De Molen 2111 16-11-2021

Page 1

De Molen

ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG

‘MEER DAN APPLAUS’ 60E JAARGANG NR.11 - NOVEMBER 2021 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL

foto Karel Goossens

ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

Zaterdag 27 & zondag 28 november

Wij gaan verhuizen, een paar panden verderop vonden we onze nieuwe lokatie; Het Dorp 66 in Heesch. Kom je ook kijken? We hebben super leuke acties en aanbiedingen!

Kom ook een kijkje nemen in onze nieuwe showroom! Het Dorp 66, 5384 MC Heesch | T: 0412 - 202849 | www.hanegraafkeukens.nl

ALL


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

NULANDSE FIEKE OPDAM IN FINALE CAMARETTEN

“HET PODIUM IS MIJN ZIEL EN ZALIGHEID” Bijna negen jaar ging Fieke Opdam (34) door het leven als kloosterzuster Luca. Ze was met haar 18 levensjaren de allerjongste kloosterzuster in Nederland, Fieke Opdam uit Nuland, als non in het klooster. In het Nulandse en verre omgeving was er de verbazing in combinatie met een soort van ongeloof. Fieke: “Ik wist niets van het geloof, niets van God. kerk of gebod en toch was er die diepe roeping”. Ze haalde de krantenkoppen als ‘de jongste non van Nederland’ en ze wisselde ze haar vrije leven in voor een 8,5 jaar durend leven als Zuster Luca. Een veelbewogen leven in een klooster bestaande uit het zingen van psalmen, het poetsen van lange vloeren en het werken in de VS met weeskinderen in Chicago en hoogbejaarden in St. Louis. Haar stelling: “Ik ben getrouwd met God”, was jaren aaneen haar overtuigende ‘credo’. door Jan van Ravenstein Het klooster was haar thuis, een plek waar ze met veel liefde en humor op terugkijkt. Tijdens de studie pedagogische wetenschappen, welke ze volgde in Amsterdam, keerde het tij en sloten de dikke kloosterdeuren zich achter haar. Verbaasd over hoe de wereld veranderd was begon ze opnieuw aan een leven buiten de muren. Die weg die ze ging bewandelen was zeker pittig maar veranderde in één groot avontuur toen zij het kleinkunstgezelschap ‘De Andersons’ ontmoette, en de weg naar het podium ontdekte. De diepe ‘downs’ en de euforische ‘ups’ die haar leven rijk is, maken haar pallet schrijnend veelkleurig en onverwacht humoristisch. Als aanstormend cabaretière heeft ze maar een doel: de wereld met beide handen vastgrijpen, haar flink door elkaar schudden, en alles wat met conventies en taboes te maken heeft vertrappen tot een podium. Haar eigen podium, haar ultieme wensdroom.

ONDERSCHEIDING

Fieke. Ze studeerde af in 2020 af aan de Koningstheateracademie te ’s Hertogenbosch waar zij de hoogst haalbare onderscheiding behaalde voor haar voorstelling Présence. Een bijzonder veelzijdige en vooral actieve vrouw. Ze zingt, spreekt, speelt, onderzoekt en leeft. Volgt sinds kort balletlessen en schrijft een boek over haar dynamische levensverhaal. Een leuk bijkomend feitje is dat Fieke, ondanks haar drukke werkzaamheden, een dezer dagen achter op de fiets springt van haar Agent die haar door heel Amsterdam zal loodsen om bij uitgeverijen haar boek te promoten. Fieke ten voeten uit.

CAMARETTEN

“De aankomende maanden vier ik zo’n beetje het hoogtepunt mijnes levens… een plek in Cameretten (best bijzonder hoor), een fantastische try-out tour en een prachtige (halve) finale in het nieuwe Luxor als kers op de taart. De Cameretten. “Een grote eer, zeker wanneer ik de lange lijst van bekende Nederlandse cabaretiers en cabaretières zie die daar ook hun eerste stap hebben gezet. Onder andere Paul de Leeuw, Marc-Marie Huijbrechts, Brigitte Kaandorp, Guido Weijers en Theo Maassen, om maar een paar grootheden op te noemen, zijn mij in datzelfde Luxor theater voorgegaan. En, heel eerlijk, dat maakt mij apetrots”, zegt Fieke. “Inmiddels heb ik, als voorbereiding op die mooie halve finale, gelukkig nog tien fantastisch mooie try-out plekken kunnen regelen”, aldus de cabaretière. Op haar website,

Facebook en Instagram is de precieze informatie te vinden, ook wanneer u een van de voorstellingen wil bijwonen.

HALVE FINALE

Op www.cameretten.nl is te lezen dat Fieke Opdam in ‘haar’ halve finale op gaat treden met haar fonkelnieuwe voorstelling ‘Non-actief’ waarin zij de kloosterdeuren achter zich dicht trekt en op zoek gaat naar een nieuw ‘wij’.

FIEKE OPDAM

Met haar nog jonge leeftijd kan je zeggen dat Fieke tot op heden een levenspad heeft bewandeld die bijna enig in zijn soort is. Vanuit haar pubertijd met een groot geloof intreden in het klooster waar ze de gelofte van ‘maagdelijkheid, armoede en gehoorzaamheid’ in volle overtuiging bezigt. “Als een soort van ‘het maatje van God’, zegt ze zelf. Daarna, na bijna negen jaar, is er de omslag. De ontdekking van de andere wereld in combinatie met de ontdekking van het theater. “Tijdens mijn opleiding voor het theater zei mijn mime docent ‘de vloer is hier Heilig’. Alles wat je doet heeft een betekenis. En ik dacht toen, aha dat ken ik. Dat is vaker op mijn pad gekomen. Het zou zomaar een roeping kunnen zijn. Opnieuw intreden, maar dan in het theater. Het geeft mij sowieso een fijn en bijzonder vertrouwd gevoel”, aldus Fieke Opdam. www. fiekeopdam.nl foto: Jaap Reedijk (www.jaapreedijk.com)


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

K&H DECORATIES Welkom bij K&H Decoraties, de UNIEKSTE landelijke lifestyle winkel van Nederland op het gebied van koeienhuid en landelijke woonaccessoires. Wij importeren sinds kort onze eigen containers met producten van Teakhout en Driftwood maar zijn nu ook bezig om unieke houten items erbij te gaan importeren. Nieuwsgierig geworden naar onze landelijke lifestyle winkel? Loop dan eens een keer binnen om deze landelijke sfeer zelf te ervaren. We hebben geen webshop maar zijn alleen een fysieke winkel.

We zijn geopend op: Vrijdag

10.00-17.00

Zaterdag 10.00-17.00 Zondag

12.00-17.00

Dorpsplein 3a te Geffen Voor meer info zie onze website www.koeienhuiden-decoraties.nl Tel. 06-15399993 tussen 9.00-17.00 uur.

DORPSPLEIN 3A, 5386 CL GEFFEN · WWW.KOEIENHUIDEN-DECORATIES.NL

ALL


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

KUNSTPROJECT GEKOPPELD AAN CORONA EN ZORG

RODENBORCH LEERLINGEN ZORGEN VOOR ‘MEER DAN APPLAUS’ Ruim veertig leerlingen van het Rodenborch-College leggen de laatste hand aan het werkstuk dat zij de afgelopen maanden hebben bedacht en uitgewerkt. Dit deden zij op basis van een thema dat door hun docent Giny Teunissen was ingebracht. Het resultaat telt mee als examenstuk voor het vak ‘kunst en beeldende vormgeving’ voor vijf Havo en vijf VWO. De leerlingen van de tweede klassen gaan er binnenkort ook nog mee aan de slag. Door Herman van Dinther Giny Teunissen is al bijna een kwart eeuw als docent ‘kunst en beeldende vormgeving’ verbonden aan het Rodenborch-College. “Een hartstikke mooi en fijn vak waar veel leerlingen met veel plezier lessen in volgen. De koppeling tussen theorie en praktijk geeft een extra dimensie aan het doceren. Wat ook voor mij telkens weer een uitdaging vormt is het vinden van een relevant en aansprekend thema dat centraal staat voor het eindexamenstuk. De grote problemen in de zorg die door de corona pandemie worden veroorzaakt inspireerden mij om daar iets mee te doen. Ik zag om mij heen initiatieven ontstaan die ervoor moesten zorgen dat de mensen die in de zorg werken een hart onder de riem wordt gestoken. Zo organiseert Satisfaction Rosmalen een muziekevent speciaal bedoeld voor de mensen die in de zorg werken. Music for Care gaat dat worden op vrijdag 7 januari in De Kentering. De organisator van dat event heeft contact met me gezocht om te kijken of er een koppeling gelegd kan worden. En die hebben we gevonden, de werkstukken van de leerlingen worden met Music for Care tentoongesteld in De Kentering zodat de bezoekers kunnen zien hoe zij het gekozen thema ‘Meer dan applaus’ hebben vertaald naar hun werkstuk.”

BAROK

“Als insteek heb ik bij de keuze van het thema gekozen voor de barok als kunststroming die een beroep doet op het gevoel. Typerend daarbij is dat het belangrijkste moment van de hele gebeurtenis als beweging wordt

Jessica en Jade zijn druk bezig in het praktijklokaal en weten elkaar te inspireren ook door ideeën uit te wisselen. Foto Karel Goossens. bevroren. Voor de leerlingen is het de uitdaging om als eerbetoon aan al die verschillende hulpverleners die zich hebben ingespannen tijdens de pandemie, een mooi object te creëren. Dat kan een twee- of driedimensionaal eindproduct zijn waaruit de waardering spreekt die de leerling heeft voor de zogenoemde superhelden in tijden van corona. Het is overigens wel een heel serieuze opdracht die met zorg moet worden ingevuld. Daar ligt een heel proces aan ten grondslag dat in een dummy moet worden omschreven. Daarin begint het bijvoorbeeld met het benoemen van de uitgangspunten die als inspiratiebron kunnen dienen. In die fase moeten alle schetsen, afbeeldingen, studies en materiaalproefjes worden verzameld en beschreven. Bij dit alles moet uiteraard ook de link worden gelegd met de barokke kunst en dat dan weer in relatie tot de coronacrisis. Best een pittige opdracht hoor, welke de meeste leerlingen echter met overgave hebben opgepakt.”

LEERLINGEN MET PASSIE

Jessica Biesot (18) heeft er met plezier aan gewerkt. “Ik ben iets ouder dan mijn klasgenoten. Ik ben twee jaar geleden van Zuid Afrika naar Nederland geëmigreerd en moest in klas vier starten waarbij ik natuurlijk eerst de Nederlandse taal onder de knie moest krijgen.” Dat is hoorbaar goed gelukt want zij spreekt de taal vloeiend. “Ik ben mijn hele leven al geïnteresseerd in

kunst en cultuur vooral van andere landen. Na de Havo wil ik een HBO-opleiding in die richting gaan doen. Ik vind het ook leuk om zelf te creëren, zo schilder ik af en toe ook met mijn nichtje. Het thema ‘Meer dan applaus’ vond ik goed gekozen, voor mijn werkstuk heb ik muzikanten op een subtiele manier uitgebeeld in een schilderstuk.” De Rosmalense Jade van Nistelrooij (16) vindt creatieve vakken heel leuk. “Ik heb daar wel aanleg voor denk ik, ik wil later verdergaan in communicatie en me vooral bezighouden met het ontwikkelen van ideeën. Ik teken graag en heb voor dit werkstuk alles in een lijntekening gezet die ik later met kleur heb ingevuld. Ik heb ook de passe partout zelf ontworpen. Ik ben in de herfstvakantie doorgegaan en er flink wat tijd in gestoken om het op tijd klaar te zijn. Op 19 november, na de toetsweek, moet het worden ingeleverd. Ik ga trouwens binnenkort naar de open dagen van verschillende opleidingen om me te oriënteren op een goede vervolgopleiding.”

OP TOURNEE

De werkstukken van de leerlingen worden in De Kentering voor het eerst op 7 januari tentoongesteld. Daarna verhuist de expositie naar Annenborch. Met een aantal andere organisaties en instellingen voert Satisfaction nog overleg om een vervolg aan de tentoonstelling te geven.


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

JUBILEUM EN AFSCHEID VOOR PASTOOR JOOST JANSEN Op zondag 21 november om 10.45 uur is er in Dinther een speciale viering die in het teken staat van het zilveren priesterjubileum van Joost Jansen. De Norbertijn neemt tegelijk ook afscheid als pastoor van zijn parochie. Koor Amicanto luistert de mis op. Daarna kan iedereen de pastoor feliciteren in cultureel centrum Servaes, pal naast de kerk. Norbertijn Joost Jansen was metselaar, kaasmaker en econoom. Hij heeft in zijn leven de meest uiteenlopende taken vervuld en verhuisde keer op keer. Maar in Berlicum en omgeving kennen we hem toch vooral als die olijke pater die de laatste jaren als pastoor voorganger van de parochie was. Vaak in wit habijt gehuld is, zoals het een echte norbertijn betaamt, en met een twinkeling in zijn ogen. Een uitgesproken, charismatische en betrokken geestelijke die meedoet aan de jaarlijkse carnavalsoptocht, fietsers inzegent aan het begin van het wielerseizoen en zich altijd en overal in het dorp laat zien en graag een Abdij-biertje lust. In 1975 keerde Jansen na een verblijf bij de Trappisten van de abdij Mont des Catsterug in Frankrijk terug naar Nederland. Hij sloot zich aan bij de leefgemeenschap de Hooge Berkt in Bergeijk. Drie jaar later startte hij een theologie-studie in Tilburg en in 1991 trad hij in bij de norbertijnen van Berne in Heeswijk-Dinther. In 1999 werd hij pastoor van Dinther, en later ook van Loosbroek en Heeswijk. Door de parochiefusie werd hij ook herder van Berlicum en Middelrode. De parochies van Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Berlicum/Middelrode, de geloofsgemeenschappen rondom de Abdij van Berne, zijn opgaan in de nieuwe parochie Heilige Augustinus. De inmiddels 75-jarige geestelijke woont in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Daar was hij eerder ook prior. Tot op de dag van vandaag is hij een ware ambassadeur van de abdij.

Het is zeer de vraag of de parochie weer een vaste pastoor krijgt, nu Jansen zijn taken neerlegt. De Abdij heeft geen opvolger in huis. Pastoraal werker Guido Dieteren neemt de taken van Jansen voor nu over. Zelf blijft Janssen nog wel administrator van de parochie. Als de nood aan de man komt zal men ook zeker niet tevergeefs bij hem aankloppen. Vol energie stort Joost Janssen zich de komen-

de periode op zijn nieuwe project Huis voor Lectio Divina. Bijbelgroepen waarin hij praat met mensen of mensen laat praten over de actualiteit en de Bijbelse boodschap. Aan de hand van een actueel onderwerp wordt een verbinding gemaakt met of een herleiding tot de bijbel. Verhalen vinden die mensen met elkaar verbinden. Daar is volgens Jansen veel behoefte aan.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

IEDER ZO Z’N VAK, 2 GENERATIES MAKELAAR:

“De veelzijdigheid van het vak maakt dat het ons nooit verveelt” In een gesprek met vader en zoon Abelen kom je er al snel achter: hier zitten 2 mannen aan tafel met passie en respect voor hun vak. Het vak van makelaar en taxateur. Aanleiding is het feit dat Marc 30 jaar beëdigd makelaar is. Chris is dat al ruim 60 jaar. Tel daar de kennis en kunde van hun vrouwen Diny en Roos bij op, en je beseft dat je ruim 100 jaar ervaring in makelaarsland bespreekt. Niet zomaar even een gesprek dus, maar een gesprek vol dynamiek, vakmanschap, anekdotes, geschiedenis en natuurlijk de gekte op de huidige huizenmarkt. Door: Yvonne van Beek-van Os Een makelaar is... ... iemand die bemiddelt bij verkoop, aankoop of verhuur van woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. Bij koopwoningen kan de makelaar optreden als verkoopmakelaar of aankoopmakelaar. Ook zijn er makelaars die gespecialiseerd zijn in het vaststellen van de waarde van panden: de taxateurs. Bij Abelen Makelaars en Taxateurs zijn ze van alle markten thuis. En dat betekent: ...een leven lang leren.

... een leven lang leren Sinds 2001 is makelaar een vrij beroep. Iedereen mag zich makelaar noemen. Dat baart Chris zorgen: “Als makelaar moet je op de hoogte zijn van privaatrecht, publiekrecht, bouwkunde, duurzaamheid etc. Hoe kan je anders een goed advies aan je klanten geven? Die kennis moet dan ook actueel zijn. Bijscholingen zal je moeten blijven volgen zolang je als makelaar actief bent.” Meer dan alleen kennis... Wil je het vak van makelaar goed uitvoeren, dan spelen naast kennis ook andere zaken een rol. Denk hierbij aan geheimhouding en je inleven in de situatie van de kopers en verkopers. En dan heb je het alleen nog maar over de persoonlijke kenmerken... “Ja, dat klopt,” zegt Marc, “zaken zoals social media, fotografie, meetrapporten, plattegronden, styling komen er ook nog bij kijken. Gelukkig sta ik daar niet alleen voor en kan ik rekenen op de hulp van Roos en de backoffice. Styling is ook iets wat Roos goed heeft aangepakt. Samen met haar schoonzus Do zorgt ze ervoor dat elk huis beter verkoopbaar wordt. Fotografie en het maken van meetrapporten en plattegronden is ondertussen ook zo gespecialiseerd, dat we dat uitbesteed hebben aan een bedrijf dat beschikt over de nodige apparatuur en vakmensen. Ieder zo z’n vak hè?!”

Beëdiging... Chris is in 1960 beëdigd. Dat ging destijds nog via de Kamer van Koophandel. Marc is beëdigd in 1991 bij de Rechtbank in ‘s-Hertogenbosch. Marc: “Bij de beëdiging was ik meteen makelaar én taxateur. Dat is nu niet meer; je wordt nu gecertificeerd als makelaar, je bent dan niet automatisch taxateur. Daar moet je een aanvullende opleiding voor doen.” Dit verklaart ook waarom sommige makelaars RM (Register Makelaar) of RT (Register Taxateur) achter hun naam hebben staan. Beide ontvingen bij hun beëdiging het makelaarsstokje, dat krijg je als je 25 jaar makelaar bent. NVM*: “Om een erkende makelaar van een beunhaas te onderscheiden werd in een keur van het jaar 1636 bepaald dat de makelaars bij het sluiten van een koop, een stokje zouden moeten laten zien waarop het wapen van hun stad was aangebracht. Die makelaarsstokjes zijn tot ver in de 18e eeuw in gebruik gebleven. Ze worden nog steeds uitgereikt bij jubilea van makelaars.” Van handelaar tot makelaar en van vader op zoon... Om maar met het laatste te beginnen: Chris heeft een interessante carrière doorlopen: timmerman – vertegenwoordiger/ bezorger – verzekeringen – makelaar. Chris heeft zijn talenten en interesses eerlijk verdeeld over zijn 2 zoons. Zijn jongste zoon


pagina 9

Jeroen heeft de handelaarskant van Chris meegekregen; hij werkt als senior salesmanager bij een bedrijf in ‘s-Hertogenbosch. Het is duidelijk dat Marc de makelaarskant van Chris heeft opgepikt. Marc: “Ik ben vaak met mijn vader mee op pad geweest, bouwlocaties bezocht. Ik vond het interessant, maar mijn vader zei wel: “Jongen, als je het leuk vindt kan je makelaar worden, maar je moet je niet verplicht voelen.” Nou, ik vond, en vind het nog steeds leuk en nee, ik heb me niet verplicht gevoeld. Omgaan met de klanten, elke dag is anders, de dynamiek van het vak: ik vind het fantastisch!” Ontwikkelingen... Marc: “In de loop der jaren heb ik een enorme ontwikkeling op het gebied van verwer-

www.thuisinhetnieuws.nl kingssystemen meegemaakt: ik ben begonnen op de typemachine, fax, DOS-computer.” Diny vult aan: “Ja, eerst was er een kaartensysteem waarop klanten de informatie per huis konden zien. Die klanten kwamen daarvoor bij ons kantoor aan huis. De koffie stond altijd klaar, ik maakte graag een praatje en kende dan ook alle klanten bij naam.” Naast technische en bouwkundige ontwikkelingen, zien Chris en Marc ook veranderingen bij de kopers en verkopers: “De klant is mondiger geworden. Wat ook anders werkt: we hebben de klant nog niet gezien of gesproken, maar hij/zij weet al heel veel over de woning. Nu zijn er systemen als Funda, vroeger kwamen de mensen bij ons aan huis of spraken we ze aan als ze geïnteresseerd langs het te kopen huis liepen.”

In Nederland stamt het eerste bewijs van het beroep makelaar uit 1284. De geschiedenis van Abelen Makelaars en Taxateurs is als volgt: 4 mei 1959 Chris als makelaar in dienst bij Stienstra 1960 Chris beëdigd als makelaar 1 maart 1980 Chris en Diny starten eigen zaak Abelen is hiermee het 1e makelaarskantoor in Rosmalen 1987 Marc in dienst bij Van der Krabben Assurantiekantoor 1988 Marc start in de zaak 1991 Marc beëdigd makelaar en taxateur 1993 Roos start in de backoffice 1993 Diny stopt 2008 Chris stopt 2016 Roos A-RMT (Assistent Makelaar) 2019 Roos en Do gecertificeerd vastgoedstylist

M/S/B Tips... • Als je op zoek bent naar een huis, schakel dan een deskundige aankoopmakelaar in. Hij/zij vertegenwoordigt jouw belangen in de wirwar van regels, weet veel informatie over het huis en de omgeving te achterhalen en weet goed te onderhandelen over de prijs. • Een huis is als een 2e huid: het moet goed voelen. De locatie is daarbij belangrijk: die wijzig je niet zomaar. Uitdagingen... Er zijn weinig huizen te koop. Kopen per opbod, wie had dat 10 jaar geleden voor mogelijk gehouden? De (hypotheek)banken stellen strengere eisen. Kortom: de huidige makelaars staan voor een pittige opgave. “De huidige huizenmarkt is ziek. Je moet heel veel mensen teleurstellen. Daarom proberen we een nieuw concept uit: Cribb. Hiermee proberen we klanten die vaak net naast het net vissen te helpen. Cribb is een plek waar jij je als mogelijke koper van een huis registreert en waar jij jouw huis te koop aanbiedt. De makelaar in de regio pakt het verder op.” Meer informatie: https://www.abelen.nl/ of 073-5212908

Abelen maakt het mogelijk!

Burg. Mazairaclaan 2 5242 AV Rosmalen 073-5212908 • info@abelen.nl www.abelen.nl

www.abelen.nl


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

HET KLOPPEND HART VAN BERLICUM

Rob Scheepers • Beneluxtheater Do 18 November 2021 • 20:30 u

Sint doet een dutje • Beneluxtheater Za/Zo 27/28 November 2021 • 14:00/10:30 u

Jazeker, 2021 is dan toch eindelijk ten einde. En aan Rob Scheepers de eer om het samen te vatten in dit volle/halfvolle/lege* theater. Een historisch jaar dat, zoals we ons vast nog wel herinneren, begon in lockdown. Maar ook een jaar dat uiteindelijk dankzij Rutte/vaccins/Ajax/aliëns* eindigde in harmonie/verwarring/anarchie*. Zet je schrap voor een avond vol grapjes/overpeinzingen/gejank* over alles wat 2021 maakte tot wat het was; een topjaar/tussenjaar/schijtjaar*, én over de welvaart/onzekerheid/crisis* die ons in 2022 nog te wachten staat. * Doorhalen wat niet van toepassing is.

Het grote Sinterklaasfeest Pakjesboot 13 is weer aangemeerd. Sinterklaas en zijn hele horde Pieten zijn al een paar weken druk met het inpakken van cadeautjes en bakken weer veel lekkers. Ondanks alle drukte heeft het gezelschap gelukkig ook het Beneluxtheater opgenomen in zijn schema! Kinder Muziek Tejater Speelgoetd brengt een voorstelling met veel muziek, interactie, humor en een leuk verhaal. Samen met de muzikanten van Speelgoetd gaan we er één groot feest van maken. Wij nodigen de kinderen uit om verkleed als Sinterklaas en/of Piet te komen.

Brabantse Middag • Muziekzaal Zo 28 November 2021 • 14:00 uur

Jules Keeris • Beneluxtheater Do 09 December 2021 • 20:30 uur

Brabantse Middag met Waizenutmar & Noud Bongers Waizenutmar bestaat uit Piet van de Laarschot (zang/percussie/gitaar/ basgitaar), Mart Timmers (zang/drums/percussie) en Tonny van de Graft (zang/keyboards/gitaar). Vanaf 1966 speelt dit drietal, in allerlei samenstellingen en met een groot aantal andere muzikanten, steeds samen muziek. Noud Bongers woont in de Maaskant in het dorpje Lith. Het dorpje dat bekend werd door het boek Dorp aan de Rivier van Antoon Coolen. Daar aan d’n dijk, tussen de Maas en d’n open grote polder, is ie geboren en getogen.

De Uitverkorenen Cabaretier Jules Keeris uit Eindhoven brengt een absurd en fragmentarisch debuutprogramma, bestaande uit tal van (on)herkenbare personages en recht-voor-zijn-raap-liedjes. ‘De Uitverkorenen’ is een snelle aaneenschakeling van worstelende mensen die iets proberen of pretenderen te zijn, meestal zonder succes. Verwacht geen glasheldere rode draad. De belangrijkste verbinding tussen het grote aantal humoristische brokstukken is dat ze allemaal in hetzelfde concessievrije brein zijn ontstaan.

VOOR MEER INFO OVER ONS PROGRAMMA KIJK OP: WWW.DURPSHERD.NL

BEZOEK ONS OP Kerkwijk 61, 5258 KB Berlicum • 073 503 2016 | info@durpsherd.nl

M/B


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

M/B

TOG GOOIDE ALLE REMMEN LOS! Na een noodgedwongen ‘coronapauze’ maakte muziekvereniging TOG vorige weekend een ‘doorstart’ met non-stop muziek in Den Durpsherd. Een toegankelijk muziekfeest met een bijzonder tintje. Al buiten Den Durpsherd kon je horen dat er wat te doen was. Alle geledingen van TOG - het jeugdorkest, het groot orkest, de jeugdslagwerkgroep, de A-selectie en de nieuwe mallet-groep, traden afwisselend van - maar ook mét - elkaar op. Het geheel wordt ondersteund door invulling van Wim Cooijmans (piano), Peter van Helvoort (bas), Evelien Bloemendaal (zangeres) en popkoor ‘The Songbirds’. In maar liefst drie ruimten van Den Durpsherd kon je genieten van ieders eigen programma, dat in vloeiende bewegingen in elkaar overliep. Niet de muzikanten wisselden van podium, maar het publiek wisselde van zaal! Niemand minder dan presentator én entertainer Camiel Stokkermans begeleidde het publiek hierbij. Tijdens de afterparty werd op de muziek van de ‘Dr. Gumbo Brass Band’ nagepraat over een bijzonder geslaagde muziekdag.

KORTING OP EEN REGENTON ONDERNEMERSONTBIJT MET ANNEMARIE VAN GAAL Tijdens de Dag van de Ondernemer zet de gemeente Sint-Michielsgestel lokale ondernemers graag in het zonnetje. Daarom houdt zij op 19 november het ondernemersontbijt. Laat je inspireren door het verhaal van zakenvrouw Annemarie van Gaal. Zij is, naast expert en spreker, vooral een succesvol ondernemer. Maar ook investeerder, auteur en tv-persoonlijkheid. Tegenwoordig is ze te zien in het quiz-programma “Wat verdien je?” van Astrid Joosten. Annemarie voelt als geen ander het ondernemerssentiment aan. En verwoordt dat op een aansprekende manier.

VOGELTENTOONSTELLING DE NACHTEGAAL Vereniging de Nachtegaal Berlicum/Middelrode organiseert jaarlijks een vogeltentoonstelling. De leden van de vereniging laten dan hun mooiste kweekresultaten zien aan het publiek. Op 26, 27 en 28 november bent u van harte welkom in de Moerkoal Middelrode om al het gevederde moois te aanschouwen. De de meest uiteenlopende vogels, waaronder parkieten, kleur- en postuur kanaries, diverse tropische vogels en Europese Cultuurvogels, zijn die dagen tijdelijk te gast in de Moerkoal. De enthousiaste kwekers praten u graag bij al u meer wilt weten over de vogels of hun mooie hobby. De toegang is gratis.

WIL JE EEN GRATIS AFVALBAKJE? GFT-afval belandt vaak bij het restafval en dat is zonde! Met dit handige afvalbakje voor in de keuken, wordt afval scheiden een peulenschil. Wil je ook zo’n handig afvalbakje? Haal er gratis een op (tijdens openingstijden) bij de milieustraten in Sint-Michielsgestel en Berlicum of bij de receptie van Meander.

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen. Ook jij kunt helpen door regenwater op te vangen in een regenton. Daarom geeft de gemeente in november korting op de aanschaf van een regenton. De gemeente neemt samen met de Waterschappen veel maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Er worden zoveel mogelijk stenen door groen vervangen waardoor water makkelijker de grond in kan. Ook de aanleg van twee systemen, één voor regenwater en één voor afvalwater, zorgt ervoor dat het riool minder snel overbelast raakt.

WADI

“Omdat het praktisch onmogelijk is om alle rioleringen aan te passen aan de grootst mogelijke regenbui, zoeken we ook naar andere oplossingen.” aldus de gemeente “We leggen extra vijvers en wadi’s aan. Een wadi is een soort brede sloot die meestal droog staat. Vanaf de straten loopt het regenwater dan rechtstreeks of via straatgoten en buizen naar

de wadi’s waar het vervolgens rustig in de bodem naar het grondwater zakt.”

OOK JIJ KUNT HELPEN!

Thuis kun je ook helpen. Regenwater is makkelijk op te vangen in een regenton. Zo heb je altijd een voorraad water voor jouw (tuin) planten wanneer het een tijdje droog is. Bovendien komt dit regenwater niet meer in het riool terecht en hoeft dus niet onnodig gezuiverd te worden. Daarom geeft gemeente Sint-Michielsgestel graag korting op de aanschaf van een regenton.

KORTINGSBON

De kortingsbon van € 20,- vind je in dit blad. Knip de bon uit en neem deze mee naar de winkel. Per huishouden mag je maximaal 1 kortingsbon inleveren bij de aanschaf van een regenton. Deze bon is tot en met 30 november 2021 te besteden bij de deelnemende winkels. Deze actie geldt uitsluitend voor inwoners van gemeente Sint-Michielsgestel. Kijk voor meer informatie, de bon en deelnemende winkels op: www.sint-michielsgestel. nl/regentonactie.


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

MAMA DOET STOPT

TIJD VOOR ONT-MOETEN VER VAN ZIJN BED Met knipperende ogen van ongeloof vang ik de discussie op tussen twee collega’s op de gang. Het gaat over wie het gebak gaat regelen vandaag, op de verjaardag van meneer Manusama. Sterker nog of er voor hem gebak gaat komen bij de koffie, want volgens de nieuwe afspraken moet de familie dat regelen. “Maar hij heeft niemand die het regelt,” roept één van hen geëmotioneerd. “Zijn verjaardag laat ik niet voorbijgaan, zonder iets lekkers bij de koffie.” Als ik naar mijn kleedruimte loop, zie ik mijn collega met een jas naar buiten gaan. Meneer Manusama heeft dementie en wil niets liever dan in alle rust in bed liggen op zijn oude dag. Want het meest van de tijd zit hij aan een tafel in de huiskamer en kan hij niet zo veel met de geluiden, taal, bezigheden die hij om zich heen hoort. Hij moppert, roept en raakt helaas ook op deze manier niet betrokken bij wat er gebeurt. Maar de ervaring leerde dat hij van persoonlijke aandacht een andere energie krijgt. Ze zitten bijna allemaal aan de tafel. Een tafelkleed draagt de kleurige kopjes en schoteltjes en je ruikt de verse koffie. Boven onze hoofden hangen slingers en aan zijn stoel hangen twee ballonnen. “Feest?” vraag ik onwetend als ik dichterbij kom. Meneer Manusama pikt het meteen op en vertelt trots dat hij jarig is. En terwijl ik mijn ukelele in de stemming breng en hij over zijn voorkeurslied vertelt, komt mijn collega aanlopen met de taart met brandende kaarsjes. Wij doen ons voor als het beste verjaardagskoor van het huis. Hij straalt en blaast, onverwacht goed, de vlammetjes uit met een applaus als kers op de taart. Meneer Manusama praat, lacht en maakt zelfs grapjes. Het is indrukwekkend voor iedereen om hem heen. Dit moment met muziek, zoet, gezelligheid en verbinding met hem, was zo simpel te realiseren. Niet alleen door degene die naar de bakker fietste, maar door met elkaar net op tijd te beseffen dat we juist samen een moment kunnen creëren, waarin iemand weer even geluk kan beleven.

Mama Doet de creatieve stichting met als doel moeders bij elkaar te brengen door het organiseren van workshops stopt er mee. Kartrekker Sophie Fleur Verbiesen ontbreekt het aan tijd en de energie om weer opnieuw op te gaan starten na de Corona-periode. Moeders die nog geen groot sociaal netwerk hebben doordat zij bijvoorbeeld nog niet iedere dag op het schoolplein staan of omdat ze net in Rosmalen zijn komen wonen konden bij Mama Doet trerecht. Moeders die net als alle andere op zoek zijn naar gezelligheid en contact met andere moeders. Samen kletsen en ervaringen delen, en wat is er nu leuker dan dit te doen tijdens een workshop bij Mama Doet. Workshops voor moeders (en vaders) organiseerde tal van workshops van haren vlechten tot schminken en van echte Brabantse worstenbroodjes tot kinder EHBO. Helaas komt daar nu een einde aan. “Ik heb lang getwijfeld, héél lang getwijfeld. Ik heb zelfs ongeveer 2 jaar getwijfeld, maar ik moet een knoop doorhakken. Mama Doet gaat stoppen.” schrijft Sophie Fleur Verbiesen aan de moeders “In september 2019 kreeg ik last van overmoeidheid. Daarna volgde een intensieve verhuizing en vervolgens lag alles stil vanwege corona. Het ontbreekt me aan de tijd en de energie om het weer opnieuw op te gaan starten. Ook hebben veel van onze vrijwilligers inmiddels andere projecten gevonden óf zijn ze blij met hun vrije avonden.” “Mama Doet is en blijft mijn kindje. Het heeft mij en ook andere moeders heel veel gebracht. We hebben zo ontzettend veel plezier gehad. Dankzij Leontien Pattikaihatu-van Doren nam onze stichting echt een vlucht. We hadden Moeders van Goud die workshops gaven en we hebben echt heel veel moeders (meer dan 800!!) heel veel mooie en gezellige workshops mogen geven. Nog steeds schrijf ik (gelukkig is dat zelfs meer geworden) en toen ik vorige week een Pool interviewde, zei hij: sometimes life writes a different scenario. Dat is ook wat er bij Mama Doet is gebeurd. De plannen waren er: een huis mét workshopruimte, en toen kwam corona. Ik wil alle mama’s, alle vrijwilligers, alle helpende handen ontzettend bedanken voor al het plezier, de steun en de lol die we hebben gehad vanaf maart 2016. Dankzij jullie werd Mama Doet een begrip in ons dorp.” Wie nog een cadeaubon van Mama Doet heeft kan daarmee terecht bij By Marielle - Workshops & Kinderfeestjes.

HEESCH Foto Clicking Images

Jacoline Goossen is miMakker. Zij neemt de tijd voor een speciale manier van aandacht geven en contact maken met mensen in zorgsituaties. Zij schrijft over haar ervaringen als clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, een weg te vinden naar het hart van mensen en wat hen bezig houdt in het moment. www.beleefidee.nl

M/S/B

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

28 NOVEMBER JUBILEUMFEEST IN ZAAL KERKZICHT

NULANDSE BLUESBAND DR BLOEZZ 20 JAAR JONG “Twintig jarig bestaan maar liefst. Wat gaat de tijd snel. Het is de allerhoogste tijd voor een feestje”, lacht Jan Kerkhof. Samen met zijn neef Ton was hij een van de oprichters van de Nulandse Bluesband Dr. BloezZ. Op een familiereünie in het jaar 2000 raakten ze met elkaar in gesprek over De Bluesmuziek en Muziekmaken. “Inmiddels zijn we 20 jaar verder. In 2010 hebben we ons 10- jarig bestaan gevierd middels een soort van ´festivalleke´ in een mooie feesttent, hier naast ons huis. Het was een feest om nooit te vergeten”, zegt Jan mijmerend, terwijl we samen de sfeervolle foto’s van ‘toen’ bekijken. De nostalgie van inmiddels 20 jaar Blues spat er vanaf. door Jan van Ravenstein Jan Kerkhof, muzikant in hart en nieren. Het welkom is zoals ik het had verwacht, gastvrij en met een gezellige, praatgrage Jan. Na ‘un bekske koffie’ in de huiskamer verkassen we naar boven, de repetitieruimte van de Bluesband met alles ‘erop en eraan’. Het drumstel van Jan staat gebruiksklaar in de hoek. Er is een hele wand vol met posters van hun optredens van al die jaren. De ruimte ademt een en al sfeer en al snel word ook ik gevangen met het muziek virus, en dan met name de Bluesmuziek. Jan weet niet waar te beginnen en hij ratelt maar door over zijn Dr. BloezZ zijn muziekvrienden en de jubileumdag. Het is in een woord, geweldig.

HISTORIE

Zoals gezegd begon het na het gesprek van Jan en Ton het formeren van een Bluesband. Na een korte zoektocht naar Bluesmuzikanten in de buurt, bestond de allereerst bezetting van de Bluesband uit de heren: Chris Korsten, Ray Hermes, Marco van de Haterd en Jan & Ton Kerkhof.

De naam Dr. BloezZ is gekozen uit een lange lijst met namen, die de bandleden hadden opgeschreven. De naam “Dr. BloezZ, die ‘bekte’ heerlijk en bleef ook goed hangen, zoals ze dat plegen te zeggen. “We waren het er snel over eens, dat deze het moest zijn”, aldus Jan. “Samen hadden we besloten om vooral het populaire Chicago Blues te gaan spelen, met wat uitlopers naar de overige Blues-stromingen. Nummers van Eric Clapton, Muddy Waters, Gary Moore en The Fabulous Thunderbirds. Ons eerste optreden was bij motorclub MC De Joyriders, om nooit te vergeten, weet ik nog”, zegt Jan met wat emotie in zijn stem. Zes jaar hebben we in deze formatie gespeeld en in 2006 hebben Ray en Marco afscheid genomen. Al snel konden we weer verder met Jeroen van Eijk en Ruurd van der Vegt. Daarna heeft er nog een wisselingen plaats gevonden met Bas van de Booren. En nu anno 2021 bestaat de Bluesband uit: Jan Kerkhof (Drums), Ruurd van der Vegt (Vocals&Harp), René Steenbrink (Bas), Hans van der Wijst (Lead-guitar) en Ton Kerkhof (Guitar). Bluesband Dr. BloezZ is niet meer weg te denken uit de Nederlandse Blues Scene. Met bekende, attractieve Blues voor jong en oud. ‘Keep the Blues Alive and play with feeling.

OPTREDENS

Op de posters komen de meest mooie sfeervolle kroegen en festivals voorbij waar Dr. BloezZ succesvol was met optredens. Bij de Gover in Geffen, op Bluestour in Cuijk, het Ven Bluesfestival in Venlo, ze waren er, jaren aaneen, vaste gasten. Maar ook bij De Hille, in zaal Kerkzicht, op Meulepop, in café Kaatje, bij ‘het warm onthaal’ in Den Bosch en laatst nog in de bluestempel bij uitstek, de Poptempel Hedon in Zwolle zag je ze met grote regelmaat. “Vanwege corona is er een lange pauze geweest, zowel in optreden als repeti-

tie. Man.. man, geen muziek maken, op welk een manier dan ook. Wat ga je dat missen”, zegt Jan met een spijtige stem

20 JAAR JUBILEUM

“Zondag 28 november is onze grote jubileumdag. We kijken er enorm naar uit en geloof me, we gaan voor grote verrassingen zorgen. Vanaf deze plek wil ik heel graag op voorhand Arjan en Marissa van café Kerkzicht bedanken voor de geweldige ondersteuning. “De aanvang van de middag is 16.00 uur en hij duurt tot…’het einde’’, lacht Jan. De presentatie is in handen van Tonio Aa van BluesWorld. Jan Kerkhof: “Als verrassing halen we oud-bandleden, die ooit bij ons hebben gespeeld, op het podium. Ze nemen dan met een aantal nummers hun positie van toen in. Te beginnen met de band van ons beginjaar (2000). Daarna gaan we met stappen door de Bluesbandhistorie (2007-2013-2017-heden), om te eindigen met deze sessie van de Bluesbandformatie van nu”. Nog een tipje van de sluier wil Jan graag aan u kwijt. “In de Poptempel bij uitstek ‘Hedon’ in Zwolle is bij het programma BluesWorld halverwege dit jaar in het grootste geheim een nieuwe live CD opgenomen. Maar liefst 16 nummers zijn er opgenomen, echt geweldig. Alle bandleden glimmen van trots en we kunnen bijna niet wachten, om hem te presenteren. Zondag, op onze jubileumdag, houden we hem feestelijk ten doop. Komt dat zien, komt dat horen. De entree is geheel gratis, gewoon omdat het feest is”, zegt Jan met een grote smile. Zondag 28 november, Zaal Kerkzicht, Kerstraat 29 Nuland. Aanvang 16.00 uur. Op de site www.drbloezz.nl zijn alle bijzonderheden van het 20- jarig jubileum te vinden.


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

GEFFEN, NULAND EN HEESCH VAN BELANGRIJKE VERBINDING BEROOFD

GEEN BUSSEN MEER IN AVOND EN WEEKENDEN Vanaf de jaarwisseling rijden er doordeweeks na 20.00 uur en in de weekenden zelfs de hele dag geen stadsbussen meer langs Geffen, Nuland en Bernheze. De bezetting was simpelweg te beperkt om het rendabel te houden. Op zich een logische constatering, maar daar nemen de dorpsraden niet zomaar genoegen mee. “Had ons op zijn minst even tijdig betrokken en inspraak gegeven.” Door Mark van der Donk Nadat eerder buslijn 161 al kwam te vervallen, is nu lijn 90 aan zijn laatste rondjes rond de kerk bezig. De provincie heeft het besluit doorgezet om een einde te maken aan de busroute tussen Oss en ’s-Hertogenbosch. “Ordinaire bezuinigingen”, geeft Hans Hendriks aan. “Of, zoals ze het deftig zeggen: het is geen rendabele lijn meer. Vervoersmaatschappij Arriva heeft dat bij navraag aangegeven bij de provincie - en dat is hun goed recht - maar de provincie is contracthouder en die bepaalt uiteindelijk.” De voorzitter van Dorpsraad Geffen is hoorbaar niet te spreken over het genomen besluit: “Dit vinden wij echt verschraling van aanbod. Jaren geleden, toen buslijn 161 nog door Nuland en Geffen reed, werd die ook al vervangen door een buurtbus. Daar zetten toen 20 vrijwilligers zich voor in en het was zo’n succes dat er zelfs een tweede buurtbus bij kwam. Zij leverden maatwerk, wat veel gebruikers konden waarderen. Van de ene op de andere dag kwam toen ineens buslijn 161 weer terug en waren de buurtbussen geschiedenis. Maar na een poosje liep het aantal passagiers wederom terug en toen werd de lijn helemaal opgeheven. Er kwam geen alternatief meer voor terug.”

sprake gekomen, maar dat wordt niks. Ook een buurtbusje lijkt er niet te komen. De gebruikers van de bus in de avonduren of weekenden kunnen dus letterlijk geen kant op. Het zijn er dan misschien maar 5 uit Geffen, maar wel 15 uit Nuland en uit Bernheze nog meer. En over het algemeen is dat niet de meest kapitaalkrachtige doelgroep. Het genoemde alternatief, de RegioTaxi, is voor mensen met een kleine beurs misschien niet eens te betalen. Waar je voor een busritje vanuit Geffen naar Den Bosch nu volgens mij 3,40 euro betaalt, kost dat met de RegioTaxi zo’n 10 euro meer. Ook Jozefoord en Mariaoord grijpen vanaf de jaarwisseling mis in het weekend. Iemand uit Amsterdam heeft contact met ons gezocht. Hij geeft aan dat ie zijn moeder nu niet meer kan bezoeken.”

FINANCIËLE BELANGEN

Ondanks diverse overleggen en volop bezwaren, besloten provincie en Arriva in oktober om definitief vanaf 1 januari te stoppen met de busritten langs Geffen, Nuland en Bern-

heze in de avonduren en weekenden. Ze kwamen wel met een tegemoetkoming: “Een soort strippenkaart voor de RegioTaxi, als gewenning voor de vaste passagiers. Maar dat is slechts een doekje voor het bloeden natuurlijk”, schampert Hendriks met die geste. “De provincie zegt een goed bereikbaar platteland belangrijk te vinden, maar nu ook buslijn 90 versobert, lijken de financiële belangen toch bovenaan te staan.”

OVERVALLEN

Binnenkort zit hij weer, samen met zijn collega’s van dorpsraad Nuland en oudervereniging Heesch, gemeenteambtenaren, vertegenwoordigers van de vervoersmaatschappij, provincie en Reizigersoverleg Brabant, om tafel. “Daar willen we het zo goed mogelijk proberen te regelen voor diegenen die gebruik maakten van de buslijn, maar er vooral voor zorgen dat we in gesprek blijven met elkaar. Kort voor de zomer werden we op de hoogte gebracht van het feit dat men voornemens was om de rijtijden per 2022 te schrappen. Dat viel ons koud op ons dak. We worden elke keer met het nieuws overvallen wanneer er iets bedacht is. Het besluit is vaak al bijna genomen en dan worden wij ook nog even geinformeerd. Maar wij willen juist betrokken zijn en serieus genomen worden, meedenken over mogelijke veranderingen. Hopelijk komen er in de toekomst andere alternatieven.”

Ook nu schort het daaraan, vindt Hendriks: “Een deelauto is ter

Lijn 90 is aan zijn laatste rondjes rond de kerk bezig

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

KERST 2021 GENIET VAN EEN KERST KEUZEDINER

VIER KERST BIJ

VAN DER VALK HOTEL NULAND 3-gangen kerstmenu • Soep | Hoofdgerecht | Nagerecht | € 43,50 p.p. • Voorgerecht | Hoofdgerecht | Nagerecht | € 47,50 p.p. 4-gangen kerstmenu • Voorgerecht | Soep | Hoofdgerecht | Nagerecht | € 52,50 p.p.

SCAN

verrassend vanzelfsprekend

ALL


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

VERKEERSBESLUIT ABSOLUUT ONTOEREIKEND

BORDJES GEEN OPLOSSING VOOR VEILIGE DRIESPRONG Heel veel mensen ergeren zich aan de scooters en auto’s die over De Driesprong crossen en ervoor zorgen dat het plein onveilig is voor voetgangers en terrasbezoekers. Er staan hier en daar wel wat borden waarop staat dat het voor scooters en auto’s verboden terrein is maar daar trekken weinig mensen zich iets van aan. Heel af en toe zie je een BOA of een auto van Handhaving op het plein maar meestal op tijdstippen dat de koeriers met hun scooters nog niet in beeld zijn. Door Herman van Dinther Al een heel tijdje praten de Wijkraad, de horeca, Centrum Management Rosmalen en ambtenaren over een veilige Driesprong. Zo is er overleg gevoerd over afspraken om de bevoorrading van winkels en horeca te beperken tot toegestane uren. In het voorstel dat onlangs is gepubliceerd staat dat er tussen 12.00 en 18.00 uur niet geladen of gelost mag worden. Dat is een veel te ruimhartige maatregel die weinig zoden aan de dijk zet. Vreemd trouwens dat hier het tijdstip van 12.00 uur genoemd wordt terwijl in het centrum van Den Bosch 11.00 uur wordt aangehouden. Dat is extra vreemd omdat Roy van Veghel, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Rosmalen heeft aangegeven dat wat hem betreft 11.00 uur ook prima is. Behalve dat, wanneer de gemeente denkt dat het met het plaatsen van bordjes met een wat andere tekst het veiligheidsprobleem wordt opgelost dan is dat wel erg kinderlijk gedacht. Het gebied is immers al verboden voor scooters en brommers maar daar houden mensen zich nauwelijks aan. Dat geldt eveneens voor het inrijverbod voor auto’s, ook die regel wordt met voeten getreden. Nee, het plaatsen van andere borden is compleet kansloos en is gedoemd om een mislukte actie te worden.

de Dorpsstraat bij de kruising met de Schoolstraat/Nieuwstraat. Het plein kan toegankelijk blijven voor laden en lossen via de achterzijde / zijkant van Villa Fleurie. Dat geldt eveneens voor hulpdiensten die in het gebied moeten zijn. Op deze wijze kan De Driesprong worden wat het moet zijn, een voetgangersgebied waar fietsers gedoogd worden. Het navolgen van de gebods- en verbodsborden gaat in de praktijk namelijk niet werken, derhalve moeten de toegangswegen zo worden ingericht dat geen verkeer, dus inclusief scooters van onder andere koeriers, mogelijk is. Papier is geduldig zo blijkt ook nu weer uit het verkeersbesluit dat in voorbereiding is. In theorie lijkt het misschien heel wat, in de praktijk zal het zeker niet werken, dat kan iedere leek voorspellen.

PLAN GEMEENTE

Ter illustratie een paar maatregelen die in het voorgenomen besluit worden genoemd en waaruit blijkt dat de oplossing in het plaatsen

van wat andere bordjes wordt gezocht. I. Verkeer in het centrum van Rosmalen alleen buiten de drukke winkeltijden toe te staan door de borden C01 te voorzien van de tekst “zone” en aanpassing van de tekst van de onderborden, van ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’ naar ‘uitgezonderd tussen 7-12h en tussen 18-22h (koopavond 21-22h)’. II. In het centrumgebied van Rosmalen instellen van een Erf, door middel van het plaatsen van borden G5 (Erf) en G6 (Einde Erf) van Bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990; III. Het plein De Driesprong gesloten te verklaren voor bromfietsen door het plaatsen van borden C13 van Bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990; VI. De aansluiting van de Dorpstraat op de Schoolstraat te wijzigen in een inritconstructie;

BEZWAAR

Het ‘voornemen verkeersbesluit’ ligt voor iedereen sinds maandag 18 oktober 2021 tot en met 29 november 2021 ter inzage en is opvraagbaar bij de heer F. van Weert van de afdeling Leefomgeving, tel. (073) 615 9294. Mailen kan ook naar naarcentrumrosmalen@s-hertogenbosch.nl. Belanghebbenden kunnen binnen deze periode hun gemotiveerde en ondertekende bedenkingen richten aan het hoofd van de afdeling Leefomgeving, Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch.

AFSLUITEN

Heel moeilijk hoeft het niet te zijn om tot afdoende maatregelen te komen. De toegangswegen naar De Driesprong kunnen met paaltjes of andere objecten worden afgesloten ter hoogte van modezaak XAN, in de Raadhuisstraat bij Shoeshiners Schoenmakerij en in Ook al staan er bordjes, scooterrijders negeren het rijverbod op De Driesprong gewoon. Andere bordjes zullen daar niets in veranderen

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Scheiden en de aankomende feestdagen Mocht de relatie al een poosje niet zo lekker lopen en denk je weleens aan scheiden, maar vind je het lastig om dit in de decembermaand bespreekbaar te maken met je partner en/of de kinderen? Of hebben jullie onlangs uitgesproken liever de relatie te willen beëindigen en zie je op tegen de feestdagen? Dan zullen mogelijk een aantal vragen de revue passeren;

NULAND VERLICHT GROTER DAN OOIT! De optocht van Nuland Verlicht is uniek in Nuland en omstreken. Niet gek dus dat er steeds meer voertuigen meerijden en we ieder jaar meer bezoekers het evenement bijwonen. Zodra de straatverlichting gedoofd is en de kerkklokken luiden zet een bijzondere stoet zich in beweging voor een mooie route door het hart van het dorp. Langs de route vergapen de bezoekers zich, rijen dik, aan de vele bijzondere creaties op alles wat rijdt. Tractoren, auto’s en vooral vrachtauto’s pakken uit met hun bijzondere verlichting. Dit jaar is het maximale aantal van 50 voertuigen ingeschreven! Met het jaar wordt het groter en gekker. Na een jaar noodgedwongen pauze vanwege Corona zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. De optocht start 11 december om 17:30 uur vanaf het Prins Bernhardplein in Nuland maar ook voor de start van de optocht zal daar ook al van alles te doen zijn! Entree tot het plein en langs de route is, gastvrij als men in Nuland is, helemaal gratis! Nuland Verlicht biedt ‘speciale kinderen en volwassenen’, de VIP’s, een bijzondere dag waar ze nog lang van kunnen nagenieten. Ook tijdens de optocht rijdt in ieder voertuig een speciale VIP mee en tijdens de feestavond is er een ereplek voor de speciale VIP kinderen en volwassenen. Zo hebben in de afgelopen drie jaar al zo’n 100 VIP’s een leuke dag mogen beleven! Nuland Verlicht 2021 duurt 3 dagen en omvat elke dag een ander feestje in de Meent! De vrijdag en zaterdag zijn inmiddels uitverkochtZondag 12 december is een gratis ‘familiedag’ voor jong en oud. Hiervoor hoeft men geen kaarten te kopen. Voor de kleine kinderen wordt een speelhoek ingericht enartiesten Rudy de Wit, Robby Lee en DJ Pallee zorgen voor een passende afsluiting van drie dagen Nuland Verlicht ELITE

ECHO

Met de beste service in huis kunnen wij uw tuinmachine weer in topconditie brengen! Breng nu uw tuinmachine voor een onderhoudsbeurt. U kunt ons ook bellen voor het halen en brengen van uw machines.

MACHINES VOOR LAND- EN TUINBOUW EN INDUSTRIE

STIGA

Kruisstraat 39A 5249 PB Rosmalen T. 073-5212378 M. 0650862258 www.peijnenburgmachines.nl info@peijnenburgmachines.nl

• Hoe creëer ik voor mezelf en mijn (ex)partner ruimte om in redelijke harmonie de feestdagen door te brengen? • Hoe kunnen we invulling geven aan de decembermaand op een voor de kinderen zo verantwoord mogelijke wijze? • Hoe ga ik onder deze omstandigheden zo goed mogelijk om met mijn (ex)schoonfamilie? Mocht het antwoord op bovenstaande vragen jullie zwaar vallen? Indien gewenst kan ik jullie in een éénmalig gesprek van ongeveer een uur voldoende handvatten en/ of begeleiding bieden om de decembermaand in redelijkheid door te komen. Bijzondere aandacht mag uitgaan naar de kinderen om onzekerheid bij hen te voorkomen zodat zij in ieder geval een mooie decembermaand kunnen en mogen beleven. . Als erkend mediator ondersteun ik stellen met en zonder kinderen, vóór, tijdens en na de scheiding. Bureau Mim kan jullie begeleiden van A tot Z. Als kindercoach is het mogelijk om samen met jullie de kinderen een stem te geven in het proces. Daarnaast kunnen de kinderen door één of een paar gesprekken beter begrijpen en accepteren wat er speelt tijdens en na de scheiding. Het biedt hun houvast in de nieuwe situatie. Geïnteresseerd? Aarzel niet en neem contact met me op.

Miriam Ruijs Buro Mim - Mediation met perspectief MFN Register Mediator en ICR erkend kindercoach

Raadhuislaan 2a, 5341 GM OSS 06-13696864 miriam@buromim.nl www.buromim.nl


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

M/B

GEZONDE ROUTE ROSMALEN Jouw route naar gezondheid Vitaliteit: ook voor jou! Je gezond en fit voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen loopt hierin weleens vast. Het kan een hele zoektocht zijn naar de oplossing. Met het netwerk van de Gezonde Route Rosmalen is de weg hier naar toe een stuk makkelijker. Wij zijn jouw route naar een gezond en vitaal leven. Haal alles uit je gezondheid met de zorgprofessionals van de Gezonde Route Rosmalen.

Gezonde Route Rosmalen Gezonde Route Rosmalen is het platform van zelfstandige zorgprofessionals in Rosmalen. Allemaal gericht op het stimuleren van gezondheid, vitaliteit en welzijn. We geloven in preventie en een positieve gezondheid door massage, coaching, voeding, beweging, energetische behandelingen en (mantel)zorgondersteuning. Wij bundelen onze krachten om jouw gezondheid te bevorderen.

De Gezonde Pagina Iedere maand belichten twee deelnemers van het platform een gezondheidsthema. Deze maand gaat het over het thema: Hulp bij opruimen.

“Dat ruimt lekker op!” Wat heeft opruimen met voetreflexzonetherapie te maken?, hoor ik je denken. Nou, veel dus. Zoals je huis te vol kan zijn met spullen, zo kunnen je lichaam en geest vol zitten met bijvoorbeeld stress, een virus, angstige of boze emoties, of steeds terugkerende gedachten.

Reflexpunten op en onder de voeten Voetreflexzonetherapie kan dit zetje zijn. Hoe dan? Ruim 3000 jaar geleden heeft men al in China en India een geneeskrachtige ontdekking gedaan. Via reflexpunten op o.a. de voeten kunnen de organen en weefsels van het lichaam op een positieve manier beïnvloed worden. De stimulatie van deze reflexpunten geeft in de corresponderende organen en weefsels een betere doorbloeding, zorgt voor afvoer van afvalstoffen en creëert balans in de energiebanen. Dit inzicht is in de loop der jaren verder ontwikkeld tot een behandelvorm die er vanuit gaat dat lichaam en geest één zijn, en dat wij als mens een sterk zelf herstellend vermogen hebben. Voetreflexzonetherapie ondersteunt lichaam en geest bij het hervinden van de balans.

direct na de behandeling naar de wc lopen om de blaas of darmen te legen. Ook energetisch gebeurt er veel, wat mensen verwoorden als: “Ik voel me opgelucht” of “Het voelt alsof er een deken van mijn schouders is afgehaald”. Trek jij de stoute schoenen … uit? Ervaar zelf de verrassende uitwerking van een voetreflexmassage. De meeste zorgverzekeraars vergoeden voetreflexzonetherapie voor een groot deel in de aanvullende verzekering.

Lichaamseigen (afval)verwerking Over het algemeen beschikken wij over een prima verwerkingssysteem dat ervoor zorgt dat we niet verstopt raken. Onze eigen verhuiswagens en afvalverwerking zijn bijvoorbeeld continu actief in ons lymfesysteem, urinewegstelsel, darmen, lever, menstruatiecyclus, om er maar een paar te noemen. Maar ook huilen, zweten, beven en dromen zijn mechanismen die wij tot onze beschikking hebben om lichaam en geest op te ruimen. Soms zit er ergens in deze afvalverwerking een kink in de kabel. Dat kan voor nare klachten zorgen. Dan is een zetje nodig om deze disbalans te herstellen.

“Ik zie door de bomen het bos weer” Weet je niet meer waar te beginnen met opruimen? En hoe je dit kunt aanpakken? Misschien ontbreekt het je aan energie of gezondheid, sta je er alleen voor, of weet je dat je (op termijn) gaat verhuizen. Zorgt dit voor onrust in je huis én in je hoofd? Je weet dat je wel wilt beginnen alleen heb je de puf niet. Gelukkig is er hulp. Samen gaan we aan de slag met het creëren van overzicht en structuur, op een manier die bij jou past. Je krijgt handvatten en leert een eenvoudige opruimmethode. Zodat je zelf verder kunt op de ingeslagen weg. Met een stappenplan kom je stap voor stap dichter bij jouw einddoel. Je staat er niet meer alleen voor. We doen het samen. Met opruimen gebeurt er zoveel méér … dan alleen het opruimen van je huis. Je spreekt een andere energie aan en komt in je

Wat kun je verwachten? Het effect van een voetreflexmassage merk je meteen. Sommige mensen krijgen tijdens de behandeling een knorrende maag, anderen gaan trillen of rillen, en zweten of huilen is ook niet vreemd. Dan zijn er ook nog mensen die letterlijk daadkracht terecht. Je maakt keuzes en dat gaat samen met een stukje verlies. In dit proces kan het fijn zijn om iemand naast je te hebben. Iemand die luistert, vraagt, meedenkt en helpt bij het maken van keuzes en focussen. Net zoals bij voetreflextherapie, is je huis als een lichaam, wat niet meer goed functioneert als het dichtslibt. En net zoals je lichaam heeft een huis onderhoud en aandacht nodig. Want spullen en papieren zijn ook energie. Een paar mooie reacties; “het is alsof de mist uit mijn hoofd wegtrekt” en “het is me veel duidelijker waar mijn energie allemaal naar toe gaat” en “wat een bevrijding”. Dat maakt mijn werkt zo dankbaar. Graag kennismaken? … met mij en een eerste stap zetten? Vraag dan de gratis opruimscan aan. Samen kijken we naar; • Waar ligt jouw grootste knelpunt? • Hoe zet je de eerste stap? • Handvatten om mee verder te kunnen

www.gezonderouterosmalen.nl

Kijk voor meer informatie op onze website www.gezonderouterosmalen.nl Stichting Gezonde Route Rosmalen - Jouw route naar Gezondheid!

Paulien Bolwijn Gezondheidswetenschapper en Voetreflextherapeut Paulien Heleen Voetreflexzonetherapie Zwaluwborch 35, Rosmalen

Ik maak gebruik van pakketprijzen en werk met dagdelen. Zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent. Ervaring leert, dat met een aantal keer samen aan de slag, er meer overzicht komt. En je door de bomen het bos weer ziet! Kosten kunnen vanuit een PGB budget worden voldaan.

Eva Mooren Opruim- en verhuiscoach Rosmalen


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

M/B

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR GER STERKS Op 14 november jl. werd de heer G.W. (Ger) Sterks uit Berlicum, geboren 2 augustus 1955, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden door burgemeester Looijen uitgereikt tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de PPA. Sinds 1996 zet de heer Sterks zich in voor de lokale politieke partij PPA (Plaatselijke Politieke Alliantie). Binnen de partij heeft hij zich op tal van fronten ingezet, als achterbanlid, bestuurslid, raadslid, steunfractielid, vraagbaak, voorzitter van diverse commissies en momenteel is hij secretaris. De politieke betrokkenheid van de heer Sterks gaat veel verder en langer terug dan de PPA bestaat. Sinds 1980 is hij politiek actief en betrokken, eerst bij de politieke groepering ‘agrarische en gemeentebelangen’ in de gemeente Den Dungen, later de partij ‘Dungens Belang’. In deze tijd heeft hij veel ervaring opgedaan met de inhoud en mores van de lokale politiek. Met de op handen zijnde gemeentelijke herindeling per 1 januari 1996 zette de heer Sterks zich vanaf medio 1994 in om zo veel mogelijk plaatselijke politieke partijen uit de te fuseren gemeenten Sint-Michielsgestel, Den Dungen en Berlicum te verenigen in een nieuwe en stevige lokale partij de PPA (Plaatselijke Politieke Alliantie). In dit proces speelde hij een verbindende rol, waarbij hij telkens het belang van een goed bestuurde gemeente boven ieders persoonlijk belang wist te stellen. De heer Sterks speelde een grote en actieve rol bij de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van november 1995. Zijn stijl kenmerkt zich als a-politiek met weinig profileringsdrang. Hij vindt het belangrijker dat de juiste dingen gebeuren voor de inwoners. De laatste 10 jaar is de heer Sterks secretaris binnen het bestuur van de PPA. Hij organiseert de maandelijkse bestuursvergaderingen, algemene leden- en achterbanvergaderingen. De heer Sterks is een zeer ervaren PPA-lid en doordat hij zijn kennis en ervaring deelt, is hij een belangrijke vraagbaak voor alle partijleden. Ook is hij actief in diverse

commissies binnen de PPA, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Als er gemeenteraadsverkiezingen aan komen, dan is het de heer Sterks die de lijnen uitzet voor de samenstelling van de kieslijst, het inhoudelijke programma en de PR. Gedurende de periode 2000-2013 was de heer Sterks actief voor Sportclub Den Dungen. Toen de problemen op de oude voetbalvelden niet oplosbaar leken en verplaatsing ter sprake kwam, bood de heer Sterks zich aan om een handje te helpen. Dat traject duurde ongeveer 10 jaar. In 1999/2000 lagen er plannen om binnen de kern Den Dungen te komen tot een nieuwe buitensportvoorziening. Na een jarenlange voorbereiding, werd de sportaccommodatie in het seizoen 2013/2014 door Sportclub Den Dungen in gebruik genomen. Vanaf de planvorming tot aan de oplevering is de heer Sterks vanuit een adviesrol als vrijwilliger actief geweest bij het realiseren van deze sportvoorziening in Den Dungen. Zijn betrokkenheid kwam voort uit zijn maatschappelijke en politieke interesse en de speciale band die hij had met de voetbal- en korfbalvereniging. Vanaf 2002 staat de heer Sterks, samen met zijn vrouw, het gezin van zijn zwager bij na het overlijden van zijn schoonzus. De heer Sterks bleek een oneindige vraagbaak voor het gezin te zijn. Zijn inzet leidde ertoe dat het gezin stabiliteit kende. Vanaf 2002 tot op heden kan de heer Sterks gezien worden als de beschermheer van niet alleen dit gezin, maar de hele familie. Hij helpt iedereen met adviezen om zelf zijn/ haar eigen weg te kunnen vinden. Van 2016 tot en met 2018 zette de heer Sterks zich in voor Stichting ‘De Moerkoal’. De stichting beheert en exploiteert het Dorpshuis ‘De Moerkoal’ in Middelrode. Het dorpshuis ligt aan een plein dat toe was aan een grote opknapbeurt. Vanaf juli 2017 was de heer Sterks betrokken bij de herinrichting van de kern van Middelrode. Hij zette zijn expertise in, om samen met het bouwteam tot een prachtig eindresultaat te komen. Mede door zijn inzet op het gebied van ontwerpen, materiaalkennis, kostendeskundigheid, contractvorming en uitvoeringskennis heeft dit geleid tot een prachtig resultaat. In 2018 is het nieuwe plein met bijbehorende inrichting gerealiseerd.


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

EXPLOSIEVE STIJGING VERNIELINGEN FINANCIERINGSGILDE MAAS EN WAAL REGELT ELKE MATERIAAL WATERSCHAP MAAS OSS MKB-FINANCIERING IN AA ENEN RONDOM De afgelopen maanden zijn op diverse plekken het werkgebied Sinds een jaar isinFrank de Laat van waterschap Aa en Maas ernstige gestart als zelfstandig zakelijk vernielingen toegebracht aan financieel adviseur voor de besturingskasten en meetstations. gemeente Oss. Met een brok De schade is inmiddels opgelopen aan ervaring in de bankenwereld tot dan €de 100.000,zetmeer hij onder vlag van Financieringsgilde zijn kennis graag lokaal in voor zowel mkbondernemers als ondernemers die actief zijn in de agrarische sector.

Een klant helpen zijn droom waar te maken, zijn situatie te verbeteren of rendabel te maken. Daar krijgt Frank enorm veel energie van. “Ik vind het leuk om te horen wat een ondernemer motiveert, wat hij wil bereiken en hoe ik daarbij kan helpen. Als dat lukt, geeft dat echt een geweldig gevoel.” Klanttevredenheid staat bij Frank voorop. “Ik doe in ieder gesprek mijn best om een ondernemer te helpen zijn voorraad uit te breiden, machines te leasen, een verbouwing te realiseren of een

Niet eerder had het waterschap te maken nieuw pandvandalisme. aan te kopen. Alsbalen dat lukt, dat met zoveel “We hierisecht hartstikke mooi. Maar als dat Mario niet lukt, ga ik enorm van”, zegt dijkgraaf Jacobs. graag in gesprek over hoe en waarom en “Deze vernielzucht enhet diefstal kost ons hanwat wegeld. daaraan kunnen doen. Ooknudat hoort denvol Belastinggeld dat we niet aan voor mijdingen bij klanttevredenheid.” andere kunnen besteden.” Bij Financieringsgilde, een samenwerking van SCHADE IS ENORM

franchisenemers verspreid door heel het land, Afgelopen maanden zijn al zeker 7 besturingsheeft klanttevredenheid eveneens de hoogste kasten volledig vernield. De schade aan de prioriteit. Dé reden voor Frank om zich daarkasten is groot: deuren en het binnenwerk bij aan te sluiten. “Bij Financieringsgilde proworden volledig kapot getrokken of in brand fiteer je als klant bovendien van collectieve gestoken. Daarbij komt elektrische bedrading inkoopvoordelen, wordt de financiering van A open te liggen, wat gevaarlijke situaties opletot Z voor je geregeld, heb je toegang tot ruim vert. Naast besturingskasten is ook een aantal 100 geldverstrekkers en krijg je tegelijkertijd kleinere meetstations vernield. Het herstellen een adviseur met kennis van de lokale situavan een besturingskast of meetlocatie kan tie. Zo krijg je altijd de oplossing die het beste maanden duren. past bij jouw situatie.”

HANDMATIG Naast streven naar optimale klanttevreden-

De van de stuwen automatisch heidhoogte vormen eerlijkheid enwordt onafhankelijkheid bediend met behulp van de besturingskasten. voor Frank de basis voor een prettig contact Als door meer metde zijnmechaniek klanten. “Ik benvernieling open enniet eerlijk of bruikbaar is, moet de stuw handmatig een financiering haalbaar is. Daarbij geefbeik diend worden tot de kast isVaak hersteld. Datklanbeeen onafhankelijk advies. zeggen tekent van ontevreden het waterschap ten dandat datmedewerkers ze helemaal niet zijn

over hun huisbank. Je financiering regelen via een onafhankelijk adviseur betekent ook niet dat je per se weggaat bij je huisbank. Integendeel. Het kan best zijn dat jouw huisbank het beste voorstel voor jegoed heeft.inMaar daarmoekom ter plekke de situatie de gaten je pas achter“Bij alsextreme je gaat vergelijken anten houden. regenbuienmet kan dat dere geldverstrekkers. Die vergelijking maak problemen opleveren, omdat je veel minder ik graag voor je.”van de stuw kunt aanpassen”, snel de hoogte

benadrukt dijkgraaf Jacobs. “We investeren In de gemeente Oss vinden veel grote bejuist in automatisering om sneller te kunnen drijven als Unilever, Organon en Unox hun inspelen op extreme weersomstandigheden oorsprong. “Het is een bedrijvige regio met waar we steeds vaker mee te maken hebben.” ondernemers die actief zijn in de bouw, transport, handel en op agrarisch gebied. Een mooi OGEN OPEN ligging. Ik kijk ernaar gebiedEN metOREN een centrale Het waterschap doet aangifte van iedere veruit om kennis te maken met mede-ondernenieling maar er zijn nog geen aanhoudingen mers. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogeverricht. De vernielde besturingskasten en lijk. De koffie staat voor je klaar.” meetstations staan verspreid over een groot deel van het werkgebied van het waterschap. Dijkgraaf Jacobs vraagt dan om hulp: “Wij Financieringsgilde Maas enook Waal doen na iedere vernieling aangifte, maar de Kerkstraat 12 politie heeft het meest aan heterdaad-mel5367 AG Macharen dingen. Wij03 hopen T: 085-864 30 dan ook dat iedereen ogen en oren openhoudt en meehelpt om dit soort E: fdelaat@financieringsgilde.nl zinloze vernielingen te stoppen.” I: www.financieringsgilde.nl

FINANCIERINGSGILDE


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

VRIJSTELLINGEN VOOR SCHENKEN ERFBELASTING 2021 Nu de feestdagen voor de deur staan en een aantal van u in de gelukkige omstandigheid verkeert schenkingen te kunnen doen, is er een aantal mogelijkheden. Indien het waarschijnlijk is dat uw beoogde erfgenamen te zijner tijd voor een (belangrijk) deel belasting verschuldigd zijn in de tweede schijf (het hoogste tarief voor de erfbelasting), kan het lonend zijn schenkingen te doen door het (jaarlijks) vrijgestelde bedrag te schenken of schenkingen te doen in de eerste schijf (laagste tarief). Wilt u de beschikking houden over deze schenkingen dan kunt u ook schenken en de schenking weer terug lenen. Is het uw bedoeling dat deze schenking pas opeisbaar is bij uw overlijden, dan dient u een notariële akte te laten opstellen. U dient over het schuldig gebleven bedrag jaarlijks aantoonbaar 6% rente te vergoeden, anders kan de schenking niet als schuld in de erfbelasting worden betrokken en levert het dus niet de gewenste besparing op. Zelfs als u het maar één keer vergeet de rente te betalen. Overigens kunt u het dan nog herstellen door tijdens uw leven deze rentetermijn en de rente daarover alsnog te vergoeden. U dient derhalve de bankafschriften waaruit de rentebetalingen blijken te bewaren. Ook als u voorwaarden aan de schenking wenst te verbinden, is het verstandig om daarvoor de juiste formulering te gebruiken. Zo wensen de meeste schenkers dat de schenking niet in een huwelijksgemeenschap zal vallen. Ondanks dat het huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 zodanig is gewijzigd dat schenkingen niet meer in de gemeenschap van goederen vallen, is het nog steeds zinvol dit te bepalen, sowieso voor huwelijken die gesloten zijn vóór 1 januari 2018. Schenking (2021) In 2021 mogen uw kinderen € 6.604,00 belastingvrij van u ontvangen en eenmalig – tussen hun 18e en 40e jaar – € 26.881,00. Dat eenmalige bedrag mag worden verhoogd tot € 55.996,00 (voor studie) en € 105.302,00 (voor eigen woning). Voor schenkingen aan anderen is € 3.244,00 vrijgesteld. Schenkingen aan goede doelen met zogenaamde ANBI status zijn vrijgesteld. Voor schenkingen boven de vrijstelling dient u aangifte schenkbelasting te doen. Erfbelasting (2021) Ook de vrijstellingen voor de erfbelasting zijn aangepast. Uw partner heeft een vrijstelling van € 671.910,00, uw kinderen en kleinkinderen € 21.282,00. Voor ouder(s) bedraagt de vrijstelling € 50.397,00 en alle andere verkrijgers € 2.244,00. Goede doelen met ANBI status zijn vrijgesteld. Boven de vrijstellingen betalen partners en kinderen over de eerste € 128.751,00, 10% belasting en 20% over het meerdere. Kleinkinderen betalen over de eerste schijf 18% en 36% over het meerdere. Voor de overige erfgenamen is dat 30% respectievelijk 40%. Wilt u meer weten over verschuldigde belasting over schenkingen en erfenissen en over de bijbehorende vrijstellingen, dan kunt u altijd een advies op maat vragen bij ons op kantoor. Clicking Images

TWEEDE ‘KLOOSTER’ VERRIJST AAN VLIETDIJK

M/S/B

Er wordt hard gewerkt aan een tweede klooster aan de Vlietdijk in Rosmalen. Het bestaat uit vier gebouwen met in totaal 90 appartementen. Twee gebouwen bestaan uit vier bouwlagen, een gebouw uit drie bouwlagen en aan de noordzijde van het complex komt een hoogte accent in de vorm van een gebouw met acht bouwlagen. Er komen verschillende typen appartementen, maar alle appartementen krijgen twee slaapkamers en zijn ongeveer 70 m² groot. Dit worden huurappartementen die door Zayaz worden verhuurd. De vier blokken liggen verhoogd op een terp met parkeergelegenheid op het binnenhof. Het complex is duurzaam ontworpen, met een hoogwaardige installatie en een laag energieverbruik voor de appartementen. Het klooster komt ten noorden van het huidige klooster Baptist.

NIEUWBOUW CENTRUM IN VOLLE GANG Op de achtergrond de bouw van Creijenhof met 23 woningen op oude locatie van de Spar en de Hema. Op de voorgrond de bouwput voor 36 middenhuurwoningen op het terrein waar voorheen Aldi en het postkantoor te vinden waren. (foto Roy Geers)

APK keuring Sjef van Creij

073-5230539 Bruggen 44 5243 RB Rosmalen

Pieter Heeringa, notaris bij Hoffspoor Notarissen www.hoffspoor.nl Ook op dinsdag-, woensdagen donderdagavond kunt u bij ons terecht

Hoff van Hollantlaan 5 5243 SR Rosmalen T 073 523 25 33


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Keramiek | Natuursteen | Straatbaksteen | Sierbeton | Split & grind | Tuinverlichting | Sfeer & decoratie

Voor ieder budget de beste sierbestrating

RUIM 5000 M2 SHOWROOM!

Door de passie voor sierbestrating en de jarenlange ervaring in de branche mogen wij ons met recht dé specialist in sierbestrating noemen. In onze showroom en showtuinen vindt u het grootste assortiment in de regio! LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

Rosmalensedijk 10 | 5236 BD ‘s-Hertogenbosch | T 073 521 37 15 | www.swanenberg.nu

21:24


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

Sinterklaasfeest zorgt voor veel gezelligheid SINT KONDIGT KOMST NAAR NULAND AAN OP YOUTUBE

Hoor wie klopt daar kinderen

Nuland verwelkomt Sinterklaas op zondag 21 november. Er wordt een warm welkom bereid door alle kinderen van Nuland t/m groep 5.

In de week van de intocht zal er beeldmateriaal op het YouTube kanaal van Stichting Jeugdbelangen Nuland te zien zijn van de pieten die zich voorbereiden om naar Nulandpieten te komen! Zingende kinderen, ondeugende en een zwaaiende goedheiligman. We kunnen er niet meer omheen. houdt ons 10:45 de komende tijd in een Zondag 21Sinterklaas november vanaf uur zullen ergezellige pieten greep. naar de speeltuinen in Nuland komen! Zorg dat je erbij bent, want er staat weer et Sinterklaasfeest blijft deautjes en typische Sinterklaasschop van van het Turkse plaatsje Myra. onverminderd populair. lekkernijen hoofdrol spelen. was hij erg geliefd omdat hij alles te gebeuren in het pietenhuis. Omde13:00 uur worden Daar de jongste Het aantal NederlanDe geschiedenis van het Sintergeld en eten gaf aan arme mensen Nulanders dan verwacht voor het grote Sinterklaasfeest Meent.Daar zou ook de beders dat pakjesavond viert, neemt klaasfeest vertelt verschillendein de en kinderen.

H

gestaag

toe.

Vriendengroepen,

verhalen. Volgens een oude le-

naming ‘goed heiligman’ vandaan

en verenigingen plannen gende was Sinterklaas vroeger biskomen, zo luidt een van de vele Defamilies organisatue zal zich ook tijdens dit evenement aan de coronamaatavondjes waarop gedichten, caverklaringen. regelen houden en een CoronaCheck uit voeren bij alle volwassenen Wel zeker is dat Sinterklaas tegens: rdenvoetje woordig in Spanje woont. Daar htjes gaan de paa Zac en kinderen vanaf 12 jaar. ppel, trippel, trap. wordt zijn bezoek aan Nederland

SINT

trippel, tra Sinterklaasje: ‘t Is het paard van pe, stap. stip e, pp stippe, sta

SONG BIJ MOLEN DE ZWAAN SINTERKLAAS

al maanden van tevoren voorbereid. Er worden pakjes ingepakt,

Foto: Roel Jorna

pepernoten gebakken en brieven van kinderen nagelezen. Enkele weken voor de intocht - die altijd half november plaatsvindt - stappen de Sint en zijn pieten vervolgens op Pakjesboot 12 om koers te zetten naar Nederland.

Het Sinterklaasfeest blijft onverminderd populair. Foto: Wim Kluvers.

Diverse omroepen komen met speciale uitzendingen

Sinterklaas komt dit jaar ook naar Molen De Zwaan in Vinkel. Daar maalt molenpiet dit jaar speciaal pepernotenmeel om de lekkerste pepernoten te bakken. Natuurlijk mogen jullie allemaal komen kijken. Molenpiet laat jullie zien hoe dat gaat, en daarna bakken de pepernootpieten er de lekkerste pepernoten van. Dat kun je ruiken en proeven. Dus kom samen met jullie papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes naar de molen. Wie weet zie je dan ook de Sint in zijn werkkamer, of de pakjespieten die zorgen dat alle kadootjes keurig ingepakt Ook dit jaar is Sinterklaas niet van beeldbuis slaan. De camera’s van diverse televisieomHij komt, hijdekomt, dieaf te goede goede Sint! Op zaterdag 20 noroepen zijn op de goedheiligman en zijn pieten gericht. En ook dit jaar heeft Sinterklaas zijn eigen zijn voor 5 december.

Sinterklaas heeft SINT-INTOCHT IN BERLICUM eenVERLICHTE eigen journaal

journaal.

Wanneer: - Zaterdag 27 november, 10.00 – 13.00 - Zondag 28 november, 10.00 - 13.00 - Zaterdag 4 december, 10.00 – 13.00 Presentatrice Dieuwertje Blok houdt ons elke dag op de hoogte. Foto Victor Arnold - Zondag 5 december, 10.00 – 13.00

H

vember verrassen we Sinterklaas en zijn Pieten met een prachtig verlichte ontwikkelingen intocht in Berlicum. bekeken kinrondom het ver- in de dagen voor en tijdens zijn

et best derprogramma van de blijf van Sinterklaas en zijn pieten verjaardag ook op andere zenders NTR, HetOm Sinterklaasnet zoals elktocht jaar aan te ziende zijn.Torenstraat. De ene keer speelt 17.00 uurin Nederland. start de En sfeervolle Viahijeen journaal, is niet meer weg te denblijft het de vraag of alles dit keer in een spannende film, de andere nieuwe door problemen de Pastoor van den Braakven, Saturken van de beeldbuis. Jaar na route jaar zonder verloopt. Pre- Boomstraat, keer is hij te gast in een televisiedoet het journaal verslag van deDianastraat, sentatrice Dieuwertje Blok houdt show. Vooral rond pakjesavond. gaat nusstraat, Vestaplaats, Hoogstraat en Mercuriusplein ons elke dag op de hoogte van de het naar de Kerkwijk en weer terug naar Den Durpsherd. Extra leuk ontwikkelingen en achtergronden rondom de intocht, het verblijf en als ook jij mooi verlicht bent of een gezellig lichtje bij hebt tijdens de Bij de molen is géén mogelijkheid tot parkeren. Parkeren kan op de de verjaardag van Sinterklaas. intocht! En gebeurt altijd wel iets geks. Zo parkeerplaats van Café Zaal den Driehoek of in de straat van de waterSinterklaas zegt tegen een werden de pieten vorig jaar gezuivering. (De molen is dan te bereiken via de nieuwe fietsbrug.) zwarte piet: “Je pakt lang volgd op de stoomboot en beleefzaam De Kom je gezellig kijken naar de intocht van in.deJe Sint en zijn Pieten? schrijft gedichten langzaam den ze daar spannende avonturen. , je looptdus langzaam route is lang genoeg te kunnen we hopen dat ieDat zal dit om jaar niet anders zijn.verspreiden En over daken. Is er niets dat je dankzij het Sinterklaasjournaal vlug dereen z’n eigen verantwoording neemt enkunonderling genoeg afstand t?” Zwarte piet kunnen wij het allemaal volgen. : “Jawel hoor. bende vlugkindjes houdt. Zo zorgen we er z’n allen voor Ikdat uit Berlicum moe.” Daarnaast zalmet de goedheiligman

Speculaas, pepernoten, marsepein

Snoepen hoort NOG GEEN DUIDELIJKHEID SINT INTOCHT GEFFEN ROSMALENbeetje bij er ENeen

SINTMOP

en Middelrode Sinterklaas en zijn Pieten toch kunnen verwelkomen dit jaar!

Als er ééngaat feest men is waar er door iedereen gesnoept dan isover het wel In Geffen niet over één nacht ijs.mag Eenworden, beslissing dehet in-Sinterklaasfeest. Dat begint al met het strooien van pepernoten door zwarte piet. Maar verder liggen de winkels ook tocht van de sint is dan ook nog niet genomen. Er wordt nog overlegd Voor ieders veiligheid is het tijdens de intocht helaas niet mogelijk om vol met speculaaspoppen, chocoladeletters, gevuld speculaas, banketletters en marsepein. met de gemeente Oss. Mededelingen volgen via https://www.face- Sinterklaas en de Pieten een handje te geven.Ook worden geen lichtjes e kennen allemaal het geven. Je hebt basisletters van al- Een typisch sinterklaasgerecht is book.com/esgeffen/ en pepernoten uitgedeeld dit jaar. tafereel. Plotseling leen chocolade, maar ook goed marsepein, een deegachtig meng-

W

wordt er hard op de

gevulde exemplaren. En twijfel je

sel van gemalen amandelen en

feest. Net als al die lekkernijen. Alleen daarom is het sinterklaasfeest al de moeite waard. De chocoladeletter doet het als vanouds goed. Lekker om te krijgen, maar ook leuk om weg te

schuimpjes. Soms zitten er in het strooigoed ook taaitaai poppetjes en suikergoed. Smullen! En voor de buitenintochten zorgt Sinterklaas voor snoepgoed met een papiertje er omheen.

decoreren, maar in de weken voor Sinterklaas worden er poppetjes van gemaakt.

© Geurts Media

deur geklopt, zien een hand over de letter. Danhet kies je gewoon suiker. Je moet eigenlijk bij de In Rosmalen de verschijnt KOM-winkeliers af van bedoelde grootse in- het Om 18.00 uur gaan Sinterklaas en zijn Pieten weer naar huis. Het aanen de pepernoten vliegen door voor de S van sint! banketbakker kopen om de echte tochtfeest. Gekeken wordt of een kleinschalige ontvangst mogelijk is. gekondigde de huiskamer. De traditie van het Het strooigoed bestaat vooral uit smaak te proeven. Marsepein Welkomstfeest in het Beneluxtheater van Den Durpsherd strooien hoort bij het sinterklaaspepernoten, tumtummetjes en wordt vaak gebruikt om taart te Mededelingen volgen via www.welkominrosmalen.nl komt te vervallen.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL Smullen van pepernoten en gevuld speculaas.


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

LANDGOED COUDEWATER LAAT ZICH DESKUNDIG ADVISEREN De VOF Landgoed Coudewater neemt de uitdaging serieus om het mooie stukje Rosmalen dat zij hebben verworven op een verantwoorde manier klaar te maken voor de toekomst. De plannen die zij voorafgaand aan de koop hebben ingediend getuigden al van een betrokkenheid die verder reikte dan slechts commerciële doelen. Niet alleen werden vanaf het begin alle belangengroeperingen gesproken, ook externe specialisten werden ingeschakeld door het ontwerpteam om toch vooral geen onherstelbare fouten te maken. Door Herman van Dinther Hans en Cor zitten regelmatig aan tafel om de puzzelstukjes op een goede manier te leggen. Hans Hartman, als gebiedsontwikkelaar vanaf het eerste uur betrokken bij de activiteiten die op het landgoed zijn opgepakt, onderstreept het belang van deskundige inbreng bijvoorbeeld bij het inpassen van de vele, vaak monumentale- bomen bij de verdere planontwikkeling. Hans: “Eigenlijk is ons hele nieuwbouwwoningenplan opgehangen aan de bestaande bomen. Tussen al die bomen gaan we maatwerk bouwen. Dan heb je een boomadviseur nodig die met je zoekt naar de beste ontwerpoplossingen. Om het landgoed Coudewater klaar te maken voor de toekomst en het groen daar op een verantwoorde manier bij in te passen zochten wij naar een bedrijf dat niet zozeer ‘op de winkel ging passen’ maar specialisten

die de kennis en durf hebben om een rol te spelen in de planvorming welke door ons ontwerpteam is uitgestippeld. Groendoeners die niet starten bij het uitgangspunt dat dingen niet kunnen maar juist kijken naar mogelijkheid en haalbaarheid. We hebben daar heel scherp op geselecteerd via een speciale ballotagecommissie. Begin vorig jaar waren we eruit en viel de keuze op Cobra Groeninzicht uit Vianen (NB).”

ROT IN HET VAK

Consulent Cor ’t Lam (61) werd als deskundige toegevoegd aan het team dat voor de VOF Landgoed Coudewater de toekomst ontwerpt. Cor: “Ik werk mijn hele leven al in de bomen, ik begon als achttienjarige in de bosbouw en heb alle stappen in de sector gezet via onder meer het vellen van bomen, de toenmalige boomchirurgie en de boomverzorging. Uiteraard heb ik me door de jaren heen steeds beziggehouden met de ontwikkelingen die zeker in mijn bomenvak snel zijn gegaan. Ik ben nu bijna 8 jaar werkzaam bij Cobra. Cobra is een heel innovatief, bedrijf, wij bestaan nu 21 jaar, waar bomen en Big Green data een cruciale rol spelen. Zo hebben we van alle ruim honderd miljoen bomen die in Nederland staan de gegevens over de kruinvorm, de boomhoogte, de stampositie en het kluitmodel vastgelegd. Enorm belangrijke informatie voor met name gemeenten die een zorgplicht hebben over openbaar groen.”

BOOM CENTRAAL

Hans: “Bij het vaststellen van een bestemmingsplan is onder meer een boom effect analyse (BEA) vereist. Zo’n analyse maakt duidelijk hoe en waar de bomen verantwoord kunnen worden ingepast. Daarbij is tevens sprake van een boombeschermingsplan, een begrip trouwens waarover soms verwarring ontstaat door een theoretische of praktische uitleg. We hebben er geen behoefte aan om hier spelletjes mee te spelen, we steken echt in op het belang en het behoud van het groen en gaan dus niet zitten kissebissen over de interpretatie van regels en voorschriften. We houden echt het belang en het behoud van de boom centraal.” Cor: “Ik ben ontzettend trots dat wij als Cobra zijn gevraagd om vanaf het begin mee te werken/denken aan de verdere invulling van het landgoed, in ons geval dus het groenelement en met name de bomen. Heel vaak komen wij pas in beeld als het plan definitief is. Hier op Coudewater krijgen we de kans om het samen in een keer goed te ontwerpen waarbij de monumentale bomen op een goede manier behouden kunnen blijven. Toen wij in februari vorig jaar aan de slag gingen hebben we geconstateerd dat de bestaande inventarisatie van de bomen en groenvoorzieningen niet geheel correct was. We hebben waar nodig dit opnieuw in beeld gebracht waarbij we de hoogte van de bomen, de kroondiameters, de stamdiameter en


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

de soort registreerden. We hebben alle bomen als een stip op de kaart gezet en daar de boomkronen als het ware overheen gelegd. Van daaruit konden we de architecten en het ontwerpteam een beeld geven van wat er qua bouw en ontwerp mogelijk is. Daarbij spelen natuurlijk ook de ondergrondse en bovengrondse infrastructuur een grote rol.”

PUZZELEN

“Bij het maken van het alles omvattende bomenplan checken we of het plan zoals het op papier staat ook strookt met de praktijk, wat is het effect wanneer we het gaan uitvoeren. Dan staan we echt met de voeten in het zand want we doen proefboringen, graven proefsleuven, maken een grondanalyse en verplaatsen zelfs eventueel een boom. Essentieel is de grondslag, een boom zoekt met zijn wortels altijd de gemakkelijkste weg en dat CLAUDIA kan betekenen dat de wortels dicht aan de oppervlakte blijven en dus breed gaan in plaats van in de diepte.” Hans: “In het begin zitten we op abstractieniveau met als ruw gegeven het kroon- en wortelstelsel. Voor het zoeken naar oplossingen voor de aanleg van parkeergebieden of het aanbrengen van riool en kabels willen we van tevoren weten waar de wortels écht zitten. Je begrijpt dat we voor veel verschillende uitdagingen staan als je nagaat dat we dertig hectare hebben gekocht waarvan maar een derde te bebouwen is en waar dan op dat stuk grond wel duizend bomen staan. Dat levert een mooie puzzel op.”

PLANNEN

Cor: “Tot nu toe hebben wij als Cobra vooral een rol gespeeld bij het meedenken in het ontwerp. Denk aan de nieuwbouw, parkeeroplossingen, het nutstracé, de riolering, de eisen van het waterschap en de gemeente en het omgaan met wensen van belangengroeperingen. Collega’s van mij hebben meegeschreven aan het bestemmingsplan. Ook is er een snoei- en rooiplan opgesteld en er komt voor de toekomstige bewoners, die ook eigenaar worden van het openbaar groen op dit unieke landgoed, een bomenbeheerplan.” Hans: “Wij hechten eraan om de hele planvorming uit te voeren op een manier die kan rekenen op brede steun. Wij zijn de dialoog met belangengroeperingen dan ook nooit uit de weg gegaan, integendeel, wij hebben die opgezocht. Met de stichting Boom en Bosch bijvoorbeeld hebben we vakinhoudelijk goed contact, we hebben veel gebruikt gemaakt van hun lokale kennis en expertise.. Op hun verzoek is bijvoorbeeld via Cobra speciale goede voeding in de vorm van een mulch laag (organisch materiaal) aangebracht onder de kroonprojectie waardoor gewerkt wordt aan een gezonde toekomst voor de bomen op het landgoed.”

M/S/B

LICHTING 66-3……… ZEER OUWE STOMP Als je de keuring voor militaire dienst goed had doorstaan werd je opgeroepen om je voor je militaire dienstplicht te melden. Ik behoorde tot de lichting 66-3 en mocht mij melden aan de poort van de Isabella kazerne. Ik was één van de weinige uitverkorenen die op de fiets naar Vught kwam gereden. Je kreeg een plunjezak vol kleding en materiaal uitgereikt in de opwekkende kleur legergroen. We leerden exerceren en in het gelid staan, met verkorte tussenruimte naar rechts richten, salueren en al datgene wat in het Handboek voor een Soldaat stond opgetekend. Hier zou ik in zo’n anderhalf jaar van jongen worden gekneed tot man…. Het was een warme zomer in 1966! Met volle bepakking, een zware helm op je hoofd, een geweer over je schouders en loeizware kistjes aan je voeten was het heet in de Loonse en Drunense Duinen. Zweten, zweten en nog eens zweten. Tijgeren, opdrukken en looppas waren de favoriete bevelen van de sergeant. Maar na zo’n 4 weken “afliggen en bibberen” kregen we op woensdagavond voor de eerste keer een avondje vrij. Vóór twaalf uur middernacht moesten we ons weer op de kazerne melden. Ik fietste naar huis in Rosmalen en vertelde honderd uit over mijn belevenissen als filler en groentje. Terug op de slaapzaal deelden we onze verhalen uit de buitenwereld. Om 03.00 uur ging het alarm voor een nachtelijke oefening. Aankleden en in volle bepakking in een draf langs het Drongelens Kanaal, vijf kilometer heen en vijf kilometer terug. Dan schuttersputjes graven op manshoogte. Ik kan u de plek nog aanwijzen. Na 55 jaar is het een vruchtbare bodem gevoed door het zweet des aanschijns. Om half zes moesten we weer in bed liggen en werd er gecontroleerd of je voeten gewassen waren. De sergeant van dienst wilde niet dat onze ouders zouden klagen in de trant van: “Ons Jantje of ons Pietje komt slaap tekort in dienst!” en daarom zei hij met een big smile:“Welterusten allemaal, slaap lekker!” Vervolgens werden we, binnen ’n half uur, door dezelfde sergeant weer met veel tamtam gewekt: “reveille, hoogste tijd, opstaan!!” Nee, man ben ik er niet geworden maar ik scheer me sindsdien alleen maar met scheerzeep, kwast en scheermes. Omdat de sergeant-majoor beweerde dat dat zo lekker fris is na een nacht in een krakkemikkig tentje samen met je dienstmaat. Van Vught ging ik naar Kampen, het 2e C.O.A.K voor militaire administratie en haalde er, schrik niet, mijn typediploma want ik werd schrijver…….. Nou u ziet wat ervan terecht is gekomen! Toen ik in de Oranjekazerne in Schaarsbergen processen verbaal moest uittypen vroeg de Generaal met bulderende stem: “Wie is PdK, is dat Piet de Knoeier?” Ja, dat was ik want in die tijd moest je nog met typ-ex klooien om een typefout ongedaan te maken. Met wisselend succes! Zeventien maanden zat ik in het leger tegen een royale beloning van één gulden en vijfenzeventig cent per dag maar wel met gratis kost en inwoning en ik had het niet willen missen. Peter der Kinderen


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

M/B

Kom jij ons leuke team versterken?

startpremie € 200,na drie maanden goed bezorgen

Ga aan de slag in Rosmalen 't Ven · Overlaet · Centrum · Hondsberg

• ‘s ochtends o.a. BD, de Volkskrant en AD bezorgen • Maandag t/m vrijdag voor 07.00 uur,

zaterdag voor 08.00 uur • Vergoeding ca. € 400,- tot € 1000,- per 4 weken • Startpremie € 200,- na drie maanden • Gratis de krant lezen • Elke week winacties • Na de inwerkperiode een leuk welkomstpakket *minimumleeftijd 15 jaar

Interesse of aanmelden?

krantenbezorgen.nl


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

M/B

WANNEER JE LEEFTIJD MET EEN ZEVEN BEGINT….

NIEUWBOUW IS VOOR ALLE LEEFTIJDEN

DA’S OOK WAT… In eerste instantie zou je denken dat de medewerkers van het waterschap hier in een loopgraaf staan. Maar niets is minder waar. Het is namelijk een dassenhol! Een paar maanden was een das actief in de dijk bij Rosmalen. Een medewerker vond 2 pijpen in de sloot tegen de dijk. Omdat niet duidelijk was hoe veilig de dijk nog was, werd besloten de 2 pijpen na te graven toen zeker was dat de das niet meer aanwezig was. Het graven gebeurde onder deskundige begeleiding van de Zoogdiervereniging. Het is verbazingwekkend hoeveel graafschade in de dijk werd aangetroffen. Liefst 30 meter (!) aan gangenstelsel en nestkamers werden blootgelegd. Inmiddels is alles dichtgemaakt en kunnen we weer veilig het hoogwaterseizoen tegemoet zien.

STILL GOT THE BLUES Zaterdagavond 6 november vond in de Kentering in Rosmalen een Bluesfestival plaats. Kai Strauss en The Electric Blues Allstars, Sugar Queen en Kat Riggins verzorgden een spetterende bluesavond waar het publiek met volle teugen van genoot. Kingbee Music Agency vierde met dit event het 20-jarig bestaan van Rosblues. (foto Karel Goossens – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl)

Je bent eruit: je gaat verhuizen, maar wil je bestaande bouw of nieuwbouw kopen? Een bestaande woning heeft zo z’n charme, maar als je de woning hebt komt er in vrijwel alle gevallen nog een stevige post aan verbouwingskosten bij. Een nieuwbouwwoning daarentegen, kun je nog veel meer naar jouw hand zetten. Daarnaast moet je wel van een strakke, moderne sfeer houden. De voordelen van het kopen van nieuwbouw woningen zijn groot. Een nieuwe woning is onderhoudsarm, comfortabel, energie zuinig, duurzaam, op maat en de indeling bepaal je zelf. Als je ervoor kiest om het nieuwbouwtraject in te gaan dan moet je je wel flexibel kunnen opstellen, want je koopt je in, in een proces. Het begint al met de vraag wat je kunt besteden waarbij het antwoord mede afhangt van de eventuele overwaarde van je huidige woning. Heeft de nieuwbouwwoning te bieden wat je ervan verlangt qua locatie maar ook qua volume? Kan daar op termijn nog iets aan veranderd worden door mettertijd een aanbouw toe te voegen? Kun je nu bezuinigen op de keuken en de badkamer om die in latere jaren te verbeteren? Het zijn allemaal afwegingen. De nieuwbouwspecialisten van Het Waare Huis helpen je graag om vooraf de juiste afwegingen te maken. Geduld loont Wacht niet te lang met het maken van je keuzes, zeker niet wanneer je leeftijd met een zeven begint. Dan zit je in een fase waarin je waarschijnlijk de laatste stap in je wooncarrière gaat zetten. Maar, op welke leeftijd dan ook, vanaf het moment dat je je handtekening zet onder het koopcontract voor een nieuwe woning wordt er een beroep gedaan op je flexibiliteit en moet je de stress het hoofd bieden. Behalve dat er nog een hele tijd overheen gaat voordat je de sleutel in het slot kunt steken, moeten er allerlei keuzes worden gemaakt, al gaat het maar om de tegeltjes en het sanitair. Geduld en wachten loont echter want de waarde van de woning stijgt tijdens de bouw al met de markt mee. Overigens is er sinds kort wel een trend merkbaar waarbij mensen de gekte van de woningmarkt aan zich voorbij laten gaan. Zij kiezen ervoor, al dan niet voorlopig, om een woning te huren al is ook die markt krap. Of er op termijn wat dat betreft meer ruimte komt bijvoorbeeld op de locatie waar nu nog het Rodenborch College staat is een open vraag. De uitkomsten van het woonwensen onderzoek dat wij afgelopen maanden over dat gebied hebben gehouden, gaan wij binnenkort analyseren en aanbieden aan het College van B en W maar ook aan ontwikkelaars. Ik ben zeer benieuwd en laat me graag verrassen door de ideeën en suggesties die door honderdvijftig inzenders zijn ingebracht.

Jused, tweedehands kleding / kringloopwinkel Kloosterstraat 44A | 5386 AT Geffen 06-13439201 Jused kringloop deelt het pand met Jacobs speelplezier.

Willem Janssen, directeur en nieuwbouwspecialist van Het Waare Huis


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

HEEL AFWISSELEND PROGRAMMA VOOR IEDEREEN

MOOIE EN VERRASSENDE TREIN LOOPT PERRON-3 BINNEN De Bonte Theatertrein loopt op vrijdag 3 december twee keer binnen bij Perron-3. De eerste keer met een gevarieerd middagprogramma dat om 14.30 uur begint. De tweede keer om 19.30 uur met een wat langer avondprogramma. Het fluitje voor vertrek blaast beide keren stationschef Carel van den Heuvel, voorzitter van HEVO. Machinist en conducteur Jim van Brakel zorgt ervoor dat de wagons met daarin alle artiesten goed op de rails blijven. Dans- & Balletstudio Geraldine treedt op met de dansgroep Vooropleiding Hedendaagse Dans met de heel toepasselijke nummers The Locomotion en One Way Ticket. ’s Avonds danst de Demogroep van de Studio op Lover Train en Sweet Soul Music. Door Herman van Dinther Als rode draad loopt zowel ’s middags als ’s avonds de muziek van de Do You Remember Band door het programma. Niet alleen begeleiden zij de verschillende artiesten en de dansacts, zij krijgen zeker ook alle ruimte om hun heel gevarieerde repertoire te brengen. Daarbij worden nogal wat nummers gespeeld uit de Top 100 die is samengesteld door de luisteraars van ROS Radio. De band, onder de bezielende leiding van Diana Huismans, heeft het afgelopen jaar deze nummers speciaal ingestudeerd. Het niveau staat buiten kijf want de muzikanten van Diana zijn allemaal professional, muziek maken is hun leven. Het plezier straalt ervan af.

ZANGERES INGRID VAN DE NIEUWENHUIZEN

Deze getalenteerde zangeres ontwikkelde zich onder andere aan de Misicallfactory in Tilburg

en later aan de Bachelor-Muziektheater opleiding van het Conservatorium van Tilburg. Zij vormde haar stem verder en gevarieerder van klassiek tot pop. Ingrid ging na haar studie aan de slag als backingvocalist bij de shows van het orkest van de Koninklijke Landmacht. Haar carrière kreeg internationale allure door de afgelopen vier jaar in shows met streetart groep Close-Act op te treden waarmee zij Rusland en Singapore aandeed. Ingrid schrijft samen met haar pianiste Diana Huismans pop/soulmuziek waarvan het resultaat zowel in de middag als de avond te beluisteren is. In het avondprogramma wordt het podium ook ingenomen door de backing vocals MOYOY. Saskia van Bokhoven, Anita Walraven en Marlene Berger geven met hun fluwelen stemmen een extra dimensie aan de nummers welke deze avond gezongen en gespeeld worden.

HANS EIJKEMANS EN KLEINDOCHTERS FENNA EN JANNE

Heel veel mensen hebben de afgelopen jaren buikpijn gekregen van Hans Eijkemans. Buikpijn van het lachen wel te verstaan. Want Hans behoort tot de absolute top van tonproaters in Brabant. Hij heeft daarmee niet alleen de lachers op zijn hand gekregen maar er ook veel prijzen en eervolle onderscheidingen mee in de wacht gesleept. Voor het programma van deze Bonte Theatertrein heeft hij zich met kleindochters Fenna en Janne teruggetrokken in een coupé om een optreden voor te bereiden waar het publiek zeker van zal genieten. Zij laten de bezoekers door de ogen van Hans kijken naar ‘het verleden’ en door de ogen van Fenna en Janne naar ‘het heden’. Dat wordt daarmee de heel aantrekkelijke en zeker verrassende act ‘Toen en Nu’.


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B traden ze samen op tijdens een Remember Albert West-concert in Rosmalen. Daar werd het idee geboren om als muzikaal vriendentrio vaker te gaan optreden. Door hun vele jaren ervaring is er een gezellig en herkenbaar repertoire samengesteld, bestaande uit Hollandse en Engelstalige meezingers.

HANNAH KROMODIKORO

Dit talentvolle zangeresje is de winnares van het Music Talent Event dat de Stichting Thuis in Rosmalen vorig jaar februari samen met het Rodenborch-College organiseerde. Zij deed mee aan dit muziekevenement waar zij een twaalftal concurrenten de baas was. Zij wist de jury te overtuigen van haar zangkwaliteiten en ging met de eer en de overwinning strijken. In de Bonte Theatertrein zal Hannah duidelijk laten horen dat zij talent heeft. Laura de Bekker

LAURA DE BEKKER

Het leven van Laura de Bekker bestaat eigenlijk al vanaf haar jeugd uit muziek. Ondanks dat zij op de Sociale Academie een opleiding volgde welke naar een baan in het jeugd- en jongerenwerk moest leiden, heeft zij tenslotte toch gekozen voor een muzikale carrière. En daar heeft zij geen moment spijt van gehad, muziek was en is haar lust en haar leven. Zij wilde graag gitaar spelen maar haar handen waren te klein en werd het piano. Dat was dan weer handig bij het schrijven van arrangementen. Maar evengoed heeft zij ook gitaar leren spelen en is zich gaan toeleggen op zang. Ze trad jaren op in een band maar zocht ook nieuwe uitdagingen waardoor zij intussen ook als hoofdvakdocent-zang verbonden is aan het conservatorium in Rotterdam. Een jarenlange wens om een eigen CD te maken kreeg vorm op aandringen van Edwin Schimscheimer, een collega in Rotterdam en topmusicus die met de crème de la crème van de Nederlandse artiestenwereld werkt. Samen met hem brengt Laura het liedjesprogramma ‘Van Dichtbij’.

heeft en regelmatig met veel succes optreedt. Dit trio zal de reizigers in de Bonte Theatertrein zeer zeker een groot plezier doen met hun leuke en herkenbare repertoire. We hebben het over Frank Mortiers die in 1971 samen met zijn toenmalige vriendin Mirella het duo “FRANK & MIRELLA” startte. Theo van Veghel werd in 1984 gevraagd om deel uit te maken van het carnavalsduo “DE TWEE PINTEN” Samen met zijn kompaan en oprichter Joep Peeters hebben zij als duo vele landelijke hits gescoord. Tony Bodar is eveneens een ‘oude’ rot in het vak. Deze uit Rosmalen afkomstige zanger kreeg zijn landelijke bekendheid in 1987 tijdens de Soundmix Show van Hennie Huisman. Hierin vertolkte hij als Barry Gibb de hit “How Deep is Your Love”. Door de jaren heen kruisten de paden van de drie zangers elkaar regelmatig. In april 2017

* De muzikale leiding van de Bonte Theatertrein is in handen van Diana Huismans. De presentatie van de Bonte Theatertrein wordt verzorgd door machinist/ conducteur Jim van Brakel * De kaartverkoop loopt via Perron-3. Dat kan via de website maar ook nu al aan de kassa Middagvoorstelling. Zaal open 14:00 uur. Start 14:30 uur. Toegangskaart € 12,50 Avondvoorstelling. Zaal open 19:00 uur. Start 19:30 uur. Toegangskaart € 17,50 Leden van HEVO krijgen € 2,50 korting bij de kassa van Perron-3.

Do You Remember Band

FRIENDS 2 REMEMBER

Een drietal artiesten dat elkaar gevonden

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

AANDACHT VOOR KLEINE KERNEN VAN LEVENSBELANG Wanneer er straks in maart weer verkiezingen zijn voor de gemeenteraad dan prijkt de naam van Marlie van Santvoort op de kandidatenlijst van Rosmalens Belang. “De mensen hoeven niet op mij te stemmen, ik sta er vooral op als lijstduwer. Maar belangrijk is het wel dat mensen gaan stemmen en wat mij betreft doen zij dat op Rosmalens Belang. Omdat dat een plaatselijke partij is die bewezen heeft op te komen voor de belangen van de inwoners van kleine kernen, wijken en buurten.” Door Herman van Dinther Marlie (58) : “Mijn binding met kleine kernen heb ik altijd al gehad omdat ik op het Heeseind ben geboren. In mijn jeugd waren wij vooral georiënteerd op Nulandse verenigingen, niet alleen vanwege de kleine afstand maar ook door het karakter van Nuland als klein dorp. Toen ik naar de middelbare school ging koos ik voor het Hoogveld College in Hintham omdat het geen stadse school was. Later, op het VWO, maakte ik eens een scriptie over de dialecten in dorpen en dat kwam weer voort uit mijn voorliefde voor de historie van dorpen. Grappig is om te weten dat watergangen in vroeger tijden heel bepalend waren voor het soort dialect. Dat zie je bijvoorbeeld heel sterk bij het verschil tussen de dialecten over de Maas in vergelijking met die aan deze kant van die rivier.”

BELEID

“Hoewel mijn opleiding en werkervaring nagenoeg helemaal in het teken van gezondheidsbeleid staan werk ik sinds anderhalf jaar bij Waterschap Aa en Maas. Een overstap die misschien niet meteen heel logisch lijkt maar door mijn studies naast mijn werk raakte ik steeds meer geïnteresseerd in beleidsmatig advieswerk. Dat deed ik bijvoorbeeld als adviseur over gezondheidsvraagstukken voor de Provincie en was ik actief in het traject rond de Q-koorts. Gaandeweg heb ik in mijn diverse functies ervaring opgedaan met People, Planet en Profit, elementen die mij alle drie, bij elkaar opgeteld, heel goed van pas komen in mijn tegenwoordige werk. En daarmee is mijn

overstap naar het Waterschap Aa en Maas minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. Misschien heeft mijn scriptie over dialecten en waterwegen in het grijze verleden al wel de kiem gelegd,” zegt Marlie met een knipoog.

AANJAGER

“Bij het Waterschap ben ik onder andere projectleider Beeklandschappen klimaatadaptatie waar ik bijvoorbeeld aan tafel zit met andere belanghebbenden bij waterbeheer. Dat zijn dan functionarissen die zich bezig houden met Ruimtelijke Ordening, klimaat, energietransitie,, woningbouw, landbouw, klimaat en andere relevante aspecten. Hoe hou je water vast in tijden van droogte, hoe berg je het water bij overvloedige regenval in het stroomgebied van de Aa. Wanneer daarbij de conclusie is dat beken verbreed moeten worden dan ontdek je hoeveel verschillende invalshoeken er bij komen kijken. Ik haal er voldoening uit om dat proces goed te begeleiden. Wanneer dat nodig is jaag ik de boel graag een beetje aan, natuurlijk wel met de bedoeling om uiteindelijk de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

ZICHTBAAR MAKEN

“Die uitdaging zie ik voor mijzelf ook bij Rosmalens Belang waar ik actief ben in de werkgroep die het verkiezingsprogramma opstelt . Ik zet me ervoor in dat Rosmalens Belang zichtbaarder wordt. Het is namelijk een partij

Marlie vindt het belangrijk dat er naar elkaar geluisterd wordt en dat ideeën worden uitgewisseld. waar je je ideeën maar ook je vragen kunt bespreken, een belangrijk gegeven voor de vereniging als zodanig maar ook voor de fractie in de gemeenteraad en de commissies. Het gaat erom dat mensen meepraten over de belangen in hun eigen woon- en leefomgeving, zeker in de kleine kernen. We willen graag de vinder aan de pols houden en horen wat er leeft. Om die reden hebben we een paar weken geleden een eerste thema avond georganiseerd waar we drie kernpunten hebben besproken. Het was een avond in Perron-3 waar grote belangstelling was voor de onderwerpen Wonen, Ontmoeten en Duurzaamheid. Er werd door de aanwezigen een grote inbreng geleverd waaruit grote betrokkenheid maar ook zorg bij de kwaliteit van onze samenleving bleek. Daarmee kreeg de Werkgroep Verkiezingsprogramma meteen extra voeding voor de inhoud van dat programma. Voor Rosmalens Belang is het succes van deze avond – die als een pilot kon worden gezien – de basis om meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren onder andere in Nuland, Vinkel, Empel, Hintham en deGroote Wielen. Dat is dan niet meer in het kader van het verkiezingsprogramma maar wel om de dynamiek in de vereniging te houden door naar elkaar te luisteren en ideeën aan te dragen.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Zelfstandige boekhouder met aandacht voor jouw bedrijf

Wanneer kies je voor mij? •

Als je niet meer belasting wilt betalen dan nodig.

Als je niet blij wordt van dure jaarverslagen die niemand leest.

Als je ieder kwartaal wilt weten hoe je ervoor staat.

Als je ook buiten kantoortijden wilt kunnen appen.

Als je zaken wilt doen met een ZZP’er in plaats van een groter kantoor.

Als je een boekhouder zoekt die naar je verhaal luistert en met je meedenkt.

Tarief eenmanszaak: € 100,00 per maand Maak een vrijblijvende afspraak op: www.ondernemerssupport.com of bel 0412 – 234 999. Laat Coen het voor je doen!

Lithse Dijk 36, Lith 0412 - 234 999 www.ondernemerssupport.com


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S/B

Liefde en trouw Op een zonnige dag aan het strand maakte mijn kleinzoon van drie zich zorgen over mijn toekomst als ik er niet meer zou zijn. En waar ik dan zou zijn, want alleen aan mij denken, vond hij niet genoeg. Hij wilde dat ik hem kon blijven zien. Tja, ik heb geprobeerd iets van mijn gevoel onder woorden te brengen, dat ik droom van een hele grote plek, nog veel groter dan de zee en de lucht, waar het ook lekker warm is, omdat God daarvoor zorgt. ‘Een heel grote plek, maar dan zonder streep ertussen’, vraagt hij met zijn blik op de horizon gericht.

VIERINGEN IN ROSMALEN De vieringen in de Rosmalense Lambertuskerk: zondag 09.30 uur, woensdag 18.25 uur rozenhoedje met aanbidding, 19.00 uur eucharistieviering, vrijdag 09.00 uur eucharistieviering en aanbidding. Laurentiuskerk zondag 11.00 uur eucharistieviering. Annakerk Hintham: zondag 09.30 uur eucharistieviering. Reserveren is niet meer nodig. In beide kerken kunt u overdag terecht voor een kaarsje bij Maria. Op dit moment zijn er geen nieuwe maatregelen in verband met corona. Mochten er die alsnog komen, zal dat via de Nieuwsbrief en andere media bekend worden gemaakt.

Dat is nu bijna dertig jaar geleden, dat gesprek aan het strand. Toen maakte hij zich zorgen over mijn toekomst. Nu maak ik me zorgen over die van hem. Hoe ziet zijn toekomst er op deze wereld uit? Volgens het allereerste bijbelverhaal hebben de mensen het beheer gekregen over de schepping, toen die af en goed, zelfs zeer goed was. Maar we hebben er een potje van gemaakt door de eeuwen heen. En ondanks waarschuwingen zoals grote overstromingen en aardbevingen zijn we daar mee door blijven gaan tot op de dag van vandaag. Goed rentmeesterschap houdt in niet jezelf en het eigen belang voorop stellen, maar zorg dragen voor datgene waar je verantwoording voor draagt. En dan niet alleen als plicht, maar uit liefde voor alle weelde die ons in beheer is gegeven en trouw aan de opdracht.

VIERINGEN THUIS MEEBELEVEN De vieringen binnen de Mariaparochie worden vanuit de Lambertuskerk live uitgezonden op internet. Ga daarvoor naar www.kerkdienstgemist.nl of volg de stream via de app van ‘kerkdienst gemist’ die u op uw telefoon of tablet kunt installeren.

SECRETARIAAT ANNA HINTHAM

De Amerikaanse schrijfster Lisa Sharon Harper zegt daarover: ”In de wereld zoals God die schiep, stond alles in relatie tot elkaar, en het was goed. Zonde is alles wat ervoor zorgt dat die relaties kapotgaan. In de bijbel zien we dat steeds weer gebeuren, wanneer de mens wil heersen.”

Sinds 1 oktober is het secretariaat van de Annakerk in Hintham alleen geopend op vrijdagochtend van 10 tot 12 uur. U kunt altijd contact opnemen via telefoon 073 6410718 of via mail annahintham@parochiemaria.nl

HERENKOOR LAMBERTUSKERK

“Liefde’en ‘be-trouw-baarheid’’ in het Hebreeuws ‘chesed’ en ‘emét’ vormen in de bijbel de rode draad voor ons gedrag als richtlijn voor de opdracht tot rentmeesterschap, die de mensheid bij de schepping mee kreeg. Maar het is moeilijk om de trein van eigenbelang en de heerszucht, die in volle vaart de stations van liefde en betrouwbaarheid passeert, te stoppen of langzamer te laten rijden, Maar laten wij als medereizigers aan de noodrem trekken voor het behoud van toekomst van mijn kleinzoon en van de komende generaties door zelf andere dingen dan hebben en heersen voorrang te geven zoals aan hart hebben voor de ander en al het andere als goede beheerders van de schepping.

Nu er weer volop gezongen wordt in onze kerken zijn ook de mannen van het Lambertuskoor weer van start gegaan. Ze zingen meerstemmig, Nederlands, Latijn en Gregoriaans en dragen zo hun steentje bij aan de vieringen in de Lambertuskerk. Ze zoeken uitbreiding. Dirigent Karel van den Heuvel, praat u graag bij: 073 6411591.

ALPHA GAAT WEER VAN START

Alpha is een cursus om kennis te maken met het christelijke geloof. Deelnemers staan stil bij de vragen: wie is God, wie is Jezus, wat betekent geloven? Interessant voor gelovigen en mensen die meer van het geloof willen weten. Op donderdag 13 januari a.s. is er een kennismakingsbijeenkomst. De nieuwe cursus wordt steeds op donderdagavond gehouden in het nieuwe parochiecentrum in Rosmalen. De inleidingen ArtsLommelenArtsLommelen worden verzorgd door pater Titus, kapelaan Gideon en Frank Bosman. Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging Voor wie meer wil weten: secretariaat@parochiemaria.nl

ArtsLommelen ArtsLommelen Uitvaartverzorging

073-6893597 073-6893597 06-53616114 06-53616114 www.artslommelen.nl 073-6893597 regio ’s-Hertogenbosch e.o. www.artslommelen.nl 06-53616114 regio ’s-Hertogenbosch e.o.www.artslommelen.nl inspirerend flexibel

Afscheid nemen met kinderen

vertrouwen - professioneel --

onafhankelijk - samen - duurzaam -

regio ’s-Hertogenbosch gewoon bij en kunnen eventueel gewoon een actieve bij en kunnen rol eventueel een e.o. actieve rol spelen. spelen. Kinderen zijn kwetsbaar willen ze zijn graag kwetsbaar en we willen ze graag kenenbijweKinderen het afscheid en de uitvaart. Ze horen er begeleiding verzacht het -verdriet... - beschermen. transparant - leven Persoonlijke oprecht inspirerend flexibel Soms verloopt het beschermen. anders Soms en verloopt het-leven anders en gewoon bij en kunnen eventueel een actieve rolvrijblijvend Vragen? Neem contact op Vragen? een Neem contact op voor een vrijblijvend worden kinderen, soms op jonge worden leeftijd, kinderen, al ge- soms op jonge leeftijd, al ge- voor Ik verzorg uitvaarten met zorg Ook als u niet, of gesprek. elders verzekerd Ook als u niet, of elders verzekerd confronteerd met het levenseinde. confronteerd met hetgesprek. levenseinde. spelen. willen ze graag en aandacht. Samen kleinbereikbaar. team bent. Wij zijnmet dag een en nacht bent. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. Door ArtsLommelen Uitvaartverzorging Door ArtsLommelen worden Uitvaartverzorging worden levenkinderen andersopen medewerkers draag ik zorg voor een een ongedwongen kinderen maniervan op betrokeen ongedwongen manier betrok-

respectvol De juiste datum, elke dag een weetje of een nette mop, de GezijnBegin kwetsbaar en we Persoonlijke betrokkenheid verzacht het verdriet... rarduskalenderKinderen is er weer. beschermen. Soms verloopt het de dag goed met een opwekkenIk verzorg uitvaarten met zorg en aandacht. Samen met een klein team van contact op wat voor vrijblijvend kinderen, passend afscheid pasteen bij het geleefde de gedachte. worden Voor slechts 8,50 soms op jonge leeftijd, al ge- Vragen? Neem medewerkers draag ik zorg een passend afscheid wat past bij het geleefde leven, leven, uw wensen en budget. Neem contact gesprek. Ook als u niet, of elders verzekerd euro verkrijgbaar in de winkel confronteerd met het levenseinde. voor een vrijblijvend gesprek. wensen en budget. Neem bent. contact voor een vrijblijvend gesprek. van de Annenborch. Met schild uw Wijop zijn dagop en nacht bereikbaar. Door ArtsLommelen Uitvaartverzorging worden er gratis bij! kinderen op een ongedwongen manier betrok-

integer luisteren rust professioneel - integer

-

met hart luisteren

en rust ziel -

-met

hart

en

ziel

-

onafhankelijk

-

samen - betrokken -

www.a regio ’s-Hert

Uitvaartverzorging respectvol transparant oprecht ken bij het afscheid en de uitvaart. ken bijZehet horen afscheid er en de uitvaart. Ze horen er Afscheid nemen met kinderen Afscheid nemen met kinderen vertrouwen

GERARDUSKALENDER

José Vos


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

H. MARIA MAGDALENA - GEFFEN Vrijdag 19 november 19.00 uur avondmis in de kapel Intenties: Overleden ouders Van Niftrik – Gloudemans. Ria Langens – van Griensven (trouwdag). Toon Ruijs (jaargetijde). Kees en Mien van der Doelen (jaarlijkse gedachtenis en verjaardag).

M/S/B

Vrijdag 17 december 19.00 uur avondmis in de kapel Intenties: Marianne van Erp – Lucius (jaargetijde). Ria Langens – van Griensven (mnd.). Zondag 19 december 4e Zondag van de Advent 09.30 uur H. Mis 4e advent m.m.v. GK Intenties: Dini van Lent - Rovers, als 1e jaargetijde namens de parochie. Overleden ouders van de Kamp – van Dinther, Adriaan de zoon, Francien de schoondochter en Jeroen de kleinzoon. Adriaan en Anneke van Vlijmen – van Hoek.

Zondag 21 november 09.30 uur H. Mis Caeciliafeest m.m.v. gemengd koor Intenties: Adriaan en Anneke van Vlijmen – van Hoek. Marinus Romme en Maria Romme – van Erp, de zoons Marinus en Wim en overleden familieleden. De overleden leden van het Gemengd Koor. Overleden familieleden van de fam. Van de Goor en de fam. Verzantvoort.

H. JOHANNES’ ONTHOOFDING - NULAND

Vrijdag 26 november 19.00 uur avondmis in de kapel Intenties: Overleden ouders Van Bergen – van Lith en overleden familieleden. Toos van Bergen – Pennings (verjaardag).

Zaterdag 27 november 1e Zondag van de Advent 19.00 uur Eucharistieviering met medewerking van het KVO/ZLTO-koor. Intenties: Hennie Korsten en overl.fam. (p/jrg), Johannes Langens, Lambertha Langens-Kilsdonk en Grad Langens, Riet Roos-van Hoek en Sjan van Hoek, Jan en Mien vd Kamp, Riek Peijnenburg-van Hal (mdg), Timmy Barten-Thewissen (mdg), Dré Sr., Dré Jr. en Jeroen Barten, Christien Vorstenbosch (verj). 20.00 uur Koffiedrinken in de parochiezaal. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Zondag 28 november - 1e Zondag van de Advent 09.30 uur H. Mis m.m.v. PassePartout Presentatie E. Communicanten / Schoenendoosactie Tweede collecte voor Stichting BeHoCa Intenties: Gerrit Reuvers (verjaardag) en overleden familieleden. Adriaan en Anneke van Vlijmen – van Hoek. Wim van Linder en Jo van Linder – van Grunsven. Kees van der Heijden en Allegonda van der Heijden – van de Pas. Toos van Bergen – Pennings (verjaardag). Vrijdag 3 december 19.00 uur avondmis in de kapel m.m.v. DK Intenties: Gerda van Lith – Steenbergen (jaargetijde). Zondag 5 december - 2e Zondag van de Advent 09.30 uur H. Mis 2e advent m.m.v. gemengd koor Intenties: Annie Cremers – van Griensven (mnd.). Adriaan en Anneke van Vlijmen – van Hoek. Jeroen van Boekel. Vrijdag 10 december 19.00 uur avondmis in de kapel Intenties: Riet van Santvoort – van Dinther (mnd.) Zondag 12 december - 3e Zondag van de Advent 09.30 uur H. Mis 3e advent m.m.v. gemengd koor Intenties: Adriaan en Anneke van Vlijmen – van Hoek.

Zaterdag 20 november Christus Koning 19.00 uur Eucharistieviering met medewerking van het Kerkkoor. Intenties: Johanna van der Doelen, Wim van Creij (mdg), Annie Roersch-Tijhuis (p), Jan Kappen (mdg), Hendrik Langens (p), Pieter van Helvoirt (mdg).

Zaterdag 4 december 2e Zondag van de Advent 19.00 uur Eucharistieviering met medewerking van het Kerkkoor. Intenties: Rien Meulendijk (mdg), Marco Meulendijk (mdg), Nellie van Niftrik-Swanenberg (mdg), Gisela van Heertum-van den Bosch (p/jrg/ verj). Zaterdag 11 december 3e Zondag van de Advent 19.00 uur Eucharistieviering met medewerking van het Kerkkoor. Intenties: Cor en Sina de Wit-Verstegen (p), Gijs (jrg) en Jaantje van Helvoirt-van Bergen (p), Joke van Bakel-van Aggelen en zonen Bertie en Marcel (p), Pieter van Helvoirt (mdg), Zus Langens-Witlox (mdg), Jeroen van Rooij (mdg), Adriaan van Aggelen (mdg).

VOLGENDE NUMMER 14 DECEMBER KOPIJ EN ADVERTENTIES VOOR 8 DECEMBER REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Najaar het plantseizoen - ZE ZIJN ER WEER -

Houdt u van vogellokkende struiken en bomen? Plant dan: Gelderse roos, Krent, Sierappels, Lijsterbes, Hulst, Kardinaalsmuts enz.

Haagplanten zeer ruime sortering Beuk v.a. 1,10 • Haagbeuk v.a. 1,10 Liguster v.a. 0,90 • Meidoorn v.a. 1,15 Ook groenblijvend: Laurier ,Taxus, Hulst, Thuja, Portugese Laurier enz.

SINT TIP

Onze kerstafdeling is weer open Vogelvoer

Vogelvoederhuisjes

CADEAUBON Tegen inlevering van deze bon

25% KORTING OP EEN

$

KERSTARTIKEL NAAR KEUZE Postcode..................................

Geldig van 17 t/m 30-11-2021

Gas duur??

3 zakken

Nestkastjes etc.

Aanbiedingen zijn geldig t/m 12 december 2021 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Haardhout

10,00

extra grote zak 3,95/st. 3 zakken voor 10,00 In korven ( ¾ m3) 40,00/ korf. Kist aanmaakhout 2,50 / doos

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

M/B