Berghs Contact 2108 31-8-2021

Page 1

Berghs Contact

VIJFDE JAARGANG - AUGUSTUS 2021 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

Wat hebben we jullie gemist… ZIEN WE JE SNEL?

MOOIER DAN OOIT! LIEVEKAMP.NL

ALL


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

De blijdschap was onlangs groot, toen de plannen voor vier windturbines op industrieterrein Elzenburg-De Geer door de Raad van State de prullenbak in werden geworpen. ‘Behoud Lithse Polder’ vreest tegelijkertijd echter dat het slechts uitstel van executie is. De actiegroep zet daarom nog een tandje bij in de strijd tegen windturbine-plannen van de gemeente Oss.

ACTIEGROEP TEGEN WINDTURBINES BANG VOOR UITSTEL VAN EXECUTIE Door: Mark van der Donk Natuurlijk was er opluchting, toen eind juli de uitspraak van de Raad van State kwam. Omwonenden werden gelijkgesteld in hun strijd tegen de windturbines op Elzenburg-de Geer. “In het bestemmingsplan was niets opgenomen over de sloop van de turbines na hun levensduur. Het gaat met name over de dekking van de kosten daarvan en de garantie dat het gebied weer in zijn oorspronkelijk staat wordt opgeleverd”, vertelt Paul Oortman, namens Behoud Lithse Polder, die weet dat dit slechts een voorlopige overwinning is. “Het bestemmingsplan zal ongetwijfeld opnieuw worden aangepast, waarna een nieuwe poging volgt om de windturbines geplaatst te krijgen.” De actiegroep strijdt al enkele jaren tegen de plannen van de gemeente Oss, voor grootschalige energieopwekking met tot 240 meter hoge windturbines in de Lithse en Geffense polder. Deze opsteker geeft ze een flinke boost om zich met alles wat ze in zich hebben te blijven verzetten. “Deze strijd moet op vele fronten gevoerd worden. We hebben daarom besloten om een aantal stappen te zetten om beter en slagvaardiger te worden”, legt Oortman uit. “We willen een vereniging worden, zodat we een rechtspersoon zijn en als zodanig ook juridische stappen kunnen zetten als dat te zijner tijd aan de orde komt. En dat

moment gaat ongetwijfeld komen, gezien de halsstarrige houding van gemeente Oss.” Er is inmiddels ook aansluiting gezocht bij andere actiegroepen. “Zo kunnen we gebruik maken van hun expertise op het gebied van actievoeren en op technisch, juridisch en medisch vlak. Wat ik met medisch bedoel? De negatieve effecten die wonen in de buurt van windturbines met zich meebrengen. Een turbine van die enorme grootte veroorzaakt geluidsoverlast, slagschaduw en met name niet hoorbare, maar wel gevaarlijke laagfrequente tonen. Die dringen door tot zelfs 10 kilometer verderop en huizen zijn daarvoor niet te isoleren, waardoor nu al veel mensen in de wijde omgeving ziek worden en slecht slapen.”

VOORLICHTINGSAVONDEN

Om zoveel mogelijk mensen binnen de regio er van doordrongen te krijgen dat de windturbines er echt niet moeten komen, gaat de actiegroep ook zelf voorlichtingsavonden organiseren in Oss en de dorpen daar omheen. “Veel mensen denken dat wonen in de invloedssfeer van een turbine wel mee zal vallen, maar dat is beslist níet het geval, zo blijkt uit verhalen uit binnen- en buitenland”, benadrukt Oortman. “Wij vinden dat de gemeente Oss ernstig tekortschiet in eerlijke communicatie over de plannen. Wij gaan daarom op die informatieavonden in duidelijke taal uit-

Lees meer over de actiegroep op hun website: www.behoudlithsepolder.nl

leggen wat de effecten van dergelijke windturbines zijn voor mens en dier en wat het doet met onze mooie woonomgeving. De rust in het buitengebied zal hoe dan ook verstoord worden, waardoor het niet meer een broeden verblijfplaats is voor de vele weidevogels die er nu zitten.” De politieke partijen zullen ook gevraagd worden naar hun positie in deze kwestie. “De uitkomsten daarvan maken we via diverse media aan de bevolking duidelijk. Dan kan iedereen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn of haar keuze nog eerlijker bepalen.”

DRIEËNTWINTIG EIFFELTORENS

Oortman kan niet vaak genoeg zeggen waarom hij en zijn medestrijders zich blijven verzetten tegen de komst van de windturbines: “In plaats van weidse uitzichten moeten we straks, als het aan de gemeente ligt, naar drieëntwintig Eifeltorens kijken. Die ook nog op hun kop staan en door de rondzwiepende rotorbladen de aandacht trekken door beweging en geluid. Meer mensen moeten beseffen dat we dit niet moeten willen, zeker omdat er betere alternatieven zijn. Behoud Lithse Polder denkt bijvoorbeeld aan het plaatsen van windturbines op zee, die waterstof kunnen gaan produceren. Dat is veel makkelijker te transporteren en op te slaan dan elektriciteit.”


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

VOETBALHONGER IS GROOT, NA BIJNA EEN JAAR ‘TRAINEN OM NIKS’ Het nieuwe voetbalseizoen komt er weer aan. Vriend en vijand hoopt dat, na twee afgebroken jaargangen, weer een volledig seizoen gespeeld kan worden. Terwijl de verenigingen zijn gestart met de voorbereidingen op 2021-2022 maakten wij een ronde langs de groene velden, om van de regionale hoofdtrainers hun kijk op de grote herstart van het amateurvoetbal te horen. Door: Mark van der Donk

Foto: Ruud Schobbers

BERGHEM SPORT

Hoe groot is het verlangen naar de bal bij de lokale trainers van de eerste elftallen? In Berghem is die vraag stellen hem eigenlijk al direct beantwoorden. Willem van der Burgt ádemt voetbal en staat nog net niet te springen als we het kort met hem hebben over het aanstaande seizoen. “Er is bij ons weinig veranderd eigenlijk”, is zijn eerste reactie. “Behalve dat we het met twee trainers gaan doen dan.” De afgelopen drie seizoenen stond de Ossenaar alleen aan het roer bij de hoofdmacht van Berghem Sport, maar komend jaar heeft hij een mede-kapitein op de boeg staan. Stef Sijbers, de afgelopen drie seizoenen trainer van v.v. Heeswijk, is aan de technische staf toegevoegd. “Mijn trainersdiploma’s zijn formeel niet toereikend, maar vorig seizoen kreeg ik - na onze promotie - dispensatie om in de 1e klasse trainer/coach te zijn. We hebben gevraagd of die ook komend jaar geldig was, maar uiteindelijk is die niet verlengd door de KNVB.” Ook samen met Sijbers ziet Van der Burgt het helemaal zitten om binnenkort te starten met de competitie. “Onze doelstelling is handhaven in de 1e klasse. Dat zou in ons eerste seizoen op dat niveau een prima prestatie zijn.”

Foto: Jo van Herpen

HVCH

Deze zomer heeft HVCH een dun jasje uitgedaan. “Robin van Eldik wordt assistent-trainer, Joey Vissers - die veel werd geteisterd door blessures - gaat lager voetballen, Robin Knapp is naar Sparta’25 vertrokken en Ian van

Haveren is gestopt”, somt trainer Roy de Haan op. “De selectie verliest daardoor de nodige ervaring en persoonlijkheid, maar er komen ook jonge jongens door vanuit de jeugd en Jesse van der Putten komt van OJC Rosmalen. Qua potentie is het dus beloftevol. Belangrijk voor de club dat talenten hun kans krijgen.” De oefenmeester is benieuwd wat de jonge spelers kunnen brengen in hun eerste seizoen: “We gaan zien in hoeverre ze zich doorontwikkelen, om het team te helpen aan een mooie eindklassering. Het doel is om onszelf eerst snel ‘vrij’ te spelen. Vervolgens kunnen we hopelijk een stabiele positie rond de 7e/8e plaats innemen, om vanuit daar te kijken of er meer in het vat zit. Als we de groep fit hebben en houden, onze speelwijze kunnen verbeteren en tegenstanders hiermee kunnen verrassen, dan kunnen we best eens verrassen.”

ULYSSES

Manfred van Erp is blij dat het trainen weer ouderwets is opgepakt. “Wij hebben een kleine selectie, die het de afgelopen seizoenen moeilijk heeft gehad in de 4e klasse”, aldus de trainer die afgelopen seizoen begon bij Ulysses. “We hebben het idee dat er meer in zit dan dat er tot nu toe uitgekomen is. Zeker als

we wat ruimer in de spelers komen te zitten. En daar ziet het nu naar uit, omdat er een paar goede jeugdspelers aansluiten bij de selectie en van de groep van afgelopen seizoen er gelukkig maar eentje stopt. Nou ja, wat je seizoen kunt noemen. We hebben welgeteld één competitiewedstrijd gespeeld.” De doelstelling bij Ulysses is het verbeteren van de spelers. “En vooral als team beter worden”, vult Van Erp aan. “Er zit absoluut meer in, alleen had ik niet verwacht dat bij deze club de spelers zo lief zijn naar een tegenstander toe. Het ontzag voor de tegenstanders is meestal veel te groot.” De oefenmeester uit Geffen verwacht een zware competitie tegemoet te gaan: “Ik ken Cito, SJO Vesta, Festilent en Vorstenbosch, de rest is afwachten. Maar dat belooft wat, wat we aan niveau tegen gaan komen. Maar wij gaan zelf ook een hoger niveau aantikken, dus we zullen het gaan zien. Ik heb vertrouwen in het komende seizoen en ben sowieso enthousiast over de groep, wat betreft inzet en instelling. Daar begint het toch allemaal mee.”

SBV

Al een aantal jaren hoopt SBV te promoveren uit de 5e klasse. Steeds gooide een alom be-


pagina 5

kende reden roet in het eten, maar komend seizoen moet het er dan toch maar van komen. Sander Strik, voor het tweede seizoen de hoofdtrainer bij de Harense voetbalclub, kijkt er naar uit om eindelijk om de punten te gaan spelen: “Afgelopen jaar hebben we bijna alleen maar getraind om niks. De eerste competitiewedstrijd leverde 3 punten op, dus dat was goed, maar daar bleef het ook meteen bij. We hebben na de lockdown nog wel lekker veel partijen gespeeld, maar dat kan natuurlijk niet tippen aan echte wedstrijden.” Strik was eerder actief als coach van Nijnsel, TOP (interim) en Herpinia 1, maar trainde de laatste jaren enkel jeugdteams bij Margriet. “Leuk om weer met een eerste elftal bezig te zijn, maar train ook nog talentjes bij Margriet, de JO13-3. Ik vind het allebei mooi.” Op het sportpark aan de Lietingstraat was het afgelopen zomer lekker rustig, volgens de Osse trainer: “Onze insteek is hetzelfde als tijdens het weggevallen coronajaar; zoveel mogelijk winnen. SBV gaat voor een plek bij de eerste drie.”

MOSA’14

Weg zien te blijven uit de onderste regionen lijkt het doel voor MOSA’14 komend seizoen. Na een aantal, sportief gezien, teleurstellende jaren legt Peter van Orsouw de lat echter wat hoger: “Ik hoop voor een periode te kunnen gaan. We hebben best een leuke selectie, met jonge jongens met potentie. Het zijn stuk voor stuk leuke voetballers, maar het komt er helaas niet altijd uit.” Van de trainer niets dan lof voor zijn werkgever: “Het is een leuke club, met veel vrijwilligers uit Ooijen en Macharen, die met hart en ziel voor de vereniging bezig zijn. Dat geldt overigens ook voor de korfbaltak. De nieuwe accommodatie, met een nieuwe kantine,

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Foto’s: Jo van Herpen kleedkamers en bestuurskamer, is zo goed als klaar en wordt op 25 september geopend. Daar mag MOSA’14 echt trots op zijn. Laten we hopen op een mooi seizoen en dat we, ondanks de moeilijke coronatijden, een keer de competitie uit kunnen voetballen. Maar gezondheid staat voorop.”

NLC’03

Namens vierdeklasser NLC’03 zet Willem van Kreij qua sportieve ambities niet te hoog in. “We gaan er, met vrijwel dezelfde jonge groep als vorig jaar, in eerste instantie wederom voor om er een goed en plezierig seizoen van te maken”, vertelt de hoofdtrainer. “Als dorpsclub is het voor ons vooral belangrijk dat we de betrokkenheid van onze spelers bij de club vasthouden.” In Lith ziet men enkel routinier Wouter Bijl een stapje terug zetten. “Daar tegenover zijn

er verschillende A-spelers opgestaan, die voor een plekje in het eerste elftal aan het knokken zijn”, aldus Van Kreij, wiens doelstelling het is om die jonge jongens geleidelijk meer en meer in te passen in zijn formatie. “En ondertussen willen we in de veilige middenmoot blijven spelen. Uitdaging genoeg dus. We hebben volop zin om er een mooi seizoen van te gaan maken.”

MAASKANTSE BOYS

Die zin ontbreekt ook bij Maaskantse Boys zeker niet. De laatste jaren draait de club, onder leiding van het vertrouwde gezicht van Maurizio Atzeni, goed mee in de competitie. Dat is wel eens anders geweest, dus geniet MKB volop van de huidige generatie spelers die het eerste elftal vormt. “We zijn dan ook blij dat het straks weer kan beginnen. Hopelijk kan er een normaal, coronavrij seizoen gedraaid worden en zien we iedereen weer ouderwets naar het sportpark en de kantine komen”, aldus de coach. Maaskantse Boys leeft en dat is de grootste winst die de afgelopen seizoenen is behaald. De komende jaargang hoopt Atzeni op dezelfde voet verder te gaan: “Op voetbalgebied willen we ons best doen om minder goals tegen te krijgen, er zelf meer te maken en veel persoonlijke teamrecords te breken. Waar ik dan aan denk? Clean sheets, de meeste goals voor, dat soort zaken. En vergeet het toeschouwersrecord niet.”


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

Coen de Kok: Boekhouder & bedrijfsadviseur uit Lith

ALL

0412 - 234 999

Droom jij ervan om voor je zelf te beginnen? óf ben je al ondernemer? Geen baas die zegt wat je moet doen, zelf je eigen tijd indelen en werken op de manier zoals jij het wilt. Ondernemen is leuk, leerzaam én je kunt er goed mee verdienen! Naast alle leuke kanten van ondernemen, is het verstandig om een goede administratie bij te houden. Hierdoor weet je precies of je op de goede weg bent en voorkom je problemen met de belastingdienst. Ik help ondernemers met hun boekhouding en sta ze bij met ‘raad en daad’. Vanaf € 100,00 per maand kun je je administratie aan mij uitbesteden. Vanaf dat moment maak jij je geen zorgen meer over bonnetjes inboeken, BTW-aangiftes of inkomstenbelasting.

Lithse Dijk 36, Lith 0412 - 234 999 www.ondernemerssupport.com

Laat Coen het voor je doen!

Administratie Boekhouding Bedrijfsadvies Startersbegeleiding


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Vanaf 1 september worden de bezoekers van MFA De Snoeck verwelkomd door nieuwe, enthousiaste gastvrouwen en -heren. En achter de schermen van de multifunctionele accommodatie zullen ook verschillende nieuwe werknemers hun gezicht laten zien. De deelnemers aan dagbesteding Koozie ondersteunen de al bekende vrijwilligers voortaan met allerlei taken in en om het gebouw in het hartje van Lith. “Wie weet is dit wel de dagbesteding waar je naar op zoek bent.”

KOOZIE LAAT VERSTANDELIJK BEPERKTEN INTEGREREN BIJ DE SNOECK Door: Mark van der Donk Nog maar een halfjaar geleden belden Helga Bonet, Karin Kragting en Mirelle van Mook er voor het eerst serieus over met elkaar. Nu staan ze al op het punt om te starten met de dagbesteding. “We hebben samengewerkt bij Dichterbij en altijd contact gehouden. Al lange tijd spraken we de wens uit om zelf - samen - iets als dit op te zetten en toen de kans zich voordeed, hebben we die met beide handen aangepakt”, vertelt Karin, die zelf in Geffen woont. Twee jaar geleden deed ze dat nog in Oss, waar ze toen noodgedwongen wegens privéomstandigheden moest stoppen met haar Koozie Kidz kinderopvang. “We vonden het alle drie zo’n leuke, pakkende naam, dat we besloten om die te blijven gebruiken voor de dagbesteding. Het voelt voor mij als een soort doorstart, heel leuk.” Toen de in Lith woonachtige Mirelle haar dochter naar school bracht en de MFA leeg zag staan, bedacht ze dat het opstarten van een dagbesteding met haar voormalige collega’s - zoals ze al eerder hadden gedaan - daar geweldig zou zijn. “Een prachtige kans voor ons, maar ook zeker voor de deelnemers aan de dagbesteding”, vindt Karin. “De Snoeck heeft natuurlijk een grote inloop, waardoor we letterlijk alle kanten uit kunnen.” Het bestuur van de MFA was ook enthousiast en alles kwam de afgelopen maanden in een stroomversnelling. “We starten met een klein clubje van vier deelnemers, maar hopen natuurlijk dat dat uitgroeit naar een grote groep. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom bij Koozie.

Wij hebben het niet over beperkingen, maar over talenten die participeren in de bestaande groep vrijwilligers. In eerste instantie gaan we flyeren bij HUB-scholen en woonvoorzieningen in Lith en omstreken, maar in principe is alles tot Rosmalen/Den Bosch, net over de Maas of richting Oss een optie, mits de reisafstand geen belemmering is.”

SAMENWERKEN

Wat er bij de dagbesteding allemaal te doen gaat zijn, is bijna niet samen te vatten. “We besteden veel aandacht aan onze maatschappelijke betrokkenheid en willen onze doelgroep vooral laten integreren binnen de Lithse gemeenschap. In de breedste zin van het woord gaan we samenwerken met de bibliotheek en het gemeenschapshuis, maar ook met basisschool De Meander en kinderdagopvang Henhaan. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, moeten we nog zien. Maar je kunt onder meer denken aan het bemannen van de bar, koffie serveren en dat soort zaken. Aan het schoonmaken van het schoolplein, het doen van de was en het schoonmaken van het speelgoed van het kinderdagverblijf. Of aan het sorteren of wegbrengen en ophalen van de bibliotheekboeken. Zodra we zijn gestart, gaan ons ongetwijfeld nog allerlei dingen te binnen schieten die we onze deelnemers ook kunnen laten doen. Het zal natuurlijk ook te maken hebben met hun niveau, interesses en behoeften.”

LAAT VAN JE HOREN

Het drietal zit vol ideeën en staat te popelen

om die tot uitvoering te brengen: “We denken bijvoorbeeld aan het organiseren van activiteiten voor de Lithse kinderen, of juist ouderen, met muziek, historie of iets creatiefs als basis. Daarbij kunnen de verstandelijk beperkten dan ondersteunen en meedraaien in het geheel, zodat ze helemaal binnen de gemeenschap opgenomen worden. En wie weet zijn er wel lokale ondernemers die met ons willen samenwerken. We staan open voor van alles en nog wat.” Niet alleen mogelijke partners mogen zich melden bij de vrouwen achter Koozie, ook voor geïnteresseerden in de dagbesteding zelf geldt dat zeker. “Na de HUB, als ze een jaar of 17/18 zijn, vliegen ze uit en gaan ze op zoek naar een leuke dagelijkse bezigheid. Die zouden ze zomaar bij ons kunnen vinden. Dus ben je op zoek, laat dan van je horen via 0732080042.”


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

KLEIN, MAAR NIET TE ONDERSCHATTEN, OORLOGSLEED IN OORLOG AAN DE RIVIER Nog een kleine 2 weken en de voorstellingen Oorlog aan de Rivier gaan beginnen aan de oude Maas in Lith. In een tijdelijk tenttheater wordt café ‘Bij Marie’ ingericht waar kleurrijke figuren in en uit lopen. De bakker, de naaister aan huis, de postbode, de eierhandelaar en natuurlijk Duitse en Engelse soldaten. In het zijzaaltje van het café ‘repeteren’ een koor en combo - onder leiding van dirigent Marty van der Staak - hun oorlogsrepertoire van Lili Marleen tot het Jiddische Papirosn. In het Maaswater komt een bijna echte woonboot te liggen en middels grote projec-

ties vliegen Heinkels, Lancasters, Hurricanes en V1’s over. Met de opvoering brengt Theatergroep Dankzij De Dijken waargebeurde, nog onbekende, verhalen voor het voetlicht. Veertien mensen die WO2 aan de Maaskant bewust hebben meegemaakt deelden hun herinneringen en belevingen en deze werden vertaald naar de voorstelling Oorlog aan de Rivier. Het verhaal schetst een dagelijks leven waar de oorlog langzaam vat op krijgt. Schrijver Ans Jager vertelt ‘Er werd niet echt honger geleden maar de mensen hadden hier net zo goed van doen met nieuwe regels en wetten,

‘KLEINE ZIELE IN DE GRÔTE WIELE’

Bossche humor. Hiermee gaat De Bossche Komeedie de uitdaging aan het grote succes van “Rooie Rôze Of Sperziebôôntjes?” minstens te evenaren. Met o.a. Nancy Gerrits, Robbert Oomens, Joyce Hulshoff, Ingrid den Teuling, Tjeu van Beekveld, Huipie Vugts en Jorg de Bakker. Script en regie: Ruud van de Laar. Te zien in Perron-3 Rosmalen op 30 september, 1, 2, 8 t/m 10 en 14 t/m 16 oktober en Theater de Speeldoos in Vught van 22 t/m 24 oktober en 29 t/m 31 oktober. Entree € 19,50.

De Bossche families Donkers, van Dalen en Delmee willen op grootse wijze het jubileum van hun vriendschap vieren. 25 jaar geleden hebben de 3 vrienden en de 3 vriendinnen elkaar leren kennen in het Bossche uitgaansleven en vanaf dat moment delen ze lief en leed. Naast de beste vrienden zijn ze onlangs in de Groote Wielen ook elkaars buren geworden. Hoewel ze qua karakter sterk van elkaar verschillen heeft dat nooit tot onenigheid of bonje geleid. Totdat Dorus van Dalen opeens een nieuwe hobby heeft waar met name Dick Donkers zich in toenemende mate aan ergert. Wat begon als een kleine irritatie lijkt te ontaarden in een ordinaire burenruzie waarin allerlei frustraties, oud zeer, misverstanden en verwijten plotseling boven komen drijven. Dit tot wanhoop van de familie Delmee die, door hun bemiddelende rol, tussen twee vuren komt te liggen. Wordt het ondanks alle meningsverschillen, ruzies, pesterijen en roddels toch weer koek en ei? Dit alles in een nieuw hilarisch blijspel vol herkenbare situaties en

LARS VAN TUIJL, MAGISCH ENTERTAINER Met de vrolijke familieshow Komt dat Zien! viert Magisch Entertainer Lars van Tuijl zijn 12,5-jarig jubileum als artiest en neemt hij jong en oud mee op een magische reis boordevol hoogtepunten uit zijn rijke carrière. Ook zal een aantal gloednieuwe, niet eerder opgevoerde trucs de revue passeren. Deze voorstelling is eenmalig en exclusief te bewonderen in het Beneluxtheater te Berlicum. Zondag 5 september, aanvang 14:00 uur, entree 12,50.

ALL alles op de bon, fietsen en radio’s inleveren, onderduikers, verraders en angst voor de Duitse bezetter. Met als klap op de vuurpijl dat het geweld pas echt voelbaar werd vlak voor en zelfs ná de bevrijding van Zuid-Nederland waarmee de Maas frontlinie werd. Toen vielen de slachtoffers, werd een woonboot beschoten door Engelse Jagers, stortte een V1 op het kerkje in Lith en moesten mensen evacueren of vluchten’. En Jager voegt toe ‘Het staat in geen verhouding met de transporten en miljoenen doden, maar het leed moet niet onderschat worden’. Maria van Lith, voorzitter van het gezelschap en vertolkster van de rol van Marie, laat weten ‘Mooi, dat we deze reprise nu eindelijk kunnen uitvoeren in coronatijd. Waar overal evenementen niet door kunnen gaan kan dat met ons kleine evenement wel. De mensen moeten wel rekening houden met een coronacheck met identificatie bij toegang. Dat is wel gedoe, maar ook fijn om te weten dat je tussen veilig publiek zit’. En lachend ‘Het past ook wel bij het stuk. Het lijkt een beetje op ‘Ausweis bitte!’. (Foto Herman Kok) Oorlog aan de Rivier buitenvoorstelling Door Theater Dankzij De Dijken Regie, script Ans Jager Muzikale leiding Marty van der Staak 16, 17, 18, 19 september 2021 Locatie nabij Prinses Màximasluizen, Lith Aanvang 20.15u Entree reserveren €20,00 Aan de kassa €22,50 www.theaterdankzijdedijken.nl

VROLIJK-ABSURDE TALKSHOW IN BENELUX-THEATER De Staat van Verwarring is een vrolijk-absurde talkshow in het theater, met gastheren Pieter Jouke en Ronald Snijders. In een ver verleden was de gelijknamige late-night show te zien bij de VPRO. Maar inmiddels staat het programma alweer 10 jaar met daverend succes in het theater. Ook tijdens deze Jubileum Tour praten Snijders & Jouke met twee interessante interview-gasten uit Berlicum waarbij een tipje van de sluier opgelicht zal worden over het programma van het komende seizoen. Er zijn ontregelende filmpjes, live chat-gesprekken met wildvreemden; er is een spek & bonen quiz, neologismen van de Alfabetweter, etc. Het enige wat u nu nog moet doen is kaartjes kopen, in het publiek gaan zitten en, onder het genot van een hapje en drankje, wachten tot het afgelopen is. Zo eenvoudig kan theaterbezoek dus OOK zijn! En let op: hapje en drankje zijn inbegrepen dus dat is dubbel feest! Beneluxtheater Berlicum op donderdag 16 september, aanvang 20:30 uur, entree 16,50.


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

Actieplan voor een financieel fitte toekomst

• Pensioen • Beleggingsfondsen • Verzekeringen • Hypotheek • Nalatenschap

integraal totaal advies Ridderhof 98 5341 HS OSS

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

BC/LC/H


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

ONDERNEMEND DUO SUCCESVOL MET ‘FEEL GOOD QUIZZEN’ De laatste jaren groeide de pubquiz binnen onze regio in rap tempo in populariteit. In elk dorp heeft het fenomeen inmiddels wel plaatsgevonden. Vaak was het duo achter ‘Met De Fles Op Tafel’ er verantwoordelijk voor. Met het nieuwe, hopelijk coronavrije, seizoen voor de deur spraken we met Henri van Bethlehem en Cor Strijbosch, die er wekelijks twee avonden druk mee zijn. “Het moet een uitdaging blijven, anders schakelen we door.” Door: Mark van der Donk Om meteen maar met de deur in huis te vallen: vanwaar eigenlijk de naam ‘Met de fles op tafel’? “Dat is een afgeleide van het tv-programma ‘Met het mes op tafel’, een spelprogramma met quizvragen”, legt Strijbosch uit. “We vonden de naam mooi passend. Onze quiz moet vooral gezellig zijn en dus plaatsvinden met een fles op tafel.” Ooit waaide de pubquiz over uit Engeland, weet de koersklasdocent aan het Udens College ons te vertellen. Jaren geleden waren zij er min of meer zelf verantwoordelijk voor dat het ook in onze regio bekend werd. “Samen met Henri, waarmee ik al sinds de middelbare schooltijd bevriend ben, was ik altijd al dingen aan het organiseren. Thema-avonden van de carnavalsclub bijvoorbeeld, maar ook quizzen met de vriendengroep. We kregen zulke lovende reacties dat ons het leuk leek om het ook eens voor anderen te organiseren. Via een kennis hoorden we dat de pubquiz in Veghel succesvol was en aangezien wij nogal ondernemend zijn, besloten we dit nieuwe concept ook eens uit te proberen.” Het duo zag direct dat het ook in Berghem een succes was: “Er kwamen de eerste keer zo’n 30 teams op af, geloof ik. Ze hadden geen idee wat ze moesten verwachten en hoewel er een aantal afhaakten, omdat ze iets anders hadden verwacht, groeide het animo hard. Binnen een jaar waren het 50 of 60 teams en konden we het niet meer kwijt”, vertelt Van Bethlehem, die aardrijkskunde geeft aan het Mondriaan College. “We besloten de pubquiz ook in Macharen te gaan organiseren. Eigenlijk om het te spreiden, maar in de praktijk bleek het aantal deelnemers alleen maar toe te nemen”, voegt Strijbosch er lachend aan toe. In de tijd die volgde maakten de twee een ronde door de regio. “Wat we de afgelopen jaren allemaal georganiseerd hebben?”, herhaalt Strijbosch onze vraag. “Jeetje, teveel om op

te noemen eigenlijk. Bingo’s, muziekbingo’s, 30 seconds-toernooien, wandelquizzen en pubquizzen. Waar? In de Merx in Berghem, D’n Driehoek in Vinkel, ’t Haasje in Geffen, De Lievekamp in Oss, Markant en Zinderend in Uden, ’t Vunderke in Macharen en De Potter in Schaijk. En heel veel bedrijfsfeesten. Dat zijn er zeker 15 tot 20 per jaar. Bij sommigen komen we ieder jaar terug.”

MINDER TV KIJKEN

Letterlijk elke week zijn de mannen bezig met hun nogal uit de hand gelopen hobby. “Donderdag is onze vaste quizavond. En op maandag komen we bij elkaar voor de voorbereidingen. Maar dat voelt niet als werken, hoor. Gewoon met een bakje koffie erbij een beetje ouwehoeren, vragen bedenken, dingen uitzetten en mailtjes sturen.” Samen zijn ze al jarenlang de grote roergangers achter vele honderden quizavonden. “Waar we de tijd vandaan halen? Minder tv kijken, haha. Of het moeten quizprogramma’s zijn. De inspiratie halen we uit het alledaagse leven. En soms uit de lesstof die we aanbieden in de klas.” De Merx blijft hun vaste uitvalsbasis. “Daar organiseren we het 7 keer per jaar en stellen we alle nieuwe vragen als eerste. Dat is steeds onze try-out, zeg maar”, aldus Van Bethlehem. “We hebben standaard 50 tekstuele vragen, 20 muziekvragen, 20 vragen met een plaatje en 10 vragen in een proefronde. Dan laten we de deelnemers chips, paaseitjes, milkshakes of iets anders eten en stellen we bijvoorbeeld vragen over de smaak.”

SBS 6-QUIZZEN

De gemiddelde pubquiz duurt een kleine drie uur en gaat meestal over alledaagse dingen. “Mensen zeggen wel eens dat we SBS 6-quizzen hebben”, lacht Strijbosch. “En dat klopt. We stellen altijd herkenbare vragen, waar ie-

dereen op zijn eigen manier wel een link mee heeft. We gaan voor een ‘feel good quiz’. Je kunt hele moeilijk vragen stellen over specifieke onderwerpen, maar dat doen wij juist niet. We vragen bij een plaatje bijvoorbeeld op welke foto een bereklauw of een citostick staat. Of naar de logo’s van automerken. Begrippen waar iedereen wel eens van gehoord heeft, maar die voor veel mensen stiekem toch best lastig aan te wijzen zijn.” Een quizavond moet vlot gaan, er moet actualiteit in zitten en alle deelnemers moeten het gevoel hebben ‘minimaal een 7’ te kunnen halen. “Met De Fles Op Tafel organiseert geen Triviant-quiz. Bij ons moet een vraag uit drie zinnen bestaan en je moet hem vanuit meerdere invalshoeken kunnen benaderen. Op die manier houd je iedereen betrokken”, legt Van Bethlehem uit. “We proberen ook altijd met iets extra’s uit te pakken. Zo zijn er ooit een fanfare, band, koor of harmonie komen optreden bij bepaalde vragen. We hebben ook een keer een danspaar uitgenodigd. Dan moesten de deelnemers raden wat ze dansten. En er was een carnavalseditie, een kersteditie waarbij we 300 mutsen uitdeelden - en een Halloween-editie, met zombies in de zaal.”

UITDAGING

Tijdens de coronaperiode genoten de twee even van hun sabbatical, maar helemaal stil zaten ze nooit. Er waren online quizzen, muziekbingo’s en het laatste project, net voor de zomervakantie, was een wandelquiz. “Prachtig toch, om een paar honderd mensen de bossen in te sturen?”, stelt Strijbosch een retorische vraag. “We hebben daarbij voor het eerst een podcast opgenomen. Alsof we de vragen live stelden dus. Het moet ook voor ons een uitdaging blijven om de boel in elkaar te draaien. Is die weg, dan schakelen we door naar iets nieuws.”


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Sporten in Lith op jouw manier, dat kan bij sportschool Lith. Kom je trainen voor meer spiermassa, een betere conditie, of misschien wel zonder doel? Wij zorgen ervoor dat je met een goed gevoel weer naar huis gaat.

Wat je vindt bij ons? • Begeleiding van enthousiaste instructeurs • Diverse Groepslessen • Kinderlessen • Fitness schema’s op maat Wil jij ook kennis maken met Sportschool Lith? Laat deze kans niet liggen en meld je vandaag nog aan voor een gratis proeftraining! Sportschool Lith Het Wargaren 44, 5397 GN Lith | 0412-480388 info@sportschoollith.nl | www.sportschoollith.nl | Facebook Sportschool Lith

KINDER- & TIENERYOGA

start med io septembe r

Start: medio september Kinder- & Tieneryoga

Holistische Kinder- & Tieneryoga is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en voor tieners van 13 t/m 18 jaar. Holistisch betekent de mens als geheel en gaat uit van balans tussen het mentale (denken), het fysieke (lichamelijk), het emotionele

(gevoel/emotie), het energetische (verdeling energie) en het spirituele (bewustwording van jezelf ). De yogales beginnen we met een liefdevol welkom en met het trekken van een affirmatie waarbij stilgestaan wordt welke affirmatie jou mag begeleiden tijdens de yogales of zelfs gedurende de verdere week. De affirmatie sluit aan bij een chakra, die terugkomt in de yogales. De yogales omvat opwarmings- en grondingsoefeningen. We mediteren, en doen specifieke asana’s (yogahoudingen). We zingen mantra’s, doen yogamassages en leren ademhalingstechnieken om eventuele spanningen te laten afvloeien. We eindigen elke yogales met een ontspanning met visualisatie. We komen thuis in ons lichaam… Een les duurt ongeveer 60-75 minuten en de kosten bedragen € 70,00 voor 10 yogalessen. Aanmelden en meer info via de website. Namasté, Jacqueline Bosch

Bij Yogadocente Jacqueline Bosch in Maren-Kessel Bij Yogadocente Jacqueline Bosch Info op: www.jb-kindercoaching.com of via: info@jb-kindercoaching.com in Maren-Kessel Info op:

www.jb-kindercoaching.com

Of via:

info@jb-kindercoaching.com


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

EXTRA INSPANNINGEN VOOR VEILIGHEID SCHOLIEREN Na een lange zomervakantie openen de eerste scholen maandag weer hun deuren. In de praktijk betekent dit meer verkeersdrukte en doorgaans helaas ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren. Automobilisten kunnen fietsende scholieren helpen veilig op school te komen door vanaf maandag een gepaste snelheid te rijden in plaats van de maximumsnelheid. Ook helpt het wanneer automobilisten schoolzones mijden. Veilig Verkeer Nederland roept scholieren op hun fiets te controleren op gebreken en om de schoolroute samen met een volwassene vooraf te oefenen. Onder 12-jarige scholieren die fietsend naar school gaan, vallen in de maanden augustus en september bijna twee keer zoveel slachtoffers als in andere maanden. Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is snelheidsreductie door gemotoriseerd verkeer daarom één van de effectiefste maatregelen om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten. Het campagnebeeld bestaat daarom uit een snelheidsmeter waar scholieren aan hangen. De boodschap: Onze scholen zijn weer begonnen. Pas je snelheid aan.

NAVIGATIE-PROVIDERS AAN ZET

Vanaf maandag ontvangen honderdduizenden automobilisten de boodschap om hun snelheid aan te passen voor fietsende scholieren. Dit gebeurt in de auto via het navigatiescherm. Het betreft een pilot met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar aanbieders Waze, TomTom en Flitsmeister aan meedoen. De melding verschijnt vlak voor vertrek of direct na aankomst. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) is hoopvol over de test en de samenwerking met navigatiediensten. Het gaat hierbij om een lokale representatie van internationale navigatiesystemen. Cora van Nieuwenhuizen: “Veiligheid moet

altijd voorop staan. Daarom is het mooi dat automobilisten nu ook via navigatiediensten geïnformeerd worden over schoolkinderen die weer de weg op gaan”.

GEVOEL BIJ VERKEERSVEILIGHEID

Verkeersveiligheid is volgens Veilig Verkeer Nederland niet het eerste onderwerp waar iedereen aan denkt zodra zij de deur uitstappen. Terwijl dit wel goed zou zijn voor ieders veiligheid in het verkeer. Zeker nu scholen weer opengaan. Naast snelheidsreductie kan Nederland in het verkeer ook nog winst behalen door vaker ongestoord en mobielvrij te rijden (MONO). Volgens Veilig Verkeer Nederland is het gebruik van een smartphone in het verkeer niet langer de standaard in ons land, maar komt het nog wel voor. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (26%) de smartphone nog in de auto. Van hen geeft 16% aan tijdens het rijden berichtjes/appjes te lezen en typt 9% zelfs letterlijk berichtjes terug. Zo’n 7% houdt de aandacht minder bij het verkeer door tijdens het rijden met de telefoon aan het oor te bellen. De sociale omgeving van mensen keurt deze risicovolle handelingen volgens Veilig Verkeer Nederland steeds vaker af. Alleen samen lukt het ons om het aantal verkeersongevallen in Nederland te verlagen.


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

ILIEBEDRIJF VIERT 100 JAAR MET ONS FAM

Douwe Egberts Snelfiltermaling Verpakking 500gr m.u.v. D.E. Excellent filterkoffie

5,59 - 6,10

3,

99

Wapenaer 48+ kaasplakken

2 verpakkingen à 200-230 gram

1+1 GRATIS*

Hamburger a la minute 3 stuks, boerengehaktschnitzel 2 stuks, grillburger 2 stuks, pastagehakt, saucijzen 2 stuks, gehaktstaaf 4 stuks of baconburgers 2 schalen à 180-400 gram

1+1

Melkunie Breaker of Starbucks ijskoffie

Ristorante pizza’s

2 VOOR

3 VOOR

3 dozen à 216-319 gram

2 verpakkingen à 200 gram of 220 ml

2,

00

Pringles

Alle soorten Per bus 160-165 gram

1,

25

Jumbo koelverse groente of kookaardappelen 2 zakken bloemkool/broccoliroosjes, bloemkool/

broccoliroosjes mix, sperziebonen, spitskool/ groentemix à 400 gram, kruimige of vastkokende aardappelen à 500 gram

1+1 GRATIS*

5,

00

SUN, Dreft of Finish vaatwastabletten Alle soorten 2 verpakkingen

1+1 GRATIS*

Ariel vloeibaar 16 wasbeurten, Ariel Pods of Lenor Alle soorten 2 verpakkingen

1+1 GRATIS*

GRATIS*

Wiegmans Heesch, Schoonstraat 8 *1+1 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk.


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

- Een huis kopen of verkopen - Een hypotheek vestigen - Testamenten maken of wijzigen - Een schenking doen - Een nalatenschap regelen - Een bedrijf oprichten - Statuten wijzigen En voor alle andere notariële zaken

Regel uw zaken goed.

• APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren Wij hebben PVC vloeren van o.a. Coretec | Saffier | Tarkett | T.F.D. | Sense Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Lijmen of kliksysteem Zelf leggen of laten leggen Slijtvast Vele kleuren en dessins

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

ZO TROTS OP MUSICAL LEERLINGEN Wat een top idee, laten we een musical school voor kinderen en volwassenen starten in juli 2020 en dan vol vertrouwen de 2e coronagolf in duiken met alle gevolgen van dien voor de podium kunsten. Want dat is precies wat wij, Mariëlle Peppelenbosch en Hester Visscher hebben gedaan met het starten van ‘Werk In Uitvoering’. En het is ons nog gelukt ook!

MEGA PIRATEN FESTIJN WEER NAAR MAASKANTJE Het Mega Piraten Festijn strijkt op zaterdag 16 oktober weer neer in Maaskantje. Het affiche bevat weer vele grote namen uit de wereld van de Nederlandstalige muziek. Van Gerard Joling tot Jan Smit, van René Schuurmans tot Jannes. De voorverkoop is inmiddels begonnen. Er zijn al enkele duizenden kaarten weg. “We gaan er van uit dat het gewoon door kan gaan”, zegt organisator Eddie Mensink. “Met alle versoepelingen die zich in een steeds sneller tempo opbouwen, zetten we in op het gebruikelijke concept. Dus gewoon feest in de tent. Met een klein voorbehoud, want we zullen ons uiteraard houden aan de landelijke protocollen. Maar zoals het er nu uitziet, kunnen we zo meteen een ouderwets feestje vieren. En mochten er dan toch nog maatregelen gelden, dan kunnen we daar vast wel een mouw aan passen.” Het Mega Piraten Festijn in Maaskantje is het vijfde in een serie van zeven festivals in dit najaar. Eddie ziet het helemaal zitten. ’Het Mega Piraten Festijn is altijd een feest van saamhorigheid geweest. Die saamhorigheid hebben we het afgelopen anderhalf jaar gezien. Maar voor die saamhorigheid is het ook nodig dat je samen het leven kunt vieren. En dat kan nu weer!” Ook de mannen van social mediafenomeen Poar Neem’n zijn weer van de partij. Zij hebben hun eigen area waar ze gedurende de avond meerdere shows verzorgen. Met stampende beats, boerenrock en”veel ongein. En nieuw op het terrein: het RadioNL Feestcafé met als ‘barman’ zanger/DJ Robert Pouwels (die ook een heel goede Hazes neerzet). Het terrein aan het Mugheuvelsteegje is geopend vanaf 18.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot 1.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 27,50 euro. Zie verder www.megapiratenfestijn.nl.

We startten met l essen i n d e fi jne locatie Spo rtschool Lit h. Toe n zij n we in december, januari en februari overgeschakeld naar Zoom-lessen. We dansten en zongen wat af in de woonkamers. Er is zo ver wij weten geen enkele vaas gesneuveld. Vanaf maart gaven we buiten lessen. Al was het koud, een paar goeie opwarmoefeningen, warme thee en een heater doen wonderen. En toen mochten we eindelijk weer naar binnen en hebben de kinderen en tieners in juli de musical ‘Aladdin’ tot leven gebracht. Een week later stond ‘The Addams Family’ van de volwassenen geplant maar helaas hebben we die op het laatste moment toch nog moeten verzetten naar september. Wat zijn we trots op onze leerlingen! Hoe werken wij? We nemen een productie als basis; Dat wil zeggen dat we de musical die we gaan spelen in al zijn facetten gebruiken als leidraad voor de lessen. Dus niet alleen verhaal, muziek en choreografie, maar ook historie, schrijver en bv componist. Uiteraard aangepast per leeftijdsgroep en met aan het eind van het seizoen onze eigen versie van de musical. We hebben dus naast lessen vol zang, dans en spel ook ‘zittend’ les; leren kijken en luisteren naar materiaal en elkaar. Kernwoorden: Hard werken en hard lachen, leren, teamwork, een veilige plek en staan voor jezelf. Kinderlessen starten woensdag 15 september en lessen voor volwassenen vrijdag 1 oktober. Nieuwsgierig? Je kunt ons vinden op Facebook en Instagram of op www.hestervisscher.nl/zangles/werk-in-uitvoering-100-musical. Of mail naar werk-in-uitvoering@hotmail.com. Oh ja, en vanaf half september gaat ook onze eigen site de lucht in. Mariëlle Peppelenbosch en Hester Visscher Docententeam Werk In Uitviering_100% Musical

MUSICAL VOOR KINDEREN VOOR VOLWASSENEN LESSEN IN

HARD WERKEN • HARD LACHEN SAMENWERKEN EEN VEILIGE PLEK IETS VOOR NU IN

HEESCH

JOU?

LITH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

MEER INFO WERK-IN-UITVOERING@HOTMAIL.COM • 06-29454533


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

REMEMBER ALBERT WEST WEER VERPLAATST Het stond er zo fier in de agenda, Remember Albert West op 9 oktober in De Kentering. Maar helaas waarschuwt Den Haag al een tijdje dat je in je agenda vooral je potlood moet gebruiken. En inderdaad, we moeten de datum van 9 oktober weer uitgummen. Die boodschap heeft Satisfaction Rosmalen, de organisator van het event, gebracht. Al zou het tegen die tijd volgens de regeltjes misschien wel kunnen, het is ook belangrijk dat de bezoekers en de artiesten relaxed kunnen genieten. We vragen ons af of die situatie er al naar is. We hebben dan ook besloten om het event door te schuiven naar volgend jaar, het wordt dan zaterdag 15 oktober, zo laat Satisfaction weten.

HISSE HELDEN WEER OP HET PODIUM! Op zaterdag 25 september gaat het dak van De Pas. Dan nemen tien zangers en zangeressen uit Heesch, begeleid door een speciaal samengestelde band met ‘Hisse’ muzikanten, je mee in een avond vol muziek. Nederlandstalig, rock, akoestisch en verschillende med-

leys, er is voor iedere wat wils. De Hisse Helden in 2017 en 2019 waren een groot succes. De Hisse Helden starten om 20.30 uur, maar er is vanaf 19.30 uur ook nog een heel mooi voorprogramma. Een entreekaartje kost in de voorverkoop €10,- en aan de kassa €12,50

OEVERLOOS THEATERROUTE GAAT DOOR!

nelies Fleskens, plaatselijke streekproducten en live muziek.

Oeverloos Theaterroute kan gewoon plaats kan vinden. Van 9 tot en met 12 september genieten bezoekers van cultuur en natuur op het Brabantse ´eiland´ Keent, op voorwaarde dat zij in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs.

KAARTVERKOOP

Artistiek leider Marjolein Buijs vertelt: “Het was even spannend, hoor, maar we kunnen door! Inmiddels hebben we onze bezoekers geïnformeerd en de voorwaarde voor hun bezoek uitgelegd. We zijn erg blij dat het werk van de afgelopen maanden op deze manier niet voor niets is geweest en hopen dan ook dat iedereen flexibel meebeweegt met deze maatregel. Door het coronatoegangsbewijs mag de 1,5 meter worden losgelaten en kan Oeverloos op een veilige én leuke manier gaan plaatsvinden!”

THEATERROUTE EN ONTMOETINGSPLEIN

Oeverloos is geïnspireerd op lokale verhalen die op verschillende plekken worden uitgebeeld door toneel, muziek, dans en beelden-

de kunst. Het verhaal van de route staat dit jaar in het teken van Keent, waar de inwoners leven met de voortdurende dreiging van water. Na afloop van de route kunnen bezoekers nog even blijven hangen op het festivalplein. Hapjes en drankjes worden verzorgd door Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein, Terras Keent en Stichting Taurus. Daarnaast is er een randprogramma met schilderkunst van Han-

Toegangskaarten voor Oeverloos Theaterroute à € 17,00 (exclusief € 1,00 servicekosten) zijn te koop via www.osscultureel.nl/oeverloos-theaterroute. Oeverloos vindt plaats op donderdag 9, vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september; verschillende starttijden zijn al uitverkocht.


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

JONGE ONDERNEMER WIL HET VERHAAL ACHTER HET EI LATEN ZIEN

“WEI DE KIP… U HET EI” Op zijn website noemt hij zichzelf, met het grootste recht, een ‘jonge ondernemer’. Tom van Griensven uit Vinkel. Heel zijn hart is vol van de boerderij en dan met name de dieren in de sector. Sinds zijn 12e jaar is hij zowat elke vrije minuut van de dag te vinden in en om de boerderij. Tom zijn ultieme droom is ‘boer zijn’ in al zijn facetten die de huidige tijd vereisen. “Boer met verantwoordelijkheid dus. Ook ik ben mij bewust van het milieu en dierenwelzijn waardoor ik ben gaan kijken naar mogelijkheden betreffende de toekomst. Het welzijn van de dieren, het milieu en de maatschappij staat voor mij voorop”, aldus de 26- jarige kippenboer in spe, Tom van Griensven. door Jan van Ravenstein Met graagte ben ik op de uitnodiging ingegaan om de werking van de kippenkar eens van dichtbij te ervaren. Meteen al wanneer we het weiland oplopen waar zijn kippenkar staat opgesteld, komt Tom helemaal in zijn element. Het is prachtig om te horen met welk een liefde voor het vak hij praat over zijn tak van sport, de kippen. De normaal rustig ogende Tom komt niet bijgepraat over zijn unieke project, zijn ‘droom’. Het moet wel, wat ik vooraf al dacht, dat hij de genen van zijn voorouders heeft geërfd. Misschien is het toeval, maar zijn kippenkar staat zo’n beetje in de ‘achtertuin’ van de boerderij van zijn groot- en overgrootvader van Grad en Wim van Griensven, voormalige koeienboeren in het Vinkelse. Over het ‘boeren’ is Tom heel duidelijk in zijn verhaal: “Een boerderij overnemen met alles erop en eraan is voor mij een bijna onhaalbare droom. In een vader en zoon situatie zijn er wel oplossingen voorhanden, maar in mijn geval is dat in eerste instantie geen haalbare kaart”.

BIJBAANTJE

Vanaf zijn 12e jaar is Tom werkzaam in het boerenbedrijf. “Mijn oma, Bertha van Griensven, wist een bijbaantje voor mij bij de familie Hanegraaf op de grens van Vinkel en Heesch. In dit bedrijf heb ik in de loop der jaren toch

wel de kneepjes van het vak geleerd en is de liefde voor het boerenvak alleen maar groter geworden”, zegt Tom. Hij heeft inmiddels al een aantal jaren alle benodigde diploma’s voor de intensieve veehouderij op zak en is intussen als volwaardige ZZP-er bij de boer aan het werk. Ook Tom weet dat de branche onder druk staat. “Je hoeft alleen maar het nieuws over de uitstoot en waar die precies vandaan komt te volgen en de schrik slaat om in je hart. De toekomst van het boerenbedrijf staat ongelooflijk onder druk”, aldus Tom. Hij is een zakelijk en nuchter denkende jonge ondernemer. Geen smoesjes en zeker geen echte overhaaste stappen is zijn credo. Eerst maar eens dit project goed neerzetten is zijn doelstelling.

KIPPENKAR

Tom: “De werking en het principe van de kar is als volgt. Bij ‘WeideKip’ scharrelen de kippen op 100% vers grasland met veel vitaminen en mineralen, puur voor het welzijn van de kip en gezonde eieren. Het diervriendelijke aspect komt in de kippenkar voor 100% tot zijn recht. De kippenkar is geheel computergestuurd en volautomatisch uitgerust betreffende voer, water, afvoer van mest en een uitdrijfsysteem voor de eieren. Tijdschakelaars regelen dat de kippen buiten kunnen scharrelen of verblijven in hun ‘vijf sterren’ hotel maar ook dat de legnesten op tijd sluiten zodat ze de zaak niet bevuilen”, aldus Tom. Hij heeft exact 249 kippen in zijn bedrijf Weide Kip, hierdoor valt het binnen de grens van een hobbymatig bedrijf.

WEIDE KIP

De woordspeling van Tom, “Wei De Kip… U het ei”, die hij zomaar even loslaat spreekt zo helemaal voor zich. Het vrije uitloop ei. Het moge duidelijk zijn dat de complete exploita-

tie draait om de eierenproductie van het kippenhotel. De werkzaamheden vinden plaats naast zijn werk als ZZP-er. “Dagelijks hou ik me vanaf 14.00 uur tot in de avonduren bezig met ‘Weide Kip’. Natuurlijk moeten de eieren worden geraapt en is er de zorg voor eten en drinken. Eenmaal per week wordt de kippenkar verplaatst naar een vers stukje grasland, daardoor ontstaat er geen zwarte grond. Hierdoor is er een minimale kans op wormbesmetting en scharrelen de kippen bovendien in heerlijk vers gras. Tom: “Het welzijn van de kip staat voorop, niet meer en niet minder.

HET VRIJE UITLOOP EI

Naast al deze werkzaamheden in en om de kippenkar zullen de eieren ook aan ‘de man’ moeten worden gebracht. Iedere dag opnieuw is er nu eenmaal verse productie wat, naast losse verkoop, vaste afzetkanalen vereist. En dat lukt hem heel aardig. De familie moet nu al best vaak bijspringen met stempelen, inpakken en bezorgen, mooi toch”, aldus deze stralende jonge ondernemer. Aan de Brugstraat 64 bij zijn ouders staat inmiddels een automaat van waaruit de eieren ook zijn te verkrijgen. Info over Weide Kip en verkooppunten, zie de website: www.weidekip.com Locatie Weide Kip: Koksteeg Vinkel - Tom@ weidekip.com - 06-28565549


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

‘t Dorp 58 5384 MC Heesch Maandag: op afspraak Dinsdag t/m donderdag 9.30 - 17.00 Vrijdag 9.30 - 20.00 Zaterdag 10.00 - 17.00 info@hanegraafkeukens.nl 0412 - 20 28 49

Afslanken en slank blijven met LijfStijling

Wat deed jij deze zomer? Lag je OP of ONDER het badlaken? De vakantie zit er weer op voor velen. Heb je je stiekem toch geïrriteerd aan een aantal kilo’s te veel, jouw (bier)buikje of de bubbels op de benen? Heb je er nu genoeg van en wil je er écht iets aan doen? LijfStijling maakt een persoonlijk plan voor je met haalbare doelen. Bij LijfStijling is het mogelijk om het afvallen te combineren met ems-training (work-out in slechts 20 minuten) en/of LPG endermologie. We hebben een aantal acties, die het hele jaar geldig zijn omdat we dit jaar 12,5 jaar bestaan! Hoe leuk is dat. (https://www.lijfstijling.nl/acties/) “Beter in je vel met LijfStijling” is het motto dat LijfStijling hanteert. Annemiek van der Voort voert inmiddels al 12,5 jaar haar praktijk in Maren Kessel. Inmiddels biedt LijfStijling een drietal voedingsconcepten, zodat er altijd iets passends voorhanden is! Samen met haar collega Patty begeleidt zij jou bij het afslanken en vervolgens slank blijven …. Slank worden is niet zo moeilijk, maar slank blijven wel. Annemiek spreekt uit ervaring. “Wij geloven in jou én in onze aanpak!”, aldus Annemiek. Maak een afspraak voor een gratis intake- en adviesgesprek. Bel: 06-20299616 LijfStijling Provincialeweg 73 – Maren Kessel

AFSLANKPRAKTIJK & ENDERMOLOGIE kom in actie ...

Last van jouw vakantiekilo's? Heb je er écht genoeg van? Wij geloven in jou én in onze aanpak ...

AFSPRAAK? Gratis adviesgesprek! Bel: 06-20299616 Start direct! Provincialeweg 73 Maren-Kessel www.lijfstijling.nl/acties/


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

Hans Raadgever EIGEN HUIS “Ofschoon wij u erkentelijk zijn voor de extra toewijzing van 100 woningwetwoningen menen wij niet te mogen verhelen dat onze ongerustheid nog niet geheel is weggenomen.” Dit schrijven B en W van Utrecht op 15 mei 1961 aan het college van gedeputeerde staten. Zij maken zich ernstig zorgen omdat er herhaaldelijk verzoeken komen voor toestemming om ontruimde krotten weer opnieuw in gebruik te mogen nemen. De woningnood was toen al volksvijand nummer 1. Veel van mijn tantes, en van moederszijde waren dat er al tien, waren al blij met de helft van een woning bij een oudere alleenstaande. Deze trok zich terug in de voorkamer en het jonge stel mocht in de, met schuifdeuren gescheiden, achterkamer wonen. Het mes sneed aan twee kanten. Het jonge stel had huisvesting en de alleenstaande oudere hulp in huis. Het jonge stel kon trouwen, kwam daarmee vrij van ouderlijke bemoeienis en kon zijn gang gaan. Overigens, getrouwd moest je zijn. Ongetrouwd slapen onder één dak was nog net geen doodzonde, maar wel door de kerk en je gelovige ouders streng verboden. Verrichtingen om kinderen te verwekken, en alles wat daar bij komt kijken, werd als zonde beschouwd. Daar mocht en werd niet of alleen in bedekte termen over gesproken. Een vriend vertelde me eens dat, als hij samen met zijn verloofde op zijn kamer zat, één van zijn ‘zorgzame’ ouders regelmatig binnen kwam om te vragen of ze nog thee wilden. Later, bij zijn kinderen dorst hij, in dezelfde omstandigheden, nauwelijks binnen te gaan zonder eerst langdurig te kloppen. Een andere, minder aantrekkelijke, optie was om bij de ouders in te trekken. Veelal werd dan de bovenverdieping daarvoor ingericht. Het nadeel was dat je, als getrouwd stel, gewoon bleef wonen onder het ouderlijke gezag, want het was en bleef hun huis met alle bijbehorende huisregels en gewoonten. Hoe anders is dat heden ten dage. Als er al getrouwd wordt is dat met een uitbundig groots feest en veelal in aanwezigheid van één of meerdere nazaten. Het enige wat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hetzelfde lijkt gebleven zijn de oorlogen die grotendeels het onoplosbare woning probleem veroorzaken. Immers oorlogen vernielen steeds weer in enkele dagen wat bewoners in jaren hebben opgebouwd. Dat betekent opnieuw beginnen of erger, huis en haard verlaten en elders hopen toegang te krijgen om verder te kunnen leven. Niet omdat ze dat zo graag willen maar omdat hun leven er van afhangt. Dagelijks kunnen we het schrikbewind van de geloofsfanatici, de Taliban, ofwel theologie studenten, volgen en de mensonterende gevolgen zien en horen. Terwijl ons grootste probleem lijkt de vraag of we wel of niet van een zonnige vakantie kunnen genieten.

GELUKKIG ZIJN En als je je dan realiseert dat we in een land mogen wonen waar zangers, zoals bijvoorbeeld René Froger, het land bezingen met met woorden als: “Ik kan niet zeggen dat ik iets te kort kom, geen idee, geen benul wat de smaak van honger is. Als ik geen zin heb om te koken, dan loop ik even naar de markt, voor een moot gebakken vis. Mijn vader en mijn moeder zijn nog allebei in leven, dankzij hun heb ik een fijne jeugd gehad”, dan moeten we toch toegeven dat we in een land wonen waar we simpelweg iets vaker gelukkig zouden moeten zijn.

BC/LC/H

REPAIR CAFÉ BERGHEM GAAT WEER OPEN OP 15 SEPTEMBER Nu voor veel mensen de zomervakantie voorbij is gaan ook de vrijwilligers van het Repair Café weer aan de slag met het repareren van uw kapotte spullen. Of het nu een stofzuiger is waarvan het snoer niet meer oprolt of een broek waarvan de zoom los is; wij doen ons best om het weer te maken. In het verleden hebben we al heel wat spullen kunnen repareren dus als u iets heeft staan dat kapot is en het zonde vindt om het meteen weg te gooien laat ons er dan even naar kijken. Heeft u van een apparaat de handleiding nog? Breng die dan mee! Tussen 9.30 en 10.30 uur kunt u in de hal van de Berchplaets uw spullen aanbieden om te repareren of komen voor een deskundig advies. Er wordt gewerkt tot 11.30 uur. Het repareren is gratis maar een kleine financiële bijdrage wordt op prijs gesteld. U bent van harte welkom! Iedere derde woensdag van de maand. Meer info vindt u op onze website: [url=http://www.repaircafe-berghem.nl]www.repaircafe-berghem.nl[/url]

GEEF UW MANTELZORGER EEN CADEAU! Ontvangt u mantelzorg en wilt u diegene bedanken? Vraag een mantelzorgcompliment aan bij de gemeente. Het mantelzorgcompliment is een VVV-cadeaukaart van € 50, die u zelf aan uw mantelzorger geeft.

WAT IS EEN MANTELZORGER?

Een mantelzorger zorgt voor lange tijd en onbetaald voor een naaste met een ziekte of beperking. Meestal is een mantelzorger een familielid, vriend of kennis. Mantelzorg kan zijn: huishoudelijke hulp, toezicht en gezelschap, begeleiding bij het vervoer of de administratie. Maar er zijn ook mantelzorgers die helpen bij het douchen, aankleden en naar de wc gaan.

HOE KUNT U UW MANTELZORGER BEDANKEN?

Ga naar www.oss.nl/mantelzorgcompliment om het mantelzorgcompliment voor 2021 aan te vragen. Dit kan tot en met 31 december 2021. U kunt als inwoner van de gemeente Oss één mantelzorgcompliment aanvragen. Ga naar de website voor de voorwaarden. Hebt u geen internet? Haal dan het papieren aanvraagformulier op bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Raadhuislaan 2 in Oss.

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN

Berghse Tafel in vakantietijd Tijdens de vakantieperiode van de Berchplaets is er een alternatief programma georganiseerd. Bezoekers vinden dat ze al zo veel gemist hebben tijdens de lockdown en beperkingen als gevolg van corona. Zo is er een spelletjesmiddag bij één van de vrijwilligers thuis gepland. Maar gezien het mooie weer is er meer belangstelling om buiten in de tuin met elkaar te buurten. Een gezellige middag die wordt afgesloten met een overheerlijk broodje. Ook is bij één van de bezoekers thuis een muziekmiddag georganiseerd. Helaas laten de weersomstandigheden het niet toe om buiten van de accordeonmuziek van Tineke Nieuwenhuis te genieten. Maar niet getreurd ook binnenshuis, onder het genot van een hapje en een drankje, wordt volop genoten. Een beetje dansen en meezingen met bekende liedjes betekent toch weer een geslaagde middag. De laatste donderdag van de vakantieperiode gaan we, inmiddels een beetje traditie, met bezoekers van de Berghse Tafel ontbijten bij Tuincentrum Coppelmans. De algemene reactie van de Berghse Tafel bezoekers is dat zij het fijn vinden om elkaar, ook tijdens de vakantieperiode, te kunnen blijven ontmoeten.

Maar nu kunnen we weer naar de Berchplaets! Iedere donderdagmiddag kan er weer rummikub gespeeld worden, gesjoeld, een praatje, gemaakt terwijl koffie en thee klaar staan. Er even tussenuit uit, want samen is toch gezelliger dan alleen op de bank.

Zin in een tochtje met de duofiets De fiets met drie wielen, één stuur en twee zitplaatsen naast elkaar. En een elektromotor als trapondersteuning maakt het nog prettiger! En naast elkaar zittend is het gezellig praten met elkaar. BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

BERGSE BIJNAMEN

DENK OP 28 SEPTEMBER MEE OVER DE BERCHPLAETS 2.0! Het bestuur van Dorpshuis de Berchplaets organiseerde op 24 juni jl. en brainstormbijeenkomst met belanghebbende verenigingen en instellingen. Veel dorpsgenoten vanuit hun vereniging/organisatie bleken mee te willen denken over de toekomst van ons dorpshuis. Inmiddels zijn alle suggesties, ideeën en aanbevelingen verwerkt. Het was veel en zeker niet alles is te realiseren, wel is er een lijn uit op te maken. Madelon van Duren, begeleidster vanuit Het PON/Telon, heeft dit vertaald naar 5 thema’s: - Opleiding& informatie - Welzijn, zorg & gezondheid - Betrekken en betrokken blijven bij De Berchplaets - Ontmoeten & verbinden - De Berchplaets als plek om activiteiten te organiseren In een brede dorpsbijeenkomst op 28 september a.s. wil de Berchplaets deze thema’s met betrokken dorpsgenoten bespreken. Dit gebeurt aan de hand van een spel: de veerkrachtdialoog. Deelnemers kiezen bij binnenkomst zelf het thema waarover zij willen meedenken. De Berchplaets vindt het heel belangrijk om te weten wat er binnen de Berghemse gemeenschap leeft, waaraan behoefte is en op welke manier de Berchplaets hierop kan inspelen. Het begin is gemaakt tijdens de brainstormsessie. In de dorpsbijeenkomst op 28 september gaat de werkgroep Berchplaets daar dieper op in. Wil je meedenken over de rol van de Berchplaets in Berghem? Noteer dan 28 september alvast in je agenda! Iedereen is welkom. Aanmelden kan via info@deberchplaets.nl

NOODKREET EHBO BERGHEM Te weinig EHBO’ers om alle evenementen in Berghem te faciliteren. Dat is het dreigend gevolg van het schreeuwend tekort aan nieuwe cursisten bij vereniging EHBO Berghem. In een brief roept de vereniging haar klanten op om de EHBO-cursus beter onder de aandacht te brengen van de eigen mensen. Nieuwe cursisten zijn dringend nodig om het aantal EHBO’ers op peil te brengen en houden. Doordat er zo weinig beschikbare vrijwilligers zijn, lukt het met dit ledental niet meer om alle evenementen te verzorgen. Belangstellenden kunnen zich melden via: ehboberghem@gmail.com.

De tweede inzending van honderd nieuwe Bergse bijnamen heeft weer het een en ander losgemaakt bij veel lezers van het Berghs Contact van juli 2021. Heel veel leuke reacties met aanvullingen maar gelukkig daarbij ook correcties. Speciaal wil ik hierbij vermelden de reactie van een oud Berghemnaar de heer Antoon den Brok. De nu in Helmond wonende Antoon zag de twee dubbelen bijnamen, de Klamp en Anna de Klamp. Scherpe blik. Ook gaf hij diverse aanvullingen met nieuwe namen. Ook zijn op en aanmerkingen over de voorgaande verhalen van bijvoorbeeld Adriaan van Soerland weerb door mij als zeer welkom ervaren. Mijn dank aan de heer Antoon den Brok wiens eigen bijnaam de Kolenhond was. Gezien de reacties en verzoeken van de reagerende lezers heb ik besloten om even te stoppen met weer nieuwe bijnamen te plaatsen om over mijn eigen plannen omtrent deze materie een eventueel nieuw vervolg te geven. Alle reacties samengevat vraagt men eigenlijk om alle bijnamen met de familienamen samen te brengen in een soort van boekvorm. Met daarbij vermeld, voor zover mogelijk voorvallen en anekdotes en andere grappige verhaaltjes die bij die families thuis horen. Vergeet niet dat de meeste bijnamen al meer dan een eeuw oud zijn. Over wat het vervolg zal zijn/worden zal serieus nagedacht moeten worden. Wordt vervolgd zal ik maar zeggen. Op en aanmerkingen zijn welkom. Ruud van der Ven Molenweg 71 5351 ET Berghem Telefoon 06 38 42 83 78 e-mail: ruudvanderven@outlook.com

TV BERGHEM Voor de meeste mensen zit de vakantie er al weer op. Hebt u leuke vakantiefilms en wilt u deze delen met de bewoners van Berghem dan kunt u ze via we-transfer sturen naar willygeurts@tv-berghem.nl. Willy zal de filmpjes bewerken zodat ze op TV Berghem vertoond kunnen worden. Ook is TV Berghem op zoek naar jong talent dat met een frisse kijk en nieuwe ideeën een update aan ons team kan geven. TVBerghem zendt digitaal uit, wij kunnen streamen en hebben een drone en een crane ter beschikking. Wie kan er filmen en/of monteren en durft de uitdaging aan om onze uitzendingen een eigentijdse uitstraling te komen geven? Interesse? Stuur dan een mail naar info@tv-berghem.nl of bel naar Chris Strijbos, tel. 06-53355430

BERGHEM SPORT 1 ZOEKT TEAMMANAGER Een teammanager is de steun en toeverlaat van de trainer van het elftal, maar ook van de spelers daar waar het gaat om het regelen van allerlei zaken rondom het elftal. Denk daarbij aan het op orde zijn van de kleding, het vervoer, de wedstrijdbegeleiding op de zondag, eventueel contact met andere clubs in aanloop naar een wedstrijd etc. Kortom een onmisbare schakel in het goed kunnen functioneren van het elftal, en in dit geval het vlaggenschip van Berghem Sport. Hebt u zelf of weet u in uw omgeving een geschikt persoon met interesse, enige ervaring en een paar uurtjes tijd per week over voor Berghem Sport, laat het het dan weten, via secretaris@berghemsport.nl, of voorzitter@berghemsport.nl of telefoonnummer 06-52077736


echt een geweldig gevoel.” Klanttevreden- voor Frank de basis voor een prettig contact heid staat bij Frank voorop. “Ik doe in ieder met zijn klanten. “Ik ben open en eerlijk of gesprek mijn best om een ondernemer te hel- een financiering haalbaar is. Daarbij geef ik pen zijn voorraad uit te breiden, machines te een onafhankelijk advies. Vaak zeggen klanpagina 23 leasen, een verbouwing te realiseren of een ten danwww.thuisinhetnieuws.nl dat ze helemaal niet ontevreden zijn

Kerkstraat 12 5367 AG Macharen T: 085-864 03 30 E: fdelaat@financieringsgilde.nl I: www.financieringsgilde.nl

FINANCIERINGSGILDE LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

ALL


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

Ook voor uw hypotheek staan wij voor u klaar Kom gerust langs!

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

BC


pagina 25

ADRIAAN VAN SOERLAND DEEL 2

ZWANENBERG

In 1952 stopte Adriaan met het bakkersleven en begon hij bij Zwanenberg in Oss aan een nieuwe uitdaging als orderschrijver voor hun klanten. Zijn vader werkte daar al. Hasje van Soerland was chef bij Zwanenberg en in die functie nam hij onder andere ook nieuwe werknemers aan. In die tijd heeft Hasje daar nog een zeer belangrijke uitvinding gedaan. Hij bedacht een methode hoe je van groene vloeibare zeep harde blokken zeep kon maken. Door het koken van de groene vloeibare zeep met loog werd deze zeep na afkoeling omgezet in harde blokken. Doordat vader Hasje veel aanzien had kwamen werklieden van Zwanenberg, waarschijnlijk om een wit voetje te halen en in de hoop op blijvend werk, eieren, hoantjes en kroten voor de kachel afgeven. Kroten zijn volgens het Bergs woordenboek dennenappels. Destijds werd er op de zaterdag voormiddag nog gewerkt in de fabriek. Op zaterdagmiddag werd er dan geschoffeld en gegrieseld (aanharken) bij de vader van Adriaan. Er werd dan door de zuster van Adriaan een volle ketel aanmaaklimonade, in de volksmond ranja genoemd, met daarin een pollepel klaargezet waar dan goed van gedronken werd.

ONDERNEMERSRAAD

Adriaan zat in de ondernemersraad waar hij reeds na een korte periode en na het stemmen in zijn voordeel van maar liefst 1700 medewerkers van Zwanenberg in de ondernemersraad de hoogste functie kreeg. Er waren pamfletten gemaakt waarop stond ‘TIK TAK TOR – STEM OP DE SNOR’. Zijn werkzaamheden als orderschrijver kwam op een laag pitje te staan want Adriaan ging nu meer op de werkvloer met de mensen praten en vragen of ze bijvoorbeeld voldoende premie kregen en of ze de productiesnelheid wel aankonden. Adriaan vroeg dan een gesprek aan met directeur van Moorsel om over die problemen te praten die de medewerkers tegenkwamen tijdens hun werk. “De eerste keer dat ik een gesprek met de directeur kreeg moest ik nog een bôtteram eten. Ik nam van thuis altijd bôtterams mee zonder beleg omdat dit bij het vleesverwerkend bedrijf Zwanenberg voldoende aanwezig was.” Adriaan dacht ‘ik eet mijn bôtterams tijdens het gesprek met directeur van Moorsel wel op’ en nam als be-

www.thuisinhetnieuws.nl

leg een lekker stuk ham mee wat recht van de ham-afdeling kwam. 0p het eten van vleeswaren wat in het bedrijf verpakt werd was verboden en bij het op betrappen hierop stond onmiddellijk ontslag. Tijdens het gesprek met directeur van Moorsel pakte Adriaan zijn bôtterams en belegde die met een lekkere plak ham. “Meneer van Moorsel wilt u ook een schefke ham op de bôtteram”? vroeg Adriaan de directeur. Wat de directeur vervolgens niet afsloeg. Adriaan gaf hem ook een behoorlijke plak ham waaraan ook hij zich te goed deed. Er bleef zelfs nog een stuk over waarop van Moorsel zei: “Dit stukje ham neem ik mee voor mijn vrouw thuis”. Na het gesprek met directeur van Moorsel, wat goed verlopen was vroeg de directeur wanneer Adriaan weer bij hem terug kwam? Zo gauw het uitkomt zei hij. En zo geschiede. Adriaan kwam regelmatig op het kantoor voor een bezoekje aan van Moorsel met natuurlijk een lekker stukje vlees uit de fabriek waardoor veel gesprekken over de werkzaamheden van zijn collega’s op de werkvloer werden voortgezet. Goed voor het personeel, goed voor Adriaan en de directeur. Winst voor iedereen. Adriaan vertelt dat hij elke werkdag de afdelingen bezocht en vroeg aan de mensen of ze de productie bij konden houden en of er nog verdere problemen waren op de werkvloer. Tijdens die gesprekken werden de productiemedewerkers uiteraard even van hun werk gehouden wat de betreffende afdelingschef niet prettig vond. Er kwam van een bepaalde afdeling een chef naar Adriaan toe en zei: “Je houd iedereen van het werk en ik wil dat je niet meer op deze afdeling komt”! Adriaan maakte een afspraak met van Moorsel en vertelde hem tijdens dat bezoek dat die afdelingschef hem verbood om nog op zijn afdeling te komen. Directeur van Moorsel pakte meteen de telefoon en belde naar de desbetreffende chef waarop hij hem mededeelde: “Als je nog een keer verbiedt dat Adriaan op je afdeling komt ontsla ik je dezelfde dag nog”. Adriaan kon daarna ongestoord zijn gang gaan en kon daardoor voor de werknemers bij Zwanenberg via de ondernemersraad veel betekenen. Tijdens een van de gesprekken die Adriaan met directeur van Moorsel had vroeg hij hoe hij directeur was geworden. Hij antwoorde: Mijn vader is groot-aandeelhouder van Zwanenberg waardoor ik de functie van directeur kreeg. Maar misschien ben jij wel slimmer dan ik.

HONDENVOER

Bij Zwanenberg moest Adriaan voor een of

BC andere chef regelmatig een vleespakketje maken met ribkes, haasjes, en biefstuk. Op het pakketje moest dan gezet worden: hondenvoer: kosten een gulden. Dat kan ik voor mezelf ook zei Adriaan. En hij maakte voor zichzelf ook zulke vleespakketten. En als je het tegen iemand vertelt dan verraad ik jou ook. Op deze manier had deze chef voor zich zelf en zijn gezin een lekker goedkoop stuk vlees bij de maaltijd. En de hond? Die vond de hond in de pot.

VERVROEGD PENSIOEN

In 1970 werden Zwanenberg en Hartog opgeheven en ondergebracht in de Unilever vleesgroep. De UVG. Adriaan moest naar het kantoor komen voor een gesprek met directeur van Moorsel. Hij vroeg aan Adriaan wat hij er van vond om met zijn 52 jaar te stoppen met zijn werkzaamheden bij Zwanenberg. Hier had Adriaan wel oren na en zei, als ik dan maar al die jaren een goed salaris en een goed pensioen overhoud. Daar hoefde hij zich geen zorgen over te maken, daar zorg ik wel voor zei de directeur. Adriaan kwam in 1978 vroegtijdig thuis te zitten en had daardoor veel vrije tijd.

Trouwfoto Adriaan en Tiny

HUWELIJK

Op een dag in 1958 leert Adriaan op de kermis in Vinkel zijn latere vrouw Tiny uit Heeswijk-Dinther kennen. Ze kregen verkering en een korte tijd later zijn ze op 21-07-1959 in het huwelijk getreden en gingen in het ouderlijk huis aan de Julianastraat 17 wonen. Er werden twee dochters geboren Jose en Ria. In 1979 moesten Adriaan, Tiny en de kinderen noodgedwongen verhuizen. De gemeente Berghem vorderde hun huis op omdat op die plek een doorgaande weg zou komen van de Julianastraat naar de Sint Willibrordusstraat. Waarom die straat er eigenlijk nooit is ge-


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

JOB ALERT! l n . d n a l u n l e t o h www.werkenbij Bouw jij ook mee aan het vernieuwde hotel Nuland 2.0? Dan is dit jouw kans! Wij zijn op zoek naar de volgende horecatoppers: • STAGIAIRES • LEERLINGEN • FLEXWERKERS

BOUW JIJ MEE AAN HOTEL NULAND 2.0?

ALL


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

MEGEN KRIJGT EEN TITUS BRANDSMASTRAAT Titus Brandsma krijgt ook in Megen een straat naar zich vernoemd. Het gaat om een nieuwe straat waar woningen worden gebouwd tussen de Walstraat en de Graaf Alardstraat. De beroemde pater overleed in 1942 in Dachau en werd in 1985 in Rome zalig verklaard. In zijn jonge jaren woonde hij in een kosthuis in Megen en volgde hij daar ook het Gymnasium. De heemkundekring wilde ter nagedachtenis hieraan graag een straat naar hem vernoemen. In Oss is er al een Titus Brandsmaplein en een Titus Brandsmalaan. De naam Titus Brandsmastraat verschilt hier volgens de gemeente voldoende van om verwarring te voorkomen.

SUBSIDIE HOP-ON-HOP-OFF BUS VERLENGD

OPNIEUW GOUD VOOR SANNE VOETS OP PARALYMPICS Sanne Voets iot Berghem heeft goud behaald op de Paralympics in Tokyo. De 34-jarige dressuuramazone won met haar paar Demantur individuele test in Grade IV. Met een score van 76.585 procent bleef Voets de Braziliaan Rodolpho Riskalla en de Belgische Manon Claeys ruim voor. ““Ik ben dolgelukkig. De lach op mijn gezicht zegt het wel, denk ik”, tekent de KNHS op uit de mond van de regerend Europees- en wereldkampioen. “Als je op een paard zit als Demantur dan geniet je gewoon, vandaar die lach op mijn gezicht. Hij voelde heel krachtig tijdens de proef maar dan op een zachte manier. Ik probeer niet te veel te denken aan het feit dat ik hier als favoriet ben. Alles op zijn tijd. Maar het gaat er wel over met iedereen die ik spreek om de driedubbel te pakken na het WK en het EK.” ‘Nooit meer paardrijden? Dat zullen we nog wel eens zien!’, zei Sanne toen ze in 2001 een ongeluk kreeg waarbij ze bekneld raakte onder haar paard. De fysieke schade kwam bovenop de beperkte been- functies die ze sinds haar geboorte al had. Paardrijden zou nu zeker niet meer verstandig zijn. Maar langs de zijlijn zitten is niets voor Voets. Ze vocht zich terug, reeg successen aaneen en excelleerde tijdens de Paralympics.

De Hop-On-Hop-Off bus in Heesch kan ook dit jaar nog rekenen op subsidie van de gemeente Bernheze. Het gaat om een bedrag van 9250 euro. Belangrijke reden voor de steun is dat de busdienst in het afgelopen coronajaar kampte met tegenvallers. De dienst moest vanwege de coronamaatregelen tijdelijk worden gestaakt. Het busje startte in de zomer van 2019 met het rijden van vaste routes door het dorp. Iedereen die mee wil met de bus, kan gratis instappen. Vooral voor ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn, bleek het een uitkomst. Het project is een initiatief van Aangenaam Heesch.

RONDJE KEENT Iedere tweede zondag van de maand van 10.00 tot 12.30 uur, organiseren de vrijwilligers van Informatiecentrum Keent een struinwandeling onder leiding van gids. De wandeling met een gids gaat door het hele gebied. De wandeling gaat veelal over onverharde paden en dijken. Vaak ook over paadjes die zijn gemaakt door de Exmoorpony’s en Taurosrunderen in het natuurgebied. Bij slecht weer is het aan te raden om de wandeling te maken met stevig en waterdicht schoeisel. Vergeet ook niet je verrekijker mee te nemen. Na afloop staat er koffie, thee en chocolademelk klaar in het infopunt Bezoekerscentrum Keent, Zuijdenhoutstraat 2 - 5371 RB Keent

Geef uw gehoor de aandacht die het verdient!  Uw zelfstandig en onafhankelijk audicien  Altijd een gediplomeerd audicien voor u beschikbaar  Geen wachttijden of spreekuren, 6 dagen per week geopend  De meest geavanceerde, nieuwe en kleinste onzichtbare hoortoestellen van Phonak, Widex, Oticon, Signia, Resound en Starkey  Contracten met alle zorgverzekeraars  Gratis parkeren voor de deur  Hoortoestel vanaf €0,- bijbetalen

Bezoek onze webshop voor diverse service artikelen!

SERVICE ADRES:

MEIJNBACH OPTIEK Monseigneur Zwijsenplein 32 Kerkdriel

Bezoek ons op www.hoortijd.nl of www.facebook.com/hoortijd

Raadhuisstraat 3 - Rosmalen

073 - 711 45 86

Rompertpassage 17 - Den Bosch

073 - 711 45 35

Openingstijden: Ma t/m Vr 09.30 - 17.30 uur Za 09.30 - 16.00 uur


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Sparen voor uw kind of kleinkind? Kom Zilvervloot Sparen

Mooie bonus a ls het kind 18 word t*

Mix & Match badbrug: boek of handig voor uw tablet. 55,-

* Kijk voor de voorwaarden op regiobank.nl of kom langs.

kies het juiste materiaal

Kompas Financiën

Het Wielsem 10 5231BW 's-Hertogenbosch T 073 - 646 18 30 E info@kompasfinancien.nl I www.kompasfinancien.nl

heeft baden van badencollectie De Mix & Match en budget bepalen acryl. Uw smaak solid surface en uw keuze.

baden in

ACRYL

SOLID SURFACE

Door-en-door gekleurd kunststof met een fluweelzachte uitstraling.

LUXE

en zeer krasvast!

daar hoeft uw En het fijne is: bad heerlijk tot rust. In bad komt u te zijn. Een afgeschuind niet groot voor Dompelt u badkamer helemaal compacte badkamer. perfect in een vrijstaand past bijvoorbeeld Kies dan voor een optimale luxe? graag onder in

Uitstekende keuze voor een superstrakke vormgeving, extra voordelig!

TIP: IN ONZE SHOWROOM MAG U ALTIJD EVEN PROEFLIGGEN!

zich eyecatcher. bad: de ultieme

ONTDEK HET VERRASSENDE HUISMERK VAN BADEN+

tegen het ook aan de tegels u Denk bij uw ontwerp wand? Of kiest bad mee met de bad. Tegelt u het accent? juist voor een opvallend

illusie Met dit bad creëert u de voor van een vrijstaand bad. Ideaal de kleinere badkamer!

de vloer is Een vrijstaande badkraan op een eyecatcher in elke badkamer. ZOEKT U? WELKE VORM

en maten: in vele soorten collectie heeft baden diep, De Mix & Match van ondiep tot extra tot strak vierkant, t maakt + van prachtig rond Uw Baden badkamerarchitec vrijstaand en ingebouwd. op maat. graag een badkamerontwerp

van met vierkante vormen Een vrijstaand bad van strak perfecte combinatie solid surface: de materiaal. design en zacht

15

26-05-17 14:25

14

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

26-05-17 14:25

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

15

14

Baden+ heeft het beste van alle badkamermerken voor u bij elkaar gebracht: in de Mix & Match collectie. Van handdoekhaakje tot bubbelbad, van landelijk tot superstrak. Met altijd hetzelfde uitgangspunt: kwaliteitsproducten voor de scherpste prijzen!

Adresgegevens Industriepark 11 5374 CM Schaijk Tel. 0486 - 41 44 00 info@ago-totaaltechniek.nl

Openingstijden Ma. t/m do. Vrijdag Zaterdag Zondag

09.00 - 17.00 uur 09.00 - 20.00 uur 09.00 - 16.00 uur Gesloten

www.ago-totaaltechniek.nl - www.ago-badkamers.nl

Marktplein 8 5397 EV Lith tel. 06 54 90 04 79

Dit kan A&R Zonwering u bieden: Voor buiten:

Zonwering zoals Luifels Screens Rolluiken

Voor binnen: Horren Rolgordijnen Duette rolgordijnen Luxaflex PVC vloeren Laminaat Tapijt/Vinyl Maak vrijblijvend een afspraak, bel:

Arie Roelofs 06 54 90 04 79


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

TAL VAN FRAAIE MONUMENTEN IN ONZE EIGEN REGIO

BC/LC/H Willibrorduskerk Berghem

Ieder jaar is er in het tweede weekend van september de Open Monumentendag. Ook in onze eigen regio zijn er tal van historische bezienswaardigheden die op 11 en 12 september hun deuren net een beetje extra openen. Thuis in het Nieuws maakt een rondje langs de monumenten die hun deelname aan de speciale dag(en) hebben toegezegd en veel geïnteresseerden hopen te mogen begroeten.

pastorie Maren-Kessel Door: Mark van der Donk In totaal genieten in Nederland ruim een miljoen bezoekers per jaar van ons culturele erfgoed. Al voor de 35e keer in successie vindt de Open Monumentendag plaats en op dat moment zijn zo’n vijfduizend monumenten door het hele land van binnen en buiten te bekijken. “Op veel plekken worden bijzondere lezingen gegeven en zijn bijvoorbeeld speciale tentoonstellingen te zien”, weet Laura van Herpen, die namens de gemeente Bernheze de coördinatie van de Open Monumentendag voor haar rekening neemt. “Vanwege de coronarestricties hebben de vrijwilligers een wat moeizamer voorbereiding gekend dan in andere jaren het geval was, maar ook dit keer zullen ze ongetwijfeld weer uitpakken.” Het bezichtigen van de monumenten is voor jong en oud. Er is vaak muziek, er worden rondleidingen gegeven en er is altijd wat te doen. Dit jaar is de titel van het thema ‘Mijn

Kasteel van Oijen

monument is jouw monument’, waar veel locaties op aansluiten. In Berghem bijvoorbeeld, waar de Sint-Willibrorduskerk en de pastorie(tuin) aan bod komen. Maar er is binnen de gemeente Oss veel en veel meer aan monumentale pracht te bezichtigen. Wat te denken van de liefst 11 bezienswaardigheden in het nostalgische Ravenstein, Deursen-Dennenburg en Neerlangel? Of de Sint-Sebastianuskerk in Herpen, de Odradakapel of Sint-Petrus’-Banden Kerk in Macharen, een van de vele monumenten in Megen, molen Zeldenrust of de Maria Magdalenakerk in Geffen? In Oss zelf kunnen ook molens, een kerk en zelfs een nucleaire schuilkelder worden bezocht. Bij het industrieterrein, langs de snelweg, zijn het Vorstengraf en Paalgraven eveneens monumenten. En dan zijn er, meer westelijk, langs de Maas ook nog de voormalige pastorie in Maren-Kessel, het oude raadhuis en het kerkje in de Notenboomgaard in Lithoijen, de museumboot in de Lithse Ham en de Sint-Lambertuskerk, molen Zeldenrust en de historische paadjes in Lith. U ziet het; wie houdt van prachtige overblijfselen uit de historie kan zijn hart ophalen.

HEERLIJKHEDEN EN MEER

Ook in de gemeente Bernheze doen verschil-

lende monumenten mee aan het evenement. Zowel in Nistelrode als Vorstenbosch is een molen met de naam ‘Wildlust’ te bekijken en in Heeswijk-Dinther staat, aan de Aa, met de Kildonkse molen een van de 4 ‘Heerlijkheden’ te wachten. De Meierijsche Museumboerderij, Kasteel Heeswijk en de Abdij van Berne zijn de drie andere juweeltjes van de ‘Heerlijkheid Heeswijk-Dinther’, die jaarlijks veel bekijks trekken. “Speciaal voor de Open Monumentendag rijdt er een cabrio bus op en neer, voor degene die van alle vier de trekpleisters wil genieten”, weet Van Herpen. En bij de abdij wordt dit jaar nog net een beetje extra uitgepakt, zo vertelt ze verder: “Die viert haar 900-jarig bestaan. Er is daarom, tijdens het feestelijke weekend, een grote kloostermarkt.” Hoewel de heemkamer geen monument is, stelt de heemkundekring deze eveneens open voor publiek tijdens de Open Monumentendag. In de voormalige meisjesschool is in de loop der jaren heel wat verzameld. De leden van de heemkundekring vertellen bezoekers er graag over. Dat doen zij iedere woensdagmiddag overigens, als geïnteresseerden eveneens welkom zijn. Voor het bezichtigen van fraaie erfenissen uit onze rijke geschiedenis hoef je vaak de wijde wereld niet in te trekken. Vaak is vlakbij, soms zelfs om de hoek, een bouwwerk wat je al zo vaak in het voorbijgaan hebt gezien, zeker de moeite waard om eens nader te aanschouwen. Laat de Open Monumentendag een mooi moment zijn om je eens over die drempel te trekken.


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Het is weer planttijd Kleinfruit Hebe

nu vanaf

diverse soorten Geven kleur aan de nazomer v.a. 3,75

bessen, braam, framboos, druif, kiwi, etc. v.a. 5,95 nu vanaf

3,75

5,95

Siergrassen grote sortering alle seizoenen verrassend

CADEAUTIP Met onze nationale tuinbon maakt u iedereen blij

nu

4,99 Festuca Intense Blue XL nu 4,99

3 zakken

Haardhout Ook voor terras of balkon

Patio fruitbomen Keuze uit appel, peer, pruim en kers

18,50

10,00

extra grote zak 3,95/st. 3 zakken voor 10,00 In korven ( ¾ m3) 40,00/ korf. Doos aanmaakhout 2,50 / doos

Aanbiedingen zijn geldig t/m 20 september 2021 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Prunus laurocerasus ’Genolia’ Smal groeiend uitermate geschikt als haag 100-120 cm c 30 17,95 nu

17,95 Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

MET KINDEREN DE BRABANTSE NATUUR IN! Heerlijk ravotten in de bossen, hutten bouwen, op zoek naar insecten of andere diertjes, uitwaaien op de fiets of heerlijk doorstappen met onderweg een welverdiende picknick. Wat is het toch heerlijk om de natuur in te gaan. Met deze tips gaan ook de kinderen enthousiast mee op avontuur. Ga je op pad, volg dan altijd de veiligheidsmaatregelen van de overheid op. NATIONAAL PARK DE LOONSE EN DRUNENSE DUINEN

De Loonse en Drunense Duinen, dichtbij de Efteling, is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Een immens grote zandbak dus, wat wil je als kind nu nog meer! Je kunt hier heerlijk spelen in het zand, mooie wandelingen maken, fietsen en mountainbiken. Rondom liggen diverse horecagelegenheden die het perfecte vertrekpunt zijn voor een ontdekkingstocht door de duinen en natuurlijk voor een lekker hapje of drankje, zoals Natuurpoort De Drie Linden in Drunen en de Roestelberg in Kaatsheuvel. Leuk weetje: op 200 meter van de Roestelberg ligt recreatiepark Het Genieten met een fantastische buitenspeeltuin, waterspeeltuin en groot terras, vrij toegankelijk.

NATIONAAL PARK DE GROOTE PEEL

DOCUS DE DAS AVONTURENROUTE

Vlakbij Oisterwijk, in het Hart van Brabant. vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit afwisselende bosgebied met haar sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes is een prachtig natuurgebied om doorheen te wandelen. Vanaf het bezoekerscentrum Groot Speijck zijn drie kortere wandelroutes uitgezet, perfect voor kinderen. En direct achter het bezoekerscentrum ligt de Speelnatuur van OERRR waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen in het bos.

Het is heerlijk fietsen en wandelen in De Maashorst, hét oergebied van Nederland. Een uniek gebied in Noord-Brabant, waar de natuur het voor het zeggen heeft. Bomen, planten en beesten zijn hier de baas, net zoals vroeger.Spot de wisent, Tauros en de Exmoorpony, de oerbewoners van dit gebied. Speciaal voor kinderen is hier het Docus de Das Avonturenpad. Je beleeft een spannend avontuur met leuke spelelementen. Zo leer je tijdens het beantwoorden van de vragen heel veel over de natuur. Weet jij bijvoorbeeld waarom alle mollen blind zijn? De route start vanaf Charme Camping Hartje Groen, één van de topcampings in Noord-Brabant.

Op de grens met Limburg ligt Nationaal Park de Groote Peel. Een weids, waterrijk en stil hoogveengebied dat vooral bekend staat om de vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. Voor kinderen zijn er verschillende routes, afhankelijk van het aantal km dat je wilt lopen, met onderweg ‘knuppelbruggetjes’ en uitkijktorens. Voor de allerkleinsten is het Kabouterpad een waar avontuur: met een kaboutermuts op en rugzak om ga je op pad. Er zijn zes opdrachten waarbij je op zoek gaat naar échte kaboutersporen.

MOZESBRUG

Wereldberoemd bij Fort de Roovere bij Bergen op Zoom: de Mozesbrug. Je loopt via de Mozesbrug diep door het water, maar je voeten blijven droog! Deze ‘loopgraafbrug’ is een modern kunstwerk dat belangrijke architectuur- en bouwprijzen won. Fort de Roovere is onderdeel van de Zuiderwaterlinie, een aantal defensieve werken die ons vroeger tegen de vijand beschermde. Rondom liggen een aantal wandelroutes en je kunt de indrukwekkende Pompejustoren beklimmen.

OISTERWIJKSE BOSSEN & VENNEN

ZWARTE KAAT

Een fietstocht met kinderen wordt natuurlijk extra leuk als je het spoor volgt van een heuse legende! Met de vernieuwde route ‘Zwarte Kaat’ ga je zelf op jacht. Voel haar adem in de wind, hoor haar krasse stem in de bossen, proef haar natuur, herberg jezelf en geniet van haar veroveringen! De route, gebaseerd op de legende van Zwarte Kaat, een roversbende die zo’n 400 jaar geleden actief was in de Brabantse Kempen, is uitgezet over het fietsknooppuntennetwerk. De route is 36 km lang, en start bij Recreatiepark De Achterste Hoef.

MASTBOS BREDA

Ken jij de Top Natuurroutes al? Een selectie van zorgvuldig uitgezette natuurroutes over het knooppuntennetwerk, die je langs de allermooiste plekjes in Brabant voeren. De wandelroute door het Mastbos in Breda van 5 km lang, is ideaal voor kinderen. In het Mastbos, één van de oudste cultuurbossen van Nederland, word je omringd door 500 jaar oude bomen. Indrukwekkend en zelfs een beetje magisch. Je loopt langs rivier de Mark en komt onderweg een heus kasteel tegen. Bij speelbos Boeverijen maak je uiteraard even een tussenstop, hier is het klimmen en klauteren geblazen. Even uitblazen tijdens of na je wandeling doe je bij één van de vele picknicktafels of op de Ginnenkenmarkt in Breda, een pleintje met dorpspomp en gezellige cafés en restaurants.


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

+ GRATIS

ACCESSOIRE KIT*

TV DEAL IN 3 MATEN Steelstofzuiger BBS612PCK Compacte snoerloze steelstofzuiger en met de tweede accu kan de werktijd uitgebreid worden tot wel 70min. *Zolang de voorraad strekt

LG OLED TV levert elke keer dat je kijkt een geweldige prestatie dankzij het ongelooflijk scherpe beeld. Voorzien van perfecte zwart waarde en 100% kleurechtheid

48A16

55A16

999,00

879,00

699,99

1049,00

949,00

Bonenmachine D4 Pure koffie - puur genot. De focus op specialiteiten met zwarte koffie manifesteert zich in espresso met niet te overtreffen volle smaak en koffie van koffiebarkwaliteit.

65A16

299,99

1599,00

1449,00

Strijksysteem IS5145BK Beschikt over een afgeronde strijkzool voor een optimaal glijresultaat over alle stoffen én in alle richtingen. Strijkt 2 keer zo snel!

40*

79

,99

CASHBACK + 4 jaar garantie na registratie

549,99

499,99

Wasmachine 9kg FFD 9448 BSEV NL Exclusieve 6th Sense Technologie past de instellingen dynamisch aan elke specifieke lading aan, garandeert perfecte verzorging van alle stoffen. €

599,99

Staafmixer 830 Een echte krachtpatser verpakt in een stijlvol design. Voorzien van een krachtige motor en traploos regelbare snelheid.

999,00

LED TV TX-49HXF977 Deze TV beschikt over de HCX Pro Intelligent Processor, een hoogwaardige processor die elk beeld zo mooi mogelijk weergeeft.

899,00

5 JAAR GARANTIE na registratie

Wasmachine 9kg WM14UQ95NL iSensoric wasmachine met sensoFresh programma voor opfrissen van kleding, anti-vlekken programma en multiTouch LED Display.

WIJ ZIJN OPEN99VOOR €

,90

€ ,99 ,99 79AFSPRAAK 529 WINKELEN OP

149,99

PRIJS NA

99,99

Warmtepompdroger 8kg FTBE M11 8X2 Warmtepomptechnologie verwarmt de lucht in de droger effectief opnieuw, voor een aanzienlijk lager energievebruik. €

189,99 *

Strijkplank 13 43 64 Denim Blue strijkplank met solide stoomunithouder. Super breed blad voor snel en comfortabel strijken.

349,99

799,99

MAAK JE JOUW AFSPRAAK OP WWW.LUNENBURG.NU KOM VOOR MEERDERE APPARATEN? ! P I T OF BEL VOOR EEN AFSPRAAK NAAR 073 532 23 32 MAAK DAN EEN AFSPRAAK.

4

RESERVEER JOUW AFSPRAAK OP WWW.LUNENBURG.NU OF BEL VOOR EEN AFSPRAAK NAAR 073 532 23 32

Geldig 25 augustus t/m 4 september 2021, zolang de voorraad strekt. Afwijkingen in prijzen, teksten, modellen en afbeeldingen voorbehouden. Genoemde prijzen zijn exclusief installatie, montage en thuiskopieheffing.

929,99


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

OORLOGSVOORSTELLING IN KAMP VUGHT EN HOESSENBOSCH Theatergroep BLUV speelt in september de reprise van de indrukwekkende voorstelling Oorlogstuig. De première vindt plaats bij Nationaal Monument Kamp Vught. Een bijzondere locatie, omdat Roosje Glaser -de hoofdpersoon van het waargebeurde verhaal- daar daadwerkelijk gevangen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Osse Linda van Doorn en Dolinda Vissers spelen in de voorstelling, die geregisseerd wordt door oud-Lithenaar Harold Schraven. Na 16 voorstellingen in 2019 stond de reprise eigenlijk gepland voor mei 2020, rondom de viering van 75 jaar bevrijding. Helaas moest het uitgesteld worden, maar de spelers en regisseur Harold Schraven vonden dat het verhaal van Roosje Glaser zeker nog verteld moest worden. De groep is dan ook dolblij dat de reprise anderhalf jaar later eindelijk door kan gaan. De première van Oorlogstuig is op 10 september bij Nationaal Monument Kamp Vught. Het buitenterrein van het museum vormt ook op 11 en 12 september het decor voor de voorstelling. Later doet het theatergezelschap Haarsteeg en Berghem aan.

ALL

WE MOGEN WEER SAMEN ZINGEN! MAAR WETEN WE NOG HOE? U snapt dat ik als zangdocente alleen maar heel blij kan zijn. En al zijn er nog regels waar we ons aan moeten houden, het gevoel van samen 1 zijn in het moment van klank en emotie, dat werkt als een supermedicijn ; stress vloeit weg en daarvoor in de plaats komt energie. We kennen het allemaal wel, je hebt geen zin om naar de repetitie of les te gaan omdat je te moe bent. Maar kom je na de repetitie thuis voel je je opgeladen ondanks de inspanning. Een wondermiddel. Maar wat is er onder andere nodig om je in zang zo verbonden te voelen met elkaar? De basis is altijd een goede ademhaling. Of je nu alleen of in een koor zingt. Zonder voldoende goed gesteunde lucht is er geen vrij geluid. Zet beide benen op de grond en voel; want als je jezelf niet meer kunt horen door alle stemmen om je heen, moet je gaan voelen wat er in je lijf gebeurd. En je lijf houdt je niet voor de gek; voelt het niet goed dan is het niet goed en voelt het alsof het klopt…dan klopt het. Luister en stel je open voor de muziek om je heen, zoek de verbinding en interactie met elkaar. En zing je in een koor met bladmuziek maar gebruik je dat A-4tje eigenlijk alleen voor de tekst? Leer dan de beginselen van bladmuziek en het notenschrift en dat papier voor je neus wordt een bron van steun tijdens het zingen. En blijft het een uitdaging om (weer) je vleugels te vinden in een groep, gun jezelf individuele stemvormingslessen. Want samen zingen is essentieel; het is als balsem voor de geest en geeft de positieve spirit om weer door te gaan. Hester Visscher Zangdocente ZanghuisHester

DE VOORSTELLING

De geëmancipeerde Joodse Roosje Glaser boekt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant. Maar dan wordt Roosje verraden. In verschillende concentratiekampen probeert ze te overleven door dansles te geven aan SS’ers. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Met Theatergroep BLUV vertelt de Bossche regisseur Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting. Schraven: “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Ondanks dat we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het een spektakel op de vierkante meter.” Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek. Reacties van het publiek na de voorstellingen in 2019 ‘Heerlijke sfeer en goed oog voor detail’ ‘In één woord klasse’ ‘Briljant spel’ ‘Tot op het bot doordringende muziek’

SPEELLIJST

10 – 11 en 12 september Nationaal Monument Kamp Vught Vught 17 september Openluchttheater Hoessenbosch Berghem 24 en 25 september De Steeg Haarsteeg

KAARTVERKOOP

Kaarten | Theatergroep BLUV (myonline.store)

Thuiskomen in je lied! ZA N G L E S VO O R K I N D E R E N • ALLEEN OF MET EEN VRIENDJE / VRIENDINNETJE • ZINGEN MET PLEZIER • O O K J I J KA N Z I N G E N! E C H T WA A R!

ZA N G L E S VO O R VOWA S S E N E N • WERKEN AAN JE TECHNIEK • O N T S PA N N E N E N M E T H U M O R • ONTDEK JE EIGEN STEMGELUID BEL VOOR EEN GRATIS PROEFLES IN SEPTEMBER VOOR MEER INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL ZANGHUIS HESTER MUTJESKAMP 21 - LITH T 06 - 2945 4533 INFO@HESTERVISSCHER.NL - WWW.HESTERVISSCHER.NL


is onze benadering. pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

K

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

KNIPPING

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering

Mike 06-10791468

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

K

apper

Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

accountants en belastingadviseurs

ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

K

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 13 euro Anja van Ravensteijn, Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

LEKKER NAZOMEREN BIJ OPENLUCHTTHEATER HOESSENBOSCH De poort van Hoessenbosch mag weer open en dat viert het theater met een vol programma in september. De komende maand staan er maar liefst zeven evenementen op de planning. Voor ieder wat wils! 10 SEPTEMBER - BUITENBIOS: BRAM FISCHER Samen met vrienden op een zwoele nazomeravond in de buitenlucht genieten van een goede film.In samenwerking met de Groene Engel laten we de film Bram Fischer zien. Deze spannende film draait om een witte Zuid-Afrikaanse advocaat die tegen het apartheidsregime ingaat door een aantal kopstukken van de ANC - onder wie Nelson Mandela - te verdedigen. 11 SEPTEMBER - GERARD WORTEL Gerard Wortel is theatermaker, entertainer, bard, stadsdichter, taalknutselaar en zanger. Wortel gooit heel zijn theaterervaring, zijn muzikale en theatrale creaties en al zijn levensliederlijke teksten in de strijd met het publiek. Met zijn eigen Nederlandstalige liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar, en muzikaal ondersteund door de partituurloze cellist Bas van Waard, weet deze troubadour als geen ander zijn publiek te bespelen. 17 SEPTEMBER - OORLOGSTUIG DOOR THEATERGROEP BLUV De geëmancipeerde Joodse Roosje Glaser boekt tijdens de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant. Maar dan wordt Roosje verraden. Met Theatergroep BLUV vertelt regisseur Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting. Schraven: “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Ondanks dat we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het een spektakel op de vierkante meter.” 18 SEPTEMBER - DRI3MAN EN SHIRMA ROUSE DRI3MAN wordt muzikaal versterkt door Shirma Rouse. Haar krachtige soulstem kun je kennen van haar eigen albums, tribute aan Aretha Franklin en haar optreden in The Voice, maar ze was ook verantwoordelijk voor de backing vocals van onder meer Chaka Khan, Michael Bolton, Alain Clark, Candy Dulfer, Henny Vrienten en Anouk. 19 SEPTEMBER - ROOFVOGELS IN HET BOS Jeroen Settels is beroepsvalkenier en bezit met meer dan 45 roofvogels en uilen de meest unieke roofvogelcollectie van Nederland. In het prachtig groene decor van het bos verzorgt Setels Roofvogels educatieve roofvogeldemonstraties. Zo heb je niet alleen spectaculaire en onvergetelijke dag, maar leer je ook veel over de valkerij, de natuur en de prachtige dieren die daar in leven! 25 SEPTEMBER - JE DIALOOG TEGEN MIJ Wij hebben schrijvers, spelers en regisseurs uit de regio aan elkaar gekoppeld. Tijdens de workshopdag gaan zij in groepen aan de slag met dialogen. De voorstellingen gaan allemaal over ‘Corona’. Je bent van harte welkom om te komen kijken naar deze bijzondere voorstelling, de entree is vrij. Heb je interesse om mee te schrijven, spelen of regisseren? Natuurlijk ben je dan ook van harte welkom! Neem even per mail contact met ons op voor meer informatie over de workshopdag: dialoog@hoessenbosch.nl. Goed om te weten: voor alle evenementen waarbij je op onze tribune zit, is geen coronatest nodig. We waarborgen dan de 1,5 meter en alle andere maatregelen van het RIVM.

BLUE MOON ROCKERS IN NESTERLE In 1993 steken twee collega’s de koppen bij elkaar om een rock-‘n-rollband op te richten.. Een prachtig muzikaal avontuur begint. Met aan de basis van hun repertoire tracks uit de jaren ’50, ’60, ’70 en begin ’80 op vocaal en instrumentaal gebied en geïnspireerd door o.a. Carl Perkins, The Tielman Brothers, Elvis Presley en Cliff Richard waren Th Blue Moon Rockers ongekend populair in de regio. Totdat gitarist Ben overlijdt en de band zich terugtrekt. Na een jarenlange stilte laait het vuur weer op. Met vijf man sterk zijn deze bandleden uit Heesch, Rosmalen en ons eigen Nistelrode terug op het podium. Met een pak energie! En de kenmerkende rock-‘n-roll sfeer van hun opgefriste playlist nodigt je uit om terug te keren naar muziek van andere tijden. Op 25 september kunt u het weer beleven in Nesterlé in Nistelrode. Entree 15,-. (foto Jarno van Santvoort)


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Medische voetzorg info@voetvorm.nl Tel: 06-16026402

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse methodes voor behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister van ProCert en KABIZ. Erkend Oncologische Voetzorgverlener (OVV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker. Onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. De Praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Berghem en biedt samenwerking met huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, dermatoloog en oncoloog. Wij hebben rechtstreeks contact met ziekenhuizen voor kankerpatiënten.

Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV

www.voetvorm.nl Erkend S-BB leerbedrijf

Teun & Mark van Hal

Het Wargaren 66 - Lith - 0412-481466

VAKANTIE AANBIEDING:

Gratis afleveringspakket ter waarde van 395,-

Ford Fiesta Automaat

50.000 km Bouwjaar 2014 • Prijs € 9.995,-

Renault Twingo

61.000 km Bouwjaar 2015 • Prijs € 7.395,-

Kijk voor ons verdere aanbod of informatie op

WWW.AUTOCARELITH.NL APK keuringen - Onderhoud & Reparatie - Motordiagnose - Bandenpartner In- en verkoop auto’s - Schade expertise - Schade reparatie - Airco onderhoud


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Doei Zomervakantie, Hallo acné

WANDELING MET EEN IVN-NATUURGIDS

VAN NUL TOT DUIZEND POOTJES Zondag 5 september organiseert IVN Oss een natuurwandeling met speciale aandacht voor insecten en andere beestjes: ‘Van nul tot duizend pootjes’. De wandeling loopt langs het Ossermeer in Oss. Verzamel- en vertrekpunt is op het parkeerplaatsje aan de Macharenseweg bij het Ossermeer. Deze wandeling begint om 10.00 uur, is circa 3 km lang, duurt ongeveer 2 uur. De deelname is beperkt en je dient daarom vooraf aan te melden via frankvandorst@home.nl. Kom zoveel mogelijk op de fiets, omdat er maar een beperkte mogelijkheid is om auto’s te parkeren. Trek stevige wandelschoenen aan. De wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan het einde van de wandeling wordt op prijs gesteld.

REPAIR CAFÉ HEESCH We starten weer met het Repair Café op woensdag 1 september 2021 in de zaal van de Kerk, Kerkstraat 2 in Heesch, dus iedereen kan weer komen met een klok die stuk is, een broek die te lang is, een stoeltje dat wiebelt, een rollator die niet soepel loopt etc. Onze vrijwilligers zullen hun uiterste best doen om het te repareren en dit doen we tegen een kleine, vrijwillige bijdrage. Je kunt je reparatie tussen 13.00 en 15.00 uur brengen en tussen 15.30 en 16.00 uur weer ophalen.

SPECIALE EDITIES HOESSENBOSCH VEROVEREN FESTIVALHARTEN De Berghemse bossen staan ondanks de nieuwe maatregelen op vrijdag 3 en zaterdag 4 september toch in het teken van het Hoessenbosch Festival. Dat het originele programma daarvoor compleet omgegooid moest worden, weerhield de organisatie er niet van om er met de nodige creativiteit en flink wat lef toch voor te gaan. Op beide avonden staat er zowel een HBF Mainstage als een HBF Harder Styles op het programma. Met daarnaast op zaterdagmiddag een HBF familiemiddag. Op het HBF Mainstage zie je de artiesten Mooi Wark, Wilbert Pigmans, Sjieke Bazen en Dj Menno op de vrijdagavond en Jannes, Crazy Little Things, Beatcrooks en wederom Dj Menno op zaterdagavond. Zoals de naam al doet vermoeden vindt alles plaats in de welbekende arena ofwel het hoofdpodium. Even verderop op de plek waar de harde bassen klinken, regeert hardstyle. Met Twisted, Daani, Altijd Larstig & Rob Gasd’op en Darkraver op vrijdag en Plug ’n Play, Reload-r, Outsiders en J.D.A. op de zaterdag. Ook de familiedag op zaterdag 5 september gaat door. Het bos biedt die middag toegang voor 750 personen, waaronder kinderen en hun familieleden. Zij kunnen naast de leukste spelletjes – ooit een mega Jenga gedaan?! - rekenen op een fantastisch programma. Verdeeld over twee festivalterreinen treden bijna alle Voice finalisten op van de afgelopen twee jaar, zoals Dax, Bente en natuurlijk Emma. Maar ook Iris & Bodine van We Want More en Lois Beekhuizen en Noa Zwan van GTST zijn er.

Sommige mensen lijken minder last te hebben van puistjes tijdens de vakantieperiode. Waarschijnlijk doet ontspanning veel goeds. Ook wordt de zon gezien als weldoener. De huid lijkt egaler en vlekjes vallen minder op bij een zongebruinde huid. Maar helaas, zodra de zon en misschien ook je bruine teint verdwijnt, komen bij de meeste de puistjes en de mee-eters weer terug. Je kan zelfs een acne-uitbraak krijgen. Dat komt omdat de zon de hoornlaag en het talg verdikt. Waardoor talg zich kan ophopen in de huid. Ook de airco doet niet veel goeds en maakt je huid droog en om dit te compenseren produceren de talgklieren extra veel talg, met meer verstoppingen tot gevolg. We begrijpen dat het frustrerend is als de huid weer onrustig wordt. Maar knijp puistjes en mee-eters alsjeblieft niet uit! Je huid wordt daar echt niet beter van. Zelf uitknijpen brengt alleen maar schade, zoals hyperpigmentatie, korstjes, acné-littekens of nog grotere ontstekingen. We staan voor je klaar om je huid weer op te frissen. Door de juiste behandelingen, goede technieken en materialen verwijderen wij de puistjes en mee-eters op een effectieve manier, zonder risico op huidschade. Heb je last van restacne? Verkleuringen zoals rode, paarse en bruine vlekjes of heb je littekens van eerdere ontstekingen? Ook hierbij kunnen wij je helpen. Wist je dat acne behandelingen in het gelaat bij ons worden vergoed door je zorgverzekering indien je aanvullend verzekerd bent. Plan gerust jouw gratis en vrijblijvend intakegesprek . We helpen je graag!

Huidpraktijk Kim Hertogjanstraat 22, 5397 BV Lith Tel. 06 18 13 85 12 info@huidpraktijkkim.nl www.huidpraktijkkim.nl

SCHRIJFWEDSTRIJD BRABANTS KERSTGEDICHT 2021 Amateurdichters Brabant gezocht

25

GOED OM TE WETEN

TIP

VRAGEN?


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Fam. Van der Burgt Lutterweg 13 5394 LP Oijen T. +31 (0)412 492 419 info@burgthoeve.nl www.burgthoeve.nl

ACCOUNTANCY - BELASTINGEN - ADVIES

Finovion Accountancy Bernheze ACCOUNTANCY BELASTINGEN - ADVIES Jan Timmers Korenstraat 5- 5388 CR Nistelrode Tel. 0412 700509

ACCOUNTANCY - BELASTINGEN - ADVIES Finovion Accountancy Bernheze WWW.FINOVION.NL

Jan Timmers Korenstraat 5 5388 CR Nistelrode Tel. 0412 700509

Paardenmelkerij Paardenfokkerij Zorgboerderij Recreatie

WWW.FINOVION.NL

kwaliteit en ambacht sinds 1955 PASTORIESTRAAT 20 - LITH - 0412 481284 WWW.SLAGERIJEBERGEN.NL S C A N D E Q R - CO D E O M D E W E E K A A N B I E D I N G E N T E B E K I J K E N

SAMEN BOUWEN AAN MOOIE PROJECTEN Volg onze projecten via facebook.com/reuversbouw of bekijk ons woningaanbod op:


extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring

pagina 39

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring.

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verwww.thuisinhetnieuws.nl BC/LC/H

VOLKSUNIVERSITEIT OSS SLUIT JUBILEUMJAAR AF MET GRATIS WORKSHOPWEEK Afgelopen jaar was een bijzonder jaar, dat in het teken stond van het 50-jarig jubileum van Volksuniversiteit Oss en helaas ook overschaduwd door de lockdown vanwege het corona-virus. Desalniettemin sluit Volksuniversiteit Oss haar jubileumjaar af met wederom een gratis workshopweek. Van donderdag 9 september tot en met zondag 12 september worden er diverse workshops gegeven.

VREEMDE TAAL LEREN

Volksuniversiteit Oss is dé taalaanbieder in deze regio. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod op het gebied van onder meer persoonlijke ontwikkeling, kunst & maatschappij, digitaal en ondernemen. Kortom, een breed aanbod voor iedereen. Door de jaren heen heeft Volksuniversiteit Oss dan ook haar sporen verdiend op het gebied van klassikale cursussen in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht van de docent.

GRATIS WORKSHOPS

Ter afsluiting van het jubileumjaar organiseert Volksuniversiteit Oss een gratis workshopweek van 9 tot en met 12 september 2021. In deze week worden vele gratis workshops aangeboden. Op deze manier kun je kennis maken met het aanbod van Volksuniversiteit Oss, de diverse cursussen en workshops, welke dit najaar in het programma zijn opgenomen.Deelname is gratis! Inschrijven is al mogelijk. Kijk voor het programma op www.volksuniveristeitoss.nl/gratis-workshops.

ONLINE INSCHRIJVEN

Wil je deelnemen aan één van de gratis workshops, meld jezelf dan online aan. Bovendien ontvang je bij inschrijving van een cursus én betaling vóór 13 september 2021 een korting van 5% op het gehele cursusaanbod. Volledige aanbod op www.volksuniversiteitoss.nl.

INFORMATIE TAALCURSUSSEN

Heb je specifieke vragen over een taalcursus, kom dan naar één van de open dagen, waarbij de diverse taaldocenten aanwezig zullen zijn om vragen te beantwoorden en je niveau te bepalen. Hiervoor kun je gewoon binnenlopen en is aanmelden niet nodig. •Maandag 06 september alléén Nederlands NT2 19.00-21.00u | Volksuniversiteit Oss, Kruisstraat 94 •Donderdag 09 september 19.00-21.00u | Udens College, Pres. Kennedylaan 22 b •Zaterdag 11 september 10.00-14.00u | Volksuniversiteit Oss, Kruisstraat 94.

keersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle)

voor prachtig schilderwerk

Banden wisselen is belangrijk, omdat jouw banden niet gelijkmatig slijten. Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden.

Glasschade Waterschade • Brandschade Nummerbord• vastzetten Met speciale schroeven, die alleen met gecertificeerd gereedschap kunnen Spuitwerk • Houtrot worden bevestigd, worden jouw kentekenplaten vastgezet. Op deze manier voorkom je diefstal.

Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957 Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

Menko

MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

MIJN BUURT OSS Bewoners praten graag mee over wat er in hun straat of buurt gebeurt. Bijvoorbeeld om de buurt veiliger, groener of leuker te maken. De laatste tijd gebeurt dat meestal digitaal. Oss is daarom gestart met ‘Mijn buurt Oss’. Dat is een website waar bewoners samen ideeën kunnen uitwisselen en meedenken wat er nodig is en meedoen. Een bewoner die een idee heeft voor de straat of buurt, kan dat op de site plaatsen. Het gaat om ideeën waar bewoners zelf mee aan de slag willen. Bewoners kunnen de ideeën van de buren bekijken en erop reageren. De wijkcoördinator kan helpen om de ideeën op te pakken. Bewoners kunnen ook informatie opzoeken over de grote werkzaamheden van de gemeente in een straat. Voor meer informatie, kijk op www.mijnbuurtoss.nl

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Vakantie… en scheidingsstatistieken Er wordt door velen vaak lang uitgekeken naar de vakantieperiode; uitrusten, zon, lekker eten en drinken, in een andere omgeving.

Toename van het aantal scheidingen Helaas wijzen statistieken in de maand september uit dat de vakantieperiode niet voor iedereen die rust en ontspanning heeft gebracht. Meer samenzijn in de vakantie gaat vaak ook gepaard met irritaties en vakantiestress. Daarnaast geeft vakantie je ook de tijd om na te denken over jezelf, je relatie en jouw wensen hierin. In Nederland blijkt dat het aantal scheidingen begin september toeneemt tot wel 30%. Spelen jullie met deze gedachten maar willen jullie wel graag samen aan een oplossing werken? Of hebben jullie de knoop al doorgehakt? Hebben jullie misschien ook nog kinderen die jullie het nog moeten vertellen?

GROOTSTE STOOMLOCOMOTIEF TE ZIEN In 2018 vond de eerste editie van Den Bosch onder Stoom plaats. Bij dit groots spektakel komt de grootste stoomlocomotief van Europa naar Den Bosch. De locomotief, de Baureihe 23, is erg uniek, er zijn nog maar 3 dezelfde locomotieven in Nederland te zien. In de jaren zestig reed deze locomotief iedere dag tussen Nijmegen en Duitsland. Iedereen die graag een ritje wil maken in deze jarenoude locomotief is van harte welkom. De trein vertrekt op zaterdag 25 september en pendelt tussen Den Bosch en Nijmegen. De tocht duurt 45 minuten.

Neem in alle gevallen gerust contact met mij op. Als erkend mediator ondersteun ik stellen met en zonder kinderen, vóór, tijdens en na de scheiding. Ook het opstellen van een ouderschapsplan en convenant met de door jullie gemaakte afspraken over onder andere jullie woning, overige bezittingen, pensioen enzovoort behoort tot de mogelijkheden. Bureau Mim kan jullie begeleiden van A tot Z. Als kindercoach is het mogelijk om samen met jullie de kinderen een stem te geven in het proces. Daarnaast kunnen de kinderen door één of een paar gesprekken beter begrijpen en accepteren wat er speelt tijdens en na de scheiding. Het biedt hun houvast in de nieuwe situatie. Geïnteresseerd? Bel en maak een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook ’s avonds en op zaterdagochtend.

Miriam Ruijs Buro Mim - Mediation met perspectief MFN Register Mediator en ICR erkend kindercoach

Raadhuislaan 2a, 5341 GM OSS 06-13696864 miriam@buromim.nl www.buromim.nl

BIXIEDAG VOOR JONGE PONYRUITERS Ponyclub De Paardenvriendjes houdt op zondag 12 september weer bixiedag in Nuland. De Bixiedag os een ponywedstrijd voor de kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar van de vereniging, maar ook voor andere kinderen uit de omgeving die graag een wedstrijdje rijden. . Begonnen wordt met dressuurproeven op verschillende niveaus. Bij de AA-proeven mogen de kinderen aan een touwtje begeleid worden. Bij de A dressuur rijden de kinderen zelf een proef in stap en draf. Bij de B dressuur komt er ook nog galop bij. Verder hebben we de zogeheten “kabouterproef”. Dit is voor de allerkleinste ruitertjes die nog niet zelfstandig kunnen sturen. Hierdoor kunnen ook zij spelenderwijs meedoen met de pony. Daarna vervolgen we de dag met een parade van de deelnemende kinderen, welke mooi zijn verkleed, met als thema: Disney. De parade wordt voorafgegaan door ons eigen vaandel van de ponyclub, gedragen door de vaandeldrager van het Gilde uit Nuland. In korte tijd wordt daarna een springparcours opgebouwd. De deelnemers kunnen gezamenlijk het parcours verkennen en krijgen daarna om beurten de kans om rond te springen. Ook hier is alles op hun eigen niveau. We beginnen met 10 cm hoogte en men mag zelfs de pony aan een touwtje begeleiden. Degenen die zelf, en al iets hoger, kunnen springen dingen mee naar de extra prijzen. Er is voor iedere deelnemer een mooie herinnering aan deze dag. Vindt u het leuk om een kijkje te komen nemen, dan bent u van harte welkom. De entree is gratis. De bixiedag vindt plaats op het oefenterrein aan de Papendijk 6 in Nuland, aanvang 10.00 uur.


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

LAURA LANGENS PRODUCEERT FILM:

GRENZELOOS DROMEN Visualiseren wat je wilt, je inbeelden hoe het voelt als je je doelen bereikt en daarna aan de slag om de juiste voorwaarden te scheppen: het zijn technieken die al lang bekend zijn bij bijvoorbeeld topsporters of musici. Het is een bewezen manier om te bereiken, te ‘manifesteren’ waar je van droomt. Met de film Grenzeloos Dromen komt ook de achterliggende wetenschap aan het ligt.

FILM

Tijdens het schrijven van haar kinderboeken werd het voor Laura duidelijk. Ook ouders en andere volwassen mogen weten hoe de wet van de aantrekkingskracht werkt. Ze kreeg de droom om een film te maken. Een film, over de wet van de aantrekkingskracht, voor iedereen. Met achterliggende wetenschap, uitleg en helderheid over hoe iedereen zijn droomleven kan leven. Vanuit verschillende invalshoeken en met prachtige beelden wordt je meegenomen door de dames die hierover vertellen.

DE WET VAN DE AANTREKKINGSKRACHT

Door te starten met een droom, deze te visualiseren en er hard voor te werken is het Laura gelukt om deze film te maken. Ze heeft de wet van aantrekkingskracht voor deze droom gebruikt zoals ze dat ook doet met kleinere doelen. De wet van aantrekking is een eeuwenoude wijsheid. Een wijsheid die vertelt over de samenhang tussen denken, dromen en voelen en dan specifiek hoe deze invloed hebben op elkaar. Voel je goed en krachtig, denk positief, geloof dat je doel behaald kan worden en zorg dat je er klaar voor bent. Dat is de wet van de aantrekkingskracht. Voor iedereen.

Meer informatie over de film vind je op: https://lauralangens.nl/short-film-grenzeloos-dromen/


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

TOMMIES

WOKBLOKJES

CAMPINA LANGLEKKER

Snoeptomaten of snoeptomaten mix emmer à 500 gram, snoepkomkommers emmer à 400 gram of snoeppaprika’s emmer à 300 gram

Varkensblokjes naturel of nasi/bami, kipblokjes naturel of tandoori of dijfiletblokjes naturel 2 schalen à 275-350 gram

3 verpakkingen à 1-1,5 liter of 3 verpakkingen met 4-6 stuks à 1 liter

2 VOOR

2 VOOR

SENSEO KOFFIEPADS

KIES & MIX FRUIT

4,-

Mandarijnen net à 750 gram, pruimen bak à 500 gram, blauwe bessen bak à 125 gram, Zespri kiwi sun gold bak à 3 stuks of mango per stuk

3 VOOR

a10,05 - a12,15

3 VOOR

4

899

Fles 1,5 liter

GRATIS*

6,-

Alle soorten 3 verpakkingen à 36 stuks

Lipton Ice Tea

2+1

a7,00 - a7,50

99

GRATIS BIJ

350 PUNTEN

Zandvliet grillworst GRATIS BIJ kip of gelderse kookworst Stuk 150 gram of 250 gram

200 PUNTEN

Witte Reus toiletblok Blauw actief of Deluxe Verpakking 50 gram

GRATIS BIJ

465 PUNTEN

Geldig t/m di 14 september 2021

ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER

* 2+1 gratis: 33,34% korting op de totaalprijs van 3 producten. Alle combinaties mogelijk

Wiegmans Heesch, Schoonstraat 8


pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Het zal je maar gebeuren. Je wilt de stofzuiger uit de trapkast pakken en ziet in je ooghoek iets wegschieten. Je kijkt nog eens goed en je staart stomverbaasd in twee al even verschrikte ogen. Wat is dat? Een steenmarter! Het overkwam een inwoner van Den Dungen. Maar ook in Berghem, Vinkel en Rosmalen werd het beestje gespot. De steenmarter rukt op in onze regio!

STEEDS MEER MELDINGEN VAN OVERLAST IN ONZE REGIO

HELP, EEN STEENMARTER IN DE TRAPKAST! Een steenmarter wordt zo’n 15 jaar oud en plant zich jaarlijks voort. Elke worp levert 3-6 nieuwe steenmartertjes op die na twee maanden op zoek moeten naar hun eigen territorium. “Ook in Oostelijk Brabant zorgen steenmarters steeds vaker voor overlast en schade bij zowel particulieren als bedrijven”, weet Merijn Janssen van Beestjes Kwijt. “ De beestjes komen over uit Duitsland, waar ze al decennialang een ware plaag vormen. Maar we zien dat het beestje oprukt, ook omdat alle nieuwe lichtingen een eigen territorium nodig hebben. En dus schuift de populatie steeds meer op richting het westen van Nederland. “

VERJAGEN

Steenmarters mogen niet worden gedood. Eigenlijk mogen ze ook niet worden gevangen, maar daarvoor zijn soms uitzonderingen mogelijk als de overlast echt te gek wordt. Die uitzonderingen gelden dan wel alleen voor gecertificeerde ongediertebestrijders. “Wij krijgen regelmatig aanvragen om steenmar-

ters te komen bestrijden”, zegt Ted Debets van Deli Hygiënetechniek “Bestrijden mag wettelijk niet”, zegt hij. “Dus je kunt ze alleen weren, verjagen of vangen en elders weer uitzetten.” “We werken met professionele geurstoffen”, zegt Marco van Hunen van Pestis Imperium. “Daarmee kun je ze verjagen”, stelt hij. “Maar ze komen gewoon weer terug, dus er is maar één echte remedie: weren, weren, weren.”

RUIMTES OM TE SLAPEN, POEPEN EN SPELEN

Frans Bakker van FMB Services knikt. “Zorgen dat ze je woning of bedrijfspand niet binnen kunnen komen. Alle gaatjes en kieren dichtmaken, want ze kruipen door gaatjes zo klein als 5 centimeter.” De steenmarters komen naar binnen omdat ze een schuilplaats zoeken. Bakker: “De steenmarter leeft solitair en heeft een eigen territorium. Daarbinnen heeft hij/zij ruimtes om te slapen, om de behoefte te doen en om te spelen. Op die laatste plek ligt vaak allerlei voedsel opgeslagen: kleine zoogdieren en eieren vooral. Die liggen daar te rotten en dat stinkt natuurlijk enorm.”

AUTO’S

Garagehouder Ferry van Zandvoort uit Berghem vond de laatste weken bij meerdere auto’s in de regio eieren en stukken brood onder de motorkap. Aanvankelijk alleen bij bewoners van het buitengebied, maar nu ook bij auto’s van mensen die in de wijken zelf wonen. De steenmarter vindt het ook heerlijk om kabels en leidingen van auto’s door te knagen weet ook garagehouder Sjef van Creij in Rosmalen. “Het komt steeds vaker voor. Je kunt je voorstellen dat de beestjes je een flinke schadepost kunnen bezorgen door de kabels en leidingen van je auto te slopen.”

GEVANGEN EN UITGEZET

Rianne Bruers-Martens van Traas Midden-Brabant Traas kreeg de melding uit Den Dungen. “Het was een jonkie. “We hebben haar gevangen met een vangkooi en in een natuurgebied uitgezet. Vervolgens hebben we de klant geadviseerd over het aanbrengen van wering her en der, zodat de steenmarter niet terug naar binnen kan komen. Je pand moet echt pot- en potdicht zijn!”

HEESCH-WEST

De vraag is ook hoe de autoriteiten omgaan met de aanwezigheid van verschillende steenmarter koppels in het gebied Heesch-West. Onlangs werd er nog eentje op klaarlichte dag gespot bij het vangen van een rat op het dak van een boerderij. De steenmarter is er en zal niet meer weggaan. Het is een beschermde diersoort en het beestje mag dus alleen worden geweerd, verjaagd of gevangen. Dat betekent dat het aantal niet minder zal worden. Integendeel, de populatie zal alleen maar verder toenemen. En dus zullen we er in Nederland steeds meer last van krijgen.”


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

INTENTIES

(ivm vakantie enkel de bijzondere intenties)

H. WILLIBRORDUS - BERGHEM Contact: Kapelaan W. Renders Julianastraat 37 Berghem kapelaanrenders@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

MISSEN ST. WILLIBRORDUSKERK TE BERGHEM Zondag Dinsdag-vrijdag Zaterdag

9:30 uur 19:00 uur 8:30 uur

Aanbidding Allerheiligst Sacrament Vrijdag 18:00 uur

NAZOMER EN WEER THUIS

September, oktober, we gaan weer richting herfst. Nog een beetje zomer? Nog wat mooi weer? Laten we ‘t hopen, het is toch zo genieten met dat mooie weer. Zeker in de verschillende vakantielanden, lekker warm op die mooie zomeravonden.

OPEN MONUMENTENDAG

Zoals u in de krant al heeft kunnen lezen zijn er ook in Berghem wat monumenten te bezichtigen. Er is zeker animo voor, en het is een goede gelegenheid om ook te zien dat het geloof leeft en dat veel mensen toch heel veel waarde hechten aan de kerk! Zo willen we in de pastorie de foto onthullen die gekozen is van pastoor Van Genugten. Ook gaan we de toren beklimmen om Berghem eens van boven te zien. In de kerk wordt wat uitleg geven, er staat een doop gepland en een viering van de Zonnebloem! Zoals u begrijpt willen we natuurlijk wel alles goed laten verlopen en dat betekend allereerst eerbied en respect voor elkaar en voor God, in Zijn huis! Ook begrijpt u wellicht heel goed (ik zeg het maar ten overvloede) dat we alle maatregelen willen respecteren, het is dus van belang de aanwijzingen van de vrijwilligers goed te volgen. Met dit alles vraag en vertrouw ik op uw gebed, ik denk dat we met zn allen een mooi stukje brabantse gezelligheid kunnen laten zien, en dat Berghem daar best trots op mag zijn! Een mooie nazomer gewenst en aan de schoolgangers: frisse moed! Kapelaan W. Renders

Zondag 29 augustus 22e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Zondag 5 september 23e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Zaterdag 11 september 12.00 uur doop Max Ratajczyk 14.00 uur Eucharistieviering Zonnebloem Pastoor van Genugten Overleden gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem Muzikale omlijsting: Vrouwen Contact Berghem Zondag 12 september 24e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Zondag 19 september 25e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Zondag 26 september 26e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Zondag 3 oktober 27e Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem

H. SERVATIUS - OIJEN Zaterdag 4 september geen viering Zaterdag 11 september 19.00 uur Eucharistieviering. Presentatie 1e Communicanten Vg. Pastoor Aarden. Zaterdag 18 september geen viering Zaterdag 25 september 19.00 uur Eucharistieviering Vg. Pastoor Aarden

PROTESTANTSE GEMEENTE LITH EN OIJEN Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten

Zondag 5 september 10.00 uur ds. Geurt Smink uit Schoonhoven Zondag 12 september 10.00 uur ds. Margreet Spoelstra uit Deurne Startzondag op de boerderij, stoeltje meenemen! Zondag 19 september 10.00 uur ds. Pim Verschoor uit Helmond Zondag 26 september 10.00 uur ds. Cristina Pumplun uit Amsterdam


pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

ST.PETRUS’BANDENKERK – HEESCH Donderdag 2 september: 19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk”. Intenties: -Antoon van der Stappen en Trientje de echtgenote 23ste Zondag door het Jaar Zaterdag 4 september: 19.00 uur: Eucharistieviering m.m.v.: Caeciliakoor Intenties: -Antoon van der Stappen en Trientje de echtgenote. -Henk Minten -Jannie Minten -Riek van Zeeland -Louis van Herk -Harrie en Tobia van den Akker van Dinther en Annelie de kleindochter Donderdag 9 september: 19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk”. Intenties: -Mien Robben. -Marietje Verstegen- Smits.

BC/LC/H

-Jaan van Schijndel en Harry de echtgenoot. -Marinus van Rooij en Antonia van Rooij- van Zeeland de echtgenote. -Overleden ouders Govers- van Krieken. - Martien en Jeanne van Dinther- van Oort, zoon Jan en overleden familieleden van Dinther- van Oort. Donderdag 30 september: 19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk”. Intenties: -Henk Minten. -Jannie Minten.

H.LAMBERTUS - MAREN-KESSEL Voor pastorale zorg dient u contact op te nemen met pastoor René Aarden, tijdelijk woonachtig op de Provincialeweg 22 in Maren-Kessel, en telefonisch bereikbaar onder 06 10806721. Misintenties kunt u opgeven middels een enveloppe met daarin vermeld de datum en naam en toegevoegd het intentiegeld. Gelieve deze envelop in te leveren bij mevrouw Gerda van Zoggel, Kerkweg 10 Maren-Kessel, telefoon 0412- 479277. Het bedrag van een misintentie is € 12,00. Met ingang van september is er op dinsdagavond geen Eucharistieviering meer in Maren-Kessel in plaats daarvan is er elke dinsdag om 19.00 uur een Eucharistieviering in Lith.

24ste Zondag door het Jaar. (Ziekenzalving) Zaterdag 11 september: 19.00 uur: Eucharistieviering m.m.v.: Gregoriaans Mannenkoor. Intenties: -Maria Koreman. -Maricus Vos en Marie van den Akker. -Peter Smits en Petrus van de Wetering en overleden famieleden. -Sjaan en Tien Ruijs- van de Berg en dochter Jozien. -Ad van Tuijl

Zaterdag 4 september 17.45 uur Eucharistieviering Intenties: Gerben van Schijndel Bert van Vugt Zaterdag 11 september geen viering Zaterdag 18 september 17.45 uur Eucharistieviering Intenties: Voor alle overleden leden van het Sint Lambertusgilde Overleden leden van de K.B.O. Pastoor Jan-Willem de Jong Tevens bijzondere eucharistieviering om alle overledenen te gedenken die ons de laatste jaren ontvallen zijn. De H. Mis wordt opgeluisterd door het St-Lambertuskoor en omgeven met Gilde-eer van het St. Lambertusgilde. Welkom aan iedereen

Donderdag 16 september: 19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk”. Vrijdag 17 september: 10.30 uur: Viering KBO-DAG 25ste Zondag door het Jaar Zaterdag 18 september 19.00 uur: Eucharistieviering m.m.v.: Caeciliakoor. Intenties: -Geert Eijsvogels. -Zus Eijsvogels- van Vugt. -Henk van der Meer

Zaterdag 25 september geen viering

ArtsLommelen ArtsLommelenArtsLommelen Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging ArtsLommelen Donderdag 23 september: Uitvaartverzorging 19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk”. Uitvaartverzorging

073-6893597 073-6893597 06-53616114 06-53616114 www.artslommelen.nl 073-6893597 regio ’s-Hertogenbosch e.o. www.artslommelen.nl 06-53616114 regio ’s-Hertogenbosch e.o.www.artslommelen.nl inspirerend flexibel

www.ar regio ’s-Hert

integer luisteren rust professioneel - integer

-

met hart luisteren

en rust ziel -

onafhankelijk - samen - duurzaam -

vertrouwen - professioneel --

-met

hart

en

ziel

-

onafhankelijk

-

samen - betrokken -

vertrouwen

respectvol transparant oprecht ken bij het afscheid en de uitvaart. ken bijZehet horen afscheid er en de uitvaart. Ze horen er Intenties: Afscheid nemen met kinderen Afscheid nemen met kinderen regio ’s-Hertogenbosch gewoon bij en kunnen eventueel gewoon een actieve bij en kunnen rol eventueel een e.o. actieve rol -Antoon van der Stappen en Trientje de echtgenote spelen. spelen. Kinderen zijn kwetsbaar en we Kinderen willen ze zijn graag kwetsbaar en begeleiding we willen ze Ze graag ken bij het afscheid en de uitvaart. horen er Persoonlijke verzacht het verdriet... Afscheid nemen met kinderen respectvol - beschermen. transparant - leven anders oprecht inspirerend flexibel Soms verloopt het beschermen. Soms en verloopt het-leven anders en gewoon bij en kunnen eventueel eenalactieve rolvrijblijvend 26ste Zondag door het Jaar. Vragen? Neem contact op voor Vragen? een Neem contact op voor een vrijblijvend worden kinderen, soms op jonge worden leeftijd, kinderen, al ge- soms op jonge leeftijd, geIk verzorg uitvaarten met zorg Ookverdriet... als u niet, of gesprek. elders verzekerd Ook als u niet, of elders verzekerd Zaterdag 25 september: confronteerd met het levenseinde. confronteerd met hetgesprek. levenseinde. spelen. Kinderen zijn kwetsbaar en we willen ze graag Persoonlijke betrokkenheid verzacht het en aandacht. Samen kleinbereikbaar. team Wij zijnmet dag een en nacht bent. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. Door ArtsLommelen Uitvaartverzorging Door ArtsLommelen worden bent. Uitvaartverzorging worden 19.00 uur: Eucharistieviering beschermen. Soms verloopt het levenkinderen anders en van medewerkers ik zorg voorvan een een ongedwongen kinderen manierSamen op betrokeen ongedwongen manier betrokIk verzorg uitvaarten metopzorg en aandacht. met eendraag klein team m.m.v.: Dameskoor. contact op wat voor vrijblijvend worden kinderen, soms op jonge leeftijd, al ge- Vragen? Neem passend afscheid pasteen bij het geleefde Intenties: medewerkers draag ik zorg een passend afscheid wat geleefde leven, leven, uwupast wensen budget. Neem contact gesprek. Ook als niet,bijen ofhet elders verzekerd confronteerd met het levenseinde. -Truus van Mook- Steenbakkers. voor een vrijblijvend gesprek. uw wensen en budget. Neem bent. contact voor een vrijblijvend gesprek. Wijop zijn dagop en nacht bereikbaar. Door ArtsLommelen worden -Antoon van der Stappen en TrientjeUitvaartverzorging de echtgenote. kinderen op een ongedwongen manier betrok-


pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

MAG IK DAN BIJ JOU ST. LAMBERTUSKERK – LITH Zondag 5 september 10.30 uur: H. Eucharistie Intenties: overleden familie van Dijk-de Keijzer, Gerard van Lith (vanwege trouwdag) Zondag 12 september 10.30 uur: H. Eucharistie Intenties: overleden ouders Theodorus Janssen en Marie Janssen-van Dijk, Cees en Dora Verharen-Weerden en zonen; Jan en Cor, Nico van Sonsbeek (vanwege verjaardag) en overleden ouders Nicolaas en Grada van Sonsbeek-de Jong Zondag 19 september 10.30 uur: H. Eucharistie Intenties: Sjef Ackermans, overleden ouders Johan van Lith en Hanneke van Lith-van Teeffelen Zondag 26 september 10.30 uur: H. Eucharistie Intenties: overleden ouders Wim Janssen (vanwege jaargetijde) en Lies Janssen-van Lith, Bert van Donzel (vanwege jaargetijde), dochter Tudy-José en zoon Peter (vanwege jaargetijde) Mededelingen: -Doordeweekse H. Missen zijn op woensdag, donderdag en vrijdag om 9.00 uur in de St. Lambertuskerk te Lith. Na de H. Mis op vrijdag is vanaf september de uitstelling en aanbidding van Het Heilig Sacramet tot 11.00 uur. -Vanaf september wordt de H. Mis van 19.00 uur op dinsdagavond in de kerk van Maren-Kessel op dezelfde tijd en dag verplaatst naar de St. Lambertuskerk in Lith. -Misintenties kunt u telefonisch opgeven bij Jolanta Janssen, telefoon 06-40077480. U kunt ook een envelop met daarin uw gewenste misintentie, datum en bijdrage in de brievenbus van de pastorie in Lith deponeren. Het stipendium voor een misintentie bedraagt 12 euro. -Voor al uw pastorale vragen en voor het aanvragen van een huisbezoek of ziekenhuisbezoek dient u rechtstreeks contact op te nemen met pastoor René Aarden. 06-10806721 / pastoorlith@icloud.com

H. BENEDICTUS - TEEFFELEN Zondag 5 september 9.00 uur Eucharistieviering. Voorganger pastoor R. Aarden. Zang: Cantor. Zondag 12 september Geen viering. Zondag 19 september 9.00 uur Eucharistieviering. Voorganger pastoor R. Aarden. Zang: Cantor. Zondag 26 september Geen viering.

U kent beslist het lied van Claudia de Brey: Mag ik dan bij jou. Een songtekst uit 2009, dat tegenwoordig vaak gebruikt bij plechtigheden rondom het afscheid nemen van een dierbare. Het lied roept herkenning op bij ons mensen: “Mag ik dan bij jou schuilen?”. Wie van ons kent niet het gevoel van echt thuiskomen? Thuiskomen van een kind vanuit de basisschool, thuiskomen bij je moeder of oma met de zondagse soep met balletjes en vermicelli. Thuis omen bij een goeie vriend of vriendin bij wie je je hart eens kunt uitstorten. Het bekende spreekwoord: zoals het klokje thuis klinkt, zo klinkt het nergens, ook dat geeft een fijn gevoel diep vanbinnen, soms niet onder woorden te brengen. Maar er is dan iemand die naar jouw woorden wil luisteren en bij wie jij je veilig voelt. Mag ik even bij je schuilen? Soms betrappen we ons er op, dat we geen tijd hebben voor die ander, het komt ons dan niet zo goed uit of noem maar op welke redenen we dan vaak bedenken om er maar vanaf te zijn. Deze vraag, al of niet hardop uit gesproken, kan komen van mensen die verdrietig zijn, die zich eenzaam voelen, teleurgesteld, verbitterd. Mensen kunnen soms, vaak ongewild, in zwaar weer komen. Dat bleek ook in de voorbije weken toen de mensen in Limburg in zwaar weer kwamen, waar ze niks aan konden doen. Maar je zag dan ook wel de saamhorigheid van mensen onderling en dat was hartverwarmend. Ook van die situatie kunnen wij leren door open te staan als iemand in jouw omgeving jou nodig heeft en het komt misschien even niet goed uit om dan toch je schouders er onder te zetten en er te zijn voor die ander, zodat de lijfspreuk van Claudia er voor honderd procent mag zijn: mag ik even bij jou schuilen...... Niet alleen van sneeuw en ijs kunnen mensen het koud krijgen, maar ook van onbegrip, teleurstellingen, eenzaamheid. Ook die kou is meestal niet aan de buitenkant te zien, dat zit vanbinnen. Maar er leeft ook een sterke behoefte om even op verhaal te komen bij een ander, even zich wat opwarmen bij iemand die naar jou luisteren wil. En je moet je dan eens afvragen: zijn zij altijd welkom? Sta ik open voor die ander, zodat het echt werkelijkheid wordt: “Mag ik even bij jou schuilen?” Soms kom je mensen tegen die bij niemand terecht kunnen en toch door moeten in dit leven, dat dan soms te zwaar wordt voor die ander. Misschien kunnen wij, ieder op onze eigen plaats, eens nagaan wat ik voor de ander in mijn omgeving kan doen en betekenen. Het zit hem vaak maar in hele kleine dingen, als we er maar voor open staan en het maakt je alleen maar blij vanbinnen. Peter R de Vries was zo iemand ook voor de nabestaanden van de slachtoffers, waar hij zich over ontfermde en niet alleen tijdens het proces, maar juist in die tijd daarna. Veel nabestaanden van verdwenen mensen konden bij Peter schuilen, hij liet ze nooit in de steek en hij had waar gemaakt het motto van Claudia de Brey: “Mag ik even bij jou schuilen”....... In het laatste couplet zingt Claudia: “Als het einde komt – en als ik dan alleen ben, mag ik dan bij jou” Inderdaad, wij zijn allemaal mensen onderweg, niet alleen maar samen; totdat wij uiteindelijk echt thuis komen in het rijk van vrede en rust en God zien zoals Hij is, een God van liefde en gastvrijheid , een God van LIEFDE. Zr. Antoine van Erp pastorale werkster


pagina 47

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.