De Molen 2106 8-6-2021

Page 1

foto Karel Goossens

De Molen

60

DE MOLEN DAT BEN IK Geraldine van de Griend dans- en balletschool

JAAR DE MOLEN

ZESTIGSTE JAARGANG - MEI 2021 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

DE MOOISTE VOORSTELLINGEN VOOR HET NIEUWE THEATERSEIZOEN 2021-2022

Kijk op lievekamp.nl voor ons programma! 2021 / 2022

Bestel geruOPst! KIJK PAGINA 6

TH EATER PRO GR AM MA DE LIE VE KA MP

202 1 / 202 2

3 EN 4 DECEMBER

Christel de Laat / 57 ER 17 T/M 19 NOVEMB

WW W.L IEV EK AM

Musical Titanic / 46

P.N L

MBENE R EEN ADE IZOEN WEE OOK DIT SE

GRAMM MEND PRO

A


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

M

DANS- EN BALLETSTUDIO GERALDINE IS GOED EN LEUK

VOOROPLEIDING BAKERMAT VOOR TOPDANSERS Geraldine van de Griend ging als kind in Hintham naar basisschool Den Hoogen Hof. Voor het onderwijs raakte het gebouw jaren geleden al in onbruik maar Geraldine heeft er tot vorig jaar een goed onderkomen aan gehad voor haar Dans- en Balletstudio Geraldine. Dat de slopershamer er een keer aan zat te komen was bekend en vorig jaar was het zover. Sinds september heeft zij de beschikking over een heel praktische nieuwe locatie, de voormalige gymzaal van de Pater Damiaanschool in de Elzenstraat in Den Bosch, hemelsbreed eigenlijk maar een paar honderd meter van de oude locatie. Door Herman van Dinther Geraldine (46): “In september draaide ik voor het eerst de sleutel om op mijn nieuwe stek. Met geweldig veel enthousiasme zijn we met alle dansers en het team van docenten aan de slag gegaan. Helaas was dat niet van heel lange duur want vrij snel na Kerst stak corona in verhevigde mate de kop op en werden we net als heel Nederland met een nieuwe ondenkbare en onwerkelijke lock down geconfronteerd. Voor zowel de cursisten van de Vooropleiding Hedendaagse Dans als voor de leerlingen van mijn andere dansopleidingen moesten we van alles aanpassen en bijstellen. Van normale lesschema’s was voorlopig geen sprake. Net als veel ondernemingen, bedrijven, verenigingen en clubs hebben wij ook met digitale mogelijkheden ingespeeld op de ontstane situatie. Maar het zal duidelijk zijn dat het wat anders is wanneer je je met een groepje gelijkgestemden ‘in het zweet staat te werken’ of dat je op een schermpje ziet hoe je je benen en armen moet bewegen. Natuurlijk gaat er dan veel spelplezier verloren maar ik moet zeggen dat we samen met het docententeam en de cursisten heel wat resultaten hebben kunnen bereiken welke voldoening hebben gebracht. Zo hebben we met de leerlingen van de VHD The Passion gemaakt, iets wat we zonder corona niet zouden hebben gedaan. We hebben heel wat buitenopnames gemaakt zoals bij de Lambertuskerk, Zandverstuiving, buiten bij Perron-3, het centrum, bij het Rodenborch en de Oosterplas. We hebben daarbij wel heel strikt de richtlijnen van het RIVM gevolgd. We hebben door te werken met live stream heel veel mensen bereikt en dat gaf een plezierig gevoel.”

Corona heeft uiteraard ook voor Geraldine de nodige kopzorgen opgeleverd maar het oude normaal komt weer in zicht

RODENBORCH-COLLEGE

Behalve dat Geraldine haar eigen leerlingen heeft in haar dans- en balletstudio is zij coördinator voor het bestuur van de Stichting Vooropleiding Hedendaagse Dans. Geraldine: “Deze stichting, zonder winstoogmerk, richt zich op de basisscholen in Veghel, Uden, Boxtel, Berlicum, Nuland, Vinkel, Rosmalen en Den Bosch. We hebben ‘maar‘ ruimte voor ongeveer zeventig leerlingen tussen de 8 en 18 jaar en daarom geldt er een streng selectiebeleid. Kinderen moeten auditie doen en duidelijk maken waarom zij gemotiveerd zijn. Ze moeten leergierig en muzikaal zijn en beseffen dat er nogal wat tijd in de opleiding gaat zitten. Zodra de leerlingen naar de middelbare school gaan kiezen zij - ook uit praktische overwegingen – vrijwel altijd voor het Rodenborch-College. Het Rodenborch-College heeft een LOOT-schoolrichting, dat wil zeggen, het is een topsport talent school waar zo’n 500 topsporters/dansers lessen volgen. De school is volledig gespecialiseerd in het begeleiden en coachen van de dansers, er zijn topsportcoaches en maatwerkroosters waardoor de leerlingen alle ruimte hebben zich te ontwikkelen in hun kwaliteiten maar tegelijkertijd theoretisch niet achterop raken. Op basis van dit concept is er ruimte om wel vijftien uur danstrainingen te doen. Daarbij is het wel heel belangrijk dat de leerlingen goed leren te plannen om effectief en efficiënt met de tijd om te gaan. Door met gelijkgestemden op te trekken ontdekken de jongeren hoe goed ze wel of niet zijn en of zij er misschien wel hun beroep van kunnen maken. Heel belangrijk is het klimaat dat binnen het Rodenborch-Col-

lege heerst, de school heeft daar een naam hoog te houden, de sfeer wordt alom geroemd. De leerlingen die extra gaan voor de topsport of de dans ervaren dat zij elkaar iets toevoegen, cultuur snuiven, saamhorigheid ontdekken en choreografie ontwikkelen. Het intensief met elkaar optrekken kost heel veel energie maar het levert ook heel veel op.”

GOED EN LEUK

In feite zie je bij de dansstudio van Geraldine twee richtingen. De Vooropleiding Hedendaagse Dans zoals hierboven beschreven maar daarnaast dus de Dans- en Balletstudio waar je ook terecht kunt zonder de ambitie te hebben als professioneel danser door het leven te gaan. Geraldine: “Wij staan voor: plezier, persoonlijk en professioneel. Dat laatste slaat op ons team van medewerkers dat bestaat uit louter professionals. We bieden dans- en balletlessen aan voor peuters, kleuters, jeugd, jongeren en volwassenen, iedereen is welkom om bij ons te komen dansen. De jongste die hier op les zit is drie jaar en de oudste heel ruim in de zestig. Dansen verbindt, is fijn en leuk om te doen en er zijn zeker qua leeftijd geen beperkingen. Ook het aanbod is heel ruim, er is volop keuze te maken uit het complete aanbod van dansstijlen zoals klassiek ballet, Hip-Hop, Danscrew Boys Inc. modern, kleuterballet, peuterballet, Dance Explosion & Pilates/Yoga. Mensen die interesse hebben en weleens een kijkje willen nemen kunnen een gratis proefles volgen om laagdrempelig kennis te maken met onze manier van werken. Ook mensen die helemaal geen danservaring hebben zijn welkom hoor, hebben lessen voor beginners en gevorderden.”


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

M

GEZONDE ROUTE ROSMALEN Jouw route naar gezondheid Vitaliteit: ook voor jou! Je gezond en fit voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen loopt hierin weleens vast. Het kan een hele zoektocht zijn naar de oplossing. Met het netwerk van de Gezonde Route Rosmalen is de weg hier naar toe een stuk makkelijker. Wij zijn jouw route naar een gezond en vitaal leven. Haal alles uit je gezondheid met de zorgprofessionals van de Gezonde Route Rosmalen.

Gezonde Route Rosmalen Gezonde Route Rosmalen is het platform van zelfstandige zorgprofessionals in Rosmalen. Allemaal gericht op het stimuleren van gezondheid, vitaliteit en welzijn. We geloven in preventie en een positieve gezondheid door massage, coaching, voeding, beweging, energetische behandelingen en (mantel)zorgondersteuning. Wij bundelen onze krachten om jouw gezondheid te bevorderen.

De Gezonde Pagina Iedere maand belichten twee deelnemers van het platform een gezondheidsthema. Deze maand gaat het over het thema: Complementaire zorg geeft kleur aan zorg en welzijn. Kijk voor meer informatie op onze website www.gezonderouterosmalen.nl Stichting Gezonde Route Rosmalen - Jouw route naar Gezondheid!

Complementaire zorg Graag wil ik me voorstellen, ik ben Natasja Buster-Teulings, getrouwd, moeder van 3 kinderen, woonachtig in Rosmalen. Al ruim 30 jaar lerend en werkzaam binnen de zorg en dan met name de ouderenzorg. Ik ben een mensen mens, heb altijd geprobeerd te kijken naar de mens achter de mens en daar mijn zorg en aandacht op afgestemd. Mijn manier van werken paste niet altijd binnen de lijntjes van de reguliere zorg, ik liep en loop regelmatig tegen beperkingen op waardoor ik op zoek ben gegaan naar een manier van ondersteunen wat mij beter zou passen.

ontdek ik waar mijn krachten liggen en om daar meer aandacht aan te besteden geef ik die automatisch meer ruimte. Zo zou het voor iedereen kunnen werken maar helaas zijn velen zich hier niet van bewust.

Binnen de complementaire zorg is er {gelukkig} nog ruimte om de diepte in te gaan en te ontdekken waar je klachten vandaan komen. Die keuze ligt natuurlijk altijd bij jou, ik stem af op de zorgvraag die gesteld wordt en soms is er geen zorgvraag maar gewoon een behoefte om te ontspannen. Heb je vragen, voel je vrij om mij te benaderen.

Tijdens mijn opleiding tot voetreflextherapeut ontdekte ik dat er nog een hele wereld van mogelijkheden is dan waar ik mee bekend was. Ik ben altijd leergierig geweest, wilde het fijne weten van gedragingen en klachten van mensen. Dat zie ik als een uitdaging naar mezelf maar ook naar anderen. Gaandeweg

Beeldende kunst als medicijn Als er een moment is dat je het even niet meer weet, is er altijd een antwoord te zoeken in de beeldentaal. In deze snelle wereld is creativiteit een mogelijkheid om op adem te komen. Dit is een speelse manier om weer nieuwe inzichten te krijgen. Vanaf mijn 18e levensjaar werk ik in de gezondheidszorg, eerst als ziekenverzorgende en later als verpleegkundige. Door de hoge werkdruk en de verandering in de gezondheidszorg, ben ik me gaan verdiepen in andere mogelijkheden van gezondheid en zorg. Ik was op zoek naar het antwoord, deze heb ik gevonden tijdens mijn zesjarige deeltijdopleiding in de natuurgeneeskunde. Dit was een andere, aanvullende kijk op gezondheid en ziekte. In 2004 ben ik afgestudeerd als beeldend gesprekstherapeut. Sindsdien ben ik reguliere zorg en complementaire gaan combineren, zodat mensen meer opties hebben bij hun

Waar liggen je kwaliteiten, kunnen deze kwaliteiten je valkuil zijn, wat is je onzekerheid, waar komt deze onzekerheid vandaan, hoe kan je je onzekerheid omarmen zodat het een kwaliteit van je kan worden. Dit zijn allemaal vragen die we ons wat vaker zouden mogen stellen. Onze manier van Zijn is opgebouwd uit jarenlang complimenten krijgen of afgewezen worden. Maar ben je dan werkelijk degene die je bent of degene die je omgeving wil dat je bent? Dat is wat ik vanuit mijn behandelingen samen met jou probeer te ontdekken, voor mij de kracht van voetreflextherapie. Voetreflextherapie valt onder de complementaire zorg, aanvullende zorg met aandacht voor de mens achter de mens.

gezondheidsvragen. Mijn deelname aan de Gezonde Route is daarom voor mij vanzelfsprekend. Een platform van mensen dat gezondheid op een aanvullende manier ondersteunt en verbinding maakt met de ‘reguliere gezondheidszorg’. Het dagelijks leven vraagt om onze creatieve geest scherp te houden, zodat het leven weer meer mogelijk maakt. Een creatief blijspel waar de mogelijkheden zichtbaar worden en beperkingen juist naar de achtergrond verdwijnen. Kom eens langs om kennis te maken met de mogelijkheden van creativiteit en kunst, om antwoorden te vinden op vragen die voor jou essentieel zijn. Want spelenderwijs kan ook voor jou een wereld open gaan die je zult gaan verwonderen! Werkervaring • Verpleegkunde zowel in het ziekenhuis als particulier.

www.gezonderouterosmalen.nl

byTaske voetreflextherapie Natasja Buster-Teulings Voetreflextherapeut Koningstraat 82 5241TP Rosmalen Lid VNRT

• Vanaf 2004 heb ik zorg en gespecialiseerde kunstzinnige begeleiding gecombineerd. • 2015 start Verbeelderij als zelfstandige Toelichting: Vergoeding Verbeelderij is mogelijk via de WMO en PGB. Via de LVNT ook voor individuele therapie.

Verbeelderij Anja Jansen Verpleegkundige Gespecialiseerd Beeldend therapeut Locatie Perron 3, Hoff van Hollandlaan 1 te Rosmalen


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

M

111-JARIG OJC GAAT DE HELE ZOMER DOOR Ook bij OJC Rosmalen stond de tijd in de afgelopen periode een beetje stil. Achter de schermen draaide de club echter gewoon door. De organisatie maakt momenteel zelfs overuren. De versoepelingen zorgen immers voor meer mogelijkheden en dat laat OJC zich geen twee keer zeggen. Met onder meer diverse jeugdtoernooien, een interne seniorencompetitie, een jubileumweekend en het Pre Season Tournament gaat de 111-jarige club een prachtige voetbalzomer tegemoet. Door Mark van der Donk Al ruim een jaar ligt de voetbalcompetitie zowat op zijn gat. Bij OJC Rosmalen gingen ze zo goed en zo kwaad als het kon door met trainen en interne wedstrijden, maar voor veel voetballers lag het sportieve én sociale leven maandenlang plat. De komende maanden hoopt de grote vereniging de schade op dat vlak - voor zover mogelijk - dubbel en dwars goed te maken. “We gaan er alles aan doen om zoveel mogelijk leden achterstallig voetbalplezier te laten inhalen”, vertelt Robbin Bouten. “En dan met name de volwassenen, die zo lang thuis hebben moeten zitten.” De voorzitter van de jubileumcommissie ‘OJC 110 jaar’ zag het geplande feestweekend vorig jaar volledig in duigen vallen. De festiviteiten werden uitgesteld, maar ook nu - inmiddels 111 jaar na de oprichting van OJC’s voorloper - is een groot knalfeest niet mogelijk. “In het weekend van 9, 10 en 11 juli staan we met een aantal alternatieve voetbalactiviteiten toch op een leuke manier stil bij dit spe-

ciale jubileum. Zo staat op vrijdagavond de Rabo Penaltycup op het programma. Normaal gesproken schieten onze 9- en 10-jarige voetballers tijdens de rust van de wedstrijden van het eerste elftallen hun strafschoppen op de reservedoelman, maar dat is dit jaar natuurlijk niet doorgegaan. We maken nu alsnog een inhaalslag door alle spelers op deze avond te laten schieten op de doelmannen van OJC 1, Onder 23 en Onder 19. En mogelijk staat er ook nog een profkeeper onder de lat.” Op 10 juli zijn er, net als op verschillende andere zaterdagen in juni en juli, de nodige jeugdtoernooien met eindelijk weer externe deelnemers en de zondag van het jubileumweekend is gereserveerd voor de allerjongsten en de volwassenen. “De kleintjes mogen zich vermaken tijdens de aloude Sport en Speldag en we organiseren een OJC Cup, voor alle leden van 19 jaar en ouder. Het wordt een toernooi wat voortborduurt op de succesformule van het Oliebollentoernooi, dat bij de start van dit kalenderjaar ook al niet kon doorgaan. Onze senioren zijn afgelopen seizoen maar weinig aan voetballen toegekomen en dat proberen we enigszins goed te maken. Vanwege de voorwaarden kunnen we het helaas niet breder trekken, maar over het interne toernooi gooien we het sausje van het 111-jarig bestaan en het wordt vast weer een mooie en gezellige voetbalmiddag.” Eerder hebben de 35+ en seniorenteams al de mogelijkheid om het wekelijkse voetballen weer op te pakken. Op zes woensdagavonden in juni en juli vindt een interne competitie plaats, waarbij zo’n 35 zeventallen elkaar op halve velden bestrijden. Verder trainen de nieuwe selectieteams al ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, bij nieuwe versoepelingen wordt op 1, 8 en 15 juli alsnog een Business League gespeeld en nog tijdens de korte

vakantie staat alweer het eerste evenement van het nieuwe seizoen geboekt.

PRE SEASON TOURNAMENT

“Het leek er lang op dat het Pre Season Tournament niet door kon gaan, maar net als vorig jaar kunnen we opnieuw - zij het met wat aanpassingen - het voorbereidingstoernooi van ons eerste elftal organiseren. Helaas is het niet gelukt om een vierde deelnemer te strikken, omdat veel clubs na zo’n lange periode kiezen voor een oefenwedstrijd op het eigen complex, maar in een afgeslankte vorm kunnen wij OJC 1 alsnog een leuk toernooi bieden”, aldus Bouten. Met vertrouwde deelnemers UNA en Blauw Geel’38 werkt de hoofdmacht van OJC Rosmalen niet op twee, maar op één dag het toernooi af. “We hebben samen gezocht naar een passende oplossing en die is gevonden in een halve competitie. Iedereen speelt één helft tegen elkaar en voetbalt zo toch een hele wedstrijd, zij het tegen twee verschillende tegenstanders. Dit gaat plaatsvinden op zaterdag 7 augustus. Hopelijk is tegen die tijd publiek weer toegestaan, zodat we als vanouds er een mooi voetbalevenement van kunnen maken.”

GEEN MOMENT STIL

Je hoeft deze zomer maar met je ogen te knipperen en de nieuwe voetbaljaargang is bij OJC alweer begonnen. Eind augustus staan de eerste jeugdtoernooien, ter voorbereiding op de beker- en competitiewedstrijden die daarna snel volgen, alweer gepland. “We zitten dus eigenlijk bijna geen moment stil”, beaamt Bouten. “Laten we hopen dat alles snel weer richting het oude normaal gaat. Zodat we een sportieve voetbalzomer beleven en volgend seizoen weer als vanouds allemaal van ons favoriete spelletje mogen genieten.”


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

HET WAARE HUIS DOET WOONWENSENONDERZOEK Het is tegenwoordig van belang om te weten aan welke woningen behoefte is. De grootte, voorzieningen en prijzen zijn uitermate belangrijk. Een voorbeeld is het Graefse Bos in Rosmalen waar drie parkvilla’s worden gerealiseerd. De opzet bleek in eerste instantie niet aan te slaan bij potentiële kopers, de makelaar van dienst deed er bijna een jaar over om één appartement te verkopen. Mijn collega en ik, nieuwbouwspecialisten van Het Waare Huis, werden bij het project betrokken en door de resultaten van onze analyse en onze plaatselijke kennis, hebben wij de ontwikkelaar geadviseerd om het concept van het Graefse Bos aan te passen. De angel werd uit het project gehaald. De faciliteiten werden aangepast wat een stevige kostenbesparing opleverde maar ook ruimte schiep voor 52 in plaats van 48 appartementen. Uiteraard was dit van positieve invloed op de aankoopprijs en op de servicekosten die maandelijks terugkeren. In amper vier maanden zijn alle appartementen verkocht, de bouw is intussen gestart. Het is in deze tijd belangrijk woningen op de markt te brengen waar behoefte aan is, zo is ook hier duidelijk gebleken.

WOONWENSEN

Als Het Waare Huis werpen we graag een blik vooruit wanneer het over de woningmarkt gaat. Zo is bijvoorbeeld nu al bekend dat het Rodenborch College volgend jaar verhuist naar nieuwbouw in De Groote Wielen en laat dus een ruim gebouw en heel wat meters achter. Wij vinden het interessant om samen met de mensen in Rosmalen en omgeving na te denken over de toekomstige bestemming van dat gebied. Je kunt er van alles voor bedenken. Wil je de gebouwen misschien herbestemmen of ga je het allemaal slopen en maak je er een mooi park of sportterrein van? Natuurlijk kun je de locatie ook geschikt maken voor woningbouw. Wanneer daarvoor gekozen zou worden, is er dan behoefte aan appartementen, grondgebonden woningen, levensloopbestendige woningen, starterswoningen, seniorenwoningen, grote of kleine woningen, huurof koopwoningen? De mogelijkheden zijn legio.

GEEF UW MENING

Wij als nieuwbouwspecialisten van Het Waare Huis willen graag van u horen hoe u denkt over de invulling van het gebied op de huidige locatie van het Rodenborch college. Het komende half jaar inventariseren wij op eigen initiatief alle woonwensen, ideeën en suggesties. De resultaten van het onderzoek en hoe er wordt gedacht over een gewenste invulling van de locatie leggen we voor aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. Het woonwensenonderzoek vindt u op www.nieuwbouwrosmalen. nl. Wilt u meer informatie of heeft u vragen, stuur dan een mailtje naar nieuwbouw@hetwaarehuis.nl of bel met 073 – 523 64 65.

Willem Janssen, directeur en nieuwbouwspecialist van Het Waare Huis

M

BUITENSPEELDAG GEHANDICAPTEN PLATFORM BIJ ‘T KWEKKELTJE Door het Gehandicapten Platform ’s-Hertogenbosch vanuit het project Iedereen telt mee in Den Bosch wordt in samenwerking met Speeltuin ‘t Kwekkeltje Sportlaan 14 A, 5242 CR Rosmalen in Rosmalen een speeldag georganiseerd om het belang van samen spelen te tonen. Dat gebeurt op 9 juni vanaf 10.30 uur. ‘Inclusie begint in de zandbak’ werd eerder gehoord uit de mond van Rick Brink, inmiddels voormalig minister van Gehandicaptenzaken. Hij is een van de sprekers tijdens een officieel moment tussen 11 en 12 uur. Ook wethouder Ufuk Kâhya is aanwezig vanuit de gemeente. Belangstellenden zijn vanaf 10.30 uur van harte welkom. Tussen 11.00 uur en 12.00 uur wordt gesproken over toegankelijk spelen door Rick Brink en Ilse van der Put, landelijk expert “SamenSpelen” én voormalig leider van de Speeltuinbende. Zij vertellen hoe belangrijk het spelen is voor kinderen. Maar ook hoe het samenspelen vormgegeven kan worden in eigen wijk- of buurt. Na dit moment is de speeltuin echt voor de kinderen, waaronder ook kinderen van de Mytylschool Gabriël. Zij kunnen een deel van de middag genieten van een spectaculaire demonstratie en kunnen zelf oefenen onder begeleiding van KeesJan van der Klooster tot uiterlijk 15.30 uur.

WIJKTOERNOOIEN RICHTING EK PÉTANQUE Volgend jaar vinden op de Parade in ’s-Hertogenbosch de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 plaats. In aanloop naar de Europese titelstrijd kunnen oud en jong in de gemeente ’s-Hertogenbosch deze zomer vanaf 14 juni a.s. al meedoen aan het jeu de boules wijktoernooi. Onder de noemer van Bossche Boules kunnen ze meedoen én nieuwe vriendschappen opdoen. Jeu de Boules is bij uitstek een sport waarbij je makkelijk nieuwe mensen ontmoet. Het is niet moeilijk om te spelen en je kunt het vrijwel in iedere buurt spelen. Niet voor niets grijpt de gemeente ’s-Hertogenbosch de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 aan om sociale eenzaamheid terug te dringen. “Steeds meer inwoners in onze gemeente, van jong tot oud, voelen zich eenzaam. Zij vinden het soms lastig om met dat gevoel om te gaan of om (nieuwe) sociale contacten aan te gaan” zegt Huib van Olden, wethouder Eenzaamheid en Sport. “Met deze wijktoernooien kunnen inwoners op een laagdrempelige en sportieve manier nieuwe mensen leren kennen. En dragen we samen een steentje bij aan een sociaal ’s-Hertogenbosch waarin we oog voor elkaar hebben”. Op 14 juni aanstaande vindt de eerste van zestien avonden van het Bossche Boules Jeu de Boules wijktoernooi plaats. Wethouder Huib van Olden is aanwezig in de Schutskamp om het wijktoernooi om 18.45 uur officieel te openen. De wijktoernooien worden dit jaar in de Schutskamp, Zuid, Hambaken en de Hondsberg (Rosmalen) gespeeld. We koppelen deelnemers op vier avonden aan verschillende teammaa tjes uit hun wijk. Samen met professionele partijen als S-PORT en Farent proberen we zoveel mogelijk deelnemers te bereiken. Na de verschillende poulewedstrijden in de wijk – waarbij plezier belangrijker is dan winnen – vindt op de Franse feestdag quatorze juillet de finale plaats op de Parade in ‘s-Hertogenbosch. Alle informatie over Bossche Boules is te vinden op: www.bosscheboules.nl.


echt een geweldig gevoel.” Klanttevreden- voor Frank de basis voor een prettig contact heid staat bij Frank voorop. “Ik doe in ieder met zijn klanten. “Ik ben open en eerlijk of gesprek mijn best om een ondernemer te hel- een financiering haalbaar is. Daarbij geef ik pen zijn voorraad uit te breiden, machines te een onafhankelijk advies. Vaak zeggen klanpagina 7 leasen, een verbouwing te realiseren of een ten danwww.thuisinhetnieuws.nl dat ze helemaal niet ontevreden zijn

Kerkstraat 12 5367 AG Macharen T: 085-864 03 30 E: fdelaat@financieringsgilde.nl I: www.financieringsgilde.nl

FINANCIERINGSGILDE LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

ALL


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

OP ZOEK NAAR

DE LEUKSTE BAAN?

Wil jij een leuke baan in een telecomwinkel waar je veel kunt leren en je veel met klanten bezig bent? Woon jij in de omgeving van Den Bosch of Rosmalen? Stuur dan snel je CV + motivatie naar info@welcombijnuij.nl en wij nemen contact met je op!

Welcom bij Nuij

De Driesprong 31a 5241 TJ Rosmalen 073-5120798

Helftheuvelpassage 264 5224 AR ‘s-Hertogenbosch 073-6234778


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

“VAN BETEKENIS MOGEN ZIJN BIJ AFSCHEID IS EEN VOORRECHT”

INEKE VOLGT HAAR HART GEFFEN -Enthousiast verteld Ineke Hanegraaf over de weg naar haar passie. Haar werkloopbaan ging van ziekenverzorgster, naar postbode tot eigenaar van haar koeriersbedrijf. De vele kilometers brachten haar uiteindelijk noodgedwongen tot stilstand. Met toeval kwam ze in aanraking met een Ritueelbegeleider ofwel, vormgever en spreker bij uitvaarten, en was verkocht. Dat was waar haar hart naar uit ging. En een maand later deed ze de opleiding tot ritueelbegeleider, haalde haar diploma en in oktober 2020 had ze eindelijk haar eerste dienst. Inmiddels is ze twintig afscheidsceremonies en ervaringen verder. Wat ze doet is samen met de nabestaanden inhoud geven aan een afscheidsdienst. Het is een heel erg dankbaar en eervol beroep. Op de site: www. inekehanegraaf.nl vind je alles over haar vak als ritueelbegeleider. Een zeer bijzondere uitvaart die Ineke voor heeft mogen gaan was van haar 10-jarige buurmeisje Ronja. Zij overleed in november 2020. “Heel intens. Natuurlijk komt dat grotendeels door de zeer jonge leeftijd van Ronja, maar ook omdat ze Ronja en haar familie persoonlijk kent. Jawel, dat raakte haar enorm.

Ineke: “Afscheidsdiensten mogen creëren en voorgaan met en voor de medemens hier in het zandveld of daar in de kleigrond waar ze is opgegroeid. Daar kun je haar ’s-nachts voor wakker maken. Wat is er fijner dan een vormgever die de Maaskantse- en zandcultuur kent, snapt en voelt. En… Die hun taal spreekt”. “O ja…. Wist je trouwens dat je bij elke uitvaartondernemer, waar je de uitvaart ook regelt, je eigen spreker mag aandragen? Tis mar dagge ut wit”, voegt ze nog snel toe. Hopelijk heb je haar nooit nodig maar mocht het toch zo zijn en je interesse is gewekt, bel dan 06-51256925 of mail naar inekehanegraaf@outlook. com Tot uw dienst, Ineke Hanegraaf

BRABANTSE KLOOSTERLINGEN DELEN LEVENSLESSEN IN PODCASTS MEGEN - Broeders en Zusters uit de Brabantse Kloosters delen hun levenswijsheid in zes podcasts en drie bijzondere verhalen. In de Podcast ‘Kloosterleven’ gaat presentator Oscar Kocken op zoek naar de verhalen van zes Brabantse kloosterlingen. Mensen met een bijzonder leven, waar de buitenwereld eigenlijk amper iets van weet. Wat bracht ze tot hun keuze voor een leven in het klooster? Welke lessen leerden ze daar- over zichzelf én over het leven? En wat kunnen wij daarmee, in ons dagelijks leven? In totaal zijn er acht verhalen gemaakt. Zoals die van Broeder Guido. Hij was 18 toen hij voor het eerst aanklopte bij het stilteklooster Maria Toevlucht in Zundert, maar de deuren stonden niet gelijk voor hem open. Hij is weggestuurd met de boodschap ‘ga eerst maar even in het leven staan’. Maar het kloosterleven liet hem niet los en nog eens 18 jaar later stond hij opnieuw aan de kloosterdeur. Deze keer werd hij wel binnengelaten. Broeder Guido leerde er naar zichzelf te luisteren, want ‘in stilte hoor je pas wat je zelf wilt.’ https://brabantskloosterleven.nl/3173-2/ Of het verhaal van Broeder Luuk. Een Amsterdammer die op 20 jarige leeftijd intreedt in het klooster, maar daar ook weer gillend weg gaat. Hij komt terug, tot zijn tevredenheid. ‘Ik had in dertig jaar tijd 50.000 gulden gespaard, en binnen drie minuten maakte ik al dat geld over naar goede doelen’, vertelt Broeder Loek. ‘Zo zie je maar hoe makkelijk je je kunt ontdoen van geld en spullen.’ En wat dat dan oplevert? ‘Een leeg hoofd.’ https://brabantskloosterleven.nl/houden-van-je-lichte-endonkere-kanten/

M/S

HOTEL STOOT JE HOOFD NIET In 1955 zijn we verhuisd van Hintham naar de Dorpsstraat 65 in Rosmalen. Naar het café van zwager Janus Heijmans. Mijn vader was al kasteleinszoon want hij groeide op in het café dat tegenwoordig d’n Beer heet. M’n moeder had aanvankelijk haar bedenkingen maar ontpopte zich tot een echte kasteleinsvrouw. Zij noemde de kroeg altijd: “Hotel stoot je hoofd niet”. Het was wel wennen aan het dialect, het plat praten en de vele bijnamen. Er was sprake van een donkerbruin café, een echte stamkroeg met vaste gasten, voornamelijk druk in het weekend met kaarters en biljarters. Op ’n doordeweekse dag kwam er ’n klant binnen terwijl mijn moeder boven was. Ik kende de klant en riep van onder aan de trap naar boven: “Mam, mijnheer de Weeuw is er!’ Ik had geleerd om netjes en met twee woorden te spreken en begreep pas later dat het Ties van Rosmalen was, die Ties de WEUW werd genoemd. In het woordenboek van mijn moeder kwam het woord gulp niet voor, dat was in haar ogen een ordinair woord. Daarom hadden mijn broer en ik een PLUG in onze broek. Zij draaide de letters gewoon om waardoor het wel door haar beugel kon…. Mijn jeugdjaren verliepen niet spectaculair maar tevreden. We hadden volop gelegenheid om buiten te spelen. Henk Gloudemans kon al op jonge leeftijd goed knippen. Maar hij had meer talent want samen knutHenk Gloudemans en ondergetekende selden wij onze eerste Pionier transistor-radio in elkaar met weerstandjes en condensators. Met Gerard van Creij en Harry Spierings voetbalden wij vóór de winkel van Jamin. Dat ging niet om het snoep van Jamin en ook niet om het voetbal maar puur om de dochters van Brioul. De tijd brak aan dat we op dansles gingen en beseften dat er “twee ter andere mensen” zijn……..het mannelijke en het vrouwelijke geslacht. En dat was onze sexuele voorlichGerard van Creij, Harry Spierings ting! Na het patronaat in Hintham en ik voor de deur van ons café en het Meeuwennest kwam De Kentering in beeld. Dansen bij de Kèp of in de Goudfazant. Vaak werd ik verliefd en vaak waaide het weer over. Er was ook liefdesverdriet als hij wel wilde maar zij niet…De pubertijd verliep vrij geruisloos maar toen ik in Noorwegen op vakantie was geweest begon het te kriebelen en wilde ik emigreren. Zou gaan werken op een Noorse boerderij/camping aan het Hardangerfjord. Op zondag 3 juli met de boot vertrokken uit Amsterdam. Jaren had ik hiernaar uitgekeken. Het viel enorm tegen: ’n paar koeien geen camping te zien. Ik kon de teleurstelling niet verwerken en vertrok dezelfde dag naar Oslo, waar ik met m’n ziel onder m’n armen ronddwaalde. Toen ik bij reisbureau Fred Olsen zag dat er vliegtickets naar Amsterdam werden verkocht was ik verloren. Vrijdag 8 juli 1971 was ik weer thuis. Toen ik op zondagochtend ons café binnenliep vroeg Cor van Hooft: “Hoe is het jongen, wanneer vertrek je?” Met het schaamrood op m’n wangen moest ik zeggen: “Ik ben al weer terug, ’n ervaring rijker, ’n illusie armer!” Peter der Kinderen


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

RESERVEER NU VOOR 20 JUNI UW VADERDAG HIGHBEER

VOOR MAAR €25,00 PER PERSOON WWW.HOTELNULAND.NL

ALL


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

TIJD VOOR ONT-MOETEN TEKENEND

Maandag 7 juni startte de gemeente ‘s-Hertogenbosch met de aanleg van de brug over de Groote Wetering. Ook leggen we een fietspad aan. De werkzaamheden duren ongeveer 2 maanden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de zomervakantie afgerond. Ter hoogte van de molen komt een fiets- en voetgangersbrug aan over de Groote Wetering. De brug wordt 2,5 meter breed en krijgt dezelfde leuningen als de brug van de Brugstraat. De zuidzijde van de brug sluit aan op een fietspad langs het water. Het fietspad begint bij de brug en sluit aan op de Brugstraat. Het pad wordt aangelegd in halfverharding, geschikt voor fiets, rolstoel en buggy om erover heen te rijden. Het idee van de aanleg van de brug is ontstaan door de gezamenlijke visie voor het buitengebied van Vinkel. Deze is samen met de stichting en de dorpsraad gemaakt. In deze visie is onder andere aandacht voor het aanleggen van meer routes om te wandelen en te fietsen in het buitengebied. In juli vorig jaar organiseerden we met de dorpsraad een bijeenkomst. Hier vertelden we aanwezige belangstellenden over het plan van de brug en hoe het eruit gaat zien. Vragen? Mail naar openbareruimte@s-hertogenbosch.nl met als onderwerp ‘aanleg Groote Wetering’.

SHREK IN CONCERT UIT Zondag 20 juni a.s. gaat het dan echt gebeuren. Die dag verzorgen de leerlingen van het Rodenborch College Rosmalen vanuit Perron-3 een bijzonder optreden: Shrek in concert. Vorig schooljaar is begonnen met de repetities voor de musical Shrek. Helaas gooide Corona roet in het eten. Ook dit jaar zijn de leerlingen vol goede moed begonnen, maar opnieuw moest al heel snel het repetitieproces gestaakt worden. Toch willen zij graag enkele muzikale hoogtepunten van deze musical laten zien en horen. Dit doen ze via een livestream-verbinding, die zondag vanaf 12.00 uur te volgen is. Tijdens Shrek in concert zingen de solisten enkele nummers uit de musical. De livestream zal ongeveer 45 minuten duren.

De Merwedebrug moet u over, elke dag en de 25 kilometers die u fietst naar het kozijnenbedrijf schetsen de weg die u al jaren aflegt. Tekenen, ontwerpen, meten, grote vellen papier op de tekentafel, ze geven mij een beeld van uw werkomgeving. Met nieuwsgierige ‘oh’s en aha’s’ moedig ik u aan om uw kwaliteiten, de rol en de gevoelens die dat geeft, te omschrijven. Ik kijk ondertussen ook naar de rolstoel waarin u zich al trippelend kan verplaatsen, maar daar lijkt u zich nu niet bewust van te zijn. Maar het wordt echt tijd dat we gaan, vindt u. Het woordje ‘we’ knoop ik in mijn oren. Ik verras u door op te staan: “Nou, vooruit met de geit.” U schiet in de lach als u mij van top tot teen bekijkt. In dit moment zonder woorden lijkt er langzaam een andere wereld open te gaan. Alsof u niet langer naar de binnenkant van de wenselijkheid van het leven kijkt, maar de werkelijkheid van alledag terugziet. Uw handen voelen opeens de spaken in de wielen, uw ogen kijken wakker geworden naar de breedte van de huiskamer en nemen de medebewoners waar. Weer lacht u en nu onwennig om uzelf. Om Bert zijn werkelijke gevoel een beetje te prikkelen zeg ik zo zacht dat alleen hij het hoort: “Eigenlijk verveel ik me te pletter.” Uw verbazing is groot. Zonder aarzeling zegt u: “Nou, daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben!” Omdat het niet de eerste keer is dat u graag naar uw werk zou willen, heeft uw vrouw tekeningen en andere vertrouwde materialen op uw kamer gezet. Bij het vinden van uw werktas gaat er weer een wereld voor u open. De wereld die zo tekenend voor u was en nog steeds is. Jacoline Goossen is miMakker. Zij neemt de tijd voor een speciale manier van aandacht geven en contact maken met mensen in zorgsituaties. Zij schrijft over haar ervaringen als clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, een weg te vinden naar het hart van mensen en wat hen bezig houdt in het moment. www.beleefidee.nl

Foto Clicking Images

AANLEG BRUG BIJ VINKELSE MOLEN VAN START

“Ik ga zo naar mijn werk” zegt u overtuigd als we oogcontact hebben. Ik sta rond te kijken in de huiskamer van het verpleeghuis. Op de tafel staan glazen met een klein wit bodempje. Een bord bevat nog een vierkant stukje boterham met jam en er zijn dames die al aan het haken zijn. Iemand frommelt een stukje tafellaken op, terwijl één van de knikkebollende heren zijn broodje kaas nog niet eens heeft gezien. Ik voel dat Bert de eerste is vandaag voor een ontmoeting. Na wat zoeken krijg ik van hem een aanwijzing en vind ik met zijn hulp een plekje om op gelijke hoogte bij hem te zitten. Ik hoef maar een klein gedeelte van zijn zin te herhalen en het verhaal achter zijn opmerking komt al op gang.


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

WONEN IN DE LOBBEN IS WONEN IN HET GROEN

OP LANDGOED COUDEWATER KOMEN STRAKS KLEINE WIJKJES Het Landgoed Coudewater is natuurlijk niet zomaar een plek waar je even vierhonderd woningen uit de grond stampt. De historie, de parkachtige omgeving met zijn prachtige bomen en de monumentale gebouwen vormen de uitgangspunten voor de invulling met de nieuw te bouwen woningen. Het architectenbureau Hilberinkbosch, dat zijn kantoor houdt op een steenworp afstand van het landgoed, is absoluut niet over een nacht ijs gegaan bij het opstellen van het beeldkwaliteitplan. door Herman van Dinther Architect Geert Bosch: “De gemeente vraagt om een beeldkwaliteitplan, een analyse van de bestaande situatie die het uitgangspunt vormt voor het stedenbouwkundig plan dat dan de basis wordt voor de bestemmings-

plan procedure. Voor de gemeente is het beeldkwaliteitplan bij de uitvoering het instrument om steeds te controleren of aan de opgestelde uitgangspunten wordt voldaan, daar mogen ze ons op afrekenen. We hebben heel nauwkeurig in beeld gebracht welke aspecten belangrijk zijn bij de bestaande monumenten. We onderscheiden daarbij drie basisgedachten. Ten eerste is daar de grote schaal, de rode draad die door het hele plan loopt. Wat verbindt de verschillende planelementen en welke rol speelt de openbare ruimte hierbij. Zo willen we het karakter van het park koesteren en in stand houden en dus ook zo weinig mogelijk verharden. Dat betekent dat we de wegen zo smal mogelijk maken en daarbij klinkers als verharding gebruiken zodat het water goed kan worden doorgelaten.”

INGETOGEN KLASSE

“De tweede basisgedachte is de vorm van de gebouwen. De bestaande architectonische samenhang van de monumenten speelt een grote rol bij de verdere ontwikkeling van de toekomstige bebouwing

welke moet aansluiten bij de eerder genoemde rode draad, ofwel de grote schaal. Als derde insteek hebben we gekeken naar de stijl die op het landgoed van ingetogen klasse is. Het gaat daarbij over de uitstraling en het materiaalgebruik bij de bebouwing en de openbare ruimte. We keken daarbij naar de manier waarop de vormen in het plan zijn gematerialiseerd en gedetailleerd zodanig dat deze aansluiten bij de genoemde rode draad. In het totale plan onderscheiden we een aantal onderdelen die bij elkaar aansluiten vanwege de rode draad die het geheel moet blijven kenmerken. Toch heeft elk onderdeel zijn eigen specifieke kenmerken.”

LOBBEN

“Zo zullen de robuuste torens een andere uitstraling hebben dan bijvoorbeeld ‘de parels in het groen’, ‘het boerenerf’ of de ‘lobben’ welke op de kaart staan aangegeven. De lobben zijn straks eigenlijk heel kleine wijkjes die qua vorm en opzet aansluiten op het uiterlijk van aansluitende wijken als De Op de kaart staan de verschillende onderdelen van het ‘nieuwe’ landgoed aangegeven.


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

Kinderen hebben steeds minder vaak ‘echt’ geld op zak. Hoe leer je ze dan wat de waarde van geld is? Tijd dus om je kind te leren hoe geld echt werkt. Met Monnie is dat een makkie.

Architect Geert Bosch vindt het uitdagend maar vooral ook leuk om met Coudewater bezig te zijn. Gele Hoeve en Maliskamp. Die woongebiedjes zijn supergroene wijken waar de vaak manshoge hagen de bebouwing aan het oog onttrekken. Daar zijn de wegen doorgaans smal en ontbreken er stoepen. Dat zul je in de lobben ook gaan zien, een omgeving die trouwens niet alleen door de hagen maar ook met veel extra nieuwe bomen flink zal worden vergroend. Omdat het park bij de totale uitwerking leidend blijft zul je straks zien dat de bebouwing alzijdig is, dat wil zeggen dat er nergens een achterkant is, het park loopt als het ware om de bebouwing heen. In de lobben komen straks enkele vrijstaande woningen maar ook blokjes van vier, drie en twee woningen. De inrichting van de kavels met de erfafscheidingen is zodanig dat auto’s in de eigen achtertuin achter de hagen worden geparkeerd.”

AUTO’S UIT BEELD

“Het is de bedoeling dat in het park zo weinig mogelijk auto’s zichtbaar zijn voor de passant of wandelaar die meer dan welkom blijft op het landgoed. Op enkele plekken in de lobben komen kleine appartementgebouwtjes die ietwat op een glooiende verhoging staan. Daardoor komt er ruimte voor een verdiepte parkeerruimte voor de bewoners van de tien wooneenheden maar eveneens een hoger gelegen terras voor de bewoners van de begane grond. De bouwhoogte in de lobben is overwegend twee of drie bouwlagen waarbij vooral wordt gekeken naar veel diversiteit. Niet alleen door verschillend materiaalgebruik maar ook door het toepassen van verspringingen, het aanbrengen van veranda’s, de keuze voor verschillende dakvormen en het aanbrengen van ornamenten. Hoe groot de volumes soms ook zijn, optisch vindt er altijd een opdeling plaats in kleine delen. Waar we ook scherp op zijn is het kiezen voor gevarieerde silhouetten, dus geen rechte noklijnen maar kappen die draaien. De kappen zijn overigens bijna allemaal met pannen gedekt.”

WIE IS MONNIE? Monnie heeft een neus voor geldzaken. En een buik! Want daarop ziet je kind hoeveel geld er op zijn of haar betaalrekening staat. Heeft je kind zakgeld gehad? Of iets leuks of lekkers gekocht? Dan geef je dat door in de SNS Monnie app die bij Monnie hoort. MAAK VAN JE KIND EEN MONNIEMASTER Al spelend wordt je kind een echte MonnieMaster. Een MonnieMaster weet hoe je moet sparen en wat er met je saldo gebeurt als je geld uitgeeft. Als ouder spreek je samen met Monnie en je kind zakgelddag af. Handig! Zo vergeet je nooit meer zakgeld te geven. MEER WETEN? Je kind krijgt Monnie gratis bij onze jeugdbetaalrekening. Je hebt wel zelf een betaalrekening bij ons nodig. Kijk voor meer informatie en de actievoorwaarden op snsbank.nl/monnie. Heb je vragen? Bel ons: 030 - 633 30 00. Of maak een afspraak en kom langs in de SNS Winkel. We helpen je graag.

UITDAGING

“De analyse van de bestaande gebouwen heeft ons tot randvoorwaarden gebracht die we uitrollen bij de uitwerking van de nieuwbouwplannen. Uiteraard is het niet zo dat we de oude bestaande gebouwen gaan natekenen, we bouwen in het huidige tijdsbeeld en houden daarbij heel indringend rekening met de historie en het park. We beseffen heel goed dat mensen, zeker de toekomstige bewoners, een stukje herkenning belangrijk vinden. Tegelijkertijd moet de nieuwe woonomgeving ook iets eigens hebben en daardoor ook wat nieuws, unieks. Daar ligt voor ons als architecten ook de uitdaging, dat maakt ons werk leuk.”

Rosmalen, Huygensstraat 26b

M/S


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

BIJEN OP KANTOOR Gerrit Bekkers uit Vinkel is behalve allround vakman bij BrabantWonen al ruim 20 jaar imker. Op het dak van het kantoor van BrabantWonen in ‘s-Hertogenbosch verzorgt hij 6 bijenkasten van bij elkaar 300.000 bijen. Daarnaast houdt hij bijen thuis en bij de fruitteler. Dat levert 30 tot 35 kilo honing per kast op, maar belangrijker: hij draagt daarmee een flinke steen bij aan het gezond houden van onze planten, bloemen en voedselgewassen. Waarom werd je imker? “Ik vind natuur persoonlijk heel belangrijk. We hebben bijen hard nodig voor onze voedselketen. Ik kwam ermee in aanraking door een oom van mij, hij was ook imker en hield bijen in korven. Dat vond ik heel mooi toen ik jong was, ik wist: dat ga ik ooit ook doen. Ik ga er wel iets verder in dan hij en ik heb me er in de loop van de tijd steeds meer in verdiept. Het beestje boeit me heel erg. Hoe ze werken, hoe hard ze werken. Ze gebruiken het stuifmeel niet alleen om honing te maken, maar het is ook nodig voor jonge bijen. De kleintjes zetten stuifmeel om in gelei: een mengsel van pollen, bijenspeeksel en honing. Maar ze zijn op allerlei manieren bijzonder. Zo ontstaan mannetjesbijen uit niet-bevruchte eitjes. Daar komt geen bevruchting aan te pas! En de koniginnebij wordt bevrucht door een bruidsvlucht te maken langs verschillende mannenbijtjes, wat haar bevrucht voor haar hele leven – gemiddeld 4 jaar.” Hoe beïnvloeden bijen hun omgeving of buurt? “Hun invloed is enorm! Het voortbestaan van planten en het hele ecosysteem hangt van bijen af, omdat 70% van de verstuivingen door hen wordt gedaan. Zelfs Einstein zei: ‘Als de bijen er niet meer zijn, dan houdt de mens het nog geen vier jaar vol.’ En dat zie ik ook van dichtbij. Ik ken een teler die jaren windverstuiving, dus via pollen, als

methode gebruikte in plaats van verstuiving door bijen. Hij kon zijn fruit niet meer verkopen, omdat het misvormd was. Dat willen consumenten niet. Anders dan bij verstuiving via pollen gaan bijen heel systematisch te werk. ‘s Morgens vertrekken 20 bijen heel vroeg uit de kast om te bepalen uit waar de bijenkolonie de hele dag op zal vliegen. Voor planten is het belangrijk om zuiver verstoven te worden. Hoe ze dat overbrengen is trouwens ook fascinerend: de 20 bijen maken cirkels in de kast, in een soort achtvorm, en dan weet rest waar ze naartoe moeten. Zo stemmen ze per moment af waar ze genoeg nectar kunnen halen.” Wat kunnen bewoners doen om hun huis en tuin fijn te maken voor bijen? “Allereerst is het belangrijk om te weten dat een bij bijna nooit steekt. Anders dan een wesp, de aartsvijand van de bij, sterven bijen zodra ze steken. Een bij steekt alleen als het zich bedreigd voelt – en offert zichzelf daarmee op. Ik gebruik mijn imkerpak bijna nooit. Een zwerm bijen kun je gewoon middenin

staan. Vaak hebben ze als ze rondvliegen een voorraad honing van 2 tot 3 dagen in hun maag. Steken is dan het laatste waar ze zin in hebben. Waarmee bewoners de bij kunnen helpen met hun werk, is met een grote variatie bloemen en planten in de tuin of op het balkon. Sommige bijen bestuiven maar één specifieke plant, en er zijn wel 220 à 230 bijensoorten. Maar het aantal bijen neemt steeds meer af, ook al is er nu meer aandacht voor de honingbij. Als we beter voor bijen zorgen, profiteren we daar zelf enorm van. In onze voedselketen wordt veel geprobeerd met kunstmatige verstuiving, maar een goede vervanger van de bij hebben we niet. We hebben bijen nodig!” Gerrit houdt jaarlijks een open dag voor wie geïnteresseerd is om meer over bijen te leren. Dit doet hij samen met andere imkers. Wanneer de volgende open dag plaatsvindt is door ‘corona’ nog niet bekend. Gerrit verspreidt tegen die tijd flyers, lokaal maar ook via de informatieborden in de appartementengebouwen van BrabantWonen.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Ook Ook op op Zondag Zondag geopend geopend

Dublin lounge set 3 zits bank 2 lounge stoelen 1 tafel met polywood

, 9 89

Lounge set Valencia met tafel normaal € 1295,-

, 9 9

€9

Lounge set Marah met tafel normaal € 899,-

, 9 59

Ieder Ieder ee Zondag Zondag geopend geopend van van 12:00 12:00 -17:00 -17:00 uur uur WIJ HEBBEN ALLES OM EEN GEWELDIG EK TE BELEVEN

Lounge dining set San Marino met hoge tafel

, 5 89

, 9 89

Hoekset Marah complete hoekset met tafel normaal € 1099,-

Compleet lounge dining set Sicillie hoekset met tafel losse stoel en 2 hockers compleet met kussens van 1850,-

:: s s j j i i pprr e e i cctti a a ggaa e e M M

€1

, 9 39


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

STICHTING EYE DE GROTE JEUGDVERBINDER IN EMPEL Ook in Empel is het verenigingsleven stil gevallen. Het Sociaal Cultureel Centrum D’n As moest zijn deuren sluiten en daarmee hadden een kleine vijftig verenigingen ineens tijdelijk geen thuishaven meer. Zo viel ook Stichting EYE (Empel Youth Events) vrijwel helemaal stil. Even geen honk meer voor jongeren van pakweg 10, 11 tot 14, 15 jaar. Wij spraken met de grote trekker van EYE Kim van Daelen en Gerard van der Dussen, bestuurslid bij EYE en beheerder van D’n As. EYE is de grote jongeren katalysator in het kleine Empel en D’n As wellicht het meest succesvolle gemeenschapshuis van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Heel Empel kent het van binnen en van buiten. Beheerder Gerard van der Dussen: “Het hele jaar door barst het hier van de activiteiten. Wij huisvesten dik vijftig Empelse verenigingen. Ja, een klein dorp maar wel met een heel bloeiend verenigingsleven en D’n As is het centrum van bijna al die verenigingen.” EYE is een van de grootgebruikers van D’n As. De stichting heeft een eigen grote ruimte met tal van faciliteiten, met uitzondering van een eigen horecapunt. EYE huurt de ruimte van D’n As en de deuren staan buiten coronatijd vier dagdelen per week open voor jongeren. “Ze missen het nu enorm, geven de jongeren mij aan wanneer ik hen tegen kom in het dorp”, zegt Kim van Daelen, die sinds tien jaar betrokken is bij de stichting. Als bestuurslid en als beheerder en allesregelaar van de gemeenschappelijke ruimte. “We hebben hier van alles waar ze zich mee kunnen vermaken. Flipperkast, biljart, game consoles. Het is een gezellige hang out voor de jeugd en ze komen hier graag”, zegt Kim. EYE is succesvol en bekend in heel Empel.

“Dat komt ook doordat we jaarlijks kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool kennis laten maken met de ruimte van EYE”, vult Gerard van der Dussen aan. “Dat is succesvol, want het zorgt steeds voor een nieuwe aanwas van jongeren.” Gerard: “Tot ze maximaal 14, 15 jaar zijn kunnen we jongeren vasthouden. Dan komen er andere interesses via de middelbare school. Ze worden ook oud genoeg om te gaan stappen. Langzaam verwatert dan het contact met EYE. En dan? In Empel zijn niet veel opties voor oudere jongeren. De Poort in Maaspoort is eigenlijk ook een beetje Empel. Daar zijn ze binnen vijf minuten. Maar de stad trekt 16- en 17-jarigen natuurlijk ook al. We zijn blij, dat we hen hier een goede basis kunnen meegeven. EYE is echt een verbinder voor Empelse jongeren.” Kim van Daelen kent ze allemaal, want hij begeleidt ze al tien jaar. “Empel is een kleine gemeenschap, dus iedereen kent iedereen. De jongeren gaan hecht met elkaar om en ze gedragen zich hier in D’n As goed. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, maar dan grijpen we in. Ik kan zeggen dat ik voldoende respect geniet en dat dat wel werkt.


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

Kinderen en scheiding: “laat ons geen kant kiezen” “Laat ons geen kant kiezen. Maak geen ruzie waar wij bij zijn. Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons.

15 ZELFBOUWKAVELS VINKELSE SLAGEN IN DE VERKOOP In het gebied Vinkelse Slagen in Vinkel gaan 15 zelfbouwkavels in de verkoop. Zeven zijn bestemd voor de bouw van vrijstaande woningen en acht voor de bouw van vier twee-onder-een-kapwoningen. Geïnteresseerden kunnen zich bij de gemeente ’s-Hertogenbosch inschrijven tot en met 28 juni. In de Vinkelse Slagen zijn in het meest oostelijke deel ongeveer 70 woningen opgeleverd of staan in aanbouw. Ten westen daarvan gaan nu 15 kavels in de verkoop. In totaal is er ruimte voor ongeveer 60 woningen. Met woningcorporatie Mooiland zijn afspraken gemaakt voor de bouw van 10 sociale huurwoningen. Het is nog niet bekend wanneer de verkoop van de 45 resterende kavels van start gaat.

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Neem ons serieus. Luister echt naar wat wij te zeggen hebben. Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden.” Openbrief - Villa Pinedo.

De verbinding als partners is weggevallen, de verbinding als ouders blijft altijd. Ook al bevind je eigen leven zich op dit moment misschien in een wervelstorm, die van het kind zeker. Door de manier waarop ouders hun scheiding aanpakken en verwerken, kunnen zij hun kind een veilige haven blijven bieden en hen beschermen tegen onnodige pijn en verdriet. Communiceer met kinderen wat over hen gaat, hou ze weg van hetgeen volwassenen aangaat én accepteer elkaar als ouder. Als mediator sta ik ouders bij in het creëren van een stabiele omgeving waarin kinderen zich door beide ouders geliefd voelen en niet beperkt worden in hun kind-zijn en ontwikkeling. Het maken van een ouderschapsplan en een convenant met de door jullie gemaakte afspraken over onder andere het huis, vermogen, pensioen enzovoort maakt onderdeel hiervan uit. Als kindercoach is het mogelijk ook de kinderen een stem te geven in het proces, daarnaast zullen ze beter begrijpen en accepteren wat er speelt tijdens en na de scheiding. Het biedt hun houvast in de nieuwe situatie. Geïnteresseerd? Bezoek mijn website of kom langs voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook ’s avonds en op zaterdagochtend. Bel, mail of app mij voor een afspraak.

Miriam Ruijs

APK keuring

Buro Mim - Mediation met perspectief Mediator en erkend kindercoach bij scheiding

Raadhuislaan 2a, 5341 GM OSS 06-13696864

Sjef van Creij

073-5230539 Bruggen 44 5243 RB Rosmalen

miriam@buromim.nl www.buromim.nl


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Durf te dromen! Laat je inspireren! Samen realiseren! LijfStijling: een begrip in de regio voor Afvallen en Endermologie Kies je voor LijfStijling in Maren-Kessel om een aantal kilo’s af te vallen? Dan ben je aan een vertrouwd adres. Al meer dan 12 jaar komt men uit de wijde omgeving om met één van de methodes van LijfStijling beter in hun vel te komen. Wat maakt LijfStijling zo bijzonder? “Wij zijn een klein team, waar de mens, jij dus, nog steeds centraal staat. Iedereen is uniek en heeft een eigen verhaal, achtergrond, sterktes en zwaktes. We gaan met jou in gesprek om op die manier het béste plan te maken voor jou”, aldus Annemiek van der Voort, eigenaresse van LijfStijling. LijfStijling biedt drie voedingsconcepten om van jouw overtollige kilo’s af te komen. Tijdens de intake bespreken we welke methode het beste bij jou past. Ze hebben alle drie gemeen, dat de resultaten blijvend zijn! LijfStijling staat in de regio bekend als expert op het gebied van Afslanken én LPG endermologiebehandelingen. Een gouden combinatie! Deze endermologiebehandelingen zorgen er onder meer voor dat jouw onderhuidse vetten versneld worden afgevoerd, de contouren van jouw lichaam verbeteren én dat jouw huid verstevigt. En dit alles zonder medische ingrepen, op een heel natuurlijke manier. Ook is dit een wetenschappelijk bewezen methode om van jouw cellulite af te komen. Wij zijn er van overtuigd, dat jij jouw doelen gaat halen. We geloven in jou én in onze aanpak! Bel 06-20299616 voor het maken van een afspraak! De intake is gratis. Liefs, Patty & Annemiek LijfStijling - Provincialeweg 73 – Maren Kessel | www.lijfstijling.nl/acties

AFSLANKPRAKTIJK & ENDERMOLOGIE kom in actie ... Of je nu 5 of 15 kilo wilt afvallen, kom in actie en ga slank(er) de zomer tegemoet. LijfStijling biedt diverse mogelijkheden om aan de slag te gaan!

aFSPRAAK?

Voor een gratis advies- en/ of intakegesprek. Bel: 06-20299616 Provincialeweg 73 Maren-Kessel www.lijfstijling.nl/acties/


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

EEN FRISSE BLIK VAN EEN ADVISEUR DOET WONDEREN

HET IS FIJN ALS MENSEN ZICH THUIS VOELEN Op een of andere manier denken mensen al gauw dat het inhuren van een adviseur veel geld kost. “Maar dat valt echt wel mee hoor”, zegt Elsbeth Pouw stellig. Zij heeft in Rosmalen sinds een paar jaar Studio Papillon, een interieur advies- en stylingbureau. “Het is een kleinschalig bedrijf en dat wil ik zo houden want het directe contact met de klant vind ik heel belangrijk. Het is mijn passie om samen met de mensen die advies vragen tot een mooi eindresultaat te komen.” Door Herman van Dinther Elsbeth (44) woont sinds een jaar of dertien in Rosmalen. “Ik heb al in heel wat plaatsen in Nederland gewoond, afhankelijk van mijn opleiding, gezin en werk streek ik op verschillende locaties neer. Ik studeerde in Breda aan de NHTV, de Hogeschool waar je onder andere kunt worden opgeleid voor de toeristische sector. Heel wat jaren ben ik vervolgens actief geweest in de reiswereld, onder andere bij Tourkoop Reizen in Amersfoort en later bij het reisbureau van De Unie in Houten. Op een gegeven moment maakte ik een uitstapje naar de V&VN in Utrecht, de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden. Dat was een heel plezierige en sociale werkgever waar ik een grote variatie aan werkzaamheden deed. Ik heb daar goede herinneringen aan ook omdat ik in die periode van de V&VN veel steun kreeg bij persoonlijk leed dat mij overkwam in mijn gezin.”

TIJD VOOR GEZIN

“Op een gegeven moment maakte ik de overstap naar een functie bij het JBZ in Den Bosch waar ik ongeveer drie jaar heb gewerkt. Ik vond het na een tijdje lastig te combineren met mijn gezin en stopte tijdelijk met werken. Maar ja, na verloop van tijd begon het toch weer te kriebelen en wilde ik weer iets gaan doen. Ik koos ervoor om de uitdaging te zoeken en een heel andere kant op te gaan. Ik meldde me aan bij Perk Interieuropleidingen in Eindhoven voor de tweejarige HBO-opleiding. Ik heb altijd al wel interesse gehad voor het interieur, lekker schuiven met kasten, tafels en stoelen om het allemaal op de goede plek te krijgen. Mensen in mijn omgeving zagen waar ik mee bezig was en met welk resultaat. Zij vroegen mij steeds vaker om advies en omdat dienstverlening in mijn karakter zit ben ik met advisering steeds actiever geworden. Door de opleiding in Eindhoven te Elsbeth vindt het fijn om mensen te kunnen adviseren zodat de plek waar ze verblijven nog leuker wordt.

volgen heb ik me professioneel ontwikkeld. De opleiding, die ik in 2019 afrondde, was best wel pittig. Behalve dat je een dag per week ‘naar school’ gaat moest je ook twintig tot dertig uur aan thuisstudie besteden.”

WAPPEREN MET DE HANDJES

“Verspreid over de twee jaar werk je vier blokken af waarbij behalve basis vaardigheden onder meer kleur- en materiaal gebruik, 3D tekenen, technisch tekenen, verlichtingsplan en de vele facetten van een interieurplan aan bod komen. Natuurlijk was het niet alleen maar theorie, integendeel, je moest vooral in de praktijk laten zien hoe je het geleerde ging toepassen. Tekeningen, maquettes, 3D-presentaties, het is allemaal in ruime mate voorbij gekomen. Wapperen met de handjes dus en niet alleen maar met de neus in de boeken. Gaandeweg ontwikkel je ook een eigen stijl, je wilt toch je stempel op het eindresultaat drukken, je wilt een project trots kunnen opleveren. Toen ik mijn opleiding had afgerond aarzelde ik even of ik ergens in loondienst zou gaan werken. Ik heb daar niet voor gekozen. Ik besloot om voor mezelf te beginnen en mijn stinkende best te doen om er iets moois van te maken. Bovendien vond en vind ik het be-

langrijk dat ik genoeg tijd kan besteden aan mijn zoon Sam (13) en dochter Norah (11).”

NATUUR IS BELANGRIJK

“Intussen heb ik dus mijn eigen Studio Papillon, een naam die te maken heeft met de vlinders die voor mij bij verdrietige momenten een belangrijke symboliek waren. Vlinders stemmen vrolijk en kom je gelukkig volop tegen in de natuur. Voor mij is natuur heel belangrijk, ik ben graag buiten. Daarom geniet ik van mijn Ierse setter waar ik lange wandelingen mee maak en ben ik vaak in Berlicum op de boerderij waar ik mijn paard op stal heb staan. Mijn affiniteit met de natuur en het buitenleven vertaal ik ook in mijn interieuradviezen. De stijl is Scandinavisch en vooral minimalistisch. Ik werk met goede, degelijke materialen die gemaakt worden door producenten die duurzaam en milieuverantwoord werken. Het is trouwens niet zo dat alles wat in een bestaand interieur staat, weggegooid moet worden. Juist niet, ik probeer zoveel mogelijk spullen te hergebruiken. Het is zo leuk, de uitdaging ook, om een nieuwe persoonlijke touch te geven aan meubels of gebruiksvoorwerpen die daardoor toch weer passen in het ‘nieuwe’ interieur. Intussen krijgt mijn Studio, vooral door mondtot-mond reclame, steeds meer bekendheid. Grappig daarbij is dat via Nextdoor, de buurtapp waarop steeds meer mensen actief zijn, al meerdere mensen contact hebben gezocht. Ook mijn website www.studiopapillon.nl, welke sinds een half jaar in de lucht is, wordt steeds vaker bezocht. Het is hartstikke leuk om op deze manier bezig te kunnen zijn, ik heb plezier in mijn werk.”


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

ACTIE ‘ROSMALEN IN BEWEGING’ VERLENGD De erbarmelijk slechte weersomstandigheden in mei speelden ons allemaal parten. Van een zonnig voorjaar was nauwelijks of geen sprake en de lust om te gaan wandelen of fietsen verging je al snel wanneer je naar de voorbij jagende regenwolken keek. Dat gegeven heeft het organisatieteam van Rosmalen in Beweging doen besluiten om de actie te verlengen tot en met 30 juni. Nu de weersverbetering eindelijk aan de orde is, denken de initiatiefnemers dat nog veel deelnemers de kans grijpen er op uit te trekken voor een wandeling of fietstocht. Door Herman van Dinther Met de actie ‘Rosmalen in Beweging’ wil de organisatie geld ophalen om de horeca en winkeliers in het centrum van Rosmalen een hart onder de riem te steken na die lange corona ellende. Een plezierig nevendoel van de actie is om mensen te stimuleren te gaan bewegen. Dat kan met een ruim aanbod van diverse routes voor zowel wandelaars als fietsers. Deelnemers kunnen hun eigen route kiezen maar er kan ook worden gekozen voor een uitgestippelde route. In dat laatste geval kun je onderweg meedoen aan een leu-

ke quiz. Ongeacht de route maak je kans op leuke prijsjes. Het inschrijfgeld bedraagt € 1,00 per persoon welke een bijdrage is voor de sjaal die je bij inschrijving ontvangt. Wil je wat extra’s doneren, dan is dat gezien de doelstelling meer dan welkom. De opbrengst komt ten goede aan initiatieven die door de ondernemers in het centrum voor de Rosmalense samenleving worden georganiseerd.

LEUKE DEELNAME

Ondanks het slechte weer hebben toch al heel wat mensen meegedaan. Opvallend veel groepjes zijn er gevormd binnen verenigingen, stichtingen en organisaties. Popsoulkoor Rosmalen Een grote groep, hoofdzakelijk bestaande uit dames, brengt zoals de naam al doet vermoeden pop en soulachtige nummers. Dat alles met enorm veel enthousiasme. Dat de groep staat te popelen om weer eens te kunnen re-

peteren en daadwerkelijk te kunnen optreden is zeker. Het meedoen aan Rosmalen in Beweging was een welkome afwisseling. Zo konden enkele leden elkaar toch na lange tijd weer eens ontmoeten en bijpraten. Eerste damesteam TV Rosmalen Onlangs ging het eerste damesteam van tennisvereniging Rosmalen op pad. Ook zij trotseerden de weersomstandigheden. De groep zou groter geweest zijn, ware het niet dat enkele teamleden geveld waren door een blessure. De vier dames gingen voor de wandelroute van 10 km en kwamen met hier en daar een extra ommetje uiteindelijk zelfs op 14 kilometer. Het team haalde maar liefst totaal € 225,00 op. Een prachtig bedrag natuurlijk, dat uitermate goed van pas gaat komen. Inschrijven kan nog steeds via de link : https:// forms.gle/egNQ7YCkjMEpnCr39. Ook is deze te zien via de facebookpagina van Rosmalen in Beweging. Een mailtje naar rosmaleninbeweging@gmail.com kan ook.

DE KOFFIE STAAT KLAAR!

Het Dorp 58 5384 MC Heesch info@hanegraafkeukens.nl 0412 - 20 28 49


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

ROSMALENAAR NOL STEENBRUGGEN VERKNOCHT AAN ZIJN ROOTS

WANDELEN DOOR OUD MAREN Hij verhuisde al in 1969 naar Rosmalen, maar voelt zich nog altijd in hart en nieren een Marense. Dat Nol Steenbruggen (76) álles over het maasdorp weet, dat is misschien wat overdreven, maar de informatie die de pensionado over de grond waar hij opgroeide kan oplepelen lijkt haast wel onuitputtelijk. Hij vertelt er niet alleen graag over, maar bracht onlangs ook een boek uit. “Als ik er rond loop en over vertel, ga ik weer terug naar mijn jeugd.” Door Mark van der Donk Steenbruggen kwam in 1945, net na de oorlog ter wereld. Het 84 huizen tellende dorp Maren was niet lang daarvoor nagenoeg volledig verwoest door de Duitsers. “Dertig huizen lagen plat, de kerktoren was verwoest, de school van de kaart geveegd en vijftig huizen zwaar beschadigd achtergelaten. Om die reden ben ik geboren in het klooster in Lithoijen, waar mijn ouders naartoe waren geëvacueerd.” Pas eind 1946 keerde familie Steenbruggen terug naar Maren, waar noodwoningen uit de grond waren gestampt. “Vijf huisjes en zestien boerderijen, met rieten daken, waarvan er eentje nog in originele staat is, aan de Dijkstraat”, weet hij ons en passant te vertellen. Het is een van de vele keren tijdens het fijne gesprek dat Steenbruggen strooit met feitjes over en anekdotes uit het vroegere Maren. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het oude dorp. Rond 2008 heeft dat steeds grotere vormen aangenomen. Mensen uit Rosmalen waren in Maren gaan wonen en vroegen mij of ik niet een keer met ze wilde rondwandelen om wat uitleg te geven. ‘Eigenlijk kan ik alleen vertellen wat er níet meer is’, heb ik toen gekscherend gezegd. Maar ik vond het wel leuk en besloot een paar A4’tjes in elkaar te zetten. Dat beviel zo goed, dat ik steeds meer ben gaan verzamelen. Verschil-

lende keren per jaar loop ik sindsdien met een groepje mensen door het dorp en ik gaf ze dan steeds wat gedrukte informatie mee. Inmiddels ben ik redelijk compleet, ik duikel nog maar zo af en toe een nieuwe foto op, dus het leek me wel mooi om het nu in boekvorm te laten drukken. Dan kan het mooi de kast in, verhalen over het dorp Maren zoals dat in 1944 was.”

OVERAL MOOI VERHAAL BIJ

Steenbruggen liet 150 exemplaren drukken, maar die waren meteen uitverkocht. “Toen heb ik er nog 100 bijbesteld, maar ook die gingen rap over de toonbank. Inmiddels zijn er 300 boeken gemaakt, waarvan ik er zeker 250 heb verkocht. Het merendeel natuurlijk aan mensen uit Maren, maar ook uit Lith, Oss, Den Bosch, noem het maar op. Er is er zelfs eentje naar Amerika verzonden.” De leukste onderwerpen kan onze gesprekspartner er niet echt uitpikken. “Ik vertel over een middeleeuws kerkje, waar de smid was, waar de bakker, waar de kerk en de school. En overal zit eigenlijk wel een mooi verhaaltje bij.” Hij heeft die veelal van horen vertellen. “Ik heb gelukkig weinig meegekregen van het oorlogsgeweld, maar van de wederopbouw

des te meer. Als 4-, 5-jarig ventje groeide ik op tussen de puinhopen, ik weet nog precies waar die lagen. Ik heb het verharden van de dijk met het puin van de verwoeste huizen nog zien plaatsvinden.”

ECHTE MARENSE

Steenbruggen zag ook met eigen ogen, zoals hij het noemt, ‘de nieuwe kern’ - inmiddels Maren-Kessel genaamd - opgebouwd worden. “Wie weet komt daar nog wel een nieuw boekje uit voort. Ik ben al een keer met groep 8 van de basisschool door de nieuwe kern gelopen en heb daarbij wat verteld over de school, kerk en winkels.” Het is ons aan het eind van het gesprek wel duidelijk: je kunt een Marense wel uit Maren halen, maar Maren niet uit een Marense. “Ik kom er nog geregeld, iedere maandag help ik de begraafplaats netjes te houden. Maar ik rijd vooral die kant op om een beetje te kletsen met een aantal familieleden en andere bekenden uit het dorp. Zo blijf je op de hoogte en hoor je nog eens wat. Wanneer ik in Maren ben, loop ik nog altijd een keer over de dijk. Dan ga ik weer terug naar mijn jeugd, ik voel er echt iets bij. Ja, hoewel ik al tientallen jaren ben vertrokken, kun je mij zonder meer een echte Marense noemen.”

Het boekje ‘Wandelen door oud Maren’ is te koop voor 12,50 euro en te bestellen via stonebridges@telfort.nl.


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

LET’S ROCK ‘N ROLL AGAIN Krezip, Dany Vera, Hardwell, Stefanie Struijk (StevieAnn), Intwine, Floor Janssen, Eefje de Visser… allemaal studenten van de Rockacademie die het tot bekende namen hebben geschopt. Sinds kort mag er aan dit rijtje eentje toegevoegd worden: Mick Stender. De jonge zanger lanceerde onlangs zijn eerste album en laat geen twijfel bestaan over zijn bedoelingen: Let’s rock ’n roll n roll again! Waar vele van zijn inmiddels beroemde schoolgenoten de schoolbanken voortijdig verlieten studeert Mick van Haaren uit Heesch keurig af. Op 25 juni staat zijn examenoptreden gepland. Jammer genoeg niet in de iconische grote zaal van O13 maar in de performanceruimte van de school. Het optreden is te volgen via een live-stream. Maar die grote zaal van 013 gaat er vast eens van komen en als de voortekenen niet bedriegen niet zo heel lang ook!

MUSICALS

Al op jonge leeftijd raakte Mick geboeid door de muziek. Als knul van een jaar of 7,8 begon hij met gitaarlessen. De gitaar verruilde hij daarna een jaar of vier voor lessen op het drumstel. Drummen doet hij nog steeds met veel plezier maar die lessen dat was het niet helemaal. “Als de leraar vroeg of ik het nummer goed geoefend had moest ik nee antwoorden. Maar ik kan het liedje wel zingen zei ik er dan achteraan”. Dat zingen bleek het dus voor Mick. De nodige zanglessen ga-

ven hem het vertrouwen en kwaliteit zijn stem te laten horen aan het grote publiek. Dat deed hij met succes in de musicals Joseph en Olive Twist.

ARTIEST

Toen er een studiekeuze gemaakt moest worden was die gauw gemaakt. Hij volgde de MBO-opleiding tot artiest. Tegelijk ontstond ook de lokale band The Basement die heel belangrijk is geweest voor de zanger. “Het entertainen, het opbouwen van een set, het samenspelen met mensen van verschillend niveau en achtergrond. Het vormt je als frontman. The Basement heeft echt de basis gelegd”.

ELVIS KUIF

Zijn voorliefde voor rock ’n roll laat zich letterlijk aanzien. De imposante Elvis-kuif kun je immers niet missen. Toch is zijn interesse breder. Hij beweegt zich in de Amerikaanse rootsmuziek: country, americana, bluegrass, rock ’n roll. Enkele singles verschenen inmiddels in de aanloop naar een debuutalbum. “Ik noem het een EP, maar het staan 7 songs op dus

dat mag ook best een album heten”. De songs zijn allemaal van eigen hand en laten de verschillende genres binnen zijn repertoire goed horen, maar zeker ook een vaardige songwriterspen.

GIEL BEELEN

Ook bij de radiostations is zijn talent inmiddels opgevallen. Giel Beelen, dj in de vroege ochtend op NPO2, haalde hem voor de ribriek 5 voor 5 live naar de studio. Een kennismaking die voor beide goed beviel. “Als een optreden Giel goed bevalt vraagt hij je of je ook een cover kunt spelen. Ik heb toen een America-versie van

A Whole Lotta Rosie ten gehore gebracht. Dat viel kennelijk zeer in de smaak want Giel vroeg me daarop iedere donderdag langs te komen voor een Stender: een nieuwe versie van een bekende song.” Wil je Mick horen stem dan op donderdag eens af tussen 04.00 en 05.00 uur op NP02. Met een beetje mazzel krijgt je dan ook nog wat eigen werk voorgeschoteld! De songs van Micks debuut kun je beluisteren bij de bekende streamingdiensten als Spotify. Voor de echte liefhebber is Let’s rock ‘n roll zelfs op vinyl verkrijgbaar!

Geef uw gehoor de aandacht die het verdient!  Uw zelfstandig en onafhankelijk audicien  Altijd een gediplomeerd audicien voor u beschikbaar  Geen wachttijden of spreekuren, 6 dagen per week geopend  De meest geavanceerde, nieuwe en kleinste onzichtbare hoortoestellen van Phonak, Widex, Oticon, Signia, Resound en Starkey  Contracten met alle zorgverzekeraars  Gratis parkeren voor de deur  Hoortoestel vanaf €0,- bijbetalen

Bezoek onze webshop voor diverse service artikelen!

SERVICE ADRES:

MEIJNBACH OPTIEK Monseigneur Zwijsenplein 32 Kerkdriel

Bezoek ons op www.hoortijd.nl of www.facebook.com/hoortijd

Raadhuisstraat 3 - Rosmalen

073 - 711 45 86

Rompertpassage 17 - Den Bosch

073 - 711 45 35

Openingstijden: Ma t/m Vr 09.30 - 17.30 uur Za 09.30 - 16.00 uur


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Perkplanten kleuren uw zomer Is ook uw huis deze zomer een bloemenzee?

3 stuks

Scaevola

3 stuks

4,80

4,80

blauw rose en wit XL pot 1,85/st. nu 3 stuks 4,80

Geranium Pelargonium Diverse kleuren staand en hang Per stuk 1,75 5 stuks nu 5 stuks 6,95

6,95

Surphinea diverse kleuren Xxl planten 1,85/st nu 3 stuks 4,80

VLINDERSTRUIK

Prunus lau. Genolia ± 100 cm nu 17,95

Cornus kausa Chinensis nu 65,00

nu

65,00

vanaf

4,75

Buddleja

nu

Diverse soorten v.a. 4,75

17,95

Groenteplanten Gleditsia tracanthus Sunburst v.a. 25,00

vanaf

Nu preiplanten 10 stuks 1,50

10 stuks

1,50

25,00

Aanbiedingen zijn geldig t/m 30 juni 2021 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S

KOKS VAN DE TOEKOMST KOKEN MET MINDER ZOUT, MEER SMAAK

LEERMODULE MINDER ZOUT SMAAKT NAAR MEER De Middelbare Horeca School (MHS) van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch vindt het belangrijk dat hun koks van de toekomst bewust zijn van hoe zij lekker én gezond kunnen koken. In samenwerking met de Nierstichting en haar partners leert de horecaopleiding studenten waarom (teveel) zout ongezond is en hoe zij met minder zout toch heel smaakvol kunnen koken. Samen ontwikkelden zij een speciale leermodule ‘minder zout, meer smaak’. DUTCH CUISINE

“De leermodule ‘minder zout, meer smaak’ sluit goed aan bij de principes van Dutch Cuisine”, vindt Twan Musters, adjunct-directeur Middelbare Horeca School Koning Willem I College. “In onze opleiding staan de vijf principes van de Dutch Cuisine-filosofie centraal. Dit betekent 100% duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en de aarde. Studenten doen tijdens de opleiding werkervaring op in restaurants. Zo krijgen deze koks van de toekomst ook een breder toekomstperspectief.”

SMAAKVOLLE GASTCOLLEGES

De koks van de toekomst van MHS gingen afgelopen 14 weken met elkaar de uitdaging aan om een smaakvol en zoutbewust menu met maximaal 2 gram zout te bereiden. Zij kregen onder meer inspirerende gastcolleges over alternatieve smaakmakers verzorgd door de Nierstichting en haar partners.

PROEF OP DE SOM

Dinsdag 8 december was de proef op de som en bereidden de leerling-koks gebaseerd op eigen recept heerlijke gerechten op smaak met minder zout. “Verrassend hoe veel smaak je uit producten haalt, als je maar de juiste technieken gebruikt. Daardoor kun je zout makkelijk achterwegen laten. Het product is zelfs puurder en eerlijker van smaak”, aldus Sue van Erp en Michèlle Nelissen, koks van de toekomst vgan MHS.

KENNIS DIRECT IN PRAKTIJK

“We willen onze studenten laten nadenken over onze voeding”, legt Twan uit. “Wat is de

toekomst van ons eten? Hoe draagt voeding bij aan onze gezondheid? De intensieve samenwerking met de Nierstichting geeft onze studenten inzicht in wat de gezondheidseffecten zijn van (teveel) zoutgebruik. Door deze kennis direct aan de praktijk te verbinden, ervaren zij zelf dat de gezondere alternatieven hetzelfde smaakeffect hebben als zout. Zo stimuleren we ‘een nieuw normaal’ waar voeding een bijdrage levert als gezond medicijn voor de toekomst.”

NIERSTICHTING RESTAURANT DRIEDAAGSE

De Nierstichting wil samen met partners en opleidingen deze speciale zout module verder ontwikkelen en uitrollen naar nog meer oplei-

dingen in het hele land. De opgedane kennis gaan de studenten binnenkort in de praktijk brengen. Zo doet MHS mee aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Restaurants door heel Nederland serveren tijdens deze drie dagen een lunch en/of di-ner met aandacht voor pure ingrediënten, verse producten, rijke smaakmakers en min-der zout. Mochten restaurants tegen die tijd gesloten zijn, dan kunnen restaurateurs er voor kiezen om een take away variant aan te bieden.


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

M/S BC

WILSBEKWAAMHEID

Sterrenwacht Halley gaat weer open voor publiek, te beginnen op donderdag 10 juni. Die dag vindt namelijk een gedeeltelijke zonsverduistering plaats: de maan schuift voor de zon langs. Dat fenomeen is bij Halley met veilige zonnekijkers en met eclipsbrillen te observeren. Vanuit onze regio zien we tijdens de maximale verduistering 29% van de zonsdiameter en 17% van de zonneschijf bedekt. De eclips vangt te 11.19 uur aan met een deukje in de rechterbovenrand. Om 12.23 uur is de bedekking op haar hoogtepunt, waarna de maan geleidelijk weer de zonneschijf verlaat. Om 13.31 uur is de zonsverduistering ten einde. De sterrenwacht is op 10 juni voor publiek geopend van 10.45 – 13.45 uur. Vanwege de pandemie worden ten hoogste 25 niet-leden van Halley tot de sterrenwacht toegelaten. In het auditorium worden voor maximaal 15 personen presentaties over de maan, de zon en eclipsen verzorgd. Reserveren is verplicht en de entreeprijs bedraagt € 5,--. De komende vrijdagen kan men weer bij Sterrenwacht Halley terecht voor een publieksavond. De telescopen worden, als het niet bewolkt is, eerst op de zon gericht (op een veilige manier). In de loop van de schemering bekijken we de sterren en, als die aan de hemel staan, Venus, Mars en de maan, en zien we steeds meer sterrenbeelden. In het auditorium geven Halleyleden publiekspresentaties over sterren en planeten. De pandemie stelt nog beperkingen aan de aantallen bezoekers. Tussen 21.00 en 23.15 uur zijn drie tijdvakken van één uur, waarbinnen telkens maximaal 15 bezoekers welkom zijn. Ook voor de publieksavonden is reserveren verplicht en bedraagt de entreeprijs € 5,--. Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Voor meer informatie over deze activiteiten en reserveren: ga naar www.sterrenwachthalley.nl.

volgende uitgave ThuisinhetNieuws-magazines: verspreiding vanaf 6 juli kopij/advertenties voor 1 juli redactie@nnmedia.nl advertenties: 06-53394851

Clicking Images

GEDEELTELIJKE ZONSVERDUISTERING TE ZIEN BIJ HALLEY

Bij de diensten die de notaris verleent, dient hij onder andere te onderzoeken of u wilsbekwaam bent. Kunt u uw wensen aangeven en de gevolgen van bepaalde keuzes overzien? Uiteraard zal de notaris u daarbij helpen. Daarnaast is het belangrijk dat u vrij bent om uw wensen aan te geven en dat u dus niet beïnvloed wordt door anderen. Vooral bij hoogst persoonlijke zaken zoals het opstellen van een testament of levenstestament is dit nog belangrijker. Mocht later vast komen te staan dat u niet meer wilsbekwaam was, is de akte ongeldig en kan deze dus niet worden gebruikt. Of u wilsbekwaam bent, kan per zaak verschillen. Sommigen kunnen nog wel eenvoudige beslissingen nemen, maar kunnen meer complexere zaken niet meer overzien. Zoals hiervoor aangegeven dient de notaris te onderzoeken of u wilsbekwaam bent. Meestal merkt u niet veel van dat onderzoek; de meesten kunnen namelijk uitstekend hun wensen aangeven en samen met het advies van de notaris beslissingen nemen. Soms kan dat onderzoek minder makkelijk zijn, vooral als er aanwijzingen zijn om aan de wilsbekwaamheid te twijfelen, bijvoorbeeld als iemand een diagnose van beginnende dementie heeft gekregen. De notaris doet dan een wilsbekwaamheidsonderzoek. De notaris zal altijd aan u vragen wat u wenst te regelen en waarom. Het is belangrijk dat u dat zoveel mogelijk in uw eigen woorden kan vertellen. De notaris zal deze wensen in juridische bewoordingen in de akte opnemen. De juridische vertaling van uw wensen is belangrijk omdat deze gebruikt moeten kunnen worden in het rechtsverkeer. De tekst mag dan niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn, vandaar dat voor de rechtszekerheid juridische teksten worden gebruikt. Soms zijn er aanwijzingen voor nader onderzoek naar wilsbekwaamheid. Bijvoorbeeld omdat u niet meer zelfstandig kunt wonen, omdat iemand anders voor u de afspraak heeft gemaakt, omdat het gesprek niet loopt zoals verwacht, of door een diagnose van dementie. De notaris zal dan meer moeten doorvragen. Dit is absoluut nodig omdat de notaris geen twijfels mag hebben bij het tekenen van de akte. Als de notaris toch twijfelt, kan er ook nog een onafhankelijke arts worden ingeschakeld. Deze arts krijgt de opdracht te onderzoeken of u wilsbekwaam bent om de betreffende akte op te stellen. Uiteraard is daarvoor uw toestemming en medewerking nodig. Geeft u die toestemming niet, dan kan dat tot gevolg hebben dat de notaris zijn dienst niet mag verlenen. Soms is het ook aan te bevelen een arts in te schakelen als er onenigheid in de familie is of te verwachten is en er voorzienbaar getwijfeld wordt aan de wilsbekwaamheid. Wanneer die wilsbekwaamheid niet ter discussie staat, dan kunnen uw familieleden minder makkelijk de door u gemaakte regelingen aanvechten. Als de notaris van mening is dat u niet (meer) wilsbekwaam bent of dat dit blijkt uit het onderzoek van de arts, mag hij zijn dienst niet verlenen.

Pieter Heeringa, notaris bij Hoffspoor Notarissen www.hoffspoor.nl Ook op dinsdag-, woensdagen donderdagavond kunt u bij ons terecht

Hoff van Hollantlaan 5 5243 SR Rosmalen T 073 523 25 33


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

+10

JAAR MOTOR GARANTIE

49,99

39,99

Elektrische tandenborstel PRO2700 Verwijdert tot 100% meer tandplak: ronde kop reinigt beter voor gezonder tandvlees in 30 dagen in vergelijking met een handtandenborstel

Scheerapparaat 70-N1200S Voorzien van Auto-Sensetechnologie: leest de dichtheid van je baard en past het vermogen erop aan. Zelfs dichte baarden scheren. €

+ GRATIS REISETUI

289,99

179,99

150*

Stofzuiger met zak BGL7HYG Meer zuigkracht voor langdurige prestaties en met een Bosch-filter van topkwaliteit voor bijzonder schone lucht.

219,99

159,00

PRIJS NA

Wasmachine CASHBACK WM6HXL91NL van SIEMENS Met sensoFresh is je kleding binnen 30 minuten weer heerlijk fris. Dit systeem gebruikt actieve zuurstof om geuren en bacteriën uit kleding te verwijderen, zonder de stof nat te € 999,99 maken.

Wasmachine WM14UQ95NL iSensoric wasmachine met sensoFresh programma voor opfrissen van delicate kleding, anti-vlekken programma voor de 4 meest voorkomende vlekken en multiTouch LED Display.

50*

PRIJS NA

CASHBACK van SIEMENS

849,99*

839,99

789,99*

TV 55NANO916 Real 4K gemaakt door pure kleuren. Ontdek de briljante en heldere visuele ervaring met Real 4K-resolutie gemaakt door NanoCell Technology.

Wasdroger T7DBNP612 Veilige, lage temperaturen. Stoffen worden nooit blootgesteld aan onnodige warmte. Je kleding blijft langer aanvoelen zoals op de dag dat je deze kocht. €

569,99

€ ,99 509 WIJ ZIJN OPEN VOOR ,99 899 €

999,99

WINKELEN OP AFSPRAAK

WINKELEN MAAK ZONDER AFSPRAAK IS WEER MOGELIJK JOUW AFSPRAAK OP WWW.LUNENBURG.NU LIEVER EEN AFSPRAAK MAKEN EEN MOMENT DAT HET073 JOU532 GOED OF BEL VOOROP EEN AFSPRAAK NAAR 23 UITKOMT? 32

12

RESERVEER JOUW AFSPRAAK OP WWW.LUNENBURG.NU OF BEL VOOR EEN AFSPRAAK NAAR 073 532 23 32

Geldig t/m 12 juni 2021, zolang de voorraad strekt. Afwijkingen in prijzen, teksten, modellen en afbeeldingen voorbehouden. Genoemde prijzen zijn exclusief installatie, montage en thuiskopieheffing.


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

M

ROSMALENS BELANG HOUDT VOORZIENINGENNIVEAU OP PEIL

VERENIGINGSLEVEN BASIS VOOR BLOEIENDE SAMENLEVING Er is in de loop der jaren heel veel veranderd in Rosmalen. Cor Timmermans heeft er altijd met zijn neus bovenop gezeten en de groei van het dorp als ambtenaar heel bewust meegemaakt. Zijn geboortehuis stond op de plek waar nu lingerie Burgh is gevestigd. Het gaf onderdak aan het gezin van ‘de snèjer’ zoals de bijnaam van kleermaker Timmermans luidde. “Met acht kinderen in huis was er altijd wel wat te doen”, herinnert Cor zich met een glimlach op zijn gezicht. Door Herman van Dinther Cor (83): “Mijn vader was jarenlang secretaris van voetbalclub OJC. Het was een goed gebruik dat er op maandag, de dag na de wedstrijden, van alles geregeld en besproken moest worden. Het was gewoon een zoete inval, ik heb daar mooie herinneringen aan. Mijn hart heeft voor Rosmalen altijd warm geklopt. Ik vond het dan ook heel fijn dat ik, na een paar jaar bij de Belastingdienst te hebben gewerkt, in 1957 bij de gemeente Rosmalen op de afdeling financiën aan de slag kon. Het dorp telde toen ongeveer negen duizend inwoners en het aantal medewerkers kon je op vier handen tellen. Ik heb drie gemeentehuizen meegemaakt, het oude waar later de Rabobank kwam, de villa, tegenwoordig Villa Fleurie en het gemeentehuis waar nu Perron-3 is gevestigd. In 1995, kort voor de samenvoeging met Den Bosch ging ik als hoofd Financiën en waarnemend gemeentesecretaris met VUT. Op de dag van mijn afscheid nam de Eerste Kamer het besluit over de samenvoeging. Die dag vergeet ik om meerdere redenen dus niet meer.”

MAATSCHAPPELIJK ACTIEF

“Ik vond het heel jammer dat zo’n bloeiende gemeente met een rijk verenigingsleven werd ingevoegd in het grote geheel. Toen ik stopte met werken viel ik trouwens niet in een groot gat hoor. Ik ben ook in mijn vrije tijd altijd behoorlijk actief geweest als vrijwilliger op bestuurlijk vlak. Onze oudste dochter Ilse (53) is meervoudig gehandicapt en dat betekent dat we al die jaren heel nauw betrokken zijn bij gezondheidszorg. Ik ben op dat vlak in allerlei ouderraden actief geweest. Maar daarnaast ook betrokken bij andere maatschappelijke

initiatieven. Zo ben ik samen met toenmalig collega Fons van Baest grondlegger geweest van de bibliotheek waar ik van 1965 tot 1985 actief in het bestuur ben geweest. Een heel leerzame periode vond ik dat.”

KWEKKELSTAETE

“Dochter Ilse zat van 1975 tot 2000 in een tehuis in Nijmegen. Daar werd – en dat was best vernieuwend voor die tijd – sterk aangedrongen op ouderparticipatie. Ik heb me daar dan ook actief voor ingezet. In die periode kwam ik in Rosmalen in contact met ouders die een kleinschalige woonvoorziening wilden realiseren voor meervoudig gehandicapten. Dat zou voor Ilse ook ideaal zijn. Begin jaren negentig zijn we de mogelijkheden gaan verkennen, ook met zorginstellingen. Er moest heel veel geregeld worden en het duurde dan ook tot 2001 voordat Kwekkelstaete in gebruik kon worden genomen. Dankzij de grote betrokkenheid en inzet van zorginstelling Philadelphia, de gemeente en De Kleine Meierij (nu Joost) is het plan van de grond gekomen. Ik moet zeggen dat het mij heel veel voldoening heeft gegeven dat we dit hebben bereikt. De leefomgeving van de gehandicapten kreeg hierdoor een geweldige kwaliteitsimpuls, het werd het nieuwe thuis voor de kinderen.”

POLITIEK

De samenvoeging van Rosmalen en Den Bosch had ook zijn uitwerking op de bestaande politieke partijen. De afdelingen van de landelijke partijen zoals CDA, VVD en PvdA werden samengevoegd maar ook de plaatselijke partijen moesten zich bezinnen op de toekomst.

Cor Timmermans is geboren en getogen Rosmalenaar die vindt dat belangen goed behartigd moeten worden.

Al veel eerder ontstond Rosmalens Belang waarin enkele plaatselijke partijen hun krachten bundelden. Rien van Grunsven, de meest ervaren politicus die al in Rosmalen wethouder was, klopte bij Cor aan voor hulp bij het structureren van de vereniging. Hoewel Cor als ambtenaar de overstap naar Den Bosch niet maakte wilde hij zich wel actief inzetten om de belangen van Rosmalen te dienen. “Ik vond dat we dat wat we hadden opgebouwd in Rosmalen moesten koesteren. In mijn ogen kan een sterke politieke partij zoals Rosmalens Belang toch is, veel betekenen. Dat is door de jaren heen ook wel gebleken. De wethouders Rien van Grunsven en Jos van Son, die later helaas is gestruikeld, hebben absoluut veel goede dingen bereikt. De realisatie van het Centrumplan is een belangrijk wapenfeit van vooral Rosmalens Belang. Het voorzieningenniveau zoals we dat in Rosmalen kennen is ook niet zonder slag of stoot op peil gehouden. Het Gemeenteloket is behouden gebleven, we hebben een goede bibliotheek, een mooi en functioneel sociaal cultureel centrum met een belangrijke podiumfunctie, toegesneden subsidieregelingen, alles opgeteld een fijn woon- en leefklimaat. Om dat ook in de toekomst te waarborgen is het belangrijk dat er mensen zijn die zich politiek willen inzetten voor hun samenleving. Het is fijn dat Rosmalens Belang die mensen heeft.”


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Het 110-jarig jubileum van Op naar de volgende decennia De afgelopen periode leek de tijd stil te staan op sportpark De Groote Wielen, de huidige thuisbasis van OJC Rosmalen. Er werd niet gevoetbald in competitieverband, maar de klok tikte wel door. Op 1 augustus 2020 ging officieel het jubileumjaar in van de club. 110 jaar, dat is niet niks. In de afgelopen tientallen jaren is er veel veranderd en we kunnen ons eigenlijk niet voorstellen wat er in de komende decennia staat te gebeuren. Als er iets naar voren is gekomen uit de voorgaande artikelen, is het dat OJC verschillende huisvestingen heeft gehad. Ieder met zo zijn eigen charme. De eerste velden kunnen de meesten van de huidige leden zich niet meer voorstellen. Het waren zandvelden, met een doel zonder netten en op de achtergrond grazende koeien. Zowel in Hintham als in Rosmalen was het moeilijk om een geschikt plekje te vinden. Toen de club zich na de fusie tussen O.D.I. en Juliana vestigde op De Hoef ontstond er een geweldige cultuur. Voor velen was het thuiskomen op De Hoef en het clubhuis van toen is in de herinneringen van Rosmalenaren nog altijd het decor. Het onvermijdelijke speelde echter al snel op. Er was meer ruimte nodig. In 2005 was het na lang aandringen eindelijk zover. De vereniging kreeg ruimte. Met 9 velden, tal van kleedkamers, een

Binnenkomst sportpark prachtig sponsorhome en een lang uitgestrekte kantine met bijbehorend buitenterras kon de club er wel weer eventjes tegenaan. Echt eventjes dan. In 2008 werden velden 1, 5 en 6 alweer omgetoverd tot kunstgrasvelden, zodat er vaker en langer op getraind en gevoetbald kon worden. In 2014 volgde een uitbreiding van het gebouw op De Groote Wielen met nieuwe kleedkamers en in 2019 kreeg OJC een - inmiddels alweer benodigd tiende (kunstgras)veld erbij.

Er werd gevoetbald Het is erg gek om dit statement te maken, na een lange periode waarbij voetbal ‘op zijn gat lag’ en de competitie voor het eerst in maar liefst 75 jaar niet werd uitgevoetbald. Maar ook in andere tijden, bijvoorbeeld tijdens de oorlog of toen er maar weinig leden waren, werd er ondanks tegenslagen toch zeker gevoetbald. O.D.I. en Juliana hebben in de beginjaren van de toen nog twee verenigingen aardig wat herstarten gekend, maar over het algemeen kunnen we stellen dat de behoefte naar het spelletje zo groot is dat de Rosmalenaren zich niet uit het veld laten slaan. Letterlijk en figuurlijk. Ook de afgelopen maanden vond de club manieren om hun leden toch te kunnen laten voetballen. De KNVB legde de competities stil, mede vanwege het reizen en natuurlijk het moeten sluiten van openbare ruimtes en dus ook kleedkamers. Met het grote aantal leden dat OJC heeft, was het mogelijk om interne vriendschappelijke wedstrijden op te zetten voor de jeugd. Na online school en het door missen van alle vriendjes en vriendinnetjes was het een welkome oplossing. Ook voor de volwassen leden werd er naar mogelijkheden gekeken. Trainen in duo’s, trainen op 1,5 meter en meerdere veilige varianten werden opgelegd en nageleefd. Alles om toch maar weer met die bal bezig te kunnen zijn en elkaar te kunnen zien.

De tribune vanaf het hoofdveld. Gekenmerkt door de zanderige zestien


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

M

v.v. OJC ROSMALEN Meer dan voetbal De club, het sportpark en de bijbehorende faciliteiten bieden meer dan enkel voetbalplezier. Toegegeven, er wordt veel georganiseerd dat direct is te linken aan het mooie spelletje. Clubdagen, trainingsdagen voor de jeugd, sport- en speldagen en prachtige toernooien voor alle leeftijden. OJC is er rijk aan. De regio maakt ook graag gebruik van alles wat onze club te bieden heeft. Zo heeft ’t Goudvisje huisvesting op het sportpark, zet de gemeente het terrein in voor initiatieven en heeft bijvoorbeeld ook PSV een samenwerkingsverband met OJC. Tijdens de coronatijd was er zelfs een testlocatie op ons complex en werden velden beschikbaar gesteld voor judo, taekwondo en dansscholen. Waar de vereniging niet zonder kan, zijn de vele commissies. De Club van 100, bedrijven die uitblinken in bijvoorbeeld de Business League, een toernooi voor sponsoren en geïnteresseerden, en natuurlijk de onmisbare groep vrijwilligers. Uitdagingen In 2014 promoveerde het eerste elftal vanuit de zondag Hoofdklasse B naar de Topklasse Zondag. Vervroegd, maar meer dan verdiend, realiseerde OJC daarmee haar ambitieuze doelstelling om op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen. De vereniging wil met zoveel mogelijk eigen jeugdspelers in de gelederen uitgroeien tot een waardige derde divisieploeg en mogelijk zelfs promoveren naar de Tweede Divisie. Het opleiden van de jeugd dient met deze doelstelling dan ook serieus genomen te worden. Onze jeugdafdeling werd door de KNVB in 2018 gewaardeerd als regionale jeugdopleiding, het hoogst haalbare niveau voor amateurverenigin-

Bekerwinst 2000 gen. Een prachtige prestatie, maar aan de andere kant dient ook voetbalplezier een plek te krijgen in de aanpak van het jeugdvoetbal. Naast jeugdleden is ook het behoud van senioren belangrijk. De club ziet dat volwassenen steeds minder graag op zondag voetballen. Het weekendvoetbal lijkt een ontwikkeling te zijn waar ook OJC niet meer omheen kan. Er zijn al enkele seniorenteams die voetballen op zaterdag en dat worden er komend seizoen nog meer. Naast het behoud van deze leden is het vinden van helpende handen ook iets van alle tijden. Het versterken van de vrijwilligersorganisatie is al jaren een van de speerpunten. Het bieden van kleinere taken en meer tijdelijke rollen werpt zijn vruchten

af, maar in deze tijd - waarin voetbal in mindere mate een onderdeel van de levens van veel leden was - ziet de club in dat extra energie stoppen in dit stuk geen overbodige luxe is. Het Rood-Zwarte hart Tijdens het jubileumjaar heeft niemand stil hoeven zitten. Naast de artikelen in De Molen (en onze website) is er nog een leuk initiatief ontstaan omtrent de geschiedenis. In april werden er historische OJC Jumbo-verzamelboeken thuisbezorgd bij alle OJC-leden. Iedereen kan al een kleine twee maanden de foto’s uit de 110-jarige geschiedenis van onze club sparen in de Jumbo-vestigingen in Rosmalen en Hintham. Deze stickers laten de rijke historie zien vanuit verschillende oogpunten.

Hier zien we een toernooi voor de jo13 meisjes in 2017

Het jubileumjaar bleek een mooie gelegenheid om klassieke verhalen op te sommen. Samen met v.v. OJC ROSMALEN keek De Molen iedere maand terug op een periode van mooie momenten en benoemingswaardigheden van de 110 jaar oude vereniging. Ter afsluiting is dit stuk geschreven.


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

M

WERKGROEP COMMUNIEVOORBEREIDING KERKVIERINGEN IN ROSMALEN De vieringen in de Rosmalense Lambertuskerk: zondag 09.30 uur, dinsdag en woensdag 19.00 uur en vrijdag 09.00 uur. Laurentiuskerk zondag 11.00 uur. Na de doordeweekse vieringen is er aanbidding. De woensdagavondviering in de Lambertuskerk wordt voorafgegaan door rozenkransgebed. In de Annakerk in Hintham is de viering op zondagochtend 09.30 uur. Met de nieuwe coronaregelgeving mogen er in de Laurentiuskerk momenteel 42 kerkgangers zijn bij de vieringen, in de Lambertuskerk zijn dat er 35. Voor de Annakerk blijft alles bij het oude, aanmelding is hier niet nodig. U dient zich voor de vieringen in de Laurentius en de Lambertus tevoren aan te melden. Dat kan per mail via lambertus@parochiemaria.nl of telefonisch via 073 5212215. De openingstijden van de secretariaten zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.30 tot 12.00 uur. U wordt dringend verzocht bij binnenkomst en uitgaan van de viering een mondkapje te dragen en de aanwijzingen van de gastheer of gastvrouw op te volgen. Voor de doordeweekse vieringen hoeft u zich niet aan te melden. Die vieringen vormen een goed alternatief als u bang bent niet naar de zondagsviering te kunnen, omdat er zich teveel mensen aangemeld hebben of om elk risico op besmetting te vermijden. Ook voor uitvaarten en andere bijzondere vieringen dient u zich tevoren te melden. Tot slot: hou de landelijke coronavoorschriften en de Nieuwsbrief in de gaten. Als u die nog niet via de mail thuisgestuurd krijgt, meld u zich dan op het eerdergenoemd adres. Die Nieuwsbrief ligt trouwens na verschijnen ook in de Mariakapel van beide kerken. Die kapellen zijn de hele dag open, ook voor persoonlijk gebed of het opsteken van een kaarsje.

VIERINGEN THUIS MEEBELEVEN De vieringen binnen de Mariaparochie worden vanuit de Lambertuskerk live uitgezonden op internet. Ga daarvoor naar www.kerkdienstgemist.nl of volg de stream via de app van ‘kerkdienst gemist’ die u op uw telefoon of tablet kunt installeren.

MARIABEDEVAART VOOR GEZINNEN Hoewel de meimaand de Mariamaand is, is er begin juli in ‘s-Hertogenbosch óók een feestdag voor Maria. Op 7 juli wordt namelijk de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch gevierd. Dit jaar organiseert het familiepastoraat van ons Bisdom op de zaterdag voorafgaand aan die feestdag een Mariabedevaart voor gezinnen. Waarom is Maria eigenlijk zo belangrijk voor ons? En wie was zij? Kom het mee ontdekken op zaterdag 3 juli. Vanaf 9.30 uur is er ontvangst met een pelgrimszegen. Daarna gaat ieder met zijn eigen gezin op pad en zijn er in de stad op allerlei bijzondere plekjes aanschuif-workshops rondom het leven en de verering van Maria. Aan het einde van de ochtend is er een iets langere workshop, met aansluitend lunch. Uiteraard zal dit alles altijd conform de dan geldende corona-maatregelen georganiseerd worden. Na de lunch komen we samen voor de afsluitende viering in de Sint Janskathedraal met onze bisschop Mgr. De Korte. Met een lekkere snack gaat ieder rond 15.15 uur moe, maar hopelijk voldaan weer naar huis. Meld je aan! Dat kan via lambertus@parochiemaria.nl of via het bisdom zelf. Deelname kost € 5 per persoon.

Als ouders hun kind aanmelden voor deelname aan de Eerste Communie, wordt er natuurlijk van hen verwacht dat zij een actieve bijdrage aan de voorbereiding leveren. Maar er moeten ook kartrekkers zijn. De huidige leiders willen graag het stokje aan anderen overgeven. Leuk werk, dienstbaar, gezellig en noodzakelijk. Kapelaan Gideon is altijd beschikbaar voor de nodige kennis en inspiratie. Vrijwilligers kunnen informatie vragen via communierosmalen@parochiemaria.nl

FOTOFIETSPUZZELTOCHT Er is een fietsroute uitgezet langs de kerken van onze Mariaparochie. Een route van 25 km met daarbij 24 foto’s om onderweg op te sporen en in de juiste volgorde te zetten. U vindt die fietstocht op de website van de parochie www.parochiemaria.nl/fotofietspuzzeltocht

SAMEN “Waarom mogen er bij een uitvaart honderd mensen in de kerk en tijdens een zondagse eucharistieviering maar dertig?” Deze vraag kreeg ik een tijdje geleden en de persoon naast mij gaf het antwoord dat je over dit soort zaken maar niet te veel moet nadenken. Is dit misschien de reden dat de rek er wat uit is en mensen weer gewoon gaan en willen leven? Als het duidelijke en logische regels zijn dan willen de mensen wel in het gareel gaan lopen, maar hoe krijg je uitgelegd dat je wel bij je ouders op bezoek mag, maar niet andersom? Of waarom mag je hutjemutje in de supermarkt lopen, maar niet op een terras plaatsnemen met anderhalve meter afstand? Ik denk dat iedereen zulke regels kan opnoemen waar grote vraagtekens bij gezet kunnen worden en hoe goed was het om een sponsorloop te organiseren voor de horeca en de winkeliers. Vanuit de parochie hebben we op de Tweede Pinksterdag ook de route gelopen. Dit was niet alleen gezellig, maar het gaf ook een goed gevoel dat je door deze actie wat voor je naasten kunt betekenen die zo zwaar getroffen zijn door deze coronasituatie. De rek is eruit, de mensen willen normaal leven en degene die gevaccineerd zijn voelen zich weer veilig. We weten nooit hoe lang de versoepelingen standhouden, maar we kunnen weer een beetje ademen en zo kunnen we ook in de kerk weer wat activiteiten laten plaatsvinden: kinderen zullen hun Eerste Heilige Communie gaan doen, de jongeren zullen van Mgr. De Korte in de St. Jan hun vormsel ontvangen en stelletjes die hun huwelijk hadden uitgesteld gaan deze zomer trouwen. In deze tijd ben ik ook beter gaan beseffen hoe belangrijk de kerk is. Je kunt zeggen dat je gelovig bent en dat je thuis met God in gesprek gaat en bidt, maar ik heb nu gezien dat het ook belangrijk is dat de kerk een plaats is waar we kunnen bidden, sacramenten ontvangen, maar dat het ook een plaats is van het samen zijn; samen kerk zijn, waar iedereen welkom is en waar steun gevonden kan worden bij God en bij elkaar. Misschien is het een utopie, maar laten we toch hopen en bidden dat we spoedig weer een normaal leventje hebben en hoe mooi en zinvol de sponsorloop ook was, laten we hopen dat dit nooit meer nodig is en we weer een samenleving mogen hebben, met nadruk op samen. Kapelaan Gideon van Meeteren


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

M