De Molen 2102 15-12-2020

Page 1

62E JAARGANG - DECEMBER 2020 - ) 073-5320035 - REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Bij LijfStijling zijn uw kilo’s geld waard… LijfStijling in Maren Kessel is al bijna 12 jaar specialist in Afslankbegeleiding en LPG endermologie-behandelingen! Als één actie de afgelopen jaren steeds motiverend en succesvol is geweest, dan is het wel de actie “10 euro per kilo retour”. En natuurlijk is het ook zo, dat we straks, na de duurdere decembermaand allemaal wel iets extra’s kunnen gebruiken, of niet dan? Heb jij last van een aantal kilo’s te veel? Misschien zijn het “Corona-kilo’s”, of had je ze al veel langer? Wil je nu écht van deze kilo’s af zodat je gezonder en fitter door het leven gaat? Carnaval en wintersport zullen in 2021 niet of nauwelijks doorgaan. Je hoeft dus niet te wachten tot daarna… Kom nu alvast in actie en start in januari met één van onze programma’s. Of je nu 5 of 25 kilo wilt afvallen maakt niet uit. We begeleiden iedereen met een passend programma en samen werken we aan een gezonde leefstijl. Afvallen is één, maar op gewicht blijven is belangrijker. Wij geloven in jou én in onze aanpak. Het is nog geen januari, maar goede voornemens beginnen met een goede voorbereiding. Maak daarom nu alvast een afspraak voor een gratis advies- en intakegesprek, zodat je na de feestdagen direct van start kunt. Wij kunnen niet wachten om jou te ontvangen in onze praktijk in Maren Kessel waar op dit moment hard wordt gewerkt aan twee nieuwe behandelruimtes, die geheel voldoen aan de eisen van nu: veel daglicht, frisse lucht, goede ventilatie, en prettig en sfeervol ingericht. We wensen je sfeervolle feestdagen en een liefdevol, gezond en stralend 2021! Wij kijken er naar uit om jou binnenkort te ontmoeten. Bel: 06-20299616. Liefs, Annemiek & Patty. Meer info over de actie: www.lijfstijling.nl/actie/ LijfStijling is gevestigd aan de Provincialeweg 73 in Maren Kessel

AFSLANKPRAKTIJK & ENDERMOLOGIE Goede voornemens !!

Starten bij een goede voorbereiding Maak nu alvast een afspraak voor een gratis intake en start in januari 2021

aFSPRAAK? We ontvangen je graag in

onze geheel vernieuwde praktijk. Bel: 06-20299616 Provincialeweg 73 Maren-Kessel www.lijfstijling.nl/acties/

20% KORTING OP RAAMDECORATIE Actie geldt van 7 t/m 24 december 2020. Vraag naar de voorwaarden.


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

M

GROOTSTE UITDAGING VOOR WETHOUDER ROY GEERS

VEEL HUIZEN BOUWEN EN ZO SNEL MOGELIJK Wethouder Roy Geers vindt het belangrijk dat woonwensen worden ingevuld die de buurten sterker maken.

Zo’n beetje half 2018 trad na de gemeenteraadsverkiezingen het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders aan. Voor Rosmalens Belang maakt Roy Geers sindsdien deel uit van dat college met in zijn portefeuille onder andere ‘wonen’. Een onderwerp dat voor bijna iedereen interessant is. Vooral jongeren, starters en senioren volgen de ontwikkelingen met argusogen. De behoefte aan passende en betaalbare woningen is groot. door Herman van Dinther “Toen ik als wethouder aantrad lag er een verouderde woonvisie. Ook was er geen goed gevulde pijplijn met woningbouwplannen voor de langere termijn. De kwaliteit én de kwantiteit van de woningbouwproductie vond ik niet passen bij de opgave waar we voor stonden. We moesten snel, meer en beter passende woningen gaan bouwen als antwoord op de vele mensen die een woning zoeken. Een flinke klus waar ik vol enthousiasme ingedoken ben en waar we nu de vruchten van beginnen te plukken.”

SIMPELWEG MEER BOUWEN

“De eerste stap die ik nam was het opschroeven van de productie. Simpelweg meer bouwplannen in voorbereiding nemen. Denk dan aan de kloosters en het nieuwe centrum in De Groote Wielen, de Seringenstraat en de Hoogstraat in Rosmalen. Tal van projecten waar nu heel erg veel mensen binnen en buiten het gemeentehuis ontzettend hard aan werken. Dat vraagt ook om prioriteiten. Kansrijke grote projecten

waar we met grote stappen snel thuis zijn gaan voor. Veel moeilijke en kleine projecten met veel omgevingsfactoren gingen op een lager pitje. Die kosten echt veel tijd en we moeten nu echt meters maken om meer mensen hun woonwensen te kunnen laten invullen.”

STARTERS, JONGEREN EN SENIOREN

“De woonvisie die er 2,5 jaar geleden lag was heel erg ingestoken op productie draaien en een verdeling in prijsklasse. Daarmee vervul je nog niet zomaar een woonwens. Starters, jongeren en senioren hadden en hebben de meeste moeite om hun woonwens in te vullen. Er zijn veel grondgebonden gezinswoningen, terwijl de keuze voor starters die een kleine woning willen en voor senioren die een gelijkvloerse woning willen er een beperkte keuze is. En een woningbouwproject moet passen in zijn buurt. Klein blijvende starterswoningen in wijken die vergrijzen. Gelijkvloerse woningen in de wijk zodat veel senioren in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Daarmee zetten we een verhuistreintje op gang, zodat er ook weer bestaande gezinswoningen beschikbaar komen. Een nieuwe woonvisie was dan ook stap twee. Beleid dat gericht is op het vervullen van woonwensen en het versterken van buurten. Niet alleen met nieuwbouw maar ook door aanpassing van bestaande bouw, zoals woningsplitsingen. De nieuwe woonvisie is nu af en is een belangrijke gids voor alle nieuwe woonprojecten. We geven daarmee geen dak boven het hoofd, maar een thuis.”

SNELLER BOUWEN

“Leuk zo’n nieuwe woonvisie, maar daar kan je natuurlijk nog niet in wonen. Belangrijk was

dat de productie omhoog ging en dat we voor de korte, middel en lange termijn voldoende woningen realiseren. Daar was eigenlijk geen zicht op. We keken 3 á 4 jaar vooruit, terwijl het in een regelland als Nederland maar liefst 5 á 6 jaar duurt om tot een woningbouwproject te komen. We moeten dus sneller bouwen aan ’s-Hertogenbosch en de pijplijn goed gevuld houden. Met de versnellingsagenda ‘sneller bouwen aan ’s-Hertogenbosch!’ stuur ik daarop. Om de productie op korte termijn hoog te houden realiseren we extra tijdelijke woningen. Die kunnen nog wel binnen ongeveer 1 jaar bewoond worden. Voor de middellange termijn werken we nu veel intensiever samen met de vaste partners. Niet meer oneindig corresponderen over probleem en oplossing, maar als team de mouwen opstropen en samen de knelpunten aanpakken. Zeker voor kansrijke projecten, zoals het landgoed Coudewater, met veel betaalbare woningen leggen we de rode loper voor initiatiefnemers uit. Voor de langere termijn zijn er nu negen extra woningbouwlocaties in beeld, zoals de omgeving van Station Oost in ’s-Hertogenbosch. Ik werk niet om nu te kunnen scoren, maar om zo snel mogelijk en op de lange termijn veel mensen een thuis te geven in onze wijken en dorpen.”

SAMEN

“En al die projecten verzinnen we niet vanuit een ivoren toren op het stadhuis, maar zoveel als mogelijk samen met de inwoners. Kijk bijvoorbeeld naar het project Omgeving Station Oost. Met een blanco vel naar buiten en samen met inwoners dromen over een nieuw stuk stad. Mede op basis hiervan volgt op korte termijn een mooi ambitiedocument met erg mooie kansen. Dit was leuk om samen over te dromen maar die ook werkelijkheid te laten worden. Ook in projecten waarover men minder enthousiast is, gaat de gemeente in gesprek. Vaak met mij als wethouder voorop. Zorgen die er zijn hebben vaak een reden. Ik wil die reden weten om te kijken of ik zorgen kan wegnemen of kan verzachten, zodat we voor iedereen het beste woongenot kunnen realiseren en behouden. Maar we hebben wel een maatschappelijke opgave en die kan en zal ik nooit zomaar aan de kant schuiven. Het zijn vaak intensieve gesprekken maar waardevol voor het project. Zo zie ik dat ook voor het plan om 300 tijdelijke woningen in de Groote Wielen te realiseren. Want met die gesprekken geven we de omwonenden meer zeggenschap over hun eigen woonomgeving. Daar wordt het alleen maar mooier en beter van.”


Abelen maakt het mogelijk! pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

Abelen maakt het mogelijk! Na een jaar van hard werken, is het nu tijd om heerlijke kerstdagen te beleven. Wij wensen jullie fijne feestdagen en staan daarna als vanzelfsprekend weer in 2021 voor jullie klaar. Na een jaar van hard werken, is het nu tijd om heerlijke kerstdagen te beleven. Wij wensen jullie fijne feestdagen en staan daarna als vanzelfsprekend weer in 2021 voor jullie klaar.

www.abelen.nl

M


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

M

LEGPUZZELS RUILEN BIJ DE HEVO Het wordt weer kouder. Het is donker weer. Corona veroordeelt ons tot binnen blijven en de “feestdagen” in kleine kring staan voor de deur. We moeten ons zelf bezig houden gelet op alle beperkingen die corona ons oplegt. Vele mensen vermaken zich met het maken van legpuzzels. Van 500 tot soms wel 5000 stukjes. Natuurlandschappen, stadsgezichten, dieren, Van Haasteren, voor ieder wat wils. Als men klaar is met een puzzel moet je of een nieuwe kopen of met iemand ruilen. Kopen kan natuurlijk altijd, maar ruilen is soms moeilijk. Daarom organiseert HEVO een ruilbeurs voor legpuzzels op maandag 21 december van 13.00 – 16.00 uur in de Ontmoeting. Wat is de bedoeling. U komt met een of meerdere puzzels naar de Ontmoeting, levert uw puzzels in en neemt een gelijk aantal mee naar huis. We delen de puzzels in drie groepen in. Puzzels tot 1000 stukjes, puzzels van 1000 stukjes en puzzels van meer dan 1000 stukjes. De opzet is dat men puzzels van dezelfde omvang ruilt. Natuurlijk organiseert de Evenementencommissie de beurs coronaproof. Bij binnenkomst vragen wij uw handen te ontsmetten, uw mondkapje te dragen e.d. De beurs vindt plaats in de danszaal, waar men de looproute volgt en daarna via de zij-uitgang het gebouw verlaat. Aarzel dus niet en stop uw puzzel(s) in een tas en kom op 21 december naar de Ontmoeting om nieuwe puzzels mee te nemen om de donkerere dagen te vullen met een leuke activiteit. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

FORUMINVEST WINT MET CENTRUM ROSMALEN NRW JAARPRIJS Tijdens de digitale jaarvergadering van de Nationale Raad Winkelcentra afgelopen donderdag 10 december werd bekend gemaakt wie met de NRW Jaarprijs 2020 aan de haal ging. Het Centrumplan Rosmalen was een van de zes genomineerde kanshebbers. De NRW Jaarprijs is een prestigieuze prijs welke al sinds 1989 wordt uitgereikt aan de beste retail ontwikkeling van Nederland. Het vernieuwende karakter en de commerciële aantrekkelijkheid van de genomineerde projecten voor consumenten en ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol. De winnende inzending heeft een aantoonbare voorbeeldfunctie voor de sector. Onderzoeksbureau Strabo voerde in opdracht van NRW voor alle genomineerde projecten een ondernemers- en consumentenonderzoek uit. Zo werd in het centrum van Rosmalen op 16 en 17 oktober een enquête gehouden onder het winkelend publiek om te achterhalen hoe tevreden de bezoekers aan het centrum zijn over het aanbod, de kwaliteit en de diversiteit van de winkels. De jury bezocht eveneens de zes genomineerde projecten en maakte op de jaarvergadering bekend dat het Centrumplan Rosmalen de overige genomineerde • Winkelcentrum Anklaar (Apeldoorn)• Winkelcentrum Presikhaaf (Arnhem)• Makado (Beek, Zuid-Limburg)• Hart van ‘s-Gravenzande• Post Utrecht achter zich heeft weten te laten. “Een hele eer”, zegt een blije Aerjen Koeneman die het centrum voor Foruminvest ontwikkelde. “Als je kijkt naar de projecten die de afgelopen jaren voor de prijs in aanmerking kwamen dan zie je dat de kwaliteit erg hoog is. Dus het feit dat Rosmalen en wij als Foruminvest de prijs in de wacht slepen vinden we een belangrijke erkenning voor het centrumplan Rosmalen. Wij zijn er trots op.”

KONINGEN EN KONINGINNEN GEZOCHT Stichting Carnaval ’t Slotgat gaat op 6 januari, met Driekoningen, weer langs de deuren in Empel. Met gepaste afstand tot elkaar en de toehoorders en het corona-proof aanbieden van de collectebus hoopt men een beetje licht en gezelligheid te brengen in deze bijzondere tijden. Stichting Carnaval ’t Slotgat is voor deze editie weer op zoek naar vrijwilligers. Mensen die al jaarlijks meelopen, mensen die na die eerste keer denken dat gaan we vaker doen, maar uiteraard ook nieuwe Koningen of Koninginnen! Draag je het Empels carnaval een warm hart toe, wil je deelgenoot zijn van een jaarlijkse traditie in Empel of wil je nieuwe mensen leren kennen? Schrijf je dan in via slotgat@gmail.com!

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Verras je partner met een verwencadeau Wat denk je van een zonnebank kuurtje. Een lekkere massage. Een pedicure behandeling. Aandacht van een nagelstyliste. Lekker wegdromen in de stoel van de schoonheidsspecialiste. Vervelend haar laten weg laseren. Het kan allemaal op het moment dat het jouw partner uitkomt. Haal gauw zo’n verwenbon bij Beauty by Irene Je vindt bij ons trouwens ook wel honderd verschillende parfums. Huidverzorgingsproducten van hoge kwaliteit. Cosmetica van de beste merken zoals Klapp- Cosmetics, Robert Schoemacher en Pune. Mooie cadeausets en nog veel meer verrassende verwen ideeën. Voor haar maar ook voor hem! Beauty by Irene Dorpsstraat 26 5241EC Rosmalen

Frans en Marleen van der Biezen

Fijne kerstdagen en een gezond 2021

De relaxspecialisten van Oss

ACTIE

Relaxfauteuil met accu

1 stuks zwart leder en 4 stuks in bruin leder van € 2250,- voor

€ 1900,-

Willaertstraat 24 • Oss tel. 0412-625292 of 06-20646083

Donderdag en vrijdag geopend en op afspraak

www.relaxspecialist.nl

Als uw kozijn perfekt moet zijn! T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl

T: M: E: W:

073-6899622 06-22033213 info@beautybyirene.nl www.beautybyirene.nl


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

M

OJC VERKOOPT ROOD-ZWARTE TEGELS VOOR DE ‘WALK OF FAME’ Net als veel andere sportverenigingen is OJC Rosmalen in deze coronatijd niet te benijden. Er wordt volop (onderling) gevoetbald door de jeugd, maar publiek is niet welkom en de kantine al tijden gesloten. De club kan alle inkomsten goed gebruiken en heeft de staf en spelers van het eerste elftal aan het werk gezet. Op hun eigen initiatief worden momenteel tegels verkocht die de ‘walk of fame’ moeten vormen. “Ons doel is in totaal 300 tegels te verkopen.” door Mark van der Donk In een gesprek met het bestuur kwam de vraag naar boven of het vlaggenschip van de club eigenlijk niet iets extra’s kon doen. “De spelers van het eerste elftal doen ieder jaar wel iets terug voor de rest van de vereniging. Fluiten bij een jeugdtoernooi of helpen bij een activiteit voor het G-team bijvoorbeeld. Heel mooi natuurlijk, maar het levert niets op. Omdat altijd alles voor ons geregeld wordt, vonden we dat we iets terug moesten doen in deze barre tijden.” Aan het woord is Peter

Vos, teammanager van het eerste elftal en sinds jaar en dag vrijwilliger bij zijn club. “Tijdens een eerste stafoverleg werd geopperd dat we bloemen gingen verkopen, maar daar paste ik voor. Ik zie mezelf niet deur aan deur met bosjes bloemen door De Groote Wielen lopen. Gelukkig kwam onze hoofdtrainer Willem Leushuis toen met het idee om speciale stoeptegels aan de man te gaan brengen. Onze eigen ‘walk of fame’, tussen de tribune en het hoofdveld.”

‘CLUB VAN 100 OP NAAR 100 LEDEN’ Zo’n 80 leden telt de Club van 100 van OJC Rosmalen de laatste jaren. Stuk voor stuk clubmensen die ieder seizoen 100 euro doneren. “De inleg wordt jaarlijks besteed aan zaken waarmee leden en vrijwilligers van de vereniging worden ondersteund”, legt John den Houter uit, even voordat hij samen met Jan van Beekveld en Edwin Smolders poseert. Vier jaar geleden werd de Club van 100 herstart. Samen met Jan en Ingrid Corten maakt Den Houter sinds toen deel uit van de commissie. Inmiddels hebben ook Edwin en Paul Hazenberg zich bij het groepje aangesloten. “Samen proberen we zoveel mogelijk mensen te strikken.” door Mark van der Donk In de centrale hal, bovenaan de trap van de indrukwekkende accommodatie van OJC, prijken op een bord de namen van alle leden van de Club van 100. Zo’n 80 zijn het er momenteel dus, maar Den Houter zou dat aantal graag

zien stijgen. “We willen graag naar de 100, dan hebben we ieder jaar 10.000 euro te besteden. Dat zou mooi zijn en eigenlijk ook wel moeten kunnen bij een club als OJC Rosmalen.” De donateurs mogen zelf mogelijke bestedingsdoelen inbrengen. Een vereiste van de Club van 100-commissie is dat het doel clubbreed moet zijn. “Iedereen, of in ieder geval een hele grote groep OJC’ers, moet er iets aan hebben. Dus niet alleen bepaalde groepen binnen de club”, verduidelijkt Den Houter. De afgelopen jaren werden al verschillende keren dug-outs gekozen, met daarnaast onder meer nieuwe trainingsgoals, ballenkarren en LED-verlichting. “We gaan waar mogelijk voor duurzame investeringen.” Onlangs kozen de Club van 100-leden voor draagbare banken voor op natuurgrasvelden 8 en 9, extra trainingsdoelen en een watertappunt, waar bidons gevuld kunnen worden.

Het bleek nog een heel geregel om alles te organiseren, vertelt Vos, maar de start is volgens hem veelbelovend: “We hebben een en ander afgestemd met de sponsorcommissie, de stichting sportcomplex - de grond waarop de tegels komen te liggen is immers van de gemeente - en andere partijen, maar ondertussen hebben we al zo’n 70 of 80 tegels (à 50 euro per tegel, red.) verkocht.” Niet alleen Vos is, samen met oer-vrijwilligers Werner Beset (“die kent iedereen”) en Jan van der Biezen, in de weer om de walk of fame te vullen. Ook de spelers van het eerste elftal zijn aan het werk gezet. “We verwachten van alle 20 selectiespelers dat ze 3 tegels verkopen. Hoe en aan wie, dat maakt ons niet uit. Het doel is in totaal 300 tegels te verkopen, waarmee Tonnie van den Akker (stratenmaker en natuurlijk ook al OJC-vrijwilliger, red.) achter beide dug-outs een rood-zwarte ‘walk of fame’ gaat creëren. En waarmee we natuurlijk ook een mooi bedrag bij elkaar verzamelen om de club te helpen.” Een besteding van de extra inkomsten hebben de initiatiefnemers ook al gevonden: “We willen er het scorebord mee vervangen. Dat hapert steeds vaker en is echt aan vervanging toe.”

MEER GESTEMD

Normaal gesproken maken de Club van 100-leden hun stem kenbaar tijdens een gezellig avondje, met een hapje en een drankje. Dit jaar gingen de commissieleden, vanwege de coronaregels, bij iedereen langs met een keuzebiljet en een presentje. “Daar hebben we hele positieve reacties op gehad. Bijkomend voordeel was ook dat er meer gestemd is dan tijdens voorgaande jaren”, vertelt Den Houter enthousiast. “Ik wil hierbij iedereen oproepen om ook lid te worden van de Club van 100. Je steunt er onze mooie voetbalvereniging mee en bent met een lidmaatschap welkom tijdens de ledenavond, die volgend jaar hopelijk weer gewoon kan plaatsvinden. Stuur bij interesse gerust een mailtje naar clubvan100@ojcrosmalen.nl.”


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL BC

“Ik hoor nog de woorden van Ton bij thuiskomst. Schat. We gaan beginnen.”

IN DE LOOP VAN HET NIEUWE JAAR OPENING VAN DE NIEUWE SHOWROOM

HARTELIJK WELKOM BIJ HANEGRAAF KEUKENS De kracht van dit succesvolle bedrijf is zonder twijfel het ‘thuisgevoel’ wat Ton en Rosan Hanegraaf met speels gemak creëren in hun sfeervolle showroom aan ’t Dorp in Heesch. Hun Brabantse en vooral dorpse gastvrijheid kent bijna geen grenzen. “We werken het liefst vanuit het persoonlijke contact. Vandaar dat we ook thuis bij onze opdrachtgevers graag een kijkje nemen, puur om de sfeer te proeven”, zegt Rosan. Kenmerkend voor deze woorden is het feit dat in de winkel, Ton en Rosan zijn zelf ouders van drie kinderen, een heuse speelhoek is en dat er boven voor de allerkleinsten een slaapgelegenheid aanwezig is, zodat de ouders ongestoord kunnen winkelen. door Jan van Ravenstein Ton en Rosan waren collega’s, keukenadviseurs bij hetzelfde bedrijf, en vanuit hun werk is er een relatie ontstaan. Een lang gekoesterde wens kwam in vervulling toen modehuis Ter Stal in ’t Dorp ging stoppen. Rosan: “Ik hoor nog de woorden van Ton bij thuiskomst. Schat. We gaan beginnen”. Besluiten worden genomen vanuit emotie of vanuit overtuiging. Bij Ton en Rosan was er eerst de overtuiging en in een iets later stadium de emotie.

Brabantse, dorpse gemoedelijkheid. Dat zou in feite de rode draad moeten gaan worden in hun nieuwe uitdaging. Het Brabantse. Rosan had daar, tijdens de bouw van hun nieuwe huis, al op een bijzonder manier kennis mee gemaakt. De vader van Ton, een echte doener, bouwde hun huis. Rosan, als uppervrouw, was zijn ‘Durske’. Hoewel het Durkse door Rosan in het begin verkeerd werd geïnterpreteerd als ‘doosje’ is het haar ultieme koosnaampje geworden. Haar latere ‘bed and breakfast’ bedrijf droeg met trots de naam: “Ons Durske”.

WE GAAN BEGINNEN

“We gaan beginnen. Ik had mijn bedenksels. Ik was hoogzwanger van ons tweede kind. Een eigen bedrijf, zo groot en we waren nog zo jong. Na overleg met mijn achterban heb ik met liefde en volle overtuiging ‘ja’ gezegd. En dan kom je al snel in dezelfde flow als die van Ton. We begonnen ons eigen bedrijf, op eigen naam.. geen franchise gedoe. Op 27 oktober 2017 was de oprichting. Een maand daarvoor werd onze dochter Lize geboren. Weer even later (1 febr.) kregen we de sleutel en een maand daarna was er de opening. Ik kan me nog herinneren dat we de dag na het officiële openingsfeest de volle ochtend vol verwachting zaten te wachten op de eerste klant, die dus niet kwam. Het was akelig stil die ochtend. Woorden waren in feite overbodig. Onze gedachten of we het wel goed hadden gedaan waren exact hetzelfde”, zegt Rosan (nu) met een brede lach.

DORPS GEVOEL

Een winkel met beleving, midden in het dorp, daar waar je roots liggen. “Wij zijn beiden van mening dat we niet thuishoren op een

Hanegraaf Keukens | Het Dorp 58, 5384 MC Heesch

groot ind ben ze th ken verko werpt zijn creëren d geweldig, dat we d Eric, een helpende best veel dat het so

NIEUW O

En weer m De deal is ren verde Kruidvat i buitenkan denen lag locatie, e met de i heeft onz zijn weer gen. Med jaartje on verwacht

NOG MEE

“Onze fei zouden g om tegen kunnen m was duur, stelling vo (verkoop) sisteren a die elkaar bezeten z krijgen we mo’s, serv een uitbr


de Ton mst. aan n.”

ENS

de rode Het Brae huis, al van Ton, ouw, was verkeerd naampje met trots

zwanger aren nog e en vollfde flow n naam.. ting. Een even lawas er de officiële wachten die ochen of we gt Rosan

pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

groot industrieterrein. Nog voordat onze winkel open was hebben ze thuis aan de keukentafel vanaf een ‘folder’ hun eerste keuken verkocht. Dat gaf ons zoveel vertrouwen. Hun enthousiasme werpt zijn vruchten af. “Wij proberen de beleving in ons concept te creëren door middel van onze persoonlijke benadering. Het gaat geweldig, echt onvoorstelbaar. Het maakt een mens echt heel blij dat we dat vertrouwen krijgen”, aldus Ton en Rosan Hanegraaf. Eric, een oom van Rosan, is hun komen assisteren. “Een krachtige helpende hand met een grote dosis aan ervaring. Hij neemt ons best veel werk uit handen want zo af en toe was er lichte paniek dat het soms te druk was. Hoe mooi mag het zijn”.

NIEUW ONDERKOMEN

En weer mag Ton het uitschreeuwen: “We gaan (weer) beginnen. De deal is rond, de nieuwe uitdaging komt een aantal winkeldeuren verderop in de straat te liggen. Het pand van het voormalige Kruidvat is door Ton en Rosan aangekocht en wordt, ook aan de buitenkant, compleet gerenoveerd. Rosan en Ton: “Een aantal redenen lagen hieraan ten grondslag. Meer vierkante meters, mooie locatie, een eigen pand en betere opslag. Na ons eerste gesprek met de interieurontwerpster waren we compleet overstag. Ze heeft onze wensen vertaald in een ontwerp dat naar ons gevoel zijn weerga niet kent. Het is zo mooi en zit zo vol met verrassingen. Mede daardoor hebben we er nog meer zin in”. Over een jaartje ongeveer wordt de opening door Ton en Rosan Hanegraaf verwacht.

NOG MEER MOOI NIEUWS

“Onze feitelijke doelstelling was dat we ‘het’ met zijn tweetjes zouden gaan doen. Het persoonlijke contact, weet je nog. Maar om tegen een klant te zeggen dat ze over vier weken een afspraak kunnen maken past niet in ons ondernemerschap. Goede raad was duur, het succes achterhaalde onze voorzichtig gekozen doelstelling volledig. Roy, een goede vriend van ons die uit hetzelfde (verkoop) hout is gesneden als wij, komt ons vanaf 1 januari assisteren als fulltime keukenadviseur. Roy en Ton zijn oud collega’s die elkaar van ‘haver tot gort’ kennen en ieder voor zich compleet bezeten zijn van het keukenvak. “Samen met het complete team krijgen we ook meer tijd voor onze keukenbeleving, zoals; kookdemo’s, service, en ondersteuning. Zie dit maar als een uitbreiding op de achtergrond, zegt Rosan.

r je roots n op een

T: 0412 - 202849 | www.hanegraafkeukens.nl

ALL


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Elke zondag open van 10-17 uur

Oss Frankenbeemdweg 50 | Elke zondag open Wax kaarsen set van 3 Excl. batterijen.

14.99

Bergthee Of Gaultheria zit vol rode bessen en is winterhard. In 17cm-pot. 6.99

4.99

Picea Conica Kan binnen en buiten. Excl. mand. 100cm hoog. 16.99

MA. T/M VR. KOOPAVOND Decomand met Hyacinten 12.99

Mini Kerstster In diverse kleuren. 1.49 p.st.

Amaryllis Of Hippeastrum in pot. In diverse kleuren. 3.79

3 voor

9.99

3.99 Hyacint 3 in 1 pot. 1.99

Kerststukken Decoratief. 12.99

7.99

1.49

2.99

11.99

Aanbiedingen zijn geldig t/m 20 december 2020 en zolang de voorraad strekt.

t/m 18 december


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

PLANTEN EN GROEN VOOR KERSTSFEER IN DE TUIN EN OP HET BALKON Om kerstsfeer in de tuin of op het balkon te creëren kunt u natuurlijk feestelijke lichtsnoeren ophangen. Daarnaast zijn er planten die van zichzelf al bijdragen aan het kerstgevoel. Ook kunt u extra (groene) versieringen aanbrengen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij. TAKKEN DENNENGROEN

Heeft u geen plek voor een kerstboom, versier uw tuin of balkon dan met dennentakken, die nu los te koop zijn. Versier ze naar smaak met bijvoorbeeld linten, takken met bessen of kerstballen en hang ze op of plaats ze bij elkaar in een mooie pot, rieten mand of zware vaas die niet kapot kan vriezen. Al dan niet voorzien van lichtjes.

VERSIER GROENBLIJVENDE STRUIKEN IN UW TUIN KERSTROOS

Eén van de weinige, maar oh zo mooie winterbloeiers, de kerstroos, is nu volop te koop en de laatste jaren wordt het assortiment steeds groter. Van de gewone, vrije kleine Helleborus niger met lieflijke witte bloemen, tot de grotere Helleborus oriëntalis, met roze purperen bloei. Gelukkig is de kwaliteit van het plantje inmiddels weer veel beter. Door jarenlange vegetatieve vermeerdering (scheuren), waren er inferieure exemplaren in de handel. Door kruising en selectie zijn er nu vooral weer gezonde planten op de markt.

Heeft u groenblijvende struiken of bomen in de tuin, zoals Coniferen, dan kunt u die als alternatief voor een kerstboom omtoveren met kerstballen voor buitengebruik en/of feestelijke linten in een tint die u mooi vindt.

ALL

DOE-HET-ZELF DE KERST IN MET BOLLEN Dames opgelet: vergeet dit jaar de kanten-klare kerststukjes, want het is tijd om doe-het-zelf die heerlijke kerstsfeer in huis te halen. Naast dat het leuk is om te doen, is het ook nog eens goed om met je handen te werken. Dus haal de bloembollen, scharen, linten, glitters en kralen maar tevoorschijn – doe-het-zelven is het credo.

VOORDELEN VAN DOE-HET-ZELF

Het is natuurlijk handig én makkelijk om een kant-en-klaar kerststukje in de winkel te kopen. Je zet het thuis op tafel en klaar is Kees. Maar wist je dat het goed voor je is om zelf aan de slag te gaan? Lekker doehet-zelven zorgt ervoor dat we een betere binding krijgen met dingen die ons goed doen voelen, bezittingen meer waarderen, ons makkelijker verbinden met anderen, ons vrijer voelen en problemen beter leren oplossen. Wat doe-het-zelven ons al niet brengt! Los van al deze voordelen is doehet-zelf vooral erg leuk om te doen.

AAN DE SLAG

Wat kun je zelf maken en hoe doe je dat? Zorg ervoor dat je eerste zelfgemaakte stuk niet te moeilijk is, zodat het doe-het-zelfvirus je te pakken krijgt. Gebruik ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn en niet snel bederven, zoals amaryllisbollen of hyacintenbollen, glazen vazen, mooie schalen, glitters en linten. Doe een tafelkleed of zeil op de keukentafel tegen het morsen en kliederen en leg tenslotte gereedschap klaar zoals een schaar, lijm, naald en draad en een nietmachine.

MINI-KERSTBOOM

Plaats 1 of meerdere mini-kerstbomen in pot of direct in de grond. Een geschikte soort is bijvoorbeeld de Picea glauca ‘Conica’. Dit is een langzaam groeiende coniferensoort, die een mooie kegelvorm heeft. Ook de den Pinus pinea ‘Silver Crest’ is een prima keuze. Haal in het voorjaar het topje uit de Pinus om de groei wat te vertragen. Uiteindelijk zal hij overigens wel behoorlijk in de groei gaan en dat moet natuurlijk wel passen op de plek waar u hem neer zet.

SIERAPPEL

De sierappel is de hele winter voorzien van appeltjes in miniformaat en bloeit in het voorjaar met prachtige witroze bloesem. Zo heeft u dus 2 keer per jaar iets aan dit appelboompje in u tuin. Neem bijvoorbeeld de Malus Adirondack, die groeit langzaam en wordt na vele jaren ongeveer 2,5 meter hoog. Ook Red Jade, een treurappelboompje, wordt niet hoger dan 2,5 meter.

MOS-BOLLEN

Bij tuincentra is er rondom de feestdagen mos verkrijgbaar, waarmee u in huis kunt decoreren, maar het is ook buiten te gebruiken. Vorm er bijvoorbeeld een bol mee en steek die vast in een stuk schuim of aarde in een pot. Kleed het geheel eventueel aan met kerstballen, dennenappels en beukennootjes.

HULST

Als iets kerstsfeer uitstraalt, dan zijn het wel de blaadjes van de hulst. De rode bessen die vanaf het najaar aan de plant komen doen de rest. Naast de groene soorten zijn er ook mooie bonte soorten, met wit- of geeltinten in het blad. Voor wie de bladeren te veel vindt prikken is er ook nog een soort zonder stekels. Die heeft dan niet de specifieke bladvorm, maar wel ook mooie bessen. Voor mensen met weinig ruimte is de dwerghulst ideaal.


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar Acupunctuurpraktijk George Remst

Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl

Paramedisch Centrum Opaalweg 94, Oss Telefoon: 06 224 00 724 info@oosterse-geneeswijze.nl www.oosterse-geneeswijze.nl

Julianastraat 27, Berghem 0412-401414

VO

D EL

van Zandvoort Aandacht, rust en ruimte N

meer dan Bandenservice Wij werken enkel op afspraak ACCU’S - TREKHAKEN SCHOKBREKERS - UITLATEN S Snel en makkelijk afrekenen Koolzaadweg 10,-Berghem • 0412-310 010 UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE

Online inzicht in transacties

Kilometer certificaat

Sparen voor leuke kado’s & S gratis wasprogramma’s

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

Eén Carwash Card voor E

APK-keuring

US TIE BONU REGISTRAT HAF N CH

IJ AANS keuring. BIJ De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijkBI verplichte Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

KANTSINGEL EL• OSS VO D 20

Zomer-check

www.thecarwash.nl facebook.com/thecarwashoss

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

van Zandvoort N Banden (controle)

Banden wisselen is belangrijk, omdat jouw banden niet gelijkmatig slijten. Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden.

meer dan Bandenservice

Nummerbord vastzetten ACCU’S - TREKHAKEN SCHOKBREKERS - UITLATEN Met speciale schroeven, die-alleen met gecertificeerd gereedschap kunnen UITL I J N Ebevestigd, N - B Aworden L A Njouw C E Rkentekenplaten E N - R E Mvastgezet. M E N S Op E Rdeze V I Cmanier E worden voorkom je diefstal. S Snel en makkelijk afrekenen OPSLAG WINTERBANDEN

Kilometer certificaat

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Broekstraat - Berghem - 0412-403038 vanzandvoortbanden.nl in een2a autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een-onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

Online inzicht in transacties

S Sparen voor leuke kado’s & gratis wasprogramma’s APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Eén Carwash Card voor E

ontwerp - aanleg - onderhoud - vijvers - waterpartijen - beregening - elektra straatwerk - metselwerk - timmerwerk - advies - begeleiding - levering materialen

Akkerwinde 40 Schaijk | www.tuinendoorthijsenbart.nl Thijs den Brok 06 - 130 502 48 Bart Geurt van Kessel (ontwerp) 06 - 272 616 80


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

KOKKERELLEN AAN TAFEL Kokkerellen aan tafel dat is nog eens creatief tafelen. Iedere tafelgenoot maakt wat hij of zij het allerliefste eet. En je kunt het op verschillende manieren doen

MINI-WOKKEN

Het allernieuwste op kookgebied is de mini-wok. Hiermee kun je met z’n allen aan tafel lekker en vooral ook gezellig roerbakken. Iedere tafelgenoot bereidt zijn of haar favoriete recept in een eigen wokje. Laat, zoals gebruikelijk bij roerbakken de olie flink heet worden voordat de ingrediënten in de pan gaan. Gebruik smalle reepjes mals vlees, groenten en fruit. Oosterse of Westerse ingrediënten, het kan allemaal.

GOURMETTEN

De meest populaire manier van kokkerellen aan tafel is gourmetten. Laat het vlees door de slager in dunne plakjes en reepjes snijden. U kunt er zelf verschillende kruiden en specerijen aan toevoegen. Verwarm het gourmetstel goed voor en geef iedere tafelgenoot indien mogelijk twee pannetjes: één voor onderop en één voor bovenop het gourmetstel. Bovenop kunnen de vleesgerechtjes bereid worden. Onderop kunt u geraspte kaas op gerechtjes gratineren of brood roosteren.

STEENGRILLEN

Het geheim van de steen grill is dat die voor

gebruik heel heet moet zijn. Daartoe moet de steen in de oven worden opgewarmd en aantafel met spiritusbranders warm worden gehouden. Wees wel extra voorzichtig als er kinderen aan tafel zijn! De - door de slager in dunne plakjes gesneden - stukjes vlees zijn snel gaar op de steengrill, Het vlees kan naar keuze vooraf op verschillende manieren gemarineerd worden. Vet de steengrill voor gebruik in met klein beetjes zonnebloemolie. Verder is geen vet nodig, want het vlees schroeit op de hete steen snel dicht waardoor alle heerlijke sappen en smaken bewaard blijven.

TAFELBAKPLAAT

De nieuwe variant op de steengrill is de tafelbakplaat. De bakplaat is heel makkelijk te gebruiken en geschikt om allerlei gerechten klaar te maken. Vet de bakplaat vooraf in met een beetje olie Als garnituur kunt u op de bakplaat in plakken gesneden groenten,

zoals courgette, aubergines en ui, bereiden, Bestrooi deze eerst met wat zout en laat dat even intrekken.

CHINESE BOUILLONFONDUE

Puur, lekker calorie-arm. In hete , zachtjes pruttelende bouillon worden genoemd, gehaktballetjes en (door de slager) heel dun gesneden plakjes vlees gegaard. U gebruikt een speciale Chinese fonduepan (Mongoolse vuurpot), die wordt verwarmd met houtskool. Boven de ’’schoorsteen’’ van de pan kunnen de ingrediënten eventueel eerst licht geroosterd worden voor een extra lekker smaakje. Bij de Chinese fonduepan horen speciale vangnetjes om het voedsel uit de Bouillon te scheppen. Eventueel kunt u ook een gewone pan op rechaud gebruiken. Aan het einde van de maaltijd is de bouillon zo lekker geworden dat het heerlijk is om die na het fonduen als soep te serveren.

VARKENSRAGOUTJES MET PEULTJES Brunchgerecht 4 personen Ingrediënten: 250 gram varkenspoelet 1 ui stukje prei van 10 cm 2 worteltjes 1 laurierblad 5 peperkorrels, gekneusd 1 kruidnagel 100 gram peultjes, schoongemaakt 30 gram boter 1 sjalotje, gesnipperd 1/2 eetlepel pittige kerriepoeder 30 gram tarwebloem 1 dl slagroom 2 bosuitjes, in stukjes 1 ei (l), gesplitst 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid grof zeezout peper

VOORBEREIDEN

Maak de ui, de prei en de worteltjes schoon en snijd ze grof. Breng ze met het poelet, 7 1/2 dl water, het laurierblad, de peperkorrels de kruidnagel en zout aan de kook. Schep het schuim eraf en sudder het vlees in ongeveer 45 minuten gaar. Neem het uit de pan en snij het in stukjes. Zeef de bouillon en meet 5 dl af. Kook de peultjes 5 minuten.

BEREIDEN

Fruit het sjalotje in de boter. Bak de kerrie even mee. Laat de bloem even mee pruttelen. Voeg de bouillon in scheutjes toe en breng het steeds aan de kook. Voeg de slagroom en het vlees toe en breng alles aan de kook. Schep de peultjes en de bosuitjes erdoor en neem de pan van het vuur. Roer de eidooier, zout en peper erdoor, Verdeel de ragout over 4 schaaltjes. Bestrijk de randen van de schaaltjes met

losgeklopt eiwit. Snijd 4 cirkels van 10 cm uit het bladerdeeg en bekleed de bakjes hiermee. Dek ze af met een rondje bladerdeeg met daarop het initiaal van uw gast. Bestrijk het deeg met eiwit, strooi er zout op en prik er wat gaatjes in. Plaats de bakjes 15 minuten in de oven.

TIP

Serveer de ragout met zelfgemaakte kaasstengels die u mee bakt in de oven. Voorbereidingstijd: ongeveer 1 uur en 20 minuten. bereidingstijd: ongeveer 35 minuten. Voedingswaarde per persoon circa Energie: 2332 kj (555 kcal) Eiwit: 27 gram Vet: 37 gram Koolhydraten: 31 gram IJzer 1.8 miligr.


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Het 110-jarig jubileum van 1960-1970 | Het decennium vol vernieuwing Het 50-jarig bestaan van OJC werd in 1960, samen met het destijds behaalde kampioenschap, uitbundig gevierd. Sportpark De Hoef kwam in beeld en het beloofde een prachtige tijd te worden. In vorige edities namen we het kwakkelende begin van de toen nog twee grondleggers, O.D.I. en Juliana, de oorlogsjaren en de jaren 50 onder de loep in De Molen. Deze maand kijken we naar de veranderlijke jaren 60. Als kersverse derdeklasser ging het OJC voor de wind. Alle thuiswedstrijden werden gewonnen, maar in de duels op andere bodem lieten de Rood-Zwarten uit Rosmalen punten liggen. Daardoor zat een promotie voor het tweede jaar op rij er in 1960 niet in. Toch geeft zo’n resultaat na promotie goede moed. Terecht, bleek later.

het licht. Met voetbal, hockey, korfbal, volleybal en tennis verzameld op een park leek het een ideale situatie voor de sportievelingen uit Rosmalen. Het voetbalterrein werd gedeeld met RKVV Maliskamp, maar die vereniging moest plaats maken voor het Kwekkelstijn, toen ook zwemmen als sport werd toegevoegd aan het sportieve utopia. Dit wel met de belofte dat er achter het nieuwe zwembad twee nieuwe velden beschikbaar zouden komen. Naast het zwembad werd er ook een veld ingeleverd aan de hockeyclub M.H.C. en langzamerhand bleef er weinig over. Als noodoplossing werd het veld op de Nieuwendijk weer in gebruik genomen en werden ook de korfbalvelden ingezet als trainingsveld, voor de pupillen welteverstaan.

Voetballen op De Hoef In 1964 was het dan eindelijk zover. OJC voetbalde niet meer op de Nieuwendijk, maar maakte volledig gebruik van het splinternieuwe sportpark De Hoef. Een beetje onwennig was het wel. Er werd niet al te best gepresteerd en hierdoor eindigde OJC 1 zelfs in de gevarenzone. De eer van de club werd gelukkig hoog gehouden door enkele andere teams.

Waar we nu wel eens klagen over de krapte en tijdschema’s van de trainingen en wedstrijden, spande de situatie na de komst van de hockeyvereniging, zeker voor de jeugd, de kroon. Een voorbeeld wordt benoemd in het boek “Es ge wilt voetballe..” van OJC ROSMALEN: voor 150 jeugdleden was er één veld beschikbaar, wat resulteerde in 50 trainende voetballers op dat veld. Dit tot frustratie van de vele leiders die er voor wilden zorgen dat de vereniging aantrekkelijk bleef, zeker voor die jonge spelers.

Na een korte periode van 3 jaar kwamen er al enkele gebreken van het nieuwe sportpark aan

Jeugd wordt belangrijker De pupillen maakten dankzij de inzet van deze

De A1 uit 1967-1968

OJC - St. Michielsgestel 19 sept 1965 betrokken leiders al tijden hun opmars binnen de vereniging. Na de oorlogsjaren was er meer ruimte voor recreatie en die trend zette zich voort in de jaren 60. In het begin moesten de pupillen het van een kleine, interne competitie hebben, waar ze voetbalden onder de namen Ajax, Feyenoord en ADO. Eind jaren 60 zette OJC serieuze stappen door opvolgend professionele jeugdtrainers aan te stellen. De allereerste trainer was Wim Durieux en zijn aantreden leverde al snel resultaat op. Onder meer kwamen er kampioenschappen van de A1, B1 en C1. Een nieuw bestuur Ook het bekende bestuur, dat bestond uit Bart van der Plas, Harrie Timmermans en Jos Verstegen, maakte om beurten ruimte voor nieuwe bestuursleden, die weer andere ideeën meenamen. Zo werd Harrie Timmermans opgevolgd door Antoon

Jeugd heeft de toekomst. We zien hier de A3


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

M

v.v. OJC ROSMALEN

Het vieren van het kampioenschap van ‘67 Deckers. Later trad Marinus Heijmans als penningmeester toe tot het bestuur, na het overlijden van zijn voorganger Jos Verstegen. Van de eerste drie genoemde namen rest ons Bart van der Plas. In 1966 werd hem door de dokter geadviseerd om het eens wat rustiger aan te doen. Dit leidde tot de volgende verandering: zijn rol van voorzitter werd, na bijna 30 jaar de club te hebben geleid, vervangen door die van erevoorzitter. Het clubhuis Naast vele wensen die de daarna aangetreden voorzitter Jos van der Aa had, was een clubhuis volgens hem en vele vrijwilligers een must. Met 25.000 gulden, dat werd geleend of verkregen middels giften, startten Jan van Stiphout en Cor van den Nieuwendijk samen met een geweldige groep vrijwilligers de bouw. Van maart tot november werd er maar liefst 2700 manuur in het project gestopt. Er ontstond dankzij hun geleverde

Voor OJC-ers een bekende foto uit ‘67 werk een heus centrum voor jong en oud. Bij de opening werd er als mooi gebaar een herdenkingspaneel onthuld. Elementen daarvan zijn nog steeds terug te vinden (in de hal, bovenaan de trap) op De Groote Wielen. De houten panelen eren de werkers van het eerste uur bij O.D.I. en Juliana. Het roemrijke kampioenschap OJC 1 herpakte zich na de eerste jaren in de derde klasse en plaatste zich weer vertrouwd bij de koplopers van de competitie. Toch was het tot 1966 telkens net niet genoeg. De meeste (oud-)leden zijn bekend met de beroemde foto’s van 1967. Het jaar waarin het eerste in een prachtige competitie kampioen werd en zo dus promoveerde naar de tweede klasse. De beslissende 5-0 zege werd behaald op Haarsteeg. Uiteraard werd het kampioenschap goed gevierd met een uitbundige kroegentocht door het centrum van Rosmalen. Veel van deze kampioenen bleven lang betrokken bij de club. Bijvoorbeeld de broers Tonnie en Eef van Pinxteren en Joost en Jan van Balsfoort, die ook meer dan 50 jaar later nog aan OJC zijn verbonden! Groots feest Dat wat in 2020 helaas uit moet blijven, werd in 1970 zeker niet overgeslagen; het vieren van een jubileum. Met en driedaags programma was er voor ieder van de leden wat wils. Van de senioren en junioren tot het damesvoetbal, in feestlocaties

De viering van 60 jaar OJC

de Kentering, de Sint Lambertuskerk en natuurlijk sportpark De Hoef was in augustus 1970 het Rood-Zwart overal te zien. Het jubileumseizoen bevatte echter een grote domper. Na het kampioenschap werd er vier jaar lang gevoetbald in de tweede klasse, waarin OJC dus iedere keer goed stand hield. Tot 1971 welteverstaan. Van de 24 wedstrijden werden er slechts 4 gewonnen en een magere 7 werden hier van gelijk gespeeld. Dit betekende een degradatie voor OJC, terug naar de derde klasse. Het begin van een nieuw decennium zette gelukkig niet de toon voor de jaren 70. Daarover meer in de volgende editie van De Molen. Namens OJC ROSMALEN wensen wij alle lezers fijne feestdagen. Pas goed op jezelf en op elkaar. Hopelijk zien we elkaar weer op en langs de velden in 2021!

Het jubileumjaar gaat niet zomaar voorbij. Samen met v.v. OJC ROSMALEN blikken we in De Molen iedere maand terug op een periode van mooie momenten en benoemingswaardigheden van de vereniging.


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

M

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR THEA VAN CREIJ SWIEBERTJE IN GEFFEN Op 30 september 1966 liep half Geffen uit om Joop Doderer, alias Swiebertje, in levende lijve te zien. Je moest daar wel het dorp voor uit, naar de rijksweg. Wegrestaurant De Vliegende Schotel, nu ‘De Lucht’, opende haar deuren en dat mocht wat kosten. Ook het bijbehorende tankstation - toen Aral, nu Shell - werd officieel in gebruik genomen. De Geffenaren kwamen vooral naar Swiebertje kijken en om een handtekening vragen. De Vliegende Schotel was eigendom van Grad van Casteren die het café Bos en Hei kocht van Pietje Waijers in juli 1955. In augustus 1955 verhuisde het gezin Van Casteren compleet met 13 kinderen naar de Rijksweg. In 1957 kwam er nog een tweeling bij. Na het overlijden van Grad van Casteren in 1964 en zijn vrouw in 1971 werd het wegrestaurant met het pompstation verkocht aan Toon Reuzer van de Lucht in Zaltbommel.

Mevrouw T.M. (Thea) van Creij (72 jaar) uit Rosmalen is bij Koninklijk Besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Mikkers spelde haar maandagavond het betreffende versiersel op in Boerderij Kattenbosch in Rosmalen Mevrouw Van Creij is 30 jaar vrijwillig actief bij Cello de Binckhorst, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 1990 geeft zij leiding van de zgn. Maandagavondclub. Dat is een wekelijkse activiteit, waarbij zij spelletjesavonden, filmavonden en seizoensgebonden activiteiten leidt. Daarnaast onderhoudt decoranda hulpverlenings- en mantelzorgcontacten met cliënten. Sinds 2013 is zij ook vrijwilligster bij de zelfstandige wooneenheid van Cello in Rosmalen (Pastoriestraat). Naast aandacht, ondersteunt zij wekelijks cliënten met onder andere de dagelijkse hulp en ontspanningsactiviteiten. Een fotoreportage van de uitreiking vindt u op thuisinhetnieuws.nl

RUIM 1 MILJARD VOOR AUTO (A2 DEILVUGHT) EN OV VAN DE TOEKOMST

TIJDELIJKE BOEKWINKEL VINCENTIUSVERENIGING De Vincentiusvereniging ’s-Hertogenbosch is een tijdelijke boekwinkel gestart aan de Havenstraat 11a in Den Bosch. Hiervoor neemt de werkgroep Boekenbeurs de restaurantruimte over van de collega’s van de Speelgoedbeurs. Omdat de Boekenbeurs eind januari vanwege Covid 19 niet door kan gaan, wil de werkgroep met dit initiatief alle boekenliefhebbers tot en met 24 december in de gelegenheid stellen om mooie boeken, speciaal voor de kerstdagen, tegen geringe prijzen in te slaan. De winkel is dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur open. Er kunnen maximaal drie personen tegelijkertijd in de winkel met in achtneming van de overige Corona maatregelingen.

Voor het verbreden van de A2 tussen Deil en Vught zet het Rijk 830 miljoen euro opzij en reserveren regionale partijen voor aanvullende maatregelen tot 55 miljoen euro. Dat is afgesproken tijdens het jaarlijkse BO MIRT. Rijk, provincie en gemeenten hebben daarnaast in totaal 200 miljoen gereserveerd voor de zogenoemde spoorknopen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Deze investeringen zijn de eerste resultaten van de regionale uitwerking van Toekomstbeeld OV 2040 (TBOV 2040) Zuid-Nederland. Wat de A2 betreft is het de bedoeling om de snelweg te verbreden naar 2x4 rijstroken, twee nieuwe bruggen aan te leggen, knooppunt Deil aan te pakken en regionale maatregelen te nemen om de doorstroming te verbeteren. Minister Cora van Nieuwenhuizen: “De A2 is een van de belangrijkste snelwegen van ons land. Iedereen die hier geregeld rijdt, zeker in de spits, weet dat er een oplossing moet komen voor de vele files tussen Vught en Deil. Ik ben dan ook blij dat we definitief besloten hebben om de weg te verbreden. Voordat de eerste schop de grond in gaat, zitten we niet stil. Zo gaan we kijken hoe we de druk van de A2 kunnen halen, door bijvoorbeeld goede afspraken te maken met de werkgevers in deze regio.” Gedeputeerde Christophe van der Maat “Hartstikke mooi dat er een klap is gegeven op aanpassing van dit stuk A2, een van de grootste knelpunten in Nederland. Ook de andere resultaten stemmen tot tevredenheid. De afspraken over Den Bosch en Eindhoven zijn nodig om de basis van het OV op orde te brengen, maar ook om toekomstige verstedelijking, de bouw van tienduizenden woningen, mogelijk te maken.” Naar het station (en omgeving) in de provinciehoofstad start een MIRT-verkenning op weg naar een multimodale spoorknoop en de verdere ontwikkeling van de spoorzone. Rijk, provincie en gemeente ‘s-Hertogenbosch hebben samen 85 miljoen euro opzijgezet voor de eerste fase.


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

‘GESPAARDE VERKEERSDODE ZIT NU NIETSVERMOEDEND OP DE BANK’

door Mark van der Donk Smits noemt het zijn levensdoel. “Dit is mijn ding, het zit in mijn DNA.” Al lange tijd maakt de rasechte Ossenaar zich met ziel en zaligheid hard voor verkeersveiligheid en alles wat daarbij komt kijken. “Dertig jaar geleden ben ik betrokken geweest bij een dodelijk ongeval en dat heeft bij mij een knop omgezet. Ik wil er echt iets aan veranderen.” Om die reden heeft de rijschoolondernemer het plan opgepakt om een educatief centrum op verkeersgebied op te starten. Eerst onder de werknaam ‘Verkeerscentrum Brabant’, inmiddels omgedoopt tot Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek (ICVL). “We zijn er momenteel dagelijks mee bezig. Dit is een uniek project, nog nergens in Europa is dit vertoond”, vertelt Smits enthousiast. Het kostte hem de nodige overredingskracht om anderen mee te krijgen in zijn ideeën, zo heeft hij in de voorbije beginperiode gemerkt. “Het is een maatschappelijk geaccepteerd probleem, men vindt het klaarblijkelijk normaal dat er mensen verongelukken. Er zit geen commercieel verhaal achter ons idee. Daar wordt helaas nogal eens met argusogen naar gekeken. Als ondernemer neem ik mijn verantwoordelijkheid om me maatschappelijk in te zetten, in mijn geval voor verkeersveiligheid. Samen met de andere mensen van onze stichting, puur uit idealistische overwegingen. Ik heb er zelfs eigen geld in zitten. In plaats van het sponsoren van bijvoorbeeld een sportclub, heb ik mijn volwaardige steun gegeven aan de ontwikkeling van dit plan.” In 2018 zijn 11 mensen verongelukt op Oss grondgebied. Verkeersongevallen leveren in heel Nederland ieder jaar 700 doden en 21.000 zwaargewonden op met blijvend letsel, weet Smits ons te vertellen. “Dat kost in totaal 14 miljard per jaar. Die ‘paar miljoen’ die wij als maatschappij investeren is daar te-

Binnen nu en 2 jaar hoopt Arno Smits de deuren van het nieuwe Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek dan toch echt te openen. “Ik had gehoopt dat het kwartje snel was gevallen”, zegt hij. Maar tegelijkertijd is hij maar wat trots dat het verkeerscentrum, waar hij al zeker een jaar of 10 mee bezig is, meer en meer van de grond komt. “Alles lijkt misschien stil te staan, maar ondertussen zijn we volop bezig met allerlei projecten en draait alles al op volle toeren.” genover slechts een speldenprik. En je kunt beter de vraag stellen: wat is een kind waard wat gaat verongelukken? Al besparen we maar één leven, dan is het centrum het bestaan al waard. Maar dat gaan er zeker weten meer worden.”

EXPERIENCE-OMGEVING

In het ICVL kunnen mensen van 4 tot 100 jaar kennis over en ervaring in het verkeer opdoen. “Daardoor krijgen ze meer inzicht en gaan ze andere afwegingen maken. Dat is ons doel”, legt Smits uit. “Het is helaas een kwestie van volharden. Het dragen van een veiligheidsschoen is tegenwoordig normaal, roken is ook niet meer van deze tijd. Maar ondertussen is er na 50 jaar nog steeds bij 1 op de 5 dodelijke ongevallen alcohol in het spel. Met verschillende educatieve ruimten hopen we mensen op een speelse, interactieve manier vaardigheden bij te brengen. Je moet niet met een wijzende vinger klaarstaan, maar het interessant maken. We hebben contact met het centrum voor Beeld en Geluid en kijken bijvoorbeeld ook naar Nemo in Amsterdam, waar ze een vergelijkbare experience-omgeving hebben. Er zijn eveneens psychologen betrokken. Hoe bereiken we de mensen, is een belangrijke vraag. Wanneer ze het pand verlaten, laten we iedereen een belofte maken aan zichzelf. Of misschien wel aan zijn of haar kinderen, als die er ook bij zijn. We hopen dat dat er aan bijdraagt dat ze zich er ook daadwerkelijk aan gaan houden.” Onlangs eindigde het ICVL in de top-3 bij de Nationale Verkeersveiligheidsprijs, een initiatief vanuit het Ministerie I&W. “Met het centrum halen wij op het gebied van innova-

ties de kloof weg tussen ontwikkelaars en de weggebruiker. De overheid en ondernemers bekostigen het, de burgers hoeven het alleen maar te omarmen en er van te leren. Het is monnikenwerk, maar ik blijf volharden”, aldus Smits, die eigenlijk al jaren terug zijn centrum had willen openen. “Het is soms lastig, maar het blijft mijn ding, mijn DNA, en ik geef niet op.”

NIETSVERMOEDEND

De initiatiefnemer trekt op met het zwembad om tussen N329 en het sportpark van Berghem Sport, samen de voetbalclub en andere sportverenigingen, een nieuw kennis- en bewegingscentrum te creëren. Tijdelijk is de stichting achter het ICVL met haar activiteiten in een groter pand aan de Osse Rijnstraat gevestigd. “Daar draait het al volop. We gaan dus eigenlijk gewoon op dezelfde manier door, maar dan hopelijk snel in een hele bijzondere omgeving.” Zo’n 20 tot 25 vaste werknemers moeten het nieuwe innovatiecentrum gaan runnen. Ondersteund door een groep vrijwilligers, die Smits en de zijnen al aan het werven zijn. “Als ik van hen te horen krijg dat ze iemand zijn verloren en daardoor iets terug willen doen, sterkt mij dat enorm om er mee door te gaan. We zullen nooit weten welk gezin een verkeersdode bespaard is gebleven. Er zitten nietsvermoedend mensen thuis die zomaar ‘aan de beurt’ hadden kunnen zijn, maar gespaard werden tijdens de eerste lockdown - toen het aantal dodelijke slachtoffers even daalde. Een gekke gedachte, maar hoeveel ongevallen je voorkomt zal nooit exact meetbaar worden.”


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

M

GEZONDE ROUTE ROSMALEN Jouw route naar gezondheid Vitaliteit: ook voor jou! Je gezond en fit voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen loopt hierin weleens vast. Het kan een hele zoektocht zijn naar de oplossing. Met het netwerk van de Gezonde Route Rosmalen is de weg hier naar toe een stuk makkelijker. Wij zijn jouw route naar een gezond en vitaal leven. Haal alles uit je gezondheid met de zorgprofessionals van de Gezonde Route Rosmalen.

Gezonde Route Rosmalen Gezonde Route Rosmalen is het platform van zelfstandige zorgprofessionals in Rosmalen. Allemaal gericht op het stimuleren van gezondheid, vitaliteit en welzijn. We geloven in preventie en een positieve gezondheid door massage, coaching, voeding, beweging, energetische behandelingen en (mantel)zorgondersteuning. Wij bundelen onze krachten om jouw gezondheid te bevorderen.

Samen zijn wij de Gezonde Route Rosmalen.

Houvast door verbinding Hoe gaat het met jou? Door de Corona-crisis hebben we emotioneel veel te verwerken. Perspectief is één van de voorwaarden om je gelukkig te voelen. En dat is nu precies waar het door de pandemie aan ontbreekt. Corona heeft ons in de greep. Het is onduidelijk waar het allemaal toe zal leiden en dat maakt onzeker, angstig of somber. Onze behoefte aan verbondenheid wordt sterker gevoeld.

Een ander kan je nog zoveel complimenten geven, als je jezelf (onbewust) geen complimenten waard vindt, dan komen die van een ander niet aan. Herken je dat? Zo werkt het ook met je eigen behoeften. Als je zelf niet weet wat goed voor je is, kan je niet verwachten dat een ander dat voor jou weet. Jouw eigen antwoorden zitten ìn jezelf. En hoe ontdek je die?

Alle gedachten, emoties en andere signalen werken in feite als een kompas. Alleen vergeten we vaak ernaar te kijken. Het klinkt simpel maar is niet altijd makkelijk om te doen. Dan is het fijn als er ondersteuning is.

Het beste wat je nu voor jezelf en je dierbaren kunt doen, is je verbinden met je diepste zelf. Nee, dat is niet egoïstisch. Het biedt jou een ankerpunt ìn jezelf. En vormt daarmee de basis om echte verbindingen met anderen aan te gaan. Door de lockdown hebben veel mensen ervaren dat het goed doet om een pas op de plaats te maken. Rust is namelijk nodig om te ontdekken wat er wringt en wat waardevol is in je leven. De meeste van ons willen zich gehoord, gezien en geliefd voelen. Daar gaat aan vooraf dat je eerst jezelf liefdevol serieus neemt.

Een weg naar verbinding met je kind Ouders doen natuurlijk hun uiterste best om hun kinderen zo goed mogelijk te verzorgen en liefdevol te zijn, maar vaak zijn er situaties waarin het gewoon niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als ze zelf ziek zijn, moeten werken, problemen hebben, gaan scheiden of wat dan ook waardoor ze geen werkelijke aandacht hebben. Toen je heel klein was kon je niet zonder aandacht en verzorging. Nog geen minuut. Dat komt omdat jonge kinderen geen idee van tijd hebben. Ze weten het niet en overzien dingen nog lang niet. Ze kunnen daardoor niet wachten tot hun behoefte wel vervuld worden en krijgen dan het gevoel dat het allerergste gebeurt. Alles is nu of nooit. En ze kunnen zichzelf niet troosten! Deze momenten van stress moeten verdrongen worden anders raakt het brein overstrest. Verdringing helpt het kind te overleven in voor het kind traumatische situaties. Eenmaal zelf ouder, zitten deze verdrongen oude pijnen soms nog in de weg om je werkelijk te

Je kunt je bijvoorbeeld richten op jouw gedachten. Hoe vaak maak je jezelf verwijten? Of ben je bezig met jezelf te vergelijken met anderen? En wat doet dat met je gevoel? Die gevoelens hebben je veel te vertellen, zowel de positieve als negatieve. Stop je de minder leuke weg, dan slaat je lichaam ze op als spanning. En wist je dat je lichaam slechts twee manieren heeft om te reageren? Met verkramping of met ontspanning. Dat gaat niet alleen over je grote spieren zoals die van je schouders of rug, maar over alle organen en processen in je lijf. Als je die lichaamssignalen negeert, zullen ze steeds nadrukkelijk de aandacht vragen. Welke signalen geeft jouw lichaam?

kunnen verbinden met je kind. Voor je het weet ga je onbewust herhalen wat je vroeger zelf hebt ervaren. Zo zei een ouder ooit:

De Gezonde Pagina Iedere maand belichten twee deelnemers van het platform een gezondheidsthema. Deze maand gaat het over het thema: Verbinding. Kijk voor meer informatie op onze website www.gezonderouterosmalen.nl Jouw route naar Gezondheid!

Marijke Beukers Holistisch Psycholoog IEMT Practitioner, oogbewegingstherapie SoulCollage® facilitator Specialisme: HSP, hoogsensitiviteit BeukersOntwikkeling Coaching en therapie voor volwassenen Jasmijnstraat 34, Rosmalen

Hierdoor voel ik me rustiger en kan ik meer bij mezelf blijven.”

“Ik wil niet steeds boos worden zoals het vroeger thuis ging, maar toch doe ik hetzelfde naar mijn kind”. Gelukkig is deze vicieuze cirkel te doorbreken. Via gesprekken en praktische handvatten ga je onderzoeken wat jouw manier van reageren is. Je herkent je emotionele patronen, beseft dat ze minder met het hier en nu te maken hebben dan je denkt. En dat je ze onbewust projecteert op je eigen kinderen. In de Oudercoaching leer je hoe je thuis anders met emoties kunt omgaan. Daardoor ontstaat er ruimte om ontspannen samen te zijn met je kind. “Het contact met mijn kinderen is veel beter geworden, opener en rustiger. De coaching leerde me adequater omgaan met mijn boosheid en frustratie.

www.gezonderouterosmalen.nl

Yvonne Raaijmakers Psychosociaal therapeut: Oudercoaching – voor een ontspannen ouderschap PRI-therapie/coaching – voor hulp bij Angst, onzekerheid, stress Aangesloten bij de beroepsvereniging SBLP, bij het NIBIG en geregistreerd bij de RBCZ Gedeeltelijke vergoeding is mogelijk Praktijk ‘Bewust, Licht en Krachtig’ Kattenbosch 123, Rosmalen


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WINDMOLENS TE VAAK TE DICHT BIJ WOONWIJKEN

‘VOORKOM LEED DOOR GOED TE PLANNEN’ Windmolens worden vaak te dichtbij woonwijken neergezet. Dat zegt audioloog Jan de Laat op basis van internationaal wetenschappelijk onderzoek. “De windmolens zijn veel krachtiger dan eerder. Dat betekent dat je ze verder van een woonwijk moet plaatsen.” door Leonie van Noort / Sjoerd Fennema Windmolenparken in aanleg roepen veel weerstand op bij bewoners. En dat is terecht, vindt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij deed internationaal onderzoek dat nog niet gepubliceerd is en vertelt nu alvast wat er volgens hem moet veranderen in Nederland. Daarbij speelt het steeds hoger en krachtiger worden van de windturbines de hoofdrol.

HOGE MOLENS VERDER WEG

Er staan in Nederland veel windmolens van 50 meter hoog. Ze zijn niet erg effectief, maar kunnen ook niet veel kwaad. Die kun je volgens Jan de Laat zonder problemen op een afstand van 500 meter van een woonwijk plaatsen. Maar zodra ze hoger worden, moet je de afstand vergroten. Daar wordt in Nederland nog geen rekening mee gehouden. In Denemarken en enkele andere landen hebben ze wel een stelregel die betrekking heeft op de hoogte: de afstand tot de bebouwde kom is ongeveer 10 keer de hoogte van de turbine. Dus als er turbines gepland staan met een hoogte van 150 meter, dan moet de afstand tot de bebouwde kom 1500 meter zijn.

SCHADELIJKE EFFECTEN

130 procedures lopen tegen windturbines of plannen daarvoor. Het probleem is volgens hem dat de wet nauwelijks mogelijkheden biedt om je te verweren tegen dit soort geluidhinder. De wet is hetzelfde voor windmolens als voor industrie en verkeer. Daarin wordt een geluidslimiet gehanteerd van 41 decibel aan de gevel. Ter vergelijking: 40 decibel staat gelijk aan het geluid in een rustig kantoor of zacht geroezemoes in een klas. De gemiddelde ‘geluidsbelasting’ mag de limiet van 41 decibel niet overschrijden.

Op den duur leidt last van laagfrequent geluid volgens audioloog De Laat tot concentratieverlies. En omdat mensen zich druk maken over de windmolens, kunnen ook daaruit klachten ontstaan. Laagfrequent geluid horen sommige mensen als een bromtoon en anderen voelen vooral de trilling. Het feit dat de turbines krachtiger worden, zal volgens de audioloog voor meer klachten zorgen.

Bij een weg of zuiginstallatie werkt dat, maar een turbine maakt bij harde wind veel meer lawaai. Zo kan het dat je dagenlang enorme overlast hebt, maar dat het gemiddelde nog ruim onder de norm blijft. Het zou daarom volgens hem veel beter zijn als er voor windturbines een afstand zou gelden zoals ook De Laat voorstelt.

GELUIDSLIMIET

De overheid en de bedrijven die windmolens plaatsen, zouden volgens De Laat beter dan nu moeten plannen. “Zelfs in Nederland is het mogelijk om die dingen zo neer te zetten dat de overlast er niet is. Er wordt te makkelijk gezegd ‘we hebben een energieverplichting in het klimaatakkoord, en dan moet je de overlast maar voor lief nemen’.”

Waar hebben mensen precies last van als er windmolens in de buurt staan? Het RIVM concludeerde in oktober van 2020 dat er sprake is van ‘hinder’ maar dat er geen bewijs is voor de schadelijke effecten van het geluid van windmolens. Toch rapporteren mensen die erbij in de buurt wonen klachten en is het een probleem dat het laagfrequente geluid van een windmolen alsmaar doorgaat. In tegenstelling tot het geluid van wegen en fabrieken, waar het ‘s nachts doorgaans rustiger is.

Advocaat Peter de Lange heeft inmiddels zo’n

Audioloog Jan de Laat: “Zelfs in Nederland is het mogelijk om windmolens zo neer te zetten dat de overlast er niet is”

‘VOORKOM LEED DOOR GOED TE PLANNEN’

De meeste kansen ziet de audioloog wat dit betreft voor plaatsing van molens op zee. “Men moet beter kijken of je bijvoorbeeld meer offshore kunt plannen. Voorkom leed door dat goed te plannen en te plaatsen daar waar de overlast er niet is.” (bron: EenVandaag)

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

HOTEL NULAND GAAT MET NIEUWBOUW VOOR ULTIEME TOTAALBELEVING

‘ECHT HET HART VAN ONS FAMILIEBEDRIJF’ Met bijna honderd hotels en vrijwel overal een familielid aan het roer, is Van der Valk wereldwijd een uniek familiebedrijf. Een grote familie die zo lang intensief samenwerkt, dat zorgt uiteraard voor mooie verhalen. Hotel Nuland-’s-Hertogenbosch speelt een belangrijke rol in de familiegeschiedenis. Het is een speciale plek voor alle generaties. In 1968 was Hotel Nuland het eerste hotel van Nederland dat Gerrit van der Valk opende. Een halve eeuw later zet zijn kleindochter Wendy van der Valk het gedachtegoed van haar opa voort en is men druk doende met de grote verbouwing naar een modern en nog luxer hotel. Het doel van de verbouwing is het verblijf van de gast nog aangenamer maken. Martinus Van der Valk was het nakomertje uit een gezin van 24 kinderen. Misschien dat hij daarom wel overal kansen zag en ze greep. ‘Je moet de slaplantjes oprapen die een ander weggooit’ had zijn vader hem ingeprent en dat heeft hij zijn hele leven ter harte genomen. Na het overlijden van zijn moeder in 1929 verkreeg hij hun Boederij De Gouden Leeuw in Voorschoten, met bijbehorend café. Op een handige manier maakte hij gebruik van de kansen die zich voordeden. Zo ruilde hij eens een paard voor een auto, maar de volgende dag wilde het barrel niet meer starten. Om toch een beetje plezier van zijn aanwinst te hebben monteerde Martinus de autowielen onder zijn paardenwagen, nu was deze geruisloos! Andere karrenbezitters kwamen bij Martinus voor banden en hij werd succesvol in de autohandel. Hiervoor was hij veel onderweg en het viel hem op dat je buiten de deur nergens zo lekker kon eten als thuis. Dit was een idee voor het café! Al snel konden de gasten daar ook lekker eten. Terwijl Martinus in de autohandel bleef bestierde zijn vrouw Riet het café. Ook werden er maar liefst twaalf kinderen geboren. Het was hard werken in het gezin Van der Valk, stilzitten deden ze geen moment. Martinus was de man van de ideeën, hij had namelijk bedacht dat hij voor elk kind een zaak wilde verkrijgen. Riet zorgde dat het werk gedaan werd en intussen ging Martinus op zoek naar geschikte horecabedrijven om over te nemen. Cadeau kregen

de kinderen de zaken echter niet, ze moesten er hard voor werken. En dat deden ze dan ook in de filosofie van hun vader. De zaken die Martinus kocht, waren doorgaans ondernemingen die er financieel slecht voor stonden, maar waar hij wel brood in zag. Je moest immers de slaplantjes van een ander oprapen! Zijn elf kinderen groeiden op in de Gouden Leeuw. Vader Martin was een echte family man; wilde al zijn kinderen een eigen hotel geven. Maar nummer zes, Gerrit, wist niet of hij wel voor een leven in de horeca zou kiezen. Anders gezegd: hij wist niet wat hij kiezen moest, hij vond zoveel dingen leuk. Aan tafel in zijn eerste Nederlandse motel in het Brabantse Nuland, vertelde hij enkele jaren voor zijn dood aan onze redactie hoe het allemaal begon.

MOTELS IN NEDERLAND

‘Na de oorlog nam ik de autohandel van mijn vader over en maakte er een garage van. Maar ik heb van alles ondernomen, ik ging in de veehouderij, werkte in het restaurant, heb bollen geteeld, een steenfabriek gehad, een suikerwerkfabriek… Ik heb altijd gedacht: wat moet ik gaan doen? Word ik handelaar of ober of kok? Waar ben ik geschikt voor? Koeienmelker of koeienhandelaar? Bovendien dacht ik: als ik later kindertjes krijg, moet ik ook zorgen dat ik voor hen te eten heb! Daar heb ik net als mijn vader mijn levensfilosofie van gemaakt.’ In 1952 toog Gerrit naar Amerika om er een living te maken, zoals hij zegt. In het land van onbegrensde mogelijkheden maakte hij ken-

nis met motels. ‘Het waren losstaande hokjes waar eens de katoenplukkers sliepen. Na de oorlog hebben slimmeriken die hokjes bij elkaar gezet met een los restaurantje erbij en een drive-in-barretje. Toen ik dat zag, dacht ik meteen: dat ga ik ook doen.’

Een half jaar later keerde Gerrit terug, trouwde en kwam terecht in Vught. Na de Haagsche Schouw, de Bijhorst, de Witte Berghen, de Biltsche Hoek en de Molenhoek had vader Martin hier een zesde Van der Valk hotel gekocht, De Witte. De pater familias uit Voorschoten gaf ook de overige broers en zussen van Gerrit een eigen hotel. Na elf aankopen vond hij het wel voldoende. Tien kinderen vonden het ook goed. Maar Gerrit wilde meer en zei: “ik luister niet naar jullie. We hebben 85 kinderen en kleinkinderen, dus moeten er 85 hotels bijkomen!” Het Amerikaanse motel in Nederland introduceren, was wat hij wilde. Samen met zijn vrouw Toos runde hij De Witte (‘het is volgelopen en nooit meer leeg geweest’) en in de avonduren taxeerde hij auto’s. Onderwijl speurde Gerrit naar goede locaties voor zijn motels. Aan de Rijksweg in Nuland vond hij er één en bouwde hier zijn eerste motel. Aan de voorzijde stond het motel op een terp, aan de achterzijde waren


pagina 21

36 kamers, elk had een eigen garage. In een mum van tijd stonden er motels in Eindhoven, Wouw en Gilze. Het liep overal storm. In de jaren tachtig en negentig ging de groei van het concern heel snel. Niet alleen slecht lopende horecazaken werden overgenomen, ook werd er veel nieuw gebouwd. Twee zonen van Martinus die steeds meer op de voorgrond traden waren Arie en Gerrit van der Valk. Arie verzorgde vooral de financiële kant van het concern, Gerrit was de ondernemende van de twee en het gezicht naar buiten. En de hele familie werkte mee: “Als de kindjes kunnen staan, kunnen ze ook glazen spoelen”, had opa Martinus ooit gezegd.

HARD WERKEN, VEEL PLEZIER

Voor alle kinderen Van der Valk betekende het familiebedrijf dat ze vroeg aan het werk moesten. Riet Luiten: “Hele zondagen waren we bezig met tafelkleden vouwen, zodat ze in de plantenbakken tussen de tafels pasten, boontjes doppen, zilver poetsen… Werk was er altijd genoeg en mijn moeder zorgde altijd wel dat we bezig bleven”. El: “Ze maakte er altijd één groot feest van. Het was altijd een wedstrijd voor het hele gezin, wie bijvoorbeeld de meeste boontjes gedopt kreeg, of kleedjes opgevouwen en aan het werken zat altijd een beloning vast”. Riet: “Wit brood met kaas bijvoorbeeld of we mochten gaan varen. Het was ook gezellig, want vriendinnen en nichten werkten ook mee, dus we waren altijd met een grote groep. ‘s Avonds na het werk aten we altijd met zijn allen uitgebreid. Personeel mocht van mijn moeder niet meer in ons nieuwe huis komen, maar we waren al met negen kinderen, aanhang en er waren altijd wel nichten en neven, dus de tafel was goed gevuld. Eten was echt een feestmoment, ik denk dat ik daarom altijd zo graag eet”, lacht de oudste zus. El: “Ik heb echt een fantastische jeugd gehad. Mijn ouders werkten heel veel, maar omdat het bedrijf aan huis was heb ik wel het gevoel gehad dat ze er altijd waren”. Inmiddels zijn we sinds de start al weer ruim honderd jaar verder. Vele vestigingen zijn erbij gekomen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en op de Nederlandse Antillen. De vierde generatie is het roer van de derde generatie aan het overnemen en in sommige hotels is de vijfde generatie al aan het meewerken. Onlangs is zelfs het eerste lid van de zesde generatie al

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

geboren. Verplicht de horeca ingaan is er niet bij, maar er zijn maar weinig familieleden die zo’n unieke kans om mee te bouwen aan zo’n bijzonder bedrijf aan zich voorbij laten gaan. Ze bouwen met elkaar aan steeds mooiere en betere bedrijven, zodat ze die weer kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Net zoals Martinus dat ooit gewild heeft.

TWEEDE HUIS

Mensen die er werken beschouwen Van der Valk vaak als een tweede thuis, maar ook gasten voelen zich er welkom, dankzij de typische huiselijke sfeer, die de hotels uitstralen. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats doordat Van der Valk een echt familiebedrijf is, met familieleden die ook dagelijks aanwezig zijn. Ook het interieur is modern, maar vooral ook gezellig. De hotels zijn ingericht voor hele families met vrijwel altijd een speelhoek in de restaurants en de menukaart biedt voor elk wat wils. Vroeger kon je terecht bij Van der Valk voor ‘lekker eten net als thuis’. Tegenwoordig proberen de hotels een stap verder te gaan in culinaire beleving. Een ding is echter onveranderd gebleven: een bezoek aan Van der Valk voelt als thuiskomen, lekker eten, drinken en goed slapen in een gezellige omgeving.

WAAROM DE TOEKAN?

Het is een van de meest gestelde vragen aan de familie Van der Valk: waarom hebben jullie een toekan op je dak en geen valk? Het antwoord is te vinden in de aankoop van vogelpark Avifauna. De familie was op zoek naar een symbool voor de hele familie. Zo net na de oorlog hadden veel mensen nog nare herinneringen aan de roofvogelsymboliek die door de nazi’s werd gebruikt. Zoals Gerrit van der Valk zei: “Als een valk slaapt is ’t niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest, dat past veel beter bij ons”.

VAN TOEN NAAR NU

Wendy: “De familie, maar ook ik, kijk met trots uit naar hoe het hotel wederom gaat bouwen aan “the new standard.” Voor onze familie is deze plek heel belangrijk. Hier is het allemaal begonnen. Mijn vader, ooms en tantes hebben hier gewoond en gewerkt en mijn oma Toos van der Valk is nog steeds zeer betrokken. Nog altijd komt hier veel familie.”

Wendy legt uit: “Dit hotel is echt het hart van ons familiebedrijf. Hier is heel veel gebeurd. Mooie momenten, maar ook droevige. Zo heeft het hotel twee keer te maken gehad met brand, waardoor veel werd verwoest.” Na twee grote branden te hebben overleefd, groeide het hotel steeds meer uit tot een plek waar het de hotelgasten aan niks ontbrak. Het hotel gaat van generatie op generatie verder en staat daarbij nooit stil. Zo werd het benzinestation verplaatst naar de overkant van het hotel en openden we het casino. Nu volgt de tweede fase van de grote verbouwing. Zowel van binnen als van buiten wordt het hotel aangepakt. Het krijgt een uiterlijk en uitstraling van een geweldig groot en luxe hotel. Het vernieuwde hotel wordt twee verdiepingen hoger en neemt afscheid van het puntvormige dak. Verder komen er extra hotelkamers en faciliteiten bij. Ook de zakelijke faciliteiten worden uitgebreid en klaar gemaakt voor de toekomst. Vergaderen op unieke en makkelijk bereikbare plaatsen door heel Nederland is vandaag de dag een must. Van der Valk Hotel Nuland - ’s-Hertogenbosch wil hier ook direct op inspelen. Op de eerste verdieping komt een congrescentrum met multifunctionele zalen, uitgerust met alle luxe en laatste technologische gadgets. Tevens wordt er een lift geplaatst waar zelfs auto’s mee naar binnen gereden kunnen worden. Op die manier kunnen de zalen voor meerdere doeleinden gebruikt worden.

TOTAALBELEVING

Het hotel wil voor al haar gasten een ultieme totaalbeleving mogelijk maken. De verbouwing is via diverse online en offline kanalen te volgen. Zo wil het hotel haar gasten en iedereen die hierin geïnteresseerd is, betrekken in deze enerverende tijd die komen gaat. Er komt een terugblik in het verleden en vervolgens wordt vooruitgeblikt naar de toekomst. De verwachting is dat de verbouwing in het tweede kwartaal van 2021 afgerond kan worden.


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar

Brugstraat 34 | Vinkel 073 532 18 62 1 januari Nieuwjaarsparty met dj Maud | Toegang gratis

Schoones BV - 073-5321474

Brugstraat 67 5382 JC Vinkel 073 - 532 35 69 06 - 55 86 44 62

www.ronnieruijstegelwerken.nl

Lindenlaan 14 - Vinkel - 073-5321607

www.lokvenhoeve.nl

J. van den Braak

Grondverzet en verhuur Vinkelse Slagen 3 5381 EA Vinkel

Mobiel: 06 26 33 04 87

Slothoeve Vijver Vinkel www.slothoevevijver.nl info@slothoevevijver.nl T: 073-5324258


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Wie verliefd is of het wil zijn, zoekt met de kerstdagen een maretak op en gaat eronder staan. Vanaf dat moment is succes verzekerd. Iedereen die passeert mag je kussen. Op voorwaarde dat je wel onder die groene struik boven je hoofd blijft staan. Een eeuwenoud gebruik dat dateert uit de tijd van de Galiers, dus al lang voordat het kindje Jezus in zijn kribbe belandde. Asterix en Obelix deden er al aan mee en hun tovenaars beschouwden de maretak als het allerheiligste. De maretak of mistletoe was zelfs in staat om onvruchtbare vrouwen vruchtbaar te toveren.

MARRETAKKEN MAKEN MYSTERIEUZE KRACHTEN LOS NIEUWE LEVEN

Toen heidenen meer en meer plaats maakten voor heiligen en christenen, verhuisde de maretak mee van de ene in de andere wereld. En ook nu storten we ons op het feest van licht en geboorte. Feest van religie, waarbij zelfs veel niet-kerkelijke een dag per jaar tot bekering komen. Is het niet voor het geloof, dan toch voor de sfeer. Dat de kerstboom, die overigens steeds vroeger de huiskamer lijkt te sieren, het symbool is van onsterfelijkheid, zullen velen zich niet realiseren. Planten die groen blijven en ‘s winters hun bladeren niet verliezen, hebben nog steeds een hoge symbolische waarde. Ze kenmerken het nieuwe leven. Naast de denneboom en hulst, dus ook de maretak. Maretakken groeien hoog in de kruinen van vooral appelbomen, linden en populieren. Hoewel het een plant is, heeft hij meer weg van een struik. Een grote bol van dichte takken, die zich steeds in tweeën splitsen, met aan elk uiteinde twee groene leerachtige bladeren. Niet gek dat ze vroeger voor heksennesten werden aangezien. Op hun bezems was het immers een koud kunstje boven in de boomkruinen te landen. Als halfparasieten zijn maretakken niet in staat een eigen leven te leiden. Voor hun water- en zoutbehoefte zijn ze afhankelijk van bomen, met wie ze ongevraagd een levensverbond

sluiten. Met de wortels dringen maretakken door in het hout. Een innige verstrengeling, waaraan zelfs een fikse najaarsstorm geen einde kan maken. Maretakken hebben een beperkt verspreidingsgebied. Zijn ze in Frankrijk en Zuid-Belgie algemeen, in ons land zijn ze een stuk zeldzamer.Met uitzondering van Zuid-Limburg waar ze op vele plaatsen menige boomkruin sieren. Tussen Mheer en Gravenvoeren kan men kilometers wandelen door het ‘mistletoeparadijs’.

VALS SPEL

In onze overige provincies strijden meerdere gemeenten om de eer de noordelijkste maretak van het land te huisversten. Maretakken zijn met hun mysteriueze krachten kennelijk geliefd. In de Hortus te Haren in Groningen leeft een wel erg noordelijk exemplaar. Maar die schijnt bij het Winschoterdiep vandaan gehaald te zijn, toen de boom waarop hij groeide gekapt werd. Haren wordt dus gekwalificeerd vanwege vals spel. De topdrie in de strijd om de noordelijkste maretak van Nederland ziet er als volgt uit: op de derde plaats De Steeg bij Arnhem, waar een exemplaar in de tuin van Kasteel Middachten groeit. Tweede is de gemeente Amsterdam, waar zelfs twee exemplaren voorkomen. Onbetwist eerste is het plaatsje Glimmen ten zuiden van Haren, aan de westkant van het Zuidlaardermeer. Daar groeit een onvervalste mistletoe in een populier aan de Drentse Aa. Zijn er nog noordelijkere gemeenten met een wilde maretak op hun grondgebied? Zij gelieven zich te melden. Vrouwelijke marretakken dragen in najaar en winter tere witte, doorschijnende bessen. De vruchten pralen als grote parels in trosjes bijeen. Dit kleine vrouwelijke schoon is onweerstaanbaar voor vogels als merels en lijsters. Ze

waarderen de smakelijke bessen en verslinden ze met huid en haar. De zaadjes in de bes zijn zeer giftig. Maar omdat ze verpakt zitten in een extra vliesje, richten ze geen schade aan in het vogellijf. En komen via de natuurlijke weg weer naar buiten. Vogels die maretakbessen eten, hebben last van uiterst kleverige stoelgang. De bessen bevatten een lijmachtige sap, waardoor de plant in de volksmond ook wel vogellijm genoemd wordt. Ontleend aan het oude gebruik van vogelvangers, die takjes insmeerden met het bessensap. Ze steken de takjes op een strategische plaats in de grond en lokken zangvogels met zaad en lokvogels. Raakt een zich van geen gevaar bewuste vogels met veer of vleugel zo’n lijmtakje, dan is er geen ontkomen meer aan. Vogels zorgen voor de verspreiding van de zaadjes, zodat er weer maretakken op nieuwe plaatsen kunnen groeien. Door de plakkerige substantie kleeft het zaadje tegen de kale schors en een nieuw leven kan beginnen. Behalve de bessen is ook de rest van de plant uiterst giftig. Desondanks hebben maretakken een grote heilzame werking. Zo wordt het aanbevolen voor abcessen, kanker en diarree, maar werkt ook in geval van jicht en hysterie. Voorzichtigheid is echter geboden, want roekeloos gebruik kan leiden tot een beroerte of coma met de dood tot gevolg. Duidelijk geen kruid voor zelfmedicatie.

TUINCENTRA

Op dit moment is de plant weer volop te koop in tuincentra en op de markt, als symbool voor nieuw leven of ter bevordering van de vruchtbaarheid. Of om gewoon op te hangen en daaronder een lekker potje te zoenen. Sommige gebruiken blijven altijd bestaan en niks mooier dan een lange kerstnacht onder de maretak. Stille nacht.


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

€

49,99

ALL


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

LIVE-RADIO MET PROMINENTE GASTEN

JACK MIKKERS AAN TAFEL IN ’T KOFFIEHUIS ROS Radio verzorgt vier dagen live uitzendingen vanuit ’t Koffiehuis’ op de hoek van de Raadhuisstraat/ Dorpsstraat in Rosmalen. Van 27 tot en met 30 december staan de pick ups en microfoons opgesteld om tussen 15.00 en 17.00 uur plaatjes te draaien en prominente gasten te ontvangen.

Burgemeester Jack Mikkers is een van de gasten bij de programma’s welke de ROS van 27-30 december live uitzendt. door Herman van Dinther René Holweg, een van de bestuursleden van de ROS, licht trots een tipje van de sluier op. “We hebben een lijstje met namen gemaakt van mensen die belangrijk zijn in of voor de Rosmalense samenleving. Twee namen kan ik bekendmaken omdat zij al hebben toegezegd. Wij zijn in onze nopjes dat bij ons aanschuiven Madeleine van Toorenburg, de Rosmalense politica die voor het CDA in de Tweede Kamer zit en Jack Mikkers, de burgemeester van onze gemeente. Met hen gaan we terugblikken op het afgelopen jaar en vooral ook vooruitkijken. Dat doen we met hen, maar ook met een aantal andere aansprekende mensen uit Rosmalen. Die planning zijn we nog aan het uitwerken, het zou niet netjes zijn om al namen te noemen waarvan we nog niet helemaal zeker zijn. Maar dat het interessante uitzendingen worden, daar ben ik van overtuigd. We zorgen in elk geval voor veel variatie. De gasten die we ontvangen hebben een achtergrond in de sport, cultuur en muziek, bedrijfsleven, onderwijs, verenigingsleven en horeca.”

SNUFFELEN

“Overigens niet alleen vanwege de interes-

sante gasten worden het mooie uitzendingen, maar ook door het team van presentatoren dat aan deze vierdaagse gaat meewerken. Dat team wordt gevormd door Sophie Fleur Verbiesen, Berti Roovers, Frans Mortiers, Theo Pennings, René Holweg, Paul Hazenberg, Joep van der Plas en Herman Hubers. Dat team vrijwilligers dat verbonden is aan de ROS willen we graag uitbreiden. Niet alleen hebben we behoefte aan jonge presentatoren, we hebben bij onze omroep heel wat leuke klusjes die voor jongeren beslist ook leuk zijn om te doen. Programmamakers, marketeers, ict’ers, bestuurders, eigenlijk alles en iedereen die je bij een omroeporganisatie kunt tegenkomen kunnen bij ons terecht. We zouden het leuk vinden wanneer er mensen zijn die het interessant vinden om eens een keer te komen snuffelen aan de sfeer, de techniek, de studio. Waarschijnlijk gaat er een wereld voor hen open.”

’T KOFFIEHUIS

Het pand waarin ’t Koffiehuis is gevestigd is sinds begin oktober in gebruik. Dave Smits heeft er zijn intrek genomen met Credion, Huis en Hypotheek en ’t Koffiehuis. Dave: “Met Credion richten we ons als bemiddelaar voor het MKB op bedrijfs- en vast-

goedfinanciering, met Huis en Hypotheek is vooral de particulier onze doelgroep. In alle gevallen zetten we volop in op klantbeleving, tijd nemen voor de klant is ons uitgangspunt. Door onze service en aandacht willen we uitblinken, daar gaan we heel ver in. Wat ik namelijk al jaren constateer is dat mensen heel veel waarde hechten aan persoonlijk contact, advies en service. Tegelijkertijd zie je dat de banken steeds meer vestigingen sluiten, ABN AMRO is al weg uit Rosmalen en ook de ING Bank opent na de corona crisis hun filiaal niet meer. Het concept is dat mensen in ’t Koffiehuis op hun gemak een kop koffie drinken, er afspreken met vrienden, kennissen of zakenrelaties en er op de laptop gaan werken. Wanneer daarbij vragen aan de orde komen die met geld te maken hebben dan loop je zo naar de ontvangstruimte bij onze kantoren. Bij ons staat de deur altijd open voor een eerlijk advies over alles wat met geld te maken heeft. Ik vind het leuk om de ROS die vier dagen onderdak te bieden. Natuurlijk hadden we daarbij graag een kop koffie aangeboden aan een handjevol bezoekers. Maar helaas kan dat door de corona maatregelen niet. We hopen dat later nog eens te kunnen goedmaken.” Stem af op Ziggo kanaal 43 (voor beeld en geluid) of stream via www.ros-radio.nl.


DIGING pagina 26

aar

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar Grad van Lokven (55 jaar)

ni 2014.

kunt u .

gebracht.

Marinus van Lokven (50 jaar)

Antoon Govers (45 jaar)

T. 06-25117713 E. Bertie@cooperatieve-stukadoors.nl

GvS BV

Metsel-, lijm- en voegwerken Nieuwekampen 12 - 5382 JN Vinkel Telefoon (073) 532 14 07

www.vanlokvenbv.nl

Santvoort Metselwerken Coppensdijk 31 | 5382 JR Vinkel | 0629544392 Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2021!

Vinkel - 06-21804996

ICT oplossingen zijn er om je verder te helpen. Wij denken komt. Zichtproactief ICT met je mee en zorgen ervoor dat het in orde 073-7200100 Heb je daar in ieder geval geen omkijken meer naar. Kijkt vooruit, wijst de weg. www.zicht-ict.nl Zicht ICT Kijkt vooruit, wijst de weg.

085 902 44 44 www.zicht-ict.nl

www.rijschoolberlicum.nl


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

KERSTSTAL ST.JAN ANDERS DAN ANDERS

Traditiegetrouw wordt in de kooromgang van de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch een Kerststal opgebouwd. Ieder jaar komen mensen uit alle windstreken naar de kathedraal om zich te laten verbazen, inspireren, vertederen of gewoon om even stil te staan bij de geboorte van het kindeke Jezus. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen bezoekers niet meer spontaan een kijkje nemen bij de kerststal in de Bossche kathedraal. Er moet vooraf online worden gereserveerd. Het thema van de kerststal 2020 mag ons moed en vertrouwen geven: ‘Een droom wordt werkelijkheid’. Vorig jaar bezochten ruim 80.000 mensen de kerststal, met lange rijen op de Parade als gevolg. Iets wat het kerkbestuur en de gemeente dit jaar absoluut willen voorkomen. De kerststal gaat daarom dit jaar al op 4 december open en dat is heel wat eerder dan half december zoals gebruikelijk. De kerststal zal ook langer open blijven én (heel uitzonderlijk) ook ‘s avonds te bezoeken zijn.

Dit jaar staat Sint-Jozef centraal in de kerststal van de Sint-Jan. We zien zijn timmerwerkplaats in Nazareth, de tocht die hij met Maria maakt naar Betlehem en daarna zijn vaderlijke zorg bij de kribbe in de stal. Jozef, zo lezen we in het evangelie van Mattheüs, wilde in stilte van Maria scheiden. In een droom van Godswege krijgt hij de opdracht om Maria tot vrouw te nemen en voor haar Kind te zorgen. Die droom wordt werkelijkheid in zijn leven. Hij wordt een ‘rechtschapen mens’ genoemd. Sint-Jozef leeft naar de weg die hem door God in de droom werd gewezen. Die droom is werkelijkheid geworden. De coronacrisis laat zien dat onze wereld toch niet zo maakbaar is als we dachten en hoopten. In deze onzekere tijden mogen ook wij ons toevertrouwen aan God. Hij draagt de wereld. Hij beschermt en zegent ons. Jozef krijgt in zijn droom de opdracht om het Kind van Maria de naam Jezus te geven. Jezus: God Redt, betekent deze naam. God geeft ons redding, zegen, troost en hoop in zijn Zoon.

RESERVEREN

Vanwege de Covid-19-pandemie moet u dit jaar uw bezoek aan de kerststal op voorhand reserveren. U betaalt voor een reservering/ toegangsbewijs € 1,- per persoon, kinderen t/m 12 jaar mogen gratis mee. Voor kinderen moet wel een kaartje worden gereserveerd en ze moeten worden begeleid door een volwassene. Reserveren van kaarten kan via de website kerststal-sint-jan.nl. Let op: mail voor het annuleren of wijzigen van uw reservering naar: kerststal@debosschewinter.nl. Scholen die een bezoek willen

brengen, kunnen contact opnemen via e-mail: kerststal@mariajohannes.nl

PRAKTISCH

Vanwege de coronamaatregelen is het noodzakelijk te reserveren. Uw uitgeprinte ticket of uw ticket in de speciale app op uw smartphone wordt bij de ingang gecontroleerd. De ingang voor de Kerststal is aan de zuidzijde van de kathedraal, tegenover Choorstraat 1. Alle coronamaatregelen gelden ook voor het bezoek aan de kerststal: houd afstand, draag een mondkapje, volg de aanwijzingen, blijf thuis bij klachten. Er wordt nog gekeken of en hoe avondrondleidingen kunnen worden georganiseerd. De foto’s zijn gemaakt door Wim Koopman / iMoose

OPENINGSTIJDEN KERSTSTAL

Vrijdag 4 december 2020 t/m zondag 17 januari 2021 Zondag: 13.30 tot 18.00 uur Maandag t/m zaterdag: 10.00 tot 18.00 uur


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

4 3

Mos grote bak van 4,95 voor 3,95

6

nu

3,95

2 1 5 8 7 10

vanaf

Kerstgroen

1,50

bos vanaf 1,50

9

1. Hangdeco jute led 25 cm van €4,95 voor €3,75 2. Notenkraker a. Groot van €26,95 voor €20,25 b. Middel van €14,50 voor €10,95 c. Klein van €9,45 voor €7,10 3. Touw met glazen bol met 10 led van €11,50 voor €8,50 4. Uitrekbare zilver glitter kerstboom op standaard van €15,95 voor €11,95 5. Huisje om zelf te schilderen inclusief verf en kwastjes van €9,99 voor €7,50 6. Verlichte lantaarn met kerstscene van €25,95 voor €19,50 7. Hangdeco van €1,50 voor €1,10 8. Krans colorado doorsnede 45 cm groen van €12,50 voor €9,50 9. Led kaarsen met gekleurde verlichting inclusief afstandsbediening van €9,95 voor €7,45 10. Diverse tafellopers van €4,75 voor €3,50

Vlaggenmastverlichting 192 led

zondag 13 december open van 10.00-17.00 u

hoogte 208 cm outdoor warmwhite van €15,95 voor €11,95

Vlaggenmastverlichting 360 led

hoogte 800 cm outdoor warmwhite van €36,95 voor €27,95

3 zakken

Haardhout

10,00

extra grote zak 3,95/st. 3 zakken voor 10,00 In korven ( ¾ m3) 40,00/ korf. Doos aanmaakhout 2,50 / doos

CADEAUTIP

Boomschijven diverse maten vanaf € 3,00

Voederhuisjes ruime keus vanaf 24,95

vanaf

3,00

vanaf

24,95 Ruime keuze kerststukken voor de vogels

Emmer vetbollen Met onze nationale tuinbon maakt u iedereen blij

30 stuks, van 7,95 voor 6,95

Emmer strooivoer van 7,50 voor 5,95

vanaf

5,95

Aanbiedingen zijn geldig t/m 31 december 2020 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

AMARYLLIS VOOR SPRANKELENDE KERSTSFEER en bloemen, passen hier goed bij. Accentueer de sfeer door een houten bloempot te gebruiken, waarbij de ringen door de grove behandeling duidelijk te zien zijn. Een gouden, fijn geweven kerstslinger met sterren, maakt het plaatje helemaal af. Het is betoverend om tijdens de feestdagen de Amaryllis langzaam maar zeker in bloei zien komen.

GLAMOUR

Helemaal hip is de glamour trend. Hierin is Amaryllis onmisbaar. De betoverende verschijning brengt met haar schoonheid, een ware glittersfeer in huis. Meng amaryllissen in rode en roze tinten. Gezamenlijk zullen de imposante bloemen je overweldigen met hun sprankelende uiterlijk. Combineer de amaryllissen met gouden kerstballen en bijpassend

Is het niet heerlijk om in december je huis in kerstsfeer te brengen? Denk eens aan Amaryllis. Je verwacht het misschien niet, maar de stoere bollen en glamoureuze bloemen zijn toppers om het juiste kerstgevoel creëren. Je kunt er zelfs mee ‘doet-het-zelven’.

tafellinnen. Hierna is het alleen nog maar genieten geblazen.

VERZORGINGSTIPS

Voordat een amaryllisbol gaat groeien, moet deze even wakker gemaakt worden. Leg de bol daarom een uur in een bak met lauw water, dit zorgt ervoor dat de wortels gaan groeien. Je kunt amaryllisbollen in een pot met grond planten, los in een schaal leggen of op water zetten. Amaryllissen houden van warmte; een kamertemperatuur van tussen de 20 en 24 graden is perfect. Zorg voor voldoende licht. Wanneer het wat donkerder is, groeien de stelen te lang en hebben ze ondersteuning nodig.

SPRANKELEN

Amaryllissen worden ook wel Hippeastrum genoemd. Het zijn majestueuze bloembollen die uitgroeien tot even indrukwekkende bloemen. Er bestaan meer dan 70 soorten. De naam Amaryllis komt van het oud-Griekse ‘amarusso’, wat ‘Ik sprankel’ betekent. Het is een feestje om naar de gedaantewisseling van bol naar bloem te kijken. De stralende bloemen groeien als een grote verrassing uit de strakke stengel.

ZELF DOEN

Ga creatief aan de slag met amaryllissen. Het is leuk en het geeft een voldaan gevoel om het zelf te doen. Wat je nodig hebt is een amaryllisbol, een oude krant, een glazen vaas waar de amaryllisbol in past, haarlak en glitters. Gebruik de krant als placemat. Spuit de amaryllisbol in met haarlak. Strooi direct hierna flink wat glitters over de bol. Schud met de bol zodat de overtollige glitters eraf vallen. Zet de versierde bol in de vaas, et voilà!

STOER

Houd je van natuurlijk en stoer? De grote, robuuste amaryllisbol en de groeiende stelen

PLANTEN MET BESSEN

Van de alom bekende Skimmia die in het najaar en winter getooid is met roze bloemknoppen is ook een variant met prachtige, feestelijke rode bessen. Ook de klein blijvende Gaultheria is een prima keuze, zeker voor mensen die weinig ruimte hebben. Dat geldt ook voor Pernettya mucronata in fuchsia, lila, roze of wit. Liefhebbers van paars kunnen kiezen voor Callicarpa. Voor een spectaculair effect kunt u een haag vuurdoorns (Pyracantha) aanplanten, die vanaf het najaar voorzien is van felrode of oranjegekleurde bessen.


pOOTGOED En bESTRijDinGSMiDDELEn

Voor een perfecte rijopleiding Heegterstraat 34, 5386 CP Geffen paginaTel:30 073 - 53 24 658 Autotel: 06 - 53184263

Vavarkensfilet

Bij 100 gram gebraden www.thuisinhetnieuws.nl ribeye

ALL

20 Lambert de Groot 2 Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar 085-2731885 info@vcfopleidingen.nl

Bestratingen Bedrijvenweg 7

500 gram vlees + 500 gram uien en kruiden

ur "

n Zevenbergseweg 12 KA Geffen Bredeweg 335386 ge 5351 5386 PH KM Berghem Geffen n ti 073-5323719 Tel. Tel. 06-54356355 06-54356355 ra t s Ontwerp | Aanleg | Onderhoud www.PGbestratingen.nl Fax 073-5323680 e SINTERKLAASTIPS B E-mail Renovatie | Watertechniek | Beregening E-mail info@PGbestratingen.nl PGbestratingen@home.nl ve

de

et

rle

ng

st

T 073 - 52 262 94 • M 06 - 51 433 245 www.hvanzandvoort-electrotechniek.nl www.hvanzandvoort-electrotechniek.nl www.hvanzandvoort-electrotechniek.nl

D’n Bart Patrick Gloudemans GRATIS!

"h

Nuland • Dorpstraat 14 • 5391 AW

• Nieuwbouw • Verbouw • Renovatie

KEURSLAGERKOOPJE 100 gram Informatie en bestellingen: www.huidenenvachten.nl Baan 1a, Geffen selderij- | Oude HacheeAutobedrijf salade pakket!

w

Diverse code-95 opleidingen voor beroepschauffeurs zoals Veetransport, Pluimveetransport, BHV, Heftruckcertificaat, Engels, Eff. Communicatie, enz. enz.

ru

Dé opleider voor veehandelaren, (pluim-)veetransporteurs en veeverzamelplaats!

100Stijlen gram Natuurlijke Interieur

aa

Bergstraat 39 GEFFEN www.vcfopleidingen.nl

Cristian van Dinther

st

va

ra a

uk

tn

VCF Opleidingen

n

- Fonduen - Gourmetten Corné van Dinther - 06Quiches M. - 553 430 33 samen voor Ontwerp | Aanleg | Onderhoud - Snackballen Renovatie Watertechniek | T. |073 - 532 16 54 | |F.Beregening 073 - 532 67 01 Bredeweg 14 B, 5386 KP Geffen E. corne@tuinendesign.nl | I. www.tuinendesign.nl 95 - Knapzak de

Dorpstraat 28 Geffen Keurslagerij Tuijl T 073van 5321520 Dorpstraat Dorpstraat26, 26,Geffen Geffen Tel.073-5325891 073-5325891 Tel. Cafe-zaal ‘t Haasje www.vantuyl.keurslager.nl www.keizer.keurslager.nl info@vantuyl.keurslager.nl info@keizer.keurslager.nl

voor uw bruiloften - recepties feesten - evenementen vergaderingen - Asbestinventarisatie meetings ten behoeve

van de omgevingsvergunning voor verbouw, renovatie en sloop van Dorpstraat 28 woningen en gebouwen.

Jagers Asbestinventarisatie bv Heikampweg 1 5249 JX Rosmalen

Geffen T 073 5321520 Telefoon: 073 - 5037094 Fax: E-mail:

073 - 5037095 info@jagers-asbestinventarisatie.nl

Cafe-zaal ‘t Haasje

Haasje wCafe-zaal w. j a ge rs - a s-brecepties e ‘t st i nv e nta i s at i e . n l voor wuw bruiloften - rfeesten evenementen - vergaderingen - meetings voor uw bruiloften - recepties www.cafezaalhethaasje.nl feesten - evenementen vergaderingen - meetings

Corné van Dinther M: 06 - 553 430 33

Aanbiedingen

Corné van Dinther M. 06 - 553 430 33

Bredeweg 14 B, 5386 KP Geffen | T. 073 - 532 16 54 | F. 073 - 532 67 01 E. corne@tuinendesign.nl | I. www.tuinendesign.nl

dd ea e zeelllele deal

Kerkstraat11, 11,5386 5386AC ACGeffen Geffen azaezlle Kerkstraat GN. Telefoon (073) 532 13 13 Kerkstraat 11, 5386 AC Geffen G a GEFFEN • w w w . v a N d E r d o E l E Na s s u r a N t i E Telefoon (073) 532 13 13 G Nl Telefoon (073) 532 13 13

Rijwielen - Gasdepôt Óók voor Zorgverzek Taxibedrijf Óókvoor voorZorgverzeke Zorgverze Óók Geffen

Voor Voor ondernemers ondernemers bieden bieden wij wij administratieve dienstverlening administratieve dienstverlening tegen tegen de de scherpste scherpste prijzen. prijzen.

6

Bredeweg 14b | 5386 KP Geffen | T: 073 - 532 16 54 | F: 073 - 532 67 01 zijnE:geldig van 1 t/m| www.tuinendesign.nl 6 december corne@tuinendesign.nl

www.autorijschoolvannistelrooy.nl

Telefoon 06 2323 9592 |

info@autorijschoolvannistelrooy.nl

Bezoekadres: Rijksweg 55b, Nuland T: 073-3030823 | www.ba-administratie.nl Bezoekadres: Rijksweg 55b, Nuland www.cafezaalhethaasje.nl

Correspondentie-adres: Postbus 50 · 5386 ZH Geffen Correspondentie-adres: Postbus 50 · 5386 ZH Geffen T: 073-3030823 · M: 06-51095114 · E: info@ba-administratie.nl T: 073-3030823 · M: 06-51095114 · E: info@ba-administratie.nl

www.ba-administratie.nl www.ba-administratie.nl

Bestuur en leden van VV Nooit-Gedacht wensen u fijne feestdagen


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Smakelijke Kerstdagen

YOGHURTBAVAROIS MET BOSVRUCHTENSAUS

KOFFIE-CRÈME BRÛLÉE MET KARDEMOM

CRANBERRYCOUPE

Nagerecht voor 4 personen

nagerecht, 4 personen

Ingrediënten: 1 bak bosvruchten (diepvries, 300 gram, AH) 3 blaadjes witte gelatine 4 el volle melk 250 ml volle yoghurt, ijskoud 125 ml slagroom 125 g fijn kristalsuiker 2 el citroensap fijne zeef ijsklontjes keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten: 6 eierdooiers 125 g kristalsuiker 1 tl gemalen kardemom 100 ml sterke koffie, iets afgekoeld 250 ml slagroom 150 ml melk 4 lage crème-brûlée-schaaltjes (inhoud 250 ml, doorsnede ca. 13 cm)

Ingrediënten: 450 g cranberry’s (vers in zak) 250 g suiker 1 dl rode wijn of port 200 g mascarpone eventueel koffieroom 1 theel. kaneelpoeder 2 eetl. sinaasappellikeur 8 dunne plakjes cake kerstchocola of geraspte chocolade, kaneel en poedersuiker (voor de garnering)

VOORBEREIDEN (KAN DAG TEVOREN):

VOORBEREIDEN:

VOORBEREIDEN

bosvruchten in verpakking in circa 3 uur ontdooien. Gelatine 5 minuten weken in koud water. (in magnetron) melk verwarmen en gelatine erin oplossen. Melk iets laten afkoelen. yoghurt in kom schenken en gelatinemengsel erdoor kloppen. In andere kom slagroom met 75 suiker lobbig kloppen. Slagroom voorzichtig door yoghurtmassa scheppen. Mengsel over 4 mooie glazen coupes of schaaltjes verdelen. Afdekken met plasticfolie en bavarois in koelkast in 2-3 uur laten opstijven. Merendeel van bosvruchten met 50 gram suiker en citroensap pureren in keukenmachine of met staafmixer. Fruitpuree met bolle kant van (jus) lepel zeefwrijven, zodat pitjes achterblijven. Saus mengen met achtergehouden vruchten en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN

Bavarois en saus uit koelkast nemen. Bosvruchtensaus over bavarois schenken. Voorbereidingstijd: circa 20 minuten Wachttijd: circa 3 uur bereidingstijd: circa 5 minuten Voedingswaarde per persoon Energie: 310 kcal Eiwit: 6 gram Vet: 14 gram Koolhydraten: 41 gram

Oven voorverwarmen op 125 graden Celsius. In kom eierdooiers loskloppen met 75 g suiker en kardemom. Koffie, slagroom en melk erdoor kloppen en mengsel voorzichtig in schaaltjes schenken. Schaaltjes in braadslede zetten en kokend water in braadslede schenken tot kwart onder rand van schaaltjes. Braadslede schenken in midden van oven schuiven en crèmemengsel in 40-50 min. Laten stollen (= au bain Marie). Crème laten afkoelen en in koelkast in minstens 3 uur door en door koud laten worden.

BEREIDEN:

Ovengril voorverwarmen. Schaaltjes crème uit koelkast nemen en gelijkmatig bestrooien met rest van 50 g suiker. Schaaltjes op rooster zetten en vlak onder heet grillelement schuiven. Suikerlaagje in 1-3 min. goudbruin laten kleuren. Direct serveren. Voorbereiden: ca. 10 minuten Wachttijd ca. 4 uur Bereiden: ca. 10 minuten Bevat per eenpersoonportie: 445 kcal, 7 g eiwit, 32 g vet, 35 g koolhydraten Wijnadvies: Montilla No 7 Medium Dry

Nagerecht voor 4 personen

Bereid in dit gerecht een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Kook de cranberry’s in een pan met dikke bodem met de suiker en de rode wijn of port 10-15 minuten. Roer goed door en laat de compote daarna afkoelen. Meng kaneelpoeder en likeur door de mascarpone. Klop dit mengsel tot een crème. Voeg eventueel een scheutje koffieroom toe als de crème te stijf is.

BEREIDEN:

Schep een laagje cranberrycompote in een dessertcoupe. Leg daarop een plakje cake met daarop een laagje mascarponecrème en weer een laagje cranberry’s. Vervolgens weer een plak cake met daarop de rest van de mascarponecrème. Zet de coupes in de koelkast. Garneer ze voor het serveren met chocolade, kaneel en poedersuiker. Bereidingstijd: circa 30 minuten. Voedingswaarde per persoon: eiwit 9 g, vet 32 g, koolhydraten 97 g, kcal (kj) 719 (3020).

TIPS

Er is ook kant-en-klare cranberrycompote in potten te koop. Voeg hieraan een scheutje port toe. De sinaasappellikeur kan worden vervangen door amandellikeur.


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

De grootste keus in bestratingsmaterialen. Ruim 5.000 m² aan inspiratie en ideeën!

LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

ALL


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

NOW-REGELING

BERRY’S MANCAVE Mancaves zijn hot. Een zichzelf een beetje respecterende man heeft er een. Zo ook Berry van Crey. Hij is de zoon van Jan van Crey, de vroegere drummer van “de Shuffles”.Bij Berry zit de muziek ook in de genen en hij treedt regelmatig op als drummer en zanger. Zes jaar geleden kocht hij een nieuwe gitaar en de oude werd opgehangen op zijn balkon om dat een beetje op te leuken. Daarna werd de platenverzameling van zijn overleden vader tegen het plafond geplakt. Berry is een echt mensenmens en ontvangt vaak vrienden. Alle wat zij meebrachten werd aan de muur of tegen het plafond bevestigd en dat zijn nu misschien wel 1000 voorwerpen. Het balkon werd dichtgemaakt en er kwam verwarming in. ook een discolamp ontbreekt niet. Het is een gezellige ruimte geworden om te chillen. In deze Coronatijd vraagt Berry regelmatig vrienden voor een hapje en een drankje maar wel volgens de afgesproken Coronaregels. Zelfs Sinterklaas was benieuwd naar de mancave en bracht ook een bezoekje. tekst en foto’s: Karel Goossens- meer op www..thuisinhetnieuws.nl

Veel van mijn klanten hebben van het UWV op basis van de NOW-regeling voor de eerste aanvraagperiode (maart, april en mei 2020) een tegemoetkoming in hun loonkosten ontvangen. Deze tegemoetkoming was bedoeld voor werkgevers die door de maatregelen die inzake het Covid-19 virus waren genomen, in die periode te kampen hadden met een omzetverlies van tenminste 20%. Als u ook zo’n bedrag van het UWV heeft ontvangen, dan dient u zich te beseffen dat het ontvangen bedrag een voorschot betreft. Dit voorschot is berekend met uw geschatte omzetverlies. Inmiddels is uw werkelijke percentage omzetverlies voor de maanden maart, april en mei 2020 bekend. Daarmee kan het UWV het definitieve bedrag berekenen waar u voor deze periode recht op heeft. U heeft tot en met 23 maart 2021 de tijd om bij het UWV de definitieve berekening aan te vragen. Hiervoor kunt u gebruik maken van de volgende link: https://www.uwv.nl/werkgevers/ formulieren/aanvragen-definitieve-berekening-tegemoetkoming-now-eerste-aanvraagperiode.aspx Let erop dat u bij de aanvraag tot de definitieve berekening in bepaalde gevallen extra documenten moet bijvoegen: • Als u een voorschot heeft ontvangen van meer dan € 20.000, maar minder dan € 100.000, of als uw definitieve tegemoetkoming meer bedraagt dan € 25.000, maar minder dan € 125.000, dan heeft u een derdenverklaring nodig. Deze verklaring kunt u tot en met 23 maart 2021 naar het UWV sturen. • Als u een voorschot heeft ontvangen van meer dan € 100.000 of als uw definitieve tegemoetkoming meer bedraagt dan € 125.000, dan heeft u een accountantsverklaring nodig. Deze verklaring kunt u tot en met 29 juni 2021 naar het UWV sturen. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de definitieve berekening voor de eerste aanvraagperiode van de NOW-regeling, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik ben bereikbaar via alexander.vromans@flynth.nl dan wel via 088-236 82 38 / 06-10 97 31 01. Groet, Alexander Vromans

HERCULES IS WEER SCHOON Het beeld van Hercules Magusanus op de Empelsedijk bij Empel werd door vandalen besmeurd met witte verf. De beeltenis staat bij een van de informatiepunten van de fietsroute Tempels langs de Maas. De emmer met de witte verf is door de daders bij het beeld achtergelaten. Hercules Magusanus was een Bataafse godheid die in de Romeinse tijd ook in deze regio werd aanbeden. De beroemde Tempel van Empel die eind jaren tachtig werd opgegraven, is aan hem gewijd. Bij het informatiepunt op de Empelsedijk kunnen voorbijgangers daar meer over horen door aan een wiel te draaien. Inmiddels is het beeld weer nagenoeg schoon. Foto Karel Goossens - meer foto’s op www..thuisinhetnieuws.nl

ADVENTSACTIE We zitten weer in de Advent, de voorbereidingstijd voor Kerstmis. Dan wordt ook weer actie gevoerd voor mensen in nood, de Adventsactie. Deze richt zich dit jaar op de voedselsituatie van moeder en kind, op vele plaatsen in de wereld. Miljoenen vrouwen en kinderen wereldwijd lijden honger. Ze kunnen daardoor nauwelijks ontsnappen aan de vicieuze cirkel van armoede, ondervoeding en een gebrekkige opleiding. Adventsactie geeft hen een steuntje in de rug. U kunt helpen, ook in deze moeilijke tijd. In de kerken staat op elke zondag een bus waarin u uw gift kunt deponeren. U kunt ook rechtstreeks doneren op NL89INGB 0653 1000 00 t.n.v. Adventsactie, Den Haag.


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar Ontbijten - Lunchen - Dineren - Borrelen - Overnachten

Hegeraat Schaijk

LEIDEK Kschilderachtig E R S B E uitgestrekt D R I J FBrabants land Een vormt het decor van de zachtwitte,

Zandenweg 2 5398 KD Maren-Kessel T 0412 - 479 745 www.peterpouwels.nl

Wij zoeken nieuwe collega’s! gerenoveerde boerderij waarin driesterren Hotel Brasserie Oud Maren is gevestigd.

Zandstraat 24A, 5374 NB SCHAIJK Tel. 0486-462038

www.hegeraat.nl

cafe zaal visvijvers Oijenseweg 272 5346 JG Oss Tel: 0412-690217 www.oijensezij.nl

Duijzer Duijzer Duijzer Haarden Haarden Haarden en en Kachels en Kachels Kachels Duijzer Haarden en Kachels DE GEZELLIGSTE SKIBAAN VAN NOORD-BRABANT GEEFT WEER PROEFLESSEN

OP ZONDAGEN VAN 13.00 - 16.00 UUR

tel.0412-648770 0412-648770 | www.duijzerhaarden.nl www.duijzerhaarden.nl tel: tel: tel: 0412-648770 0412-648770 www.duijzerhaarden.nl www.duijzerhaarden.nl | Oss

SCHRIJF JE NU IN VOOR EEN PRACHTIG SKISEIZOEN

www.alpineworld.nl DE GEZELLIGSTE SKIBAAN info@alpineworld.nl VAN NOORD-BRABANT GEEFT WEER PROEFLESSEN

Grotestraat 8 | Oijen T. 0412-488955 T. 0412-492463 Loop gerust eens binnen en laat u op deze www.forellenvijversdeschutskooi.nl

bijzondere plek verassen, verwennen en vermaken en Geniet met een zachte, doch grote, 'G'. Ontbijten - Lunchen - Dineren - Borrelen - Overnachten

Een schilderachtig uitgestrekt Brabants land vormt het decor van de zachtwitte, gerenoveerde boerderij waarin driesterren Hotel Brasserie Oud Maren is gevestigd. Ontbijten - Lunchen - Dineren

- Borrelen - Overnachten

Hotel Brasserie Oud Maren Provincialeweg 85 5398 JK Maren - Kessel t: 0412 47 98 98 f: 0412 47 95 59 e: info@oudmaren.nl Een schilderachtig uitgestrekt Brabants land w: www.oudmaren.nl

vormt het decor van de zachtwitte, gerenoveerde boerderij waarin driesterren Hotel Brasserie Oud Maren is gevestigd.

Loop gerust eens binnen en laat u op deze bijzondere plek verassen, verwennen en vermaken en Geniet met een zachte, doch grote, 'G'.

Flexibel en in tijdelijk w Wij verzorgen: > werving en selectie > detachering > payroll service

Hotel Brasserie Oud Maren Provincialeweg 85 5398 JK Maren - Kessel t: 0412 47 98 98 f: 0412 47 95 59 e: info@oudmaren.nl w: www.oudmaren.nl

Schaijksestraat 3 Reek T 0486 - 42 23 07 info@hwcbv.com Loop gerust eens binnen en laat u op deze bijzondere plek verassen, verwennen en vermaken en Geniet met een zachte, doch grote, 'G'.

Ben jij op zoek na

Kijk voor onze vacature

www.hwcbv.com

Voor werk in de regio

OP ZONDAGEN VAN 13.00 - 16.00 UUR SCHRIJF JE NU IN VOOR EEN PRACHTIG SKISEIZOEN

Hotel Brasserie Oud Maren Provincialeweg 85 5398 JK Maren - Kessel t: 0412 47 98 98 f: 0412 47 95 59 e: info@oudmaren.nl w: www.oudmaren.nl


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

Smakelijke Kerstdagen GEGRATINEERDE ROULEAU VAN PASTA, COURGETTE EN AUBERGINE MET BEENHAM Bijgerecht/hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten voor het pastadeeg 400 g pastabloem 4 eieren 2 eidooiers snufje zout 1 el olijfolie Ingrediënten 140 g beenham (695813) 1 gele courgette 1 aubergine olijfolie 1 dl kippenboullion 1 dl slagroom 100 g gorgonzola 2 takjes oregano versgemalen peper zout

BEREIDEN

Kneed in de keukenmachine een deeg van de pastabloem, de eieren en de eidooiers en voeg er de olijfolie en het zout aan toe. Voeg als het deeg te droog is enkele druppels water toe. Neem uit de machine, kneed met de hand nog even door en laat een half uur rusten. Rol het deeg zo dun mogelijk uit en snijd in rechthoekige plakken ter grootte van een

ZALMFILET OP BLADERDEEG Tussengerecht voor 4 personen

ALL

ROMIGE PASTA MET RAUWE HAM Tussengerecht voor 4 personen Ingrediënten: 200 gram pasta ( bijvoorbeeld falfalle) zout 1 citroen 100 gram rauwe ham 150 gram verse roomkaas 2 eetlepels verse basilicum, in dunne reepjes versgemalen zwarte peper

BEREIDING

courgette. Kook de plakken 3 minuten in gezouten water, giet af en laat goed uitlekken. Schaaf niet te dikke plakken van de courgette en de aubergine en grill kort aan beide kanten in een beetje olijfolie. Kruid met zout en peper. Leg er een plakje beenham op. Rol het geheel op tot mooie rolletjes en leg naast elkaar in een ovenschaal. Verwarm in een steelpan de bouillon met de slagroom en oregano. Kook stevig in. Voeg de kaas toe en monteer tot een romige saus met behulp van de staafmixer. Verwarm de oven voor op 185 °C met de grillstand aan. Verdeel de saus over de pastarolletjes en laat zo’n 10 minuten gratineren in de oven. Smakelijke kerstdagen en een mooi culinair 2020 Joep van der Plas

Kook de pasta in een pan met ruim kokend water met een snufje zout in circa 10 minuten beetgaar. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Pers de citroen uit. Snijd de ham in repen van circa 2cm breed. Giet de pasta af. Roer de verse roomkaas, de geraspte citroenschil en citroensap naar smaak door de pasta en blijf roeren tot de pasta wordt omhuld door een romige saus. Schep de helft van het basilicum erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de pasta op vier borden en drapeer de repen rauwe ham erop. Strooi de rest van het basilicum erover en serveer direct.

Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten Voedingswaarde per persoon Energie: 1600 kj (385 kcal) Eiwit: 19 gram Vet: 19 gram Koolhydraten: 36 gram

Ingrediënten: 2 plakjes roomboterbladerdeeg 1/2 venkelknol 1 rode ui 4 verse zalmfilets 2 theelepels (verse) tijm 4 eetlepels crème fraiche versgemalen peper, zout 2 eetlepels olijfolie traditioneel (C1000 Selectie)

ter en laat ze goed uitlekken. Pel en snipper de ui. Snijd met een scherp mes het vel van de zalm. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op de bakplaat. Bestrijk ze met de crème fraiche en strooi de venkel en de uit erover. Sprenkel de olijfolie erover. Bak de zalmfilet op bladerdeeg in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Leg de taartjes op vier borden en serveer direct.

BEREIDING

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten Voedingswaarde per persoon Energie: 1500 kj (350 kcal) Eiwit: 22 gram Vet: 26 gram Koolhydraten: 10 gram

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Maak de venkel schoon en snijd de knol in heel kleine blokjes. Overgiet ze in een zeef met kokend wa-


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Puzzelkluif voor de feestdagen! Traditiegetrouw bieden we de puzzelliefhebbers weer een echte puzzelkluif voor de komende feestdagen. Er is in het diagram onder de puzzel na overbrenging van de gevraagde letters een spreuk te lezen. Heeft u die gevonden stuurt u deze dan per mail voor 10 januari naar redactie@nnmedia.nl en u dingt mee naar een bijzonder leuke prijs. De oplossing vindt u in de editie van januari. HORIZONTAAL:

VERTICAAL:

1 menselijk, 6 toxine, 11 eenheid van kracht, 16 vreemde taal, 21 langwerpig rond, 23 als de Ieren, 24 vaatwerk, 25 lijfeigene, 26 lange levensduur, 29 stuwkracht, 31 balie, 32 drager, 34 fulltime eenheid (afk.), 35 rustbank, 37 hoofddoek, 39 halsdoek, 40 uitheems bier, 41 Oudnoorse verhalen, 43 bolwerk, 45 bovenste laag, 47 voornemen, 48 hervomd (afk.), 50 redelijkheid, 51 zwier, 53 gemeenschappelijke weide, 54 cyclus, 56 maaltand, 58 door middel van, 59 pardon, 61 kalm!, 62 muzikale eigenschap, 63 oosterlengte (afk.), 65 dokter, 67 damp, 69 onbedorven, 71 vol been, 73 belasting, 75 prachtig, 76 ieder, 77 vochtig, 78 schuifknoop, 79 inkomstenbelasting (afk.), 80 vogel, 82 geschift, 83 effen, 84 wet inburgering in Nederland, 85 Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (afk.), 86 schimpscheut, 87 achting, 90 uitroep, 93 geluid voor stilte, 95 prijzende woorden, 98 slimheid, 101 tweetal, 102 cijfer, 103 uitroep, 104 Grieks voorvoegsel, 105 dromer, 107 luisterlied, 109 bevelhebber der landstrijdkrachten (afk.), 110 schaakterm, 112 uitheems café, 116 stel, 119 sieraad, 122 zoet honinggebak, 125 uitgeput, 126 dicht, 127 inlichtingendienst, 128 uitsluiting, 129 zachtaardig, 131 United Nations (afk.), 132 bijwoord, 133 niet lang, 134 op leeftijd, 136 straat (Fr.), 137 slagwapen, 139 stad in Egypte, 141 gelofte, 142 beker, 144 bombastisch, 146 dyne (afk.), 147 kloosteroverste, 148 tijdperk, 151 streling, 154 nieuwe ster, 155 te zijner tijd (afk.), 156 handvat, 157 onbelangrijke film, 159 torenomgang, 161 lezing, 163 Frans voegwoord, 164 oud bankbiljet, 165 geluid van een klap, 166 oorlog, 168 telwoord, 170 zonderling, 172 verhindering, 173 zoetwatervis, 175 aanbieding, 176 pul, 178 en evenmin, 180 levenstocht, 181 mededogen, 183 zieke, 185 muzieksoort, 187 aanwijzend voornaamwoord, 188 verschiet, 189 bengel, 192 ambtenaar, 194 inlandse Afrikaanse taal, 195 begane grond, 197 schuilhoek, 198 drift, 200 dorp, 202 fat, 203 het roeren van een cocktail, 204 reinigingsmiddel, 206 kortschrift, 207 frisheid, 208 eb, 209 tafelbediende, 210 vleeshouwer.

1 vormelijk, 2 modevolger, 3 Romeinse groet, 4 wezen, 5 voetpunt, 7 kiemcel, 8 opschudding, 9 vogel, 10 kwestie, 12 gebeurtenis, 13 groei, 14 afstamming, 15 trekdier, 16 aframmeling, 17 mast, 18 voorzetsel, 19 landing, 20 onvermurwbaar, 22 gebladerte, 25 land, 27 staat in de VS, 28 Engelse aanspreekvorm, 30 hectoliter, 31 decagram (afk.), 32 succes bij het flirten, 33 noords zoogdier, 36 houtsoort, 38 mannetjesvarken, 39 vaargeul, 42 zangstuk, 44 uit elkaar, 46 oude Spaans munt, 47 haarstukje, 49 afmatting, 51 roeivaartuig, 52 aspotje, 54 koninkrijk, 55 nader overeen te komen (afk.), 57 zwaar en sterk, 59 schuimwijn, 60 Chinees begrip, 62 reeks, 64 land in Azië, 66 korte kous, 68 insect, 70 in afschrift aan (afk.), 71 soort belasting, 72 bruto binnenlands product (afk.), 74 vreemdenhaat, 79 in buitengewone dienst (afk.), 81 keerpunt, 85 kunstenaar, 88 droogoven, 89 zo, 91 riviervertakking, 92 voorraad, 94 keer dat geijkt wordt, 96 buiten de lijn, 97 bijwoord, 99 uitroep, 100 dopingproduct, 106 koffie (barg.), 108 spijker, 111 bedrag, 112 voorbelasting, 113 ijzeren mondstuk, 114 vertegenwoordiger, 115 zweer, 116 muzieksoort, 117 meubelstuk, 118 duivelsrog, 120 schaap, 121 nu, 123 arrogantie, 124 Frans departement, 130 muzikale term, 133 bak, 135 uitvaardiging, 136 islamistische vastenmaand, 137 vreemde munt, 138 babydoek, 139 omslag, 140 Griekse drank, 141 plaats in Gelderland, 143 marionet, 144 stoot, 145 dam, 147 puntig steekwerktuig, 148 van dezelfde kleur, 149 Republik Indonesia (afk), 150 indien, 151 Duitse televisiezender, 152 riviertje bij Utrecht, 153 traag, 156 deskundige, 157 muurstang, 158 Mountain Bike (afk.), 159 dimensie, 160 glad afhangend, 162 mythologische godheid, 164 nieuwsverspreiders, 165 geldstraf, 167 lampzwart, 169 naarling, 171 natuurbeschermer, 172 zwemkleding, 173 veerboot, 174 geslepen, 176 coiffure, 177 beschadigde vrucht, 179 huishuur, 181 rangtelwoord, 182 prul, 183 onderbreking, 184 drietal, 186 schaakstuk, 188 goser, 190 voor elkaar!, 191 reeds, 193 beklemming, 196 hoeveelheid, 197 opdracht, 199 bijwoord, 201 erfelijkheidsdrager, 203 Saudi-Arabië (afk.), 205 per expresse (afk.).

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


MONSTERPUZZEL MONSTERPUZZEL

pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

KERSTMAMMOETPUZZEL

1 1

26 26 34 34 41 41

55 55 63 63 73 73 80 80

2

2

27 27

48 48

64 64

86 86

89 89 95 96 95 96 101 101 105 105

21 21

3

3

42 42

56 56

74 74

65 65

81 81

4

4

35 35

49 49

109 109

112 111 112 111 119 120 119 120 125 125 129 130 129 130 134 134 137 137 141 141 147 146 147 146 156 156 164 164 172 172 180 180 187 187 195 196 195 196 202 202 207 207

43 43

57 57

75 75

90 90

106 106

5

5

102 102

113 113

126 126

135 135

142 142

188 188

6

22 22

50 50

66 66

6

28 28

58 58

7

8

7

23 23

121 121

36 36

67 67

181 181

© Persbelangen MR0565 © Persbelangen MR0565

11 11

10 10

30 30

37 37

44 44

68 68

76 76

38 38

51 51

59 59

31 31

52 52

69 69

83 83

12 12 24 24

45 45

60 60

77 77

13 13

53 53

70 70

14 14

46 46

39 39

32 32

78 78

25 25

71 71

84 84

16 16

62 62

87 87

92 92 98 99 98 99 103 103 107 107

114 114

17 17

54 54

93 93

110 110

18 18

47 47

88 88

108 108

165 165

208 208

157 157

148 149 150 148 149 150

174 174

203 203

54 141 50 137 117 164 54 141 50 137 117 164 49 49

197 197

189 189

23 59 23 59 19 11 19 11

166 166

182 182

158 158

175 175

190 190

167 167

159 159

191 191 198 198

209 209

153 153 62 62

41 41 85 164 85 164

19 19

40 40

85 85

104 104

116 117 115 116 117 115 122 123 122 123 128 127 128 127 133 132 133 132 136 136 139 139 144 144 155 154 151 152 153 155 154 151 152 153 161 162 160 161 162 160 170 171 168 169 170 171 168 169 178 176 177 178 176 177 185 183 184 185 183 184 194 192 193 194 192 193 200 201 199 200 201 199 206 204 205 206 204 205 210 210

redacteuren, fotografen vertegenwoordigers én bezorgers van uw maandblad wensen u en al die u lief zijn prettige feestdagen en een voorspoedig 2021

143 143

173 173

15 15

61 61

91 91

131 131

138 138

9

29 29

82 82

97 97

9

8

179 179 33 33

148 148 67 67

98 173 83 171 39 45 98 173 83 171 39 45 204 94 36 204 94 36

20 20

33 33

79 79

100 100

124 124

140 140

72 72

94 94

118 118

145 145

163 163

179 179

186 186


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar Autobedrijf

van Heesch Telefoon 073-5321969 Geffen www.vanheeschgeffen.nl

Van Venrooy Timmerwerken Heesterseweg 14, 5386 KT Geffen 06-22552671 venrooytimmerwerken@ziggo.nl

• Levering van alle soorten metalen • Constructiewerken • Lassen van RVS, alumium en ijzer • Antislip loop- en oprijplaten • Lassen oplocatie • Hydrauliek en pneumatiek Kaathoven 29 • 5383 KV Vinkel • Tel. (073) 503 46 66 • Mobiel (06) 53 409 990 E-mail emvanwanrooij@hetnet.nl • www.vanwanrooijramps.nl

GURUF X

VENSTRAAT 46 ROSMALEN 073-8888811

www.move2bfit.nl

Tel. 073-532 34 32

Sinds 1956 juwelier schute

SMARTPHONE & TABLET REPARATIE

! n e g a d t s e e f Fijne

Achter de Driesprong 1 Rosmalen Tel. 073 5218871

APK keuring Sjef van Creij

073-5230539

Bruggen 44, 5243 RB Rosmalen

gewoon

ge - DREVEN

Sprokkelbos Outdoor & lifestyle Sprokkelboschstraat 18 | 5243 RK Rosmalen 0736900675 info@sprokkelbos.nl | www.sprokkelbos.nl


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

COMEBACK VOOR DE KERSTKAART Ben jij dit jaar van plan om kerstkaarten op de post te doen? Dan ben je niet de enige: PostNL verwacht grote drukte bij briefpost. “Kerstbezoek zal beperkt zijn, we zoeken naar compensatie”, zegt hoogleraar Peter Jan Margry van het Meertens Instituut. “Aan de andere kant zoeken we in de tijd met weinig sociaal contact naar compensatie. Zeker nu we maar beperkt op kerstbezoek kunnen.”

DIGITAAL NIET SPECIAAL

door Sharon van Oost/Laura Kors Sinds 2015 ging het aantal papieren kaarten met kerstwensen hard achteruit: in 2015 bezorgde PostNL er 115 miljoen en 2 jaar later nog 85 miljoen. En hoewel ze bij Nederlands grootste postbedrijf ‘niet in een glazen bol kunnen kijken’, zal december ongetwijfeld een goede maand worden. Zo blijkt uit eigen onderzoek van PostNL onder 1000 mensen dat 40 procent van plan is om meer kerstkaarten te sturen.

ACTIES

Mensen komen zelf op het idee om een ‘echte’ kaart te sturen, of worden aangespoord door acties die zijn opgestart om eenzaamheid te bestrijden. Bijvoorbeeld door die van ouderenbond ANBO, de bond roept leden op om kaarten te maken voor ouderen die alleen zijn vanwege corona. ANBO dacht aanvankelijk 15.000 mensen blij te gaan maken. Inmiddels hebben de thuiszorgorganisaties die ouderen aandragen voor een kaartje, al meer dan 50.000 verzoeken voor een kertswens ingediend. Ook andere acties lopen storm. Op 8000 basisscholen maken kinderen kerstkaarten voor het Ouderenfonds, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. En dan is er nog Omapost die, in samenwerking met PostNL en Hallmark, besloot een actie op te zetten waarbij 100.000 kaartjes verstuurd kunnen worden

voor 1 cent per stuk. ‘Elkaar kunnen we niet vasthouden, dit kaartje wel’, is het idee.

BEPERKT OP KERSTBEZOEK

Dat de papieren kerstkaart terug is van bijna weggeweest, vindt hoogleraar Peter Jan Margry van het Meertens Instituut aan de ene kant opvallend: “Wij zuinige nederlanders houden van efficiëntie. De kaarten voor kerst en oud en nieuw hebben we ooit zelfs om die reden samengevoegd. Dat scheelde postzegels”, lacht hij. Vroeger werden kerstgroeten en nieuwjaarswensen namelijk op twee aparte kaarten gestuurd.

Met de komst van het digitale tijdperk waren we een beetje vervreemd van het papieren kaartje, vertelt Margry. “Maar met de voorgeprogrammeerde templates op Facebook zijn we inmiddels wel een beetje klaar. Die zijn onbeduidend, een automatisme haast en daarmee weinig speciaal. Wie kijkt daar nog naar?” Kortom, vervolgt hij: “In deze tijd is het mooi om een kaart te kopen en er handmatig iets op te schrijven, te laten zien dat je moeite hebt gedaan. Dat is nu belangrijker dan even digitaal iets afvinken.” Uit het brede aanbod kerstwensen in de kaartenmolens van de boekhandel, gaat zijn eigen voorkeur naar een kerstkaart met drie skiënde nonnen erop. “Dit zijn volgens mij drie dingen die we in Nederland niet hebben, sneeuw, heuvels en nonnen. Dat lijkt me wel een aardige.”

KERKEN BERNHEZE ORGANISEREN KERSTPAKKETTEN ACTIE In deze zware en moeilijke tijden is het voor verschillende inwoners moeilijk om het hoofd boven water te houden. Het is voor hen moeilijk om elke dag voldoende eten op tafel te zetten. Laat staan met de Kerst iets extra’s. De geloofsgemeenschappen van parochie ‘De Goede Herder’ roept bij deze alle inwoners op om voor deze groep mensen een mooie Kerst te bezorgen. Dat kan door het doneren van houdbare levensmiddelen. Wij zullen deze inzamelen. Van de ingezamelde levensmiddelen zal dan een mooi kerstpakket worden samengesteld. Dit pakket kan worden thuisbezorgd of afgehaald worden. Inleveradressen en tijden: voor Heesch in het parochiecentrum aan de Kerkstraat tot maandag 21 december. Open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur. Voor Nistelrode tot maandag 21 december aan de Lindestraat 6 onder de overkapping. Vanaf 9:00 tot 20:00 uur. Voor Vorstenbosch tot maandag 21 december in het portaal van de kerk aan de Kerkstraat 2. Vanaf 9:00 tot 20:00 uur.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

& FEESTDAGEN MENU

Omdat het ernaar uitziet dat de horeca voorlopig nog dicht blijft, gaan we in samenwerking met onze eigen ambachtelijke keurslager, tijdens de feestdagen menu’s aan huis bezorgen. Deze kunt u naar eigen keuze samenstellen en thuis opwarmen, zodat u kunt eten wanneer het u uitkomt. Ook kunnen we complete gourmet-pakketten verzorgen. In de gele vakjes kunt u aangeven voor hoeveel personen u wilt bestellen. Op de kalender de gewenste leverdatum aankruisen en uw adres invullen. De bestelling voor kerst moet op 18 december binnen zijn en voor Oud en Nieuw op 29 december. U kunt uw bestelling doorgeven via app met een foto van de bestellijst, bellen of afgeven: Kruisstraat 52c, Rosmalen, 0651488507. Daarnaast hebben we ook elke vrijdag, zaterdag en zondag afhaal- en bezorggerechten.

All-in Gourmetpakketten

Afhaal - en bezorgmenu’s: elke vrijdag, zaterdag en zondag te bestellen. * inclusief 3 soorten , saus, 3 soorten rauwkost salade, huzarensalade, vruchten champignons, paprika, en uien, aardappelschijfjes kruidenboter.

HOOFDGERECHTEN Schnitzel met champignonsaus of pepersaus € 15,Saté v/d haas Gesneden varkenshaas

met champignonsaus en spekjes

€ 15,-

Gamba’s in chiliroomsaus

€ 15,€ 17,50

Spareribs KALENDER

Aankruisen welke dag u het geleverd wilt hebben:

Naam: ............................. ........................................

€ 15,-

*******

Alle hoofdgerechten worden geserveerd met friet en salades

Adres: ............................. ........................................

06-51488507

........................................

U kunt uw bestelling appen tot 19.00 uur Afhalen/bezorgen tot 20.00 uur


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

KNOLSELDERIJ-PUREE Bijgerecht voor 4 personen

ROERGEBAKKEN SPRUITJES Bijgerecht voor vier personen

BEREIDING

Rooster 75g blanke hazelnoten (zakje a 45g, Baukje) grof. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan circa 3 minuten. Maak 500g spruiten schoon. Verhit in een wok 2 eetlepels (zonnebloem) olie en 1 theelepel (sesam) olie. Voeg de spruiten toe en roerbak ze circa 10 minuten. Pel een teentje knoflook en pers het erboven uit en roerbak nog circa 2 minuten. Was 1 sinaasappel en trek met behulp van een zesteur sliertjes van de schil, schep de hazelnoten en de sinaasappelsliertjes door de spruiten.

Schil en was 1/2 knolselderij (circa 300 gram) en 300 gram aardappelen. Snijd ze in blokjes en breng ze in een pan met water aan de kook . Kook ze in circa 15 minuten gaar. Giet het water af. Pureer de knolselderij en de aardappelen met 1 dl melk. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Verwarm de oven voor op grillstand. Vet een ovenschaaltje in met boter en schep de puree erin. Verkruimel 1 beschuit en strooi dit samen met 50 gram belegen geraspte kaas over de puree. Laat de puree in circa 3 minuten bruin kleuren onder de grill. Bereidingstijd: circa 20 minuten Voedingswaarde per persoon Energie: 655 kj (155 kcal) Eiwit: 7 gram Vet: 5 gram Koolhydraten: 21 gram

LUXE CAPPUCCINO MET MINTCHOCOLAATJES Koffie voor 4 personen Ingrediënten: 2 eetlepel chocohazelnoten (Notenwereld) 25 gram pure chocolade 4 kopjes espressokoffie 6 eetlepels Creamcocktail (koffielikeur) 1 dl slagroom (’s Lands Beste) 1 doosje mintchocolaatjes (After Eight)

BEREIDING

Hak de hazelnoten fijn. Hak ook de chocolade fijn en meng deze door de hazelnoten. Zet de espresso koffie in groten koppen of schenk sterke koffie in koppen. Roer de likeur erdoor. Klop de slagroom stijf. Schep de room op de koffie en strooi het notenchocolademengsel erover. Serveer de cappuccino met mintchocolaatjes.

Bereidingstijd: circa 15 minuten Voedingswaarde per persoon Energie: 965 kj (230 kcal) Eiwit: 7 gram Vet: 20 gram Koolhydraten: 5 gram

Bereidingstijd: 15 minuten Voedingswaarde per persoon Energie: 1300 kj (315 kcal) Eiwit: 4 gram Vet: 17 gram Koolhydraten: 35 gram

CHOCOLADE-CRANBERRY-IJS Nagerecht voor 4-6 personen

KALFSROLLETJES MET PADDESTOELEN Voor 4 personen Verdeel een bakje smaakvolle fluweelpootjes (fijnepaddestoeltjes, feestproduct van AH excellent)in 12 bundeltjes en snijd de onderkanten eraf. Besprenkel de paddestoelen met 1 eetlepel olijfolie met truffelaroma (AH excellent) en bestrooi ze met zout en peper. Neem 12 plakjes ovengebakken kalfsgebraad met pesto (feestproduct van AH excellent) en rol elk bundeltje paddestoelen in een plakje kalfsgebraad. Steek elk plakje vlees vast met een cocktailprikker.

Ingrediënten: 1 bak slagroomijs (1 liter) 200 gram pure chocolade 2 eetlepels room of melk 1/2 pot cranberry compote (Ocean Spray) 2 eetlepels likorette ameretto toefjes verse munt

BEREIDING

Laat het ijs in circa 15 minuten iets zachter worden. Breek de chocolade boven een steelpan in stukjes. Voeg de room of melk toe en laat de chocolade al roerende smelten. Doe het ijs over in een beslagkom en voeg al roerende in een straaltje de gesmolten chocolade toe. Roer ook de cranberry compote en de likeur erdoor. Doe het ijsmengsel weet terug in de diepvries en laat het in circa 2 uur opnieuw bevriezen. Schep het ijs met ijsbolletjestang in vier hoge coupes. Schep er nog een toefje cranberry compote op en garneer met een toefje munt. Bereidingstijd: 10 minuten (+ 2 uur en 15 minuten wachten) Voedingswaarde per persoon Energie: 1900 kj (445 kcal) Eiwit: 6 gram Vet: 24 gram Koolhydraten: 52 gram


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Tommy van Deursen & Zn. Voor al uw tapijt, vinyl, laminaat, vitrage, gordijnen, vloerkleden en binnenzonwering

Tapijt Sirion Binnenzonwering tegen de scherpste prijzen

nieuw in ons assort

Click PVC

iment

verschillende kleuren leverbaar in hout en tegels

kort geschoren, hoogpolig Gratis gemeten en gelegd in 11 kleuren

59,00

Naast deskundig advies in onze nieuwe showroom zorgen wij voor een vakkundige stoffering. Dit is per slot van rekening onze specialiteit. Altijd tegen de scherpste prijzen. Want waarom zou U meer betalen?

Overgordijnen

Op alle voorraad gordijnen design, effen en velours, kamerhoog 140 breed, diverse kleuren Gratis gemeten en gemaakt nu

HALVE PRIJS

WIJ ZIEN U GRAAG IN ONZE NIEUWE SHOWROOM!

Groot assortiment Vloerkleden Âą 160 X 230 cm vanaf Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

79,00

Openingstijden: maandag 13.00 -18.00 uur Di t/m Vr. 09.00- 18.00 uur Zaterdag 10.00- 16.00 uur

Erasmusstraat 17, 5216 HM ’s-Hertogenbosch | Tel. 073-6220327 | Fax 073-6211407 email info@tommyvandeursen.nl | www.tommyvandeursen.nl


www.thuisinhetnieuws.nl

ACTIE VOOR HOGER MINIMUMLOON Het minimumloon in Nederland moet omhoog naar 14 euro. vindt de FNV. De Bossche gemeenteraad stemde dinsdag in met een motie van SP, Bosch Belang, PvdA, De Bossche Groenen en 50PLUS. Daarin wordt het college van B en W opgeroepen om er bij de regering op aan te dringen dat het minimumloon te verhogen. Ook willen de partijen dat wordt onderzocht wat zo’n verhoging in Den Bosch zou betekenen en hoe het uitgevoerd zou kunnen worden. De Bossche gemeenteraad vindt dat s-Hertogenbosch een voortrekkersrol moet vervullen. Winst vindt Jean van Rossum die samen met Rob Hoogeboom dinsdag actie voerde voor aanvang van de vergadering. “Het is echt belangrijk dat het minimumloon wordt verhoogd omdat je met tien euro bruto echt niet kunt rondkomen, ook al heb je een fulltime-baan.”

APPLAUS: HAIKU EN TANKA Applaus is de twaalfde gedichtenbundel van Jeanine Hoedemakers, haar vijfde haikubundel. Voor deze bundel is een selectie gemaakt uit de haiku en tanka die zij de afgelopen 10 jaar heeft geschreven. Zoals de lezers van Jeanine gewend zijn, bevat ook deze bundel weer een diversiteit aan observaties, die afwisselend spitsvondig en warm, dan weer geestig, ernstig of beschouwend zijn. Dat maakt Applaus een rijke, levendige bundel. Jeanine Hoedemakers, Rosmalen 1954, debuteerde in 1985 met de bundel Onzichtbare tastbaarheid bij Stichting voor Literaire Publicaties De Beuk te Amsterdam. Daarna verschenen er nog 9 gedichtenbundels en een fraaie map met haar haiku bij gravuren van graficus Pieter De Munck, Diepenbeek, België. Jeanine was lange tijd redacteur van het literair periodiek Vuursteen, een tijdschrift, gespecialiseerd in Japanse poëzievormen. Applaus kan besteld worden door een mailtje te sturen naar jeaninehoedemakers@ home.nl Ook voor verdere informatie kunt u gebruik maken van dit emailadres.

ALL

AANVAARDING OF VERWERPING VAN EEN NALATENSCHAP Bent u op grond van de wet of een testament geroepen als erfgenaam, dan heeft u drie keuzes: de nalatenschap zuiver aanvaarden (u aanvaardt alle bezittingen en schulden), beneficiair aanvaarden (u aanvaardt alleen de schulden voor zover er voldoende bezittingen in de nalatenschap zijn om deze te voldoen) of verwerpen (u ontvangt geen bezittingen en geen schulden). Als u een keuze heeft gemaakt, maar daar spijt van krijgt? In hoeverre is de aanvaarding of verwerping dan terug te draaien? Clicking Images

pagina 43

In de wet staat dat een eenmaal gedane keuze onherroepelijk is. Het is echter wel mogelijk een nalatenschap na zuivere aanvaarding alsnog beneficiair te aanvaarden, maar dit kan alleen in bijzondere situaties. In de wet staat: “Een erfgenaam die na zuivere aanvaarding bekend wordt met een schuld van de nalatenschap, die hij niet kende en ook niet behoorde te kennen, wordt, indien hij binnen drie maanden na die ontdekking het verzoek daartoe doet, door de kantonrechter gemachtigd om alsnog beneficiair te aanvaarden.” Als aan de voorwaarden is voldaan (let ook op de termijn waarbinnen de erfgenaam actie moet ondernemen) hoeft de erfgenaam de schuld niet uit zijn eigen vermogen te betalen. Hij mag de nalatenschap alsnog beneficiair aanvaarden. Er moet sprake zijn van een onverwachte schuld, een schuld die de erfgenaam niet kende en ook niet behoorde te kennen. Wat is een onverwachte schuld? Blijkt een schuld niet uit de administratie van de overledene, of had de overledene niet of nauwelijks een administratie, dan zal niet meteen sprake zijn van een onverwachte schuld. Erfgenamen zijn namelijk verplicht te onderzoeken waaruit de nalatenschap bestaat en zo nodig bij bekende schuldeisers te informeren naar de hoogte van een schuld. Een overledene kan tijdens zijn leven een onrechtmatige daad hebben gepleegd. De schadevergoeding die hieruit na het overlijden voortkomt, is voor erfgenamen een onverwachte schuld. Als een schuldeiser een te laag openstaand bedrag aan de erfgenaam heeft doorgegeven, dan zal ook het verschil met het werkelijke bedrag aangemerkt kunnen worden als onverwachte schuld. Stel dat de overledene een partner had die voor hem/haar is overleden en dat diens kinderen nog een vordering op de overledene hadden terzake van het overlijden van hun vader of moeder (partner van de overledene) en dat de overledene geen contact met die kinderen had, dan hebben de erfgenamen mogelijk geen weet van die vorderingen. Het hangt af van de concrete omstandigheden, maar in zo’n situatie zouden de vorderingen van de kinderen kunnen worden aangemerkt als onverwachte schulden. Een interessante vraag is of de hiervoor vermelde wettelijke regel analoog zou mogen worden toegepast als een erfgenaam de nalatenschap heeft verworpen. Is het dan nog mogelijk om later beneficiair te aanvaarden, bijvoorbeeld omdat gebleken is dat de nalatenschap onverwacht toch een positief saldo heeft? De rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld dat dit niet kan. Een verwerping houdt dus in dat u definitief afstand van de nalatenschap heeft gedaan. Als u beoogd erfgenaam bent, is het dus erg belangrijk om eerst te onderzoeken waaruit de nalatenschap bestaat, zodat u een weloverwogen een beslissing kunt nemen om de nalatenschap zuiver of beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Bedenk dat het wijzigen van een gemaakte keuze alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is toegestaan en dat het besluit aanzienlijke financiële consequenties kan hebben. Als u meer informatie wilt of hulp bij het vastleggen van de aanvaarding of verwerping van een nalatenschap, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Pieter Heeringa, notaris bij Hoffspoor Notarissen www.hoffspoor.nl Ook op dinsdag-, woensdagen donderdagavond kunt u bij ons terecht

Hoff van Hollantlaan 5 5243 SR Rosmalen T 073 523 25 33


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

ZING DAN Zing dan, al zit je alles tegen, zing dan een lied Zing dan, bij winter, storm of regen, of bij verdriet Wordt het bestaan je als geheel, incidenteel, weer wat te veel Mijn hemel, wring dan de tranen uit je keel Een van de mooie aspecten van zangdocente zijn, is het zeer gevarieerde aanbod van muziek wat ik iedere dag voorgeschoteld krijg. Variërend van Kinderen voor Kinderen via Adele langs musical naar de metal van Slipknot. Voor ieder moment is er wel het juiste nummer. En onlangs kwam een leerling binnen met het prachtige Zing Dan van Jenny Arean. Deze tekst en melodie, het klopt zo terug kijkend op 2020. En dat hoop ik u mee te kunnen geven; het maakt niet uit hoe het klinkt maar lucht uw hart en ‘zing dan en laat de wereld horen: Dit is mijn lied.’! Hester Visscher Zangdocente ZanghuisHester

ALL

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Sana Motio Leonie Janssen tel. 06 25432134 Fysiotherapie Fysiotherapie Sportfysiotherapie Schouderfysiotherapie Fasciatherapie Dry needling

Vitaliteit Leefstijlcoaching Individuele Ashtanga yoga Triggerpoint behandeling Div. massages Vitaliteitstraject

Prelaat van den Bergplein 1 | 5396 PH Lithoijen info@sanamotio.nl | www.sanamotio.nl

Gespecialiseerd in ziekenvervoer

Thuiskomen in je lied! ZA N G L E S VO O R I E D E R E E N • VO O R K I N D E R E N E N VO LWA S S E N E N

0412-623351 www.taxikling.nl

• P O P, M U S I CA L E N M U Z I E KT H E AT E R • P R I V É O F D U O-L E S S E N • B E G I N N E R S E N G E VO R D E R D E N • O N T S PA N N E N E N M E T H U M O R L E R E N • ONTDEK JOUW EIGEN STEMGELUID BEL NU VOOR EEN PROEFLES! MEER INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL

ZANGHUIS HESTER MUTJESKAMP 21 - LITH T 06 - 2945 4533 INFO@HESTERVISSCHER.NL - WWW.HESTERVISSCHER.NL

Erica van Schijndel

Mantelzorgmakelaar Onafhankelijke clientondersteuner WLZ email: info@az-aanvullendezorg.nl www.az-aanvullendezorg.nl www.onafhankelijkeclientondersteuner.nl Telefoon 06-24699891 Kapelstraat 6, 5397BP LITH


pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

PROEF AUTOMATISCHE BEELDHERKENNING VAN TREKVISSEN BIJ LITH Tot en met januari 2021 onderzoekt Rijkswaterstaat een nieuwe manier van monitoring in de vispassage bij Lith. Rijkswaterstaat zoekt met toepassing van verschillende technologische innovaties naar duurzame en visvriendelijkere manieren om de visstand in de rijkswateren te monitoren. Uit deze pilot moet blijken of het inzetten van automatische beeldherkenning bij het monitoren van (trek)vissen voldoende potentie bezit voor de landelijke vismonitoring. De eerste beelden van trekvissen op camera zijn inmiddels beschikbaar.

VISSTANDBEHEER EN WATERKWALITEIT

Als beheerder van de rijkswateren moet Rijkswaterstaat net als andere Europese waterbeheerders jaarlijks rapporteren in hoeverre de ecologische toestand van het water voldoet aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het monitoren van de visstand in de rijkswateren, met name de grote rivieren, meren en kanalen. Daar kijken de onderzoekers naar soortsamenstelling en aantallen van soorten. Voor de monitoring van de visstand maken Rijkswaterstaat en LNV al jaren gebruik van de beroepsvisserij. Die monitoring levert waardevolle informatie op over de visstand, met name over zeldzame soorten als de zalm. Door nieuwe regelgeving vielen echter vanaf 2011 vislocaties weg en moest de inzet van de beroepsvisserij stoppen. Hierdoor is de informatie die deze vorm van monitoring opleverde niet meer gewaarborgd voor de toekomst. Ook daarom is Rijkswaterstaat genoodzaakt om naar nieuw oplossingen te zoeken.

INNOVATIEVE TECHNIEKEN

Eddy Lammens, bioloog bij Rijkswaterstaat en projectleider van de pilot bij Lith: ‘Wij zien het liefst dat het tellen gebeurt zonder dat de vissen in een fuik belanden en ze ongeschonden hun paaigronden kunnen bereiken. Wij zoeken daarom al geruime tijd naar kansrijke nieuwe, kosten-efficiënte technieken voor de vismonitoring in onze rijkswateren. Daarom hebben wij Wageningen Marine Research (WMR) gevraagd om automatische beeldherkenning bij vismonitoring te onderzoeken.’

AUTOMATISCHE BEELDHERKENNING EN ANALYSES

De techniek om vissen te identificeren via ca-

mera’s en bijbehorende software is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat biedt op termijn misschien de mogelijkheid om de huidige metingen met netten aan te vullen of te vervangen door camerasystemen. WMR heeft het bedrijf KBTS opdracht gegeven het camera onderzoek uit te voeren. Hun camerasysteem kan vissen geautomatiseerd herkennen. Ook kan het systeem grote hoeveelheden data verwerken en analyseren.

VISPASSAGE LITH

Als pilot voor de potentie van automatische beeldherkenning is de vispassage bij Lith in de Maas gekozen. Op deze locatie kan KBTS/ WMR de camera zo plaatsen dat ze zowel heen- als teruggaande vissen kunnen registreren. Gedurende 3 maanden filmt een onderwatercamera de passerende vissen. Inmiddels zijn de 1e vissen, waaronder een zalm, de camera gepasseerd. Prachtig om te zien en een positief resultaat van de inspanningen om deze soort weer terug te krijgen in de Nederlandse rivieren. Deze zalm zal verder stroomopwaarts de Maas op zwemmen om te paaien. Mooi om te zien dat deze vis de vispassage heeft gevonden en

gebruikt. Met dit project kan Rijkswaterstaat beoordelen waar we staan met deze techniek. Visserij Service Nederland (VSN) controleert het systeem en de resultaten steekproefsgewijs op nauwkeurigheid met behulp van een fuik. Deze blijft in de onderzoeksperiode een maand achter de camera staan. VSN zal de gevangen vis tellen en meten, alsook bijzondere vissen fotograferen voor die controle.

OPGELEVERDE DATA

De vastgelegde camerabeelden moeten Rijkswaterstaat inzicht bieden in de geautomatiseerde herkenning van onder andere vissoorten, zwemrichting, aantallen en lengte van de vissen. De gegevens worden verwerkt in een rapport. Ben Griffioen, bioloog bij WMR: ‘De gegevens die we verzamelen, zullen een goed beeld geven van de effectiviteit van het systeem. Zo is het de vraag of de software het oog van een ervaren beroepsvisser zomaar kan vervangen. Bijvoorbeeld als het gaat om subtiele verschillen tussen vissoorten of stadia van volwassen zijn bij specifieke soorten’. De resultaten uit deze pilot zullen doorslaggevend zijn voor mogelijk verder onderzoek. Eddy Lammens: ‘Als deze pilot zicht biedt op een bredere toepassing, zullen wij dat verder onderzoeken. De volgende vraag is dan op welke andere plekken het technisch goed realiseerbaar is om een efficiënte vis geleidende opstelling te realiseren. Plekken die de vissen eveneens ongeschonden naar de camera leiden’.


pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar De echte bakker Nuwelant Kerkstraat 19, 5392 CA Nuland Telefoon: 073 532 2556

Villa Maasdonk

De locatie voor ieder bijzonder moment Kerkstraat 28, 5391 AA Nuland | info@villa-maasdonk.nl www.villa-maasdonk.nl | 06-19221921 | 06-30254077

www.qoutfietsen.com | info@quotfietsen.com

Kerkstraat 25 | 5392 CA Nuland 073 - 532 27 74 | info@nulandkeukens.nl

www.nulandkeukens.nl

Rijksweg 57b, 5391 LJ Nuland Tel. 073 - 532 24 42 Fax 073 - 532 53 48 info@garageslaats.nl www.garageslaats.nl

Tielebar voor al uw feesten Catering en Verhuur

M. v.d. Akker Tegelwerken Voor al uw tegel- en natuursteenwerken

Achterste Groes 8 5384 VK Heesch Tel. 06-22481432

www.groenprojecten.nl - 073 5037336


pagina 47

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

SINAASAPPELSALADE MET VENKEL EN BOSUI Bijgerecht 8-10 personen Ingrediënten: 6 handsinaasappelen 1 grote venkelknol 1 bosje bosuitjes 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel citroensap zout en versgemalen peper blaadjes kropsla

VARIATIE

Garneer de salade desgewenst nog met in plakjes gesneden gekonfijte gemberbolletjes (niet voor kinderen). Voor kleine kinderen die niet van venkel houden, kan de salade worden gemaakt met plakjes banaan, bedruppel deze meteen met de vinaigrette om verkleuring te voorkomen.

GEVULDE SWEETBITES

BEREIDEN

Schil de sinaasappel tot het vruchtvlees, snijd de geschilde sinaasappelen in dunne plakjes en vang het uitlopende sap op. Halveer de venkelknol in de lengte en snijd de harde kern eruit. Snijd de venkel in dunne plakjes. Breng water met wat zout aan de kook en blancheer de venkelplakjes 1 minuut. Giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en laat ze uitlekken. Snijd de schoongemaakte bosuittjes in ringetjes. Klop het citroensap, het opgevangen sinaasappelsap wat zout en peper door elkaar. Klop de olijfolie erdoor. Verdeel de gewassen en uitgelekte slablaadjes over een platte schaal. Verdeel daarover de sinaasappelplakken en de plakjes venkel. Bedruppel met de vinaigrette en bestrooi met de bosui.

Vegetarisch, voor 6 personen

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten Voedingswaarde per persoon uitgaande van 8 personen Energie: 391 kj (93 kcal) Eiwit: 1 gram Vet: 5 gram Koolhydraten: 11 gram

Halveer 6 sweetbites (oranjes minipaprika’s) in de lengte en kook ze 5 minuten. Giet de paprika’s af en spoel ze onder koud stromend water. Rasp de helft van de oranje schil van een schoongeboende sinaasappel. Neem van een zakje verse koriander de blaadjes van de steel, houd 12 blaadjes apart voor de granering en snijd de rest fijn. Verkruimel 100 gram feta en vermeng de met de sinaasappelrasp, gesneden koriander, 1 eetlepel pijnboompitten, een mespunt korianderpoeder en peper naar smaak. Vul de paprikahelften met de fetamengsel. Leg de gevulde paprika’s eventueel op een bakplaat verwarm ze 10 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 225 graden. Garneer met blaadjes koriander.

SALADE MET GEROOKTE FOREL EN RODE GRAPEFRUIT Voorgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 1 rode grapefruit 1 citroen 3 eetl. mayonaise 3 eetl. melk 1 eetl. kappertjes 1 zakje gemengde slablaadjes (ca. 80 gram) 250 g gerookte forelfilet

Voedingswaarde per persoon: eiwit 16 g, vet 12 g, koolhydraten 5 g, kcal (kj) 192 (806).

TIP

Vervang de forelfilets door plakjes gerookte zalm of gestoomde makreelfilet.

BROODROLLETJES MET EI EN BASILICUM

VOORBEREIDEN:

Verwijder de schil van de grapefruit. Snijd met een scherp mesje het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Probeer de grapefruitpartjes zo heel mogelijk te houden. Vang het sap op. Snijd de citroen in partjes. Roer de mayonaise, melk, het grapefruitsap en de kappertjes door elkaar.

BEREIDEN:

Verdeel de slablaadjes over de borden. Besprenkel ze met de dunne mayonaise. Vereel de forelfilets over de borden. Garneer met partjes grapefruit en een partje citroen. Bereidingstijd: circa 25 minuten.

Vegetarisch, voor 6 personen

Wijnadvies Drink rosé of een lichte rode wijn, à la Bardolino of Valpolicella (14-16 graden Celsius). Liever wat krachtiger? Nebbiolo d’Alba, een stevige Chianti Classico of een Australische Shiraz (16-18 graden Celsius).

Snijd de korsten van 10 sneetjes van wit casinobrood. Leg telkens 2 sneetjes met 1 cm overlap naast elkaar en rol ze met de deegroller uit tot 5 langwerpige broodrepen. Bestrijk het brood met 5 eetlepels tomatentapenade. Leg de blaadjes van 1 zakje verse basilicum op de tapenade en verdeel hierover 150 gram eiersalade. Rol de broodrepen stevig op en verpak ze in plasticfolie. Leg ze 1 uur in de koelkast. Snijd elk rolletje in 6 plakjes en steek er een cocktailprikker in.


pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Doorlopend kerstshow vanaf 2e kerstdag 26 december, zondag 27 december tot en met zondag 3 januari 2021. Wij wensen u huiselijke dagen en een gemeubileerd 2021. Blijf gezond! Ruim 3000 m aan veilig winkelen bij Margriet Wonen & Slapen 2

Kloosterstraat 9 - 13, 5386 AR Geffen T. 073 532 1727 | 073 532 1882 E-mail: info@margrietmeubel.nl www.margrietmeubel.nl


pagina 49

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

GRANITÉ VAN RODE WIJN MET ROZEMARIJN EN ZEEZOUT Vegetarische amuse of tussengerecht voor 4 personen

BLAUWEKAAS-PEERSLALADE KRUIDENBOUILLON MET MET NOTEN RAUWE HAM Voorgerecht voor 4 personen

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten: Stukje blauwe kaas (gorgonzola, magor) 1 rijpe peer handvol verschillende slasoorten (veldsla, rucola) handje cashewnoten

Ingrediënten: 100 g rauwe ham 2 lente/bosuitjes 8 dl vleesbouillon (van tablet of uit pot) 2 eetl. Gehakte Italiaanse kruiden (tijm, oregano, basilicum, vers of diepvries) 2 eetl. medium sherry

Voor de dressing: 1 eetlepel frambozenazijn 1 eetlepel rode port 1 eetlepel olijfolie 1 theelepel suiker of enkele druppels zoetstof peper en zout

VOORBEREIDEN

Snijd de kaas in stukjes. Schil de peer en snijd hem in dunne partjes. Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Breng op smaak met zout en peper.

BEREIDING

Leg op ieder bordje een handje sla en hierop de partjes peer en stukjes kaas. Bestrooi met wat cashewnoten en sprenkel de dressing erover.

TIP

Gebruik in plaats van blauwe kaas bijvoorbeeld brie of camenbert. Bereidingstijd: ongeveer 10 minuten

Ingrediënten: 1 takje rozemarijn 250 ml rode wijn 1/4 theelepel grof zeezout 4 el fijne kristalsuiker 1 el vers sinaasappelsap keukenmachine of staafmixer

VOORBEREIDEN:

Verwarm de bouillon. Schep de uitjes, rauwe hamreepjes en Italiaanse kruiden erdoor. Voeg de sherry toe. Serveer de kruidenbouillon met geroosterd brood. Bereidingstijd: circa. 15 minuten. Voedingswaarde per persoon: eiwit 7 g, vet 3 g, koolhydraten 1 g, alc. 1 g, kcal (kj) 66 (277). Wijnadvies Tal van niet op fust gerijpte Chardonnays. Ook een Elzasse Pinot Gris leent zich perfect bij deze rauwe ham (9-11 graden Celsius).

TIPS

- De Italiaanse kruiden kunnen worden vervangen door 2 eetl. groene pesto. - Maak er eens een oosterse bouillon van door de Italiaanse kruiden te vervangen door eiermie, de rauwe ham door garnalen en de sherry door sojasaus.

VOORBEREIDEN (DAG TEVOREN)

Naaldjes van takjes rozemarijn rissen en zeer fijn hakken (of in glas doen en met schaar fijnknippen). Wijn in steel pan schenken. Zeezout en suiker toevoegen en wijn al roerend zachtjes verwarmen, tot suiker is opgelost. Pan van vuur nemen, sinaasappelsap en rozemarijn door wijn roeren. Wijnmengsel in diepvriesdoos schenken en in circa 6 uur tot granité laten bevriezen. Granité in keukenmachine of met staafmixer fijnmalen (om ijskristallen te breken). Massa in bakje terugdoen en tot gebruik in vriezer plaatsen. Of (andere methode om grot ijskristallen te voorkomen): wijnmassa na 2 uur elk uur uit de vriezer nemen, met vork door scheppen en weer terugplaatsen, tot mooie structuur ontstaat. Granité vervolgens tot gebruik afgedekt in vriezer bewaren.

BEREIDING

MAKREELCRÈME Voor 6 personen Verwijder het vel van 100 gram gerookte makreelfilet, snijd de vis in stukken en pureer ze met een staafmixer, samen met 3 eetlepels mayonaise, 1/2 eetlepel mierikswortel (potje, kühne) en 1/2 eetlepel citroensap. Breng de crème op smaak met peper. Bewaar tot gebruik in afgesloten bakje. Snijd 6 gedroogde tomaatjes in reepjes. Leg 18 snackcups of ronde toastjes op een schaal en schep de makreelcrème erin. Verdeel de tomaatreepjes erover.

Granité uit vriezer nemen, met vork loshalen en massa verdelen over vier kleine glazen Voorbereidingstijd: 5 minuten wachttijd: circa 6 uur bereidingstijd: 5 minuten Voedingswaarde per persoon Energie: 115 kcal Eiwit: 00 gram Vet: 00 gram Koolhydraten: 17 gram


pagina 50

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar

VAN 09:00 TOT 18:00 UUR VAN 09:00 TOT 18:00 UUR 12 7 KARWEI Heesch Cereslaan 9 5384 VT HEESCH Tel.: +31 412 474818

KARWEI Heesch Cereslaan 9 5384 VT HEESCH Tel.: +31 412 474818

9-9

Openingstijden: Elke werkdag van Zaterdag open van 09:00 tot 18:00 uur Elke zondag open van 12:00 tot 17:00 uur

J.F. Kennedystraat 93, 5384 GB Heesch. 06-33795518 www.gloudemansschilderwerken.nl

9-9

Openingstijden: Elke werkdag van Zaterdag open van 09:00 tot 18:00 uur Elke zondag open van 12:00 tot 17:00 uur

HEESCH

CUIJK

0412-725030 www.langenhuizen.nl

www.zonnepanelenvanboxtel.nl

Uw partner in brandveiligheid - Kling regelt alles op het gebied van blusmiddelen, nood- en transparantverlichting, verbandtrommel / AED/BHV, elektrisch gereedschap TAXIBEDRIJF AUTOBANDEN en brandwerend impregneren. - Kling verzorgt alle soorten trainingen op het gebied van BHV, EHBO, AED, VCA.

van GRUNSVEN HEESCH

0412 - 451490

JARENLANGE ERVARING IN TAXIVERVOER

VOOR PARTICULIEREN0412-612830 EN BEDRIJVEN www.klingbrandbeveiliging.nl

TAXIBEDRIJF

WWW.AUTOSERVICEHEESCH.NL Middelste Groes 13 • 5382 VV HeescH • t. +31(0) 412 454738

o.a. VERVOER NAAR VLIEGVELDEN ROLSTOEL EN ZIEKENVERVOER Ook voor VGZ verzekerden

AUTOBANDEN

van GRUNSVEN HEESCH 0412 - 451490 www.taxivangrunsven.nl

www.taxivangrunsven.nl | Burg. Woltersstraat 66 5384 KW Heesch Jarenlange ervaring in taxivervoer voor particulieren en bedrijven.

Burg. Woltersstraat 66

5384 KW HEESCH

Nieuwe Erven 18 | 5384 TB Heesch 0412 47 35 70 / 06 54 27 16 75 www.heeschebandencentrale.nl heeschebandencentrale@live.nl

o.a. Vervoer naar vliegvelden, rolstoel- en ziekenvervoer. Ook voor VGZ verzekerden.

Bosschebaan 88 | 5384 VZ Heesch Heesch Helmond Rotterdam 0412 - 47 50 01 | info@vanballegooij.nl www.vanballegooij.nl www.vanballegooij.nl

‘t Dorp 30a | Heesch | 0412-473320 Maandag en donderdag gesloten

vBallegooij_visitekaartje.indd 11 vBallegooij_visitekaartje.indd

22-04-16 22-04-16 12:30 12:30


pagina 51

LEKKER KRUIDIG EN ZOET HAPJE

EMPANADAS MET PITTIG RUNDVLEES Borrelhapje 4 personen Ingrediënten: 150 gram rundergehakt 1/2 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, gesnipperd 15 gram boter 1 eetlepel olijfolie traditioneel 25 gram amandelschaafsel 25 gram rozijnen 1/2 theelepel kaneelpoeder 1/2 theelepel gemalen komijn 1/2 theelepel gemalen koriander 1/2 blikje tomatenpuree a 68 gram rode tabasco 2 eetlepels korianderblad, fijngehakt 6 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid 1 ei (L) 1/2 dl zoete chilisaus

VOORBEREIDEN

Verhit de boter met de olie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook goudgeel en glazig. Voeg het gehakt toe en bak het bruin en rul. Bak het amandelschaafsel en de rozijnen 3 minuten mee en voeg het kaneelpoeder, de komijn, de koriander, de tomatenpuree, 1/2 dl water, tabasco, zout en peper toe. Neem de pan van het vuur. Schep er de helft van de koriander door en laat het afkoelen.

BEREIDEN

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Steek uit 5 plakjes deeg elk 4 cirkeltjes en rol deze iets uit. Verdeel het gehaktmengsel erover, maak de randen vochtig en vouw ze dicht. Steek sterretjes uit het resterende plakje deeg. Leg de empanadas op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk ze met losgeklopt ei. Plak de sterretjes erop. Bak de empanadas in de oven in ongeveer 15 minuten af. Roer de overige koriander door de chilisaus. Serveer de empanadas met de zoete chilisaus.

TIP

Bereid de empanadas vooraf en warm ze op in de oven. Voorbereidingstijd: ongeveer 20 minuten bereidingstijd: ongeveer 30 minuten Voedingswaarde per persoon circa Energie: 1765 kj (420 kcal) Eiwit: 16 gram Vet: 20 gram Koolhydraten: 45 gram IJzer: 3,7 mg

www.thuisinhetnieuws.nl

KNAPPERIG BROODJE MET BIJZONDERE VULLING

GEVULDE MAÏSBOL MET BAKBACON Ontbijtgerecht 4 personen Ingrediënten: 8 plakken bakbacon 4 maïsbollen 2 rode uien 1 teentje knoflook 100 gram kerstomaatjes 1/2 eetlepel olijfolie traditioneel 10 gram boter 8 kwarteleitjes 50 gram belegen boerenkomijnekaas 1/2 eetlepel bieslook, fijngeknipt zout versgemalen peper

VOORBEREIDEN

Snijd een kapje van de maïsbollen, hol de bollen uit en verkruimel het broodkruim. Pel de uien en snijd deze in dunne partjes. Pel en snipper het teentje knoflook. Was de kerstomaatjes en snijd deze in vieren. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

BEREIDEN

Bak de plakjes bacon knapperig uit in een koekenpan met antiaanbaklaag. Verdeel de plakjes over de maïsbollen. Voeg de olie aan het bakvet toe. Bak de uien met de knoflook op halfhoog vuur in ongeveer 5 minuten glazig. Schep het broodkruim erdoor en bak het 3 minuten mee. Schep de tomaatjes erdoor en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vul de broodjes met het mengsel en strooi de kaas erover. Laat de broodjes onder een hete grill gratineren. Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak vier spiegeleitjes van de kwarteleitjes. Leg op elke bol een spiegeleitje. Garneer de bollen met het bieslook.

TIP

Vervang de kwarteleitjes door 4 kleine scharreleitjes. Voorbereidingtijd: ongeveer 10 minuten Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten Voedingswaarde per persoon circa Energie 1364 kj (325 kcal) Eiwit: 10 gram Vet: 17 gram Koolhydraten: 27 gram IJzer: 2 mg

ALL

MET VERRASSEND MEXICAANS TINTJE

FRICANDEAUBRUSCHETTA MET AVOCADOSALSA Borrelhapje 4 personen Ingrediënten: 12 plakjes fricandeau 1/2 rijpe avocado 2 halve perziken (uit blik) 1/2 rode peper 1 eetlepel pijnboompitten 2 eetlepels limoensap 2 teentjes knoflook 5 eetlepels olijfolie traditioneel 1 baguette, voorgebakken 24 blaadjes koriander zout versgemalen peper

VOORBEREIDEN

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de perziken in kleine blokjes. Hak de peper fijn. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan licht bruin. Schep de avocado met de perzik, rode peper, het limoensap en zout en peper naar smaak door elkaar. Halveer de plakjes fricandeau. Pel de teentjes knoflook en pers ze boven de olie uit. Snijd de baguette in circa 24 dunne schuine plakjes en leg deze naast elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Bestrijk de plakjes met olie.

BEREIDEN

Rooster de sneetjes brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten lichtbruin. Beleg elk sneetje met een half pakje fricandeau. Bestrooi de fricandeau met zout en peper en verdeel de salsa erover. Garneer met de pijnboompitten en de korianderblaadjes.

TIP

Vervang het zout eens door fleur de sel, een bijzonder smaakvol zeezout uit Bretange. Voorbereidingstijd: ongeveer 20 minuten bereidingstijd: ongeveer 10 minuten Voedingswaarde per persoon circa Energie: 2679 kj ( 495 kcal) Eiwit: 24 gram Vet: 20 gram Koolhydraten: 58 gram IJzer: 2 mg


pagina 52

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Vanaf de dag van de Kerstwandeling tot het eind van de maand zal een deel van de route verlicht blijven door kaarsen. Deze verlichte route voert langs de Ravensteinse grachten. Bewoners van de Doolhof, Contre Escarpe, Stationssingel en het Philips van Kleefpad laten de kaarsen op de route elke dag branden van 16.30 tot 21.00 uur. Bij een aantal kaarsen hangen kerstwensen van inwoners.

MIDWINTERFEEST BIJ KILSDONKSE MOLEN

‘WANDELEN BIJ KAARSLICHT’ Officieel is er geen Ravenstein bij Kaarslicht meer maar met een wandeling langs een door kaarsen gemarkeerde route biedt Ravenstein op 20 december voor de tweede keer wel een mooi alternatief. De wandeling voert langs kerken, kapellen, kerststallen en koorgezang. De Kerstwandeling is negen kilometer lang en start zondag 20 december tussen 12.00 en 13.00 uur bij de Garnizoenskerk, het tijdelijke onderkomen van het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein. Daar kunnen deelnemers de routebeschrijving afhalen. Tijdens de wandeling is er ook een kleine kerstmarkt van lokale ondernemers in de Servetstraat.

GRATIS CAPPIE

GRATIS CAPPIE bij bij fatboy petit !

fatboy petit!

Sprokkelbos outdoor & LIifestyle Sprokkelboschstraat 18 Rosmalen 073 6900675 info@sprokkelbos.nl www.sprokkelbos.nl

Op zaterdag 19 december vindt het eerste Midwinterfeest plaats bij de Kilsdonkse Molen in Dinther. Als de zon ondergaat zullen de molens het middelpunt worden van een feeëriek lichtschouwspel. De molens van De Kilsdonkse Molen worden aangelicht met prachtige kleuren. Dit feest is een combinatie van het Midwintermalen en de traditionele Oliedag, waarop de eerste walnoten van dit jaar geslagen gaan worden. Natuurlijk is de walnotenolie van afgelopen jaar dan ook te koop en ook alle andere producten van de molens. De molenaars en rondleiders gaan jullie vertellen over het proces wat er aan vooraf gaat, voordat het flesje gevuld kan worden. De vuurkorven zorgen voor warmte en gezelligheid en bovendien een plek om even je handen te verwarmen. Marshmallows, popcorn en broodjes worden gebakken boven het vuurtje. Snert, de vers gebakken oliebollen en andere lekkernijen zullen zeker ook een warm gevoel van binnen geven. Voor de kinderen is er een lichtjesroute over het terrein om op zoektocht te gaan. Het Bezoekerscentrum is geopend met livemuziek. Toegang is gratis en voor de kinderactiviteiten is er een stempelkaart te koop. Het wordt een knusse winterse middag en avond om het jaar 2020 mee af te sluiten en vergeet je warme jas, muts en handschoenen niet en de kinderen misschien hun zaklamp.


pagina 53

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

TV-REGISTRATIE NULAND VERLICHT TIJD VOOR ONT-MOETEN

EERSTVOLGENDE UITGAVE: BEZORGING VANAF 19 JANUARI DEADLINE KOPIJ EN ADVERTENTIES 13 JANUARI REDACTIE@NNMEDIA.NL TEL. 06-53394851 ELITE

ECHO

Met de beste service in huis kunnen wij uw tuinmachine weer in topconditie brengen! Breng nu uw tuinmachine voor een onderhoudsbeurt. U kunt ons ook bellen voor het halen en brengen van uw machines.

MACHINES VOOR LAND- EN TUINBOUW EN INDUSTRIE

STIGA

Kruisstraat 39A 5249 PB Rosmalen T. 073-5212378 M. 0650862258 www.peijnenburgmachines.nl info@peijnenburgmachines.nl

ENGELEN Het is koud en wat grijs in de lucht. Wij lopen op hoog tempo naast elkaar op de vierkante trottoirtegels die grenzen aan een talud van een slootje. Jij in je overhemd met spencer eroverheen en je nette schoenen onder je pantalon. Ik in mijn groene vestje, een paar gekleurde laarzen over mijn kniekousen en een ukelele koffer in mijn hand. Een niet alledaags tafereel buiten de bebouwde kom in de novembermaand. De pas wordt er al 20 minuten goed ingehouden en ik hou contact door opmerkingen te maken of bevindingen te delen. Bijvoorbeeld dat het water er, wat mij betreft, erg nat uitziet. Jij kijkt mij aan en zegt nors: “Dat valt wel mee!” Je had een spurt genomen toen je zag dat de deur open werd gedaan met de code. Een verzorgende die jou op dat moment nog wilde verleiden met een gezellig kopje koffie, duwde jij opzij. Omstanders liet je ongemakkelijk achter met onduidelijkheid over jouw boosheid. Er zat maar één ding op, met je mee gaan bewegen, letterlijk en figuurlijk. En daar loop ik dan. Soms wandel ik voor je uit en dan weer achter je, om speels te laten zien dat je niet alleen bent. Het is, verwacht ik, een eenzame wedstrijd, waarin jij hoopt dat je kan winnen van de verwarring in je hoofd. Ondanks dat ik van jou mijn bek moet houden en normaal moet doen, vraag je je ook af wie ik eigenlijk ben en wat ik hier doe. Zo hebben wij toch samen iets gemeen. Er stopt een auto met iemand die jou oom noemt. Ik zie je zoeken naar herkenning. Een wankel evenwicht tussen je weerstand en je fatsoen naar haar. Je loopt weer aan, maar roept toch: “Bel ons Marie dan maar”. Ik zeg haar dankbaar gedag en knik bevestigend als zij haar mobiel pakt. Even later komen wij langs nog een auto in de berm, waarvan de bijrijdersdeur openzwaait. Blij roep ik uit dat het ons Marie wel eens zou kunnen zijn. Mijn collega stelt zich voor als de vriendin van Marie en jij gaat doodmoe zitten op die welkome zetel. Ik zwaai je uit en ontferm mij over jouw dochter die net komt aanfietsen. Als zij na ons gesprekje doorrijdt naar waar jij tegenwoordig woont en ik mijn weg terug inzet, hoop ik stiekem op een stoere engel in een grote warme tractor. Helaas, maar toch geweldig, is het de vriendin van ons Marie weer, die mij behoedt voor nòg een kleine twee kilometer. Het blijkt maar weer; in ieders leven komen er mensen op je pad die je niet verwacht, maar die je wel nodig blijkt te hebben. Iedereen belevingsvolle feestdagen met veel verbinding gewenst. En blijf ‘engelen’ voor elkaar! Jacoline Goossen is miMakker. Zij neemt de tijd voor een speciale manier van aandacht geven en contact maken met mensen in zorgsituaties. Zij schrijft over haar ervaringen als clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, een weg te vinden naar het hart van mensen en wat hen bezig houdt in het moment. www.beleefidee.nl

Foto Clicking Images

Geen lange sliert vrachtauto’s en geen grandioze feestavond maar memorabel was de editie van 2020 zeker. Het jubileum kon niet op de voorgenomen wijze gevierd worden maar dat de organisatoren zich niet zomaar laten kisten werd wel duidelijk. Honderden genoten afgelopen zaterdag van een liefst 4 uur durende show. Een spektakel van licht en geluid, met optredens van deejays en artiesten in een oase van bewegend licht. En dat op een wel heel bijzondere lokactie: de Nulandse parochiekerk. Heeft u de live-stream gemist dan kunt u binnenkort alsnog genieten van dit eenmalige evenement. De Osse lokale omroep DTV en de regionale omroep ROS zenden een compilatie van anderhalf uur uit. ROS doet dat op Tweede Kerstdag van 14.30 tot +/- 16.00 uur via Ziggo kanaal 43 en www.ros-tvkrant.nl


pagina 54

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

PLATENKOFFER ROS RADIO KRIJGT VERVOLG MET SATISFACTION

VOLOP HERINNERINGEN AAN PLATEN EN ARTIESTENOPTREDENS De speciale uitzending die ROS Radio op 22 november wijdde aan Nederlandse ‘hits van toen’ was eigenlijk bedoeld als een eenmalige gebeurtenis. Het programma bleek echter een schot in de roos, maar liefst 1500 luisteraars stemden die zondagmiddag af op de zender. De meesten van hen hadden ook de ROS TV Krant aan staan omdat daar door Tini Kappen van de Heemkundekring veel bijpassende foto’s werden geplaatst. Dit gaf het radioprogramma een extra impuls. door Herman van Dinther Dat er zoveel mensen hebben geluisterd en de positieve reacties die via app, mail en telefoon binnenkwamen waren voor

de ROS-mensen een stimulans om na te denken over een vervolg. En dat vervolg komt er al snel namelijk op zondag 20 december, ook weer van 13.00 tot 16.00 uur. De platen die dan uit de koffer worden opgediept komen uit het grote vinylarchief van Satisfaction Rosmalen. Leander Pennings, de coördinator van de evenementen die de gelijknamige stichting organiseert, is aan de slag gegaan om tot een mooie playlist te komen uit ruim vijftig jaar Satisfaction-historie. Samen met 3 DJ’s van de ROS wordt de uiteindelijke keuze van ongeveer vijftig nummers gemaakt.

VEEL LIVE OPTREDENS

Een rode draad die er aan ten grondslag ligt is de lijst van artiesten die in de loop der jaren bij Satisfaction hebben opgetreden. Dat waren bepaald niet de minsten blijkt wel uit het overzicht waarop Peter Koelewijn, Sandy Coast, Albert West, Mai Tai, Centerfold, Donna Lynton, Het Goede Doel, Oscar Benton, Motel Westcoast, Girls Wanna Have Fun, TOP

PLAYLIST DE ROS PLATENKOFFER 20 DECEMBER 1. Opening : Satisfaction Rolling Stones 2. Kind of Hush : Herman Hermits 3. Happy together : The Turtles 4. Sha la la I Need You : The Shuffles 5. Think of me : The Jumping Strings 6. Sandy Coast : True love thats a wonder 7. Earth & Fire : Memories 8. Michael Robinson : Song for a Friend 9. Albert West : Albert West medley 10. Zandhupkes : Wij gaan naar Amerika 11. Volare : Al Martino 12. Shout : Tramps 13. Ich bin wie Du : Marianne Rosenberg 14. Grease : Franky Valli 15. Grease : Mega Mix

16. Saturday night fever : Bee Gees 17. She’s not there : Santana 18. Heaven must be missing an angel: Tavares 19. Love me just a little bit more : Dolly Dots 20. Drunken Sailor : Ferre Grignard 21. Bad Girls : Donna Summer 22 You’re my world : Guys ‘n’ Dolls 23. Smoorverliefd : Doe Maar 24. Eres Tu: Mocedades 25. Dictator : Centerfold 26 Bensonhurst Blues : Oscar Benton 27. History : Mai Tai 28. Je wordt ouder papa : Peter Koelewijn 29. Don’t you forget about me : SimpleMinds

2000 Live, Earth and Fire en nog wel twintig andere bekende artiesten prijken. Daarnaast komt muziek aan bod van legendarische evenementen van toen en nu. Bij Ons Op De Misse (van toen) en Welcome to Satisfaction (van nu ) zijn daar mooie voorbeelden van. Van al deze, maar ook andere, bands, zangers en zangeressen worden de zwarte schijfjes op de draaitafel gelegd waardoor weer een mooi en gevarieerd tijdbeeld muzikaal wordt ingevuld. Ook bij deze radio-uitzending worden bijpassende beelden getoond welke uit de vele vuistdikke foto albums van Satisfaction tevoorschijn worden gehaald. Satisfaction, opgericht in 1967, draaide jarenlang in de boerderij aan de Schoolstraat disco avonden en organiseerde er tal van evenementen. Toen de soosavonden uit beeld raakten sloot de boerderij maar bleef de stichting Satisfaction tot op de dag van vandaag actief met het organiseren van evenementen met muziek, theater en cultuur. Stem af op Ziggo kanaal 43 (voor beeld en geluid) of stream via www.ros-radio.nl. 31. Disco Samba : Two Men Sound 32. Radio Gaga : Queen 33. Night boat to Cairo : Madness 34. New York New York : Frank Sinatra 35. Always There : Incognito 36. Lambada : Kaoma 37. Belgie : Het Goede Doel 38. Angels : Robbie Williams 39. The French Song : Lucille Star 40. Ben ik te min : Armand 41. Spooky days off : Swinging Soul Machine 42. Ruthless Queen : Edward Reekers (Motel Westcoast) 43. Dancing Queen : ABBA 43. Thank you for the Music: ABBA 44. De hoogste tijd : Rudi Carell


pagina 55

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Wanneer je de scherpe bocht neemt bij Sprokkelboschstraat 2A dan valt het niet op dat er achter het hek onder andere twee Pipo-wagens staan opgesteld. En dat er ruimte is voor campinggasten. Een heuse sanitair voorziening behoort ook tot de faciliteiten die voor de gasten is ingericht op camping ‘In ’t Groen’. De eigenaren Wim Geerlinks en zijn echtgenote Petra Groen kochten ongeveer vijf jaar geleden het woonhuis met de bedoeling er lekker rustig en ruim te gaan wonen. Dat is zeker gelukt maar het heeft hen ook onverwacht heel leuke nevenactiviteiten opgeleverd. door Herman van Dinther

NIEUWE B&B MET MINICAMPING IN TREK

Wim en Petra genieten volop van de gasten die hun b&b en minicamping aandoen. Zij zien het als een fijne hobby.

GASTEN ZOEKEN EN VINDEN RUST ‘IN ’T GROEN’ De in Rotterdam geboren Petra (57) vierde haar eerste verjaardag al in Rosmalen dus kun je haar best autochtoon noemen. “Ik heb met mijn ouders en later met mijn man Wim op verschillende adressen in Rosmalen gewoond.” De in Drenthe geboren echtgenoot voelt zich helemaal thuis in Rosmalen en heeft het in zijn job als docent sportopleiding goed naar zijn zin. Petra werkt al vijfendertig jaar ‘in de energie’, begon bij PNEM en is intussen actief bij Enexis. Dochters Chris (26), Ruth (24) en zoon Freek (18) wonen op en rond het erf, in elk geval (nog) dichtbij huis.

HOND UITLATEN

“We hebben altijd honden gehad waarmee ik zo mijn dagelijkse rondje maak. In het voorjaar van 2015 kwam ik langs dit huis en zag een klein bordje ‘Te Koop’ hangen. Werd daarmee het huis bedoeld of ging het om eieren of groente vroeg ik me af. Nou, het bleek dus om het huis te gaan en we kregen daar helemaal zin in. In juli hebben we het gekocht en na wat aanpassingen trokken we er in oktober in. Het huis is bouwtechnisch prima in orde maar er moest wel veel aan worden vertimmerd. Nou waren wij met ons gezin altijd al heel flexibel dus wij hebben ons tijdens de werkzaamheden probleemloos aangepast. Toen we op een gegeven moment bij de gemeente aan tafel zaten om te praten over een aanbouw wees de ambtenaar ons erop dat er op onze locatie ook een bestemming b&b en minicamping rust. Nou leuk om te weten dachten we, maar we deden er niets mee.”

PLANNEN MAKEN

Totdat er een paar jaar later sprake van was dat mijn functie wellicht bij een reorganisatie

zou worden betrokken en mogelijk zou wegvallen. Toen zijn we ons toch eens gaan oriënteren op de mogelijkheden om werk te maken van de minicamping en b&b. Nou, dat werd een moeizaam proces waarin we allerlei onderzoeken en rapporten moesten laten maken. Anderhalf jaar heeft dat geld en energie gekost en ook nog zonder resultaat. Daarbij opgeteld dat mijn functie bij Enexis behouden bleef hebben we op dat moment onze plannen maar even geparkeerd. Maar eind vorig jaar begon het toch weer te kriebelen en kwamen we bij de gemeente aan tafel met een ambtenaar die in alle opzichten heel goed met ons meedacht en volop medewerking gaf.

ALLES VAN MARKTPLAATS

“Wim, die echt twee rechterhanden heeft en graag klust, heeft intussen bergen werk verzet en de ambiance op het terrein is dan ook heel aantrekkelijk ingevuld. We hebben twee Pipo-wagens gekocht en ook een voormalige bouwkeet welke we hebben omgebouwd tot sanitair ruimte. Trouwens, alles wat wij kopen voor de invulling van de voorzieningen kopen we op Marktplaats. We willen duurzaam ondernemen en ook serieus omgaan met natuur en milieu. Het is voor ons en ook voor de gasten leuk om te zien hoe de dieren zich hier op hun gemak voelen. We hebben al bijna dertig soorten vogels geteld en ook eekhoorntjes voelen zich hier thuis. Helaas is er onlangs een op straat doodgereden, er wordt hier jammer genoeg enorm hard gereden. Wat ons betreft legt de gemeente hier zo snel mogelijk drempels aan om de snelheid van het verkeer te temperen.”

VLIEGENDE START

“Hoewel Wim voorlopig nog niet met zijn dui-

men hoeft te draaien hebben we in september de eerste gasten ontvangen. We hebben eigenlijk helemaal nog niet aan de weg getimmerd. We zijn bekend bij Air B&B en op social media. We hebben in die drie maanden toch al tientallen mensen onderdak geboden, er is dus duidelijk behoefte aan dit soort voorzieningen die in de gemeente maar beperkt aanwezig zijn. De samenstelling van de bezoekers varieert heel sterk. Het gaat om enthousiaste stelletjes, werklui, een studente, hartsvriendinnen, Polen, fietsers, moederdochter, vaderzoon, Limburgers, geocachers, Marokkanen, Duitsers, joint rokende pubers, Belgen, Turken, hippies en pretparkfanaten. Heel uiteenlopend dus en dat maakt het ook zo leuk. Voor ons is het vooral hobby. Op termijn kunnen we meer gasten ontvangen omdat een aanbouw welke we aan het huis hebben laten maken, geschikt is voor twee studio’s. Maar nu woont daar nog een van de dochters, tja.”

HEERLIJK GENIETEN

Wim: “Ik heb een hartstikke fijne baan maar voor mij zijn mijn activiteiten op onze camping een bonus. Niet alleen omdat ik er lekker kan klussen maar ook door het contact dat je met je gasten hebt. Op een avond, net voordat ik de campingpoort ga sluiten, horen wij gezang. We proberen het geluid te lokaliseren en dat lukt wanneer ik naar de poort loop. Bij het vuur dat lekker knappert in de vuurschaal, zitten twee campinggasten onder een plaid op de tuinstoelen samen te zingen: ‘……en langs het tuinpad van m’n vader……(het dorp van Wim Sonneveld) . Dat maakt wel duidelijk dat zij zich echt op hun gemak voelen. De andere gasten vonden het jammer dat het zangduo de volgende dag weer vertrokken was. We hopen dit soort ervaringen nog vaak op te doen.”


pagina 56

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

MEDITATIEBOEKJE VOOR ADVENT EN KERST Bas Rentmeester en Huub Schumacher maakten dit jaar het meditatieboekje voor Advent en Kerst van Berne Media. Ze maakten voor iedere week een lied en een gebed, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden tijdens het aansteken van de Adventskaarsen. Als titel kozen ze: Vijgjes op weg naar Kerstmis 2020.

KERSTWEER Kerstweer door de jaren heen laat zien dat het rond kerst vaak relatief warm is. Een witte kerst komt niet vaak voor. Sinds 1901 telde het KNMI acht keer een witte kerst met op beide kerstdagen een sneeuwdek. De laatste drie in 1981, 2009 en 2010, grillig verdeeld in de tijd dus. Rond kerst treedt juist vaak een stijging van de temperatuur op. De kerstdepressie, zoals die wordt genoemd, stuurt dan zachtere lucht naar West-Europa. Meestal ligt de temperatuur op deze dagen tussen 5 en 10 graden. Maar het kan nog zachter zijn. Sinds 1901 werd het in De Bilt op eerste kerstdag vijftien keer warmer dan 10 graden. Dit gebeurde voor het laatst in 2015 toen de eerste kerstdag met 14,0 graden in De Bilt de zachtste was van de meetreeks sinds 1901.

KERSTDAGEN MET VORST

Kerstdagen met vorst zijn in de minderheid. Tien keer bleef het in De Bilt sinds 1901 op eerste kerstdag de hele dag vriezen. Tweede kerstdag was veertien keer een zogenoemde ijsdag. Zeven keer waren beide kerstdagen ijsdagen, het laatst in 1970.

WITTE KERST

Het KNMI houdt sinds 1901 bij wanneer Nederland een witte kerst heeft. In 1938 ging Nederland met Kerstmis massaal op de schaats. Het vroor matig tot streng, maar de zon scheen volop en er lag een dik pak sneeuw. De temperatuur kwam toen in De Bilt op tweede kerstdag niet hoger dan min 4,8 graden. Dit is de laagste middagtemperatuur ooit met kerst gemeten. Kerst 2009 en 2010 was tweemaal op rij en voor het eerst sinds 1981 een witte kerst. In 2010 lag er op eerste kerstdag in het zuiden van Limburg zelfs 30 centimeter sneeuw.

GLADDE KERST

In 1994 was kerst voor het eerst na bijna tien jaar winters met ‘s ochtends matige vorst. Die Kerst is de geschiedenis ingegaan als gladde kerst. Vooral op de avond van eerste kerstdag viel regen op een bevroren ondergrond (ijzel). De wegen werden hierdoor ijsbanen. Twaalf mensen kwamen door de gladheid om het leven. Zo’n spekgladde kerst had ons land ook in 1933. Dit leverde zo’n 300 ongevallen op.

Hoe de auteurs tot deze titel zijn gekomen, blijkt uit hun wandelingen door de tuin van de communauteit waar ze wonen. Daar staan enkele struiken waaraan heerlijke druiven hangen die je kunt drogen tot rozijnen. Dit was de inspiratie voor het boek dat ze in 2018 schreven, Elke dag één rozijn. Het bleek een goede vondst voor 366 overdenkingen, voor elke dag één. Wanneer je wat verder loopt in hun tuin, kom je enkele vijgenbomen tegen. Dat inspireerde hen tot de titel van het boekje Vijgjes op weg naar Kerstmis, waarin ze korte meditatieve gedachten hebben opgeschreven voor de Advent en Kerstmis van dit jaar. Advent telt 27 dagen en dán vieren we de geboorte van Jezus. Om de weg te ontdekken die deze mens gegaan is, is het goed je ogen de kost te geven op de dag van vandaag. Want vandáág leven we en mogen we meewerken om het Kind in ons geboren te laten worden. Bas Rentmeester studeerde theologie in Amsterdam en Nijmegen, was pastor voor kerk en samenleving, werkte lange tijd in het basispastoraat en in een Centrum voor Parochiespiritualiteit. Hij schreef het boek Meer dan brood en wijn en samen met Huub Schumacher Alle bijbelboeken dichterbij en de vierdelige serie In gewone taal gezegd met suggesties voor zowel protestantse als katholieke voorgangers in vieringen van Woord en Gebed. In 2018 verscheen van hen Elke dag één rozijn, korte overwegingen voor iedere dag. Huub Schumacher werkte eveneens vele jaren in het basispastoraat en gaf in vele parochies catechese aan volwassenen. Hij verzorgt retraites en geeft lezingen over geloofsverdieping en vernieuwing. In 2014 verscheen van hem God wat ben je veranderd. Het boekje bevat een aanmoedigend woord van Peter Nissen. Je vindt het boek op: bit.ly/35jtVLp Boekgegevens Vijgjes op weg naar Kerstmis. Meditatieboekje Paperback | 64 pagina’s | ISBN: 9789089724038 | Prijs € 5,95 | Verwacht: 31-10-2020 Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne


pagina 57

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Pak de kleurpotloden en stiften er maar bij

SJV’S KLEURWEDSTRIJD VOOR DE ONDERBOUW Van 14 december tot en met 14 januari kun je elke week meedoen met onze kleurwedstrijd. Er komt namelijk elke week een nieuwe tekening online die je zelf kunt printen. Je maakt hiermee kans op een leuke prijs. De kleurplaat van de eerste week sturen we ook naar alle scholen, dus het kan zijn dat de eerste tekening niet meer geprint hoeft te worden. Dan kun je meteen aan de slag om er een mooi kunstwerk van te maken. Zit je in groep 5 t/m 8 en ben je creatief, houd je van tekenen, schilderen, kleuren en knutselen? Doe dan mee aan onze tekenwedstrijd! Van 14 december tot 14 januari kun je elke week mee doen met de tekenwedstrijd van SJV. We maken op 20 december, 27 december, 3 januari en 10 januari de winnaars van die week bekend. Ook hier zijn leuke prijzen te winnen! Ga voor meer informatie over de Kleur- en Tekenwedstrijd naar onze website: https://sjvrosmalen.nl/activiteiten/sjvs-kleurwedstrijd

DOE DE SJV-JEUGD EEN LOL EN KOOP EEN BOL! Telkens weer slaagt SJV er in spectaculaire activiteiten voor de Rosmalense jeugd te organiseren. Al die leuke activiteiten van SJV kosten natuurlijk wel geld. Het Rosmalense bedrijfsleven draagt nadrukkelijk bij aan de activiteiten; als sponsor of in natura. Ook u als Rosmalenaar kunt daaraan bijdragen. Bijvoorbeeld door in de dagen rond Kerst en Oudjaar een heerlijk oliebol te kopen bij de SJV oliebollenkraam op de markt bij de Vreeburg-passage.

SJV’S OLIEBOLLENBINGO DIT JAAR VIA EEN LIVESTREAM SJV’s Oliebollenbingo ziet er dit jaar iets anders uit dan voorgaande jaren. Normaal gesproken zitten we eind december in De Kentering aan lange tafels, gefocust op onze bingokaarten, met de stift in de hand, gezellig allemaal bij elkaar. Dit jaar moeten we het iets anders doen, maar het wordt zeker niet minder gezellig! De Oliebollenbingo vindt dit jaar online plaats via een livestream op YouTube en Facebook. Op maandag 28 december ben je van 15.30 uur tot 17.00 uur van harte welkom om mee te doen! Deelname is dit jaar helemaal gratis, je kunt je via onze website inschrijven (let op: voor elk kind is een aparte aanmelding nodig). Inschrijven is mogelijk t/m zondag 20 december. De bingokaart ontvang je in de brievenbus, het enige wat jij nog moet regelen is een pen of stift om de genoemde cijfers af te kruisen. Door met z’n allen online te bingoën, zijn we toch een beetje samen ook al zijn we thuis. Dit is iets nieuws, iets leuks, en je kunt lekker vanaf je eigen bank de prijzen binnenslepen! Heb je gewonnen, dan bezorgen we je prijs bij je thuis. SJV komt langs met een auto waarvan de kofferbak volgeladen is met prijzen, je kiest zelf welk cadeau jij in ontvangst neemt! Tijd voor een gezellige middag in de kerstvakantie met je familie. We zien je graag online op maandag 28 december via onze livestream!

SJV staat voor Stichting Jeugd- en Vormingsactiviteiten Rosmalen en richt zich op het organiseren van activiteiten voor de jeugd van Rosmalen in de basisschoolleeftijd. In de loop van de jaren is SJV een begrip geworden binnen Rosmalen. Al meer dan 40 jaar slaagt SJV er telkens in om aansprekende activiteiten te organiseren welke grote aantallen deelnemers trekken. Het succes is vooral te danken aan de grote inzet van onze velen. Maar vooral die van onze vrijwilligers, welke zich keer op keer belangeloos inzetten. Binnen de Rosmalense gemeenschap wordt SJV zeer goed gedragen. Ook het bedrijfsleven draagt nadrukkelijk bij aan de activiteiten. Om alle kinderen van de doelgroep te bereiken is er een nauwe samenwerking met alle basisscholen van Rosmalen. De activiteiten worden georganiseerd door de Activiteiten Commissie. Een aantal aansprekende zijn het Kabouterbos, de Wandeldriedaagse, de activiteiten rond Koningsdag, carnaval, het oppenconsultatiebureau en de maandelijkse disco voor groep 7-8. De Kindervakantieweek is een speciale activiteit, welke in de laatste week van de zomervakantie wordt georganiseerd. Een scala aan activiteiten voor alle kinderen van de groepen 1 t/m 8, verdeeld in boven-, midden- en onderbouw. Alle valt of staat met de inzet van vrijwilligers. Buiten de ‘vaste’ SJV-ers is er een grote groep met hulpkrachten. Daarbij is het leuk om te zien dat de SJV-kinderen van vroeger met minstens zoveel plezier terugkomen als vrijwilliger, vaak met eigen kinderen. De olie- en krentenbollen zijn verkrijgbaar t/m 31 december 2020 in de speciale verkoopwagen op de markt bij de Vreeburg-passage. Dit jaar staan we zelfs twee dagen, 30 en 31 december, bij het SJV-gebouw aan de Mimosastraat om zakken met oliebollen, krentenbollen of appelbeignets te verkopen. Je kan hiervoor je bestelling online plaatsen via de website sjvrosmalen.nl Openingstijden ‹Vreeburgpassage: dagelijks geopend van 11:30 uur tot 18:00 uur en op 31 december van 8:00 uur tot 18:00 uur. · SJV-gebouw: 30 en 31 december van 9:00 uur tot 17:00 uur


pagina 58

www.thuisinhetnieuws.nl

M

UNIEKE COMBI VAN KLEDING, WONEN, CADEAUTJES EN ACCESSOIRES

GOEDE SPULLEN VERDIENEN TWEEDE KANS “Ik vind het een uitdaging om goede gebruikte spullen te combineren met nieuwe dingetjes. We leven in een consumptiemaatschappij waarin ‘weggooien’ teveel een gewoonte is geworden. Dat wil ik doorbreken met mijn winkel ‘Vintage and More’ welke ik half november ben begonnen in de Dorpsstraat in het pand waar eerder TerStal zat. Naast Fietsspecialist Maurice van Hassel en tegenover Beauty by Irene. door Herman van Dinther “Het is eigenlijk best grappig om te vertellen hoe ik mijn creatieve kant heb ontdekt”, zegt Annemiek Bedijn (46). Ik woon al ruim veertig jaar in Brabant waarvan de helft in Rosmalen. In 2013 ging ik voor een periode van tweeeneenhalf jaar naar Dubai. Toen ik daar was en hoorde dat mijn moeder tobde met haar gezondheid wilde ik met mijn kinderen Britt en Thom een eigengemaakt cadeautje sturen, met een persoonlijke touch. Het werd een keramische kralenketting met een eigen verhaal. Dat lukte veel beter dan ik vooraf had durven denken. Het gaf me voldoening en plezier maar ik kwam ook tot de ontdekking dat ik op dat vlak meer in mijn mars had dan ik ooit bevroedde.”

VOLDOENING IN CREATIVITEIT

“Omdat ik op dat moment nog wel wat tijd over had ging ik aan de slag met het maken van armbanden, ringen, kettingen, sjaals en andere leuke dingen welke gretig aftrek vonden bij de plaatselijke winkeliers in Dubai. Het was een heerlijke periode. Toen ik begin 2016 weer mijn stek in De Groote Wielen had gevonden pakte ik de draad van mijn eerdere beroep weer op. Als ZZP’er ben ik altijd actief geweest als financieel en economisch adviseur maar was ik ook actief met mijn groothandels in mode- accessoires waarvoor ik showrooms had in Oosterhout, Venlo en Utrecht. Daar stopte ik mee toen ik voor de eerder genoemde periode naar Dubai ging. Nu ik intussen al weer een paar jaar in Rosmalen woon kreeg ik naast mijn werk als financieel adviseur toch ook weer de kriebels om iets te gaan doen met de creativiteit die mij zoveel voldoening geeft.”

GROOT ASSORTIMENT

“Ik heb intussen al heel wat leuke dingen gemaakt. Accessoires in alle mogelijke vormen, van klei en andere materialen, een heel uiteenlopend assortiment sieraden, leuke hebbedingetjes, vogeltaartjes en heel veel andere dingen waar mensen hun interieur een leuk accent mee kunnen geven of sfeer toevoegen met mooie, sierlijke of geurkaarsen.” Wat het concept van Vintage and More bijzonder maakt zijn de kledingrekken en de leuke meubelen. “Kleding welke gedragen is maar kwalitatief nog tip top in orde is. En dat geldt ook voor de leuke stoeltjes, tafeltjes, kandelaars, lampen en andere dingen die het thuis gezellig maken. Gebruikt maar door de vorige eigenaar overbodig gevonden en zeker en vooral nog een tweede leven verdient. Een deel ervan heb ik ingekocht, een ander deel is door mensen ingebracht. Zij plakken er zelf een prijskaartje op waarbij we samen overleggen welk percentage commissie er aan mij betaald wordt. Het is overigens niet zo dat ik als een soort kringloopwinkel wil fungeren en er zomaar van alles kan worden ingebracht. Met mensen die merkkleding of andere kwalitatieve spullen willen inbrengen bespreken we vooraf de spelregels en beoordelen we of er al dan niet een plekje in de winkel wordt ingeruimd. Klanten die hier komen winkelen moeten gewoon kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de artikelen die zij kopen, of die nu gebruikt of nieuw zijn.”

Annemiek is heel enthousiast gestart met haar winkel Vintage and More, een plekje om verrast te worden door honderden leuke dingen.

UNIEK, GEBRUIKT EN NIEUW

“De trend is al even dat winkels met gebruikte kleding en andere artikelen in de winkelstraten opdoemen. Ik geloof in de mogelijkheden van het concept om gebruikt en nieuw te combineren, dat geeft toch iets extra’s. Ik droom er zelfs van om dit concept verder uit te rollen. Maar laten we eerst hier maar eens een goede basis leggen. Gelukkig heeft de eigenaar van dit pand heel constructief willen meedenken en meewerken door mij de kans te geven het huurcontract in fases op te bouwen. Hopelijk leidt dit op termijn tot een win-win situatie. In elk geval hebben we hier volop ruimte om een ruim assortiment te bieden. We hebben zelfs een wandje ingericht met lekker snoepgoed. Kan het meisje dat voor een ringetje komt meteen even smikkelen en hoeft de jongen die met zijn moeder moet winkelen niet te zeuren wanneer hij wordt zoet gehouden met een lekkernij. Dat is natuurlijk maar een bijkomend aardigheidje hoor”, lacht Annemiek. “We luisteren trouwens graag naar ideeën en suggesties die we nu al krijgen van mensen die binnenlopen. Zo blijkt er volop belangstelling te bestaan om mee te doen aan workshops. Daar hebben we achter de winkel ook wel mogelijkheden voor dus die plannen werken we zeker verder uit. We geloven er in elk geval in dat er in Rosmalen ruimte is voor een winkel als deze. Uiteraard gaan we ook digitaal aan de slag met een webshop. Zie www. vintagemore.nl.”


pagina 59

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

kenserie. Al deze decors bij elkaar vormen de wereld van het Muizenhuis. Een deel daarvan is te bewonderen in haar winkel in Amsterdam.

EIGEN MUIZENHUIS

MUIZENSPEURTOCHT IN DE BOSSCHE BINNENSTAD Een gratis muizenspeurtocht in het centrum van ‘s-Hertogenbosch, geïnspireerd op hetmuizenhuis.nl en die tevens coronaproof is. Dat kunnen kinderen in de leeftijd van circa 3-10 jaar, al dan niet in gezelschap van ouders of begeleiders, de komende maanden gaan doen. “Het is de bedoeling dat ieder kind met een soort bingokaart in de hand als een ware speurneus op zoek gaat naar muizendeurtjes en muizen die zich op negen plekken in de binnenstad bevinden. Deels zijn dat kind gerelateerde winkels. Wanneer een plek is ‘gespot’, kan deze worden afgevinkt op de kaart. En als de kaart vol is staat er bij BOEL bazaar, onze sociale onderneming aan het Hinthamereinde, een verrassing te wachten”, vertelt Monique Bredeveld. Samen met Anita Exoo, onder meer bekend van Anilli Design, is ze initiatiefnemer van de Bossche Muizenspeurtocht. De kinderen mogen zelf de volgorde van de route bepalen. “En er is geen wedstrijdelement aan gekoppeld, de fun staat voorop.”

VEILIGHEID

Vanzelfsprekend verloopt de speurtocht binnen de RIVM-regels. Bredeveld: “Aan de veiligheid wordt niet getornd. In principe hoeven de kinderen nergens naar binnen, want de muizendeurtjes en muizen zijn gewoon zichtbaar in de etalages. Een tijdslot is evenmin van toepassing.” De speurtocht, onderdeel van de Bossche Winter, heeft een financiële bijdrage ontvangen van Stichting Ondernemersfonds Centrum ‘s-Hertogenbosch(SOCH). “De Bossche Winter duurt tot en met 17 januari 2021, maar wij zijn van plan deze activiteit minimaal tot 1 maart te verlengen. We hopen dat er zoveel mogelijk kinderen in de huid van Sherlock Holmes kruipen”, aldus Bredeveld. Om dat laatste te realiseren vindt de verspreiding van de kaarten niet alleen plaats via de deelnemende winkeliers maar ook via de basisscholen van ATO Scholenkring en Signum. Op andere bekende locaties in de stad, zoals Huis73 en de VVV, zijn de kaarten eveneens verkrijgbaar. Ook zijn de speurtochtkaarten te downloaden op de sites van De Bossche Winter en de deelnemende winkeliers.

MINIATUURWERELD

Wat is eigenlijk het Muizenhuis? Dertien jaar geleden begon Karina Schaapman, pseudoniem voor Karina Content, met het bouwen van decors rondom de haar gecreëerde muizenpersonages Sam en Julia. Een miniatuurwereld waarin je bij wijze van spreken zou kunnen verdwalen. De decors kwamen later terug in haar succesvolle kinderboe-

Kinderen worden zélf ook in de gelegenheid gesteld om te knutselen. Zo heeft het Muizenhuis talrijke instructiefilmpjes over het bouwen van een eigen muizenhuis met bijbehorende accessoires op YouTube gezet. Naast het feit dat elk kind gestimuleerd wordt om van afvalmaterialen een eigen muizenhuis te maken, zijn er ook diverse ‘furniture kit’-knutselpakketten te koop. Bij BOEL bazaar zijn ze allemaal verkrijgbaar. “Om de kids op weg te helpen, organiseren we vanaf volgende week bij BOEL elke dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 - 18.00 uur een muizen knutseltafel waarbij iedereen kan aanschuiven. Ik geef dan allerlei tips en adviezen”, vult Exoo aan. Kinderen kunnen zich ter plekke evenzeer vergapen aan een authentiek ‘Amsterdams’ Muizenhuis dat bij BOEL bazaar is tentoongesteld. Verder wordt in dezelfde ruimte door alle kunstenaars gewerkt aan een Bosch Muizenhuis, wat óók de nodige inspiratie kan opleveren. De negen deelnemende winkels en ondernemingen: bakkerij & bakkerscafé Royal, De Bossche Suikeroom, De Dobbelsteen, T.T 36 Kids, Hout-Doe Speelgoed, boekhandel Adr. Heinen, sportzaak Teun van Pelt, Johan Koolen Fietsen en BOEL bazaar.

SNERT EN BOSSCHE BOLLEN IN PRENTENBOEK Berlicumse kinderboekenschrijfster en illustrator Kim de Jong heeft deze week haar nieuwe prentenboek gepresenteerd; ‘De koning van Bubbeda, een snertsprookje’. Het is een prachtig geïllustreerd verhaal over een koning die het sprookje ‘Prin-

ses op de erwt’ na wil doen. Helaas verloopt dit niet helemaal soepel. Hij is veel te dik en de erwt is de volgende ochtend hartstikke plat. Gelukkig heeft de koning zes grappige en ondernemende lakeien die steeds weer met nieuwe oplossingen komen. Zo bedenken ze meer erwten of andere groenten die misschien wel heel blijven als de koning erop slaapt. Uiteindelijk vinden ze een andere oplossing en komen de lezers erachter waarom dit een snertsprookje is. Het boek gaat over niet voor één gat te vangen zijn: in het leven lopen er vaak dingen anders dan gedacht, maar het is aan jezelf om er een feestje van te maken. Het zit vol zoekplaatjes en grappige details; zo ook vele lekkernijen, zoals Bossche bollen, Engelse drop en pepernoten. Een heerlijk (voor) leesboek voor jong en oud. En voor wie er na het lezen nog geen genoeg van kan krijgen, is er ook een website bij; www.snertsprookje.nl. Daarop is van alles te vinden zoals; spelletjes, knutselwerkjes en ook opdrachten die je tijdens het lezen van het boek kan doen. Kim de Jong heeft meer dan twee jaar met liefde en plezier aan dit prachtige prentenboek gewerkt. Nu hoopt ze dan ook dat er vele met liefde en plezier van gaan genieten.


pagina 60 68

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar mortelcentrale

van de Haterd BV zand en cementhandel Van de Haterd Zand- en Cementhandel BV Kanaalstraat 6, 5374 KM Oss. 073 532 1347 info@vandehaterd.com www.vandehaterd.com

073 - 890 5990 06 073- 2155 - 8901083 5990 06 - 2155 1083 info@pvskleding.nl

info@pvskleding.nl

OPENINGSTIJDEN OPENINGSTIJDEN Maandag t/m vrijdag: 10.00 - 17.30 uur OPENINGSTIJDEN Zaterdag: - 14.30 uur P. van09.00 Schijndel P. van Schijndel Sport- en bedrijfskleding: www.vanschijndelsportenbedrijfskleding.nl

Bijenteeltmuseum - Imkerij

Sport- en bedrijfskleding: Maandag t/m vrijdag: Maandag t/m vrijdag: 10.00 - 17.30 uur 10.00 - 17.30 uur Zaterdag: 09.00 - 14.30 uur Zaterdag:

09.00 - 14.30 uur

www.vanschijndelsportenbedrijfskleding.nl

www.vanschijndelsportenbedrijfskleding.nl bouwkundig bureau edo meijs bouwkundig bureau edo meijs elzendreef 25a 5386 gr geffen elzendreef 25a 5386 gr geffen t. 06 51724835 / 073 5325556 t. 06 51724835 / 073 5325556 info@edomeijs.nl info@edomeijs.nl

Straalbedrijf R. van den Hurk B.V. Het Geffens Veld 3, 5386 LL Geffen Tel. 073 5321610

ontwerp, teken- en adviesbureau voor woning- en utiliteitsbouw ontwerp, teken- en adviesbureau voor woning- en utiliteitsbouw

Den Oven 35 5386 EW Geffen. Tel: 06-11366282 Rommehoveniers@home.nl

www.vcfopleidingen.nl Oss

Wij proosten op een Happy, Healthy & Beautiful 2021 Liefs, Annemiek & Patty

Provincialeweg 73 - Maren-Kessel Bel Annemiek: 06-20299616 www.lijfstijling.nl/www.huidstijling.nl

www.hvanzandvoort-electrotechniek.nl www.hvanzandvoort-electrotechniek.nl www.hvanzandvoort-electrotechniek.nl


pagina 61

www.thuisinhetnieuws.nl

EERSTE HULP BIJ KEUKEN STRESS Loopt het ondanks een grondige planning en doordachte voorbereiding toch nog mis in de keuken? Met deze Eerste Hulp bij Kerst Stress redt u het diner.

WIJNMISSERS

Vergeten de witte wijn koud te leggen? Na een tot anderhalf uur in de koelkast is de temperatuur al goed: 10-12 °C. Moet het sneller? Gebruik dan een speciale koelmanchet of leg de fles drie kwartier in de diepvries. Supersnel: zet de fles in een wijnkoeler met half water, half ijsklontjes en veel zout. Nog zo’n wijncatastrofe: een afgebroken kurk. Draai de kurkentrekker op een ander plek in de kurk en probeer het voorzichtig nog een keer. Lukt het weer niet? Veeg de binnenkant van de hals en de bovenkant van de kurk goed schoon met een vochtig servetje en druk de kurk voorzichtig met e steel van een pollepel in de fles. Schenk de wijn desnoods voorzichtig over in een karaf. Altijd probleemloos en net zo lekker: wijn met een schroefdop.

FOUTJE

Pakt een gerecht anders uit dan u had verwacht? Wees dan creatief en maak er iets anders van. Uw gasten zullen het niet eens merken. Zijn de randjes van de aardappelgratin of de bladerdeeg te zwart? Steek er rondjes uit. Te weinig soep? Serveer ‘m in koffiekopjes, eventueel met opgeschuimde melk. Is de mousse niet stijf genoeg? Vanaf nu is het een romige crème die uit een glaasje word gelepeld. Pesto vergeten? Draai in de keukenmachine een geurige kruidenolie van munt, koriander of peterselie met olijfolie. Valt de gegrilde vis voor het tussengerecht uit

DE BESTE BASIS

Niets zo vervelend als misgrijpen op de meest gebruikelijke artikelen zoals bloem, suiker, zout en boter. Controleer dus vooraf zorgvuldig uw basisvoorraad en vul alles op tijd aan. Grijpt u toch nog mis? Crème fraîche kan (afhankelijk van het recept) worden vervangen door slagroom, zure room, Griekse yoghurt of mascarpone en diepvrieskruiden zijn perfecte alternatieven voor vers. Geen paniek als u niet direct een oplossing weet: vraag het winkelpersoneel om advies.

HELP DE KOELKAST IS TE KLEIN

ALL elkaar? Hussel de stukjes vis door een groene salade. Aardappels te gaar? Een betere basis voor puree kunt u zich niet wensen. Internet kan in zo’n geval ook echt een redder in nood zijn. Vraag uw kinderen om nu eens écht iets nuttigs achter de computer te doen en laat ze googelen op te zoute soep, geschifte saus of aangebrande aardappelen.

ZWAKKE PUNTEN ANALYSE

Ieder menu heeft zijn moeilijke momenten: het blijft spannend of de pudding heelhuids uit de vorm komt, de verse pasta niet té gaar is geworden of de saus niet gaat schiften. Een goede voorbereiding kan heel veel stress voorkomen, maar biedt niet de garantie dat er niets mis kan gaan. Ken uw zwakke punten en zorg voor alternatieven in de vorm van kanten-klare redders in nood: een pakje soep of saus in de voorraadkast, ijstaart in de vriezer en een extra pak gedroogde pasta, aardappelpuree of groenten in pot of blik in de voorraadkast. Improviseer vervolgens verder met deze basis. Wat reepjes ment en boter door de diepvriesdoperwten, een plakje spek rond de boontjes en aardappelpuree met geraspte Parmezaans kaas. Aanrader om in te vriezen: een flinke pan zelfgemaakte stoofvlees of ragout.

PLANNING

Laat u niet van de wijs brengen. Schrijf vooraf stap-voor-stap op wat u wanneer wilt doen en houd u daaraan. Zorg ervoor dat het meeste werk is gedaan als de eerste gasten arriveren en jaag iedereen de keuken uit als het eropaan komt. Maak desnoods per gerecht een ‘to do’ briefje. Niet vergeten: zet de kookwekker als er een gerecht in de oven of op het vuur staat. Dat is vaak het eerste dat misgaat als het gezellig is. Aangeboden door C1000

Hè, hè. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar u heeft alle ingrediënten voor het kerstdiner bemachtigd. Met tassen vol verse producten komt u thuis. Maar waar gaat u alles laten? De koelkast is veel te klein. Als het buiten vrij koud is, heeft u er een extra grote koelkast bij. Frisdrank, bier, witte wijn en melk blijven heerlijk koel in de garage of de kelder, zolang het daar niet vriest. Veel groenten worden vaak in de koelkast bewaard, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. Paprika’s, courgettes, tomaten, komkommers en aubergines zijn van oorsprong tropische producten die op kamertemperatuur een perfecte smaak behouden. Vlees of vis moet wel in de koelkast. Liefst helemaal onderin, in de nul-graden-zone. In deze zone, meestal voorzien van een lade, bewaart u ook verse groenten. Zuivelproducten hebben het liever iets warmer: die bewaart u boven in de koelkast of in de deur. Etenswaren die u alvast heeft voorbereid en nog even wil bewaren, moeten niet al te koud staan: ook deze bewaart u het best zo hoog mogelijk in de koelkast. Veel te veel groenten gekocht? Blancheer ze even een minuutje en vries ze vervolgens in. Veel groenten kunt u op die manier heel lang bewaren (voor het volgende diner bijvoorbeeld).


pagina 62

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WIJN EN SPIJS: DE BASISREGELS Over het combineren van wijn en gerechten is altijd veel discussie. Eigenlijk zijn er maar enkele regels waar bijna iedereen het over eens is. Wijn en een gerecht moeten ongeveer even intens smaken. Een hele aanwezige wijn kan een licht gerecht opzij drukken. En een kruidig gerecht kan datzelfde doen met een te lichte wijn. Stem ze dus op elkaar af. Rijpe, complexe wijnen moeten ruimte krijgen om zich te laten ontdekken. Ze vragen een mooi maar eenvoudig gerecht. In traditionele Franse keuken worden bijvoorbeeld de mooiste bordeaus of bourgognes geschonken bij een goede, maar eenvoudige biefstuk of entrecote. Schenkt u verschillende wijnen? Zorg dan voor een goede opbouw van lichte naar zwaardere wijnen.

HOE SERVEER IK DE WIJN

Een goede wijn maakt je diner helemaal af. Maar wanneer schenk je welke? Hoe koel? En in welk glas? Alles over het serveren van wijn. Welke ‘kleur’ wijn je bij welk gerecht wilt drinken, hangt af van de combinatie van smaken, de volgorde van de gangen en je persoonlijke voorkeur. Rood bij vlees en wit bij vis blijft een handige vuistregel, maar dit hoeft niet altijd.

WELKE WIJNVOLGORDE?

Als je bij elke gang een andere wijn wilt schenken, let dan op de volgorde van de wijnen. Na een krachtige wijn kan een lichte wijn in het niet vallen. Een paar handvatten: - licht voor zwaar; Zoals sauvignon blanch voor chardonnay met hout, beaujolais voor chianti classico. - neutraal voor uitgesproken; Zoals pinot Blanc voor gewürztraminer, bourgogne of pinot noir voor rioja reserva. - droog voor zoet; Zoals riesling classic voor riesling spätlese.

Schenk een wijnglas hoogstens tot twee derde vol. Wijn heeft ruimte en lucht nodig om lekkerder te worden.

WELK GLAS?

Omdat het glas grote invloed heeft op de smaak van de wijn, bestaat er voor elk type wijn een speciaal glas. Toch lijken veel wijnglazen in eerste instantie op elkaar. Ze zijn tulpvormig, maar verschillen een fractie in de bolling of de hoogte van de taps toelopende kelk om de smaak van de wijn het beste tot zijn recht te laten komen. Over het algemeen geldt: drink geen wijn uit een klein glaasje. Een grotere kelk biedt de aroma’s letterlijk meer ruimte om vrij te komen. En die geven de wijn zijn smaak. Een paar voorbeelden: - Bourgongnewijnen en pinot-noirwijnen drink je uit de grootste glazen met een opvallend brede onderkant van de kelk. - De meeste andere wijnen, zoals chianti, bordeaux, sauvignon Blanc en gewürztraminer, drink je uit glazen met een iets minder bolle, taps toelopende kelk.

- eenvoudig voor bijzonder; Zoals bordeaus supérieur voor een grand cru uit Margaux.

- Een mousserende wijn, zoals prosecco, bubbelt het langst in een flûte: een glas met de smalle, hoge kelk.

Altijd goed: een (mild)droge, mousserende wijn als frisse afronding na het diner. Bijvoorbeeld La Pieve Prosecco.

- Schenk ook port, sherry en zoute dessertwijnen niet in een te klein glas. Dat gebeurde

vroeger wel, maar tegenwoordig wordt liever een glas met een wat hogere kelk gebruikt.

DE PLEK VAN DE GLAZEN

Het glas voor de wijn die de eerste gang geschonken wordt, hoort aan de buitenkant - rechts boven het bord – te staan. Zet vervolgens de andere glazen, in volgorde van de gangen, naar binnen toe. Zet het waterglas rechts van de wijnglazen.

DE JUISTE TEMPERATUUR

Een warme of koude omgeving beïnvloedt de smaak van de wijn, en daarom is de juiste temperatuur erg belangrijk. Over het algemeen geldt dat de huiskamer te warm is en de koelkast te koud. Voor rode wijnen is een kelderkast of een koele kamer, 14 à 15 °C, prima. Voordat de wijn in glazen zit en op tafel staat, heeft hij zijn temperatuur wel bereikt. Veel witte wijnen smaken bij 10 à 12 °C op hun best; dat is net wat minder koel dan de koelkast. Haal de witte wijn daarom tien minuten voordat je hem wil drinken uit de koelkast. Als je dezelfde wijn bij het voor- en hoofdgerecht wilt drinken, schenk hem dan bij het voorgerecht niet iets te koud, zodat hij lichten frisser overkomt. Laat hem op tafel langzaam wat warmer worden, zodat hij een vollere, geurigere smaak krijgt en bij het hoofdgerecht past.


pagina 63

www.thuisinhetnieuws.nl

HOEVEEL WIJN PER PERSOON?

Het blijft lastig om precies te bepalen hoeveel iemand drinkt, maar er zijn een paar vuistregels. Uit een fles wijn schenk je zeven goed gevulde glazen. Reken in elk geval voor elke gang een glas per persoon. Houd er rekening mee dat van de aperitief- en voorgerechtwijnen meer dan gemiddeld wordt gedronken. Een (mild)droge mousserende wijn drinkt makkelijk, maar van een stevige, krachtige rode wijn wordt weer minder dan gemiddeld gedronken. Datzelfde geld voor een zoete dessertwijn.

Zoete wijn bij het dessert? Maak het nagerecht niet te zoet! Anders valt de wijn in het niet.

ALL

GEPOFTE APPEL MET KANEEL Ingrediënten 1 kaneelstokje 2 appels 1 eetlepel vloeibare honing Bereiding Warm de oven voor op 180° C. Breek het kaneelstokje in tweeën. Boor de klokhuizen uit de appels en schil de appels. Plaats de appels in een kleine ovenvaste schaal. Vul de holte met het halve kaneelstokje. Druppel wat honing over de appels. Giet een beetje water, sinaasappel- of appelsap in het schaaltje. Laat de appels in de hete oven in ca. 20 minuten gaar worden.

WIJN OVER?

Wijn is een zogeheten semivers product. Het ontwikkelt zich voortdurend. Zolang de fles dicht is, gaat dat niet zo snel. Maar is de fles eenmaal open, dan komt de wijn in contact met zuurstof en gebeurt er van alles. In eerste instantie wordt hij geuriger, maar na een dag of twee verliest hij een groot deel van zijn aroma’s en kan hij vlakker, flauwer en zurig overkomen. De wijn is dan zeker niet bedorven, maar wel minder lekker. Lichte, fruitige wijnen lopen vrij snel, binnen een dag of twee dagen, in smaak terug. Krachtige, volle wijnen blijven op een koele, donker plaats zo’n drie dagen goed. Heb je toch nog wat staartjes wijn over? Trek dan een bouillon van de wijnrestjes met ui, knoflook, tijm, rozemarijn, laurier en eventueel andere kruiden. Kook de bouillon in, schenk hem in een ijsblokjeshouder en vries hem in. Met de ‘blokjes’ wijnfond breng je sauzen snel op smaak.

BUBBELS OPENEN

De beste manier om een fles bubbelwijn te openen is de kurk voorzichtig met een ‘zucht’ uit de hals te laten ontsnappen. Kurk schieten is verleidelijk en maakt een feestelijk geluid, maar er gaat kostbaar koolzuur door verloren.

SCHONE GLAZEN

Drink wijn uit geurlozen glazen. Zit er toch een luchtje aan? Spoel het glas dan voor met een scheutje wijn. ‘Vineren’ heet dat in wijnjargon.

EEN KARAF: WAAROM & WANNEER?

Oudere rode wijnen ontwikkelen in de loop der jaren bezinksel. Deze kleine, natuurlijke vaste deeltjes zitten aan de fleswand en op de bodem en komen los bij het inschenken. Door de wijn heel voorzichtig en rustig over te schenken in een karaf, blijven de deeltjes achter in de fles. Dit heet decanteren. Overschenken in een karaf doe je ook bij jonge bewaarwijnen die nog een beetje stroef overkomen of waarvan de aroma’s zich nog niet helemaal hebben ontwikkeld. Door die wijn een à twee uur voor gebruik in een karaf te gieten, komt hij in aanraking met zuurstof en wordt hij geuriger, voller en zachter. Dit noem je karafferen. Aangeboden door Albert Heijn

MISE EN PLACE Een professionele kok kent het belang van de ‘mise en place’, dus het voorbereidende werk en het klaarzetten van alles wat nodig is. Voordat de gasten arriveren kan de tafel worden gedekt. En alles wat tevoren kan worden gedaan, wordt gedaan. Soepen en sauzen kunnen in de vriezer. Voeg eventuele room pas toe bij het opwarmen. Mix dressings en marinades in potjes en zet die in de koelkast. Hak verse kruiden fijn en doe ze in diepvriesbakjes. Rooster nootjes en bewaar die in luchtdichte doosjes. Beetgaar gekookte groenten kan later met boter warm worden gestoofd. Vlees kan worden aangebraden. Een goede voorbereiding is (meer dan) het halve werk.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


72 pagina 64

www.thuisinhetnieuws.nl

KERST/ALL ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar

Wenst je een gezond, gelukkig en een Manjafiek jaar! Nieuwe Steeg 8C, 5351 NA Berghem 06-46724640 www.wijchenbouw.nl | info@wijchenbouw.nl

Anja van Vugt Herenengstraat 20A, 5397 BE Lith. Tel. 0412-481159 www.shiatsu-lith.nl

Voor al uw schadeverzekeringen! Osseweg 21, 5351 AA Berghem | Tel. 0412 40 36 14 verzekeringen@vballegooij.nl

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud Harenseweg 44, Berghem. tel. 0412-403123 / 0412-625979 www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

Ni-Com

Buro A-Vier Ravenstein Boekhouding en belastingen

Gratis onderzoek naar teruggaaf

Reclame en Advertentie Advies Nico van Nuland Heijcamp 37, 5392 CD Nuland Tel. 06-53394851 nicovannuland@gmail.com

06 - 54 268 492

Blankensteijn Hedel Blankensteijn 5, Hedel. T5,073 - 5993510 | T 06-15285267 info@verhaarbedrijfskleding.nl T 073 - 5993510 || www.verhaarbedrijfskleding.nl T 06-15285267 info@verhaarbedrijfskleding.nl Officieel dealer van Dassy werkkleding en vele andere merken www.verhaarbedrijfskleding.nl Officieel dealer van Dassy werkkleding en vele andere merken

John van Aar

Meester Teunissenstraat 1, 5367 AV Macharen Bezoekadres: Alanenweg 14a, 5342 PV Oss Tel.: Mob.: Fax: E-mail:

0412-64 13 47 06-467 51 040 0412-64 27 72 info@vanaarhoutimport.nl


pagina 65

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

LEUKE KERST WEETJES EN FEITJES Benieuwd hoeveel kerstcadeaus de Kerstman per seconde moet bezorgen, wat christenen vieren met kerst en hoe vaak we de afgelopen eeuw eigenlijk een witte kerst hebben gehad in Nederland? Wij hebben het voor je uitgezocht! 1. DE EERSTE KERSTKAART De eerste kerstkaart ooit werd in 1843 verstuurd door de Engelsman Henry Cole. Hij wilde graag veel mensen op een gemakkelijke manier een kerstgroet sturen en daarom vroeg hij illustrator en schilder John Callcott Horsley om de kerstkaart te maken. Op de kaart stond een proostende familie en armen die eten en drinken krijgen. Er zouden ruim 1000 stuks gemaakt zijn van de kerstkaart!

4. HEBBEN RENDIEREN ECHT EEN RODE NEUS? Een van kerst weetjes die we je niet willen onthouden is of rendieren echt een rode neus hebben. Het antwoord is dat rendieren anderhalf tot 2 keer zoveel haarvaatjes in hun neus hebben als mensen! Als dit bloed snel stroomt, ontstaat vanzelf een rode neus.

5. DE TRADITIE VAN DE MARETAK

2. DE EERSTE KERSTPOSTZEGEL De eerste kerstzegel zou in 1898 gemaakt zijn door de Canadees William Mulock. Hij wilde graag een postzegel voor overzeese gebiedsdelen uitbrengen met een speciaal tarief. Wel moest de postzegel eerst goedgekeurd worden door Koningin Victoria. Op 9 november zou de postzegel uitgebracht worden, op de verjaardag van de Prince of Wales. Mulock stelde voor dat de postzegel een eerbetoon zou zijn aan de prins. De koningin zou nukkig geantwoord hebben: ‘Welke prins?’ Ze vond het duidelijk niets dat een ander lid van het koningshuis de eer kreeg en daarom antwoordde Mulock: ‘De prins van de vrede!’ waarmee hij naar het kindje Jezus verwees. Daarom staat er op deze postzegel ‘Xmas 1898’, waardoor het opeens een kerstzegel werd.

3. KERST WEETJE: DIT VIEREN WE OP EERSTE KERSTDAG Voor de meeste mensen staat kerst voor gezellig samen zijn, kerstcadeautjes openmaken en lekker eten. Maar oorspronkelijk vierden we iets anders op 25 december. Op eerste kerstdag wordt namelijk door christenen gevierd dat het kindje Jezus geboren werd. Hij wordt gezien als de Redder van de wereld die ons van onze zonden verlost.

Het is een oude traditie dat als je met iemand onder de maretak staat, je diegene mag zoenen! Deze gewoonte komt uit Scandinavië. Als vijanden elkaar tegenkwamen in het bos en onder de maretak stonden, moesten ze een wapenstilstand houden. De maretak, ook wel mistletoe genoemd, staat voor liefde en vrede, dus dit past natuurlijk heel goed bij kerst!

6. VOLWASSEN KERSTBOOM Lijkt het je leuk om je eigen kerstboom te kweken? Houd er dan wel rekening mee dat het even duurt tot deze volgroeid is! Een kerstboom is namelijk pas volwassen na ongeveer 8 jaar. Natuurlijk kun je ook een kleinere kerstboom neerzetten, want dit scheelt weer tijdens het optuigen van je kerstboom!

7. GESCHENKEN VOOR HET KINDJE JEZUS Veel mensen vragen zich elk jaar weer af welke geschenken het kindje Jezus kreeg van de wijzen uit het oosten. Deze wijzen, die filosoof waren, brachten goud, wierook en mirre mee. Onderzoekers zijn het er niet over eens waarom Jezus deze geschenken kreeg, maar de eenvoudigste verklaring is dat dit de meest kostbare geschenken waren in die tijd.

8. KERST FEITJE: AANTAL ADVENTSKAARSEN Het aantal kaarsen in een adventskrans of -kandelaar is 4. Op de 4 zondagen voor kerst steken christenen namelijk steeds een kaars extra aan. Dit doen ze om af te tellen tot kerst en om zich voor te bereiden op de komst van

Jezus. De adventskaarsen staan elk jaar weer op andere data aan. In 2019 worden de adventskaarsen op 1, 8, 15 en 22 december aangestoken.

9. WAAR IS ENGELENHAAR VAN GEMAAKT? Vroeger was engelenhaar mateloos populair als versiering in de kerstboom! Engelenhaar wordt gemaakt van glasvezel of lametta, een soort metaal. Niet zo gek dus dat engelenhaar kan prikken op je huid. Engelenhaar wordt tegenwoordig nog maar weinig gebruikt voor in de kerstboom.

10. WITTE KERST Elke kerst is het weer een belangrijke vraag: wordt het een witte kerst? Helaas hadden we de afgelopen 100 jaar maar 8 keer een witte kerst! Volgens het KNMI is het pas een witte kerst als op beide kerstdagen in de Bilt een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. Wij gaan er dus maar niet vanuit dat het een witte kerst wordt, maar wie weet genieten we uiteindelijk toch van sneeuw tijdens de feestdagen!

11. POPULAIRSTE KERSTLIEDJES Wij Nederlanders houden van kerstmuziek luisteren. Het liefst laten we Michael Bublé’s stem al in oktober door de woonkamer schallen! Spotify onthulde in 2017 welke kerstliedjes het populairst waren. Een van de kerst weetjes en feitjes die we je niet willen onthouden is welke het zijn! 1. All I Want For Christmas Is You- Mariah Carey 2. Last Christmas – Wham! 3. It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas – Michael Bublé 4. Mistletoe – Justin Bieber 5. Santa Tell Me – Ariana Grande


pagina 66

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Prettige Feestdagen & Gelukkig Nieuwjaar

Akkerstraat 34 Nuland Tel. 073-6898654

www.share-fit.nl Administratiekantoor

A.D.M.Maasdonk v.o.f.

van

GROENDESIGN

06 108 422 90 Achtersteweg 6 5392 CG Nuland

www.vanlithgroendesign.nl

Administratie Jaarrekeningen

Kerkstraat 31 5392 CA Nuland admmaasdonk@home.nl

Belastingen Loonadministratie

06 – 30 80 54 69 073 – 532 40 73

Begeleiding startende ondernemer Advisering

IJSSALON - PIZZERIA - RESTAURANT

Prins Bernhardplein 11a, 5391 AR Nuland Tel 073-8888969 b.g.g. 06-46499688

NEDERKOORN ZEILMAKERIJ

Meubelstoffering • Klassiek en modern Een uitgebreide collectie stof en leer Scheepsstoffering • Autostoffering Ook voor reparaties!

Meubelstoffering ● Klassiek en modern ● Een uitgebreide collectie stof en leer Scheepsstoffering ● Ook stoffen geschikt voor buiten, bijvoorbeeld voor tuinmeubelen Autostoffering ● Gespecialiseerd in het bekleden van oldtimers met o.a. Connolly leer

Het maken van bootkappen, wintertenten, afdekzeilen voor speedboten, verandazeil en alle voorkomende reparaties

Ook voor reparaties!

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Molenstraat 2, 5397 EL Lith ● 0412-482357 of 06-46320771

Molenstraat 2, 5397 EL Lith 0412-482357 of 06-46320771 nederkoornstofferingen@gmail.com

Mario Nederkoorn

John F. Kennedystraat 108 5384 GG Heesch 0653447243 www.markwitgoed.nl

Mob.: 06 46 32 07 71 Lithoijensedijk 46 5396 NE Lithoijen Tel. 0412 48 23 57 E-mail: nederkoornzeilmakerij@gmail.com

Liessentstraat 2a, 5405 AG Uden. T 0413-264889 www.hyundaivdheijden.nl

Gebroeders van de Wetering Transport Dommelstraat 47, 5347 JK Oss • T 0412 622 291 www.vdweteringtransport.nl


pagina 67

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

LEUKE KERST WEETJES EN FEITJES Benieuwd hoeveel kerstcadeaus de Kerstman per seconde moet bezorgen, wat christenen vieren met kerst en hoe vaak we de afgelopen eeuw eigenlijk een witte kerst hebben gehad in Nederland? Wij hebben het voor je uitgezocht! 12. RENDIEREN VAN DE KERSTMAN Wist je dat de Kerstman 9 rendieren heeft en dat deze Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen en Rudolph heten? Oorspronkelijk had de Kerstman 8 rendieren om zijn arreslee mee voort te trekken, maar in 1939 bedacht Robert L. May Rudolph in opdracht van een Amerikaanse retailketen. We kennen Rudolph natuurlijk van zijn rode neus, die de arreslee leidt in de mist.

13. ‘FIJNE KERSTDAGEN’ IN VERSCHILLENDE TALEN Wil je een leuke kerstkaart sturen naar iemand in het buitenland? Gebruik dan een van de volgende vertalingen van ‘Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar’! Engels: Merry Christmas and a Happy New Year Duits: Frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr! Frans: Joyeux Noel et Bonne Année! Spaans: Feliz Navidad y Prospero ano nuevo! Italiaans: Buon Natale e Felice Anno Nuovo!

14. MEXICAANS BIJGELOOF TIJDENS KERST Wist je dat je volgens de Mexicanen een rode onderbroek moet dragen als je een nieuwe liefde wilt in het nieuwe jaar? Ook geloven ze dat een gele onderbroek staat voor financiële voorspoed en wit ondergoed voor een goede gezondheid!

15. AANTAL KERSTCADEAUS PER SECONDE We weten dat de Kerstman het druk heeft op kerstavond, maar blijkbaar moet hij zich op topsnelheid voortbewegen als hij alle kerstcadeautjes op tijd wil bezorgen. Er is namelijk uitgerekend dat de Kerstman 822 cadeaus per seconde moet bezorgen om iedereen van

kerstcadeaus te voorzien! Zou hij dan toch niet een hulpje hebben?

16. HALF CHRISTMAS Wist je dat steeds meer mensen kerst vieren in juni? Tijdens Half Christmas halen de echte kerstfans massaal hun kerstboom van zolder en doen ze even alsof het kerst is. Half Christmas wordt gevierd op 25 juni, precies een half jaar voordat het kerst is. Wil je meer weten over deze uit Amerika overgewaaide feestdag? Lees ons artikel over Half Christmas!

17. KERSTMIS, KERST EN KERSTFEEST MET HOOFDLETTER? Elk jaar hebben we er weer moeite mee: schrijf je kerstmis, kerst en kerstfeest nou met een hoofdletter of met een kleine letter? Volgens de officiële spellingswijzer is alleen Kerstmis met een hoofdletter. Woorden als kerst, kerstfeest, eerste kerstdag en kerstochtend schrijf je dus niet met een hoofdletter, maar met een kleine letter. Toch is er wel wat voor te zeggen om deze woorden met een hoofdletter te schrijven, omdat ze wel als feestdagen worden gezien.

19. OORSPRONG VAN DE KERSTMAN Met kerst is de meest geliefde persoon misschien wel de Kerstman. Hij brengt miljarden cadeaus rond met zijn rendieren, is te ontmoeten in elk winkelcentrum en heeft zelfs een eigen reclame! Maar wie heeft de Kerstman eigenlijk bedacht? Veel mensen denken dat de Kerstman een verzinsel is van frisdrankmerk Coca Cola, maar dat is niet waar. De Kerstman is namelijk een afgeleide van ‘onze’ Sint Nicolaas. Dit kun je wel een beetje afleiden uit de volledige benaming van de Kerstman: Santa Claus. De Kerstman is dus niet alleen maar populair geworden voor een goede economie!

20. WITTE KERST IN HET BUITENLAND Nee, Nederland heeft sinds 1900 niet heel vaak een witte kerst mogen meemaken, maar er zijn landen waar het gewoon nóóit zal sneeuwen met de feestdagen. Een simpele verklaring hiervoor is dat ze zich op het zuidelijk halfrond bevinden. De seizoenen zijn dus juist tegengesteld aan die van ons. Steden waar geen enkele procent kans is op een witte kerst zijn bijvoorbeeld Canberra (Australië), Kaapstad (Zuid-Afrika) en Miami (Verenigde Staten).

18. HOEVEEL ECHTE KERSTBOMEN WORDEN ER JAARLIJKS VERKOCHT? De echte kerstboom is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met kerst. Maar hoeveel echte kerstbomen worden er nu jaarlijks verkocht in Nederland? Volgens verschillende bronnen zijn dat er de afgelopen jaren zo rond de 2,5 miljoen per jaar. Hiervan heeft 60% een kluit, dus is 40% zonder kluit. Zo’n 8% van de Nederlandse huizen heeft zelfs 2 echte bomen opgetuigd. De meeste bomen komen uit Nederland, maar er worden ook veel kerstbomen in Duitsland en Denemarken gekweekt voor de Nederlandse markt.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 68

www.thuisinhetnieuws.nl

M

BLAZERS- EN SLAGWERKKLAS VOOR KINDEREN Muziekvereniging St. Cecilia organiseert vanaf januari weer een blazers- en slagwerkklas voor kinderen van ca. 10 jaar. Gedurende 12 weken kunnen de kinderen ervaren hoe het is om een instrument te leren spelen en om samen muziek te maken. De lessen worden gegeven door docenten van de Regionale Muziekschool ‘s-Hertogenbosch en van drumschool Rhythm Impact. Na afloop van de blazers- en slagwerkklas zijn er aantrekkelijke mogelijkheden om door te gaan.

NIEUWE AFLEVERING ROSMALLA Deze week krijgen de leden van de Heemkundekring Rosmalen een aflevering van hun tijdschrift in de bus. Naast verenigingsnieuws is er weer veel te lezen over de rijke geschiedenis van Rosmalen. Een anecdotisch verslag over de toneelvoorstellingen die vroeger plaatsvonden in café Juliana in de Stationsstraat, de Maliskampse revues, burgemeester Siepkens. Wist u dat er in de omgeving van Coudewater een landgoed geweest is met de welluidende naam Spreeuwenburg? Van Meeuwen is een bekende naam in Rosmalen, maar wie was die stichteres van het klooster in Rosmalen eigenlijk? Onlangs overleed juffrouw Corrie van de Bilt, een bekende en geliefde onderwijzeres van de Mariaschool in Hintham. Een hommage aan haar ontbreekt niet in deze rijk geïllustreerde uitgave. Bent u (nog) geen lid van de heemkundekring, dan kunt u het blad ook los kopen in de beide Rosmalense boekhandels in ons dorp.

Muziek maken is leuk en ook goed voor de ontwikkeling van het brein. Uit onderzoek blijkt dat muziek maken goed is voor het IQ (spraak- en taalontwikkeling), de motorische ontwikkeling en de sociaal emotionele ontwikkeling. Maar muziek maken is ook fijn en leuk. Om dat te laten zien hebben we met de kinderen van St.Cecilia en de muziekschool een filmpje gemaakt. Dit is te zien op de website van St. Cecilia (www. stcecilia.nl). Daar vindt u meer informatie over de blazers- of slagwerkklas en kunt u uw kind inschrijven. De kinderen krijgen een instrument in bruikleen van St.Cecilia. De kosten zijn € 50,- voor de lessen en daarnaast een borg van € 50,- voor het instrument. De blazersklas start op donderdag 7 januari 2021 om 16.00 uur. De slagwerkklas wordt in overleg gepland. De lessen vinden plaats in Perron-3 in Rosmalen. U kunt uw kind inschrijven t/m 31 december 2020.

LUDIEKE HEVO-KERSTACTIE De Kerstman komt dit jaar bij alle HEVO-leden aan. Op 17 December tijdens een ludieke Kerstactie zal de Kerstman alle HEVO-leden een kerstgroet en kerstattentie brengen. De Kerstman start om 10.30 uur bij De Ontmoeting en zal tot ongeveer 14 uur in zijn arreslee door het dorp rijden. Dan stopt hij op de Driesprong en gaat van daaruit weer verder het land in. In zijn eentje kan hij niet alle ruim 2700 HEVO-leden bezoeken. Dat wordt teveel voor deze senior. Daarom zullen bestuursleden en het bezorgteam van HEVO-Magazine als hulp-kerstman zijn taak verlichten. Nieuwsgierig? Komt dat zien dan!

APK keuring Sjef van Creij

073-5230539 Bruggen 44 5243 RB Rosmalen

OP WEG NAAR KERST IN HINTHAM In 2020 is alles anders dan anders. Ook de komende kerstperiode waarschijnlijk. We kunnen daar van balen, maar we kunnen ook kijken naar wat wel kan en hoe we met de inwoners van Hintham samen voor een leuke, gezellige en zinvolle kerstsfeer kunnen zorgen. Er heeft een groot aantal wijkbewoners positief gereageerd op de oproep om een kerstgroep voor hun raam te plaatsen! Dat betekent dat tot en met 30 december in Hintham de Kerstspeurtocht gelopen kan worden. De route kan worden gedownload op wijkraadhintham.nl en er liggen enkele gedrukte exemplaren klaar op de balie van de Biechten. De tocht voert door Hintham noord en Hintham zuid en levert in ieder geval een kijkje op een aantal mooie kerstgroepen op. Daarnaast kun je speuren naar een slagzin en natuurlijk genieten van alle andere kerstversieringen die in de wijk zijn aangebracht. Slagzin gevonden? Laat die dan op werkdagen tussen 9 en 4 zien bij de Biechten en krijg een kleine attentie. Die bestaat in ieder geval uit een plastic kerstbal, die je zelf weer kunt vullen om hem daarna op te hangen in de Kerstwensboom die bij de Biechten buiten staat en die erop wacht om door buurtbewoners gevuld en bekeken te worden. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door de wijkraad Hintham, SCC De Biechten, Joost, Farent en de gemeente. Kies je eigen dag en tijd en ga met maximaal 4 personen coronaproof op stap in Hintham.


pagina 69

www.thuisinhetnieuws.nl

M

DOMINEE MAAKT KERSTHOORSPEL “Op de heetste dagen van het jaar in augustus, moest ik denken aan die gekke keizer met zijn volkstelling. Hoe zouden we straks Kerst gaan vieren? Zou het Kinderkerstfeest niet in het water vallen? Er ontstond een idee. Langzaam en stap voor stap ben ik het gaan uitwerken. Het resultaat is bijna daar. Het ‘We-doen-net-alsof-hoorspel’ zoekt vlak voor Kerst gehoor.” Hoe zou je dit jaar met kinderen Kerst kunnen vieren? Voor dominee Dirk-Jan Bierenbroodspot van de Protestantse Gemeenten SOW Berlicum-Rosmalen en Sint-Michielsgestel / Schijndel was dat de uitdaging. Een Kerstspel in de kerk met veel bezoekers zit er immers niet in dit jaar. Gelukkig heeft hij een plan bedacht. Hij vertelt enthousiast: “Er is heel wat werk gaan zitten in dit project, maar het is de moeite waard. Tijdens de heetste dagen van het jaar, zat ik te zweten op een Kersthoorspel. Ik noem het een ‘we-doen-net-alsof-hoorspel’. We doen namelijk net alsof we een tijdreis gaan maken naar de allereerste Kerst.”

NIEUW PASTORAAL CENTRUM EMPEL DOOR BISSCHOP INGEZEGEND Onder het motto ‘zaai het goede en geloof in groeikracht’ heeft de Landelinusgemeenschap in Empel de afgelopen jaren de schouders eronder gezet met als resultaat een mooie en betrokken geloofsgemeenschap én een nieuwe parochiezaal. Met instemming van het Bisdom en met heel veel helpende handen uit onze gemeenschap is een pareltje aan onze Landelinuskerk en aan Empel toegevoegd. Wij zijn verheugd dat dit mogelijk is gebleken in een tijd waarin het bouwen van een kerkvoorziening geen vanzelfsprekendheid is.

Het hoorspel is een hele serie geworden. Dirk-Jan legt uit: “Maandag 21 december is de eerste dag van de Kerstvakantie. Voor kinderen is het dan juist leuk om wat te doen. In de eerste aflevering krijgen de luisteraars de opdracht om een tijdmachine te bouwen. Op dinsdag 22 december worden de kinderen uitgedaagd om na te denken over de omgeving van Bethlehem. Hoe zou die er in het jaar nul uitgezien hebben? Op 23 december staan verkleedkleren en een communicatiemiddel centraal. De serie sluit af met een Kerstspel. Daaraan doen heel wat leden mee uit de hele omgeving van waar ik dominee mag zijn!” Iedereen die dat leuk vindt, kan gebruik maken van dit hoorspel. Meer informatie is te vinden op de persoonlijke site van dominee Dirk-Jan Bierenbroodspot. Ga daarvoor naar geloofswoorden.nl/kerst Wie wil kan ook foto’s uploaden van de tijdmachine, de omgeving van Bethlehem en een communicatiemiddel. De creaties van andere kinderen kunnen ook op de site bewonderd worden. De gedachte daarachter is dat gebouwd wordt aan verbinding, al is dat wat op afstand.

Om uitdrukking te geven aan dankbaarheid en vreugde werd op zondag Gaudete, 13 december, in een pontificale Eucharistieviering voorgegaan door bisschop Mgr. dr. Gerard J.N. de Korte. Aansluitend werdl de nieuwe parochiezaal door de bisschop ingezegend en werd de plaquette onthuld met daarop de naam van de parochiezaal. Foto Karel Goossens - meer foto’s op www..thuisinhetnieuws.nl

ArtsLommelenArtsLommelen Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging

073-6893597 073-6893597 073-6893597 06-53616114 06-53616114 06-53616114 www.artslommelen.nl www.artslommelen.nl regio ’s-Hertogenbosch e.o. regio ’s-Hertogenbosch e.o. www.artslommelen.nl regioinspirerend ’s-Hertogenbosch e.o.respectvol oprecht flexibel respectvol -- transparant transparant - - en oprecht flexibel Ze -horen ken bij het afscheid de uitvaart. ken-- bijZeinspirerend het horen afscheid er en--de uitvaart. er nemen met kinderen Afscheid nemen met kinderen vertrouwen vertrouwen-

onafhankelijk - -samen samen -- duurzaam duurzaam -onafhankelijk

ng

gewoon bij en kunnen eventueel gewoon een actieve bij en kunnen rol eventueel een actieve rol spelen. spelen. kwetsbaar willen ze zijn graag kwetsbaar en we willen ze Ze graag kenenbijweKinderen het afscheid en de uitvaart. horen er IkSoms verzorg uitvaarten zorg Soms verloopt het beschermen. leven anders en verloopt het levenmet anders en gewoon bij en eventueel een rolvrijblijvend Vragen? Neem contact op voor Vragen? een Neem contact op voor een vrijblijvend eren, soms op jonge worden leeftijd, kinderen, alaandacht. ge- soms op jonge leeftijd, alactieve geenkunnen Samen met een klein gesprek. Ook als u niet, of gesprek. elders verzekerd Ook als u niet, of elders verzekerd met het levenseinde. confronteerd met het levenseinde. team van medewerkers draag ik zorg g spelen. bent. Wij afscheid zijn dag en nacht bereikbaar. bent. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. mmelen Uitvaartverzorging Door ArtsLommelen worden Uitvaartverzorging worden voor een passend wat past n een ongedwongen kinderen manierbij op betrokeen manier het ongedwongen geleefde leven, uwbetrokwensen

bent. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. integer - integer

luisteren - luisteren

rust rust

--

met met

hart hart

en en

ziel ziel

--

n k-

- professioneel professioneel- -

e-

Ik verzorg uitvaarten met zorg en aandacht. Samen met een klein team van medewerkers draag zorg Vragen? Neem contact op voor eenikvrijblijvend en budget. Neem contact op voor voor een passend afscheid. gesprek. Ook alseen u vrijblijvend niet, of elders verzekerd gesprek.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 70

www.thuisinhetnieuws.nl

M

HELDER ZICHT VIERINGEN IN ROSMALEN De vieringen in de Rosmalense Lambertuskerk: zondag 09.30 uur, woensdag en donderdag 19.00 uur en vrijdag 09.00 uur. Laurentiuskerk zondag 11.00 uur en dinsdag 19.00 uur. Na de door-de-weekse vieringen is er aanbidding. In verband met de corona mogen er momenteel niet meer dan 30 mensen bij een viering aanwezig zijn. U dient zich tevoren aan te melden. Dat kan per mail via lambertus@mariajohannes.nl of telefonisch via 073 5212215. De openingstijden van de secretariaten zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.30 tot 12.00 uur. U wordt dringend verzocht bij de viering een mondkapje te dragen en de aanwijzingen van de gastheer of gastvrouw op te volgen. Om drukte bij binnenkomst te voorkomen, wordt u verzocht om een kwartier voor aanvang bij de kerk te komen. Voor de doordeweekse vieringen hoeft u zich niet aan te melden. Die vieringen vormen een goed alternatief als u bang bent niet naar de zondagsviering te kunnen, omdat er zich teveel mensen aangemeld hebben. Ook voor uitvaarten en andere bijzondere vieringen dient u zich tevoren te melden. Tot slot: hou de Nieuwsbrief in de gaten. Als u die nog niet via de mail thuisgestuurd krijgt, meld u zich dan op het eerder genoemde adres. Die Nieuwsbrief ligt trouwens na verschijnen ook in de Mariakapel van beide kerken. Die kapellen zijn de hele dag open, ook voor persoonlijk gebed of het opsteken van een kaarsje.

VIERINGEN THUIS MEEBELEVEN De vieringen binnen de Mariaparochie worden vanuit de Lambertuskerk live uitgezonden op internet. Ga daarvoor naar www.kerkdienstgemist.nl of volg de stream via de app van ‘kerkdienst gemist’ die u op uw telefoon of tablet kunt installeren. U kunt de uitzendingen overigens op elk ander tijdstip bekijken.

VIERINGEN MET KERSTMIS EN NIEUWJAAR Lambertuskerk

Het valt nog niet mee om in deze tijd een helder zicht te krijgen op wat er zich allemaal om ons heen afspeelt. We worden bestookt met allerlei berichten en theorieën, data en statistieken, meningen en regels, fake en soms zelfs ‘deep fake’. Hoe hou je een heldere kijk op wat er echt toe doet? Misschien is het iets van alle tijden, dat onze kijk op de dingen vertekend raakt. Zo vertelt Marcus, de evangelist, dat na een tocht over het meer, wanneer Jezus met zijn leerlingen aankomt in Betsaïda, er een blinde man bij hem gebracht wordt. Jezus bestrijkt zijn oogleden met speeksel. Een bekende therapie van rondtrekkende genezers in die tijd. De man gaat wel zien, maar in wazige beelden . Dan raakt Jezus hem aan met zijn handen en kijk! Hij ziet alles helder! Jezus stuurt hem dan op weg, niet terug naar zijn dorp, het nauwe coconnetje, waar hij uit kwam. Een intrigerend verhaal! Want waarom legde Jezus hem niet meteen de handen op? Maar dat maakt het juist actueel! Het laat zien, dat al die ‘influencers’, net als de nep-dokters van vroeger, ons wel wat inzicht geven, maar vertroebeld door eigenbelang, complotdenken, onvolledige gegevens of wat dan ook. Wat betekent dan die handenoplegging door Jezus? Door-zie je dan meteen alles? Misschien niet, maar Jezus handen richten je blik op datgene waar het ten diepste om moet gaan: om het liefhebben van de medemens en daar ook naar te handelen. Zo’n kijk is helder, zonder de vertroebeling van eigenbelang, opent deuren van benauwde hokjes en geeft ruimte. Daar moeten we mee op pad!. José Vos

Laurentiuskerk Donderdag 24 december 19.30 uur eucharistieviering 22.00 uur eucharistieviering Vrijdag 25 december Eerste Kerstdag 11.00 uur eucharistieviering Zondag 27 december 11.00 uur eucharistieviering.

Donderdag 24 december Kerstavond 16.00 uur peuter/kleuterviering 17.30 uur eucharistie/gezinsviering 19.30 uur en 22.00 uur eucharistieviering

Donderdag 31 december Oudjaar 17.30 uur Oudejaarsviering

Vrijdag 25 december Eerste Kerstdag 09.30 uur eucharistieviering

Donderdag 24 december Kerstavond 22.00 uur Kerstnachtdienst Ds. D.J. Bierenbroodspot

Zaterdag 26 december Tweede Kerstdag 11.00 uur eucharistie/gezinsviering Zondag 27 december 09.30 uur eucharistieviering. Vrijdag 1 januari Nieuwjaar 11.00 uur eucharistieviering.

Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen

Vrijdag 25 december Eerste Kerstdag 10.00 uur Kerstviering Ds. E. van de Berg. Donderdag 31 december Oudjaar 19.30 Oudejaarsdienst Ds. D.J Bierenbroodspot. Voor alle vieringen geldt: eerst aanmelden!


pagina 71

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 72

www.thuisinhetnieuws.nl

M

€