Berghs Contact 2206 14-06-2022

Page 1

Berghs Contact

6E JAARGANG NR. 6 - JUNI 2022 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

SOLAR ZONWERING HEESCH

BUBBENDORF ACTIE

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

S GRAmTaInt

iDia ening di app be Ac

tie

€195,T.W.V.

i

2 02 loop t t/m 31 juli 2

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren

iDiamant appbediening

Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

DECO ZONWERING Nieuwstraat 19a 5384 TC Heesch Tel: 0412 480 490 www.decozonwering.nl info@decozonwering.nl

Openingstijden showroom: Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom, dit kan van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur

GRATIS iDIAMANT APP-BEDIENING BIJ DECO ZONWERING IN HEESCH

Een rolluik of screen op zonne-energie is niet te vergelijken met een 'normale' zonwering. Onze solar zonwering van het merk Bubbendorf heeft geen aansluiting op het stroomnetwerk, er is dus geen boorwerk en kabelgoten over de muur zijn verleden tijd! Het solar paneel wordt geïntegreerd in de bak van de zonwering of onopvallend aan de gevel gemonteerd, de motor met accu in één, bevindt zich in de zeer compacte bovenbak van de zonwering. Koopt u voor 31 juli, 3 of meer producten; rolluiken of screens uitgevoerd met een Bubbendorf motor met Solar bediening, dan krijgt u de BUBBENDORF iDIAMANT APP-BEDIENING T.W.V. € 195,- GEHEEL GRATIS! Door deze iDiamant app-bediening kunt u overal ter wereld uw hoogwaardige rolluiken of screens met uw telefoon of tablet bedienen. Deze actie is geldig van 14 juni t/m 31 juli 2022. Kijk op onze website voor meer informatie of bezoek onze uitgebreide binnen- en buitenshowroom in Heesch van maar liefst 550 m2.

WWW.DECOZONWERING.NL


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

B

EERSTE BUSINESS AVOND VAN HOESSENBOSCH FESTIVAL

ZOMERTHEATER: HOESSENBOSCH SPEELT KONING VAN KATOREN EN PAD NAAR OZ Het openluchttheaterseizoen is gestart. En eindelijk mag speelgroep Hoessenbosch weer een groot theaterstuk presenteren aan publiek. In juni speelt de toneelvereniging familiestuk Koning van Katoren en in juli is de jeugd aan de beurt met de productie Het pad naar Oz. Twee kleurrijke voorstellingen!

KONING VAN KATOREN

Eigenlijk zou dit hét jubileumstuk zijn in 2020, het jaar dat Hoessenbosch 75 jaar bestond. Helaas ging de voorstelling voor twee jaar de plank op. Maar: nu gaat het dan toch écht gebeuren. Op 11, 12, 17, 18 en 19 juni speelt Hoessenbosch familievoorstelling Koning van Katoren, naar het verhaal van Jan Terlouw! Drie keer een sfeervolle avondvoorstelling en twee keer een matinee (de zondagen, waaronder op Vaderdag). De regie is in handen van Mariëtte Boeijen - ook lid van de vereniging.

HET VERHAAL

“Ik wil koning worden”, zei de 17-jarige Stach. “Want ik denk dat ik Katoren beter kan besturen dan jullie.” Een klap in het gezicht van de 6 ministers die het land sinds de dood van de laatste koning, 17 jaar geleden, op geheel eigen en nutteloze manier regeren. Daar gaat hun luilekkerbaantje! Daarom bedenken ze 6 onmogelijke opdrachten voor Stach. Alleen als hij die opdrachten volbrengt, kan Stach koning worden. En dus neemt hij het op tegen de draak van Smook, brengt hij de vogels van Decibel tot zwijgen én doet hij een poging de granaatappelboom van Wapenfelt onschadelijk te maken. In Afzette-Rije wacht de bevolking op verlossing van de verschrikkelijke muggen waar ze knobbelneuzen van krijgen en veel te dure zalfjes voor betalen en in Uikemene zijn de kerken levensbedreigend omdat ze blijven schuifelen. En dan is er nog die mysterieuze tovenaar Pantaar die niemand liever tegenkomt... Tijdens zijn avontuur leert Stach wat het nou eigenlijk betekent om koning te zijn, maakt hij nieuwe vrienden en komt hij Kim tegen, een meisje waar hij het érg goed mee kan vinden.

HET PAD NAAR OZ

Op 10 juli speelt de jeugd van toneelvereniging Hoessenbosch twee keer Het pad naar Oz. Dotty en haar bekende vrienden gaan samen op pad om de grote tovenaar van Oz te bezoeken. Onderweg maken zij van alles mee en gaan elk avontuur vol goede moed aan. Deze voorstelling is door jeugd, voor jeugd. Kom met het hele gezin genieten van dit avontuurlijke stuk middenin de bossen. Tickets zijn verkrijgbaar via hoessenbosch.nl/tickets.

Op de donderdag voorafgaand aan het Hoessenbosch Festival wordt dit jaar voor het eerst een speciale avond georganiseerd voor ondernemers, zzp’ers, zelfstandigen en werkgevers uit Berghem, Oss en omgeving. Tijdens de Hoessenbosch Business Avond gaan bezoekers net zoals bij een festival vijf area’s af. Met steeds een verrassend podiumprogramma en bekende gezichten. Wethouder en Berghemnaar Thijs van Kessel trapt af, waarna presentator Joris Brukx gasten via een hapje en een drankje naar het volgende podium leidt. Daar kijken we naar een mini talkshow ’t Lof waar het komische duo Rinie Boeijen en Leo Hoeks hun kijk geven op het ondernemerslandschap van vroeger, heerlijk plat op z’n Bergs. Onder streng doch rechtvaardig toezicht van Bingo Bianca zal dit afstreepspel ons in een lollige stemming brengen. Zodat hierna even verderop de feestavond los kan barsten, compleet met band, dj en artiesten. Het festivalgevoel. Dat is wat de makers van Hoesenbosch Festival ook voor deze zakelijke avond voor ogen hebben. “Waarin we meer willen meer geven dan alleen feest”, vertelt Claudia Broers. Ze heeft lange tijd als eventmanager grote zakelijke evenementen georganiseerd en gaat nu dagelijks met ondernemers in gesprek is om bedrijfs- en vastgoedfinancieringen te regelen. “Ik weet hoe belangrijk het is dat ondernemers elkaar blijven vinden en versterken. Op de business avond van Hoessenbosch krijgen bezoekers daar alle ruimte voor. Om niet op één plek te blijven, maar echt alles te laten zien van ons terrein, ontstond het idee van een trour langs alle podia waar je steeds in een andere setting komt. Ik denk dat het gelukt is om echt een gave beleving te bieden.” Met dat feesten komt het wel goed”, drukt Claudia ons op het hart. “Maar wat we ook belangrijk vinden is dat de ondernemers elkaar weten te vinden. Netwerken op een unieke locatie.”

ZAKELIJK FEESTJE

“We hebben ‘De jongens van Je Weet Wel’ gevraagd om de feestavond te verzorgen. Ze worden ook wel de grootste piano-act van Nederland genoemd waarbij het publiek bepaalt wat er in de show gebeurt. Tussendoor treedt de Nederlandstalige artiest Etienne Alvares op en ook de Bergse zanger Dennis van Erp zien we voorbij komen. Afgewisseld met dj Sonny Boeijen.”

KAARTEN VANAF NU TE KOOP

De Hoessenbosch Business Avond vindt plaats op donderdag 1 september 2022 van 17.00 tot 23.00 uur. Bedoeld voor ondernemers, werkgevers en zzp’ers uit Berghem, Oss en omgeving die het leuk vinden om andere ondernemers te ontmoeten, zin hebben in een feestje of hun collega’s of relaties willen verrassen met een unieke beleving in de buurt. Kaarten koop je online voor €20,- per stuk op www.hoessenboschfestival.nl. Munten voor eten & drinken kunnen apart op het festivalterrein gekocht worden. Stuur voor speciale verzoeken een e-mail naar bestuur@berghemevents.nl.


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

B

Sportzorg Cilia van de Camp voor de beste sportzorgmassage Sportzorg Cilia van de Camp levert al jaren en aan heel veel mensen met sportklachten de beste zorg om je weer fit te maken en te houden. Als je intensief beweegt is het goed om je spieren de zorg te geven die ze verdienen en bij klachten is het zaak je zo goed mogelijk te begeleiden voor het realiseren van herstel en revitalisatie.

Particulier | Sportclub | Bedrijf | Evenement Zevenbergseweg 20, 5351 PH Berghem T 06-23 78 47 61 | www.sportzorgciliavandecamp.nl

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

Transport van alle soorten zand, grind, grond, puin en asfalt enz. Ook voor gladheidsbestrijding

Geschikt voor erf- en wegverharding Wij verzorgen het complete plaatje

Als specialist nemen wij het gehele asbest traject voor u uit handen

Uitgraafwerkzaamheden van bouw locaties, bedrijven en particulieren Bedding maken t.b.v. straatwerk


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

Dorpsraad Berghem is onderdeel van de binnengemeentelijke democratie. Een bestuursvorm van de gemeente Oss waarmee burgers gelegenheid krijgen zelf en met elkaar invulling te geven en zorg te vragen voor eigen ruimtelijke en sociale omgeving. Dus burgerparticipatie, beleid om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvormingsprocessen van het gemeente-bestuur. Doel van van de dorpsraad is het bewaken, in stand houden en zonodig verbeteren van de kwaliteit van het woon- en leefklimaat in de het dorp. aak Dorpsraad. De dorpsraad houdt zich, gevraagd en ongevraagd, bezig met zaken die het eigen territoriale gebied aangaan. De dorpsraad wordt betrokken bij de eerste planvorming van zaken als leefbaarheid, veiligheid, sociaal cultureel welzijn, beheer en inrichting van de openbare ruimte. Ook heeft de dorpsraad een signalerende en adviserende en verwijzende rol tussen het College en de inwoners van het dorp.

B

JONGEREN ONTMOETINGSPLEK (JOP) PIEKENHOEF EN KLOOSTERSTRAAT In de editie van april is er reeds vermeld dat de jongeren ontmoetingsplek (JOP) Piekenhoef verwijderd zou worden. Op donderdag 19 mei is dit werkelijk gebeurd. Dit is besloten naar aanleiding van gesprekken die er zijn gevoerd met omwonenden, jeugd, politie, BOA’s, straatcoaches, Dorpsraad en gemeente (afd. Veiligheid, wijkcoördinator, wethouders). Met direct omwonenden van de plaats waar de JOP stond, zal worden gekeken naar een nieuwe invulling van deze locatie. Naast omwonenden en de gemeente, zullen hier ook Ons Welzijn en de Dorpsraad bij aansluiten. Het overleg staat op maandag 11 juli gepland en omwonenden zijn hier inmiddels voor uitgenodigd. De JOP aan de Kloosterstraat is inmiddels weer in functie getreden en is verfraaid met nabij liggend prachtig kunstgrasveld. Ook is de JOP opgeschoond, en beschilderd door een graffiti-artiest, met een ontwerp van de jongeren die hier gebruiken van maken. Zie bijgaande foto voor een indruk hiervan.

WISSELINGEN IN BEZETTING DORPSRAAD BERGHEM In de maand mei is Frank Dappers toegetreden tot de gemeenteraad Oss, waardoor hij geen lid meer kan zijn van de Dorpsraad Berghem. Frank heeft zich de afgelopen 2 jaar vol ingezet, onder andere in zijn rol als penningmeester. Een aderlating voor de Dorpsraad, echter wensen we Frank veel succes in zijn nieuwe rol. Frank zal in de komende weken zijn werkzaamheden afronden en overdragen. Hiernaast zijn we in gesprek met kandidaten om ons te versterken en verwachten we op korte termijn een nieuw dorpsraadlid bekend te kunnen maken.

MEDEDELINGEN OPENBARE VERGADERING 8 JUNI

Op woensdagavond 8 juni heeft er een andersoortige openbare vergadering plaats gevonden. Hierbij zijn aan de hand van drie gesprekstafels gesprekken gevoerd met inwoners van Berghem over onderwerpen die leven in het dorp op het gebied van leefbaarheid. Hoe kunnen we ons dorp samen nog mooier en fijner maken om in te leven dan het nu al is? De onderwerpen van deze tafels waren ‘Sociaal en Veilig’, ‘Fysieke Ruimte’ en ‘Spaanderstraatsche Akkers’. Het laatste onderwerp betrof met name de inrichting van het deel aan de Osseweg. Hier is ruimte om samen met Berghemnaren, onder begeleiding van vakmensen vanuit de gemeente, een verfraaiing van het gebied te realiseren. Op de avond zijn aan alle tafels veel ideeën opgehaald, en de Dorpsraad is dankbaar voor het meedenken. In juli en augustus gaan we onderling in overleg om te bepalen wat onze focuspunten voor de komende periode (2022-2026) worden en zullen we dit kenbaar maken, onder andere via het Berghs Contact. Wat betreft de Spaanderstraatsche Akkers zal er eerder een terugkoppeling plaatsvinden.

VISVIJVER WAATSELAARSESTRAAT Begin juni zijn er twee bomen gekapt nabij de Berghemse visvijver. Reden hiervoor is dat er een onveilige situatie was ontstaan en er regelmatig grote takken naar beneden vielen. Dit is onder de aandacht gebracht door visvereniging Ons Genoegen en de Dorpsraad, waarna een expert vanuit de gemeente de onveilige situatie heeft bevestigd. De omgekapte bomen worden inmiddels gebruikt als natuurlijke bankjes aan de visvijver.

STRAATSPEELDAGEN Op woensdag 8 juni was de nationale straatspeeldag. Verschillende straten in Berghem hebben hiervoor iets georganiseerd, waarbij zowel Ons Welzijn als de Dorpsraad subsidie hebben toegekend aan organisatoren die dit hebben aangevraagd. In verband met het slechte weer, is in een aantal straten de buitenspeeldag verplaatst naar woensdag 15 juni.

VOLGENDE OPENBARE VERGADERING: WOENSDAG 20 JULI De volgende openbare vergadering vindt plaats op woensdagavond 20 juli in de Berchplaets. Deze vergadering richt zich met name op het aankomende zwembad en het omliggende gebied aan de Osseweg. Mocht u vooraf per mail de agenda willen ontvangen ter attendering, kunt u uw gegevens doorgeven via ons mailadres. Ook is het mogelijk om uw gegevens achter te laten op een attenderingslijst tijdens de openbare vergadering. Meent u vragen te hebben over de leefomgeving in Berghem of over een van de onderwerpen hierboven uiteengezet, neem dan gerust contact op met leden van de Dorpsraad. De Dorpsraad is bereikbaar per mail: dorpsraad@berghem.nl Telefonische gegevens zijn te vinden op de website van de Dorpsraad: www.dorpsraadberghem.nl.


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

OPEN DAG ZONDAG 26 JUNI & ZONDAG 3 JULI 11.00-16.00 UUR Maak kennis met onze uitdagende dagbesteding en ons team van professionele coaches. Onze enthousiaste jongeren ontvangen u graag!

Informatie en aanmelden op:

www.onsplekske.com of mail naar info@onsplekske.com

Ons Plekske Brugstraat 60 5382 JE Vinkel Luuk Broos Coach/oprichter 06 2299 3301 info@onsplekske.com

Uitdagende dagbesteding met aandacht voor studie, werk, sport & ontspanning


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

ZONDAG 26 JUNI EN ZONDAG 3 JULI VAN 11.00 TOT 16.00 UUR

OPEN DAGEN BIJ ONS PLEKSKE IN VINKEL Dolenthousiast zijn ze, de jongeren van Ons Plekske. Zó graag willen ze laten zien wat ze iedere dag doen bij de uitdagende dagbesteding in Vinkel. Daarom houden ze op zondag 26 juni en zondag 3 juli een Open Dag, van 11.00 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom om kennis te komen maken. De jongeren delen deze dagen hun ervaringen en geven een rondleiding. Het is niet voor het eerst dat Ons Plekske een Open Dag houdt. “Dat klopt”, bevestigt Luuk Broos. Hij is de enthousiaste eigenaar van Ons Plekske, een dagbesteding voor mensen met een licht verstandelijke beperking en/of autisme tussen de acht en dertig jaar. “De Open Dagen voor de coronaperiode waren altijd erg succesvol. Onze jongeren vinden het geweldig om anderen te laten zien waarom ze het hier zo goed naar hun zin hebben. Hier kunnen ze zijn wie ze zijn. Doen waar ze goed in zijn. Wij leren de jongeren vooral om het zelf te doen. Onze drijfveer is om talenten van de jongeren verder te ontwikkelen en

nieuwe talenten te ontdekken. Wij denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Onze jongeren kunnen zo veel meer dan iedereen of zij zelf denken.’’

LEERWERKPLEK

Dat doet Ons Plekske vooral met een team van professionele coaches, een gespecialiseerde zorgmanager en studie- en muziekdocenten. “Samen met de jongeren zoeken we naar toekomstmogelijkheden. Wat willen ze graag leren? En hoe? We kijken naar niveau en interesse en proberen daar doelen bij te stellen. Altijd in kleine stapjes en met persoonlijke begeleiding door onze eigen docenten.” Ons Plekske is een leerwerkplek. De jongeren werken niet alleen op de dagbesteding zelf, maar ook bij stagebedrijven in de regio op het gebied van horeca, tuinieren, scooterreparaties, techniek en timmerwerk. In de cadeauwinkel van Ons Plekske zijn cadeaus te koop die door de jongeren zijn gemaakt en in de thuisbakkerij bakken ze taarten, gebak en koekjes die ze ook te koop aanbieden. Alle opbrengsten van de verkopen gaan naar het goede doel. Daarnaast verzorgen de jongeren onder begeleiding diverse klussendiensten op elk gebied in Vinkel en omgeving.

OPEN DAG

Tijdens de Open Dag kunt u onder andere de studieruimte, muziekstudio/bioscoop, de keuken, creatieve ruimte, de paardenweide en de jungle bekijken. In de timmerwerkplaats ondernemen de jongeren deze dag diverse activiteiten, zoals het repareren van fietsen en scooters. Uiteraard kunt u ook met onze professionals in gesprek om te kijken of Ons Plekske ook een Plekske is voor uw zoon of dochter. U bent van harte welkom!

INFO EN AANMELDEN

Aanmelden voor deze Open Dag is niet verplicht, maar wel gewenst. Dat kan door te mailen naar info@onsplekske.com. Bekijk de website www.onsplekske.com voor meer informatie over Ons Plekske en een compleet overzicht van alle activiteiten.

De Open Dagen van Ons Plekske vinden plaats op zondag 26 juni en zondag 3 juli van 11.00 tot 16.00 uur aan de Brugstraat 60 in Vinkel.


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

KIJK OP LIEVEKAMP.NL VOOR ONS PROGRAMMA! DE MOOISTE VOORSTELLINGEN VOOR HET NIEUWE THEATERSEIZOEN 2022-2023

2022 / 2023

TH EATE RP RO GR AM MA DE LIE VE KA MP

VRIJDAG 20 JANUARI

20 22 / 20 23

Yentl en De Boer / 76 WOENSDAG 22 MAART

Tania Kross / 107 WW W.L IEV EK AM P

RAMM END PROG

A


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L

SCHOOL EN STUDIE

BURGEMEESTER WOBINE BUIJS–GLAUDEMANS Maandelijks gaat Ruud van de Ven langs bij een inwoner van onze gemeente voor een gesprekje, naar goed Brabants gebruik aan de keukentafel. Deze keer is hij op bezoek geweest bij onze burgemeester drs. W.J.L. – Wobine – Buijs–Glaudemans. Een gesprek dat voor de verandering niet aan de keukentafel maar op haar werkkamer in het gemeentehuis in Oss plaatsvond.

Toen Wobine vijf jaar oud was verhuisde hun gezin van Tilburg naar Bussum. Vader Piet werd opgeleid tot radioloog in het ziekenhuis in Amsterdam. Na een jaar op de kleuterschool bij de Zusters van Liefde in Tilburg, vervolgde ze de kleuterschool en lagere school in Bussum. Wobine heeft veel verschillende activiteiten mogen doen in haar jeugd zoals pottenbakken, emailleren en houtbewerken. Op sportief vlak ging de voorkeur uit naar tennis. Ook was ze lid van de scouting. In haar tijd bij de scouting was dat bij dep ‘kabouters’, de groep voor de leeftijd van zeven tot elf jaar. Toen haar vader zijn opleiding had afgerond werd hij arts in Utrecht en verhuisde het gezin naar Bilthoven. Daar deed Wobine haar middelbare school.

SPORTIEF

Wobine beoefende verschillende sportactiviteiten. Zo was ze in haar jeugdjaren lid van een tennisvereniging in Bilthoven. Op een wat latere leeftijd is ze hockey gaan spelen, ook in Bilthoven. In de zomer ging ze naar een zeilkamp en in de vakantie na haar eindexamen werd ze zeilinstructeur. Met een zeilbootje de Loosdrechtse plassen op, daar draaide ze haar hand ook niet voor om. Vaak ging ze met de fiets in de avonduren naar Loosdrecht om met de lamp in de top van de mast nog een stuk te varen.

BETROKKEN STUDENT

In Utrecht studeerde onze burgemeester Geschiedenis. De bestuurlijke ambities waren toen al aanwezig want ze was actief bij haar studentenvereniging en er voorzitter van de novitiaatscommissie. Ze organiseerde met een team de kennismaking van de nieuwe studentes in de bossen van Leersum. Overdag zetten de studentes zich in voor landschapsbeheer en ’s avonds kwamen de verschillende studentenverenigingen en mores aan bod.

MUZIKAAL

Natuurlijk zijn er door de jaren heen al tientallen verhalen en interviews gepubliceerd over de eerste vrouwelijke burgemeester van Oss. En vele zullen ongetwijfeld nog volgen. Maar toch wou ik graag iets meer weten over deze persoon zelf. Mijn vorige gesprekken en verhalen in deze krant gingen altijd over gewone doorsnee mensen. En nu ging ik op zoek naar de gewone mens achter de burgemeester. Spannend vond ik het bij mijn eerste ontmoeting met haar. Hoeft helemaal maakte mevrouw Buijs me snel duidelijk. “Mijn functie is dan wel die van burgemeester van Oss maar los daarvan ben ik ook gewoon maar een mens die probeert op alle fronten mijn best te doen, zowel bestuurlijk als privé.” Dat stelde mij gerust. Wobine Glaudemans zag het levenslicht op 8 augustus 1960 in de plaats Tilburg als dochter van Piet Glaudemans en Tos Eijsvogel. Het gezin telde vijf kinderen. Twee meisjes – een jongen – twee meisjes, waarvan Wobine het op een na oudste is. Wobine en haar broer en zussen groeiden probleemloos op in dit warme en hechte gezin.

In Bilthoven leerde ze fagot spelen en speelde in het jeugdorkest in Hilversum. Toen ze in de zesde klas van de middelbare school zat werd Wobine gevraagd of ze interesse had om in het studentenorkest te spelen. Het studentenorkest speelde ieder jaar een Passion van Bach. Als lid van de reiscommissie organiseerde ze 2 concertreizen naar Italië met optredens in onder andere Como, Monza en Venetië. Daar werden alle benodigde instrumenten in de gondel geladen en gingen ze spelend over de kanalen. Ze ontmoete in dat studentenorkest veel leuke mensen, zo heeft ze ook haar man Maarten via dit studentenkoor en orkest leren kennen. Toen Wobine in Oss kwam heeft ze de fagot verwisseld voor de saxofoon. Ze nam les op de Muzelinck en speelde zelfs een tijdje bij de KVA Harmonie in Oss. Maar ook heeft ze weleens mee getoeterd met de Predbant. Wobine met saxofoon


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

AAN HET WERK

Na haar Kandidaats Geschiedenis stapte Wobine over naar de studie Bedrijfskunde in Delft en Rotterdam. Daar hield ze zich bezig met ondernemerschap en overheid. Na een korte tijd werkzaam te zijn geweest in Den Haag bij het ministerie van VROM kreeg haar man een baan in de Verenigde Staten bij de bekende Harvard University. Ze trouwden en met een zoon van drie maanden oud verhuisden ze naar Arlington in de staat Massachusetts, op fietsafstand van de universiteit. Daar in Arlington werd hun dochter geboren. (Dit is niet het Arlington bekend van het Arlington National Cemetery. Dat Arlington ligt in de staat Virginia.) Een dag per week wisselde ze de kinderen uit met een vriendin en woonde ze colleges bij aan die universiteit op het gebied van logistiek, public management, besluitvorming en ethiek. In de weekenden ging de familie erop uit om de omgeving te ontdekken.

B/L

TERUG NAAR USA

In 1994 werd het gezin, inmiddels uitgebreid met drie kinderen, door Philips voor twee jaar uitgezonden naar Amerika. Ze gingen wonen in Yorktown – Westchester County - New York. Deze keer studeerde Wobine kwaliteitsmanagement en human resources naast het moederschap. De oudste twee gingen daar naar school en het gezin werd ondergedompeld in de Amerikaanse cultuur. Weer werden alle kanten van het land bezocht, zoals hieronder Yellowstone Park. En het gezin werd ondergedompeld in de Amerikaanse cultuur. Zo vierden ze ook Halloween en af en maakten ze kennis met McDonalds. Maar ook gingen ze op zondagochtend vroeg met het gezin naar Central Park in New York, skates mee… In 1996 keerden ze terug naar Geldrop en werd ze door de hogeschool in ’s-Hertogenbosch gevraagd als coördinator voor een nieuw te ontwikkelen opleiding – Management - Economie en Recht. Vanaf 1999 heeft Wobine een internationaal project opleiding voor ondernemers opgezet met de Hogeschool uit Antwerpen en de Kamers van Koophandel in Breda en Antwerpen aan Hogeschool West-Brabant. Beide Hogescholen waren verbonden in een fusietraject en zouden later Avans gaan heten. Daarnaast was ze ook voorzitter van het bestuur van de basisschool van haar kinderen. In die periode werd ze ook voor twee weken uitgezonden naar Beijing in China (foto) om les te geven in management aan de Renmin Universiteit.

POLITIEK

Yellowstone National Park Na twee jaar in Amerika te hebben gewoond ging Wobine met haar gezin in het najaar 1989 terug naar Nederland. Het gezin van Wobine en Maarten ging wonen in de omgeving van Eindhoven waar haar man een baan kreeg bij Philips, op het natuurkundig laboratorium in Eindhoven. Het gezin belandde in het naburige Geldrop. Een week later op 9 november 1989 viel tot ieders verrassing de Berlijnse muur. Enige tijd daarna in de begin jaren van 1990 werd er bij het grote Philips concern een grootscheepse noodzakelijke reorganisatie – Operatie Centurion – door president-directeur Jan Timmer aangekondigd. Deze reorganisatie werd doorgevoerd en duurde maar liefst van 1990 tot 1996. Er kwam daardoor veel werkloosheid in de omgeving van Eindhoven. Ook bij DAF in Eindhoven werden door de reorganisaties veel banen geschrapt. Die ontslagen en de bijbehorende onzekerheid waren overal voelbaar. Wobine had bedrijfskunde gedaan en dan is het logisch om bij een bedrijf te gaan werken maar haar man Maarten zat al in het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven in Nederland zag heel veel werk naar Oost-Europa gaan. Bleef er wel genoeg werk over voor de eigen mensen? Misschien bood een baan bij de overheid meer zekerheid? Wobine dacht na hoe ze het moederschap kon combineren met zinnig werk. Ze wilde iets doen om te investeren in de samenleving en koos ervoor om te werken aan talenten en ondernemerschap. Ze ging in 1990 als docent Management en Organisatie lesgeven op een HEAOschool in ’s Hertogenbosch. Ze had daar verschillende posities van stagebegeleiding tot afstudeerbegeleiding. Ook was ze voorzitter van de peuterspeelzaal.

Toen in 2001 de Twin Towers vielen en een half jaar later Pim Fortuyn werd vermoord besloot Wobine politiek actief te worden. Via een grondige oriëntatie via websites en gesprekken besloot ze lid te worden van de VVD. In 2003 werd ze benoemd als Statenlid met de portefeuille MKB, innovatie en ondernemerschap. In diezelfde maand werd ze directeur van de Academie voor Marketing en Business Management van Avans Hogeschool in Breda. Dit was wel een hele zware combinatie met een opgroeiend gezin en met pijn in het hart besloot ze het statenlidmaatschap niet te verlengen met nog een periode. Daarop vroeg de provinciedirecteur of ze belangstelling had om directielid economie te worden bij de Provincie. Ze besloot de overstap te maken na 17 jaar Hoger Onderwijs. Met opgroeiende kinderen was dit een hele kluif, maar gelukkig hadden we altijd nog tijd voor mooie vakanties, waaronder zelfs in het verre Zuid-Afrika, het geboorteland van Maarten. Wobine in Beijing China


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl aanmeten Brabantse poffer voor Effe noar Geffe

B/L

veel bestuurlijke ervaring, maar ik had geen ervaring in een gemeente. Ik vond dat Oss het verdiende om een keuze te hebben en besloot er gewoon voor te gaan”. Wobine werd de eerste vrouwelijke burgemeester van Oss, maar had wel vaker meegemaakt dat ze de eerste vrouw was. Dat hoorde een beetje bij haar tijd. Voor ze burgemeester werd kende ze Oss alleen van Pivot park. Ze ging zich verdiepen in de plaats Oss met de daar omliggende kernen die daarbij horen. “De hele zomer heb ik veiligheid en bestuursrecht gestudeerd en we hebben heel veel rondgefietst in de hele gemeente” Sinds 29 september 2011 is ze officieel de nieuwe burgemeester van Oss. Vanaf de eerste dag in haar nieuwe functie is Wobine in Oss gaan wonen. Ze huurde een flat achter het gemeentehuis. Haar man en kinderen woonden nog in hun huis in Geldrop. In het weekend en soms ’s avonds een keer door de week ging ze naar Geldrop. Man en kinderen kwamen ook regelmatig door de week ’s avonds naar haar flat in Oss. Na een jaar is ook haar man Maarten bij haar in de flat in Oss gaan wonen. De jongste ging studeren. Hun huis in Geldrop hebben ze pas na drieënhalf jaar in 2016 kunnen verkopen. Inmiddels hadden ze in Oss Zuid een huis gekocht.

Bij de Provincie hield Wobine zich op een hele andere manier bezig met Talent en Ondernemerschap. Ze zette Maintenance Valley rondom Woensdrecht mee op als luchtvaarttechniek campus, was betrokken bij de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, bij de Automotive Campus in Helmond en kwam in aanraking met de economische problemen in Oss naar aanleiding van de verkoop van Organon. “Het was op een vrijdag dat mijn gedeputeerde mij vertelde dat ze door haar partij was benaderd om te polsen of ik interesse zou hebben om burgemeester van Oss te worden” vertelde ze. “Op dat moment vielen bij mij alle puzzelstukjes in elkaar: dit is wat ik wil, dit is mijn baan. Ik heb me 25 jaar beziggehouden met economische ecosystemen en met hoe een gemeenschap daar mee om moet gaan. Om als burgemeester en dus leider van een stad, mensen – de inwoners - hun krachten te laten bundelen en samen de weg te zoeken naar de toekomst. Dat wilde ik.”

“Burgemeester zijn vinden mensen om je heen spannend. Soms maakt dat een gesprek ingewikkeld, omdat mensen opeens beginnen over iets wat ze graag anders zouden zien in de gemeente. Ik kan niet echt meepraten of discussiëren in een groep, want ik wil recht doen aan alle standpunten. Het is mijn taak om te zorgen dat processen goed lopen, dat mensen gehoord worden, dat besluiten worden uitgevoerd. Vooral om te kijken naar het algemeen belang en niet naar 1 zaak of een persoon en zijn belang. Terwijl ik er wel voor mensen wil zijn. Als mensen uiteindelijk toch bij mij komen met vragen is het zaak om goed te luisteren. Dit zijn meestal de wat moeilijke dossiers. Anders komen ze niet bij mij. Als burgemeester in de samenleving kijk ik een beetje als moeder: iedereen is verschillend, heeft verschillende behoeften. We zullen het samen moeten doen en iedereen heeft er recht op om gezien en gehoord te worden, maar je krijgt niet altijd je zin. Maar als het goed is wel allemaal een keer. Als je veel in het buitenland bent geweest en je komt na zo’n reis weer terug dan merk je echt wel het verschil met Nederland. Dan hebben wij het hier goed.”

“Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent, waar je kracht zit. Ook moet je nadenken over wat nodig is voor de toekomst, waar behoefte aan is, dan moet je focussen en de juiste mensen aan tafel zetten. Een agenda opstellen en aan de gang gaan” Het was een keuze in een split second. Ze haalde haar man met de auto op van Schiphol en reed naar Geldrop via Oss, terwijl ze hem vertelde dat ze het burgemeesterschap in Oss ambieerde. Dit betekent dat je binnen een jaar moet verhuizen, maar dat was geen probleem, ook omdat de jongste al in de eindexamenklas zat. Wobine kreeg de functie. “Ik wist dat ik een aparte kandidaat was, vanwege mijn profiel. De meeste andere kandidaten waren in een andere kleinere gemeente al burgemeester. Ik had wel politieke ervaring bij de provincie en zat in het landelijke partijbestuur, was wel voorzitter van heel veel verschillende organisaties al sinds mijn studententijd en had

bouwen Romeinse tempel in Megen


pagina 12

poseren voor het kookboek koken met Brabanders

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

BERGHEM

Inmiddels heeft Berghem door de flink uitgebreide woningbouw in de wijken Piekenhoef en Het Reut het aantal van 10.000 inwoners bereikt. Maar het dorp Berghem blijft toch ondanks deze aanwas haar eigen karakter behouden. Dat geldt trouwens ook voor de andere kernen, stadje of dorp, rondom Oss. Dat Berghem gedwongen bij Oss werd toegevoegd merkt de burgemeester nog regelmatig want er worden nog grappen over gemaakt. Inmiddels zijn alle inwoners van het ‘oude’ Berghem het gewoon dat ze bij Oss horen. Maar ze blijven echte Bergse, dat zal niet veranderen en dat hoeft ook niet! “Berghem is een mooie plek met een rijk vereniging leven” zegt de burgemeester “Het gemeentebestuur heeft ook oog voor Berghem. Het centrum is aangepakt wat voor de verdere ontwikkeling van nieuw te realiseren activiteiten belangrijk is.” De ontwikkelingen zijn gaande. Berghem kreeg een vernieuwde Albert Heijn en een nieuwe Jumbo met voor beide voldoende parkeerplaatsen. De Berchplaets met het nog niet voltooide Meester Gielenplein. “De woningen die bij het centrum gebouwd zijn boven de Jumbo supermarkt bijvoorbeeld zijn belangrijk voor de bewoners die minder mobiel zijn. Deze mensen zitten midden in het centrum en hebben alle voorzieningen bij de hand. Ook de fysio - huisarts en tandartspraktijk en de kerk zijn makkelijk te belopen.”

DE KWESTIE ‘PLATTE KAR’

In het begin van de aanstelling als burgemeester van Oss maakten de inwoners van Berghem voor het eerst kennis met haar door een confrontatie met de ‘officieuze burgemeester’ van Berghem Ans van der Burgt. De kwestie waar het allemaal omdraaide was het verbod op het soort vervoer elke dag van de jeugd met tractors en aanhangers in de kindervakantieweek. De politie vond dit een groot veiligheidsrisico. In 2012 werden maar liefst meer dan duizend handtekeningen opgehaald. Die werden allemaal ingediend als discussiepunt tijdens een motievergadering. Er hing zelfs een motie van wantrouwen boven de markt. Er werd toen zelfs gesproken over een status aparte in Berghem. De werkwijze van het vervoer van de kinderen tijdens de kindervakantieweek op het einde van de schoolvakantie was al meer dan veertig jaar hetzelfde. Het vervoer van de kinderen op de platte kar voortgetrokken door tractoren. Dit onder begeleiding van veel vrijwilligers en ouders die ook op de kar meereden. Ans van der Burgt die mede in de organisatie zat fietste naast de karren en hield alles streng in de gaten en dat de kinderen bleven zitten en de handjes binnenboord bleven. Dat was de afspraak vooraf met de kinderen. Maar ja door hun enthousiasme kunnen kinderen die afspraak wel eens even vergeten. Ans had een fluitje bij zich en als er iets niet volgens de regels ging blies ze daar onmiddellijk op en de overtredertjes wisten weer wat ze moesten doen. Dat vervoer met de tractor en de platte kar was voor de kinderen een hoogtepunt op zich. En zo kwam de nieuwe burgemeester meteen voor haar eerste moeilijke besluit te staan. Er kon geen afgifte van een vergunning plaats vinden. Een zware beslissing. Dat was niet alleen tegen het zere been van Ans maar van ook de gehele Bergse bevolking. Dat was in hun ogen op dat moment een dik minpuntje. Achteraf is dat allemaal gelukkig goed gekomen. Juist die zorgvuldigheid maakte het moeilijk voor de nieuwe burgemeester om het besluit te nemen. Ze had en heeft een enorme waardering voor Ans, die haar leven ten dienste stelt van de gemeenschap. En dan is het moeilijk om daar toch dwars doorheen te gaan. Maar Wobine maakte zich grote zorgen juist omdat er zo enorm veel geregeld moest worden om de veiligheid te borgen. Daar zaten de risico’s. In de tijd dat er een uitbreiding van woningbouw in de Piekenhoef kwam en er veel, vooral jonge gezinnen van buiten Berghem daar kwamen wonen en ook die kinderen op de platte kar mee wilden vroegen

B/L

die ouders zich af of dit wel verantwoord was en of er wel een vergunning voor verleend was. De nieuwkomers konden niet weten dat alles al jaren perfect geregeld was. Maar door de uitbreiding van Berghem zelf kwamen er meerdere smalle wegen en wegkanten bij en ook de rotonde langs de te volgen route werd steeds intensiever gebruikt en daardoor zou het misschien iets meer risico met zich mee kunnen brengen. Er waren zoveel menselijke interventies nodig om alles goed te laten verlopen zoals de hoeveelheid kinderen op een kar, handen binnen boord, fluit blazen etc. Veel menselijke maatregelen om te zorgen dat het kon. Alhoewel Ans het fantastisch geregeld had moest de burgemeester nu toch rechtop gaan staan ook al is de hele de hele samenleving op dat moment tegen haar. Wobine begreep dat wel. Mede ook op advies van anderen nam ze het besluit dat in die vakantieweek de kinderen niet meer op een platte kar naar de bossen mochten worden gebracht en ook niet daarmee weer werden opgehaald. Wobine ging daar om veiligheid redenen niet in mee. Daar kwam haar moederschap ook om de hoek kijken. Ze moet zich vasthouden aan wat de wet voorschrijft in het belang van de veiligheid van jonge kinderen. Gelukkig is er in de vele jaren vooraf nooit iets gebeurd maar dat is geen garantie dat er niks kan gebeuren. En dan? Dan heeft de burgemeester het gedaan. Zij gaf immers die vergunning af. Er moest over een ander oplossing gepraat worden. En die werd ook gevonden. In 2018 bestond de kindervakantieweek 50 jaar. Ook na 2018 kwam er elk jaar weer een nieuwe kindervakantieweek. De geste om een inwoner van Berghem uit te nodigen bij de kroning destijds maakte veel goed bij de Bergse inwoners. Ans van der Burgt was de uitverkorene en daar kon iedereen mee leven. Ze zegt verder dat ze Ans hoog heeft zitten en ze is zich bewust dat Ans veel voor de Bergse gemeenschap betekend en nu trouwens nog. Wobine en Ans hebben nog steeds een goed onderling contact.

planten van de Koningsboom


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L

natuur. Dat iedereen zich een beetje verantwoordelijk voelt. En ook dat we niet roepen over twitter, maar gewoon met elkaar praten om te kijken hoe we er samen uitkomen.”

Uitreiken Koninklijke onderscheiding in Corona-tijd Wobine ligt weleens wakker van bepaalde beslissingen. “In mijn functie moet ik een rechte rug houden als het naar mijn mening niet meer klopt. Je moet altijd met respect naar iemand luisteren en daarna een afweging maken en/of een advies hierover vragen. Maar dwingelandij, bedreigingen of machtsvertoon kunnen en mogen die afweging niet beïnvloeden.”

BESTE LOKALE BESTUURDER

2018. Op mijn vraag of ze blij was met de uitverkiezing van – Beste Lokale Bestuurder van Nederland over 2018 – op 17 januari 2019, gaf ze aan dat dat zeer gemengde gevoelens opleverde. Hoewel ook de resultaten op het gebied van ondermijning aanleiding voor de prijs waren, werd deze toch vooral gerelateerd aan het verschrikkelijke Stint-drama. “Wel heeft zo’n prijs grote gevolgen voor de wijze waarop men naar je kijkt als bestuurder. Je krijgt meer mogelijkheden om aan te schuiven in overleggen. De gemeente van Oss zelf wordt daar ook beter van gezien de vele uitnodigingen die naar aanleiding van die uitverkiezing volgden. De mening van de burgemeester doet ertoe en worden gewaardeerd.” “Oss is een soort provincie die bijna alles heeft, prachtige religieuze gebouwen en geweldige industrie. Gezonde landbouw en onderwijs. En wat te denken van de prachtige Maas. De grote steden in Nederland zijn georganiseerd in een samenwerkingsverband en werken samen op alle terreinen. Oss hoort daarbij.”

Wobine weet nog niet wat haar ambities zijn na haar burgemeesterschap. Ze heeft het als burgemeester van Oss ontzettend goed naar haar zin. Ze wil wel als het aan haar ligt verder in een derde termijn als burgemeester. Daarnaast gaat Wobine investeren in een cursus professionele coaching in het najaar. Er zijn veel mensen, die graag met haar willen spreken over hun loopbaan, het is fijn om daar iets meer tools voor te hebben. “Daarnaast is het belangrijk –als je al een tijd op dezelfde functie zit- dat je blijft onderzoeken in plaats te denken dat je het allemaal wel weet. De vaardigheden van een coach zorgen ervoor dat je vragen stelt in plaats van met oplossingen komt. Dat is belangrijk voor het nieuwe college en de samenleving.” Het blijft lastig om naast haar werkzaamheden tijd te vinden voor de muziek en de verplichte 10.000 stappen. Maar het helpt dat ze kan lopen naar haar werk (7500 stappen). En heel af een toe een dag oppassen op de twee kleinkinderen. Oss is voor haar het goede leven #bigsmile Mevrouw Buijs – Glaudemans dank dat u mij hebt willen ontvangen waardoor ik een fijn en mooi en leerzaam gesprek met u mocht hebben. Copyright Ruud van der Ven Reacties zijn welkom bij Ruud van der Ven, Molenweg 71 5351 ET Berghem - Telefoon 06 38428378 ruudvanderven@outlook. com

TE WENSEN

Er blijkt nog genoeg te wensen voor de burgemeester. “Ik kan een heleboel praktische zaken noemen: “De locatie van nieuwe zwembad is definitief bepaald en komt te liggen nabij het vernieuwde sportpark in Berghem. Oss-west is heel belangrijk en er moet onderzocht worden of er een betere verspreiding kan komen tussen het centraal station in het centrum en het station west. Meer richting de nieuwe wijk die daar in de toekomst tot ontwikkeling komt in de richting van Geffen. Daardoor zouden de mensen een beter toegang tot het spoor krijgen. Fietspaden, ook voor elektrisch aangedreven fietsen, met goede onderdoorgangen maakt dat mensen vitaal kunnen blijven en milieuvriendelijker naar hun werk kunnen gaan. Maar bijvoorbeeld ook een dorpsplan voor woningbouw in de kern Macharen.” “Maar uiteindelijk gaat het er mij om, dat kinderen in onze gemeente veilig kunnen opgroeien, dat ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Dat mensen hier fijn wonen en leven en iets voor elkaar over hebben. Dat we er samen zijn als iemand extra ondersteuning nodig heeft en dat we dat aan een goede overheid hebben uitbesteed. Dat je hier leuk werk kunt hebben, je hobby’s kunt beoefenen en kunt genieten van de natuur. Dat onze voeten droog blijven en we gezonde lucht in ademen. Dat we samen zorgvuldig omgaan met onze eigendommen en met de

carnaval in alle kernen


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

B

MOTOR TOERRIT ZONDAG 10 JULI 2022

Berghem - Op zondag 10 juli 2022 wordt voor de 8ste keer de motortoerrit georganiseerd. Dit jaar gaat de route van circa 175 km in westelijke richting. Uiteraard gaan we weer over mooie wegen waar je met plezier kan rijden en waar we volop kunnen genieten van al het moois dat nederland ons te bieden heeft. Tijdens de motortoerrit is eens stop gepland waar je met een lekkere bak koffie met andere deelnemers ervaringen kunt uitwisselen. Bij terugkomst kun je nagenieten op het terras bij het kermisterrein met een consumptie die wordt aangeboden door de Merx. Daar kun je nog napraten over de motortoerrit van 2022.

Wil je meer informatie neem dan contact op met Peter den Brok via 06-12383329. Inschrijven: tussen 8.30 en 9.00 uur. Startlocatie: Zalencentrum de Merx Berghem Kosten: € 5,00 per motorrijder (passagier gratis) Dit jaar is er ook de mogelijkheid dat u de route al vooraf kunt ontvangen. Als u de route wilt ontvangen dan graag reageren per mail en wij zorgen er dan voor dat u de route tijdig ontvangt.

GEZELLIGE MOTORTOERRIT VOOR HEEL BERGHEM

M

De merx

BERGHEM

Burg. van Erpstraat 25, 5351 AR Berghem, tel. 0412 40 13 47, www.demerx.nl

M

De merx

BERGHEM


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

THE 4 ELEMENTS

BUSINESSAVOND

Een zakelijke avond voor ondernemers, werkgevers en zzp’ers! Het ultieme festivalgevoel staat op deze avond centraal. Daarnaast krijg je een uniek kijkje achter de schermen van een festivalorganisatie met een speciale tour over het terrein. Inhoudelijke gesprekken worden afgewisseld met muziek en entertainment van onder andere: De jongens van je weet wel, Etienne Alvares en de Bergse Dennis van Erp. Een netwerkavond, personeelsfeest of cadeau aan je zakelijke relaties.

HOESSENBOSCHFESTIVAL.NL

B


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

VANAF SEPTEMBER STAAN ER 250 PRODUCTIES OP HET PROGRAMMA

THEATER DE LIEVEKAMP PRESENTEERT PROGRAMMA 2022-2023

ALL 16 SEPTEMBER & 15 APRIL 20.15 UUR: WAYLON : GEWOON WILLEM

Inwoners uit Oss en omgeving hebben meer dan ooit zin in een avondje theater. Nadat de overheid de landelijke coronamaatregelen grotendeels losliet, zag De Lievekamp de bezoekersaantallen in rap tempo toenemen. Inmiddels heeft het theater weer volle zalen. Die lijn denken ze voor komend seizoen te kunnen voortzetten. Inmiddels heeft De Lievekamp het nieuwe theaterprogramma 2022-2023 online staan, waarvoor de voorverkoop inmiddels is begonnen. De Lievekamp presenteerde maandag 30 mei het programma voor het nieuwe seizoen aan de pers en genodigden. Na de zomervakantie staan er ruim 250 uiteenlopende producties op de agenda, verdeeld over alle theatergenres. Van musical tot cabaret en van familievoorstelling tot dans.

THEATERPARELS UIT BINNEN- EN BUITENLAND

Als gevolg van de coronamaatregelen worden bij theater De Lievekamp nog

diverse voorstellingen ingehaald. Dit gebeurt voornamelijk in de maanden juni en juli. Om vervolgens na de zomerperiode vol passie en energie aan het nieuwe seizoen te beginnen. Programmeur Ron Megens ziet de toekomst dan ook optimistisch tegemoet. “We hebben zo’n twee jaar met allerlei corona-scenario’s gewerkt. Bij ieder scenario hebben we ons flexibel opgesteld. We vertrouwen erop dat we na ruim twee jaar vanaf september weer een regulier seizoen beleven. We hebben een gevarieerd

programma samengesteld, met daarbij een aantal hele mooie theaterparels uit binnen- en buitenland.” Hij vervolgt met: “Persoonlijk verheug ik me erg op de theaterconcerten van Waylon en Anneke van Giersbergen, de nieuwe cabaretvoorstellingen van Patrick Laureij en Lenette van Dongen en de show van de Amerikaanse stemkunstenaars Naturally 7. Maar ik kijk ook uit naar de familiemusical Mees Kees op kamp en het nieuwe toneelstuk Nureyev met Jan Kooijman.”

INSCHRIJVEN TIJDENS DE VOORVERKOOP

19 MAART 13.30 EN 16.00 UUR: MUSICAL MEES KEES OP KAMP

MARK VAN DE VEERDONK IN EIGEN WEI Eindelijk gaat het gebeuren: Cabaretier Mark van de Veerdonk speelt zijn voorstelling thuis, op Slabroek, in zijn eigen wei. Na bijna 40 jaar kan zijn publiek zelf checken of al die maffe verhalen over zijn buurtschap wel echt kloppen. De voorstelling ‘Geen Viking’ gaat o.a. over de aanval van de Vikingen in het jaar 1022 op het Oost-Brabantse buurtschapje Slabroek. “En dat is historisch! Mijn

Het theatermagazine is huis-aan-huis verspreid in de gemeente Oss en in Heesch. Het programma is ook online beschikbaar via de website van De Lievekamp. De voorverkoop 2022-2023 is inmiddels gestart en voor alle voorstellingen kunnen tickets worden aangevraagd die via loting worden toegewezen. Kaarten kunnen tot en met zondag 19 juni worden aangevraagd; daarna vindt de uiteindelijke toewijzing plaats. ex-buurvrouw Annie zegt dat ze toen op miraculeuze wijze is ontsnapt! De show komt dus weer thuis. Mooier kan niet”. Hoe dat moet bij hem thuis? De cabaretier zit er niet mee. “Koe uit de wei en tribune erin, klaar. Oh ja, én een bar, want dat heb ik de buurt moeten beloven. Ze kunnen niet wachten. Ik ook niet trouwens.” Vanaf 16 tot 26 juni speelt Van de Veerdonk acht maal een thuiswedstrijd. Tweemaal 50 minuten ontiegelijk lachen. Mark: “En dan tel ik de pauze en de uitgebreide nazit niet mee.” Kaarten zijn verkrijgbaar op www.markvandeveerdonk.nl


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

B

KPJ BERGHEM 1927

GA DE UITDAGING AAN MET EEN ZESKAMP K.P.J. Berghem kent verschillende soorten activiteiten. Een van onze hoofdactiviteiten is het handballen. We komen uit in een competitie met omliggende dorpen zoals Megen, Geffen en Vinkel. Van september tot en met mei spelen we de competitie op buitenvelden. De wedstrijddagen van de K.P.J. zijn altijd op zondag tussen 10:00 uur en 13:00 uur.

Dorpszeskamp

getest op kracht, behendigheid en samen-

De jaarlijkse dorpszeskamp gaat na 2 jaar pauze gelukkig weer van start. De commissie

werking. Aan de zeskamp kan je deelnemen met een team van 10 personen

De teams trainen op dinsdagavond van 20:00 uur tot 21:00 uur op het veld van K.P.J. Berghem aan de Osseweg. Aansluitend aan de wedstrijden en training besteden we graag aandacht aan de derde helft . Als je interesse hebt om te komen handballen en/of mee te trainen, ben je van harte welkom. Kom gerust een training meedoen of gezellig kijken naar een wedstrijd. Mocht je vragen hebben, stuur dan een e-mail naar kpjberghem1927@gmail.com.

is al druk bezig om er een spectaculair weekend van te

(minimaal 4 meisjes/dames). Uiter-

maken.

aard is het slim er-

Op zaterdag 25 juni de jeugdzeskamp

voor te zorgen dat je een paar reserve

vanaf groep 6 t/m

deelnemers hebt.

14 jaar en zondag 26 juni de dorpszeskamp vanaf 14 jaar.

Voor de jeugd zijn er 2 coaches 18+ verplicht aanwezig,

Zoals vanouds op het veld aan de Burg. van Erpstraat 80 in Berghem.

bij de volwassenen is dit 1 coach.

Bij de zeskamp worden de deelnemers door het uitvoeren van verschillende proeven

Voor overige informatie en vragen kan je terecht bij John v.d. Broek 06-11086087 of stuur een mail naar zeskamp@kpjberghem.nl

HEREN 3 KAMPIOEN Berghem – Onder toeziend oog van vele supporters zijn onze heren 3 zondag 29 mei kampioen geworden! In de 2e divisie van de veldcompetitie versloegen zij met duidelijke cijfers (14-7) de Heren 1 van Nuland. Daarna was het FEEST, groot FEEST in de kantine van de KPJ ‘t Veldje genaamd..

ZOMERS BEACHANDBALTOERNOOI

Helaas gaat het Beachhandbal toernooi dit jaar niet door, maar in 2023 zijn we terug. Zorg dat je er dan bij bent.

KPJ Berghem Postbus 25 5350 AA Berghem

prachtig eindresultaat! De spelers werden getrakteerd, een onthaal in de kantine door alle fans. De glazen werden goed gevuld tijdens een meer dan gezellige kampioensmiddag.

Alle druk kwam te liggen op de wedstrijd van zondag 29 mei jl. Het begin van de wedstrijd verliep stroef, maar in de tweede helft toonde Heren 3 haar ware klasse. Met een

www.kpjberghem.nl kpjberghem1927@gmail.com

KPJ BERGHEM


pagina 19

KPJ BERGHEM 1927

www.thuisinhetnieuws.nl

B

ZESKAMP

ZATERDAG ZONDAG

25-26 JUNI 2022

Prijsuitreiking zondag mmv Dj Smiley

KPJ Berghem Postbus 25 5350 AA Berghem www.kpjberghem.nl info@kpjberghem.nl

Locatie: het terrein aan de Burg. van Erpstraat Locatie: Hoessenboslaan, t.o. Wiro Reclame, Berghem 80 Inschrijven kan tot en met 22 mei 2017 bij:

beachhandbal@kpjberghem.nl

Info: John van den Broek, Tel: 06-11086087 Inschrijfgeld 20,00 euro per team. Aanvangstijd 10.00 uur

zeskamp@kpjberghem.nl


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

B

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

Ze zijn er weer!

HOLLANDSE NIEUWE 2022 Verkrijgbaar vanaf vrijdag 17 juni bij Zeevishandel Jeroen Heinen op de plek van de markt bij de kerk. Komt u ook proeven? E LKE

V R I J DAG

per stuk

250 00

4 9 voor

0 UUR 3 . 7 1 0 0 A A N W E Z I G VA N 9 .


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

25% korting

op onze metalen tuinmeubelen: · hangstoel groen · tuinbank · tuintafel recht of rond · tuinstoel recht of rond

25% korting op perkplanten

Gardena snoeischaar

van € 11,29

voor € 9,99

Gardena startset

van € 20,99 voor € 17,49

Gardena slangstuk en slangstuk met waterstop

van € 14,98 nu

samen € 10,99

Aanbiedingen zijn geldig t/m 10 juli 2022 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

B

RONDOM DE TOREN VAN BERGHEM Hans Raadgever ZEKERHEID Mijn eerste baas stond regelmatig in de deuropening om zijn arbeiders goedemorgen te wensen. Ter verduidelijking voor de huidige medewerkers: een arbeider is iemand die zijn arbeid en vaardigheden aanbiedt in ruil voor een beloning. Maar de echte reden was dat hij er zeker van wilde zijn dat zijn arbeiders tijdig aanwezig zouden zijn. Dat was in de jaren 60 niet ongewoon. Later is deze controle gemechaniseerd en moest er geklokt worden. Daarmee werd de aankomsttijd vastgelegd. Nadeel voor de baas was dat collega’s voor elkaar klokten en er dus nooit meer iemand te laat kwam. Dat heette collegialiteit. Maar een baas, wiens naam meestal op het bedrijf pronkte, gaf wel rust. Want iedere vrijdag deelde hij de loonzakjes rond, met echt zichtbaar geld, als beloning voor gedane arbeid. Daarmee kon moeder de vrouw, mits haar man niet al te dorstig was en eerst de kroeg bezocht, al het noodzakelijke kopen dat voor het huishouden nodig was. Zoals de wekelijkse boodschappen bij de kruidenier op de hoek. Dat was een tijdrovende bezigheid omdat de kruidenier zowel zand, zeep en soda, als ook suiker en zout en nog meer, onverpakt inkocht. Dus alles moest afgewogen en in milieuvriendelijke grijze puntzakken verpakt worden. Heel milieuvriendelijk eigenlijk. Voor vrouwen uit de wijk was wachten geen bezwaar. Ze kenden elkaar, kwekten er op los en wisselden de laatste nieuwtjes uit. Hoe anders nu. We rennen met een wagentje door een grote winkel. Kieperen het vol met veel te veel, maar ja, de tweede gratis en afgeprijsde artikelen laat je natuurlijk niet liggen. Hollend naar kassa drie, omdat deze net open gaat omdat bij de beide andere kassa’s al twee klanten staan. En waarom zou je wachten als je toch niemand kent. Met een volgepropte Jumbozak of een grote tas met AH belevenis verlaten we snel het pand. Overigens, bij voorbaat mijn excuus omdat ik slechts over twee soorten mensen schrijf namelijk vrouwen en mannen. Maar in die tijd kenden we niet meer soorten. Gelukkig is dat nu niet meer. Anders zouden we met vijf Osse wethouders in pak en de mannenclub van dorpsraad Berghem “een kat in de zak” hebben gekregen. Geruststellend zijn daarom de berichten van de universiteit in Maastricht dat er best iemand met maandstonden tussen kan zitten. Maar helemaal zeker is het niet. Men zegt “Regeren is vooruitzien, met een blik achterom”. Maar naar mijn waarneming lijken bestuurders hun blik slechts achterom te wenden. Oude problemen worden steeds opnieuw benoemd maar niet opgelost. Hoe is het mogelijk dat met een basisloon in Nederland niet meer een redelijk bestaan opgebouwd kan worden. Als daar 20% meer loon voor nodig is zijn deze burgers al jaren onderbetaald. En helaas, onze elite bestuurders, zonder geldzorgen, weten niet wat dat betekent. Mede daarom laten burgers stembureaus in grote getale links liggen.

ONZEKERE TOEKOMST

Is het vreemd dat de jeugd het niet meer ziet zitten. Als leden van de Eerste Kamer hun verplichtingen al niet nakomen, waarom zij wel. En van de debatten in de Tweede Kamer wordt een oudere al depressief. Even wegvliegen om op adem te komen lijkt ook niet meer mogelijk want de directeur van Schiphol heeft “het ei van Columbus” nog niet gevonden. Terwijl het kabinet steeds meer problemen op papier meent te kunnen oplossen. Maar let wel: “moeten is dwang en huilen kindergezang”.

Deze week is de uitgave “Rondom de Toren van Berghem” verkrijgbaar. Al meer dan 10 jaar staan de muur en het gebouwtje in de pastorietuin in Berghem op de discussie agenda. Heemkundigen en deskundigen gaven hun mening en sommigen zagen in het gebouwtje kenmerken van een lijkenhuisje. Deze publicatie geeft antwoord op de vraag: schuurtje of baarhuisje. Bert Akkermans en Gerrit Laurenssen deden vanaf herfst 2009 uitgebreid onderzoek naar de situatie en locatie; zij hadden vanaf de ‘ontdekking’ hun twijfels over het gebouwtje en de functie ervan. Zij raadpleegden diverse archieven en het kadaster over de historie van de betreffende percelen, bebouwing en het beschreven gebruik. Na uitgebreid onderzoek van raadsbesluiten, -verslagen, in/uitgaande stukken en daarnaast het bestuderen van diverse kadasterkaarten, hulpkaarten en leggerartikelen konden deze heemkundigen alleen maar concluderen dat het een gewoon ‘schuurtje’ kon zijn! Deze gebruiksfunctie wordt bij het kadaster in dienstjaar 1904 voor het eerst bij het betreffende perceel genoteerd. Recenter onderzoek leverde meer dan voldoende nieuw materiaal op, om het eerder verschenen verslag nog eens te herzien. Bert Akkermans vulde die eerste uitgave aan en herschreef het verhaal over het schuurtje, dat al “een kleine 120 jaar dienstbaar is aan de bewoners van de pastorie” en is om die reden alleen al een monumentale status waard! “Rondom de Toren van Berghem” is verkrijgbaar bij Primera Van Alebeek in Berghem. Een uitgave van 24 pagina’s in kleur op A4 formaat, voor de prijs van 6 euro.

AED-CURSUS/HERHALINGSCURSUS Op 27 juni, aanvang 19.30 uur, kunt u op het adres Kerkstraat 26 Berghem weer deelnemen aan een AED-cursus of de herhaling van eerder opgedane kennis. In maximaal 3 uur weet je wat je moet doen bij hartfalen. Het is soms dichterbij dan je denkt, dus geef je nu op voor deze cursus. Als je voor de eerste keer komt, zijn de kosten € 30,-. Je ontvangt een certificaat na het behalen van de toets. Kom je voor een herhaling, betaal je € 10,-. Raadpleeg je zorgverzekeraar omdat in de meeste gevallen een AED-cursus volledig vergoed wordt. Stuur uw persoonlijke gegevens (naam, adres, geboortedatum, telefoonnnummer en mailadres) in een brief, of mail deze naar ehboberghem@gmail.com Het briefje kunt u afgeven bij Ans van der Burgt, Kerkstraat 26, Berghem. Je wordt gebeld voor de cursus. Maximaal 8 personen, dus geef je snel op, want vol is vol. Boven de 8 personen plannen we weer meteen een nieuwe datum. Voor meer informatie: Ans van der Burgt 06-1287555


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

Veilig op internet Hoe doen we dat? Ook u loopt risico slachtoffer te worden van internet oplichting. Dit risico kunt u voor een belangrijk deel zelf verkleinen. Voorkom dat uw geld in de zakken van criminelen verdwijnt. Kom luisteren naar de tips die kunnen helpen om u op internet veiliger te voelen. Laat u niet misleiden door "gladde praatjes".

Eenvoudige uitleg

door Rini Schamp, internet deskundige in samenwerking met Alwin van Erp, SNS Bank en Ron Liefkens, wijkagent.

Bezoek de lezing over internetcriminaliteit op donderdag 16 juni 2022 Aanvang 14.00 uur in De Berchplaets Sportstraat 3, 5351BZ Berghem Entree 2 euro inclusief koffie/thee.

B


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

20% KORTING

OP RAAMDECORATIE

Actie geldt van 20 juni t/m 2 juli 2022. Vraag naar de voorwaarden.

Wij kunnen jouw nieuwe raamdecoratie inmeten & monteren! Keramiek | Natuursteen | Straatbaksteen | Sierbeton | Split & grind | Tuinverlichting | Sfeer & decoratie

Voor ieder budget de beste sierbestrating RUIM 5000 M2 SHOWROOM!

Ook voor binnentegels!

Door de passie voor sierbestrating en de jarenlange ervaring in de branche mogen wij ons met recht dé specialist in sierbestrating noemen. In onze showroom en showtuinen vindt u het grootste assortiment in de regio! Rosmalensedijk 10 | 5236 BD ‘s-Hertogenbosch | T 073 521 37 15 | www.swanenberg.nu


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

B

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren Wij hebben PVC vloeren van o.a. Coretec | Saffier | Tarkett | T.F.D. | Sense Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Lijmen of kliksysteem Zelf leggen of laten leggen Slijtvast Vele kleuren en dessins

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl

Een bedrijfshypotheek voor lokale ondernemers.

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

Bel voo r een afspraa k


is onze benadering. pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

B

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl

MEDISCHE VOETEN HANDZORG

Jerica Bastiaans info@voetvorm.nl Tel. Berghem 06-16026402 Tel. Heesch 06-51416050

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes Mellitus, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Gespecialiseerd in de behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. NIEUW: medisch manicure voor herstel van huid en nagels ten gevolge van een ziekte. Expertise in nagelpathologie en verleent handzorg met zuivere organische producten. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister va ProCert. Erkend Oncologisch Voet- en Handzorgverlener ( OVV/OHV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker van het IKNL. Onderzoek, advies, behandelplan, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. Gevestigd in Gezondheidscentrum Berghem en Heesch en biedt samenwerking met aanpalende zorg binnen de gezondheidscentra. Wij hebben rechtstreeks contact met de ziekenhuizen in de regio voor kankerpatiënten. Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV Gezondheidscentrum Heesch, Gildestraat 1, 5384 JC

www.voetvorm.nl

• APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl Op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg ligt de Peel. Deze landstreek was ooit een omvangrijk hoogveengebied dat zich uitstrekte van Weert in het zuiden tot het vestingstadje Grave aan de Maas in het noorden. Aan de westkant van de Peel ligt de Peelrandbreuk, een geologische breuklijn die van zuidoost naar noordwest loopt.

zaak van de verschijnselen van de breuken, maar toch werd er door de mens op allerlei manieren gebruik van gemaakt. Het kwelwater werd benut voor watermolens en beschermende grachten rond hoeves en kastelen. Ook werd in de breukzone veen, zand, grind, leem en ijzeroer gewonnen. Daarnaast was de Peel eeuwenlang een grensgebied, dat vanwege de natte omstandigheden goed verdedigd kon worden. Breuken in het land van Peel en Maas Ronald van Balen e.a. 176 blz. / 22 x 28 cm. Genaaid gebonden in heel papieren band ISBN 978-90-5345-579-1 € 24,95 (na 31-05-2022 € 29,95) Uitgave in samenwerking met Geopark Peelhorst en Maasvallei in oprichting 030-2343148 / uitgeverij@matrijs.com / www.matrijs.com

Dit voor Nederland unieke geologische fenomeen heeft grote invloed gehad op de waterhuishouding, de natuur en het cultuurlandschap in de grensstreek van Noord-Brabant en Limburg. De breukzone in de aardkorst veroorzaakt hoogteverschillen in het landschap, natuurlijke aardbevingen, ijzerrijk kwelwater en moerassige omstandigheden in hooggelegen terreinen, de zogenoemde wijst. De geologie van de Peelrandbreukzone is in grote mate bepalend geweest voor het ontstaan van dit unieke landschap. In deze smalle strook is een grote diversiteit aan planten, bomen en dieren te vinden. Tot het begin van de vorige eeuw had niemand echt kennis van de oor-

AFVALLEN? VAN ALLES AL GEPROBEERD? EN NOG STEEDS NIET HET GEWENSTE RESULTAAT?

afvallen?

Van alles geprobeerd ... Wij geloven in jou én in onze aanpak!

Bel: 06-20299616

Tijdens ons gratis advies- & intakegesprek vertellen we graag waarom het je deze keer wél gaat lukken!

Zien we jou binnenkort? Provincialeweg 73 Maren-Kessel www.lijfstijling.nl www.huidstijling.nl

B

Annemiek van der Voort van LijfStijling in Maren-Kessel voert inmiddels al ruim 13 jaar haar praktijk. Zij vertelt je graag tijdens een gratis advies- en intakegesprek waarom het je deze keer wel gaat lukken. Hoe komt dat nu? Je hebt al van alles geprobeerd. Je hebt het idee dat je gezond bezig bent, bent zelfs gaan sporten en tóch lukt het niet om het doel, dat je voor ogen hebt te halen. Je raakt er behoorlijk gefrustreerd van met als gevolg … nóg meer kilo’s. Wij geloven in jou én in onze aanpak. We beginnen bij de kern! We starten met een vitamine- en mineralen health-check! De basis van een gezond en fit lichaam en dus ook van een gezonde geest. Je mag bij ons gewoon jezelf zijn en blijven; wel met als uiteindelijk doel, dat jij weer goed in je velt zit: letterlijk én figuurlijk. Niet alleen voor de zomervakantie, maar het hele jaar door. Wij vertellen geen sprookjes. Wij zijn eerlijk. Wij bieden je een reële aanpak, die in ieders gezinsleven goed is in te passen. En ook als het even niet lekker loopt, zijn we er voor je. Wil jij weten hoe wij werken? Maak dan snel een afspraak met ons. Bel: 06-20299616 Annemiek van der Voort LijfStijling Provincialeweg 73 Maren Kessel


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

Haal alsnog je diploma op het VAVO-COllege mavo • havo • vwo www.vavoscholen.nl - ook voor certificaten-

ALL


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L

DE KERMISKRANT De kermis van Berghem pakt groter uit dan ooit!

8 T / M 1 2 J UL I

In gesprek met kermisfamilie Boscher

“VAN ALLE NEDERLANDERS ALW E ER EEN ZIJN BRABANDERS HET WINNAA R!!! MEEST KERMISMINDED” Willy en Petra van Gaal van de Merx

“TUSSEN DE MIDDAG MOEST DE DANSTENT DICHT”

PRIKKEL K J I L E D N E I VR

e kermisuurtj jk li e d n ie lvr 3.00 Het prikke juli vanaf 1 Zondag 10

-1-


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

Ons dorp kent een rijke kermishistorie. Berghem had vroeger, in vergelijking met andere dorpen in de omgeving, een grote kermis. De geschiedenis begint op de Koolmarkt, tegenwoordig de kruising Burg. van Erpstraat, Julianastraat en Spaanderstraat. Hier vond een jaarmarkt plaats en op de straat werd het kermisvermaak (kramen en attracties) neergezet. De kermis werd in die tijd groots gevierd, afgaand op de omzet van de kroegen was de kermis een groter volksfeest dan het carnaval. De kermis werd groter in aantal attracties en werd verplaatst naar het kermisterrein tussen de Kerkstraat en de spoorlijn. Jaarlijks vonden de attracties hier op een grasveld naast het oude boerenbondsgebouw een plek. Maar ook hier groeide de kermis uit zijn jasje en moest plaats maken voor woningbouw. Daarom verplaatste de kermis naar de voetbalvelden midden in het dorp, het terrein wat wij nu kennen als het Meester Gielenplein, en waar de

huidige rotonde (kastelein de Smid) en wij zetten tijdens de kermis, samen met de kasteleins van café Den Brok en Van Vugt van de Molenhoek, een danstent. Iedere kermisdag, om stipt 13:00 uur moesten de muziek uit, de tap dicht en alle bezoekers weg zijn! Deze verplichte middagpauze duurde tot 15:00 uur, en de politie patrouilleerde door het dorp om hierop toe te zien.”

POLITIECONTROLE Vooral politieagent Van Zwaai nam zijn taak zeer serieus, blijkt uit onderstaand verhaal; “Van Zwaai zag dat er (tijdens de verboden uren) bij onze danstent een fiets stond, en besloot dat er een verstekeling binnen moest zijn. Hij vloog naar binnen, maar vond op het eerste gezicht geen cafébezoekers. Blijkbaar had de overtreder zich ergens verstopt, dus trapte Van Zwaai een-voor-een alle wc-deuren in, om de illegale drinkebroeder in de kraag te grijpen. Zijn grondige zoektocht leverde echter niks op, en briesend verliet hij de zaak, de

kermis nu nog steeds te vinden is.

kapotte wc-deuren achterlatend… Later die dag kwam kermisbezoeker Nol van de Wielen

Naast het kermisvermaak zorgde de plaatselijke horeca

nietsvermoedend zijn fiets ophalen die hij die ochtend bij de tent had achtergelaten. Pas achteraf realiseerde hij

voor danstenten waarin jong en oud samen feest vierden. De dansvloer (en de tap) ging al om 10:00 uur in de ochtend open, en dan stonden de Berghemnaren al in de rij om naar binnen te mogen! Vakanties en vrije tijd kende men nog niet of nauwelijks en de kermis bood de mogelijkheid om te ontsnappen aan de (harde) dagelijkse werkelijkheid. Als we afgaan op oude kranten en archiefstukken valt op dat de kermis (los van de gezelligheid) gepaard ging met de nodige politie-inzet. Dit om alle ruzies, vechtpartijen en zelfs veldslagen met hooivorken en dorsvlegels te beteugelen. Het gezag (de burgemeester en de pastoor) kreeg steeds meer moeite met de zedenloosheid van de Berghemnaren, de ruzies, het openbaar dronkenschap en de baldadigheid van de jeugd.

HET KERMISVERBOD

Aan de losbandigheid tijdens de kermis moest een einde komen! Daarom werd besloten dat alle dans-, drink- en kermisvermaak tussen 13:00 en 15:00 uur gepauzeerd moest worden. Zodat er thuis gegeten (en ontnuchterd) kon worden! Dit besluit viel natuurlijk niet goed bij de kermis- en horeca ondernemers, die aan het feest een boterham wilden verdienen. Maar de burgemeester hield voet bij stuk, en liet in de uren tussen 13:00 en 15:00 uur de politie streng controleren om het kermisverbod! Willy en Petra van Gaal van café Merx herinneren zich dit nog levendig: in de jaren ‘60 en ‘70 stonden in Berghem 3 danstenten: bij het gemeentehuis (café De Loef), bij de

-2-

B/L

zich welke trammelant en schade zijn geparkeerde tweewieler had veroorzaakt!”

rx n Gaal van de Me Willy en Petra va

G A D D I M E D N E S “TUS MOEST DE DANSTENT DICHT”


AG

pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L

Arnold en Anita Boscher staan met hun mini-cars al jarenlang op de kermis in Berghem Zij komt uit Elsloo, hij uit Voerendaal. Kennen doen ze elkaar al vanaf hun 8ste. Van de kermis. Want allebei komen ze uit echte kermisfamilies. Later sloeg de vonk over. Oktober was het en dan stonden ze altijd op de najaarskermis in Nijmegen. Met een groep gingen ze dan regelmatig op stap als ze klaar waren met werken. Niet lang erna vroeg Arnold Anita ten huwelijk en een jaar later – in 1988 – trouwden ze. Samen kregen ze een dochter die vanzelfsprekend meereisde met hun cakewalk en buggy’s. Die verruilden ze eind jaren 90 voor de mini-cars, overgenomen van hun neef. Zo lang als ze deze attractie hebben, staan ze al op de kermis in Berghem. Ieder jaar, vaste prik. Ze doen het allemaal voor die blije gezichten: “Kinderen mogen hier op rijden als ze drie jaar zijn. Als je ze dan ziet rijden, dan voelen ze zich wel zes en superstoer. Niets mooier dan dat.”

“VAN ALLE NEDERL ANDERS ZIJN BRABANDERS HET MEEST KERMISMIN DED”

Het meest trots zijn ze op hun kleinkinderen van 5 en 1,5 jaar, waarvan de jongste Frits - vernoemd naar zijn overgrootvader – vandaag een dagje bij zijn opa en oma mag zijn. Hun dochter staat met haar man met de botsauto’s in Doetinchem en Heerenveen. Met twee zaken om handen is het soms wel even fijn als de zorg van zo’n klein en actief manneke door familie over kan worden genomen. Elkaar helpen is iets wat er gewoon in zit bij ze. Dat doe je voor elkaar. “Vroeger deden onze ouders dat ook voor ons. Al was dat toen wel wat gemakkelijker met een woonwagen die praktisch naast de attracties mocht staan”, vertelt Anita. “Gedurende de jaren werden die wagens steeds groter en groter en mocht dat niet meer.”

HARD WERKEN Het kermisleven is hard werken, valt me op als ik met het duo spreek. Altijd werken als de rest van Nederland vrij is, in de wintermaanden oliebollen verkopen en je volwassen kinderen alleen zien op zogenoemde tussendagen. “Toch zou ik niets anders willen”, drukt Arnold me op het hart. “Ik zou mijn kleinkinderen voor geen goud kunnen missen. En iets anders dan de kermis, ik zou niet weten hoe. De meesten van ons hebben geen schooldiploma, ik ook niet. Als 14-jarig jochie ging ik van school en moest ik van mijn vader voor een baas gaan werken of bij hem in het bedrijf onder de voorwaarde dat ik wel naar hem zou luisteren. Ik koos voor dat laatste.”

Brabant kermisminded Tussendoor vertelt Arnold over hoe graag hij in Brabant is. Over hoe hij hier op alle plekken in de buurt staat, van Oss en Heesch tot Uden en ook in Berghem. Om precies te zijn 28 jaar en het is er altijd leuk en gezellig vindt hij. “Hier in Brabant komen ze nog met het hele gezin naar de kermis. Bijna dagelijks waarbij ze op de laatste dag de opa’s en oma’s meenemen. Brabanders zijn van alle Nederland het meest kermisminded. En dan die feesttenten en terrassen. Dat zie je echt bijna alleen maar in Brabant. In Berghem is dat ook zo. Een hoop gezelligheid, zelfs mijn moeder van 85 jaar heeft het daar nu nog over.”

NIET MEER STUK

Vanuit hun kassahokje houden de twee hun attractie goed in de gaten. Bij het zien van mijn dochter Sam van 7, drukt Anita me snel twee muntjes in mijn handen. “Hier, dan mag ze een paar rondjes rijden.” Hoewel de regen met bakken uit de hemel viel op deze Pinksterzondag in Nistelrode, kon haar dag niet meer stuk. En de mijne ook niet.” Arnold en Anita Boscher zijn met hun mini-cars van zaterdag 9 t/m dinsdag 12 juli te vinden op de kermis in Berghem.

-3-


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L

GEN ALLE DA

S I T A R G E E R T EN

DE NACHT VAN BERGHEM 20.00 UUR TOT 01:00 UUR

DJ SONNY, RANDY VOET EN THE ALLSTARZ

BAND AVOND 14:00 UUR OPENING KERMIS LET OP: OPENINGSACTIE VOOR DE KINDEREN IN DE ATTRACTIES VAN 15:00 TOT 17:00

VANAF 19:00 UUR

BROADWAY EN DJ JOEY VAN OSS -4-

FRIENDS EN FAMILY DAG 13:00 UUR PRIKKELVRIENDELIJKE KERMIS 14:30 UUR OPENING KERMIS 16:00 UUR GOOCHELAAR VANAF 19:00 UUR

VELVET ROSES EN DJ SONNY


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L

-

FUNKY DINSDAG 13:30 UUR KERMISMIDDAG VAN DE HERFSTZON 14:00 UUR OPENING KERMIS 15:00 UUR MET THEO EN WILLEM NAAR DE KERMIS KINDEREN GAAN MET THEO EN WILLEM

14:00 UUR OPENING KERMIS 15:00 UUR KINDERBINGO IN DE TENT 15:00 UUR KERMISBEZOEK VAN STICHTING VRIENDEN VAN DE WILBERTHOF

IN VERSCHILLENDE KERMISATTRACTIES

16:00 UUR

EN KRIJGEN OOK ETEN EN DRINKEN. KOS-

KERMISLOTERIJ, IEDEREEN DIE

TEN ZIJN € 8,50 P.P. EN INSCHRIJVEN

ZATERDAG MEE HEEFT GEDAAN

KAN VIA BESTUUR@BERGHEMEVENTS.NL.

AAN DE KERMISACTIE MAAKT

MINIMALE LEEFTIJD IS 6 JAAR.

AUTOMATISCH KANS OP PRIJS

18:00 UUR GOOCHELAAR VANAF 19:00 UUR

VANAF 19:00 UUR

FUNKY RISOTTO EN DJ SONNY

TIM SCHALKZ, FERRY DE LITS, JOHNNY GOLD EN DJ COENIO

-5-


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

T N E T T S E FE GRATIS ENTREE!!

Wat is een kermis zonder feesttent? Wij zorgen ervoor dat iedere dag het dak eraf gaat!

MET THEO EN WILLEM NAAR DE KERMIS Ook dit jaar zijn we natuurlijk weer van de partij. Is dit echt iets voor uw kind? Geef ze dan op om met ons over de kermis te gaan. Natuurlijk zijn kinderen die niet uit Berghem komen ook van harte welkom. We gaan weer in verschillende attracties waarbij de nodige lol en vertier aan de kids niet zal ontbreken. En wie weet wat die twee nu weer in petto hebben voor de kinderen. Kortom: het belooft weer lachen te worden tijdens het rondje op de Bergse kermis. Groeten en tot dan, Theo en Willem

-6-

DE KERMIS IS VOOR IEDEREEN Het is dus niet zo dat alleen gezinnen met kleine kids en kinderen met een beperking welkom zijn. Iedereen mag komen om dit bijzondere uur zelf te beleven. Graag zelfs, want alleen dan kunnen we het vaker organiseren. En het is ook wel lekker toch om even rustig op het terras te zitten’, antwoordt Van Rooij lachend op de vraag of er ook nog andere dingen te doen zijn. Eetkramen, bars en het terras zijn gewoon open. Bezoekers van het prikkelarme kermisuur mogen verwachten dat de muziek zacht staat, er geen harde geluiden te horen zijn en ook de felle lichten even uitgezet worden. Bovendien wordt er op de snelheden van de attracties gelet.

K J I L E D EN I R V L E K PRIK N I E J T R U U S I M R E K BERGHEM

B/L


K

pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

B/L

Sonny Boeijen vertelt over de kermis in Berghem vroeger en nu:

“VOOR IK ER ERG IN HAD, SCHOOT IK DE LAMPEN VAN EEN ATTRACTIE NAAR Z’N SCHROOTJE” Dat gebeurde heel wat jaren terug op de Bergse kermis, in de tijd dat Sonny nog vooral in de botsauto’s zat en geregeld te vinden was bij de schiettent. Hoe meer punten je scoorde, hoe beter de prijzen. “In die tijd waren de balletjespistolen in trek en ik had er maar mooi één gewonnen. Meteen uitgepakt natuurlijk, want ik wilde testen of-ie het echt deed. En tsja, toen richtte ik de verkeerde kant op en schoot ik voor ik er erg in had de lampen van een attractie kapot. Ik heb dat ding meteen de vuilnisbak ingegooid”, lacht Sonny. De kermis is nog steeds iets waar hij graag naartoe gaat. Nu vooral om zijn eigen kinderen volop te zien genieten. En ’s avonds het publiek in de feesttent te vermaken. De dj uithangen, zoals hij het zelf noemt, is een hobby waar Sonny al 20 jaar een hoop lol in heeft. In Berghem weet bijna iedereen het: met Sonny is het altijd feest. Wat niet iedereen weet is dat de 33-jarige Bergse bij Hendriks Bouw & Ontwikkeling werkt, bij onderhoud om precies te zijn. Hij is daar projectcoördinator en op dit moment bijvoorbeeld bezig met een project om 89 woningen te verduurzamen. Een drukke baan waar hij veel energie in steekt. “Ik moet zeggen dat mijn hobby als dj een prima uitlaatklep is om mezelf weer op te laden voor de maandagochtend.”

EERSTE EN LAATSTE HERINNERING Terwijl Sonny terugblikt naar zijn eerste herinneringen op de kermis en dan vooral het touwtje trekken op zijn netvlies heeft, denkt hij tegelijkertijd aan zijn laatste herinnering. We gaan terug naar vorig jaar toen er net een lockdown afgekondigd werd voordat de kermis begon. “Feestjes mochten helaas niet meer en daardoor kon ik niet draaien op de kermis. Die avond heb ik maar benut om paar pilsjes te pakken. Een paar teveel, want een dag later had ik een enorme kater. Niks meer gewend!”

AANKOMENDE KERMIS Ook aankomende kermis zal Sonny op de kermis te vinden zijn. Overdag met zijn vriendin en kinderen – “als de kinderen lol hebben dan hebben wij dat ook “ – waarbij ze voordat ze naar huis gaan ’t liefst nog een lekker visje pakken. Als de kinderen in bed liggen maakt hij zich klaar om terug te keren naar het kermisterrein en er een gezellige avond in de feesttent van te maken samen met andere artiesten, bands, horeca en het publiek.” Sonny Boeijen draait aankomende kermis op vrijdag 8, zondag 10 en dinsdag 12 juli in de feesttent.

-7-


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

a0 lantaarnpaalbord.pdf 22 14-5-2022 17:21:54

Berghem

K E R E M S G IS R E B 2 1 J U M LI / T 8

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

5 DAGEN GROOT FEEST!

BROADWAY THE ALLSTARZ FERRY DE LITS

M E E R D A N 1 5 AT T R A C T I E S ! -8-

B/L


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

12,5 JAAR SCOOTMOBIELBOERDERIJ Wie overweegt om een scootmobiel of rolstoel aan te schaffen, zal niet meteen aan paarden of aan een boerderij denken. Echter bij de Scootmobielboerderij, komt dit herinnering al 12,5 jaar samen. Overgenomen van zijn vader en ondertussen alweer ondersteunt door zijn zoon runt Harry van Rossum de Scootmobielboerderij. Inkoop, verkoop, onderhoud, transport, advies etc., alles is mogelijk op het gebied van scootmobielen en rolstoelen bij de Scootmobielboerderij. Vanaf 2007 verkoopt en repareert Harry van Rossum al scootmobielen en rolstoelen. In de eerste jaren op kleine schaal, maar sinds de verhuizing in 2010 naar de huidige boerderij, gelegen tussen Lith en Maren-Kessel, wordt de Scootmobielboerderij gevonden vanuit het hele land en zelfs vanuit het buitenland. Zowel nieuwe als gebruikte scootmobielen, rolstoelen en rollators worden aangeboden voor verkoop en verhuur. De combinatie met de paarden, Stal Maaskanthoeve, is uniek in Nederland en bestaat ondertussen al weer bijna 12,5 jaar “Door de combinatie met ons paardenbedrijf, kunnen wij onze vaste kosten zo laag mogelijk houden. Wij hebben geen A-locatie langs de snelweg en geen personeel, juist hierdoor kunnen we voor zeer scherpe prijzen scootmobielen aanbieden, wij zijn dan ook de goedkoopste van Nederland” Op de Scootmobielboerderij kunt u ook terecht voor reparatie en onderhoud van uw scootmobiel of rolstoel en ook voor persoonlijk advies bent u daar op het juiste adres. Advies op maat met de mogelijkheid voor iedereen om een testrit te maken zodat de juiste weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

ALL

Black meets nature

OM TROTS OP TE ZIJN

Keukens zijn ons leven; we zijn er niet voor niets van overtuigd dat de keuken één van de belangrijkste plekken in een woning is. En daarom delen we onze passie graag met jou, zodat jij de keuken van jouw leven kunt vinden.

’t Dorp 66, 5384 MC Heesch Maandag: op afspraak | Dinsdag t/m donderdag: 9.30 - 17.00 Vrijdag: 9.30 - 20.00 | Zaterdag: 10.00 - 17.00

Bij de Scootmobielboerderij vindt u de laagste prijzen voor scootmobielen, rolstoelen en rollators U kunt bij ons terecht voor: en verkoop  Aanvan nieuwe en gebruikte scootmobielen

van  Onderhoud alle zorghulpmiddelen

 Huur van scootmobielen  Verzekering van uw scootmobiel Ruime keuze in top occasions ! Wij bezorgen aan huis door heel Nederland. Contact: www.scootmobielboerderij.nl 06-34176309 Wij werken uitsluitend op afspraak

Scootmobielboerderij Meester van Coothstraat 54 5398 CG Maren-Kessel (Lith)


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

www.interpunctie.nl - relatietherapie - individuele vragen - opvoedingskwesties

www.stief-gezin.nl - gezinstherapie - conflicten - assertiviteit

voor alle mogelijke kwesties in en om samengestelde gezinnen

Smientdonk 2, 5467 CA Veghel

info@interpunctie.nl

DE STIEFOUDER KAN HET BETER DAN IK Soms lijkt het erop dat de stiefouder meer vat heeft op de kinderen. Bv. als je een moeder bent die nogal snel heftig reageert, terwijl stiefvader langer rustig kan blijven. Deze moeder kan soms (in haar geneigdheid tot boze reacties) óver-reageren, terwijl de stiefvader de kinderen rustig uitlegt waarom het ene móet en het andere juist niet mág. Ook andersom kan dat zo zijn. Bv. de nieuwe vriendin van vader, die zoveel beter is in het knutselen met de kleintjes, dan de eigen vader. Dit zijn stereotypen, het kan andersom ook waar zijn, maar voor de herkenbaarheid schrijf ik liever in stereotypen.

KWALITEITEN VAN DE STIEFOUDER

ALL

Het is prettig dat de nieuwe partner dat soort kwaliteiten heeft, dat maakt het ouderschap voor de andere ouder iets eenvoudiger. Meestal wel. Want een stiefouder die goed in staat is om aan te sluiten bij wat jouw kind nodig heeft is bijzonder prettig, en geeft jou zo af en toe wat ademruimte. Totdat…. Totdat deze nieuwe partner blijkt de opvoeding zowat te hebben overgenomen…… Dat pikken de kinderen niet, en uiteindelijk pik jij dat als ouder vaak ook niet. LouisvanSchaijk A4.pdf 1 21-11-18 21:24

Nellie Timmermans

0413-310795

In het begin reageren de kinderen meestal welwillend, zeker als ze zien dat hun eigen ouder overbelast is. Zij zijn blij dat mama of papa gesteund wordt. Maar als ze zien dat hun ouder herstelt dan willen ze toch dat deze de opvoeding weer op zich neemt. Ze gaan zich afzetten tegen de stiefouder.

KWALITEIT WORDT LAST

Wat de oorspronkelijke kracht van de stiefouder was (aansluiten bij behoeften van de kinderen) wordt gezien als bemoeizucht. De kinderen verdragen de stiefouder steeds minder, gaan steeds meer oppositioneel gedrag vertonen. Ook behandelen ze vaak hun eigen ouder steeds minder met respect. Deze ouder wordt (hoe goed bedoeld ook) eigenlijk min of meer buitenspel gezet door de stiefouder. Kinderen spelen daar op in.

RESPECT VOOR EIGEN OUDER

Het is belangrijk dat de kinderen respect hebben voor hun ouders. (En tijden veranderen: tegenwoordig noemen kinderen hun moeder soms “k*wijf” zonder te beseffen wat ze daadwerkelijk zeggen.) Of je dat wel of niet accepteert is één, maar in elk geval dienen ze jouw autoriteit als ouder te respecteren. Jij bent de autoriteit en de stiefouder mag daarin ondersteunen. De stiefouder mag niet zo maar de opvoeding ter hand nemen.


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

1095,1695,Rio lounge set complete set geheel aluminium frame normaal

1695,-

1895,Dining set Kings 6 stoelen met tafel 150 cm. doorsnee incl. kussens en glasplaat normaal 2593,-

Weyborn lounge dining hoekset inlc. tafel en verstelbare rugleuning normaal 2425,-

1495,Rio lounge dining hoekset complete set geheel aluminium frame normaal

2095,-

399,-

Bergamo tafel aluminium frame met ceramiek blad 155x100 cm.

ook verkrijgbaar in 215x100 cm. nu 539,-

ieder Zondag geopend van 12-17 uur!


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

B

Actieplan voor een financieel fitte toekomst

• Pensioen • Beleggingsfondsen • Verzekeringen • Hypotheek • Nalatenschap

integraal totaal advies

K Ridderhof 98 5341 HS OSS

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

K

apper

K

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 13 euro Anja van Ravensteijn, Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

van Zandvoort

meer dan Bandenservice ACCU’S - TREKHAKEN - SCHOKBREKERS - UITLATEN UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE Kilometer certificaat

voor prachtig schilderwerk

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring.

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verFrank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957 keersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

B

TITUS BRANDSMA

REGIOBANK HOOGHEUVEL ADVIES SCHENKT €2000,-

LOKAAL INITIATIEF ‘SAMEN VOOR DE BUURT’ IN BERGHEM Onlangs hebben twee adviseurs van de Regiobank Hoogheuvel advies uit Berghem een cheque van € 2000,- mogen overhandigen voor een van de vijf beste lokale initiatieven over heel Nederland. Er waren meer dan 600 inzendingen waarvan het initiatief van Ruud van der Ven bij de beste vijf hoorden. Ruud gaat aan de Spaander Straatsche Akkers in het najaar een moestuin (permacultuur) opzetten en iedereen die daar aan wil deelnemen is welkom. Het is de bedoeling dat we gezamenlijk er voor zorgen dat de moestuin ingezaaid wordt en daarna het geheel wordt bij gehouden tot we de groenten kunnen oogsten. Iedereen kan en mag hierin meehelpen, er is geen leeftijd aan gebonden. Samen werken en in beweging zijn in de buitenlucht is goed voor iedereen. Daarnaast kunnen er leuke sociale contacten ontstaan. En alle deelnemers die het leuk vinden om gezamenlijk in een moestuin (permacultuur) te werken kunnen meedelen met de biologische gezonde groente die geoogst wordt. Daarnaast is onlangs een crowdfunding gestart om dit project `Samen Voor De Buurt` te doen slagen. Er mag vanaf die dag gedoneerd worden! Om deel te nemen aan dit project (moestuin) kunt u zich aanmelden bij: Ruud van der Ven Molenweg 71 Berghem Tel.0638428378 of e-mail: ruudvanderven@outlook.com.

Wat heeft en geeft het een fijn gevoel te weten dat een carmeliet, die vroeger veel goed werk gedaan heeft in Oss en omstreken nu heilig is verklaard. Nu in deze tijd, nu we leven met de verschrikkelijke beelden rondom de Oekraïne, denken we ook terug aan de tijd dat Titus onmenselijk werd behandeld in Dachau, dat hij met de dood moest bekopen en hoe. Die tweede wereldoorlog heeft in de harten en gedachten van veel mensen véél verwoest. Er is veel pijn en angst geleden en de vele slachtoffers blijven ons raken. De oorlog in Oekraïne zorgt er voor dat veel van deze herinneringen weer te voorschijn komen. In verhouding is er weinig aandacht voor de rol van de pers en de persvrijheid in de tweede wereldoorlog. Eigenlijk was die persvrijheid er steeds minder. Steeds vaster werd de greep van de NSB en de nazi,s op het Nederlandse volk en dus ook op de journalisten en de kranten. Een groot verdediger van het recht op vrije meningsuiting was pater Titus Brandsma. Hij was een stevige verdediger van de media en de persvrijheid tijdens de Duitse bezetting. Daardoor werd hij een belangrijk verzetsman. Hij stelde zich te weer wat hij het nieuwe “heidendom”noemde. Tegenover het recht van de sterkste en de rassenwaan, verdedigde hij, vanuit het evangelie het recht van de zwaksten en de waardigheid van iedere mens, zeker in die dagen dat hij in Dachau zat en daar veel voor anderen, voor iedere mens in zijn omgeving, Tegen wil en dank werd hij op verzoek van de aartsbisschop van Utrecht, mgr. de Jong, het moreelkompas van de journalisten van die dagen en eigenlijk nog! Zo roept Titus ook buiten zijn eigen kring, tot op de dag van vandaag, diep respect op. Helaas is hij met zijn overtuiging nog steeds schrijnend actueel. Ook nu zijn in tal van landen de persvrijheid aan banden gelegd en worden mensenrechten met voeten getreden. Kijken we maar wat er onder andere in Rusland gebeurt, het is verre van waardige menselijkheid af.... En zo, tot op de dag van vandaag, mag deze heilige Titus Brandsma een voorbeeld zijn voor iedereen die opkomt voor de waardigheid van elke mens. Wij kunnen veel van hem leren. De moed en de gelovige overgave die hij in het concentratiekamp toonde, waren bevochten door een innerlijke strijd. Hij ging met angst het kamp, want hij vreesde terecht voor zijn leven, omdat hij ook nog een zwakke gezondheid had. Zijn zorgen en angst zorgt er ook voor dat hij heel dicht naast ons staat. In zijn laatste dagen heeft Titus, in de ellende van het kamp, zeer veel openheid en goedheid voor anderen getoond.Hij heeft mensen bemoedigd en gesterkt. Hij was een waarachtig moreelkompas, waar wij van kunnen leren om de mens, ja iedere mens te respecteren in zijn waardigheid, dat kunnen wij allemaal ieder op onze eigen plaats en tijd. En dat is niet aan leeftijd gebonden! Zr. Antoine van Erp - pastorale werkster


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

MISINTENTIES

(opgegeven voor 1 juni) Heiligen van de maand 5 juni: Heilige Bonifatius, bisschop, en gezellen, martelaren, gestorven in 754 6 juni: Heilige Norbertus, gestorven in 1134 13 juni: Heilige Antonius van Padua, gestorven in 1231 14 juni: Heilige Lidwina van Schiedam, gestorven in 1433 15 juni: Heilige Vitus, gestorven in 304

H. WILLIBRORDUS PAROCHIE Contact: Kapelaan W. Renders Julianastraat 37 Berghem kapelaanrenders@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

MISSEN ST. WILLIBRORDUSKERK BERGHEM Zondag 9:30 uur Dinsdag – vrijdag 19:00 uur Zaterdag 8:30 uur Aanbidding Allerheiligst Sacrament Vrijdag 18:00 uur Kinderkerk: Woensdag 15:00–16:30 uur

HEILIGEN Omdat de heiligen ons een prachtig voorbeeld geven en ook mensen zijn die we kunnen vragen om hulp (voorspraak) heb ik het idee opgevat om elke maand een heilige van de maand om bijzondere hulp te vragen voor de mensen in Berghem. Heilige van de maand: Lidwina van Schiedam Lidwina werd in 1380 te Schiedam geboren. Tengevolge van een noodlottige val op het ijs brak zij haar heup en was gedurende 38 jaar bedlegerig. Te midden van haar vreselijk lijden was zij een voorbeeld van heldhaftig geduld en van uitzonderlijke liefde tot God en haar medemensen. Op 14 april 1433 werd zij uit haar voortdurende beschouwing van Christus’ passie opgeroepen tot het aanschouwen van zijn heerlijkheid. De verering die haar na haar dood ten deel viel werd in 1890 officieel erkend, toen paus Leo XIII haar liturgische viering goedkeurde. Tevoren was een deel van haar relieken, die in 1615 om veiligheidsredenen naar Brussel waren overgebracht, op 14 juni 1871 naar haar geboortestad teruggebracht. Heilige Lidwina, bid voor ons! Kapelaan W. Renders

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten

Zondag 12 juni 11e Zondag door het jaar Allerheiligste Drieëenheid 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Lee en Anneke Boeijen vd Wetering en Toon vd Wetering Truus Dreesen – Thomassen en haar man Marinus Dreesen Rien van Gaal Zondag 19 juni 12e Zondag door het jaar Sacramentsdag 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Tonny Vos – Langens Adriaan vd Wiel Theo Platenburg Zondag 26 juni 13e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Toos en Piet van Lier vd Coevering Mevr. Kocken – Megens Toon en Nelleke Vos van Hintum Willy Megens Zondag 3 juli 14e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Han Wagemakers van Krieken en Wim Wagemakers Rina van der Heijden Kato Schoenmakers Frans en Marie Megens van Heumen overleden ouders Cees Loeffen Ida Hendriks en schoonzonen Jan Brokken en Henk van Dorst Zondag 10 juli 15e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Rien van Gaal.11e Zondag door het jaar Allerheiligste Drieëenheid 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Lee en Anneke Boeijen vd Wetering en Toon vd Wetering Truus Dreesen – Thomassen en haar man Marinus Dreesen Rien van Gaal

volgende uitgave verschijnt 12 juli kopij/advertenties inleveren uiterlijk 7 juli

B


pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

B