De Molen 2205 10-5-2022

Page 1

MONUMENTJE VOOR GRED VAN GERVEN

PAGINA 2

foto Karel Goossens

De Molen

61E JAARGANG NR. 5 - MEI 2022 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

M

FAMILIE WERKTE AAN EERBETOON OORLOGSSLACHTOFFER

MONUMENTJE VOOR GRED VAN GERVEN ONTHULD Wanneer je met Marc van der Els aan tafel zit wordt al snel duidelijk dat je met een doener te maken hebt. Zijn adagio is dan ook dat wanneer iets je niet bevalt, je aan de slag moet om daar verandering in te brengen. “Waarschijnlijk heb ik dat van mijn opa meegekregen. Dat was Jos de Letter, een man die ook altijd bezig was. Als voorzitter van de voetbalclub in Maliskamp, als lid van de Rosmalense gemeenteraad, een heel betrokken politieman en een vermaard africhter van speurhonden. Een fijne man waar ik veel van heb opgestoken.” Marc (55) houdt het niet bij woorden, hij stroopt graag de mouwen op om iets te bereiken. Er werd op hem geen vergeefs beroep gedaan toen hem werd gevraagd zich mee in te zetten voor een monumentje dat er voor Gred van Gerven moest komen. door Herman van Dinther “Gred is de peetoom van mijn schoonmoeder Diny van den Elzen. Hij is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Wij hebben als familie jarenlang onderzoek gedaan naar de manier waarop Gred is omgeko-

men. Het resultaat hebben we een paar jaar geleden in eigen beheer in boekvorm uitgegeven, de tweede druk is onlangs verschenen. Diny wilde voor haar overleden peetoom eigenlijk een struikelsteen plaatsen en nam contact op met de stichting Struikelstenen in Den Bosch. Maar struikelstenen worden slechts geplaatst voor Joodse slachtoffers dus Gred kwam daar niet voor in aanmerking. De stichting vond de gedachte echter wel waardevol en verleende medewerking aan het plan om tot een monumentje te komen. Diny werkte het idee verder uit en betrok daar ook familieleden bij die al meewerkten aan het boek. Op die manier ben ik er ook bij betrokken geraakt.”

VERRADEN

“In de Tweede Wereldoorlog kwam door verraad de bezetter op de boerderij waar Gred woonde en vond daar onderdelen van een radio. Het leek erop dat de moeder van Gred door de Duitsers zou worden weggevoerd maar dat voorkwam Gred door zich aan te bieden als vervanger voor zijn moeder. Hij tilde er niet zo zwaar aan en dacht de volgende dag weer terug te zijn. Hij is echter nooit meer teruggekeerd en uit onderzoek en het uitspitten van archieven blijkt dat het zeer waarschijnlijk is dat Gred is omgekomen bij de ramp die op 3 mei 1945 plaatsvond in de Lübecker Bocht. Daarbij werden drie schepen met gevangenen gebombardeerd door geallieerden die veronderstelden dat de passagiers Duitse soldaten waren. Nu, op de kop af 77 jaar later, is op 3 mei een monumentje onthuld op het erf van Jan en Marina van Gerven in de Maliskampsestraat 84, de plek waar Gred indertijd woonde. Onder het toeziend oog van een flinke groep genodigden stond Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch, stil bij dit memorabele moment. Het resultaat mag er zijn, we kunnen er als familie trots op zijn.”

KNAP WERK

“Maar dat geldt ook voor Thessa Kiewit en Anna Nuzzolo, beiden leerlingen van het Rodenborch- College die het hele project hebben voorbereid en uitgevoerd als profielwerkstuk. En dat is echt een hele klus geweest, zij hebben alles van begin tot eind zelf moeten uitzoeken. De contacten met de gemeente, het maken van de website die bereikt wordt via erfgoedshertogenbosch.nl/monumentgredvangerven, het benaderen van sponsors, de financiële afwikkeling, het kopen van de steen, het regelen van de fundering, het contact met hun mentor, letterlijk alles wat bij een dergelijk project aan de orde komt. Tot en met het organiseren van het programma voor de onthulling op 3 mei. Dat hebben ze werkelijk heel goed gedaan.”

VOETSPOREN

“Zoals ik al zei heb ik veel opgestoken van mijn opa Jos de Letter. Net als hij ben ik begonnen bij de Koninklijke Marechaussee en later overgestapt naar de politie omdat ik me verder wilde ontplooien. Daar zag ik bij de marechaussee op dat moment geen mogelijkheden toe omdat ik daarvoor naar een oorlogsland zou moeten en daar voelde ik niets voor omdat ik een gezin wilde stichten. Ook als voetballer trad ik in de voetsporen van mijn opa, werd op mijn zevende al lid, speelde jarenlang actief voetbal, ben nog een tijd

Thessa Kiewit en Anna Nuzzolo, beiden leerlingen van het Rodenborch- College hebben het hele project voorbereid en uitgevoerd als profielwerkstuk. (foto Karel Goossens)


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

M

TIJD VOOR ONT-MOETEN KIJK, IK STIL WAT Mevr. Donné staat bijna aan het einde van een doodlopende gang. “Hallo An,” zeg ik en als zij mij gevonden heeft vraag ik: “kun je het vinden?” Zij geeft grinnikend aan dat zij niet meer weet wat zij ging doen. Wij grappen over wat we allebei herkennen. Namelijk iets gaan halen en dan niet meer weten wat het was. Misschien wilde zij wel naar buiten. Ik ga met haar meebewegen, onderzoekend en nieuwsgierig naar wat zij in gedachten had toen ze vertrok uit de huiskamer. De uitgang van het huis lonkt niet, merk ik, maar zij loopt wel naar de deur, met daarachter de prachtige grasweide met terras, mooie beelden van beesten, een trekker met kweekbakken erachter als karretjes, zitbankjes, dieren en bloesemboompjes en de hangende xylofoon. Als ik de pijpen hun klanken laat weggeven, neemt An het geluid als de geur van de appelbloesem in zich op. Er klinkt een openlijke lach als zij ontdekt dat de teksten die ik erbij zing, over haar gaan: “die staat onder de blauwe lucht in de zon.” Bij de dierenweide staat zij ook stil, noemt de dieren bij naam en laat in haar verdere zwijgen, alles merken van haar vreugde om wat zij ziet. Over het gras lopen met haar rollator is voor An niet vreemd of ongemakkelijk. Zo leidt zij mij naar het bankje waar wij gaan zitten in de zon, met rondom ons vele madeliefjes. Eenmaal eentje in haar handen, streelt zij de kleine witte blaadjes langdurend en liefkozend. Ik bekijk haar handelingen en ben onder de indruk van wat zij hiermee uitdrukt en vertelt over zichzelf. De tijd staat er stil van.

scheidsrechter van de KNVB geweest maar moest vanwege een blessure hiermee stoppen. Ik ben toen als vrijwilliger bij de club aan de slag gegaan en ben bestuurlijk flink actief geweest. Ik heb bij zowel de marechaussee als bij de politie tal van functies gehad evenals veel verschillende standplaatsen. Steeds ben ik ook wel bezig gebleven met cursussen en studies om me verder te specialiseren. Tegenwoordig zit ik bij het RTIC op de meldkamer van de politie Oost-Brabant waar ik veel zoekwerk doe om de collega’s die naar incidenten worden gedirigeerd te ondersteunen met relevante informatie over de situatie ter plekke. Heel leuk en interessant werk.”

POLITIEK

“Omdat ik de kwaliteit van leven in een veilige en plezierige samenleving belangrijk vind ben ik me gaan oriënteren op plaatselijke politiek. Op uitnodiging van Roy Geers heb ik begin vorig jaar eens een avondje met hem van gedachten gewisseld. Dat was voor mij voldoende reden om me aan te sluiten bij Rosmalens Belang en een paar bijeenkomsten van commissies bij te wonen om te ervaren hoe dat in zijn werk gaat. Ik vond en vind het hartstikke leuk en ben dan ook uit overtuiging op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gaan staan. Ik hoop als ondersteuner van de fractie of van commissies iets te kunnen betekenen en wie weet wil ik dan bij de volgende verkiezingen wel hoger op de lijst staan.”

Zij ontwaakt uit haar eigen paradijs als ik haar vraag of zij misschien het bloemetje in een vaasje wil zetten. An kijkt op, waarna zij mij verrast. Daar waar ik een schroefgaatje in het zitje van haar rollator zie, ziet zij de gelegenheid om de bloem daarin een plek te geven. Zij pakt nog drie madeliefjes van mij aan en alle vier de ‘vaasjes’ worden gevuld. Wij gaan naar de huiskamer terug. De zon en de lentebries geven ons liefdevol duwtjes in de rug. Wat wij gingen halen dwarrelt alweer weg op de wind, maar wat er blijft hangen is het magische gevoel van wat er gebeurde in de stilte van de ochtend.

Jacoline Goossen is miMakker-clown. Een steeds meer bekende functie in de belevingsgerichte zorg. De mens wordt gezien, wordt zichtbaar of laat zichzelf zien door haar benadering. Zij deelt hoe zij een weg vindt naar verbinding met de mens die leeft met dementie of een verstandelijke beperking. Reageren? contact@beleefidee.nl of www.beleefidee.nl.

Foto Clicking Images

Marc is iemand die graag zijn schouders zet onder initiatieven die ergens toe leiden. ‘Als iets niet bevalt moet je zelf wat doen.’ (foto Karel Goossens)


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

M

- UITNODIGING -

Eindelijk! We hebben er 1 jaar op moeten wachten maar nu kunnen we toch echt samen met jou de opening van onze ‘nieuwe’ winkel in Nuland vieren. En dat doen we onder het genot van een lekker hapje en drankje, leuke activiteiten, productdemonstraties en winacties.

VRIJDAG

3

juni

Vrijdag 3 juni 16:00 tot 20:00 uur Winkel Nuland

(geen verkoop tijdens opening)

WWW.LUNENBURG.NU 073 532 23 32 Nuland Rijkweg 6 Rosmalen Verlengde van Meeuwenstraat 2

Lees meer over onze opening op onze Facebookpagina


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BRABANT GIRLS CUP: NIET ZOMAAR EEN TOERNOOI Op voetbalcomplex De Groote Wielen - en waarschijnlijk nog wel meer locaties in en rond Rosmalen - kan men in het hemelvaartsweekend niet langs de Brabant Girls Cup. OJC Rosmalen organiseert voor de elfde keer in successie haar internationale meidentoernooi en pakt weer ouderwets uit. “We staan te trappelen om weer een mooi evenement van te maken.” door Mark van der Donk Na twee afgeblazen jaargangen kan de organisatie niet wachten. “We zijn blij dat het na drie jaar eindelijk weer door kan gaan en hebben er zin in”, vertelt Yvette de Haas. Onder de auspiciën van Euro-Sportring (een organisatie die in 13 Europese landen internationale voetbaltoernooien organiseert) regelt ze met 10 andere enthousiaste vrijwilligers van OJC de Brabant Girls Cup. Een groot, jaarlijks, tweedaags toernooi, dat een van de hoogtepunten van de vereniging genoemd mag worden. “Tijdens het toernooi krijgen we ondersteuning van tientallen vrijwilligers van alle deelnemende OJC-teams. Daardoor is het mogelijk het toernooi aan te kleden met extra activiteiten en vertier, zoals een ‘wasmachinecup’. Door de inzet van zoveel hulpkrachten is het iedere keer niet zomaar een toernooi, maar een heel evenement.” Vele honderden meiden en dames uit tientallen landen, zoals Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Zweden, België, Frankrijk en natuurlijk Nederland, doen mee aan de grote happening in Rosmalen. “We hebben teams in de categorieën onder 13, 15, 17 en vrouwen. In totaal zijn het zo’n 65 teams die deelnemen. Het grootste deel daarvan blijft overnachten nabij het complex. Op het Rodenborch College slapen ongeveer 300 deelneemsters en daarnaast zijn er nog diverse andere overnachtingsplekken, iets verder weg. Er komt ieder jaar een flinke groep scheidsrechters uit België naar ons toernooi, om te helpen, en natuurlijk zijn we ook al onze clubgenoten die

ons ondersteunen om er een succes van te maken heel dankbaar.”

CRAZY 11

Het belooft wederom een spektakel te worden, vertelt De Haas: “Omdat het de elfde editie is en we eindelijk weer helemaal los willen gaan na de coronaperiode, hebben we gekozen voor een toepasselijk thema: Crazy 11. Elf is niet voor niets het gekkengetal en bij de meeste categorieën spelen we met elftallen. We pakken weer als vanouds uit met de mooie parade op donderdagavond. Dan is de officiële start van het toernooi, traditioneel op hemelvaartsavond, met een tocht vanaf het Gildeplein naar sportpark de Groote Wielen. Zoveel mogelijk teams trekken dan mooi uitgedost met spandoeken en dus zeker

M niet onopgemerkt - vanaf 19.30 uur door het centrum van Rosmalen. Als iedereen bij OJC is aangekomen, is de opening op het hoofdveld. Onder begeleiding van de volksliederen en sfeervolle muziek worden de teams dan aan elkaar een het publiek voorgesteld. Ook krijgen de winnaars van de beste spandoeken en yells een prijs.” Op vrijdag is de eerste toernooidag en begint de voorronde van de wasmachinecup. “Daarin schieten de teams op een toren van opgestapelde wasmachines en drogers. Iedereen mag drie keer schieten en de speelster per team met de meeste punten kwalificeert zich voor de finale. Daarnaast zijn er natuurlijk volop wedstrijden, want iedereen wil die cup mee naar huis nemen. We sluiten de eerste lange voetbaldag af met een quiz en gezelligheid in de kantine van OJC.” Tijdens de tweede wedstrijddag, op zaterdag, worden de finalerondes gespeeld en vindt ook de finale van de wasmachinecup plaats. “Na de prijsuitreiking sluiten we het toernooi af met een lekkere barbecue. En wie daarna nog de Champions League-finale wil blijven kijken, is van harte welkom in de kantine van OJC.”

MOEITE WAARD

Bij de grootste Rosmalense voetbalclub worden jaarlijks heel wat toernooien georganiseerd. Maar zoals De Haas al zei, is de Brabant Girls Cup niet zomaar een toernooi: “We kleden het sportpark altijd aan met verschillende kraampjes en er is een tombola, waar een prijsje gegarandeerd is. Verder natuurlijk de bekende rodeostier en een schiettent. Voor de niet-voetbalsters is het dus eveneens de moeite waard om even langs te komen.” Onze gesprekspartner verwijst voor meer informatie naar de website van OJC Rosmalen, www.ojcrosmalen.nl, die van de Brabant Girls Cup, www.brabantgirlscup.nl en de social media van de ‘BGC’, zoals het toernooi binnen OJC bekend staat. “We hopen zoveel mogelijk bezoekers te mogen ontmoeten op deze dagen. Mochten er nog vragen zijn, of mochten mensen ons willen helpen, dan mogen die zich melden bij Laura Driessen; l.driessen@ live.nl.”


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

HERMAN HUBERS ‘IN T ZUNNEKE’ GEZET

ERFGENAAM. WAT NU? Clicking Images

Als iemand in uw omgeving komt te overlijden komt er veel op u af. Wanneer de overledene dichtbij u stond is er het gemis en het verdriet. Naast deze emotionele aspecten zijn er ook zaken te regelen. Wat moet u doen als u erfgenaam bent? En wat moet u zeker niet doen? Wanneer iemand komt te overlijden laat hij bezittingen en soms ook schulden na. Op het moment van overlijden is niet altijd direct inzichtelijk wat het saldo van de nalatenschap is. Ook wanneer de overledene dichtbij u stond zegt dat nog niks over de financiële situatie. Als erfgenaam heeft u drie opties. U kunt de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Het is goed om u bewust te zijn van de gevolgen want nadat er een keuze is gemaakt kunt u dat niet zomaar veranderen. Wanneer u er voor kiest om de nalatenschap zuiver te aanvaarden, wordt de erfenis zonder enig voorbehoud aanvaard. U accepteert alle bezittingen en alle schulden. Wanneer er goed inzicht is in de financiële situatie van de overledene en het saldo positief is, zijn er geen risico’s bij het zuiver aanvaarden. Wanneer er zuiver wordt aanvaard en de nalatenschap blijkt een negatief saldo te hebben, dan bent u (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) verplicht om de schulden van de nalatenschap te voldoen, voor het deel waarin u gerechtigd bent. Ook als dit ten koste van uw eigen vermogen gaat. Zonder bewust een keuze te maken kunt u al zuiver aanvaarden. Wanneer u zich gedraagt alsof u de nalatenschap aanvaardt gaat de wet er vanuit dat u kiest voor een zuivere aanvaarding. Voorbeelden van deze gedragingen zijn het verkopen van goederen uit de erfenis of het verdelen van de goederen. Pas dus op zolang er nog geen definitieve keuze is gemaakt. De tweede optie is om beneficiair te aanvaarden. Wanneer de financiële situatie lastig is in te schatten dan is het verstandig om beneficiair te aanvaarden. De erfenis wordt geaccepteerd maar wanneer er schulden blijken te zijn bent u daar niet privé voor aansprakelijk. Bij een beneficiaire aanvaarding moet er een verklaring van deze aanvaarding in het boedelregister van de rechtbank in de regio waar de overledene woonde worden ingeschreven, hiervoor moeten griffierechten worden betaald. Een laatste optie is om de nalatenschap te verwerpen. Dit kan vanwege de te verwachten schulden maar ook bij een positieve nalatenschap kunnen er persoonlijke redenen zijn om afstand te doen van de erfenis. Een gevolg van de verwerping is dat uw erfdeel wordt doorgeschoven naar uw kinderen of andere familieleden. Evenals de beneficiaire aanvaarding, wordt ook de verwerping ingeschreven in het boedelregister van de rechtbank. Bent u erfgenaam en heeft u vragen over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We helpen u graag.

Thera van Gerven Pieter Heeringa, Jurist Hoffspoor notaris bij Hoffspoor Notarissen Notarissen www.hoffspoor.nl www.hoffspoor.nl op dinsdag-, woensdagOokOok op dinsdag-, woensdagen donderdagavond en donderdagavond bij ons terecht kuntkunt u bijuons terecht

M

Hoff van Hollantlaan 5 5243 SR Rosmalen T 073 523 25 33

Tijdens de 24-uurs uitzending van ROS-Radio werd Herman Hubers werd verrast door de Stichting Thuis in Rosmalen met de hoofdrol in het programma ‘In t Zunneke’. Herman zet zich al vele jaren in voor de Rosmalense Omroep. Naast wat presenteerwerk is Herman met name actief als de technische man achter de schermen en is hij niet meer weg te denken in het team van vrijwilligers. Zoals tijdens de uitzending gekscherend gesteld werd heeft Herman waarschijnlijk meer tijd doorgebracht in de studio van ROS Radio als bij zijn vrouw Karin thuis. Deze dikverdiende aandacht werd door Herman met de van hem bekende terughoudendheid in ontvangst genomen, terwijl hij glunderde van trots! foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

OEKRAÏNSE VLUCHTELINGEN VERMAKEN ZICH IN ‘T KWEKKELTJE Speeltuin ‘t Kwekkeltje in Rosmalen was vrijdag volledig in blauw en geel gehuld. Honderd kinderen en moeders uit Oekraïne werden in het zonnetje gezet.De Oekraïners kwamen uit de opvanglocaties aan de Bruistensingel en Hervensebaan. De kinderen mochten vrij spelen in de speeltuin. Met dank aan de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Seniorenbus, Frank Ligthart van Speeltuin ’t Kwekkeltje te Rosmalen, Eetpaleis ’t Vosje en wijkmanager Ronnie van Gaal werd het eengeweldige middag voor 50 kinderen en 40 moeders hebben bezorgd.Alles tot in de puntjes geregeld: voor de kinderen limonade en een gebakje en voor de moeders koffie en thee en later op de middag werd er friet en snack met mayonaise bezorgd, waarna de kinderen en de moeders nog een cadeautje mee naar huis kregen. Na afloop brachten vrijwilligers van de Blauwe Engelen en de Seniorenbus de vluchtelingen terug naar hun tijdelijke woning. foto gemeente ‘s-Hertogenbosch - Sandra Peerenboom


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

M

JUBILEUMCONCERT BRENGT CONTINENTEN WERELDWIJD IN BEELD

CECILIA AL HONDERD JAAR BELANGRIJK IN ROSMALEN

Natuurlijk is er in honderd jaar veel veranderd in de maatschappij. In alle opzichten heeft de samenleving een metamorfose ondergaan. In economisch maar ook in sociaal opzicht kun je 2022 en 1922, het oprichtingsjaar van Muziekvereniging St. Cecilia, niet vergelijken. Marc Vissers, die als marketingspecialist betrokken is bij de viering van het eeuwfeest van zijn vereniging ziet de positie van een muziekvereniging in de samenleving echter nog zeker van betekenis. door Herman van Dinther Marc (49) is trompettist bij Muziekvereniging St. Cecilia in Rosmalen, een club die ruim honderd muzikanten telt verdeeld over verschillende orkesten. “Welke leeftijd je ook hebt, welk instrument je wilt bespelen en van welk niveau je muziekervaring ook is, voor iedereen is er wel plek. We hebben het Harmonieorkest, Next Generation, de Slagwerkgroep, het Jeugdorkest en het Callistus Ensemble. Voor elk wat wils, niet alleen voor de muzikanten maar ook voor het publiek dat we willen bereiken. Een vereniging als Cecilia is altijd van betekenis geweest door optredens bij belangrijke gebeurtenissen zoals Koningsdag, de Dodenherdenking, de intocht van Sinterklaas, de Wandelvierdaagse maar gaf in het verleden vaak ook serenades bij gouden bruiloften en jubilea. Wat dat betreft is er in de loop der jaren veel veranderd en zijn straatoptredens afgelopen decennia veel minder in zwang geraakt.”

MINDER UNIFORMEN

“Ook bij de muzikanten die het dragen van een uniform niet meer van deze tijd vonden passen. Een tendens die je op steeds meer plaatsen ziet, het aantal marcherende muziekgezelschappen in uniform neemt duidelijk af. Maar dat neemt niet weg dat er bij een aantal momenten nog wel behoefte is aan muzikale omlijsting die bij Cecilia wordt gezocht. Om die reden hebben we sinds enige tijd een Aubadeorkest gevormd dat bestaat uit muzikanten van de verschillende secties die we hebben. Op die manier kunnen we toch tegemoet komen aan de behoefte die er op bepaalde momenten bestaat. En dat doen we graag voor en in Rosmalen dat een ambitieus verenigingsleven kent en een zeer ondernemende gemeenschap is.”

VEEL KEUZE

“Dat is overigens meteen ook wel een knelpunt waar het gaat om het aantrekken van nieuwe muzikanten en het vinden van vrijwilligers. De mogelijkheden in vrijetijdsbesteding zijn enorm groot, de keuze is vrijwel onbeperkt. Maar goed, de muzikanten die wij hebben ervaren het gezamenlijk muziek maken als heel verrijkend in meerdere opzichten. Het is toch wat anders wanneer je thuis in je eentje zit te musiceren of dat je dat in groepsverband doet. Niet alleen muzikaal geeft dat meer voldoening ook sociaal geeft het een hele meerwaarde. We zoeken binnen Cecilia wel steeds de uitdaging op, leggen waar het kan de lat steeds net een tikkeltje hoger. Sinds ruim een jaar heeft het Harmonieorkest in Sandra van Luijtelaar een nieuwe dirigente. Zij en de andere dirigenten, Tonn van de Veerdonk, Rogier Monsieur en Sepp Otten weten het repertoire telkens weer te vernieuwen. Het voordeel binnen onze vereniging is dat we verschillende secties hebben waardoor muzikanten de keuze hebben om eraan te werken een stapje hoger te zetten of het accent op andere aspecten van het verenigingsleven te leggen.”

JUBILEUM VIEREN

“We hebben voor de viering van het eeuwfeest een commissie in het leven geroepen die allerlei activiteiten coördineert welke door werkgroepen worden uitgewerkt. Op het programma staat onder meer een groots jubileumweekend op 16 en 17 juli in en bij Perron-3 met een heel breed programma voor jong en oud. Wat op korte termijn op de kalender staat is het Jubileumconcert op 15 mei. Daar hebben we een heel mooi en afwisselend programma voor uitgewerkt. Het publiek wordt tussen 14.00 en 17.00 uur langs de verschillende podia in Perron-3 geleid door reisleiders van de toneelvereniging Rosmalense Komedie. De bezoeker wordt verrast met heel afwisselend repertoire waardoor allerlei muzikale klanken uit tal van landen zullen klinken.”

REIS DOOR DRIE CONTINENTEN

De orkesten spelen nummers welke hun oorsprong hebben in drie continenten. Zo speelt het Harmonieorkest onder andere Flying Doctors en Tchaikovsky Highlights, Next Generation het African Symfony en Conquest of paradise, het Jeugdorkest “Let’s get loud” en “Remember me” en de Slagwerkgroep een prachtige medley. Uiteraard komen er deze middag nog meer prachtige muzikale stukken aan bod.Na de pauze brengen alle muzikanten in de grote zaal gezamenlijk een concert, waarbij enkele nummers met zang. Stukken als “Let me entertain you”, “Feeling good” en “Vlieg met me mee” om er een aantal te noemen. Het is een kleine greep uit wat we gaan bieden. Kortom, een aantrekkelijk programma denken wij en een mooie gelegenheid om nu eens alle muzikanten van Muziekvereniging St. Cecilia te zien en te horen. De kaartverkoop is in volle gang maar er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor € 7,50 via de website www.stcecilia.nl of bij Primera aan de Harry Coppensstraat 34 in Rosmalen.”

WAAR MUZIEK VERBINDT

“ St Cecilia is waar muziek verbindt”, zegt Marc die in het dagelijks leven head of marketing is bij het internationale bedrijf Lenze. “Het bedrijf maakt soft- en hardware die in machines worden verwerkt en is wereldwijd in meer dan 70 landen te vinden. Ik ben verantwoordelijk voor zo’n zes landen in West-Europa en zit dus ook veel in het buitenland, al was reizen de laatste twee jaar erg beperkt. Het is een leuke en uitdagende baan en dan is het fijn om als hobby muziek te maken. We vinden het belangrijk om de orkesten die we binnen Cecilia hebben te behouden. We richten ons steeds meer op de wensen van jonge muzikanten. We zijn in Rosmalen al honderd jaar een vereniging die een bijdrage levert aan de gemeenschap en dat willen we nog heel lang zo houden. We zoeken bewust naar samenwerking met zusterverenigingen in de regio die dezelfde behoefte hebben als wij, namelijk optreden voor publiek en daardoor onze muzikanten en het publiek plezier brengen. Samen muziek maken zorgt daarvoor.”


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

M

SPIRIT IN CONCERT Onder leiding van dirigent Wilma van der Schoot en begeleid door de eigen live band, heeft Gospelpopkoor Spirit de afgelopen 2 jaar stug online door gerepeteerd. En sinds kort gelukkig ook weer fysiek bij elkaar en met elkaar. Wat hebben ze het publiek gemist, maar nu is het dan eindelijk zover!

FINISHING TOUCH MERCURIUSPLEIN Vorig jaar is het Mercuriusplein vernieuwd. We kregen veel positieve reacties op de nieuwe inrichting, maar vonden ook een paar verbeterpunten. Het groenelement midden op het plein is aangepast, zodat het past binnen de parkeervakken. De ondergrondse containers zijn inmiddels aangepakt door Kings of Colors en kregen een kleurrijk nieuw uiterlijk. Op de foto zie je Rens en Pien van Kings of Colors aan het werk. (Foto: Ben Nienhuis)

Op zaterdagavond 14 mei 2022 in het Beneluxtheater (Den Durpsherd) te Berlicum: Spirit in Concert. Het wordt een mix van spetterende blackgospels en popnummers in een Spiritjasje. Je bent van harte welkom om te komen genieten van en met Spirit. Het concert begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 12,50. Kaarten reserveren kan via info@spiritgospelpop.nl Meer informatie over Spirit is te vinden op www.spiritgospelpop.nl

FILMHUIS BERLICUM: RESPECT Op 25 mei zal Filmhuis Berlicum de speciale geluidsboxen bijplaatsen voor de film Respect, zodat u een mooie weergave krijgt van nummers als ondermeer Think, Spanish Harlem en uiteraard Respect. Want dat hoort thuis in de biografische verfilming van het leven van Aretha Franklin. Begonnen in het kerkkoor als meisje, zit ze tien jaar later aan de wereldtop en is een wereldster geworden, the Queen of Soul. Eerder gelauwerde actrice Jennifer Hudson slaagt er overtuigend in om Aretha hier levensecht neer te zetten. En haar leven is natuurlijk niet alleen muziek, ze voert voortdurend strijd voor gelijke rechten voor zwarte Amerikanen, ze is behoorlijk gelovig, ze komt in al die situaties geheid voor zichzelf op en vraagt eigenlijk altijd en overal om RESPECT. De film duurt ruim twee uur, dus met een pauze erin kunt u tot ruim half elf van de film genieten. En is er na afloop nog een gratis drankje en hapje. De film begint om 20.00 uur inde Beneluxzaal in Den Durspherd Berlicum. Kosten € 8.00, tevoren via de site of later aan de bar.

PLANTEN- EN STEKJESBEURS Na een periode van een lastige en soms moeilijke tijd kunnen we weer aan de slag. Tijd om weer alles op te vrolijken in je tuin, dat kan heel goed in deze tijd van het jaar. Zelf zaaien en plantjes stekken is een leuk werkje en heel ontspannen lichamelijk en geestelijk, wel even geduld hebben en je tuin staat er weer prachtig bij. Heb je geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan, kom dan op zaterdag 14 mei van 10.00 tot 14.00 uur naar de planten en stekjesbeurs waar een aantal hobby- tuinders hun planten en stekjes voor een zacht prijsje aanbieden. Er is voor ieder wel wat te vinden zoals tomaten en aardbeiplanten of kruiden en terras plantjes. Bloeiende en groenblijvers, struikjes of boompjes, keus genoeg. Vaak vertrekken mensen met volle fietstassen een bolderkar of kruiwagen. Ook kunnen de aanbieders veel vertellen over hun planten, of ze in de zon of meer in de schaduw moeten staan of een plant woekert en hoe hoog ze worden, er zijn ook planten boeken waar we het in op kunnen zoeken. We maken er weer een mooie beurs van met gratis parkeren en een koffie en thee kraampje de toegang is gratis. De beurs is te vinden op het speelveldje bij de Konijnenbosjes tussen Berlicum en Middelrode. De route staat vanaf de rotondes in beide dorpen aangegeven. Mocht je zelf nog planten hebben die je wilt aanbieden, dan kan dat, er zijn nog enkele plekken vrij. Belnagstelling of vragen? Neem dan contact op met Astrid van Gaalen, tel. 0627286928/astridvangaalen@ hotmail.com.

‘BALKUM BEACH’ NAAR SCHUTSKOOI In het Pinksterweekend (4, 5 en 6 juni) vindt beachvolleybaltoernooi “Balkum Beach” weer plaats. Deze editie op een nieuwe locatie: Manege De Schutskooi, Laar 6, 5258 TJ Berlicum. Als vanouds staan de jeugd-, dames-, heren- en mixpoules op het programma. Daarnaast wordt op zaterdag het Switch180 6x6 fun toernooi georganiseerd. Eerdere (beach)volleybalervaring is hiervoor niet nodig. Dus schrijf je in met vrienden, (schoon)familie, buren, collega’s en kennissen en ga de strijd aan! Op zaterdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur wordt er afgetrapt met het Switch180 6x6 fun toernooi. Vervolgens zullen op zondag om 11.30 uur dames 2x2 hoog, dames 3x3 laag, heren 2x2 hoog en heren 3x3 laag gaan strijden voor een plek in de Galerij der Groten. Ten slotte wordt er op maandag vanaf 9.30 uur gespeeld in de poules dames 2x2 midden, heren 2x2 midden, mix 2x2 en jeugd ABC. Gedurende het gehele weekend kunnen de fanatieke sporters en natuurlijk ook de minstens zo fanatieke toeschouwers in de gezellige tent terecht voor een hapje en een drankje. De inschrijving is geopend! Dus schrijf je snel in op: www.balkumbeach.nl want VOL=VOL.


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

M

KONING ST.JORISGILDE PROLOGEERT TITEL Na de gezellige teerdag op zaterdag 23 april voor alle leden was het op zondag 24 april de dag van het Koningschieten. ‘s Morgens trok het Gilde Sint-Joris in vol ornaat naar de Sacramentskerk in Middelrode voor het bijwonen van de Gildemis, welke werd voorgegaan door onze Gildeheer Frank van Roermund. Hij heette iedereen welkom op deze zonnige dag en zei dat het lichte windje dat er stond de aanwezigheid van de Heilige Geest moest zijn. Het Gemengd Koor Berlicum onder leiding van Vincent Las met hun organist Willem Hörmann verzorgde de muzikale invulling met een, soms wat gewaagd, maar passend repertoire.

DE WAMBERG BERLICUM EVEN OMGETOVERD TOT KLEIN FRANKRIJK

Richard van Lith werd door de hoofdman Ad van Lith officieel geïnstalleerd als Deken-Schrijver en kreeg het daarbij behorende schild omgehangen. Ook werden de jubilarissen Richard van Lith, Mari Swanenberg, Willy van Lieshout, Henk van Uden en Tiny Pijnenburg gehuldigd. Bij elkaar 250 jaar trouw lidmaatschap, en dat is het werkelijke fundament van onze vereniging.

Het eeuwenoude Landgoed de Wamberg in Berlicum is een geliefd wandelgebied met zijn mooie bomenpartijen, lanen en paden, open percelen en vijvers. Op zaterdag 4 juni 2022 vanaf 9.30 uur wordt op dit prachtige gebied een gedeelte omgetoverd tot een groot jeu de boulesdomein, waar de Franse sfeer vanaf gaat spatten. Er vinden daar dan gelijktijdig 2 parktoernooien plaats. Een mooie opmaak naar het aankomende Europees kampioenschap pétanque, dat 14 tot en met 17 juli op de Parade in ‘s-Hertogenbosch wordt gespeeld.

KRINGONDERSCHEIDING IN ZILVER VERGULD

Er wordt gespeeld op de paden van het landgoed. Hierbij gaat de ‘Franse’ uitdaging een rol spelen. Ook in Frankrijk wordt er op allerhande heel verschillende terreinen gespeeld, daar ook zie je dat de spelers een hele dag in een gemoedelijke sfeer met elkaar omgaan. Die sfeer zul je terugvinden op dit unieke toernooi.

KEIZER

Eén toernooi is voor de spelers die bij een van de vele jeu de boulesverenigingen lid zijn en een officiële bondslicentie hebben. Zij spelen in triplets volgens het Frans poulesysteem. Daarbij zijn de eerste 2 voorgelote partijen in de voorronde, waarna op basis van de resultaten de spelers worden ingedeeld in poules op sterkte. Daardoor blijf je in de volgende 3 rondes toch op eigen niveau spelen. Dat is wel zo eerlijk. Er komen zeker de nodige topspelers op af, dus ook als kijkspel is dit al interessant. Het andere toernooi is voor alle mensen die niet bij een club zijn aangesloten, maar het af en toe puur recreatief spelen. Deze spelen, eveneens in tripletten, 5 voorgelote wedstrijden. Er zijn zo ongelofelijk veel mensen, jong en oud, mannen en vrouwen, die zomaar af en toe in hun vrije tijd of op vakantie een balletje gooien. Voor hen wordt dit vast een heerlijke dag ontspannen spelen. Je zoekt je baan zelf uit. De betere licentiespelers zullen zeker de uitdaging opzoeken op ‘banen’ die moeilijk zijn te bespelen. Die zijn hard en zacht, met hier en daar grote stenen en met een ongelijk oppervlak. De spelers moeten daarom al hun techniek uit de kast halen om goed te plaatsen. De recreatieve spelers zullen juist zoeken naar iets gemakkelijker banen, ook goed dus. Iedereen kan zich uitgenodigd voelen om deel te nemen aan een van de parktoernooien. Je kunt je als triplet inschrijven tot uiterlijk 28 mei, de kosten zijn € 24,= per triplet. Verdere informatie over de inschrijving is te vinden op de website van JBC ‘t Dupke.

De plaatsvervangend Hoofdman van de Gilden kring Maasland, de heer Rob Weijtmans, overhandigde vendelier Tiny Pijnenburg de hoogste Kringonderscheiding in zilver verguld voor zijn 50-jarig lidmaatschap. In deze periode is Tiny, behalve overheidslid en hoofdman, ook 3 jaar Gildekoning geweest. De meest bijzondere prestatie die hij heeft weten neer te zetten is toch wel de Afname van de Eed van Trouw aan het Wereldlijk Gezag, wat hij deed op 18 oktober 2005 in zijn eentje voor het Provinciehuis ten overstaan van Koningin Beatrix en alle Brabantse Gilden. Na de dienst volgde buiten de vendelgroet en de ‘pannenkoek’.

‘s Middags werd koning Sjef Hoevenaars thuis opgehaald en rond vier uur begon het ceremonieel Koningschieten naar eeuwenoude traditie. Het Koningsschild werd aan de schutsboom gehangen, ten teken dat het zilver vrij is. Na de openingsschoten door Ed Mathijssen en Frank van Roermund losten de gildebroeders en -zusters om beurten een schot op de mooie, houten vogel. Na een paar ronden werd duidelijk dat een twaalftal leden er echt voor gingen. Na een lange strijd, kwam de vogel bij het 262e schot, toch nog onverwacht, naar beneden. Sjef Hoevenaars prolongeerde zijn titel en is weer voor drie jaar Koning. Enige hilariteit was er op het moment dat hij zichzelf het zilver moest omhangen. Omdat Sjef voor de tweede keer deze titel heeft, maakt hij over drie jaar kans op de titel van Keizer. Met een gezellige nazit, werd deze bijzondere, zonnige dag afgesloten.


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

20% KORTING OP HORREN

Actie geldt van 9 t/m 21 mei 2022. Vraag naar de voorwaarden.

Wij kunnen jouw nieuwe hor(ren) inmeten & monteren! Keramiek | Natuursteen | Straatbaksteen | Sierbeton | Split & grind | Tuinverlichting | Sfeer & decoratie

Voor ieder budget de beste sierbestrating RUIM 5000 M2 SHOWROOM!

Ook voor binnentegels!

Door de passie voor sierbestrating en de jarenlange ervaring in de branche mogen wij ons met recht dé specialist in sierbestrating noemen. In onze showroom en showtuinen vindt u het grootste assortiment in de regio! Rosmalensedijk 10 | 5236 BD ‘s-Hertogenbosch | T 073 521 37 15 | www.swanenberg.nu


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

M

TIJDENS ROSMALENSE KUNSTMARKT IN DE OMSLAG:

ONTMOETING MET BRIGITTE DE SWART Voor De Omslag is de link met kunst een mooie aanleiding om Brigitte de Swart uit te nodigen. e in Rosmalen geboren schrijver bracht afgelopen zomer haar debuutroman Omdat de muze uit. Een historische roman over beeldhouwster Sara de Swart (1861-1951) en de kunstenaarskring De Tachtigers. Tussen 15.00 en 16.00 uur is zij in de boekhandel aanwezig voor een ontmoeting met lezers. Ze wordt dan geïnterviewd door Frans van Gaal, schrijver van historische boeken en artikelen.

VEELZIJDIGE KUNSTMARKT ´KLEIN MONTMARTRE´ IN ROSMALEN Op zondag 15 mei keert de traditionele kunstmarkt in het centrum van Rosmalen na de coronaperiode terug en wordt meteen een van de grootste kunstmarkten in Brabant! KuBra-Art en de ondernemers hebben de handen ineengeslagen en kunnen dit jaar extra uitpakken en toveren het centrum om tot de karakteristieke Parijse kunstenaarsbuurt! Je waant je op zondag 15 mei van 12.00 tot 17.00 uur in Franse sferen, een klein Montmartre. De route start vanuit het thuishonk/de galerie van de Brabantse beeldend kunstenaars, Achter de Driesprong 9 en de bijna 100 kunstenaars vloeien uit door het hele centrum van Rosmalen. De Brabantse kunstenaars ontvangen gastkunstenaars, nationaal en internationaal, maar ook de plaatselijke kunstenaars en kunstorganisaties zijn ruim vertegenwoordigd, waarbij alle kunstdisciplines en stijlen aan bod komen! De gezellige terrasjes met speciale Franse hapjes op De Driesprong zorgen voor extra ambiance. Muzikanten lopen rond en een karikaturist zorgt in een paar minuten voor trefzekere, levendige, komische en gelijkende karikaturen. De winkeliers in het centrum openen hun deuren en/of presenteren zich via een stand met speciale acties. De Kunstmarkt is vrij te bezoeken en er is ruime gratis parkeergelegenheid. Start KuBra-Art – Achter de Driesprong 9 – 5241 TK Rosmalen In gehele centrum Rosmalen (plattegrond aanwezig) Meer informatie op https://www.stichtingkubra.nl/home/ kunstmarkt-rosmalen-15-mei-22/

STAMBOOMONDERZOEK

In Omdat de muze schetst Brigitte de Swart een levendig tijdsbeeld van de jaren tachtig van de negentiende eeuw. De schrijver, die nu in Den Bosch woont, kwam Sara de Swart op het spoor via het stamboomonderzoek van een overleden oom. Gefascineerd door het dossier startte ze een zoektocht naar de bezieling van deze markante vrouw.

MUZE DER TACHTIGERS

Omdat de muze is een op feiten gebaseerd verhaal over liefde en vriendschap, verlies en rouw. Na het plotselinge overlijden van haar moeder blijft Sara achter met een rouwende vader, een wrang gemis en een stevige erfenis. Als jonge beeldhouwster komt ze in Amsterdam terecht in de kring van de Tachtigers, met kunstenaars als Breitner, Israels en Veth. Door haar eigenzinnigheid, liefde voor kunst en vrijgevigheid wordt Sara de Muze der Tachtigers. Als ze met haar levenspartner Emilie van Kerckhoff noodgedwongen naar Italië vertrekt, dringt de worsteling met haar overleden moeder zich in

vol ornaat aan haar op.

STRAKKE TAAL

Schrijfster Mensje van Keulen, die vorig jaar het eerste exemplaar ontving, zei over de roman: ‘Het is alsof je een gordijn naar die tijd open hebt getrokken.’ De Telegraaf schreef: ‘Een genereus leven, overschaduwd door de schimmen van een afwezige moeder. De auteur voegt daaraan in helder proza haar eigen dimensie toe.’ En Brabants Dagblad: ‘De Swart geeft in strakke taal zonder opsmuk een kleurrijk tijdsbeeld.


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

Heb jij je zomerkleding al gepast?

Zitten ze net nog iets te strak, en heb je geen zin in een streng dieet.

Dan hebben wij iets voor jou.

IVENTRI.

De training bestaat uit 4 weken, 3x per week trainen met IVENTRI.    

1x met een 1 op 1 training van 15 minuten + 30 minuten cardiotraining. 2x met een krachtschema van 15 minuten + 30 minuten cardiotraining. Voedingsadvies Weeg- en meet momenten

Voor meer informatie hoe het werkt bel of mail ons even.

CONTACTGEGEVENS:

Sportschool Lith Het wargaren 44, 5397 GN Lith 0412-480388 www.sportschoollith.nl / info@sportschoollith.nl /Facebook Sportschool Lith

Sporten in Lith op jouw manier, dat kan bij sportschool Lith. Kom je trainen voor meer spiermassa, een betere conditie, of voor een ander doel? Wij zorgen ervoor dat je met een goed gevoel weer naar huis gaat.

Wat je vindt bij ons?       

Begeleiding van enthousiaste instructeurs Fitness schema’s op maat Diverse Groepslessen Senioren lessen Kinderlessen Iventri Bedrijfsfitness

Wil jij ook kennismaken met Sportschool Lith? Laat deze kans niet liggen en meld je vandaag nog aan voor een gratis proeftraining!

ALL


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Zondag 22 mei 2022 Sportschool Lith KINDERDAG Hou jij van sporten, maar weet je eigenlijk niet wat je wil doen of ben je nieuwsgierig. Dan hebben wij iets super leuks voor jou! Op deze dag worden al onze kinderlessen gepresenteerd. Via een demoteam en een workout. Kijk vanaf welke tijd en leeftijd je mee kan doen.

PEUTERGYM

2 tot 3 jaar van 10:00 -10:30

JEUGDFITNESS

vanaf 10 jaar van 11:00 -14:00

KIDSDANCE / HIPHOP

4 tot 13 jaar

TAEKWONDO VANAF 5 jaar

Deze lessen/demo’s worden gegeven in onderstaande tijdsblokken. Per blok worden 2 activiteiten getoon 11:00 tot 12:00 12:00 tot 13:00 13:00 tot 14:00

Let op! aanmelden voor deze dag via info@sportschoollith.nl Deelname aan deze dag is GRATIS


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

HEVO is een sociaal netwerk voor 55plussers. Wij organiseren allerlei activiteiten op het gebied van sport, reizen, cultuur, eweging, educatie, belangenbehartiging en ledenvoordeel. Vrijwel alle activiteiten vinden plaats in ons eigen gebouw De Ontmoeting. Met bijna 2700 leden is HEVO de grootste vereniging in Rosmalen. Adres: Tulpstraat 2-4, 5241XV Rosmalen Website: www.hevorosmalen.nl

OPTREDEN DE ZANGTOFFEL IN DE ONTMOETING HEVO heeft nóg een enthousiast koor: De Zangtoffel. Op zondag 15 mei verzorgt De Zangtoffel een muzikale middag in De Ontmoeting. Het koor, dat uit 30 leden bestaat, waarvan drie accordeonisten die voor de begeleiding zorgen, zingt Nederlandse teksten: “smartlappen”, zeemansliedjes en Brabantse liedjes, maar ook nieuwere nummers o.a. van Jan Smit en René Schuurmans staan op het repertoire. De zaal is om 14.00 u open. Kom luisteren en zing gezellig mee met de bekende nummers onder het genot van een drankje. Toegang is gratis.

FIETSEN MET HEVO HEVO 70 JAAR HEVO bestaat in 2022 70 jaar. De aftrap van de festiviteiten was op zondag 1 mei jl. In en om de Tulpstraat stonden kramen waarin allerlei clubs en commissies van HEVO zich presenteerden en binnen in de Ontmoeting waren presentaties en optredens. Samen met SJV was ook aan de (klein)kinderen gedacht: een luchtkussen, allerlei spelletjes en schminken. De band speelde geweldig en nodigde uit tot een dansje en ’t Vosje ging steeds rond met lekkere hapjes. Het was een drukbezocht verjaardagsfeest, op naar het volgende festijn! Voor wie nog eens terug wil kijken: op de website staat een heel leuke filmimpressie.

DISCUSSIEMIDDAG: DIGITALISERING VLOEK OF ZEGEN? Deze bijeenkomst staat gepland voor donderdagmiddag 19 mei om 14.00 uur in de bestuurskamer van het HEVO-gebouw de Ontmoeting. Zoals afgesproken bepalen de deelnemers van de laatste bijeenkomst het onderwerp voor de volgende bijeenkomst. Voor 19 mei aanstaande is de digitalisering van de samenleving als gespreksonderwerp gekozen. Heeft de digitalisering mensen dichter bij elkaar gebracht of juist van elkaar verwijderd? Is de digitalisering een vloek of en zegen? Of misschien iets van allebei? Een boeiend gesprekonderwerp zeker ook voor senioren. Zoals gebruikelijk kunt u zich voor deelname aan discussiebijeenkomst aanmelden via het e-mailadres g.j.snijders@home.nl De bestuurskamer biedt ruimte aan 14 deelnemers. Geeft u zich daarom tijdig op.

Op 4 mei is de fietsgroep weer gestart met recreatieve fietstochten. Om de 14 dagen op dinsdagmorgen wordt gestart vanaf de Ontmoeting om 9.30 uur. De afstand is 30 kilometer. Een ervaren routeman gaat voorop. Fiets ook mee in de omgeving van Rosmalen. Geniet van de natuur maar gezelligheid onderweg vinden wij ook belangrijk. Zin om mee te fietsen? Neem contact op met Henk Baarens 06-453342141. Iedereen is welkom.

HET HEVO- KOOR BESTAAT (MEER DAN) 50 JAAR Op 10 juni is er een jubileumconcert in De Kentering. In 2021 bestond het groot HEVO-koor 50 jaar. Het HEVO-koor bestaat uit zo’n 45 enthousiaste zangeressen en zangers. Het koor heeft inmiddels de nodige naam en faam verworden. Elke woensdagmiddag wordt er gerepeteerd in De Ontmoeting van 14-16 uur. Zingen ontspant en geeft energie. Zin om mee te zingen? Neem contact op met Anne-Riet Vera, 06-51259614 of mail naar annerietvera@home.nl. Enkele sopranen bijvoorbeeld, kan het koor nog goed gebruiken.

M


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

VETTE NIEUWE JOB? PALLADIUM PEPERDUUR

KATALYSATORDIEVEN ACTIEF IN DE REGIO Een kenteken dat eraf gesloopt is, een ruitje dat ingetikt is om een stuur te stelen of een speciaal navigatiesysteem dat zonder pardon uit je auto wordt gejat. Tegenwoordig zijn ook de katalysators, een onderdeel van de auto dat de uitlaatgassen zuivert, (weer) erg populair bij criminelen De prijs van palladium blijft maar stijgen en heeft ondertussen historische niveau bereikt. Palladium wordt gebruikt in de katalysator van de auto. Nog nooit zoveel katalysatoren gestolen: bijna 3400 in 2021. Uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit blijkt dat veel van die diefstallen in onze regio plaatsvonden. Uit de cijfers over 2021 blijkt dat de Toyota Prius veruit het populairst was onder de dieven, met 1388 diefstallen. Daarna volgen Volkswagen (402), Renault (258), Opel (242), Mitsubishu (160) en Mercedes (107 gestolen katalysatoren). Nu zijn de BMW’s aan de beurt. De auto repareren is behoorlijk duur. Als de katalysator eruit is, moet je vaak het hele onderdeel opnieuw kopen. Dat is een enorme schadepost, je begint vaak te praten vanaf 300 euro, tot enkele duizenden. Veel meer dan wat het de dieven oplevert dus.

VAKIDIOTEN GEZOCHT!

Van schilder, timmerman, loodgieter tot voorman en uitvoerder. Lekker werken in de buurt Eigen bus met het allernieuwste gereedschap Vaste moatjes (allemaal Handige Harries) Afwisselend werk

WWW.HENDRIKSSGR.NL/WERKENBIJ

Black meets nature

MIDDEN IN DE NACHT

Het is voor de politie niet makkelijk om daders op te sporen. ‘Het gebeurt vaak midden in de nacht en mensen ontdekken de diefstal dan pas later. Als er aangifte wordt gedaan, kijken we of er getuigen of bruikbare camerabeelden zijn of dat we sporen kunnen vinden. Bij één diefstal is bijvoorbeeld een krik achtergebleven, waar we DNA van hebben kunnen afnemen’, zegt de woordvoerder. In de eerste maanden van vorig jaar heeft de politie in Nederland 36 verdachten van katalysatordiefstal weten aan te houden, maar vele zaken blijven onopgelost. ‘We zijn erg geholpen met meldingen van verdachte situaties. Dus zie je vreemde personen bij een auto, bel dan 112’, aldus de politie. Dat kan helpen om dieven op heterdaad te betrappen.

Keukens zijn ons leven; we zijn er niet voor niets van overtuigd dat de keuken één van de belangrijkste plekken in een woning is. En daarom delen we onze passie graag met jou, zodat jij de keuken van jouw leven kunt vinden.

KATALYSATOR VASTLASSEN

Maar zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen. Verzekeraar Univé heeft wat tips voor autobezitters. Zo kan het helpen om te parkeren op een goed verlichte plek, waardoor dieven sneller in het zicht staan. Een stripje er op laten zetten kan ook het maakt het moeilijker om hem los te krijgen. Een andere optie is een complete beugel om de katalysator heen. Daders hebben dan een slijptol nodig, wat meer tijd kost en meer geluid maakt.

’t Dorp 66, 5384 MC Heesch Maandag: op afspraak | Dinsdag t/m donderdag: 9.30 - 17.00 Vrijdag: 9.30 - 20.00 | Zaterdag: 10.00 - 17.00

OM TROTS OP TE ZIJN


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

M


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

M

ROL VAN BETROUWBARE ADVISEURS STEEDS GROTER

UITDAGING WONINGMARKT VEELZIJDIGER Samenwerking en bundeling van kennis als voordeel voor de klant; Het Waare Huis en Huis & Hypotheek zoeken elkaar op door intensief samen te werken. Een extra groot netwerk, dubbele kennis over de huidige woningmarkt én een flinke dosis ouderwetse kwaliteit en ervaring. Dat is de toegevoegde waarde die wordt aangeboden door deze samenwerking. Het Waare Huis heeft de kennis over de woningen, Huis & Hypotheek over de financiële haalbaarheid. Een compleet pakket! De ontwikkelingen op de woningmarkt gaan razendsnel. Waar je tot voor kort een visie voor de wat langere termijn kon opstellen met tamelijke zekerheden waar je op kon voortborduren, is dat de laatste maanden behoorlijk anders geworden. Willem Janssen, directeur van Het Waare Huis, ziet geen reden voor paniek. “De uitdaging om een goed advies op te stellen bij de aankoop van een nieuw of bestaand huis is wel veelzijdiger geworden. Er is in korte tijd een aantal elementen bij elkaar gekomen die een zekere impact hebben op de bestedingsruimte van de potentiële koper. Ik doel daarbij vooral op de rentestijging en de hoge inflatie die zeker hun invloed hebben op de woningmarkt. Deze ontwikkelingen zijn voor de koper natuurlijk geen dagelijkse kost. Hij vraagt zich dan ook vaak vertwijfeld af wat wijsheid is en waar op gelet moet worden. Voor een leek die weinig ervaring heeft op de woningmarkt is het lastig om de juiste afwegingen te maken. Een betrouwbaar en vooral goed advies is dan ook meer dan ooit van belang.”

FINANCIËLE POLSSTOK

Dave Smits, directeur van Huis & Hypotheek constateert dat hij en zijn specialisten nog meer dan dat zij al gewend waren, de vinger aan de pols moeten houden. “Er zijn meerdere oorzaken waardoor de financiële polsstok in een aantal gevallen beperkter kan zijn. Wat we bijvoorbeeld zien is dat de rente in korte tijd - en dan hebben we het over weken- verdubbeld is. Die is overigens nog steeds historisch laag dus de meeste mensen die de woningmarkt op willen kunnen best nog wel een mooi hypotheekbedrag krijgen bij de bank.”

DAGPRIJZEN MATERIAAL

Willem: “Wat in de woningmarkt een steeds lastiger factor wordt zijn onzekerheden over de levering van materiaal en het tekort aan personeel. Het wordt steeds lastiger voor projectontwikkelaars en bouwers om te borgen dat er geleverd wordt binnen een bepaal-

de bouwtijd. Los hiervan schieten prijzen van onder andere hout, staal en andere bouwmaterialen de hoogte in en vaak is er al sprake van dagprijzen. Er ontstaat op deze manier een vicieuze cirkel want aannemers krijgen geen offertes voor materialen die pas over een tijdje moeten worden geleverd bij projecten die nog in uitvoering genomen moeten worden. Maar de koper van een woning wil natuurlijk wel weten waar hij aan toe is wanneer hij bij de notaris zijn handtekening zet onder de koopakte. De prijs die daarin vermeld wordt blijft geldend. Intussen gaan in de bouwwereld dan ook stemmen op dat er afgesproken moet kunnen worden dat de aannemer de prijsverhogingen zou moeten kunnen doorberekenen.”

WENSEN BIJSTELLEN

Dave: “Het is duidelijk dat de markt is veranderd, turbulenter is geworden nadat we drie tot vier jaar juist met een stabiele en redelijk voorspelbare markt te maken hadden. Dat brengt best wel onrust bij potentiële kopers die in een aantal gevallen hun wensen wat moeten bijstellen en weer in overeenstemming moeten brengen met hun mogelijkheden. Bijvoorbeeld een vrijstaande woning waar de zinnen op waren gezet niet kopen maar kijken naar een tweekapper. De haalbaarheidscertificaten die wij samen met onze klanten opstellen houden we meer dan ooit actueel om verantwoord te kunnen omgaan met de ontwikkelingen die elkaar in de markt snel opvolgen. Wij zien het ook als onze taak om mensen te beschermen tegen onverantwoorde keuzes, zij moeten na de koop van een woning wel vooruit kunnen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat mensen zich echt moeten verzekeren van goed, betrouwbaar en degelijk advies. Je kunt je als particulier op dit vlak geen miskleun veroorloven en al zeker niet om voor onverwachte en vervelende verrassingen te komen staan. Door de omvang van ons kantoor Huis & Hypotheek met drie vestigingen en tientallen specialistische adviseurs hebben we de mogelijkheid om alle as-

pecten die voor een goed advies nodig zijn, te belichten. De optelsom van de onderliggende deskundigheden en de koppeling met de makelaarservaring van Het Waare Huis levert het advies op waar de klant gegarandeerd mee uit de voeten kan.”

VLUG BOUWEN

Willem: “De prijsontwikkeling op de woningmarkt laat mensen zich weleens vertwijfeld afvragen of zij nog wel moeten kopen, zeker wanneer zij alle nieuwsberichten over de woningmarkt volgen. Zoals het er nu voor staat zie ik voor onze kinderen een perspectief dat uit huurwoningen bestaat omdat kopen op dit moment voor hen niet meer haalbaar is. De prijzen zijn hoog en er is te weinig aanbod. Ik vind dan ook dat de politiek stappen moet zetten om huizen uit de grond te stampen. En dat is los van de vergunningenprocedures geen sinecure als ik kijk naar de bouwtijd die noodgedwongen wordt opgerekt omdat er een tekort is aan materiaal maar ook aan personeel. De consument is ook hier de dupe want een en ander werkt natuurlijk kostenverhogend.”

TOMTOM

Dave: “De consument krijgt ongetwijfeld het gevoel dat hij alleen nog maar in doemscenario’s kan denken wanneer hij de prijsontwikkelingen gadeslaat. Maar dat is nou juist de uitdaging die wij zien, we zoeken en vinden mogelijkheden. Wij zien ons als de TomTom bij de tocht die de klant onderneemt om tot de koop van een woning te komen. De veelheid aan gegevens die er op tafel ligt die regisseren wij waardoor de klant uiteindelijk de beslissing kan nemen waar hij helemaal achter kan staan. Onze adviezen krijgen steeds meer breedte door de wensen van consumenten en eisen van overheden. Daardoor beperken wij ons niet alleen tot woon- en financieel advies maar nemen ook duurzaamheid mee in de afwegingen.”


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

M

AFSCHEID LOES VAN DE NOBELEN Op 22 april nam Loes van de Nobelen na 45 jaar afscheid van Annenborch. Als cadeau kreeg zij een miniconferentie aangeboden met als gastspreker Gerard van Grinsven. Gerard is altijd haar inspiratiebron geweest als het gaat over zorg en gastvrijheid. Nadien was er een informeel samenzijn met een drankje en een hapje. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

BERT PAS EN JAN DE KATER OP ZOEK NAAR DE KROEG

HEVO DANS-EN MUZIEKMIDDAG Tweede Paasdag presenteerde HEVO een muziekevenement in de Kentering. Bezoekers konden dansen op klanken van seniorenorkest Da Capo en tijdens de dansles onder leiding van dansschool Style Dancing kennismaken met de Tango. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

SPEURTOCHT Zaterdag 16 april had SJV weer een Paasspeurtocht uitgezet in het centrum van Rosmalen. Bij de stand op de Driesprong konden de ouders met kinderen hun inschrijfformulier halen en was de start. In 16 winkels waren eieren verstopt in de etalages. De speurders moesten de eieren tellen en ontdekken welke winkel het volgend adres was. Er waren veel deelnemers en het was gelukkig een zonnige dag. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

Met een mooi woord noemen we het nostalgie maar het is tegelijkertijd een teken dat je oud wordt als je zo’n 60 jaar terug kunt gaan in de tijd. En dat konden we vorige week tijdens het 24-uurs spektakel van ‘Thuis in Rosmalen’. Het onderdeel “Ons Café” kon uiteraard op mijn extra belangstelling rekenen. Temeer omdat er nazaten van de kasteleins van weleer aan het woord kwamen in Café d’n Beer. Tiny Kappen heeft er samen met de Heemkundekring een prachtige fotocollage bijgemaakt. Gevuld met vele karakteristieke koppen. Breeduit lachende gezichten van mensen die bij de vaste klantenkring behoorden, week in en week uit. Een onafscheidelijke sigaar of sigaret in de hand. Het café was toentertijd de sociale ontmoetingsplaats bij uitstek. Het “vertier” van de huidige tijd bestond nog niet en na een week keihard werken op d’n bouw was er behoefte aan ontspanning. Die ontspanning werd gevonden in ’n potje biljart, ’n kaartje leggen of gewoon slap ouwehoeren met ’n pilsje binnen handbereik. Veel keus was er niet want je kon alleen maar kiezen tussen Heineken en Drie Hoefijzers. Een koeling was er niet en ook geen tap. Er werden grote staven ijs aangevoerd die in een teil met water gingen en daarin werden de flesjes gekoeld. Bijna dertig kroegen op 9.000 inwoners dat komt neer op één café voor 300 inwoners. Het is maar goed dat Bert Pas en Jan de Kater onze huidige en moderne tijd niet hebben meegemaakt want dan hadden ze de hele Groote Wielen rond kunnen lopen zonder ook maar één kroeg tegen te komen………… Maar er is hoop want de brug naar het nieuwe winkelcentrum gaat vermoedelijk begin 2023 open voor wandelaars en fietsers. De planning voor de opening van het winkelcentrum is juni 2023. En ja hoor als het allemaal doorgaat komt er dan voor ongeveer 7.000 inwoners één, ja u leest het goed één horecagelegenheid en let daarbij vooral op de ambtelijke toevoeging “kleinschalig”. Rialto Vastgoedontwikkeling heeft de uitdrukkelijke intentie een in het oog springend winkelcentrum te realiseren met een boulevard en hoogteverschillen. Je waant je straks in het buitenland met uitzicht op De Groote Wielen Plas met een ‘Canal Grande’ als levensader en een ‘Rialtobrug’ als verbinding tussen mensen. Peter der Kinderen


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

www.interpunctie.nl - relatietherapie - individuele vragen - opvoedingskwesties

ALL

www.stief-gezin.nl - gezinstherapie - conflicten - assertiviteit

voor alle mogelijke kwesties in en om samengestelde gezinnen

Smientdonk 2, 5467 CA Veghel

info@interpunctie.nl

Nellie Timmermans

0413-310795

IK HOEF HUN MOEDER NIET TE ZIJN…. (OVER SAMENGESTELDE GEZINNEN) Als je partner kinderen heeft en jullie gaan samen wonen dan wordt je geen moeder (of vader) van deze kinderen. Je hoeft niet echt op te voeden, maar je bent er wel bij betrokken. Dit betekent ook dat je er nooit vanuit kunt gaan dat je hetzelfde leven zult leiden alsof er geen kinderen zijn.

Gedoe met kinderen

Eerlijk zijn

Je moet natuurlijk altijd eerlijk zijn tegen jezelf over je gevoelens. Waar je je aan stoort, dat is lastig. Soms moet je er zelf voor zorgen dat je je minder stoort, soms kan je partner je helpen, soms zullen zélfs de kinderen wat moeten inbinden. (Bv. hun rotzooi opruimen).

Jongere alleenstaande vrouwen, die hierin verzeild raken beseffen vaak niet hoe lastig het is om met iemand te wonen die al kinderen heeft. Voor alleenstaande mannen geldt dat ook, maar van hen wordt minder verwacht door de buitenwereld. En bovendien zijn ze vaak minder thuis. En zonder iemand tekort te willen doen (of te discrimineren op gender): veel mannen hebben minder last van “gedoe” met kinderen.

Geen relatie met de kinderen

Vervelende gedachten

Sommige kinderen misdragen zich, en dat hoeft niet gepikt te worden. Maar je mag nooit van een kind verwachten dat die in jou investeert. Jij zult als volwassene altijd móeten investeren in de kinderen van je partner. Doe je dat niet dan verliest jouw partner zijn kinderen, of jullie verliezen elkaar. Het kan dus nooit zo zijn dat je ieder een eigen leven hebt: de partner met zijn kind en jij met alleen de partner. Dat vraagt in het begin om investeren, later wordt je daarvoor hopelijk beloond.

De meeste vrouwen zijn gevoelig voor wat de buitenwereld vindt maar zijn ook gevoeliger voor hun eigen interne gevoelens en gedachten: ik hou niet zoveel van zijn kinderen als die van mij (is dat slecht?). Ik vind zijn kinderen niet leuk, dat mág toch niet?! De meeste mannen hebben minder last van dat soort gedachten. LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

Andere vrouwen (maar ook mannen) denken dat ze kunnen volstaan met een relatie met de partner zónder een relatie aan te gaan met de kinderen. Dat is echter onmogelijk. Als je in één huis woont, zul je met elkaar moeten omgaan, liefst een beetje aardig.

Je moet investeren


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

DE NIEUWSTE TUINMEUBELTRENDS

ieder Zondag geopend van 12-17 uur!


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Denise Vaessen is heel enthousiast over het initiatief van ’t Koffiehuis. “Echte verwennerij was het” (foto Karel Goossens)

DE WENSBOOM VAN ’T KOFFIEHUIS SLOEG AAN

MENSEN ZOEKEN RUIMTE VOOR ONTMOETING Het is al even geleden maar door alle coronaperikelen zijn veel leuke dingen afgelast of uitgesteld. Dat gold deels voor de wensboom die in december bij ’t Koffiehuis stond. Mensen konden in die periode een hartenwens op een kaartje schrijven en in de boom hangen. Daar werd volop gebruik van gemaakt, maar liefst 253 kaartjes telde Kim Sarucco, marketing manager bij Huis & Hypotheek. door Herman van Dinther “Het was soms heel ontroerend om te lezen welke zielenroerselen mensen aan het papier toevertrouwden. Wat er echter opvallend uitsprong was de behoefte van mensen om gezelschap te delen, samen te kunnen genieten van een leuke ervaring. Dat was wat veel mensen de afgelopen twee jaar door de corona maatregelen het meest hebben gemist.” Dave Smits, directeur van Huis & Hypotheek vond dan ook dat hij juist de wensen van mensen die sociaal contact zochten, in vervulling moest laten gaan. “Mijn filosofie als ondernemer is dat het belangrijk is om met mensen in contact te blijven komen. Die behoefte blijken mensen in de praktijk te blijven houden. Maar in de praktijk zie je heel

APK keuring Sjef van Creij

073-5230539 Bruggen 44 5243 RB Rosmalen

andere dingen gebeuren ook omdat digitalisering in onze samenleving een steeds grotere rol speelt. Een consequentie daarvan is onder meer dat de meeste banken hun vestigingen sluiten. Zakelijke dienstverlening wordt daarmee afstandelijker en voor veel mensen ook ingewikkelder. Maar niet alleen dat, ook het sociale aspect, de contacten die mensen hadden door hun bezoek aan de bank, verdwijnt. Ik vind dat geen goede zaak. Ik vind het belangrijk om juist de verbinding van en met mensen te zoeken. Dat is ook de reden dat wij ’t Koffiehuis hebben geopend. Daar kunnen mensen heel laagdrempelig naar binnen om heel ontspannen lekker even iets te drinken, met andere mensen een praatje maken en als ze dat willen even hun laptop openklappen. Tegelijkertijd kunnen mensen heel ongedwongen een beroep doen op de kennis en kunde van de financieel adviseurs die op de locatie aanwezig zijn. De beginperiode is door corona een beetje hortend en stotend verlopen maar het concept slaat wel aan. De mensen hebben de weg gevonden en we hebben intussen al heel wat mensen van financieel advies kunnen dienen dat veel breder gaat dan een hypotheek afsluiten. Belastingvragen, verzekeringen, financieringen, eigenlijk alles wat met geld te maken heeft is voor ons gesneden koek.

LUNCHONTMOETING

De vele wensen om persoonlijke gezellige momenten te delen brachten Dave en zijn mensen op het idee om mensen uit te nodigen voor een lunch waarbij zij zelf een paar gasten mochten uitnodigen. Het resultaat was dat een paar weken geleden zevenentwintig glunderende gezichten aanschoven in de gezellige ambiance van ’t Koffiehuis dat was omgetoverd tot een gelegenheidsrestaurant. De gasten werden ontvangen met bubbels voordat de driegangenlunch werd opgediend. Uiteraard schakelde ik daar ondernemers aan De Driesprong bij in. De Likkepot, Villa Fleurie en De Eetbar verzorgden elk een onderdeel van de lunch welke door de gasten enorm op prijs werd gesteld. Dat geldt absoluut voor Denise Vaessen (39). “Ik woon in De Groote Wielen en heb daar fijne contacten met een aantal buurvrouwen. We hebben in de coronatijd allemaal wel minder leuke en soms zelfs ellendige dingen meegemaakt. Ik vond dit initiatief wel een mooi moment om samen met drie buurvrouwen leuk en ongedwongen samen te zijn. We waren trouwens enorm verrast, het was zo goed en professioneel geregeld, we zijn echt verwend. Fantastisch om dit mee te mogen maken.” De achterliggende bedoeling van Dave Smits en zijn team om het sociale aspect alle ruimte te geven bleek een schot in de roos. In december komt de Wensboom zeker terug.

FORMULE RD86 Musicalgroep 2-stage Rosmalen brengt op 20,21 en 22 mei de musical ‘Formule RD86’, een spannende familiemusical over het jongetje Flip, zijn oma en veel heksen. De oma van Flip weet alles van heksen en vertelt hem dat deze gemene vrouwen er van buiten heel gewoon uitzien, maar niets liever willen dan alle kinderen uitroeien. Tijdens een vakantie komen Flip en zijn oma per ongeluk terecht in hetzelfde hotel waar ook de jaarlijkse heksen-bijeenkomst is. Daar komt hij oog in oog te staan met de opperheks die niet alleen hem, maar ook zijn vriendje Dikkie verandert in een muis. Maar muizen zijn slim en samen beramen zij een plan om alle heksen voorgoed te laten verdwijnen …. Maar hoe loopt dat af…? De voorstellingsdata zijn 20-21-22 mei in Peron-3 Rosmalen. De kaarten kosten 13 euro en zijn te verkrijgen bij Perron-3


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

Met onze een

ALL

perkplanten

sprankelende zomer

8000 m2 planten keuze van eigen kwekerij

Hemelvaart en 2e pinksterdag open van 10.00-17.00 uur

nu

10 st.

3,95 Dahlia XXL diverse kleuren nu 3,95

5,00 Tagetus

afrikanen per stuk 0,65 nu 10 st. 5,00

per stuk va

per stuk

1,85 Pelargonium xxl

geranium 30 soorten Per stuk 1,85 Nu 5 stuks 8,00

1,70 Surfinia xxl

20 kleuren Per stuk 1,85 va 3 stuks 1,70

Aanbiedingen zijn geldig t/m 31 mei 2022 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

M

GEZONDE ROUTE ROSMALEN Jouw route naar gezondheid Vitaliteit: ook voor jou! Je gezond en fit voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen loopt hierin weleens vast. Het kan een hele zoektocht zijn naar de oplossing. Met het netwerk van de Gezonde Route Rosmalen is de weg hier naar toe een stuk makkelijker. Wij zijn jouw route naar een gezond en vitaal leven. Haal alles uit je gezondheid met de zorgprofessionals van de Gezonde Route Rosmalen.

Gezonde Route Rosmalen Gezonde Route Rosmalen is het platform van zelfstandige zorgprofessionals in Rosmalen. Allemaal gericht op het stimuleren van gezondheid, vitaliteit en welzijn. We geloven in preventie en een positieve gezondheid door massage, coaching, voeding, beweging, energetische behandelingen en (mantel)zorgondersteuning. Wij bundelen onze krachten om jouw gezondheid te bevorderen.

De Gezonde Pagina Iedere maand belichten twee deelnemers van het platform een gezondheidsthema. Deze maand gaat het over het thema: 'Stress'

Hoe meer in balans, hoe minder klachten!

lerbelangrijkste bij stressklachten. Maar vaak lukt dat niet meer. Langdurige stress gooit je hele hormoonhuishouding in de war en ontregelt je systeem. Wat dan? Maak het bespreekbaar, zoek hulp! Realiseer je dat je je klachten echt serieus moet nemen. Kiezen voor jezelf voelt misschien egoïstisch maar betekent vooral jezelf niet verliezen. Hulp zoeken betekent “je doet het wel zelf maar (hoeft) niet alleen”. Acupunctuur is Chinese geneeskunde en een vorm van hulp die meer balans brengt in je lijf. Ben je mentaal, emotioneel en fysiek in balans dan zijn er geen klachten, zegt de Chinese geneeskunde. Maar heb je b.v. langdurige stress (of een andere klacht) en ervaar je wel klachten dan is er sprake van een disbalans. Acupunctuur gaat over het herstellen van die balans op een natuurlijke wijze zodat klachten afnemen. Acupunctuur maakt gebruik van het meridianenstelsel, de verbinding met organen en acupunctuurpunten. Na het intake gesprek volgt de behandeling met naaldjes op acupunctuurpunten. Elk punt heeft een specifieke invloed op het geheel

wat mentale, emotionele en/of fysieke functies beinvloed en balanceert, een holistische geneeskunde. Naast dat je het lichaam meer in balans brengt is kennis van eigen ondermijnend gedrag belangrijk. Geen quick fix, wel herstellen op natuurlijke wijze.

je uit het oog verliest wat jij zelf eigenlijk belangrijk vindt in het leven.

om met een hogere mentale flexibiliteit en meer veerkracht het leven te leiden dat jij graag wil, ook op ‘stormachtige dagen’.

Stress is een begrip wat we allemaal kennen. Er zijn genoeg redenen die stress kunnen veroorzaken; scheiding, verlies van een dierbare of een pittige klus op het werk. Kortdurende stress is vaak geen probleem. Nadat “de klus geklaard is” neemt de stress weer af en treedt herstel op. Als stress (te) lang aanhoudt en ontspannen niet meer lukt, dan kan dit leiden tot langdurige klachten als depressie, slapeloosheid, burn-out. Stress kent een mentaal/ emotioneel- en een fysieke component die elkaar beïnvloeden en versterken. Stress voel je in je lichaam als verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, gespannen spieren, je wordt hyper-alert, hoofdpijn, slecht slapen, veel of juist weinig eten, spijsverteringsproblemen, etc. Emotioneel kun je je instabiel voelen, van verdriet tot boosheid. Mentaal kun je jezelf blijven vertellen dat je er met hard werken of je best doen wel komt. Voortdurende stress kan tot extreme vermoeidheid of uitputting leiden. Waar moet je beginnen? Ontspannen is het al-

Life is not about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain. Stress, wie heeft er geen last van? Het is een belangrijke oorzaak van allerlei klachten. Iedereen heeft last van stress en dat is maar goed ook. Een bepaalde mate van stress is nodig om goed te functioneren en in noodsituaties alert te reageren. Een beetje stress is dus gezond. Chronische stress is een ander verhaal. Het lichaam blijft dan onnodig stresshormonen aanmaken en heeft geen mogelijkheid om te herstellen. Gevolg kan zijn dat je een kort lontje hebt, slecht slaapt, fysieke klachten ervaart of psychische problemen zoals een burn-out, angststoornis of depressie ontwikkelt. Als kind leer je al dat de maatschappij draait om hard werken, je best doen en je aanpassen aan andere mensen. De regels die we onszelf opleggen leiden ertoe dat we de lat erg hoog leggen. Sociale Media geven je het gevoel te moeten voldoen aan allerlei maatstaven om erbij te horen. Logisch dat

Negatieve gedachten, overtuigingen, gevoelens en emoties gaan we het liefst uit de weg. Je zoekt als het ware naar oplossingen om bijvoorbeeld angst of verdriet niet te hoeven voelen. De zogenaamde oplossingen die mensen onbewust gebruiken zijn bijvoorbeeld: steeds harder werken om het gevoel van falen tegen te gaan, anderen pleasen om aardig gevonden te worden, veel snoepen of alcohol drinken om gevoel te verdoven. Geen echte oplossingen dus en vaak juist de dingen die haaks staan op wat je eigenlijk heel belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld gezondheid of tijd maken voor je gezin. Kun je dan streven naar een leven zonder stress en moeilijke situaties? Nee, maar wat wel kan is leren anders om te gaan met piekergedachten en niet-efficiënte zogenaamde oplossingen. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou het leven de moeite waard maakt. We onderzoeken welke beperkende gedachten en overtuigingen een rol spelen bij jouw stress en welke stappen je kunt zetten

www.gezonderouterosmalen.nl

Kijk voor meer informatie op onze website www.gezonderouterosmalen.nl Stichting Gezonde Route Rosmalen - Jouw route naar Gezondheid!

Elke de Bert

Acupuncturist, Praktijk Lijfspraak Aangesloten bij de VBAG, vergoedingen door Zorgverzekeraar Benedictijnenborch 1E, Rosmalen

Nicole de Jong

Psychologisch advies & coaching Psycholoog NIP, ACT- en TA-coach, gewichtsconsulent Mijn praktijk bevindt zich buiten in de mooie natuurgebieden rondom Rosmalen


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

M

MAAK KENNIS MET HEALTHSTUDIO ADELE Healthstudio Adele heeft 1 jaar geleden haar deuren geopend in het centrum van Rosmalen. Hier vind je de sfeervolle studio met een persoonlijke en rustgevende uitstraling. Een fijne plek om innerlijke balans en ontspanning te vinden. Dat vieren we deze maand met een open dag op zondag 15 mei tijdens de kunstmarkt in het centrum van Rosmalen. Van 12.00 tot 17.00 uur ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen, voor een kopje thee en kennis te maken met het team van de studio en de activiteiten die aangeboden worden. Voel je vrij om advies te vragen over jouw persoonlijke situatie of wat het beste bij jouw past. Je kunt de sfeer ervaren in de studio en meedoen met gratis proeflessen yoga en pilates. Ook wordt er gratis massage (van hoofd/gezicht of schouders en nek) aangeboden. In de Healthstudio kun je terecht voor ontspanning en rust of als je fysieke klachten hebt, bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn of andere (chronische) klachten. Bij de yoga- en pilates lessen werken we aan de opbouw van flexibiliteit, kracht en stabiliteit. Daarbij herstellen we de verbinding met ons lichaam en stimuleren we het zelfherstellend vermogen. Dagelijks zijn er groepslessen voor maximaal 8 personen in de studio of via livestreaming kun je vanuit huis meedoen. Daarnaast kun je kiezen voor een individuele sessie voor je persoonlijke doelen.

Wil je in mei starten met yoga- en/of pilates lessen dan krijg je 15 % korting op jouw eerste abonnement of rittenkaart.

Heb je last van spanning of stress omdat je bijvoorbeeld veel piekert of slecht slaapt? Of wil je herstellen van een burn out? Dan kan leefstijlcoach Adele je begeleiden naar een gezonde vitale leefstijl. Zij kan jou ondersteunen bij het veranderen van gewoontes en gedrag zodat jij de juiste stappen kunt zetten om jouw doelen te bereiken. Een balans vinden tussen inspanning en ontspanning, fysiek en mentaal, voeding en bewegingsgedrag kunnen doelen zijn tijdens de leefstijlcoaching. Wil je je fysieke of mentale conditie opbouwen? Dan kan runningtherapie jou helpen als duurzame therapie voor lichaam en geest. We lopen op een mindful manier in een rustig of snel tempo, wat het beste bij jou past, om op een veilige manier een routine op te bouwen.

Programma: 12.00 tot 12.30 uur Kundalini yoga 13.00 tot 13.30 uur Mannen yoga 14.00 tot 14.30 uur Pilates 15.00 tot 15.30 uur Hatha yoga 16.00 tot 16.30 uur Yoga voor ontspanning en herstel 12.00 tot 17.00 uur Massages voor gezicht / hoofd of nek en schouders.

Om gratis kennis te maken met yoga, pilates of massage in de studio, kun je nu al een plek reserveren op onze open dag! Stuur dan voor 15 mei een mail naar info@healtstudioadele.nl met je naam, telefoonnummer en de les waaraan je wil deelnemen.

We zien je graag op 15 mei, tot dan! www.healthstudioadele.nl - info@healthstudioadele.nl Adele van der Hagen 0625014421

NIEUW IN ROSMALEN: HEALTHSTUDIO ADELE In het centrum van Rosmalen vind je de sfeervolle studio van Adele van der Hagen.

Hier vind je alles onder één dak voor een gezonde leefstijl!

Je kunt hier groepslessen volgen om kracht, conditie, stabiliteit en weerstand op te bouwen. Ook kun je hier terecht voor individuele begeleiding naar een vitale leefstijl. ● ● ● ● ● ●

yoga pilates massage runningtherapie leefstijl coaching workshops, zoals klankschalen sessies en ontgiftingsweek 10 t/m 17 juni Kom op 15 mei naar de open dag tijdens de kunstmarkt om kennis te maken met onze activiteiten. Je kunt deze dag GRATIS workshops volgen. Een proefles volgen kan altijd! Voor meer informatie, neem contact op met:

Healthstudio Adele - Achter de Driesprong 32 - 5242 TK Rosmalen - 0625014421 info@healthstudioadele.nl - www.healthstudioadele.nl


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

M

START VERKOOP 10 EENGEZINSWONINGEN CENTRUMPLAN De bouw van het nieuwe centrum van De Groote Wielen is begin april van start gegaan. Hier, in het kloppend hart van de wijk, vind je straks verschillende winkels voor je dagelijkse boodschappen, een lunchroom aan het water, een gezondheidscentrum en koop- en huurwoningen. Niet alleen de verschillende functies, maar ook de uitstraling maakt het centrum een unieke plek in De Groote Wielen. Een groen landschap met hoogteverschillen, glooiingen, trappen en paden geven het samen met de kade, die als een boulevard langs het water loopt, het gevoel alsof je je in het buitenland waant. Een gezellige, levendige woonomgeving met veel groen en water om je heen: een unieke combinatie!

VERKOOP GESTART

Op 2 mei is de verkoop gestart van de 10 eengezinswoningen in het plandeel Achter de Vesting in het nieuwe centrum. De woningen zijn 126 -171 m2 groot, hebben royale buitenruimten van 14 meter diep en zijn vanaf € 445.000 v.o.n. verkrijgbaar. Vanaf dat moment zijn de tekeningen, impressies, prijzen, plattegronden en overige documenten beschikbaar via de website www. centrumdegrootewielen.nl.

REALISATIE CENTRUMPLAN Het toekomstige centrum vormt letterlijk het hart van De Groote Wielen, met alle voorzieningen binnen handbereik. Een wijkwinkelcentrum van ca. 7.000 m2 met twee supermarkten en diverse dagwinkels, een gezondheidscentrum en een mooie kade met een gezellig plein aan de waterplas met kleinschalige horeca. Het nieuwe winkelcentrum komt in de plaats van de tijdelijke winkels op de hoek van de Groote Wielenlaan/Vlietdijk. De combinatie van de horecagelegenheden, winkels en verschillende recreatiemogelijkheden maakt het Centrum dadelijk hét centrum van de hele wijk. Naast de commerciële ruimtes worden er 10 grondgebonden woningen en 90 appartementen gerealiseerd verdeeld over 4 bouwblokken.

WERKZAAMHEDEN

Voordat de hoogte in gegaan wordt bestaan de werkzaamheden uit het ontgraven van de bouwblokken, het aanbrengen van de prefab funderingspalen en de realisatie van de funderingen en een parkeerkelder. Met name het aanbrengen van de funderingspalen brengt geluidshinder met zich mee.

PLANNING

De bouwwerkzaamheden zullen plaats vinden tot en met het eerste kwartaal 2024. Het project duurt ongeveer 2 jaar. Het bouwverkeer zal in die periode via de Rosmalensedijk worden omgeleid.


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

M

VERBETEREN VERKEERSVEILIGHEID MET NIEUWE ROTONDES Het Rodenborch-College bouwt een nieuw schoolgebouw en twee sporthallen in de wijk De Groote Wielen. De bouw is op dit moment in volle gang. Bij de start van het nieuwe schooljaar 2022/2023 wordt het gebouw in gebruik genomen. Om ervoor te zorgen dat de school straks goed en veilig bereikbaar is worden verschillende verkeersmaatregelen getroffen. Een belangrijke verkeersmaatregel is de aanleg van een rotonde op de kruising Hooghemaal Rietpad. Dit vermindert de snelheid van het autoverkeer wat hier nu rijdt en zorgt voor een veiligere oversteek voor fietsers voorbij de nieuwe kruising Hooghemaal – Rietpad. Vanaf de rotonde komt een weg naar de voorzijde van het schoolgebouw en het parkeerterrein. Ook komen er fietspaden waarmee we het schoolgebouw van alle zijden bereikbaar maken. Zoals een nieuwe aansluiting op het fietspad aan de Baluwe Sluisweg. Aan de achterkant van de nieuwe school komt een nieuwe watergang en in aansluiting op het inrichtingsplan van het schoolterrein wordt een flink aantal bomen geplant in het nieuwe profiel van het Rietpad. Naast de rotonde Hooghemaal komt er ook de rotonde op de kruising van het Laaghemaal met de Thorbeckeborch. Deze rotonde wordt voorzien van een eenrichtingsfietspad rondom de rotonde en een zebrapad. De uitvoering van die werkzaamheden starten pas op het moment dat de rotonde Hooghemaal gereed is. De totale inrichting rondom de school zal uiterlijk 8 augustus 2022 gereed zijn.

VERSTERK JE BAND MET DE BUURT TIJDENS DE WEEK VAN DE BUURTTAFEL Een hapje eten met de buren om ze beter te leren kennen. Sta jij ervoor open? Het kan deze zomer tijdens de Week van de Buurttafel. Tussen 18 tot 26 juni worden er op verschillende plekken in het land buurttafels georganiseerd, zodat buurtgenoten elkaar voortaan gemakkelijker weten te vinden voor de gezelligheid, informatie of hulp. Uit onderzoek van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, blijkt namelijk dat 1 op de 3 respondenten aangeeft dat het contact met buren beter kan*. Wil jij dit veranderen voor jouw buurt? Meld dan jouw buurttafel aan via: https://nextdoor.nl/buurttafel

SAMEN ETEN VERBINDT

WATER GROOTE WIELENPLAS HOGER Door de bouw van de kelder van de supermarkt en de fietsbrug stijgt het waterpeil in de Groote Wielenplas een stukje. Het grondwater dat vrijkomt wordt in de Groote Wielenplas geloosd. Het peil van de plas zal ongeveer 6 tot 7 maanden circa 15 cm hoger komen te staan dan men gewend is. Hierdoor is het mogelijk dat beschoeiing en vlonders onder water komen te staan in deze periode. De stijging van het waterpeil gaat langzaam. De verwachting is dat binnen een aantal weken het peil tot 1.80 is gestegen. Zo wordt ervoor gezorgd dat er in de zomermaanden voldoende water in de Groote Wielenplas aanwezig is.

Volgens het Nextdoor-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 leden vindt dat samen eten gezellig is en mensen met elkaar verbindt. Bovendien geeft bijna een kwart aan dat samen eten een goede manier kan zijn om een betere binding met buurtgenoten te krijgen (39%). IDe buurttafels worden door buren zelf georganiseerd en Nextdoor ondersteunt met een toolkit die de organisatie makkelijker maken, zoals flyers en posters. Bovendien kan er in veel gemeentes een subsidie voor buurtof wijkinitiatieven worden aangevraagd. En het maakt hiervoor niet uit of er aan jouw buurttafel plek is voor 4 of 40 buren en of je het in een woonkamer, wijkcentrum of op het plein organiseert. Iederebuurttafel draagt bij aan een vriendelijke wereld, waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen.

BOUWEN AAN STERKE, SOCIALE EN INCLUSIEVE BUURT

“Buurttafels zijn niet iets nieuws. Kleine en grote tafels worden al door het hele land georganiseerd en brengen veel buren met elkaar in contact. Samen eten werkt verbindend en is één van de mooiste manieren om met je buren in contact te komen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken stellen we als Nextdoor een toolkit beschikbaar. Hierin vind je alles wat je nodig hebt om er een succes van te maken. De toolkit bestaat uit een begroting, een voorbeeld subsidieaanvraag, een voorbeeld persbericht en gratis aan te vragen posters en flyers. Met dit jaarlijks terugkerend initiatief bouwen we samen met bewoners aan sterke, sociale en inclusieve buurten,” aldus Michel Visser, Head of Community Nextdoor Nederland. Aan welke tafel leer jij je buren in juni beter kennen? Een statafel, dinertafel of misschien wel de tafeltennistafel op het plein? Aanmelden voor de Week van de Buurttafel kan tot 17 juni via: https://nextdoor. nl/buurttafel. Het flyer en poster materiaal kan tot 1 juni worden aangevraagd.


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

M

KERKBERICHTEN ROSMALEN VIERINGENROOSTER

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

De Annakerk Hintham kent elke zondag om 09.30 een viering. De Lambertuskerk: zondag 09.30 uur H. Mis. In de Laurentiuskerk is er elke zondag om 11.00 uur een H. Mis. Daarna is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten bij een kop koffie. Dank zij het nieuwe parochiecentrum kan dat voortaan ook in de Lambertuskerk. De Mariakapellen in de Lambertus en de Laurentius zijn elke dag geopend voor een moment van bezinning en het aansteken van een kaarsje. Hou ook de website van de parochie in de gaten voor het laatste nieuws: www.parochieheiligemaria.nl

VIERINGEN THUIS MEEBELEVEN Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006

De vieringen binnen de Mariaparochie worden vanuit de Lambertuskerk live uitgezonden op internet. Ga daarvoor naar www.kerkdienstgemist.nl of volg de stream via de app van ‘kerkdienst gemist’ die u op uw telefoon of tablet kunt installeren.

PAROCHIESECRETARIAAT

Het nieuwe parochiesecretariaat is gevestigd op de Rodenborchweg 2 in Rosmalen. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 9 tot 12 uur. Het telefoonnummer blijft 073 5212215. Het mailadres is: secretariaat@parochiemaria.nl Het postadres is Parochiecentrum Maria, Rodenborchweg 2, 5241 VM Rosmalen. Het secretariaat van de Laurentiuskerk is op maandag- en vrijdagochtend bereikbaar van half 10 tot half 12, tel. 073 5214639.

GEZOCHT

Goed bruikbare elektrische fiets voor een 22-jarige asielzoeker met een ernstig hartprobleem.Een jongeman, afkomstig uit Syrië, kan in ’s-Hertogenbosch een opleiding gaan volgen. Hij heeft echter een ernstig hartprobleem, waardoor de fietsafstand voor hem te groot is. Hij komt dan zo vermoeid aan, dat het volgen van lessen nauwelijks nog te doen is. Daarom zoeken wij voor hem een goed functionerende, gebruikte, elektrische fiets. Misschien hebt u er eentje over en wilt u hem voor dit doel afstaan? Meld u dan bij het parochiesecretariaat

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

AFSCHEID AD DE WIT

Zondag 1 mei nam Ad de Wit na 60 jaar afscheid als vrijwilliger van de parochie in Rosmalen. Om 9 uur was er een viering in de Lambertuskerk. Daarna gingen de kerkgangers naar het nieuwe Parochiecentrum om dit afscheid te vieren. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl Het Parochiecentrum ligt centraal in Rosmalen en is gastvrij opgezet. Foto: Karel Goossens

M kaar wilt betekenen. Wij investeren in de ‘levende stenen’, de mensen, met name door scholing (‘Maria gaat naar school’) en worden meer zichtbaar door naar buiten te treden met activiteiten die velen aanspreken (“Maria gaat de stad in’).”

INVESTEREN IN MENSEN

PONTIFICALE HOOGMIS OP 26 MEI, HEMELVAARTSDAG

BISSCHOP GERARD DE KORTE OPENT NIEUW PAROCHIECENTRUM Tot de Maria Parochie behoren momenteel acht kerkgebouwen die sinds enige tijd door één parochiebestuur worden geleid. Voor veel parochianen kwam voor hen het onverwacht en schokkende bericht dat er de komende paar jaar aan zes van de kerkgebouwen een andere bestemming zal moeten worden gegeven. En daar zijn verschillende redenen voor, vertelt Cynthia Streep, penningmeester van de Maria Parochie. door Herman van Dinther “Minder priesters beschikbaar. Op termijn minder gelovigen en kerkbezoekers, minder inkomsten, hogere uitgaven door inflatie. Dat zijn de harde feiten waar we onze huishouding naar moeten richten. Maar dat niet alleen, geld kun je maar een keer uitgeven. Steek je dat in behoud/onderhoud van acht gebouwen of investeer je meer in mensen en activiteiten met minder kerkgebouwen? Wij kiezen voor dat laatste. We moeten helaas kleiner gaan wonen, de tering naar de nering zetten. De sluiting van kerken zal gefaseerd en zorgvuldig gebeuren en zeker niet van de ene op de andere dag. De Willibrordkerk en Landelinuskerk blijven in principe nog tien jaar open, althans zolang er voorgangers en kerkbezoekers zijn. De H. Lambertus en de St. Catharinakerk blijven op lange termijn als kerk beschikbaar waar mensen uit onze hele parochie terecht blijven kunnen. We vinden het belangrijk dat we onze parochianen behouden en we willen hen de kans bieden om te kunnen wennen aan de nieuwe locaties waar we de bestaande gemeenschappen die hun eigen kerk kwijtraken, een nieuwe basis willen bieden. We zijn daarover met hen volop in gesprek omdat we nauwkeurig

willen nagaan wat zij nodig hebben en welke zaken/gebruiken zij graag willen behouden.”

PAROCHIECENTRUM

“De plannen voor de bouw van het Parochiecentrum dateren al van zo’n vijftien jaar geleden. Het centrum was indertijd voorzien als vervanging van de pastorie. Door allerlei omstandigheden kwam de uitvoering toen niet van de grond. En achteraf gezien is dat eigenlijk maar goed ook want de ideeën over de functie van het Parochiecentrum zijn door de jaren heen flink bijgesteld. Indertijd was er nog geen sprake van de sluiting van kerkgebouwen terwijl dat nu dus heel actueel is geworden. Het is een gegeven dat er minder priesters zullen zijn. We moeten voorkomen dat de geloofsgemeenschap verzwakt doordat er minder priesters zijn en er straks minder kerken open zijn. Het is overigens wel zo, en dat wil ik benadrukken, dat we ook bloeiende gemeenschappen hebben en dat maakt de uitdaging voor het bestuur ook zo boeiend om het totaalbeeld te blijven zien en de juiste afwegingen te maken. Kernbegrippen als verbinding, ontmoeting en ‘zorgen voor elkaar’ liggen voor de hand wanneer je iets voor el-

“De keuze om qua kerkgebouwen in te gaan krimpen is weloverwogen geweest ‘Maria gaat kleiner wonen’. We willen qua activiteiten en inzet van mensen juist méér ruimte creëren. We hebben als Parochie Maria ervoor gekozen twee pastoraal werkers te benoemen die zich volledig gaan inzetten om mensen te ondersteunen bij hun levens- en geloofsvragen. De eerste medewerker is ruim een half jaar geleden aan de slag gegaan, de tweede start binnenkort. We denken als parochiebestuur dat we beter moeten aansluiten bij vragen en wensen van mensen van nu. Communicatie, goed luisteren en dan bepalen hoe we kunnen helpen, is daarbij van groot belang. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we hier een goede weg inslaan. We werken nu een plan uit hoe we dit mooie nieuwe centrum zo goed mogelijk hiervoor kunnen inzetten in deze ruime regio. We willen gastvrij zijn voor mensen die niet rechtstreeks met de kerk verbonden zijn, vandaar onze dagelijkse inloopochtenden van 10-12 uur voor ieder die gezelligheid en contact met anderen zoekt. We gaan op termijn ochtenden verder ‘inkleuren’ met activiteiten bijvoorbeeld kaarten, spelletjes, lezingen, ontspannen en ontmoeten van gelijkgestemden. Ook leggen we contacten met organisaties die zich inzetten voor het welzijn van mensen bijvoorbeeld Van Harte Resto, ‘zorg voor elkaar’ verbindt ons immers. Het centrum moet wat ons betreft een drukbezocht en gastvrij knooppunt worden in Rosmalen en ‘s-Hertogenbosch.”

PONTIFICALE HOOGMIS

Het Parochiecentrum dat naast de monumentale Lambertuskerk is gebouwd wordt op donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag, officieel geopend door Mgr. Gerard de Korte, bisschop van het Bisdom ‘s -Hertogenbosch. Hij zal een pontificale Hoogmis opdragen welke om 10.00 uur in de H. Lambertuskerk begint. Iedereen die daarbij wil zijn is welkom. Dat geldt ook voor de indrukwekkende vendeldemonstratie die het Gilde St. Catharina en St. Joris uit Rosmalen om 11.30 uur geeft ter opluistering van de opening van dit Centrum. De openingshandeling zal om 12.30 uur worden verricht door Mgr. De Korte en Jack Mikkers, burgemeester van ‘s – Hertogenbosch die beiden vooraf het woord zullen voeren. Voor iedere bezoeker is er behalve koffie ook alle gelegenheid om het Parochiecentrum van binnen te bekijken.


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Geef uw gehoor de aandacht die het verdient! ¡ Uw zelfstandig en onafhankelijk audicien ¡ Altijd een gediplomeerd audicien voor u beschikbaar ¡ Geen wachttijden of spreekuren, 6 dagen per week geopend ¡ De meest geavanceerde, nieuwe en kleinste onzichtbare hoortoestellen van Phonak, Widex, Oticon, Signia, Resound en Starkey ¡ Contracten met alle zorgverzekeraars ¡ Gratis parkeren voor de deur ¡ Hoortoestel vanaf €0,- bijbetalen

Bezoek onze webshop voor diverse service artikelen!

SERVICE ADRES:

MEIJNBACH OPTIEK Monseigneur Zwijsenplein 32 Kerkdriel

Bezoek ons op www.hoortijd.nl of www.facebook.com/hoortijd

Raadhuisstraat 3 - Rosmalen

073 - 711 45 86

Rompertpassage 17 - Den Bosch

073 - 711 45 35

Openingstijden: Ma t/m Vr 09.30 - 17.30 uur Za 09.30 - 16.00 uur


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

M

PRACHTIG FEEST 50 JAAR LAURENTIUSKERK Zondag 24 april j.l. vierde de gemeenschap rond de Laurentiuskerk in dankbaarheid dat hun kerk 50 jaar bestond. Met als thema ”50 glorievolle jaren”, werd de feestdag ingezet met een plechtige viering. De Laurentiuskerk was ouderwets gezellig druk. Er werd uit volle borst meegezongen en gebeden. Voorganger was de emeritus- bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Monseigneur Anton Hurkmans, die zichtbaar genoot. Later vertelde hij mij dat de feestelijke viering ook hem heel goed had gedaan. De feestpreek werd gehouden door emeritus- diaken Jan Renders, die 25 jaar lang ( van 1990-2015) als diaken aan de Laurentiuskerk verbonden was. Het prachtige – 45 leden tellend gemengd koor Musica o.l.v. Nico Schoenmakers zong samen met de gemeenschap prachtige liederen. Kortom: het was één groot feest van dankbaarheid. Eucharistie vieren is dan ook dankbaarheid vieren rond Onze Heer jezus Christus. Heel de viering ademde de sfeer en de uitstraling van : “Wij zijn samen KERK”. Na de viering was er een prachtige serenade op het kerkplein van harmonie Sint Cecilia. En aansluitend een enkele uren durende receptie met koffie, broodjes en een borrel. Ook vele oud- pastores waren aanwezig, evenals een aantal parochianen, die buiten Rosmalen wonen. Temeer kwam bij deze feestelijke viering duidelijk tot uiting weer eens dat de Laurentiuskerk een kerk is, die uitnodigt tot ‘samen’ en tot ‘ontmoeting’. 22 oktober 1961 kreeg de assisten van de Lambertusparochie, Piet Verstegen, een brief van bisschop Bekkers, waarin de oprichting van een nieuwe parochie werd bevestigd in een Rosmalense wijk die begrensd werd door de spoorlijn en de weg ‘s-Hertogenbosch-Nijmegen. Na veelvuldig overleg met het gemeentebestuur en de drie al bestaande kerkbesturen (Lambertus, Bernadette en Anna) werd als naam van de nieuwe parochie gekozen voor Laurentius. Na een verblijft in diverse locaties in de wijk Molenhoek werd op 30 april 1972 het typische kerkgebouw ingezegend door bisschop Jan Bluijssen. Geheel in de sfeer van die tijd was gekozen voor een sober gebouw in Bossche School-stijl. Het gebouw nodigt uit tot vieringen waarin het vooral om de gemeenschap van gelovigen gaat. Daarom zijn er ook diverse ruimte in het gebouw waarin naar hartelust voorbereid, geknutseld, vergaderd en gestudeerd kan worden. Een ruime bar zorgt dat er ook ruimte is voor ontmoeting. De kerk is een van de kerken van de H. Maria en H. Johannes Parochie. Op 21 maaart 2022 werd bekend dat de kerk op termijn gesloten wordt. De opzet van de architect was een kerk te bouwen, waarbij de gelovigen niet afgeleid worden door allerlei kunstwerken maar een kerk , die uitnodigt tot gebed, tot bezinning en inkeer, tot samen als gemeenschap vieren, dicht in een kring rond de tafel van de Heer. En de gemeenschap heeft de afgelopen 50 jaren volop geïnspireerd gevierd. Prachtige vieringen met Kerstmis, Goede Week, Pasen, Pink-

steren, Allerheiligen en Allerzielen en op alle zondagen door het jaar. De gloriejaren ( als je het zo mag zeggen) lagen tussen 1980 en 2015. Vaak zat de kerk met zo’n 500 zitplaatsen, die mogelijk zijn, vol en vele mooie koren ondersteunden de liturgie. Met name ook tijdens jubilea, trouw- en rouwvieringen, bij de vele Eerste Communie vieringen en Vormselvieringen. Het was telkens een feest hier liturgie te vieren, waar de grote gemeenschap warmte en verbondenheid uitstraalde. Juist ook doordat allen in een grote U- vorm gezeten zijn rond de altaartafel. Het priesterkoor is deel van het geheel. Dat alles maakt de liturgie dynamisch, participerend en warm. Zó is de Laurentiuskerk al die 50 jaren een functioneel, eigentijds gebouw, waarin gevierd, geleerd, gediend en opgebouwd wordt. In hetzelfde gebouw zijn dan ook drie ruime zalen voor catechese bijeenkomsten, ontmoetingen, vergaderingen. Er is een keuken, een secretariaatskamer en sacristie en er zijn toilet units. Alles onder één dak in dezelfde Bossche school stijl. En er is ( niet te vergeten!) een mooie eenvoudige Mariakapel, die dagelijks open is en waar vele kaarsjes gebrand worden. Over Maria gesproken – het was ook typerend voor de gemeenschap rond de Laurentiuskerk dat zij jaarlijks bedevaarten organiseerde naar Maria in Lourdes, naar Fatima en verder 2 x naar Rome, naar Santiago de Compostella, Assisi en Padua, naar de H. Birgitta in Vadstena ( Zweden) en we hebben een grote abdijentocht gemaakt naar de mooiste abdijen in Duitsland, Zwitserland en Luxemburg. Juist deze bedevaarten waren voor de Laurentiusparochie verbindend en gemeenschap stichtend en heeft zeer velen goed gedaan: het was een oppepper voor je geloven en samen-kerk-zijn.

50 jaar Laurentiuskerk: in vreugde en dankbaarheid mochten we terugkijken op 24 april j.l. op de afgelopen jaren. Een prachtige kerk, waar veel van073-6893597 uit is gegaan en die (zeker vermeldenswaardig) ontzettend 073-6893597 ArtsLommelenArtsLommelen 073-6893597 veel vrijwilligers 06-53616114 06-53616114heeft ( gehad) op het gebied van liturgie, catechese 06-53616114 Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging www.artslommelen.nl www.artslommelen.nl 073-6893597 , diaconie en opbouw. Zij hebben met name de gemeenschap rond regio ’s-Hertogenbosch e.o. ’s-Hertogenbosch e.o. www.artslommelen.nl 06-53616114 regio deze kerk opgebouwd en vorm gegeven. Zonder vrijwilligers is de kerk regioinspirerend ’s-Hertogenbosch e.o. www.artslommelen.nl respectvol transparant oprecht flexibel Ze -horen er nergens! ken bij het afscheid en de uitvaart. ken- bijZehet horen afscheid er en-de uitvaart. nemen met kinderen Afscheid nemen met kinderen regio ’s-Hertogenbosch gewoon bij en kunnen eventueel gewoon een actieve bij en kunnen rol eventueel een e.o. actieve rol De laatste jaren is alles – om allerlei redenen binnen en buiten de kerk spelen. spelen. kwetsbaar willen ze zijn graag kwetsbaar en begeleiding we willen ze Ze graag kenenbijweKinderen het afscheid en de uitvaart. horen er het verdriet... Persoonlijke verzacht om – anders geworden. Maar laten we nimmer vergeten dat het bij parant - leven anders oprecht inspirerend flexibel Soms verloopt het beschermen. Soms en verloopt het-leven anders en ‘kerk’ nooit en te nimmer alleen om het gebouw gaat maar dat ‘Kerk’ gewoon bij en kunnen eventueel eenalactieve rolvrijblijvend Vragen? Neem contact op voor Vragen? een Neem contact op voor een vrijblijvend eren, soms op jonge worden leeftijd, kinderen, al ge- soms op jonge leeftijd, Ik verzorg uitvaarten met gezorg gemeenschap rond de Heer is. GEMEENSCHAP; dus elkaar niet loslaOokverdriet... als u niet, of gesprek. elders verzekerd Ook als u niet, of elders verzekerd met levenseinde. confronteerd met hetgesprek. levenseinde. g hetspelen. kkenheid verzacht het en aandacht. Samen kleinbereikbaar. team bent. Wij zijnmet dag een en nacht bent. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. mmelen Uitvaartverzorging Door ArtsLommelen worden Uitvaartverzorging worden ten. Laten we het goede uit de 50 jaren Laurentius meenemen, weten n van medewerkers ik zorg voorvan een een ongedwongen kinderen manierSamen op betrokeen ongedwongen manier betrokorg en aandacht. met eendraag klein team dat we nú leven ( en dat deze tijd anders is dan toen) en laten we pocontact op wat voor vrijblijvend e- Vragen? Neem passend afscheid pasteen bij het geleefde sitief openstaan voor de toekomst. Op 24 april j.l. begonnen we er in n passend afscheid wat geleefde leven, leven, uwupast wensen budget. Neem contact gesprek. Ook als niet,bijen ofhet elders verzekerd ieder geval goed mee. voor een vrijblijvend gesprek. eem contact voor een vrijblijvend gesprek. Wijop zijn dagop en nacht bereikbaar. n bent. kEmeritus- diaken Jan Renders

en ng

vertrouwen vertrouwen - professioneel --

integer luisteren rust professioneel - integer

-

met hart luisteren

en rust ziel -

onafhankelijk - samen - duurzaam -

rging

-met

hart


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

M