Berghs Contact 2205 10-5-2022

Page 1

Berghs Contact

6E JAARGANG NR. 5 - MEI 2022 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

THE 4 ELEMENTS

LAATSTE KAARTEN

NU IN DE VERKOOP

HOESSENBOSCHFESTIVAL.NL

B


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

B

“BIJ HOESSENBOSCH FESTIVAL WORDT ER VEEL MOEITE GEDAAN OM DE BELEVING MAXIMAAL TE LATEN ZIJN” Als je in dezelfde straat woont, aan de rand van Berghem in de zogenoemde ‘Hei’, dan lonkt de verleiding van Hoessenbosch Festival in het eerste weekend van september. Niels van den Broek en Ingrid van Schaik zijn dan ook iedere dag op het festivalterrein te vinden. Voor Niels begint het feest overigens al twee weken eerder, als waardevolle kracht in de opbouw. Als de deuren eenmaal open gaan publiek, feesten ze zelf tot in de late uurtjes met vrienden. Om een dag later samen met hun kinderen Fem – ze kijkt uit naar het klimmen - en Ries – “die laserguns waren echt gaaf!” de kidsmiddag te beleven. Alsof het dan nog niet genoeg is, staan ze diezelfde avond achter de bar als vrijwilliger. Niels en Ingrid houden wel van een festival op zijn tijd. “Onze muziekstijl varieert behoorlijk. Van Nederlandstalig tot eighties, van Top 40 tot hardstyle en eigenlijk alles er tussenin. Zo zijn we naar Decibel Outdoor, Rock Werchter en naar Mysteryland geweest. Maar je kunt ons ook zomaar tegenkomen bij een concert van Racoon.” Het was dan ook niet bepaald een punt van discussie of de twee in 2016 naar de eerste editie van Hoessenbosch Festival zouden gaan. “Een festival letterlijk aan het einde van de straat en rollend naar huis. Tsja, niet zo moeilijk toch”, aldus Niels. Die eerste editie herinnert het koppel zich nog goed. “Het was toen al heel knus opgezet met overal hoekjes waar steeds wat nieuws te beleven was. Overal een verrassing eigenlijk. En dan die bekenden die je tegenkomt, dat maakt het zo gezellig”, vult Ingrid aan. Hoewel het festival ieder jaar wat groter werd met steeds meer en bekendere artiesten, is diezelfde sfeer altijd gebleven. “Knus, verrassend, een beetje gek, muziek voor ieder wat wils, midden in de natuur en altijd het gevoel dat er veel moeite is gedaan om de beleving maximaal te laten zijn.”

Op donderdag vindt de businessavond plaats, gevolgd door twee dagen festival zoals vanouds en op zondag is het een hele dag vermaak op de familiedag. Ook Niels en Ingrid zijn samen met Fem en Ries weer van de partij. “Wat we ervan verwachten? Eigenlijk zoals ieder jaar: een gezellig feest, verrassend en hier en daar lekker over de top. Na een wat ingetogen editie, kan er nu weer flink uitgepakt worden met alles erop en eraan. En dan ’s avonds weer rollend naar huis natuurlijk. Nu al zin in!”

GOUD VOOR VRIJWILLIGERS

LEUKE FESTIVALWEETJES!

Hoessenbosch Festival zou nooit kunnen bestaan zonder haar vrijwilligers. Als we Niels mogen geloven, dan is die club fantastisch en de opbouwdagen bijna net zo leuk als het festival zelf. Niels – in het dagelijks leven projectleider bij Hoeflake Infratechniek waar ook de mobiele lichtkarren vandaan komen – ontpopt zich dan als grootborstje. Die mag je even uitleggen Niels. “Haha, dit is wel iets voor intimi, maar iedere bouwer krijgt bij ons een vogelnaam. Heb je een kraan nodig, dan roep je de kraanvogel. En hoor je de naam Pino uit de luidsprekers komen als iemand de verreiker nodig heeft. Ik doe van alles en nog wat en had daarom geen bijnaam. Eerlijk gezegd dacht ik er na al die jaren wel mee weg te komen, maar vorig jaar werd ik dan toch tot grootborstje gedoopt. “Weet je wat het is: samen heb je een missie te volbrengen in het bos en als je daar eenmaal aan begint, wil je er eigenlijk continu bij zijn. De kracht van Berghem Events is dat zij een sfeer creëert waarbij hard werken gecombineerd wordt met plezier. Samen op weg naar de avond voordat de bezoekers komen. Dat is de avond van de bouwers. Want dan krijgen wij als bouwers als eerste de eindshow te zien. Ik zeg altijd: als je een kaartje koopt en het festival bezoekt is het top. Help je mee achter de bar als vrijwilliger, dan is je weekend zilver. Voor de doorzetters is het twee weken goud!”

VIER DAGEN DEZE EDITIE

Hoessenbosch Festival bestaat aankomende editie uit vier dagen feest.

Hoessenbosch Festival is dit jaar iets groter opgezet met een extra area. Die wordt op donderdag 1 september tijdens de businessavond ook meegenomen in de rondleiding. Een dag later – op vrijdagavond 2 september – vindt op datzelfde podium een waar karaokespektakel plaats met de jongens van de Mega Kuif Karaoke Show. Nederlandstalige artiesten als Marco Kraats, Wesley Bronkhorst en – ‘Ons moeder Zeej Nog’ – Jan Biggel zullen daar het publiek in een heerlijke feeststemming brengen. Op zaterdag 3 september gaan we rocken met de mannen van de Punk Ass Ninja’s om daarna back to the nineties te gaan met de Party Animals. Hakkuh dus! Tijdens de familiedag op zondag 4 september komen er als klap op de vuurpijl allemaal artiesten optreden van The Voice, The Voice Kids, We Want More, Beat Me, K2 Zoekt K3 en GTST talent optreden. Voor de sportfanaten is er bovendien live Formule 1. Voor wie het nog niet wist: de familiedag heeft vanaf nu een compleet eigen dag op zondag en duurt van 12.00 tot 19.00 uur.

TICKETS EN VRIJWILLIGERS

De ticketverkoop gaat hard! De zaterdagavond is zelfs al bijna uitverkocht. Ga naar www.hoessenboschfestival.nl, koop je ticket online en ben verzekerd van je bezoek. De organisaties is ook nog op zoek naar vrijwilligers. Wil jij net zo’n ervaring als Niels en Ingrid? Stuur dan een mail naar bestuur@berghemevents.nl.


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

B

KOM LANGS BIJ DE SMID IN HAREN OF SHOP ONLINE! LIETINGSTRAAT 23 - HAREN

WIJ VAN DE SMID HEBBEN EEN NIEUWE WEBSHOP!

QR Scan de e voor onz website!

WIJ ZIJN JOUW SPECIALIST IN TUINMEUBELEN - TV & AUDIO - FIETSEN BBQ’S - INBOUW APPARATEN - KOKEN STOFZUIGERS - WITGOED - VERLICHTING EN NOG HEEL VEEL MEER.. LIETINGSTRAAT 23 HAREN (BIJ OSS) 0412-462651 SMIDLIFESTYLE.NL - DESMIDELEKTRO.NL

DE SMID


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

B

NIEUW IN BERGHEM: MOONLIGHT WALKING In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 juni vindt een nieuw evenement plaats in Berghem. Stichting Berghem tegen Kanker organiseert dan de eerste editie van ‘Moonlight Walking’, een estafetteloop waarmee vele honderden deelnemers zoveel mogelijk geld voor het goede doel willen gaan ophalen. door Mark van der Donk Het idee voor het nieuwe evenement ontstond tijdens de coronatijd, vertelt Rini van Rodijnen: “Café D’n Dort kwam toen met het voorstel om ons een culinaire smaakbeleving aan te bieden. Die mochten we dan door middel van een veiling aan de man brengen, om er een zo hoog mogelijke opbrengst uit te slepen. Maar een veiling met maar één kavel, dat schoot natuurlijk niet op. En door het uitblijven van voldoende versoepelingen bleef het plan ook lange tijd liggen.” Toen de stichting er echt weer mee aan de slag kon en wilde, kwamen de ideeën al snel op tafel. “We wilden het allemaal een stuk uitgebreider maken. Een kopie van Samenloop voor Hoop willen we er zeker niet van maken, maar onze activiteit wordt wel iets soortgelijks. Met een sponsor-estafetteloop, waarin zowel individuen als groepen deel kunnen nemen, maar dan zonder verplicht inschrijfgeld, maar een vrijwillige bijdrage en een zelf te bepalen aantal afgelegde kilometers. Er is ook geen verwenplein. We wandelen in de natuur tussen Berghem en Haren, met de kabbelende Wetering als middelpunt van het parcours, en D’n Dort is het kloppende hart.” ‘Vrijheid, blijheid’, vat Van Rodijnen het heel kort samen. “Er wordt gelopen van 22.00 tot 8.00 uur, een ronde van 2,4 kilometer, en het is de bedoeling dat er altijd iemand van de groep in het parcours is. Maar het gaat met name om beleven, herinneren en sportief bezig zijn. En om het ophalen van zoveel mogelijk geld voor het goede doel natuurlijk. Daarom roepen we alle deelnemers al op om in het voortraject zelf al acties te ontplooien. Er zijn al verschillende leuke dingetjes opgestart. Flessen ophalen, schoenen poetsen, auto’s wassen, de BeatYes hebben Moonlight Dancing bedacht en natuurlijk de scholenacties. In Berghem is een minirun en met Koningsdag heeft de basisschooljeugd van Megen zich al ingezet.”

VOLWAARDIGE VEILING

Tijdens de nacht is er van alles te doen rondom het parcours. Met name bij D’n Dort, waar om 23.00 uur een veiling begint - die waarschijnlijk na middernacht nog wel even doorgaat. “Naast de eerdergenoemde culinaire smaakbeleving hebben we bijvoorbeeld kaartjes voor FC Barcelona, een wasmachine, een leren voetbal met handtekeningen van het eerste elftal van Berghem Sport en - om de hand maar even in eigen boezem te steken - wanddecoratie. Om middernacht stoppen we de veiling overigens even, voor een bijzonder herinneringsmoment.” Er wordt door de hele avond en nacht heen gesproken, er zijn diverse

optredens en razende reporters, zoals Van Rodijnen ze mooi noemt, gaan het parcours op. “Om nummers aan te laten vragen en met andere ludieke acties zoveel mogelijk in het laatje te krijgen. Zoals de mensen inmiddels van ons zullen weten, blijft er niets aan de strijkstok hangen. De volledige opbrengst gaat naar goede doelen zoals ziekenhuis Bernhoven, de Wensambulance, stichting ‘Mag ik dan bij jou’ en het Radboud UMC. Wij zetten ons met name in voor de palliatieve zorg, die wordt gegeven wanneer geen genezing meer mogelijk is. Uitbehandelde kankerpatiënten willen we op die manier nog een zo aangenaam mogelijk verblijf aanbieden.”

HOOG INGEZET

Het leeft geweldig in Berghem en omstreken, merkt Van Rodijnen: “We hebben hoog ingezet, door voor 750 deelnemers te gaan, maar er hebben er zich inmiddels al vele honderden aangemeld, dus het ziet er naar uit dat we dat aantal wel gaan halen. Ik heb gehoord dat het het drukste weekend van het jaar schijnt te gaan worden, qua activiteiten. Iedereen wil er weer uit na de periode die we achter de rug hebben. Maar we hebben bewust voor deze data gekozen, omdat we dan de langste dag en de kortste nacht hebben. Het animo is gelukkig groot. We hebben al een informatieavond in Berghem achter de rug en op 12 mei is er nog een in Haren, in gemeenschapshuis De Haar.” Teams of individuen die zich willen inzetten voor het goede doel, kunnen zich nog aanmelden voor het evenement. Kijk op www.moonlightwalking.nl voor meer informatie. (foto Maria Nuijen)


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

B

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

Randmeer 18, 5347JW Oss 0412-401605 info@sierbestratingoss.nl www.vdcamp.nl www.sierbestratingoss.nl

Mogen wij even voorstellen: BigBag’s gevuld met grind of zand Bigbag’s zijn grote zakken van 0.7 m³ / 1 m³ gevuld met zand, straatzand, ophoogzand, brekerzand, grond, diverse grind bv Basalt, Icy blue, Yellow sun enz. Voordelen BigBag’s: • Eenvoudig in gebruik • Zeer sterk • Snel geleverd • Nemen niet veel ruimte in beslag

Uit voorraad leverbaar!!! Kom voor onze scherpe prijzen en meer soorten tegels naar onze showtuin.

GRONDWERK | MINIGRAVER | BESTRATING | BIGBAG | SLOPEN TRANSPORT | CONTAINER | AANLEG | SHOWTUIN

in!

je tu Ontdek hier


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

B ben ik toen ingestapt en samen met de drie overgebleven leden hebben we de boel weer een beetje op de rit gezet.” Op 31 mei wordt het vernieuwde gezelschap formeel geïnstalleerd door burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans, maar ondertussen is men al druk in de weer voor de Berghemse gemeenschap. “In eerste instantie is het zaak dat de groep elkaar beter leert kennen”, vertelt Snoeijs, die de eerste vergaderingen vooral gebruikte om de nieuwe krachten te vertellen wat er zoal speelt. “Ik heb al wel gemerkt dat het een hele enthousiaste groep is, die echt iets wil betekenen voor het dorp.”

WETEN WAT ER SPEELT

NIEUW ELAN BINNEN DORPSRAAD BERGHEM De komende vier jaar zet een vernieuwde dorpsraad zich in voor de inwoners van Berghem. De lijn die door de voorgaande raad is ingezet, wordt met een nieuwe groep enthousiastelingen voortgezet. Onder aanvoering van Harmen Snoeijs, die voortaan de voorzittershamer zwaait en zich hard maakt voor meer verbinding en een andere dynamiek. door Mark van der Donk Dorpsraad Berghem nam onlangs afscheid van voorzitter Ad Verhagen, vice-voorzitter Jan van Leest (die uitgebreid aan het woord was in de vorige editie van Berghs Contact) en Sandra Bouwman-Van Dooren, die verantwoordelijk was voor de website en PR. Heel wat jaren aan ervaring ging daarmee verloren, maar met een tweetal nieuwe krachten is er ook weer nieuw elan in de raad gekomen. Er is eveneens een nieuwe voorzitter, die boordevol enthousiasme al met de nieuwe formatie is gestart. Ruud Hoefnagel en Harold Mazen zijn de twee nieuwe namen in de groep, die de volgende vierjaarlijkse periode (2022-2026) in gaat. Hoefnagel is direct gestart als de nieuwe secretaris, terwijl Mazen de PR voor zijn rekening neemt. Met Frank Dappers (penningmeester), Tini Mulders, die het buitengebied, visvijver, groen en Spaanderstraatsche Akkers onder zijn hoede heeft, Roger Strik (onder meer veiligheid/buurtpreventie, het windpark en het Meester Gielenplein) en Harmen Snoeijs is er nog genoeg routine over. “Eigenlijk was ook Gerard de Mol aangesloten, maar hij wordt als burgerlid voor D66 onderdeel van een adviescommissie en mag om die reden niet toetreden in een wijk- of dorpsraad. We willen natuurlijk onafhankelijk blijven”,

vertelt Snoeijs, die als voormalig secretaris nu de nieuwe voorzitter is. Snoeijs (37) woonde jaren in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, streek bijna 4 jaar geleden neer in Berghem en zegt daar heel fijn te wonen. “Ik ben getrouwd met Ninke, trotse vader van Fedde (6), Elin (3) en Lieuwe (1) en werk bij Alliander, als teammanager van een groep omgevingsmanagers. In Amsterdam, maar ook veel vanuit huis. In mijn vrije tijd geniet ik van mijn gezin, familie en vrienden, en vind ik het leuk om duursporten te beoefenen. Hardlopen, fietsen en zwemmen, al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat alleen het hardlopen meestal overblijft. Het is nogal druk in een gezin met drie kinderen”, lacht hij. “Ik ben wel vaak bezig in onze tuin en met onze beestenboel. Natuurlijk besteed ik ook met veel plezier heel wat uurtjes aan de dorpsraad. Ik lever graag mijn bijdrage, vind het fijn om in goed contact te zijn met de verschillende soorten wijken en dorpsgenoten en wil graag weten wat er leeft in ons dorp.”

ECHT IETS BETEKENEN

Anderhalf jaar geleden trad Snoeijs al aan bij de dorpsraad, die toen door interne strubbelingen uiteen was gevallen en nieuw leven in werd geblazen. “Samen met Ad, Frank en Tini

Eens per zes weken is er een openbare vergadering in dorpshuis de Berchplaets, waarbij iedereen kan inlopen. Daarnaast vergadert de dorpsraad een keer in de twee weken intern. “Ons doel voor de komende periode is dichterbij het besluit van processen van de gemeente te komen. We willen graag in een vroegtijdiger stadium weten wat er speelt, zodat we in gesprek kunnen gaan met omwonenden en de gemeente en hen bij elkaar kunnen brengen. Op die manier kunnen we hopelijk onnodige weerstand voorkomen en laten horen waarom bepaalde zaken voor omwonenden belangrijk zijn. Neem de nieuwe plannen aan de Osseweg bijvoorbeeld. Daarover is in een vroeg stadium heel weinig contact geweest, zijn besluiten genomen zonder dat wij en omwonenden daar in gekend waren. Onlangs hebben we met een nieuwe projectleider voor dit gebied gesproken, die open staat voor overleg met ons en de omgeving. Er moet veel meer verbinding en een hele andere dynamiek komen.” Waar de dorpsraad de komende tijd vooral op gaat inzetten? “Het afmaken van het centrumplan, wat er al een heel tijdje ligt. Verder de verfraaiing van de Spaanderstraatsche Akkers, waar we al mee bezig zijn, en bijvoorbeeld helderheid krijgen over de plannen voor een nieuwe recreatieve ingang van de Herperduin bij Hoessenbosch. Men wil de recreatie spreiden, maar wat betekent dat voor de omwonenden? Daarover willen we vroegtijdig in gesprek, samen komen we nou eenmaal veel verder.”


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren Wij hebben PVC vloeren van o.a. Coretec | Saffier | Tarkett | T.F.D. | Sense Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Lijmen of kliksysteem Zelf leggen of laten leggen Slijtvast Vele kleuren en dessins

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl

Een buurtzame bank is een vertrouwd gezicht in de buurt. Al ruim 100 jaar.

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

B


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

NIEUWSBLOAIKE JAARGANG 5 - NR. 5 -MEI 2022 HET NIEUWSBLOAIKE IS EEN UITGAVE VAN STICHTING CARNAVAL BERGHEM

Jaarvergadering Stichting Carnaval Berghem – 17 mei 2022 – 20:30 uur Tijdens onze jaarvergadering van het seizoen 2021-2022 zal onder andere het financiële jaarverslag besproken worden, evenals de planning van onze activiteiten in het komende seizoen. Bovendien zullen alle commissies van Stichting Carnaval Berghem weer kort verslag doen van het afgelopen seizoen, en hun plannen voor het komende seizoen. Er zal dit jaar geen thema onthuld worden, aangezien in overleg met onder andere de wagenbouwers van de optochten is besloten om het huidige thema Muziek ook voor het komende seizoen te hergebruiken. De jaarvergadering van het seizoen 20212022 vindt plaats op dinsdag 17 mei 2022. Vanaf 20:30 uur bent u van harte welkom om deze bij de wonen in zalencentrum de Merx te Berghem. Tot dan!

Een hele fijne zomer toegewenst!

De jaarvergadering is tevens het einde van ons carnavalsseizoen. Een seizoen dat net als het voorgaande seizoen beïnvloed werd door de Corona-pandemie, maar gelukkig hebben er dit jaar toch nog de nodige activiteiten doorgang kunnen vinden. In oktober hebben we weer een succesvolle openbare verkoop kunnen houden, inclusief de veiling in de middag. Alle traditionele november-activiteiten moesten helaas uitgesteld

worden vanwege de restricties die toen golden, maar uiteindelijk hebben we tijdens de carnaval toch nog het een en ander in kunnen halen. Zo zijn Jeugdprins Yannick, Jeugdadjudant Diederik en Jeugdprinses Mila een week voor carnaval tijdens de BKT-show onthuld, gevolgd door de onthulling van Prins Paul d’n Twedde, Adjudant Stef en Knolleginneke Maud d’n Twedde tijdens de carnavalszaterdag. We zijn er trots op dat we dit jaar voor de tweede keer de Knollenkalender uit hebben kunnen brengen; een groot succes getuige de vele positieve reacties die wij hebben ontvangen. Bovendien hebben eindelijk het langverwachte carnavalsmonument op het Meester Gielenplein kunnen onthullen, een prachtig monument dat ons is aangeboden door de Club van Oud-Prinsen en dé Adjudanten tijdens ons 55-jarig jubileum. Natuurlijk hebben we dit jaar ook weer fruitschalen bezorgd bij zieke of gehandicapte inwoners van ons dorp en was er weer het 50+ Bal op vrijdagavond. Tot slot is een compliment voor onze commissie Jeugd wel op zijn plaats, omdat zij in recordtempo toch nog een Kids-Carnabal en de Carnaparty hebben kunnen organiseren; beide evenementen waren weer een groot succes. We wensen alle Knollen en Knollinnen een zonnige zomer toe en zien jullie graag weer terug in september!

KNOLLENRIJK

B


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

20% KORTING OP HORREN

Actie geldt van 9 t/m 21 mei 2022. Vraag naar de voorwaarden.

Wij kunnen jouw nieuwe hor(ren) inmeten & monteren! Keramiek | Natuursteen | Straatbaksteen | Sierbeton | Split & grind | Tuinverlichting | Sfeer & decoratie

Voor ieder budget de beste sierbestrating RUIM 5000 M2 SHOWROOM!

Ook voor binnentegels!

Door de passie voor sierbestrating en de jarenlange ervaring in de branche mogen wij ons met recht dé specialist in sierbestrating noemen. In onze showroom en showtuinen vindt u het grootste assortiment in de regio! Rosmalensedijk 10 | 5236 BD ‘s-Hertogenbosch | T 073 521 37 15 | www.swanenberg.nu


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

B

TUINVERENIGING BESTAAT 40 JAAR

OPEN DAG HOESSENHOF Tuinvereniging Hoessenhof viert op zondag 29 mei aanstaande haar Open Dag. Iedereen die wel eens een kijkje wil nemen in het walhalla van de tuinhobbyisten is van harte welkom om samen met de leden het 40-jarig jubileum te vieren. door Mark van der Donk Bijna 40 jaar geleden, op 1 december 1982 om precies te zijn, werd tuinvereniging Hoessenhof opgericht. Vier decennia later groeit en bloeit het nog altijd als vanouds op de locatie aan de Burgemeester van Erpstraat. Om dat heuglijke feit te vieren, organiseert de tuinvereniging een Open Dag. “Eind mei, omdat ons dat een betere optie leek dan op de officiële jubileumdatum, in de winter”, lacht Henk Boeijen (70). De voorzitter is zelf 39 jaar lid, bijna vanaf het allereerste begin dus. “Het is ontstaan vanuit de Astronautenwijk”, vertelt hij. “Zelf woonde ik daar destijds ook, maar ik ben indertijd naar Berghem-Zuid verhuisd.”

Op het terrein aan de Burgemeester van Erpstraat ontbreekt het de vereniging aan weinig. De leden hebben de beschikking over een kantinetje, toiletten, een opslagplaatsje en gezamenlijke werktuigen. “Er worden voornamelijk groenten verbouwd, maar er staan ook veel bloemen”, vertelt Boeijen verder. “Zolang er geen commercieel doeleinde achter zit, is het eigenlijk altijd goed. Zelf heb ik ook groenten en bloemen in mijn tuintje staan. Ik ben meestal veel aan het experimenteren. Met aardappels, aardbeien, bonen, van alles eigenlijk. Uitvinden wat de beste en lekkerste rassen zijn.”

POPULAIR

De tuinliefhebbers zijn trots op hun stukje grond en willen dat graag tonen aan het publiek. Vandaar de Open Dag op zondag 29 mei. “Dat doen we om de paar jaar. Het is best een hele organisatie om het allemaal te regelen en iedereen te mobiliseren, maar het meestal heel leuk. De laatste keer zelfs een groot succes, toen zijn er wel een paar honderd man langs geweest. We hebben ook het geluk dat we langs een provinciale weg liggen. En mensen zijn nou eenmaal altijd op zoek naar leuke events. Veel fietsers zijn toen toevallig even binnengewipt.” Met een quizje voor de jeugd, uiteraard over planten en bloemen, een springkussen en andere spelletjes net buiten de omheining van de tuinen hoopt de vereniging alle leeftijden naar de Open Dag te trekken. “We hopen wel dat de ouders ook echt de kinderen het vragenformulier laten invullen”, zegt Boeijen, met een serieuze ondertoon. “Verder hebben we rondleidingen door leden en kunnen tuinen bezichtigd worden, met bijbehorende uitleg indien gewenst. Dat is de voorgaande keren heel goed bevallen. Verder wordt iedere bezoeker verwelkomd met een kopje koffie of thee.”

Waar in de beginjaren bijna alle leden uit de Astronautenwijk kwamen, wordt de tuinvereniging momenteel gevormd door liefhebbers uit heel Berghem en omstreken. “Ze komen uit Herpen, Ravenstein, buitenwijken van Oss. We mogen niet klagen, hoor”, aldus Boeijen. “Het komt met pieken en dalen, maar momenteel wordt op alle percelen verbouwd. We hebben wel eens slechtere tijden meegemaakt. In de jaren 90 kenden we bijvoorbeeld een terugloop, maar tegenwoordig zijn alle vrijkomende percelen meteen weer bezet. Dat maken we dan bekend middels ons bord langs de weg en binnen een week kunnen we het meestal alweer afplakken.”

EXPERIMENTEREN

Er zijn percelen van 50 tot 150 vierkante meter. “Voor ieder wat wils. Vroeger was een tuintje vooral voor gepensioneerden of invalide geraakten, die er dagelijks mee bezig konden zijn. Maar er is nu een andere trend gaande. Werkende, jongere mensen krijgen er ook interesse in. Maar zij hebben minder tijd te besteden, dus zijn wat percelen gehalveerd en verdeeld.”

EVEN BINNENGEWIPT

HULDIGING

Een van de hoogtepunten van de Open Dag moet tot slot de ‘huldiging’ van Tinie Brands worden. “Die is al vanaf de oprichting lid en viert dus ook zijn 40-jarig jubileum. Tinie is inmiddels 79 jaar oud, maar nog altijd dagelijks in de weer. Hij verzorgt de hele entree van de tuinen, knipt hagen, maait waar nodig en doet alles om de Hoessenhof er verzorgd uit te laten zien. Op de foto is hij de tuin van een ander lid aan het omfresen. Hij staat echt voor iedereen klaar. Daarnaast is Tinie ook onze klusjesman. We hebben twee klusdagen per jaar en hij slaat er nooit een over. Echt een van onze steunpilaren, die meer dan terecht in het zonnetje wordt gezet.” Tuinvereniging Hoessenhof hoopt op zondag 29 mei op zonnig weer en een grote toeloop van jong en oud. De Open Dag vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur, op het terrein nabij Burgemeester van Erpstraat 83. (foto’s Maria Nuijen)


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

Heb jij je zomerkleding al gepast?

Zitten ze net nog iets te strak, en heb je geen zin in een streng dieet.

Dan hebben wij iets voor jou.

IVENTRI.

De training bestaat uit 4 weken, 3x per week trainen met IVENTRI.    

1x met een 1 op 1 training van 15 minuten + 30 minuten cardiotraining. 2x met een krachtschema van 15 minuten + 30 minuten cardiotraining. Voedingsadvies Weeg- en meet momenten

Voor meer informatie hoe het werkt bel of mail ons even.

CONTACTGEGEVENS:

Sportschool Lith Het wargaren 44, 5397 GN Lith 0412-480388 www.sportschoollith.nl / info@sportschoollith.nl /Facebook Sportschool Lith

Sporten in Lith op jouw manier, dat kan bij sportschool Lith. Kom je trainen voor meer spiermassa, een betere conditie, of voor een ander doel? Wij zorgen ervoor dat je met een goed gevoel weer naar huis gaat.

Wat je vindt bij ons?       

Begeleiding van enthousiaste instructeurs Fitness schema’s op maat Diverse Groepslessen Senioren lessen Kinderlessen Iventri Bedrijfsfitness

Wil jij ook kennismaken met Sportschool Lith? Laat deze kans niet liggen en meld je vandaag nog aan voor een gratis proeftraining!

ALL


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Zondag 22 mei 2022 Sportschool Lith KINDERDAG Hou jij van sporten, maar weet je eigenlijk niet wat je wil doen of ben je nieuwsgierig. Dan hebben wij iets super leuks voor jou! Op deze dag worden al onze kinderlessen gepresenteerd. Via een demoteam en een workout. Kijk vanaf welke tijd en leeftijd je mee kan doen.

PEUTERGYM

2 tot 3 jaar van 10:00 -10:30

JEUGDFITNESS

vanaf 10 jaar van 11:00 -14:00

KIDSDANCE / HIPHOP

4 tot 13 jaar

TAEKWONDO VANAF 5 jaar

Deze lessen/demo’s worden gegeven in onderstaande tijdsblokken. Per blok worden 2 activiteiten getoon 11:00 tot 12:00 12:00 tot 13:00 13:00 tot 14:00

Let op! aanmelden voor deze dag via info@sportschoollith.nl Deelname aan deze dag is GRATIS


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

B

“BERGHEM - HET ONTSTAAN VAN EEN LANDSCHAP EN ZIJN ONTGINNINGEN” Het mooie en interessante boek is in Berghem en omgeving is bij velen zeer goed ontvangen. Er resteren nog een aantal exemplaren en een beperkte vervolgdruk is thans gereed.

BERGHS CONTACT VERSCHIJNT IEDERE TWEEDE DINSDAG VAN DE MAAND KOPIJ/ADVERTENTIES UITERLIJK EERSTE DONDERDAG VAN DE MAAND

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

De schrijvers behandelen in deze historische publicatie de ontwikkeling van Berghem vanaf de vroegste tijden tot heden. Het betreft het gebied van de Hertogswetering tot Zevenbergen en vanaf ’t Reut tot het Durendseind. Er wordt onder meer stilgestaan bij ’t Reut, de Gement, de Geer, Piekenhoef, Lange Nieuwe Heide, Korte Heide, Heide, Durendseind en de Dorpskom, tussen de Burg. van Erpstraat, Julianastraat, Zevenbergseweg, Willandstraat en Hoessenboslaan. En verder het uitgebreide Bos- en Poldergebied met Groenendijk en Landering. In uw huis mag dit waardevolle en aardige boek over je dorp niet ontbreken. Dit te lezen zal je kijk op Berghem ruimschoots verrijken. Het prachtige boek telt met omslag 168 pagina’s en is uitgevoerd in 4-kleuren. Het boek is te koop bij Primera Van Alebeek , bij Albert Heijn in Berghem en bij boekhandel Derijks in Oss en boekhandel Ceelen in Heesch. De prijs bedraagt dan 26 Euro. U kunt ook contact opnemen met schrijver en uitgever L.P. van den Heuvel, telefoon: 0412-451867, e-mail: heuvel191@home.nl

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

BERGHSE KINDERBOERDERIJENDAG Op zondag 29 mei vieren we de Berghse kinderboerderijendag. Het thema is; Jonge dieren.

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

Er zijn allerlei activiteiten. Er kan een dierenmasker geknutseld worden of je kan een krokodil maken. Op het buitenterrein staat het boerengolf klaar en een levensgroot ganzenbord spel. Er zijn nog meer spellen die gespeeld kunnen worden, zoals het stoep-darten, een knikkerrace of het ouder-kind memory. Dit laatste spel is zelfs een uitdaging voor de volwassen bezoekers. Als extra die dag, komt een bijenhouder uitleg geven over de bijen en hoe deze honing maken. Alle activiteiten zijn gratis én er is gratis koffie, thee en limonade. Openingstijden: 10.00 uur - 17.00 uur. (De knuffelruimte en de knutselactiviteiten zijn tussen 12.30 uur en 13.30 uur gesloten).


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

VETTE NIEUWE JOB? PALLADIUM PEPERDUUR

KATALYSATORDIEVEN ACTIEF IN DE REGIO Een kenteken dat eraf gesloopt is, een ruitje dat ingetikt is om een stuur te stelen of een speciaal navigatiesysteem dat zonder pardon uit je auto wordt gejat. Tegenwoordig zijn ook de katalysators, een onderdeel van de auto dat de uitlaatgassen zuivert, (weer) erg populair bij criminelen De prijs van palladium blijft maar stijgen en heeft ondertussen historische niveau bereikt. Palladium wordt gebruikt in de katalysator van de auto. Nog nooit zoveel katalysatoren gestolen: bijna 3400 in 2021. Uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit blijkt dat veel van die diefstallen in onze regio plaatsvonden. Uit de cijfers over 2021 blijkt dat de Toyota Prius veruit het populairst was onder de dieven, met 1388 diefstallen. Daarna volgen Volkswagen (402), Renault (258), Opel (242), Mitsubishu (160) en Mercedes (107 gestolen katalysatoren). Nu zijn de BMW’s aan de beurt. De auto repareren is behoorlijk duur. Als de katalysator eruit is, moet je vaak het hele onderdeel opnieuw kopen. Dat is een enorme schadepost, je begint vaak te praten vanaf 300 euro, tot enkele duizenden. Veel meer dan wat het de dieven oplevert dus.

VAKIDIOTEN GEZOCHT!

Van schilder, timmerman, loodgieter tot voorman en uitvoerder. Lekker werken in de buurt Eigen bus met het allernieuwste gereedschap Vaste moatjes (allemaal Handige Harries) Afwisselend werk

WWW.HENDRIKSSGR.NL/WERKENBIJ

Black meets nature

MIDDEN IN DE NACHT

Het is voor de politie niet makkelijk om daders op te sporen. ‘Het gebeurt vaak midden in de nacht en mensen ontdekken de diefstal dan pas later. Als er aangifte wordt gedaan, kijken we of er getuigen of bruikbare camerabeelden zijn of dat we sporen kunnen vinden. Bij één diefstal is bijvoorbeeld een krik achtergebleven, waar we DNA van hebben kunnen afnemen’, zegt de woordvoerder. In de eerste maanden van vorig jaar heeft de politie in Nederland 36 verdachten van katalysatordiefstal weten aan te houden, maar vele zaken blijven onopgelost. ‘We zijn erg geholpen met meldingen van verdachte situaties. Dus zie je vreemde personen bij een auto, bel dan 112’, aldus de politie. Dat kan helpen om dieven op heterdaad te betrappen.

Keukens zijn ons leven; we zijn er niet voor niets van overtuigd dat de keuken één van de belangrijkste plekken in een woning is. En daarom delen we onze passie graag met jou, zodat jij de keuken van jouw leven kunt vinden.

KATALYSATOR VASTLASSEN

Maar zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen. Verzekeraar Univé heeft wat tips voor autobezitters. Zo kan het helpen om te parkeren op een goed verlichte plek, waardoor dieven sneller in het zicht staan. Een stripje er op laten zetten kan ook het maakt het moeilijker om hem los te krijgen. Een andere optie is een complete beugel om de katalysator heen. Daders hebben dan een slijptol nodig, wat meer tijd kost en meer geluid maakt.

’t Dorp 66, 5384 MC Heesch Maandag: op afspraak | Dinsdag t/m donderdag: 9.30 - 17.00 Vrijdag: 9.30 - 20.00 | Zaterdag: 10.00 - 17.00

OM TROTS OP TE ZIJN


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

Hans Raadgever VREUGDE EN VERDRIET Mei is een mooie maand. Een maand van vreugde en verdriet. Zo kan moederdag, waar de “koningin van het Nederlandse levenslied” zo treffend over zong “Moeder, hoe kan ik je danken, voor alles wat je deed. Geen ander dan jij, was zo goed voor mij in vreugde en leed”. Verdrietig zijn omdat zij er niet meer is of vreugdevol omdat je nog met haar kan praten. Zo kan de herdenking van onze vrijheidsstrijders, die hun jonge leven opofferden voor onze vrijheid, opnieuw het gemis oproepen van zijn onnatuurlijke dood. Maar ook vreugde omdat we nog steeds in vrijheid kunnen en mogen leven. Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is zo blijkt momenteel wel weer heel duidelijk nu de huidige mogelijkheden van de media ons dagelijks de strijd in beeld en woord van heel dichtbij kunnen tonen. Hoewel, hoe verschrikkelijk ook, het blijven plaatjes en teksten, want de rauwe werkelijkheid blijft onvoorstelbaar. Een dodelijke oorlog tegen je eigen ras is onmenselijk en komt zelfs bij dieren niet voor. Terwijl de meimaand ook de maand van het nieuwe leven is. Het frisse groen, de dartelende lammetjes en de jonge vogels die zich van hun vertrouwde ei ontdoen omdat ze instinctief weten dat hun ouders hen zullen helpen tot zelfstandige vliegende zangvogels. Kort geleden hebben we enkele dagen in de ”Hof van Twente” mogen verpozen. De naam doet denken aan de “Hof van Eden” dat door kenners weelderig en luxueus wordt genoemd. Een plek van gelukzaligheid zelfs. Met enige fantasie zou je dat ook van het “Hof van Twente” kunnen zeggen. Voor hen die niet meer de stamplijstjes “Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Scheemda, Veendam, Wildervank, Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Stadskanaal” hebben geleerd kunnen het ook vinden op hun navigatie. De gemeente bevindt zich in de provincie Overijssel. Er wonen ruim 35.000 landgenoten. Het bestuurscentrum zetelt in Goor, in tegenstelling tot zijn naam een gezellig schoon plaatsje, met vijf satellieten te weten Bentelo, Diepenheim, Hengevelde, Markelo en Delden. De “Hof van Eden” heb ik niet op mijn navigatie kunnen vinden, zou dus zomaar nepnieuws kunnen zijn, bij voorbaat excuus. De snelwegen mijdend duurt de autoreis minder lang dan de gang naar het douanepoortje op “Schiphol”. De binnenwegen zijn prachtig. Hoegenaamd allemaal met Nederlandse precisie aangelegd en mooi geplaveid. Asfaltwegen met aan beide zijden een strookje voor een eenzame fietser. Alle wegen omzoomd met weelderig groen met daarachter mooie vrijstaande woningen en uitgestrekte groene velden. Een lust voor het oog, filevrij en vriendelijke ongestreste mensen. Hoe anders dan de miljoenen landgenoten die met z’n allen, boven, onder en naast elkaar zijn opgehokt in, met verharde klei gebouwde woonwijken die, behalve de sleutel, er allemaal hetzelfde uitzien. Of in woontorens met uitzicht op de wolken en de overburen. Waar de trap slechts een nooduitgang is want bewegen doe je samen in de sportschool. De ramen gesloten vanwege het lawaai en ongezonde lucht en daarom voorzien van mechanisch aangevoerde frisse lucht. Alles is maakbaar is de mening, behalve de natuur naar mijn mening.

ELDERS

Als onze bestuurders de stenen wereld van het westen als voorbeeld nemen voor de toekomst van ons overbevolkte, kleine, gave landje, wordt ik daar heel verdrietig van. Om vreugde te beleven zullen we dan steeds meer genoodzaakt zijn zoveel mogelijk elders “onze vrije tijd” door te brengen en de natuur met steeds meer vlieguren bevuilen.

B

STEMMIGE DODENHERDENKING MÉT PUBLIEK Op diverse plekken in Berghem hingen 4 mei de vlaggen al de hele dag halfstok. De dodenherdenking startte met een herdenkingsdienst in de Berchplaets waar Lambert van den Heuvel een indrukwekkende toespraak hield. Vervolgens was er de stille tocht naar het Bergs oorlogsmonument. Er werden kransen neergelegd en na de 2 minuten stilte voerde Adrie Geerts daar namens Gemeente Oss het woord. Scouting Berghem zette kaarsen neer in de Berchplaets en papieren bloemen bij het monument. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door Muziekvereniging Berghem.

BEVRIJDINGSLOOP VANUIT WAGENINGEN GROOT SUCCES Een traditie die gelukkig weer doorgang kon vinden: de Bevrijdingsloop waarmee het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Berghem gebracht is. Rond één uur in de nacht vertrok de groep vanuit Wageningen, en begon aan de nachtelijke wandeltocht van ca. 40 km, met enkele stops onderweg. De laatste opfrisplek was bij Herbergh Den Dort aan de Harenseweg. Maar liefst 60 lopers hebben de dik 40 km succesvol gelopen. En dat leverde wederom veel mooie plaatjes en een mooie groepsfoto op. Donderdagmorgen arriveerde de groep bij het Herinneringsmonument op het Van Hoeckel-Van Hooff-plein aan de Van den Heuvelstraat in Berghem, om daar het Bevrijdingsvuur te ontsteken.


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN BerghsLeven wil bewoners dichter bij elkaar brengen. De mogelijkheid bieden om mee te doen, om er bij te horen. Dit alles vanuit het principe “leven voor en met elkaar”. BerghsLeven wil graag verbinder zijn voor burgers en verwijzers, verenigingen en organisaties. We ondersteunen en faciliteren ook groepen, organisaties en verenigingen bij de uitvoering van activiteiten en programma’s bijvoorbeeld als zij het niet op eigen kracht kunnen. BerghsLeven wil er zijn voor álle bewoners van Berghem, jong en oud. U kunt ons altijd benaderen. Wij gaan aan de slag om de juiste weg te vinden. Het gaat om praktische hulp en ondersteuning. Eenvoudige diensten zoals tuinonderhoud, vervoer, boodschappen doen, computerhulp. Kortom allerlei zaken waarin je het zelf even niet kan, de kennis en vaardigheden mist of door een handicap of ouderdom niet meer in staat bent. Vrijblijvende hulp zonder enige wederzijdse verplichting.

BERGHSE TAFEL De Berghse Tafel heeft op donderdag 21 april 2022 haar eerste lustrum gevierd. Met de gebruikelijke koffie of thee, maar deze keer ook met een feestelijk gebakje erbij. Het feestje is goed bezocht. En behalve de vaste bezoekers waren ook meerdere Berghse inwoners aanwezig die eens een kijkje kwamen nemen. Een gezellige middag wilden meemaken en een praatje met medebewoners maken. Vaste bezoekers van de Berghse Tafel komen iedere keer weer met een goed gevoel naar de Berchplaets en gaan met blije gezichten weer naar huis. En daar is de Berghse Tafel voor. Kom ook eens langs, misschien wordt het ook uw wekelijks uitje. (foto mooiberghem.nl)

HEBT U OOK ZIN IN EEN GEZELLIGE MIDDAG? kom dan dinsdag 17 mei naar de Berchplaets voor het meezingconcert, waarbij meezingen mag, maar niks moet. Aanvang 14.00 uur zaal open vanaf 13.30 uur. Toegang 5 euro, inclusief koffie of thee. Kaarten ook verkrijgbaar aan de bar van de Berchplaets.

BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

B


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

MADAME SAINT ELME, EEN VOORSTELLING OVER EEN LITHSE DOMINEESDOCHTER Elselina Versfelt, geboren in 1776 in de domineeswoning aan de Kerkstraat in Lith is noch beroemd in Frankrijk, noch beroemd in Nederland. De laatste jaren komt daar wat verandering in. Zo heeft Omroep Brabant in de serie ‘Brabantse heldinnen’ een aflevering aan haar besteed en wordt ze – als enige Brabantse - beschreven in het boek ‘1001 vrouwen uit de geschiedenis’. Nu heeft Theater Dankzij de Dijken het schimmige leven van deze avontuurlijke vrouw in een voorstelling gegoten, die vanaf 23 juni te zien is in een tijdelijk tenttheater aan de Maas. VERHAAL

Als Elselina 5 jaar is overlijdt haar vader, dominee Versfelt. (zijn naam staat nog vermeld op een plaquette in het protestante kerkje aan de Lithsedijk). Door toedoen van familie verhuist het gezin naar Amsterdam. Op 15-jarige leeftijd wordt Elselina uitgehuwelijkt en krijgt 2 kinderen. Het vooruitzicht om haar leven lang alleen de boenende huisvrouw te zijn en kinderen te krijgen benauwt haar. Na een ruzie met haar echtgenoot Jan Ringeling grijpt ze de kans om haar geluk en vrijheid te kunnen vinden. Elselina is dan 18 jaar. Onder de hoede van de Franse generaal Moreau vertrekt ze naar oorlogsgebied in Duitsland en verblijft in legerkampen, waar ze wordt bewonderd door de Sans-Culotten soldaten om haar paardrijdkunsten en schoonheid. Ze komt met Moreau in Parijs te wonen tot ze beseft dat ze hier ook niet méér is dan een vrouw in een kooitje én ze ontmoet haar echte grote liefde, maarschalk Michèl Ney. De vrijheid lonkt weer. Ze verlaat Moreau, wordt toneelspeelster, verblijft aan vorstenhoven, trekt mee met de legers van Napoleon tot in Rusland aan toe en wordt gevierd schrijfster.

WAAR OF NIET WAAR?

De voorstelling Madame Saint Elme is deels gebaseerd op feitelijkheden, deels op gegevens ontleend aan de boeken - ‘Memoires d’ une contemporaine’ - die Versfelt zelf heeft geschreven en deels op het boek ‘Elzelina, de geliefde van maarschalk Ney van Jo Ammers-Küller. “En ik heb daar natuurlijk mijn eigen fantasie ook op losgelaten” zegt Ans Jager, schrijfster van het script. “Trouwens, de herinneringen van Versfelt zelf zitten ook vol fantasieën. Het is maar de vraag wat er van klopt. Het blijkt moeilijk na te gaan, want Elselina verzweeg in Frankrijk haar Nederlandse roots, dat ze getrouwd was geweest en ook dat ze kinderen had. In Nederland was ze bij haar familie niet meer welkom en werd haar naam onder geschoffeld. Daarbij veranderde ze nogal eens van naam. Staat op haar geboorteakte Maria Johanna Elselina Versfelt uit Lith, op haar overlijdensakte staat onder meer dat ze geboren is in Toscane en weduwe is van ene graaf Saint Elme. De geschiedenis van Elselina intrigeert me al jaren en vooral of ze uiteindelijk haar geluk heeft gevonden. Theater Dankzij De Dijken laat dat op een verrassende manier te zien in de muziektheatervoorstelling Madame Saint Elme”, aldus Jager. Voorstelling Madame Saint Elme Door Theater Dankzij De Dijken 23, 24, 25, 30 juni en 1, 2 juli 2022 Aanvang 20.15 uur Locatie: Tenttheater nabij Prinses Màximasluizen Parkeeradres: Sluismeester 1 5397 EC Lith Reserveren: www.theaterdankzijdedijken.nl

B


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

www.interpunctie.nl - relatietherapie - individuele vragen - opvoedingskwesties

ALL

www.stief-gezin.nl - gezinstherapie - conflicten - assertiviteit

voor alle mogelijke kwesties in en om samengestelde gezinnen

Smientdonk 2, 5467 CA Veghel

info@interpunctie.nl

Nellie Timmermans

0413-310795

IK HOEF HUN MOEDER NIET TE ZIJN…. (OVER SAMENGESTELDE GEZINNEN) Als je partner kinderen heeft en jullie gaan samen wonen dan wordt je geen moeder (of vader) van deze kinderen. Je hoeft niet echt op te voeden, maar je bent er wel bij betrokken. Dit betekent ook dat je er nooit vanuit kunt gaan dat je hetzelfde leven zult leiden alsof er geen kinderen zijn.

Gedoe met kinderen

Eerlijk zijn

Je moet natuurlijk altijd eerlijk zijn tegen jezelf over je gevoelens. Waar je je aan stoort, dat is lastig. Soms moet je er zelf voor zorgen dat je je minder stoort, soms kan je partner je helpen, soms zullen zélfs de kinderen wat moeten inbinden. (Bv. hun rotzooi opruimen).

Jongere alleenstaande vrouwen, die hierin verzeild raken beseffen vaak niet hoe lastig het is om met iemand te wonen die al kinderen heeft. Voor alleenstaande mannen geldt dat ook, maar van hen wordt minder verwacht door de buitenwereld. En bovendien zijn ze vaak minder thuis. En zonder iemand tekort te willen doen (of te discrimineren op gender): veel mannen hebben minder last van “gedoe” met kinderen.

Geen relatie met de kinderen

Vervelende gedachten

Sommige kinderen misdragen zich, en dat hoeft niet gepikt te worden. Maar je mag nooit van een kind verwachten dat die in jou investeert. Jij zult als volwassene altijd móeten investeren in de kinderen van je partner. Doe je dat niet dan verliest jouw partner zijn kinderen, of jullie verliezen elkaar. Het kan dus nooit zo zijn dat je ieder een eigen leven hebt: de partner met zijn kind en jij met alleen de partner. Dat vraagt in het begin om investeren, later wordt je daarvoor hopelijk beloond.

De meeste vrouwen zijn gevoelig voor wat de buitenwereld vindt maar zijn ook gevoeliger voor hun eigen interne gevoelens en gedachten: ik hou niet zoveel van zijn kinderen als die van mij (is dat slecht?). Ik vind zijn kinderen niet leuk, dat mág toch niet?! De meeste mannen hebben minder last van dat soort gedachten. LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

Andere vrouwen (maar ook mannen) denken dat ze kunnen volstaan met een relatie met de partner zónder een relatie aan te gaan met de kinderen. Dat is echter onmogelijk. Als je in één huis woont, zul je met elkaar moeten omgaan, liefst een beetje aardig.

Je moet investeren


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

DE NIEUWSTE TUINMEUBELTRENDS

ieder Zondag geopend van 12-17 uur!


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

Dorpsraad Berghem is onderdeel van de binnengemeentelijke democratie. Een bestuursvorm van de gemeente Oss waarmee burgers gelegenheid krijgen zelf en met elkaar invulling te geven en zorg te vragen voor eigen ruimtelijke en sociale omgeving. Dus burgerparticipatie, beleid om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvormingsprocessen van het gemeente-bestuur. Doel van van de dorpsraad is het bewaken, in stand houden en zonodig verbeteren van de kwaliteit van het woon- en leefklimaat in de het dorp. aak Dorpsraad. De dorpsraad houdt zich, gevraagd en ongevraagd, bezig met zaken die het eigen territoriale gebied aangaan. De dorpsraad wordt betrokken bij de eerste planvorming van zaken als leefbaarheid, veiligheid, sociaal cultureel welzijn, beheer en inrichting van de openbare ruimte. Ook heeft de dorpsraad een signalerende en adviserende en verwijzende rol tussen het College en de inwoners van het dorp.

START NIEUWE DORPSRAAD

met vermelding van kenteken en signalement. Dan kan hier de juiste aandacht gegeven worden. Bij geen of onvoldoende gehoor, willen we vragen om contact met ons op te nemen.

OSSEWEG

De Dorpsraad heeft een eerste gesprek gevoerd met de nieuwe projectleider voor het gebied Osseweg. Daarbij is benadrukt dat we graag samen met omwonenden in gesprek willen gaan over de plannen die er voor dit gebied zijn. Dit om zowel duidelijkheid te scheppen als te zorgen voor waardevolle inbreng in de vormgeving en planning van het toekomstige gebied. De projectleider is hier ook voorstander van, en het is de bedoeling om in juli een bijeenkomst te organiseren met gemeente en omwonenden.

PLASTIC AFVALBERG

De Dorpsraad heeft de overlast van het plastic afval bij het Kerkplein meermaals aangekaart bij de gemeente Oss om tot een geschikte oplossing te komen. Tot op heden heeft dit niet geleid tot verbetering van het straatbeeld. Graag willen we uw hulp inroepen om te komen tot dé oplossing voor dit probleem. Via de website zullen we de komende maand hier aandacht voor vragen om ideeën te verzamelen.

Met ingang van 6 april jl. is de hernieuwde Dorpsraad Berghem van start gegaan voor de periode 2022-2026. Er zijn twee nieuwe leden bij gekomen: Ruud Hoefnagel en Harold Mazen. Daarnaast zullen ook Roger Strik, Tiny Mulders, Frank Dappers en Harmen Snoeijs in de komende periode actief blijven in de Dorpsraad. Judith Swinkels blijft ook in de komende periode als wijkcoördinator vanuit de gemeente Oss actief voor Berghem. In de vorige editie van het Bergs Contact werd Gerard de Mol gepresenteerd als nieuw aankomend lid, echter heeft hij gekozen om als burgerlid in een adviescommissie van de gemeente Oss plaats te nemen. Dit betekent dat hij geen zitting meer kan nemen in de Dorpsraad. In een ander artikel is er aandacht voor de rolverdeling. Op 31 mei aanstaande is de officiële installatie van alle nieuwe dorps- en wijkraden.

OVERLAST HONDENPOEP

MEDEDELINGEN

Meent u vragen te hebben over de leefomgeving in Berghem of over een van de onderwerpen hierboven uiteengezet, neem dan gerust contact op met leden van de Dorpsraad. De Dorpsraad is bereikbaar per mail: dorpsraad@berghem.nl

SPAANDERSTRAATSCHE AKKERS

In de voorbije maanden is er meermaals overleg geweest met de gebiedsbeheerder en de architect die de Spaanderstraatsche Akkers ontworpen heeft. Hieruit is, met respect voor het oorspronkelijke idee, een nieuw ontwerp gemaakt. Daarbij zijn met name een aantal toevoegingen gedaan in de vorm van bosschages, solitaire bomen, fruitbomen en bloemenmengsels. Deze aanpassingen zullen eind 2022 worden gerealiseerd. Ook is er een deel van het gebied, nabij de Osseweg, waarbij het de bedoeling is om samen met bewoners (groene) ideeën te ontwikkelen om hier tot uitvoer te brengen. Doel is om begin juli bij elkaar te komen voor een schetsbijeenkomst. Eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld. Maar we zijn op zoek naar nog meer mensen die er samen een mooie plek van willen maken. Je kunt je aanmelden via ons mailadres, te vinden onderaan dit artikel.

UADS WADI’S GOUDSBLOEM/PINKSTERBLOEM

In de Piekenhoef zijn er meldingen geweest over quads die overlast hebben veroorzaakt in de wadi’s aldaar. De dorpsraad is in samenwerking met de gebiedsbeheerder van de gemeente Oss in overleg gegaan met bewoners. Samen zijn wij tot een geschikte oplossing gekomen door het plaatsen van paaltjes, zoals te zien is op bijgaande foto. Tijdens de openbare vergadering is ook vanuit andere delen van ons dorp te kennen gegeven overlast van quads te ervaren. Graag willen we vragen om deze overlast te melden bij de gemeente, zo mogelijk

B

Ook is er de afgelopen tijd een toename van overlast van hondenpoep op straat. Op meerdere plekken in ons mooie dorp. De Dorpsraad heeft hier aandacht voor gevraagd bij de gemeente.

OPENBARE VERGADERINGEN

De openbare vergaderingen zullen vanaf heden steeds, eenmaal per 6 weken, op woensdagavond worden gehouden. Woensdag 8 juni vanaf 19.30 uur is de eerstvolgende openbare vergadering in de Berchplaets. Mocht u vooraf de agenda per mail willen ontvangen kan dat. Daarvoor dient u uw uw mailadres via dorpsraad@berghem.nl aan ons door te geven. Ook is het mogelijk om uw gegevens achter te laten tijdens de openbare vergadering op onze attenderingslijst.

Telefonische gegevens zijn te vinden op de website van de Dorpsraad: www.dorpsraadberghem.nl


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

Met onze een

ALL

perkplanten

sprankelende zomer

8000 m2 planten keuze van eigen kwekerij

Hemelvaart en 2e pinksterdag open van 10.00-17.00 uur

nu

10 st.

3,95 Dahlia XXL diverse kleuren nu 3,95

5,00 Tagetus

afrikanen per stuk 0,65 nu 10 st. 5,00

per stuk va

per stuk

1,85 Pelargonium xxl

geranium 30 soorten Per stuk 1,85 Nu 5 stuks 8,00

1,70 Surfinia xxl

20 kleuren Per stuk 1,85 va 3 stuks 1,70

Aanbiedingen zijn geldig t/m 31 mei 2022 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


is onze benadering. pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

B

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl

MEDISCHE VOETEN HANDZORG

Jerica Bastiaans info@voetvorm.nl Tel. Berghem 06-16026402 Tel. Heesch 06-51416050

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes Mellitus, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Gespecialiseerd in de behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. NIEUW: medisch manicure voor herstel van huid en nagels ten gevolge van een ziekte. Expertise in nagelpathologie en verleent handzorg met zuivere organische producten. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister va ProCert. Erkend Oncologisch Voet- en Handzorgverlener ( OVV/OHV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker van het IKNL. Onderzoek, advies, behandelplan, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. Gevestigd in Gezondheidscentrum Berghem en Heesch en biedt samenwerking met aanpalende zorg binnen de gezondheidscentra. Wij hebben rechtstreeks contact met de ziekenhuizen in de regio voor kankerpatiënten. Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV Gezondheidscentrum Heesch, Gildestraat 1, 5384 JC

www.voetvorm.nl

• APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

B

VOCAL GROUP CRESCENS IS WEER VAN START GEGAAN Na 2 jaar waarin we weinig hebben kunnen zingen zijn we blij dat we weer als vanouds op vrijdagavond in de BerchPlaets te vinden zijn. Wat hebben we het zingen gemist en hoe fijn is het om weer opnieuw op te starten samen met onze dirigent Rein Boeijen. Dit is dan ook het moment om in te stappen als je van zingen houdt want Crescens kan altijd nieuwe leden gebruiken. Interesse? Kom eens een kijkje nemen bij onze repetities op vrijdagavond om 19:00 uur in de Berchplaets en bezoek onze website www. vocalgroupcrescens.nl

ROTJEKOOR

Op 18 juni zijn we ingeloot in Rotterdam en geven 2 optredens op binnen en/of buitenlocatie in de stad Rotterdam. In totaal 142 koren dus we zijn blij dat we hier onderdeel van zijn. Het wordt een groot festijn, want naast dit festival viert ook het Rotter-

dams Jeugd Symfonie orkest hun 50-jarig lustrum. Women Connect organiseert theatrale voorstellingen en de Rotterdam Pride vindt plaats. Kortom … een groot feest waar ook Vocal Group Crescens zijn steentje aan bijdraagt en onze regio van de partij is.

GOEDE DOELEN WEEK BERGHEM ZOEKT COLLECTANTEN Het kan u bijna niet ontgaan zijn het succes van de 1e Goede Doelen Week Berghem die in 2021 heeft plaatsgevonden. Met een opbrengst van ruim 21.000 euro zijn we als stichting trots op dit resultaat! Ook de reacties van de inwoners van Berghem en de ervaringen van onze collectanten zijn positief. Stichting Goede Doelen Week Berghem combineert 15 collectes, die jaarlijks in Berghem collecteren, tot één gezamenlijke collecteweek. Alle deelnemende fondsen zijn in het bezit van een CBF-keurmerk. Het zijn fondsen op het gebied van gezondheid of een maatschappelijk welzijn. Met de opbrengst van de collecte worden activiteiten van de fondsen ondersteund zoals wetenschappelijk onderzoek van uiteenlopende ziektes of maatschappelijke activiteiten. De stichting wil met deze gezamenlijke collecte meer maatschappelijke bewustwording creëren en de betrokkenheid van inwoners vergroten, zodat we de deelnemende goede doelen financieel kunnen blijven ondersteunen. Ook dit jaar zal van 5 tot en met 18 september de 2e Goede Doelen Week plaatsvinden. Huis-aan-huis worden enveloppen bezorgd met daarin een begeleidende brief en een retourenvelop. In de week van maandag 12 tot en met vrijdag 16 september worden de retourenveloppen weer huis aan huis opgehaald door de collectant met een verzegelde collectebus en voorzien van een legitimatiekaart. Voor deze Goede Doelen Week is de stichting opzoek naar nieuwe collectanten. Mocht u in de periode van 5 tot en met 16 september uw steentje bij willen dragen en Stichting Goede Doelen Week Berghem willen helpen dan kunt u reageren door een mail te sturen naar: info@goededoelenweekberghem.nl of u aan te melden via de website: www.goededoelenweekberghem.nl

bezorging volgende uitgave vanaf 14 juni kopij/advertenties inleveren uiterlijk 9 juni


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

B

- UITNODIGING -

Eindelijk! We hebben er 1 jaar op moeten wachten maar nu kunnen we toch echt samen met jou de opening van onze ‘nieuwe’ winkel in Nuland vieren. En dat doen we onder het genot van een lekker hapje en drankje, leuke activiteiten, productdemonstraties en winacties.

VRIJDAG

3

juni

Vrijdag 3 juni 16:00 tot 20:00 uur Winkel Nuland

(geen verkoop tijdens opening)

WWW.LUNENBURG.NU 073 532 23 32 Nuland Rijkweg 6 Rosmalen Verlengde van Meeuwenstraat 2

Lees meer over onze opening op onze Facebookpagina


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

B

TIJD VOOR ONT-MOETEN KIJK, IK STIL WAT

VAN UITSTEL KOMT GEEN AFSTEL!

BIJZONDERE ACTIES EN ACTIVITEITEN BIJ GROTE OPENING LUNENBURG Een jaar geleden opende Lunenburg haar nieuwe belevingswinkel aan de Rijksweg in Nuland. Van een officiële opening kwam het vanwege de pandemie nog niet. Aangezien er grotendeels een einde is gekomen aan alle coronamaatregelen, kan de familie Lunenburg nu met trots mededelen dat op vrijdag 3 juni de officiële opening van de winkel in Nuland gaat plaats vinden. Voor verkoop zal de winkel dan gesloten zijn van 16:00 t/m 20:00 en onder het genot van een hapje en drankje willen ae er een echte Lunenburg beleving van maken. Daarnaast zullen er diverse activiteiten zijn met winacties en er zal uiteraard vermaak zijn voor de kinderen. Lunenburg pakt deze dag met allerlei bijzondere acties en activiteiten. Zo is er een frikandel eetwedstrijd met een airfryer als inzet, kunnen ballen op een wasmachine worden geschoten waarbij een televisie te winnen is en hat het aan hartjes in de blender wordn geraden waarbij een blender te winnen is. Op het I-Robot Weiland kunt u de stofzuiger voeren. Voor jong en oud is er bovendien volop (actief) entertainment. De jongste bezoekers kunnen zich laten schminken, genieten van de kunsten van een balonnenclownen zich uitleven op een springkussen. Er is BBQ catering, een frietkraam en binnen bij een bar is er met livemuziek à la crazy piano’s. Bovendien is er een bioscoophoek. Heel bijzonder is ook het Curling met Hetty en Henry. Dat moet u beleven!

Mevr. Donné staat bijna aan het einde van een doodlopende gang. “Hallo An,” zeg ik en als zij mij gevonden heeft vraag ik: “kun je het vinden?” Zij geeft grinnikend aan dat zij niet meer weet wat zij ging doen. Wij grappen over wat we allebei herkennen. Namelijk iets gaan halen en dan niet meer weten wat het was. Misschien wilde zij wel naar buiten. Ik ga met haar meebewegen, onderzoekend en nieuwsgierig naar wat zij in gedachten had toen ze vertrok uit de huiskamer. De uitgang van het huis lonkt niet, merk ik, maar zij loopt wel naar de deur, met daarachter de prachtige grasweide met terras, mooie beelden van beesten, een trekker met kweekbakken erachter als karretjes, zitbankjes, dieren en bloesemboompjes en de hangende xylofoon. Als ik de pijpen hun klanken laat weggeven, neemt An het geluid als de geur van de appelbloesem in zich op. Er klinkt een openlijke lach als zij ontdekt dat de teksten die ik erbij zing, over haar gaan: “die staat onder de blauwe lucht in de zon.” Bij de dierenweide staat zij ook stil, noemt de dieren bij naam en laat in haar verdere zwijgen, alles merken van haar vreugde om wat zij ziet. Over het gras lopen met haar rollator is voor An niet vreemd of ongemakkelijk. Zo leidt zij mij naar het bankje waar wij gaan zitten in de zon, met rondom ons vele madeliefjes. Eenmaal eentje in haar handen, streelt zij de kleine witte blaadjes langdurend en liefkozend. Ik bekijk haar handelingen en ben onder de indruk van wat zij hiermee uitdrukt en vertelt over zichzelf. De tijd staat er stil van. Zij ontwaakt uit haar eigen paradijs als ik haar vraag of zij misschien het bloemetje in een vaasje wil zetten. An kijkt op, waarna zij mij verrast. Daar waar ik een schroefgaatje in het zitje van haar rollator zie, ziet zij de gelegenheid om de bloem daarin een plek te geven. Zij pakt nog drie madeliefjes van mij aan en alle vier de ‘vaasjes’ worden gevuld. Wij gaan naar de huiskamer terug. De zon en de lentebries geven ons liefdevol duwtjes in de rug. Wat wij gingen halen dwarrelt alweer weg op de wind, maar wat er blijft hangen is het magische gevoel van wat er gebeurde in de stilte van de ochtend.

Jacoline Goossen is miMakker-clown. Een steeds meer bekende functie in de belevingsgerichte zorg. De mens wordt gezien, wordt zichtbaar of laat zichzelf zien door haar benadering. Zij deelt hoe zij een weg vindt naar verbinding met de mens die leeft met dementie of een verstandelijke beperking. Reageren? contact@beleefidee.nl of www.beleefidee.nl.

Foto Clicking Images

Aansluitend op de openingsdag heeft Lunenburg een groot aantal bijzonder aantrekkelijke openingsactieweken in de winkel.


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

B

Actieplan voor een financieel fitte toekomst

• Pensioen • Beleggingsfondsen • Verzekeringen • Hypotheek • Nalatenschap

integraal totaal advies

K Ridderhof 98 5341 HS OSS

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

K

apper

K

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 13 euro Anja van Ravensteijn, Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

van Zandvoort

meer dan Bandenservice ACCU’S - TREKHAKEN - SCHOKBREKERS - UITLATEN UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE Kilometer certificaat

voor prachtig schilderwerk

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring.

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verFrank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957 keersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

B

in Memoriam:

Gerard v/d Zijden

23 juli 1949 - 3 mei 2022

Gerard van der Zijden, oud-prins van het Knollenrijk, is op dinsdag 3 mei 2022 na een kort ziekbed overleden. Gerard was een echte Bourgondiër. En carnaval is dan natuurlijk een hobby die daar uitstekend bij past.Bijzonder is dat Gerard zowel adjudant als prins is geweest. In 1991/1992 was hij adjudant van Prins Adrie d’n Twedde.En in 1997/1998 was hij zelf prins Gerard d’n Urste. Met zijn adjudant Jan Brands hadden ze als spreuk ‘Wij fiksen het’. Dit werd uiteraard op onvervalst Haagse wijze uitgesproken door Gerard. Ook haalde hij tijdens zijn prinsenjaar de landelijke televisie, tijdens de toen zeer populaire 5 Uur Show. De tribune werd daar zelfs leeggemaakt zodat de hele raad van 11 én de Sticarda’s ook in beeld konden. Gerard deed ieder jaar mee met de pronkzittingen met de oud-prinsen. Er werden Gerard vaak ‘ingewikkelde’ Bérgse woorden in de mond gelegd, wat altijd een hilarisch effect had. Ook na zijn jaren bij Stichting Carnaval Berghem bleef Gerard actief. Hij was al heel lang, en tot het bittere eind, penningmeester van de Club van Oud-Prinsen. Gerard zette zich ook in voor dorpshuis De Berchplaets, waar hij jarenlang penningmeester is geweest. En hij was heel trots toen zijn zoon Sander vorig jaar penningmeester werd van onze Stichting Carnaval Berghem. Gerard is 72 jaar geworden. Wij wensen zijn vrouw Conny, kinderen, kleinkinderen en overige naasten heel veel sterkte met dit grote verlies. De Club van Oud-Prinsen.

HET GOEDE VOORBEELD...... Volgens de inmiddels landelijk bekende Francis van Broekhuizen is dit het antwoord wat zij steeds geeft aan mensen in haar omgeving, wanneer die aan haar vragen waarom ze eigenlijk lid blijft van de kerk? Alle bekende bezwaren worden dan naar voren gebracht en niet in de laatste plaats hoe zij nog kan geloven in een gemeenschap, die geteisterd wordt door schandalen en die officieel haar manier van leven af lijkt te keuren. Maar volgens Francis moet iemand het goede voorbeeld geven en daar bedoelt zij dan mee dat je niet af moet haken, omdat het niet allemaal naadloos bij je past, maar je geloof serieus moet nemen en er zelf iets van maken wat bij Jou past. Ergens is deze manier van benaderen wel verfrissend, want als je leven lang zoekt waarin altijd alles prettig past, dan blijf je een leven lang zoeken en zul je teleurgesteld sterven. Het leven gaat zoals het gaat en je kunt gemakkelijk helemaal over je toeren gaan als je alles naar je hand wilt zetten en waarom zou het dan beter gaan? Wanneer mensen gedwongen worden tot een bepaalde manier van leven, dan haalt dat weinig uit en zal de vernislaag snel barstjes vertonen op het moment dat de druk weg valt en...dat hebben we samen gezien, toen er niet veel meer “moest”. Als er iets snel lijkt te zijn verdampt, dan is het wel het algemeen aanwezige christelijke geloof met alle uitingsvormen die daarbij horen en die vooral vormen bleken te zijn waar niemand nog de diepere betekenis van zag en die daarom, denk ik, geruisloos verdwenen zijn. En waarom zou je er ook bij blijven, want de hemel komt niet omlaag als je er niet meer in gelooft en de bliksem slaat je niet neer als je een keer niet in de kerk bent geweest Toch zit er in dat op het eerste oog wat luchtige antwoord wel een diepere laag en die zou ons even aan het denken moeten zetten, want de meeste van ons zijn gedoopte mensen en wat betekent dat nog vandaag? Een handeling uit het verre verleden toen mensen nog niet beter wisten, of heeft het ons toch wat meer te zeggen? Ik denk van wel. Als mensen nu vragen dat hun kind gedoopt wil worden, dan heeft dat heel veel te betekenen, zij doen het bewust en proberen er iets moois van te maken, waar ze zelf ook achter staan. Zij geven het goede voorbeeld aan hun kind dat zij ten doop aanbieden. Al wat je in het geloof van dat doopsel mag ontvangen, vraagt om een antwoord en een eigen vorm van leven, daarin geven wij dan het goede voorbeeld met vallen en opstaan. Dat moeten wij in onze eigen omgeving het goede voorbeeld geven, want afhaken is soms ook wel een beetje gemakkelijk. We kunnen zelf door onze manier van leven een goed voorbeeld zijn en geven op allerhande gebied in en buitende kerk, in en buiten je gezin. Dan denk ik automatisch aan de mensen in Oekraïne, zoals van de week op tevee, die jonge man er voor uit durfde te komen, dat hij bleef bidden.....dat zet je wel aan tot denken, wij die hier rustige mogen leven en werken en zij onder barre omstandigheden in of buiten de schuilkelders. Ieder op onze eigen weg en situatie kunnen min of meer het goede voorbeeld geven op allerhande gebied, als we er maar oog voor willen hebben! Laten we samen op weg naar Pinksteren eens voor jezelf kijken en bekijken waar je een goed voorbeeld kunt geven in je directe eigen omgeving! Zr. Antoine van Erp - pastorale werkster


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

MISINTENTIES:

(opgegeven voor 5 mei)

H. WILLIBRORDUS PAROCHIE Contact: Kapelaan W. Renders Julianastraat 37 Berghem kapelaanrenders@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

MISSEN ST. WILLIBRORDUSKERK BERGHEM Zondag 9:30 uur Dinsdag – vrijdag 19:00 uur Zaterdag 8:30 uur Aanbidding Allerheiligst Sacrament Vrijdag 18:00 uur Kinderkerk: Woensdag 15:00–16:30 uur

MEIMAAND - MARIAMAAND Begin 2018 laat paus Franciscus bekend maken dat op tweede pinksterdag we voortaan een gedachtenis vieren van Maria: Maria Moeder van de Kerk. ‘Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de heilige Geest, de geboorte van de Kerk. De gedachtenis van Maria als Moeder van de Kerk wordt nu nadrukkelijk aan Pinksteren verbonden om de rol van Maria bij het begin van de Kerk aan te geven. Zowel de Geest als het moederschap van Maria zijn gaven van Jezus aan zijn Kerk.’ ‘In het evangelie van Johannes valt het begin van de Kerk samen met de kruisdood van Jezus. Bij zijn dood aan het kruis brengt Jezus het volk en ook alle verstrooide kinderen van God tot eenheid samen (Joh. 11:51-52). Dit duidt op een nieuwe periode en het begin van de Kerk. Aan het kruis omhoog geheven trekt Jezus allen tot zich (Joh. 12,32). Aan het kruis wordt als het ware de Kerk geboren en zij ontvangt van Jezus zijn levendmakende Geest evenals zijn moeder, vergelijk Johannes 19, 26-27: “Toen Jezus zijn moeder zag en naast haar de leerling die Hij liefhad, zei Hij tot zijn moeder: “Vrouw, zie daar uw zoon.” Vervolgens zei Hij tot de leerling: “Zie daar uw moeder.”’(bron: www.rkkerk.nl) In deze meimaand hebben we van oudsher speciale aandacht voor Maria, en steken we een kaarsje aan, bezoeken een Mariakapel, en we hebben het Maria lof. Ons aan haar Moederlijke zorg toevertrouwen, is altijd goed. Vragen we haar om voorspraak bij Jezus, vooral in deze Mariamaand! Gekomen is uw lieve mei.. Kapelaan W. Renders

Zondag 15 mei 5e Zondag van Pasen 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Tonny Vos – Langens Riek van Buuren – de Waal Henk Reuvers vanwege verjaardag Zondag 22 mei 6e Zondag van Pasen 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Theo Platenburg Donderdag 26 mei Hemelvaart 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Riek van Buuren – de Waal Zondag 29 mei 7e Zondag van Pasen 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Mevr. Kocken – Megens Toos en Piet van Lier vd Coevering Truus Dreesen – Thomassen en haar man Marinus Dreesen Zondag 5 juni Pinksteren 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Han Wagemakers van Krieken en Wim Wagemakers Rina van der Heijden Kato Schoenmakers Henk Reuvers Riek van Buuren – de Waal Zondag 12 juni 11e Zondag door het jaar Allerheiligste Drieëenheid 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Lee en Anneke Boeijen vd Wetering en Toon vd Wetering Truus Dreesen – Thomassen en haar man Marinus Dreesen Rien van Gaal

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten

bezorging volgende uitgave vanaf 14 juni kopij/advertenties inleveren uiterlijk 9 juni

B


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

B

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

B