De Molen 2202 8-2-2022

Page 1

De Molen Streekwijzer

foto Karel Goossens

61E JAARGANG NR. 2 - FEBRUARI 2022 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

Cadeautjes weggeven is toch het leukste wat er is? Wilt u 2022 ook beginnen met een cadeautje? Voor alle nieuwe opdrachtgevers ontvangt u tot 1 april 2022 een gratis fotoreportage van uw woning én een professioneel stylingadvies door Viva Vastgoedstyling (www.vivavastgoedstyling.nl)

VERKOCHT TE KOOP Wilt u een optimaal verkoopresultaat van uw eigen woning met een pro-actief en klantgericht verkoopteam? Wij gaan graag voor u aan de slag!

www.abelen.nl


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

MEER BELANGSTELLING VOOR HEEMKUNDEKRING ROSMALEN

FOTOBOEK ‘ONS MOOI DURPKE’ GROOT SUCCES In de laatste maanden van 2021 was het extra druk voor de winkeliers in winkelcentrum Molenhoek. Veel Rosmalenaren waren namelijk op jacht naar de zakjes met foto’s om die in het fotoboek ‘Ons mooi durpke’ te kunnen plakken. Maar liefst zevenduizend boeken vonden hun weg naar de huiskamers van mensen die fanatiek aan het verzamelen gingen. Ruim anderhalf miljoen stickerfoto’s waren er gedrukt om al die boeken te vullen. door Herman van Dinther Rien van den Broek, voorzitter van Heemkundekring Rosmalen, kijkt met veel voldoening terug op de actie van de winkeliers in De Molenhoek. “In eerste instantie legden die contact met Ronald en Antoinette van Grinsven, twee fotofanaten die een enorm fotoarchief hebben. De winkeliers wilden de historie van Rosmalen laagdrempelig onder de aandacht van de inwoners van Rosmalen brengen. Ronald en Antoinette wilden best meedenken en meewerken maar vonden het maken van een fotoboek toch meer op de weg liggen van de Heemkundekring en namen daarom contact op. Wij vonden het een hartstikke mooi idee en vormden een werkgroep met Ronald en Antoinette en met Tiny Kappen, Jo Versteijnen en mijzelf namens de Heemkundekring. Gaandeweg kwamen we samen tot een concept indeling met als gegeven dat we op 64 pagina’s 216 foto’s met tekst kwijt konden. We konden putten uit een voorraad van wel twintig duizend foto’s dus dat werd een hele klus om keuzes te maken. We wilden het karakter van Rosmalen in beeld brengen met aandacht voor Rosmalen, Kruisstraat, Maliskamp en Hintham, de kenmerkende stratenmakers- en aannemerskwaliteiten, infrastructuur met wegen en spoor, aandacht voor markante inwoners, maar ook voor onderwijs, sport, recreatie en vertier.”

VERTRAAGD

“We hebben er als werkgroep heel wat tijd in gestoken maar het gaf ook veel voldoening toen we de fotoselectie hadden gemaakt en er bijpassende teksten bij hadden geschreven. Met dank aan redacteur Gerrit Mol voor zijn aandeel in de eindredactie. Alles was erop gericht om op 1 december 2020 met de actie te starten maar door de corona maatregelen kwam er een kink in de kabel. Dat was uiteraard heel frustrerend want we keken natuurlijk reikhalzend uit naar de reacties van het publiek. En nu vielen we in een gat dat ons maandenlang gevangen hield. Maar goed, afgelopen september werd het startsein gegeven en bleek het publiek heel enthousiast. We hoorden dat er mensen waren die een dure aankoop, die eigenlijk nog niet gepland was, naar voren haalden om toch maar een stapeltje fotozakjes te kunnen halen. Er zijn hele app-groepjes gevormd, Facebook en Marktplaats gebruikt en e-mails uitgewisseld om verzamelingen compleet te krijgen. Op een gegeven moment hield Grandcafé Rosmaelen op een zondagmiddag zelfs een ruilbeurs en waren er ook ruilacties in Annenborch en bij HEVO. Het fotoboek was een tijdlang onderwerp van gesprek op straat en bij families. De boeken zijn trouwens de hele wereld over gegaan naar Amerika, Australië, Zwitserland, Duitsland en tal van andere landen.”

RUILACTIES

“Op het laatste waren nagenoeg alle boeken weg. Natuurlijk waren er nog best wel veel mensen die flink wat dubbele hadden maar er ook nog tekort kwamen. In Winkelcentrum Molenhoek zijn namens de Heemkundekring twee grote bussen geplaatst waar in de ene de dubbele konden worden gedaan en in de andere een briefje kon worden gegooid waarop nummers van ontbrekende plaatjes stonden. Op deze manier kon iedereen die nog plaatjes tekort kwam zijn adresgegevens achterlaten waarbij wij de toezegging deden dat wij die foto’s zouden nabezorgen. Nou, dat hebben we geweten. Op een paar na zijn er maar liefst vijfhonderd briefjes ingeleverd maar ook, gelukkig, duizenden dubbele plaatjes. We zijn met tientallen vrijwilligers aan het sorteren gegaan en hebben we ‘de bestellingen’ klaargemaakt en thuisbezorgd. Op deze manier is iedereen goed aan zijn trekken gekomen en ik moet zeggen, we hebben daar veel waardering voor gekregen. Maar, belangrijker nog, door de actie met de fotoboeken hebben we als Heemkundekring veel aandacht gekregen en zijn er best veel mensen lid geworden. Wat we daarbij weleens te horen kregen was dat mensen dachten dat wanneer zij lid worden er van alles van hen als vrijwilliger verwacht wordt. En dat is helemaal niet zo. Mensen kunnen gewoon lid worden, de activiteiten zoals filmavonden en fietstochten meemaken en vier keer per jaar het blad Rosmalla ontvangen. Vrijheid, blijheid dus. En natuurlijk willen wij onze schatten die we in de loop der tijd hebben verzameld graag tonen aan zoveel mogelijk leden. Een breed draagvlak zien wij ook als erkenning van de waarde die we als Heemkundekring hebben.” Aanmelden als nieuw lid kan eenvoudig via de website van de Heemkundekring: www.heemkundekringrosmalen.nl bij het tegeltje ‘Word lid’. (foto Karel Goossens)


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

TIJD VOOR ONT-MOETEN WIE ZOET IS KRIJGT LEKKERS “Nee hoor, dat hoef ik niet,” zegt Wout vriendelijk tegen de verzorgende. Lina staat naast de medicijnkar met een lepel en een gevuld klein bekertje in haar hand. Wout ziet mij staan en herhaalt zijn woorden naar mij en knikt met zijn hoofd richting Lina en haar roze goedje. Hij trekt zijn neus op.

Afgelopen week is de Beweegplek Molenhoek in Rosmalen officieel geopend. Jan Timmers en Aad van der Steen deden een openingswoord gevolgd door wethouder Kâhya. Daarna werd het bord onthuld en kon men de toestellen gaan uitproberen. Kinderen van KC Troubadour gingen daarbij de oudere genodigden voor. Foto Karel Goossens – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

DE HEVO IS WEER BEGONNEN! HEVO heeft de activiteiten om bekende redenen lang stil moeten leggen of minimaliseren. We zijn heel blij dat we weer open kunnen. Dit voorjaar hebben we een groot aantal lezingen en bijeenkomsten die interessant zijn voor onze leden maar ook niet-leden zijn hierbij van harte welkom. De toegang is gratis. Op dit moment gelden er nog restricties door Corona. Daardoor is vooraf aanmelden soms noodzakelijk. Hieronder volgt het programma tot en met maart 2022. Meer informatie kunt u vinden op www.hevorosmalen.nl Zo. 13 februari 14-17 uur: Live Band in De Ontmoeting. Onder het genot van een drankje en een hapje kunt u genieten van het optreden van de Story Cover Band. Ma. 14 februari 11 uur: Meer Bewegen. Onder leiding van studenten van Fontys is er weer een programma in en rond de Beweegtuin van Kind Centrum ’t Ven. Verzamelen in De Ontmoeting. Woe. 16 februari 9.30-12 uur: het Repaircafé is weer open. Iedere 1e en 3e woensdag van de maand in de SJV-zaal van Kind Centrum ’t Ven Zo. 20 februari:14-16 uur Lezing over Carnaval in De Ontmoeting door Rob van de Laar. Een schets van ontstaan historie en traditie. Vooraf aanmelden bij mechelineheijmans@hotmail.com Zo. 20 maart: 14-16 uur Lezing over leven en werk van Piet Mondriaan door Christ School in De Ontmoeting. Vooraf aanmelden bij c.tousain@ziggo.nl Di. 22 maart 14-16 uur: De Kentering. Lezing door Huub Schumacher: Troost en Troosten. Een bloedserieus maar ook fascinerend onderwerp. Di. 22 maart 19.30 uur: Lezing over de Baltische Staten door Marie-Thérese Ter Haar. De Ontmoeting. Er kunnen maximaal 60 mensen deelnemen. Daarom moet u een kaartje halen in De Ontmoeting. Woe. 30 maart 19.00 uur: Lezing rabbijn Corrie Zeidler over het Jodendom. Parochiehuis naast de Lambertuskerk in Rosmalen. Er kunnen max. 60 mensen deelnemen. Kaartjes verkrijgbaar bij de kerk en in De Ontmoeting. Woe. 6 april 19.30 uur: De Stabat Mater. Een lezing vol met ontroerende en prachtige klanken. Intense muziek van verschillende componisten met uitleg van Cees Hollenberg.

Na een rondje te hebben gedeeld, gelachen en gelopen, belanden we weer bij Lina. “Kijk eens wat ik voor jullie heb?” zegt ze. Verbaasd aanschouwen we niet één, maar twee medicijnbekertjes met vla. Bij ons alle twee komt dezelfde vraag boven, doen we het, of doen we het niet. We porren en discussiëren, met geduw en gelach. Maar ik wil het er wel op wagen en ik hoop maar dat Lina goed weet waar de gevijzelde medicijnen doorheen zijn geroerd. Stoer pak ik een bekertje aan en neem een hapje. Het is echt te zoet voor woorden en ik kijk Wout aan die op mijn reactie wacht. Even zie ik hem en zijn vrouw voor me. Ik kan mij niet voorstellen dat die twee zó’n suikerbom in hun koelkast hebben. De gruwelijk zoete smaak negeer ik en stoutmoedig breng ik een vorm van enthousiasme over aan mijn maatje. De verbazing is af te lezen van het gezicht van Wout en hij overweegt zichtbaar welke keus hij gaat maken. De jongensachtige ondeugendheid, van het samen iets nieuws proberen, wint het van zijn aversie tegen de geur en de kleur. Ook zijn argwaan betreft het medicijnbekertje laat hij varen. De verzorgende is zo blij met zijn ja, dat zij hem snel de vla inlepelt. Zelfs dát neemt hij glimlachend op de koop toe. We hebben iets getrotseerd! Wout en ik juichen. Hoewel ik voel dat de overwinning vooral behaald is door de verzorgende. Zij mag van mij, zichzelf trakteren op de rest van de aardbeienvla.

Jacoline Goossen is miMakker-clown. Een steeds meer bekende functie in de zorg, waarbinnen zij de ruimte en tijd heeft om een weg te vinden naar een liefdevolle verbinding met haar medemens. Met haar inlevingsvermogen, onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, beweegt zij mee in de vaak onbegrepen wereld van de mens met dementie. Meer belevenissen van haar clown Laloo te vinden op www.beleefidee.nl

Foto Clicking Images

BEWEEGPLEK MOLENHOEK GEOPEND

Ik vermoed zijn mening en hang mijn neus boven het roze papje. Wout moet lachen om het vieze gezicht wat ik trek. Wij zijn het er over eens, samen kijken wij, nee-schuddend, naar het lieve geduldige gezicht van Lina. En zonder een woord te wisselen, lopen wij gebroederlijk van haar weg.


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

ONTWIKKELD HAALBAARHEIDSCERTIFICAAT BIEDT MEERWAARDE VOOR KLANT

HET WAARE HUIS EN HUIS & HYPOTHEEK ROSMALEN SLAAN HANDEN INEEN Mensen die eraan toe zijn om een nieuwbouwwoning te kopen hebben er belang bij dat zij goed, betrouwbaar en volledig advies krijgen. Het specialisme en de deskundigheid die daarbij om de hoek komen kijken vind je het liefst in één hand. Dat wil zeggen dat je met iemand aan tafel wilt zitten die onpartijdig is en het beste product kan aanbieden. Om aan die wens en behoefte te voldoen hebben makelaar Het Waare Huis en hypotheekadviseur Huis & Hypotheek samen een haalbaarheidscertificaat ontwikkeld. Makelaar Willem Janssen en financieel specialist Dave Smits hebben er serieus werk van gemaakt om potentiële kopers zekerheden en duidelijkheid te bieden.

ven bereid je je zo goed mogelijk voor. Zeker bij grote stappen die je zet wanneer je een woning koopt. Dan moet je op pad voor je hypotheek. Verstandig is dan om te kiezen voor een adviseur die samen met jou op zoek gaat naar de mogelijkheden. Een adviseur die niet meteen de onmogelijkheden opsomt zoals bij veel banken gebeurt. Wij nemen alle aspecten mee en richten ons op maatwerk. Wij verkopen geen hypotheek, maar wij creëren en verwezenlijken woondromen. Een woning is een van de grootste dromen van het leven.”

Haalbaarheidscertificaat Dave: “De meeste mensen hebben een ontzettende hekel aan onverwachte en zeker onaangename verrassingen. Zeker op een overspannen woningmarkt zoals we die al een tijd kennen. Daarom schetsen wij een reëel beeld van de huidige situatie op basis van serieus onderbouwde aannames. Daarbij hanteren we een reële waardebepaling van de eventuele huidige woning. We rekenen de klant niet rijk, creëren geen sprookjes en blijven met twee benen op de grond. Met die gegevens in de hand geven wij een garantiecertificaat wat voor de mensen in kwestie vooral rustgevend is.”

KLANTREIS

TIJDWINST

Willem: “Wanneer je eraan toe bent om een nieuwbouwwoning te kopen, dan ga je een proces in dat in veel gevallen zomaar een jaar of langer kan duren. Voordat je besluit dat je voor een nieuwbouwwoning kiest, is het

Samenwerking en bundeling van kennis als voordeel voor de klant; Het Waare Huis en Huis & Hypotheek zoeken elkaar op door intensief samen te werken. Een extra groot netwerk, dubbele kennis over de huidige woningmarkt én een flinke dosis ouderwetse kwaliteit en ervaring. Dat is de toegevoegde waarde die wordt aangeboden door deze samenwerking. Het Waare huis heeft de kennis over de woningen, Huis & Hypotheek over de financiële haalbaarheid. Een compleet pakket!

belangrijk dat je nadenkt over de criteria die aansluiten bij je wensen. Maar een vraag die eraan voorafgaat is nog veel belangrijker, wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Het heeft namelijk niet zoveel nut om je zinnen te zetten op een object dat financieel niet haalbaar is. Of om gaandeweg tot de conclusie te komen dat de financiering van jouw droomhuis op het laatste moment afketst. Door het certificaat dat wij samen hebben ontwikkeld draaien we de zaak om. Voordat de potentiële koper de markt opgaat maken wij zijn certificaat. Op het moment dat hij een woning op het oog heeft, kan hij meteen aantonen wat zijn financieringsmogelijkheden zijn en dat biedt zekerheid aan de projectontwikkelaar. Tijdwinst en dus een voorsprong op andere gegadigden werken in het voordeel van de koper.”

WOONDROMEN

Dave: “Op belangrijke gebeurtenissen in je le-

Willem: “Wanneer ik bij een projectontwikkelaar kom die voor vijftig woningen vierhonderd kandidaten heeft, dan kan ik kopers bieden die financieel alles al op een rijtje hebben door onze samenwerking met Huis & Hypotheek. We leggen de klant hierbij trouwens niets op, zeker niet. Voor ons is het echt de toegevoegde service die we nastreven. Mensen voelen gewoon dat er echt constructief wordt meegedacht. Het is vaak het begin van een klantreis die soms wel anderhalf jaar duurt en veilig kan worden aangegaan dankzij het garantiecertificaat.”

INFORMATIEBIJEENKOMST

Het Waare Huis en Huis & Hypotheek Rosmalen houden op 22 februari in ’t Koffiehuis een informatiebijeenkomst over ‘Nieuwbouw, wat komt er allemaal bij kijken?’. Inschrijven en meer informatie vind je op www.hetwaarehuis.nl/bijeenkomst.


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

NULAND GEZIEN DOOR ‘DE BRIL’ VAN

MIA VAN ROOIJ

Tijdens de verkiezing van de Nulander van het jaar 2018 omschreef Burgemeester Mikkers van ‘s-Hertogenbosch, Mia van Rooij als “een vrouw van ‘lief en leed’ die op alle fronten actief is in de Nulandse Gemeenschap. Van Carnaval tot Vastenactie, van snertmaakster tot oppas-oma en van hofdame, penningmeester en ouderen adviseur tot oprichtster van het gelegenheidskoor. Al deze bezigheden maakte de lange activiteitenlijst van de Nulander van het jaar compleet. Samen met haar kijken we in haar gastvrije appartement, op gepaste corona afstand en onder het genot van een kopje koffie door de spreekwoordelijke bril naar het wel en wee van Nuland. door Jan van Ravenstein Hoewel Mia is geboren in Vught voelt ze zich in Nuland opperbest. Ruim veertig jaar woont ze in Nuland en ze is intussen helemaal gesetteld in het dorp. “Ik go hier noit nie mer weg”, waren toentertijd haar woorden, waarop de dochters, ietwat smalend vroegen “wie er nou toch wel nie in zon durpke wilde wonen”. Mia: “ze zijn er wel op teruggekomen hoor, ze waren nog heel lang, tot hele grote tevredenheid, in Nuland woonachtig. Een standvastige en trouwe dame. Zeker gezien het feit dat haar lidmaatschap bij een aantal verenigingen beloopt tot wel ruim twintig jaar trouwe dienst. Ze zet zich in als bestuurslid van de Rooms Katholieke Kerk in Nuland, de Vastenactie en ze is actief als vrijwilligster bij de Binckhorst. Bij Farent, sociaal werk biedt ze d.m.v. individueel ouderenadvies ondersteuning aan deze doelgroep

NULAND

Hoe mooi en tegelijkertijd hoe moeilijk is de vraag wat er zo speciaal is aan het dorp Nuland. Zonder ook maar enig moment van aarzeling somt Mia de voordelen van ‘Wonen in Nuland’ op. “Kijk eens rond, zegt ze. Nuland heeft alles. Echt, dat meen ik uit de grond van mijn hart. We hebben een heel actief verenigingsleven, een levendig dorp wanneer er een activiteit is, een saamhorigheid waar menigeen jaloers op is, vele buurtverenigingen en daarnaast hebben wij Sint Jozefoord. Maar ook de prachtige Nulandse heide en ’t Heike wat ik zeker niet mag vergeten. En intussen hebben we ook een fonkelnieuw Motel. Onze carnavalsvereniging is een van de actiefste en mooiste clubs in de verre omgeving en ons Logboek is werkelijk om te zoenen, zo mooi… En onze jeugd bouwt de mooiste praalwagens in hun eigen bouwhal, het ‘Droogdok’. Och, weet je. Nuland is zo mooi, zal ik nog even doorgaan”, lacht Mia.

HET OPEN VENSTER

Mia is in haar element. Ze is een ware ambassadeur voor Nuland. Het ‘Open Venster’ in Nuland mag zeker niet ontbreken in het rijtje. “Dit is echt uniek”, zegt Mia met volle overtuiging. “Ik heb het zelf mogen ervaren. Hoe fijn en hoe warm is het dat, wanneer je ziek op bed ligt of niet van huis kan, er met een bepaalde regelmaat en zonder opdringerig te zijn iemand even op bezoek komt. Dat is zo’n fijne ervaring. Daarnaast organiseren ze met grote regelmaat uitstapjes ontspanningsmiddagen of avonden. Een vakantieweek aangepast en volledig verzorgd en/of een bedevaart naar Lourdes met begeleiding. Maar ook Pasen, Kerstmis en de Ziekendagen worden niet vergeten”, zijn de liefdevolle woorden van Mia.

KERK

“Onze zeer gastvrije kerk, die mag ook gerust worden benoemd. Daar vinden evenementen plaats die je nergens tegenkomt. Ook dat is Nuland. De jongeren zagen vanwege corona de verlichte optocht niet doorgaan. De Kerk bracht uitkomst en werd een werkelijk wervelende show van licht en geluid opgevoerd. Uniek tot in de verre omgeving. Een groot chapeau aan onze Pastoor en natuurlijk in het bijzonder aan onze jongeren”, aldus Mia. Niet alleen de lichtshow vond plaats in onze kerk. Ook de jaarlijkse carnavalsmis wordt altijd afgesloten met een groots ontbijt in…. de kerk. Hoe mooi is het, waar een klein dorp, groots in kan zin”, zegt Mia met enige trots.

WONEN

Zeker ook het wonen vraagt aandacht. “Gelukkig is er de mooie uitbreiding van de Pelgrimschehoeve. Deze was broodhoognodig. We moeten de jeugd in Nuland houden, sowieso voor de levendigheid maar ook voor tal van voorzieningen die daarmee in stand blijven. In de ‘hoeve’ vindt een mooie integratie plaats, jong en oud bevolken de wijk. De wijk Heijcamp (waar ik woonachtig ben) is met de integratie aldaar, een prachtig voorbeeld van hoe het moet en ook kan. De zomerse barbecu feesten zijn een groots succes. De kinderen blijven slapen in tentjes en smorgens hebben we met heel de buurt een groots openluchtontbijt. Helaas staat dit feestje vanwege corona nu op een laag pitje. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet”, zegt Mia vol overtuiging

TOT SLOT

Intussen begrijpen we ten volle haar woorden die ze uitsprak bij aanvang van het gesprek: “Ik go hier noit nie mer weg”. Aan alles bemerken wij dat Mia het fijn heeft in Nuland. Het is na al die jaren haar ‘thuis’ geworden. Helemaal terecht is ze in 2018 verkozen tot Nulander van het Jaar. Een titel die haar op het lijf is geschreven. Het ga je goed, Mia. (foto Karel Goossens)


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

20% KORTING OP GORDIJNEN & BEHANG

Actie geldt 14 t/m 26 februari 2022. Vraag naar de voorwaarden.

bel of mail ons voor een afspraak

‘t Dorp 66 5384 MC Heesch info@hanegraafkeukens.nl 0412 - 20 28 49

ALL


pagina 10

LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

FAMILIE HEIJMANS SPEELDE JARENLANG GROTE ROL

100 JAAR MUZIEKVERENIGING ST. CECILIA ROSMALEN Muziekvereniging St. Cecilia bestaat in haar huidige vorm vanaf 1991. In dat jaar kwam er een fusie tot stand tussen de Rosmalense Harmonie St. Cecilia en de Showen Drumfanfare Hintham. De geschiedenis van de oudste fusiepartner, Harmonie St. Cecilia, gaat terug tot het oprichtingsjaar 1922. De geschiedschrijving geeft niet alleen een historisch beeld van de vereniging, maar brengt ook talrijke personen in beeld die op de een of andere manier een bijdrage hebben geleverd aan het functioneren en de ontwikkeling van de Muziekvereniging. In deze bijdrage wordt ingegaan op één persoon, die daarbij wel een heel belangrijke rol heeft gespeeld, te weten de Rosmalenaar Jan Heijmans, vooral bekend als de grondlegger van het gelijknamige Rosmalense bouwbedrijf. Jan Heijmans is als voorzitter van 1945 tot aan zijn overlijden in 1965 voor Harmonie St. Cecilia van veel betekenis geweest. Toen hij in 1945 het voorzitterschap aanvaardde moest deze club na de lange periode van inactiviteit gedurende de Tweede Oorlog vrijwel vanaf de grond worden opgebouwd. Het aantal leden was beperkt, de meeste instrumenten hadden de oorlog niet ongeschonden overleefd en van uniformen was al helemaal geen sprake. Toch waren er in dat eerste jaar al muzikale activiteiten tijdens de bevrijdingsfeesten. Jan Heijmans was daarbij de drijvende kracht, de organisator en stimulator, die bij problemen praktische oplossingen zocht. Uit de verslagen van vergaderingen komt hij naar voren als een beminnelijke voorzitter, die ruimte gaf voor discussie, maar die zijn medebestuurders ook met argumenten wist te overtuigen. Hij was niet dominant maar had kennelijk een natuurlijk overwicht waarmee hij duidelijke beleidslijnen kon uitzetten.

MATERIËLE STEUN

Behalve door zijn bestuurlijke inbreng bij de opbouw en organisatie van de Harmonie in de eerste naoorlogse jaren is Jan Heijmans ook van veel betekenis geweest door de materiële steun welke hij ook meermalen via zijn bedrijf en een beroep op zijn relaties in de aannemerswereld, aan St. Cecilia heeft gegeven. De vorm daarvan is zeer gevarieerd. Zo liet hij in 1946 de muziekkiosk, die toen bij zijn bedrijf was opgeslagen, voor zijn rekening repareren bij een plaatselijk bouwbedrijf. En hij regelde de opluistering door de Harmonie van een feestvergadering in 1948 van de Bond van Aannemers in de Wegenbouw in het Casinotheater in Den Bosch. Hij meldde dat de financiële voordelen voor St. Cecilia niet uit zouden blijven en er was daarna inderdaad herhaaldelijk sprake van forse giften door deze Bond aan de Harmonie.

PERSONELE PROBLEMEN

In 1951 waren er financiële problemen bij de uitbreiding van de toenmalige Kleine Staf, een groepje tamboers en bazuinblazers onder leiding van een tambour-maître. Er was geen

ruimte om de benodigde extra instrumenten te bekostigen. Jan Heijmans zegde toe dit te zullen regelen en deed dat ook. In datzelfde jaar was er een wagentje nodig voor het vervoer van de grote trom. Jan Heijmans liet dit wagentje in zijn bedrijf maken. Hij was in veel opzichten een steun en toeverlaat waar je op kon bouwen. In 1952 wilde de Harmonie deelnemen aan een concours in Bree (België). Dat was tegelijk een uitstapje, maar de kosten waren zo hoog dat dit dreigde niet door te kunnen gaan. Voorzitter Heijmans zegde vervolgens toe dat hij een bijdrage zou geven zodat een en ander toch door kon gaan. In 1952 speelde ook een kwestie rond het functioneren van de dirigent, die toen aangeduid werd als Directeur. De leeftijd van Directeur Michels begon een rol te spelen, maar men wilde niet abrupt afscheid nemen van deze Directeur die zo lang de Harmonie had geleid. Er werd gesproken over een assistent, een professionele Onderdirecteur, maar daar was geen geld voor. Om te voorkomen dat toch zou moeten worden besloten om de heer Michels te ontslaan, zegde Jan Heijmans toe om de extra kosten van een Onderdirecteur te betalen.

M/S

NIEUWE INSTRUMENTEN

Voor de aanschaf van instrumenten is Jan Heijmans meermalen financieel bijgesprongen In 1955 werden plannen gemaakt voor de aanschaf van een geheel nieuw instrumentarium. Er werd een Instrumentenfonds gevormd en door de gemeente Rosmalen werd een lening toegezegd. Maar er ontbrak nog een bedrag van f. 2000,--. Jan Heijmans leende dit bedrag renteloos aan de Harmonie. Waarschijnlijk is dit bedrag nooit terugbetaald. Ook in 1959 was er onvoldoende geld om de aankoop van instrumenten voor de Jeugd mogelijk te maken. Jan Heijmans zegde toe om voor f.2000,- te zorgen, deels als gift en deels als renteloos voorschot. En in 1963 konden schellenbomen worden aangeschaft dankzij een gift van Jan Heijmans bij het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf. Na het overlijden van Jan Heijmans is er lange tijd een relatie tussen St.Cecilia en Heijmans blijven bestaan. Zijn weduwe, mevrouw A. Heijmans-van der Doelen was vanaf 1967 tot haar overlijden in 1994 Beschermvrouwe van St. Cecilia en na haar overlijden werd hun zoon Lambert Heijmans, eerder ook voorzitter van St. Cecilia, de nieuwe Beschermheer. Na zijn overlijden in 2012 is deze functie niet meer ingevuld. Er is nog wel een langdurige sponsorrelatie geweest met het Heijmans-bedrijf. Gedurende lange tijd kon St. Cecilia gebruik maken van reproductie- en verzendfaciliteiten voor donateur acties en dergelijke. Toen dat om organisatorische redenen niet meer kon, werd dat gedurende een aantal jaren gecompenseerd met een flinke jaarlijkse donatie. Helaas kwam daar na verloop van tijd een einde aan. door Ad van Langen

Onder het toeziend oog van Jan Heijmans werden nieuwe instrumenten bewonderd.


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

LIJST 13

KIES LOKAAL SJEF VAN CREIJ

M/S


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

“HET KAN EN HET MOET ANDERS MET DE GEMEENTERAAD!” De eerste taak van de gemeenteraad is het vormen van de volksvertegenwoordiging. Dit is een hele natuurlijke taak, omdat de gemeenteraad door de inwoners is gekozen. Toch brengt deze functie vaak lastige dilemma’s met zich mee; elk besluit kent voor- en tegenstanders en je kunt lang niet bij elke keuze terugvallen op je verkiezingsprogramma. Dus zal je nieuwe afwegingen moeten maken. De huidige coalitie van VVD, D66, Groen Links, CDA en Rosmalens Belang negeren steeds vaker stelselmatig de inbreng van burgers en voeren zonder discussie in de gemeenteraad hun eigen besloten beleid door. Het lijkt een manier van werken te zijn geworden bij het huidige gemeentebestuur; jezelf zó diep ingraven dat je niet meer over het randje kunt kijken en daarna zeggen ‘Ik heb niets gezien of gehoord’. Deze manier van werken is afgelopen maanden meer en meer de werkwijze, zo ook tijdens de raadsvergadering van 1 februari j.l. Besproken punten van deze vergadering zijn:

DIEZEBRUG

Vanuit het college, vertolkt door wethouder Duurzaamheid, Leefomgeving en Cultuur (D66), was er het voorstel om de Diezebrug, gelegen nabij de oude veevoederfabriek van Koudijs, te verleggen voor een mooier uitzicht. De prijs van alléén het verleggen van deze brug bedraagt 10 miljoen euro. Dit zonder de kosten van o.a. de sloop van de huidige brug of het verder inrichten van de openbare ruimte ná de bouw van de nieuwe brug. Wij, als gewoon ge-DREVEN zijn sowieso tegen dit voorstel. Vanuit buurtbewoners van de omliggende wijken is er bij de gemeenteraadsvergadering een petitie overhandigd met op dat moment 402 ondertekenaars, om te vragen of het raadsvoorstel, zoals dat in politieke termen heet, ‘aangehouden’ (= uitgesteld) kan worden. Buurtbewoners zijn niet eerder in het plan gekend en vragen of zij mee mogen praten over een eventuele nieuwe brug, waar deze dan moet komen te liggen en in welke vorm. De bewoners kunnen even na

het openen van de raadsvergadering afdruipen; hun verzoek vanuit de ingediende petitie om de besluitvorming uit te stellen, wordt door de coalitie volledig genegeerd. Kennelijk moet en zal het raadsvoorstel voor een ‘mooiere’, minstens 10 miljoen euro kostende brug nú behandeld worden. D66 geeft in hun onderbouwing voor de steun aan dit raadsvoorstel aan dat de fietsers dan niet meer over deze hoge brug hoeven te fietsen, omdat de nieuwe, lagere brug beter begaanbaar is. Wij vragen ons af: hebben deze raadsleden wel eens over de bruggen over het Máximakanaal gefietst? Dan is de Diezebrug een peulenschilletje !

INDUSTRIETERREIN HEESCH WEST

Industrieterrein Heesch West, portefeuille van wethouder Wonen, Ruimtelijke ontwikkeling en Participatie (Rosmalens Belang) is een langlopend proces en tot op heden een verliesgevend traject. Het heeft onze gemeente nu al 43,7 miljoen euro gekost en er is nog geen schop in de grond. De grondhouding van gewoon ge-DREVEN is dat dit industrieterrein er kan en mag komen, maar dan wel binnen de juiste afspraken. Het bijbehorende raadsvoorstel inclusief de nodige bijlagen telt in totaal een kleine 7000 pagina’s. Dit is eigenlijk voor iedereen onbegonnen werk. Zeker ook voor omwonenden. Vanuit betrokken burgers zijn er eerder al veel bezwaren op dit plan ingediend en tijdens de definitieve besluitvorming zijn er nog steeds heel veel bezwaren tegen dit plan. De betrokken burgers worden in hun bezwaren gesteund door de volgende opmerking in het begeleidende milieurapport: ‘daardoor is het voor een niet ingevoerde lezer niet eenvoudig om goed zicht te krijgen op de belangrijkste conclusies’. Als de steller van een onderzoek dit zelf al opschrijft en wat voor de leden van de gemeenteraad al bijna niet meer te doen is, dan is het logisch dat de meeste buurtbewoners er al niets meer van snappen. Een poging van gewoon ge-DREVEN om een door de buurtbewoners alternatieve doorberekening van de kansen, bedreigingen en mogelijke overlast nader te kunnen en mogen laten onderzoeken, is onder aansturing van dezelfde coalitie van VVD, D66, Groen Links, CDA en Rosmalens Belang weggestemd. Burgers kunnen, ook hier weer, ‘stikken’ met hun inbreng!

JONGERENCENTRUM DE POORT

Als sluitstuk of eigenlijk dieptepunt van de avond staat de handelwijze van het college in de werkwijze bij Jongerencentrum De Poort

op de agenda. De Poort heeft tot een paar jaar geleden nog een voorbeeldfunctie van hoe goed een jongerencentrum kan functioneren. Vanuit het gehele land komen er mensen kijken en deze geroemde werkwijze is op vele plaatsen in Nederland overgenomen. Dan komt de huidige wethouder van Duurzame mobiliteit, Talentontwikkeling en Welzijn (Groen Links) op dit werkgebied en loopt het totaal mis. Even een korte schets van de situatie: In het jongerencentrum zijn tot het aantreden van de huidige wethouder vier jongerenwerkers in dienst, welke betaald worden door de gemeente. De wethouder heeft voorgehouden dat vier betaalde jongerenwerkers te veel van het goede is en dat het jongerencentrum met twee betaalde jongerenwerkers ook vooruit moet kunnen. Het bestuur van het jongerencentrum voert deze taak netjes uit en kan door de inzet van vrijwilligers hun programma doordraaien. Echter, de wethouder is vasthoudend in zijn werkwijze en de jongeren van de wijk Maaspoort moeten het gebouw uit om de komst van Hambaken Connect in het pand te bewerkstelligen. Het transformeren van dit jongerencentrum, van succesvol naar vruchteloos is juridisch aangevochten door het bestuur van De Poort. Na een teleurstellende juridische uitspraak heeft het bestuur van De Poort het pand ontdaan van hun eigen spullen en is het overgedragen aan de gemeente. Wederom volgt er een meningsverschil met de wethouder, nu over de eigen spullen van het vrijwillige bestuur. De wethouder heeft inmiddels een claim van circa € 65.000.- bij het bestuur neergelegd met als dieptepunt dat de drie bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk zijn. Een verzoek vanuit de vrijwel voltallige oppositie om in gesprek te gaan met deze vrijwilligers om te komen tot een schikking, heeft binnen de gemeenteraad geen meerderheid gekregen. Wederom een teken dat woorden en daden een wereld van verschil zijn. Wij denken dat deze coalitie gewoonweg geen inbreng van de burger wíl. Gewoon ge-DREVEN wil en kán in de toekomst het werkelijke verschil maken! Er moet gewoon meer naar de burgers geluisterd worden; een gesprek aangegaan worden. Wij als gewoon ge-DREVEN denken aan jou! Denk jij ook aan ons bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart 2022?


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

Na een korte pauze, ben ik weer blij dat ik u via deze columns weer van (fiscale) tips kan voorzien. Inmiddels niet meer via Flynth, maar nu via Linden Accountants BV.

VOORLOPIGE AANSLAG INKOMSTEN BELASTING 2022 BEKIJK DE DRONE-FILM OP ONZE WEBSITE!

NIEUWBOUW HOTEL NULAND KRIJGT VORM Toegegeven het duurt allemaal even langer dan de bedoeling was. De coronapandemie en vooral de schaarste aan bouwmaterialen hebben voor wat vertraging gezorgd. Het geraamte van het nieuwe gebouw staat er inmiddels geruime tijd en nu begint ook de afwerking vorm te krijgen. Duidelijk is dat het een iconisch gebouw gaat worden dat Nuland opnieuw op de kaart zal gaan zetten! Op onze website vindt u niet alleen foto’s maar ook een prachtige dronevideo die de vorderingen beter in beeld brengen dan ooit. Moet u zien! Foto Karel Goossens – video Tom Verhagen meer foto’s en dronevideo op www.thuisinhetnieuws.nl

Nieuw in Rosmalen

Fit in 30 minuten, wanneer het jou uitkomt Plan nu je gratis en vrijblijvende proefles

Hoogstraat 2T, Rosmalen 06 19 65 29 72 miekevanboxtel@hartforher.nl

De eerste voorlopige aanslagen inkomstenbelasting voor het jaar 2022 vallen op onze deurmat. Deze aanslag is weliswaar gebaseerd op eerdere aangiften inkomstenbelasting, maar controleer de aanslag altijd goed. Mocht de voorlopige aanslag niet correct zijn, verzoek de belastingdienst dan om de aanslag te wijzigen. Dit doet u via de website van de belastingdienst. Als u de voorlopige aanslag wenst aan te passen, let dan goed op de gegevens die de belastingdienst gebruikt. In veel gevallen gaan ze uit van erg oude gegevens. Ook is het goed om te letten op de verdeling van fiscale aftrekposten tussen u en uw partner. Het is in het algemeen het meest voordelig als de fiscale aftrekposten worden opgevoerd bij degene met het hoogste inkomen. Leidt uw voorlopige aanslag tot een belastingteruggave en u wilt deze teruggave stopzetten? Dan behoeft u niet langer een ingewikkeld wijzigingsformulier in te vullen. Het louter aan de belastingdienst doorgeven dat de belastingteruggave moet worden stopgezet, is nu voldoende. Ook dit doet u via de website van de belastingdienst. Thuiswerkvergoeding Sinds 1 januari 2022 mag u als werkgever uw werknemers per persoon een fiscaal onbelaste thuiswerkvergoeding geven van maximaal € 2 per dag. Dit omdat veel werknemers door de maatregelen ivm de Coronacrisis thuis zijn gaan werken. En thuiswerken leidt bij uw werknemer tot extra kosten (elektriciteit, koffie, water en wc-papier). Als werkgever dient u de thuiswerkvergoeding als eindheffingsloon voor de werkkostenregeling aan te merken. Als u uw werknemers meer dan € 2 per dag vergoedt, dan moet u het meerdere fiscaal belasten of meenemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Let er wel op dat de thuiswerkvergoeding bij u niet 100% fiscaal aftrekbaar is. Volgens staatssecretaris Vijlbrief moet € 0,95 onder de gemengde kosten worden opgenomen. De overige € 1,05 is volledig fiscaal aftrekbaar. Studiekosten Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven fiscaal niet langer aftrekbaar. In de plaats is het zogenaamde STAP-budget ingevoerd. Met dit budget kunt u een subsidie aanvragen teneinde uw scholing te financieren. De subsidie bedraagt per persoon maximaal € 1.000 per jaar en kan per 1 maart 2022 worden aangevraagd bij het UWV. Let op! Als u ook recht heeft op een andere vergoeding, zoals studiefinanciering of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten, dan kunt u geen gebruik maken van het STAP-budget. Let op! Vraag het STAP-budget tijdig aan. Dit is het geval indien de aanvraag ligt vóórdat de scholing van start is gegaan. Daarnaast moet de scholing van start zijn gegaan binnen drie maanden na afloop van het tijdvak waarbinnen het STAP-budget is aangevraagd. Heeft u vragen over het bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik ben bereikbaar via alexander@lindenaccountants.nl dan wel via 040-2941888. Groet, Alexander Vromans


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Grandioze orchideeënweek 12 t/m 20 februari

Grote sortering orchideeën

zaterdag 12 februari 10.00-17.00 uur zondag 13 februari 12.00-17.00 uur

Orchideeën specialisten voor al uw vragen Speciale aanbieding

Gratis overpotten van uw orchideeën

2 taks orchidee normaal 13,50

nu 10,95

2 voor 16,95 Haal de lente in huis

Groenblijvende heester

v.a. 1,50/st

verkrijgbaar in 2 maten v.a. 17,50/st

Magnolia takken p.st. v.a.

1,50

Camellia

p.st v.a.

17,50

Aanbiedingen geldig t/m 20 februari 2022 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

NIEUWE BELEVINGSWINKEL MET LOKAAL KARAKTER EN DE VERTROUWDE LUNENBURG SERVICE

BELEEF LUNENBURG Je staat even perplex als je de nieuwe winkel van Lunenburg binnenstapt. De elektrospecialist heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en een complete belevingswereld gecreëerd, zonder zijn kernwaarden uit het oog het te verliezen. De hoge servicegraad blijft behouden en bij de eerste begroeting ervaar je al het lokale karakter van de winkel, die op een makkelijk bereikbare plek aan de rand van Nuland ligt.

UNIEKE WINKELERVARING

In de nieuwe zaak lonken de TV’s en audio-installaties, het witgoed, koffie- en keukenmachines, een veel groter assortiment keuken-inbouwapparatuur en alle mooie smart-home en ict die je in werking kunt zien in een ruimtelijk opgezette belevingswereld. Lunenburg heeft een ideale omgeving geschapen om in alle rust al het moois te beleven. Een fraai klinkerpad dat van buiten door loopt naar binnen voert je mee naar alle hoeken van het indrukwekkende pand waar urban gardens de hoeken scheiden, waar de producten overzichtelijk gegroepeerd en royaal opgesteld zijn. Aangename verlichting, opmerkelijke demo-artikelen en speelse elementen, zoals een metershoge rode zuil met draaiende (vaat)wasmachines erin, zorgen voor een bijzondere maar vertrouwde omgeving waar je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. “Precies zoals we dat voor ogen hadden”, zegt Robert van den Hanenberg, die een belangrijke rol heeft vervuld bij de realisatie van het concept. “We willen onze bezoekers een unieke winkelervaring bieden waarmee we onszelf onderscheiden van de grote elektroketens”.

“Koop je apparaat bij de man die het ook repareren kan” GERUSTSTELLENDE GEDACHTE

Kijkend naar de omvang van het assortiment zou je denken dat Lunenburg tot een van de grote elektronicaketens behoort, maar het Nulandse familiebedrijf werkt volledig zelfstandig, met alle kernwaarden die oprichter Peter Lunenburg ooit vastgesteld heeft. “Hij startte ooit als witgoedmonteur en pakte op verzoek van klanten

In 2009 hebben Peter en Ria Lunenburg het stokje overgedragen aan hun drie zonen Patrick, Ron en Jurgen. Met de winkel in Rosmalen, de nieuwe belevingswinkel in Nuland, de eigen bezorgdienst en eigen technische dienst én natuurlijk ook online, blijft Lunenburg groeien. De mensen van Lunenburg zien u graag in de winkel, want uiteindelijk kan er niets op tegen persoonlijk advies!


pagina 17

ook de verkoop van witgoed op, omdat zij graag op zijn advies vertrouwden”, vertelt Van den Hanenberg. “Nog steeds maakt service een essentieel deel van onze activiteiten uit. Klanten vinden het een geruststellende gedachte dat wij een eigen monteursteam hebben. Onze monteurs spelen ook een belangrijke adviserende rol bij de keuze van ons aanbod. Wij kiezen uitsluitend voor kwaliteitsproducten waar we volledig achter kunnen staan. Een tevreden klant is ons grootste belang”. Dit wekt misschien de suggestie dat Lunenburg duur zou zijn in vergelijking met de grote ketens en aanbieders op internet, maar dat blijkt niet het geval. “Sterker nog, via slimme software worden onze digitale prijskaartjes automatisch aangepast naar de scherpste onlineprijzen van betrouwbare Nederlandse dealers”.

“We verkopen alleen producten waar we achter staan en je weet zeker dat je altijd de beste prijs betaalt” APPARATEN VOOR EEN AANGENAMER THUIS

Hoe vat je nu het hele assortiment van Lunenburg onder een noemer samen? “Wij spreken van producten die het leven thuis aangenamer maken”, zegt Van den Hanenberg. “Witgoedapparaten, keuken inbouw- en klein huishoudelijke apparatuur, airco’s, tv, audio en sinds de verhuizing naar de nieuwe winkel ook pannen, laptops en tablets. In onze serviceafdeling vinden onze klanten een groot assortiment accessoires. Daarnaast zijn we een van de zeldzame Sonos Experience Stores in Nederland en beschikken wij over een zakelijke afdeling met producten voor de professionele markt. Wanneer we klanten ontvangen die inbouwapparatuur voor hun keuken willen aanschaffen, nemen we hen mee naar de speciaal daarvoor ingerichte etage met een groot assortiment inbouwapparaten. Daar hebben we de gelegenheid om hen in alle rust te adviseren”.

KOOKWORKSHOPS EN PRODUCTDEMONSTRATIES

Op het vlak van advies, service en kwalitatief goede producten blijft Lunenburg de vertrouwde winkel uit Nuland, met daarbij de vermelding dat de vestiging in Rosmalen gewoon doorgaat met de activiteiten. De nieuwe belevingswereld ligt op een makkelijk bereikbare plek aan de Rijksweg 69 in Nuland, met volop parkeergelegenheid en oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Volgens Van den Hanenberg biedt de zeer ruim opgezette en toch knus ingerichte zaak ook volop mogelijkheden voor leuke dynamische activiteiten, zoals demonstraties van bijzondere producten, live cooking en inspirerende kookworkshops. “We streven ernaar om verrassend uit de hoek te komen, met behoud van alle diensten die onze trouwe klanten al zo lang waarderen”. Meer info: www.lunenburg.nu

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

7 JAAR

extra zekerheid na registratie bij Lieberr

749,99

644,-

699,-

7 JAAR

extra zekerheid

ALTIJD INCLUSIEF DÉ LUNENBURG SERVICE Kom naar onze winkels in Nuland en Rosmalen of bel 073 532 23 32

1599,99

1333

1799,99

1520,-

,-

Retro tafelmodel koelkast RKK551B Deze vrijstaande retro koeler is een echte blikvanger en heeft een totale inhoud van 131 liter.

Koel-vriescombinatie KV2001B Met de handige supervriezen stand kun je voedsel snel invriezen of seizoensgroenten gedurende een langere periode goed bewaren. €

Ook voor al uw

INBOUW APPARATUUR

599,99

549,-

Koel-vriescombinatie GBB72MCVGN De FreshConverter behoudt de optimale conditie van je vlees, vis en groenten afzonderlijk.

829,99

Amerikaanse koelkast GSLV70MCTE Eenvoudige bediening met stemassistent. Vertel je koelkast precies wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt.

WWW.LUNENBURG.NU

899,99

na registratie bij Liebherr

Amerikaanse koelkast GSJ460DIDE Dankzij de enorme inhoud van 625 liter kan je alles nog beter indelen en slimmer bewaren.

749,99

Koel-vriescombinatie GBB61PZGGN Doorcooling: de luchtopeningen aan de voorkant houden de temperatuur op peil. Drankjes zijn kouder en voedsel blijft verser dankzij de gelijkmatige en snellere prestaties.

Vrieskast GNP 3013-23 Deze energiezuinige diepvrieskast heeft een inhoud van 269 liter. Dankzij het No-Frost systeem hoef je nooit meer te ontdooien, géén ijsvorming in de laden.

Koelkast K 3130-21 Een zuinige koeler, voorzien van PowerCooling, temperatuurdisplay, verstelbaar flessenrooster en een half deelbaar glasplateau.

329,99

290,-

bent u bij Lunenburg aan het juiste adres!

Inbouw koelkast KI31REDD0 In de hyperFresh plus lade met vochtigheidsregeling blijven groente en fruit tot wel 2 keer langer vers.

Tafelmodel vrieskast ZYAN8FW0 Voorzien van een royaal interieur met ruimte voor taarten en hoge voorwerpen zoals flessen.

ALTIJD INCLUSIEF DÉ LUNENBURG SERVICE Kom naar onze winkels in Nuland en Rosmalen of bel 073 532 23 32 €

949,99

799

,99

Geldig 4 t/m 20 februari 2022, zolang de voorraad strekt. Afwijkingen in prijzen, teksten, modellen en afbeeldingen voorbehouden. Genoemde prijzen zijn exclusief installatie, montage en thuiskopieheffing.

WWW.LUNENBURG.NU 299 €

,-

157,-

799,99

699,-


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

GLASVEZEL KWAM ER OP INITIATIEF VAN ROSMALENS BELANG

“IN POLITIEK MOET JE EEN LANGE ADEM HEBBEN” Twaalf jaar maakt Antoon de Groot deel uit van de gemeenteraad in ’s-Hertogenbosch. Antoon (72): ”En dat is een mooie periode geweest waarin ik namens Rosmalens Belang de nodige onderwerpen heb kunnen aansnijden in het belang van de mensen in wijken en dorpen. Na drie zittingsperioden vind ik het tijd worden om een stapje terug te zetten. En dat doe ik met een gerust hart want we hebben als Rosmalense politieke vereniging een goede ploeg mensen die zich voor de goede zaak willen inzetten.” door Herman van Dinther

“Waar ik vooral blij mee ben is dat wij ook jonge mensen aanspreken. Mensen die niet aan de kant blijven staan maar zich ook echt beschikbaar stellen om actief te zijn voor Rosmalens Belang. Wij hebben voor de verkiezingen op 16 maart een heel mooie gevarieerde kandidatenlijst met mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en achtergrond. Die variatie levert een mix op die garant staat voor een evenwichtige belangenbehartiging. Hoewel onze naam verwijst naar Rosmalen kan ik verzekeren dat wij ons inzetten voor alle dorpen en wijken in de gemeente. In een stad met de omvang van Den Bosch is het belangrijk dat er met name wordt gekeken naar de belangen van de mensen in de dorpen, buurten en wijken. Het gevaar bestaat namelijk dat er ambtelijk en politiek naar geneigd wordt het zwaarste accent op de Binnenstad te leggen. Dat kan verraderlijk zijn en juist daarom wil ik onderstrepen dat Rosmalens Belang bestaansrecht heeft, sterker nog, broodnodig is om de eigenheid en identiteit van de buurten, wijken en dorpen te waarborgen.”

STROPERIG

“Toen ik begon met het raadswerk had ik het idee dat je als raadslid en politieke partij snel spijkers met koppen zou kunnen slaan. Ik kwam er echter al snel achter dat je geduld en een lange adem moet hebben om dingen te bereiken. Zo kan ik me herinneren dat we als Rosmalens Belang in 2012 een raadsnotitie inbrachten waarin we pleitten voor investeringen in infrastructuur zoals glasvezel. De Raad ging daar in mee en het Paleiskwartier en het centrum van Rosmalen waren als eerste aan de beurt. Eind volgend jaar is, als het goed is, de hele gemeente, op enkele adressen in het buitengebied na, voorzien van glasvezel en dan zijn we dus meer dan tien jaar verder sinds we met ons voorstel kwamen. Dit soort ontwikkelingen geeft wel aan dat je als partij voortdurend alert moet blijven op de voortgang van projecten. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van De Groote Wielen. Als Rosmalens Belang hebben we altijd bovenop de invulling van De Groote Wielen gezeten waarbij we steeds de vinger aan de pols hebben gehouden bij de ontwikkelaars om verbeteringen te forceren of aan te brengen. In de praktijk loop je er echter ook tegenaan dat processen vaak een stroperig karakter hebben. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van het Centrum in De Groote Wielen. Daar zit nu echter eindelijk de vaart in, volgend jaar juli moet het gerealiseerd zijn.”

DE DRIESPRONG

“Het plein De Driesprong zien wij als de huiskamer van Rosmalen waar mensen ongestoord moeten kunnen genieten. In het verkiezingsprogramma dat intussen op de site www.rosmalensbelang.nl staat beste-

Antoon heeft als betrokken politicus uit overtuiging altijd veel tijd gestoken in zijn werk als fractievoorzitter van Rosmalens Belang. den we daar aandacht aan. We schrijven daarin dat De Driesprong centraal staat als ontmoetingsplein met horeca en evenementen en is het een fijn verblijfsgebied voor voetgangers. Er is geen ruimte voor fietsers, scooters, brommers en auto’s tijdens drukke winkel- en horecatijden. Eerder heb ik er zelfs al voor gepleit om er voetgangersgebied van te maken maar misschien is dat ook iets voor de wat langere adem”, beaamt Antoon met een kleine grijnslach. “Daar zijn investeringen in voorzieningen voor nodig maar dat geld is er gewoon, dat kan het probleem dus niet zijn. We hebben als Rosmalens Belang bij de begroting 2020 een amendement ingediend- en dat is aangenomen - om een extra jaarlijkse investering van € 35.000, naast de daarvoor bestaande budgetten, te doen voor vergroening en aanpassing van verkeers- en parkeermaatregelen in het Rosmalense Centrum dus wat dat betreft staat er niets in de weg.”

SNEL OPLOSSEN

“Hoewel het vaak tijd kost om procedures te doorlopen kan het soms ook snel gaan. Een voorbeeld daarvan is het vinden van een oplossing voor de problemen die Scouting Rosmalen ondervond met de exploitatie van de huisvesting. We hebben toen als fractie Rosmalens Belang een motie ingediend die door de Raad breed werd gesteund. Op die manier konden we Scouting St.Tarcisius snel uit de brand helpen en dat geeft dan ook weer veel voldoening. Ik heb ervoor gekozen om een stapje terug te doen en dus niet opnieuw verkiesbaar op de lijst te gaan staan. Ik blijf echter wel actief en dat geldt ook voor Guido Smeets die wegens tijdgebrek niet meer terugkeert in de gemeenteraad. We zijn echter wel heel betrokken en gaan de mensen die straks gekozen worden, maar ook de fractieondersteuners, met raad en daad bijstaan. Rosmalens Belang en de belangen van de mensen in wijken, buurten en dorpen blijven me aan het hart gaan. Dat er jongere en betrokken opvolgers klaar staan juich ik alleen maar toe. Ik prijs me gelukkig dat Rosmalens Belang ook door jongeren aantrekkelijk genoeg wordt gevonden om zich daarbij aan te sluiten. En ik krijg dus wat meer vrije tijd. Als fractievoorzitter ben ik wekelijks gemiddeld genomen toch wel zo’n vijfentwintig uur in de weer waarbij ik minimaal drie avonden in de week op pad ben. Die tijd heb ik overigens altijd graag geïnvesteerd, maar nu komt er meer ruimte voor wat andere dingen.”


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

CARNAVAL IN GEFFEN, NULAND EN VINKEL

“WIJ ZIJN SUPER POSITIEF. WAT KAN, GAAT SOWIESO GEBEUREN” Het zijn sombere geluiden die we te horen krijgen in ons vragenrondje bij de drie carnavalsstichtingen in Maasdonk: Het Geffense Rottenrijk, het Vinkelse Kafland en het Nulandse Waoterrijk. De teleurstelling druipt er aan alle kanten vanaf. Vooral de onzekerheid spelen de organisatoren parten. “Alweer allemaal afgelastingen vanwege corona. Geen optochten, pronkzitting, prinsenfeest, krakend concert, boerenbruiloft, snertfeest of welke gezellige bijeenkomst dan ook tijdens het carnaval”, is de meest gehoorde reactie. En toch, ondanks alle beperkingen, staan de ‘feestneuzen’ bij de alle verenigingen de juiste kant op en worden er naar alternatieven gezocht, en…. gevonden. door Jan van Ravenstein De optochten en de tonproaters avonden zijn in alle kernen inmiddels afgelast of opgeschoven. Halverwege de maand februari hopen de carnavalsstichtingen een definitief uitsluitsel te verkrijgen van de diverse overheden. “Wij, het Kafland, staan er bijzonder positief in”, aldus Prins Danny (Langens). Maar ook uit Nuland en Geffen komen soortgelijke berichten met een positieve inslag. “Wat kan, gaat gebeuren”, is de feitelijk stelling van zowel het Waoterrijk, Rottenrijk alsmede het Kafland. In iedere kern liggen alternatieve programma’s kaar om de carnavalssfeer op dat moment aan te zwengelen. “Stilzitten tijdens carnaval”, komt niet voor in ons woordenboek is de mening van alle betrokkenen.

HET WAOTERRIJK

Het carnavalsfeest in het Nulandse Waoterrijk staat normaal gesproken bol van de meest uiteenlopende activiteiten. Met vele hoogtepunten tijdens het carnavalsfeest. “Dat, en de overige activiteiten, staan allemaal ‘op losse schroeven’. De beperkingen die er zijn blijven een ingewikkeld regelpakket maar er zijn, ondanks dat, zeker mogelijkheden”, aldus Johan van den Hanenberg. Een aantal evenementen kan doorgang vinden: Het Durpsversieren, de speurtocht op zaterdagmiddag, het jeugdcarnaval (vanaf groep 6) in ‘Ons Honk’ en het ziekenbezoek. Voor het overige zullen wij, en ook de horeca, de besluiten van de overheid moeten afwachten.

OPTOCHT

“In juli vieren wij ons 55- jarig jubileum. We gaan dat (zaterdag 2 juli en zondag 3 juli) samen met KPJ-JN Nuland groots vieren met een ‘Zomercarnaval’. In combinatie met het Beachvolleybaltoernooi zullen wij gedurende die drie dagen nog diverse andere evenementen organiseren om er een echt carnavalsfeest van te maken. Inclusief de Waoterrijkse Carnavalsoptocht, die dan op zaterdagmiddag 2 juli zal plaatsvinden”, aldus Johan. “Natuurlijk houden wij jullie de komende tijd op de hoogte betreffende de ontwikkelingen aangaande het normale carnavalsfeest eind februari en het zomercarnaval”, laat Janus de Zeebink weten. Raadpleeg hiervoor: www.waoterrijk.nl

HET KAFLAND

Prins Danny en zijn adjudanten Perry en Ferry brengen samen met hun ‘gevolg’ (dat maar liefst zestig aanhangers telt) het Kafland in ‘Tapastiche sferen’, zoals ze het zelf plegen te noemen. Ze bruisen van energie en kunnen bijna niet wachten om het feest aan te zwengelen. Hun plannen worden kenbaar gemaakt op hun eigen nieuws pagina op

073 - 890 5990 073- 2155 - 8901083 5990 06 06 2155 1083 info@pvskleding.nl

info@pvskleding.nl

OPENINGSTIJDEN OPENINGSTIJDEN OPENINGSTIJDEN Maandag t/m vrijdag:

Lindenlaan 14 ● 5381 GK Vinkel ● 073-5321607 info@autobedrijfvinkel.nl

www.autobedrijfvinkel.nl

P. van Schijndel P. van 10.00 - Schijndel 17.30 uur Sporten bedrijfskleding: Sport- en bedrijfskleding: Zaterdag:

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 14.30 uur Maandag t/m vrijdag: 10.00 - 17.30 uur 10.00 - 17.30 uur www.vanschijndelsportenbedrijfskleding.nl Zaterdag: Zaterdag: 09.00 - 14.30 uur 09.00 - 14.30 uur www.vanschijndelsportenbedrijfskleding.nl


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

facebook: www.facebook.com/tapastischcarnaval “De traditioneel carnavalsoptocht trekt voor Pasen door het dorp en er zit een kans in dat de dolle avonden ook in die periode plaats gaan vinden”, aldus de kersverse Kaflandse Prins. “Een goede tip. Houdt de berichten op de websites van het dorpshuis ’t Zijl, onze residentie Zaal Den Driehoek plus de social media goed in de smiezen voor het allerlaatste nieuws en ontwikkelingen”, aldus Danny Langens

EREBURGER

“Nogmaals. Wij staan er positief in”, aldus de Prins. In het Kafland staan een aantal activiteiten die sowieso doorgaan. Op donderdag en vrijdag worden de zieken bezocht. De carnavalsmis op zaterdag gaat zeker door. Maar ook de verkiezing van de ereburger plus zijn huldiging staat op het programma. Danny: “Ook wij zijn met ons gevolg druk met bouwen van onze Prinsenwagen. Het wordt echt unne joekel van unne Prinsenwagen”. “En voor het voor overige zijn ook wij afhankelijk van de besluiten, het is niet anders”, zegt Prins Danny met een hele diepe zucht. Voor alle info zie: www.kafland.nl / www.dendriehoek.nl / www.facebook.com/tapastischcarnaval

HET ROTTENRIJK

Het Geffense Rottenrijk bruist in normale carnavalstijden als geen ander. De grote feesttent is een soort van walhalla voor de vele Rottenrijkse feestgangers. Het daarbij behorende ‘tentfeest’ met alles eromheen is het ‘feestje’ van Stichting Horeca Geffen”, aldus Laura van Erp. Wij hebben alles klaar en we staan te popelen om de tent bij de molen aan de Papendijk te mogen plaatsen. Mocht de overheid anders besluiten en dat daardoor carnaval in de tent tot de onmogelijkheden zal behoren, dan is in feite alle horeca in het Rottenrijk open met de regels die dan op dat moment gelden.

AUTO SPEURTOCHT

“Ook Stichting Rottenrijk gaat zich heel soepel opstellen. Natuurlijk is er de samenwerking met de horeca, maar ook een aantal van onze eigen activiteiten kunnen bij een negatieve uitslag toch doorgang vinden”, aldus voorzitter Hans Schalks van Stichting Rottenrijk. In plaats van de optocht is er op zondag de carnavaleske auto speurtocht. De carnavalsmis op vrijdag kan doorgang vinden met na afloop een borrel bij den Boet. Op zaterdag is er een bij ’t Haasje een koffietafel met daarna een kroegentocht samen met de pompzwengels. En ook de bejaarden en zieken worden vereerd met een bezoek. “Dit alles wanneer we vanwege de coronaregels gebonden zijn aan, noem het maar onmogelijkheden. In het positieve geval passen we meteen een aantal activiteiten aan. Heus, we gaan hoe dan ook, echt niet stilzitten tijdens carnaval”, zegt Hans met grote overtuiging.

VIER DAGEN CARNAVAL OP ROS RADIO Ook nu wordt carnaval 2022 in Zandhazendurp vanwege corona niet gevierd zoals we graag zouden willen. Voor velen een teleurstelling. ROS Radio en ROS TV-Krant gaan die pijn wat verzachten voor de verstokte carnavalsvierder. Op 26, 27, 28 februari en 1 maart start op ROS Radio om 13.00 uur de carnavalsprogrammering en die ziet er als volgt uit: Tussen 13.00 en 15.00 uur. Twee uurkes Zandhazendurps Carnaval met Corrianne van Hassel en Hans Breuer. We horen oud-prinsen, winnaars van de Hannus d’n Heiboer trofee en vele anderen die het Zandhazendurps Carnaval gemaakt hebben tot wat het nu is. Tussen 15.00 en 16.00 uur “Satisfaction Boerderij Carnavals hits” met Theo Pennings en Rini Timmers. Theo en Rini nemen de luisteraars van ROS Radio mee terug naar de unieke carnavalsmiddagen bij Satisfaction in de Schoolstraat, mooi was die tijd. Een extra, extra mooie uitzending voor de ROS-luisteraars die destijds verliefd zijn geworden tijdens het carnaval in de Satisfaction Boerderij. Tussen 16.00 en 17.00 uur “Achter de Muziek aan” met René Holweg. Samen met Herman Hubers wordt de Carnavals Top 55 samengesteld en uitgezonden!

DE CARNAVALSPLAAT EN ZIJN VERHAAL

Speciaal voor u, onze trouwe luisteraars brengen we tussen 13.00 en 15.00 uur ook ‘De carnavalsplaat en zijn verhaal’. U vertelt ons een mooie herinnering die u heeft aan een bepaalde carnavalsplaat en wij draaien deze plaat speciaal voor u. Buiten deze programmering om hoort u de leukste carnavalsmuziek, uiteraard uitgezocht door Herman Hubers. Op Ros TV-Krant gaan we inzendingen en opnames zien en horen van de Zandhazendurpse clubkes. Foto’s, filmpjes, muziek en al het andere wat bij gaat dragen aan een heerlijke carnavals beleving op ROS Radio en ROS TV-Krant! ROS TV-Krant is te zien op Ziggo kanaal 43 en Trined kanaal 532. ROS Radio is te beluisteren als geluid achter de kabelkrant en op www. ros-radio.nl.

www.thuisinhetnieuws.nl


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

GEZONDE ROUTE ROSMALEN Jouw route naar gezondheid Vitaliteit: ook voor jou! Je gezond en fit voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen loopt hierin weleens vast. Het kan een hele zoektocht zijn naar de oplossing. Met het netwerk van de Gezonde Route Rosmalen is de weg hier naar toe een stuk makkelijker. Wij zijn jouw route naar een gezond en vitaal leven. Haal alles uit je gezondheid met de zorgprofessionals van de Gezonde Route Rosmalen.

Gezonde Route Rosmalen Gezonde Route Rosmalen is het platform van zelfstandige zorgprofessionals in Rosmalen. Allemaal gericht op het stimuleren van gezondheid, vitaliteit en welzijn. We geloven in preventie en een positieve gezondheid door massage, coaching, voeding, beweging, energetische behandelingen en (mantel)zorgondersteuning. Wij bundelen onze krachten om jouw gezondheid te bevorderen.

De Gezonde Pagina Iedere maand belichten twee deelnemers van het platform een gezondheidsthema. Deze maand gaat het over het thema: 'Beeldentaal werkt helend voor kinderen & volwassenen' Kijk voor meer informatie op onze website www.gezonderouterosmalen.nl Stichting Gezonde Route Rosmalen - Jouw route naar Gezondheid!

Verbeelderij een plek waar creativiteit en kunst werkt! Bij Verbeelderij gaan mensen met lichamelijke of psychische klachten in kleine groepjes creatief aan de slag: schilderen, boetseren, het kan allemaal. Het maakt niet uit waar je mee zit, iedereen is hier welkom. Onderling kun je alles delen en bespreekbaar maken. Je kunt erop vertrouwen dat wat je deelt binnen de vertrouwde groep blijft. Het belangrijkste is dat je van kunst houdt. Je creatieve binnenwereld aanspreken is een essentieel doel van onze kunstzinnige begeleiding. We kijken waar iemand tegenaan loopt in het dagelijks leven en hoe we daarin kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door de assertiviteit te stimuleren of door een stuk ontspanning te bieden. We kijken echter ook verder: loopt het thuis stroef met de mantelzorger dan gaan we daarmee rond de tafel zitten om te zien wat de mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren.

Beeldende kunst als middel om te groeien Er wordt bij Verbeelderij vooral gecommuniceerd via beeldtaal. ‘Beeldtaal is een taal die je spreekt zonder woorden, maar vooral ook een taal die rechtstreeks uit je hart komt. Een taal die je niet verbergt achter woorden en die de beperkingen van de gesproken taal niet kent.’ Het beeldende werk is daarmee een middel om te groeien. En we verwachten dat mensen daarin zelf een actieve rol vervullen. Anja wordt inmiddels bijgestaan door drie collega’s én een aantal vrijwilligers.

Informatie U bent welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Bel voor een afspraak met Anja Jansen. Vergoeding via WMO en WLZ is mogelijk.

Opvoeden in liefdevolle verbinding Verlang jij naar een liefdevolle verbinding met je kind? Wil je voelen, ervaren dat jullie samen alles kunnen delen? Over alles kunnen praten, lachen en huilen, de leuke dingen en ook de lastige dingen. Wanneer het stroef gaat tussen jou en je kind kan jou dat verschrikkelijk raken. Je kunt je onzeker voelen of machteloos en zelfs dingen doen en zeggen waar je achteraf enorme spijt van hebt. Je kind raakt je dieper dan wie ook. Kinderen stellen je voor nieuwe uitdagingen. Geen enkele ouder krijgt bij de geboorte een gebruiksaanwijzing, je leert ouderschap met vallen en opstaan.

Spelenderwijs ga ik met kinderen aan de slag. Vanuit het spel ontmoeten we elkaar en vertelt je kind in zijn taal waar het last van heeft. Dit is vaak een beeldende taal, zonder woorden, waarmee je kind onbewuste ‘nare’ ervaringen of gedragspatronen boven tafel brengt. Via het spel worden deze innerlijk verwerkt en geheeld. Soms is voor de verwerking nodig om die beelden woorden te geven, vaak ook niet. Jij als ouder hebt een belangrijke rol, wordt betrokken bij de therapie. Wat in de sessies in gang wordt gezet ontwikkelt zich verder thuis. Hierin neem ik jou als ouder mee.

Als integratief kindertherapeut heb ik de afgelopen jaren al veel kinderen met hun ouders begeleid. Met verschillende achtergronden, uiteenlopende karakters en allerlei problemen. Mijn aanpak is altijd op maat, omdat iedereen in zijn problemen en oplossingen uniek is. Wel hebben alle ouders iets belangrijks gemeen: Hun kind willen begrijpen en het verlangen naar een fijne liefdevolle band. Dit verlangen is een belangrijk startpunt voor heling en behandeling.

Gezonde Route Rosmalen om krachten te bundelen. Als verpleegkundige en Beeldend therapeut geef ik vorm aan het zoeken naar verbinding met de zogenaamde reguliere gezondheidszorg. Om hier meer handen en voeten aan te geven ben ik inmiddels 5 jaar lid van de Gezonde Route. Een collectief waar we elkaar opzoeken en overtuigd zijn van de noodzaak samen te werken in het belang van de cliënt.

Contact Als jij er klaar voor bent om jouw kind beter te leren begrijpen, gevoelens van onzekerheid, onmacht en frustratie te overstijgen, wees welkom bij kinderpraktijk EigenWyze. Samen gaan we aan de slag met als resultaat: Een liefdevolle verbinding met je kind & weer lol en ontspanning in huis.

www.gezonderouterosmalen.nl

Anja Jansen Verbeelderij

Verpleegkundige Gespecialiseerd beeldend therapeut Locatie Perron 3 Hoff van Hollantlaan 1 5243 SR Rosmalen

Bel voor een gratis kennismakingsgesprek met Jacqueline Prinsen. Integratieve kindertherapie is kortdurend. Vergoeding door zorgverzekeraars is mogelijk.

Jacqueline Prinsen

Geregistreerd Integratief Kindercouncelor en -coach - Integratief kindertherapeut i.o. EigenWyze Kindertherapie Indigoweg 5 5247 KA Rosmalen


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Thuiskomen in je lied! ZA N G L E S VO O R K I N D E R E N • ALLEEN OF MET EEN VRIENDJE / VRIENDINNETJE • ZINGEN MET PLEZIER

ZA N G L E S VO O R VO LWA S S E N E N • W E R K E N A A N O.A . A D E M H A L I N G, H O U D I N G E N B E L E V I N G • O N T S PA N N E N E N M E T H U M O R • ONTDEK JE EIGEN STEMGELUID BEL NU VOOR EEN PROEFLES! MEER INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL

ZANGHUIS HESTER MUTJESKAMP 21 - LITH T 06 - 2945 4533 INFO@HESTERVISSCHER.NL - WWW.HESTERVISSCHER.NL

Frans en Marleen van der Biezen

De relaxspecialist van Oss

GROTE OPRUIMING VAN RELAXFAUTEUILS

Nieuw en gebruikt. 150 stuks op voorraad! Actie van maand: 2 relax fauteuils met zwart leder met accu . Set prijs €

2500,-

ORCHIDEEËNWEEK BIJ TUINCENTRUM MEIJS HEESCH Van 12 t/m 20 februari is het weer genieten van de prachtigste Orchideeën in de kassen van Tuincentrum Meijs. Zoals inmiddels bijna traditiegetrouw staat deze week in februari weer in het teken van deze prachtige planten. Naast Orchideeën behoren bijvoorbeeld ook een groot aantal Bromelia’s en Epifyten tot deze plantengroep. Kenmerkend voor Orchideeën in het bijzonder, maar Epifyten in het algemeen, is dat deze planten kunnen groeien op takken en bomen zonder deze aan te tasten, te parasiteren. Dat maakt het ook zo interessant om deze planten als kamerplant te hebben. Echt veel verzorging hebben Orchideeën dan ook niet nodig. Met hun verscheidenheid in kleur en vorm is er voor iedereen wel een orchideeën beschikbaar die in het interieur past.

Wij zijn op donderdag en vrijdag geopend en op afspraak. Bel 0620646083 of 0412625292. Kijk ook op www.relaxspecialist.nl

Willaertstraat 24, Oss | Tel. 0412-625292 www.relaxspecialist.nl

Zaterdag 12 februari van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 13 februari van 12.00 tot 17.00 uur zijn er in ons tuincentrum specialisten aanwezig die al uw vragen kunnen beantwoorden over de verzorging van Orchideeën en Epifyten. Heeft u een probleem met een Orchidee, dan is het ook mogelijk om deze mee te brengen en advies te vragen aan deze specialisten. Zij kunnen desgewenst uw plant ook gratis opnieuw oppotten zodat deze weer in volle glorie gaat bloeien. Tuincentrum Meijs heet u allen welkom om te genieten van de vele Orchideeën.


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

BRIDGECLUB RUITEN PLUS HEEFT RUIMTE VOOR NIEUWE LEDEN Bridgeclub Ruiten Plus is een van de bridgeclubs van HEVO met momenteel 40 leden.Deze club is ruim 6 jaar geleden opgericht door een aantal cursisten, die toen net de HEVO bridge-cursus (Ruiten- boekje) hadden afgerond. Inmiddels zijn het allang niet meer alleen deze oud-cursisten en is het een club geworden met zowel zeer ervaren als iets minder ervaren bridgers. We spelen geen clubcompetitie maar per ochtend worden de scores wél bepaald. Plezier in het bridgespel en gezelligheid zijn bij ons belangrijk. Iedere maandagmorgen wordt er gespeeld van 9:15 tot 12:00 uur. We spelen in De Ontmoeting, Tulpstraat 2-4 in Rosmalen. We spelen dan 5 rondes van 4 spellen en drinken gezamenlijk koffie na de derde ronde. Dus: heb je basiskennis van het bridgen en zin om in clubverband te bridgen, meld je dan aan bij de secretaris van Ruiten Plus petravankessel50@kpnmail.nl. Ook als je eerst een keer wilt komen sfeerproeven, ben je van harte welkom.

HERINRICHTING PARKEERPLAATS ACHTER PERRON 3 Onlangs is een begin gemaakt met het opnieuw inrichten van de parkeerplaats achter Perron 3 en de Hoff van Hollantlaan in Rosmalen. Er komen meer parkeerplaatsen zodat treinreizigers makkelijker een plaatsje kunnen vinden om hun auto kwijt te kunnen. Ook worden er dit jaar nog een aantal extra fietsparkeerplaatsen aangelegd bij het station. Foto Karel Goossens – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

Voor al uw vakkundige reparaties, onderhoud, schadeherstel, aircoservice en onderhoud, winterbanden, bandenhotel, uitlijnen, rittenregistratie systemen, ecodrivesystemen en APK keuringen van alle merken personen- en bedrijfsauto’s. In- en verkoop van nieuwe en gebruikte personen- en bedrijfsauto’s. Wij staan voor kwaliteit en service. Rijksweg 57b, 5391 LJ Nuland Tel. 073 - 532 24 42 Fax 073 - 532 53 48 info@garageslaats.nl | www.garageslaats.nl

foto Karel Goossens

HÈDDE HIER ÒK IETS LIGGEN?… Enkele jaren geleden trof ik een jeugdvriend aan de overkant van de Maas in Maasbommel. Mijn vrouw en ik waren met de fiets en zaten op het terras van Het Veerhuis. Hij vroeg enthousiast: ‘Heb jij hier ook iets liggen aan de Maas?’ ‘Ja, een handdoek!’ was mijn eveneens bevlogen antwoord. Dat was niet de reactie die hij verwachtte want hij doelde op een plezierboot in de jachthaven. Maar ik ben ieder jaar blij als ik mijn handdoek weer op een strandje langs de Maas kan uitvouwen, dat maakt mij gelukkig. Op 9 januari ben ik gaan kijken naar de Galactica die toen net niet onder de Hedelse brug door kon varen. Daarom lag dit super-de-luxe paradepaardje tijdelijk geparkeerd in de Koornwaard, nagenoeg binnen handbereik. Een bootje van honderd miljoen euro………. Dat hou je toch niet voor mogelijk! Laten we hopen dat de vrouw van de, tot op heden anonieme, eigenaar in haar schik is met dit superjacht als verjaardagscadeautje. Het is in het leven niet allemaal goud wat er blinkt…hoewel als u dit leest zitten we midden in de Olympische Winterspelen. Team NL heeft legio kansen op goud. Topsporters die jaren hebben getraind om in Peking hun absolute top te bereiken. Hoop en vertrouwen op een goede afloop. Sportkoepel NOC-NSF heeft dat vertrouwen niet. Tenminste niet in China want de Nederlandse sporters wordt geadviseerd hun I-Phone en laptop thuis te laten. Bang zijn ze dat de Chinezen hun app-jes gaan lezen. Je denkt toch niet dat de Grote Leider geïnteresseerd is in de correspondentie tussen Juta en Koen. Het zal hem ’n worst wezen hoe Irene Schouten het schaatsen combineert met haar ondernemerschap. De sporters zijn te gast in China en op deze manier je wantrouwen in het land etaleren is beneden peil. Ik ben benieuwd hoe Nederland zou reageren als de Chinezen zo negatief over ons zouden denken. Suzanne Schulting zal er vandaag niet minder door rijden, zij heeft vandaag geen tijd om op haar telefoon te kijken. Volledig geconcentreerd moet ze zijn voor haar shorttrack-rondjes. Irene Schouten kan goud halen op de 5.000 meter. Ik hoop van harte dat ze haar eigen telefoon heeft meegenomen. Kan ze haar moeder als eerste bellen met het goede nieuws. En wat te denken van Kimberley Bos, die scheurt met 130 kilometer per uur op haar skeleton sleetje naar een Olympische medaille. Die wil alleen maar snoeihard de ideale lijn volgen van start tot finish. Deze kanjers willen alleen maar sporten, alleen maar maximaal presteren. Zij zijn blij dat de Spelen doorgaan ondanks corona. Zij zijn blij dat China als gastland wil fungeren want vier jaar wachten is voor velen geen optie. Ik wens u heel veel kijkplezier met een prachtige en sportieve strijd op het ijs en in de sneeuw. Een week na de Olympische Spelen staan we voor een nieuw dilemma. Gaan we ouwerwets carnaval vieren of blijven we nog ’n jaar thuis met z’n allen? ‘As ge mar leut hèt en da kan òk thuis wòr keind!’ Peter der Kinderen


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

HART FOR HER MEER DAN EEN SPORTCLUB! Hart For Her heeft haar deuren geopend aan de Hoogstraat 2T in Rosmalen (naast voorheen de Rabobank). Hart For Her is meer dan alleen een sportclub. Hart For Her is een plek waar je écht jezelf kunt zijn. En omdat “vrouwen onder elkaar” zich doorgaans meer op hun gemak voelen, is het programma “Women Only”. “In de eerste plaats kom je hier om onder persoonlijke begeleiding lekker te sporten. Omdat je aan je conditie wil werken, je spieren wil versterken, die blessure de baas wil worden of gewoon om nét zo fit te blijven. Jij bepaalt waar de focus ligt. Met onze hydraulische circuit training, train je altijd op je eigen niveau. Al na 30 minuten loop je vól positieve energie de deur weer uit” aldus Mieke - eigenaresse van Hart For Her Rosmalen. Met een HBO-sportopleiding tot zowel fitness als bewegingsdeskundige begeleidt Mieke vrouwen die bewust gezond ouder willen worden. Wil jij Hart For Her komen ervaren nog voordat de deuren officieel opengaan? Meld je dan nu al aan voor een kennismaking door een belletje of door een app te sturen naar: 0619652972. Je mag natuurlijk ook spontaan even binnenlopen.

Joep van der Plas: Wè Hèdde nog?

4-gangen menu voor € 39,50

Na 12,5 geleden de Coelenborgh te hebben gesloten, duikte Joep op 17 maart nog een keer de keuken in! Met het bekende: "Wè Hèdde nog-Menu"

Vooraf reserveren via: www.rosmaelen.nl of 073-5221193 Dorpsstraat 69 - 5241 EB ROSMAELEN


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

JUBELTON WORDT AFGESCHAFT

Op 22 januari verzamelden ruim 50 deelnemers zich op de Driesprong in Rosmalen voor een lichtjesoptocht door het dorp. De voorste linie werd gevormd door trommelaars, gevolgd door een stoet met verlichte kinderwagens en met lichtslingers omhangen mensen. Het thema was: meer verbinding brengen. Volgende de organisatoren dreigt een vorm van scheiding te ontstaan tussen voor- en tegenstanders van Coronavoorzorgsmaatregelen. Als afsluiting van de tocht werd nog een lied gezongen waarna iedereen weer huiswaarts ging. Foto Karel Goossens – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

JONGE MENSEN MET VERMOEDEN VAN DEMENTIE Voor jonge mensen is het vaak een moeilijk onderwerp om over te praten: geheugenproblemen. Ben ik gewoon vergeetachtig of is er sprake van beginnende dementie? Hoe dan ook, dementie is op elke leeftijd heftig. Bij een vermoeden van dementie op jongere leeftijd voelt de stap naar de zorg als een grote stap. De weg naar hulp en ondersteuning is vaak onbekend en er leven veel vragen en onzekerheden. Vivent organiseert daarom in samenwerking met Huis73 speciaal voor deze mensen maandelijks een laagdrempelige inloop. De inloop vindt elke laatste woensdag van de maand plaats tussen 14.00 en 16.00 uur. De eerste start woensdag 23 februari in het Geheugenhuis van Huis73. De toegang is vrij. Alle vragen zijn welkom.

DEBATAVOND KINDERARMOEDE Op vrijdag 18 februari is er een debatavond over Kinderarmoede in sociaal-cultureel centrum De Helftheuvel. Tijd: van 19.30 tot 22.00 uur. Inloop: vanaf 19.00 uur. Aanleiding voor dit evenement zijn de gemeenteraadsverkiezingen in ‘s-Hertogenbosch op 16 maart. De avond wordt georganiseerd door Jeugdfonds Sport & Cultuur ’s-Hertogenbosch-Vught en Leergeld Den Bosch.

APK keuring Sjef van Creij

073-5230539 Bruggen 44 5243 RB Rosmalen

Clicking Images

OOK LICHTJESPROTEST IN ROSMALEN

Bent u in de gelukkige omstandigheid dat u kunt schenken, dan kunt u ook iemand helpen om een huis te kopen. De schenkbelasting kent een vrijstelling van maximaal € 106.671,00 voor de aankoop van een woning of de kosten voor de verbetering van de woning of voor de aflossing van een eigen woning schuld. De verkrijger mag dan op het moment van de schenking niet ouder zijn dan 40 jaar en niet jonger dan 18 jaar. In het regeerakkoord is bepaald dat deze schenkingsvrijstelling per 2024 wordt afgeschaft. Dus dit en volgend jaar kan in ieder geval onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van deze vrijstelling. Sommige van u hebben deze schenking gebruikt om één van de kinderen te helpen met de aankoop van de woning. Wanneer dat kind de woning koopt met een echtgenoot, zal het over het algemeen uw bedoeling zijn dat de schenking alleen toekomt aan uw kind. U dient dan bij de schenking te bepalen dat de schenking wordt verkregen onder uitsluitingsclausule. De omschrijving voor “naam van uw kind in privé” is in beginsel voldoende. De schenking valt dan niet in de gemeenschap van goederen. Ook wanneer uw kind niet gehuwd is, is het zinvol om de uitsluitingsclausule van toepassing te verklaren. Het kind dient dan vervolgens met zijn echtgenoot/partner afspraken te maken hoe om te gaan met deze schenking bij een scheiding. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om aan alle kinderen deze schenking te doen. Veel ouders vinden het belangrijk dat alle kinderen voor zoveel mogelijk gelijk behandeld worden. U kunt bij testament dan een correctie toepassen voor de andere kinderen, door bijvoorbeeld te bepalen dat de schenking ingebracht moet worden in de nalatenschap. De schenking wordt dan opgeteld met het saldo van de nalatenschap en gedeeld door de kinderen. Het erfdeel van het kind die de schenking heeft ontvangen wordt dan met dat bedrag verlaagd. Een andere mogelijkheid om uw kinderen te helpen is door het verstrekken van een geldlening. Uw vermogen wordt dan niet verlaagd. Bij uw overlijden wordt de schuld dan verrekend met het erfdeel van het kind die deze lening is aangegaan. Het is verstandig de afspraken vast te leggen. Soms gaat het om grote bedragen en dan is het vaak ook verstandig om hypothecaire zekerheid te verlangen. Er is derhalve een aantal mogelijkheden om de kinderen te helpen, maar naar het zich laat aanzien vervalt de schenking van de jubelton per 1 januari 2024. Indien u vragen heeft, kunt u altijd een afspraak maken met ons kantoor om dit soort zaken ook goed vast te leggen.

Pieter Heeringa, notaris bij Hoffspoor Notarissen www.hoffspoor.nl Ook op dinsdag-, woensdagen donderdagavond kunt u bij ons terecht

Hoff van Hollantlaan 5 5243 SR Rosmalen T 073 523 25 33


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S Mark geeft inhoud aan de academie die vorig jaar van start is gegaan en nu een eigen professioneel ingericht instructielokaal krijgt.

INTERNATIONAAL BEDRIJF LEIDT EIGEN MENSEN OP

ACADEMIE GLASVEZELBEDRIJF TOF KRIJGT VORM De TOF Group, het glasvezelbedrijf dat is gevestigd aan de Huisbergenweg op het bedrijventerrein Kruisstraat, is wat ruimer in het jasje gaan zitten omdat de buurman is verhuisd. De onderneming die nog maar twee jaar geleden het tweede lustrum vierde, heeft bijna honderd medewerkers op de loonlijst staan en werkt daarnaast met tientallen onderaannemers en zzp’ers. Mark Swanenberg werkt er al elf jaar met heel veel plezier en heeft alle kansen gekregen om mee te groeien met het bedrijf. door Herman van Dinther Mark ( 35) : “Ik heb een paar jaar gewerkt als internationaal chauffeur en bij verhuisbedrijf Van Zoggel tot ik last kreeg van mijn rug. Ik raakte aan de praat met Dave Eveleens, directeur en mede-eigenaar van TOF Group. ‘Kom bij ons werken’ zei hij. Toen al was er schrijnend gebrek aan monteurs en wrongen bedrijven zich in alle bochten om medewerkers aan te trekken. Ik kende het bedrijf en het werk helemaal niet maar ik liet me overhalen en ging aan de slag. Geen moment spijt heb ik ervan gehad. Ik begon als hulpmonteur en al na een paar maanden ging ik in een team van zes man aan de slag met een eigen project. Het deed me goed dat ik zo snel het vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid kreeg. Dat motiveerde me enorm om mezelf verder te bekwamen door cursussen en opleidingen te volgen, alles wat ik nodig had heb ik gehaald.”

voor de particuliere markt nieuwe uitdagingen op de zakelijke markt. Dat was toch weer even een heel ander kaliber, het echt grote werk zeg maar. En dan doel ik op de moeilijke netwerken die gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld matrixborden, telefoonmasten, stadions, grote hallen, bedrijfsaccommodaties en dat soort locaties. Extra leuke uitdagingen zijn natuurlijk het Songfestival in Ahoy waar wij ook alles met de glasvezelverbindingen hebben gedaan. Maar ook een groot datacenter in Groningen hebben we probleemloos aangesloten en door dat soort projecten maken we wel naam. We zijn in Nederland intussen een speler met aanzien waardoor we ook internationaal in beeld zijn gekomen. Daardoor ben ikzelf voor een grote opdracht ook al een paar maanden in Finland aan de slag geweest.”

GROEI

UITDAGING

“Door de jaren heen is het bedrijf flink gegroeid en hebben we verschillende disciplines ingericht. Met Fiber To The Home (F) is het begonnen maar zijn ook de richtingen TOFServices en TOF-Specials ontwikkeld. Voor mij kwamen er na vijf jaar actief geweest te zijn

“Het zit wel in mijn karakter om na verloop van tijd te zoeken naar een nieuwe uitdaging. Ik moet plezier houden in het werk, het moet geen routine worden. Dat wordt het ook niet, daar zorg ik wel voor. Gaandeweg ben ik me meer gaan bezighouden met de begeleiding

van de medewerkers, het werven van nieuwe collega’s en vooral ook het aspect scholing. Het gaat erom dat je als bedrijf een omgeving en sfeer creëert die aantrekkelijk is voor medewerkers om er te werken maar ook om een band te krijgen met het bedrijf. Wanneer er betrokkenheid is en mensen verantwoordelijkheid krijgen dan krijgen hun baan en het bedrijf ook emotioneel betekenis en zullen zij niet zo snel gaan hoppen. Wij hebben al heel wat medewerkers die er al vrijwel vanaf het begin zijn. Leuk ook is om te zien dat er weleens monteurs of uitvoerders zijn die naar een collega vertrekken maar er na verloop van tijd achter komen dat het geen goede keuze is geweest. Die keren dan meestal weer graag terug op het vertrouwde nest en dat is toch een bevestiging dat we een aantrekkelijk bedrijf zijn.”

ACADEMIE

“Sinds vorig jaar ben ik op verzoek van de directie begonnen met het opzetten van een eigen academie. Nu we qua accommodatie veel ruimer in ons jasje zitten ben ik bezig om een instructiezaal in te richten waarin we de hele praktijk kunnen nabootsen. We dagen jongeren uit om in groepjes van drie of vier een dag onze gast te zijn op de academie. Daar laten wij hen zien wat glasvezelwerk in grote lijnen betekent en welke leuke kanten er voor hen aan zitten. Wij, maar ook de jongeren, hebben al vrij snel in de gaten of er een match is tussen interesse, gevoel en techniek. Wanneer er een klik is dan gaan zij al snel de praktijk in waar zij gekoppeld worden aan een monteur. Daarnaast krijgen zij een verdere opleiding en worden zij, maar ook hun mentor/monteur, begeleid door Mark. Ik schakel veel met de uitvoerders en projectleiders. Die geven mij signalen wanneer er ondersteuning nodig is. We doen veel met videobellen want ik kan natuurlijk niet op elk moment in alle hoeken van het land zijn. Tegelijk is het een voordeel dat ik een compleet ingerichte praktijkbus heb waardoor ik alles visueel kan maken. Ik vind het mooi om zo’n ontwikkelproces bij jonge medewerkers te kunnen sturen. Wij bieden jongeren volop kansen om zich binnen het bedrijf te ontplooien. We vinden het fijn om eraan bij te dragen dat mensen plezier hebben in hun werk. Dat is ook de reden dat we blijven investeren in scholing en opleiding, ook van mensen die al langer binnen het bedrijf werken. Het is een volwassen bedrijf dat graag kansen biedt aan mensen die willen werken en stappen willen maken.”


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

H. JOHANNES’ ONTHOOFDING TE NULAND KERKBERICHTEN ROSMALEN AANGEPAST VIERINGENROOSTER

Na de laatste versoepelingen zijn ook de kerkelijke vieringen aangepast en (bijna) weer als vanouds. De Annakerk Hintham kent elke zondag om 09.30 een viering. De Lambertuskerk: dinsdag 19.00 uur H. Mis en aanbidding, woensdag 18.25 uur rozenhoedje en 19.00 uur H. Mis, vrijdag 09.00uur H. Mis en aanbidding, zondag 09.30 uur H. Mis. In de Laurentiuskerk is er elke zondag om 11.00 uur een H. Mis. De Mariakapellen in de Lambertus en de Laurentius zijn elke dag geopend voor een moment van bezinning en het aansteken van een kaarsje. Hou wel de website van de parochie in de gaten voor het laatste nieuws: www,parochieheiligemaria.nl

VIERINGEN THUIS MEEBELEVEN

De vieringen binnen de Mariaparochie worden vanuit de Lambertuskerk live uitgezonden op internet. Ga daarvoor naar www.kerkdienstgemist.nl of volg de stream via de app van ‘kerkdienst gemist’ die u op uw telefoon of tablet kunt installeren.

NIEUW ADRES PAROCHIESECRETARIAAT

Sinds kort is het nieuwe parochiesecretariaat op de Rodenborchweg 2 in Rosmalen gevestigd. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 9 tot 12 uur. Het telefoonnummer blijft 073 5212215. Ook het mailadres is gewijzigd: secretariaat@parochiemaria.nl Het postadres is Parochiecentrum Maria, Rodenborchweg 2, 5241 VM Rosmalen. Over enkele weken worden de zalen en de huiskamer in gebruik genomen.

KISI KOMT NAAR ONZE PAROCHIE

Zondag 4 maart zal in de Laurentiuskerk de musical “Door God geroepen” over het leven van Paulus gespeeld worden. Bijzonder is wel dat iedereen tussen de 8 en 18 jaar mee mag doen. In de week voorafgaand aan deze opvoering wordt volop geoefend met muziek en spel. Belangstellenden kunnen het best contact opnemen met Godeliva Coppens, 06 42457916.

LEZING OVER HET JODENDOM

Woensdagavond 30 maart om 19.00 uur vindt een lezing plaats door Corrie Zeidler over het Jodendom. De HEVO organiseert die in het nieuwe parochiecentrum naast de Lambertuskerk. Aanmelden bij de HEVO of het secretariaat van de parochie.

Zaterdag 5 februari 19.00 uur Eucharistieviering met medewerking van het KVO/ZLTO-koor. Intenties: Wim Swanenberg en Miet Swanenberg-Langens, Wim van Bakel (mdg), Mari Verhoeven (mdg), Wim van der Linden (mdg), Marco Meulendijk (mdg), Nellie van Niftrik-Swanenberg (mdg), Gisela van Heertum-van den Bosch (p), Hennie Korsten en overleden fam. (p/verj), Jos en Bets Westerlaken-Verputten en kleinkind Roos. Zaterdag 12 februari 6e Zondag door het jaar. 19.00 uur Eucharistieviering met medewerking van het Kerkkoor. Intenties: Maarten van der Donk (p/verj), Berta, Jan, Tiny en Hans vd Hanenberg (een bijzondere intensie), Sjaan Halewijn-van de Wiel (mdg), Pieter van Helvoirt (mdg), Zus Langens-Witlox (mdg), Jeroen van Rooij (mdg). Zaterdag 19 februari 7e Zondag door het jaar 19.00 uur Eucharistieviering met medewerking van het Kerkkoor. Intenties: Annie Roersch-Tijhuis (p), Mien Hanegraaf-van Nuland (p), Marinus van Aggelen en Johanna van Doorn, Jo en Tineke vd Biezen-van Santvoort (p). Zaterdag 26 februari 8e Zondag door het jaar 19.00 uur Eucharistieviering. Lektor: Yvonne van Ieperen. Intenties: Riek Peijnenburg-van Hal (mdg), Rudi Litjens (p/jrg), Klaas van der Biezen (mdg), Timmy Barten-Thewissen (mdg), Dré Sr., Dré Jr. en Jeroen Barten, Wim van Creij (mdg), Martha en Cor van Venrooij-van Creij (p). 12.00 uur Koffiedrinken in de parochiezaal. Iedereen is hierbij van harte welkom. Woensdag 2 maart Aswoensdag 19.00 uur Eucharistieviering Zaterdag 5 maart 1e Zondag van de vasten 11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Wim van Bakel (mdg), Mari Verhoeven (mdg), Wim van der Linden (mdg), Marco Meulendijk (mdg), Nellie van Niftrik-Swanenberg (mdg), Gisela van Heertum (p).

OLYMPISCH DILEMMA De Olympische Winterspelen in China zijn volop bezig. Al vanaf de toewijzing zijn er veel bezwaren tegen die Spelen op die plek. De hele wereld weet dat de Chinese regering nou niet bepaald vriendelijk is voor minderheden in hun land en terecht protesteren daar veel landen en activisten tegen. Ik vraag me bij dit soort gelegenheden zelf ook wel af: moet ik eigenlijk wel kijken? Natuurlijk verafschuw ik het onderdrukken van minderheden. Dat is makkelijk zeggen vanuit mijn luie stoel. En sport is heerlijk om te doen, maar ook om naar te kijken. Straks ga ik me dezelfde vragen stellen bij het WK Voetbal in Quatar. Je schiet er weliswaar niet veel mee op om daar bij stil te staan, het gaat allemaal toch wel door. Andere, vooral commerciële belangen, geven de doorslag. Toch merkwaardig, zo’n moreel kompas, waar ieder weldenkend

mens wel eens mee te maken krijgt. Zit dat in ons dna? Is dat aanwezig door het gedachtengoed van religie? Want ik blijf, ondanks alles geloven in het goede wat in ons allemaal aanwezig is. Waarschijnlijk zitten de beslissers over zulke zaken met dezelfde vragen als ik. Maar ook zij hebben met meerdere partijen en gedachten te maken. Ik weiger te geloven dat zij onmensen zijn. Hoewel ik het wel raar vind als ik lees dat het gebruikelijk is dat het personeel van de hotels waar leden van het Internationaal Olympisch Comité verblijven, spontaan moeten applaudisseren als ze binnenkomen. Allemaal mensen die zich dezelfde vragen stellen. Oplossingen hebben we geen van allen. Er is (gelukkig) nog werk te doen! Gerrit Mol


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S