Page 1

THUIS IN ROSMALEN Albert West houdt zich taai

Kerstmarkt in hartje Rosmalen

44

Vrijwilligers bouwen Rosmalense kerststal

17

JAARGANG 1 - NUMMER 2 - DECEMBER 2013

THUISINHET NIEUWS.NL

20 EEN UITGAVE VAN THUISINHETNIEUWS.NL

Vrijwilligers bouwen voor 17e keer kerststal

‘We doen het voor elkaar’

INFO: 073-5320035 - REDACTIE@PLAZAMEDIA.NL

Centrummanagement Rosmalen doet beroep op politiek

‘Openhouden Vlietdijk van levensbelang’

Voortschrijdend inzicht noemt de politiek het als men na jaren er achter komt dat een beslissing bij nader inzicht toch beter anders kan uitvallen. Een geval dat daarom schreeuwt is de Vlietdijk in Rosmalen. De gemeente wil deze verbindingsweg voor de periode van een jaar sluiten terwijl de bewoners en ondernemers in de Groote Wielen, de bewoners van de Overlaat, en ondernemers en bewoners in het centrum dit helemaal niet willen! “Het besluit wat alweer jaren geleden is genomen, is achterhaald en onverstandig” zo vindt Centrummanagement Rosmalen. Zij vraagt te gemeenteraad zich her te bezinnen. In oktober 2011 heeft de gemeenteraad besloten om de Vlietdijk voor minimaal 1 jaar te sluiten. Dit besluit is genomen ondanks de vele bezwaren die zijn ingebracht en gesteund door een zeer kleine meerderheid. In een brief aan de gemeenteraadsleden vraagt Centrummanagement Rosmalen de afsluiting van de Vlietdijk opnieuw op de politieke agenda te zetten omdat de leefbaarheid en veiligheid volgens hen in gevaar is.

Sinds zondag staat ‘ie er weer. De fantastische kerststal op de Driesprong. Het boerderijtje met pannendak biedt jaarlijks onderdak aan een mooi kersttafereel compleet met Rosmalense koningen en levende schapen. Een bouwploeg van een man of veertien en tientallen vrijwillige wachters maken de Rosmalense kerststal mogelijk. Een kerststal die bovenal ook een ontmoetingsplek is in de dagen rond Kerst en Oud en Nieuw. De Kerststal is een initiatief van Stichting Gedachteniskapel Rosmalen ‘Vennehof’. De toenmalige secretaris van de Stichting Gedachteniskapel Rosmalen, Jan Hoofs en de penningmeester van toen Cor Verstegen, kwamen op het idee om voor Rosmalen een grote kerststal te bouwen. Met levensgrote beelden en schapen. Het was destijds een hele onderneming, maar ze deden het voor de saamhorigheid van de Rosmalense mensen. Uiteindelijk werd het een ontmoetingsplaats voor de mensen van goede wil, zoals dat met Kerst wordt gezegd. Bekende gezichten Ook de beelden trok-

ken veel belangstelling. Niet in de laatste plaats omdat ze hadden enige gelijkenis vertonen met oud Rosmalenaren: Hein Creij, Pastoor van de Meijden, Dorus van Helvoirt en Steven Tibosch. Het waren zeker geen portretten vindt de maker, maar tijdens de opening kwam er een klein meisje naar de maker toe en trok hem aan zijn jas. “’Hebt u die beelden gemaakt meneer?’ vroeg ze me. ‘Dat klopt’ antwoordde ik ‘dat is wel mijn opa’ zei ze toen. Bij zo’n moment schieten de tranen van ontroering je in de ogen. En dat gebeurt nu nog steeds opnieuw.” Boer Hein Creij vormde de inspiratie voor Melchior, koning van Arabië, een grijsaard. Zijn

huid is donkerder. Hij brengt wierook mee. Wierook is het symbool voor gebed). Wethouder Steven Tybosch is vrij verbeeld in Caspar, koning van Tarsus, een jongeman. Hij heeft een wat lichte huid en brengt goud mee. Goud is het symbool van macht. Boer Dorus van Helvoirt zien we terug in Balthasar, koning van Ethiopië, een man in de kracht van zijn leven. Hij brengt mirre mee. Zijn huid is heel donker. Mirre is een kruid dat gebruikt wordt bij het balsemen van doden en dat daarmee symbolisch vooruitwijst naar Jezus’ kruisdood. Maar het werd ook gebruikt om zakken waterdicht te maken. lees verder op pag 20

makelaar073.nl

U bepaalt wat u de makelaar betaalt al voor

795,-

Sprokkelboschstraat 18 Rosmalen 073 6900675 www.sprokkelbos.nl - zie onze advertentie op pag. 4

“Eerst 20 november, toen december en nu is 6 januari de voorlopige datum. Hiermee is al duidelijk dat wanneer er ergens een knelpunt zit, een rotonde wordt aangelegd of andere wegwerkzaamheden worden uitgevoerd de Vlietdijk open moet blijven” zo schrijft Roy van Veghel namens het Centrummanagement Rosmalen. “Mensen komen nu al moeilijk uit de wijk. Er staan al lange files en dit zal alleen maar verergeren wanneer de Vlietdijk wordt afgesloten. Verkeersexperts binnen de gemeente geven al aan dat zij niet begrijpen waarom dit besluit is genomen! Daarnaast staat er nog geen enkel verkeersbord in de Groote Wielen die aangeeft waar het centrum van Rosmalen ligt of hoe men moet rijden om naar de A2 en A59 te komen!” “Het besluit wat alweer jaren geleden is genomen, is achterhaald en onverstandig. Zowel voor de veiligheid, als economisch gezien, en gaat de bewoners van de gemeente veel onnodig geld kosten! Ons verzoek is om de Vlietdijk open te houden en de leefbaarheid en veiligheid van de wijk te waarborgen! Het is niet prettig om elke dag in je eigen woonwijk in de file te staan! Daarnaast staan de toe- en afritten van de A2 ook helemaal vast!” aldus Centrummanagement Rosmalen.

Elfde Elfde Jèske

Tien jaar geleden legde de Hannusclub de basis voor een nieuwe traditie. De tienkoppige mannenclub besloot om ieder jaar aan een prominente Rosmalenaar het Elfde Jèske te geven. Op 14 december werd voor de elfde keer dit felbegeerde Jèske uitgereikt. In carnavalstermen een mijlpaal. Pastor Jan Renders is de gelukkige. De Hannusclub, is verantwoordelijk voor de intocht van Prins Carnaval en Kinderoptocht. Meer op pagina 3.


17 november 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 3

Felle brand verwoest garagecomplex Maliskamp Een felle brand heeft aan de Bernadettestraat in Maliskamp een complex van garageboxen in de as gelegd. Het vuur ontstond in een auto onder één van de carports achter het Bernadetteklooster. Het vuur greep snel om zich heen en meerdere carport vielen daarbij aan de rode haan ten prooi. Onder de houten carports stonden diverse voertuigen geparkeerd. Deze waren niet te redden voor de Rosmalense brandweer die binnen enkele minuten ter plekke was. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt daarbij zeker niet uitgesloten. Op de website thuisinhetnieuws.nl vindt u een uitgebreide serie foto’s en videobeelden. U kunt de videobeelden ook bekijken door de bijgaande foto te scannen met de speciale aurasma-app.

112-berichten op de site Op de website thuisinhetnieuws.nl vindt u 24 uur per dag 7 dagen in de week alle updates met foto en video van calamiteiten en inzet van hulpdiensten in Rosmalen en aangrenzende plaatsen. (rubriek politie)

Elfde Elfde Jèske voor Pastor Jan Renders

Sinds ik in Rosmalen ben is carnaval voor mij op een laag pitje gaan staan. Des te leuker om er nu op deze manier weer bij betrokken te raken.”

Tien jaar geleden legde de Hannusclub de basis voor een nieuwe traditie. De tienkoppige mannenclub besloot om ieder jaar aan een prominente Rosmalenaar het Elfde Jèske te geven. Op 14 december werd voor de elfde keer dit felbegeerde Jèske uitgereikt. In carnavalstermen een mijlpaal. Pastor Jan Renders is de gelukkige. De Hannusclub, is jaarlijks verantwoordelijk voor de intocht van Prins Carnaval en de organisatie van de Kinderoptocht.

Jan Renders toonde zich een dankbare drager van het Jèske. “Het is voor mij al een eer het elfde Jèske te krijgen het is helemaal een eretitel om het 11e elfde Jèske van Rosmalen te krijgen. Ik ben blij met deze benoeming.” Over de Hannusclub: “Ik ben blij dat ik daarin terecht gekomen ben – dit jaar althans. Het zijn buitengewone mensen, die prima vrijwilligerswerk doen, een warm hart voor mensen hebben, op z’n tijd plezier in het leven hebben en het soms luchtig nemen. En in Cees van Iersel hebben ze een buitengewone, gezagvolle en tegelijk relativerende voorzitter.”

‘Fijn om bij illuster gezelschap te horen’

Door Herman van Dinther Jan (68) is door zijn pastoraal werk een bekend figuur in Rosmalen waar hij als diaken de Laurentius-en Lambertuskerk onder zijn hoede heeft. Geboren in Beek en Donk studeerde hij in Tilburg theologie en begon hij in Best als pastoraal werker. Budel, Waalre en Bladel volgden om ruim twintig jaar geleden neer te strijken in Rosmalen. “In 1987 werd ik door de Bisschop tot diaken gewijd, twee jaar later kwam ik naar Rosmalen.” In de samenleving Jan vindt het een teken aan de wand dat hij door de Hannusclub is benoemd tot de drager van het Elfde Jèske. “Ik ben daar heel erg mee ingenomen, het toont aan dat de kerk midden in de samenleving moet staan, er deel van moet uitmaken. Als kerk staan wij niet bo-

ven de mensen maar ertussen. Juist het persoonlijk contact met en tussen mensen is heel belangrijk. Communiceren moet niet beperkt blijven tot de I-pad of smartphone. Mijn ambt wordt gekenmerkt door dienstbaarheid. Gezien mijn leeftijd ben ik eigenlijk met pensioen, maar ik heb met de bisschop afgesproken dat ik met wat minder uren aanblijf tot mijn zeventigste. Daarna ben ik ZZP’er, ofwel zielzorger zonder parochie”, lacht hij. Eretitel Het fenomeen Elfde Jèske is Jan niet onbekend. “Ik heb het ieder jaar in de pers gevolgd. Het viel mij op dat het steeds mensen waren die veel voor Rosmalen doen en de samenleving een warm hart toedragen.” In voorgaande jaren viel de eer te beurt aan Rien van Grunsven, Marc Lammers, Henk Savelkouls, Bert ter Mors, Hans Eijkemans,

Albert Westelaken, Jo Piels, Cor Swanenberg, Jac Bergmans en Frank van Beers. “Ik beschouw het als een eretitel, het voelt heel bijzonder om tot het illustere gezelschap van de dragers te behoren. De vergaderingen van de Hannusclub hebben trouwens indruk op mij gemaakt. Het voelt fijn om aan tafel te zitten met mensen waar je op kunt bouwen en die zich belangeloos inzetten voor een goed doel in Rosmalen.” “Ik ken het carnavalsfeest heel goed, heb er altijd van genoten.

Jan Renders te midden van de andere Jèske-dragers (foto Henk van Esch)

Zet een kaars voor het raam…

BS Den Krommen Hoek verspreid licht tijdens Lampionnenoptocht

Op donderdag 19 december zullen alle leerlingen van de basisschool Den Krommen Hoek in het kader van de kerstviering een lampionnenoptocht houden. De leerlingen dragen zo symbolisch het licht uit door de wijk. Om de tocht extra stemmig te maken worden buurtbewoners gevraagd aan te sluiten door een lichtje voor het raam te plaatsen De optocht zal om 17.00 uur van start gaan vanaf het schoolplein. De kinderen lopen daarna een mooie route door de wijk. Via Luykershofke, Pastoor Hordijkstraat, Deken Fritsenstraat, Pastoor van der Meijdenstraat, Sint Lambertusstraat, Dokter Andereggstraat, Burgemeester van Erpstraat, Pastoor Hordijkstraat Sint Catahrinastraat, Geenbergenstraat, Bruggensestraat gaat het weer terug via het Luykershofke naar de school. De kinderen zullen met zelfgemaakte lampionnen en al kerstliedjes zingend deze route lopen. Uiteraard hopen ze op veel belangstelling langs de route. Aansluitend hebben de kinderen een kerstdiner op school.

THUIS IN ROSMALEN 24 uur per dag - 7 dagen per week meer dan actueel op het internet:

www.thuisinhetnieuws.nl


“SPROKKELBOS� Outdoor & Lifestyle

overkappingen - tuinprojecten - tuinmeubelen - boom & plantenbak zondag 21 december geopend 12-00-18.00

webshop > kortingscode = kerstkado

Sprokkelboschstraat 18 - Rosmalen - 073-6900675 www.sprokkelbos.nl openingstijden - wo & do 12.00-17.00 / vrij & zat 10.00-17.00


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 5

Aanleg nieuwe brug Graafsebaan stemt buurt tevreden

‘Weinig overlast door goede communicatie’ De brug over de omgelegde Zuid-Willemsvaart bij de Graafsebaan is sinds september klaar en open voor verkeer. Voor de bewoners van de Graafsebaan is er de afgelopen jaren het nodige veranderd. Hoe heeft bewoner Frans van de Veerdonk dat ervaren? In goede banen Ingetrilde damwanden, 120 ingeboorde palen, gerooide bomen, wegomleggingen en gesloopte panden. Er is veel gebeurd in de omgeving van de Graafsebaan. Volgens bewoner Frans van de Veerdonk is al die overlast echter in goede banen geleid. Lessen uit het verleden ‘De aanleg van het kanaal en alles wat daarbij komt kijken, is niet het eerste grote project in deze omgeving’, zegt Van de Veerdonk.

‘In 2003 is de A59 omgelegd, daarna is de A2 verbreed. Ik denk dat Rijkswaterstaat en de andere betrokkenen daar wel van hebben geleerd. Aannemer WillemsUnie heeft qua communicatie dan ook goed werk geleverd.’ Valse start ‘Er was wel sprake van een valse start’, aldus Van de Veerdonk. ‘Oorspronkelijk was de brug gepland in het huidige tracé van de Graafsebaan en zouden we een damwand van zo’n vier meter voor ons huis

Frans van de Veerdonk, bewoner van de Graafsebaan: ‘De communicatie over de werkzaamheden was prima. Daardoor heb ik weinig overlast ervaren’ krijgen. Dat moesten we in de krant lezen. Iets wat overigens eerder de gemeente aan te rekenen was dan Rijkswaterstaat of WillemsUnie.’ Goed overleg De bewoners van de Graafsebaan hebben zich tegen die oorspronkelijke plannen gemo-

Introductiecursus ‘Start HandboogSPORT’ succesvol afgerond

De Vrolijke Schutters bindt jong en oud

Afgelopen september zijn bij De Vrolijke Schutters in Rosmalen 20 cursisten gestart met de introductiecursus Start HandboogSPORT. Gedurende 8 lesavonden hebben zij niet alleen kennis gemaakt met het handboogschieten, maar kunnen inmiddels zelfstandig aan de slag. Bijna iedereen heeft vroeger wel eens met een eigengemaakte boog gespeeld. Vaak was dat niets meer dan een tak met een stuk elastiek ertussen. Handboogsport heeft een grote aantrekkingskracht op de jeugd, maar is een van de weinige sporten die ook door ouders en grootouders nog goed is aan te leren. Handboogschieten is in de eerste plaats een individuele sport, die je in gezellige verenigingen beoefent. Het vraagt concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie. Je probeert jezelf continu te ver-

beteren, je techniek en daardoor (als het goed is) ook je scores. Daarnaast kan je je vaardigheid meten met andere schutters via competities en wedstrijden. Het is dus een sport die je altijd kan doen, in je eentje of met meerderen. Het is tevens een sport die door jong en oud en door valide en minder valide mensen te beoefenen is. Omdat er meerdere disciplines en type bogen zijn, van traditioneel tot hightech, is er voor iedereen wel een vorm die aanspreekt. In een paar lessen kan je al aardig met een

handboog om leren gaan. Om het goed te leren moet je wel regelmatig trainen en aan wedstrijden meedoen. Verenigingen hebben vaak introductiecursussen, beginners- en gevorderden cursussen. Die worden gegeven door trainers die door de Nederlandse Handboog Bond (NHB) zijn opgeleid. Zo’n introductiecursus handboogschieten kan je doen bij De Vrolijke Schutters, naast het zwembad van Rosmalen. Dit is 1 van de 238 NHB verenigingen in Nederland. Zo maak je in 8 lessen kennis met de sport. De Vrolijke Schutters kan

Dag van de Bouw ‘Desalniettemin hebben we weinig overlast ervaren’, vertelt hij. ‘De communicatie over de werkzaamheden was prima, en kleine attenties zoals een fles wijn voor Kerst zijn ook een aardig gebaar. Ook de Dag van de Bouw heeft zeker bijgedragen aan de verstandhouding.’

biliseerd. Met succes. Andere mogelijke pijnpunten zijn daarna volgens Van de Veerdonk in goed overleg opgelost, zoals het inboren van palen voor de brug in plaats van heien. ‘Trillen levert niet alleen minder geluidsoverlast op, het verkleint ook de kans op schade.’

Schadeloket Van de Veerdonk vertelt dat hij desondanks toch schade heeft opgelopen gedurende de werkzaamheden. ‘Dat hebben we gemeld bij het schadeloket. Er zijn twee experts komen kijken, maar de uitslag is nog even afwachten. Ik hoop op een correcte afhandeling.’

iedereen de handboogsport leren; de vereniging is ook geschikt voor minder valide sporters.

Verhalenverteller in ‘t Lijsterbosje

Tijdens de introductiecursus zijn diverse onderwerpen aan bod gekomen. Materiaalkennis, veiligheid en uiteraard de schiettechniek. De cursus is verzorgd door gediplomeerd trainers en ondersteund door wekelijkse nieuwsbrieven. De cursus start HandboogSPORT is uitermate geschikt om samen met een familielid te doen. “Rik wilde al jaren handboogschieten en samen met hem ben ik deze cursus gestart. Stiekem vind ik het misschien wel nog leuker”, aldus Eric van Nistelrooij, vader van Rik. Beiden zijn inmiddels lid geworden van de handboogvereniging uit Rosmalen. Ter afsluiting van de cursus is er afgelopen maandagavond een leuke fun-wedstrijd geweest en zijn door de instructeurs, Peter van Hulsen en olympiër Jacqueline van Rozendaal, de diploma’s aan de cursisten uitgereikt. De Vrolijke Schutters biedt regelmatig introductiecursussen aan. Kijk op de site www. dvsrosmalen.nl voor de data. Kosten voor 8 lessen (incl. materiaalhuur) is € 69. Opgeven voor de cursus doe je door te mailen of bellen: info@dvsrosmalen. nl of tel: 073-5215348.

Maliskamp maakt zich op voor Winterevent Op zaterdag 4 januari vanaf 14.00 uur organiseren Stichting Wijkraad en Stichting Wijkbelangen de traditionele nieuwjaarsreceptie in het Trefpunt in de Meerlaer. Alle wijkbewoners zijn ook daar van harte welkom. Aansluitend is er in speeltuin ‘ ‘t Lijsterbosje’ een mooi Driekoningenfeest georganiseerd door Maliskamp Events. Vanaf 16.30 uur zijn alle bewoners van Maliskamp welkom bij het gezellige warme vuur. Wijkbewoners kunnen vanaf 17.00 samen luisteren naar mooie bekende en spannende minder bekende winterverhalen. Dit onder het genot van een heerlijke kop soep bereid door buurtkok Lisette Bossert, een glas glühwein of chocolademelk en broodjes worst. Voor de kleinsten wordt het verhaal; ‘het meisje met de zwavelstokjes’ en voor de wat grotere jongens en meisjes een vermakelijk Grieks verhaal over de monsterlijke ‘Kallikantzaroi’ verteld. Met Driekoningenmoeten zij terug de onderwereld in, maar tussen Kerst en Driekoningen zetten ze in Griekenland de boel op stelten... Er zijn ook kleine paarden in de speeltuin! De kinderen mogen hier op rijden, onder begeleiding van de herder. Na de verhalen is er gelegenheid gezellig bij te praten met wijkgenoten tot 18.30 uur. Meer informatie via www.wijkmaliskamp.nl


V

oor een klassieke salontafel, landelijke eettafels, sfeervol kristal, diverse eetkamerstoelen, prachtige spiegels, of een strakke hoekbank.

Voor al uw woonwensen kunt u terecht bij Van Oss Interieurs in Nuland. Kom eens langs om onze uitgebreide meubelcollectie te bewonderen

O

p 1e en 2e Kerstdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

T

ijdens de Kerstdagen zijn er vele aaniedingen en is ons Grand CafĂŠ geopend voor een heerlijk drankje.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 7

Vooral in Nederland is het een traditie geworden en op vele plaatsen wordt de nieuwjaarsduik gehouden. Ook in veel andere landen kent men nieuwjaarsduiken, maar Nederland kent de meeste nieuwjaarsduikplekken en het grootste aantal deelnemers. Ook in onze omgeving is er volop gelegenheid het nieuwe jaar in te duiken. Jong, oud, man, vrouw, van kleinkind tot opa en oma het maakt allemaal niet uit. Wilt u fris het nieuwe jaar in duiken dan bent u meer dan welkom bijvoorbeeld bij de Groote Wielen-plas in Rosmalen. Maar ook bij de Oosterplas en de Geffense Bosjes kunt u plonzend het nieuwe jaar in

Plons het nieuwe jaar in! Groote Wielen-duik Op 1 januari 2014 wordt voor de Nieuwjaarsduik georganiseerd aan het strand van de Groote Wielenplas in Rosmalen. Met veel enthousiasme zijn de voorbereidingen gestart. Het strand aan de Groote Wielenplas is in korte tijd zeer populair geworden. De

deelnemers. De Nieuwjaarsduik- en Toast vinden plaats om klokslag 13.00 uur. Voor de deelnemers zijn er leuke prijzen te winnen. Voor- en na de Nieuwjaarsduik kan gebruik gemaakt worden van de voorzieningen van ‘Windkracht 5’. Daar vindt u onder meer kleedruimtes en dou-

Nieuwjaarsduik Geffense Plas De traditionele nieuwjaarsduik in de Geffense Plas wordt gehouden op zondagmiddag 1 januari om 15.00 uur. De deelnemers dienen om 14.30 uur aanwezig te zijn. De organisatie is weer in handen van de Reddingsbrigade Oss. Er worden zo’n 250 mensen verwacht om het nieuwe jaar met een ijskoude duik te starten. Deelname is gratis, net als de erwtensoep, warme chocolademelk en de bekende oranje muts. Via www. reddingsbrigadeoss.nl kunnen zwemmers zich aanmelden. De eerste 100 die dat doen, krijgen een vrijkaartje voor het Golfbad Oss. Ruim 750 duikhelden bij de Oosterplas

ligging is prachtig, het strand is zeer goed bereikbaar en er is ruime parkeergelegenheid. Naast de Nieuwjaarsduik is er gelegenheid voor een Nieuwjaarstoast. Alle toeschouwers worden opgeroepen om zelf champagne en glazen mee te nemen om gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden. De Nieuwjaarstoast vindt plaats op het moment dat het startschot voor de duik wordt gegeven. Het strand en Windkracht 5 (Adres: Deltalaan 140 te Rosmalen) zijn vanaf 12.00 uur beschikbaar voor de

ches. Voor de deelnemers is er na de duik heerlijke erwtensoep en/of warme chocomel om weer lekker op te warmen. De muziek wordt op originele wijze verzorgd door ‘Galaxy Classics Drive In Show’. John Lommers, oud Galaxy DJ, zorgt ervoor dat alle deelnemers en toeschouwers uit hun dak gaan. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Watersportvereniging De Groote Wielen, vrijwilligers en sponsors.

Bij de Bossche Nieuwjaarsduik in de Oosterplas worden op Nieuwjaarsdag ruim 750 duikhelden verwacht. De duik in ’s-Hertogenbosch is daarmee een van de grootste van onze land. “Deze Unox Serieuze Duik was vorig jaar de grootste Nieuwjaarsduik van Nederland in binnenwater!” bevestigt de woordvoerder van De Nederlandse Nieuwjaarsduiken. “Alleen een paar duiken in zee, zoals die bij Scheveningen, waren groter dan die in ’s-Hertogenbosch.” De Bossche Nieuwjaarsduik vindt plaats op 1 januari 2014 om 13.00 uur op het Strandbad Oos-

terplas (ingang via de Maastrichtseweg.) Deelnemers zijn vanaf 12.30 uur welkom om zich om te kleden en voor de warming up. Deze frisse start van het nieuwe jaar wordt alle Bosschenaren, maar ook iedereen van ver daarbuiten, aangeboden door de Bossche Reddingsbrigade. Deelname is gratis, net als de erwtensoep, warme chocolademelk en de bekende oranje muts. Vijftig jaar duiken De allereerste nieuwjaarsduik in Nederland werd in 1960 gehouden in Zandvoort. Sindsdien groeit het aantal nieuwjaarsduiken jaarlijks. Voor 2013 wordt een recordaantal verwacht van rond de 100 plekken waar mensen slechts gekleed in zwembroek het koude water induiken op de eerste dag van het nieuwe jaar. En voor wie helemaal bloot het nieuwe jaar in wil duiken: er is een naturistische duik in Vrouwenpolder. De allerbekendste nieuwjaarsduikplek is Scheveningen. In 1965 werd de nieuwjaarsduik voor het eerst gehouden op initiatief van Jan van Scheijndel, een ex-Kanaalzwemmer van Zwemclub Residentie. Het totaal aantal

deelnemers was zeven. In de loop van de jaren groeide deze Nieuwjaarsduik van een tiental fanatici tot een massaal evenement met gemiddeld tussen de 7000 en 10000 heldhaftige deelnemers. Warm op, cool down en warm weer op De Nieuwjaarsduik is een goede manier om het nieuwe jaar fris te beginnen. Helemaal met de juiste voorbereidingen: Warm op: warm je lichaam lekker op voordat je het water in gaat. Ga bijvoorbeeld een stuk fietsen of een eindje hardlopen. Blijf ook in beweging als je

op de kant staat. Cool down: ga het water in! Neem een lekkere frisse duik en ga 2014 vol moed tegemoet. Warm weer op: wanneer je uit het water komt, is het belangrijk om weer goed op te warmen. Neem supporters mee die klaar staan met een grote warme handdoek, handschoenen en een paar dikke sokken. En geniet natuurlijk van een kop lekkere erwtensoep. Natuurlijk moet je wel een beetje een bikkel zijn om het water in te rennen, iedere nieuwjaarsduiker verdiend daarom al bij voorbaat alle respect!

THUISINHETNIEUWS.NL 24 uur per dag - 7 dagen per week - altijd het laatste nieuws


BROMFIETSEN & SCOOTERS

Sla nu uw slag en geniet van uw voordeel!

Na een ingrijpende uitbreiding en verbouwing van onze zaak:

Alle MT, AGV en MDS Bromfiets en Motor helmen

* Zolang de voorraad strekt!

Actie t/m 31-01-2014: HEROPENINGS KNALLERS!

50% korting

Bromfiets/Scooteraanbieding: Nieuwe Bromfietsen/scooters (45km): Alle Putoline olie- en onderhoudsprodukten

Helm MT Thunder en Oxion

70 % korting

35% KORTING

Castrol Power RS 2T (voorheen TTS)

25% KORTING van € 12,95 voor €

9,70

Motor/bromfiets accessoires: Motor/Bromfietsjassen GC Tiger -25%

75,Motor/Bromfiets winterhandschoenen GC -25% van € 29,95 voor € 22,50 Motor/Bromfiets winterhandschoenen leder -25% van € 39,95 voor € 29,95 Kettingsloten MKX ART 4* - 50% van € 69,- voor € 34,50 Beugelsloten ProTect ART 3* - 50% van € 39,95 voor € 20,Schijfremsloten ProTect ART 3* - 50% van € 39,95 voor € 20,Accu shido YB4L-B 4Ah - 50% van € 20,- voor € 10,Druppelladers Oxford en Unicharger Div uitlaten Michelin Power & Pure motorbanden

van € 99,- voor €

25% KORTING 50% KORTING 45% KORTING

Wij hebben ook veel gebruikte onderdelen op voorraad. U kunt bij ons terecht voor professioneel onderhoud aan uw bromfiets, snorfiets,scooter en motor tegen een scherp tarief! Ook voor schadetaxatie en eventueel schadeherstel aan uw bromfiets, snorfiets, scooter en motor kunt u bij ons terecht

Derbi DRD Racing “Anniversary” van € 3.295,voor € 2.549,-* Derbi Xtreme “Special Edition” van € 2.999,voor € 2.199,-* Aprilia RS4 van € 3.599,voor € 2.899,-* Yamaha Aerox van € 2.599,voor € 2.099,-* Benelli 49 X van € 1.499,voor € 999,-* Sachs Speedjet RS Lim. van € 1.549,voor € 999,-* Keeway Flash van € 1.099,voor € 769,-* *prijzen exl. € 199,-rijklaar maken

Nieuwe Snorscooters (25km): Nu met GRATIS origineel windscherm Sym Mio 4T zwart + bruin

Sym Allo 4T “Black Special” Sym Allo 4T “Shiny Black” Derbi Boulevard 4T (Fly 4T) Peugeot Tweet 16” 4T Vespa LX 4T

van € 1.799,voor € 1.499,-* van € 1.749,voor € 1.449,-* van € 1.749,voor € 1.449,-* van € 1.779,voor € 1.499,-* van € 1.649 voor € 1.399,-* van € 2.929,voor € 2.499,-*

*prijzen exl. € 199,-rijklaar maken

Bij aanschaf gebruikte bromfiets/scooter GRATIS Helm Bij aanschaf gebruikte snorscooter GRATIS ART Kettingslot Aanbiedingen zolang de voorraad strekt Druk- en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: 2013 Ma 8.30-12.00/13.00-17.00/18.00-20.30 Di 13.30-17.00/18.00-20.30 Wo gesloten Do gesloten Vrij 13.30-17.00/18.00-20.30 Zat 8.30-12.00/13.00-17.00

M.i.v. 2014 Ma 8.30-12.00/13.00-17.00/18.00-20.30 Di 9.15-11.45/13.30-17.00/18.00-20.30 Wo gesloten Do gesloten Vrij 9.15-11.45/13.30-17.00/18.00-20.30 Zat 8.30-12.00/13.00-17.30

Retselseweg 5 • Heeswijk-Dinther • 0413-786063 / 06-50453935 • hvamotoren.nl Advertentie.indd 1

11/17/2013 7:32:18 PM


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 9

Loopevenement ’t Goei Smoesje op oudjaarsdag

Sportief het jaar uit met 34e Sylvesterloop Het mooie buitengebied van Middelrode is op de laatste dag van het jaar weer decor voor de Sylvesterloop. Het traditionele hardloopevenement van Wielertrimclub ’t Goei Smoesje brengt dit jaar geld bij elkaar voor Stichting Buiten Gewoon in Berlicum. Ook dit jaar zijn er weer diverse prominente lopers aanwezig. Meedoen is mogelijk voor alle leeftijden en ieder loopt in zijn eigen tempo. Of u dat nu hardlopend of wandelend wilt doen. U kunt een keuze maken uit trajecten van 5,5-, 11- en 16,5 km. Inschrijven kan ter plekke. Al voor de 34e keer organiseert Wielertrimclub ’t Goei Smoesje de Sylvesterloop. De naam Sylvesterloop stamt van oorsprong af van de heilige Sylvester. In 314 was deze bisschop de eerste vredespaus van Rome. Hij kwam in het openbaar na de langdurige christenvervolging. Op 31 december 335 stierf Sylvester en is nadien de patroonheilige van huisdieren, de voederoogst en van een goed nieuwjaar. De Sylvesterloop wordt op

vele plaatsen in Nederland gelopen. De bekendste in Nederland is de Sylvesterloop in Soest waar de wereldtoppers lopen. Ook in Sao Paulo te Brazilië wordt jaarlijks de Sylvesterloop gelopen. De vereniging met kleding sponsoren ZZPr.nl, Hamer installatietechniek b.v. en Van Kessel Op- en overslagbedrijf b.v. heeft zo’n zestig leden. De organisatie, bestaande uit John Aarts, Jos Cooijmans en

Toon Hubers, is weer bijna zover. Het draaiboek is weer aangepast voor 2013. Gemeente, EHBO, Politie en sponsoren zijn weer benaderd voor een perfecte stratenloop in Middelrode. Leden van ‘t Goei Smoesje zullen op Oudjaarsdag het parcours uitzetten zodat er om 13.00 uur gestart kan worden. Peer van de Ven zal vanaf 12.30 uur als vanouds de microfoon ter hand nemen om de Sylvesterloop live te verslaan.

Om ongeveer 13.00 uur vertrekken de lopers, joggers, snelwandelaars en wandelaars voor 1, 2 of 3 ronden van 5,5, km. Voorafgegaan door fietsers van ’t Goei Smoesje gaat het dan richting het kanaal en verder en komt er snel een schifting tussen de hardlopers, joggers en wandelaars. Iedereen kan meedoen en loopt de gekozen afstand op het eigen gewenste tempo. Het is een gezellige bedoening en het is niet voor niets dat veel lopers al meer dan 10 deelnames hebben meegemaakt. De Moerkoal is uiteraard weer gastheer voor de organisatie, lopers, EHBO etc. ’t Goei Smoesje hoopt net als

voorgaande jaren op ongeveer 800 deelnemers. Ook dit jaar hebben leden en bestuur weer een goed doel uitgekozen. Het goede doel is de Stichting Buiten Gewoon in Berlicum. De Stichting Buiten Gewoon heeft ten doel het opzetten en in stand houden van een woonen werkboerderij voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige handicap. Het wonen en werken is niet aan elkaar gekoppeld. Met andere woorden: er kunnen bewoners zijn die er niet werken en er kunnen hulpboeren zijn die er niet wonen. Het startschot zal door iemand van deze club gelost worden.

’t Goei Smoesjes daagt iedereen uit om met zoveel mogelijk kennissen of familieleden het jaar sportief af te sluiten door deelname aan deze stratenloop. Meedoen kan voor alle leeftijden en ieder loopt in zijn eigen tempo. De afstanden zijn 5,5-, 11- en 16,5 km. Je doet mee door je in te schrijven en aanwezig te zijn. Deelnemers kunnen zich melden vanaf 11.00 uur bij Dorpshuis De Moerkoal aan de Driezeeg 20 te Middelrode. Het inschrijfgeld bedraagt tot 14 jaar € 2,00 en boven 14 jaar € 4,00. Meer info www.hetgoeismoesje.nl of John Aarts tel. 06-11183409

Kèrstgevuul…? Tien moes hier klage dè de klèinkeijnder teegeworrig vort d’n hillen dag aachter de tillevizie zaten of mi ’n mobieltje òn ’t speule ware. “Dè kan toch nie goewd zen… Dè worre dalek allemòl eigenheimers; minse die hillemòl gin òndacht mer hebbe vur d’r umgeeving.” “Ja nèt,” sloot Ant òn, “die zitten op de fiets of te voewt sms-jes te verstuure èn die verongelukke nog unne keer, terwijl ze spannende berichte nor d’r vriendjes tikke.” Ons Bèt keek nor men èn reageerde mi: “Nou, die jong van ons Mrietje meuge mar efkes per dag mi die apparate beezig zen.” “Èn kontroleert dè ok oit iemes?” vroeg Tien streijlek. “Wè denkte!” riep de ons getròje, “ès wèllie d’r zen, dan haauw ik dè èiges in de gate.” Ik von ’t dapper gesproke èn wies dè’t nie waor waar, want ons Bèt èn ik zen nie zón kontroleurs bé d’n oppaas. “Mar,” zin ik ùitdagend, “die afkantighèid hen wij natuurlek èiges veroorzaakt!” Tien èn Ant verschote van men woorde èn riepe bèij tegelijk: “Hoezoo!?” “Bè, denkt ’s òn al die sprookjes wormi wij ons keijnder vruuger hen beezig gehaauwe. Daor zit wèl zóveul rottighèid aachter…!” Ons Bèt schudde d’re kop èn zuchtte ’s diep. “Daor zulde’t hebbe,” bromde ze. “Moete nou ’s naogaon,” riep ik, “dè Sneeuwwitje gi nor bed mi zeuve aauw gaste um d’r heen èn Doornroosje li d’n hillen dag in bed te mùike. Assepoester kùmt te laot nor huis èn Roodkapje luistert hillemòl nie nor moeders goeie raod.” “Ja ja,” snoof Tien “èn dùrrum zit al dè klèin volk nou aachter d’r mobieltje, d’ren i-pad, d’r tablet of hoe ’t allemòl maag hiete!”

Ik din nèt of ik ’m nie geheurd ha èn gonk onverstoord wijer: “Hans èn Grietje freeten ’t huis op van ’n aander. Tarzan lupt d’n hillen dag in z’n bloote kont tusse de liane te slingere. Pinokkio liegt ’r mar op los mi z’n groote stijf neus…” “Schèijt ’r nou onderhand mar af mi oewe klèts,” siste ons vrouw, mar ik waar nog nie tèine. “Donald Duck li mar aachter die Katrien te valle èn Dagobert zit alleen mar op ’t gèld… Alladin, de kunning van de dieve, wordt ès veurbild gesteld….” “Nou makt ’t toch vort flaow,” wierp Tien teege. “Èzzof ons klèinkeijnder al die verhalen oit geheurd zón hebbe èn d’r ok nog ’n veurbild òn genomme zón hebbe…” “Die van ons wèl,” mènde ons Bèt, “mar dè duut ’r niks òn af. De jong van vandaag d’n dag moete mi de tijd mee èn dùrrum wille ze al die nijeghèid in huis hebbe èn gebrùike.” “Hurt wie ’t zi,” docht ik, want zèlf wil ze noit niks mi al die modèrn dinger te maken hebbe. Ik zin: “ès ge mi zón vurbildfiguurre oew klèinkeijnder groot brengt, dan is’t toch gin wonder dè de jong asociaal worre!” “Nou is’t ècht zat,” kètste ons vrouw trug, “denkt nou ’s òn ’t schónste sprookje van gelijk: ’t Kèrstverhaal! Daor zen ùllie jong toch ok mi opgevoed, maag ik hope!” Ik ha bewondering vur de wending die ons beeter helft teweeg brocht, mar um ’t kèrstverhaal nou ’n sprookje te noeme? “In diejen èrme stal van toen han ze gin mobieltje nóddig, want toen dinne de engele nog bódschappe,” vulde Ant òn. Ik geleuf nie dè de ons bleij waar mi die opmèrking. Èn toen kwaamp Tien wir ùit de vertraowden hoek mi: “Opvoede dè doen ze vandaag d’n dag ammòl veulste slap. Ze moeten

’r die klèinmanne ’s meer onder lùije. Al dè gefreubel èn treuzelgeduld is nerres goewd vur!” “Hurt daor de groote pedagoog!” schamperde de ons mee trug, “umdè hij èiges vruuger veul op z’n kloote hi gehad, moete de klèin ’t vandaag d’n dag dus ok mar ontgèlde.” Nee, hier zón we mar nie mer op deur moete gaon, docht ik èn dùrrum probeerde ik zoomar innins unnen ònzet te make nor ’n neij kèrstsprookje èn ik vertelde: “In unne stille naacht in dizzèmber ware de leste Zwarte Piete druk in de weer. Ze werkte geruisloos, want ze wón de hèrderkes nie wakker make die daor in de stille naacht in ’t vèld lage… Ze moessen al ’t Suntereklaospapier oprùime èn dè waar ’n hil karwèij. D’r waar vurraf steeds gezeed dè’t recessie waar èn dè de minsen op d’r cènte bleeve zitte, mar daor han de Piete nie veul van gemèrkt. Nou moes al ’t overgebleeve nog brùikbaar papier ùitgesorteerd worren um nor de kèrstman te brenge, want die waar ok vort milieubewust òn ’t worre èn ’t papier moog grust op mekare leijke, want Suntereklaos èn hij waren ummers femilie van mekare...” Ons Bèt keek men glaozig òn èn schudde d’re kop.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 10


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 11

50 jaar schrijven over Rosmalen, 25 jaar Driek van Grètte

Goed voor bijna 1300 artikelen Boer Koekoek, de oudere lezers kennen hem ongetwijfeld nog als lid van de Tweede Kamer, zei het bij zijn vertrek als politicus zo treffend. “Er is ’n tied van kommen en ’n tied van gaan. De tied van gaan is nou gekommen.” Stond het schrijven van Henk de Werd in de Rosbode de laatste paar jaar al duidelijk op een laag pitje, na 50 jaar vindt hij, dat het mooi geweest is. 1300 artikelen, Hij telde er exact 1289, die nagenoeg allemaal bewaard zijn gebleven, een groot deel daarvan ook digitaal. Alles bijeen een mooi resultaat om tevreden op terug te kunnen zien. Voor de heemkundekring van Rosmalen heeft hij nog een aantal artikelen in de computer zitten. Helemaal stil wordt het dus nog niet.

Twee foto’s van bakkerij De Werd op de hoek Deken Fritsenstraat en Van Meeuwenstraat in het jaar 1960. We zien het ouderlijk huis van Henk de Werd in zomerse en winterse sferen. Het pand werd gesloopt en maakte plaats voor appartementen. Foto’s: Henk de Werd. Hoe het begon Keren we even terug naar 1960, het jaar dat hij zijn eerste schreden op het pad van de geschiedenis van Rosmalen zette. Bij toeval! Zou er in Rosmalen ook een vrijheidsboom gezet zijn in 1795, vroeg hij zich af bij de voorbereiding van een geschiedenisles over de Franse tijd op de jongensschool van “mister” van Iersel. “Vrijheid, gelijkheid en broederschap” en “Daar komen ze an, daar komen ze an, ze hebben geen kousen of sokken meer an” las hij in het geschiedenisboekje “Rood Wit Blauw” van toen. Het was een openbaring voor hem te lezen dat, die Fransen ook in Rosmalen waren geweest, dat molenaar van Lith betaald werd met waardeloos Frans geld, de zogenaamde assignaten (Hij heeft er nog een paar in zijn archief zitten), dat een Fransman “nakend zoals hij geboren was” werd begraven op het kerkhof alhier en…. dat er in Rosmalen eveneens een vrijheidsboom was geplaatst.

Assignaten de la Republique Francaise. Collectie: Henk de Werd. In de borgemeestersrekeningen van 1796 las Henk de Werd zo maar, dat “aan den smit Muijten voor gemaakt en geleeverd ijserwerk aan den vrijheidsboom” was betaald een bedrag van f 6-15-0. Dat vervolgens aan W. de Laat “de somme van seeven guldens, agtien stuijvers voor verf en olie en arbeijdloon voor den vrijheijdsboom te verven” werd betaald en dat men aan de president J. van Doorn “weegens sijn voorschot weegens matriale, arbeijdsloon in het sette van den vrijheijdsboom” f 4-4-0 verschuldigd was. Dat dit

naar meer smaakte hoeven wij u niet uit te leggen. Het werd tegelijk het begin van een hobby, waarin hij ongelooflijk veel tijd heeft gestoken. Tegelijk heeft hij daar ook mooie vruchten van kunnen plukken in de vorm van het schrijven van genoemde 1289 artikelen, van de vele boeken over ons eigen dorp Rosmalen en de “Rusmollese minse” en niet te vergeten van het aanleggen van een indrukwekkend Rosmalenarchief, waarin, om maar eens een paar voorbeelden te geven, honderden foto’s, bidprentjes, brieven van burgemeester Van Erp, het oud archief van de Annaschool en de complete jaargangen van het weekblad De Molen en de Rosbode zitten. Henk zocht en studeerde jaren en jaren in het archief van het toenmalige Provinciaal Genootschap (Nu Brabantcollectie op de universiteit van Tilburg), het stadsarchief van ’s-Hertogenbosch , het rijksarchief en nadien ook nog in het archief van de gemeente Rosmalen. Publicaties Na drie jaar, in juli 1963, kwam hij met zijn eerste publicatie in de nieuwe Rosmalense krant “De Molen”, toen nog een maandblad. Het werd een uitvoerig artikel over noodweer met storm, onweer, wateroverlast en ijs in 1799. Willem Siepkens, de latere eerste burgemeester van Rosmalen, kreeg voor zijn edelmoedig optreden bij deze ramp nog een prachtige onderscheiding. Wijlen Antoon Deckers, ambtenaar op het gemeentehuis van Rosmalen, had bij de start van “De Molen” min of meer de regie en was tegelijk de redacteur van dat blad, dat zijn bestaansrecht nog moest bewijzen in het dorp, dat in 1960 zijn 10.000ste inwoner had begroet. Als pro deo schrijver beloonde hij Henk de Werd rond sinterklaas 1963 met een boekenbon en een leuk gedicht. Onvoorstelbaar, dat zelfs de speciale “De Molen-envelop” (met het handschrift van Antoon Deckers) met dat gedicht tevoorschijn wordt getoverd. We lezen: “Als “onbezoldigd” redacteur, stelde u ons nooit teleur. Door velen wordt op prijs gesteld, dat er over “vroeger” wordt verteld. Het is “tot vermaeck ende

lering”; zoiets verdient dan ook waardering. Maar omdat Sint uw smaak niet kon, nam hij maar een boekenbon. Hebt u tijd en hebt u zin, stuur nieuwe kopie dan rustig in!” Die nieuwe kopie bleef er voor De Molen en later de Rosbode komen, maar ook andere geïnteresseerden trokken aan zijn jas: Parochieblad Hintham in 1965, parochieblad St. Lambertus in 1967, de gemeente voor de eerste gemeentegids in 1968, de Ned. Vereniging van Huisvrouwen afd. Rosmalen in 1973, het Bisdomblad in 1974, het gilde St. Catharina / St. Joris o.a. voor de jubeljaren 1979 en 2004, De Hint vanaf 1981, De Rosmalense revue in 1990, Het parochieblad De Ware Jacob in Den Dungen 2009, ROSradio met ’t Rusmolles ketierke, basisschool Den Hogen Hof in Hintham, de Triatlonkrant, De Bossche Omroep, De Brandmelder, de schoolkrant van de Sancta Maria Mavo in Den Bosch en niet te vergeten de Heemkundekring Rosmalen. Driek van Grètte In 1988 was hij aan iets anders toe. In dat jaar werden in Hintham de eerste plannen gemaakt voor de broodnodige restauratie van de Annakerk. De toenmalige pastoor, wijlen pastor Robben, probeerde in het winkelcentrum aan de Pastoor van Thiellaan in een kraam zijn parochianen daarvoor te enthousiasmeren. Met een dikke das om en een pet op werd hij gefotografeerd. Henk de Werd zag in hem een look a like van Barry Hughes, voetbaltrainer. Spontaan klom hij in de pen. De eerste kleine column in het Rosmalens dialect onder de schuilnaam Driek van Grètte was een feit. Weekblad De Molen was er blij mee. De lezers vroegen zich af wie toch wel Driek van Grètte was.

Driek van Grètte, Driek van Nistelrooij, van het Heeseind. Hij werd geboren op 18 maart 1871 en hij stierf op 15 oktober 1953 op 82-jarige leeftijd. Hij was gehuwd met Alberta van Heeswijk, alias “Bètje van de Nulandse mùlder”.

Henk de Werd op zoek naar info in het BHIC, Brabants Historisch Informatie Centrum, voorheen Rijksarchief, te ’s-Hertogenbosch. Fotocollectie Henk de Werd.

Op het Heeseind werd gemompeld, dat Driek van Grètte, de bijnaam van Driek van Nistelrooij, al jaren geleden was overleden. Die kon het dus niet zijn. De eerste column in het dialect smaakte naar meer en daarmee ook de vraag: Wie is toch Driek van Grètte. De redactie van de Molen zweeg in alle talen. Voor een gesprekje over de restauratie van zijn Hinthamse kerk werd pastor Robben gevraagd naar de studio van de ROS, de Rosmalense Omroep, te komen. Hij vroeg Henk als kenner van de historie van zijn kerk mee te gaan. “Henk, weet jij wie Driek van Grètte is?” was de eerste vraag van de pastor toen hij hem ophaalde. Hij schrok en zei, dat hij dat niet wist. Een leugentje om bestwil. Al snel viel er echter twee brieven in de bus, gericht aan Driek van Grètte. De afzender, Henk van Wout van Vught, alias Henk van Leentje van Mieke Hoed, Henk van Mierlo dus, schreef, dat hij een vermoeden had wie achter deze naam schuil ging. “D’r wordt hier flink gerikróid” schreef hij en hij liet merken dat er bij bakker Grèt in de Kerkenhoek /Krommenhoek een zoon was die Henk heette, Driek dus op z’n Brabants. Deze twee bijzondere brieven van hem zijn bij deze eerste columns bewaard gebleven als een warme herinnering aan een goeie vriend. Hij heeft Henk later vaak stof aangereikt, die tot prachtige columns hebben geleid. Titels als “Bril” en “Wim de mùlder” worden genoemd. De strijd om de zelfstandigheid van Rosmalen was een gouden tijd voor Driek van Grètte, die, al schrijvende een begrip werd in het dorp.

De pen is leeg van deze kranten, waarin Na 50 jaar schrijven is de hij een artikel geschreven pen leeg en stopt Henk de had. Voor deze boekwerWerd definitief met zijn ken is de Brabantcollectie publicaties in de Rosbode, van de universiteit van ook in zijn hoedanigheid Tilburg in beeld. Op zoek van Driek van Grette, die naar oude publicaties van tijdens de annexatiepe- hem kan men dus t.z.t. rikelen rijkelijk zijn stem zowel in Tilburg als in Den heeft laten horen en te- Bosch en bij de Heemkungelijk veel Rusmollese dekring Rosmalen terecht. minsen in ’t zunneke wist te zetten. De vele warme Waardering en positieve reacties, in Henk de Werd heeft voor welke vorm dan ook, heb- zijn werk als geschiedben een plaatsje gekregen schrijver (en koorzanger) in zijn archief. Bijzonder veel waardering gekregen. waren zijn twee columns en ’t Rusmolles Ketierke op de ROS-radio over zijn leerling Kien Rombout uit de Krommenhoek, die op een tragische wijze om het leven was gekomen. Een herinnering aan oud-Rosmalen rond Zijn computer be- 1900. Rechts de oude schoolmeesterswoning vat echter nog di- voor het hoofd der school van de toenmaverse artikelen, die lige openbare school , die, bij de teruggave de moeite van het publiceren waard van de Lambertuskerk aan de katholieken in zijn. Het inleveren 1823, nog even in beeld is geweest voor het van de radio’s in nieuw te bouwen gemeentehuis. Vanwege het 1943 tijdens de we- vele vocht werd uitgeweken naar elders, naar reldoorlog, onlangs de Dorpsstraat waar nu de Rabo-bank staat. gepubliceerd in de Rosmalla van de Deze originele oude foto zit in de RosmalenH e e m k u n d e k r i n g collectie van Henk de Werd. Rosmalen, is daar een schitterend voorbeeld Een koninklijke en pausevan, net als de complete lijke onderscheiding (voor geschiedenis van de eerste 50 jaar zingen in kerkkoRosmalense profane zang- ren) en de zilveren speld vereniging O & V (Oefening van het Brabants Heem en Vermaak), de historie getuigen daar van. Zelf van Levensvreugd en de hecht hij meer waarde aan Rosmalense revue, het wel de vele brieven met loen wee van de Maliskamp- vende woorden die hij in se revues van de Rosita’s, zijn archief een bijzonder De mobilisatie met nog plaatsje heeft gegeven. nooit eerder gepubliceerde Wijlen Johan Geerts noemfoto’s, de complete historie de hem ooit “het wandevan de familie Siepkens en lend archief van Rosmade wandelclub “de Woudlo- len”. Mooier kan het niet. pers” in Hintham enz. enz. Verder was hij er bijzonder Ze blijven voor de Heem- vereerd mee, dat hij in kundekring Rosmalen be- 1992 als eerste, na burschikbaar, althans, wan- gemeester Pans, voor zijn neer daar behoefte aan is. inzet over de historie van Rosmalen, de Hanneske Het archief d’n Heiboertrofee in ontDe vraag is nu, wat ge- vangst mocht nemen uit beurt er met zijn waarde- handen van prins Hannes volle Rosmalense verza- d’n uurste. Ook Hanneske meling, die hij in meer dan kreeg een ereplaatsje in 50 jaar heeft vergaard, zijn archief. zijn zogenaamde Rosma- We sluiten af met een len collectie, waarvan een mooie foto van de Kerkengroot deel in zo’n 30 ar- hoek, de omgeving met de chiefdozen is opgeslagen Lambertuskerk als centraal en in zijn computer is be- punt, waar Henk de Werd schreven. In overleg met opgroeide, naar de bezijn kinderen werd gekozen waarschool en de jongensvoor het stadsarchief van school ging, zijn eerste en ’s-Hertogenbosch. Naast plechtige communie deed de complete jaargangen en als lid van het kerkkoor van “De Molen” en “de vele uitvaarten, trouwmisRosbode” bewaarde hij te- sen en hoogmissen heeft gelijk een extra exemplaar gezongen.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

Goed Kerstgevoel begint op 21 december

Next Generation speelt in sfeervolle Lambertuskerk

In augustus ben je nog niet in Kerstsferen. Maar de muzikanten van Next Generation, onderdeel van Muziekvereniging St. Cecilia, moesten na de zomervakantie toch echt omschakelen. Om zeventien muziekstukken te kunnen brengen bij het Kerstconcert op 21 december moest er stevig gerepeteerd worden. Dirigent Paul van Trooyen, normaal een zeer aimabel mens, kan ook heel streng zijn. “We moeten wel een mooi en goed concert brengen, daar horen stevige repetities bij.” Door Herman van Dinther “We brengen niet alleen kerstnummers”, zegt Hanneke van Lieshout van de bestuurscommissie Next Generation. “Maar alle nummers sluiten wel heel goed op elkaar aan. We nemen eerst een soort aanloop met repertoire dat de goede ambiance bepaalt.” We spreken haar en Paul bij een van de extra repetities die het orkest op zondag heeft ingelast. Daar zijn ook Marieke Lips en Tim Remie van de partij. Beiden leveren een belangrijke vocale bijdrage aan het concert. Voor Next Generation zijn het geen nieuwe gezichten. “Hanneke: “Zij zongen ook bij eerdere concerten met ons mee. De jubileumconcerten van St. Cecilia bij het negentig jarig bestaan staan iedereen nog bij als een heel bijzondere ervaring. Marieke en Tim voegen bij ons concert op 21 december dan ook zeker iets heel moois toe.” Motiveren Paul van Trooyen, sinds vier jaar de muzikaal leider van Next Generation, weet zijn muzikanten heel goed te moti-

veren. Sinds zijn komst is niet alleen het ledental ruim verdubbeld tot ruim vijftig muzikanten, ook de beleving en de kwaliteit is sterk gegroeid. “We trekken elkaar op naar een hoger peil. Daarbij gaat het er niet om dat we per se een hoog niveau moeten halen, maar wel dat we eruit halen wat erin zit. En dat blijkt bij veel muzikanten veel meer te zijn dan zij zelf vaak denken. Ik merk ook dat de muzikanten niet voor elkaar willen onderdoen. Wanneer een muzikant in de gaten heeft dat zijn buurman bij de repetitie het beter doet omdat die thuis repeteert dan motiveert dat om zelf ook maar eens het instrument extra ter hand te nemen. Dat betaalt zich uit in de kwaliteit van de repetities, het plezier in het muziek maken en natuurlijk bij de optredens. Wat dat betreft zitten we samen echt in een heel goede flow.” Uitdaging Dirigent en muzikanten inspireren elkaar, zoeken naar uitdagingen en nieuwe dingen. Paul: “Zo brengen wij op 21 december het nummer

Karel Heijs speelt bij Next Generation als enige de bassoon, oftewel de fagot

I dream a dream. Normaal gesproken een nummer dat ook voca-

over je neer. Iedereen hangt dan aan zijn lippen en wordt enthousiast. Paul (56) is behalve als muzikaal leider bij Next Generation ook verbonden aan St. Caecilia in Gendt en Harmonie Wilhelmina in Den Dungen. “Er is niets mooier dan de passie van muziek te delen.” Wat dat betreft treedt zijn zoon Martijn (18) in zijn voetsporen. Hij speelt ook bij St. Caecilia in Gendt. Op 21 december treedt Martijn op als gastmuzikant melodisch slagwerk bij Next Generation. Repertoire met verrassingen Het concert van Next Generation telt zeventien nummers. Natuurlijk ontbreekt Stille Nacht niet. Ook Jingle Bells zal er klinken, net als White Christmas, Happy Christmas en andere evergreens. Maar het wordt geen aaneenrijgen van kerstnummers. Op het programma staan ook I dream a

pagina 12

Vieringen rond Kerstmis in Rosmalen Annakerk: Dinsdag 24 december 22.00 uur eucharistieviering, met Annakoor. Woensdag 25 december 11.00 uur eucharistieviering, met Annakoor. Donderdag 26 december 11. 00 uur eucharistieviering. Woensdag 1 januari 11.00 uur eucharistieviering. Lambertuskerk: Ma 23 december 19.00 uur Viering van boete en verzoening, met Gelegenheidskoor. Dinsdag 24 december 16.00 uur peuter/kleuterviering 0 – 6 jaar. 17.30 uur Woord- en Gebedsdienst voor gezinnen, met kinderkoor. 19.30 uur eucharistieviering, met koor Cantara. 22.00 uur eucharistieviering, met herenkoor. Woensdag 25 december 09.30 uur eucharistieviering, m.m.v. Leo en Linard van de Plas. Zondag 29 december 09.30 uur eucharistieviering. Woensdag 1 januari 11.00 uur eucharistieviering, met herenkoor. Zondag 5 januari 09.30 uur eucharistieviering, met herenkoor. Laurentiuskerk: Dinsdag 24 december 17.30 uur peuter/kleuterviering, 0 – 6 jaar. Dinsdag 24 december 19.30 uur eucharistieviering, met koor Musica. 22.00 uur, eucharistieviering, met Laurentiuskoor. Woensdag 25 december 11.00 uur eucharistieviering, met Rosmalens Mannenkoor.

Paul van Trooyen houdt als dirigent zijn muzikanten allemaal bij de les le inbreng vraagt. Dat doen wij deze keer niet, wij gaan het tweestemmig spelen met trompetten. Heel mooi, heel apart.” Paul van Trooyen, hoewel een fikse baan bij de gemeente Utrecht, leeft voor de muziek. Muziek is zijn alles. Wanneer hij begint te vertellen over de techniek en beleving bij muziek dan dendert er opeens een waterval

dream, Hallelujah, I will follow him en andere mooie nummers. Hanneke: “Dat betekent dat we ongeveer anderhalf uur spelen. We lassen geen pauze in, dat zou de sfeer alleen maar onderbreken denken wij. Het concert begint om 19.00 uur, de Lambertuskerk is een half uur eerder al open. De toegang tot het concert is gratis.

Marieke Lips is bij de repetities met Next Generation heel geconcentreerd bezig

Donderdag 26 december 11.00 uur eucharistie/gezinsviering, met kinderkoor Eigenwijs. Zondag 29 december 11.00 uur eucharistieviering. Dinsdag 31 december 17.30 uur eucharistieviering, met koor Musica. Zondag 5 januari 11.00 uur eucharistieviering, met samenzang. Samen-op-Weg Gemeente Berlicum-Rosmalen Dinsdag 24 december 19.00 uur Kinderkerstfeest. 22.00 uur Ds. P. Vliegenthart Woensdag 25 december 09. 45 uur Samenzang 10.00 uur Ds. P. Vliegenthart, m.m.v. de Cantrij. Zondag 29 december 10.00 Dienst. Dinsdag 31 december 19.30 uur: Ds. P. Vliegenthart, Avondgebed. Zondag 5 januari 10.00 uur: Ds. P. Vliegenthart, Kerk voor jou.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 13

Kleurenpracht tijdens landelijke show in de Kentering

Verven met Genen Onder de titel ‘Verven met Genen’ brachten kwekers uit het hele land hun mooiste Europese cultuurvogels bij elkaar in Rosmalen. De titel verwijst naar een publicatie van de nestor van de Europese cultuurvogelsport wijlen Louis Gonnissen. Hij beschreef in dit artikel de ontwikkeling van de kleurmutaties in onze vogels. Dit jaar werd tijdens de tentoonstelling extra aandacht besteedt aan kleurmutaties, die door de inzenders werden gebracht. Dit thema kwam ook terug in de wederom zeer creatieve inrichting van de SEH-expo in de Kentering. Elk jaar wordt er in de Kentering in Rosmalen een grote landelijke show georganiseerd, een spannende wedstrijd, die open staat voor alle liefhebbers en kwekers van Europese cultuurvogels. Sinds vele jaren wordt deze fantastische show in Rosmalen georganiseerd. Voor de houders van Europese vogels is Rosmalen een begrip. Jaarlijks bezoeken een paar duizend liefhebbers uit binnen- en buitenland dit fantastische evenement. Partycentrum “De Kentering”, is dan omgetoverd tot een eldorado voor de liefhebber van Europese vogels. De show is altijd geënt op een bepaald thema en in een prachtige ambiance kunnen leden zowel als niet leden genieten van de tentoongestelde vogels. Tevens is er een grote verkoopklasse waarbij honderden vogels van eigenaar verwisselen. Dagelijks worden er door deskundigen lezingen verzorgd en vele standhouders tonen hun nieuwste producten. De Speciaalclub Europese Cultuurvogels (SEC) is een landelijke vereniging met ongeveer 1500 leden. Zij heeft als voornaamste doelstelling het bevorderen van het houden en kweken van Europese Cultuurvogels. In principe zijn dit alle vogels die in Europa voorkomen. Dezelfde vogels die u in

de zomer in parken en bossen tegenkomt en in de winter op de voederplank. Met één groot verschil. Alle vogels die u bij de Europese Cultuurvogel houder vindt, zijn door hem/haar zelf gekweekt. Putters, sijzen, goudvinken, merels, spreeuwen, mussen noemt u maar op. De uitdaging voor een kweker is om een zo mooi mogelijke vogel te kweken en deze te tonen aan het publiek en andere liefhebbers op een van de shows, zoals de Open Europese Cultuurvogel Show in Rosmalen. Inmiddels lijken een heleboel vogels niet meer op hun stamhouders in de vrij natuur. Dat komt omdat men zich bij de kweek ook toelegt op bijzonder kleurmutaties. Zo bestaan er witte merels en goudvinken. bruine sijzen en pastel mussen. Gele putters en ivoorkleurige groenlingen. Van bijna elke vogel zijn er wel een aantal kleuren die in de natuur niet voorkomen. Het kweken van zo’n mutatie en het vastleggen van de genetische eigenschappen in een stam of kweeklijn is voor de Europese Cultuurvogel houder de grote uitdaging. De SEC is een vereniging waar de leden uit het hele land hun ervaringen uitwisselen. Ook geeft de SEC informatie over talloze onderwerpen, die voor de vogelhouder van belang zijn. De diverse werkzaamheden worden uitgev o e r d in commissies met een vrij autonome struct u u r . Hoewel het aantal mensen die vogels als liefhebberij hebben een da-

lende trend vertoont, lijkt het er op dat het houden van Europese vogels nog steeds goed in de belangstelling ligt. In alle regio’s zijn er gespreksgroepen. Regelmatig worden er avonden of dagen georganiseerd waarbij kwekers van Europese vogels samenkomen om ervaringen uit te wisselen. Ook worden er deskundigen en succesvolle kwekers uitgenodigd, die aan de hand van voordrachten en diapresentaties bepaalde aspecten van het houden en kweken van Europese vogels nader toelichten. Veel gespreksgroepen organiseren jaarlijks hun eigen regionale show en er zijn “Open Volière Dagen” De open dagen zijn voor iedereen. We hopen hiermee mensen die van vogels houden te interesseren voor de kweek van Europese vogels In het voor- en najaar vinden de clubdagen plaats. Deze bijeenkomsten worden druk door onze leden bezocht. Op de clubdagen worden de leden bijgepraat over allerhande zaken met betrekking tot de vereniging. Hier bieden ook de leden hun overtollige vogels aan voor de verkoop en kunnen er speciale zaden en andere vogelbenodigdheden gekocht worden. Na de lunch wordt er onder deskundige leiding een forumdiscussie gehouden over nieuwe ontwikkelingen en kweekmethoden van bepaalde vogelsoorten of wordt er een projectvogel nader bekeken. In de technische commissie hebben leden van de SEC zitting, die hun sporen op het gebied van het kweken van Europese Cultuurvogels hebben verdiend. Het doel van de technische commissie is o.a. om standaardeisen en soortbeschrijvingen voor Europese vogels te ontwikkelen. Zij doet dat niet in isolatie want er wordt ook meegepraat over deze thema’s op Europees niveau om ook hier tot harmonisatie te komen. De technische commissie behandelt ook vragen van

uiteenlopende aard van leden en adviseert het SEC bestuur over vogeltechnische zaken. Het clubblad “ De Europese Cultuurvogel” is het visitekaartje van de SEC. Het is een kleurrijk blad, boordevol informatie over de vereniging en het houden en kweken van Europese vogels. Er bestaat voor leden de mogelijkheid om gratis hun overtollige vogels te koop aan te bieden of vogels te vragen om hun kweekbestand aan te vullen. De vereniging heeft

een ook eigen website www.info-sec.nl waar de leden van het laatste nieuws in de vereniging op de hoogte worden gehouden. De website wordt druk bezocht zowel door leden als niet leden. Vooral van de rubriek “vogelvragen” wordt dankbaar gebruik gemaakt. In deze rubriek beantwoordt de Technische Commissie vragen over uiteenlopende onderwerpen. Ook kunnen de leden gratis een advertentie plaatsen om vogels of attributen te verkopen

of te verwerven. Bij de SEC zijn er brochures en boekjes verkrijgbaar over allerhande onderwerpen. Voor de meeste vogels is er een speciale uitgave en ook is er een heel informatief boekje over het voorkomen en herkennen van ziekten. Een prachtige DVD met de twee producties van “Appelvink tot Zanglijster” en “Europese vogels kweken”, die de SEC heeft gemaakt is een standaardwerk op dit gebied.

Yoga en Meditatie

vanuit Tibetaans Boeddhistische traditie Vanaf januari zijn er weer verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan yoga en meditatietrainingen die zijn gebaseerd op de inzichten uit het Tibetaans Boeddhisme. Deze vorm van yoga en meditatie heeft zijn wortels in de oeroude traditie van de Tibetaanse geneeskunst en is verbonden met de Vajrayana-stroming van het Boeddhisme. Het accent ligt op zelfonderzoek; vanuit het ervaren in contact komen met blokkades en belemmerende patronen en vervolgens onderzoeken hoe en waarom je deze blijft continueren. De yogaoefeningen zijn krachtig en erop gericht om specifieke blokkades op te sporen en te transformeren en de oorspronkelijke levensenergie opnieuw door te laten stromen. Zo kunnen diepe gevoelens van energie, ontspanning en voldoening ontstaan. Ook de meditatieoefeningen zijn gericht op zelfonderzoek en tegelijkertijd opent het bewustzijn zich naar een kwaliteit van oplettendheid (mindfulness) die je in alle situaties kunt toepassen. De meest uitgebreide cursus wordt al een aantal jaren gegeven in Centrum De Poort in ’s-Hertogenbosch, op woensdagavond van 19.00 tot 21.30 uur. Naast yoga-en meditatieoefeningen wordt in deze training gewerkt met ademoefeningen, uitwisselen van ervaringen, mantra’s zingen en thuisopdrachten. Een verkorte versie vindt plaats in De Boerderij te Rosmalen op vrijdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur. Deze cursus bestaat hoofdzakelijk uit yoga-en meditatie beoefening. Voor open lessen en verdere info zie: www.karnak.nl

Nieuw: open meditatiebijeenkomsten

Tijdstip: vanaf 7 januari iedere dinsdagavond (behalve in de schoolvakanties) van 20.15 tot 21.30 uur Adres: De Boerderij, Pastor Hordijkstraat 5b te Rosmalen Kosten: 6 euro per avond. Voor info mail naar: tym.denbosch@gmail.com of zie www.karnak.nl Alle cursussen worden gegeven door Nelleke van der Vaart.


VERKOOP KNALGOED

VUURWERK WWW.MAURICEVANHASSEL.NL

ciali e p s s t e i F De

st

DORPSSTRAAT 29 . ROSMALEN . T: 073-5212277


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

Samen genieten van vuurwerk

Uw hond en vuurwerk Veel honden zijn bang voor vuurwerk. Zodra de eerste knallen te horen zijn, zouden ze het liefst achter het behang verdwijnen. Het is niet leuk om uw hond zo gestrest te zien, maar gelukkig kunt u ervoor zorgen dat hij zich wat minder ellendig voelt.

Vuurwerk en oliebollen horen bij de jaarwisseling. Oud en Nieuw is knallen! Prachtige kleurboeketten ontvouwen zich in de lucht en kleurige ballen spuiten vanaf de grond omhoog. Rood geweld klapt met een vrolijke klap uit elkaar ter begroeting van het nieuwe jaar. Samen genieten van vuurwerk hoort er helemaal bij. En als we de veiligheid in de gaten houden gebeurd het zonder ongelukken!

Vuurwerk afsteken: veilig het nieuwe jaar in In de nacht van 31 december op 1 januari knallen we graag het nieuwe jaar in. Vuurwerk afsteken is een groot feest. Tenminste als het veilig gebeurt. De laatste drie dagen van het jaar mag u vuurwerk kopen. Het afsteken is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In die paar uren gebeuren er elk jaar veel ongelukken. Zo behandelden de afdelingen spoedeisende hulp afgelopen jaarwisseling 810 vuurwerkslachtoffers. Opvallend daarbij is dat de helft van alle slachtoffers is getroffen door vuurwerk van een ander.

Tips bij het afsteken van vuurwerk Een goede voorbereiding is belangrijk bij het afsteken van vuurwerk. Lees daarom de gebruiksaanwijzing goed. Maak nooit zelf vuurwerk. Meestal explodeert dit onverwacht en op het verkeerde moment. Gebruik een speciaal aansteeklont. Vuurwerk is het snelst aan te steken met iets wat smeult. Steek ieder stuk vuurwerk apart aan, vuurwerk bundelen is levensgevaarlijk. Steek ‘missers’ niet opnieuw aan. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand of water. Zorg ervoor dat u bij het afsteken ver genoeg van omstanders staat. Let op de windrichting. Koud vuur bestaat niet. Dus ook ‘sterretjes’ zijn gevaarlijk. Het brandende deel heeft een temperatuur van 1500°C. Vergeet niet de overgebleven resten vuurwerk van de straat te halen, want beschadigd zwerfvuurwerk opnieuw aansteken is heel gevaarlijk. Voor alle soorten vuurwerk geldt: nooit in de hand houden, buiten afsteken en neem afstand van omstanders (mens en dier). Met deze eenvoudige tips wordt vuurwerk afsteken een stuk veiliger. U kunt ook kijken op www.consument-en-veiligheid.nl.

pagina 15

Supergoed knal-en siervuurwerk van de beste merken bij Profile Maurice van Hassel Profile Maurice van Hassel in de Dorpsstraat 29 te Rosmalen heeft een grotere voorraad, géén wachttijden, kan u natuurlijk ook van een goed advies voorzien als het gaat om vuurwerk. U vindt bij Maurice supergoed knal- en siervuurwerk van de beste merken. Als dé vuurwerk expert van Rosmalen staat Profile Maurice van Hassel garant voor het beste en het mooiste vuurwerk. De collectie omvat mooie merken. Ook on-line bent u er aan het juiste adres voor al uw vuurwerk aankopen. Kijk pijlsnel op www.profilevanhassel.nl. U vindt in de e webwinkel het beste en het mooiste vuurwerk overzichtelijk voor u verzameld. U bestelt gewoon vanuit uw luie stoel snel, safe en simpel. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in de fietsenwinkel aan de Dorpsstraat 29. Voorbestellen nu met 10% korting t/m 24 december. Wij verkopen uitsluitend het beste, legale geteste en mooiste vuurwerk van Nederland. Uiteraard verkopen wij geen illegaal vuurwerk. U bent van harte welkom bij Profile Maurice van Hassel “de fietsspecialist”

Bij de dierenspeciaalzaak zijn verschillende schadeloze - middeltjes te koop die uw hond rustiger maken, en hem helpen het stressgevoel de kop in te drukken. Maar ook door uw gedrag kunt u een bijdrage leveren aan de ‘peace of mind’ van uw viervoeter. Opsluiten in de kelder is geen optie, daar wordt de hond alleen maar onzekerder van. Het beste kunt u het angstige gedrag negeren. Dus: de hond niet troosten en aaien als u ziet dat hij bang is. Als de hond het gevoel heeft positieve aandacht te krijgen als hij laat zien dat hij bang is, zal hij bij de volgende vuurwerkknal proberen ‘nog beter’ te schrikken, in afwachting van een beloning in de vorm van aandacht. Negatieve aandacht (lees straffen of vermanend toespreken) helpt ook niet. Hiermee bereikt u alleen maar dat de hond zich nog ellendiger gaat voelen, en die negatieve gevoelens koppelt aan het vuurwerk. Het beste is het om de hond, zodra hij schrikt van vuurwerk, compleet te negeren. Dus niet tegen hem praten, hem niet aanhalen en zelfs niet naar hem kijken als hij piept. Door deze ‘therapie’ toe te passen, bijvoorbeeld in combinatie met een middeltje tegen stress en angst, leert uw hond dat er niets aan de hand is en dat het leven, zelfs tijdens Oudejaarsnacht, ookgewoon doorgaat.

Hou het leuk!

Koop legaal!

Maar er is ook overlast door te vroeg of gevaarlijk afsteken van vuurwerk. Oudere mensen, kinderen en dieren zijn vaak het slachtoffer. Ook veroorzaakt vuurwerk veel schade aan gebouwen en openbare voorzieningen, zoals prullenbakken en brievenbussen. En ieder jaar vinden er helaas veel ongelukken plaats door vuurwerk. Meer dan de helft van deze slachtoffers is jonger dan 19 jaar! Genieten van vuurwerk kan alleen als je de regels en veiligheid in de gaten houdt!

Ga bij vuurwerk voor veilig. Dat betekent dus ook alleen legaal kopen! Illegaal vuurwerk is onbetrouwbaar; het voldoet niet aan de Nederland eisen en er is géén controle op productie en verkoop. Je kunt dus rommel kopen en dat is dan weggegooid geld. Maar wat nog erger is: door gebruik van bijvoorbeeld te veel of ander kruit, of van een ‘inwendige’ lont, is illegaal vuurwerk vaak erg gevaarlijk. Soms lijken het wel bommen. Als er iets misgaat zijn de gevolgen veel ernstiger dan bij legaal vuurwerk. Denk maar aan gehoorbeschadiging en verwondingen aan gezicht en handen. Het in bezit hebben en afsteken van illegaal vuurwerk is strafbaar!


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 16


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 17

heerlijk winters genieten op koopzondag

Zondag sfeervolle kerstmarkt in hartje Rosmalen Een fantastisch kerststal, bijna honderd gezellige kraampjes, een centraal plein met diverse optredens, een mooi aangekleed dorpshart en de Kerstman. Alle ingrediĂŤnten zijn aanwezig om van de Rosmalense Kerstmarkt op zondag 22 december weer een fantastische winters feest te maken.

zondag 22 december 12.00-17.00 uur gratis entree gratis parkeren

De ondernemersvereniging KOM Rosmalen tekent ook dit jaar voor de organisatie van de altijd gezellige kerstmarkt. De voorbije jaren is de markt uitgegroeid tot een ware happening aan de vooravond van het grote kerstfeest. De winkeliers hebben hun zaken helemaal in stijl aangekleed en ook de winkelstraten hebben een mooie kersttouch gekregen met de fraaie kerstverlichting aan de gevels en heel veel kerstgroen. IdeeĂŤn De kerstmarkt is de beleving bij uitstek voordat de echte kerstdagen beginnen. wandelen en genieten van al het moois dat u in de hon-

derden kerstkramen wordt aangeboden. Tientallen kunstenaars, ondernemers, hobbyisten en creatievelingen bieden u een voorproefje zodat u het thuis nog knusser en gezelliger kunt maken tijdens de kerstdagen. Of het nu gaat om kerstcadeautjes, serviezen, kerstballen, kaarsen, kransen of suggesties voor het kerstdiner: alle denkbare kerstartikelen zijn te verkrijgen in de feestelijk ingerichte kramen. Maak uw eigen kaarsen of kerstkransen, slinger met honing of kijk naar de demonstraties. Kerstsfeer Ook de Kerstman ontbreekt niet. Hij zal de

bezoekers van de kerstmarkt welkom heten en voor de kinderen heeft hij weer zijn Arrenslee klaar staan voor een onvergetelijk ritje door het centrum. Voor de actieve kids is er daarnaast een nieuwe gratis attractie waar zij alvast van de wintersfeer kunnen proeven. Op en rond de Driesprong is

er voor hen volop vermaak. Op het plein staat ook de grote kerststal van de Stichting Gedachteniskapel Rosmalen met schapen van schaapherder Johan Engelbert. Zeker de moeite waar om een bezoekje aan te brengen (lees elders in deze Thuis in Rosmalen).

Driesprong De kerstmarkt vindt plaats in de Dorpsstraat vanaf de Kentering tot aan de kruising Schoolstraat/Nieuwstraat inclusief de Catalijnen en de Vreeburgpassage. Ook dit jaar is er een fraaie invulling op de Driesprong. Het plein vormt weer het hart van de activiteiten. Daarbij wordt ook weer een gezellig verwarmd terras ingericht. De bezoekers kunnen hier plaatsnemen en een warm drankje of hapje nuttigen in een fraaie entourage. De sfeer wordt nog eens extra versterkt door de vele kerstkoren die continue optreden op het metershoge podium. Hun kerstliederen klin-

ken welluidend door de Rosmalense. Diverse optredens vinden ook plaats in de Vreeburgpassage en in de Dorpsstraat. Natuurlijk zal ook het Kerstmannen Orkest van de Likkebaerden weer de gehele middag spelen in de straten en kersttent. Het centrum van Rosmalen nodigt u uit om er een gezellig dagje van te maken. Toegang en parkeren zijn gratis. De Kerstmarkt en winkels zijn deze koopzondag open van 12.00 tot 17.00 uur Voor informatie: www.komrosmalen.nl.


CAPPUCCINO

De Driesprong 7 Rosmalen tel. 073-6900070 - www.delekkerstevlaai.nl

BESTELLIJST HOUWENS VLAAIEN

heel

BESTELLIJST half

HOUWENS VLAAIEN

BESTELLIJST heel

half

Ananasvlaai

9,95

......

5,25

......

Abrikozenvlaai

9,95

......

5,25

......

Appeltaartvlaai

10,95 ......

5,75

......

Rijstevlaai

10,75 ......

5,75

......

Aardbeien

16,95 ......

8,75

......

Rijstevlaai slagroom

13,50 ......

6,75

......

Vers Fruit

16,95 ......

8,75

......

Kruimelvlaai

10,95 ......

5,75

......

Peren

14,95 ......

7,75

......

Appelkruimel

10,95 ......

5,75

......

Advocaat

14,95 ......

7,75

......

Abrikooskruimel

10,95 ......

5,75

......

Ananas de Luxe

13,95 ......

7,50

......

Kersenvlaai

11,95 ......

6,25

......

Appelcitroen

14,95 ......

7,75

......

Kersenkruimel

11,95 ......

6,25

......

Skivlaai

14,95 ......

7,75

......

Abrikozenschuim

14,95 ......

7,75

......

Slagroom rand

2,00

1,00

......

Bosvruchten de Luxe krokant

KROKANTE VLAAIEN VERS GEMAAKT UIT EIGEN BAKKERIJ

15,95 ......

8,25

......

de Luxe krokant

15,95 ......

8,25

......

Kersen de Luxe

14,95 ......

7,75

......

Apfelstrudelvlaai

14,95 ......

7,75

......

Chocoroomvlaai

14,95 ......

7,75

......

Nogaroomvlaai

14,95 ......

7,75

......

Aardbeienbavarois 13,95 .....

7,25

......

Cappuccinovlaai

14,95 ......

7,75

......

Advocaatbavarois 13,95 .....

7,25

......

Hazelnootvlaai

14,95 ......

7,75

......

Appelroomkaneel

13,95 .....

7,25

......

Christoffelvlaai

14,95 ......

7,75

......

Peercaramel

13,95 .....

7,25

......

Abrikoos

......

Bavaroise (ook goed om in te vriezen) KERST BAVAROIS MET SLAGROOM AKTIEPRIJS 14,95

AKTIE HOUWENS KERSTSCHUIMTAART 6-8 PERSONEN VOOR 7,95

CERISETTE BONBONS

11.90

500 gram

Caramelmousse taartje

15,95

Witte Parel

18,95

Zwarte Parel

19,95

Mango-Kokos

17,95

Rode Kerstdessert taartje

17,95

2,95

Muscatelldessert taartje

19,95

10,95

Grand dessert, 4 smaken Per 4 glaasjes

8,95

0,80

5,95

Grote Italiaanse bollen

per stuk

0,75

Grote Waldkorn bollen

per stuk

1,00

vers gebakken de lekkerste Worstenbroodjes

5 stuks

5,00

Saucijzenbroodjes

4 stuks

5,00

2,90 Kerstroomboteramandel staaf v.a. 2,95 Kerstroomboteramandel krans 6,95

PANETTO TULBAND

6,95

7 dagen open vanaf 7.30 uur

15,95

per stuk

Christmas Carol tulband

Bestel op tijd!

Chocorette

Croissant

Breekbrood (bloemmodel)

v.a. 7,95

15,95

5,45

per 6

Kerstsnitten

Frambozenchocolade taartje

Kerststoll 500 gram

Kersttimpen

13,50

15,95

1,75

1,45

Jingle Bells Kersttaartje 6 pers

Aardbeienmousse taartje

Bruin

Mini Stolletjes

9,95 16,95

15,95

3,05

10,95

Nogatineslagroomtaart 8 pers 10-12 pers

Bapamanga taartje

Met spijs

750 gram

Hazelnootslagroomtaart/caramel 8 pers 9,95 10-12 pers 16,95

15,95

1,75

Exclusieve Kerststoll

16,95 21,95

Cassisbessen taartje

Wit

10,95

Chipolatataart 8 pers 12 pers

VOOR UW DESSERT

2,50

1000 gram

15,95 19,50

(diepvries)

Zonder spijs

Kerststoll

Slagroomkersttaart 8 pers 12 pers

elke dag vanaf 7.30u af te halen

Verse Stokbroden

500 gram

15,95 19,50

de originele van de Groot

OOK VOOR UW KERSTONTBIJT BENT U BIJ ONS OP HET JUISTE ADRES

Exclusieve Kerststoll

SPROKKELTAART 8 pers 12 pers

BOSSCHE BOLLEN

heerlijke

Kerst-rozijnenbrood

CRISTIANS GEBAK

Omelet Seberien Bombe (ijs)

En nog veel meer lekkernijen en borrelgarnituur bij ons in de zaak

19,95

Diverse Kerst Petit fours

1e en 2e Kerstdag open van 10.00 tot 12.00 uur


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

Doe de jeugd en lol en koop een bol!

Telkens weer slaagt SJV er in spectaculaire activiteiten voor de Rosmalense jeugd te organiseren. Al die leuke activiteiten van SJV kosten natuurlijk wel geld. Het Rosmalense bedrijfsleven draagt nadrukkelijk bij aan de activiteiten; als sponsor of in natura. Ook u als Rosmalenaar kunt daaraan bijdragen. Bijvoorbeeld door in de dagen rond Kerst en Oudjaar een heerlijk oliebol te kopen bij de SJV oliebollenkraam bij de Vreeburg-passage. SJV staat voor Stichting Jeugd- en Vormingsactiviteiten Rosmalen en richt zich op het organiseren van activiteiten voor de jeugd van Rosmalen in de basisschoolleeftijd. In de loop van de jaren is SJV een begrip gewor-

den binnen Rosmalen. Al 40 jaar slaagt SJV er telkens in om aansprekende activiteiten te organiseren welke grote aantallen deelnemers trekken. Het succes is vooral te danken aan de grote inzet van onze velen. Maar vooral die

van onze vrijwilligers, welke zich keer op keer belangeloos inzetten. Binnen de Rosmalense gemeenschap wordt SJV zeer goed gedragen. Ook het bedrijfsleven draagt nadrukkelijk bij aan de activiteiten. Om alle kinderen van de

doelgroep te bereiken is er een nauwe samenwerking met alle basisscholen van Rosmalen. De activiteiten worden georganiseerd door de Activiteiten Commissie. Een aantal aansprekende zijn het Kabouterbos, de Wandeldriedaagse, de activiteiten rond Koningsdag, carnaval in de Rommelpot, het poppenconsultatiebureau en de maandelijkse disco voor groep 7-8. De Kindervakantieweek is een speciale activiteit, welke in de laatste week van de zomervakantie wordt georganiseerd. Een scala aan activiteiten voor alle kinderen van de

pagina 19

groepen 1 t/m 8, verdeeld in boven-, midden- en onderbouw. Alle valt of staat met de inzet van vrijwilligers. Buiten de ‘vaste’ SJV-ers is er een grote groep met hulpkrachten. Daarbij is het leuk om te zien dat de SJVkinderen van vroeger met minstens zoveel plezier terugkomen als vrijwilliger, vaak met eigen kinderen. Nieuwe vrijwilligers

zijn meer dan welkom! Mocht je vragen hebben over vrijwilligerswerk bij SJV of andere vragen, dan kun je mailen naar secretariaat@ sjvrosmalen.nl. Je kunt ook een kijkje nemen op de website; www.sjvrosmalen.nl De olie- en krentenbollen zijn verkrijgbaar t/m 31 december 2013 in de speciale verkoopkraam bij de Vreeburg-passage. Oliebollen kosten er € 0,70 en u krijgt er 11 voor € 7,00, krentenbollen € 0,80, 10 voor € 7,00. SJV wenst je fijne feestdagen

MeeXINGen op de Kerstmarkt! ‘Vocaal Ensemble XING’ uit Rosmalen verzorgt ook dit jaar weer enkele mooie optredens in de kersttijd. Uiteraard is Xing ook van de partij tijdens de kerstmarkt. XING bestaat ruim 20 jaar en is inmiddels een goede bekende in de Rosmalense dorpsgemeenschap. Het repertoire is heel breed: klassieke nummers, madrigalen, (inter)nationale volksmuziek en close harmony. Alles wordt a capella en 4-stemmig gezongen. Het ensemble staat onder leiding van Wilmy van den Berg. Speciaal voor de kerstmarkt heeft Xing een aantal nieuwe kerstliederen in haar repertoire opgenomen om u helemaal in de stemming te brengen. En krijgt u de smaak te pakken dan zingt u gewoon mee! Kijk eens op de website: www.vocaal-ensemble-xing. Wie vaker mee wil Xingen kan contact opnemen met secretaris Ronald van der Meer (06-20148004) om de mogelijkheden te bespreken.

Dorpsstraat 49, in het hart van Rosmalen! Voor mooie tassen, sjaals, sieraden en kunstnijverheid moet u echt bij ons zijn! Ook veel keuze in kaarten, o.a. van Unicef Proef ook onze wijn, koffie, thee en chocola! Al onze producten worden geproduceerd en verhandeld met respect voor mens en milieu


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 20

Rosmalense Kerststal is er weer (vervolg van voorpagina) Pastoor van de Meijden is als herder van de Lambertusparochie afgebeeld als de herder in de kerststal, zittend op een bankje. “Mensen vragen soms waarom er geen verschillen in kleur bij de drie koningen is” vertelt de maker “Er staat geen ‘donkere koning´ in de kerststal van Rosmalen omdat de ‘koppen’ van hout moesten lijken op hun voorbeelden. Maar ook omdat er uiteindelijk geen verschillen zijn tussen het innerlijk van de mensen.” 9000 bezoekers De Kerststal mag zich verheugen op een jaar-

lijks bezoekersaantal van rond de negenduizend, negenduizend mensen die zoeken naar het gevoel van saamhorigheid en de sfeer van Kerst, ook een bezinningstijd voor degenen die een dierbare hebben verloren. Maar ook vreugde over de nieuwe geborene. Eigenlijk precies zoals 2013 jaar geleden. Toen Herodus de pasgeboren zonen liet vermoorden en Jezus van Nazareth werd geboren. Bezinning, natuurlijk maar zeker ook ontmoeting van mensen die elkaar al een hele tijd niet meer hebben gezien. Praatjes over “dun dieje en dun dieje

“. Zo werd het ook een praathuis. Het doel van de stichters is bereikt, de Kerststal is niet meer weg te denken, een centraal punt in de Kersttijd

voor en van Rosmalen. Steeds weer door de onvermoeibare vrijwilligers, de bouwers, de wachters van de kerststal en ook de vrijwilligers van Vennehof. Bouwpakket Op vrijdag 13 december begonnen de vrijwilligers van de bouwploeg, 13, 14 man sterk, met de opbouw van de kerststal. Dat gaat er onder leiding van Ton van Lith geroutineerd aan toe. “Het is voor ons natuurlijk gesneden koek inmiddels. We doen het nu voor de 17e keer” aldus Van Lith “We hebben er een soort bouwpakket van gemaakt dat keurig wordt opgeslagen in een container. In een paar dagen zetten we het boerderijtje dan in elkaar. Daarna wordt

Fairtrade-kerst bij de Wereldwinkel De Wereldwinkel aan de Driesprong is een vertrouwd beeld voor Rosmalen. Het ‘uithangbord van de Derde Wereld in Rosmalen’ heeft een plek in Rosmalen en is op z’n plek in Rosmalen. Komende zondag is de Wereldwinkel ook van de partij tijdens de Kerstmarkt. U treft er dan een speciaal kerstassortiment van over de hele wereld. Cadeaus mét een boodschap! Bijna 300 Wereldwinkels verkopen de mooiste wereldcadeaus. Volgens eeuwenoude tradities gemaakt, met een hedendaags tintje. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handelscriteria ingekocht. Door de handel met Wereldwinkels verdienen de makers van deze cadeaus een geregeld inkomen . En krijgen zij ondersteuning bij het ontwikkelen van hun bedrijf. Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat armoede wèl bestreden kan worden. Eerlijk is eerlijk Fairtrade is eerlijke handel met respect

voor mens en milieu. Veel van de mensen die de producten maken die Wereldwinkels verkopen zijn arm en maken vaak ook weinig kans op ontwikkeling. Zonder fairtrade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt. Bij fairtrade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producenten in ontwikkelingslanden. Daardoor kunnen producenten beter investeren in hun eigen toekomst. Fairtrade betekent ook een eerlijke prijs voor een eerlijk product. De makers krijgen hierdoor de ruimte

om zich op eigen kracht verder te ontwikkelen. Door het kopen van een fairtrade cadeau in de Wereldwinkel kun je het leven van producenten in ontwikkelingslanden veranderen. Echt fairtrade?! In internationaal verband zijn in 2001 criteria opgesteld om fairtrade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit, namelijk: respect voor mens en milieu; een duurzame handelsrelatie; ondersteuning van producentenorganisaties en transparantie van de handelsketen. In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld bij fairtrade geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn en arbeiders een leefbaar loon krijgen. Wereldwinkels verkopen mooie cadeaus: Gifts & Living (non-food) producten zoals sieraden

en servies, maar ook voedingsmiddelen met een fairtrade keurmerk zoals dat van Stichting Max Havelaar. Maar waarom dragen eigenlijk niet alle producten in de Wereldwinkel een keurmerk? De Gifts & Living cadeaus zijn toch ook fairtrade? Ja, ze zijn fairtrade, maar dragen geen keurmerk, omdat bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerksysteem vooral van toepassing is op grondstoffen, die onder andere gebruikt worden voor voedingsmiddelen. Om zeker te zijn dat het cadeau dat jij koopt in de Wereldwinkel voortkomt uit eerlijke handel heeft de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels voor de Gifts & Living producten een eigen fairtrade erkenningsysteem. Leveranciers zijn goed bezig In Nederland vertaalde de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels

de elektra aangelegd en de beveiliging geïnstalleerd en kan op zondag de kerststal al open.” Zo’n veertig a vijftig ‘wachters’ houden gedurende de openingstijden de wacht bij de stal. Vrijwilligers die zo het bezoek in goede banen leiden in toezicht houden maar bijvoorbeeld ook de verzorging van de beesten in stal voor hun rekening nemen. Er zijn heel wat uren in te vullen maar tijdens de vergadering in de Kentering blijken de ‘open’ uren in recordtijd ingevuld. Waar de stichting Gedachteniskapel de financiële eindjes maar moeilijk aan elkaar kan knopen bieden vrijwilligers zich spontaan aan. Zelfs de wethouder houdt op twee dagen

de wacht bij de Rosmalense kerststal. Op de vraag waarom doe je dat vrijwilligers werk, komen vele antwoorden: ‘ik vind het mijn taak’, ‘Ik doe het voor onze samenleving’, ook woorden zoals, betrokken, voldoening, dankbaarheid, verantwoordelijkheid, leuk, goed voor de ander maar ook voor mij. Een variatie aan motieven. Maar één motief voert de boventoon: we doen het voor elkaar.

(LVWW) de vier internationale fairtrade criteria naar eigen beleid. De vereniging hanteert een erkenningsysteem voor leveranciers die fairtrade artikelen importeren uit het buitenland. Wereldwinkels kopen hun fairtrade producten alleen in bij deze erkende leveranciers. Deze leveranciers voeren allemaal een maatschappelijk verantwoord en sociaal beleid. De vereniging controleert bij de leveranciers of de criteria van eerlijke handel worden nageleefd.

steld aan de importeur in verband met de ondersteuning van producenten. De producenten moeten de kans krijgen zich te blijven ontwikkelen waarbij de leverancier financiële, technische of organisatorische ondersteuning geeft. Bij de producenten in het buitenland worden op de productielocaties steekproefsgewijs controles uitgevoerd om te kijken of ze de fairtrade criteria écht naleven.

Check, check, dubbelcheck De LVWW toetst door een tweejaarlijkse controle of de leveranciers van de Wereldwinkels aan de minimale eisen van fairtrade (blijven) voldoen. Onafhankelijke controleurs voeren deze controles uit. De leverancier moet aantonen dat zij volgens de fairtrade criteria werken. Ook worden eisen ge-

Wilt u de stichting Stichting Gedachteniskapel Rosmalen en daarmee de Rosmalense kerststal steunen dan is uw bijdrage meer dan welkom op bankrekeningnummer 18.45.64.050. Meer info op www.vennehof.nl

Kortom de zorgen van de Wereldwinkelorganistie waarborgen dat je met jouw aankoop bijdraagt aan een andere manier van zaken doen. Kijk zondag eens in de stand of loop eens binnen in de Wereldwinkel voor een leuk cadeau met een boodschap. Bijvoorbeeld een mooie tas, sjaal, sieraad of kunst. Maar ook voor wijn, koffie, thee en chocolade of kerstkaarten bent u er aan het juiste adres!


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

Excellent

Voor uw weekblad en folder verspreiding

SNELLE BAZEN GEZOCHT!! Excellent Verspreidingen zoekt bezorg(st)ers voor

VERSPREIDING V vA aN n WEEKBLADEN en EN FOLDERS Wij zoeken daarom met spoed jongens en meisjes vanaf 13 jaar die dit voor ons zouden willen doen. Ook ouderen en vakantiewerkers zijn welkom.

ze n? Wo rd ji j EE N va n on ze sn el le ba 0 Bel dan NU op telefoonnummer 07 3- 54 43-03 of stuur ons een e-mail: info@excellentverspreidingen.nl

Aanmelden kan ook op www.actiefverspreidingen.nl

pagina 21

Te koop: Knus vrijstaand woonhuis Rosmalen met bezolderde garage, schuurtje en bijgebouwen en op een zeer riant perceel van 1.027 m². Woonoppervlakte: 165 m² / Inhoud 535 m3 Bruto Inhoud: 695 m³, inclusief garage/schuur 160 m³, Bouwjaar: 1978. De woning is geheel verbouwd in 1994, met een gedeelte nieuwbouw, nieuwe garage/schuur en is voorzien van houten kozijnen, rolluiken en krachtstroom. In 2011 is de dakbedekking van het nieuwbouwgedeelte aan achterzijde geheel vernieuwd. Begane grond: Overdekte entree. Hal met toegang naar woonkeuken/woonkamer, toilet, provisiekelder, meterkast en de bovenvertrekken. U komt binnen in de ruime woonkeuken (4.75 x 3.20 met meteen daaraan een zeer riante woonkamer bestaande uit een ruime voorkamer (7.80 x 3.85) en een fijne tuinkamer (5.60 x 4.00)met grote schuifpuien naar de achtertuin/overkapping. De gehele begane vloer is voorzien van een mooie eikenhouten parketvloer met klassieke schilderingen. Aan de voorzijde van de woonkamer is een erker gesitueerd. Vanuit elke hoek heeft u prachtig zicht over de goed onderhouden tuin. In de voorkamer bevind zich een openhaard met houtkachel in een klassieke marmeren schouw. Er zit een gasaansluiting waarmee desgewenst ook op gaskachel geplaatst kan worden. De ruime woonkeuken is een functionele klassieke keuken, met oven, afwasmachine en gaskookplaat met mogelijkheid tot inductie. Vanuit de keuken is de berging (2.70 x 4.20) bereikbaar, met tegelvloer, werkkasten en aansluiting voor extra koelkasten, vriezers, wasmachine en droogmachine. Vanuit de berging is een loopdeur naar de tuin met ruime overkapping (10.00 X 5.00). Eerste Verdieping: Via een klassiek beschilderde trap komt u op de overloop waaraan de deuren grenzen naar 3 ruime slaapkamers, een inloopkast-kamer, de badkamer, het toilet en een vlizotrap naar de zolder. De slaapkamers zijn allen voorzien van eikenhouten vloeren, kiep-kantelramen, tv-aansluiting en telefoon-aansluiting. Aan de voorzijde van de woning is een slaapkamer/werkkamer(3.90 x 2.80). Aan de achterzijde van de woning zijn twee slaapkamers (3.90 x 3.50 en 3.20 x 3.40)met daartussenin een kleine kamer waar thans een inloopkast van is gemaakt. Voorts is er een goed onderhouden ruime badkamer (3.50 x 3.00) met ligbad, douche en wastafel. Zolder: Via een luik op de overloop, met vlizotrap is de bergzolder bereikbaar waar ook de cvvoorzieningen zijn gesitueerd. Tuin: De tuin is rondom de woning gelegen, voornamelijk aan de achterzijde met grote grasgazonnen, borders met vaste beplantingen en houtopslag voor de openhaard. Er is een sproei-installatie aanwezig met nieuwe pomp (2013). De voor- en achtertuin zijn gescheiden door middel van een oprit, toegang tot de garage en poort. Achter het woonhuis staan nog enkele bijgebouwen en vogelverblijven. Vervolgens is aan de achterzijde van het perceel ook een groententuin aanwezig. Voor de garage is een oprit voor meerdere auto’s. De garage is voorzien van gevelkachel, warm water, een smeerput, krachtstroom en vlizotrap naar zolder. Bijzonderheden: De woning en de tuin zijn keurig onderhouden. Het gezellige pannenkoekenrestaurant, frituur en voetbalvelden zijn op loopafstand gesitueerd. Voor de dagelijkse boodschappen kan gebruik worden gemaakt van de voorzieningen in Nuland of Rosmalen. De autosnelweg, het treinstation, de bossen, zandverstuiving, prachtige polder en de charmante maasoevers zijn binnen enkele autominuten bereikbaar. Evenals de omliggende steden ‘s-Hertogenbosch en Oss.

Vliertwijksestraat 36, 5249 RJ Rosmalen - € 475.000 k.k. 073-5220076 - 06-38171221 - 06-83058814


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 22

Will Geertsen bouwt drie dagen aan wintertafereel

‘Ieder jaar net wat groter, net wat mooier dat is de kick’ De ouders van Will Geertzen vonden het altijd al leuk om de decembermaand gezellig te maken met besneeuwde winterhuisjes. Bijzettafeltjes kregen een winterkleed waarop sfeervolle huisjes uit berglanden werden geplaatst. Will kreeg bij de eeuwwisseling van zijn ouders ook drie huisjes. Het begin van een mooie hobby en de basis voor een meterslange opstelling.

Zijn vrouw Yvonne vindt het wel leuk als de opstelling eenmaal klaar is, maar een nog grotere tafel dan nu, gaat haar toch te ver. “Tja, de tafel is niet van elastiek, dus elk jaar bekijk ik wat ik ga vervangen. Ik wil wel steeds een andere en nieuwe opstelling”, zegt Will. Hij

krijgt daarbij wel steun van zoon Steven. “Die heeft een creatieve blik waar ik mijn voordeel mee kan doen.” De kwaliteit van de huisjes en de vele andere objecten is door de jaren heen flink toegenomen. “De huisjes van fabrikant Dickens zijn vervangen door het betere merk Lemax, maar ik heb ook veel van de merken Department en Luville. Ik kijk nu naar dingen die ik echt leuk vind. Wat ik over heb zet ik op Marktplaats.” Will struint regelmatig tuincentra af op jacht naar mooie nieuwe en betaalbare huisjes en andere ornamenten die

Will poseert tevreden voor zijn wintertafereel. Alles dat moet branden en bewegen functioneert, dat is voor hem toch een hele opluchting. in zijn winterlandschap passen. “Intratuin heeft nogal een groot assortiment op dit gebied. Wanneer je echt veel wilt zien, ga dan naar Intratuin in Duiven. Je gelooft je ogen niet, zo geweldig.” 60 stopcontacten Bijna alles dat hij opneemt in de opstelling heeft stroom nodig. Vele honderden lichtjes, draaiende molens, kermisattributen, aan alles zit wel een snoertje. “Onder de tafel zitten ruim zestig adapters die elk gemiddeld vijf tot zes stekkertjes van stroom voorzien. Dat is natuurlijk een heel ge-

piel met al die dunne kabeltjes die niet in de knoop mogen raken. Die zet ik dan ook stuk voor stuk vast met plakband.” Drie volle dagen is Will bezig met het opstellen van zijn bijzondere decembertafel. “Het spannendste moment is natuurlijk wanneer de schakelaars omgaan. Ik controleer dan of alles wel brandt en beweegt. Iets dat het niet doet wordt meteen vervangen.” Intussen weten veel mensen in de omgeving van Will en Yvonne van deze bijzondere hobby. “We hebben daarom elk jaar een vaste schare

bezoekers die ook even willen genieten van dit aparte schouwspel. Natuurlijk vinden wij dat leuk.” De Efteling Behalve de winteropstelling staat er in de ruime woonkamer ook een wat kleinere tafel. Daarop staat de Efteling zo ongeveer helemaal nagebouwd. “Ik vind het leuk om hiermee bezig te zijn. Ik heb trouwens ook wel andere hobby’s hoor. Zo speel ik met veel plezier trompet bij Muziekvereniging St. Cecilia waar ik ook in het bestuur zit en ik ben lid van een Carnavalsclub. Ook uit

die hoek komen mensen kijken.” Wanneer Will eind november zijn tafels helemaal klaar heeft zit zijn werk er nog niet op. De ouders van hem en Yvonne vinden het ook leuk om in december zo’n sfeervol bouwwerk te hebben. “Dus daar bouw ik ook met heel veel plezier. De omvang daar is echter niet zo groot als bij mij, dus qua tijd valt het wel mee. Intussen heb ik ook mijn zwager aangestoken, dus wie weet waar het allemaal nog toe leidt”, lacht Will. tekst en foto Herman van Dinther

e van i t c a r f De wenst g n a l ens Be gen! l a m s Ro ne da j fi e l é uh

Rosmalens Belang

` omge ving th uis in jouw


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 23

Wonen direct aan het water met tuin en eigen vlonder

Start verkoop 41 nieuwbouwhuizen De Vlondertuinen in De Groote Wielen Aanstaande zaterdag, de zaterdag voor Kerst, start de verkoop van De Vlondertuinen. De 41 eengezinswoningen zijn gelegen op een nieuw te vormen eiland in de Centrale Waterplas van de wijk De Groote Wielen in Rosmalen. De Vlondertuinen is voorlopig de laatste ontwikkeling in de geliefde en waterrijke buurt De Watertuinen. Het verkoopevent vindt plaats in het Tuintejater van de Intratuin in Rosmalen. Van 10.00 tot 14.00 uur kunnen belangstellenden zich laten informeren over de verschillende mogelijkheden, woningtypen en zich direct inschrijven. De woningen liggen op een eigen eiland, rondom een groen binnenhof. Er is gekozen voor een rijke en warme architectuurstijl, met hoge raampartijen van vloer tot plafond en chique dakkapellen van metselwerk. Elke woning heeft een eigen vlonder aan het water. Vanuit de woning kan dag in dag uit worden genoten van de Centrale Waterplas, de natuur en de ruimte die zo eigen zijn aan De Groote Wielen. De drielaagse huizen verschillen van elkaar door de ligging ten opzichte van het water, het woonoppervlak en de mogelijke uitbouw- en indelingvarianten. De grootte van de woningen varieert van 106 vierkante meter tot 149 vierkante

meter, met v.o.n. prijzen tussen 249.000 en 333.000 euro. Architect Bart van der Vossen (Rijnboutt Architecten) over De Vlondertuinen: Vanuit je woonkamer heb je t een panoramisch zicht over het water. Dat zijn de dingen waardoor een woning karakter krijgt. Juist in deze tijd moet je je onderscheiden door kwaliteit te leveren. En dat is met dit project in mijn ogen gelukt.’ Als je het van verre bekijkt, zie je een markant eiland. En als je dichterbij komt, zie je vooral de traditionele kwaliteit en ambachtelijke details. Zo hebben we gekozen voor een authentieke baksteen, afkomstig van een van de laatste steenfabrieken uit Ne-

derland. Het feit dat ook de dakkapel wordt mee gemetseld bevestigt de kwalitatieve uitstraling.’ Totaalconcept en keuzevrijheid Op hoofdlijnen zijn er vier verschillende woningtypes te onderscheiden. Daarnaast heeft de consument bij elk type veel keuzevrijheid in afwerkingsniveau, uitbouw- en indelingsmogelijkheden. Het keuzeproces wordt begeleid door Hoedemakers Bouw en Ontwikkeling uit Rosmalen. De nieuwe huizen worden opgeleverd inclusief een volwaardige keuken en badkamer. Ook is er al gedacht aan de tuininrichting; een unicum. De haagjes in de voortuin, de hardhouten erfafscheiding, hekwerk

ERVAAR HET GEMAK VAN

DRAADLOZE MUZIEK HET IDEALE EINDEJAARSGESCHENK! facebook.com/

Like en deel onze pagina op Facebook en maak kans op een SONOS PLAY:1 t.w.v. € 199,00!

KOM NAAR ONZE DEMONSTRATIE DAGEN:

wij wensen u heerlijke kerstdagen en een fantastisch 2014

Nuland:

Vrijdag 22 november Zaterdag 23 november

(13.00 - 20.00 uur) (08.30 - 17.00 uur)

Rosmalen:

Zaterdag 30 november

(08.30 - 17.00 uur)

Duyn en Daelseweg 35 5391 ED Nuland Telefoon 073-532 23 32

Verlengde van Meeuwenstraat 2 5241 TG Rosmalen Telefoon 073-532 23 32

www.p-lunenburg.nl

www.eplunenburg.nl

aan het water en vlonder worden voor alle woningen aangelegd, De stelposten voor de keuken en badkamer zijn bij de v.o.n. koopprijs inbegrepen. Zo weet de consument precies waar hij aan toe is. Doordat de huizen in een vijfhoek liggen is er een autoluw binnengebied waar kinderen vrij kunnen spelen. Dit groene hof is met zorg ontworpen en heeft speel- en recreatievoorzieningen.

Bouwinvest, de ontwikkelaar van de woningen, is tevreden met het eindresultaat. Casper Hulsman: Wonen aan het water is voor veel mensen een grote wens. De Vlondertuinen biedt de consument een unieke kans. Nog niet eerder kon men kiezen voor een woning die direct aan de Centrale Waterplas ligt! De rust en privacy van je eigen tuin, de vlonder en het water. Tegelijkertijd is er de geborgenheid van een hofje waar je

omheen woont en waar kinderen zorgeloos kunnen spelen.’ Gegarandeerde start bouw De bouwvergunning is inmiddels afgegeven en de eerste 25 woningen zijn voorverkocht. Dat betekent dat de bouw gegarandeerd gaat starten in 2013. De bouw door het Rosmalense aannemersbedrijf Hoedemakers onder het woningborg keurmerk staat garant voor een goede kwaliteit.

Houd tijdens de winterstop je conditie op peil bij Move 2B Fit! De trainingen en wedstrijden liggen stil, je mag het veld niet op en je conditie en kracht worden snel minder. Move 2B Fit heeft voor jou de oplossing om dit conditieverlies tegen te gaan, namelijk een winterabonnement! Dit onbeperkte abonnement zorgt ervoor dat jij fysiek en conditioneel sterk blijft door middel van de verschillende cardio- en krachttoestellen. Tevens kun je gebruik maken van alle groepslessen. Met de gratis conditietest kun je meteen zien of je een goede conditie hebt en of dat je die nog zou kunnen verbeteren. Ben jij 16 jaar of ouder en wil jij je inschrijven voor deze actie of meer informatie ontvangen neem dan contact op met Move 2B Fit. Tel 0735327472 of mail naar administratie@move2bfit.nl

Bossche Energiecoöperaties bundelen krachten

De Schuimrubberhal voor carnavalswagenbouwers

De Bossche Duurzame Energie Coöperatie (BDEC) en coöperatieve vereniging ZuidWint willen gaan fuseren. Met het oog hierop tekenden beide besturen onlangs een samenwerkingsovereenkomst. De plannen worden nog voorgelegd aan de leden. Het doel van de fusie is het bundelen van krachten: één energiecoöperatie van en voor de regio ‘s-Hertogenbosch, één netwerk waarin alle ideeën en initiatieven op het gebied van duurzame energie samenkomen en waar kennis wordt gedeeld. Samen kunnen meer mensen, sneller profiteren van de voordelen van groene stroom en energiebesparende maatregelen.

De Schuimrubberhal is bij vele carnavalsclubs bekend. Steeds meer bouwers ontdekken schuimrubber als prachtig materiaal voor hun carnavalswagen. Speciaal voor de carnavalsclub liggen volle pallets platen klaar in het magazijn in Geffen. De Schuimrubberhal biedt bouwers nu kans op een extra bonus. Clubs die met hun wagen vervaardigd met de producten van de Schuimrubberhal de eerste prijs behalen in de optocht krijgen een extra prijs van €50,00. Deze prijswinnaars worden door de Schuimrubberhal op site geplaatst met foto’s. U vindt de Schuimrubberhal an de Willaertstraat 24 Oss tel 0412625292 www.deschuimrubberhal.nl.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 24

Gemeentepagina De mededelingen op deze pagina zijn een selectie uit de persberichten en actualiteiten gepubliceerd door de gemeente ’s Hertogenbosch. Aan deze publicaties kunnen geen rechten worden ontleend.

Ruimere openingstijden en bekendmakingen digitaal

Gemeente past dienstverlening aan Het college van B&W van ’s Hertogenbosch voert een vijf vernieuwingen door om de dienstverlening naar haar inwoners te verbeteren. Ze zet daarbij in op extra mogelijkheden om thuis digitaal zaken met de gemeente af te handelen. Maar ook de openingstijden van het stadskantoor worden verruimd. De gemeentelijke bekendmakingen worden voortaan digitaal verspreid. De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering gaan snel. De gemeente ’s Hertogenbosch gaat daarin zoveel mogelijk mee. Inmiddels is er een eigen mobiele website waarbij op een app-achtige manier de belangrijkste gemeentelijke diensten op een smartphone worden aangeboden. Op korte termijn komt er een applicatie die het mogelijk maakt om kwesties als een kapotte lantaarnpaal te fotograferen en te versturen naar de gemeente, zodat deze gerepareerd kan worden. De gemeente wordt actiever op de social media. Via o.a. Twitter en Facebook kunnen inwoners vragen stellen aan de gemeente. Steeds zaken kunnen daarnaast digitaal worden afgehandel. Daardoor is de dienstverlening minder afhankelijk van plaats en tijd en neemt het aantal balie-

bezoeken af. Mochten zaken niet digitaal afhandelbaar zijn, dan is het nog altijd mogelijk om een afspraak te maken. Uit een klantonderzoek van de gemeente blijkt dat zestig procent van de burgers meer op afspraak geholpen willen worden en dat de vrije inloop beperkt moet worden. 55 procent van een digipanel geeft voorkeur aan openingstijden in de avonduren. De balies zijn na de veranderingen beschikbaar op maandag van 13 tot 17 uur, dinsdag van 13 tot 20 uur en op woensdag en donderdag van 08.30 tot 20 uur. Vrijdag kunnen mensen terecht van 8.30 tot 17 uur. Mensen zonder afspraak worden, indien mogelijk, direct geholpen of er wordt een afspraak gemaakt. Het afhalen van een document kan zonder afspraak als het stadskantoor open is. Het werken op afspraak

wordt vóór de zomer van 2014 ingevoerd en de tijden gelden voor het stadkantoor en de dependance in Rosmalen. Voorheen werden de officiële bekendmakingen gepubliceerd in de Bossche Omroep. Dat verandert per 1 januari. Vanaf 2014 zijn gemeenten verplicht o.a. mededelingen als bestemmingsplannen, aanvragen en verlengen van vergunningen en overige informatie ook digitaal gepubliceerd. Via het landelijk platform, www.officielebekendmakingen.nl, publiceert de gemeente wekelijks mededelingen. Het wordt ook mogelijk voor inwoners om de mededelingen via de mail te ontvangen. Daarnaast wordt ook informatie aangeboden via een aantal geselecteerde persorganen waaronder Thuis in Rosmalen.

Meldpunt Schoon, Heel en Veilig

Wat melden Een paar voorbeelden van zaken die u kunt doorgeven aan het Meldpunt Schoon, Heel en Veilig: losliggende stoeptegels, een kapotte lantaarnpaal, zwerfvuil op straat of in het plantsoen, honden-

Ook voor ondernemers die (tijdelijk) met carnaval in 2014 een horecazaak willen openen, geldt dat dit alleen kan met een geldige Dranken Horecawetvergunning en Exploitatievergunning. Het pand waarvoor een aanvraag wordt ingediend, moet wel een horecabestemming hebben. Leegstaande ruimtes/panden op bedrijventerreinen of winkel/kantoorpanden/ateliers in de binnenstad komen daarvoor niet in aanmerking. Tot 19 december 2013 bestaat de mogelijkheid tot indienen van een aanvraag. Voor meer informatie of voor een afspraak met de afdeling OOV, ga naar de website van de gemeente.

Voortaan aangifte doen bij de gemeente

Niet langer naar politie bij verlies of diefstal ID-bewijs

Sinds 1 december 2013 kunt u bij de gemeente aangifte doen van een verloren of gestolen identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of IDkaart). U hoeft hiervoor niet meer naar de politie. U kunt dan ook in één moeite door een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart

Tarieven producten Burgerzaken 2014 Door invoering van een landelijk tarief worden rijbewijzen per 1 januari ca. € 3,50 goedkoper. Vanaf 1 januari 2014 kost een rijbewijs € 38,45. De prijzen van reisdocumenten veranderen per 1 januari niet. De tarieven van de overige producten van Burgerzaken worden met 0,7% verhoogd.

aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling, ook wanneer er sprake is van een misdrijf. Misdrijf Bij diefstal, zakkenrollerij, een overval en/ of andere misdrijven is het wel van belang dat u dit (ook) aangeeft bij de politie. Valse meldingen Om misbruik te voorkomen controleert de gemeente de melding. Valse meldingen worden streng aangepakt. Bij vermoeden van misbruik maakt de gemeente hiervan melding bij de politie voor nader onderzoek.

Ondernemende vrijwilligers op zoek naar financiering Op 2 december kwamen ruim 100 Bossche vrijwilligers samen op een netwerkbijeenkomst. Dit keer was het thema sponsoring en nieuwe mogelijkheden voor financiering. Het was een inspirerende avond. Veel enthousiaste mensen wisselden hun kennis en ervaring uit en leerden elkaar beter kennen.

In juni 2007 is de gemeente met het Meldpunt Openbare Ruimte gestart. Bij het Meldpunt kunnen burgers terecht met hun vraag of melding over zaken in de openbare ruimte. Met deze nieuwe naam wordt duidelijker waar bewoners moeten zijn voor een melding. Wanneer melden U hebt oog voor uw woonomgeving. U wilt geen overlast van stank, geluid of zwerfvuil. De gemeente merkt niet alles op. U, als bewoner, heeft als geen ander kijk op uw straat of buurt. Met het Meldpunt Schoon, Heel en Veilig kunt u contact opnemen over alles wat te maken heeft met uw straat of buurt of alles wat u opmerkt in de rest van de stad zoals verkeer, wegen, groen, milieu, autowrakken, parkeren, verlichting of straatmeubilair. Kortom, de openbare ruimte.

Regel tijdig uw vergunning voor carnaval

overlast, illegale stort van vuil, verstopte kolk, vernielingen (aan bijvoorbeeld bushokjes of speeltoestellen), graffiti, omvergereden (verkeers-)paaltjes, dode dieren, watervervuiling, stank- en/of geluidsoverlast van bedrijven, etc. Hoe melden Via onze website www.s-hertogenbosch. nl kunt u een melding maken. Of u neemt contact op met telefoonnummer, tel. (073) 615 55 55.

“Het is belangrijk dat vrijwilligers goed zijn toegerust om hun activiteiten uit te voeren. En dat ze er plezier in blijven houden. Want de inzet van vrijwilligers is hard nodig, nu en in de toekomst. Ook blijkt vanavond weer hoeveel kennis en ervaring onze Bossche vrijwilligers hebben. Dat is erg leuk om te zien. Iedereen had wel een tip voor elkaar.” aldus wethouder Jeroen Weyers. Volgens Mark Wolbert van Whise wordt ‘verenigen’ het woord van 2014. Verenigen gaat verder dan verbinden. Het gaat over samen werken aan een droom. Organisaties leerden dat zij eerst in de spiegel moeten kijken. Dan pas kunnen ze een goed verhaal naar buiten brengen. Het is de kunst om goed te formuleren wat jouw organisatie een ander te bieden heeft. Lukraak een geldbedrag vragen, heeft niet zoveel zin. Wees duidelijk over hoe je het geld wilt besteden. En laat naderhand ook zien dat je dit hebt gedaan. Denk daarnaast niet alleen aan het vragen van geld, maar ook aan het geven van materiaal, kennis of diensten. In januari gaat een nieuwe digitale marktplaats voor ‘s-Hertogenbosch van start. Dit heet Platform073. Inwoners, vrijwilligers, organisaties en bedrijfsleven kunnen er eenvoudig hun vraag en aanbod op talent, dienst en materiaal uitwisselen. Mensen namen deel aan één van de vier workshops. Er waren workshops van Galant, Whise, Mooi zo Goed zo en de fondsenwerver van de gemeente. Ook deelden Bij Katrien, Tafeltennisvereniging Vice Versa ’64 en Speeltuin ’t Kwekkeltje hun ervaringen op het podium. De gemeente organiseert voortaan twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst voor vrijwilligers. Elke keer op een ander thema. Op deze manier kunnen vrijwilligers(organisaties) elkaar ontmoeten en onderling kennis uitwisselen. Meer hierover staat op www.s-hertogenbosch.nl/vrijwilligers De presentaties, foto’s en filmpje van de avond staan op de gemeentelijke website: www.s-hertogenbosch.nl/vrijwilligers.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl Bezoekadres Stadskantoor: Wolvenhoek 1 Postadres: Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch Telefoon (073) 615 51 55

Openingstijden Productbalie (Burgerzaken, Belastingen, Stadstoezicht, Omgevingsloket en betalingen): Zonder afspraak: ma t/m vr 8.30-14.00 uur di- en do-avond 18.00 - 20.00 uur

Hebt u een product nodig van Burgerzaken dan kunt u hiervoor een afspraak maken (ook via internet). ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur (Omgevingsloket: 14.00 - 17.00 uur) di- en do-avond 18.00-20.00 uur

Moment uitbetalen uitkeringen verandert Het college verandert het moment waarop de gemeente uitkeringen voor levensonderhoud uitbetaalt. Nu ontvangen uitkeringsgerechtigden op de laatste werkdag van de maand hun uitkering. In 2014 verschuift de betaaldatum geleidelijk naar een betaling achteraf, op de 15e van de maand. Het gaat om uitkeringen vanuit de volgende wetten: Wet werk en bijstand (WWB) Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) een deel van Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz Waarom verschuiven? Verschuiven van de betaaldatum is nodig om alle uitkeringen in één keer goed te kunnen berekenen. Steeds meer mensen hebben inkomsten uit parttime werk, uitzendwerk, freelance werk, enzovoorts. Het voordeel van achteraf betalen is dat iemand met inkomsten een gelijkmatiger inkomen heeft. Daarnaast kunnen we in één keer een goede eindafrekening maken als een uitkering stopt. Als we de uitkeringen op de 15e betalen, voorkómen we dat mensen geld terug moeten betalen. Niet in één keer We willen dat klanten zo weinig mogelijk hinder ondervinden van deze verschuiving. Daarom gaat het heel geleidelijk. We begrijpen dat het toch lastig kan zijn om een paar dagen langer te moeten rondkomen van een uitkering. Daarom informeren we iedereen zo goed mogelijk. Zo kan iedereen er op tijd rekening mee houden. In geval van nood kunnen uitkeringsgerechtigden vanaf maart 2014 een voorschot aanvragen op het vakantiegeld. ’s-Hertogenbosch is een van de laatste gemeenten die de betaaldatum verschuift. Bijna alle andere gemeenten kozen al voor betalingen achteraf en zijn daarover erg tevreden. Uit onderzoek blijkt dat dat klanten met inkomsten uit werk een gelijkmatiger inkomen krijgen. Er is ook sprake van minder terugvorderingen en minder bezwaarschriften.

Eerste Safety Spot gerealiseerd De gemeente heeft de eerste Safety Spot gerealiseerd. Wat is een Safety Spot? Als je geld uit de automaat gaat pinnen, dan vindt niemand het prettig dat er over de schouder wordt meegekeken. Om het gevoel van veiligheid te verhogen, wordt bij diverse pinautomaten op het trottoir een gebied afgebakend. Dit valt op in het normale bestratingspatroon. Het is de bedoeling dat wachtende burgers netjes buiten die cirkel blijven. Om te zien of het werkt ga je pinnen bij de dubbele automaat aan de Helftheuvelpassage, zijde Rijzertlaan. De allereerste Safety Spots in Amsterdam en Utrecht zijn met gele markering uitgevoerd. Op de bestrating was een grote gele vlek geschilderd. Hier kleven diverse nadelen aan, zoals snelle slijtage van de geverfde oppervlakken, hoge onderhoudskosten, slechte reflectie bij indirecte verlichting en een lelijk schreeuwerig vlak. De gemeente wil meer aandacht besteden aan uitstraling, kwaliteit en duurzaamheid. Andere materiaalkeuze Na onderzoek kiezen we nu voor kwalitatief beter product. De Safety Spots in ’s-Hertogenbosch worden voorzien van witte tegels met een vuurstenen toplaag. Dit heeft de volgende extra voordelen, duurzame en ruwe tegel met een hoge slijtvastheid en een heldere uitstraling, die zich positief onderscheidt in het straatbeeld. Ook een betere weerkaatsing van indirecte omgevingsverlichting en een betere gezichtsherkenning bij cameratoezicht. Dit degelijk materiaal is eenvoudig in onderhoud.

Ziektekostenverzekering gemeente Iedereen in Nederland moet zich verzekeren tegen ziektekosten. Dat is duur. Daarom heeft de gemeente voor mensen met een laag inkomen een goede collectieve zorgverzekering afgesloten bij CZ en VGZ. De gemeente draagt in 2014 elke maand € 8,15 bij aan verzekerden van 18 jaar en ouder die zich ook aanvullend verzekeren. Wilt u meer informatie? Of direct aanmelden voor de ziektekostenverzekering? Bel dan vóór 18 december naar (073) 615 93 45.

pagina 25

Wmo-loket Openingstijden Stadskantoor: informatie en advies Alleen op afspraak: Do 9.00 - 12.00 uur

Voor iinformatie over de openingstijden van de overige gemeentelijke diensten kijkt u op de gemeentelijke website: www.s-hertogenbosch.nl

Kijk op de website voor de spreekuren in de Wijkpleinen.

Volg de gemeente op Twitter en Facebook: www.twitter.com/shertogenbosch www.facebook.com/gemeente.shertogenbosch

Actueel

Keuringsleeftijd automobilisten en motorrijders omhoog

Van 70 naar 75 jaar Met ingang van 1 januari 2014 gaat de keuringsleeftijd van automobilisten en motorrijders omhoog van 70 naar 75 jaar. Dat betekent dat in 2014 de volgende spelregels gelden bij vernieuwing van uw rijbewijs: Bent u tussen de 65 en 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs

aanvraagt? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot uw 75e. Bent u ouder dan 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw rij-

bewijs maximaal 5 jaar geldig. Na uw 75e krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Geef uw mening over herindeling Maasdonk De Tweede Kamer neemt het wetsvoorstel ‘Herindeling van de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Maasdonk en Oss’ in behandeling en wil zich goed voorbereiden. Om die reden is de Kamer geïnteresseerd in uw mening als belanghebbende. De vaste commissie van Binnenlandse Zaken vraagt belanghebbenden dan ook hun reactie op dit wetsvoorstel naar ze toe te sturen. Dit kunt u doen tot 9 januari 2014. U kunt uw reactie sturen naar: De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken M.J. van der Leeden Postbus 20018 2500 EA Den Haag E-mail: cie.biza@tweedekamer.nl In september stuurden de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Maasdonk, ’s-Hertogenbosch en Oss een herindelingsverzoek naar de minister van Binnenlandse Zaken. De provincie Noord-Brabant ondersteunt dit verzoek. De minister van Binnenlandse Zaken heeft dit verzoek opgenomen in een wetsvoorstel. Na een positief advies van de Raad van State heeft de minister het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer heeft het nu in behandeling. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken wil het wetsvoorstel begin 2014 bespreken.

Begrijpelijkheid publieksteksten De gemeente ’s-Hertogenbosch hield in november via Facebook een enquête. Deze ging over de begrijpelijkheid van onze brieven en publicaties (teksten Bossche Omroep, website). De resultaten van deze enquête waren positief. Zo vindt 87% van de deelnemers onze brieven duidelijk en 84% vindt de toon prima.

Ook onze publicaties in de Bossche Omroep en op de website beoordelen de deelnemers positief. 90% noemt ze duidelijk en 80% vindt de toon goed. We zijn tevreden met de veelal positieve reacties die we ontvingen bij deze enquête. Dit stimuleert ons om door te gaan met het schrijven van begrijpelijke brie-

ven en andere teksten. Binnenkort start er een nieuwe enquête over dit onderwerp. Ook hier hopen we veel nuttige reacties te ontvangen. Door mee te doen aan de enquête maakte u kans op een VVV-bon. Deze is gewonnen door B. van den Booren. Iedereen die de enquête heeft ingevuld: bedankt!

Buurtmarkt in Maliskamp een feit Op 5 december ondertekende zorgorganisatie Cello de huurovereenkomst die het mogelijk maakt een buurtmarkt in de Bernadettestraat in Maliskamp te starten. Vanaf het voorjaar 2014 kunnen bewoners van deze wijk hier hun boodschappen doen. In de buurtmarkt werken mensen met een beperking die daarin begeleid worden door Cello. Samen met de buurtbewoners onderzocht Cello aan welke diensten de bewoners nog meer behoefte hebben. De actieve wijkraad organiseerde hiertoe een druk bezochte brainstormavond. Daar werd een lange verlanglijst opgesteld en intussen is er een start gemaakt met de uitwerking daarvan. Zoals een postagentschap met pinautomaat of een boodschappenservice. Ook aan een stomerijdepot en een pakketservice wordt gedacht. Het streven is om de buurtmarkt een trefpunt in de wijk te laten zijn, zodat de leefbaarheid in het 1.500 inwoners tellende buurtschap Maliskamp weer een nieuwe impuls krijgt. Begin dit jaar startte Rosmalens Belang de discussie over het belang van buurtsupers in kleine woonkernen, in het bijzonder in Maliskamp. Binnenkort start een fondsenwervingsactie voor de aankoop van een bus, die nodig is om de dienstverlening aan de wijkbewoners mede vorm te geven.


26

Kerkzicht gaat weer open!

vanaf 14 februari 2014

Loopt u dan eens binnen u bent weer van harte welkom! U kunt vanaf heden weer feesten boeken

wij wensen u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar Lambert & Sjan CafĂŠ Zaal Kerkzicht Kerkstraat 29 5392 CA Nuland Telefoon (06) 53437707


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

Kerstvieringen San Salvator geloofsgemeenschap

Bijzonder reisdagboek pelgrimage Santiago verschenen

Pad over de Horizon

van der Eygenweg 1, Den Bosch

Joke van Erp is op 5 maart 2012 alleen, vanuit haar woonplaats Rosmalen vertrokken naar Santiago de Compostela. Een voettocht van 3200 km. Over haar reiservaring schreef ze een boek ‘het pad over de horizon’. De opbrengst van de verkoop van het boek komt geheel te goede aan Hospice De Duinsche Hoeve in Rosmalen. Joke wilde deze pelgrimstocht volbrengen voor een goed doel. Ze wilde graag iets doen voor de mensen van Rosmalen en omgeving. Omdat er veel maatschappelijke initiatieven zijn die allemaal een schenking of een sponsorgift goed kunnen gebruiken om hun doelstelling te realiseren, was het maken van keuze voor haar heel erg moeilijk. “Een halfjaar voor mijn al lang geplande vertrek bleek

dat mijn moeder ernstig en ongeneeslijk ziek was. De laatste 11 dagen van haar leven verbleef ze in Hospice De Duinsche Hoeve. Ondanks het feit dat wij afscheid van elkaar moesten nemen was het voor moeder, maar ook voor ons, haar kinderen, een fantastisch mooie periode waar ik alle vrijwilligers en medewerkers van De Duinsche Hoeve zeer dankbaar voor ben. Mijn keuze voor het goede doel was gemaakt; ik wist waarvoor ik zou vertrekken.” Een half jaar was ze onderweg. Haar belevenissen tekende ze op in een reisdagboek wat nu in boekvorm is verschenen. “Er waren vele momenten van vreugde en geluk, maar ook van verdriet een eenzaamheid. In dit pelgrimsdagboek neem ik de lezer mee, vertel ik over mijn route, deel ik mijn

belevenissen en de vaak bijzondere ontmoetingen en vertel ik over de ontstane vriendschappen voor het leven. Daarnaast staan er veel overnachtingsadressen in zoals refuges en auberges op mijn route en veel bruikbare tips voor toekomstige pelgrims. Voor hen die deze pelgrimstocht ook hebben gemaakt zal het mooie herinneringen oproepen. Het was een avontuurlijke tocht van ruim 3200 km, bijna 6 maanden, met 15 kg op mijn rug dwars door Europa.” aldus Joke. Pad over de horizon (reisdagboek van een pelgrim onderweg naar Santiago de Compostela) is te bestellen via de website padoverdehorizon.nl en ook verkrijgbaar in de boekhandel. en tijdens de Rosmalense kerstmarkt. De prijs bedraagt € 17,50.

Nick Vroon wint Olim innovatieprijs voor bewegingsproject

‘Ik ga in mijn werk altijd tot het uiterste’ Bewegingsagoog Nick Vroon, verpleegkundig specialist John Castelijns en Activiteitenbegeleider Peter Kleuskens hebben de Olim innovatieprijs 2013 gewonnen met het project ‘Als iets traag in beweging komt...komt het langzaam tot leven’. Dat maakte de vakjury bekend tijdens de Andersdag 2013 (congres voor medewerkers) in de Blauwe Kei in Veghel. De jury prees dit vernieuwende project omdat het voor een omvangrijke doelgroep écht relevant is, het gezondheidswinst oplevert, de cliënt in de regie is, het naadloos aansluit bij herstelgericht werken. De Rosmalense stichting Olim is opgericht op 29 juni 1929. De statuten omschrijven het doel als volgt: ‘Het verrichten van alle denkbare activiteiten die de geestelijke gezondheidszorg in oostelijk Noord-Brabant in zijn

algemeenheid ondersteunen, waarbij in het bijzonder aan activiteiten en de doelstelling van GGZ Oost Brabant kan worden gedacht en het doen van al wat hiermee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevor-

pagina 27

derlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.” Naast het bedrag dat Stichting Olim jaarlijks ter beschikking stelt voor wetenschappelijk onderzoek en verbetertrajecten, is er voor bijzondere prestaties of

24 december 17.15 uur kinderviering met voorganger Erick Mickers Hiervoor geen plaatskaarten nodig 24 december 19.00 uur viering met medewerking van koor 3-Klank Voorgangers Ed Andriessen en Corrie Dansen Gratis plaatskaarten te verkrijgen 24 december 21.00 uur viering met medewerking van koor Melodiek Voorgangers Ed Andriessen en Corrie Dansen ZEER beperkt aantal plaatskaarten beschikbaar 25 december 10.30 uur 1e Kerstdag met medewerking van de Cantorij Voorganger Erick Mickers Gratis plaatskaarten te verkrijgen Voor de Kerst vieringen van 19.00 uur, 21.00 uur en 10.30 uur 1e Kerstdag geldt dat er gratis plaatskaarten worden uitgegeven . In verband met de veiligheid heeft het bestuur besloten het aantal plaatsen aan een maximum te binden. Men wordt alleen nog toegela-ten wanneer men in het bezit is van een kaart. Kaarten zijn aan te vragen via de Schaaps-kooi ( tussen 9.30 en 11.30 uur elke dag) tel. 06-48645507 of per mail: SSIB.SSG@gmail. com Zaterdag 28 december 19.00 uur: Zondag 29 december om 10.30 uur Thema van de vieringen: . “De droom van een volk “ Voorganger is John Parker Op zondag met medewerking van Melodiek Dinsdag 31 december 19.00 uur Oudjaarsviering met medewerking van Erick Mickers Zang van koor de Cantorij Woensdag 1 januari 2014 geen viering ideeën op het gebied van zorg- en of dienstverlening jaarlijks een prijs van € 5000 te winnen. Deze prijs - de Olim Innovatieprijs - is ingesteld in het kader van het 75-jarig bestaan van Stichting Olim in 2004. Bewegingsagoog Nick Vroon uit Rosmalen won dit jaar met zijn partners deze prijs. Nick Vroon is bewegingsagoog bij NAH. Daarnaast werkt hij ook nog als ondernemer, docent en waterpolocoach. “In mijn werk als bewegingsagoog ga ik altijd tot het uiterste: ik wil er uit halen wat er in zit. Daarom ga ik in mijn werk met mensen met niet-aangeboren hersenletsel steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen: van paardrijden tot zwemmen en van fietsen tot vissen; niets is te gek. Bij cliënten met hersenletsel is het lichaam verstoord: ze hebben verlammingen, spasmen en moeten hun mogelijkheden weer leren ontdekken en weer durven om hun grenzen te verkennen, herkennen en te erkennen. Ik werk graag met deze mensen vanwege de diversiteit: iedere dag is anders en ieder hersenletsel is uniek. Samen zoeken we de grens op.”

“Het dossier van mensen op deze afdeling is altijd dik: het zijn beschadigde mensen waar altijd meer mee aan de hand is dan alleen hersenletsel. Denk aan psychiatrische- of gedragsproblemen Wanneer ik deze mensen zie groeien, geeft het me een goed gevoel dat wij daar met het behandelteam een bijdrage aan hebben geleverd.” “Bewegen is een wezenlijk onderdeel van onze gezondheid. In het beleidsplan van GGZ Oost Brabant staat dat we zorg bieden die we onze familie en naasten gunnen, maar er wordt met geen woord gerept over bewegen. Tijdens een steekproef onder dertig cliënten bleek dan ook dat er slechts één iemand was die niets mankeerde. De andere 29 hadden allemaal gezondheidsklachten zoals een te hoge bloeddruk of een te hoge hartslag. Daarom zijn we sinds kort gestart met het project ‘Meer bewegen’. Dit project moet bijdragen aan een actievere leefstijl, en dus betere gezondheid voor cliënten. We hebben pas geleden een subsidieaanvraag gedaan voor een fitnessruimte op Huize Padua; de beslissing hierover wachten we in spanning af.”

Kerstfilm in Perron-3:

De groeten van Mike!

Mike ligt al maanden in het ziekenhuis en wil dolgraag naar huis. Maar als hij eindelijk beter is, komt zijn moeder hem niet ophalen. Een verpleegkundige schakelt daarop uit bezorgdheid Jeugdzorg in zodat Mike wordt ondergebracht in een pleeggezin. Belachelijk, vindt Mike. Hij weet ook wel dat zijn moeder soms wat teveel drinkt, maar hij kan toch ook voor zichzelf zorgen? Samen met zijn kamergenootje Vincent die in een rolstoel zit, bedenkt hij allerlei manieren om de plannen van Jeugdzorg te dwarsbomen. Maar de dag voor kerst moet Mike toch naar een jeugdinstelling. Lukt het hem om kerst thuis bij zijn moeder te vieren? Zondag 22 december in Perron 3. Aanvang: 14.00 uur. Pauzedrankjes kosten slechts € 1,50. Kaarten: Kaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa, telefonisch via 073 -850 7550 of via www.perron-3.nl

Kerstfilm in Perron-3:

Niko 2

Niko is terug met nieuwe kerstbelevenissen. Het lieve rendiertje heeft een diep gekoesterde wens: hij hoopt dat zijn ouders weer bij elkaar komen. Helaas heeft zijn moeder een nieuwtje. Ze heeft namelijk een andere rendiervent leren kennen. Tot overmaat van ramp moet hij ook nog op zijn stiefbroertje passen. Als dat maar goed gaat… Vrijdag 27 december in Perron-3. Aanvang: 14.00 uur. Pauzedrankjes kosten slechts € 1,50. Kaarten: Kaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa, telefonisch via 073 -850 7550 of via www.perron-3.nl.


Voel je lekker!

• •

last van uw kilo’s? Gewoon een kwestie van aanpakken! 7-10 kilo per maand afslanken met ons unieke proteïnedieet onder persoonlijke begeleiding van uw LijfStijling-coach. In combinatie met endermologiebehandelingen (=bindweefselmassage) en/of cavitatiebehandeling (verwijderen vet) een optimaal resultaat!

Bel voor een gratis advies met Annemiek van der Voort, 0412-479385 / 06-20299616

Wie wil afslanken heeft het niet altijd even gemakkelijk. Iedere dag zit vol verleiders; je moet je aan bepaalde (leef)regels houden, zorgen dat je voldoende beweegt enz. In de decembermaand hebben veel mensen hier moeite mee, maar vanaf januari zijn er vaak weer de “goede voornemens. En jou daarbij helpen, is wat LijfStijling de hele dag doet! Een goed dieet begint dan ook bij goede begeleiding.

LijfStijling biedt u …

Heeft u ook

Vanuit onze praktijk in Maren-Kessel helpen we mannen en vrouwen om af te slanken en om beter in hun vel te komen. Dat doen we met een persoonlijke aanpak en haalbare doelen. Ervaar het zelf!

Heeft u goede voornemens voor een slank – strak en fit 2014? Kom dan naar de open dag bij LijfStijling in Maren-Kessel op 10 januari 2014 10.00-16.00 uur. Proef en ervaar!!

Afslanken

Eiwitdieet

Gezonde voeding Endermologie

Vet verwijderen Figuurcorrectie Cavitatie

Beter in je vel met

www.LijfStijling.nl

Een efficiente aanpak voor gewichtsverlies door haar manier van persoonlijk begeleiden. Een snelle vetverbranding, spierversteviging en verhogen van de stofwisseling door enerzijds Kyalin dieetproducten en anderzijds de LPG massages en/of de workouts met de E-Fit (úniek in Nederland!) Handreikingen voor het aanleren van nieuwe leefgewoonten (voeding én beweging)

Kijk op de website www.lijfstijling.nl voor het volledige aanbod.

Open dag 11 januari – 10.00-16.00 uur Loop tijdens de open dag op 11 januari even binnen en maak kennis met de coaches van LijfStijling. Laat u informeren over de aanpak, en proef de Kyalin-dieetproducten. Ook kunt u zich aanmelden voor een gratis proefbehandeling (via marenkessel@lijfstijling.nl). Tijdens de open dag hebben we diverse aanbiedingen die de hele maand januari 2014 geldig zijn. U kunt ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Annemiek van der Voort: 06-20299616. LijfStijling is gevestigd aan de Provincialeweg 73 te Maren Kessel.

V

oor iedere bijzondere gelegenheid biedt ons voormalige klooster een stijlvolle ontvangst.

Onze diverse ruimtes, bestaande uit de Kapel, Tuinzaal, Kunstenaarskamer, Bibliotheek en de Kapelkamers, vormen een warm aangeklede, sfeervolle locatie voor uw bruiloft, feestavond, diner, receptie of iedere andere gelegenheid.

H

eeft u binnenkort iets te vieren? Kom dan eens langs voor meer informatie en om de sfeer te proeven van deze unieke evenementenlocatie.


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

Kom in de stemming voor 47e Reutemeteutrit Op 23 februari 2014 wordt alweer voor de 47e keer de Reutemeteutrit verreden. Deze carnavaleske puzzelrit wordt georganiseerd door A.C. Quo Vadis, in samenwerking met de stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval. Versier je auto of motor en verdiep je in het zotte carnavalsgepuzzel van Zandhazendurp. Wie alvast in de stemming wil komen kan aan de slag met de Reutemeteutdroogrit.

De Reutemeteutrit is een evenement in Rosmalen dat sinds 1968 jaarlijks op de zondag voor carnaval wordt georganiseerd. Onderdeel van dit evenement is een autopuzzeltocht in de regio rond Rosmalen. Op 23 februari om elf over één (13.11 uur) lost de drager van ’t Elfde Jèske in de grote zaal van de Kentering het startschot voor de Prins en zijn Adjudant. Daar achteraan gaan tot 14.00 uur de overige deelnemers van start. Halverwege is er dertig minuten pauze. Vanaf 16.00 uur worden de deelnemers terug verwacht in de Kentering. Vanaf 16.00 uur is de “after party” in de grote zaal. Met dj Herman Hubers, die als de Zandhazendurpse Leo Blokhuis voor de juiste sfeer zorgt en muzikale optredens van clubkes uit Zandhazendurp. Het vergelijken van de puzzelresultaten begint; “hoe konden we er toch weer intuinen ?”. Om ongeveer 17.30 uur wordt de rituitleg uitgedeeld en wordt het allemaal duidelijk. Om ca. 18.30 uur start het optreden van Prins en Adjudant met Raad van Elf, danst de Dansgarde en worden de prijzen uitgereikt. Dan zijn de prijswinnaars bekend. Ge heggut versierd! Deelname wordt extra leuk met een versierde wagen of motor. De voorpret van het thema bedenken en uitwerken, het kunnen rekenen op veel bekijks in Zandhazendurp en de mogelijkheid om op een ludieke manier ergens

de aandacht op te vestigen. Omdat auto’s tegenwoordig geen imperial meer hebben, is het toegestaan om met een (niet al te grote) aanhanger, aan de auto of motor gekoppeld, mee te doen. Al jarenlang stimuleert de Club van 111 het versieren met geldprijzen. De jury heeft de vrijheid om de prijzen in welke verdeling dan ook toe te kennen. Mogelijk wordt extra je best doen dus extra beloond. De jury wordt in 2014 gevormd door: Corry van Grunsven, Antoine v.d. Broek en Frans Hazenberg. Miss Reutemeteut De verkiezing van Miss Reutemeteut vindt plaats op basis van een carnavaleske uitdossing en presentatie, met eventueel een verwijzing naar Zandhazendurp, of naar het thema van dit seizoen. Vrouwelijke deelnemers aan de Reutemeteutrit kunnen op 23 februari 2014 van 12.00 tot 14.00 uur in De Kentering meedoen aan deze verkiezing. Inschrijven kan met het papieren inschrijfformulier in het Reutemeteutboekje (wordt toegezonden aan deelnemers van het voorgaande

pagina 29

jaar en kan afgehaald worden bij o.a. Maurice van Hassel en Van den Berg Autorette). Tot en met vrijdag 21 februari 2014 kun je ingevulde inschrijfformulieren inleveren (en € 10,- betalen) bij Maurice van Hassel, Dorpsstraat 29 Rosmalen - tel. 521 22 77. Voor € 10,- kun je dus al met auto of motor deelnemen aan de Reutemeteutrit. Je bent tevens welkom bij de after party en prijsuitreiking. Op zondag 23 februari 2014 kun je ook nog inschrijven in de grote zaal van de Kentering, vanaf 12.00 uur tot 14.00 uur. Maar dan kost deelname € 13,-.

C.V. ‘Nog Eentje Dan’ op zoek naar muzikanten

Reutemeteutdroogrit De Reutemeteutdroogrit is een oefening met drie van die typische Reutemeteutvragen. Maak kans op 11 winstpunten (lees: 11 strafpunten minder) voor de Reutemeteutrit 2014. Dat kan dus een superstart met voorsprong voor je betekenen. Zo doe je mee: Mail de antwoorden (van de onderstaande drie vragen) naar: info@reutemeteutrit.nl (1 inzending per persoon). Vergeet niet om je naam en adres te vermelden. De 11 winstpunten gaan naar de 1e, 11e en 47e inzender met de juiste antwoorden (of de beste antwoorden). Snelheid is dus geboden! Dit zijn de drie vragen:

Taxi van Grinsven

1. Welk spreekwoord of gezegde is hieronder afgebeeld ? TOT DAG DAG DAG 2. Het is een vrucht en als je de eerste drie letters omdraait, is het heel simpel. Welke vrucht wordt bedoeld ? 3. Je ontvangt 100 euro, waarvan je 100 dieren moet kopen. Je mag geen geld te kort komen of overhouden en je moet 3 verschillende diersoorten kopen. Je kunt kiezen uit: kalf (kost 10 euro), big (kost 3 euro) en kuiken (kost 0,50 euro). Welke dieren koop je, in welke aantallen ? Veel succes !

De Rosmalense carnavalsvereniging CV Nog Eentje is op zoek naar een aantal enthousiaste muzikanten. Men wil de kapellen graag completeren met bas, tenorsaxofoon, bariton en schuiftrombone. Ook extra altsaxofoon en trompet zijn altijd welkom. Neem voor een impressie van de vereniging eens een kijkje op de website: www.nogeentjedan.nl. Daar vindt u ook het huidige repertoire. Mocht je interesse hebben neem dan contact op per mail via info@nogeentjedan.nl. In een eerste gesprek kan men dan aangeven hoe een en ander bij Nog Eentje Dan in z’n werk gaat en beiden aangeven wat van elkaar verwacht wordt. Als het aan beide kanten klikt kun jij deel uit gaan maken van deze geweldige vereniging en samen verder bouwen aan onze muzikale ambities. Nog Eentje Dan gaat die uitdaging graag samen met jou aan!

Rosmalen en omstreken Uw betrouwbaar adres voor vervoer van en naar elke bestemming. Gaat u een avondje uit of op vakantie laat u dan veilig vervoeren door ons. Zowel voor één persoon als grotere groepen bent u aan het juiste adres. Dankzij een goede samenwerking met Taxi Centrale Rosmalen Bel voor een prijsopgave en Taxi Jan zijn wij 06-31973851, bezoek de ook prima in staat om website of maak gebruik van grotere groepen te het onderstaande e-mailadres. vervoeren tegen www.taxivangrinsven.nl scherpe tarieven. info@taxivangrinsven.nl Denkt u eraan tijdig te reserveren voor de feestdagen!

Rosmalla verschijnt weer Rond de feestdagen verschijnt een mooie en interessante aflevering van Rosmalla, het periodiek van de jubilerende Heemkundekring Rosmalen. Deze keer vooral interessant door een aanvulling op de al eerder beschreven historie van de heemkundekring. Nu komen de laatste tien jaar aan de beurt onder de veelbelovende titel: Van puberteit naar volwassenheid. Een mooi geïllustreerd artikel over pastoor Eras van de Bernadettekerk geeft een interessant beeld van Maliskamp. Als de naam Spierings valt, weet je dat je in Rosmalen terecht kunt. Deze keer gebeurt dat in de serie Rosmalense Portretten. De serie Voor u gehoord van ons aller Harrie Coppens krijgt natuurlijk ook weer een vervolg. Leden van de heemkundekring krijgen het blad, zoals gewoonlijk, gratis in de bus. Overige belangstellende kunnen zich in verbinding stellen met Rien van Grunsven, te. 5213803.

Expositie in de Annenborch Tot en met 1 januari 2014 exposeren Mieke van Goethem, Alie Sindorf en Thea van den Heuvel hun schilderkunst in Woonzorgcentrum De Annenborch in Rosmalen U kunt een kijkje komen nemen elke dag van 8.00 uur tot 22.00 uur. Het adres is: De Hoef 100 te Rosmalen.


THERAPIE EN TRAINING

RESULTAATGERICHT TRAINEN! GEEN RESULTAAT = GELD TERUG Ook groepslessen behoren tot de mogelijkheden:

Onze personal trainers staan voor u klaar om samen met u te gaan trainen om uw doel te bereiken. Na 12 weken gegarandeerd resultaat!

FITNESS

LOCATIES:

Geffen: Vinkel: Telefoon fitness:

Maandag 09.00-10.00 10.00-11.00 11.00-12.00 15.00-16.00 20.00-21.00

Pilates / Power Yoga Body Fit Seniorentraining Seniorentraining (fitness) Indoor Cycling

Dinsdag 10.00-11.00 13.30-14.30 19.00-20.00 20.00-21.00

Seniorentraining Total Fit Move 2B Fit Mix Indoor Cycling

Donderdag 09.15-10.15 Pilates 19.00-20.00 Indoor Cycling Vrijdag 09.00-10.00 12.30-13.30 13.30-14.30 18.45-19.45

Indoor Cycling Total Fit Latin Dance Steps Move 2B Fit Mix

Zaterdag 09.00-10.00 Indoor Cycling

Woensdag 19.00-20.00 Latin Dance Vario 20.00-21.00 Body Fit 21.00-22.00 Indoor Cycling

Zondag 09.30-10.30 Indoor Cycling

Papendijk 12 Pastoor Vogelsplein 1 (073) 532 7472

Meer informatie en de actievoorwaarden op www.move2bfit.nl

vd Bosch Meubelen

meubelen – gordijnen – vloeren – herstofferen Kerkstraat 38 Nuland 073-532 4050 info@boschmeubelen – www.boschmeubelen.nl Mooie drie-zitter Fauteuil Relax fauteuil met electrisch bediening Van 4995,00 voor 3595,00 (showmodel)

Tweede Kerstdag 26 december en zondag 29 december open huis van 10.00 tot 17.00 uur Tijdens de eindejaarsshow diverse showmodellen voor extra scherpe prijzen

Wij wensen u fijne feestdagen en een sfeervol 2014


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 31

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar Villa Maasdonk Kerkstraat 28 - Nuland 073-5321206

Tweede Kerstdag geopend

Albert Heijn Nuland

Sil’s Hairvision Prins Bernhardplein 11c - Nuland 073-5325611

Kerkstraat 24 - Nuland - 073-5321962

vd Bosch meubelen - gordijnen tapijten - herstofferen Kerkstraat 38 Nuland

Ambachtsstraat 13 Nuland 073-5324289

’t Klepeltje

royverstegen.nl

Uw Eigen

Hoolstraat 12 - Nuland 06-547 282 88

Drogist

Kerkstraat 36 - Nuland 073-534 1073

Zandstraat 6 Nuland tel/fax:

073-5322214 Kerkstraat 25 - Nuland - 073-5322774

Rijksweg 57b Nuland - 06-11213070

Pelgrimstraat 1b Nuland - 06-11213070

THUIS IN HET NIEUWS


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 32

Mammoetkruiswoordpuzzel Gezellig puzzelen bij de boom. Heerlijk toch? Onze Sint-puzzel werd zeer gewaardeerd daarom gaan we gewoon op herhaling met een mooie eindejaars-mammoetpuzzel. Er is in het diagram onder de puzzel na overbrenging van de gevraagde letters een rijm te lezen. Wie deze rijm uiterlijk 1 januari 2014 mailt naar redactie@plazamedia.nl loot weer mee naar leuk prijsje. Gezien de grote belangstelling hebben wij ons prijzenpakket deze keer aanzienlijk uitgebreid! Deze mampetpuzzel wordt mede mogelijk gemaakt door ToBMe. Horizontaal: 1 bakvloeistof; 7 vrieskou; 11 geruisloos; 14 drinkgerei; 18 deel van een etmaal; 22 oudejaarsgebak; 29 onprettig gevolg; 31 trekgat; 32 teug; 34 gemeen; 36 rond; 38 met pek bestrijken; 40 of dergelijke; 42 bevel; 43 watering; 45 vastbinden; 47 laatste stukje; 49 soort walvis; 51 fideel; 53 amfibie; 54 familielid; 55 congrescentrum; 57 vechtsport; 59 opstap; 60 vouw; 62 spoorstaaf; 63 omsingeling; 65 sluis; 66 deegwaar; 68 Bijbelse vrouw; 69 lidwoord; 70 pegel; 71 de onbekende; 72 teer; 73 soort vuurwerk; 75 lijst; 76 rustteken; 78 reinigingsmiddel; 80 Franse titel; 81 schudkorf; 83 vaartuig; 84 verlichting; 86 tweetal; 88 Engels voegwoord; 89 helium; 90 file; 91 mijlpaal; 92 in orde; 94 Rijksuniversiteit; 95 hemellichaam; 96 bevestiging; 97 gereed; 98 ivoor; 100 zetel; 102 knokploeg; 104 briefopschrift; 105 strijkinstrument; 107 Europese Unie; 108 persoonlijk vnw.; 109 verharde huid; 111 Ierland; 113 legerafdeling; 114 getalletter; 115 bundel; 117 aartsbisschop; 118 neodymium; 119 honingdrank; 120 speelgoed; 121 Centraal Station; 122 in het lopende jaar; 124 regel; 125 bedrog; 127 zangnoot; 130 kindergroet; 133 tennisterm; 135 oude plaats; 136 katachtige; 139 goedje; 141 planeet; 144 gebaar; 148 lichtrode wijn; 151 gebak; 155 nikkel; 156 scheel; 157 heilige; 158 loopplank; 161 insect; 163 briefopschrift; 165 Eskimovaartuig; 167 reukwerk; 168 zuilengang; 170 gelaatskleur; 171 ex-koningin van Spanje; 173 zangspel; 174 het zij zo; 176 nauwelijks; 178 persorganen; 179 plotseling; 181 schriftteken; 183 in strijd met; 185 nalatenschap; 187 strelen; 189 zangnoot; 190 winterkost; 192 sneltrein; 193 feestmaand; 195 persoonlijk vnw.; 196 doezelig; 199 strook; 201 betaalwijze; 203 klok; 204 pier; 206 thans; 207 uitroep; 208 destijds; 211 vogel; 212 dierengeluid; 214 hectare; 215 morgenrood; 217 dreumes; 219 kosten koper; 220 naar aanleiding van; 222 afgelegen; 223 vogelproduct; 224 krypton; 225 tijdrekening; 227 Europeaan; 229 water in Utrecht; 230 voor; 231 doorsnijden; 233 lucht; 234 snavel; 236 ontvangkamer; 238 duivenhuis; 239 neon; 240 soort onderwijs; 241 mannelijk dier; 242 vogel; 244 karaat; 245 rubidium; 248 sprookjesfiguur; 250 regeringsreglement; 251 zangnoot; 252 koeiengeluid; 253 wat; 255 uitroep; 257 televisie; 258 insect; 261 jeneverbes; 264 opinieonderzoekbureau; 267 vertaler; 270 vermits; 274 vleesgerecht; 278 scheepstakel; 280 plaksel; 281 zie aldaar; 282 vers; 284 decibel; 286 barium; 287 draaiende trommel; 288 Frans lidwoord; 290 scheepsvloer; 291 grondsoort; 293 vistuig; 295 wegkant; 297 reeks; 299 gevangenis; 301 knaagdier; 303 vlug; 305 soort slee; 307 middels; 309 gonzen; 310 geurig kruid; 311 ontberen; 312 neerslag; 313 insect; 315 maanstand; 317 tantalium; 319 florijn; 320 aankomend; 322 bolgewas; 323 van af; 324 soort vuurwerk; 326 zilver; 328 bevel; 329 gespannen; 331 woonplaats; 332 populair lied; 334 plaats in Duitsland; 336 Europese munt; 337 zwemvogel; 339 verlaagde noot; 340 zat; 341 trekschuit; 342 kunst; 343 spil; 346 zangnoot; 347 raar; 349 voorzetsel; 350 sciencefiction; 351 westerlengte; 352 voegwoord; 354 en dergelijke; 356 achter; 357 ijdeltuit; 358 Cupido; 360 kledingstuk; 362 oevergewas; 364 soort sherry; 365 akkoord; 366 vruchtengelei; 367 rivier in Spanje; 369 beet; 370 selenium; 371 langspeelplaat; 373 absolute atmosfeer; 375 motorraces; 377 aanval; 379 deel van Amerika; 383 lichtraket; 389 prijs; 392 Engelse taxi; 396 oosterlengte; 397 ernstig; 400 kaarsenpit; 402 driepoot; 403 deel van een huis; 405 kwast; 407 waterdier; 408 zwemvogel; 410 laagte; 411 ibidem; 413 speelkaart; 414 ijzer; 415 poos; 416 boom; 418 begroeide vlakte; 420 hiel; 421 akkeren; 423 lattenkist; 425 stengel; 427 vaatwerk; 429 boerenbezit; 431 legerafdeling; 433 keurig; 435 pachter; 436 van het oude jaar naar het nieuwe jaar; 440 geriefelijk; 441 teerproduct; 442 persoonlijk vnw.; 443 vogel; 445 pret; 447 koor; 448 numero; 449 defensiegemeenschap; 450 voorheen; 451 aarzeling; 453 legerafdeling; 454 voorzetsel; 455 handvat; 456 ongaarne; 458 voorzetsel; 460 soort saus; 462 verlangen; 464 grasland; 466 medicijn; 467 dierenbeen; 468 winterfiguur; 469 malen met tanden; 470 soort spek; 471 badge; 472 feestdrank. Verticaal: 2 maanstand; 3 lokspijs; 4 marterachtige; 5 Bijbelse vrouw; 6 titel; 8 voorzetsel; 9 trek; 10 heilige; 11 wintervoertuig; 12 vat; 13 persoonlijk vnw.; 15 laatstleden; 16 in werking; 17 rivier in Duitsland; 19 wisselborgtocht; 20 bergpas; 21 hectoliter; 23 militair; 24 boom; 25 bijwoord; 26 slaapplaats; 27 niet even; 28 richtsnoer; 30 lidwoord; 32 dartel; 33 wildebeest; 35 harde muurbedekking; 37 kluwen; 39 stadium; 41 bijwoord; 43 gesteente; 44 plaats in Gelderland; 46 lintje; 47 ieder; 48 hond; 50 bries; 51 voorzetsel; 52 hoofddeksel; 54 grote terts; 56 pictogram; 57 kanon; 58 openbaar vervoer; 60 naschrift; 61 dat is; 63 insect; 64 bordspel; 65 grote plaats; 67 reeds; 74 boom; 76 soort vuurwerk; 77 maangodin; 78 fonkelen; 79 vruchten; 81 jaargetijde; 82 besturen; 85 onverwacht gebeuren; 87 kermisgebak; 89 verheven; 93 kleefkruid; 95 aldus; 99 rivier in ItaliĂŤ; 101 paardrijder; 103 bijvoorbeeld; 104 bromium; 106 ontsluiten; 110 verbinding; 112 berg op Kreta; 116 zeepwater; 119 fout; 121 ongeveer; 123 muziekschijfje; 125 gril; 126 vreugdekreet; 127 appartement; 128 dorpsweide; 129 exact; 131 gebied; 132 uitstekend; 134 puntje; 136 huidopening; 137 een zekere; 138 vaartuig; 139 trottoir; 140 ultraviolet; 141 winterverschijnsel; 142 keurige; 143 kaartterm; 145 en volgende; 146 dievenlantaarn; 147 veerkracht; 149 ondernemingsraad; 150 lofspraak; 152 pijnkreet; 153 parelduikster; 154 hartige hapjes; 156 deksel; 157 zeggenschap; 159 kwab; 160 voegwoord; 162 spoedig; 164 oude naam voor Thailand; 166 bolleboos; 167 vogel; 168 bats; 169 persbureau; 171 plaats in Noord-Brabant; 172 tennisterm; 174 droog; 175 ruitertje; 177 neerslag; 178 Engelse aanspreektitel (afk.); 179 Bijbeldeel; 180 schoolonderzoek; 182 gewezen; 184 rund; 185 Frans lidwoord; 186 voorzetsel; 188 rivier in Egypte; 191 vervoermiddel; 193 onweersgod; 197 zeil; 198 proeven; 200 vaas; 201 deel van India; 202 aldoor; 203 vrucht; 205 veerkracht; 209 wijfjesschaap; 210 plaats in Egypte; 213 planeet; 214 uitspansel; 216 oorsprong; 218 vulkaanopening; 221 uitzicht; 222 heidemeertje; 224 snack; 226 opgeld; 228 kwakken; 229 vloertegel; 230 smak; 232 oude maat; 233 plaats in Overijssel; 235 bekeuring; 237 aan boord; 242 oeververbinding; 243 rad; 244 uitgeteld; 246 dierengeluid; 247 damp; 249 zwijn; 251 titel; 252 wit; 254 vis; 256 voermansroep; 258 beurs; 259 viseitjes; 260 emeritus; 261 hartelijk; 262 klasse; 263 vordering; 265 denkbeeld; 266 lood; 268 rivier in Rusland; 269 onverschillig; 271 kerel; 272 titel; 273 herkenningsmelodie; 275 ten bedrage van; 276 erfelijkheidsdrager; 277 tapkast; 279 bevroren water; 281 groot water; 283 looppas; 285 stop!; 287 radertje in een uurwerk; 289 ontkenning; 292 laagwater; 294 dadelijk; 295 plaats in Noorwegen; 296 persoonlijk vnw; 298 speelgeld; 299 namelijk; 300 universiteitshoofd; 302 plaats in Japan; 303 tin; 304 lutetium; 305 landhuis; 306 vrucht; 308 knaagdier; 313 vogel; 314 soort haai; 316 bindeenheid; 318 soort vuurwerk; 321 wintermaand; 323 zwijn; 325 barak; 327 plaats in Zeeland; 328 kleur; 330 wild; 333 vervoersmaatschappij; 335 kilobyte; 338 dikke jas; 341 musiceren; 342 houding; 344 absintplant; 345 knalvuurwerk; 348 wagen; 350 goedzak; 351 roerbakpan; 353 kloosterbroeder; 355 maaltijd; 357 drinkbakje; 359 hertengroep; 361 klankwijziging; 363 groente; 364 geestelijke; 368 klein deeltje; 369 onderwijsinstelling; 370 met elkaar; 372 over elkaar geschoven schotsen; 374 zangstem; 376 rustbank; 377 trommel; 378 ut semper; 380 hoewel; 381 dichterbij; 382 Duits voorzetsel; 384 grondtoon; 385 grafvaas; 386 keten; 387 omhulsel; 388 taxus; 389 persoonlijk vnw.; 390 scheepsbevrachter; 391 dyne; 393 voor de middag; 394 uitroep; 395 vis; 398 boomvrucht; 399 grond; 401 despoot; 403 tapijtweefsel; 404 vloerlijst; 406 bestaan; 408 alpenweide; 409 rolstenen; 412 loods; 414 schouderdoek; 416 ellips; 417 voorzetsel; 419 bloemenring; 422 scheepstouw; 423 vogel; 424 ter waarde van; 425 blinkend; 426 met name; 428 kustinsnijding; 430 verschiet; 432 golfterm; 434 koord; 436 bezittelijk vnw.; 437 staat in Amerika; 438 alleenzang; 439 vrouwelijk dier; 441 tropische boom; 442 breel; 444 groet; 446 monddeel; 448 bijwoord; 452 lidwoord; 454 door; 455 kijker; 457 water in Friesland; 459 tegenover; 460 dwarshout; 461 xenon; 463 in casu; 464 Griekse letter; 465 zangnoot; 466 zuurgraad; 467 familielid.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

Oplossingen uiterlijk 1 januari 2014 mailen naar redactie@plazamedia.nl met vermelding van naam en adres

pagina 33-


27 dec t/m 30 dec 2013 11.00 - 20.00 uur

Oude Baan 1a - Geffen Gratis entree, hapjes & drankjes!

Huidenenvachten.nl Facebook.com/

Huiden & vachten

Interieur

Outdoor

huidenenvachten

Meubels

Online winkelen?

Tassen

Huidenenvachtenshop.nl

Specials

Accessoires

& nog veel meer...

Bekend van o.a. Herman den Blijker’s ‘Herrie in het Hotel’ & aankleding decor ‘All You Need Is Love’

2e kerstda open g van 11.0 0 tot 17.00 uu r

ls & Bij Hedi vindt u meube bracht in accessoires samenge 000m2. één showroom van 5. een mooie Volop inspiratie hoe u met combinatie kunt maken als kasten, verschillende meubels fauteuils. zitbanken, salontafels, Maatwerk is mogelijk.

Hedi Meubelen Laag Beugt 1a, Heeswijk-Dinther T 0413 - 292875 E info@hedimeubelen.nl www.hedimeubelen.nl

Volop koopjes in ons magazijn


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 35

trappenfabriek w. van den braak van Rijckevorselweg 30 5382 JK Vinkel 0735321647

Brugstraat 57 - Vinkel 073-5324018

Vinkel - 06-33795518

VAN DER SANGEN TUINHOUT Bosschebaan 53 - Heesch 073-5321235

www.groenprojecten.nl - 073-5037336

Prettige Feestdagen

&Gelukkig Nieuwjaar Geffen - 073-5324613

www.boerderijterrashetvenster.nl Vinkelsestraat 84 Vinkel 0412-455992

Nieuwekampen 15 - Vinkel 06-21856743


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 36

Squash and Fit heeft oog voor gezondheid

Persoonlijke aandacht centraal bij jong team Om de concurrentie te kunnen bijhouden gaan steeds meer sportcentra over op virtuele begeleiding. Commercie en sales voeren vaker de boventoon. “Wij steken daar geen energie in”, geven Nicole Pennings en Mari-Jana Couwenberg van het sport- en bewegingscentrum Squash and Fit in Den Bosch aan. “Bij ons staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel. Wij doen er alles aan om onze leden te behouden door hen tevreden te houden. Persoonlijke begeleiding is bij ons een kernwaarde.” Door Herman van Dinther “We leven snel in Nederland”, vindt Nicole (34). ”Aandacht voor een gezond leven schiet er dan nogal eens bij in. Verantwoord eten en genoeg beweging wordt gauw vergeten. De leden die wij hebben komen niet alleen om af te vallen maar vooral om hun hoofd leeg te maken en fit te blijven. Daar begeleiden wij hen bij, individueel maar ook in groepslessen. Voor en na de lessen is er altijd persoonlijk contact. “Wij kennen alle duizend leden bij naam, dat zegt toch wel wat over de band die we over en weer hebben”, licht Mari- Jana toe. Zij is gastvrouw en duizendpoot binnen het team dat acht FTE groot is. Nicole, die het sportcentrum zeven jaar geleden begon: “We blijven voortdurend ontwikkelen en gaan daarbij uit van eigen kracht. We kijken zeker niet naar de concurrentie. Ons centrum is vooral ook een ontmoetingsplek. Zeker in deze tijd waarin veel mensen hun baan kwijtraken is de behoefte aan sociaal contact groot. Mensen hebben behoefte aan structuur en moeten zich kunnen afreageren. Daarin hebben wij zeker een functie. Onze groepslessen waarin we een breed en geva-

rieerd aanbod hebben zijn daarbij heel belangrijk.” App “Waar wij veel belang aan hechten is de combinatie van voeding en sport”, vult Mari-Jana aan. “Vanaf februari gaan we samenwerken met twee voedingscoaches om onze leden ook te kunnen adviseren over de aanpak van overgewicht. We beginnen met inloopdagen waarbij we gratis voedings- en sportadvies geven. Daarna werken we voor dit traject op afspraak. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen Squash and Fit app. Daarmee kunnen mensen tips en adviezen krijgen maar ook hun BMI meten ( body mass index). Onze website hebben we intussen weer helemaal bij de tijd gebracht. Die is echt heel mooi.” Het sportcentrum, dat in de wijde omtrek met vijf squashbanen op dat gebied de grootste is, hecht er aan om kleinschalig en laagdrempelig te blijven. Mari- Jana: “We zijn niet alleen een modern centrum waar je flink kunt sporten, maar er is ook alle ruimte om te ontspannen. We hebben volop wellness faciliteiten.”

Nicole:” Het woord ‘samen’ heeft bij ons betekenis, het is een duidelijke karaktertrek van ons centrum. Dat komt zeker tot uiting bij de squashtoernooien die we twee keer per jaar houden. Op zaterdag 28 december is er weer zo’n toernooi, waaraan een feestavond en – tegen betaling – een buffet is gekoppeld. Overdag lanceren we onze nieuwe groepslessen, waaraan iedereen gratis kan meedoen.” Jeugd Nicole: “Vanaf zestien jaar kan iedereen bij ons terecht. We hebben overigens ook een aanbod voor jongere kinderen, een specifieke doelgroep met gewichtsproblemen. Natuurlijk ontgaat het ons ook niet dat steeds meer jeugd obesitasproblemen heeft. In plaats van buiten te spelen zijn kinderen veel meer bezig met social media en TV waardoor zij weinig bewegen. En zij eten vaak ongezond. Jonge kinderen die problemen hebben met hun gewicht kunnen bij ons onder begeleiding terecht. Veel van wat wij doen is het resultaat van de tips en suggesties die wij van leden krijgen. Daarom voelt het ook voor iedereen als ònze sportschool.”

Nicole en Mari- Jana voelen zich lekker bij Squash and Fit. Het plezierige contact met hun leden geeft veel voldoening

Het paard als spiegel van gedrag Vanaf september 2013 heeft Coachingspraktijk Drieslag uit Rosmalen haar activiteiten uitgebreid met begeleidingstrajecten waarin paarden spiegelen. Het paard is een meester in het herkennen van authentiek gedrag. Deze levende spiegel geeft haarscherp terug wat zij ervaart in het contact met een ander. De confrontatie met een paard helpt bij bewustwording van gedrag. Francis Heuts, eigenaar van Coachingspraktijk Drieslag uit Rosmalen, werkt al jaren als begeleidingsdeskundige bij De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op de afdeling Pedagogiek. Ze merkt in begeleidingsgesprekken met studenten dat woorden geven aan situaties of handelingen te eenzijdig bijdraagt aan veranderingen in attitude en gedrag. Een paar jaar geleden kwam ze in contact met een paardencoach en hier leerde ze de oerkracht van deze dieren kennen. De zuiverheid en snelheid

waarmee een paard gedrag spiegelt is indrukwekkend. De Confrontatie met een paard helpt om vastgeroeste patronen en overtuigingen los te laten en ander gedrag te ontwikkelen. Het beroep van docente lichamelijke opvoeding, dat Francis Heuts oorspronkelijk uitoefende, vormt de basis voor haar ervaringsgericht coachen. Zelfvertrouwen ontstaat o.a. door het opdoen van (fysieke) ervaringen in verschillende situaties en contexten en door hier van te leren. Zelfvertrouwen vormt de

basis van leren. Leren leidt tot zelfbewustzijn. Coachingspraktijk Drieslag werkt resultaatgericht in korte trajecten. U kunt bij Coachingspraktijk Drieslag terecht voor een eenmalige sessie waarin het paard u spiegelt. Daarnaast biedt Coachingspraktijk individuele vervolgtrajecten aan. Teamcoaching, opvoedingsondersteuning en houding en bewegingsadviezen op aanvraag. Voor meer informatie gaat u naar de website van Coachingspraktijk Drieslag: www.coachingspraktijkdrieslag.nl.

Romantische film met Oscarwinnares Jennifer Lawrence

Verzorgde brunch mét feelgoodfilm ‘Silver Linings Playbook’ Op zondag 5 januari verzorgt PERRON-3 weer een filmbrunch. De prijswinnende film Silver Linings Playbook zal dan op het witte doek getoond worden. Het verhaal gaat over Pat Solitano (Bradley Cooper), een man die alles van de zonnige kant bekijkt. Hij is ontslagen uit het psychiatrisch ziekenhuis en heeft ondertussen zijn vrouw verloren aan een andere man. Toch is hij er van overtuigd dat hij haar weer voor zich kan winnen en ook zijn leven weer op de rails kan krijgen. Pat verhuist terug naar zijn ouders en wijdt zich geheel aan de opgave om de man te worden die zijn vrouw altijd had gewild. Maar dan ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence), een mooie vrouw wiens leven ook anders is gelopen dan ze had gedacht. De film viel meerdere

malen in de prijzen, zoals een Australian Film Institute voor ‘Beste Film’ in 2013. Ook ontving hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence een Oscar en een aantal andere awards voor ‘Beste Actrice’. En zelfs de kus van Cooper en zijn vrouwelijke tegenspeler werd bekroond met een MTV Movie Award. Brunch Vanaf 11.00 uur wordt in de foyer en het café een smakelijke brunch geserveerd. Geniet van overheerlijk belegde broodjes, mini sandwi-

ches, croissants, zoete morning delight lekkernijen en natuurlijk koffie, thee, melk en jus d’orange. Aansluitend heb je toegang tot de film die om 12.00 uur begint. Aanvang: 11.00 uur. Pauzedrankjes kosten slechts € 1,50, speciale bieren en wijn €3,00. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa (073 – 850 7550) en via de website: www. perron-3.nl. De kaartverkoop sluit op zaterdag 4 januari om 15.00 uur.


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

Gastouderbedrijf De Speelborch uitkomst van carrièreswitch

“Het zorgen voor kindjes vind ik geweldig” Voor technisch tekenaar Debbie van Oort was 2013 het jaar van de grote omslag. In augustus begon zij haar eigen gastouderbedrijfje. In haar woning in Rosmalen runt zij de Speelborch. Zij wil elk kind een veilige opvang bieden en de aandacht geven die het verdient daarom werkt ze met kleine groepen van 3, maximaal 4 kinderen per dag. Hoewel ze ‘ondernemen’ nog wat lastig vindt is Debbie heel enthousiast over haar bedrijfje dat een vliegende start heeft gemaakt. Tot mei van dit jaar was Debbie van Oort (40) werkzaam als tekenaar in de Civiele Techniek. Toen zij, door de crisis, ontslag werd aangezegd bij het bedrijf waar ze werkte, wist ze meteen dat ze iets heel anders wilde gaan doen. “Hoewel ik niet echt een hekel had aan het werk wat ik deed, bijvoorbeeld het ontwerpen en uitwerken van bestratingen in uitbreidingsplannen, rioleringswerken en andere civiel technische zaken, had ik het gevoel dat daar niet echt mijn hart lag. Ik wilde iets toevoegen in het leven van andere mensen, en niet meer de hele dag achter de computer zitten.” “Dat gevoel had ik al langer en omdat ik alleen een HBO diploma Civiele Techniek had, ben ik me eind vorig jaar gaan oriënteren en een opleiding tot gastouder gaan doen: MBO helpende zorg en welzijn. Gedurende deze opleiding wist ik steeds zekerder dat ik hier voldoening in zou kunnen vinden en ben daarom daarna ook nog een EHBO opleiding voor kinderen gaan doen. Toen ik in mei mijn ontslag kreeg was ik dus ‘per ongeluk’ al klaar

voor de overstap.” Als kersverse ondernemer kwamen wel de nodige nieuwe zaken op haar af. “Ik merk dat het ik het ‘ondernemen’ nog wat lastig vind. Ik vind het lastig om mezelf te profileren en het voeren van de administratie is natuurlijk ook allemaal nieuw voor me. Toch heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn ommezwaai: het zorgen voor kindjes vind ik geweldig!” Omdat ik, als moeder van twee kinderen van nu 6 en 10 als geen ander weet hoe lastig het is om je kinderen naar een opvang te brengen kan ik daar heel goed op inspelen. Ik heb nog plek voor kinderen op maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag.” Meer informatie is te vinden op de website www.speelborch.nl of te verkrijgen via telefoonnummer 06-21606885.

pagina 37

Rosmalens Belang kijkt met vertrouwen naar de toekomst Vanaf de fusie tussen Rosmalen en ’sHertogenbosch in 1996 heeft Rosmalens Belang, met uitzondering van één periode, steeds deel uitgemaakt van de coalitie in onze gemeente. Ook in deze periode timmeren we als lokale coalitiegenoot weer volop aan de weg! Met een kundige en ervaren Geert Snijders als wethouder. Dat willen we ook in de komende jaren weer doen. En daarom is het van belang dat u weet wie we zijn, en waarvoor we staan. Rosmalens Belang is een lokale, politiek onafhankelijke partij die niet belast is met landelijke dogma’s zoals bij lokale afdelingen van landelijke partijen. De achterban van Rosmalens Belang is politiek gezien zeer pluriform, met één gemeenschappelijk kenmerk: de focus ligt specifiek op de lokale situatie en de belangen van de inwoners. Die onafhankelijkheid van landelijke partijpolitieke uitgangspunten én de lokale focus maken maatwerk mogelijk. Jongeren In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de politieke invalshoek van Rosmalens Belang veel mensen, ook van buiten Rosmalen, aanspreekt. We hebben er leden bij gekregen vanuit de gehele gemeente. Opvallend is ook dat jongeren hun mening graag aan- en via Rosmalens Belang laten weten. Iedereen merkt dat de lokale aanpak effect sorteert! Rosmalens Belang is er niet alleen voor Rosmalen. Onze naam staat synoniem voor úw belangen, als inwoner van uw buurt, wijk of dorp van de gemeente. Dat betekent óók, dat je als lid van Rosmalens Belang rechtstreeks invloed hebt op het komende partijprogramma. Waarin specifieke doelstellingen voor úw eigen buurt, wijk of dorp opgenomen kunnen worden. Rosmalens Belang wil die spreiding van belangen over de gemeente ook graag op bestuurlijk niveau verder uitbouwen. Wilt u lid worden van Rosmalens Belang, of bent u geïnteresseerd in een bestuurlijke of politieke functie bij een warme vereniging, meldt u zich dan aan! Daarmee dient u actief de belangen van uw eigen leefomgeving. Dat kan via het contactformulier op de website http://rosmalensbelang.nl/contact-formulier. Op deze website treft u ook meer informatie over Rosmalens Belang aan.

Tandarts Spierings stopt Bijna 38 jaar lang hield tandarts Spierings praktijk in Rosmalen. Komende week komt daaraan een einde. Hij is nog wel van plan incidenteel waar te nemen voor collegae in geval van afwezigheid of ziekte en vind het ook aardig om te kunnen assisteren bij kaakchirurgie in het ziekenhuis. Tandarts Spierings studeerde in 1975 af aan de Faculteit Tandheelkunde van de Universiteit Nijmegen. Hij behoorde tot de eerste groep die zich bekwaamde in de parodontologie en parodontale chirurgie. In februari 1976 startte hij zijn praktijk aan de Orpheusstraat in Rosmalen. Drie jaar later, in oktober 1979, verhuisde de praktijk naar de Zandbergen 16. Naast de algemene tandheelkunde heeft tandarts Spierings vanaf het begin de nadruk gelegd op de parodontale chirurgie. Na het volgen van diverse opleidingen heeft tandarts Spierings vanaf 1983 ook veel implantologische behandelingen gedaan. Verder heeft hij zich bekwaamd in de gnathologie, esthetische tandheelkunde en de problematiek betreffende de snurkbehandeling/apneu en hypopneu. Op 1 juni van dit jaar ging de praktijk over naar Dent 10 om de continuïteit van de praktijk te garanderen. Aan de Raadhuisstraat in Rosmalen is een nieuw modern tandheelkundig centrum dat geheel is ingericht naar de huidige maatstaven. Op 24 december zal tandarts Spierings hier zijn werkzaamheden beëindigen.

Hinthamse naar WK dankzij crowdfunding

Savannah Deckers unieke ervaring rijker

Flik-Flak trampolinespringster Savannah Deckers (15) uit Hintham nam de voorbije weken op twee onderdelen deel aan het jeugd WK in Bulgarije. En dat is best bijzonder als je de voorgeschiedenis kent. Een ongeluk maakte bijna een eind aan haar topsportcarrière. “Deelnemen aan dit WK was een onvergetelijke ervaring en ik heb er veel leuke contacten aan overgehouden met springers uit o.a. Namibië, Brazilië en Japan.” Savannah volgt sinds 2004 trampoline les bij Flik-Flak in ‘s-Hertogenbosch. In mei 2006 werd ze Nederlands kampioen in de categorie instappers gemengd E. Sinds 1 juli 2009 maakt ze deel uit van de Oranje Jong Talent Selectie Trampolinespringen van de KNGU en sinds maart 2013 van de Jong Oranje Selectie. Twee jaar geleden zette een scooterongeluk een dikke streep door de ambities van de Hinthamse. Haar topsportcarrière leek ten einde toen ze als passagier achterop de scooter werd ze aangereden door een busje. Haar voet raakte ernstig bekneld en met drie gebroken middenvoetsbeentjes zagen de dokters het somber in. Toch gaf ze haar droom niet op en na drie operaties en langdurige revalidatie was de deelname aan het jeugd-wk een hoogtepunt in haar sportloopbaan. Toch zag ze die droom ook bijna in rook opgaan, want deelname aan het jeugd WK is duur en deelname wordt niet door de bond

vergoed. Sinds het seizoen 2012/2013 springt ze synchroon met Miona van de Wiel. Tijdens het NK 2013 werden ze samen Nederlands kampioen synchroon en zowel synchroon als individueel heeft Savannah zich weten te plaatsen voor het jeugd WK. Maar dat betekende ook dubbel inschrijfgeld. Via een slimme crowdfunding wist ze de benodigde 2000 euro alsnog bij elkaar te krijgen. Zo kon ze deelnemen aan de wedstrijd. Sportieve en persoonlijk bagage die ze de rest van haar leven mag meedragen. De sponsors die haar deelname medemogelijk maakte hebben ook allemaal een tegenprestatie gekregen variërend van een handgeschreven kaart uit Sofia tot een speciaal ontworpen siliconen polsbandje en tickets voor de IAG wedstrijd 2014. Savannah heeft een eigen website http://www .savannahdeckers.nl. In het promotie filmpje op de website vertelt Savannah zelf haar verhaal en zijn een aantal mooie slow motion beelden van trampolinesprongen te zien.


g n i t r o k t s r e K pen p i Kn

25%

Korting op 1 artikel naar keuze uit het kerstassortiment Geldig t/m 24 december 2013

20%

Korting op 1 artikel naar keuze uit het sfeerassortiment Geldig t/m 24 december 2013

25%

Hyacinten arrangement in diverse soorten

Korting op 1 artikel naar keuze uit het wintervogelassortiment Geldig t/m 24 december 2013

van 12,95 voor

20%

Korting op 1 buiten- of kamerplant naar keuze Geldig t/m 24 december 2013

Geldig t/m 24 december 2013 zolang de voorraad strekt

Korting is niet geldig op lopende acties, aanbiedingen en/of folderartikelen, arrangementen, diervoeders, cadeaubonnen, tuinhout, bestrating, gasflessen, Weber en Oase en speciale bestellingen

Bosschebaan 23 - Heesch Tel. 0412-407030

7,

50


17 december 2013

www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 39

G E F F E N • w w w . v a N d E r d o E l E Na s s u r a N t i E N. N l

brugstraat 18a vinkel 073-5324280 www.vanvlijmenkeukens.nl www.ecologischekeukens.nl

Kloosterstraat 44 - Geffen 073-5325510

Brugstraat 72B, 5382 JE Vinkel tel. 073-5321001 fax. 073-5324505 WWW.HEIJBRA.NL INFO@HEIJBRA.NL

www.move2bfit.nl

Kaathoven 13 5383 KV Vinkel • Tel. 073 - 5038219 • Mob. 06 - 53319111 www.martijnvandenbraakprojectbouw.nlinfo@martijnvandenbraakprojectbouw.nl

Hoveniersbedrijf

JORIS VAN ROOSMALEN ontwerp, aanleg & onderhoud

Brugstraat 67 5382 JC Vinkel 073 - 532 35 69 06 - 55 86 44 62

www.ronnieruijstegelwerken.nl

Berlicum | Telefoon 073 503 52 29 info@jorisvanroosmalen.nl | www.jorisvanroosmalen.nl

voor particulieren, bedrijven en (semi)overheid

Prettige Feestdagen &Gelukkig Nieuwjaar www.fannieshop.nl

073-5321474


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 40

Heerkens Interieurs al 60 jaar een begrip in kwaliteit Reeds zes decennia maken ze bij Heerkens Interieurs in Heeswijk-Dinther kwalitatief hoogwaardig meubilair. In de beginjaren waren dit vooral eiken meubelen met de traditionele warme uitstraling, die zo kenmerkend was voor die periode. Maar ook op het gebied van meubilair heeft de tijd niet stil gestaan. Bij Heerkens Interieurs hebben ze ontwikkelingen op meubelgebied altijd op de voet gevolgd. De eigen ontwerpstudio, de flexibiliteit van een eigen meubelmakerij, een spuiterij, die een scala biedt aan kleuren en afwerkingen. Kortom teveel om op te noemen, maar altijd hebben kwaliteit en vakmanschap de boventoon gevoerd. dressoirs, tv. Dressoirs en boekenkasten in het oog. Ook deze worden vervaardigd in de eigen meubelmakerij en naar de wens van de klant gekleurd en afgewerkt. Zij vormen samen met de eethoeken een harmonieus geheel. Waar Heerkens Interieurs sinds jaar en dag bekend om staat is uiteraard het maatwerk, ook nu nog kan de klant een eigen ontwerp of idee indienen en dit totaal naar eigen wens laten vervaardigen. Natuurlijk ontbreekt het zitmeubel niet in de collectie van Heerkens Interieurs, het is immers een onmisbaar aspect in elke leefruimte. Een

ruime keuze banken, stoelen en (relax)fauteuils van bekende en minder bekende fabrikanten zijn leverbaar in diverse eigentijdse stoffen en leersoorten. Om het geheel compleet te maken, worden de meubelen voorzien van fraaie bijpassende accessoires. Met name Sylvia draagt zorg voor erg mooie combinaties, warmte en sfeer.

Opheffingsuitverkoop bij Joost Nolens Fashion For Men

aan de Driesprong. Inmiddels hebben bij de verslaggever de grijze haren de overhand genomen en is een volgende generatie ingestapt. De witte leeuw aan de Driesprong staat er echter nog steeds. Een vertrouwd beeld zo op de hoek van het pand op dé locatie van Rosmalen. Nolens heeft er altijd met veel plezier zijn zaak gedreven. Joost Nolens is een begrip. De hele regio kent de winkel als toonaangevend in fashion voor mannen. Bij Joost Nolens vindt u casual fashion voor mannen die comfortabel en modieus is. Vrijetijdskleding waarmee u voor de dag kunt komen en waarin u zich prettig voelt. Daarnaast biedt Joost Nolens Fashion For Men u een ruime keuze stijlvolle kostuums, pantalons, colberts en toebehoren voor formele gelegenheden. Heel veel succes heeft Nolens ook met de bekende strijkvrije shirts van Andrew-J en Olymp. Toch draait het niet alleen om kwaliteit. Volgens Nolens is het vooral de service waarmee zijn zaak zich onderscheidt. “Tijden zijn veranderd maar de behoefte aan een goed advies zal altijd blijven”. Vele klanten kwamen al jaren bij Nolens over de vloer; “Wanneer je zo lang op een plek zit, bouw je vanzelfsprekend een band op met je klanten. Voor mij was en is die band heel belangrijk. Ik

Thans staat er alweer een derde generatie te popelen om deze mooie traditie voort te zetten. Dirk Heerkens en zijn vrouw Sylvia tonen het enthousiasme en de creativiteit die bij de prachtige zaak passen. Wie nu een bezoek brengt aan Heerkens Interieurs, betreedt een sfeervolle, eigentijdse toonzaal van 2500 vierkante meter. Een ongekende collectie waar de klasse vanaf straalt, kan op maat worden gemaakt en in elke kleur worden afgewerkt. Al deze elementen zijn zo kenmerkend voor een meubel van Heerkens Interieurs en daarom zo afwijkend van de ziel-

loze massaproductie. Wat vooral opvalt is de enorme diversiteit aan tafels, opvallende en originele ontwerpen met lengtes tot wel vijf meter. Puur hout, soms een roestvrijstalen element of een metalen onderstel. De combinatie van metaal en hout, wordt recentelijk veel gevraagd en zorgt voor een hedendaagse industriële sfeer. Tafelbladen in de vorm van een boomstam, gerecycled eikenhout van oeroude Franse bruggen, ruig, glad, genoest, etc. etc. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Naast de tafels springt ook de collectie, kasten,

Al 32 jaar is Joost Nolens Fashion For Men in Rosmalen, een vertrouwd begrip voor herenkleding in Den Bosch en omgeving. Joost en zijn echtgenote Han bieden kostuums, casuals, shirts en toebehoren voor de moderne man die prijs stelt op topkwaliteit, service en een outfit die zijn karakter onderstreept. Maar binnenkort komt daaraan een einde. Na een opheffingsverkoop gaat de deur komende zomer definitief op slot. Joost en Han gaan van een welverdiend pensioen genieten. Een bezoekje aan Joost Nolens maakt voor uw verslaggever het cirkeltje rond. Toen hij als

broekie drie decennia geleden voor het eerst journalistiek op pad ging in Rosmalen stuur-

de de uitgever van de Molen hem naar Joost Nolens. Die had toen net zijn winkel geopend

Uiteraard bent u van harte welkom om dit allemaal eens met eigen ogen te aanschouwen. Onze openingstijden zijn: Maandag van 13.00 tot 17.30 uur. Dinsdag t/m donderdag van 9.30 tot

17.30 uur. Vrijdag van 9.30 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uue. En volgens goede Brabantse traditie is de

koffie altijd klaar! Voor meer informatie kunt u ook de website bezoeken:

wil de mensen op hun gemak stellen en ze zo goed mogelijk helpen bij het maken van hun keuze. Dat ga ik zeker missen”. Dat zal voor de klanten ook zeker het geval zijn. Voorlopig kunnen zij nog bij Nolens terecht. Tot en met juni 2014 loopt de uitverkoop. De wintercollectie gaat de komende maanden geheel van hand tegen spectaculaire prijzen. Ook voor het nieuwe seizoen heeft hij nog, zij het uiteraard beperkt, ingekocht. Ook deze nieuwe collectie gaat direct tegen uitverkoopprijzen de winkel in. Na dertig jaar vooral mannelijke klanten over de vloer te hebben gehad, zal de winkel na Nolens’ vertrek vooral dames aantrekken. Een damesmodezaak zal vanaf deze zomer haar intrek nemen in het pand aan de Driesprong 13 in Rosmalen. Bang voor het zwarte gat is Nolens niet. Joost en Han mogen graag fietsen en ook is Joost regelmatig op de golfbaan te vinden. “Als detaillist maak je de nodige uren, ook buiten de openingstijden. Aan veel zaken zijn we de afgelopen dertig jaar niet toegekomen. We verheugen ons er op de sociale contacten aan te kunnen halen, musea te

bezoeken en wat kleine reisjes te kunnen maken”. Een wijs advies heeft Nolens tenslotte voor de beleidsmakers voor het Rosmalense centrum. “Dat grote winkelcentrum daar gelooft toch niemand meer in! Er is geen tijd de verliezen bij de aanpak van de Dorpsstraat. Zo’n entree daar lijdt het hele centrum onder. Het totale verval is er ingetreden. En het duurt maar en het duurt maar. Als Rosmalen niet uitkijkt dan krijg je leegloop. Je moet wat te bieden hebben als dorpshart. Met alleen horeca vang je dat niet op. Wil je mee blijven tellen dan is een hoogwaardige winkelaanbod een must. Maar tegelijk moet de huur wel betaalbaar blijven. Rosmalen moet het daarom proberen kleinschalig te houden dan blijft er ook ruimte voor onderscheidende winkeltjes zoals dat van ons. Die winkels zijn toch de jus bij de eenheidsworst die ieder winkelhart tegenwoordig is”

heerkensinterieurs.nl.

Joost Nolens Fashion For Men vindt u aan de Driesprong 13 in Rosmalen. , geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 9.30 uur. Kijk ook op www.joostnolens.nl

Adverteren in deze krant? Bel 073-5320035 verkoop@plazamedia.nl


Wereldberoemd in Rosmalen: Eetpaleis ’t Vosje Eetpaleis ’t Vosje in Rosmalen grossiert in prijzen. Al in 1997 werd ‘t Vosje uitgeroepen tot Cafetaria van `t jaar. Een eerste kroon op het werk voor alle medewerkers. In 2004 werd deze titel nog eens gewonnen. De lijst van prijzen is inmiddels lang. Onlangs werd ’t Vosje nog ‘De leukste snackbar van Noord Brabant’, werd de creativiteitsprijs gewonnen en werd het de op 1 na leukste snackbar van Nederland. Successen die het resultaat zijn van een constant streven naar optimale kwaliteit op alle vlakken: service, smaak, producten, hygiëne en vooral personeel. Want die zo belangrijke kwaliteitsbeleving komt niet zomaar aanwaaien… ’Smakelijk voor iedereen’ is de kreet die al jaren door Eetpaleis ’t Vosje wordt gehanteerd en in ere wordt gehouden! Ook nu de derde generatie Vosje zijn intrede heeft gedaan. Veertig jaar geleden legde vader Ad en Gerda de fundering voor dit werkelijk mooie bedrijf. Inmiddels is kleinzoon Davy (22) een van zijn opvolgers. Hij heeft zich de voorbije periode het vak eigen gemaakt en gaat nu aan de slag bij het filiaal in het Rosmalense dorpshart. Aan de Raadhuisstraat in Rosmalen begon de succesformule van de familie Vos. Na een start in Den Bosch in 1968 verhuisde Ad Vos drie jaar later naar de Raadhuisstraat in Rosmalen. Zoon Peter en zijn vrouw Dorien namen, in 1993, de zaak over. Een eerste verbouwing, in een reeks van vele moderniseringen, maakte van het bedrijf een moderne cafetaria. De verbouwingen en aanpassingen volgden elkaar in een rap tempo op. Vier jaar later, in 1997 werd na een tweede aanpassing ook de naam aangepast; Eetpaleis ’t Vosje te Rosmalen. In 2004 wordt de zaak opnieuw gerestyled. Vanaf nu is de zaak als een “Hollands Fast Service Cafetaria” te typeren. In 2006 werd de huisstijl aangepast en in 2008 volgde weer een ingrijpende verbouwing. Op dat moment werd Eetpaleis ’t Vosje een eetwinkel met belangrijke accenten op

vers en gezond. Het succes kon natuurlijk niet uitblijven en, heel attent, openden zij in 2008 hun tweede vestiging in de nieuwe Rosmalense wijk De Groote Wielen. Een indrukwekkend lijstje waar je met recht trots op mag zijn. Een strakke organisatie, producten uit eigen keuken, de vele klantvriendelijke acties, een ijzersterke hygiëne formule waar geen moment van afgeweken mag worden, personeelsopleidingen en vooral de klantvriendelijkheid liggen hieraan ten grondslag. De keuken van ’t Vosje mag gezien worden. Moderne machines, ovens en kookgerei stralen je spic en span tegemoet. In ‘eigen keuken’ worden diverse producten vanuit hun eigen recept klaargemaakt. Het stoofvlees is bekend bij iedere Rosmalenaar en is ongekend lekker van smaak en samenstelling. Maar ook hardlopers als soepen, kroketten en gehaktballen komen uit de eigen productie. Bovendien is de snelle afhandeling wanneer een afhaalbestelling wordt geplaatst fameus. Met ongeloof en soms enige verbijstering sta je, hoe druk het ook mag zijn, met je bestelling binnen enkele minuten weer buiten. De derde vestiging, aan de Driesprong op de mooiste locatie van Rosmalen, is begin september 2012 open gegaan. Lunch en diner staan op

hoofdlijnen centraal en ook de openingstijden zijn aangepast aan het centrum. Hier introduceerde Peter Vos het tapasconcept waarbij de liefhebber een keuze kan maken uit maar liefst 40 verschillende smaakvolle producten. “Het personeel” is Peter Vos resoluut als we hem vragen naar de grote kracht van zijn bedrijf. “Zij zijn onze ambassadeurs. Zij maken ’t Vosje tot wat het is. De kwaliteit, de service de gastvrijheid valt of staat bij de juiste mensen. We hebben een fantastische club goed getrainde en gemotiveerde mensen waarin we graag investeren. Personeelsuitjes, een eigen kantine waar ze graag (na)borrelen. Maar ook door ruimte te bieden om mee te denken. We doen het samen”. Vos zit nooit stil. Altijd weer is hij op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Roy van Veghel staat hem sinds enige tijd als algeheel bedrijfsleider ter zijde. Samen volgen ze alle ontwikkelingen op de voet. ’t Vosje is trendsettend voor de branche en wil dat graag blijven. Inspiratie haalt Vos vooral door goed te kijken bij andere segmenten. Ieder twee jaar maakt hij daartoe een specifieke buitenlandse reis. Wat goed is wordt ingepast binnen de structuur van ’t Vosje. Eetpaleis ’t Vosje herinnert in niets meer aan de frietkar van halverwege vorige eeuw. Duurzaamheid en ge-

zonde voeding spelen bijvoorbeeld een steeds grotere rol. Verse jus d’orange, ijscocktails met vers fruit en dagverse salades zijn niet meer weg te denken uit het aanbod. Snacks en frites worden gefrituurd in vloeibaar frituurvet, de papieren draagtassen en servetten, zijn

gemaakt van gerecycled papier. Ook maakt ’t Vosje alleen gebruik van scharreleieren en schenkt het eerlijke koffie van Max Havelaar. Kortom: op verschillende vlakken maakt ’t Vosje bewust een verantwoorde keuze. Zo is ’t Vosje klaar voor de toekomt. Zodat ook vol-

gende generaties zeker zullen genieten van ’t Vosje. Niet voor niets wereldberoemd in Rosmalen! Raadhuisstraat 49 Groote Wielenlaan 391 www.eetpaleisvosje.nl De Driesprong 38 www.vosjededriesprong.nl


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 42

Kastanjelaan 12 Vinkel 073-5324782

Brugstraat 34 - Vinkel - 073-5321862

Lindenlaan 14 - Vinkel - 073-5321607

1 januari DJ Jerome gratis entree

Prettige Feestdagen

&Gelukkig Nieuwjaar JV Express koerier & sneltransport Jos Verstegen

Dorpstraat 5e Geffen WESPRO 073-5322305 06-53950235

ONGEDIERTEBESTRIJDING

Vinkel - 073-8505706

WESPRO ONGEDIERTEBESTRIJDING HET ADRES VOOR:

Het bestrijden van: ratten/muizen/ovenvisjes/kakkerlakken/vliegen/ houtworm/boktor/wespen Het aanbrengen van alle soorten wering • Onkruidbestrijding • Advisering HACCP Voor particulieren en bedrijven • Ook op contractbasis Een goed en vakkundig advies In bezit van KAD-Waarborg certificaat HET ADRES VOOR:

33, 5386 AW Geffen Het bestrijden van:Veldstraat ratten/muizen/ovenvisjes/kakkerlakken/vliegen/ T 073 532 07 44 • M 06 23 43houtworm/boktor/wespen 86 23 • F 073 532 07 45 • info@wespro-ongedierte.nl www.wespro-ongedierte.nl Het aanbrengen van alle soorten wering • Onkruidbestrijding • Advisering HACCP

Voor particulieren en bedrijven • Ook op contractbasis Een goed en vakkundig advies In bezit van KAD-Waarborg certificaat

Veldstraat 33, 5386 AW Geffen T 073 532 07 44 • M 06 23 43 86 23 • F 073 532 07 45 • info@wespro-ongedierte.nl www.wespro-ongedierte.nl

www.rijschoolberlicum.nl Kastanjelaan 34 Vinkel 06-13029762


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 43

Fauteuils koopt u bij dé Relaxspecialist Frans van der Biezen Meubelstoffering mag zich door de jarenlange ervaring in relaxfauteuils gerust de relaxspecialist van Oss noemen. Als dealer van de top merken op het gebied van relaxfauteuils heeft Frans van der Biezen altijd de nieuwste trends in huis. Nieuw in het assortiment is nu bijvoorbeeld de relaxfauteuil met draaivoet met sta op functie. Bij Frans van der Biezen kan de klant de relaxfauteuil geheel zelf kan samenstellen. Maat, rug, armleggers, voet? U zegt het maar. Alles is naar uw wens in te vullen en past dus altijd. De relaxfauteuils zijn leverbaar in meubelstof en leder. Ook alle topmerken meubelleder en meubelstoffen zoals ploegstoffen zijn onderdeel van het aanbod. “De laatste jaren merken wij doordat wij maatwerk leveren en alles aanpassen steeds vaker door ergotrapu-

ten en de zorg aanbevolen worden” vertelt Van der Biezen “Doordat wij sta op relaxfauteuils gewoon uit voorraad leveren kunnen we bovendien snel handelen.” Onlangs is de showroom aan Willaertstraat in Oss geheel vernieuwd “Met een mooie nieuwe vloer en passende verlichting komt alles nu nog beter tot z’n recht” alsdus Van de Biezen dier altijd 150 stuks op voorraad heeft. “Daarnaast hebben we sinds kort ook een outletgedeelte op onze site ge-

realiseerd, daar worden showroom- en inruilrelaxfauteuils aangeboden tegen scherpe prijzen. Kijk ook op de geheel vernieuwde website www.relaxspecalist.nl. Voor alle stoffeerproducten- en onderhoudsmiddelen is er nu ook een aparte webwinkel: vdstoffeerwinkel.nl. U vindt dé relaxspecialist van maasland- en meierij aan des Willaertstraat 24 in Oss, op Industrieterrein De Ruwaard.

24 uur Darten levert liefst 7000 euro op Vier darters uit Geffen en Nuland stonden op 16 november 24 uur lang pijltjes te gooien in Bar Cheers in Nuland. Zij mikten niet alleen op bullseye en triple twintig, maar vooral ook op het verzamelen van zoveel mogelijk geld voor onderzoek naar de extreem zeldzame ziekte Langerhans Cel Histiocytose (LCH), die naar schatting bij slechts 1 op de 200.000 kinderen voorkomt. Een ziekte waardoor de zoon van één van de darters is getroffen. De opbrengst van het 24 uur darten is liefst 7000 euro en zal op 21 december overhandigt worden aan de stichting in bar Cheers.

Niet goed? Geld terug garantie!

Gegarandeerd resultaat met Activity Concept Training! Wil jij ‘niet goed geld terug garantie’ bij Move 2B Fit? Dat kan!! Onze personal trainers staan voor u klaar om samen met u te gaan trainen om uw doel te bereiken. Na 12 weken sporten heeft u gegarandeerd resultaat! Mocht er na 12 weken geen vooruitgang zijn dan krijgt u het sportabonnement volledig terugbetaald! Schrijf je snel in en begin het nieuwe jaar met het behalen van resultaat! Trainen met resultaatgarantie, wat wil je nog meer? Voor meer informatie of inschrijven bel 073-5327472 of mail administratie@move2bfit.nl. Kijk voor de voorwaarden op www.move2bfit.nl

Wandelen met de Zandlopers Maandag 6 januari 2014 gaat HEVI-wandelclub de Zandlopers een wandeling maken van ongeveer 5 km naar het Eikenburgbos/ Vinkelsebos. Vertrek om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats aan het einde van de Lijsterbeslaan (Maliskamp). Om mee te wandelen hoef je geen HEVO-lid te zijn en je ook niet vooraf aan te melden. Iedereen is welkom. Voor eventuele informatie kunt u bellen met Bert Nissingh tel. 6418910.

Expositie Mariaoord

Gevlochten matten in oeververbinding bij de Poeldonk

Wiepen: oud ambacht voor nieuwe oevers

Voor de oeververdediging bij de Poeldonk worden zogenaamde wiepen geplaatst. Dit zijn gevlochten matten van wilgentenen. Wiepen vlechten is een oud ambacht, dat anno 2013 nog steeds succesvol voor de Nederlandse waterbouw wordt ingezet. Wiepen zijn matten van gevlochten wilgentenen. Sinds de negentiende eeuw gebruikt Rijkswaterstaat deze matten al voor de waterbouw. Ze gaan erosie van de oever door het water tegen. Een prachtig staaltje, oer-Nederlands vakwerk. De wiepen worden bij de Poeldonk gelgend omdat er op die plek een natuurvriendelijke oever komt. Wilgen matten passen daar goed bij, omdat wilgen van nature veel aan water groeien. Wiepen

genhout drijft, wordt over de matten een laag stenen gestort. De stenen zorgen ervoor dat de wiepen op hun plek blijven liggen en niet gaan drijven. De stenen worden deels vanaf een schip op de bodem geplaatst en deels vanuit een vrachtwagen gestort. Eind oktober is begonnen met het leggen van de wiepen. Volgens planning is de oeververdediging eind 2013 klaar. Dan start de afwerking van de oevers met grondwerk.

Eerste Communie en Vormsel 2014 Nuland Het is reeds vastgelegd dat in het 2014 het feest van de Eerste Communie zal plaatsvinden op zondag 18 mei 2014. Deken van Osch zal in het komend jaar het sacrament van het Vormsel komen toedienen op zondag 6 april. Dit is 14 dagen voor Pasen.

Lampionnen knutselen Driekoningen wordt in Nuland gevierd op zaterdag 4 januari. ’s Middags tussen van 14.00 tot 15.30 uur kan de Nulandse jeugd weer gezellig lampionnen maken in d’n Hazenkamp. De kosten zijn € 2,- per persoon, ouders zijn van harte welkom om mee te helpen.

Tot 1 februari 2014 exposeert de Creakring uit Rosmalen haar schilderijen in de gangen en het restaurant van Mariaoord, Vliertwijksestraat 369, Rosmalen. Willemien Otten, Gerrie Govers, Syl Veldhovenen Ans v.d. Bosch tonen hun kleurrijke schilderijen. Zij werken zowel abstract als figuratief, met diverse materialen, al met al een gevarieerde tentoonstelling. U bent van harte welkom dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur.

Colofon

Ouderenactiviteitencommissie Hintham zoekt uitbreiding

Thuisinhetnieuws Weerscheut 71c, Vinkel Postbus 181, 5258 ZK Berlicum Tel. 073-5320035 24/7 spoeddienst: Tel. 073-5325417

In het bestuur van de Ouderenactiviteitencommissie Hintham Den Bosch Oost ontstaat ruimte voor twee algemeen bestuursleden en bestuurssecretaris. Van de laatste functie is op verzoek een functiebeschrijving beschikbaar. Alle ouderenactiviteitencommissies van Den Bosch zitten momenteel in een veranderingsproces, namelijk naar verzelfstandiging. Daarin zitten grote uitdagingen voor de bestuursleden. Voor nadere informatie kunt zich wenden tot de voorzitter mevrouw A. Massuger tel. 073-6420936 van 18.00 tot 19.30 uur.

leggen is een beproefde waterbouwtechniek, die bijvoorbeeld ook bij de Deltawerken is gebruikt. Wiepen zijn bovendien duurzaam: de matten gaan lang mee en komen uit eigen land. De wiepen worden ter plekke gevlochten, omdat de matten te groot zijn om te vervoeren en te stug zijn om te vouwen. Een hydraulische kraan zorgt ervoor dat ze deels tegen de oever en deels op de bodem van het kanaal komen te liggen. Omdat wil-

Deze Thuisin..-krant is een uitgave van Thuisinhetnieuws.nl Internetdiensten oplage 35.000 exemplaren

Advertenties: Dorien van den Elzen Tel. 06-19296788 Nico van Nuland Tel. 06-53394851 verkoop@plazamedia.nl

Redactie: Kimberley van Nuland redactie@plazamedia.nl Vormgeving: PlazaCreativa, Vinkel kvnuland@plazamedia.nl Bezorging Excellent Verspreidingen Tel. 073-5443030 info@excellentverspreidingen.nl bezorgklachten graag doorgeven onder vermelding van postcode en huisnummer Het volgende nummer van de thuisinhetnieuws-kranten verschijnt op 21 januari. Materiaal aanleveren woensdag 15 januari 12.00u

Uitgever accepteert geen aansprakelijkheid voor inhoud van advertenties en door derden aangeleverde teksten/foto’s. Door aanlevering verklaart inzender dat aangeboden tekst- en/of fotomateriaal vrij is van rechten en de uitgever aldus te vrijwaren van auteursen beeldrechtelijke aanspraken. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 44

Albert West dankbaar voor de warmte om hem heen

‘Ik voel het als een nieuw verworven rijkdom’ “Ik heb altijd goed kunnen opschieten met mijn collegaartiesten. Dat vertaalt zich in de warmte die ik het afgelopen jaar van hen heb ervaren. Ze komen langs, bellen met regelmaat, sturen van alles. Dat doet goed. Maar ook hier in Rosmalen heb ik over belangstelling en aandacht niet te klagen. Als ik oefenwandel met mijn stok claxonneren de mensen en steken hun duim op. Het aantal kaarten, bloemen en telefoontjes is niet te tellen.” Door Herman van Dinther Kerst 2012 vierde Albert nog in blakende gezondheid. Daags erna vertoonde zijn lichaam vreemde reacties. Een dag later bleek hij een zeldzame ruggenmerginfarct te hebben die de functies van zijn ledematen ernstig verstoorde. De linkerkant van zijn lichaam raakte verlamd. Dat was het begin van een martelende therapeutische periode die nog lang niet ten einde is. “Nee, het jaar 2013 gaat voor mij niet de boeken in als een fijn jaar, integendeel. Maar ik zit niet bij de pakken neer hoor, ik train keihard.” Lopen gaat nog moeizaam. Een brace aan zijn been zorgt ervoor dat zijn voet de nodige loopbewegingen kan maken. Een stok helpt hem zijn evenwicht te bewaren. Zijn linkerarm en -hand kunnen al veel meer dan in de beginperiode van zijn herstel. “Maar ik kan me niet zelfstandig wassen en aankleden. Ik ben altijd afhankelijk van anderen.”

Gelukkig met Joke Dat zijn vrouw Joke hem met liefde alle zorg geeft is zichtbaar, zij is helemaal ingespeeld op de situatie en voelt feilloos aan wanneer Albert haar hulp nodig heeft. “Ik mag me gelukkig prijzen met Joke, dat besef ik heel goed.” Maar voor Albert is het een van de ergste gevolgen van zijn ruggenmerginfectie. Als creatief en druk baasje was hij gewend om toe te geven aan impulsen. Gauw even hierheen, snel even dat regelen. “Die spontaniteit in mijn leven, die heb ik noodgedwongen ingeleverd. En dat doet zeer.” Binnen zijn mogelijkheden haalt hij echter alles uit het leven wat er voor hem inzit. Niemand doet voorspellingen tot hoe ver zijn genezing uiteindelijk zal reiken. Geen enkele specialist waagt zich daaraan. Fantastische fysio “Elke week ga ik twee keer naar de praktijk van fysiotherapeut Rob Langenberg. Op maan-

dag en donderdag word ik onder handen genomen door Astrid Pijnenburg en Yvonne van Hecke, die doen dat fantastisch. Daar heb ik veel baat bij. Daarnaast ben ik op dinsdag en vrijdag bij fysio Heibloem waar Alfred Helmink mij allerlei kneepjes bijbrengt. En thuis heb ik de nodige fitness apparatuur waar ik heel actief mee ben. Mensen die mij langere tijd niet hebben gezien vertellen mij dat zij duidelijk vooruitgang zien. In mijn eigen beleving maak ik maar heel kleine stapjes omdat voor mij de dagen zich aaneen rijgen. Maar inderdaad, ten opzichte van een jaar geleden heb ik veel vooruitgang geboekt.” Emotioneel Waar muziek bijna zijn hele leven op de voorgrond stond, wilde hij de eerste maanden na zijn infarct geen muziek meer horen. “Dat was te emotioneel voor me, ik kon het niet aan. Langzaamaan is dat be-

Albert is vooral aan zijn stoel gekluisterd, maar in zijn hoofd draaien de raderen continu. Aan creativiteit geen gebrek. ter geworden. Op een zeker moment kreeg ik van mijn dochter Josine en haar man Joep een Sonos. Dat is een draadloos muzieksysteem dat je overal kunt gebruiken. Sindsdien kan ik wel weer meer van muziek genieten. Maar andere bezigheden waar ik altijd van genoot zoals golfen, tennissen en fietsen zijn verleden tijd voor mij. Maar ik ga een driewielfiets aanschaffen, ik heb er een op het oog die heel geschikt is voor mij. Dus van fietsen zal het wel weer komen.” Cliff Richard Albert kreeg en krijgt veel aandacht van zijn omgeving. “In het begin kon ik al die post niet lezen omdat het emotioneel te zwaar op mij drukte. Eén kaart heb ik toen echter wel gelezen. Die kwam van Cliff Richard en dat maakte

veel bij mij los. In november ben ik in de Melkweg in Amsterdam geweest. Daar trad mijn vriend Albert Hammond op. Dat was toch wel weer een hel fijne belevenis.” Op het moment dat het noodlot toesloeg had Albert al heel wat boekingen voor 2013 in zijn agenda staan. “Die moest ik natuurlijk allemaal afzeggen, ook dat deed mij veel pijn. Voorlopig ga ik nog niet in op nieuwe aanvragen. Muziek is emotie en dat heb ik nog niet onder controle. Dat neemt niet weg dat ik ervan droom om nog een album op te nemen. Liefst met country- en popnummers. Mooie grote stukken, symfonische muziek zeg maar.” Mijlpalen Het jaar 2014 wordt voor Albert en Joke het jaar van de mijlpalen.

“We worden volgend jaar allebei 65. We zijn dan ook veertig jaar getrouwd. Ook voor de artiest Albert West zijn er belangrijke momenten te vieren. In augustus is het precies vijfenveertig jaar geleden dat ik met The Shuffles Cha la la I need you opnam. En ik sta vijftig jaar op de planken. Al bij al heel wat memorabele momenten waar Joke en ik naar uitkijken. Voldoende reden ook om extra gemotiveerd aan mijn herstel te werken. Warmte Wat ik het afgelopen jaar het meest ervaren heb? De warmte om mij heen, mensen zeggen nu wat ze van mij vinden, veel meer dan eerst toen ik gewoon gezond was. Dat doet goed, ik voel het als een nieuw verworven rijkdom.”

Driekoningenactiviteit voor kinderen

Kerstvieringen voor kinderen

Op zondag 5 januari wordt in de kerk het feest van Driekoningen gevierd. We vieren dat Jezus voor alle mensen geboren is! Er is die dag een Driekoningen-activiteit voor kinderen in de Laurentiuskerk. Om 9.45 uur beginnen we met het knutselen van een lampion en er is wat lekkers te drinken. Papa’s en mama’s zijn

Nog even en het is Kerstmis, een prachtig feest! Waarschijnlijk is het huis al gezellig gemaakt en mooi versierd met een kerstboom en kaarsen. Omdat Kerstmis een feest is rond de geboorte van Jezus, gaan we in de kerk ook feest vieren! De eerste drie vieringen zijn al meteen op dinsdag 24 december. Op deze Kerstavond, om 16.00 uur, is er in de Lambertuskerk een viering voor peuters en kleuters. In deze gebedsviering lezen we het verhaal waarin Jezus wordt geboren en brengen we het kindje Jezus naar de stal. Natuurlijk zingen we samen ook kerstliedjes!

daarbij ook van harte welkom. Om 11.00 uur is er een gezinsviering in de kerk. Daar wordt natuurlijk het verhaal van Driekoningen verteld, lopen we met onze lampionnen door de kerk, zingen we kerstliedjes én zamelen we fruit en ander lekkers in voor onze slotactiviteit. Om 12.15 uur stappen we namelijk in de auto (onze kam e l e n van tegenwoordig) en rijden we naar Mariaoord. Daar lopen we langs e n k e l e afdelin-

gen om het ingezamelde fruit en lekkers aan de bewoners te geven, net zoals de 3 koningen bij Jezus deden. Rond 13.30 uur is het afgelopen. Wie deelname van 9.45 uur tot 13.30 uur te veel vindt kan ook aan een deel van het programma meedoen. Kom je als koning verkleed? We vragen per kind €2,50 als bijdrage in de kosten. Een lampionstokje met batterijen is voor €2,00 bij de organisatie te koop maar kan ook van thuis worden meegenomen. Het is fijn als je je voor het maken van de lampion van tevoren aanmeldt via een mail aan vanderheiden@solcon.nl.

Omdat deze viering ieder jaar druk bezocht wordt, wordt daarna om 17.30 uur in de Laurentiuskerk precies dezelfde viering gehouden. Voor wat oudere kinderen (6-12 jaar) is er een viering om 17.30 uur in de Lambertuskerk. Bij deze korte woord- en gebedsviering voor gezinnen (zonder communie) zal het kinderkoor zingen. Deze viering is heel geschikt voor iedereen die niet zo vaak

in de kerk komt. Op Tweede Kerstdag, 26 december, is er om 11.00 uur een gezinsviering in de Laurentiuskerk waarin natuurlijk ook het kerstverhaal gelezen wordt. Een verhaal voor iedereen want Jezus kwám voor iedereen, voor de arme herders én voor de rijke koningen. Iedereen is van harte welkom om de geboorte van Jezus mee te vieren!


ONROEREND GOED C.V. V.D. HATERD VERHUUR VAN DIVERSE BEDRIJFSRUIMTEN, LOODSEN, HALLEN EN KANTOORRUIMTEN VANAF 50 M2 TOT 1.500 M2

HEESTERSEWEG 17 EN 19 EN GEFFENS VELD 5 TE GEFFEN

Aan de doorgaande weg - makkelijk bereikbaar via A50/A59 - camerabewaking - goed afgesloten middels electronische poorten

GUESTHOUSE TE HUUR IN ZUID-AFRIKA VANAF 10 DAGEN

Heesterseweg 17, 5382 KT Geffen Tel. 073-5326100 E-mail anneke@vdhaterd.nl www.vdhaterd.nl


17 december 2013

Synchroonzwem Nieuwjaarsgala 2014 Op zaterdag 11 januari presenteert Zwemen Polovereniging De Treffers uit Rosmalen het tweejaarlijkse Synchroonzwem Gala. Tijdens deze spectaculaire avond zal een grote groep meisjes uit Rosmalen en omgeving een prachtige show ter uitvoering brengen, waarvoor zij hard aan het trainen zijn. Er zullen 9 verschillende uitvoeringen gezwommen worden, be-staande uit duetten, groepen en combinaties daarvan. Afsluitend wordt er een grote uitvoering gezwommen worden, waar alle zwemsters tegelijkertijd aan deel zullen nemen! Het gala vindt plaats op zaterdag 11 januari om 19:00 uur in zwembad Kwekkelstijn te Rosmalen. De entree (vanaf 4 jaar) is slechts €2,50, kom dus allemaal kijken! Wil je zelf ook graag synchroon-zemmen? Dat kan! Op 18 januari kun je van 16:15 tot 18:00 deelnemen aan een gratis proef-les in zwembad Kwekkelstijn! Voor meer informatie kunt u mailen naar: synchroon-zwemmendetreffers@gmail.com.

www.thuisinhetnieuws.nl

HEVO Nieuwjaarsreceptie 2014 Traditiegetrouw opent HEVO het nieuwe kalenderjaar met een receptie. U bent van harte welkom in “De Ontmoeting” op maandag 6 januari 2014 van 16.00 – 18.00 uur. Onder het genot van een drankje en hapje zijn we dan in de gelegenheid om niet alleen het bestuur maar ook elkaar voor het eerst in het nieuwe jaar te ontmoeten om terug te blikken op een mooi en actief jaar 2013 voor HEVO en natuurlijk de goede voornemens en beste wensen voor 2014 uit te spreken. We hopen velen van U te mogen begroeten.

Computerlessen voor senioren Het Senioren Computerleercentrum in Rosmalen verzorgt ook in het nieuwe jaar weer computerlessen voor Senioren. Vanaf half januari is er weer een groot aanbod aan cursussen.De lessen worden gegeven in ons modern computerlokaal in woonzorgcentrum “De Annenborch”. Voor iedere cursus geldt een maximum aantal van 6 deelnemers. Voor diverse cursussen kunt u zich nog aanmelden: Cursus Kennismaken met de computer, Basis- en Vervolgcursus “Internet en e-mail” en de cursus Fotoboek maken en bestellen. Een tablet is tegenwoordig een uitkomst voor veel senioren: er hoeft geen computer of laptop aangeschaft te worden, de bediening is eenvoudiger en men kan met een tablet toch e-mailen, internetten en zelfs internetbankieren. De cursussen Omgaan met de I-pad en Omgaan met de Tablet Android, zowel basis als vervolg, leren u met de I-pad of tablet om te gaan. Voor meer informatie en het complete cursusaanbod kunt u het SCR info-boekje raadplegen. Dit bevat ook het aanmeldingsformulier. Deze boekjes liggen in het HEVO-gebouw, De Biechten, Perron 3 en de Annenborch. Voor vragen kunt u ook bellen naar Ineke Veltman, 073-5218810.

pagina 46

Meer wandelmogelijkheden bij de HEVO Vanaf februari kan er vaker deelgenomen worden aan georganiseerde wandelingen. Op de tweede en vierde dinsdag van de maand vertrekken we om 9.30 uur vanaf ”De Ontmoeting” voor een stevige wandeling van ongeveer 7 kilometer. We wandelen 5 km per uur: Dat is een flinke wandelpas. We verkennen telkens een ander gebied van Rosmalen: Coudewaterbos, Maliskampse bos, Sparrenburgbos, Groote Wielen... Na anderhalf uur zijn we dan terug bij De Ontmoeting voor een verdiend kopje koffie of thee. ie dat een te snel tempo vindt: op de eerste en derde dinsdag van de maand vertrekken we om 9.30 uur vanaf De Annenborch voor een wandeling van een uur op rustig tempo. Ook mensen, die met een rollator lopen, kunnen mee. We lopen op stoepen in een cirkel rond. Bij terugkomst in De Annenborch drinken we daar gezellig een kopje koffie of thee. We gaan lopen met mensen, die regelmatig aanwezig zullen zijn, zodat er een vaste groep ontstaat. De wandeling gaat altijd door tenzij het heel slecht weer is. Met regen lopen we met regenjas of paraplu. Je kunt informatie opvragen en je voor deelname aanmelden bij Bea Intveld. Telefoon: 073-5215581 of 06-10754753 Kosten: alleen een goed humeur en je eigen consumptie.

Van Amsterdam naar Barcelona met nieuwe Winterbanden, All seasons & Zomerbanden.

Tevens verhuur van bemande mini-loader

Uw goedkoopste adres:

www.Garage-Troeno.nl Heegterstraat 35 Geffen Mobiel 06 4762 4231 ·Gratis, montage & balanceren ·Incl. btw, verwijderingsbijdrage & nieuwe ventielen ·Extra korting bij afname van 4 banden

GRATIS !!!

Het tweede artikel bij no limit fashion vanaf 16 december Petrus Dondersplein 14 - Sint-Michielsgestel 073-5511500 Mercuriusplein 57 - Berlicum 073-5038401

v. Rijckevorselweg 30 5382 JK Vinkel T. 06 - 23 03 43 80 E-mail: info@jordyvdbraaktuinen.nl

Omdat de mooie herinneringen levend moeten blijven... U bent van harte welkom in onze toonzaal van ruim 600m2 · meer dan 100 grafmonumenten · 150 ruwe gedenkstenen · meer dan 100 urnen en diverse asbestemmingen

Toonzaal ‘s-Hertogenbosch

Fort Orthenlaan 5-6, ‘s-Hertogenbosch 073 641 0812 info@vanhooffnatuursteen.nl www.vanhooffnatuursteen.nl


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 47

180 jaar brandweerervaring post Rosmalen Op zaterdag 14 december heeft de post Rosmalen haar korpsavond gehouden. Nadat postcommandant Ine Pels iedereen had verwelkomd was er nog een druk programma. Er werden 6 jubilarissen in het zonnetje gezet die samen 180 jaar brandweerervaring neerzetten. Fried van den Dungen 45 jaar in actieve dienst. Dit is nog niet eerder in Brabant voorgekomen. Sterker nog in Nederland is hij pas de tweede. Verbouw kazerne Voor het eerst geen korpsavond op de kazerne zelf. Vanwege de verbouwing werd uitgeweken naar De Kentering. Een verbouwing die flinke vertraging oploopt omdat de aannemer failliet is gegaan. Begin 2014 zal dan toch de sleutel van de eerste fase overhandigd kunnen worden. Het is nu nog een flinke rotzooi maar in 2014 zal er een mooie kazerne staan waar met plezier geoefend en gewerkt kan worden en volop ruimte is voor het verzorgen van cursussen en het organiseren van

activiteiten. Tijdens een open dag kan de Rosmalense bevolking het nieuwe gebouw gaan bekijken. Algemeen 2013 was een bewogen jaar voor de post. Tweemaal werd van iemand afscheid genomen in de post. Ad van Hirtum is 35 jaar brandweerman geweest. Begonnen als beroeps bij de gemeentelijke brandweer in ’s-Hertogenbosch en

daarna als algemeen medewerker bij de brandweer post Rosmalen. Onder brandweerbegeleiding werd deze brandweerman in hart en nieren een mooie ceremonie gegeven. Helaas moest niet veel later ook van een partner van een brandweerman afscheid worden genomen. Jubilarissen brandweer Tijdens de koprsavond werd ook stilgestaan bij

diverse jubilea. Robbert Oomens is al 20 jaar bij de vrijwillige post Rosmalen actie. Dirk Verstappen en Rien van Goch zijn dat al 25 jaar. Gerjan Coenraad, 30 jaar Karel Langeraap, 35 jaar. Fried van den Dungen, 45 jaar. Robbert Oomens is bevelvoerder bij de post. De overige jubilarissen zijn chauffeur/pompbediende. Tijdens de toespraak van de postcomman-

Verbouwing en uitbreiding HVA-motoren De afgelopen jaren was het af en toe behelpen bij HVA Motoren. De groeiende vraag en het steeds verdere uitdijende aanbod vroegen om steeds meer ruimte. Die ruimte is er inmiddels gekomen. Onlangs werd en grondige verbouwing en uitbreiding van HVA-motoren afgerond. In de showroom hebben de bromfietsen en (snor)scooters nu alle ruimte gekregen. Het magazijn is verhuisd naar de eerste verdieping. Achter de showroom is een fantastische werkplaats gerealiseerd. HVA Motoren is daarmee helemaal klaar voor de toekomst! De liefde voor de bromfietsen motoren zat er al vroeg in bij Herman van Aarle. Lang had hij uitgekeken naar het moment dat hij als zes-

tienjarige eindelijk met de bromfiets de weg op mocht. De ‘fiets’ werd daarna liefdevol onderhouden en getuned. Van Aarle ging dat zo

goed af dat ook vrienden hun bromfietsen bij hem brachten voor onderhoud, reparaties en modificaties. In 2005 begon hij met een eigen

zaak aan huis: HVA-Motoren. De recente verbouwing en uitbreiding was broodnodig. “We waren uit ons jasje gegroeid

dant kregen de jubilarissen een bijbehorende medaille, oorkonde en een boeket bloemen voor hun partner uitgereikt door de districtscommandant. Voor Fried was er geen medaille meer maar een mooie dasspeld met inscriptie. Jubilarissen personeelsvereniging Bert Langens en Henk de Laak zijn al 50 jaar lid van de personeelsvereniging brandweer en het pand kon ook wel een opknapbeurt gebruiken. Toen hebben we besloten het grondig aan te pakken”. Het resultaat mag er zijn: een werkplaats en magazijn en een overzichtelijke showroom waar een keur aan merken scooters en bromfietsen staat uitgestald. Alle A-merken als Aprilia, Derbi, Sym en Vespa zijn in diverse prijsklassen bij HVAMotoren verkrijgbaar. Het gaat om nieuwe en jong gebruikte exemplaren van 600 tot 3600 euro. Daarnaast is er een uitgebreid assortiment accessoires zoals helmen, sloten, olie en banden, waaronder scherp geprijsde Michelin-motorbanden. “Nu we meer ruimte hebben, hebben we ook het assortiment kunnen uitbreiden. Tevens kunnen we onderdelen voor motoren, brom- en snorfietsen en scooters tegen een zeer gunstig tarief leveren”, zegt Herman. HVA Motoren is bovendien een van de weinig overgebleven echte schakelbromfietsspecialisten in ons land. Van heinde en verre weet men de zaak op ’t Retsel in Dinther daarom te vinden.

post Rosmalen. Ze zijn thuis opgehaald met een brandweervoertuig en samen met hun vrouw naar De Kentering gebracht. Daar werd een mooi aandenken aan hun uitgereikt en voor de vrouwen een mooie bos bloemen. Na dit alles werd er door de personeelsvereniging nog een stukje opgevoerd en werd de avond op een gezellige wijze voortgezet. Naast de verkoop is HVA-Motoren ook het juiste adres voor het onderhoud en schadeherstel- en/of taxatie van bromfietsen en scooters. Tevens is HVA-Motoren RDW-erkend. “De reden waarom mensen juist hier komen is de extra service die we bieden. Je kunt wel via andere wegen aan een voertuig of onderdelen komen, maar wij verlenen net dat beetje extra service. Daarnaast hebben we tot 31 januari aantrekkelijke acties zoals een gratis helm bij de aankoop van een scooter of bromfiets en andere mooie kortingen”. U vindt HVA-Motoren aan de Retselseweg 5 in Heeswijk-Dinther, op het industrieterrein Retsel. Telefonisch is men bereikbaar onder nummer 0413 786063 of 06 50453935. Kijk ook eens op www.hvamotoren.nl. Daar vindt u onder meer het altijd actuele aanbod voornamelijk, flink afgeprijsde, jong gebruikte en nieuwe brom- en snorscooters en bromfietsen.


17 december 2013 www.thuisinhetnieuws.nl

pagina 48

de Gegarandeer s tart bo uw

p o o k r e v Start er b m e c e d 1 2 . Za r u u 0 0 : 4 1 0 10:0

n e l a m s o R n i Intratu

eiland Wonen op een n vlonder e ig e t e m r e t a Tuin aan w peeltuin s t e m f o h n e n Groen bin pleet Verrassend com

33.000 v.o.n. 3 € t to 0 0 .0 9 4 : €2 2 | Verkoopprijzen 2 tot en met 149 m ten: 106 m Woonoppervlak

Een duik vanaf uw eigen vlonder en ’s winters in uw achtertuin de schaatsen onderbinden? Dat is wonen in De Vlondertuinen.

Bezoek het verkoopevent in het Tuintejater van de Intratuin en laat u informeren over de verschillende woningtypen en mogelijkheden. Heerlijk wonen aan het water met tegelijkertijd al het wooncomfort dat u zoekt. Aan alles is gedacht. Van vloerverwarming tot luxe keuken. De Vlondertuinen is het slotstuk van De Watertuinen, de geliefde buurt van De Groote Wielen. Alles ligt op loopafstand en er is een breed aanbod aan scholen, kinderdagverblijven en winkels.

www.devlondertuinen.nl facebook.com/devlondertuinen

Utrecht A2 De Groote Wielen

Rosmalen ‘s-Hertogenbosch

A59

Nijmegen

A59 Rotterdam

A2

A2 Eindhoven

Verkoopinformatie Het Waare Huis Schoolstraat 8 5241 VB Rosmalen Tel: 073 523 64 65 E-mail: info@hetwaarehuis.nl

Thuis in Rosmalen Jaargang 1 Nummer 2  

17 December 2013