Gecombineerde uitgave 29 april 2020

Page 1

GECOMBINEERDE TWEEWEKELIJKSE UITGAVE - 29 APRIL 2020 - REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

Effectieve behandeling van spanningsklachten

Adem- en Ontspanningstherapie methode van Dixhoorn richt zich op de behandeling van de meer bekende spanningsklachten zoals hyperventilatie, burn-out, slaap- en concentratieproblemen maar ook op functionele problemen zoals houdings-, adem- en stemproblemen, nek-, rugklachten en chronische pijn. Ook worden er goede resultaten geboekt bij hart- en longproblemen en bepaalde neurologische aandoeningen. U heeft geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Voor meer informatie zie de website:

www.ademtherapie-jongmans.nl Praktijk voor Adem- en Ontspanningstherapie Machteld Jongmans Bremhoeven 17, 5244 GV Rosmalen 06-40626805 e-mail: machteld@ademtherapie-jongmans.nl

Aandacht, rust en ruimte Wij werken enkel op afspraak

Mark van der Zander Dierenarts algemeen

Maarten Simonse Dierenarts algemeen

Suzanne van Erp

Dierenarts gezelschapsdieren

Koolzaadweg 10, Berghem • 0412-310 010

Tamara van der Heiden Dierenarts algemeen


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

‘OOK IN POLDER GEZONDHEID BOVEN ECONOMISCH BELANG’ Al een hele tijd strijdt de vereniging ‘Behoud Lithse Polder’ tegen de komst van de beoogde windmolens en zonnevelden het gebied rondom de maasdorpen. Wat hen momenteel vooral steekt, is dat ze zich niet gehoord voelen door de gemeente Oss. “De raad lijkt het alleen ter kennisgeving aan te nemen.”

door Mark van der Donk Enkele jaren geleden werd het plan geopperd om onder meer in de Lithse polder, voor een groot deel van de stroomopwekking van de gemeente, tientallen windmolens te plaatsen. Een plan waar de vereniging faliekant op tegen is. “Windmolens en zonnepanelen op het land zijn niet meer van deze tijd”, legt Anneliek Keurentjes uit. “De ontwikkelingen gaan dusdanig snel, dat er veel betere alternatieven zijn. Wij zijn absoluut niet tegen duurzaamheid, in tegendeel zelfs. Maar wél tegen windturbines op kostbare landbouwgrond. Er kan op andere manieren veel meer bespaard worden. Daarbij maken we ons ook serieus zorgen over de gezondheid, wanneer dit plan er wel doorheen geduwd wordt.” Weinig tot geen gelegenheid, zegt Behoud Lithse Polder van de gemeente te krijgen, om haar mening te ventileren. “We voelen ons niet gehoord worden. In november zouden we, op verzoek van Duurzame Polder, samen met hen spreken tijdens een projectavond. Dat hadden we op een nette manier voorbereid, maar een dag van tevoren werden we echter afgezegd. Op verzoek van de wethouder, zo werd gezegd. Daarop hebben we op 9 december zelf een bewonersavond georganiseerd, die veel beter bezocht werd dan de eerdere avond. Er kwamen wel 150 tot 200 man op af. Enkele raadsleden waren daarbij aanwezig, maar de wethouder zelf - ondanks onze uitnodiging - niet. Op die manier wordt het natuurlijk lastig om met elkaar in gesprek te gaan en ons verhaal te mogen doen.”

SPREEKTIJD

Begin maart werd een motie aangenomen, waarin werd besloten dat er alleen voor Oss opgewekt zou worden. “Maar dan wel meteen de maximale hoeveelheid, terwijl in het begin altijd werd gezegd dat een deel

ingekocht zou worden. De reden hiervoor wordt niet genoemd, daar mogen we naar gissen.” Twee weken later hoopte Behoud Lithse Polder haar zegje te mogen doen bij de hoorcommissie, maar dat werd wegens de Corona-crisis gecanceld. “We kregen dan sowieso welgeteld tien minuten spreektijd. Daarin zouden we het achtergrondverhaal én het alternatief plan moeten presenteren. Dat is natuurlijk veel tekort. We hebben een uitgewerkt plan liggen, waar de raad zelf om gevraagd heeft. Maar dan willen we dat wel op een fatsoenlijke wijze kunnen presenteren.” Begin april deed de vereniging schriftelijk een verzoek tot het uitstellen van verdere beslissingen in deze kwestie, met anderhalve week later een (opnieuw schriftelijke) inspreekreactie voor de digitale raadsvergadering. “Toen we informeerden naar de gang van zaken omtrent ‘vergaderen in Coronatijd’, werd gemeld dat daar nog niets over bekend was. Twee dagen later bleek het ineens ‘gewoon’ door te gaan, maar van dat protocol zijn wij niet op de hoogte gesteld. Toen we het via een haperende internetlijn probeerden te volgen, leek alleen PvdA onze brieven te hebben gelezen. We vinden het overigens ook vreemd dat dit onderwerp kost wat kost doorgezet wordt, terwijl toch echt vermeld staat dat ‘alleen kritische processen en operationele besluiten’ in deze vreemde periode aan bod komen tijdens de raadsvergaderingen.” Behoud Lithse Polder beraadt zich momenteel over hoe ze de gemeente kunnen bereiken. “Op onze laatste brief, van 15 april, hebben we geen antwoord mogen ontvangen. Maar we willen graag in gesprek blijven. We hebben daarom een nieuwe brief gestuurd, met de vraag deze voor te leggen aan burgemeester en wethouders. De raad lijkt het toch alleen ter kennisgeving aan te nemen.”

PETITIE

Ondertussen is er ook een petitie gestart. “Via onze website, www.lithsepolder.nl, kunnen mensen hun steun aan ons initiatief laten blijken. Op dit moment (eind april, red.) is de petitie pas een weekje in de lucht en hebben we al 450 ondertekeningen opgehaald.” Als het aan Keurentjes en haar kompanen ligt, worden de windmolens en zonnepanelen zo snel mogelijk van tafel geveegd. “Dat is echt niet meer van deze tijd. Vijf of zes jaar geleden, bij de start van deze plannen, bleken windmolens al niet duurzaam te zijn. Het is opgelegd door de landelijke overheid, maar er is in die tijd veel veranderd. Kijk naar je eigen telefoon. Wat voor ontwikkeling heeft die de afgelopen jaren wel niet doorgemaakt? Windmolens in de zee is een beter alternatief, maar - denk ik - slechts een tussenoplossing. Uiteindelijk zullen thoriumcentrales, een schone vorm van kernenergie, een oplossing kunnen bieden. Die zorgen voor veel minder afval, waar je geen kernwapens van kunt maken. In ons alternatieve plan gaan we in op de vraag wat we lokaal op korte termijn kunnen doen en hoe Nederland het landelijk aan zou moeten pakken.” Het gebied in en om de maasdorpen is de laatste tijd flink getroffen door het coronavirus. Dat heeft Behoud Lithse Polder ook aan het denken gezet. “Het doet veel met een omgeving, als veel mensen ziek worden in een korte tijd, zo is gebleken. Zolang er nog geen duidelijkheid is over de invloed van de windmolens op de gezondheid, willen wij er dan ook voor gaan liggen. De regering heeft op grote schaal gezondheid boven economisch belang gezet. Laten wij dat hier in de polder dan ook doen.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

Hallo Wiegmans Heesch, Schoonstraat 8


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BLIKSEMSTART VOOR STICHTING WIJ HEESCH Slechts een maandje of twee, drie geleden werd de stichting WIJ Heesch opgericht. Sindsdien hebben de initiatiefnemers zich nogal geroerd in het dorp. Binnen no-time stond er een heel leger aan vrijwilligers op, tot twee keer toe werden er duizenden huis-aan-huis flyers verspreid en (het belangrijkste) er werd flink ‘verbonden’. Hoog tijd om eens kennis te maken.

door Mark van der Donk Het begon allemaal half februari, zo vertelt Ingrid ten Broeke, die toch wel een van de dynamo’s binnen de organisatie van WIJ Heesch mag worden genoemd. “Twee bestuursleden van WIJ Heesch, voormalig lid van het Dorpsplein, zijn toen zelfstandig verder gegaan. We zijn inmiddels met vijf bestuursleden, die samen de boel draaiende houden.” De stichting wil er voor zorgen dat inwoners van Heesch uit hun isolement gehaald worden. “Eén op de drie is eenzaam en dat gaat veelal om jongeren. We willen met dit burgerinitiatief de saamhorigheid vergroten.” Binnen twee weken was er een lijst van 125 vrijwilligers, vertelt Ten Broeke trots. “Die willen allemaal een boodschap voor iemand doen, een kaartje sturen naar iemand die daar behoefte aan heeft, even bellen met een persoon die dat nodig heeft, een tuin onderhouden voor iemand die dat zelf niet kan, andere klusjes in en om het huis oppakken. Het zijn vaak kleine dingen, maar die zijn oh zo belangrijk.”

SCHOT IN ROOS

Vorige maand verraste WIJ Heesch enkele huisartspraktijken met een welverdiende attentie, als dank voor hun inzet in deze moeilijke tijd. Ook coördineerde de stichting de aanvragen van mantelzorgpakketjes en werd er een boodschappendienst opgezet. De Co-

ronacrisis is natuurlijk vreselijk, maar voor het pas opgestarte WIJ Heesch een schot in de roos. “Het kon eigenlijk niet beter”, geeft Ten Broeke toe. “Deze moeilijke tijd brengt ook met zich mee dat mensen écht geïnteresseerd in elkaar raken. Dat ze iets voor elkaar over hebben. Precies wat wij met onze stichting willen bereiken. Dat we omkijken en echt luisteren naar elkaar.” De stichting wil ‘omdenken’. “We denken niet in een hulpvraag, maar laten mensen zichzelf in de etalage zetten en zoeken er dan iemand bij die ze op sleeptouw kunnen nemen. Zo hebben we in de afgelopen periode hele mooie dingen zien ontstaan. Het massale opruimen van zolders zorgde er bijvoorbeeld voor dat verschillende oude laptops werden gevonden en gedoneerd. Daar konden we mensen blij mee maken die daar op dit moment echt behoefte aan hebben. Voor wie het niet zo normaal is om via de digitale weg contact te maken en op eigen initiatief beeldbellen dus een brug te ver was.”

FLYERS

Ten Broeke stipt exact de reden aan waarom de meest recente actie werd opgezet.

“We hebben huis-aan-huis vijfduizend flyers verspreid, waarin zo simpel mogelijk wordt uitgelegd hoe WhatsApp, Skype en Facetime werken. Een drukker heeft dat op drie pagina’s, heel duidelijk, met eenvoudige plaatjes weergegeven, zodat degenen die daar baat bij hebben er direct gebruik van kunnen maken. We zijn op vrijdag gaan nieten en hebben het in het weekend met een grote groep vrijwilligers rondgebracht. Hopelijk hebben we zo kunnen bijdragen aan een voor iedereen toch feestelijke Koningsdag.” Drie weken eerder had WIJ Heesch ook al flyers verspreid. “Om te laten zien waar wij voor staan, wat we doen en hoe mensen zich bij ons konden melden. Onze doelgroep komt niet of zo min mogelijk in het dorp en zit niet op Facebook. Die hebben daarom we op deze manier proberen te bereiken. We zijn echt schrijnende situaties tegengekomen, met bijvoorbeeld een vrouw die ons meldde dat ze helemaal geen eten meer in huis had. Dat vind ik echt ongekend. We willen bereiken dat mensen klaarstaan voor elkaar. Dat je bij je buren een kopje suiker kunt lenen en écht antwoord krijgt op de vraag hoe het met je gaat.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur Kloosterstraat 2-A 5351 ER Berghem Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07 Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

CORONA KRIJGT DE HERFSTZON ER NIET ONDER De onderwerpen om een leuk artikel aan te wijden, liggen niet voor het oprapen in deze vreemde periode. Ook het (sociale) leven in Berghem ligt door het coronavirus volledig op z’n gat. Berghs Contact sprak erover met Henk van Breda, voorzitter van seniorenvereniging De Herfstzon. “We blijven positief. Hopelijk kunnen we na de zomer weer gaan fietsen of jeu de boulen.” door Mark van der Donk De gevolgen van de landelijke (intelligente) lockdown zijn groot voor de Berghemse seniorenvereniging. Normaal gesproken wordt er de hele week door van alles georganiseerd, maar de laatste weken ligt alles stil. Of toch niet helemaal. “Want in een aangepaste vorm proberen de mensen die het kerkhof bijhouden dat, zo goed en kwaad als het gaat, toch door te laten gaan”, weet Van Breda. Alle andere activiteiten zijn tot nader order afgelast. “In de tweede week van maart hebben we op maandag en dinsdag moeten besluiten alles vanaf woensdag stop te zetten. Daarmee kwam er een abrupte stillegging van onze kalender.” Bij de vraag om welke activiteiten het dan precies gaat, volgt een hele waslijst. “Bridgen, rikken en jokeren, de hele week door wordt er gebiljart, kienen, jeu de boulen, onze crea- en breiclub, nordic-walking in de Hoessenbosch, yoga, ons eigen koor, volks- en linedansen, gymnastiek en de toneelvereniging. Dat zijn alleen nog maar alle wekelijkse activiteiten. We hebben ook nog regelmatig themadagen, maar die komen uiteraard ook te vervallen. En dan nog dingen als het fietsen, wat vanaf begin mei iedere dinsdagmiddag zou plaatsen. Hopelijk kunnen we dat in juni alsnog oppikken. De computerhoek, zoals we dat nog noemen, ligt eveneens stil. Daarbij gaan vrijwilligers bij mensen thuis langs om iets uit te leggen over hun computer of telefoon, maar dat kan helaas voorlopig niet. En zo gaat er nog wel meer vervallen. Op 12 en 13 mei zouden we bijvoorbeeld met 200 mensen op reis gaan naar de Broeker Veilingen. Nagenoeg alles was al geregeld door onze reiscommissie. De busreis naar de Passiespelen in Tegelen, op 7 juni, is ook van de baan.”

VRAAGTEKENS

Veel is er al geschrapt, maar vraagtekens zijn er bij Van Breda ook nog te over. “In augustus gaan we altijd een hele dag fietsen, met een groep van tegen de honderd personen. En in die maand hebben we ook een reis met de minder mobielen gepland staan. Dat moeten we nog eens even goed bekijken, want dat zijn natuurlijk wel de mensen uit de risicogroep. Op 13 juli zou trouwens ook de altijd zo succesvolle Herfstzon kermismiddag zijn, maar kermissen zijn voorlopig uit den boze.” De jaarvergadering is ook maar over de zomer heen getild. “Daar komen altijd een kleine tweehonderd - van de in totaal ruim zeshonderd - leden op af. Nee, over de betrokkenheid hebben we niets te klagen. Maar met zo’n grote groep kun je dat natuurlijk niet door laten gaan.” Sowieso zit dáár voorlopig de uitdaging van de KBO, denkt de voorzitter. “We proberen iets vervangends te bedenken, maar bij nagenoeg al onze activiteiten zit je meteen met grote groepen en dan kun je niet veel doen. Misschien kunnen we over een tijdje toch weer fietsen en jeu de boulen. Dat zou fijn zijn. De meeste leden die ik spreek zeggen “het is niet anders”, want we moeten nou eenmaal thuis blijven. Een enkeling baalt er echt van. Zeker voor degenen die aan veel activiteiten deelnemen valt het niet mee. Dat zijn geen thuiszitters.”

KRIEM

Dat het virus menens is, dat is binnen de gelederen van de seniorenvereniging wel bekend. “Normaal gesproken verliezen we in een maand tijd hooguit twee leden. Vorige maand waren dat er zes of zeven. Bij het merendeel was Corona de boosdoener. Afscheid nemen is momenteel ook al zo’n kriem. Met wat familie, kinderen en kleinkinderen zit je al gauw aan de dertig toegestane personen bij een uitvaart. Het is binnen en buiten de vereniging heel lastig allemaal.” Toch probeert Van Breda positief te blijven en moed te houden. “We zullen wel moeten. Als we als bestuur bij de pakken neer gaan zitten, wordt het helemaal niks. De financiële gevolgen van dit alles? Het gaat ons niet om het geld. We zijn een vereniging, dus hoeven geen winst te maken. We komen er wel doorheen. Maar waar we het voor doen, dat kan allemaal niet doorgaan. Dat is wel balen. Een voetballer wil voetballen en wij willen onze vrijetijdsbesteding kunnen uitoefenen. Plezier en gezelligheid staan bij al onze activiteiten voorop, dat is ons credo.”

ROOSKLEURIGER

De voorman van de seniorenclub hoopt op snelle verbetering. “In het najaar kan onze feestelijke seizoensopening hopelijk gewoon weer doorgaan. Met een beetje geluk ziet het er aan het eind van het jaar weer een heel stuk rooskleuriger uit. Eind november is de sinterklaasmiddag. Met zo’n driehonderd tot driehonderdvijftig bezoekers voor ons een van de hoogtepunten van het jaar. En op de kerstviering komen ook ruim tweehonderd mensen af. We gaan er voorlopig vanuit dat die gewoon kunnen doorgaan.”


pagina 8

LINTJESREGEN BERNHEZE Vrijdag 24 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. Vijftien inwoners van de gemeente Bernheze werden benoemd tot Lid of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Door de maatregelen rondom het coronavirus videobelde burgemeester Moorman alle gedecoreerden om dit heuglijke nieuws met hen te delen. Op een later moment in het jaar krijgen zij de decoratie opgespeld. Oud-wethouder Peer Verkuijlen uit Heeswijk-Dinther werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Al meer dan 50 jaar is hij als vrijwilliger actief voor de samenleving. O.a. als voorzitter van VV Heeswijk, Actief Burgerschap Heeswijk-Dinther en BECO (Bernhezer Energiecoöperatie U.A.). Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van natuurgebied De Maashorst. Mevrouw Antonien van Orsouw–van Venrooij werd onderscheiden vanwege haar vrijwilligerswerk voor met name de dementerende ouderen van Brabantzorg op locatie Katwijk in Oss. Mevrouw Mientje Gevers – de Veer was zij leidster van de Katholieke Verkenners in Heesch en daarna secretaris van Ziekenvereniging De Horizon. Ook richtte zij het gehandicaptenvervoer regio Heesch op. Decoranda is al 25 jaar actief vrijwilligster voor KBO afdeling Heesch. Ook zette zij zich jarenlang in voor het Ouderenfonds. Mevrouw Truus van Oort–van Bergen uit Heesch zet zich zo’n 40 jaar belangeloos in voor de samenleving. Zo is zij actief voor Ziekenvereniging De Horizon in Heesch, Stichting PEP Projecten, parochie De Goede Herder, Heelwijk en de KBO afdeling Heesch. Mevrouw Tineke Oomen–van Moergestel uit Heesch kreeg een lintje vanwege haar jarenlange inzet voor de parochie Petrus in Heesch en de Wereldwinkel Heesch. De heer Bert Wijnen uit Heesch is actief lid van de avondwakegroep Parochie ‘De Goede Herder’. Al jarenlang is hij kartrekker van de Nordic Walking groep van KBO afdeling Heesch en maakt hij foto’s bij diverse gebeurtenissen Daarnaast is hij ruim tien jaar voorzitter van volkstuinvereniging Het Akkerveldje te Heesch. Binnen ziekenvereniging Horizon Heesch is hij zo’n 10 jaar verantwoordelijk geweest voor de PR en binnen VluchtelingenWerk Zuid-Nederland afdeling Bernheze was hij anderhalf jaar actief in de rol van taalcoach. Mevrouw Katja Brooijmans-Habraken uit Heeswijk-Dinther is al jarenlang een zeer actief voorzitter van de Koninklijke Fanfare St. Willibrord Heeswijk en de TRV Bernheze. Mevrouw Brooijmans is sinds augustus 2015 lid van de werkgroep Herontwikkeling Plein 1969. In het verleden was zij actief binnen popkoor Iddus en de Brabantse Dorpen Derby. De heer Harry van de Ven uit Heeswijk-Dinther is vrijwilliger binnen de Parochie Sint Servatius Dinther, het cultureel centrum Servaes in Dinther en de KBO afdeling Dinther. Hij is ouderenadviseur bij ONS Welzijn en medeoprichter en oud-bestuurslid van D’n HaaDejer.

www.thuisinhetnieuws.nl De heer Kees Kuijpers uit Heeswijk-Dinther is medeoprichter en bestuurslid van Zaalvoetbalvereniging Heeswijk-Dinther-Loosbroek. Daarnaast is hij acties voor de parochie Sint Servatius onder meer in de Stichting Behoud Kerkgebouw Sint-Servaes Dinther opgericht. Verder is de heer Kuijpers trainer en coach van een pupillenelftal van voetbalvereniging Avesteijn Dinther, bestuurslid voor de KBO afdeling Dinther, en heeft hij zich ingezet voor voetbalvereniging FC Den Bosch. Mevrouw Riet van der Pol-van den Hurk uit Heeswijk-Dinther werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 1968 is zij een actieve vrijwilligster voor EHBO-vereniging Anthos Vinkel. Verder is vrijwilligster voor de KVO afdeling Heeswijk-Dinther, collectant van de Brandwonden Stichting, bekleedde zijn divere functies voor de Parochie en is zij gastvrouw voor de Meierijsche Museumboerderij. Samen met haar man zamelt zij goederen in voor hulpbehoevenden in Paraguay. De heer Jan van den Akker uit Nistelrode haalt oud papier en kleding op voor Stichting Vrienden van Onze Missionarissen. Daarnaast is hij tuin- en klusjesman binnen geloofsgemeenschap St. Lambertus Nistelrode en verzorgt hij vanaf 2009 de dieren van kinderboerderij De Nissebisjes in Nistelrode. Oud-raadslid Wim Timmers uit Nistelrode was bestuurslid van RKSV Prinses Irene, bestuurslid van basisschool ’t Maxend en penningmeester van het parochiebestuur Parochie St. Lambertus. Ook was hij secretaris en later voorzitter van de cliëntenraad van verzorgingshuis Stekkerhoek (later Laarstede), maakte deel uit van de centrale cliëntenraad BrabantZorg, was lid van de financiële commissie van deze raad en lid van de werkgroep fusie Welstaete/ZVOM. Bij parochie St. Lambertus Nistelrode (parochie de Goede Herder) is de heer Timmers voorzitter van de werkgroep Avondwake, lid van de Werkgroep Rouwbegeleiding en assisteert hij als acoliet de pastoor wekelijks bij de viering van de Heilige Mis. Daarnaast is decorandus o.a. secretaris van KBO afdeling Nistelrode en vertegenwoordigt hij de belangen hiervan in het overkoepelend overleg Kring Bernheze. Ook is hij lid van de gebruikersraad van Stichting Cultureel Centrum Nesterlé in Nistelrode. De heer Jan van Eerd uit Heeswijk-Dinther werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1994 is hij actief voor Sint-Barbaragilde Dinther. Hij bekleedt hier diverse functies. Vanaf 1995 kan ook Stichting Carnaval HDL op zijn steun rekenen. Vanaf 2016 is de heer Van Eerd vrijwilliger binnen KBO Dinther. Als oud-rijschoolhouder verzorgt hij jaarlijks in zijn privéleslokaal belangeloos meerdaagse verkeerstheoriecursussen voor senioren. Ook is hij kartrekker en coördinator van de Vrijwillige Vervoersdienst HDL. Deze dienst helpt senioren met een vervoersvraag om langer zelfstandig te kunnen blijven functioneren. In het verleden is de heer Van Eerd zo’n 12 jaar vicevoorzitter geweest van Harmonie St. Servaes, later Muziekvereniging Servaes. De heer Jan Dortmans uit Vorstenbosch is al jarenlang een actieve vrijwilliger. Zo was hij in het verleden betrokken bij Stichting Carnaval ‘De Piereslikkers’ en zette hij zich in voor de geloofsgemeenschap Heilige Lambertus Vorstenbosch. Ook was hij verschillende jaren voorzitter van ToerWielerClub TWC Vorstenbosch. Tegenwoordig is decorandus vrijwilliger bij IVN Bernheze en gids van de fluisterboot die tussen de Kilsdonkse Molen en Kasteel Heeswijk vaart. De heer Piet van Kessel uit Vorstenbosch was hij bestuurslid en projectcoördinator van Tennisvereniging TVV’82. De heer Van Kessel is tevens medeoprichter van deze tennisvereniging in Vorstenbosch. Vanaf 2009 is hij vrijwilliger bij Stichting Gemeenschapshuis De Stuik, eerst als bestuurslid en later als projectcoördinator bij grote projecten waaronder uitbreiding van De Stuik. Daarnaast is de heer Van Kessel als gastheer en vrijwilliger terreinonderhoud betrokken bij voetbalvereniging Vorstenbossche Boys.


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

LINTJEREGEN OSS Geen ontvangst op het Osse gemeentehuis dit jaar maar toch werden er elf koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De gedecoreerden werden allemaal door burgemeester Wobine Buijs persoonlijk bezocht. In alle elf gevallen ging het om de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. Willy van der Loop uit Overlangel kreeg een lintje voor zijn inzet voor OKSV en voor het CDA. Ook zette hij zich in voor de Stichting Zomermarkt, de ZLTO, het parochiebestuur en De Zonnebloem. Nelly van Demen-van Dorst uit Ravenstein is lid van de dorpsraad, was mantelzorger, en voorzitter van de vereniging van huiseigenaren en van de KBO. Verder zet ze zich vrijwillig in voor onder meer de toneelclubs Wisse-Was en de Vrolijke Garde, de parochie, en zit ze in de organisatie van de dodenherdenking. Ineke van Zandvoort-van Eldijk uit Geffen is een bezige bij in het dorp. Ze is daar vrijwilliger bij het comité Vrienden van de Hartstichting, ziekencomité De Schakel en het Sint Joris Gilde. Verder is ze ook mantelzorger voor haar zus. Gina Vorstenbosch-Wevers uit Oss wordt beloond voor haar jarenlange inzet voor de Ruwaardparochie, later de Titus Brandsmaparochie. Ze is ook coördinator van de vrijwillige hulpdienst Ruwaard en bezorger van De Recreant. Daarnaast is ze ook nog koorlid van de Ministershof/Sibeliusflat. Alaide Helmijr is in Oss bekend vanwege haar werk voor het Rode Kruis. Verder is ze bestuurslid van vereniging van huiseigenaren Arcadia en oprichter en bestuurslid van Wereld Vrouwen Oss. Ze is ook nog actief als vrijwilliger bij het Talentcentrum. Riet Sanders-Megens uit Oss werkt op het secretariaat van de Titus Brandsmaparochie en is collectant voor diverse goede doelen. Verder zet ze zich in voor familie, vrienden, buren en kennissen. Eefje de Jong-Bunders uit Oss is vrijwilliger aan huis om kwetsbare en eenzame mensen uit hun isolement te halen. Daarnaast is ze vrijwilliger en begeleider voor BrabantZorg in zorgcentrum Ruwaard en serviceflat Sterrebos.

Malonka Baijens-van Schijndel uit Lith (foto boven) is vrijwilliger bij de brandweer in het dorp en postcommandant van de brandweer in Liempde. Verder is ze officier van dienst voor het district MaaslandNoord. Toos Wiersma-Fonteyn uit Oss was koster bij de Ruwaardparochie, later de Titus Brandsmaparochie. Daarnaast was ze mantelzorger voor een oud-pastoor uit het voormalige Karmelietenklooster die de ziekte ALS had. Ze heeft hem eerst verzorgd in het appartement waar hij woonde, daarna deed ze dat in haar eigen huis. Mevrouw C.G.M. Broers-van Warmerdam uit Oss kreeg ook een lintje voor haar inzet op meerdere terreinen. Ze is actief bij de scouting en is vrijwilliger op de kleuter- en basisschool. Verder zet ze zich in voor watersportvereniging De Maaskant, de Titus Brandsmaparochie en de Sinterklaasacties van De Zonnebloem. Martien van Bergen uit Oss is gedecoreerd voor zijn inzet bij korfbalvereniging Organon, later bij Top en DOT. Ook was hij scheidsrechter bij de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond. Hij verleent verder mantelzorg aan zijn gehandicapte broer en is organisator en collectant voor diverse collectes. Op de foto onder van links naar rechts: dhr. Van der Loop, mevr. Van Demen-Van Dorst, mevr. Van Zandvoort-Van Eldijk, mevr. Vorstenbosch – Wevers, mevr. Wiersma – Fonteyn, mevr. Helmijer, mevr. De Jong – Bunders, mevr. Broers – Van Warmedam, mevr. Sanders – Megens en dhr. Van Bergen.


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

Oss Frankenbeemdweg 50

10 MEI MOEDERDAG OPEN!

Calibrachoa Carnaval Deze prachtige minipetunia bloeit de hele zomer en heeft 3 kleuren in ĂŠĂŠn pot. 2.75 p.st.

Passiflora Diverse kleuren en soorten, in 19cm-pot. 80cm hoog. Excl. sierpot. 13.99

1.89 Reuze vlijtige lies Of Impatiens Walleriana, is verkrijgbaar in diverse kleuren. 2.49

8.99

1.89 Perkplanten in sierpot Met ingebouwd waterreservoir. De plant neemt naar behoefte water op via een waterlont. In 29cm-terraspot. 14.95

GROTE KEUZE VERSE TEN T E K E O B & N E M E O L B SNIJ

9.99

Wanderella hangsysteem

15.99

16.99 Sundaville dubbele boog In de kleuren rood, wit en roze. 90cm hoog, in 23cm-pot. 24.99

Bougainvillea op rek

Verkrijgbaar in diverse soorten perkplanten, 40cm hoog. 12.99

Sundaville in hangpot 18.99

8.99

Rijkbloeiende kuipplant. Diverse kleuren, in 19cm-pot. 22.95

Aanbiedingen zijn geldig van 6 t/m 12 mei 2020 en zolang de voorraad strekt.

14.99


MOEDERDAG

pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

In Nederland valt Moederdag altijd op de tweede zondag in mei

Moederdag vier je met bloemen Cadeautip nummer 1 voor Moederdag is een mooie bos bloemen. Maar ook daarin zijn er veel keuzes en variaties mogelijk. Verras mama bijvoorbeeld eens met prachtige blauwe klokjesbloemen. Die zijn prima geschikt om de ‘buitenkamer’ op te fleuren.

I

n Nederland valt Moederdag altijd op de tweede zondag in mei. Komende zondag is het weer zover. Dan mogen we moeder in het zonnetje zetten. Moederdag is een traditie die nog steeds massaal wordt gevierd. Dat betekent dat kinderen ’s morgens hun eigen moeder verrassen en sommigen gaan later op de dag ook nog eens op bezoek bij een

oma. Voor de jongste jeugd is Moederdag een hele belevenis. Hoe je jouw moeder verrast? Bloemen doen het op Moederdag altijd goed. Met de blauwe klokjesbloem is succes helemaal verzekerd. De klokjesbloem oftewel de Campanula Addenda Blue Star, is één van de beste zomerbloeiers. Deze komt eigenlijk overal tot zijn recht. Hoe groot of klein je tuin, balkon

of terras ook is, met een paar simpele ingrepen creëer je een zomers bloemenparadijs.

Met de blauwe klokjesbloem is succes verzekerd! Foto: GroenRijk

Wees creatief en origineel met broodjes en fruit

Begin de dag met een feestelijk ontbijt

Het is een traditie waar we niet om heen kunnen. Op Moederdag horen moeders ontbijt op bed te krijgen. En wat is er gezelliger dan samen in bed een broodje eten.

O

p simpele wijze kun jij een mooi en origineel ontbijt samenstellen voor je moeder. Maar daar gaat wel wat voorbereiding aan vooraf. Wat er niet mag ontbreken zijn enkele luxe broodjes en croissantjes, die je van tevoren bij de bakker haalt. Die maken het ontbijt feestelijk. Natuurlijk mag koffie of thee niet ontbreken. Laat een volwassene wel even helpen met deze hete drank-

Op simpele wijze een origineel ontbijt.

Flessenpost, fotosurprise of een kus-tegel

Verras moeder met een zelfgemaakt cadeautje Wat is er leuker dan je moeder te verrassen met een origineel cadeau dat je helemaal zelf hebt gefabriceerd. Je kunt tekenen, een cake bakken of een ander kunstwerk maken. Wij geven enkele tips.

© Geurts Media

G

a heerlijk schilderen en maak een kunstwerk. Je hebt er weinig voor nodig: verf, een kwast, papier en je kunt aan de slag. Dit zijn de ultieme cadeaus die helemaal uit jezelf komen. Een mooi en gevoelig gedicht doet het ook nog altijd heel goed. Moeders zijn geraakt als je je gevoelens op papier weet te zetten. Nog leuker wordt het als jij jouw gedicht grappig verpakt. Bijvoorbeeld in de

vorm van flessenpost. Foto’s doen het ook altijd goed. Heel leuk is het om een foto van jou en je broers of zussen te verwerken in een cadeau. Hier kun je je creativiteit in kwijt. Natuurlijk is het mogelijk via een van de vele websites fotoproducten te bestellen zoals een mok, poster, kalender of bierviltje. Maar je kunt ook zelf foto’s als collage verwerken in een fotolijst. Moeders zijn daar heel blij mee! Erg leuk is de kus-tegel. Je gebruikt

gewoon een simpele witte tegel van tien bij tien centimeter. Plak achterop een schilderijhaakje. Met lippenstip schrijf je er op ‘Een kusje van…’. Vervolgens druk je er met je lippen een dikke kus onder. Ook deze tegel moet je daarna even aflakken. Heel feestelijk.

Ga heerlijk schilderen en maak een kunstwerk voor moeder.

jes. Verder zorg je voor broodbeleg, boter en een lekker eitje. Wil je echt origineel voor de dag komen dan snij je bijvoorbeeld wat fruit in grappige blokjes of leuke vormpjes. Van aardbeien kun je bijvoorbeeld mooie hartjes maken. En wat te denken van dunne pannenkoekjes waar je met schenkstroop ‘Lieve Mama’ op schrijft! Of gewoon een grappig hartje. Andere voltreffers zijn warme wafels en toast. En koekjes die je zelf gebakken hebt in de vorm van hartjes…. Maar die mag je na-

tuurlijk ook later op de dag bij het koffiemoment oppeuzelen. Veel succes!

Lieve mama Op die ene dag in mei sta jij centraal Maar eigenlijk ben jij voor mij altijd speciaal Je zachte ogen en je lieve lach Voor mij is het elke dag moederdag


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

Verras je moeder met een heerlijk aarbeientaartje Een koekbodem met een lekkere bite, Gevuld met bakkersroom, gedecoreerd met aardbeien. Een gegarandeerd succes!

Hallo Wiegmans Heesch, Schoonstraat 8


pagina 13

Moederdag Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. In 2020 is dat op zondag 10 mei. Dit is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag in mei is traditie in o.a. Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika. In veel katholieke landen worden moeders veelal op 15 augustus (op Maria Tenhemelopneming) in het zonnetje gezet. Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden en het leeuwendeel van de zorgtaken hebben vervuld, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden. Als meest sprekend symbool van het omgekeerde rolpatroon geldt wel het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed. Daarna krijgt moeder het door de kleinere kinderen al lang van tevoren op school gemaakte cadeautje en verder een bloemetje of een ander geschenk, bijvoorbeeld een zeepje of, met een financiële bijdrage van vader, een nieuw huishoudelijk apparaat. Op hun beurt gaan volwassen vrouwen dikwijls op bezoek bij hun moeder, inmiddels grootmoeder, eveneens met een kleine attentie. In deze vorm weerspiegelt het feest onmiskenbaar een traditionele opvatting van de moederrol, die echter zowel door de lagere scholen als door de commercie, met name de bloemisterij, levend wordt gehouden. Ondanks weerzin bij sommigen tegen het gekunstelde of commerciële karakter van de Moederdagviering lijkt het feest in Ne-

HAAL VAN DER VALK IN HUIS!

NULAND.VALKTHUIS.NL

www.thuisinhetnieuws.nl derland een behoorlijke mate van populariteit te kennen. De laatste jaren wordt Moederdag evenwel in toenemende mate verdrongen door Valentijnsdag als gelegenheid om gevoelens van dankbaarheid en genegenheid te uiten. Historisch gezien maakt Moederdag deel uit van een bredere categorie feesten om een bepaald deel van de bevolking feestelijk te eren. Eind achttiende eeuw, ten tijde van de Verlichting, werden al feesten bedacht en, met gering succes, gehouden voor bijvoorbeeld de ouderen of de boerenstand. Te denken valt ook aan de feestelijke beloning van ijverige scholieren. De oorsprong van de huidige Moederdag ligt in Amerika. Daar werd in de Methodist Episcopal Church van Grafton, in West Virginia, op 12 mei 1907 voor het eerst Moederdag gevierd. Het initiatief was genomen door Anna Jarvis (1864-1948), dochter van de plaatselijke methodistische predikant. Haar moeder Ann Reevers Jarvis was actief in het volksontwikkelingswerk en had daarbij geijverd ‘for better mothers, better homes, better men and women’. Om die gedachte kracht bij te zetten leek het haar goed een ‘memorial mother’s day for mothers living and dead’ te houden. Haar dochter voerde dit plan uiteindelijk uit. Als datum voor deze Moederdag koos zij de tweede zondag in mei, de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder op 9 mei 1905. Met grote energie heeft Anna Jarvis zich ingezet om Moederdag ingang te doen vinden, aanvankelijk vooral via zondagsscholen en kerkelijke jeugdverenigingen en sinds 1912 via de door haar opgerichte Mother’s Day International Association. In datzelfde jaar werd Moederdag een algemene kerkelijke feestdag voor de Methodistische Episcopale Kerk in Amerika. De gedachte om een Moederdag te houden, sloeg dermate aan dat het vanaf 1914, na aanvaarding van een wet door door het Amerikaanse Congres, ook een officiële burgerlijke feestdag werd.

ONTBIJT HIGH TEA HIGH WINE KEUZE MENU

VERRAS JE MOEDER!

NULAND.VALKTHUIS.NL


is onze benadering. pagina 14

Wij zijn de accountant die je kent,

www.thuisinhetnieuws.nl

persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

van Zandvoort

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl

meer dan Bandenservice ACCU’S - TREKHAKEN - SCHOKBREKERS - UITLATEN UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE Kilometer certificaat

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude. Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem

APK-keuring

| info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

DODENHERDENKING IN OSS EN OMGEVING De Dodenherdenking in de gemeente Oss en de kernen kan dit jaar niet doorgaan door het coronavirus. Dit in het jaar dat 75 jaar vrijheid centraal staat. Daarom gaan we herdenken met een speciaal programma op Dtv op 4 mei. Dtv heeft verschillende sprekers, interviews, een gedicht, muziek en meer. ’s Avonds is de Nationale Herdenking op de Dam live te volgen. Dit is met de kranslegging en toespraak van Koning Willem-Alexander

KRANSLEGGING DOOR GEMEENTEBESTUUR

De burgemeester legt samen met een gemeenteraadslid een krans bij het monument aan de Nieuwe Hescheweg in Oss. Ook legt de burgemeester een krans bij de monumenten in Berghem, Geffen, Herpen, Maren-Kessel en Ravenstein. Dit doet ze samen met een wethouder.

ZELF HERDENKEN BIJ MONUMENTEN

Iedereen die dat wil, kan deze dag op een eigen moment herdenken. Daarbij gelden de maatregelen zoals we die op dit moment kennen. Let daarbij ook op het volgende: U kunt de hele dag een persoonlijk eerbetoon brengen. Kies een monument dat dicht bij u in de buurt ligt. Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Zorg ervoor dat er niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon staan. Geef elkaar de tijd en ruimte. Zijn er wachtmomenten? Doe dat dan volgens de maatregelen en beleefdheidsregels. De locaties van de verschillende monumenten zijn: Oss, Nieuwe Hescheweg Berghem, kruising Wilhelminasingel/Van den Heuvelstraat Geffen, Hoek Lambertusstraat - Veldstraat Herpen, Parochiekerk St. Sebastianus, Rogstraat 2 Maren-Kessel, Pastoor Roesstraat 2 Ravenstein, Marktstraat en Begraafplaats Molensingel

THUIS MEE HERDENKEN

Op 4 mei gaat in Oss op verschillende plekken de Nederlandse vlag halfstok vanaf de ochtend tot zonsondergang. We nodigen u van harte uit dit ook te doen. Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur. Daarna volgt het Taptoe-signaal. Dat is de muziek die jaarlijks de twee minuten stilte inluidt bij de Dodenherdenking. Iedereen die trompet of hoorn kan spelen, nodigen we uit dit signaal thuis mee te spelen. Tussen 20.00 en 20.02 uur is er twee minuten stilte. Daarna nodigen we iedereen uit om de twee coupletten van het Wilhelmus mee te zingen.

VLAGGEN VOOR ONZE OORLOGSGENERATIE OP 5 MEI! Vanaf najaar 2019 vieren en herdenken we 75 jaar vrijheid. We zijn dankbaar dat we in het najaar van 2019 nog met tal van activiteiten onze bevrijders, maar ook onze oorlogsgeneratie hebben laten zien dat we 75 jaar na dato nog altijd stilstaan bij de bevochten vrijheid, de opbouw van ons land en het mogen leven in vrijheid. Tot 15 augustus 2020 – het einde van de Tweede Wereldoorlog – hadden we nog volop plannen om onze vrijheid te vieren. Ook op 5 mei 2020. Iedereen beseft dat dat helaas niet meer mogelijk is.

DANKBAAR

Op 5 mei staat onze vrijheid centraal. Nog meer dan in andere jaren weten we sinds enkele weken wat het is om vrijheden afgenomen te zien worden. Onze dankbaarheid naar de oorlogsgeneratie – die het veelal door isolement of ziekte nu onmenselijk zwaar heeft – is in woorden nauwelijks uit te drukken. Dat kan wél met een persoonlijk gebaar…

VLAG MEE!

Laat onze Nederlandse vlag op dinsdag 5 mei 2020 wapperen voor 75 jaar vrijheid! Doe het voor onze ouderen, doe het voor de uw en onze vrijheid!

WAAROM GEDENKEN BELANGRIJK IS Het is de opdracht van iedere generatie om aan de jongere generatie uit te leggen wat er gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. Dat er mensen werden weggezet om wie ze waren: Joden, Sinti en Roma, Jehova’s Getuigen, homoseksuelen en gehandicapten. Nog steeds worden groepen mensen gedegradeerd tot tweederangsburgers en dito gelovigen, en buiten de ‘volksgemeenschap’ geplaatst. Het steeds opnieuw spreken over deze oorlog, vervolging en vernietiging, herinnert ons aan wat we willen voorkomen, dat we geen mensenlevens willen opofferen. En dat we met elkaar, hier in Nederland, in Europa en ook wereldwijd, willen leven in verbinding en respect. Herdenken doet beseffen welk moreel handelen belangrijk is om een democratische rechtsstaat vorm te blijven geven en te beschermen, ook na 75 jaar. Wie wil er leven in een samenleving waar mensenrechten worden geschonden en mensenlevens worden vernietigd? Herinneringen kunnen krachtbronnen bieden om intimidatie niet toe te laten. Het zijn ankers om voor ethische principes te gaan staan. Om tot bewustwording hiervan op te roepen luiden we in de parochie De Goede Herder op de avond van 4 mei de klokken van onze kerk in Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch. Dat wij in herinnering aan het verleden blijven opstaan en handelen tégen woorden en daden die de menselijke waardigheid en vrijheid ondermijnen, dichtbij en ver weg.


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

TELEFOONCIRKEL BERGHS LEVEN

SAMEN DELEN SAMEN SPELEN “Als jullie niet meer oud zijn, komen we weer bij jullie spelen”, zo simpel is het als je drie turven hoog bent en evenveel lentes oud. Maar ik durf te wedden dat deze kleuter over 75 jaar, met hetzelfde gemak waarmee nu nog enkele oudjes onder ons zeggen “ik heb de oorlog nog meegemaakt” hij tegen zijn kleinkinderen zal zeggen “ik heb corona nog meegemaakt”. En in beide gevallen weten we allemaal wat wordt bedoeld. Het is heel bizar dat we juist dit jaar, waarin we 75 jaar vrijheid gedenken en groots wilden vieren, gevangen worden door het onzichtbare, geheimzinnige, woordloze corona-virus. Gedenken willen we de vele, vaak jonge, mensen die hun leven hebben geofferd om onze vrede te realiseren. Wereldwijd 65 miljoen slachtoffers, waarvan ruim 198.000 Nederlanders. Toch wel een dingetje, om zelfs na 75 jaar, bij stil te staan en heel zuinig te zijn op de bevochten vrede. Het lijkt me dan ook heel terecht dat we nu, in de corona strijd, mensenlevens centraal stellen boven geldelijk gewin. 75 jaar geleden kregen we wel onze vrijheid terug maar wel ten koste van een onvoorstelbaar aantal oorlogsgraven. Dankzij die vele doden konden wij ons leven zelf weer democratisch inrichten. Vrijheid lijkt nu een vanzelfsprekendheid. En de hedendaagse vrijheidsbeleving is nu meer dan alleen het bevochten dictatoriale bewind. Vrijheid is nu “gewoon jezelf kunnen zijn”, vrij kunnen denken, in vrijheid je mening kunnen geven en privacy. Zodra, ook al is het in het algemeen belang, protesteren we in het belang van onze eigen privacy. Alleen dictator corona trekt zich er niets van aan. Corona sluit grenzen, kroegen en scholen. Verbiedt sport en alle vermaak. Zet bejaarden achter glas en verplicht tot thuiswerken. Onder zijn bewind moeten we leven in anderhalve-meter-samenleving. Technologieën zijn er klaar voor. En het geteam, gezoom en gewebex in onze thuiswerkweken heeft ons voorbereid voor op onze dagelijkse draadloze verbondenheid aan internet, de online samenleving. Nog even omscholen tot robots en wij zijn er klaar voor. Of we hebben 75 jaar geluk gehad, omdat rampen ons bespaard zijn gebleven, òf we zijn nu boos op de boodschapper die ons laat ervaren dat niet alles maakbaar is. Dat de natuur zich niet aan de mens aanpast, maar de mensheid zich aan de natuur dient aan te passen. Dat er grenzen zijn aan leefbaarheid gedurende ons tijdelijk verblijf op deze aarde. In de pauze van conferenties hoor je deelnemers nogal eens zeggen: “Heb eigenlijk weinig nieuws gehoord, maar spreker zette alles wel weer eens goed op een rijtje”. De vraag is dan: “Wie heeft het dan door de war gegooid.” Misschien moeten we als aardbewoners ons ook eens afvragen of alles nog wel goed op een rijtje staat.

VOORDEEL

“Ieder nadeel heb zijn voordeel”, is een bekend gezegde van een groot voetballer. Dat geldt wellicht ook voor de onbenaderbare corona. Waar we de laatste jaren meer in het “ik tijdperk” zijn gaan leven doet corona ons beseffen dat we elkaar wel degelijk nodig hebben. Dagelijks bemerken we activiteiten die laten zien hoe mensen elkaar vrijwillig plezieren, een glimlach schenken, een riem onder het hart steken. Samen leven en samen spelen is een noodzakelijke behoefte om een plezierig leven te leven. Maar zoals Johan ook al zei: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

Om met elkaar in contact te blijven, willen wij graag een telefooncirkel maken. Zo spreek je elke dag een dorpsgenoot en blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We bellen niet te vroeg of te laat en na een paar dagen maken we een nieuwe cirkel, zodat je dan weer andere dorpsgenoten spreekt. Wie daar wat voor voelt kan bellen met Laura Romanillos 06-14 27 54 17. Voor vragen of een luisterend oor kunt u ook altijd bellen of mailen naar BerghsLeven 06 - 38 33 97 90 of mailen: info@berghsleven.nl. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

STIL IN HET DORP Piepend en krakend zijn we met zijn allen tot stilstand gekomen. De straten zijn leeg, de pleinen winderig en kaal. Het kloppend hart van ons mooie dorp, de Berchplaets, blijft donker en stil. Maar ondanks de afstand, komen we ook een beetje nader tot elkaar. Waar de een met kinderen die thuisblijven, snákt naar een beetje rust in huis, zijn de dagen voor de ander juist een aaneenrijging van stilte die nu níet onderbroken wordt. En ondertussen zijn de nieuwsberichten alarmerend, het einde is nog niet in zicht. Het is moeilijk, voor iedereen in ons dorp, om verschillende redenen. Voor de mensen die zich zorgen maken, maar toch niet bij hun zieke familielid op bezoek mogen. Voor de vele mensen die werken in de zorg, die lange dagen maken om voor al die zieke familieleden te zorgen, onder zware omstandigheden. Het is moeilijk voor ondernemers die klanten missen, voor de mensen die nu hutjemutje thuis moeten werken, of die juist op pad móeten om hun werk te doen. Het is moeilijk voor de kinderen, die nu niet naar school kunnen, of met hun vrienden mogen spelen, en al helemaal voor de kinderen die overal liever zijn dan thuis. En toch laat een crisis als deze ook het mooie in de mens zien. Hoe zich in een mum van tijd mensen melden die klaar staan voor een ander. Die boodschappen halen voor de buren die dat niet meer kunnen of durven. Hele schoolklassen die in een paar dagen tijd de kamers van Bernhoven omtoverden tot kleurexplosies van kaarten en tekeningen. Mensen die elkaar opbellen, voor een praatje. Betrokken Berghemnaren, allemaal, die voor elkaar klaar staan, ook al is het behelpen. En ook al moeten we afstand houden, we komen toch nader tot elkaar. We merken dat ook bij BerghsLeven. De mensen die elkaar normaalgesproken op donderdag aan de Berghse Tafel in de Berchplaets ontmoeten, doen dat nu telefonisch. Ze bellen elkaar op, soms zelfs dagelijks. De twee supermarkten uit ons mooie dorp zorgden voor een kleine attentie die door de brievenbus kon, speciaal voor onze bezoekers. Dan voelt die quarantaine toch net iets minder eenzaam. We hopen u allemaal snel weer te zien. Wilt u ook wat doen? Of heeft u juist wat nodig? Bel ons, op 06-38 33 97 90. Houdt u ook onze Facebookpagina in de gaten? www.facebook.com/ berghsleven


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN

Helaas nog steeds geen Berghse Tafel Maar de bezoekers van de Berghse Tafel worden niet vergeten. integendeel, er waren de afgelopen periode meerdere contactmomenten. In maart kregen zij een informatieve brief en later een mooie kaart met een gedicht als opkikker. Rond Pasen een Paaskaart aangevuld met iets lekkers. Met dank aan de lokale supermarkten die dit mogelijk maakten. Ook zijn een aantal bezoekers aan huis verrast met een “All you Need is Bergse Liefde-serenade.” Dankzij activiteiten van gastvrouw Yvonne, ondersteund door een trouwe bezoeker van de Berghse Tafel, blijven Bergse Tafel gasten betrokken bij het Berghse Leven. Door onderlinge contacten via raamgesprekken en het regelmatige bellen met elkaar blijft de band tussen de Bergse Tafel bezoekers in stand. Wanneer we elkaar weer aan de Berghse Tafel kunnen ontmoeten hangt geheel af van de officiële richtlijnen.

BerghsLeven: voor en met elkaar! Hulp nodig bel ons dan: BerghsLeven 06-38 33 97 90

Telefooncirkel Naar aanleiding van onze oproep is een telefooncirkel gerealiseerd. Er doen lieve Berghemnaren mee die zich hebben aangemeld omdat ze weten dat een dagelijks praatje niet voor iedereen vanzelfsprekend is, maar wel veel verschil kan maken. Wilt u ook meedoen en elke dag even een dorpsgenoot spreken? Laat dan van u horen en meld u aan. Dat kan via 06-14 27 54 17 (Laura Romanillos, BerghsLeven)

BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

Gespecialiseerd in ziekenvervoer

0412-623351 www.taxikling.nl

Fam. Van der Burgt Lutterweg 13 5394 LP Oijen

HEESCHE FILMMAKER WINT NL AWARD VOOR BESTE DOCUMENTAIRE VAN HET JAAR De documentaire ‘Schapenheld’ van de Heesche filmmaker Ton van Zantvoort heeft de NL Award gewonnen voor beste documentaire van het jaar. De NL Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen.

T. +31 (0)412 492 419 info@burgthoeve.nl www.burgthoeve.nl

In ‘Schapenheld’ zien we hoe schaapsherder Stijn Hilgers uit Goirle met zijn kudde door Brabant reist en een eerlijk en duurzaam bestaan leeft met zijn vrouw en twee kinderen. Maar dit leven is verre van makkelijk. De jury: “De documentaire van Van Zantvoort is een mooi document met nationale relevantie. Vanaf het eerste beeld word je onweerstaanbaar meegevoerd in de ontwikkelingen. Het is knap hoe de makers erin slagen om dichtbij te blijven.” ‘Schapenheld’ (Omroep Brabant, KRO-NCRV) was genomineerd in de categorie beste documentaire samen met ‘Opgeve: amme nooit nie’ (Omroep Zeeland) en ‘Mannen in zwart – in de schaduw van de muziek ‘(L1). De NL Award zou aanvankelijk 25 maart worden uitgereikt door minister Arie Slob (Basis-en Voortgezet Onderwijs en Media) tijdens het NL Media event, maar dit werd afgelast vanwege het Corona Virus. Arie Slob geeft vanuit Den Haag aan dat hij verheugd is over de kwaliteit die dit jaar is beloond meteen NL Award. Regisseur Ton van Zantvoort won in 2015 de Gouden NL Award met de film over Benno L. ‘Sheep Hero’ zoals de Engelse titel luidt, werd het afgelopen jaar geselecteerd door meer dan 75 gerenommeerde internationale filmfestivals en won maar liefst 16 prijzen en 35 nominaties. Vorig jaar was de film ook te zien op het grote doek in een uitverkochte Pas in Heesch.

Paardenmelkerij Paardenfokkerij Zorgboerderij Recreatie

Meer informatie: www.sheephero.nl

PUBQUIZ VOL ‘SLAPPE KLETS’ LIVE VANUIT DE MERX I

Erica van Schijndel

Mantelzorgmakelaar Onafhankelijke clientondersteuner WLZ email: info@az-aanvullendezorg.nl www.az-aanvullendezorg.nl www.onafhankelijkeclientondersteuner.nl Telefoon 06-24699891 Kapelstraat 6, 5397BP LITH

Pubquiz Met de Fles op Tafel en zalencentrum De Merx slaan de handen ineen voor een bijzondere pubquiz in quarantainetijd. Op vrijdag 8 mei kunnen Berghemnaren een avond vol entertainment, muziek en slappe klets verwachten, aldus de organisatie. Op de Facebookpagina’s van De Merx en Met de Fles op Tafel is die avond vanaf 19.00 uur een livestream te volgen. De quiz begint dan om 20.30 uur. De prijsuitreiking wordt nog diezelfde avond rond 23.30 uur uitgezonden. Op de quizavond kunnen deelnemers door de speciale Merx-Drive-thru rijden. Daar is een box op te halen met bier, wat lekkers, de proefronde van de quiz en de antwoordviltjes. Bovendien maken bezoekers van de drive-thru kans op prijzen. Deelname aan de pubquiz kost 15 euro. Inschrijven kan via info@metdeflesoptafel.nl onder vermelding van teamnaam, teamcaptain en adres.


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

NIEUWBOUW EN FORSE UITBREIDING AH EN ETOS BERGHEM De Albert Heijn en Etos vestigingen in Berghem gaan compleet op de schop. Met de aankoop van een naastgelegen woonhuis komt er ruimte voor een forse uitbreiding. Het aangezicht van de Albert Heijn in Berghem verandert rigoureus. In een pand aan de linkerzijde, op de plek van het huidige woonhuis, komen appartementen die met een loopbrug verbonden zijn met de woningen boven de supermarkt. Auto’s kunnen onder de brug doorrijden naar een nieuw parkeerterrein. Daar komt ook een tweede ingang naar de winkel. Berghem wordt een van de modernste supermarkten van Albert Heijn. Gasloos, duurzaam en met elektronische schaplabels die elke ochtend om zes uur met één druk op de knop worden geactualiseerd vanuit Zaandam. Wie de oudste Etoswinkel van het land wil zien, moet nu nog snel naar Berghem komen. Lang gaat dat namelijk ook niet meer duren. De drogisterij die in hetzelfde pand gevestigd is als de supermarkt wordt een stuk groter en moderner. Met alle verwikkelingen rond corona is het niet helemaal zeker of de planning voor de aanstaande verbouwing in gevaar komt. Maar gegokt wordt op een start nog dit voorjaar. Als alles volgens plan verloopt zou die winkel nog voor de decemberdrukte open kunnen. De winkel blijft tijdens de verbouwing gewoon open.

BOUW GESTART: 61 BETAALBARE HUURWONINGEN DE ERVEN HEESCH In het westen van Heesch, aan de Beemdstraat en de Bosschebaan, is de bouw gestart van 61 energiezuinige en betaalbare huurwoningen in De Erven. De gevels verschillen, maar van binnen zijn de eengezinswoningen identiek. Met drie slaapkamers en een zolder hebben ze een totale woonoppervlakte van 105 m2 en een tuin van ongeveer 80 m2. De 61 ruime eengezinswoningen in De Erven hebben een keuken aan de straatzijde. De woonkamer kijkt uit op de achtertuin; een glazen pui zorgt voor veel daglicht in huis. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en een badkamer. En een ruime zolder, bijvoorbeeld voor een hobbyruimte. De woningen zijn betaalbaar, energiezuinig en passen dus bij een brede doelgroep. BrabantWonen verwacht veel belangstelling, ook van starters en jonge gezinnen uit Heesch.

NIEUWE WEBSITE BERGHS HEEM In deze -voor ons allen- moeilijke tijd waarin we door opgelegde maatregelen vanwege de Coronacrisis veel omgangsbeperkingen hebben, een positief bericht van Berchs-Heem. Omdat de bestaande website -na verhuizing naar een andere webhoster- statisch geworden was en niet meer toegankelijk heeft het bestuur besloten om een geheel nieuwe website te bouwen voor Berchs-Heem. Dit heeft in de afgelopen weken gestalte gekregen. De nieuwe website is te vinden onder het oude en vertrouwde webadres www.berchs-heem.nl, en bevat de volgende hoofdpagina’s: berichten, welkom, de vereniging, werkgroepen, activiteiten, onze regels, lid worden, uitgegeven, meer over en contact. De nieuwe website zal in de komende tijd verder voorzien worden van meer informatie en foto’s van gehouden activiteiten in het verleden, en natuurlijk van actuele verenigingszaken.

De woningen worden energiezuinig gebouwd volgens het principe van NOM (nul-op-de-meter). Dat betekent dat ze zelf energie opwekken die nodig is voor de installaties, verwarming en huishoudelijke apparaten. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen op het dak en energiezuinige installaties. Heeft u interesse in deze sociale huurwoningen? Lees meer op www. brabantwonen.nl/de-erven. Reageren kan alleen als u ingeschreven staat als woningzoekende bij WoonService Regionaal. Schrijf u dus nu meteen in via www.woonserviceregionaal.nl. De oplevering van de eerste woningen staat gepland in het voorjaar van 2021. De laatste opleveringen verwachten we eind 2021 of begin 2022. Zodra de woningen gereed zijn, neemt BrabantWonen 21 woningen turnkey af van bouwbedrijf Van Herpen en 40 woningen turnkey van Van Wanrooij. Deze 61 woningen maken deel uit van de prestatieafspraken die BrabantWonen met gemeente Bernheze heeft gemaakt om nog voor 2021 zo’n 100 huurwoningen toe te voegen in Heesch.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

BERGSE SANNE VOETS BIJ SENIORENWONINGEN IN HEESCH

BRABANTSPORT ZORGTOUR VAN START MET BEWEEGLESSEN Op 16 april is de BrabantSport Zorgtour gestart. Tijdens deze tour brengen Brabantse topsporters een bezoek aan een aantal Brabantse zorginstellingen en ziekenhuizen. Hierbij wordt per locatie bekeken waar behoefte aan is. Olympisch para-atlete Sanne Voets, ambassadrice van Team BrabantSport, verzorgde onder andere een beweegles voor bewoners van seniorenwoningen van MooiLand in Heesch. Deze les gaf ze samen met Ineke Schlatmann, vanuit Uniek Sporten Noordoost-Brabant, een activiteit van ONS welzijn. Doel van de tour is iedereen te inspireren om ook nu vanuit hun woning te blijven bewegen. En dat lukte! De bewoners deden actief mee vanaf hun balkon of vanachter het raam.

BEWEGEN JUIST NU BELANGRIJK

Heel Nederland blijft thuis. En ouderen en mensen met een beperking of chronische aandoening worden al helemaal verzocht zo min mogelijk de deur uit te gaan. En toch is het voor hen juist nu extra belangrijk om voldoende te bewegen. Sporten houdt je namelijk gezond, fit en vrolijk. Sanne Voets: “Mijn sportwedstrijden voor de komende tijd zijn helaas afgelast. Maar ik weet zelf hoe belangrijk het is om juist nu ook in beweging te blijven en wil daarom ook andere mensen inspireren om thuis voldoende te bewegen. Bovendien wil ik met deze actie zorgen voor wat positieve energie in deze verwarrende tijd.”

ENTHOUSIASTE BEWONERS

Het enthousiasme van de bewoners van de diverse zorginstellingen was groot en ze bewogen fanatiek mee. Na afloop kregen de deelne-

We staan voor u klaar

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

mers een kaart met een beweegbingo in de brievenbus met leuke, laagdrempelige oefeningen die ze zelf ook de komende tijd binnen kunnen doen. Arnold van Hazendonk van Uniek Sporten Noordoost-Brabant namens ONS welzijn: “Het is altijd belangrijk om voldoende te bewegen. Maar nu we minder de deur uit kunnen, is de kans groot dat je minder beweegt. En juist in deze tijden moeten we opletten dat we genoeg bewegen. Bewegen is namelijk goed voor je weerstand. En een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.”

STEUNTJE IN DE RUG

De actie is niet alleen bedoeld om de bewoners in beweging te houden, maar zeker ook om zorgpersoneel te steunen. Het Coronavirus heeft het leven van de hele samenleving op zijn kop gezet. Zo kunnen mensen in zorginstellingen bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen. Michel Reinders, directeur BrabantSport: “BrabantSport wil in deze tijd van crisis echter niet te veel kijken naar wat er niet kan, maar juist naar wat we samen wel kunnen bereiken. Daarom dit initiatief, waarmee we aandacht besteden aan zorgpersoneel en kwetsbare groepen. Mooi dat we sport zo kunnen inzetten om ons steentje bij te dragen tijdens deze Coronacrisis.”

Bel ons gerust


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

OPENLUCHTTHEATER BERGHEM VIERT 75 JAAR HOESSENBOSCH IN 2021 Het was het jaar waarin we eigenlijk groot feest zouden vieren: Hoessenbosch mag dit jaar namelijk 75 kaarsjes uitblazen. Dit wilden we met iedereen uit Berghem, Oss en omgeving vieren met een boek, een prachtige jubileumvoorstelling en een memorabele theateravond over 75 jaar vrijheid. Helaas blies corona de kaarsjes voor ons uit. Daarom verplaatsen wij het feestjaar naar 2021, zodat het hopelijk het feestje krijgt dat het verdient. De verplaatsing van het jubileumjaar heeft een aantal gevolgen: -Vrijheidslicht, een gedenkwaardige theateravond, een samenwerking met Stichting Berghem Tegen Kanker, op 5 mei is gecanceld. Bezoekers hebben hiervan bericht ontvangen. -Koning van Katoren, de jubileumvoorstelling, wordt een jaar verplaatst naar 12, 13, 18, 19 en 20 juni. Bezoekers met tickets hebben hier bericht van ontvangen. -Het jubileumboek wordt niet dit jaar, maar volgend jaar gepresenteerd. Achter de schermen werken we gewoon door aan dit bewaarexemplaar! Gezondheid gaat voor ons voor. Daarom liggen onze repetities en activiteiten in het theater zolang de coronamaatregelen van kracht zijn stil. De verdere gevolgen die deze crisis heeft op ons theaterprogramma, communiceren wij via onze socialmediakanalen en onze website. Hopelijk tot snel in ons theater en blijf allemaal gezond.

GEZELLIG KLETSEN MET MOOILAND! Door de maatregelen rondom het coronavirus blijft iedereen zoveel mogelijk thuis en moeten bezoekjes aan bijvoorbeeld opa’s en oma’s worden uitgesteld. Geïsoleerd leven raakt ons allemaal, maar bij een grote groep mensen kan het eenzaamheid veroorzaken.

KLETSLIJN

Mooiland opende daarom een paar weken gelden de zogenaamde ‘Kletslijn’. Medewerkers van deze woningcorporatie nemen twee keer per week telefonisch contact op met mensen die behoefte hebben aan sociale contacten en die dat dus kenbaar hebben gemaakt; hetzij door henzelf of op initiatief van een familielid of kennis. Irma van Grunsven, communicatiemedewerker bij Mooiland vertelt: “Het is voor veel mensen nu erg belangrijk om even een praatje te kunnen maken. Het hoeft niet eens over zaken te gaan die betrekking hebben op Mooiland. Mensen die graag door onze Kletslijn gebeld willen worden, kunnen het over van alles en nog wat hebben; over persoonlijke zaken maar ook over het nieuws van alledag. Wat ook fijn is, is dat zij steeds door dezelfde persoon werkzaam bij Mooiland worden gebeld; dat schept ook een soort vertrouwensband.”

IEDEREEN MAG BELLEN

NIEUWS VAN STICHTING AKTIEFIX Helaas kan AktiePop dit jaar door het corona virus niet doorgaan. Volgend jaar zien we elkaar weer op het plein en maken we er samen een extra groot feest van! Zet 29 en 30 mei 2021 alvast in je agenda! Wij wensen iedereen heel veel sterkte en gezondheid voor de komende tijd.

BERGSE DORPSZESKAMP AFGELAST Op zaterdag 27 juni en zondag 28 juni staan de jeugdzeskamp en zeskamp voor volwassen op de Bèrgse agenda. De commissie zeskamp ziet zich als gevolg van de Corona crisis genoodzaakt de beide zeskampen voor dit jaar af te gelasten. Verplaatsen naar later dit jaar is ook niet mogelijk. Als KPJ Berghem doet het ons pijn om dit besluit te moeten nemen, omdat we weten dat hier elk jaar zoveel kinderen en ook volwassenen naar uitkijken. Voor de zeskampen van 2021 (26 en 27 juni) gaan we er nog harder tegenaan om dan weer twee fantastische dagen neer te zetten. Voor nu: Probeer allen gezond te blijven!

Mooiland is 25 maart begonnen met publiciteit te geven aan dit geweldige initiatief, dat van meet af aan goed ontvangen is, via de website en Facebook. “Wij hebben de Kletslijn in het leven geroepen nadat mensen naast vragen over zaken die echt specifiek over huren et cetera gaan, kennelijk ook behoefte hebben om over andere dingen te praten. Het is mooi om te merken dat mensen nu echt uitkijken naar het volgende gesprek. Fijn dat wij als Mooiland mensen een luisterend oor kunnen bieden“, zegt Irma. Hoewel het soms best lastig is om bepaalde mensen te bereiken, vooral mensen die wat ouder zijn en die niet veel op social media zitten en mensen die in een zorgcentrum wonen, heeft Mooiland in verschillende zorgcentra dan ook flyers opgehangen om zo nog meer mensen op de hoogte te brengen van dit mooie initiatief. En het is ook echt niet zo dat alleen ouderen gebruik kunnen maken van de Kletslijn. “Echt iedereen die daar behoefte aan heeft mag bellen”, besluit Irma tenslotte.

BEHOEFTE AAN SOCIAAL CONTACT?

Dus ben of ken jij iemand die behoefte heeft aan sociaal contact? Iemand die het fijn vindt om twee keer per week gebeld te worden om even gezellig te kletsen? Stuur dan een mail naar kcc@mooiland.nl met in de titel ‘Kletslijn.’ Natuurlijk kun je ook die behoefte ook aan Mooiland kenbaar maken via 088-450 10 10.


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

Tuincentrum Meijs brengt u een kleurrijke zomer Perkplanten van eigen kwekerij 5000 m2 Zeer groot sortiment Speciaal geselecteerde soorten Extra forse planten

Moederdag aanbiedingen Genieten van uw tuin

vanaf

14,50 Terrarium

met glazen deksel vraagt geen onderhoud. Nu incl. planten 14,50

nu

Hortensia XXL

9,95

14,50

Minimaal 12 bloemen 14,50 nu 9,95

MOEDERDAGTIP Met deze bon geeft u kleur aan het leven

vanaf

vanaf

nu

Tuinset

3 dlg. metaal van 199,00 nu 139,00

139,-

2,75 Solarverlichting

Voor sfeer in de tuin Diverse modellen, reeds v.a. 2,75

Tuinbank

kunststof nu 39,95

nu

39,95

Aanbiedingen zijn geldig t/m 3 juni 2020 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

HUIS&TUIN

DOE SLECHTS ÉÉN DING TEGELIJK EN VERGEET NIET TE GENIETEN

TUINIEREN ZORGT VOOR ONTSPANNING Veel mensen zien er tegenop om in het voorjaar weer de tuin in te gaan. Maar als je het goed aanpakt, kost het amper energie. Slechts één uurtje werken in de tuin maakt al veel verschil. Enkel een pad van onkruid ontdoen, kan zeer effectief, behaaglijk en rustgevend zijn. Als je tenminste niet ondertussen nog tien andere klussen oppakt. Focus is in alles het sleutelwoord en zeker in de tuin. Dan hou je het leuk en overzichtelijk en blijf jij de regisseur. Heb je te weinig tijd en zin en weet je niet wat je met je tuin aan moet - omdat je er bijvoorbeeld te weinig vanaf weet - begin dan met enkele leuke bladverliezende struiken zoals: Hydrangea paniculata (pluimhortensia), Caryopteris clandonensis (blauwe spirea) en Buddleja (vlinderstruik). Deze struiken zorgen voor flink wat levendigheid en kleur. Het onderhoud bestaat uit: één keertje schoffelen per jaar en ze in het voorjaar afknippen tot dertig á vijftig centimeter boven de grond. Succes verzekerd! Het is zinvol om te weten dat je tuin onmiddellijk meer leven aantrekt door middel van voldoende beschutting, bloemen en water. Plant je daarbij ook nog een boom of struik, dan wordt het helemaal feest. Op die manier haal je de natuur een beetje dichterbij, waardoor het aangename besef ontstaat dat we deel uitmaken van een groter geheel. Als er meer aandacht en ruimte is voor ‘leven’ en verscheidenheid, dan heb je meteen een natuurlijke tuin. Ofwel een buitenruimte waar je enorm van kunt genieten zonder dat je daar te veel voor hoeft te doen.

De kans is groot dat je tijdens een van de tuinkarweitjes spontaan gezelschap krijgt van een roodborstje. Die zoekt z’n toevlucht vaak in tuinen en houdt wel van een beetje gezelligheid. Bovendien waagt deze zangvogel zich dicht bij huizen en mensen. Het ervaren van tuingenoegens zit in de kleine momenten. (Foto Plant Publicity Holland)

Zuster Mechelinastr. 31a Oijen Tel. 06-26637656 email: info@janroziel.nl

Verkoop van: ramen - kozijnen - deuren rolluiken - pvc - aluminium en hardhout Dit komt allemaal nieuw uit Polen

Advies • Transport • Montage Vraag geheel vrijblijvende een offerte

www.janroziel.nl


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl www.thuisinhetnieuws.nl

VEERTIEN NIEUWE WONINGEN OP DE PLEK VAN V. D. HEIJDEN’S MEUBELEN

’T MEUBELHOF AMBITIEUZE NIEUWBOUW IN HET CENTRUM VAN GEFFEN Opa Frans en oma Miet van der Heijden waren bijna een eeuw terug de feitelijke grondleggers van het meubelbedrijf ‘van der Heijden’s Meubelen’. Nadat ze waren begonnen met een handel in gebruikte meubelen ging zakenman pur sang ‘Frans den Schoenmaker’ (zijn overbekende bijnaam van de familie) al snel over tot de verkoop van nieuwe betaalbare meubels. Het bedrijf Van der Heijden’s Meubelen was geboren en was jaren aaneen toonaangevend in de gehele meubelbranche. In de loop der jaren kwamen de kinderen in het bedrijf en op het hoogtepunt bezat het familiebedrijf moderne eigentijdse toonzalen in Geffen, Nijmegen en Arnhem. Vanuit geheel Nederland wisten de klanten, mede vanwege de prijsstelling, kwaliteit en vooral service, de toonzalen van deze meubelgigant te vinden. door Jan van Ravenstein Wanneer je terugkijkt in de geschiedenis van deze familie was ‘opa Frans’ zijn tijd ver vooruit. Hij zag de behoefte bij het publiek en speelde daar met zijn handelsgeest, onmiskenbaar op in. Alles was mogelijk bij het echtpaar Frans en Miet van der Heijden. Was er even geen geld, dan kon je in delen of zelfs later betalen. En juist die, noem het maar, sociale instelling gaf vertrouwen bij het publiek. Later kwamen, een voor een, de kinderen in het bedrijf en die kregen van opa als een soort van genen dezelfde instelling mee. De stelling: “De klant is de koning”, stond bij de familie hoog in het vaandel. “Opa ‘zag’ de handel als geen ander, heb ik mijn oma vaak horen zeggen”, zegt Pierre van der Heijden, de huidige eigenaar van het voormalige meubelbedrijf aan de Dorpstraat in Geffen.

UITBREIDINGEN

Het gezin van Frans en Miet bestond uit negen kinderen. Bijna wereldnieuws was het feit dat er in het gezin een drieling (Gerrie, Hannie en Frans) werd geboren. Heel langzaam, maar wel met een strak zakelijk beleid, werd het meubelbedrijf uitgebreid. De geschiedenis in vogelvlucht: “Het huis en diepe tuin van buurman ‘Mister van de Heuvel’ werd aangekocht en een voor die tijd

immens grote twee verdiepingen hoge toonzaal werd in diezelfde tuin gebouwd. Het begin, van wat later als een enorme expansie zou gaan blijken, was gemaakt. Nadat in Geffen meubelzaak van Theo Groos (latere Margriet Meubelen) werd toegevoegd aan het meubelimperium volgden al vrij snel openingen van toonzalen in Nijmegen, Arnhem, Uden, inclusief een groots centraal magazijn in Wijchen. Piet van der Heijden, vader van Pierre, was met zijn moeder de ‘architect’ van het familiebedrijf. Pierre is inmiddels, samen met Jolanda, de eigenaar en uitbater van het bedrijf Margriet Meubelen en aanverwante bedrijven. “De appel valt nu eenmaal niet zo ver van de boom”, lacht Pierre.

NIJMEGEN

In het, voor die tijd, verre Nijmegen kocht ‘ondernemer pur sang’ opa Frans zonder dat zijn echtgenote Miet echt op de hoogte was een winkelpand aan de Hezelstraat. Het volgende meubelbedrijf in rij werd daar gerealiseerd onder de naam, Framy Meubelen. “Wat ik me wel herinner uit de verhalen van ‘ons pap’ was dat zowat heel bouwvakkend Geffen er aan te pas is moeten komen om er een enigszins toon- en werkbaar geheel van te maken. Maar ook dit was een gouden greep, een daverend succes van opa”, aldus Pierre. In latere jaren maakte het meubelbedrijf aan de Weurtseweg (wat in vlammen opging) plaats voor nieuwbouw op de woonboulevard aan Wijchenseweg.


25 paginapagina 25

TOEKOMST

De ‘Hezelstraat’ heeft inmiddels een complete metamorfose ondergaan. Het gehele eens zo trotse ‘Framy Complex’ is verworden tot appartementen. “Ook de meubelbranche kreeg te maken met het nieuwe aankoopgedrag. De meubelboulevards werden ‘the place to be’ voor de totale aankopen van de consument. Onze zaak aan de Wijchenseweg beantwoordde in totaliteit aan die eisen. Framy meubelen bleek al snel, was overbodig geworden. Zo soms moet je feiten onder ogen durven zien”, zegt Pierre. Samen met een projectontwikkelaar is daar een prachtig appartementencomplex gerealiseerd. Ook Geffen, en dan met name de vestiging aan de Dorpstraat kreeg te maken met dezelfde perikelen als aan de Hezelstraat. Pierre: “Daarbij kwam het trieste feit dat tante Gerrie, de echtgenote van Jan van Nuland, ziek werd en uiteindelijk is ze begin 2012 overleden. Deze twee ondernemers, Jan en Gerrie, waren onlosmakelijk en met groot succes de ultieme zakelijke uitbaters van onze zaak in Geffen. Door al deze trieste gebeurtenissen hebben ze Geffen ‘los’ moeten laten.

BESLUIT

In vrij korte tijd na elkaar (Piet 5-2-2013 en Joke zijn vrouw 4-1-2016) kwamen de ouders van Pierre en Jolanda te overlijden. Hun steun en toeverlaat in alles. Het nog jonge ondernemende echtpaar stond er in feite in één moment alleen voor. “Op vakantie hebben we toen samen alles eens goed onder de loep genomen. Gaan we door, en zo ja waar en vooral hoe was de cruciale vraag”, zegt Jolanda. Er moesten besluiten worden genomen. “Van het Nijmeegse appartementen avontuur hebben we toch wel weer veel geleerd”, vult Pierre aan. Uiteindelijk werd, na heel veel overleg, besloten dat de het gehele bedrijfsgebouw aan de Dorpsstraat ‘plat’ zou gaan voor een compleet nieuw avontuur. “Dat was best een moeilijk besluit, heel moeilijk. Alleen al vanwege het feit dat dit toch het moederbedrijf was. De roots van onze hele familie, vanaf opa Frans en oma Miet tot aan heden, liggen daar. Maar ook hier geldt dat je zo heel soms feiten onder ogen moet durven zien, want weet je, meebewegen is ook ondernemen”, zeggen ze beiden.

AMBITIEUS

Pierre: “Ook de kundige relaties –onder andere van Jochem Veldhuis (www.vpontwikkeling.nl.) - die we hebben mogen ervaren tijdens de Nijmeegse bouw- en (her)ontwikkelingen kwamen nu reuze van pas. Jolanda: “Van de gemeente kregen we groen licht voor de Dorpstraat. We hadden zelf eigenlijk al een vastomlijnd plan wat voor die plek in het centrum uitvoerbaar en op zijn plaats was. In ons eerste plan was er nog plaats voor een appartement. Daarvan zijn we om praktische redenen op terug gekomen naar volle tevredenheid van de stedenbouwkundige van de gemeente”. Het gehele complex, behalve het woonhuis waar de zus van Pierre (Beate) woont, gaat plat. “Architectenbureau Visser en Bouwman bv uit ‘’s-Hertogenbosch heeft een plan met een creatief dorpskarakter ontwikkeld. We bouwen daar in eigen beheer totaal 14 woningen. Vier stuks rijwoningen, een tweekapper en acht patiowoningen, laagbouw dus, verweven met heel veel groen. Wanneer we samen naar het inhoudelijke van de zogenaamde ‘Artist Impression’ kijken doen we dat met een heel tevreden gevoel. Het plan is precies zoals we het voor ogen hadden”, zeggen ze beiden met gepaste trots.

START

Voor de bouwvakvakantie wordt aanvang gemaakt met de sloop van het geheel. Pierre: “Dat alleen al is een complete klus. Daarna moet het geheel bouwrijp worden gemaakt en we hopen dat het corona-virus met al zijn bijkomstigheden niet te veel roet in het eten zal gaan gooien”. Bouwbedrijf G.M. van Rooij uit Geffen (onderdeel van de Van Schijndel Bouwgroep) gaat de klus realiseren.”Een Geffens bedrijf ja. Daar houden we wel van, winkelen in je eigen dorp. Al jaren ook ons eigen credo. Een mooie bijkomstigheid is dat dit bedrijf in onze beginjaren vele bouwwerkzaamheden voor ons heeft uitgevoerd. Het was een hernieuwde kennismaking met Geert van Wanrooij, hét gezicht van Bouwbedrijf G.M. van Rooij”, aldus Pierre.

TE KOOP

De diverse aankondigingen in de media hebben al veel positieve reacties gegeven. Van diverse inwoners van Geffen en daarbuiten hebben al met belangstelling telefoontjes voor informatie mogen ontvangen”, zegt Jolanda die de administratie onder beheer heeft. “De start van de van de bouw staat op de planning voor het einde van het jaar 2020, mits alles gaat zoals we het willen”, voegt Pierre er nog even voor de zekerheid aan toe. ’t Meubelhof. Een ambitieus en gedurfd plan van een ondernemersechtpaar die zonder twijfel de genen van opa Frans hebben meegekregen. Een aanwinst voor Geffen. De verkoop van de 10 woningen start in juli 2020 door makelaarskantoor Van der Krabben uit Oss. www.krabben.nl De verhuur van de 4 rijwoningen en alle huidige relevante informatie van het plan kunt u vinden op de site www.vdh-vastgoedbeheer.nl

www.thuisinhetnieuws.nl


pagina pagina 34 26

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H www.thuisinhetnieuws.nl

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314 Zorg en Welzijn bouw Galliersweg 14 A / 14 B 5349 AT OSS, T.085-5607500

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

HUIS&TUIN GEEF KLEUR AAN JE INTERIEUR Je woonkamer een vrolijke tint geven Ben jij een beetje uitgekeken op het interieur in je woonkamer? Tijd voor een make-over! Maar van welke kleuren houd je zelf? En welke kleuren en stijlen zijn trendy? De woontrend van 2019 wordt gevormd door frisse kleuren in huis die zorgen voor een vrolijk interieur. Helemaal leuk om nu in de lente te kiezen voor een kleuren met een optimistische en levendige uitstraling. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van hoe jij je woonkamer een vrolijke tint kan geven.

MUREN IN EEN VROLIJKE, TRENDY KLEUR

De grootste oppervlakte in je woonkamer vormen de muren. Wil je je woonkamer een vrolijke tint geven, kies dan dus voor een opvallende en trendy kleur op een of meerdere wanden. Wie voor een fris en levendig interieur kiest, moet kleur bekennen! Trendy kleuren dit jaar zijn felle, frisse geeltinten en allerlei tinten blauw. Daarnaast kun je ook kiezen voor feloranje, roze of rood. Vind je het wat saai om de muren een egale kleur te geven (ook al is die lekker vrolijk), dan kun je natuurlijk ook een of meerdere wanden van kleurrijk behang voorzien. Door dit goed te matchen met de kleur op de overige wanden, kun je in je woonkamer een extra speelse sfeer creëren.

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

EEN VROLIJKE EN PERSOONLIJKE SFEERMAKER AAN DE MUUR

Geef kleur aan je interieurVind je het wat teveel werk om de muren van de woonkamer van een andere kleur of nieuw behang te voorzien? Dan zijn er ook andere manieren om de muren een vrolijke uitstraling te geven. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een opvallend schilderij met felle kleuren. Ook een foto op canvas (eventueel met een kleurfilter in een trendy kleur eroverheen) is een echte sfeermaker, die in je woonkamer ook nog eens zorgt voor een persoonlijke noot.

MEUBELS IN VROLIJKE KLEUREN

Naast de wanden en dingen die je daaraan hebt hangen, wordt het interieur in je woonkamer sterk bepaald door de aanwezige meubels. Ook hier geldt dat je best mag kiezen voor vrolijke en felle kleuren. Let er echter wel op dat het niet in combinatie met felle wanden teveel wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een neutrale vloer- en wandkleur, maar dan wel een bankstel neerzetten in een kleur die er echt uitspringt. Denk hierbij aan felgeel, rood of een trendy blauwe kleur. Een vrolijke tint in je woonkamer kun je ook creëren met woonaccessoires en functionele artikelen in frisse kleuren. Het lijken details, maar ook prullenbakken, spiegels en lampen kunnen een woonkamer behoorlijk opfleuren.

Bron: Bouw & Wonen

HvH advies B.V. kan u onder andere de volgende diensten aanbieden: • werkvoorbereidingwerkzaamheden • calculatiewerkzaamheden • bouwkundig tekenwerk • projectbegeleiding • bouwtoezicht bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten • bouwbegeleiding en advies bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten

Korstestraat 2B, 5351 NL BERGHEM tel. 0412-402560 | mob. 06-19480343 | www.hvh-advies.nl

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468


pagina 28

De grootste keus in bestratingsmaterialen. Ruim 5.000 m² aan inspiratie en ideeën!

LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

www.thuisinhetnieuws.nl


pagina 29

HUIS&TUIN van der heijden BUITENLEVEN

www.thuisinhetnieuws.nl

HEESCH

0412 - 452444

van der heijden HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN VLOEREN

GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

PASSIE OP HET TERRAS Het stralend middelpunt van je terras is deze zomer passiebloem, met sprookjesachtige bloemen en heerlijk groene ranken die met hulp van pijpenkrullen omhoog klimmen.

Het mooiste maatwerk voor huis en tuin.

Er zijn haast geen woorden om de schoonheid van passiebloemen te omschrijven. Kleuren van zinderend tot sereen. Schitterende meeldrawww.vanderheijdenbuitenleven.nl den boven een hart vol franje. Bloemen in de vormen van sterren. Heel veel groen blad en grappige spiraaltjes waarmee de ranken zich gretig vastgrijpen aan draden, hekwerk of een pergola. Deze klimmers zijn ideaal om op een kleine oppervlakte veel kleur en plezier te bieden. Passiebloem (wetenschappelijke naam: Passiflora) kan klimmen langs een pergola, paal, muur of schuur en zo het terras een natuurlijke aankleding geven op basis van slechts zijn pot.

PASSIE VOOR PUUR

De nonchalante, klimmende groeiwijze van passiebloem past goed bij de puur natuur tuintrend die vraagt om een robuuste tikje verwilderde uitstraling. De plant bloeit de hele zomer tot diep in de herfst. Sommige soorten dragen na een mooie warme zomer zelfs eetbare passievruchten. Het enige wat de terrasplant nodig heeft om te gedijen, is een stevige pot, iets om tegenaan te kunnen klimmen en een zonnige plek.

Als uw kozijn perfekt moet zijn! De mooiste vloeren voor uw huis.

T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl www.vanderheijdenvloeren.nl

van der heijden BUITENLEVEN

ASSORTIMENT

Van passiebloem zijn ongeveer 500 soorten bekend. Behalve in blauw en purpertinten is de plant er ook met rode, oranje, gele en witte bloemen. Er zijn bovendien bladverliezende soorten en wintergroene soorten. De ene is meer winterhard dan de andere. De meest voorkomende soort is Passiflora caerulea, deze kan redelijk goed tegen kou.

VERZORGINGSTIPS

• Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben. • Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. • Zorg voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur, pergola • Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg voor goede afwatering in de pot. • Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei.

Het mooiste maatwerk voor huis en tuin. www.vanderheijdenbuitenleven.nl www.houthandelvanderheijden.nl


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

Uw interieurspecialist Uw interieur Leiweg 2b | 5386 KR Geffen | Tel. 073 - 5326166 specialist! info@leewika.nl | www.leewika.nl

WAND- EN VLOERTEGELS

Wij zijn een Tegelhandel met een groot assortiment

aan wand-, vloertegels, natuursteen voor binnen en

buiten. Maar ook Houten vloeren, PVC, Laminaat, Vinyl,

LAMINAAT

PVC-VLOEREN

Tapijt & Zonnewering. Voor het leveren en aanbrengen hiervan door onze eigen erkende bedrijven bent u bij ons aan het juiste adres. Tevens leveren wij ook

PARKET

VINYL

vloerverwarming en bieden wij hulp bij eventueel een gehele verbouwing van huis en/of bedrijfspand.

TAPIJT

Niets is voor ons te gek!

ZONNEWERING

Wand- en Vloertegels - Natuursteen - Laminaat - PVC vloeren Parket - Tapijt - Binnen zonnewering - Horren

www.leewika.nl

20% KORTING OP GORDIJNEN & HORREN

Actie geldt van 11 t/m 23 mei 2020. Vraag naar de voorwaarden.


pagina 31

HUIS&TUIN

www.thuisinhetnieuws.nl

Ook voor uw hypotheek staan wij voor u klaar Kom gerust langs!

DE GROENE KEUKEN Voor de keuken kies je al snel een veilige kleur zoals (gebroken) wit, grijs en natureltinten. Kijk maar eens rond bij familie en vrienden. Jammer, want kleur kan heel veel doen voor een keuken. Deze keer kiezen wij voor groen in de keuken. Waarom groen? Omdat groen een rustgevende kleur is, omdat groen heel veel nuances kent en omdat groen doet denken aan de natuur, aan verse groenten en frisse appels. Als je kiest voor groen in de keuken en een beetje lef hebt, kies je voor groene fronten. Zoals gezegd zijn er heel veel tinten groen, dus je kunt voor een heftige, harde kleur groen kiezen of voor een wat zachtere en frisse tint. Hoe dan ook, kies zorgvuldig en weloverwogen, want je keuken gaat gemiddeld twintig jaar mee!

Kompas FinanciĂŤn

Het Wielsem 10 5231BW 's-Hertogenbosch T 073 - 646 18 30 E info@kompasfinancien.nl I www.kompasfinancien.nl

GROEN IN DE KEUKEN ALS ACCENTKLEUR

Vind je groen wel mooi, maar mag het iets subtieler? Met groen als accentkleur is ook heel veel mogelijk. Een groene plank aan de wand, groene greeplijsten of dat ene kastje in zachtgroen zorgen net voor dat beetje kleur om je keuken een frisse uitstraling te geven.

GROEN KEUKENBLAD

Waar je misschien minder snel aan denkt, maar wat zeker een overweging waard is, is een groen keukenblad. Keukenbladen zijn in heel veel materialen verkrijgbaar en in nog veel meer kleuren. Kies voor een composiet voor een stevige groene kleur of voor glas met een mooie groene gloed. En vind je het hele werkblad in groen een beetje heftig, dan is een groene opbouw als bar een optie.

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

KEUKENACHTERWAND IN GROEN

Een keukenachterwand is een zeer in het oog springend onderdeel in de keuken. Zeker als je kiest voor een opvallende kleur als groen. Er zijn groene tegeltjes in allerlei tinten en formaten, maar ook een groene glasplaat is mogelijk. Of je verft de achterwand groen. Kies dan wel voor verfsoort die je makkelijk schoon kunt maken.

GROENE PLANTEN

Geheel in urban jungle stijl voeg je planten toe aan je keuken. Planten geven een ruimte kleur en sfeer. Heb je een mooie woonkeuken dan kun je helemaal losgaan. Zet een grote plant of kleine boom in een pot op de grond of vul een sidetable met diverse planten groot en klein. Hoe klein je keuken ook is, er is altijd wel een klein plekje te vinden voor een plantje. Al is het maar een cactus op een plankje of een hangplantje. Of hang een plantje in een emmertje aan een haak of rails aan de wand. Verticaal tuinieren is dĂŠ oplossing bij ruimtegebrek, want je hebt groen in je keuken en je houdt je keukenblad vrij om te werken.

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

HUIS&TUIN HOUT VERWERKEN IN DE BADKAMER Hout verwerken in de badkamerHout in de badkamer klinkt waarschijnlijk als een slecht idee. Toch is er veel meer mogelijk dan je denkt! Hout met een vochtwerende toplaag kun je prima gebruiken als badkamervloer of voor een paar robuuste meubels. Kunststof met een hout patroon (houtlook) is daarnaast ook een geweldige optie. Het geeft de ruimte heel veel sfeer en karakter.

goed te ventileren. Zet regelmatig een raampje open en laat de ruimte flink doorluchten.

WELKE SOORTEN HOUT ZIJN GESCHIKT?

ONDERHOUDSVRIENDELIJK: KUNSTSTOF MET HOUTLOOK

Er zijn een aantal houtsoorten die het meest geschikt zijn voor in de badkamer. Teak en merbau zijn een goede optie op het gebied van hardhout. Het nadeel van deze harde soorten is dat het vaak erg prijzig is. Gelukkig kun je ook kiezen voor zachte houtsoorten met een kleinere prijs. Hierbij is het wel noodzakelijk om het hout te behandelen. Gebruik hiervoor een speciale olie, lak of wax om een vochtwerende beschermlaag te creĂŤren. Houten badkamermeubels uit de winkel zijn hier vaak al van voorzien. Vraag dit voor de zekerheid na bij de badkamerspecialist bij jou in de buurt. De dealers van Bad & Body kunnen je hier zeker over informeren en adviseren!

HOUT IN DE BADKAMER ONDERHOUDEN

Om het hout in de badkamer lang mooi te houden, moet je het goed onderhouden. Probeer het materiaal altijd zo snel mogelijk droog te maken na een schoonmaakbeurt. Zorg er daarnaast voor dat er zo min mogelijk vocht op het oppervlak komt. Dit doe je door de badkamer

Wil je liever geen echt hout gebruiken in de badkamer, maar wel dezelfde warme sfeer creĂŤren? Kies dan voor meubels met een houtlook. Dit is simpelweg een hout print bovenop een kunststof materiaal. Er zijn zelfs prachtige badkamervloeren te koop met een karakteristieke houtnerf erin. Het voordeel hiervan is dat je het eenvoudig kunt schoonmaken en dat het erg lang meegaat.

HOUTEN ACCESSOIRES IN DE BADKAMER

Natuurlijk is het ook mogelijk om hout op een subtiele manier te verwerken in je badkamer. Je kunt bijvoorbeeld een klein houten tafeltje kopen met een robuuste uitstraling. Deze kun je naast het bad zetten of gebruiken als verhoging voor een mooie plant. Of wat dacht je van een paar houten planken aan de muur, een houten dienblad voor je verzorgingsproducten, een decoratieve ladder voor de handdoeken of een zeeppomp met een houtlook? Er zijn heel veel leuke accessoires te koop om je badkamer meer sfeer te geven.

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren

JUBILEUM AANBIEDING LAMINAAT Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER VAN BALTERIO en COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Prima kwaliteit 7 mm dikte - breedte 20 cm Keuze uit drie moderne kleuren Van normaal 19,95 p/m2 nu p/m2 voor

9,95

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl


pagina 33

HUIS&TUIN

www.thuisinhetnieuws.nl nog vergroten. Lengtestrepen geven een langere en smallere aanblik. Ruiten of panelen verbreden. Lambrisering is ideaal als de muren beschadigd zijn. Zij heeft eveneens een verbredend effect. Bovendien kun je er gemakkelijk trapleuningen op aanbrengen.

PLAFOND

Hoewel je zelden naar boven kijkt als je op de trap loopt, is het toch beter om een lichte kleur te gebruiken voor het plafond of de houten panelen. Een donkere kleur kan in een smalle ruimte juist een extra benauwend effect geven. Spiegels of materialen die wat glimmen verruimen nog meer. Er bestaat zilverkleurige verf, waarmee je accenten zou kunnen aanbrengen.

MAAK IETS VAN JE TRAPGAT Eigenlijk is het trappenhuis ongeveer het laatste wat je aanpakt als je in een huis trekt. Het is geen ruimte die echt wordt gebruikt of waar je langdurig zit. Toch knapt echt je hele huis ervan op als je er wat aandacht aan besteedt.

MUREN

Lichte kleuren, zoals geel, okergeel en wit hebben een vrolijk, vergrotend en ruimtelijk effect en zijn dus bij uitstek geschikt voor een trappenhuis. Door met vlakken te werken, kun je het ruimtelijk effect

BEKLEDING

Tapijt op de trap dempt het geluid van de schoenen. Bovendien is het slipvast en dus veiliger dan de meeste andere materialen. Niet elk tapijt is geschikt voor op de trap. Let op het PIT-symbool op de tapijtstalen in de winkel. Een traploper staat erg sjiek, maar geeft een smallere aanblik. Bovendien moet je dan steeds een gedeelte van de trap verven en dat is nogal wat werk. Een houten trap vergt nogal wat onderhoud. Beukenhout is het meest geschikt, omdat het hard is en fijne nerven heeft. Bovendien laat het zich gemakkelijk bewerken. Vurenhout, eiken en mahonie worden ook vaak gebruikt.

BOUW GESTART ONTDEK DE LAATSTE WONING! WO N EN ZOA L S J I J DAT W I LT I N M A R EN - K ES S E L

• Royale tweekapper met een woonoppervlakte van 146 m2. • Gelegen op een ruim perceel met achtertuin op het zuiden.

VERKOOP & INFORMATIE

• Compleet afgewerkt met keuken, sanitair en tegelwerk. • Verkoopprijs € 339.900,- v.o.n.

Cheizoo Makelaardij T 0412 40 51 79

WWW.WONENINLIESDAAL.NL

Kompas Makelaardij T 073 646 18 30


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

Marktplein 8 5397 EV Lith tel. 06 54 90 04 79

Dit kan A&R Zonwering u bieden: Voor buiten:

Zonwering zoals Luifels Screens Rolluiken

Voor binnen: Horren Rolgordijnen Duette rolgordijnen Luxaflex PVC vloeren Laminaat Tapijt/Vinyl Maak vrijblijvend een afspraak, bel:

Arie Roelofs 06 54 90 04 79

Mix & Match badbrug: boek of handig voor uw tablet. 55,-

kies het juiste materiaal

heeft baden van badencollectie De Mix & Match en budget bepalen acryl. Uw smaak solid surface en uw keuze.

baden in

ACRYL

SOLID SURFACE

Door-en-door gekleurd kunststof met een uweelzachte uitstraling.

LUXE

en zeer krasvast!

daar hoeft uw En het fijne is: bad heerlijk tot rust. In bad komt u te zijn. Een afgeschuind niet groot voor Dompelt u badkamer helemaal compacte badkamer. perfect in een vrijstaand past bijvoorbeeld Kies dan voor een in optimale luxe? zich graag onder eyecatcher. bad: de ultieme

Uitstekende keuze voor een superstrakke vormgeving, extra voordelig!

TIP: IN ONZE SHOWROOM MAG U ALTIJD EVEN PROEFLIGGEN!

ONTDEK HET VERRASSENDE HUISMERK VAN BADEN+

tegen het ook aan de tegels u Denk bij uw ontwerp wand? Of kiest bad mee met de bad. Tegelt u het accent? juist voor een opvallend

illusie Met dit bad creĂŤert u de voor van een vrijstaand bad. Ideaal de kleinere badkamer!

de vloer is Een vrijstaande badkraan op een eyecatcher in elke badkamer. ZOEKT U? WELKE VORM

en maten: in vele soorten collectie heeft baden diep, De Mix & Match van ondiep tot extra tot strak vierkant, t maakt + van prachtig rond Uw Baden badkamerarchitec vrijstaand en ingebouwd. op maat. graag een badkamerontwerp

van met vierkante vormen Een vrijstaand bad van strak perfecte combinatie solid surface: de materiaal. design en zacht

15

26-05-17 14:25

14

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

26-05-17 14:25

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

15

14

Baden+ heeft het beste van alle badkamermerken voor u bij elkaar gebracht: in de Mix & Match collectie. Van handdoekhaakje tot bubbelbad, van landelijk tot superstrak. Met altijd hetzelfde uitgangspunt: kwaliteitsproducten voor de scherpste prijzen!

Adresgegevens Industriepark 11 5374 CM Schaijk Tel. 0486 - 41 44 00 info@ago-totaaltechniek.nl

Openingstijden Ma. t/m do. Vrijdag Zaterdag Zondag

09.00 - 17.00 uur 09.00 - 20.00 uur 09.00 - 16.00 uur Gesloten

www.ago-totaaltechniek.nl - www.ago-badkamers.nl


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

HUIS&TUIN ZOLDERKAMER ALS SLAAPKAMER De slaapkamer is een van de meest belangrijke ruimtes in je huis, je brengt er immers gemiddeld de meeste tijd door. Je begint en eindigt er je dag. Het is dus wel fijn als je slaapkamer stijlvol en rustgevend is ingericht. Zo voel je je er namelijk een stuk prettiger. Mensen met een zolder gebruiken de zolderkamer veelal als slaapkamer. Een nadeel van een zolder, is dat deze vaak schuine wanden hebben waardoor het plaatsen van meubels lastiger wordt. Ook oudere woningen zijn vaak voorzien van een schuine wand in de slaapkamers. Met deze tips zorg je ervoor dat je de ruimte optimaal benut en omtovert tot een prachtige slaapruimte.

LICHTE KLEUREN OP DE MUUR

Een schuine wand kan ervoor zorgen dat een ruimte veel kleiner oogt, dan dat deze daadwerkelijk is. Natuurlijk kan een diepe en rijke kleur op de muur prachtig zijn, maar dat zorgt er al snel voor dat een ruimte kleiner lijkt. Het is daarom verstandiger om te kiezen voor lichte kleuren op de muur. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte groter, maar ook lichter en frisser lijkt. Vooral in de slaapkamer is dit erg fijn. Je kunt natuurlijk voor wit kiezen, maar een gewaagde lichte kleur is leuker. Denk hierbij aan een lichte zandkleur of vrolijke lichte pasteltint zoals zachtroze of babyblauw.

HET BED OP MAAT MAKEN

Wanneer je een schuine wand in de kamer hebt, kan het plaatsen van het bed nogal lastig zijn. Heb je last van ruimtegebrek? Dan kan je bijvoorbeeld een pallet bed op maat zagen, schuren en vast boren. Niet alleen heel efficiënt, maar ook nog eens erg hip als je gebruik maakt van steigerhout of verschillende kleuren hout. Vergeet dan uiteraard niet om de pallets met de latjes naar boven te plaatsen om een lattenbodem te creëren. Let wel op dat je bij zo’n bed een comfortabel en goed matras nodig hebt voor de nodige ondersteuning van je lichaam. Kies voor een kleiner maar ruim genoeg matras, bijvoorbeeld van 1.40 bij 2.00 meter om te zorgen dat het bed niet te groot wordt voor een kamer met schuine wanden. Weet je niet wat voor matras het meest geschikt is voor jou? Laat je dan goed adviseren bij een specialist zoals Swiss Sense en probeer daarbij verschillende soorten matrassen uit.

GEBRUIK HET VERSCHIL IN HOOGTE SLIM

Door de schuine wand kan je geen kasten tegen de wand aanzetten zonder veel ruimte te verliezen. Je moet dus slim omgaan met je ruimte. Gelukkig bestaan er lage kasten. Ander kun je bijvoorbeeld hoge

vakkenkasten in de breedte in plaatsen. Erg origineel, want die kast heeft niemand! Wat ook nog mogelijk is om een rails met deurtjes op te hangen bij het uiteinde van het schuine deel, zodat je daarachter dozen, kisten of kratten kwijt kan. Op deze manier werkt je je spullen netjes weg en oogt het wat minder rommelig.

KUNST OP DE GROND

Een schuine wand leent zich niet zo goed als een plek waar je een schilderij of fotolijst op kan hangen. Dit betekent niet dat je jouw slaapkamer niet sfeervol kan maken. Monteer een trendy houten laddertje tegen de schuine wand, hang wat lampjes op of gebruik decoratieve items zoals planten, manden of krukjes op de grond.

LICHTINVAL IN DE RUIMTE

Veel ruimtes met schuine wanden kampen vaak ook met een lichtprobleem. Er is weinig lichtinval. Dit hoeft geen probleem te zijn, want je kunt ook zelf prima licht creëren. Kies bijvoorbeeld voor een mooie natuurlijke lamp van hout of metaal, of zet plateaus met kaarsen in de ruimte. Kaarsen zijn niet alleen een prachtige vorm van natuurlijk licht, maar zij creëren ook een intieme sfeer. Precies wat je in de slaapkamer nodig hebt. Let hierbij alleen altijd wel op de veiligheid! Ook is het leuk om bijvoorbeeld een slinger van led-lampjes te laten hangen door de kamer. Zo is de hele kamer in één keer prachtig verlicht. (Bron: Bouw & Wonen)

BEHANG LOSWEKEN Als u oude behanglagen niet met water loskrijgt, kunt u het beste wat afwasmiddel aan het water toevoegen. Dit werkt bijna net zo snel als de speciale middelen om behang los te weken. Mocht het nog lastig gaan dan kunt u een afstoomapparaat huren. Behang moet als afval bij het gewone huisvuil en niet bij het oud papier.


pagina pagina 34 36

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H www.thuisinhetnieuws.nl

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314 Zorg en Welzijn bouw Galliersweg 14 A / 14 B 5349 AT OSS, T.085-5607500

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

HUIS&TUIN GEEF KLEUR AAN JE INTERIEUR Je woonkamer een vrolijke tint geven Ben jij een beetje uitgekeken op het interieur in je woonkamer? Tijd voor een make-over! Maar van welke kleuren houd je zelf? En welke kleuren en stijlen zijn trendy? De woontrend van 2019 wordt gevormd door frisse kleuren in huis die zorgen voor een vrolijk interieur. Helemaal leuk om nu in de lente te kiezen voor een kleuren met een optimistische en levendige uitstraling. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van hoe jij je woonkamer een vrolijke tint kan geven.

MUREN IN EEN VROLIJKE, TRENDY KLEUR

De grootste oppervlakte in je woonkamer vormen de muren. Wil je je woonkamer een vrolijke tint geven, kies dan dus voor een opvallende en trendy kleur op een of meerdere wanden. Wie voor een fris en levendig interieur kiest, moet kleur bekennen! Trendy kleuren dit jaar zijn felle, frisse geeltinten en allerlei tinten blauw. Daarnaast kun je ook kiezen voor feloranje, roze of rood. Vind je het wat saai om de muren een egale kleur te geven (ook al is die lekker vrolijk), dan kun je natuurlijk ook een of meerdere wanden van kleurrijk behang voorzien. Door dit goed te matchen met de kleur op de overige wanden, kun je in je woonkamer een extra speelse sfeer creëren.

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

EEN VROLIJKE EN PERSOONLIJKE SFEERMAKER AAN DE MUUR

Geef kleur aan je interieurVind je het wat teveel werk om de muren van de woonkamer van een andere kleur of nieuw behang te voorzien? Dan zijn er ook andere manieren om de muren een vrolijke uitstraling te geven. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een opvallend schilderij met felle kleuren. Ook een foto op canvas (eventueel met een kleurfilter in een trendy kleur eroverheen) is een echte sfeermaker, die in je woonkamer ook nog eens zorgt voor een persoonlijke noot.

MEUBELS IN VROLIJKE KLEUREN

Naast de wanden en dingen die je daaraan hebt hangen, wordt het interieur in je woonkamer sterk bepaald door de aanwezige meubels. Ook hier geldt dat je best mag kiezen voor vrolijke en felle kleuren. Let er echter wel op dat het niet in combinatie met felle wanden teveel wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een neutrale vloer- en wandkleur, maar dan wel een bankstel neerzetten in een kleur die er echt uitspringt. Denk hierbij aan felgeel, rood of een trendy blauwe kleur. Een vrolijke tint in je woonkamer kun je ook creëren met woonaccessoires en functionele artikelen in frisse kleuren. Het lijken details, maar ook prullenbakken, spiegels en lampen kunnen een woonkamer behoorlijk opfleuren.

Bron: Bouw & Wonen

HvH advies B.V. kan u onder andere de volgende diensten aanbieden: • werkvoorbereidingwerkzaamheden • calculatiewerkzaamheden • bouwkundig tekenwerk • projectbegeleiding • bouwtoezicht bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten • bouwbegeleiding en advies bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten

Korstestraat 2B, 5351 NL BERGHEM tel. 0412-402560 | mob. 06-19480343 | www.hvh-advies.nl

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

Kenniscentrum voor financiële vraagstukken

• Financieel inzicht • Vermogensopbouw • Verzekeringen • Hypotheek • Erfrechtplan • Belasting

financieel bewust, financieel gerust Zevenbergseweg 1 5351 PE BERGHEM

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

Computerproblemen?.... Heeft u die nu ook?.... Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! Naast service geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ……….

Nieuwsgierig geworden?

Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! of e-mail naar: Naast serviceBel geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

BCNT Nieuwsgierig geworden? Bel of e-mailHaverhof naar: 20 5351 ML Berghem BCNT Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML Berghem E-mail: Tel. 06-20418593 info@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl

• in- en verkoop occasions • APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• Reparatie en onderhoud • Schadeherstel en taxatie

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl

Het Wargaren 60 5397 GN Lith T. 0412 - 47 49 52


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

VERLENGING BEZOEKVERBOD BRABANTZORG TREKT ENORME WISSEL De verpleeghuissector verkeert in een duivels dilemma: aan de ene kant wil ze de kwetsbare bewoners beschermen, aan de andere kant kwaliteit van leven bieden in de laatste levensfase. Zo ook bij BrabantZorg. De focus ligt nu vooral op hygiëne en veiligheid, vanuit die gedachte is het bezoekersverbod ook ingegeven.

ZINGEVING VALT WEG

Elke dag zo fijn mogelijk is de missie van BrabantZorg. Deze staat geheel in het teken van het bijdragen aan een zo betekenisvol mogelijke dag van de ouder wordende mens. Dat zit in de dagelijkse dingen: de eigen patronen, gewoonten, spulletjes en herkenbare gezichten. Helaas zien die dagelijkse dingen er in tijden van corona heel anders uit. Familie mag niet meer op bezoek komen, bewoners wordt gevraagd zoveel mogelijk op de eigen woning te blijven en ook het restaurant is gesloten. Er valt veel zingeving weg. Het gemis van de nabijheid van familie zorgt voor verdriet en eenzaamheid. Voor mensen die ook nog de grip op het leven aan het verliezen zijn, door bijvoorbeeld dementie, is dat moeilijk te begrijpen. Ook op familieleden trekt het verbod een zware wissel. Ze missen hun familieleden en maken zich zorgen of ze nog wel herkend worden door hun familielid.

DE MOOIE KANTEN

Toch doet BrabantZorg zijn best om sociaal contact te stimuleren. Bij alle locaties zijn zogenoemde ‘babbelboxen’ aanwezig. In deze boxen zit een vaste telefoon waarmee op de ouderwetse manier gebeld kan worden, een mobiele telefoon waarmee men kan beeldbellen en een schermvergroter zodat het beeld goed te zien is voor ouderen. Daarnaast ziet de stichting mooie initiatieven ontstaan. In Heelwijk Geffen en het Martinushuis in Nuland bijvoorbeeld is onlangs een partytent neergezet met raam ertussen. Aan beide kanten staat een babyfoon. Via de babyfoon wordt er met elkaar gepraat. In Zaltbommel wordt er op deze manier via twee microfoons met elkaar gepraat. Naast dit soort mooie initiatieven zien ze bij BrabantZorg ook een enorme collegialiteit onder collega’s en samenwerkingen ‘over de grenzen’ heen.

ELK OVERLIJDEN IS VERDRIETIG

De sterfte in verpleeghuizen is door het coronavirus fors hoger dan normaal. De bewoners van een verpleeghuis hebben gemiddeld een hoge leeftijd, zijn kwetsbaar, hebben 24-uurs zorg nodig en komen naar het verpleeghuis voor hun laatste levensfase. De regio waarin BrabantZorg actief is, is één van de grootste brandhaarden van de coronacrisis. Dit gegeven vertaalt zich door in het relatief hoge aantal besmette en overleden cliënten in de locaties van BrabantZorg. Elk overlijden is en blijft erg verdrietig. De omvang van het aantal overledenen van en omstandigheden waarin dat gebeurde de afgelopen weken is voor BrabantZorg nauwelijks te bevatten. Ondanks alle hygiënemaatregelen blijkt het onmogelijk om het virus buiten de deur te houden. Het bezoekverbod moet de kwetsbare verpleeghuisbewoners beschermen tegen het coronavirus. Maar 100 procent veiligheid is een illusie. Complete isolatie is onmogelijk, want de bewoners

Op de koffie bij tante, vader of moeder. Dat is vanaf vandaag mogelijk in Heelwijk. In een partytent met een babyfoon als communicatiemiddel. Een echt geluksmomentje.

hebben nu eenmaal verzorging nodig.

AANTAL HERSTELDE CLIËNTEN GROTER DAN OVERLEDEN

Bij BrabantZorg zijn in maart en april totaal 269 van de bijna 6.000 cliënten overleden (binnen 35 zorglocaties en in de thuissituatie) en 445 cliënten hersteld van het coronavirus. Het is dus niet zo dat oudere mensen die het coronavirus oplopen, daar per definitie aan overlijden. Er herstellen gelukkig meer mensen dan dat er overlijden. Ook zien ze bij BrabantZorg gelukkig al een aantal weken dat er een afname is van het aantal verdachte, besmette en overleden cliënten en een toename van het aantal cliënten dat herstelt van het virus. Hoewel het zwaar is dat de verpleeghuizen ‘op slot’ zitten, lijkt het nog wel even nodig. Één ding is zeker: in deze crisis is pijnlijk duidelijk geworden hoe de wereld van de bewoners, hun familie en zorgmedewerkers volledig op zijn kop staat.

KRINGLOOPWINKELS VANAF 6 MEI WEER OPEN Het Kringloopbedrijf Maasland opent de winkels in Oss en Heesch vanaf 6 mei weer volgens de normale openingstijden. Het bedrijf heeft wel een aantal richtlijnen opgesteld. In Oss mogen maximaal vijftig klanten tegelijk winkelen, in Heesch maximaal dertig. Wie niet meteen naar binnen kan, moet wachten op een aangegeven plek. De toiletten zijn niet toegankelijk en ook de koffiecorner blijft gesloten.

NON-FOOD WEER TOEGESTAAN OP DE MARKT De verkoop van non-food op dag- en weekmarkten in Brabant is weer toegestaan vanaf morgen, vrijdag 1 mei 2020. Dat hebben de voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s besloten. Voorwaarde is wel dat op de markten de algemene maatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand, geen samenkomsten en de bekende hygiënemaatregelen in acht genomen worden.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

kwaliteit en ambacht sinds 1955 PASTORIESTRAAT 20 - LITH - T 0412 481284 INFO@SLAGERIJEBERGEN.NL WWW.SLAGERIJEBERGEN.NL

Teun & Mark van Hal

Het Wargaren 66 - Lith - 0412-481466

Nieuw bij AutoCare Lith: CarWash

Uw auto is onze zorg Denk aan de zomerbanden wissel!

Haal- en brengservice bij schade of reparatie

Voor onze complete voorraadlijst en verdere informatie

WWW.AUTOCARELITH.NL

APK keuringen - Onderhoud & Reparatie - Motordiagnose - Bandenpartner In- en verkoop auto’s - Schade expertise - Schade reparatie - Airco onderhoud


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

WAT BETEKENT ‘GEEN EVENEMENTEN’ VOOR DE KERSOUWE? OOK RAMADAN IS DIT JAAR ANDERS Rond 23 april is voor veel moslims de vastenmaand ramadan begonnen. Dit duurt tot ongeveer 23 mei. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt niet gegeten, gedronken of gerookt. Ook andere vormen van genot zijn verboden. Door de maatregelen tegen het coronavirus is het dit jaar een andere, bijzondere ramadan.

HOUD AFSTAND

Samen zijn, is tijdens de islamitische vastenmaand heel belangrijk. Maar samen eten met grote gezelschappen, samen bidden in de moskee en een groot Suikerfeest zitten er niet in dit jaar. Want alle bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni. Houd daarom afstand en blijf zoveel mogelijk thuis. Ontvangt u toch bezoek? Dan mogen dit maximaal 3 bezoekers zijn en houd dan 1,5 meter afstand tot elkaar.

ANDERE BELEVING

Alle moskeeën in Nederland zijn gesloten, maar sommige moskeeën zenden hun gebeden en preken live uit via internet. Zo kunnen mensen vanuit huis toch meedoen. Dankbaar zijn en barmhartig zijn, is ook heel belangrijk tijdens ramadan. Moslims zien de situatie nu als een beproeving die ze moeten accepteren. En proberen juist in deze tijden andere mensen extra (financieel) te helpen. Zoals heel veel Ossenaren! We wensen alle moslims een fijne ramadan toe. Alleen samen krijgen we corona onder controle! Kijk voor de meest actuele, belangrijke informatie en meest gestelde vragen op: www.oss.nl/coronavirus en voor de maatregelen op www. rijksoverheid.nl

NOODOPVANG BERNHEZER KINDEREN OOK IN VAKANTIE Kinderen van ouders in vitale beroepen en kwetsbare kinderen worden momenteel opgevangen door de kinderopvang en de scholen in Bernheze. Ook in de vakantieperiode loopt deze noodopvang door. De scholen maken hiervoor afspraken met de kinderdagverblijven. Maakt u nog geen gebruik van de noodopvang en heeft u opvang nodig? Op www.bernheze.org/coronavirus vindt u een overzicht met kinderdagverblijven die noodopvang aanbieden. U kunt zich melden bij een van deze kinderdagverblijven. Zij kijken of u voor opvang in aanmerking komt en stemmen dit af met de gemeente.

Dinsdagavond 21 april kregen we van onze minister-president te horen, dat evenementen tot 1 september zijn afgelast; dat is helder. Het was inmiddels voor Natuurtheater De Kersouwe ook ondenkbaar dat ze half juni een groot concert met 1500 bezoekers zouden hebben. Tot 1 september geen evenementen houdt in dat alle geplande activiteiten tot 1 september in De Kersouwe zullen vervallen. Dus alle concerten en muziek- en cabaretvoorstellingen. Ze hebben inmiddels met het bestuur (online) vergaderd en samen veel gewikt en gewogen. Samen besproken en doorlopen wat de opties zijn. En te rade gegaan bij artiesten. Maar het huidige uitgangspunt van 1,5 meter maakt het gewoon niet haalbaar om de activiteiten te organiseren. Zou het al lukken om bezoekers met 1,5 meter afstand op de tribune te laten zitten, wat doen ze bij de entree, bar of WC? Een intieme cabaret- of muziekvoorstelling spelen, één die juist vaart op het ‘groepsgevoel’ van het publiek... ondenkbaar. En een selectie maken in onze bezoekers op basis van een maximaal aantal (een aantal dat nu uberhaupt niet groter mag zijn dan 3 personen)? Of op basis van leeftijd in verband met verhoogd risico? Het zijn allemaal zaken, die ze niet willen. Niet voor onze bezoekers. Niet voor onszelf. De gezondheid van eenieder staat voorop en daar zullen we ons op focussen. Dat is zuur. Heel zuur. Maar het is wat het is. En ze hebben wel het voornemen om ‘iets’ te doen. In welke vorm en hoe; daar denken ze met een aantal creatievelingen hard over na. Bij alles zullen ze goed moeten afwegen: ‘kan het’ en ‘mag het’. Maar de wil is er. Want hun passie is nu eenmaal het organiseren van mooie avonden voor onze bezoekers. Uiteraard zijn ze ook in goed overleg met de boekers van onze voorstellingen. Sommige voorstellingen waren al verzet naar september, anderen naar 2021. Per voorstelling zullen ze bekijken wat de opties zijn en dit dan ook communiceren met jullie. De voorkeur is om te verzetten naar 2021. We hadden onze eigen producties en jubileumjaar al doorgeschoven en dat kan zeker ook voor een aantal ‘externe’ voorstellingen. Zodra hier meer over bekend is, zullen ze dat zeker laten weten aan jullie! Geef ze even de tijd, want ze moeten een hoop regelen. En tot die tijd, hou je taai. Denk aan alle mooie avonden die we tot nu beleefd hebben samen. En weet dat ze zeker weer gaan komen. Alleen weten ze nu nog even niet wanneer.

SLACHTOFFERHULP Als een dierbare wordt opgenomen op de Intensive Care, dan breekt voor jou als naaste een zware tijd aan vol angst, spanning en onzekerheid. De coronacrisis maakt de situatie nog zwaarder. Er komt veel op je af en je hebt mogelijk vragen. Op www.slachtofferhulp.nl vind je adviezen en tips hoe om te gaan met deze heftige situatie. Je kunt ook bellen met slachtofferhulp voor emotionele steun, advies en praktische hulp. Bel 088 746 00 90.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


K

K K

pagina 42

apper

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Koolzaadweg 22 • 5351 LP Berghem Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Open ook een betaalrekening bij de bank met de hoogste waardering.

www.thuisinhetnieuws.nl

Medische voetzorg info@voetvorm.nl Tel: 06-16026402

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse methodes voor behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister van ProCert en KABIZ. Erkend Oncologische Voetzorgverlener (OVV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker. Onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. De Praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Berghem en biedt samenwerking met huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, dermatoloog en oncoloog. Wij hebben rechtstreeks contact met ziekenhuizen voor kankerpatiënten.

Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV

www.voetvorm.nl Erkend S-BB leerbedrijf

Klanten geven ons een:

Algemeen

9,3

Bron: Consumentenbond juni 2019

Veldsink Quivoir

Mr. v. Coothstraat 13 A 5397 AT LITH T (0412) 48 13 73 E lith@veldsink.nl I www.veldsink.nl


pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

RUIMERE MOGELIJKHEDEN VOOR OSSE SPORTVERENIGINGEN Er is onduidelijkheid over de soepelere regels voor de sport voor jeugd en jongeren. Bij het Ministerie is nog niet duidelijk wie wat waar mag aanbieden vanaf 29 april. Op deze pagina leest u wat wel en wat nog even niet kan.

WAT IS ER AAN DE HAND?

Het Rijk heeft de maatregelen voor sporten door jeugd en jongeren versoepeld. Zo mag uw organisatie na 29 april onder een aantal voorwaarden sportactiviteiten aanbieden aan jeugd en jongeren in de buitenruimte.

BERNHEZER JEUGD KAN WEER GAAN SPORTEN

‘SJORS BEATS CORONA!’ Op dinsdag 21 april heeft het kabinet de nieuwe corona-aanpak bekend gemaakt. Er komt meer ruimte voor de jeugd om weer samen buiten te gaan sporten. Wat mag wel? Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten (alleen trainen, geen wedstrijden). Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten, maar dienen daarbij 1,5 meter afstand in acht te houden (alleen trainen, geen wedstrijden). Wat mag niet? Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen/jongeren nog steeds: blijf thuis. Ouders mogen niet langs de zijlijn blijven staan. Kleedkamers en kantines blijven gesloten. Volwassenen mogen nog niet in groepsverband sporten. Sportverenigingen (18+), fitnessclubs en binnensportaccommodaties blijven gesloten De gemeente heeft alle sportaanbieders in Bernheze (sportclubs, sportscholen etc.) geïnformeerd over deze nieuwe regels.

AANBOD SPORTACTIVITEITEN

Het kabinet heeft alle gemeenten gevraagd om samen met lokale sportaanbieders te bekijken hoe zoveel mogelijk kinderen en jongeren mee kunnen doen aan sportactiviteiten. Ook jeugd die geen lid is van een vereniging. Sportaanbieders in Bernheze kunnen hun activiteiten bekend maken via het digitale platform ‘Sjors beats Corona!’. Alle jongeren t/m 18 jaar uit Bernheze kunnen inschrijven op de daar aangeboden activiteiten. Kijk op www.sjorssportief.nl.

VRAGEN

We vragen iedereen om zich aan de nieuwe regels te houden. De gemeente zal daarop toezien. We kunnen ons voorstellen dat er nog vragen zijn over de uitvoering van de nieuwe regels. Neem dan contact op met de gemeente. We denken graag met u mee. Meer informatie over alle maatregelen rondom het coronavirus vindt u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Deze verruiming heeft heel veel reacties losgemaakt. Daar zijn we heel blij mee. Allerlei buitensportorganisaties staan te trappelen om aan de slag te gaan. We willen dat vanaf 29 april snel mogelijk maken. We hebben daarom het Sport Expertisecentrum (SEC) gevraagd om dit te coördineren en begeleiden. Maar ook binnensportverenigingen willen hun sport buiten aanbieden. Net als commerciële sportaanbieders, scoutingverenigingen staan ze klaar om hun spelaanbod buiten te hervatten. Watersportverenigingen willen hun boten te water laten. En allerlei jeugdclubs willen ook sportactiviteiten gaan organiseren. Daarbij is niet duidelijk wat er precies geldt voor “sporten onder begeleiding’. Ook is het onduidelijk of speelveldjes of Cruijffcourts gebruikt mogen worden. De nieuwe maatregelen zijn dus nog niet duidelijk. Het is hierdoor een risico dat er vanaf 29 april ongewenste situaties ontstaan, die de bestrijding van het coronavirus moeilijker maken. Tot die onduidelijkheid is opgelost, blijft onze noodverordening gelden. Die bepaalt dat alle sportaccommodaties gesloten moeten zijn.

WAT SPREKEN WE DAAROM AF?

De gemeente handhaaft de (leef)regels die nodig zijn om het coronavirus aan te pakken. We doen dat met een noodverordening. Daarin staat nu dat alle sportaccommodaties gesloten moeten zijn. Door de versoepelde regels vanaf 29 april moeten we eerst de noodverordening aanpassen. Dat gebeurt voor 29 april, maar we kunnen dat pas als het ministerie helemaal duidelijk gemaakt heeft wie wat en waar aan sportactiviteiten mag aanbieden.

ONS ADVIES

Houd goed de gemeentelijke website in de gaten. We verwachten in de loop van de komende week voldoende duidelijkheid van het Rijk om de ruimere maatregelen veilig te kunnen uitvoeren. Pas dan kunnen we de noodverordening aanpassen aan de nieuwe regels. Elke sportaanbieder moet zich dan houden aan deze nieuwe regels. We werken hard aan een Q&A-reeks, die vanaf 29 april op de gemeentelijke website is te zien. U moet uw sportaanbod aanmelden bij het Sport Expertise Centrum. Als uw aanbod voldoet aan de richtlijnen van het RIVM, krijgt u een bevestiging van de gemeente Oss dat u mag starten. Twijfelt u of een activiteit is toegestaan of niet? Neem dan vooraf contact op met het SEC of mail de gemeente Oss: w.mentink@oss.nl.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

ACCOUNTANCY - BELASTINGEN - ADVIES

Finovion Accountancy Bernheze ACCOUNTANCY BELASTINGEN - ADVIES Jan Timmers Korenstraat 5- 5388 CR Nistelrode Tel. 0412 700509

ACCOUNTANCY - BELASTINGEN - ADVIES Finovion Accountancy Bernheze WWW.FINOVION.NL

Jan Timmers Korenstraat 5 5388 CR Nistelrode Tel. 0412 700509

WWW.FINOVION.NL

BIJ ONS BENT U GEEN PATIËNT, MAAR..

EEN CLIËNT MET ZORGVRAAG !!!

Bij ons bent u geen patiënt, maar... een cliënt met zorgvraag!! WIE WIL NU NIET EEN FRAAIE LACH? BIJ ONS KUNT U OOK TERECHT VOOR TANDBLEKEN.

INSCHRIJVEN KUNT U:

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

- contact@tandartspraktijklith.nl - Telefonisch 0412-481748

Wie wil nu niet een fraaie lach? Bij ons kunt u ook terecht voor tandbleken. Inschrijven kunt u: contact@tandartspraktijklith.nl telefonisch: 0412-481748

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

Sportzorg Cilia van de Camp voor de beste sportzorgmassage Sportzorg Cilia van de Camp levert al jaren en aan heel veel mensen met sportklachten de beste zorg om je weer fit te maken en te houden. Als je intensief beweegt is het goed om je spieren de zorg te geven die ze verdienen en bij klachten is het zaak je zo goed mogelijk te begeleiden voor het realiseren van herstel en revitalisatie.

Trouwplannen? Weet u wat de wettelijke gevolgen zijn?

Zorg dat u vooraf goed geïnformeerd bent. De Vree Van Drongelen | Notarissen – Adviseurs Burg. van Erpstraat 16 5371 AW Berghem

0412-487111 info@dv-vd.nl www.dv-vd.nl

Particulier | Sportclub | Bedrijf | Evenement Het Reut 313, 5351 BD Berghem T 06-23 78 47 61 | www.sportzorgciliavandecamp.nl

Praktijk Oosterse Geneeswijze George Remst

Acupunctuur ‘natuurlijk’ ook inzetbaar bij o.a. hoofd-, nek-, schouder- en rugpijnklachten. Burg. van Erpstraat 4, Berghem. Tel. 06 224 00 724 Gezondheidscentrum - Gildestraat 1, Heesch Lid N.V.A. - Vergoeding via uw zorgverzekering mogelijk

Afspraak maken via 06 - 224 00 724 of via www.oosterse-geneeswijze.nl


pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

Uitvaartverzorging Jo van Vugt

Uitvaartverzorging Jo van Vugt ZO WAS ER MAAR ÉÉN Met recht durf ik dit te zeggen: zo was er maar één.En één die haast niet te vervangen is. Op donderdag 16 april j.l. is er voor zover dat kon en mocht een stijlvol afscheid georganiseerd voor Henk Boeijen. Het Brabants Dagblad en Mooi Berghem op de computer hebben er alle aandacht aan geschonken, dat maar mogelijk was.Ze zeggen soms: hij WAS een duizendpoot, maar terecht kun je dit van Henk zeggen. Van alle markten thuis en voor iedereen thuis, jong of oud, bedeeld of minder bedeeld. Dat maakte hem niks uit. Waar hij kon helpen was Henk present en hoe. Hij deed dat op een hartelijke, bescheiden manier. Steeds belangeloos, altijd tijd voor een ander en altijd werk voor een ander. Je kwam er nooit tevergeefs. En dat kwam natuurlijk ook, dat zijn geliefde vrouw Irma, ook zo sociaal betrokken, er voor 100% achter stond wat hij allemaal deed en wat hij allemaal te weeg bracht.Zij bracht mede de sfeer in huis en stond altijd klaar met een kopje koffie en een luisterend oor. De deur op Veldstraat 36 stond voor iedereen open! En de laatste jaren was Jenny, zijn enige dochter,hem altijd ter zijde om hem van dienst te zijn! Als ik aan Henk denk, denk ik allereerst aan hun samen zijn, ze waren op en top voor elkaar in de weer, gaven elkaar de ruimte om zichzelf te kunnen zijn en hoe! Als ik aan Henk denk, denk ik aan zijn zeer sympathieke kinderen, Jenny en Bas, die hij in de goeie zin van het woord volgde op een gezonde manier. Als ik aan Henk denk, denk ik aan zijn enige schoondochter Petra, met hun twee kinderen Rens en Lars, waar hij zeer op gesteld was. Als je bij hem binnen kwam, zag je er altijd wel wat speelgoed liggen, dat van die twee kleinkinderen was, want ook zij waren ook op hun manier op opa gesteld. Een stukje onafgemaakt Lego mocht er altijd liggen! Zij voelden zijn hartelijkheid, zijn belangeloosheid ten opzichte van hen en wat ie kon doen, dat deed hij voor zijn twee kleinzonen! Hij had er oog en oor voor. Ik herinner me nog zijn 80e verjaardag, hoe hij steeds voor ieder een goed woord had, maar zijn twee kleinzonen was toch iets aparts.Zo mooi om af te kijken hoe hij daar mee omging! Dat was hem op het lijf geschreven. Als ik aan Henk denk, denk ik, zoals u inmiddels wel zult weten, de vele bruidsparen die hij met zorg omringde en het voor hen zo persoonlijk mogelijk maakte tot een dag, tot een moment in hun leven, dat ze nooit zouden vergeten. Als ik aan Henk denk, denk ik ook aan zijn accurate secretariaats werk voor “de Herfstzon “, want ook daar had hij in de goeie zin van het woord, zijn stempel op gedrukt! Bij heel veel, bijna practisch met alles, was hij verbonden wat ook maar iets met Berghem van doen had. Zo ondervond ik het zelf ook. Ik zou na zoveel jaren “in stilte” moeten vertrekken, maar dat kwam bij Henk verkeerd over en hij kwam mij interviewen voor het toenmalige dorpsblad, het Trefpunt en hoe. Ik heb het nog steeds als een kleinood bewaard! Hij zorgde, samen met Annie Bimbergen, dat op die laatste morgen in de kapel van de Wilberthof, er een prachtig boeket rozen kwam en dat Eddy er een teeveeopname van maakte, waar ik niks van wist......Zo wist hij mensen te verrassen. Dat was zijn leven ten voeten uit. Nu volgt er een stilte, maar van de andere kant kunnen wij zeggen: er zijn nog zoveel raakvlakken in ons sociale leven in Berghem, waar hij nog vaak vernoemd zal worden en terecht. Dat hij beloond mag worden voor zoveel goeds, dat de Heer van alle Leven hem gastvrij zal ontvangen, zoals hier met ons om ging. Dat hij moge rusten in vrede. Zr. Antoine van Erp, pastorale werkster.

Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem Tel. 06-23064010 b.g.g. 06-13171149 j.vanvugt2@telfort.nl Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem

Tel. 06 - 230 640 10 45 jaar ervaring het regelen, b.g.g. 06 -in 131 711 49 verzorgen en uitvoeren van crematies vanvugtj@kabelfoon.nl

en begrafenissen. Wij verzorgen ook thuisopbaringen en het voorgaan in diensten in het crematorium.

MARIAMAAND Vanwege het coronavirus kunnen ook de traditionele activiteiten en rituelen die horen bij de de Mariamaand mei niet doorgaan. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch wil daarom de teleurgestelde Bosschenaren en pelgrims een hart onder de riem steken en bedacht het thema ‘Thuis bij Maria’. Op diverse manieren brengt De Broederschap dit jaar Maria bij de mensen thuis, waardoor men zich verbonden kan blijven voelen met de Zoete Moeder. Vanuit de Sint-Jan worden de hele dag via een webcam livestream beelden uitgezonden. Van de vieringen en van het beeld van Maria. Die beelden zijn te bekijken via www.thuisbijmaria.nu Veel mensen komen naar Maria om een kaarsje op te steken. Dat kan vanaf 1 mei ook digitaal via Thuis bij Maria. Tegen betaling van 6 euro steekt de koster een echte noveenkaars op bij Maria en spreekt plebaan Vincent Blom de volgende dag tijdens de viering van 19.00 uur een persoonlijke intentie uit. Tussen 10 en 18 mei kunnen mensen elkaar online en offline ontmoeten. Inwoners van Den Bosch en alle andere belangstellenden wordt gevraagd om in ieder geval deze 9 dagen een blauwwitte vlag uit te hangen en een Mariabeeld met kaarsje en bloemetje voor het raam te plaatsen. Foto’s hiervan kunnen gedeeld worden op de Facebookpagina van De Broederschap . Voor het meimaandboekje van dit jaar heeft redacteur Lia Hesemans tien mensen geïnterviewd over wat Thuis bij Maria voor hen betekent. Mensen die bij de Broederschap en bij de Sint-Jan betrokken zijn vanuit hun functie, vanuit vrijetijdsbesteding of als kerkganger. Daarnaast bevat het boekje een plattegrond met toelichting van de bidtochtroute (beeweg) zoals die ieder ‘gewoon jaar’ op Moederdag door het centrum van de stad wordt gelopen.

VIERINGEN EN ROZENKRANSGEBED

Van maandag tot en met zaterdag vinden in de Sint Jan eucharistievieringen plaats om 08.30 en om 19.00 uur. Op zondag de Hoogmis om 10.00 uur. Op maandag tot en met vrijdag bidt plebaan Vincent Blom om 18.30 uur het Rozenkransgebed.De Sint-Jan is van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

CONCERTEN

Op woensdagen 6, 20 en 27 mei klinken in het centrum van 11.30 tot 12.30 uur Marialiederen uit heden en verleden. Uitgevoerd door stadsbeiaardier Joost van Balkom. En elke zondagmorgen, na de mis van 10.00 uur zingt een aantal leden van de Schola Cantorum het Bossche Marialied. Ook dit is te volgen via livestream.


pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl Stientje Roelofs van Houtert (mged); Willie Gremmen (mged); Vader en moeder van Rodijnen en overl. fam.

PAROCHIE H. WILLIBRORDUS Contact: Kapelaan J. Beekman Julianastraat 37 Berghem kapelaanbeekman@parochiewillibrordus.nl 0412-401215 zondag 10 mei 5de zondag van Pasen 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Gerrit van Lith (jrgt); Gerrit van Ravensteijn (mged); Henk Boeijen (mged) zondag 17 mei 6de zondag van Pasen Muzikale omlijsting: Kerkkoor Intenties: Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund); Chris Saedt (mged) donderdag 21 mei Hoogfeest: Hemelvaart 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Brord en Truus van Sonsbeek van den Hurk (fund); Rina Dominicus Rossen en zoon Wilfred (jrgt*) zondag 24 mei 7de zondag van Pasen 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Overl. oud. Boeijen vd Vondervoort (fund); Willem en Fien Wesdorp Boeijen (fund); Annie Broekman van den Broek (mged);

zondag 31 mei Hoogfeest: Pinksteren 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Jan van Aalst (mged) maandag 1 juni Gedachtenis: H. Maria, Moeder van de Kerk 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem zondag 7 juni Hoogfeest: Drie-vuldigheid 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem, Muzikale omlijsting: Kerkkoor Intenties: Ai van Gaal (fund); Gerrit van Ravensteijn (mged); Greet van Veghel Nelissen (mged); Wim van Schaijk (mged); Henk Boeijen (mged)

ST. PETRUS’BANDENKERK HEESCH Daar er voorlopig nog geen reguliere Eucharistievieringen op zaterdag zullen plaats vinden, worden de opgegeven intenties niet afgedrukt. De opgegeven intenties zijn in de agenda van de parochie bij het gastteam genoteerd. Zodra alles weer normaal is kunt U hierover contact opnemen met het gastteam op maandag, dinsdag en donderdag tussen 0.9.00 uur en 12.00 uur. Voor eventuele nadere bijzonderheden zie de Website van de parochie. www.heeschdgh.nl.

H. LAMBERTUS – MAREN-KESSEL EN ST. LAMBERTUS – LITH - In ieder geval tot en met 31 mei zijn er vanwege de epidemie geen publieke vieringen toegestaan -Parochianen die Misintenties hebben opgegeven voor deze zondagen, kunnen ervan op aan dat de Missen op de afgesproken dag worden gelezen -Hopelijk kunnen wij spoedig weer, op een veilige manier, deelnemen aan de Eucharistie en de Heilige Communie ontvangen -Op de zondagmiddagen in mei is de kerk in Lith van 14.00 tot 16.00 open voor individuele bezoekers, met gelegenheid tot Aanbidding. Op de woensdagavonden is om 19.00 Aanbidding, met rozenkransgebed. -Ook in de kerk in Maren-Kessel komt er in mei gelegenheid tot Aanbidding, in de plaats van de publieke vieringen die op dit ogenblik niet zijn toegestaan. -De opbrengst van de kledinginzameling in de Goede Week is 105 kilo textiel, met dank aan allen die, ook nu tijdens de epidemie, speciaal naar de kerk reden om kleding te brengen.

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten


pagina 47

www.thuisinhetnieuws.nl

Wandel mee Wandel jejemee overnatuurbegraafplaats natuurbegraafplaats over Maashorst Maashorst

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG

Zaterdag 2 maart van 10.30 tot 11.30 uur

Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Kom kennismaken kennismakenmet metnatuurbegraven. natuurbegraven. verzorgen Kom WeWe verzorgen elke 2evan vande demaand maandeen een rondwandeling over Maashorst. elke 2e rondwandeling over Maashorst. De wandelingen starten 10.30 De wandelingen starten omom 10.30 uur, uur, inloop vanaf10.15 10.15 uur informatiecentrum. inloop vanaf uur in in hethet informatiecentrum. Denk aangepast gepast schoeisel? Denk jejeaan schoeisel? Aanmelden kanvia viawww.maashorst.nl/wandeljemee. www.maashorst.nl/wandeljemee. Aanmelden kan Je welkom. Jebent bent77dagen dageninindedeweek week welkom. Franse FranseBaan Baan2,2,Schaijk Schaijk 0486 www.maashorst.nl 0486745 745006, 006, www.maashorst.nl


pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

WELKOM

FREEDOM INTERNET

OP ONS OPEN GLASVEZELNETWERK

Nog meer keuze

Freedom Internet komt ons glasvezelnetwerk versterken. Deze onafhankelijke partij biedt online diensten aan particuliere en kleinzakelijke klanten met de focus

op privacy en online veiligheid. Met deze toevoeging is er nog meer keuze in providers, die allemaal klaar staan om een goede service en persoonlijke aandacht te bieden.

Wil jij ook supersnel internet via glasvezel, ga naar e-fiber.nl/vergelijker


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.