. Dit alles kunnen we gelukkig gratis aanbieden, denk wel: vol is vol dus kom op tijd. S’avonds knallen we vrolijk door met meerdere artiesten en kapellen, kortom: een niet te missen dag!

Verbroeding en saamhorigheid gaan hand in hand en op de maandag gaan we mede hiervoor een nieuw initiatief in het Lampegatse presenteren, namelijk de Lampegat Pride. Een extravagant, inclusief feest wat zijn weerga niet gaat kennen met een flink roze tintje. DJ Marjo, de koningin van de feestmuziek en foute hitjes draait een keur aan artiesten aan

Is er dan nog meer in D’n Schuur? Natuurlijk! Op de vrijdag beginnen we met de JND Carnavalskraker verkiezing. Vanaf 14.00 uur komt een scala aan artiesten voorbij die samen strijden voor de titel Carnavalskraker 2023 om vrijdagavond door te glijden de avond in met meerdere kapellen en Noizz, een van de beste coverbands van het land! Zaterdagochtend zijn wij de nieuwe thuisbasis van D’n Vurtocht, waarbij de macht van de stad wordt overgedragen aan de Stadsprins. Tevens zijn er optredens van Zanger Bas, de winnares van het Liedjesfist: Tante Loes en een miniconcert van de Wannebiezz. Feest gegarandeerd en dat al vanaf 10.00u. Na D’n Vurtocht komt de optocht aan de schuur voorbij en knallen we naadloos door met o.a. De Alpenzusjes!

Kortom, we mogen dan wel nieuw zijn, aan alles is gedacht om er een krankzinnig mooie carnaval van te maken. Van vrijdag t/m dinsdag zijn we alle dagen open en gratis toegankelijk en staan we garant voor een fijn programma. Artiesten en kapellen in overvloed en dat allemaal betaalbaar!

Kijk voor alle info op www.carnavalindeschuur.nl of volg ons op Facebook en Instagram, hier gaat u alles vinden wat u nodig heeft!

LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 27
LAMPEGATTER 2023 - 17 T/M 21 FEBRUARI 28 Club111.nl/jaikwil Eindhoven Alpenzusjes Martin Hurkens Noizz Carnaval 2023 MM @ Karin Bloemen ALLE DAGEN FEEST! we want ABBA EN VELE ANDERE LOCATIE: tussen Pullman hotel en Domusdela GRATIS ENTREE
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.